11/01/16 16:36
(http://ivo.bg/)

Руската пропаганда вие срещу България с български акцент

В Русия произведоха поредния българомразки шедьовър на пропагандата. http://www.faktor.bg/novini/balgariya/85503-skandalen-ruski-film-zove-alyosha-si-svarshi-rabotata-sega-e-nash-red-da-pomognem.html

Само онези, които не искат да знаят това или са жертви на породения от невежеството им религиозен фанатизъм по отношение на “добрата Русия” могат да бъдат изненадани от още една руска гавра с всичко българско и всимчки българи, които отказват да се преклонят пред всичко руско.

Пресен пример: от петата колона на Москва първоначално се сепнаха от безочието на руския депутат Пьотр Толстой, но на бърза ръка се съгласиха след това, той се бил пошегувал, когато оприличи България и българите на стока за продан, която ще бъде изкупена от Русия. Първоначалната уплашена реакция на българските русофили, стреснати от откровението, което може да им навреди на “каузата” да обичат Русия барабар с гадостите, които върши ( и в случай си признава безпардонно), отстъпи място на рабопелното им съгласие с предложения нахален изход от положението, което приеха с облекчение като “шега”.

Има и други, не толкова пресни примери в същия дух, когато хулигански забележки по адрес на България на вицепремиера на Русия Рогозин бяха омаловажени, защото той с бил известен като “хулиган”.

Подтекстът на това примирение, заявено в националния телевизионен ефир от политолога Мария Пиргова, беше ,че с руските хулигани трябва да се съгласяваме , когато ни нападат с презрителни квалификации. Защото са руски, а ние сме някакви си българи (това последното звучи непрекъснато като “аргумант” от страна на мастити русофили, като проф. Андрей Пантев или проф. Божидар Димитров, които обичат да навикват българите, критикуващи Русия от позицията на руското величие, срещу което някакви си българчета си подзволявали да възразяват).

Защитниците на руските шамари по българската буза, които обикновено настояват да подложим и другата, отново ще заявят, че това е наше християнско задължение към “освободителката”. И точно в това е проблъмът: руските свинщини по адрес на България никога не са секвали и на това не може да се попречи, но може да се реагира или “поне “ да не им се помага.

Отказах да стана участник в този филм. Беше ми предложено от български журналист да бъда интервюиран в рамките на същия този проект, чиито резултат за мен беше лесен за предсказване. Журналистът, който ме убеждаваше да дам интервюто, изглежда искрено вярваше, че така щяла да се чуе моята гледна точка. Което е все едно вълк да те покани на вечеря и да се съгласиш да станеш част от нея.

Правил съм тази грешка и то повече от веднъж, уви. Приемал съм преди повече от 20 години в дома си телевизионен екип на ( на БНТ ) в периода, когато от правителството на Мултигруп с мандата на ДПС искаха да ме изгонят от БТА по противоконституционен начин. Уж за интервю бяха дошли, но от изпълнението на поръчката се видя, че чрез визия ( представете си размазана физиономия след съответното снимане и клатене на камерата) и манипулиране на контекста ме направиха почти буквално на маймуна. Години по-късно са ми прилагали този трик в телевизионния бълвоч “Сигнално жълто” с подобно снимане на публично място. Или пък в “Уикенд”  “майсторите” на манупулацията в медията на Пеевски се възползваха от наивното ми съгласие за интервю ( от което изрязаха брутално цели пасажи), за да могат на половин вестникарска страница да изложат “другата гледна точка”, преписвайки от интернет някои от най-знаменитите гадории, разпространявани по мой адрес. Във в. “Шок” също имах глупостта да откровенича в годините, когато след напускането на БТВ нямах никакъв излаз към публичността. И до ден днешен ми се вменява “признание” за голямото ми доброволно желание за сътрудничество с ДС, базирано върху онова “шоково” интервю. Е, след всичко това, съм си направил съответните изводи…

Руснаците имат една опортюнистична поговорка, според която трябва да виеш заедно с вълците, щом си между тях. Мога само да вметна, че спасението от тази оцеляваща тактика е да не попадаш в тяхната компания, а да ги избягваш поне до момента, когато не започнат да ти нападат стадото и се наложи да им отвършен подобаващо.

Българското стадо обаче се води от вълк в овча кожа, който е известнен с номера си да вади от паметта си вълчи интерпретации на всеки контакт, който е имал с теб в случай, че си му застанал на пътя или просто си го ядосал малко. Щом “разлюби” някого, нашит премиер започва да припомня как същият някой му е идвал на гости, поздрававял го е с есемеси, носил му е цветя в болницата веднъж, пращал му е благодарности или му се усмихнал, казвайки му “добър ден”. От подобни ситуации Бойко Борисов умее и обича да вади “компромати”. Спасението е само едно: никога да не му падаваш пръст, за да не ти отхапе ръката.

Така е и с “братушките” пропагандисти, изпращани в България уж като журналисти, а всъщност от тях може да се очаква само да направят това, което в големи количества бълват руските медии под диктовката на Кремъл: долнопробна пропаганда. Да се напъхаш между техните шамари с благородното намерение да им се противопоставиш и да внесеш малко истина сред водопада от лъжи, е не просто наивно, но е направо контрапродуктивно.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване