08/28/11 14:09
(http://www.klassa.bg/)

Намериха звезда със стайна температура

Астрономите, използващи телескопа „Уайз“ (Wide-field Infrared Survey Explorer) на НАСА, откриха най-студеното засега кафяво джудже, съобщи „Дискавъри“.
Температурата на звездата е по-ниска дори от тази на човешкото тяло – едва 25 градуса по Целзий. Масата на кафявото джудже, получило името WISE 1828+2650, е около 7% от тази на Слънцето. То се намира на 30 светлинни години от нас.
Обикновените звезди, които притежават достатъчно маса и плътност, светят благодарение на протичащите в тях термоядрени реакции – най-вече превръщането на водорода в хелий. Кафявите джуджета обаче нямат достатъчно маса за поддържането на такива реакции, поради което постепенно угасват и се охлаждат. В много отношения те приличат на газовите гиганти като Юпитер и Сатурн. Досега за най-студени се смятаха кафявите джуджета от спектрален клас Т. Температурата на повърхността им е между 420 и 1030 градуса. Астрономите обаче забелязали още по-хладни звезди, отнасящи се към хипотетичния свръхстуден клас Y. Кафявите джуджета са невидими за обикновените телескопи, тъй като почти не излъчват светлина във видимия диапазон, а в далечния инфрачервен диапазон, който не може да се наблюдава от Земята. С изстрелването през декември 2009 г. на орбиталния инфрачервен телескоп „Уайз“ обаче това стана възможно. Апаратът досега е помогнал за намирането на шест кафяви джуджета от клас Y, разположени близо до нас, както и на 100 други неизвестни по-рано кафяви джуджета.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване