Полицията в Банкок отново отблъсна със сълзотворен газ атака на демонстранти


Тайландската полиция използва днес сълзотворен газ и водни оръдия срещу демонстранти, опитващи се за пореден ден да щурмуват сградата на правителството в Банкок, предаде ДПА.

Най-малко трима души са загинали и около 50 са били ранени през почивните дни по време на протестите за оставка на министър-председателката Инглук Шинаватра. Някои от пострадалите са при сблъсъци между привърженици и противници на Шинаватра.

В неделя силите на реда отблъснаха също със сълзотворен газ...

Преглед на регионалния печат на 2.12.2013 г.

„Вдигат такса смет или по-рядко събират боклука“ – водещата тема за „Лудогорски вестник“ днес. По един от двата начина може да се покрие дефицитът в бюджетното перо „Чистота“ – обясни заместник-кметът Любомир Цонев по време на представяне на параметрите на общинската хазна. „Дариха на джамията „Ахмед бей“ подово отопление“ – друго заглавие от първа страница в „Лудогорски вестник“. Мюсюлманите вече се радват на новата придобивка, която е по-удобна и по-икономична. „Днес стартира вторият транш на Европейската хранителна помощ“ – съобщава на стр. ...

Безплатни кардиологични и гастроентерологични прегледи

От днес до 6-ти декември в столичната „Втора многопрофилна болница" се организират „Дни на отворени врати". Под ръководството на професорите Младен Григоров и Никола Григоров всеки ден в лечебното заведение ще се извършват безплатни кардиологични и гастроентерологични прегледи. Всеки желаещ може да се запише между 14:00 и 16:00 часа на регистратурата на болницата, както и на телефон 91 58 500. „Това са наистина едни действия, които трябва да се повтарят и да се случват в нашата държава, защото имаме много проблеми с организацията на здравеопаз...

Арестуваха японски дипломат, подпалил посолство в Конго

Инцидентът е безпрецедентен в историята на японското

Иван Бакалов към студентите: Държите се като комсомолци

Аз не подкрепям окупацията и това университетът да се използва като залог за постигането на политически цели. Обаче аз не подкрепям и правителството. Едва ли има обществено място или институция, където не се сервира алкохол. В деня, когато бе заснет клипът, се бяхме събрали на катедрен съвет и имахме четворен повод за празнуване – проф. Драганов имаше рожден ден, по-млад колега стана баща, а други двама почерпиха по повод хабилитация.

Преподавател за пиянския клип: Студентите ни пращат в “1984″ на Оруел

Иван Бакалов Кадър: Нова тв Проф. Константин Рабаджиев Кадър: Нова тв

“Когато някой се опитва да налага морал, това прилича на Министерство на истината и ние навлизаме в Оруел.” Това заяви преподавателят във Факултета по журналистика и главен редактор на E-vestnik Иван Бакалов по повод видеото с пияните преподаватели, разпространено от Ранобудните студенти.

В дискусията по Нова тв се включиха още Константин Голев от Ранобудните студенти, Иво Мирчев – протестиращ и един от заснетите преподаватели в нетрезво състояние в Ректората – проф. Константин Рабаджиев, ръководител на катедра “Археология” в Софийския университет.

Проф. Рабаджиев подмина въпроса дали чувства, че има нещо укоримо в това в 3 ч. сутринта преподаватели да пият алкохол в сградата на Университета и разказа неговата версия. Той заяви, че нито подкрепя окупацията, нито правителството. Окупацията превръщала Университета в залог на битка, която “е предимно политическа”.

Решението на студентите да заснемат и разпространят видеото “ми напомня едно черно-бяло мислене, което не търпи различното”, заяви проф. Рабаджиев. Студентите, един вид, искали да изложат тези, които мислят различно.

“Едва ли има обществено място, където не се сервира алкохол”, коментира още преподавателят.

Той обясни, че имало четири повода за “запиването”: “Беше вторник, след заседание на Факултетния съвет, който се проведе след два месеца прекъсване заради окупацията. Повод беше изборът на професор, на един главен асистент, рожденият ден на проф. Драганов (бел. ред. Драгомир Драганов) и един по-млад колега беше станал баща. Не един, а четири повода”.

“Поантата тук не е алкохолът, а изречението “Аз съм професор, а ти си глупак”, заяви Голев.

“Ние сложихме заглавие на видеото “Морал на градус”, защото това е паралел с поведението на Миков, когато нашите колеги влязоха в НС и той им каза аз съм председател тук и не ми пука какво мислите вие. Това е симптоматично за цялото ни общество – когато публични личности заемат някакъв пост, смятат, че могат да се държат така с останалите.”

Той обясни, че с решението си да прекратят пълната окупация Ранобудните студенти са поели голям риск, след който са понесли сериозни критики от поддръжниците си. “И няма и 10 дни след тази крачка, когато заварихме тази картина в 3 ч. през нощта. За нас беше просто нередно да заварим така хора, които са заели такава позиция за окупацията”.

Ако ние, които призоваваме за морал, си бяхме замълчали, трябваше да си тръгнем от Ректората с наведени глави, коментира той.

“Репликата бе изпусната в момента, когато няколко души влязоха и поискаха да ни изгонят от аудиторията, обяснявайки това с неспазване на окупацията”, обясни преподавателят, след което Голев му припомни, че лично се е опитал да го “извлече” от стаята на запоя.

“Вие се възприемате като Министерство на вътрешните работи. Много съжалявам, ама вие не представлявате целия университет. Провалихте сесията на 20 000 студенти. Ние говорим за един пиянски случай”, възмути се Бакалов.

“Вие се изживявате като едни комсомолци, много активни, които топят хората”, продължи той.

Според него пиянството е “библейски грях”.

“В Стария завей има описан случай с Ной, който се напил и лежал гол и един от синовете му показал неуважение и Ной го проклел с думите: “Ще бъдеш слуга на слуги”. Това е и вашата ситуация”, заяви Бакалов.

Той определи заснемането на видеото като “калташки номер”.

Статията "Преподавател за пиянския клип: Студентите ни пращат в “1984″ на Оруел" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Такса върху ВЕИ? Облагате енергийно бедните

Руслан Стефанов: Да се направи обстоен анализ, иначе е безотговорно

    


Работници от Раднево на протест, 10 месеца са без заплати

Работници от завода за машиностроителна техника „Ремотекс” в Раднево излязоха на протест, тъй като не са получавали заплати от февруари, съобщи bTV.

Макар да не са вземали пари от 10 месеца, около 600 души продължават да ходят на работа. Повечето от тях пътуват от Нова Загора и други градове в околността, организирани от фирмени автобуси... Работници от завода за машиностроителна техника „Ремотекс” в Раднево излязоха на протест, тъй като не са получавали заплати от февруари, съобщи bTV. Макар да не са вземали пари от 10 месеца, около 600 души продължават да ходят на работа. Повечето от тях пътуват от Нова Загора и други градове в околността, организирани от фирмени автобуси...

Близка на митрополит Кирил: Дядо Николай му е казвал: Ще те убия, ще те отстраня!

Варненският митрополит Кирил е получавал заплахи за живота си, а за патриаршеските избори е имало търговия с влияние чрез раздавани куфарчета с пари. Това разказа пред bTV жена, която се представи с името г-жа Христова и казва за себе си, че е единственият истински приятел на покойния вече дядо Кирил.

Месец преди да почине, варненският владика Варненският митрополит Кирил е получавал заплахи за живота си, а за патриаршеските избори е имало търговия с влияние чрез раздавани куфарчета с пари. Това разказа пред bTV жена, която се представи с името г-жа Христова и казва за себе си, че е единственият истински приятел на покойния вече дядо Кирил. Месец преди да почине, варненският владика

Недоволството срещу "данък зелен ток" расте

Още две бизнес организации се обявиха срещу въвеждането на 20% такса върху приходите на производителите на ток от слънце и вятър. В обща декларация Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и асоциацията на италианските предприемачи “Конфиндустрия” призоваха управляващите да преосмислят подкрепата си за идеята на “Атака”. Още две бизнес организации се обявиха срещу въвеждането на 20% такса върху приходите на производителите на ток от слънце и вятър. В обща декларация Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и асоциацията на италианските предприемачи “Конфиндустрия” призоваха управляващите да преосмислят подкрепата си за идеята на “Атака”.

Днес подписват за прeчиствателната станция и тласкател на „Акациите” във Варна

Днес от 11:30 часа, в зала „Варна“ на общината официално ще бъде подписан Договор за възлагане и изпълнение на обществена поръчка с предмет „Инженеринг – Реконструкция и модернизация на пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ)-Варна – втори етап“, „Реконструкция и модернизация на ПСОВ-Варна – втори етап и изграждане на канализационна помпена станция „Акациите“ и тласкател, гр.

Репликата "Аз съм професор, а ти си глупак" ядосало студентите

/КРОСС/Аз не подкрепям окупацията като форма на насилие и не приемам употребата на университета като залог на политически борби. Но аз не подкрепям и правителството. Дори и дължи години изобщо не съм гласувал. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия проф. Костадин Рабаджиев, ръководител катедра „Архитектура“ към СУ. Той заедно с колегата си проф. Драгомир Драганов бяха заснети в нетрезво състояние, а клипът беше разпространен в интернет. Проф. Рабаджиев уточни, че е имало няколко повода за събирането на преподавателите, които са били решили да се почерпят: "Избирането на един нов професор в катедрата по „Археология", един асистент, проф. Драганов пък от своя страна черпеше за рождения си ден, на един колега му се беше родило дете". Репликата „аз съм професор, а ти си глупак" беше изпусната в момент, когато група студенти влязоха вкупом във въпросната зала и поискаха да ни изгонят от залата, обясни той. Когато някой налага своя морал на другите, това вече започва да прилича на Министерство на истината и ние навлизаме в Оруел, смята проф. Рабаджиев. От своя страна Константин Голев от „окупиращите" студенти заяви, че поантата в скандалното клипче не е алкохола. В клипчето поантата е изречението „аз съм професор, а ти си глупак". Когато едни личности заемат някакъв публичен пост и те смятат, че вече са над другите и могат да им говорят по подобен надменен начин

Футболен турнир за деца стартира във В. Търново

Седмото издание на турнира по футбол за Купа M&BM ще се проведе днес и утре във В. Търново, съобщи генералният секретар на Асоциацията на българските футболисти Георги Бойчев. Сред гостите на награждаването, което е насрочено за 3 декември около 12, 30 часа в ДКС „В. Левски”, се очаква да бъде и носителят на Златната топка- Христо Стоичков. Патрон на надпреварата е кметът на старата столица Даниел Панов. Мачовете между отбори, съставени от футболисти, родени след 1 януари 2001 г., започват днес. В първа група са „Академик” /Свищов/, „Етър ВТ”, ...

Преглед на печата, понеделник, 2 декември

СЕГА: Агенцията по кадастър събира незаконно такси от общините Агенцията по кадастъра събира незаконно такси от общините за скици и за справки за...

Средно по 407 долара са похарчили американците в дните около Черния петък

Сумата обаче е с 3,9% по-малко в сравнение със същия шопинг уикенд на миналата година

    


Хърватите одобриха забраната на гей бракове

Жителите на Хърватия в неделя проведоха референдум за забрана на еднополовите бракве. По предварителни данни за тяхната забрана са гласували почти 66% от избирателите, пише „Коммерсант”. Общо 64.84 % от гласоподавателите са отговорили с „да” на въпроса дали желаят конституцията са включва дефиниция на брака както „съюз между мъж и жена”. 34.65% от гласувалите са отговорили с „не”, според предварителните резултати. В съответствие с референдума в конституцията на страната ще бъде внесено ясно определение за брака като съюз между мъж и жена. Критиците смятат определението за дискриминация по отношение на сексуалните малцинства. Лявоцентристкото правителство на Хърватия се противопоставяше на забраната. Против...

Шчесни: Само така ще вземем купата

Войчех Шчесни е много щастлив от победата над „Кардиф“ през уикенда с убедителното 3:0, запазвайки лидерската си позиция във Висшата лига с 31т. актив – на 4т. пред „Челси“. Двубоят бе много важен за „Арсена“, не само защото трябваше да запазят лидерската си позиция, но и защото в последните си две срещи „Кардиф“ изненадаха неприятно „Манчестър Юнайтед“ и „Манчестър Сити“. Вратарят на „топчиите“ вярва, че ако тимът му продължава да се представя в този дух, то неминуемо ще си осигури титлата през този сезон, но все пак има още много време до края. „Нмаираме се на позиция, която искаме да задържим възможно най-дълго. Не е важно, че ...

От утре започва изплащането на заплатите на протестиращите от "Ремотекс" в Раднево

От утре започва изплащането на заплатите на протестиращите от "Ремотекс" в Раднево. Това обяви пред журналисти областният управител на Стара Загора Живка Аладжова, съобщи БТА. Тази сутрин тя заедно с кмета на Раднево д-р Юлиян Илчев проведе поредната работна среща с ръководството на частната фирма. Стотина работници на фирмата се събраха тази сутрин на протест пред заключените врати на завода. В "Ремотекс" протестират близо 600 работници и служители, които са без заплати от февруари, а задълженията към тях надхвърлят 3,5 млн. лв.

Rowenta Silence Force Extreme - тихата мощ

От деца ни учат, че не можем да имаме всичко. Да се радваме на това, което имаме и да правим компромиси е сред основните добродетели, които се изтъкват особено в моментите, в които желано и очаквано се разминават в живота ни. Когато създаваме връзка, когато си проправяме път в кариерата, дори и когато избираме новата си придобивка, ние преглъщаме това, което не ни харесва, за да получим това, което смятаме за важно и значимо. Тази философия наистина помага в живота, но когато става въпрос за комфорта и чистотата на дома - има решение, което предлага перфектен избор без никакви компромиси. Новото поколение прахосмукачки Rowenta Silence Force Extreme са не само най-тихите прахосмукачки в света, но и изключително мощни уреди, които няма да оставят и прашинка в дома ви. Тяхната цел е да създа...

Затягат пропускателния режим в столични уличища

Строг пропускателен режим в училище заради заплахи за бомбаНяколко столични училища въвеждат строг пропускателен режим. Новата мярка цели да намали бомбените заплахи в училищата и да повиши сигурността на учениците.Едно от тези училища е 51 СОУ „Елисавета Багряна".Идеята за по-голяма сигурност и контрол при влизането в училище идва още преди година от училищното настоятелство, което осигурява две трети от финансирането на проекта. В 51 СОУ „Елисавета Багряна" се обучават повече от 1100 ученици и това, според директора Асен Александров, е единственият начин да се провери колко време ученикът е прекарал в сградата на училището и да се ограничи достъпът на нежелани гости.Последният случай на заплаха за взривно устройство в училище бе миналата седмица, когато детс...

Българите сме са най-страдащата нация в света

София

Българите са “най-страдащата” нация в света за 2012 г., сочи ежегодното проучване на международната социологическа агенция “Галъп Интернешанъл”.

Според изследването 39% от българите страдат от икономиката, от начина си на живот и други фактори.

Българите попадат начело на тази класация за трета поредна година.

След нас са държави като Армения, Камбоджа, Хаити и Мадагаскар.Българите са най-страдащата нация в света, Хаити и Иран са под нас

Изследването на “Галъп Интернешанъл” обхваща 143 държави. 

На анкетата респондентите са оценявали в скала от 0 до 10 сегашния си начин на живот, този след 5 години и този преди 5 години.

Ако в скалата е посочен отговор под 4 включително, резултатът се счита за “страдащ“. 39% от анкетираните българи са дали такъв резултат, а под нас са арменците с 37%, Камбоджа с 34%, Хаити с 32% и Унгария с 32%.

През 2011 г. процентът на страдащите българи е бил чувсвително по-висок – 45%. На второ място тогава е бил Йемен с 39% страдащо население, а топ 5 на класацията са допълвали Армения, Ел Салвадор и Непал.

На другия край на класацията са едновременно пет страни – Катар, Швеция, Норвегия, Обединените арабски емирства и Нигерия.

 

Статията "Българите сме са най-страдащата нация в света" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Близка на дядо Кирил: Калиник му е казвал: Аз докато съм жив, ти бялото було няма да го видиш

Варненският митрополит Кирил е получавал заплахи за живота си, а за патриаршеските избори е имало търговия с влияние чрез раздавани куфарчета с пари. Това разказа пред bTV жена, която се представи с името г-жа Христова и казва за себе си, че е единственият истински приятел на покойния вече дядо Кирил.

Месец преди да почине, варненският владика Варненският митрополит Кирил е получавал заплахи за живота си, а за патриаршеските избори е имало търговия с влияние чрез раздавани куфарчета с пари. Това разказа пред bTV жена, която се представи с името г-жа Христова и казва за себе си, че е единственият истински приятел на покойния вече дядо Кирил. Месец преди да почине, варненският владика

Стартират безплатни прегледи с ултразвук

Безплатни консултации с ултразвуков преглед започват да провеждат специалисти по асистирана репродукция от днес във Виена Ин Витро Център в столичната болница „Токуда". За всички желаещи е необходимо предварително записване на тел. 4200 279, а при двойките с установени репродуктивни затруднения е желателно да носят медицинската си документация. В рамките на консултацията пациентките ще имат възможността да се информират за съвременните методи в областта на асистираната репродукция и да получат индивидуален план за постигане на желаната бременно...

Сменяме личния лекар до края на годината

От 1 до 31 декември е периодът, през който здравноосигурените граждани могат да сменят личния си  лекар, като се регистрират при нов. Такава пререгистрация се извършва два пъти годишно – през месеците юни и декември. Гражданите имат право да изберат общопрактикуващ лекар на територията на цялата страна.Всеки, който иска да направи такава смяна, трябва да закупи регистрационна форма за постоянен избор. С попълнения формуляр той трябва да отиде при предпочетения нов общопрактикуващ лекар, като представи и здравноосигурителната си книжка и докумен...

Над 160 души са поискали медицинска помощ след сблъсъците в Киев, протестите продължават


Броят на ранените, потърсили медицинска помощ след милиционерската акция срещу демонстранти в Киев през нощта срещу събота, е достигнал 165, съобщиха снощи здравните власти в украинската столица. От тях 109 човека са били настанени в болница, предаде ИТАР-ТАСС.

Междувременно колона от демонстранти потегли тази сутрин от Площада на независимостта в Киев към сградата на правителство за поредната протестна акция с настояване за оставка на украинското правителство.

Според...

Грейват светлините на елхата

Хиляди светлини грейват днес по живата коледна елха в центъра на Пловдив. Традиционната церемония е от 17.30 часа на площад "Стефан Стамболов". В този час пускат и новогодишната украса по Главната улица. Тази година палмите при Римския стадион също ще светят като коледни елхи....

Подписват договора за ремонт на помпена станция „Акациите”

Договорът за втория етап от реконструкцията и модернизацията на „Пречиствателна станция за отпадни води–Варна” ще бъде подписан днес между местната община и обединение от фирми, спечелило обявената поръчка. Тя включва изграждането на канализационна помпена станция и тласкател „Акациите” и е на стойност близо 34,5 млн. лв. Финансирането е по оперативна програма „Околна среда”, а партньори по проекта са общините Аксаково и Белослав, както и ВиК Варна. След приключване на строителните дейности и изграждането на съоръжения за пречистване на фосфор ...

Дузпи решиха зоналния полуфинал за Купата на АФЛ

Удари от бялата точка за определяне на краен победител решиха зоналния полуфинал от турнира за Купата на Аматьорската футболна лига. Мачът в Г. Оряховица противопостави първия и втория след есенния полусезон в Северозападната „В”  група- местният и мездренският  „Локомотив”. При дузпите по- точни бяха „железничарите” от Мездра, който спечелиха с 2:3. На финала на зоната напролет те ще срещнат „Ботев” (Луковит), който в другия полуфинал също с дузпи се наложи със 7:6 над „Ком” (Берковица). Като цяло двубоят бе равностоен, като и двата отбора има...

Двама сирийци и един ливанец нападнати с боксове, железа и ножове

Двама сирийци са били нападнати и пребити от около 25-има души с боксове, железа, вериги и ножове в София в неделя вечерта, съобщиха участници в групата "Приятели на бежанците", позовавайки се на близки на пострадалите. Според разказите на очевидци и роднини на жертвите нападателите са били расистки настроени. По информация на МВР инцидентът е станал около 21.10 часа в неделя в района на улица "Оряхово" край "Захарна фабрика". "По първоначални данни трима чужди граждани (на възраст 26, 27 и 38 години), които са със статут за продължително пребиваване у нас, били нападнати от седмина непознати пред заведение за бързо хранене на бул. "Сливница". След възникнал скандал и нанесен побой им отнели пари и документи", съобщават от столичната полиция разминавайки се в данните за броя на нападателите, описан от близките на пострадалите. Заради откраднатите пари (около 800 евро) и документи, от СДВР смятат, че основната версия за случилото се е грабеж. От вътрешното министерство уточниха пред Mediapool, че криминалистите не изключват и престъплението да е извършено по ксенофобски подбуди, но засега не го потвърждават официално. От Софийската районна прокуратура също коментираха пред Mediapool, че са образували досъдебно производство за грабеж, като уточниха, че няма да съобщят нищо повече, тъй като извършителите все още не са установени. По-късно в понеделник БНР съобщи, че разследващите са задържали един заподозрян за престъплението, който е бил разпонзат от пострадалите по снимка в картотеките на СДВР. Единият от пострадалите е със счупен нос, а другият – с множество порезни рани по ръцете. С тях е бил и трети чужденец - ливанец, който е в най-тежко състояние. Ранените са потърсили помощ във Военно-медицинската академия, след което са били разпитани в Трето РПУ. "След възникнал скандал и нанесен побой им отнели пари и документи. На пострадалите е оказана медицинска помощ в столична болница, към 02.00 часа те са подали жалби в столичното Трето РПУ, където са дали и показания. Предприети са действия по издирването на извършителите на престъплението", гласеше първоначалното съобщение на МВР за случая. Това е третото подобно нападение в столицата, след като в началото на ноември на спирка край Центъра за временно настаняване във "Военна рампа" беше намушкан 17-годишният сириец Али. В средата на миналия месец жестоко бе пребит и 28-годишният българин от турски произход Метин.

Двама сирийци и един ливанец ограбени и бити с боксове, железа и ножове

Двама сирийци са били нападнати и пребити от около 25-има души с боксове, железа, вериги и ножове в София в неделя вечерта, съобщиха участници в групата "Приятели на бежанците", позовавайки се на близки на пострадалите. Според разказите на очевидци и роднини на жертвите нападателите са били расистки настроени. По информация на МВР инцидентът е станал около 21.10 часа в неделя в района на улица "Оряхово" край "Захарна фабрика". "По първоначални данни трима чужди граждани (на възраст 26, 27 и 38 години), които са със статут за продължително пребиваване у нас, били нападнати от седмина непознати пред заведение за бързо хранене на бул. "Сливница". След възникнал скандал и нанесен побой им отнели пари и документи", съобщават от столичната полиция разминавайки се в данните за броя на нападателите, описан от близките на пострадалите. Заради откраднатите пари (около 800 евро) и документи, от СДВР смятат, че основната версия за случилото се е грабеж. От вътрешното министерство уточниха пред Mediapool, че криминалистите не изключват и престъплението да е извършено по ксенофобски подбуди, но засега не го потвърждават официално. От Софийската районна прокуратура също коментираха пред Mediapool, че са образували досъдебно производство за грабеж, като уточниха, че няма да съобщят нищо повече, тъй като извършителите все още не са установени. По-късно в понеделник БНР съобщи, че разследващите са задържали един заподозрян за престъплението, който е бил разпонзат от пострадалите по снимка в картотеките на СДВР. Единият от пострадалите е със счупен нос, а другият – с множество порезни рани по ръцете. С тях е бил и трети чужденец - ливанец, който е в най-тежко състояние. Ранените са потърсили помощ във Военно-медицинската академия, след което са били разпитани в Трето РПУ. "След възникнал скандал и нанесен побой им отнели пари и документи. На пострадалите е оказана медицинска помощ в столична болница, към 02.00 часа те са подали жалби в столичното Трето РПУ, където са дали и показания. Предприети са действия по издирването на извършителите на престъплението", гласеше първоначалното съобщение на МВР за случая. Това е третото подобно нападение в столицата, след като в началото на ноември на спирка край Центъра за временно настаняване във "Военна рампа" беше намушкан 17-годишният сириец Али. В средата на миналия месец жестоко бе пребит и 28-годишният българин от турски произход Метин.

Двама сирийци ограбени и пребити с боксове, железа и ножове

Двама сирийци са били нападнати и пребити от около 25-има души с боксове, железа, вериги и ножове в София в неделя вечерта, съобщиха участници в групата "Приятели на бежанците". Според разказите на очевидци и роднини на пострадалите нападателите са били расистки настроени. По информация на МВР инцидентът е станал около 21.10 часа в неделя в района на улица "Оряхово" край "Захарна фабрика". "По първоначални данни трима чужди граждани (на възраст 26, 27 и 38 години), които са със статут за продължително пребиваване у нас, били нападнати от седмина непознати пред заведение за бързо хранене на бул. "Сливница". След възникнал скандал и нанесен побой им отнели пари и документи", съобщават от столичната полиция разминавайки се в данните за броя на нападателите, описан от близките на пострадалите. Заради откраднатите пари и документи от СДВР смятат, че основната версия за случилото се е грабеж. От вътрешното министерство уточниха пред Mediapool, че криминалистите не изключват и престъплението да е извършено по ксенофобски подбуди, но засега не го потвърждават официално. Единият от пострадалите е със счупен нос, а другият – с множество порезни рани на главата. С тях е бил и трети чужденец, който е успял да избяга. Ранените са потърсили помощ във Военно-медицинската академия. "След възникнал скандал и нанесен побой им отнели пари и документи. На пострадалите е оказана медицинска помощ в столична болница, към 02.00 часа те са подали жалби в столичното Трето РПУ, където са дали и показания. Предприети са действия по издирването на извършителите на престъплението", гласеше първоначалното съобщение на МВР за случая. От Софийската районна прокуратура коментира пред Mediapool, че все още не разполагат с данни за инцидента, като уточниха, че на по-късен етап ще съобщят подробности. Това е третото подобно нападение в столицата, след като в началото на ноември на спирка край Центъра за временно настаняване във "Военна рампа" беше намушкан 17-годишният сириец Али. В средата на миналия месец жестоко бе пребит и 28-годишният българин от турски произход Метин. Извършителите на двете престъпления все още не са установени.

Над 20 души са пребили с боксове, железа и вериги двама сирийци

Около 25-има расисти са нападнали и пребили с боксове, железа, вериги и ножове трима сирийци в София, съобщиха през нощта в неделя срещу понеделник участници в групата "Приятели на бежанците". Нападението е станало около 23:00 часа в района на улица "Оряхово" край "Захарна фабрика". По данни на бТВ 27-годишен младеж е със счупен нос, а мъж на около 35 години е с множество порезни рани на главата. С тях е бил и трети сириец, който е успял да избяга. Ранените са потърсили помощ във ВМА. В момента столичната полиция издирва нападателите, но все още няма информация за задържани. Съобщение за инцидента не е публикувано и в сайта на МВР. Според първоначалните данни тримата нападнати сирийци търсят убежище в България и са настанени на външни адреси. Това е третото поредно расистко нападение в столицата, след като в началото на ноември на спирка край Центъра за временно настаняване във "Военна рампа" беше намушкан 17-годишният сириец Али. В средата на миналия месец жестоко бе пребит и 28-годишният българин от турски произход Метин. Извършителите на двете престъпления все още не са установени. Очаквайте подробности.

Ти си следващият


Препубликуваме коментара от днешния (2 декември) брой на "Капитал daily". Акцентите са на "Дневник": 

За инвеститорите в производство на вятърна и слънчева енергия дойде 9 септември. Въвеждането на 20% такса върху приходите им по същество е национализация на инвестирания капитал, защото прави доходността от него отрицателна.

Исландия ще отписва ипотеки, за да подпомогне икономическото възстановяване

Към края на юни общият дълг по ипотеки на исландците се изчислява на 1,1 трлн. крони

    


Ще ни возят само лицензирани таксита

Таксиметраджиите ще имат право да превозват клиенти, единствено ако са подписали трудови договори с лицензирани превозвачи.

Клипът с проф. Драганов е акт на безсилие на ранобудните

/КРОСС/ Нещата не вървят в посоката, в която бяха планирани да се развиват. Това според Людмил Георгиев и Антоанета Христова е причината за заснетия клип с преподавателите от Софийския университет, заснети в нетрезво състояние. Христова обаче допусна, че този клип не е направен само от студентите. Тезата подкрепи и Георгиев. Имало един рожден ден, три часа през нощта е било, колегите се почерпили и какво? Застрелваме ги? - попита риторично преподавателят по политическа психология в СУ Людмил Георгиев. Проблемът на държавата не е дали някой се е почерпил или е бил пян в СУ или в някой друг университет. Проблемът на държавата е друг, категорична бе Антоанета Христова. Този акт (на заснимане на проф. Драгомир Драганов и проф. д-р Костадин Рабаджиев) е акт на безсилие от страна на този, който е заснел клипа, категорична бе Христова. И двамата не вярват голям брой преподаватели да подадат оставки в знак на протест, каквито информации има. Академичният съвет предстои да реши какво да бъде наказанието на двамата преподаватели от Алма матер. Според политическия психолог Антоанета Христова просто СУ трябва да изпълни правилника си. Проф. Георгиев се ядоса, че на окупаторите не е поискана отговорност, а сега се търси наказание за колегата му.  

Тежка катастрофа с един загинал затвори пътя София-Варна

Линейка, снимка:БГНЕС

Тежка катастрофа между два леки автомобила затвори главния път София-Търново рано тази сутрин.

Инцидентът е станал около 07.40 ч. тази сутрин край великотърновското село Шереметя.

Две леки коли с марките Fiat и BMW са се сблъскали челно.

Италианският автомобил е бил управляван от 32-годишен мъж от Велико Търново и е пътувал към Горна Оряховица. Водачът на BMW-то, което се е движело в противоположна посока, е мъж на 24 г. от Горна Оряховица. С него са пътували три момичета на възраст между 17 и 18 г.

След сблъсъка четиримата пострадали от двата автомобила са откарани във великотърновската болница. 32-годишният шофьор на Fiat-а е починал от раните си на път за болницата.

Причините за катастрофата все още се изясняват от екипите на „Пътна полиция“, които са на мястото на произшествието. Главният път „София – Варна“, който минава покрай село Шереметя, остана затворен, докато участвалите в катастрофата автомобили не бяха преместени. Движението бе възстановено около 10 ч.

Статията "Тежка катастрофа с един загинал затвори пътя София-Варна" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Защо падна "Барса"?

„Барселона” падна с 0:1 от „Атлетик” в Билбао след 1:2 с „Аякс” в Амстердам и допусна две загуби поред за първи път от 9 месеца. На 26 февруари каталунците отстъпиха с 1:3 на „Реал” (Мадрид) в полуфинал за купата на „Камп ноу”, а на 2 март загубиха с 1:2 ст „балета” на „Бернабеу” в шампионата.
„Синьо-червените” не са си тръгвали без да вкарат гол „Барселона” падна с 0:1 от „Атлетик” в Билбао след 1:2 с „Аякс” в Амстердам и допусна две загуби поред за първи път от 9 месеца. На 26 февруари каталунците отстъпиха с 1:3 на „Реал” (Мадрид) в полуфинал за купата на „Камп ноу”, а на 2 март загубиха с 1:2 ст „балета” на „Бернабеу” в шампионата. „Синьо-червените” не са си тръгвали без да вкарат гол

Пияният професор: Почерпихме се, събраха се 4 повода

„Едва ли има обществено място или институция, където не се сервира алкохол. И какво от това? В деня, когато бе заснет клипа, се бяхме събрали на катедрен съвет. Случи се така, че  имаше поводи – колега професор имаше рожден ден, по-млад колега бе станал баща, а други двама почерпиха по повод хабилитация. Този четворен повод ни събра да се ... „Едва ли има обществено място или институция, където не се сервира алкохол. И какво от това? В деня, когато бе заснет клипа, се бяхме събрали на катедрен съвет. Случи се така, че имаше поводи – колега професор имаше рожден ден, по-млад колега бе станал баща, а други двама почерпиха по повод хабилитация. Този четворен повод ни събра да се ...

Пияният професор: Пие се във всички институции и какво от това?

„Едва ли има обществено място или институция, където не се сервира алкохол. И какво от това? В деня, когато бе заснет клипа, се бяхме събрали на катедрен съвет. Случи се така, че  имаше поводи – колега професор имаше рожден ден, по-млад колега бе станал баща, а други двама почерпиха по повод хабилитация. Този четворен повод ни събра да се ... „Едва ли има обществено място или институция, където не се сервира алкохол. И какво от това? В деня, когато бе заснет клипа, се бяхме събрали на катедрен съвет. Случи се така, че имаше поводи – колега професор имаше рожден ден, по-млад колега бе станал баща, а други двама почерпиха по повод хабилитация. Този четворен повод ни събра да се ...

Ликвидират таксиата "Копърки"

Таксиметровите шофьори ще возят клиенти, само ако са подписали трудови договори с лицензирани превозвачи. Това ще бъде едно от измененията в Закона за автомобилните превози и в Наредба 34 за таксиметровата дейност, които ще подготви ИА "Автомобилна администрация" (ИААА).

Над 330 000 българи ще получат хранителни помощи от ЕС

В България в понеделник започва раздаването на последния транш хранителни помощи от Европейския съюз. Над 330 000 души ще получат пакети с продукти.

Най-много хора, които имат право на хранителни помощи, има в Пловдив, София, Благоевград, Враца, Пазарджик и Плевен, съобщи БТВ.
















В България в понеделник започва раздаването на последния транш хранителни помощи от Европейския съюз. Над 330 000 души ще получат пакети с продукти. Най-много хора, които имат право на хранителни помощи, има в Пловдив, София, Благоевград, Враца, Пазарджик и Плевен, съобщи БТВ.

Бойчев плътно зад Местан за "най-доброто управление"

България има шанс с този премиер, настоя депутатът от БСП

    


Над 330 000 души с помощи от ЕС

В България в понеделник започва раздаването на последния транш хранителни помощи от Европейския съюз. Над 330 000 души ще получат пакети с продукти.

Най-много хора, които имат право на хранителни помощи, има в Пловдив, София, Благоевград, Враца, Пазарджик и Плевен, съобщи БТВ.
















В България в понеделник започва раздаването на последния транш хранителни помощи от Европейския съюз. Над 330 000 души ще получат пакети с продукти. Най-много хора, които имат право на хранителни помощи, има в Пловдив, София, Благоевград, Враца, Пазарджик и Плевен, съобщи БТВ.

Осигуряват топъл обяд на 1300 сираци и социално слаби деца

Започва раздаването на хранителните продукти от втория транш на програмата "Разпределяне на храни от интервенционните запаси на ЕС". От днес до 15 януари в над 300 пункта на БЧК по график ще бъдат раздадени хранителни продукти на над 300 хиляди социално слаби, включени в програмата. Всеки един от тях ще получи 20 килограма хранителни продукти - ориз, захар, олио, боб, леща, мед, конфитюр, вафли и картофено пюре. Информация за графика може да се получи в съответната областна организация на БЧК и на интернет страниците на организацията, на Държав...

Amazon замества куриерите с летящи роботи

Роботизирано самолетче ще промени начина за доставки до няколко години, убеден е ръководителят на компанията за търговия на дребно Джеф Безос

    


Един загина след пътния ад край Велико Търново

Три момичета и другия шофьор са в болница

    


Халаф: Споразумението за ядрената програма на Иран не е изненада

/КРОСС/ Реакциите на споразумението за ядрената програма на Иран са наистина противоречив. Според едни, това е историческо споразумение, но според други, е историческа грешка, каза журналистът Мохамед Халаф в сутрешния блок на БНТ и напомни, че споразумението е преходно. Най-важното, посочи той, е това, че Иран прие неща, които отказваше да направи в продължение на десет години. Първото - че обогатяването на уран ще бъде в рамките на 3,5-5%, при условието на досегашни 20. Второ - извеждането на натрупания досега уран, най-вероятно във Франция, където ще бъде неутрализиран. Трето - пълният контрол от страна на МААЕ на всички атомни съоръжения в Иран. Четвъртото, за което настояваше Франция и заради което бе отложено споразумението, е замразяването на реактора Arak, който работи с тежка вода. Това споразумение всъщност не е изненада, защото от пролетта на 2012 г. САЩ започнаха тайни преговори с посредничеството на Оман, по време на които бяха договорени много от нещата, които виждаме в сегашното споразумение. Съгласието на Иран идва в отговор на уверението, че САЩ няма да предприемат военни мерки срещу, посочи Халаф.  

Ранобудни си викали "наздраве" с черпещите се професори

Атаката е срещу проф. Драгомир Драганов, аз съм фон, малко хора ме познават, за да бъде толкова висок откликът, коментира пред ТВ 7 един от черпещите се преподаватели проф. д-р Костадин Рабаджиев.

“Дейли стар”: Ромка обучила хиляди деца в България да крадат от англичани

Донка Панова е обучила хиляди деца на джебчийство, твърди репортажът. Снимка: Дейли стар

77-годишна българска ромка е обучила хиляди деца в родината си на джебчийство, а много от тях планират да заработват във Великобритания следващия месец.

Това разказва в репортаж от България британският вестник “Дейли стар” в пореден материал, подхранващ страха от емигрантски наплив след отпадането на ограничението за работа на Острова от 1 януари 2013 година.

За Донка Панова от Старозагорско разказа и “Дейли мейл”.

Един от внуците на Донка, 26-годишният Господин, няма търпение рестрикциите да отпаднат и да замине за Великобритания. “Ще бъде много лесно с всички тези хора с вдигнати ръце в метрото”, гласи се за урожай младият ром, цитиран от “Дейли стар”.

Царицата на джебчиите Донка е от клана Кардараши, отбелязва вестникът. И добавя, че те са стар род, именит в кражбите, и обикалят Европа, завръщайки се с поне 200 000 паунда на пътуване.

Панова е обучила всичките си 30 внуци и 12 правнуци в занаята.

Ромско семейство джебчии, според “Дейли стар”.

Пред вестника ромката споделя, че е започнала с джебчийство още по време на комунизма, през 1950 г., а тогава било доста трудно. “Сега направо завиждам на младите, че могат да пътуват в Европа да крадат”, казва тя.

В репортажа е цитиран и 38-годишният Златко Николов, строителен работник, който заедно със съпругата си обучава децата си (на 7 и 10 г.) “да крадат преди да дойдат тук”, пише вестникът. 

“Двегодишната им дъщеря Елена ще се научи, когато порасне още малко”, допълва авторът.

“Харесват ни и големите социални помощи в Англия. Само дето времето е лошо”, казва Златко.

Статията "“Дейли стар”: Ромка обучила хиляди деца в България да крадат от англичани" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване