В четвъртък ЦИК обявява окончателните резултати от вота

http://www.cross.bg/rezyltati-izborite-chetvurtuk-1433907.html

/КРОСС/Все още не е завършило повторното въвеждане на данните от преброяването на гласовете от изборите. Окончателните резултати ще бъдат обявени в четвъртък. В четвъртък ние ще обявим окончателните резултати, тъй като, когато пристигнат секционните протоколи, в ЦИК се извършва повторно въвеждане на всички цифрови данни и се извършват едни контролни проверки за евентуални несъответствия. Ако има такива, със свое решение, което се обявява публично, ЦИК коригира тези несъответствия и едва тогава можем да говорим за окончателни резултати за разпределение на действителните гласове и брой мандати. Имената на избраните народни представители ще бъдат обявени не по-късно от седем дни след изборния ден, защото след като се обяви разпределението на мандатите, онези кандидати, които са избрани от повече от един изборен район, имат законов еднодневен срок да заявят пред ЦИК от кой изборен район желаят да останат избрани, обясни процедурата говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова. И при повторната обработка на протоколите от изборите в Централната избирателна комисия (ЦИК) се потвърждава, че в 43-тото Народно събрание ще участват осем формации. Ясно е, че победител на изборите е партия ГЕРБ. От формацията обявиха вчера, че от понеделник започват преговори за съставяне на правителство с всички партии, влезли в 43-то Народно събрание. ГЕРБ излъчва преговорен екип в състав Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова

Кунева: Не продполагайте, че Реформаторите ще са против кандидатурата на Борисов за премиер

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/08/2395945_kuneva_ne_prodpolagaite_che_reformatorite_shte_sa/?ref=rss


Не продполагайте, че "Реформаторския блок" ще е против кандидатурата на Бойко Борисов за премиер, това каза в отговор на въпрос в интервю за Би Ти Ви Меглена Кунева. Тя призова да се изчака официалната позицията на ДСБ, които са имали събиране на ръководството снощи.

"Ще имаме консенсусна позиция по този въпрос. Към момента обаче няма друго предложение за премиер", каза още лидерът на движение "България на гражданите". Според нея най-важният въпрос, на който "Реформаторския блок" трябва да даде отговор, е "Искаме ли България да има правителство?"

Меглена Кунева не се съгласи с твърдението, че "Реформаторите" могат да се превърнат в "Трнасформатори на власт". Тя започна интервюто си с категорично възразяване на тезата, че "Реформаторския блок" ще се разпадне още преди да влезе в парламента.

Протест в Дупница срещу избора на Бат' Сали за депутат

http://www.cross.bg/depytat-dypnitza-sali-1433906.html

/КРОСС/Граждани на Дупница ще протестират днес срещу евентуалния избор за депутат от Кюстендилския регион на Александър Методиев, известен като Бат' Сали. Протестът ще тръгне сутринта от Дупница и ще се проведе пред сградата на ЦИК в София. Идеята за протеста се зароди във „Фейсбук", но беше организационно подкрепена от местната структура на ГЕРБ. Кметът на Кюстендил Петър Паунов също изказа възмущението си срещу евентуалния избор на Бат' Сали, като публикува гневна позиция в личния си профил във „Фейсбук". ДПС има 864 гласа в област Кюстендил, но преразпределяне на гласовете от чужбина прави Александър Методиев от Самоков депутат от Кюстендилски регион. Информацията, че ДПС ще има депутат в региона е неофициална, но се очаква да бъде потвърдена от ЦИК.

Банките с изцяло нови продукти заради промените в Закона за потребителския кредит

http://econ.bg/Новини/Банките-с-изцяло-нови-продукти-заради-промените-в-Закона-за-потребителския-кредит_l.a_i.574736_at.1.html

На 23 юли тази година в сила влязоха промените в Закона за потребителския кредит. С тях беше поставен таван на годишния процент на разходите (ГПР) по...

ООН отпуска 49 млн. долара за борба с ебола

http://www.cross.bg/ebola-afrika-misiya-1433905.html

/КРОСС/ Бюджетната комисия на Общото събрание на ООН одобри финансиране от 49 милиона долара за безпрецедентна спешна мисия на световната организация за борба с ебола. Комисията прие резолюция, подкрепяща искането на генералния секретар на ООН за финансиране, което се очаква да покрие разходите по операцията до края на декември. Това е първата мисия на ООН са справяне с обществена здравна криза. Според Световната здравна организация починалите от ебола в Западна Африка вече са над 3400, а заразените са поне два пъти повече. Базираната в Гана мисия има представителства в трите засегнати от епидемията страни - Либерия, Сиера Леоне и Гвинея, пише Btvnews. Американските войници, които започнаха да пристигат в Западна Африка, за да помагат в борбата с ебола, може да останат цяла година, в зависимост от бързината, с която ще може да се овладее вируса. Това заяви шефът на американското военно командване за района на Африка. Междувременно в мадридската болница "Карлос III" е настанен още един пациент, който може би е заразен с ебола, съобщава ТАСС. Пациентът е медицинска сестра, която е участвала в транспортирането в Испания от Африка на заразените с вируса испански свещеници. В последствие единият от свещениците почина.  

АБВ: Има подозрително много невалидни бюлетини

http://offnews.bg/news/n_1/n_400299.html

Партията на Георги Първанов излезе със специална позиция, в която се изразяват съмнения в адекватността на разпределението на мандатите след парламентарните избори и притеснение от несъразмерно високия брой невалидни бюлетини в някои райони. АБВ следи с особено внимание приключването на изборната процедура и въвеждането на окончателните изборни резултати в Централната избирателна комисия (АБВ), предупредиха от партията. "Тези избори страдаха отново от редица тежки организационни пороци. От липсата на адекватно противодействие на купуването на гласове и корпоративния натиск, през напълно неприемливата, бавна и рискова процедура по получаване на резултатите от избирателните комисии, през неяснотите и липсата на адекватна информация за методиката за разпределение на мандатите, до съмненията в коректното преброяване на вота и неговото обобщаване", пише в позицията на партията. Оттам предупреждават, че няма да позволят злоупотреба с вота на българските граждани. "Поради това в следващите часове ще се обърнем към ЦИК с искане за проверка по несъразмерно високия брой невалидни бюлетини в някои райони и за изясняване на всички процедури по обобщаване на гласовете и разпределението на мандатите", подчертават от АБВ.

Кунева за бъдещия премиер: Кой друг, ако не Бойко!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4355826

"Кой друг, ако не Бойко Борисов", отговори Меглена Кунева на въпроса за бъдещия премиер и драмата в Реформаторския блок преди преговорите с ГЕРБ. "Кой друг виждате за премиер, има ли друго предложение", попита Кунева водещия Хекимян. "Чакаме решението на ДСБ, вчера са имали съвет. Смятам, че решението на Реформаторския блок трябва да бъде взето с

Кунева: Кой друг, ако не Борисов?

http://frognews.bg/news_77799/

Кой друг, ако не Бойко Борисов. Кой друг виждате за премиер, има ли друго предложение.

Знаковите лица – кой влиза в парламента и кой е аут!

http://www.bnews.bg/article-118508

До неделя ЦИК ще обяви окончателния списък с български депутати. Почти сигурно за момента е обаче кои знакови лица ще се простят с депутатските кресла от минали години, кои ще са новите лидери в парламента и кои са най-тежките партийни загуби. Вижте прогнозния списък на BNews.bg!

3D-принтирано сърце спаси живота на бебе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4355820

Американски хирурзи са успели да спасят новородено, благодарение на триизмерно принтирано сърце, пише Independent. Лекари от детската болница “Морган Стенли” в Ню Йорк са използвали данни от ядреномагнитен резонас, за да 3D-принтират копие на сърцето на бебето. Органът е бил с необичайна структура и дупки в сърдечните стени. Американски хирурзи са успели да спасят новородено, благодарение на триизмерно принтирано сърце, пише Independent. Лекари от детската болница “Морган Стенли” в Ню Йорк са използвали данни от ядреномагнитен резонас, за да 3D-принтират копие на сърцето на бебето. Органът е бил с необичайна структура и дупки в сърдечните стени.

ГЕРБ все още не е водила разговори с АБВ

http://www.cross.bg/gerb-vse-oshte-ne-e-vodila-razgovori-s-abv-1433904.html

/КРОСС/ „Логично е ние да сме седми в списъка за разговори с ГЕРБ. Борисов не ни се е обаждал и ние не сме го търсили. Нашият председател, разбира се, го поздрави за резултата, но там нашите контакти приключиха." Това каза в сутрешния блок на БНТ Емил Кало от АБВ. Той подчерта, че АБВ е единствената партия, която е излязла с ясни цели и приоритети. „Съвсем естествено е ние да устояваме това, което сме спечелили. Още никой обаче не ни е поканил, за да ставаме коалиционни партньори, може да има интерес към нас, но той на този етап е все още непроявен", каза още той и добави, че АБВ е готова да даде своя принос към подписването на предложения от партията документ, обединяващ всички партии по отношение на конкретни проблеми.  

Жандармерия окупира циганската махала в Петрич

http://pik.bg/жандармерия-окупира-циганската-махала-в-петрич-news234954.html

Жандармерия окупира циганската махала в Петрич

Жандармерия окупира ромската махала в Петрич, след като вчера 12 души бяха ранени при стрелба между две фамилии. Всичко започнало преди две нощи, когато под въздействието на алкохол два ромски клана са се скарали и започнали да се замерят с камъни и бутилки. Извиканата полиция успява временно на умиротвори района, но вчера на обед двете фамилии отново излизат с пушки едни срещу други.

„Тук отвсякъде може да се очаква да има стрелба”, обясни пред НТВ Калоян Стойчев, началник на полицейското управление в Петрич. „Като се съберат на групи, се преместват от едно място на друго, без да го очакваме. По принцип досега се ползваха предимно пиратки, но не и пушки”.

Стойчев обясни, че има няколко криминални лица, бивши затворници, които създават най-сериозните проблеми.

Полицията дори се е принудила да отвори преди няколко години полицейско управление, което да се грижи специално за сигурността в махалата.


Преглед на варненския печат - 8 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=266677

“Кметът иска до 800 лева глоба за паркиране в зелени и пешеходни зони”, това е водещата тема за вестник “Черно море”. До сега глобата за спиране на коли в градинки и пешеходни зони беше от 50 до 500 лева, искането е тя да се повиши на от 200 до 800 лева.

Детенцето ми се вцепени за 10 мин. и запищя да я спася

http://www.bnews.bg/article-118510

Насилваната Ана-Мария в неделя е изпаднала в истерия и е пищяла майка ѝ да я спаси.

Ще вадят "Барселона" от испанското първенство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4355824

"Барселона" няма да играе в испанското първенство, ако Каталуния се отдели от Испания, каза шефът на лигата Хавиер Тебас. Следващия месец има референдум, който ще вземе решението.

Единствено Андора е приета като неиспанска територия, която може да се състезава под националния флаг. И отборът ФК "Андора" участва в аматьорските дивизии.

"Барселона" няма да играе в испанското първенство, ако Каталуния се отдели от Испания, каза шефът на лигата Хавиер Тебас. Следващия месец има референдум, който ще вземе решението. Единствено Андора е приета като неиспанска територия, която може да се състезава под националния флаг. И отборът ФК "Андора" участва в аматьорските дивизии.

Григор Димитров срещу Бенето в Шанхай

http://www.moreto.net/novini.php?n=266675

Десетият в световната ранглиста Григор Димитров ще се изправи срещу Жюлиен Бенето във втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай. 23-годишният Димитров и 32-годишният Бенето са се срещали три пъти до момента, а четвъртият сблъсък помежду им ще бъде в сряда.

МВФ намали прогнозите за икономически растеж на България

http://www.vesti.bg/novini/mvf-namali-prognozite-za-ikonomicheski-rastezh-na-bylgariia-6024265

Международният валутен фонд (МВФ) намали прогнозите за икономическия растеж на България през тази и през следващата година. Той очаква нулева инфлация през 2014 г. и запазване на процеса на понижение на българската безработица.

Преглед на печата - 8 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=266676

Вотът. "Труд": ГЕРБ с кабинет на малцинството: Вижте трите варианта Три варианта за формиране на бъдещ кабинет се родиха вчера, след като политиците преспаха с резултатите от парламентарния вот. Очаква се веднага след официалното обявяване на резултатите от ЦИК да тръгнат преговори.

Застрахователите изкарали 81,3 млн. лв. само за шест месеца

http://pik.bg/застрахователите-изкарали-813-млн-лв-само-за-шест-месеца-news234953.html

Застрахователите изкарали 81,3 млн. лв. само за шест месеца

Застрахователните брокери са изкарали 81,3 млн. лв. само за първите шест месеца на годината, показват последните данни на Комисията за финансов надзор, съобщава „Монитор“.

75,2 млн. лв. от сумата идват от посредничеството им за застрахователни компании със седалище у нас, а останалите 6,1 млн. лв. - за чужди застрахователи. В сравнение с първите шест месеца на миналата година приходите им от комисиони са нараснали с 11,8 на сто, показват още данните на финансовия надзор. За първите шест месеца на тази година брокерите са докарали на застрахователите 453,4 млн. лв. премийни приходи, от които 413,5 млн. лв. в полза на застрахователи, регистрирани в България.

Средната комисиона, която са получили срещу това, е 18,2%, като в случая става въпрос само за застраховките на компании със седалище у нас. Над 92% от приходите на брокерите от комисиони идват от общото застраховане, а под 8 на сто – от животозастраховането. На годишна база приходите от комисиони в общото застраховане нарастват с 18,6%, а в животозастраховането - с 27,5%. Комисионите на брокерите представляват 18,6% от реализирания чрез тях премиен приход в общото застраховане и 14,5% от реализирания чрез тях премиен приход в животозастраховането.

Едни от най-ниските комисиони в общото застраховане брокерите получават при сключването на полици „Гражданска отговорност” - малко над 15 на сто. Това е логично, тъй като това са и полиците с най-голям обем продажби – на тях се падат близо 45% от приходите на застрахователите, които идват от брокерите. Най-високите комисиони – почти 36%, се получават при продажбата на застраховки.

Друго голямо перо в приходите на брокерите е от застраховки на сухопътни превозни средства, без релсови (36,5%), следвани от „Пожар и природни бедствия” (6,9%) и „Други щети на имущество” (3,6%). При животозастраховането реализираният чрез застрахователните брокери премиен приход е основно по застраховка „Живот” и рента (68,6%).

За цялата минала година застрахователните брокери са продали полици за 851,5 млн. лв., от които 765,5 млн. лв. - на компании със седалище у нас. Комисионите, които са получили за цялата 2013 г., са близо 145 млн. лв. Средният процент на комисионата през миналата година е бил малко по-висок – 18,9 на сто.


Бургаска област с нова политическа карта след изборите: 10 общини на ГЕРБ, 3 на ДПС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4355131

"БСП лява България" няма първи резултат в нито една от 13-те общини на Бургаска област, показват резултатите от предсрочните парламентарни избори, проведени на 5 октомври. Паднаха дори смятаните за "вечни" червени крепости - Камено и Карнобат. На повечето места левицата е изместена и от второто място, където със значително по-висок вот се е нас

Вижте къде в столицата няма да има вода

http://pik.bg/вижте-къде-в-столицата-няма-да-има-вода-news234952.html

Вижте къде в столицата няма да има вода

"Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Временното прекъсване се налага във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Панчовица” село Доброславци , където се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Уршак”, ул. „Първанова чешма”, ул. „Доброславско шосе”;

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Доброславско шосе” ъгъла с ул. „Бранище”.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Петра” район „Оборище” , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района:
по ул. „Петра”от ул. „Искър” до ул. „Стара планина”
по ул. „Стара планина” от ул. „Панайот Волов” до ул. „Петра”

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Стара планина” ъгъла с ул. „Петра”.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Във връзка с преработка на тръбна разводка на хидрофорна инсталация до бл. 114А жк. „Хиподрума” , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
бл. 114А (висока зона) вх. А, вх. Б, вх. В, вх. Г

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Найден Геров” ъгъла с ул. „Сотир Андонов”.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.
Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx. 
“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания.

Нимиц ще предложи нов вариант за име на Македония

http://balkani.actualno.com/Nimic-shte-predloji-nov-variant-za-ime-na-Makedonija-news_53702.html

Посредникът на ООН Матю Нимиц ще представи на Атина и Скопие ново предложение за възможно решение на спора за името, пише гръцкият вестник "Елефтеротипия", позовавайки се на сигурни източ...

Ден на отворените врати в Детската Академия “Земята и децата”

http://kidsart.actualno.com/Den-na-otvorenite-vrati-v-Detskata-Akademija-Zemjata-i-decata-news_53703.html

Записванията в Детска Академия “Земята и децата” започнаха и първите групи вече са попълнени. Проектът е на екипа на хотел “Земята и хората” и има за цел да се ...

Мъж и жена са се изгубили в Осоговска планина, няма връзка с тях

http://society.actualno.com/Myj-i-jena-sa-se-izgubili-v-Osogovska-planina-njama-vryzka-s-tjah--news_53704.html

Двойка туристи са се изгубили в Осоговска планина. Няма връзка с тях, каза ръководителят на отряда на Планинска спасителна служба-Кюстендил д-р Борислав Янчовски. Издирването продължава. &bdquo...

Отлетете към Италия с Концерт на възглавници

http://kidsart.actualno.com/Otletete-kym-Italija-s-Koncert-na-vyzglavnici-news_53706.html

Този сезон организаторите на Концерти на възглавници всеки месец ще ни отвеждат на едно въображаемо пътешествие из музикалните култури по света. През октомври отлитаме към Италия, където освен пица и ...

Мачовете от Висшата лига отиват в САЩ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4355813

Мачове от Висшата лига може да се играят в САЩ заради огроминте инвестиции, с които отвъд Океана опитват да повишат нивото на футбола. Преди началото на сезона "Манчестър Юнайтед" и "Реал" (Мадрид) играха през 109 318 души в Мичигън, което даде още смелост в исканията на американските инвеститори.

Планът е ноемврийски и декемврийски дербита от Мачове от Висшата лига може да се играят в САЩ заради огроминте инвестиции, с които отвъд Океана опитват да повишат нивото на футбола. Преди началото на сезона "Манчестър Юнайтед" и "Реал" (Мадрид) играха през 109 318 души в Мичигън, което даде още смелост в исканията на американските инвеститори. Планът е ноемврийски и декемврийски дербита от

Касим Дал, Румен Петков и Тотю Младенов избутани от парламента

http://frognews.bg/news_77798/

Касим Дал губи мястото си на депутат от Реформаторския блок, Румен Петков няма да е народен представител от АБВ в Шумен, бившата министърка на младежта и спорта Мариана Георгиева не влиза като втора от ДПС в Пазарджик.

Отварят по бърза процедура резерва при бедствия

http://pik.bg/отварят-по-бърза-процедура-резерва-при-бедствия-news234951.html

Отварят по бърза процедура резерва при бедствия

Държавният резерв ще се отваря по-бързо при бедствия. Щом шефът му получи мотивирано искане от кмет или министерство, той ще може със своя заповед да предостави запаси за преодоляване на последиците, предизвикани от кризисната ситуация.

Това ще бъде записано в промени в Наредбата за условията и реда за организиране на дейностите по държавните резерви и военновременните запаси. Те ще бъдат приети на днешното заседание от кабинета „Близнашки”.

След отпускането на стоките от резерва правителството или упълномощен от него орган ще осъществява последващ контрол върху използването, пише в. Монитор.

Кабинетът мотивира промените с нуждата от по-бързо преодоляване на последиците от бедствията и задоволяване на нуждите на пострадалото население.


Кабинетът ще улесни освобождаването на стоки от резерва при бедствия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/08/2395719_kabinetut_shte_ulesni_osvobojdavaneto_na_stoki_ot/?ref=rss


На днешното си заседание правителството ще промени Наредбата за условията и реда за организиране на дейностите по държавните резерви и военновременните запаси. Целта е освобождаването на суровини, материали и продукти от резерва да става възможно най-бързо, когато те са нужни за отстраняването на щети от бедствия и аварии. 

Новите текстове предвиждат при обявяване на бедствено положение  и постъпило във връзка с него мотивирано искане от централен или териториален орган на...

Миков пита своите с пленум за властта

http://pik.bg/миков-пита-своите-с-пленум-за-властта-news234948.html

Миков пита своите с пленум за властта

Безпрецедентно заседание на Изпълнителното бюро на БСП от близо 5 часа се е провело вчера на "Позитано" 20. Лидерът на БСП Михаил Миков е настоял за свикване на Националния съвет на БСП заради започващите в понеделник преговори с ГЕРБ. Пленумът на червените е в петък от 14.00 часа, пише "Стандарт".

Социалистите дадоха да се разбере, че ще участват в разговорите за управлението на страната, но все още нямат решение дали БСП да влиза в конфигурацията на властта, или да остане в опозиция.

Областните лидери по места са получили спешна депеша от ръководството да направят неофициални допитвания до редовите социалисти. Новоизбраните депутати също трябвало да попитат своите какво мислят за евентуална коалиция с ГЕРБ. И до петък да имат кратък отчет за настроенията в партията.

Още в изборната нощ темата може ли БСП да управлява с ГЕРБ е била дискутирана от предизборния щаб на червените. Но ръководството на социалистите също било разделено на две по отношение на бъдещи коалиции с която и да е партия след катастрофалните резултати от предсрочния вот

. Аргументите "за" участие на БСП във властта били в посока, че "БСП е националноотговорна политическа сила" и не може заради "партиен егоизъм" да стои като зрител в парламента.

Привържениците на "БСП в опозиция" обаче размахали унищожителните първи резултати от вота и отсекли, че след още една година в коалиция на следващи избори партийците ще се молят да минат 4 процента".

Самият Миков заявил, че настоява за ясно решение на пленума. И каквото и да е то, ръководството ще се съобрази с него

Спасиха живота на новородено с 3D-принтирано сърце

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4355806

Американски хирурзи са успели да спасят новородено, благодарение на триизмерно принтирано сърце, пише Independent. Лекари от детската болница “Морган Стенли” в Ню Йорк са използвали данни от ядреномагнитен резонас, за да 3D-принтират копие на сърцето на бебето. Органът е бил с необичайна структура и дупки в сърдечните стени. Американски хирурзи са успели да спасят новородено, благодарение на триизмерно принтирано сърце, пише Independent. Лекари от детската болница “Морган Стенли” в Ню Йорк са използвали данни от ядреномагнитен резонас, за да 3D-принтират копие на сърцето на бебето. Органът е бил с необичайна структура и дупки в сърдечните стени.

Един загинал и 324 ранени при земетресението в Китай

http://www.cross.bg/zemetresenie-provintziya-yunan-1433903.html

/КРОСС/ Най-малко 324 души са пострадали вследствие на земетресение в китайската провинция Юнан, а най-малко един човек е загинал, предава Ройтерс. Вчера вечерта беше съобщено за засегнати от бедствието сгради. Евакуирани са хиляди местни жители. Около 1000 спасители са се отправили към засегнатия район и носят със себе си палатки, одеяла и други стоки от първа необходимост. В окръга живеят около 300 000 души, предимно от етнически малцинства. При земетресение през лятото в същата провинция загинаха 615 души. Земетресенията са чести явления в този район. Припомняме, че земетресение с магнитуд 6.6 с епицентър в Цзинго разтърси китайската провинция Юнан във вторник вечер. След това земетресение са последвали още два труса, с по-малка интензивност.      

Швайнщайгер се връща за Германия чак през 2015-а

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4355809

Капитанът на Германия Бастиян Швайнщайгер е изиграл последния си мач за Бундестима на финала на мондиала срещу Аржентина - 1:0. 30-годишната звезда на "Байерн" даде всичко и рискува всичко за триумфа, но няма да играе повече до края на 2014 година. Швайни получи контузия на коляното, която очевидно му пречи да се завърне вече четири месеца. СЕга ха Капитанът на Германия Бастиян Швайнщайгер е изиграл последния си мач за Бундестима на финала на мондиала срещу Аржентина - 1:0. 30-годишната звезда на "Байерн" даде всичко и рискува всичко за триумфа, но няма да играе повече до края на 2014 година. Швайни получи контузия на коляното, която очевидно му пречи да се завърне вече четири месеца. СЕга ха

Мъжете доминират в новия парламент

http://pik.bg/мъжете-доминират-в-новия-парламент-news234946.html

Мъжете доминират в новия парламент

Мъжко царство се очертава в 43-тото НС независимо от европейските призиви в последните години за равнопоставеност на половете в политиката. Това показа проверка на разпределението на мандатите след обявяването на резултатите от вота в неделя от ЦИК. Дамите в 42-рото НС са били 60 - около 25% от всички 240 народни избраници, докато в бъдещия състав на законодателния храм те ще са едва 45, или малко под 20%. За сравнение - в новия състав на ЕП принципът за минимум 40% дами беше спазен много стриктно, пише в. Монитор.

Шест района на страната изпращат в парламента само мъже - Видин, Габрово, Стара Загора, Ямбол, Разград и Търговище. Принципът за равнопоставеност на половете е спазен само в Силистра, Перник и Смолян, откъдето в пленарната зала ще влязат по две жени и по двама мъже. Трите столични избирателни района плюс този на София-област общо успяха да излъчат едва 12 депутатки от всичките 52-ма народни представители, влизащи в състава на 43-тото НС.

Националистките ще са кът. „Атака” по всяка вероятност няма да има нито една дама в парламентарната си група, ББЦ ще са само с една, а Патриотичният фронт – едва с две. Реформаторите също ще имат две жени в редиците си от общо 23-ма свои представители. Малко по-добре представени са дамите в редиците на Бойко Борисов, но дори ГЕРБ не успя да постигне европейското съотношение 60% към 40%.

Социалистките в редиците на коалиция „БСП - Лява България” също са много под очакваното. При съставянето на листите си червените бяха изпълнили изискването за равнопоставеност на половете, но повечето дами се оказаха на неизбираеми позиции. Така в парламентарната им група сега ще има не повече от 5 - 6 представителки на нежния пол.

Предимно икономисти и инженери ще насядат в 240-те кресла в пленарната зала. В 43-тото НС няма да липсват също така юристи, лекари и финансисти. От ГЕРБ са заложили най-вече на икономистите. Минимум 10 са с такова образование, като сред тях са и тримата бивши министри Лиляна Павлова, Ивайло Московски и Делян Добрев. Хората с инженерно и юридическо образование също са предпочетени за депутати от лидера на партия ГЕРБ Бойко Борисов.

В неговите редици обаче ще има и представител на спорта - треньора по баскетбол Иван Чолаков, както и на културата – скулптора Вежди Рашидов. По-голямата част от народните избраници от ГЕРБ са млади – под 40 години, с преобладаващи въздушни и огнени астрални знаци. Подобен е професионалният профил и на бъдещите депутати от коалиция „БСП – Лява България”. Икономист ще е почти всеки пети депутат вляво, а юристите и лекарите този път се броят на пръсти.

В БСП масово са на около 50 години, като в техните редици е и най-възрастният депутат. Стефан Данаилов отново ще бие първия звънец в пленарната зала, давайки старт на работата на новите 240 избраници. Преподавателите пък заемат централно място в редиците на ДПС. Тежест на групата придават председателят на партията Лютви Местан, отличил се със своята риторика, както и зам.-шефът на 42-рото НС Алиосман Имамов. Икономистите също са добре представени в редиците на движението – сред тях са Йордан Цонев, Рушен Риза и Мустафа Карадайъ.

Преобладаващата част от съпартийците им са на възраст между 45 и 50 години, но сред тях има и по-млади, с богат опит в политиката. На юристите очевидно пък залагат реформаторите. Трима от ключовите им депутати са завършили право – лидерът на ДСБ Радан Кънев, както и председателите на СДС и на ДБГ Божидар Лукарски и Меглена Кунева.

В техните редици също има немалко икономисти. Тъмносиният Петър Москов пък е анестезиолог, при това практикуващ. Средната възраст в бъдещата парламентарна група на РБ също е около 40 години.


Дядо Борис, загубил син и внук при взрива: В “Миджур” разглобяваха непознати мини, нормата беше по 1400 на смяна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4355270

“Моят внук Христо, който изгоря в цeха, сподели дни пред аварията, че новите мини, които докарали, били непознати за момчетата”, разказа вчера сутринта дядо Борис Каменов от монтанския кв. “Мала Кутловица”. Разтоварили 800 000 противопехотни мини и никой не бил запознат с устройството им. Пратката била огромна, а от ръководството им давали зор. “Моят внук Христо, който изгоря в цeха, сподели дни пред аварията, че новите мини, които докарали, били непознати за момчетата”, разказа вчера сутринта дядо Борис Каменов от монтанския кв. “Мала Кутловица”. Разтоварили 800 000 противопехотни мини и никой не бил запознат с устройството им. Пратката била огромна, а от ръководството им давали зор.

Григор Димитров ще се бори за трета победа срещу Бенето на турнира в Шанхай

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/08/2395922_grigor_dimitrov_shte_se_bori_za_treta_pobeda_sreshtu/?ref=rss


Българският тенисист Григор Димитров излиза срещу Жюлиен Бенето във втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай. Срещата трябва да започне около 10.00 часа.

Десетият в света Димитров ще играе за четвърти път с французина. Хасковлията спечели две победи в Швейцария през 2012 г. - в Гщаад и в Базел, като и двете бяха в три сета.

Бенето се наложи в последната им среща - с 6:4, 6:2, 6:4 в първия кръг на Australian Open през миналата година.

На старта в...

Изтъргуваха акции на КТБ за 4 млн. евро

http://pik.bg/изтъргуваха-акции-на-ктб-за-4-млн-евро-news234945.html

Изтъргуваха акции на КТБ за 4 млн. евро

Акции на Корпоративна търговска банка на обща стойност 4 млн. eвро са били изтъргувани миналата сряда, показва справка в данните на инвестиционни посредници. Това е станало въпреки забраната на Комисията за финансов надзор за търговия с акции на КТБ на борсата след поставянето й под спецнадзор.

Според специалисти това прави сделката незаконна, защото не може да бъде регистрирана в Централния депозитар.Общата стойност на дяловете е бил 106 700 акции, всяка от които на стойност 37,49 евро или 73,5 лв, пише "Монитор".

Това е само с 3 лева по-малко, отколкото бе последно цената на акциите на КТБ на Българската фондова борса, преди търговията да бъде преустановена заради поставянето на банката под специален надзор от БНБ. Тези акции се равняват на малко повече от 1,6% от капитала на КТБ.

Сделката е била извънборсова, като посредник на продавача е била УниКредит Булбанк, а посредник за компанията купувач – София Интернешънъл Секюритиз. От Комисията за финансов надзор обявиха, че сделките, които се сключват извън регулирания пазар, не са в тяхната юрисдикция и не се контролират от тях.

От БНБ пък коментираха, че този вид сделки се контролират единствено и само от КФН.

Големите акционери на банката са дружеството „Бромак” с 50,7%, Инвестиционният фонд на Оман с 30,4% и руската търговска банка ВТБ чрез инвестиционния си фонд във Великобритания с 9,1%. Според книгата на акционерите единствените от малките акционери, които имат над 100 000 акции, са „Еромак” и „Сентрал Техно Пропъртис”. Според представители на финансовата сфера е много възможно сделката да е фиктивна между свързани фирми с цел намаляване на счетоводната печалба и спестяване на данък.

Сделката е незаконна, защото не може да се регистрира в Централния депозитар тъй като търговията с акциите на КТБ е спряна, коментира Вера Ахундова от фейсбук групата КТБalive. Според нея по-скоро става въпрос или за опция за изкупуване, или за цесия, която би се реализирала при двата варианта – ако банката фалира или ако отвори. Ако КТБ отвори, някой ще калкулира голяма печалба, защото акциите й веднага ще се вдигнат. Ако фалира, ще спести много от данък, каза още Ахундова. Ахундова алармира още, че дъщерната на КТБ – ТБ „Виктория”, се източва от квесторите чрез подставени лица, които вземат огромни хонорари.

Става въпрос за десетки и стотици хиляди, посочи Ахундова. По думите є близките до квесторите лица прибирали парите, за да вършат определена работа, която обаче в крайна сметка вършели самите служители. Служителите пък били принуждавани под заплахата от уволнение да подписват документи, в които имало откровени лъжи.

Очаква се скоро КТБalive да излезе с официално становище по случая. 

Тренировъчни полети на самолети и вертолети над София от днес

http://www.cross.bg/sofiya-avioshoyto-samoleti-1433902.html

/КРОСС/ Тренировъчни полети на самолети и вертолети, с прелитане на малки височини, ще има над София от днес до 10 октомври, предупредиха от Министерството на отбраната. Те са част от подготовката на авиошоуто в събота "Това сме ние", което ще отбележи 102 години на българските Военновъздушните сили. От днес започва пребазирането на военни вертолети и самолети за подготовката на въздушните демонстрации. Входът за шоуто, което ще се проведе в частта на летището откъм "Връждебна", ще е свободен. Жителите и гостите на София, които желаят да посетят авиошоуто на 11 октомври, могат да ползват автобусна линия 78, която ще има допълнителна спирка на паметника на Васил Левски в столицата, а последната спирка ще е в района на авиошоуто. За тези, които ще ползват лични автомобили, ще бъде създаден временен паркинг на южното платно на бул. "Ботевградско шосе" в посока Ботевград.  

Облаци и дъжд ни очакват днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4355794

На 8 октомври над страната ще преобладава облачно време.
На отделни места ще превали слаб дъжд. Значителни разкъсвания и намаления на облачността ще има в следобедните часове над Източна България и югозападните райони. Ще духа слаб, в източната половина от страната до умерен вятър от изток-североизток, съобщиха от НИМХ за БГНЕС. На 8 октомври над страната ще преобладава облачно време. На отделни места ще превали слаб дъжд. Значителни разкъсвания и намаления на облачността ще има в следобедните часове над Източна България и югозападните райони. Ще духа слаб, в източната половина от страната до умерен вятър от изток-североизток, съобщиха от НИМХ за БГНЕС.

Екшън! Сирийци и цигани в нов в кървав линч в Харманли

http://pik.bg/екшън-сирийци-и-цигани-в-нов-в-кървав-линч-в-харманли-news234943.html

Екшън! Сирийци и цигани в нов в кървав линч в Харманли

Над 40 цигани атакували група от 4-ма бежанци пред централния хотел „Хеброс” в Харманли. Ромите налетели с тояги и сапове на вили, след като видели, че идващите срещу тях бежанци държат оголени ножове. Двете групи влезли в контакт и според очевидци на мелето си пуснали кръв, но точно в този момент оттам случайно минавал цивилният полицай Петър Христов. Отивал да събере колеги, охраняващи секционните избирателни комисии, пише в. Монитор.

Понеже познавал хората от махалата, полицаят спрял в опит да разбере какво се случва. В този момент срещу него засвяткали ножове и сапове. „Щяха да надупчат като нищо и бат Петьо”, разказа един от участниците в търкала - Митко Гемеджиев. Като видели познатия полицай, ромите спрели, но не и сирийците. Наложило се полицаят да извади законния си пистолет и с викове „полис, полис” да озаптява бежанците. Дошли на помощ и колеги полицаи.

Бежанците хукнали да бягат. Двама от тях били закопчани на място, а другите се укрили и били спипани в близкия супермаркет. Новината беше потвърдена и от началника на лагера в Харманли о.р. полковник Марко Петров. Разплитането на случая разкри, че срещата е била „договорена” на турски от ромските тартори и лидерите на по-екстремистки настроени бежанци. Двете групи отдавна взаимно се обвинявали в агресия и предизвикателно поведение, но настроенията ескалирали, след като преди 3 дни 4-ма бежанци намушкаха 12 пъти с нож 19-годишен ром. Махалата поиска линч, а част от сирийците били бесни, че техните хора били арестувани и щели да им отнемат вече получения статут на бежанци.

В ролята на наказателен отряд влезли същите тези 4-ма, които бяха задържани заради клането на автогарата. Понеже разследването се води срещу „неизвестен извършител”, те били освободени от ареста и върнати в лагера. Същия ден именно сирийците се обадили на ромските тартори и ги поканили „да се разберат като мъже”. „Звъннаха на брат ми Йосиф и му викат: „Айде слизай да се разправим веднъж завинаги”, обяснява Митко Гемеджиев. Неговият авер Васил е още по-конкретен: „Отдавна са ни нахъсани и ходят с ножове. Направо казаха да идваме, щото иначе ще дойдат те и ще ни колят.”

Ромите обаче събрали многобройната си рода, викнали и подкрепления от другия край на махалата. Четиримата бежанци ще бъдат по спешност преместени в друг лагер в страната, понеже вече се доказаха като постоянни подбудители на безредици, уточни Марко Петров. Васил Данов от ДАБ отказа да обяви кой е лагерът поради опасения от проследяваща ромска мъст.

Той уточни, че в агенцията са взели решение да не отнемат вече получения статут на двама от четиримата бежанци, за да могат да ги съдят по българското законодателство. „Да ги махат всички! Кметът да си свърши работата, защото ще се лее кръв”, заплашват ромите и после насочват гнева си към градоначалника Михаил Лисков. „Другата година има избори и ако той не ги разкара, ние ще разкараме него! Няма да бъде вече кмет”, заричат се ромските гласоподаватели.

 

ООН одобри $ 50 млн. за борба с ебола до края на годината

http://www.vesti.bg/novini/oon-odobri-50-mln.-za-borba-s-ebola-do-kraia-na-godinata-6024264

Общото събрание на ООН одобри предварителния разчет на разходите на мисията за световната организация за предотвратяване на разпространението на ебола в размер на 49,9 милиона долара до края на годината.

Най-важното от Варна във вчерашния 7 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=266662

Кои са новите депутати, вижте кой влиза от Варна ГЕРБ печели 84 места в бъдещия парламент, БСП - 39, ДПС - 38, РБ - 23, ПФ - 19, ББЦ - 15, Атака - 11, АБВ - 11. Кои обаче точно са депутати, които ще влязат в парламент може да видим на инфографика, публикувана от в.

Касим Дал, Румен Петков и Тотю Младенов изпаднаха от парламента

http://pik.bg/касим-дал-румен-петков-и-тотю-младенов-изпаднаха-от-парламента-news234942.html

Касим Дал, Румен Петков и Тотю Младенов изпаднаха от парламента

Касим Дал губи мястото си на депутат от Реформаторския блок, Румен Петков няма да е народен представител от АБВ в Шумен, бившата министърка на младежта и спорта Мариана Георгиева не влиза като втора от ДПС в Пазарджик, съобщава „Труд“.

Тези неприятни за партиите изненади поднесе последното преразпределяне на мандатите вчера, след като бе сметнато къде отиват остатъците по метода Хеър - Ниймайер. Мястото на професорката по синтаксис Георгиева се завъртя и отиде при БСП в Пазарджик. Тя бе водач и в София, но в трите столични МИР-а, както и в областта ДПС не вкарва депутат. Така бившият областен управител Емил Иванов също остава извън парламента. Освен в софийските райони ДПС не взема мандат само в Перник.

Бившият колега на Георгиева - финансовият министър (тогава от квотата на БСП) Петър Чобанов, обаче влиза като водач в Монтана, след като преразпределението добави място за ДПС там за сметка на 2-и депутат от ГЕРБ. Също в последния момент за 43-ото НС се класира Деница Гаджева, водач на "Атака" в софийския 23-и МИР, където пък Патриотичният фронт остава с 1 представител.

Сигурен е и мандатът на Волен Сидеров като водач във Варна и София. И друга двойка на семейни начала продължава съвместната си работа в парламента - Мая Манолова и Ангел Найденов от БСП. Жената до лидера на ББЦ Николай Бареков обаче - Мария Календерска, не стана депутат нито от София, нито от Благоевград. При ГЕРБ изненадата дойде от Враца - вторият Тотю Младенов се измества от спечелилия 15,28% преференциален вот Красен Кръстев, зам.-шеф на районната здравна каса и общински съветник в Бяла Слатина. БСП твърдо остава с 39-членна парламентарна група - с депутат повече от ДПС.

Не вкарва обаче дори водачите си в Силистра - Антон Кутев, и в Търговище - Явор Куюмджиев (където "Атака" взе втори мандат), Разград и Кърджали. В Пловдив изпадна Захари Георгиев за сметка на ексректора на УНСС Борислав Борисов от АБВ. Въпреки силната си кампания Весела Лечева, станала от последна 2-а във Велико Търново, също не става депутат, защото и там червените останаха с един мандат.

Другият отиде при "Атака". Скромният "рекорд" на БСП на този вот са трима депутати от една листа - в 23-и софийски МИР. При АБВ превъртането вкарва ген. Михо Михов от Бургас, след като партията остана без мандат в Ямбол. Румен Петков губи мястото в Шумен - мандатът отиде при ГЕРБ. АБВ не успя да вкара и знаковата Николина Чакърдъкова в Благоевград. Най-изненадани се оказаха вчера от Реформаторския блок заради отпадането на Касим Дал.

Във Варна, където той влизаше като 2-и след Радан Кънев, два мандата получи Патриотичният фронт. Иначе РБ записват цели четирима от 23-и МИР в София, но нямат човек в други 14 района. Окончателното разпределение ще стане ясно, след като ЦИК приключи повторното въвеждане на данните от секционните протоколи.

На 8 октомври рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4355285

Радка Тончева, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на ОББ
Бедо Доганян, председател на НС на “Синергон холдинг”
Валентин Симов, председател на Партия на зелените
Йордан Нихризов, председател на БСДП, бивш депутат
Румен Гунински, бизнесмен, кмет на Правец
Митко Събев, Радка Тончева, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на ОББ Бедо Доганян, председател на НС на “Синергон холдинг” Валентин Симов, председател на Партия на зелените Йордан Нихризов, председател на БСДП, бивш депутат Румен Гунински, бизнесмен, кмет на Правец Митко Събев,

Откриха погребалната маска на Филип II-ри

http://www.grreporter.info/Otkriha_pogrebalnata_maska_na_Filip_II-ri/16213

Това е маската, която Филип е носел по време на религиозни церемонии, вероятно в качеството му на жрец в орфичните мистерии, твърди изследователят Янис Манятис.

прочети повече

В бедния Ломски край: Крави произвеждат ток

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4355411

Производството на енергия от биологични отпадъци е стара мечта на човечеството, но сбъдването й в индустриални мащаби се случи едва преди едно-две десетилетия. Производството на биогаз в ЕС нараства с около 20% годишно. Суровина за зеленото гориво са органичните отпадъци и торове, някои видове енергийни култури, Производството на енергия от биологични отпадъци е стара мечта на човечеството, но сбъдването й в индустриални мащаби се случи едва преди едно-две десетилетия. Производството на биогаз в ЕС нараства с около 20% годишно. Суровина за зеленото гориво са органичните отпадъци и торове, някои видове енергийни култури,

Северна Корея излезе със свой доклад за човешките права в страната

http://asia.actualno.com/Severna-Koreja-izleze-sys-svoj-doklad-za-choveshkite-prava-v-stranata-news_53697.html

Северна Корея проведе брифинг в рамките на ООН, на който представи свой собствен доклад за състоянието на човешките права в страната и отново заяви, че не приема доклада от разследване на ООН, огласен...

Шокиращо никой отговорен не казва нищо за проверката по случая "Ана-Мария"

http://crime.actualno.com/Shokirashto-nikoj-otgovoren-ne-kazva-nishto-za-proverkata-po-sluchaja-Ana-Marija-news_53695.html

Абсолютно скандално представители на МОН отказаха да коментират каква ще е проверката и кога изобщо е проверявано V-то помощно училище „Проф. Димитър Кацаров”. В него учи болната о...

"Ислямска държава" може да стигне до България и Румъния

http://balkani.actualno.com/Isljamska-dyrjava-moje-da-stigne-do-Bylgarija-i-Rumynija-news_53700.html

Ако терористичната организация "Ислямска държава" не бъде спряна, може да стигне до България и Румъния. Това пише румънският вестник Гъндул, цитиран от македонското електронно издание Telegr...

BMW сменя пистовия Z4 с M6 GT3

http://cars.actualno.com/BMW-smenja-pistovija-Z4-s-M6-GT3-news_53699.html

Спортното подразделение на BMW публикува първите изображения на машината, която от сезон 2016 ще замени Z4 в клас GT3. Новият спортен модел ще бъде изпълен в стилистиката на М6, а тестовете на модела ...

Кметът на Кюстендил за Бат Сали: Няма да позволим "подобно оскверняване"

http://society.actualno.com/Kmetyt-na-Kustendil-za-Bat-Sali-Njama-da-pozvolim-podobno-oskvernjavane-news_53693.html

Евентуалното разпределение на Александър Методиев, известен като Бат Сали, (на снимката) за депутат от Кюстендил предизвика остри реакции в целия регион. Движението за права и свободи (ДПС) в Кюсте...

Очакват ни още облаци и дъжд

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4355791

На 8 октомври над страната ще преобладава облачно време.
На отделни места ще превали слаб дъжд. Значителни разкъсвания и намаления на облачността ще има в следобедните часове над Източна България и югозападните райони. Ще духа слаб, в източната половина от страната до умерен вятър от изток-североизток, съобщиха от НИМХ за БГНЕС. На 8 октомври над страната ще преобладава облачно време. На отделни места ще превали слаб дъжд. Значителни разкъсвания и намаления на облачността ще има в следобедните часове над Източна България и югозападните райони. Ще духа слаб, в източната половина от страната до умерен вятър от изток-североизток, съобщиха от НИМХ за БГНЕС.

Очаква ни дефицит на вино догодина

http://www.cross.bg/tona-vino-poslednite-1433901.html

/КРОСС/ Много е вероятно догодина избите да имат дефицит на вино, съобщи за „Преса" Красимир Коев, шеф на Изпълнителната агенция по лозата и виното. Той обясни, че последните дъждовни дни са стопили и най-плахите надежди, че може да се спаси нещо от гроздето. Лозарите са спрели гроздобера заради валежите, защото захарността рязко пада от влагата. Сладостта се възстановява, ако след това пече слънце няколко поредни дни. Заради продължителните валежи обаче чепките са заразени и вече изгниват в масивите. Много е вероятно хората да се откажат и да изоставят некачествената продукция на полето, защото вече не виждат смисъл да вкарват още разходи в нея. През миналата година избите разполагаха с 250 хил. тона грозде. Допреди половин месец винопроизводителите се надяваха, че ще успеят да съберат около 200 хил. тона, но сега вече се съмняват, че количеството ще достигне 160 хил. тона. От него ще може да се направят около 90 хил. тона вино. През 2013 г. бяха произведени 175 хил. тона. Част от еликсира дори залежаваше доскоро на склад. Заради военните действия износът за Украйна клони към нула. Руските търговци чакаха да се успокои ситуацията, защото плащат повече на превозвачите, за да заобикалят размирните райони. В последните дни обаче се забелязва рязко раздвижване на руснаците. Те поръчват ударно количества, защото гроздовата реколта тази есен е много лоша и в другите държави винопроизводителки от Европа

Таки поиска да прекратят дело срещу него по давност

http://pik.bg/таки-поиска-да-прекратят-дело-срещу-него-по-давност-news234940.html

Таки поиска да прекратят дело срещу него по давност

Недосегаемият и сочен за крупен наркобос Христофорос Аманатидис – Таки поиска чрез адвоката си Върховният касационен съд да провери решение по негово дело в спецсъда и то да бъде прекратено.

Защитата на Таки пледира пред върховните магистрати, че определение на спецсъда от 18 февруари т.г. трябва да бъде ревизирано, защото са изтекли повече от 2 г. от повдигането на обвинението. То е от юни 2009 г., а прокуратурата не се е произнесла по съществото на делото.

Аманатидис е имал 8 обвинения, които са обединени в едно разследване, но давностните срокове на някои от тях изтичат или са изтекли.

Представителят на Върховната касационна прокуратура подкрепи защитата на Таки, посочвайки пред ВКС, че определението на спецсъда от 18 февруари т.г. подлежи на проверка заради съществени нарушения. Разследването срещу Аманатидис не е прекратено, пише „Монитор” от държавното обвинение.

Материалите по него, както и за авера му Христо Вартерян - Ицо Исуса бяха отделени от тези на групата им в друго наказателно производство. Делото срещу Бандата на Чуковете беше внесено в спецсъда, но два пъти не успя да тръгне. 18 души отговарят пред Темида заради наркоразпространение, въоръжени грабежи и нанасяне на побой.

Според обвинението групата е създадена през 2007 г. от Аманатидис и Вартерян. В периода 2008 – 2009 г. първо Таки, а после Исуса изчезват от страната и ръководството на бандата е поето от Борис Борисов. Таки беше спипан от Интерпол в Дубай, но тамошните власти отказаха да го екстрадират у нас. С ОАЕ България няма договор за правна помощ.

Първият опит да започне процесът срещу Бандата на Чуковете беше на 13 юни т.г. Някои от именитите членове на групата са ММА боецът Любомир Симеонов – Любо Чука и известният с кръчмарските си скандали Камен Балбузанов – Куката. В залата присъства и свидетелят Росен Кръстев, който се води пострадал. Вторият фалстарт на делото беше на 16 септември, 17 от подсъдимите се явиха, липсваше само Михаил Димитров, за когото стана ясно, че на 3 юни т.г. е арестуван за трафик на наркотици в Истанбул.

Процесът не може да се провежда без неговото присъствие, защото е обвинен в тежки престъпления, обясни съдът. Предстои да бъде поискана екстрадицията му от Турция и да се проведе дело там, на което турският съд ще реши дали да ни го предаде. Всичко това ще отнеме доста време, но спецсъдът все пак насрочи заседание за края на октомври.

Замина ли влакът София - Брюксел за Букурещ

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/10/08/2390819_zamina_li_vlakut_sofiia_-_brjuksel_za_bukuresht/?ref=rss


Вече не дори прословутата корупция, а липсата на стабилност и предвидимост е основен проблем за чуждите инвеститори в България според изпълнителния директор на Американската търговска камера в България Валентин Георгиев.

Представете си, че вземете влака за Бургас. Но изведнъж някъде към Сливен кондукторът ви информира, че маршрутът на влака е променен и той вече пътува за Русе. Горе-долу така трябва да се чувства един чуждестранен инвеститор, който е вложил пари в български проект и...

15 жертви на протестите в Турция, десетки са ранени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4355787

Около 15 души са загинали, а няколко десетки души са ранени по време на протестните акции на кюрдите в Югоизточна Турция, съобщава РИА Новости.  Управленията по сигурността на 6 провинции са въвели комендантски час. Ограничения за пребиваване на улицата след определен час са въведени в провинциите Диарбекир, Мардин, Сирт, Мус,Ван и Батма, Около 15 души са загинали, а няколко десетки души са ранени по време на протестните акции на кюрдите в Югоизточна Турция, съобщава РИА Новости. Управленията по сигурността на 6 провинции са въвели комендантски час. Ограничения за пребиваване на улицата след определен час са въведени в провинциите Диарбекир, Мардин, Сирт, Мус,Ван и Батма,

Правителството почти стигна тавана за дълга

http://www.cross.bg/mlrd-dulg-godinata-1433900.html

/КРОСС/ Лимитът за дълга, който държавата може да изтегли в рамките на бюджетната 2014 г., е почти изчерпан. До Нова година правителството може да емитира държавни ценни книжа за максимум 350 млн. лв. В същото време дефицитът по държавния бюджет, който заради липса на достатъчно средства във фискалния резерв се финансира чрез пускане на ДЦК, тепърва ще расте. В понеделник финансовото министерство пласира успешно 5-годишни ДЦК в обем 55 млн. лв., но интересът бе чувствително по-нисък в сравнение с предишни аукциони. Инвеститорите са направили заявки за 69.2 млн. лв. Коефициентът на покритие - 1.26, е най-ниският за 5-те аукциона на такива книжа през годината. На последния търг през август покритието бе 1.8. През октомври предстои още една емисия на ДЦК в обем 55 млн. лв., пише в."Сега". Съгласно закона за бюджет 2014 правителството може да емитира ценни книжа на стойност до 4.4 млрд. лв. Заради ситуацията с КТБ и неизпълнението на бюджетния план служебният кабинет вече предложи таванът за новопоетия дълг да бъде завишен с нови 4.5 млрд. лв. Ако новият парламент одобри това предложение, само за година държавата ще се нагърби с 8.9 млрд. лв. нови борчове. Голяма част от предвидения за тази година лимит бе изчерпан с емисията на глобални облигации за 1.493 млрд. евро, реализирана на външните пазари с цел да се осигури ресурс за плащане на стари задължения с падеж през януари догодина - облигации с номинал 1.086 млрд. долара

Европейските лидери ще обсъждат в Милано мерки срещу безработицата

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/10/08/2395741_evropeiskite_lideri_shte_obsujdat_v_milano_merki/?ref=rss


Италианският премиер Матео Ренци убеди европейските си партньори да се срещнат на форум за безработицата днес в Милано, но той вероятно ще успее да ги убеди да направят нещо повече от това, просто да дойдат на дискусиите.

Първоначално това трябваше да е среща на върха, но в крайна сметка беше понижена до "конференция на високо равнище", отбелязва агенция "Ройтерс". На разговорите трябва да се обсъди как да се отговори на кризата с безработицата, особено сред младежите, от която...

Пътна обстановка в страната - 8 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=266668

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: Област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 движението на МПС по виадукта ще се извършва по следния начин: - посока Бургас-София: затворена е за движение аварийната лента; движението се извършва в изпреварваща и активна/интензивна лента; въведено ограничение на скоростта до 60 км/ч; - посока София-Бургас: отворена за движение.

АБВ: Няма да позволим злоупотреба с вота на българските граждани

http://www.cross.bg/vota-porotzi-protzedyra-1433899.html

/КРОСС/ КП АБВ „Алтернатива за българско възраждане" следи с особено внимание приключването на изборната процедура и въвеждането на окончателните изборни резултати в Централната избирателна комисия, съобщават от АБВ в специална позиция. "Тези избори страдаха отново от редица тежки организационни пороци. От липсата на адекватно противодействие на купуването на гласове и корпоративния натиск, през напълно неприемливата, бавна и рискова процедура по получаване на резултатите от избирателните комисии, през неяснотите и липсата на адекватна информация за методиката за разпределение на мандатите, до съмненията в коректното преброяване на вота и неговото обобщаване", категорични са от партията. "Всички тежки пороци на провеждането на парламентарните избори се отнасят към Централната избирателна комисия. Алтернатива за българско възраждане няма да позволи злоупотреба с вота на българските граждани. Поради това в следващите часове ще се обърнем към ЦИК с искане за проверка по несъразмерно високия брой невалидни бюлетини в някои райони и за изясняване на всички процедури по обобщаване на гласовете и разпределението на мандатите", подчертават от АБВ.  

Кюрдски протести в Турция и Германия, има убити и ранени

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/kiurdski-protesti-v-turciia-i-germaniia-ima-ubiti-i-raneni-6024262

Според различните данни броят на загиналите в Турция варира между 9 и 15; няколко десетки пострадаха в Северна Германия

15 души загинали, десетки ранени при протести в Турция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4355785

Около 15 души са загинали, а няколко десетки души са ранени по време на протестните акции на кюрдите в Югоизточна Турция, съобщава РИА Новости.  Управленията по сигурността на 6 провинции са въвели комендантски час. Ограничения за пребиваване на улицата след определен час са въведени в провинциите Диарбекир, Мардин, Сирт, Мус,Ван и Батма, Около 15 души са загинали, а няколко десетки души са ранени по време на протестните акции на кюрдите в Югоизточна Турция, съобщава РИА Новости. Управленията по сигурността на 6 провинции са въвели комендантски час. Ограничения за пребиваване на улицата след определен час са въведени в провинциите Диарбекир, Мардин, Сирт, Мус,Ван и Батма,

Обявяват Нобеловите лауреати по химия

http://www.vesti.bg/novini/obiaviavat-nobelovite-laureati-po-himiia-6024263

Шведската Кралска академия на науките в Стокхолм ще обяви Нобеловите лауреати по химия за 2014 година. Миналата година това бяха американските учени Мартин Карплъс, Майкъл Левит и Ари Варшъл.

Най-големият страх от смъртта е, че тя ще ни подмине. Че ще ни остави сами

http://www.cross.bg/ostavi-naii-golemiyat-sami-1433898.html

"Най-големият страх от смъртта е, че тя ще ни подмине. Че ще ни остави сами." - Цитат от книгата "Човек на име Уве" на Фредрик Бакман, известен шведски блогър и писател.

Влак с химически вещества е дерайлирал и се е запалил в Канада

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4355782

Влак, превозващ химически вещества, е дерайлирал и се е запалил в канадската провинция Саскачеван, съобщава СВС.  Инцидентът се е случил на 17 километра западно от град Уодън. По думите на компанията- превозвач „Си Ен”, Джим Фини, 26 от общо 100 вагона, намирали се в състава на композицията, са излезли от релсите и са се запалили. Влак, превозващ химически вещества, е дерайлирал и се е запалил в канадската провинция Саскачеван, съобщава СВС. Инцидентът се е случил на 17 километра западно от град Уодън. По думите на компанията- превозвач „Си Ен”, Джим Фини, 26 от общо 100 вагона, намирали се в състава на композицията, са излезли от релсите и са се запалили.

Преглед на печата

http://www.cross.bg/ponedelnik-novinar-gerb-1433897.html

/КРОСС/ Водещи заглавия на първите странициДамско трио на ГЕРБ започва преговорите - в. Преса - стр. 1, 4ГЕРБ започва разговорите от понеделник с БСП - в. Дума - стр. 1Инвеститорите вдигнаха лихвите за държавата - в. Капитал Дейли - стр. 1, 313 от 23-ма реформатори ОК с Борисов - в. 24 часа - стр. 1, 3Крадат БТК - в. Труд - стр. 1Правителството почти стигна тавана за дълга - в. Сега - стр. 1, 4МОТ обсъжда 4-дневна работна седмица - в. Сега - стр. 1, 7МОН разследва блудство с аутист - в. Новинар - стр. 1, 2Трио дами стартира преговорите за кабинет - в. Монитор - стр. 1, 3ДЕВОЙКА С АУТИЗЪМ СЕ ПРИБРА БЕЗ БЕЛЬО - в. Телеграф - стр. 1, 6 Водещи заглавия на вътрешните странициПреференцията разбърка листите - в. Дума - стр. 2ГЕРБ започва консултации за правителство от понеделник - в. Дума - стр. 3Райфайзенбанк: Проблемите с бюджетния дефицит се задълбочават - в. Капитал Дейли - стр. 4България напредва по икономическа свобода, но заради изоставането на други държави - в. Капитал Дейли - стр. 4ГЕРБ кани БСП на преговори на 13 октомври - в. Труд - стр. 2Най-много сбъркани преференции - в ГЕРБ - в. Труд - стр. 3Касим Дал, Лечева, Кутев, Румен Петков, Тотю Младенов изпадат от парламента - в. 24 часа - стр. 2, 3Цачева поема преговорите за коалиция - в. 24 часа - стр. 4Борисов бяга от коалиционна формула за кабинета - в. Сега - стр. 2, 3БСП стяга редиците с чистки в апарата по места - в. Сега - стр. 3Над 500 полицаи блокираха ромските махали на Ихтиман и Петрич - в. Сега - стр

Пълен хаос на гробищата в Църква: Кардараши строят гробници в частни имоти, софиянци напъват за парцели, перничани търсят място за покойните си близки

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pulen-haos-na-grobishtata-v-curkva-kardarashi-stroyat-grobnici-v_34599/

"Вечният дом" на кв. Църква най-желан от софиянци, кадараши и перничани

Пълен безпорядък цари в гробищния парк на квартал Църква, алармира кмета на населеното място Румен Петров.

Кардарашки фамилии строят цели гробници във "вечния дом" на църковчани, като вместо за едно, заемат парцели за 7-8 покойници. Още по-обезпокоително е, че строят железобетонните си гробници където си поискат, без да спазват правила и навлизат в частни имоти. 

"Те са и недисциплинирани, тъй като не спазват указанията на кмета и на Общината и си...

Продължава

Валери Симеонов: Поне 40% от вота на ДПС е купен, цигански

http://politics.actualno.com/Valeri-Simeonov-Pone-40-ot-vota-na-DPS-e-kupen-ciganski-news_53692.html

Трябва да се състави програма за управление на страната и под нея да се подпишат всички партии без ДПС. Това заяви съпредседателят на "Патриотичния фронт" и мажоритарен собственик на телевиз...

Рождениците днес

http://www.cross.bg/depytat-gerb-roto-1433895.html

БОЙКА ЩЕРЕВА - ЛЕЙДИ БИ, певица ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА, министър на здравеопазването в правителството на Бойко Борисов, депутат от ГЕРБ в 42-рото НС ИВЕЛИНА ВАСИЛЕВА, депутат от ГЕРБ в 42-рото НС МИТКО СЪБЕВ, бизнесмен РАДКА ТОНЧЕВА, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на ОББ РУМЕН ГУНИНСКИ, кмет на община Правец СИЛВИЯ ХУБЕНОВА, депутат от ГЕРБ в 42-рото НС

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/sofiyaot-provede-zala-1433896.html

/КРОСС/ СофияПрезидентът Росен Плевнелиев ще присъства на церемонията, на която министър-председателят проф. Георги Близнашки ще връчи на Негово светейшество патриарх Неофит нотариалния акт за собственост на храм-паметника „Свети Александър Невски". Церемонията ще се проведе в Гранитната зала на Министерския съвет. СофияПрезидентът Росен Плевнелиев ще открие учебната година в „Софтуерния университет", намиращ се на ул. "Васил Кънчев" 26 в град София. СофияПрезидентът Росен Плевнелиев ще награди носителите на отличията „Джон Атанасов", присъждани за постижения в областта на информационните и комуникационните технологии в Гербовата зала на „Дондуков" 2. По време на церемонията държавният глава ще отличи и победителя и подгласниците в конкурса за избор на лого на приза „Джон Атанасов". СофияВицепрезидентът Маргарита Попова ще участва в откриването на учебната година за специалност „Местна власт" в Академията на МВР. СофияОт 09.30 часа министър-председателят проф. Георги Близнашки ще връчи на Негово светейшество патриарх Неофит нотариалния акт за собственост на храм-паметника „Свети Александър Невски" в Гранитната зала на Министерски съвет. СофияОт 10.00 часа Министерски съвет ще проведе редовното си заседание. СофияОт 09

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/dete-zhandarmeriya-bsptema-1433894.html

/КРОСС/ БНТ1, "Денят започва"Тема: Три дни след изборите почистиха ли партиите агитационните си материали?Тема: Колко ни излиза един ден с кола в центъра на София? Сметките на шофьорите

Валери Симеонов, Патриотичен фронт: Ще подкрепим само кабинет с договорена между партиите програма за излизане от кризата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4355582

- Г-н Симеонов, ГЕРБ започва преговори за съставяне на правителство. Ще сработи ли схемата, замислена от Борисов - за кабинет на малцинството?
- Правителството със сигурност ще бъде на малцинството, каквото и да е то, защото мнозинство в този парламент няма.
Патриотичният фронт изрази принципно становище - не желаем постове, - Г-н Симеонов, ГЕРБ започва преговори за съставяне на правителство. Ще сработи ли схемата, замислена от Борисов - за кабинет на малцинството? - Правителството със сигурност ще бъде на малцинството, каквото и да е то, защото мнозинство в този парламент няма. Патриотичният фронт изрази принципно становище - не желаем постове,

"Предай нататък": 288 българи дариха две години живот на Стоян!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4354552

Съпругата на починал от рядка болест иска да разкаже историята му, за да благодари на познати и непознати, които доброволно дарявали кръв за мъжа й
Валентина Суванджиева от Сливен не е лекар. Но казва, че знае много повече от студентите по медицина за миелодиспластичния синдром - МДС. Съпругът й Стоян Суванджиев страдаше от това злокачествено Съпругата на починал от рядка болест иска да разкаже историята му, за да благодари на познати и непознати, които доброволно дарявали кръв за мъжа й Валентина Суванджиева от Сливен не е лекар. Но казва, че знае много повече от студентите по медицина за миелодиспластичния синдром - МДС. Съпругът й Стоян Суванджиев страдаше от това злокачествено

8 октомври в историята

http://www.cross.bg/zagivat-bulgariya-narodna-1433893.html

/КРОСС/ 927 г. - С тържествена сватбена церемония в Константинопол е сключен бракът между византийската принцеса Мария Лакапина и българския цар Петър I.927 г. - Българската църква е обявена за автокефална църква и за първи български патриарх е избран Дамян - архиепископ на Дръстър (Силистра).1075 г. - Димитър Звонимир е коронован за крал на Хърватия.1582 г. - Поради въвеждането на Григорианския календар този ден от тази година не съществува в Италия, Полша, Португалия и Испания.1600 г. - Сан Марино приема конституцията си.1813 г. - Подписан е Договорът от Рийд между Бавария и Австрия, с който Бавария слага край на членуването си в Рейнския съюз.1856 г. - Избухва Втората опиумна война между няколко западни държави и Китай.1871 г. - Избухват четири големи пожара по бреговете на езеро Мичиган, включително Големият пожар в Чикаго, в които загиват 2500 души, а над 100 хиляди остават без дом.1879 г. - Назначен е първият главен равин в Княжество България - Гавриел Алмознино.1879 г. - Гюла Андраши подава оставка от поста външен министър на Австро-Унгария.1900 г. - Открита е жп линията Русе - Търново (130 км).1939 г. - Адолф Хитлер подписва в Берлин декрет за присъединяване на западна и северна Полша към Третия Райх.1952 г. - При железопътна катастрофа на три влака в северозападен Лондон загиват 112 души, а над 200 са ранени.1960 г. - Народна република България установява дипломатически отношения с Република Куба.1961 г

Влак, превозващ отровни вещества, е дерайлирал и се е запалил в Канада

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4355779

Влак, превозващ химически вещества, е дерайлирал и се е запалил в канадската провинция Саскачеван, съобщава СВС.  Инцидентът се е случил на 17 километра западно от град Уодън. По думите на компанията- превозвач „Си Ен”, Джим Фини, 26 от общо 100 вагона, намирали се в състава на композицията, са излезли от релсите и са се запалили. Влак, превозващ химически вещества, е дерайлирал и се е запалил в канадската провинция Саскачеван, съобщава СВС. Инцидентът се е случил на 17 километра западно от град Уодън. По думите на компанията- превозвач „Си Ен”, Джим Фини, 26 от общо 100 вагона, намирали се в състава на композицията, са излезли от релсите и са се запалили.

Св. преподобна Пелагия

http://www.cross.bg/episkop-pelagiya-zhivot-1433892.html

/КРОСС/ Преподобна Пелагия живяла в петия век. Родила се в Антиохия. Животът й е описан от илиополския дякон Яков, който я познавал лично. Веднъж антиохийският архиепископ свикал на съвещание по църковни дела подчинените си епископи. В Антиохия пристигнал и блажени Нон, епископ Илиополски. Нон бил известен с високата си мъдрост и с праведния си живот. Другите епископи обичали да слушат поученията му. Един ден, седнали при вратите на катедралната църква, те внимателно слушали неговата назидателна беседа. В това време минала покрай тях една жена, известна в Антиохия със своята красота и лекомислие - известна и като блудница. Тя с гордост гледала наоколо, обкръжена от тълпа млади жени и мъже. Всички били разкошно облечени. Но тя се отличавала от тях по чар и накит. Косата й била украсена със злато и скъпоценни камъни. Вратът й бил открит. Когато минавала, въздухът се изпълвал с благоухание от парфюмите й. Нямало в Антиохия по-красива жена от нея. Когато тя съвсем се отдалечила, епископ Нон заплакал и рекъл:- На много неща може да ни научи тая жена. Тя си е поставила за цел на своя живот да се харесва на хората. И погледнете как се старае за това! Как внимателно е избрала своите накити, как е умила тялото си с благоухания! Как се е нагиздила! А ние имаме безсмъртен Жених, за Когото не украсяваме старателно душите си, както тя старателно е украсила своето тяло. Не умиваме душите си с покайни сълзи

СЗО: Ще има още случаи на ебола в Европа, но тя е готова

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/szo-shte-ima-oshte-sluchai-na-ebola-v-evropa-no-tia-e-gotova-6024260

Досега в няколко европейски държави са подлагали на медицинско лечение лица, контактували със заболели в Западна Африка

СЗО: Ще има още случаи на ебола в Европа, но тя е готова

http://www.vesti.bg/szo-shte-ima-oshte-sluchai-na-ebola-v-evropa-no-tia-e-gotova-6024260

Досега в няколко европейски държави са подлагали на медицинско лечение лица, контактували със заболели в Западна Африка

8 октомври в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=266667

Събития 927 г. — С тържествена сватбена церемония в Константинопол е сключен бракът между византийската принцеса Мария Лакапина и българския цар Петър I. 927 г. — Българската църква е обявена за автокефална църква и за първи български патриарх е избран Дамян — архиепископ на Дръстър (Силистра).

Над 320 пострадаха при земетресение 6,6 в Китай

http://www.vesti.bg/novini/nad-320-postradaha-pri-zemetresenie-66-v-kitaj-6024261

Над 320 души са пострадали при земетресението с магнитуд 6,6 по Рихтер, което разлюля във вторник вечерта китайската провинция Юнан, предава агенция Синхуа. Първоначалните съобщения бяха за един загинал и трима ранени.

Трудности пред електронното управление в Гърция


http://www.grreporter.info/___Trudnosti_pred_elektronnoto_upravlenie_v_Grciya/16212

Най-важната задача на държавната администрация трябва да е как да обслужи по-бързо гражданите, признава министърът на административната реформа Кириакос Мицотакис


прочети повече

Преглед на печата от 8 октомври

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/08/2395829_pregled_na_pechata_ot_8_oktomvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал

Европейските пари за градско развитие остават блокирани до 2015 г.
Вицепремиерът Илияна Цанова очаква размразяване на плащанията по "Околна среда" до месец

Сега

Правителството почти стигна тавана за дълга
Финансовото министерство зае още 55 млн. лв. при стихващ инвеститорски интерес

И прокуратурата е срещу милионите, раздадени на общини на БСП и ДПС
Кабинетът "Орешарски" е "разглеждал" по 18...

Самолети и вертолети ще прелитат ниско над София от днес

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/08/2395779_samoleti_i_vertoleti_shte_prelitat_nisko_nad_sofiia_ot/?ref=rss


Тренировъчни полети на самолети и вертолети, с прелитане на малки височини, ще има над София от днес до 10 октомври, предупредиха от Министерството на отбраната. Те са част от подготовката на авиошоуто в събота "Това сме ние", което ще отбележи 102 години на българските Военновъздушните сили.

От днес започва пребазирането на военни вертолети и самолети за подготовката на въздушните демонстрации. Входът за шоуто, което ще се проведе в частта на летището откъм "Връждебна", ще е...

Нощни вълци - плашещите приятели на Путин

http://e-vestnik.bg/21438/noshtni-valtsi-plasheshtite-priyateli-na-putin/

Руска глутница обикаля с мотори в името на Родината

Франс прес

Навлекли кожени якета, дългокоси юначаги от “Нощни вълци” - най-големия мотоклуб в Русия, често огласят с рева на огромни мотори улиците на Москва. Но въпреки бунтарския си вид глутницата обикаля в името на Родината.

“Ценностите ни са много прости: обичай родината си, вярвай искрено и не употребявай, нито продавай дрога”, обобщава Александър Бенюш, вицепрезидент на клуба, чиито членове президентът Владимир Путин смята за свои братя.

Макар и лесно разпознаваеми по големите си тунинговани машини, Нощните вълци мразят да ги наричат байкъри като американските им събратя - Ангелите на ада.

“Байкърите водят антиобществен живот: пием бира, трошим съдове, ако пък някой се мръщи, бой по главата, - подхвърля Александър, дошъл в клуба преди 20 години. - Те се поставят над обществото, проповядват култ към насилието. Ние не мислим по този начин, използваме насилие само в краен случай.”

Създаден през 1989 г., малко преди да се разпадне СССР, клубът “Нощни вълци” (”Ночные волки”) е спечелил оттогава последователи в цяла Русия и постсъветското пространство. Точният брой членове се пази в строга тайна, но според разумни оценки става дума за 5000 моторджии, сред които е човекът, управляващ с желязна ръка Чечения - Рамзан Кадиров.

Шефът им с прякор Хирурга - брадат, почти двуметров гигант - неведнъж се е показвал на най-личното място по време на мотошествия - карал е точно до президента Путин, който безспир превъзнася патриотизма на бандата.

Обич към родината и мъжественост

“Смятаме се за част от армията на Русия”, твърди пред АФП водачът на Вълците, докато минувачи се снимат един друг край техния лозунг - “Където сме ние - там е Русия”, обрамчен от емблемата им: обвит в пламъци вълк на фона на пълна Луна.

Клубът няма никакви официални функции, но присъствието му винаги е демонстрация на сила. Такава бе например големият събор на Вълците в Крим, с който те подкрепиха присъединяването му към Русия през март, също и мотопарадът в сепаратистката крепост Луганск, Източна Украйна.

Движейки се в колона по улиците, мнозина Вълци носят националното знаме или флага на “Новорусия”, както руските националисти наричат рускоезичните райони от Украйна.

“Най-важното е хората ни да показват, че са патриоти - обяснява Александър. - Родолюбието дава сили.” Но “това не означава, че според нас руснаците са най-добрите. Всеки може да е патриот в собствената си страна”, изтъква 46-годишният моторджия.

Съответно клубът е неизменно толерантен при подбора на членове, прииждащи от целия бивш Съветски съюз; приема и различни религиозни убеждения, при все че повечето Вълци са православни. Така събира ведно християни и мюсюлмани, шлосери и търговци, има дори неколцина монаси.

“Всеки може да стане член, стига да не е жена. ‘No woman no cry’ - добавя през смях Александър, перифразирайки думи на реге певеца Боб Марли. “През първите години клубът се обедини около символа на мъжеството, онова, което те прави мъж”, пояснява той.

“Задължаваща атмосфера”

Тимур е оставил мотоциклета си под дебела сянка в градината, заобикаляща един бар на открито в московските покрайнини - край още петдесетина лъскави расови “коня”.

Клубът всъщност има над 46 местни организации из целия бивш СССР, но точно тук започва пътешествието на всеки новак моторджия, решил да се бори за членство - в бърлогата на Вълците.

“Надявам се някой ден да ме приемат”, споделя, грабнал халба бира, 27-годишният преподавател по финанси.

За целта младият столичанин задължително трябва да бъде “посветен в рицарство” от член на клуба, после да участва две години в “проявите” му - от демонстрация на сила в Крим до обикновени шествия из улиците на руски градове.

Така ще може да се издигне до третия - ...

Какво изведе на улиците демонстрантите в Хонконг

http://e-vestnik.bg/21435/kakvo-izvede-na-ulitsite-demonstrantite-v-honkong/

Протест в Хонконг. Снимка: АП/БТА

Протестите в Хонконг не са само за повече демокрация, те отразяват и безпокойството от спадането на жизнения стандарт.

За студентите в Хонконг, изпълнили улиците на централния бизнес район, залогът е постигането на по-голяма демокрация. За хилядите млади специалисти, които живеят и работят в близките офис сгради, протестите обаче събудиха някои тревожни спомени.

В края на 80-те и началото на 90-те години на 20-и век много хонконгски семейства се сдобиха с гражданство на друга държава. Те бяха водени от опасения какво може да се случи след връщането на Хонконг от Великобритания на Китай през 1997 година.

В случая със семейството на Джойс Мен Канада е предоставила временно убежище; като застраховка тази практика придобила мръсни измерения в Хонконг.

Г-жа Мен, на 30 години, била тийнейджърка по време на предаването на Хонконг на Китай. Тя се преместила с родителите и сестра си в Канада през 1989 година и след като получили гражданство, по-късно се върнали в Хонконг.

Сега обаче, подобно на много свои връстници, Мен мисли отново да се премести - и този път това може да е за добро.

“Мисля, че, подобно на част от населението на Хонконг, отраснах с идеята, че човек може да напусне”, казва Мен, която сега завежда популярен блог, Criss Cross Culture.

“Хонконгците освен това гледат навън. Преди 1997 г. много хора напуснаха и отидоха в Англия, Австралия, Канада или САЩ.”

“Това е значителен брой хора, въпреки че все още говорим за около по-малко 5% от населението”, отбелязва Мен.

“Част от (населението на Хонконг) е възприело западните ценности.”

“Тази идея става важен фактор в ситуация, при която хората не са доволни от Хонконг - те имат и тази друга културна идентичност и това ги кара да мислят, че могат да отидат в друга страна.”

Високи цени на недвижимите имоти

Мен обяснява, че не само политическата обстановка е накарала нея и много от приятелите й да почувстват, че сега може би е дошло време да напуснат своя “любим Хонконг”. Всекидневието тук просто е станало прекалено трудно.

Цените на недвижимите имоти в Хонконг са се вдигнали през последните 10 години над два пъти с огромните 145%.

“Подобно на мнозина жители на Хонконг, мисля, че нещата се променят към по-лошо през последните няколко години”, казва Мен.

“Човек не може да си купи апартамент, цените на всичко се повишават. Аз имам канадски паспорт - това сега ме кара отново да се замисля, че може би мога да напусна Хонконг.”

Анди Се, бивш главен икономист за Азия в Morgan Stanley, а сега независим икономист, който работи в Хонконг, се съгласява, че икономическите фактори стоят до голяма степен зад сегашните вълнения.

“Все повече хора са обезпокоени за хляба и маслото”, казва той.

“Хонконг не е управляван добре след предаването (му от Великобритания), местните жители усещат, че техният стандарт на живот се понижава и че са маргинализирани в Хонконг. Ето какво стои зад недоволството.”

Въпроси, свързани с идентичността

Експертът ветеран по Китай и Хонконг Джонатан Фенби е бил редактор във вестник “Саут Чайна морнинг пост” в Хонконг по време на връщането на града на Китай през 1997 гоодина.

Според него има много различни течения под повърхността на наблюдаваното в момента неудовлетворение от живота в Хонконг. Един от ключовите въпроси е идентичността на гражданите - как те гледат на себе си.

Фенби изтъква, че проучвания сред населението в Хонконг, провеждани от местни университети през последните 20 години, често са установявали, че жителите на града не се самоопределят като чисти китайци. Повечето твърдят, че са хонконгци или хонконгски китайци.

И това прави китайското ръководство в Пекин неспокойно, допълни Фенби.

“Много голяма част от хората, които живеят в Хонконг в момента, са деца или внуци на бежанци от континентален Китай”, отбелязва Фенби.

“Това е едно ...

Атентат и сражения в руски Кавказ: опасения от нов цикъл на насилие

http://e-vestnik.bg/21437/atentat-i-srazheniya-v-ruski-kavkaz-opaseniya-ot-nov-tsikal-na-nasilie/

Франс прес

Кадиров и Путин. Снимка: официален сайт

Самоубийствен атентат в Грозни, сражения в Дагестан: ислямисткият бунт, който беше в упадък през последните години, се завърна в руския Кавказ, по-специално в Чечения, която ислямистките бунтовници напускат, за да се бият в Сирия в редиците на групировката “Ислямска държава” (ИД).

В неделя, когато хиляди чеченци се готвеха да отпразнуват годишнината на своята столица Грозни, 19-годишен младеж задейства скритата в сака си бомба на входа на концертна зала, при което бяха убити петима полицаи, а 12 души бяха ранени.

Този самоубийствен атентат бе последван от вчерашното обявяване на смъртта на седем ислямистки бунтовници и двама полицаи в боеве в съседната република Дагестан.  Тези инциденти съживиха опасенията от нов цикъл на насилие в Северен Кавказ, където се водиха две войни в Чечения - през 90-те години на миналия век и в началото на този. В последвалите години сепаратисткият бунт се радикализира и ислямизира, а после проявите му станаха по-редки.

След неделния атентат чеченският президент Рамзан Кадиров, който управлява републиката с желязна ръка и подкрепата на Кремъл, се постара да внесе успокоение. “Положението в Чечения е стабилно и изцяло под контрола на силите на реда”, заяви той в Инстаграм.

Според експертите обаче “стабилността” на Чечения е твърде относителна. “Вярно е, че престрелките и броят на жертвите намаляха, но ситуацията далеч не е стабилна”, заяви главният редактор на специализирания сайт за Кавказ www.kavkaz-uzel.ru Григорий Шведов.

“Атентатите в Северен Кавказ са намалели не толкова защото силите на реда работят по-ефикасно, а защото новата йерархия на “Кавказко емирство” отдава предпочитание на други методи”, смята той.

“Кавказко емирство” е ислямистко движение, родено върху развалините на чеченската сепаратистка борба срещу Москва във втората руско-чеченска война. То прекоси границите на Чечения и вече съсредоточава действията си в съседните републики Ингушетия и Дагестан.

Движението, което е отговорно за редица кървави атентати в Русия, все пак изглежда трайно е отслабнало през последните години, по-специално след смъртта през март на своя основател и водач, чеченеца Доку Умаров.

“Силите на реда понасят все по-малко загуби срещу бунтовниците”, отбелязва Александър Черкасов, председател на основната руска правозащитна организация Мемориал.

Този спад в бунтовническата дейност се обяснява по-специално с това, че бойците “напускат Северен Кавказ и отиват в Сирия”, за да се присъединят към групировката “Ислямска държава”, обяснява Черкасов. “Те зарязват всичко за Сирия.”

“Има причини да се смята, че са завързали отношения с ИД и че те може да укрепнат”, смята той. В излъчен в ЮТюб видеоклип в началото на септември джихадистите от ИД заплашиха да започнат война в Чечения и Кавказ, за да ги “освободят” от руска власт.

Причините, които са накарали 19-годишния камикадзе да взриви бомбата си, обаче са свързани и с местния контекст, смятат руски експерти. “Вероятно той (атентаторът) е имал лични сметки за уреждане”, смята директорът на Центъра за социално-политически изследвания Владимир Евсеев.

“Новата тактика на борба с тероризма в Кавказ включва твърди методи и това е ефикасно - много бунтовници са убити. Същата тактика обаче подхранва борбата и в известен смисъл предизвиква насилието”, допълва Шведов.

БТА

Хамалите се връщат с гръм и трясък по италианските гари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245803_%D0%A5%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0%D1%82+%D1%81+%D0%B3%D1%80%D1%8A%D0%BC+%D0%B8+%D1%82%D1%80%D1%8F%D1%81%D1%8A%D0%BA+%D0%BF%D0%BE+%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0

 На централните гари в Рим, Милано и Флоренция от понеделник се завърнаха с гръм и трясък хамалите. Става въпрос за носачите на куфари, които отдавна бяха забравени между Алпите и Сицилия. Но ширещата се на Апенините безработица и кризата накараха държавата да си припомни стария и уважаван по тези места занаят в името на заетостта.

 

Така от завчера на стоянките за таксита и по коловозите пред въпросните  гари, а скоро навсякъде в страната, могат да се видят куп хамали. Засега те нямат характерните униформи, с които са били известни преди 40-50 години, а са облечени само в жълти сигнални жилетки. Но дали не става въпрос за далавераджия, а за истински носач, всеки пътник може да се убеди от закачения на гърдите на въпросните услужливи помощници бадж с надпис “Упълномощен носач”. Все пак управлението на държавните пощи, чиито служители поне засега са хамалите, увери, че съвсем скоро или по-точно след десетина дни те ще имат нови униформи, ушити от известен италиански стилист.

 

Интересното е, че в унисон с повелите на времето възраждането на хамалогията по италианските гари е съвсем технологична. Тоест за поръчката на носач може да се ползва специална апликация, която засега е на разположение на притежателите на айфони. Но хамалин може да се поиска още при покупката на влаковия билет по интернет и дори на кондуктора на влака или на неговия началник. Ако се направи предварителна резервация, цената на услугата е 6 евро от стоянката на таксита до влака, 7 евро за пренос до 2 километра и 8 – за над 2 километра. Засега услугата се предлага от 9 до 19 часа.

„Expose“ загатнаха за ударен проект

http://www.bnews.bg/article-118379

Група „EXPOSE” и DJ Мартен се превърнаха в звездни орисници ново клубно заведение в центъра на София.

Кандидатите за съда в Страсбург ще бъдат публично изслушани

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/08/2395944_kandidatite_za_suda_v_strasburg_shte_budat_publichno/?ref=rss


Министерството на правосъдието организира публично изслушване на кандидатите за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. 13 юристи подадоха документи за конкурса. Събеседването с успешно положилите езиковия изпит кандидати ще се проведе от 9 ч. в Конферентната зала на Съдебната палата.

На изслушването ще присъстватпредставители на върховните съдилища, Конституционния съд, омбудсмана, академичните среди, неправителствени организации и други заинтересовани лица....

Решителни мерки на Турция срещу контрабандата на петрол, захранваща “Ислямска държава”

http://e-vestnik.bg/21436/reshitelni-merki-na-turtsiya-sreshtu-kontrabandata-na-petrol-zahranvashta-islyamska-darzhava/

Асошиейтед прес

Севда, 22-годишна сервитьорка с кафява престилка, разказва как е направила цяло състояние, прекарвайки контрабанден дизел от село, разположено на дивата и опасна граница на Турция със Сирия. Но дните, когато тя можеше да спечели 20 пъти повече от заплатата й като сервитьорка, неочаквано свършиха преди няколко месеца, когато полицията арестува нея и глоби работодателите й със солидна глоба.

Контрабандното гориво пристигаше от петролните кладенци в Ирак и Сирия, контролирани от бойци, включително от групировката “Ислямска държава”, и бе продавано на посредници, които извършваха контрабанда по турско-сирийската граница.

Служители на западните разузнавателни агенции твърдят, че Турция се прави, че не забелязва процъфтяващата търговия, която засилва групировката “Ислямска държава”, а американският държавен секретар Джон Кери призова Турция да прави повече, за да спре търговията. Анализатори са установили, че групировката “Ислямска държава” получава по 3 милиона долара дневно приходи от петролните находища, превзети в Ирак и Сирия.

В двайсетина интервюта обаче турски представители, контрабандисти и продавачи по 900-километровата граница на Турция със Сирия обрисуват удивително сходна картина: контрабандата на петрол бе процъфтяващ бизнес до преди около шест месеца, когато турските власти предприеха усилени мерки, довели до значително намаляване на нелегалната търговия. Повечето от интервюираните, включително Севда, казаха само първото си име или помолиха за запазване на анонимност заради опасения от репресивни мерки от властите или контрабандистите, които смятат, че информациите в турските медии са довели до акцията.

Турските власти казват, че са увеличили контрола по границата, арестували са десетки контрабандисти и преследват потребителите с масови операции по турските магистрали, където са извършвани проверки на цистерните за гориво за контрабанден петрол. АП съпроводи полицията при пътуване за прилагане на анти-контрабандни мерки в окръг Хатай, който е основният контрабанден канал.

Турция казва, че е иззела около 20 милиона литра петрол на границата през първите осем месеца на тази година, около четири пъти повече от същия период година по-рано, докато нелегалното гориво, открито у потребителите, е намаляло значително.

В пика на контрабандата на петрол на Турция, основната транзитна точка бе селцето Хаджъпаша на река Оронт, която маркира границата със Сирия. Хаджъпаша бе убежище за контрабандистите от десетилетия, казват властите и местните жители. Както в други гранични градове много семейства преминават границата и търгуват със стоки като захар и цигари без митнически контрол.

Гражданската война в Сирия и завземането на петролни кладенци от бойци от “Ислямска държава” разкри огромен пазар.

Някои хора увеличиха богатството си хилядократно за няколко месеца, казва местен собственик на бензиностанция, който отказа да бъде назовано името му.

На чай в неговия чист офис мъжът, не свалящ цигарата от устата си, който е прекарал живота си по границата, казва, че е наблюдавал разцвета и фалита на контрабандния бизнес. След като контрабандата започнала миналата година и евтиното гориво през границата станало лесно достъпно, той загубил 80 процента от своя легален бизнес с дизел, казва той. След като Турция предприе мерките, по-голямата част от бизнеса се е върнала и в момента е само с 20 процента по-слаб отколкото преди.

На много места по сирийската граница контрабандата на дизел се извършва в малки мащаби, казват контрабандисти и продавачи. Някои в Хаджъпаша обаче са измислили как да увеличат контрабандата, използвайки много нелегални тръбопроводи под Оронт. Тръбопроводите са с дължина до три километра и са положени на дълбочина 15 метра, изкопани са с високотехнологични вносни машини с оборудване за полагане на фиброоптични кабели, които струват стотици хиляди долари, според властите. Дизелът, рафиниран в Сирия, изниква от канелки в полетата с памук в Хаджъпаша и съседните градове, където са се наредили нетърпеливи купувачи.

Местните власти започнаха да разкопават тези тръбопроводи преди месеци, прекъсвайки може би най-големия източник на контрабанден петрол на пазара.

Севда казва, че веднъж ...

Продават вода от Сена в български айфелови кули

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245802_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%A1%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B0%D0%B9%D1%84%D0%B5%D0%BB%D0%B

 Французинът Кристоф Шарие продава в интернет вода от река Сена в бутилчици с формата на Айфеловата кула, произведени в България, съобщава в електронното си издание в. „Паризиен”.

 

24-годишният специалист по турбореактори отива един-два пъти в месеца до моста „Йена” край Айфеловата кула

 

с 5-литрова туба

 

която пълни с вода от Сена. У дома си прецежда водата, за да отстрани водораслите, след което пълни 50-милилитровите шишенца с прозрачната течност и я продава по 6,90 евро в сайта си www.paris-en-bouteille.com. За шест месеца е продал 300 такива бутилчици.

 

Идеята му хрумнала, докато се разхождал по кейовете на Сена - защо туристите да не си купуват вода от Париж, за да отнесат със себе си малко от романтиката на френската столица вместо произведени в Китай айфелови кули? Нали си носят пясък от пустинята? Още повече че вече се продават консерви с парижки въздух.

 

Що се отнася до законовата страна на тази търговия, от Агенцията по водите за района на Сена-Нормандия обяснили на Кристоф Шарие, че е разрешено да се наливат от Сена до 600 кубични метра вода годишно. Над този обем е необходимо разрешително и се плащат такси.

 

Друга френска инстанция обаче - Службата за плавателните пътища на Франция - твърди, че е необходимо разрешение, независимо от обемите. След получаването на такова разрешително водата от Сена е безплатна до 7000 кубични метра.

По-дълго име в менюто – по-скъпо ястие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245801_%D0%9F%D0%BE-%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%BE+%D0%B8%D0%BC%D0%B5+%D0%B2+%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8E%D1%82%D0%BE+%E2%80%93+%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%BE+%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B5

 Колкото по-дълго е названието на блюдата в менюто на ресторанта, толкова по-скъпо струват, установи американски учен, цитиран от в. „Дейли мейл”. След като изучил 6500 менюта, проф. Дан Журафски, специалист в областта на лингвистиката от Станфордския университет, извел формула, според която всяка допълнителна буква в името на блюдото го оскъпява с 0,18 долара.

 

„Често хората не плащат за блюдото, а за дългото му и впечатляващо име”, казва проф. Журафски.

 

Друг извод, който професорът прави, е, че луксозните ресторанти предлагат ограничен набор от ястия, но имат много дълго меню. Според него това се дължи на стремежа клиентите да бъдат убедени, че трябва да платят по-висока цена за храната.

Американец заменя къщата си за iPhone 6 Plus

http://curious.actualno.com/Amerikanec-zamenja-kyshtata-si-za-iPhone-6-Plus-news_53688.html

Американец от Детройт заменя своя двуетажен дом за iPhone 6 Plus, съобщи Fox 2. Тухлената къща с три спални е бил обявен за продажба преди няколко месеца на цена от 5 хил. долара. През август цената...

ЦИК обявява окончателните резултати утре

http://politics.actualno.com/CIK-objavjava-okonchatelnite-rezultati-utre-news_53690.html

Все още не е завършило повторното въвеждане на данните от преброяването на гласовете от изборите. Окончателните резултати ще бъдат обявени в четвъртък. "В четвъртък ние ще обявим окончателните р...

Преференции изчезват, от ЦИК се оправдават с "проверяваме"

http://politics.actualno.com/Preferencii-izchezvat-ot-CIK-se-opravdavat-s-proverjavame-news_53689.html

Има ли изчезнали и непреброени преференции на последните избори? Във Facebook вече бяха споделени десетки такива случаи, а пред Actualno.com хора също говориха за „изчезнали” префе...

Днес изгрява кървава Луна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245800_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%9B%D1%83%D0%BD%D0%B0

 Днес жителите на Земята ще имат възможност да наблюдават рядко астрономическо явление – т.нар. кървава Луна, когато пълното лунно затъмнение съвпада с изгрева или залеза на Слънцето, пише Space.com.

 

По време на астрономическото явление спътникът първо навлиза в сянката на Земята, а след това излиза от нея, като Луната може да свети с различни оттенъци на червеното, тъй като дори в период на пълно затъмнение продължава да се осветява.

 

Кървавата Луна ще могат да наблюдават жителите на Австралия, Югозападна Азия, както и тези, които живеят на Тихоокеанското крайбрежие.

 

Това е второто пълно лунно затъмнение тази година. Първото бе на 15 април.

Думата иска 4-дневна работна седмица

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245799_%D0%94%D1%83%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+4-%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B0

 Комитетът по труда на руската Дума инициира въвеждането на 4-дневна работна седмица в страната, съобщи вчера в. „Комерсант”. В близките дни депутатите ще приемат решение за провеждането на кръгла маса по този въпрос. Според авторите на идеята съкратената работна седмица ще увеличи броя на новите работни места и благоприятно ще повлияе на здравето на трудещите се. Ако проектът бъде приет, то работният ден ще бъде увеличен от 8 на 10 часа, което са същите 40 часа седмично, обясниха депутати.

Прогноза за времето - 8 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=266666

Днес над страната ще преобладава облачно време. На отделни места ще превали слаб дъжд. Значителни разкъсвания и намаления на облачността ще има в следобедните часове над Източна България и югозападните райони. Ще духа слаб, в източната половина от страната до умерен вятър от изток-североизток.

Путин празнува рожден ден в тайгата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245798_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B2+%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0

 

ЕПА
Руският президент не се показа пред обективите на рождения си ден, но търговията с дрешки с щампи на Путин върви с пълна сила.
Руският лидер Владимир Путин вчера посрещна 62-рия си рожден ден в сибирската тайга, информира говорителят му Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Агенцията уточнява, че за първи път от 16 години насам президентът си е подарил един почивен ден за празника.  Прессекретарят обясни, че държавният глава ще отбележи рождения си ден на място, което се намира

 

на 300 - 400 км от най-близкото населено място

 

и най-близката къща. „Затова условията за почивка няма да са „стационарни”, казаха от Кремъл. Говорителят не разкри дали рожденикът ще ходи на лов или риболов. Песков обясни, че тази година графикът на държавния глава „е не просто напрегнат, а изключително напрегнат и често работи денонощно”. В тайгата Путин иска да си почине, обясни прессекретарят му. Изборът за място обаче бил свързан със задълженията на президента. „Г-н Путин се спря на Сибирския федерален окръг, където на 8 октомври ще участва в съвещание”, обясниха от Кремъл. Песков се затрудни да отговори чаша с какъв алкохол ще вдигне началникът му на своя рожден ден. „Не знам”, каза говорителят и допълни, че не му е известно и в чия компания руският лидер ще посрещне рождения си ден. „Сигурно много хора ще го поздравят, на първо място неговите роднини и близки. Всяка година ние получаваме огромно количество поздравителни писма”, разказа събеседникът на ТАСС. Що се касае до подаръците, то те се съхраняват в президентската библиотека, като Путин си оставял само личните.

 

В същото време поддръжници на руския лидер в цялата страна

 

отбелязаха празника му. Негови фенове от Фейсбук откриха изложба „12 подвига на Путин”. Той „получи” още един нестандартен подарък – в седем града на Русия ентусиасти вместо поздравителни картички изрисуваха графити. На фасадите на сгради в Москва, Калининград, Санкт Петербург, Севастопол, Новосибирск, Иркутск и Владивосток се появиха огромни рисунки с букви и

 

символични изображения

 

на думите, които започват с тези букви. „С” - сила, „П” - памет, „А” - Арктика, „С” - суверенитет, „И” - история, „Б” - безопасност, „О” - олимпиада. Буквите, намиращи се на хиляди километри една от друга, образуват думата „Спасибо” („Благодарим”). В качеството на илюстрации към буквите уличните художници са изобразили ракетния комплекс „Топол-М”, ледоразбивача „Русия”, „учтив” войник с дете и др. НТВ припомня, че миналата година Путин посрещна рождения си ден на Бали, където участва във форума на АТЕС. Когато руският лидер влезе сутринта в заседателната зала, президентът на Индонезия Сусило Бамбинг Юдойоно взе китара и заедно с останалите лидери запяха Happy birthday to you. Путин, който не очакваше подобна изненада, беше видимо трогнат, пише пресата.   

 

Междувременно РБК информира, че в средата на октомври руският държавен глава ще посети Италия за форума „Азия-Европа”. Очаква се по време на срещата на високо ниво в Милано Путин да се срещне с канцлера на Германия Ангела Меркел.

Димитър Гогов оглави „Южен поток България”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245797_%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%93%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2+%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%E2%80%9E%D0%AE%D0%B6%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1

 Досегашният директор от българска страна на българо-руската компания "Южен поток България" Владимир Инков е сменен с бившия шеф на „Булгаргаз“ Димитър Гогов, съобщи на сайта си късно в понеделник Министерството на икономиката и енергетиката. Гогов беше изпълнителен директор на държавната газова компания от януари 2007 г. до ноември 2013 г., но беше сменен при предишното управление.

 

Предложението за влизането на Димитър Гогов като член на борда на „Южен поток България“ и за избора му за изпълнителен директор на мястото на Инков е на БЕХ. Извънредното общо събрание е проведено на 3 октомври. Промяната се обработва и до няколко дни предстои да бъде вписана в Търговския регистър. Смяната на Инков не е изненадваща.

 

Тя е заради неспазване на разпореждането на министър Васил Щонов да не бъде увеличаван капиталът на компанията, обясни вчера заместник-министърът по енергетиката Антон Павлов. Към този момент е ясно декларирано и Гогов пое ангажимент за това - средствата от увеличението на капитала, както и плащания по каквито и да било сключвани споразумения, да бъдат спрени във връзка със заповедта на Пламен Орешарски за спиране на работата по проекта "Южен поток," посочи още заместник-министърът.

 

Междувременно бъдещата върховна представителка на ЕС за външната политика Федерика Могерини коментира, че "Южен поток" не е приоритет в енергийната стратегия на ЕС. "Южният газов коридор", а не "Южен поток" е приоритет за гарантиране на доставките на газ за Европа", каза тя на изслушването пред Европейския парламент в Брюксел.

 

Преговорите между ЕС и Русия за "Южен поток" може да бъдат възобновени едва след създаването на политически условия, допълни Могерини. По думите на този етап няма такива и това е свързано със ситуацията в Украйна.

БФС спря с мачовете без публика

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4355387

От следващия сезон клубовете няма да търпят наказания "мач пред празни трибуни" за провинения на запалянковците си.

Санкцията ще е лишаване от домакинство, като са определени 3 града, които да приемат такива двубои - Сливен, Велико Търново и Благоевград.

На среща с представители на клубовете и на феновете са обсъждани и други теми. При лиценз От следващия сезон клубовете няма да търпят наказания "мач пред празни трибуни" за провинения на запалянковците си. Санкцията ще е лишаване от домакинство, като са определени 3 града, които да приемат такива двубои - Сливен, Велико Търново и Благоевград. На среща с представители на клубовете и на феновете са обсъждани и други теми. При лиценз

$3,7 млрд. инвестирани в Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245796_%243%2C7+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F

 На 3,7 млрд. долара се оценяват инвестициите в руския пазар на недвижими имоти за първите три тримесечия на годината, като само през третото тримесечие сумата на вложенията достига 1,3 млрд. долара. Година по-рано, през третото тримесечие на 2013 г., вложенията са възлизали на 1,2 млрд. долара, става ясно от анализ на руското подразделение на Cushman&Wakefield, цитиран от интернет изданието property-magazine.eu и Investor.bg.

 

Първоначалната прогноза на агенцията, че до края на годината инвестициите ще достигнат 5 млрд. долара, остава непроменена. Както обикновено, основните инвестиции са концентрирани в Москва. Общите вложения в столицата нарастват до 92% от всички инвестиции в руския сектор на недвижимите имоти (3,4 млрд. долара).

Виден лекар и съученик на Гунди прокламира идеалите на великата деветка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4355557


Коя е най-великата деветка в българския футбол? Най-честият отговор на този въпрос би бил Гунди! Стари са виждали, млади са чували. Но всички трябва да знаят футболния и човешки феномен.
Да прокламира ценностите на Георги Аспарухов, се е захванал национален клуб “Гунди”. Утре, на 9 октомври 2014-а, ще отбележат 9 години от учредяването му. Коя е най-великата деветка в българския футбол? Най-честият отговор на този въпрос би бил Гунди! Стари са виждали, млади са чували. Но всички трябва да знаят футболния и човешки феномен. Да прокламира ценностите на Георги Аспарухов, се е захванал национален клуб “Гунди”. Утре, на 9 октомври 2014-а, ще отбележат 9 години от учредяването му.

40-и сме по икономическа свобода

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245795_40-%D0%B8+%D1%81%D0%BC%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B0

 България се нарежда на 40-о място в световната класация за икономическата свобода, в която участват 152 страни, съобщи Investor.bg. Страната ни е със 7,29 точки от максималните 10.

 

Тазгодишният доклад „Икономическа свобода по света” на канадския институт „Фрейзър” е разпространен за България от Института за пазарна икономика (ИПИ). Той представя картината през 2012 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички страни.

 

Хонконг отново е начело на класацията, следван от Сингапур, Нова Зеландия и Швейцария. За поредна година Венецуела е страната с най-ниска икономическа свобода. Средната оценка за икономическата свобода по света намалява леко до 6,84 точки от максималните 10 в сравнение с 6,87 през миналата година.

 

По отношение на държавния сектор получаваме 6,99 точки, по законодателна структура и неприкосновеност на частната собственост - 4,98. По показателя „Достъп до сигурни и стабилни пари” сме оценени високо - 9,47, защото Валутният борд продължава да гарантира стабилни пари. За „Свобода на международната търговия” сме оценени със 7,58, а по „Регулиране на кредита, труда и бизнеса” - със 7,92.

 

В ЕС резултатът на страните варира от 7,84 т. за Финландия (10-о място в класацията) до 6,57 т. за Словения (105-о място в класацията). България е на 21-во място сред страните в ЕС, като този път се нарежда заедно с Испания.

€4800 за наем на къща в полите на Витоша

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245794_%E2%82%AC4800+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BC+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B0+%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%88%D0%B0

 До 4800 евро стигат наемите за къща с площ от 100 до 600 квадрата в софийските квартали в полите на Витоша, сочи статистиката на имотните сайтове. Максималната сума се иска от собственици на имот в Драгалевци.

 

В квартала най-високият наем е обявен за луксозен двуетажен дом от 450 квадрата с голям двор - 3,6 дка. Минималната оферта в тази част на столицата от 250 евро е за 111 кв. м самостоятелен етаж от къща.

 

Според брокери наемателите на просторни къщи в кварталите в полите на Витоша предпочитат имотите да са с дворове от поне 1000 квадрата и да са добре поддържани. Въпреки че повечето от тях имат джипове, те особено се интересуват дали през зимата снегът на улицата, където е имотът, се почиства редовно. По думите на някои посредници

 

през снежните месеци огледите са повече.

 

Спад на максималните оферти спрямо октомври 2011 г. има в Бояна, сочи още статистиката. Минималното предложение от 350 евро е за необзаведена къща от 100 квадрата с двор от 0,5 дка. Най-голям наем от 3900 евро е обявен за луксозен триетажен имот от 580 квадрата, с гараж  за 2 автомобила и доста други екстри.

 

В съседното Симеоново максималната оферта е 4000 евро, при това без ДДС, и е за просторен дом от 560 квадрата, разположен в терен от по-малко от декар. Имотът е с луксозно марково обзавеждане. Отоплен е със скъпа термопомпена инсталация и слънчеви панели.

 

Най-евтино за 800 лв. може да се наеме двуетажен имот

 

от 180 квадрата, разположен в двор от половин декар.

 

В Княжево офертите за наемане на самостоятелна къща варират от 500 до 2100 евро. Максималната е за реновирана къща с 6 спални, 4 санитарни възела и самостоятелна кухня с площ от 400 квадрата. В обявата обаче не се споменава каква е площта на двора.

 

В друг периферен квартал в София с минерални извори - Горна баня, най-евтино - 215 евро, би струвало на квартиранти да заживеят в триетажна къща от 180 квадрата. Максималната оферта за наем в сегмента там сега е 3500 евро. Тя е за луксозен напълно обзаведен имот от 158 квадрата, с двор от почти декар и половина.

 

В Бистрица, разположена на югоизток от София в полите на Витоша, две са най-ниските оферти от по 800 евро. Най-изгодно излиза да се наеме къща от 300 квадрата с двор от 900 квадрата в местността Калугерови ливади. Най-високата оферта от 2500 евро е за луксозно обзаведена къща от 460 квадрата, имаща не много голям двор от 0,65 декара.

Изтъргуваха акции на КТБ за 4 млн. евро

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245793_%D0%98%D0%B7%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%A2%D0%91+%D0%B7%D0%B0+4+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE

 Акции на Корпоративна търговска банка на обща стойност 4 млн. eвро са били изтъргувани миналата сряда, показва справка в данните на инвестиционни посредници. Това е станало въпреки забраната на Комисията за финансов надзор за търговия с акции на КТБ на борсата след поставянето й под спецнадзор. Според специалисти това прави сделката незаконна, защото не може да бъде регистрирана в Централния депозитар.

 

Общата стойност на дяловете е бил 106 700 акции, всяка от които на стойност 37,49 евро или 73,5 лв. Това е

 

само с 3 лева по-малко, отколкото бе последно цената на акциите на КТБ

 

 на Българската фондова борса, преди търговията да бъде преустановена заради поставянето на банката под специален надзор от БНБ. Тези акции се равняват на малко повече от 1,6% от капитала на КТБ.

 

Сделката е била извънборсова, като посредник на продавача е била УниКредит Булбанк, а посредник за компанията купувач – София Интернешънъл Секюритиз. От Комисията за финансов надзор обявиха, че сделките, които се сключват извън регулирания пазар, не са в тяхната юрисдикция и не се контролират от тях.

 

От БНБ пък коментираха, че този вид сделки се контролират единствено и само от КФН.

 

Големите акционери на банката

 

са дружеството „Бромак” с 50,7%, Инвестиционният фонд на Оман с 30,4% и руската търговска банка ВТБ чрез инвестиционния си фонд във Великобритания с 9,1%. Според книгата на акционерите единствените от малките акционери, които имат над 100 000 акции, са „Еромак” и „Сентрал Техно Пропъртис”. Според представители на финансовата сфера е много възможно сделката да е фиктивна между свързани фирми с цел намаляване на счетоводната печалба и спестяване на данък.

 

Сделката е

 

незаконна, защото не може да се регистрира

 

в Централния депозитар тъй като търговията с акциите на КТБ е спряна, коментира Вера Ахундова от фейсбук групата КТБalive. Според нея по-скоро става въпрос или за опция за изкупуване, или за цесия, която би се реализирала при двата варианта – ако банката фалира или ако отвори. Ако КТБ отвори, някой ще калкулира голяма печалба, защото акциите й веднага ще се вдигнат. Ако фалира, ще спести много от данък, каза още Ахундова.  Ахундова алармира още, че дъщерната на КТБ – ТБ „Виктория”, се източва от квесторите чрез подставени лица, които вземат огромни хонорари. Става въпрос за десетки и стотици хиляди, посочи Ахундова. По думите є близките до квесторите лица прибирали парите, за да вършат определена работа, която обаче в крайна сметка вършели самите служители. Служителите пък били принуждавани под заплахата от уволнение да подписват документи, в които имало откровени лъжи.

 

Очаква се скоро КТБalive да излезе с официално становище по случая.

Ако сега няма правителство, Борисов сам ще си е виновен, смята Овчаров

http://politics.actualno.com/Ako-sega-njama-pravitelstvo-Borisov-sam-shte-si-e-vinoven-smjata-Ovcharov-news_53680.html

Разговорите между ГЕРБ и БСП са за изясняване на приоритети, а не директно за коалиция. Това заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров. Борисов може да направи правителство – кабинет на...

Янаки Стоилов: БСП не определяше посоката на кабинета "Орешарски"

http://politics.actualno.com/Janaki-Stoilov-BSP-ne-opredeljashe-posokata-na-kabineta-Oresharski-news_53684.html

БСП не можеше да коригира решенията и да определя посоката на кабинета "Орешарски. ДПС имаше такава роля. Това заяви членът на ръководството на "червената" партия Янаки Стоилов в ефира ...

Бойко Борисов получи това, което искаше и ще разбере, че не го е искал

http://cite.actualno.com/Bojko-Borisov-poluchi-tova-koeto-iskashe-i-shte-razbere-che-ne-go-e-iskal-news_53682.html

С този перефразиран цитат на римския мислител Сенека бившият енергиен министър Румен Овчаров обрисува обстановката след изборите. Според Овчаров Борисов спокойно може да направи правителство, стига да...

Влиянието на лунното затъмнение

http://curious.actualno.com/Vlijanieto-na-lunnoto-zatymnenie-news_53685.html

Днес, 8 октомври, ще се състои последното за тази година пълно лунно затъмнение. Затъмнението ще започне в 13:25 българско време и ще продължи 59 минути, но няма да може да се наблюдава от България. ...

Бразилският политически водовъртеж

http://america.actualno.com/Brazilskijat-politicheski-vodovyrtej-news_53686.html

След три седмици в Бразилия ще трябва да се проведе втори тур на президентските избори. Но независимо от това кой ще спечели, влиянието на управляващата Партия на труда само ще нараства, прогнозира ...

И Корман призна: Партии ще напускат Реформаторите

http://www.bnews.bg/article-118506

Разпадът на Реформаторския блок още преди формирането на парламентарна група изглежда вече факт – според интервю на дясната ръка на Касим Дал, една от движещите сили във формацията.

Алисия изненада с англоезичен проект (видео)

http://www.bnews.bg/article-118499

Песента е със заглавие „Lover Number One” и е изцяло на английски език.

Религиозен календар за 8 октомври

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4354832

Преп. Пелагия. Св. прпмчк Игнатий Старозагорски
Пелагия била необикновено красива, но живеела в грях. Когато епископ Нон говорел за страшния съд и спасението на човешките души, видял сред богомолците Пелагия, която изпитвала копнеж за покаяние. Написала писмо на епископа, разказала му блудния си живот и желанието да спаси душата си. Той  повярвал, Преп. Пелагия. Св. прпмчк Игнатий Старозагорски Пелагия била необикновено красива, но живеела в грях. Когато епископ Нон говорел за страшния съд и спасението на човешките души, видял сред богомолците Пелагия, която изпитвала копнеж за покаяние. Написала писмо на епископа, разказала му блудния си живот и желанието да спаси душата си. Той повярвал,

Един загинал и 324 ранени при земетресението в Китай

http://news.ibox.bg/news/id_976933919

Пореден силен трус в провинция Юнан, район, известен с разрушителните си земетрсения, който отново взе жертви. Над 1000 спасители ще помагат на оцелелите, носят им стоки от първа необходимост

Спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4355286

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Собственикът на "Миджур": Това беше саботаж, нарочен терористичен акт

http://vidin.actualno.com/Sobstvenikyt-na-Midjur-Tova-beshe-sabotaj-narochen-teroristichen-akt-news_53677.html

Моето лично убеждение е, че това е саботаж. Това заяви собственикът на взривения завод „Миджур” проф. Валери Митков. Не е възможно да бъде допусната такава фатална, както се израз...

Facebook разрешава анонимността

http://sciencelogy.actualno.com/Facebook-razreshava-anonimnostta-news_53678.html

Facebook разбработва мобилно приложение, в което потребителите ще могат да общуват анонимно под измислено име, съобщи New York Times. Един от поводите за тази разработка стана скандалът, който се раз...

Изтребители ще летят в небето над София до събота

http://society.actualno.com/Iztrebiteli-shte-letjat-v-nebeto-nad-Sofija-do-sybota-news_53679.html

Изтребители и вертолети ще летят ниско над София от днес до събота, предупредиха от Военновъздушните сили. Те ще тренират за авиошоуто на столичното летище, което ВВС организират в събота, пише "...

Жертви по време на протести в Турция

http://asia.actualno.com/Jertvi-po-vreme-na-protesti-v-Turcija-news_53672.html

15 души са загинали по време на безредиците, обхванали градове в повече от 20 турски провинции. Според турския телевизионен канал "Хабер Тюрк", службите за сигурност на 6 провинции са въвели...

НМД настоява за действия и отговори по случая с детето-аутист

http://crime.actualno.com/NMD-nastojava-za-dejstvija-i-otgovori-po-sluchaja-s-deteto-autist--news_53675.html

Национална мрежа за децата (НМД) настоява за незабавни и координирани действия от страна на институциите за проверка на сигнала и предприемане на действия и подкрепя призива на родителите на детето, ...

Разби се самолет за гасене на пожари в Калифорния

http://www.vesti.bg/novini/razbi-se-samolet-za-gasene-na-pozhari-v-kaliforniia-6024258

В северната част на американския щат Калифорния във вторник се разби самолет, изпратен да гаси горски пожар в националния парк Йосемити, съобщава Асошиейтед прес. Съдбата на пилота все още е неизвестен.

Четирима арестувани за тероризъм в Лондон

http://news.ibox.bg/news/id_1591301165

Арестите са част от операция, свързана с ислямистка групировка

Искат оставката на Лукарски

http://politics.actualno.com/Iskat-ostavkata-na-Lukarski-news_53664.html

Представители на Гражданския съвет на Реформаторския блок се обявиха за оставка на председателя на СДС Божидар Лукарски. Повод за радикалния ход е поредно изказване на партийния лидер, в което той об...

Стотици пострадали при земетресение в Китай

http://asia.actualno.com/Stotici-postradali-pri-zemetresenie-v-Kitaj-news_53665.html

Над 320 души са пострадали при земетресението с магнитуд 6,6 по Рихтер, което разлюля във вторник вечерта китайската провинция Юнан, предава агенция Синхуа. Първоначалните съобщения бяха за един загин...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване