Заседанието на надзора на НЗОК се провали

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/zasedanieto-na-nadzora-na-nzok-se-provali-6016945

Надзорният съвет на институцията трябваше да заседава извънредно след като преди ден от Здравното министерство изпратиха писмо до касата, в което поискаха изготвяне на пакет от мерки, които да обосноват нуждата от повече пари за здраве

Гласели Гечев от БСП да поеме фонд „Земеделие”, Дъбов от БСП забранил

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4183915

На Явор Гечев, зам.-министър на земеделието, е било забранено да поеме на „ръчно управление” фонд „Земеделие”, за да се спасят милиони евра, които земеделските стопани очакват, съобщи "24 часа".
Зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов е отказал вчера да подкрепи предложението на земеделския министър Димитър Греков. На Явор Гечев, зам.-министър на земеделието, е било забранено да поеме на „ръчно управление” фонд „Земеделие”, за да се спасят милиони евра, които земеделските стопани очакват, съобщи "24 часа". Зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов е отказал вчера да подкрепи предложението на земеделския министър Димитър Греков.

Кметът на Враца създаде аварийни групи за помощ след градушки

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/10/2340919_kmetut_na_vraca_suzdade_avariini_grupi_za_pomosht_sled/?ref=rss


Кметът на община Враца е издал заповед за създаване на аварийни групи, който да предприемат незабавни действия за отстраняване на щети в случай на силна буря и градушка, съобщиха от общинския пресцентър. Повод е издадения "жълт код" на предупреждение за опасни атмосферни явления на територията на област Враца.

Възможно е днес и утре на територията на общината да се създадат условия за локални градушки, а очакваните количества на валежите е 5-10 литра на квадратен метър, се посочва в...

Петима свидетели бяха разпитани по делото за източване на Държавния резерв

http://pik.bg/петима-свидетели-бяха-разпитани-по-делото-за-източване-на-държавния-резерв-news200872.html

Петима свидетели бяха разпитани по делото за източване на Държавния резерв

Петима свидетели бяха разпитани по делото срещу Мирчо Петков и други обвиняеми, предаде Агенция „Фокус”. Основният обвиняем по делото Мирчо Петков е обвинен, че е ръководил престъпна група, занимаваща се с измами, свързани с Държавния резерв.

Според обвинението, Петков заедно с другите обвиняеми са успели да изнесат от Държавния резерв 84 хиляди тона жито за над 20 милионна лева. На днешното заседание бяха разпитани свидетелите Димитър Георгиев, Станка Милева, Веселин Тончев, Деян Кедиков и Иван Иванов. От разпита на петимата свидетели по делото стана ясно, че пет от тях са имали собствени фирми. Към всички бяха зададени въпроси, свързани с това, дали товарните автомобили, регистрирани на фирмите им, са пренасяли зърно за или от Държавния резерв.

При всички свидетели отговорът беше един същ – никой не е превозвал зърно от Държавния резерв или за Държавния резерв. Единствено свидетелят Кедиков е пренасял пшеница и фураж в товарния си автомобил, но той обясни, че това е за негово лично ползване. По време на разпитите на свидетелите се наложи да бъдат прочетени повторно техните показания, дадени през 2007 година по делото поради липса на спомени, тъй като показанията са давани преди 7 години.

Председателят на съдебния състав постави срок до 15 септември страните по делото да се запознаят с документите, постъпили по делото и да направят своите искания по доказателствената част, за да могат да бъдат назначени необходимите експертизи, ако има постъпили искания за такива. Постъпил е документ за Юксел Мехмед за здравословното му състояние, с което двете страни трябва да се запознаят.

И говорителят на Златна зора влезе в затвора

http://www.grreporter.info/I_govoritelyat_na_Zlatna_zora_vleze_v_zatvora/15788

При драконови мерки за сигурност премина изслушването на Илияс Касидиарис в Апелативния съд, пред чиято сграда се бяха събрали привърженици на гръцките неонацисти и скандираха обидни лозунги.

прочети повече

Скандално! Дъбов от БСП забранил на Гечев от БСП да поеме фонд „Земеделие”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4183910

На Явор Гечев, зам.-министър на земеделието, е било забранено да поеме на „ръчно управление” фонд „Земеделие”, за да се спасят милиони евра, които земеделските стопани очакват, довери възмутен източник от „Позитано”.
Зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов е отказал вчера да подкрепи предложението на земеделския министър Димитър Греков. На Явор Гечев, зам.-министър на земеделието, е било забранено да поеме на „ръчно управление” фонд „Земеделие”, за да се спасят милиони евра, които земеделските стопани очакват, довери възмутен източник от „Позитано”. Зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов е отказал вчера да подкрепи предложението на земеделския министър Димитър Греков.

Белгийският парламент работи добре и без редовно правителство, коментират местни медии

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/07/10/2340916_belgiiskiiat_parlament_raboti_dobre_i_bez_redovno/?ref=rss


Белгийският федерален парламент работи добре и без редовно правителство, коментират местни медии, като правят извода, че това доказва зрялостта на политическата система в страната, цитира БТА.

Според цитираната статистика в периода на политическата криза, поставила световен рекорд със своята продължителност - 541 дни - парламентът е разгледал 1222 законодателни предложения, повечето от които са били особено важни.

Част от успешните резултати от парламентарната дейност се...

Проблеми и във фонда за лечение на деца

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/problemi-i-vyv-fonda-za-lechenie-na-deca-6016943

Министър Таня Андреева се кани да закрие обществения съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина, в който участват лекари, представители на БЧК, различни неправителствени организации, както и представители на медиите.

Детско забавно шоу пред общинския младежки дом ще зарадва с игри, танци и награди

http://www.zapernik.com/obshtestvo/detsko-zabavno-shou-pred-obshtinskiya-mladejki-dom-shte-zaradva-s_32985/

Детско забавно шоу ще събере малките перничанчета и гостенчета на града пред общинския младежки дом, съобщиха за ZaPernik.com от институцията.

"Танцувай и играй до забрава" ще зарадва посетителите си с много състезателни игри, танци, музика и награди за победителите. За доброто ви настроение ще се погрижи аниматорът Цветомир Иванов.

Шоуто ще се проведе днес (четвъртък) от 18 часа пред общинския младежки дом в Перник.

Малки и големи да...

Продължава

При две катастрофи загинаха петима в Първомайско

http://frognews.bg/news_72862/

Две тежки катастрофи взеха жертви по пътищата около Първомай. Лек автомобил се движел по пътя между Първомай и село Виница с несъобразена скорост, навлязъл в лентата за насрещно движение и се сблъскал челно с друга кола. При удара загива 19-годишно момиче от село Виница, която е пътувала в едната кола.

Водорасли и храсти плъзнаха по коритото на река Струма в Перник

http://www.zapernik.com/obshtestvo/vodorasli-i-hrasti-pluznaha-po-koritoto-na-reka-struma-v_32984/

Флората в коритото на река Струма бавно започва да се съживява, по - малко от година след нейното почистване, засне обективът на ZaPernik.com.

Водорасли, храсти и друга растителност са плъзнали като плевели в градина след обилните дъждове. През есента на 2013 година община Перник почисти част от коритото на реката, предимно около градския парк и централната градска част.

Пешеходците, които преминават покрай Струма гледат растителността и коментират, че тя...

Продължава

Миков и Бареков: Кой може да говори от трибуната на НС

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/mikov-i-barekov-koj-mozhe-da-govori-ot-tribunata-na-ns-6016942

Председателят на парламента каза, че няма правно основание да даде думата на избрания за авродепутат лидер на "България без цензура"

ДПС ще подкрепи актуализация на бюджета на НЗОК

http://www.moreto.net/novini.php?n=257540

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че не знае за изявлението на премиера, в което той казва, че няма нужда да се актуализира бюджета на здравната каса. Той поясни, че ако има нужда да да се актуализира ДПС ще гласуват "ЗА".

Заседанието на НЗОК се провали

http://www.cross.bg/kasata-merki-zasedanieto-1420029.html

/КРОСС/ Извънредното заседание на Надзорния съвeт на Здравната каса приключи преждевременно поради липса на кворум. Заседанието напусна представителят на синдикатите Тома Томов с мотива, че Касата вече е направила всичко необходимо, за да бъда задвижен процесът за актуализация. От началото на годината Надзорът няколко пъти е представял мерки за по-добра дисциплина. Мерките, които са били предложени днес, КТ Подкрепа не приеха, тъй като те са предлагани и друг път и не са довели до никакви резултати. Същевременно той отказва да е част от играта на пинг понг и не е съгласен топката да се връща в Касата. Днес, Надзорният сyвет на институцията трябваше да заседава извънредно след като преди ден от Здравното министерство изпратиха писмо до касата, в което поискаха изготвяне на пакет от мерки, които да обосноват нуждата от повече пари за здраве.      

Три причини защо германският футбол е толкова успешен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4182668

“Това не е футболен отбор, а циркова трупа с откачалки в нея!” Този изключително жесток коментар бе направен по адрес на един национален отбор по футбол. Но не на Бразилия от завчера, а на Германия през 2000 г.
Изрече го най-известният немски сатирик Харалд Шмид и с думите му се съгласи цялата нация. “Това не е футболен отбор, а циркова трупа с откачалки в нея!” Този изключително жесток коментар бе направен по адрес на един национален отбор по футбол. Но не на Бразилия от завчера, а на Германия през 2000 г. Изрече го най-известният немски сатирик Харалд Шмид и с думите му се съгласи цялата нация.

Най-високата в света е тийнейджърка от Турция

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/naj-visokata-v-sveta-e-tijnejdzhyrka-ot-turciia-6016941

Още при раждането си Гелги е тежала над 5 килограма, а ръстът й бил 59 сантиметра. На шестгодишна възраст тя била висока 1,76 сантиметра и тежала 65 килограма

Лекар в Полша уволнен заради отказ да извърши аборт

http://www.vesti.bg/novini/lekar-v-polsha-uvolnen-zaradi-otkaz-da-izvyrshi-abort-6016947

Директорът на полска държавна болница беше уволнен заради отказ по религиозни съображения да извърши аборт на жена, чието неродено бебе страдало от сериозни малформации.

ЕС допълни списъка със санкциите с 11 имена

http://www.cross.bg/sila-suveta-spisuka-1420036.html

/КРОСС/ ЕС взе решение да наложи санкции срещу още 11 физически лица, като причините за това са събитията в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщението на източник от Съвета на ЕС. Решението е било взето окончателно на 9 юли, на заседанието на Комисията на ЕС в Брюксел. То ще влезе в сила, след като бъде одобрено от Съвета на ЕС. „В списъка са включени основно имена на участници в опълчението в източна Украйна. В него може да има и един или двама руски граждани", съобщи източникът. Очаква се, санкциите да влязат в сила на 12 юли.  

Конвейерът на законодателния лобизъм

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/07/10/2340896_konveierut_na_zakonodatelniia_lobizum/?ref=rss


За началото на тази история "Дойче веле" писа преди 2 години. Днес с анализа на Ясен Бояджиев  отбелязва задаващия ѝ се край. "Дневник" публикува статията, чието оригинално заглавие е "Една типично българска история".

И днешното управление следва старата българска традиция, съгласно която най-усилното време във всеки мандат е не в началото или в средата му, а в края. Време вече няма, а има много работа за довършване - да се доназначат (по възможност дългосрочно) "наши хора" на...

Берлин: Действията на САЩ са страшно глупави

http://www.cross.bg/agenti-glypost-polza-1420035.html

/КРОСС/ Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че САЩ проявяват „огромна глупост", след като бяха разкрити два вероятни случая на шпионаж от страна на германски агенти в полза на ЦРУ, предава АФП. „Това, че САЩ вербуват в Германия агенти от трета категория, е страшно глупаво. Да му се доплаче на човек от толкова много глупост. Затова и на канцлерът не й е забавно", заяви министърът. За последната седмица германската прокуратура започна разследване на двама души за шпионаж в полза на САЩ, което нанежи връзките между Вашингтон и Берлин.  

ГЕРБ излиза от парламента, лекарите - на протест, ако до утре няма проект за бюджета на НЗОК

http://www.cross.bg/byudzheta-zakonoproekt-gerb-1420034.html

/КРОСС/Депутатите на ГЕРБ отново ще преустановят участието си в работата на Народното събрание, ако до утре кабинетът не представи проект за актуализация на бюджета на здравната каса. "Имахме споразумение, че през тази седмица ще има актуализация на бюджета на здравната каса. Ако това не се случи до утре, ние ще преосмислим нашата позиция за присъствието ни в пленарна зала през следваща седмица. Очакваме, че след една година Андреева, Орешарски, Чобанов добре са анализирали състоянието на здравеопазването, защото нашите анализи показват, че състоянието е изключително тежко", съобщи след среща с представители на болнични заведения и лекарския съюз депутатът на ГЕРБ Десислава Атанасава. Според групата на ГЕРБ процедурните изисквания за внасяне на законопроект могат компромисно да бъдат заобиколени с цел да се гарантират здравните права на гражданите и няма проблем правителството спешно да одобри подобен законопроект на извънредно заседание или неприсъствено, на подпис.  За спешно представяне на законопроект в изпълнение на поетите ангажименти настояха и представители на лечебните заведения. "Все още не е разплатен април месец. За големите болници - било то университетски, било то областни, дейностите се разплащат на 63-65%", коментира изпълнителният директор на УМБАЛ "Света Анна" Димитър Димитров. Той обяви, че утре в 12 часа лекарите излизат на кратък предупредителен 30-минутен протест

ГЕРБ излиза от парламента, лекарите - на протест, ако до утре няма проект за бюджета на НЗОК

http://www.cross.bg/byudzheta-gerb-zakonoproekt-1420034.html

/КРОСС/Депутатите на ГЕРБ отново ще преустановят участието си в работата на Народното събрание, ако до утре кабинетът не представи проект за актуализация на бюджета на здравната каса. "Имахме споразумение, че през тази седмица ще има актуализация на бюджета на здравната каса. Ако това не се случи до утре, ние ще преосмислим нашата позиция за присъствието ни в пленарна зала през следваща седмица. Очакваме, че след една година Андреева, Орешарски, Чобанов добре са анализирали състоянието на здравеопазването, защото нашите анализи показват, че състоянието е изключително тежко", съобщи след среща с представители на болнични заведения и лекарския съюз депутатът на ГЕРБ Десислава Атанасава. Според групата на ГЕРБ процедурните изисквания за внасяне на законопроект могат компромисно да бъдат заобиколени с цел да се гарантират здравните права на гражданите и няма проблем правителството спешно да одобри подобен законопроект на извънредно заседание или неприсъствено, на подпис.  За спешно представяне на законопроект в изпълнение на поетите ангажименти настояха и представители на лечебните заведения. "Все още не е разплатен април месец. За големите болници - било то университетски, било то областни, дейностите се разплащат на 63-65%", коментира изпълнителният директор на УМБАЛ "Света Анна" Димитър Димитров. Той обяви, че утре в 12 часа лекарите излизат на кратък предупредителен 30-минутен протест

Фандъкова: Над 92 тона листа и клони са събрани след градушката в столицата

http://pik.bg/фандъкова-над-92-тона-листа-и-клони-са-събрани-след-градушката-в-столицата-news200867.html

Фандъкова: Над 92 тона листа и клони са събрани след градушката в столицата

В инсталацията за преработка на зелени отпадъци "Хан Богров" са постъпили над 92 тона листна маса и клони, съобщи кметът Йорданка Фандъкова, цитиран от БНР.

По думите й над 90% от големите булеварди в града са почистени още вчера. Днес ще бъдат чистени паркове, междублокови пространства и вътрешноквартални улици.

Щети са установени и върху стъклените конструкции на двата гаража в "Землене" и "Дружба". Имаме повредени керемиди, счупени стъкла, натрошени фасади на 7 сгради на звената за социални услуги и домове за възрастни хора и деца в София. Счупени стъкла в няколко ДКЦ-та, в IV градска болница, в I АГ болница и в Столичната онкоболница. Сериозни щети са нанесени на покрива на Столичната библиотека, в няколко културни дома, а днес продължават работата по почистване на зоните и районите, посочи Фандъкова.

Общинските съветници от БСП заявиха, че нямат претенции към работата на общината след силната градушка, но имат забележки. Посочи ги Милка Христова - председател на групата.

"Обезпокоени сме обаче от това, че явно наличната техническа инфраструктура и най-вече отводнителната система и 27-те хиляди шахти са недостатъчни или са в състояние, което не е годно да се справи с подобна водна стихия. Това показва, че действията на операторите по чистотата, които отговарят за товая и "Софийска вода" са недостатъчни и наличната система не е достатъчна", коментира тя.

Фандъкова призова "да не се прави политически PR от едно бедствие" и посочи като проблем невъзможността да бъдат оповестени хората за подобно природно бедствие. Друг проблем e липсата на канализация и отводняване в голяма част от районите на София.

Вигенин ще вземе участие в годишната среща „Кроация форум”

http://www.cross.bg/vigenin-balkani-integratziya-1420033.html

/КРОСС/ Външният министър Кристиан Вигенин ще вземе участие в годишната среща „Кроация форум", която тази година е посветена на темата за европейската интеграция на Западните Балкани. Събитието ще се проведе в периода 10-12 юли в Дубровник. Министър Вигенин ще направи изказване в рамките на дискусионен панел „Бъдещето на разширяването на ЕС". Сред участниците в събитието са комисаря по разширяването Щефан Фюле, външните министри на Швеция, Словакия, Република Македония, Косово, Албания, Италия, Австрия, Румъния, Нова Зеландия, Черна гора, Сърбия, Естония, Босна и Херцеговина, Унгария и други. Дискусиите в рамките на форума ще се фокусират върху актуалното състояние на процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани и бъдещите стъпки в тази посока.

Откриха голямо количество контрабандни цигари в ТК „Илиенци”

http://www.cross.bg/tzigari-slyzhiteli-teritoriyata-1420031.html

/КРОСС/ При проведе специализирана полицейска операция от служители на ГД"Криминална полиция", Митница Столична и Оперативен контрол на ТД на НАП София вчера са иззети големи количества цигари без акцизен бандерол. Акцията е проведена на територията на търговски комплекс "Илиенци ", база 2. При осъществена проверка на складови помещения на територията на комплекса, използвани от фирма за продажба на стоки, са открити 100 000 къса цигари без бандерол от марките „Дон", „Мерилин", „Ева слимс", „Виктори", „Марбъл", „Карелия", „Табакос", „Класик Блу" и „Тюркоаз". На място са извикани и служители от Областна дирекция по безопасност на храните, тъй като в складовите помещения са открити и хранителни стоки от различни видове с изтекъл срок на годност. От служителите на ТД на НАП е установено, че търговският обект не е издавал касови бележки при осъществяване на своята дейност. Работата по случая продължава разследващи служители на Агенция "Митници" под наблюдението на Районна прокуратура София.  

30% ръст на туристите в Хисаря

http://www.cross.bg/hisarya-rust-tyristite-1420030.html

/КРОСС/ Туристическият поток в Хисаря се е увеличил с 30% за последните три години, сочат данните на общинската администрация. „Бих казала, че Хисаря е добре както в инфраструктурно отношение, така и в екологично. На територията на града има 700 декара паркове, които са много добре поддържани.", заяви кметът на Хисаря Пенка Ганева. Докато някои родни курорти се оплакват от загуби заради кризата, то балканското градче успява да отбележи ръст на приходите от туризъм. В град Хисаря се намира най-голямата римска стена, запазена до наши дни. Курортът е желан заради многобройните спа центрове с минерална вода и чистия въздух. В района на градчето няма нито едно производствено предприятие и това помага за чистата околна среда. В момента Хисаря започва да изпълнява и проект за туристическите атракции, който се очаква да направи общината още по-привлекателна за туристите.    

Деветима са номинираните за званието„Почетен гражданин на Варна“

http://www.moreto.net/novini.php?n=257534

Девет души са номинираните за званието „Почетен гражданин на Варна“, научи Moreto.net. За най-високото признание на обществеността на града за изключителен принос и заслуги за развитието на града и принос за националната култура са предложени най-вече изявени личност в областта на спорта и изкуството.

Киев готов да преговаря с бунтовниците по Skype

http://europe.actualno.com/Kiev-gotov-da-pregovarja-s-buntovnicite-po-Skype-news_38842.html

Украинското правителство предложи използването на Skype за възобновяване на преговорите на контактната група за конфликта с проруските бунтовници в Източна Украйна, но призна, че идеята не се радва на...

В Бразилия: Само Германия!

http://worldcup2014.actualno.com/V-Brazilija-Samo-Germanija-news_38843.html

Както целият свят очакваше, бразилските фенове оказаха подкрепа на Холандия в полуфинала срещу Аржентина на Мондиал 2014. Те облякоха оранжеви фланелки и помагаха на холандските запалянковци на стад...

Перничанинът Мартин Борисов се окичи със златен медал от фестивала "Слънце иде..."

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pernichaninut-martin-borisov-se-okichi-sus-zlaten-medal-ot-festivala_32983/

На 27 и 28 юни се проведе XIV-ти Национален детски фолклорен фестивал "Слънце иде..." Дрен 2014. Перничанинът Мартин Борисов, който бе сред участниците спечели златен медал, научи ZaPernik.com.

Мартин Борисов е четиринадесет годишен перничанин – акордеонист изпълнител на граовска музика, който на 27 юни се представи с граовски репертоар и спечели диплом и златен медал. Той е ученик на акордеониста Иван Иванов. Без който нямаше да има толкова много...

Продължава

Баба и внучето й невредими след като ги премаза кола (Уникално видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4183894

56-годишна жена и пет годишният й внук се отърваха като по чудо без драскотина след ужасяваща катастрофа в Бразилия, пише „Дейли мейл“.
На запис от улична камера се вижда как жената и детето вървят по улицата, когато идваща срещу тях кола се блъска в чакащ на кръстовището автомобил. Спрелият автомобил се завърта към двамата, 56-годишна жена и пет годишният й внук се отърваха като по чудо без драскотина след ужасяваща катастрофа в Бразилия, пише „Дейли мейл“. На запис от улична камера се вижда как жената и детето вървят по улицата, когато идваща срещу тях кола се блъска в чакащ на кръстовището автомобил. Спрелият автомобил се завърта към двамата,

Стойнев ще обсъди с Йотингер "Южен поток"

http://www.vesti.bg/novini/stojnev-shte-obsydi-s-iotinger-iuzhen-potok-6016944

По покана на европейския комисар по енергетика Гюнтер Йонтингер българският министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев участва днес в енергийната конференция "Сигурност на снабдяването с природен газ: Ролята на развитието в областта на природния газ в Средиземноморския регион" в град Сейн Джулианс, Малта.

Перничанин се преби на разрушени стълби при Кубинските блокове в квартал Тева

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pernichanin-se-prebi-na-razrusheni-stulbi-pri-kubinskite-blokove-v_32982/

Мъж се преби на разрушени стълби в района на Кубинските блокове в пернишкия квартал "Тева", научи ZaPernik.com.

Инцидентът е станал снощи около 18:30 часа. Човекът напазарувал от близките магазини, когато си изкълчил крака на липсваща плочка от стълбите. Заедно с торбите си той паднал надолу към бордюра, където се парализирал, според очевидци.

Минути след инцидента на място пристигнал линейка, която откарала пострадалия мъж в пернишката болница,...

Продължава

Радан Кънев: БСП и ДПС трябва да бъдат изолирани от властта

http://pik.bg/радан-кънев-бсп-и-дпс-трябва-да-бъдат-изолирани-от-властта-news200864.html

Радан Кънев: БСП и ДПС трябва да бъдат изолирани от властта

БСП иска служебно правителство, което да не прави нищо. С други думи - да продължи политиката на кабинета Орешарски с още три месеца. Ако може и да ги оставят да крадат през държавните предприятия, фондовете и агенциите - още по-добре. Toва коментира в личния си профил във "Фейсбук" лидерът на ДСБ Радан Кънев. 

"Войната във ДФЗемеделие е показателна - подготвят се далаверата да продължи и при служебния, а и при следващия редовен кабинет" допълва той. 

"Аз предлагам точно обратното: Нужен е силен служебен кабинет, категорична изолация не само на БСП, но и на ДПС от всякакви властови позиции и лостове за харчене на държавни пари. И поставяне на държавата стабилно на релсите на промяната с актове на служебния кабинет. Решението, разбира се, не е нито на БСП, нито на РБ. След оставката на Орешарски (колкото по-скоро, толкова по-добре), отговорността е в ръцете на Президента", завършва Кънев. 

Парламентът обсъжда референдум за частичната приватизация на гръцката НЕК

http://www.grreporter.info/Parlamentt_obszhda_referendum_za_chastichnata_privatizaciya_na_grckata_NEK/15787

Депутатите, които искат провеждането на референдум, надхвърлиха 120 души, колкото са необходими според конституцията на Гърция

прочети повече

Цената на победата “обля в студена пот” Яценюк

http://www.cross.bg/ykraiina-donbas-yatzenyuk-1420028.html

/КРОСС/ Стойността на разрушенията в Донбас заради гражданската война надхвърля $700 млн. Бюджетът на Украйна не разполага с тези средства и властите се надяват на МВФ, който все още не е приел решение за отпускането на кредит в размер на $1,5 млрд. В същото време Донбас го очакват нови разрушения: президентът на страната Петро Порошенко обеща на жителите на града нови изненади. Регионът е обсаден… Украйна възнамерява да поиска помощ в размер на $700 млн. за възстановяване на инфраструктурата в Донбас, заяви премиерът Арсений Яценюк. МВФ е готов да окаже помощ, но само при условие, че военните действия в страната бъдат прекратени, както и след възстановяването на териториалната цялостност на Украйна. Самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република категорично и ясно изразиха позицията си, че е невъзможно да се върнат в състава на Украйна. “Възстановяването на инфраструктурата в Донецк и Луганск по първоначални данни ще изисква 8,1 млн.гривни (около $700 млн.)”, заяви Яценюк в сряда на заседание на правителството. “Що се отнася до цялостното възстановяване на инфраструктурата, министерството днес обяви примерния обем на средствата и ме обля студена пот. Сега предстои да мисилм, откъде да вземем тези пари”, заяви той, като допълни, че трябва да се поиска помощ и за възстановяването на украинско-руската граница

Миков отказал на Бареков да говори в парламента

http://www.cross.bg/mikov-zala-barekov-1420032.html

/КРОСС/Лидерът на „България без цензура" Николай Бареков поискал да говори пред депутатите в пленарна зала, но председателят на Народното събрание Михаил Миков му отказал. За това разказа самият Миков в парламента. Николай Бареков разпространява неверни твърдения, че едва ли не аз съм го ограничил по негово искане да говори днес пред Народното събрание. Няма такова правно основание в правилника, каза Миков и обясни: Не съм и провеждал консултации с другите партии, защото сам съм решил този въпрос и няма нужда да се консултирам по тоя въпрос. В правилника точно е уредено кои са въпросите, по които представителите на ЕП могат да присъстват в пленарна зала. Всяко друго присъствие на граждани, които и да са те извън народните представители и министрите, става след гласуване в пленарна зала. Отделно, че искането беше по въпрос, който не е точка в седмичната ни програма. Искането на евродепутата да говори в пленарна зала е по темата за актуализацията на бюджета. Лидерът на партия "България без цензура" се оплака, че Миков не искал да му даде думата в НС и че имало заговор срещу него от страна на БСП, ДПС и ГЕРБ. Затова Бареков и активисти от партията му, дошли в парламента, решиха да разговарят с независимите народни представители.  

Цената на „Южен поток“ у нас може да скочи до 4,3 млрд. евро

http://econ.bg/Новини/Цената-на-Южен-поток-у-нас-може-да-скочи-до-4-3-млрд-евро_l.a_i.555057_at.1.html

Прогнозните разходи за изграждането на „Южен поток“ на територията на България са оценени от властите на 3,5 млрд. евро. Отчет на руското бизнес...

Кола мина през баба и внуче, те се изправят невредими (Уникално видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4183890

56-годишна жена и пет годишният й внук се отърваха като по чудо без драскотина след ужасяваща катастрофа в Бразилия, пише „Дейли мейл“.
На запис от улична камера се вижда как жената и детето вървят по улицата, когато идваща срещу тях кола се блъска в чакащ на кръстовището автомобил. Спрелият автомобил се завърта към двамата, 56-годишна жена и пет годишният й внук се отърваха като по чудо без драскотина след ужасяваща катастрофа в Бразилия, пише „Дейли мейл“. На запис от улична камера се вижда как жената и детето вървят по улицата, когато идваща срещу тях кола се блъска в чакащ на кръстовището автомобил. Спрелият автомобил се завърта към двамата,

Фирми и физически лица регистрираха Българска Биткойн асоциация

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/07/10/2340879_firmi_i_fizicheski_lica_registriraha_bulgarska_bitkoin/?ref=rss


Българската Биткойн асоциация (ББА) вече има официална регистрация в Софийски градски съд. Сдружението е факт от 23 юни т.г., няколко месеца след като беше взето решението за нейното създаване.

В асоциацията членуват както фирми, така и физически лица. Всеки от тях трябва да плаща членски внос в размер на 0.1 Bitcoin за физически лица и 0.3 Bitcoin за фирми. Сред основателите е Павел Чорбаджийски, който е пожизнен член и на Bitcoin Foundation и се занимава активно с виртуалната...

МВФ предупреди за лошите кредити в Гърция

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/07/10/2340895_mvf_predupredi_za_loshite_krediti_v_gurciia/?ref=rss


Международният валутен фонд (МВФ) предупреди за лошите кредити в Гърция, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

На среща, организирана от списание "Икономист" в Атина, представител на фонда казал, че "ако се уредят "лошите кредити", Гърция няма да има никакъв проблем". Ричи Гоял препоръчал на банките да направят всичко възможно, за да бъдат в състояние да подкрепят растежа на гръцката икономика, като предупредил, че ако това не се случи, ще възникне проблем за страната.
...

Социално-политически аргументи ще определят къде ще е третият мост над Дунав

http://www.cross.bg/most-dynav-izgrazhdaneto-1420027.html

/КРОСС/Социално-политическите аргументи ще определят къде евентуално ще бъде изграден третият мост над р. Дунав. Това каза пред журналисти преди началото на работна срещата за представяне на данните от предпроектното проучване за изграждането на нов мост на река Дунав инж. Константин Жипонов, управител на EKJ Bulgaria Consulting Engeneering, българският партньор на румънската „TRANSPROJECT 2001", която по договор с Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния разработва анализа на потенциалните места за трети мост на река Дунав. Според него, чисто инженерно и икономически, най-подходящото място и съоръжението да бъде изградено край Русе. В подкрепа на тезата си той изтъкна, че сегашният мост е част от транспортен коридор № 10, съществуваща инфраструктура, връзката с бъдещия тунел под Шипка, пряката връзка Турция през България и Румъния до пазарите на Украйна и Русия - неща, които тепърва трябва да се изграждат при другите два варианта. Възможно е обаче политиците, които ще вземат крайното решение, да изберат социалния подход, каза инж. Жипонов - раздвижване на икономиката чрез евентуалното създаване на нови работни места, свързани с изграждането на съоръжението и последващото му обслужване. Чисто инженерно, според него, изграждането на моста не е проблем. Според него бъдещият трети мост над Дунав трябва да бъде с по две ленти във всяка посока, на височина 30-35 м. от нивото на реката

Училищата ще могат сами да сключват договори за ремонти през лятната ваканция

http://www.moreto.net/novini.php?n=257545

Правителството направи актуализация на Националната програма „Модернизация на материалната база в училище”, която ще позволи времето на лятната ваканция да бъде използвано пълноценно за ремонти в училищата. Националната програма, одобрена през м.

Над 92 тона листа и клони докарани в Хан Богров след градушката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4183886

В инсталацията за преработка на зелени отпадъци в Хан Богров са постъпили над 92 тона листна маса и клони, съобщи кметът Йорданка Фандъкова, цитиран от БНР.
По думите ? над 90% от големите булеварди в града са почистени още вчера. Днес ще бъдат чистени паркове, междублокови пространства и вътрешноквартални улици. В инсталацията за преработка на зелени отпадъци в Хан Богров са постъпили над 92 тона листна маса и клони, съобщи кметът Йорданка Фандъкова, цитиран от БНР. По думите ? над 90% от големите булеварди в града са почистени още вчера. Днес ще бъдат чистени паркове, междублокови пространства и вътрешноквартални улици.

Финансовата инспекция констатира нанесени вреди за 3,6 млн. лв.

http://econ.bg/Новини/Финансовата-инспекция-констатира-нанесени-вреди-за-3-6-млн-лв-_l.a_i.555056_at.1.html

167 инспекции са направили инспекторите на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) през второто тримесечие на годината. Установените виновно...

Стойнев ще обсъди "Южен поток" с Йотингер в рамките на енергийна конференция

http://www.cross.bg/malta-stoiinev-ministur-1420026.html

/КРОСС/ По покана на европейския комисар по енергетика Гюнтер Йонтингер българският министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев участва днес в енергийната конференция „Сигурност на снабдяването с природен газ: Ролята на развитието в областта на природния газ в Средиземноморския регион" в град Сейн Джулианс, Малта. В рамките на конференциятам, в късния следобед, министър Стойнев ще има отделна двустранна среща с комисаря Гюнтер Йотингер, на която ще бъде обсъдено последното развитие и перспективите пред проекта „Южен поток". Организатори на събитието в Малта са Европейската комисия и правителствата на Малта и Кипър. Основна тема е повишаване сигурността на газовите доставки в региона и дългосрочната политика за намаляване енергийната зависимост на Европейския съюз. Обсъдени ще бъдат и перспективите пред газовия сектор в южните и източните средиземноморски държави, както значението им за региона и за сигурността на снабдяването с природен газ за Европейския съюз.  

Фандъкова: Над 92 тона листа и клони са докарани в Хан Богров след градушката

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4183878

В инсталацията за преработка на зелени отпадъци в Хан Богров са постъпили над 92 тона листна маса и клони, съобщи кметът Йорданка Фандъкова, цитиран от БНР.
По думите ? над 90% от големите булеварди в града са почистени още вчера. Днес ще бъдат чистени паркове, междублокови пространства и вътрешноквартални улици. В инсталацията за преработка на зелени отпадъци в Хан Богров са постъпили над 92 тона листна маса и клони, съобщи кметът Йорданка Фандъкова, цитиран от БНР. По думите ? над 90% от големите булеварди в града са почистени още вчера. Днес ще бъдат чистени паркове, междублокови пространства и вътрешноквартални улици.

Божидар Димитров оборва страхове и конспиративни теории: Нищо ново под слънцето, бури и цунамита са разрушавали цели градове през вековете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4183881

Природните бедствия, които сполетяха България в последните месеци (наводнението във Варна, градушката в София) оставят впечатлението, че се случва нещо екстраординерно и звани и незвани специалисти търсят причините в глобално затопляне, човешката дейност, а най-смелите и в експерименти на военните от суперсилите (Русия, САЩ, Природните бедствия, които сполетяха България в последните месеци (наводнението във Варна, градушката в София) оставят впечатлението, че се случва нещо екстраординерно и звани и незвани специалисти търсят причините в глобално затопляне, човешката дейност, а най-смелите и в експерименти на военните от суперсилите (Русия, САЩ,

Божидар Димитров: Нищо ново под слънцето, преди векове бури и цунамита са разрушавали цели селища

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4183874

Природните бедствия, които сполетяха България в последните месеци (наводнението във Варна, градушката в София) оставят впечатлението, че се случва нещо екстраординерно и звани и незвани специалисти търсят причините в глобално затопляне, човешката дейност, а най-смелите и в експерименти на военните от суперсилите (Русия, САЩ, Природните бедствия, които сполетяха България в последните месеци (наводнението във Варна, градушката в София) оставят впечатлението, че се случва нещо екстраординерно и звани и незвани специалисти търсят причините в глобално затопляне, човешката дейност, а най-смелите и в експерименти на военните от суперсилите (Русия, САЩ,

Кунева: Не съм привърженик на актуализация на държавния бюджет сега

http://www.cross.bg/aktyalizatziyata-grazhdanite-byudzhet-1420024.html

/КРОСС/ "Не съм привърженик на актуализацията на държавния бюджет, извън бюджета на НЗОК, тъй като в "България на гражданите" имаме основателни съмнения, че актуализираната част ще бъде неправомерно използвана." Това написа днес в профила си във Фейсбук Меглена Кунева - лидер на "Движение България на гражданите". "Допускаме, че актуализацията ще бъде в увеличаване на разходите, вместо в намаляването им. Това е другият начин да кажем, че се съмняваме в откровена кражба на публичен ресурс", пише още в поста й. "Затова ние виждаме решението не в актуализация сега, а в оптимизиране на разходите в рамките на настоящия бюджет. Докато за актуализацията на бюджета на НЗОК настояваме да бъде направена, за да не плащат гражданите за нереформираната система, останала такава поради липса на политическа воля", се казва още в публикуваното в профила на Кунева. Снимка: Булфото, всички права запазени

Затвориха Националната библиотека заради щети от градушката

http://www.cross.bg/gradyshkata-shteti-natzionalnata-1420025.html

/КРОСС/Затвориха Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" заради щети, причинени от градушката, паднала над София на 8 юли. Щетите не са сериозни, но пречат на нормалната работа на служителите и читателите, съобщи институцията на сайта си и обяви, че библиотеката ще бъде отворена отново в понеделник.     

Побой от безпаричие! Съпрузи се потрошиха заради скандал за изхарчени пари

http://pik.bg/побой-от-безпаричие-съпрузи-се-потрошиха-заради-скандал-за-изхарчени-пари-news200856.html

Побой от безпаричие! Съпрузи се потрошиха заради скандал за изхарчени пари

Семейна двойка от благоевградското село Рилци вдигна патрулите на крак снощи след като съседи подали сигнал за зверски скандал в дома на фамилията, пише struma.com.

Оказа се, че двама пияни, мъж и жена си разменят плесници с обвинения, кой колко пари е похарчил. След намесата на полицията и вкарването в клетката на мъжа, скандалът е потушен. Това не е първият път, в който ченгетата посещават дома на семейството от Рилци. Според тях, като свършат парите им те започват да се бият, така търсят решение на проблема им. "Подобни сигнали не са рядкост по селата, безработицата и безпаричието са в основата на агресията между съпрузи, коментираха полицаи.

Как въшката Пеевски стана динозавър и управлява държавата

http://www.mediapool.bg/kak-vashkata-peevski-stana-dinozavar-i-upravlyava-darzhavata-news222494.html

Цацаров прокурор на българската държава ли е или на Делян Пеевски и Ахмед Доган, запита бившият министър на културата Вежди Рашидов по повод скандалите около Корпоративна търговска банка, нейното затваряне и банковата паника отпреди две седмици.   "Отвратен съм. През последния един месец се говори прекалено много, ни никой не каза една дума за истината, която касае българския народ и хората, които влагат спестяванията си, а това са живите пари на държавата”, заяви Рашидов в четвъртък в сутрешния блок на Нова телевизия. Той има 2.5 милиона лева блокирани в Корпоративна търговска банка (КТБ), чийто мажоритарен собственик Цветан Василев е в конфликт с бившия си партньор Делян Пеевски. По думите му тези пари са създали кредитните милионери у нас. "Това е Делян Пеевски, който казва, че е успешен човек, а има 50 000 лева спестени пари, платил е данък върху тези пари, а аз съм сложил милиони за българския народ и съм си докарал парите отвън, тук не продавам скулптури”, добави Рашидов и попита кой от държавата е защитил интересите на българския вложител. На въпрос как е трябвало да се защити интересът на вложителите, той отговори, че е лъснала зависимостта на всички институции.   "Скандалът между Делян Пеевски и Цветан Василев, както и хидроенергийният инженер, който диктува отгоре нещата, разклатиха банковата система, а не Бойко Борисов”, заяви скулпторът.   По думите му държавата трябва да защити българските граждани. "Предлагам на държавните служители да спрат да ходят на килимчето в хотел "Берлин" (имотът е считан за собственост на Пеевски -бел.ред.), а да застанат там, където хората са на опашка”, заяви Рашидов.   В отговор на въпрос той уточни, че много хора ходят на килимчето в хотел "Берлин", "включително Моника и Сергей", защото там се раздават пайовете. Според Рашидов хората трябва да си вземат обратно държавата, в противен случай ще бъдат слуги на един човек – Ахмед Доган. "В една нормална държава главният прокурор трябваше да пусне заповед за ареста на Пеевски и Цветан Василев, тези, които запалиха огъня в банковата система", каза Рашидов. "Много спасители станаха, да оставим спасителите, да видим виновните! Защо Цацаров зае страна? Защо не може да се докара Цветан Василев от Австрия, където се крие", попита той. Рашидов каза, че със спестяванията на българите хора като Делян Пеевски са станали кредитни милионери.   "Кога въшката стана динозавър? При всички правителства. От царя се започна и при ГЕРБ се нахрани малко, и сега тази никому неизвестна дебела въшка стана един голям динозавър, който управлява държавата", каза Рашидов, описвайки възхода на Пеевски.   Според него скандалът между Делян Пеевски и Цветан Василев и намесата на хидроенергийния инженер (Ахмед Доган - б.а.), който диктувал отгоре нещата, са разклатили банковата система. Този синдром трябва да спре и хората трябва да си вземат обратно държавата, в противен случай ще бъдат слуги на един човек – Ахмед Доган, повтори Рашидов. "Мен ме безпокои едно, че цялото това действие оставя съмнения и притеснения в българския народ”, допълни той.   В предишно свое тв участие Вежди Рашидов описа нещата така: Ахмед Доган е собственикът на държавата, Делян Пеевски е изпълнителният директор, а Цветан Василев – банкерът. Попитан с какви пари живее в момента, бившият министър отговори, че наскоро е продал две скулптори за добри пари. "Не съм ги крал. Който иска да дойде, да чука камъни с мен”, допълни той.

Земеделци настояват за спешна среща с премиера

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c5d2726/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Czemedelci0Enastoiavat0Eza0Espeshna0Esreshta0Es0Epremiera0H1759840C/story01.htm

Агроорганизации искат и персонални промени в институциите, ако е необходимо, за да не бъдат изгубени европейски пари


Износът извън ЕС спада с 14.8% до май

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/10/2340867_iznosut_izvun_es_spada_s_148_do_mai/?ref=rss


Износът на български стоки за страните извън ЕС е спаднал с 14.8 на сто в периода януари - май спрямо петте месеца през миналата година и е за 6.1 млрд. лв., показват данните на НСИ.

Основни търговски партньори на България и през този период са Турция, Китай, Сингапур, Русия,  Македония и Обединените арабски емирства, които формират 54.4% от износа за трети страни. Дори и за някои от тези страни се вижда спад в експорта през периода - за Турция спада с 10.3 на сто, за Китай - с 1.7...

Фънки, грууви, дикси и джаз на открито

http://www.cross.bg/dzhaz-fest-diksi-1420023.html

/КРОСС/Фънки, грууви, дикси и джаз ще се редуват в старата столица през следващите няколко дни. Болярите отново ще се "пренесат" в друго измерение със седмия "Дикси Джаз Фест" на откритата сцена до паметника на Асеневци. Три горещи юлски вечери, изпълнени с джаз, фънк, силни изяви на млади музикантски проекти и сериозно международно присъствие, обещават организаторите на "Дикси Джаз Фест". Началото беше поставено с уникален концерт на колела. Музикантите цял ден обикаляха улиците с двуетажен лондонски автобус и свиреха за удоволствие на хората. Джаз фиестата стартира на 10 юли от 19:30 ч. с откриване на традиционната изложба на уловените, от камерите на великотърновските фотографи, горещи моменти от миналогодишния фестивал. Началото на концертите ще дадат домакините от Royal Dixie Band, гостите от съседна Сърбия Кочетов Квинтет и музикантите от младия роден проект High Time. През втората вечер на сцената ще се качат Dixie-Boys Band, пристигащите за втори път, специално за търновския фестивал, румънци от Sebastian Spanache Trio и група Southwick. В последната вечер за феновете на качествената авторска музика ще свирят Румен Халачев Квартет, Swing Strings от Швейцария и още едни любимци на великотърновската публика - фънкарите от Tri O Five, с гост-музикант Прея. И в трите фестивални вечери концертите продължават в клуб "Мелон" с джемсешъни, които започват точно в полунощ

Забраната за къпане на Офицерски плаж във Варна остава

http://www.moreto.net/novini.php?n=257537

Остава забраната за къпане на Офицерския плаж във Варна. Това съобщи за Moreto.net д-р Веселина Божилова- гл. инспектор в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ към Регионалната здравна инспекция-Варна. Резултатите от последните проби на водата ще са ясни утре.

Вики Политова искала новини вместо турски сериали

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/lica/viki-politova-iskala-novini-vmesto-turski-seriali-6016939

Защо е напуснала Би Ти Ви и е избрала Нова ТВ, какви са очакванията й за развитието на медиите, какво да очакват зрителите наесен отговаря Вики Политова в интервю за "24 часа"

Вики Политова искала новини вместо турски сериали

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/viki-politova-iskala-novini-vmesto-turski-seriali-6016939

Защо е напуснала Би Ти Ви и е избрала Нова ТВ, какви са очакванията й за развитието на медиите, какво да очакват зрителите наесен отговаря Вики Политова в интервю за "24 часа"

Върховенство на закона: старите играчи в нов разговор

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/07/10/2340874_vurhovenstvo_na_zakona_starite_igrachi_v_nov_razgovor/?ref=rss


"Дневник" публикува текста на Иванка Иванова, директор на правната програма на институт "Отворено общество" от сайта "Правен свят". Той е анализ на провелата се във вторник конференция: "Върховенство на закона: основен принцип за устойчива бизнес среда", организирана от Американската търговска камара в България, Германо-българската индустриално-търговска камара и Австрийския бизнес съвет. 


От 2009 г. насам България се управлява без парламентарно мнозинство – т.е. без...

Депутатите приеха на второ четене променте в Закона за защита на потребителите

http://www.cross.bg/dogovorite-zakona-dogovori-1420021.html

/КРОСС/Народното събрание прие на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на потребителите, внесен от Министерски съвет. Измененията в Закона за потребителския кредит имат за цел отстраняване на несъответствия при въвеждане на разпоредбите на Директива 2008/48/ЕО за договорите за потребителски кредити. Промяната в Закона за потребителския кредит е продиктувана от злоупотреби на някои кредитодатели, предоставящи т.н. „бързи кредити", които се отпускат при неизгодни и неясни условия за потребителите. Регулирането на кредитите под 400 лева ще обезпечи с еднаква степен на защита на всички потребители, независимо от стойността на отпускания кредит. Изменението предвижда разпоредбите на Закона за потребителски кредит да се прилагат и за кредити под 400 лева, които понастоящем са изключени от приложното поле на закона. С новата уредба на договорите от разстояние или извън търговския обект се увеличава срокът за упражняване правото на отказ на потребителя от 7 на 14 дни. Въведени са разпоредби относно начина за упражняване правото на отказ на потребителя от сключения договор, действието на отказа и задълженията на търговеца и потребителя, в случай на отказ от договора

Откриха тялото на алпинист, изчезнал преди 32 години в Алпите

http://europe.actualno.com/Otkriha-tjaloto-na-alpinist-izcheznal-predi-32-godini-v-Alpite-news_38834.html

Алпинисти откриха замръзналото тяло на техен млад колега, който изчезнал преди 32 години във Френските Алпи, съобщават френски медии. Патрис Ивер бил видян за последно жив на 1 март 1982 г., когато...

Приключиха процедурите за изграждане на VII блок на "Козлодуй"

http://business.actualno.com/Prikluchiha-procedurite-za-izgrajdane-na-VII-blok-na-Kozloduj-news_38835.html

Всички процедури относно изграждането на VII реактор на АЕЦ "Козлодуй" са преминали успешно, информира БГНЕС. "Проектът на споразумение за изграждане на нова ядрена мощност –...

Лотар Матеус: Никой в Германия не трябва да смята, че ни чака лесен финал

http://worldcup2014.actualno.com/Lotar-Mateus-Nikoj-v-Germanija-ne-trjabva-da-smjata-che-ni-chaka-lesen-final-news_38836.html

Световният шампион с отбора на Германия от 1990 година Лотар Матеус заяви, че не трябва да се очаква ново голово шоу от тима на Германия и във финала на световното първенство в Бразилия. На полуфинали...

Байерн (Мюнхен) привлече защитник на Валенсия

http://football.actualno.com/Bajern-Munhen-privleche-zashtitnik-na-Valensija-news_38839.html

Испанският защитник Хуан Бернат бе представен като ново попълнение на Байерн, съобщава сайтът на клуба от Мюнхен. 21-годишният футболист , който преминава в Байерн от Валенсия, ще играе за новия си т...

Първи фестивал на малината ще се състои в Лозница

http://society.actualno.com/Pyrvi-festival-na-malinata-shte-se-systoi-v-Loznica-news_38838.html

Първи фестивал на малината ще се проведе утре, 11 юли, в Лозница, съобщиха от общинската администрация. Организатори на проявата са общината, сдружение "Българска асоциация на малинопроизводители...

Лавеци: Не се боим от Германия

http://worldcup2014.actualno.com/Laveci-Ne-se-boim-ot-Germanija-news_38840.html

Нападателят на Аржентина Езекиел Лавеци е категоричен, че отборът му няма от какво да се страхува на финала на световното първенство срещу Германия. "Германия е сериозен съперник, играят добър ф...

Първи положителни проби за инфекциозното заболяване лептоспироза в Добрич

http://healthy.actualno.com/Pyrvi-polojitelni-probi-za-infekcioznoto-zaboljavane-leptospiroza-v-Dobrich-news_38841.html

Първи положителни проби за инфекциозното заболяване лептоспироза на живеещи в наводнените райони в Добрич са показали изследванията в Националния център за заразни и паразитни болести, съобщи за д-р Д...

Аржентина в еуфория, Холандия покрусена (100 снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4183761

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Китай наема чуждестранни специалисти по борба с тероризма

http://www.cross.bg/terorizma-borba-spetzialisti-1420022.html

/КРОСС/ Китайският университет за държавна сигурност ще наеме американски, израелски, пакистански и австралийски специалисти като хонорувани преподаватели, предава Франс прес. По думите на директорката на Изследователския център за борба с тероризма САЩ са най-напреднали в стратегическите изследвания, а Израел - в тактическите дейности в борбата с тероризма. Целта на наемането на кадрите е успешното обучение на 80 професионалисти, които да имат знанията и възможностите за борба с тероризма. Основният мотив зад това решение стои надвиснала над страната заплаха от терористични акции.  

Пет жертви след две катастрофи край Първомай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4183743

Две тежки катастрофи взеха жертви - все млади хора, по пътищата около Първомай през нощта, предаде БГНЕС.  Четирима души загинаха при челен сблъсък около половин час след полунощ на пътя Хасково-село Бяла река. Жертвите са двама 39-годишни мъже - от Пловдив и от Димитровград, 24-годишен младеж от Пловдив и 34-годишна жена. Две тежки катастрофи взеха жертви - все млади хора, по пътищата около Първомай през нощта, предаде БГНЕС. Четирима души загинаха при челен сблъсък около половин час след полунощ на пътя Хасково-село Бяла река. Жертвите са двама 39-годишни мъже - от Пловдив и от Димитровград, 24-годишен младеж от Пловдив и 34-годишна жена.

Бойко Борисов: Ако банкерите бяха говорили, нямаше да се наложи държавна помощ

http://www.mediapool.bg/boiko-borisov-ako-bankerite-byaha-govorili-nyamashe-da-se-nalozhi-darzhavna-pomosht-news222493.html

Ако се бяха изказвали банкерите през последната година, нямаше да се наложи с държавни пари да подпираме банките, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в четвъртък. В коментар на максимата, че парите обичат тишината, Борисов коментира: "те явно там са били в голяма тишина там". "Една година са я изпуснали КТБ, когато ГЕРБ беше на власт всички в Европа ни хвалеха за изключително добрата фискална дисциплина, за доброто управление на банките - те издържаха всички стрес тестове тогава, това са безспорните истини", заяви Борисов. Той посочи, че с актуализацията на бюджета иска да осигури защита на хората, и в същото време да го "подпре"с необходимите средства, както и да има достатъчно силен буфер. По думите му целта на днешните управляващи е да се измъкнат без да признаят колапса на всички системи и след това да викат "не сме виновни". "Ние вдигахме и вземахме дълг, за да кофинансираме европейските проекти и да увеличим пенсиите. Те в момента правят разходи, които не се виждат къде са", допълни Бойко Борисов.

Петима загинаха при две катастрофи в Първомайско

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/petima-zaginaha-pri-dve-katastrofi-v-pyrvomajsko-6016938

Двама 39-годишни мъже - от Пловдив и от Димитровград, 24-годишен младеж от Пловдив и 34-годишна жена, намериха смъртта си на пътя Хасково - село Бяла река

Цитат на деня: Аз съм на ябълки, портокали и круши

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/10/2340882_citat_na_denia_az_sum_na_iabulki_portokali_i_krushi/?ref=rss


"Допинг ченгетата знаят къде съм. Аз не се крия за разлика от него и вече ме провериха един път. Но няма проблем, аз съм на ябълки, портокали и круши. Спазвам си режим и се готвя по правилата. Моята съвест е чиста, за неговата не съм толкова сигурен", каза Кубрат Пулев пред "Тема спорт".

Българският професионален боксьор в тежка категория се подготвя за мача си с Владимир Кличко. Двамата ще излязат на ринга на 6 септември в Хамбург.

Успоредно с тренировките двамата си...

Йовчев: В света няма система за предупреждение от градушки

http://www.moreto.net/novini.php?n=257538

Не знам в света да има система за ранно предупреждение на градушки – това трябва много ясно да го кажем и трябва да спре със спекулациите и откровените глупости, които се изговарят в публичното пространство. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус” министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев във връзка със силната буря, при която бяха нанесени множество материални щети заради падналата градушка, а възрастен мъж почина, след като бе затиснат от паднало дърво в Борисовата градина в столицата.

ГЕРБ: Блокирани са парите за земеделците

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/gerb-blokirani-sa-parite-za-zemedelcite-6016936

Според депутатите от ГЕРБ блокирането на работата на фонд "Земеделие" ще доведе до загуби на стотици милиони евро по оперативните програми

Актьорите Ева Мендес и Райън Гослинг очакват дете

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/10/2340875_aktyorite_eva_mendes_i_raiun_gosling_ochakvat_dete/?ref=rss


Холивудската двойка Ева Мендес и Райън Гослинг очаква дете, пише US Weekly. Източник, близък до двойката е потвърдил пред изданието слуховете за бременността на актрисата, които плъзнаха още в началото на годината. Според US Weekly тя е в седмия месец.

Номинираният за Оскар Гослинг ("Маската на властта", "Drive: Живот на скорост" ) и седем години по-възрастната от него Мендес са заедно от три години и играха родители в драмата от 2013 г. "Мястото отвъд дърветата". В истинския живот...

Четирима души загинаха при катастрофа край Пловдив

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/10/2340880_chetirima_dushi_zaginaha_pri_katastrofa_krai_plovdiv/?ref=rss


Четирима души загинаха при тежка катастрофа, станала половин час след полунощ при село Бяла река, Пловдивско, в посока Хасково. Челният удар между "Фолксваген" и "Тойота" е отнел живота на 39-годишен димитровградчанин, карал германския автомобил, 24-годишен пловдивчанин, шофирал другата кола, 39-годишен мъж от Пловдив и 34-годишна жена, пътували в тойотата. Момче на 17 години е настанено в болница без опасност за живота.

Служители от сектор "Пътна полиция" работят по изясняване на...

Пулев: Кличко го е страх да играе по правилата

http://www.cross.bg/pylev-strah-pravilata-1420020.html

/КРОСС/ Българският боксьор Кубрат Пулев засилва подозренията си, че Владимир Кличко има причина да се крие от допинг проверка. Според софиянеца е ясно, че украинеца го е страх. "Усещам едно неуважение от страна на Владимир. Но няма проблем. На ринга ще си проличи кой какво може", заявява Пулев, цитиран от "Тема спорт". "Относно допинга - самият факт, че отказва да играе по правилата, означава, че крие нещо. Явно го е страх. Той така си е избрал, но това го превръща в един фалшив шампион. Нищо не му пречи да даде една проба, за да покаже, че всичко е наред и че сме с равен старт. От това, което виждам и което той прави, е ясно, че го е страх да играе по правилата. Не знам дали взима анаболи или нещо друго. Каквото и да е, ще се справя", каза Пулев. Той призова съперникът му да се яви на допинг тест. Българинът заяви, че вече е дал допинг проба в дните, след като мачът между двамата беше обявен. И добави, че не се крие, защото е "на ябълки, портокали и круши". "Спазвам си режим и се готвя по правилата. Моята съвест е чиста, за неговата не съм толкова сигурен", каза Пулев. Двамата с Кличко ще се качат на ринга на 6 септември в Хамбург.  

Българското трасе на "Южен поток" може да поскъпне до 4.3 млрд. евро

http://www.mediapool.bg/balgarskoto-trase-na-yuzhen-potok-mozhe-da-poskapne-do-43-mlrd-evro-news222492.html

Цената на българския участък от газопровода "Южен поток" може да се покачи от обявените през миналата година като ориентировъчни 3.5 милиарда евро до над 4.3 милиарда евро. Това пише в четвъртък руският делови всекидневник "Ведомости", като се позовава на мнението на експерти.   Тази прогноза се основава на аналогия със сръбския участък на газопровода. Тази седмица в Белград бе подписан договорът с изпълнителя на проекта – руската "Центргаз", която е 100% собственост на "Газпром". Стойността на договора е 2.1 милиарда евро, което е с почти 24 на сто повишение спрямо обявената през ноември миналата година от рвуския енергиен министър Александър Новак предварителна цена от 1.7 милиарда евро. Впрочем, "Ведомости" припомня, че още година по-рано, през октомври 2012-та, от "Газпром" е била обявена още по-ниска стойност – 1.5 милиарда евро.   При това от руския газов монополист уточнили пред изданието, че и сега обявените 2.1 милиарда били също предварителна сума, макар и по-близка до реалността.   Сръбският участък на газопровода трябва да бъде дълъг 421 километра. Предполагало се, че строителството му ще започне през третото тримесечие на тази година и че първият газ по него ще потече до края на 2016 година.   Миналата седмица същият вестник писа , че дъщерната компания на "Газпром" "Центргаз" ще бъде включена и в схемата на строителството на българския участък, чиято дължина е 541 километра. У нас цената на трасето е значително по-скъпа заради четирите компресорни станции, които ще бъдат изградени. Един от вариантите за изпълнение на тази схема бил да се повтори вече проведения в България в края на миналата и началото на тази година конкурс за изграждане на газопровода. Така щял да се реши и проблемът с попадналия в обхвата на американските санкции заради Украйна Генадий Тимченко. Той претижава избраната за строи българското трасе от газопровода е руско-българският "Стройтрансгаз Консорциум", в който влизат с равно участие приближената на Кремъл компания "Стройтрансгаз" (чийто собственик Генадий Тимченко е сред санкционираните от САЩ руски бизнесмени заради анексията на Крим и ескалацията на кризата в Украйна) и пет, гравитиращи около сегашната власт, български фирми, обединени в акционерно дружество "Газпроект Юг".   По искане на Европейската комисия в началото на юни българският министър-председател Пламен Орешарски разпореди работите по строителството на "Южен поток" да бъдат спрени, за да бъдат проведени консултации с комисията.   "Поскъпването на проектите в процеса на тяхното доработване е нормална практика за "Газпром", казал пред "Ведомости" неназован източник, близък до една от газпромовските структури. Той дава пример с проекта за газопровода в посока Китай "Силата на Сибир", който само за месец е повишил прогнозната си стойност от 55 млрд. долара на 60 - 70 млрд. долара.   Поскъпването на проектите, както в случая с "Газпром", така и при частните компании, е честа практика. Ръстът в цената може да бъде свързан и само с един от параметрите на проекта, казва пред изданието анализаторът от Райфайзенбанк Андрей Полищук.

Българският участък на "Южен поток" може да поскъпне от 3,5 на 4,3 млрд. евро

http://www.mediapool.bg/balgarskiyat-uchastak-na-yuzhen-potok-mozhe-da-poskapne-ot-35-na-43-mlrd-evro-news222492.html

Цената на българския участък от газопровода "Южен поток" може да се покачи от обявените през миналата година като ориентировъчни 3,5 милиарда евро до повече от 4,3 милиарда евро. Това пише в четвъртък руският делови всекидневник "Ведомости", като се позовава на мнението на експерти.   Тази прогноза зе основава на аналогия със сръбския участък на газопровода. Тази седмица в Белград бе подписан договорът с изпълнителя на проекта – руската "Центргаз", която е 100% собственост на "Газпром". Стойността на договора е 2,1 милиарда евро, което е с почти 24 на сто повишение в сравнение с обявената през ноември миналата година от рвуския енергиен министър Александър Новак предварителна сума от 1,7 милиарда евро. Впрочем, "Ведомости" припомня, че още година по-рано, през октомври 2012-та, от "Газпром" е била обявена още по-ниска стойност – 1,5 милиарда евро.   При това от руския газов монополист уточнили пред изданието, че и сега обявените 2,1 милиарда били също предварителна сума, макар и по-близка до реалността.   Сръбският участък на газопровода трябва да бъде дълъг 421 километра. Предполагало се, че строителството му ще започне през третото тримесечие на тази година и че първият газ по него ще потече до края на 2016 година.   Миналата седмица същият вестник писа , че дъщерната компания на "Газпром" "Центргаз" ще бъде включена и в схемата на строителството на българския участък, чиято дължина е 541 километра. Един от вариантите за изпълнение на тази схема бил да се повтори вече проведения в България в края на миналата и началото на тази година конкурс за изграждане на газопровода. Така щял да се реши и проблемът с попадналия в обхвата на американските санкции заради Украйна Генадий Тимченко.   В края на април компанията "Южен поток България" обяви, че победител в конкурса за избор на изпълнител на българското трасе от газопровода е руско-българският "Стройтрансгаз Консорциум", в който влизат с равно участие приближената на Кремъл компания "Стройтрансгаз" (чийто собственик Генадий Тимченко е сред санкционираните от САЩ руски бизнесмени заради анексията на Крим и ескалацията на кризата в Украйна) и пет, гравитиращи около сегашната власт, български фирми, обединени в акционерно дружество "Газпроект Юг".   По искане на Европейската комисия в началото на юни българският министър-председател Пламен Орешарски разпореди работите по строителството на "Южен поток" да бъдат спрени, за да бъдат проведени консултации с комисията.   "Поскъпването на проектите в процеса на тяхното доработване е нормална практика за "Газпром", казал пред "Ведомости" неназован източник, близък до една от газпромовските структури. Той дава пример с проекта за газопровода в посока Китай "Силата на Сибир", който само за месец е повишил прогнозната си стойност от 55 млрд. долара на 60 - 70 млрд. долара.   Поскъпването на проектите, както в случая с "Газпром", така и при частните компании, е честа практика. Ръстът в цената може да бъде свързан и само с един от параметрите на проекта, казва пред изданието анализаторът от Райфайзенбанк Андрей Полищук.

Росен Марков си легна пред община Варна (снимки)

http://pik.bg/росен-марков-си-легна-пред-община-варна-снимки-news200844.html

Росен Марков си легна пред община Варна (снимки)

Варненецът Росен Марков протестира легнал пред община Варна, заради забавените разрешения за строеж на църква, съобщи Булфото.

Марков иска със собствени средства да построи храм в гробищния парк край с. Тополи, но община Варна го бави вече девета година.


IBM ще инвестира 3 млрд. долара в бъдещето на компютърните чипове

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/07/10/2340848_ibm_shte_investira_3_mlrd_dolara_v_budeshteto_na/?ref=rss


IBM ще инвестира 3 млрд. долара през следващите пет години в опит да се постави като един от двигателите на следващите поколения компютърни чипове. Компанията иска да разработи много по-малки и мощни процесори, както и подходящите технологии за тяхното производство, съобщава онлайн изданието CNET.

Първата цел на компанията е да създаде чипове, чиито транзистори да са едва 7 нанометра. Това е около една хилядна от широчината на човешки косъм. След това IBM иска да открие и нови...

Петима натровени от царевица в Карловско

http://frognews.bg/news_72861/

Петима души от карловското село Розино са хоспитализирани в болницата с отравяне от царевица. Това съобщи д-р Моника Троянчева от РЗИ-Пловдив.

Майстори на дървената скулптура се събират в Ясна поляна

http://www.cross.bg/polyana-yasna-skylptyra-1420019.html

/КРОСС/30-о юбилейно издание на Националния симпозиум по скулптура в дърво предстои в Ясна поляна в следващите седмици. Oрганизатори тази година са Министерство на културата, Община Приморско, кметство Ясна поляна и Съюза на българските художници. Майсторите на дървената скулптура ще се съберат в 19 часа на 12 юли, за да дадат старт на 20-дневното арт събитие. Българските творци Иван Чолаков, Никола Диков, Петко Генов, Христо Антонов, Стефана Чернаева и македонският им колега Иван Стоименов, ще пресъздават своите идеи върху дърво, превръщайки го в скулптурен шедьовър. Любителите на изкуството ще имат възможността да се насладят на уникалните фигури, които по традиция ще бъдат изложени в галерията на открито на площада на Ясна поляна. И тази година старта на симпозиума, съвпада с откриването на изложба от рисунки и стъклопис на деца, участници в живописния пленер. Седем дни над 40 малки художници ще рисуват природата на Ясна поляна. Творбите им ще бъдат изложени в читалище „Лев Н. Толстой".  

Изстрелват космически кораб, задвижван със слънчева енергия

http://www.cross.bg/energiya-orbita-korab-1420018.html

/КРОСС/ През 2016 година в открития космос ще бъде изстрелян миниатюрен космически кораб с дължина трийсетина сантиметра, задвижван единствено със слънчева енергия, която е уловена от неговите платна, съобщава Франс прес. След като бъде изстрелян, подобният на хвърчило кораб "ЛайтСейл" ще пътува в космоса благодарение единствено на слънчевата енергия, която е уловил с платната си с обща площ 32 кв.м. Корабът трябва да мине отвъд ниската околоземна орбита, където се намира Международната космическа станция, и да достигна по-отдалечената средна околоземна орбита. Изпитателен полет с малка ракета на по-ниска орбита е планиран за следващата година.  

Родители от Варна скочиха срещу школски униформи

http://www.moreto.net/novini.php?n=257501

Родители на първокласници от ОУ “Н. Й. Вапцаров” във варненския район „Възраждане” скочиха срещу директорката на училището и си поискаха парите, които са дали за закупуване на униформи. Това стана ясно от последното заседание на образователната комисия към Общинския съвет в града.

Щетите от градушката в община Бойчиновци са за над 150 000 лева

http://www.cross.bg/obshtina-smetka-sreteniev-1420017.html

/КРОСС/Двете комисии все още описват щетите от градушката в селата Владимирово и Мърчево, община Бойчиновци. Проверени са 80 имота. Пораженията, засега, се оценяват на над 150 000 лева. Кметът на общината Светлин Сретениев потвърди пред БНР, че няма къща без щети. Той изрази недоволство от работата на полигоните за борба с градушките и предложи. Защо тия площадки за борба с градушките не бъдат прехвърлени на общините с цялата издръжка за ракети, могат да ни делегират и парите и правата и ние да си ги закупим, както правим със снегопочистването на общинска пътна мрежа. Това ми е възникнало като идея. В крайна сметка на мен не ми пречи като кмет на тази община да се ангажирам и с този проблем. Даже от общинския бюджет ще подпомогнем за закупуване на ракети. В крайна сметка, нашият регион е земеделски и ние като не спасим продукцията на хората и техните домове, какво правим. Нашите хора са без заплати, тоест без работа. Разчитат на градините, на собственото производство на зеленчуци, а в един момент те останаха без нищо, коментира Светлин Сретениев.  

Грег Попович подписа нов договор с шампиона "Сан Антонио"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/10/2340863_greg_popovich_podpisa_nov_dogovor_s_shampiona_san/?ref=rss


Петкратния шампион в Националната баскетболна асоциация (НБА) Грег Попович се съгласи да поднови договора си като треньор на "Сан Антонио спърс", с който триумфира и тази година. 

Попович води отбора от сезон 1996/1997 и три пъти е обявяван за треньор на година в НБА.

Изказвания от страна на Попович няма, а детайлите на договора също не бяха разяснени. От неговия щаб единствено се разбра, че "е нетърпелив да е треньор за още 4-5 години".

С актив от 1116 победи и...

Брайън Джонсън вече е доктор по музика

http://www.cross.bg/glas-braiiun-myzika-1420016.html

/КРОСС/ Легендарният вокалист на групата AC/DC Брайън Джонсън заяви, че останал без глас, докато получавал почетна докторска степен по музика от престижния университет "Нортумбрия" в Гейтсхед, Североизточна Англия, предава Франс прес. 66-годишният певец, чийто глас е сред най-разпознаваемите в историята на рокендрола, е отличен за значителния си принос към музикалната индустрия, поясниха от университета. "Настръхнал съм и загубих гласа си от вълнение", признава той. Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че китаристът на рокгрупата Малкълм Янг е бил приет в болница. По-рано се съобщаваше, че Янг ще се оттегли от активна дейност заради проблеми със здравето. Ето защо новият 15-ти албум е записан без китариста.  

Руски граничари са евакуирани заради стрелба

http://www.cross.bg/strelba-donetzk-teritoriyata-1420015.html

/КРОСС/ Ръководството на КПП „Донецк" в Ростовска област на Русия (на границата с Украйна) е било принудено да евакуира служителите си във вътрешността на страната, заради стрелба близо до съседния украински КПП „Изварино", гласи съобщението на сайта на Федералната гранична служба на Руската федерация. Граничните служители от КПП „Донецк" са били евакуирани сутринта на 10 юли. „Като цяло ситуацията на границата остава напрегната. Вечерта и през нощта се чуваше стрелба от автоматично оръжие на територията на Украйна в близост до руски гранични контролно-пропускателни пунктове", се казва в съобщението. През изминалата нощ на територията, съседна на руския КПП „Донецк" се взривили около 10 боеприпаса. В момент на обстрела на КПП-то е имало около 50 души.  

Дон Диего: Смяха ми се като казах, че Аржентина е Масчерано и 10 други играчи

http://worldcup2014.actualno.com/Don-Diego-Smjaha-mi-se-kato-kazah-che-Arjentina-e-Mascherano-i-10-drugi-igrachi-news_38830.html

Аржентинската легенда Диего Марадона отличи играта на халфа на "гаучосите" Хавиер Масчерано по време на полуфиналния сблъсък на световното първенство с Холандия. Южноамериканците спечелиха д...

Отчита се отлив на желаещи да карат такси

http://society.actualno.com/Otchita-se-otliv-na-jelaeshti-da-karat-taksi-news_38832.html

Повечето таксиметрови автомобили са взети под аренда. За това за водачите няма особена разлика дали машината е по-нова или по-стара. От бранша обаче отчитат отлив на желаещи да превозват пътници. За...

И в Сърбия "Южен поток" поскъпва

http://balkani.actualno.com/I-v-Syrbija-Ujen-potok-poskypva-news_38831.html

Сръбската част на газопровода "Южен поток" е поскъпнала с близо 24% и е достигнала 2,1 милиарда евро, докато миналата есен възлизаше на 1,7 милиарда евро, предаде БГНЕС. Припомняме, че в Б...

"Изкуплението на Гейбриъл" – секс без задръжки в брака!

http://cinema.actualno.com/Izkuplenieto-na-Gejbriyl--seks-bez-zadryjki-v-braka-news_38833.html

Силвейн Рейнард, авторът на „Адът на Гейбриъл” и „Екстазът на Гейбриъл”, сякаш е използвал тази фраза за мото на своята трета книга „Изкуплението на Г...

България е с най-голям отрицателен прираст на населението в ЕС

http://society.actualno.com/Bylgarija-e-s-naj-goljam-otricatelen-prirast-na-naselenieto-v-ES-news_38821.html

България е с най-голям отрицателен прираст на населението в ЕС с – 5,2 промила към 1 януари 2014 г., съобщи европейската статистическа служба Евростат. Страната ни е на първо място и по с...

Йовчев: В света няма система за ранно предупреждение за градушки

http://pik.bg/йовчев-в-света-няма-система-за-ранно-предупреждение-за-градушки-news200845.html

Йовчев: В света няма система за ранно предупреждение за градушки

Не знам в света да има система за ранно предупреждение на градушки – това трябва много ясно да го кажем и трябва да спре със спекулациите и откровените глупости, които се изговарят в публичното пространство. Това заяви пред Фокус министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев във връзка със силната буря, при която бяха нанесени множество материални щети, а възрастен мъж почина, след като бе затиснат от паднало дърво в Борисовата градина в столицата.

„Прогноза за градушките е възможна 10 – 15 минути преди да настъпи събитието, като не може да се прогнозира размера на градушката. Това е внезапно събитие и това не попада в обхвата на системата за ранно предупреждение и няма как да попадне”, обясни Йовчев.

По думите му, не е възможно да бъдат изстреляни противоградни ракети над населени места, тъй като има риск за хората. Действията на МВР бяха своевременни и адекватни при бедствието, което сполетя София на 8 юли. За броени минути след първите сигнали екипи на Пожарна безопасност и защита на населението, както и екипи на Полицията бяха на място. Обработени са над 570 сигнала – в София са работили 30 екипа, 7 в Монтана – множеството полицейски екипи, които веднага отцепиха наводнените райони, подчерта министърът. Той обясни, че на всяко възлово кръстовище 6е имало полицаи, които са регулирали и подпомагали движението.

На въпрос, има ли все пак възможност да се изработи някаква система за ранно предупреждение, Йовчев заяви, че няма как да бъде изработена такава система – затова и никъде в света няма изработена такава, защото това е събитие, което може да се прогнозира в много кратък период от време.

„А и се прогнозира в определени параметри – вероятно може да има градушка. Затова колкото и да е добра една организация, след оповестяването на населението гражданите нямат достатъчно време за предприемане на някакви действия, а и какви биха били действията им? Представители си, ако при всяка една вероятност от градушка ние да задействаме сирените. Затова не е сериозно да се говори за такива неща и смятам, че бяха преминати границите в тази посока”, каза още министър Цветлин Йовчев.

БМВ, "Ауди" и "Мерцедес" отчетоха нови рекордни продажби за полугодието

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/10/2340873_bmv_audi_i_mercedes_otchetoha_novi_rekordni_prodajbi/?ref=rss


Трите най-големи компании за продажби на луксозни автомобили БМВ, "Ауди" и "Мерцедес" отчетоха рекордни за историята си продажби през първото полугодие на 2014 г. Баварците остават лидер в сегмента с 886 347 доставки в световен мащаб, което е с 10.2% по-добър показател от същия период на миналата година.

При "Ауди" ръстът е 11.4%, а продажбите 869 350. "Мерцедес" все още са номер три при луксозните автомобили със 783 520 поръчка за полугодието (+12.8%).

BMW Group отчитат...

Дер Щандарт: Денис Бареков - кандидат за "Хипо Алпе Адрия"

http://www.vesti.bg/novini/der-shtandart-denis-barekov-kandidat-za-hipo-alpe-adriia-6016937

Финансов инвеститор, руски и български милионер проявяват интерес към дъщерните банки на австрийската "Хипо Алпе Адрия" в Югоизточна Европа, пише в днешния си брой австрийският вестник "Дер Шандарт".

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/07/10/2340890_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 12 часа:

Продължава описването на щетите след градушката в столицата. 

Автомобилните стъкла в софийските сервизи са изчерпани, очакват се доставки. 

Силни бури връхлетяха Полша. 

Ирак уведоми официално ООН, че бунтовници са откраднали 40 килограма уранови съединения от три лаборатории в...

Кубрат Пулев: Кличко да се допингира колкото си иска, ще се справя с него

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/10/2340864_kubrat_pulev_klichko_da_se_dopingira_kolkoto_si_iska/?ref=rss


Българският боксьор Кубрат Пулев засилва подозренията си, че Владимир Кличко има причина да се крие от допинг проверка. Според софиянеца е ясно, че украинеца го е страх.

"Усещам едно неуважение от страна на Владимир. Но няма проблем. На ринга ще си проличи кой какво може", каза Пулев, цитиран от "Тема спорт".

"Относно допинга - самият факт, че отказва да играе по правилата, означава, че крие нещо. Явно го е страх. Той така си е избрал, но това го превръща в един фалшив...

Калоян Паргов: Рано е да се коментира коалиция БСП - ГЕРБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4182623

- Сергей Станишев наистина ли се оттегля от лидерските позиции в левицата, след като остава начело на "Коалиция за България", г-н Паргов?
- Така беше обявено на пленума на Националния съвет в събота. Насрочихме заседание на конгреса за 27 юли, на което ще има лидерска надпревара.
- Питам ви, защото, ако БСП се яви на парламентарните избори - Сергей Станишев наистина ли се оттегля от лидерските позиции в левицата, след като остава начело на "Коалиция за България", г-н Паргов? - Така беше обявено на пленума на Националния съвет в събота. Насрочихме заседание на конгреса за 27 юли, на което ще има лидерска надпревара. - Питам ви, защото, ако БСП се яви на парламентарните избори

Приходите от нощувки растат повече от броя им през май

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2014/07/10/2340846_prihodite_ot_noshtuvki_rastat_poveche_ot_broia_im_prez/?ref=rss


Броят на нощувките в местата за настаняване се е увеличил през май с 2.4 на сто спрямо година по-рано, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). В най-голяма степен това се дължи на нарасналия брой на нощувките в хотелите с 1 и 2 звезди.

В същото време и през май повечето нощувки на чужденците са били във висококатегорийните хотели (4 и 5 звезди) - 70.5 на сто и 34.4 на сто от българите.

Броят на туристите през май е нараснал с 3.8 на сто спрямо година...

Борисов се усъмни в преценката на Орешарски относно актуализацията на бюджета

http://www.moreto.net/novini.php?n=257533

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се усъмни в преценката на премиера Пламен Орешарски, че не се налага актуализация на бюджета. „На Орешарски отличното за мен е слабо. На кого е поставил отлична оценка. На изборите народът показа какви оценки му поставя.

Мутри нахлуха в масива на пернишки черешар и му поискаха пари, че са го обрали

http://www.zapernik.com/biznes/mutri-nahluha-v-masiva-na-pernishki-chereshar-i-mu-poiskaha_32981/

Кюстендилски мутри са нахлули в черешовия масив на перничаина Валери Димитров, научи „За Перник”.

Във вчерашния ден перничанина отишъл да продължи да си бере черешите, когато с ужас установил,че масива му е окупиран от братя роми, които берат в щайги черешите му. „Бяха набрали около 40 килограма. Аз ги изгоних и оставих черешите на полето. След малко се зададе мутрата, която ги е пратила и започна да ми иска пари за брането. Той бил платил на работниците да берат череши и аз да давам...

Продължава

Две катастрофи отнеха пет живота край Първомай (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4183738

Две тежки катастрофи взеха жертви - все млади хора, по пътищата около Първомай през нощта, предаде БГНЕС.
Четирима души загинаха при челен сблъсък около половин час след полунощ на пътя Хасково-село Бяла река. Жертвите са двама 39-годишни мъже - от Пловдив и от Димитровград, 24-годишен младеж от Пловдив и 34-годишна жена. Две тежки катастрофи взеха жертви - все млади хора, по пътищата около Първомай през нощта, предаде БГНЕС. Четирима души загинаха при челен сблъсък около половин час след полунощ на пътя Хасково-село Бяла река. Жертвите са двама 39-годишни мъже - от Пловдив и от Димитровград, 24-годишен младеж от Пловдив и 34-годишна жена.

Френски парк пресъздаде вселената на „Малкият принц“

http://www.cross.bg/malkiyat-printz-ezika-1420014.html

/КРОСС/Френски парк пресъздаде вселената на най-признатата детска книга за всички времена, „Малкият принц" от Антоан дьо Сент-Екзюпери. Паркът се намира в близост до границата с Германия и планинския масив Вогези. Очаква се да бъде посещаван от около 150 000 туристи годишно. Сред атракциите са пиротехника, живи животни, високотехнологични изобретения и платформа, издигаща желаещите на 150 метра височина. Посетителите ще могат да разговарят с компютърно генерирани гласове на персонажи. Децата ще имат възможност да се качат и в истински биплан - самолет, на какъвто е летял опитния пилот Екзюпери.  „Малкият принц" е философска история за приятелство, любов и загуба. Книгата е сред най-продаваните в света, преведена на 270 езика след своята публикация през 1943 г. От тогава е преведена на повече от 270 езика. Жером Жакомони, един от създателите на парка "The Little Prince Park", коментира: „Нашата целева група е деца между 2 и 12-годишна възраст. Също възрастни, които все още си спомнят, че преди и те са били деца... „Малкият принц" не е просто марка, а сбор от ценности".    

ЧЕЗ зове за единни мерки срещу кражбите на инфраструктурата

http://frognews.bg/news_72860/

Потребителският съвет към ЧЕЗ България призова компании, граждани, потребителски и бизнес организации да обединят усилията си в борбата срещу кражбите на съоръжения от енергийната, ВиК, телекомуникационната и транспортната инфраструктури. Участниците на десетото заседание на съвета, което се проведе в София, се обединиха около необходимостта от законодателни промени и среща в широк формат на всички засегнати страни, на която да се обсъдят съвместни действия за защита на инфраструктурните съоръжения.

Газа изстрелва по 1 ракета на 10 минути към Израел

http://news.ibox.bg/news/id_339997709

По последна информация 76 са жертвите при бомбардировките над Газа

51,8 млн. лева са влезли в бюджета от нощувки в наши хотели

http://econ.bg/Новини/51-8-млн-лева-са-влезли-в-бюджета-от-нощувки-в-наши-хотели_l.a_i.555046_at.1.html

На 51,8 млн. лева се равняват приходите от нощувки през май 2014 г., което е с 9,6% повече спрямо същия месец на миналата година. Увеличение е...

Йовчев: МВР няма вина за банковата криза, както Дилма Русев за загубата на Бразилия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4183734

„Колкото Дилма Русев има вина за загубата на Бразилия от Германия, толкова и правителството и респективно и МВР имат вина за възникналата преди седмици „банкова криза”. Това каза министър Цветлин Йовчев за Фокус.
„Смятам, че ще стане ясно на хората за това, за какво става въпрос и мисля, че това ще стане много бързо и много скоро, „Колкото Дилма Русев има вина за загубата на Бразилия от Германия, толкова и правителството и респективно и МВР имат вина за възникналата преди седмици „банкова криза”. Това каза министър Цветлин Йовчев за Фокус. „Смятам, че ще стане ясно на хората за това, за какво става въпрос и мисля, че това ще стане много бързо и много скоро,

ЕС попълни с нови 11 имена списъка със санкции заради Украйна

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/07/10/2340851_es_populni_s_novi_11_imena_spisuka_sus_sankcii_zaradi/?ref=rss


Европейският съюз реши късно в сряда да добави още 11 имена в списъка на лицата със замразени авоари и визова забрана заради отговорността им за кризата в Украйна, предадоха световните агенции.

Новите санкции вероятно ще влязат в сила от събота, каза дипломат от Брюксел. По думите му техен обект са главно ръководители на украински сепаратисти и "може би един или двама руснаци".

До няколко дни имената им ще бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС.

В...

Не дръжте зеленчуците в хладилника, унищожавате витамините

http://pik.bg/не-дръжте-зеленчуците-в-хладилника-унищожавате-витамините-news200837.html

Не дръжте зеленчуците в хладилника, унищожавате витамините

Държането на плодовете и зеленчуците в хладилника може да крие опасности за вашето здраве. Според изследователите плодовете и зеленчуците са „живи“, дори след като бъдат откъснати. Те реагират на промените в нивото на светлината, което се отразява на броя на полезните вещества в състава им. В зависимост дали е ден или нощ, тези вещества се увеличават или намаляват. Ако се съхраняват в хладилник или в тъмен склад в супермаркета, количеството на полезните съставки намалява.

Получава се така, че дори и да ядете достатъчно плодове и зеленчуци, например препоръчителните пет на ден, вие не успявате да си набавите всички необходими витамини и минерали от тях.

Зелето е един от зеленчуците, които реагират рязко на промяната на светлината. Избягвайте да държите в хладилник също спанак, марули, тиквички, моркови, сладки картофи и боровинки.

За да решите проблема, изследователите препоръчват да поставите крушка в хладилника си, която да симулира светлината в естествената среда на плодовете и зеленчуците.

Петима загинаха, а 45 са ранени при тайфун в Япония

http://www.mediapool.bg/petima-zaginaha-a-45-sa-raneni-pri-taifun-v-yaponiya-news222491.html

Пет души са загинали и 45 са били ранени при свлачища и наводнения, причинени от мощния тайфун Неогури в Япония, съобщиха информационните агенции. Района на град Нагисо в префектура Нагано земна маса срути малка жилищна сграда и загина 12-годишно момче. При наводнения на остров Шикоку и в префектура Фукушима на остров Хоншу се удавиха двама души. По-рано вчера бе съобщено за гибелта на двама японски рибари. Тайфунът доведе до отменянето на 192 самолетни полета. Спрени бяха и високоскоростните влакове на Хоншу. Стихията се движи на североизток покрай тихоокеанското крайбрежие на Япония. Тя отслабва, но все още е опасна; поривите на вятъра достигат 35 метра в секунда.

Йовчев: МВР има вина за банковата криза, колкото Дилма Русев за загубата на Бразилия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4183718

„Колкото Дилма Русев има вина за загубата на Бразилия от Германия, толкова и правителството и респективно и МВР имат вина за възникналата преди седмици „банкова криза”. Това каза министър Цветлин Йовчев за Фокус.
„Смятам, че ще стане ясно на хората за това, за какво става въпрос и мисля, че това ще стане много бързо и много скоро, „Колкото Дилма Русев има вина за загубата на Бразилия от Германия, толкова и правителството и респективно и МВР имат вина за възникналата преди седмици „банкова криза”. Това каза министър Цветлин Йовчев за Фокус. „Смятам, че ще стане ясно на хората за това, за какво става въпрос и мисля, че това ще стане много бързо и много скоро,

ЧЕЗ призова за единни мерки срещу кражбите на съоръжения от инфраструктурата

http://www.cross.bg/suoruzheniya-bulgariya-zakonodatelni-1420013.html

/КРОСС/ Потребителският съвет към ЧЕЗ България призова компании, граждани, потребителски и бизнес организации да обединят усилията си в борбата срещу кражбите на съоръжения от енергийната, ВиК, телекомуникационната и транспортната инфраструктури. Участниците на десетото заседание на съвета, което се проведе на 9 юли в София, се обединиха около необходимостта от законодателни промени и среща в широк формат на всички засегнати страни, на която да се обсъдят съвместни действия за защита на инфраструктурните съоръжения. „Наблюденията ни показват, че често посегателствата над съоръжения се случват през деня и на публични места. Сигналите от граждани обаче са рядкост. Предполагаме, че потребителите не възприемат проблема с кражбите като нещо, което ги засяга. За съжаление това съвсем не е така. Ето защо освен за законодателни промени, апелираме и за мобилизиране на обществената нетърпимост", каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане" в „ЧЕЗ Разпределение България" АД. „Необходима е среща в широк формат с участието на всички засегнати компании, както и законодателни промени, които да доведат до ефективни мерки. Ние сме готови да подкрепим всички инициативи, които ограничават посегателствата над съоръжения от инфраструктурата", заяви Михаил Шишков, национален секретар на Независимия съюз на потребителите в България

Заседанието на Надзорния съвет на НЗОК пред провал

http://frognews.bg/news_72859/

Представителят на КТ "Подкрепа" в Надзорния съвет на Здравната каса Тома Томов ще напусне свиканото днес заседание, предаде БНР.

САМО В ZAPERNIK.COM! Общинското предприятие за засаждане на цветя е насадило в парника си .... ДОМАТИ!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/samo-v-zapernik-com-obshtinskoto-predpriyatie-za-zasajdane-na-cvetya-e_32980/

В парника на общинското предприятие Флор, чиято цел е да сади цветя в Перник и от известно време да коси трева са засадени зеленчуци.

Общинското предприятие се управлява от услужливия до кмета Росица Янакиева Валентин Пешев – станал известен с Инициативния комитет по земетресението ,където ролята на Пешев беше да плюе държавата и да хвали кметицата.

В парникът, който се намира в така наречения парк на Перник надлежно са засадени зеленчуци за салатка. Доматите са...

Продължава

Финансовата инспекция установила вреди за 3.6 млн. лв. от април до юни

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/10/2340819_finansovata_inspekciia_ustanovila_vredi_za_36_mln_lv/?ref=rss


Инспекторите на Агенцията за държавна финансова инспекция са направили 167 инспекции през второто тримесечие, при които са установили причинени вреди за 3 642 192 лв., съобщиха от ведомството.

Сред проверените са общини, детски градини, държавни организации, болници.

При проверките са открити 84 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за 30 450 798 лв., като 29 от тях на стойност 3 200 803 лв. са установени при финансови инспекции в детски...

Петима загинаха при две катастрофи в Първомайско

http://www.vesti.bg/novini/petima-zaginaha-pri-dve-katastrofi-v-pyrvomajsko-6016935

Две тежки катастрофи взеха жертви - все млади хора - по пътищата около Първомай тази нощ, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Два автомобила са горели през денонощието във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=257522

Вчера около 07:55 часа, е получен сигнал за пожар в лек автомобил “Сеат Толедо”, движещ се по ул. “Майор Минчо Димитриев”. Причината за инцидента е техническа неизправност в двигателния отсек на автомобила след направен ремонт. Изгорял е двигателят, съобщиха от пожарната за Moreto.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване