Аверката на кметицата с вмирисаната риба влезе в лудница

http://www.bnews.bg/article-118536

Бизнес дамата Надежда Минчева, която бе задържана в началото на лятото заради далаверите с кметицата на район "Централен" Райна Петрова по спешност е приета в психиатрия.

Български кечист се изправи срещу Скалата (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_400563.html

Българският кечист в Световната федерация по кеч (WWE) Мирослав Барняшев, познат като Александър Русев или само Русев, се изправи срещу световноизвесния кечист Дуейн Джонсън "Скалата".  Краткият двубой между тях се е провел по време на шоуто на WWE на 6-ти октомври, когато Скалата прекъсва речта на Русев и започва да го удря.  Любопитното в случая на Русев е, че е представян като руски персонаж и дори една от победите му е посветена на руския президент Владимир Путин. Във визитката му има снимки на руската армия, Москва и Путин, но пък винаги е наричан от неговата мениджърка Лана като "българския брут" и всяко видео промо започва с думите "Русев удря, Русев мачка".  Видео от сблъсъка между Скалата и Русев: Визитката на Русев: 

Средно по 50 нови проекта месечно получават финансиране по ОПАК

http://econ.bg/Новини/Средно-по-50-нови-проекта-месечно-получават-финансиране-по-ОПАК_l.a_i.575055_at.1.html

400 нови договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Административен капацитет“ (ОПАК) са сключени от началото...

Цитат на деня: Има разлика между вицепремиер и "Туитър"-премиер

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/10/08/2396262_citat_na_denia_ima_razlika_mejdu_vicepremier_i/?ref=rss


"Коментирано беше това изказване на колегата Рогозин, макар че има разлика между вицепремиер и "Туитър"-премиер, но предполагам, че ще има позиция на външно министерство. Доколкото разбирам, обвиненията, които са отправени към България, са, че тя е проявила агресия към Русия, проявявайки нелоялност към нея. Тоест това е един комплимент. Ние сме защитили българския национален интерес, макар и това да не е било приятно на някого, тъй че ще има коментар."
Министърът на правосъдието Христо...

Коларова за случая с насилстваната Ана-Мария: Няма да бързам с обвиненията

http://www.cross.bg/kolarova-detzata-merki-1434017.html

София /КРОСС/ До 10 октомври трябва да е готова проверката по случая със сигнала за насилваната Ана-Мария. Това съобщи просветният министър Румяна Коларова. Тя отново призова да не се прибързва с изводите кой е виновен. Според нея трябва към подобен инцидент трябва да се подходи отговорно. По думите й децата в подобни училища са уязвими и лесни жертви, но в същото време от тях може трудно да се вземе достоверна информация. Коларова посочи, че не поставя под съмнение казаното от детето, но поставя под съмнение прибързаните изводи.Тя поиска съвместна работа с ДАЗД по конкретния случай.До този момент имам чувството, че нямаме достатъчно ефективна координация, подчерта Коларова.„Не мога да предприемам мерки преди да съм наясно с фактите. Имаме случаи, при които прибързаните мерки водят до наистина грубо пристъпване на интересите на всички заинтересовани страни", заяви министърът. „Разговаряла с отговорните хора в системата на полицията и те ме предупредиха, че колкото повече шум се вдига, толкова по-малко вероятно е те реално да разкрият каква е ситуацията".Коларова оправда казаното от нейните заместници, че детето имало склонност да се съблича.По думите ѝ, в училището се водят дневници, където се записва поведението на децата.

Откриха рядък медальон при разкопки край Харманли (снимка)

http://pik.bg/откриха-рядък-медальон-при-разкопки-край-харманли-снимка-news235126.html

Откриха рядък медальон при разкопки край Харманли (снимка)

Рядък медальон със спирализирани змийски глави, какъвто до момента не е бил откриван на територията на Южна България, откри екипът на археолога проф. д-р Борис Борисов при разкопки край крепостта Кастра Рубра. Разкопките започнаха преди месец и официално приключиха вчера. Археолозите откриха общо 170 находки, половината от които монети.

„Обектът е изключително богат, за 3 години сме открили 500 предмета“, обясни проф. Борисов. „Имаме монети от ранновизантийския период, на всички императори, като се започне от времето на император Анастасий (491 - 518 г.), чак до владетеля Ираклий (610-641). После има прекъсване до Константин V (741- 775). Сред находките са много медни монети, глинен печат, пръстени, железни токи, оловен прешлен за вретено, монети на император Юстин, коланен накрайник,“ допълни археологът.

Екипът му открил жилища вкопани в горял пласт със смесени археологически материали - български и византийски. Находките предполагат, че мястото е било населявано в периоди, за които досега археолозите са се съмнявали. Намерената монета на Константин доказвала това. Според археолога ранновизантийска крепост, която той и екипът му изследвали е част от огромен комплекс, в който влиза известната пътна станция Кастра Рубра, спомената още във изворите от II век.

Към обекта, освен византийската крепост на съседното възвишение, има два некропола. Единият е средновековен и датира от XI век, а другият от римската ранновизантийска епоха. Разкопките по този обект са по проект за трансгранично сътрудничество от 2007 година - „Виа диагоналис и българският Стоунхендж“.

Джобна кафе машина за еспресо

http://www.cross.bg/espreso-kafe-minipreso-1434016.html

/КРОСС/Компания от Хонконг създаде джобна кафе машина за еспресо, която работи без електричество или батерии, пише британският вестник "Дейли мейл", цитиран от highviewart.com. Машината "Минипресо" (Minipresso) е с височина 25 см и тегло 363 гр и на външност прилича на термос. Тя работи с ръчно натискане на бутало и напитката се приготвя много бързо, като е с отлично качество. Необходимо е само мляно кафе или капсула и топла вода. Налягането, което създава, е като на традиционните машини за еспресо. За слабо кафе бутонът трябва да се натисне 13 пъти, за еспресо - 18, а за двойно еспресо - 28. Цената на "Минипресо" е 39 щатски долара. video:http://www.youtube.com/watch?v=lSppIjPSxyc

Неди показва дядо Добри на Оскарите

http://www.cross.bg/nedi-dobri-dyado-1434015.html

/КРОСС/ 90-минутен документален филм за дядо Добри и България прави пазарджишкият музикант и продуцент Неди Джон Крос, а поредният продукт с марката „Старлайт" е готвен за участие на „Оскарите". Неди Джон Крос (Недялко Алипиев) и екипът му вече имат зад гърба си три награди от Холивуд и две от Кан, но сега предизвикателството е различно. Още повече, става дума за документален филм, който ще разкаже на света за Светеца от Байлово, а чрез него, за уникалността на България. Пред репортер на „Знаме" Неди показа над тричасов суров материал, в който има много интервюта от близки на дядо Добри хора, както и гледки от цяла България, които спират дъха с красотата си. Естествено, и дядо Добри е тук. Както и Хитлер, и цар Борис, и бомбардировките над София, в които дядо Добри загубва слуха си, а в края на лентата, която носи заглавието The Silent Angel („Мълчаливият ангел"), ще се появи и глобалното затопляне, което едва ли се дължи на свещта в бедната стаичка на дядо Добри. За да покажеш такава „документалка" в Меката на филмовото изкуство обаче, трябва и съдействие, а Неди явно го има. Особено усърдно за пробива „Оскар" работят двама американци, а единият от тях е известен холивудски актьор. Става дума за Джефри Байрън (Jeffrey Byron), който е участвал в култови сериали като „Далас"

Сърби направиха кавър на "Видимо доволни"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356550

Сърби направиха кавър на хита на Криско и Мария Илиева Сърби направиха кавър на хита на Криско и Мария Илиева "Видимо доволни". Сръбската версия е озаглавена "Palim" и се изпълнява от MC Stanko и MC Beka. Само за ден клипът има 47 000 гледания в българската мрежа за видеосподеляне

Висшата лига обсъжда мачове от първенството да се играят извън Англия

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/08/2396248_visshata_liga_obsujda_machove_ot_purvenstvoto_da_se/?ref=rss


Клубовете от Висшата лига обсъждат идеята мачове от първенството да се играят извън Англия, пише "Ройтерс", като се позовава на информации в местните медии.

Предложението е десетте срещи в един от 38-те кръга през сезона да се провеждат в различни градове по света. То е коментирано от президентите и изпълнителните директори на клубовете миналия месец, съобщава "Таймс".

Идеята всъщност не е нова. Изпълнителният директор на Висшата лига Ричард Скъдамор беше силно критикуван...

Сирия декларира нови обекти за производство на химическо оръжие, необявени по-рано

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/08/2396255_siriia_deklarira_novi_obekti_za_proizvodstvo_na/?ref=rss


Сирия декларира четири обекта за производство на химическо оръжие, които не беше обявила преди, заяви вчера пред Съвета за сигурност на ООН специалният координатор на съвместната мисия на Организацията за забрана на химическите оръжия и ООН Сигрид Кааг, цитиран от БТА.
 
Дипломати заявиха, че Кааг им казала на закрито заседание, че три от обектите са за проучване и разработка, а един за производство, но никакви нови химични агенти не са свързани с тях. 

Съобщеното от Кааг...

Промениха закона за асансьорите

http://frognews.bg/news_77828/

С промени в няколко наредби към Закона за техническите изисквания към продуктите правителството въведе нови правила и изисквания към фирмите, които извършват технически надзор и поддръжка на съоръжения с повишена опасност - основно асансьори и други повдигателни съоръжения, съобщиха от правителствената информационна служба.

Само магистър с 5 г. стаж може да поддържа асансьори

http://www.bnews.bg/article-118547

Техническият надзор на допълнителна група съоръжения се прехвърля към лицензирани фирми. Това ще освободи ресурс от служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, които в момента извършват прегледи на тези съоръжения, и ще ги насочат към проверки на лицензираните фирми.

Канбера - най-доброто място за живот в света

http://news.ibox.bg/news/id_194933562

Австралия пък е на върха в класацията на страните, следвана от Норвегия

Варна подава финална апликация за Европейска младежка столица 2017

http://www.moreto.net/novini.php?n=266727

Варна е единственият български град, стигнал до финала в надпреварата за Европейска младежка столица през 2017 г. На 12-ти октомври, екипът, подготвящ кандидатурата, ще подаде окончателния вариант на апликационната форма, разработена на база получените препоръки от журито, направени след разглеждане и оценка на кандидатурите от втория кръг на конкурса, съобщи за Moreto.

Предлагат НС да избира занапред членовете на ДКЕВР

http://econ.bg/Новини/Предлагат-НС-да-избира-занапред-членовете-на-ДКЕВР_l.a_i.575052_at.1.html

Членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране занапред да се избират от Народното събрание, а не от Министерски съвет. Това ще бъде...

Силвия от Сопот разчувства "Дийп Пърпъл"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356515

Световноизвестните "Дийп Пърпъл" дариха един от инструментите си, за да спасят Силвия Петрова от Сопот, която страда от тежко заболяване. Легендарните музиканти предоставиха оригиналната предна част на барабана на музиканта Иън Пейс на организаторите на благотворителен търг в полза на младата жена от Розовата долина. Световноизвестните "Дийп Пърпъл" дариха един от инструментите си, за да спасят Силвия Петрова от Сопот, която страда от тежко заболяване. Легендарните музиканти предоставиха оригиналната предна част на барабана на музиканта Иън Пейс на организаторите на благотворителен търг в полза на младата жена от Розовата долина.

Плевнелиев: Решението на проблемите в икономиката е в качественото образование

http://www.cross.bg/bulgariya-tehnologii-glava-1434012.html

/КРОСС/ "Качественото образование, което дава не само знания, но и умения на младите хора, е в основата на решаването на проблемите с високата безработица, ниските доходи и демографския проблем в България", заяви президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава откри днес учебната година в „Софтуерния университет" в град София. Образователната институция е основана от д-р Светлин Наков и Христо Тенчев и има за цел да подпомага придобиването и усъвършенстването на практическите умения на младите програмисти. „Софтуерният Университет" задава посоката на бъдещето за много други учебни заведения, посочи президентът. Според държавния глава утвърждаването на страната ни в производства, които използват достиженията на високите технологии и търсят квалифицирани специалисти, е пътят, по който България може да догони по-развитите държави в Европа. „Няма друг начин и трябва да си даваме сметка, че инвестициите в образованието и подкрепянето на образователните инициативи е животоспасяващо за България", подчерта президентът. „Нищо не е толкова важно, в сравнение с усилията младите хора в България да останат и да успеят тук, да забогатеят не със схеми и нагласени сделки, а със собствените си умения", посочи още държавният глава. Росен Плевнелиев подчерта, че днес българската индустрия за информационни и комуникационни технологии изнася 50 % от своето производство, което означава че светът иска да купува от нас

Жителите на Бяла черква изградиха детска площадка със собствен труд

http://pik.bg/жителите-на-бяла-черква-изградиха-детска-площадка-със-собствен-труд-news235122.html

Жителите на Бяла черква изградиха детска площадка със собствен труд

Жителите на град Бяла черква са изградили детска площадка със собствен труд по програмата "Местни инициативи" на община Павликени, съобщиха от общинската администрация в града, цитирани от БТА.

Общата стойност на проекта е 4130 лв., от които 2794 лв. са предоставени от програмата "Местни инициативи". Останалата сума е събрана чрез дарения и чрез доброволния труд на местните жители. Площадката е изградена върху терен, който е бил замърсен с битови отпадъци и е почистен. Оформен е детски кът, монтирани са съоръжения за игра, пейки, кошчета, а пространството е оформено с декоративна растителност.

Поставен е и надпис, че площадката е за деца на възраст от три до 12 години; избран е отговорник, който ще следи за реда и опазването на новата придобивка. Общо шест проекта на кметствата са били одобрени за финансиране по общинската програма на обща стойност 20 хил. лв., е съобщил при откриването на площадката кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов.

"Ликвидаторите" на КТБ искат да сложат ръка върху "Петрол", "Виваком" и "Дунарит"

http://www.mediapool.bg/likvidatorite-na-ktb-iskat-da-slozhat-raka-varhu-petrol-vivakom-i-dunarit-news225738.html

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев твърди, че хората, които стоят в основата на атаката срещу него и банката, пробват различни машинации, за да сложат ръка върху ценни активи на КТБ, след като преди това са се опитвали да го изнудват да им ги прехвърли. Банкерът, който се намира в Белград, където изчаква процедурата си по екстрадиция у нас, публикува в сряда на сайта си поредно отворено писмо, в което заявява, че КТБ може да бъде възстановена чрез продажба на активите на КТБ, но не на безценица, а "по реална пазарна стойност", която по негови изчисления е 2.5 млрд. евро. Василев не засяга темата с разследването срещу него в Лихтенщайн за пране на пари. Повод за декларацията му са новите публикации в някои български медии, според които в момента текат опити за преврати в ръководствата и собствеността на фирми, свързани с Василев и КТБ. Става дума за дружествата "Петрол" и "Виваком". "Основните свидетели срещу мене и моите колеги от КТБ АД представляват няколко дружества, които разполагат със значими активи, финансирани напълно или частично от банката. Освен това, огромната част от фирмените книжа на тези дружества "изненадващо“ липсват — факт, относно който са информирани компетентните български органи преди време. От тези органи до момента няма никаква реакция. Могат да бъдат зададени въпроси дали това е случайно съвпадение, или не", пише Цветан Василев. "Хората в основата на комплота срещу КТБ АД твърдо следват максимата "Крадецът вика дръжте крадеца“. В предишното си обръщение обясних, че преди да започнат атаките срещу мене и банката, бях изнудван за безвъзмездно прехвърляне на акции от "Виваком", "Петрол" и "Дунарит" на определени фирми, зад които стоят определени хора", твърди още Василев. Той има "сериозни съмнения, че правната кантора, обслужваща съответните изнудвачи, които се превърнаха и в своеобразни ликвидатори на КТБ АД, сега стои зад всички сигнали, схеми и подбудителства срещу банката и нейните акционери". По повод на разпространените информации за продажба на фабриката за стъкло в сръбския град Парачин, Цветанов разяснява, че се опитва да я спаси, тъй като предприятието изпитва трудности заради затварянето на КТБ, която се ангажира с огромна инвестиция там. "Търся най-доброто решение за завода, но в никакъв случай това решение няма да бъде в ущърб на КТБ...Проектът ще бъде спасен, за да може инвестираните средства да бъдат възстановени напълно на банката, респективно на вложителите й. Интерес за продажбата (покупката) на активите по подценена стойност имат само тези, които целят ликвидацията на КТБ АД и личното си облагодетелстване", пише Цветан Василев. "В конкретния случай, същите тези "морално чисти“ хора не се посвениха да предложат срамна сделка на заинтересован от покупка на подценени активи – срещу свидетелстване срещу мене". Според Василев случаят с "Виваком" е аналогичен: "Ако не беше нашата съпротива, досега акциите на "Виваком" щяха да лежат в някое дебело чекмедже. Представяте ли си, че в България е възможно изпълнителен директор на компания да укрива книга на акционери и временни удостоверения с една единствена цел – да услужи за постигане на целите на своите покровители. По едно стечение на обстоятелствата този изпълнителен директор е един от "достойните“ свидетели на обективното следствие и прокуратура. Същият доказано е фалшифицирал документи заедно с други лица от т.нар. група на 7-те (вече 6-те), управлявана от основния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов, което също не значи нищо за компетентните органи". "Същият този правен център на атаката поиска несъстоятелност на въпросната компания още през май с една цел – да присвои 14.5 млн евро и да се добере до акциите на "Виваком", заявява Цветан Василев. Той твърди, че за възстановяване на КТБ е достатъчно да бъдат продадени активите, финансирани от банката, на реалната им пазарна стойност, която негова оценка е над 2.5 млрд евро. В заключение банкерът пояснява: "Това би могло да бъде възможно единствено с цената на мои лични загуби — участието ми в КТБ АД, както и в други компании — на които съм готов и които съм декларирал на консорциума от частни инвеститори. Успях да привлека тези инвеститори след много срещи и преговори след бруталните събития от това лято. Концепцията се основава точно на стратегическото придобиване на активи, финансирани от банката по тяхната оптимална стойност. Това автоматично изключва продажбата на основните активи на подценени цени". Василев посочва, че тази концепция на акционерите и новите потенциални инвеститори (без да е конкретизирано кои точно са) "е в рязък контраст с поведението на квесторите и на БНБ, които вече подготвят почвата за продажбата на активите на КТБ АД и Виктория ЕАД на подценени цени, разделяйки кредитите на добри, по-малко добри и лоши. Това поведение странно съвпада с тържествените декларации от тандема Цонев-Пеевски относно тяхна инициатива за проектозакон за КТБ АД. "Добрите“ кредити, които включват активите на подценени цени, ще отидат в "добри“ ръце, за да да могат да покрият частично разхода на Фонда за гарантиране на влоговете в банките при ликвидация и да осигурят очакваните печалби на тези, които са си поставили за мисия да ликвидират КТБ". "А така наречените "лоши“ кредити, идентифицирани като лоши по неконвенционална и вероятно неслучайна методология, обслужваща интересите на организаторите на атентата срещу КТБ, са предназначени за "доказателствен материал“ за обвинението срещу мене и моите колеги. В резултат, губещи ще сте Вие, дами и господа!", заявява Цветан Василев в посланието си към клиентите на КТБ и "групи и движения, съпричастни към съдбата на КТБ". В заключение той посочва, че КТБ "може да бъде възстановена на минимална цена за държавата и обществото". Според плана на БНБ, Корпоративна банка ще остане затворена до 22 ноември. Очаква се новият парламент да вземе решение какво да предприеме спрямо банката, след като одитът покаже каква е капиталовата дупка.

Цветан Василев смята да спасява КТБ с продажба на активите й по реална пазарна стойност

http://www.mediapool.bg/tsvetan-vasilev-smyata-da-spasyava-ktb-s-prodazhba-na-aktivite-y-po-realna-pazarna-stoinost-news225738.html

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, който се намира в Белград, където изчаква процедурата си по екстрадиция у нас, публикува в сряда на сайта си поредно отворено писмо. Банкерът, който от затварянето на банката през юни уверява, че работи върху план за нейното спасяване, сега съобщава, че това може да стане чрез продажба на активите на КТБ, но не на безценица, а "по реална пазарна стойност", която по негови изчисления е 2.5 млрд. евро. В позицията си Василев не засяга темата с разследването срещу него в Лихтенщайн за пране на пари. Ето пълният текст на декларацията: "Уважаеми дами и господа, Уважаеми клиенти на КТБ АД, Уважаеми членове на групи и движения, съпричастни към съдбата на КТБ АД, Напоследък зачестиха "сигналите“ срещу хора, защитаващи каузата на КТБ АД и работещи по моята правна защита, относно "злоупотреби“ с активи, финансирани от КТБ АД. Връх на тази тенденция са отворените писма от КТБalive, вложители на КТБ АД и Комитета за финансова и банкова стабилност, съпроводени със сигнали до българската прокуратура. В тази връзка, бих искал да подчертая, че през целия период от поставянето на КТБ АД под особен надзор досега, основните ми усилия са насочени в две главни направления: I. Защита на активите КТБ АД от посегателствата на онези, които изготвиха плана за унищожение на банката. Като доказателства за моята теза ще приведа няколко примера: А. Основните свидетели срещу мене и моите колеги от КТБ АД представляват няколко дружества, които разполагат със значими активи, финансирани напълно или частично от банката. Освен това, огромната част от фирмените книжа на тези дружества "изненадващо“ липсват — факт, относно който са информирани компетентните български органи преди време. От тези органи до момента няма никаква реакция. Могат да бъдат зададени въпроси дали това е случайно съвпадение, или не. Б. Хората в основата на комплота срещу КТБ АД твърдо следват максимата "Крадецът вика дръжте крадеца“. В предишното си обръщение обясних, че преди да започнат атаките срещу мене и банката, бях изнудван за безвъзмездно прехвърляне на акции от "Виваком", "Петрол" и "Дунарит" на определени фирми, зад които стоят определени хора. Имам сериозни съмнения, че правната кантора, обслужваща съответните изнудвачи, които се превърнаха и в своеобразни ликвидатори на КТБ АД, сега стои зад всички сигнали, схеми и подбудителства срещу банката и нейните акционери. По ирония на съдбата, въпросните изнудвачи, които стоят зад атаката срещу КТБ АД, удобно заблуждават обществото в противното. По повод на разпространените информации за продажба на СФ Парачин, Сърбия, искам да разясня, че търся най-доброто решение за завода, но в никакъв случай това решение няма да бъде в ущърб на КТБ АД. Нещо повече, независимо от трудностите, свързани с неизпълнението на поети ангажименти от КТБ АД по този проект, в резултат на поставянето й под специален надзор, проектът ще бъде спасен, за да може инвестираните средства да бъдат възстановени напълно на банката, респективно на вложителите й. Интерес за продажбата (покупката) на активите по подценена стойност имат само тези, които целят ликвидацията на КТБ АД и личното си облагодетелстване. В конкретния случай, същите тези "морално чисти“ хора не се посвениха да предложат срамна сделка на заинтересован от покупка на подценени активи – срещу свидетелстване срещу мене. Подход, който разбира се, се насърчава услужливо от онези, които работят по съшиването на доказателствата за моята и на моите колеги вина. Аналогичен е и случаят и с "Виваком". Ако не беше нашата съпротива, досега акциите на "Виваком" щяха да лежат в някое дебело чекмедже. Представяте ли си, че в България е възможно изпълнителен директор на компания да укрива книга на акционери и временни удостоверения с една единствена цел – да услужи за постигане на целите на своите покровители. По едно стечение на обстоятелствата този изпълнителен директор е един от "достойните“ свидетели на обективното следствие и прокуратура. Същият доказано е фалшифицирал документи заедно с други лица от т.нар. група на 7-те (вече 6-те), управлявана от основния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов, което също не значи нищо за компетентните органи. За да завърша този пасаж и като доказателство за сценария на ликвидаторите, ще Ви кажа, че същият този правен център на атаката поиска несъстоятелност на въпросната компания още през май с една цел – да присвои 14.5 млн евро и да се добере до акциите на Виваком. Това е моята гледна точка по този въпрос, дами и господа! II. Възстановяване на КТБ АД Въпреки унизителното отношение към мене и колегите ми, подклаждано главно от въпросния ликвидационен център, аз работя непрестанно по тази трудна задача—трудна не защото е невъзможна, а защото има няколко центъра, които непрекъснато работят за възпрепятстването на възстановяването на КТБ АД. Нямайте съмнение, че възстановяване на КТБ АД може да се постигне само чрез продажба на активите, финансирани от банката, на реалната им пазарна стойност, която по моя оценка е над 2.5 млрд евро. Естествено това би могло да бъде възможно единствено с цената на мои лични загуби — участието ми в КТБ АД, както и в други компании — на които съм готов и които съм декларирал на консорциума от частни инвеститори. Успях да привлека тези инвеститори след много срещи и преговори след бруталните събития от това лято. Концепцията се основава точно на стратегическото придобиване на активи, финансирани от банката по тяхната оптимална стойност. Това автоматично изключва продажбата на основните активи на подценени цени. Цялата тази концепция на акционерите и на новите потенциални инвеститори е в рязък контраст с поведението на квесторите и на БНБ, които вече подготвят почвата за продажбата на активите на КТБ АД и Виктория ЕАД на подценени цени, разделяйки кредитите на добри, по-малко добри и лоши. Това поведение странно съвпада с тържествените декларации от тандема Цонев-Пеевски относно тяхна инициатива за проектозакон за КТБ АД. "Добрите“ кредити, които включват активите на подценени цени, ще отидат в "добри“ ръце, за да да могат да покрият частично разхода на Фонда за гарантиране на влоговете в банките при ликвидация и да осигурят очакваните печалби на тези, които са си поставили за мисия да ликвидират КТБ АД. А така наречените "лоши“ кредити, идентифицирани като лоши по неконвенционална и вероятно неслучайна методология, обслужваща интересите на организаторите на атентата срещу КТБ АД, са предназначени за "доказателствен материал“ за обвинението срещу мене и моите колеги. В резултат, губещи ще сте Вие, дами и господа! С настоящото още веднъж искам да заявя, че КТБ АД може да бъде възстановена на минимална цена за държавата и обществото. Минимална в сравнение с цената, която би се платила при нейната ликвидация. Защото при такава хипотеза цената ще е кумулативна! И много по-висока! Благодаря на всички, които ми вярват и ме подкрепят! Убеден съм, че времето ще докаже правотата ни! Цветан Василев"

ББР увеличава печалбата си с 35% за деветмесечието

http://www.vesti.bg/novini/bbr-uvelichava-pechalbata-si-s-35-za-devetmesechieto-6024306

Българска банка за развитие (ББР) увеличава с 35% нетната си печалба за деветте месеца на 2014 година спрямо същия период на 2013 г. и нейният размер е 23.7 млн. лв., съобщиха от банката.

Ето я Силвия от Сопот, която разчувства "Дийп Пърпъл"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356504

Световноизвестните Световноизвестните "Дийп Пърпъл" дариха един от инструментите си, за да спасят Силвия Петрова от Сопот, която страда от тежко заболяване. Легендарните музиканти предоставиха оригиналната предна част на барабана на музиканта Иън Пейс на организаторите на благотворителен търг в полза на младата жена от Розовата долина.

Кой ще балансира кабинета на ГЕРБ?

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/koi-shte-balansira-kabineta-na-gerb-181495/

Ще изземат ли Реформаторите ролята на балансьор от ДПС, коментират анализатори

Милен Русков спечели Европейска награда за литература

http://www.mediapool.bg/milen-ruskov-specheli-evropeiska-nagrada-za-literatura-news225737.html

Българският писател Милен Русков е сред 13-те лауреати на Наградата за литература на Европейския съюз за 2014 г., които бяха обявени на Панаира на книгата във Франкфурт в сряда.   С тази награда се отличават най-добрите новоизгряващи автори в Европа. Официалното връчване на наградите ще бъде на 18 ноември в Брюксел.   Четиресет и осем годишният Русков получи наградата за романа си "Възвишение", издаден през 2011 г. от издателство "Жанет 45". Той не е присъствал на обявяването на победителите, но в германския град е бил Манол Пейков от "Жанет 45", което е издало и другите му два романа - "Захвърлен в природата" и "Джобна енциклопедия на мистериите".   Всички отличени автори получават по 5000 евро. Освен това наградата им осигурява допълнителна реклама и международна известност. Техните издатели получават стимул да кандидатстват за финансиране от ЕС за превода на отличените книги на други европейски езици с цел разпространение на нови пазари.   Новоизгряващите звезди на литературата   Останалите новоизгряващи европейски автори са Бен Блуши (Албания), Ян Немец (Чехия), Макис Цитас (Гърция), Одни Ейр (Исландия), Янис Йоневс (Латвия), Армин Йори (Лихтенщайн), Пиер Мейлак (Малта), Огнен Спахич (Черна гора), Маренте де Моор (Нидерландия), Углеша Шайтинак (Сърбия), Биргюл Огуз (Турция) и Иви Уайлд (Обединеното кралство).   Европейската награда за литература е основана през 2009 г. От тогава до сега Европейският съюз е финансирал превода на 56 от общо 59-те носители на отличието на 20 различни езика. Общият брой на преводите е 203, което означава, че средно всяка книга е била преведена между 3 и 4 пъти. Отличените автори се ползват с привилегии и при представянето им на големи европейски панаири на книгата като този във Франкфурт, Лондон, Гьотеборг и фестивала Passaporta Festival в Брюксел.   Наградата за литература на ЕС е за най-добрите новоизгряващи автори в Европа, независимо от тяхната държава на произход и езика, на който творят, каза Андрула Василиу, еврокомисарят по образованието, културата, многоезичието и младежта. По думите й целта е да се представи най-добрата европейска съвременна литература, да се насърчат международните продажби и да се популяризират преводът, публикацията и четенето.   В рамките на новата програма на ЕС "Творческа Европа" се предоставят безвъзмездни средства за превод, благодарение на които авторите имат възможност да привлекат читатели отвъд националните и езиковите граници.   Романът "Възвишение"   Романът "Възвишение" на Милен Русков излиза на българския пазар през 2011 г., като още на следваща получава наградата "Златен век" на Министерство на културата, както и националната награда "Христо Г. Данов". През 2013 г. авторът печели и националната награда "Елиас Канети" с романа. Същата година е и сред номинираните за роман на годината на Национален дарителски фонд "13 века България".   Историята във "Възвишение" връща читателя в епохата на българското Възраждане, когато двама бунтовници, приятели на Димитър Общи – т.е. малко революционери, малко разбойници, – участват в Арабаконашкия обир, което е само началото на множеството им перипетии. Постепенно те се включват и в трите вида тайна дейност – "конспиративна, експедитивна и революционно-разбойнишка", по израза на Стоян Заимов. Това е разказано с жива стилизация на българския възрожденски език, в който всичко изглежда по неповторим начин смешно и очарователно.   Миналата година "Възвишение" беше адаптиран от Александър Секулов в театрална постановка със същото заглавие. Тя беше поставена в Пловдивския драматичен театър от режисьора Иван Добчев, като ролите се изпълняват от Асен Блатечки, Бойко Кръстанов и Ивайло Христов.   Преди "Възвишение" Русков, който се изявява и като преводач от английски език, издава още два романа. Първият е "Джобна енциклопедия на мистериите" от 2004 г. В него се разказва за някои окултни практики по време на Възраждането. Романът е отличен с награда "Южна пролет" за дебют. През 2008 г. излиза и романът "Захвърлен в природата", който описва популяризирането на тютюна в Европа и употребата му от испанския доктор от Севиля Николас Монардес. Книгата е удостоена с награда ВИК за роман на годината и е преведен и издаден на английски в САЩ от Open Letter Books под името Thrown into Nature през 2011 г.

Mercedes създаде безпилотен "камион на бъдещето" (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_400436.html

Автомобилният гигант Mercedes-Benz създаде камион, който може да се управлява сам. От компанията смятат, че новият автомобил, наречен Future Truck 2025 (камион на бъдещето 2025), може да допринесе за намаляването на катастрофите по пътищата. Новият камион не може навигира в градски условия като автомобилите на Google. Той обаче е проектиран така, че да се движи сам по магистралите и междуградските пътища, където уморените шофьори на камиони могат да застрашат по-малките превозни средства, съобщава "Huffington post". Този камион разчита предимно на използването на модерните технологии, за да осигури безопасност по магистралите. Той има светодиоди вместо на фарове и камери вместо огледала. Future Truck 2025 анализира пътя и получава информация за трафика и терена чрез радарни сензори и технология за видимост в областта на „сляпата точка“. Когато скоростта на камион стигне 80 км/ч, LED светлините, които са на предната му решетка, сменят цвета си от бяло в синьо. Единственото, което ще се изисква от шофьорите на тези "камиони на бъдещето" ще бъде да изведат роботизирания автомобил на скоростен път и да го включат в трафика. Шофьорската кабина на Future Truck 2025 прилича по-скоро на офис на колела. Има паркет, осветление и таблети, които заместват старите книги и документи. Столът на шофьора може да се върти в полукръг от 45 градуса и така водачът на камиона може да почете, да гледа филм или да поспи. Когато камионът е готов да напусне магистралата, в кабината ще се чува сигнал, които ще подсказва на шофьора да се върне зад волана и да поеме управлението на машината. Пред Mercedes-Benz има още технически детайли за уточняване преди комерсиалното производство на безпилотния камион. От фирмата очакват, че това ще е възможно след едно десетилетие и именно заради това в името стои цифрата 2025.

Мерджанов: Видяхме, че смяната на лидера не е достатъчна, за да бъде преодоляна една изборна катастрофа

http://www.cross.bg/merdzhanov-atanas-pokana-1434013.html

/КРОСС/Българските граждани или не успяха да разберат, или не приеха този тип политика, която ние се опитахме да направим. Очевидно е, че българските граждани реагират емоционално на определени коалиционни споразумения, коментира говорителят на БСП Атанас Мерджанов. Според Мерджанов резултатите не закъсняха. Европейските избори са ги предизвестили, а предсрочните парламентарни - категорично потвърдили. Нашите избиратели ни наказаха заради съвместното управление с ДПС. Те не приеха начина, по който се управляваше, заяви в интервю за БНР Атанас Мерджанов. Бяха допуснати не малко грешки и макар да бъдат признати в общественото пространство, те няма как да бъдат избегнати като реална присъда от избирателите, допълни той. Очевидно ние сме отстъпили доста политически територии, имам предвид като външната политика, от една страна, чисто патриотичните теми, които дадоха шанса на много националистически формации да намерят място в новия парламент. Това са все критични оценки и затова споменах, че анализът трябва да ни принуди да направим по-голям преглед на състоянието, на пропагандните си материали и програмните си намерения, коментира още социалистът.  ДПС са си прави за себе си. Те си гледат своя партиен интерес. Проблемът е в нас, че ние не пазим ревниво собствените си партийни позиции за политиката и по начина, по който я представяме, и по начина, по който я отстояваме в управленските конфигурации

Вежди Рашидов показа еротичните си видения в изложба (снимки)

http://pik.bg/вежди-рашидов-показа-еротичните-си-видения-в-изложба-снимки-news235119.html

Вежди Рашидов показа еротичните си видения в изложба (снимки)

Академик Светлин Русев, Кеворк Кеворкян и кметът Йорданка Фандъкова откриха изложбата с акнарели на Вежди Рашидов - „Еритикон“ в галерия „Арте“ снощи.  В пространството на галерията за трети път гостуват акварелите на добре познатия ни скулптор. След „Конете“ и „Цветята“ сега Вежди представя най-чувствената си експозиция – „Еротикон“. „Акварелът – тази тънка и нежна, въздушна и фина техника е стара любов“, както сам казва Вежди Рашидов.

 

„Жената и еротиката тази вечна тема, винаги са вълнували и ще вълнуват артиста, но те са колкото лични, толкова и безпощадно откровени, неудобство и провокация за консервативния вкус, но и територия на колекционерски пристрастия.“ За откриването на изложбата да поздравят художника дойдоха много приятели, художници, артисти и разбира се политици.

iProspect – глобалната агенция за дигитален маркетинг вече ще предлага услуги и на българския пазар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356506

Dentsu Aegis Network днес обяви, че услугите на iProspect - глобалната агенция, специализирана в дигитален маркетинг, вече ще са достъпни и за българския пазар чрез медиа агенциите Carat и Vizeum.
Клиентите ще могат да се възползват от опита в изграждането на стратегически кампании, натрупан от над 2 000 специалисти в 63 офиса, разположени на 6 Dentsu Aegis Network днес обяви, че услугите на iProspect - глобалната агенция, специализирана в дигитален маркетинг, вече ще са достъпни и за българския пазар чрез медиа агенциите Carat и Vizeum. Клиентите ще могат да се възползват от опита в изграждането на стратегически кампании, натрупан от над 2 000 специалисти в 63 офиса, разположени на 6

iProspect – глобалната агенция за дигитален маркетинг вече ще предлага услуги и на българския пазар

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356510

Dentsu Aegis Network днес обяви, че услугите на iProspect - глобалната агенция, специализирана в дигитален маркетинг, вече ще са достъпни и за българския пазар чрез медиа агенциите Carat и Vizeum.
Клиентите ще могат да се възползват от опита в изграждането на стратегически кампании, натрупан от над 2 000 специалисти в 63 офиса, разположени на 6 Dentsu Aegis Network днес обяви, че услугите на iProspect - глобалната агенция, специализирана в дигитален маркетинг, вече ще са достъпни и за българския пазар чрез медиа агенциите Carat и Vizeum. Клиентите ще могат да се възползват от опита в изграждането на стратегически кампании, натрупан от над 2 000 специалисти в 63 офиса, разположени на 6

Поръчките през интернет са дали тласък на търговията на дребно през август

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356502

Търговията на дребно, без тази с автомобили и мотоциклети, е нараснала през август с 4,5 на сто спрямо същия месец на предходната година. В сравнение с юли ръстът е 0,4 на сто. Това показват предварителните данни на НСИ.
Основен принос за годишния ръст имат поръчките по пощата, телефона или интернет - с 21 на сто, Търговията на дребно, без тази с автомобили и мотоциклети, е нараснала през август с 4,5 на сто спрямо същия месец на предходната година. В сравнение с юли ръстът е 0,4 на сто. Това показват предварителните данни на НСИ. Основен принос за годишния ръст имат поръчките по пощата, телефона или интернет - с 21 на сто,

Въвеждат нови модели за правна помощ на социално слаби

http://www.cross.bg/pravna-pomosht-yslygi-1434010.html

/КРОСС/ Правителството одобри промени в Правилника за устройството и дейността на Националното бюро за правна помощ. Те са продиктувани от необходимостта за усъвършенстване на системата за правна помощ и повишаване на нейната ефективност чрез въвеждане на нови, устойчиви и ефективни модели, гарантиращи достъпа до правни услуги на максимално широк кръг от социално слаби граждани и уязвими социални групи. В изпълнение на проект, финансиран по Норвежкия финансов механизъм, Националното бюро за правна помощ (НБПП) въведе пилотно две услуги - гореща линия за първична правна помощ и регионални центрове за консултиране. От стартирането на проекта през 2013 г. до момента се поддържа постоянен и значително висок интерес към тези услуги, което доказва тяхната необходимост, надеждност и ефективност. Националното бюро смята за необходимо те да станат постоянни, като се осигури непрекъснато функциониране на горещата линия и на регионалните центрове. В този смисъл са и одобрените промени в правилника за дейността на Бюрото. Те ще позволят да се улесни достъпът до правосъдие и да се увеличи броят на консултираните социално слаби граждани. С останалата част от измененията се увеличава броят на юристите в администрацията на НБПП за сметка на съкращаване на длъжността „служител по сигурността на информацията". Мотив за трансформирането на щата е, че Бюрото не работи с класифицирана информация, а обемът правна работа е нараснал значително.  

Борисов: Нови избори, ако не осигурим стабилно мнозинство

http://frognews.bg/news_77827/

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол отправи специални поздрави за победата на ГЕРБ на изборите в телефонен разговор с Бойко Борисов.

Поръчките през интернет са дали тласък на търговията на дребно през август

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356478

Търговията на дребно, без тази с автомобили и мотоциклети, е нараснала през август с 4,5 на сто спрямо същия месец на предходната година. В сравнение с юли ръстът е 0,4 на сто. Това показват предварителните данни на НСИ.
Основен принос за годишния ръст имат поръчките по пощата, телефона или интернет - с 21 на сто, Търговията на дребно, без тази с автомобили и мотоциклети, е нараснала през август с 4,5 на сто спрямо същия месец на предходната година. В сравнение с юли ръстът е 0,4 на сто. Това показват предварителните данни на НСИ. Основен принос за годишния ръст имат поръчките по пощата, телефона или интернет - с 21 на сто,

Деца върнаха изгубен портфейл с 530 лева вътре

http://www.bnews.bg/article-118546

Началникът на РУП-Свиленград награди 4-ма ученици, които открили на улица в града изгубено портмоне с пари и документи, което предали в полицията и то било върнато на собственика.

Въвеждат по-гъвкави процедури за държавния резерв при бедствия

http://www.cross.bg/zapasi-agentziyata-rezerv-1434008.html

/КРОСС/ Правителството одобри промени в Наредбата за условията и реда за организиране на дейностите по държавните резерви и военновременните запаси. С тях се въвеждат ускорени и по-гъвкави процедури за освобождаване на суровини, материали и продукти, съхранявани от Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси" и предоставянето им за максимално бързо отстраняване на щети, причинени от природни бедствия. Новите текстове предвиждат при обявяване на бедствено положение по реда на Закона за защита при бедствия и постъпило във връзка с него мотивирано искане от централен или териториален орган на изпълнителната власт до председателя на агенцията, той да може със заповед безвъзмездно да предостави освободени без възстановяване запаси за преодоляване на последиците, предизвикани от кризисната ситуация. Последващият контрол ще се осъществява от Министерския съвет или упълномощен от него орган. Промените в Наредбата ще способстват за по-добър синхрон в действията на централните и териториалните органи на изпълнителната власт за преодоляване на последиците от кризисни ситуации и своевременно задоволяване на потребностите на пострадалите райони и тяхното население. С друго решение на кабинета беше изменен Устройственият правилник на ДА „Държавен резерв и военновременни запаси". Промените са свързани с допълнения на правомощията на председателя и на функциите на администрацията на агенцията, произтичащи от приетия през 2013 г

ЕК за шести път препоръча започване на преговори с Македония

http://balkani.actualno.com/EK-za-shesti-pyt-preporycha-zapochvane-na-pregovori-s-Makedonija-news_53806.html

Европейската комисия даде официално шеста поредна препоръка за Република Македония да започне преговорите за членство в ЕС, предаде БГНЕС. В доклада за напредъка на страната в евроинтеграцията ЕК пиш...

8 октомври: Еболно куче, Майли Сайръс и лунно затъмнение

http://society.actualno.com/8-oktomvri-Ebolno-kuche-Majli-Sajrys-i-lunno-zatymnenie-news_53808.html

Фотографите са "хванали" моментите, в които гимнастичките буквално летят, изпълнявайки програмите си по време на световното първенство по спортна гимнастика в китайския гран Наннин. Акт...

Плевнелиев: Инвестициите в образованието са животоспасяващи за България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356492

Качественото образование, което дава не само знания, но и умения на младите хора, е в основата на решаването на проблемите с високата безработица, ниските доходи и демографския проблем в България. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на откриването на учебната година в „Софтуерния университет” в София. Качественото образование, което дава не само знания, но и умения на младите хора, е в основата на решаването на проблемите с високата безработица, ниските доходи и демографския проблем в България. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на откриването на учебната година в „Софтуерния университет” в София.

Уникалните ръкописи от израелската библиотека

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/unikalnite-rykopisi-ot-izraelskata-biblioteka-6024304

Много народи поддържат официални библиотеки от най-ценните исторически ръкописи в техните страни. Израелската обаче е уникална: тя се стреми да събере ръкописи от всяка страна, в която някога са живели евреи

Нови номинации и лагери във "ВИП Брадър"

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-vip-bradyr-obrazcov-dom/novi-nominacii-i-lageri-vyv-vip-bradyr-6024305

Затворени в едно пространство непознати хора, без никаква информация от външния свят, която да ги разсейва, денонощно са следени от стотици камери – това превръща Къщата във врящ котел от страсти

Лошите кредити достигнаха 9.67 млрд. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=266710

Общата сума на лошите кредити се е увеличила с 43 милиона лева и достигна общо 9 милиарда и 67 милиона. Това увеличение основно се дължи на проблемите на бизнеса. След месеци спокойствие, фирмите вече са натрупали неплатени в срок 53 милиона повече и така техните лоши кредити достигнаха 6,3 милиарда лева, съобщи "Нова Телевизия".

След законова промяна ДКЕВР да се избира от парламента

http://www.mediapool.bg/sled-zakonova-promyana-dkevr-da-se-izbira-ot-parlamenta-news225736.html

Подготвят се промени в Закона за енергетиката, свързани с ДКЕВР и с начина на избирането на членовете на комисията. Това съобщи в сряда председателят на регулатора Светла Тодорова.   От думите й се разбра, че самата тя е участвала като съветник в миналото служебно правителство в изготвянето на законопроекта и че целта му е ДКЕВР да стане по-независима от Министерския съвет. Ето защо промените предвиждат членовете на ДКЕВР да се избират вече от Народното събрание. Числеността им ще остане същата, но председателят и членовете ще имат изравнени правомощия, съобщи още Тодорова, цитирана от БТА.   Тя каза, че има два проекта за увеличаване на капацитета на комисията - на Световната банка и на ЕБВР , които са още в етап на договаряне. В тях се предлага да бъдат изготвени показатели за сравняване на изпълнението на лицензионната дейност между съответните предприятия с една и съща дейност, както и сравнение с такива от други държави; да бъде изготвен финансов модел, така че да може дългосрочно да бъде оценявано състоянието на системата. Имаме предложения и за консултанти на място, които да оказват помощ в текущата работа на ДКЕВР, както и обучения на експерти на ДКЕВР в ЕК, посочи Тодорова.   В момента по думите й комисията изпитват недостиг на средства. Дефицитът в ДКЕВР е около 700 хил. Лева - най-вече заради направените одити на ЕРП. По закон тези одити са платени от дружествата, но парите са постъпили в централния бюджет, а оттам не са преведени на ДКЕВР. Комисията има и съдебни разходи от порядъка на 100 хил. лв. по заведени срещу нея дела.   Бюджетът на ДКЕВР за 2014 г. е 3 млн. и 900 хил. лв., като са удържани пет процента като резерв, а наскоро и още 10 процента, съобщи председателят на комисията.   Нарушения в сроковете на присъединяване на някои ВЕИ-централи Светла Тодорова каза, че има нарушения в сроковете на присъединяване на някои ВЕИ-централи. Това е показала проверката, направена от регулатора.   Трябва обаче да изясним от правна гледна точка какви са правомощията на комисията, посочи Тодорова. Тя допълни, че за да бъде установено дали ВЕИ централи са започнали работа значително време след издаване на разрешенията от ДКЕВР, трябва да бъдат направени допълнителни изследвания. В момента обаче комисията не е в състояние да ги направи поради липса на средства.   Тодорова посочи, че преди да се говори за отнемане на лицензии и прекратяване на договори, трябва безспорно да бъде установено, че обектът е бил изграждан след издаване на разрешение за включване в системата.   Възможности за разсрочване на договорите с "американските" централи   По отношение на договорите с двете американски централи Тодорова каза, че има възможност за тяхното разсрочване.   Собствениците им обаче при всички случаи ще искат запазване на вътрешната норма на възвращаемост на проекта, смята председателят на ДКЕВР. Според нея е въпрос на изчисления дали ще бъдат намалени цените за следващите 2-3 години и с толкова да се разсрочат договорите над приетите в тях срокове или зразсрочването да е за по-дълъг период.   Предложили сме разговори по тази тема, при първа възможност, когато има друго правителство, такива разговори ще започнат, смята Тодорова.   Възможно е и при договорите с ВЕИ-производителите да се иска разсрочване или да се въведе някакъв вид такса и парите от нея да отиват за енергийни помощи, но всичко това засега са само идеи, коментира още председателят на регулатора.   По отношение на проблемите с функционирането на балансиращия пазар Светла Тодорова каза, че в сметките за небаланс за септември не би трябвало да има големи отклонения, тъй като ЕСО е направил вътрешни разпоредби. Това обаче не е нормален начин на работа и предстои да се разгледат множеството предложения за промени в правилата за функциониране на балансиращия пазар, посочи тя.

Плевнелиев: Решението на икономическите проблеми е в качественото образование

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356483

Качественото образование, което дава не само знания, но и умения на младите хора, е в основата на решаването на проблемите с високата безработица, ниските доходи и демографския проблем в България. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на откриването на учебната година в „Софтуерния университет” в София. Качественото образование, което дава не само знания, но и умения на младите хора, е в основата на решаването на проблемите с високата безработица, ниските доходи и демографския проблем в България. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на откриването на учебната година в „Софтуерния университет” в София.

Пътешественици избраха най-добър ресторант на Русия

http://www.cross.bg/tripadvisor-saiita-rysiya-1434009.html

/КРОСС/ Ресторантът на Владивосток Zuma е посочен за най-добър в Русия.До такъв извод стигнали сътрудници на сайта за пътешествия TripAdvisor, съобщи „Гласът на Русия". В списъка на Travelers Choice («Избор на пътешествениците») влезли също заведения от Санкт Петербург, Москва и Краснодар. Рейтингът е съставен на базата на анализ за отзиви и мнения на пътешественици, регистрирани в сайта. Глобалният рейтинг на ресторанти се оглавява от заведението El Celler de Can Roca в испанска Жирона. TripAdvisor редовно съставя различни рейтинги, които могат да заинтересуват туристите.    

Изложба за великия цар Самуил в Бургас

http://www.cross.bg/samyil-izlozhbata-byrgas-1434011.html

/КРОСС/Изложба от фото пана представя най-интересните и завладяващи исторически факти от управлението на великия български владетел Самуил. Тя ще бъде eкспонирана на ул. "Александровска" в Бургас от 9 октомври. Поводът е 1000 години от смъртта на цар Самуил - една от най-ярките личности в българската средновековна история. Изложбата "Ненадминат по сила и ненадминат по храброст - българският цар Самуил († 1014)" е дело на Национален археологически институт с музей при Българска академия на науките, и Център за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" към Софийски университет "Св. Климент Охридски", съобщава rakurs.bg. Цар Самуил управлява България от 997 до 1014 г. - време, белязано от бурен обществен кипеж и дълбоки социално-икономически трансформации. Изложбата проследява историческите събития от края на X и началото на XI век, като и българо - византийския сблъсък във време, когато начело на Империята стои един изключителен василевс - Василий II (976-1025). Неговото име, както подсказва и прозвището му Българоубиец, е трагично и неразривно свързано със залеза на Първото българско царство. Интересни акценти в експозицията са образите на Самуил и неговите братя от династията на Комитопулите, царските резиденции в Скопие и Охрид, знаменитите исторически победи и тежките поражения -Траянови врата (986 г.), р. Сперхей (996 г.), като специално място е отделено на битката в клисурата Клидион (при с

България с вноска от 500 000 долара за Афганистан

http://www.cross.bg/sili-afganistan-sigyrnost-1434007.html

/КРОСС/ България ще внесе през 2015 г. в доверителния фонд за поддържане на Афганистанските сили за сигурност левовата равностойност на 500 000 щ. долара. Приемането на решението на Министерския съвет урежда осигуряването на необходимото финансиране за приноса на страната ни към трайното партньорство и дългосрочния ангажимент на НАТО към Афганистан след приключване на операцията на ръководените от Алианса Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF) в края на 2014 г. В центъра на трайното партньорство е поетият от съюзниците дългосрочен политически и практически ангажимент за изграждането и поддържането на надеждни Афганистански сили за сигурност, способни да поемат отговорност за сигурността на населението на цялата територия на страната и да запазят постигнатото от ISAF след края на изтеглянето.  

Феноменът 9/9 на ГЕРБ в Плевен се отказа от парламента

http://offnews.bg/news/n_1/n_400461.html

Деветият в листата на ГЕРБ в Плевен Дочко Димитров Дочев се отказва от парламента в полза на областния координатор на партията, шеф на местната Инспекция по труда и народен представител в 42-то Народно събрание Владислав Николов. Това става ясно от решение на ЦИК, взето на 7 октомври. Дочев - чийто номер в листата съвпада с номера, под който партията се яви на изборите на 5 октомври, измести втория в листата Пламен Тачев Петров с преференциалните 2633 гласа (8.09%), които получи. ГЕРБ вкарват трима депутати от Плевен и ако той не се беше отказал, щеше да влезе заедно с водачката на листата Цецка Цачева и Пламен Петров , който след пренареждането заради преференциите щеше да е трети. Под черта щеше да остане Владислав Тошков Николов . Николов е областен координатор на ГЕРБ-Плевен, директор на дирекция "Инспекция по труда" в областния град и депутат от 42-то Народно събрание, където беше член на комисиите по бюджет и финанси, по социална политика, по борба с корупцията и конфликт на интереси, по правата на човека и жалбите на гражданите. 40-годишният Николов е икономист, завършил Стопанската академия в Свищов. Отказалият се от НС Дочко   Дочев е завършил треньорския профил по футбол в Националната спортна академия. Той е общински ръководител на ГЕРБ в Левски и председател на Общинския съвет на партията в Левски. Той е подал заявление за заличаване от кандидатстката листа на ГЕРБ в 15 МИР в Плевен на 7 октомври и ЦИК е взела решение за заличаването му същия ден. Решението може да се обжалва в тридневен срок. Третият депутат на ГЕРБ от Плевен Пламен Петров е е инженер, магистър по "Пожарна безопасност" от Висшия институт на МВР. Бил е депутат в 41-то и 42-то Народно събрание, където е бил член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Той е общински ръководител на ГЕРБ в Червен бряг.

Запушен вентилатор запалил нощния влак Бургас - София

http://pik.bg/запушен-вентилатор-запалил-нощния-влак-бургас---софия-news235118.html

Запушен вентилатор запалил нощния влак Бургас - София

Нощният бърз влак по направлението Бургас – София е пристигнал до крайната гара със закъснение от 26 минути поради запушване на един от реостатните вентилатори на локомотива.

Това съобщиха от пресцентъра на БДЖ.В 05:45 ч. в междугарието Вакарел – Елин Пелин локомотивната бригада, обслужваща нощния бърз влак № 8626, извършва преглед на вентилационната система поради забелязан дим.

Превантивно са използвани два броя пожарогасители, въпреки че не е имало пряка необходимост за това. Прегледът трае само 10 минути и довежда до общо закъснение на влака с 26 минути.

Влакът е заминал от междугарието Вакарел – Елин Пелин в 05:58 ч. и е пристигнал в София в 06:34 ч.

Извънредното спиране по никакъв начин не е застрашило живота и здравето на пътниците и превозния персонал, както и не се е отразило на техническата изправност на локомотива.

Осигуриха 3 млн. лв. за подпомагане на олимпийската подготовка на спортистите

http://www.cross.bg/osigyriha-mln-lv-za-podpomagane-na-olimpiiiskata-podgotovka-na-sportistite-1434006.html

/КРОСС/ Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 2,9 млн. лв. по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2014 г. Средствата са за провеждане на значими международни спортни състезания в България, за осигуряване на оптимална подготовка на проектоолимпийския ни отбор, за стимулиране на спортистите, завоювали призови класирания на европейски и световни първенства и олимпийски игри, включително за хора с увреждания.  

Цветан Василев: Има сценарий за съдбата на банката от хора, които заблуждават обществото

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356480

Възстановяването на Корпоративна търговска банка може да се постигне само чрез продажба на активите, финансирани от банката, чиято реална стойност е над 2,5 млрд евро. Това се казва в поредното обръщение на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, публикувано на личната му страница. Той е категоричен, Възстановяването на Корпоративна търговска банка може да се постигне само чрез продажба на активите, финансирани от банката, чиято реална стойност е над 2,5 млрд евро. Това се казва в поредното обръщение на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, публикувано на личната му страница. Той е категоричен,

Цветан Василев: КТБ може да бъде възстановена на минимална цена за обществото

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356473

Възстановяването на Корпоративна търговска банка може да се постигне само чрез продажба на активите, финансирани от банката, чиято реална стойност е над 2,5 млрд евро. Това се казва в поредното обръщение на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, публикувано на личната му страница. Той е категоричен, Възстановяването на Корпоративна търговска банка може да се постигне само чрез продажба на активите, финансирани от банката, чиято реална стойност е над 2,5 млрд евро. Това се казва в поредното обръщение на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, публикувано на личната му страница. Той е категоричен,

Цветан Василев: Ликвидационен център иска да вземе на безценица активи свързани с КТБ и възпрепяствал възстановяването на банката

http://pik.bg/цветан-василев-ликвидационен-център-иска-да-вземе-на-безценица-активи-свързани-с-ктб-и-въз-news235116.html

Цветан Василев: Ликвидационен център иска да вземе на безценица активи свързани с КТБ и възпрепяствал възстановяването на банката

Ликвидационен център искал да вземе на безценица активи свързани с КТБ и възпрепяствали възстановяването на банката

"Хората в основата на комплота срещу КТБ АД твърдо следват максимата "Крадецът вика дръжте крадеца". В предишното си обръщение обясних, че преди да започнат атаките срещу мене и банката, бях изнудван за безвъзмездно прехвърляне на акции от "Виваком", "Петрол" и "Дунарит" на определени фирми, зад които стоят определени хора. Това се казва в открито писмо на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.

В обръщението си банкерът отбелязва, че са зачестили сигналите в кавички срещу хора, които защитават каузата на КТБ, и които работят за неговата правна защита. Василев посочва, че съществува ликвидационен център, чиято цел е да ликвидира КТБ, като възпрепятства нейното възстановяване и да вземе на безценица активите й.

Публикуваме без редакторска намеса цялото обръщение на Цветан Василев.

Уважаеми дами и господа,
Уважаеми клиенти на КТБ АД,
Уважаеми членове на групи и движения, съпричастни към съдбата на КТБ АД,

Напоследък зачестиха "сигналите" срещу хора, защитаващи каузата на КТБ АД и работещи по моята правна защита, относно "злоупотреби" с активи, финансирани от КТБ АД.  

Връх на тази тенденция са отворените писма от КТБalive, вложители на КТБ АД и Комитета за финансова и банкова стабилност, съпроводени със сигнали до българската прокуратура.  

В тази връзка, бих искал да подчертая, че през целия период от поставянето на КТБ АД под особен надзор досега, основните ми усилия са насочени в две главни направления:  

I. Защита на активите КТБ АД от посегателствата на онези, които изготвиха плана за унищожение на банката.  

Като доказателства за моята теза ще приведа няколко примера:  

А. Основните свидетели срещу мене и моите колеги от КТБ АД представляват няколко дружества, които разполагат със значими активи, финансирани напълно или частично от банката. Освен това, огромната част от фирмените книжа на тези дружества "изненадващо" липсват — факт, относно който са информирани компетентните български органи преди време. От тези органи до момента няма никаква реакция. Могат да бъдат зададени въпроси дали това е случайно съвпадение, или не.  

Б. Хората в основата на комплота срещу КТБ АД твърдо следват максимата "Крадецът вика дръжте крадеца". В предишното си обръщение обясних, че преди да започнат атаките срещу мене и банката, бях изнудван за безвъзмездно прехвърляне на акции от Виваком, Петрол и Дунарит на определени фирми, зад които стоят определени хора.  

Имам сериозни съмнения, че правната кантора, обслужваща съответните изнудвачи, които се превърнаха и в своеобразни ликвидатори на КТБ АД, сега стои зад всички сигнали, схеми и подбудителства срещу банката и нейните акционери. По ирония на съдбата, въпросните изнудвачи, които стоят зад атаката срещу КТБ АД, удобно заблуждават обществото в противното.  

По повод на разпространените информации за продажба на СФ Парачин, Сърбия, искам да разясня, че търся най-доброто решение за завода, но в никакъв случай това решение няма да бъде в ущърб на КТБ АД. Нещо повече, независимо от трудностите, свързани с неизпълнението на поети ангажименти от КТБ АД по този проект, в резултат на поставянето й под специален надзор, проектът ще бъде спасен, за да може инвестираните средства да бъдат възстановени напълно на банката, респективно на вложителите й. Интерес за продажбата (покупката) на активите по подценена стойност имат само тези, които целят ликвидацията на КТБ АД и личното си облагодетелстване. В конкретния случай, същите тези "морално чисти" хора не се посвениха да предложат срамна сделка на заинтересован от покупка на подценени активи – срещу свидетелстване срещу мене. Подход, който разбира се, се насърчава услужливо от онези, които работят по съшиването на доказателствата за моята и на моите колеги вина.      

Аналогичен е и случаят и с Виваком. Ако не беше нашата съпротива, досега акциите на Виваком щяха да лежат (а може би вече лежат) в някое дебело чекмедже. Представяте ли си, че в България е възможно изпълнителен директор на компания да укрива книга на акционери и временни удостоверения с една единствена цел – да услужи за постигане на целите на своите покровители. По едно стечение на обстоятелствата този изпълнителен директор е един от "достойните" свидетели на обективното следствие и прокуратура. Същият доказано е фалшифицирал документи заедно с други лица, от т.нар. група на 7-те (вече 6-те), което също не значи нищо за компетентните органи.  

За да завърша този пасаж и като доказателство за сценария на ликвидаторите, ще Ви кажа, че същият този правен център на атаката поиска несъстоятелност на въпросната компания още през май с една цел – да присвои едни 14,5 млн евро и да се добере до акциите на Виваком.  

Това е моята гледна точка по този въпрос, дами и господа!    

II. Възстановяване на КТБ АД  

Въпреки унизителното отношение към мене и колегите ми, подклаждано главно от въпросния ликвидационен център, аз работя непрестанно по тази трудна задача—трудна не защото е невъзможна, а защото има няколко центъра, които непрекъснато работят за възпрепятстването на възстановяването на КТБ АД.   Нямайте съмнение, че възстановяване на КТБ АД може да се постигне само чрез продажба на активите, финансирани от банката, на реалната им пазарна стойност, която по моя оценка е над 2,5 млрд евро.  

Естествено това би могло да бъде възможно единствено с цената на мои лични загуби — участието ми в КТБ АД, както и в други компании — на които съм готов и които съм декларирал на консорциума от частни инвеститори. Успях да привлека тези инвеститори след много срещи и преговори след бруталните събития от това лято. Концепцията, която не е все още предложена поради редица причини, се основава точно на стратегическото придобиване на активи, финансирани от банката по тяхната оптимална стойност. Това автоматично изключва продажбата на основните активи на подценени цени.  

Цялата тази концепция на акционерите и на новите потенциални инвеститори е в рязък контраст с поведението квесторите и на БНБ, които вече подготвят почвата за продажбата на активите на КТБ АД и Виктория ЕАД на подценени цени, разделяйки кредитите на добри, по-малко добри и лоши. Това поведение странно съвпада с тържествените декларации от тандема Цонев-Пеевски относно тяхна инициатива за проектозакон за КТБ АД. "Добрите" кредити, които включват активите на подценени цени, ще отидат в "добри" ръце, за да да могат да покрият частично разхода на ФГВГ при ликвидация и да осигурят очакваните печалби на тези, които са си поставили за мисия да ликвидират КТБ АД.   А така наречените "лоши" кредити, идентифицирани като лоши по неконвенционална и вероятно неслучайна методология, обслужваща интересите на организаторите на атентата срещу КТБ АД, са предназначени за "доказателствен материал" за обвинението срещу мене и моите колеги. В резултат, губещи ще сте Вие, дами и господа!  

С настоящото още веднъж искам да заявя, че КТБ АД може да бъде възстановена на минимална цена за държавата и обществото. Минимална в сравнение с цената, която би се платила при нейната ликвидация. Защото при такава хипотеза цената ще е кумулативна! И много по-висока!  

Благодаря на всички, които ми вярват и ме подкрепят! Убеден съм, че времето ще докаже правотата ни!

Цветан Василев

Фейсбук групата КТБ Alive подкрепи искането на служителите на ТБ „Виктория” за смяна на квесторите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356470

Фейсбук групата КТБ Alive подкрепи искането на служителите на ТБ „Виктория” ЕАД за незабавна смяна на квесторите, назначени в тази банка с публично писмо. Публикуваме изявлението без редакторска намеса:  Ние, членовете на фейсбук групата KTBalive с настоящата декларация публично заявяваме, че сме съпричастни и подкрепяме категорично и безусловно Фейсбук групата КТБ Alive подкрепи искането на служителите на ТБ „Виктория” ЕАД за незабавна смяна на квесторите, назначени в тази банка с публично писмо. Публикуваме изявлението без редакторска намеса: Ние, членовете на фейсбук групата KTBalive с настоящата декларация публично заявяваме, че сме съпричастни и подкрепяме категорично и безусловно

Фейсбук групата КТБ Alive подкрепи искането на служителите на ТБ „Виктория”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356467

Фейсбук групата КТБ Alive подкрепи искането на служителите на ТБ „Виктория” ЕАД за незабавна смяна на квесторите, назначени в тази банка с публично писмо. Публикуваме изявлението без редакторска намеса:  Ние, членовете на фейсбук групата KTBalive с настоящата декларация публично заявяваме, че сме съпричастни и подкрепяме категорично и безусловно Фейсбук групата КТБ Alive подкрепи искането на служителите на ТБ „Виктория” ЕАД за незабавна смяна на квесторите, назначени в тази банка с публично писмо. Публикуваме изявлението без редакторска намеса: Ние, членовете на фейсбук групата KTBalive с настоящата декларация публично заявяваме, че сме съпричастни и подкрепяме категорично и безусловно

Трио бандити щурмува къща във варненско село, биха стопанина и откраднаха вещи от колата му

http://www.moreto.net/novini.php?n=266718

62-годишен мъж от гр. Варна е подал сигнал в полицията, за това, че три неизвестни лица са проникнали през незаключена врата в къщата му, намираща се в с. Пчелник, и след използване на сила, отправяне на заплахи и удари, са взели ключ за лек автомобил "Ауди", паркиран пред адреса.

Мъж изнасили 8-годишно момиченце в Кърджалийско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356195

8-годишно момиченце е било изнасилено в началото на октомври в кърджалийското село Калоянци. Информацията беше потвърдена от Окръжна прокуратура. Насилникът е 40-годишен местен жител на име Осман. Той издебнал детето на излизане от училище и го подмамил да тръгне след него към близкия яз. 8-годишно момиченце е било изнасилено в началото на октомври в кърджалийското село Калоянци. Информацията беше потвърдена от Окръжна прокуратура. Насилникът е 40-годишен местен жител на име Осман. Той издебнал детето на излизане от училище и го подмамил да тръгне след него към близкия яз. "Студен кладенец". Извергът се гаврил с момиченцето няколко

10 най-чести причини хората да не даряват кръв

http://www.moreto.net/novini.php?n=266591

Кръводаряването е доста лична тема и за добро или лошо много хора все още не са достатъчно добре информирани за ползите от кръводаряването. Анкета на сайта на Националния център по трансфузионна хематология ни дава информация за нагласите на хората по отношение този хуманен акт.

Полша заплаши Русия с ожесточени санкции

http://www.cross.bg/sanktzii-rysiya-polsha-1434005.html

/КРОСС/ Европейският съюз може да въведе по-строги санкции по отношение на Русия. Това заяви министърът на външните работи на Полша Гжегож Схетина в интервю за полски телевизионни журналисти, предаде «Гласът на Русия». Откакто украинските военни и опълченците през септември се договориха за прекратяване на огъня, мнозинството европейски страни фокусираха вниманието си на смекчаване на антируските санкции и почти не са били водени дискусии за тяхното изостряне. Но неспазването от страните на договореностите за примирие подтикна западните дипломати към решението отново да започнат да оказват натиск върху Москва.    

Нощният влак Варна-София пламна

http://frognews.bg/news_77826/

Машината на нощния бърз влак от Варна за София пламна. Пожарът е възникнал в движение и е бил забелязан от състава на влака след гара Вакарел.

Хасково си отдъхна - заловиха серийния крадец от София

http://pik.bg/хасково-си-отдъхна---заловиха-серийния-крадец-от-софия-news235113.html

Хасково си отдъхна - заловиха серийния крадец от София

Хасковските криминалисти задържаха крадец гастрольор от столицата, извършил няколко кражби в Хасково от 26 септември до вчера. Мъжът е криминално проявен, казаха от Областната дирекция на полицията в Хасково, отдавна е познат на органите на реда.

Той е човекът, който проникна в детската градина в центъра на града и открадна 80 лева от чантата на служителка. От кабинет в тукашно основно училище е откраднал две портмонета на 57-годишна жена с пари и лични вещи.

След това е задигнал 120 лева от портмоне в офис на държавно учреждение. Последната му кражба е на дамска чанта, в която е имало 300 лева, три флашки с важни документи и лични вещи. За тази чанта е проникнал в репетиционна зала.

Задържаният е направил пълни самопризнания, а голяма част от откраднатите вещи са иззети. Работата по документиране на престъпната му дейност продължава. Най-вероятно столичанинът има и други подобни кражби, което тепърва ще се установява.

Евгени Минчев обиди грозно Камелия Воче, губи позиции във VIP Brother

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356450

Съквартирантите се разделят на “стари” и “млади” като жените определят поколенческите лагери
Евгени Минчев губи лидерските си позиции в Къщата и иска да напусне. В живото предаване тази вечер ще станем свидетели и на първите номинации, след като животът в Къщата се преобърна и разпределението на силите се промени драматично. Съквартирантите се разделят на “стари” и “млади” като жените определят поколенческите лагери Евгени Минчев губи лидерските си позиции в Къщата и иска да напусне. В живото предаване тази вечер ще станем свидетели и на първите номинации, след като животът в Къщата се преобърна и разпределението на силите се промени драматично.

България има неизползван капацитет за повишаване на доходите

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/bylgariia-ima-neizpolzvan-kapacitet-za-povishavane-na-dohodite--181493/

Използвани в правилната посока, средствата от нов дълг ще ускорят възстановяването на икономиката, смята анализаторът Христо Христов

ДПС би "Атака" и патриотите в селото на баба Илийца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4355445

“Комшу, комшу, кога почваме да строим джамията? Чекай първо да съборим черквата!” С тези реплики се поздравяват жителите на врачанското село Челопек.
На изборите на 5 октомври ДПС получи 41 гласа срещу 18 за “Атака” и 16 за Патриотичния фронт. Победител е ГЕРБ с 57 гласа, но феноменът е в това, че много хора са гласували за ДПС в регион, в който н “Комшу, комшу, кога почваме да строим джамията? Чекай първо да съборим черквата!” С тези реплики се поздравяват жителите на врачанското село Челопек. На изборите на 5 октомври ДПС получи 41 гласа срещу 18 за “Атака” и 16 за Патриотичния фронт. Победител е ГЕРБ с 57 гласа, но феноменът е в това, че много хора са гласували за ДПС в регион, в който н

Ново разделение и поредни номинации във "ВИП Брадър"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356440

Съквартирантите се разделят на “стари” и “млади” като жените определят поколенческите лагери
Евгени Минчев губи лидерските си позиции в Къщата и иска да напусне. В живото предаване тази вечер ще станем свидетели и на първите номинации, след като животът в Къщата се преобърна и разпределението на силите се промени драматично. Съквартирантите се разделят на “стари” и “млади” като жените определят поколенческите лагери Евгени Минчев губи лидерските си позиции в Къщата и иска да напусне. В живото предаване тази вечер ще станем свидетели и на първите номинации, след като животът в Къщата се преобърна и разпределението на силите се промени драматично.

Одобриха допълнителни изисквания към фирмите, поддържащи асансьорите

http://pik.bg/одобриха-допълнителни-изисквания-към-фирмите-поддържащи-асансьорите-news235112.html

Одобриха допълнителни изисквания към фирмите, поддържащи асансьорите

С промени в няколко наредби към Закона за техническите изисквания към продуктите правителството въведе нови правила и изисквания към фирмите, които извършват технически надзор и поддръжка на съоръжения с повишена опасност - основно асансьори и други повдигателни съоръжения, съобщиха от правителствената информационна служба.

Промените са насочени към проблеми, свързани с формалното изпълнение на наредбите, материално-техническото и кадровото обезпечение на фирмите, осъществяващи техническите прегледи, непропорционалното съотношение между броя на инспекторите и броя на проверяваните съоръжения, както и унифицираната периодичност при прегледите, която към момента не отчита възрастта и техническото състояние на съоръженията.

В наредбата за издаване на лицензии за осъществяване на технически надзор се конкретизира, че са необходими не по-малко от три лица, които да изпълняват функциите съответно на специалист, осъществяващ дейностите по технически надзор, технически ръководител и отговорник по качеството. Въвежда се изискването поне едно от трите лица да притежава образователно-квалификационна степен "магистър" и най-малко пет години стаж по специалност, свързана с проектирането, производството, поддържането, ремонтирането, преустройването или техническия надзор на съоръжения с повишена опасност.

С други промени лицензираните лица и лицата, вписани в регистъра по Закона за техническите изисквания към продуктите, се задължават да използват компютъризирана информационна система за електронно отчитане на извършваните от тях дейности по технически надзор /информация за регистрираните съоръжения с повишена опасност и за извършените технически прегледи, изпитвания и други на съоръжения с повишена опасност/. Електронно ще се отчитат и дейностите по поддържане, ремонтиране и преустройване на съоръжения с повишена опасност.

Това ще гарантира максимално решаване на проблемите с формалните проверки, лесна оценка на риска и контрол върху лицензираните фирми. Техническият надзор на допълнителна група съоръжения се прехвърля към лицензирани фирми. Това ще освободи ресурс от служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, които в момента извършват прегледи на тези съоръжения, и ще ги насочат към проверки на лицензираните фирми.

Радан Кънев: Лидерски импровизации са недопустими

http://www.vesti.bg/izbori2014/novini/radan-kynev-liderski-improvizacii-sa-nedopustimi-6024299

В профила си във Фейсбук Кънев съобщи, че днес ще отсъства от срещата между лидерите на партиите от РБ

Трима учени получиха Нобелова награда за химия

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/trima-ucheni-poluchiha-nobelova-nagrada-za-himiia-6024298

Ерик Бетциг, Щефан Хел и Уилям Мьорнер спечелиха приза за химия за това как оптичните микроскопи стават наноскопи

Ще донесе ли евтиното евро тласък на пазарите?

http://www.investor.bg/novini/130/a/shte-donese-li-evtinoto-evro-tlasyk-na-pazarite-181487/

По-слабата валута трябва да предостави известно стабилизиране на износа на Европа, смятат експерти

Ето го моториста, помел тийнейджърката в Бургас (снимка)

http://pik.bg/ето-го-моториста-помел-тийнейджърката-в-бургас-снимка-news235111.html

Ето го моториста, помел тийнейджърката в Бургас (снимка)

23-годишният Никола Хамбутев от бургаския комплекс "Меден рудник", който прегази 15-годишно момиче на бургаския бул. „Стефан Стамболов”, бил вманиачен по високите скорости. Това не му било за първи път. Много често той се впускал в дрифтове и карал бясно мотора си в комплекса, коментират жители на „Меден рудник”. Много често и на задна гума, съобщава "Флагман".

„Виждали сме го много пъти, по всяко време на денонощието си позволява да лети по главния булевард и да изправя мотора на задна гума. А вечер е още по-страшно, защото няма движение, няма и кой да го спре.
Крайно време е КАТ да обърнат внимание на тези убийци на пътя, да глобят няколко, да им вземат книжките и проблемът ще се реши”, недоволстват хората в квартала.
 
 

Гробницата в Амфиполис с 3D визуализация

http://www.cross.bg/programa-pomoshtta-kompyuturnata-1434002.html

/КРОСС/ Ако поради здравословни, финансови или други причини не може да посетите древния Амфиполис, то може да се разходите виртуално и да го разгледате с помощта на триизмерна компютърна програма, създадена от експерти-дизайнери в пълно съответствие с информацията предоставена от археолозите. С помощта на компютърната програма може да видите първите две части от гробницата, където са разположени свинксовете и кариатидите. С помощта на стрелките от клавиатурата може да се предвиждате напред, ляво, дясно или да се върнете назад и да подскочите. С натискате на клавишите „С" ще превключите камера, която може да се завърти на 360 гр. с клавиша „F" ще получите изображение на пълен екран, а с „R" ще се върнете от самото начало на компютърната програма, пише "Български новини". Ето тук може да се включите във виртуалното приключение, като за предпочитане е да използвате браузъра „Google Chrome"    

Емил Райнов: Да осъзнаем и отстраним собствените си грешки, трупани и замитани под килима с годините

http://www.cross.bg/raiinov-bulgariya-emil-1434004.html

/КРОСС/„За да останем силни, след тежката изборна загуба, трябва да се вгледаме в себе си, да осъзнаем и отстраним собствените си грешки, трупани и „замитани под килима с годините". Това казва в обръщение към избирателите от област Монтана д-р Емил Райнов, водач на листата на БСП лява България за 12 МИР. Д-р Райнов благодари на колегите си от листата за положените усилия в кампанията и потвърждава ,че продължава да гледа на кандидатите на БСП Лява България като на един отбор, който трябва да продължи да работи за отстояването на нашите идеи, принципи и политики. Той благодари на всички, които са помагали в кампанията и декларира, че техните усилия не са отишли напразно. "Нашата кауза е изграждане на България като социална и справедлива държава, в която хората живеят достойно. Работата ни за по-доброто бъдеще продължава!, завършва обръщението си д-р Емил Райнов.

Стани актуалните очи и уши на Смолян

http://smolyan.actualno.com/Stani-aktualnite-ochi-i-ushi-na-Smoljan-news_53796.html

Станете част от нашия екип и покажете своя поглед към любимия Смолян. Ако обичате да снимате, пишете новини или имате интересна история, споделете я с нас и ни помогнете да научаваме и публикуваме...

Стани актуалните очи и уши на Асеновград

http://asenovgrad.actualno.com/Stani-aktualnite-ochi-i-ushi-na-Asenovgrad-news_53798.html

Станете част от нашия екип и покажете своя поглед към любимия Асеновград. Ако обичате да снимате, пишете новини или имате интересна история, споделете я с нас и ни помогнете да научаваме и публи...

Прокуратурата образува наказателно производство за блудство чрез принуда по случая "Ана-Мария"

http://crime.actualno.com/Prokuraturata-obrazuva-nakazatelno-proizvodstvo-za-bludstvo-chrez-prinuda-po-sluchaja-Ana-Marija-news_53799.html

Прокуратурата образува наказателно производство за блудство чрез принуда по случая с 13-годишната Ана-Мария, страдаща от аутизъм, съобщи говорителят на Районната прокуратура Стефан Милев. Милев уточн...

Българската арония с впечатляваща популярност в Япония

http://plovdiv.actualno.com/Bylgarskata-aronija-s-vpechatljavashta-populjarnost-v-Japonija-news_53801.html

Нова концепция за хранене на болните и лечение чрез функционални храни създават в пловдивските болнци "Медлайн" и "Централ хоспитал", съвместно с един от иноваторите в сектора и съ...

Стани актуалните очи и уши на Сливен

http://sliven.actualno.com/Stani-aktualnite-ochi-i-ushi-na-Sliven-news_53800.html

Станете част от нашия екип и покажете своя поглед към любимия Сливен. Ако обичате да снимате, пишете новини или имате интересна история, споделете я с нас и ни помогнете да научаваме и публикува...

Стани актуалните очи и уши на Несебър

http://nessebar.actualno.com/Stani-aktualnite-ochi-i-ushi-na-Nesebyr-news_53802.html

Станете част от нашия екип и покажете своя поглед към любимия Несебър. Ако обичате да снимате, пишете новини или имате интересна история, споделете я с нас и ни помогнете да научаваме и публикув...

Стани актуалните очи и уши на Видин

http://vidin.actualno.com/Stani-aktualnite-ochi-i-ushi-na-Vidin-news_53803.html

Станете част от нашия екип и покажете своя поглед към любимия Видин. Ако обичате да снимате, пишете новини или имате интересна история, споделете я с нас и ни помогнете да научаваме и публикувам...

Митов за Русия: България не е длъжна да обяснява решенията си на трети страни

http://politics.actualno.com/Mitov-za-Rusija-Bylgarija-ne-e-dlyjna-da-objasnjava-reshenijata-si-na-treti-strani-news_53804.html

Като „напълно неприемлив" оценява българският външен министър Даниел Митов коментара на вицепремиера на Руската федерация Дмитрий Рогозин относно намеренията на българското правителство...

Европейско първенство по бийтбокс се проведе в Пловдив

http://plovdiv.actualno.com/Evropejsko-pyrvenstvo-po-bijtboks-se-provede-v-Plovdiv-news_53805.html

Европейско първенство по бийтбокс  се проведе за първи път на 03 октомври на сцената на клуб „Библиотеката“ в гр. Пловдив, като част от ежегодния фестивал Street Mastеrs. ...

Огромна опашка от тирове се вие под Аспарухов мост

http://www.moreto.net/novini.php?n=266723

Опашки от тирове със земеделска продукция се вият под Аспарухов мост в чакане да влязат за разтоварване в пристанището. Огромните камиони са спрени и от двете страни на и без това не широкия път и това се отразява на спокойното придвижване на автомобили.

Констанцио: ЕЦБ може да закупи активи за 1 трлн. евро

http://www.investor.bg/evropa/334/a/konstancio-ecb-moje-da-zakupi-aktivi-za-1-trln-evro-181485/

Вицепрезидентът разкри обема на ценните книжа, обезпечени с активи, и на обезпечените облигации, които финансовата институция може да изкупи

Жерар Депардийо снима в Калояново

http://www.cross.bg/snima-voyage-priyatel-1433995.html

/КРОСС/Звездата на френското кино Жерар Депардийо ще снима филм в пловдивското село Калояново. Първите кадри на лентата с работно заглавие "Le Voyage" ще се завъртят през ноември, а действието се развива през 70-те години на миналия век в малко селце. Там времето сякаш е спряло, къщите са запуснати, домакинствата бедни, колите стари, хората тъжни. "Le Voyage" разказва историята на възрастен мъж на име Ваня, който живее самотно след загубата на любимата си жена. За да разнообразят и направят по-цветен деня му, близките решават да го изненадат с домашен любомец, но вместо куче му подаряват прасе. След първоначална съпротива Ваня обиква животното и разговаря с него като с най-близък приятел, но всичко се обърква, когато семейството решава, че Симпи трябва да бъде изяден. За да спаси новия си другар, старецът пали стария си трабант и тръгва на чудновато пътешествие през бензиностанции, цигански табуни, изоставени селски къщи, площади, кръчми. Среща се с различни хора, сред които и Сандокан (актьора Кабир Беди, познат от ролите си в "Дързост и красота" и "Джеймс Бонд: Октопуси"). Нов приятел, с когото ще сподели последните мигове от живота си. Автор на сценария на филма е Франк Добрин. Той има опит в заснемането на продукции с български актьори. В лентата му "The Winner 3D" е снимал пловдивчанинът Владимир Зомбори

Венецуела подкрепя Русия по въпроса за антируските санкции

http://www.cross.bg/venetzyela-rysiya-podkrepya-1434003.html

/КРОСС/ Каракас подкрепя позицията на Москва относно санкциите, въведени по отношение на нея от Европейския съюз, заяви министърът на външните работи на Венецуела Рафаел Рамирес в сряда по време на среща с руския колега Сергей Лавров в Москва, предаде «Гласът на Русия». «Ние оказваме твърда подкрепа на онази позиция, която заема Русия по въпроса за санкциите, наложени отвън», заяви Рамирес. Днес външните министри на Венецуела и Русия обсъждат политическото и икономическото сътрудничество между двете държави. След Бразилия, Венецуела е вторият търговско-икономически партньор на Русия в Латинска Америка.  

Започна кандидатстването за "Харвардските курсове" в Софийския университет

http://www.dnevnik.bg/evropa/obrazovanie/2014/10/08/2396171_zapochna_kandidatstvaneto_za_harvardskite_kursove_v/?ref=rss


Курсът по икономическо развитие Macroeconomics of Competitiveness (MOC), който е част от т. нар. "Харвардски курсове" в Софийския университет, е отворен за кандидатстване до 12 октомври 2014 г., съобщиха организаторите от Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност (ЦИСК). Първата лекция от курса ще се проведе на 16 октомври от 18:30 ч. в зала "Америка за България" на СУ.

В рамките на MOC студентите ще имат възможност да разгледат съвременни казуси в областта на...

Португалия и Мароко не дали разрешение за кацане на самолет със заразен с Ебола

http://www.vesti.bg/novini/portugaliia-i-maroko-ne-dali-razreshenie-za-kacane-na-samolet-sys-zarazen-s-ebola-6024300

Португалия и Мароко не дали разрешение на самолет да кацне за зареждане на тяхно летище, защото на борда имало заразен с вируса Ебола норвежки сътрудник на организацията "Лекари без граници", съобщиха местните медии.

Момиченце на 7 г. е изнасилено край Кърджали

http://www.vesti.bg/novini/momichence-na-7-g.-e-iznasileno-kraj-kyrdzhali-6024301

Момиченце на 7 г. е било изнасилено в село Калоянци край Кърджали, похитителят е арестуван, а детето е в болница в Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Двама америкнци и германец с Нобел за химия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356430

Нобеловата награда за химия днес бе присъдена на двама американски и един германски учен, които имат принос за подобряването на микроскопа, предаде AFP.
Лауреатите за 2014 година са американците Ерик Бецик и Уилям Мьорнер, както и германецът Щефан Хел. Тримата са наградени за „разработването на флуоресцентната микроскопия с висока резолюция”. Нобеловата награда за химия днес бе присъдена на двама американски и един германски учен, които имат принос за подобряването на микроскопа, предаде AFP. Лауреатите за 2014 година са американците Ерик Бецик и Уилям Мьорнер, както и германецът Щефан Хел. Тримата са наградени за „разработването на флуоресцентната микроскопия с висока резолюция”.

Фонд "Земеделие" вече приема заявки за компенсации заради руското ембарго

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356433

От днес до 15 октомври в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие" се приемат заявки за плащане по схема "Временни извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектора на зеленчуците и плодовете", която бе въведена заради руското ембарго върху внос на тези стоки от страните-членки на ЕС.
Помощта се изплаща за необрана или изтеглена от пазара От днес до 15 октомври в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие" се приемат заявки за плащане по схема "Временни извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектора на зеленчуците и плодовете", която бе въведена заради руското ембарго върху внос на тези стоки от страните-членки на ЕС. Помощта се изплаща за необрана или изтеглена от пазара

Ето го моториста, помел тийнейджърката в Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356425

23-годишният Никола Хамбутев от бургаския комплекс 23-годишният Никола Хамбутев от бургаския комплекс "Меден рудник", който прегази 15-годишно момиче на бургаския бул. „Стефан Стамболов”, бил вманиачен по високите скорости. Това не му било за първи път. Много често той се впускал в дрифтове и карал бясно мотора си в комплекса, коментират жители на „Меден рудник”.

Фонд "Земеделие" вече приема заявки за компенсации заради руското ембарго

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356407

От днес до 15 октомври в областните дирекции на Държавен фонд От днес до 15 октомври в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие" се приемат заявки за плащане по схема "Временни извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектора на зеленчуците и плодовете", която бе въведена заради руското ембарго върху внос на тези стоки от страните-членки на ЕС. Помощта се изплаща за необрана или изтеглена от пазара

Трима учени с Нобелова награда за химия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356416

Нобеловата награда за химия днес бе присъдена на двама американски и един германски учен, които имат принос за подобряването на микроскопа, предаде AFP.  Лауреатите за 2014 година са американците Ерик Бецик и Уилям Мьорнер, както и германецът Щефан Хел. Тримата са наградени за „разработването на флуоресцентната микроскопия с висока резолюция”. Нобеловата награда за химия днес бе присъдена на двама американски и един германски учен, които имат принос за подобряването на микроскопа, предаде AFP. Лауреатите за 2014 година са американците Ерик Бецик и Уилям Мьорнер, както и германецът Щефан Хел. Тримата са наградени за „разработването на флуоресцентната микроскопия с висока резолюция”.

Тежка катастрофа на Околовръстното, има ранени

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/tezhka-katastrofa-na-okolovrystnoto-ima-raneni-6024297

Пострадалите двама души са откарани в болнично заведение, Движението в района се осъществява трудно

Руснаци се заселват във Великотърновско

http://www.cross.bg/selo-novo-obyasnyava-1434001.html

/КРОСС/В Ново село братушките приготвят консерви, варят ракия и се радват на спокоен живот, пише великотърновският вестник "Борба". Руснаците са новите британци на пазара на имоти. Доста семейства от бившия СССР вече започват да се заселват във Великотърновско, а брокери доволно отбелязват бум в сделките, който идва след доста години застой. В Ново село вече се оформя стабилна руска колония и там вече живеят десетина братушки, а само през последната година къщи са си закупили три фамилии, разказва кметът Христо Христов. Един от първите заселници тук е Елена Абрамчик. „Аз съм от СССР, така запишете, иначе съм с латвийски корен. Гордея се, че съм от Съветския съюз и мога да кажа, че когато бяхме единни, живеехме най-добре. Имам българско ЕГН, но живея без гражданство. Това ми тежи най-много и ми пречи, например, да взимам пенсия. България е прекрасна и красива, затова съм тук", разказва дамата, която даже е започнала работа по програма „Сигурност" като охранител в Ново село. „Това е една програма, която работи добре. В нея се включват социално слаби и безработни, а задачата им е да бдят за нередности и да алармират органите на реда. В останалото време почистват и леля Елена, както и другите й две колежки вършат огромна работа", обяснява кметът Христов. Семейство Орешини от града на Ленин запленени от българското село „Идваме от Уляновск. Това е град на река Волга и в него е роден Владимир Илич Ленин

Цв. Василев: КТБ може да бъде възстановена на минимална цена

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/cv-vasilev-ktb-moje-da-byde-vyzstanovena-na-minimalna-cena-181492/

Това може да стане само чрез продажба на активите, финансирани от банката, на пазарната им стойност, която надхвърля 2,5 млрд. евро, смята банкерът

Откъс от "Възвишение" на Милен Русков

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/08/2396222_otkus_ot_vuzvishenie_na_milen_ruskov/?ref=rss


Българският писател и преводач Милен Русков се нареди днес сред 13-те лауреата на Европейската награда за литература за 2014 г., които бяха обявени в първия ден на Панаира на книгата във Франкфурт. На официална церемония, която ще бъде на 18 ноември в Брюксел, Русков ще бъде награден за романа си "Възвишение", издаден от "Жанет 45" през 2011 г.. По този повод в "Дневник" публикуваме един от любимите откъси на самия автор от книгата, който издателството любезно ни предостави.

***...

Иновация в точенето на банкомати: Вече не е нужна карта

http://www.moreto.net/novini.php?n=266722

Организирани престъпни групи са преминали към принципно нов начин на точене на банкомати, съобщава британският вестник "Дейли мейл". Престъпниците вече не се нуждаят от банкова карта, а въвеждат специален код, посредством който теглят пари от банкомата.

България ще внесе 1 млн.лева в доверителния фонд за Афганистан

http://www.mediapool.bg/bulgaria-shte-vnese-1-mlnleva-v-doveritelniya-fond-za-afganistan-news225735.html

България ще внесе през 2015 г. в доверителния фонд за поддържане на Афганистанските сили за сигурност левовата равностойност на 500 000 щ. долара, съобщи правителствената пресслужба. Приемането на решението на Министерския съвет урежда осигуряването на необходимото финансиране за приноса на страната ни към трайното партньорство и дългосрочния ангажимент на НАТО към Афганистан след приключване на операцията на ръководените от Алианса Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF) в края на 2014 г. В центъра на трайното партньорство е поетият от съюзниците дългосрочен политически и практически ангажимент за изграждането и поддържането на надеждни Афганистански сили за сигурност, способни да поемат отговорност за сигурността на населението на цялата територия на страната и да запазят постигнатото от ISAF след края на изтеглянето.

13 досъдебни производства заради мелетата в Петрич и Ихтиман

http://pik.bg/13-досъдебни-производства-заради-мелетата-в-петрич-и-ихтиман-news235105.html

13 досъдебни производства заради мелетата в Петрич и Ихтиман

13 досъдебни производства са образувани след проведената по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Йордан Бакалов специализирана операция в градовете Ихтиман и Петрич, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Петима са привлечени като обвиняеми. С участието на служители от Дирекция "Жандармерия" и специализираните полицейски сили от СДВР и областните дирекции на МВР-София и Благоевград бe предотвратено нарастване на напрежението между враждуващи фамилии в квартали в двата града.

Действията на полицията са наблюдавани от окръжните прокурори на София и Благоевград. В Ихтиман като обвиняеми по чл. 115 /убийство/от НК са привлечени двама мъже – В.М. и В.А. Други двама мъже от Ихтиман – С.А. и В.Ж. са привлечени като обвиняеми по чл. 115, вр. чл. 20, ал. 2 от НК /опит за убийство/. Обвиняемите са задържани за срок от 72 часа с прокурорско постановление.

Под ръководството на Софийска окръжна прокуратура са образувани 4 досъдебни производства: за държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение /престъпление по чл.339, ал.1 от НК/; за подправяне или заличаване на идентификационен номер на лек автомобил марка „БМВ”, модел „Х5” /престъпление по чл.345а, ал.1 от НК/; за съставяне или преправяне на неистински официални документи / престъпление по чл.308, ал.1 от НК/; за съхранение без редовно позволително дървен материал /престъпление по чл.235 от НК/. Досъдебните производства са под наблюдението на Районна прокуратура – Ихтиман.

В Петрич са образувани 8 досъдебни производства. В качеството на обвиняем е привлечен С.М.за това, че в условията на опасен рецидив е извършил хулигански действия /престъпление по чл. 325, ал. 4 от НК/. Той има влезли в сила 9 осъдителни присъди. С прокурорско постановление е задържан за 72 часа.

В хода на акцията в кв. „182“ в Петрич са намерени незаконно държани огнестрелни оръжия, като никой от жителите на квартала няма издадено разрешение от МВР за съхранение или ползване на огнестрелни оръжия.

Образувани са 3 досъдебни производства: за повреждане на чужда собственост /чл. 216, ал. 1 от НК/; за действия по хулигански подбуди /чл. 325, ал. 1 от НК/; за причиняване на средна телесна повреда на длъжностно лице /чл. 131, ал.1, т. 2 от НК/; за хулигански действия срещу длъжностно лице/(чл. 325, ал.1 от НК/ и за незаконно държане на огнестрелни оръжия и стрелба с пушка. /чл. 339, ал.1/. Досъдебните производства се наблюдават от Районна прокуратура – Петрич.


Северна Корея пред ООН: Народът ни се радва на фундаментални свободи

http://offnews.bg/news/n_1/n_400462.html

Северна Корея представи във вторник по-правилен доклад пред ООН относно човешките права в страната, съобщи "Ройтерс". Той идва като отговор на разследването на ООН по-рано тази година и техния доклад за правата на човека в азиатската страна, който силно осъждаше Пхенян за отношението му към хората. В своята версия обаче Северна Корея отхвърля всички обвинения, като ги нарече "необуздани слухове", подхвърлени от "вражески сили". Докладът на Организацията на обединените нации беше дълъг 372 страници и описваше широка гама от незачитане на човешките права в Отшелническото кралство, включително затворнически лагери, систематични изтезания, оставяне на хора да умрат от глад и убийства, сравними с тези от нацистко време. Делегацията на Пхенян организира рядко срещана за тях отворена среща в централата на ООН в Ню Йорк, където покани национални делегати и репортери. Там Чо Мйонг Нам, който представлява Севернокорейската асоциация за изучаване на човешките права, обясни, че в страната му може да има леко потъпкване на човешките права от време на време, но Пхенян върви в правилната посока. "Тъй като обществото ни е във време на преход, когато ние се придвижваме напред, може и да има някои проблеми в икономиката и в други сфери. Може да ни се наложи да построим още къщи и обществени здания, за да осигурим на народа си по-добри условия за живот. Затова в нашата конституция има разпоредба, която предвижда това, след като обществото се развие. Така радостта на хората от техните човешки права и фундаментални свободи ще нарасне дори още повече , каза Чо Мйонг Нам. Чо обвини "външни сили" са икономическите проблеми, които изпитва държавата му, като визираше международните санкции срещу Северна Корея, които бяха наложени заради многократните тестове на ядрени и балистични ракети. Като обобщение за доклада на ООН за човешките права в страната Пхенян отвърна, че "враждебните сили постоянно нападат човешките права в Северна Корея в опит да опетнят образа на страната и да сринат социалната система и идеологията, избрани от корейския народ. Необузданите слухове и измислици за Северна Корея явно са в обръщение сред международната общност, благодарение на презряната врява на враждебните сили, опитващи се да оклеветят човешките права в страната ни и да я наранят", заключи Чо. Той отново отрече Пхенян да поддържа затворнически лагери, но призна, че съществуват "поправителни центрове, където хората подобряват своята психика и поглеждат с друго око на злините, които са извършили, и се реформират чрез труд".

Жерар Депардийо идва у нас през ноември, снима филм край Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356408

Френската кинозвезда Жерар Депардийо ще снима филм в пловдивското село Калояново. Новината бе потвърдена за Дарик от директора на Драматичния театър Кръстьо Кръстев, който ще участва в лентата.
Снимките ще започнат в средата на месец ноември. Освен звездата на френското кино, който през миналата година стана руски гражданин, Френската кинозвезда Жерар Депардийо ще снима филм в пловдивското село Калояново. Новината бе потвърдена за Дарик от директора на Драматичния театър Кръстьо Кръстев, който ще участва в лентата. Снимките ще започнат в средата на месец ноември. Освен звездата на френското кино, който през миналата година стана руски гражданин,

Жерар Депардийо снима филм в пловдивско село през ноември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356400

Френската кинозвезда Жерар Депардийо ще снима филм в пловдивското село Калояново. Новината бе потвърдена за Дарик  от директора на Драматичния театър Кръстьо Кръстев, който ще участва в лентата.
Снимките ще започнат в средата на месец ноември. Освен звездата на френското кино, който през миналата година стана руски гражданин в лентата, Френската кинозвезда Жерар Депардийо ще снима филм в пловдивското село Калояново. Новината бе потвърдена за Дарик  от директора на Драматичния театър Кръстьо Кръстев, който ще участва в лентата. Снимките ще започнат в средата на месец ноември. Освен звездата на френското кино, който през миналата година стана руски гражданин в лентата,

Строителството продължава да се бори с кризата

http://econ.bg/Новини/Строителството-продължава-да-се-бори-с-кризата_l.a_i.575045_at.1.html

Строителният сектор в България продължава да е в стагнация, дори и в разгара на сезона. Според предварителните данни за август продукжията от сектора...

Вавринка и Нишикори също отпаднаха рано в Шанхай

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/08/2396214_vavrinka_i_nishikori_sushto_otpadnaha_rano_v_shanhai/?ref=rss


Шампионът от Australian Open Станислас Вавринка и финалистът от US Open Кей Нишикори отпаднаха още във втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай.

Швейцарецът загуби от французина Жил Симон със 7:5, 5:7, 4:6, а японецът отстъпи с 6:7 (5), 4:6 срещу американеца Джак Сок.

За двамата това бяха първи мачове в турнира, тъй като те бяха поставени сред първите осем в основната схема и почиваха в първия кръг.

Вавринка записа трето поредно поражение в турнирите...

Двама американци и един германец с обща Нобелова награда за химия

http://www.cross.bg/himiya-ycheni-nagrada-1434000.html

/КРОСС/ Трима учени - Ерик Бетзиг (САЩ), Щефан Хел (Германия) и Уилям Морнър (САЩ) са тазгодишните носители на Нобеловата награда за химия. Тя им се присъжда за развитието на флуоресцентния микроскоп с изключително висока резолюция. "Тяхната новаторска работа доведе оптичната микроскопия в наноизмерението", пише в изявлението си Шведската академия на науките, цитирана от Ройтерс. Тримата учени ще си поделят премията от 8 милиона шведски крони (1.1 милиона долара).  

МС одобри българската позиция за участие в регионалната среща в Будва

http://pik.bg/мс-одобри-българската-позиция-за-участие-в-регионалната-среща-в-будва-news235103.html

МС одобри българската позиция за участие в регионалната среща в Будва

Правителството одобри българската позиция за участие в Общата регионална среща на министрите на отбраната, която ще се проведе на 16 октомври в Будва, Черна гора, съобщиха от пресцентъра на кабинета.

На срещата България ще постави въпроса за засилване на взаимодействието между страните от региона и повишаване ефективността на сътрудничеството в областта на отбраната. България ще предложи домакинство на Общата регионална среща на министрите на отбраната от ЮИЕ през 2015 г.

Иранската танкерна компания NITC беше извадена от списъка със санкции на ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/10/08/2396212_iranskata_tankerna_kompaniia_nitc_beshe_izvadena_ot/?ref=rss


Санкциите на ЕС срещу най-голямата иранска танкерна компания NITC бяха отменени, след като ЕС обжалва неуспешно съдебно решение те да бъдат премахнати, съобщи "Ройтерс".

Служител на европейската администрация, цитиран от агенцията, заявява, че ЕС ще продължи да действа в посока на запазване на санкциите въпреки провала на обжалването.

NITC се противопостави на включването в черния списък на ЕС, понеже фирмата е собственост не на държавата, а на ирански пенсионни фондове и...

Фармацевти подлагат на натиск МЗ

http://frognews.bg/news_77825/

Фармацевтичният бизнес прави опити да извива ръцете на Министерството на здравеопазването относно ваксините за бебета. Дистрибутори държат Здравното министерство да покрива определени ваксини. Правят се опити други да бъдат забавени.

Фонд "Земеделие" приема заявки за компенсации заради руското ембарго

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/08/2396205_fond_zemedelie_priema_zaiavki_za_kompensacii_zaradi/?ref=rss


От днес до 15 октомври в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие" се приемат заявки за плащане по схема "Временни извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектора на зеленчуците и плодовете", която бе въведена заради руското ембарго върху внос на тези стоки от страните-членки на ЕС.

Помощта се изплаща за необрана или изтеглена от пазара продукция. Документите се подават по адрес на регистрация на физическите лица или по адрес на управление на юридическите лица, съобщиха от...

Фонд "Земеделие" приема заявления за компенсации на засегнатите от руското ембарго

http://www.cross.bg/pazara-plashtane-zemedelie-1433999.html

/КРОСС/ От 8 до 15 октомври 2014 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие" се приемат заявки за плащане по схема „Временни извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектора на зеленчуците и плодовете". Помощта се изплаща за необрана или изтеглена от пазара продукция. Документите се подават по адрес на регистрация на физическите лица или по адрес на управление на юридическите лица. Заявки за плащане могат да подават производителите на плодове и зеленчуци, чиито заявления за намерение са нотифицирани до ЕК, получили са одобрение на намеренията за участие и са подали исканията за прилагане на мерките „изтегляне от пазара" и "небране" в областните дирекции на фонд „Земеделие", а дейностите по тях са изцяло изпълнени и проверени от Техническия инспекторат на Разплащателната агенция. Образци на документите са публикувани на официалната интернет страница на ДФ „Земеделие" - www.dfz.bg в раздел „Селскостопански пазарни механизми"/ „Плодове и зеленчуци"/ „Временни извънредни мерки за подпомагане на производителите на някои плодове и зеленчуци"/ Заявка за плащане. Субсидиите по извънредната схема ще бъдат изплатени до 30 юни 2015 година. При попълване на искането за прилагане на "изтегляне от пазара" се вписваха мястото и датата, на които заявените количества плодове и зеленчуци ще бъдат готови за претегляне

Деветдесет и четвърта завинаги (роман, част VI)

http://offnews.bg/news/n_1/n_400460.html

Част първа Част втора Част трета Част четвърта Част пета * * * Двама мои приятели умряха малко след като излязохме от тоя затвор. Уволнихме се. След нас останаха да служат още половин година новобранците ни. С Васко споделяхме в продължение на една година обща спарка. По някаква неведома случайност, когато ни зачислиха камилите, ние бяхме само на половин година служба. Което означаваше, че нашите камили ще бъдат камили не половин година като нас, а цяла година. И ще бъдат стари кучета само през последните шест месеца. Метаморфози. От камила в куче. Нов вид еволюция. Ние бяхме помилваните от съдбата, те бяха прецаканите. Понеже те не бяха част от нас, от групата ни, от приятелството ни, всичко странно и нередно, което вършехме старите кучета, се разчуваше из Бело Блато много бързо. Новобранците ни не бяха тропачи. Просто не бяха част от нашето мъчение, имаха си свое и не им дремеше, разправяха наред из града какви ги вършим ВЪТРЕ. И не бяха длъжни да ни обичат. Така или иначе, Васко спа цяла една година на втория етаж на спарката ни. Негови приятели после казваха, че още там е започнал да изпитва болка в крака. В малкия град слуховете се разнасят бързо. Друг такъв слух ни информира, че майката на Васко е разправяла пред различни хора, че според някакъв лекар туморът на крака може би се е появил вследствие от удар или вследствие от психически шок и страх. Аз не знам какво кара клетките да се израждат и да започват да растат неконтролирано и да убиват тялото, в което растат. Аз не знам и дали съм предизвикал шок и страх у Васко. Не знам дали съм го убил с думи или гняв. Знам, че не съм го удрял. Не удряхме новобранците си, защото бяхме от един град и защото те и без друго се подчиняваха на командите ни от страх. Двама от нашите си позволяваха да ги удрят и го правеха насаме, без свидетели, но знаехме за това. Биг Бен, разбира се, и Чезето. И двамата бяха мекотели, и двамата се издигнаха до ефрейтори, и двамата не се притесняваха да ползват най-кучешките си инстинкти. Но ако съществуваше сред нас хрисим и напълно беззлобен войник, това беше Васко. И дори тия двамата не са го удряли... Но не съм сигурен, няма да ги оправдавам, може да са го ритали, напълно в техен стил е. Майка му на Васко и до днес ни смята за убийци на нейното детенце нас, всички гадни стари кучета. Може ли да е права? * * * ВЪТРЕ 2 В спалното помещение редник Хикс, Седемнайстия, Мъката и Пеловеца един топъл априлски предиобед се учеха да се излежават по спарките и да мързелуват. Още не знаеха как се прави, не бяха свикнали с отсъствието на старите, дето наскоро бяха крещяли тъпата дума, започваща с У и бяха попълнили бременния свят навън с още няколко тъпи парчета месо. Дрънкаха си простотии. Простотиите са за дрънкане. Заглушават другите мисли, убиват времето, а най-важното е какво – служба да тече. Наслаждаваха се на безделието. Правеха си планове за вечерта – кой ще отиде за пиячка, как ще играем покер и какво ще се плюска. И тайничко чакаха Майката да върне Книгата за нарядите, от която разбираха кой застъпва следобед. Майката пишеше през три дена нарядите за следващите три. Всеки от бойците се надяваше името му да го няма там. Или поне да е написано само веднъж. Онези момчета бяха стигнали и минали четиредесетте броя. В охранителната рота това беше нищо, но на тях им тежеше. Книгата пристигна. Вътре се криеше тайната. На Битието. Тяхното най-близко бъдеще. Не смееха да погледнат. Надпреварваха се кой пръв ще я отвори, всеки изтръпнал от страх. Суеверен страх. Ударът се стовари върху редник Хикс и Седемнайстия. Никаква пиячка, никакъв покер и никакво плюскане. Поне не днес и вдругиден, застъпваха следобед и през един ден отново. Два пъти за три дни! Премигваха и не вярваха, че това са техните имена. Пеловеца и Мъката ги съжалиха, но продължиха да си лежат доволни върху проскубаните одеяла и да помръдват с пръстите на краката си. И тогава Седемнайстия откачи. - Що пак ние бе? Що през ден бе? Техната мамица и скатавки, що не дават наряд Чезето и оня боклук бе? – гласът му трепереше. Редник Хикс беснееше тихо. Чезето стана шофьор на зила и скоро щеше да се превъплъти в ефрейтор, а Биг Бен се подвизаваше като помощник-готвач - те имаха по десетина наряда. И си вееха пръднята. – Поне да не бяхме през ден! Двамцата връзкари се присмиваха зад гърбовете им. Негодниците се подрапваха и подмазваха. И даже и пред очите им, хич не се свеняха да демонстрират превъзходство. Биг Бен в кухнята се беше толкова надул, че когато веднъж Седемнайстия дойде в столовата озверял от глад след безсънна нощ на поста да му поиска храна, оня го посрещна с високо вдигната глава и премрежен поглед. И му рече да му яде... Дори да се преразкаже е гадно... И тая тъпа обида, изръсена някъде там в несъществуващото вече пространство, остана да тежи за цял живот. Когато беше благоразположен към своите земляци и бойни другари, Биг Бен им подхвърляше върху металния плот по парче хляб. Хлябът правеше дъга във въздуха и падаше звучно пред гладните им муцуни. А обидата преживя цели двайсет години, без да се изпари и може би ще преживее още петдесет и ще си бъде все така свежа. За Седемнайстия решението на Майката да ги запише през ден наряд беше капката, която прелива чашата. Повече, отколкото можеше да понесе душата му. Кръст, по-тежък от товароподемността му. Всеки си има лимити. Копелето псуваше целия свят, редник Хикс му пригласяше, но усещаше, че и днес, и вдругиден ще носи господин Калашников на рамо, ще зъзне и ще спи върху цимента край поста и нищо не можеше да промени този факт. Оня обаче се разлюти, очите му се насълзиха и изхвърча от спалното. След една минута всички, които бяха наблизо, дочуха трясъците и се затичаха към кенефа. Там Седемнайстия беше хванал дървената скара, върху която стъпваха да се мият вечер пред умивалника, въртеше я над главата си и я блъскаше с все сила в стените и пода. Летяха трески, копелето виеше от яд, хлипаше и псуваше. Лицето му бе изкривено, в този миг той можеше да убие всеки тъп лайнар, който си мисли, че може да подритва скапания му животец. Майката, дочул шума от своята стаичка, дотърча и застана безмълвен до момчетата. Почнаха да успокояват Седемнайстия. Майката се ядоса и му заповяда да дойде в стаята му. Старшината беше объркан, не бе очаквал такава реакция. Другите дочуха зад вратата как се опитва да му обясни, че няма кой друг да дава наряда, че все някой трябва да бъде записан. Седемнайстия поуспокоен реши да проговори. Тогава Майката взе да спекулира, мошеникът гаден, мъчеше се да премете съвестта си – Хикс и Седемнайстия били най-недисциплинираните, нередовни по всички точки, не изпълнявали нарежданията, ходели с мръсни кубинки и якички и все от тоя род. На човека му трябваше оправдание. Седемнайстия не помръдна и му заяви съвсем пряко, че няма да застъпи през ден. Днес да, но не и вдругиден. И точка. Майката нахлу в спалното и за да ни покаже, че е прав, отвори тяхното шкафче, откъдето вместо да блеснат с цялата си прелест две квадратни скатки, върху пода се изтъркулиха на кълбо непрани чорапи, вкочанени партенки, прокиснати тениски, остатъци от салам и протекла паста за зъби. Ама че доказателство. Това обаче беше първата истинска победа на Седемнайстия. Заслугата беше само негова. На малодушните идиоти като редник Хикс не им стиска да изреват по този начин. Същия ден следобед се строиха с калашниците за развод. Но за вдругиден имената им в Книгата бяха задраскани и бяха написани нови. Редник Хикс запомни тая услуга и след време му се отблагодари на приятелчето. Същия следобед той тъпакът получи писмо от Ани и го мушна неразпечатано във вътрешния джоб на въшкарника, за да има какво да го топли през настъпващата дълга нощ. Аз бях ВЪТРЕ. А там някъде отвън едно момиче ме обичаше.

Лаборатория за иновации създава инженери на бъдещето в Технически университет - Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=266703

Във Факултет по „Електроника” в Технически Университет – Варна, се открива втората в България, Лаборатория за иновации, спонсорирана от Samsung Electronics. Проектът „Лаборатория за иновации” е част от мащабен проект, съгласно който, до 2020г.

Двама американци и един германец взеха Нобела за химия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/08/2396208_dvama_amerikanci_i_edin_germanec_vzeha_nobela_za_himiia/?ref=rss


Учените от САЩ Ерик Бетциг и Уилям Морнър и германецът Щефан Хел получиха Нобеловата награда за химия, съобщи "Ройтерс".

Те са отличени за заслугите им в разработването на флуоресцентна микроскопия с висока резолюция.

"Тяхната новаторска работа доведе оптичната микроскопия в наноизмерението", пише в изявлението си Шведската академия на науките.

Тримата учени ще си поделят премията от 8 милиона шведски крони (1.1 милиона долара).

Нобелът за химия е...

Починалото момиченце във Веселец е било болно

http://pik.bg/починалото-момиченце-във-веселец-е-било-болно-news235101.html

Починалото момиченце във Веселец е било болно

Детето е имало инфекциозно заболяване, вчера е заведено на лекар в Исперих, вечерта обаче състоянието му рязко се влошило и около 1:30 ч. през нощта 19-годишната му майка го откарала в спешния център в Исперих. Там обаче само констатирали смъртта му.

Аутопсията, направена в болницата в Разград, установила, че причината за смъртта е „ентероколит на червата, интоксикация, оток на мозъка и белия дроб с последваща сърдечна недостатъчност".

По случая е образувано досъдебно производство.

Цветан Василев: Крадецът вика дръжте крадеца

http://frognews.bg/news_77824/

Банкерът Цветан Василев уверява, че работи по заздравяването на КТБ. Намерил е инвеститори, които да направят това. По думите му БНБ вече подготвя почвата за продажбата на активите на банката и на "Виктория" ЕАД и то, забележете, на занижени цени.

Идеи в проект предвиждат по-голяма независимост на ДКЕВР

http://business.actualno.com/Idei-v-proekt-predvijdat-po-goljama-nezavisimost-na-DKEVR--news_53778.html

Има няколко промени в Закона за енергетиката, които се обсъждат и подготвят и чиято цел е да направят Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) по-независима. Сред тях е възможността ...

Сашо Евтимов получи отличие на Зонална изложба "Струма"

http://blagoevgrad.actualno.com/Sasho-Evtimov-poluchi-otlichie-na-Zonalna-izlojba-Struma-news_53784.html

Сашо Евтимов получи награда за живопис на официалното откриване на Зонална изложба "Струма". Художникът бе отличен заедно с четирима свои колеги от Благоевград и Кюстендил....

8 случая на заразяване с ебола в ЕС

http://europe.actualno.com/8-sluchaja-na-zarazjavane-s-ebola-v-ES-news_53787.html

В Европейския съюз са установени осем случая на заразяване с вируса ебола. Това заяви говорителят на Европейската комисия Фредерик Винсент, предаде агенция ТАСС. Той подчерта че „риск от епи...

Не пропускайта първата аудиоизложба в България "Саундтракът на София"

http://curious.actualno.com/Ne-propuskajta-pyrvata-audioizlojba-v-Bylgarija-Saundtrakyt-na-Sofija-news_53791.html

Бат Венци от Ъпсурт, Рут Колева, Мартен Роберто и SAVA от Camp Sessions Ви канят да чуете как звучи София през слушалките Philips CitiScape София може да звучи по много начини. Може да звучи като дец...

Откакто в Украйна има примирие, са загинали поне 330 души

http://europe.actualno.com/Otkakto-v-Ukrajna-ima-primirie-sa-zaginali-pone-330-dushi-news_53786.html

От постигането на примирие в източната част на Украйна на 5 септември са били убити най-малко 331 души, съобщи върховният комисар на ООН по правата на човека Зейд Раад Зейд ал Хюсейн, който предста...

Година и три месеца не стигнаха на държавата да въдвори ред за експлозивите в мините

http://business.actualno.com/Godina-i-tri-meseca-ne-stignaha-na-dyrjavata-da-vydvori-red-za-eksplozivite-v-minite-news_53774.html

Всички правилници, за които сме дали препоръка да се актуализират след инцидента и проверката на мина „Ораново”, са в процес на актуализация. Това каза в коментар за Actualno.com г...

В ЦИК посрещнали протестиращите срещу Бат Сали дупничани със "Селяни!"

http://politics.actualno.com/V-CIK-posreshtnali-protestirashtite-sreshtu-Bat-Sali-dupnichani-sys-Seljani-news_53793.html

Днес ви молим, но утре няма да можем да спрем мъжете си, които са значително по-радикално настроени, каза пред сградата на ЦИК Румяна Тонева, една от групата протестиращи дупничани, които застанаха по...

Стани актуалните очи и уши на Шумен

http://shumen.actualno.com/Stani-aktualnite-ochi-i-ushi-na-Shumen-news_53792.html

Станете част от нашия екип и покажете своя поглед към любимия Шумен. Ако обичате да снимате, пишете новини или имате интересна история, споделете я с нас и ни помогнете да научаваме и публикуваме всич...

Стани актуалните очи и уши на Ловеч

http://lovech.actualno.com/Stani-aktualnite-ochi-i-ushi-na-Lovech-news_53794.html

Станете част от нашия екип и покажете своя поглед към любимия Ловеч. Ако обичате да снимате, пишете новини или имате интересна история, споделете я с нас и ни помогнете да научаваме и публикуваме вс...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване