Жълт код в 6 област в сряда, чакат се нови дъждове

http://offnews.bg/news/n_1/n_372451.html

Жълт код е обявен за утре, 6-и август, за шест области в страната. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен и София-област заради очаквани проливни дъждове и гръмотевици. Метеоролозите от БАН прогнозират, че дъждовете в тези райони ще са между 10 и 20 л/кв.м, а не места ще достигнат до 35-40 л/кв.м. Ще се развиват гръмотевични бури, с временно усилване на вятъра. Ще има и градушки. Предупреждението за София-област се отнася най-вече за старопланинските райони. Утре на много места в Западна и Централна, а по-късно през деня и в отделни райони на Източна България, ще паднат краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури и временно усилване на вятъра.  В четвъртък на много места в Западна и Централна България също ще има краткотрайни, а в отделни райони - интензивни валежи, придружени от гръмотевични бури. Очакваните количества са между 10 и 15 л/кв.м, на изолирани места и до 20-30 л/кв.м. Жълтият код означава, че времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да работите на открито. Съветват се гражданите да следят прогнозите за времето и да не поемат излишен риск. 

Треньорът на Кличко: Пулев е уникален, защото не се страхува

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/05/2356428_trenyorut_na_klichko_pulev_e_unikalen_zashtoto_ne_se/?ref=rss


Българинът Кубрат Пулев беше определен като уникален боксьор от втория треньор на световния шампион Владимир Кличко Джеймс Али Башир.

Пулев и Кличко ще се изправят на ринга в Хамбург на 6 септември в спор за световните титли на WBA, IBF, WBO и IBO.

Българинът има 20 победи в 20 мача като професионалист, а украинецът е губил само три пъти в 65 мача, като за последно това се случи през 2004 г.

"Това ще бъде един много интересен двубой, защото Пулев е уникален...

Германия спря сделка за доставка на военно оборудване за Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=260218

Германия блокира сделка с руската армия за доставка на мобилен тренировъчен лагер за 140 милиона долара, предаде Би Би Си. Причината е намесата на Русия в украинската криза. Въпросът за спирането на сделката е бил поставен още през март, след като Москва анексира Крим.

Осъдиха ултраси след Славия - ЦСКА, не ги пускат на мачове

http://www.bnews.bg/article-113003

Двама футболни фена са глобени от съда за отказ да се подчинят на полицейско разпореждане преди мача Славия -ЦСКА на 3 август, в столичния квартал "Овча купел".

Движение БГ: Единството на Реформаторите се дължи на нас

http://offnews.bg/news/n_1/n_372433.html

Партията „Движение България на гражданите“ ще продължи да работи за единството на Реформаторския блок, както е правила от самото му създаване, съобщиха оттам след заседание на Изпълнителния съвет. Декларацията е по повод изнедаващото оттегляне на лидера на ДСБ Радан Кънев като говорител на Реформаторите и упреците, които отправи, че хора от блока са заиграли с ГЕРБ. "След изборите за Европейски парламент по-рано тази година, въпреки водената преференциална кампания, единството в съюза беше затвърдено именно благодарение на „Движение България на гражданите‘‘ и в частност лидера на партията г-жа Меглена Кунева . За нас единството е било и продължава да бъде основна ценност", обявиха още от партията на Кунева. Оттам напомниха, че според Учредителното споразумение оперативното ръководство на Блока се осъществява от Изпълнителния му съвет, а Гражданският съвет е представен в Изпълнителния съвет в равна тежест с партиите. Това не е изолация, а солидарна отговорност и отказ на партиите от територия, уточняват от "Движение България на гражданите". „Движение България на гражданите“ беше създадено като алтернатива на еднопартийното управление на ГЕРБ. Продължаваме да твърдим, че срещите с други партийни и държавни лидери трябва да бъдат прозрачни, публични и с участието на цялото Председателство на Блока", допълниха от партията. Те пожелават успех на успех на служебното правителство, назначено днес от президента Росен Плевнелиев . Според ръководството на движението основните приоритети на служебният кабинет трябва да са справяне с последиците от разрушителните наводнения в страната, провеждането на честни избори, подписване на споразумението с ЕС за следващия програмен период и стартиране на процедура за присъединяване на България към Единния банков съюз.

Клисарова посъветва новия образователен министър да даде 300 000 за училищата в Мизия

http://offnews.bg/news/n_1/n_372458.html

300 000 лева от бюджета на МОН да бъдат отделени за две училища в наводнения град Мизия. Такъв съвет даде министърът на образованието в оставка проф. Анелия Клисарова на наследничката си Румяна Коларова. Парите са налични, но решението за тяхното разпределение трябва да бъде взето от служебното правителство. Днес Клисарова даде последния си брифинг като министър, за да отчете свършеното по време на мандата. Тя призна, че не й е стигнало времето да изпълни начертания план в началото на мандата и призова наследничката си за приемственост. "Нека да има приемственост за доброто на нашите деца. Смятам, че екипът на МОН направи много за трите основни области - наука, средно образование и висше образование", заяви Клисарова. Не бива да позволяваме бюджетът за образование да бъде под 4% от БВП, каза още Клисаров.

Балансиращата енергия ще се изчислява по нов начин

http://econ.bg/Новини/Балансиращата-енергия-ще-се-изчислява-по-нов-начин_l.a_i.560277_at.1.html

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще въведе нов метод за изчисляване на балансиращата енергия. Самото нейно изчисляване се...

Аржентина не успя да постигне отстраняване на посредника в спора с кредиторите

http://www.mediapool.bg/arzhentina-ne-uspya-da-postigne-otstranyavane-na-posrednika-v-spora-s-kreditorite-news223357.html

Американски съдия не прие искането на правителството на Аржентина да бъде отстранен назначения от съда посредник в спора с кредиторите, който доведе до дефолт на страната миналата седмица, предаде Асошиейтед прес.   Съдията Томас Гриеса отхвърли оплакванията на Аржентина, че Даниел Полак не е безпристрастен посредник в нейната битка с инвеститорите, които отказаха да приемат преструктуриране на дълга след последния дефолт на страната през 2001 г. Според Гриеса Полак се справя добре с работата си, като действа с "голямо умение" и се отнася справедливо към всички страни.   Адвокатът на Аржентина Джонатан Блекман разкритикува Полак и призова той да бъде отстранен, след като посредникът направи изявление, че страната е непосредствено заплашена от дефолт след провала на преговорите на 30 юли.   Според Блекман изказването на Полак подкопава позицията на Аржентина на финансовите пазари. Критиките му бяха повторени вчера от аржентинския премиер Хорхе Капитанич, който каза, че Полак действа като "говорител на хищническите фондове", имайки предвид американските инвеститори, които са противници на Буенос Айрес в спора, отбелязва Асошиейтед прес.   Аржентинската комисия по ценни книжа започна разследване на предполагаеми незаконни спекулации от страна на кредиторите, посочва Ройтерс.   Ръководителката на Икономическата комисия на ООН за Латинска Америка и Карибския регион Алисия Барсена каза, че аржентинската икономика вероятно ще се свие през 2014 г. Комисията понижи вчера прогнозата си за растежа на брутния вътрешен продукт на Аржентина от 1,0 на 0,2 процента.   Но Барсена заяви, че прогнозата е била направена преди последното развитие на сложната ситуация със спора между Аржентина и кредиторите, поради което е остаряла.   "Нашата прогноза за растежа не е адекватна. Ние я направихме през юли, а сега ситуацията е напълно различна", каза тя. "Смятаме, че Аржентина вероятно ще има отрицателен растеж през 2014 г.", заяви Барсена.

Втори хуманитарен работник, заразен с Ебола, пътува за САЩ

http://www.mediapool.bg/vtori-humanitaren-rabotnik-zarazen-s-ebola-patuva-za-sasht-news223356.html

Втори американски хуманитарен работник, заразил се с вируса Ебола в Западна Африка, се очаква да пристигне във вторник в САЩ в тежко състояние, а нюйоркска болница изследва мъж със симптоми на смъртоносната болест, съобщи Ройтерс. Мъжът, който дошъл в спешното отделение вчера със силна треска и стомашни болки, е в добро състояние и резултатите от първите изследвания са показали, че той най-вероятно не е заразен с Ебола, казаха болнични служители. От Либерия отпътува самолет с мисионерката Нанси Райтбол, която трябва да пристигне в американския град Атланта, за да бъде лекувана от специалисти по заразни болести в специално изолирано отделение в местна болница. Специалисти от тази болница започнаха в събота да лекуват американския лекар Кент Брантли, който също се върна в САЩ, след като се заразил с Ебола в Африка.

Волгин за Близнашки: В България се цени най-много ренегатството

http://frognews.bg/news_74195/

Честит ни служебен премиер! Отново ни показаха, че качеството, което най-много се цени в България, е ренегатството. Изводът - ако искате да успеете, ако искате да растете в кариерата, бъдете предатели. Така коментира избирането на проф. Георги Близнашки за служебен премиер журналистът Петър Волгин във Фейсбук.

Украинецът, мастурбирал пиян в бургаски вход, с ново провинение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4230579

Украинецът Олександър Пичкар, който беше осъден, защото мастурбираше във вход на жилищен блок в Бургас, беше задържан и от охраната на мол в Бургас. Мъжът, който постоянно живее в ж.к. „Славейков“, влязъл в магазин в мола, ял на корем кренвирши и пил бира, без да си плати, пише Украинецът Олександър Пичкар, който беше осъден, защото мастурбираше във вход на жилищен блок в Бургас, беше задържан и от охраната на мол в Бургас. Мъжът, който постоянно живее в ж.к. „Славейков“, влязъл в магазин в мола, ял на корем кренвирши и пил бира, без да си плати, пише "Флагман". Заради безплатния обяд той е арестуван от полицията за срок

„Български пощи” превозват помощи от БЧК за Мизия

http://www.cross.bg/poshti-miziya-dryzhestvoto-1424008.html

/КРОСС/ Петтонен камион на „Български пощи" ще достави утре на пострадалите от наводнението в Мизия храни и напитки от Българския червен кръст. Помощта е част от социално отговорната политика на дружеството. „Български пощи" ЕАД се включиха активно и в помощта за бедстващите във Варна, Добрич и Велико Търново, съобщава пресцентърът на дружеството.  

Има опасност от епидемия в Мизия

http://offnews.bg/news/n_1/n_372454.html

Има опасност от епидемия в Мизия. Това заяви пред „Фокус“ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Винаги, когато има особено обширно наводнение, има опасност от епидемия. Въпрос на организация е дали ще й се даде шанс или не, обясни Кунчев. Площта, която е засегната от наводнението, е голяма, а градчето в по-голямата си част е без канализация, което повишава риска, допълни Кунчев. Надявам се, че след добро почистване и дезинфекция, след указания за населението, след ползване на безопасна вода няма да се разпространят никакви инфекциозни болести, каза той. По думите му в момента водата в Мизия не става за пиене. Залети са водни съоръжения, в тях е проникнала вода, затова ще трябва да се подава по-високо съдържание на хлор в системата, да изтече тази вода, да се възстанови налягането на тръбите и едва след отрицателни микробиологични изследвания, ще се даде позволение водата да се пие, уточни д-р Ангел Кунчев. Град Мизия все още е в бедствено положение заради тежкото наводнение от последните дни. В намиращото се наблизо село Крушовица, което също пострада, е започнало отводняване. Нивото на река Скът е намаляло с 20 сантиметра, съобщава директорът на полицията във Враца комисар Иван Кирилов. Въпреки това населеното място остава под вода. Спасителните екипи ще продължат огледа си и днес през деня, за да определят нанесените щети от водната стихия.

"Теория за големия взрив" ще има, актьорите искат $1 млн. на епизод

http://offnews.bg/news/n_1/n_372429.html

Трите големи звезди от хитовия сериал „Теория за големия взрив“ се разбраха с шефовете на продукцията и подписаха нови договори, като така снимките ще стартират в най-близко бъдеще, съобщава Би Би Си. Джим Парсънс (Шелдън), Джони Галеки (Ленърд) и Кейли Куоко (Пени) са подписали нов 3-годишен договор с "Уорнър". Останалите двама главни актьори Саймън Хелбърг (Хауърд) и Кунал Наяр (Раж) са още в ход на преговори, но се очаква актьорите скоро да подпишат новите си договори. Всеки от петимата претендираше за хонорар от 1 млн. долара на епизод, който би ги направил най-скъпоплатените актьори в американската телевизия към момента. До момента продуцентите не са коментирали параметрите на новите договори. Въпреки космическата сума, която ще взимат за 20-минутния епизод, актьорите от „Теория за големия взрив“ имат още какво да учат от "чичо Чарли". В класацията за най-скъпо платени актьори в американската телевизия за всички времена начело стои Чарли Шийн, който е прибирал по 1,8 млн. долара на епизод в "Двама мъже и половина" през 2010 година. На второ място е Рей Романо и собственият му сериал "Всички обичат Реймънд". Там актьорът е прибирал по 1,7 млн долара на епизод през 2003-а. На трето място е Келси Грамър в ролята на Фрейзър от едноименния сериал. Грамър е взимал по 1,6 млн долара на епизод в пика на сериала. Тим Алън застава на четвърта позиция с 1,25 млн долара на епизод от сериала "Home Improvement". На пето място застават шестте звезди от сериала "Приятели", които във финалния 10-ти сезон на поредицата прибираха по 1 млн. долара на епизод.

Нова лява партия в Испания е на трето място по популярност

http://www.mediapool.bg/nova-lyava-partiya-v-ispaniya-e-na-treto-myasto-po-populyarnost-news223355.html

Новата лява партия "Подемос" в Испания е на трето място по популярност, показват резултатите от проучване на общественото мнение, цитирано от Асошиейтед прес. Правителственият Център за социологически изследвания обяви, че партията, чието име означава "Можем", е получила 15.3 процента от гласовете в проучването. Трийсет процента са получили консерваторите от управляващата Народна партия, а социалистите – 21.2 процента. "Подемос", оглавявана от университетския преподавател по политология с вързана на опашка коса Пабло Иглесиас, се появи по време на протестите срещу кризата през 2011 г. Партията иска повече демокрация и по-справедлива обществена система. "Подемос" спечели 8 процента от гласовете на изборите за Европейски парламент през май, които й осигуриха петима евродепутати. В Испания догодина предстоят парламентарни избори и според Ройтерс вече може да се каже, че "Подемос" е третата политическа сила в страната. Недоволството от двете големи партии е свързано с мерките за икономии във връзка с кризата и с няколко корупционни скандала, припомня агенцията, цитирана от БТА.

Турците в чужбина не проявиха интерес към първите преки избори за президент

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/05/2356415_turcite_v_chujbina_ne_proiaviha_interes_kum_purvite/?ref=rss


Избирателната активност сред турците, живеещи в чужбина, за първи път е била по-ниска от очакваното – едва 8% от имащите право на глас са се възползвали от него през изминалата седмица, когато се проведе предварителното гласуване за президент. Вотът в Турция ще се състои тази неделя, 10 август, и се очаква да бъде спечелен безапелационно от настоящия премиер Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва агенция "Ройтерс". Това са първите преки избори за държавен глава в страната, като досега той се...

Роботизиран костюм позволява на корабостроители да вдигат тежки елементи

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/08/05/2356408_robotiziran_kostjum_pozvoliava_na_korabostroiteli_da/?ref=rss


Строенето на кораби е трудна работа, която е свързана с ежедневното вдигане на тежки елементи. Работниците често се нуждаят от помощ, което забавя работата, а редовното носене на големи товари пък е вредно за здравето.

Дъщерната компания Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering на Daewoo се стреми да реши този проблем чрез роботизиран костюм, съобщава сп. New Scientist. Той тежи 28 килограма и представлява комбинация от карбон, алуминий и стомана.

Костюмът е направен...

Коя е Светлана Жекова - новият министър на околната среда и водите

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/08/05/2356311_koia_e_svetlana_jekova_-_noviiat_ministur_na_okolnata/?ref=rss


Светлана Жекова също се смята сред изненадите в правителството, защото не е публично популярна, а някои медии до последно обявяваха като титуляр бившия министър (от правителството на Иван Костов) и заместник (при Борисов и Райков) на тази позиция Евдокия Манева.

Жекова обаче е експерт с кариера в Брюксел и не е непозната сред хората в сектора.

От 2008 г. досега тя е

ръководител на сектор "Околна среда" в Представителството на България към ЕС

Според...

МОСВ: Жълт код в шест области за утре

http://www.cross.bg/lkvm-kolichestva-mesta-1424006.html

  Областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен и София-област са с очаквани количества между 10 и 20 л/кв.м, локално и до 35-40 л/кв.м. В шест области за утре НИМХ е обявило жълт код за дъжд и гръмотевична активност.За областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч и Плевен се очакват валежи с количества между 10 и 20 л/кв.м, локално и до 35-40 л/кв.м за денонощие. Ще се развиват гръмотевични бури, с временно усилване на вятъра. Ще има и градушки. За старопланиниските райони на София - област се очакват валежи с количества между 10 и 20 л/кв.м, като на места те ще достигнат и до 35-40 л/кв.м за денонощие. Утре на много места в Западна и Централна, а по-късно през деня и в отделни райони на Източна България, ще паднат краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури и временно усилване на вятъра. По-голяма е вероятността за интензивни валежи в Западната и Централната част на страната. Очакваните количества ще бъдат между 10 и 15 л/кв.м, на изолирани места, главно в Северозападна България - до 25-35 л/кв.м. В четвъртък на много места в Западна и Централна България ще паднат краткотрайни, в отделни райони - интензивни валежи, придружени от гръмотевични бури. Очакваните количества са между 10 и 15 л/кв.м, на изолирани места и до 20-30 л/кв.м. В петък след обяд в Западна България на отделни места ще има краткотрайни валежи, с количества от 5-10 л/кв.м. Жълтият код означава, че времето може да бъде потенциално опасно

Капон: Следващият кабинет може да прилича на служебния

http://www.cross.bg/kapon-kabinet-mariya-1424007.html

/КРОСС/Този кабинет прилича на тест - смес между комунисти и демократи, констатира пред Нова тв Мария Капон. А това, според нея, е знак за едно следващо правителство, което може да бъде много подобно и да бъде "широко". Очевидно този кабинет не е съставен в президентството, защото имената на министрите бяха известни по-рано, посочи Мария Капон.  Тя се отнесе скептично и към идеята за енергиен борд, която беше тиражирана от президента Росен Плевнелиев в неговата реч при обявяването на Георги Близнашки за служебен премиер. "С енергийния борд нищо няма да се случи, енергетиката е една много по-широка тема и не може да се постигнат задачи в рамките на ограниченото време от 2 месеца, в което ще работи този служебен кабинет", категорична е Мария Капон.  

Министърка мюсюлманка в британското правителство подаде оставка заради Газа

http://www.mediapool.bg/ministarka-myusyulmanka-v-britanskoto-pravitelstvo-podade-ostavka-zaradi-gaza-news223354.html

Първата жена мюсюлманка в британското правителство подаде оставка в знак на протест срещу политиката на Лондон във връзка с кризата в ивицата Газа, съобщи Ройтерс. Държавният министър на външните работи Саида Уарси през последните дни критикува в профила си в социалната мрежа "Туитър" всевъзможните оправдания за израелската офанзива в Газа. В писмо до премиера Дейвид Камерън тя пише, че "повече не може да подкрепя" политиката на правителството. 43-годишната баронеса Уарси, която е от пакистански произход, стана съпредседател на Консервативната партия след парламентарните избори през 2010 г., и беше първият министър с мюсюлманско вероизповедание в британското правителство (без портфейл), но през 2012 г. беше назначена за държавен министър във "Форин офис", което някои наблюдатели изтълкуваха като понижение. Уарси е и държавен министър по въпросите на вярата и общностите в Министерството на общностите и местната власт и все още не е ясно дали е подала оставка и от този пост. Въпреки че британското правителство многократно призовава за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа, премиерът Камерън беше подложен на критика от лейбъристите заради отказа си да признае, че действията на Израел в Газа са непропорционални.

Украинските военни в Русия се страхуват от преследване в родината

http://www.cross.bg/rysiya-voennite-vurnat-1424004.html

/КРОСС/ Украинските военни, оказали се обкръжени от опълченците на руската граница, така и не дочакаха подкрепление от Киев, и на 4 август поискаха убежище в Русия. В района на град Гуково в Ростовска област бяха приети 438 украински военнослужещи и веднага им бяха осигурени храна, вода и чисти дрехи. Палатковият лагер, в който са настанени военните се намира само на 300 метра от мястото на временното пребиваване на бежанците, пострадали и бягащи от огъня на тези същите войници. Вече половин година денонощно киевската пропаганда не престава да посочва както на военните, така и на обикновените граждани, Русия като основен враг на Украйна. Сега, оказали се на руска територия, военните започнаха да гледат на нещата по друг начин. „Ние не воюваме с Русия. Те ни приеха като свои, дадоха ни убежище“, споделя един от украинските войници. „Командирът на батальона ни каза да дойдем тук, защото тук ще ни приемат“, допълва друг войник. 180 военнослужещи, които пожелаха да се върнат обратно в родината си, вече го сториха. Макар много от тях да се боят да се върнат там, защото знаят, че ги очакват репресии. Ако не се върнат обаче, на преследване ще бъдат подложени техните семейства. „Още преди четири дни, в четвъртък, ние знаехме, че момчетата от 4-та рота – около 35 души, които се промъкнаха от обкръжението към Националната гвардия, бяха разпитвани повече от 12 часа от Службата за сигурност

Фолклорна фиеста завладя Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=260232

Истинска фолклорна фиеста завладя Варна в разгара на провеждащия се международен фестивал в Летния театър. В неговото 23-то издание участват състави от Мексико, Грузия, Румъния, Турция, Словакия, България и Сърбия. Техни представители днес се срещнаха с кмета на града Иван Портних и с директора на дирекция „Култура и духовно развитите” Антония Йовчева.

Още един руски туроператор фалира

http://econ.bg/Новини/Още-един-руски-туроператор-фалира_l.a_i.560276_at.1.html

Още един руски туроператор преустанови дейността си, оставяйки около 500 свои клиенти без превоз до родината си. Други 1300 ваучера за почивка няма...

Вижте как Плевнелиев представи министрите и приоритетите на служебното правителство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4230580

Президентът Росен Плевнелиев представи структурата, състава и приоритетите на служебното правителство.
Ето цялото му изявление:
Добър ден и добре дошли на всички! Скъпи сънародници,
Предстои да заработи четвъртото служебно правителство от началото на демократичния преход. Това е второто служебно правителство, Президентът Росен Плевнелиев представи структурата, състава и приоритетите на служебното правителство. Ето цялото му изявление: Добър ден и добре дошли на всички! Скъпи сънародници, Предстои да заработи четвъртото служебно правителство от началото на демократичния преход. Това е второто служебно правителство,

Швейцария разшири своя списък със санкции срещу Русия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/05/2356414_shveicariia_razshiri_svoia_spisuk_sus_sankcii_sreshtu/?ref=rss


Швейцарското правителство раз0ири своя списък със санкции срещу Русия, като добави към него още 26 души. Това съобщи днес за ИТАР-ТАСС Мари Аве, прессекретар на федералния департамент на икономиката, образованието и научните изследвания.

Новият списък повтаря имената, включени на 11 и на 26 юли в "черния списък" на ЕС. Аве изтъкна, че "не става дума точно за санкции, а за мерки, които да възпрепятстват заобикалянето на международните санкции". Мерките влизат в сила довечера.
...

Фамилия Еспириту Санту - последната банкова династия в Португалия

http://www.mediapool.bg/familiya-espiritu-santu---poslednata-bankova-dinastiya-v-portugaliya-news223353.html

Фамилията Еспириту Санту, последната династия на португалски банкери, чието начало тръгва през 19-и век, за няколко седмици стана свидетел на рухването на империята си, изградена около бижуто в нейната корона - банката Espirito Santo - BES и превърната в крайна сметка в структура за отърваване от токсични активи. Подсилването с налични пари на BES, обявено в неделя от португалската централна банка, стана след като фалит обявиха три основни холдинга на групата Espirito Santo, която присъства освен това в застраховането, търговията с недвижими имоти, туризма или още здравеопазването на петте континента. Хилядолистната Espirito Santo: Групата Espirito Santo се крепи на водопад от холдинги със сложни разклонения, чиито централи се намират в Люксембург и контролират стотици компании. Основният холдинг Espirito Santo International (ESI) бе първият, който обяви фалит. Това стана на 18 юли. Нередностите в неговите сметки, които бяха разкрити в края на май, разтърсиха цялата група. Други два холдинга последваха Espirito Santo International - Rioforte, който оглавяваше нефинансовите клонове на група, и Espirito Santo Financial Group (ESFG), най-големият акционер на BES. Банката - перла на група За да спаси банката Espirito Santo, която в сряда миналата седмица отчете рекордно висока загуба за полугодието – 3.57 милиарда евро, правителството и централната банка на страната обявиха в неделя, че се създава нова банка, наречена Novo Banco. Държавата и банките ще инжектират 4.9 милиарда евро в новата финансова институция, която обединява здравите активи BES, нейните 10 милиона клиенти и която държи 20% от португалския пазар, като ще трябва да изработи план за стабилно преструктуриране. Акционерите на BES, сред които са и фамилията Еспириту Санту с 14.6% от капитала, чисто и просто бяха отстранени от Novo Banco. Те наследяват токсичните активи, сред които са дълговите книжа на групата Espirito Santo и BES Angola, обединени в структурата за освобождаване от токсични активи или "bad bank". Сагата Еспириту Санту Историята на династията Еспириту Санту, последната голяма фамилия на португалски банкери, започва през 1869 година със създаването на обменно бюро в Лисабон, което ще се разрасне един ден до банката Espirito Santo. През 1975 година, след падането на диктатурата, банката е национализира. Редица членове на фамилията избягват в изгнание и най-вече в Бразилия, Швейцария и Великобритания, като целта им е отново да изградят империята си. През 1991 година банката отново е приватизирана и фамилията Еспириту Санту си връща контрола върху нея благодарение най-вече на сключения съюз с френската банка Crеdit Agricole. Този съюз приключи в края на май тази година. Бившият патриарх на групата Espirito Santo Рикарду Салгаду, който ръководеше BES от 23 години, бе задържан и разпитан на 24 юли при разследване на случай за пране на пари. Освободен под гаранция срещу 3 милиона евро, бившият шеф BES бе отстранен на 20 юни тази година от ръководството на банката, отнесена вихър, който бие погребален звън за империя с над 150-годишна история. По БТА

Вижте как Плевнелиев представи министрите и приоритетите на служебното правителство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4230459

Президентът Росен Плевнелиев представи структурата, състава и приоритетите на служебното правителство.
Ето цялото му изявление:
Добър ден и добре дошли на всички! Скъпи сънародници,
Предстои да заработи четвъртото служебно правителство от началото на демократичния преход. Това е второто служебно правителство, Президентът Росен Плевнелиев представи структурата, състава и приоритетите на служебното правителство. Ето цялото му изявление: Добър ден и добре дошли на всички! Скъпи сънародници, Предстои да заработи четвъртото служебно правителство от началото на демократичния преход. Това е второто служебно правителство,

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/08/05/2356412_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Това са акцентите от обедната емисия:

- България има ново служебно правителство. Начело на служебния кабинет застава професор Георги Близнашки.
- Водата от придошлата река Скът бавно се оттича от Мизия, но оставя тонове кал и тиня.
- Свлачище в Непал отне живота на 34 души.
- Бившият президент на Украйна Виктор Янукович се обърна към...

Дойче веле: "Лукойл" се оттегля от украинския пазар?

http://www.mediapool.bg/doiche-vele-lukoil-se-otteglya-ot-ukrainskiya-pazar-news223352.html

Руският концерн "Лукойл" обяви продажбата на дъщерната си фирма в Украйна и на бензиностанциите си в три европейски страни. Защитниците на бойкота на руски стоки ликуват, експертите говорят обаче само за маневра, пише във вторник Дойче веле.   Активистите от движение "Отпор", които след анексията на Крим инициираха мащабна кампания за бойкот на руски стоки, празнуват победа, продължава германската медия. Те смятат, че също имат заслуга за оттеглянето на руския петролен концерн "Лукойл" от украинския пазар. В продължение на пет месеца активистите от "Отпор" протестираха срещу руския концерн. Раздаваха листовки на шофьорите с призиви да не зареждат на бензиностанциите на "Лукойл".   "Лукойл-Украйна" става австрийска компания   Съобщението, че концернът продава своята дъщерна фирма "Лукойл-Украйна", както и бензиностранциите си в три централноеворепйски страни идва само няколко седмици след като неговият директор предупреди, че все по-тежките икономически санкции на Запада "ще имат последици за всички руски компании". Миналия месец Русия беше ударена със строги санкции на САЩ и ЕС върху жизненоважни сектори на икономиката като добива на петрол заради намесата й в разкъсваната от война в Украйна.   "Лукойл" държи 5 процента от украинския пазар и има гъста мрежа от бензиностанции. "Продажбата на веригата бензиностанции и нефтени бази в Украйна на AMIC ще позволи на "Лукойл" да оптимизира структурата на активите си и системата за управление на търговската мрежа в Източна Европа", заявява в прессъобщението вицепрезидентът на "Лукойл" Вадим Воробьов. От "Лукойл-Украйна" отказват допълнителен коментар, въпреки молбата на Дойче Веле, цитирайки само информацията, публикувана в пресата. В документа се споменава, че руският петролен концерн е постигнал споразумение за продажбата на украинското си подразделение на австрийската AMIC Energy Management. Става дума за придобиването на 240 бензиностанции и 6 петролни бази на територията на Украйна срещу неназована за момента сума.   Работата не е в бойкота   Повечето експерти, запитани от Дойче Веле, информират, че през последните няколко месеца печалбите на "Лукойл-Украйна" са се свили с около 20 процента. Експертите свързват спада на печалбите с намалялата покупателна способност на населението, а не с бойкота на руските стоки.   "Подобно развитие се наблюдава и сред другите компании на украинскя пазар. Едва ли продажбата е свързана с отрицателните финансови показатели. Миналата година беше извънредно успешна за "Лукойл", казва генералният директор на консултанската фирма А-95- Сергей Куюн. Според него, руският концерн само имитира препродажбата на бизнеса си в Украйна, а всъщност възнамерява да продължи да го контролира. Същото становище застъпва и директорът на научно-техническия център "Психея" Генадий Рябцев.   "Съществуват политически и икономически рискове, свързани с това, че след анексирането на Крим Украйна може да национализира активите на руски компании", казва Генадий Рябцев.   Кой е австрийският купувач?   Съгласно австрийския регистър на юридическите лица, компанията AMIC Energy Management e регистрирана през есента на 2013 година. Уставният капитал на фирмата възлиза на 35 000 евро. Компанията е специализирана в управление на енергийни активи.   Според експертите, само веригата бензиностанции на "Лукойл" в Украйна се оценява на най-малко 250 милиона евро. "Структурата на собственост все още не е окончателно утвърдена и ще изкристализира в хода на проекта", заяви шефът на AMIC Волфганг Рутенсторфер. Преди Рутенсторфер беше начело на енергийния концерн OMV. Той посочи, че AMIC Energy Management е наясно с рисковете на украинския пазар и експертите на компанията проучват перспективите на бизнеса с веригата бензиностанции в Украйна.   Съмненията остават   Украинските анализатори се съмняват, че австрийската компания придобива активите на руския "Лукойл", за да развива бизнес в страна, чиято инвестиционна привлекателност е твърде слаба в контекста на конфликта в Източна Украйна.   Тази "аварийна" продажба може би е свързана с евентуалните трудности, вследствие на санкциите срещу Русия. Или пък с натиск от страна на руските власти над "Лукойл".   "Понастоящем Кремъл е отрицателно настроен към руските фирми, които са с активни в Украйна. И "Лукойл" не иска да си навлича гнева на Москва", казва Генадий Рябцев. Той напомня, че издирваният в момента украински олигарх Сергей Курченко, закупи от "Лукойл" през 2012 година нефтопреработвателен комбинат в Одеса, а преди два месеца и веригата бензиностанции в Крим.

Ще препарират и дадат на музей ягуара, убит в Ловеч

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/shte-preparirat-i-dadat-na-muzej-iaguara-ubit-v-lovech-6019148

"Когато трябва да бъде съхранен животът и здравето на толкова хора, трябва да се вземат и тежки решения”, коментира кметът Минчо Казанджиев

Ако ще е алкохол, бира да е. Каква, къде и колко я пием?

http://www.bnews.bg/article-112952

Харесваме най-много бира, но лошото време през лятото е намалило консумацията

„Движение България на гражданите“ ще продължи да работи за единството на Реформаторския блок

http://www.cross.bg/bulgariya-dvizhenie-bloka-1424003.html

/КРОСС/ „Движение България на гражданите" ще продължи да работи за единството на Реформаторския блок, както е правила от самото му създаване. След изборите за Европейски парламент по-рано тази година, въпреки водената преференциална кампания, единството в съюза беше затвърдено именно благодарение на ДБГ и в частност лидера на партията Меглена Кунева. За нас единството е било и продължава да бъде основна ценност", декларира Изпълнителния съвет на ДБГ. „Реформаторският блок е политически съюз, който никога не е зависил от еднолични решения. Според Учредителното споразумение, което е конституцията на обединението, оперативното ръководство на Блока се осъществява от неговия Изпълнителния му съвет. Гражданският съвет е представен в Изпълнителния съвет в равна тежест с партиите. Това не е изолация, а солидарна отговорност и отказ на партиите от територия. Съгласно Учредителното споразумение, пътят на РБ е превръщането му в единен политически субект и „Движение България на гражданите" стои зад тази цел. Общите цели пред Блока са очертани в 12-те начала в Учредителното споразумение и ние продължаваме да се ръководим от тях. Приемането на поста Говорител е най-близката стъпка до лидерството на Блока. Отказването от тази отговорност е лично решение. „Движение България на гражданите" беше създадено като алтернатива на еднопартийното управление на ГЕРБ

Капон: Кабинетът "Близнашки - тест-смес между комунисти и демократи

http://frognews.bg/news_74194/

Този кабинет прилича на тест – смес между комунисти и демократи. Очевидно той не е съставен в президентството, защото имената на министрите бяха известни по-рано. Това заяви по Нова телевизия Мария Капон.По думите на Капон този кабинет е предвестник на едно следващо правителство, което може да бъде много подобно и да бъде "широко".

Лекар: Има опасност от епидемия в Мизия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4230570

Има опасност от епидемия в Мизия. Това каза д-р Ангел Кунчев, началник на Отдел „Надзор на заразните болести” към Министерството на здравеопазването, пред Фокус.
„Винаги, когато има някъде особено обширно наводнение, риск има, опасност има. Само че е въпрос на организация дали да и се даде шанс или не”, каза Кунчев. Има опасност от епидемия в Мизия. Това каза д-р Ангел Кунчев, началник на Отдел „Надзор на заразните болести” към Министерството на здравеопазването, пред Фокус. „Винаги, когато има някъде особено обширно наводнение, риск има, опасност има. Само че е въпрос на организация дали да и се даде шанс или не”, каза Кунчев.

Боби Михайлов намекна, че черното тото у нас е преборено

http://bgfootball.actualno.com/Bobi-Mihajlov-namekna-che-chernoto-toto-u-nas-e-preboreno-news_43459.html

Сигналът за опитите за уреждане на мачове на юношеския национален отбор на България до 19 години е единствената подобна проява във футбола ни в последно време. От УЕФА не са постъпили други сигнали с ...

700 семейства ще получат финансова помощ в Добрич

http://dobrich.actualno.com/700-semejstva-shte-poluchat-finansova-pomosht-v-Dobrich-news_43469.html

Пострадалите от наводнението в Добрич през юни от утре започват да получават по график финансова помощ, осигурена чрез националната кампания на Българския червен кръст, съобщиха от общината. Финансови...

Втора жертва в Мизия

http://society.actualno.com/Vtora-jertva-v-Mizija-news_43462.html

Открита е втора жертва на наводнението в Мизия, съобщиха от Окръжната прокуратура във Враца за БНР. Пред местното издание „Конкурент" от прокуратурата уточняват, че става въпрос за мъж...

САЩ инвестират 14 млрд. долара в Африка

http://america.actualno.com/SASht-investirat-14-mlrd-dolara-v-Afrika--news_43466.html

Американски компании планират да инвестират 14 милиарда долара в Африка, съобщи официален представител на Белия дом в момент, когато Вашингтон опитва да засили търговските връзки на историческата с...

Как да забързате метаболизма си

http://curious.actualno.com/Kak-da-zabyrzate-metabolizma-si-news_43465.html

Ако се опитвате да изгубите някой ненужен килограм, забързването на метаболизма може да ви помогне до голяма степен. Като за начало трябва да разберете какво е метаболизъм. С прости думи той представ...

Министър Раданова знае, че елитен спорт без пари не се прави

http://moresport.actualno.com/Ministyr-Radanova-znae-che-eliten-sport-bez-pari-ne-se-pravi-news_43470.html

Министърът на спорта в служебния кабинет Евгения Раданова не може да се похвали с кой знае какъв управленски и административен опит, но знае, че елитен спорт без пари не се прави. Българската звезда в...

Необикновена изложба съживява велики художници от миналото

http://sofia.actualno.com/Neobiknovena-izlojba-syjivjava-veliki-hudojnici-ot-minaloto-news_43474.html

Един от основните акценти на интересната изложба в галерията "Васка Емануилова", която въплатява духа на амбицията София да стане Европейска столица на културата през 2019 година, е произвед...

Лекар: Има опасност от епидемия в Мизия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4230564

Има опасност от епидемия в Мизия. Това каза д-р Ангел Кунчев, началник на Отдел „Надзор на заразните болести” към Министерството на здравеопазването, пред Фокус.
„Винаги, когато има някъде особено обширно наводнение, риск има, опасност има. Само че е въпрос на организация дали да и се даде шанс или не”, каза Кунчев. Има опасност от епидемия в Мизия. Това каза д-р Ангел Кунчев, началник на Отдел „Надзор на заразните болести” към Министерството на здравеопазването, пред Фокус. „Винаги, когато има някъде особено обширно наводнение, риск има, опасност има. Само че е въпрос на организация дали да и се даде шанс или не”, каза Кунчев.

Д-р Ненков: Тръгвам с малка програма. Ако я надхвърлим, добре дошло

http://www.cross.bg/nenkov-zdraveopazvaneto-ministur-1424005.html

/КРОСС/Тръгвам с малка програма. Ако я надхвърлим, добре дошло, каза минути след назначаването си служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков. Според него в здравеопазването дупката не е една, така че той изключва възможността нещата да се оправят за месец-два. Той посочи, че никой от новите мнистри все още не е запознат напълно със състоянието на ведомството, което поем, затова предстои да получат детайлна информация. Никой от нас няма представа как са нещата вътре - измити ли са прозорците, сменена ли е дограмата, казца д-р Ненков. Относно бюджета на здравната каса той коментира, че все още е рано допълнителна актуализация Ненков посочи, че поста на здравен министър за него е дълг, а не лична или професионална мечта.  

Щетите от наводненията във Варна, Добрич и Търново - за €500 млн.

http://www.bnews.bg/article-112989

Страната ни е изпратила доклад, в който искаме финансова и техническа помощ.

33 полицаи арестувани за незаконно подслушване на Ердоган

http://www.moreto.net/novini.php?n=260220

Турските власти във вторник арестуваха десетки полицаи, обвинени в незаконно подслушване на премиера Реджеп Тайип Ердоган и неговите приближени. В поредните действия за смазване на опонентите на премиера преди президентските избори, най-малко 33 полицейски служители са били задържани в 14 провинции в цялата страна.

Москва може да ограничи достъпа на ЕС до руското въздушно пространство

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d33f2ab/l/0L0Sinvestor0Bbg0Ccentralna0Ei0Eiztochna0Eevropa0C3350Ca0Cmoskva0Emoje0Eda0Eogranichi0Edostypa0Ena0Ees0Edo0Eruskoto0Evyzdushno0Eprostranstvo0H1775430C/story01.htm

Министрите на външните работи и на транспорта обсъждат възможността, при която европейските авиолинии да не използват транссибирските коридори за Азия


Д-р Кунчев: Над Мизия тегне опасност от епидемия

http://pik.bg/д-р-кунчев-над-мизия-тегне-опасност-от-епидемия-news210545.html

Д-р Кунчев: Над Мизия тегне опасност от епидемия

Има опасност от епидемия в Мизия . Това каза в интервю за „Фокус” д-р Ангел Кунчев, началник на Отдел „Надзор на заразните болести” към Министерството на здравеопазването.

„Винаги, когато има някъде особено обширно наводнение, риск има, опасност има. Само,че е въпрос на организация дали да и се даде шанс или не”, каза Кунчев. Той обясни, че е сериозно засягането, защото площите са големи, градчето в по-голямата си част е без канализация,с комини и ями, които повишава риска и има и доста животни. Той се надява, че след добро почистване и дезинфекция, указания за населението, ползване на безопасна вода няма да допуснат широко разпространение на каквито и да е инфекционни болести. По думите му, до момента водата няма да бъде годна за пиене.
„Тъй-като са залети водни съоръжения и е проникнала вода в тях ще трябва известен период от време, в който да се подава по-високо съдържание на хлор по системата да изтече тази вода, да се възстанови налягането на тръбите и чак след отрицателни микробиологични изследвания от страна на РЕЗИИ, ние ще разрешим ползването им, което обаче не значи, че няма да има вода, тъй-като за механичното почистване, което е много важно след отдръпването на водата”, каза още той. Според него, хората ще се нуждаят от вода, която няма да се ползва за питейни нужди, няма да се ползва за хранене, за готвене, но ще е необходима за хигиена, за почистване.

Британски вицепремиер иска още мерки срещу имигрантите

http://offnews.bg/news/n_1/n_372391.html

Британският вицепремиер Ник Клег ще призовe за по-строги мерки срещу бъдещите имигранти от новите страни членки от ЕС, позовавайки се на опита с българските и румънските имигранти, съобщи БНР. Клег ще поиска удължаване на ограничителния трудов режим от седем години за гражданите на двете страни. Вицепремиерът цели да успокои страха сред англичаните, че властта не спира достатъчно ефективно наплива от хора от източноевропейските държави. Друго искане на водача на либералдемократите ще е да се отнеме правото на граждани от новите държави членки на ЕС да се регистрират като самонаети . Самонаетите имигранти имат предимство в очите на повечето работодатели на Острова, защото не се налага да им бъдат плащани застраховки. "Когато Румъния и България се присъединиха към ЕС, тогавашното лейбъристко правителство каза, че никой няма да дойде от тези държави, преди да бъдат вдигнати временните трудови ограничения в началото на тази година. Въпреки това 60 хиляди румънци и българи вече работеха тук, защото използваха вратичка в закона, която им разрешава да се регистрират като самонаети", се казва в речта на Клег, която вече бе публикувана от медиите. Клег посочва, че британските работници от хранителната промишленост и селското стопанство са се оказали неконкурентноспособни. Той ще настоява правото на самонаетост да бъде премахното в случай, че границите на ЕС се разширят още. Великобритания трябва да "натисне спирачките", ако започнат да пристигат повече имигранти, отколкото обществото може да понесе, коментира той. Ник Клег ще даде началото и на нова правителствена кампания срещу фалшивите бракове с британци за получаване на виза, както и затягане на контрола върху работодателите, които използват евтин имигрантски труд и плащат под минималната работна заплата.

Пиян дядка разрежда питиетата с изстрели

http://www.bnews.bg/article-112994

73-годишен пиян благоевградчанин е бил задържан за стрелба с газов пистолет в местно заведение.

Цялото изявление на Плевнелиев при представяне служебното правителство

http://frognews.bg/news_74192/

Проведохме консултации с парламентарно представените политически сили в 42-ото Народно събрание. Днешните консултации са част от конституционна процедура по конституиране на правителството. След приетата днес оставка на Министерския съвет и преди връчване на мандата за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група президентът по Конституция провежда консултации с парламентарно представените политически сили.

Испанците крият 550 млрд. евро в офшорки

http://www.vesti.bg/novini/ispancite-kriiat-550-mlrd.-evro-v-ofshorki-6019149

Испания затяга мерките за откриване на лица и фирми, които държат парите си в офшорни зони, за да не си плащат данъци, съобщава "Дойче Веле".

Изненада - кой е новият министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/08/05/2356308_iznenada_-_koi_e_noviiat_ministur_na_ikonomikata_i/?ref=rss


Изненада. Така може да бъде определен новият министър на икономиката и енергетиката. Васил Щонов идва от телекомуникациония сектор, а поема един от най-тежките и свързани със скандали, корпоративни интереси и корупция ресори - енергийният. Липсата на опит в тази сфера може да се окаже и плюс, но това ще стане ясно от работата, а и първите му действия, позиции, решения. На масата в енергетиката са - какво се случва с "Южен поток", споразумението с "Уестингхаус", проблемите в НЕК и БЕХ и т.н....

Швейцария все пак наложи санкции на Русия

http://offnews.bg/news/n_1/n_372427.html

Швейцария реши да наложи санкции на Русия въпреки уверението на икономическия министър Йохан Шнайдер-Аман, че страната иска да остане неутрална. Санкциите се изразяват в забрана за провеждане на финансова дейност с 16 руски компании. В списъка със санкционирани влизат и 26 руски граждани, на които ще е забранено да влизат на територията на Швейцария, съобщи швейцарското издание „20 minuten”, позовавайки се на Държавния отдел за икономически отношения на Швейцария. Санкциите ще влязат в сила в 18 часа днес. В края на миналата седмица представители на различни страни проведоха преговори с Швейцария за това страната да се присъедини към санкциите срещу Русия, за да не могат руските банки да заобикалят санкциите на ЕС. Министърът на икономиката на страната Йохан Шнайдер-Аман заяви предни дни в интервю за вестник "Schweiz am Sonntag", че санкции няма да бъдат въвеждани, тъй като това би дискредитирало ролята на страната като посредник и нейния неутралитет. Въпреки това министърът увери, че Швейцария няма да позволи да бъде използвана за заобикаляне на санкциите.

Камери дебнат гроба на митрополит Кирил

http://www.moreto.net/novini.php?n=260219

Митрополитската алея на централния гробищен парк във Варна е поставена под денонощно видеонаблюдение, при това без каквото и да било предупреждение, забеляза репортер на Topnovini.bg. Камера е монтирана върху пътен знак точно срещу гроба на приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.

Изложение на пчеларски продукти ще се проведе във Варна

http://pik.bg/изложение-на-пчеларски-продукти-ще-се-проведе-във-варна-news210540.html

Изложение на пчеларски продукти ще се проведе във Варна

Изложение на пчеларски продукти ще се проведе във Варна. Това съобщи Валентин Атанасов от Национално сдружение „Съюз на българските пчелари”, предаде Радио „Фокус”.

Той посочи, че изложението ще се проведе от 12 до 22 август в центъра на Варна по бул. „Сливница” посока входа на Морската градина. Според него изложението ще покаже традицията в производството и видовото разнообразие на пчелния мед в България, състоянието на пчелните стопанства, опита на пчеларите, реализацията на пчелния мед, бъдещето на пчеларството и програмите за пчеларството. Основната цел на „Фестивала на меда”е да популяризира пчелните продукти и ще даде възможност на пчелари-производители от цялата страна да представят своята продукция с богатото си разнообразие „Желаещите сред дегустация ще имат възможност да закупят меден елексир”, посочи Валентин Атанасов. Той допълни още, че на миналогодишното изложение са участвали 12 пчелари от цялата страна, а тази година до сега са приети заявките на 14 пчелари. На изложението ще бъде представен всякакъв вид мед – манов, липов, акациев, букет, билков. „Целта ни е потребителите да се срещнат директно с производителите на мед, който е необработен с автентичен вкус и клиентите да имат възможност да сравнят”, каза още Валентин Атанасов. Той допълни, че целта на изложението е да стане традиционно и да започва всяка година винаги на датата 12 август. „Миналата година много хора ни питаха кога отново ще има изложение на меда и сега можем да кажем - то ще започва във Варна всяка година на 12 август”, допълни Валентин Атанасов.

Българин шофирал с 215 км/ч по хърватска магистрала

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4230551

Българин е карал с 215 км/час на магистрала в Хърватия, предаде хърватското електронно издание 24 сата.
40-годишният българин е бил спрян от полицията на магистралата Загреб-Липовац в местността Бошняци. Разрешената скорост в този участък е бил 130 км/час. Българинът е бил глобен с 2000 куни (7,1 куни = 1 евро) и е получил забрана да ползва Българин е карал с 215 км/час на магистрала в Хърватия, предаде хърватското електронно издание 24 сата. 40-годишният българин е бил спрян от полицията на магистралата Загреб-Липовац в местността Бошняци. Разрешената скорост в този участък е бил 130 км/час. Българинът е бил глобен с 2000 куни (7,1 куни = 1 евро) и е получил забрана да ползва

Американски суверенитет за свободна Европа

http://www.cross.bg/ykraiina-vashington-imeto-1424002.html

/КРОСС/ Миналата седмица, след среща с министъра на външните работи на Украйна, държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че киевските власти били готови за прекратяване на огъня в Донбас „не в бъдеще. Сега“. Някои се учудиха, че американският чиновник прави заявления от името на „независима“ Украйна, но за повечето хора това само потвърди факта, че на украинска земя командва Вашингтон. Изглежда американците са решили, че няма смисъл дори да се имитира спазване на поне някакви правила за приличие. Украйна е под външно управление и днес е вече ясно, от кой се управлява. В операцията в Югоизточна Украйна всяка съществена промяна винаги бе съпроводена с визита на някой американски чиновник, който даваше команда за начало на поредните действия. Има и друга причина, поради която на американските чиновници им се налага да се изказват от името на киевските власти, казва украинският политолог и президент на Центъра за системен анализ Ростислав Ишченко. „Всъщност никой не се и заблуждава по повод ролята на САЩ в Украйна. Но сега киевското ръководство все повече навлиза в състояние на международна изолация. С тях не искат и да разговарят, защото хората разбират, че това са политически трупове и няма смисъл да се работи с тях. И тук САЩ са принудени да водят разговори вместо Киев“. Но не само Киев през последно време мина на режим „ръчно управление“ от Вашингтон

Нов етап в издирването на полет MH370

http://news.ibox.bg/news/id_42643170

Самолетът изчезна на 8-и март и досега няма никаква следа от него

Японците не искат кучето на Лейди Гага

http://www.bnews.bg/article-112996

Докато южнокорейците нямат против Гага да води със себе си и кучето си, японците казаха категорично „не".

Русия обмисля забрана на транссибирските коридори за европейски авиокомпании

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/08/05/2356404_rusiia_obmislia_zabrana_na_transsibirskite_koridori_za/?ref=rss


Русия може да наложи ограничения или да забрани на европейските авиолинии да ползват транссибирските коридори в отговор на санкциите на ЕС, съобщи бизнес изданието "Ведомости".

Това ще доведе до оскъпяване на полетите на европейските авиопревозвачи до Азия.
Руската нискотарифна авиокомпания "Доброльот", която е подразделение на държавната "Аерофлот", трябваше да спре полетите си миналата седмица, след като бе анулирано лизинговото й споразумение за изпълнение на полети до...

Хиляди руски туристи блокирани в Гърция

http://www.grreporter.info/Hilyadi_ruski_turisti_blokirani_v_Grciya/15910

Втори руски туроператор фалира в рамките на няколко дни, около 10 000 техни клиенти се намират в гръцки курорти.

прочети повече

Българин карал с 215 км/ч по хърватска магистрала

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4230549

Българин е карал с 215 км/час на магистрала в Хърватия, предаде хърватското електронно издание 24 сата.
40-годишният българин е бил спрян от полицията на магистралата Загреб-Липовац в местността Бошняци. Разрешената скорост в този участък е бил 130 км/час. Българинът е бил глобен с 2000 куни (7,1 куни = 1 евро) и е получил забрана да ползва Българин е карал с 215 км/час на магистрала в Хърватия, предаде хърватското електронно издание 24 сата. 40-годишният българин е бил спрян от полицията на магистралата Загреб-Липовац в местността Бошняци. Разрешената скорост в този участък е бил 130 км/час. Българинът е бил глобен с 2000 куни (7,1 куни = 1 евро) и е получил забрана да ползва

Какви за задачите на служебния кабинет

http://www.cross.bg/pravitelstvo-kabinet-subranie-1424001.html

/КРОСС/Партиите в 42-то Народно събрание не успяха да формират мнозинство, което да състави устойчиво правителство. С указ утре ще разпусна Народното събрание, ще насроча парламентарни избори и ще съставя служебно правителство, каза пред журналисти в Гербовата зала на президентството президентът Росен Плевнелиев. Служебното правителство ще спазва стриктно принципите на експертност и надпартийност. То е възможност да се реализират важни държавни приоритети, добави той. Истинският герой във времето на криза беше българското гражданско общество, което разви безпогрешна чувствителност към всичко нечестно, посочи Плевнелиев. Служебният кабинет ще организира парламентарните избори и ще набележи мерки в икономически и социален план, ще работи в подкрепа на върховенството на закона, усвояването на парите от ЕС и за взаимодействие с гражданското общество. Ще бъде изготвен анализ на изпълнението на бюджета и прогноза за неговото изпълнение до края на годината. Правителството ще изнесе истината за състоянието на финансите, раздутите разходи и неизплатените сметки. Икономисаните пари ще бъдат пренасочени към бедстващите граждани и за изпълнение на европрограми, каза Плевнелиев. Ще се работи за размразяване на спрените европрограми, допълни той. Служебното правителство ще подпише договора за партньорство с ЕК и ще излъчи еврокомисар, който ще бъде Кристалина Георгиева, добави президентът

Интелигентни технологии правят живота ни по-лесен и удобен

http://www.cross.bg/ystroiistva-potrebitelite-mobilni-1424000.html

/КРОСС/ Умните телефони се превърнаха в неразделна част от живота ни. Много от нас не само не биха пожелали, но и не могат да се лишат от тях. Когато първите мобилни телефони дебютираха в края на ХХ век, хората бързо им сложиха етикет на тромави и ненадеждни устройства, които са излишен символ на социален статус. Технологичният напредък обаче светкавично трансформира тези устройства в мощни преносими компютри, които днес описваме с думи като „незаменими" и „предмети от първа необходимост". Докато първото поколение на гигантски мобилни телефони позволяваха на потребителите само малко повече от приемане и провеждане на разговори, съвременните им наследници са компактни и въоръжени с невероятен арсенал от функционалности. Днес смартфонът е свръзката на модерния свят - той ни съпътства навсякъде, свързва ни с хора, места, услуги, а и много повече. Смартфоните събудиха иноватори по цял свят, провокирайки ги да бъдат част от един процес на непрекъснато преоткриване на разбиранията ни за „интелигентни технологии". Големите концерни и малките компании са основно фокусирани върху интегрирането на „умни" нововъведения във всички продуктови групи. Първенците в тази дисциплина представят дори цели „смарт" екосистеми, в чийто център се намира един единствен мобилен телефон, играещ ролята на обединяващо звено между потребителите и техните устройства

Столичанин хвана 63 000 лева от „Еврофутбол" с 3 лева

http://www.cross.bg/leva-live -evrofytbol-1423999.html

/КРОСС/Столичанин стана по-богат с 63 099 лева, след като вчера заложи едва 3 лева за четири мача в права колонка в пункта на „Еврофутбол" на бул. "Христо Смирненски" №78 в София. Ето и как изглежда неговия удар: Кайзерслаутерн - 1860 Мюнхен 2/1Ман. Юнайтед (Анг.) - Ливърпул (Анг.) 2/1Брест - Клермон 2/1Универс. Клуж - Динамо Букурещ 2 Още един софиянец, но от кв. „Дружба", където в бл. 206 е заложил 75 лева, грабна хубава сума - 7 395 лева за система 2 от 6 и предвиждане за първо полувреме/краен изход. Двама участници от Велико Търново също могат да се похвалят с отлични печалби с малък залог. Първият от тях прибра 7 655,40 лева с 4,20 лева залог на талона и система 1, 2 3 и 3 от 3. Вторият заслужи 6 126 лева с 2 лева залог на талона и система 2 и 3 от 3. Ето за кои двубои играха и познаха търновчани:ФК Мидтиланд - Рандерс 2/1Кайзерслаутерн - 1860 Мюнхен 2/1Брест - Клермон 2/1 Три четирицифрени печалби има и от Гонките на „Еврофутбол". Две от тях отидоха в Плевен (реализирани в пункта на ул. "Св. Св. Кирил и Методий" №18) - 1 200 лева от победител в 6-та гонка на Монмор и 1 050 лева отново за победител, но този път за 8-то бягане в Сунидън. Последната е дело на жител на Бяла Слатина - 1 050 лева за победител в 11-та гонка в Ромфорд

Дерменджиев: Имаме рутина и очаквам да отстраним "Партизан"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/05/2356336_dermendjiev_imame_rutina_i_ochakvam_da_otstranim/?ref=rss


Новият старши треньор на "Лудогорец" Георги Дерменджиев е уверен в успеха на българския шампион в реванша срещу "Партизан". Двата отбора се срещат в сряда от 21.45 часа в Белград след нулево равенство в първия мач.

"Очаквам победа. Няма значение как ще я постигнем. Важното е да преодолеем този кръг. Подготвени сме за всичко - и за продължения, и за дузпи. Мисля, че ще продължим", заяви Дерменджиев при заминаването на отбора, цитиран от "Гонг".

Според него резултатът в...

Положението в Мизия остава бедствено

http://offnews.bg/news/n_1/n_372349.html

Положението в град Мизия остава бедствено, информира БНР. Междувременно в намиращото се наблизо до града село Крушовица, което също пострада тежко от наводнението, е започнало отводняване. Нивото на река Скът е намаляло с 20 сантиметра, съобщава директорът на полицията във Враца комисар Иван Кирилов. Въпреки това населеното място остава под вода. И тази нощ жандармерията охранява къщите от мародери. Сформиран е и отряд от доброволци - местни жители, които помагат на силите на реда. Спасителните екипи ще продължат огледа си и днес през деня, за да определят нанесените щети от водната стихия. Социални работници ще помагат на потърпевшите от потопа да попълнят молби за еднократна финансова помощ от 325 лв. Българския червен кръст е организирал четири пункта за раздаване на минерална вода, суха храна и одеяла.

Лекари отстраниха успешно туморно образувание с размери на доносена бременност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4230541

Туморно образувание с размерите на доносена бременност беше отстранено успешно в болница „Надежда", съобщиха от МБАЛ "Надежда".
Туморното образувание е било на яйчника. То е успешно отстранено от коремната кухина на 57-годишна пациентка в болница за женско здраве „Надежда“.
При екстирпацията (отстраняването) на тумора, екипът на д-р Людмил Елен Туморно образувание с размерите на доносена бременност беше отстранено успешно в болница „Надежда", съобщиха от МБАЛ "Надежда". Туморното образувание е било на яйчника. То е успешно отстранено от коремната кухина на 57-годишна пациентка в болница за женско здраве „Надежда“. При екстирпацията (отстраняването) на тумора, екипът на д-р Людмил Елен

Страната ни е на второ място по ангажираност на служителите

http://econ.bg/Новини/Страната-ни-е-на-второ-място-по-ангажираност-на-служителите_l.a_i.560262_at.1.html

България е на второ място по ангажираност на служителите в рамките на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), сочи проучване. Средният процент на...

Toyota GT86 CS-R3 с дебют във WRC в Германия

http://www.cross.bg/toyota-pilot-ralito-1423998.html

/КРОСС/Рали-бегачката на Toyota - GT86 ще стартира за пръв път в кръг от Световния рали-шампионат в ралито ADAC Rallye Deutschland на 21-24-и август. Колата е дело на Toyota Motorsport GmbH (TMG) и е изпъленние на обещанието от миналата година за развитие на спортен автомобил със задно задвижване. Двулитровият боксер на автомобила е с повишена мощност от 250 к.с. Засега колата ще бъде използвана като safety car с пилот небезизвестната дама пилот Изолде Холдерид. Освен глижата за безопасността по време на ралито, тя ще има задача да провери настройките на прототипа и възможностите му за евентуална хомологация за реален WRC рали-автомобил. TMG планира да предлага колата на частни пилоти за рали от всички нива на спорта, включително и WRC в кагегория R3. video:http://www.youtube.com/watch?v=7s79hFm1bOo

Премахнаха загражденията пред Народното събрание

http://www.moreto.net/novini.php?n=260215

Сградата на Народното събрание осъмна без загражденията, които съпътстваха работата на народните представители повече от година. След последното заседание на Народното събрание късно вечерта в понеделник започна демонтажът на металната ограда, опасваща целия парламент.

Стратегическият план за развитие на горския сектор до 2023 г. предвижда повишаване на заетостта в дърводобива

http://www.cross.bg/gorskiya-sektor-razvitie-1423997.html

/КРОСС/ Стратегическият план за развитие на горския сектор 2014-2023 г., разработен в резултат на Дейност 4 по проект „Стратегическото планиране в българските гори - гарант за ефективно управление и устойчиво развитие" по ОП „Административен капацитет", бе представен на национална кръгла маса в хотел „Рамада". Разработване и приемане на нов Стратегически план за развитието на горския сектор (СПРГС) бе наложено от приетата през ноември 2013 г. от Министерския съвет нова Национална стратегия за развитие на горския сектор в Република България 2013-2020 г. Стратегическият план за развитието на горския сектор 2014-2023 г. е разработен в периода май-август 2014 г., след широко обществено обсъждане, от фирмата Focus Systems. Стратегическият план за развитие на горския сектор има ключово значение за определянето на конкретните мерки, дейности, отговорни институции и източници на финансиране, чрез които ще бъдат реализирани приоритетите и целите на Националната стратегия за развитие на горския сектор 2013-2020г., както и на други стратегически документи, имащи отношение към планирането в горския сектор. Очаква се Стратегическият план за развитие на горския сектор в Република България 2014-2023 г. да бъде мост между стратегическата визия за сектора и конкретните действия за нейното постигане

Отстраниха успешно туморно образувание с размери на доносена бременност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4230539

Туморно образувание с размерите на доносена бременност беше отстранено успешно в болница „Надежда Туморно образувание с размерите на доносена бременност беше отстранено успешно в болница „Надежда", съобщиха от МБАЛ "Надежда". Туморното образувание е било на яйчника. То е успешно отстранено от коремната кухина на 57-годишна пациентка в болница за женско здраве „Надежда“. При екстирпацията (отстраняването) на тумора, екипът на д-р Людмил Еленчев,

Задигнаха над 16 000 лева от хотелска стая в "Слънчев бряг"

http://pik.bg/задигнаха-над-16-000-лева-от-хотелска-стая-в-слънчев-бряг-news210534.html

Задигнаха над 16 000 лева от хотелска стая в "Слънчев бряг"

Полицаи от Несебър разследват кражба от хотелска стая в "Слънчев бряг" на стойност 7 460 евро и 1 600 лева, съобщиха от полицията в Бургас.

Тази сутрин, около 00:03 часа в Районно управление “Полиция” - Несебър е получено съобщение за извършена кражба на метална касетка и дамска чанта от рецепцията на хотел в Слънчев бряг – запад – установено е, че от 23:55 часа на 04 август до 00:00 часа на 05 август, чрез взломяване на входната врата е проникнато в рецепцията, като е открадната метална касетка. В нея имало служебни суми от 7 460 евро и 1 600 лева.

Отнета е и съхраняваната наблизо дамска чанта на рецепциониската, съдържаща сумата от 32 лева и лични документи.

Работата по случая продължава от служители на Районно управление “Полиция” - Несебър.

Властите отрязаха квартала с питона: Търсете си частна фирма!

http://www.bnews.bg/article-112988

Честна фирма, която се бори с вредители, гризачи и влечуги е решението на стресираните люлинци, около чиито блокове се вие питон и яде кварталните котки.

Пчелите мислят, че е май

http://society.actualno.com/Pchelite-misljat-che-e-maj--news_43460.html

Ако не са унищожителни, дъждовете носят доста явни предимства на селскостопанските производители. Това стана ясно от разговорите с няколко души зад сергиите на най- голямото пловдивско тържище - Че...

Столична община иска допълнителни средства за превенция срещу бедствия

http://society.actualno.com/Stolichna-obshtina-iska-dopylnitelni-sredstva-za-prevencija-sreshtu-bedstvija-news_43458.html

4 милиона лева е поискала Столичната община от Междуведомствената комисия за превенция срещу природни бедствия и наводнения. Общината е отделила 1 милион лева за почистване на речни корита. Кметът...

Кой е новият министър на здравеопазването Мирослав Ненков

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/05/2356330_koi_e_noviiat_ministur_na_zdraveopazvaneto_miroslav/?ref=rss


Мнозина познават Мирослав Ненков от ежедневната му хумористична рубрика в сутрешния блок на "Дарик радио", но всъщност той е лекар.

Назначението му за служебен министър на здравеопазването в новото правителство може да се отчете като истинско повишение, защото в предишния служебен кабинет беше заместник на Николай Петров. Той се считаше за фаворит за постта и сега, но явно е предпочел настоящата си позиция на директор на ВМА.

Така 45-годишният анестезиолог Мирослав Ненков...

Прокуратурата предложи споразумение на Екълстоун за 74.6 млн. евро

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/05/2356398_prokuraturata_predloji_sporazumenie_na_ekulstoun_za/?ref=rss


Прокуратурата в Мюнхен предложи споразумение срещу 74.6 млн. евро на промотъра на Формула 1 Бърни Екълстоун, за да прекрати делото по обвинение в корупция срещу него.

Съдът в Мюнхен очаква двете страни да постигнат договореност още във вторник, съобщи Би Би Си.

Процесът срещу 83-годишния Екълстоун започна през април. Милиардерът е обвинен в подкуп за платените от него 44 млн. щатски долара на бившия банкер Герхард Грибковски около продажбата на световния шампионат през...

РПЦ: Православните християни в Украйна са преследвани заради миротворческата им позиция

http://www.cross.bg/tzurkva-pravoslavna-strana-1423995.html

/КРОСС/ Православните свещеници в Украйна, останали верни на християнските принципи за миротворчество и милосърдие, са подложени на нападения и преследвания заради отказа си да участват в разпалването на военния конфликт в страната. Това се казва в заявление на информационния отдел на Руската православна църква (РПЦ), цитирано от ИТАР-ТАСС. „Православните свещеници в обхванатите от сблъсъци области в Украйна днес продължават да служат на миротворчеството в условията на постоянна опасност за живота си и за сигурността на своите близки. Но въпреки това, те не оставят своите паства“, се отбелязва в документа на РПЦ. „До нас достигат съобщения за насилствените действия по отношение на храмовете на Украинската православна църква и нейните свещенослужители, оказали се в зоната на военните действия“, се казва още в изявлението. По данни на Синодалния отдел, храмовете и свещениците не само, че страдат от военните действия в региона, но и „се превръщат в обект на целенасочени нападения от страна на разкола, който се възползва от гражданските настроения за своите злонамерени цели“. „Свещениците са подложени на издевателства, заплахи и измъчвания, на насилствено задържане и разпити, в хода на които срещу тях са повдигани абсурдни обвинения и ултиматуми от въоръжени хора, които твърдят, че са упълномощени от киевските власти

Разкриват военно-полева кухня в Мизия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4230527

В Мизия се разкрива военно-полева кухня, работата на която ще се обезпечава от Министерство на отбраната и от Българския Червен кръст, съобщиха от пресцентъра на Български червен кръст.
За да започне приготвянето на топла храна за пострадалото население колкото е възможно по-бързо, БЧК отново призовава производителите и търговските вериги за В Мизия се разкрива военно-полева кухня, работата на която ще се обезпечава от Министерство на отбраната и от Българския Червен кръст, съобщиха от пресцентъра на Български червен кръст. За да започне приготвянето на топла храна за пострадалото население колкото е възможно по-бързо, БЧК отново призовава производителите и търговските вериги за

Израел и Хамас спряха огъня за 72-часа, започват преговори за трайно примирие

http://www.mediapool.bg/izrael-i-hamas-spryaha-oganya-za-72-chasa-zapochvat-pregovori-za-traino-primirie-news223351.html

След седмици на задкулисна дипломация от 5 ч. По Гринуич (8 ч. Българско време) Израел и палестинското движение Хамас са в 72-часово примирие. Двете страни приеха предложението на Египет за тридневно прекратяване на огъня в Газа, с което подхраниха надеждите, че продължаващият от почти месец ожесточен конфликт най-сетне може да приключи.   Все пак и двете враждуващи страни отправиха сигнали, че предстои да се извърви труден път, а избухналото в последния момент насилие, включително смъртоносна палестинска атака в Ерусалим, продължаващи бойни действия в Газа и съобщение за екзекутиране на заподозрени в сътрудничество с Израел палестинци, напомни за съществуващата опасност от подновяване на кръвопролитията. Освен това няколко предишни примирия се провалиха, включително подобен план за 72-часово прекратяване на огъня, който пропадна в петък.   Този път обаче изглежда примирието ще се окаже по-трайно. Още преди началото му Израел изтегли всичките си сухопътни войски извън анклава, след като ликвидира последния известен тунел на терористите, а ивицата Газа преживя една от най-спокойните си нощи от началото на израелската офанзива на 8 юли, която отне живота на 1900 палестинци - повечето цивилни, и на 67 израелци, от които трима цивилни.   Израелски военен говорител каза, че решението за изтеглянето е взето, след като Израел приключи основната си мисия - разрушаването на 32-вата тунела, прокопани от палестински екстремисти през границата. Израелската армия е поразила в Газа и 4800 други цели. Убити са най-малко 900 въоръжени бунтовници. Говорителят подчерта също, че израелските сили ще отвърнат, ако бъдат атакувани по време на примирието.   Военната кампания на Израел, започнала на 8 юли, включваше през първите 10 дни само удари от въздуха и откъм морето по цели в палестинския анклав, за да бъдат прекратени ракетните обстрели срещу еврейската държава. На 17 юли започна сухопътната фаза на операцията.   След 8 юли палестинци са изстреляли от ивицата Газа към 3300 ракети по Израел. Минути преди примирието палестински радикали изстреляха няколко ракети по израелски градове; експлозии отекнаха и в небето над Тел Авив. От 8 юли насам 400-хилядната бизнес столица на Израел бе обстреляна откъм Газа над 30 пъти.   Примирието отваря път към нови преговори   Съгласно условията на сегашното примирие двете страни трябва да изпратят високопоставени делегации в Кайро за обсъждане на египетския мирен план и постоянно прекратяване на огъня.   Палестинската делегация заяви, че по време на примирието трябва да започнат непреки преговори с Израел, при които да бъдат обсъдени палестинските искания.   Говорителят на израелското правителство Марк Регев каза, че Израел е приел египетската инициатива преди три седмици. "В много отношения кръвопролитието можеше да бъде избегнато, ако Хамас я беше приел тогава", заяви той. Израелски служител, цитиран от Ройтерс каза, че се очаква Израел да изпрати делегати, които да се включат в преговорите в Кайро, където вече са палестинските представители.   Хамас настоява за пълно изтегляне на Израел от Газа, край на израелската и египетската блокада на анклава, освобождаване на затворниците на ислямисткото движение, държани от Израел, и международна подкрепа за възстановяването на Газа.   Израел иска Газа да бъде "демилитаризирана" - нещо, което може да стане, ако Хамас се съгласи да сътрудничи за предаване на значителния си арсенал, но това е малко вероятно.

Лукойл напуска и Чехия, Словакия и Унгария

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d33fb5c/l/0L0Sinvestor0Bbg0Ccentralna0Ei0Eiztochna0Eevropa0C3350Ca0Clukoil0Enapuska0Ei0Echehiia0Eslovakiia0Ei0Eungariia0H177540A0C/story01.htm

След като наскоро обяви, че се изтегля от Украйна, руската компанията сега продава и бензиностанциите си в трите държави


АстраЗенека придобива респираторното портфолио на Алмирал

http://www.cross.bg/almiral-astrazeneka-prodykti-1423994.html

/КРОСС/АстраЗенека анонсира споразумение за продобиването на респираторното портфолио на Алмирал за сумата от 2,1 млрд. щатски долара. След приключването на сделката АстраЗенека ще притежава правата за развитието и комерсиализацията на респираторните продукти на Алмирал, включително приходите от сключените вече външни партньорства, както и изследователските проучвания. Съгласно споразумението Sofotec, дъщерна компания на Алмирал, фокусирана върху развитието на иновативни патентовани устройства, също ще бъде придобита от АстраЗенека.Обогатеното с нови респираторни продукти и устройства от Алмирал портфолио ще утвърди позициите на АстраЗенека в областта на пулмологията, където компанията има водещи монокомпонентни и комбинирани инхалаторни продукти за лечение на хронична обструктивна белодробно болест и астма, както и от молекули във фаза на клинично изпитване. Паскал Сорио, Главен изпълнителен директор на АстраЗенека коментира: "Споразумението с Алмирал носи стратегически и дългосрочни ползи за силното респираторно портфолио на АстраЗенека - един от основните приоритети на компанията. Хроничните респираторни заболявания засягат стотици милиони хора по света. Чрез комбинация от иновативните портфолиа на двете компании и разгръщането на научния потенциал и възможности на АстраЗенека ще увеличим възможността за покриване на целия спектър на грижа за пациентите с астма и ХОББ

Кой кой е в новото правителство

http://www.mediapool.bg/koi-koi-e-v-novoto-pravitelstvo-news223350.html

Служебният премиер проф. Георги Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Софийска област. Възпитаник е на Английската езикова гимназия и на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски“, специалност "Право“. От 1983 до 1987 г. е асистент, до 1990 г. е старши асистент, а от 1988 г. е доктор по конституционно право с тема на дисертацията "Правно положение на постоянните комисии в Народното събрание“.   От 1990 г. до 2004 г. е главен асистент по конституционно право в Юридическия факултет на СУ. От 2009 г. е професор по конституционно право. Преподава дисциплини в бакалавърски и магистърски програми на СУ, ЮЗУ "Неофит Рилски“-Благоевград, ВСУ "Черноризец Храбър“ и Нов български университет.   През първата половина на 90-те години Георги Близнашки е бил експерт към Националната кръгла маса, експерт към Конституционната комисия на Великото народно събрание и народен представител в 36-то Народно събрание. През 2004-2005 г. е експерт към Комисията за изменения и допълнения в конституцията, образувана от 39-то Народно събрание.   През 2005-2006 г. е наблюдател в Европейския парламент, а през 2007 г. депутат в ЕП, член на Конституционната комисия и на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите.   В периода 2005-2009 г. е народен представител в 40-то Народно събрание, член на Комисиите по образование и наука и по европейските въпроси.   През февруари 2014 г. оглавява Инициативния комитет за произвеждане на референдум за изборна реформа. Същия месец Близнашки е изключен от БСП "за работа срещу партията".   Автор е на повече от 70 научни трудове на конституционно-правна тематика – монографии, студии и статии.   Вицепремиерът по икономическа политика и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева е родена е на 8 август 1975 г.   Завършила е немска езикова гимназия в Пазарджик. Магистър по право от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“.   От 2001 г. до 2003 г. е адвокат. През 2003 г. е назначена за юрисконсулт, а от 2007 г. е директор на дирекция "Правно-нормативно и административно обслужване“ в Министерство на околната среда и водите. От август 2009 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.   Има специализации по "Развитие на способностите за извършване на оценка на въздействие на законодателство и политики” по проект "За добро обществено регулиране: институционализиране на процеса на оценка на въздействието в държавната администрация", Консорциум "Джейкъбс енд Асошиейтс Юръп Лимитид”; по Европейско право; "Човешки права и околна среда" във Венецианска комисия в Триест, Италия; по "Стратегическо планиране и координация за оценка на въздействието на законодателство и политики и участие на обществеността във взимане на управленски решения“ в Института по публична администрация в Дъблин, Ирландия, и в Националното училище по администрация в Париж, Франция.   На 23 януари 2012 г. е назначена за главен секретар на президента.   От 13 март до 29 май 2013 г. е вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство, назначено от Росен Плевнелиев. След това е началник на кабинета на държавния глава. Владее английски и немски език.   Вицепремиерът по социална политика и министър на труда и социалната политика проф. Йордан Христосков работи в секция "Макроикономика” на Института за икономически изследвания към БАН. Професор е в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски”, където преподава социална политика и социално осигуряване. Автор е на два монографични труда, два учебника, сборник с публицистични статии и има голям брой участия в колективни монографии.   Бил е заместник-министър и министър на труда и социалните грижи (1991-1994 г.), министър в служебното правителство на Ренета Инджова, съветник на президента по социалните въпроси (1995-1997 г.) и Управител на НОИ (2000-2009 г.).   Член е на Бюрото на Международната асоциация по социално осигуряване, консултант и експерт по голям брой проекти на Европейската комисия, Световната банка, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Програмата на ООН за развитие.   Христо Иванов, вицепремиер по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и министър на правосъдието е роден на 13 септември 1974 г. в София.   Магистър по право от Софийския университет "Свети Климент Охридски“. Специализира във Fulbright/Hubert Humphrey Fellowship Program, Washington College of Law, във Вашингтон (САЩ) в областта на правото на национална сигурност и процедурите по съдебни назначения в САЩ.   От 1996 г. до 2002 г. работи като координатор на проекти в областта на законодателната и съдебната реформи в рамките на Инициатива за Върховенство на закона на Американската асоциация на юристите (American Bar Association - Rule of Law Initiative). От 2002 г. до 2006 г. е независим консултант по проекти на международни институции, програми за международна техническа помощ и частни клиенти, свързани с оценка на законодателството и утвърждаване върховенството на закона.   От 2006 г. досега заема длъжността Програмен директор на Български институт за правни инициативи, където ръководи проекти в областта на съдебната реформа, превенцията на корупцията и утвърждаване на върховенството на закона.   От 2002 г. е вписан като адвокат.   Вицепремиерът по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова, е родена на 19 януари 1976 г. в София. Магистър по финанси от УНСС със сертификат за следдипломна квалификация по финансов мениджмънт от университета “Джордж Вашингтон” САЩ, като стипендиант на USAID и университета Джорджтаун.   От 2001 г. до 2003 г. Илияна Цанова работи в одиторския отдел на "Делойт-България”, като първоначално започва като стажант в отдел анализ на финансови злоупотреби и съдебни експертизи в Делойт-Вашингтон.   От 2003 г. до 2014 г. работи за Европейската банка за възстановяване и развитие. От 2006 до 2014 е в централата на ЕБВР в Лондон.   Има богат опит в структурирането, договарянето и изпълнението на инвестиции в дялов капитал и дългово финансиране на инфраструктурни проекти в страни от Югоизточна Европа, Украйна и Русия, както и в съфинансирането на проекти със средства от Европейския съюз. Като представител на ЕБВР, Илияна Цанова е работила с правителства и международни финансови институции по преструктуриране на публични дружества за комунални услуги, създаването на регулаторни органи в областта на водния сектор, публично-частни партньорства, структуриране на иновативни инвестиционни инструменти за инвестиции в инфраструктура, както и фискална децентрализация.   Председател е на борда на директорите на MIDF, инвестиционен фонд за инвестиции в инфраструктура на Западните балкани. Създател е на Фонд ФЛАГ ЕАД в България и член на борда на директорите (в оставка).   От 13 март до 29 май 2013 г. е вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз в първото служебно правителство, назначено от Плевнелиев.   Васил Щонов, министър на икономиката и енергетиката   Роден е на 25 април 1972 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Английската езикова гимназия в гр. Пловдив. През 1995 г. завършва Университета на Пенсилвания в САЩ с дипломи бакалавър на науките по електронно инженерство и финанси, а от 1999 г. е магистър по бизнес администрация от Масачузетския Технологичен Институт (MIT).   До 2004 г. работи в САЩ като инвестиционен банкер в областта на енергетиката и технологиите и като консултант по управленски въпроси. Управлява някои от най-големите сделки по сливане и придобивания, сред които обединението на "Бел Атлантик" и GTE. През 2004 г. основава офиса на международната консултантска фирма "МакКинзи" в София, където работи до 2009 г., главно в банковия сектор, енергетиката и телекомуникациите.   От 2010 г. до 4 август 2014 г. заема поста Директор "Маркетинг и стратегии" в кабелната компания "Близу".   Женен, с две деца.   Мирослав Ненков, министър на здравеопазването   Мирослав Ненков е роден на 15 март 1969 г. в град София. Завършил е медицина в София през 1995 г. Специализирал е анестезиология и интензивно лечение. Има преминати курсове в областта на органното донорство и координирано донорство в Испания и Италия.   Работи в болница “Царица Йоанна” и болница “Лозенец” като координатор по донорство, и в кардиохирургията на болница “Св. Анна” в София. От 2009 г. досега е координатор по донорство и изпълняващ длъжността началник отделение в Клиниката по анестезиология, реаниматология и интензивно лечение при ВМА - София. В периода март - май 2013 г. е бил заместник-министър на здравеопазването в служебното правителство на Марин Райков.   Йордан Бакалов, министър на вътрешните работи   Йордан Бакалов е роден на 1 септември 1960 г. в град Асеновград. Завършил е Висшия химико-технологичен и металургичен институт - София (1987 г.) и външна търговия в Пловдивския технически университет (1998 г.). През 2009 г. защитава докторска степен по научна специалност "„Организация и управление извън сферата на материалното производство” - Национална сигурност.   От 2012 г. е доцент и преподавател по национална сигурност в Новия български университет и в Колежа по икономика и администрация в Пловдив.   Йордан Бакалов е народен представител в 38-то, 39-то, 40-то и 41-то Народно събрание.   Председател е на Комисията по национална сигурност и член на Комисията по бюджета и финансите в 38-то НС. В 39-то Народно събрание е член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. В 40-то Народно събрание е председател на Комисията по жалбите и петициите на гражданите, член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на парламентарната група ОДС.   В 41-то Народно събрание е председател на Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.   Румен Порожанов, министър на финансите   Роден е на 17 август 1964 г. Магистър е по "Аграрен бизнес, икономика и мениджмънт“ и по "Отбранителна индустрия, икономика и мениджмънт“ от УНСС.   Дългогодишен служител на Министерството на финансите. От август 2009 г. до март 2011 г. е началник на кабинета на министъра на финансите, след което заема длъжността изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" до септември 2013 г. От февруари 2014 г. е председател на Управителния съвет на Центъра за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове.   От 1993 г. до 2014 г. е заемал различни ръководни длъжности в реалния и в публичния сектор, сред които председател на Борда на директорите на "Арсенал" АД-Казанлък (1993-1999 г.), председател и член на УС на Булгартабак Холдинг АД (2001-2005 г.), член на УС на Sofia Tobacco Company (2005-2011 г.), председател на Борда на директорите на "Проектна компания нефтопровод Бургас – Александруполис“ и представител на Годишното общо събрание на акционерите (юни 2010-февруари 2011 г.) и председател и член на Надзорния съвет на Българска банка за развитие (от септември 2009 г.).   Николина Ангелкова, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията   Родена е на 30 ноември 1979 г. Ангелкова е възпитаник на Harvard Business School - Бостън, САЩ, по програма за ръководни кадри "Развитие на лидерски умения“. Магистър по право от УНСС със специализация "Фирмено управление“ от Института за следдипломна квалификация на УНСС.   Има специализации по финансово управление на структурните фондове на ЕС, по европейско право и по регионална политика и структурни фондове в Института по публична администрация в Маастрихт и в Регионалния институт за административна реформа в Нант, Франция.   От 2002 г. до 2006 г. е председател на Асоциацията за правно развитие и юридически съветник в парламентарната комисия по регионална политика и благоустройство.   В периода 2005-2010 г. е собственик на "Николова и партньори консулт“, последователно е генерален директор на компанията "Херчеса България“ ЕООД (2007-2009 г.) и управител на "Хелектор България ЕООД“ (2009-2010 г.).   През 2010-2011 г. е ръководител на звено "Контрол, комуникация и координация” към министъра на регионалното развитие и благоустройството. През 2011 г. е член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, а до 2013 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството с ресор европейски въпроси.   Омъжена, с едно дете.   Румяна Коларова, министър на образованието и науката   Румяна Коларова е университетски преподавател и изследовател. Завършила е Софийския университет "Св. Кл. Охридски”, специалност философия. Защитила е докторска дисертация на тема: "Понятието политическа сила в съвременната политическа теория“.   Автор е на над 50 научни публикации и повече от 300 публикации в периодичния печат. Председател на Управителния съвет, на "Център за изследвания и политики за жените", член на УС на Българската асоциация по политически науки.   На 12 декември 2013 г. е назначена за секретар по връзки с гражданското общество.   Велизар Шаламанов, министър на отбраната   Велизар Шаламанов е роден на 24 декември 1961 г. в гр. Карлово. Завършва с отличие и златен медал Математическа гимназия “Акад. Кирил Попов” през 1979 г. в Пловдив, а през 1984 завършва с отличие и златен медал ВНВВУ “Георги Бенковски” в Долна Митрополия, магистър по радиоелетроника.   През 1991 защитава дисертация в Киев – доктор по кибернетика, а от 1998 г. е доцент по автоматизирани системи за управление.   През 1995 г. завършва военна академия “Г. С. Раковски” – магистър по организация и управление на оперативно-тактическото разузнаване. Преминал е курсове в САЩ и Германия, както и в Европейския център за изследвания по сигурността "Джордж Маршал“.   От 1984-1998 г. последователно служи като офицер в поделения на Българската армия, в т.ч. в Института по системи за управление на ГЩ като началник на сектор „Военни интелигентни системи“ и в Главния щаб на Сухопътни войски – управление "Разузнаване и електронна борба“.   В периода 1998-2001 г. е заместник-министър на отбраната по военната политика, планиране и интеграция, както и член на Съвета по сигурността на МС, Междуведомствения комитет за интеграция в НАТО. Председател е на Борда на директорите на ТЕРЕМ ЕАД.   От 2001 г. до 2009 г. работи в БАН като съветник на председателя на БАН по национална сигурност и отбрана, директор е на програми в Центъра за изследване на националната сигурност и отбраната, ръководител на секция "Изследване и развитие на информационните системи“ в Института за паралелна обработка на информацията. Съосновател на Сдружение "Джордж Маршал“ – България и Асоциация на офицерите от резерва "Атлантик".   От 2008 г. до 2010 г. е член на Европейския форум за изследвания по сигурността и иновации ESRIF.   Даниел Митов, министър на външните работи   Даниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ "Климент Охридски“, специалност политология. Участва в програмите за обмен "Маршал“ на Marshall Memorial Fund (German Marshall Fund of the US), както и в "Programme des personnalites d’avenir” на френското външно министерство. Специализира „Политически умения“ в Центъра за продължаващо обучение на Новия български университет.   През 2006 г. става изпълнителен директор на фондация "Демокрация“, а след това и заместник-председател на Демократи за силна България (ДСБ). Участва в създаването на ПП “България на гражданите“.   От есента на 2010 г. работи за Националния демократически институт (НДИ) на САЩ първоначално в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. Като официален представител на НДИ, работи в Брюксел, в Либия, в Демократична Република Конго, Украйна, Йемен, Тунис и други.   Мартин Иванов, министър на културата   Мартин Иванов е магистър по история в Софийския университет "Св. Климент Охридски“, магистър е по право от Югозападния университет "Неофит Рилски“ и доктор в Института по история при Българската академия на науките. От 2000 г. работи в Института по история при БАН, а от 2008 г. е доцент там. Преподава стопанска история в СУ и във Висшето училище по застраховане и финанси.   Автор е на над 150 научни публикации и 7 монографични изследвания върху икономическата и социалната политика на България от 70-те години на ХIХ в. до наши дни. Специализирал е в Кеймбридж и в Националния университет на Ирландия.   От 2011 г. до 2013 г. е председател на Държавната агенция "Архиви“.   От октомври 2013 г. е назначен за секретар на президента по култура, образование и национална идентичност.   Евгения Раданова, министър на младежта и спорта   Евгения Раданова е родена в София на 4 ноември 1977 г. Възпитаник е на Националната спортна академия.   Състезател по бързо пързаляне с кънки-шорттрек от 1987 г. до 2010 г. Първият български спортист, участвал на зимни и летни Олимпийски игри (в дисциплината колоездене на писта в Атина‘2004).   Медалист от Зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити (2002 г.) и в Торино (500 м шорттрек). Световен шампион на 500 м от 2000 г. и на 1000 м от 2003 година. Седемкратен абсолютен световен шампион по шорттрек. Печели 47 медала от европейски първенства, от които 37 златни.   От 2001 г. до 2008 г. е световен рекордьор на 500 м с три поправки на световния рекорд. Бивш световен рекордьор е на 1500 метра.   През 2010 г. печели титлата на 1500 м в турнира по шорттрек на първото Световно първенство по зимни спортове за военни в Аоста, Италианска република, след което слага край на спортната си кариера.   От 2006 г. Евгения Раданова е старши-лейтенант в Министерство на отбраната. Индивидуален член е на Българския олимпийски комитет.   Васил Грудев, министър на земеделието и храните   Васил Грудев е роден на 5 май 1980 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Френската езикова гимназия в град Пловдив, магистър от Юридическия факултет в университета "Franche-Comté“ в Безансон, Франция.   От април 2006 г. до август 2013 г. Васил Грудев заема различни позиции в Държавен фонд "Земеделие“ (ДФЗ). От април 2006 г. до декември 2008г. е експерт в отдел „Директни плащания на площ“. През декември 2008 г. става главен експерт в същия отдел. В периода 2009-2011 г. е началник на отдел "Технически инспекторат“. От август 2011 г. до август 2013 г. е заместник изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие“, а от септември 2013 г. до ноември 2013 г. заема длъжността изпълнителен директор на ДФЗ.   Специализирал е Европейско сътрудничество в Wageningen Business School, Холандия.   Женен, с едно дете.   Светлана Жекова, министър на околната среда и водите   Светлана Жекова е родена на 1 февруари 1967 г. в София. Магистър по Френска филология в СУ "Св. Климент Охридски“ и специалист по Международни икономически отношения от Свободния факултет на Минно-геоложкия институт в София.   От 1997 г. до 1999 г. е специализирала "Международни отношения с Европейския съюз, Развитие на Общия пазар“ в American University, School of International Services във Вашингтон (САЩ). Има специализации по "Глобален мониторинг и качество на околната среда“ и „Организация, система и дейности на ООН“ от United Nations University в Токио (Япония).   Светлана Жекова започва професионалната си кариера в държавната администрация през 1999 година в отдел "Европейска интеграция“ на Министерството на околната среда и водите. От май 2004 г. досега заема различни длъжности в Постоянното представителство на България към ЕС (до 1 януари 2007 г. - Мисия на България към Европейските общности) в Брюксел. До 2008 година е първи секретар, представител на МОСВ в мисията на България към ЕО. От 2008 г. досега е ръководител на сектор "Околна среда” в Представителството.   Светлана Жекова е била хоноруван лектор в Института по публична администрация и европейска интеграция. От 1997 г. до 1999 г. е била административен асистент по проекти, свързани с Източноевропейските страни, в Washington College of Law, Вашингтон. Работила е като изследовател в Съвета на Европа в направление “Образование, култура и околна среда”.

Разкриват военно-полева кухня в Мизия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4230525

В Мизия се разкрива военно-полева кухня, работата на която ще се обезпечава от Министерство на отбраната и от Българския Червен кръст, съобщиха от пресцентъра на Български червен кръст.
За да започне приготвянето на топла храна за пострадалото население колкото е възможно по-бързо, БЧК отново призовава производителите и търговските вериги за В Мизия се разкрива военно-полева кухня, работата на която ще се обезпечава от Министерство на отбраната и от Българския Червен кръст, съобщиха от пресцентъра на Български червен кръст. За да започне приготвянето на топла храна за пострадалото население колкото е възможно по-бързо, БЧК отново призовава производителите и търговските вериги за

Уникално видео от въздуха рекламира Варна 2019

http://www.moreto.net/novini.php?n=260217

Видео, подкрепящо кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 се появи в Youtube. Клипът показва красотата на морската столица от птичи поглед. Moreto.net припомня, че в края на август или началото на септември Варна ще бъде посетена от жури, което ще се запознае с това как се приема и разпространява идеята за кандидатурата.

Разследват кражба от хотелска стая в "Слънчев бряг" за над 16 000 лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4230519

Полицаи от Несебър разследват кражба от хотелска стая в "Слънчев бряг" на стойност 7 460 евро и 1 600 лева, съобщиха от полицията в Бургас.
Тази сутрин, около 00:03 часа в Районно управление “Полиция” - Несебър е получено съобщение за извършена кражба на метална касетка и дамска чанта от рецепцията на хотел в Слънчев бряг – запад – установено е, Полицаи от Несебър разследват кражба от хотелска стая в "Слънчев бряг" на стойност 7 460 евро и 1 600 лева, съобщиха от полицията в Бургас. Тази сутрин, около 00:03 часа в Районно управление “Полиция” - Несебър е получено съобщение за извършена кражба на метална касетка и дамска чанта от рецепцията на хотел в Слънчев бряг – запад – установено е,

Разследват кражба на над 16 000 лева от хотелска стая в "Слънчев бряг"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4230502

Полицаи от Несебър разследват кражба от хотелска стая в Полицаи от Несебър разследват кражба от хотелска стая в "Слънчев бряг" на стойност 7 460 евро и 1 600 лева, съобщиха от полицията в Бургас. Тази сутрин, около 00:03 часа в Районно управление “Полиция” - Несебър е получено съобщение за извършена кражба на метална касетка и дамска чанта от рецепцията на хотел в Слънчев бряг – запад – установено е,

Ще къкри военен казан в Мизия

http://frognews.bg/news_74190/

Военно-полева кухня се разкрива в Мизия. Армейският казан ще къкри под надзора на Министерство на отбраната и от Българския Червен кръст, съобщиха от пресцентъра на БЧК.

Липсата на светлина в офиса съкращава съня с 46 мин.

http://www.vesti.bg/novini/lipsata-na-svetlina-v-ofisa-sykrashtava-synia-s-46-min-6019147

Забравете топлата чаша мляко или хубавата книга – истинската тайна на добрия сън се крие на работното място.

Почина говорителят на Рейгън, който пое куршум заради него

http://offnews.bg/news/n_1/n_372215.html

Почина Джеймс Брейди - бившият прессекретар на Белия дом, прострелян в главата при опита за покушение над президента Роналд Рейгън, съобщи Би Би Си. Брейди е издъхнал на 4 август на 73-годишна възраст. На 30 март 1981 г. Джон Хинкли-младши открива огън по президента и хората около него пред хотел във Вашингтон. Четирима са улучени от куршумите. Брейди е ранен най-сериозно - има краткотрайна загуба на паметта, проблеми с говора. В резултат на стрелбата той остава частично парализиран до края на живота си. Рейгън е ранен в белия дроб, а двама униформени са по-леко ранени.  Стрелецът Хинкли беше съден и изпратен в психиатрична клиника. От деня на покушението той остава затворен във вашингтонска болница. Позволено му е да прекара малко време в дома на майка си. Брейди - заклет републиканец - служи в кабинетите на Никсън и Форд, той е и съветник в Сената, преди да се присъедини към президентската кампания на Рейгън от 1980 г. Радетел е на налагането на по-строги контрол при даването на разрешителни за притежаване на оръжие. Той лобира за закон, подписан през 1993 г., който носи неговото име и изисква проверка на миналото на купувача, преди да му се продаде оръжие.  "От време на време се налага да помиришеш пропана - казва Брейди при влизането на закона в сила. - Наложи се да ме гръмнат в главата, за да започна да върша нещо". През 2000 година президентът Бил Клинтън преименува стаята за брифинг на Белия дом на името на Джеймс Брейди. Барак Обама описва Брейди като "легенда" на Белия дом и хвали човечността, професионализма и "силата, която той имаше, за да се възстанови от стрелбата, която почти го уби".  "От 1993 г. насам законът, който носи името на Джим, държи оръжията далеч от ръцете на опасни хора - казва Обама. -Незнаен брой хора са живи днес, които нямаше да са сред нас, ако не беше Джим."

Близнашки: Служебният кабинет ще се противопостави на опитите за опорочаване на народния вот

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/05/2356400_bliznashki_slujebniiat_kabinet_shte_se_protivopostavi/?ref=rss


Служебното правителство ще се противопостави с решимост и твърдост на всякакви опити за опорочаване на народния вот. Това заяви служебният премиер Георги Близнашки при представянето на кабинета от президента Росен Плевнелиев. Той се ангажира министрите му да работят за свободни и честни избори.

В продължение на 405 дни българските граждани са демонстрирали воля и са показали решимост в отстояване на демократичните си убеждения, в противовес на опитите за налагане на диктат над...

Плевенчани въртят дрога и точат банкомати по морето

http://www.bnews.bg/article-113008

Патрулиращи полицаи в Слънчев бряг разплетоха следите на престъпна група от Плевенско, в тях била намерена дрога и скимиращи устройства.

Шофьори на лъскави возила масово паркират на забранени места (снимки)

http://pik.bg/шофьори-на-лъскави-возила-масово-паркират-на-забранени-места-снимки-news210526.html

Шофьори на лъскави возила масово паркират на забранени места (снимки)

Бургазлия най-нагло зае не едно, а две места за паркиране на хора с увреждания под местния мол "Бургас Плаза", съобщава "Флагман".

Практика е местни шофьори с лъскави возила да спират демонстративно колите си по тротоарите, градинките и местата за инвалиди без всякакви скрупули. И не само местни.

В Ямбол друг шофьор, преценил, че няма проблеми да нарушава закона и пътната маркировка, паркира лъскавото си возило на място за велосипедисти в един от моловете, за да се настани до самия вход на търговския център.

По принцип във въпросния мол паркингът е огромен и никога не е бил пълен с коли. Явно шофьорът на хюндая е решил, че това място е най-добрият вариант да си покаже новата корейска кола.

Шофьори на лъскави возила масово паркират на забрани места (снимки)

http://pik.bg/шофьори-на-лъскави-возила-масово-паркират-на-забрани-места-снимки-news210526.html

Шофьори на лъскави возила масово паркират на забрани места (снимки)

Бургазлия най-нагло зае не едно, а две места за паркиране на хора с увреждания под местния мол "Бургас Плаза", съобщава "Флагман".

Практика е местни шофьори с лъскави возила да спират демонстративно колите си по тротоарите, градинките и местата за инвалиди без всякакви скрупули. И не само местни.

В Ямбол друг шофьор, преценил, че няма проблеми да нарушава закона и пътната маркировка, паркира лъскавото си возило на място за велосипедисти в един от моловете, за да се настани до самия вход на търговския център.

По принцип във въпросния мол паркингът е огромен и никога не е бил пълен с коли. Явно шофьорът на хюндая е решил, че това място е най-добрият вариант да си покаже новата корейска кола.

Експерт от фонда - кой е новият земеделски министър Васил Грудев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/05/2356381_ekspert_ot_fonda_-_koi_e_noviiat_zemedelski_ministur/?ref=rss


Почти цялата професионална биография на служебния министър на земеделието Васил Грудев минава в Държавен фонд "Земеделие". Възпитаник на Френската езикова гимназия в родния си град Пловдив, той завършва магистратура в Юридическия факултет в университета "Franche-Comté" в Безансон, Франция. Специализирал е Европейско сътрудничество в Wageningen Business School, Холандия.

С образованието на 34-годишния Грудев е свързан единственият по-сериозен скандал, който се завърта около името му....

Google иска да създаде универсален шрифт за всички писмени езици

http://www.moreto.net/novini.php?n=260202

Няма потребител на компютри, който поне веднъж да не е срещал стена от празни квадратчета вместо очаквания от него текст. Това се получава, когато софтуерът на съотвения компютър не поддържа дадени символи. Подобна несъвместимост може да е проблемна за амбициите на интернет да бъде универсална и единна платформа, в която всеки да може да комуникира пълноценно.

Камион Мерцедес се заби в трактор край Попина

http://www.bnews.bg/article-112998

38-годишен шофьор на камион "Мерцедес" е с две счупвания след катастрофа с трактор край Попина, Силистренско.

Роджърс: Доволни сме от турнира и гледаме с оптимизъм към новия сезон

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/05/2356382_rodjurs_dovolni_sme_ot_turnira_i_gledame_s_optimizum/?ref=rss


Мениджърът на "Ливърпул" Брендън Роджърс остана доволен от представянето на своя отбор в престижния предсезонен турнир International сhampions сup в САЩ.

"Мърсисайдци" загубиха с 1:3 от "Манчестър юнайтед" във финала, но според треньора играчите са били на ниво във всеки един мач.

В груповата фаза червените от "Анфийлд" победиха "Олимпиакос" с 1:0, "Манчестър сити" след 2:2 в редовното време и 3:1 при дузпите и "Милан" с 2:0. Във финала "Ливърпул" поведе в началото, а след...

Конете общуват с очи и уши

http://interest.actualno.com/Konete-obshtuvat-s-ochi-i-ushi-news_43448.html

Конете общуват помежду си, като изучават очите и ушите си, разкриват британски експерти, цитирани от в. "Дейли експрес". Авторите на проучването от университета на Съсекс обясняват,че конете...

Янев: Бареков е бил избран, защото е зависим от службите

http://politics.actualno.com/Janev-Barekov-e-bil-izbran-zashtoto-e-zavisim-ot-slujbite-news_43452.html

Партията на Николай Бареков е била създадена чрез наливането на огромни суми пари, а самият Бареков е избран, защото е зависим от службите. Това заяви на пресконференция лидерът на РЗС Яне Янев. На не...

Жълт код в 6 области за гръмотевични бури и градушки

http://society.actualno.com/Jylt-kod-v-6-oblasti-za-grymotevichni-buri-i-gradushki--news_43454.html

Жълт код е обявен за 6 август в 6 области на Северозападна България за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки, съобщиха от НИМХ. Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска,...

Тайландската хунта забрани българска компютърна игра

http://asia.actualno.com/Tajlandskata-hunta-zabrani-bylgarska-komputyrna-igra-news_43456.html

Хунтата в Тайланд забрани компютърна игра, която дава възможност да се създаде военна диктатура на измислен райски остров със „слънчеви плажове и политическа корупция”, предаде AFP...

Започна раздаването на ваучери на семействата, пострадали от наводнението във Велико Търново

http://velikotarnovo.actualno.com/Zapochna-razdavaneto-na-vaucheri-na-semejstvata-postradali-ot-navodnenieto-vyv-Veliko-Tyrnovo-news_43457.html

Започва раздаването на ваучери на домакинствата, пострадали от наводнението във Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на общината. Български дарителски форум – Фондация „Помощ ...

Кои са икономическите министри в служебния кабинет

http://econ.bg/Новини/Кои-са-икономическите-министри-в-служебния-кабинет_l.a_i.560259_at.1.html

Държавният глава Росен Плевнелиев обяви състава, структурата и приротетите на служебния кабинет, който ще управлява страната през следващите два...

Иван Анастасов правил серенада на Фандъкова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4230487

Иван Анастасов е на 32 години, от София, има диплома от АРТ Колеж по екранни изкуства, специалност "Кино и телевизионна режисура", и втора специалност "Музикално оформление". Тази година успешно завърши и "Кинознание" в НАТФИЗ. По време на следването си, за да се издържа, свири като уличен музикант, прави серенади, пее на частни партита, Иван Анастасов е на 32 години, от София, има диплома от АРТ Колеж по екранни изкуства, специалност "Кино и телевизионна режисура", и втора специалност "Музикално оформление". Тази година успешно завърши и "Кинознание" в НАТФИЗ. По време на следването си, за да се издържа, свири като уличен музикант, прави серенади, пее на частни партита,

Иван Анастасов правил серенада на Фандъкова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4230468

Иван Анастасов е на 32 години, от София, има диплома от АРТ Колеж по екранни изкуства, специалност Иван Анастасов е на 32 години, от София, има диплома от АРТ Колеж по екранни изкуства, специалност "Кино и телевизионна режисура", и втора специалност "Музикално оформление". Тази година успешно завърши и "Кинознание" в НАТФИЗ. По време на следването си, за да се издържа, свири като уличен музикант, прави серенади, пее на частни партита,

Модернизаторът на архивите - кой е новият министър на културата Мартин Иванов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/05/2356349_modernizatorut_na_arhivite_-_koi_e_noviiat_ministur_na/?ref=rss


Бившият председател на Държавна агенция "Архиви" (2011 - 2013)  Мартин Иванов е новият министър на културата във втория служебен кабинет на президента Росен Плевнелиев.

Благодарение на усилията му архивите на ръководството на БКП от тоталитарния период станаха достъпни в интернет и това беше високо оценено от професионалистите. Въпреки това той беше уволнен от поста си от кабинета "Орешарски" през есента на миналата година. Последва петиция от учени в негова подкрепа. 

При...

Цветан Василев с прочувствено обръщение към феновете на "Ботев" (Пд)

http://pik.bg/цветан-василев-с-прочувствено-обръщение-към-феновете-на-ботев-пд-news210525.html

Цветан Василев с прочувствено обръщение към феновете на "Ботев" (Пд)

Банкерът в изгнание Цветан Василев написа писмо до феновете на "Ботев" (Пд).

Ето какво се казва в обръщението му:

Скъпи привърженици на ФК „Ботев Пловдив",
Поздравявам ви с представянето на „Ботев" в настоящото първенство в „А" група, което е повече от достойно. Това за пореден път доказва, че когато отбор и фенове са едно цяло, успехите са налице.
Обръщам се към вас с огромно уважение и преклонение пред верността ви към „Ботев Пловдив". Гордея се, че в тези тежки времена вие не унивате и продължавате да оказвате вашата безрезервна подкрепа. Благодарен съм, че цените това, което успяхме заедно да постигнем.
Убеден съм, че опитите на криминално-политически кръгове да унищожат това, което изграждаме, няма да успеят. Тези, които ме познават, би следвало да знаят, че моите корени са здрави, а принципите ми – устойчиви. По света се уважават хората, които създават, а не които рушат. Дълбоко вярвам, че истината е на наша страна!
Аз ще продължа да се боря заедно с моите колеги за това! Смятам, че не е далече времето, в което ще мога да бъда полезен на любимия БОТЕВ.
Благодаря ви!
Цветан Василев

Трафик Холдинг: Технологиите на поставяне на клинкерите в центъра на Варна и на ул. 8-ми ноември са различни

http://www.moreto.net/novini.php?n=260209

Във връзка с публикувана в медиите информация със заглавие „На ул.“8-ми ноември“ паветата изглеждат различно“ инж. Николай Димитров, управител на Трафик Холдинг изпрати писмо до Moreto.net. То е в отговор на твърденията на зам.-кмета Христо Иванов, който твърди, че разлика в технологиите на полагане на настилката на въпросната улица и тази в центъра на Варна няма.

Красимир Янков пое Областния съвет на БСП -Варна

http://frognews.bg/news_74188/

Красимир Янков е новият председател на Областния съвет на БСП - Варна. Той беше избран с почти пълно мнозинство вчера, съобщиха от партията.Местната структура на БСП единодушно прие оставката на председателя Цонко Цонев. На проведеното късно вчера заседание Цонев заяви, че мотивите за решението му са лични.

Нова левица: Тука има, тука нема

http://www.cross.bg/levitza-bulgariya-vreme-1423993.html

/КРОСС/Нова левица: Тука има, тука нема - Калин Първанов, по сп. ТЕМА или Защо го няма българският Ципрас Източник: solidbul.eu Когато се тюхкаме или злорадстваме защо в България няма нова левица, нека първо хвърлим поглед върху политическата карта на Европа след последните избори. Виждаме, че почти четвърт век след рухването на „комунизма" Източна Европа изглежда като голямо синьо море, а отделните розови острови в него не променят картината. В бившия соцлагер (включително бивши съветски и югославски републики) за евродепутати бяха избрани 81 политици, които принадлежат към Европейската народна партия (ЕНП). Други 25 се определят като консерватори (ЕКР), 22-ма принадлежат към групата на либералите (АЛДЕ), а други 15 са в различни нюанси на десния популизъм и крайната десница. Срещу тях лявото е представено от едва 45 социалисти и социалдемократи (ПЕС), шестима зелени и само три (!) мандата за Европейска лява партия (ЕЛП). При това и тримата са избрани само в една страна - Чехия. Във всички останали неконформистката левица отсъства във видимия пейзаж. Същевременно тя подобри резултатите си на европейско ниво и разшири влиянието си дори в държави, които познаваме още от учебниците по история като „люлки на капитализма"- Холандия (2 мандата), Ирландия (3). Ако схематизираме резултатите в Източна Европа по оста ляво/дясно, ще установим, че съотношението е 53 мандата в ЕП срещу 131

Вижте как махат посред нощ оградата пред парламента

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4230476

Стоманената ограда пред парламента беше премахната късно снощи. Това стана часове след последното заседание на Народното събрание.

Премахването на металните ограждания бе извършено посред нощ и не бе обявено предварително за медиите. Екип на "Труд" бе на мястото на събитието. Предлагаме ви кадри от демонтажа на оградата. 

Метални заграждения Стоманената ограда пред парламента беше премахната късно снощи. Това стана часове след последното заседание на Народното събрание. Премахването на металните ограждания бе извършено посред нощ и не бе обявено предварително за медиите. Екип на "Труд" бе на мястото на събитието. Предлагаме ви кадри от демонтажа на оградата. Метални заграждения

Тузар зае две места за инвалиди в бургаски мол, ямболия го надмина по наглост

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4230455

Бургаски тузар зае две места за инвалиди с аудито си пред мол „Бургас Плаза”, без да се притеснява, че по този начин възпрепятства паркирането на хората с уврежданията, съобщи "Флагман".
Практика е местни шофьори с лъскави возила да спират демонстративно колите си по тротоарите, градинките и местата за инвалиди без всякакви скрупули. Бургаски тузар зае две места за инвалиди с аудито си пред мол „Бургас Плаза”, без да се притеснява, че по този начин възпрепятства паркирането на хората с уврежданията, съобщи "Флагман". Практика е местни шофьори с лъскави возила да спират демонстративно колите си по тротоарите, градинките и местата за инвалиди без всякакви скрупули.

15 000 клиенти на фалиралия туроператор "Лабиринт" без превоз до Русия

http://econ.bg/Новини/15-000-клиенти-на-фалиралия-туроператор-Лабиринт-без-превоз-до-Русия_l.a_i.560257_at.1.html

Над 15 000 туристи, заминали за почивка с банкрутиралата руска компания "Лабиринт" не могат да се се приберат, информира РИА Новости, като се позова...

Инженер по сигурността - кой е новият вътрешен министър Йордан Бакалов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/05/2354706_injener_po_sigurnostta_-_koi_e_noviiat_vutreshen/?ref=rss


"Ще продължа да се занимавам с политика, но не в Народното събрание", заявява Йордан Бакалов през март 2013 г. когато официално обявява, че се оттегля от политиката след 16 години.

Депутат в четири парламента и инженер по образование,

Бакалов ще оглави силовото министерство в труден момент

Протести вече няма, но след приемането на новия закон за МВР остават много въпросителни как ще се изплатят всички удовлетворени синдикални искания. Не е известно и какво точно...

Явор Дачков: Протестърско правителство, оглавено от убеден комунист

http://www.cross.bg/pravitelstvo-sustava-yavor-1423992.html

/КРОСС/Негативни коментари относно състава на служебния кабинет заливат социалната мрежа.  Протестърско правителство, оглавено от убеден комунист, който атакуваше БСП от леви позиции и според всички критерии на протестърите е "червен боклук". Срамота. Не, че не сме го виждали, но винаги е жалка гледка - умните и красивите излъчиха няколко кариеристи, които ще бъдат ползвани за параван. Пак ги употребяват за масовка. За една година протестиращите не успяха да се превърнат в нещо повече от статисти на задкулисието, коментира журналистът Явор Дачков в профила си във Фейсбук.  Колегите му Петър Волгин и Александър Симов също отправиха остри критики към избора на държавния глава на премиер и министри в състава на служебното правителство. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване