Европа възприема превантивна тактика срещу ислямските екстремисти

http://e-vestnik.bg/20908/evropa-vazpriema-prevantivna-taktika-sreshtu-islyamskite-ekstremisti/

Кирстен Гришабер
Асошиейтед прес

Деймиън, синът на Крис Будро, й казал на вечеря през ноември 2012 г., че отива в Египет да учи арабски, езика на исляма.

Никога не го видяла отново.

“Той отлетя за Сиатъл, след това за Амстердам, след това в Истанбул”, каза Будро. “Имаше тренировъчен лагер точно извън града, където радикалите тренират, преди да прекосят границата в Сирия”.

14 месеца по-късно 22-годишният канадец, приел исляма, беше мъртъв, както изглежда убит в сражения между съперничещи си групи ислямски екстремисти в сирийския град Алепо. На Будро оставаше да се чуди дали е можела да направи нещо, за да спре сина си да не става джихадистки боец. За да намери отговори, тя се обръща към Европа, където властите използват все по-често програми, насочени към нуждаещите се, за да предотвратят и дори да обърнат посоката на радикализацията. Инициативите включват разговори в училище, спешни горещи линии и дори програми за намиране на работа на завръщащите се джихадисти.

Западът се бори да предотврати радикализацията след 11 септември 2001 г., когато терористична клетка от Хамбург се оказа ключова сила зад атентатите в САЩ. Конфликтът в Сирия, където се смята, че се бият хиляди западняци, придаде спешност на този проблем. През май 29-годишен мъж, сражавал се в Сирия, беше арестуван във Франция по подозрение, че е прострелял четирима души в Еврейския музей в Брюксел.

“Досега като общество сме реагирали едва когато беше прекалено късно”, казва Кемал Бозай, син на турски имигранти в Бохум. “Това е първият случай, когато подхождаме към проблема превантивно”.

Бозай ръководи проект, наречен “Вегвайзер”, което означава “Пътепоказател” на немски. Целта му е да предотврати радикализацията сред мюсюлманските тийнейджъри в града, който има голяма ислямска общност, с помощта на училищата, семействата, религиозните лидери и центровете за намиране на работа. Освен в Бохум, има два центъра на “Вегвайзер” в Бон и Дюселдорф - всички те имат за цел да се заемат с изпитващите проблеми младежи, преди те да са възприели радикалния ислям.

Центровете изпращат социални работници, които се намесват, когато видят вербовчиците да приближават тийнейджъри на игралните площадки, футболните стадиони и училищните дворове, или когато водят ислямски разговори на пазарите. Работниците завързват разговори с младежите и се опитват да предложат решения, които да ги отклонят от фундаментализма.

Центровете, които започнаха работа през април, имат подкрепата на службата за сигурност в Северен Рейн - Вестфалия. Най-многолюдната германска провинция отчете скок на броя на салафитите, следващи екстремна фундаменталистка версия на исляма, което притеснява властите. Числеността им е достигнала 6000 души в Германия по официални данни, от които 1800 само в Северен Рейн - Вестфалия.

“Салафизмът е система за начин на живот за млади хора, защото им предлага социална топлота, прост черно-бял поглед възглед за света, признание от тяхната група - на практика всичко, което им липсва в реалния живот”, казва Буркхард Фрайер, който оглавява службата за вътрешно разузнаване на провинцията.

Повечето от привлечените към фундаментализма на Запад са деца или внуци на мюсюлмански имигранти, но една немалка част от ислямските радикали са приели впоследствие вярата като сина на Будро, Деймиън Клермон, който открил религията на 17 години, след като се борил с депресията.

Първоначално изглеждало, че ислямът помага на Клермон. “Той стана отново много мирен, спокоен и щастлив”, казва Будро. Но с течение на времето синът й станал по-фундаменталистки настроен във възгледите си. “Никога не ни обясниха, че този тип (поведение) е проблем в Канада”, каза тя. “Нито пък ние всъщност разбирахме нещо от радикализация или чуждестранни бойци”.

Преди две години Германия откри национална телефонна гореща линия за хора, притесняващи се че техни приятели или близки може да се обръщат към радикалния ислям. Тя се финансира и ръководи от правителството, но обадилите се ...

Губернатор отказа да срещне Обама

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243609_%D0%93%D1%83%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%BD%D0%B5+%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0

 Губернаторът на американския щат Тексас Рик Пери е отказал да посрещне на летището президента Барак Обама, както е прието при посещение на държавния глава, съобщиха американските медии.

 

Тъй като губернаторът е поддръжник на Републиканската партия и дългогодишен критик на имиграционната политика на администрацията на САЩ, той отхвърли предложението на Белия дом в сряда да се срещне с президента при слизането му от самолета, като заяви, че би предпочел “по-смислена” среща.

 

Вместо това губернаторът е предложил на президента да се срещнат по всяко друго време, докато трае посещението му в щата.

 

Скоро след това губернаторът Пери е бил поканен на кръгла маса с участието на президента в Далас, посветена на положението в пограничните райони на Съединените щати. Представители на Пери съобщиха, че той е приел поканата.

За Китай само Пакистан е по-важен от Германия

http://e-vestnik.bg/20910/za-kitay-samo-pakistan-e-po-vazhen-ot-germaniya/

В Китай съществуват политически карти, където по цветовете може да се познае колко близки са станали отношенията между Китай и останалата част от света. На най-сериозната от тези карти Германия е единствената държава, която заема втори по важност ранг в новата скала на външнополитическата значимост според Китай.

Политическото списание “Нанфънчуан” използва за създаването на тази карта едновременно всички понятийни чудовища и характеризации и дава на държавите съответни цветове. Русия и Централна Азия попадат в категорията “всестранни стратегически партньорски отношения на сътрудничество”.

Голяма част от Африка е в категорията “всестранни стратегически партньорски отношения”. Останалата част от света се дели на “сътруднически”, “конструктивни” или “стратегически партньорства”. За някои държави, с които Пекин се разбира особено добре, е добавено “обхватни” или “всестранни”.

По отношение на Германия оценката на Пекин гласи: “обхватно стратегическо партньорство”. Двустранните отношения бяха въздигнати в ранг от държания глава Си Цзинпин при посещението му в Германия в края на март, съобщава държавната информационна агенция “Синхуа”. На политическата карта само оцветеният в тъмночервено Пакистан заема по-важно място. Пекин характеризира отношението си към тази съседна държава като “стратегическо партньорство за сътрудничество при всякакви условия”.

За това има исторически причини. Китай има особени отношения с ядрената държава Пакистан още от войната си с Индия. Исламабад подкрепи приемането на Пекин в ООН и отхвърли американските санкции след 4 юни 1989 г. Китай построи дълбоководното пристанище Гуадар в Южен Пакистан и го администрира. Строи се и нов икономически и тръбопроводен коридор от Гуадар към автономния китайски район Синцзян-Уйгурски. Той ще стане най-важният нов петролен и газов търговски маршрут към Близкия изток и към Африка.

Но веднага след Пакистан идва Германия, “обхватно, стратегическо партньорство”. Това не са празни думи: федералният канцлер Ангела Меркел беше протоколно възвеличена при седмото й официално посещение в Китай. Премиерът Ли Къцян и президентът Си дадоха отделни банкети в нейна чест. Като при държавно посещение Пекин поздрави канцлерката като издигна германски знамена пред портата “Тянанмън” и й отдаде военни почести с 19 салюта.

В началото на правителствените разговори премиерът Ли отбеляза шеговито, че е “стискал палци” за Меркел на последните избори за германски парламент. На пресконференцията си по-късно той добави закачливо: “Иска ми се Германия да спечели световното първенство по футбол.”

Толкова много ласкателства подчертават голямото политическо и икономическо значение на Германия в стратегията на Китай да привлече Европа на своя страна. Пекин обяви 2014 г. за “Година на Европа”. След ухажването на Франция и Англия сега идва ред на Германия, която според Китай е най-важната държава в Европа - и заедно с това на Меркел, която, разбира се, се възприема като най-влиятелният политик.

През октомври беше отбелязано провеждането на третите съвместни правителствени консултации на ниво министър-председател и ключови министри в Берлин. Твърди се, че от тях произтече инициативата “2015 - година на германско-китайските иновации”. Китай ще бъде страна партньор в организирането на най-големия в света компютърен панаир “СеБИТ” в Хановер.

Коментаторът от китайската държавна информационна агенция Синхуа Шан Цзюн писа по повод посещението на Меркел: “Трябва да отбележим, че двустранните отношения са в най-доброто си състояние досега.” През март президентът Си определи в Берлин сътрудничеството като “съвършена комбинация от китайски пазар и германска технология и като “съюз от бързината на Китай и германското качество”.

Но не става дума само за Германия. Новата политическа категоризация за това в какви отношения е Китай с другите държави, показва как стремящата се към световно влияние страна дефинира наново външните си отношения. След разпадането на Източния блок и сриването на Съветския съюз понятията от Студената война като “братски социалистически държави”, блокове или съюзници бяха заменени с “партньорства”.

Пекин беше осенен от тази идея за структуриране на външните си отношения след 1994 г., казва политологът ...

Външни сили подклаждат антиромско напрежение в полски град

http://e-vestnik.bg/20909/vanshni-sili-podklazhdat-antiromsko-naprezhenie-v-polski-grad/

Крисчън Лоу
Марчин Гьотиг
Ройтерс

Ромска къща в словашко село. Снимка: топнюз

Ромите никога не са се разбирали добре със своите съседи в полския град Андрихов, но не могат да си спомнят някога положението да е било толкова лошо, колкото сега.

Това, което се променя, е, че в Андрихов миналия месец се появиха радикални националисти, което може да е началото на усилия за подражаване на съюзниците им от партия Йоббик в Унгария, която използва антиромските настроения там, за да увеличи подкрепата си сред избирателите и да стане най-силното крайнодясно движение в Източна Европа.

В полската стратегия се включи крайнодесният лидер от Варшава с лични връзки с Йоббик Роберт Виницки, който участва в протест в Андрихов, където каза, че всички стотина етнически роми, живеещи в южния град с население 20 000 души, би трябвало да бъдат изгонени.

На демонстрацията, състояла се на 30 километра от мястото, където нацистите са избили над милион евреи, роми и други в Аушвиц, привърженици на местен футболен отбор скандираха “Цигане раус” - по примера на германското “Юден раус” (Евреите вън).

Йоббик и “Рух народови” (Национално движение) на Виницки отричат да разпалват расова омраза в Андрихов. И отхвърлят предположенията, че Йоббик, която спечели 21 процента от гласовете на парламентарните избори през април, прокарва своя дневен ред в Полша.

Но те наистина определят партията като вдъхновение за своя малък полски съюзник. Роман Квятковски, който ръководи Асоциацията на ромите в Полша, казва, че Андрихов е първият случай, при който той вижда в Полша крайнодесни партии да подклаждат антиромски чувства по този начин.

“Това е много опасно”, заяви той за Ройтерс. “То не ни позволява да гледаме с увереност към бъдещето”, каза Квятковски.

Ромски жители казаха, че не пускали децата си на училище през последните седмици и си стояли вкъщи, след като се стъмни, поради страх от нападение.

Малцина смятат, че “Рух народови”, което спечели 1,4 процента на европейските избори през май, добива такова влияние, каквото има Йоббик в Будапеща. Унгарското крайнодесно движение извлече полза от възмущението от съставляващото 6,5 процента от населението на Унгария ромско малцинство, което е част от етническа общност от десетина милиона души, пръсната из Европа и отдавна подложена на дискриминация. Ромите в Полша наброяват едва около 50 000, което е 0,13 процента от нейното население.

Въпреки това събитията в Андрихов показват, че Йоббик, окачествявана дори от много западноевропейски крайнодесни партии като антисемитска и расистка, разпространява своята идеология извън границите на Унгария - в този случай в Полша, най-голямата и най-влиятелната държава от бившия съветски блок в Европейския съюз.

Футболни фенове

Йоббик, която сега е втората по сила партия в Унгария, използва своя успех в родината, за да изгражда контакти и да споделя тактики в Източна Европа, тревожейки правозащитници.

Засега обаче има малко солидни доказателства, че на други места се прилага тактиката, включваща използване на инциденти с насилие между роми и други хора в бедни градове.

Обичайната тактика на Йоббик е да организира демонстрации, като обвинява ромите за престъпления и други социални неправди. И да набира местни младежи за патрули на доброволчески отряди за поддържане на реда, като обявява, че целта им е да защитават гражданите от ромите.

Изглежда, че стратегията на Йоббик от Унгария се прилага в Андрихов почти едно към едно. Местни хора казват, че в началото на юни бременна ромка била нападната, докато ходела по улицата. Скоро след това двама млади етнически поляци били пребити и според много жители ставало дума за ромска атака на отмъщение.

Избухнал гняв. Привърженици на местния футболен отбор “Бескид Андрихов” създали страница във Фейсбук. На нея били публикувани разкази за, както се твърди, насилствени нападения, извършени от роми, и снимки на етнически поляци, за ...

Религиозни малцинства в Ирак са преследвани от ислямистите като сатанисти и неверници

http://e-vestnik.bg/20911/religiozni-maltsinstva-v-irak-sa-presledvani-ot-islyamistite-kato-satanisti-i-nevernitsi/

ДПА

Представителите на язидите и християните се изправят пред преследване от страна на ислямисти в Ирак, които ги смятат за поклонници на дявола. Мнозина са намерили убежище в региони под кюрдски контрол.

В очите на своята общност Чаери Чидер Хусаен е съдия. За ислямистките екстремисти, които извършват нападения из цял Ирак, той е “поклонник на дявола”, когото са поставили в списък за убиване.

Хусаен принадлежи към кюрдската общност на язидите - религия с връзки със зароастризма. Представители на религиозни малцинства като него са под заплаха, откакто групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) от юни пое контрол над голяма част от страната.

45-годишният Хусаен знае добре, че въоръжените бойци от ИДИЛ не подбират в преследването на тези, за които смятат, че не са от правилната вяра.

Представителите на неговата религия вярват не само в Бог, но и в ангели, природата, свободната воля и присъщата добрина на човека. Слънцето е ключов фокус във вярата им. Адът не е част от системата им на вярвания.

Тауси Мелек е специфичен фокус на набожността на язидите. Но радикалните ислямисти смятат този ангел за Сатаната или Илблис, дявола.

“Те убиват всички: йезиди, християни и дори мюсюлмани”, каза съдията, седейки в офиса си в съда на град Дохук, в контролирания от кюрдите Северен Ирак.

Хусаен предлага на гостите си сладкиши и вода. За разлика от мюсюлманите язидите не постят по време на Рамазана.

“Мога да ям и пия в офиса си”, казва той, добавяйки, че прави това, за да не обижда постещите мюсюлмани навън.

По-голямата част от язидите по света, чийто брой е изчисляван на 800 000, живее в Северен Ирак. “Амнести интернешънъл” съобщава, че бойци на ИДИЛ са отвлекли няколко язиди през юни и сега ги държат отвъд границата в Сирия.

Правозащитната организация вижда ясна тенденция, според която ИДИЛ взема на прицел представители на религиозни малцинства за отвличане.

Хусаен смята, че 100 представители на общността му са били убити през последните няколко седмици. Той казва, че е доволен, че кюрдските бойци пешмерга са овладели основните бастиони на йезидите, подсигурявайки ги засега срещу нападения на джихадисти.

“Кюрдското правителство не ни създава никакви проблеми, дори и въпреки че повечето кюрди са мюсюлмани сунити”, казва той.

По време на диктатурата на Саддам Хюсеин на йезидите не се позволявало да заемат висши длъжности в администрацията.

“Но тук в Кюрдистан, за сравнение, съм съдия, който съди мюсюлмани, християни и язиди”, заяви Хусаен.

В долината Лалиш, важно поклонническо място за язидите близо до границата с Кюрдския автономен район, храм и областта са охранявани от пешмергите.

От посетителите в храма се изисква да си събуят обувките, преди да влязат. Но в последно време те не са много. Тези, които са там са набожни йезиди, които доброволно поддържат храма чист, според кюрдски учител, който предлага себе си за туристически гид.

Други малцинства също живеят в страх за живота си. До 15 000 души са избягали от древния асирийски град Каракош в кюрдския град Ербил след неотдавнашно минометно нападение.

Били отведени в християнския квартал Анкауа. Мнозина вече са се върнали в Каракош, въпреки че ситуацията остава несигурна, дори и за местните християни.

Според иракския халдейски католически патриарх Луис Рафаел Първи Сако преди 2003 г. е имало около 1,2 милиона християни, живеещи в Ирак. Днес те са най-много 500 000.

“Губим нашите общности. Ако християнският начин на живот приключи в Ирак, историята ни се прекъсва и идентичността ни е под заплаха”. Иракските християни все пак могат да намерят дом в бъдещ Кюрдистан.

В Анкауа християнският начин на живот продължава. В халдейската католическа катедрала “Свети Йосиф” около 50 деца се готвят за първото си причастие, пеейки и казвайки своите молитви, докато дузина климатици отблъскват жегата.

Децата са насочвани в своите молитви от ...

Едни и същи гени отговарят за четенето и математиката

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243608_%D0%95%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%B8+%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B8+%D0

 Учени от Юнивърсити колидж в Лондон са установили генетична връзка между способността на детето да чете и любовта му към математиката, съобщи сп. “Нейчър комюникейшънс”. Според специалистите около половината от гените, които отговарят за математическите способности, играят важна роля и за любовта към четенето. В изследването си учените са използвали данни за 12-годишни деца от 2500 британски семейства.

 

Специалистите са анализирали способността на децата да четат бързо и да усвояват и разбират прочетената информация. Освен това са им задавали въпроси по математика от стандартната учебна програма. След това учените са сравнили резултатите от изпитанията с генетичните данни, които са им позволили да направят извода за съществуваща връзка.

Тайфунът "Ногури" уби 3-ма в Япония

http://www.vesti.bg/novini/tajfunyt-noguri-ubi-3-ma-v-iaponiia-6016907

Тайфунът "Ногури", връхлетял Япония, причини гибелта на трима души, а 45 бяха ранени, съобщава РИА Новости.

Религиозен календар за 10 юли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4182560

Св. 45 мчци в Никопол Арменски
Император Ликиний бил ревностен езичник и жестоко преследвал християните. Мнозина били прогонени, измъчвани и убивани. Сред тях били и 45 души от град Никопол. Мъчителите им отрязали ръцете и краката, след което хвърлили телата им първо в огъня, а после в река Ликос. Благочестиви християни намерили тленните останки н Св. 45 мчци в Никопол Арменски Император Ликиний бил ревностен езичник и жестоко преследвал християните. Мнозина били прогонени, измъчвани и убивани. Сред тях били и 45 души от град Никопол. Мъчителите им отрязали ръцете и краката, след което хвърлили телата им първо в огъня, а после в река Ликос. Благочестиви християни намерили тленните останки н

Сара Пейлин иска импийчмънт за Обама

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243607_%D0%A1%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%9F%D0%B5%D0%B9%D0%BB%D0%B8%D0%BD+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%B9%D1%87%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0

 Бившият губернатор на американския щат Аляска и кандидат за вицепрезидент на републиканците Сара Пейлин поиска отстраняването на президента Барак Обама.

Според Пейлин Обама е тотално се е провалил с овладяването на имиграционния поток към САЩ. Американският президент поиска от Конгреса 3,7 млрд. долара, за да може страната да се справи с имиграционната криза, най-вече по границата с Мексико.

От октомври миналата година до края на юни американските гранични власти са заловили над 50 хиляди непълнолетни, които са се опитвали нелегално да влязат на американска територия. Повечето то тях идват от Централна Америка.

Конгресмените, както републиканци, така и съпартайци демократи на Обама, критикуваха президента за това, че не е посетил лично южната граница по време на предизборната си обиколка. По-късно днес Обама ще поправи грешката си, като ще посети Тексас. 

Слънчево, следобед дъжд с гръмотевици

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243606_%D0%A1%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE%2C+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4+%D0%B4%D1%8A%D0%B6%D0%B4+%D1%81+%D0%B3%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B8

 Преди обяд, над по-голямата част от страната, ще преобладава слънчево време, съобщиха от НИМХ.

По-късно през деня ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, на повече места и по-значителна над Северна България, планинските райони, както и през нощта срещу петък. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Възможни са градушки, с по-голяма вероятност в западните и централните райони на Северна България. В източните и крайните южни райони от страната ще има повече слънчеви часове. Дневните температури ще останат високи - максималните ще бъдат между 30° и 35°, в София 30°.

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за юли и още ще се понижи.

Над планините преди обяд ще има слънчеви часове, но през втората половина от деня и през нощта срещу петък ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, в отделни райони по-късно през деня и през нощта, и интензивни валежи с гръмотевици. Вятърът ще е от юг-югозапад, до умерен, по най-високите върхове и силен, а късно вечерта и през нощта срещу петък ще започне да се ориентира от северозапад. Максимална температура на 1200 метра - около 21°, на 2000 метра - около 16°.

Над Черноморието през деня ще е предимно слънчево. Ще духа слаб югоизточен вятър. Максималните температури по крайбрежието ще достигнат 27°-29°. Температурата на морската вода е 24°-25°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Аржентина излъга Холандия след дузпи и е на финал

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243605_%D0%90%D1%80%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D1%8A%D0%B3%D0%B0+%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%B4%D1%83%D0%B7%D0%BF%D0%B8+%D0%B8+%D0%B

 Отборът на Аржентина ще се бори за третата си световна титла в неделя, след като победи Холандия с 4:2 след дузпи (0:0 в редовното време и продълженията) и се класира за финала на Мондиала в Бразилия.

Това е първи финал за южноамериканците от 24 години насам, когато те отново срещнаха Германия на финала в Рим и загубиха с 0:1, докато Холандия ще спори за третото място с Бразилия в събота.

През целия мач на Арена де Сао Пауло двата отбора мислеха изцяло за сигурността и не предложиха почти нищо интересно за зрителите. През първата част имаше само един точен удар по посока двете врати и той бе дело на Меси от свободен удар, но Силесен с лекота улови насочената към него топка.

Луис ван Гаал промени схемата си на почивката, но ситуацията на терена остана същата и отново не се случи нищо запомнящо се. Холандците завършиха редовните 90 минути, без да отправят нито един точен изстрел към вратата на Серхио Ромеро, а "гаучосите" се отчетоха с два. Звездите на двата тима Лионел Меси и Ариен Робен бяха напълно обезличени от съперниковата отбрана, докато Робин ван Перси почти не се докосна до топката. "Лалетата" можеха да шокират своя съперник в първата минута на продължението, когато Робен нахлу в наказателното поле, но Масчерано блокира изстрела му с решаващ шпагат.

В продълженията Холандия бе по-активният отбор, но така и не успя да създаде нищо интересно пред вратата на Ромеро, а Аржентина можеше да стигне до кол в последните минути, но резервата Родриго Паласио стреля несериозно с глава, останал очи в очи със Силесен. Малко след това Макси Родригес също имаше добър шанс, но слабият му удар не затрудни стража на "лалетата".

За разлика от двубоя с Коста Рика Луис ван Гаал бе използвал и трите си смени и не успя да вкара вратаря Тим Крул за дузпите. Централният защитник Рон Влаар изпусна още първата дузпа за холандците, а след това Ромеро спаси и удара на Снайдер, докато Меси, Гарай и Агуеро бяха точни, преди Макси Родригес да изпрати Аржентина на финал.

Получихме каквото заслужавахме, заяви Масчерано

http://worldcup2014.actualno.com/Poluchihme-kakvoto-zaslujavahme-zajavi-Mascherano-news_38712.html

Халфът на Аржентина Хавиер Масчерано е на мнение, че отборът му заслужено е достигнал до финала на световното първенство през 2014 г. За последно "гаучосите" спориха за световната титла пре...

Два пъти повече заразени с лаймска болест през тази година

http://healthy.actualno.com/Dva-pyti-poveche-zarazeni-s-lajmska-bolest-prez-tazi-godina-news_38713.html

През тази година, заразените с лаймска болест са два пъти повече в сравнение с миналата. Общо 169 души са се разболели от началото досега срещу 87 за същия период на 2013-а, показват данните на Нацио...

Краят на една приказка

http://features.actualno.com/Krajat-na-edna-prikazka-news_38715.html

Жестокото крушение на бразилската мечта за шеста световна титла вкара страната в състояние на колективен транс и отчаяние - а това накара местните хора отново да си припомнят за протестите отпреди С...

Пророкът Масчерано на Ромеро: Днес ще станеш герой!

http://worldcup2014.actualno.com/Prorokyt-Mascherano-na-Romero-Dnes-shte-stanesh-geroj-news_38716.html

Вратарят на Аржентина Серхио Ромеро, който понесе не една критика в хода на световното първенство, е бил надъхан от своя съотборник Хавиер Масчерано преди изпълнението на дузпите в мача с Холандия (4:...

Предимно сухи са пътищата в страната

http://society.actualno.com/Predimno-suhi-sa-pytishtata-v-stranata--news_38707.html

Пътната обстановка в страната е нормална. Пътните настилки в страната са предимно сухи, съобщават от СБА.АМ "Тракия" в област Пазарджик - във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни ...

Проливен дъжд, гръмотевици и градушки в 7 области на страната

http://society.actualno.com/Proliven-dyjd-grymotevici-i-gradushki-v-7-oblasti-na-stranata-news_38717.html

Жълт код в 7 области на Северна България обявиха от НИМХ за 10 юли. Предупредителният код ще е в сила в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново. В тези области по-къ...

Мик Джагър причинил отпадането на Бразилия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243604_%D0%9C%D0%B8%D0%BA+%D0%94%D0%B6%D0%B0%D0%B3%D1%8A%D1%80+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BB+%D0%BE%D1%82%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8

 Ед­на от при­чи­ни­те за раз­г­ром­но­то по­ра­же­ние на Бра­зи­лия от Гер­ма­ния с 1:7 на до­маш­но­то све­тов­но пър­вен­с­т­во по фут­бол е раз­к­ри­та. Ви­но­вен за то­ва е 70-го­диш­ни­ят фрон­т­мен на ле­ген­дар­на­та рокгру­па "Ро­линг Сто­унс" Мик Джа­гър, съ­об­ща­ват вес­т­ни­ци­те в стра­на­та.

 

Пе­ве­цът, кой­то още на пре­диш­ния мон­ди­ал в Юж­на Аф­ри­ка по­лу­чи пря­ко­ра Ан­ге­ла на смърт­та,

 

пре­неб­рег­нал на­ло­же­на­та му заб­ра­на

 

да по­се­ща­ва ма­чо­ве на на­ци­о­нал­ния от­бор и до­шъл да под­к­ре­пя бра­зил­ци­те.

 

Рокзвез­да­та бе­ше за­бе­ля­зан на ед­на от три­бу­ни­те на ста­ди­он “Би­ней­ро" в Бе­ло Ори­зон­те, къ­де­то пет­к­рат­ни­те све­тов­ни шам­пи­о­ни за­пи­са­ха най-уни­зи­тел­на­та за­гу­ба за ця­ла­та си ис­то­рия, съ­об­ща­ва uol.com.

 

Мик прис­тиг­нал да ви­ка за бра­зил­ци­те, прид­ру­жа­ван от си­на си Лу­кас, чи­я­то май­ка е мес­т­на­та те­ле­ви­зи­он­на во­де­ща Лу­си­а­на Хи­ме­нес, уточ­ня­ва сай­тът 101greatgoals.com. Ра­бо­та­та е там, че Мик Джа­гър но­си па­то­ло­ги­чен мал­шанс на все­ки един от­бор, на кой­то сим­па­ти­зи­ра. А ако оти­де да гле­да на жи­во ма­чо­ве­те на лю­бим­ци­те си, те за­дъл­жи­тел­но са об­ре­че­ни на про­вал. За­то­ва и бра­зил­ци­те са го на­рек­ли по тях­но­му pe frio - чо­век, кой­то но­си не­щас­тие. И още пре­ди че­ти­ри го­ди­ни ка­те­го­рич­но му заб­ра­ни­ха да се по­я­вя­ва на ма­чо­ве на на­ци­о­нал­ния от­бор.

 

Джа­гър и си­нът му оти­до­ха спе­ци­ал­но в Ре­пуб­ли­ка Юж­на Аф­ри­ка, за да под­дър­жат бра­зил­ци­те на пре­диш­но­то све­тов­но пър­вен­с­т­во. Там ма­гьос­ни­ци­те на топ­ка­та от­пад­на­ха още на чет­вър­т­фи­нал. Ан­г­ли­ча­ни­те, аме­ри­кан­ци­те и ар­жен­тин­ци­те, ко­и­то съ­що бя­ха под­к­ре­пя­ни от пе­ве­ца, не нап­ра­ви­ха из­к­лю­че­ние и на­пус­на­ха тур­ни­ра под не­го­вия ос­тър пог­лед.

 

Всич­ки­те прог­но­зи на Мик за то­зи шам­пи­о­нат

 

съ­що не се сбъд­на­ха

 

В по­пу­ляр­но те­ле­ви­зи­он­но шоу в Ита­лия той за­я­ви, че ита­ли­ан­ци­те ще на­диг­ра­ят Уруг­вай, пред­с­ка­за още ус­пе­хи на ан­г­ли­ча­ни­те и пор­ту­гал­ци­те. И три­те от­бо­ра не прес­ко­чи­ха гру­по­ва­та фа­за на мон­ди­а­ла.

Парламентът ратифицира две споразумения с МБВР.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243603_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B4%D0%B2%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D

 Парламентът ратифицира две споразумения с Международната банка за възстановяване и развитие, свързани с пътната инфраструктура и с хидромелиоративния сектор.

 
Народното събрание ратифицира изменение на Споразумението за предоставяне на консултантски услуги между агенцията "Пътна инфраструктура" и Международната банка за възстановяване и развитие от 25 октомври 2012 г. Изменението влиза в сила от 4 април. Целта е удължаване на срока на действие на споразумението до 26 октомври 2014 г. с оглед на по-пълното възползване от българска страна от консултантските услуги на Международната банка за възстановяване и развитие при усвояването на средствата от европейските фондове в областта на пътната инфраструктура. Предвиденото удължаване на срока на споразумението няма да доведе до промяна в неговата стойност, се посочва в доклада на парламентарната комисия по бюджет и финанси.
 
Депутатите ратифицираха и Споразумението за предоставяне на консултантски услуги за укрепване на конкурентоспособността на селското стопанство и изготвяне на проектостратегии за устойчиво управление в хидромелиоративния сектор и опазване от вредното въздействие на водите между Министерството на земеделието и храните и Международната банка за възстановяване и развитие. Споразумението цели получаването на подкрепа за разработването на работещ и жизнеспособен хидромелиоративен сектор /напояване, отводняване и защита на земеделските земи от вредното въздействие на водите/ в България.
 
Парламентът и ратифицира Споразумението за търговия между ЕС и неговите държави членки, от една страна, и Колумбия и Перу, от друга страна, подписано на 26 юни 2012 г. в Брюксел, както и актовете на ХХV конгрес на Всемирния пощенски съюз. Депутатите ратифицираха още протокола за изменение и допълнение на меморандума за разбирателство за изпълнението на Програмата за трансгранично сътрудничество "България-Румъния" 2007-2013 година.

Парламентът заработи ударно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243602_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE

 Парламентът заработи ударно, след като народните представители, с изключение на колегите им от „Атака”, влязоха вчера в пленарната зала и се регистрираха. Ден преди това ГЕРБ, БСП и ДПС се споразумяха за гласуването на няколко ратификации и неотложни законови промени, както и за прекрояването на бюджета на НЗОК. Заради бойкота на ГЕРБ и „Атака” миналата седмица пропаднаха две от заседанията на НС, а за разпадането на третото по обед допринесоха и соцдепутатите. При проверка на кворума вчера системата обаче

 

отчете 166 присъстващи

 

или с цели 46 над необходимия минимум за откриване на работния ден в НС.

 

За по-малко от час депутатите подредиха седмичната си програма и ратифицираха 5 международни документа. Два от тях са споразумения с Международната банка за възстановяване и развитие, а чрез друго се регламентират търговските отношения между държавите членки на ЕС с трети страни.

 

Второто четене на промените в Закона за автомобилните превози също мина набързо и без дебати. Така автобусните превозвачи вече ще могат сами да избират дали при таксуването на пътниците да използват касови апарати, или отчитането да се извършва както досега - чрез билети. Задължителното изискване за касови апарати в автобусите беше разписано при управлението на ГЕРБ и трябваше да влезе в сила от 1 януари тази година. Впоследствие сегашните управляващи удължиха срока до 1 юли. С гласуваните промени в закона се удължи и максималната възраст на такситата до 15 години. Досега жълтите коли трябваше да излизат в пенсия, щом чукнат 10 години. „Веднага искам да кажа, че в нито една държава в ЕС няма ограничение за възрастта на автомобилите. Информацията, която имам е, че около 10 000 коли трябваше да излязат от употреба в този момент, ако не бяхме удължили тази възраст. Наясно сме с отговорността, която сме поели. Уверявам ви, че за нас е важна преди всичко сигурността и едва след това възрастта на колите и всички други фактори в таксиметровия бранш”, защити поправката зам.-шефът на транспортната комисия в НС Георги Свиленски. По думите на депутата от БСП вече е възложено на „Автомобилна администрация” да разработи нова наредба, регламентираща сигурността и комфорта на пътниците. Идеята е жълтите автомобили да са

 

с много по-чисти купета отсега

 

Освен това достатъчно било на 6 месеца колите да минават  през технически преглед.

 

Депутатите осигуриха също така бърза писта и за промените в  т.нар. закон за офшорките. Те бяха приети на първо четене, а в края на седмицата ще бъдат гласувани окончателно. С измененията се дава възможност дружествата да развиват бизнес с държавата и общините, стига да са вписали при регистрацията си своя действителен собственик. Според шефа на бюджетната комисия в НС Йордан Цонев действащите разпоредби се разпростират върху прекалено широк спектър от фирми. За да се стесни този кръг, се предлага понятието „свързани лица” да се замени с „контролирани от тях лица”. По този начин ограниченията в закона ще важат само за офшорките и пряко контролираните от тях дружества.

Фед слага край на програмата си за покупки на активи през октомври

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c595013/l/0L0Sinvestor0Bbg0Csasht0C3370Ca0Cfed0Eslaga0Ekrai0Ena0Eprogramata0Esi0Eza0Epokupki0Ena0Eaktivi0Eprez0Eoktomvri0H1759360C/story01.htm

Централните банкери са провели доста дълга дискусия относно начина за изход от стратегията си, разкрива протоколът от последното им заседание


Описват до месец потрошените возила

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243601_%D0%9E%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%BE+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D0%B0

 До един месец собствениците на пострадали коли и имоти може да се жалят на застрахователите за щетите, които нанесе опустошителната градушка във вторник следобед в София.

 

„От 10 до 30 календарни дни е срокът за предявяване претенции след вчерашната градушка. Застрахователите са обявили облекчен режим за доказване на щетите, удължено работно време дори в събота и неделя”. Това съобщи след вчерашното заседание на правителството заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн.

 

Някои ще приемат деклариране на щета и от свои офиси в провинцията. Дори може са се представят само снимки на потрошеното. Някои от компаниите дори приемат

 

уведомления и снимки по имейл

 

Така гражданите няма да се разкарват до офис и да си губят времето.

 

„При предявяване на претенция за надупчена кола от ледените парчета е нужно да се представи уведомление за настъпило застрахователно събитие, документите на автомобила - талон и свидетелство за регистрация на МПС”, обясни Ралица Агайн. Някои застрахователни компании искат и копие на полицата от застраховка „Автокаско”, както и копие от шофьорската книжка или личната карта на шофьора, ако автомобилът е бил паркиран. „Нито един застраховател няма да иска бележка от НИМХ на БАН за доказване, че е имало градушка, както по принцип се прави. Така потърпевшите ще спестят 35 лв. колкото струва документът”, каза Агайн.  

 

Пълна информация за документите, които изискват всички застрахователни компании у нас, има на сайта на Комисията за финансов надзор – www.fsc.bg в рубриката „новини”. Справка там показва, че за щети на недвижимо имущество собствениците ще имат 14 календарни дни да заявят претенцията си. В този случай те трябва да представят уведомление за настъпило застрахователно събитие, копие на нотариален акт за собственост и копие от застрахователната си полица.

 

„Всички компании разполагат с необходимия финансов ресурс да изплатят щетите”, успокои Ралица Агайн.

Заради множеството счупени предни стъкла на автомобилите от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) припомнят, че за издаването на дубликат на годишната винетка се изисква копие от документа за собственост или ползване на пътното превозно средство (в т.ч. свидетелство за регистрация на автомобила) и актът за констатиране на счупването на предно панорамно стъкло. Необходимо е да се представи служебна бележка, издадена от МВР, втората част на годишния винетен стикер и първата, която е била залепена на счупеното стъкло. Заявлението за издаване на дубликат може да изтеглите от интернет страницата на АПИ.

Срокове за прием на документи за щети
„Дженерали Застраховане” АД - до 30 работни дни.

 

Булинс” - до 14 дни, офисите ще работят и през уикендите.

 

„Виктория” - до 30 дни. Претенции се завеждат и по телефона.

 

„Алианц България” - 14 дни за имоти и 30 дни за коли.

 

„Армеец” и „България” - до 15 дни.

 

ДЗИ „Общо застраховане” - до 1 август.

 

„Олимпик-клон България” до 31 юли.

 

„ОББ-Ей Ай Джи ЗД” АД – удължава срока на 30 дни, считано от 8 юли.

 

ЗАД „Енергия” - до 25 юли.

 

„ЗД ЕВРОИНС" АД - до 30 дни.

 

„ОЗК- Застраховане” АД – в 10 дневен срок

 

„Уника” - до 31 юли.

 

„ГУПАМА ЗАСТРАХОВАНЕ” - 30 дни срок.

 

„ХДИ ЗАСТРАХОВАНЕ” до 18 юли.

В Мексико заловиха 19 тона марихуана

http://www.vesti.bg/novini/v-meksiko-zaloviha-19-tona-marihuana-6016905

При операция на мексиканската армия в щата Синалоа са били заловени 19 тона марихуана.

10 300 ракети изстреляни срещу градушките

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243600_10+300+%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5

 10 300 ракети са изстреляни срещу градоносни облаци от началото на годината до сега. Това съобщи шефът на Изпълнителната агенция за борба с градушките инж. Николай Николов. Изстреляните ракети досега са два пъти повече в сравнение с 2013 г. , когато само 5100 са полетели към облаците.

 

Една струва между 300 и 350 евро

 

Това означава, че изстреляните ракети са глътнали между 6 и 7 млн. лв. „Цената на брой не е повишавана от години”, допълни инж. Николов. Вчера правителството отпусна 1,2 млн. лв. за купуване на още ракети. Седмица по-рано пък от комисията по бедствия и аварии бяха дадени на агенцията за борба с градушките други 2,5 млн. лв. за купуване на ракети.

 

Градоносният облак, изсипал ледените парчета в столицата, се е образувал за 7-8 минути над Драгоман.

 

Най-силно е била градушката в жк „Люлин”. Автоматично от Агенцията за борба с градушките информация е била изпратена на Военновъздушните сили, Ръководство въздушно движение, Гражданска защита и НИБХ на БАН, обясни инж. Николов. По закон тези институции трябва да бъдат уведомени.

 

Населението не можело да бъде предупредено през Фейсбук

 

например от Агенцията за борба с градушките. Източници, пожелали анонимност, коментираха, че е имало начин да бъдат пуснати сирените за предупреждение за бедствие в столицата. Това обаче не било направено, за да не доведе до масова паника.  

 

„Никъде по света ракетите за борба с градушките

 

не защитават населени места

 

а само обработваеми площи”, обясни инж. Николов и допълни - „Дори да имахме обхват, най-много щяхме да постигнем изсипване на градушката на едно-единствено място.” Градоносни облаци вчера са се образували и над Монтана, Белене и в района на Средна гора.

 

За тази година са разбити 1138 градоносни облака при 727 за миналата година.

 

Досега през годината изстреляните ракети са защитили 77 млн. декара площи. По принцип полигоните за борба с градушките могат да опазят 17,3 млн. декара обработваеми площи. Поразени от ледени топчета били само 22 000 дка посеви и то на 35%, отчете инж. Николов.




Емил Димитров: Болниците извиват ръцете на всяка власт, тази не се справи с Агенция "Митници"

http://politics.actualno.com/Emil-Dimitrov-Bolnicite-izvivat-rycete-na-vsjaka-vlast-tazi-ne-se-spravi-s-Agencija-Mitnici-news_38702.html

Болничните заведения непрекъснато увеличават разходите си. От 2001 година насам здравният бюджет е скочил три пъти, а не сме получили три пъти по-добра услуга. Това си е жив рекет, смята известният би...

Ромарио: Затвор за шефовете на бразилския футбол след 1:7

http://worldcup2014.actualno.com/Romario-Zatvor-za-shefovete-na-brazilskija-futbol-sled-17-news_38703.html

Ромарио иска затвор за ръководителите на футбола в Бразилия заради унизителния разгром от Германия с 1:7 и милиардите, похарчени за Мондиала. "Бразилският футбол е в кома от години и това се дъл...

Заради лечение, възрастна жена беше възприета като терористична заплаха

http://burgas.actualno.com/Zaradi-lechenie-vyzrastna-jena-beshe-vyzprieta-kato-teroristichna-zaplaha-news_38705.html

Пълен шок – заради лечение от рак, възрастна жена беше свалена от влака Бургас – Карнобат. Причината – нови модерни датчици, които са сложени в превозни средства на общес...

Дилма Русеф: Такъв кошмар не съм имала никога!

http://worldcup2014.actualno.com/Dilma-Rusef-Takyv-koshmar-ne-sym-imala-nikoga-news_38706.html

Президентът на Бразилия Дилма Русеф изрази опасенията си, че срамната загуба на националния отбор от Германия с 1:7 ще заличи "отличните впечатления" на бразилците от Мондиал 2014. Тя опреде...

Всеки втори е приеман в болница по спешност

http://society.actualno.com/Vseki-vtori-e-prieman-v-bolnica-po-speshnost-news_38700.html

Над 1 милион българи са били лекувани в болница от началото на годината досега. Половината от тях са приемани по спешност, без направление от личния лекар и без преди това да са минали на преглед п...

Излизат свободните места след второто класиране за гимназиите след 7 клас

http://education.actualno.com/Izlizat-svobodnite-mesta-sled-vtoroto-klasirane-za-gimnaziite-sled-7-klas-news_38708.html

Днес ще бъдат обявени свободните места за прием в гимназиите в София след края на второто класиране. 184 са седмокласниците, които не бяха приети и на втория етап от надпреварата за елитните училищ...

Ромеро: Бях уверен преди дузпите

http://worldcup2014.actualno.com/Romero-Bjah-uveren-predi-duzpite-news_38709.html

Вратарят на Аржентина Серхио Ромеро призна, че е бил уверен преди изпълнението на дузпите срещу Холандия. Стражът се превърна в герой за Аржентина, след като отрази два удара на съперника и класира св...

Дебелата въшка Пеевски се нахрани "малко" при ГЕРБ, каза Рашидов

http://politics.actualno.com/Debelata-vyshka-Peevski-se-nahrani-malko-pri-GERB-kaza-Rashidov-news_38710.html

Лицензите на банките ясно и точно трябва да се кажат. Защото парите, които българските граждани влагат в българските банки, са живите пари на държавата. С цялото говорене на политиците по отношение на...

Робен: Малко съм разстроен, но горд

http://worldcup2014.actualno.com/Roben-Malko-sym-razstroen-no-gord-news_38711.html

Халфът на Холандия Ариен Робен заяви, че, въпреки отпадането на тима от световното първенство, той е горд с представянето му. Звездата е категоричен, че отборът му трябва да се съсредоточи върху мача...

Цветан Василев опитва да сложи ръка на австрийски трезор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243599_%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8+%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0%

 След като докара КТБ до състояние, в което се наложи трезорът да бъде сложен под специален надзор от БНБ заради недостиг на ликвидност, скандалният банкер Цветан Василев вече е нарочил нова мишена.

 

Мажоритарният собственик на КТБ, който вече близо месец се крие във Виена и отказва да се върне у нас, се пробва да прилапа бизнеса на Балканите на австрийската банка „Хипо Алпе Адриа”, разкри вчера агенция Ройтерс, като се позова на източници, запознати с преговорите.

 

„Хипо Алпе Адриа” беше национализирана в края на 2009 г.

 

след като беше ударена от кризата, а впоследствие се оказа и в епицентъра на небивал скандал, довел до разследване срещу 40 бивши мениджъри на трезора за участие в измамна схема с лизингови договори, пране на пари и фалшифициране на финансови резултати и участие в престъпна мрежа, действала години назад (виж карето). При национализацията в трезора бяха налети 450 млн. евро от парите на австрийските данъкоплатци, а сега – пет години по-късно – на тезгяха е балканската мрежа на банката, която се счита за неин основен актив, става ясно от статията на Ройтерс.

 

Въпросните балкански активи се оценяват на 500 млн. евро, според финансовите доклади на Хипо.

 

Мрежата обаче е инкасирала загуби през миналата година в размер на 286 млн. евро.

 

По ирония на съдбата сред основните мераклии да прилапат ценния актив се оказва банкерът Цветан Василев, чиято слава е не по-малко скандална от тази на бившите мениджъри на „Хипо Алпе Адриа” и по-специално на ексизпълнителния й директор Волфганг Куртерер. Последният беше арестуван насред скандала преди четири години.

 

Според източниците на престижната агенция, кандидатите за бизнеса на „Хипо Алпе Адриа” в Югоизточна Европа, който се състои от 6 банки и три лизингови компании в Словения, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора, са трима. Василев е основна фигура в група от български инвеститори, зад която стои руската банка ВТБ, твърдят от Ройтерс, като посочват, че това им е потвърдено от двама източници. От агенцията припомнят, че Цветан Василев е мажоритарен собственик на банка у нас, която е била поставена под специалния надзор на БНБ. И допълват, че са се пробвали да се свържат с него, но опитите им са ударили на камък. От ВТБ също не са дали коментар. Останалите двама, участващи в надпреварата за балканските активи на „Хипо Алпе Адриа”, са руският бизнесмен Игор Ким и неговата Експобанк, а също финансовият инвеститор „Адвент интернешънъл”. Очаква се сделката да бъде финализирана преди края на юли.

 

И докато Василев едновременно

 

се крие от разследващите у нас и излъганите от него вложители

 

в КТБ, и води преговори във Виена за придобиването на „Хипо Алпе Адриа”, вчера от БНБ обявиха, че до края на седмицата ще оповестят публично резултатите от одита на банковата група КТБ. В нея влизат КТБ и дъщерната й „Креди Агрикол”. Срокът за преглед на активите и пасивите на групата изтече вчера, а до края на вчерашния ден одиторите трябваше да внесат докладите си в БНБ. В КТБ прегледът се извършваше съвместно от „ДЕЛОЙТ ОДИТ“ ООД, „ЪРНСТ И ЯНГ“ ООД и „АФА“ ООД, а в „Креди Агрикол България“ – от „АФА“ ООД. Сред въпросите, на които се очаква одитният доклад за КТБ да даде отговор, е и колко кредита е раздала банката на свързани с Цветан Василев дружества. Разследвания, публикувани първо от в. „Капитал”, показаха, че към подобни фирми, повечето от които просто пощенски кутии, са изтекли над 1 млрд. лева кредити.

Транспортният мегапроект на Варна пред провал

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4182496

Проектът за интегриран градски транспорт на Варна на стойност над 114 млн. лв. е пред провал. Това стана ясно по време на заседание на комисията по транспорт към местния общински съвет, където бе изслушана ръководителката на мегапроекта Биляна Якова.
През април тя докладва пред общинарите, че от 10 компонента на проекта е изпълнен само един - за Проектът за интегриран градски транспорт на Варна на стойност над 114 млн. лв. е пред провал. Това стана ясно по време на заседание на комисията по транспорт към местния общински съвет, където бе изслушана ръководителката на мегапроекта Биляна Якова. През април тя докладва пред общинарите, че от 10 компонента на проекта е изпълнен само един - за

Мъж изби семейството си в Тексас

http://www.vesti.bg/novini/myzh-izbi-semejstvoto-si-v-teksas-6016904

Тексасец застреля най-малко 6-има членове на семейството си, повечето от които деца, съобщава АФП.

Над по-голямата част от страната, ще преобладава слънчево време

http://society.actualno.com/Nad-po-goljamata-chast-ot-stranata-shte-preobladava-slynchevo-vreme-news_38689.html

Днес преди пладне, над по-голямата част от страната, ще преобладава слънчево време. По-късно през деня ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, на повече места и по-значителна ...

Св. великомъченица Евфимия Всехвална

http://celebrate.actualno.com/Sv-velikomychenica-Evfimija-Vsehvalna-news_38688.html

Св. Евфимия се чества на 16 септември, когато пострадала, а на 11 юли се възспоменава чудотворството на нейните свети мощи. То било проявено във време на ІV вселенски събор в Халкидон. Тоя събор б...

Американският шпионаж се превръща в глобално електронно Гестапо

http://america.actualno.com/Amerikanskijat-shpionaj-se-prevryshta-v-globalno-elektronno-Gestapo-news_38701.html

Двама бивши служители на американската Агенция за национална сигурност (АНС) дадоха показания пред германския Бундестаг за извършвания от нейния шпионаж. Най-напред през германските парламентаристи...

Украйна увеличава производството на оръжие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4182763

Украйна ще увеличи производството на оръжия за осигуряване нуждите на военнослужещите, обяви украинският президент Петро Порошенко при посещение в Славянск. За целта Киев ще съкрати финансирането на “никому ненужните” научни програми.
Ръководството на самопровъзгласилата се Донецка народна република въвежда военно положение в районите, Украйна ще увеличи производството на оръжия за осигуряване нуждите на военнослужещите, обяви украинският президент Петро Порошенко при посещение в Славянск. За целта Киев ще съкрати финансирането на “никому ненужните” научни програми. Ръководството на самопровъзгласилата се Донецка народна република въвежда военно положение в районите,

Български туристи пропищяха от солени цени в Гърция

http://pik.bg/български-туристи-пропищяха-от-солени-цени-в-гърция-news200722.html

Български туристи пропищяха от солени цени в Гърция

Туристи пропищяха от солени цени по гръцкото море. "Уж фиксираха колко да струват кафето, водата и сандвичите, а те продължават да искат доста повече евра за всичко", оплакаха се българи, които избрали южната ни съседка за лятната си ваканция. В средата на юни стана ясно, че Гърция наложи фиксирани цени по курортите си. Идеята бе с 30% по-евтини сандвичи, минерална вода и кафе да привличат повече туристи, пише в. "Стандарт".Според ценоразписа вместо 2 евро за хамбургер летовниците трябва да броят 1,4, минералната вода да падне от 1,50 на 1,05, а фрапе с баничка да струва не 3, а 2,10 евро. Още тогава родни туроператори заподозряха, че това е просто рекламен трик на комшиите. Сега ужилени туристи се жалват от солените цени, които гърците им искат. Така например за сок комшиите искат 3 евро, за тоник - 2,5, за фрапе - 3, а за бира - 3,50, жалват се българи. Те разказват, че в момента гръцките курорти са пълни с нашенци, сърби и румънци.

Медиите в южната ни съседка алармират за измамите на търговците със спекулативните цени. В. "Етнос" пише, че будкаджия на Акропола бе глобен 2000 евро, тъй като продавал минерална вода за 3 евро. След това обаче властите се натъкнали и на още шокиращи случаи. Търговците предпочитали да си плащат глобите и продължавали да продават стоката си на надути цени. 

Според гръцката телевизия Алфа фрапето със сладолед било предлагано за 8,50 евро, айриш кафето - за 9 евро, гръцката салата - за 8 евро, телешко с картофи - за 19 евро, а парче баница със сирене - за 6 евро. Необяснимо високи били също цените по курортите на островите. Вестници твърдят, че да се намери стая по островите под 90 евро за август направо било чудо.

Русия смекчава медийния тон по отношение на Украйна

http://europe.actualno.com/Rusija-smekchava-medijnija-ton-po-otnoshenie-na-Ukrajna-news_38687.html

Тонът на руската пропагандата за положението в Украйна стана видимо по-мек, пише политическият наблюдател на немското сп. "Шпигел" Мориц Гатман, предаде БГНЕС. Специалисти от информационн...

Без травми в "Литекс" за реванша

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4182957

Отборът на "Литекс" ще излезе в пълен състав и без контузени футболисти в мача реванш от първия предварителен квалификационен кръг на Лига Европа срещу молдовския "Верис". Двубоят е в четвъртък от 20,45 ч. на Градския стадион в Ловеч, а първият двубой завърши 0:0.
"Готови сме още от първата минута да влезем по най-добрия начин в мача, агресивно и Отборът на "Литекс" ще излезе в пълен състав и без контузени футболисти в мача реванш от първия предварителен квалификационен кръг на Лига Европа срещу молдовския "Верис". Двубоят е в четвъртък от 20,45 ч. на Градския стадион в Ловеч, а първият двубой завърши 0:0. "Готови сме още от първата минута да влезем по най-добрия начин в мача, агресивно и

Изборът на главен съдебен инспектор си остава за бъдещето

http://politics.actualno.com/Izboryt-na-glaven-sydeben-inspektor-si-ostava-za-bydeshteto-news_38684.html

Изборът на главен съдебен инспектор изглежда ще се окаже непосилна задача за 42-рото Народно събрание, макар процедурата да е на финалната права. Това стана ясно от изказване на председателя на Народн...

Борбата за председателското място в БСП се ожесточава

http://politics.actualno.com/Borbata-za-predsedatelskoto-mjasto-v-BSP-se-ojestochava-news_38686.html

Претендентите за председателското място на БСП се умножават. Според "Труд", освен Драгомир Стойнев, Мая Манолова и Янаки Стоилов, в битката ще влязат още Георги Кадиев, Корнелия Нинова и Жел...

Стивън Сегал обучава на айкидо деца в Свети Влас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4182842

Амфитеатър “Арена” в “Диневи Ризорт” в Свети Влас се превърна в истинска арена, на която световноизвестният актьор и спортист Стивън Сегал даде уроци по айкидо на клубове от Бургас, Поморие и Несебър. 
Актьорът, който притежава най-високия дан по бойното изкуство, направи индивидуални тренировки с почти всички участници, като след Амфитеатър “Арена” в “Диневи Ризорт” в Свети Влас се превърна в истинска арена, на която световноизвестният актьор и спортист Стивън Сегал даде уроци по айкидо на клубове от Бургас, Поморие и Несебър. Актьорът, който притежава най-високия дан по бойното изкуство, направи индивидуални тренировки с почти всички участници, като след

Гърция приватизира 30% от енергетиката

http://www.vesti.bg/novini/gyrciia-privatizira-30-ot-energetikata-6016906

Гръцкият парламент прие закон, предвиждащ приватизирането на 30% от Държавната енергийна корпорация (ДЕК).

Гърция ще приватизира 30% от енергетиката

http://www.vesti.bg/novini/gyrciia-shte-privatizira-30-ot-energetikata-6016903

Гръцкият парламент прие закон, предвиждащ приватизирането на 30% от Държавната енергийна корпорация (ДЕК).

Григор и Цвети на три турнира преди първенството на САЩ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4182945

Григор Димитров и Цветана Пиронкова ще играят на три състезания преди следващия турнир от Големия шлем - Откритото първенство на САЩ в края на август. 
Следващото участие на Димитров е в започващия на 28 юли турнир във Вашингтон от категория "АТР 500" с награден фонд 1,654 млн. долара. Григор играе за трети път в американската столица, като през 2 Григор Димитров и Цветана Пиронкова ще играят на три състезания преди следващия турнир от Големия шлем - Откритото първенство на САЩ в края на август. Следващото участие на Димитров е в започващия на 28 юли турнир във Вашингтон от категория "АТР 500" с награден фонд 1,654 млн. долара. Григор играе за трети път в американската столица, като през 2

В Алпите откриха мъж след 32 години

http://www.vesti.bg/novini/v-alpite-otkriha-myzh-sled-32-godini-6016902

Във френските Алпи бе открито замръзналото тяло на мъж, изчезнал преди 32 г.

Тромпетистът Михаил Йосифов замина на лятно турне с американска банда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4182860

Тромпетистът Михаил Йосифов замина на лятно турне с американска банда вчера. Групата Тромпетистът Михаил Йосифов замина на лятно турне с американска банда вчера. Групата "Пинк Мартини", която имаше концерт в зала 1 на НДК миналия октомври, го кани преди няколко месеца да се включи към разнородния международен състав на формацията. Затова през последните няколко седмици Йосифов се подготвя за турнето. Разучил е над 40 парчета на гру

Фед прекратява икономическия протекционизъм

http://www.vesti.bg/novini/fed-prekratiava-ikonomicheskiia-protekcionizym-6016901

Федералният резерв на САЩ обяви, че през октомври ще спре изкупуването на държавни облигации, като по този начин прекрати стимулирането на американската икономика.

Стойчо Младенов: Няма как да вземем Меси и Роналдо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4182931

"Няма как да докараме Меси и Роналдо за четири-пет хиляди евро заплата - каза Стойчо Младенов, треньорът на ЦСКА, при завръщането на отбора от лагера в Холандия. - Определено сме по-добре от миналата година, когато започнахме с четирима футболисти. Сега възлагам надежди на всички, които дойдоха в отбора."
"Доволни сме от свършеното в Холандия - пр "Няма как да докараме Меси и Роналдо за четири-пет хиляди евро заплата - каза Стойчо Младенов, треньорът на ЦСКА, при завръщането на отбора от лагера в Холандия. - Определено сме по-добре от миналата година, когато започнахме с четирима футболисти. Сега възлагам надежди на всички, които дойдоха в отбора." "Доволни сме от свършеното в Холандия - пр

Французин пое Банката на Ватикана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4182808

Френският финансист Жан-Батист дьо Франсю бе избран да оглави Банката на Ватикана, предаде АФП. Той заменя на поста германския индустриалец Ернст фон Фрайберг.
Папа Франциск се стреми да изкорени корупцията, пране на пари и други злоупотреби в банката, която управлява средствата на църквата, припомнят агенциите. Печалбата и? падна до 2,9 млн. Френският финансист Жан-Батист дьо Франсю бе избран да оглави Банката на Ватикана, предаде АФП. Той заменя на поста германския индустриалец Ернст фон Фрайберг. Папа Франциск се стреми да изкорени корупцията, пране на пари и други злоупотреби в банката, която управлява средствата на църквата, припомнят агенциите. Печалбата и? падна до 2,9 млн.

Камион с деца падна в река в Русия

http://www.vesti.bg/novini/kamion-s-deca-padna-v-reka-v-rusiia-6016900

Камион ГАЗ-66, превозващ 46 души, сред които 33 деца, се преобърна и падна в река в Русия.

Аржентина е на мечтания финал на "Маракана" след успех с дузпи срещу Холандия

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/07/10/2340682_arjentina_e_na_mechtaniia_final_na_marakana_sled_uspeh/?ref=rss


Аржентина се класира за финала на световното първенство след победа с дузпи срещу Холандия. В редовното време срещата завърши без голове.

Победителите ще се изправят срещу германците, които направиха историческо зрелище за 7:1 срещу домакина Бразилия.

Срещата се оказа разочароваща за зрителите. Те видяха общо едва осем точни удара за 120-те минути, а чистите голови положения бяха още по-малко.

Селекционерът на "лалетата" Луис ван Гаал нямаше възможност да...

Дузпи пратиха Аржентина на финал срещу Германия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4183130

Аржентина ликува! Отборът на Лео Меси се класира на финала на световното по футбол, след като отстрани Холандия с дузпи. 
Редовното време завърши 0:0
И в продълженията двата отбора не си отбелязаха гол. Аржентинците имаха по-добри възможности, но пропуснаха на два пъти.
Вратарят Ромеро се превърна в герой за аржентинците, като спаси две дузпи. Аржентина ликува! Отборът на Лео Меси се класира на финала на световното по футбол, след като отстрани Холандия с дузпи.  Редовното време завърши 0:0 И в продълженията двата отбора не си отбелязаха гол. Аржентинците имаха по-добри възможности, но пропуснаха на два пъти. Вратарят Ромеро се превърна в герой за аржентинците, като спаси две дузпи.

Светла Василева записва диск с Марчело Рота

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4182963

Един от най-красивите сопранови гласове на съвременната сцена - българката Светла Василева, аплодирана от публиката в Метрополитън опера, Ла Скала и Ковънт гардън, записва в момента диск "Неаполитански песни" с продуцентската къща на БНР. В някои от изпълненията ще се включи и цигуларят Васко Василев.
Албумът трябва да се появи през есента. Един от най-красивите сопранови гласове на съвременната сцена - българката Светла Василева, аплодирана от публиката в Метрополитън опера, Ла Скала и Ковънт гардън, записва в момента диск "Неаполитански песни" с продуцентската къща на БНР. В някои от изпълненията ще се включи и цигуларят Васко Василев. Албумът трябва да се появи през есента.

Ала Кадер: Медиите пренебрегват живота на палестинците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4182493

15-годишният палестинец Мохамед Абу Хдейр беше отвлечен и зверски убит в нощта след като израелските власти съобщиха, че са открили телата на тримата млади израелски заселници, изчезнали на 12 юни 2014 г. Няколко дни по-късно неговият братовчед Тарик беше жестоко пребит от израелските сили за сигурност. Ала Кадер е братовчедка на двамата младежи. 15-годишният палестинец Мохамед Абу Хдейр беше отвлечен и зверски убит в нощта след като израелските власти съобщиха, че са открили телата на тримата млади израелски заселници, изчезнали на 12 юни 2014 г. Няколко дни по-късно неговият братовчед Тарик беше жестоко пребит от израелските сили за сигурност. Ала Кадер е братовчедка на двамата младежи.

Сабея: Тези футболисти са способни да спечелят титлата

http://worldcup2014.actualno.com/Sabeja-Tezi-futbolisti-sa-sposobni-da-specheljat-titlata-news_38698.html

Фернандо Сабея бе много щастлив след като неговата Аржентина достигна финала на 20-ото световно първенство."Щастието ни е огромно! Мачът беше изключително труден и напрегнат, но на световно първе...

Ван Гаал: Ако можех, щях да заменя Силесен с Крул

http://worldcup2014.actualno.com/Van-Gaal-Ako-mojeh-shtjah-da-zamenja-Silesen-s-Krul-news_38699.html

"Холандия изигра чудесен турнир. Никой не си представяше, че можем да стигнем дотук", това бяха първите думи на селекционера на "лалетата" Луис Ван Гаал след поражението от Арженти...

Плонж във водата - любимата "настилка" на Григор Димитров (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/10/2340681_plonj_vuv_vodata_-_ljubimata_nastilka_na_grigor/?ref=rss


Трева, клей, твърди кортове? Чудите се коя е любимата настилка на Григор Димитров?

Истината е, че българският тенисист постигна големи успехи на всички настилки по пътя към четирите си титли в Стокхолм, Акапулко, Букурещ и в "Куинс клъб".

Докато се радва на заслужената си почивка след полуфинала на "Уимбълдън", 23-годишният хасковлия обаче обяви, че предпочита водата.

"Това е настилката, която предпочитам... за да се гмуркам", написа Димитров във фен страницата...

Грешникът Влаар: Боли толкова много

http://worldcup2014.actualno.com/Greshnikyt-Vlaar-Boli-tolkova-mnogo-news_38696.html

Един от грешниците за Холандия Рон Влаар бе съкрушен след загубата срещу Аржентина след дузпи. Защитникът изненадващо бе определен да изпълнява първата дузпа и ударът му бе спасен. Ето какво заяви Вла...

Снайдер: Особено тежко е когато си изпуснал дузпа

http://worldcup2014.actualno.com/Snajder-Osobeno-tejko-e-kogato-si-izpusnal-duzpa-news_38697.html

Уесли Снайдер не изигра най-добрия си мач за Холандия срещу Аржентина. За капак на всичко той пропусна дузпа и така допринесе за успеха на "гаучосите". Така големият Снайдер вероятно ще прик...

Събраха лицата на “Аполония” в изложба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4182981

Фотопътешествие назад във времето предлага успешният артистичен тандем Мисирков&Богданов. Този път те са куратори на документална изложба, събрала уникални моменти от Празниците на изкуствата “Аполония” в Созопол. Двамата са пресели десетки фотографии, документиращи 3-десетилетната история на фестивала.
Експозицията ще се открие на 10 юли от 19... Фотопътешествие назад във времето предлага успешният артистичен тандем Мисирков&Богданов. Този път те са куратори на документална изложба, събрала уникални моменти от Празниците на изкуствата “Аполония” в Созопол. Двамата са пресели десетки фотографии, документиращи 3-десетилетната история на фестивала. Експозицията ще се открие на 10 юли от 19...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване