Трети опит за делото срещу Станишев за изгубените документи

/КРОСС/Трети опит за старт на делото срещу лидера на БСП Сергей Станишев ще направи днес Софийският градски съд. Делото срещу него е за изгубените секретни документи докато е бил премиер. На 25 октомври 2013 г. главният прокурор Цацаров внесе в парламента искане за снемане имунитета на народния представител Сергей Станишев и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.  

Мъжът, стрелял в центъра на София, бил пиян

58-годишният Пламен Бобев е мъжът, който откри стрелба по минувачи в центъра на София вчера вечерта.
Малко след 23:00 часа стрелецът се е предал на полицията. Той е бил подразнен от имигранти, които вдигали шум. При стрелбата леко е пострадал един човек.
Бобев е стрелял с пушка, която все още се издирва от органите на реда. 58-годишният Пламен Бобев е мъжът, който откри стрелба по минувачи в центъра на София вчера вечерта. Малко след 23:00 часа стрелецът се е предал на полицията. Той е бил подразнен от имигранти, които вдигали шум. При стрелбата леко е пострадал един човек. Бобев е стрелял с пушка, която все още се издирва от органите на реда.

Мъжът, който откри безразборна стрелба в центъра на София, се е предал

/КРОСС/Малко преди 23:00 часа снощи мъжът, който откри безразборна стрелба в центъра на София, се е предал доброволно.  Днес ще бъде направен повторен оглед на мястото на инцидента.  Снощи 58-годишен мъж откри безразборна стрелба в столицата. По данни на полицията мъжът е имал 1,6 промила алкохол в кръвта и е стрелял безразборно по случайно преминаващи пред дома му хора. Жертви няма, от стрелбата леко е пострадал гражданин от палестински произход. По непотвърдена информация стрелецът от много време е негодувал срещу живеещите в къщата срещу него нелегални емигранти. Вчера вечерта те тропали по вратата му и затова той е стрелял по тях с легално притежаван пистолет.

Съдът отмени наказанието на посланика в Бразилия заради скандала с Боевски

Нормалната практика в такива случаи е от затвора те да се настанят в специални жилища към федералната полиция в Сао Паулу, където престояват минимум 2-3 седмици до самото им извеждане от страната. Това е периодът, в който евентуално посолството би могло да научи за експулсирането им, респективно експулсирането на г-н Боевски. Цялата процедура за Нормалната практика в такива случаи е от затвора те да се настанят в специални жилища към федералната полиция в Сао Паулу, където престояват минимум 2-3 седмици до самото им извеждане от страната. Това е периодът, в който евентуално посолството би могло да научи за експулсирането им, респективно експулсирането на г-н Боевски. Цялата процедура за

„Стандарт“: Изборите – между 21 септември и 12 октомври

В централите на основните политически партии обаче се говорело, че едва ли датата на предсрочния вот ще стане ясна още на заседанието на КСНС във вторник

Мъжът, стрелял в центъра на София, бил подразнен от имигранти

58-годишният Пламен Бобев е мъжът, който откри стрелба по минувачи в центъра на София вчера вечерта.
Малко след 23:00 часа стрелецът се е предал на полицията. Той е бил подразнен от имигранти, които вдигали шум. При стрелбата леко е пострадал един човек.
Бобев е стрелял с пушка, която все още се издирва от органите на реда. 58-годишният Пламен Бобев е мъжът, който откри стрелба по минувачи в центъра на София вчера вечерта. Малко след 23:00 часа стрелецът се е предал на полицията. Той е бил подразнен от имигранти, които вдигали шум. При стрелбата леко е пострадал един човек. Бобев е стрелял с пушка, която все още се издирва от органите на реда.

ДКЕВР прави обществено обсъждане за цените на тока от ВЕИ

/КРОСС/Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще проведе обществено обсъждане за определяне на преференциални цени на тока, произведен от възобновяеми източници. Предложението е електричеството да поевтинее с над 60 %, ако е от фотоволтаици, с над 70 на сто, ако е от водни централи и с 22 % от вятърни централи. Ако екологично ориентираните електроцентрали са присъединени към националната мрежа след края на 2013 година, няма да се възплозват от преференциалното изкупуване на тока. Според държавния регулатор, страната ни вече е изпълнила националната цел 16% от потреблението на ток да е от възобновяеми енергийни източници. Регулаторът иска тази промяна в закона, защото сега, тези "икономически неоправдани разходи" се поемат от крайните потребители, т.е. гражданите и бизнеса.  

Пиян стреля по минувачи в центъра на София

Пиян мъж е стрелял по минувачи в центъра на София късно вечерта на 15 юни, съобщи Нова тв. Един човек е пострадал. Мъжът е леко ранен. Той е от палестински произход. Малко преди 23 ч. мъжът се е предал на полицията. Полицията е установила 1.6 промила алкохол в кръвта на безразборно стрелялия 58-годишен мъж по случайно преминаващи край дома му хора. По информация на Нова стрелецът е негодувал срещу живеещи в къщата срещу неговата нелегални емигранти на ул. "Софроний Врачански". Вчера вечерта те тропали по вратата му и затова той е стрелял по тях с легално притежаван пистолет. Очаква се около 9 часа днес да бъде направен повторен оглед на мястото.

Нов опит за старт на делото "Станишев"

Делото срещу лидера на БСП е за изгубените секретни документи, докато е премиер и е насрочено за 13 часа днес.

Японка хвърли трите си малки деца от 14-ия етаж и скочи след тях

Майка хвърли трите си деца през прозореца от висок етаж в блок в Япония и скочи след тях. Шокирани очевидци са открили четирите трупа да лежат на тротоара в локва кръв, съобщава Japan Today.
Инцидентът е станал в град Ясио, разположен на около 30 километра от столицата Токио, а майката е 35-годишната Киоко Козу. Майка хвърли трите си деца през прозореца от висок етаж в блок в Япония и скочи след тях. Шокирани очевидци са открили четирите трупа да лежат на тротоара в локва кръв, съобщава Japan Today. Инцидентът е станал в град Ясио, разположен на около 30 километра от столицата Токио, а майката е 35-годишната Киоко Козу.

Бурите надуха цените на черешите и кайсиите

Поройните дъждове и градушките удариха реколтата. Това ще доведе до скок на цените на плодовете и пшеницата, казват производители. Влагата увеличи и болестите по зеленчуците, заради което се налага повече пръскане с препарати. Така себестойността скача и удря по джоба фермерите.

Отличени участници в МФПМ„Света Богородица-Достойно есть”- Поморие, 2014

Музикалният директор Йорданка Туджарова и фестивална комисия в състав: доц. Димитър Димитров – почетен председател, протойерей Кирил Попов – председател, членове: Траянополски епископ Киприян, доц. д-р Весела Гелева и Таня Никлева-Владева отличиха участниците във фестивала, разпределени по категории: 1 категория – православни хорове; 2 категория – формации за източноцърковно пеене и 3 категория – смесени и еднородни хорове или вокални ансамбли.

Композиторът Михаил Гоголин (Русия) – получи признание за създадените от него творби „Хвалите имя Господне”, Тебе поем”, Не ввери меня”, Утоли моя печали”, изпълнени за първи път на XI Международен фестивал на православната музика „Света Богородица-Достойно есть”, Поморие 2014 г.

Наградени диригенти:

Анна Медведева (Русия) – диригент

– за високопрофесионално диригентско майсторство и проникновена интерпретация.

Сергей Козар – диригент

- за високопрофесионално диригентско майсторство.

Владимир Вивчарик – диригент на Народен мъжки хор «Орфей» при Нациoнален университет «Лвовска политехника» – гр. Лвов, Украйна, кат. 3

- за вещо, професионално ръководене на хора.

Таня Никлева-Владева ( България) – диригент

- за високопрофесионално хорово-диригентско майсторство.

Момчил Томов (България) – диригент

- за всеотдайност в хоровото дело и за постигнатите резултати.

Алексей Малий (Русия) – диригент

- за проникновена интерпретация на съвременните творби.

Боряна Найденова (България) – диригент

- за високопрофесионално хорово-диригентско майсторство.

Траянополски епископ Киприян (България)– диригент

- за високопрофесионално хорово-диригентско майсторство.

 

Отличени хорове в 11 изданиие на Международния фестивал за православна музика „Света Богородица-Достойно есть”

 

Троицки камерен хор – Москва, Русия, кат.3

Диригент: Алексей Малий

- за перфектно представяне на съвременни творби и високо хорово майсторство.

 

Младежки църковен хор „Анна” при катедралата „Св. Троица” – г. Щелково, Русия, кат.1 Диригент: Анна Медведева

- за църковно, стилно, вглъбено и възвишено изпълнение, за перфектна звучност и баланс.

 

Мъжки хор при храм „Св. Николай” – Хамовники, Москва, Русия, кат.1

Диригент: Сергей Козар

- за бляскава звучност, прекрасен ансамбъл и високо хорово майсторство.

 

Енорийски хор при храм „Св. Йоан Кръстител” – гр.Хайнувка, Полша, кат.1

Диригент: Виринея Коцюбайло

– за ревностно отношение към църковното хорово дело.

 

Хор на студентите при Лвовското държавно училище «С. Людкевич» – гр. Лвов, Украйна, кат.3

Диригент: Володимир Гнид

- за всеотдайно, ревностно отношение към църковно-хоровото дело

 

Aкaдемичен камерен хор „Гаудеамус”-гр. Пловдив, България, кат.3

Диригент: доц. д-р Весела Гелева

- за висок професионализъм.

 

Нишки камерен хор – гр. Ниш, Сърбия, кат. 3

Диригент – Ивана Милошевич

- за вдъхновено изпълнение и за популяризиране на творчеството на патриарха на сръбската музика Стеван Мокраняц.

 

Мъжки хор „Стефка Благоева” – гр.Пловдив, България, кат.3

Диригент: Цветан Цветков

– за постигната мека звучност и хоров ансамбъл.

 

Женски хор „Христина Морфова” при Народно читалище „Д-р Петър Берон – 1926” – гр.София , България, кат.3

Главен художествен ръководител: проф. Емил Янев

Диригент: Таня Никлева–Владева

– за прецизно изпълнение и вглъбена интерпретация на представения богат репертоар

 

Смесен камерен хор „Св. Св. Кирил и Методий” – София, България, кат.1

Диригент: Боряна Найденова

- за автентична интерпретация, забележителен хоров ансамбъл и молитвеност при изпълнението на песнопенията.

 

Народен мъжки хор «Орфей» при Нациoнален университет «Лвовска политехника» – гр. Лвов, Украйна, кат. 3

Диригент: Владимир Вивчарик

- за емоционално и силно въздействащо изпълнение.

 

Представителен хор на Врачанска епархия „Св.Софроний еп.Врачански” – гр.Враца, България, кат.1

Диригент: Траянополски епископ Киприян

- за монолитно звучене, вдъхновено изпълнение и богат репертоар.

 

Представителен женски хор „Златна лира” при Община Търговище, – гр. Търговище, България, кат. 3

Диригент: Илиана Иванова

- за професионално изпълнение на църковно-славянските песнопения.

 

Хор при храм „Св. Николай” – гр. Алчевск, Украйна, кат.1

Диригент: Иулияния Кумане

- за високо хорово майсторство.

 

Девически хор„Св.Св.Кирил и Методий”- гр. Велес, Македония, кат.1

Диригент: Веселинка Маджарова-Андова

-за вдъхновено изпълнение на сложен певчески репертоар.

 

Смесен хор „Николай Гяуров” – гр.Велинград, България, кат.3

Диригент: Момчил Томов

- за достойно и сърцато представяне.

 

Църковен хор „Св. Климент Охридски“- гр.София, България, кат.1

Диригент: Ванилия Кисьова

- за ревностно отношение към църковното хорово дело.

 

Мъжки камерен хор на Врачанска епархия – гр. Враца, България, кат.1

Диригент: Траянополски епископ Киприян

- за вдъхновено изпълнение на църковно-славянските песнопения

 

Хор при храм „Успение на Пресвета Богородица” – гр. Ботевград, България, кат.1

Диригент: Милена Спасова

- за ревностно отношение към църковното пеене.

 

Николай Матрачийски – с.Костенец, България, кат. 2

- за автентично, прецизно и затрогващо изпълнение.

 

Църковен смесен хор към Катедрален храм „Свети Йоан Предтеча”-гр.Казанлък, България, кат. 1 Диригент: Диляна Колева

- за ревностно отношение към църковното пеене.

 

Дамски хор „Благовестие” при храм „Рождество на Пресвета Богородица” – Поморие, България, кат. 1 – хор –домакин

Диригент: Йорданка Панчева-Туджарова

- за всеотдайно и прецизно изпълнение на разнообразния репертоар

 

Пореден удар по Арсенал - капитанът им отива в Манчестър Юнайтед

Капитанът на Арсенал Томас Вермален сензационно се съгласил да премине в Манчестър Юнайтед, съобщи "Telegraph". Според изданието, сега Манчестър Юнайтед трябва да съгласува финансовите дета...

Българско момиче стана световна шампионка по ускорен шах

Младата пловдивска шахматистка Виктория Радева стана световна шампионка по ускорен шах във възрастовата група до 13 години, съобщи БГНЕС. Първото Световно първенство по ускорен шах се провежда в мо...

Уесли Снайдер: Отборната ни "химия" е на супер ниво!

Плеймейкърът на Холандия Уесли Снайдер заяви, че отборът има много силен състав и футболистите се познават отлично. „Съставът на Холандия е много силен. Ван Перси може във всеки момент да о...

Живеещите в центъра на македонската столица ще решат съдбата на "Скопие 2014"

Триумфалната арка в центъра на Скопие няма да може да бъде преместена, а всички паметници на централния площад може да бъдат подложени на промени, ако това решат гражданите. Това заяви кметът на общин...

Политолог: Реформаторите да са наясно, че при тях има човек на Любен Гоцев

Човекът на Любен Гоцев и покойния Емил Кюлев – Даниел Вълчев, е ключвова фигура в Реформаторския блок. Това заяви в студиото на bTV политологът Антон Тодоров. Той подкрепи думите си с докуме...

"Газпром" заведе дело срещу Украйна за 4,5 млрд. долара

„Газпром” е подал иск в международния арбитражен съд в Стокхолм срещу „Нафтогаз Украйна” за задължения в размер на 4.5 милиарда долара, предаде РИА Новости, поз...

Игуаин и Меси скоро ще бъдат съотборници и на клубно ниво

Нападателят на Аржентина Гонзало Игуаин потвърди информацията, че преминаването му в Барселона е много вероятно. Бившият футболист на Реал Мадрид сподели след мача с Босна и Херцеговина (2:1), че ще е...

Дъжд и гръмотевици и днес

И днес въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Облачността ще е по-често значителна. Ще има превалявания, на места придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. По-интензивни и по-съществени по количество ще са валежите в следобедните часове и до полунощ в Източна България и планинските райони, И днес въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Облачността ще е по-често значителна. Ще има превалявания, на места придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. По-интензивни и по-съществени по количество ще са валежите в следобедните часове и до полунощ в Източна България и планинските райони,

Дъжд и гръмотевици и днес

И днес въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Облачността ще е по-често значителна. Ще има превалявания, на места придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. По-интензивни и по-съществени по количество ще са валежите в следобедните часове и до полунощ в Източна България и планинските райони, И днес въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Облачността ще е по-често значителна. Ще има превалявания, на места придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. По-интензивни и по-съществени по количество ще са валежите в следобедните часове и до полунощ в Източна България и планинските райони,

Д-р Везенков, биофийдбек терапевт: До 3-годишна възраст телевизията трябва да е строго забранена


Биофийдбек е метод, който позволява на човек да се научи да повлиява физиологичните си процеси, за да подобри своето здраве и постижения. Информация за физиологичните процеси се връща към човека като по този начин се изостря вниманието му към тях и той се научава да ги контролира съзнателно.

За метода "Дневник" разговаря със Стоян Везенков, доктор по невробиология от Георг-Август Университет в Гьотинген, Германия. Сертифициран биофийдбек и неврофийдбек терапевт от Institut für...

Без ток във Варна и региона днес ще са...

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 16 юни - понеделник, без електрозахранване от 9 до 17 часа ще са абонатите по ул."Прилев" в района на местност Пчелина, както и в село Каменар.

Щети за 500 бона след 2-метровата вълна в Турия

Когато видях вълната, видях, че стига до прозореца. Трудно беше излизането през вратата заради налягането и затова скочихме през прозорците, разказа една от пострадалите. Засегнатите се надяват на помощ от държавата, макар да не вярват, че ще получат кой знае каква подкрепа.

Изтече ултиматумът към Украйна за газа

Русия и Украйна не постигнаха споразумение – това означава, че може да се стигне до прекъсване на доставките, което може да наруши потока на газа до останалата част от Европа

Неуспех на газовите преговори в Украйна

Това означава, че може да се стигне до прекъсване на доставките, което може да наруши потока на газа до останалата част от Европа

Пиратки около Закона за МВР

индикалната федерация на служителите в МВР посреща с огорчение президентското вето върху Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР). Това се казва в официално съобщение, изпратено до всички медии. 
“Не поставяме под съмнение конституционното право на президента да върне закона за ново обсъждане в Народното събрание. Но сме длъжни да индикалната федерация на служителите в МВР посреща с огорчение президентското вето върху Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР). Това се казва в официално съобщение, изпратено до всички медии. “Не поставяме под съмнение конституционното право на президента да върне закона за ново обсъждане в Народното събрание. Но сме длъжни да

Кандат-студентски бисер: Левски е кръгъл сирак

„Левски е роден и израсъл без майка и без баща” и „Някои хора са произлезли от Адам и Ева, а други – от маймуните”. Това са малка част от тазгодишните бисери, сътворени от кандидат-студенти по време на най-масовия предварителен изпит по български език в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

Светослав Малинов не очаква сътресения при "Реформаторите" заради Кунева

 Не очаквам сътресения в Реформаторския блок, заради Меглена Кунева, каза днес по Нова телевизия избраният за евродепутат от "Реформаторския блок" Светослав Малинов. Той изрази мнение, че "Движение България на гражданите" ще остане в обединението и за предсрочните парламентарни избори. 

В отговор на въпрос, Малинов каза, че Кунева се държи изключително коректно. Според него няма нищо смущаващо в изявлението и от тази седмица, че държи единството в блока. "Реформаторският блок" се състои от пет партии, всяка от тях държи единството му в свои ръце", уточни евродепутатът.

По повод думите на Кунева, че чака отговори, той я призова да си зададе въпросите. Според Малинов, всеки който се явява на избори с преференция, трябва да е готов да загуби. Той допълни, че е горд, че избирателите на реформаторите са използвали най-масово преференцията.

В отговор на въпрос Малинов каза, че този парламент изглежда приключен и ако сега партиите, обявили, че е време за предсрочни избори дадат заден ход, българските граждани няма да приемат това.

По повод евентуално партньорство с ГЕРБ след изборите, евродепутатът каза, че който иска подкрепата на РБ, ще трябва да приеме исканията им и компромиси няма да правят.

Малинов посочи, че с решението си за спирането на "Южен поток" Пламен Орешарски най-накрая се е държал като премиер и е демонстрирал собствена воля. "Унизително е да съобщиш такова решение заобиколен от трима американски сенатори, не бих избрал подобен момент, ако исках да изглеждам самостоятелен", уточни той, но добави, че по-важното е че е свършено нещо полезно.

Според него поведението на управляващите за газопровода, показва, че има дълбока невяра във върховенството на правото. Страшното е, че нашето правителство превръща България в съучастник на нарушаването на европравилата от Русия, допълни Малинов. В отговор на въпрос, той уточни, че се чува с Иван Костов  по всички въпроси, касаещи енергетиката.

€ 1,6 млрд. в 67 града, за да не сме дълбока провинция

Прекалено сме малки и бедни, за да сме и глупави. С тези думи председателят на националното сдружение на общините Тодор Попов отговори на въпроса как местните власти и държавата успяха да се обединят и твърдо да настояват България да получи финансиране за 67-те града по новата оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 г.
Както вече “24 часа Прекалено сме малки и бедни, за да сме и глупави. С тези думи председателят на националното сдружение на общините Тодор Попов отговори на въпроса как местните власти и държавата успяха да се обединят и твърдо да настояват България да получи финансиране за 67-те града по новата оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 г. Както вече “24 часа

Японка хвърли трите си деца от 14-ия етаж и скочи след тях

Майка хвърли трите си деца през прозореца от висок етаж в блок в Япония и скочи след тях. Шокирани очевидци са открили четирите трупа да лежат на тротоара в локва кръв, съобщава Japan Today.
Инцидентът е станал в град Ясио, разположен на около 30 километра от столицата Токио, а майката е 35-годишната Киоко Козу. Майка хвърли трите си деца през прозореца от висок етаж в блок в Япония и скочи след тях. Шокирани очевидци са открили четирите трупа да лежат на тротоара в локва кръв, съобщава Japan Today. Инцидентът е станал в град Ясио, разположен на около 30 километра от столицата Токио, а майката е 35-годишната Киоко Козу.

Приключи XI издание на Международния фестивал за православна музика в Поморие

В дните от 11 до 15 юни 2014 г. в Поморие се стекоха стотици почитатели на музиката и православни християни от България и чужбина – Русия, Украйна, Сърбия, Полша и Македония. Фестивалът премина под знака на отбелязването на 125- годишнината от рождението на Петър Динев (1889-1980) – български композитор, музиковед и преподавател по църковно пеене. Смесен хор на фестивала, дирижиран от протойерей Кирил Попов и Траянополски епископ Киприян изпълни три произведения на Петър Динев в края на фестивалните дни.

Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий, благославяше всеки дошъл в храма и с дълбоко внимание проследяваше изпълненията на хоровете. Преди заключителните концерти в неделния ден се състоя празнична Св. Литургия в храм „Рождество на пресвета Богородица”, отслужена от Н. В.Пр. Сливенски митрополит Йоаникий в съслужение с духовници от Сливенска епархия . Свети Литургии, с участието на хорове от фестивала, се проведоха и в храмовете „Свето Преображение Господне” и манастир „Свети Георги”-Поморие, „Света Богородица”-Бургас и „Свето Успение Богородично” –Несебър.

Почетен гост на музикалния фестивал бе проф. Петър Льондев – председател на Съюза на българските композитори, който награди със статуетка Дамски църковен хор „Благовестие” при храм „Рождество на Пресвета Богородица” – Поморие, с диригент Йорданка Туджарова.

На заключителния концерт от фестивала, хоровете се представиха с репертоар по свой избор, включващ само богослужебни църковни песнопения. Под диригентството на Алексей Малий бяха изпълнени четири композиции на Михаил Гоголин, посветени специално на поморийския фестивал. Това бе тяхната световна премиера.

Кметът Иван Алексиев връчи на всички хорове диплом за участие. Той изрази надежда, че догодина отново ще се срещнат в Поморие по този прекрасен повод. Хоровете получиха и грамота „Благослов“ от името на църковното настоятелство на храм „Рождество на Пресвета Богородица“.

 

Йотингер предлага план за изплащане украинския дълг за газа

Еврокомисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер съобщи след края на тристранните преговори за газа във формата Украйна-Русия-ЕС в Киев подробности на своя план за преодоляване на кризата. Това съобщава РИА Новости.

Разводът на бившите съветски републики

 След смяната на властта в Украйна и нейния конфликт с Москва, разводът на бившите съветски републики навлиза в нов етап- окончателен разпад на съюза на икономическо ниво. И дори създаването на Евразийския икономически съюз няма да спре този процес. Това коментира докторът на икономическите науки Владислав Иноземцев в статия, публикувана в руския в.„РБК Daily”
Според експерта, пълното разпадане на постсъветското пространство е само въпрос на време, защото Русия вече не може да се конкурира с новите центрове на икономическата гравитация - ЕС и Китай. Украйна неизбежно ще се придвижи на Запад, а Централна Азия- на изток. Процесът на икономическата дезинтеграция на бившите съветски републики започна много преди събитията в Украйна.
Договор за създаване на Евразийския икономически съюз, подписан от Русия, Казахстан и Беларус в края на май, не трябва да заблуждава никого: "новото обединение" е просто един опит да се запази илюзията, че Русия не е сама в своята геополитическа конфронтация със Запада.

Най-малко петима загинали при пожар в руска рафинерия

Рафинерията на „Роснефт“ е едно от водещите горивни предприятия в Красноярския край

Пътна обстановка в страната - 16 юни

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 на два етапа е въведена временна организация на движението. При извършване на първи етап от дейностите /ремонтни работи на ляво пътно платно/ в посока от Бургас към София, движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона, включително с ремаркета и полуремаркета, се пренасочва по следния маршрут: гр.

Сабея: Не мога да се оплача от резултата

Селекционерът на Аржентина Алехандро Сабея бе откровен, че неговият тим не се е представил на ниво в мача срещу Босна и Херцеговина (2:1). Наставникът все пак е доволен от победата, но призна, че пред...

Поръчковият Цацаров!

След този главен прокурор на прокуратурата ще й трябва много време, за да си върне имиджа. Годините на Цацаров в тази институтия след време ще са известни като "безвремието на Цацаров"! А и ...

Сафет Сушич: Няма смисъл да се слага персонален пазач на Меси

Селекционерът на Босна и Херцеговина Сафет Сушич бе доволен от играта на своя отбор въпреки загубата с 1:2 от Аржентина. Той сподели, че е смятал да постави персонален пазач на Лионел Меси, но се е от...

Русия въведе авансово плащане на газовите доставки за Украйна

Русия изпълни заканата си, като реши да въведе система на авансово плащане на газовите доставки за Украйна, което ще доведе до нарушаване на доставките за Киев, съобщи Газпром. Ултиматумът към Киев...

В Австралия започва биовойна с треската денга

 Австралийски учени съобщиха в понеделник, че опитват да преборят тропическата треска денга, която се разпространява чрез ухапване от комари - чрез пускане на повече летящи насекоми в околната среда, съобщи АФП.
Пуснатите в околната среда комари ще бъдат устойчиви на денга и се очаква бързо да проникнат в популациите на себеподобните в град Таунсвил, Куинсленд, за да се спре разпространението на болестта.
Такива опити са правени в малки населени места в северна Австралия, но разположеният на океанския бряг Таунсвил, с население 189 хил. души, ще бъде първото целенасочено обработено по този начин място.
Професор Скот О`Нийл (Monash University), който днес се среща с обществеността в Таунсвил, каза, че се надява опитът да започне на територията на целия град до края на годината, ако получи подкрепа. 
"Това ще бъде първата широкомащабна работа по нашия метод и ние се задължаваме да бъдем отворени и отзивчиви с Таунсвил, чиято общност ще изследваме", каза той.
При изпитанията комари, заразени с бактерия, наречена Wolbachia, се пускат в малки количества в райони на Северна Австралия. Изследванията показват, че Wolbachia предпазва комарите от предаване на треската. Идеята е, че с течение на времето комарите с Wolbachia ще изместят носителите на денга.
Ако Таунсвил стане успешен пример, професор О`Нийл се надява, че методът може да се използва по целия свят за борба с болестта, с която, според оценките на Световната здравна организация, могат да се заразят между 
50 и 100 милиона души всяка година по целия свят.
"Бихме могли да получим много осезаемо въздействие върху тропическата треска по целия свят и се надяваме, че една ден ще допринесем значително за нейното изчезване", каза О`Нийл пред ABC.
Денга е инфекция, пренасяна от комари в тропическите и субтропическите региони. Няма позната ваксина, така че превенцията се фокусира върху контрола на комарите.
Денга се предава от комара Aedes aegypti mosquito, който може да пренесе вируса от заразен човек на следващия ухапан. 
Денгата е позната също и като "трошаща костите" треска (bonebreak fever), тъй като причинява силна болка.
Някои от симптомите на денгата са: треска; главоболие; обрив по кожата, който прилича на дребна шарка и болка в мускулите и ставите. При някои хора денгата може да премине в една от двете животозастрашаващи форми.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване