Отбелязваме Архангелова задушница

На Архангелова задушница се отдава почит към паметта на мъртвите, както и вечна признателност на загиналите в редовете на Българската армия

Трябва ни и пета власт

Винаги съм си мислел, че властите в нашето демократично общество са твърде малко. Освен трите основни и четвъртата в лицето на независимите и обективни медии, трябва да има и една пета власт с психиатрична насоченост. Тя ще следи представителите на останалите власти да не дерайлират грубо от релсите на менталното благоприличие или поне Винаги съм си мислел, че властите в нашето демократично общество са твърде малко. Освен трите основни и четвъртата в лицето на независимите и обективни медии, трябва да има и една пета власт с психиатрична насоченост. Тя ще следи представителите на останалите власти да не дерайлират грубо от релсите на менталното благоприличие или поне

Цветанов: Прокуратурата ме обвинява, че съм спазвал закона

Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата ме обвинява за това, че съм спазвал законовите процедури в Министерството на вътрешните работи. Не искам да допусна, че това е тенденциозно.

Това заяви бившият вътрешен министър Цветан Цветанов по повод това, че главният прокурор Сотир Цацаров поиска за трети път имунитета му в рамките на разследване за присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР.

Според обвинението Цветанов е присвоил парите в полза на бившия директор на звеното на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров.

По времето, в което е бил министър, Цветанов е наредил на Тодоров да бъде изплатена заплата за времето от отстраняването му от длъжност и обезщетение за неползван отпуск за период, в който Тодоров е бил задържан под стража в затвора в Ловеч. След това Тодоров е получил и 20 заплати при пенсионирането си от МВР.

Вярвам в българското правосъдие и безпристрасността на съда, обясни Цветанов.

По спомен, по време на досъдебното производтсво срещу Орлин Тодоров не са предоставени доказателства от прокуратурата относно повдигнатото обвинение. Във връзка със случая дисциплинарният орган ми е предложил наказание „Порицание“, което аз съм наложил, допълва Цветанов.

В същото време на Тодоров му е отнет достъпът до класифицирана информация , което не е основание за дисциплинарно уволнение, а е основание за последващо преназначаване на длъжност, която не изисква такъв достъп. Освобождаване от длъжност се налага тогава, когато служителят откаже да заеме предложената му длъжност в рамките на притежаваната му категория или подходяща вакантна такава, но същият получава в пълен размер дължимото му обезщетение, съгласно закона за МВР, коментира Цветанов.

В същото време Тодоров е подал заявление за напускане на МВР по собствено желание. Съгласно закона за МВР срокът на предизвестието е 30-дневен. Ограничение за освобождаване по собствено желание има, когато тече дисциплинарно производство, което в този случай е приключило. Другото основание е влязла в сила осъдителна присъда, което също не е налице и към днешна дата, две години по-късно, допълва бившият вътрешен министър.

В случай, че бях влязъл в другата хипотеза, Орлин Тодоров можеше да осъди МВР за неправомерно дисциплинарно уволнение и да получи по-голямо обезщетение, категоричен е Цветан Цветанов. 

Статията "Цветанов: Прокуратурата ме обвинява, че съм спазвал закона" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Преглед на варненския печат - 2 ноември

Медиците плашат с масови оставки, Мнозина са готови за емиграция в чужбина. Това четем на първа страница на вестник Черно море. Протестът бе срещу орязването на 20 процента от парите за болниците и се организира от КТ Подкрепа. Медиците изразиха несъгласието си срещу решението на надзорния съвет на НЗОК, според което плащанията към болниците за обем работа да са в размер на 80 процента през следващите няколко месеца.

Започва конкурс за младежко късометражно кино

Започна третото издание на конкурса за младежко късометражно кино "Репортийн". Победителят ще бъде представен в САЩ по време на международния кинофестивал за независимо кино So Independent Film Festival.

Семейство върколаци се сдоби с космато бебе в Индия

Космато момиченце се роди в Индия, предаде Daily mail. Детето е най- новият член на семейството върколаци. Те живеят в Мадхавнагар, централна Индия. 

22- дневното бебе е наследило редкия ген в семейството, познат като Синдром на върколака. 


































Космато момиченце се роди в Индия, предаде Daily mail. Детето е най- новият член на семейството върколаци. Те живеят в Мадхавнагар, централна Индия. 22- дневното бебе е наследило редкия ген в семейството, познат като Синдром на върколака.

Александър Йорданов прати гражданите на поправителен изпит

Според него, правителството трябва да подаде оставка

    


Новата Dacia Duster – на цената на старата

Обновената версия на модела ще стартира от 11 900 евро

    


"Союз" се скачи повторно с МКС

Космическият кораб "Союз ТМА-09М" се скачи повторно с МКС и по този начин освободи място за кораба, с който ще бъде докаран Олимпийския огън в Космоса.

Нови въпросителни около провеждането на Международна конференция за Сирия

Израелски бомбардировачи са извършили въздушни удари по цели в близост до сирийския крайбрежен град Латакия. Цел на ударите са били руски ракети на ливанската групировка "Хизбула". Смята се че това е пета поред израелска атака над сирийски цели за годината, припомня Би Би Си.

Акция на седмицата – М+С Хидравлик АД

Книжата на компанията бяха първи по седмичен ръст сред 15-те в SOFIX - 1,65% до 9,25 лв.

    


Двама германци отвлечени в Ливан

Двама германски граждани са били отвлечени в петък в долината Бекаа, Източен Ливан. Похитителите им са неизвестни въоръжени лица, които искат откуп в замяна на свободата им, съобщи ливанската официална агенция ННА.

Двамата германци били отведени на неизвестно място, след като похитителите неуспешно се опитали да изтеглят пари от тяхно име. Ливан Двама германски граждани са били отвлечени в петък в долината Бекаа, Източен Ливан. Похитителите им са неизвестни въоръжени лица, които искат откуп в замяна на свободата им, съобщи ливанската официална агенция ННА. Двамата германци били отведени на неизвестно място, след като похитителите неуспешно се опитали да изтеглят пари от тяхно име. Ливан

Мартин в идеален тим на Хелоуин

В деня на завръщането си в ЦСКА Мартин Петров попадна в идеален отбор за празника на вещиците Хелоуин. Нападателят е един от 11-те бивши и настоящи футболисти на “Манчестър Сити”, чиито имена с малки промени могат да имат ужасни значения. Мартин е кръстен PetrovFied, което произлиза от думата petrified (в превод от английски - ужасяващ).

Другите В деня на завръщането си в ЦСКА Мартин Петров попадна в идеален отбор за празника на вещиците Хелоуин. Нападателят е един от 11-те бивши и настоящи футболисти на “Манчестър Сити”, чиито имена с малки промени могат да имат ужасни значения. Мартин е кръстен PetrovFied, което произлиза от думата petrified (в превод от английски - ужасяващ). Другите

Отвлякоха двама германци в Ливан

Двама германски граждани са били отвлечени в петък в долината Бекаа, Източен Ливан. Похитителите им са неизвестни въоръжени лица, които искат откуп в замяна на свободата им, съобщи ливанската официална агенция ННА.

Двамата германци били отведени на неизвестно място, след като похитителите неуспешно се опитали да изтеглят пари от тяхно име. Ливан Двама германски граждани са били отвлечени в петък в долината Бекаа, Източен Ливан. Похитителите им са неизвестни въоръжени лица, които искат откуп в замяна на свободата им, съобщи ливанската официална агенция ННА. Двамата германци били отведени на неизвестно място, след като похитителите неуспешно се опитали да изтеглят пари от тяхно име. Ливан

Сноудън може да свидетелства за шпионажа от Русия

Бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън е изразил готовност да свидетелства пред комисия на германския парламент във връзка с разкритията си за програмата на американската Агенция за национална сигурност.

Виж кой говори: Учени, агенти на Държавна сигурност, срещу студентския протест

Протестиращи студенти окупираха СУ Снимка: Сергей Антонов

Автор: Христо Христов

„СТОЙНОВСКИ”, „ОАЗИС”, „МИМОВ”, „АНДРЕЙ НИКОЛОВ”, “МАРТИН” – имена, които едва ли говорят нещо на днешните студенти, които протестират срещу управлението на олигархията и моралната деградация на властта.

Това са по-особени имена – псевдоними на агенти на бившата Държавна сигурност – част от огромния репресивен апарат, служил „безпределно вярно” на Българската комунистическа партия и „дружбата със СССР” в продължение на 45 години.

Носители на тези имена днес са ректори или бивши декани във водещи университети в България. Веднага, след като студентите обявиха своя протест и започнаха окупация на различни ВУЗ-ове точно тези агенти в публичните си изявления и позиции говорят за морал, законност и демокрация. Нито един от тях не се е разграничил от БКП или се е покаял за сътрудничеството си с ДС, още по-малко е говорил срещу олигархията и мафията в България.

Сайтът desebg.com представя казаното от някои от тези радетели на законността и морала в страната, които в същото време се отнасят безкритично към властта.

Проф. Стати Статев, ректор на УНСС – агент „СТОЙНОВСКИ”

 

alt

Проф. Стати Статев | Снимка: bnb.bg.

„Университетите са място за учене и правене на наука, а не на политика. Ние уважаваме всяка идея, но не е този начинът за постигането й. Не е демократично да се нарушават правата на другите, които искат да учат и да преподават. Няма такава демокрация никъде по света. Демокрация, в която, ти, упражнявайки своите права, да отнемаш правата на другите. Това е член 57, ал. 2 в Конституцията”. Заявлението е направено в коментар на студентските протести ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. Стати Статев, (цитиран по публикация в сайта webcafe.bg).

 

Вчера сайтът OFFNews  цитира и едно друго негово изказване, направено, след като студенти окупираха аудитория в УНСС. Ректорът Статев казва без заобикалки: „Като не ви харесва в България – емигрирайте, но не пречете на колегите си”.

Стати Статев е вербуван като секретен сътрудник Първо главно управление на ДС на 1 февруари 1989 г. – 8 месеца преди падането на Берлинската стена и рухването на комунизма в Източна Европа. По това време той е 34-годишен. Работи под псевдонима „СТОЙНОВСКИ”. Вербовката му става броени месеци при да замине на втора специализация през август 1989 г. – април 1990 г. в Бостънски университет, Масачузетс, САЩ. Първата му специализация е в СССР през 1984-1985 г.

Принадлежността му към ДС стана известна при проверката на УНСС през септември 2012 г. Статев е ректор на УНСС от 2011 г.

Проф. Пламен Легкоступ, ректор на Великотърновския университет – явочник „ОАЗИС”

 

alt

Проф. Пламен Легкоступ | Снимка: dnesbg.com.

„Законът е категоричен, че политически дейности в университетите не трябва да се развиват. Няма да преговарям със студентите. Ако те искат, могат да дойдат и да разговарят с мен… Полицаите са пред университета, за да наблюдават спазването на реда”.

Изявлението е на ректора на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” проф. Пламен Легкоступ (1959).

Той е вербуван от на Окръжно управление на МВР-ДС Велико Търново през 1984 г. като съдържател на явочна квартира „ОАЗИС”. Снет от оперативния отчет през 1990 г.

Агентурното му минало е разкрито от комисията през юни 2011 г. при проверката Висшата атестационна комисия (ВАК). Той е член на научна комисия по педагогика във ВАК от 2010 г. Ректор е на Великотърновския университет от 2007 г.

Преди това има и политическа дейност – през  2003 г. е избран за общински съветник от листата на СДС, а през 2007 г. е избран за втори мандат.

Проф. Марин Христов, ректор на Техническия университет – агент „МИМОВ”

 

alt

Проф. Марин Христов | Снимка: offnews.bg.

„Тъй като имаме много хубав закон за автономията на университетите, считам, че в университетите е мястото, където трябва да се учи, а не да се извършва политическа дейност”.

 

Изявлението на  проф. Марин Христов (1949), ректор на Техническия университет в София от 2011 г.

Марин Христов е разкрит като секретен сътрудник под псевдонима „МИМОВ” на Първо главно управление на ДС – Управление „Научно-техническо разузнаване” (УНТР) от 1980 г. Принадлежността му към ДС става публично известна през септември 2012 г. при проверката на Техническия университет.

Проф. Валери Стефанов, бивш декан в СУ – агент „АНДРЕЙ НИКОЛОВ”

alt

Проф. Валери Стефанов | Снимка: managr.bg.

„Сто-двеста души не могат да са морален арбитър на нацията. Тази окупация ще я плащат университетът и студентите. Начинът, по който е извършена окупацията на университета, не е нещо, което е в услуга на българската демокрация.

Има една спирала, едно насилие, защото за мен окупацията е форма на насилие, която може да се разгръща оттук нататък. Всъщност агресията, която представлява тази окупация, е част от общата агресия на българското общество и на българския политически живот.

Знам, че високи думи се говорят за събуждането, за похода на гражданското общество, но мисля, че ако походът на гражданското общество е мотивиран от пораженията на агресията, това едва ли ще доведе до добър резултат”.

Изявлението е част от интервю на проф. Валери Стефанов,преподавател във Факултета по славянски филологии на СУ и бивш негов декан, пред сайта bulgarski.pogled.info.

Проф. Валери Стефанов (1958) е разкрит като агент на Шесто управление на ДС за робва с идеологическата диверсия от 1985 г. под псевдонима „АНДРЕЙ НИКОЛОВ”. Агентурната му принадлежност става публично известна през лятото на 2011 г. при проверката на ВАК, където е член на научна комисия по филология (2000-2003 г. и 2006-2009 г.).

През април 2012 г. Валери Стефанов е един от учредителите на Гражданско Обединение за Реална Демокрация (ГОРД) на архонта и бизнесмен Слави Бинев. Самият проф. Стефанов обявява, че „ГОРД ще се превърне в голяма партия, колкото и днес това да изглежда невъзможно”. На последните парламентарни избори формацията на Бинев се явява с името „ГОРДА България” и спечелва малко над 16 000 гласа (0,4%). Тя обаче е една от участниците в изборите с най-много агенти на ДС сред  кандидат-депутатите си – общо 9 сътрудници.

 

Проф. Огнян Сапарев, ректор (1993-2003) на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ – осведомител „МАРТИН”

 

alt

Проф. Огнян Сапарев | Снимка: kupih.com.

„Проблем днес е въпросът „Има ли защо да се прави окупация?“. В началото на прехода, макар начинът да беше абсурден, основанията за такива акции не бяха малко. Сега обаче не виждам основания. Как така ще твърдят, че нямат политически искания, като основното и единственото им искане е оставка на правителството? Май намирисва на лоша и нескопосана лъжа. Сега не можем да говорим за липса на свобода, това е пълна слободия. Дори анархия.

 

Със сигурност мога да кажа, че проф. Димитър Токушев, при когото започна днешната окупация, знае повече от тях. Като интелигентни млади хора защо не го поканиха и не му зададоха неудобните въпроси? Те имат право да вдигнат шум, да привлекат вниманието към себе си.

Гласът им наистина трябва да бъде чут. Но пак ви казвам – противник съм на това пълно разгащване и безотговорност. Искате дискусия – великолепно. Заплюхте си тази аудитория – 272-ра, добре, поканете желаещи, медиите.

Случилото се е много лош пример, който никоя демократична държава не би търпяла, защото в т.нар. демократична Америка например полицията бие, та пушек се вдига…

Никой неинтелигентен човек в България няма съмнение за участието на ГЕРБ в такива протести срещу правителството. Декларацията им в подкрепа на окупацията е форма на самопризнание. Мисля, че след нея мога да кажа, че май са необходими полицейски мерки за „укротяване на опърничавата“, както е казано в класиката. Не може така безотговорно да се подбуждат хора да правят глупости – хора, които все още нямат достатъчно изградено чувство за дълг.

А ако тази окупация се разрасне, не крия, че лично ще участвам в организирането на бойна група, която да укроти подобни щения. Казвам го сериозно – готов съм да взема мерки с необходимите за това последствия. Всичко си има предел.”

alt

Картонът на Огнян Сапарев като осведомител на Шесто управление | Източник: comdos.

Думите са на проф. Огнян Сапарев (1942), като част от интервю за сайта bulgarski.pogled.info, където е публикувано интервю по същата тема и с проф. Валери Стефанов.

 

Сапарев е филолог, преподавател във Философско-историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, на който е ректор през 1993-2003 г. Бил е генерален директор на БНТ (1990-1991), и депутат от БСП в 39-ото Народно събрание (2001-2005).

Огнян Сапарев е разкрит като осведомител на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия от 1971 г. под псевдонима „МАРТИН”. Сътрудничил е на отдел 01 на Шесто управление, натоварен с преследването на творческата интелигенция (писатели, художници, артисти и музиканти) до 1982 г.

Личното му и работно дело е унищожено през 1990 г. Принадлежността му към ДС е обявена от комисията по досиетата при проверката на народните представители през 2007 г.

На последните парламентарни избори през май 2013 г. е кандидат за народен представител, издигнат от „Коалиция за България” в 16-и МИР-Пловдив, но не успява да влезе в 42-то Народно събрание.

Както и на останалите учени, агенти на бившата Държавна сигурност този факт липсва от официалните им биографии.

Статията е препечатана от desebg.com

Статията "Виж кой говори: Учени, агенти на Държавна сигурност, срещу студентския протест" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Вайда, Валенса и (кино)светът

Защо днешна Полша е това, което е, а България изостана далеч зад своя "социалистически брат"? Защо и киното ни изостава с десетилетия от киното на следтоталитарна Полша? Защото в предисторията на днешна Полша има личност на име Лех Валенса, който промени съдбата на милиони хора в Европа. А за киното на тази страна поне от половин век се говори... Защо днешна Полша е това, което е, а България изостана далеч зад своя "социалистически брат"? Защо и киното ни изостава с десетилетия от киното на следтоталитарна Полша? Защото в предисторията на днешна Полша има личност на име Лех Валенса, който промени съдбата на милиони хора в Европа. А за киното на тази страна поне от половин век се говори...

Американец претендира за награда за главата на Бин Ладен

Американски бизнесмен твърди, че е информирал федералните власти за местоположението на скривалището на Осама бин Ладен в Пакистан години преди ликвидирането му. Затова той претендира за награда от 25 милиона долара, предаде Асошиейтед прес.

Писмо от адвокатска фирма в Чикаго, представляваща Том Лий, предоставено на агенцията, твърди, че 63-годишният търговец на скъпоценни камъни докладвал за скривалището на Бин Ладен в Аботабад през 2003 година. Писмото, изпратено от "Леви енд Леви" (Loevy & Loevy) до директора на ФБР Джеймс Коуми през август, твърди, че агент на пакистанското разузнаване казал на Лий, че е ескортирал Бин Ладен и семейството му от Пешавар до Аботабад.

Според писмото, подписано от адвокат Майкъл Кановиц, Лий споделил информацията с агенти на митниците и ФБР. Мъжът докладвал, че пакистанският агент бил член на семейство, с което той търгувал от десетилетия, и че агентът и семейството му били противници на Бин Ладен.

Тогавашният лидер на „Ал Кайда” бе убит през май 2011 година при акция на военноморските спецчасти. Според американски представители къщата в Аботабад е била построена едва през 2005 година, а пакистанските власти смятат, че той се е нанесъл през лятото на същата година.

Според писмото Лий правил многобройни опити да поиска наградата си, но не получил отговор.

В имейл до в. "Гранд рапидс прес" той заявява, че не можел да разбере защо правителството е чакало толкова дълго, преди да действа. "Смущава ме, и това трябва да смущава всеки американец, че им казах точно къде е Бин Ладен през 2003 година, а те го оставиха да живее още осем години", пише бизнесменът.












btvnews.bg


Последен ветроходен старт за сезона на регата “Бриз Есен” в събота и неделя

"Черно море Бриз" организира поредната регата, която е край на състезателния сезон - "Бриз Есен". Състезанието е от 1 до 3 ноември във водите на Варненското езеро през базата варненския клуб, като с него ще приключи състезателния сезон от календара на федерацията.

Каменаров напуска БНТ

Изпълнителният директор на БНТ Константин Каменаров напуска държавната телевизия.
Каменаров имал намерение да се занимава с нови проекти в областта на телекомуникациите и медиите. Преди да се завърне в БНТ той работи за кратко в кабинета на премиера Иван Костов, а след това бе служител на Мобилтел.
Той бе сред кандидатите за поста генерален директор на БНТ през лятото. Конкурсът бе спечелен от Вяра Анкова. 






















БГНЕС

Как да играем покер като Дейвид Айнхорн?

В повечето случаи всичко се свежда до решаването математическа задача

    


В Англия: Какво става с Бербатов?

Какво става с Димитър Бербатов, питат се в Англия. Един от най-запалените защитници на българската звезда - журналиста Джеф Пауъл, написа в блога си за “Фулъм”, че със статистиките трудно се спори.

А те за сезона са - Берба е изиграл 8 мача, като в тях е отправил едва 8 удара, от които само 3 точни във вратите на съперниците. Не е чудно, че при Какво става с Димитър Бербатов, питат се в Англия. Един от най-запалените защитници на българската звезда - журналиста Джеф Пауъл, написа в блога си за “Фулъм”, че със статистиките трудно се спори. А те за сезона са - Берба е изиграл 8 мача, като в тях е отправил едва 8 удара, от които само 3 точни във вратите на съперниците. Не е чудно, че при

Шофьорът, прегазил 12 души, молил да го убият

Когато узнах, че момиченцето е починало, започнах да блъскам по вратата на килията. Молих надзирателите да отключат, да ме изведат в коридора и там да ме застрелят. Тримата ми съкилийници се хвърлиха да ме удържат. Викаха ми: Успокой се бе, човек, но аз просто не виждах смисъл да живея. 
Това признание прави три месеца и половина... Когато узнах, че момиченцето е починало, започнах да блъскам по вратата на килията. Молих надзирателите да отключат, да ме изведат в коридора и там да ме застрелят. Тримата ми съкилийници се хвърлиха да ме удържат. Викаха ми: Успокой се бе, човек, но аз просто не виждах смисъл да живея. Това признание прави три месеца и половина...

Представят пернишкия алманах - списание "Културна палитра" на софиянци

Пернишкото алманах - списание за литература, изкуство и креативност "Културна палитра" ще бъде представено на софийската публика, съобщиха за ZaPernik.com от изданието.

Премиерата на "Културна палитра" ще бъде на 4 ноември, от 17:00 часа на улица "Славянска" 6, където се намира Славянско дружество в България. Софиянци ще имат възможност да видят пети брой на алманах - списанието. Входът за приятели е свободен, допълват от...

Продължава

Удължават с месец срока за заключенията по инцидента в „Ораново“

Мина Ораново.

Срокът за представяне на експертното заключение за причините, довели до инцидента в „Ораново“, при който загинаха четирима миньори, е удължен с един месец. Това съобщиха от Окръжната прокуратура в Благоевград.

Срокът е удължен по искане на координатора на екипа от експерти, които трябва да извършат техническата експертиза.

Наблюдаващите делото прокурори са решили да позволят удължаване на срока. Причината е, че се налагат повторни огледи в рудника и на терените на повърхността, геоложка картировка и маркшайдерско заснемане на посърхността на рудника, както и обработка и анализ на още материали от рудника.

Сред причините за удължаването на срока са и сложните геолого-тектонски условия в района на рудника, които влияят върху безопасността за провеждане на въгледобив.

На 16 юли 2013 г. срутване в мина “Ораново” отне живота на четирима миньори. Пети почина, докато помагаше в спасителната акция по издирване на затрупаните миньори. Тя продължи повече от две седмици.

Статията "Удължават с месец срока за заключенията по инцидента в „Ораново“" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Android с 81% пазарен дял

Операционната система Android е увеличила своя пазарен дял в рамките на последната година, става ясно от изследване на Strategy Analytics. В рамките на периода юли-септември, 81.3% от продадените смартфони и таблети са били базирани на Android, докато за миналата година процента е 75, съобщи PixelMedia.bg.

На второто място е iOS, като Операционната система Android е увеличила своя пазарен дял в рамките на последната година, става ясно от изследване на Strategy Analytics. В рамките на периода юли-септември, 81.3% от продадените смартфони и таблети са били базирани на Android, докато за миналата година процента е 75, съобщи PixelMedia.bg. На второто място е iOS, като

Световни медии: „Събудете се”, скандират българските студенти

Британското списание „Икономист” публикува статия, озаглавена „Студенти на барикадите”, в която разказва за студентските протестни окупации в българските университети. Текстът започва с описание на саркастичния „търг” в "Ибей" за продажба на Конституционния съд, който е описан като „неработеща” институция, полезна за мафиоти, важни клечки или корумпирани депутати.

Целта за заетост към 2020 г. е трудно изпълнима

Страната ни няма да има проблеми единствено с изпълнението на целта за дела на енергията от възобновяеми източници от брутното енергийно потребление

    


Android увеличи пазарния си дял на 81%

Операционната система Android е увеличила своя пазарен дял в рамките на последната година, става ясно от изследване на Strategy Analytics. В рамките на периода юли-септември, 81.3% от продадените смартфони и таблети са били базирани на Android, докато за миналата година процента е 75, съобщи PixelMedia.bg.

На второто място е iOS, като Операционната система Android е увеличила своя пазарен дял в рамките на последната година, става ясно от изследване на Strategy Analytics. В рамките на периода юли-септември, 81.3% от продадените смартфони и таблети са били базирани на Android, докато за миналата година процента е 75, съобщи PixelMedia.bg. На второто място е iOS, като

Ники Михайлов яхна Порше за 200 бона

Ники Михайлов се похвали с ново возило в автопарка си.

"Хонда" изтегля 380 000 минивана

Японската автомобилна корпорация "Хонда" ще изтегли от движение 380 000 минивана "Одисей" заради проблем със спирачките.

Къде ни следят камерите на КАТ днес

Столичният КАТ сменя местоположението на камерите всеки ден, които следят за нарушения на Закона за движение по пътищата. Списъкът за план-графика за разположението на устройствата е публикуван на страницата на отдел "Пътна полиция" към СДВР. 
 
Мобилни камери:
бул."Цв. Лазаров" – бензиностанция "Еко"
 
бул. "Хр. Колумб"-сервиз "Рено".. Столичният КАТ сменя местоположението на камерите всеки ден, които следят за нарушения на Закона за движение по пътищата. Списъкът за план-графика за разположението на устройствата е публикуван на страницата на отдел "Пътна полиция" към СДВР.   Мобилни камери: бул."Цв. Лазаров" – бензиностанция "Еко"   бул. "Хр. Колумб"-сервиз "Рено"..

Къде ще ни дебнат камерите на КАТ днес

Столичният КАТ сменя местоположението на камерите всеки ден, които следят за нарушения на Закона за движение по пътищата. Списъкът за план-графика за разположението на устройствата е публикуван на страницата на отдел Столичният КАТ сменя местоположението на камерите всеки ден, които следят за нарушения на Закона за движение по пътищата. Списъкът за план-графика за разположението на устройствата е публикуван на страницата на отдел "Пътна полиция" към СДВР.   Мобилни камери: бул."Цв. Лазаров" – бензиностанция "Еко"   бул. "Хр. Колумб"-сервиз "Рено"..

Временна организация на движението е въведена по няколко пътни отсечки във Варненско

Предимно сухи са пътищата във Варна и областта, с мокри участъци по високите и усойни места, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Видимостта на места е ограничена заради мъгла. По няколко пътни отсечки се извършват ремонтни дейности, които налагат временна организация на движението, но няма затворени участъци.

Изложение на британското образование ще се проведе в неделя


На 3 ноември (неделя), от 11:00 до 18:00 ч. в зала Роял на хотел Шератон ще се проведе Изложение на британското образование Education UK.

Намерете в ЕВРОПА.дневник.бг възможности за:
Образование - магистратури, стипендии, стажове, курсове
Конкурси - фотография, кино, предприемачество, танци и още
Работа - новини, свободни позиции в европейски институции и организации
Пътуване - интересни европейски места, фестивали и събития. Изложението е единственото...

Задушница е – почитаме мъртвите си!

Днешната Задушница е една от трите големи задушници, които православните християни отбелязват всяка година.

До 23 градуса днес

Днес преди обяд в низините и котловините ще има ниска облачност или мъгла. Около обяд видимостта ще се подобри, а облачността ще намалее и след пладне, над почти цялата страна, ще бъде слънчево. Максимални температури - между 15° и 20°, в югозападните райони и на места в Предбалкана до 22°-23°. Това е прогнозата за времето на Националния институт Днес преди обяд в низините и котловините ще има ниска облачност или мъгла. Около обяд видимостта ще се подобри, а облачността ще намалее и след пладне, над почти цялата страна, ще бъде слънчево. Максимални температури - между 15° и 20°, в югозападните райони и на места в Предбалкана до 22°-23°. Това е прогнозата за времето на Националния институт

Топло и слънчево днес

Днес преди обяд в низините и котловините ще има ниска облачност или мъгла. Около обяд видимостта ще се подобри, а облачността ще намалее и след пладне, над почти цялата страна, ще бъде слънчево. Максимални температури - между 15° и 20°, в югозападните райони и на места в Предбалкана до 22°-23°. Това е прогнозата за времето на Националния институт Днес преди обяд в низините и котловините ще има ниска облачност или мъгла. Около обяд видимостта ще се подобри, а облачността ще намалее и след пладне, над почти цялата страна, ще бъде слънчево. Максимални температури - между 15° и 20°, в югозападните райони и на места в Предбалкана до 22°-23°. Това е прогнозата за времето на Националния институт

От Babyface Clan до Мариана Попова на концерта в подкрепа на окупиращите


Концерт в подкрепа на окупиращите ще се проведе пред стълбите на Ректората днес, а спонтанно организираното от поета Иван Димитров и активиста Даниел Василев събитие придоби почти фестивален характер. В 15 ч., час по-рано от първоначално обявеното, то ще обедини както популярни изпълнители на местната сцена, така и ъндъграунд артисти.

Сред заявилите участие са известни имена като българската алтърнатив рок група Babyface Clan, която през октомври обяви завършването на новия си албум...

Искат удължаване на срока за лихвоточките

Депутати. Снимка: БГНЕС

Парламентът обсъжда удължаването на срока за осребряване на лихвоточките на извънредното заседание във вторник.

Предложението е на депутата от „Атака“ Павел Шопов.

Срокът за изплащане на суми на българи с многогодишни жилищноспестовни влогове изтича на 21 ноември. За да не загубят правата си тези граждани трябва да са закупили или да са започнали строеж на жилище.

Тъй като срокът няма да бъде спазен, има вероятност около 60 000 души да бъдат ощетени, затова се налага и удължаване на срока.

През юли предложения за промени в закона, свързани с удължаване на срока до ноември 2016 г. внесоха и депутати от БСП, припомня “Труд”.

Проектът обаче не стигна до пленарна зала, тъй като се очакваше становище на финансовото министерство по въпроса. Не е ясно дали вече това становище е факт.

Миналата седмица депутати от ГЕРБ внесоха предложение за поправки в закона, с които срокът се удължава до края на 2016 г.

Във вторник на първо четене ще бъдат разгледани предложенията и на „Атака“, и на ГЕРБ на първо четене. Очаква се поправките да бъдат приети бързо и с консенсус както на първо, така и на второ четене, за да влязат в сила преди изтичането на срока. 

Статията "Искат удължаване на срока за лихвоточките" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Преглед на печата - 2 ноември

Започването на работата по газопровода „Южен поток" е сред водещите теми на петъчните вестници. „Мегапроектът "Южен поток" тръгна със символична първа заварка и в България. След 5 часа преговори с руската делегация начело с шефа на "Газпром" Алексей Милер премиерът Пламен Орешарски даде старт на строителството в монтанското село Расово.

Кр. Станчев: Готви се "спасение" за видимо безпроблемния банков сектор

Мерките, които управляващите готвят за банките, все още не са публикувани, но вече предизвикват множество коментари

    


41% от 15-годишните ученици не покриват минималния праг на грамотност

Проучване е показало, че над 40 процента от 15-годишните ученици у нас не покриват минималния праг на грамотност.
Изследването "Пиза" измерва тази функционална грамотност, умението да ползваш текстове в практическа ситуация, не да прочетеш указания за ползване на лекарство. 41% от 15-годишните ученици в България не покриват минималния праг на функционална грамотност. Друго нещо, което тези изследвания ни казват, е огромната разлика между децата с висок резултат и децата с нисък резултат. Тази пропаст във възможностите на децата е много задълбочена в България, много повече от средното за Европа. Абсолютно тревожно, ако ние искаме да имаме добре подготвени кадри, информирани граждани е много важно да адресираме този проблем сега. Предоставяме ли възможност на учителите да предоставят наистина качествено преподаване на децата, които има нужда от това, коментира данните от изследването Траян Траянов от фондацията.
За втора поредна година фондация "Заедно в час" организира конференция за качеството на образованието и държавната политика по този въпрос, съобщи БНР.

 



















БНР


Удължават срока на лихвоточките

Парламентът се захваща с удължаването на срока за осребряване на лихвоточките още във вторник сутринта на извънредно заседание. Това решиха депутатите по предложение на Павел Шопов от “Атака”.
Срокът за изплащане на суми на близо 60 000 граждани с многогодишни жилищноспестовни влогове изтича на 21 ноември. Условието да не загубят правата си е до т Парламентът се захваща с удължаването на срока за осребряване на лихвоточките още във вторник сутринта на извънредно заседание. Това решиха депутатите по предложение на Павел Шопов от “Атака”. Срокът за изплащане на суми на близо 60 000 граждани с многогодишни жилищноспестовни влогове изтича на 21 ноември. Условието да не загубят правата си е до т

Леопардово е новата класика


Празнувайте Нова година на морския бряг в Поморие

Фирма "Тръпков Турс" ООД предлага да посрещнете Нова година на морския бряг.
Тя предлага празничен пакет за Hotel&Spa Saint George в Поморие.
Цената му е 269 лева, като в нея са включени:
2 нощувки с 2 закуски,
Празнична програма и вечеря
Безплатна Спа зона
5% отстъпка
За контакти: 
гр.Поморие, бул. П.Кр.Яворов 15
тел. 0885 274 884 Фирма "Тръпков Турс" ООД предлага да посрещнете Нова година на морския бряг. Тя предлага празничен пакет за Hotel&Spa Saint George в Поморие. Цената му е 269 лева, като в нея са включени: 2 нощувки с 2 закуски, Празнична програма и вечеря Безплатна Спа зона 5% отстъпка За контакти: гр.Поморие, бул. П.Кр.Яворов 15 тел. 0885 274 884

Празнувайте Нова година на морския бряг в Поморие

Фирма Фирма "Тръпков Турс" ООД предлага да посрещнете Нова година на морския бряг. Тя предлага празничен пакет за Hotel&Spa Saint George в Поморие. Цената му е 269 лева, като в нея са включени: 2 нощувки с 2 закуски, Празнична програма и вечеря Безплатна Спа зона 5% отстъпка За контакти: гр.Поморие, бул. П.Кр.Яворов 15 тел. 0885 274 884

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване