Нов вид електрическа риба в Гаяна

Екип от учени откри нов вид електрически риби в река в Гаяна, съобщи във вторник на АФП колумбиецът Хавиер Малдонадо (Javier A. Maldonado-Ocampo), който ръководи мисията, организирана от музея Роял Онтарио (Royal Ontario Museum) в Торонто, Канада и Джортаунския университет в Гаяна.
Рибата е наречената Akawiao penak. Тя е сладководна и достига максимална дължина 10 сантиметра, различава от другите по някои белези и морфологията на черепа, съобщи Малдонадо, изследовател от университета Хавериана в Богота.
Изследователите, които са публикували откритието си в научното списание Zoologica Scripta, са изследвали допълнително ДНК профила на електрическата риба и са проследили родословното й дърво. Рибата е ограничено зрение заради мътните води.
Формата й е на змийорка и принадлежи към видовете, известни като "риба-нож", заради тялото си и към "електрическите риби", заради способността си да създава и открива слаби електрически полета".
Тези риби не могат да се видят, но могат да се чуят", казва Малдонадо, добавяйки, че "повечето електрически разряди са незабележими".
Според публикацията на учените рибата живее в плитките мътни води на планинската река Мазаруни в северната част на Гаяна.
Родовото наименование на рибата идва от името на индианците "акавайо", които живеят край горното течение на Мазаруни .
Районът, който се отличава с голямо биологическо разнообразие, все още остава до голяма степен неизследвана зона заради отдалеченото си местоположение. В тази част на дъждовните гори има безброй реки, които текат между поредица възвишения, изолирани от останалата част на Южна Америка повече от 30 милиона години.
"Фактът, тази област е толкова отдалечена и е била изолирана от толкова дълго време означава, че е доста вероятно да се открият нови видове", обяснява проф. Нейтън Лавджой от университета Скарбъро (Scarborough) в Торонто. Професорът е водещ автор на доклада, който описва Akawaio penak в списанието Zoologica Scripta .
Подобно на другите риби-нож, Akawaio penak има дълъг орган по протежение на основата на тялото, който създава електрическо поле. То е твърде слабо, за да зашемети плячка, но вместо това се използва за навигация, за откриване на обекти и общуване с други електрически риби . Тази черта е предимство в мрачните местообитанията на рибата. kawaio penak е нов вид от Neotropical electric fish (Gymnotiformes, Hypopomidae), се казва в информацията.




















БГНЕС

Трима загинали в катастрофи за денонощие

17 тежки ПТП-та са станали в страната

    


Боинг кацна аварийно на карибски острови

Самолет Боинг - 757 на компанията "Американ еърлайнс" е извършил аварийно кацане на островите Търкс и Кайкос в Карибско море във вторник, след като се запалил левият му двигател, съобщава АП.

Командирът на самолета съобщил, че димът от огъня проникнал в пилотската кабина. Боингът летял от Тринидад и Тобаго за Маями, Флорида. На борда са се намирали 175 души. Никой от пътниците не е пострадал.След кацането, димящият двигател бил изгасен от пожарникарите.













АП

Национални особености на идеалната фигура

Оценката на тялото на хората като пълно или слабо остава различна по пол и страна, показва публикувано в сряда международно проучване, проведено в 13 държави на 4 континента.
В този свят, който става жертва на това как изглежда "разликата между желаното и истинското тяло е голяма в много страни". Това установява изследването, направено сред 20 хил. души.
Очертават се четири типа профили (условно южнокорейски, уругвайски, ирландски и френски, бел. ред.), пишат авторите в списание Population & Societes (Население и общества) на Националния институт за демографски изследвания във Франция.
В Южна Корея, средната пълнота на жителите отговаря на идеала, който преобладава в голяма степен (81 % при жените и 80 % при мъжете ), казва пред АФП социологът Тибо дьо Сен Пол (Thibaut de Saint Pol), съавтор на изследването.
"Натискът към по-тънка талия" е изключително силен, но еднакъв при мъже и жени.
В Ирландия откриваме еднакви мъжки и женски идеал, но в полза на пълнотата (56% като идеал за мъжа и 54% като идеал за жена) .
В Уругвай, едрото тяло е ценено за жените (52%), а слабото - за мъжете(62%).
Обратно е във Франция, където образът на едрия мъж е относително консенсусен (62 %), а тънката талия е ценена повече при жените ( 52%).
България е поставена до страни като Словакия, Израел и Филипините, където (също като във Франция, бел. ред.) има тенденция да се цени повече слабата фигура на жените, отколкото при мъжете.
В Ирландия, Нова Зеландия (както и във Франция), има съвпадение между мъжкия идеал - по-скоро към по-едрото тяло от една страна, и реалната средна повишена пълнота при мъжете от друга.
В Австрия, Уругвай, Мексико ценят обратно - слабите мъже, докато действителното положение е, че те са доста по-пълни.
Докато в Русия действителната пълнота на жените е средно по-малка от тази на мъжете, според наличните данни.
Италианците и французите са най-слабите в Европа, пише АФП. Но Франция, след Южна Корея, е страната, в която желанието да се отслабне е най-често при жените: шест от всеки десет посочват, че искат да намалят теглото си. И като корейките, те са на диета, добавя социологът.
"Как изглежда нашето тяло трябва да се вземе под внимание, когато се говори за обществено здраве. Но понякога говорим за "диета за здраве", въпреки че е само въпрос на външен вид", казва той като се опитва да ни предпази от вменяването на вина у тези, чието тяло не се вмества в действащите канони.




















БГНЕС

Молят "Скорпиънс" да сбъднат мечта на умиращ човек

Фондация "Вяра", подпомагаща московски хосписи, помолиха Скорпионс да дойде в Първи московски хоспис, за да изпълни мечтата на пациент, болен от рак, съобщи мениджърът на детската програма на фонда Лида Мониава пред "РИА Новости".
Немските легенди, които през 2009 година обявиха, че приключват кариерата си. Три пъти изнасяха прощални концерти в Мо Фондация "Вяра", подпомагаща московски хосписи, помолиха Скорпионс да дойде в Първи московски хоспис, за да изпълни мечтата на пациент, болен от рак, съобщи мениджърът на детската програма на фонда Лида Мониава пред "РИА Новости". Немските легенди, които през 2009 година обявиха, че приключват кариерата си. Три пъти изнасяха прощални концерти в Мо

"Атака", ГЕРБ и част БСП удължиха мораториума за продажба на земя на чужденци

С гласовете на "Атака", ГЕРБ и част от депутатите от БСП Народното събрание прие предложението на "Атака" за удължаването на мораториум върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на България от страна на чужденци и чуждестранни юридически лица до началото на 2020 г.

Решението подкрепиха 171 депутати, 38 бяха против, а 12 се въздържаха. 

Против него категорично гласуваха от ДПС.

Депутатите отхвърлиха предложение за редакция на мораториума с допълнение на следните текстове: "Решението възлага Министерски съвет да предприеме всички необходими действия за обявяването на мораториума. По силата на решението Министерски съвет трябва да подготви законодателни промени за налагане на ограничения относно придобиването на земеделска земя."

За отхвърляне на решението гласуваха 216 народни представители, от които 103 – „за”. 64 – „против”, а 49 – „въздържал се”.

Депутатите отхвърлиха предложение на Янаки Стоилов от Коалиция за България със следния текст: "Във връзка с отпадане от 1 януари 2014 г. на мораториума за придобиване на собственост върху земя от граждани и юридически лица от Европейския съюз, Народното събрание реши: възлага на Министерския съвет да предприеме необходимите действия и да предложи законодателни промени, които да гарантират интересите на Република България и на българските граждани по отношение на придобиването на земи от земеделския и горския фонд. Гласуваха 224 народни представители, от които 112 – „за”, 110 – „против”, 2 – „въздържал се”.

Михаил Миков: България ще има тежки проблеми с европейския си образ след приемането на това решение

Това каза председателят на Народното събрание в отрицателен вот след  гласуването на решението, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

"Днес 42-то Народно събрание показа, че очевидно не познава нито историята на Конституцията, нито пътя, който в последните 10-15 години извървя България. С внушително мнозинство се приема да изглежда на пръв поглед приемлив, с мотиви, които не отговарят на съдържанието на Конституцията.

България ще има тежки проблеми с европейския си образ след приемането на това решение. Съвременна България не може да взема решения на базата на политическия популизъм”, добави Миков.

В същото време Европейската комисия потвърди, че ако България не отвори пазара си от началото на 2014 г., както е предвидено в договора за еврочленството ни, ще се пристъпи към наказателна процедура и съответните глоби.

По-рано днес говорител Европейската комисия по въпросите на вътрешния пазар Шантал Хюс каза за БНР, че ЕК очаква България да отвори пазара за земя на чужденци, както е предвидено - от началото на 2014 г. ЕК, която само преди дни отхвърли аналогично искане от Румъния, ще се запознае с писмото, в което българските власти искат удължаване на забраната.

На България беше даден преходен период, в който да се подготви за пълното отваряне на пазара на земеделски земи за чужденци. Този период изтича на 1  януари 2014 г. и присъединителният договор с България не предвижда никаква възможност за удължаването му. Затова очакваме България да отвори пазара си, в съответствие със задълженията, поети в договора, заяви тя.

На въпрос какво следва, ако това не стане, тя отговори, че ЕК ще съдейства на България с всичко според възможностите си и припомни, че при неспазване на общностното законодателство се пристъпва към наказателна процедура, която може да доведе и до съд. Хюс подчерта още, че ЕК няма правомощия да разреши на България удължаване на мораториума и че ако страната ни иска той да остане в сила и след началото на идната година, ще трябва да получи съгласието на всички останали 27 страни от ЕС. Това на практика означава преразглеждане на присъединителния ни договор и повторна ратификация от 28 държави членки.

Предложението на "Атака" бе подкрепено миналата седмица и от парламентарната комисия по европейски въпроси

От комисията по европейски въпроси са подкрепили мораториума с ясното съзнание, че това би довело до неспазване на условията на Договора за присъединяване на Република България към ЕС. Комисията по външна политика обаче не подкрепя налагането на мораториума.

"Цената на българската земеделска земя е една от най-ниските в ЕС. Цената на декар земеделска земя в Ирландия е над 10 пъти повече от цената на земеделската земя в България. Страната ни разполага с 37 милиона декара земеделска земя. Тя може да бъде оценена на над 16 милиарда лева или около 12 пъти по-малко от стойността на Фейсбук", коментира по време на дебатите лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Не трябва да допуснем разграбване на най-ценния стратегически ресурс на българската нация, посочи Сидеров. Той цитира допитване, според което над 70% от българите искат удължаване на забраната.

"С този мораториум няма да решим детайлно всички въпроси в земеделието, но ще даде тласък, за да предприемем поредица от мерки. Не е нужно 27 страни-членки на ЕС да ратифицират промяна на договора, ние няма да искаме това от тях. Ще спечелим време, така че да вземем мерки да налагаме ограничения. Не рискуваме да се противопоставяме в противоречие с ЕС”, посочи Сидеров.

Според нас до изравняване на доходите със средно европейските тази забрана трябва да остане, подчерта Цвета Караянчева от ГЕРБ

"Стандартът на българина е по-нисък от стандарта на средно европейския гражданин и ако няма забрана това ще постави българите в неравнопоставено положение спрямо чужденците, които имат по-добри финансови възможности. Само България и Румъния нямат предоговорен преходен период, трябва да се предприеме всичко възможно тази забрана да се удължи", подчерта Караянчева и обяви, че ще гласува "за" удължаване на мораториума.

Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева каза: „Няма процедура за изваждане на страна-членка от ЕС. Преди седмица министър Греков казва, че в министерството работят за това да се увеличи мораториумът с още 7 години. Ревизирайте си кадрите, защото изгонихте всички експертни и качествени кадри, които могат да ви дават съвети”.

Предлаганият мораториум в едната си част е неизпълним, заяви от своя страна председателят на комисията по външна политика Янаки Стоилов

Той напомни, че за да се удължи забраната за продажба на земи на чужденци България трябва да преговаря с всички страни членки на ЕС. Дори и да се започнат преговори, до края на годината нищо няма да се постигне, дори и да се убедят част от европейските държави, в началото на 2014 година забраната ще падне без България да е убедила всички свои партньори в ЕС, каза още Стоилов.

България е постигнала 7-годишен преходен период, който изтича в края на 2013 година, подчерта той. Средноевропейските страни наистина са постигнали повече в преговорния процес, защото те са били разписали възможността забраната за закупуване на земя от чужденци да се удължи с още три години. В момента единствената европейска държава, която предприема едностранни действия е Унгария, която се опитва със законодателни промени да въведе подобна забрана, но не е ясно как ще реагира Брюксел на това, каза още той.

Стоилов напомни, че чуждестранните юридически лица могат да създават юридически лица в България. И в момента има случаи, когато практически чужди лица чрез използване на инструментите на Търговското право могат и придобиват земя, изтъкна депутатът от левицата. България трябва да търси решения, тя не може да казва "не", несъобразявайки се с всичко съществуващо около нея, коментира Стоилов.

Според него чрез промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи може да се предвидят мерки и изисквания за установяване на произхода на средствата за придобиване на земята.

Той попита останалите парламентарни групи: "Какво пречи да призовете собствените си симпатизанти: "Не продавайте своята земя"? Не може да искаме всички институции да са най-големите патриоти, а всеки български гражданин да мисли за собствения си джоб, подчерта той. Според него освен за земята, трябва да се помисли и за населението на тази земя. Демографският въпрос е по-застрашителен, смята Стоилов.

Депутатите отхвърлиха предложение на Лютви Местан за отлагане на дебатите

по мораториума. При прегласуване „за” предложението гласуваха 111 народни представители, „против” – 106, „въздържал се” – 5. "Има шанс Народното събрание да постигне съгласие по този въпрос. Не е добре по тази тема да се делим политически. Ще направя предложение да се върнем към тази тема, след като ни се представи или изработим заедно прецизен проект за решение”, заяви Местан.

"Разликата е, че ние бихме искали тази идея да се реализира по прецизна процедура. Има разлика между обявяване на мораториум, с който бихме излезли от срока, определен в договора, и другата идея за налагане на специфични ограничения за закупуване на българска земя. Такава европейска практика има, но за това нещо не се налага мораториум”, каза още той.

  БГНЕС    

Спряха финансирането на Златна зора

Гръцките власти предприеха разследване

Част от "Банишора" остава без вода днес

Подменят спирателни кранове между 10 и 22 часа

    


Интерпол не може да открие кое е русото момиченце от ромския катун в Гърция

4-годишната Мария.

Интерпол не може да установи самоличността на русото момиченце, открито в ромския катун в Гърция.

ДНК-профилът му не съвпада с нито един профил на изчезнало дете в базата на международната полицейска организация. До момента сравненията на генетичния материал не са показали съвпадения, съобщиха от Интерпол.

От организацията са готови да предоставят данните на всички държави, които поискат. Така, ако някой твърди, че е роднина на детето, ще може да се направи проверка в съответната държава.

Интерпол издирва над 600 изчезнали деца. 32 от тях са на възраст между 5 и 6 години.  Толкова е голямо и момиченцето, открито в Гърция и кръстено Мария.

В същото време представител на гръцките власти обяви, че се разглеждат много сериозно 10 случая на изчезнали деца по целия свят, включително от Съединените щати, Канада, Полша и Франция. Четирима висши гръцки държавни служители са отстранени от работа. Сред тях е и шефът на регистъра, който тази година е издал акта за раждане на Мария. Според полицията, издаването на такъв документ толкова късно е изключително необичайно.

Статията "Интерпол не може да открие кое е русото момиченце от ромския катун в Гърция" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Нуриел Рубини: Наричайте ме Д-р Реалист!

В момента се наблюдава възстановяване на финансовата система, казва професорът по икономика

    


Авангардна безкръвна операция спира изпускането на урина

Миниинвазивна безкръвна операция решава проблема с инконтиненцията - неконтролираното изпускане на урина при жените. Това е т.нар. моно слинг система, обясни д-р Рангел Старев, уролог в „Медикус Алфа“. Пловдивската клиника е сред малкото наши здравни заведения, в които рутинно се прилага миниинвазивният метод. А д-р Рангел Старев е един от първите български уролози, специализирал в Рим и получил сертификата си от водещия специалист в тази област - проф. Джанкарло Парадизи, консултант за инконтиненцията на Европейското урологично дружество.  

„Неконтролираното изпускане на урина при жените традиционно в България се лекува с класическа отворена операция с пълна упойка, при която се правят различни видове корекции, свързани с уретрата и шийката на мехура. Следоперативният период е доста стресиращ за пациентката, защото в продължение на 10-15 дни тя трябва да лежи, за да не се дискредитира тази пластика“, посочи д-р Старев. Според уролога най-големият недостатък обаче е, че  проблемът с инконтиненцията се решава само в 50 процента от случаите. Половината от оперираните продължават да се изпускат или пък започват да задържат напълно урината – поради извършената механична корекция на ъгъла на шийката на мехура, която зависи от тактилното чувство на оператора.

„Докато при миниинвазивния моно слинг метод успеваемостта е над 95 процента“, цитира специалистът статистиката в САЩ и Европа, където имат огромен опит в тази еднодневна хирургия.

В „Медикус Алфа“ се правят 2 типа операции – за премахване на стрес инконтиненцията и незадържането на урина при жени с инконтиненция, съчетана с пролапс на влагалището . 

„Стрес инконтиненцията води до изпускане на урина по време на кихане, кашляне, смях или вдигане на тежко. Най-честата причина за нея са хормонални промени, настъпващи при менопаузата и гинекологични операции, при които е отстранена матката“, обяснява д-р Старев. И посочва по-ефективното и по-бързо лечение – миниинвазивна  безкръвна интервенция, при която се поставя полипропиленова слинг протеза, действаща като изкуствен сфинктер. Операцията може да се извърши и  с локална упойка. Лечебният ефект е траен като пълна континенция има при 80% от жените още първия месец и 95% след втория месец.

Подобна хирургична намеса се прилага и при изпускане на урина, съчетано с пролапс /пропадане/ на влагалището, с тази разлика, че се поставя друг, отново иновативен  тип коригираща система за пролапс на тазовото дъно.

„Много от жените не смеят да говорят за деликатния си проблем. Прекратяват социалните си контакти, поради непрекъснатото изпускане на урина, принудени са да ползват памперси. А други, на които им предстои гинекологична операция, вземат неправилно решение, когато разберат, че усложнение от нея може да доведе до инконтиненция. Важното е да знаят, че има лесно прекратяване на неволното и неконтролирано  изпускане – чрез слинг-пластика“,  подчертава д-р Старев.   

Повече информация за миниинвазивния метод може да видите в сайта на „Медикус Алфа“: www.medicusalpha.com.

 

„Тракия икономическа зона“

 

 Пресконференция на 24.10.2013 г. /четвъртък/, от 10.30 часа, в пресклуба на БТА - Пловдив /Площад "Централен" 1/ във връзка с „Тракия икономическа зона“, очертаваща се като един от най-големите икономически проекти на България. Тя обхваща 10 700 000 м² в района на Пловдив и обединява 6 индустриални зони: индустриално-търговска зона „Марица”, индустриална зона „Раковски”, промишлено-търговска зона „Куклен”, парк „Образование и високи технологии” в Пловдив, индустриална зона и високотехнологичен център „Тракия” и Агро център „Калояново”.

С конкретните аспекти на зоната ще ви запознаят доц. д-р инж. Никола Добрев, председател на Съвета на директорите на КЦМ 2000 АД и Председател на Съвета на директорите на промишлено-търговска зона „Куклен” АД и инж. Пламен Панчев, председател на Съвета на директорите на „Сиенит холдинг“ АД и на сдружение „Инвестиционна инициатива“, инициатор и организатор на „Тракия икономическа зона“.

На пресконференцията са поканени кметовете на общините Пловдив, Марица, Родопи, Асеновград, Куклен, Раковски и Първомай, за да споделят как е повлияло развитието на отделните индустриалните зони върху икономическия и социалния живот в региона и какви очаквания имат от проекта „Тракия икономическа зона“.

 

 


Гърция отряза парите на "Златна зора"

Гръцкият парламент гласува в сряда вечер за приемането на поправка в закона, позволяваща прекратяването на държавното финансиране на партиите, в случай на съдебно преследване на техните лидери за престъпления.Решението засяга крайнодясната партия "Златна зора", чиито лидери са обвинени в създаване и ръководене на престъпна организация. Прокуратурата иска да бъде признае цялата партия за престъпна организация. Делото започна след убийството на рапъра антифашист Павлос Фисас от неонацисти на 18 септември.Гласуването се състоя по искане на 18 депутати от влизащата в управляващата коалиция партия ПАСОК. То бе прието с гласовете на 235 от общо 300 депутати и беше поименно. Предложението беше подкрепено и от най-голямата парламентарна опозиционна партия СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица)."П...

Видео показва подробности от смъртоносната експлозия в автобуса край Волгоград

Видео показва подробности от смъртоносната експлозия в автобуса край Волгоград в понеделник, при която загинаха шест човека, а други 37 бяха ранени. Клипът е записан от автомобил, карал зад рейса. Той показва фаталният автобус, пътуващ по пътя. В следващия момент вече се вижда как бомбата избухва и откъсва дясната му част. Автобусът спира и след няколко секунди през вратите и прозорците му започват да изскачат уплашени хора, докато облаци дим обвиват превозното средство. Отломки от автобуса са разпръснати по цялото шосе. Колите зад него спират, а шофьорите им са в шок.Следователите работят по видеото, за да се определят повече подробности за експлозията. Жената-камикадзе, взривила автобуса, бе идентифицирана като Наида Асиялова, на 30 години, родом от Дагестан. Тя е съпруга на терориста...

Три жертви на катастрофи през денонощието

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 17 тежки пътнотранспортни произшествия с 3 загинали и 22 ранени, от които 1 с опасност за живота, съобщиха от МВР.За района на столицата са станали 131 леки и 3 тежки пътнотранспортни произшествия с 1 загинал и 2 ранени.От началото на месеца в страната са станали 378 катастрофи, 41 души са загинали, 454 са ранените, а 23 са с опасност за живота. От началото на годината в страната са станали 5556 пътни инцидента, 470 души са загинали, а 7097 са ранените.

Кунева: С мораториума се прикрива собствеността на земята

Меглена Кунева, Снимка: БГНЕС

Удължаването на мораториума за купуване на българска земя от чужденци е по-удобно, отколкото да се говори за собствеността на земеделска земя у нас.

Това смята Меглена Кунева от Движение България на гражданите.

Пред БНТ тя обясни, че големи инвестиционни фонове със специално предназначение, зад които стоят предимно руски интереси, са основните притежатели на земя в България. Тя каза, че мораториумът цели предотвратяването на възможността европейски граждани да купуват земя у нас.

„Чухте ли данни колко германци, датчани, холандци искат да купуват българска земя? Турските граждани, китайските граждани, руските граждани нямат право да купуват българска земя, но това не се казва. Ние физически се изнасяме от страната си и смятаме, че тук ще дойдат холандци и французи, за да обработват вместо нас българска земя. Да сте видели швейцарски граждани, които чакат с лилавите си крави?“, коментира Кунева.

Тя е убедена, че единствената причина да се вземе това решение от Парламента е, че партиите се готвят за избори. „По-удобно е това, отколкото да се говори кой притежава земя и защо се продава един фонд „Доверие“, защо се случва така, че не знаем състоянието на бежанската вълна в България“, каза Кунева.

Тя смята, че ЕС няма да наложи санкция на страната ни заради решението за удължаване на мораториума.

„Ситуацията в момента е такава, че българската земя пустее. 4 млн. дка са необработваеми и ¼ от безработицата в Северозападна България се дължи на пустееща земя“, каза Кунева. Тя каза, че политиката на изпълнителната власт не стимулира българи да обработват земята, защото на малките собственици не се дава възможност. „Просто едни хора искат да взимат всички фондове на Европейския съюз“, каза Кунева.

Статията "Кунева: С мораториума се прикрива собствеността на земята" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Линията на бедност става 251 лева

Министерският съвет. Снимка: Сергей Антонов

Линията на бедност ще бъде увеличена от 241 на 251 лева от 1 януари 2014 г.

Това решение ще вземе днес правителството на редовното си заседание.

За изчисляване на размера на линията на бедност всяка година се използват данните от изследването на бюджетите на домакинствата в България, провеждано от НСИ. Размерът е определен с оглед на гарантираното задоволяване на минималните жизнени потребности от храна и нехранителни стоки и услуги.

Статията "Линията на бедност става 251 лева" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Ремонтираното кино "Одеон" отваря врати на 25 октомври

Отново може да гледаме шедьоври от седмото изкуство

    


За да спасим Европа - освободете пазарите

Eвропейските лидери трябва да изоставят мерките за строги икономии и да се фокусират върху политиките, насочени към частния сектор

    


Българин загина в тежка катастрофа в Германия

Българин загина във верижна катастрофа в Германия. Снимка: Augsburger Allgemeine

Българин загина в Германия при тежка катастрофа, съобщи снощи Външно министерство.

Тя е станала на магистрала А8 в Бавария по посока от Аусбург към Мюнхен на 21 октомври.

Генералното консулство на Република България в Мюнхен е във връзка с немските власти и оказва необходимото съдействие, се казва в прессъобщението на МВнР.

Статията "Българин загина в тежка катастрофа в Германия" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

120 000 работни места е струвал шътдаунът на САЩ

Кризата е предизвикала забавяне на икономическия ръст на САЩ с 0,6%, съобщи рейтинговата агенция Standard & Poor's. Започналият на 1 октомври „шътдаун"

Водният режим в Омуртаг поне още една година

Водният режим в Омуртаг ще трае още поне 9-12 месеца. Това съобщи вчера регионалният зам.-министър Добромир Симидчиев. Въпреки че дебитът на вода в региона се увеличава, напоследък заради валежите водоснабдяването на града идва от 42-километров водопровод, който е в окаяно състояние и постоянно аварира.
Водният режим в Омуртаг ще трае още поне 9-12 месеца. Това съобщи вчера регионалният зам.-министър Добромир Симидчиев. Въпреки че дебитът на вода в региона се увеличава, напоследък заради валежите водоснабдяването на града идва от 42-километров водопровод, който е в окаяно състояние и постоянно аварира.

"Облачно с кюфтета 2" пак най-гледан у нас

В топ 3 на родния бокс-офис са също "Гравитация" и "Кери"

    


Ученик на 12 г. застреля учител и се самоуби

12-годишен американски ученик застреля учителя си по математика в град Спаркс, щата Невада, и след това се самоуби, предаде Ройтерс.
Драмата се разиграла сутринта на влизане в часовете на игрището по баскетбол. Момчето се приближило до съучениците си и извадило полуавтоматичен пистолет. Намиращият се наблизо учител 12-годишен американски ученик застреля учителя си по математика в град Спаркс, щата Невада, и след това се самоуби, предаде Ройтерс. Драмата се разиграла сутринта на влизане в часовете на игрището по баскетбол. Момчето се приближило до съучениците си и извадило полуавтоматичен пистолет. Намиращият се наблизо учител

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими. Пътните настилки са сухи, съобщиха от АПИ. Състояние на Автомагистралите: АМ "Тракия": област Пазарджик: Затваря се аварийната лента на км. 96+550 ляво платно, посока София за възстановителни работи. При км. 67+027, във връзка с ремонтно-възстановителни дейности се въвежда ВОД на два етапа: Първи етап - ремонтни работи в лявото платно в посока София, движението на тежкотоварни автомобил над 12т., включително с ремаркета и полуремаркета се пренасочва по следния маршрут: гр. Пловдив при пътен възел Север, при км. 126+200 - по път ІІ -64- околовръстен път гр.Карлово - път І-6 към София. В обхвата на виадукта при км. 67+027 движението на МПС се пренасочва двупосочно в платното Бургас-София. Затваря се платното София-Бургас. При в...

Пловдивският кмет: Не съм назначавал кадри на ГЕРБ, а съм помагал да не ги уволнят

Да, това е моят глас. Това призна кметът на Пловдив Иван Тотев по отношение на телефонен запис, който изтече в публичното пространство и в който се казва как кадри на ГЕРБ трябва да бъдат назначени на общински постове. "Досега сме прибрали толкова народ в общината, колкото не можеш да си представиш. Търсим и всеки случай го гледаме по отделно. Ако примерно партията (ГЕРБ) в Пловдив е 1000 души, то 500 работят в общината. Постоянно ги прибираме, кой откъдето е артисал", казва Тотев в скандалния запис В разговора Тотев уточнява, че 120 души, които „артисват”, трябва да бъдат назначени във ВИК – Пловдив. Пловдивският кмет обаче категорично отрече, че кадри на ГЕРБ се назаначават само заради това, че са от партията – тези хора имат заеми и трябва да им се да...

Валутни курсове на БНБ за 23 октомври 2013 година

Валутни курсове на БНБ за 22 октомври 2013 година.

Национални особености на идеалната фигура

Оценката на тялото на хората като пълно или слабо остава различна по пол и страна, показва публикувано в сряда международно проучване, проведено в 13 държави на 4 континента.

Плевнелиев свиква дискусия за съдебната система

Президентът Росен Плевнелиев на дискусия във Военния клуб

Дискусия на тема “Ефективна и справедлива съдебна система” ще се проведе по инициатива на президента Росен Плевнелиев. Тя е част от кампанията на държавния глава за диалог с гражданите.

Целта е да се предостави възможност на българите да изразят своите мнения, позиции и предложения за постигането на по-добре функционираща съдебна система у нас.

Дискусията е открита и ще се излъчва на живо на електронния адрес на президенството и по БНТ. 

Статията "Плевнелиев свиква дискусия за съдебната система" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Мария - жертва на нелегални осиновявания през BG?

Гръцката полиция разследва тази версия за момичето

    

Малката Мария - жертва на нелегални осиновявания през BG?

Гръцката полиция разследва тази версия за момичето

    


Почитаме Свети апостол Яков, брат Господен

Св. Яков беше син на праведния Иосиф - обручника на Пресвета Дева Мария. Още в младостта си той избра за себе си подвижническия живот в Господа. Никога не ядеше разнообразни храни, масло и елей, но само хляб. Не пиеше вино, нито някакво друго упойващо питие, но единствено вода. Той дори не влизаше в баня, но отхвърли от себе си всяко упокояване и всяко угаждане на плътта, а на тялото си носеше груба и остра власеница. По цели нощи прекарваше в молитва и съвсем малко време отделяше за сън: скоро от честите коленопреклонения кожата на коленете му загрубя и стана твърда и дебела. Св. Яков дори до своята кончина живееше в девствена чистота. А защо той бе наречен "брат Господен"? Ето какво се разказва. Когато св. Иосиф Обручник разделяше своята земя на децата си, които имаше от първата си жена...

В Перу използват делфини за стръв за лов на акули

Хиляди делфини са убивани на тихоокеанския бряг на Перу, за да бъдат използвани като стръв за лов на акули, въпреки, че практиката е забранена в южноамериканската страна, съобщава Си Ен Ен. Директорът на групата за защита на животните „Мундо Азул”, Стефан Аустермуле, заяви, че рибарите продължават да ловуват делфини. По негови данни над 10 000 делфина биват убивани всяка година в перуански води.Въпреки, че съществува закон за консумация и продажба на делфинско месо, този закон се спазва слабо, според „Мундо Азул”. „В последните години има ръст в лова на акули. Месото от акула е предпочитано за консумация в Перу, но има данни и че се изнася за Далечния изток”, заяви разследващият журналист Джим Уикенс.

Минчо Атанасов открива певци и им отваря път към славата

“Винаги ме питат защо са скарани певиците Десислава и Силвия. Не мисля, че са чак скарани. Когато в средата на 90-те години дойдоха при мен, те бяха почти деца - Деси още беше ученичка във втори курс на техникума в Гълъбово, Силвия току-що бе завършила гимназията в Раднево.






















“Винаги ме питат защо са скарани певиците Десислава и Силвия. Не мисля, че са чак скарани. Когато в средата на 90-те години дойдоха при мен, те бяха почти деца - Деси още беше ученичка във втори курс на техникума в Гълъбово, Силвия току-що бе завършила гимназията в Раднево.

Пчеларите излизат на национален протест

Национален протест на пчеларите. Снимка: Сергей Антонов

Пчеларите излизат на национален протест заради липсата на адекватно държавно подпомагане за сектора.

Пчеларството не е включено за субсидиране в новата селскостопанска политика, което означава, че европейско финансиране за следващия 7-годишен период няма да има.

Преди седмица пчеларите проведоха протести в десетки общини с очакване Министерството на земеделието да вземе решение за подпомагане. Браншът настоява за директни субсидии, както останалите животновъди в страната, и припомня, че кризата в сектора е намалила броя на пчеларите два пъти за последните пет години.

Статията "Пчеларите излизат на национален протест" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

На шведска маса с хиляди макаци

Тайландците в град Лопбури почитат маймуните със специален фестивал

    


30 млн. лева потънали в Агенцията за бежанците. МВР започна разследване

Фургони за бежанци. Снимка: МВР

Вътрешното министерство е започнало проверка за това как са изразходвани парите на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) през последните години.

Това съобщи за в. “Сега” вътрешният министър Цветлин Йовчев. 

Проверяват се както средствата, получени от Европейския съюз, така и тези от държавния бюджет. Близо 30 млн. лв. е изхарчила Агенцията през последните пет години без резултат. От тях 4 191 665 евро са пари от Европейския фонд за бежанците.

МВР проверява и как са изразходвани 200 хил. лева, които кабинетът “Борисов” отпусна в края на миналата година за превръщане на бившите поделения в Харманли в лагер за бежанци. Проверка показва, че в него са вложени пари, но проектът е изоставен, като към него са изградени са само телени огради, липсват канализация и ток, няма бани.

Въпросът за правилното изразходване на парите за бежанци беше повдигнат от от Европейската комисия, след като София поиска 6 млн. евро финансова помощ от Брюксел. В неделя еврокомисарят по бедствията и справяне с кризи Кристалина Георгиева заяви, че финансовата помощ вече е потвърдена, но по-големият проблем е как тя ще бъде усвоена.

Заради протестите по места е възможно управляващите да обсъдят вариант, с който да се даде възможност на общините да кандидатстват за финансова помощ срещу приемане на бежанци. По този начин, от една страна, ще се спре напрежението между местната и централната власт, а от друга, ще се гарантира прозрачност на изразходването на средствата.

Вчера на извънредно заседание Общинският съвет на Казанлък прие декларация за несъгласие да бъде закрит Центърът за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР в града и за несъгласие да бъде разкрит на територията на общината лагер за бежанци. Решението бе взето единодушно, без против и въздържали се.

Местният парламент взе решението, въпреки че вътрешният министър заяви, че на този етап не се обсъжда изграждането на център за бежанци. “Кризата се задълбочава. Това искам да се чуе и да се стреснат много хора – проблемът е сериозен. Не можем да се делим повече на Монтеки и Капулети и да сме на различни позиции по един толкова важен въпрос”, заяви още Йовчев.

Статията "30 млн. лева потънали в Агенцията за бежанците. МВР започна разследване" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

30 милиона лева потънали в Агенцията за бежанците

Фургони за бежанци. Снимка: МВР

Вътрешното министерство е започнало проверка за това как са изразходвани парите на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) през последните години.

Това съобщи за в. “Сега” вътрешният министър Цветлин Йовчев. 

Проверяват се както средствата, получени от Европейския съюз, така и тези от държавния бюджет. Близо 30 млн. лв. е изхарчила Агенцията през последните пет години без резултат. От тях 4 191 665 евро са пари от Европейския фонд за бежанците.

МВР проверява и как са изразходвани 200 хил. лева, които кабинетът “Борисов” отпусна в края на миналата година за превръщане на бившите поделения в Харманли в лагер за бежанци. Проверка показва, че в него са вложени пари, но проектът е изоставен, като към него са изградени са само телени огради, липсват канализация и ток, няма бани.

Въпросът за правилното изразходване на парите за бежанци беше повдигнат от от Европейската комисия, след като София поиска 6 млн. евро финансова помощ от Брюксел. В неделя еврокомисарят по бедствията и справяне с кризи Кристалина Георгиева заяви, че финансовата помощ вече е потвърдена, но по-големият проблем е как тя ще бъде усвоена.

Заради протестите по места е възможно управляващите да обсъдят вариант, с който да се даде възможност на общините да кандидатстват за финансова помощ срещу приемане на бежанци. По този начин, от една страна, ще се спре напрежението между местната и централната власт, а от друга, ще се гарантира прозрачност на изразходването на средствата.

Вчера на извънредно заседание Общинският съвет на Казанлък прие декларация за несъгласие да бъде закрит Центърът за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР в града и за несъгласие да бъде разкрит на територията на общината лагер за бежанци. Решението бе взето единодушно, без против и въздържали се.

Местният парламент взе решението, въпреки че вътрешният министър заяви, че на този етап не се обсъжда изграждането на център за бежанци. “Кризата се задълбочава. Това искам да се чуе и да се стреснат много хора – проблемът е сериозен. Не можем да се делим повече на Монтеки и Капулети и да сме на различни позиции по един толкова важен въпрос”, заяви още Йовчев.

Статията "30 милиона лева потънали в Агенцията за бежанците" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

МВР прави ревизия на парите за чужденци

Фургони за бежанци. Снимка: МВР

Вътрешното министерство е започнало проверка за това как са изразходвани парите на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) през последните години.

Това съобщи за в. “Сега” вътрешният министър Цветлин Йовчев. 

Проверяват се както средствата, получени от Европейския съюз, така и тези от държавния бюджет. Близо 30 млн. лв. е изхарчила Агенцията през последните пет години без резултат. От тях 4 191 665 евро са пари от Европейския фонд за бежанците.

МВР проверява и как са изразходвани 200 хил. лева, които кабинетът “Борисов” отпусна в края на миналата година за превръщане на бившите поделения в Харманли в лагер за бежанци. Проверка показва, че в него са вложени пари, но проектът е изоставен, като към него са изградени са само телени огради, липсват канализация и ток, няма бани.

Въпросът за правилното изразходване на парите за бежанци беше повдигнат от от Европейската комисия, след като София поиска 6 млн. евро финансова помощ от Брюксел. В неделя еврокомисарят по бедствията и справяне с кризи Кристалина Георгиева заяви, че финансовата помощ вече е потвърдена, но по-големият проблем е как тя ще бъде усвоена.

Заради протестите по места е възможно управляващите да обсъдят вариант, с който да се даде възможност на общините да кандидатстват за финансова помощ срещу приемане на бежанци. По този начин, от една страна, ще се спре напрежението между местната и централната власт, а от друга, ще се гарантира прозрачност на изразходването на средствата.

Вчера на извънредно заседание Общинският съвет на Казанлък прие декларация за несъгласие да бъде закрит Центърът за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР в града и за несъгласие да бъде разкрит на територията на общината лагер за бежанци. Решението бе взето единодушно, без против и въздържали се.

Местният парламент взе решението, въпреки че вътрешният министър заяви, че на този етап не се обсъжда изграждането на център за бежанци. “Кризата се задълбочава. Това искам да се чуе и да се стреснат много хора – проблемът е сериозен. Не можем да се делим повече на Монтеки и Капулети и да сме на различни позиции по един толкова важен въпрос”, заяви още Йовчев.

Статията "МВР прави ревизия на парите за чужденци" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Apple представи новата си джаджа - ултралек и тънък iPad

Минито ще струва $399 и ще е налично по-късно през ноември

    


Боинг кацна аварийно на карибски острови

Самолет Боинг - 757 на компанията "Американ еърлайнс" е извършил аварийно кацане на островите Търкс и Кайкос в Карибско море във вторник, след като се запалил левият му двигател, съобщава АП.

Секс, пари и нещастие

“Без милост” е роман на вече познатия на читателите Иван Голев. Главен герой в книгата е Драго - преподавател в Спортната академия и реститут, се запознава с Роси - млада жена, която работи като счетоводител, но си докарва и по нещо допълнително като проститутка. В същото време е болезнено привързана към двете си деца. Мъжът е привлечен мигновено. “Без милост” е роман на вече познатия на читателите Иван Голев. Главен герой в книгата е Драго - преподавател в Спортната академия и реститут, се запознава с Роси - млада жена, която работи като счетоводител, но си докарва и по нещо допълнително като проститутка. В същото време е болезнено привързана към двете си деца. Мъжът е привлечен мигновено.

Франция поиска обяснения от САЩ за подслушването

Френският президент Франсоа Оланд поиска обяснение от американския си колега Барак Обама във връзка с информацията, че АНС е подслушвала телефонните разговори и е сканирала електронните съобщения на милиони французи, предаде Стандарт Нюз. Оланд е изразил неодобрението си от американските действия в телефонен разговор с Обама. Френският президент определи като недопустима практика между приятели и съюзници прехващането на десетки милиони телефонни разговори във Франция от американските тайни служби. В своя защита Барак Обама призна, че аферата дава основание за законни въпроси от страна на френските съюзници. Той обаче изтъкна, че някои информации, появили се във френската преса, са изопачила естеството на американските действия. САЩ за започнали да преразглеждат начина си на събир...

Бежанци в Ковачевци: Тук ни харесва, оставаме!

Чужденците недоумяват защо местните се страхуват от тях

    


Бежанците в Ковачевци: Тук ни харесва, оставаме възможно най-дълго!

Чужденците недоумяват защо местните се страхуват от тях

    


Властта твърдо радва пенсионерите с коледни бонуси

Най-интересното от печата у нас на 23 октомври 2013 г.

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване