01/24/12 18:18
(http://www.klassa.bg/)

Доларът достигна връх срещу йената

Доларът се изкачи до най-високото си равнище през тази година срещу йената, съобщи „Блумбърг“. Това се случи, след като европейските политици и държателите на гръцки облигации не успяха да постигнат споразумение по плана за преструктуриране на задълженията на Атина. Ситуацията стимулира търсенето на сигурност. Йената отстъпи срещу 12 от 16-те си основни конкуренти, след като Bank of Japan прогнозира спад в икономическото развитие през следващата година. Еврото достигна най-високото си ниво за почти 4 седмици срещу японската валута. Това стана на фона на доклад, който показа, че сферата на производството и услугите на Стария континент се е развила с неочаквано висок темп през януари. Британската лира се повиши спрямо повечето останали валути, след като друга статистика отчете, че бюджетният дефицит в страната се е свил през декември повече, отколкото е било предвидено. Канадският долар също отстъпи пред щатския си съименник със спада на цените на акциите. Освен това бе отчетен забавен ръст в продажбите на дребно през ноември, което засили риска за икономиките с по-задлъжнели граждани. Рандът достигна своеобразно седмично дъно срещу зелените пари, отново заради проблемите около Гърция.
В момента направленията идват предимно от развитието на ситуацията в еврозоната, коментира Джордж Глайнъс, икономист в базираната в Йоханесбург ETM Analytics.
Доларът спечели 0.8% до 77.66 йени и дори докосна равнище от 77.69, най-доброто ниво след 30 декември. Зелените пари напреднаха с 0.3% до 1.2971 долара за евро. Единната валута също спечели срещу японските пари 0.5% до 100.75 йени. Канадската парична единица отстъпи с 0.4% до 1.0127 за долар.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване