Спор за лекарствата: А кой, кой, кой назначи Десислава Атанасова?

Дебатът в парламента стигна чак до темата за костинбродските бюлетини

    


Пчелари излизат на протест

София /КРОСС/ Пчелари излизат на протест пред Министерството на земеделието.Те настояват за спешна помощ от държавата, защото според тях положението в отрасъла е доведено до катастрофа. Спешната помощ им е необходима, за да могат да подготвят за зимата пчелните семейства.Пчеларите недоволстват, че са единствените земеделски производители без право на европейски субсидии. Според тях парите по националната програма за пчеларството са крайно недостатъчни и достигат едва до 5 процента от заетите с тази дейност.Производителите на мед настояват правителството да намери начин за подкрепа на всички с регистрирани пчелини на брой стопанисвани пчелни семейства, каквато е обещана от предишното правителство.

Преглед на печата - 23 октомври

в. "Монитор" Линията на бедност става 251 лв. Линията на бедност за 2014 г. се увеличава с 10 лв. и ще достигне 251 лв. Това е сумата, която ще е необходима на хората, за да могат да си купят храна и да си платят сметките.

ДНК-то на малката Мария - без съвпадение в базата данни на Интерпол

София /КРОСС/ Няма ДНК профил в базата данни на Интерпол, който да отговаря на този на малката Мария, открита в ромски катун в Гърция.Гръцките власти поискаха помощ от Интерпол, за да установят произхода на момиченцето. Идентификацията на детето трябва да стане по ДНК профил, на възраст от 4 до 6 години. Жълтата бюлетина на световната полицейска организация бе изпратена до всички страни-членки, сред които е и България. Гръцката полиция обяви, че разследва версията, че русото момиче е жертва на престъпна група за незаконни осиновявания през България.Според полицейски източници детето се е озовало в ромското семейство в лагера край гръцкия град Фарсала, след като властите се заели да разбият мрежа, замесена в нелегални осиновявания през България в периода 2008- 2010 година.Възможно е детето да е било предназначено за незаконно осиновяване скоро след раждането му, но е било продадено евтино или дори подарено на ромското семейство, когато полицията предприела действия срещу престъпната организация.Детето, известно сред ромската общност като Мария, бе забелязано миналата седмица по време на полицейска операция във връзка с трафик на наркотици. ДНК тестове потвърдиха, че 40-годишната жена и 39-годишният мъж, с които то живееше, не са биологичните му родители.Ромската двойка бе поставена в предварителен арест по обвинение в отвличане и измама с документи, съобщи bTV.  

Ченге от ДС - преводач на Плевнелиев

Ченге от ДС е превеждало на Росен Плевнелиев при сделката през 2007 г. за закупуването на палата на държавния глава в Халкидики.

Кралското семейство се събира за кръщенето на принц Джордж

Церемонията ще е в параклиса на двореца "Сейнт Джеймс"

    


САЩ: Информацията за АНС и Франция е неточна

Данните за следене в толкова голям мащаб на телефонния трафик на французите не отговарят на истината, заяви директорът на американското разузнаване Джеймс Клапър

Ченге от ДС превеждало на Плевнелиев при сделката в Гърция

София /КРОСС/ Ченге от ДС е превеждало на Росен Плевнелиев при сделката през 2007 г. за закупуването на палата на държавния глава в Халкидики. Въпреки изявленията си, че няма и не желае да има нищо общо с кадри на бившите тайни служби, Плевнелиев е използвал услугите на разузнавача от гръцкия отдел на Първо главно управление на ДС и бивш консул в южната ни съседка Евтим Гандев при изповядването на покупката на имота при гръцкия нотариус Вергиния Хасапи Гагана. Причината е, че той самият не говори езика на южната ни съседка и е трябвало някой да му превежда документа, който подписва. Това става ясно от нотариалния акт за покупката на палата. Информацията беше потвърдена пред "Телеграф" и от самия Гандев, който бе потърсен заради скандала с начина, по който Плевнелиев е изплатил сумата от 700 000 евро на хората, от които е купил имота си. Според нотариалния акт колосалната сума е платена на ръка и продавачите дори са си я разпределили на място, но държавният глава твърди, че е превел парите по банков път.В опит да замаже нещата Плевнелиев дори разпространи банкови извлечения, че е превел 350 000 евро от „Райфайзен"и 450 000 евро от Дойче банк по своя сметка в Националната банка на Гърция, откъдето парите са изтеглени. Къде са отишли - дали са били изтеглени на ръка, или са преведени по сметките на продавачите, обаче не става ясно от документите. На въпрос дали е присъствал на предаването на парите самият Гандев отговори отрицателно

Район "Одесос" празнува

С отворена администрация и концерти варненският район „Одесос“ ще отбележи своя празник. Точно в 10 часа започва детски празник на сцена „Раковина” в Морската градина. В същия час районната администрация ще отвори врати за посещения и ще бъде открита благотворителна изложба на картини на  деца от Школа по изкуствата „Дедал“. В 17 часа на входа на Фестивалния комплекс представителният оркестър на Военноморските сили ще поздрави жителите на район „Одесос“. Половин час по-късно започва празничният концерт в зала 1 на ФКЦ с участието на възпитаници...

Условна присъда за кюстендилец опитал на 3 пъти да вкара 320 кутии цигари от Македония

Кюстендилец се призна за виновен в това, че три пъти е пренесъл през ГКПП- Гюешево, на влизане от Р Македония акцизни стоки. След споразумения с Окръжна прокуратура, одобрено от Кюстендилския окръжен съд, мъжът получи условна присъда от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода, като изпълнението на наказанието се отлага за срок от 3 години.Осъденият първо е пренесъл през границата на страната 80 кутии цигари от търговската марка „LD", с единична цена на кутия 4.00 лв., на обща стойност 320.00 лева. По- късно той е хванат с 10 кутии цигари от тър...

Трима души са загинали в катастрофи през денонощието

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 17 тежки пътнотранспортни произшествия с 3 загинали и 22 ранени, от които 1 с опасност за живота, съобщиха от СБА.

Затягането на паричната политика на Фед се отлага

Икономисти очакват американската централна банка да започне да редуцира програмата си за изкупуване на облигации през март 2014 г.

    


Две парламентарни комисии обсъждат кризата с бежанците

София /КРОСС/ Парламентарните комисии по външна политика и по вътрешна сигурност ще обсъдят на съвместно заседание кризата с бежанците. Депутатите ще изслушат министрите Цветлин Йовчев и Кристиан Вигенин за проблемите с увеличения брой на нелегални имигранти у нас.До края на седмицата ще стане ясно дали ще получим поисканата от ЕС допълнителна помощ от 6 милиона евро. Затягане на граничния контрол, пренасочване или експулсиране на част от бежанците към други държави са сред мерките, които предвижда правителството в краткосрочен план.Припомняме, че след извънредното заседание на кабинета по темата в началото на седмицата вицепремиерът Йовчев окачестви проблема като изключително тежък и застрашаващ функционирането на българското общество. Бежанската вълна нараства ежедневно, а ситуацията в Близкия изток не предвещава бързо разрешаване на сирийската криза.

Търси се омбудсман в община Кюстендил

Докладна записка за временна комисия за подбор на кандидати за обществен посредник и правилник за дейността му, ще разгледа Общински съвет Кюстендил на извънредно заседание на 29 октомври. Докладната е внесена от Младен Ризов.В дневният ред са включени и две предложения за поемане на краткосрочен дълг по програма ФЛАГ .Съветниците ще гласуват и с титлата почетен гражданин на Кюстендил да бъде удостоена Ангелина МилеваЩе бъде разгледана и промяна в списъка на видовете общински жилища, заради установени остри здравословни и социални проблеми. Дне...

Пътната агенция "изненада" зимата с 18 милиона лева повече

До последните дни на октомври ще продължи проверката на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за готовността на областните пътни управления за зимата. Това съобщи агенцията, която е започнала инспекцията в понеделник. Готовност да се чисти снегът в цялата страна трябва да има от 1 ноември, а прогнозите за времето показват, че снеговалежи може да се До последните дни на октомври ще продължи проверката на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за готовността на областните пътни управления за зимата. Това съобщи агенцията, която е започнала инспекцията в понеделник. Готовност да се чисти снегът в цялата страна трябва да има от 1 ноември, а прогнозите за времето показват, че снеговалежи може да се

Депутатите ограничиха паралелния износ на лекарства

Лекарства

Депутатите приеха промени в Закона за лекарствата в хуманната медицина след повече от час дебати и остри реплики между депутати от ГЕРБ и БСП на тема кой е виновен за скъпите лекарства в България.

Промяната предвижда при всеки конкретен случай на износ търговците да уведомяват Изпълнителната агенцията по лекарства (ИАЛ).

Причината е, че лекарства, които са внесени в България, могат да бъдат купени от търговци на едро и изнесени в други страни от ЕС, което е т. нар. “паралелен износ” и това води понякога до недостиг на животоспасяващи медикаменти у нас.

Обикновено по тази схема се изнасят лекарства за държави, в които цените са далеч по-високи от нашите  и това изкушава някои търговци на едро да изкупуват лекарства и от аптеки, което е забранено.

Председателката на здравната комисия Нигяр Джафер от ДПС докладва, че 7% от пазара на лекарства у нас или 85 млн. лв. са паралелен износ

Последният здравен министър в кабинета “Борисов” – Десислава Атанасова, обяви, че ГЕРБ ще се въздържат, защото това е промяна на парче и дори няма становище на Министерството на здравеопазването. По думите ú експертите от ИАЛ са против предложеното ограничение.

Тя се похвали, че при управлението на ГЕРБ са намалени цените на лекарствата чрез референцията на цените със 17 държави (сравняваме цените и взимаме най-ниската) и затова сега се налага ограничаване на износа. 

Емил Райнов от БСП, бивш шеф на здравната каса, обяви от трибуната, че именно по времето на ГЕРБ е започнал паралелния износ, а още през 2007 г. е въведен референтния принцип на определяне на цената на лекарствата.

Колежката ме Мая Манолова беше по крайна и обяви, че хора като Десислава Атанасова трябва да мълчат по темата лекарства и да се срамуват.  При управлението на ГЕРБ лекарствата поскъпнаха с 300%, аргументира се тя.

Атанасова не успя да обори това твърдение само атакува с тезата, че последните шест месеца те не са на власт и призова да не си измиват ръцете с ГЕРБ.

Дарин Димитров от ГЕРБ контрира с аргумента, че 85 млн. лв. или малко над 5% от пазара на лекарства не могат да са отговорни за недостига на лекарства. Той предупреди, че с промените в закона се въвежда свърхрегулация и някои фармацевтични фирми може да се оттеглят от пазара и именно това да доведе до недостиг на медикаменти.

Статията "Депутатите ограничиха паралелния износ на лекарства" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Хиляди делфини са убивани в Перу, за да бъдат използвани като стръв за акули, алармират природозащитници

Хиляди делфини са убивани на тихоокеанския бряг на Перу, за да бъдат използвани като стръв за лов на акули, въпреки, че практиката е забранена в южноамериканската страна, съобщава Си Ен Ен.
Директорът на групата за защита на животните „Мундо Азул”, Стефан Аустермуле, заяви, че рибарите продължават да ловуват делфини. По негови данни над 10 000 делфина биват убивани всяка година в перуански води.
Въпреки, че съществува закон за консумация и продажба на делфинско месо, този закон се спазва слабо, според „Мундо Азул”.
„В последните години има ръст в лова на акули. Месото от акула е предпочитано за консумация в Перу, но има данни и че се изнася за Далечния изток”, заяви разследващият журналист Джим Уикенс.




















Си Ен Ен

ГЕРБ, БСП и "Атака" се стягат за избори, смята Кунева

Няма опашка от швейцарци с лилави крави за нашите земи

    


Делото срещу Алексей Петров продължава

София /КРОСС/ Софийски градски съд (СГС) ще заседава по делото срещу Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов, Цеко Йорданов по чл. 321, 321а от Наказателния кодекс. Делото ще се гледа от 29 състав от 9.30 часа. На последното заседание на 14 октомври присъстваха всички обвиняеми и техните адвокати. Бяха разпитани шест свидетели. Обвиненията срещу подсъдимите са за образуване или ръководене на организирана престъпна група, както и за участие в ръководството на организация или група, която чрез използване на сила или внушаване на страх сключва сделки или извлича облаги.

Без съвпадение е ДНК-то на малката Мария в базата данни на Интерпол

Няма ДНК профил в базата данни на Интерпол, който да отговаря на този на малката Мария, открита в ромски катун в Гърция, съобщи бТВ.

Гръцките власти поискаха помощ от Интерпол, за да установят произхода на момиченцето. Идентификацията на детето трябва да стане по ДНК профил, на възраст от 4 до 6 години. Жълтата бюлетина на световната полицейска Няма ДНК профил в базата данни на Интерпол, който да отговаря на този на малката Мария, открита в ромски катун в Гърция, съобщи бТВ. Гръцките власти поискаха помощ от Интерпол, за да установят произхода на момиченцето. Идентификацията на детето трябва да стане по ДНК профил, на възраст от 4 до 6 години. Жълтата бюлетина на световната полицейска

Новият S-Class оправдава очакванията на Mercedes-Benz

Производителят отчете 30 000 продажби за само три месеца

    

Плевнелиев дискутира с гражданите

София /КРОСС/ Дискусия с гражданите на тема: „Ефективна и справедлива съдебна система" ще се състои в Централния военен клуб в столицата. Форумът е вторият от поредицата дискусии под егидата на държавния глава Росен Плевнелиев в рамките на инициативата „Диалог с гражданите", съобщиха от прессекретариата на президентството. Първата дискусия, посветена на решенията за нормалното функциониране на пазарната икономика, се проведе в средата на месец септември. Участие във форума взеха повече от 200 граждани, представители на институциите и на неправителствения сектор. На електронен адрес dialog@president.bg и на специално създадената за целта страница във Фейсбук на инициативата желаещите могат да задават въпроси и да представят своите позиции по темата на дискусията под егидата на президента Росен Плевнелиев. Поради ограничения капацитет на залата в Централния военен клуб, до пряко участие във форума ще бъдат допуснати единствено регистриралите се участници.

Протестиращи студенти окупираха СУ, шефът на КС избяга от лекция

Студенти провалиха лекция на шефа на КС в Софийския университет. Снимка: NOрешарски

Студенти окупираха най-голямата аудитория на Софийския университет и принудиха председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев да избяга от лекцията си. На протеста си днес те поискаха оставката му заради решението на Съда по казуса “Пеевски”.

С него стана възможно положилият клетва като председател на ДАНС Делян Пеевски да остане депутат.

След появата на студентите Токушев е избягал от лекцията си, разказаха очевидци.

Планът на студентите е да останат в Ректората до петък и по този начин да го блокират. Запознати с акцията споделиха, че се готвят други подобни действия в други сгради на университета.

В днешната акция се включиха близо 60 студенти, които блокираха 272 аудитория в Ректората. Там всяка сряда от 9 ч. професорът има лекции по История на българската държава. 

Студентите са се разбрали за акцията на лични съобщения в социалната мрежа, така че тя да не бъде провалена.

Те искат оставката на правителството, заявявайки, че е дошло “време да докажем, че България е наша – на младите, можещите и знаещите, а не на тарикатите и престъпниците”.

Студентите канят всички свободомислещи свои колеги да се присъединят към протеста им. Предстои те да излязат с обща позиция.

Лекцията на Токушев е отменена.

OFFNews потърси пресаташето на СУ Боряна Коларова за коментар, но тя не отговаря на мобилния си телефон.

Статията "Протестиращи студенти окупираха СУ, шефът на КС избяга от лекция" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Расте износът на кафе от латиноамериканския север

Износът на кафе от петте страни от Централна Америка, както и от Колумбия, Мексико, Перу и Доминиканската република се е увеличил с 4,47% в сравнение с реколтата, обяви във вторник една от главните компании в сектора, цитирана от АФП.

За периода от октомври 2012 до октомври 2013 г. от деветте държави са изнесени 29,3 милиона чувала по 60 кг., срещу 28,1 милиона за предходната година, съобщи Националната асоциация за кафе на Гватемала (АНАКАФЕ), която обобщава данните от девет производители в Латинска Америка, без Бразилия, номер 1 в света . Това е общият колумбийски, доминикански, мексикански, перуански, костарикански, гватемалски, салвадорските, хондураски и никарагуански износ.
В Колумбия има увеличение с 21,16% спрямо миналата година. Следва я Никарагуа (18,32%), Перу (11,64%), Салвадор (10,66%) и Доминиканската република (4,68%).
Въпреки това Хондурас преживя най-лошата реколта със спад от 20,71%. Реколтата е по-слаба и в останалите три страни: Коста Рика (-1.76%), Гватемала (-0.36%) и Мексико (-0.06%).
В голяма част от региона е отчетено увеличение на производството през първото полугодие, въпреки болестите, които засегнаха плантации в Централна Америка.
















БГНЕС

Венизелос: "Бивша Османска провинция Гърция" е обида и подигравка

Изявлението, че Гърция трябва да се нарича "Бивша Османска провинция" е един вид обида и подигравка и няма да помогне в процеса на преговорите за името, заяви в Атина вицепремиерът и министър на външните работи на Гърция Евангелос Венизелос, пише скопският вестник "Дневник". В коментар на изявлението на Груевски за "бившата Османска провинция Гърция" шефът на гръцката дипломация заяви, че това било езиков лапсус, а не политическо изявление. Той повтори гръцките позиции за име с географско определение, което ще стои пред термина Македония, и че официална Атина не отстъпва от име за всеобща употреба. "Утрински вестник" публикува материал под заглавие: "Венизелос: "Добър климат не се гради с обидни изявления"". Гръцкият външен министър Евангелос Венизелос заяви, че обидни политически изявле...

МВР проверява как са разходвани парите за бежанци

МВР започна проверка за това как са се разходвали средствата на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) през последните години. Според информация на вестник „Сега” похарчените от ДАБ средства през последните пет години възлизат на 20 млн. лева. Почти 4,2 млн. лева са дошли от Европейския фонд за бежанците. МВР проверява и как са изразходвани 200 хил. лева, които кабинетът "Борисов" отпусна в края на миналата година за превръщане на бившите поделения в Харманли в лагер за бежанци. Разследване на "Сега" показа, в Агенцията за обществени поръчки няма данни как са били усвоени парите. По-късно се оказа, че въпреки вложените пари, проектът е изоставен, изградени са само телени огради, липсват канализация и ток, няма бани. Въпросът за правилното изразходване на парите за бежанци беш...

Аржентина ще съди ЕС заради биогоривата

Аржентина обяви във вторник намерението си да подаде жалба срещу Европейския съюз (ЕС) в Световната търговска организация (СТО). Във вторник ЕС одобри антидъмпингови мита срещу вноса на аржентинските биогорива, предаде БГНЕС. ЕС във вторник одобри предложението на Европейската комисия да се облагат с големи мита аржентинските и индонезийски производители на биогорива, обвинени в дъмпинг и вече предмет на временни данъци на Стария континент. ЕК възнамерява да наложи данък между 22% и 25% върху вноса на биодизел от Аржентина. Сега средната му стойност е около 8%. Влизането в сила на митата е предвидено за 28.11. Аржентинската промишленост опроверга от своя страна обвиненията в дъмпинг и осъди "протекционизма". "Прилагането на тази мярка ще доведе до срива на аржентинския отрасъл ...

Лечението ще е възможно навсякъде в ЕС, но с доплащане

Всички граждани на Европейския съюз ще могат да се лекуват в която си пожелаят страна от съюза, а здравните каси в родните им държави ще възстановяват разходите, но според стойностите на лечението у дома.

Аржентина ще съди ЕС заради биогоривата

Аржентина обяви във вторник намерението си да подаде жалба срещу Европейския съюз (ЕС) в Световната търговска организация (СТО). Във вторник ЕС одобри антидъмпингови мита срещу вноса на аржентинските биогорива.

ЕС във вторник одобри предложението на Европейската комисия да се облагат с големи мита аржентинските и индонезийски производители на биогорива, обвинени в дъмпинг и вече предмет на временни данъци на Стария континент.
ЕК възнамерява да наложи данък между 22% и 25% върху вноса на биодизел от Аржентина. Сега средната му стойност е около 8%.
Влизането в сила на митата е предвидено за 28.11. Аржентинската промишленост опроверга от своя страна обвиненията в дъмпинг и осъди "протекционизма".
"Прилагането на тази мярка ще доведе до срива на аржентинския отрасъл за биодизел и ще се отрази на цялата промишленост на соя, тъй като Аржентина получава своя биодизел от соя", наскоро бе алармирала аржентинската индустрия за биогорива (Carbio), пише АФП.
През последните три години аржентинският износ на биодизел е средно по 1,5 милиона тона, но той ще спадне три пъти през 2013 г. и може да стане нулев през 2014 г., според професионалисти в индустрията. Аржентина е най-големият световен производител на биодизел на основата на соевото масло с производство на 2,5 милиона тона през 2012 г. (за 1,8 милиарда долара), включително 1,6 милиарда за износ. Индонезия и Малайзия разработват биодизел на базата на палмово масло.



















БГНЕС

Без ток във Варна днес ще са...

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 23 октомври - сряда, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 15:00 ч. - ул. "Ген.Столетов" №5, 7, 9, 11.

Клоп: Бяхме фантастични

"Имахме късмет, но ние искахме добър резултат, а не да доминираме"

    


Продавайте суровините, купувайте американски акции

Възстановяването на глобалната икономика ще продължи сравнително бавно.

ДНК-то на малката Мария няма съвпадение в базата данни на Интерпол

Няма ДНК профил в базата данни на Интерпол, който да отговаря на този на малката Мария, открита в ромски катун в Гърция, съобщи бТВ.

Гръцките власти поискаха помощ от Интерпол, за да установят произхода на момиченцето. Идентификацията на детето трябва да стане по ДНК профил, на възраст от 4 до 6 години. Жълтата бюлетина на световната полицейска Няма ДНК профил в базата данни на Интерпол, който да отговаря на този на малката Мария, открита в ромски катун в Гърция, съобщи бТВ. Гръцките власти поискаха помощ от Интерпол, за да установят произхода на момиченцето. Идентификацията на детето трябва да стане по ДНК профил, на възраст от 4 до 6 години. Жълтата бюлетина на световната полицейска

Шокиращо видео от атентата във Волгоград

/КРОСС/ Ново видео показва подробности от смъртоносната експлозия в автобуса край Волгоград в понеделник, при която загинаха шест човека, а други 37 бяха ранени. Клипът е записан от автомобил, карал зад рейса. Той показва фаталният автобус, пътуващ по пътя. В следващия момент вече се вижда как бомбата избухва и откъсва дясната му част. Автобусът спира и след няколко секунди през вратите и прозорците му започват да изскачат уплашени хора, докато облаци дим обвиват превозното средство, обект на терористичния акт. Отломки от автобуса са разпръснати по цялото шосе. Колите зад него спират, а шофьорите им са в шок. Следователите работят по видеото, за да се определят повече подробности за експлозията. Жената-камикадзе, взривила автобуса, бе идентифицирана като Наида Асиялова, на 30 години, родом от Дегестан. Тя е съпруга на терориста от Махачкала Дмитрий Соколов. Двамата са учили заедно в московско висше учебно заведение. Там жената е вербувала Дмитрий. Той е изоставил всичко и е заминал в Дагестан, за да се присъедини към терористите. Полицията издирва съпругът й - 21-годишният руснак, който според органите на реда е неин съучастник. На мястото на експлозията следователите откриха паспорта на смъртницата, както и билета й от Дагестан за Москва - градът, който се смята за първоначална дестинация на терористката. Асиялова взриви бомба, пълна с метални предмети и болтове, след отпътуването на автобуса от Москва

Депутатите ще обсъдят промени в Закона за системата за спешни повиквания

Очаква се днес депутатите да продължат работната си седмица с първо гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112. Предвижда се да подаваме сигнал за спешен случай чрез SMS, освен с обаждане. Според вносителите от БСП възможността за използването на услугата на телефон 112 само чрез гласови съобщения поставя в неравностойно положение някои категории хора с увреждания на слуха и говора. В невъзможност да ползват тази връзка са и граждани, които са изпадна...

Колко богата е Католическата църква в Германия?

Банки, застрахователни компании, телевизионен канал, минерален извор и безброй още имоти носят сериозни приходи на институцията

    


Плевнелиев свиква днес дискусия с граждани за съдебната система


Президентът Росен Плевнелиев организира днес дискусия с гражданите на тема "Ефективна и справедлива съдебна система", съобщи прессекретариатът му. Форумът е вторият от поредицата дебати под егидата на държавния глава в рамките на инициативата "Диалог с гражданите".

Президентът планира да даде начало на три дебата по модела на гражданския диалог, който беше проведен през юли в София от вицепрезидента на Европейската комисия Вивиан Рединг. Първият беше на 17 септември и беше посветен...

Спират водата в някои части на столицата

На 24 октомври 2013 г. (четвъртък), във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по ул. „Живата вода" кв. „Бояна" , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района: по ул. „Бреговица" от ул. „Герганица" до пл. „Сборище", ул. 16, ул. 788; по ул. „Боянско езеро" от ул. „Бреговица" до ул. „Живата вода" и ул. „Младост". При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоно...

Паметта е важна, за да помниш и доброто, и лошото

 "Паметта е важна, за да помниш и доброто, и лошото. Не е важно дали този вдигнат автомат с приятелски поздрав за едни е поздрав на Освободителя, за друг е поробителят, в края на краищата - победителят. В крайна сметка виждаме, че в Европа не се пипа нито един антифашистки паметник и нито един паметник. Помнете ги и не се гаврете с историческата памет за тези, за които това е скъпо". Това заяви за "Здравей, България" Николай Малинов – депутат от "Коалиция за България" и председател на Национално движение "Русофили".

 

По думите му над 70% от българското население оценява като положителни действията по съхраняване и опазване на паметниците, които полагат от Движение "Русофили". "Около 150 са съветските паметници, за които се грижим. 450 са руските паметници. Интересно е, че няма нито един осквернен руски паметник. Ясно е, че има нееднозначно разбиране за социалистическия период.

 

От Националното движение "Русофили" обявиха, че освен за охраната и опазване целостта на паметниците, те откриват и нови такива. Само от началото на тази година са открити четири нови паметници на руските освободители - в софийския квартал "Требич" на първоосвободителите на 3-ти март, на Генерал Гурко срещу Централната поща в София, на Освободителя на Стрелча - полк. Тимирязев и на Генерал Скобелев в Казанлък.

 

От движението погдотвят и един подарък за Русия. "През 1917 година в Москва се събаря паметникът на ген. Скобелев, намиращ се пред кметството на Москва. Има решение от 2003 от административните власти на издигането на такъв паметник. Но до този момент такъв паметник не е изграден. Има идея да се подари от Форум "България - Русия" такъв паметник на Историческия музей, но нашата идея е да върнем паметника на град Москва. Поради тази причина сме отправили такава покана към град Москва да бъде поставен такъв паметникна Съветския площад. Засега тя се приема много добре. В отношенията между България и Русия има отношения на скачени съдове - от една страна ние им даваме кирилицата, те пък ни връщат свободата. И там е мястото, където да бъде Белия генерал - символ на нашата свобода", заключи Николай Малинов.

 

Целия разговор гледайте във видеото на novanews.bg

Пътна обстановка в страната - 23 октомври

СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: - АМ „Тракия”: Област Пазарджик: От км 60+950 до км 61+968 дясно - посока Пловдив движението се пренасочва от дясното в лявото платно. Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 на два етапа е въведена временна организация на движението.

Преглед на печата от 23 октомври


Държавно управление

Капитал Daily

Тематична коалиция удължи забраната чужденци да купуват за земя
Депутати от ГЕРБ и БСП подкрепиха внесения от "Атака" меморандум, Брюксел предупреди за неизбежна наказателна процедура

Столичната община заплашена със съд заради балите
Компанията "Микс ПС" е завела иск за 5.5 млн. лв. за това, че е съхранявала столичните отпадъци 4 години след изтичане на договора й

Сега

Детските надбавки се...

Мораториумът за земята противоречи на договорените задължения с ЕС

Мораториумът е политическо решение, което няма да има правна сила, смята зам.-председателят на парламента Мая Манолова

    


Китай и Сингапур въвеждат пряка търговия между валутите си

Градът-държава се включва в битката с Хонконг и Лондон за офшорен център на юана

    


Линията на бедност се покачва до 251 лева през 2014 г.


На редовното си заседание днес правителството ще определи по-висок размер на линията на бедност през 2014 г. - 251 лева, съобщиха от правителствената пресслужба. През тази година тя беше 241 лева.

За изчисляване на размера на линията на бедност ежегодно се използват данните от изследването на бюджетите на домакинствата в България, провеждано от Националния статистически институт (НСИ).

Размерът е определен, за да се гарантира задоволяване на минималните жизнени потребности...

Нашарената Черил изглежда по-секси отвсякога в новия си календар

Мис Коул позира по оскъдно облекло и буди греховни мисли

    


Св. апостол Яков, брат Господен

Кратко животоописание   Свети Иаков бил син на праведния Йосиф, за когото била сгодена Пречистата Дева. От детство той обикнал строгия живот: никога не вкусвал различни ястия, не употребявал масло, единствено хлябът му служел за храна. Не пиел нито вино, нито каквато и да било опияняваща напитка, но утолявал жаждата си само с вода. Не посещавал също така и бани - с една дума отхвърлял всичко, което доставяло удоволствие на тялото. На себе си постоянно носел груба власеница. Всичките си нощи посвещавал на молитвата, като се забравял в сън само за кратко време. От честите земни поклони кожата на коленете му загрубяла подобно на камилска. Чистотата на девството Иаков съблюдавал до края на живота си. За причината, поради която се нарича брат Божий, до нас е достигнало такова предание: Когато бащата на Йосиф разделял земята между децата си от първата жена, той поискал да даде някаква част също и на Господ Иисус Христос, роден от пречистата Дева, сгодена за него. Всички синове на Йосиф се възпротивили на това желание на баща си. Единствен Иаков приел Иисуса Христа (тогава още малко дете) за съвместно владеене на своята част, поради което и започнал да се нарича брат Господен. Това название било дадено на Иаков и поради следния случай: когато нашият Господ Иисус Христос се въплътил и Пречистата Дева Богородица бягала с Него в Египет, тогава и Иаков бягал заедно с тях, съпътствайки Пречистата Дева и свети Йосиф, своя баща

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване