Над 100 коли се сблъскаха по пътя Белград-Загреб, има загинали

Най-малко двама души са загинали, а много други са ранени при тежка верижна катастрофа на магистралата Белград - Загреб, съобщи сръбската държавна телевизия RTS. Сред ранените има и три деца. По първоначална информация в катастрофата са се ударили над сто коли. Десетки души са ранени при кървавия инцидент, който стана тази сутрин недалеч от Шимановци. Според Танюг става въпрос за две верижни катастрофи, на разстояние от 200 метра, в които са участвали десетки коли. Агенция Бета от своя страна уточнява, че поради гъстата мъгла движението и спаси...

Дълговете на БДЖ намалели със 79 млн. лв.

Задълженията на "Холдинг БДЖ" ЕАД са намалели със 79 млн. лева, обяви пред агенция "Фокус" в неделя изпълнителният директор на дружеството Християн Кръстев. По думите му това било направено със собствени средства, както и с 20-те млн. лв. от капиталовия трансфер за "Пътнически превози". Кръстев допълни, че плащанията към кредиторите по главници на просрочени заеми са в размер на 66 млн. лв. Като предстоящи реформи той посочи преструктуриране на дълговете, оздравяване на компанията, модернизация и по-добро качеството на услугите.  До 2013 г. капиталовият трансфер от държавата е в размер на 20 млн. лв. годишно, докато за следващите три години е заложено той ще бъде увеличен на 30 млн. лв. на година. По договора с "БДЖ - Пътнически превози" през 2013 г. от страна на държавата са дадени 170 млн. лв., а през 2014 г. ще са 179,8 млн. лв., става ясно още от интервюто на Кръстев.

Задължениета на БДЖ намалели със 79 млн. лева

Задълженията на "Холдинг БДЖ" ЕАД са намалели със 79 млн. лева, обяви пред агенция "Фокус" в неделя изпълнителният директор на дружеството Християн Кръстев. По думите му това било направено със собствени средства, както и с 20-те млн. лв. от капиталовия трансфер за "Пътнически превози". Кръстев допълни, че плащанията към кредиторите по главници на просрочени заеми са в размер на 66 млн. лв. Като предстоящи реформи той посочи преструктуриране на дълговете, оздравяване на компанията, модернизация и по-добро качеството на услугите.  До 2013 г. капиталовият трансфер от държавата е в размер на 20 млн. лв. годишно, докато за следващите три години е заложено той ще бъде увеличен на 30 млн. лв. на година. По договора с "БДЖ - Пътнически превози" през 2013 г. от страна на държавата са дадени 170 млн. лв., а през 2014 г. ще са 179,8 млн. лв., става ясно още от интервюто на Кръстев.

Вячеслав Стоянов за "40 до 40" и изкуството да караш велосипед

Вячеслав Стоянов е първият човек, обиколил Черноморското крайбрежие с колело, годината е 2009. Впоследствие прави същото и със Средиземноморието. Организира национален веломаратон с цел да популяризира използването на велосипеда в България. В "40 до 40" попадна заради проектите си Varna green tour, Sofia green tour и кампаниите Sun day, Cycling morning, Cycling night. Повече за вдъхновението си на две колела Вячеслав разказа в Следобедният блок на Дарик радио. Сигурно много обичате велосипеда си?Вячеслав Стояно...

Украинската опозиция се готви за нова демонстрация

/КРОСС/ Украинската опозиция свиква за този следобед нова масова демонстрация в Киев, за да окаже натиск върху украинското правителство да продължи преговорите за сближение с Европейския съюз. На същия призив миналата неделя се отзоваха близо 300 хиляди души. Въпреки това през седмицата президентът Виктор Янукович предпочете преговори с Русия. Резултатът от тях бе драстично понижение на цената на руския природен газ за Украйна и заем в размер на 15 милиарда долара. Украинският лидер планира да посети отново Москва в началото на идната седмица, за да вземе участие във "Висшия евразийски съвет" с президентите на Русия, Беларус и Казахстан. Кремъл се надява, че тези държави ще образуват икономически съюз в началото на 2015-а година.

Двама пребиват и ограбват баби в Пловдивско

За жертви на нападенията си двамата набелязвали самотно живеещи жени от селата в област Пловдив, които ограбвали, като ги привеждали в безпомощно състояние.

Зареждаме все по-качетсвен бензин

София /КРОСС/ Некачествените горива у нас намаляват. През 2013 г. само 2,6% от горивата у нас са били разредени или с влошени показатели, сочат данните на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.Миналата година делът им беше 3,5 на сто. Най-често разрежданото гориво е дизелът. Обикновено той се смесва с по-евтиното корабно гориво или газьол за промишлеността като целта е да се изкарат повече пари от по-голямото количество.Подобни нарушения са намерени и при по-малките бензиностанции, и при големи вериги. Глобите могат да стигнат до 100 000 лева, съобщава bTV.

Стефан Велков след пробите в "Юнайтед": Още нищо не съм постигнал


Много е важно да не се главозамайвам, тъй като все още не съм постигнал нищо, заяви защитникът на "Славия" Стефан Велков след завръщането си от пробите в "Манчестър юнайтед".

17-годишният футболист изкара пет дни в базата на клуба в Карингтън, където тренира с младежкия отбор на англичаните. Той се завърна в София в събота и очаква получаването на програма от специалистите на "червените дяволи", по която да се готви до лятото.

"Чувството е уникално. Но аз знам, че все още...

Патриарх Неофит е доволен от избора на Варненски митрополит

Доволен съм от този избор, защото божият народ е доволен, каза пред журналисти в приемния салон на Синодалната палата патриарх Неофит, след избора на Знеполския епископ Йоан за Варненски и Великопреславски митрополит. Той беше избран с девет гласа от Светия синод за нов митрополит на Варна. Другият кандидат - Мелнишкият епископ Серафим, получи три гласа. Тези гласове са от Пловдивския митрополит Николай, от Великотърновския митрополит Григорий и от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.За гласуването в синодалния параклис, по уважител...

Кой залага на превоза с частни самолети?

Частните самолети не приличат толкова на коли, колкото на коне – трябва да си имат свое място

    


Бионсе тръгва по стъпките на Мадона

/КРОСС/ Бионсе направи парти в чест на излизането на петия си солов албум Beyoncé. Първоначално красавицата представи пред гостите си всички 17 видеа, заснети към всяко парче от албума. След това тя излезе на сцената, за да отговаря на въпроси, зададени й в Instagrame. На събитието пристигнаха всички режисьори, снимали клипове за изпълнителката. Бионсе обясни, че лично е подбирала всеки един от тях. Тя подчерта, че всички са професионалисти в своята област, но всеки един има свой собствен стил, а тя е искала да види колосалната разлика между видеоклиповете. Най-интересно за феновете бе защо певицата е решила да постави личния си живот на показ и е започнала да разказва за отношенията си с рапъра Джей Зи при все, че досега винаги е била дискретна по тази тема. „След като станах майка, осъзнах, че трябва да разбия четирите стени на уединението си. Сега се чувствам свободна. На партито Бионсе сподели още, че нейният идол е Мадона и тя иска да върви по нейните стъпки.

Папа Франциск призова да се ограничи клюкарстването в Курията

Папа Франциск предупреди администрацията на Ватикана да да избягва в работата си посредствеността, клюкарстването и бюрократичните боричкания, съобщи CNN.

"Когато липсва професионализъм, започва бавно плъзгане към посредствеността. Папките се пълнят с банална и безжизнена информация и не могат да ни покажат пътя към благородни перспективи" Папа Франциск предупреди администрацията на Ватикана да да избягва в работата си посредствеността, клюкарстването и бюрократичните боричкания, съобщи CNN. "Когато липсва професионализъм, започва бавно плъзгане към посредствеността. Папките се пълнят с банална и безжизнена информация и не могат да ни покажат пътя към благородни перспективи"

ГЕРБ: Жертва сме на вулгарна целувка между БСП, ДПС и „Атака“

Бойко Борисов и Цветан Цветанов на Националната конференция на ГЕРБ. Снимка: ГЕРБ

2013 г. е била тежка за ГЕРБ, защото партията е станала жертва на огромна несправедливост от страна на „най-неестествената коалиция“, която се е родила от „вулгарната целувка“ между БСП, ДПС и „Атака“.

Такава равносметка е представена в поздравителния адрес на ПП ГЕРБ, подписан от председателя на партията Бойко Борисов и заместника му Цветан Цветанов.

В писмото си ГЕРБ се оплакват, че са спечелили изборите през май, но легитимната възможност да управляват им е била отнета. Според ръководството на партията в момента властта е „узурпирана“ от най-неестествената коалиция.

„Победиха ни не с аргументи, а с гигантски медийни и институционални манипулации, не с управленски програми, а с режисирани сценарии след провокирани от тях демонстрации, не с лостовете на демокрацията, а с агентурните прийоми на комунистическата тоталитарна система, която ги създаде. БСП, ДПС и Атака се обединиха в най-вулгарната си целувка, единствено в името на унищожаването на ГЕРБ и разграбването на всичко, което постигнахме в годините, когато управлявахме държавата“, пише ръководството на ГЕРБ.

Борисов и Цветанов подчертават, че резултатът от войната срещу партията им е пагубен за България.

„Правителството трупа огромни дългове, за да купува гласовете на възрастните и социалнито слабите хора за наближаващите избори. Неадекватното и некомпетентното управление изправи пред фалит енергетиката, срина системите за сигурност в страната, замрази развитието на инфраструктурата, изгони инвеститорите, разруши пенсионната система, изправи пред колапс здравеопазването и образованието, провокира етническо напрежение“, пишат в поздравителния си адрес Борисов и Цветанов.

От ГЕРБ си пожелават да запазят твърдост на духа и характера, за да могат да „гледат без срам децата си след време“.

Статията "ГЕРБ: Жертва сме на вулгарна целувка между БСП, ДПС и „Атака“" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Патриарх Неофит е доволен от избора на Варненски митрополит, защото божият народ е доволен

Доволен съм от този избор, защото божият народ е доволен, каза пред журналисти в приемния салон на Синодалната палата патриарх Неофит, след избора на Знеполския епископ Йоан за Варненски и Великопреславски митрополит. Той беше избран с девет гласа от Светия синод за нов митрополит на Варна. Другият кандидат - Мелнишкият епископ Серафим, получи три гласа. Тези гласове са от Пловдивския митрополит Николай, от Великотърновския митрополит Григорий и от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. За гласуването в синодалния параклис, по уважите...

6 години затвор за укрити осигуровки, 4 за заразяване на компютър с вирус

Работодател, който не плаща осигуровките на своите служители, може да отнесе до 6 години затвор. Промяната в Наказателния кодекс предвижда наказанието да се налага, ако укриването засяга не по-малко от 25 минимални работни заплати.

Църквата почита Света Анастасия, жените не трябва да работят

На 22 декември православната църква почита деня на Великомъченица Анастасия (Св. Чьорна). Св. Анастасия била дъщеря на знатен и богат римлянин. Баща й бил езичник, но майка й изповядвала християнската вяра. В онова време (III в.) знатните римляни, като уважавали науката, полагали големи грижи за възпитанието на децата. Възпитанието на Анастасия било поверено на учителя Хрисогон, известен със своя ум и ученост. Когато се завършило възпитанието на младата Анастасия, всички в Рим се чудели както на необикновената й красота, така и на нейния ум и п...

Папа Франциск призова църковните служители да намалят клюкарстването

Папа Франциск предупреди администрацията на Ватикана да да избягва в работата си посредствеността, клюкарстването и бюрократичните боричкания, съобщи CNN.

Папа Франциск предупреди администрацията на Ватикана да да избягва в работата си посредствеността, клюкарстването и бюрократичните боричкания, съобщи CNN. "Когато липсва професионализъм, започва бавно плъзгане към посредствеността. Папките се пълнят с банална и безжизнена информация и не могат да ни покажат пътя към благородни перспективи"

Байерн (Мюнхен) стана световен клубен шампион за трети път

Германският шампион и водач във временното класиране в Бундеслигата Байерн (Мюнхен) стана светровен клубен шампион за трети път в своята история, след като победи на финала в турнира мароканския Раджа (Казабланка) с 2:0. Отборът е печелил отличието през 1976 и 2001 година, но за първи път го прави в новия му формат. Така баварците затвърдиха феноменалното си представяне през този сезон, спечелвайки петия си пореден трофей след титлата и Купата на Германия, Шампионската лига и Суперкупата на Европа. Тимът на Пеп Гуардиола си свърши работата още в началото на първото полувреме, като в 7-ата минута Жером Боатенг засече с глава центриране на Джердан Шакири от корнер, Данте овладя топката и от шест метра я прати във вратата на Аскри. В 22-ата минута пък Алаба проби по лявото крило и върна към границата на наказателното поле, където Тиаго Алкантара прати топката във вратата на Раджа. През второто полувреме мюнхенци намалиха темпото, като Шакири бе близо до отбелязването на трето попадение, но удари горната греда. Домакините пък пропуснаха да зарадват публиката в Маракеш с почетно попадение в последните минути. След края на мача треньорът на баварците Гуардиола отдаде заслуженото на своя предшественик Юп Хайнкес, с когото те завоюваха първите три трофея този сезон. "В последните пет месеца се стремя основно да наблюдавам и да променям колкото се може по-малко неща. Успехите са следствие от работата на Юп и футболистите. Ако те не бяха спечелили Шампионската лига, сега изобщо нямаше да сме тук", коментира наставникът на Байерн. "Всички сме наясно, че преживяхме една изключителна година. 2013-а ще остане завинаги в историята на Байерн. Не мога да си представя, че тя може да бъде повторена", заяви и президентът на германския колос Ули Хьонес. По думите му "трябва да се облегнем на постигнато, да обмислим всичко, да се насладим и след това с нови сили да се опитаме да се справим с предизвикателствата, които ни предстоят през новата година". През изминалите месеци Байерн изпусна единствено Суперкупата на Германия, губейки от опонента си на финала в Шампионската лига Борусия (Дортмунд) с 2:4.

Знеполският епископ Йоан е новият Варненски и Великопреславски митрополит

Знеполският епископ Йоан е новият Варненски и Великопреславски митрополит. Това стана ясно, след като днес, в Светия синод духовникът получи 9 от 12 гласа на митрополитите. Другият кандидат - Мелнишкият епископ Серафим получи 3 гласа. Йоан е наследникът на покойния дядо Кирил. Гласуването се проведе днес в Синодалния параклис, като всеки от митрополитите върху разтворено Свето Евангелие собственоръчно изписа името на един от двамата избраници. Те бяха излъчени миналата неделя по време на т.нар. Епархийски избори. След като преди ден Синодът раз...

Задържаха пиян мъж обиждал медици и полицаи

Акт по Указа за борба с дребното хулиганство е съставен на 24-годишен мъж от Варна за нарушаване на обществения ред, информират от ОД на МВР. Малко след 03:00 часа на 21-ви декември в Центъра за спешна медицинска помощ в Нови пазар пристигнали двама мъже. Единият обяснил, че приятелят му, който е на 24 години паднал в село Стан, наранил си главата и му е необходима медицинска помощ. Пострадалият, във видимо нетрезво състояние, отказвал да му бъде оказана помощ и започнал да обижда медицинския персонал. За съдействие е повикан полицейски екип, п...

Веселин Топалов пети в света за 2013 г.

Веселин Топалов ще приключи 2013 г. на пето място в световната ранглиста на ФИДЕ.

Кой е митрополит Йоан?

Новият Варненски и Великопреславски митрополит е Знеполският епископ Йоан. Той беше избран на 22 декември с девет гласа от Светия синод, а другият кандидат - Мелнишкият епископ Серафим, получи три гласа.

Енимехмедов: Случилото се с Доган беше танц на смъртта

Обществото е много разнородно, част от него ме разбра, друга – не. Мога да кажа, че аз съм изпълнил гражданския си дълг, заяви той

Октай Енимехмедов призова БСП и ДПС да кажат истината за прехода и да се слеят


Нападателят на почетния председател на ДПС Ахмед Доган - Октай Енимехмедов, призова БСП и ДПС да кажат истината за прехода и предложи да се слеят в едно.

"В момента правителството изцяло се подкрепя от тези две политически партии. Те направиха първата крачка – целунаха се. Но това не е достатъчно. Крайно време е тези две партии да кажат истината – такава, каквато е била през целия преход. И ако е възможно бих искал да се слеят в едно и да се явят на изборите като една политическа...

БДЖ са изплатили 79 млн. лв. от задълженията си


Със 79 милиона лева са намалени общите задължения на "Холдинг БДЖ" ЕАД, при това без никаква допълнителна държавна помощ. Това каза пред "Фокус" изпълнителният директор на дружеството Християн Кръстев. По думите му задълженията са намалени със собствени средства, както и с 20-те млн. лв. от капиталовия трансфер за "Пътнически превози".

Плащанията към кредиторите по главници на просрочени заеми са в размер на 66 млн. лв., информира Кръстев и обобщи предстоящите...

Неделните български училища в Лондон се увеличават

/КРОСС/ През последните години се разкриват все повече неделни български училища в чужбина и все повече българчетата ги посещават.В часа по български език и литература на първокласниците в Българско школо „Васил Левски" в лондонския квартал Баркинг много от децата са родени във Великобритания и българският им е втори език.Българското неделно училище във Великобритания не е задължително. В него децата учат български и литература, история и география на България. То е лицензирано от Министерството на образованието и получава държавна субсидия. Родителите дължат годишна такса в размер на 140 британски лири.„Децата идват с огромно желание в българското училище. Тук или имат приятели или намират приятели. Също така им харесва да контактуват на български, да четат български книжки, да ги разглеждат, да слушат урока. Много от майките споделят, че идвайки на българско училище децата започват да проявяват интерес как се казва тази думичка на български или онази", коментира Веселина Семерджиева, начален учител в училище "Васил Левски".След присъединяването ни към Европейския съюз броят на децата в това българско училище се е увеличил 5 пъти. Това, обаче, не означава непременно, че българчетата на Острова рязко а се увеличили.Преди 6 години в двете сгради на училището са учили 60 деца, а сега са 300. Тенденцията се потвърждава и в другите 124 български училища в 29 държави на 5 континента

Футболист №1 от школата на ФК "Велбъжд" е Костадин Куков

Костадин Куков е най- добрият футболист от ДЮШ на „Велбъжд" за 2013 година. Капитанът на отбора- юноши старша възраст, който участва в Елитната група до 19 години, получи наградата си от председателя на Районен съд- Кюстендил Андрей Радев, който го нарече вълшебника с топка. Куков взе още един приз- за най- добър халф, като бе поздравен от директора на школата Анатоли Бачовски.Кметът Петър Паунов, председателят на ОС Иван Андонов, зам.- директорът на ОП „Управление на общинската собственост" Васил Гиков, директорът на Спортното училище Любомир ...

Астролог: През 2014-а властта и финансите в държавата ще се стабилизират

София /КРОСС/ Планетата Сатурн е в скорпион и макар че това не е благоприятен аспект за представителите на този зодиакален знак, е много добра позиция за държавата, смята астрологът и писател Марияна Добранова.По време на гостуването си в TV7 тя очерта основните тенденции, които да очакваме през 2014-а. Според Добранова през новата година властта и финансите в държавата ще се стабилизират. Планетата Сатурн маха излишното и оставя само нужното, твърди астрологът, затова призова зрителите да не тъгуват за нещата, които губят, защото със сигурност ще бъде в името на по-доброто им бъдеще и просперитет.

За няколко автомобила повече

До края на октомври автомобилният пазар в България е запазил миналогодишните си нива

    


Човешкото тяло - разкрито и реално

Още от незапомнени времена, едни от най-големите умове на Света са изучавали и описвали човешкото тяло. Мислители като Аристотел и Платон и Хипократ са посветили талантите си на човешкото тяло. 

Към тях, разбира се, трябва да добавим и едни от най-великите артисти на всички времена като Леонардо Да Винчи, Микеланджело и Рембранд. Всички те са Още от незапомнени времена, едни от най-големите умове на Света са изучавали и описвали човешкото тяло. Мислители като Аристотел и Платон и Хипократ са посветили талантите си на човешкото тяло. Към тях, разбира се, трябва да добавим и едни от най-великите артисти на всички времена като Леонардо Да Винчи, Микеланджело и Рембранд. Всички те са

Реформатори от всички страни, обединявайте се!

Главният редактор на хърватското списание Lider определи 2013 като годината на апатията. Абсолбютно съм сагласна с това. Апатията се е настанила трайно в изтерзаните от преход страни от Балканския полуостров и не само. Някои в региона преживяха войни, други не, но във всички случаи хората на Бал ...

"Ал Кайда" се извини за нападението над военна болница в Сана

/КРОСС/ Терористичната организация "Ал Кайда" се извини за нападението над военна болница в столицата на Йемен Сана на 5 декември тази година, съобщава „Франс прес". Лидерът на йеменското крило на движението Касим ал Райми е заявил, че атаката на болницата, разположена на територията на комплекса от сгради на Министерството на отбраната , не е влизала в плановете на терористите и че тяхната цел са били военните, а не на болничният персонал и пациентите. Ал Райми посочи, че на смъртниците и бойците са били дадени ясни инструкции да бъдат внимателни и да не отиват в болницата и в молитвени стаи."Осем от нашите братя са внимавали, но един не е. Аллах е свободен да му прости", каза лидерът на "Ал Кайда". Райми каза още, че групировката поднася своите "извинения и съболезнования" за убитите и ранените в болницата и добавя, че "Ал Кайда" е готова да понесе " пълната отговорност " за инцидента , включително и да плати компенсации на семействата на жертвите, както и разходите за медицинското обслужване на пострадалите. Нападението срещу комплекса от сгради на Министерството на отбраната беше извършено на 5 декември. Първоначално терорист-камикадзе взриви кола на входа на комплекса, а след това преоблечени като военни терористи се сражаваха със силите за сигурност. Един от нападателите е успял да влезе на територията на болницата и да взриви граната.При атентата загинаха 56 души

Александра Жекова остана шеста в бордъркроса от Световната купа в Лейк Люис

Най-добрата българска състезателка по сноуборд Александра Жекова остана на шесто място в бордъркроса от Световната купа в Лейк Люис през нощта срещу неделя. 26-годишната състезателка остана трета в квалификацията за влизане в полуфиналната си гонка, а в малкия финал се нареди на втора позиция. Победата очаквано спечели световната шампионка Линдзи Джакобелис, която срещна Жекова в четвъртфиналната си серия. Подреждането на подиума допълниха канадката Доминик Малте и Хелене Олсен от Норвегия. При мъжете най-бърз беше австралиецът Джаруд Хюз, който спечели първата си победа за Световната купа. След него се наредиха германецът Константин Шад и Алекс Дейболд от САЩ.

Гранд мол дари площи за благотворителни инициативи

В разгара на коледното пазаруване най-големият търговски център във Варна – Grand Mall подаде ръка на поредица от благотворителни инициативи на неправителствени организации в подкрепа на хора в неравностойно положение – деца с редки и онкологични заболявания, семейства в риск, двойки, кандидатстващи за инвитро.

Община Плевен отстъпи земя за федерацията по мотоциклетизъм

Община Плевен е преотстъпила земя на Българската федерация по мотоциклетизъм за изграждане на трасе за мотокрос.

Това съобщи председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов, цитиран от БТА.

Преотстъпеният терен е бивше пасище на територията на кметство Гривица и догодина трябва да се превърне в "съвременно съоръжение" за провеждане на републикански и други първенства от федерацията на Богдан Николов.

"Собствеността на земеделската земя бе преобразувана от...

Топалов завършва годината пети в света

Бившият световен шампион Веселин Топалов ще приключи годината на пето място в световната ранглиста на Международната федерация по шахмат. Тъй като до края на годината няма да се провеждат турнири по шахмат с класическо контролно време, българинът ще запази мястото си в класацията и за месец януари. В началото на 2013 г. Топалов бе осми в ранглистата. Първата десетка: 1. Магнус Карлсен (Норвегия, 2872), 2. Левон Аронян (Армения, 2812,5), 3. Хикару Накамура (САЩ, 2789,1), 4. Владимир Крамник (Русия, 2786,7), 5. Веселин Топалов (България, 2785), 6. Фабиано Каруана (Италия, 2782), 7. Александър Гришчук (Русия, 2777,2), 8. Борис Гелфанд (Израел, 2777), 9. Вишванатан Ананд (Индия, 2773), 10. Сергей Карякин (Русия, 2759,3).

През 2014 г. ще има възможност за по-ускорен икономически растеж!

Ще се отворят и нови работни места, убеден е Красимир Янков от БСП

    


Варна посрещна вестта за новия митрополит с тържествен звън на камбани

Варна посрещна вестта за избора на Знеполския епископ Йоан за Варненски и Великопреславски митроплит с тържествен звън на камбани. Светият синод направи възможно най-добрият избор, единодушни са варненски свещеници и миряни.„Варна спечели много. През последните 10 години новоизбраният митрополит беше „дясната ръка” на патриарха и софийски митрополит. Заради напредналата възраст на вече покойния дядо Максим митрополит Йоан на практика сам ръководеше Софийската епархия през последните няколко години. По този начин натрупа огромен опит, с което се...

Храните на едро поскъпват преди Коледа, но по-слабо от цените през 2012 г.

Индексът на тържищните цени се повиши през тази седмица с 4% от 1.360 до 1.415 пункта, съобщиха в неделя от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитирани от БТА. На годишна база нивото на измерителя е с 6% по-ниско спрямо 2012 година, когато беше 1.508 пункта. Цените на основните хранителни стоки, млечните и месните произведения остават стабилни спрямо ноември, като промените са в диапазона плюс минус 1 - 2,5 процента, като яйцата поевтиняват с една стотинка до 0,18 лева за брой. Цените на кренвиршите и кравето сирене са почти без промяна. Близки до нивата от предходния месец са и средномесечните цени на ориза, олиото, кашкавала, каймата и трайния салам. Незначително поскъпване на месечна с около 2 на сто се наблюдава при фасула и свинското месо. Спад на цените с около 2 – 2.5% има при захарта и маслото. Спрямо същия месец на миналата година цените на едро на млечните произведения са по-високи. Най-голям ръст на годишна база се наблюдава при цената на кравето сирене (9.8 на сто), поскъпването на кашкавала е 5.7 на сто и на маслото 2.4 на сто. Цените на месото и месните произведения през декември 2013 се задържат около нивата от декември 2012 г. Свинското месо поевтинява на годишна база с 8.7 на сто. Зрелият фасул поскъпва на годишна база с 37.8 на сто до 4.26 лева за килограм. Цените на основните хранителни стоки (захар, брашно, олио, яйца и ориз) бележат спад на годишна база, като поевтиняването на яйцата и олиото спрямо същия месец на миналата година е 23-2%. Цените на едро на захарта и брашното през декември тази година са с около 12 - 14 на сто по-ниски, а при ориза се наблюдава ценови спад на годишна база с 2%. През декември цените на всички зеленчуци, предмет на анализа на комисията по тържищата, са по-високи спрямо ноември. Поевтиняване има при цитрусовите плодове, а цените на бананите и ябълките се задържат около нивата от предходния месец. Най-голям ръст на месечна база има при цената на оранжерийните краставици – 27.4 %, поскъпването на оранжерийните домати и картофите е около 6 – 7 %, а цената на зелето е без промяна.

Пиян шофьор рани двама

Пиян 31-годишен шофьор рани двама при катастрофа в Слатина. Мъжът е от Клисура и  е управлявал лек автомобил "Фолксваген" с 2,87 промила алкохол. Около 18.30 часа е предизвикал катастрофа като се е блъсна в паркиран автомобил, ударил трета спряла кола.  Пострадали са двамата  съграждани ма пияния шофьор, които се возили в колата. Единият е на  49 години и е откаран  в болница за наблюдение без опасност за живота. Другият, на 42 години, е бил прегледан и освободен за домашно лечение. Още трима пияни шофьори са заловени през денонощието в Пловдив...

Скок на храните преди празниците

През последната седмица цените на хранителните продукти на едро скочиха с 4 процента. През декември цените на всички зеленчуци са по-високи спрямо ноември.

Отново теч на реактивна вода в АЕЦ Фукушима

Близо 1,6 тона вода с повишено съдържание на радиоактивни елементи са изтекли от авариралата японска ядрена централа Фукушима, предават руските агенции, като се позовават на информация, качена на сайта на компанията оператор на станцията ТЕПКО.

Човешкото тяло - разкрито и реално

Още от незапомнени времена, едни от най-големите умове на Света са изучавали и описвали човешкото тяло. Мислители като Аристотел и Платон и Хипократ са посветили талантите си на човешкото тяло. 

Към тях, разбира се, трябва да добавим и едни от най-великите артисти на всички времена като Леонардо Да Винчи, Микеланджело и Рембранд. Всички те са Още от незапомнени времена, едни от най-големите умове на Света са изучавали и описвали човешкото тяло. Мислители като Аристотел и Платон и Хипократ са посветили талантите си на човешкото тяло. Към тях, разбира се, трябва да добавим и едни от най-великите артисти на всички времена като Леонардо Да Винчи, Микеланджело и Рембранд. Всички те са

Факт е първото имплантиране на изкуствено сърце в историята

Автономно изкуствено сърце, създадено от френската компания Карма, беше имплантирано на пациент, страдащ от терминална сърдечна недостатъчност. Операцията беше извършена от екип на болницата "Жорж Помпиду" в Париж. Операцията, която е първа по рода си в света, е преминала без проблеми и пациентът вече се възстановява.

Студенти събраха над 5 хил. лв. за Мария Даракчиева

  Студенти събраха 5 400 лв. за 20-годишната Мария Даракчева, която се нуждае от бъбречна трансплантация в чужбина, съобщават организаторите на благотворителната кампания “Бъди човек, дари живот” от Студентския съвет на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Те организираха многобройни каузи и проекти в подкрепа на студентката от Химическия факултет. Проведе се благотворителен търг на ценни предмети. Студентите от специалност “Aктьорско майсторство” се присъединиха към благородната кауза като представиха постановката “Добрият доктор”. Ма...

Златанова благодари на служебния кабинет за мерките по ОП "Околна среда"

Намалихме 8 пъти загубите на евросредства в края на годината в сравнение с предвиденото към месец май. Успяхме да спасим 237 мил. евро, а 35 млн. евро няма да могат да бъдат усвоени.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване