09/29/16 21:03
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Шоколадова торта с мус от крем-сирене и сладко от горски ягоди или тортата за третия рожден ден на Даниел

Време е за шоколадова торта! Не че съм се ограничавала особено за продуктите в тортата за първия и тортата за втория рожден ден на Даниел, но и аз като всички си имам някакви особености и виждания за празнична торта. Освен това, след като Даниел тръгна на детска градина от 15 септември, вече беше време да мисля не върху една, а върху две торти наведнъж. Една, с която да празнуваме у дома и една, с която да празнува с децата в детската градина.

Шоколадова торта с мус от крем-сирене и сладко от горски ягоди

Но разбира се, тази публикация включва рецепта само за едната торта, вероятно по-сложната за изпълнение и със съставки, които не само отговарят на моите вкусове, но и тези на Даниел. Защото той вече е на три и проявява своите вкусови всякакви предпочитания.

Даниел в детската градина

Тортата за детската градина

Докато за тортата, която трябваше да занеса в детската градина не съм мислила особено много и я приготвих на работа с лекота, другата мина през няколко етапа, следствие от наблюденията ми за любими храни на Даниел през изминалите няколко месеца. Шоколадът е на дневен ред, това не подлежи на обсъждане (поне според Даниел). Гледай сега как се ядат пържени филийки намазани с течен шоколад. Шоколадът е старателно обран с пръст, а филийките само са опитани.

Пържени филийки с шоколад

През изминалото лято той ядеше страшно много пресни малини, на което много се радвах, но и се чудих какво ще правя, когато сезонът им свърши. Вече нямах притеснения за това, когато той ненадейно прояви интерес към сладко от ягоди, което иска да му намажа върху филийки с масло, върху пържени филийки, върху палачинки, мекици и дори върху любимите му американски палачинки с ябълки и канела. За момент съжалих, че не приготвих сладко и тази година, а последното бурканче от периода, в който бях бременна вече е на свършване.

Аз и Даниел в Копривщица

Вальо и Даниел в Копривщица

Спокойно, Йоана! Точно навреме или за да съм съвсем точна – в първата поредица от четири почивни дни през този септември и малко преди рождения ден на Даниел, с Вальо решихме тримата да си направим разходка до Копривщица. Там намерих (съвсем случайно, нали?) сладко от горски ягоди, за което още от мига, в който го видях, знаех за какво ще използвам. За тортата-а-а-а. Аха!

Декорация от тортата

Декорация от тортата

Хубаво, де! С тази си идея за сладкото завърших тортата, но нали все пак трябва да е торта за дете. За три годишно дете. За моето три годишно дете. Трябва да е весела и за части от секундата си мисля, че мога да моделирам от захарно тесто един Покойо или една кола, едно влакче, или…. Тц. Не е моето нещо или поне не сега. Мисля, че мога да направя тази торта без захарна декорация. И го правя.

Даниел разглежда охлюви

Хрумва ми да използвам пастата за принт, с която да нарисувам любими или поне познати фигури за Даниел. Съставям си план за рисунки на колело, което Даниел все още не иска да кара (току съм го вдъхновила да го направи); на охлюв, защото обича да ги разглежда и показва с двата си показалеца опрени на слепоочията, как им мърдат „рогцата“; на торта, която Даниел свързва с празник; на мече, защото все още спи с едно плюшено, с което се гушка още от бебе. Имаше идея и за цифрата 3, но аз съм супер разсеяна, когато съставям плана и дори когато рисувам фигурите с пастата за принт и разбирам глупавата си грешка, чак когато внимателно отлепях хартията за печене от пандишпана с отпечатаните фигури. Получих огледален образ на тройката и всъщност беше много хубаво ръкописно „Е“, но не ми вършеше работа, затова го изхвърлих от плана. Нямах нужното време за нови принтове, но си научих урока за следващия път (да се надяваме, че няма да бъда чак толкова разсеяна отново).

Шоколадова торта с мус от крем-сирене и сладко от горски ягоди

Шоколадова торта с мус от крем-сирене и сладко от горски ягоди

Шоколадова торта с мус от крем-сирене и сладко от горски ягоди

Като изключа този гаф, тортата стана наистина добра. С блатове, които се приготвят бързо, имат наситен шоколадов вкус, сочни са и остават сочни дълго време. С мус, който е с лека текстура и отличителен вкус, и който прекрасно се съчетава със сладкото от горски ягоди.

Шоколадова торта с мус от крем-сирене и сладко от горски ягоди

Псст! Ще ти издам една тайна – още по-добра комбинация на муса се получава с пресни малини. Не казвай на никого, докато не дойде отново сезонът им.

Даниел мирише рози

Към декорацията на тази торта, не можах да се въздържа да включа и цветя, като този път използвах смесени изсушени венчелистчета, с които поръсих борда от сметана върху тортата и внесох допълнителен цвят и свеж вкус с пудра от касис. Нови продукти за теб? Може би ще те вдъхновят за следващите ти сладки хапки, с които имаш желание да впечатляваш. Само подсказвам.

Даниел с тортата за третия си рожден ден

Тази торта е от онези десерти, които с времето стават по-хубави. Имах възможността да разбера това, защото тортата беше само за нас тримата и може да си представиш колко дълго време се яде от двама и половина. Всъщност, вече цели трима.

Даниел с тортата за третия си рожден ден

Шоколадова торта с мус от крем-сирене и сладко от горски ягоди

Използвани източници за основните рецепти:

Посочените количества са за торта с диаметър 26 см или 12-14 порции.

За шоколадовите блатове:

  • 300 г фина кристална захар
  • 200 г брашно
  • 60 г какао
  • 1 1/2 чаена лъжица бакпулвер
  • 3/4 чаена лъжица сода бикарбонат
  • 1/4 чаена лъжица сол
  • 2 големи яйца, със стайна температура
  • 120 мл топла (не гореща) вода
  • 180 мл прясно мляко, със стайна температура
  • 100 мл неутрално на вкус олио – от гроздови семена, слънчогледово или рапично
  • 1 супена лъжица ванилов екстракт

За муса от крем-сирене и бял шоколад:

  • 10 г желатин на прах, накиснат в 50 мл студена вода
  • 200 г бял шоколад, разтопен на водна баня
  • 450 г крем-сирене Филаделфия (или друго фино крем-сирене)
  • 2 чаени лъжици ванилов екстракт
  • 300 мл сметана с 35% масленост, много добре охладена
  • 50 г пудра захар
  • щипка сол

За пастата за отпечатъка:

  • 25 г масло, разтопено и охладено до стайна температура, без да стяга отново
  • 1 белтък от голямо яйце
  • 25 г пудра захар
  • 20 г брашно
  • 10 г какао

За пандишпановата платка:

  • 65 г брашно
  • 40 г царевично нишесте
  • 100 г жълтъци (приблизително от 5 броя големи яйца)
  • 2 чаени лъжици ванилова захар
  • 115 г белтъци (приблизително от 3,5 броя големи яйца)
  • 75 г пудра захар
  • щипка сол

За завършване:

За шоколадовите блатове

Фурната се нагрява на 180°C. Подготвя се форма за печене с диаметър 26 см. Дъното на формата се покрива с хартия за печене и се намазва с малко растителна мазнина или се напръсква със спрей за печене.

В купа се смесват захарта, брашното, пресятото какао, бакпулверът, содата и солта. Отделно се смесват яйцата, водата, прясното мляко, олиото и ваниловият екстракт. Течните съставки се добавят към сухите и всичко се разбърква с телена бъркалка докато сместа стане хомогенна. Изсипва се в подготвената форма и се слага на средно ниво в предварително нагрятата фурна. Пече се около 40 минути. Проверява се за готовност с дървена клечка, която забодена в центъра на блата трябва да излезе суха. Формата се изважда от фурната и се поставя върху решетка. Оставя се така за 15-20 минути и тогава блатът се освобождава от формата. Оставя се да се охлади напълно.

Двете половини на разрязаният блат

Когато блатът е добре охладен се разрязва на две по хоризонтал. Едната част се оставя цяла, а от втората се изрязва кръг с диаметър около 17 см.

Едната половина на блата във формата, в която се сглобява тортата

Формата, в която се е пекъл блатът се измива и подсушава. На дъното и се поставя картонена подложка за торта и върху нея цялата половина от блатът. Около него се поставя ацетатна лента.

За муса от крем-сирене и бял шоколад

Желатинът се накисва в 50 мл вода за 10 минути, докато набъбне. Поставя се на водна баня и се оставя да се разтопи.

Шоколадът се разтопява на водна баня и се оставя настрана. Крем-сиренето се разбива с ваниловия екстракт докато се получи гладка и пухкава смес. Добавя се разтопеният шоколад, а след това разтопеният на водна баня желатин.

Отделно се смесват сметаната, пудрата захар и солта. Разбиват се с миксер докато сметаната се сгъсти до степен меки към твърди връхчета. Разбитата сметана се добавя към сместа с крем-сиренето, като се разбърква с шпатула, за да се запази обемът.

Сглобяване на тортата

С готовия мус веднага се сглобява тортата.

Сглобяване на тортата

Една част от него се разпределя върху блата във формата.

Сглобяване на тортата

Сглобяване на тортата

Отгоре се поставя блатът с по-малък диаметър и се покрива отстрани и отгоре плътно с мус. Цялата форма се покрива със стреч фолио и се оставя в хладилник до следващия ден.

За пастата за принта

Белтъкът и пудрата захар се разбиват докато увеличат обема си и се образуват меки връхчета.

Брашното и какаото се пресяват. Добавят се към белтъчната смес и се разбъркват. Накрая се добавя маслото. Всичко се разбърква добре. Сместа се покрива със стреч фолио и се оставя в хладилник за 1-2 часа или докато стегне. Когато пастата стегне се поставя в сладкарски пош с малък кръгъл накрайник, подходящ за рисуване.

Рисуване с пастата за принт

Подготвя се широка плитка тава, която се застила с хартия за печене. Избраните картинки, отпечатани върху хартия се поставят под хартията за печене, така че да служат като навигатор при рисуването с пастата. Със сладкарския пош с пастата се минава по контурите на картинките и там, където е необходимо се запълват, така че да се пресъздаде желаната картинка. Тавата с нарисуваните с пастата картинки се оставя в хладилник за 15-20 минути или във фризера за 8-10 минути. Пастата за принта трябва да е стегнала добре, преди върху нея да се сложи пандишпана.

За пандишпана

Фурната се нагрява на 200°C.

Брашното и 20 грама от нишестето се смесват и пресяват. Жълтъците се разбиват с ваниловата захар докато сместа изсветлее и се сгъсти. Белтъците се смесват с пудрата захар, щипка сол и останалите 20 грама царевично нишесте. Разбиват се с миксер на средна скорост докато обемът им се увеличи двойно и се образуват меки връхчета. Към разбитите жълтъци се добавя 1/3 от белтъчната смес и се разбъркват внимателно. Жълтъчната смес се изсипва към останалите белтъци. Разбъркват се внимателно с шпатула. Брашното с царевичното нишесте се пресяват повторно върху сместа. Разбъркват се внимателно до хомогенизиране.

Разстилане на пандишпановата смс върху рисунките с пастата

Сместа се изсипва в тавата върху рисунките и се заглажда. Пече се около 12 минути. След като се извади от фурната се оставя да се охлади десетина минути. Тогава тавата се обръща върху решетка и хартията за печене внимателно се отлепва от пандишпана.

Пандишпана с принтираните фигури се нарязва на квадрати

Отпечатаните фигурки се изрязват в квадрати.

Завършване на тортата

Сглобената торта от предния ден се освобождава от формата, отстранява се ацетатната лента.

Сметаната се разбива с миксер докато стане обемна и пухкава. Внимава се да не се преразбие и пресече. Една, по-малка част от нея се поставя в сладкарски пош с малък накрайник отворена звезда, другата част се поставя в сладкарски пош с голям накрайник отворена звезда.

Квадратите пандишпан се залепват отстрани на тортата

Квадратите пандишпан се залепват отстрани на тортата

Разстоянието между квадратите се запълва със сметана

Изрязаните квадрати с рисунките се залепват по страните на тортата. Разстоянието между отделните квадрати се запълва със сметана, от поша с малкия накрайник.

Повърхността на тортата се покрива със слой сладко от горски ягоди

Цялата повърхност на тортата се покрива с тънък слой със сладкото от горски ягоди.

Повърхността на тортата се покрива със слой сладко от горски ягоди

Прави се декоративен борд от сметана

С поша с големия накрайник се прави декоративен борд върху тортата.

Декориране на тортата с пресни малини

Тортата се декорира с пресни малини, чиято основа се потапя в пудра захар. Разпределят се върху сладкото от горски ягоди. Ако малините са в сезона си и разполагаш с много от тях, вместо със сладко от ягоди, тортата може да се покрие цялата с пресни малини. Ще бъде фантастично!

Бордът от сметана се поръсва с пудра от касис

Декорацията се завършва като бордът от сметана се поръсва с пудрата от касис през цедка.

Поръсват се изсушени цветни венчелистчета

След това върху него се поръсват изсушени цветни венчелистчета.

Даниел с тортата за третия си рожден ден

Още рецепти с шоколад

Други рецепти за торти

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Шоколадова торта с мус от крем-сирене и сладко от горски ягоди или тортата за третия рожден ден на Даниел е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 09/29/16 21:03 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/s8v29d5pgsY/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване