ЕС и САЩ наложиха "страшни" санкции на Русия и Украйна

"ЕС и САЩ били много мощни", "Ще уморят Путин от...смях"... Това са някои от първите коментари, след като ЕС и САЩ обявиха санкциите си срещу...

Овчарка наръфа зверски 68-годишна бивша медицинска сестра

Овчарско куче нападна пловдивчанка в петък по обяд, съобщи Marica.bg. 68-годишната жена едва не се простила с живота си след нападението....

Гонзо води тренировката на „Тича“. Венков бяга с групата

Георги Иванов-Гонзо води в момента първата тренировка на Черно море за седмицата на „Тича“. Заниманието е встъпително и в него участва...

Оризаре в шок: Двамата братя, загинали при катастрофа, изхвърчали от горящата кола

Беше страшна гледка, стърчаха крака и ръце, автомобилите бяха врязани един в друг, разказаха потресени местни жители Двамата братя...

a-specto - списание за смелите

/Поглед.инфо/ Само за хора, пристрастени и любопитни към знанието. Така най-общо може да се определи новото елегантно списание, което се появи на пазара с името a-specto. Геополитика, история, интервюта, задкулисни политически сюжети и заплетени истории, богато илюстрирани с подбрани документални фотографии.

Приказка за пясъчното джудже



В най–хубавия хотел на града се появил интересен гост – малко джудже с няколко големи куфара. Хората се усмихнали, щом го зърнали, защото изглеждало малко странно и топчесто, но джуджето било с неприятен характер и много се обиждало, ако някой му се усмихвал или споменавал ръста му.
– Какво се хилиш бе, чукундур! – викало то на пиколото в хотела. – не си ли виждал куфари? Айде хващай да носиш.

На рецепцията джуджето се спряло.
– Добър ден господине, – казала младата жена която работела там и се надвесила през плота, за да види по–добре гостенина. – Имате ли резервация?
– Защо се навеждаш ма, кучко! – изревало джуджето, – какво искаш да кажеш, че съм нисък ли?!
– Нищо не искам да кажа, извинявайте, – казала младата жена, която всъщност си била едно много хубаво момиче, което тъкмо било завършило училище и много се смутила, защото отскоро била почнала работа и толкова неучтиви клиенти досега не била имала, – извинете моля, че се навеждам. Без да искам. Имате ли резервация?
– Каква резервация. Глупости! Дайте ми президентския апартамент!
– Само че той не е свободен. В момента е запазен за... – започнала предпазливо жената, тракайки с един пръст на клавиатурата на компютъра, за да погледне точно резервацията.
– Запазен е за мен! – изкрещяло пискливо джуджето и изсипало една шепа златни монети на плота, които образували малка, но много впечатляваща купчинка.
Очите на момичето станали кръгли като палачинки и тя притихнала, взирайки се в лъскавата купчинка на бюрото. След 1–2 секунди се опомнила и казала:
– Момент, ще извикам управителя.
Дошъл управителят и щом видял купчинката веднага всичко му станало ясно и се усмихнал широко.
– Добре дошли в нашия хотел, уважаеми господине! Коя стая искате? А може би искате цял етаж?
– Можеш да ми казваш „господин В.“ – важно натъртило джуджето, – и искам президентския апартамент! – завършило с фалцет.
– Естествено, господин В. Готово, разбира се, само секунда! – казал управителят, който с едно много сръчно движение с дясната ръка събрал монетите и ги пуснал в джоба си, като една тях пуснал в джоба на момичето, което се изчервило чак до ушите, щом монетата паднала на дъното му.

Управителят изпратил един от доверените си хора да разчисти големия апартамент, където имало младоженци, които не искали да си тръгват, понеже гледката била много романтична, бил напълнен с кофи с цветя, а и тъкмо били донесли шампанското, но служителят бил много убедителен, а и подкрепил думите си с една златна монетка, която и двамата много харесали и се преместили в по–обикновена стая, защото такъв златен шанс не пада всеки ден, а те трябвало да мислят за бъдещето си, защото са вече семейство и винаги могат да отидат в такъв хотел, дори на някое по–добро място...

Джуджето се настанило в апартамента и още от следващия ден в града започнали да се случват много странни неща.

Първо, джуджето отишло на гости на местния вестник и щом излязло от лимузината вече го чакали на паркинга, защото управителят на хотела бил приятел с главния редактор на вестника и във вестника вече знаели, че трябва да го посрещнат както подобава. В редакцията пък го очаквали служителите в отдел „Продажби“, които също били съвсем млади хора, но работели от цяла година там и вече не ги било срам от такива работи. Бързо договорили медиа плана, ATL и  BTL бюджета, а имало и нещо за тях си, от благодарност за усилията им.

Веднага след това посещение, вестниците в града започнали да говорят с добри думи за господин В., новият приятел на гражданите.

Малко след това, г–н В. се срещнал и с кмета, с който се разбрали, че ако г–н В. има нужда от нещо, ще се обади, а господин В. му оставил нещо за спомен и в знак на разбирателство.

После от сдружението на местните бизнесмени излезли с декларация, че господин В. е инвеститорът, от който градът има нужда. Минали няколко месеца, господин В. си построил голям палат в края на града, по средата на крайградския парк, където си организирал партита с шумна музика.

Постепенно хората в града така свикнали с джуджето, вече всички му викали господин В. и дори някои от тях, а по фризьорските салони клиентките обсъждали, че въпреки че господин В. може да е малко нисичък и с особен характер, всъщност носи някакъв чар и може дори да се каже че в известен смисъл е симпатичен, и особено когато не говори много.

Така изглеждало, като че ли господин В. живеел в града откакто се помнят.

И така един ден, в който във вестника на г–н В., който бил останал единствения в града, излязла новина, на която на първа страница г–н В. се снимал с кмета, как заедно откривали нова детска градина. Вестникът се продавал една от будките на г–н В., понеже всички други будки в града фалирали, точно срещу мола, собственост на г–н В.

Вечерта щяло да има голямо парти, в което господин В. щял да бъде домакина.

Същия ден, момичето от хотела си седяло на централния площад, в едно кафене до прозореца и си гледало в таблета, където цъкало във Фейсбука, като на показалеца си навивала дъвката, и когато успявала да я навие цялата я лапвала отново. Много невъзпитан навик, но ѝ бил останал още от училище.

Изведнъж се стреснала. До нея стояло право джуджето, което я гледало строго и малко странно.

– Хайде, – казало ѝ джуджето. – ще бъдеш моя дама на партито.  Ще те запозная с най–важните хора в града, а после ще се повеселим.
– Не, – казало момичето, – благодаря за поканата, но не ми харесвате.
– Това е за теб, – протегнало към нея джуджето една червена кесийка, която дрънкала много приятно и някак златно.
– Не, – казало момичето, – и вашето злато не ме интересува.
И пак се изчервила.

И тогава хората около нея, които чули случайно разговора, се размърдали.

– А, – казвали хората от града, които сякаш се събуждали от сън, – и на нас твоето злато не ни трябва. Искаме си свободата, искаме си вестниците, искаме си бизнеса! Този град стана ужасно скучен и неприятен и много добри хора си тръгнаха от него. Върни ни свободата! Върви си!

Джуджето ги погледнало кисело. 

Постепенно, обаче, започнали да се събират много хора на площада.

– И кметът да си ходи, – викали хората. – и главният редактор на вестника! Стига сте ни пълнили главите с глупости!
– И управителят на хотела да си ходи! – допълвали други – обслужването стана безобразно! В стаите има хлебарки!

Джуджето много се ядосало, което било трудна работа, защото то по принцип винаги било кисело и ядосано и си тръгнало от града, като обещало да се върне отново и да им покаже на всичките къде зимуват раците. Странна закана, при положение, че в града нямало нито река, нито езеро и съответно – никакви раци.

Щом то изчезнало зад хоризонта, дворецът на джуджето се сринал, защото се оказъл пясъчен, и за съжаление – сринала се и се оказала пясъчна и детската градина, пред която се бил снимал кметът. Добре че било неделя, та децата от градината били при баба и дядо или на лунапарк. А на мястото на мола на В. останала купчина пясък, голяма сигурно колкото Хеопсовата пирамида.

Тези, които взимали от златото на джуджето, а именно журналистите, управителят на хотела, кметът, общинските съветници, бизнесмените и всички останали, бързо се прибрали у дома, за да си НАТЪПЧАТ ДЖОБОВЕТЕ СЪС ЗЛАТО, за да заминат и те и да си купят и те по някой имот на някоя по–добра локация, защото им било омръзнало от този прост и неблагодарен народ, за когото били направили толкова много, а който само мрънкал и от нищо не разбирал.

Само че щом си отворили сейфовете, кутиите и тайниците зад тоалетните казанчета, понеже нямало как да декларират спечеленото, та трябвало да го пазят по тоя странен начин, били ужасно неприятно изненадани – цялото им злато се било превърнало в жълт пясък, който изтичал между пръстите им, защото златото всъщност било омагьосано и съществувало само докато хората алчно искали да го вземат.

По-лошо. В пясък се превърнали и новата къща на кмета, и редакцията на вестника, новите коли на някои от общинските съветници, яхтата на управителя на хотела, който тъкмо бил на морето и добре че можел да плува и не бил далече, та успял да доплува до брега.

Въобще, след напускането на джуджето градът изглеждал като сполетян от пясъчна буря.

Само златната монетка на момичето от хотела се превърнало в жълъд, но понеже тя си направила медальон от нея, сега всъщност ѝ харесвал дори повече.



FDR Second Bill of Rights Speech Footage

рузвелт се обръща в гроба си 70 години след втората световна война, все повече американци нямат правата за които той говори, съответно все по-малко хора в тъй наречения цивилизован свят ги нямат също.

Вятърът отнесе покрив на магазин

Жълт код е обявен в Северозападна България Силният вятър през последните дни успя да нанесе материални щети. Покрив на магазин в ж.к....

Държавата си връща ЕРП-тата?

Държавата може да си върне ЕРП-тата. Това каза на пресконференция в Пловдив министърът на икономиката и енергетиката Драгомир...

Из делниците на един луд (10-14 март)

В Черно море започва съвместно учение на САЩ, България и Румъния. Но не е свързано със събитията в Украйна, да не си помислите… От американска страна ще участва крайцерът "Тръкстън". Румънците ще се включат с три бойни кораба, а от наша страна ще участват шест подводници. Всъщност, да не ви излъжа. Ние май нямахме шест подводници. Май имахме само една, но тя нямаше акумулатори...

Феновете в шок, спират "Под прикритие" заради сцени на разврат, отблъснали зрителите

Вълната „Под прикритие”, която преди време завладя българската публика и която продължава да залива всичко по пътя си и днес, е на път да...

8 години затвор за Юлияна, удушила новородения си син Юлиян

Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата на Пловдивския окръжен съд, с която на Юлияна Илинова бяха наложени осем години лишаване...

Нови данни около мистериозния самолет

Нови факти около изчезването на малайзийския самолет разпространиха световните медии. Запознати с разследването твърдят, че „Боинг 777"...

След публикация в Петел: Орязаха дървото зад Трета гимназия (Снимки)

След публикация в Petel.bg миналата седмица, когато стана ясно, че клон виси застрашително до входа на Трета гимназия и училище "Славейков",...

Винаги говоря само неща, в които дълбоко вярвам!

/Поглед.инфо/ Журналистът от БНР Петър Волгин се превърна в символ на свободното слово.

Родители в 21-ви век продават кръвта си, за да нахранят децата си

/Поглед.инфо/ "Няма да ме принудят непрекъснато да хваля "новите дрехи на царя", само за да угодя на някого или някой да ме потупа по рамото. Нямам коментар, че родители в 21-ви век са принудени да продават кръвта си, за да нахранят децата. Неграмотни, потънали в мизерия, озлобени хора. А трагедиите, ежедневните трагедии, които пълнят новините? А стрелецът от Лясковец, хилядите безимотни, неграмотни, просяците пред кофите за боклук... И още колко благини, придобити по време на демокрацията, да изброявам?", казва в интервю за "Марица" Нешка Робева.

Рецепта на деня: Фетучини карбонара с бекон

Необходими Продукти фетучини - 1 опаковка бекон - 250 г зехтин - 2 с.л. чесън - 2 скилидки, на едро нарязани яйца - 4 бр. Пекорино - 120 г...

Варна е най-перспективен град, Бургас и В.Търново са най-добрите за живеене

Велико Търново и Бургас са най-добрите градове за живеене у нас за 2013-та година. За първи път в седемгодишната история на наградите,...

Млада бургазлийка намушка 7 пъти поляк в хотелска стая

Хотел "Парк" Снимка: Гугъл стрийт вюКървав екшън се е разиграл в бургаския хотел "Парк",  ранен е 40-годишен поляк, съобщиха от пресцентъра...

Водят съпруга на тигъра Геро във варненския зоопарк

Любимият тигър на варненци Геро ще посрещне първото си гадже. Това е четиригодишната тигрица Найша. Екзотичната мома е циркова актриса,...

В Спартак 1918: Янаки Смирнов наказан, Боби Борисов куца

Нападателят на Спартак 1918 Янаки Смирнов ще пропусне съботното домакинство с Ботев (Гълъбово), тъй като срещу Добруджа получи пети жълт...

Внимавайте на 24, 27 и 31 март

Внимавайте на 24, 27 и 31 март. Това съветва пред в. "Монитор" Ева Божурова от обсерваторията при БАН. Причината - три силни магнитни бури ни...

"ПИК": Прибраха в социален дом под охрана майката на убиеца от Лясковец! Пазят я от линч

Майката на стрелеца от Лясковец Петко Савов Петков е настанена в социално заведение или дом за възрастни хора. Това се твърди, след като...

Ад на пътя край Несебър: Кола пламва след катастрофа, двама братя загиват на място

Двама братя от Поморие загинаха в тежка катастрофа на около 1 км от Оризаре, община Несебър. Инцидентът е станал привечер в петък. Лефтер...

"ПИК": Прибраха в социален дом под охрана майката на убиеца от Лясковец! Пазят я от личн

Майката на стрелеца от Лясковец Петко Савов Петков е настанена в социално заведение или дом за възрастни хора. Това се твърди, след като...

Хората с психични заболявания влизат в общ регистър до есента

Министерството на здравеопазването подготвя единен регистър за хората с психични заболявания, който ще бъде готов до есента. Това обяви...

Медиите имат право да публикуват лични данни за целите на журналистическата дейност

Медиите имат право да публикуват лични данни за целите на журналистическата дейност

Подсъдим и върховен съдия на тайна вечеря

Подсъдим и върховен съдия на тайна вечеря

Джип блъсна пешеходка във Варна

Джип „Фолксваген Туарег“ блъсна пешеходка на кръстовището на бул.“Мария Луиза“ и ул.“Шипка“ във Варна, съобщи  Днес+. Сигнал за...

Бербо в идеалния състав на кръга в Лига 1

Димитър Бербатов попадна в идеалния състав на 29-я кръг на Лига 1. Бербатов се отличи с гол и две асистенции при победата на Монако с 3:2 при...

Светът затръшва вратата на Путин, Бареков иска да му я държи(м) отворена

Световната медийна премиера на новия политик Николай Бареков се състоя неотдавна във влиятелното британско списание „Икономист”, което го описа като популист, свързан със задкулисието в България. Ефектът от статията на „Икономист” беше, че от задкулисието се показа банкерът Цветан Василев, изживяващ се като икономист номер едно на България от доста години вече, но в ролята на адвокат на Бареков, с когото уж нямал нищо общо.

„Икономист” обаче имаше един пропуск- деликатно пропусна да  спомене за руската връзка в проекта „България без цензура”, в който двамата лейтенанти до на произведения генерал на партията Бареков са прононсирани поклоници на Русия.

Днес руската агенция ИТАР-ТАСС запълва празнината с интервю, в което Бареков ни се разкрива като претендент ( нали щял да става премиер поне за два мандата- по собствените му думи!) за балансьор на отношенията Изток-Запада, раздавайки съвети на руснаците и украинците какво да правят.

Пътьом Бареков бичува всички досегашни български власти, че не са осъществили големите руски проекти в България, които той нямал проблем да продължи- например АЕЦ „Белене” ( голям и чисто нов политик, като него, не се плаши от дреболиите по пътя към величието си, нали!).

Дреболия е в неговия си стил да послъгва в сметките, завишавайки например двойно населението с български корени в Украйна, които никой не гони и притеснява, но Бареков им се самопредлага за защитник- зер той също е патриот, като Сидеров, чиято роля се готви да изпълнява при  провал на проруския му проект на следващите парламентарни избори.

Говорейки от името на българския народ, който по думите му обича руския, Бареков обещава на едро пред руската агенция да станем …”политическа врата на Русия към Европа”.

Колко актуално, прозорливо и навременно предложение: когато целият свят е готов да затръшне вратата на режима на Путин, ето че се явява богатирът Бареков, слага си дудука в процепа и спасява онази една шеста от планетата от пълна международна изолация!

Апропопо, той Бареков си послъгва най-вече за феноменалните си постижения като супер успешен мениджър на ТВ7, с което оправдава дълбокия си джоб с милионите, харчени за проекта “България без цензура”.  Истината обаче е друга.

Досието на  ТВ СЕДЕМ ЕАД, видно  на позиция ( таб) ” Обявени актове” в Търговския регистър за годишните финансови отчети до 2012г. говори за финансов провал.

Ясно се вижда спадът на приходите в 2012г спрямо 2011г. Един бърз поглед е достатъчен, за да се оборят претенциите за “успешен” мениджмънт.

По простите принципи на финансовия анализ това е една абсолютно провалена инвестиция за КРАУН МЕДИЯ )

ИТАР-ТАСС,цитирана от БЛИЦ ( в частта за Русия)

- Каква е Вашата оценка за българо-руските отношения, как би трябвало да се развиват те?
- Едно мога да кажа със сигурност. Нашите привърженици казват, че основен партньор на България трябва да бъде Европейският съюз. На второ място с еднакъв резултат те поставят САЩ и Русия.

- С равен резултат?
- С равен резултат. Истината е, че през последните години българските политици използваха основно политическите отношения с Русия. БСП – защото искаха да угодят на избирателите си, декларирайки им приказки за това колко обичат Русия. ГЕРБ, за да угодят на електората си, обясняваха колко зле работим с Русия и как това не трябва да се прави. Ние сме на обратната позиция. С Русия не просто трябва да имаме равноправни отношения, те трябва да бъдат изгодни и на още по-широка основа. Какви са отношенията ни с Русия сега. Навремето Георги Първанов се хвалеше с “Големия шлем” с Русия (газопроводът “Южен поток”, нефтопроводът “Бургас-Александруполис” и АЕЦ “Белене”), за това говореше и господин Борисов, но нито един от големите стратегически проекти с Русия не беше реализиран. Всичко отиде в хладилника, с изключение донякъде на “Южен поток”, който се развива. Защо да не седнем и да не се договорим с Русия за тръгването на тези проекти? Да влязат в България нови инвестиции, за да дадат възможност на страната да продава електгроенергия. По времето на Тодор Живков, давам този пример, въпреки че не е толкова актуален, България търгуваше с Русия чрез политически целувки. Днес ние можем да бъдем политическата врата за Русия към Европа. Имаме добър партньор в ЕС в лицето на Германия, защо Русия да не бъде нашият голям партньор извън ЕС? Какъв е проблемът в това? За тази цел просто трябва да отделим политиката от икономиката. Ние подкрепихме инициативата за строителство на седми реактор в АЕЦ “Козлодуй” от американската компания “Уестингхаус”. Но ако има добри условия и изгодна оферта от руска страна, защо да не построим и “Белене”? Ако българското правителство не затъва в дългове и това е икономически изгоден проект, той трябва да бъде реализиран, ние ще го подкрепим. Русия е естествен партньор на България. Българският народ харесва руския народ. Ясно е, че съществуват политически проблеми, но те не трябва да спират икономиката. Защо да не се помисли за изцяло облекчен визов режим с Русия? Как е възможно руските граждани, най-големите инвеститори в лично качество в България, купуващи жилища и създаващи фирми, да чакат унизително дълго получаване на виза за влизане в страната. Как може руско семейство да живее в България, а бащата, работещ в Москва или Санкт Петербург, да трябва да получи виза? Трябва да се направи така, че виза да се получава на аерогарата за минути.

- Колко внимателно сте проучили двустранните икономически отношения?
- Потенциалът за бизнес отношения с Русия не е реализиран и на 10 процента. Навремето в България съществуваше цяла индустрия, която обезпечаваше нуждите на Русия по няколко направления – и в продукти от селското стопанство, и в леката промишленост, и в експорта на оръжие. Днес нищо от това не съществува. Заводите са разрушение. Северозападна България – Видин, Враца – навремето бяха овощната плантация на Съветския съюз. Днес няма нито един преработващ завод от този тип. Не можем да изнасяме нито консерви, нито пакетирана продукция, просто защото не можем да я преработим. Имаме идея да създадем съвместни с Русия производства за преработка на плодове и зеленчуци с държавно участие. Каним сега и ще поканим и когато поемем управлението на държавата всички руски държавни и частни фирми като равноправни бизнес партньори.

- Въпросът ми касаеше преди всичко атомната енергетика. Защо решихте да подкрепите проекта на “Уестингхаус”, по-скъп от “Белене” и по-продължителен като реализация?
- Ще строим реактор с “Уестингхаус”, това е повече от гарантирано. Най-вече заради това, че за нас в България е важно да имаме различни източници на енергия. Русия е основният ни партньор, но България не може да си позволи да бъде изцяло зависима в енергийната сфера от Русия. Прост пример – проблемите между Русия и Украйна като бумеранг се връщат към България, която става без вина виновна. Освен това за нас Америка е също толкова важен партньор и сме длъжни да работим с нея. Днес светът се връща към двуполюсния модел. След разпада на Съветския съюз, което беше наречено от Владимир Путин “най-голямата геополитическа катастрофа на 20 век”… Тук не съм съгласен с него, защото най-голямата катастрофа е Втората световна война, която на практика опустоши населението на СССР и други страни. Предполагам, че светът се връща към двуполюсния модел. Защо пък Европейският съюз в този случай да не играе ролята на своеобразен баланс между двете велики сили Русия и САЩ. Вие и американците водите на различни нива стратегически битки – и в Близкия Изток, и, както виждаме сега, в Европа. България трябва да има балансирани отношения с двете велики сили. Ако съумеем да балансираме енергетиката с всяка от двете страни, то това ще означава и спокойствие за българския народ, и удовлетворение. Трябва да се възползваме от това, че Русия в този момент е държава, която има много природни ресурси и много пари, ние сме длъжни да се възползваме от това.

- Вашата позиция по отношение на Украйна?
- Аз имам публична позиция. Ние в Украйна имаме свои интереси, около половин милион души живеят там, българско население, което е било изселено от Турция в Украйна. Ние сме длъжни да защитим правата му. Не поддържаме ограничаването на правата на малцинствата, забраната да говорят на родния си език. Смятам, че активна роля в регулирането на конфликта трябва да играе Европейският съюз. Критикувам ЕС, който подхожда пасивно към ситуацията. Украйна не може да бъде геостратегическо поле, на което Русия и САЩ мерят сили в 21 век. Разбирам, че отново влизаме в период на Студена война, това е лошо за гражданите на Европа. Затова ЕС и България са длъжни да направят всичко, за да може Русия и Украйна да седнат на масата на преговорите. Това, което виждам днес, автомати и воини с една вяра и един език, които застават един срещу друг – това не е нормално, недопустимо е. Апелирам към ОССЕ, което трябва да балансира отношенията между Русия и Европа, апелирам към ЕС, който трябва да бъде по-активен. Но моята позиция, като лидер на значима политическа сила в България, е че България и Русия са длъжни да заровят томахавките и да седнат на масата на преговорите. Проблемът на Украйна не е национален и не е етнически, когато в пордължение на много години работи корумпирано правителство, събитията завършват именно по такъв начин. Проблеми с корупцията в Украйна имаше правителството на Тимошенко, за съжаление Янукович завърши политическия си път по същия начин.

- А въпросът за легитимността на властта?
- В Украйна се случи революция, винаги след революция се поставя въпросът за легитимността. Но най-важното сега е спокойствието. Смятам, че всяка страна в конфликта има право на своята гледна точка. Сядайте на масата, използвайте посредници и се договаряйте. Най-добрият партньор в преговорите между Русия и Украйна са страните от бившия Съветски съюз. Най-важното сега е да се предотврати въоръженият конфликт, а след това да се проведе международно разследване в Украйна, за да се установи кой е виновен за жертвите.

Разговора проведе Игор Ленкин, София

 

Журналист: Изчезването на малайзийския самолет вече е прецедент

Последствията за гражданската авиация след изчезването на малайзийския самолет ще бъдат изключително сериозни. Този инцидент вече е...

Д-р Папазова: Хлябът е убиец №1 на човешкото здраве

Враг номер 1 за здравето ни от храните, които консумираме, е най-често слаганият на трапезата ни продукт – пшеницата. Това се твърди от...

Амбициозен китайски проект съчетава най-доброто от селския и градския живот

flavoursorchard_pl54

Flavours Orchard” е изключително любопитен проект, създаден от френския архитект Винсънт Калебау за Кънмиг, югозападен Китай. Целта, дефинирана от самия Калебау,  е „да се забави масовото обезлюдяване на селата, като се създаде нов урбанистичен прототип, съчетаващ предимствата на града и провинцията“.

Проектът ще разцъфне върху 22 акра бившо индустриално сметище. Всяка от огромните, изпълнени със светлина сгради, е енергийно-ефективна и ще произвежда повече енергия, отколкото изразходва, благодарение на възобновяеми източнции като соларни панели и геотермални топлинни обменители. Енергията няма да се губи, а ще се съхранява в обща мрежа. Електрически коли и колела, паркирани в подземните гаражи, също ще я съхраняват.

flavoursorchard_pl22

Отвън къщите ще бъдат обградени от просторна зеленчукова градина; замисълът е “да се пренасочи производството на органично земеделие в сърцето на града, където предимно се консумира.“ Благодарение на градината съседите ще се срещат, ще прекарват време заедно, докато се грижат за посажденията си.

flavoursorchard_pl05

Кварталът ще е изграден от 3 различни вида къщи, всяка от които образец за устойчива архитектура. “Mobius Villa” е проектирана в елипса и комбинира зеленчукова градина на покрива с фотоволтаично стъкло; “Mountain Villa” изпозлва панели, пълни с водорасли, за направата на био-хидрогенна маса, а “Shell Villa”е построена около вятърна турбина. В квартала ще има по 15 от всеки вид вила.

flavoursorchard_pl09

Голямата надежда на архитекта е “Flavours Orchard” да послужи като вдъхновение и пример и да бъде само първият подобен квартал, изграден в Китай.

Дали е прекомерно оптимистично да си пожелаем изграждането на подобен квартал и тук, вместо поредния затворен във всеки смисъл комплекс?

Flavours Orchard

Хитрата малка камера за колело, която ще направи пътищата по-безопасни

DSC_0976

Fly6 е много умно нещо: мъничка камера, специално създадена за колела. Дребното устройство се прикрепва отзад на двуколесното ти, действа и като заден фар, и записва какво се случва, докато сте заедно. Капацитетът му е 5 часа видео, като след изтичането им камерата вежливо самоизтрива материала и започва наново. Ако обаче – дано не, никога – станеш жертва на злополука, малкият наблюдател преминава в авариен режим и продължава да записва за още един час, като пази и случилото се 60 минути преди инцидента. Така доказателствата за кой-какво-как са налице и шофьорите трудно вече могат да минат с южуалното „Не видях колелото“.

“Щом стане ясно, че има камери, те (шофьорите на автомобили) ще започнат да променят поведението си на пътя, както се случва, когато видят полицейските камери на улицата. Ще се научат да бъдат доста по-внимателни“, казва Андрю Хейгън, основател на Fly6.

Теорията му вече е доказана: колоездач в Брисбън, Австралия, бил излязъл с приятели на сутрешна вело-обиколка, засякъл ги злостен шофьор, който отказал упорито да премине в другото платно. След неприятно надуване на клаксона той стигнал дотам, че дори подбутнал някои от колоездачите с колата си. До края на деня видеото, заснето, естествено, с новата камера, било не само многогледаемо онлайн, но и излъчено във вечерните новини.

Kickstarter кампанията на Fly6 приключи преди 5 дни, повече от успешно: събрани бяха 266,594 австралийски долара, при поискани 95,000.

На сайта се приемат предварителни поръчки (спестяваш 24 долара), доставките са обещани за май-юни.

Така че, купи си една такава защитна камера и нека се надяваме, че промяната ще настъпи бързо и по българските пътища.

Хитрата джаджа си има и съвсем легитимен рекламен клип, ето:

 


Fly6

ГД БОПП до ОЛАФ: Злоупотреби за милиони евро в полза на едрите земеделци в България

Гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност е изпратило днес сигнал до Европейската служба за борба с измамите OLAF, с копие до АФКОС, главния прокурор на Р. България, Министерския съвет и Министерството на земеделието и храните. В сигнала се казва: "Предлагаме ОЛАФ да направи разследване на явната измама с европейски фондове самостоятелно със свои експерти, без да разчита на партньора си в България АФКОС, защото зависимостта на агенцията от политическата мафия в страната е явно."

Аксаково е най-добрият малък град за живеене в България

Аксаково е най-добрият малък град за живеене в България според тазгодишната класация на в. „24 часа“ и Дарик радио за най-добър град за...

Женски бой се завихри в култова дискотека в Дупница

Женски бой се завихри в култова дискотека в Дупница. 22-годишната сервитьорка в заведението Лили А. и 16-годишната А.А, ученичка от ПГ...

Лудогорец вече 27-и в света

Лудогорец вече е 27-и в света. Разградчани, които стигнаха до 1/8-финал в Лига Европа, заемат това място във февруарската класация на...

44-годишна петричанка легна на релсите, за да умре, влакът я подмина

44-годишната Добринка М. от Петрич е направила опит за самоубийство вчера следобед, съобщава struma.com. Жената легнала между релсите край...

През лятото очакват активизиране на "черните таксита" във Варна

Активизирането на нелегални таксиметрови превози се очаква през лятото. Това каза председателят на таксиметровия синдикат "Авто - 94"...

Руската ан(ор)ексия

Гледах тази сутрин по официозната ТВ7  увъртането на Илияна Йотова, която като евродепутат би трябвало ясно да защитава европейската позиция срещу руската агресия в Украйна. Увърташе включително и по явно по-важната за БСП тема за конкуренцията на предстоящите евроизбори с АБВ, оставяйки отворен въпроса за бъдещо сътрудничество с формацията на Първанов чрез една от най-глупавите поговорки, повтаряни папагалски от хората: „никога не казвай никога”.

Като автор на този текст казвам никога на педофилията, геноцида, масовия глад, руско анексиране на България- пълзящо или с военни средства. И съм сигурен, че има още много случаи, в които всеки нормален човек има всички основания да се закълне: „никога”!

Друг е въпросът до каква степен БСП е нормална партия, след като едновременно може да се прави на наследница на борбата срещу фашизма и същевременно да разчита на геносе Сидеров и неговите таварищи за своето днешно управление, с което наистина показва, че е готова на всичко заради властта и облагите от нея. Нормално е такива всеядни властолюбци да не казват „никога”!

Същевременно Асошиейтед прес цитира президента на САЩ Барак Обама, който уведомил снощи в телефонен разговор руския президент Владимир Путин, че Вашингтон никога няма да признае анексията на Крим.

Убеден съм, че Съединени щати ( на които един от телевизионните клоуни на Путин напомни тази нощ в руско телевизионно предаване за капацитета на руския ядрен потенциал да изпепели САЩ) са искрени в намерението си и думата” никога” никак не е пресилена. САЩ са дали доказателства за подобна принципност и в по-тежки времена. Те никога не признаха съветската окупация на балтийските републики. Никога! СССР се разпадна, но не и решимостта на американците да легитимират въдворяването на трите свободолюбиви републики след Втората световна война в лагера на империята на злото.

Япония, Франция, Великобритания, Германия ( да не изреждам още) реагират на демонстративното незачитане на украинския суверенитет от страна на Русия със същия категоричен тон, както и САЩ.

Нашите управляващи обаче са в списъка на мечкозависимите от Русия по идейно-рубладжийски съображения. Много е инвестирано в тях е дошло време да си оправдаят инвестициите.  За заблуда на противника обаче ( в лицето на българския народ, те се опитват да представят своята услужливост като загриженост за България, която щяла да пострада най-много при евентуален руски рикошет след западни санкции срещу нея. С което на практика се разграничават от Запада и се опитват да се подмажат на Путин.

Прислужващия персонал на Путин в България явно не разбира, че на практика слугува на русофобията, която е стимулира планетарно властелинът на Кремъл, обричащ страната си на всеобщо световно презрение. Дори Хитлер е имал повече международна подкрепа за аншлуса на чешките Судети и Австрия!

След това териториално преяждане Русия я очаква задавяне поради ан(ор)ексия.

 

Особености на руската политика и бъдещето на Украйна

Бъдещето на Украйна ли? Помните ли Косово? САЩ и НАТО бомбардираха столицата на независима Сърбия. Разцепиха я със сила и създадоха нова държава за албанците в Сърбия. Тогава шиптърите бяха застрашени и „цивилизованият” свят се втурна да им помага и да ги спасява, убивайки „лошите” сърби. Сега ни продъниха ушите, че народът на Украйна сам трябва да взима решенията за бъдещето си. Е, рускоговорящите граждани на Украина от Крим и източните части на страната казаха какво искат. Нали са граждани на Украйна и уж им се дават същите права, както и на тези, които събориха властта в Киев. Лицемерието е очевидно. Двойни, тройни и петорни стандарти. Естествено, че Русия ще защити руснаците в Украйна. Нима САЩ не защитава своите граждани по целия свят? При това, тук говорим за 20 милиона човека. На някого стана ли му ясно кого защитават САЩ в Афганистан и Ирак?

Една сутрин през обектива

Фото Румен Сарандев Десетки варненци се възползваха от топлата сутрин в първия ден на новата седмица, която вещае пролетно време, ново...

Обама даде на задна: Възможно е дипломатическо уреждане на кризата в Крим

Президентът на САЩ Барак Обама в телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин заявил, че референдумът в Крим е нелегитимен, но...

Самолет на "България еър" е кръжал близо 2 часа над София с повреден колесник

/Поглед.инфо/ Самолет на "България еър" за Амстердам е кръжал близо 2 часа над София тази сутрин и после успешно се е приземил на столичното летище.

Петролът поскъпна

/Поглед.инфо/ Цените на петрола в Азия се покачиха на фона на растящото геополитическо напрежение, докато Съединените щати подготвят нови санкции срещу Москва , след като Крим гласува на референдум да се отдели от Украйна и да се присъедини към Руската федерация, предаде AFP.

Стефан Диомов за Тоника: Омерзен съм! Тези хора ще ме ликвидират!

/Поглед.инфо/ „Омерзен съм! Тези хора ще ме ликвидират! Не им ли стига загубата на Гого, дадохме свидна жертва! Сега и мен ли искат да вкарат в гроба?“, проплакал Стефан Диомов пред репортер на таблоида „Всеки ден“ след старта на поредната война във формацията.

Мармеладов локум

Продукти:
1ч.ч. мармалад
2ч.ч. гореща вода
1ч.ч. захар
3с.л. нишесте
портокалови корички
3с.л. пудра захар

Приготвяне:
Мармаладът се разтваря в две чаени чаши гореща вода. Прибавя се една чаена чаша захар. Сместа се поставя на включен котлон. Бърка се докато заври, след което съдът се оттегля за кратко. Нишестето се разтваря в топла вода. Прибавя се към мармаладовата течност. Разбърква се и съдът се връща на загретия котлон. Бърка се докато сгъсти. Прибавят се нарязани на ситно портокалови корички. Локуменото кремче се разстила в тава, която предварително е облята със студена вода. Оставя се на хладно да желира. Десертът се реже на кубчета. Всяко се овалва в пудра захар. Редят се в кристална купа. На всяко се забожда коктейлна клечка. Покриват се със свежо фолио.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Страници: 1 | 2 | 3

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване