Каназирева: ГЕРБ вкарва Пловдив в 90 млн. дългове и разпродава имоти на безценица

http://www.cross.bg/plovdiv-kanazireva-leva-1433978.html

/КРОСС/Групата „Обединение за Пловдив" няма да подкрепи на предстоящата сесия споразумението с Европейската банка за нов заем в размер на 14,2 млн. евро, както и проектобюджета за 2015 г., в който са предвидени четири нови кредита. Това обяви лидерът на съветниците Дани Каназирева, цитирана от Радио Пловдив.  Ако се върнем в годините назад, ще видим, как Пловдив все по-дълбоко затъва в дългове, коментира тя. За 2015 г. община Пловдив предвижда да изтегли нови заеми за 45 млн. лева. Заедно с вече взетите кредити задълженията почти стигат 90 млн. лева, изравнявайки се с годишните приходи, мотивира се Каназирева. Според нея общината няма да може да се справи, ако погасява кредити по девет договора, планирани в проектобюджета. Дани Каназирева смята, че всеки пловдивчанин трябва да зададе въпрос на каква цена ни излиза един квадратен метър асфалт и дали е разумно да продължаваме да затъваме в милиони левове дългове, които ще изплащат и нашите деца. Що се отнася до договора с Европейската банка, общината за пореден път е прецакана страна с десетки задължения, счита юристката. Тя е убедена, че във финансовата политика ГЕРБ в Пловдив не прави нищо по-различно от предшествениците си, осигурявайки приходи чрез увеличението на местните данъци и такси, тегленето на огромни банкови заеми и разпродажба на общински имоти. На предстоящата общинска сесия за пореден път е предложена продажба общо на 5486 кв.м

Милен Русков спечели Наградата на ЕС за литература

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356183

Българският писател Милен Русков е сред носителите на Наградата на ЕС за литература за 2014 г за романа си "Възвишение", съобщи БГНЕС, цитирайки Европейската комисия.
Имената на победителите бяха обявени днес на Панаира на книгата във Франкфурт. Сред победителите тази година има писатели от Албания, Чехия, Гърция, Исландия, Латвия, Лихтенщайн, Българският писател Милен Русков е сред носителите на Наградата на ЕС за литература за 2014 г за романа си "Възвишение", съобщи БГНЕС, цитирайки Европейската комисия. Имената на победителите бяха обявени днес на Панаира на книгата във Франкфурт. Сред победителите тази година има писатели от Албания, Чехия, Гърция, Исландия, Латвия, Лихтенщайн,

Документални снимки и текстове за Първата световна показват в Пловдив

http://www.cross.bg/evropa-istoriyata-istoriya-1433977.html

/КРОСС/Изложба по повод 100-годишнината от избухването на Първата световна война се открива довечера в Пловдив до общината. Експозицията е със заглавие "Диктатура и демокрация в епоха, изпълнена с крайности. Моменти от историята на Европа през 20 век". Гостуването на изложбата в града ни съвпада с отбелязването и на 25-годишнината от падането на Берлинската стена и с националния празник на ФРГ - 3 октомври. До края на месеца пловдивчани ще имат възможност да разгледат 26 тематични пана, които представят важни моменти от историята на Европа през 20 век с документалните снимки и текст. Разказът за събитията започва от атентата срещу престолонаследника на Австро-Унгария в Сараево на 28 юни 1914 г. и завършва с мирните революции срещу комунистическите диктатури в Централна и Източна Европа. Събитието се организира от Посолството на Федерална Република Германия в България в партньорство с Община Пловдив и ще бъде открита присъствието на Извънредния и пълномощен посланик на Германия в България Н.П. г-н Детлеф Лингеман. Авторите на изложбата са хора, работещи в сферата на образованието. Проф. Д-р Андреас Виршинг е директор на Института за съвременна история Мюнхен-Берлин и преподавател по Нова и най-нова история в Университета в Мюнхен, автор на книгата „Цената на свободата. Съвременната история на Европа", а д-р Петра Вебер е научен сътрудник в Института за съвременна история, aвтор на редица изследователски разработки

4800 евро за наем на къща в полите на Витоша

http://pik.bg/4800-евро-за-наем-на-къща-в-полите-на-витоша-news235071.html

4800 евро за наем на къща в полите на Витоша

До 4800 евро стигат наемите за къща с площ от 100 до 600 квадрата в софийските квартали в полите на Витоша, сочи статистиката на имотните сайтове. Максималната сума се иска от собственици на имот в Драгалевци.В квартала най-високият наем е обявен за луксозен двуетажен дом от 450 квадрата с голям двор - 3,6 дка. Минималната оферта в тази част на столицата от 250 евро е за 111 кв. м самостоятелен етаж от къща, пише "Монитор".

Според брокери наемателите на просторни къщи в кварталите в полите на Витоша предпочитат имотите да са с дворове от поне 1000 квадрата и да са добре поддържани. Въпреки че повечето от тях имат джипове, те особено се интересуват дали през зимата снегът на улицата, където е имотът, се почиства редовно. По думите на някои посредници

през снежните месеци огледите са повече.

Спад на максималните оферти спрямо октомври 2011 г. има в Бояна, сочи още статистиката. Минималното предложение от 350 евро е за необзаведена къща от 100 квадрата с двор от 0,5 дка. Най-голям наем от 3900 евро е обявен за луксозен триетажен имот от 580 квадрата, с гараж за 2 автомобила и доста други екстри.

В съседното Симеоново максималната оферта е 4000 евро, при това без ДДС, и е за просторен дом от 560 квадрата, разположен в терен от по-малко от декар. Имотът е с луксозно марково обзавеждане. Отоплен е със скъпа термопомпена инсталация и слънчеви панели.

Най-евтино за 800 лв. може да се наеме двуетажен имот

от 180 квадрата, разположен в двор от половин декар.

В Княжево офертите за наемане на самостоятелна къща варират от 500 до 2100 евро. Максималната е за реновирана къща с 6 спални, 4 санитарни възела и самостоятелна кухня с площ от 400 квадрата. В обявата обаче не се споменава каква е площта на двора.

В друг периферен квартал в София с минерални извори - Горна баня, най-евтино - 215 евро, би струвало на квартиранти да заживеят в триетажна къща от 180 квадрата. Максималната оферта за наем в сегмента там сега е 3500 евро. Тя е за луксозен напълно обзаведен имот от 158 квадрата, с двор от почти декар и половина.

В Бистрица, разположена на югоизток от София в полите на Витоша, две са най-ниските оферти от по 800 евро. Най-изгодно излиза да се наеме къща от 300 квадрата с двор от 900 квадрата в местността Калугерови ливади. Най-високата оферта от 2500 евро е за луксозно обзаведена къща от 460 квадрата, имаща не много голям двор от 0,65 декара.

Корман Исмаилов: Може някоя партия да се оттегли от Реформаторския блок

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/08/2396005_korman_ismailov_moje_niakoia_partiia_da_se_ottegli_ot/?ref=rss


Корман Исмаилов от Народна партия "Свобода и достойнство" не изключва вариант някоя от партиите в Реформаторския блок да се оттегли от коалицията. В интервю за БНТ във вторник той посочва, че някои от партиите имат проблем с отказване от партийните си амбиции и изпитват страх от обезличаване. "Това са по-младите партии, не говоря за БЗНС. При СДС го има този проблем", уточни Исмаилов.

Той не изключва и присъединяване на още партии. "Реформаторският е блок е нова формация, коалиция,...

Григор Димитров отпадна в Шанхай

http://www.cross.bg/grigor-dimitrov-otpadna-1433976.html

/КРОСС/ Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна във втори кръг на "Мастърс 1000" в Шанхай. 30-ият в ранглистата Жулиен Бенето го надигра със 7:5, 6:3 за 81 минути игра. Така той записа втора поредна победа над българина и изравни на 2:2 успехите помежду им в тяхното съперничество. Така Димитров отново напусна безславно Мастърса в Шанхай. В предишните си три участия през 2011, 2012 и 2013 г. той отпадна съответно от Анди Родик и Новак Джокович във втория кръг, и от Кеи Нишикори в първия. На Григор му предстои участие на турнира If Stockholm Open в периода 13-19 октомври. Именно тук той завоюва първата си титла на ниво ATP преди година. Българинът е поставен под №2 в основната схема, а водач е Томаш Бердих. В последните два месеца Бенето пък изигра два много силни турнира. На "Мастърс 1000" в Синсинати достигна полуфиналите, побеждавайки Стан Вавринка. Давид Ферер го спря след това. През септември пък игра финал в Куала Лумпур, но загуби от Кей Нишикори.  

Грипната вълна идва във Варна през февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=266707

Най-вероятно през февруари Варна ще бъде засегната от грипна епидемия, съобщи за Дарик д-р Светла Станева от Регионалната здравна инспекция. Октомври е много подходящ за поставяне на противогрипна ваксина, но не бива да се пренебрегва и ролята на доброто здраве, посочи специалистът.

КЗК отмени решение за обществена поръчка за охрана на БДЖ

http://www.vesti.bg/novini/kzk-otmeni-reshenie-za-obshtestvena-porychka-za-ohrana-na-bdzh-6024289

Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на управителя на "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД, съобщиха от комисията.

Даряват хранителни продукти на нуждаещи се в Северозапада

http://www.cross.bg/bulgariya-sdryzhenieto-sotzialni-1433975.html

/КРОСС/Българската хранителна банка предостави над 7000 млечни продукта, разтворими шоколадови напитки и бисквити за подпомагане на нуждаещи се хора в страната. Днес бусовете на Сдружение "България си ти!" отново ще обиколят множество населени места, за да подпомогнат с продуктите бедстващи хора, многодетни семейства, социално слаби и множество уязвими социални групи. "Бусовете на Сдружението ще се отправят по три маршрута. Една от първите "спирки" е Берковица, след което екипите на организацията ще се отправят към град Мизия, за да зарадват пострадалите от наводнението. Следват деца от социални институции в Правец. Вторият бус на Сдружението ще се отправи към Монтана, след това- Якимово, където ще бъдат подпомогнати бедни семейства, които са "под крилото" на един от учредителите на "България си ти!" отец Иван от Нови хан. Надяваме се по този начин да зарадваме нуждаещите се и то в период на настъпваща зима в бедстващите региони. Последният път, когато бяхме в Мизия, положението беше много тежко и хората се радваха на всяка протегната ръка", каза за Радио Видин Албена Дойчинова, координатор на Сдружение "България си ти!". Хранителни продукти ще бъдат дарени и в село Граф Игнатиево, Пазарджик и приюта на Отец Иван в Нови хан.  

По-малко са гласували в Турция, спрямо миналата година

http://frognews.bg/news_77816/

Гласувалите избиратели в Турция са 62 587 души. Този резултат бележи лек спад – 5,2%, спрямо броя на гласувалите там през 2013 г. (66186 души).

Милен Русков с Наградата на ЕС за литература

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356151

Българският писател Милен Русков е сред носителите на Наградата на ЕС за литература за 2014 г за романа си Българският писател Милен Русков е сред носителите на Наградата на ЕС за литература за 2014 г за романа си "Възвишение", съобщи БГНЕС, цитирайки Европейската комисия. Имената на победителите бяха обявени днес на Панаира на книгата във Франкфурт. Сред победителите тази година има писатели от Албания, Чехия, Гърция, Исландия, Латвия, Лихтенщайн,

Промишленото производство затвърждава годишния спад

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/promishlenoto-proizvodstvo-zatvyrjdava-godishniia-spad-181478/

Секторният индекс се понижава с 0,9% на месечна и с 1,9% на годишна база през август, показват данните на НСИ

13 досъдебни производства след ромските боеве в Ихтиман и Петрич

http://www.cross.bg/proizvodstva-ihtiman-petrich-1433973.html

/КРОСС/ На 8 октомври 2014 г., след проведена по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Йордан Бакалов специализирана акция в градовете Ихтиман и Петрич, са образувани 13 досъдебни производства. Пет лица са привлечени като обвиняеми. С участието на полицейски сили е предотвратена ескалация на напрежението между враждуващи ромски фамилии в кварталите на Ихтиман и Петрич. Действията на полицията са наблюдавани от окръжните прокурори на София и Благоевград. В гр. Ихтиман на 7.10.2014 г. в качеството на обвиняеми са привлечени Васил Миланов и Васил Атанасов за това, че на 6.10.2014 г. умишлено са умъртили Велко Иванов (престъпление по чл. 115 от НК). Сашко Асенов и Васил Желязков от гр. Ихтиман са привлечени като обвиняеми за това, че на 6.10.2014 г. са направили опит умишлено да умъртвят Любомир Иванов (престъпление по чл. 115, вр. чл. 20, ал. 2 от НК). Обвиняемите са задържани за срок от 72 часа с прокурорско постановление. Под ръководството на Софийска окръжна прокуратура са образувани 4 броя досъдебни производства, както следва: 1 - за държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение - престъпление по чл.339, ал.1 от НК.2 - за подправяне или заличаване на идентификационен номер на лек автомобил марка „БМВ", модел „Х5" - престъпление по чл.345а, ал.1 от НК.3 - за съставяне или преправяне на неистински официални документи - престъпление по чл.308, ал.1 от НК

Втори транш за финансова и материална помощ за пострадалите в "Аспарухово"

http://www.cross.bg/pomosht-finansova-transh-1433974.html

/КРОСС/Областният съвет на Български червен кръст във Варна стартира Втори транш за раздаване на финансова и материална помощ на пострадалите от наводнението в кв. "Аспарухово". От днес до 10 октомври финансова помощ в размер на 655 лв. ще получат 52 лица. Материална помощ, във вид на битова техника ще получат 115 души. Вчера помощи получиха 18 души, които не се явиха по време на първото раздаване през месец август.

Стачката на пилотите от Ер Франс доведе до 500 милиона евро загуби за компанията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356148

Рекордно дългата стачка на пилотите на френския въздушен превозвач Ер Франс, продължила две седмици миналия месец, може да се отрази с около 500 милиона евро на финансовите резултати за 2014 година на групата група Ер Франс - Ка Ел Ем (Air France - KLM), съобщи днес авиопревозвачът, цитиран от Франс прес. Рекордно дългата стачка на пилотите на френския въздушен превозвач Ер Франс, продължила две седмици миналия месец, може да се отрази с около 500 милиона евро на финансовите резултати за 2014 година на групата група Ер Франс - Ка Ел Ем (Air France - KLM), съобщи днес авиопревозвачът, цитиран от Франс прес.

Блатечки: Дреме ми какво говорят за мен, Диляна и бебето

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356152

Любов изпитвам само към една жена - дъщеря ми. Това заяви пред bTV Асен Блатечки.
"Няма нищо общо между любовта към дъщерята и любовта към сина", каза още актьорът, който от скоро е татко на син, роден от Диляна Попова.
Той заяви, че поддържа нормални отношения със съпругата си Катерина.
"Дреме ми какво говорят за мен, Диляна и бебето", Любов изпитвам само към една жена - дъщеря ми. Това заяви пред bTV Асен Блатечки. "Няма нищо общо между любовта към дъщерята и любовта към сина", каза още актьорът, който от скоро е татко на син, роден от Диляна Попова. Той заяви, че поддържа нормални отношения със съпругата си Катерина. "Дреме ми какво говорят за мен, Диляна и бебето",

Блатечки: Любов изпитвам само към една жена - дъщеря ми

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356137

Любов изпитвам само към една жена - дъщеря ми. Това заяви пред bTV Асен Блатечки.
Любов изпитвам само към една жена - дъщеря ми. Това заяви пред bTV Асен Блатечки. "Няма нищо общо между любовта към дъщерята и любовта към сина", каза още актьорът, който от скоро е татко на син, роден от Диляна Попова. Той заяви, че поддържа нормални отношения със съпругата си Катерина. "Дреме ми какво говорят за мен, Диляна и бебето",

Facebook пуска анонимен чат

http://econ.bg/Новини/Facebook-пуска-анонимен-чат_l.a_i.575017_at.1.html

Facebook разработва мобилно приложение, което ще позволи на потребителите да комуникират анонимно помежду си, използвайки псевдоним. Така те ще могат...

Радан Кънев отказа да присъства на лидерската среща на Реформаторите

http://www.cross.bg/kunev-partiite-radan-1433970.html

/КРОСС/ "Днес ще отсъстваме от срещата между лидерите на партиите от Реформаторския блок." Това написа в своя профил в социалната мрежа Радан Кънев, лидер на ДСБ. Причината за неговото отсъствие не е, че не търси съгласие между партиите в коалицията, обяснява той. "Напротив - от вчера НР на ДСБ има конструктивно и разумно решение, което ще представя на колегите от другите партии и Гражданския съвет", пише Кънев. "Разбрах обаче, че част от партиите в Блока не са провели още заседания и не са взели решенията си. Преди да има официално позиции, не може да има обща - чуваме само личните позиции и амбиции на отделни лидери. А те са видимо различни", подчертава лидерът на ДСБ. Той остава оптимист, че с помощта на партийните ръководства и Гражданския съвет ще се постигне обща позиция, която да смири интереса на лидерите и да отговаря на обещанията им към и избирателите. "Доверието към нас е на краткосрочен кредит с голяма наказателна лихва. Лидерските импровизации са недопустими. Извинявам се, ако съм допуснал излишно напрежение и призовавам да не занимаваме обществото с лични мнения и интереси", пише Кънев и завършва: "Дължим сериозност, твърдост и отговорност".  

Моторист удари 15-годишно момиче, а след това и кола. Детето се възстановява

http://www.cross.bg/motorist-ydari-godishno-momiche-a-sled-tova-i-kola-deteto-se-vuzstanovyava-1433972.html

/КРОСС/15-годишната ученичка, която беше блъсната от мотор на ул. "Сан Стефано" в района на новата поща в Бургас снощи, вече е изведена от реанимация, съобщиха от болницата. Момичето е настанено в отделенето по неврохирургия с контузия на мозъка, но без опасност за живота. Инцидентът е станал в 19:22ч. снощи. Мотоциклетистът е преминавал през кръстовището, когато се е появило момичето. След удара мотоциклетистът е навлязъл в насрещното платно и се е блъснал в пътуващ лек автомобил. Той също е настанен в болницата.

Онлайн поръчките най-много са вдигнали оборотите в търговията на дребно през август

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/08/2396096_onlain_poruchkite_nai-mnogo_sa_vdignali_oborotite_v/?ref=rss


Търговията на дребно, без тази с автомобили и мотоциклети, е нараснала през август с 4.5 на сто спрямо същия месец на предходната година. В сравнение с юли ръстът е 0.4 на сто. Това показват предварителните сезонно изгладени данни на НСИ.

Основен принос за годишния ръст имат поръчките по пощата, телефона или интернет - с 21 на сто, търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 11.1%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника, която расте с...

България обвини Русия в опит за намеса във вътрешните й работи

http://www.mediapool.bg/bulgaria-obvini-rusiya-v-opit-za-namesa-vav-vatreshnite-y-raboti-news225730.html

Служебното правителство реагира остро и обвини Москва в намеса във вътрешните работи на страната, след като в Русия започна масова кампания на тема "неблагодарността" на България, в която основно място е отделено на желанието да бъдат заменени старите съветски изтребители със западни и забавянето на проекта "Южен поток". "Някой си Шаламанов е убедил премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия в полза на употребявани Ф-15", написа в Туитър руският вицепремиер Дмитрий Рогозин. В отговор служебното правителство обяви, че в най-скоро време ще реагира със съвместна позиция на МВнР и на Министерството на отбраната. Военният министър Велизар Шаламанов посочи от своя страна, че това е опит за намеса във вътрешните работи на страната и добави пред изданието "Клуб Z", че "зависимостта от военните доставки от Русия е опасна и трябва да се ограничи". "Доколкото разбирам обвиненията, които са отправени към България е, че тя е проявила агресия, проявявайки нелоялност към нея. Т.е. това е скрит комплимент, че сме защитили българския национален интерес, макар това да не е било приятно на някого", заяви вицепремиерът по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и министър на правосъдието Христо Иванов. В същото време руските медии излязоха с обширни коментари за България и плановете й да модернизира армията си със западно оборудване. "Българските политици продължават да ликвидират собствената си страна и да тласкат населението към протести", пише руското издание "Сегодня". Електронният вестник коментира одобрената от служебното правителство програма "България в НАТО и Европейската отбрана 2020". Тя съдържа "отказ от използване на руски изтребители и хеликоптери. Затова, твърдят български медии, в редиците на въоръжените сили зрее бунт", заявява "Сегодня". "Антируският курс на София се очертава все по-ясно от ден на ден", пише "Гудок". Българският министър на отбраната Велизар Шаламанов мотивира отказа от руските бойни самолети с това, че страната трябва да стане независима от Русия. Вместо руските България смята да купи 8 нови изтребителя, посочва вестникът. В публикацията не е отбелязано обаче, че Алиансът отдавна критикува София, че бойната й авиация не е съвместима с партньорите заради руските машини, а от българското министерство на отбраната твърдят, че поддръжката на тези машини излиза съвсем не евтино. Няколко военни министри вече се оплакаха, че договорите с Руската федерация се управляват много трудно. "Къде ще идат тогава българските МиГ-ове и Су? - пита се "Правда" и сам отговаря: "Ами ето, (украинският президент) Петро Порошенко нали се кани да купува оръжия от страните в НАТО". "Ако все тъй анализираме ситуацията с оптимизъм, Бойко Борисов логично трябва сега да кимне към Русия. Нима ще дочакаме положителни изявления за "Южен поток", чуди се "Правда". Според изданието газопроводът "е нужен на България дори повече, отколкото на Русия, защото е градообразуващ строеж, който дава работни места, инвестиции, транзитни такси". "Наистина е беда да си православна славянска страна, чийто народ се отнася добре към Русия. Доказва го съдбата на Гърция, Кипър, Сърбия, България, Украйна. Арсеналът на Запада е голям - от кредитно заробване до война", се казва в материала. Според руското издание България и Румъния са приети в ЕС "не за благото на населението в тези страни, а за да бъдат лишени от възможността да сътрудничат с Русия". "Къде се дяна вечната дружба, в която се кълняха българите? Та нали освобождението от османско иго не е малко нещо. По време на Великата отечествена (война) българите не отвърнаха със същото на своите "братушки", изтъква мрежовият вестник. Българските самолети руско производство са част от някогашната "приятелска помощ от страна на една съюзна държава - Съветския съюз (. . .) Някои неща се доставяха безплатно, някои - срещу български чушки, зеленчуци, плодове, заради което се убиваше собственото производство" на СССР, коментира пред "Аргументи и факти" Роман Гусаров, експерт на транспортната комисия в Държавната дума. "Тази ситуация продължава и днес. България е бедна страна, тя оцелява до голяма степен тъкмо благодарение на руските пари, които течаха доскоро натам като широка река - говоря за туристите и любителите на български недвижими имоти, вдигнали там цели руски градове. Страх ме е това да не свърши печално: те ще обградят руските градове с бодлива тел, ще вдигнат данъците и нашите инвеститори ще хукнат да бягат оттам с голяма скорост", предрича събеседникът на седмичника. Под крилото на Съветския съюз "българите получаваха всички преференции и живееха десеторно по-добре, отколкото сега. В момента смятам, че България, както и нашите украински съседи, ще се опитва да седи на два стола - да се захранва с руски пари, ловейки подаяния, подхвърляни от Запада", заявява експертът на руския парламент, цитиран от БТА.

Антируският курс на София се очертава все по-ясно от ден на ден

http://www.mediapool.bg/antiruskiyat-kurs-na-sofiya-se-ochertava-vse-po-yasno-ot-den-na-den-news225730.html

Руските медии започнаха масова кампания на тема "неблагодарността" на България, в която основно място е отделено на желанието да бъдат заменени старите съветски изтребители със западни и забавянето на проекта "Южен поток". "Българските политици продължават да ликвидират собствената си страна и да тласкат населението към протести", пише руското издание "Сегодня". Електронният вестник коментира одобрената от служебното правителство програма "България в НАТО и Европейската отбрана 2020". Тя съдържа "отказ от използване на руски изтребители и хеликоптери. Затова, твърдят български медии, в редиците на въоръжените сили зрее бунт", заявява "Сегодня". "Антируският курс на София се очертава все по-ясно от ден на ден", пише "Гудок". Българският министър на отбраната Велизар Шаламанов мотивира отказа от руските бойни самолети с това, че страната трябва да стане независима от Русия. Вместо руските България смята да купи 8 нови изтребителя, посочва вестникът. В публикацията не е отбелязано обаче, че Алиансът отдавна критикува София, че бойната й авиация не е съвместима с партньорите заради руските машини, а от българското министерство на отбраната твърдят, че поддръжката на тези машини излиза съвсем не евтино. Няколко военни министри вече се оплакаха, че договорите с Руската федерация се управляват много трудно. "Къде ще идат тогава българските МиГ-ове и Су? - пита се "Правда" и сам отговаря: "Ами ето, (украинският президент) Петро Порошенко нали се кани да купува оръжия от страните в НАТО". "Ако все тъй анализираме ситуацията с оптимизъм, Бойко Борисов логично трябва сега да кимне към Русия. Нима ще дочакаме положителни изявления за "Южен поток", чуди се "Правда". Според изданието газопроводът "е нужен на България дори повече, отколкото на Русия, защото е градообразуващ строеж, който дава работни места, инвестиции, транзитни такси". "Наистина е беда да си православна славянска страна, чийто народ се отнася добре към Русия. Доказва го съдбата на Гърция, Кипър, Сърбия, България, Украйна. Арсеналът на Запада е голям - от кредитно заробване до война", се казва в материала. Според руското издание България и Румъния са приети в ЕС "не за благото на населението в тези страни, а за да бъдат лишени от възможността да сътрудничат с Русия". "Къде се дяна вечната дружба, в която се кълняха българите? Та нали освобождението от османско иго не е малко нещо. По време на Великата отечествена (война) българите не отвърнаха със същото на своите "братушки", изтъква мрежовият вестник. Българските самолети руско производство са част от някогашната "приятелска помощ от страна на една съюзна държава - Съветския съюз (. . .) Някои неща се доставяха безплатно, някои - срещу български чушки, зеленчуци, плодове, заради което се убиваше собственото производство" на СССР, коментира пред "Аргументи и факти" Роман Гусаров, експерт на транспортната комисия в Държавната дума. "Тази ситуация продължава и днес. България е бедна страна, тя оцелява до голяма степен тъкмо благодарение на руските пари, които течаха доскоро натам като широка река - говоря за туристите и любителите на български недвижими имоти, вдигнали там цели руски градове. Страх ме е това да не свърши печално: те ще обградят руските градове с бодлива тел, ще вдигнат данъците и нашите инвеститори ще хукнат да бягат оттам с голяма скорост", предрича събеседникът на седмичника. Под крилото на Съветския съюз "българите получаваха всички преференции и живееха десеторно по-добре, отколкото сега. В момента смятам, че България, както и нашите украински съседи, ще се опитва да седи на два стола - да се захранва с руски пари, ловейки подаяния, подхвърляни от Запада", заявява експертът на руския парламент, цитиран от БТА.

„Нахранете” костите с хидролизиран колаген

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356156

Една от предпоставките за ефективно укрепване на двигателния апарат, наред с целенасочените упражнения за ставите и мускулите, са самите кости. Само ако те са здрави и имат оптимална костна маса, прешлените и ставите могат да се справят безпроблемно с тежестта на тялото и да го поддържат изправено. Една от предпоставките за ефективно укрепване на двигателния апарат, наред с целенасочените упражнения за ставите и мускулите, са самите кости. Само ако те са здрави и имат оптимална костна маса, прешлените и ставите могат да се справят безпроблемно с тежестта на тялото и да го поддържат изправено.

„Нахранете” костите с хидролизиран колаген

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356162

Една от предпоставките за ефективно укрепване на двигателния апарат, наред с целенасочените упражнения за ставите и мускулите, са самите кости. Само ако те са здрави и имат оптимална костна маса, прешлените и ставите могат да се справят безпроблемно с тежестта на тялото и да го поддържат изправено. Една от предпоставките за ефективно укрепване на двигателния апарат, наред с целенасочените упражнения за ставите и мускулите, са самите кости. Само ако те са здрави и имат оптимална костна маса, прешлените и ставите могат да се справят безпроблемно с тежестта на тялото и да го поддържат изправено.

Бизнесът опитва да влияе на министерството относно ваксините за бебета

http://www.moreto.net/novini.php?n=266705

Фармацевтичният бизнес се опитва да извие ръцете на Министерството на здравеопазването по случая с ваксините за бебета. Това заяви в предаването „Дарик кафе” министър Мирослав Ненков. Оказва се, че дистрибуторите натискали Здравното министерство определени ваксини да бъдат покривани, и правели опити други да бъдат забавени.

Ер Франс загуби близо 500 милиона евро, заради стачката на пилотите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356143

Рекордно дългата стачка на пилотите на френския въздушен превозвач Ер Франс, продължила две седмици миналия месец, може да се отрази с около 500 милиона евро на финансовите резултати за 2014 година на групата група Ер Франс - Ка Ел Ем (Air France - KLM), съобщи днес авиопревозвачът, цитиран от Франс прес. Рекордно дългата стачка на пилотите на френския въздушен превозвач Ер Франс, продължила две седмици миналия месец, може да се отрази с около 500 милиона евро на финансовите резултати за 2014 година на групата група Ер Франс - Ка Ел Ем (Air France - KLM), съобщи днес авиопревозвачът, цитиран от Франс прес.

ВАС решаав днес за лафките в Бургас

http://www.cross.bg/vas-reshaav-dnes-za-lafkite-v-byrgas-1433971.html

/КРОСС/Върховният административен съд ще гледа днес дело срещу решение на бургаския общински съвет. То е заведено от Асоциацията в защита на дребния и средния бизнес относно наредбата, която позволява в павилиони за продажба на вестници да се търгува и с пакетирани храни и тютюневи изделия.

Милен Русков с Награда за литература на ЕС за 2014 г.

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/milen-ruskov-s-nagrada-za-literatura-na-es-za-2014-g-6024287

На официална церемония на 18 ноември в Брюксел Русков ще получи своята награда за романа си "Възвишение"

САЩ планират по-строги проверки за ебола на летищата на своя територия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/08/2396112_sasht_planirat_po-strogi_proverki_za_ebola_na/?ref=rss


Здравните власти в САЩ до няколко дни ще обявят нови превантивни мерки за наблюдения на летищата за заразени с ебола, съобщи "Ройтерс".

"Работим много интензивно по скрийнинг процеса както преди тръгване в самите държави, така и при пристигане", каза Д-р Томас Фрийдън, директор на американските Центрове за контрол и превенция на заболявнията.

Мярката вероятно ще надгради усилията за подобрение на скрийнинг процеса на пътници, които напусат държавите, силно засегнати от...

Григор Димитров отпадна от турнира в Шанхай след загуба от Бенето

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356139

Григор Димитров допусна тежка загуба с 5:7, 3:6 от французина Жюлиен Бенето и отпадна във втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай.
С това поражение българският тенисист сведе до минимум шансовете си да попадне сред осемте най-добри в ранглистата за настоящия сезон и да се класира за финалите на АТП в Лондон. Григор Димитров допусна тежка загуба с 5:7, 3:6 от французина Жюлиен Бенето и отпадна във втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай. С това поражение българският тенисист сведе до минимум шансовете си да попадне сред осемте най-добри в ранглистата за настоящия сезон и да се класира за финалите на АТП в Лондон.

Скандален уебсайт набира чернокожи за роби

http://america.actualno.com/Skandalen-uebsajt-nabira-chernokoji-za-robi-news_53767.html

Робството, под една или друга форма, продължава да съществува и в наши дни и това е факт. Но едва ли някой е очаквал, че в най-развитата и чувствителна на тази тема страна в света – Съединен...

Ебола ще струва 32 млрд. долара до края на 2015 г.

http://africa.actualno.com/Ebola-shte-struva-32-mlrd-dolara-do-kraja-na-2015-g-news_53769.html

Цената на епидемията от ебола в Западна Африка може да надхвърли 32 милиарда долара до края на 2015 г., ако епидемията се разпространи извън трите засегнати в момента страни, съобщи Световната банка (...

Григор Димитров отпадна от турнира в Шанхай след загуба от Бенето

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356136

Григор Димитров допусна тежка загуба с 5:7, 3:6 от французина Жюлиен Бенето и отпадна във втория кръг на турнира от сериите Григор Димитров допусна тежка загуба с 5:7, 3:6 от французина Жюлиен Бенето и отпадна във втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай. С това поражение българският тенисист сведе до минимум шансовете си да попадне сред осемте най-добри в ранглистата за настоящия сезон и да се класира за финалите на АТП в Лондон.

Бургаското летище има готовност за контрол срещу ебола

http://www.cross.bg/ebola-byrgas-epidemiyata-1433969.html

/КРОСС/Регионалната здравна инспекция в Бургас няма разпоредени от министъра на здравеопазването допълнителни здравни мерки за летище Бургас във връзка с епидемията от ебола. Това съобщиха от инспекцията, цитирани от Радио Бургас. От аеропорта казаха, че са осигурили всички условия, за да бъде извършван такъв контрол, но е необходимо решение на здравната инспекция. На столичния аеропорт все още действат термокамерите, които бяха поставени при епидемията от свински грип. С тях в момента се контролират пътниците, за да се предотврати навлизането на зараза от ебола. Там основно се приемат полети от Африка, където болестта е най-разпространена.

Плевнелиев: С помощта на държавата ще бъде възвърнат автентичния блясък на „Св. Александър Невски“

http://www.cross.bg/nevski-aleksandur-plevneliev-1433968.html

/КРОСС/ "Наша отговорност е да изпълним своето синовно задължение и да създадем условията храм-паметника „Свети Александър Невски" да получи дължимото достойно отношение и грижа." Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на церемонията, на която министър-председателят Георги Близнашки връчи на Негово светейшество патриарх Неофит нотариалния акт за собственост на храм-паметника „Свети Александър Невски". Официалното предаване на документа се състоя в Гранитната зала на Министерския съвет в присъствието на представители на Светия синод, както и членовете на служебното правителство. На церемонията патриарх Неофит връчи на премиера нотариален акт, с който Българската православна църква учредява безвъзмездно право на ползване на Криптата на храма в полза на Министерството на културата. Обявяването на „Св. Александър Невски" за частна държавна собственост стана с решение на служебното правителство от 1 октомври. „Щастлив и горд съм, че това историческо и добро дело се случва в мандата на назначения от мен кабинет", заяви президентът Плевнелиев и благодари на служебното правителство и премиера за решението им. Държавният глава изрази съжаление, че десетките години неизвестност около собствеността на храма са оставили своите видими, неблагоприятни следи върху един от символите не само на София, но и на България

Москов: Ако Лукарски продължава да говори така, пътищата ни ще станат много различни

http://offnews.bg/news/n_1/n_400338.html

"Проблемът с изказването на Лукарски е сериозен. Той дължи обяснение, извинение и ще му бъде наложена санкция. Това е недопустимо. Ще го спрем. А ако продължи да го твърди, пътищата ни ще станат много различни. Реформаторският блок не е марка, регистрирана в съда и не е желание за влизане във властта на всяка цена, а е осъзнатата воля на близо 10% от българите за радикална промяна." Това заяви Петър Москов (ДСБ) от Реформаторския блок в коментар за Нова тв тази сутрин. Той коментира думите на Божидар Лукарски (СДС), който преди изборите заяви, че Реформаторите призовават Борисов да не е премиер, а Цветан Цветанов - вътрешен министър, а след изборите заяви, че ултиматумът бил просто трик с цел привличане на повече избиратели и че РБ всъщност не можели да поставят условия по отношение на премиера. След като стана скандал, Лукарски отрече да е използвал думата "трик", но от в. "24 часа", пред които беше първото интервю, пуснаха запис. "Това не е трик и е част от документите, приети от целия Реформаторски блок. Ако Лукарски е участвал в трик, това е негов проблем. То е проблем на Блока и ще бъде решен, но това не означава, че Блокът е лъгал, но че хора са лъгали по време на тяхната предизборна кампания", коментира днес Москов. "Не е възможно след този изборен резултат да има дясно мнозинство с идеологически фундамент между РБ и ГЕРБ, не е възможно математически. Не е възможно да има и еднолично еднопартийно управление. Възможността държавата да бъде преведена стабилно през следващите 2 години до съвместно провеждане на парламентарни и президентски избори е да има минимум тройна коалиция. Най-възможната изглежда между ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт. Ако това е ясно, тогава трябва да сме наясно, че такава коалиция би могла да се случи на база ясно разписани редуцирани приоритети, защото това не е силно реформаторско мнозинство", заяви още Петър Москов. Той бе категоричен, че " нито един народен представител от РБ няма да подкрепи идеята за правителство на малцинството на ГЕРБ" . "Правителство на малцинството с 84 народни представители не може да бъде направено. Ние няма да участваме в съставяне на правителство на малцинството на ГЕРБ с плаваща подкрепа - веднъж от ДПС, веднъж от БСП." Според него трябва да има ясно разписано споразумение с ясни цели. За Реформаторите приоритетите са: административната реформа, съдебната реформа, сферата на сигурността и здравеопазването. Москов бе категоричен, че много по-важни от въпроса Бойко Борисов ли ще е премиер са въпросите ще има ли замразяване на проекта "Южен поток" и "нефинансирането му с наши пари, докато той не стане изгоден за България", ще има ли покриване на "кражбите от КТБ" с пари на данъкоплатци, ще има ли мораториум върху строежа на ядрени мощности, "при положение, че е абсолютно ясно, че те не са нужни на България" и ще има ли разследваща комисия, която да установи възможността да бъдат наказвани хората, "които направиха грабежи около миналото правителство". "Ако най-големият не постави ясен отговор на тези въпроси и той не съвпада с целите на РБ, то от такова правителство от гледна точка на РБ няма нужда", заяви още Москов.

Парламентарна гинофобия - политическият Bacillus Bulgaricus

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/10/08/2396016_parlamentarna_ginofobiia_-_politicheskiiat_bacillus/?ref=rss


Погледнете снимката на 8-те лидера на добралите се до парламента партии. Прегледайте после списъка на всички избраници. Нещо да ви прави впечатление? Нещо да ги обединява?

България изостри парламентарната си гинофобия /Гинофобия, от гръцки, патологичен страх от жени/.
Българските политици все повече се страхуват от жени. Броят им в парламента пада.

Не става дума за неравенство между мъже и жени, не става дума за мъжки шовинизъм или за балканска или отоманска традиция,...

"Възвишение" на Милен Русков получи Европейската награда за литература

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/08/2396056_vuzvishenie_na_milen_ruskov_poluchi_evropeiskata/?ref=rss


Романът на писателя Милен Русков "Възвишение", който бе издаден за първи път в България през 2011 г., се нареди сред 13-те лауреата на Европейската награда за литература тази година, които бяха обявени на събитие в първия ден от Панаира на книгата във Франкфурт днес. Те бяха публикувани на сайта на отличията.

Всеки един от 13-те автора получава не само парична награда в размер на 5000 евро, но и допълнителна реклама и международно внимание, което подпомага публикуването на книгите им...

Милен Русков спечели Европейска награда за литература за 2014 г.

http://www.cross.bg/zhanet-ryskov-milen-1433966.html

/КРОСС/ Българският писател Милен Русков е сред 13-те лауреати на Наградата за литература на Европейския съюз за 2014 г, които бяха обявени днес на Панаира на книгата във Франкфурт. С тази награда се отличават най-добрите новоизгряващи автори в Европа. Другите наградени са Бен Блуши (Албания), Ян Немец (Чехия), Макис Цитас (Гърция), Одни Ейр (Исландия), Янис Йоневс (Латвия), Армин Йори (Лихтенщайн), Пиер Мейлак (Малта), Огнен Спахич (Черна гора), Маренте де Моор (Нидерландия), Углеша Шайтинак (Сърбия), Биргюл Огуз (Турция) и Иви Уайлд (Обединеното кралство). Всички отличени автори получават по 5000 евро. Освен това наградата им осигурява допълнителна реклама и международна известност. Техните издатели получават стимул да кандидатстват за финансиране от ЕС за превода на отличените книги на други европейски езици с цел разпространение на нови пазари. Милен Русков е писател и преводач. Той получава наградата за романа си „Възвишение" (2011, „Жанет 45"). Автор е и на други два романа - „Захвърлен в природата" (2008, „Жанет 45") и „Джобна енциклопедия на мистериите" (2004, „Жанет 45").

Григор Димитров загуби от Бенето и се отдалечи от финалите на АТП

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/08/2396061_grigor_dimitrov_zagubi_ot_beneto_i_se_otdalechi_ot/?ref=rss


Григор Димитров допусна тежка загуба с 5:7, 3:6 от французина Жюлиен Бенето и отпадна във втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай.

С това поражение българският тенисист сведе до минимум шансовете си да попадне сред осемте най-добри в ранглистата за настоящия сезон и да се класира за финалите на АТП в Лондон.

За четвърта поредна година Димитров приключва рано участието си в Шанхай. През 2011 г. и 2012 г. той отпадана във втори кръг от Анди Родик и Новак...

Франк Гери проектира уникален музей на Панамския канал

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/10/08/2395832_frank_geri_proektira_unikalen_muzei_na_panamskiia_kanal/?ref=rss


Само преди няколко дни - на 2 октомври, в Панама отвори врати новият Музей на биоразнообразието Biomuseo, съобщи WAN. 

Сградата е истинско бижу и още отдалеч ясно разкрива предназначението си - цветна и разнообразна като природните творения и явления. 


Проектът за нея е на носителя на "Прицкер" Франк Гери, който за пръв път работи в Латинска Америка. Сградата е замислена в чест на уникалното биоразнообразие и ролята на Панама в развитието на региона и на естествените...

Метрополитън опера пристига у нас с прожекции на живо от Ню Йорк

http://www.cross.bg/opera-metropolitun-iiork-1433967.html

/КРОСС8На 11 октомври започват сателитните излъчвания на живо от Метрополитън опера с 10-те й представления за сезон 2014-2015 г. Това ще се случи, благодарение на програмата „На живо от Ню Йорк", която Метрополитън опера стартира през 2006 г., а днес излъчва в над 2000 киносалона в 66 държави по света. Създадена да разшири аудиторията на оперното изкуство и да привлече негови почитатели, „Метрополитън опера: на жива от Ню Йорк" използва съвременните технологии - сателитна връзка и HD качество на картината, гарантирайки несравнимо преживяване на своята публика.  

Бавенето на заплатите сред най-честите нарушения на варненски работодатели

http://www.moreto.net/novini.php?n=266706

Забавянето на изплащане на трудовите възнаграждения е сред най-честите нарушения, които допускат варненските работодатели. На много места се изплащат частично заплати, но пък има неизплатени осигурителни отношения, което е сериозен проблем, когато трябва да се използват здравни услуги например.

Строителството продължава да се свива през август

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/08/2396058_stroitelstvoto_produljava_da_se_sviva_prez_avgust/?ref=rss


През най-активния по традиция за строителния сектор месец - август в сектора се наблюдава свиване с 1.6 на сто на продукцията спрямо юли, показват сезонно изгладените данни на Националния статистически институт(НСИ).

Спрямо година по-рано календарно изгладените данни показват намаление с 0.3 на сто на строителната продукцията.

За годишния спад принос има намалялото строителство на сгради - със 7.7 на сто докато при инженерното строителство е регистрирано увeличение от...

Показаха филм с участието на Мусолини

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/pokazaha-film-s-uchastieto-na-musolini-6024285

Филм, озаглавен "Вечният град", продуциран през 1923 г. от Самюъл Голдуин и заснет с участието на Бенито Мусолини, бе открит в САЩ и прожектиран в Италия

„Саундтракът на София“ звучи в Централната баня

http://www.cross.bg/sofiya-izlozhbata-banya-1433965.html

/КРОСС/Първата в България аудиоизложба „Саундтракът на София" бе открита снощи в Централната баня. Целта на проекта е да преоткрие звуците на градската среда и на нейните обитатели. Изложбата представя автентични градски звуци, превърнати в аудиокартини от Рут Колева, Бате Венци от Ъпсурт, Мартен Роберто и DJ Сава от Camp Sessions. В продължение на няколко седмици те „слушаха" София и оборудвани със специална техника записваха саундтрака на улиците, пречупвайки градския шум през собствената си артистичност. Музикантите подбраха най-характерните звуци, специфични за различните софийски райони, обединявайки ги в уникалната по рода си аудио експозиция Изложбата е отворена от 17:00 до 21:00 часа в делнични дни и от 12:00 до 21:00 часа в събота и неделя.  

Промишленото производство намалява през август

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/10/08/2396063_promishlenoto_proizvodstvo_namaliava_prez_avgust/?ref=rss

През  август 2014 г. промишленото производство намалява с 0.9% в сравнение с юли и с 1.9% спрямо август 2013 г., съобщи  Националният статистически институт (НСИ). 

За месец спадът в енергетиката е с 2.9%, в преработващата промишленост - с 0.7%, докато в добивната е отчетено увеличение от 2.8%.

Двуцифрен е месечният спад в производството на превозни средства без автомобили - с 35.4%, в печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 13.1%, във фармацевтиката...

Съдът потвърди картел за цената на олиото

http://pik.bg/съдът-потвърди-картел-за-цената-на-олиото-news235062.html

Съдът потвърди картел за цената на олиото

Върховният административен съд потвърди санкции за картел за цената на олиото, наложени от Комисията за защита на потребителите, съобщиха от Комисията. 

Антимонополистите глобиха производителя "Звезда" АД, Долна Митрополия, с 85 хил. лв., а търговеца "КООП - Търговия и туризъм" АД, София - със 76 хил. лв.

Санкциите са за картел, който нарушава конкуренцията на пазара на бутилирано слънчогледово олио за крайно потребление чрез определяне на фиксирани и минимални цени за препродажба. Проучването на КЗК преди година установи, че сключените между производителя и "КООП - Търговия и туризъм" дистрибуторски договори задължават дистрибуторите да се съобразяват с ценовата политика на "Звезда" и конкретно с препоръчителни цени, определени в ценовата листа.

Въпреки че клаузата е за "препоръчителни цени", тя реално задължава дистрибутора да се придържа към крайни продажни цени и отнема правото за свободно определяне на цената, смятат от КЗК. Дистрибуторът няма право да продава на трети лица стоките под размера на официално обявената ценова политика на "Звезда".

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/10/08/2396071_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 12 часа:

Прокуратурата трябва да провери дали е истина казаното от собственика на фабриката в Горни Лом, който твърди, че взривът във военният завод е саботаж.

Над 9 души бяха убити вчера при бурни протести в Турция срещу отказа на правителството да се намеси с военна сила, за да предотврати падането на сирийския град...

Вицепремиерът на Руската федерация Дмитрий Рогозин: България ни предаде за пореден път

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356106



„Някой си Шаламанов (военният министър Велизар Шаламанов - б.р.) е убедил премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия в полза на употребявани Ф-15.”
Това написа вчера в профила си в туитър вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин. Той е препратил и линк към страницата на ИТАР-ТАСС, която цитира информацията на в. „Някой си Шаламанов (военният министър Велизар Шаламанов - б.р.) е убедил премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия в полза на употребявани Ф-15.” Това написа вчера в профила си в туитър вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин. Той е препратил и линк към страницата на ИТАР-ТАСС, която цитира информацията на в.

Тежка катастрофа на Околовръстното шосе в София рани двама

http://www.cross.bg/okolovrustnoto-sofiya-shose-1433964.html

/КРОСС/ Двама души са пострадали при тежка катастрофа тази сутрин. При инцидента са се ударили два леки автомобила и цистерна на Околовръстното шосе в София. Ранените са откарани в болница, съобщава БНР. Заради катастрофата е затруднено движението в района на отбивката за Требич. На място има екипи на пожарната и Пътна полиция.  

Животът след смъртта трае три минути

http://www.cross.bg/surtzeto-smurtta-patzientite-1433962.html

/КРОСС/ Британски учени установиха, че "животът след смъртта" е с продължителност три минути. За толкова време човешкото съзнание продължава да действа, пише в. "Дейли мирър". Изданието се позовава на проучването на екип от университета в Саутхамптън, проведено в 15 болници във Великобритания, САЩ и Австрия. То е обхванало 2060 пациенти и е установило, че съзнанието остава будно до три минути след настъпването на клиничната смърт. Около 40 процента от пациентите, преживяли спиране на сърцето, свидетелствали, че осъзнавали какво се случва дори във времето, когато сърцето им било спряло да работи и преди сърдечният им ритъм да бъде възстановен. Според ръководителя на изследването д-р Сам Парния, новите резултати са доказали, че пациентите възприемат реални събития, след като сърцето им спре да бие, а не просто халюцинации, както се твърдеше преди. Същевременно новото проучване поставя нов въпрос пред учените - наистина ли мозъкът спира да функционира около 20-30 секунди след спирането на сърцето или остава "жив" до 3 минути?      

Катастрофа между кола и цистерна на Околовръстния път, дете е ранено

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356118

Два леки автомобила и един товарен са катастрофирали на Околовръстния път на разклона за град Нови Искър. Това съобщиха за Фокус от СДВР. Сигналът за пътния инцидент е получен малко пред 10,45 часа.   Пострадалите двама души са откарани в болнично заведение. Към момента движението се осъществява свободно – пътят е освободен от превозните средства, Два леки автомобила и един товарен са катастрофирали на Околовръстния път на разклона за град Нови Искър. Това съобщиха за Фокус от СДВР. Сигналът за пътния инцидент е получен малко пред 10,45 часа. Пострадалите двама души са откарани в болнично заведение. Към момента движението се осъществява свободно – пътят е освободен от превозните средства,

БФС отменя наказанието „мач без публика”

http://www.moreto.net/novini.php?n=266673

Изключително спорното наказание отборите да играят пред празни трибуни заради провинения на феновете, ще бъде отменено. Това обявиха ръководителите на БФС, като решението е било взето още на 2 октомври. Тогава е имало среща между ръководителите на Съюза, феновете и представители на футболните клубове.

Рогозин: хората, укрепващи отбраната на Русия трябва да станат опора на властта

http://www.cross.bg/opora-rogozin-durzhavata-1433963.html

/КРОСС/ Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин смята, че хората, укрепващи отбраната на Русия трябва да станат опора на президента и дипломатите, работещи в нелеката международна ситуация, съобщи ТАСС. „Сега е дошло времето на тези, които създават реални материални ценности, които укрепват силата и мощта на държавата", заяви Рогозин. Според руския вицепремиер, именно тези хора трябва да се превърнат в опора на властта. „За дипломатите и политиците, които взимат важни решения за държавата е крайно важно да усещат подкрепа на армията, флотата и отбранителната промишленост. Служителите в промишлено-отбранителния комплекс трябва да станат опора на президента, който днес води държавата в крайно нелека ситуация", поясни Дмитрий Рогозин.    

Бизнес средите очакват единомислие и стабилност от политическия елит

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/biznes-sredite-ochakvat-edinomislie-i-stabilnost-ot-politicheskiia-elit-181470/

Липсата на доверие в институциите доведе до влошаване на бизнес климата, заяви Валентин Георгиев от Американската търговска камара

Дете ранено тежко в катастрофа между кола и цистерна на Околовръстния път

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356107

Два леки автомобила и един товарен са катастрофирали на Околовръстния път на разклона за град Нови Искър. Това съобщиха за Фокус от СДВР. Сигналът за пътния инцидент е получен малко пред 10,45 часа. Пострадалите двама души са откарани в болнично заведение. Към момента движението се осъществява свободно – пътят е освободен от превозните средства, Два леки автомобила и един товарен са катастрофирали на Околовръстния път на разклона за град Нови Искър. Това съобщиха за Фокус от СДВР. Сигналът за пътния инцидент е получен малко пред 10,45 часа. Пострадалите двама души са откарани в болнично заведение. Към момента движението се осъществява свободно – пътят е освободен от превозните средства,

6 хил. литра гориво без документи задържаха на паркинг в Шуменска област

http://www.cross.bg/gorivo-litra-dokymenti-1433961.html

/КРОСС/ 6 164 литра гориво без документи за платен акциз задържаха служителите на Митница Варна. Горивото е открито при проверка на паркинг за тежкотоварни автомобили в Шуменска област. Обектът е селектиран по метода „анализ на риска". Митическите служители установили, че на паркинга се обсъжда, че може да бъде заредено гориво на „изгодна" цена. При извършените контролни действия е установено наличието на 6 164 литра дизелово гориво без документи. Дължимият акциз за подобно количество гориво е над 4 000 лв.Горивото е задържано, проби са изпратени за анализ в митническа лаборатория. Ще бъде издаден акт за административно нарушение.  

Бизнесът опитвал да влияе на министерството за ваксините за бебета

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/biznesyt-opitval-da-vliiae-na-ministerstvoto-za-vaksinite-za-bebeta-181465/

Петвалентната ваксина, необходима за имунизирането на новородените, ще бъде доставена в страната през декември

Зверска катастрофа край Требич! Два леки автомобила са се сблъскали с товарен, двама са тежко ранени

http://pik.bg/зверска-катастрофа-край-требич-два-леки-автомобила-са-се-сблъскали-с-товарен-двама-са-тежк-news235057.html

Зверска катастрофа край Требич! Два леки автомобила са се сблъскали с товарен, двама са тежко ранени

Зверска кататсрофа на околовръстния път на Требич е станала преди минути, съобщиха за ПИК от пресцентъра на МВР.

Сигнал за инцидента е подаден към 10:44 в полицията. 

Два леки автомобила са се сблъскали с товарен. По първоначална информация има двама тежко ранени. Екип на линейки и полиция са на място. Случаят се изяснява.

Очаквайте подробности!

Фандъкова: Новото правителство трябва да възстанови плащанията по спрените програми

http://politics.actualno.com/Fandykova-Novoto-pravitelstvo-trjabva-da-vyzstanovi-plashtanijata-po-sprenite-programi-news_53762.html

Сред най най-важните и спешни задачи, с които новото правителството трябва да се справи още от първия ден на неговата работа, е възстановяване на плащанията по спрените оперативни програми. Доверието ...

Цветан Василев: "Хората зад комплота КТБ" ми крадат и други компании

http://business.actualno.com/Cvetan-Vasilev-Horata-zad-komplota-KTB-mi-kradat-i-drugi-kompanii-news_53754.html

Ново открито писмо пусна банкерът Цветан Василев на личния си сайт. В него той директно посочва, че "хората в основата на комплота КТБ" искат да откраднат дяловете му във важни бизнес дружес...

На Земята вече има повече мобилни устройства, отколкото хора

http://actualno.actualno.com/Na-Zemjata-veche-ima-poveche-mobilni-ustrojstva-otkolkoto-hora-news_53765.html

За първи път броят на активните мобилни устройства, които определяме като “умни”, надхвърля броя на хора, населяващи планетата, пише CNET. Според статистическата служба на САЩ в м...

Хората в Бяла черква сами си построиха детска площадка

http://velikotarnovo.actualno.com/Horata-v-Bjala-cherkva-sami-si-postroiha-detska-ploshtadka-news_53768.html

Жителите на град Бяла черква са изградили детска площадка със собствен труд по програмата "Местни инициативи" на община Павликени, съобщиха от общинската администрация в града. Общата стойно...

Жерар Депардийо ще снима филм в пловдивско село

http://showbusiness.actualno.com/Jerar-Depardijo-shte-snima-film-v-plovdivsko-selo--news_53766.html

От 5-6 ноември в село Калояново, на 20 км от Пловдив, започват снимките на игралния филм с работно заглавие "Le Voyage" и Жерар Депардийо в главната роля, предаде БГНЕС. Продукцията е дос...

Ще изпадне ли Германия в рецесия?

http://www.investor.bg/analizi/91/a/shte-izpadne-li-germaniia-v-recesiia-181449/

Немската икономика като цяло е в добра форма, но са налице доста предупредителни сигнали за забавяне на растежа, пише WSJ

НСИ: Спад в строителната продукция

http://www.vesti.bg/novini/nsi-spad-v-stroitelnata-produkciia-6024286

По предварителни данни през август 2014 г. индексът на продукцията в сектор "Строителство", изчислен въз основа на сезонно изгладени данни , е с 1.6% под равнището от предходния месец, съобщиха от НСИ.

Милчо Левиев: И в Гърция леви и десни направиха кабинет. Защо у нас да не може?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4355484

На последните избори не гласувах, защото не живея в България и се  страхувах да не сбъркам, казва пианистът Милчо Левиев в интервю за На последните избори не гласувах, защото не живея в България и се страхувах да не сбъркам, казва пианистът Милчо Левиев в интервю за "24 часа". Ако нещата по света почнат да се движат по-добре, това ще се отрази и на България. Ние сме малка страна. Не може другаде да е кофти, а при нас да е добре, смята той.

18/18 във Варна се отказал от депутатското си място под натиск

http://www.moreto.net/novini.php?n=266695

Алеко Атанасов - №18 във варненската листа на ДПС се е отказал от депутатското си място под натиск, пише Днес+. Припомняме Алеко Атанасов бе избран с преференциален вот от гласувалите за ДПС във варненско, а причината е най-вероятно неграмотност.

Първа оставка в БСП след изборите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356094

Областният лидер на БСП в Пиринско Юлиян Гошев ще подаде оставка от поста, пише вестник „Струма“ в днешния си брой. Това потвърди самият той пред изданието, но не го обвърза с конкретна дата.
„Ще работя в посока до Нова година БСП в областта да е с нов председател“, това бе лаконичното му изявление. Областният лидер на БСП в Пиринско Юлиян Гошев ще подаде оставка от поста, пише вестник „Струма“ в днешния си брой. Това потвърди самият той пред изданието, но не го обвърза с конкретна дата. „Ще работя в посока до Нова година БСП в областта да е с нов председател“, това бе лаконичното му изявление.

Русия не може да си позволи модернизирането на армията, твърди финансовият министър

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/08/2396023_rusiia_ne_moje_da_si_pozvoli_moderniziraneto_na/?ref=rss


Финансовият министър на Русия Антон Силуанов съобщи, че страната не може да си позволява изключително скъпото подобряване на въоръжените сили, предприето от администрацията на Владимир Путин, съобщи "Ройтерс".

Силуанов заяви, че новата отбранителна програма ще трябва  да бъде променена с оглед на измененията на икономиката на страната, въпреки че заместник-премиерът по отбраната отхвърля всякакви намаления на военните разходи.

"Ще изготвим нова отбранителна програма и ще...

НСИ: Индексът на промишленото производство намалява с 0.9%

http://www.vesti.bg/novini/nsi-indeksyt-na-promishlenoto-proizvodstvo-namaliava-s-0.9-6024284

По предварителни данни през август 2014 г. индексът на промишленото производство , изчислен от сезонно изгладените данни , намалява с 0.9% в сравнение с юли 2014 година, съобщиха от НСИ.

Граждани на Дупница протестират срещу избора на Бат Сали за депутат

http://pik.bg/граждани-на-дупница-протестират-срещу-избора-на-бат-сали-за-депутат-news235055.html

Граждани на Дупница протестират срещу избора на Бат Сали за депутат

Граждани на Дупница ще протестират днес срещу евентуалния избор за депутат от Кюстендилския регион на Александър Методиев, известен като Бат Сали. Протестът ще тръгне сутринта от Дупница и ще се проведе пред сградата на ЦИК в София, информира Нова тв.

Идеята за протеста се зароди във Фейсбук, но беше организационно подкрепена от местната структура на ГЕРБ. Кметът на Кюстендил Петър Паунов също изказа възмущението си срещу евентуалния избор на Бат Сали, като публикува гневна позиция в личния си профил във Фейсбук.

ДПС има 864 гласа в област Кюстендил, но преразпределяне на гласовете от чужбина прави Александър Методиев от Самоков депутат от Кюстендилски регион.

Информацията, че ДПС ще има депутат в региона е неофициална, но се очаква да бъде потвърдена от ЦИК.

МВФ намали прогнозата си за икономическия растеж на България

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/08/2396011_mvf_namali_prognozata_si_za_ikonomicheskiia_rastej_na/?ref=rss


Международният валутен фонд (МВФ) намали прогнозите за икономическия растеж на България през тази и през следващата година, се вижда от есенния доклад на институцията, оповестен снощи. 

Така през тази година се очаква брутният вътрешен продукт на страната да нарасне с 1.4 на сто при прогнозирани 1.6 на сто през април.

През 2015 г. пък се очаква икономическият растеж да е 2% през 2015 г. при прогнозирани 2.5% през април.

В дългосрочен план МВФ запазва своята...

Първа оставка в БСП след изборите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356070

Областният лидер на БСП в Пиринско Юлиян Гошев ще подаде оставка от поста, пише вестник „Струма“ в днешния си брой. Това потвърди самият той пред изданието, но не го обвърза с конкретна дата.
„Ще работя в посока до Нова година БСП в областта да е с нов председател“, това бе лаконичното му изявление. Областният лидер на БСП в Пиринско Юлиян Гошев ще подаде оставка от поста, пише вестник „Струма“ в днешния си брой. Това потвърди самият той пред изданието, но не го обвърза с конкретна дата. „Ще работя в посока до Нова година БСП в областта да е с нов председател“, това бе лаконичното му изявление.

Геновева Петрова: Ниската изборна активност разшири полето за инженерни проекти и генериране на кризи

http://www.dnevnik.bg/intervju/2014/10/08/2395691_genoveva_petrova_niskata_izborna_aktivnost_razshiri/?ref=rss


"Дневник" потърси политолога от социологическата агенция "Алфа Рисърч" Геновева Петрова за коментар на резултатите от предсрочните парламентарни избори.

Какви настроения в обществото показва гласуването? 

- Най-ниската до момента избирателна активност за парламентарен вот и най-фрагментираният парламент са показателни за разочарованието у хората, недоверието им към политическия елит и разпадането на връзката между граждани – политически партии – управление. Това стеснява...

Първа оставка в БСП

http://www.cross.bg/pirinsko-goshev-yuliyan-1433960.html

/КРОСС/Първа оставка в БСП след тежката изборна загуба. Областният лидер на соцпартията в Пиринско Юлиян Гошев ще подаде оставка от поста. Това потвърди самият той, но не го обвърза с конкретна дата. „Ще работя в посока до Нова година БСП в областта да е с нов председател", бе лаконичното му изявление пред Struma.bg. Така той спазва обещанието си, дадено още преди изборите, ча ако „Позитано" 20 наложи Кристиян Вигенин за водач на партийната листа въпреки категоричното несъгласие на областната структура, той ще се оттегли след 5 октомври. „Каквото съм обещал, ще го изпълня. Юлиян Гошев си държи на думата", бе категоричният отговор на лидера на БСП в Пиринско. Непосредствено преди изборите той поиска областният съвет да му гласува вот на доверие и бе готов още тогава да се оттегли , ако решението на съпартийците му е друг да води левицата. Никой обаче не пожела да има смени преди изборите, а и той самият стисна зъби и пое ангажимент да изкара кампанията, защото трусовете точно в такъв момент щели съвсем да съсипят партията. Бизнесменът Юлиян Гошев бе избран за председател на БСП в Пиринско миналата година. Той пое поста от Емил Костадинов.    

Райдовски за Фрог: Повече партии в НС=размита политическа отговорност и кражби

http://frognews.bg/news_77811/

Русия си е купила много повече позиции в Германия, отколкото в България, къде е напр. бившият канцлер Шрьодер, заяви за Фрогнюз Красимир Райдовски, някогашен шеф на пресслужбата на МС в правителството на Жан Виденов по повод конспиративната теория за това, че чрез избори в страни като България Русия си купува парламенти, за да осъществява свои проекти и да прониква в организма на ЕС и да го руши.

Леко увеличение в оборота от търговията на дребно, отчитат от НСИ

http://www.cross.bg/turgoviyata-drebno-stoki-1433959.html

/КРОСС/ По предварителни сезонно изгладени данни през август 2014 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени нараства с 0.4% спрямо предходния месец, сочат данни на НСИ. През август 2014 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени4 данни, нараства с 4.5% спрямо същия месец на предходната година. През август 2014 г. оборотът нараства спрямо предходния месец в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.9%, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 1.3%, и в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0.1%. Намаление е регистрирано в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 1.8%, в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 0.5%, в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия и в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - по 0.4%, и в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 0.2%. През август 2014 г. спрямо същия месец на 2013 г. оборотът нараства по-значително в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 21.0%, в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 11.1%, в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 5.5%, и в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 4.8%

Радан Кънев и ДСБ бойкотират заседанието на Реформаторския блок

http://pik.bg/радан-кънев-и-дсб-бойкотират-заседанието-на-реформаторския-блок-news235054.html

Радан Кънев и ДСБ бойкотират заседанието на Реформаторския блок

Радан Кънев и ДСБ бойкотират заседанието на Реформаторския блок днес! Това стана ясно от съобщение на лидера на партия в социалната мрежа "Фейсбук".

„Разбрах, че част от партиите в Блока не са провели още заседания и не са взели решенията си. Преди да има официално позиции, не може да има обща - чуваме само личните позиции и амбиции на отделни лидери. А те са видимо различни“, се казва в него.

В обръщението си Кънев обяснява, че националното ръководство на ДСБ вече е взело (вчера) решение, което да се представи на другите партии и Гражданския съвет на блока. Другите обаче не били.

„Оставам оптимист - с помощта на партийните си ръководства и Гражданския съвет ще стигнем до обща позиция, която да смири интереса на лидерите и да отговаря на обещанията ни към и избирателите. Доверието към нас е на краткосрочен кредит с голяма наказателна лихва“, пише Радан. Лидерските импровизации са недопустими, отсича той.

Именно на лидерски импровизации в излишък се нагледахме в последните дни и часове.

Големият разрив в РБ още преди изборите обаче тръгна именно от ГЕРБ и Борисов. С гневно писмо в началото на август говорителят тогава на блока Радан Кънев напусна поста си и заяви, че конците във формацията се дърпат от Борисов и партията му, а той не иска да е техен говорител.

По-късно функционери от ДБГ разкриха в отворено писмо до медиите, че отношението към ГЕРБ е в основата на вътрешната кавга. Кунева и СДС искали да пристанат директно на Борисов във властта, а Радан Кънев с ДСБ настоявал за някои привилегии за ментора си Иван Костов преди да полегнат пред ГЕРБ.

Последва жестоко медийно оплюване от страна на РБ към ГЕРБ и обратно, а точно както заподозряха наблюдатели още тогава, се оказа, че всичко е било предизборен трик. И то не се разбра двусмислено, а в съвсем прав текст – лидерът на СДС Божидар Лукарски след изборите си призна – анти-ГЕРБ говоренето било единствено трик за втърдяване на електората.

Е, Реформаторите втвърдиха електората, за да влязат в Народното събрание – дали обаче ще останат едва парламентарна група, ще се разцепят на две или от старта ще има две дузини независими депутати? Никой засега не знае…

Във вторник сутрин пък Петър Москов от ДСБ остро нападна СДС и Меглена Кунева.

Той нарече Божидар Лукарски лъжец и загатна за раздяла с него и формацията му. За Кунева пък намекна, че вече е клекнала на исканията на Бойко Борисов и ГЕРБ и се е отказала в преговори с него от важни искания на Реформаторите.

Самата Меглена Кунева пък в друго телевизионно участие каза, че няма друг човек, който да стане премиер, освен Бойко Борисов.

Откриха изгубената в Осоговската планина двойка

http://pik.bg/откриха-изгубената-в-осоговската-планина-двойка-news235048.html

Откриха изгубената в Осоговската планина двойка

Откриха изгубената в Осоговската планина двойка. Спасителните екипи са открили двамата в дере, съобщава ръководителят на отряда на Планинската спасителна служба в Кюстендил д-р Борислав Янчовски.

Мъжът и жената са пътували с кола "Лада Нива" до връх Руен.

Екипите им оказват съдействие, като правят опити за изваждането им от дерето. Хората са премръзнали, изтощени, с хипотермия, предстои да бъдат транспортирани до "Спешен център”.

Източник: inews.bg


КЗК остави без последици жалба на Григор Димитров срещу използването на снимката му

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/10/08/2396018_kzk_ostavi_bez_posledici_jalba_na_grigor_dimitrov/?ref=rss


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) остави без последствия иска на тенис звездата Григор Димитров срещу "Монделийз България холдинг". В жалбата си от края на май спортистът твърдеше, че компанията и маркетинговата агенция "Ноу уей" неправомерно са използвали негова снимка и са подвели потребителите във "Фейсбук" страницата на бисквитите BelVita, произвеждани от "Монделийз", пише "Капитал Daily" в днешния си брой. 

През февруари във Facebook страницата на марката бисквити...

Отваряне на пожарен хидрант притесни жителите на кв.Добротица

http://dobrudjatv.net/%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%80%d1%8f%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b6%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%bd-%d1%85%d0%b8%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5%d1%81%d0%bd%d0%b8/

Гейзер бликна в ранния преди обед в кв. Добротица. Сигналът за аварията бе подаден в радио Добруджа малко след 9.30 часа, след което бяха уведомени дежурните екипи на водното дружество. Колата на радиото бе на мястото на аварията минути преди колата на ВиК и успяхме […]

Шефката на ДКЕВР: Съжалявам, че вкарах "Атака" в парламента

http://pik.bg/шефката-на-дкевр-съжалявам-че-вкарах-атака-в-парламента-news235051.html

Шефката на ДКЕВР: Съжалявам, че вкарах "Атака" в парламента

"Не съм политик, за да знам как нашите решения влияят върху политиката. Съжалявам, че съм помогнала на Атака да влезе в парламента. Това признание пред медиите направи шефката на ДКЕВР Светла Тодорова в отговор на журналистическо питане, свързано със скока на тока от 1 октомври и вълната от протести срещу това решение на Регулатора, включително и от националистите.

Ден-два след изборите тя каза, че със сигурност няма да изкара мандата си, предвид съставянето на ново правителство. По думите ѝ, до края на седмицата служебният кабинет ще внесе проект за промени в закона за енергетиката. Един от акцентите в него е независимостта на регулатора. Това ще се постигне с новия начин на избор - не от МС както досега, а от парламента.

Освен това, ще бъдат изменени и правомощията на председателя, който сега има повече функции от колегите си и това позволява манипулации.

Тодорова се оплака от намаления бюджет на ДКЕВР, който в момента е 3,9 млн. лева за 2014 година.

ДКЕВР страда и от дефицит от около 700 хиляди лева, част от които е похарчил за одитите на трите ЕРП-та, които е платил, но парите още не са му възстановени.

Сериозни суми са похарчени и за съдебни дела, повечето от които са извън София и са от ВЕИ-та.

ГЕРБ кани БСП на преговори на 13 октомври, без Борисов в първия тур совалки за власт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356077



ГЕРБ ще изпратят първо три дами на предварителни разговори за бъдещо управление, а след това щафетата в преговорите ще поеме лидерът Бойко Борисов. Решението е на партията.
От 13 октомври Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова ще са в преговорния екип, който ще покани поред БСП, ДПС, Реформаторския блок, “Патриотичния фронт” и т.н. ГЕРБ ще изпратят първо три дами на предварителни разговори за бъдещо управление, а след това щафетата в преговорите ще поеме лидерът Бойко Борисов. Решението е на партията. От 13 октомври Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова ще са в преговорния екип, който ще покани поред БСП, ДПС, Реформаторския блок, “Патриотичния фронт” и т.н.

Крайнодесни евродепутати са блокирали в ЕП търговски преференции за Украйна

http://www.moreto.net/novini.php?n=266697

Група депутати в Европейския парламент, водена от лидерката на френския Национален фронт Марин Льо Пен, блокира във вторник ускорената процедура за удължаване на специалните преференции в областта на търговията между ЕС и Украйна, съобщи руската агенция ТАСС, като се позова на представител на една от фракциите в ЕП.

Дупница на протест срещу избора на Бат Сали за депутат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356079

Граждани на Дупница ще протестират днес срещу евентуалния избор за депутат от Кюстендилския регион на Александър Методиев, известен като Бат Сали. Протестът ще тръгне сутринта от Дупница и ще се проведе пред сградата на ЦИК в София, информира Нова тв.
Идеята за протеста се зароди във Фейсбук, но беше организационно подкрепена от местната структура Граждани на Дупница ще протестират днес срещу евентуалния избор за депутат от Кюстендилския регион на Александър Методиев, известен като Бат Сали. Протестът ще тръгне сутринта от Дупница и ще се проведе пред сградата на ЦИК в София, информира Нова тв. Идеята за протеста се зароди във Фейсбук, но беше организационно подкрепена от местната структура

Над 10 000 в Шуменско искат помощ за отопление

http://pik.bg/над-10-000-в-шуменско-искат-помощ-за-отопление-news235047.html

Над 10 000 в Шуменско искат помощ за отопление

10 486 заявления за социална помощ за отопление през за предстоящата зима са подадени до момента в Регионална дирекция „Социално подпомагане"-Шумен. Най-много хора са поискали подпомогане в община Шумен - 2 087, а най-малко в община Каспичан - 593.

До момента начислените от социалните средства за целевата помощ, за одобрени 5 368 молби в Шуменско - са 705 569 лева. Крайният срок за подаване на заявления изтича на 31 октомври, което означава, че тези цифри търпят промяна, коментират от РД „Социално подпомагане" - Шумен.

Енергийните помощи могат да бъдат изплащани за твърдо гориво, в натура или в пари, което е най-предпочитания начин за получаване на това подпомагане. Възможни варианти са още средства за електроенергия, и за природен газ.

Тъй като в Шумен от няколко години няма парно, помощ за такъв вид отопление не се изплаща. Стойността на помощта е 328, 60 лв., за период от 5 месеца /от ноември 2014 г. - до март 2015 г./. Съобразно увеличената цена на електроенергията обаче размерът на помощта ще бъде променен.


Автомобил с „цигарени” седалки спряха на Капитан Андреево

http://www.cross.bg/mitnicheskite-avtomobil-sedalki-1433957.html

/КРОСС/ Автомобил с „цигарени" седалки и двигател спряха митническите служители на МП Капитан Андреево. По метода „анализ на риска" колата с турска регистрация, пристигнала на пункта късно през нощта, е селектирана от митническите инспектори за щателна проверка. При нея става ясно, че предните облегалки на автомобила и двигателният отсек са натъпкани с 300 кутии цигари от марките „Karelia slims" и „L&M", всички без акцизен бандерол. Цигарите се оказали собственост на A.E., на 42 години, с двойно гражданство, която ги носела на нейни близки в България. Тютюневите изделия са иззети. По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор от Митница Свиленград.  

По магазините продават фалшив оцет, опасен за здравето

http://econ.bg/Новини/По-магазините-продават-фалшив-оцет-опасен-за-здравето_l.a_i.575002_at.1.html

В магазините у нас се продава фалшив оцет, който е опасен за здравето, предупреждават експерти. По техните думи течността може да предизвика изгаряне...

Лампа свети с помощта на октоподни бактерии

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/lampa-sveti-s-pomoshtta-na-oktopodni-bakterii-6024281

Биолуминесцентността заинтригува толкова много холандската дизайнерка Тереза ван Донген, че тя създаде лампа, която свети, захранвана от октоподни бактерии

Граждани на Дупница протестират срещу избора на Бат Сали за депутат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356073

Граждани на Дупница ще протестират днес срещу евентуалния избор за депутат от Кюстендилския регион на Александър Методиев, известен като Бат Сали. Протестът ще тръгне сутринта от Дупница и ще се проведе пред сградата на ЦИК в София, информира Нова тв.
Идеята за протеста се зароди във Фейсбук, но беше организационно подкрепена от местната структура Граждани на Дупница ще протестират днес срещу евентуалния избор за депутат от Кюстендилския регион на Александър Методиев, известен като Бат Сали. Протестът ще тръгне сутринта от Дупница и ще се проведе пред сградата на ЦИК в София, информира Нова тв. Идеята за протеста се зароди във Фейсбук, но беше организационно подкрепена от местната структура

4-годишно момиченце занесе 200 дози хероин в детска градина

http://www.cross.bg/dozi-momichentze-razdavalo-1433956.html

/КРОСС/ 4-годишно момиченце занесе 200 дози с хероин в детска градина в американския щат Делауеър. Детето раздавало наркотика на приятелчетата си мислейки, че това са лакомства. Страшната случка се разиграла в понеделник сутринта в детския център The Hickory Tree в град Селбивалей. Детето помислило дрогата за бонбони и щедро раздавало прахообразните дози на съучениците си. Учителката се усъмнила в произхода на веществото и повикала органите на реда. На място униформените установили, че в раницата на момиченцето има 200 дози. Полицаите веднага арестували Ашли Тюл - майката на детето. Пред властите жената съобщила, че купила новата раница за детето, след като домашният любимец на семейството скъсал предишната, пише News7. За освобождаването на Ашли Тюл съдът е поискал гаранция от 6000 долара. Освен 4-годишното момиченце, жената има още две деца. В момента и трите са предадени на роднина на семейството, който ще се грижи за тях до края на процеса.  

Кандидат на ГЕРБ, избран с преференция 9/9, се отказа от депутатското си място

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/08/2396014_kandidat_na_gerb_izbran_s_preferenciia_99_se_otkaza_ot/?ref=rss


Деветият в кандидатската листа на ГЕРБ в Плевен за предсрочните парламентарни избори Дочко Дочев, който според предварителните данни от Централната избирателна комисия (ЦИК) ще влезе в следващия парламент, се отказа от депутатското си място. С решение на ЦИК от вторник Дочев беше заличен от кандидатската листа по негово желание.

Футболният треньор Дочев, който е председател на общинския съвет в гр. Левски, измести втория в листата Пламен Петров с преференциален вот. Той събра 2633...

Радан Кънев няма да присъства на срещата между лидерите на Реформаторския блок

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/08/2396010_radan_kunev_niama_da_prisustva_na_sreshtata_mejdu/?ref=rss


Председателят на ДСБ Радан Кънев няма присъства на днешната среща между лидерите на партиите в Реформаторския блок, съобщи той в профила си във "Фейсбук". Очакваше се на срещата да бъдат уточнени отношенията помежду им и към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, както и да определят приоритети в предстоящите преговори за сформиране на кабинет.

"Причината не е, че не търся съгласие помежду ни. Напротив - от вчера националното ръководство на ДСБ има конструктивно и разумно решение, което ще...

"Пепеляшките" - една грешка променя всичко...

http://books.actualno.com/Pepeljashkite---edna-greshka-promenja-vsichko-news_53752.html

В началото на октомври „Ентусиаст“ публикува оглавяващия всички класации за криминални бестселъри роман „Пепеляшките“ от Кристина Улсон. „Пепеляшките&...

Преференциалният победител в листата на ДПС във Варна се отказа от парламента

http://varna.actualno.com/Preferencialnijat-pobeditel-v-listata-na-DPS-vyv-Varna-se-otkaza-ot-parlamenta-news_53757.html

Номер 18 в листата на ДПС във Варна - Алеко Атанасов, който събра най-много преференции на изборите, се отказва от мястото си в парламента. Това каза областният председател и лидер на листата на Движе...

Трима делят Нобеловата награда за химия

http://europe.actualno.com/Trima-deljat-Nobelovata-nagrada-za-himija--news_53758.html

Носителите на Нобеловата награда за химия за тази година бяха обявени. Те са двамата американци Ерик Бециг и Уилям Морнър и на германеца Щефан Хел. Учените печелят отличието за дейността си, чрез коят...

Дупничани протестират пред сградата на ЦИК заради Бат Сали

http://politics.actualno.com/Dupnichani-protestirat-pred-sgradata-na-CIK-zaradi-Bat-Sali-news_53759.html

Граждани от Дупница протестират пред сградата на Централната избирателна комисия в София заради вероятността Александър Методиев, по-известен като Бат Сали, да влезе в следващия парламент като депутат...

23-годишен е карал мотора, който помете тийнейджърка, той също е в болницата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356067

Никола Хамбутов е шофьорът, който е препускал с мотора си по оживения бул. „Стефан Стамболов” в Бургас и е помете 15-годишно момиче.
Той също е настанен в неврохирургия, прегледът е показал, че при падането е контузил главата си и е оставен под наблюдение. Няма опасност за живота му, както и на девойката. Никола Хамбутов е шофьорът, който е препускал с мотора си по оживения бул. „Стефан Стамболов” в Бургас и е помете 15-годишно момиче. Той също е настанен в неврохирургия, прегледът е показал, че при падането е контузил главата си и е оставен под наблюдение. Няма опасност за живота му, както и на девойката.

Отровни гъби пратиха трима във варненската токсикология

http://www.moreto.net/novini.php?n=266682

Трима души бяха приети по спешност в клиниката по токсикология на Военноморската болница във Варна в понеделник вечерта след консумация на диворастящи гъби, съобщи за Медийна група „Черно море“ доц. д-р Снежа Златева. Двамата са част от семейство, третият пациент е жена на 50 години.

Първа оставка в БСП след изборите: Лидерът на столетницата в Пиринско си тръгва

http://pik.bg/първа-оставка-в-бсп-след-изборите-лидерът-на-столетницата-в-пиринско-си-тръгва-news235043.html

Първа оставка в БСП след изборите: Лидерът на столетницата в Пиринско си тръгва

Първа оставка в БСП след тежката изборна загуба. Областният лидер на соцпартията в Пиринско Юлиян Гошев ще подаде оставка от поста. Това потвърди самият той, но не го обвърза с конкретна дата.„Ще работя в посока до Нова година БСП в областта да е с нов председател“, бе лаконичното му изявление пред Struma.bg.

Така той спазва обещанието си, дадено още преди изборите, ча ако „Позитано“ 20 наложи Кристиян Вигенин за водач на партийната листа, въпреки категоричното несъгласие на областната структура, той ще се оттегли след 5 октомври. 

„Каквото съм обещал, ще го изпълня. Юлиян Гошев си държи на думата“, бе категоричният отговор на лидера на БСП в Пиринско. 

Непосредствено преди изборите той поиска областният съвет да му гласува вот на доверие и бе готов още тогава да се оттегли , ако решението на съпартийците му е друг да води левицата. 

Никой обаче не пожела да има смени преди изборите, а и той самият стисна зъби и пое ангажимент да изкара кампанията, защото трусовете точно в такъв момент щели съвсем да съсипят партията. 

Северна Корея представи в ООН собствен доклад за човешките права

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/08/2396008_severna_koreia_predstavi_v_oon_sobstven_doklad_za/?ref=rss


Северна Корея предложи във вторник на делегациите в ООН свой собствен, пространен доклад за състоянието на човешките права в страната и отново заяви, че не приема доклада на ООН. По-рано тази година КНДР го определи като "фантазьорски слухове", разпространявани от "вражески сили".

Докладът от 372 страници на анкетната комисия на ООН свидетелстваше за широк кръг нарушения в Северна Корея, включително за използване на затворнически лагери, системно прилагане на мъчения, подлагане на...

ВАС потвърди санкции на КЗП за картел при продажбата на олио

http://econ.bg/Новини/ВАС-потвърди-санкции-на-КЗП-за-картел-при-продажбата-на-олио_l.a_i.574999_at.1.html

Върховният административен съд е потвърдил санкции за картел в цената на олиото, които бяха наложени от Комисията за защита на потребителите. От...

Цветозар Томов: Намерени са доста грешки в изборните протоколи

http://pik.bg/цветозар-томов-намерени-са-доста-грешки-в-изборните-протоколи-news235042.html

Цветозар Томов: Намерени са доста грешки в изборните протоколи

Редица сигнали за незачетена преференция белязаха изборния ден. На тези нередности се натъкнаха бдителни граждани, които прегледали протоколите от изборните секции, които са качени в страницата на ЦИК.

„Грешки има доста. По принцип се случва при въвеждането”, заяви пред Нова тв говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

„Възможно е част от тези случаи вече да са отстранени. Процедурата за приемане на изборния резултат включва два етапа – това, което е качено на сайта на ЦИК, са секционните протоколи - така, както са ги попълнили избирателните комисии и са сканирани и изпратени до нас. Тези секционни протоколи след това се въвеждат пак и се прави анализ на съответствията, което означава, че всички протоколи, при които се установи различие, се разглеждат от ЦИК. Всички случаи на поправяне са разгледани”, допълни той.

„Помня много добре за кого съм гласувал, пуснах преференция за последния в листата, защото не съм съгласен с подреждането. Когато погледнах протоколите от районната комисия имаше около 200-300 преференции за съответния кандидат. От секционната комисия обаче пишеше 0”, каза журналистът от вестник „Труд” Георги Ангелов.

„Личи си в протокола, че в началото са направили някакви изчисления за преференцията. В един момент всичко е зачеркнато и е вписана нула навсякъде. Всички 58 гласа за определената партия бяха дадени без преференция”, допълни Грета Бочкова, която също установи, че преференцията ? не е зачетена.

Жозеф Дол поздрави Борисов

http://www.cross.bg/borisov-gerb-zhozef-1433955.html

/КРОСС/ "Поздравявам те за изключителната и убедителна победа на изборите, защото ти си лидерът, който направи два пъти по-висок резултат от българските социалисти и победихте за пореден път лидера на ПЕС Сергей Станишев." Това заяви председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол в телефонен разговор с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщават от пресцентъра на партията. "Радостен съм, че за ГЕРБ са гласували предимно хората в големите градове на България и че направихте така, че българските социалисти да нямат победа в нито един от областните градове", каза още Дол. Бойко Борисов благодари на председателя на ЕНП за поздравленията и го информира, че за ГЕРБ са гласували предимно хората със средно и висше образование и работещите. Жозеф Дол поздрави Борисов и ГЕРБ и за блестящото представяне на Кристалина Георгиева на изслушването й за еврокомисар в Европейския парламент. Председателят на ЕНП подчерта пред Борисов и качествата и усилията, които полагат българските евродепутати от ГЕРБ за връщането на доверието на Брюксел към България. В края на разговора Жозеф Дол попита Бойко Борисов какви са перспективите за съставянето на стабилно българско правителство. Борисов го информира, че ГЕРБ започва преговори с всички партии, които влизат в състава на 43-то Народно събрание и ще положи усилия да формира правителство

Вижте първия трейлър на филма "Швейцарецът с българско сърце" (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_400346.html

След месеци усилен труд филмът на "Българска история" за един от най-големите български патриоти - швейцарецът Луи Айер - е вече готов и има своя пръв трейлър. Филмът на младия екип е кръстен "Швейцарецът с българско сърце" и е създаден, за да разкаже невероятната история на Луи Айер, който е обучил стотици български младежи не просто в практики за телесно усъвършенстване, а и в родолюбие и почит към родината. Процесът по заснемане на документалния филм „Швейцарецът с българско сърце“ премина през два основни етапа – записване на интервюта със специалисти по темата и заснемане на военни и цивилни възстановки. Снимките се проведоха между 15-ти и 30 август, като за реализирането им екипът измина близо 10 000 километра. "Българска история" са успели да разговарят с внука на Луи Айер в Швейцария и с Марк Летал, който е швейцарски спортен специалист и изследовател на българо-швейцарските отношения. Военните въстановки във филма показват ключови моменти от бойния път на войсковата част, предвождана от Луи Айер – Юнашкия легион. В този тип възстановки, представящи битки и етапи от Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, участват 20 статиста. Друга масова възстановка представя занятията и тренировките, които Луи Айер води със своите ученици. В тях има кадри на типични за онова време упражнения, служещи за телесно усъвършенстване у младите. Заснети са в покрайнините на София, тъй като по това време младежите са тренирали на открито поради липсата на свободни училищни салони. Премиерата на "Швейцарецът с българско сърце" ще бъде на 14 октомври от 19 часа в столичния мол "Сердика Център". След това ще има редица прожекции, както в София, така и в цялата страна. На премиерата ще може да се видите и запознаете с всички участници във филма. За повече подробности и събития може да следите страницата на "Българска история"

Откриха изгубените в Осоговска планина туристи в дере, премръзнали и изтощени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356055

Спасителните екипи са открили изгубилите се двама души в Осоговска планина, съобщи ръководителят на отряда на Планинската спасителна служба в Кюстендил д-р Борислав Янчовски пред Фокус.
Мъжът и жената, пътували с кола "Лада Нива" до връх Руен, са открити в дере.
В момента екипите им оказват съдействие, като правят опити за изваждането им от дерето. Спасителните екипи са открили изгубилите се двама души в Осоговска планина, съобщи ръководителят на отряда на Планинската спасителна служба в Кюстендил д-р Борислав Янчовски пред Фокус. Мъжът и жената, пътували с кола "Лада Нива" до връх Руен, са открити в дере. В момента екипите им оказват съдействие, като правят опити за изваждането им от дерето.

Спасиха изгубени туристи в Осоговска планина

http://www.cross.bg/slyzhba-spasitelna-planina-1433958.html

/КРОСС/Планински спасители откриха премръзнали и изтощени изгубили се двама туристи в Осоговска планина. Двамата паднали в дере в местността "Бек Бунар", пътувайки с "Лада Нива" до връх Руен. Туристите са транспортирани до болница, тъй като са били и с хипотермия. 29-годишната жена и 53-годишният мъж са от село Баня, община Разлог. Двамата изчезнаха в планината вчера, но заради падналата мъгла издирването им било затруднено. В операцията са се вкслючили спасители от РДПБЗН Кюстендил, Планинска спасителна служба и РД Гранична полиция. Мъжът и жената са подали сигнал, след като са паднали в дълбокото дере и не са успели да се измъкнат. Непосредствено след това обаче сигналът е изчезнал и от спасителната служба не са загубили връзка с тях.  От вторник от 8 часа сутринта петима служители на Планинската спасителна служба в Кюстендил заедно с хора от гражданска защита са предприели издирването на двамата, съобщи за BNews дежурният в денонощния пост на Планинската спасителна служба. Търсенето е продължило до късно вечерта при лоши метеорологични условия. Осоговската планина e най-северната част на Осоговско-Беласишката планинска група от Рило-Родопския масив. Тя се разпростира в границите на две държави България и Македония. Пета по височина в България, като най-високият връх е Руен - 2251 метра над морското равнище. Той се намира в българската част на планината и е сред стоте национални туристически обекта.    

Спасители издирваха двама, изчезнали в Осоговската планина

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/spasiteli-izdirvaha-dvama-izcheznali-v-osogovskata-planina-6024268

Двамата са берачи на хвойна и бяха в неизвестност от 14 ч. на 6 октомври; те са открити днес живи и здрави в дере

Издирват двама, изчезнали в Осоговската планина

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/izdirvat-dvama-izcheznali-v-osogovskata-planina-6024268

Двамата са берачи на хвойна и са в неизвестност от 14 ч. на 6 октомври, когато с лек автомобил поели в посока към връх Руен

Издирват двама, изчезнали в Осоговската планина

http://www.vesti.bg/izdirvat-dvama-izcheznali-v-osogovskata-planina-6024268

Двамата са берачи на хвойна и са в неизвестност от 14 ч. на 6 октомври, когато с лек автомобил поели в посока към връх Руен

Откриха изгубените в Осоговска планина премръзнали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356046

Спасителните екипи са открили изгубилите се двама души в Осоговска планина, съобщи ръководителят на отряда на Планинската спасителна служба в Кюстендил д-р Борислав Янчовски пред Фокус.
Мъжът и жената, пътували с кола Спасителните екипи са открили изгубилите се двама души в Осоговска планина, съобщи ръководителят на отряда на Планинската спасителна служба в Кюстендил д-р Борислав Янчовски пред Фокус. Мъжът и жената, пътували с кола "Лада Нива" до връх Руен, са открити в дере. В момента екипите им оказват съдействие, като правят опити за изваждането им от дерето.

Патриарх Кирил пожела на Путин да издържи на «натиска срещу Русия»

http://www.cross.bg/pytin-vladimir-kiril-1433954.html

/КРОСС/ Руският патриарх Кирил честити рождения ден на Владимир Путин. В поздравителното писмо към президента, главата на Руската Православна Църква (РПЦ) изрази признателност за грижата на Владимир Путин за духовното състояние на народа и вниманието му към дейността на РПЦ, предаде ТАСС. «В продължение на много десетилетия, вие отдадено и успешно работихте на различни ръководни позиции, включително и като държавен глава. Вашата дейност стана неразривна част от историята на Русия», се казва в писмото на руския патриарх към Путин. Патриарх Кирил изрази надежда, че «конструктивното сътрудничество между Църквата и Държавата ще способства и в бъдеще за благополучието на Русия, а също и за патриотическото, духовното и моралното възпитание на младото поколение». Напомняме, на 7 октомври президентът на Русия Владимир Путин навърши 62 години.  

Цветозар Томов, говорител на ЦИК: Има грешки в изборните протоколи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356048

Редица сигнали за незачетена преференция белязаха изборния ден. На тези нередности се натъкнаха бдителни граждани, които прегледали протоколите от изборните секции, които са качени в страницата на ЦИК.   „Грешки има доста. По принцип се случва при въвеждането”, заяви пред Нова тв говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Редица сигнали за незачетена преференция белязаха изборния ден. На тези нередности се натъкнаха бдителни граждани, които прегледали протоколите от изборните секции, които са качени в страницата на ЦИК. „Грешки има доста. По принцип се случва при въвеждането”, заяви пред Нова тв говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Изпращат Юрий Любимов без аплодисменти, но с любов

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/izprashtat-iurij-liubimov-bez-aplodismenti-no-s-liubov-6024278

Видният актьор и режисьор почина на 5 октомври в Боткинската болница на 97-годишна възраст. Прощаването с Любимов е от 10:00 до 12:00 ч. московско време в театър "Вахтангов"

Към момента - 8 000 продадени билета за България - Хърватия

http://www.cross.bg/otbor-bulgariya-prodadeni-1433953.html

/КРОСС/ Вече са продадени повече от 8000 билета за европейската квалификация между България и Хърватия. Двубоят е в петък от 21:45. Очаква се за важния мач на трибуните да присъстват повече от 30 000 зрители, които да подкрепят националния ни отбор. Футболистите на Любослав Пенев продължават с подготовката си в Правец, а днес ще представят официално и новите си екипи. В тима няма контузени и наказани играчи. Главен съдия ще бъде испанеца Матеу Лаос. Хърватският отбор пристига в София утре и ще проведе официалната си тренировка от 19 часа на стадион „Васил Левски", предва бТВ.  

Край на вековната сага: „Ал. Невски“ вече е на Синода

http://pik.bg/край-на-вековната-сага-„ал-невски“-вече-е-на-синода-news235037.html

Край на вековната сага: „Ал. Невски“ вече е на Синода

Официално - Църквата сложи ръка на „Александър Невски“, пише Bnews.bg.

Премиерът Георги Близнашки връчи на патриарх Неофит нотариалния акт за собственост на катедралния храм „Св. Александър Невски”. Тържествената церемония се проведе в присъствието на президента Росен Плевнелиев и министрите от служебния кабинет.

Министър-председателят и патриархът подписаха и договор за учредяване на вещно право на ползване върху Криптата в катедралния храм.

Този акт е исторически, защото тази сага със собствеността на цървата продължава 100 години, заяви Георги Близнашки. Той подчерта, че този жест е безпрецедентен и е израз на добрите отношения между държавата и Църквата, заяви Близнашки минути преди да връчи акта на патриарха.

Патриарх Неофит изрази своята благодарност, като подчерта, че са изминали дълъг път до този исторически момент.

В словото си той изтъкна, че неяснотата около собствеността на храма се е отразила негативно на неговото състояние.

След днешния паметен акт вярвам в най-скоро време храмът отново ще заблести.

Радостни сме, че всичко това става в годината, в която честваме 90-тата годишнина от тържественото освещаване на катедралния храм, каза още патриарх Неофит.

Президентът Росен Плевнелиев също коментира, че с днешния акт се слага  край на десетилетията неизвестност около собствеността и съдбата на храма.

Тези години оставяха своите видими неблагоприятни следи върху него, заяви държавният глава и обеща, че Църквата ще е добър стопанин, а с помощта на държавата ще се възвърне автентичния блясък на „Св. Александър Невски“.

По време на церемонията беше връчен и нотариалният акт за учредяване на вечно право на ползване от министерство на културата на криптата на храма.

Церемоянията завърши с "Многая лета" и камбанен звън.

 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване