Пътищата на места са мокри и заледени

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими. Пътните настилки са сухи, на места мокри, заледени, почистени и обработени, съобщиха от АПИ. Намалена е видимостта поради мъгла до 50 м в района на Разлог и Г.Делчев; до 100м в района на Враца -До 150 м на АМ Хемус,Банкя АМ "Тракия": област Пазарджик: При км. 67+027, във връзка с ремонтно-възстановителни дейности се въвежда ВОД на два етапа: Първи етап - ремонтни работи в лявото платно в посока София, движението на тежкотоварни автомобил над 12т., включително с ремаркета и полуремаркета се пренасочва по следния маршрут: гр. Пловдив при пътен възел Север, при км. 126+200 - по път ІІ -64- околовръстен път гр.Карлово - път І-6 към София. В обхвата на виадукта при км. 67+027 движението на МПС се пренасочва двупосочно в ...

16 тежки катастрофи с един загинал за денонощие

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 16 тежки катастрофи с 1 загинал и 24 ранени, от които 1 е с опасност за живота, съобщиха от пресцентъра на МВР.За района на София са станали 78 леки и 5 тежки катастрофи с 9 ранени. От началото на месеца са станали 16 катастрофи, загинал е 1, ранени са 24, с опасност за живота е 1. От началото на годината са станали 6304 катастрофи, загинали са 539, ранени са 8004.  

България Гърция и Италия имат най-богатото историческо наследство в Европа

За първи път от 25 години насам Националният археологически институт с музей е домакин на голяма международна изложба, припомня директорът му Людмил Вагалински в интервю за Полина Спартянова

прочети повече

330 хил. бедни българи получават 9 тона храни от БЧК

Днес започва вторият транш от раздаването на хранителни помощи

    


Студентите по фармация поискаха оставката на правителството

Аптека. Снимка: БГНЕС

Студентите по фармация в Медицинския университет – София подкрепиха протестиращите си колеги от останалите университети и поискаха оставката на правителството чрез позиция, изпратена до медиите.

“Позицията е във връзка със създалата се ситуация на противопоставяне след манипулативно проведения на 30 октомври референдум в Медицински университет – София. На него бе зададен въпросът: „За или против окупациите на университети сте като форма на протест?”. Целта беше да се реши дали да има окупация на МУ, но резултатите бяха изтълкувани като неодобрение към всички студенти, избрали тази форма.

С позицията си студентите фармацевти показват, че въпреки намерението да не окупират Медицински университет, подкрепят протестиращата студентска общност и са силно притеснени от неблагоприятната политическа и обществена обстановка и тенденциите в аптечния сектор”, пишат студентите до медиите.

Позицията е подкрепена в подписка от 229 студенти от Фармацевтичния факултет на МУ-София.

Ето пълния ù текст:

 

“Ние, студентите по фармация от Медицински университет – София, се присъединяваме към колегите си от всички университети в България, изразили недоволство от безразличието на управляващите към нуждите на обществото. Месеци наред масовите протести биват посрещани с пренебрежение и опити да се омаловажат.

Крайно време е да се противопоставим на лавинообразното размиване на понятия като морал и отговорност в държавата.

Убедени сме, че ако искаме будните и изявени здравни специалисти да не емигрират, а да работят за България, трябва твърдо да отстояваме гражданската си позиция. За да сме способни да защитим висшия си идеал и обект на нашия труд, а именно здравето на пациентите, е необходимо:

• Да бъдат възстановени авторитетът и моралът на фармацевтите като здравни специалисти.

• Здравна система, която създава предпоставки и мотивира новозавършилите фармацевти ефективно да прилагат придобитите в университета умения и знания.

• Конкуренция между аптеките на база качество на обслужването, а не цена, чрез уеднаквяване цените на лекарствата.

• Стратегия за Национална аптечна карта.

• Въвеждане на длъжността клиничен фармацевт с цел подобряване резултатите от терапията и оптимизиране разходите за лекарства на болниците.

Пределно ясно е, че правителство, което не прикрива обвързаността си с олигархични кръгове и монополи и назначава компрометирани личности на ключови държавни постове, е невъзможно да отстоява интересите на нас, които искаме реална промяна. Призоваваме за оставка, незабавни парламентарни избори и уважаване на исканията ни от следващото правителство”.

 

Студентите уточняват, че целта на подписката е заявяване на позиция, а не е призив за окупация на факултета и е продиктувана от граждански убеждения, а не от партийни пристрастия.

Статията "Студентите по фармация поискаха оставката на правителството" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Нападнаха чужденци в София

МВР съобщава, че жертвите пребивават законно страната и са с постоянен статут

Нападнаха двама чужденци в София

МВР съобщава, че жертвите пребивават законно страната и са с постоянен статут

Хора на РЗС осъдени за купуване на гласове

Бизнесмен от Нова Загора, собственик на фирма за горива, бе осъден на 12 000 лева глоба за купуване на гласове в полза на партия "Ред, законност и справедливост" (РЗС) на последните парламентарни избори. Това съобщиха от Районния съд в града. З.П. получи и едногодишна условна присъда за извършеното престъпление. 
Бизнесмен от Нова Загора, собственик на фирма за горива, бе осъден на 12 000 лева глоба за купуване на гласове в полза на партия "Ред, законност и справедливост" (РЗС) на последните парламентарни избори. Това съобщиха от Районния съд в града. З.П. получи и едногодишна условна присъда за извършеното престъпление.

Пазарна схема ли е безусловният базов доход с ДДС от 400%?

ББД осигурява достатъчни за нормален живот доходи на всеки гражданин, cмята предприемачът Тони Баждаров

    


Артисти подкрепят Ранобудните с нова акция

Артисти подкрепиха Ранобудните студенти Снимка: Сергей Антонов

Нова акция в подкрепа на Ранобудните студенти планират за днес част от българските актьори.

Артистите ще се съберат в 14.30 ч. в градинката „Кристал“, а мотото на демонстрацията е „Да погребем морала на българските политици“.

Поканени са актьори и артисти от всички сфери на българското изкуство. Идеята е всички участници в акцията да са облечени в черно и да се отправят на своеобразно траурно шествие, което да приключи пред Народното събрание и там да бъде погребан моралът на политиците.

Това е втората демонстрация, която актьорите организират в подкрепа на Ранобудните студенти. Миналата седмица артисти от всички браншове се събраха пред парламента и пуснаха бели фенери.

Статията "Артисти подкрепят Ранобудните с нова акция" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Барселона загуби и в Примера Дивисион

Атлетико Билбао удари каталунците с 1:0

    


БВП и аукционът за 3-годишни ДЦК на фокус през седмицата

Националният статистически институт ще изнесе данни за заетостта и производителността на труда за третото тримесечие на годината

    


Нова жертва на лошото време в Гърция

55-годишна сръбкиня се удави в наводнено мазе в град Аргос, в района е обявено бедствено положение, много пътища са прекъснати на полуостров Пелопонес

прочети повече

Над 30 журналисти пострадаха при сблъсъците в Киев

Протест в Киев

Над 30 репортери са пострадали по време на сблъсъците в полицията в Киев. Това сочи списък, разпространен от украинската журналистка Зоя Казанджиева в социалните мрежи.

В листата, показана от Казанджиева, фигурират имената както на украински, така и на международни представители на медиите. В списъка е името на Роман Куприянов – оператор на „Евронюз“, фотографа на „Ройтерс“ Глеб Гаранич, полския журналист Павел Пенянжек, Евгений Фелдман от московската „Новая газета“. Според списъка са пострадали още кореспонденти на „Франс Прес“, ЕПА, „Асошиейтед Прес“, както и украински репортери.

Междувременно напрежението в Киев не спира да расте. Броят на пострадалите при сблъсъците през последното денонощие е достигнал 165 души. 109 от тях са хоспитализирани, сочи информацията на градската администрация в Киев.

Снощи протестиращите в украинската столица се опитаха да щурмуват паметника на Ленина в центъра на града. Хората донесоха стълба, по която се покатериха до високия паметник и го завързаха с въжета, опитвайки да го съборят. От видеото към акцията, разпространено в интернет, не личи дали намеренията на протестиращите са били успешни.

Статията "Над 30 журналисти пострадаха при сблъсъците в Киев" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Бийбър: Харесвам мъжа, в който се превръщам!

Джъстин смята, че жълтите издания съсипват имиджа му

    


Житие на свети пророк Авакум

Свети пророк Авакум бил син на Асафат и произхождал от Симеоновото коляно, както разказва за него свети Епифаний Кипърски в своята книга "За живота на пророците". Според преданието, записано от светите отци, родина на Авакум било неголямото село Бетзохар, иначе наричано Витзахир.  Самото име ­ Авакум2, ­ дадено му при раждането, предзнаменувало, че от него ще излезе силен духом подвижник. Като достигнал пълнолетие, заради славата на Божието име, той започнал да изобличава беззаконията на своя народ. Сам той, горейки духом в Господа, строго спазвал Божиите заповеди, твърдо стоял на пътя на добродетелите и бил удостоен от Господа с пророчески дар. Свети Авакум пророчествал и живял след царуването на благочестивия иудейски цар Езекия, когато на престола ца...

Как войната влияе на социалното поведение

Еволюционните биолози смятат, че непрестанната борба за ресурси е породила сред Homo sapiens представите за равенство и братство, тъй като самостоятелно трудно може да се оцелее в такива условия. Войната коренно променя жизнената позиция на тези, които преминат през нея. Особено по отношение на представителите на различни социални групи и народи. Банално? Безспорно. Едва ли душата може да остане равнодушна към ужасите и трудностите на войната. Но до каква степен могат да се променят ценностната система и поведението? Какво дава разглеждането на този въпрос за разбирането на еволюцията на нашия вид с неговите непрестанни войни? До любопитни изводи са стигнали специалисти от Чехия, Канада и САЩ, които провели допитване сред 543 грузински ученици година след войната в Южна Осетия. Освен то...

Пореден жесток побой над двама сирийци

Полиция. Снимка: БГНЕС

Трима мъже от сирийски произход са били пребити късно снощи в София, предаде bTV.

Побоят е станал около 23 ч. снощи в района на ул. „Оряхово“ край „Захарна фабрика“. Група от над 20 мъже, въоръжени с ножове, боксове и колани, е нападнала трима мъже от сирийски произход.

Един от тях е успял да избяга, а състоянието на останалите двама е сериозно. 27-годишен мъж е със счупен нос, а 35-годишен сириец е с порезни рани на главата.

Пострадалите са потърсили помощ във Военномедицинска академия. След като са били прегледани, двамата са пожелали да напуснат болницата. По-младият мъж обаче е бил задържан, защото носът му е трябвало да бъде прегледан от специалист на сутринта.

Полицаи от Трето районно управление на полицията в София са снели показания от пострадалите. Установено е, че нападнатите са сирийски граждани, потърсили убежище в България. И тримата са настанени на външни адреси в София.

По информация на bTV, която все още не е потвърдена, побойниците са задигнали от жертвите си сума от над 1000 евро.

Това не е първият подобен случай в София. В началото на ноември на метри от оградата на бежанския център във „Военна рампа“ бе намушкан 17-годишният Али. Нападателите на момчето още не са задържани.

Жертва на враждебно настроени към чужденците групи стана и българинът от турски произход Метин. Той бе нападнат в центъра на София, защото бе забравил личната си карта, за да докаже, че е българин.

Статията "Пореден жесток побой над двама сирийци" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Без вода днес ще са в "Лозенец" и "Бъкстон"

"Софийска вода" ремонтира улични водопроводи

    


Най-бързият път към забогатяването

Съветите на шестима успели мъже, които могат да ви помогнат

    


Бразилия лансира бърз антиспин тест

Министерството на здравеопазването на Бразилия обяви в неделя, че ще разреши от февруари на аптеките да продават бързите диагностични тестове за ХИВ (HIV) на цена малко под четири долара (три евро).

Фонд "Региони" стартира през февруари

“Стремежът ни е да одобрим листата с проектите още през януари, най-късно до средата на февруари”, посочи финансист №1. Таванът за подпомагането на общини ще е 15 млн. лв. на проект, а на министерство - 30 млн. лева. До края на тази година трябва да бъдат готови точните критерии, по които ще се разпределят парите. Проектите трябва да гарантир “Стремежът ни е да одобрим листата с проектите още през януари, най-късно до средата на февруари”, посочи финансист №1. Таванът за подпомагането на общини ще е 15 млн. лв. на проект, а на министерство - 30 млн. лева. До края на тази година трябва да бъдат готови точните критерии, по които ще се разпределят парите. Проектите трябва да гарантир

Облачно с валежи от дъжд

Днес времето ще е облачно с валежи от дъжд, слаби в Северна и по-значителни в Южна България. Ще духа слаб до умерен вятър от запад и северозапад, който привечер ще се ориентира от север-североизток и в източните райони ще се усили. Към края на деня от север валежите ще започнат да спират, облачността да се разкъсва и намалява, най-късно в Югоизточна България. Минимални температури между минус 1° и 4°, максимални - между 3° и 8°, в югозападните райони до 10°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, съобщи за Агенция "Фокус" Георги Цеков, дежурен синоптик. Ще бъде облачно с валежи от дъжд, по-значителни по Южното Черноморие. Преди обяд със слаб до умерен северозападен вятър, който при...

Ранобудните организират дискусия по новия закон за МВР

272-ра аудитория, 27 октомври. Снимка: Иво Божков

Дискусия на тема „Законопроектът за МВР“, организират тази вечер Ранобудните студенти в Софийски университет.

Обсъждането ще започне в 18 ч. днес и ще се проведе в аула 272. На дебата са поканени известни обществени личности, журналисти, както и омбудсманът Константин Пенчев.

Вчера Ранобудните излязоха със становище по темата. Младежите намират за обезпокоителен новия законопроект за МВР, особено частта от текстовете, предвиждащи генерални промени в устройството и дейността на МВР.

Студентите виждат в законопроекта опит за политизиране на МВР. Те са притеснени, защото според тях текстовете въвеждат допълнителни правомощия за полицаите, когато те охраняват т. нар. „стратегически и особено важни обекти“.

Освен дискусия по темата, Ранобудните студенти предвиждат и протест срещу законопроекта за МВР. Той е заплануван за четвъртък, 5 декември, пред Народното събрание.

Статията "Ранобудните организират дискусия по новия закон за МВР" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Бъсеску се обяви за обединение на Румъния и Молдова

"Това не е идеал, който може да бъде постигнат в кратък срок"

    


Плевнелиев участва в граждански дебат за по-силна Европа

Росен Плевнелиев

Икономическият и социален съвет на България отбелязва днес своята 10-годишнина.

На 10 декември през 2003 г. България стана една от 12-те нови държави-членки на Европейския съюз, които създадоха Икономически и социален съвет (ИСС) по модел на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК).

Днес ИСС ще чества своята кръгла годишнина. Поводът ще бъде отбелязан с официална церемония, която ще започне в 14 ч. и ще се проведе в хотел „Шератон“.

Сред официалните гости на церемонията са президентът Росен Плевнелиев, зам.-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов, президентът на ЕИСК Анри Малос, вицепремиерът Даниела Бобева и външният министър Кристиан Вигенин.

След официалното начало на церемонията ще се проведе европейски граждански дебат „По-силна Европа за гражданите”, в който ще участва и държавният глава Росен Плевнелиев.

Статията "Плевнелиев участва в граждански дебат за по-силна Европа" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Не вярваме в правосъдието, но винаги готови да съдим

Най-интeресните теми от прегледа на печата на 2 декември

    


В неделния ден краят на мача донесе успех на Ювентус, спасение за Рома и позор за Интер

“Ювентус” и “Рома” успяха да се доберат до точки в заключителните минути на двубоите, които се изиграха в 14-я кръг на Серия А. За “старата госпожа” голът на Йоренте в продължението донесе победата срещу “Удинезе” с 1:0 и първо място във временното класиране. Не така стоят обаче нещата при “Рома”. Изравнителният гол на Стротман в 90-та минута отърва кожата срещу “Аталанта” и осигури точката за “вълците”, като в момента те са само на три точки от лидера “Ювентус”. За “старата госпожа” безспорният герой бе неостаряващият Буфон, който спаси три голови удара, дело на Антонио ди Натале и Андреа Лазари. Това бе шеста...

Домашни саламки

КОЙ ГОТВИ
Роза Костова изпраща вкусно предложение за сутрешна закуска.
ПРОДУКТИ
1/2 пакетче жива мая, 1 ч.ч. хладко прясно мляко, 1 яйце, 1/2 ч.ч. кисело мляко, щипка хлебна сода, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 2-3 с.л. олио, колбас, лютеница, кашкавал за наръсване, сусам и маково семе















КОЙ ГОТВИ Роза Костова изпраща вкусно предложение за сутрешна закуска. ПРОДУКТИ 1/2 пакетче жива мая, 1 ч.ч. хладко прясно мляко, 1 яйце, 1/2 ч.ч. кисело мляко, щипка хлебна сода, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 2-3 с.л. олио, колбас, лютеница, кашкавал за наръсване, сусам и маково семе

BG гурбетчии в Германия: Робски труд до припадък!

"Дойче веле" вади на показ доклад на социална комисия

    


Среднощно меле! Пребиха двама сирийци в София

Нападателите били въоръжени с ножове, колани и боксове

    


Китайци атакуват Менди от ЦСКА

Китайски клуб е демонстрирал сериозен интерес към откритието на ЦСКА през сезона - сенегалеца Джаксън Менди. Вероятно разговорите са стартирали при визитите на Александър Томов в Далечния изток. 

В тежкия финансов момент непродаваем футболист в ЦСКА няма. Но специално за Менди клубът няма да се съгласи да го пусне за по-малко от 300 000 евро. От Китайски клуб е демонстрирал сериозен интерес към откритието на ЦСКА през сезона - сенегалеца Джаксън Менди. Вероятно разговорите са стартирали при визитите на Александър Томов в Далечния изток. В тежкия финансов момент непродаваем футболист в ЦСКА няма. Но специално за Менди клубът няма да се съгласи да го пусне за по-малко от 300 000 евро. От

На 2 декември рожден ден имат

Александър Стойков, депутат в 41-ото НС 
Андрей Лекарски, скулптор
Боян Папазов, кинодраматург
Георги Икономов, кмет на Банско, бивш депутат от 41-ото НС
Диана Найденова, журналистка
Евгений Михайлов, кинорежисьор
Калин Донков, писател
Ралица Агайн, бивш заместник-председател на Комисията за финансов надзор, депутат в 39-ото НС
Цветан Димит Александър Стойков, депутат в 41-ото НС Андрей Лекарски, скулптор Боян Папазов, кинодраматург Георги Икономов, кмет на Банско, бивш депутат от 41-ото НС Диана Найденова, журналистка Евгений Михайлов, кинорежисьор Калин Донков, писател Ралица Агайн, бивш заместник-председател на Комисията за финансов надзор, депутат в 39-ото НС Цветан Димит

Собствениците на ВЕИ централи излизат на протест

Фотоволтаична централа. Снимка: БГНЕС

Производителите на зелена енергия от фотоволтаичния сектор излизат на протест днес в 12 ч. пред Министерството на икономиката и енергетиката.

Те са против въвеждането на 20% такса върху оборота им.

Намерението на правителството е да въведе такава такса от 2014 г.

Таксата беше предложена от “Атака” между първо и второ четене на Закона за бюджета за 2014 г. и беше одобрена от парламентарната бюджетна комисия.

На семинар през уикедна от БСП и ДПС обявиха, че ще подкрепят предложението в пленарна зала.

Петър Кънев от левицата пресметна, че от таксата в бюджета ще влязат 160 млн. лв.

Окончателно Бюджет 2014 ще бъде приет на извънредно заседание на парламента във вторник – 3 декември.

Решението е скандално, лобистко и в полза на конвенционалната енергетика, заяви пред БНР председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова

Асоциациите на производителите очакват над 2000 души да изразят недоволството си от непрозрачното решение на бюджетната комисия в парламента.

Те са категорични, че то обричат бизнеса ни на сигурен фалит и го определят като национализация на техния капитал.

“Призоваваме всички, за които България е не само държава, а и нашата родина, в която живеем, инвестираме, работим – да защитим правата си на български граждани от опитите на една партия да взриви усилията на цялото общество за по-добър и достоен живот”, апелираха от асоциацията на производителите на зелен ток. 

Статията "Собствениците на ВЕИ централи излизат на протест" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Токийската борса започна деловата седмица

Токийската фондова борса започна сесията в понеделник леко нагоре, все така задвижвана от по-силния долар и евро спрямо йената, което е много добре за печалбите на японските износители.

Националът Рангелов се разписа в трети мач поред

Националът Димитър Рангелов се разписа в трети мач поред на Националът Димитър Рангелов се разписа в трети мач поред на "Люцерн", а неговият тим надви 2:1 "Грасхопър" като гост в среща от 16-ия кръг на швейцарското първенство. В 42-ата мин българинът успя да си осигури по-добра позиция от Грихтинг и с глава откри резултата. Домакините изравниха в 65-ата мин чрез Бен Халифа. 13 мин по-късно Рангелов

В щангите бесни на проект

Президентът на Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) Неделчо Колев ще иска днес спешна среща с министър Мариана Георгиева. Причината - проектът за държавно финансиране за олимпийска подготовка и развитие на елитни спортисти за 2014 г. В първата група на списъка влизат 12 федерации, но без щангите.

“Аз лично недоумявам по какви крите Президентът на Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) Неделчо Колев ще иска днес спешна среща с министър Мариана Георгиева. Причината - проектът за държавно финансиране за олимпийска подготовка и развитие на елитни спортисти за 2014 г. В първата група на списъка влизат 12 федерации, но без щангите. “Аз лично недоумявам по какви крите

Съдът даде зелена светлина за строителство на Иракли

Плажът на Иракли. Снимка: http://forthenature.org

Съдът даде зелена светлина за застрояване на Иракли.

Решението на Административния съд в Бургас от 14 ноември отменя заповедта на началника на РДНСК, Югоизточен район, с която са обявени за нищожни инвестиционните проекти и разрешението за строеж (от 5 септември 2012 г.) за “Ваканционно селище – 9 бр. едноетажни ваканционни бунгала – А1 до А9; 5 броя двуетажни бунгала – Б1 до Б5 и 3 броя складове – В1 до В3 и басейни”, разположени в землището на с. Емона, местността “Кладери” в община Несебър.

Решението е окончателно.

Ето мотивите на съдебния състав:

“Същата (заповедта на РДНСК) е издадена обаче в противоречие с материалния закон.

Основателно е оплакването на жалбоподателите, че заповедта на началника на РДНСК, Югоизточен район, е незаконосъобразна. За да обоснове нищожност на посочените строителни книжа, административният орган е приел, че същите не съответстват на условията на Решение БС №10-6 от 11.08.2011 година по ОВОС на директора на Регионална инспекция по околната среда и водите/РИОСВ/, поради което са нарушени изискванията на Глава осма Инвестиционно проектиране и разрешаване на строителството, Раздел II Съгласуване и одобряване на инвестиционните проекти - чл.142, ал.5, т.7 и 8, чл. 143, ал.1, т.4 от ЗУТ и на Глава девета Начало на строителството и взаимоотношения в строителния процес, Раздел III /Предишен раздел IV – ДВ, бр. 65 от 2003 г./ Изисквания към строежите - чл.169, ал.1, т.5 ЗУТ.

Според разпоредбата на чл.142, ал.4 ЗУТ/ред.ДВ, бр.53, в сила от 13.07.2012 година/  всички части на инвестиционни проекти, които са основание за издаване на разрешение за строеж, се оценяват за съответствието им със съществените изисквания към строежите. В ал.5 на същата норма са посочени тези изисквания, сред които са тези по т.7 –специфичните изисквания към определени видове строежи съгласно нормативен акт, ако за обекта има такива и по т.8 – съответствие с изискванията на влезли в сила административни актове, които в зависимост от вида и големината на строежа са необходимо условие за разрешаване на строителството по Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие, Закона за културното наследство или друг специален закон, както и отразяване на мерките и условията от тези актове в проекта. Нормата на чл.143, ал.1 ЗУТ въвежда правилото инвестиционните проекти да се съгласуват и одобряват въз основа на изрично изброени документи, като т.4 предвижда представянето на влезли в сила административни актове, които в зависимост от вида и големината на строежа са необходимо условие за разрешаване на строителството по Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие или друг специален закон, и съответствие на инвестиционния проект с условията в тези актове – арг.чл.143,ал.1,т.4 ЗУТ. Последното изискване обаче е въведено с промяна на ЗИД на ЗУТ, обн. ДВ, бр.82/2012 г. и е влязло в сила от 26.11.2012 година, т.е. след одобряване на инвестиционните проекти и издаване на разрешението за строеж, поради което не е приложимо в конкретния случай и съдът не може да преценява законосъобразността на разрешението за строеж, респ. да установява наличието на порок, водещ до неговата нищожност, прилагайки закон, който не е действал към момента на издаване на цитирания акт – арг. чл.142, ал.1 АПК.

Като нарушена е посочена и нормата на чл.169, ал.1, т.5 ЗУТ, според която строежите се проектират, изпълняват и поддържат в съответствие с изискванията на нормативните актове и техническите спецификации за осигуряване в продължение на икономически обоснован експлоатационен срок на определени изисквания, сред които и  защита от шум и опазване на околната среда. В тази насока административният орган не е изложил конкретни мотиви, като очевидно е приел, че визираните нарушения на правилата за съгласуване и одобряване на инвестиционните проекти едновременно представляват и последващо нарушаване на изискванията към строежите. Този подход не се споделя от съда, тъй като всеки правен извод на административния орган следва да бъде обоснован задължително с конкретни фактически мотиви и констатации, които за посочетната правна квалификация липсват.

От анализа на цитираните като нарушени правни норми, се налага извода, че същите не могат да обосноват нищожност на одобрените инвестиционни проекти и издаденото разрешение за строеж, което е влязло в сила и въз основа, на които е започнало строителството на ваканционното селище”.

Административният съд осъжда РДНСК, Югоизточен район да плати на “Дарс инвест” ЕООД и “Емона 2000″ ЕООД направените разноски по делото (2733 лева).

Решението на Административния съд за Иракли можете да видите тук.

 

Битката срещу опитите за застрояване на Иракли продължава повече от 7 години. През месец май 2006 г. шест човека легнаха пред багерите, за да ги спрат. Следват стотици писма до екоминистерството с искане строежът да бъде спрян, подписки, протести и контрапротести на инвеститорите. Срещу плановете за застрояване се обявяват над 30 неправителствени организации и граждански групи в коалиция “За да остане природа в България”.

Статията "Съдът даде зелена светлина за строителство на Иракли" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Верижна катастрофа в САЩ се простря на 450 метра

В американския щат Масачузетс край град Устър стана верижна катастрофа с участието на 65 леки автомобила и четири товарни камиона.

Перничанин блъсна дядо и внук в подлеза на НДК

Шофьор помете столичанин и 13-годишния му внук на спирката в подлеза на НДK, съобщи БНР.
Инцидентът станал към 8 ч, когато “Форд” с пернишки номер не успял да вземе завоя, забил се в мантинелата, изкъртил 7 предпазни колчета и ударил 61-годишен мъж и внука му, които чакали тролей на спирката.
Пострадалите били откарани в болница, където се оказал Шофьор помете столичанин и 13-годишния му внук на спирката в подлеза на НДK, съобщи БНР. Инцидентът станал към 8 ч, когато “Форд” с пернишки номер не успял да вземе завоя, забил се в мантинелата, изкъртил 7 предпазни колчета и ударил 61-годишен мъж и внука му, които чакали тролей на спирката. Пострадалите били откарани в болница, където се оказал

Да изберем спорт според зодиака

Овен ли сте - хващайте шпагата! Фехтовката е подходящият спорт за вас. Парашутисти са предимно Водолеите, но Скорпиони и Стрелци не им се дават в рисковите спортове. Везните трябва да тренират в луксозни зали, иначе не им е приятно. Разберете кой спорт е подходящ за вашата зодия. 
Овенът обича тенис
Трудолюбив е и тренировките не го плашат. Спорт Овен ли сте - хващайте шпагата! Фехтовката е подходящият спорт за вас. Парашутисти са предимно Водолеите, но Скорпиони и Стрелци не им се дават в рисковите спортове. Везните трябва да тренират в луксозни зали, иначе не им е приятно. Разберете кой спорт е подходящ за вашата зодия. Овенът обича тенис Трудолюбив е и тренировките не го плашат. Спорт

В Родопите ще има и музей на чешмата

Парк-музей на родопската чешма ще строи община Доспат. Проектът е спечелен от местната инициативна рибарска група "Високи западни Родопи" и е на стойност 335 983 лв. Парите са от европейските фондове. 
Целта е създаването на уникална атракция, свързана със строителната и дарителската традиция в Родопите - чешмарството, обясняват от общината= Парк-музей на родопската чешма ще строи община Доспат. Проектът е спечелен от местната инициативна рибарска група "Високи западни Родопи" и е на стойност 335 983 лв. Парите са от европейските фондове. Целта е създаването на уникална атракция, свързана със строителната и дарителската традиция в Родопите - чешмарството, обясняват от общината=

Поредно нападение: двама сирийци са били бити в София


Двама сирийски граждани са били нападнати в София днес. Това съобщи сайтът btvnews.bg, като информацията за инцидента се появи и в различни Фейсбук групи свързани със сирийските бежанци. Информацията беше потвърдена за "Дневник" и от представител на сирийската общност. Според източникът пострадалите са трима.

По първоначална информаиция сирийците са били нападнати от група от над 20 човека, които са били въоръжени с ножове, боксове и вериги. Нападението е извършено около 23:00 часа в...

Религиозен календар за 2 декември

Св. прор. Авакум. Преп. Йоан и Андрей.Св. Соломон, архиеп. ЕдескиСв. прор. Авакум живял 650 г. преди Христа. Сведенията за него са съвсем оскъдни. Той предрекъл в книгата си гибелта на Юдейското царство на халдеите, разрушението на Вавилон и раждането на Сина Божий Исус Христос. Книгата му има голямо религиозно значение заради ... Св. прор. Авакум. Преп. Йоан и Андрей.Св. Соломон, архиеп. ЕдескиСв. прор. Авакум живял 650 г. преди Христа. Сведенията за него са съвсем оскъдни. Той предрекъл в книгата си гибелта на Юдейското царство на халдеите, разрушението на Вавилон и раждането на Сина Божий Исус Христос. Книгата му има голямо религиозно значение заради ...

208 години от битката при Аустерлиц

800px-Austerlitz-baron-Pascal

На този ден през 1805 година се състои една от най-големите битки на XIX век – тази при Аустерлиц. Тя остава в историята като “битката на тримата императори”, тъй като един срещу друг се изправят императора на Франция Наполеон Бонапарт срещу императорите на Австро-Унгария и Русия – съответно Франц II и Александър I. Категоричната победа на водените от Наполеон войски затвърждава господството на Франция на континента.

Битката при Аустерлиц е логично следствие на случващото се на континента през този период. Заплашени от общия враг в лицето на Наполеонова Франция, Австро-Унгария и Русия се обединяват, опитвайки се да спрат инвазията на французите на изток. Наполеон от своя страна се нуждаел от категорична победа, за да разбие напълно Третата коалиция, която била създадена срещу него от европейските владетели.

В решителното сражение участвали общо над 130 000 войници. Главнокомандващ на френските части бил лично Наполеон Бонапарт, а срещу него се изправил Михаил Кутузов, който предвождал 73 000 армия на австрийци и руснаци. Решителните боеве започнали на 2-ри декември, когато австрийско-руската армия се насочила към врага. Наполеон се надявал точно на това и веднага преминал към изпълнение на плана си. Десният фланг на френската армия, срещу който бил насочен ударът на врага отстъпил и увлякъл след себе си неприятеля. Това позволило на Наполеон да насочи главните си сили във вече отслабения център на австро-руската армия. Това дало своя резултат и водените от маршал Султ част пробили отбранителната линия у разсекли съюзническата армия на две. Последвал нов удар в левия фланг, а, изненадващо, отстъпващите сили на френския десен фланг преминали в контраатака, което напълно дезорганизирало австрийците и руснаците. Резултатът бил категорична победа за водените от Наполеон войски.

Общо съюзниците изгубили 27 000 войници, по-голяма част от които руси. От френска страна загубили възлизали на 12 000. Непосредствено след победата в замъка в едноименния град било подписани примирие между императорите на Франция и Австрия. Като следствие от битката може да се приеме абдикацията на руския император Александър I и разбиването на Третата коалиция.

Статията "208 години от битката при Аустерлиц" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Аксел Лунд Свиндал спечели първия Супер-Г при мъжете


Норвежецът Аксел Лунд Свиндал очаквано спечели първия супергигантски слалом през новия сезон в Световната купа по ски алпийски дисциплини. 

Олимпийският шампион в дисциплината измина 2.5-километровото трасе в канадския зимен център Лейк Луис за 1:28.53 мин. и изпревари с 0.24 сек. младия австриец Матиас Майер, за да триумфира в четвъртия старт от началото на сезона. 

Австриецът Георг Щрайтбергер остана трети с 0.38 сек. изоставане от победителя, следван от италианеца...

5-има гинат и 50 ранени при боеве в Тайланд

5-има души загинаха и 50 бяха ранени в Тайланд при сблъсъците между привърженици и противници на правителството на Инглук Шинаватра, предадоха световните агенции. 
Властите на Тайланд изпратиха военни на помощ на полицейските подразделения, които охраняват министерствата в столицата Банкок. Премиерката Инглук Шинаватра е била евакуирана от 5-има души загинаха и 50 бяха ранени в Тайланд при сблъсъците между привърженици и противници на правителството на Инглук Шинаватра, предадоха световните агенции. Властите на Тайланд изпратиха военни на помощ на полицейските подразделения, които охраняват министерствата в столицата Банкок. Премиерката Инглук Шинаватра е била евакуирана от

На Евромайдана: Сблъсъци, газ и окупация на сгради!

Украинската опозиция обяви, че протестната акция се явява безсрочна среща на нейните депутати с избирателите. 120 полицаи са потърсили медицинска помощ, 53-ма са в болница. Окупирани от протестиращи са вече Кметството и Дома на профсъюзите.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване