08/03/12 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Действа ли ислямската дъга?

Утро.ру

Прецизно насоченият терор в мюсюлманските постсъветски региони не е от вчера. За заплахите от дестабилизацията на тюркско-ислямската дъга се писа още през първата половина от 90-те, когато турски и саудитски емисари започваха активна дейност в тези земи. А първите рапорти на агенти от КГБ за “някакви уахабити” литнаха от Чечено-Ингушката ССР към Москва в средата на 80-те. Когато десет години по-късно хората в Северен Кавказ започнаха да сърбат с пълни лъжици от същия този уахабизъм, това не бе сбъдваща се прогноза, а само естествена динамика - от теория към практика.

Ако съдим по събитията в Таджикистан и Казахстан, в Северен Кавказ и Татарстан, днес започват да се сбъдват и “приказките за тюркско-ислямска дъга”. Първо, както му е редът, видяхме теорията: нова правилна вяра, обучение в чуждестранни медресета, нови пламенни проповедници и неофити, дарения за градеж на джамии и други атрибути на братска помощ от Арабския полуостров. После започна и отстрел на хора, станали пречка за тази експанзия, проповядвайки традиционния, по-мек ислям.

Точно според думите на убития преди две седмици Валиула Якупов: “Уахабизмът няма опит от мирно съвместно съществуване с други религии, включително с традиционния ислям”. В Северен Кавказ хайките срещу духовни лидери, отхвърлящи уахабизма, започнаха още през 90-те. Списъкът на жертвите включва над 50 мюфтии, имами и други авторитетни духовници, без да слагаме в сметката активистите - правоверни мюсюлмани.

Тенденцията изглежда ясно очертана. Обаче веднага след покушението срещу върховния мюфтия на Татарстан Илдус Файзов и убийството на заместника му Валиула Якупов на преден план застана икономическата версия: било уж заради подялба на доходите от “хадж туризма”. После се завихри същинска вакханалия от най-екзотични сценарии - от “провокация на тайните служби” до “ръката на Москва” и “страшно отмъщение на САЩ заради позицията за Сирия”. Нейде сред тях се промъкна и “уахабитската следа”, но това обяснение срещна твърде много опоненти.

То се знае: далеч по-удобно е да разсъждаваш колко е спокойна, честита, богата и толерантна република Татарстан, отколкото да погледнеш истината в очите и да признаеш, че мнозина имами и молли проповядват “истинския ислям”, а около тях отдавна се скупчват хора от бизнеса и чиновници. Загиналият Якупов наричаше тези неформални сдружения “уахабитски холдинги”. Край тях се навъртат и младежи: първо слушат уахабитски “поети с китара” и гледат видеопроповедите на Саид Бурятски*, а сетне заминават за Саудитска Арабия, за да овладеят теорията на уахабизма, или за Кавказ - да се учат на джихад.

Иначе в Татарстан всичко си е наред. Един чудесен ден обаче някой извършва двоен атентат срещу върховния мюфтия и неговия заместник. Започва разследване, масови арести и всички изпадат в шок: “задържаха един тъй почтен човек”, “прибират стотици хора направо от улицата”, “окошарват невинни” и т. н. И пак се говори за мирния манталитет на татарите и че в републиката всичко си е наред.

Всички събития там - от атентатите до арестите и задържанията, не е поредица от случайности или произвол на стражите на реда. Лесно ще се убедим, щом погледнем само биографиите на основните фигури. Илдус Файзов е назначен за върховен мюфтия през януари 2011 г. Веднага се хваща да прочиства джамиите и медресетата от следовници на уахабизма. Следват преатестации, изпити, уволнения на преподаватели, отстраняват се мюфтии, съответно идват и конфликти: митинги и протестни писма, блокади на джамии, за да не се допуснат назначени от Файзов, и т. п.

Най-грандиозният скандал избухва тази пролет при опит да бъде свален от длъжност имам-хатабът (свещеник и проповедник, б. р.) на главната съборна джамия “Кул Шариф” Рамил Юнусов. В отговор започват митинги в защита на “любимия имам” с искания “за смяна на върховния мюфтия” и хилядна тълпа блокира джамията. Ядро на протеста стават активисти от ...

Публикувана на 08/03/12 22:25 http://e-vestnik.bg/15296/deystva-li-islyamskata-daga/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване