Барозу се изказа за прием в ЕС на целите Балкани

Присъединяването им дава перспектива и е важен инструмент за поддържане на мир в региона

    


Цар Киро си иска 2 кила злато

Районната прокуратура в Асеновград до месец трябва да реши дали да върне златните бижута на фамилията на Кирил Рашков, известен като Цар Киро. Накитите бяха иззети през есента на 2011 г. по делото срещу Симеон Йосифов, прегазил 19-годишния Ангел Петров от с. Катуница и осъден на 15 година затвор. Бижутата, собственост на близки на Цар Киро... Районната прокуратура в Асеновград до месец трябва да реши дали да върне златните бижута на фамилията на Кирил Рашков, известен като Цар Киро. Накитите бяха иззети през есента на 2011 г. по делото срещу Симеон Йосифов, прегазил 19-годишния Ангел Петров от с. Катуница и осъден на 15 година затвор. Бижутата, собственост на близки на Цар Киро...

Няма коалиция между ГЕРБ и "Атака", отсече Караянчева

"Премиерът да ходи в Брюксел вместо в Китай"

    


Договорите за стажуване - със законова регламентация

С поправки в Кодекса на труда се предлага стажовете на младежите да са с продължителност от 1 до 9 месеца

    


Религиозен календар за 23 октомври

Св. ап. Яков, брат Господен
 
Св. ап. Яков е наречен брат Господен, защото бил син на Йосиф - обручника (съпруга) на св. Дева Мария, Христовата майка. Той бил от 70-те апостоли, първи епископ на Eрусалим в продължение на 33 години. Написал първата света литургия. Завършил живота си мъченически, блъснат от юдеите от покрива на храма и засипан с ка Св. ап. Яков, брат Господен Св. ап. Яков е наречен брат Господен, защото бил син на Йосиф - обручника (съпруга) на св. Дева Мария, Христовата майка. Той бил от 70-те апостоли, първи епископ на Eрусалим в продължение на 33 години. Написал първата света литургия. Завършил живота си мъченически, блъснат от юдеите от покрива на храма и засипан с ка

Кейти Пери: Обличах се от магазини втора употреба

Поп звездата позира за поредната си бляскава сесия пред обектива на Марио Соренти

    


Пазарджишко село се въоръжи с танк

Село Бошуля, община Септември, се превърна в единственото село в страната със собствен танк, предаде БГНЕС. От снощи боядисан и изчистен, Т 72 М гордо стои на постамент от лявата страна на кметството, а дясната от година вече е заета от зенитно оръдие. И то сравнително ново. Въоръжаването на селото е само символично. Деветстотинте жители няма как да се опазят с танка, защото той е циментиран, с оглед предотвратяване на каквито и да било злополуки. Оръдието му също е пълно с цимент, но това не пречи на жителите да се чувстват вече защитени. "Вече нито от Дявола, нито от Господа ме е страх", сподели местен жител. Идеята да се придаде подобен военен стил на село, в което нито има поделение, нито някога е имало, което е далеч от полигон и няма нищо общо с армията, е на кмета Любен...

Три експеримента, които е можело да унищожат Земята

Често се говори за това, че Човечеството се самоунищожава. Едни от доказателствата за това са непрекъснатите неблагоприятни промени, които настъпват в условията на живот на родната ни планета. Към неразумното поведение на хората, вредящо на природата, можем да добавим и още един фактор, поставящ Земята в риск – драстичните експерименти, които учените понякога провеждат „на гърба“ на природата. Подбрали сме ви три от най-екстремните опити, които са можели да унищожат нашата планета. Ето ги и тях! Колски свръхдълбок сондаж Това е най-дълбокия сондажен отвор в света, вписан в Книгата на Гинес – 12 262 метра под земята. Постижението е от 1989 г., когато руски учени пробиват тялото на родната ни планета, за да разберат какво се случва на тази рекордна дълбочина. &...

Пчеларите на протест пред МЗХ

Протестите на пчеларите срещу липсата на адекватна национална и европейска политика за техния сектор продължават и днес. По план демонстранцията трябва да се проведе днес следобед пред сградата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), информира bTV. Пчеларите настояват за спешна помощ от държавата, защото според тях положението в отрасъла е доведено до катастрофа. Спешната помощ им е необходима, за да могат да подготвят за зимата пчелните семейства. Пчеларите недоволстват, че са единствените земеделски производители без право на европейски субсидии. Според тях парите по националната програма за пчеларството са крайно недостатъчни и достигат едва до 5 процента от заетите с тази дейност. Те искат по 30 евро субсидия за пчелно семейство - така, както на единица площ за земе...

50 лева на месец за второ дете

По-големи надбавки за второ дете - това е един от вариантите за месечната помощ, които обсъжда кабинетът. Идеята на този вариант е за първо хлапе родителите да продължат да получават по 35 лв., а за второ помощта да се увеличи на 50 лв. Колко ще получават семействата за всяко следващо дете все още не е ясно.Според Закона за социално подпомагане еднократната помощ е по-висока само за второ дете. Сега при раждане на първия си наследник майките получават по 250 лв.за втори – по 600 лв., а за всяко следващо дете също по 250 лв. Ако депутатите решат да дават по-големи надбавки за второ дете, условията за подоходен критерий ще продължат да важат. Това означава, че за да вземат помощите, семействата трябва да разполагат с не повече от 350 лв. на човек. „Дискусията за месечните обезщетения за семействата с деца и ниски доходи продължава. Търсим най-оптималния вариант, с който да отговорим на очакванията на гражданите”, обясни социалният министър Хасан Адемов. Другите идеи, които експертите в  министерството му обсъждат, е надбавката да бъде увеличена до 40 лв. за всяко дете в семейство с ниски доходи. В момента родителите на около 800 000 деца получават надбавки. От БСП обаче настояват на всички хлапета, независимо от доходите на родителите им, да се дават по 50 лв. месечно. Това според разчетите на министерството ще струва около 800 млн. лв. годишно. Както „Монитор” писа, в социалното министерство обмислят също да заменят детските надбавки с ваучери за учебници и помагала за децата над 16 г. Целта е помощите да бъдат обвързани с образованието на тинейджърите.Социалният министър заяви, че парите по Националния план за заетост ще бъдат увеличени само с 31 млн.лв. Така за схеми и програми държавата ще задели 100 мнл. лв., въпреки че Адемов поиска 140 млн. лв. През следващата година с парите от плана ще се наемат служители по две нови схеми. Първата е съвместна с министерството на културата и ще осигури работа за пазачи на паметници на културата. По втората пък по линия на земеделското ведомство ще се назначават хора, които да засаждат дървета в обезлесените региони.

Анна Ефтимова

В адския дом в "Надежда" бие лично директорката

Сашка Цветанова, или преди - Обретенова, бие жестоко децата в дома за деца лишени от родителска грижа "Асен Златаров". Тя биеше редовно Бойка, още докато беше само възпитател, преби В. Б., който имаше проблеми със слуха заради това, продължава страховития си разказ непълнолетният Тодор Стефанов.

Галя Прокопиева застава начело на “Икономедиа”

Галя Прокопиева Снимка: Икономедиа

Галя Прокопиева поема ръководството на “Икономедиа”, издател на “Капитал” и “Дневник”. Промяната в ръководния екип влиза в сила от началото наз 2014 г., когато Прокопиева ще замени на поста настоящия изпълнителен директор Лилия Апостолова, съобщиха от издателската компания.

Галя Прокопиева беше главен редактор на “Дневник” от 2001 до 2009 г., а през 2009-2010 g. и на седмичника “Капитал”. Има над 17 години стаж в като журналист. През последните няколко години тя живя със съпруга си Иво Прокопиев в чужбина. Сега плановете й са да продължи кариерата си отново в България.

“Икономедиа” ще продължи да прави качествени медии на всички платформи, които читателите ни ползват – хартия, онлайн или мобилни устройства, каза Галя Прокопиева в официално изявление по случая. – “Капитал” и “Дневник” са стандарт за професионална журналистика и ще останат такива, защото доверието и оценката на читателите са централни в нашия модел. На рекламодателите ще предложим нови възможности да достигнат ефективно и прецизно до нужните им аудитории. Стъпваме на марки с история и репутация, достигаме до близо 2 милиона уникални читатели и потребители месечно, това не е за подценяване.”

В съобщение до служителите съиздателите Иво Прокопиев и Теодор Захов написаха: “На Лилия искаме да благодарим за това, че преведе “Икономедиа” през изключително тежък период, в който рекламният пазар продължи да се свива, ефектите от това трябваше да бъдат преодолявани със сериозно преструктуриране на фирмата и настройването й към нов бизнес модел.”

Статията "Галя Прокопиева застава начело на “Икономедиа”" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Как Митниците ще преборят контрабандата

Агенция "Митници". Снимка: БГНЕС

Министерството на финансите (МФ) и Агенция „Митници“ (АМ) са предприели десет стъпки за повишаване на събираемостта на акцизите.

Това се каза в отговор на питане на OFFNews, след като стана ясно, че събираемостта на акцизи към август 2013 година бележи спад – данните в Месечния бюлетин за изпълнение на бюджета на МФ показват, че приходите са по-малки, сравнени с миналогодишните.

От отговора на Финансовото министерство става ясно, че въпреки неуредиците в Митниците, които няколко месеца бяха оставени на автопилот, администрацията има амбицията да събере планираните приходи.

От МФ посочват 10 приоритети за повишаване на събираемостта до края на годината:

1. Максимално интензифициране на използването на наличния административен и технически капацитет и на финансовите ресурси за извършване на проверки в зоните на граничните контролно-пропускателни пунктове и на територията на страната с приоритет контрол на тютюневи изделия.

2. Засилване на сътрудничеството с правоохранителните и правоприлагащи органи с оглед постигане на по-ефективни резултати в борбата срещу нарушенията с предмет тютюневи изделия и нерегийни продукти.

3. Извършване на целеви проверки на лицата, които въвеждат смазочни и базови масла от други държави членки на ЕС с оглед предотвратяване на неправомерното им потребление като моторни масла.

4. По-добро използване на възможностите на мобилните екипи и мобилните групи чрез насочването им към важни цели с максимално използване на техниките на анализа и риска за по-добро таргетиране при набелязване на обектите за контрол.

5. Рационализиране и оптимизиране на контрола и контролните процедури чрез системен анализ на риска с оглед ефективната селекция на обектите на контрол.

6. Оптимално използване на технически средства при извършваните проверки с цел намаляване на времето за контрол.

7. Разширяване на обхвата на идентифицираните рискови събития в информационна система БАЦИС с цел селектиране на лица и/или обекти за проверка и предприемане на необходимите действия, с оглед повишаване събираемостта на акциз.

8. Следване на дългосрочни национални приоритети в областта на последващия контрол и извършване на ревизии и проверки от звената по последващ контрол по случаи, в които има голям ефект за бюджета.

9. Справедливо отношение към бизнеса, гражданите и другите институции, поддържане на високо ниво на прозрачност и достъпност до информация за работата на митническите администрация, проактивност към предоставяне на бизнеса на актуална информация и привличане на представители на бизнеса при обсъждане на въпроси със значим обществен интерес, свързани с дейността на митническата администрация.

10. Продължаване на политиката на нулева толерантност към непрофесионализма и безкомпромисност по отношение на корупционните практики.

Разглеждайки мерките, които МФ смята да предприеме, за да бъде изпълнен плана за събираемост от акцизи прави впечатление изцяло пожелателния и „оптимистичен” поглед, който министерството и правителството имат относно проблемите в работата на митниците. Такъв „бодряшки” тон на официален документ имаше във всички решения и постановления по време на позабравения развит социализъм, коментира за OFFNews Петър Якимов от Легия „Антимафия“.

Според него в рамките на вече 5-ти месец управление от официалните източници се вижда, че тези мерки не просто не работят, но дори събираемостта от акциз пада, сравнен със същия период на изминалата 2012 г.

Якимов коментира всяка една от мерките, предприети от МФ, така:

„1. Това не е мярка, а задължение на митническите служители. Може да се добави, че за периода 01.-10.2013 г. митническата администрация е успяла да залови едва около 3 камиона с цигари, предназначени за нелегално разпространение. Това означава, че митническата администрация не работи и не си изпълнява служебните задължения и мярката също не работи.

2. Странен текст, който показва незнание, че дори и в момента има създадени съвместни групи между МВР, Прокуратура и Митниците точно с такава цел. Друг е въпросът, ако те не са ефективни.

3. Тази мярка отдавна няма никакъв смисъл, защото пак от доста време тази дейност е регулирана по съсем друг начин. Само да напомним, че този вид далавера, за който става дума в мярката, бе по времето на управлението на Тройната коалиция, където г-н Орешарски бе финансов министър.

4. Краткият коментар може да бъде само един: Относно така нар. „анализ на риска” слушаме вече 10 години, но резултатите са плачевни. В другата си част относно „мобилните групи” ни се обяснява, че тези мобилни групи трябва да си вършат работата. А досега какво са правили?

5. Тази мярка, освен едно добро пожелание, е същата като т. 4, само че изразена с други думи.

6. Тази мярка ни казва, че скенерите са купени, за да работят. Явно закупените скенери не работят!

7. Тази точка е аватар на т. 4 и т. 5, отново изказана с различни думи. Резулатът е 100 млн. лв. приходи от акциз по-малко на годишна база.

8. За сведение на гражданите, в Агенция „Митници“ има цяла дирекция „Последващ контрол” от много години и тук ни описват задълженията на тази дирекция.

9. Прекрасни пожелания, но да припомним, че Агенция „Митници“ все още не е качила на собствения си сайт приходите от акцизи, ДДС и мита за 2013 г. Не става ясно как точно ще се поддържа „високото ниво на прозрачност и достъп до информация”, след като елементарни данни, като резултатите от дейността на митническата администрация, не могат да се намерят.

Можем да обърнем внимание и на факта, че вече е практиката, когато МВР и Агенция „Митници“ правят съвместни акции, заловените количества се отчитат и в двете статистики, т.е. двойно. Последното дори и правителството на ГЕРБ не си е позволявало.

10. По тази мярка коментарът е: Кадрова и административна реформа няма. Може би се чакат следващите години, но няма как да разберем заради „високото ниво на прозрачност”. Вместо това наблюдаваме политически назначения в ръководния състав на Агенция „Митници“, вкл. На хора с отнето право на допуск до квалифицирана информация. Няма никакви персонални промени на високо, средно и ниско управленско ниво, независимо от плачевните резултати от предишните години (което е доказано в поредица анализи). Вместо това има спорни кандидатури с компрометиран публичен имидж, които се обсъждат за поста заместник-директори на Агенция „Митници“. Относно широко рекламирания диалог с гражданското общество – такъв просто липсва.“

Статията "Как Митниците ще преборят контрабандата" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Човек от ДС преводач на Плевнелиев

Ченге от ДС е превеждало на Росен Плевнелиев при сделката през 2007 г. за закупуването на палата на държавния глава в Халкидики.Въпреки изявленията си, че няма и не желае да има нищо общо с кадри на бившите тайни служби, Плевнелиев е използвал услугите на разузнавача от гръцкия отдел на Първо главно управление на ДС и бивш консул в южната ни съседка Евтим Гандев при изповядването на покупката на имота при гръцкия нотариус Вергиния Хасапи Гагана. Причината е, че той самият не говори езика на южната ни съседка и е трябвало някой да му превежда документа, който подписва. Това става ясно от нотариалния акт за покупката на палата. Информацията бе потвърдена и от самия Гандев, който бе потърсен заради скандала с начина, по който Плевнелиев еизплатил сумата от 700 000 еврона хората, от които е купил имота си. Според нотариалния акт колосалната сума е платена на ръка и продавачите дори са си я разпределили на място, но държавният глава твърди, че е превел парите по банков път. В опит да замаже нещата Плевнелиев дори разпространи банкови извлечения, че е превел 350 000 евро от „Райфайзен”и 450 000 евро от Дойче банк по своя сметка в Националната банка на Гърция, откъдето парите са изтеглени. Къде са отишли – дали са били изтеглени на ръка, или са преведени по сметките на продавачите, обаче не става ясно от документите. На въпрос дали е присъствал на предаването на парите самият Гандев отговори отрицателно. В същото време обаче твърди, че преводът бил направен по банков път. Попитан откъде е сигурен, обясни, че така било по закон. „Там е изискване да се преведе по банков път, не като тука нашите фирми – подписвате декларация, че 200 лв. ти взимат, а те ти взимат 5000 лв. Не го защитавам, не ме интересува, да се оправя човекът”, заяви бившият дипломат и разведка. В същото време малко по-късно призна: „Не съм видял как точно са преведени парите”. Гандев заяви също, че не познавал Плевнелиев преди това, а попаднал на него по молба на свой приятел – Янис, който бил посредник по сделката. „Той е архитект, много известна личност там, аз бях в Солун тогава и ме помоли – можеш ли да дойдеш тука, едно жилище продаваме, а законът задължава да има преводач. Нито съм познавал Плевнелиев, нито съм знаел, че ще става министър, че ще става президент. Случайно Янис ми каза преди време: „Бе ти знаеш ли там – дето продавахме – той президент станал”, е версията на Гандев, който иначе твърди, че никога повече не се е срещал с Плевнелиев. Отказа да ни даде и координатите на архитекта посредник.  ИзненадаБивши колеги на Гандев коментираха, че е твърде странно защо Плевнелиев е заложил именно на неговите услуги, при положение, че ексразузнавачът е бил познат в отдела си с твърде скромни знания върху гръцкия език. Според тях е и показателно обстоятелството, че държавният глава, който иначе твърди, че ненавижда кадрите на ДС, е използвал услугите именно на бивш служител на тайните служби. „Това само показва, че може и да са верни слуховете, че държавният глава е свързан по някакъв начин от ДС”, коментираха разведки.

„Телеграф”

Нова книга от Калин Терзийски

“Любовта на 45-годишния мъж” е роман за личната революция на  мъж, който се опълчва срещу съществуващите норми на обществото и побеждава. Но не чрез насилие и омраза, а чрез смирение. В този смисъл романът е история за смирението пред собствените чувства. 

Революцията на Антон К. е най-вече срещу превърналия се в норма предразсъдък. “Любовта на 45-годишния мъж” е роман за личната революция на мъж, който се опълчва срещу съществуващите норми на обществото и побеждава. Но не чрез насилие и омраза, а чрез смирение. В този смисъл романът е история за смирението пред собствените чувства. Революцията на Антон К. е най-вече срещу превърналия се в норма предразсъдък.

Инфлацията в Австралия се покачи три пъти през третото тримесечие

Покачването от 1,2% надхвърли предварителните пазарни очаквания

    


''Опозицийката'' в Бундестага

Днес (22.10.) се конституира новият Бундестаг, избран на 22 септември. Досегашните министри обаче ще продължат да изпълняват служебно текущите си задължения до съставянето на ново правителство.

Общият брой на депутатите в новия Бундестаг е 631. А ако действително се стигне до сформирането на широка коалиция между консерватори и социалдемократи, то тя ще има 504 места в парламента. В такъв случай опозицията, включваща представителите на Зелените и на Лявата партия, би имала само 127 депутати. В досегашния парламент опозицията бе далеч по-силна - мандатите ѝ бяха почти два пъти повече. Само че тогава социалдемократите бяха извън управлението.

Сега възможностите на опозицията да упражнява контрол върху работата на правителството ще станат доста по-малко. А всъщност опозиционните партии в Германия разполагат с достатъчно инструменти за това - те могат да задават въпроси, на които правителството трябва да отговаря; могат да сформират разследващи комисии за разкриване на нередностите в министерства и други ведомства; могат да поискат и становището на Конституционния съд за това дали определен законопроект е конституционносъобразен.

Опозицията и ограниченията

При управление на широката коалиция, в Бундестага опозицията ще има много по-малко възможности да взима думата. Все пак времето за речи от парламентарната трибуна зависи от големината на фракцията. Това означава, че при едночасов дебат опозицията ще има само 12 минути на разположение.

"Освен това Зелените и Левите в бъдеще няма да могат да създават разследващи комисии и няма да могат да искат вот на недоверие на правителството", подчертава политологът Щефан Брьохлер. Той обяснява, че, според закона и правилника на Бундестага, тези права се предоставят само на опозиция, която разполага с поне 25 процента от местата в парламента. А заедно Зелените и Левите имат едва 20 процента. "Ако подобно положение се задържи дълго време, демокрацията може да се окаже застрашена", коментира политологът.

В новия парламент консерватори и социалдемократи имат общо 504 места

На сходно мнение е и депутатът от Лявата партия Ян ван Акен. Неговите надежди - както и тези на много негови колеги - са свързани най-вече с възможностите за парламентарен контрол чрез отправянето на въпроси към кабинета. И макар в отговорите си правителството често да се стреми да потули критичните моменти, представителите на опозицията разполагат с достатъчно опит, който им позволява чрез въпросите си да извадят наяве и неудобните факти.

Представителят на Зелената партия Ханс Йозеф Фел е убеден, че възможността за оказване на лично влияние върху членовете на правителството ще се запази. "Все пак ние водим обширни разговори с тях в профилираните парламентарни комисии", подчертава Фел и допълва: "С добри аргументи човек винаги може да убеждава другия в ползата от своите идеи и позиции."

Подкрепа извън парламента

Политологът Уве Юн предполага, че малката германска парламентарна опозиция може да разчита на подкрепа извън Бундестага. Той отбелязва, че при управлението на широка коалиция извънпарламентарната съпротива винаги расте - например чрез синдикатите, гражданските инициативи, протестните движения и не на последно място - чрез пресата.

Според депутата от Лявата партия Дитер Дем, медиите не бива да бъдат смятани за потенциални сътрудници на опозицията. "В последните 30 години критичната журналистика се сви твърде много", казва Дем във връзка с все повече засилващата се булевардизация на пресата.

Всъщност дори консерваторите се притесняват от факта, че при управление на широка коалиция опозицията ще бъде ощетена. Томас Щробъл от Християндемократическата партия например признава в интервю пред един германски вестник, че "не се чувства съвсем добре в подобна ситуация".

DW.DE


Как се легализира марихуаната

Колорадо и Вашингтон легализираха марихуаната още през ноември 2012-та - на референдум, провел се в двата американски щата. Въпреки че по принцип в Щатите производството на марихуана и търговията с нея са забранени, американското министерство на правосъдието няма намерение да се бърка в работите на Колорадо и Вашингтон.

"Контролираният законен пазар на марихуана значително ще подобри положението" - до този извод е стигнал проф. Марк Клайман от университета в Калифорния, който съветва администрацията на щата Вашингтон в процеса на легализиране на леката дрога. "Много хора обичат да пушат марихуана и това само по себе си не им вреди. Вредят им опасностите, които съпътстват нелегалната търговия: лошо качество, непроверен произход, престъпност", изтъква той.

Кой? Къде? По колко?

В тази връзка в двата американски щата възникнаха куп конкретни въпроси. Какви количества марихуана може да произвежда отделна фирма? През какви проверки трябва да мине "тревата" преди да излезе на пазара? Властите тепърва ще решават и кой може да произвежда леката дрога за свободния пазар. Дали това ще бъдат малобройни големи концерни (така е уредено производството на бира в Щатите) или пък малки частни предприятия, подобно на германските винари? Как ще се определят цените? И какъв данък ще си удържа държавата от потреблението? Встрани от всички тези въпроси специалистите са абсолютно единодушни, че тук става дума за един гигантски пазар. Смята се, че годишният оборот от продажбата на марихуана би могъл да достигне 120 милиарда долара. Само за сравнение: от прожекциите по кината в цяла Америка супермощната киноиндустрия в САЩ печели десет пъти по-малко.

Джеймс Шайвели, бивш мениджър в "Майкрософт", възнамерява например да създаде нещо като верига кафенета за марихуана. В интервю за една местна телевизия той казва, че възнамерява да предлага качествена марихуана на пълнолетни потребители, които носят отговорност за своята слабост към този лек наркотик.

Експертите обаче смятат, че близо една четвърт от консумиращите марихуана в САЩ са под 21-годишна възраст, което означава, че дори и след легализацията те ще търсят стоката на черния пазар. Проф. Клайнман обаче е убеден, че черният пазар въпреки това ще изчезне. "Младежите ще си набавят марихуана точно както си набавят и алкохол", казва съветникът на администрацията в щата Вашингтон. Той обяснява, че непълнолетните нямат право да купуват алкохол, но въпреки това черен пазар за алкохола няма. "Непълнолетните просто получават алкохол от по-възрастни приятели, от барчето на татко у дома или пък просто подкупват пияния продавач в магазина", посочва професорът.

Всъщност щатът Колорадо позволява медицинската употреба на марихуана още от 2000-та година насам

Проф. Клайнман не премълчава и опасностите, свързани с бизнеса с марихуаната. Той припомня, че от умерените консуматори не се печели достатъчно. "Големите пари идват от пристрастените, т.е. пазарът ще търси тъкмо тях. А никой политик не би се съгласил да насърчава пристрастяването към наркотик, макар и лек", уточнява професорът.

Междувременно специалистите подлагат на силно съмнение теорията, че от марихуаната лесно може да се премине към твърди наркотици като хероин или кокаин. Бо Килмър от изследователския институт "РАНД" обяснява: "Вярно е, че повечето хора, които консумират твърди дроги, преди това са пушили трева. Но те преди това са консумирали и алкохол. Факт е, че повечето любители на марихуаната никога не стигат до по-твърди наркотици."

Ще има ли бум в продажбите на леката дрога?

Всъщност експертите съвсем не са убедени, че ще се стигне до бум в продажбата на марихуана. В момента например нелегалната "трева" в САЩ идва най-вече от Латинска Америка. Там тя си расте на открито, докато в Щатите за тази цел ще трябва да бъдат построени скъпи парници. Държавният контрол също ще излезе доста скъпо: в Колорадо например насажденията ще трябва да бъдат под постоянен видеоконтрол. Освен това тези, които възнамеряват в бъдеще да вземат кредит от някоя банка за своя нов бизнес с марихуаната, няма да има никакъв шанс да го получат: законът забранява на банките да отпускат кредити за подобни проекти.

По всичко личи, че все още има доста нерешени въпроси по отношение на легализирането на марихуаната. Съвсем възможно е обаче първите "кофи шопове" в Колорадо и Вашингтон да отворят врати още през януари 2014. Едно е сигурно: останалите американски щати ще следят внимателно процеса, тъй като през 2016 референдуми по темата ще се проведат и в други части на Америка.

DW.DE


Аржентина ще съди ЕС заради биогоривата

Аржентина обяви във вторник намерението си да подаде жалба срещу Европейския съюз (ЕС) в Световната търговска организация (СТО). Във вторник ЕС одобри антидъмпингови мита срещу вноса на аржентинските биогорива.

Елен Колева още страда заради Александър

Очарователната актриса разказа за втория си баща пред списание Love Style. Твърди, че веднага го харесала, защото е добър човек. Освен това призна, че сърцето й още страда за последната й любов Александър.

Гръцкият парламент спря финансирането на Златна зора

Партията обаче остава трета по популярност в страната

    


Плевнелиев отива към немската прокуратура

Немската прокуратура ще бъде сезирана за това как Росен Плевнелиев е източвал фирмата „Линднер“.

Това заяви журналистът Николай Бареков пред TV7.

Той припомни, че настоящият държавен глава на България все още не е дал отговори защо в качеството му на представител на немците е получил 70 хиляди лева на ръка от българска компания, избрана от него за строителство.

Още преди дни, а и пред множеството в центъра на Ямбол за „България без цензура“ от понеделник, Бареков показа касовите ордери за парите.

Припомняме, че големият въпрос е защо изрядният предприемач, за какъвто се обяви на брифинга си в понеделник Плевнелиев, е взел 70 хил. с касов ордер като представител на „Линднер“, при положение, че за такива суми междуфирмените разплащания стават само по банков път?

Николай Бареков каза още, че ще сезира и Европейската комисия – този път заради поредицата от скандали

с пловдивския кмет Иван Тотев. „За един управленец няма по-голямо престъпление от това умишлено да нарушава законите“, категоричен е Бареков.

Оставайки на поста, той е опасен, може да започне за замита следи, заяви журналистът, който настоява за отстраняването на Тотев от кметското кресло.

„Моето мнение като лидер на „България без цензура" е, че прокуратурата трябва незабавно да поиска от съда отстраняването на кмета Тотев. Надявам се, че пловдивската прокуратура ще бъде безпристрастна, че няма да робува на местни взаимоотношения и връзки и ще си свърши достойно работата", заяви по-рано Бареков.














TV7


Моят глас е, призна си Тотев за "артисалите" от ГЕРБ

Думите му били извадени от контекста, искал да мотивира хората

    


79 хил. лева от бюджета за обезщетения в ДКЕВР

ДКЕВР. Снимка БГНЕС/архив

78 900 лева от бюджета ще отидат за обезщетения на освободени служители на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Парите ще бъдат отпуснати днес с решение на Министерския съвет, съобщи правителствената пресслужба.

Парите ще отидат за обезщетения по Кодекса на труда на освободените членове на ДКЕВР. През 2013 г. бяха сменени 8 души. Всеки от тях ще получи приблизително по 10 000 лева.

Парите идват от централния бюджет, защото не са били предвидени в бюджета на комисията.

В края на 2012 г. постът председател на ДКЕВР беше поет от Юлиана Иванова, за която почти веднага се разбра, че има онлайн магазин за цигари. Въпреки че подаде оставка, тя оглавяваше регулатора до март 2013 г., когато мястото й беше поето от зам.-министърът на икономиката Евгения Харитонова. С новия кабинет от юни председател стана Анжела Тонева. Тогава оставка подадоха и повечето членове на комисията.

Статията "79 хил. лева от бюджета за обезщетения в ДКЕВР" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Държавата награждава Гришо с 20 бона

Държавата ще награди с 20 000 лева Григор Димитров.

Дни след спечелването на първата си титла и трофей от мъжката верига на Международната тенис асоциация /АТР/ в Стокхолм, Григор Димитров ще бъде награден от министъра на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева.

„Тази историческа победа за мъжкия ни тенис е доказателство, че когато има постоянство и точен спортно-технически режим, нещата се случват, заяви по повод титлата министър Георгиева. – Развитието на Гришата е пример за неговите последователи, и не само в тениса, как се стига до световния връх.

Тренировки, тренировки, постоянство и успехът идва неминуемо. Няма друг начин. Пожелавам му от все сърце да бъде здрав, да няма контузии и догодина да зарадва България поне с полуфинал в някой от турнирите на Големия шлем.“

Веднага след първата победа на Гришо в АТП турнир, той беше поздравен и от премиера на страната Пламен Орешарски като го посочи за пример на много млади, български таланти.


Експерти препоръчват реформа на ипотечното кредитиране на Острова

Промени при оценките на имотите ще предотвратят евентуален нов срив на пазара

    


Amazon засилва дейността си в Източна Европа

След като обяви, че ще открие три логистични центрове в Полша със 6000 служители, сега компанията се насочва и към Чехия

    


Санкции от ЕС за земята? Плашат с дядо Торбалан!

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров установи, че гласуването на мораториума за продажба на земята ни на чужденци е победа не само за партията му, но най-вече за България и ще вдигне малко реномето на парламента в очите на хората.

"Това е първото решение на "Атака" от три парламента насам, което е прието в чистия си вид и без поправки, изрази задоволството си националистът.

Той категорично обори предупреждението на парламентарния шеф Михаил Миков, че ще има санкции срещу страната ни.

"Няма опасност от наказателна процедура срещу България, няма текст, по който да бъде изключвана държава от съюза.

Напротив, вместо да обясним на Брюксел защо се налага мораториум, ние започваме сега един друг да се плашим с дядо Торбалан.

По-добре да помислим оттук-нататък какви законодателни мерки ще приеме правителството и да сме сигурни, че забраната ще бъде спряна от 1 януари 2014.

Не виждам какви санкции ни заплашват от ЕС, просто си отстояваме нашето, категоричен бе Волен Сидеров.

В коментар на намерението на ДПС да сезират КС, лидерът на националистите каза, че това е тяхно право, ако съберат подписите: 

„Какво показват с това – че искат мораториумът да падне и да се продава земя на чужденци?”, попита той.

Видео от Тук













Ива Капкова



Пенсионните фондове с повече пари от такси, вместо от осигуровки

През миналата година брутните постъпления от осигуровки на пенсионните фондове - 836.3 млн. лв., са по-малко, отколкото през 2011 г., когато са внесени 837.7 млн. лв.

Чие е Охридско-дебърското въстание?

Един забравен бунт отпреди 100 години предизвика поредните българо-македонски обвинения на тема история. Кои са били участниците в Охридско-дебърското въстание и защо са излезли на своята предварително обречена битка? Два месеца след края на Балканската война в Дебърско, Стружко и Охридско избухва въстание срещу Букурещкия договор. Тое потушено след четиридневни сражения със сръбската войска. По повод 100-годишнината от събитието в Струга се проведе научен форум, в рамките на който историци от Косово, Албания и България се опитаха на възстановят историческата истина. Техни македонски колеги публично огласиха недоволството си, че не са били поканени за участие. Според македонските медии, българските и албанските историци интерпретират въстанието като бунт на българи и албанци, и...

20% данък върху печалби от хазарт

С данък от 20% да се облага разликата между приходите от залози и изплатените печалби от страна на организаторите на хазарт, ще предложат депутати от управляващото мнозинство, научи "Стандарт".

В момента данъкът е 15%, но върху всички събрани приходи от залози. Това е една от причината да няма голям интерес за получаване на лиценз за организиране на хазарт в интернет. Лиценз за онлайн хазарт е даден само на едно дружество - efbet.com, регистрирано в Малта, каза председателят на Държавната комисията за хазарт Огнемир Митев. Документи са подали още две - българска и "световно известна компания", допълни той. Затова депутати ще предложат да се облага разликата между приходи и изплатени печалби, но данъкът да бъде 20% - двойно по-голям от корпоративния данък, който е 10%. Готвят се промени, които ще накарат компаниите, предлагащи онлайн хазарт, да се лицензират, потвърди и председателят на ДКХ Огнемир Митев. Той намекна, че те ще станат факт до края на годината и ще бъдат обсъдени с бюджета за 2014 г. и данъчните промени. "Вярно е, че на пръв поглед изглежда, че даваме прекалено много отстъпки, но така казината ще развиват по-добре своята дейност и ще плащат повече данъци", каза Митев. Хазартът носи приходи от 125 млн. лв. годишно в хазната и има още потенциал за развитие, допълни той.

Предвижда се да бъдат намалени и санкциите, които не отговарят на извършеното нарушение. Обсъжда се и идеята само една организация да следи дейността на хазартните сайтове. В момента три организации контролират сайтовете, а по-добре ще бъде сървърите да бъдат свързани само с една - Националната агенция за приходите (НАП). Досега 140 сайта без лиценз са вкарани в "черния" списък. Достъпът до тях е блокиран, но повечето сайтове публикуват линкове, които дават възможност филтрите да се прескочат и потребителите спокойно да залагат. В някои държави в "черните" списъци има по 200-300 сайта. Сървъри за онлайн хазарт се разполагат в страни като Северна Корея и Китай и това прави трудно проследяването им от властите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Йова Апостолова


Плеймейтката остава в НЕК, натопил я фантом

Еротичен скандал вдигна във въздуха Националната електрическа компания (НЕК). Цял ден във вторник  енергетиците коментираха дългокраката чиновничка, която се оказа момиче от кориците на "Плейбой" и участничка в конкурса "Мис Плеймейт" през 2006 г. Клюката тръгна ден по-рано, след като в медиите се появи информация от дългогодишна служителка, че голо момиче без необходимото образование заема престижна длъжност в НЕК и получава 3000 лева заплата. Ден по-късно се оказа, че такава служителка не съществува.


Кой от нас е "Елена Миланова"? Този въпрос от вторник кара служителите на НЕК да се гледат с подозрение един друг. Ден преди това "Миланова" коментира в нета назначението на еротичен модел за служител на дружеството и в добавка постна снимки на плеймейтката. "В структурите на компанията не работи човек с такова име", заявиха обаче за "Стандарт" от дружеството.
Въпреки еротичния скандал, в който забърка компанията, младата Бончева няма да бъде уволнявана. От дружеството коментираха, че ръководството няма да предприема действия срещу нея, тъй като фотосесията е от 2006 г., а момичето работи в НЕК едва от около седмица. С това, че някога се снимала за еротично списание, тя

по никакъв начин не е нарушила закона

заявиха от там. Освен това Бончева прави добро впечатление на старателен служител, който си разбира от работата, коментират още от НЕК. Според данните, с които разполага дружеството, момичето в момента учи инженерна логистика в Технически университет - София и е в III курс. Средното си образование е получила в техникум.
Блондинката Елена Бончева, която на 24 г., прави зашеметяваща фотосесия за априлския брой на бг изданието на "Плейбой" през 2006 г., едва ли е очаквала, че седем години по-късно снимките й ще застрашат добре платената й работа като експерт в дирекция "Обществени поръчки" в Националната електрическа компания. Нейни познати твърдят, че се е уредила на работата чрез многобройните си контакти с високопоставени хора и не се е явявала на конкурс. От компанията казват, че тя не взема 3000 лева, но отказват да съобщят точната сума на трудовото възнаграждение на Бончева. Неофициално в коридорите на НЕК се говори, че един от шефовете в дирекцията лично я взел под крилото си. А колеги се шегуват, че от ръководството са мислели

да я използват като "голо оръжие"

- със сексапил и чар да преговаря по обществените поръчки.

Елена Бончева предпочете да се скрие днес от медиите. "Стандарт" обаче успя да открие адреса на бутика, който е собственост на плеймейтката. Ателие "Авоар" се намира в луксозен апартамент в столичния кв. "Иван Вазов". В него се продават дизайнерски булчински и официални рокли. Бончева е и представител за България на италианската компания за екопродукти "Никпан". Близки до нея твърдят, че бизнесначинанията й не се развивали достатъчно добре, което станало причина моделката да потърси стабилна държавна служба. Красавицата е добре известна още от най-ранните си години в родния Нови пазар. Още

от ученичка се изявява на модния подиум

Работи като продавачка в голяма верига за продажба на мобилни телефони първоначално в Шумен, а после и в Бургас, където се установява трайно, разказаха нейни познати. Изявява се като модел от морския град и кариерата й тръгва шеметно. Първата си фотосесия прави през април 2006 г., тъкмо навършила 24 г. Заснета е от известния фотограф Васил Къркеланов в билярд клуб. Две години по-късно красивата Елена се появява и в FHM с кадри на Велислава Каймаканова. Независимо от обещаващата кариера на модел, Елена продължава развитието си в друга посока. Първоначално се насочва към правото. Регистрира се като бизнес консултант в Бургас по спомагателни дейности по застраховане и осигуряване чрез самостоятелни фондове през 2008 г. По-късно се преориентира към Техническия университет и се мести в столицата.


















Кристиян Костурков


Apple пусна най-тънкия си таблет iPad Air и iPad Mini с ретина дисплей

iPad

Apple пусна новия си таблет iPad Air, който е с 20% по-тънък от предишната версия.

24,6-сантиметровият компютър е с дебелина 7.5 мм и тегло 569 грама.

Той използва същия чип A7, като и iPhone 5S. Таблетът ще разполага с 5МР iSight камера, Full HD камера на предния панел, два микрофона. Батерията ще осигурява 10 часа работа с едно зареждане. Таблетът ще стува $499 за 16GB версия с WiFi, но няма да се предлага сензор за пръстови отпечатъци.

Компанията анонсира и нова версия на своя iPad Mini с ретина дисплей.

20-сантиметровият му екран е обновен, с резолюция от 2048х1536 пиксела.

Новият iPad mini също ще използва процесор А7. Таблетът ще струва $399, като първото поколение ще се продава срещу $100 по-малко. Продажбите ще започнат през ноември.

Amazon и Google вече анонсираха малките си таблети – the Kindle Fire HDX и Nexus 7 – с подобни дисплеи.

Статията "Apple пусна най-тънкия си таблет iPad Air и iPad Mini с ретина дисплей" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Apple превзема всички монитори в дома ви

Очевидно от технологичния гигант Apple имат намерение да превземе всички възможни монтитори в дома на почитателите си.

Компанията вероятно ще започне да продава Ultra HD телевизори с размери между 55 и 65 инча в края на следващата година, пише агенция "Блумбърг", позовавайки се на информация на японската компания Advanced Research.

Идеята била на покойния съосновател на Apple Стив Джобс.

Непосредствено преди смъртта си, че е открил начин да създаде лесен за управление телевизор, който безжично да се синхронизира с другите устройства на компанията.

На 29 май изпълнителният директор Тим Куук обяви, че телевизорите са важна за Apple област в опита на компанията да надгради над успеха на компютрите Mac, iPhone и iPad.

Научете повече за бъдещия телевизионен проект на Apple при Econ.bg.


Новият екипаж на МКС ще посрещне Нова година 16 пъти

Новият екипаж на Международната космическа станция – японецът Коити Ваката, американецът Рик Мастракио и руснакът Михаил Тюрин – ще посрещнат Новата 2014 година цели 16 пъти.

"Ще можем да посрещнем Новата година на орбита 16 пъти – така е устроена природата. Което е характерно, космонавтите "влитат" в Новата година в един часови пояс, след това "излитат" от него и така 16 пъти поред. На Земята това е невъзможно", казва Тюрин, цитиран от РИА Новости.

Той отбелязва, че към Нова година ще бъдат готови и подаръците, но какви точно, няма да казва, за да не разваля изненадата.

Стартът на "Союз ТМА-11М" с новия екипаж е планиран за 7 ноември от космодрума Байконур, а продължителността на експедицията ще бъде 190 дни. Особеност на този полет ще бъде доставянето на МКС на олимпийския факел, който на 9 ноември ще бъде изнесен в Открития космос.















iNews.bg


Бюджетът на ЕК беше увеличен

Причината: ЕС събрал по-малко мита от планираното

    


Борусия превзе Лондон

В изключително стойностен двубой на "Емирейтс" Борусия Дортмунд излъга по впечатляващ начин Арсенал и стигна до много важна победа с 1:2 срещу лидера в групата. Това е и трета поредна загуба на лондончани у дома от немски противник.

Първа кръв в мача пуснаха домакините, като Рамзи сбърка фатално, а Мъхитарян отбеляза за 1:0 в 13'. Четири минути преди края на полувремето обаче грешка в защитата позволи на Жиру да се разпише за 1:1.

През втората част Арсенал натисна сериозно и дори Касорла нацели гредата, но защитата сбърка фатално и след центриране на Гроскройц в 81' Левандовски беше оставен абсолютно непокрит за 1:2.

Победата на Борусия, както и успеха на Наполи срещу Марсилия, направиха нещата много интересни в групата, след като трите фаворита - Арсенал, Дортмунд и Наполи, са с по 6 точки и се очаква жестока битка межди двата тима до края на борбата в групата.

Повече подробности за мача Арсенал - Борусия четете в Sporta.bg


Милан и Барселона извъртяха реми на "Сан Сиро"

Милан и Барселона не излъчиха победител в супердербито на Шампионската лига тази вечер.

 

На стадион "Сан Сиро" в Милано двата тима направиха равенство 1:1 в двубой, който се отличи с добър футбол, особено през първата част и още няколко отлични възможности за гол.

 

Милан започна срещата по-добре и доминираше на терена през първите две минути, когато откри резултата чрез Робиньо. "Росонерите" още веднъж опънаха мрежата зад Виктор Валдес в началото на срещата, но попадението на Съли Мунтари бе отменено заради засада.

 

През по-голямата част на битката обаче Барселона бе тимът, който имаше инициативата и атакуваше по-напористо. Още в 23-та минута каталунците изравниха след великоепно изпълнение на завърналия се в игра Лионел Меси, но до края на срещата така и не стигнаха до второ попадение.

 

Милан също имаше възможности да се поздрави с успех, като най-сериозното положение за гол през второто полувреме пропиля Робиньо и в крайна сметка точките бяха разделени.

 

Това бе четвърто равенство в последните десет мача между двата тима, в които гранда от Милано обаче има само една победа, постигната на осминафиналите през миналата година.

 

Така двата тима запазиха позициите си в група Н. Барселона е на първо място със седем точки, а Милан вече има пет пункта и заема второ място.

 

В другия двубой от групата Селтик победи Аякс с 2:1 и измести холандците от третото място в групата .

 

Повече подробности за двубоя Милан - Барселона четете в Sporta.bg

























Божидар Азманов

ЕС избегна шътдауна

Новата дупка в европейските финанси се дължи

Няма съвпадение на ДНК-то на малката Мария в базата данни на Интерпол

Няма ДНК профил в базата данни на Интерпол, който да отговаря на този на малката Мария, открита в ромски катун в Гърция. Гръцките власти поискаха помощ от Интерпол, за да установят произхода на момиченцето. Идентификацията на детето трябва да стане по ДНК профил, на възраст от 4 до 6 години. Жълтата бюлетина на световната полицейска организация бе изпратена до всички страни-членки, сред които е и България.Гръцката полиция обяви, че разследва версията, че русото момиче е жертва на престъпна група за незаконни осиновявания през България. Според полицейски източници детето се е озовало в ромското семейство в лагера край гръцкия град Фарсала, след като властите се заели да разбият мрежа, замесена в нелегални осиновявания през България в периода 2008- 2010 година. Възможно е детето да е било...

Продължава делото срещу Алексей Петров

Софийски градски съд (СГС) ще заседава по делото срещу Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов, Цеко Йорданов по чл. 321, 321а от Наказателния кодекс. Делото ще се гледа от 29 състав от 9.30 часа. На последното заседание на 14 октомври присъстваха всички обвиняеми и техните адвокати. Бяха разпитани шест свидетели. Обвиненията срещу подсъдимите са за образуване или ръководене на организирана престъпна група, както и за участие в ръководството на организация или група, която чрез използване на сила или внушаване на страх сключва сделки или извлича облаги.

Спорове и дискусии сред лекарите да спешната помощ

Проблемите в здравната система вкараха за пореден път в разгорещен спор лекарите. Едните са от спешната помощ, а другите - джипитата. Идеята личните лекари да дежурят с линейките на Спешна помощ създаде конфликт в гилдията. Това е експлоатация, здравните осигуровки отиват към НЗОК. Държавата осигурява спешната помощ на населението. Трябва да се разпише какво точно е спешно, за да не ходят линейките за болки в кръста. Това е работа на държавата и парламентарната комисия. Да се създаде модел удобен за София. Искат 24 часа да сме на разположение, да се явим и даваме помощ, която не се плаща - от инфаркт до температура, как да стане това, попита д-р Любомир Киров председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Разбрах, че ще ни качат на линейките и като шофьори, пошегува се той пред...

Физическата активност повишава успеха

Редовните физически упражнения повишават успеха на тийнейджърите в училище, особено на момичетата, съобщи  британският „Журнал за спортна медицина“.

Джозефин Бут от университета Дънди (Великобритания) е анализирала начина на живот и успеха в училище на близо 5000 деца, родени във Великобритания през 1991-1992 година.

Когато децата са били на 11 години, изследователите са измерили физическата им активност в продължение на 3-7 дни с помощта на акселерометър. Данните са показали, че средно момчетата отделят 29 минути за спорт, а момичетата - 18 минути дневно.

Това е доста по-малко от необходимия им час физическа активност, отбелязват учените.

Бут и колегите й са отчели и други фактори, като теглото при раждането и в момента на изследването, възрастта на майката, социални и икономически фактори и т.н.
След това изследователите са оценили успеха на младежите по английски, математика и естествени науки на възраст 11, 13 и 15-16 години.

Резултатите са показали, че на всяка възраст тийнейджърите са повишавали толкова повече успеха си, колкото повече са спортували. Особено вярно е било това за момичетата.

Учените предполагат, че физическите упражнения влияят по различен начин на мозъка на представителите на различните поколения.

 





















БТА    

Расте износът на кафе от латиноамериканския север

Износът на кафе от петте страни от Централна Америка, както и от Колумбия, Мексико, Перу и Доминиканската република се е увеличил с 4,47% в сравнение с реколтата, обяви във вторник една от главните компании в сектора, цитирана от АФП.

Търсенето на мотори в САЩ докара високи печалби за Harley-Davidson

Добрите резултати компанията дължи и на рекламата, насочена към жените и младите хора

    


Връщаме стрелките с час назад в неделя

На 27 октомври /неделя/в 4.00 часа сутринта местим стрелките на часовника с един час назад, за да преминем към зимното часово време. То ще продължи до последната неделя на март, когато пък ще преместим часовниците с един час напред.

Откриха как атмосферата на Марс се е превърнала в камък

Учени от Центъра за изследване на околната среда на университетите на Глазгоу и Единбург, университета на Глазгоу и Националния природонаучен музей в Лондон са открили как Марс е изгубил ранната си богата на въглероден диоксид атмосфера, за да се превърне в студената и суха планета, която познаваме днес, съобщава пресслужбата на учебното заведение.

Изследването, публикувано в научното издание "Нейчър къмюникейшънс", предлага първото пряко марсианско доказателство за процес, който понастоящем отстранява въглеродния диоксид от земната атмосфера, противодействайки на климатичните промени.

Всепризнато е, че натрупването на въглероден диоксид в атмосферата на Земята допринася за глобалното затопляне. Загубата на въглероден диоксид от марсианската атмосфера преди около 4000 милиона години вероятно е допринесла за охлаждането на планетата.

Разбирането за това как въглеродният диоксид е изчезнал от атмосферата на Червената планета може да доведе до нови начини за ограничаване на парниковите газове в земната атмосфера.

Публикацията в "Нейчър къмюникейшънс" описва анализ на марсиански метеорит, известен като Лафайет. Той се е образувал от разтопена скала преди около 1300 милиона години и е изхвърлен от повърхността на Марс от мощен сблъсък преди 11 милиона години. От откриването му през 1931 г. в Индиана, САЩ, Лафайет се изследва от учени от цял свят.

Настоящото изследване е съсредоточено върху богат на въглерод минерал, известен като сидерит. Въпреки че и преди е намиран в метеорита Лафайет, сегашният екип е установил, че сидеритът се е образувал при процес, при който вода и въглероден диоксид от марсианската атмосфера са реагирали със скали, съдържащи минерала оливин.

При тези реакции са се формирали сидеритни кристали, заменяйки оливина, като по този начин атмосферният въглероден диоксид е уловен и съхранен завинаги в скалата.

Метеоритът Лафайет предлага пряко доказателство за складирането на въглероден диоксид в сравнително скорошната история на Марс - около преди 1300 милиона години. Имайки предвид, че всички необходими за процеса съставки са били налични в ранната история на планетата под формата на оливин, тази реакция може да обясни как въглеродният диоксид е изчезнал от атмосферата й, променяйки климата й от топъл, влажен и благоприятен за живот в студен, сух и враждебен.

Този процес се случва по естествен път и на Земята и е във фокуса на изследвания, търсещи начини за перманентното "заключване" на отделяния от електроцентралите въглероден диоксид.

"Някога Марс е имал плътна атмосфера, богата на вода и въглероден диоксид, така че процесът на карбонация може да помогне за разрешаването на загадката защо марсианският климат се е влошил преди около 4000 милиона години. Откритието е значимо не само защото ще помогне на специалистите в бъдещото изучаване на Марс, но и ще ни разкрие нови насоки в опитите да ограничим натрупването на въглероден диоксид в земната атмосфера и да противодействаме на климатичните промени", казва ръководителят на изследователския екип Тим Томкинсън.

БТА    

Банките съкращават 3500 работни места

Съкращенията са под формата на доброволно напускане и трябва да станат факт до края на 2013

прочети повече

Напрежение сред лекарите заради спешната помощ

Проблемите в здравната система вкараха за пореден път в разгорещен спор лекарите. Едните са от спешната помощ, а другите – джипитата. Идеята личните лекари да дежурят с линейките на Спешна помощ създаде конфликт в гилдията.

Това е експлоатация, здравните осигуровки отиват към НЗОК. Държавата осигурява спешната помощ на населението. Трябва да се разпише какво точно е спешно, за да не ходят линейките за болки в кръста. Това е работа на държавата и парламентарната комисия.  Искат 24 часа да сме на разположение, да се явим и даваме помощ, която не се плаща – от инфаркт до температура, как да стане това, попита д-р Любомир Киров председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари, цитира Kross.bg. На същото мнение са и от Спешната помощ.

Трябва да се разпишат правила и да се категоризират дейностите. Да имаме мобилна неотложна помощ. Категоризация е световна практика – код червено, жълто и зелено, още при повикването. Има сериозен кадрови недостиг, казаха от Спешната помощ.

В събота те правят събор, за да търсят най-ефективния модел за спешната помощ в България.

 

 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване