Петър Москов: 20 години се боря срещу хора като Стати Статев

Разказът, че няма алтернатива в управлението, е фалшивият разказ на тези, които искат на всяка цена да останат на власт, заяви в „На светло” Петър Москов от Реформаторския блок. „Имаме различия в политиките с ГЕРБ. Например те участваха в покушението с мораториума върху продажба на чужденци, срещу което ние сме против. Бойко Борисов първо разстреля Договора ни за присъединяване към Европейския съюз, а после отиде в Брюксел и пледира невменяемост”, критикува той.

BitTorrent се съюзява с музикалната индустрия

Все повече музиканти пускат албумите си за свободно теглене в интернет

    


Българите да избягват централните части на Атина

Това препоръчва МВнР, заради предстоящата стачка в Гърция

    


Човек на Цветанов пребил карнобатски агроном?

Небезизвестният карнобатски зърнен бос Минчо Гроздев-Бумбала е пребил жестоко 66-годишен местен агроном, защото искал да му вземе нивите. Бумбала бил известен още, че над него има опънат полицейски чадър от ГЕРБ.

Реставрират Епископската базилика в Сандански

/КРОСС/ Кметът на община Сандански Андон Тотев даде старт на строително-монтажните работи и реставрацията на Епископската базилика в града. Имаше и празничен водосвет.Проектът „Сандански - зората на ранното християнство" се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие", стойността е 6 157 446,12 лв., като 4 252 575,64 лв. са за строителство. Целта е да бъде пресъздадена в пълни размери Епископската базилика, да се разкрият нейните уникални дадености - мозайки, колони, мраморни елементи. Ще се възстанови уникална каменна чешма, ще се модернизира и разшири Базиликата на епископ Йоан в рамките на Археологическия музей на Сандански, ще се постави модерно декоративно осветление на Раннохристиянски комплекс, модерна система за видеонаблюдение и охрана. За достъп до Археологическия парк ще бъде направен паркинг за туристически автобуси и наблюдателна площадка.Епископската базилика е разположена на площ от 1600 квадратни метра. Тя включва кръщелна, която по размер и форма е единствена в България. Цялата базилика е изрисувана със стенописи и стенни мозайки. Имала е изключително богата вътрешна мраморна декорация, подове, застлани с мозаечни килими, и олтарна мраморна преграда. От тази сграда, чийто владетел е бил епископът, се е осъществявало цялостното обществено и икономическо управление на града. Едно от най-важните открития в района е направено през 2012 г

За кожата на една калинка

Администрацията е гръбнакът на всяка държава, а последните управления правят всичко по силите си да пречупят този гръбнак. Създаването на парламентарна комисия, която да разследва назначенията на ГЕРБ, е поредната недомислена крачка в тази посока. По традиция всяко ново правителство започва с масова чистка. През 90-те на два пъти станахме свидетели на червена и на синя метла. Всъщност единственият премиер в целия преход, който не пристъпи към масови уволнения, бе Симеон Сакскобургготски. През 2009 г. управниците от ГЕРБ изчистиха по списък всички членове на БСП и ДПС от учрежденията. Две години по-късно партията на Бойко Борисов спечели голямата част от общините, където също проведе "генералната промяна", започвайки от чистачките и свършвайки с шефовете на отдели. От юни насам екипът на Орешарски е запретнал ръкави да се освободи от герберите.Периодичните партийни чистки са изключително вредни по ред причини. На първо място те деморализират държавните служители - не е чест да работиш на мястото, където не делата и заслугите имат значение, а цветът на партийната книжка. Второ, те са извор на корупция, тъй като никой чиновник не гледа на службата си като дългосрочно занятие, а гледа "да удари кьоравото", за да не съжалява, когато го изхвърлят на улицата. Трето, срива се капацитетът на администрацията като цяло, след като подготвените кадри се сменят по котерийни подбуди

Шофьорът на такси, прегазил 12 души на спирка, молил да го застрелят

Михаил Куртев

Когато разбрах, че 6-годишното момиченце е починало, започнах да блъскам по вратата на килията и да моля да ме изведат в коридора и да ме застрелят. Това заяви шофьорът на такси, който помете 12 души на спирка на градския транспорт и предизвика смъртта на млада жена и дете, Михаил Куртев.

Тримата ми съкилийци се хвърлиха да ме удържат, като ми викаха да се успокоя, но аз просто не виждах смисъл да живея, разказва Куртев пред „24 часа“.

Инцидентът се случи на 10 юли, около 20.30 часа, на спирка пред мола на бул. „Цариградско шосе“.

Пострадаха 12 души, като 26-годишната Станислава Асенова почина в болницата няколко часа след инцидента. Две седмици по-късно почина и 6-годишната Елена.

Останалите 10 души получиха тежки наранявания и претърпяха сложни операции. Сред пострадалите беше и майката на малката Елена.

След инцидента пристигналите на мястото полицаи правят на Куртев изследване за алкохол с дрегер, който отчита 1,8 промила алкохол в кръвта. Взетата кръвна проба е отчела наличие на 1,5 промила. Самият Куртев призна по време на делото, че е пил мента с приятели няколко часа преди инцидента.

Предстои да излезе автотехническата експертиза, която ще покаже с каква скорост се е движил автомобилът.

Близки на 35-годишния мъж са категорични, че случилото се го е променило много. Той се затворил в себе си и изпаднал в депресия. Те дори му препоръчали да потърси помощ от психолог.

Особено трудно ставало на Михаил Куртев вечер, защото тогава спомените за случилото се изплували в съзнанието му. Не сънувам катастрофата, защото спя само минути. Спя на пресекулки. Задрямвам, будя се и така до сутринта, разказва Куртев.

Близките му не го посрещнали с лошо, а му казвали да се държи.

Шофьорите да се вразумят и да не правят глупости. Да внимават, защото на всеки може да се случи. Лошото става много бързо, казва още Куртев.

Трагедията преобърна живота на близките на загиналите. Колеги и приятели на починалата Станислава Асенова оставяха цветя на мястото на катастрофата дълго след инцидента.

Смъртта на 6-годишното момиченце разтърси Перник, откъдето е семейството на детето. По време на погребението на малката Елена майка й все още се намираше в болница и не успя да се сбогува с детето си.

Статията "Шофьорът на такси, прегазил 12 души на спирка, молил да го застрелят" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Юрий Ангелов: Образованият човек не може да бъде роб

- Защо дойдохте чак от Бургас, за да подкрепите протестиращите студенти в София, г-н Ангелов?
- Дойдох заради сърцето си, което ми казва, че това са моите деца. Ако ние не застанем мълчаливо до тях, позор за нас, родителите. Би трябвало да се срамуваме, че децата ни бягат навън. Ние сме причината. И нямаме моралното право да даваме акъли. - Защо дойдохте чак от Бургас, за да подкрепите протестиращите студенти в София, г-н Ангелов? - Дойдох заради сърцето си, което ми казва, че това са моите деца. Ако ние не застанем мълчаливо до тях, позор за нас, родителите. Би трябвало да се срамуваме, че децата ни бягат навън. Ние сме причината. И нямаме моралното право да даваме акъли.

Цвети приключи сезона със загуба

/КРОСС/ Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова приключи със загуба 2013 година. В последния си мач от сезона и последен от Garanti Koza WTA Турнира на Шампионките Цвети нямаше шанс срещу шампионката от US Open 2011 Саманта Стоусър (Авсл) и отстъпи с 1:6, 4:6. Така Пиронкова записа три загуби. За участието си в турнира тя ще получи 35 000 долара от наградния фонд, който е 750 000 долара, а също така и 75 точки за WTA ранглистата. Така тя ще се изкачи до 108-о място, което я праща на границата на влизащите в основната схема за Australian open.Успехът пък помогна на Стосър да завърши първа в група „Средец" и да се класира за полуфиналите в събота.За място на финала австралийката ще играе с втората от група „Сердика" Анастасия Павлюченкова. Мачът между двете ще започне веднага след първия полуфинал Ана Иванович - Симона Халеп, който трябва да почне в 17,15 ч.

Един загинал и шестима ранени при стрелба на летище в Лос Анджелис

Един човек е загинал, шестима са ранени при стрелба на международното летище в Лос Анджелис. Стрелецът е задържан.

Очаква ни тих есенен ден

Днес в  сутрешните часове над низините и Източна България ще има ниска облачност или мъгла. Около обяд видимостта ще се подобри, а облачността ще намалее, с изключение на Черноморието, и в следобедните часове над почти цялата страна ще бъде слънчево. Над планинските райони през целия ден ще бъде слънчево. Почти тихо време. Максимални температури между 15° и 20°, в югозападните райони и на места в Предбалкана до 22 - 23°. В София около 19°, съобщиха от НИМХ към БАН. Над Черноморието ще има значителна облачност, но без валеж. По-късно през деня облачността ще намалее. В следобедните часове ще се появи слаб вятър от юг-югоизток. Максимални температури 15 - 16°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Над планините ще бъде с...

Бунтът на младите

Студентските протести днес са повратната точка на юнската мирна революция, те са може би последния шанс да се нормализира България. „Раннобудните студенти”, които окупираха Алма Матер, които затвориха аудитории под носа на „отговорни лица” като проф. Димитър Токушев или на Румен Гечев в УНСС, извършиха значим морален жест. Той неизбежно носи политически смисъл, но по особен начин – доколкото помества българската политика върху една липсваща морална ос, за която властниците от доста време насам бяха удобно забравили – съществуването на добро и зло. Студентите, родени след и около 1989 г., имат моралното право да будят граждански съвести, защото са „политически невинни”. Затова те пишат на плакатите си: „Будни сме”. Техният морал...

Отбелязваме Архангелова задушница

Задушницата в събота пред Архангеловден (Мъжка или Арахангелова задушница) е "Велика задушница". Тя напомня за грижите на божиите ангели за покойниците и е специално посветена и на загиналите воини, затова някъде се нарича и "мъжка задушница". На Архангелова задушница се раздават сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко месо, вино. Освен на близките, се раздават и на хората около съседните гробове, дори и да са непознати. Значението на Задушница е голямо. Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Във всеки православен храм се извършва литургия за упокой и обща панихида, която се отбелязва като Задушница. Архангеловата задушница е израз на християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите. Като християни всички ние...

Диамантените планети не стават за живот

Много небесни обекти вълнуват земното ни въображение. Например богатите на въглерод планети. Както е известно, въглеродът е ключов елемент на диаманта. Така че, ако следваме логиката, богатите на въглерод светове трябва да са екзотични планети с диамантени върхове или слоеве диамантени пясъци, блестящи на светлината на звездите.  Но теоретичните модели на такива въглеродни светове показали на учените, че такива места по-скоро са абсолютно негодни за живот.  В изследване, представено на среща на Департамента за планетни науки на Американското астрономическо общество, Торънс Джонсън от Лабораторията за реактивно движение на НАСА посочил основните проблеми, с които животът в известното ни разбиране трябва да се сблъска в богатите на въглерод планетни системи.  „Строите...

Българин превзема "Евровизия" от Швейцария

Българин смята да завладее „Евровизия" като представител на Швейцария, съобщи самият певец.  Ганчо Бояджиев живее в Италия от 18 години и има успешна музикална кариера там.  Сега той смята да атакува „Евровизия" като използва правилото в швейцарския конкурс, че могат да участват и граждани на чужди държави. Песента, с която Ганчо ще се изяви се казва „Divine" и е в официалната селекция на конкурса.  

Арестуваха двама служители на "Икономическа полиция"

На 31 октомври двама служители на "Икономическа полиция" и адвокат са били арестувани  при акция на местния отдел "Вътрешна сигурност" на МВР в четвъртък вечерта.  Полицаите Владо Донев и Ангел Диев са задържани за изнудване на пловдивчанин. Зад решетките е и техният съучастник адвокат Пеньо Михайлов. Тримата са бивши антимафиоти. Вчера кабинетите на Донев и Диев са били запечатани. Двамата са колеги от отдела за компютърни престъпления и са работили по преписка срещу пловдивчанин. Срещу него имало сигнал от бившата му приятелка във връзка с извършвани покупки по интернет. Полицаите го извикали да даде обяснения и му намекнали, че нещата може да се оправят, ако се свърже с адвоката Пеньо Михайлов.  Той изпълнил указанията, а след няколко срещи му било казано, че трябва да ...

Космато момиченце се роди в семейство на "върколаци"

В Мадхавнагар, централна Индия се е родило космато момиченце, съобщава Daily mail.  22- дневното бебе е наследило редкия ген в семейството, познат като Синдром на върколака.  Майката на детето е 26-годишна жена, която казва, че изключително се радва на рожбата си и не се притеснява за нейното бъдеще. За нея няма значение как изглежда детето и

Заека: Не съм участвал в убийството на Мирослава

Истината е, че не съм участвал в това убийство. Не съм бил там. Имаше много експертизи, на ДНК, на автомобилни гуми, на джиесеми, които установиха че съм бил на 15 км от мястото на престъплението. Това каза осъденият на 25 години затвор на първа инстанция за убийството на Мирослава от Перник Марио Любенов – Заека, пред Нова телевизия.  Изключително бях учуден, когато ми връчиха обвинителния акт, който е към 20 страници, каза още Марио и добави, че в България имало симбиоза между прокуратура и съд и когато прокуратурата те нарочи за виновен неминуемо получаваш присъда.  В първия ден на ареста бях оставен в една празна стая с полиграф и след като ми обясниха защо съм там и продължиха с физическия тормоз, аз лично помолих да седна на полиграфа, но ми бе отказано, обясни Любе...

Хуманитарната криза в Сирия е най-тежката от десетилетия насам

Най-тежката хуманитарна криза на последните десетилетия е тази в Сирия и, за съжаление, перспективата за следващите години е много песимистична. Това каза еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева пред  БНР. Само за последната година в Сирия жертвите от тази криза са се увеличили четири пъти. Загиналите, тези, които са загубили домовете си, но са все още в страната, от 1,2 милиона сега са 5 милиона, а бежанците от Сирия са нараснали осем пъти, посочи Георгиева. По думите й най-големият проблем в страната в момента е достъпът на хуманитарна помощ. „Ние сме мобилизирали 2 милиарда евро и това е важно за хората там, но то е важно дори за нас в България, защото колкото повече помагаме на сирийците, където са, в собстве...

Удължиха с месец заключението за инцидента в „Ораново”

Срокът за представяне на експертно заключение за причините, довели до инцидента в мина „Ораново", при който през месец юли тази година загинаха четирима миньори, е удължен с месец, съобщиха от Окръжна прокуратура - Благоевград. От прокуратурата уведомяват, че на 30 октомври 2013 година е постъпило писмо от координатора на екипа от вещите лица по назначената по досъдебното производство комплексна техническа експертиза с искане за удължаване срока за представяне на експертно заключение. Наблюдаващите делото прокурори, след преценка за основателността на направеното искане, са удължили срока с един месец, т. е. до 1 декември 2013 година. Като основание за това са посочени необходимост от провеждане на повторни огледи в рудника и на терените на повърхността, геоложка картировка и марк...

Цветанов: Обвиняват ме, защото съм спазвал законовите процедури в МВР

Прокуратурата ме обвинява, че със спазвал законовите процедури в МВР. Не искам да допусна, че това е тенденциозно. Вярвам в българското правосъдие и безпристрастността на съда, заяви в официално обръщение до медиите на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. След задържането на Орлин Тодоров, същият е отстранен от длъжност и е образувано дисциплинарно производство. По спомен, по време на досъдебното производство не са предоставени доказателства от прокуратурата относно повдигнатото обвинение. Във връзка със случая дисциплинарният орган ми е предложил наказание „Порицание", което аз съм наложил. Паралелно с това на Тодоров му е отнет достъпа до класифицирана информация, което не е основание за дисциплинарно уволнение, а е основание за последващо преназначаване на длъжност, за която...

Закопчаха бивши антимафиоти за рекет

Пловдив /КРОСС/ Двама служители на "Икономическа полиция" и адвокат бяха изненадани с белезници навръх Хелоуин. Те са арестувани при акция на местния отдел "Вътрешна сигурност" на МВР в четвъртък вечерта. Полицаите Владо Донев и Ангел Диев са задържани за изнудване на пловдивчанин. Зад решетките е и техният съучастник адвокат Пеньо Михайлов. Тримата са бивши антимафиоти. Вчера кабинетите на Донев и Диев са били запечатани. Двамата са колеги от отдела за компютърни престъпления и са работили по преписка срещу пловдивчанин. Срещу него имало сигнал от бившата му приятелка във връзка с извършвани покупки по интернет. Полицаите го извикали да даде обяснения и му намекнали, че нещата може да се оправят, ако се свърже с адвоката Пеньо Михайлов.Той изпълнил указанията, а след няколко срещи му било казано, че трябва да се платят 2000 лева на прокурора по делото, за да се потулят нещата. Бизнесменът казал, че ще се опита да събере парите, но вместо това пуснал сигнал до "Вътрешна сигурност". Предаването на парите било уговорено за сряда вечерта. Според участници в акцията обаче арестите били извършени, преди парите да бъдат предадени. По случая са използвани специални разузнавателни средства. Според колеги на двамата задържани, при ареста им те си помислили, че това е шега за Хелоуин, пише "Марица".

Моделки, не се маскирайте за Хелуин, и така сте страшни

Венета Харизанова буквално зашлеви всички псевдокрасавици и столични бръмчалки с претенции за моделки, певици и хайлайф персони.

БАСТА открива първия си офис във Варна

Първият офис на ПП БАСТА в град Варна ще бъде открит тази събота, 2 ноември 2013 г. На церемонията ще присъстват членовете на Съвета на ветераните на партията Павел Димитров, Мирослав Найденов, Емил Димитров, Костадин Хаджигаев, Недялко Недялков, Едуард Арсенян и Иван Петров, както и Мария Кунина, Лиляна Пеева и Марина Карапетян от Управителния съвет на БАСТА.

Архангелова задушница e

На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите,

Квартал в Казанлък остана без ток след катастрофа

Лек автомобил се врязал в електрическо табло

    


Трактористът на Дянков прибирал по 500 кинта

Пловдив /КРОСС/ 500 лв. заплата взимал трактористът в ловното стопанство "Кричим". В четвъртък стана ясно, че по времето на Симеон Дянков в бившата царска резиденция на щат били назначени още камериерка, дивечовъд, цветопроизводител, лесовъд и др. Тракторист на трудов договор там е имало и преди дворецът да премине за стопанисване към Министерство на финансите, твърдят запознати. Същото се отнасяло и за останалите длъжности, за които финансист номер 1 на страната Петър Чобанов обяви преди дни, че са били назначени към финансовото ведомство без конкурс. Според запознати става дума за преназначения, които са направени, след като дворецът премина от НСО в ръцете на управляваното от Дянков министерство. Това се случи през юли м.г., когато Върховният съд лиши Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза от претенциите им да си вземат "Кричим". Дворецът е построен от цар Фердинанд като ловно стопанство. Синът му Борис го разширява и го превръща във вила на царското семейство. По времето на комунизма комплексът е национализиран и се е използвал за резиденция на Тодор Живков. Там са нощували най-важните гости от чужбина - Юрий Гагарин, Индира Ганди, шейхът на Иран, Йосиф Тито, Фидел Кастро. Издръжката на резиденцията струва около 700 хил. лв. годишно. Градският парламент на Стамболийски пък може да се премести в двореца и съветниците да провеждат сесиите си там

Видео: Кавани вкара два пъти за ПСЖ при 4:0 срещу "Лориен"


ПСЖ спечели очаквана победа в първия мач от 12-ия кръг във френското първенство. Парижани се наложиха с 4:0 срещу 17-ия "Лориен".

Домакините отбелязаха три гола през първото полувреме чрез Лукас Моура, Жереми Менес и Единсон Кавани. Уругвайският нападател вкара и след почивката.

С успеха ПСЖ събра 28 точки и запазва водачеството си, като все още е без загуба. "Лориен" остава с 12 точки.

Още в третата минута след центриране отляво Лукас отбеляза красив гол от...

Хванаха двама полицаи, рекетирали пловдивчанин

Двама служители на Икономическа полиция и адвокат бяха изненадани с белезници навръх Хелоуин. Те са арестувани при акция на местния отдел "Вътрешна сигурност" на МВР в четвъртък вечерта, съобщи marica.bg. 

Полицаите Владо Донев и Ангел Диев са задържани за изнудване на пловдивчанин. Зад решетките е и техният съучастник адвокат Пеньо Михайлов. Двама служители на Икономическа полиция и адвокат бяха изненадани с белезници навръх Хелоуин. Те са арестувани при акция на местния отдел "Вътрешна сигурност" на МВР в четвъртък вечерта, съобщи marica.bg. Полицаите Владо Донев и Ангел Диев са задържани за изнудване на пловдивчанин. Зад решетките е и техният съучастник адвокат Пеньо Михайлов.

Непушачи атакуват депутати със SMS-и

София /КРОСС/ Непушачи засипват с есемеси депутатите, които искат да върнат пушенето на закрито. "Спрете да тровите децата ни!", "Искаме България без дим!", "Всеки има право да работи в чиста среда!", гласят съобщения, които вдигат посреднощ червени народни представители. Лидерът на БСП Сергей Станишев призна, че също е жертва на телефонен терор. Десетки есемеси са получили Татяна Буруджиева и Спас Панчев, които застанаха зад идеята за либерализация на тютюнопушенето. Освен есемеси и писма на заклети противници на дименето пълнят електронните пощи на депутатите. Явор Куюмджиев изброил 68 съобщения за по-малко от седмица. Гражданите искат парламентът да им гарантира "здравословен начин на живот" и цитират данни за смъртността в България, по която сме на девето място в света. Очакването, че още в началото на ноември промените в закона за здравето ще влязат в пленарната зала, вече е нереалистично, признаха депутати от левицата. Хората на Станишев не крият опасенията си, че недоволните студенти може да получат неочаквана подкрепа от противниците на пушенето и протестите да се разраснат. Затова от тактически съображения социалистите ще изчакат по-подходящо време да вкарат промените в зала, пише "Преса".

Бургазлия осъди М-тел заради калпав смартфон

/КРОСС/ Бургазлия с инициали В.Г.Б. е успял да осъди М-тел заради продажбата на повреден смартфон. Според решението на Районен съд-Бургас, излязло вчера, мобилният оператор трябва да му плати 1024,99 лв., колкото струва телефона, 19.90 - първа такса за интернет. Предмет на друго дело ще бъдат останалите такси в договора. Случаят е изключително интересен и вероятно мнозина са имали подобни главоболия при закупуването на нов телефон. Бургазлия е взел скъпия смартфон на 28 декември 2012 г. Устройството още в началото създавало сериозни проблеми. Дефектите обаче така и не са били отстранявани от продавача. В гаранционната карта са отразени 3 рекламации - на 11 февруари, на 16 февруари и на 14 март, които не променят абсолютно нищо. При четвъртъка- на 24 март продавачът вече сменя телефона. Не така смята купувачът - той настоява да му се възстановят парите и анулират сметките заради невъзможността да използва телефона си.„Този избор на ищеца, съответства на законовото право по чл.124, ал. 1, което задължава ответника-продавач да възстанови заплатената сума. Предложението за замяна на закупената дефектна вещ не обвързва потребителя, който законосъобразно е избрал начина на обезвреда", пише в решението си съдия Панайот Атанасов от РС Бургас. Магистратът осъжда М-тел да поеме и разноските по делото -301,41 лв., пише flagman.bg.

За контрите и мишките


Лекомислено, дори нехайно, струва ми се, будните българи, които са решително мнозинство в последните драматични месеци, махват с ръка, когато стане дума за контрапротестиращите. За кратко от тук нататък ще ги наричам контри. Редакторът на Word 2013 подчертава в червено дългото и нелепо понятие, което ни се натрапва всеки ден от новините. Но контри не подчертава. Word 2013 e коректен, но неговата електронна логика, разбира се, не се основава на исторически потвърденото правило, че контрите с...

Американски бизнесмен иска награда за главата на Бин Ладен

Американски бизнесмен твърди, че е информирал федералните власти за местоположението на скривалището на Осама бин Ладен в Пакистан години преди ликвидирането му и претендира за награда от 25 милиона долара.

Българин представя Швейцария в "Евровизия"

Българинът Ганчо Бояджиев смята да щурмува „Евровизия“ като представител на Швейцария, съобщи самият певец. 

Бояджиев живее в Италия от 18 години и има успешна музикална кариера там. 


Сега той смята да атакува „Евровизия“ като използва правилото в швейцарския конкурс, че могат да участват и граждани на чужди държави. Песента, с която Ганчо Българинът Ганчо Бояджиев смята да щурмува „Евровизия“ като представител на Швейцария, съобщи самият певец. Бояджиев живее в Италия от 18 години и има успешна музикална кариера там. Сега той смята да атакува „Евровизия“ като използва правилото в швейцарския конкурс, че могат да участват и граждани на чужди държави. Песента, с която Ганчо

Лекари заплашват с национален протест

Трябва да има яснота откъде ще дойдат 150 млн. лева за покриване дефицита на здравната каса, каза д-р Юлиян Йорданов от БЛС

    


Допълнителни автобуси за Задушница

София /КРОСС/ Столична община осигурява допълнително транспортно обслужване в деня на възпоменанието Задушница, 2 октомври 2013 г. На 2 октомври 2013 г. (събота) от 8.00 до 16.00 часа ще се разкрият следните временни трамвайни маршрути: кв. "Иван Вазов" - кв. "Орландовци" (ТМ линия № 1А); ж.к. "Борово" - кв. "Орландовци" (ТМ линия № 7А);От 08.00 часа до 16.00 часа ще се разкрие временна автобусна линия № 83А (за гробищен комплекс "Бакърена фабрика") с маршрут - от КП "Бенакс" по маршрута на автобусна линия № 83 до бул. „Ломско шосе", наляво по бул. „Ломско шосе", наляво по ул. "Бели Дунав" и по ул. "Хан Кубрат" по маршрута двупосочно.Ще се разкрие временна автобусна линия № 108А (за гробищен комплекс "Бакърена фабрика") с маршрут - от ж.к. "Люлин - 5" по стария маршрут на автобусна линия № 108 (в посока ул. "Бели Дунав" - от бул. "Сливница" по ул. "Адам Мицкевич") до ул. "Бели Дунав", надясно по ул. „Хан Кубрат", наляво по ул. „Христо Силянов", наляво по бул. „Ломско шосе", наляво по ул. "Бели Дунав" и по ул. "Хан Кубрат" по маршрута двупосочно

Задържаха двама полицаи за рекет

Двама служители на Икономическа полиция и адвокат бяха изненадани с белезници навръх Хелоуин. Те са арестувани при акция на местния отдел Двама служители на Икономическа полиция и адвокат бяха изненадани с белезници навръх Хелоуин. Те са арестувани при акция на местния отдел "Вътрешна сигурност" на МВР в четвъртък вечерта, съобщи marica.bg. Полицаите Владо Донев и Ангел Диев са задържани за изнудване на пловдивчанин. Зад решетките е и техният съучастник адвокат Пеньо Михайлов.

Екшън с Опел остави стотици без ток в Казанлък

Тежка катастрофа в Казанлък остави цял квартал без електричество.

Св. мъченици Акиндин, Пигасий, Анемподист, Елпидифор и Афтоний

Кратко животоописание Св. мъченици Акиндин, Пигасий, Анемподист, Елпидифор и Афтоний - от Персия. За христовата вяра Акиндин и Пигасий били хвърлени в огнена пещ, другите - посечени с меч с още 700 души в Персия по времето на царете Саворий и Сапорий II през IV век. Житие на светите мъченици Акиндин, Пигасий, Анемподист, Елпидифор и Афтоний Св. Мъченици Акиндин, Пигасий и Анемподист били християни и служели в царския дворец при персийския цар СапорРечник. Цар Сапор желаел да живее в мир с император Константин Велики и затова в началото на своето царуване не преследвал своите поданици, които приемали християнството.След смъртта на Константин обаче той започнал война с наследника му Констанций. Жреците и персийските маги, които ненавиждали християните, упорито убеждавали Сапора, че неговите поданици - християни се намират в постоянна връзка с враговете като техни едноверци и ги подпомагат във войната срещу него. Сапор поискал персите - християни да се отрекат от вярата си. Но за истинския християнин вярата е по-скъпа от живота, и голямото множество от тях предпочели да страдат и приемат смърт, отколкото да се отрекат от вярата си. Започнало страшно гонение. Гонителите били изумени от голямото число християни, които се намирали в тяхната държава. Оказало се, че и в царския дворец имало много християни.Тогава довели при царя трима негови придворни: Акиндин, Пигасий и Анемподист, обвинени, че изповядват християнската вяра

Удължават срока на лихвоточките

Парламентът се захваща с удължаването на срока за осребряване на лихвоточките още във вторник сутринта на извънредно заседание. Това решиха депутатите по предложение на Павел Шопов от "Атака", пише в. „Труд". Срокът за изплащане на суми на близо 60 000 граждани с многогодишни жилищноспестовни влогове изтича на 21 ноември.

Архангелова задушница

София /КРОСС/ Днес е Архангелова задушница, известна е още с имената Мъжка Задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше. Тя е една от трите най-големи Задушници през годината, наречени Велики задушници. Другите са Месопустна и Черешова. Архангеловата задушница се отбелязва в първата събота преди Архангеловден. Тя е израз на християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите. По традиция на Задушница се посещават гробовете на нашите близки. Почистват се, прекадяват се с тамян и украсяват с цветя. Най-възрастната жена прелива гроба с червено вино. Върху гроба на починалите се пали свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия. На Архангелова Задушница се раздават сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко месо, вино. Освен на близките, се раздават и на хората около съседните гробове, дори и да са непознати. Значението на Задушница е голямо. Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Във всеки православен храм се извършва литургия за упокой и обща панихида, която се отбелязва като Задушница. На Архангелова задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България. Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 година

2 ноември в историята

/КРОСС/ На днешната дата през 676 г. Доний става папа.През 1789 г. във Франция е национализирана голяма част от недвижимата собственост на католическата църква.През 1885 г. започва Сръбско-българската война.През 1914 г. Франция, Великобритания и Русия обявяват война на Турция (Първа световна война).През 1917 г. Великобритания обявява Декларацията Балфур, с която подкрепя идеята за еврейско установяване в територията на Палестина.През 1920 г. в Питсбърг (САЩ) започва да предава първата в света обществена радиостанция.През 1936 г. BBC започва да излъчва телевизионни емисии с висока разделителна способностПрез 1947 г. американският индустриалец и авиатор Хауърд Хюз извършва в Лонг Бийч, Калифорния, кратък (1,6 км) тестов полет на транспортния хидроплан Hughes H-4 Hercules, който е с най-големия до момента размах на крилата (97,51 м).През 1953 г. Пакистан е провъзгласен за ислямска република.През 1955 г. списанието „Билборд" публикува за първи път меродавната си класация Топ 100.През 1988 г. в интернет се появява първият компютърен червей, създаден от Робърт Морис.През 2000 г. пристига първият екипаж на Международната космическа станция.През 2004 г. Джордж У. Буш е избран в САЩ за втори президентски мандат.

Квартал в Казанлък остана без ток заради катастрофа

Заради несъобразена скорост водач е изгубил управление и се е блъснал в електрическо табло

След месец представят заключение за инцидента в "Ораново"

От прокуратурата уведомяват, че на 30 октомври 2013 г. е постъпило писмо от координатора на екипа от вещите лица по назначената по досъдебното производство комплексна техническа експертиза с искане за удължаване срока за представяне на експертно заключение.

Предстоящи събития в страната за днес, 2 ноември

***София /КРОСС/ Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще присъства на панихидата за Архангелова задушница във военния Мавзолей-костница на Централните софийски гробища. ***Велики Преслав /КРОСС/ Държавният глава Росен Плевнелиев ще открие следобедната сесия на Международния симпозиум „Свети свети Кирил и Методий и българският Златен век", който се провежда под негов патронаж. ***София /КРОСС/ В 9.00 часа екипът на УМБАЛ „Александровска" и доброволци от Организацията на евреите в България „Шалом" ще продължат инициативата „Направи добро" с прегледи в бежанския център в „Ковачевци". ***Варна /КРОСС/ В 10.00 часа във Фестивалния комплекс на Варна ще бъде открит Вторият велик събор на българите. ***Варна /КРОСС/ В 17.00 часа на адрес бул. „Приморски" № 39 ще бъде открит първият офис на ПП БАСТА в град Варна.    

Българин представя Швейцария в "Евровизия" (видео)

Българинът Ганчо Бояджиев смята да щурмува „Евровизия“ като представител на Швейцария, съобщи самият певец. 

Бояджиев живее в Италия от 18 години и има успешна музикална кариера там. 


Сега той смята да атакува „Евровизия“ като използва правилото в швейцарския конкурс, че могат да участват и граждани на чужди държави. Песента, с която Ганчо Българинът Ганчо Бояджиев смята да щурмува „Евровизия“ като представител на Швейцария, съобщи самият певец. Бояджиев живее в Италия от 18 години и има успешна музикална кариера там. Сега той смята да атакува „Евровизия“ като използва правилото в швейцарския конкурс, че могат да участват и граждани на чужди държави. Песента, с която Ганчо

Вестниците пишат...

София /КРОСС/ Водещи заглавия в българската преса: в. „24 часа"Ново обвинение срещу Цветанов - за присвояване на 50 000 лв.Клиентът ми сам ще даде имунитета си, каза адвокат МенковБившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов е на път да се сдобие с трето поредно обвинение.Борисов съди Йордан Цонев за 50 хил. лв.Исковата ми молба срещу Йордан Цонев вече е заведена в Софийския градски съд, обяви снощи чрез фейсбук профила си Бойко Борисов.Намерението си да заведе дело срещу зам.-шефа на парламентарната група на ДПС лидерът на ГЕРБ обяви ден по-рано. Поводът - от трибуната в пленарната зала Цонев заяви: „Основателят на СИК е Бойко Борисов. Той е мутра. Казвам го от тази трибуна и изобщо не се притеснявам."   в. "Труд"Приходите в актуализирания бюджет 2013 със сигурност няма да се изпълнят, става ясно от данните на финансовото министерство за деветмесечието. Изоставането от плана към края на септември е с около 700 млн. лв. По всяка вероятност неизпълнението в края на годината ще бъде над 500 млн. лв., прогнозираха експерти пред „Труд". Още в средата на годината Националнатаагенция за приходите предупреди за опасността от неизпълнение на раздутите числа, заложени от предходното правителство. Това наложи и актуализацията в края на август.Едва ли кабинетът ще пристъпи към нова актуализация на бюджета

Рождениците днес

София /КРОСС/ Информационна агенция КРОСС честити рождените дни на: Атанас Бобоков, бизнесмен, съсобственик на „Приста ойл груп Велислава Дърева, журналистка Емилия Кралева,извънреден и пълномощен посланик в Гърция Проф. Иван Газдов, художник Красимир Станев, изпълнителен директор на „Албена" АД Мария Каварджикова, театрална и киноактриса Проф. д-р Николай Попов, и.д. директор на Института по металознание Белгин Шукри, бивш депутат Проф. Богдан Богданов, литературовед, почетен председател на настоятелството на НБУ Димитър Бебенов, филмов оператор и фоторепортер Първан Русинов, зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в правителството на ГЕРБ Петър Мръцков, икономист, бивш депутат      

Цял квартал в Казанлък остана без ток заради катастрофа

Тежък пътен инцидент в Казанлък остави цял квартал без електричество. Водачът на катастрофиралия автомобил е в болница без опасност за живота.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване