Китайски сателит откри останките на изчезналия "Бойнг"

http://svetoven.pogled.info/news/53042/Kitaiski-satelit-otkri-ostankite-na-izcheznaliya-Boing

/Поглед.инфо/ Китайски сателит, участващ в издирването на мистериозно изчезналия малайзийски самолет, е заснел кадри, на които може би се виждат отломки от катастрофирал самолет в Южнокитайско море, съобщи Си Ен Ен.

Русия разреши на Украйна да извърши наблюдателен полет над нейна територия

http://svetoven.pogled.info/news/53040/Rusiya-razreshi-na-Ukraina-da-izvarshi-nablyudatelen-polet-nad-neina-teritoriya

/Поглед.инфо/ Русия разреши на Украйна да извърши наблюдателен полет, за да потвърди липсата на военни действия от страна на Въоръжените сили на Русия, заплашващи сигурността на съседната страна.

Предаването "Лице в лице" го съкращават от час и половина само до 30 минути

http://bulgarski.pogled.info/news/53039/Predavaneto-Litse-v-litse-go-sakrashtavat-ot-chas-i-polovina-samo-do-30-minuti

/Поглед.инфо/ Предаването "Лице в лице" става по-късо. Шефовете на Би Ти Ви решили да орежат драстично от публицистичното си предавания.

Предаването "Лице в лице" го съкращавт от час и половина само на 30 минути

http://bulgarski.pogled.info/news/53039/Predavaneto-Litse-v-litse-go-sakrashtavt-ot-chas-i-polovina-samo-na-30-minuti

/Поглед.инфо/ Предаването "Лице в лице" става по-късо. Шефовете на Би Ти Ви решили да орежат драстично от публицистичното си предавания.

За периода 2014 - 2020 г. страната ни ще получи общо 15,7 млрд. евро

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/53038/Za-perioda-2014-2020-g-stranata-ni-shte-poluchi-obshto-15-7-mlrd-evro

/Поглед.инфо/ Кабинетът одобри финансовото разпределение на средствата по споразумението на България с Европейския съюз. За периода 2014 - 2020 г. страната ни ще получи общо 15,7 млрд. евро по седем оперативни програми и четири фонда със специално предназначение.

Долу ръцете от героя на нашето бреме Волгин

http://ivo.bg/2014/03/13/%d0%b4%d0%be%d0%bb%d1%83-%d1%80%d1%8a%d1%86%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%be%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%88%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b1%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%b2%d0%be/

Може да ви се стори, че иронизирам, обаче съм напълно сериозен („сериозен” се родее с думата „сириза”- в Гърция така се казва една крайно лява популистка партия във възход, за създаването на каквато в България от микрофона на БНР от месеци пледира колегата Петър Волгин):

ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ВОЛГИН!

С тревога научих, че е било оспорено правото на колегата Волгин да призовава колкото си иска от държавния радиомикрофон за създаване на крайноляв политически проект, сякаш е втора ръка журналист спрямо Николай Бареков от също така подкрепящата ( и преди и сега) властта ТВ7.

Имало е препирня в комисия на Народното събрание, където е привикан някакъв си Георги Лозанов, пълен лаик по въпросите на медиите, но въпреки това назначен за шеф за Съвета за електронни медии (СЕМ).

Лозанов е бил разгромен и  разобличен като цензор от медийния специалист и борец за свободата на словото депутат от БСП Антон Кутев, който с пълно основание е поставил остро въпроса защо СЕМ се е фокусирал с упреци за липсата на плурализъм върху предаването на колегата Волгин в БНР „Деконструкция”.

Нима Кутев не е прав- отвсякъде се лее проправителствена пропаганда, маскирана под какви ли не форми, а точно честният в своята праволинейност Волгин да бъде фокусиран като досадна муха в хербарий!?

Друг път съм си позволявал да не се съглася с др. Кутев (веднъж дори написах неуважителното „късно е либе за Кутка” – виноват, признавам си!), но дойде време да го подкрепя.

Колегата Волгин не просто трябва да бъде оставен на мира, но е наложително да му се даде допълнително време за изява със специален закон, който да налага откровеността му като еталон в публичното говорене. Ако това не бъде направено незабавно има опасност при оставка на кабинета Волгин да се окаже в опозиция и да претендира да се окаже прав. При което Бареков ще ни се види забавен телевизионен клоун на фона на ленинския интелектуален потенциал на революционера Волгин, доказал на фронта правителствения провал  своята правота в битката срещу доконструкцията на статуквото .

Волгин не просто е искрен, а направо изразява съкровените помисли на софийските потайности във властта. Цепи по вълните на проправителствената пропаганда с отчаянието на волжки съветски бурлак по волгодонския канал. В Канал едно трябва да го пуснат да громи глобалистите, либералите, Запада и най-вече големия сатана САЩ!

Колегата Волгин олицетворява бродещия призрак на болшевишкия реваншизъм, но без някакви си олигавени от европейска слуз социалдемократически смокинови листа. Той е обобщение, за да не кажа еманация ( че ще ми се обидят за сложната дума достопочтените почитателки на колегата) на най-истинското самопризнание за това, докъде може да стигне един журналист в отрицанието на реалността, заради свободата на славата.

Славата да си смел борец за свободата на словото, което никой не ти отнема, оспорва или притиска, е голяма работа. Тя трябва да стърчи като доминиращо оръжие на съветски окупатор над центъра на София, за да виждат всички низши български организми за каква висша цел става дума.И никакъв демонтаж и деконструкция на предаването му не бива да има, за да не му се отнема свободата му на славата.

Колегата Волгин е говорител на статуквото и е адски полезен в това качество, което със сигурност увеличава количеството на отвратените от него ( от статуквото, а не от колегата Волгин, който работи яко за това отвращаване). Ако му се попречи, ще бъде превърнат в жертва, което той жажда, за да стане първия по рода си ляв екстремист, породист журналист, репресиран за волнодумство в залеза на прехода от болшевизъм към повече такъв в наше време.

И трябва да му се признае: старае се в това отношение повече от Кеворкян, Карбовски или други по-дребни подобия на (пропа)гадния фронт, като носения от студио на студио млад др. Александър Симов от в. „Дума” например ( същият не случайно непрекъснато се позовава на чичо си Волгин като на върховен жрец).

Волгин ни е нужен като (протуберансите на) слънцето и разредения въздух на върха на чистата, неприкрита пропаганда, за да не може утре някой от днешните управляващи лицемери да се оплаче със задна дата от липсата на медийно обслужване по нанадолнището, по което ни водят.

Пак европейска самоненавист

http://de-zorata.de/blog/2014/03/12/pak-evropejska-samonenavist/

Литературната награда за Мишра е грешка!

mishraНеджла Келек

Родената в Турция, израснала, образована и социализирана в Германия учена и публицистка Неджла Келек е една от най-смелите и неуморни критички на фундаменталисткия, реакционен ислям като тоталитарна политическа доктрина и като всекидневна жизнена практика сред големи мигрантски общности в Западна Европа.

Подробности за Неджла Келек и нейната работа тук.

М.Р.


На днешния ден, 12 март в Лайпциг се открива Панаирът на книгата. Традиционно това става с тържествено връчване на „Лайпцигския приз за европейско разбирателство“.  Списъкът на досегашните носители включва най-реномирани имена на интелектуалци  (сред тях, през 2001 г. и „нашия“ Норберт Рандов – бел. пр.), отличили се с усилията си за общоевропейски диалог и разбирателство преди всичко със страните от Източна Европа.

Като че ли най-точното определение, обединяващо всички досегашни автори-носители на приза, са думите на историка Михаел Волфсон „Помиряване чрез истината“. Едно високо и ценно достижение, които си струва да бъде защитавано и занапред.

Тази година Лайпцигската награда ще получи живеещият в Лондон индийски писател Панкадж Мишра за своето есе „От развалините на Империята. Бунтът срещу Запада и възраждането на Азия“. В аргументацията на журито четем: „Не-европейският поглед към Запада, прави просветителското творчество на Панкадж Мишра неоценимо важно за нас.“

Радостно е, че автор извън Европа получава тази уважавана награда. Така и ние обръщаме поглед отвъд тесните европейски граници. Въпросът е, какви истини ни предлага новият лауреат?

Основна цел на Мишра е да разкаже „как някои от най-интелигентните и чувствителни народи на Изтока са се справяли с агресията на Запада“. Така нареченият „не-европейски“ поглед на автора е насочен към онова, което Западът е причинил на Азия чрез колониализма. Той разказва за  водачите и формите на съпротива срещу европейската доминация.

Подробно и нагледно Мишра представя ужасите, причинявани на азиатските народи от колониалните сили и настройва фокуса върху трима учени и писатели от онова далечно време. Те имат, според него, решаващ принос за антиколониалното самочувствие на Азия през XIX и ХХ век. Мишра описва мирогледа и напразните усилия на носителя на Нобелова награда за литература от Бенгалия Рабиндранат Тагор (1861-1941) да обедини Азия в едно общо усещане на недоверие към „западната цивилизация“. Той представят също опитите на китайския реформатор Лианг Чи-чао (1873-1929) да прокара реформи в изостаналия Китай и да създаде някаква форма на китайски национализъм.

В центъра на изложението обаче се намира животът и делото на иранеца Джамал Ал-Афгани (1838-1897), който отначало си спечелва слава като пътуващ теоретик и практически радетел за реформиране на исляма, след това обаче създава и налага политическия ислям под формата на антиколониална идеология. За Мишра  Ал-Афгани с неговата теория на „исляма“ като противоположност на „Запада“ е първопроходец на антиколониалното самочувствие на Азия. За автора е нещо съвсем естествено, че с теориите си Ал-Афгани подготвя почвата за фундаментализма на салафитите, на мюсюлманските братя, на аятоласите в Иран, а също и за религиозната аргументация на Бин Ладен. Мишра сравнява влиянието на Ал-Афгани върху Ориента и върху хода на историята с това на Карл Маркс.

Авторът представя анти-западните позиции в Азия подробно, но без да ги подлага на критичен анализ. Личи си му потайното злорадство, с което клейми чрез ключовите понятия „Западът“, „Цивилизацията“ или „Европа“ виновниците за всичко онова, което било довело до пропадането на азиатските империи.

Основателно Мишра обвинява с драстични слова британците за бруталните им и цинични действия в Индия и Китай, но допустимо ли е Мао да бъде представян само като борец за освобождение, без дори да се споменат милионите жертви на неговата комунистическа политика?

Справедливо ли е отношение към Запада, което премълчава всичко онова, което се случи през последните двеста години в Европа и Америка като дебати, спорове, като борба за човешки права, против робовладелството и колониализма? Например обстоятелството, че Англия забранява робството още през 1834 година и отделя повече средства за борба с него, отколкото е спечелила чрез робския труд като цяло? Но ако не премълчаваше това на Мишра щеше да му се наложи да признае, че и западните общества са способни да се учат и развиват.

Тогава щеше да му се наложи да констатира, че въпреки освобождаването им от  колониализма, в много азиатски страни и до днес не царят демократични порядки. Разбира се авторът би отхвърлил такива аргументи като „западен мащаб“, съвсем в духа на цитирания от него спътник на Ал-Афгани, който казвал „Образованието по западен тертип е особено подла форма на колониализъм.“

Характеристично е, че героите за които пише Мишра с изключение на Махатма Ганди, до един не успяват да наложат собствени конструктивни позиции, а само се оплакват от вредното влияние и разрушителната сила на лошия Запад.

Просветителските претенции на автора непрестанно избиват на идеологизми, изложението му е едностранчиво и неубедително. Представянето, което той прави на обществата в Азия, е предвзето селективно. Мишра не пише нито ред за тиранията на османлиите, за деспотизма на индийските могули или за безмилостния режим на китайските императори. Все царства и империи, които се провалиха, защото управляваха против волята на своите народи и блокираха всеки опит за промяна. И то по време, когато Европа започна да трансформира своите научни, технически и организационни иновации и властовия си ресурс в завладяване на чужди земи и господство в тях.

А нямаше да е никак безинтересно да научим от вътрешен експерт какво – освен европейците с тяхната „ужасяваща алчност“ и „липса на морал“ – доведе до провала на тези царства? Защо азиатските империи паднаха без съществена съпротива като зрял плод в скута на Запада? ЗА целта може би нямаше да е излишно да се погледне в някои „западни“ трудове по темата като например „Метаморфозата на света“ на Jürgen Ossterhammel или „Богатство и бедност на народите“ на David Landes.

Описанието, което Мишра прави на Ориента преди настъпването на колониализма, представя исляма като „самодостатъчен за себе си свят“ и като „гнездо за съжителство на една общност от съмишленици за защита на моралния и социален ред“. Разбира се авторът дори не споменава за милионите роби, които османлиите затриват в завоевателните си походи или като работен добитък.
Западната политика навлиза в тази „непокътната ислямска идилия“ едва след превземането на Египет от Наполеон през 1798 година. Едва неговото признаване на ислямските старейшини, т.н. „Улема“, като политическа сила довело уж, според Мишра, до „политическото овластяване на исляма“. По тази логика дори Ал-Афгани не е оригинален мислител, а просто се е хванал на лукав западен трик.

Точно тук е най-разочароващият аспект на тази книга. Мисра, без самият той да е мюсюлманин, не може да преодолее онова, което ислямският учен Абделуахаб Меддеб нарича „болестта на исляма“: „Негодуванието на озлобения, чакащ да настъпи часът за неговото отмъщение“.

Социоложката от Тунис Fatima Mernissi, която също изследва последиците от колониализма за Ориента, идва до съвсем друг извод от Мишра. Според нея до ден днешен арабските народи не са осмислили, че робството е недопустимо зло и че едва френските колониални господари премахват през 30-те години на XX век робството в Мароко например. За техните представи да получиш свободата си от своя окупатор е особено мъчителен, двоен позор.

Мишра не познава такива болезнени самоанализи. При него няма размишления за собствения дял в трагедиите на миналото. Затова според мен му липсва и стремеж към истина и същинско помирение.

Много разобличаващ е перфидният стилистичен метод, с който авторът внушава своя мироглед. Той пише отлично и разбираемо, но не изказва пряко становищата си, а оставя чрез грижливо подбрани цитати други да говорят вместо него. Тези цитати той вгражда без коментиране от своя страна и те стоят в текста му, внушавайки определени позиции, от които сетне авторът лесно може да се дистанцира, ако ситуацията го наложи. Няколко примера.  Мишра споменава само с едно изречение турския Геноцид над арменците: „Изнервени от действията на арменските националисти в Източен Анадол през 1915 г. турците депортират безмилостно стотици хиляди арменци – действия, заради които по-късно биват обвинявани в геноцид.“

Според мен с тази формулировка авторът ни обяснява, че арменците сами са провокирали своята депортация и че на турците просто не им е оставал друг избор. Като всичко това са разбира се само „обвинения“, т.е. те далеч не са доказани. Нищо по-различно не би казал и  самият Ердоган. Малко по-нататък Мишра пише за Ататюрк: „Той хранеше наивната надежда, че науката ще победи накрая религията и че национализмът може да даде една нова идентичност на турските мюсюлмани.“

Авторовият субтекст провъзгласява, че мюсюлманите разбира се могат да имат само една идентичност – исляма. Индийците – своя индуизъм, китайците – своя Конфуций. Според него истинската идентичност на народите е религията. Секуларизмът е заблуда на Запада. Особено куриозно става, когато Мишра коментира членството на Турция в Евросъюза: „В края на краищата Турция, както изглежда, се сблъсква с неприкрита расово мотивирана антипатия на Запада, който й отказва пълноправното членство в своя клуб.“ Да  обвиниш ЕС в расизъм при преговорите за членство е пълен нонсенс.

Мирогледът на автора Панкадж Мишра не е просто „не-европейски“, както го хвали журито, не, той е категорично анти-европейски. Мишра се застъпва за религиозна реставрация: „В бъдеще много повече политизирани мюсюлмани ще настояват за отчитане на правителствата пред народа, които да спазват гражданските права и да гарантират известна степен на равенство – и те ще дават израз на своите цели все по-малко чрез секуларни западни идеологии , но чрез стария идеал за моралната общност на вярващите (правоверните? – бел. прев.) – Умма.“

След изчитането на голямото есе на Мира това му изказване може да се разбере само по един начин: „Да живее Уммата , назад към Шариата! Цялата власт на религията!“ Човешки права, правова държава, индивидуални свободи – всички онези ценности, приети от Обединените нации, т.е. „от Запада“ просто отсъстват от неговата аргументация и от неговите представи. Вместо това той мечтае за кончината на Европа: „Без съмнение от сега се вижда, че доминацията на Запада ще отмине като поредната, учудващо краткотрайна фаза в дългата история на империи и цивилизации.“

Питам се защо точно тази книга е отличена сега с наградата за „Европейско разбирателство“ . Все пак ако нещо отсъства в нея, то е желанието на автора за разбирателство, за помирение и сближение.

Напротив, за него светът е разделен на добро и зло. Единственото обяснение за присъждането на този приз виждам в пресищането, в ояждането на европейските интелектуалци откъм собствената култура, откъм собственото общество и история.

Мишра им е полезен за да реабилитира постфактум пропадналата политика на анти-империалистическата левица, която сега държи в ръцете си университетски факултети и медии и дълбокомислено поучава за принципите на постколониалната политика. Без съмнение у някои от елитните членове на Лайпцигското жури са се обадили биографични спомени от миналото…

За мен настойчивият опит да се представят политическият ислям и организираният ислямизъм като атрактивна не-европейска идея, като антиколониална и следователно морално приемлива сила е не само политически погрешен. Стократното осъждане и охулване на европейските и универсални човешки права чрез конгломерат от некоментирани цитати и чрез присъстващия субтекст е според мен и една особена форма на културно невежество. Оказва се, за жалост, че нито журито, нито досегашните рецензенти забелязват  гротескната карикатура, в която се е превърнал въпросният текст.

Полемичното есе може да заеме своето място като ярка антиевропейска позиция в дискурса за евроцентризма и постколониализма. Но то в никакъв случай не е принос към „европейското разбирателство“.


Превод: Милен Радев

Българският национализм е най руският на света

http://ivo.bg/2014/03/12/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%bc-%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f/

Българският парламентарно представен и официализиран национализъм, на който се крепи управляващият социалкапитализъм, иска оставката на социалистическия външен министър Кристиян Вигенин заради недостатъчно проявен от негова страна героизъм в защита на руския шовинизъм.

Така е тук: българският национализъм е най-руският на света!

В самата управляваща соцпартия, както и в подкрепящата я кворумно рускопатриотична „Атака”,  недоволстват от това, че др. Вигенин си е позволил да сподели европейската позиция за непризнаване на непризнатия в аванс в цял свят путински сепаратистки референдум в Крим.

Нещо повече – и българските рускопатриотчни турци, чрез депутата от ДПС с българското име Янков, защитиха от екрана на държавната БНТ в централните новини тази вечер българския руски патриотизъм с упрека, че Вигенин не се е  допитал дали има право да оспорва чисто руския международно непризнат референдум в Крим.

Тук е така:и  българско-турският национализъм върви ръка за ръка с интересите на Москва и е в крак с наложения най-руски патриотизъм в света.

Вигенин, според израза на уж българския президент Първанов, известен с екстаза си от руските енергийни проекти в България ( до степен, че един руски кореспондент подигравателно му сложи в устата „голям член”- така му се причуло, когато Първанов се възрадвал победоносно в присъствието на Путин през януари 2008-ма на енергийния му голям шлем), тичал пред вятъра.

Тук от доста време е така: (сибирски) вятър го вее Първанов на троянски кон, когато трябва да избира между България Русия.

Ето защо не е странно, че български националисти заминават да защитават българските интереси в Крим, както самите те твърдят.

Че има ли днес по-български националистически интерес от онзи, който съвпада с руския да се представят нещата така, сякаш някой реално притиска неруските националности в Украйна, за да бъде използвана тази измислица за целите на шовинистичната истерия на Путин и неговите последователи !

А за сведение на невежите, но за сметка на това доста глупави сравнения с други кризи, като босненската и косовската, българските гузни русофили, наричащи се нелепо български националисти, трябва все пак да знаят няколко неща:

-         Нито Босна, нито Косово, защитени от НАТО срещу въоръжената с тежки оръжия банда на Милошевич при опасността от продължаващо изтребление в неравната битка за оцеляване на граждански опълчения срещу сръбската армия, не са поставяли дори на теория въпроса за присъединяване към друга държава.

-         И в Босна и в Косово, за разлика от Украйна, при етнически мотивирана агресия на Милошевич се ля кръв на стотици цивилни, жертви на въоръжения до зъби режим на проруския Милошевич, преди да се стигне до защитната операция на НАТО. За да й противодейства бандата на Милошевич прибегна до отвличания на войници на ООН , които връзваше за телефонни стълбове като щит срещу въздушната мощ на алианса ( след като месеци наред обстрелваше без реално противодействие с артилерия Сараево от близките хълмове).

-         И Босна и Косово бяха доведени до гражданската война от агресивно-шовинистичната-болшевишка политика на руския съюзник Милошевич, който практически обяви война на етнически принцип на косоварите в реч насред Косово поле, възбуждайки най-примитивни шовинистични страсти сред своите сънародници, призовавайки ги към етническа омраза, довела до най-кървавата европейска война от Втората световна война насам ( спряна именно от НАТО, в която и България беше приета след своя принос във възпирането на руския опит да попречи на усмиряването на Милошевич).

-         Нито един косъм не е паднал от главата на руснак в Украйна, докато в Косово и Босна падаха глави със стотици, което именно наложи международната ( а не едностранна имперска) намеса там.

-         Нито на сън, нито на яве ( както е видно днес), никоя от участвалите в усмирителната операция срещу Милошевич държави не е целяла и не е реализирала каквито и да е териториални придобивки- за разлика от това, което в момента прави Русия.

Но тук е така: българският т.н. национализъм е най-руският в света и не признава някакви си факти, освен ако те не са продиктувани като такива от Кремъл!

 

 

 

Българите в чужбина изпращат у нас над 3 млрд. евро всяка година

http://biznes.pogled.info/finansov/news/53036/Balgarite-v-chuzhbina-izprashtat-u-nas-nad-3-mlrd-evro-vsyaka-godina

/Поглед.инфо/ Българите в чужбина изпращат на своите близки и роднини у нас над 3 млрд. евро всяка година. Това посочи Мартин Захариев.

Дългоочакваното споразумение между Украйна и ЕС ще се подпише другата седмица

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/53035/Dalgoochakvanoto-sporazumenie-mezhdu-Ukraina-i-ES-shte-se-podpishe-drugata-sedmitsa

/Поглед.инфо/ Дългоочакваното политическо споразумение между Украйна и ЕС може да бъде подписано най-рано през следващата седмица, това каза германският канцлер Ангела Меркел на среща в Брюксел.

Джордж Сорос: ЕС върви към разпадане

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/53034/Dzhordzh-Soros-ES-varvi-kam-razpadane

/Поглед.инфо/ В Европейския съюз се създават и усилват толкова големи финансово-икономически дисбаланси, че ЕС може и да не устои на рисковете и това да доведе до пълното му разпадане.

Мъж лежал погрешка 10 години в затвора, съди САЩ за 100 млн. долара

http://petel.bg/Mazh-lezhal-pogreshka-10-godini-v-zatvora--sadi-SASHH-za-100-mln--dolara__65455

Жителят на град Колумбия в щата Мисури Райън Фъргюсън, лежал по погрешка почти 10 години в затвора, съди държавата за 100 милиона долара,...

Фамилията на Цар Киро дължи 120 000 лв. за данъци до края на 2011 г.

http://petel.bg/Familiyata-na-TSar-Kiro-dalzhi-120-000-lv--za-danatsi-do-kraya-na-2011-g-__65454

Фамилията на Кирил Рашкови (Цар Киро)  дължи неплатени данъци в размер на 120 000 лв. до края на 2011 г. Срещу тях са заведени три изпълнителни...

Вигенин се обяснява защо не е съгласувал посещението си в Украйна с парламента

http://bulgarski.pogled.info/news/53033/Vigenin-se-obyasnyava-zashto-ne-e-saglasuval-poseshtenieto-si-v-Ukraina-s-parlamenta

/Поглед.инфо/ Каквито и да бъдат санкциите срещу Русия, те неизбежно ще ни засегнат. Това каза министърът на външните работи Кристиан Вигенин, след изслушване в Комисията по външна политика към парламента за ситуацията в Украйна.

Ожесточени протести в Турция - 250 арестувани

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/53032/Ozhestocheni-protesti-v-Turtsiya-250-arestuvani

/Поглед.инфо/ Десетки хиляди хора се стекоха на погребението в Анкара на 15-годишния младеж, който почина от раните си, причинени му от полицията през юни 2013 г., за да изразят гнева си срещу правителството. В столицата Анкара отново станаха сблъсъци между протестиращите и силите на реда.

Работещите и пенсионерите в страната почти се изравниха

http://petel.bg/Raboteshhite-i-pensionerite-v-stranata-pochti-se-izravniha---__65451

2 700 000 работещи осигуряват пенсиите на 2 200 000. Процесът на смаляване на разликата между двете групи се ускорява, казаха по Нова тв...

Сигурността на доставките на природен газ е осигурена

http://bulgarski.pogled.info/news/53031/Sigurnostta-na-dostavkite-na-priroden-gaz-e-osigurena

/Поглед.инфо/ От "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" увериха народните представители от Комисията по енергетика, че сигурността на доставките на природен газ е осигурена.

Как да четем етикетите с цените на стоките?

http://petel.bg/Kak-da-chetem-etiketite-s-tsenite-na-stokite----__65450

С указание да внимаваме за цената на продуктите в магазините излезе Комисията за защита на потребителите. Експертите обръщат внимание,...

Засилват контрола над експлоатацията на асансьорите у нас

http://petel.bg/Zasilvat-kontrola-nad-eksploatatsiyata-na-asansorite-u-nas__65448

Правителството прие постановление за изменение и допълнение на Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на...

Чистим по-стриктно дълговe към банки, плащаме последно за GSM

http://petel.bg/CHistim-po-striktno-dalgove-kam-banki--plashhame-posledno-za-GSM__65446

Домакинствата се справят все по-добре с дълговете си. Събираемостта на задълженията се е подобрила като цяло през 2013 г. и през първите два...

Стоматологът Карастоянов и синовете му обвинени за убийството на Отвертката

http://petel.bg/Stomatologat-Karastoyanov-i-sinovete-mu-obvineni-za-ubiystvoto-na-Otvertkata__65470

Преди броени минути Окръжната прокуратура в Кюстендил повдигна обвиненение за убийството на Никола Радев - Отвертката, предаде "24...

Вашият хороскоп за четвъртък

http://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-chetvartak-__65463

Овен През утрешния ден на любовта и състраданието проявявайте душевна и материална щедрост, за да обновите енергията си....

Опасност: 19 000 бомби цъкат край Петолъчката, от влагата може да гръмнат

http://petel.bg/Opasnost--19-000-bombi-tsakat-kray-Petolachkata--ot-vlagata-mozhe-da-gramnat__65468

Любомир Дeнов; 24 часа 19 000 бомби цъкат на гола поляна край пътен възел Петолъчката. Опасните боеприпаси са събрани от околността след...

Българка с престижна награда в Сиатъл за изследване рака на кожата

http://www.eurochicago.com/2014/03/balgarka-s-prestizhna-nagrada-v-siatal/

Наградата се връчва от Центъра за изследвания в областта на рака „Фред Хътчинсън“ в Сиатъл, като българката Нора Пенчева получава наградата заради изследвания на метастатичния карцином – вид рак на кожата.

Youtube се срина

http://petel.bg/Youtube-se-srina-__65467

Най-големият сайт за видеообмен Youtube се срина. Сайтът успява да зареди, но видеата се отварят трудно, пише "24 часа".  Все още не е ясно...

ЕС срещу Жената!

http://www.eurochicago.com/2014/03/es-sreshtu-zhenata/

Европейският парламент днес отхвърли с малко мнозинство доклад за равенството между мъжете и жените, в който се призовава да се гарантира еднакво възнаграждението за една и съща позиция. В документа се изисква от страните членки "да гарантират спазването на фундаменталния принцип на равенството във възнаграждението при еднаква работа между жените и мъжете", да забранят принудителното напускане при майчинство и да насърчават борбата срещу сексистките стереотипи."

Две жени са загинали при експлозията в Манхатън. Очевидец: Съседите ми летяха през прозореца

http://petel.bg/Dve-zheni-sa-zaginali-pri-eksploziyata-v-Manhatan--Ochevidets--Sasedite-mi-letyaha-prez-prozoretsa__65464

"Видяхме как хора летят през прозореца", разказва очевидец на експлозията в Манхатън пред "Ню Йорк Дейли Нюз". Сайтът съобщава, че две жена...

Варненци стреснати: Дупката е опасна, пияни може да паднат в нея

http://petel.bg/Varnentsi-stresnati--Dupkata-e-opasna--piyani-mozhe-da-padnat-v-neya__65462

Фото Румен Сарандев Жителите на Варна видимо са притеснени от махнатите огради пред Дупката в пъпа на града, установи „Петел”....

Black Rocks Red-Flag Uniformitarian Flaws

http://www.eurochicago.com/2014/03/black-rocks-red-flag-uniformitarian-flaws/

Something is definitely wrong with the uniformitarian story—why else would scientists be so surprised by the black rock and marine fossils? Could it be that all these strata—the red and black rocks—are deposits from the great Flood? This interpretation eliminates the mystery of how marine fossils are found sandwiched in between red sands and shale. It also solves the mystery of the black, organic-rich shale.

Новият Бареков тайно помага на Нова тв като я лишава от себе си

http://ivo.bg/2014/03/12/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b1%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d1%82%d0%b0%d0%b9%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%b0%d0%b3%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%82%d0%b2/

Новият политик Николай Бареков е стара лисица, но се издаде: видя се, че работи не само за официозната ТВ7, но и тайно помпа рейтинга на Нова телевизия.

 

Това се видя днес ясно от негово писмо, с което заявява, че повече няма да се показва от екрана на тази телевизия.

 

Каква по-голяма услуга за въпросната медия от това, да спре да гони нейни зрители с присъствието си от нейния екран!

 

Новият политик явно подпомага Нова, но вече е разкрит!

Две сгради са се срутили при взрива в Манхатън (обновена)

http://petel.bg/Dve-sgradi-sa-se-srutili-pri-vzriva-v-Manhatan--obnovena--__65461

Две сгради в Манхатан, Ню Йорк, са се срутили след експлозия, съобщи телевизия Ен Би Си. Първоначално информацията бе за една срутена...

Възстановиха блокирания фонд „Култура“

http://petel.bg/Vazstanoviha-blokiraniya-fond----Kultura---__65460

Общинският съвет потвърди своите решения от предишната си сесия, с които беше създаден местен фонд „Култура“ за финансиране на...

професия лъжец.

http://smiling.webreality.org/blog/?p=6653

в един свят, в който "Сълзите са на свършване" а училището е "Държавно мълчилище" и обществото не иска да се говори пенсията се взима, а не се дава свят на кръстопът, в който е важно да сме еднакви и никой да не е първи свят, в който лъжата е като "въздуха и слънцето за ...

Путин ще освободи и нас от русофилството

http://ivo.bg/2014/03/12/%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b8%d0%bd-%d1%89%d0%b5-%d0%be%d1%81%d0%b2%d0%be%d0%b1%d0%be%d0%b4%d0%b8-%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d0%be%d1%82-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d0%bb%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be/

Един ден, когато Путин доведе страната си до пълно опозоряване в очите на света, руснаците ще се срамуват от него точно като германците от Хитлер. Но дотогава мнозинството от тях подкрепят шовинистичната му пагубна политика точно както германците по времето на Хитлер.

Руският народ може и да ученолюбив, но явно не се учи от грешките на другите, а своята „грешка” Путин засега не може да разпознае.

А какво мисли мнозинството от българите? Ще бъдат ли така добри социолозите да проучат този въпрос, за да стане ясно „къде сме ние”?

За близо 14 години на власт Путин постигна това, което Хрушчов и Брежнев не успяха да направят за десетилетия по отношение на отчуждаването на приятелски на руснаците народи, като чешкият например.

Грузия досега беше най-големия успех на Путин в унищожаването на една вековна духовна връзка на Русия с народ, възпитаван в дух на уважение към руския език, културата, религията и закрилата срещу общия отомански враг от през 19-ти век. Става дума за емоция, като тази в България, но още по-дифузионна! Защото в Русия от столетия живее голяма наследствена грузинска диаспора, а в Грузия руското влияние се изразяваше във възприемането на руския език като втори роден.

Путин взриви с един (военен) удар това наследство и превърна един от най-естествените съюзници на страната си във враг. Вероятно завинаги.

Ако в Грузия Путин си изпроси този поврат с помощта на бомби, снаряди и куршуми, то в Украйна направо надмина себе си, като възпламени антируски чувства без един (явен) руски изстрел. Засега.

При това украинският народ наистина е много, много близък до руския. Много повече е близък отколкото българите ( да не говорим за грузинците, които са напълно различно племе от руснаците)- толкова е близък ,че далечните народи няма начин да различат по говора или външността руснак от украинец.

Вече никой не се съмнява, че Путин е направо чудотворец. Може всичко, щом е в състояние с такава лекота да похарчи трупан през вековете руски национален капитал, инвестиран по света и да преобръща наопаки пластове в отношенията с народи, култивирани от столетия.

Чудя се само какво чудо трябва да стане, за ни подхване и нас, че най-после да се отървем от петата му колона тук. Явно само със спиране на природния газ насред най-люта зима няма да стане- вече опита и не му се получи.

Южноосетинският сценарий никак не е за препоръчване, макар по него да се работи чрез масираното нахлуване на руски собственици на имоти в България. Те са точно толкова приносители на руски паспорти, колкото и южноосетинците, които поискаха закрила от Путин срещу грузинската държава и я получиха в такива военни количества, че сега няма начин да се отърват от освободители си.

При това стотиците хиляди руски собственици в България са не просто руско говорещи, а направо са си руснаци, които са на път да накарат българите по Черноморието да проговорят руски, за да ги обслужват подобаващо на парите им.

Ами ако се оплачат на Путин, че не са доволни от обслужването?

Добре, че все пак сме НАТО, за да запазим сервитьрската си чест от военно наказание!

Окупираната от Русия Южна Осетия мъждука като беден соцроднина спрямо процъфтяващата с бесни темпове съседна грузинска земя. Така, че – мерси, не си пожелавам точно този сценарий за освобождаване от проруските илюзии чрез пряка руска окупация. Пък и гадните американци са ни приютили във военната си организация нарочно, за да не позволят да бъдем освободени толкова лесно от русофилството си с военни средства.

Ок, няма да е лесно, но за Путин няма невъзможни неща и все ще измисли нещо.

Бих му препоръчал да депортира един цял събор български русофили в конски вагони- сравнително евтино и бързо средство за изтрезняване от проруския махмурлук. Неговия кумир Сталин вече го е правил с целокупното българско население на Крим, обвинено барабар с децата, че е вражеско и съответно преместено през 1944-та безплатно в степите на Казахстан. Какво пречи при днешния напредък на техниката това да се повтори през 2014-та?

Пристигат съответните емисари на събора край язовир “Копринка”, изпяват мощно и заедно песента „Калашников” ( на русофила Горан Брегович, който вече се изказа яростно на страната на Путин срещу украинската агресия)  и под едноименните дула натикват като копърки във вагоните русофилите, излекуват ги от русофилството като само те си знаят в Сибир и накрая ни ги връщат замразени като Георги Димитров в мавзолея.

„Копърките от Копринка” – става за мезе!

Бързо, лесно и най-важното- проверено като мярка. Бая български комунисти са минали по този път и повечето са се излекували от паразита на болшевизма завинаги ( макар и предимно посмъртно).

Истината ви казвам, от втора ръка знам. Вуйчото на жена ми Димитър Гачев, известен български страдалец в съветските концлагери, е мъртъв пример  в семейството. А такива има в много други български семейства, в които едновременно с това има и разстреляни от т.н. народен съд ( като дядото на същата моя съпруга).

За начало от Крим ни подсказват варианти за проверка на чувствата  като пробен камък в опитите да бъдем освободени от задушаващата имперска любов ( към нашето покорство).

Най-напред провериха реакцията ни с един шамар срещу български журналист, повален от няколко братушки на земята и заплашен с пистолет. И нищо…След това настъпиха с демонстрация на враждебен обиск срещу екип на БНТ. И нищо…После му отказаха акредитация. И пак нищо…

Държелив народ сме и такива водачи си избираме- трудно ни отказват от навика да обичаме окупаторите и колонизаторите си!

Засега българската реакция, ако изключим онази, която се равнява по колективната на ЕС, се изразява в обръщането на другата буза и в изблик на сълзливи проруски емоции от страна на български доброволци, хукнали да защитават мъничката, слабата, мирната и онеправдана Русия от шепата ( все още живи след колективните сталински репресии) кримски татари  и онези цели 25 на сто от населението в Крим, които все още си позволяват да си признават, че са украинци.

Както се казва, руската имперска традиция големият да бие малкия и това да се смята за геройство, е жива в душата на всеки български русофил, готов да се присъедини към побоя на великана спрямо джуджето в името на т.н. българщинА ( която в случая няма нищо общо с обикновената човещина)!

Вярвам обаче, че Путин има план и за нас.

Вярвам, че ще ни излекува не по-зле от Чехия ( родината на на панславизма) и от Грузия ( най-древната покръстена православна държава),  и от Украйна ( най-близката по етнически и езиков признак до Русия страна). Щом успя с грузинците и украинците, ще намери подход и към нас, колкото и да се дърпаме.

А сметката на Путин накрая ще му я види руският народ, на който можем да помогнем да се освободи от този майстор на разпалването на антируските чувства по света, като откажем съпротива срещу освобождението на България от петата му колона. Така ще дадем своя принос в изолирането на голия факт, че Путин катализира русофобията по света по начин, по който е нараствала само германофобията след 1939-та година.

 

Бургазлии настръхнаха: Така ли ще ремонтират светофарите в града ни (видео)

http://petel.bg/Burgazlii-nastrahnaha--Taka-li-shhe-remontirat-svetofarite-v-grada-ni--video--__65459

flagman.bg Дали ще има  обрат в конкурса, сега зависи от КЗК В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) са постъпили 4 жалби от участници в...

Приятелките на болна от рак жена ни показаха, какво означава истинска обич! (видео)

http://petel.bg/Priyatelkite-na-bolna-ot-rak-zhena-ni-pokazaha--kakvo-oznachava-istinska-obich---video-__65456

Приятелството е един от най-ценните дарове и ние сме убедени, че истинските жени не се конкурират една с друга, а се подкрепят и обичат...

Варненецът, "обесил" чучело на Янукович, е призован на разпит в полицията

http://petel.bg/Varnenetsat--obesil-chuchelo-na-YAnukovich--e-prizovan-na-razpit-v-politsiyata__65453

фото: Сергей Петров Варненецът от украински произход Сергей Петров, който на 20 февруари т.г. окачи на дърво пред Консулството на Украйна...

Малко цифри: какво мислят европейските граждани за климатичните промени

http://gorichka.bg/malko-tsifri-kakvo-mislyat-evropejskite-grazhdani-za-klimatichnite-promeni/

Name, Surname

Промените в климата са ужасяващо реални. И по-зле ще стават. Мнението на специалистите е ясно, дайте да видим какво мислят по темата случайните минувачи – гражданите на Европейския съюз. Този месец ЕК публикува доклад, посветен на публичното възприятие за климатичните промени и действията за предотвратяване (почти) неизбежното им влошаване. Справка за изследването – страни, брой запитани, дати – виждаш горе. В България са взети 1,026 интервюта.

В кратка серия ще ти представим резултатите от проучването.

50% смятат, че климатичните промени са един от най-сериозните проблеми на света. 16% от всички европейски граждани ги посочват като най-сериозния проблем. Спрямо 2011 г., по-малко хора смятат, че климатичните промени са най-сериозният проблем – 4 пункта надолу. Климатичните промени са на 3-то място след бедността, глада и недостига на питейна вода и икономическата ситуация. През 2011 г. са били на 2-ро място, сега икономическата ситуация се възприема като по-сериозна заплаха.

ebs_409_en-10

Най-висока пропорция на респондентите, отговорили, че климатичните промени са един от най-сериозните проблеми на света ни днес е в Швеция (81%), Дания (73%), Германия и Австрия (70%). Не така смятат в Естония (28%), Латвия и Португалия (33%), Румъния, Полша и Чешката република (38%). За България процентите са 35.

ebs_409_en-16

По скала от 1 (изобщо не е сериозен проблем) до 10 (изключително сериозен проблем) климатичните промени отбелязват 7,3 точки за всички страни на ЕС. През 2011 г. точките са били 7,4. Фрапиращо е, че в дъното на списъка за това колко важни смятат, че са климатичните промени, намираме страни като Обединеното кралство и Холандия. България бележи средно ниво на осъзнатост.

ebs_409_en-25

9% смятат, че климатичните промени НЕ са сериозен проблем. Това са почти 1/10 от всички европейски граждани!

Следва продължение: какво правят хората в Европа, за да ограничат замърсяването на планетата.

 

 

 

На живо: Взрив в Манхатън! 6-етажна сграда рухна, има пострадали (видео)

http://petel.bg/Na-zhivo--Vzriv-v-Manhatan--6-etazhna-sgrada-ruhna--ima-postradali--video--__65452

Сграда в Манхатан, Ню Йорк, се е срутила след експлозия, съобщи телевизия Ен Би си. Инцидентът е станал в 15,31 ч българско време (9,31 ч местно...

Global Risks for Humanity in 2014

//feedproxy.google.com/~r/BorisDomain/~3/5pumvO1yR7M/

World Economic Forum new report identifies risks of global relevance and offers leaders from business, government and civil society a tool to understand them as well as a way of identifying interconnections between them.

Taking a 10-year outlook, the report assesses 31 risks that are global in nature and have the potential to cause significant negative impact across entire countries and industries if they take place.

The risks are grouped under five categorieseconomic, environmental, geopolitical, societal and technological – and measured in terms of their likelihood and potential impact.

global risksClick to enlarge!

global risks 2014Click to enlarge!

Economic Risks
Risks in the economic category include fiscal and liquidity crises, failure of a major financial mechanism or institution, oil-price shocks, chronic unemployment and failure of physical infrastructure on which economic activity depends.

Environmental Risks
Risks in the environmental category include both natural disasters, such as earthquakes and geomagnetic storms, and man-made risks such as collapsing ecosystems, freshwater shortages, nuclear accidents and failure to mitigate or adapt to climate change.

Geopolitical Risks
The geopolitical category covers the areas of politics, diplomacy, conflict, crime and global governance. These risks range from terrorism, disputes over resources and war to governance being undermined by corruption, organized crime and illicit trade.

Societal Risks
The societal category captures risks related to social stability – such as severe income disparities, food crises and dysfunctional cities – and public health, such as pandemics, antibiotic-resistant bacteria and the rising burden of chronic disease.

Technological Risks
The technological category covers major risks related to the growing centrality of information and communication technologies to individuals, businesses and governments. These include cyber attacks, infrastructure disruptions and data loss.

global riskClick to enlarge!

report global risksClick to enlarge!

 

Download full report “Global Risks 2014”:

Global Risks 2014, Ninth Edition is published by the World Economic Forum in collaboration with:

  • Marsh & McLennan Companies
  • Swiss Re
  • Zurich Insurance Group
  • National University of Singapore
  • Oxford Martin School, University of Oxford
  • Wharton Risk Management and Decision Processes Center, University of Pennsylvania

Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Global Risks for Humanity in 2014 is a post from: Boris Domain -The Marketing Creative Space

The post Global Risks for Humanity in 2014 appeared first on .

Global Risks for Humanity in 2014

http://feedproxy.google.com/~r/BorisDomain/~3/5pumvO1yR7M/

World Economic Forum new report identifies risks of global relevance and offers leaders from business, government and civil society a tool to understand them as well as a way of identifying interconnections between them.

Taking a 10-year outlook, the report assesses 31 risks that are global in nature and have the potential to cause significant negative impact across entire countries and industries if they take place.

The risks are grouped under five categorieseconomic, environmental, geopolitical, societal and technological – and measured in terms of their likelihood and potential impact.

global risks
Click to enlarge!

global risks 2014
Click to enlarge!

Economic Risks
Risks in the economic category include fiscal and liquidity crises, failure of a major financial mechanism or institution, oil-price shocks, chronic unemployment and failure of physical infrastructure on which economic activity depends.

Environmental Risks
Risks in the environmental category include both natural disasters, such as earthquakes and geomagnetic storms, and man-made risks such as collapsing ecosystems, freshwater shortages, nuclear accidents and failure to mitigate or adapt to climate change.

Geopolitical Risks
The geopolitical category covers the areas of politics, diplomacy, conflict, crime and global governance. These risks range from terrorism, disputes over resources and war to governance being undermined by corruption, organized crime and illicit trade.

Societal Risks
The societal category captures risks related to social stability – such as severe income disparities, food crises and dysfunctional cities – and public health, such as pandemics, antibiotic-resistant bacteria and the rising burden of chronic disease.

Technological Risks
The technological category covers major risks related to the growing centrality of information and communication technologies to individuals, businesses and governments. These include cyber attacks, infrastructure disruptions and data loss.

global risk
Click to enlarge!

report global risks
Click to enlarge!

Download full report “Global Risks 2014”:

Global Risks 2014, Ninth Edition is published by the World Economic Forum in collaboration with:

  • Marsh & McLennan Companies
  • Swiss Re
  • Zurich Insurance Group
  • National University of Singapore
  • Oxford Martin School, University of Oxford
  • Wharton Risk Management and Decision Processes Center, University of Pennsylvania

Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Global Risks for Humanity in 2014 is a post from: Boris Domain -The Marketing Creative Space

The post Global Risks for Humanity in 2014 appeared first on Boris Domain | The Marketing Creative Space.

Всички обичат реиндустриализацията!

http://reduta.bg/v2/article/%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%82-%D1%80%D0%B5%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0

От много години не се е появявала идея, която всички толкова да обичат! През последните няколко години реиндустриализацията така омагьоса публика, политици и елити, че вече навлезе трайно в политическия език и мотивира различни управленски решения. Кризата от 2008 година отключи панически страхове на Запада, че с пребалансирането на глобалната икономика си отиват необратимо и стотици хиляди работни места.

4 години затвор за изверга, клал съпругата си в Асеновград

http://petel.bg/4-godini-zatvor-za-izverga--klal-saprugata-si-v-Asenovgrad-__65449

Пловдивският окръжен съд осъди мъж на четири години лишаване от свобода при първоначален общ режим за опит за убийство, съобщиха от...

Отвертката писал за жени във фейсбук преди да го убият. Виж снимки на гардa на Галеви

http://petel.bg/Otvertkata-pisal-za-zheni-vav-feysbuk-predi-da-go-ubiyat--Vizh-snimki-na-garda-na-Galevi__65442

Приятелите на убития снощи гард на Братя Галеви Николай Радев-Отвертката е са в траур. От рани зори те се събират около къщата на...

С гол на Вальо Йосков-Картечницата националите тръшнаха Черна гора

http://petel.bg/S-gol-na-Valo-Yoskov-Kartechnitsata-natsionalite-trashnaha-CHerna-gora__65443

Юношеският национален отбор на България до 17 години спечели с 1:0 втората контрола срещу Черна гора. Съставът на Александър Георгиев...

Правят музей на Антон Новак във Варна?

http://petel.bg/Pravyat-muzey-na-Anton-Novak-vav-Varna-__65444

Обсъжда се възможността за създаване на музей на Антон Новак във Варна. Това каза в интервю пред Радио „Фокус” – Варна Димитър Новак,...

Добруджа се срина срещу Локо (Пд) пред погледа на Атанас Атанасов

http://petel.bg/Dobrudzha-se-srina-sreshhu-Loko--Pd--pred-pogleda-na-Atanas-Atanasov__65445

Неделният съперник на Спартак 1918 – Добруджа, падна безславно у дома от елитния Локомотив (Пд) с 0:3 в първи 1/4-финален мач за купата ан...

Изобретателят на световната мрежа призова за дигитална Харта на свободите

http://www.eurochicago.com/2014/03/izobretatelyat-na-svetovnata-mrezha-prizova-za-digitalna-harta-na-svobodite/

Изобретателят на световната мрежа Тим Бърнърс-Лий иска да бъде създадена дигитална Магна харта, която да предпазва потребителите на интернет от наблюдение, съобщи Асошиейтед прес. Изказвайки се по повод на 25-годишнината от изобретението си, британският учен изрази надеждата си да предизвика дискусия в световен мащаб за необходимостта да бъдат защитени принципите, осигурили успеха на

"Сеат Леон" катастрофира пред Мебелната палата във Варна (Снимки на читател)

http://petel.bg/Seat-Leon-katastrofira-pred-Mebelnata-palata-vav-Varna--Snimki-na-chitatel-__65439

"Сеат Леон" е пострадал сериозн след удар в преградата на светофара до Мебелната палата. Наш читател изпрати снимките. В момента се...

Окончателно: Стажантите вече с трудов договор

http://petel.bg/Okonchatelno--Stazhantite-veche-s-trudov-dogovor__65440

Работодателите ще могат да предлагат трудов договор с условие за стажуване на младежи до 29 години, завършили средно или висше...

Феновете на Черно море скочиха на кмета. Вижте защо

http://petel.bg/Fenovete-na-CHerno-more-skochiha-na-kmeta--Vizhte-zashho__65441

Феновете на Черно море скочиха на кмета на Варна, след като от „Спортни имоти“ си прибраха от базата на клуба под Аспарухов мост...

Big paper rainbow

http://krokotak.com/2014/03/big-paper-rainbow/

We would like to thank Gökben Gürocak Erdem and her 5-6 year old pupils from the Kurtuluş İpek...

Горя офис във ФКЦ, запали се аспиратор (снимки)

http://petel.bg/Gorya-ofis-vav-FKTS--zapali-se-aspirator--snimki--__65438

снимки: Румен Сарандев  Офис във Фестивалния комплекс пламна. Сигналът е подаден в около 13,50 часа. Запалил се е аспиратор. Пламъкът е...

Удивително: Тричленно семейство от Варна си комуникира на френски, фламандски и български (видео)

http://petel.bg/Udivitelno--Trichlenno-semeystvo-ot-Varna-si-komunikira-na-frenski--flamandski-i-balgarski--video--__65437

Тричленно семейство от Варна си комуникира на френски, фламандски и български. Само че нито един от тези езици не е общ.    БНТ 2репортер: Силвия Благоеваоператор: Евтим Христов

Нова измама: Дай си мобилния за спешен разговор

http://petel.bg/Nova-izmama--Day-si-mobilniya-za-speshen-razgovor__65433

Русенската полиция предупреди за нова схема на измами. Непознат заговаря набелязания гражданин/гражданка (най-често непълнолетен) и му...

Google промени визията на резултатите си

http://petel.bg/Google-promeni-viziyata-na-rezultatite-si__65435

Google нанесе промени в дизайна на резултатите си при търсене на десктоп потребителите. Въпросните включват промени на начина, по който...

De Profundis: ОЗЪБЕНАТА ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО

http://asenov2007.wordpress.com/2014/03/12/de-profundis-%d0%be%d0%b7%d1%8a%d0%b1%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b8%d0%bc%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%bb%d0%be%d1%82%d0%be/

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg /http://www.faktor.bg/

България няма да признае резултатите от референдума в Крим – съвършено правилна е тази категорична и ясна позиция на българския външен министър Кристиян Вигенин, заявена онзи ден в Германия. Този път тя съвпадна напълно не само с немската, но и с общата европейска нагласа, както е нормално в тази ситуация. 

Надявам се обаче заявката на министъра да не увисне само в медийното пространство, а да се реализира официално. Страхувам се /а и кой ли разумен човек не би/, че предстои, след референдума в Крим на 16 март,  управляващата в София лява коалиция от БСП, ДПС и Атака да разводни всичко, като го облече в обтекаеми фрази и така ние отново да се окажем европейци, ама не съвсем, български патриоти, ама с руски самар на гърба, демократи, ама от московския вид…..

Тези три партии, създадени да обслужват руските интереси в България, едва след което да обслужват и своите лични, неведнъж досега правят подобни магарии, а целта им е отдавна ясна – тотално откъсване на страната ни от Европа и връщане в руската орбита на влияние. Тъй като нали Путин ще прави нова руска империя, де, а тя без България не може да мине. Отнюд!

Тези ми притеснения идват обаче не само от дългия опит, а и пряко от усещането, че в българската позиция за Украйна има нещо мътно, което всеки момент ще стане още по-мътно. Напоследък имам чувството, че живея в реализиран абсурд -  българските управляващи комунисти и руски пето-колонисти се заяждат със своето любимо момче Кристиян Вигенин за реалистичната му и европейска позиция по темата Украйна и руското нахлуване в Крим, докато аз, който принципно не го понасям като външен министър заради редица глупости, на техния фон изглеждам като негов защитник.

Е, ще кажа веднага, колкото и странно да звучи – нямам нищо против да продължа да го защитавам, стига той да продължи да се придържа към демократичните принципи по отношение на отвратителната руска геополитическа игра, която се разиграва под носа ни. И под носа на целия свят, който вече не вярва на очите и ушите си, толкова е зашеметен от наглостта на Русия.
Но да се върнем към българската позиция и онова, което Кристиян Вигенин заяви още в Германия.

Декларацията му за пълно съвпадение на българската и германската позиция – добре, това е стандартно, но необходимо. Подкрепа даваме и специално за немската идея да се създаде контактна група за директни преговори между руснаци и украинци. ОК, макар че няма да стане. Той Путин ако искаше преговори, досега щеше да ги води, а нямаше да увеличава напрежението и да подготвя кримския сценарий в други части от Източна Украйна.

По-нататък изявлението на Кристиян Вигенин бе израз на европейската, но донякъде също и американска, политика на мотаене при сегашната криза. Имам предвид отправеното предупреждение, поредно, но е последно от страна на уж отговорен европейски политик, че ако Русия не покаже готовност за компромиси, на Европейския съюз ще му се наложи да прибегне до санкции.

Ами хайде, де, колко време още и колко по-категорично Русия трябва да демонстрира пълното си нежелание за компромиси, докато най-после се натуткаме  и решим дали е дошъл моментът за санкции или не.

А чак след това да седнем да обмислим санкциите.

Имам чувството, че тях пък ще ги обмисляме направо безкрайно – както ентите от „Властелинът на пръстените” се събраха на безкраен съвет, за да решат дали изобщо да се съберат на безкраен съвет, който да реши…..

Подобно двусмислие носи и заявката на Вигенин, че в тази ситуация „няма друга алтернатива, освен дипломацията”. Ами не съм сигурен. Руснаците ясно показаха, че дипломацията за тях изобщо не играе. Те вече тотално превзеха Крим, с референдума на 16-ти ще „узаконят” присъединяването му към Русия, а веднага след това ще започнат да късат и други части от Украйна, както подсказа и престъпникът Янукович с увереността си, че в най-скоро време ще се върне в Киев. И тогава ли ще продължим с меки и още по-меки дипломатически ходове, телефонни и лични разговори, гневни предупреждения, приятелски обещания и безсмислени увъртания? Нямаме ли усещането, че точно заради мекото поведение на демократичната общност „твърдата” Русия ни се качва на главата, а лично Путин се вижда вече император на света.

Още от времето на Хитлер е известна тази слабост на демократичните общества – те са колебливи, защото не знаят какъв точно е демократичният начин да се защитят от наглостта на онова мислене и действие, което тотално отрича демократичните правила, но умее пълноценно да се възползва от тях, за да ги разруши.

По отношение на „дрънкането на оръжие в региона”, израз, който Кристиян Вигенин също подхвърля в изявлението си, имам чувството, че се изказа малко неподготвен. Или твърде добре подготвен – само той знае. Всъщност, във връзка с това Вигенин отправи и пряко послание, което в момента не би трябвало да отправя никой външен министър от ЕС и НАТО, като каза: „Не искам да се създава впечатлението, че и България по някакъв начин участва в демонстрацията на сила по отношение на Русия.” Ами по-добре да си беше просто мълчал, защото от думите му излизат няколко неща. От това излиза, първо, че не Русия демонстрира сила спрямо Украйна, а НАТО и американците – защото няма друг наоколо, нали – демонстрират сила спрямо Русия. Дали то е само несръчен изказ или нещо, произнесено в синхрон с руската пропаганда, никога няма да разберем. Второ, излиза, че партньорските ни страни от ЕС и НАТО – Полша, Литва, Латвия, Естония, Румъния, защо не и Турция, напразно се страхуват от ефекта на доминото след руското присъединяване на Крим или дори от евентуална руска агресия спрямо тях. Затова разполагане на допълнителни американски самолети и провеждането на морско учение съвместно с американски кораб от устата на Вигенин звучи хем като „дрънкане на оръжие”, хем като нещо, на което не бива да се обръща сериозно внимание. Трето, излиза, че, за разлика от всички други практически граничещи с Русия страни, ние, българите, изобщо не се притесняваме от възможността Москва, в близко или по-далечно бъдеще, под един или друг предлог да засили политическия си и военен натиск върху нас.

А аз например се притеснявам.

Но, както и да е, изобщо, от думите на Вигенин излиза голяма каша, за която даже не ми се мисли – доколкото тя всъщност напълно противоречи на заявената от него твърда позиция, че България няма да признае референдума с предизвестен резултат в Крим. Най-потресаващо за мен обаче е следващото негово изявление, с което той наистина доказа, че България няма единна, ясна и категорична позиция за руската агресия в Украйна, защото сегашното българско управление няма представа, не, а не иска да има представа от реалностите и да се съобразява с тях. Цитирам по смисъл бившия български посланик в Русия Илиан Василев, но съм абсолютно съгласен, че БСП, ДПС и Атака в тази ситуация не искат дори с телескоп да видят въпросните реалности, камо ли да ги признаят за истински, защото те противоречат на дълбоките им предубеждения и зависимости.

Тоталното потвърждение за самозаслепяването на тясно обвързаната с Русия българска левица идва от отговора, който Кристиян Вигенин дава, когато Дойче Веле го пита къде минава тънката червена линия, тоест, последната мирна граница в руско-украинския конфликт: „За съжаление – казва Вигенин – за нас остава загадка какви са крайните намерения на руската страна. Докато за Украйна е ясно, че иска да запази суверенитета и териториалната си цялост, което е желание и на международната общност, можем само да гадаем какво цели Русия“.

Ето, затова по-горе споменах, че принципно не харесвам българския външен министър. Не може да заема този пост и да не си дава сметка за целите на Русия в сегашния конфликт. Те са толкова прости и ясни, че дори децата по света вече ги разбраха, само той – не. Или лъже, което също е повод да не го харесвам.

Така де, не само той, не ги е разбрала и неговата партия любима, която мълчи, ли мълчи по темата за руската агресия в Украйна. Така мълчаха комунистите, при това не само българските, а и част от европейските, през 39-та, когато с пакта Молотов-Рибентроп великият вожд Сталин даде картбланш на дружката си Хитлер да нахлуе от Запад в Полша, само за да влезе спокойно и самият той от Изток.

Сега обаче пакт няма.

Има една и само една Русия, превърнала се в зловеща империя на злото, обсебена от мегаломанско желание да расте на всяка цена, озъбена да глътне каквото може, преди да я ударят през ръцете, озверяла от желание да замаже вътрешните си проблеми, като нарочи за виновник хората отвън и така още дълго да крепи на власт елита на доброто старо КГБ, който я води по самоубийствени пътеки.

На мен лично обаче най-странна продължава да ми бъде онази Русия, която, независимо от цялото зло, което носи на всички, продължава да настоява всички  непременно да я обичаме, защото е готина. И има велика култура. Сякаш Чехов, с извинение, има нещо общо с Путин…..

А колкото до това, че отношенията с Русия занапред няма да останат същите, както твърди министър Кристиан Вигенин, зависи за чии отношения с Русия говори. Тези на Щатите и Европа – да, най-вероятно те няма да са същите. Надявам се, наистина няма пак да ослепее демократичният свят за това с кого точно си има работа.

Но силно се съмнявам, че в отношенията на БСП с Русия например нещо ще се промени. Само това остава – комунистите сами да скъсат пъпната си връв.
Затова – жална ни майка.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


МААЕ премълча третата годишнина от трагедията във Фукушима.

http://gikotev.blog.bg/drugi/2014/03/12/maae-premylcha-tretata-godishnina-ot-tragediiata-vyv-fukushi.1247131

Международната агенция по атомна енергия (МААЕ - IAEA), подчинена единствено и само на Съвета за сигурност на ООН, създадена по "инициатива" на бившия американски президент Дуайт Айзенхауер, със седалище в град Виена, Австрия, ...

Пожар във ФК. Очаквайте подробности!

http://petel.bg/Pozhar-vav-FK--Ochakvayte-podrobnosti-__65431

Пожар е избухнал във ФК. Сигналът е подаден в 13,50 часа. Очаквайте снимки и подробности! снимката е илюстративна

Отвертката заклан заради дъщерята на д-р Карастоянов

http://petel.bg/Otvertkata-zaklan-zaradi-dashheryata-na-d-r-Karastoyanov__65432

Скандал за дъщерята на анестезиолога Николай Карастоянов - Владимира, е най-вероятната причина за побоя, завършил със смъртта на...

Новото ръководство на „Градски транспорт“ ще го оправи за година

http://petel.bg/Novoto-rakovodstvo-na----Gradski-transport----shhe-go-opravi-za-godina__65430

Веселин Симеонов В рамките на една година финансовото състояние на общинския превозвач „Градски транспорт“ ще се стабилизира, обеща...

Пожар в барче край ФК във Варна. Очаквайте подробности!

http://petel.bg/Pozhar-v-barche-kray-FK-vav-Varna--Ochakvayte-podrobnosti-__65431

Пожар е избухнал в едно от барчетата към ФК. Сигналът е подаден в 13,50 часа. Очаквайте снимки и подробности! снимката е илюстративна

Започнаха случайно съвпадналите със събитията съвместни учения в Черно море

http://svetoven.pogled.info/news/53026/Zapochnaha-sluchaino-savpadnalite-sas-sabitiyata-savmestni-ucheniya-v-CHerno-more

/Поглед.инфо/ Съвместните учения с участието на кораби от военноморските сили на България, Румъния и САЩ започнаха в западната част на Черно море, предаде Ройтерс.

Румънски бездомни кучета „емигрират“ в България

http://petel.bg/Rumanski-bezdomni-kucheta----emigrirat----v-Balgariya__65429

Бездомни кучета от Румъния преминават през българо-румънската граница край Силистра, съобщават природозащитни организации, цитирани от...

11 млрд. лв за 5760 работни места

http://www.eurochicago.com/2014/03/11-mlrd-lv-za-5760-rabotni-mesta/

И в двата случая ефектът върху заетостта ще е нищожен. При инвестиции от 11 млрд. лв. в следващите 3 години заетостта през 2020 г. (при групата на между 15 и 64-годишните) ще се повиши със скромните 0.2%, пише в документа. Ако увеличението се съотнесе към данните за заетостта за последното тримесечие на 2013 г., то би се равнявало на 5760 работещи повече. Коефициентът на безработица също ще остане почти без промяна - с прогнозирано намаление от едва 0.1 процентни пункта. При оптимистичния сценарий с инвестиции за 18 млрд. лв. заетостта през 2020 г. би се повишила с 1.5%. В същото време сериозна част от планираните мерки са именно в областта на образованието, квалификация на работниците и намаляване на бедността и социалното изключване. Сметките показват, че в такива мерки ще бъдат налети поне 4 млрд. лв.

Солидарността ни прави общество

http://bulgarski.pogled.info/news/53025/Solidarnostta-ni-pravi-obshtestvo

/Поглед.инфо/ Едва ли има нормален човек, който би спорил, че ни е необходима индустрия и солидарност към бедните. Това заяви в интервю за "Труд" социологът Кънчо Стойчев.

Нов връх на хейтърството във Фейсбук: потресаващи коментари за 8 март на стената на момиче

http://petel.bg/Nov-vrah-na-heytarstvoto-vav-Feysbuk--potresavashhi-komentari-za-8-mart-na-stenata-na-momiche__65427

В потресаващ онлайн скандал от роден тип се превърна Facebook стената на младо момиче. Скандал, който успешно може да се конкурира с ромска...

Вирус ни удря с бронхит

http://petel.bg/Virus-ni-udrya-s-bronhit__65428

Болните с бронхит се увеличават, съобщава "Стандарт", позовавайки се на лекари. През последните дни възрастни и деца извиха опашки пред...

Постоянен арест за 23-годишния Николай, обвинен в убийство

http://petel.bg/Postoyanen-arest-za-23-godishniya-Nikolay--obvinen-v-ubiystvo__65424

Видинският окръжен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража” за 23-годишния Николай Димитров, който е с...

1500 евро глоба за “обида на личността” на съвременна сръбска еничарка

http://www.eurochicago.com/2014/03/1500-evro-savremenna-srabska-enitcharka/

Продължава политическият и съдебен натиск срещу борещи се за правата на българското малцинство в Сърбия етнически българи. А България продължава да дава българско гражданство на хора, защитаващи старата великосръбска политика.

Официално: Състоянието на Михаел Шумахер се подобрява

http://petel.bg/Ofitsialno--Sastoyanieto-na-Mihael-SHumaher-se-podobryava__65422

Състоянието на Михаел Шумахер се подобрява. Има "малки, окуражаващи сигнали" в неговата битка за възстановяване, заяви агентът на...

ТИР катастрофира на пътя Бургас - София, има разлив на гориво (снимки)

http://petel.bg/TIR-katastrofira-na-patya-Burgas---Sofiya--ima-razliv-na-gorivo--snimki-__65423

снимки: БулФото ТИР катастрофира самостоятелно в разделителната мантинела на пътя Бургас - София. Инцидентът е станал на километър 143 от трасето. Ударът при пътно транспортното произшествие е предизвикал разлив на гориво. 

Тийнейджър разби "Пасат", за да задигне въдици

http://petel.bg/Tiyneydzhar-razbi-Pasat--za-da-zadigne-vaditsi-__65421

18-годишен варненец с присъда зад гърба си, отново е уличен в престъпление. Този път срещу него е образувана преписка за откраднати две...

В Девня: Автобус сгази пешеходка

http://petel.bg/V-Devnya--Avtobus-sgazi-peshehodka-__65419

Автобус блъсна пешеходка в Девня във вторник в около 19,10 часа, съобщават от пресцентъра на варненската полиция. Пътният инцидент станал в...

„Brigade hools”: 100 души с два автобуса тръгваме за Добрич от Катедралата в неделя

http://petel.bg/---Brigade-hools-----100-dushi-s-dva-avtobusa-tragvame-za-Dobrich-ot-Katedralata-v-nedelya__65420

От фенската фракция на Спартак 1918 - „Brigade hools”, ще подкрепят неистово отбора в неделното му гостуване на Добруджа от 15,30 часа. „100 души...

Бойкот на градината със синьото мляко, 50 деца не дойдоха

http://petel.bg/Boykot-na-gradinata-sas-sinoto-mlyako--50-detsa-ne-doydoha__65415

Тази сутрин 50 деца по-малко дойдоха в ЦДГ”Слънце”, приемът сутринта изброи малко над 70 дечица. Родителите на останалите по всяка...

Чужд дълг от 16 хиляди лева съсипва живота на варненка. Майка е на дете с епилепсия

http://petel.bg/CHuzhd-dalg-ot-16-hilyadi-leva-sasipva-zhivota-na-varnenka--Mayka-e-na-dete-s-epilepsiya__65416

Веселин Златков Варненка, служителка в общинската администрация, майка на дете с епилепсия и хидроцефалия, е принудена от финансови...

Емануил Луканов: Гоним победа в Ловеч. Венков и Окоро са в групата

http://petel.bg/Emanuil-Lukanov--Gonim-pobeda-v-Lovech--Venkov-i-Okoro-sa-v-grupata__65417

Помощник-треньорът на Черно море Емануил Луканов обяви, че ще опитат да вземат максимума в утрешното гостуване на Литекс от 17,30 часа....

BGmenu с нови функционалности вече и в страната

http://petel.bg/BGmenu-s-novi-funktsionalnosti-veche-i-v-stranata__65413

Най-големият сайт за поръчка на храна в България BGmenu е с обновена визия и още повече удобства за потребителите си. Какво ново можеш да...

Гард на братя Галеви убит, стоматолог и синовете му арестувани

http://petel.bg/Gard-na-bratya-Galevi-ubit--stomatolog-i-sinovete-mu-arestuvani-__65418

Гардът на братя Галеви - 28-годишният Николай Радев – Отвертката, е убит в кърваво меле в заведение „Колата” в Дупница, информира "Струма"....

“Простичка и ясна боза”

http://www.eurochicago.com/2014/03/prostitchka-i-yasna-boza/

Сега се сетих за един от любимите ми филми. В него добрите са селяните-граждани. А лошите са богаташите и управляващите градчето. Местните жители са кротки и работливи. Бачкат от сутрин до вечер. Криво-ляво свързват двата края и се мъчат да отгледат децата си. От време на време някой от тях се опитва да надигне глава и да зададе неудобни въпроси. Тогава, обаче, се намесват шерифът и помощниците му и „съветват” човечеца да я кара по-леко. Да не се вре, където не му е работата. В случаите, когато „съветваният” продължи да си търси правата и се рови, се намесват чорбаджиите. Те просто му спират въздуха, оставят го без препитание. Нали всичко надлъж и нашир е тяхно. Няма пари, няма храна и семейството му умира от глад. В резултат, търсещият се кротва и мелницата продължава да се върти.

Кучето-факла Любчо остава белязано и с едно ухо, трепери от страх пред хора

http://petel.bg/Kucheto-fakla-Lyubcho-ostava-belyazano-i-s-edno-uho--treperi-ot-strah-pred-hora__65414

Състоянието на бездомното куче, което садист заля с нафта и подпали в Бургас, се подобрява. Прокуратурата все още търси извършителят,...

Осиновяване на животно от зоопарка – от 30 до 875 лева

http://petel.bg/Osinovyavane-na-zhivotno-ot-zooparka-----ot-30-do-875-leva__65410

От 30 до 875 лева. В този диапазон варират сумите, срещу които всеки може да засвидетелства любовта си към животните във Варненския зоопарк,...

21 катастрофи във Варна за последните 24 часа

http://petel.bg/21-katastrofi-vav-Varna-za-poslednite-24-chasa__65411

21 катастрофи във Варна са регистрирани за последните 24 часа, съобщиха от полицията. При пътните инциденти са нанесени материални щети по автомобилите. За щастие няма пострадали хора. /Днес+

Започна военното учение между България, Румъния и САЩ

http://petel.bg/Zapochna-voennoto-uchenie-mezhdu-Balgariya--Rumaniya-i-SASHH-__65412

Съвместното учение на Военноморските сили на България, на Румъния и на САЩ в Черно море започна днес с един ден закъснение, съобщи пред...

Първи лица!

http://de-zorata.de/blog/2014/03/12/violeta-radeva/

Милен Радев

Отдавна се каня да споделя с читателите във Фейсбук възхищението си от една донесена при последното ми пътуване до България книга на наша приятелка – филолога, философа, журналистката и публицистка Виолета Радева.

“От първо лице” събира беседи и интервюта, които авторката е водила през десетилетията (първият разговор е от 1977 г. с Иван Богданов, а последните са от началото на новото хилядолетие) с наши съвременници, интелектуалци, хора на перото и мисълта, граждани, покрай които е позволена и мъничко гордост от това, че делим една културна и национална общност с такива личности.

Със страх, че сигурно ще пропусна имена, които за другиго са особено важни все пак споменавам такива, чиито разсъждения лично аз четох с особен интерес и душевна полза: Невена Крапчева, Дянко Марков, Петър Константинов, Жана Николова-Гълъбова, Методи Спасов (“БПЦ е стратегическо звено за Московската политика”!), Георги Елдъров, Зденка Тодорова, Богдан Йоцов (син на убития на 1.2.1945 г. Борис Йоцов!), Стефан Хинков, Биньо Иванов, проф. Стефан Робев, д-р Панайот Панайотов, мъченици и деца на мъченици на комунистическия терор, бегълци от него като Светослав Нелчинов, Константин Бакалов, Константин Куцаров…

Пропускам много други важни (всъщност всички в книгата са такива!) имена сред събеседниците на Виолета Радева, но съм принуден да ползвам в момента само записките си за нея, защото книгата отдавна обикаля приятелски кръгове тук из Германия и рядко се задържа у мен.

Прекрасно е това, че Виолета въвежда всеки от съ-авторите си с фотография, с кратко жизнеописание, с важни данни за ориентиране в драматичния им често пъти жизнен път. Беседите си тя води деликатно, с човешко участие и респект към преживяното от всеки събеседник, но и от позицията на човек, съ-изживявал, съ-чувствал и съ-размишлявал Българската съдба на последните десетилетия.

Защото това е книга именно за нея, за страшната и славна Българска съдба, пречупена през погледа и митарствата на десетките достойни българи, чиито свидетелства е запазила и сега ни ги предоставя Виолета. За което трябва всички да сме й благодарни!

Книгата на Виолета Радева се намира не само в Хеликон, но преди всичко в “Български книжици” пред Кристал и струва 15 лева за 270 страници. Може да се поръчва и по интернет.


Солени пръчици

http://www.babapena.com/?p=5555

Продукти:
¾ ч.ч. свинска мас/краве масло
2с.л. олио
200г сирене
2 яйца
½ ч.л. сол
щипка захар
¾ ч.ч. кисело мляко
1 бакпулвер
600г брашно
сусам за поръсване

Приготвяне:
В купа се сипва част от брашното. В средата се прави кладенче. Чукват се две цели яйца и белтъкът от третото. Добавя се половин чаена лъжичка сол, щипка захар и смачкано сирене. Свинската мас се стопява. Към киселото мляко се добавя бакпулверът. Обърква се, за да може да шупне. Маста и млякото се добавят в купата. Продуктите се объркват. Добавя се още брашно. Омесва се тесто. Трябва да е меко и еластично. Топката се намазва с мазнина. Разстила се в тава. Жълтъкът се смесва с прясно мляко. С течността се маже солената кора. Поръсва се със сусам. Соленият пласт се реже на пръчици. Пекат се на умерена фурна до придобиване на златист загар. Оставят се да изстинат. Със свинска мас соленките стават пръхкави и вкусът е чудесен.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

„Кръв и чест“ обяви, че искат да се борят отвътре срещу Европейския съюз

http://bulgarski.pogled.info/news/53023/Krav-i-chest-obyavi-che-iskat-da-se-boryat-otvatre-sreshtu-Evropeiskiya-sayuz

/Поглед.инфо/ Националистическата формация „Кръв и чест“, която обяви, че ще участва на евроизборите, допусна екип на Би Ти Ви в своя офис. Младежите обявиха, че искат да се борят отвътре, през Европарламента, срещу Европейския съюз, понеже той се превърнал в диктат на малцинството на мнозинството.

Email маркетинг – възможности с полза за потребителя

http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/uk9x3rKytdc/

email

Много от по-традиционните канали за онлайн маркетинг (разбирайте “Не-социални-мрежи”) могат да използват думите на Марк Твен “Слуховете за смъртта ми са силно преувеличени”. Такъв е случаят и с email маркетинга. Един от най-използваните канали доскоро, като че ли email маркетингът е пренебрегнат в последно време в полза на лъскави social-кампании и добре развити бранд страници. Но ефектът от email не е спаднал, което наскоро припомниха с анализ от McKinsey. Аз пък реших да допълня към това и собственото си мнение от гледна точка на email абонат.

Изследването

Въпреки че виждаме сериозна ангажираност на фенове в социални медии, в крайна сметка важно е и какво се случва от страната на продажбите. А тук email-ът е цар или поне вице-президент. Привличането на нови клиенти в 7% се дължи на електронна поща, а в по-малко от 1% – на социалните медии. Тук цитирам данните с две уговорки. На първо място, говорим за нови клиенти – влиянието на социалните медии върху продажбите може да е много по-голямо (и според други изследвания вече е), но е логично това да са по-чести покупки от вече съществуващи клиенти, а не непременно нови потребители. И второ, social-каналите вече са практически незаменими за генериране на познаваемост и ангажираност – а косвените продажби свързани с това се мерят по-трудно, освен ако нямаш удоволствието да си изцяло онлайн-бизнес с чудесна analytics-система.

email lead generation

И все пак, проблемите пред email маркетинга са много. По данни на McKinsey, през 2012 потребителите са отделяли 20% по-малко време за email спрямо 2008. И колкото по-малко време отделят получателите на вашите мейли, толкова по-трудно е да се борите за вниманието им. Най-важните методи за ефективност според анализаторите включват:

  • Оптимизиране на пътя на потребителя: освен тест на различни заглавия на мейлинга и оптимизация на CTR-а, трябва да се фокусирате и върху пътя на потребителя вътре в сайта. Това включва създаване на лендинг страници и оптимизация за мобилни сайтове (защото близо 45% от съобщенията се отварят през мобилен телефон, а 61% от потребителите няма да се върнат на сайт, ако са имали проблем да го отворят през телефона)
  • Преглед на уроците: проблемът засяга по-големи компании, но е валиден за всичко друго освен email маркетинг – проучвайте провалите си и се учете от тях.
  • Персонализация: ако имате възможност, изпращайте специфични кампании на база на потребителското поведение. Инвестицията в такава система не е малка, но ползите са значителни – в изследването се цитират резултати от 20% увеличение на приходите до десетократно увеличение.

От гледната точка на потребителя

А сега, без цифри, но с една лична история. Наскоро най-накрая реших да се откажа от филтрите в GMail и да опитам тяхното разделение на категории. Резултатът беше значително окастряне на нюзлетърите, които получавам – и за да не бъда голословна, от близо 1200-1400 мейла, които съм получавала месечно преди декември, сега се ограничавам до “скромните” 600 (за подобни равносметки Account Activity отчетът на Google е много полезен).

За да оставя толкова малко активни абонаменти, трябваше да преценя какво е важно за мен. Ето и едно кратко обобщение:

  • Да получавам по email информация, която не мога да намеря другаде – ако не публикувате другаде whitepaper-ите си, вероятно ще се примиря да ги получавам на мейл. Възможно е това дори да ми харесва.
  • Email да е най-удобният начин за вашата информация – ако ми е по-удобно да се абонирам по email, отколкото да ви включа в някоя от папките на RSS-четеца, вероятно ще го направя.
  • Да не ме спамите твърде често – ако ми пращате съобщения всеки ден, вероятно ми губите времето. Надали една организация може да произведе достатъчно съдържание, за да си струва.
  • Или поне да ме предупредите – дори ако моделът ви включва дневни съобщения, ще се примиря с това, стига да съм подготвена. Затова и PR Daily все още пристига в пощенската ми кутия – създателите са казали ясно колко често ще изпращат съобщения и потребителят сам решава дали това му е изгодно.
  • Да ми давате смислена и интересна информация – няма нищо по-неприятно от това да склоните някой да се абонира за вас с  данни от наистина интересно проучване и после да започнете да го затрупвате само с рекламни материали. Приемам периодичните реклами от HubSpot, защото от време на време пускат наистина полезни ресурси. Сходна аналогия може да се направи и с промо-мейли от изцяло sales-насочени организации – бях съгласна да получавам предложения от Grabo, защото съвпадаха с интересите ми, но когато за няколко седмици не намерих нищо интересно, връзката ни приключи.

И това е много точен аналог за email маркетинга – трябва да поддържате връзката с потребителя интересна и полезна за всички, иначе разводът е неизбежен.

___
снимка: stock.xchng

Постът Email маркетинг – възможности с полза за потребителя е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Email маркетинг – възможности с полза за потребителя

http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/FtHDIoaxoZk/email-marketing-polzi

email

Много от по-традиционните канали за онлайн маркетинг (разбирайте “Не-социални-мрежи”) могат да използват думите на Марк Твен “Слуховете за смъртта ми са силно преувеличени”. Такъв е случаят и с email маркетинга. Един от най-използваните канали доскоро, като че ли email маркетингът е пренебрегнат в последно време в полза на лъскави social-кампании и добре развити бранд страници. Но ефектът от email не е спаднал, което наскоро припомниха с анализ от McKinsey. Аз пък реших да допълня към това и собственото си мнение от гледна точка на email абонат.

Изследването

Въпреки че виждаме сериозна ангажираност на фенове в социални медии, в крайна сметка важно е и какво се случва от страната на продажбите. А тук email-ът е цар или поне вице-президент. Привличането на нови клиенти в 7% се дължи на електронна поща, а в по-малко от 1% – на социалните медии. Тук цитирам данните с две уговорки. На първо място, говорим за нови клиенти – влиянието на социалните медии върху продажбите може да е много по-голямо (и според други изследвания вече е), но е логично това да са по-чести покупки от вече съществуващи клиенти, а не непременно нови потребители. И второ, social-каналите вече са практически незаменими за генериране на познаваемост и ангажираност – а косвените продажби свързани с това се мерят по-трудно, освен ако нямаш удоволствието да си изцяло онлайн-бизнес с чудесна analytics-система.

email lead generation

И все пак, проблемите пред email маркетинга са много. По данни на McKinsey, през 2012 потребителите са отделяли 20% по-малко време за email спрямо 2008. И колкото по-малко време отделят получателите на вашите мейли, толкова по-трудно е да се борите за вниманието им. Най-важните методи за ефективност според анализаторите включват:

  • Оптимизиране на пътя на потребителя: освен тест на различни заглавия на мейлинга и оптимизация на CTR-а, трябва да се фокусирате и върху пътя на потребителя вътре в сайта. Това включва създаване на лендинг страници и оптимизация за мобилни сайтове (защото близо 45% от съобщенията се отварят през мобилен телефон, а 61% от потребителите няма да се върнат на сайт, ако са имали проблем да го отворят през телефона)
  • Преглед на уроците: проблемът засяга по-големи компании, но е валиден за всичко друго освен email маркетинг – проучвайте провалите си и се учете от тях.
  • Персонализация: ако имате възможност, изпращайте специфични кампании на база на потребителското поведение. Инвестицията в такава система не е малка, но ползите са значителни – в изследването се цитират резултати от 20% увеличение на приходите до десетократно увеличение.

От гледната точка на потребителя

А сега, без цифри, но с една лична история. Наскоро най-накрая реших да се откажа от филтрите в GMail и да опитам тяхното разделение на категории. Резултатът беше значително окастряне на нюзлетърите, които получавам – и за да не бъда голословна, от близо 1200-1400 мейла, които съм получавала месечно преди декември, сега се ограничавам до “скромните” 600 (за подобни равносметки Account Activity отчетът на Google е много полезен).

За да оставя толкова малко активни абонаменти, трябваше да преценя какво е важно за мен. Ето и едно кратко обобщение:

  • Да получавам по email информация, която не мога да намеря другаде – ако не публикувате другаде whitepaper-ите си, вероятно ще се примиря да ги получавам на мейл. Възможно е това дори да ми харесва.
  • Email да е най-удобният начин за вашата информация – ако ми е по-удобно да се абонирам по email, отколкото да ви включа в някоя от папките на RSS-четеца, вероятно ще го направя.
  • Да не ме спамите твърде често – ако ми пращате съобщения всеки ден, вероятно ми губите времето. Надали една организация може да произведе достатъчно съдържание, за да си струва.
  • Или поне да ме предупредите – дори ако моделът ви включва дневни съобщения, ще се примиря с това, стига да съм подготвена. Затова и PR Daily все още пристига в пощенската ми кутия – създателите са казали ясно колко често ще изпращат съобщения и потребителят сам решава дали това му е изгодно.
  • Да ми давате смислена и интересна информация – няма нищо по-неприятно от това да склоните някой да се абонира за вас с  данни от наистина интересно проучване и после да започнете да го затрупвате само с рекламни материали. Приемам периодичните реклами от HubSpot, защото от време на време пускат наистина полезни ресурси. Сходна аналогия може да се направи и с промо-мейли от изцяло sales-насочени организации – бях съгласна да получавам предложения от Grabo, защото съвпадаха с интересите ми, но когато за няколко седмици не намерих нищо интересно, връзката ни приключи.

И това е много точен аналог за email маркетинга – трябва да поддържате връзката с потребителя интересна и полезна за всички, иначе разводът е неизбежен.

___
снимка: stock.xchng

Постът Email маркетинг – възможности с полза за потребителя е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Чуйте трезвия глас на един от водачите на българите в Украйна за случващото се там

http://www.eurochicago.com/2014/03/tchuyte-trezviya-glas-na-edin-ot-vodatchite-na-balgarite-v-ukrayna-za-slutchvashtoto-se-tam/

След като цели три месеца в Украйна вреше и кипеше, България най-сетне се сети, че в тази страна живеят и над 200 000 българи, които са петият по големина народ в държавата. Когато написах за отменения закон за езика и заплахата от репресии над нашите сънародници, доста медии поеха темата и започнаха да търсят лидерите на българите там. Така най-сетне започна да се чува и техният глас. Председателят на Конгреса на българите в Украйна, Юрий Граматик, беше първият, който отговори на моите въпроси и чрез него, макар и със закъснение, можем да разберем какво вълнува наистина българите в Северното Причерноморие — далеч от ежедневно изливаната по телевизиите ни пропаганда.

Нови протест срещу режима в Турция

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/53022/Novi-protest-sreshtu-rezhima-v-Turtsiya

/Поглед.инфо/ Хиляди хора излязоха по улиците във вторник, за да отхвърлят ислямско-консервативния режим, който те държат отговорен за смъртта (след дълга кома) на 15 -годишно момче.

Варненските съветници се разбунтуваха срещу кмета за заплатите си

http://petel.bg/Varnenskite-savetnitsi-se-razbuntuvaha-sreshhu-kmeta-za-zaplatite-si__65406

снимка: архив Мнозинството във Варненския общински съвет отказа да преразгледа решението си за възнагражденията от 1000 лева на месец за...

Първанов деликатно се разграничи от кметицата на Перник Росица Янакиева

http://bulgarski.pogled.info/news/53021/Parvanov-delikatno-se-razgranichi-ot-kmetitsata-na-Pernik-Rositsa-YAnakieva

/Поглед.инфо/ Определено България е спечелила много повече в ЕС, отколкото е загубила. Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов в сутрешния блок на Нова тв. Така той се разграничи от кметицата на Перник Росица Янакиева, която коментира пред руска телевизия обратното.

Съветофилският прочит на украинското евангелие в България

http://ivo.bg/2014/03/12/%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be%d1%84%d0%b8%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%87%d0%b8%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d1%83%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%82/

Честно казано, не бих искал да допринасям за разпространяването на глупостите и манипулациите на кремълската пропаганда, която и без това е достаъчно добре разпостранана в България. Но от интервюто на в. „Преса” с Нина Дюлгерова (типичен представител на съветофищината у нас, дефилираща с наукообразни претенции в медиите) извират толкова типични клишета на путинизма, че може да служи за учебник по манипулации.

 

Комбинацията от полуистини, неверни обобщения, жълти слухове и в крайна сметка пропагандни внушения за правотата на шовинистичната руска политика в интервюто е направо забележителна!

 

От интервюто ще „научите”, ако още не знаете вече това от руската пропаганда, че всъщонст Русия била жертва на натиск и затова се стигнало до сегашното положение в Украйна.

 

Ако човек повярва на огледалния свят на Дюлгерова, понеже  не живее на тази планета и внезапно включи която и да е телевизия в света, би си помислил, че подстрекавани от американците украински войски са нахлули на територията на Русия без опознавателни знаци ( като типични диверсанти) и поощряват под дулата на оръжията сепаратизма на населен с украинци руски полуостров на Северно море.

 

Самият Путин твърди иначе, че Русия не била страна в украинската криза, а пък побратима му в Беларус, президентът Лукашенко, обяснява ситуацията с корупцията в Украйна, призовавйки своите белоруски подчинени да не бъдат „идиоти” и да си вземат поука, за да не стига до същото в Беларус. Но Дюлгерова простичко обяснява цялата сложнотия: притискат Русия и ефектът е този…т.е. като мачкат малката и нещастна Русия, в Киев пада Янукович и бяга в притиснатата Русия.

 

За Дюлгерова схемата на руската намеса е оправдана с примера от Южна Осетия, окупирана от руските войски през 2008 г. пак по вина на Америка, защото президентът Саакашвили бил изоставен от американците, а пък южноосетинците преобладаващо имали вече руски паспорти- как да не ги окупираш след това! Малка подробност, спестена от Дюлгерова, е фактът, че именно с такава цел Русия ударно раздаваше паспорти на осетинците, за да легитимира отдавна планираната си агресия с това, че ги защитава от централната власт в Тбилиси.

 

В случая с Крим руските шовинисти истеризират кръвното и православното си единство, а с Осетия- с паспортното такова, макар кавказците като цяло да са обект на откровен расистки тормоз в Русия след чеченските войни и терористичните изстъпления в страната.

 

Забележете- като няма етнически руснаци за защитаване, има приносители на руски паспорти. Доста поучително и за България, нали…

 

Същото така ще ви стане „ясно”, че американци с големи раници, цели 300 на брой, били кацнали край Киев и отпрашили в неизвестна посока. Май ще да взривяват ядрени централи, както намеква Дюлгерова.

 

От всичките глупости и лъжи обаче се открояват две геополитически: че Европейският съюз  ( същият, на който в Русия не без основание се подиграват за неговата нерешителност и разединеност от позицията на централизиран в юмрука на Путин рускии юмрук) също бил подстрекаван ( като Грузия през 2008-ма), но изоставен от американците да разбива Украйна.

 

Още в заглавието е закодирана обаче най-тлъстата лъжа: че проклетите американци страшно си падали по черноморския регион и водели с Русия по тази причина война за надмощие. Нямаше да е зле да беше истина, че администрацията на Обама е загрижена толкова за нашата част от света, но за съжаление това няма нищо общо с действителността.

 

Направо е за чудене, че Дюлгерова е пропуснала да употреби и любимата мантра на Кремъл за фашисткия характер на събитията в Украйна. Може би й е станало малко неудобно на фона на държавно толерирания ( ако не и подстрекавания ) антисемитизъм в Русия, който е съществувал и съществува при всички метаморфози на властта там от векове. Но по-вероятно е просто да е забравила и да навакса при поредното си интервю в услужливите спрямо съветофилската пета колона български медии, където подобни псевдоспециалисти се прескачат един през друг.

Проф. Нина ДЮЛГЕРОВА:

Борбата САЩ – Русия е за Черноморския регион

Интервю на Мариела БАЛЕВА за ситуацията в Украйна и целите на участниците в конфликта

10 Март 2014 08:36 4

Снимка: Преса


Нина Дюлгерова е професор по международни отношения, доктор на икономическите науки (енергийна сигурност), доктор и доцент по нова и най-нова обща история. Професионалните й интереси са история и съвременни проблеми на Русия, Черноморския регион, Европа-Евразия.

Преподава международни отношения в Югозападния университет „Неофит Рилски“ и във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

Проф. Дюлгерова, ситуацията в Украйна е много динамична, ето преди дни Кримският парламент реши да поиска присъединяване към Русия, което предизвика светкавична реакция. Какво означава решението за Крим?

- Това беше логично развитие на процеса. Сериозният политически натиск, на който беше подложена Русия, както и некоординираните и неадекватни действия на новата власт в Украйна доведоха до тази ситуация. Властта в Киев няма да признае референдума на 16 март, още повече че и.д. президент на Украйна Турчинов го обяви за нелегитимен. Това обаче няма голямо значение, тъй като новите управляващи нямат военния ресурс, а вече и пълната подкрепа на Вашингтон.

Как да тълкуваме изявлението на президента Обама за директен диалог между Киев и Москва?

- Може да се приеме като сигнал за прехвърляне на отговорността за създалата се ситуация вече в рамките на двустранния диалог Украйна-Русия. Не трябва да се забравя, че Украйна не е интересна за света, ако е разединена. Не е интересна и за САЩ. А покрай Крим и Източна Украйна много бързо ще се ориентира към Русия, защото те нямат варианти, ако хаосът в Киев продължи, както и екстремистките настроения и поведение на новата власт. Успоредно те не могат да съществуват, въпреки че са икономически силни. Населението там през последните 2-3 века реално е част от Русия, от времето на Руската империя, на Съветския съюз. Западна Украйна е ахилесовата пета, в която съзнателно бяха ескалирани радикалните процеси. Ако се стигне до някакво разединение или федерализация, губещата е Западна Украйна. Нея никой не я иска.

От Брюксел не закъсняха с реакция, като обявиха, че ще подпишат ратификацията за асоцииране на Украйна съм ЕС още преди изборите. Това показване на мускули спрямо Русия ли е?

- Политическите декларация или изявления на европейските институции едва ли имат вече значение, след като Вашингтон се произнесе за директен диалог Москва-Киев. Проблемът е Москва кои ще признае за легитимни представители на властта, за да преговаря с тях.

Готова ли е Украйна за своя стратегически избор? Във Върховната рада хората на Тимошенко дори внесоха законопроект за влизане на страната в НАТО.
- Украйна е поле на стратегическо противоборство и тя едва ли е в ситуацията да избира. Стратегическият избор автоматично е свързан с целта да се избира между евроинтеграцията и Русия и дори доста се спекулира с термина Евразийски съюз. Това за мен обаче е несериозно. Проблемът по-скоро е друг – доколко и как тези, които се борят за влияние на тази територия, първо, ще се споразумеят, и второ, ще стигнат до някакъв дългосрочен консенсус.

Знаем ли кой управлява сега Украйна?
- В момента според мен това е най-силно пазената тайна. Западна Украйна се характеризира с предсказуем екстремизъм, не говоря за населението, а за това, че оттам идват националистите, неонацистите или голяма част от т. нар. Десен сектор*.
В Източна Украйна и Крим има една обединяваща и консолидираща идея – да запазят своя етнос и език, но и да не бъдат подлагани на икономически и политически натиск и преследвания. В Крим се правят опити за придвижване на групи от Киев, които да саботират и да окупират правителствени сгради с идеята да повторят киевския сценарий. Това обаче няма как да се случи.

Гледахте ли клипа от You Tube, в който разговарят двама външни министри – на ЕС Катрин Аштън и на Естония Урмас Пает? Думите на естонеца са, че снайперистите на Майдана са наети от опозицията и че почеркът и куршумите са били едни и същи.
- От 2008 г. европейската бюрокрация, а и великите сили не разбраха, че постове като външен министър на ЕС, като зам. държавен секретар на САЩ – визирам Виктория Нюланд, трябва да се заемат от професионалисти. Аштън изобщо не реагира адекватно, а Виктория Нюланд отиде в Киев и раздаваше пирожки на Майдана. Всички се чудеха какво прави там, след което изруга евробюрократите. Това са случайни хора, пратени да решават много сложни и динамични ситуации, изпълнени с история и многопластова стратегия.

ЕС не може да не разбира за какво става дума в Украйна, какви са хората, раздаватщи правосъдие там. Може би целта им е друга?
- ЕС е своеобразна трансмисия на САЩ в битката срещу Украйна. САЩ и Русия водят стратегическо противоборство за самия Черноморски регион. Сега няма крайбрежна черноморска държава, която да не е с висока степен на политическа нестабилност. Ако приемем, че Турция, България, Румъния, Украйна, Русия, Грузия са крайбрежните черноморски държави, това означава, че Украйна е точката на стратегическото противоборство между САЩ и Русия. ЕС участваше в играта като слон в стъкларски магазин.

За Русия ли е по-важна Украйна, или за Европейския съюз и САЩ?
- На ЕС и САЩ не им трябва Украйна. Украйна съзнателно е оставена да бъде безсилна и зависима от външни сили. Тази държава обаче има много природни ресурси, но тя винаги е граница на нещо. Всяко гранично пространство не е стабилно. А тези, които са в постсъветското пространство, съзнателно се дестабилизират. Не трябва да забравяме, че Украйна, първо, е част от него. Второ, тя има много тесни дългогодишни връзки на база етнос, религия и история с Русия. Една колежка удачно използва термина, че в момента Украйна за Русия е както Македония за България.

Подцениха ли западните сили Русия? Русия всъщност вече не е онази слаба държава, която беше в началото на 90-те години.
- Става дума не за подценяване, а за сценарий, който мога да сравня с този от 2008 г. Тогава започна олимпиадата в Пекин, а Грузия нападна Южна Осетия. Русия се намеси силово, но там ситуацията беше коренно различна. Южна Осетия, 90% от чието население са с руски паспорти, поиска подкрепата от Северна Осетия, която пък е субект от руската федерация. Тогавашният грузински президент Михаил Саакашвили беше подведен от администрацията на Буш и започна войната с идеята, че САЩ ще го подкрепят в битката за териториалния интегритет на Грузия. Вашингтон обаче не му каза, че ще застане зад него във войната срещу Русия.

В Украйна какво се получи, сравнявайки нещата с Грузия през 2008-а?
- Тук има сходна ситуация, в която новата власт в Киев също остава сама в „диалога“ с Москва. САЩ отново подведоха опозицията, за която Виктория Нюланд официално се похвали, че САЩ са платили $5 млрд. за случващото се в Украйна. Склонна съм да мисля, че ако приемем майданската опозиция като самостоятелен субект, ролята на Саакашвили тук играе ЕС. И той според мен беше подведен от САЩ. Да не забравяме, че там много активна роля играе Полша, но не толкова официалната й власт, колкото крайната опозиция в лицето на експремиера Качински.

Възможен ли е вариант за разделение на Украйна, за използване на военна сила?
- Никой не желае разделена Украйна. Русия винаги ще иска следното: Крим да не бъде пипан. Да не се променя статуквото по отношение на руския Черноморски флот и тъй като в момента заиграването беше много сериозно, Русия даде отново да се разбере, че не е желателно да й нарушават спокойствието в Северното Черноморие.

Война ще има ли? Какво не бива да бъде елиминирано в ситуацията сега?
- Първо, война няма да има. Не бива да се забравя, че Русия постигна това, което й беше необходимо. Китай обаче е много ядосан, че в момента новата власт разруши всичките инвестиционни планове, които беше договорил с президента Янукович. Той неслучайно поиска от САЩ да му върнат в златни кюлчета тези над 70% от държавния дълг, който Китай изкупи. Вторият субект, който решава въпроса за Русия в Черноморския регион, е Турция. Един турски посланик преди няколко дни каза, че в Турция се разиграва украинският сценарий. След което Турция затвори проливите за всички кораби, а пусна само два на балтийския флот на Русия.

Да видим каква е ролята на България в случая – външният министър Кристиан Вигенин изненадващо се оказа тези дни в Киев. Грешка ли бе това посещение?
- Ние имаме ограничен суверенитет като държава от ЕС, но имаме и своя политика. Съмнявам се премиерът Орешарски да не е съгласувал посещението на Вигенин с Брюксел. Това посещение на Вигенин не беше грешка, дори смятам, че бе добро решение. Той се е върнал с информация оттам и с лични впечатления, които се надявам да са полезни.

Вицепремиерът Йовчев посочи риска от радиация като опасност за нас. Възможни ли са диверсии срещу 4-те ядрени централи в Украйна?
- Когато става въпрос за ситуация като тази в Украйна, всичко е възможно. Вече излезе информация, че 300 американски войници с големи раници са кацнали някъде на летище край Киев и са тръгнали в неизвестна посока. Навярно ще има диверсии, но съм склонна да мисля, че ако това се направи, ще е в резултат или по решение на някой от лудите глави, по-вероятно на „ястребите“ във Вашингтон, отколкото във Варшава. След Чернобил се надявам всички там да са наясно, че има ли заплаха, това означава да гръмне цяла Европа. През 1986-а реакторите в Украйна и около нея бяха малко на брой. Но евентуална диверсия днес би предизвикала опасна верижна реакция.

Каква трябва да бъде позицията на България спрямо Украйна, като членове на ЕС възможностите ни са ограничени?
- Ако България трябва да има позиция, тя по-скоро трябва да е съсредоточена върху защита на българското малцинство в Украйна. Включването ни във всякакви други самостоятелни, солови акции крие в себе си неизвестност и е опасно. А като черноморска държава нямаме никакъв интерес да влизаме в остра конфронтация с Украйна или с Русия.

 

Няма натровени деца, пили от “синьото” мляко, показа кръвна картина

http://petel.bg/Nyama-natroveni-detsa--pili-ot----sinoto----mlyako--pokaza-kravna-kartina__65404

Няма натровени деца, пили от “синьото мляко” вчера в детска градина в Асеновград, показаха пробите на кръвните картини, стана ясно...

Български националисти ще бъдат сред наблюдателите на референдума в Крим

http://svetoven.pogled.info/news/53020/Balgarski-natsionalisti-shte-badat-sred-nablyudatelite-na-referenduma-v-Krim

/Поглед.инфо/ Родни националисти ще бъдат сред международните наблюдатели на референдума в Крим на 16 чарт, а при нужда ще сформират щаб на българската отбрана в Украйна в защита на българското малцинство там.

Лютви Местан ще съди България в Страсбург

http://bulgarski.pogled.info/news/53019/Lyutvi-Mestan-shte-sadi-Balgariya-v-Strasburg

/Поглед.инфо/ Ако бъде осъден в България заради агитация на майчин език в предизборната кампания, Лютви Местан ще се обърне към съда по правата на човека в Страсбург, пище „Преса".

Няма да предприемаме военни действия, за да предотвратим отделяне на Крим

http://svetoven.pogled.info/news/53018/Nyama-da-predpriemame-voenni-deistviya-za-da-predotvratim-otdelyane-na-Krim

/Поглед.инфо/ "Украйна няма да предприема военни действия, за да предотврати отделяне на Крим", заяви изпълняващият длъжността президент Александър Турчинов. В същото време обаче властите в Киев започнаха да струпват военни части по границата на размирната република.

Няма да предприема военни действия, за да предотврати отделяне на Крим

http://svetoven.pogled.info/news/53018/Nyama-da-predpriema-voenni-deistviya-za-da-predotvrati-otdelyane-na-Krim

/Поглед.инфо/ "Украйна няма да предприема военни действия, за да предотврати отделяне на Крим", заяви изпълняващият длъжността президент Александър Турчинов. В същото време обаче властите в Киев започнаха да струпват военни части по границата на размирната република.

Известна е програмата на Черно море за първите 7 кръга в топ 7 по дати и часове

http://petel.bg/Izvestna-e-programata-na-CHerno-more-za-parvite-7-kraga-v-top-7-po-dati-i-chasove__65398

Известна е програмата на Черно море по дати и часове за първите 7 кръг в топ 7. 1 кръг:13 март, четвъртък,17,30: Литекс-Черно море 2 кръг: 23...

TV7: Взривът в Севлиево не е от газова бутилка (видео)

http://petel.bg/TV7--Vzrivat-v-Sevlievo-ne-e-ot-gazova-butilka--video-__65399

На 9 март 11-годишният Анатоли от Севлиево загина при взрив в дома си. 15-годишната му сестра също пострада и беше откарана в МБАЛ-Габрово....

Скандал за паркиране довел до екшъна пред "Крамер" във Варна вчера. Вадили пистолети и мачете

http://petel.bg/Skandal-za-parkirane-dovel-do-ekshana-pred-Kramer-vav-Varna-vchera--Vadili-pistoleti-i-machete__65400

„Ще те изнесем с ковчег от Варна!” Тази закана отправили срещу Радко Иванов – Радул чужденци от арменски произход, които заедно с него...

Пилотът на изчезналия Боинг канил жени в кабината си, палил по цигара (снимки+видео)

http://petel.bg/Pilotat-na-izcheznaliya-Boing-kanil-zheni-v-kabinata-si--palil-po-tsigara--snimki-video-__65401

Разкритията около екипажа на изчезналия самолет Боинг – 777 продължават. Две ослепителни блондинки твърдят, че пилотът Фария Абдул Хамид...

Недко Петров: Благодарното общество се интересува от своите герои

http://petel.bg/Nedko-Petrov--Blagodarnoto-obshhestvo-se-interesuva-ot-svoite-geroi__65402

Недко Петров Героите у нас са хора, които не са се готвили за такива. Случаят ги спохожда неочаквано и всеки може да се окаже на тяхното...

Еуфория тресе феновете на Спартак 1918. Щурмуват Добрич в неделя с повече от 4 автобуса

http://petel.bg/Euforiya-trese-fenovete-na-Spartak-1918--SHHurmuvat-Dobrich-v-nedelya-s-poveche-ot-4-avtobusa__65403

Еуфория разтресе феновете на Спартак 1918 след силния пролетен старт на отбора. Ултрасите масово ще щурмуват Добрич в неделя, където...

Довършете поговорката

http://prit4ite.blogspot.com/2014/03/blog-post_12.html

Тая мъдрост я изкопах от подаръка за имения си ден, който сам по себе си бъкаше от умнотии, но тази специално се завърна заранта и ме прасна по главата като чук. Мнозина, в това число и аз, я откриват без да я четат по книгите, та, не че не си я знам отдавна и не се пазя в нейния контекст, но в последно време като съм в полусъзнание и само гледам как да изпълзя изпод камарищата с работа, се докара дотам да се налага да си я припомням. Ако някой до тоз момент не я е усвоил теоретично или практически, добре да я запомни, защото е фундаментална! :)
И не разчитайте преди довечера да се появя да ви отсъждам дали сте отгатнали правилно, защото трябва да се възползвам от "наградата" си. :D

Който хубаво копае дупки, му дават .....(?)

Довършете поговорката

http://feedproxy.google.com/~r/blogspot/JTvzU/~3/GidLYqjRPTs/blog-post_12.html

Тая мъдрост я изкопах от подаръка за имения си ден, който сам по себе си бъкаше от умнотии, но тази специално се завърна заранта и ме прасна по главата като чук. Мнозина, в това число и аз, я откриват без да я четат по книгите, та, не че не си я знам отдавна и не се пазя в нейния контекст, но в последно време като съм в полусъзнание и само гледам как да изпълзя изпод камарищата с работа, се докара дотам да се налага да си я припомням. Ако някой до тоз момент не я е усвоил теоретично или практически, добре да я запомни, защото е фундаментална! :)
И не разчитайте преди довечера да се появя да ви отсъждам дали сте отгатнали правилно, защото трябва да се възползвам от "наградата" си. :D

Който хубаво копае дупки, му дават .....(?)

Студентите най-често бъркат употребата на „и” и „й”

http://bulgarski.pogled.info/obrazovanie/news/53017/Studentite-nai-chesto-barkat-upotrebata-na-i-i-i

/Поглед.инфо/ Студентите най-често бъркат употребата на „и” и „й”, особено при множественото число на думи, които завършват на „я”. Така вместо „кайсии”, младежите пишат „кайсий” или пък „симфоний”, вместо симфонии”. Това съобщи доц. Борислав Георгиев от Нов български университет по време на състезание по правопис между студенти от три ВУЗ-а, съобщава „Монитор“.

Известна програмата на Черно море за първите 7 кръга в топ 7 по дати и часове

http://petel.bg/Izvestna-programata-na-CHerno-more-za-parvite-7-kraga-v-top-7-po-dati-i-chasove__65398

Известна е програмата на Черно море по дати и часове за първите 7 кръг в топ 7. 1 кръг:13 март, четвъртък,17,30: Литекс-Черно море 2 кръг: 23...

Тежко болно дете без помощи

http://petel.bg/Tezhko-bolno-dete-bez-pomoshhi__65395

снимка: Нова ТВ Tежко болно дете от Кърджали е с множество увреждания и за съжаление без шанс да се подобри. И лекарите от ТЕЛК много...

Само в "Петел": Героят от магистрала "Тракия" гледа жена и дете с 250 лева във Варна

http://petel.bg/Samo-v-Petel--Geroyat-ot-magistrala-Trakiya-gleda-zhena-i-dete-s-250-leva-vav-Varna-__65396

Недко Петров Фото Румен Сарандев След кървавия ад на магистрала „Тракия“ до Пловдив на 15 юли 2011 г. Стефан Стойчев стана герой....

Ако не намерим отломки от Боинга, значи има мистериозна сила, която не оставя следи

http://petel.bg/Ako-ne-namerim-otlomki-ot-Boinga--znachi-ima-misteriozna-sila--koyato-ne-ostavya-sledi__65397

Мистериозното изчезване на самолета „Malaysia Airlines“ повдига множество въпроси. За да помогне в изясняването на истината, специалистът по...

Слънчево, времето се затопля

http://petel.bg/Slanchevo--vremeto-se-zatoplya__65393

Над страната ще е слънчево. Временни увеличения на облачността са възможни привечер в северните райони, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб, в...

Онкоболна жена е заложник на фирма за бързи кредити

http://petel.bg/Onkobolna-zhena-e-zalozhnik-na-firma-za-barzi-krediti__65394

снимка: bTV Онкоболна жена от Пловдив вече е заложник на фирма за бързи кредити. Това се случва, след като преди 3 години потърпевшата...

Израел и Божи гроб по Нова година (ден 1): Израел и сигурността

http://patepis.com/?p=46306

 Тръгваме към Божи гроб заедно с Мая и т.к.това в днешния размирен свят е невъзможно да стане по суша (някакви оплаквания от Османската империя? ;) – бел.Ст.), ще се наложи да се качим на самолета на израелските авиолинии. Какво ще ни се случи ли? Приятно четене:

Израел и Божи гроб по Нова година

ден първи

Израел и сигурността

За пръв път ми се случва, прибирайки се от екскурзия, да искам да целуна земята на летище София и да благодаря на Господ, че живея в България, а не в Израел!

Лошо начало на пътепис за пътешествие, което очаквах с такова нетърпение. :)

И въпреки откровено горчивото чувство, което остана в мен след това пътуване, се надявам този пътепис да се получи полезно и приятно четиво за бъдещите пътешественици.

Винаги съм имала желание да отида в Израел. Земя на религии, на народи, цивилизации, древни, стари и интересни.

Когато се появи предложението за Нова Година се записах без да се замисля. Въпреки предупрежденията на доста приятели за тотално ненормалното отношение на служителите на Ел Ал. Обаче забравиха да добавят – дискриминационно. Тогава сигурно щях да ги послушам и да си спестя нервите.

И така – 5 дни в Израел. Йерусалим, река Йордан, Мъртво море, Галилея, Витлеем. И безкрайно много древна история. Какво повече може да иска човек. Стяга куфара, приготвя апарата, запасява се с добро настроение и чака деня на заминаване.

 

Ииии …. нека кошмарът започне!

30 декември, 08.00 сутринта. Предварително предупредени, се явяваме ТРИ часа преди полета, заради мерките за сигурност на израелските авиолинии – Ел Ал. И аз, в добро настроение и с желание да похарча пари след чекирането във фришопа , се строявам първа пред гишето за интервю.

За тези, които ще имат път с Ел Ал – пояснявам.

На летището се отива три часа преди полет,

за да могат горилите /с извинение към животните/ на авиокомпанията да проверят къде Ви е бомбата и как точно смятате да навредите на държавата Израел.

Та и с мен така … появява се едно мазно усмихващо се създание с българско име … и час и половина терор! То не беше интервю … ама къде отивате, ама защо отивате, ама защо точно там отивате … аз пътувам с още 40 човека организирана туристическа група, но това бяха малоумните въпроси, които задаваха на всички. И между тези, малоумните, интересни въпроси от рода на … а сама ли пътувате? И аз, понеже нямам за какво да лъжа, казвам –да, сама летя. Е няма такава грешка! Адът се отприщи! Ама защо летите сама, ама винаги ли летите сама, ама … омъжена ли сте … а защо не сте? , ама имате ли си приятел … а защо нямате?! Прехапах си езика, да не му отговоря, че ако такъв като него е изборът ми за съпруг, е ясно защо съм сама.

Е в тоя момент вече взех леееко да се изнервям. Нооо … циркът продължи … а къде работите … при откровения ми отговор … фармацевтична компания … видях как очите на горилата се разшириха и си помисли … тази има химикали ….

След което, да не помислите, че това е краят, ми довлякоха шефът на охраната, хилаво израелско човече, с което неискрено се усмихвахме и си поговорихме на английски.

След това стигнахме до сериозната част

Мая – вече официално квалифицирана с буква Т /терорист демек, да не си помислите нещо!/ беше отведена от две девойки в една задна стаичка, за да бъде тарашена. И като ви казвам тарашена …. освен, че ми изпразниха куфара, че ме пребъркаха, ме и съблякоха! За всички пътуващи дами,

една подсказка – НЕ носете сутиен

на полет на Ел Ал! Много подозрително нещо! А ако има и банели в него – мили дами, закъсали сте го! И не се шегувам. Моят не ме накараха да го сменя, просто защото и останалите бяха с банел! ;)

Включително до момента със събличането успявах да запазя добро настроение, въпреки че ме оставиха боса и ми беше студено. Обаче като видях какво са ми направили с куфара …. е тогава ми избиха балансите. Тъй като беше полупразен, го бях подредила внимателно, да не се търкалят предмети и да не се скъса нещо.

Тези тъпанари, ми бяха извадили включително бельото и всичко беше струпано като непотребен боклук, защото очевидно в куфара нямаше бомба! И даже ме юркаха, да съм побързала, защото зад мен чакаха още нещастни, сами пътуващи дами!

И на всичкото отгоре ми забраниха да си пренеса камерата в ръчния багаж! Което вече ми дойде повече. На напълно основателния ми въпрос, кой ще поеме отговорност, че багажът ми няма да бъде пребъркан и обран от хамалите, защото в него има техника, ми беше отговорено, че те не носят отговорност, а аз ако искам мога да не летя!

Е! Трябва да кажа, че мога много, ама много силно и дълго да викам! И след 10 минути крясъци, изведнъж тъпите горили се размърдаха и бяхме изведени от зандана и ни беше пожелан лек път!

Обаче! Да не мислите, че това беше всичко! На още две крайно стресирани, сами летящи дами,

ни беше назначена лична охрана!

Няма шега, няма измама! Една яка еврейка от охраната на самолета ни беше прикачена за опашка и ни беше обяснено, че трябва да бъде през цялото време с нас и да ни качи лично в самолета.

Дали не я разкарах с мене из всичките фришопи на летището, как мислите! В този момент, вече откровено ми идваше да се обърна и да се прибера. Похарчените пари са голям стимул, но всяко нещо си има граници.

Знам, че доста хора ще кажат, че се лигавя и това са само мерки за сигурност, за което съм била предварително предупредена … но няма да бъдат прави. На подобно унизително и откровено дискриминационно отношение не съм била подлагана никога в живота си. Обиколила съм доста арабски и смятани за изостанали страни, но подобна дискриминация към жена, само защото пътува сама, никъде и никога не съм срещала.

Оказа се, че всички, повтарям всички летяли сами жени в самолета, са били жертви на такъв тормоз. Това, че летя с група, че съм турист, че се очаква да похарча пари там – това е без значение. Аз съм сама жена, и като такава съм Терорист с главна буква „Т”, залепена на корицата на паспорта ми!

След това говорих с още хора, станали жертва на този терор – всички те споделяха моето отвращение и никой от тях не заяви желание отново да посети това място. Дори и по работа!

Усещането наистина е отвратително и крайно унизително,

и това гадно преживяване ми показа, че ние тук всъщност имаме свобода, за която дори не си даваме сметка. А би трябвало много да я ценим. Защото е много лесно да я загубим в ръцете на откачени милитаристични параноици, като тези, което управляват в Израел.

Също така ми казаха, че там наистина е опасно и всички са терористи и аз нямам право да съдя. Така е, нямам. И не съдя … отбелязвам. Докато тези милитаристични глупаци преследват жените турискти, отишли там да дават пари, мнооооого „проверени” и „халал” местни ще има да взривяват автобусите в Тел Авив!

Толкова по въпроса за полтическата ситуация в Близкия Изток.

След като бяхме натоварени на самолета, се оказа, че Ел Ал освен параноици са и и стиснати. Обядът в самолета се състоше от едно сандвиче … към 8 см дълго с пилешко месо. И по ЕДНА бутилка /малка/ минерална вода на човек! Това безалкохолни, това чай или кафе …. няма такъв филм!

Добре, че полетът беше кратък и два часа по-късно благополучно бяхме стоварени на летище Бен Гурион.

Взехме си багажа … половината багаж все пак беше тарашен на нашето летище, естествено! … и заедно с местната ни водачка се отправихме към автобуса за първата ни екскурзия – обиколка на Тел Авив и Яфо

Следва първа

кратка сводка по същество за Израел

Както знаете, Израел е държава в Близкия Изток. Намира се в една часова зона с България. Паричната единица е шекел. Може да се обмени в България, като курсът е приблизително 2,5 шекела за един 1 лев. Към другите валути е - 4 шекела за долар и 5 шекела за евро. Икономиката на страната е силно доларизирана, затова разплащането с долари не е проблем абсолютно никъде. На касите в магазините дори има конвертор и като подадете доларите моментално ви ги смятат в шекели. Заради европейците вече приемат и евро, като също няма да имате проблем. Проблем може да имате единствено с монети евро или долари. Не ги приемат.

Имайте предвид, че Израел е много, ама много скъпо място. Чак неразумно. Малка бира е към 4 долара, а килограм ягоди купих за около 10.

Разплащания с кредитни карти се приемат почти навсякъде, има достатъчно банкомати … разбрах, че можете да изтеглите включително долари.

Има достатъчно обменни бюра. Банките имат стандартно за повечето места работно време, като е по-кратко в петък и събота.

Роумингът с България, освен ако не сте на специален план насочен към държави извън ЕС, е безумен. Не го ползвайте, ако можете. Интернетът през телефон е … даже нямам достатъчно силна дума. За това пък, на доста места има свободен безжичен достъп с добра скорост.

Като за начална сводка май е достатъчно. ;)

И така, все още в отвратително настроение се натоварваме на автобуса, и се отправяме на

обзорна екскурзия из Тел Авив и старият град Яфо

Тел Авив

е хубав, добре устроен, модерен град Строят на високо и имат доста небостъргачи. Тъй като градът е разположен на Средиземно море имат хубава плажна ивица и потресаващ изглед към морето. :)

Градът е добре озеленен. Това си е постижение, имайки предвид, че по-голямата част от държавата е пустиня. Израелците са измислили капковото напояване и благодарение на него превръщат пустинята в градина. До всяко дърво, храст, цвете си води маркуч, който пуска нужното количество вода.

Интересна подробност е, че нашата местна екскурзоводка /еврейка с български произход/ ни разказа, че когато първите евреи се завърнали по тези земи в началото на 20 век, не е имало НИТО ЕДНО останало дърво. Османската империя, която до Първата Световна Война е управлявала тези земи, не оставила никакви, ама никакви дървета. И евреите започнали да ги засаждат от нулата.

Не успях да намеря потвърждение на тази история в интернет, но и не съм търсила усилено, а жената беше категорична, че не е имало останали дървета. Ако това е вярно, тези хора заслужават искрено признание за усилията си, тъй като днес горите са много значителни!

В Тел Авив, за разлика от Йерусалим не видях от толкова отличаващите се крайно отродоксални евреи. Нали се сещате, тези в черното, с шапките и интересните масурчета на косите, които не работят, не служат в армията и по цял ден се молят. Както ни обясниха, те са ситуирани главно в Йерусалим, за да са близо до Стената на плача

Тъй като е новопостроен град, след основаването на Израел в средата на миналия век, самият Тел Авив няма древна история. Тя е съсредоточена в

Яфо

Яфо, както твърдят местните, е един от най-старите градове в света. Има исторически пластове от преди 5000 години. Бил е пристанище. В края на миналия век крепостните стени са разрушени от Наполеон, а след това новопристигналите евреи се заселват извън стените на селището и започват да изкупуват от местните околните земи.

Яфо, Израел

Днес Яфо е превърнат в артистичния квартал на Тел Авив

Пълен е с галерии и възстановени стари местни къщи. Прилагам снимка, за да придобиете представа.

Мястото е много приятно и странно изпразнено от към религия. :)

За жалост приятната ни разходка бе прекъсната от рязко разразилата се буря. Натоварихме се на автобуса и се отправихме към първия от двата ни хотела, намиращ се в град Нетания.

За тези, за които представлява интерес, температурите в края на декември в тази част от страната варират между 15 и 20 градуса. С изключение на този първи ден, не валя, беше слънчево, топло и приятно. Предвиждането на слънчеви очила и по-леки, пролетни дрехи е разумно.

Разстоянията в Израел не са големи

Държавата е дълга и тясна, така че най-голямото единично разстояние, което сме прекосили, е около 80 километра. Пътищата са хубави, нови и добре поддържани. Магистралите се стопанисват от държавата, с едно единствено изключение. Мисля, че ползват някакъв вид винетки, тъй като никъде не видях спирки за тол-такса. Строи се с бързи темпове и инфраструктурата е много добра.

Нетания

е курортен град, малко на север от Тел Авив. На брега на Средиземно море. За несведущите, Израел има излаз на още едно море – Червено. Там е разположен и най-южният град на държавата – Ейлат.

Нетания, Израел

В последните години, поради притока на нови евреи от Франция, Нетания се развива като курорт с бързи темпове. Строят се огромни апартаментни комплекси, точно като на нашето Черноморие. За съжаление, със същата липса на вкус.

Хотелът, в който ни настаниха,

беше … занемарен. Не нов, има нужда от реновиране. Малка черна точка за българската ни туристическа агенция. Но тъй като го ползвахме практически само за спане – нямам сериозни претенции. Насатниха ме на първия етаж и даже успявах да хвана от безжичния интернет, който иначе беше само в лобито. Ама и аз съм тарикат. ;)

 

Нетания, Израел

 

Храненето ни беше на полупансион, затова след настаняването се втурнахме към ресторанта.

Следва малка отметка за храната

Може да не сте чували, но

евреите имат строги норми за това какво може и какво не може да се яде

И в известна степен тези правила се спазват дори и за туристите.

Така … еврейската кухня се подчинява на принцип наречен „кашер”. Тоест чиста храна. По тези правила не може в рамките на едно хранене да се консумират едновременно мляко или млечни продукти и месо. Може в различни хранения.

В резултат на това, десертите бяха … практически несъществуващи, защото иначе не може да се сервира месо, а на закуска мъжете оставаха гладни, защото имаше само млечни продукти плюс яйца и риба, и никакви салами, кренвирши или друго месо! J) На новогодишната вечеря, за да имаме десерт, за основно имаше патица, която очевидно не се класира за животно. Освен това свинското по подразбиране не е кашер, тоест не се консумира. Свинско можете да ядете в християнски ресторант. Много интересно за мен, оказа се, че морските дарове и някои видове дънни риби също не са кашер и не се ядат от вярващите евреи.

По въпроса за алкохола … няма ограничения. Безумно скъп, но има. Пробвах местен вид бира … „Макаби”. Не е лоша, приятна, лека бира.

Относно пушенето. Не се пуши на закрито.

Докато вечеряхме, дъждът най-после спря и успях да се разходя за вода и разни дреболии от магазина. Водата в Израел е годна за пиене. Тоест, ако се прежалите, можете да пиете от чешмата. Минералната им вода също не е лоша.

Ще направя и

малка отметка за сигурността

Имайте предвид, че приказките ми за милитаризма в началото не са шега. Израел е много военизирана държава. Дори не полицейска. Военните си се разхождат с униформите и автоматите по улиците и това също не е туристическа атракция.

В резултат на това, като изключим терористките в мое лице ;)  мястото е доста сигурно и спокойно за туристите. Стига да спазвате разумните мерки за сигурност на парите си, нямате никакви проблеми да се разхождате сами или вечер. Няма да имате проблем.

Автор: Мая Георгиева

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Израел – на картата:

Израел

Санкции против Русия от понеделник заради военната ѝ интервенция в Крим

http://svetoven.pogled.info/news/53016/Sanktsii-protiv-Rusiya-ot-ponedelnik-zaradi-voennata-i-interventsiya-v-Krim

/Поглед.инфо/ EС ще наложи на Русия санкции от понеделник заради военната ѝ интервенция в Крим, обяви полският премиер Доналд Туск, предаде Ройтерс.

Санкции против Русия от понеделник заради военната ѝ интервенция в Крим

http://bulgarski.pogled.info/news/53016/Sanktsii-protiv-Rusiya-ot-ponedelnik-zaradi-voennata-i-interventsiya-v-Krim

/Поглед.инфо/ EС ще наложи на Русия санкции от понеделник заради военната ѝ интервенция в Крим, обяви полският премиер Доналд Туск, предаде Ройтерс.

Европейският съюз предвижда временно отнемане правото на глас

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/53015/Evropeiskiyat-sayuz-predvizhda-vremenno-otnemane-pravoto-na-glas

/Поглед.инфо/ Европейската комисия прие вчера нова рамка, която ще защитава върховенството на закона в държавите-членки на ЕС.

Инфаркт погуби абитуриентка

http://petel.bg/Infarkt-pogubi-abiturientka__65391

Масиран инфаркт покоси 18-годишна девойка от Раковски, научи „Монитор” от опечалените й близки. Тази пролет момичето трябвало да завърши...

Украйна няма да праща войски в Крим

http://petel.bg/Ukrayna-nyama-da-prashha-voyski-v-Krim__65392

Украйна няма да предприема военни действия, за да предотврати отделяне на Крим, заяви и.д. президент на Украйна Александър Турчинов....

93 години от първата постановка във Варненския драматичен театър

http://petel.bg/93-godini-ot-parvata-postanovka-vav-Varnenskiya-dramatichen-teatar__65389

12 март е много специална дата за актьорите от Варненският драматичен театър. На 12 март 1921 г, преди цели 93 години, на Сцена Филиал, тогава...

Супермодерни поликлиники в столицата

http://petel.bg/Supermoderni-polikliniki-v-stolitsata__65390

Четири нови супермодерни поликлиники ще заработят в София до края на годината. Това съобщи за „Преса“ проф. Стоян Тонев, зам.-кмет на...

Ноам Чомски: Неосведоменото общество

http://analitichen.pogled.info/news/53014/Noam-CHomski-Neosvedomenoto-obshtestvo

/Поглед.инфо/ Главният принцип в теорията на международните отношения се състои в това, че висшият приоритет на държавата е осигуряването на безопасността. Според стандартната гледна точка, формулирана от стратега на Студената война Джордж Кенън, държавата се създава, "за да осигури закона и реда вътре и колективната отбрана навън".

Самоубийство: Кой ще дойде да почива, ако в морето ни има бойни кораби!?

http://bulgarski.pogled.info/news/53013/Samoubiistvo-Koi-shte-doide-da-pochiva-ako-v-moreto-ni-ima-boini-korabi

/Поглед.инфо/ В НАТО България трябва да се обяви твърдо против военна намеса и за неутралитет Санкции срещу Русия са самоубийство за нас

Шест години търсим най-добрите проекти в уеб

http://feedproxy.google.com/~r/socialevo-rss/~3/gXPWgR2Rm_E/shest-godini-tarsim-nay-dobrite-proekti-v-ueb-445090

webawards_logo
Българската уеб асоциация стартира шестото издание на конкурса “Български награди за уеб”. Уеб събитието на годината събира най-добрите дигитални агенции и професионалисти, за да връчи за шести пореден път, наградите[...]

Атака от чужбина срещу пилешкото

http://petel.bg/Ataka-ot-chuzhbina-sreshhu-pileshkoto__65387

Конкуренти от чужбина атакуват българското пилешко месо, като се опитват да създадат психоза, за да заемат пазарния дял на родните фирми,...

Местният парламент се събира за нова поправителна сесия

http://petel.bg/Mestniyat-parlament-se-sabira-za-nova-popravitelna-sesiya__65388

Общинският съвет във Варна се събира, за да преразгледа върнатите от областния управител решения на местния парламент от последната...

Четирима уволнени служители в ДАНС

http://bulgarski.pogled.info/news/53012/CHetirima-uvolneni-sluzhiteli-v-DANS

/Поглед.инфо/ Четирима са уволнените служители в ДАНС заради изтичане на информация. Това съобщи шефът на агенцията Владимир Писанчев пред временната парламентарна комисия по случая "Бисеров". Освободените не били на ръководни постове.

"Южен поток" продължава, заяви шефът на "Газпром"

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/53011/YUzhen-potok-prodalzhava-zayavi-shefat-na-Gazprom

/Поглед.инфо/ Компанията "Саут стрийм транспорт" (South Stream Transport B.V.), оператор на проекта за строителство на подводната част на "Южен поток", до края на март ще подпише договори за полагане на първата линия и за доставка на тръби за втората линия на газопровода. Това заяви шефът на "Газпром" Алексей Милер след заседание на Надзорния съвет на компанията.

Конкуренти от чужбина атакуват българското пилешко месо, за да заемат пазара

http://bulgarski.pogled.info/news/53010/Konkurenti-ot-chuzhbina-atakuvat-balgarskoto-pileshko-meso-za-da-zaemat-pazara

/Поглед.инфо/ Конкуренти от чужбина атакуват българското пилешко месо, като се опитват да създадат психоза, за да заемат пазарния дял на родните фирми, смятат от бранша. Именно икономически интереси стоят зад слуховете, че нашето пилешко е пълно с хормони, които объркват развитието на децата и предизвикват ранен пубертет, смятат производителите.

Раздразнен латвиец строши ракета и отмъсти на Гришо

http://petel.bg/Razdraznen-latviets-stroshi-raketa-i-otmasti-na-Grisho__65384

Григор Димитров отпадна от силния турнир от сериите "Мастърс" в Индиън Уелс, информира "Блиц". След като стартира ударно и отвя Робин Хаасе...

Защо още звънят джиесемите на пътниците на изчезналия боинг?

http://petel.bg/Zashho-oshhe-zvanyat-dzhiesemite-na-patnitsite-na-izcheznaliya-boing-__65385

Мобилните телефони на 19 от пътниците на изчезналия боинг продължават да звънят, уверяват хора, опитали да се свържат с близките си, пише в....

Раздяла в туитър: Разпада ли се връзката между Григор и Маша?

http://petel.bg/Razdyala-v-tuitar--Razpada-li-se-vrazkata-mezhdu-Grigor-i-Masha-__65386

Доскоро Григор Димитров и Мария Шарапова, звездната двойка на тениса, се следяха един друг в туитър. Мария следваше Григор. Той следваше...

"Южен поток" е европейски проект, в който участват 7-8 страни

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/53009/YUzhen-potok-e-evropeiski-proekt-v-koito-uchastvat-7-8-strani

/Поглед.инфо/ В оригиналното изказване на еврокомисаря Гюнтер Йотингер за "Южен поток" той казва едно към едно, че преговорите за проекта няма да се забързат, а не че ще спрат изобщо. Аз очаквам Европейският съюз да окаже натиск върху Русия под всякакви форми.

Кметът на Тополовград заминава доброволец за Крим

http://bulgarski.pogled.info/news/53008/Kmetat-na-Topolovgrad-zaminava-dobrovolets-za-Krim

/Поглед.инфо/ Кметът на Тополовград Божин Божинов (подкрепен от ГЕРБ) заминава в събота за Крим като доброволец от организацията "Православна зора" с лидер бившият депутат от "Атака" Павел Чернев.

90 630 души и 837 сделки са били обект на проучване от ДАНС през 2013 г.

http://bulgarski.pogled.info/news/53007/90-630-dushi-i-837-sdelki-sa-bili-obekt-na-prouchvane-ot-DANS-prez-2013-g

/Поглед.инфо/ 90 630 души и 837 сделки са били проучени от агенти на ДАНС през изминалата година, сочи докладът на службата, публикуван на сайта днес, пише "Труд".

Вашият хороскоп за днес

http://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-dnes__65381

Овен – 21.03 до 20.04 Днес всичко ще ви върви лесно, но внимавайте да не подцените значително важна работа и да допуснете груби грешки. Вашите...

Ужасете се от себе си!

http://www.eurochicago.com/2014/03/uzhasete-se-ot-sebe-si/

Андрей Кончаловски изкрещя в своя блог: “Ужасете се от себе си!” Само за руснаците ли се отнасят думите му? Моят блог се нарича „Ужаси се от себе си”. Не случайно избрах това заглавие. Маркс има една знаменита фраза:„За да се вдъхне на народа смелост, трябва да го заставите да се ужаси от себе си”. Ето и аз вече толкова години призовавам моя народ да се ужаси от множеството факти и обстоятелства от руския живот, за да придобие смелост и желание да поиска. Да поиска да промени себе си и света около себе си. Мен ...

Песен в памет на Сталин или защо антисъветизмът продължава да бъде актуален

http://www.extremecentrepoint.com/archives/15005

Руската окупация на Крим предизвиква националистична истерия в страната. Все по-високо се чуват акордите на възраждащият се съветски манталитет. В това видео лъха леденият вятър от сибирските полета. Възможно ли е да се върнат ТЕ и в нашата малка България?

The post Песен в памет на Сталин или защо антисъветизмът продължава да бъде актуален appeared first on ExtremeCentrePoint.

Страници: 1 | 2

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване