Александра Жекова завърши на шесто място в Лейк Луис

Александра Жекова завърши на шесто място в дисциплината сноубордкрос от Световната купа по сноуборд в Лейк Луис. 26-годишната българка има 400 точки от старта си в Канада. На първа позиция е световната шампионка Линдзи Джакобелис (САЩ), която в четвъртфинална серия преодоля конкуренцията на Жекова. На второ място остана Доминик Малтес (Канада). Трета в крайното класиране се нареди Хелене Олсен от Норвегия.

Патриархът доволен от избора на Варненски митрополит

С по-високото служение идват и повече отговорности, обърна се той към митрополит Йоан

    


Един камък никога не ти пречи, освен ако не е на пътя ти

Един камък никога не ти пречи, освен ако не е на пътя ти - Хорхе Букай

Вучков: Не съм адвокат на ГЕРБ, но с Борисов държавата мръдна напред

София /КРОСС/ Учениците мразят учението и учителите си, а учителите са нещастни. След като средното образование е на дъното, то и висшето отива на дъното. А здравеопазването е кръгла нула, новата министърка Таня Андреева няма хабер от здравеопазване. Това коментира пред Нова телевизия колоритният телевизионен водещ проф. Юлиан Вучков. Бодро и оптимистично се казва, че нашата икономика ще мръдне на горе, а аз се питам как като има 600 000 безработни в България и работи само ¼ от населението, пита се проф. Вучков.Проф. Вучков посочи, че министърът на енергетиката Драгомир Стойнев сто пъти казва думата „ако", но когато има много „ако", има много „аки", а рисковете определи като безумни.Заместник главния прокурор Борислав Сарафов наскоро гостува при Димитър Цонев, но от думите му не стана ясно само ГЕРБ ли са тези които имат дела и трябва да бъдат осъдени, каза той и попита къде са червените дела, милионите срещу Овчаров и много други. Не съм адвокат на ГЕРБ, но Бойко Борисов все пак направи метрото, пътищата и „Дунав мост" на световно равнище. Държавата мръдна малко напред, а това са факти, които не могат да бъдат отречени, допълни професорът. Според него Борисов няма социално мислене и си е позволил да каже, че няма да вземем заем от ЕС, за да не плащат идните поколения. Моето поколение ли ще страда сега, попита той. Начело с Цецка Цачева Бойко има много безлични депутати, заяви професорът

Байерн триумфира със световната клубна титла

Байерн Мюнхен победи Раджа Казабланка заслужено с 2:0 на финала на световното клубно първенство, който се игра на стадион "Стад де Маракеш".

Предоставят на Агенцията за бежанци отнети в полза на държавата вещи

Със заповед на министъра на финансите Петър Чобанов, чрез Националната агенция за приходите, бяха предоставени на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) безвъзмездно отнети и изоставени в полза на държавата движими вещи. Това съобщават от Министерството на финансите. Вещите ще бъдат използвани за нуждите на чужденците, търсещи закрила у нас и ще подпомогнат ДАБ в ситуацията, възникнала вследствие на увеличения миграционен натиск у нас, предава БТА. Дарението е съобразено с нуждите на бежанците - дрехи за бебета, деца и възрастни за зимния с...

Росен Плевнелиев призова Великобритания да не се изолира

Политиците трябва да се борят срещу онези, които експлоатират страховете на хората, а не да бъдат водени от тях, заявявява президентът в интервю за "Обзървър"

    


Симеоне: Коща ще спечели Златната топка догодина

реньорът на Атлетико Мадрид Диего Симеоне е уверен, че нападателят на неговия тим Диего Коща може да се пребори за приза "Златната топка" на ФИФА догодина. Бразилецът с испански паспорт отбеляза два гола за победата на "дюшекчиите" над Леванте с 3:2 в събота. "Трябва да отбележа, че Диего Коща проведе отличен мач. Ако сега бе взето решение гласуването да продължи, то той щеше да се бори за "Златната топка". Надявам се през 2014 г. той да бъде по-близо до нея", каза Симеоне. В момента Коща е лидер в голмайсторската класация в Примера с 19 гола -...

Над 100 коли се сблъскаха по пътя Белград-Загреб, има загинали

Най-малко двама души са загинали, а много други са ранени при тежка верижна катастрофа на магистралата Белград - Загреб, съобщи сръбската държавна телевизия RTS.

Ходорковски се връща в Русия, ако получи уверение, че ще може да пътува в чужбина

/КРОСС/ Бившият шеф на ЮКОС Михаил Ходорковски заяви в интервю за The News Times, че ще се върне в Русия, ако получи уверение, че ще може да пътува в чужбина. "От обективна гледна точка, аз ще се върна само в случай, че съм сигурен, че ще мога да напускам страната, ако е необходимо", посочи освободеният в петък затворник. По този начин, Ходорковски потвърди думите на прессекретаря на държавния глава Дмитрий Песков, че е свободен да се завърне в родината си. От своя страна член на Бундестага от фракцията на "зелените" Мариелуизе Бек заяви, че Михаил Ходорковски няма планове да се връща в Русия.

Новият Варненски и Великопреславски митрополит е Знеполският епископ Йоан

Патриарх Неофит оповести, че новият Варненски и Великопреславски митрополит е Знеполският епископ Йоан, съобщи Фокус. Знеполският епископ Йоан е спечелил с 9 гласа, а три гласа са били за Мелнишкия епископ Серафим.
Знеполският епископ Йоан (светско име Иво Иванов) е роден през 1969 г. в Ямбол. Завършил е Богословския факултет на Софийския Патриарх Неофит оповести, че новият Варненски и Великопреславски митрополит е Знеполският епископ Йоан, съобщи Фокус. Знеполският епископ Йоан е спечелил с 9 гласа, а три гласа са били за Мелнишкия епископ Серафим. Знеполският епископ Йоан (светско име Иво Иванов) е роден през 1969 г. в Ямбол. Завършил е Богословския факултет на Софийския

Товарен влак дерайлира в Кения, има пострадали

Товарен влак излезе тази сутрин от релсите в бедняшки квартал на кенийската столица Найроби и отнесе бараки, предаде АФП, като се позовава на Червения кръст на Кения.

Катастрофа със 100 коли по пътя Белград-Загреб, има загинали

Най-малко двама души са загинали, а много други са ранени при тежка верижна катастрофа на магистралата Белград - Загреб, съобщи сръбската държавна телевизия RTS.

Йоан е новият Варненски и Великопреславски митрополит

Той е получил получи 9 гласа, а другият кандидат - Мелнишки епископ Серафим - 3 гласа

Бареков: За 3 месеца качихме подкрепата си с 3%

"България без цензура"е единственият политически субект, който още преди да стане партия, се радва на голяма подкрепа в обществото. Доказателство за това е, че през последните три месеца сме увеличили резултата си три пъти. Дори най-неблагоприятните социологически проучвания дават сега около 3% подкрепа.

27-годишен от Троян загина при катастрофа

Колата излязла от платното, блъснала се в мост и се обърнала в канал

    


Във Франция за пръв път присадиха механично сърце


Френската биомедицинска компания Carmat съобщи, че тази седмица успешно е било присъдено изкуствено сърце, способно да работи до 5 години. Операцията е била направена в сряда в Европейската болница "Жорж Помпиду" в Париж и според официалното съобщение всичко е минало без проблеми.

Монтирането на устройството е направено на мъж, който вече е в съзнание и разговаря с екипа в интензивното отделение.

Марчело Конвити, ръководителят на Carmat, предупреди, че да не се прибързва с...

Знеполският епископ Йоан e новият Варненски и Великопреславски митрополит

Патриарх Неофит оповести, че новият Варненски и Великопреславски митрополит е Знеполският епископ Йоан, съобщи Фокус. Знеполският епископ Йоан е спечелил с 9 гласа, а три гласа са били за Мелнишкия епископ Серафим.
Знеполският епископ Йоан (светско име Иво Иванов) е роден през 1969 г. в Ямбол. Завършил е Богословския факултет на Софийския Патриарх Неофит оповести, че новият Варненски и Великопреславски митрополит е Знеполският епископ Йоан, съобщи Фокус. Знеполският епископ Йоан е спечелил с 9 гласа, а три гласа са били за Мелнишкия епископ Серафим. Знеполският епископ Йоан (светско име Иво Иванов) е роден през 1969 г. в Ямбол. Завършил е Богословския факултет на Софийския

Епископ Йоан е новият Варненски и Великопреславски митрополит

Епископ Йоан е новият Варненски и Великопреславски митрополит, стана ясно преди минути. Коей е епископ Йоан Роден на 13 февруари 1969 г. в Ямбол. Светско име Иво Иванов. Завършва средното си образование в родния си град.

Епископ Йоан е новият Варненски митрополит

Епископ Йоан е новият Варненски и Великопреславски митрополит. Варненският епархийски престол овдовя на 9 юли тази година, след като митрополит Кирил бе намерен мъртъв. Епископ Йоан е спечелил с 9 гласа срещу 3 за Мелнишкия епископ Серафим.

Най-висока безработица отново в Николаево

Безработицата в страната през месец ноември продължи да нараства и равнището й достигна 11,52%. Спрямо предходната година за същия период има намаление с 0,18%. По данни от административната статистика на Агенция по заетостта, през ноември в Бюрата по труда на област Стара Загора са регистрирани 14 698 безработни и равнището на безработица е 9.95%. Спрямо октомври 2013 година равнището на безработица нараства с 0,27 процентни пункта. С най-ниско равнище на безработица е община Стара Загора, а с най-високо - община Николаево. Броят на регистрира...

Димитров: Бареков няма да бъде фактор в българската политика

Реформаторският блок е мощната алтернатива, която я нямаше през последните години. Това заяви пред БНТ бившият лидер на СДС Мартин Димитров. Според него отделното явяване на партии на избори е нещо много глупаво, все едно сам да тръгнеш срещу римския легион. „Синьо единство" беше временна формация създадена да катализира определени процеси за обединение и единна дясна партия. Но не може да си най-големия обединител, когато това се случи да кажеш, че няма да участваш, заяви Мартин Димитров. Правителството не може да работи без доверие, не можеш да си силен и ефективен ако нямаш обществената подкрепа, посочи бившият председател на СДС. Пожелавам си основната ни конкуренция да е г-н Бареков, ако това е така няма да имаме никакви проблеми нито на европейските, нито на парламе...

Над 100 коли във верижна катастрофа по магистралата Белград - Загреб, има загинали

Най-малко двама души са загинали, а много други са ранени при тежка верижна катастрофа на магистралата Белград - Загреб, съобщи сръбската държавна телевизия RTS, предаде БГНЕС. Сред ранените има и три деца. По първоначална информация в катастрофата са се ударили над сто коли. Десетки души са ранени при кървавия инцидент, който стана тази сутрин недалеч от Шимановци. Според Танюг става въпрос за две верижни катастрофи, на разстояние от 200 метра, в които са участвали десетки коли. Агенция Бета от своя страна уточнява, че поради гъстата мъгла движението и спасителните операции се затрудняват допълнително. На мястото на катастрофата има няколко екипи на Бърза помощ.

Бързата храна влошава паметта

Австралийски учени твърдят, че редовната консумация на храни от заведения за бързо хранене може да окаже отрицателно въздействие върху функционирането на мозъка, а първите признаци на увреждане на паметта могат да бъдат забелязани само в рамките на седмица. Според експертите вредния ефект на предлаганите в заведения за бързо хранене продукти се дължи на високото съдържание на транс-мазнини в тези храни, които повишават нивата на „лошия" холестерол в кръвоносните съдове, което затруднява циркулацията на кръвта. От това пръв започва да страда мозъкът, който започва да получава по-малко кислород и хранителни вещества. Освен това, човек може лесно да стане жертва на инсулт, който е следствие на високото кръвно налягане. Учените отбелязват, че за увреждането на паметта могат да...

Епископ Йоан е новият Варненски митрополит

София /КРОСС/ Светият синод избра епископ Йоан за Варненски и Великопреславски митрополит. Знеполският епископ е избран с 9 гласа. Три гласа е получил опонентът му - Мелнишкият епископ Серафим.Епископ Йоан (викарий на Софийската митрополия) е роден на 13 февруари 1969 г. в Ямбол. Завършва пловдивското музикално училище. Хиротонисан е за Знеполски епископ на 18 март 2007 г. Известен е като добър оратор и умел управител на имотите, които притежава църквата. С тази дейност са свързани и много от критиките към него. На 15 декември се проведе Епархийският избор - първият етап от избора на нов Варненски и Великопреславски митрооплит. Във Варна - центъра на овдовялата епархия, под председателството на Доростолския митрополит Амвросий, наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски престол, от листата на епископите - кандидати за митрополитския престол, изискваните от Устава на БПЦ повече от половината от гласовете, получиха Преосвещените епископи Знеполски Йоан - 22 гласа и Мелнишки Серафим - 19 гласа. Така двамата стигнаха до Каноничния избор, който е окончателен. Вчера Светият синод разгледа документацията по проведения първи етап от избора. До избора на нов варненски митрополит се стигна след внезапната смърт на 9 юли на варненския владика Кирил.

Епископ Йоан е новият Варненски митрополит

София /КРОСС/ Светият синод избра епископ Йоан за Варненски и Великопреславски митрополит. Знеполският епископ е избран с 9 на 3 гласа. Епископ Йоан (викарий на Софийската митрополия) е роден на 13 февруари 1969 г. в Ямбол. Завършва пловдивското музикално училище. Хиротонисан е за Знеполски епископ на 18 март 2007 г. Известен е като добър оратор и умел управител на имотите, които притежава църквата. С тази дейност са свързани и много от критиките към него. На 15 декември се проведе Епархийският избор - първият етап от избора на нов Варненски и Великопреславски митрооплит. Във Варна - центъра на овдовялата епархия, под председателството на Доростолския митрополит Амвросий, наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски престол, от листата на епископите - кандидати за митрополитския престол, изискваните от Устава на БПЦ повече от половината от гласовете, получиха Преосвещените епископи Знеполски Йоан - 22 гласа и Мелнишки Серафим - 19 гласа. Така двамата стигнаха до Каноничния избор, който е окончателен. Вчера Светият синод разгледа документацията по проведения първи етап от избора. До избора на нов варненски митрополит се стигна след внезапната смърт на 9 юли на варненския владика Кирил.

ЧЕЗ няма да спира тока по празниците

София /КРОСС/ ЧЕЗ преустановява планираните прекъсвания на електрозахранването от 19 декември 2013 г. до 8 януари 2014 г. С това дружеството има за цел да осигури необходимия комфорт на своите клиенти в празничния период. В навечерието на Коледа и Нова година ще дежурят 110 аварийни екипа, които ще се грижат за спокойствието на всички абонати на ЧЕЗ в Западна България.„В празничния период, когато е време за положителни емоции и приятни мигове с най-близките хора, ние сме взели всички мерки, за да осигурим удобство и спокойствие на нашите клиенти. Както всяка година имаме готовност да реагираме в случай на извънредни ситуации във всички региони, в които оперираме", каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България.В допълнение към аварийните групи, които ще дежурят на Коледа и Нова година, ЧЕЗ разполага с още 150 екипа в готовност за реакция на цялата територия, която обслужва компанията. В случай на извънредни обстоятелства и природни бедствия дружеството може да мобилизира общо 1100 служители, които са обучени и снабдени с необходимата екипировка за работа при тежки зимни условия.Специализираната техника, с която разполага ЧЕЗ, в това число 11 АТВ с допълнителни вериги за сняг, 12 моторни шейни, 50 автовишки, 10 автокрана, 10 багера и високопроходима верижна машина за всякакви терени и сезони, също е приведена в готовност

Знеполският епископ Йоан е новият митрополит на Варна


Викарият на Софийската митрополия - Знеполският епископ Йоан, е избран за Варненски и Великопреславски митрополит. За него са гласували 9 архиереи от Светия синод, а три гласа е получил Мелнишкият епископ Серафим, съобщи агенция "Фокус".

Резултатът беше оповестен от патриарх Неофит.

Знеполският епископ Йоан (светско име Иво Иванов) е роден през 1969 г. в Ямбол. Завършил е Богословския факултет на Софийския университет. По-късно специализира в Московската духовна академия в...

Мистър България съди Цветанов за клевета

Мистър България 2003 Мирослав Йончев, който беше арестуван по обвинение за трафик на хора и сводничество и по-късно обвинен, че е набирал манекенки за сексуслуги заедно с Антон Петров-Хамстера ще съди бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Епископ Йоан стана митрополит на Варна

Знеполският епископ Йоан е избран за варненски и великопреславки митрополит. Той успя да събере 9 гласа, а неговият опонент мелнишкият епиксоп Серафим получи 3 духовни гласа.

Катастрофа със 100 коли по пътя Белград-Загреб, има загинали

Най-малко двама души са загинали, а много други са ранени при тежка верижна катастрофа на магистралата Белград - Загреб, съобщи сръбската държавна телевизия RTS.

Гърците ще събират касови бележки и през 2014

Те обаче трябва да са равни на 10% от дохода, вместо на 25%, както е днес, и да достигат максимум 10 500 евро

прочети повече

Епископ Йоан е новият Варненски митрополит

Епископ Йоан е новият Варненски и Великопреславски митрополит.Варненският епархийски престол овдовя на 9 юли тази година, след като митрополит Кирил бе намерен мъртъв в близост до Варна.Преди ден Светият синод прегледа документите на двамата кандидати за митрополитския престол и реши, че изборът, който преди седмица излъчи епископите Йоан и Серафим, е бил изряден. Тогава Знеполският епископ получи 22 гласа, а Мелнишкият - 19 гласа.Изборът за наследник на Дядо Кирил вече веднъж бе касиран и това се случи на 23 ноември, след като Синодът се запоз...

Златанова: Доволна съм, че довършихме проекта за Наказателен кодекс

София /КРОСС/ Намалихме осем пъти загубите на евросредства на края на годината в сравнение с предвиденото към месец май - този факт от равносметката на правителството за 2013 открои вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова пред БНТ.237 мил. евро успяхме да спасим, а 35 млн. евро няма да могат да бъдат усвоени, уточни тя. По ОП "Околна среда" са 27 млн., програмата е замразена. Работи се усилено, за да бъдат размразени плащанията. Потенциалните загуби обяви служебното правителство през май, в доклад то посочваше и мерки по спасяването им, за което им благодаря, в тази област работата им беше свършена професионално, подчерта Зинаида Златанова. Разбра се, че европейските средства не са били управлявани, както се твърдеше преди. Тези спасени средства се вливат икономиката и това е най-важното.В личен план министър Златанова е най-доволна, че са довършили проекта за нов Наказателен кодекс. Сега действащият НК е обнародван за пръв път през 1968 г. - при съвсем други обществено-политически отношения. С цел приспособяване към новите реалности е променян 90 пъти. Щастлива съм, че аз съм този правосъден министър, който завърши новия проект за НК, заяви Златанова. Държа да се знае, че по него са работили четирима министри от три правителства и е започнат преди 3 години от Маргарита Попова. Десетки експерти са работили по този проект, подчерта министърът на правосъдието. Този проект модернизира българското наказателно право.

Авария остави центъра на Варна без вода

Поради авария част от центъра на град Варна ще е без вода, съобщиха От ВиК-дружеството. 

Засегнати от аварията са в карето, заключено между „Севастопол", подлеза „Шипка", Археологическия музей и сградата на Община Варна - карето между булевардите „Мария Луиза", „Сливница", „Княз Барис I" и ул. „Шипка".

Поради авария част от центъра на град Варна ще е без вода, съобщиха От ВиК-дружеството. Засегнати от аварията са в карето, заключено между „Севастопол", подлеза „Шипка", Археологическия музей и сградата на Община Варна - карето между булевардите „Мария Луиза", „Сливница", „Княз Барис I" и ул. „Шипка".

Отец Георги Фотакиев: На новия митрополит няма да му е лесно във Варна

От тук нататък се надявам благодатта на Св. Дух да работи в Св. Синод и да не се пречи на Св. Дух да бъде онзи, който да бъде ръководител на християнската общност. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна отец Георги Фотакиев, коментирайки избора за кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит.

Панетоне - сладкото коледно изкушение на италианците

В пекарните се продава за 28 евро, но в магазините е по-евтино - 5 евро

    


Бареков: Имаме 150 000 твърди избиратели

София /КРОСС/ Ние сме единствения политически субект, който още преди да стане партия се радва на голяма подкрепа в обществото. Това каза пред bTV Николай Бареков. "България без цензура" увеличава подкрепата към себе си, добави още той. Доказателство за това е, че през последните три месеца тя е увеличила резултата си три пъти. Дори най-неблагоприятните социологически проучвания й дават сега около 3% подкрепа. Но данните се отнасят за 100% избирателна активност. При един реален вот тя е около 40-50 на сто, което означава резултат от 8-9% или 20-30 депутати. Но ако изборите са през октомври, тогава неща биха били по-други - около 80 депутати. "Само за три месеца ние качихме 3%. Ние имаме 150 000 твърди избиратели и искаме да се докажем на Европейските избори, на които ще имаме минимум 2 депутати", каза Бареков.Той добави още, че партията ще бъде центристка формация и иска да извади ДПС и "Атака" от ролята им на балансьор.В изграждащата се в момента партия ще има различен членски внос, каза Бареков. Идеята е по-заможните да плащат повече, а най-бедните да не плащат. На 25 януари, когато ще е учредителният конгрес в София, аз ще извадя банковите си сметки и всички свои спестявания ще ги даря на Гражданското сдружение "България без цензура", каза още Бареков

Уникална изложба за Коледа в галерията на Майстора

48 художници представят 68 творби в Коледна изложба, подредена в галерия „Владимир Димитров- Майстора". Представени са картини на автори - родени, работили и работещи в Кюстендил, както и художници - родени другаде, но трайно свързани с този град и околностите му, творци от различни поколения.Жури с председател: проф. Кирил Гогов определи кои автори и творби да бъдат представени в изложбата. „Добре дошли отново в Галерията на Майстора! Особено приятно ми е да ви поздравя в този специ...

Центърът на Варна без вода заради авария

Поради авария част от центъра на град Варна ще е без вода, съобщиха От ВиК-дружеството. 

Засегнати от аварията са в карето, заключено между „Севастопол Поради авария част от центъра на град Варна ще е без вода, съобщиха От ВиК-дружеството. Засегнати от аварията са в карето, заключено между „Севастопол", подлеза „Шипка", Археологическия музей и сградата на Община Варна - карето между булевардите „Мария Луиза", „Сливница", „Княз Барис I" и ул. „Шипка".

Пътна обстановка

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Температурите са в интервала от - 10 С° до + 4 С°. Времето над страната е ясно. Пътните настилки са сухи, на места са мокри, частично заснежени и заледени, почистени и обработени. В Русенско видимостта е намалена до 100 метра заради мъгла. В Силистренско видимостта е до 50 метра Проходите „Златишки" и „Върбишки" за затворени за всички МПС, а „Дюлински" е затворен за товарни коли. През проходите „Твърдишки", „Вратник" и „Шипка" е забранено движението на камиони над 10 т. През Айтоския проход...

Кметът на Павликени записа коледно обръщение с превод за глухонеми

Първото коледно видеобръщение с жестомимичен превод записа и публикува в официалната страница на Община Павликени кметът инж.Емануил Манолов. Свой коледен поздрав градоначалникът записва за първи път. Жестомимичният превод направи Мариана Станчева, която е председател на Съюза на глухонемите за региона. За първи път кмет демонстрира такова отношение към глухонемите хора, стана ясно по време на снимките на клипа. Необикновеното видео е провокирано от намерението на Община Павликени да осигури равен достъп до информация за всички жители на населе...

Биткойните - пари ли са?

Виртуална валута, която с все по-голяма увереност атакува статута на традиционните пари. Какво да очакваме от нея?

    


Църквата раздели хляба на наш и ваш

/КРОСС/ С поредна ненадейна и лишена от каквато и да е логика акция реши да привлече вниманието към себе си в навечерието на Рождество Светият синод. В сайта на колективния орган за управление на църквата в четвъртък се появи становище, което окачестви Хлебното движение и Мрежата хлебни къщи на д-р Надежда Савова като нехристиянски. "В основата им е залегнало едно дълбоко погрешно богословие, което е нехристиянско, още по-малко православно. То представлява своеобразно учение за хляба с практично нагледен израз, наподобяващ и преминаващ в култова обредност", пише в изявлението на Светия синод, който призовава д-р Надежда Савова или да вземе всичко от православието, или нищо от него.Във връзка с разпространено становище на черноризците от Мрежата Хлебни къщи изразяват съжаление, че част от дейностите им, а именно по повод на християнски празници, са станали повод за подобно недоразумение. На сбирките, които организират, само се месил хляб, а не се проповядвало ново учение. "Нашата мисия е социална и културна, затова наблягаме на работата си с хора в неравностойно положение и с млади хора по социални проекти. За да не сме повод за объркване, ще ограничим дейностите си с християнска тематика, освен ако не бъдем поканени, както се е случвало в различни градове на страната", казват в отговор симпатизантите на инициативата на Надежда Савова и канят членовете на Светия синод на месене на хляб, за да преценят от първа ръка

Украинска изложба „Спасено минало: археология изпод кофата на багера”

Със съдействието на Исторически музей - Исперих в зала „Русе" на  Регионален исторически музей - Русе, пл. „Ал. Батенберг" 3, е подредена изложбата „Спасено минало: археология изпод кофата на багера" на Научно-изследователски център „Спасителна археологична служба", гр. Лвов при Института по археология към Националната академия на науките на Украйна. Изложбата е посветена на паметниците на средновековната Лвовска история и резултатите от археологическите проучвания на научноизследователския център през последните 15 години. Проучванията са извъ...

Ходорковски: Ще се върна само ако мога да излизам в чужбина

Бившият ръководител на петролната компания ЮКОС Михаил Ходорковски потвърди в интервю за "Ню Йорк Таймс", че не възнамерява да се занимава с политика и да се бори за възстановяване на активите на компанията.

Реформаторският блок иска НС да отмени процедурата за главен съдебен инспектор

Реформаторският блок настоява със своя публична позиция Народното събрание (НС) да отмени откритата в четвъртък процедура за избор на главен съдебен инспектор. Като причина от новата коалиция посочиха изключително краткия срок за номинации, който няма да даде възможност за прозрачно обсъждане и обоснован избор. Депутатите от управляващото мнозинство обаче едва ли ще обърнат внимание на този призив, тъй като близо година след изтичането на законния мандат на досегашния шеф на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) Ана Караиванова, те се разбързаха да изберат неин наследник заради очакваните критики по темата в предстоящия доклад на ЕК. "След този дълъг срок на бездействие, приетата вчера от Народното събрание процедура за избор на главен инспектор дава възможност от едва пет работни дни за внасяне на кандидатури. С това си решение, Парламентът за пореден път се опитва да предреши избора на ключова позиция в управлението на съдебната система, назначавайки удобен на сегашното управление и зависим главен инспектор", смятат от Реформаторския блок. Номинации за поста се приемат до 27 декември, като до два месеца след това НС ще трябва да гласува кандидатурите. Както Mediapool вече писа за фаворит се смята съдията от Върховния административен съд (ВАС) Веселина Тенева, която ръководи състава, оневинил Ахмед Доган за конфликт на интереси за консултантския хонорар от 2 млн. лв. за хидровъзела "Цанков камък". По неофициална информация името й е лансирано от ДПС, а в БСП и ГЕРБ се приема без особени възражения. "Срокът за представяне на кандидатури трябва да бъде достатъчно дълъг, като предвиди изрични проверки на кандидатите от страна на държавните институции с компетентност за резследване на корупция и злоупотреби с власт и да даде възможност за реално публично изслушване с участие на граждански организации. Спазването на такава процедура, която Реформаторският блок определи като операция "Чисти ръце", е абсолютно условие за прекъсване на влиянието на мафиотските интереси в съдебната система", пишат още от дясно-центристката коалиция. В позицията се припомня, че едно от предложенията за съдебна реформа, предлагани от блока, е номинации за ръководни постове в съдебната система да могат да се правят и от неправителствени организации, а не само от парламентарно представени партии.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване