Една страна – един майдан. Хиляди на протест в Киев (на живо)

Митингът в Киев на 24 ноември. Снимка: Nina Sorokopud/ДАНСwithMeWold

Десетки хиляди украинци, които не са съгласни с проруската политика на правителството, се събират за пореден път в центъра на Киев.

Мотото на протеста този път е „Една страна – един майдан“. Демонстрацията се подготвя от проевропейските партии в Украйна. Опозиционните лидери Виталий Кличко, Олег Тягнибок и Арсений Яценюк трябва да обявят пред гражданите намеренията си за по-нататъшни действия. Очаква се, че до вечерта броят на протестиращите ще нарасне.

Това е четвъртата неделя, в която централният площад на Киев се изпълва с десетки хиляди протестиращи, недоволни от проруската политика на правителството.

Демонстрациите в Украйна започнаха, когато миналия месец управляващите отказаха да подпишат споразумение за иницииране на Украйна към Европейския съюз. Мотивите на правителството бяха, че страната не е готова да се откаже от пазарите на Русия.

По-рано тази седмица руският президент Владимир Путин обеща на Украйна заем в размер на 15 млрд. долара. Решението за отпускането му той аргументира с факта, че двете държави имат “братски отношения”.

“Това по никакъв начин не е свързано с преговорите на Киев с Европвйския съюз или с протестите в страната. Нямаме нищо против Украйна да подпише търговския пакт с ЕС, стига това да не влияе на руската икономика. Ние не сме против асоциирането на Украйна с ЕС, просто казваме,ч е ще бъдем принудени да защитаваме своята икономика. Защото не можем да оставим разтворени вратите в рамките на зоната за свободна търговия с Украйна, ако тя отвори вратите си пред ЕС”, каза тогава Владимир Путин. 

Случващото се в Киев може да следите на живот от линковете по-долу:

 


Live streaming video by Ustream

Live streaming video by Ustream

Статията "Една страна – един майдан. Хиляди на протест в Киев (на живо)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Редовната консумация на фаст фууд влошава паметта

/КРОСС/ Австралийски учени твърдят, че редовната консумация на храни от заведения за бързо хранене може да окаже отрицателно въздействие върху функционирането на мозъка, а първите признаци на увреждане на паметта могат да бъдат забелязани само в рамките на седмица. Според експертите вредния ефект на предлаганите в заведения за бързо хранене продукти се дължи на високото съдържание на транс-мазнини в тези храни, които повишават нивата на „лошия" холестерол в кръвоносните съдове, което затруднява циркулацията на кръвта. От това пръв започва да страда мозъкът, който започва да получава по-малко кислород и хранителни вещества. Освен това, човек може лесно да стане жертва на инсулт, който е следствие на високото кръвно налягане.Учените отбелязват, че за увреждането на паметта могат да са виновни и стимулаторите, които изобилстват в продуктите от заведенията за бързо хранене.Специалистите препоръчват хората веднъж завинаги да се откажат от нездравословната храна или поне да намалят приема й.

60-годишен се прости с 2000 лв, шофьорска книжка и 3 мобилни телефона

60-годишен мъж бе обран в Пловдив, съобщиха от ОД на МВР-Пловдив. 

Сигналът за кражба е бил получен вчера в Четвърто Районно управление „Полиция"-Пловдив. 

Пловдивчанинът съобщил, че около 13.30 часа от магазин на ул. „Родопи" му била открадната борсета с 2000 лева, шофьорска книжка и три мобилни телефона.

60-годишен мъж от Пловдив съобщил 60-годишен мъж бе обран в Пловдив, съобщиха от ОД на МВР-Пловдив. Сигналът за кражба е бил получен вчера в Четвърто Районно управление „Полиция"-Пловдив. Пловдивчанинът съобщил, че около 13.30 часа от магазин на ул. „Родопи" му била открадната борсета с 2000 лева, шофьорска книжка и три мобилни телефона. 60-годишен мъж от Пловдив съобщил

Михаил Ходорковски: Няма да се занимавам с политика

Бившият директор на ЮКОС Михаил Ходорковски, заяви, че „не смята да се занимава с политика и да се бори за възвръщането на активите на компанията „ЮКОС", предаде ИТАР-ТАСС. 


В интервю за руското издание на „Дъ Ню Таймс" Ходорковски заяви, че би се върнал в Русия само ако има възможност след това отново да пътува в чужбина. 
Той потвърди, че Бившият директор на ЮКОС Михаил Ходорковски, заяви, че „не смята да се занимава с политика и да се бори за възвръщането на активите на компанията „ЮКОС", предаде ИТАР-ТАСС. В интервю за руското издание на „Дъ Ню Таймс" Ходорковски заяви, че би се върнал в Русия само ако има възможност след това отново да пътува в чужбина. Той потвърди, че

Откраднаха 2000 лв, шофьорска книжка и 3 мобилни телефона от пловдивчанин

60-годишен мъж бе обран в Пловдив, съобщиха от ОД на МВР-Пловдив. 

Сигналът за кражба е бил получен вчера в Четвърто Районно управление „Полиция 60-годишен мъж бе обран в Пловдив, съобщиха от ОД на МВР-Пловдив. Сигналът за кражба е бил получен вчера в Четвърто Районно управление „Полиция"-Пловдив. Пловдивчанинът съобщил, че около 13.30 часа от магазин на ул. „Родопи" му била открадната борсета с 2000 лева, шофьорска книжка и три мобилни телефона. 60-годишен мъж от Пловдив съобщил

Михаил Ходорковски: Няма да се занимавам с политика

Бившият директор на ЮКОС Михаил Ходорковски, заяви, че „не смята да се занимава с политика и да се бори за възвръщането на активите на компанията „ЮКОС Бившият директор на ЮКОС Михаил Ходорковски, заяви, че „не смята да се занимава с политика и да се бори за възвръщането на активите на компанията „ЮКОС", предаде ИТАР-ТАСС. В интервю за руското издание на „Дъ Ню Таймс" Ходорковски заяви, че би се върнал в Русия само ако има възможност след това отново да пътува в чужбина. Той потвърди, че

Златанова: Щастлива съм, че завърших новия проект за Наказателен кодекс

Намалихме 8 пъти загубите на евросредства на края на годината в сравнение с предвиденото към месец май, заяви в ефира на БНТ вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. 
„237 мил. евро успяхме да спасим, а 35 млн. евро няма да могат да бъдат усвоени. По ОП "Околна среда" са 27 млн., програмата е замразена. Работи се усилено, за Намалихме 8 пъти загубите на евросредства на края на годината в сравнение с предвиденото към месец май, заяви в ефира на БНТ вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. „237 мил. евро успяхме да спасим, а 35 млн. евро няма да могат да бъдат усвоени. По ОП "Околна среда" са 27 млн., програмата е замразена. Работи се усилено, за

Закон ще закриля ипотечните жертви

Гръцкият парлмент прие закон за защита на семействата с ниски доходи от продажба на жилищата им поради дългове по ипотечни кредити. За закона са гласували с 2 гласа повече от половината депутати от двете партии от управляващата коалиция.

ТИР спря за час движението по „Тракия"

Пловдив /КРОСС/ Катастрофирал ТИР спря движението по автомагистрала „Тракия" тази сутрин. Инцидентът е станал рано тази сутрин около 6 часа. Затворена остава аварийната лента в посочения участък. Вероятната причина за инцидента е загуба на управлението на камиона или заспиване зад волана, вследствие на което ТИР-ът се е качил върху средната мантинела на главния път.Трафикът в района на 67 км в посока Пловдив е бил затруднен за по-малко от час. ТИР-ът вече е отстранен в аварийната лента от специализирани машини и се очаква по-късно да бъде изведен от магистралния път. Движението в изпреварващата и активната пътни ленти и в двете посоки е възстановено.

Зинаида Златанова: Доволна съм, че завърших новия проект за Наказателен кодекс

Намалихме 8 пъти загубите на евросредства на края на годината в сравнение с предвиденото към месец май, заяви в ефира на БНТ вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. 
„237 мил. евро успяхме да спасим, а 35 млн. евро няма да могат да бъдат усвоени. По ОП Намалихме 8 пъти загубите на евросредства на края на годината в сравнение с предвиденото към месец май, заяви в ефира на БНТ вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. „237 мил. евро успяхме да спасим, а 35 млн. евро няма да могат да бъдат усвоени. По ОП "Околна среда" са 27 млн., програмата е замразена. Работи се усилено, за

Бой пред дискотека и кафене в Кюстендил, един е в болница

Две хулигански прояви са регистрирани през изминалата нощ в РУП Кюстендил. Малко след полунощ, пред кафене в центъра на града е възникнал конфликт между трима мъже, който е прераснал в побой. Пристигналите на място полицаи са съставили актове по УБДХ на тримата участници. Днес дежурен съдия ще постанови размера на наказанието. Участниците са на възраст между 31 и 39 години, двама са от Кюстендил, третият е от с. Гирчевци.Другият инцидент е възникнал около 04.30 часа пред дискотека, между 27-годишен мъж от с. Пиперков чифлик и 29-годишен от с. ...

Мюлер: Никой не може да играе по-добър футбол от нашия

Полузащитникът на Байерн Мюнхен Томас Млюер вярва, че тимът му играе най-добрият футбол в света. Снощи Байерн се наложи с 2:0 над Раджа Казабланка и спечели Световното клубно първенство. Това бе пети трофей за германския шампион през тази година. "Искаше ни се да вкараме още голове, но футболистите на Казабланка не се отпуснаха и ни държаха в напрежение. Победихме с 2:0 и това е най-важното. Идеален завършек на годината, в която играхме просто отлично. Да се покаже по-добра от нашата през 2013 г. е невъзможно. Благодарение на днешната си победа...

Отново теч на реактивна вода в АЕЦ Фукушима

Близо 1,6 тона вода с повишено съдържание на радиоактивни елементи са изтекли от авариралата японска ядрена централа Фукушима, предават руските агенции, като се позовават на информация, качена на сайта на компанията оператор на станцията ТЕПКО, предаде БГНЕС. Съдържанието на стронций 90 в изтеклата вода е 93 бекерела на литър при норма 10 бекерела. Течът бил установен в събота около една от цистерните за съхраняване на радиоактивна вода. Според японски експерти в района на протеклата цистерна няма дренажни канали и поради това не съществува опасност радиоактивната вода да попадне в морето. Засега не е ясна точната причина за теча. В петък в подпочвените води на АЕЦ Фукушима бе регистрирано рекордно равнище на бета-излъчване.

Аспиринът помага за контролиране на гнева

Още не знаем дали възпалението поражда агресия, или агресивните чувства отключват възпаление, но двете са свързани, казват учени

Ходорковски няма да се занимава с политика

/КРОСС/ Бившият петролен магнат Михаил Ходорковски заяви в интервю за руската версия на списание "Ню таймс", че няма намерение да се занимава с политика или да се бори за връщане на активите от петролната компания ЮКОС, предаде „Ройтерс".Той обясни, че в указа за помилването му няма поставени никакви условия, но все пак изпратил писмо до Путин, в което го информирал, че няма да участва в политиката или да води битка за активите на бившата си петролна компания.Очаква се по-късно днес в германската столица Берлин Ходорковски да даде пресконференция, на която трябва да разкрие какви са бъдещите му планове.

Чистката в ръководството на полицията в Истанбул продължава

Още 25-има началници на отдели и участъци на истанбулската полиция са били уволнени след провеждането на мащабната операция преди дни във връзка с разследване за корупция, в което бяха замесени синовете на трима министри, съобщава в неделя турската частна телевизия НТВ, цитирайки агенция "Доган". Това е втората "порция" отстранени полицейски шефове, след като в петък с постовете си се разделиха други 11-има началници на отдели от полицията в Истанбул. Чистката обхвана и други полицейски структури в Турция. Преди ден двама от тях получиха и обвинения. Сред отстранените бе и шефът на истанбулската полиция Хюсеин Чапкън. Антикорупционното разследване, разтърсило страната месеци преди местните избори през март и президентските през август, бе определено от премиера Реджеп Тайип Ердоган като "мръсна операция", целяща да подкопае неговото управление. По думите му разследването за корупция представлявало "заговор" и "налице е явно предателство", за което ще бъде потърсена сметка по съдебен път и пред урните. Ердоган добави още, че правителството няма да допусне съществуването на паралелни структури в държавата. Скандалът от 2009 г. се отнася до отклоняване към частни фирми на милиони евро от дарения, събрани от турската общност в Германия за ислямската благотворителна организация "Дениз фенери". Тогава се появиха твърдения, че благотворителната организация, чиито учредители са близки до правителството, може да е финансирала със средства управляващата ПСР. В крайна сметка остана впечатлението, че случаят е бил потулен, а отговорни лица, които германското правосъдие осъди, са били прикрити. Така и не бяха намерени доказателства, че неправомерно присвоените пари са стигнали до управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Две заведения с актове от пожарната преди Коледа

Два акта за установяване на административни нарушения във връзка с неспазване на изискванията за пожарна безопасност при експлоатация на обектите са постановили в навечерието на коледно-новогодишните празници огнеборците от Разградско. Връчени са и 4 разпоредителни документа на собственици на заведения със срокове за отстраняване на нарушения. От Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ уточняват още, че са извършили тематични проверки в общо 27 развлекателни и увеселителни заведения в областта, извършени са инструктажи ...

Помощ за приятел

Мои приятели, колеги и познати, два дни преди Коледа наш приятел от Казанлък се нуждае от помощ и то спешно. Съпругата му- 35 годишната Милканата Василева Батаклиева е с тежко заболяване / лупус/ и е настанена за лечение в отделението по съдова хирургия болница "Токуда". След 3 поредни операции, в рамките на няколко дни и хемодиализа, Милкана се нуждае от спешно кръвопреливане, заради пореден хематом от тази нощ. За целта се търсят поне 3-ма кръводарители, които могат да дарят кръв в Кръвния център в София или в кръвните центрове в областните г...

За Златка, или защо доброто няма нужда от ценз и произход

Тъй като иде Коледа, ще говоря за доброто - в малко странен вариант.
 Златките. 
Нека звучи като странна притча, ако щете. Пропаганда с всичките  негативи (защото става дума за телевизионни герои) и позитиви (защото става дума за хора). 
През последното десетилетие в българския телевизионен ефир минаха десетки риалити формати. Когато Златка пода Тъй като иде Коледа, ще говоря за доброто - в малко странен вариант. Златките. Нека звучи като странна притча, ако щете. Пропаганда с всичките негативи (защото става дума за телевизионни герои) и позитиви (защото става дума за хора). През последното десетилетие в българския телевизионен ефир минаха десетки риалити формати. Когато Златка пода

Журналист: Живеем в скандал след скандал

София /КРОСС/ Според социологическите проучвания доверието към властимащите продължава да бъде изключително ниско. Това коментира пред bTV социологът Геновева Петрова. БСП и ДПС имат стабилни проценти като подкрепа, които сумарно са повече от подкрепата на правителството. Това означава, че избиратели, които са привърженици и симпатизанти на тези две партии нямат доверие в това правителство и не одобряват начина, по който то управлява, разясни тя.Според социолога събитието на седмицата са процесите вдясно и подписването на споразумението между партиите в Реформаторския блок. Друг е въпроса дали точно тази е формата и начина за сключване на такъв политически съюз, добави тя.Добрата новина от годината според журналиста Иван Бедров пък е, че все повече хора се интересуват от случващото се и сподели информация за подготвян протест на 26 декември от българските емигранти, които пристигат у нас за Коледа. По думите му е факт, че живеем в скандал след скандал, което Петрова определи като изключителен лош показател за българската политика. Бедров даде пример със случая „Бисеров" и каза, че не знаем нищо, което не е нормално."Досега недоволството е избивало в политическа подкрепа за съответната опозиция. Сега, когато излязохме от три години и половина странно и хаотично управление на ГЕРБ, в момента в който дойде новото правителство, което е още по-странно и хаотично доверието няма къде да отиде, заяви журналистът Иван Бедров.    

На празничната трапеза изяжте първо десерта

По около 6000 калории на ден успяваме да натъпчем в стомаха си около Коледа. Това е 3 пъти повече от нормалното - очевидно няма как да е добро за здравето. Защото не изразходваме енергия като за три дни, а напротив - излежаваме се и мързелуваме повече от друг път. Диетолозите наричат празничното преяждане хранителен махмурлук, но етикетът е По около 6000 калории на ден успяваме да натъпчем в стомаха си около Коледа. Това е 3 пъти повече от нормалното - очевидно няма как да е добро за здравето. Защото не изразходваме енергия като за три дни, а напротив - излежаваме се и мързелуваме повече от друг път. Диетолозите наричат празничното преяждане хранителен махмурлук, но етикетът е

Пиян зад волана пострада при ПТП

Младежът е прегледан и освободен за домашно лечение

    


Все повече щатски компании се изкушават от безсрочни отпуски

Гъвкавият работен график на служителите се оказвал по-доходоносен

    


Гуардиола: Успехите ни са следствие от работата на Юп Хайнкес


Старши треньорът на "Байерн" (Мюнхен) Хосеп Гуардиола отдаде заслуженото за успехите на клуба на своя предшественик Юп Хайнкес.

В събота баварците победиха мароканския "Казабланка" с 2:0 във финала на Световното клубно първенство, а испанецът обясни, че спечелването на петия трофей за година би било невъзможно без работата на бившия наставник.

"В последните пет месеца се стремя основно да наблюдавам и да променям колкото се може по-малко неща. Успехите са следствие от...

Гуардиола: Успехите ни се дължат на работата на Юп Хайнкес


Старши треньорът на "Байерн" (Мюнхен) Хосеп Гуардиола отдаде заслуженото за успехите на клуба на своя предшественик Юп Хайнкес.

В събота баварците победиха мароканския "Казабланка" с 2:0 във финала на Световното клубно първенство, а испанецът обясни, че спечелването на петия трофей за година би било невъзможно без работата на бившия наставник.

"В последните пет месеца се стремя основно да наблюдавам и да променям колкото се може по-малко неща. Успехите са следствие от...

Гуардиола: Вече гледаме към следващите предизвикателства


Старши треньорът на "Байерн" (Мюнхен) Хосеп Гуардиола определи 2013 г. като невероятна за клуба след спечелването на петия трофей в Световното клубно първенство.

Баварците победиха мароканския "Казабланка" с 2:0 във финала. Това е третата титла от турнира за специалиста, който стигна до първите две с "Барселона".

"Пет трофея за една година, това е невероятен успех за "Байерн". Много съм щастлив и горд с моите играчи и нашите фенове", каза Гуардиола, който се изравни с...

Бившият на Елен Колева купонясва с DMX

Музикантът бе на гости в страната ни и се появи на партито в известен столичен клуб. А бизнесменът успя да го убеди дори да се качи на сцената и да изпълни няколко парчета.

Верижна катастрофа с над 100 коли на магистралата Белград-Загреб

Минимум двама души са загинали, а много други са ранени при тежка верижна катастрофа на магистралата Белград - Загреб, съобщи сръбската държавна телевизия RTS.
Има и три деца сред ранените. По първоначални данни в пътния инцидент са се ударили над сто автомобила. Десетки души са ранени при кървавия инцидент, който стана тази сутрин недалеч от Минимум двама души са загинали, а много други са ранени при тежка верижна катастрофа на магистралата Белград - Загреб, съобщи сръбската държавна телевизия RTS. Има и три деца сред ранените. По първоначални данни в пътния инцидент са се ударили над сто автомобила. Десетки души са ранени при кървавия инцидент, който стана тази сутрин недалеч от

Сани Жекова шеста в сноубордкроса в Лейк Луис

/КРОСС/ Българката Александра Жекова завърши на шесто място в дисциплината сноубордкрос от Световната купа по сноуборд в Лейк Луис. Сани вече има 400 точки от старта си в Канада.На първа позиция е световната шампионка Линдзи Джакобелис (САЩ), която в четвъртфинална серия преодоля конкуренцията на Александра Жекова. На второ място остана Доминик Малтес от Канада. Трета в крайното класиране се нареди представителката на Норвегия Хелене Олсен.

Над 100 коли се сблъскаха на магистралата Белград-Загреб

Минимум двама души са загинали, а много други са ранени при тежка верижна катастрофа на магистралата Белград - Загреб, съобщи сръбската държавна телевизия RTS.
Има и три деца сред ранените. По първоначални данни в пътния инцидент са се ударили над сто автомобила. Десетки души са ранени при кървавия инцидент, който стана тази сутрин недалеч от Минимум двама души са загинали, а много други са ранени при тежка верижна катастрофа на магистралата Белград - Загреб, съобщи сръбската държавна телевизия RTS. Има и три деца сред ранените. По първоначални данни в пътния инцидент са се ударили над сто автомобила. Десетки души са ранени при кървавия инцидент, който стана тази сутрин недалеч от

Църквата почита Света Анастасия, жените не трябва да работят

На 22 декември православната църква почита деня на Великомъченица Анастасия (Св. Чьорна). Св. Анастасия била дъщеря на знатен и богат римлянин. Баща й бил езичник, но майка й изповядвала християнската вяра. В онова време (III в.) знатните римляни, като уважавали науката, полагали големи грижи за възпитанието на децата. Възпитанието на Анастасия било поверено на учителя Хрисогон, известен със своя ум и ученост. Когато се завършило възпитанието на младата Анастасия, всички в Рим се чудели както на необикновената й красота, така и на нейния ум и п...

Нежеланите гости на бедна България

Вълната от бежанци определено завари България неподготвена. Страната се нуждае от помощта на ЕС, пишат германските медии, според които самата България пък на свой ред трябва да се бори против проявите на расизъм.   Никой от бежанците със сигурност не си е пожелавал това: да живее в изоставени училища с по 7 евро на ден и да дели една тоалетна с още 140 души, докато децата му скучаят и безделничат, вместо да посещават училище или университет. Българските власти обаче също едва ли са изгаряли от желание да видят как хиляди сирийци пристигат в страната, пресичайки нелегално границата с Турция, камо ли да строят временни убежища за бежанци и да обясняват на собствения си беден народ защо сега се налага да се дават пари за чужденците. За повечето българи бежанците в страната са нежелани, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг". България е само транзитна дестинация В предишните години в България са влизали средно по около хиляда бежанци, но през 2013-та трите бежански центъра в страната с общ капацитет от 1 200 места бяха запълнени само за няколко месеца. До началото на лятото пристигаха по около стотина бежанци месечно, през август броят им изведнъж нарасна до хиляда, през септември станаха 2 300, а през октомври - 3 600. И тогава настъпи хаосът: Агенцията за бежанците започна да настанява пришълците в изоставени казарми и училища в близост до границата с Турция или в София. Така само за няколко седмици възникнаха 4 нови бежански лагера

Струнен квартет „АРТЕ” и Даниела Димова с премиерни изпълнения днес във Варна

В рамките на Рождественския салон на изкуствата, днес, 22 декември от 18.00 ч. в Концертното студио на Радио Варна струнен квартет „АРТЕ” ще изнесе камерен концерт с творби, които ще бъдат изпълнени за пръв път във Варна. В програмата са включени камерни произведения от големите оперни композитори Верди и Вагнер, по повод 200-годишнината от рождението им, наред с творби от Пучини и Респиги.

Цените на хранителните стоки на едро се вдигат седмица преди Коледа

Индексът на тържищните цени се повиши през тази седмица с 4 процента от 1,360 до 1,415 пункта, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. На годишна база нивото на ИТЦ сега е с 6 процента по-ниско спрямо 2012 година, когато беше 1,508 пункта, предава БТА.

Ходорковски няма да става политик

Написах в документа, че не възнамерявам да се занимавам с политика и нямам намерение да се боря за възвръщане на активите на ЮКОС, заяви помилваният от руския президент бивш шеф на ЮКОС Михаил Ходорковски.

ТИР спря движението по магистрала "Тракия"

  Катастрофирал ТИР спря движението по автомагистрала „Тракия” тази сутрин, съобщиха за Дарик от полицията. Трафикът в района на 67 км в посока Пловдив е бил затруднен за по-малко от час.  Инцидентът е станал рано тази сутрин около 6 часа. ТИР-ът вече е отстранен в аварийната лента от специализирани машини и се очаква по-късно да бъде изведен от магистралния път. Движението в изпреварващата и активната пътни ленти и в двете посоки е възстановено. Затворена остава аварийната лента в посочения участък. Вероятната причина за инцидента е загуба на ...

Ходорковски заяви, че няма намерение да се впуска в политиката

Бившият петролен магнат Михаил Ходорковски, помилван от руския президент Владимир Путин след 10 години в затвора, заяви в интервю за руската версия на списание "Ню таймс", че няма намерение да се занимава с политика или да се бори за връщане на активите от петролната компания ЮКОС, предаде Ройтерс. Ходорковски каза също, че би се върнал в Русия, ако се увери, че след това ще може да пътува в чужбина. Той обясни, че в указа за помилването му няма поставени никакви условия, но все пак изпратил писмо до Путин, в което го информирал, че няма да уча...

БХК не хареса новия Наказателен кодекс

Предложеният от министър Златанова на 21.12.2013 г. проект за нов Наказателен кодекс е неприятна изненада за Български хелзинкски комитет. Нашата организация, както и други НПО, представители на академичната общност, на съдебната система и на немалко държавни институции, които през 2012 г. бяха включени в специална работна група към Министерството на правосъдието, вложиха сериозни усилия за подобряване на първоначалния проект и за съобразяването му с международното право и с добрите съвременни практики в сферата на наказателното право. Проектът получи оценка и от няколко уважавани международни експерти и се очакваше окончателният вариант да бъде съобразен с техните многобройни препоръки. От комитета отбелязват със загриженост, че голяма част от усилията на тази работна група, чиято работа...

Какво се променя от 1 януари за българските и румънските работници в ЕС

Считано от 1 януари 2014 г. българите и румънците ще са свободни да отидат да работят в която и да е държава от Евросъюза в името на принципа за свободното движение на работници – едно от основните права на европейските граждани, предаде БГНЕС. При присъединяването им към ЕС през 2007 г. Евросъюзът наложи на Букурещ и София преходен период от 7 г., преди да предостави на техните 30 милиона граждани "свободата за движение на работници" - гарантирана от член 48 от Европейския договор - от страх от напрежение на пазара на труда. Повечето от страните от ЕС не изчакаха 1 януари 2014, за да разрешат на румънските и на българските трудещи се да работят у тях. Ограниченията за работа са все още в сила само в девет страни: Германия, Австрия, Белгия, Франция, Люксембу...

Политолог: Правителството е параван за решенията на партиите

София /КРОСС/ Няма смисъл да говорим за кабинет „Орешарски". Това е режим. В момента, когато стана ясно, че не Орешарски е взел решението за Делян Пеевски, стана ясно, че правителството е само параван за управлението на партиите. Когато законодателната власт започне да управлява, това вече не е нормална демокрация, а режим. Това каза пред БНР политологът и социален изследовател Деян Кюранов от Центъра за либерални стратегии.Няма да оценявам казаното от Орешарски за икономиката, защото не разбирам от това. Има обаче друго, което също се случи тези дни - предложението от Правна комисия и гласуването от Парламента за отваряне на процедура за избиране на главен инспектор към ВСС. Тъкмо тук се вижда как режимът прави някакви неща, дава някакви надежди и същевременно се правят други неща, и то забързано, по време на празниците. Това решение казва, че народните представители имат само 5 работни дни да предлагат кандидати за поста. Това е много малко време и не дава възможност да бъдат обсъдени тези кандидатури. После ще бъдат обсъждани само онези, които вече са утвърдени като кандидати. Политологът коментира и протестите у нас. Това е гражданската година на България. Тя започна през февруари и още не е завършила. Това е най-важното. Това е година, в която отново беше възстановен моралът като обществена ценност

Пиян шофьор предизвика катастрофа в Балчик

Пиян водач предизвика катастрофа в Балчик, информираха от полицията. На 20 декември сутринта е получено съобщение в РУП - Балчик, че на кръстовището на ул. „Варненска” и ул. „Янтра” в морския град е възникнало ПТП. Установено е, че лек автомобил „Деу” с добричка регистрация, поради заледен път не успява да спре на пътен знак „Стоп” и се удря в движещия се по път с предимство лек автомобил „Нисан”, също добричка регистрация. Няма пострадали при инцидента и нанесени значителни материални щети по колите. При последвалите проверки за употреба на ал...

Кадиев предрече размразяване на икономиката

Икономиката малко се поразмразява. Има няколко положителни неща, които се забелязват тези дни.

Знеполският епископ Йоан е възможно най-добрия избор за митрополит, смятат варненските миряни

Знеполският епископ Йоан е възможно най-добрия избор за Варненски и Великопреславски митрополит. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна епархийският избирател Борислав Аврамов. Той посочи, че дядо Йоан на практика сам ръководи Софийската епархия през последните десет години заради напредналата възраст на вече покойния патриарх и Софийски митрополит Максим.

Златанова: Щастлива съм, че завърших новия проект за Наказателен кодекс

Намалихме 8 пъти загубите на евросредства на края на годината в сравнение с предвиденото към месец май - този факт от равносметката на правителството за 2013 година открои вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова пред БНТ. „237 мил. евро успяхме да спасим, а 35 млн. евро няма да могат да бъдат усвоени. По ОП "Околна среда" са 27 млн., програмата е замразена. Работи се усилено, за да бъдат размразени плащанията. Потенциалните загуби обяви служебното правителство през май, в доклад то посочваше и мерки по спасяването им, за коет...

2013 г. за технологиите - все по-умни джаджи, но и скандали

Сноудън разбуни духовете с разкриването на секретни документи

    


Седмица преди Коледа - храните на едро продължават да поскъпват

София /КРОСС/ Индексът на тържищните цени се повиши през тази седмица с 4% от 1,360 до 1,415 пункта, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. На годишна база нивото на измерителя е с 6% по-ниско спрямо 2012 година, когато беше 1,508 пункта.Цените на основните хранителни стоки, млечните и месните произведения остават стабилни спрямо ноември, като промените варират между +-1 - 2,5 процента. Яйцата поевтиняват с 1 ст. до 0,18 лева за брой.Цените на кренвиршите и кравето сирене са почти без промяна. Близки до нивата от предходния месец са и средномесечните цени на ориза, олиото, кашкавала, каймата и трайния салам. Незначително поскъпване на месечна с около 2% се наблюдава при фасула и свинското месо. Спад на цените с около 2 - 2,5 на сто има при захарта и маслото.Спрямо същия месец на миналата година цените на едро на млечните произведения са по-високи. Най-голям ръст на годишна база се наблюдава при цената на кравето сирене (9,8 на сто), поскъпването на кашкавала е 5,7 на сто и на маслото 2,4 на сто.Цените на месото и месните произведения през декември 2013 се задържат около нивата от декември 2012 година. Свинското месо поевтинява на годишна база с 8,7 на сто. Цените на основните хранителни стоки (захар, брашно, олио, яйца и ориз) бележат спад на годишна база, като поевтиняването на яйцата и олиото спрямо същия месец на миналата година е 23-25%

Тежки сблъсъци между полиция и леви радикали в Хамбург

Тежки сблъсъци между полицията и протестиращи привърженици на леви радикални групи избухнаха в Хамбург в събота вечерта, съобщават светровните агенции. Причина за напрежението стана решението на местните власти да закрият културния център "Роте Флора", в който се събират именно хора с такива политически убеждения. Според първоначалната информация ранените са над 100, като около 70 от тях са униформени. Арестувани са поне 19 души. По данни на полицията над 7 000 души са излезли в знак на протест по улиците. Организаторите на демонстрацията пък съобщават за над 10 000 участници. Охраняващите ги полицаи са били около 3000. Въпреки че районът на протеста предварително е обявен за "застрашена зона", за да може полицията да въведе режим на допуск според адресната регистрация, сблъсъците така и не бяха избегнати. Демонстрантите са замеряли силите на реда с коктейли "Молотов", камъни и бутилки, разбили са витрините на магазини, както и паркирани в района автомобили. Полицията е отговорила с водометни оръдия и сила. Заради безредиците е било нарушено движението на влаковете за Хановер, Берлин, Бремен и Рощок, допълват информационните агенции.

Крадец отараши магазин в Камен бряг

За кражба, извършена от търговски обект в с.Камен бряг, община Каварна, съобщават от полицията. Сигналът е подаден след полунощ на 20 декември. Установено е, че неизвестният извършител е хвърлил камък по прозереца на магазина, откъдето проникнал в помещението. Откраднати са кафе машина плодове, различни марки цигари и хранителни продукт. Крадецът се издирва в условията на досъдебно производство....

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване