07/24/17 20:59
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Горски плодове с крем забайон

Храната на лятото е колкото свежа, толкова и пикантна. Под свежа имам предвид лека, във формата на салати, а под пикантна имам предвид много неща, но като че ли предимно суров чесън. Ако реша за вечеря да приготвя просто една голяма купа със салата, включваща онези грамадни розови сочни домати, ще ми трябва и хубав хляб, с който да обера всички събрали се сокове на дъното на купата (извинете ме, ама знам, че всички го правим). А щом има хубав хляб и хубави домати, неизбежно ми трябва и някакво песто. Обикновено приготвям босилково песто с много чесън. Суров чесън присъства задължително и в киселото мляко, с което заливам тиквички. Пак суров чесън слагам и към маринатата на печените червени чушки. Ако пък съм на провансалска тема, сосовете ми айоли и руй са с толкова чесън, че хем ти е хубаво докато ги ядеш, хем после… ами търсиш още вино, в което май-няма нищо лошо. Гръцката лятна тема пък включва скордаля – идеален семпъл сос с оползотворяване на изсъхнал хляб.

Горски плодове с крем забайон

След такива хубави чеснови вечери, ако имам настроение и за десерт, който не съм приготвила предварително, най-често на масата слагам купа със сезонни плодове. Дали обаче, не бих могла да ги направя още по-добри, отколкото природата ги е създала?

Горски плодове с крем забайон

Работата е там, че ако включа за десерт от дребните летни плодове, с най-познатото название горски – малини, къпини, боровинки и ако сме късметлии късни дребни и супер ароматни ягоди – те всички притежават изразена киселинност, която колкото и да желая, в някакъв момент ми идва в повече. А и все пак говорим за десерт, който под подразбиране е нещо сладко и би трябвало да завърши яденето с приятно усещане.

Горски плодове с крем забайон

Ако съм се подготвила предварително, то такъв десерт би бил шоколадова Павлова, тарт с рози и малини или просто тарт със сладкарски крем, или любимата ми импровизация от миналия август. Но ако нямам предварителна подготовка, а разполагам с горски плодове, малко яйца и хубаво десертно вино, десертът може да бъде решен в последния момент.

Горски плодове с крем забайон

Това направих импулсивно една вечер и толкова се впечатлих от простота на десерта, че направих още няколко опита с идеята да го споделя с теб. Един от най-семплите, но изпълнен с вкус летен десерт.

Горски плодове с крем забайон

Горски плодове с крем забайон

За тази рецепта използвам Вин Санто, но ти може да използваш всяко едно десертно или ликьорено вино, което харесваш. Ако имаш отворено просеко, с кoето си правил Aperol Spritz през уикенда, спокойно може да използваш него.

Искаш да сервираш този десерт на деца и не искаш алкохол в него? Приготви крем англез, вместо забайон.

Мога ли да използвам други летни плодове като праскови, кайсии, смокини? Разбира се. Ще бъде прекрасно в сезона на смокините. Бих добавила бадем или шамфъстък, вместо шоколад за завършване.

Мога ли да приготвя предварително крем забайон? Хм. Би могло, но има риск кремът да се раздели при стоенето. Ако искаш да се подготвиш предварително с крема, тогава по-добре използвай рецептата за забайон, който може да се сервира и студен.

Порциите на крем забайон са 4. Количеството на плодовете са неограничени, но все пак мисля, че е добре да се предвидят по 150 грама на порция.

За плодовете:

  • 600 г смесени горски плодове – малини, къпини, боровинки, ягоди

За крем забайон:

  • 4 жълтъка
  • 80 г фина кристална захар
  • 80 мл Вин Санто или друго десертно или ликьорно вино

За завършване:

  • настърган черен шоколад

Плодовете се почистват. По-големите ягоди се нарязват на две или четири парчета. Смесват се внимателно, като се внимава да не се нараняват.

За крем забайон всички продукти се смесват в съд за водна баня. Съдът се поставя върху тенджера с едва къкреща вода. Съставките се разбъркват непрекъснато с телена бъркалка, докато кремът стане обемен, пухкав и се сгъсти. Това отнема около 10 минути.

Плодовете се разпределят в купички. Заливат се веднага с крема и се поръсват с настърган шоколад.

Мням!

Още рецепти с горски-плодове

Други рецепти със забайон

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Горски плодове с крем забайон е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 07/24/17 20:59 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/eCDtpRCRThg/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване