Аз, Георгиос, Меркел и Саркози

Неочаквани разкрития в книгата на бившия испански премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро «Дилемата. 600 дни световъртеж»

прочети повече

Задължават медицинският персонал в градините и училищата да оказват по-широк спектър от грижи за децата

Детските градини трудно приемат деца с диабет, а когато това се случи, лекарите и сестрите в тези заведения отказват да съдействат на малчуганите. Това стана ясно днес по време на кръгла маса, организирана от Асоциацията на децата и младите хора с диабет.

Путин: Събитията в Киев са подготвени отвън, това не е революция, а погром

„Събитията в Украйна напомнят повече на погром, отколкото на революция. Според мен те са малко свързани с взаимоотношенията на Украйна с ЕС „Събитията в Украйна напомнят повече на погром, отколкото на революция. Според мен те са малко свързани с взаимоотношенията на Украйна с ЕС", посочи руският президент Владимир Путин пред журналисти след преговорите със своя арменски колега Серж Саркисян, информира РИА "Новости". Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Нетаняху подари на папата книга за Инквизицията

Натяняху даде испански превод на книгата “The Origins of the Inquisition”

Продават ни масово отровна течност за чистачки

В началото на зимния сезон всички търговски вериги и бензиностанции започват да продават течност за чистачки на промоционални цени. На нашия пазар в момента 2/3 от течността за чистачки е с опасния метанол. Повечето хора не обръщат внимание на съдържанието и купуват тази чиста отрова. От нея можеш да се ослепее, да се натровиш, а дори и да умреш.

Бивши директор на АЕЦ: Няма пари и хоризонт за "Белене"

Технологията е водоводна, а не руска или американска. Тя трябва да е такава, защото в противен случай се нарушава българското законодателство. Това заяви Йордан Йорданов, бивш директор на АЕЦ Козлодуй, в предаването Лице в лице по БТВ по повод строежа на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" и технологията на "Уестингхаус".

Ромпой и Цветанов си обещаха да борят популизма в ЕС

Председателят на Европейския съвет се срещна с Цветан Цветанов

Българите все още са най-страдащата нация

Страната ни оглавява класацията за трети път

    


Николай Бареков се сравни с Виталий Кличко

"Ние считаме за наш политически двойник в Украйна прозападната, демократична и центристка формация на Виталий Кличко "УДАР", заяви лидерът на "България без цензура"

Ядките борят рака и удължават живота

Според проучване, хората, които редовно похапват фъстъци, живеят по-дълго, съобщава Дейли мейл. Резултатът е обявен след 20-годишно изследване, в което са включени 119 000 души.
 
Забравете за  скъпите хапчета мулти-витамини и „подпомагащи“ здравето напитки - тайната за дълъг и здравословен начин на живот може да се крие просто в купа с ядки. .. Според проучване, хората, които редовно похапват фъстъци, живеят по-дълго, съобщава Дейли мейл. Резултатът е обявен след 20-годишно изследване, в което са включени 119 000 души. Забравете за скъпите хапчета мулти-витамини и „подпомагащи“ здравето напитки - тайната за дълъг и здравословен начин на живот може да се крие просто в купа с ядки. ..

Чуй какво говори, за да разбереш как се развива

Детето ви постоянно бърбори нещо, често-често се обръща към вас и настоява за отговор на въпрос или потвърждение. Понякога ви се струва, че това е най-обикновено празнодумство, а не пълноценно общуване и ви се иска този водопад от думи да секне и да се наслаждавате на малко тишина. Психолозите обаче твърдят на базата на проведени изследвания, че... Детето ви постоянно бърбори нещо, често-често се обръща към вас и настоява за отговор на въпрос или потвърждение. Понякога ви се струва, че това е най-обикновено празнодумство, а не пълноценно общуване и ви се иска този водопад от думи да секне и да се наслаждавате на малко тишина. Психолозите обаче твърдят на базата на проведени изследвания, че...

Зидан: Едно ме тревожи в Бейл – че ще ме надмине в Реал

Легендата на Реал Мадрид Зинедин Зидан смята, че Гарет Бейл притежава потенциала да надмине постиженията на французина с клуба. Уелската рекордна покупка на „белия балет“ напоследък показва, че намира мястото си в схемата на Карлео Анчелоти. Срещу Валядолид в събота британецът заби първия си хеттрик за испанския гранд и заслужено обра суперлативите на специалистите. „Имам само една грижа относно Гарет Бейл и тя е, че ще се превърне в по-добър играч за Реал Мадрид, отколкото бях аз“, заяви Зидан, който е асистент на Анчелоти. „Той е завършен ата...

Лукашенко отмени революцията


"Революция няма да има", заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко на заседание на правителството, предавано пряко от националната телевизия. Той обеща, че кабинетът ще изкара до края на годината, след което в първото тримесечие ще уволнява всеки, който не се справя с поставените задачи. "При това ще го правя не революционно, а еволюционно", допълни държавният глава. Лукашенко каза всички да се успокоят, защото сътресения няма да има, и призна, че икономиката е в много тежко състояние,...

Лидзи Вон ще премине нова операция след игрите в Сочи


Носителката на световната купа в ски в спускането Линдзи Вон смята да отложи операцията на дясното си коляно след зимните олимпийски игри в Сочи през февруари.

Американката е с частично разкъсани коленни връзки след падане на тренировка преди две седмици в Колорадо и се надява, че ще може да се върне на ските и без хирургическа намеса.

Евентуална манипулация почти сигурно ще я лиши от възможността да защитава олимпийската си титла в спускането от Ванкувър. Вон обясни, че...

Бури и сняг очакват Гърция и Турция, в България - слънчево

В България времето ще бъде много по-благосклонно, като през нощта облачността ще намалее в цялата страна, казват родните синоптици

Хванаха шофьор с над 3 промила в Бяла

Пиян шофьор с над 3 промила в издишания въздух е заловен при полицейска проверка на кръстовище в град Бяла, съобщават от полицията. 38-годишният водач на автомобила е задържан за денонощие в сутрешните часове на 30-ти ноември. Издаден му е талон за медицинско изследване, но е отказал да му бъде взета кръвна проба.

Жандармерия връща "Шеврон" в Румъния

Около 100 жители на село Пунгещи, на 340 км северно от българския град Силистра, живееха шеста седмица в палатков лагер. Той бе в частен имот в съседство с мястото, където американският енергиен гигант планираше да направи първия си сондаж с фракинг в Румъния. Въоръжени с палки жандармеристи нахлуха в лагера около 3 ч сутринта в понеделник. Около 100 жители на село Пунгещи, на 340 км северно от българския град Силистра, живееха шеста седмица в палатков лагер. Той бе в частен имот в съседство с мястото, където американският енергиен гигант планираше да направи първия си сондаж с фракинг в Румъния. Въоръжени с палки жандармеристи нахлуха в лагера около 3 ч сутринта в понеделник.

Интернет потребителите са похарчили 1.2 млрд. долара по време на Черния петък


Онлайн пазаруването през тазгодишния Черен петък е постигнало нов рекорд. Интернет потребителите са похарчили 1.2 млрд. долара, съобщава анализаторската компания ComScore.

С названието Черен петък е известен петъкът след Деня на благодарността в САЩ. Тогава магазините предлагат големи намаления. Това вече се случва и онлайн, като става все по-голяма тенденция.

Тази година отбелязва рекордни онлайн продажби, като ръстът е 15% спрямо миналата. Очакванията на анализаторите са...

Прекъснаха тв интервю: Има задържан за нощния бой на имигранти

Има задържан за побоя над двамата имигранти в неделя вечерта. Това се разбра от тв предаването "Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия. 

Кървавото меле с юмруци и ножове продължило няколко минути и завършило с бой със столове пред заведение за бързо хранене на столичния бул. "Сливница". 

Докато течеше интервюто в апартамента с пострадалите Има задържан за побоя над двамата имигранти в неделя вечерта. Това се разбра от тв предаването "Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия. Кървавото меле с юмруци и ножове продължило няколко минути и завършило с бой със столове пред заведение за бързо хранене на столичния бул. "Сливница". Докато течеше интервюто в апартамента с пострадалите

Търси се проектант на участък от магистрала "Хемус"

Обществената поръчка е за идеен проект на 60 км от магистралата

    


Протести посрещнаха Путин в арменската столица Ереван

Около хиляда души организираха шествие в столицата на Армения Ереван по време на посещението на руския президент Владимир Путин в знак на протест срещу присъединяването на Армения към Митническия съюз на Русия, Беларус и Казахстан, предадоха Ройтерс и Франс прес. Протестиращите държаха плакати с надпис "Путин, върви си!" и "Не на СССР!", имайки предвид стремежа на Путин да възстанови доминирания от Русия Съветски съюз под формата на икономически съюзи и съюзи за сигурност, отбелязва Ройтерс. Путин е на официално посещение в Армения за разговори по изразеното през септември желание на Ереван да се присъедини към Митническия съюз в рамките на Евразийската икономическа общност между Русия, Беларус и Казахстан. Ройтерс посочва, че протестите в Армения съвпадат с протестите в Украйна, която миналата седмица реши да не подпише споразумение за асоцииране с ЕС, а да задълбочи икономическите си отношения с Русия. Критиците на Кремъл на Запад обвиняват Путин в оказване на натиск върху бившите съветски републики, така че те да не се отделят от руската орбита, припомня Ройтерс. Процесът на присъединяване на Армения към Митническия съюз ще напредва максимално ефективно, заяви самият Владимир Путин в Ереван, цитиран от ИТАР-ТАСС. Намерението на Армения да се присъедини към интеграционните структури на Русия, Беларус и Казахстан открива широки възможности за сътрудничество, изтъкна руският държавен глава на заседание на Третия руско-арменски междурегионален форум в западния арменски град Гюмри. Путин подчерта, че движението по посока на евразийския интеграционен проект "е суверенен избор на арменския народ" и "Русия, разбира се, ще направи всичко, за да поддържа тази насока на сътрудничество с арменската страна". Президентът на Армения Серж Саркисян от своя страна благодари на Путин, че спрямо Армения вече се приемат механизми за различни важни привилегии, съществуващи в рамките на Митническия съюз. Двамата президенти участваха в церемонията по пускане в експлоатация на 5-ия енергиен блок на Разданската ТЕЦ. Неочакваното решение на Армения беше обявено през септември, с което на практика бяха попарени надеждите за подписване на споразумение за асоцииране с ЕС на срещата на върха във Вилнюс миналата седмица.

ГЕРБ, а не шайката на Станишев, има заслуга за 7 блок

ГЕРБ, а не БСП са стартирали проекта за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй". По тяхно време Уестингхаус са спечелили проект за предпроектно проучване, а Станишевата шайка е последната, която има заслуга за това. Това пише Бойко Борисов в профила си във Фейсбук.

Бойко Борисов: Дано всички си научим урока от украинската опозиция

Всички опозиционни партии застанаха рамо до рамо в Украйна, независимо от битките им на изборите, защото имат обща цел - присъединяване към ЕС. Това би трябвало да ни послужи като пример, защото в България дори и в протестите срещу правителството бяхме разединени - едни в Пловдив, едни в университета, едни пред НС и по улиците.

Така коментира си Всички опозиционни партии застанаха рамо до рамо в Украйна, независимо от битките им на изборите, защото имат обща цел - присъединяване към ЕС. Това би трябвало да ни послужи като пример, защото в България дори и в протестите срещу правителството бяхме разединени - едни в Пловдив, едни в университета, едни пред НС и по улиците. Така коментира си

К. Чемишанска: Нужна е по-голяма инвестиция в биотехнологичните лекарства

Инвестицията в иновативните медикаменти в последните години се счита, че е достигнала над 1 млрд. долара, коментира мениджърът от AMGEN

    


Путин: Събитията в Украйна напомнят на погром, а не на революция

„Събитията в Украйна напомнят повече на погром, отколкото на революция. Според мен те са малко свързани с взаимоотношенията на Украйна с ЕС", посочи руският президент Владимир Путин пред журналисти след преговорите със своя арменски колега Серж Саркисян, информира РИА "Новости". Според него днешните събития в Украйна са подготвени с оглед на предстоящите в страната президентски избори. Правоохранителните органи на Украйна са използвали прекомерна сила при разгонването на митинга на киевския площад "Майдан" и оценка за тези събития трябва да даде съдът. Това заяви президентът Виктор Янукович в телевизионно интервю. "Днес аз нямам право да давам оценка – кой е виновен, колко е виновен", посочи Янукович, цитиран от президентската пресс...

Бареков поведе протест в София в подкрепа на битите в Украйна

Десетки столичани се събраха на протест, организиран от "България без цензура" пред посолството на Украйна в София и блокираха за около 15 минути улицата пред сградата, съобщиха организаторите. Тяхната акция е в знак на солидарност с хората, които излязоха по улиците на Киев, за да спрат решението на правителството, с което се спира присъединяването на страната им към Европейския съюз. Не може гражданите на Украйна да бъдат бити за това, че искат да са в Европа, коментира пред събралите си лидерът на "България без цензура" Николай Бареков. Протестиращите в София издигнаха плакати с надписи "ММА подкрепя партията на Кличко", "Ukraine uncensored" (Украйна без цензура) "Klichko, we support you" (Кличко, ние те подкрепяме). Така те изразиха с...

Днес „Гугъл“ почете годишнина от рождението на Мария Калас

Днес логото на Гугъл е посветено на 90-годишнината от рождението на великото гръцко сопрано Мария Калас.  

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева


Мария Калас е родена на 2 декември 1923 г. в Ню Йорк. Тя прави своя дебют в Кралската опера в Атина, като първата си голяма роля изпълнява в операта "Тоска" на Пучини Днес логото на Гугъл е посветено на 90-годишнината от рождението на великото гръцко сопрано Мария Калас. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Мария Калас е родена на 2 декември 1923 г. в Ню Йорк. Тя прави своя дебют в Кралската опера в Атина, като първата си голяма роля изпълнява в операта "Тоска" на Пучини

Най-идиотските закони по света

Според една английска поговорка не бива да се ходи на екскурзия в държава, която я дават по новините повече от три пъти в седмицата. Англичаните имат своите мотиви, но хората, които обичат да пътуват, не могат да си позволят да изпуснат някои от най-интересните дестинации по тази причина. Знаем, че в света има точки, където законите са изключително Според една английска поговорка не бива да се ходи на екскурзия в държава, която я дават по новините повече от три пъти в седмицата. Англичаните имат своите мотиви, но хората, които обичат да пътуват, не могат да си позволят да изпуснат някои от най-интересните дестинации по тази причина. Знаем, че в света има точки, където законите са изключително

"Българската Коледа" идва за деца с увредени слух и зрение

Кампанията на президента ще събира пари за апаратура за ранна диагностика и лечение

По-малко българчета с увредено зрение и слух - това е фокусът на единадесетото издание на кампанията “Българската коледа”, съобщи президентът Росен Плевнелиев. Затова той даде старт на инициативата в столичната университетска болница “Царица Йоанна-ИСУЛ”, където Кампанията на президента ще събира пари за апаратура за ранна диагностика и лечение По-малко българчета с увредено зрение и слух - това е фокусът на единадесетото издание на кампанията “Българската коледа”, съобщи президентът Росен Плевнелиев. Затова той даде старт на инициативата в столичната университетска болница “Царица Йоанна-ИСУЛ”, където

„Стажантските договори" стават част от КТ като мярка срещу младежката безработица

16 000 безработни младежи между 15 и 24 години ще могат да се възползват през следващите две години от европейски средства, за да намерят реализация на пазара на труда. Това съобщи в интервю за Дарик министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Росен Плевнелиев: Обществената енергия трябва да се използва за позитивна промяна

"Обществената енергия днес е градивна, тя не трябва да се губи, а да се използва за позитивна промяна, за решения и действия в полза на обществото", заяви президентът Росен Плевнелиев в понеделник. Той присъства на Европейския граждански дебат на тема "По-силна Европа за гражданите“, който се проведе в София по повод 10-годишнината от създаването на Икономическия и социален съвет. "Трябва да се подкрепи създаването на силни граждански организации – като коректив и като партньор, защото бъдещето на страната ни и на Европейския съюз е в споделената отговорност на политиците и на гражданите“, заяви Росен Плевнелиев пред участниците във форума. "През последните години сме свидетели на вълни от спонтанни граждански протести, на нарастващо социално напрежение и рекордно ниски нива на доверие в институциите и към политиците в България, но и в Европейския съюз и по света като цяло. Повишава се ролята на гражданското общество – то изисква промяна в дневния ред на институциите и очаква прозрачност и прогнозируемост в управлението, отчетност, стабилни институции, отворени към гражданите и решаващи ефективно социално-икономическите проблеми", каза президентът. По думите му повече от всякога има нужда от градивен социален и граждански диалог и от диалог между институциите и обществото. Президентът посочи историческа роля на гражданското общество за изграждането на мирна, просперираща и демократична Европа. "България категорично застава зад силен, обединен и интегриран Европейски съюз, за Европа на силното гражданско общество и на активните граждани“, подчерта Росен Плевнелиев, цитиран от своя прессекретариат. Президентът апелира за утвърждаването на култура на плурализъм като основен елемент на демокрацията и за толерантност към различните гледни точки. Според държавния глава членството на България в ЕС е едно от постиженията, с които българските политици и гражданското общество у нас могат да се поздравят. "Моят апел е заедно да продължим да изграждаме общия ни европейски дом, за да се гордеем с постигнатото", каза още Росен Плевнелиев.

Катаклизми очакват Европа с промяната на климата

В близките десетилетия климатичните промени ще причиняват в Европа все повече проливни дъждове, сушави периоди и горещи вълни, показват публикувани днес резултати от симулации с безпрецедентна точност.

Има задържан за нощния бой на имигранти

Има задържан за побоя над двамата имигранти в неделя вечерта. Това се разбра от тв предаването Има задържан за побоя над двамата имигранти в неделя вечерта. Това се разбра от тв предаването "Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия. Кървавото меле с юмруци и ножове продължило няколко минути и завършило с бой със столове пред заведение за бързо хранене на столичния бул. "Сливница". Докато течеше интервюто в апартамента с пострадалите

Подновиха работата по стадиона в Сао Пауло след трагедията

Строителните дейности по стадион „Коринтианс Арена“ бяха подновени пет дни след злополуката с кран, която отне живота на двама души. В сряда един от крановете се срути върху трибуната, при което двама от работниците загинаха, а трагедията отново породи спекулации, че Бразилия няма да завърши съоръженията за Мондиал 2014 навреме. Днес останалите строители се върнаха към задълженията си, като преди да започнат, всички се отправиха молитва към Господ заедно със свещеник. „Добре, че отново работим, но в същото време е много тежко заради смъртта на ...

Доклад: Нараства протестният потенциал в обществото

Според експерти от Лабораторията на Костов гражданското действие с политически искания е нетрайно, а липсата на единство в целите и мотивите ограничава протестите в България

Борисов: Дано всички си научим урока от украинската опозиция

Всички опозиционни партии застанаха рамо до рамо в Украйна, независимо от битките им на изборите, защото имат обща цел - присъединяване към ЕС. Това би трябвало да ни послужи като пример, защото в България дори и в протестите срещу правителството бяхме разединени - едни в Пловдив, едни в университета, едни пред НС и по улиците.

Така коментира си Всички опозиционни партии застанаха рамо до рамо в Украйна, независимо от битките им на изборите, защото имат обща цел - присъединяване към ЕС. Това би трябвало да ни послужи като пример, защото в България дори и в протестите срещу правителството бяхме разединени - едни в Пловдив, едни в университета, едни пред НС и по улиците. Така коментира си

В Монтана протестираха срещу хвостохранилище

Хвостът в града бил 12 пъти над нормата, твърдят природозащитницие

Всеки четвърти безработен младеж ще бъде обхванат в програмите за заетост до 2015 г.


Безработните младежи в България са около 64 хиляди. Една четвърт от тях - около 16 хиляди - ще могат да се възползват от европейски средства, за да намерят реализация на пазара на труда през следващите две години. Амбицията е поетапно и останалите 15-24-годишни без работа да бъдат обхванати в програмите за заетост.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в интервю за радио "Дарик". Той припомни, че догодина за справяне с младежката безработица страната ни ще...

Пламен Орешарски: Подкрепяме във всяко отношение Косово

Министър-председателят Пламен Орешарски прие поканата да открие българо-косовски бизнес форум. Предложението на премиера на Косово Хашим Тачи беше предадено от външния министър Енвер Ходжай, който се срещна с ръководителя на българското правителство в рамките на официалното си посещение у нас, съобщиха от правителствената информационна пресслужба. Министър-председателят Пламен Орешарски прие поканата да открие българо-косовски бизнес форум. Предложението на премиера на Косово Хашим Тачи беше предадено от външния министър Енвер Ходжай, който се срещна с ръководителя на българското правителство в рамките на официалното си посещение у нас, съобщиха от правителствената информационна пресслужба.

Статус срещу статус: Борисов и Станишев се нападат във Фейсбук

Лидерът на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов избухна в профила си във Фейсбук с дълъг статус, в който обвинява лидера на БСП Сергей Станишев в лъжа относно подписването на договор за строителството на АЕЦ "Белене". Повод за изказването му е статус на Станишев от вчера, обвиняващ правителството на ГЕРБ в непоследователна политика относно ядрената енергетика. "Дневник" публикува статусите без корекции:

Сергей Станишев: "За нас властта не е самоцел, но всички ясно...

Нападнатите бежанци: Не сме предизвиквали никого


Тримата нападнати бежанци вчера са останали без пари след нападението вчера. На двамата сирийци и ливанеца са откраднати общо 800 евро, както и документа за самоличност на единия човек, научи "Дневник".

Мъжете, които поискаха да останат анонимни, са били в магазин от голяма верига супермаркети около 21:00 близо до булевард Сливница. Малко след това те са тръгнали да се прибират и пред заведението за бързо хранене "Аладин" са били нападнати.

"Чухме бързо тичане – туп туп...

Алгафари: Властта поощрява ксенофобията за да запази властта си

По принцип българите сме черногледи. Не мисля обаче, че положението у нас е чак толкова зле. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ арабистът Владимир Чуков.

Божинов купува екипи на деца

Валери Божинов облече с анцузи всички млади футболисти на "Локо" (Пд). Нападателят, който е без отбор от лятото, се включи в кампанията "Бъдеще за Локомотив". Основната причина е близкото му приятелство с рапъра Иван Главчев - Ванко 1, чиито синове тренират на "Лаута".
Треньорът на "Локо" Александър Станков закри тренировките на отбора до неделния Валери Божинов облече с анцузи всички млади футболисти на "Локо" (Пд). Нападателят, който е без отбор от лятото, се включи в кампанията "Бъдеще за Локомотив". Основната причина е близкото му приятелство с рапъра Иван Главчев - Ванко 1, чиито синове тренират на "Лаута". Треньорът на "Локо" Александър Станков закри тренировките на отбора до неделния

Орешарски: Подкрепяме във всяко отношение Косово

Министър-председателят Пламен Орешарски прие поканата да открие българо-косовски бизнес форум. Предложението на премиера на Косово Хашим Тачи беше предадено от външния министър Енвер Ходжай, който се срещна с ръководителя на българското правителство в рамките на официалното си посещение у нас, съобщиха от правителствената информационна пресслужба. Министър-председателят Пламен Орешарски прие поканата да открие българо-косовски бизнес форум. Предложението на премиера на Косово Хашим Тачи беше предадено от външния министър Енвер Ходжай, който се срещна с ръководителя на българското правителство в рамките на официалното си посещение у нас, съобщиха от правителствената информационна пресслужба.

„Гугъл“ отбеляза 90 години от рождението на Мария Калас

Днес логото на Гугъл е посветено на 90-годишнината от рождението на великото гръцко сопрано Мария Калас.  

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева


Мария Калас е родена на 2 декември 1923 г. в Ню Йорк. Тя прави своя дебют в Кралската опера в Атина, като първата си голяма роля изпълнява в операта Днес логото на Гугъл е посветено на 90-годишнината от рождението на великото гръцко сопрано Мария Калас. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Мария Калас е родена на 2 декември 1923 г. в Ню Йорк. Тя прави своя дебют в Кралската опера в Атина, като първата си голяма роля изпълнява в операта "Тоска" на Пучини

"Амазон" ще доставя поръчки с безпилотни самолети

Амазон възнамерява да използва безпилотни самолети, с които да доставя пратките до своите клиенти. Това каза за ВВС изпълнителния директор на компанията Джеф Безос.

Роботите, наречени Октакоптри, ще могат да доставят пакети с тегло да 2,3 кг и то за едва 30 минути до клиента след поръчката. Ще отнеме до 5 години, за да заработи тази система.
„З Амазон възнамерява да използва безпилотни самолети, с които да доставя пратките до своите клиенти. Това каза за ВВС изпълнителния директор на компанията Джеф Безос. Роботите, наречени Октакоптри, ще могат да доставят пакети с тегло да 2,3 кг и то за едва 30 минути до клиента след поръчката. Ще отнеме до 5 години, за да заработи тази система. „З

Няма изтичане на солна киселина във Варненското езеро

Операцията по обезопасяване на 2600 тона отпадъчен трихлоретан на територията на химическия завод „Полимери” трябва да бъде подновена днес, ако синдикът Иван Балабанов осигури на аварийните екипи достъп до единствената работеща електрическа подстанция в предприятието.

Неуспехът с Украйна ще научи Брюксел на търпение

От всички възможни развръзки на форума на Източното партньорство на ЕС, който завърши в петък във Вилнюс, вероятно най-малко очакваната беше повторното разпалване на Оранжевата революция в Украйна. Литва се надяваше да използва своето председателство на ЕС, за да изведе Украйна по пътя към членство в ЕС с подписването на широкообхватно споразумение за либерализиране на търговията. Когато украинският президент Виктор Янукович реши в последния момент да не подпише споразумението, като се позова на натиска от Русия, срещата на върха беше отписана като кьор-фишек, а по-спорно - като победа за Русия. Сцените от Киев през уикенда разказват друга и доста по-положителна история. Тълпа, оценявана на над 100 000 души - най-голямата демонстрация след славните дни преди девет години - не се подчини на правителствена забрана за протест пред президентството и настоя Украйна да има европейска съдба. Срещу множеството бяха използвани сълзотворен газ и палки. Беше съобщено за много ранени и от двете страни. Но ситуацията не се успокои. Протестите не означават, че Украйна е обединена зад проевропейски настроените киевчани или че Янукович и правителството му ще бъдат притиснати да подадат оставка или да направят обратен завой. Страната е все така разделена по отношение на избора между западна и източна ориентация, както откакто получи независимост. Киев, който някога се раздвояваше между Изтока и Запада, сега повече клони към Запада благодарение на своята нова средна класа. Това, което протестите всъщност означават, е, че каузата за насочена към Запада Украйна не е била безвъзвратно загубена във Вилнюс и няма да бъде изоставена без бой. Това би трябвало да бъде известна утеха за Брюксел, който изглежда се оттегля, за да ближе раните си. То също така предлага някои насоки за това какво би трябвало да направи ЕС по-нататък. Каквото и да направи, ЕС трябва да избегне грешките от последните месеци. Ако Москва сложи тежката си ръка върху Украйна, за да направи категоричен избор между нейния Евразийски съюз и по-близките връзки с ЕС (чрез Източното партньорство), това стана отчасти защото подобен избор - всичко или нищо - предлагаше Брюксел. Все още не е ясно дали това свидетелстваше за непознаването на украинските реалности или за факта, че имаше твърде много други разсейващи фактори - от кризата с еврото до изборите в Германия. Но с настояването Киев да сложи подписа си до крайния срок в края на ноември Брюксел искаше нещо, което Украйна винаги трудно е могла да даде. Това е така не защото Янукович е проруски настроен, макар да е смятан за такъв на Запад въпреки официалната му подкрепа за по-близки връзки с ЕС. А защото Украйна не е уредила напълно въпроса за следсъветската си самоличност, нито се е освободила достатъчно от икономическите връзки от съветската епоха. Тя има практични основания, свързани със собствените й интереси, за това защо би било неблагоразумно да събори мостовете си към Москва сега; ЕС не може непременно да запълни мястото на това, което би загубила Украйна. Предложението на Янукович за тристранна комисия, включваща Украйна, Брюксел и Русия, която да разгледа възможни решения, ще бъде отхвърлено от ЕС без замисляне. Всъщност неофициално това вече беше направено. Ако Русия бъде поканена да участва, това би навяло на мисълта, че Брюксел приема, че Москва може легитимно да упражнява влияние върху решенията на ЕС и че Украйна не е съвсем суверенна страна. Това не подлежи на съмнение. Все пак ако е нужно да има компромис, трябва да бъде включена Русия - вероятно не от собствено име, а представена от Евразийския митнически съюз. Друга възможност е това да стане под формата на редовни и често необвързани с конкретни въпроси срещи на високо равнище между ЕС и Русия. Нито е нужно практичните основания да бъдат непреодолими. След като Русия вече е член на Световната търговска организация и както Москва, така и Киев все повече се опитват да стандартизират своите правила съгласно нормите на ЕС, руските твърдения, че винаги ще има определени области на регулиране и облагане с тарифи, в които членството в двете организации ще бъде несъвместимо, не звучат много убедително. Преди всичко обаче темпото на каквито и да е нови преговори трябва да бъде по-спокойно от трескавото люшкане от единия към другия полюс през последните месеци. Даже може да си струва да се изчакат следващите президентски избори в Украйна в началото на 2015 г., които вече биха могли да бъдат съсредоточени върху европейския въпрос. Но каквото и да се реши, в интерес на Украйна ще бъде да се постигне временно уреждане, което да й позволи да бъде с по един крак и в двата лагера. Студената война, когато Украйна можеше да бъде разглеждана като трофей, който да бъде спечелен или загубен, е в миналото. По БТА

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване