Козунак с квас и два пълнежа

http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/GWKWwVz1O1w/

Преди да започна редовно да приготвям хляб с квас и тези неустоими багети си мислех, че би било трудно да се приготви сладко и богато на масло тесто с квас. Мислех си, че няма да може да втаса добре, следователно нямаше да се получи и добър краен резултат. След като започнах системно да меся с квас, правих различни опити с пропорциите на продуктите, времето за втасване и печенето и се почуствах в свои води, най-после се реших да опитам да приготвя козунак с квас. Не е изненадващо, че времето за втасване спрямо козунакът с мая се увеличава, но бях изключително изненадана да открия, че изпеченият козунак с квас няма никаква разлика от класическия. Това ме провокира да обогатя тестото още повече и да експериментирам с различни и интересни предложения за пълнеж.

Козуначено тесто с квас, с две плънки

При първия опит следвах една от любимите ми рецепти, с единствената разлика, че вместо мая добавих активен квас от бяло брашно. Получих много добър козунак, но не така сладък, както би ми се искало. На следващия опит увеличих не само захарта, но и яйцата, и маслото, като бях подготвена за риска тестото да не се надигне добре, но исках да опитам. За да се застраховам, увеличих и количеството на кваса. И стана! Мек, сладък и вкусен козунак.

Рулца от козуначено тесто с квас с мед, орехи и вода от портокалови цветове

Последваха две решения за плънка, по които разбира се може да се импровизира. При първия вариант смесих мед с ягоди, смлени орехи и вода от портокалови цветове. Оформих малки рула, които изпекох във форми за мъфини.

Руло от козуначено тесто с крем от шамфъстък и желе от къпини

За втория вариант използвах крем от шамфъстък и желе от къпини, което бях приготвила миналото лято. Изпекох в продълговата форма за кейк/хляб.

Рулца от козуначено тесто с квас с мед, орехи и вода от портокалови цветове

Изключително доволна съм от резултатите, които постигнах, затова искам да споделя с теб рецептата, по която работих за това тесто за козунак с квас, както и прекрасните плънки, които макар и  нетрадиционни, биха внесли разнообразие и усещане за празник.

Козуначено тесто с квас, с две плънки

Козунак с квас и две плънки

И при тази рецепта важат всички правила за приготвяне на тесто за козунак. Продуктите трябва да бъдат на стайна температура, а квасът активен. Използвах квас, който захранвам с бяло брашно, но би могло да се използва квас приготвян с всяко едно желано брашно. Когато квасът е от пълнозърнесто брашно, това ще се отрази на цвета на козунака, в който ще се виждат тук-там по-тъмни части от триците в брашното.

Времето за втасване е относително и много зависи от самия квас (колко активен е), от използваното брашно и условията, в които се замесва и оставя да втаса тестото. При мен във всички случаи тестото втасваше на стайна температура (в този сезон 22°C-23°C), като ако има в стаята слънчево място, купата с тестото може да се постави на него и да се покрие с плътна кърпа. Това би ускорило малко процеса на втасване. На стайна температура времето за втасване ще бъде около 5 часа. Тестото няма да може да удвои обема си, но ще бъде леко надигнато от първоначалния обем – едва един път и половина. В случая не мисля, че е добра идея втасването да се форсира с увеличаване на температурата, защото смятам, че по-дългото време дава повече вкус и по-добра структура на козунака.

Мога ли да използвам пълнозърнесто брашно за приготвяне на козунака?

Предполагам, че може. Но тук нещата ще се променят малко. Тестото ще се утежни още повече и ще бъде необходимо както да се остави по-меко, така и да се увеличи времето за втасване. Подходът към такова тесто би трябвало да бъде като на пълнозърнест хляб приготвен с квас, включително и печенето – в началото на силно загрята фурна за около 10 минути, след това на 180°C-190°C, докато се изпече. За вариант с пълнозърнесто брашно и мая, може да прегледаш рецептата за Пълнозърнест козунак с рози, шамфъстък, мед и кардамон.

И при тази рецепта с бяло брашно, оставих тестото много по-меко от обичайно. Поради тази причина се налага козунакът да се пече в избрана форма за печене, иначе би се разлял и загубил придадената му форма по време на последното втасване.

Времето за печене също ще варира в зависимост от големината на приготвения козунак. На малките рулца са достатъчни 20 минути, докато на голям козунак приготвен от цялото количество тесто, ще му бъде необходимо 45 минути или повече. Вътрешната температура на козунака трябва да мине 86°C, но не би било добре да прехвърля 93°C, защото тогава ще се изсуши прекалено. Оптималната температура, достигната във вътрешността на козунака, с която постигнах много добър резултат е 87°C.

Решението за плънките беше спонтанно, след като получих подарък от Тихомир меда с ягоди и крема от шамфъстък. Медът с ягоди може да се замени с билков мед, а орехите и водата от портокалови цветове респективно с други смлени ядки и аромат по желание. Крема от шамфъстък, обаче препоръчвам силно. Комбинацията му с желето от къпини прави плънката много сочна и плодова. Знам, че такова желе едва ли ще се намери на пазара, затова като негова алтернатива може да се използва гъст конфитюр от ягоди или друг червен плод. Истината е, че търсих сушени ягоди, но не открих, затова се порових в килера за идеи. (Как звучи само!)

Посочените дози са за 1 голям козунак или 2 малки козунака, или 24 броя рулца, или 1 малък козунак и 12 броя рулца. В рецептата описвам приготвянето на 1 малък козунак с плънка от крем от шамфъстък и желе от къпини и 12 броя рулца с плънка от мед с ягоди, орехи и вода от портокалови цветове. Рулцата могат да се ядат топли, почти веднага след изпичането (внимавай с плънката, защото е гореща), докато на голямото руло с шамфъстък и желе трябва да му се отдели време докато изстине напълно.

За козуначеното тесто с квас:

  • 500 г бяло брашно + 50 г за омесване
  • 1/4 чаена лъжица сол
  • 1/2 чаена лъжица зърна мастиха (мастикс)
  • 1/4 чаена лъжица зърна махлеб
  • 1 чаена лъжица настъргана лимонова кора
  • 250 г активен квас
  • 100 мл прясно мляко
  • 150 г захар
  • 100 г разтопено масло, охладено
  • 3 средно големи яйца, със стайна температура
  • 2 шушулки ванилия
  • 50 мл олио за доизмесване

Така изглежда активният квас от бяло брашно.

Активен квас

Виждат се образувани балончета на повърхността и отстрани на буркана.

Активен квас

Брашното се пресява със солта.

Мастика и махлеб

В хаванче се смесват мастихата и зърната махлеб, и се стриват на прах. Добавят се към брашното.

Добавя се лимонова кора

Към брашното се добавя и настърганата лимонова кора.

Прясното мляко и захарта се смесват в касерола и се загряват на умерен към слаб огън докато захарта се разтопи. Ако сместа се загрее прекалено се оставя да се поохлади.

Яйцата се смесват с ваниловите семенца

Яйцата се чукват в купичка и към тях се добавят остърганите семенца от ваниловите шушулки. Разбиват се леко с вилица.

Към брашнената смес се добавя квасът

В купата с брашнената смес се добавя измереният активен квас.

Смесват се всички съставки

Изсипват се и всички останали продукти без допълнителното брашно от 50 грама и без олиото. Съставките се омесват в купата докато се образува меко, лепкаво тесто.

Тестото се меси върху набрашнен плот

Върху работен плот се изсипва допълнителното брашно и се разтила леко. Върху него се изсипва тестото. Започва да се меси като се взима по малко от брашното. Тестото ще остане меко, леко лепкаво. Не добавяй повече брашно!

Омесеното с всичкото брашно тесто

Когато тестото поеме всичкото брашно, месенето продължава около 5 минути, докато тестото се изглади. Тогава плота и ръцете се намазват с малко от олиото и месенето на тестото продължава по-лесно. Добавя се още олио върху плота и ръцете, и тестото продължава да се меси около 10-12 минути, докато се изчерпа всичкото олио.

Тестото се доизмесва с олио

Тестото трябва да остане меко, все още леко лепкаво, но да бъде по-гладко и еластично.

Тестото се поставя в купа да втаса

Поставя се в купа намазана с олио и се покрива със стреч фолио.

Втасалото тесто

Оставя се на стайна температура за около 5 часа или докато видимо се е надигнало малко.

Тестото се разделя на две части

Тестото се разделя на две равни части, приблизително по 640 грама всяка.

За малките рулца:

  • 1/2 от втасалото козуначено тесто с квас
  • меко масло за намазване на формите
  • 100 г мед с ягоди
  • 100 г фино смлени орехи
  • 2 чаени лъжици вода от портокалови цветове

Подготвя се тава за мъфини с 12 гнезда. Гнездата се намазват обилно с меко масло.

Медът, орехите и водата от портокалови цветове се смесват

Медът, орехите и водата от портокалови цветове се смесват.

Тестото се разстила на правоъгълник

Тестото се разстила с ръце върху плот намазан с малко олио на правоъгълник с размери 50×28 см.

Плънката се разпределя върху повърхността на тестото.

Тестото с плънката се навива на руло

Тестото с плънката се завиват на руло. Ако тестото се е залепило за плота се повдига с помощта на сладкарска шпакла.

Полученото руло се нарязва на 12 парчета с дебелина около 3 см.

Нарязаните рулца във формите

Парчетата се подреждат в подготвената тава за мъфини с разрязаните части нагоре и отдолу. Покриват се хлабаво със стреч фолио, а след това и с кухненска кърпа. Оставят се да втасат на стайна температура за 2 часа.

За голямото руло:

  • 1/2 от втасалото козуначено тесто с квас
  • меко масло за намазване на формата
  • 60 г крем от шамфъстък
  • 120 г желе от къпини
  • 1 леко разбит белтък за намазване
  • цял шамфъстък за поръсване
  • кафява захар демерара за поръсване

Подготвя се продълговата форма с размери 30x11x7 см. Намазва се обилно с масло.

Тестото се разделя на две равни части, приблизително по 320 грама всяка.

Всяка част се разстила с ръце върху леко намазан с олио плот на квадрат със страни 28 см.

Върху единия квадрат се разпределя крема от шамфъстък

Върху единия квадрат се разпределя кремът от шамфъстък.

Върху втория квадрат се разпределя желето от къпини

Другият квадрат внимателно се отделя от плота и се поставя върху първия, който е намазан с крема от шамфъстък. Върху втория квадрат се разпределя желето от къпини.

Навиват се на руло

Квадратите с плънките се навиват на руло.

Рулото се поставя във формата

Рулото се поставя в подготвената форма. Покрива се хлабаво със стреч фолио, а отгоре с кухненска кърпа. Оставя се да втаса на стайна температура за 2 часа и 30 минути.

Печене:

Фурната се нагрява на 220°C. Първо се пекат малките рулца във формите за мъфини. Слагат се в нагрятата фурна и температурата се намаля на 180°C. Пекат се за 20 минути. След като се извадят от фурната се оставят за 5-6 минути във формите и тогава се освобождават от тях.

Изпечените малки рулца

Оставят се върху решетка докато се охладят. Могат да се ядат веднага.

Фурната отново се нагрява на  220°C. Голямото руло се намазва с леко разбит белтък.

Рулото се поръсва с шамфъстък и кафява захар

Поръсва се с шамфъстък, който се притиска леко към тестото, за да се задържи там. След това се поръсва с кафява захар. Слага се в нагрятата фурна и температурата се намаля на 180°C. Пече се за 45 минути. Вътрешната температура на готовото козуначено руло е 87°C.

Вътрешната температура е 87 градуса

След като се извади от фурната се оставя за 5-6 минути във формата и тогава се освобождава от нея.

Рулото се оставя да се охлади напълно

Оставя се върху решетка докато се охлади напълно.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Козунак с квас и два пълнежа е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Валсът, който Сър Антони Хопкинс написа преди 50 години

http://www.extremecentrepoint.com/archives/15066

Малцина знаят, че преди да стане актьор, Хопкинс планира за себе си музикална кариера. По-специално , този валс е написал преди 50 години, но го е оставил на хартия. Години по-късно , Антъни чува изпълнения на холандския цигулар Андре Рийо , свърза се по телефона с него и му предлага да изпълни неговия валс. Андре […]

The post Валсът, който Сър Антони Хопкинс написа преди 50 години appeared first on ExtremeCentrePoint.

Тъпо острие на червената пропаганда

http://ivo.bg/2014/04/07/%d1%82%d1%8a%d0%bf%d0%be-%d0%be%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0/

Няколко думи за Александър Симов, платен от в. „Дума” (вестник, спонсориран от Кремъл, за което скоро ще публикувам данни) и „добро момче”, според Митьо Гестапото ( цитат от предаване на БТВ)…

И понеже е платен, смята, че обектите на неговото квичене няма как да не са на копанята на „траншове”, с което си обяснява, че имат дързостта да не грухтят в хор с властта, която той защитава с бивни и копита.

Този недорасляк, след като му обърнах внимание и му публикувах налуден текст в книгата си „Течна друба” ( в тираж 11 000), явно се е взел толкова на сериозно, че не може да напусне пиедестала на своята низост.

Заел се е с непосилната за толкова малък човечец задача да обобщи, оплюе, низвергне, заклейми и удави в злъч …”Десните интелектуални говеда”.

Хризонтът на зурлата не стига по-далеч от нея и оприличава опонентите на говеда.

Направо по Оруел и неговата „Животинска ферма”, в която прасетата управляват!

Същият обаче вече се е качил на токчетата на евролистата на БСП и се чувства все по-голям като кандитат за евродепутат.

В поредната си проправителствена писмена (пледо)ария на клеветата, въпросният другар пръхти от възмущение, че някой посяга на властта. Но не намира нито дума да опонира на основната (ми) теза, че Орешарски се намира в международна изолация сред евроатлантическата общност.

Този „пропуск” кандидатът за евродепутат от БСП Симов се опитва да навакса отново с комплексарски сексуални намеци за нечия ерекция. Хуморът му обхваща обикновено шеговити обещания за голи снимки на дебели депутатки, надникване в деколтета на други подобни и видения за ерекции – такива ги пише обикновено.

 

Пада си също по животинските работи, както се вижда.

 

Моя милост вече е удостоен с какви ли не ругатни от въпросния любим гост на българските телевизии ( канен ударно от възцаряването на това управление насам в качеството на негов журналистически говорител). Същият крещя насреща ми\ни в опит да провали един законен митинг следното: „фашистки п.тки” и „никога на колене, пред фашистките свине”.

 

Вече добавя и „говедо”.

 

За илюстрация цитирам част от най-новия изблик на този недорасляк, за да се види колко тъпи са остриетата на червената пропаганда ( с уговорката, че същият псува по списък още много други автори на текстове, определени от него като говеда- оставям на тях да преценят, дали да отговорят на квиченето му).

Ако остриета ( на пропагандата) им са толкова тъпи, какви ли са тъпаците им?

 

 

Русия няма да допусне НПО-та да действат деструктивно, както в Украйна

http://svetoven.pogled.info/russia/news/53773/Rusiya-nyama-da-dopusne-NPO-ta-da-deistvat-destruktivno-kakto-v-Ukraina

/Поглед.инфо/ Руските власти не биха допуснали използването на дейността на неправителствените организации с деструктивни цели, както това се случи в Украйна, заяви руският президент Владимир Путин.

Юлия Тимошенко пристигна в Донецк, но не се срещна с хората

http://svetoven.pogled.info/news/53772/YUliya-Timoshenko-pristigna-v-Donetsk-no-ne-se-sreshtna-s-horata

/Поглед.инфо/ Лидерът на партия „Батьковштина" Юлия Тимошенко, кандидат президент на Украйна, пристигна за кратко в Донецк на място, нсо не се срещна лично с хората на площада, а само с местните власти и представители на правоохранителните структури. След преговорите в Донецк, Тимошенко отпътува за Луганск.

Болшинството от страните признават Крим

http://svetoven.pogled.info/news/53771/Bolshinstvoto-ot-stranite-priznavat-Krim

/Поглед.инфо/ Руският пратеник в ООН Виталий Чуркин заяви, че присъединяването на Крим към Русия е геополитически факт, и болшинството от страните го признават, съобщи РИА Новости.

Бизнессредата у нас се успокоява

http://bulgarski.pogled.info/news/53770/Biznessredata-u-nas-se-uspokoyava

/Поглед.инфо/ Малко по-малко от една година след започването на работата на правителството се наблюдава известно успокоение на бизнессредата, което идва от по-различно отношение на приходната администрация към компаниите.

ОСТАВКА за авторите на учебника по музика за 4-ти клас!

http://smiling.webreality.org/blog/?p=6696

срам ме е. гнус ме е. и моля всеки родител и учител, който се срамува като мен от текста на песента в учебника по музика за 4-ти клас да реагира. веднага и остро. в какво възпитаваме децата си?! в какво ги превръщаме?! възможно ли е училището да проповядва подобни неща?! бащата играе бридж ...

Попове пеят на мутрите!

http://bulgarski.pogled.info/news/53769/Popove-peyat-na-mutrite

/Поглед.инфо/ Капка Георгиева, която е бившата половинка на Волен Сидеров, скочи на българската църква.

Достъпът до училищата на 24 и 25 май ще е забранен заради изборите

http://bulgarski.pogled.info/news/53768/Dostapat-do-uchilishtata-na-24-i-25-mai-shte-e-zabranen-zaradi-izborite

/Поглед.инфо/ Специална организация около празника 24 май се налага заради изборите за Европарламент на следващия ден.

Почина и 200-килограмовият Цветко от Трън

http://petel.bg/Pochina-i-200-kilogramoviyat-TSvetko-ot-Tran__68053

След смъртта на най-дебелия българин Иван Генов от Стражица и друг тежък мъж е поразен заради теглото си. 200-килограмовият Цветко от Трън е...

За пенсионирането си: Щом така е преценено, значи отдихът ми е заслужен

http://bulgarski.pogled.info/obrazovanie/news/53767/Za-pensioniraneto-si-SHTom-taka-e-pretseneno-znachi-otdihat-mi-e-zasluzhen

/Поглед.инфо/ "Началството решава, ние, поданиците изпълняваме". Това каза пред bTV проф. Драгомир Драганов от СУ, който неотдавна за пореден път бе спипан да шофира на градус.

Луда жена тормози врачани

http://petel.bg/Luda-zhena-tormozi-vrachani__68052

Врачани се оплакват в социалната мрежа Фейсбук от стреса, причинен на децата им от жена с видими психични отклонения, пише tribali.info,...

Появи се и Харковска народна република

http://petel.bg/Poyavi-se-i-Harkovska-narodna-republika__68051

Проруски настроените митингуващи, които окупираха Харковската областна администрация, обявиха „Харковска народна република”, съобщи...

Градушка и порой удавиха Карлово (снимки)

http://petel.bg/Gradushka-i-poroy-udaviha-Karlovo--snimki-__68047

снимки: Цветана Георгиева, "Марица" Градушка и порой се изсипаха тази вечер в Карлово, съобщи Марица.бг. Беше страшно, за минута-две...

Cells’ Molecular Motor Diversity Confounds Evolution

http://www.eurochicago.com/2014/04/cells-molecular-motor-diversity-confounds-evolution/

None of these ideas actually explain why there is no evolutionary pattern of simple-to-complex in myosin gene content across the spectrum of life. Specifically, the ideas of convergent evolution and lineage-specific expansions are nothing more than fancy terms for the fact that these different types of myosin genes appeared suddenly in unrelated creatures at the same time.

Екшън в Бургас: Пиян руснак гони фирканата си майка в заведение за бързо хранене, чупи стъкло и бяга

http://petel.bg/Ekshan-v-Burgas--Piyan-rusnak-goni-firkanata-si-mayka-v-zavedenie-za-barzo-hranene--chupi-staklo-i-byaga__68044

Пиян руснак вдигна див скандал в заведение за бързо хранене „Пиргос“ в бургаския ж. к. Славейков. Олегзандър П. отишъл да обядва заедно с...

Полицията продала 1185 коли по 500 лева

http://petel.bg/Politsiyata-prodala-1185-koli-po-500-leva__68045

Вътрешното министерство е успяло да продаде 1185 броя транспортна техника на обща стойност 1 237 461 лв. Това е извършено в периода 1 декември...

Майка излекува детето си от аутизъм като премахна една съставка в менюто му

http://petel.bg/Mayka-izlekuva-deteto-si-ot-autizam-kato-premahna-edna-sastavka-v-menyuto-mu__68046

Биохимикът Катрин Райд от Сан Франциско открила средство, което в някои случаи позволява да се сведат до минимум симптомите при...

Мошеник пробутва фалшиви пари в Слънчев бряг

http://petel.bg/Moshenik-probutva-falshivi-pari-v-Slanchev-bryag__68042

Полицията в Несебър арестува 34-годишен мъж от Нова Загора, който на няколко пъти се опитал да пазарува от магазини за цигари и алкохол в...

Насилник заключи 27 г. по-възрастна жена и я облада пред син и съпруг

http://petel.bg/Nasilnik-zaklyuchi-27-g--po-vazrastna-zhena-i-ya-oblada-pred-sin-i-saprug__68035

Насилник е бил заловен минути след като обладал против волята й 54-годишна жена от плевенското село Садовец, информира "24 часа". Съпругът...

Шофьор загина в челен сблъсък с камион

http://petel.bg/SHofor-zagina-v-chelen-sblasak-s-kamion__68037

снимка: архив Мъж загина при тежка катастрофа край град Бяла, Русенско. Това съобщиха от полицията в крайдунавския град. Инцидентът е...

Нов модел на икономическо сътрудничество между България и Виетнам

http://petel.bg/Nov-model-na-ikonomichesko-satrudnichestvo-mezhdu-Balgariya-i-Vietnam__68034

Премиерът Пламен Орешарски се договори с виетнамския си колега Нгуен Тан Зунг във виетнамската столица Ханой за насърчаване на...

Стефан Чолаков: Откраднах 980 кг пачки с пари

http://petel.bg/Stefan-CHolakov--Otkradnah-980-kg-pachki-s-pari__68032

Да обера банка за мен беше детска игра. Това призна в предаването "Дневен ред" по TV7 Стефан Чолаков, обявен за най-младия банков обирджия в...

Слънце и до 20 градуса утре

http://petel.bg/Slantse-i-do-20-gradusa-utre__68033

Утре ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб вятър от северна четвърт, следобед по крайбрежието от...

Еврозоната се възстановява постепенно, безработицата остава висока

http://petel.bg/Evrozonata-se-vazstanovyava-postepenno--bezrabotitsata-ostava-visoka__68031

Икономиката в еврозоната се очаква да се възстановява постепенно през първата четвърт на тази година с ръст от 0,4% заради промишленото...

Българка се самоуби на остров Крит с 40 пробождания

http://petel.bg/Balgarka-se-samoubi-na-ostrov-Krit-s-40-probozhdaniya__68029

Кошмарна смърт застигна 38-годишна българка, която бе намерена мъртва в петък в тоалетната на къща в района на Франкокастело. Отчаяната...

Четирима са в болница след катастрофата на Образцов дом във Варна

http://petel.bg/CHetirima-sa-v-bolnitsa-sled-katastrofata-na-Obraztsov-dom-vav-Varna__68030

Четирима души са в болница след тежката катастрофа около 15 часа следобед до Образцов дом във Варна. Такси "Дачия" и "Ауди" са се сблъскали...

Ученик се простреля с газов пистолет, оживя по чудо

http://petel.bg/Uchenik-se-prostrelya-s-gazov-pistolet--ozhivya-po-chudo__68027

*снимката е илюстративна Момче на 18 г. от град Тръстеник по чудо оживя, след като се простреля в гърдите с незаконен газов пистолет през...

Мъжът на Яна Маринова на косъм от смъртта заради каскада

http://petel.bg/Mazhat-na-YAna-Marinova-na-kosam-ot-smartta-zaradi-kaskada-__68028

Тежък период преживява Яна Маринова заради мъжа си Тихомир Винчев, съобщава „Пик”. Любимият на актрисата се разминал на косъм от...

Путин гледа на България като на амбразура за стрелба срещу западното единство

http://ivo.bg/2014/04/07/%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b8%d0%bd-%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%bc%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%b7/

Най-високопоставеният в йерархията на ЕС политик Жозе Барозу днес каза в прав текст това, което в много свои (явно  „криви”, защото се „радват” на медийна изолация) текстове съм писал: в България действа руска агентура!

 

Как по-ясно от това да бъде формулиран проблемът на България, изправена пред невъзможната задача да се снишава пред руската агресивност и опитите тя да бъде възпряна от евроатлантическата общност, от която страната ни официално е част, но поради активността и влиянието на петата колона на Кремъл у нас се  опитва да избегне позицията на противопоставяне срещу Путин!

Репликата на Барозу за руската агентура в България е признак за прелялата част на търпението спрямо заиграването на Кремъл с българската карта в търсене на малка, но все пак европейска амбразура за стрелба срещу общи западни усилия да бъде усмирен прероденият завоевател на “жизнено пространство” за неговия “богоизбран народ” Владимир Хитлер.

 

Както можеше да се очаква, след демонстративната бруталност при анексирането на Крим, Путин не дава признаци на вразумяване. Този човек буквално лъже пред целия свят- както на 4 март, когато заяви в руския телевизионен ефир, че прииждащите въоръжени бойци без опознавателни части на полуострова били „местна самоотбрана”.

 

Миналата седмица, след извънредната среща на Джон Кери със Сергей Лавров в Париж, кремълската пропаганда беше упълномощена на излъже, че е започнало изтегляне на струпаните по границата с Източна Украйна руски войски. Те обаче изобщо не са напускали позициите си в 30 километровата гранична зона. Стоят там в като надвиснала лавина, докато се разгарят провокациите срещу украинските власти в серия от градове, чрез които се цели да бъде създаден повод да бъдат задействани готовите за този сценарий руски „освободители”.

 

През това време България се прави на славянин, потопен в блатото, който диша през сламка, за да не го забележат враговете и да нападне коварно в правилния момент ( така ни учеха в училище едно врееме- че това била типична славянска военна хитрост).

 

Ако има нещо, което обединява 4-те партии в българския парламент, някои от които са официално скарани по какви ли не въпроси, това е общата им позиция по един единствен пункт: не бива да има санкции срещу Русия!

 

Така мислят както управляващите, така и от ГЕРБ.

 

Така разсъждава и извънпарламентарният борец за пробив в следващия парламент Бареков, който по всички останали въпроси напада статуквото, но само за санкциите срещу Русия е солидарен с това статукво.

 

Интересно, какво още трябва да предприеме Адолф Путин, за да бъде припознат най-после като Владимир Хитлер, на какъвто го оприличават от седмици насам в европейските и американските медии?

 

Ако Адолф Владимирович се опита да приложи кримския опит за ново посегателство срещу териториалната цялост на Украйна, разчитайки на ясно заявеното нежелание на Запада да му се противопостави военно, пак ли радетелите на проруското статукво у нас ще се тревожат колко би било вредно да се опълчваме на Кремъл?

 

За съжаление, колкото Владимир Хитлер е непредсказуем, толкова неговите адепти у нас са лесно предвидими. За дребните човечета, добрали се до върховете на българската политика и властта приоритет е да бъдат с Русия, пък ако ще и тя за пореден път да гази с танкове правила, граници, договори, традиционни връзки ( с братя славяни или православни християни, като грузинците).

 

Да сте чули поне веднъж някой от защитниците на бон тона у нас- което означава на руската политика ( каквато и да е тя!) да коментира изобщо най-опасния аспект от московското вероломство спрямо Украйна? Нищо чудно мнозина дори да не са го забелязали.

 

С накърняването на суверенитета на Украйна, при това от позицията на военното превъзходство, Русия създаде прецент по повод ядрените гаранции за световната сигурност, под които се е подписала. Защото тя даде писмени уверения през 1994-та, че Москва ще гарантира сигурността на нововъзникналата независима държава Украйна, ако тя предаде ( на Русия!) ядрените оръжия.

 

Русия прегази вероломно собственото си обещание с откъсването и анексирането на Крим, което едва ли би си позволила, ако знаеше, че насреща си има противник, способен да й отвърне с възпираща сила. Сега Украйна е попаднала в унизителното положение на отказ от военна съпротива,тъй като Адолф Путин само това чака, за да доразвие агресията си като „ответна реакция”.

 

Как сега да бъде обяснено на държави, които световната общност мъчително се опитва да въвлече в преговори срещу разширяването на ядреното въоръжаването в света, че системата на международната сигурност заслужава доверие?

 

Всеки дебнещ ядрен екстремист получава от Путин подарък „ядрена бухалка” с прецедента в Украйна!

 

Домораслите ни коментатори, за които сълзите на радост от „завръщането” на Крим в Русия са основен пропаганден коз за оправдаване на руската агресия срещу Украйна, не обичат да задълбават в такива пластове. На тях им дай подхвърлените от Адолф Путин на повърхността повърхностни опорни точки и гледай само пропаганден сеир!

 

За съжаление обаче не става дума само за зрелище, а за престъпна дейност. Подкрепата за Владимир Шикългрубер днес не е въпрос на изопачено схващане за плуралистичен нагон, а на престъпна поддръжка на опитите за създаване на нов световен ред по стъпките на Адолф, превърнал в ад живота на десетки милиони хора.

 

Ако някой не разбира още, да му го опиша така: легитимирането на опорните точки на Путин като част от нормален диалог е все едно да сложиш в едно студио да спорят Химлер и жертва на холокоста с презумпцията, че представяш двете равностойни гледни точки.

 

Да се заеме днес принципната позиция на осъждане на руската агресия е също толкова императивно важно, колко е било да се противодейства на Хитлер. Преди да е станало твърде късно, когато новият Нюрнбергски процес ще бъде слаба утеха.

 

Западът твърде дълго плащаше съюзнически данък „втора световна война”  на съветско-руските безобразия в мачкането на близки и далечни народи. Избирателно, в зависимост от ситуацията, Москва и нейните протежета, обичат да се позовават на съветския принос за разгрома на хитлеризма и на сътрудничеството със Запада, но само тогава, когато е необходимо да се натрие носа на някой, който се оплаква от московския гнет в Източна и Централна Европа примерно.

 

Това пропагандно обезоръжаване на демократичния свят донесе неизброими страдания на подчинената на СССР част от европейския континент. Синилата от бича, следите от позора тегнат е днес!

 

Самата Русия обаче този път е сама ( ако не броим петата й колона в държави, като България).

 

Явно само през страданието на изолацията ще бъде показано на нейния народ какво си е причинил сам, когато позволи на Путин да го подкупва със спечелените от износа на нефт и газ милиарди, за да преглъща и прегръща авторитарното управлeние на Адолф Путин- точно както германците са възприемали икономическото възстановяване на реваншистка Германия като заслуга на техния Хитлер.

Мотобандата на Юли го изпрати с трогателен клип (видео)

http://petel.bg/Motobandata-na-YUli-go-izprati-s-trogatelen-klip--video-__68025

Приятелите на Юлиян Георгиев го изпратиха със затрогващ видеоклип, разпространен в социалните мрежи и сайтовете за видеообмен. Младото...

Скандал в Италия: Заразяват умишлено с птичи грип

http://petel.bg/Skandal-v-Italiya--Zarazyavat-umishleno-s-ptichi-grip__68026

Италия е разтърсена от грандиозен международен скандал, след като стана ясно, че политици от управляващата коалиция, бизнесмени и медици...

Rückwärts und alles vergessen!

http://de-zorata.de/blog/2014/04/07/die-alles-vergesser/

hleb da solMilen Radev

Die deutschen Putin-Versteher von Links bis Rechts…!

Selbst in Berlin würden sie ihn und seine vermummten grüngetarnten Männer willkommen heißen!

Wie es sich gehört: mit Brot und Salz, am Berliner Frankfurter Tor (oder am wieder umbenannten Leninplatz am Ende der Leninallee).

Vorneweg Sarah Wagenknecht und der junge Augstein.

Daneben aufgestellt: Schröder, Rahr, Scholl-Latour, Teltschik, Eva Herrmann und Michael Stürmer. Die Blumen wird der komplette Ostausschuss der Deutschen Wirtschaft übergeben…

Pardon, “überreichen”.

Das Sich-Übergeben wird unser Part sein.


Чакат бащата на Нестор да излезе от отрито море, за да погребат 25-годишния бургазлия

http://petel.bg/CHakat-bashhata-na-Nestor-da-izleze-ot-otrito-more--za-da-pogrebat-25-godishniya-burgazliya__68022

снимка: Gramofona.com Близките на нелепо загиналия при автомобилната катастрофа между Поморие и Ахелой 25-годишен бургазлия Нестор...

Репортаж на "Петел": Още ремонти по бул. "Цар Освободител" (снимки)

http://petel.bg/Reportazh-na-Petel--Oshhe-remonti-po-bul--TSar-Osvoboditel--snimki-__68023

Гаро Одабашян В събота започна поредният етап от ремонта на бул. "Цар Освободител". Най-новият затворен участък е от кръстовището с ул....

Проруски активисти обявиха суверенна република в Донецк

http://petel.bg/Proruski-aktivisti-obyaviha-suverenna-republika-v-Donetsk__68024

Проруски активисти, които установиха контрол върху основната административна сграда в източния украински град Донецк, обявиха...

Вижте колко пари спести Спартак 1918 на Монтана. Снимки от мача в Мездра

http://petel.bg/Vizhte-kolko-pari-spesti-Spartak-1918-na-Montana--Snimki-ot-macha-v-Mezdra__68019

С победата си в Мездра от Спартак 1918 спестиха 10 000 лева на Монтана. „Народно дело“ разбра, че монтанци прибират премии по 500 лева на човек...

Петима души живеят в шабленското село Божаново, преди години били 400

http://petel.bg/Petima-dushi-zhiveyat-v-shablenskoto-selo-Bozhanovo--predi-godini-bili-400__68020

Ива Димитрова, "Монитор" Иванка и съпругът й Атанас, Васко, баба Митка и дядо Яни са целокупното население на шабленското село Божаново,...

Катастрофа на Образцов дом във Варна! Има огромно задръстване (снимки на читател)

http://petel.bg/Katastrofa-na-Obraztsov-dom-vav-Varna--Ima-ogromno-zadrastvane--snimki-na-chitatel-__68021

Катастрофа образува огромно задръстване в района на Образцов дом във Варна, сигнализира наш читател, който изпрати и снимки от мястото на...

През следващата седмица в Ню Йорк ще се проведе космически търг

http://www.spacenewsbg.com/news/07/April/2014/3682

Всичко , започвайки от американски и руски космически скафандри и завършвайки с покрито с лунен прах оборудване - наследство от мисията Apollo-12 - ще може да се купи на търг , който ще се проведе в Ню Йорк през следващата седмица , по информация от AstroNews.

Петър Чобанов: Държавата дава още 100 милиона лева на общините

http://petel.bg/Petar-CHobanov--Darzhavata-dava-oshhe-100-miliona-leva-na-obshhinite__68016

снимка: БулФото, архив Държавата ще даде още 100 милиона лева на общините догодина, обеща във Велико Търново финансовият министър Петър...

54 медала за кикбоксьорите от Варна

http://petel.bg/54-medala-za-kikboksorite-ot-Varna__68017

В Шумен завърши държавното първенство по кикбокс в стиловете лоукик и киклайт контакт. В продължение на два дни общо 438 състезатели от 41...

13 детски площадки във Варна с нов облик през тази година

http://petel.bg/13-detski-ploshhadki-vav-Varna-s-nov-oblik-prez-tazi-godina__68018

снимка: архив 500 хил. лв. е заделила общината за ремонт на детски площадки през тази година. С парите ще бъдат изцяло обновени и...

Югоизточна Украйна въстана - в Донецк обявиха създаването на Народна република

http://svetoven.pogled.info/news/53765/YUgoiztochna-Ukraina-vastana-v-Donetsk-obyaviha-sazdavaneto-na-Narodna-republika

/Поглед.инфо/ По-големите градове в югоизточна Украйна са в постоянни протестни акции срещу сегашните власти в Киев. Напомняме, че вчера от привържениците за федерализация на Украйна бяха превзети административните сгради в Луганск, Донецк и Харков, съобщи РИА Новости.

Югоизточна Украйна въстана срещу хунтата в Киев

http://svetoven.pogled.info/news/53765/YUgoiztochna-Ukraina-vastana-sreshtu-huntata-v-Kiev

/Поглед.инфо/ По-големите градове в югоизточна Украйна са в постоянни протестни акции срещу сегашните власти в Киев. Напомняме, че вчера от привържениците за федерализация на Украйна бяха превзети административните сгради в Луганск, Донецк и Харков, съобщи РИА Новости.

Мъжете и жените от трета категория труд ще се пенсионират на 65 г.

http://bulgarski.pogled.info/news/53764/Mazhete-i-zhenite-ot-treta-kategoriya-trud-shte-se-pensionirat-na-65-g

/Поглед.инфо/ И мъжете, и жените от най-масовата, трета категория труд ще се пенсионират на 65-годишна възраст след 2021 г. Предстои мярката да бъде подложена на широка обществена дискусия. Тя е записана от финансовото министерство в актуализираната национална програма за реформи „Европа 2020".

Варчев: Вземете мерки срещу съдиите, иначе ще преосмислим участието си в Лигата

http://petel.bg/Varchev--Vzemete-merki-sreshhu-sadiite--inache-shhe-preosmislim-uchastieto-si-v-Ligata__68011

Фото: Румен Сарандев Президентът на Черно море-Порт Варна Симеон Варчев изпрати отворено писмо до президента на Българската федерация...

Българин към Барозу: Не дадох рушвет, затова съм вдовец!

http://petel.bg/Balgarin-kam-Barozu--Ne-dadoh-rushvet--zatova-sam-vdovets--__68014

Ана Заркова, "Труд" Г-н Барозу,  След много жалби до българските институции, обръщам се към вас за помощ. Съпругата ми роди със секцио в...

Президентът ще назначи Лена Русенова за член на управителния съвет на БНБ

http://petel.bg/Prezidentat-shhe-naznachi-Lena-Rusenova-za-chlen-na-upravitelniya-savet-na-BNB__68015

снимка: President.bg Президентът Росен Плевнелиев ще назначи Лена Русенова за член на управителния съвет на БНБ. Toва съобщиха от...

Управляващата партия на Виктор Орбан запази конституционното си мнозинство

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/53763/Upravlyavashtata-partiya-na-Viktor-Orban-zapazi-konstitutsionnoto-si-mnozinstvo

/Поглед.инфо/ Управляващата в Унгария дясноцентристка паритя ФИДЕС на премиера Виктор Орбан запази конституционното си мнозинство в парламента след вчерашните избори.

НАТО не иска нова Студена война

http://svetoven.pogled.info/news/53762/NATO-ne-iska-nova-Studena-voina

/Поглед.инфо/ Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че никой в Североатлантическия алианс не иска връщането към времето на Студената война.

Нови доказателства срещу ЕРП-тата

http://bulgarski.pogled.info/news/53761/Novi-dokazatelstva-sreshtu-ERP-tata

/Поглед.инфо/ Националната електрическа компания (НЕК) е предоставила в петък нови доказателства по процедурите за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества, това стана ясно на откритото заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Патриархът пуска музикален албум

http://bulgarski.pogled.info/news/53760/Patriarhat-puska-muzikalen-album

/Поглед.инфо/ Два албума с църковни песнопения в изпълнение на Негово Светейшество българския патриарх Неофит, който е известен с музикалните си заложби, вече са на пазара в нов тираж. Под общото заглавие “Живот и песнопение” излизат два компактдиска, чиито записи са правени през 2004 и 2005 г., когато дядо Неофит заема поста на Русенски митрополит: “Живот и песнопение” и “Покаяние. Пост. Възкресение”.

Ученик кърти с вилица пръстен на баба, смазва лицето й с крак

http://petel.bg/Uchenik-karti-s-vilitsa-prasten-na-baba--smazva-litseto-y-s-krak__68012

Светлана Йорданова, "24 часа" Бина Христова от 15 г. живее сама и винаги държи заключено. Чужди хора вкъщи не пуска. 3 дни след Коледа през...

Варна или София е на тази снимка от 1977 година?

http://petel.bg/Varna-ili-Sofiya-e-na-tazi-snimka-ot-1977-godina-__68013

Вечерна снимка на голям български град от 1977 година предизвика множество коментари в социалните мрежи. Фотото е публикувано в сайта...

Вкараха Борисов в немски зоопарк - снимат го с другите лъвове

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/53759/Vkaraha-Borisov-v-nemski-zoopark-snimat-go-s-drugite-lavove

/Поглед.инфо/ Експремиерът Бойко Борисов и депутатите от ГЕРБ посетиха зоопарка в Берлин, след като вчера намериха време и за победния боксов мач на Кубрат Пулев срещу хърватина Ивица Перкович.

Шефът на МВР и полицаите от В. Търново ще ги уволняват - виновни са за Лясковец!

http://bulgarski.pogled.info/news/53758/SHefat-na-MVR-i-politsaite-ot-V-Tarnovo-shte-gi-uvolnyavat-vinovni-sa-za-Lyaskovets

/Поглед.инфо/ Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви, че основната причина за трагичния изход на операцията в Лясковец са действията на полицаи от Велико Търново.

Транспортният товарен кораб 'Прогрес М-22М' се разкачи от МКС

http://www.spacenewsbg.com/news/07/April/2014/3681

В съответствие с програмата на полета МКС е проведено разкачване на транспортния товарен кораб 'Прогрес М-22М' от станцията.

На около 40 години е жената, която скочи от Аспарухов мост

http://petel.bg/Na-okolo-40-godini-e-zhenata--koyato-skochi-ot-Asparuhov-most__68010

снимка: архив Ужасна трагедия застигна варненско семейство, след като жена се хвърли от Аспарухов мост в петък. Сигналът, че момиче е...

Варчев: Вземете мерси срещу съдиите, иначе ще преосмислим участието си в Лигата

http://petel.bg/Varchev--Vzemete-mersi-sreshhu-sadiite--inache-shhe-preosmislim-uchastieto-si-v-Ligata__68011

Фото: Румен Сарандев Президентът на Черно море-Порт Варна Симеон Варчев изпрати отворено писмо до президента на Българската федерация...

Минути след пускането отварянето на ремонтиран варненски булевард: Джип "освети" чисто новия тротоар

http://petel.bg/Minuti-sled-puskaneto-otvaryaneto-na-remontiran-varnenski-bulevard--Dzhip-osveti-chisto-noviya-trotoar__68009

Луксозен джип "Фолксваген" успя да "освети" чисто новия тротоар на бул. "Цар Освободител" във Варна само около половин час след пускането на...

Готви ли Русия военна интервенция на украински АЕЦ?

http://gikotev.blog.bg/drugi/2014/04/07/gotvi-li-rusiia-voenna-intervenciia-na-ukrainski-aec.1254796

На такива нерадостни мисли ни навежда днешната (07/04/2014г.) информация на руската държавна корпорация РОСАТОМ, която гласи, че от днес до четвъртък на територията на Ростовската АЕЦ ще се провеждат тактически военни учения, с огне...

Азиатските дракони (1): Хонконг

http://patepis.com/?p=46650

Днес ви представям първата част от кратката поредица на Иван за „азиатските дракони“  – започваме с Хонконг. Приятно четене:

 

Хонконг

част първа от поредицата

Азиатските дракони

Нямахме търпение да се приземим в Хонконг. Първо, поради факта, че там вече ни чакаха много добри приятели – първите, които щяхме да прегърнем от месеци наред. И второ, очаквахме да прилича на Сингапур, а той толкова ни беше грабнал преди 3 години.

Е приличаше, но и се различаваше в много насоки. Хонконг също е бивша английска колония. Разположен е на над 1000 квадратни километра площ, като се състои от остров Хонконг, полуостров Коулун, и няколко по-малки острова. Хонконг е един от най-гъсто населените райони в света с повече от 7 милиона души, буквално опаковани на тази площ. На полуострова, където и ние се бяхме насочили, живеят около два милиона души, на площ по-малка от 47 квадратни километра. Това обясняваше и трудностите ни при намиране на импровизирания ни хотел. Попаднахме в област само с небостъргачи. Всъщност, най – нормалното за Хонконг, имайки в предвид факта, че той има най-много небостъргачи в света и почти два пъти повече, от намиращия се на второ място в класацията Ню Йорк.

Хонконг е в пъти  по претъпкан, разхвърлян и не толкова китен и чаровен като Сингапур. Луд трафик, светлини, купища народ и лабиринти от безистени  под големите сгради. Дори и след напътствията, получени от Иво, пак се повъртяхме доста, докато разберем кой точно е нашия безистен. Веднага привлякохме и компания. За няколко минути и вече бяхме събрали предложения за хашиш, маркови часовници, чанти или парфюми – никак не бездействат местните труженици. Намирането на безистена не беше достатъчно. От там в дългите и мрачни коридори, заети със сергии за каквото можеш да си представиш, че и повече, имаше няколко буквени асансьори – всъщност цялата английска азбука беше изредена и пред всеки от тях огромни опашки. В крайна сметка стигнахме до нашия етаж, до който се стигаше само с един от многото асансьори.

Жената на рецепцията вече ни очакваше, както и Иво и Младен. Нямахме търпение да излезем на по бира, за да си поговорим на дълго и широко. Те бяха тук от 2-3 дни, ориентирали се в обстановката и посетили доста от характерните забележителности, за които на нас нямаше да ни стигне времето. Забавлявахме се дружно на миниатюрните ни стаи. От вратата директно се озоваваш на леглото, а багажа освен на главата си, другаде няма къде да го оставиш. Стаите, разбира се нямаха и прозорци, но трябваше поне да се радваме на сравнително големите ни бани. Спокойно се завърташ в тях. :) Все пак, тук бяха и най – високите цени на недвижими имоти в света. Варираха от по няколко милиона долара, само заради панорамната гледка, която предоставяха към пристанището Виктория.

 Хонконг Хонконг Хонконг

 

И цялата нощ, нямаше да ни стигне да се наприказваме, а за следващите дни ни чакаше стегната програма. Първата ни задача, беше да намерим магазина за техника, който Иван така детайлно беше проучил, за да си купим нов фотоапарат. Оказа се доста близо до нас. От там се отправихме

към острова

Имаше страхотно развит фериботен градски транспорт, а билетите бяха буквално наши стотинки. На фона на високия стандарт тук си беше цяло чудо. Да не говорим, че беше и най-добрия начин да се насладиш на гледката, която се предоставяше от водата, както към полуострова, така и към острова – особено нощно време. Бяхме тръгнали към така известния

връх Виктория

и дори и лошото време не можеше да ни уплаши. Въжената железница, която представлява част от атракцията беше затворена, затова хванахме автобуса. Беше от ясно, по-ясно, че съвсем скоро ще завали, но това не ни попречи да тръгнем по пътеката, за обиколка на върха, за да се насладим на предлагащите ни се градски и пристанищни гледки. И дъждът не закъсня – изсипваше се като из ведро. По нас отвсякъде се стичаше вода, а пътеката така и не свършваше. Накрая се добрахме до едно от покритите кафета, с идеята да се изсушим и стоплим.

Дори и на самия връх имаше два големи търговски центъра, но температурите вътре бяха не човешки студени, особено за мокри хора. Поне след като дъждът се размина, успяхме да видим гледките, които преди това ни се губиха, поради мрачното и облачно време. . На връщане се върнахме с атрактивната въжена железница, наклонена под 45 градусов ъгъл, от която се разкриваха страхотни гледки.

 Връх Виктория, Хонконг Връх Виктория, Хонконг Връх Виктория, Хонконг

 

 

Побързахме да се върнем обратно на полуострова, за да се преоблечем. Температурите не бяха толкова приятни, за да се разхождаш с капеща от теб вода. Метро станцията беше огромна с по минимум 10-15 изхода, разделени не само на буквени сектори, но и на цветови. Едно нещо, което е абсолютно уникално за железопътната система на Хонконг е, че той е свързан с две международни граници с континенталната част на Китай.  Изумиха ни огромните опашки по един в линия, както и стрелките, обозначаващи местата за качване и слизане.

Пререждането на каквато и да било опашка тук е табу. Повече от вероятно е да доведе до отказване извършването на услуга, ако бъде направено. Често се дивяхме на огромните опашки пред заведенията, но най – вече на опашките пред скъпите и лъскави бутици. Простираха се по протежение на тротоара на целия магазин. Както и навсякъде другаде тук, често полицай разпределяше хората по реда им на влизане. А не се виждаше да има разпродажба или поне частично намаление. :) Тук определено консуматорството и култа към скъпите и известни марки процъфтяваше. Apple се бяха сдобили с цял комплекс с размер подобен на нашите молове – целия в стъклени витрини. Гледката на блъскащия се вътре народ направо изумяваше.

Тротоарите бяха разделени с линия за пушачи и не пушачи. Общоприето е да не се нарушават така определените граници. Друг не писан закон тук, е искането на разрешение за пушене пред непушач, за да не остане човека с впечатление, че се опитваш сериозно да увредиш  неговото здраве. Ред и дисциплина определено имаше, а и как не при тези размери и популация.

Ясно се открояваха и правеха впечатление бамбуковите скелета, издигнати редом до лъскавите небостъргачи. На места дори нямаше платформи и се чудехме, как ли изобщо успяват да се задържат на тях местните работници.

Въпреки, че официално се води част от Китай, Хонконг, както и Макао оперират, като малки държави със своя собствена валута, закони, полиция и дори граничен контрол.

Хонконг в буквален превод означава ароматно пристанище. Представлява интересна смесица между китайско и бившо английско влияние. Хонконг  играе ролята на важен център в Източна Азия с глобалнивръзки с много градове в света. Той е уникална дестинация, която е погълнала хора от толкова разнообразни културни влияния, че гордо се обявява за световен град на Азия.

През януари 1841г. в резултат на разгрома на династия Цин на Китай в Първата опиумна война, остров Хонконг става британска колония. След поражението на Китай по време на Втората опиумна война, полуостров Коулун е отстъпена на Великобритания през 1860 година. През 1898 г. новите територии са отдадени под наем на Великобритания за 99 години.

Когато избухва Втората световна война, Уинстън Чърчил заявява, че Хонконг е “непревземаема крепост“. Резултатът само 2 седмици по-късно е, че Хонконг  е предаден на японците на 25 декември 1941 г. След края на войната, въпреки американските обещания, че Хонконг ще бъдат върнат на Китай, британците успяват да си възстановят контрола. Следвоенното възстановяване на Хонконг  е удивително бързо и в рамките на 2-3 месеца, всички икономически ограничения са премахнати и Хонконг  отново става свободен пазар.

След като комунистите поемат контрола на континенталната част на Китай през 1949 г., много китайци, особено бизнес ориентираните, избягват в Хонконг  поради преследване от комунистическото правителство. През 1990 г. БВП на глава от населението в Хонконг  надминава този на Великобритания, като за първи път БВП  на колония надминава този на своите колониални господари. Хонконг  е четвъртия по големина в света финансов център след Лондон, Ню Йорк и Токио.

През 1984 г. китайското и британско правителства подписват Съвместна декларация по въпроса на Хонконг, връщайки го обратно на Китай на 1 юли 1997. Под мотото “една държава, две системи“, Хонконг остава една капиталистическа икономика, без различните ограничения, които се прилагат в континенталната част на Китай - като цензура на новините и чуждестранен валутен контрол.

Стана ясно, че местните са много обидчиви на темата относно пропагандата, на която са подложенисъгражданите им, които живеят в континенталната част на Китай.

В Хонконг, свобода на словото и пресата са защитени със закон.

Тук хората са свободни да критикуват правителството. Уеб сайтовете не са блокирани.  В местните книжарници са на разположение колекция откниги за комунистическия режим и много чувствителни политически въпроси.

Като цяло около Хонконг има много интересни факти. Най – много ни впечатлиха следните:

  • ·Много от сградите са построени без 14-ти и 24-ти етаж, които означават „Трябва да умреш“ или „Умирай лесно“.
  • ·Често се случва, персоналът да ти подава сметката или връща рестото с двете  ръце едновременно. Счита се за уважителен жест. Зависи изцяло от теб дали да върнеш обратния жест.
  • ·Хонконг може да се похвали с повече автомобили “Ролс Ройс“ на човек, отколкото всеки другград в света.
  • ·Хонконг има най-висок среден коефициент на интелигентност в света - 107.

След като се наситихме с толкова много информация, решихме да посветим вечерта си на лазерното шоу на пристанището.  Може да се гледа едновременно, както от острова, така и от полуострова на специални платформи озвучени с местна музика, като всяка сграда е осветена в различни форми и цветове. Беше невероятно красиво и определено едно от нещата, създадени от хората, които се помнят за дълго, ако не и за винаги. В последствие разбрахме , че шоуто може да се гледа и от специални корабчета, които също бяха озвучени .Същевременно с насладата си задаваш и въпроса за безумните ресурси, които се хабят всяка нощ, и с които спокойно може да се освети за доста по-дълго време държава като България, а какво да говорим за някоя африканска държава например. Друго безумие са огромните търговски центрове, които се намират буквално на всяка крачка и които поддържат температура не по-висока от 18 градуса – толкова студено, че буквално мръзнеш като влезеш и дори без да се задържаш, а само преминаваш на съседната улица по най-бързия и лесен възможен начин. Абсурдното беше, че на входа на някои магазини имаше климатици буквално духащи към  улицата.:) Факта, че ние ходехме навсякъде с якета (при 30 градусова температура навън), е достатъчно показателен, макар че за местните това явно не беше проблем или просто бяха свикнали.

 Хонконг Хонконг Хонконг Хонконг

 

На следващия ден, се отправихме към един от многото малки острови наоколо. Търсихме така известните

розови делфини

Тук е единственото място, където могат да се видят, освен в делтата на река Ориноко във Венецуела. Не случайно, емблема на обединението на Хонконг с Китай е именно този странен делфин. Изненадахме се, но някои от местните, не бяха и чували за тях, а какво остава да ни насочат къде точно да ги търсим.

Островът, на който пристигнахме, нямаше нищо общо с Хонконг. Тук се беше запазил именно този китайски уют и чар, който или отдавна се е загубил или просто никога не го е имало в Хонконг. Малко село с тесни улички и сергии от двете им страни с типичните пластмасови ниски маси и столове за хранене, изнесени на самата улица, но далеч от нашите представи за това как би трябвало да изглежда един ресторант. Всичко е широко отворено и виждаш какво се случва в импровизираната кухня. Млада жена готви, привързала бебето за гърба си, а то просто си кротува. Особен колорит, на фона на морето, китайските храмове и пушека от ароматни пръчици наоколо. Никой не говореше английски, а и делфини така и не намерихме. В крайна сметка, поне се разбрахме, че ако искаме да ни сервират риба в местния ресторант, то трябва да си я купим от пазара и да им я занесем.

Пазарът представляваше една баба поседнала на плувнал в кръв цимент, заобиколена с аквариуми, пълни с най-разнообразна риба. Посочихме ѝ коя искаме, а тя с една голяма усмивка я извади, метна я на цимента и на бързо се справи с нея с помощта на нещо като сатър. Връчи ни я със същата тази усмивка и се зае със следващата поръчка. Хапнахме вкусно, почерпиха ни и с китайски чай и така наречените “fishballs“,  след което тръгнахме да изследваме следващия остров.

 Хонконг Хонконг Хонконг Хонконг

 

На

Лантау

се наложи  да хванем автобус през планината, като пътя ни мина покрай местния затвор, който отдалече приличаше по скоро на някакъв 4-5 звезден хотел с модерни футболни игрища. Пристигнахме в туристическата зона на Лантау, която представляваше туристическа улица, малко наподобяваща нашия Етър, с различни сергии и занаяти. В далечината на един хълм се виждаше

Големият Буда,

а отгоре минаваше кабинков лифт. Минахме през площада със статуи на китайски воини и от там изкачихме стъпалата до Будата. В момента, в който слизахме надолу новия ни апарат започна да отказва да работи.  Новината изобщо не беше добра, при условие, че си тръгвахме рано на другия ден, а часът беше след 5 следобеда. Можехме само да се надяваме магазина все още да работи докато стигнем до него. Качихме се на лифта. И без това бяхме решили да се насладим на гледките, които предоставя, но сега изглеждаше и най-бързия начин за връщане на обратно.

Лантоу, Hong Kong, Хонконг

Летището на Хонконг е отделено на самостоятелен изкуствен  остров и докато пътувахме с лифта имахме възможността да видим буквално наредените на опашка самолети, които се изчакваха, за да излетят от една и съща писта. В далечината се виждаше моста Tsing Ma, който е най-дългия в света пътен и железопътен окачен мост, както и една отзабележителностите на Хонконг. А отдолу местните събираха нещо от дъното на  морето и го пресяваха със сита. Така и не разбрахме, какво беше толкова атрактивно, че се бяха събрали стотици хора.

Извадихме късмет, магазина все още работеше и дори човека, от който бяхме взели апарата беше там. Сделка обикновено се прави само с един човек и местните държат да я завършиш, с който си я започнал. Човекът се извини и смени апарата, а ние си отдъхнахме спокойни.

Прекарахме вечерта отново кръстосвайки осветените улици и наслаждавайки се на поредното светлинно шоу. Шляейки се попаднахме уж на индийски ресторант, който се оказа в някаква забутана стая на поредния небостъргач. Изглеждаше повече на публичен дом, отколкото на ресторант, но поне готвеха вкусно. Така или иначе имаше две маси в цялото помещение, но за сметка на това компенсираше с огромни огледала и колоритен персонал. :)

 Големият Буда – Лантау, Хонконг Големият Буда – Лантау, Хонконг Лантау, Хонконг

 

Човек лесно би се заблудил от всичко лъскаво в Хонконг, но ако види снимки на някои квартали преди 20 години, би останал шокиран и объркан. В момента на това място има изграден лъскав парк, и само една арт инсталация напомня как е изглеждало само преди 20 години…

 Хонконг Хонконг Хонконг Хонконг

 

За мен си остана голяма загадка, как така Китай не са осъзнавали значението на Хонконг, въпреки че го губят след поражение в Опиумните войни. Те са смятали, че правят незначителна отстъпка пред „варварите“, с което да им замажат очите. И  от другата страна е имало легендарни изказвания  като “гол остров, върху който едва ли има и една къща“, но .в последствие всеки разбира значението на това място. Все пак Китай си го върнаха, но това ще им стои като обеца на ухото за в бъдеще.
В ранната сутрин отлетяхме към Ханой.

Очаквайте продължението

Автор: Иван Иванов

Снимки: авторът

 

Други разкази, свързани с Хонконг – на картата:


Хонконг

Хванаха мъж с 50 боеприпасa без разрешително

http://petel.bg/Hvanaha-mazh-s-50-boepripasa-bez-razreshitelno__68008

50 броя боеприпаси без разрешително са открити при полицейска проверка в дома на 82-годишен мъж, съобщават от варненската полиция....

Easter egg stand – rooster

http://krokotak.com/2014/04/easter-egg-stand-rooster/

Have a look at this nice colourful piece of art for the Easter Holidays, made by the kids...

Една безработна варненка: Работодатели, стига глупави интервюта!

http://petel.bg/Edna-bezrabotna-varnenka--Rabotodateli--stiga-glupavi-intervyuta--__68005

След продължително ходене по интервюта за работа безработна варненка написа писмо до "Петел", адресирано до работодателите....

МВР вече знае кой е терористът от Сарафово

http://petel.bg/MVR-veche-znae-koy-e-teroristat-ot-Sarafovo__68004

Установена е самоличността на терориста, загинал при взрива на летище Сарафово преди две години и в момента по линия на международното...

НАП: Данък се възстановява по-бързо при декларации с баркод

http://petel.bg/NAP--Danak-se-vazstanovyava-po-barzo-pri-deklaratsii-s-barkod__68003

По-бързо се възстановява данък при подаване на годишните данъчни декларации с баркод, напомнят от НАП. Това е така, защото не се налага...

Ученици посветиха видео на най-готината даскалка по химия в Пловдив! (виж тук)

http://petel.bg/Uchenitsi-posvetiha-video-na-nay-gotinata-daskalka-po-himiya-v-Plovdiv---vizh-tuk--__68002

Влюбени в учителката си ученици от СОУ „Паисий Хилендарски” качиха в интернет видео с атрактивната даскалка по химия. Минимюзикълът...

САЩ пред катастрофа, по вина на ядрената мафия.

http://gikotev.blog.bg/drugi/2014/04/07/sasht-pred-katastrofa-po-vina-na-iadrenata-mafiia.1254764

Безпрецедентна атака срещу порочните/престъпните практики в редиците на американската ядреня мафия публикува вчера (06/04/2014г.) икономическото издание Forbes: Nuclear Safety Requires New NRC Commissioners: Author

Всички сгради в България са подготвени за земетресение от 7-а степен

http://bulgarski.pogled.info/news/53756/Vsichki-sgradi-v-Balgariya-sa-podgotveni-za-zemetresenie-ot-7-a-stepen

/Поглед.инфо/ Почти всички сгради в България са подготвени за земетресение от 7-а степен, а в най-високо уязвимите сеизмични райони, имат подготовка и проектни характеристики, които позволяват устойчивост до 9-та степен по 12 степенна скала.

Пребиха със сапове футболисти на Шабла след мач в балчишкото село Соколово

http://petel.bg/Prebiha-sas-sapove-futbolisti-na-SHabla-sled-mach-v-balchishkoto-selo-Sokolovo__67997

Футболисти на Нефтяник (Шабла) са зверски бити със сапове след мача със Стражица, изгубен с 2:3 в неделя. Двубоят от „А“ окръжна група -...

Руски войник застреля украински офицер в Крим

http://petel.bg/Ruski-voynik-zastrelya-ukrainski-ofitser-v-Krim__67998

Руски войник застреля снощи украински военноморски офицер в Източен Крим, информира днес министерството на отбраната в Киев, цитирано от...

Хиляди във Варна без вода до полунощ

http://petel.bg/Hilyadi-vav-Varna-bez-voda-do-polunoshh-__68000

Поради авария днес без вода ще са абонатите в част от центъра на града. Засегнатите райони са: кв."Христо Ботев , "Острова" , кв."Аспарухово" и...

Тасос

http://feedproxy.google.com/~r/evgenidinev/QrGu/~3/QNKi3_q5vi8/

Тасос е най-близкия до България Гръцки остров. След като отвориха новия път през прохода Маказа, разстоянието до него се стопи още повече.

Както се полага за началото на април, курортите на острова са превърнати в строителни площадки и престоя в тях не е особено приятен. Това се отнася с пълна сила за градчето Лименария, което се намира от южната страна.

Трябваше да обиколя острова, за да разбера, че само юго-източната част има по-артактивен, в релефно отношение, вид. Така, почти случайно, се натъкнах на плаж с името Райския плаж, срещу който се издига остров Kinyra.

На зазоряване небето придоби лек цвят, който не трая дълго.

Така, в мотане, се добрах до скала, наподобяваща нещо като орлов нокът или крило.

От север се разкрива формата на този остров.

В тази част високите склонове на планината се спускат стръмно в брега.

На юг Тасос е осеян с множество красиви заливи. Плажовете, за разлика от нашите, са сравнително тесни и каменисти. Финият златен пясък липсва.

За сметка на пясъка, не липсват скали. Гьола (Giola), както се нарича тази, е нещо като отделна еко-система, където живеят рибки и други морски същества.

Това беше всичко което ме впечатли от Тасос, за този кратък и не особено продуктивен престой.

Из делниците на един луд (31 март – 4 април)

http://reduta.bg/v2/article/%D0%B8%D0%B7-%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%BB%D1%83%D0%B4-31-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82-%E2%80%93-4-%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB

Надеждата на бабичките да се сдобият с предни зъби се отдалечава. Бареков ще продължава да губи привърженици, докато не се спре на нещо по определено в идеология. Рекъл: „Бях десен, а сега вече съм ляв”. Това било в сряда. Във вторник вечер си легнал десен, в сряда сутрин се събудил ляв. Може да ви се стори малко грубичко, но оставам с впечатление, че определя политическата си ориентация за деня според това в кой крачол го намери, като се събуди.

След 2021 г. всички ще се пенсионират на 65 години

http://petel.bg/Sled-2021-g--vsichki-shhe-se-pensionirat-na-65-godini__67995

Жените и мъжете от най-масовата - трета категория труд, ще се пенсионират на 65-годишна възраст след 2021 г. Мярката ще бъде подложена на...

Боклукчийски камион си проправя път през тротоара

http://petel.bg/Boklukchiyski-kamion-si-propravya-pat-prez-trotoara__67991

Гаро Одабашян Продължаващите масирани ремонти и подмяна на тръби, тормозят не само обикновените шофьори и граждани на град Варна, но и...

За Великден купуваме агнешко от 12 лева нагоре

http://petel.bg/Za-Velikden-kupuvame-agneshko-ot-12-leva-nagore__67992

Цената на агнешкото месо този Великден е от 12 лева нагоре. Такава е цената в повечето вериги, съобщава bTV. Цената на живо тегло пък е между...

МВР наказва четирима за случая "Лясковец"

http://petel.bg/MVR-nakazva-chetirima-za-sluchaya-Lyaskovets__67993

По случая в Лясковец ще има дисциплинарни наказания за бившия директор на ОД МВР Велико Търново комисар Живко Коцев, приемника му - главен...

Не планът „Ран-Ът”, а неговото неприлагане е причина за бедността

http://www.eurochicago.com/2014/04/ne-planat-vran-atv-a-negovoto-neprilagane-e-pritchina-za-bednostta/

„Искам да се срещна с политици, които твърдят, че ние сме отговорни за мизерията. Искам да ги срещна и да организирате дебат лице в лице с нас. Ние сме готови. Аз си мисля, че те не биха приели подобна покана. Но ако все пак приемат, ще долетя отново в България и във вашето студио съм готов да се срещна с тях очи в очи. Но искам българите да гледат. И сами да преценят кой е прав”, заяви Ричард Ран. Той увери, че няма тайна част на плана. „Причината толкова българи да напуснат родината си в началото на промените е, защото първите седем години от прехода бяха години на пропилените възможности. Много умни и млади българи отидоха в САЩ. Първо им казвах: „Трябва да се върнете и да помогнете на страната си”. Но след като наблюдавах продължаващата корупция и хаос тук, спрях да им говоря подобни неща”, добави икономистът.

"Флагман": Нестор Василковски е скейтърът, загинал край Поморие

http://petel.bg/Flagman--Nestor-Vasilkovski-e-skeytarat--zaginal-kray-Pomorie__67990

Беше млад, амбициозен, усмихнат, душата на компанията, казва покрусен приятел на младия мъж 25-годишният бургазлия Нестор Василковски е...

"Откритие 2014" започва на 16 май (виж програмата)

http://petel.bg/Otkritie-2014-zapochva-na-16-may--vizh-programata-__67988

Талантливи млади певци, професионални композитори, автори на песни, аранжори и продуценти от цял свят отново ще се съберат на варненска...

"далас"

http://milenafuchedjieva.blogspot.com/2014/04/blog-post_7.html

древна тексаска мъдрост: "парите и морала са като две коли на път с едно платно. когато се срещнат моралът ще завърши в канавката":))) 
тексасците ги разбират тези работи. 
гледам сериала "далас", новият, не от 80те, и в целия сериал се борят с едно и също - единият иска да фрак-ва за да извади шистов газ, другият не дава заради говедата, които отглежда. и едната корпорация иска да унищожи другата. няма други драми, само барели и милиони долара разлика. 
американците ме кефят максимално с пълната си откровеност.

Изчезналата във Великобритания българка е открита жива и здрава

http://petel.bg/Izcheznalata-vav-Velikobritaniya-balgarka-e-otkrita-zhiva-i-zdrava__67986

15-годишната българка, която изчезна в Лестър преди 12 дни, беше открита жива и здрава, съобщава британската полиция. Ана Симеонова била...

Стенограма от дискусия за чл. 65 от Конституцията

http://www.eurochicago.com/2014/04/diskusiya-tchl-65-ot-konstitutsiyata/

Стенограма от Заседанието на на Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения при българския парламент, проведено на 19 март 2014 г. На това заседание се провежда дискусия по въпросите за изменение на чл. 65, ал. 1 и на чл. 150, ал. 1 от Конституцията, или, иначе казано, обсъжда се дали конституционната забрана български граждани, които имат и друго гражданство, трябва да продължават да бъдат лишени от пасивно избирателно право. Освен юридическите аспекти на този казус, се обсъжда и казуса с т.нар. конституционна жалба. За някои основни акценти от проведената на 19 март дискусия в НС нашето издание вече информира читателите си. Сега публикуваме всички изказвания на участниците, отразени в официалната стенограма от дискусията.

Русия ще опрости процедурата за получаване на гражданство за рускоговорящи

http://svetoven.pogled.info/russia/news/53755/Rusiya-shte-oprosti-protsedurata-za-poluchavane-na-grazhdanstvo-za-ruskogovoryashti

/Поглед.инфо/ Руската Държавна Дума прие поправките в закона за гражданството, които опростяват процедурата по издаване на руското гражданство за рускоговорящи сънародници, съобщи ИТАР-ТАСС.

Бат Сали гарантира 800 000 ромски гласа на ДПС

http://bulgarski.pogled.info/news/53754/Bat-Sali-garantira-800-000-romski-glasa-na-DPS

/Поглед.инфо/ Грандиозен и амбициозен проект е подхванал депутатът от ДПС Александър Методиев, по-известен като Бат Сали.

Орешарски: България може да е мост за Виетнам към Европа

http://petel.bg/Oresharski--Balgariya-mozhe-da-e-most-za-Vietnam-kam-Evropa__67982

Страната ни може да бъде мост за Виетнам към Европа. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на посещението си във...

Ужаси край Велико Търново: Психичноболна жена отряза главата на куче, после се нахвърли върху дете

http://petel.bg/Uzhasi-kray-Veliko-Tarnovo--Psihichnobolna-zhena-otryaza-glavata-na-kuche--posle-se-nahvarli-varhu-dete-__67983

Психично болна жена от свищовското село Александрово хладнокръвно отрязала глава на куче, а след това едва на убила момченце пред очите...

Бакари аут за мачовете с Лудогорец, Литекс и ЦСКА

http://petel.bg/Bakari-aut-za-machovete-s-Ludogorets--Liteks-i-TSSKA__67984

Нападателят на Черно море Бакари ще пропусне следващите три мача на своя тим. Те са срещу Лудогорец, Литекс и ЦСКА. Причината е 12-ият картон, който испанецът от гамбийски произход получи при загубата с 0:1 от Левски.

11 арестувани след боя между агитките. В потрошената бирария откриха сак с тухли и ножове (снимки)

http://petel.bg/11-arestuvani-sled-boya-mezhdu-agitkite--V-potroshenata-birariya-otkriha-sak-s-tuhli-i-nozhove--snimki-__67985

11 мъже са задържани за разпит от полицията след боя между агитките на Черно море и Левски в неделя вечерта. Както е известно, около 20 часа...

Установена е самоличността на мъжа, който удари полицай на Черно море–Порт Варна – Левски

http://petel.bg/Ustanovena-e-samolichnostta-na-mazha--koyto-udari-politsay-na-CHerno-more---Port-Varna-----Levski__67980

Установена е самоличността на мъжа, който удари в лицето Началник сектор Охранителна полиция Пламен Парушев по време на неделния...

Гарелов: Съд за Борисов, Цветанов и Плевнелиев заради Авиоотряд 28 и тефтерчето

http://bulgarski.pogled.info/news/53753/Garelov-Sad-za-Borisov-TSvetanov-i-Plevneliev-zaradi-Aviootryad-28-i-teftercheto

/Поглед.инфо/ Журналистът ветеран Иван Гарелов поиска съд за Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Росен Плевнелиев заради Авиоотряд 28 и тефтерчето на Филип Златанов.

Гощавките на Борисов са стрували на хазната колосалната сума от 200 000 лв

http://bulgarski.pogled.info/news/53752/Goshtavkite-na-Borisov-sa-struvali-na-haznata-kolosalnata-suma-ot-200-000-lv

/Поглед.инфо/ Гощавките на експремиера Бойко Борисов са стрували на хазната колосалната сума от 200 000 лв. Това показва справка, предоставена от МС на „Монитор” по Закона за достъп до обществената информация.

Доклад на ООН: България е сред най-потърпевшите от глобалното затопляне.

http://petel.bg/Doklad-na-OON--Balgariya-e-sred-nay-potarpevshite-ot-globalnoto-zatoplyane-__67976

Мрачната картина е обрисувана в последния доклад на ООН за климатичните промени Наши метеоролози вещаят засушаване в 20 общини на...

Зов за помощ: Фоторепортер с дългогодишен опит се нуждае от животоспасяваща операция

http://petel.bg/Zov-za-pomoshh--Fotoreporter-s-dalgogodishen-opit-se-nuzhdae-ot-zhivotospasyavashha-operatsiya-__67977

Преди 1 година при преглед откриват рак на гърдата на фоторепортерът от варненски вестник Йонита Киркова, която веднага е успешно...

Пълнозърнести питки със зехтин и сушени маслини

http://www.babapena.com/?p=5636

Продукти:
500г пълнозърнесто брашно
½ кубче мая
1ч.л. сол
1ч.л. захар
1к.ч. зехтин
4 сушени маслини

Приготвяне:
Кухненски плот се застила с хартия. Брашното се сипва на купчинка. В средата се прави кладенче. Маята се натрошава в купичка. Поръсва се щипка сол и захар. Полива се половин чаена чаша топла вода. Разбърква се, колкото да се разтворят съставките и да шупне. Налива се при брашното. Добавя се една супена лъжица зехтин, останалата сол и захар. Постепенно се замесва тесто. Оформя се на топка. Намазва се със зехтин и се оставя да втаса. След около половин час се реже на осем топчици. В средата на всяка се слага по половин сушена маслина. Форми за мъфини се намазват отвътре с мазнина. Тестените питчици се слагат в тях. Оставят се да втасат още двадесетина минути.  Поръсват се с шарена сол. Пекат се на умерена фурна, до порозовяване. Консумират се с топъл чай. Могат да бъдат пълноценна закуска или вечеря по време на Великденските пости


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Разкриха го: Ромчето, което знае всички столици, ги наизустило заради хонорар от 10 лева

http://petel.bg/Razkriha-go--Romcheto--koeto-znae-vsichki-stolitsi--gi-naizustilo-zaradi-honorar-ot-10-leva-__67974

Петокласиникът Митко от Кричим, прочул се с това, че знае световните столици наизуст, решил да ги научи, за да му дават по 10 лв., когато ги...

Част от "Виница" без вода до 15:00 часа

http://petel.bg/CHast-ot-Vinitsa-bez-voda-do-15-00-chasa__67975

Един район във Варна остава без вода днес. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният диспечер на ВиК – Варна. Без вода днес ще бъде...

В очакване на гафове: Плевнелиев посреща днес херцога на Кент - принц Едуард

http://bulgarski.pogled.info/news/53750/V-ochakvane-na-gafove-Plevneliev-posreshta-dnes-hertsoga-na-Kent-prints-Eduard

/Поглед.инфо/ Принц Едуард, херцог на Кент и братовчед на кралица Елизабет Втора, ще бъде на посещение в България от днес до 9 април по покана на президента Росен Плевнелиев.

Говори Пловдив: ЗА ДЕРТОВЕТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУСОФИЛИ

http://asenov2007.wordpress.com/2014/04/07/%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b8-%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b4%d0%b8%d0%b2-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d1%80%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80/

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Русия мисли да разположи ядрени ракети в Крим – съобщиха руски издания онзи ден.
Да честитим на мирните граждани на Крим! – вероятно би казал гражданинът Николай Малинов, българският депутат, прочул се с перверзното си желание да честити руските срамотии като руска победа в „третата кримска война” на една измислена етно-религиозна група – „православните славяни по света”.
Нещо повече, горди сме, че сред нас е откърмено таквоз умно чадо, способно веднага да ти разтълкува не само днешните, но и утрешните събития, в частност – да поздрави всинца ни, че „след Крим, идват Балканите по южния път”.
Каква чутовна прозорливост! И какъв неукротим стремеж към разкриване на истината за едрата руска имперска порода и нейния български дребен добитък! Истината и само истината – дори да вреди, както в случая. Защото даже аз, дето напоследък, принуден от събитията, подозирам руския императорски двор във всички земни грехове, честно казано, не съм си и помислил да отида чак дотам, че да провидя анекс на демократична, свободна и европейска България.
А ето, че човекът си е помислил.
Нещо повече, той дава и гаранция, че прогнозата му ще се сбъдне с думите – „аз не си спомням през последните 1 000 години Русия нещо да е решила и то да не се е случило”.
Първо, да поздравим българския гений, който си спомня всичко от последните 1 000 години. Матусалем ряпа да яде, а Ной да си обръсне мустаките от яд при такова дълголетие. И такава безукорна памет.
В този случай гражданинът Малинов ще да си спомня отпечатъка върху крепостния си български задник от ботушите на руските генерали Ернрот, Соболев и Каулбарс. И как комунистите по света подкрепяха Хитлер, защото руското му приятелче Сталин имаше Пакт с него. Спомня си той също и руското нахлуване в Полша две седмици след немското през 39-та. Спомня си „подкрепата”, оказана от Русия на Литва, Латвия и Естония, която продължи 50 години, без те изобщо да я искат. Помни добре и снежната прегръдка, с която Финландия отказа на руските бандити да и дарят една също такава дългосрочна руска подкрепа. Със сигурност не е забравил гражданинът Малинов и как протичаше един обикновен ден на Иван Денисович в сталинския концлагер.
И колко още неща помни, ли помни…..
Второ, много, ама наистина много съм учуден, че в случая с гражданина Малинов прокуратурата не се самосезира и не изпрати ДАНС да го разпита какво точно знае той за предстоящото руско настъпление на Балканите „по Южния път”. Откъде му е известно. Ще ни колят ли всички наред с калъчките или само избирателно ще колят. Такива неща. Защото, все пак, колкото и големи руски подлоги да сме, трябва да имаме поне малко информация какво ни чака – иначе ще потвърдим предположението, че всички българи сме добичета, не само някои от нас.
Трето, аз точно в помощ на прокуратурата през целия си текст наричам въпросния Николай Малинов – „гражданин”. Не защото наистина го имам за такъв, а защото съм чувал, че така компетентните органи назовават хората, които се разследват, но още не са осъдени. Ако пък случайно главният прокурор не знае адреса на гражданина Малинов, това лесно може да се уреди. Всички останали в тази страна знаят, че той може да бъде намерен да теоретизира по темата за величието на Русия на няколко места – освен телевизиите, това е Народното събрание, негово работно място в момента; централата на БСП, като член на техния комунистически Национален съвет; офиса на вестник „Дума”, халал да им е такъв умен и национално-отговорен издател на колегите; както и в централата на тъй нареченото Национално движение „Русофили”.
Няма да питам какво би станало, ако някой в България вземе, та основе Национално движение „Русофоби”, защото това ще е провокация. Само движение „Русофили” може, защото то не е провокация.
Пък и защото в България русофоби няма.
Четвърто – съжалявам, но бая се отплеснах с тоя гражданин Малинов, без той да заслужава чак толкова. Ама така, де, понякога и простотията е поучителна. А иначе започнах с него по аналогия, защото искам от сърце да честитя първите руски подаръци на щастливите руски граждани на Крим.
Ракетите – разбира се, трябваше да се очаква. Русия ги има в излишък – заедно с водката и желанието светът да обича Москва, независимо какво Москва причинява на света, това е сред малкото неща, които Путин наистина има.
Нищо, че като разположи ядрени ракети на полуострова, Русия веднага ще превърне своите новопридобити граждани в мишена за евентуалния ответен ядрен удар. Но няма проблем, защото те пък новопридобитите граждани не знаят това – руската пропаганда мъдро мълчи по въпроса и не им го казва.
Тя, руската пропаганда, самоотвержено не им казва все още, че на полуострова токът спира постоянно, но това вече те си го знаят. Добре го усещат поради честата липса на светлина и топлина. Започнаха да усещат също и липсата на яйца, олио, захар и мляко по магазините. Нещо повече, всички, дори ние в България, знаем какво следва. Ами лесно е – предстои да изчезнат месото и саламите. После на ред са кибрита, свещите, солта, тоалетната партия, салфетките, дамските превръзки и други подобни буржоазни предразсъдъци. Хляб засега ще се кара, но ще трябва да се яде по малко – по много ще ядат само началниците и пряко заслужилите. Последна в Крим ще свърши рибата – не в магазините последна, а в морето, защото то все пак обгръща полуострова почти отвсякъде и хората са свикнали да си ловят.
И така нататък.
За България, в цялата тази иначе трагична кримска история, има няколко добри новини.
Първата е, че едно сериозно подплашено от руската агресивност и задействано на реални обороти НАТО е по-добра гаранция за сигурността на демократичния свят, отколкото заспалото до вчера НАТО, омагьосано от тъпата идеята за Русия като партньор. С предстоящото засилване на напрежението около руската агресия в Украйна, може да се стигне дори до реализация на правилната идея за разполагане на части и техника на алианса на българска територия, за да не сме съвършено беззащитни, каквито сме в момента.
Втората добра новина е, че ако не българските, то поне натовските специални служби ще се задействат по-сериозно в руска посока. Тогава обществото може би по-добре ще оцени реалната стойност на редица обикновени тъпотии, като тези на описания вече Николай Малинов. Има шанс също най-после да излязат на светло разните руски подлоги, които пряко сътрудничат на Русия и нейните служби в ущърб на България и Европа, да станат ясни механизмите, по които това се случва, да разбере обществото вредата, която му се причинява по този начин и да си направи сметка за вредата, която вече му е донесло столетното неистово българско „русофилство”, чиято масовост и постоянно възпроизводство са абсолютно необясними, освен като плод на много голяма простотия.
Третата добра новина е, че покрай руската агресия в Украйна вероятно все повече граждани ще си дават реална сметка за разяждащата роля на тъй наречената БСП в българската история и български духовен живот от сто години насам. Тази партия, освен че продължава да си бъде чисто комунистическа, продължава и да обслужва изцяло руските имперски интереси в България и на Балканите. Видно е това дори само от начина, по който в момента БСП на Станишев и БСП на Първанов се надцакват с все по-неистови и безумни верноподани думи и поклони спрямо Кремъл.
Четвъртата полза за България може да се окаже нуждата Крим да получава руски газ, което би означавало промяна на трасето на „Южен поток” или може би дори цялостно прекратяване на проекта, който Кремъл буквално иска да ни натика в ръцете в израз на братската си любов. Разбира се, това е любов от онзи, единственият познат на руснаците вид, при който обектът на чувствата хем го боли твърде много, хем си плаща скъпо и прескъпо.
А ако някой не знае какво точно представлява този вид любов и проявява любопитство, за радост на всички русофили, призовавам да се направи справка с книгите на великия руски писател Фьодор Михайлович Достоевски. А може и с книгите на великите руски писатели Чехов или Гогол. Те твърде, твърде добре описват нещата.
Е, за мъка на всички „русофили” ги описват – ама те пък, за сметка на това, не ги четат. `Щото ако ги четяха, нямаше да им викат „велики”, а щяха да ги клеймят като истински русофобски „ястреби”.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Клати се столът на шефа на Mercedes

http://petel.bg/Klati-se-stolat-na-shefa-na-Mercedes__67972

Огромната конкуренция между производителите на луксозни автомобили най-вероятно ще се отрази и на шефа на Mercedes Дитер Цече. „Необходими...

Парламентът със страница във Facebook

http://petel.bg/Parlamentat-sas-stranitsa-vav-Facebook---__67973

Народното събрание създаде Facebook страница "135 години български парламентаризъм". Поводът е отбелязването на 135-годишнината от...

Ще отнемат ли лицензите на ЕРП-тата?

http://bulgarski.pogled.info/news/53749/SHTe-otnemat-li-litsenzite-na-ERP-tata

/Поглед.инфо/ ДКЕВР обсъжда днес процедурите за отнемане на лицензите на енергодружествата

Семейство Добреви гледа 10 деца с 600 лева на месец

http://petel.bg/Semeystvo-Dobrevi-gleda-10-detsa-s-600-leva-na-mesets__67971

10 – толкова са децата, които Петранка и Добри Добреви отглеждат в дома си във варненското село Боряна. Най-малкият член на семейството е...

100 бебета повече във Варна за първите 3 месеца на 2014 г.

http://petel.bg/100-bebeta-poveche-vav-Varna-za-parvite-3-mesetsa-na-2014-g-__67970

Само за първото 3-месечие на 2014 година ръстът на родените бебета във варненската СБАГАЛ "Проф. Д. Стаматов" е със 100 повече от същия период...

Спасителните екипи попаднаха на нов сигнал от изчезналия самолет

http://petel.bg/Spasitelnite-ekipi-popadnaha-na-nov-signal-ot-izcheznaliya-samolet__67969

Австралийски военноморски кораб, участващ в издирването на изчезналия малайзиийски самолет, е уловил сигнали, съвместими с такива от...

Митове и легенди на българските патрЕоти: показалец

http://www.eurochicago.com/2014/04/balgarskite-patreoti-pokazalets/

Темата е обширна, затова ще приведем само някои от най-забележителните примери. Изчерпването на тази огромна съкровищница от народна мъдрост е задача за поколения изследователи. Подредбата е азбучна, по реда на древнобългарските руни. И така: 1. Славяни Българите (вж.) са си българи, но са и славяни (вж. по-подробно в статията за българите). Руснаците (вж.) са си руснаци, но и те са славяни. Това прави от българите и руснаците славянски братя. Сърбите са славяни с едно наум. Бошнаци, хървати, словенци, чехи, словаци, поляци (вж.), а напоследък – и украинци (вж.) не са славяни ...

Българска майка се бори във Великобритания да си върне отнетото дете

http://ivo.bg/2014/04/07/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d0%b9%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b8/

Преди да прочетете отвореното писмо, в което се призовава България за помощ в самотната битка на една млада българска майка да си върне отнетото дете, ще си позволя да обърна внимание върху един акцент от сложната правна материя в съдебния спор около родителските права във Великобритания.

На пръв поглед става дума едва ли не за някакво противопоставяне между две правни системи, които се разминават достатъчно, за да изправят тъжителите от България пред невъзможност да си възстановят правата над своето дете и внуче. Който има търпението да изчете обаче подробната аргументация,приложена в писмото, вероятно ще забележи, че всъщност британски правници подсказват на българите какво трябва да направят. Но за да се случи щастливата за тъжителите развръзка е необходимо “някой” в България да се заеме със случая на нивото на своята държавно-юридическа отговорност за защитата правата на българските граждани.

За човещина и патриотизъм дори не споменавам…

На практика, с риск да прозвучи пошло на фона на човешката драма, историята прилича малко на онзи виц за пияницата, който до такава степен е обезумял, че заявява на жена си : “тези деца не са от теб”.

 

В ролята на пияницата, уви, е българската държава, която се скъсва да се жалва колко сме зле демографски, но когато трябва да акушира, за да се направи нещо по въпроса, си прави оглушки.

Един блог може да направи малко за разгласяване на случая, но е повече от нищото, което явно досега се “случва” по въпроса.

————————————————————————————-

Меган е почти на две годинки и е дете от смесен брак, от българка и англичанин.

Още докато е бременна Елисавета Попова разбира, че тогавашният й съпруг и баща на детето е любител на детско порно. Тя се допитва до своята акушерка за съвет и получава заплаха от нея, че когато детето се роди, то ще бъде дадено в приемно семейство.
Елисавета се развежда със съпруга си, но нарушава своето обещание да не се вижда повече с бащата на детето(който я заплашва, че ще се самоубие, ако не ги  види).
Тогава съдът в Англия излиза с решение детето да бъде дадено за осиновяване при чужди хора без право на майката и нейните близки да обжалват.
Искам да кажа смело, че по никакъв начин не е доказано, че тя е лоша майка или неспособна да се грижи за детето си. Оказа се, че в Англия хиляди деца се отнемат неправомерно от техните любящи родители с лъжливи и недоказани обвинения. Деца, които впоследствие се дават за осиновяване.

Елисавета има една единствена “вина” и тя е, че се омъжила за човек, когото не познава достатъчно добре и който има минало със социалните служби в Англия. Израснал е без родители и е бил прехвърлян по различни приемни семейства и институции. Ели е една млада, образована жена с много силен дух, която не престава да се бори и да доказва на всички, че няма никакви причини да бъде лишена от правото да отглежда детето си. Детето е отнето като причината, на която са стъпили е:
Евентуален бъдещ риск от емоционално нараняване – едно безумно, според всички нас, твърдение.


Закон от 1986г. на който се основават хилядите незаконно отнети деца в Англия, дадени за насилствено осиновяване!

От последното решение на съда, Ели и нейната майка Мария Попова, с подкрепата на групата (повече от 13000 души) правим всичко възможно да променим тази ситуация.
През октомври се свързахме с две жени, майка и дъщеря от Словакия, които са били жертви на същата тази система за легална кражба на деца. Елеонора Студенкова е баба на две момченца, които са били взети от техните родители в Англия, след като недоказано обвиняват бащата на децата за насилник (педофил), точно както е наречен и бившият съпруг на Ели. Естествено нищо подобно не е доказано и в двата случая, само показва колко безскрупулно действат социалните служби във Великобритания. Словашките Деца са били отделени от майката и бащата за повече от две години, като накрая излиза крайно решение да бъдат дадени за осиновяване от чужди хора при здрави, любящи родители и баба. Бабата Елеонора успява да получи подкрепа от Словашката държава и след тежка борба децата са върнати на бабата и майката в Словакия.
Много време работихме всички заедно и помагахме на Ели и майка и Мария да получи същата подкрепа и от нашата държава, защото ВЯРВАМЕ, че това е начина да върнем едно българче при семейството му. След много разговори, писма и срещи получихме отговор от Дирекция на Закрила на детето с директор г-жа Ева Жечева, че са съгласни да подкрепят Ели и майка и пред съда в Англия и да станат страна по делото, което всъщност би гарантирало на Английските служби, че детето ще бъде отгледано в здравословна среда. Г-жа Милена Дянкова, експерт от агенцията също е показала положително отношение и желание да съдейства. В началото на януари 2014 Елисавета се среща с г-н Раковски Лашев от Дирекция Консулски отношения, който също обещава подкрепа и всичко, което зависи от тях, да бъде направено. Поддържана е връзка и с г-жа Лила Георгиева (Дирекция „Консулски отношения”- от министерството на Външните работи), която също прояви загриженост и желание да помогнат. На 16.01.2014 г., по време на визитата на министър Кристиан Вигенин в посолството ни в Англия, Ели се срещна с него и той също даде съгласието си за подкрепа, да се присъединят като страна по делото . На 31.01.2014г. беше насрочена дата на делото в Англия, където да се реши дали детето да бъде дадено за осиновяване. На 24.0.2014г. в посолството на България в Лондон, беше получена телеграма от Дирекция на Закрила на детето, в която те заявяват че са съгласни да станат страна по делото. Консулът ни г-н Пампулов изпраща на момента писмо до съда с молба делото за бъде отложено,защото Министерски съвет заседава само в сряда, когато трябва да се получи крайното решение държавата да стане страна по делото. Получен е отговор от съдия Грийни , че съдът отлага делото, като се дава време до 10.02.2014 г. на българската държава да попълни документацията за присъединяване към делото. Надеждите на Ели и всички нас бяха много големи и всички видяхме светлина в тунела в тази нелека и продължителна битка, докато на 05.02.2014 беше получен отговор от ДАЗД г-жа Милена Дянкова, че българската държава не може да стане страна по делото, защото нямало законово основание, на което да се обосноват. (Това им твърдение беше опровергано на момента от г-н Соломон Паси, с когото ние поддържаме връзка по казуса) .
Искам само да кажа, че има начини държавата да стане страна до делото, защото ние с нищо не сме по-различни от държавата Словакия, които подкрепиха техните граждани и помогнаха да върнат двете момченца на бабата.
Силно сме възмутени от това действие на нашите институции.
Последствията за Елисавета, Меган и семейство Попови сега могат да бъдат много лоши, защото подобно държавно поведение изпраща само едно съобщение „Не си заслужава” и практически умишлено заблуждава съда в намеренията на държавата да подкрепи ищцата. Това е НЕДОПУСТИМО! Според съдия Торп, завеждащ отдела по Международно Семейно Право в UK, българското правителство е имало до сега пет пъти шанс да стане страна по делото и както е написано в документите даже е било официално поканено да се присъедини от съдия Плумбстед през изминалата 2013 год., което означава че законово основание ИМА.
От българска страна законово основание също има, поради факта че държавата е длъжна да защитава гражданите си и да спазва европейските споразумения за защита висшия интерес на детето. Както сте запознати, европейските Конвенции се поставят като основание НАД всички други български закони при наличие на правно противоречие, което е защитено от Конституцията на България. Съдиите в Великобритания знаят това. Съжаляваме, но Министерството на Правосъдието постъпва некомпетентно и тази некомпетентност ще коства живота на една майка и едно невинно дете, защото съда в Великобритания беше умишлено заблуден, че страната има нужда от повече  време за да подготви документацията и да се присъедини.
Причината е тази:
Българските искания не са равноправни, докато България не се присъедини като равноправна страна. Съдебната система във Великобритания е много стриктна и когато една държава изяви желанието си в съда, че желае незабавно отлагане на дело, свързано с дете, с цел подготовка събиране на доказателства и после откаже, това не само уронва доверието на държавата, но и на страната, (на ищцата).

Последствията от подобни действия са непоправими.
И лошите последствия за Меган и нейното семейство не закъсняха.
На Елисавета й бе отказано да обжалва осиновяването на своето дете и затова на този етап се бори бабата Марийка Попова.
Към този момент за детето има издадена осиновителна заповед, но според адвоката на семейство Попови, ако делото бъде разгледано отново (за което са подадени документи на 03.04.2014г.), шансовете на бабата и дядото се увеличават, като се вземат предвид и позициите на българските институции, (които ние се надяваме да  получим и да са положителни и крайно ангажиращи се). Според него истинската трудност за бабата на Меган е в това, че английското правосъдие до момента я е подвело.
Адвокат Бъроуз обясни, че в Англия има подобна на Агенцията за закрила на детето институция и нейно задължение е да има предвид всички членове на семейството, включително бабата и дядото.
Според конвенцията на ООН за правата на детето (подписана и от България и от Англия):

1.Държавите – страни по Конвенцията, осигуряват осъществяването на тези права със задълженията си, поети по съответните международни документи в тази област, особено когато в противен случай детето би останало без гражданство.
2.Държавите – страни по Конвенцията, се задължават да зачитат правото на детето да запази своята самоличност, включително своето гражданство, име и семейни връзки, както са признати от закона.
3.Държавите – страни по Конвенцията, осигуряват детето да не бъде разделяно от родителите си против тяхната воля, освен в особени случаи, като например малтретиране или изоставяне на детето от родителите.
4.Държавите – страни по Конвенцията, зачитат правото на детето, което е отделено от единия или от двамата си родители, да поддържа лични отношения и пряк контакт с родителите си.
Меган ще остане без българското си гражданство, без българското си  ЕГН, със сменено име, рождена дата и без право да познава своите родители,
близки и национален бит и култура. Меган никога не е изоставена от своето семейство или малтретирана, а напротив била е винаги търсена и желана.
Меган не е виждала майка си от 08. 08.2013г. нито е предоставяна информация за нейното развитие и здравословно състояние!

Ние предполагаме, че Марийка Попова не е отчетена като евентуален осиновител на собственото си внуче, защото в съда са сметнали за реален незаконния доклад за сем. Попови, който е съставен  на територията на България от неоторизиран от българските власти човек (Сю Бах). Човек, който няма право да практикува в България е отишъл в дома на сем. Попови и е направил  покъртителен доклад (за който майката- Елисавета е била предупредена предварително,
че ще бъде негативен), без да познава българските нрави, бит и култура и начин на отглеждане на деца в България! Върху доклад съдържащ в себе си 250 стр. от които на Марийка са били преведени само 23стр.тя е трябвало в последствие в съда да отговаря без предоставена й правна защита и де факто без да знае съдържанието му. Доклад извършен с преводач назначен от английските служби, за който не се знае какво и как е превеждал.
Доклад напълно отхвърлящ Марийка и Ганчо Попови като бъдещи осиновители на собственото си внуче, защото те имали още две деца, за които трябва да се грижат! Също така не са  взети предвид положителното становище на българските социални служби и кмета на гр. Тервел инж. Живко Георгиев, чийто жители са сем. Попови!

В този потресаващ случай за нарушения на човешките права, до последния момент не е визирана Мария Попова като роднина от първо коляно, който може да осинови Меган. Цяла година тя не участваше в този процес, а можеше да се включи за евентуално довеждане на детето в България.
Нека си припомним черната статистика за осиновявания в Англия:

На всеки 20мин. едно дете бива откъснато от родителите си!
15 000 деца са дадени за осиновяване само за 2013г.( два пъти повече от преди пет години)..
Приемния родител получава по  £1,500 на седмица за едно дете.
Експертите обикновено получават £ 28,000 за един прост доклад!(включително и Сю Бах)
Агенции и местна власт получават £13,000 за едно осиновено дете.
Специални детски домове £ 7,000 на седмица за дете.
Адвокати и съдебни разноски обикновено £ 500,000 за всеки случай!(върху, които те плащат данъци на държавата)
Държавата трябва да изплати обезщетение на родителите в размер от £ 500,000 за грешно отнето дете.
В Камарата на общините са гласувани £ 119,5 за периода 2015-2016г.
А най-ужасяващото, е че има и “принудителни” раждания чрез цезарово сечение, както на испанка, която е с лека шизофрения отишла на двуседмичен курс за стюардеси в Англия, принудително затворена в клиника, за да се изчака наближаването на термина й! Бебето е отнето веднага след раждането!
Доста финансови облаги се получават във Великобритания, но за съжаление друг плаща тази кървава цена!

Факт е проблема, който съществува със социалните служби във Великобритания. Социалните служби (СС) извършват злоупотреби, незаконни и неправомерни действия против висшия интерес на детето и родителите, осъдени и критикувани от Съвета на Европа, Европейския парламент, Европейския съд по правата на човека.
Благодарение на подкрепата, която получихме в България от Национална мрежа за децата, Национална мрежа на родителите, българският консул в Англия г-н Пампулов и други неправителствени организации, вярвам, че шансовете за едно добро разрешение на казуса са се увеличили.
Оптимист съм, че гледната точка на България ще бъде отчетена от Апелативния съд във Великобритания, защото сега Мария разполага с помощ, която не е имала преди.
Очакваме смела подкрепа от българската държава и институции за да може Марийка и Ганчо Попови и малката Меган да се завърнат у нас, където им е мястото!
Сърдечно Ви благодаря, че се присъединявате към нашето преследване на българските институции и дано това не бъде просто една битка с вятърни мелници!
Дано скоро заедно се зарадваме на голямото щастие на сем. Попови, а именно да прегърнат своето малко усмихнато детенце!
Оставам на Ваше разположение!
С уважение: Марина Симеонова

 

Ученичка от Дупница посегна на живота си от любовна мъка! Видяла приятеля си с друго момиче

http://petel.bg/Uchenichka-ot-Dupnitsa-posegna-na-zhivota-si-ot-lyubovna-maka--Vidyala-priyatelya-si-s-drugo-momiche-__67968

17-годишна ученичка от Дупница опита да сложи край на живота си от любовна мъка, съобщава struma.bg. Тийнейджърката срязала вените си, след...

Най-модерната суперхрана – щит срещу умората!

http://petel.bg/Nay-modernata-superhrana-----shhit-sreshhu-umorata-__67758

Замисляли ли сте се за това колко уморени и безжизнени се чувствате през по-голямата част от деня? Липсва ви енергия и мотивация за...

Вузът на италианския елит набира български студенти

http://petel.bg/Vuzat-na-italianskiya-elit-nabira-balgarski-studenti__67733

Един от най-реномираните италиански университети Università Cattolica del Sacro Cuore ще проведе информационна среща във Варна на 8 април от 19:00 часа в х-л...

Световен ден на здравето

http://petel.bg/Svetoven-den-na-zdraveto__67967

На днешния 7 април отбелязваме Световният ден на здравето, както и основаването на Световната здравна организация през 1948 година. Денят е...

Районите без ток за днес във Варна

http://petel.bg/Rayonite-bez-tok-za-dnes-vav-Varna-__67966

Няколко варненски района ще останат без електрозахранване днес - 7 април - понеделни, съобщиха за Moreto.net от Енерго-про. Причините са...

Юлия Георгиева: Кое беше по-важно от медицината и образованието?

http://petel.bg/YUliya-Georgieva--Koe-beshe-po-vazhno-ot-meditsinata-i-obrazovanieto-__67964

Медицинският университет е една от емблемите на Варна. Той повдига престижа не само на града, но и страната като учебен център на световно...

Генка Шикерова не дойде на работа, Косьо Караджов води сам сутрешния блок на Би Ти Ви

http://petel.bg/Genka-SHikerova-ne-doyde-na-rabota--Koso-Karadzhov-vodi-sam-sutreshniya-blok-na-Bi-Ti-Vi__67963

Журналистката Генка Шикерова днес не беше на работа, а водещ на сутрешния блок в Би Ти Ви остана само колегата й Косьо Караджов, пише...

Няма места в детските клиники, приемат с връзки

http://petel.bg/Nyama-mesta-v-detskite-kliniki--priemat-s-vrazki__67962

Анна Ботинова; 24 часа Едно от три семейства с малко дете в София се сблъска с нуждата от прием в болница заради усложненията от грипа...

Вашият дневен хороскоп

http://petel.bg/Vashiyat-dneven-horoskop__67961

Овен  Настроени сте оптимистично, но просто не можете да дочакате случай, за да изпитате съдбата. Затова сега, когато Вселената Ви потупа...

На Пампорово ще карат ски и на Великден

http://petel.bg/Na-Pamporovo-shhe-karat-ski-i-na-Velikden__67960

За първи път от последните няколко години за Великден в Пампорово все още ще има сняг и ще могат да се карат ски. По тази причина и зимният...

Шейх си търси 100 консултантки за шопинг

http://svetoven.pogled.info/news/53748/SHeih-si-tarsi-100-konsultantki-za-shoping

/Поглед.инфо/ Стотици италианки се тълпят на кастинг за работа като придружителки и консултантки за покупки из Европа на арабски шейх.

ГЕРБ и БСП слагат таван на такси, събирани от частните съдебни изпълнители

http://bulgarski.pogled.info/news/53746/GERB-i-BSP-slagat-tavan-na-taksi-sabirani-ot-chastnite-sadebni-izpalniteli

/Поглед.инфо/ Власт и опозиция с общ фронт в парламента. БСП и ГЕРБ свалят такси на длъжници. Гласуват заедно закона за частните съдебни изпълнители.

Украинци заменят руснаците на морето

http://svetoven.pogled.info/news/53745/Ukraintsi-zamenyat-rusnatsite-na-moreto

/Поглед.инфо/ С 20% поскъпнали ваканциите у нас заради обезценените рубла и гривна. Ставаме Крим за украинците. В Киев рекламират за своя сметка морските ни курорти като евтини и класни.

Капиталовите пазари се успокоиха - преглътнаха конфликта Запад-Русия

http://svetoven.pogled.info/news/53744/Kapitalovite-pazari-se-uspokoiha-preglatnaha-konflikta-Zapad-Rusiya

/Поглед.инфо/ Изминалата седмица бе добра за капиталовите пазари, които си отдъхнаха от намаляването на напрежението и притесненията покрай противопоставянето Запад - Русия заради анексирането на Крим.

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване