Земетресение от 7.9 по Рихтер разтърси Алеутските острови

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/06/24/2330087_zemetresenie_ot_79_po_rihter_raztursi_aleutskite/?ref=rss


Земетресение с магнитуд 7.9 по Рихтер удари дъното на океана близо до Алеутските острови край Аляска, съобщава "Ройтерс". Трусът е последван от малка приливна вълна, заради която няколко крайбрежни града бяха евакуирани.

Няма данни за ранени или щети от земетресението, което първоначално беше оценено на 8.0 степен. Епицентърът на труса е бил толкова дълбоко под повърхността, че след него имаше десетина вторични трусове, достатъчно силни, че да бъдат регистрирани през следващите 24...

Станишев внесе молба за освобождаването му от Народното събрание

http://www.cross.bg/stanishev-evrodepytat-molba-1417191.html

/КРОСС/Лидерът на БСП Сергей Станишев е внесъл молба в деловодството на Народното събрание за освобождаването му като народен представител.Това предполага заминаването му за Брюксел като евродепутат. След изборите за ЕП на 25 май, резултатите от които вкараха Станишев в ЕП, лидерът на БСП и на европейските социалисти препотвърди позицията си, заявена преди вота, че няма да става евродепутат. Сергей Станишев бе водач на листата на БСП за Европарламента. Заради въведената преференция обаче, той отстъпи първото място на Момчил Неков, който стана популярен като Любимец 15.Мандатът на новите пратеници в институцията започва на 1 юли, а крайният срок за обявяването на разместванията по националните листи е до 7 дни по-рано.

Кристен Бел очаква второ дете

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/kristen-bel-ochakva-vtoro-dete-6015529

15-месечната дъщеря на актрисата ще си има братче или сестричка до края на годината

Пазарът на имоти у нас започва да се връща към растеж

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242932_%D0%9F%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0

 Пазарът на недвижимите имоти в България започва да обръща тренда - минавайки през дъното, тръгва в посока нагоре, но все още не сме влезли в нови ценови нива. Това заяви Ирена Перфанова - председател на Управителния съвет на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ), което обединява 270 компании, около 1500 професионалисти, цитирана от БТА.

Естествено тенденцията първо се отразява в големите градове, в по-представителните региони, които са с по-високи ценови нива, посочи тя. По думите й след това ще премине и в по-малките населени места. Все пак има лека промяна на цените в сектора на по-луксозните имоти.

Заедно с това има градове и населени места, където цените продължават да слизат надолу или да се
задържат, каза Перфанова. Според нея от есента у нас се очаква да има един по-динамичен пазар на недвижими имоти, който в момента все още се определя като "леко труден".

Като цяло в Европа има една по-добра икономическа среда, която влияе и на българския пазар, коментира Перфанова. На пазара на недвижимите имоти у нас влияние в момента оказва бизнессредата, а не толкова политическата обстановка, уточни тя.

Ирена Перфанова участва в дискусионна среща в Плевен, организирана от НСНИ, на която бяха обсъдени проблемите в сектора - при работата с институциите, нови възможности за инвестиции, пазарните ниши в различни региони, ролята на брокерската професия.

За участие бяха поканени представители на Агенцията по вписванията и съдии по вписванията, на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Общината и отдел "Местни данъци и такси".

Палестинци ръгаха с нож българин в Кипър

http://pik.bg/палестинци-ръгаха-с-нож-българин-в-кипър-news194621.html

Палестинци ръгаха с нож българин в Кипър

30-годишен палестинец бе задържан в ареста със заповед на съда в кипърския град Ларнака, заради нападение с нощ над българин в нощно заведение. Мелето станало заради красива сервитьорка. Съучастник на нападателя, също е палестинец, се издирва, съобщи „Български новини”. Якото сбиване е станало в малките ранните часове в нощен клуб в района на Ларнака заради красива сервитьорка. В схватката за хубавицата се включили издирваният все още палестинец на име Джихад, и още четирима – един кипърски грък, двама румънци и един българин.

Според показанията на свидетели, в един момент Джихад заплашил българина, че ще го убие, грабнал кухненски нож с острие дълго 10 сантиметра и нанесъл сериозни прободни рани на нашенеца в гърдите и корема. Пострадалият е настанен за лечение в държавната болница в Ларнака. Палестинецът, намушкал българина, се издирва за нападението и причинените тежки наранявания, но се предполага, че е избягал към турската част на острова.


Станишев избра: Адио, София! Здравей, Брюксел!

http://www.bnews.bg/article-109233

Лидерът на БСП Сергей Станишев предпочете Брюксел и направи дългоочаквания избор - български или евродепутат. Според източници от "Позитано" 20 соцлидерът е договорил да получи висок европейски пост, най-вероятно парламентарната група на социалистите и демократите.

Квартал в Лондон може да въведе глоби за необитавани апартаменти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242931_%D0%9A%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BB+%D0%B2+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5+%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0

 Властите в лондонския квартал Излингтън обмислят да санкционират собственици на апартаменти, които не обитават имотите си. Санкцията ще засегне притежателите на имоти по протежението на Сити Роуд (City Road - път, който минава през северните части на града). Причина за това е непрекъснато увеличаващият се брой на небостъргачите в британската столица, от които 80% са проектирани като жилищни сгради.

По булеварда през следващите няколко години се очаква да бъдат построени още няколко небостъргача. Един от последните одобрени проекти представлява двойка кули с височина от 42 и 36 етажа, които ще осигурят нови 1000 жилища в града. В един от вече изградените небостъргачи пък двустайни апартаменти миналата година са се продавали за над 800 000 паунда.

Според общинските представители на района е обидно за жителите на града апартаменти да се продават на чужди граждани още преди да бъдат построени, а след това да стоят необитавани в разгара на жилищната криза, с която се сблъсква градът.

Още през пролетта градският съвет започна консултации, насочени срещу пилеенето на жилища, с което да ограничи явлението, свързано с неизползваните апартаменти, повечето от които са собственост на чужди граждани. За целта е направено и проучване сред собствениците на шест от новопостроените жилищни кули, което показва, че средно 33% от апартаментите в тях остават необитавани. В една от тях (Mount Anvil’s Orchard Building) делът на на неизползваните имоти е дори 51%.  

Според очакванията на специалистите след 20 години в Лондон ще има над 200 кули с височина над 20 етажа. 150 от тях ще бъдат жилищни сгради.

Любовницата на Пламен Галев ще води 3-годишната им дъщеричка зад граница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4154829

Любовницата на Пламен Галев – Юлияна поиска задграничен паспорт за 3-годишната си дъщеричка Мария, родена от връзката й с подземния бос. Момиченцето не може да напуска България без разрешение на баща си според закона.
Детето обаче не може да има разрешението на Пламен Галев, защото той е в неизвестност. Любовницата на Пламен Галев – Юлияна поиска задграничен паспорт за 3-годишната си дъщеричка Мария, родена от връзката й с подземния бос. Момиченцето не може да напуска България без разрешение на баща си според закона. Детето обаче не може да има разрешението на Пламен Галев, защото той е в неизвестност.

Apple започва производството на два модела iPhone

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/06/24/2330042_apple_zapochva_proizvodstvoto_na_dva_modela_iphone/?ref=rss


Apple ще започне производството на два нови модела на iPhone в рамките на следващия месец. И двете устройства ще имат по-големи екрани от досегашното поколение на смартфона, съобщава агенция Bloomberg.

Единият модел ще използва 4.7-инчов екран, като се подготвя и модификация с 5.5-инчов дисплей. За сравнение - сегашният iPhone 5s разчита на 4-инчов панел. Плановете на Apple са да представи двете устройства през септември т.г.

Следващият iPhone ще внесе и малко промени в...

Любовницата на Пламен Галев вади задграничен паспорт на 3-годишната им дъщеричка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4154820

Любовницата на Пламен Галев – Юлияна поиска задграничен паспорт за 3-годишната си дъщеричка Мария, родена от връзката й с подземния бос. Момиченцето не може да напуска България без разрешение на баща си според закона.
Детето обаче не може да има разрешението на Пламен Галев, защото той е в неизвестност. Любовницата на Пламен Галев – Юлияна поиска задграничен паспорт за 3-годишната си дъщеричка Мария, родена от връзката й с подземния бос. Момиченцето не може да напуска България без разрешение на баща си според закона. Детето обаче не може да има разрешението на Пламен Галев, защото той е в неизвестност.

Станишев иска освобождаване от Народното събрание, става евродепутат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4154827

Лидерът БСП Сергей Станишев е внесъл молба в деловодството на Народното събрание за освобождаването му от длъжностите на народен представител, съобщава "Фокус".
По този начин Станишев потвърждава избора си на евродепутат.
Лидерът на БСП и ПЕС е обявил решението си, че става евродепутат на заседание на изпълнителното бюро на партията, Лидерът БСП Сергей Станишев е внесъл молба в деловодството на Народното събрание за освобождаването му от длъжностите на народен представител, съобщава "Фокус". По този начин Станишев потвърждава избора си на евродепутат. Лидерът на БСП и ПЕС е обявил решението си, че става евродепутат на заседание на изпълнителното бюро на партията,

5 дни ще разпитват свидетели по делото за фелдшера педофил

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4154818

Днес във врачанския районен съд се проведе заседание по делото срещу фелдшера от Враца Борислав Кунов, който е обвинен в блудство с непълнолетни. В зала са изслушани множество експертизи и са назначени повторни такива, каза говорителят на районния съд Вероника Бозова. 
Процесът е отложен за септември месец, пише Днес във врачанския районен съд се проведе заседание по делото срещу фелдшера от Враца Борислав Кунов, който е обвинен в блудство с непълнолетни. В зала са изслушани множество експертизи и са назначени повторни такива, каза говорителят на районния съд Вероника Бозова.  Процесът е отложен за септември месец, пише "Конкурент".

Станишев внесе молба за освобождаване от Народното събрание, става евродепутат (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4154819

Лидерът БСП Сергей Станишев е внесъл молба в деловодството на Народното събрание за освобождаването му от длъжностите на народен представител, съобщава Лидерът БСП Сергей Станишев е внесъл молба в деловодството на Народното събрание за освобождаването му от длъжностите на народен представител, съобщава "Фокус". По този начин Станишев потвърждава избора си на евродепутат. Лидерът на БСП и ПЕС е обявил решението си, че става евродепутат на заседание на изпълнителното бюро на партията,

5 дни ще разпитват свидетели по делото за фелдшера, блудствал с осем момиченца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4154832

Днес във врачанския районен съд се проведе заседание по делото срещу фелдшера от Враца Борислав Кунов, който е обвинен в блудство с непълнолетни. В зала са изслушани множество експертизи и са назначени повторни такива, каза говорителят на районния съд Вероника Бозова. 
Процесът е отложен за септември месец, пише "Конкурент". Днес във врачанския районен съд се проведе заседание по делото срещу фелдшера от Враца Борислав Кунов, който е обвинен в блудство с непълнолетни. В зала са изслушани множество експертизи и са назначени повторни такива, каза говорителят на районния съд Вероника Бозова.  Процесът е отложен за септември месец, пише "Конкурент".

Двудневна среща на външните министри на страните от НАТО в Брюксел

http://www.moreto.net/novini.php?n=255741

Започва двудневната среща на външните министри на страните членки на НАТО в Главната квартира на Алианса в Брюксел. Българската делегация ще бъде ръководена от министър Кристиан Вигенин. Основната цел на министерската среща е подготовка на форума на най-високо равнище на НАТО в Уелс, Великобритания, който ще се проведе на 4 и 5 септември 2014 г.

Станишев напуска парламента и остава евродепутат

http://offnews.bg/news/n_1/n_354281.html

Председателят на БСП Сергей Станишев е подал молба в деловодството на парламента за напускане на Народното събрание, съобщи „Фокус“. Това означава, че председателят на столетницата е направил избор и е решил да продължи кариерата си в Европейския парламент, въпреки че многократно заяви, че основният му ангажимент е към българския парламент. Миналата седмица от работните си места в парламента бяха освободени Освободени бяха Искра Михайлова от ДПС (и като министър на екологията, и като избрана за депутат на парламентарните избори), Томислав Дончев и Емил Радев от ГЕРБ. Лидерътн а БСП имаше краен срок до вчера, за да вземе решение. В първата седмица след изборите председателят на БСП и негови колеги изразиха възмущение, че журналистите задават въпроса за Брюксел, след като Станишев бил отговарял многократно на него. Ето какво заяви тогава лидерът на столетницата: "Според европейското законодателство мандатът на един евродепутат започва в първата сесия. Това е 1 юли. Не, заседанието на групата е преди това, имам преди това 7 дни да напиша писмено заявление до ЕП, че се отказвам, така че не правете драми.Както виждате, съм в София. Не ми задавайте глупави въпроси. Питате четири месеца едно и също, а аз съм отговорил много пъти. Имам задължение, което трябва да изпълня в групата на социалистите и демократите на 18 юни, защото аз предложих на премиерите да предложим Мартин Шулц за президент на групата и държа да го направя лично".

Две деца потънаха в селски водоем

http://www.bnews.bg/article-109232

Две момчета на 13 и на 15 г. са се удавили във водоем край село Цани Гинчево, съобщи полицията в Шумен. Водолази са извадили телата на децата, чиито дрехи са били оставени на брега.

Пардю: Борисов идва в САЩ, за да излъска образа си в България

http://www.cross.bg/borisov-politicheski-pardyu-1417190.html

/КРОСС/Питате ме за ГЕРБ, но не съм възхитен от избора, който се предлага днес на българските избиратели - социалисти или ГЕРБ. БСП не би могла да си измисли по-добър политически опонент от Иван Костов, който почти еднолично разруши СДС и даде старт на цикъл от персонално доминирани партии. Българският политически елит не отговаря на интересите на обществото, смята бившият посланик на САЩ в София Джеймс Пардю. Последните избори за Европейски парламент изглежда възвестиха края на сегашното правителство с мандат на БСП. Не бих прогнозирал колко дълго ще остане на власт, но няма да е много. Това правителство така и не успя да се възстанови след спорното назначение (на Делян Пеевски начело на ДАНС - бел. ред.), което предизвика масовите демонстрации още от началото на мандата му, коментира в интервю за "Сега" дипломатът.  България изглежда хваната в капан на цикъл от неефективни правителства, които показаха неспособност да се справят със сериозните национални проблеми.От една страна, е БСП, постоянното присъствие в българската политика. От друга страна, имаше серия от десноцентристки партии, организирани най-общо около отделни лица, казва Пардю.  Липсата на стабилна десноцентристка партия, базирана върху принципи и политически алтернативи, а не върху личности, е реален проблем. Днес Бойко Борисов е ГЕРБ

Фондът за бедствия и аварии не може да покрие всички щети от потопа

http://econ.bg/Новини/Фондът-за-бедствия-и-аварии-не-може-да-покрие-всички-щети-от-потопа_l.a_i.551932_at.1.html

Фондът за бедствия и аварии може да помогне на пострадалите, но не и да покрие пълните щети от наводненията. Това заяви в ефира на Нова телевизия...

Лондон обмисля да забрани продажбата на цигари за родените след 2000-та година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242930_%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD+%D0%BE%D0%B1%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B6%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0

 Лекари във Великобритания ще гласуват дали да бъде наложена пълна забрана за продажба на цигари на лица, родени след 2000 г., съобщава "Гардиън". Мярката цели да предпази новото поколение от вредните ефекти от тютюнопушенето.

През 2002 г. и 2011 г. Британският лекарски съюз успя да въведе забрани за пушене на обществени места и в коли, в които се возят деца. През 2007 г. беше въведена забрана за продажба на цигари на лица под 18 годишна възраст.

"Поколението, родено през XXI век трябва да избегне стотиците хиляди смъртни случаи в резултат на тютюнопушене", коментира Тим Крокер-Бък, лекарят, предложил мярката. "Пушенето е избор, който много деца правят, но той води до тежко пристрастяване. 80% от пушачите започват като тийнейджъри. Искаме те никога да не започват", добави той.

През 2012 г., 23% от учениците между 11 и 15  годишна възраст в Англия са пушили поне веднъж, докато през 1996 г. това са били 46%. 66% от пълнолетните пушачи пък са започнали да пушат преди да навършат осемнадесетгодишна възраст.

"Във Великобритания има поне 10 милиона пушачи и по тази причина не е практично да забраняваме пушенето като цяло. Можем обаче да помогнем на пушачите да спрат и да не позволяване на децата да започват да пушат", коментира Джордж Бътъруърт от "Кенсър Рисърч" Великобритания.

Говорител на Асоциацията на производителите на тютюневи изделия пък коментира, че идеята  е "зле обмислена" и е от по-голямо значение да се обмислят мерки, които да ограничават достъпа на младите хора до цигари.

Подобни предложения за забрана на продажбата на цигари на всички, родени след 2000 г. се обсъждат и в Сингапур и остров Тасмания. 

Лекарство срещу артрит предизвика поникване на коса

http://interest.actualno.com/Lekarstvo-sreshtu-artrit-predizvika-ponikvane-na-kosa-news_35849.html

25-годишен мъж, по чието тяло не можело да поникнат косми, сега е с поникнала на главата му коса благодарение на лекарството срещу ревматоиден артрит тофацитинид цитрат, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. ...

Лугано: Ние сме джуджета, които мечтаят да станат великани

http://worldcup2014.actualno.com/Lugano-Nie-sme-djudjeta-koito-mechtajat-da-stanat-velikani-news_35850.html

Капитанът на Уругвай Диего Лугано заяви, че отборът му си е поставил най-високите цели на световното първенство. В открито писмо до съотборниците си той ги призова да повярват в успеха над Италия и да...

Прогноза: Италия - Уругвай

http://worldcup2014.actualno.com/Prognoza-Italija---Urugvaj-news_35851.html

У дома и стените помагат. Южноамериканският тим до голяма степен ще разчита на климата, който както вече стана ясно мъчи италианците. Ако говорим за футболни достойнства, този тим на Уругвай отстъпва ...

Кубрат Пулев: Кличко да направи допинг-тест по време на подготовката

http://moresport.actualno.com/Kubrat-Pulev-Klichko-da-napravi-doping-test-po-vreme-na-podgotovkata-news_35853.html

Владимир Кличко да бъде подложен на допинг-контрол по време на подготовката за мача с Кубрат Пулев за световната титла в тежка категория на IBF, през септември в Хамбург. Това поиска българският боксь...

Капитанът на Мекско стана част от историята

http://worldcup2014.actualno.com/Kapitanyt-na-Meksko-stana-chast-ot-istorijata-news_35852.html

Капитанът на мексиканския национален отбор Рафаел Маркес вкара първия гол при победата с 3:1 срещу Хърватия и така стана част от историята. Защитникът изравни постижението на нападателя Куатемок Бланк...

Пеевски пак е на разпит в следствието

http://crime.actualno.com/Peevski-pak-e-na-razpit-v-sledstvieto-news_35854.html

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е извикан на разпит в столичното следствие. Най-вероятната причина за разпита е сигналът за отправените от Пеевски заплахи по адрес на банкера Цветан Василев, предаде ...

Звездата на Иран: Нямаме играч като Меси, но с тактика можем да се класираме на 1/8 финал

http://worldcup2014.actualno.com/Zvezdata-na-Iran-Njamame-igrach-kato-Mesi-no-s-taktika-mojem-da-se-klasirame-na-18-final-news_35855.html

В Иран все още вярват, че не са изпуснали последния влак за 1/8 финалите. Според голямата звезда на тима Ашкан Дежага, тимът му може да победи Босна и Херцеговина в последния си мач от груповата фаза....

Две деца се удавиха край с. Цани Гинчево

http://www.vesti.bg/novini/dve-deca-se-udaviha-kraj-s.-cani-ginchevo-6015534

Две момчета - на 13 и на 15 години - са се удавили в огромна локва в южната част на с. Цани Гинчево, предаде кореспондентът на БГНЕС в Шумен.

Над 70 хил. души са пострадали от наводненията в Сибир

http://www.cross.bg/navodneniyata-raboti-hilyadi-1417189.html

/КРОСС/ От наводненията в Сибир са пострадали над 70 хиляди души, съобщи на ИТАР-ТАСС главният експерт от Министерството на извънредните ситуация на Русия Едуард Чижиков. «В зоната на наводненията в 46 района са попаднали над 20 хиляди къщи. Над 41 хиляди души са били евакуирани», поясни Чижиков, след като се завърна от Алтайския край, където доскоро ръководи оперативните групи за извънредните ситуации. «Когато завършиха аварийно-спасителните работи и вече нямаше заплаха за живота на хората, започнаха аварийно-възстановителните работи, включващи разчистването на пътищата, събирането на отпадъците, изпомпването на водата и медицинска помощ. Основната част вече е завършена и в момента върви прегрупирането на групите и средствата на Министерството на извънредните ситуации», разказа Чижиков. Напомняме, че в период 27-31 май, в резултат на непрекъснати проливни дъждове и повишаване на нивото на водата в реките, бяха наводнени населените места в Хакасия, Тува, Република Алтай и Алтайския край. В тези региони веднага бе въведено извънредно положение на федерално ниво. В настоящия момент основната част от неотложните аварийно-възстановителни работи е завършена. Главният експерт напомни, че веднага след наводненията правителството на Руска Федерация отпусна 4 млрд.рубли помощ за пострадалите и за компенсиране на разрушените от наводненията имоти.

"Файненшъл таймс": България се хвърли да спасява банка, свързана с властта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242929_%22%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D1%88%D1%8A%D0%BB+%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D1%81%22%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D

 "Рухването на една от най-големите български банки, при това такава със силни политически връзки, засилва бъркотията в страна, която все повече се превръща в източник на тревога сред партньорите й в ЕС заради лошото управление и съмнителни връзки с Москва."

Това пише Керин Хоуп за "Файненшъл таймс" в 
статия, посветена на кризата около Корпоративна търговска банка (КТБ) и "Креди Агрикол България" и национализирането им в неделя.

В текста се обясняват действията на БНБ "в опит да се избегне масово теглене на средства от банките в най-бедната страна в ЕС" след изтеглянето на над 20% от депозитите от малки вложители, предизвикано от сблъсък между най-големия акционер и най-големия длъжник на КТБ.

"Файненшъл таймс" представя Цветан Василев като "заможен бизнесмен, свързан с управляващата социалистическа партия", а Делян Пеевски като "спорен бизнесмен и политик, който изгради вестникарска и телевизионна империя с кредити, отпуснати от Корпоративна търговска банка".
Втората половина от статията е отделена на напрежението около подкрепяния от ДПС и БСП "Южен поток", очакваната оставка на правителството и политическата несигурност до предсрочните парламентарни избори през септември.


"Български банкери заявиха в неделя, че продължителен политически вакуум носи риск за финансовия сектор на страната, изправен пред растящ дял на необслужваните кредити в една слаба икономика. (...) Проблемите на КТБ не би трябвало да се отразят на целия сектор, защото три четвърти са контролирани от чуждестранни банки с висока репутация. Но доминиращата политическа несигурност означава, че централната банка не може да си позволи да поема повече рискове", казва за "Файненшъл таймс" високопоставен български банкер, пожелал анонимност.

Две деца се удавиха край Шумен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4154801

Две момчета са се удавили в шуменското село Цани Гинчево, община Никола Козлево, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Шумен.
Сигналът е подаден вчера, в 20:21 часа в оперативната дежурна част на ОД на МВР-Шумен и оперативния център на ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението”-Шумен, че в южната част на село Цани Гинчево в пространство, Две момчета са се удавили в шуменското село Цани Гинчево, община Никола Козлево, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Шумен. Сигналът е подаден вчера, в 20:21 часа в оперативната дежурна част на ОД на МВР-Шумен и оперативния център на ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението”-Шумен, че в южната част на село Цани Гинчево в пространство,

Тийнейджъри се удавиха край Шумен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4154810

Две момчета са се удавили в шуменското село Цани Гинчево, община Никола Козлево, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Шумен.
Сигналът е подаден вчера, в 20:21 часа в оперативната дежурна част на ОД на МВР-Шумен и оперативния център на ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението”-Шумен, че в южната част на село Цани Гинчево в пространство, Две момчета са се удавили в шуменското село Цани Гинчево, община Никола Козлево, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Шумен. Сигналът е подаден вчера, в 20:21 часа в оперативната дежурна част на ОД на МВР-Шумен и оперативния център на ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението”-Шумен, че в южната част на село Цани Гинчево в пространство,

Kaĸвo oзнaчaвa изпoлзвaнeтo нa CRM cиcтeми и coциaлни мpeжи зa ycпexa нa бизнeca ви?

http://www.cross.bg/mozhete-mpezhi-lienti-1417188.html

/КРОСС/ Coциaлни мeдии зa зaeти xopa: пет нeщa, ĸoитo мoжeм дa нaпpaвим Koмбинaциятa oт CRM (Customer Relationship Management) cиcтeми и aдeĸвaтнaтa yпoтpeбa нa coциaлни мpeжи мoжe дa дoвeдe дo нeбивaл ycпex нa вaшия бизнec, бeз знaчeниe oт ceĸтopa, ĸoйтo тoй пpeдcтaвлявa. Чpeз CRM имaтe възмoжнocт дa пpeвъpнeтe вceĸи ĸoнтaĸт в пoтeнциaлнo интepecyвaщ ce oт cтoĸитe и ycлyгитe ви ĸлиeнт пpeз цeлия циĸъл нa мapĸeтингoвия пpoцec. Cиcтeмaтизиpaнaтa инфopмaция в ĸлиeнтcĸитe дocиeтa знaчитeлнo yлecнявa дeйнocттa нa тъpгoвcĸитe cпeциaлиcти. Mнoгo ĸoмпaнии избиpaт дa aвтoмaтизиpaт гoлям бpoй oт пpoцecитe cи чpeз CRM cиcтeми, нo тoвa нe e пpeпopъчитeлнo. Bинaги имaйтe peaлeн чoвeĸ, ĸoйтo дa oтгoвapя c интepaĸциятa c пoтeнциaлни ĸлиeнти. Дoпълнитeлнo пpeдимcтвo e, чe мoжeтe дa opгaнизиpaтe и пpocлeдявaтe вcичĸи eтaпи oт взaимooтнoшeниятa c пoтeнциaлни, нacтoящи и бивши ĸлиeнти, пише Даниела Кирова в Lifehack.bg. Kaĸвo oбщo имaт CRM c мapĸeтингa? Bce oщe мнoгo мaлĸo ĸoмпaнии ocъзнaвaт пoтeнциaлa нa CRM зa ycпexa нa мapĸeтингoвитe ĸaмпaнии. И зa дa пoяcним пpoцeca, нeĸa дa paзглeдaмe няĸoи xapaĸтepиcтиĸи: Гpyпи - тe ca нaчин дa cи opгaнизиpaтe ĸoнтaĸтитe в цeлeви ceгмeнти или пaзapи. Cтpyĸтypнo зaпoчвaтe c виcoĸи нивa и пpoдължaвaтe c пoдгpyпи. Haпpимep eднa ĸoмпaния зa пpинтиpaнe ĸaтo besteonlinedruckerei

Kaĸвo oзнaчaвa изпoлзвaнeтo нa CRM cиcтeми и coциaлни мpeжи зa ycпexa нa бизнeca ви?

http://www.cross.bg/mpezhi-lienti-mozhete-1417188.html

/КРОСС/ Coциaлни мeдии зa зaeти xopa: пет нeщa, ĸoитo мoжeм дa нaпpaвим Koмбинaциятa oт CRM (Customer Relationship Management) cиcтeми и aдeĸвaтнaтa yпoтpeбa нa coциaлни мpeжи мoжe дa дoвeдe дo нeбивaл ycпex нa вaшия бизнec, бeз знaчeниe oт ceĸтopa, ĸoйтo тoй пpeдcтaвлявa. Чpeз CRM имaтe възмoжнocт дa пpeвъpнeтe вceĸи ĸoнтaĸт в пoтeнциaлнo интepecyвaщ ce oт cтoĸитe и ycлyгитe ви ĸлиeнт пpeз цeлия циĸъл нa мapĸeтингoвия пpoцec. Cиcтeмaтизиpaнaтa инфopмaция в ĸлиeнтcĸитe дocиeтa знaчитeлнo yлecнявa дeйнocттa нa тъpгoвcĸитe cпeциaлиcти. Mнoгo ĸoмпaнии избиpaт дa aвтoмaтизиpaт гoлям бpoй oт пpoцecитe cи чpeз CRM cиcтeми, нo тoвa нe e пpeпopъчитeлнo. Bинaги имaйтe peaлeн чoвeĸ, ĸoйтo дa oтгoвapя c интepaĸциятa c пoтeнциaлни ĸлиeнти. Дoпълнитeлнo пpeдимcтвo e, чe мoжeтe дa opгaнизиpaтe и пpocлeдявaтe вcичĸи eтaпи oт взaимooтнoшeниятa c пoтeнциaлни, нacтoящи и бивши ĸлиeнти, пише Даниела Кирова в Lifehack.bg. Kaĸвo oбщo имaт CRM c мapĸeтингa? Bce oщe мнoгo мaлĸo ĸoмпaнии ocъзнaвaт пoтeнциaлa нa CRM зa ycпexa нa мapĸeтингoвитe ĸaмпaнии. И зa дa пoяcним пpoцeca, нeĸa дa paзглeдaмe няĸoи xapaĸтepиcтиĸи: Гpyпи - тe ca нaчин дa cи opгaнизиpaтe ĸoнтaĸтитe в цeлeви ceгмeнти или пaзapи. Cтpyĸтypнo зaпoчвaтe c виcoĸи нивa и пpoдължaвaтe c пoдгpyпи. Haпpимep eднa ĸoмпaния зa пpинтиpaнe ĸaтo besteonlinedruckerei

Журналисти: В нормална държава спорът Пеевски – Василев ще е търговски

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242928_%D0%96%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%3A+%D0%92+%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%9F%D0

 Публикация в австрийски вестник стартира пореден епизод в противопоставянето Пеевски – Василев.

„Давам ти последен шанс. Знам къде се намираш. Не ме карай да върша глупости. Ще те намеря”.

SMS с такова съдържание получил Цветан Василев, твърди вестник „Дер Щандарт”. Според статията банкерът е подал жалба до австрийските власти заради заплашителни съобщения от този род, които му изпращал Пеевски. Българските власти обаче отричат да са получавали искане за арест на Пеевски, а самият той подаде сигнал за набедяване срещу Цветан Василев.

Какво се случва между двамата се опитаха да обяснят в сутрешния блок на Нова телевизия Петя Владимирова от в-к „Дневник” и Илияна Беновска от радио К2.

В държавата става водевил, става една грозна история”, заяви в Нова телевизия Цветлин Йовчев в коментар за войната „Василев-Пеевски” и наложения надзор върху КТБ. „Един сериозен сблъсък, такъв конфликт, може да деформира политическото пространство и процесите в него, но не бива да се преекспонира. В момента отдаваме прекалено голямо значение, а трябва да се оставят институциите да си свършат работата”, заяви вицепремиерът. Той определи като несъстоятелни съмненията, че институциите заемат страна и са част от групировката.

„Има много значими фигури, които емоционално са свързани с този процес”, заяви Йовчев, но отказа да назове имена.

Вътрешният министър отхвърли и да е имал информация за готвен арест на Цветан Василев в деня на обиска на офисите на КТБ.

„Банковата система е стабилна. Това, което предприема БНБ, ще гарантира нормалното функциониране в бъдеще на банката. Не бива да говорим много по тази тема, защото дестабилизираме системата”, заяви Цветлин Йовчев. И допълни, че вярва на главния прокурор.

Що се отнася до информацията, че Цветан Василев е подал сигнал в австрийската полиция, че се готви покушение срещу него, Йовчев заяви, че до момента в МВР няма подаден сигнал, а ако получат, ще бъде направена проверка.

Вицепремиерът коментира и оставката на правителството.

„Не е необходимо да се държи една власт на всяка цена. Политическите сили дадоха ясни заявки и вече е въпрос колко дълъг ще бъде хоризонтът на това правителство”, заяви Цветлин Йовчев. Според него обаче трябва да намерим формулата за повече стабилност в обществото, защото политическата нестабилност пречи на всички останали процеси да се развиват.

„Всички ще съжаляваме за Орешарски. Ще оценим след време това, което е направил и което е можел да направи”, заяви Йовчев. „Ситуацията в момента до голяма степен е провокирана от политическата нестабилност и противопоставяне”.

„Ако бяхме уредена държава с действащи институции, регулатори и прокуратура, щяхме да имаме един нормален търговски спор между двама души, довчерашни партньори. Ако бяхме нормална държава, техният спор щеше да си отиде в съда и ние щяхме да го отразяваме само на бизнес страниците на вестниците”, коментира Петя Владимирова. „Но тъй като единият от двамата е с политически формализирани връзки и протекции, от чисто търговски спор той се превръща в буря, която щеше да прегази Корпоративна търговска банка”. 

Според журналиста институциите се използват като играч на едната страна. Със своите действия прокуратурата оставила такова впечатление.

„Корпоративна търговска банка, случката с нея, е Франкенщайнът на властта. Това е явление, което създавано, формирано поне от три правителства по най-безотговорен начин”, каза Илияна Беновска. „Всяка власт е била приближена до парите”.

Беновска смята, че Василев, а не Пеевски, има много по-силни, разностранни, с повече партии, политически контакти „поради това, че той държеше парите на властта при най-малко три правителства и то в неправомерни обеми”. „Всяко от тези правителства трябва да даде отговор, защо банка, която има 10 акционера, които държат 90% от акционерното участие, на нея именно се поверяваха всички държавни предприятия с огромни потоци от средства”, посочи журналистът.

Според Илияна Беновска в момента се подменя дневният ред на обществото. Днес трябваше да се състоят първите политически консултации, уточнени след срещата на президента с партиите. Вчера обаче от две от парламентарните партии заявили, че не знаели какво ще се случи, третата казала, че няма да участва.

От ООН призовават да се вярва само официалните оценки на организацията относно мирния план на Порошенко

http://www.cross.bg/sekretar-ki-myn-prezident-1417187.html

/КРОСС/ Версиите на ООН и Киев за телефонния разговор между Пан Ки-мун и украинския президент се разминават, подчертават от организацията Във връзка с приписваните от Киев изказвания на генералния секретар на ООН за плана на украинския президент, от световната организация призоваха да се вярва само на нейните собствени изявления, предаде ИТАР-ТАСС. Това съобщи официалният представител на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик, във връзка с несъответствията в описанието на изявленията на Пан Ки-мун и Порошенко съответно от пресслужбите на ООН и на украинския президент. В първото се отбелязва, че генералният секретар „високо оценява мирния план на президента Порошенко”. От Киев твърдяха, че Пан Ки-мун „е изразил подкрепата си за инициативата”, а също така „е подчертал важността на този елемент от мирния план на Порошенко, като установяването на 10-километрова буферна зона на украинско-руската граница”. „Смятам, че трябва да се ръководите от описанието на генералния секретар, предоставено от неговия официален представител”, заяви Дюжарик. Той отклони отговора на въпроса, има ли в предвид, че от пресслужбата на украинския президент са изопачили думите на Пан Ки-мун. „Аз не казвам това

95 мафиоти бяха арестувани в Палермо

http://www.cross.bg/mafiotski-razsledvaniyata-ybiiistvo-1417186.html

95 души са арестувани при акция на италианската полици срещу мафиотски фамилии за изнудване, трафик на наркотици и пране на пари. В хода на разследванията може да е било разкрито извършено преди век убийство на нюйоркски детектив, предава Reuters. Сред арестуваните при акцията е имало членове на две мафиотски групи, действащи отдавна в Палермо.„Операция от подобен мащаб не е имало от много години", казва служител на финансовата полиция. През последните години полицията и прокуратурата нанесоха сериозни удари на сицилианската мафия, която в исторически план е най-могъщата престъпна организация в Италия. Друга мафиотска група - действащата в Калабрия ндрагета - обаче засилва своите позиции, като се превръща в голям вносител на кокаин. По време на разследванията властите са подслушали разговор от 2013 г. между двама заподозрени млади мафиоти, в който единият от тях казал, че неговата фамилия е отпразнувала 100-годишнината от извършеното през 1909 г. убийство на американски полицай от италиански произход, дошъл в Сицилия, за да разследва мафията.

Комисията за потребителите забрани на телеком да подвежда възрастни хора

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2014/06/24/2330062_komisiiata_za_potrebitelite_zabrani_na_telekom_da/?ref=rss


Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на телеком да използва уязвимостта на граждани от "третата възраст", като ги подтиква да сключват неизгодни за тях договори, с чиито условия нямат възможност да се запознаят и не разбират и които ги обвързват дългосрочно.

Това обявиха от комисията, но не посочват името на мобилния оператор.

Проверка на контролния орган установила, че умишлено се използва "накърнимостта" на тези абонати.

Проверките са извършени...

Джон Кери призова кюрдите в Ирак да не се оттеглят от политическия процес в Багдад

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/06/24/2330078_djon_keri_prizova_kjurdite_v_irak_da_ne_se_ottegliat/?ref=rss


Американският държавен секретар Джон Кери пости автономния Иракски Кюрдистан във вторник и призова лидерите там да не се оттеглят от политическия процес в Багдад, съобщи "Ройтерс". Възползвайки се от хаоса след мощното настъпление на сунитските бунтовници от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), кюрдите успяха да поемат контрола над ключовия северен град Киркук.

"Посещението на държавния секретар е много важно, както за дискусия с кюрдистанските лидери, така и за да ги окуражи...

Билян Балев: Има три варианта за спасяване на КТБ АД

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242927_%D0%91%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD+%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%98%D0%BC%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B8+%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D

 Според изпълнителния директор на Българската банка за развитие (ББР) Билян Балев са възможни три варианта за спасяването на Корпоративна търговска банка (КТБ) АД. Финансовата институция беше поставена под специален надзор от Българската народна банка (БНБ) на 20 юни. Същата мярка бе приложена и за дъщерното ѝ дружество "Креди Агрикол – България".

По думите на Балев една от възможностите е да се намали капиталът на КТБ АД на база на загубите, които е претърпяла, ако се намерят такива. Друг сценарий предвижда увеличаване на капитала на банката. За това отговарят ББР и Фондът за гарантиране на влоговете, стана ясно от съобщението на БНБ в петък.

Третият възможен сценарий е КТБ АД да бъде придобита от държавата срещу едно евро, посочва Балев. Той припомня, че това няма да бъде прецедент в българската история. По време на банковата криза от 1996–1997 г. БНБ купи за един лев закъсалата Агробизнес банк на пловдивските брокери Христо Александров и Христо Данов, предаде "Стандарт".

"И още вариации сигурно биха могли да се намерят, но трябва да се изчака. Всичко се решава от БНБ, всичко е в ръцете на Централната банка", обясни той.

Балев допълни, че все още не е обсъждано как точно ББР ще придобие акционерните дялове в КТБ АД. Яснота ще има, след като станат известни данните от ревизията, обясни той.

От Централната банка съобщиха, че тази седмица няма да има новини около КТБ АД. Следващите действия включват назначаване на външна одиторска фирма.

На 22 юни БНБ заяви, че действията към КТБ АД ще бъдат предприети до 20 юли, а на 21 банката и нейното дъщерно дружество ще отворят врати в 9:00 часа.

Припомняме, че причина да се вземе решение за подлагане под специален надзор според КТБ АД ебезпрецедентната кампания срещу банката, в която бяха въвлечени и органите на съдебната власт. От финансовата институция съобщиха, че тази мярка е допълнителна гаранция за защита на интересите на клиентите, а също така и за бъдещо възстановяване на банковата си дейност. 

От Министерството на финансите (МФ) заявиха, че няма никакво разминаване между Министерския съвет, финансовото министерство и БНБ относно предприетите действия към КТБ АД. От страна на правителството има пълно съгласие относно подхода на Централната банка за разрешаване  на ситуацията и подкрепя действията ѝ за стабилизиране и оздравяване на КТБ, допълват от МФ.

Шойбле към ЕС: Не сключвайте нови дългове!

http://www.vesti.bg/novini/shojble-kym-es-ne-skliuchvajte-novi-dylgove-6015531

Смекчаването на Пакта за стабилност и сключването на дългове от европейските страни би било "най-сериозната грешка, която може да бъде допусната", заяви днес германският министър на финансите Волфганг Шойбле в разгара на дебат в каква посока да тръгне Евросъюзът.

Два круизни кораба пристигнаха във Варна днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=255729

Тази сутрин на Морска гара Варна пристигнаха два круизни кораба, видя репортер на Moreto.net. Това са регистрираният под флага на Италия луксозен пътнически лайнер AIDAaura, който пристига от Ялта и кораб BALMORAL, притежание на круизната компания Fred Olsen Cruise Lines, който идва от Англия.

Дърво премаза 14-годишен, крият случая

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4154794


Медици се борят за живота на 14-годишно момче в интензивното отделение на смолянската болница, след като било премазано от дърво в гората, научи “Труд”. Трагедията се разиграла в събота следобед. Сигнал е подаден на тел. 112 в 16,45 ч, но е обяснено, че на детето му е лошо, а не че е премазано, каза шефът на Центъра за спешна медицинска помощ в Медици се борят за живота на 14-годишно момче в интензивното отделение на смолянската болница, след като било премазано от дърво в гората, научи “Труд”. Трагедията се разиграла в събота следобед. Сигнал е подаден на тел. 112 в 16,45 ч, но е обяснено, че на детето му е лошо, а не че е премазано, каза шефът на Центъра за спешна медицинска помощ в

13-годишен е с опасност за живота след извозване на дървен материал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4154793

13-годишно момче от град Чепеларе е с опасност за живота, след като е пострадал при извозване на дървен материал, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Смолян.
Инцидентът е станал вчера около 16.00 часа в местността „Хаджиосманското”, землище на град Чепеларе. На момчето е оказана медицинска помощ и е настанен за лечение в МБАЛ-Смолян с опасност за 13-годишно момче от град Чепеларе е с опасност за живота, след като е пострадал при извозване на дървен материал, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Смолян. Инцидентът е станал вчера около 16.00 часа в местността „Хаджиосманското”, землище на град Чепеларе. На момчето е оказана медицинска помощ и е настанен за лечение в МБАЛ-Смолян с опасност за

Трус с магнитуд 7,9 разтърси Алеутските острови

http://www.vesti.bg/sviat/trus-s-magnitud-79-raztyrsi-aleutskite-ostrovi-6015527

Отправено бе предупреждение за локална опасност от възникване на цунами, но то бе отменено около два часа след края на труса

Фалкао отказал на големите във Висшата лига, приел е трансфер в "Реал"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/24/2330072_falkao_otkazal_na_golemite_vuv_visshata_liga_priel_e/?ref=rss


Колумбийският нападател Радамел Фалкао ще играе в "Реал" (Мадрид) от следващия сезон, твърди "Ас", като се позовава на информация на катарския спортен канал Bein Sports.

Според нея трансферът ще бъде обявен след световното първенство в Бразилия. Фалкао пропуска надпреварата, тъй като не успя да се възстанови след операция на кръстни връзки на левия крак. В момента той е на почивка със семейството си в Маями.

Нападателят на "Монако" е заявил пред мениджъра си Жорже Мендеш,...

Кредитни карти без такса за издаване и без годишна такса поддръжка завинаги предлага Alpha Bank

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242926_%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%B8+%D0%B1%D0%

 Без такса за издаване и без годишна такса поддръжка завинаги се предлагат кредитните карти Visa ClassicVisa Gold и MasterCard Standard от Alpha Bank. Промоционалните условия са валидни за искания, подадени до 16 август 2014 г., като клиентите могат да кандидатстват за избраната от тях карта във всеки клон на банката иличрез онлайн платформатаwww.loanadvisor.eu.

Банката ще раздаде 10 фотоапарата Nikon Coolpix S3500 на своите клиенти.В томболата за наградите ще участват всички притежатели на карти Visa Classic, Visa Gold и MasterCard Standard от Alpha Bank, които до 16 август 2014 г. направят трансакции с картата си на минимална обща стойност 200 лв.

"Летните месеци са период, в който наблюдаваме органичен ръст при издаването и използването на кредитни карти заради засиленото потребление по време на отпуските, планираните ремонти и пътуванията", коментира Севдалина Василева, управител Банкиране на дребно в Аlpha Bank България. "С настоящата оферта, при която няма такси за издаване и обслужване на картата, нашите клиенти имат достъп до допълнително финансиране при минимални разходи, дължими само в случай че картата се използва”, допълни Василева.

От банката посочват, че до края на годината продължават да бъдат в сила и промоционалните условия при издаване на кредитни карти Dynamic Visa, които предоставят процент обратно при всяка покупка и 10% обратно при покупки в Карфур до 30 юни 2014 г.

Конфликтът на интереси - на везните на Темида

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4154257

Законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (ЗПУКИ) действа от пет години и половина. Вече три години работи и специализираният държавен орган в тази материя - Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) - от юни 2011 г.
Тригодишният юбилей е повод да се направи преглед на административната... Законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (ЗПУКИ) действа от пет години и половина. Вече три години работи и специализираният държавен орган в тази материя - Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) - от юни 2011 г. Тригодишният юбилей е повод да се направи преглед на административната...

Две прекрасни срещи с Кортасар

http://www.cross.bg/kortasar-avtonavtite-pravi-1417185.html

/КРОСС/Дъга от поезия и музика ще свърже София и Бургас. Две прекрасни срещи с Кортасар, с въображението му - и разбира се, с музиката, която и той обича. 100 години от рождението на Хулио Кортасар се отбелязва със серия от джаз четения.  На 26 юни идва ред и на четвъртия официален, заключителен епизод на ДЖАЗ ЧЕТЕНИЯ: КОРТАСАР. Във Френски културен институт на пл. "Славейков" в София от 18,30 ч. ще гостуват Самуел Покро и Венци Благоев. И Бургас чете. Днес от 18 ч. Морското казино на брега ще е домакин на събитието, в което ще се слеят в едно милонгата и стиховете на писателя поет. В оригинал Кортасар ще чете сам посланикът на Аржентина. Въображението на Кортасар е безкрайно. Има пробойна, през която приема живота, намеква неговата Керъл за чувствителността му. Съпругата на Кортасар е вярна спътница в мисията им да направят света ни по-добър. Като завършват двамата своето пътешествие по Южната автострада - още преди да се роди книгата „Автонавтите на космострадата", заминават за Никарагуа. Там Мецанка, както я нарича ласкаво Хулио, се разболява и така и не доживява да види издадено веселото им „научно проучване" за пътуването от Париж до Марсилия. Към края на „Автонавтите..." Керъл съставя един наръчник, чрез който да разберем по-добре Вълка - това е интимното прозвище на Кортасар в техния си семеен речник. И наистина, каквото и да прави писателят, прави го с въображение. Дори тортата с ябълки..

Варненски съд блокира заради КТБ

http://www.bnews.bg/article-109150

Варненският окръжен съд не може да се разплаща и да приема такси, глоби и пр., тъй като сметките му са в Корпоративна търговска банка

И в Пловдив движението се обърка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242925_%D0%98+%D0%B2+%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2+%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B0

 И в Пловдив движението се обърка. Във връзка с изграждане на кръгово кръстовище на булевард "Цар Борис III Обединител" с булевард "Марица юг" от днес юни до 21 юли се затваря за движение източното платно на булевард "Цар Борис III Обединител" в отсечката от булевард "Шести септември" до булевард "Марица юг".

Ще бъде спряно и движението на автобусите от вътрешноградския транспорт. Това съобщиха от общинско предприятие "Организация и контрол на транспорта".

Освен това маршрутите на автобусите по автобусни линии с номера: 1, 4, 7, 9, 15, 25, 27 се променят.

Бира и зрелища с МЕТРО Сезона за шампиони

http://curious.actualno.com/Bira-i-zrelishta-s-METRO-Sezona-za-shampioni-news_35709.html

5014 години след първата глътка бира и 2278 години след първия зрелищен мач МЕТРО ви очаква, за да изживе заедно с вас летните футболни емоции на 2014 година   "Бирата е доказателство...

България на 32-о място в света по принос към човечеството

http://society.actualno.com/Bylgarija-na-32-o-mjasto-v-sveta-po-prinos-kym-chovechestvoto-news_35823.html

Ирландия е най-добрата страна в света от гледна точка на принос към планетата и човечеството, а България е поставена на 32-о място сред 125 страни, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от БГН...

Неочакван развой за делото "Гранити"

http://crime.actualno.com/Neochakvan-razvoj-za-deloto-Graniti-news_35840.html

С неочакван развой приключи в Бургаски окръжен съд току-що мегаделото "Гранити" за убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов. Съдът с председател Захарин Захариев произнесе три оправд...

Harley-Davidson работи над електрически мотор

http://cars.actualno.com/Harley-Davidson-raboti-nad-elektricheski-motor-news_35841.html

В съвременния свят все по-често иновациите се срещат с традициите. Преди дни Harley-Davidson разкри новия си световен проект LiveWire – първият електрически мотор на марката. Макар и да не ...

Откраднаха медицинския картон на Шумахер, предлагат го за 50 000 евро

http://moresport.actualno.com/Otkradnaha-medicinskija-karton-na-Shumaher-predlagat-go-za-50-000-evro-news_35842.html

Документи от медицинския картон на Михаел Шумахер са откраднати от клиниката в Гренобъл, където пилотът от Формула 1 бе на лечение след като падна на ски във френските  Алпите. В изчезналата ...

Интересни факти преди Италия – Уругвай

http://worldcup2014.actualno.com/Interesni-fakti-predi-Italija--Urugvaj--news_35843.html

Италия и Уругвай се изправят в директен сблъсък за място на 1/8-финалите. Мачът от Група „D” на Мондиал 2014 е под номер 10 между двата отбора, като до момента „урусите&a...

Само 25% от гърците ще отидат на почивка това лято

http://balkani.actualno.com/Samo-25-ot-gyrcite-shte-otidat-na-pochivka-tova-ljato-news_35845.html

Само 25% от гърците ще отидат това лято на почивка. Това сочи проучване на ИНКА – най-голямата неправителствена организация на потребителите в Гърция, цитирано Kathimerini. Изследването е п...

Клозе: Мюлер ще задмине успехите ми

http://worldcup2014.actualno.com/Kloze-Muler-shte-zadmine-uspehite-mi-news_35844.html

Нападателят на Германия Мирослав Клозе се изказа много ласкаво за своя съотборник в националния тим Томас Мюлер. По думите му, в бъдеще той е в състояние да надмине личните му постижения. Както е изв...

Прогноза: Коста Рика - Англия

http://worldcup2014.actualno.com/Prognoza-Kosta-Rika---Anglija-news_35846.html

Коста Рика има уникалния шанс да запише победа над трети световен шампион в предварителната си група. Дори да не го направят играчите на Хорхе Пинто ще се насладят на излизането си от групата, което е...

12 до 15 млн. лева ще трябват, за да се оправят пътищата след наводненията

http://business.actualno.com/12-do-15-mln-leva-shte-trjabvat-za-da-se-opravjat-pytishtata-sled-navodnenijata-news_35847.html

"Между 12 и 15 млн. лв. е индикативната стойност на средствата, необходими за възстановяване на републиканската пътна мрежа след наводненията в страната". Данните съобщи министърът на реги...

Страх тресе Франция от евентуален 1/8 финал срещу Аржентина

http://worldcup2014.actualno.com/Strah-trese-Francija-ot-eventualen-18-final-sreshtu-Arjentina-news_35848.html

Отборът на Франция ще направи всичко възможно да победи Еквадор в третия си мач от груповата фаза, за да не се насади на Аржентина още осминафиналите на световното първенство, каза защитникът на "...

Бургаско участие в заседание за трансгранично сътрудничество между България и Турция

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/2CuOu46qABQ/

Юсеин Мехмед, заместник-областен управител на област Бургас участва в заседание на Съвместния комитет за наблюдение по Програмата за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Турция, което се проведе на 18.06.2014 г. в Одрин.

На заседанието беше обсъден годишен доклад за финансовото изпълнение на Програмата за 2013 година. Разгледани бяха и предложения за допълнително финансиране на 18 проекта от списъка с резерви по третата покана за набиране на предложения. До момента спестените средства за финансиране на допълнителни проекти са на стойност 2.035 млн. лева. Общият брой на подписаните договори по програмата е 118 на стойност 28.244 млн.,като 52от тях са напълно приключили.

На проведените консултации с екипа, разработващ програмата за финансовия период 2014-2020 бяха обсъдени мерки по вече утвърдените тематични приоритетни оси като: околна среда и устойчив туризъм, както и приоритети по новата програма: конкурентноспособност и младежки дейности.

 

Ветко Арабаджиев преговаря за японския хотел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242924_%D0%92%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%BE+%D0%90%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D1%8F%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+

 Година след информацията за активни преговори за продажбата на софийския хотел "Кемпински-Зографски" за първи път се появи публично сигнал за идваща сделка. На сайта на Комисията за защита на конкуренцията беше публикувано искане за концентрация между двете фирми, свързани с хотела -  "Частно акционерно дружество Зографски" и "Фортуна кънстръкшън", и управляваната от дъщерите на хотелиера Ветко Арабаджиев компания "Виктория груп ВМ".

По неофициална информация на "Капитал Daily" заявлението до антимонополния орган е предварително и в действителност няма подписан договор за сделка. В преговори със собствениците на хотела пък са още няколко инвеститори освен "Виктория груп ВМ". А подаването на искането до регулатора може да цели да активизира преговорите с някой от другите.

Дългата продажба

Опитите да се намери нов собственик на петзвездния хотел в столицата са от години. Слуховете бяха за интерес от омански, руски, израелски купувачи, а цената постепено намаляваше – от първоначално исканите 300 млн. евро до малко над 90 млн. евро преди няколко години. Сега според неофициална информация е наполовината и на тази сума.

Миналата година няколко източника съобщиха за напреднали преговори със собствениците на "Химимпорт" и за близка сделка за "Кемпински хотел Зографски". Коментираната цена беше около 50 млн. евро. Според трима независими източника това е актуалната стойност и сега.
Преговорите с "Химимпорт" (които публично заявиха, че не се интересуват от хотела) обаче се проточиха. А според близък до тях източник дори са били прекратени преди два месеца. Пак по неофициална информация всъщност холдингът се е интересувал от покупката само като временен посредник, а истинският купувач е бил друг. До сделка не се е стигнало и заради постоянно изникващи пречки от страна на продавачите.

Към момента хотелът още е мажоритарна собственост на четирите деца на починалия през 2007 г. Иван Зографски – Надя, Кирил, Ирина и Илия. Всеки от тях държи равен брой акции в "Частно акционерно дружество Зографски". Преговорите за продажбата се водят от адвокатите на фамилията.

Примирието в Източна Украйна не се спазва

http://www.moreto.net/novini.php?n=255740

Сраженията в Източна Украйна продължават. Макар преди два дни президентът Петро Порошенко да обяви едностранно едноседмично примирие, то не се спазва, съобщиха сепаратисти от региона. Има съобщения за жертви и ранени, а усилията на международната общност за деескалация на напрежението продължават.

Елена Йончева: Първата жертва при война е журналистиката

http://www.cross.bg/ykraiina-zhyrnalisti-kiev-1417184.html

/КРОСС/ Г-жо Йончева, в Източна Украйна, откъдето скоро се върнахте с документален филм, продължават да убиват журналисти. Последните жертви са двама ваши колеги от руски телевизионен екип, а преди тях загинаха италианец с неговия преводач. Има ли лов на журналисти в Донбас? - Не съм запозната с подробности за последния случай, но италианският колега загина точно там, където и нас ни обстреляха. Показахме мястото във финала на нашия филм, то е в района на Андреевка - предградие на Славянск, и представлява пропускателен пункт, контролиран от Националната гвардия на Украйна. Когато стигнахме до него, се представихмe като журналисти и поискахме да продължим. Казаха ни - отбийте, изчакайте, ще докладваме. И някъде след около 5 минути започна обстрелът. Същото се е случило и с италианския оператор според разказите на френски журналист, който е бил с него и е оцелял.   Откъде стреляха - от позициите на проруските опълченци ли? - Не, от украинска страна.   Какво целяхте да заснемете в района? - Бяха ни казали, че близо до това място са разположени реактивните артилерийски установки „Град", с които украинските части обстрелват Славянск и от които страда най-вече цивилното население.   В руски медии вече се разпространява версията, че техните колеги не са случайни жертви и че става въпрос за планирано покушение. - Не бих могла да твърдя същото, понеже не разполагам с доказателства

OMV и "Газпром" подписват за изграждането на "Южен поток"

http://econ.bg/Новини/OMV-и-Газпром-подписват-за-изграждането-на-Южен-поток-_l.a_i.551929_at.1.html

Твърде вероятно е OMV и „Газпром“ да подпишат споразумение за изграждане на газопровода „Южен поток“ по време на посещението на руския президент...

Образуваха досъдебно производство за смъртта на удавения мъж в Добрич

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4154777

Прокуратурата в Добрич е образувала досъдебно производство във връзка със смъртта на мъжа, който загина при наводнението в града. Това съобщи Милена Любенова, говорител на Прокуратурата в добруджанския град, предаде „Фокус”.
Досъдебното производство е образувано срещу неизвестен извършител и е по чл. 123, ал. 1 от Наказателния кодекс. Прокуратурата в Добрич е образувала досъдебно производство във връзка със смъртта на мъжа, който загина при наводнението в града. Това съобщи Милена Любенова, говорител на Прокуратурата в добруджанския град, предаде „Фокус”. Досъдебното производство е образувано срещу неизвестен извършител и е по чл. 123, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Образуваха досъдебно производство за смъртта на удавения мъж в Добрич

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4154770

Прокуратурата в Добрич е образувала досъдебно производство във връзка със смъртта на мъжа, който загина при наводнението в града. Това съобщи Милена Любенова, говорител на Прокуратурата в добруджанския град, предаде „Фокус”.
Досъдебното производство е образувано срещу неизвестен извършител и е по чл. 123, ал. 1 от Наказателния кодекс. Прокуратурата в Добрич е образувала досъдебно производство във връзка със смъртта на мъжа, който загина при наводнението в града. Това съобщи Милена Любенова, говорител на Прокуратурата в добруджанския град, предаде „Фокус”. Досъдебното производство е образувано срещу неизвестен извършител и е по чл. 123, ал. 1 от Наказателния кодекс.

6.5 млн. евро на "Виваком" блокирани в КТБ!

http://pik.bg/65-млн-евро-на-виваком-блокирани-в-ктб-news194613.html

6.5 млн. евро на "Виваком" блокирани в КТБ!

В поставената под специален надзор от БНБ Корпоративна търговска банка има и 6.5 милиона евро на „Виваком”. Това става ясно от официално съобщение на компанията в сайта за разкриване на информация на Ирландската и Лондонската фондови борси.

В съобщението до акционерите се посочва, че според информация на Централната банка на България, КТБ ще възстанови работа на 21 юли. Както е известно, „Виваком” е собственост на КТБ и на руското дружество „ВТБ Капитал”, дъщерна компания на банка ВТБ.

Ако до 20 юли акционерите на КТБ не успеят да се разберат за довнасяне на капитал, правителството на България ще национализира банката, завършва съобщението на „Виваком” до акционерите си.

Сирийски бежанци се включват в разчистването в Аспарухово

http://www.cross.bg/harmanli-ypravata-bulgariya-1417183.html

/КРОСС/ 20 сирийски бежанци от лагера в Харманли ще се включат като доброволци в ликвидирането на последствията от наводнението във Варна. Кандидатите са повече, списъкът се уточнява, съобщиха вчера от управата на центъра. Могат да заминат само имигранти със статут на бежанец. В Харманли от началото на юни съществува доброволческо формирование за действия при бедствия и аварии, имало е 2-дневно учение, пише „24 часа". "Остава да се съгласуват няколко въпроса с доброволческия център и Държавната агенция по бежанците за транспорта, храната и настаняването", каза комендантът на лагера Марко Петров. В събота празненството за Международния ден на бежанеца било отменено заради трагедията в Североизточна България. Именно тогава ентусиастите от Сирия се самоорганизирали. "И ние тъжим с роднините на вашите жертви. Каквото ни кажат, това ще правим: ще чистим, ще копаем", каза 31-годишният Ахмед Халилибрям. "България ни приюти, когато бяхме в беда. Сега ние сме длъжни да върнем жеста. Религията ни задължава да бъдем състрадателни към хората в тежко положение", добавят негови сънародници. Групата ще замине най-рано днес. Тя тръгва с хранителни пакети за няколко дни, палатки, лекар и придружител от управата. Заради работния ден вчера доброволците, които през уикенда помагаха на варненци, намаляха драстично. Затова от общината призоваха, който има възможност, да се включи в почистването на квартала. Не достигат шапки, лопати, ботуши.

Цветлин Йовчев: Фондът за бедствия и аварии може да помогне на пострадалите, но не и да покрие пълните щети

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4154782

От Фонда за бедствия и аварии може да се очаква подпомагане на пострадалите, но не и покриване на пълните щети. Фондът няма такива функции и средства в него. Тук отговорност имат хората - те трябва да застраховат имотите си. Това каза пред Нова тв вицепремиерът и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. От Фонда за бедствия и аварии може да се очаква подпомагане на пострадалите, но не и покриване на пълните щети. Фондът няма такива функции и средства в него. Тук отговорност имат хората - те трябва да застраховат имотите си. Това каза пред Нова тв вицепремиерът и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Йовчев: Фондът за бедствия и аварии може да помогне на пострадалите, но не и да покрие пълните щети

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4154761

От Фонда за бедствия и аварии може да се очаква подпомагане на пострадалите, но не и покриване на пълните щети. Фондът няма такива функции и средства в него. Тук отговорност имат хората - те трябва да застраховат имотите си. Това каза пред Нова тв вицепремиерът и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. От Фонда за бедствия и аварии може да се очаква подпомагане на пострадалите, но не и покриване на пълните щети. Фондът няма такива функции и средства в него. Тук отговорност имат хората - те трябва да застраховат имотите си. Това каза пред Нова тв вицепремиерът и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Пътен инцидент край Лъка

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/cWUISB2nZVI/

На 23.06.т.г. около 11.20 ч. в Районно управление «Полиция» – Поморие е получено съобщение за пътен инцидент, осъществен по пътя от с. Лъка към Бургас, на около 100 м. преди разклона за рудник «Черно море 2»

Установено е, че лек автомобил «Сеат Толедо», с бургаска регистрация, управляван от 35 -годишния Т.А. от с. Равда, общ. Несебър, по неустановена до момента причина, изгубва контрол и оставяйки 16 -метрова следа от просуркване, навлиза в лента за насрещно движение.

Блъска се в насрещно движещия се лек автомобил «Нисан», със софийска регистрация, собственост на Държавната агенция по метрология и технически надзор, управляван от 54 год. Б.М. от Бургас.

От сблъсъка, в МБАЛ – Бургас са откарани двамата водачи, като Т.А. е прегледан и освободен за домашно лечение, а Б.М. е настанен в отделение «Реанимация» с контузия на гърдите, главата и фрактура на едно ребро, без опасност за живота

Афера за 200 хиляди удавила Аспарухово

http://www.cross.bg/moryashka-most-afera-1417181.html

/КРОСС/ Афера за 200 бона удави Аспарухово, твърдят жители на пометената в четвъртък улица „Моряшка".  Общински проект преди десет години предвиждал изграждането на мост над близкото дере, за да се оттича водата под него. Вместо това инженерите издигнали дига, която струвала доста по-евтино, разказва Цветан Панов. В преградата били монтирани тръби с диаметър 50 см, през които трябвало да минава водата. Те обаче били прекалено малки и се затлачили от боклуците. Така се образувал микроязовир, който прелял при последния порой и помел всичко по пътя си. Прокурори да намерят и накажат виновниците, настояват жителите на улица „Моряшка". „Вече е решено на мястото на тази дига спешно да се направи мост", коментира пред „Стандарт" главният архитект на Варна Виктор Бузев и допълва, че съмнителният строеж е станал преди 10 години, когато кмет беше Кирил Йорданов.  

Лятото у нас ще е като в тропиците - превалявания и жеги

http://www.cross.bg/gradysa-aleksandrov-varna-1417182.html

/КРОСС/Жега, студ и силни ветрове ни чакат през следващите няколко години заради променящия се климат. Това твърди директорът на департамент "Метеорология" в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН проф.Веселин Александров пред „Преса". През юли температурите ще са близки до нормалните. 23 и 24 градуса ще е в София, Русе и Стара Загора, 26 градуса ще бъде в Сандански, а във Видин - около 30 градуса. Подобно ще е положението и през август, когато отново няма да прибираме чадърите. Като в тропиците преваляванията ще се редуват горещо и слънчево време с температури около 30 градуса. Все повече екстремни явления ще има на Балканския полуостров заради глобалното затопляне. Средните температури в последно време са се повишили с 2-3 градуса, твърди проф. Александров. В момента очакванията на метеоролозите след пороите напоследък от идната седмица да настъпи има по-продължително засушаване. Пороите, които предизвикаха трагедията във Варна са само част от опасностите, не по-малко опасен може да бъде и вятърът, предупреждава метеорологът. Проф. Александров припомни, че дни преди трагедията във Варна НИМХ са обявили червен код за града и региона, но въпреки това не са били взети предохранителните мерки, които са предвидени в подобни случаи.  

Всички ще съжаляваме за Орешарски и ще оценим какво е направил

http://www.mediapool.bg/vsichki-shte-sazhalyavame-za-oresharski-i-shte-otsenim-kakvo-e-napravil-news221833.html

Всички ще съжаляваме за Орешарски, защото ще оценим след време какво е направил и какво още може да направи. Най-лесното за него е да си беше подал веднага оставката след промяната на политическата обстановка, но е въпрос на политическа коректност и политическа отговорност. Такъв извод направи пред Нова телевизия, във вторник,  вътрешният министър Цветлин Йовчев. По думите му тежката ситуация в страната е провокирана от политическата нестабилност и противопоставянето между партиите, а не от управлението на Орешарски. На въпрос дали премиерът е с вързани ръце, Йовчев коментира, че "всяко правителство и всеки министър-председател е ограничен от определена рамка, в която може да действа“. "Когато ограниченията стигнат дотам, че той не може да реализира политиките си, тогава идва времето на оставката. Може би сега сме в този момент“, допълни Йовчев. Вътрешният министър изтъкна, че при изказванията на БСП и ДПС след изборите за Орешарски е било най-лесно да си подаде оставката, но това не е било политически коректното и отговорно решение. Йовчев заяви, че най-належащо към момента е да се намери формулата, която да донесе политическа стабилност. Йовчев потвърди, че в МВР няма информация от Виена по подадения там от банкера Цветан Василев сигнал, че депутатът Делян Пеевски е поръчал убийството му. Не можем по медийна публикация да образуваме проверка, обясни министърът. Според него цялата тази ситуация е заприличала на водевил. При всички положения един такъв сблъсък по един или друг начин може да деформира политическото пространство и процесите в него, но му отдаваме прекалено голямо значение, анализира министърът и допълни, че може би прекалено много в момента са значимите фигури, които са емоционално обвързани със случая. В същото време обаче с действията си прокуратурата е направила ясна демонстрация, че всички могат да бъдат разследвани и няма недосегаеми хора, посочи Йовчев. Той оценява като грешка във формулиране на обвинението образуваното производство за покушение срещу Пеевски. Той обаче отказа да коментира досъдебно производство. По силата на служебните си задължения съм ги виждал два пъти, не ги познавам лично, посочи още Йовчев. По казуса с КТБ Йовчев посочи, че който дава сигнал за източването й, той трябва да го докаже, а не държавните органи. Те действали според правилата, които изисквали да се работи с проверими факти. Банковата система е стабилна, мерките, които БНБ взе, ще гарантират нормалното функциониране на КТБ, посочи още Йовчев и призова да не се говори много по тази тема, защото така допълнително се дестабилизира положението.

Всички ще съжеляваме за Орешарски и ще оценим какво е направил

http://www.mediapool.bg/vsichki-shte-sazhelyavame-za-oresharski-i-shte-otsenim-kakvo-e-napravil-news221833.html

Всички ще съжаляваме за Орешарски, защото ще оценим след време какво е направил и какво още може да направи. Най-лесното за него е да си беше подал веднага оставката след промяната на политическата обстановка, но е въпрос на политическа коректност и политическа отговорност. Такъв извод направи пред Нова телевизия, във вторник,  вътрешният министър Цветлин Йовчев. По думите му тежката ситуация в страната е провокирана от политическата нестабилност и противопоставянето между партиите, а не от управлението на Орешарски. На въпрос дали премиерът е с вързани ръце, Йовчев коментира, че "всяко правителство и всеки министър-председател е ограничен от определена рамка, в която може да действа“. "Когато ограниченията стигнат дотам, че той не може да реализира политиките си, тогава идва времето на оставката. Може би сега сме в този момент“, допълни Йовчев. Вътрешният министър изтъкна, че при изказванията на БСП и ДПС след изборите за Орешарски е било най-лесно да си подаде оставката, но това не е било политически коректното и отговорно решение. Йовчев заяви, че най-належащо към момента е да се намери формулата, която да донесе политическа стабилност. Йовчев потвърди, че в МВР няма информация от Виена по подадения там от банкера Цветан Василев сигнал, че депутатът Делян Пеевски е поръчал убийството му. Не можем по медийна публикация да образуваме проверка, обясни министърът. Според него цялата тази ситуация е заприличала на водевил. При всички положения един такъв сблъсък по един или друг начин може да деформира политическото пространство и процесите в него, но му отдаваме прекалено голямо значение, анализира министърът и допълни, че може би прекалено много в момента са значимите фигури, които са емоционално обвързани със случая. В същото време обаче с действията си прокуратурата е направила ясна демонстрация, че всички могат да бъдат разследвани и няма недосегаеми хора, посочи Йовчев. Той оценява като грешка във формулиране на обвинението образуваното производство за покушение срещу Пеевски. Той обаче отказа да коментира досъдебно производство. По силата на служебните си задължения съм ги виждал два пъти, не ги познавам лично, посочи още Йовчев. По казуса с КТБ Йовчев посочи, че който дава сигнал за източването й, той трябва да го докаже, а не държавните органи. Те действали според правилата, които изисквали да се работи с проверими факти. Банковата система е стабилна, мерките, които БНБ взе, ще гарантират нормалното функциониране на КТБ, посочи още Йовчев и призова да не се говори много по тази тема, защото така допълнително се дестабилизира положението.

Три пункта ще събират помощи за засегнатите от наводненията във Велико Търново

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/24/2330061_tri_punkta_shte_subirat_pomoshti_za_zasegnatite_ot/?ref=rss


От днес започва кампания за набиране на дарения за засегнатите от наводненията в община Велико Търново, съобщиха от общинската администрация.

Съвместно с Българския Червен кръст във Велико Търново ще бъдат разкрити 3 пункта - пред СОУ "Емилиян Станев", в двора на СОУ "Г. С. Раковски" и в Професионалната гимназия по сградостроителство "Кольо Фичето".

Пунктовете ще работят от 14.00 до 19.00 ч. всеки ден до края на седмицата.

По последни данни засегнатите...

Черил Коул и гаджето й вече под общ покрив

http://www.bnews.bg/article-109225

Черил Коул и гаджето ѝ Жан-Бернар Фернандес-Версини заживяха заедно в луксозния дом на певицата. Двойката се решила на тази важна крачка, за да няма никакви препятствия между двамата.

Преглед на варненския печат - 24 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=255748

„След пороите тръгнаха свлачища във Варна”, е водещо заглавие в днешния брой на варненския вестник „Черно море” Над 10 сигнала за активизирали се свлачища са постъпили в общината, съобщиха за в. “Черно море” от община Варна. Те са на различни места в града и в момента се обследват от специалисти.

Гробище се свлича към къщите в Аспарухово

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4154765

Гробище, намиращо се на височина над квартал „Аспарухово” във Варна, може да тръгне към къщите на ниското поради свлачище, показа репортаж на bTV с местни хора, които познават местността и релефа на мястото.
Пороят от последните дни е на път да активизира свлачищата в цяла Варна, едно от които може да „смеси” мъртви и живи, ако се активизира, Гробище, намиращо се на височина над квартал „Аспарухово” във Варна, може да тръгне към къщите на ниското поради свлачище, показа репортаж на bTV с местни хора, които познават местността и релефа на мястото. Пороят от последните дни е на път да активизира свлачищата в цяла Варна, едно от които може да „смеси” мъртви и живи, ако се активизира,

Eвакуират 68 къщи в Аспарухово

http://pik.bg/eвакуират-68-къщи-в-аспарухово-news194612.html

Eвакуират 68 къщи в Аспарухово

Започнала е евакуация на семейства от бедстващия район Аспарухово във Варна, съобщи кметът на града Иван Портних. Той допълни, че вече има евакуирани семейства.

Извършва се евакуация на 68 къщи, които представляват или конструктивна опасност, или са в райони със свлачища.

Огледите на постройките продължават и има вероятност броят на опасните сгради да нарасне, допълни кметът. Създадени са условия за евакуираните и в общинската база, и в СУПЦ „Д-р Анастасия Железкова”, както и в други общежития, съобщи градоначалникът по радио "Фокус". Част от хората предпочитат да се настанят при близки и роднини. Днес предстои извънредна сесия на общински съвет – Варна.  Съветниците ще вземат решение за подпомагане на на семействата на загиналите.

Междувременно в опустошения от бедствието квартал бе разпъната полева кухня от Военноморските сили, съобщи ТВ7.

Първото меню за деня беше леща. Въпреки пакетите с храна, които БЧК и дарители раздават на хората, останали без дом, покъщнина, хладилници и годна храна, според майор Детелин Хаританов коментира, че все пак тяхното предимство е топлата, сготвена храна, която ще подкрепи хората на място. Военният разказа, че самият той също е от Аспарухово и е съпричастен с пострадалите.

Ще готвим топла храна за 300 души. До края на седмицата със сигурност ще останем - ако трябва, и повече, каза майорът.

Без сергии по алеите на българските курорти

http://econ.bg/Новини/Без-сергии-по-алеите-на-българските-курорти_l.a_i.551928_at.1.html

Павилионите, увеселителните обекти и сергиите вече няма да бъдат обичайна гледка по алеите на българските курорти. Съоръжения от подобен вид няма да...

Общинските съветници във Варна се събраха на извънредна сесия за потопа

http://pik.bg/общинските-съветници-във-варна-се-събраха-на-извънредна-сесия-за-потопа-news194610.html

Общинските съветници във Варна се събраха на извънредна сесия за потопа

Извънредна сесия на варненския общински съвет заради водния ад в квартал  "Аспарухово" започна преди минути. 

По време на сесията ще бъдат гласувани предложенията на общинското дружество "Обреди" да поеме всички разходи по погребението на загиналите от наводнението. На сесията ще присъства и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който ще отслужи заупокойна молитва за жертвите от наводнението, пише Petel.

Очаква се общинските съветници да вземат решение да дарят по една заплата за подпомагане на пострадалите при бедствието - близо 40 000 лв. Предложението е на председателя на общинския съвет Иван Луков. 

Освен това ще се разгледа и план-сметка „Чистота“, за да се види дали са останали пари от снегопочистването, които да се прехвърлят за бедствия и аварии.

Днес трябва да започнат консултациите за дата на изборите

http://offnews.bg/news/n_1/n_354269.html

Консултациите между политическите партии за приоритетите, които трябва да свърши правителството в кратки срокове, за да бъде определена и дата за провеждане на предсрочните избори.  Решението за преговорите беше взето миналата седмица от Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента. По-рано днес вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев намекна , че днес вероятно такива преговори няма да има. Според Йовчев липсата на консултации днес не означава , че партиите са се отметнали от решението за дати на изборите, което са взели на КСНС. До късно снощи партийните централи не потвърдиха кога ще се състоят консултациите между политическите сили. През изминалата седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов демонстративно скъса споразумението, постигнато на КСНС, след като не беше прието искането му да бъде отложено обсъждането наново на Закона за МВР. В кулоарите на парламента Борисов заяви, че няма да участва в бъдещите консултации, като обяви на управляващите война и реваншизъм. "Бих препоръчал на всички участници в процеса да не си играем на ултиматуми, да не си играем на заплахи и да не се плашим с война", каза в отговор председателят на ДПС Лютви Местан. Според него, ако някой е обявил война и реваншизъм, това вече не е политика, в която той би могъл да участва. БСП ще води разговори с ГЕРБ, ДПС и други политически сили, дори извънпарламентарни, на предстоящите консултации. Това стана ясно от изказване на председателя на БСП Сергей Станишев пред журналисти в Брюксел. Според него е необходимо да се организират стабилно и предсказуемо процесът на подготовката на изборите, работата на Народното събрание в следващите седмици, работата на правителството, процесът на приключване на разговорите с ЕС по споразумението за сътрудничество до 2020-а година. От "Атака" също се обявиха за консултации след заседанието при президента и отчетоха като приоритет спешни промени в изборното законодателство. Възможно е все пак такива да има под една или друга форма, още повече, че в неделя от ГЕРБ се обявиха за спешни консултации между партиите по бюджета на Здравната каса, но дали това са приоритетите на другите партии, предстои да се разбере.

Осъдиха българки за фиктивни бракове във Великобритания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4154757

Две българки, които били наети по Скайп да участват във фиктивни бракове, бяха арестувани във Великобритания, съобщават британските медии.
21-годишната Теменужка Славчева и 20-годишната Надя Каменова били осъдени на съответно 20 и 12 месеца затвор, след като се признали за виновни пред Кралския съд в Манчестър по обвиненията в заговор за Две българки, които били наети по Скайп да участват във фиктивни бракове, бяха арестувани във Великобритания, съобщават британските медии. 21-годишната Теменужка Славчева и 20-годишната Надя Каменова били осъдени на съответно 20 и 12 месеца затвор, след като се признали за виновни пред Кралския съд в Манчестър по обвиненията в заговор за

Путин на посещение във Виена, OMV и "Газпром" подписват за "Южен поток"

http://www.moreto.net/novini.php?n=255739

Руският президент Владимир Путин пристига на противоречива визита във Виена по покана на австрийския си колега Хайнц Фишер. Очаква се по време на посещението си OMV и "Газпром" да подпишат договора за изграждането на газопровода "Южен поток", чиято крайна точка е Австрия.

Йовчев: Пари за нови къщи няма

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242923_%D0%99%D0%BE%D0%B2%D1%87%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B8+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0

 „Във Фонда няма пари за нови къщи. Тук отговорност имат и хората, те трябва да си застраховат къщите".

Това коментира в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия вътрешният министър Цветлин Йовчев по повод щетите от бедствието във Варна и Добрич.

Министърът обясни, че в момента екипи на Гражданска защита подпомагат местните власти, за да оценят щетите и да бъдат отпуснати помощи.

Министърът е категоричен, че от първия момент на трагедията държавата прави всичко, което трябва.

„Каквато и организация да има, каквото и да направи една държава, природата винаги може да надделее", заяви Цветлин Йовчев.

По думите му последните години са били предприети мерки, за да има по-добра организация в такива ситуации - има повече техника, която е помогнала за по-бърза реакция от страна на държавата.

„Реакцията на местната власт не беше адекватна - планът е много ясно разписан как се действа в такива реакции", заяви Йовчев. И добави: „Много лесно ми е да кажа, че кметът не си е свършил работата, но той е кмет от една година. Нещата не са правени много години назад". 

В Добрич и Велико Търново, по думите му, нещата са били организирани много добре, но е нямало какво да се направи. 

Кейт Мидилтън наложи стил на Уимбълдън 2014

http://tennis.actualno.com/Kejt-Midiltyn-naloji-stil-na-Uimbyldyn-2014-news_35836.html

Модната икона на Уимбълдън 2014 е съпругата на принц Уилям - Кейт Мидилтън. С нейния стил и визия ще се опитат да изглеждат ВИП-дамите по трибуните на най-консервативния турнир от Големия шлем. Стили...

В Испания тъгуват по Шави - "най-големият си тръгва"

http://worldcup2014.actualno.com/V-Ispanija-tyguvat-po-Shavi---naj-golemijat-si-trygva-news_35837.html

Испанският вестник „Марка“ публикува материал, посветен на края на футболната кариера на Шави Ернандес в националния отбор на Испания. Изданието отбелязва, че „най-големи...

Фифа пожали феновете на Мексико

http://worldcup2014.actualno.com/Fifa-pojali-fenovete-na-Meksiko-news_35838.html

Мексиканският национален отбор по футбол избегна наказание за поведението на своите фенове по време на мач срещу Камерун от Мондиал 2014, информира ESPN. По време на срещата мексиканците отправяха р...

ОССЕ иска освобождаване на нейни сътрудници в Украйна

http://europe.actualno.com/OSSE-iska-osvobojdavane-na-nejni-sytrudnici-v-Ukrajna--news_35839.html

Задържаните в Украйна сътрудници в мониторинговата мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа трябва да бъдат освободени незабавно, заяви днес председателят на ОССЕ и президент н...

НЗОК ще отреже половината от парите за болниците от август

http://www.cross.bg/kasata-nzok-byudzheta-1417179.html

/КРОСС/ Здравната система в страната е в безпрецедентен финансов колапс. Надзорът на Националната здравноосигурителна каса съобщи вчера, че очакваният дефицит в бюджета на институцията до края на годината е 328.093 млн. лв. Ако парламентът не гласува актуализация на бюджета на НЗОК, плащанията към болниците могат да бъдат намалени наполовина и това ще се случи още от 1 август. Заради невъзможността да се справи със ситуацията надзорът на касата поиска актуализация на бюджета, която да бъде одобрена от правителството, а след това и от парламента. Искането на надзора не бе подкрепено само от зам.-министъра на финансите Людмила Петкова. "Тя гласува "въздържала се", което е знак, че актуализацията може и да не мине - промяна с 300 млн. лв. ще се отрази сериозно на държавния бюджет", обясняват пред "Сега" участници в заседанието. Миналата седмица Българският лекарски съюз алармира, че ако парламентът не приеме промяна в Закона за бюджета на НЗОК, от септември касата и цялата здравна система ще фалират. "Пациентските организации и лекарският съюз са основателно притеснени, защото, ако няма актуализация на бюджета за 2014 г., би могло да има проблеми", призна председателят на надзорния съвет на касата и зам.-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред БНР. Дефицитът от 328 млн. лв. е записан в отчета за изпълнението на бюджета на НЗОК към 30 април и очакваното изпълнение към 31 декември т.г

Умно приложение скоро ще следи кръвната захар

http://www.cross.bg/google-zahar-apple-1417180.html

/КРОСС/В продължение на десетилетия медицинските технологични фирми търсят начин, който да позволява на диабетиците да проверяват нивото на кръвната си захар. Доскоро усилията бяха увенчани със слаб успех. Наскоро обаче едни от най-големите технологични фирми в световен мащаб не решиха да се включат, пише Business Insider, цитиран от Bulgaria On Air. Apple Inc, Samsung Electronics Co и Google Inc се опитват да разработят приложение, което да накара преносимите технологии като умните часовници и гривни да следят кръвната захар. Гигантите активно наемат медицински учени и инженери, разпитват американските регулаторни органи за надзор и развиват глюкозо-измервателните функции на бъдещите преносими устройства. Проучване на GlobalData сочи, че към 2017 пазарът за проследяване на кръвната захар през мобилни устройства в световен мащаб ще е над 12 млрд.долара. През 2012 разходите в САЩ за лечение на болни от диабет е бил около 245 млрд. долара, което е ръст с около 41% за последните пет години. Болните от диабет в САЩ са около 29 милиона души. В България техният брой е почти половин милион. Новата технология може да приеме много форми - ток или ултразвук, които да теглят глюкоза през кожата или специална светлина, която измерва признаци на глюкозата

Българки осъдени за фиктивни бракове във Великобритания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4154750

Две българки, които били наети по Скайп да участват във фиктивни бракове, бяха арестувани във Великобритания, съобщават британските медии.
21-годишната Теменужка Славчева и 20-годишната Надя Каменова били осъдени на съответно 20 и 12 месеца затвор, след като се признали за виновни пред Кралския съд в Манчестър по обвиненията в заговор за Две българки, които били наети по Скайп да участват във фиктивни бракове, бяха арестувани във Великобритания, съобщават британските медии. 21-годишната Теменужка Славчева и 20-годишната Надя Каменова били осъдени на съответно 20 и 12 месеца затвор, след като се признали за виновни пред Кралския съд в Манчестър по обвиненията в заговор за

РИА Новости: ВТБ няма да спасява КТБ АД

http://econ.bg/Новини/РИА-Новости-ВТБ-няма-да-спасява-КТБ-АД_l.a_i.551926_at.1.html

Руската банкова група "Внешторбанк" (ВТБ) не планира да участва в рекапитализацията на българската Корпоративна търговска банка (КТБ) АД,...

Полицията в Италия арестува 95 мафиоти

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/06/24/2330057_policiiata_v_italiia_arestuva_95_mafioti/?ref=rss


Италианската полиция арестува при акция срещу мафиотски фамилии 95 души за изнудване, трафик на наркотици и пране на пари, а в хода на разследванията може да е разкрила извършено преди век убийство на нюйоркски детектив, предаде Ройтерс.

Сред арестуваните при акцията е имало членове на две мафиотски групи, действащи отдавна в град Палермо.

Служител на финансовата полиция каза, че "операция от подобен мащаб не е имало от много години". "Тези арести затриха цели две...

Близо 60% от американците не одобряват външната политика на Обама

http://www.cross.bg/obama-politika-odobryavat-1417178.html

/КРОСС/Броят на американците, които не одобряват външната политика на президента Барак Обама, е нараснал рязко през последния месец, сочат резултатите от социологическото проучване на в. New York Times, цитирани от РИА Новости. Според данните 58% от гражданите на САЩ не одобряват външната политика на Обама, което е с 10 на сто повече в сравнение с предишния месец. Изследването е проведено в периода 20-22 юни сред 1009 американци от цялата страна. Повечето американци подкрепят някои от аспектите на подхода на Обама към кризата в Ирак, в това число и нанасянето на въздушни удари с безпилотни самолети срещу екстремистите. Недоверието обаче е продиктувано от дълбокото безпокойство, че намеса на САЩ в Ирак може да доведе дълга и икономически изтощителна намеса в събитията, констатира New York Times.    

Няколко района без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=255746

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнали аварии, без вода ще останат абонатите в следните райони: - част от кв."Христо Ботев" в района на ТУБ-Диспансер до 15 часа; - част от к.к. св.Константин и Елена до 14 часа; - ЗПЗ до зеленчукова борса до 15 часа; - кв.

Лондон осъди нашенки за фиктивни бракове

http://www.bnews.bg/article-109227

21-годишната Теменужка Славчева и 20-годишната Надя Каменова са осъдени на съответно на 20 и 12 месеца затвор след като се признаха за виновни, че с действията си са нарушили закона за имиграцията в Обединеното кралство чрез фалшиви брачни съюзи.

Гробище се свлича към къщите в Аспарухово

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4154747

Гробище, намиращо се на височина над квартал „Аспарухово” във Варна, може да тръгне към къщите на ниското поради свлачище, показа репортаж на bTV с местни хора, които познават местността и релефа на мястото.Пороят от последните дни е на път да активизира свлачищата в цяла Варна, едно от които може да „смеси” мъртви и живи, ако се активизира, Гробище, намиращо се на височина над квартал „Аспарухово” във Варна, може да тръгне към къщите на ниското поради свлачище, показа репортаж на bTV с местни хора, които познават местността и релефа на мястото.Пороят от последните дни е на път да активизира свлачищата в цяла Варна, едно от които може да „смеси” мъртви и живи, ако се активизира,

Запалиха автомобила на 51-годишен мъж от Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/3fRv90iJ_uE/

На 24.06.т.г. около 04.20 ч. Районно управление «Полиция» – Поморие е получено съобщение за горящ лек автомобил «Хюндай Теракан», с бургаска регистрация, ползван от 51-годишен мъж от Поморие.Автомобилът е бил паркиран в двора на дома му, разположен на поморийската улица «Странджа» . Установено е, че около 04.00 ч. собственикът на автомобила и съпругата му чули шум от счупване на стъкло и излизайки на балкона на дома си, видели върху тавана на автомобил си огън. Помориецът изгасил горящата горната задна част на автомобила с пожарогасител и подал сигнал за инцидента. При извършения оглед в близост до «Хюндая» са намерени и иззети парчета от счупени бутилки с мирис на запалителен продукт, както и овъглени парчета плат. Причините за инцидента, както и стойността на нанесените щети са в процес на изясняване от служители на Районно управление «Полиция» – Поморие.

Пловдив и Бургас помагат на "Аспарухово"

http://www.moreto.net/novini.php?n=255738

Общинските съветници в Бургас ще гласуват помощ за бедстващите райони във Варна с 80 000 лева. Идеята е на кмета Димитър Николов. Той даде нареждане да бъде подготвена спешна докладна записка, която да бъде разгледана на днешното редовно заседание на Общинския съвет.

Пернишката танцова формация DA Clique с танцов с спектакъл в Перник, София и Дупница в подкрепа на децата със специални нужди

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pernishkata-tancova-formaciya-da-clique-s-tancov-s-spektakul-v_32653/

Хип-хоп формация „DA Clique”от град Перник представя новия си авторски танцов спектакъл от серията „НАШИЯТ НАЧИН” – „ПРЕЗАРЕЖДАНЕ”, който ще се играе в София и Перник през юни.

Събитията са в подкрепа на фондация И АЗ МОГА / I CAN TOO за подпомагане на деца със специални нужди /www.icantoo.eu/. След дебюта на „НАШИЯТ НАЧИН” през септември, 2013 г. в град Перник...

Продължава

Евакуират 68 къщи в Аспарухово, отвориха полева кухня

http://www.bnews.bg/article-109228

Военноморските сили доставиха полева кухня с топла храна, която ще остане цяла седмица в опустошения от водното бедствие кв. Аспарухово във Варна. Семействата от 68 къщи от квартала ще бъдат евакуирани.

Каморанези: Неприятно ми бе да играя срещу България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4153738

Aржентинец по кръв, италианец по сърце и паспорт. Мауро Каморанези бе един от най-добрите футболисти на “скуадра адзура” при последния голям триумф - световната титла през 2006 г. в Германия. Превърна се в емблема на “Ювентус” и остана верен на Старата госпожа дори в чистилището на Серия “Б” заради аферата с уредени мачове. За “Юве” има 224 мача и Aржентинец по кръв, италианец по сърце и паспорт. Мауро Каморанези бе един от най-добрите футболисти на “скуадра адзура” при последния голям триумф - световната титла през 2006 г. в Германия. Превърна се в емблема на “Ювентус” и остана верен на Старата госпожа дори в чистилището на Серия “Б” заради аферата с уредени мачове. За “Юве” има 224 мача и

Портних: 68 къщи в „Аспарухово” се евакуират, броят на опасните сгради ще нарасне

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4154716

Започнала е евакуация на семейства от бедстващия район Аспарухово във Варна. Това каза за Фокус кметът на Варна Иван Портних. Той допълни, че вече има евакуирани семейства, действията са започнали още вчера.
"Извършва се евакуация на 68 къщи, които представляват или конструктивна опасност, или са в райони със свлачища. Започнала е евакуация на семейства от бедстващия район Аспарухово във Варна. Това каза за Фокус кметът на Варна Иван Портних. Той допълни, че вече има евакуирани семейства, действията са започнали още вчера. "Извършва се евакуация на 68 къщи, които представляват или конструктивна опасност, или са в райони със свлачища.

Опасни близалки от Китай пак в магазините

http://www.cross.bg/tryd-otzvetiteli-kitaii-1417176.html

/КРОСС/Опасни близалки под формата на разноцветни мечета и коли, внос от Китай, пак съблазняват малчуганите в страната, алармираха "Труд" разтревожени майки. Сладките изкушения струват левче и носят името "маршмелоу". С малки букви на гърба им има озадачаващ надпис: "Може да се появи неблагоприятен ефект върху здравето на децата." Конкретна причина не се посочва, единствено става ясно, че близалките съдържат оцветители Е-102, Е-110, Е-129. По принцип те могат да предизвикат непоносимост и алергични реакции. В Норвегия и Финландия тези оцветители са забранени за употреба.Производител на продукта е китайската Jiangmen Foreign Trade Group Co LTD, а вносител е фирмата "Керанов комерсиал" ООД. На опаковката на близалката е посочен адресът на вносителя в Димитровград и телефон за връзка. "Труд" звъня многократно на него, но отговор не последва. Проверка в Търговския регистър показва, че дружеството е регистрирано в Пловдив, а негови собственици са Керан Калчев и Николай Борисов.От Българската агенция за безопасност на храните посочиха пред "Труд", че дирекцията им в Хасково започва незабавна проверка по случая. Ще се провери дали всички съставки в продукта са изписани на етикета и каква е конкретната причина за предупреждението, че продуктът може да е опасен за деца.Ще се провери също така дали фирмата вносител е регистрирана по Закона за храните и дали може да доставя продукти

Във фонда за бедствия няма пари за нови къщи, обяви вътрешният министър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/24/2330055_vuv_fonda_za_bedstviia_niama_pari_za_novi_kushti/?ref=rss


Във Фонда за бедствия и аварии няма пари за нови къщи, той и няма такива функции​. Тук отговорност имат и хората, те трябва да си застраховат имотите, обяви в сутрешния блок на Нова телевизия вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.  Той посочи, че в момента екипи на Гражданска защита подпомагат местните власти, за да оценят щети и да бъдат отпуснати помощи.

Йовчев за продене път заяви, че от първия момент на трагедията държавата прави всичко, което трябва, а...

Открадната дамска чанта от плажа в Ахелой

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/BRKukFLh25M/

На 23.06.т.г. около 17.30 ч. в Районно управление «Полиция» – Поморие се е оплакал 40- годишен украински турист, отседнал в Поморие. Той съобщил,  че от плажната ивица край Ахелой е аткрадната дамската чанта на съпругата му, съдържаща : лични документи и мобилен телефон. В резултат на бързите полицейски действия е установен извършителят на деянието . Това е криминално проявеният А.П., 26 -годишен от с. Градец, общ. Котел, обл. Сливен. Същият е задържан за срок от 24 часа,съобщиха от пресцентъра на полицията.

8 по Рихтер разтърси крайбрежието на Аляска

http://offnews.bg/news/n_1/n_354266.html

Земетресение с магнитуд 8,0 по скалата на Рихтер бе регистрирано край бреговете на Аляска. Земетресенията са били цяла серия в Берингово море и са с голяма дълбочина. По данни на Американския геофизичен институт епицентърът на най-силния трус е усетен около полунощ българско време. Той е бил на 114 км дълбочина, на 24 км западно от остров Литъл Ситкин и на 10 км западно от остров Киска. Първоначално Националният институт за предупреждения от цунами обяви опасност от голяма приливна вълна. След няколкочасови наблюдения обаче стана ясно, че ще има високи вълни в открито море, които обаче няма достигнат бреговете. Силно вълнение се очаква по крайбрежието на Алеутските острови.

Епидемията от Ебола в Африка е извън контрол

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/epidemiiata-ot-ebola-v-afrika-e-izvyn-kontrol-6015525

Болестта се появява за пръв път в Западна Африка и липсата на разбиране сред местното население за начина, по който се предава, усложнява работата по ограничаване на епидемията

Внесени са изменения в закона за гражданство на РФ

http://www.cross.bg/grazhdanstvo-litza-zakon-1417177.html

/КРОСС/ Владимир Путин подписа Федерален закон за „Внасяне на изменения във Федералния закон на Руската Федерация", съобщи „Всемирная Россия". Напомняме, че федералният закон е приет от Държавната Дума на 11 юни 2014 година и одобрен от Съвета за сигурност на Руската Федерация на 18 юни 2014 година. Законът е насочен към опростяване на реда за получаване на руско гражданство от чуждестранни лица, лица без руско гражданство, живеещи на територията на Русия, а също: предприемачи, инвеститори, квалифицирани специалисти, дипломирани студенти в руски държавни професионални образователни организации, чуждестранни граждани и лица без руско гражданство, живеещи на територията на Русия, лица признати за носители на руски език съобразно Федералния закон „За гражданство на Руска Федерация".

Портних: Евакуират се 68 къщи в „Аспарухово”, броят на опасните сгради ще нарасне (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4154708

Започнала е евакуация на семейства от бедстващия район Аспарухово във Варна. Това каза за Фокус кметът на Варна Иван Портних. Той допълни, че вече има евакуирани семейства, действията са започнали още вчера.
Започнала е евакуация на семейства от бедстващия район Аспарухово във Варна. Това каза за Фокус кметът на Варна Иван Портних. Той допълни, че вече има евакуирани семейства, действията са започнали още вчера. "Извършва се евакуация на 68 къщи, които представляват или конструктивна опасност, или са в райони със свлачища.

Три варианта за спасяване на КТБ АД

http://econ.bg/Новини/Три-варианта-за-спасяване-на-КТБ-АД_l.a_i.551922_at.1.html

Три са възможните варианти за спасяването на КТБ АД, смята изпълнителният директор на Българската банка за развитие (ББР) Билян Балев. По думите...

Владислав Горанов поема Общинска банка

http://frognews.bg/news_72059/

Бившият депутат от ГЕРБ и заместник-министър на финансите в правителството на Бойко Борисов Владислав Горанов най-вероятно ще е новият изпълнителен директор на Общинска банка.

Сега е време за солидарност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4154340

“България ни приюти, когато бяхме в беда. Сега ние сме длъжни да върнем жеста. Скърбим заедно с роднините на жертвите. Ще помагаме с каквото можем.” Зад тези обикновени думи на сирийските бежанци от лагера в Харманли, които доброволно тръгват да помагат във Варна, се крие онази житейска философия, която крепи света. (Виж 2-а и 3-а стр.) 
Защото бе “България ни приюти, когато бяхме в беда. Сега ние сме длъжни да върнем жеста. Скърбим заедно с роднините на жертвите. Ще помагаме с каквото можем.” Зад тези обикновени думи на сирийските бежанци от лагера в Харманли, които доброволно тръгват да помагат във Варна, се крие онази житейска философия, която крепи света. (Виж 2-а и 3-а стр.) Защото бе

Руската ВТБ нямало да "спасява" КТБ

http://www.mediapool.bg/ruskata-vtb-nyamalo-da-spasyava-ktb-news221832.html

Руската банкова група ВТБ не планира да участва в увеличаването на капитала на българската Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи РИА "Новости" във вторник като се позова на източник от руската финансовата институция. Засега от ВТБ Капитал (инвестиционното дружество на ВТБ), което притежава малко под 10 процента от Корпоративна на стойност от около 10 милиона евро спестяват всякакви официални коментари по темата. Източникът от банковата група обяснява пред РИА "Новости", че "не се каним да спасяваме банката и да участваме в увеличаването на капитала й". Твърдението, че ВТБ проявява интерес към КТБ се появи в деня, в който БНБ постави банката под особен надзор заради изчерпване на ликвидността. БНБ отстрани от работа Надзорния съвет на КТБ и започна обстойни проверки. Преди ден финансовият министър Петър Чобанов обясни, че преди държавата да национализира КТБ и дърщерната и "Креди агрикол България", която също бе поставена под особен надзор, сегашните акционери ще получат възможност да осигурят необходимия ресурс за стабилизиране. Тази теза на Чобанов се размина с позицията на БНБ, изразена в неделя, според която държавата ще увеличи капитала на двете банки и ще влезе като акционер в тях. Неясно остава решението на другия голям акционер в КТБ - суверенният фонд на Султаната на Оман, който държи 30.35% от капитала на четвърдата по големина бъгарска банка. На целия този фон и при пълната мистерия колко от депозитите в банката са били изтеглени и съответно с колко трябва да се увеличи капиталът на КТБ, Цветан Василев и Делян Пеевски продърлжават да се обвиняват взаимно, че са се „поръчали”.

БНБ я няма, Искров е за украса, задава се финансова криза

http://e-vestnik.bg/20800/bnb-ya-nyama-iskrov-e-za-ukrasa-zapochva-finansova-kriza/

Какво трябва да знае потребителят за парите си?

Престъпна група фалира КТБ, Цацаров мълчи

Сотир Цацаров и Иван Искров. Снимка: Импакт прес груп

На 17 юни БНБ пусна официално съобщение, в което се казва:
„…БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално.”
Поводът за това съобщение са започналите медийни атаки от вестниците на Пеевски срещу Корпоративна търговска банка. В резултат пред клоновете на банката се бяха наредили хора на опашка, които да си теглят парите.
Само три дни бяха нужни КТБ да рухне. Не три месеца, не месец, а три дни.
На 20 юни на обяд БНБ подстави КТБ под специален надзор. Шефът на БНБ Иван Искров обяви на пресконференция на обяд: КТБ не е фалирала, всички операции са консервирани…” (каквото и да значи това). След три месеца банката щяла „да възстанови обслужването и извършването на операции”. Да, ама, след още 2 дни положението не изглежда толкова розово. Започнаха объркани и противоречиви съобщения как ще спасяват банката – ту като я национализират, ту като оставят акционерите да намерят капитали.

А само три дни по-рано БНБ съобщи, че „БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова система” и няма нищо обезпокоително.
Въпросът е – щом с данните на БНБ стават такива фалити за три дни, какво е за другите банки? Имаме ли в действителност централна банка и тя въобще наясно ли е какво става в банковата система?
Финансистите знаят, че у нас има още поне 3 банки, които са в по-лошо състояние от КТБ.


Какво трябва да знае потребителят за парите си?

Да избягва банки, които дават най-високата лихва по депозити. Такива лихви са нереално високи и банката е рискова. Такива високи лихви, като в КТБ, дават още няколко банки, всеки може да провери кои са.
Въпрос на време е след КТБ да тръгнат и те.

Цветан Василев и Делян Пеевски. Снимка: Булфото

Ставащото сега е начало на финансова криза, досега такава нямаше. Когато дойде ГЕРБ на власт, финансовият министър Дянков тръгна да се бори с рестрикции срещу финансова криза, каквато у нас още нямаше. Световната финансова криза у нас се отразяваше като свиване на износ, свиха се сделки с недвижими имоти вътре в страната, след това птреблението. А след мерките на Дянков започна много по-сериозна икономическата криза. Всеки го е усетил по джоба си. В бизнес средите са наясно колко бизнеси бяха спрени или напълно затворени, колко фирми са закрити.

Сега обаче идва и финансова криза.

Случката с КТБ ще повлече и други банки

Накрая може да рухне валутният борд и да настъпи оздравителна инфлация. Да, инфлацията ще е оздравителна, защото някой трябва да плати сметката от фалирали банки.
Само в КТБ има към 5 млрд. депозити на физически лица. Не се знае точно колко. Но в отчета им за тримесечието общо депозитите са малко над 6 млрд. А фондът за гарантиране на влоговете е приблизително 2 млрд. лева. Тоест – той не може да покрие само депозитите в КТБ, какво остава, ако тръгнат и други банки.
В КТБ ще потънат държавни пари – сметки и депозити на най-големи държавни компании като АЕЦ „Козлодуй”, „Булгаргаз” и др. А парите на частни вложители по закон трябва да бъдат възстановени от държавата – влоговете до 100 хил. евро. Това означава, че чрез фалита на КТБ група хора извършват огромна кражба от държавата.

Група фирми, свързани с ...

Бедственото положение във Варна и Добрич продължава

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4154736

Продължава бедственото положение във Варна и Добрич. Бедствието взе 12 жертви, сред които 3 деца, продължава издирването на 6-годишния Марин. В Добрич почина един човек след невижданите наводнения.
Остава и опасността от локални и внезапни наводнения. Повишено е нивото на реките Арда, Марица, Тунджа, Русенски лом, Велека, съобщава БГНЕС. Продължава бедственото положение във Варна и Добрич. Бедствието взе 12 жертви, сред които 3 деца, продължава издирването на 6-годишния Марин. В Добрич почина един човек след невижданите наводнения. Остава и опасността от локални и внезапни наводнения. Повишено е нивото на реките Арда, Марица, Тунджа, Русенски лом, Велека, съобщава БГНЕС.

Йовчев: Разиграва се водевил

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/iovchev-razigrava-se-vodevil-6015524

Така вътрешният министър коментира войната „Василев-Пеевски” и наложения надзор върху КТБ

Цветлин Йовчев: Във Фонда няма пари за нови къщи

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/cvetlin-iovchev-vyv-fonda-niama-pari-za-novi-kyshti-6015524

Според вътрешния министър в Добрич и Велико Търново мерките след наводнението са били организирани много добре, но не е имало какво да се направи

Откраднаха медицинските картони на Шумахер

http://www.cross.bg/shymaher-kartoni-prodavat-1417175.html

/КРОСС/Медицинските картони на Михаел Шумахер са били откраднати от болницата, в която се лекува той. Това съобщи агентът на бившия пилот и уточни, че част от тях може да се продават на черния пазар. Полицията в Швейцария вече е започнала разследване по случая с кражбата, в която може да е замесен и служител от лечебното заведение, обясни Сабине Кем. Тя уточни, че не е ясно дали документите, които се продават, са истински и какво съдържат. "Продавачът твърди, че това са медицинските картони на Михаел Шумахер, но ние няма как знаем дали те са автентични. Ако това е истина, то те са били откраднати и ние вече сме сигнализирали за това", коментира още Кем. Агентът на Шуми призова хората да не показват документите за състоянието на пилота. Вчера австрийски невролог каза, че Шумахер може да остане инвалид. Пилотът бе в медицинска кома след ски инцидент през декември. Наскоро той бе преместен в друга болница заради подобряване на състоянието му, пише "Стандарт".  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване