Русия смекчи обвиненията срещу активистите на "Грийнпийс"

Следственият комитет на Руската Федерация преквалифицира предявените обвинения срещу арестувания екипаж на кораба "Арктик Сънрайз" на "Грийнпийс" от пиратство в хулиганство. Това съобщиха руските агенции в сряда, цитирайки официалния представител на комитета Владимир Маркин.   Така задържаните от месец 30 активисти са заплашени с наказание от седем до осем години затвор, докато по предишното обвинение в пиратство ги грозеше присъда до 15 години.   За намерението да се променят обвиненията от страна на Главната прокуратура заяви ръководителят на президентския съвет за правата на човека Михаил Федотов, който отбеляза, нефтената платформа на "Газпром", на която екозащитниците се опитаха да се качат, не представлява плавателен съд посмисъла на морското право и не е имало умисъл сред активистите да завладеят сондата.   Трийсетте обвиняеми, от които 26-ма са чужденци, се намират в мурманския следствен изолатор от 19 септември и протести срещу тяхното задържане има в редица държави. Последната такава проява с искане те да бъдат освободени бе миналата събота.

Д.Вълчев: Това, което вчера стана, е проява на лошо съчетание между глупост, популизъм и некомпетентност

Вчерашното решение на Народното събрание, с което бе наложен мораториум върху продажбата на земеделски земи, няма никаква юридическа стойност, защото не може парламентът, дори и със закон да отмени разпоредба в международен договор, по който България е страна и който има по-голяма правна сила от закон. Този коментар направи за Дарик Даниел Вълчев, юристът и бивш вицепремиер. Днес представи поредния брой на „Юридически барометър”, Гражданската инициатива за периодично наблюдение, анализ и оценка на законодателството и правния ред в България. Тем...

Неочаквано! Гълъбин Боевски кацна в София (видео)

Неочаквано Гълъбин Боевски кацна на Летище София. 

От БНТ съобщиха, че вероятно е пуснат предсрочно.

Днес в 14 часа Гълъбин Боевски се прибра в България с полет от Париж. 

Преди две години Боевски беше арестуван на летището в бразилския град Сао Паулу с 9 кг кокаин. По-късно той беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор. През 2012 година в Неочаквано Гълъбин Боевски кацна на Летище София. От БНТ съобщиха, че вероятно е пуснат предсрочно. Днес в 14 часа Гълъбин Боевски се прибра в България с полет от Париж. Преди две години Боевски беше арестуван на летището в бразилския град Сао Паулу с 9 кг кокаин. По-късно той беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор. През 2012 година в

Гълъбин Боевски се прибра в България

Неочаквано Гълъбин Боевски кацна на Летище София. 
От БНТ съобщиха, че вероятно е пуснат предсрочно.
Днес в 14 часа Гълъбин Боевски се прибра в България с полет от Париж. 
Преди две години Боевски беше арестуван на летището в бразилския град Сао Паулу с 9 кг кокаин. По-късно той беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор. През 2012 година Неочаквано Гълъбин Боевски кацна на Летище София. От БНТ съобщиха, че вероятно е пуснат предсрочно. Днес в 14 часа Гълъбин Боевски се прибра в България с полет от Париж. Преди две години Боевски беше арестуван на летището в бразилския град Сао Паулу с 9 кг кокаин. По-късно той беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор. През 2012 година

Рекорд - депутатско решение със 7 абсурда

Бих предложил на председателя на Народното събрание повече да не свиква извънредни заседания на парламента.
Защото се оказа, че колкото едно заседание е по-извънредно, толкова повече депутатите 
извънредно
оглупяват
Както се случи и във вторник. Подозрително оставам с впечатлението, че по този начин народните представители си отмъщават на Миков Бих предложил на председателя на Народното събрание повече да не свиква извънредни заседания на парламента. Защото се оказа, че колкото едно заседание е по-извънредно, толкова повече депутатите извънредно оглупяват Както се случи и във вторник. Подозрително оставам с впечатлението, че по този начин народните представители си отмъщават на Миков

Меркел пита Обама подслушван ли е телефонът й

"САЩ не са следили и няма да следят комуникациите на канцлерката",

    


По-голям брой пациенти с вирусни инфекции

Броят на пациентите с вирусни инфекции през последните няколко седмици се е  увеличил. Въпреки това не може да се говори за бум на заболели, уточняват медиците.

Сред рисковите групи са хората с хронични заболявания. Вирусът може да доведе до усложнения като бронхопневмония.

По-голям брой пациенти, отчитат и педиатрите. Сред най- честите пациенти били деца на възраст до 7 години.

Повечето от тях се оплаквали от хрема и кашлица, по-рядко от чревни вирусни инфекции, разказаха още докторите.

 

Очакват се щамовете “Виктория” и “Калифорния” да върлуват през следващите месеци.

 

Репортаж гледайте в новините

Анжелина Янева

 

Българинът сложи на влог нови 172 млн. лв. за година

Домакинствата и предприятията продължават да спестяват усилено в банките за сметка на ниската кредитна активност. Депозитите на населението и нетърговските организации, обслужващи домакинствата, са нараснали със 172 млн. лв. през септември 2013 г., спрямо заделените средства в размер на 203 млн. лв. за същия месец на миналата година, показват изчисления на Investor.bg на база данните на Българска народна банка (БНБ)

Данов готви немска наредба за обществените поръчки

Магистралите у нас - по-скъпи от тези в Германия

    


Променят цените на винетките за камиони и автобуси

/КРОСС/  Промяна в цените на дневните винетките за тирове и автобуси, предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, одобрени от правителството на днешното му заседание. В момента цената на задължителния стикер за превозни средства над 12 тона е 20 лева, а за леките автомобили няма дневни винетки.  Размерът на новата такса ще бъде обвързан със съответната категория и подкатегория на превозното средство. Сумата за винетката не трябва да надвишава 2 процента от размера на годишната за съответната категория, за седмичната таванът е 5 процента, а за месечната - до 10 на сто.  В момента най-скъпите винетки са за тирове от категория І над 12 тона, отговарящи на стандартите Евро 0, 1 и 2, за които годишната такса е 1300 лв., месечната - 130 лв., а седмичната 65 лв. За тях ще има повишение на дневния стикер, който ще стане от 20 на 26 лв., ако разбира се правителството остави в действие за догодина настоящата тарифа за годишната винетка. Цената на дневната винетка за същата категория камиони, но със стандарти Евро 3. 4 и 5, ще може да се запази 20 лв. Годишната такса за тях сега е 1000 лв., месечната и седмичната съответно 100 лв. и 50 лв.При оставяне в сила на сегашните цени ще поевтинеят дневните винетки за автомобили от категория ІІ, в която влизат камиони под 12 тона и автобуси за пътнически превози. В момента за трите по-замърсяващи околната среда вида камиони плащат годишна такса от 684 лв., месечна - 68 лв., и седмична - 34 лв

Цар Киро плаши Катуница с прокурор

Цяла папка с документи по случая „Катуница” ще внесе в понеделник Кирил Рашков в пловдивската прокуратура. Това обяви самият той вчера от дома си в Пловдив, където беше открит от „Монитор”.

Миков за мораториума: Решението е нищожно, няма нужда да се сезира КС

Парламентът гласува според популизма, който е ширеща се платформа у нас. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ председателят на Народното събрание Михаил Миков по повод мораториума за продажба на земя на чужденци. "За" гласуваха не само "Атака", а и ГЕРБ, които са толкова европейски настроени, добави той.

"Лукойл Академик" загуби и от "Химки" в Еврокъп


Българският шампион "Лукойл Академик" претърпя домакинско поражение от "Химки" със 79:85 и остава без победа след втория кръг от груповата фаза на Еврокъп.

Руските баскетболисти демонстрираха повече желание за игра и заслужено стигнаха до първия си успех в надпреварата.

Гостите разчитаха основно на безупречната си стрелба и имаха предимство в големи периоди от срещата, въпреки че "студентите" няколко пъти успяваха да изравнят.

Българите дори два пъти повеждаха в...

Прокуратурата преценява има ли основания да иска свалянето на имунитета на Станишев

Главният прокурор Сотир Цацаров ще изиска становище от наблюдаващия прокурор по делото срещу лидера на БСП Сергей Станишев, за да прецени дали има основания за отправяне на искане до Народното събрание за снемане на имунитета на Станишев. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 Главният прокурор Сотир Цацаров ще изиска становище от наблюдаващия прокурор по делото срещу лидера на БСП Сергей Станишев, за да прецени дали има основания за отправяне на искане до Народното събрание за снемане на имунитета на Станишев. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите от емисията в 19 часа:

- Президентът е готов да сезира Конституционния съд, когато има смисъл и когато има ясна и категорична причина да го направи.

- Икономическата комисия в Народното събрание прие на първо четене предложението на БСП за промени в Закона за здравето, свързани с пушенето на публични места.

- Поддали...

3 по 1,8% - параметрите в бюджета (Обзор)

3 х 1,8% са ключовите параметри в бюджета за 2014 г. Толкова са заложените инфлация, ръст на икономиката и дефицит, стана ясно вчера, след като финансовото министерство публикува на сайта си проекта. 
В него е заложен и ръст на доходите. 340 лв. става минимална заплата от 1 януари 2014 г. Минималната пенсия ще стигне до 154,50 лв., но от 1 юли 3 х 1,8% са ключовите параметри в бюджета за 2014 г. Толкова са заложените инфлация, ръст на икономиката и дефицит, стана ясно вчера, след като финансовото министерство публикува на сайта си проекта. В него е заложен и ръст на доходите. 340 лв. става минимална заплата от 1 януари 2014 г. Минималната пенсия ще стигне до 154,50 лв., но от 1 юли

193 болници ни лекуват некачествено

Всяка втора болница у нас лекува лошо, няма специалисти и приема малко пациенти. Това става ясно от проучване на Световната банка.

Новият стадион на Ботев мина кота "0"

Реконструкцията на стадион "Христо Ботев" върви с пълна сила, след като новия стадион на канарчетата вече започна да се издига над кота нула.

СНИМКИ: Лукойл изпусна златен шанс срещу Химки, регистрира втора загуба

Шампионът на България Лукойл Академик допусна втора загуба във втория по сила европейски клубен турнир по баскетбол Еврокъп. „Студентите“ претърпяха поражение в София от руския Химки със 79:85 точки в мач от груповата фаза на клубната надпревара. Лукойл игра много слабо в защита и неорганизирано в нападение. Малката разлика, която успяваше да поддържа почти до самия край, се дължеше по-скоро на индивидуални изяви на „студентите“, отколкото на отборна игра. Всичко се реши в началото на последната четвърт, когато Химки се откъсна в резултата, и А...

Британският принц Джордж кръстен от седем покровители

Британският принц Джордж бе кръстен в сряда в църковна служба, като на скромната частна церемония след службата бяха поканени само 21 гости, предадоха световните агенции. Синът на принц Уилям и Кейт Мидълтън, който е третият поред наследник на кралската корона, бе посветен във вярата от Кентърберийския архиепископ Джъстин Уелби. Това стана в присъствието само на най-близките роднини в кралския параклис на двореца от ХVІ век "Сейнт Джеймс" в центъра на Лондон. Принц Джордж Александър Луи, който бе роден на 22 юли, има седем кръстника, които са приятели на родителите му. Церемонията продължи 45 минути, към нея се присъединиха кралицата Елизабет ІІ, съпругът й принц Филип, бащата на Уилям – принц Чарлз и съпругата му Камила, родителите на Кейт – Майкъл и Керъл Мидълтън, братът на Уилям – Хари, и сестрата на Кейт – Пипа. При посвещението му във вярата принц Джордж бе поръсен с вода от река Йордан. В стилен костюм на Алекзандър МакКуин и шапка на Джейн Тейлър Кейт изнесе на ръце новопокръстения принц, облечен в дълга кремава роба, която е реплика на изработена през 1841 г. дреха за кръщенето на най-голямата дъщеря на кралица Виктория. След това гостите се отправиха на чаено тържество, домакинствано от принца на Уелс в Клерънси Хаус. Кръстници на бъдещия монарх станаха Емилия Жардин-Питърсън - приятелка на Кейт от училище, Уилям ван Кутсем - приятел от детството на принц Уилям, Оливър Бейкър, който следва заедно с двойката в университета "Сейнт Андрюс", Джулия Самюел - близка приятелка на покойната майка на Уилям принцеса Даяна, Джейми Лоутър-Пинкертън - бивш личен секретар на Уилям и Кейт, Ърл Гросвендор - син на херцога на Уестминстър. Единственият представител на кралската фамилия сред кръстниците е братовчедката на Уилям Зара Тиндал, която е съпруга на бившия британски ръгбист Майк Тиндъл. Семейни снимки след кръщенето ще бъдат направени от фотографа Джейсън Бел и ще повтарят направените през 1894 г. на бъдещия крал Едуард VIII с баща му Джордж Э, дядо му Едуард VІІ и кралица Виктория. Очаква се тези снимки да бъдат публикувани с четвъртък сутринта.

Прокуратурата преценява основанията да иска сваляне имунитета на Станишев

Главният прокурор Сотир Цацаров ще изиска становище от наблюдаващия прокурор по делото срещу лидера на БСП Сергей Станишев, за да прецени дали има основания за отправяне на искане до Народното събрание за снемане на имунитета на Станишев. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 Главният прокурор Сотир Цацаров ще изиска становище от наблюдаващия прокурор по делото срещу лидера на БСП Сергей Станишев, за да прецени дали има основания за отправяне на искане до Народното събрание за снемане на имунитета на Станишев. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50

Рутинна победа за Григор Димитров на старта в Базел

В първия си мач след триумфа си в Стокхолм, първата ракета на България при мъжете Григор Димитров записа победа срещу чешкия ветеран Радек Щепанек. Българинът спечели с 2:0 сета (6:3, 6:3) на старта на престижния турнир от серията 500 на ATP в Базел. Срещата започна отлично за Григор, който проби още в първия гейм след хубав минаващ форхенд и след като Щепанек поведе с 30:0, но не спечели повече и точка. Денят се познава от сутринта – и това начало даде още повече увереност на нашето момче, а чешкият ветеран помагаше максимално с грешките си. Логично Григор затвърди пробива без да даде и точка, а след това проби отново, след двойна грешка на Щепанек при 15:40, а след това отново спечели гейм на 15 за преднина от 4:0 гейма. Едва при това голямо изоставане Щепанек успя да спечели гей...

Лято в Благоевград - термометърът показа 26°

Днес най-високата измерена максимална температура в страната е била 26 градуса в Благоевград. Това съобщи Фокус, позовавайки се на данните на Националния институт по метеорология и хидрология - НИМХ при БАН. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева  Максималната температура във Велико Търново, Свищов ... Днес най-високата измерена максимална температура в страната е била 26 градуса в Благоевград. Това съобщи Фокус, позовавайки се на данните на Националния институт по метеорология и хидрология - НИМХ при БАН. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева Максималната температура във Велико Търново, Свищов ...

980 лв. максимална пенсия от юли 2016-а обещават управляващите юли

420 лева минимална работна заплата от януари 2016 г. и максимална пенсия от 980 лева от юли същата година - това прогнозират управляващите в средносрочната прогноза за бюджетната политика, която е приложена и към законопроекта за държавния бюджет за догодина. В средносрочната рамка се залага увеличение на минималната работна заплата и от 2015 г., както и на максималната пенсия и максималния осигурителен праг.Промени в данъчната политика не се предвиждат, нито в размера на осигурителните вноски.Ако средносрочната програма на кабинета се сбъдне, ...

Откриха най-голямата звезда във Вселената

/КРОСС/ Астрономи от Европейската южна обсерватория откриха най-голямата звезда във Вселената. Радиусът на небесното тяло е близо 1500 пъти по-голям от този на Слънцето. Звездата W26 е една от най-ярките, които са наблюдавани до момента. Тя се намира в съзвездието Олтар (Жертвеник),разположено на 16 000 светлинни години от Земята. Звездата се отнася към класа на т.нар. червени свръхгиганти и е в групата на масивните звезди, които отдавна привличат вниманието на астрономите. Според наблюденията на учените свръхгигантът се намира в последния етап от еволюцията си. Астрономите твърдят, че наблюдението на W26 ще помогне да се научи повече за последните дни на подобен род небесни тела. Според астрономите строежът на облака около звездата напомня на тази около останките от свръхновата SN 1987A. Тя се намира в галактиката спътник на Млечния път - Големия Магеланов облак.  

Представят Варна в Брюксел на 6 ноември

Филми, изложба и автошоу на българския автомобилен състезател и един от най-високите рали пилоти в историята на този спорт Тодор Славов, ще представят кандидатурата на Варна за европейска младежка столица в Брюксел. Това ще се случи на 6 ноември.

Мораториумът за земята е провал за членството ни в ЕС

Реформаторите: Когато министър е бламиран, си подава оставка

    


И унгарският държавен секретар се включи в дебата за мораториума

Проблемът, който България има с мораториума върху закупуването на земеделска земя, е сериозен и трябва да бъде решен. Това заяви унгарският държавен секретар на Министерството на външните работи Жолт Немет, след среща със зам.-министъра на вътрешните работи у нас Васил Маринов. Немет допълни, че Унгария вече е взела решение да прекрати мораториума в края на тази година. По думите му, ако чужд гражданин иска да стане собственик на обработвана земя, намираща се на територията на дадена страна, той трябва да отговаря на редица условия, като наприм...

От обучение по право в училище до разделение на прокуратурата на съдебна и изпълнителна

Да се въведе обучение по правна култура в училищата; да се направи сайт, в който да бъдат обявявани имената на всички магистрати, заради чиито актове България е била осъдена в Страсбург; да бъде основан Консултативен съвет за анализ на проблемите в съдебната система; да се раздели прокуратурата на две – една към съдебната система и една към изпълнителната власт. Това са само част от предложенията за подобряване на съдебната реформа, които десетки граждани направиха по време на дискусията "Ефективна и справедлива съдебна система", организирана от президента Росен Плевнелиев във Военния клуб в сряда. На събитието присъстваха и редица юристи, магистрати, представители на неправителствени организации и членове на протестни сдружения. Дискусията бе открита от държавния глава, който обяви, че "България е избрала да бъде демократична държава, член на ЕС и демокрацията се базира на три важни фундамента - системата на правораздаване, пазарната, а не олигархичната икономика, и медиите - обективни, а не зависими". Това са и трите теми, по които президентството инициира обществени дебати. "Вече никой не очаква да се появи поредният месия на бял кон..." "Вярвам, че в България вече никой не очаква да се появи поредният месия на бял кон, за да ни реши проблемите. Убеден съм, че правилният подход е да се посочват проблемите и стъпка по стъпка да се търсят техните решения и реализация в прозрачен процес и в диалогичност с всеки", заяви още Плевнелиев в началото на дискусията. След него думата взе националният омбудсман Константин Пенчев, който опонира на държавния глава, че промяната трябва да се извършва "без революция, постепенно". "Съмнявам се. Вече е доста късно, твърде много отлагахме, твърде много туморни образувания има по "снагата" на съдебната система. Трябва да режем много надълбоко", каза бившият председател на Върховния административен съд, пояснявайки, че нужда от ефективна, независима и прозрачна съдебна система имат политиците, бизнесът и най-вече гражданите. "Политиците, защото когато една съдебна система е твърде любезна с управляващите, тя е твърде нелюбезна с опозицията, а сме виждали "този филм" – как управляващи и опозиция се сменят. Бизнесът, защото когато една съдебна система е корумпирана, никога не знаеш кой ще плати повече от теб и ще спечели делото и най-вече хората, защото гражданите имаме нужда от ефективна, работеща, съдебна система, прозрачна, почтена", обобщи Пенчев. След него водещата дискусията Надя Обретенова пожела да даде думата на председателя на Съюза на юристите в България Владислав Славов, но рязко бе прекъсната от Николай Колев-Босия, който се възмути, че събитието се провежда по предварителен сценарий. След кратка разправия той все пак получи микрофон и ядосано запита държавния глава защо първите редове са били запазени за официалните лица при положение, че така се разединявали хората. Самият Колев седеше на първия ред, което обясни с факта, че собственоръчно накъсал листовете с надписи "запазено", които били поставени от служители на президентството. В крайна сметка той призова "по същество" да се спре с "фризирането на комунистически институции", тъй като това било "все едно да се облагороди сифилис". Съдебната реформа отдавна тъпче на едно място Според Владислав Славов пък съдебната реформа отдавна тъпче на едно място и през последните години дори се връща назад. Той препоръча съдебната власт да си върне независимостта, която частично й е била отнета през 2006 г., когато управлението на имуществото на Темида мина в ръцете на правосъдния министър. Като лош пример посочи и факта, че трета поредна година бюджетът за правосъдие не се увеличава, а настоящите управляващи дори искат да го намалят. Политическият лингвист Любима Иванова пък предложи да бъде изработен интернет сайт, в който да се качват имената на всички съдии, прокурори и следователи, заради които България е била осъдена в Европейския съд по правата на човека. Добави и че лично тя има 15 заведени дела в Страсбург, повечето от които за бавно правораздаване. В дискусията се намеси и собственичката на радио "К2" Илияна Беновска, която взе думата след кратък скандал с водещата Обретенова, вследствие на който гневно я запита колко пари е получила БНТ, за да предава на живо събитието. След като се успокои, Беновска изрази мнение, че Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да се структурира само от представители на съдебната власт без в него да участва правосъдният министър, който в момента има ролята на председателстващ съвета. Нов Консултативен съвет при президента Иво Божков от "Протестна мрежа" пък прочете дълго становище от името на съмишлениците си, за което помоли да бъде увеличено времето му за изказване от две минути, което предизвика леко недоволство сред присъстващите. Едно от основните му предложения бе президентът да сформира отделен Консултативен съвет, който да се занимава с анализ на проблемите в съдебната система. След него думата взе Добрин Стоянов, деен участник в протестите пред ВСС, който разпалено разказа за печалния си опит с родното правораздаване. В заключение той също настоя "всеки магистрат, издал незаконен акт, да носи персонална отговорност". Второкурсник от Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" пък го репликира, че основният проблем на съдебната ни система е ниската правна култура на българите. По тази причина студентът препоръча в програмата за средно образование да бъде включено обучение по "стабилна обща правна култура". Идеята му бе подкрепена от журналиста от сп. "Диалог" Даниела Горчева, която подчерта, че един от най-сериозните проблеми в тази сфера е фактът, че прокуратурата се подчинява на един-единствен човек – главния прокурор. "Съдът е единствената институция в съдебната система, която що годе действа", заключи тя, с което предизвика бурно негодувание в залата. Независим главен прокурор не означава независима прокуратура Тезата й бе развита от Христо Иванов от Института за правни инициативи, който допълни, че независимостта на държавното обвинение в момента се изчерпва с независимостта на неговия ръководител, докато редовите прокурори все още не разполагат с необходимата свобода за работа. Като сериозен проблем пред съдебната реформа той посочи и структурните проблеми във ВСС, който едновременно администрира съда, прокуратурата и следствието, но "не произвежда нито легитимност, нито доверие". Интерес сред аудиторията предизвика и идеята на адвокат Ася Манджукова, която коментира затруднения достъп на много граждани до правосъдие заради дължимите такси при подаване на искови молби и силно формализирания процес, който задължава хората винаги да ползват адвокат. Според нея чрез създаването на съд за малки съдебни искове (до 4000 лева – бел. ред.) би могъл значително да се улесни достъпът до справедливост на хората с по-нисък социален статус. Сред останалите предложения бяха и обичайните призиви магистратите да бъдат лишени от функционален имунитет, "да се избират директно от народа", както и да бъдат отзовавани от работа чрез подписки. "Защо не пуснахте Петното?.." Сподвижникът на известния с многократните си задържания по протестите Бисер Миланов-Петното Йордан Бонев, също се включи в дискусията, като използва случая, за да попита президента, защо Петното не бил допуснат до дебатите. "Защо не пуснахте Петното, щеше да ви каже всичко за съдебната система", каза Бонев, без да споменава за проблемите на приятеля си с правосъдието в Русе. "Президентът е готов да сезира винаги Конституционния съд и затова е тук - за да има чуваемост и, когато има причина и категорични аргументи, ще го направи. Готов съм да инициирам и промяна на Конституцията, но е важен подходът, защото основният закон не може да се променя на парче, но не изключвам тази възможност", заяви президентът Плевнелиев в края на дискусията, добавяйки, че е "лично задължен" на всички участници в нея. По думите му всички предложения ще бъдат разгледани от екипа му, който стриктно е слушал дебатите. След това всяка от идеите щяла да бъде публикувана в официалния сайт на президентството. Това бе втората от поредица дискусии под надслов "Диалог с гражданите". Първата бе по темата за пазарната икономика, а третата, която е планирана за края на ноември, ще бъде свързана с медийната свобода. _______________ Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Кръстиха принц Джордж с вода от река Йордан (галерия)

Синът на принц Уилям и съпругата му Катрин - принц Джордж бе кръстен с вода от река Йордан, където е бил кръстен Исус Христос. Церемонията бе в параклиса на двореца Синът на принц Уилям и съпругата му Катрин - принц Джордж бе кръстен с вода от река Йордан, където е бил кръстен Исус Христос. Церемонията бе в параклиса на двореца "Сейнт Джеймс", съобщи АП. Кръстникът на бебето е Кентърберийският архиепископ Джъстин Уелби. Частната церемония започна точно в 14 ч. по Гринуич или 17 ч. българско време. Пр

Прокурори се срещнаха с протестиращи в Омуртаг

Прокурор Мартин Александров от Омуртаг и окръжният прокурор на Търговище Драгомир Сяров проведоха днес среща с протестиращи заради безводието в града. Те заявиха, че прокуратурата се е самосезирала заради проблемите, като проверката ще обхване нарушения при ремонта на водопровода от Кипилово. Сигналите са за безстопанственост и нарушения на длъжностни лица от Община Омуртаг и „ВиК” при извършени ремонти на трасето през 2010 г., уточни прокурор Сяров. Ще бъде възобновено и прекратеното производство за допуснатите нарушения при изграждането на тр...

7 влъхви за кралското бебе

Най-известното бебе в света - британският принц Джордж, беше кръстено вчера в параклиса на двореца “Сейнт Джеймс” в Лондон от кентърбърийския архиепископ Джъстин Уелби. За разлика от други кралски бебета церемонията не се състоя в Бъкингам. Тя беше частна и само за около 120 души.
Кръстниците на 3-месечния кралски наследник, които бяха обявени Най-известното бебе в света - британският принц Джордж, беше кръстено вчера в параклиса на двореца “Сейнт Джеймс” в Лондон от кентърбърийския архиепископ Джъстин Уелби. За разлика от други кралски бебета церемонията не се състоя в Бъкингам. Тя беше частна и само за около 120 души. Кръстниците на 3-месечния кралски наследник, които бяха обявени

Връщаме дефектна стока в най-близкия магазин

Рекламацията на дефектни стоки вече няма да се прави само в магазина, от който продуктът е купен, а от всеки магазин от същата верига в град и на адрес, където на клиента му е удобно. Това е една от предвидените промени в Закона за потребителя, подготвени от икономическото министерство.

Динев съди Марешки

Собственикът на “Локомотив” (Пд) Константин Динев ще заведе дело за клевета и уронване на своето и на отбора име и достойнство срещу бившия финансов благодетел на клуба Веселин Марешки. Коко е бесен на твърденията на аптекарския бос , че го бил издържал и му плащал масрафа.
“Оказа се, че първият милион, който сега си искам обратно, е отишъл за пог Собственикът на “Локомотив” (Пд) Константин Динев ще заведе дело за клевета и уронване на своето и на отбора име и достойнство срещу бившия финансов благодетел на клуба Веселин Марешки. Коко е бесен на твърденията на аптекарския бос , че го бил издържал и му плащал масрафа. “Оказа се, че първият милион, който сега си искам обратно, е отишъл за пог

Стоичков - орисник на "АвтоТруд"

Най-успелият български футболист за всички времена Христо Стоичков ориса възраждането на едно от най-популярните автомобилни издания в България - “Авто Труд”.
Лъскавото издание ще е на пазара всеки две седмици, за да предложи най-новото от света на високите скорости. Списанието е продължение на вестник “АвтоТруд”, който се радваше на голяма попу Най-успелият български футболист за всички времена Христо Стоичков ориса възраждането на едно от най-популярните автомобилни издания в България - “Авто Труд”. Лъскавото издание ще е на пазара всеки две седмици, за да предложи най-новото от света на високите скорости. Списанието е продължение на вестник “АвтоТруд”, който се радваше на голяма попу

Петев в Загреб, но само за мач

Ивайло Петев пристигна в Загреб да гледа днешния мач “Динамо” - ПСВ “Айндховен” от Лига Европа, а местни медии го обявиха за треньор на хърватския гранд. Специалистът има покана за двубоя още от изтеглянето на жребия за групите през септември.
Петев за трети път през годината е свързван с “Динамо”, така че “назначението” е логично, след като трень Ивайло Петев пристигна в Загреб да гледа днешния мач “Динамо” - ПСВ “Айндховен” от Лига Европа, а местни медии го обявиха за треньор на хърватския гранд. Специалистът има покана за двубоя още от изтеглянето на жребия за групите през септември. Петев за трети път през годината е свързван с “Динамо”, така че “назначението” е логично, след като трень

Маймуната и крокодилът на топло от 1 ноември

Два черни лебеда са новите обитатели на зоопарк “Кенана”. Те са докарани от Австрия в понеделник.

Освен лебедите и други нови обитатели  са вече част от разнообразието на зоопарка. Вълк от Стара Загора бил доставен преди два дни. В неделя пък пристигнало и едно кенгуру от Германия.

Поради наближаващия зимен сезон и по-ниските температури от управата вече са предприели мерки за създаване на необходимите условия в зоопарка. Така маймуната и крокодилът ще имат парно от първи ноември.

Най- старият обитател е лъвът Борис , който е на повече от 20 години, разказаха служителите. Другите два са от 2006-та. Крокодилът, който бил доставен преди около 30 месеца, тази година ще навърши 22 години, уточниха работниците. Средната възраст, до която живеят тези влечуги, е около 150 години.

 

Репортаж гледайте в новините

 

 

 

  Анжелина Янева

Бежанците у нас вече са 8 хиляди, властите умуват как да експулсират 200 алжирци

Бежанците у нас вече са близо 8 хиляди, според данни на МВР, обявени в сряда пред депутатите от вътрешната комисия. Точната бройка на бежанците в България е 7365, но към тези хора трябва да се прибавят още около 500 души, които в момента се намират в арестите. Това са хора, които нелегално са преминали държавната ни граница и тепърва предстои да им бъдат взети данни за самоличност и пръстови отпечатъци, обясни заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов. Както бе обявено по-рано, българските власти възнамеряват да експулсират 12 души, за които е преценено, че представляват опасност за националната ни сигурност. От тях само един е участвал в реални бойни действия, информира зам.-министър, но не уточни в коя държава се е сражавал. В момента има около двеста граждани на Алжир в България, които трябва да бъдат експулсирани от страната. Това обаче не може да стане директно с полет до Алжир, тъй като има практика алжирската държава да не приема чартърни полети. Заради това българските власти търсят вариант, с който чрез друга държава и чрез други самолетни полети да върнат алжирските граждани обратно в родината им. Девет души са задържани в сряда. Те са се опитали да напуснат страната ни в посока Сърбия и от там да отпътуват към Западна Европа. Междувременно 4 европейски държави изпратиха материална помощ на България за справяне с бежанците, в близките часове се очаква още няколко страни да се присъединят към тях. Това каза за БНТ директорът на Европейския център за реакция при кризи Питър Билинг. Центърът координира доставката на помощите, а има възможност да поеме и до половината от разходите. В София вече пристигна помощ от Унгария, очакват се камиони и от Австрия, Словакия и Словения. Помощта се състои от над 4200 одеяла, повече от 2000 легла и матраци, домакински принадлежности и други предмети от първа необходимост. "Благодаря на страните, които предложиха подкрепа в такъв кратък срок. България прави каквото може, за да се справи с притока на бежанци. Помощта, предоставена от Европейската комисия и страните-членки е доказателство, че България не е сама в този труден момент," каза Кристалина Георгиева, европейският комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи. България е поискала помощ на 16 октомври чрез европейския механизъм за реакция при кризи.

16-годишен намушка съученик, докато му гостува

16-годишно момче е било намушкано многократно от свой съученик, когото поканило на гости в дома си в пловдивския квартал Кършияка.

Лято в Благоевград - термометърът стигна 26°

Днес най-високата измерена максимална температура в страната е била 26 градуса в Благоевград. Това съобщи Фокус, позовавайки се на данните на Националния институт по метеорология и хидрология - НИМХ при БАН. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева  Максималната температура във Велико Търново, Свищов ... Днес най-високата измерена максимална температура в страната е била 26 градуса в Благоевград. Това съобщи Фокус, позовавайки се на данните на Националния институт по метеорология и хидрология - НИМХ при БАН. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева Максималната температура във Велико Търново, Свищов ...

Цената на земеделската земя бързо расте, отчита НСИ

През периода 2010 - 2012 г. данните от проведеното статистическо изследване показват постоянно нарастваща активност на пазара на земеделската земя в Република България, съобщава НСИ. В сравнение с 2010 г. броят на сделките със земеделска земя се увеличава през 2011 и 2012 г.

Русия представи новия автомат амфибия Калашников

С него може да се стреля както на сушата, така и под вода

    


Ганка и Метин се влюбват в затвора, чакат бебе

Ганка, която е с двигателни проблеми, решава да запази бебето, което носи, и да стане майка. Баща на детето  е Метин, бивш затворник, който не може да си намери работа. Запознали се в затвора. Трогателната история "Да бъдеш майка" разказват Наталия Симеонова и екипът  от "Предай нататък" в събота вечер. 

„Да бъдеш майка" не е просто история за Ганка, която е с двигателни проблеми, решава да запази бебето, което носи, и да стане майка. Баща на детето е Метин, бивш затворник, който не може да си намери работа. Запознали се в затвора. Трогателната история "Да бъдеш майка" разказват Наталия Симеонова и екипът от "Предай нататък" в събота вечер. „Да бъдеш майка" не е просто история за

Музика от „Хари Потър“ и „Треска за злато“ свири Филхармонията в събота

Концерт филмова музика от световната класика представя в събота Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“. Диригент на проявата е Красен Иванов, солист – цигуларят Чавдар Вълков. В програмата е включена музика от филмите: „Титаник“, „Мисията“, „Хари Потър“, „Треска за злато“, „Карибски пирати“, „Усещане за жена“, „Модерни времена“, „Червената цигулка“, „Фантомът от операта“, „Светлините на рамката“. Концертът започва в 19,00 ч. на 26 октомври в зала „Филхармония“.

ЕП прие план срещу организираната престъпност

Резолюцията на Европейския парламент предвижда защита на финансите на ЕС, борба с престъпната дейност, трафика на хора, престъпления, свързани с мафията, уреждане на мачове и купуване на гласове.

Пенсиите са най-големият харч за 2014-а - вече над 10% от БВП

МИНИСТЕРСТВОТО на финансите обяви прогнозите си за икономиката през следващите 3 г. и бюджетния план за 2014 г. Първите впечатления от макрорамката и ключови промени са по-малко изненадващи от очакваното с оглед политическото напрежение от лятото насам.
Допусканията за развитието на икономиката са за реален ръст на БВП от 1,8% и инфлация от 1,8%. МИНИСТЕРСТВОТО на финансите обяви прогнозите си за икономиката през следващите 3 г. и бюджетния план за 2014 г. Първите впечатления от макрорамката и ключови промени са по-малко изненадващи от очакваното с оглед политическото напрежение от лятото насам. Допусканията за развитието на икономиката са за реален ръст на БВП от 1,8% и инфлация от 1,8%.

Десетокласник намушка 10 пъти с нож свой съученик (допълнена версия)

Десетокласник намушка 10 пъти с нож свой приятел и съученик след кавга вчера.
15-годишният пловдивчанин е с опасност за живота. Трагедията е станала вчера около 16 ч в кв. “Кършияка” в дома на едно от момчетата. До късно вчера полицията не съобщи никакви подробности около тежкия инцидент. Не бяха ясни имената нито на пострадалото момче, нито... Десетокласник намушка 10 пъти с нож свой приятел и съученик след кавга вчера. 15-годишният пловдивчанин е с опасност за живота. Трагедията е станала вчера около 16 ч в кв. “Кършияка” в дома на едно от момчетата. До късно вчера полицията не съобщи никакви подробности около тежкия инцидент. Не бяха ясни имената нито на пострадалото момче, нито...

От блоговете: Мораториум върху икономиката


Коментарът е от личния блог на Христо Христов "Икономика и общество":

Мораториум над икономическото развитие на България. Така накратко можем да обобщим решението на Народното събрание за удължаването на мораториума върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на България от страна на чужденци и чуждестранни юридически лица до началото на 2020 г. При присъединяването на България в европейското семейство беше даден преходен период, в който да се подготви за...

Четири държави пратиха помощ на България за бежанците


Четири европейски държави изпратиха материална помощ за България за справяне с кризата с бежанците, в близките часове се очаква още няколко страни да се присъединят към тях. Това каза директорът на
Европейския център за реакция при кризи Питър Билинг, цитиран от кореспондента на БНТ в Брюксел.

Центърът координира доставката на помощите, а има възможност да поеме и до половината от разходите.

В София вече пристигна помощ от Унгария, очакват се камиони и от Австрия,...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване