Маляля и Кайлаш са носители на Нобел за мир 2014

http://www.vesti.bg/sviat/malialia-i-kajlash-sa-nositeli-na-nobel-za-mir-2014-6024485

Норвежкият Нобелов комитет присъди Нобеловата награда за мир за 2014 г. на индиеца Калайш Сатяртхи и на пакистанското момиче Маляля Юсуфзай за борбата им срещу потискането на децата и младите хора и правото на всички деца на образование

Всяко четвърто подрастващо момиче e жертва на физическо насилие

http://www.cross.bg/momicheta-vuzrast-svetoven-1434375.html

/КРОСС/ В навечерието на Международния ден на детето-момиче, УНИЦЕФ предостави нови данни, разкриващи мащабите на насилието над подрастващи момичета, както и будещото тревога отношение, позволяващо подобна злоупотреба да продължава да съществува. Наборът от данни събира на едно място всички по-важни показатели от изтичащата година и по този начин демонстрира съвсем нагледно тежкото влияние, което насилието оказва върху подрастващите момичета, тяхното бъдеще и това на общностите и държавите им. Сред ключовите статистически данни се открояват следните: • Почти една-четвърт от момичетата на възраст между 15 и 19 години (около 70 милиона в световен мащаб) свидетелстват, че са били жертва на различни форми на физическо насилие, откакто са навършили 15-годишна възраст. • Почти 120 милиона момичета на възраст под 20 години (или 1 на всеки 10 в световен мащаб) са преживели насилствен полов контакт или други форми на сексуална злоупотреба; а 1 на всеки 3 омъжени момичета на възраст между 15 и 19 години (или 84 милиона в световен мащаб) са станали жертва на емоционален, физически или сексуален тормоз, извършен от техния съпруг или партньор. • Данните показват, че в някои страни 7 на всеки 10 момичета на възраст между 15 и 19 години, които са преживели физическо и/или сексуално насилие, никога не са потърсили подкрепа: голяма част от тях заявяват, че не възприемат случилото се като злоупотреба и следователно не го считат за проблем, нуждаещ се от помощ

Десетки родители се събраха пред МОН с призив да се реагира незабавно при сигнали за насилие над деца

http://pik.bg/десетки-родители-се-събраха-пред-мон-с-призив-да-се-реагира-незабавно-при-сигнали-за-насил-news235917.html

Десетки родители се събраха пред МОН с призив да се реагира незабавно при сигнали за насилие над деца

Десетки родители се събраха пред Министерство на образованието с призив институциите да реагират незабавно при сигнали за насилие над деца, предаде БНР. Поводът за протеста е случаят с 13-годишната Ана-Мария от Четвърто помощно училище, при който има съмнение за сексуално насилие. Родителите се организираха в социалните мрежи.
Майки и бащи на деца с проблеми и на деца без увреждания носят плакати пред Министерство на образованието „Докога институциите ще прикриват насилието над деца“, „Детските очи не лъжат“, „Вярвам на дете аутист“. 

Според родителите, дошли пред образователното министерство, и според майката на ученичката от Четвърто помощно училище, институциите не реагират своевременно при подадения сигнал за насилие. Майката на момичето беше категорична, че и до момента не работи екип от психиатър и психолог, а те не са запознати какъв е редът за получаване на такава помощ при подобни случаи. Семейството само се е свързало с психиатър и той започва работа с Ана-Мария от началото на следващата седмица, съобщи още майката. Протестиращите родители са днес тук заради сигналите за насилие над деца, оставени без отговор от институциите. Родителите искат да има контрол над случващото се в училищата дори и от неправителствения сектор.

Министърът на образованието Румяна Коларова коментира: „Всеки има право да протестира. Няма проблем да дадат и подкрепа, защото съм напълно убедена, че семейството не е в лесна ситуация, а вчера ние гарантирахме, че детето ще бъде върнато обратно в общообразователното училище, където е било до момента, и мисля, че това е доброто решение за него”. 
В ранния следобед ще станат ясни предварителните данни от проверката на Министерство на образованието и на Държавната агенция за закрила на детето по случая са Четвърто помощно училище.

Източник: inews.bg

Йената на път към първа седмична печалба от август насам

http://www.investor.bg/analizi/9/a/ienata-na-pyt-kym-pyrva-sedmichna-pechalba-ot-avgust-nasam-181648/

Японските пари печелят позиции на фона на сериозните разпродажби на стоковите и фондовите пазари

Вносът расте рекордно през август, износът продължава да намалява

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/10/10/2397462_vnosut_raste_rekordno_prez_avgust_iznosut_produljava/?ref=rss


През периода януари - август 2014 г. от България са изнесени стоки за 27.9 млрд. лв., с 1.9% по-малко, отколкото през същия период на 2013 г. Само през август намалението е с 3.4% до 3.8 млрд. лв. В същото време вносът през август нараства с рекордните 11.1% до 4.3  млрд.лв., а общо за осемте месеца - с 0.2% до 33 млрд. лв.  

Според статистиката само през два месеца от годината има увеличение на износа -  през май и юни, а на вноса - през януари, март и август. 
...

Съдът реши: Бареков не е обидил Борисов, наричайки го "тъп"

http://www.mediapool.bg/sadat-reshi-barekov-ne-e-obidil-borisov-narichaiki-go-tap-news225828.html

Лидерът на наредилата се на шесто място на парламентарните избори "България без цензура" Николай Бареков не е обидил председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, наричайки го "тъп" в национален ефир на 19 октомври 2013 г.   Това реши в петък Софийския районен съд (СРС), приемайки, че бившият премиер няма как да се почувствал засегнат, тъй като няма доказателства да е гледал въпросното предаване на живо или на запис и затова не е възприел думите на доскорошния журналист лично.   "Възможно е Борисов да е възприел запис на предаването на 20 октомври, но тази дата не е изрично посочена в тъжбата, която определя предмета на делото. Безспорно думата "тъп" е обидна, но тъжителят не е чул лично подсъдимия да я изрича, защото не е бил в студиото, нито я е възприел лично, гледайки предаването на посочената в тъжбата дата, тъй като е бил самолет на път за България. Поради това, съдът прецени, че не е налице престъпление и оправда Бареков", съобщават от СРС.   Аргументът на магистратите звучи доста странно предвид факта, че самите те отбелязват в решението си, че Борисов "е чул преразкази на интервюто с Бареков от свидетелите по делото, които сами сочат в показанията си, че са му преразказали почти всичко". Решението на съда оставя без отговор въпроса – каква точно е разликата в това човек да чуе обида по свой адрес на живо в телевизионен ефир, на запис или преразказана от някого друг, който я е чул.   Заради оправдаването на Бареков, Борисов ще трябва да поеме разноските по делото, възлизащи на 355 лева. Лидерът на ГЕРБ искаше от съда да накаже новия политик с обществено порицание и глоба от 10 000 лева.   Репликата, станала повод за делото, бе изречена от Бареков в предаването "Дикофф" по Нова телевизия на 19 октомври м.г. Тогава той заяви, че "...той (Борисов) е тъп, той по принцип е тъп..." в отговор на забележката на водещия Сашо Диков, че бившият премиер би трябвало да е "много тъп", ако наистина е собственик на Нова телевизия (както твърди Бареков – бел. ред.) и допуска това да се твърди от ефира на медията.   Делото започна в края на март т.г. като първото заседание на съдия Николай Василев бе съпътствано от много смях в залата и ехидни забележки между двете страни, посрещнати с неприкрита ирония от магистрата.   Още в началото на процеса защитата на подсъдимия настоя съдът да задължи Борисов да направи уточнение в тъжбата си – как точно е разбрал думата "тъп", тъй като в тълковния речник са описани различни нейни значения, като например глух, приглушен, нисък по тембър, умствено ограничен, а за състояние – като израз на примиреност, отчаяние, пасивност. В крайна сметка това искане на бе уважено от съдия Василев.   Борисов води и две дела за клевета срещу Бареков – за това, че лидерът на "България без цензура" казал по време на концерт през ноември 2013 г., че бившият премиер сформирал група, за да го убие, както и за думите му, че е натрупал лично богатство от 4 млрд. лева, които откраднал от българския народ.

Съд оправда Бареков по дело, че нарекъл Борисов "тъп"

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/syd-opravda-barekov-po-delo-che-narekyl-borisov-typ-6024484

Софийският районен съд прие, че за да бъде довършено престъплението „обида”, тя трябва да е възприета лично

За три месеца финансовите инспектори констатирали причинени вреди за над 100 хил.лв.

http://www.cross.bg/finansovi-inspektzii-priklyuchiha-1434374.html

/КРОСС/ През третото тримесечие на 2014 г. инспекторите на Агенцията за държавна финансова инспекция приключиха 173 инспекции. В тях попадат проверките на всички министерства по отношение на направените от тях разходи и поетите финансови задължения към 31 юли 2014 г., съобщават от АДФИ. В рамките на тримесечието финансовите инспектори са констатирали виновно причинени вреди за 101 294 лв. Установени били 103 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за 25 641 993 лева. По постъпили в агенцията сигнали били извършени 104 финансови инспекции. Въз основа на Годишния план на АДФИ приключиха 69 финансови инспекции, предимно в учебни заведения, държавни горски и ловни стопанства и териториални поделения на Националния осигурителен институт.  

Проф. Вучков: Кънев е гумено човече, Местан - дърдорко, Бареков - смехотворен

http://www.cross.bg/partii-partiya-vychkov-1434376.html

/КРОСС/Това момченце, гумено човече Радан Кънев, кой е тоя, че да поставя условия?! Коя е Кунева - пропаднала. Това са пропаднали хора, а искат всичко. Не ме интересуват дали ще ми се обидят. Това е една сбирщина от туркофили, куневщина и иванкостовщина. Това е безпринципна сбирщина. Кунева е червена, а сега е тъмносиня. Това коментира пред bTV проф. Юлиян Вучков в анализ на следизборната политическа ситуация. Държавата агонизира. Такава простотия навсякъде. Бъдещият кабинет трябва да бъде подкрепен от всички партии в парламента, но това не може да се случи. Те ще подкрепят кабинета за 3-4 месеца и после ще го блокират, тъй като всеки е воювал с ГЕРБ, категоричен е Вучков. По думите му ГЕРБ няма капацитета да управлява дълги години, а само две-три. Лиляна Павлова можела да е премиер с двете си висши образования, но нямало как да понесе политическата отговорност на ГЕРБ. Всички лъжат, че не искат постове, отсече Вучков. По думите му всяка партия поотделно има проблеми с победителите на парламентарния вот. Люта борба води СКАТ на Валери Симеонов с Димитър Николов - най-добрият кмет, посочи професорът. "Ами Бареков? До оня ден искаше да вкарва в затвора Цветанов и Борисов, а сега - не. Той сега вика ура, после ще те предаде. Стъпваш на гнила основа", смята той. "Атака" пък била готова да отреже главата на Бойко Борисов

Съдят служебния здравен министър

http://www.moreto.net/novini.php?n=266909

Ваксини за новородените у нас ще има, дори и да бъда глобен. Това обяви пред bTV министърът на здравеопазването в служебния кабинет д-р Мирослав Ненков, който има всички шансове да завърши управленската си кариера в съда. За какво става въпрос? Министърът прекрати договора с фирмата доставчик на шествалентната ваксина за бебета, тъй като компанията я предлага в опаковка, която не е в позитивния лекарствен списък.

Малала Юсуфзай и Кайлаш Сатяртхи са носителите на Нобеловата награда за мир

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4360403

Малала Юсуфзай и Кайлаш Сатяртхи са носителите на Нобеловата награда за мир.
Малала Юсуфзай беше простреляна от талибани в Пакистан, защото искала да посещава училище. Тя оцелява и става активист за правото на момичетата да получат образование.
Миналата година пакистанска организация, в която се обединяват частните училища, Малала Юсуфзай и Кайлаш Сатяртхи са носителите на Нобеловата награда за мир. Малала Юсуфзай беше простреляна от талибани в Пакистан, защото искала да посещава училище. Тя оцелява и става активист за правото на момичетата да получат образование. Миналата година пакистанска организация, в която се обединяват частните училища,

С над 12% до 240 млн. лв. нарастват приходите от нощувки през август

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/s-nad-12-do-240-mln-lv-narastvat-prihodite-ot-noshtuvki-prez-avgust-181647/

Данните на НСИ потвърждават, че туристите намаляват, но пък прекарват повече време в българските хотели

С над 12% нарастват приходите от нощувки през август до 240 млн. лв.

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/s-nad-12-narastvat-prihodite-ot-noshtuvki-prez-avgust-do-240-mln-lv-181647/

Данните на НСИ потвърждават, че туристите намаляват, но пък прекарват повече време в българските хотели

Сценарии: Мая Манолова не е депутат, Цветанов и Местан едва влизат в парламента

http://www.cross.bg/preferentzii-listata-depytat-1434373.html

/КРОСС/Да, това можеше да се случи, ако нямаше ограничения пред преференцията. Съставът на парламента щеше да е различен, защото избирателите масово пренареждаха листите, пише Диян Иванов в "Сега" Мая Манолова не е депутат, Ангел Найденов и Кристиан Вигенин - също. Лютви Местан е на ръба, а Цветан Цветанов трепери до последно. Това щеше да се случи, ако преференциите в листите за Народното събрание (НС) действаха без ограничение - без праг от 7% и бонус за водача, който получава на свое име бюлетините без отбелязано индивидуално предпочитание.Подобна класация е условна, защото повечето формации спуснаха директива да не се ползва преференцията и мнозина кандидати, най-вече водачите на листите, не се стремяха да събират лични гласове (ярко изразено при ДПС). Както казахме, те ползват и привилегията да обират неотбелязаната преференция, което лиши листите от свободна конкуренция. И все пак доста претенденти се стремяха към индивидуален актив, поразбъркаха сведеното "отгоре" подреждане. От протоколите на отделните районни комисии се вижда и как доста водачи или отделни кандидати, поставени на избираемо място,просто не са желани от електоратаОтчетливо ги задминават фигури от по-задни позиции. Ние не знаем дали тези преференции са честни - със сигурност някъде са, другаде - не. Но ни показват, че ако подреждането на листите бе без ограничения и изборът бе по-близо до мажоритарния, съставът на следващото Народно събрание щеше да е по-различен от настоящия

38% от българите страдат от разширени вени

http://pik.bg/38-от-българите-страдат-от-разширени-вени-news235915.html

38% от българите страдат от разширени вени

38% от българите страдат от заболявания на вените, а сред причините за това са заседналият начин на живот и наднорменото тегло.

Всеки трети човек у нас пък има разширени вени, стана ясно от думите на д-р Елена Горанова от Националната кардиологична болница, при откриването на Балканския венозeн форум, който събира у нас над 200 специалисти в областта.

За да се предпазим от заболявания на вените, специалистите съветват да се движим повече. „Добре е да се плува, а също и да се кара колело," добави Горанова.

Протест срещу застрояването на Карадере пред Министерския съвет

http://www.mediapool.bg/protest-sreshtu-zastroyavaneto-na-karadere-pred-ministerskiya-savet-news225827.html

Природозащитни неправителствени организации организират протестно "гражданско присъствие" пред Министерския съвет в петък под наслов "Да спасим Карадере сега! Иначе подписваме смъртната му присъда с бездействието си!". Гражданската демонстрация е насрочена за 18.00 часа.   Поводът е решението на бургаската екоинспекция, че за застрояването на Карадере няма нужда да се прави оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Преди два дни стана ясно, че фирма "Макси I" е получила разрешение да построи огромен комплекс от вили и бунгала в района на плажа Карадере. Бъдещият комплекс трябва да има капацитет за 1860 души.   Пред БНР съпредседателят на партия "Зелените" Андрей Ковачев обяви, че решението на бургаската екоинспекция ще бъде атакувано пред съда.   "Там наистина е място, урбанизирана територия, но то е с този статут заради един незаконен устройствен план, одобрен от общината (Бяла – бел. ред.). РИОСВ нищо не прави, за да бъде отменен, незнайно защо. Там е природа и е "Натура 2000" – защитена зона. Няма как да се позволи това", коментира Ковачев.   От партията очакват решението на РИОСВ да бъде спряно от министъра на околната среда и водите, а директорът на регионалната инспекция да бъде уволнен.   Преди протеста ще се състои немедийна среща между представители на неправителствени организации и ръководството на Министерство на околната среда и водите по казуса. Очаква се природозащитниците да подадат жалба срещу решението на РИОСВ-Бургас.   Преди ден от министерството обявиха, че министърът е проверила документите по казуса и е открила пропуски, които дават основания за отмяната му. Въпреки това тя няма правно основание да го отмени, без да е сезирана от някой по казуса.

Цветанов: Няма друга партия като ГЕРБ - за трети пореден път с над милион гласове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4360399

"На последните три проведени парламентарни избори гласовете на ГЕРБ са над 1 милион, няма политическа формация, която да е постигала такъв резултат". Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг.
„От 27 областни града ГЕРБ печели в 25, два са областните града, които печели ДПС. "На последните три проведени парламентарни избори гласовете на ГЕРБ са над 1 милион, няма политическа формация, която да е постигала такъв резултат". Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг. „От 27 областни града ГЕРБ печели в 25, два са областните града, които печели ДПС.

Писанчев: Имало е опити терористи да влязат у нас

http://www.vesti.bg/bulgaria/pisanchev-imalo-e-opiti-teroristi-da-vliazat-u-nas-6024483

България напоследък се оказа между две огнища на напрежение и ние трябва много сериозно да помислим каква ни е стратегията като държава в тази посока, заяви председателят на ДАНС, но увери, че няма заплаха за националната сигурност на България

Малала Юсуфзай и Кайлаш Сатярти получиха Нобеловата награда за мир

http://www.cross.bg/malala-yusyfzaii-obrazovanie-1434372.html

/КРОСС/ Малала Юсуфзай, 16-годишната пакистанка, която се бори за правата на момичетата на образование и много други, и индийският активист за правата на децата Кайлаш Сатярти са носителите на на тазгодишната Нобелова награда за мир. Малала Юсуфзай беше простреляна от талибани в Пакистан, защото е искала да посещава училище. Тя оцелява и става активист за правото на момичетата да получат образование. Двамата ще си поделят премията от 1.1 милиона долара, а самото отличие ще бъде връчено на 10 декември в Осло. Тази година има рекордно висок брой номинации - 278 души.  

Цибулкова, Макарова и Петкович идват в София за Турнира на шампионките

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/10/2397453_cibulkova_makarova_i_petkovich_idvat_v_sofiia_za/?ref=rss


Станаха известни първите три тенисистки, класирали се за "Garanti Koza Турнир на шампионките" от 28 октомври до 2 ноември в столичната "Арена Армеец София".

​Това са словачката Доминика Цибулкова (№12 в света), рускинята Екатерина Макарова (№13) и германката Андреа Петкович (№16), които заемат първите три места в класацията Race to Sofia. Те се присъединяват към получилите "уайлд кард" Цветан Пиронкова и Йелена Янкович.
 
Цибулкова влезе в класацията Race to Sofia...

Малала Юсуфзай и Кайлаш Сатяртхи са носителите на Нобеловата награда за мир

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4360392

Малала Юсуфзай и Кайлаш Сатяртхи са носителите на Нобеловата награда за мир.
Малала Юсуфзай беше простреляна от талибани в Пакистан, защото искала да посещава училище. Тя оцелява и става активист за правото на момичетата да получат образование.
Миналата година пакистанска организация, в която се обединяват частните училища, Малала Юсуфзай и Кайлаш Сатяртхи са носителите на Нобеловата награда за мир. Малала Юсуфзай беше простреляна от талибани в Пакистан, защото искала да посещава училище. Тя оцелява и става активист за правото на момичетата да получат образование. Миналата година пакистанска организация, в която се обединяват частните училища,

Задържаха двама разбили и обрали магазин във варненското село Куманово

http://www.moreto.net/novini.php?n=266917

Вчера е подаден сигнал от собственика на магазин, намиращ се в село Куманово, за това, че неизвестно лице е разбило две врати, проникнало е в магазина. Лицето е извършило кражба на 150 кутии с цигари от различни марки и монетник с малка сума пари, като е причинило щети за около 800 лв.

Цветана Пиронкова в преследване на втори полуфинал през 2014 г.

http://www.mediapool.bg/tsvetana-pironkova-v-presledvane-na-vtori-polufinal-prez-2014-g-news225826.html

Заради слабото си представяне през сезона и трудния поток в основната схема шансовете на Цветана Пиронкова да се представи добре на турнира в австрийския град Линц не изглеждаха никак добри. Неочакваното развитие на състезанието обаче отвори страхотна възможност пред българската тенисистка да се бори втората си титла от календара на WTA.  Пловдивчанка се класира без игра за четвъртфиналите, след като поставената под номер 1 Южени Бушар се отказа заради контузия.  В опит да достигне втория си полуфинал през 2014 г. Пиронкова ще се изправи срещи Карин Кнап. Италианката също преодоля втория кръг след отказване на съперничката й Магдалена Рибарикова от Словакия.  Пиронкова има две победи в двата си мача с Кнап, една от които на тазгодишния US Open през август, а третият двубой помежду им е днес от 15 часа. Двете ще играят на централния корт, а мачът ще бъде излъчен пряко по "Евроспорт".  Въпреки по-добрите показатели на българката в директните мачове, букмейкърите определиха италианката за фаворит. Залози за успех на Кнап се приемат при коефициенти между 1.57 и 1.67, а на Пиронкова - между 2.10 и 2.20.  Ако спечели двубоя, Пиронкова ще се класира за деветия си полуфинал в турнирите на WTA. Тя загуби първите си седем, преди в началото на тази година в Сидни да победи Петра Квитова и впоследствие да спечели първата си титла.  За последно българката игра два полуфинала в турнирите на WTA в рамите на един сезон през 2005 г., когато стигна финалната четворка в Палермо и Истанбул.  Пиронкова, която в първия кръг отстрани Лиза-Мария Мозер от Австрия, получава страхотна възможност да се бори за втора титла, тъй като до четвъртфиналите достигна едва една от осемте поставени - Каролина Плишкова.  Чехкинята, която заема 30-ото място в световната ранглиста, се наложи с 6:4, 6:2 над германката Мона Бартел и ще срещне квалификантката Мадисън Бренгъл. Американката също не игра в осминафиналите заради отказването на Ана Иванович.  Останалите два четвъртфинала противопоставят Камила Джорджи от Италия срещу Марина Еракович от Австралия и Стефани Фьогеле от Швейцария срещу квалификантката Ана-Лена Фридсам от Германия.  Освен отказалите се Бушар и Иванович от поставените със загуби още в първия кръг си тръгнаха Доминика Цибулкова, Андреа Петкович, Сабине Лисицки, Барбора Захлавова-Стрицова и Каролин Гарсия.

3 млн. души станаха свидетели на четенето на живо на "Ана Каренина"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4360373

Международният онлайн маратон Международният онлайн маратон "Каренина. Живото издание", по време на който руски културни дейци, спортисти и политици четоха откъси от романа на Лев Толстой "Ана Каренина", премина успешно, предаде ТАСС. В 36-часовото пряко предаване по Youtube е имало 3 милиона включвания от цял свят. Желаещите да участват в акцията са подавали заявки.

3 млн. включвания от цял свят е имало по време на 36-часовото четене на живо на "Ана Каренина"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4360389

Международният онлайн маратон "Каренина. Живото издание", по време на който руски културни дейци, спортисти и политици четоха откъси от романа на Лев Толстой "Ана Каренина", премина успешно, предаде ТАСС.
В 36-часовото пряко предаване по Youtube е имало 3 милиона включвания от цял свят. Желаещите да участват в акцията са подавали заявки. Международният онлайн маратон "Каренина. Живото издание", по време на който руски културни дейци, спортисти и политици четоха откъси от романа на Лев Толстой "Ана Каренина", премина успешно, предаде ТАСС. В 36-часовото пряко предаване по Youtube е имало 3 милиона включвания от цял свят. Желаещите да участват в акцията са подавали заявки.

Ford очаква ръст на продажбите в Китай

http://www.investor.bg/novini/444/a/ford-ochakva-ryst-na-prodajbite-v-kitai-181646/

Компанията ще пусне в експлоатация два нови завода, с които се надява да увеличи производствения си капацитет в страната до 1,5 млн. автомобила

Съдът оправда Бареков по едно от делата за обида към Борисов

http://www.cross.bg/borisov-lichno-barekov-1434371.html

/КРОСС/ Софийският районен съд оправда председателя на "България без цензура" Николай Бареков по едно от делата - за обида, които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов води срещу него. Съдът приема, че Борисов не е възприел лично репликата, че е тъп, изречена от Бареков в предаване по Нова телевизия, съобщават от съда. "Безспорно думата "тъп" е обидна, но тъжителят (бел. ред. Борисов) не е чул лично подсъдимият да я изрича, защото не е бил в студиото, нито я е възприел лично, гледайки предаването на посочената в тъжбата дата (19 октомври), тъй като е бил самолет на път за България. Поради това, съдът прецени, че не е налице престъпление и оправда Бареков", уточняват от СРС. За да бъде довършено престъплението "обида", то тя трябва да бъде възприета лично. По делото е установено, че Бойко Борисов не е гледал лично предаването на 19 октомври 2013 г., а е чул преразкази на интервюто с Бареков от свидетелите по делото, които сами сочат в показанията си, че са му преразказали почти всичко. Възможно е Борисов да е възприел запис на предаването на 20 октомври, но тази дата не е изрично посочена в тъжбата, която определя предмета на делото. Борисов трябва да заплати разноските за експертизи по делото в размер на 355 лв, пише Дневник. Снимка: Булфото, всички права запазени

Габриел Зевин: Книгите са синоним на любовта

http://books.actualno.com/Gabriel-Zevin-Knigite-sa-sinonim-na-lubovta-news_54181.html

Писателската кариера на Габриел Зевин започва на 14 години, когато гневно писмо до местен вестник за концерт на „Гънс енд Роузес” довежда до първата й работа като музикален критик....

Училищата и детските градини в община Бургас са готови за зимата

http://burgas.actualno.com/Uchilishtata-i-detskite-gradini-v-obshtina-Burgas-sa-gotovi-za-zimata-news_54190.html

Училищата и детските градини в община Бургас са готови за зимата. Информацията съобщи директорът на дирекция "Образование" в общината Веселина Торалова.  Училищата са снабдени с го...

Развитието на река Марица става обект на ONE ARCHITECTURE WEEK през 2015

http://plovdiv.actualno.com/Razvitieto-na-reka-Marica-stava-obekt-na-ONE-ARCHITECTURE-WEEK-prez-2015--news_54191.html

Тази вечер ще бъде даден официалният старт на седмото издание на международния фестивал за архитектура ONE ARCHITECTURE WEEK 2014, който ще предложи на жителите и гостите на Пловдив богата програма от...

ООН: Над 12 000 души може да загинат, ако ИД превземе Кобане

http://europe.actualno.com/OON-Nad-12-000-dushi-moje-da-zaginat-ako-ID-prevzeme-Kobane-news_54193.html

Над 12 000 души може да загинат, ако "Ислямска държава" превземе Кобане, предупреди ООН и отправи призив към Турция да предотврати клане в сирийския град. Специалният пратеник на генералния...

Откриха билкова градина в столично училище

http://society.actualno.com/Otkriha-bilkova-gradina-v-stolichno-uchilishte-news_54195.html

Най-сваляната българска мобилна апликация, посветена на здравословния начин на живот – „Здрави“, подари на 104-то Основно училище „Захари Стоянов“ в С...

Цветанов: Няма такава партия - гласовете за ГЕРБ са над милион за трети пореден път

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4360381

"На последните три проведени парламентарни избори гласовете на ГЕРБ са над 1 милион, няма политическа формация, която да е постигала такъв резултат". Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг. „От 27 областни града ГЕРБ печели в 25, два са областните града, които печели ДПС.

Малала Юсуфзай и Кайлаш Сатяртхи получиха Нобеловата награда за мир

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/10/2397429_malala_jusufzai_i_kailash_satiarthi_poluchiha/?ref=rss


Малала Юсуфзай и индийският активист за правата на децата Кайлаш Сатяртхи са носителите на на тазгодишната Нобелова награда за мир, обяви нобеловият комитет. 

17-годишната Малала Юсуфзай беше простреляна в главата от талибаните през 2012 г. в Пакистан, защото е искала да посещава училище. Тя оцелява и става активист за правото на момичетата да получат образование. 

Двамата са отличени за "тяхната борба срещу потискането на децата и младите хора". Те ще си поделят премията...

Малала Юсуфзай и Кайлаш Сатярти получиха Нобеловата награда за мир

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/10/2397429_malala_jusufzai_i_kailash_satiarti_poluchiha/?ref=rss


Малала Юсуфзай и индийският активист за правата на децата Кайлаш Сатярти са носителите на на тазгодишната Нобелова награда за мир, обяви нобеловият комитет. 

17-годишната Малала Юсуфзай беше простреляна в главата от талибаните през 2012 г. в Пакистан, защото е искала да посещава училище. Тя оцелява и става активист за правото на момичетата да получат образование. 

Двамата ще си поделят премията от 1.1 милиона долара, а самото отличие ще бъде връчено на 10 декември в...

Шефът на ДАНС: Терористи се опитват да влязат в България

http://www.mediapool.bg/shefat-na-dans-teroristi-se-opitvat-da-vlyazat-v-bulgaria-news225825.html

Има случаи, при които лица, съпричастни към терористични организации, са се опитали да влязат в страната като част от бежанската вълна , съобщи председателят на ДАНС Владимир Писанчев в петък.   Той обясни, че след установяването им те се изолират и при отделни случаи се екстрадират.   "Водят се разследвания и се предприемат съответните мерки, когато е установен такъв случай", каза Писанчев като допълни, че ДАНС има много добро взаимодействие и с чуждите служби.   По думите му става дума за хора предимно от Афганистан или Сирия, откъдето е най-големият поток бежанци. Няма данни обаче за свързани с джихадистката групировка Ислямска държава.   "Бъдете уверени, че работим добре", успокои председателят на ДАНС.   България напоследък се оказа между две огнища на напрежение и ние трябва много сериозно да помислим каква ни е стратегията като държава в тази посока, защото ние се оказваме на практика фронтова държава, заяви председателят на ДАНС.   Писанчев присъства в НИМ на представянето на конфискувани при специална операция културни ценности от национално и световно значение.

Ана-Мария ще бъде върната в общообразователното училище, където е била до момента

http://www.cross.bg/deteto-ychilishte-kolarova-1434370.html

/КРОСС/В 13.30 часа днес ще бъдат обявени предварителните данни от проверката на Министерството на образованието и на Държавната агенция за закрила на детето по случая в 4-то помощно училище. Министър Румяна Коларова не се притеснява от протеста, който започва в този час пред Министерството на образованието. Всеки има право да протестира. Предполагам, че те искат да отстоят позицията на майката на детето. Няма проблем да дадат и подкрепа, защото съм напълно убедена, че семейството не е в лесна ситуация, а вчера ние гарантирахме, че детето ще бъде върнато обратно в общообразователното училище, където е било до момента, и мисля, че това е доброто решение за него. Ако има възможност така да бъде интегрирано, по-добре да бъде интегрирано, заяви министър Коларова.  

Протестите в Хонконг ще бъдат подновени след отказа от преговори на управата

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/10/2397458_protestite_v_honkong_shte_budat_podnoveni_sled_otkaza/?ref=rss


Протестиращите в Хонконг обявиха, че ще продължат с кампанията си за постигане на неограничена демокрация, независимо от отказа на управата на града да преговаря с тях след демонстрациите миналата седмица, съобщи "Ройтерс".

Решението на градската администрация да се изтегли от насрочените за днес преговори дойде след като депутати поискаха антикорупционната служба да разследва плащания на бизнеса до ръководителя на града на стойност 6.4 милиона долара.

Главният секретар на...

Два автомобила изгоряха в Хисаря тази нощ

http://pik.bg/два-автомобила-изгоряха-в-хисаря-тази-нощ-news235908.html

Два автомобила изгоряха в Хисаря тази нощ

Две коли изгоряха тази нощ в Хисаря, съобщават от полицията.

Сигналът е получен в 1.40 часа. Огънят е унищожил напълно "Фолксваген" и "Ауди", паркирани в двор на ул. „Априлци” в курортния град.

По данни на собствениците на колите, щетите от пожара възлизат на 37 хил. лева.

По случая е образувано досъдебно производство. Извършен е оглед, назначена е пожаро-техническа експертиза. Изясняват се причините и обстоятелствата около пожара и дали се касае за умишлен палеж.

Приходите от нощувки през август растат, туристите намаляват

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/10/2397428_prihodite_ot_noshtuvki_prez_avgust_rastat_turistite/?ref=rss


През традиционно най-активния месец за туризъм през лятото - август, броят на туристите, отседнали в българските хотели спада, макар че има лек ръст в броя на нощувките, показват данните на НСИ.

През месеца пренощувалите са били с 0.8 на сто по-малко отколкото година по-рано и са били общо 998.7 хиляди.

В същото време броят на нощувките през месеца е с ръст от 1.3 на сто в сравнение с август миналата година.

От всички пренощували в базите за настаняване през...

Селянин заплаши друг с убийство

http://www.bnews.bg/article-118699

30-годишен жител на село Попович насочи пушка в главата на съселянин

Михаил Горбачов е влязъл в болница

http://www.moreto.net/novini.php?n=266918

Бившият съветски президент Михаил Горбачов бе приет в болница. "През последните седем дни състоянието ми се влошаваше и подобряваше", каза самият Горбачов пред РИА "Новости", като допълни, че в момента е в болница за наблюдение.

Рулетката на бат'Сали

http://www.cross.bg/glasa-kyustendil-batsali-1434369.html

/КРОСС/Участниците в играта на руска рулетка стрелят от упор в главата си с револвер, в който има само един куршум. Опасна игра, с трагични последствия. Кандидатът за народен представител от ДПС Александър Методиев или бат'Сали се оказа куршумът, отстрелял от упор нечии депутатски мераци в Кюстендил.Със скромните 864 гласа за движението и едва 37 преференции бат'Сали отново ще седне на депутатската банка. За сравнение, вторият от листата на ББЦ в Кюстендилско е събрал 1098 преференции, вторият на ГЕРБ - 1685, а вторият представител на БСП ги отвява с 2199. Патриотичният фронт има близо 3 пъти повече гласове от ДПС, резултатът на АБВ е повече от 2000 гласа, а ПП "Атака" взима почти 4000. Въпреки това те нямат мандат за народен представител от региона. Дали всички тези вече парламентарни партии не са ощетени? Може и да не е честно, но е... законно. Колкото и странно да звучи, пише в. "Дума" в статия под заглавието "Рулетката на бат'Сали".За втори път благодарение на чуждестранните гласове бат'Сали влиза в парламента. Преди да "изгори" Кюстендилско, ситуацията бе същата в София област, на която бе натресен депутат от ДПС, въпреки слабите резултати на движението. Тогава Методиев бе втори в листата на ДПС и се възползва от това, че водачът Емил Иванов стана областен управител. Гласовете от чужбина доведоха и друг куриоз, отново в полза на ДПС - Петя Раева стана депутат в 42-то НС с рекордно малкия брой гласове за себе си - 474 във Видин

Нараства интересът към луксозни хотели

http://econ.bg/Новини/Нараства-интересът-към-луксозни-хотели_l.a_i.575650_at.1.html

С 5,7% спрямо година по-рано са нараснали нощувките в 4 и 5-звездните хотели в България през август, сочат данните на Националния статистически...

Бареков се отказа да е депутат

http://offnews.bg/news/n_1/n_401568.html

Николай Бареков няма да е български депутат. Той подаде заявление за оттегляне от кандидатските листи на "България без цензура" в Пловдив и Варна, което бе прието днес от Централната избирателна комисия. Вместо него от Пловдив ще влезе Ана Баракова, която измести с преференция заради номера си - 13/13 - втория в листата Дяко Дяков. От Варна ще влезе Георги Ковачев. Срещу решението на ЦИК против бяха членовете Ивайло Ивков, Цветозар Томов и Севинч Солакова. Възраженията на членове на комисията са, че с подобни решения съдействат на такъв тип кандидати за депутати, които въвеждат в заблуда избирателите. Бареков бе избран и за депутат в Европейския парламент и по всяка вероятност ще замине за Брюксел.

Полицията в Сейнт Луис влезе в сблъсъци с протестиращите преди очакваните масови протести (СНИМКИ)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4360345

Полицията в Сейнт Луис влезе в сблъсъци с протестиращите преди очакваните през уикенда масови протести след убийството на цветнокож младеж от полицай. Около 400 демонстранти се стекоха по улиците в няколко квартала на американския град, скандирайки гневни лозунги срещу униформените, предаде Ройтерс. Полицията в Сейнт Луис влезе в сблъсъци с протестиращите преди очакваните през уикенда масови протести след убийството на цветнокож младеж от полицай. Около 400 демонстранти се стекоха по улиците в няколко квартала на американския град, скандирайки гневни лозунги срещу униформените, предаде Ройтерс.

Фотоконкурс за младежи от Eurodesk

http://www.dnevnik.bg/evropa/konkursi/2014/10/10/2397432_fotokonkurs_za_mladeji_ot_eurodesk/?ref=rss


Днес (10 октомври) е крайният срок за участие във фотоконкурса "Време за движение", който се организира от Eurodesk. Снимките трябва да се качват с хаштаг - #eurodesk_timetomove на фейсбук страницата на конкурса: https://www.facebook.com/Eurodesk/app_515720611858523

В конкурса могат да се включат всички млади хора на възраст между 13-30 години, от страни от мрежата на Eurodesk, като качат свои снимки, отразяващи това, което са научили през пътуванията си в Европа или това, което биха...

Фотоконкурс за младежи от Eurodesk

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/10/10/2397432_fotokonkurs_za_mladeji_ot_eurodesk/?ref=rss


Фотоконкурс "Време за движение" се организира от Eurodesk. Крайният срок за изпращане на снимки на Фейсбук страницата на Eurodesk е 10 октомври. Снимките трябва да се качват с хаштаг - #eurodesk_timetomove.

В конкурса могат да се включат всички младите хора на възраст между 13-30 години, от страни от част от Eurodesk, да се включат във фотоконкурса, като качат свои снимки, отразяващи това, което са научили през пътуванията си в Европа или това, което биха искали да изпитат, когато...

Всеки министър да аргументира кадровите смени, настоял Близнашки

http://www.cross.bg/bliznashki-premier-argymentira-1434367.html

/КРОСС/ До края на седмицата всеки министър да аргументира смените на кадри по ресорите си. За това е настоял служебният премиер Георги Близнашки, става ясно от стенограмата от последното правителствено заседание. Близнаки допълва, че предходното правителство е направило над 2500 уволнения и назначения, което е изведено след специална справка, направена от служебни кабинет. Близнашки настоява министрите да бъдат готови да защитават промените, направени от тях. „В много случаи става дума за компрометирани хора. Примерите са много важни. Знаете тези приказки за поголовни чистки и прочие, да имаме готовност да дадем един категоричен отпор, защото ние бяхме изключително сдържани, в крайна сметка. Опитахме да поддържаме едно равновесие в обществото, но това далеч не беше оценено от всички политически сили", допълва служебният премиер. И допълва, че настоява за нагледни примери, защото „така е устроена човешката психика - не бройката, не количеството", пише Дарик.  

Повече офроуд в Stepway моделите на Dacia Dokker и Dacia Lodgy

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4360240

Малки, големи и още по-големи коли блестят на автомобилното изложение в Париж. "Авто Труд" представя някои от най-интересните премиери.
Dacia ще представи на автосалона в Париж нови възможности за минивана Lodgy и универсалния Dokker, които се превръщат в тандем кросоувъри във версиите си Stepway. Те носят излъчването на офроуд машини благодарение Малки, големи и още по-големи коли блестят на автомобилното изложение в Париж. "Авто Труд" представя някои от най-интересните премиери. Dacia ще представи на автосалона в Париж нови възможности за минивана Lodgy и универсалния Dokker, които се превръщат в тандем кросоувъри във версиите си Stepway. Те носят излъчването на офроуд машини благодарение

Според съда: Бареков не е обидил Борисов, казвайки, че е тъп

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/10/2397430_spored_suda_barekov_ne_e_obidil_borisov_kazvaiki_che_e/?ref=rss


Софийският районен съд оправда бившия телевизионен водещ и председател на "България без цензура" Николай Бареков по едно от делата - за обида, които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов води срещу него. Съдът приема, че Борисов не е възприел лично репликата, че е тъп, изречена от Бареков в предаване по Нова телевизия, съобщават от съда.

"Безспорно думата "тъп" е обидна, но тъжителят (бел. ред. Борисов) не е чул лично подсъдимият да я изрича, защото не е бил в студиото, нито я е възприел...

Би Би Си: Маймуна стана акушерка

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/bi-bi-si-majmuna-stana-akusherka-6024482

Подобно поведение е напълно неочаквано, като се има предвид, че обикновено животните, в това число и маймуните, раждат сами

Закопчаха ало-измамник с 24 бона

http://pik.bg/закопчаха-ало-измамник-с-24-бона-news235904.html

Закопчаха ало-измамник с 24 бона

Същият ден друг мошеник измъкна от 87-годишна баба 19 500 лв

Стара Загора. Вчерашният 9 октомври спокойно може да се нарече ден на „ало-измамниците" в Старозагорско. Първо криминалистите предотвратяват крупна измама на 72-годишна жена, която е атакувана по познатия сценарий, че дъщеря и си е счупила крака и трябват 10 хил. лв за спешна операция. Бабата обаче се обадила в полицията и след светкавично разработената операция мошеникът е арестуван пред старозагорска църква в центъра малко след като му предала парите. „Това е 31-годишния С.П. от с. търговищкото с. Звезда", съобщиха в петък от полицията. При обиска у него са били открити други 14 000 лв., 3 мобилни телефона и таблет. Той е задържан за 24 часа, а разследването ще докаже дали е замесени и в други подобни престъпления, уточниха от полицията.

Същият ден друг „ало-измамник" прави най-големия удар досега в Старозагорско – по абсолютно същата схема успява да измъкне 19 500 лв от 87-годишна жена от старозагорското с. Дълбоки. Старицата предала крупната сума пред дома си за спешна операция на неин близък.

В черния четвъртък с 1000 лв и изгаря и 79-годишна жена от Стара Загора. Тя предала парите на непознат куриер, за да получил колет, изпратен от внука й, който се оказал пълен със стари вестници.

Източник: standartnews.com

Затварят пещерата "Леденика" за ден

http://pik.bg/затварят-пещерата-леденика-за-ден-news235905.html

Затварят пещерата "Леденика" за ден

Пещерата „Леденика" във Врачанския балкан ще бъде затворена за посетители на 14 октомври. Причината е в провеждащата се в този ден от 9 до 15 часа профилактика на електропреносната мрежа, извършвана от „ЧЕЗ Разпределение България" АД.

През този период ще бъде изключено електрозахранването от електропровод от 20 KV „Биволски връх". Предвижда се да бъде направен монтаж на защитни покрития за птици. От електроразпределителното дружество се извиняват предварително за причиненото неудобство на туристите и гражданите, пише "Дарик".

Върховният административен съд се произнася за строителството на Камен бряг

http://www.moreto.net/novini.php?n=266897

На 24 октомври 2014 г. Върховният административен съд ще се произнесе окончателно и без право на обжалване по казуса с правата на братята Павлови от Генерал Тошево върху имота им в резерват "Яйлата" и правото им за строителство там, научи Moreto.

Учители в помощни училища: Възпитатели бият децата

http://www.cross.bg/dete-ychilishta-svidetel-1434368.html

/КРОСС/Учители от помощни училища признават, че възпитатели се държат грубо и бият децата.  Била съм свидетел как, когато някое дете падне на земята и трудно става, е удряно с пръчка, каза пред Нова телевизия бивш учител от 4-то помощно училище, където учи Анна-Мария, за случая с която днес в страната се провеждат протести. Когато питах защо правят така, отговорът беше - няма друг начин да ги накараме да станат, допълни учителката. Въпреки това тя не вярва в случая с Ана-Мария да се е стигнало до сексуално насилие. Според жената, в подобни училища има голямо текучество на кадри, защото хората идват, виждат какво става и си тръгват. Бивша възпитателка в защитен център „Младост" за деца с увреждания също потвърди, че е била свидетел на грубо отношение към дете с аутизъм. „Видях как управителката подритва едно дете, което не искаше да се качи на асансьор, а медицинската сестра направо го блъсна вътре", каза жената. Тя е подала сигнал, имало е проверки от страна на компетентните институции, но всичко е свършило с поставяне на камери в центъра.    

Михаил Горбачов е приет в болница

http://offnews.bg/news/n_1/n_401524.html

Последният президент на СССР и лауреат на Нобелова награда за мир Михаил Горбачов е приет в болница, съобщава "Русской службе новостей". Информацията бе съобщена от самия Горбачов пред руското издание. "Да, хоспитализираха ме, но вие познавате характера ми, той е настроен за борба, за живот", заяви бившият съветски лидер, който призна, че влошаването на здравословното състояние му е попречило да следи седмицата на Нобеловите награди. "Бащата на перестройката" обяснява, че състоянието му се е влошило през тази седмица: "Сега съм в болница. Настъпи обостряне. Лежа под наблюдение, целият съм в жици", казва той. През 2011 г. Горбачов претърпял сложна операция на гръбначния стълб в Германия. Въпреки влошеното си състояние през последните години, той участва активно в обществения живот не само на Русия. Михаил Горбачов стана лауреат на Нобелова награда за мир през 1990 г. "в знак на признание за водещата му роля в мирния процес, който днес характеризира важна част от международната общност".

Шофьор загуби контрол на камиона си и се обърна на пътя Русе - Варна

http://pik.bg/шофьор-загуби-контрол-на-камиона-си-и-се-обърна-на-пътя-русе---варна-news235903.html

Шофьор загуби контрол на камиона си и се обърна на пътя Русе - Варна

54-годишен шофьор от село Ясеновец преобърнал автомобила си при пътно произшествие, информират от ОД на МВР-Шумен. Инцидентът е станал около 23:00 ч. вчера на главния път Русе-Варна, в близост до разклона за Тервел.

Изпратеният на мястото полицейски екип установил, че водачът на товарен автомобил, с русенска регистрация, загубил контрол над камиона, в следствие на което той излязъл от пътното платно и се преобърнал.

Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.

Движението във всички ленти по мост Яна на магистрала "Хемус" е възстановено

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4360353

Възстановено е движението на моторни превозни средства във всички ленти по мост Яна на АМ "Хемус" в посока София, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" Възстановено е движението на моторни превозни средства във всички ленти по мост Яна на АМ "Хемус" в посока София, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура"

Лидерът на ГЕРБ: С 84 депутати не можем да съставим правителство на малцинството, за съжаление и с Реформаторите не става

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4360287

С 84 депутата няма как да на правим правителство на малцинството. За съжаление и с Реформаторския блок не можем да направим такова правителство. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на пресконференция.
Той обясни, че ко не може да се състави правителство , ще се отиде и към вариант за нови избори. С 84 депутата няма как да на правим правителство на малцинството. За съжаление и с Реформаторския блок не можем да направим такова правителство. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на пресконференция. Той обясни, че ко не може да се състави правителство , ще се отиде и към вариант за нови избори.

Москва пита: Какво точно пушат украинските генерали?

http://www.cross.bg/otbranata-ministerstvoto-vedomstvo-1434366.html

Русия смята новото изявление на Киев за следствие от "лустрация на мозъка" /КРОСС/ В Министерството на отбраната на Русия нарекоха «брътвеж» и пълна глупост изявлението на съветника на украинския министър на отбраната, който заяви, че руски курсанти участват във военните действия в Саур Могила (Донецка област), предаде ТАСС. По-рано съветникът на украинския министър на отбраната Александър Данилюк написа на страницата си във Фейсбук, че в артилерийските обстрели по позиции на украинските части в Саур Могила, са участвали курсанти от Коломенската висша артилерийска школа. Същевременно е известно, че въпросното школо не функционира от 2008 г., припомнят от Министерството на отбраната на Руската Федерация. «В руския език няма такива думи, с които да се определи поредната глупост на украинското военно ведомство. За да се коментира такъв брътвеж, който озвучи поредният съветник на министъра на отбраната на Украйна Валерий Гелетей, е необходимо да се потърси едно друго ведомство, което издава рецепти и поставя диагнози», заяви в петък на журналисти официалният представител на руското Министерство на отбраната. По думите му, поредното изявление на украинкия военен съветник е доказуем резултат от провеждане на лустрация в Украйна, «когато се прочистват не само редиците на чиновниците, но и техните мозъци»

Книжарничката на острова

http://books.actualno.com/Knijarnichkata-na-ostrova-news_54180.html

Ние, хората, не сме точно романи. Не сме и къси разкази. В крайна сметка ние сме събрано творчество. Във всяка книжарница, в почти всеки литературен клуб в САЩ, Северна Америка и други места по света...

Труп на бебе е открит в София

http://crime.actualno.com/Trup-na-bebe-e-otkrit-v-Sofija-news_54184.html

Труп на бебе е бил намерено преди дни в краен квартал в столицата. По тялото на момиченцето има видими следи от насилие, съобщиха днес от полицията. Родителите на бебето се издирват. Детето е намерен...

ДПС за изборната методика: ГЕРБ И БСП ротпаят срещу собственото си творение

http://politics.actualno.com/DPS-za-izbornata-metodika-GERB-I-BSP-rotpajat-sreshtu-sobstvenoto-si-tvorenie--news_54185.html

Защо БСП и ГЕРБ надават вой срещу мандатите на ДПС, а за същите на "Атака" и "АБВ" се мълчи. Това попитаха днес от ДПС в позиция, разпространена до медиите. Ето какво се казва в ...

Татяна Дончева: Обръчите на Доган ще задушат страната

http://izbori2014.actualno.com/Tatjana-Doncheva-Obrychite-na-Dogan-shte-zadushat-stranata-news_54186.html

ГЕРБ трябва да се стреми към съставянето на правителство на малцинството с широка негласна подкрепа, смята председателят на "Движение 21" Татяна Дончева по време на първата си пресконференци...

ЕК ни отпуска 10,5 млн. евро за справяне с щетите от наводненията

http://politics.actualno.com/EK-ni-otpuska-105-mln-evro-za-spravjane-s-shtetite-ot-navodnenijata-news_54187.html

Европейската комисия отпуска на България 10,5 милиона евро. С тези средства страната ни трябва да се справи с щетите от тазгодишните наводнения. Средствата са част от пакет на стойност близо 80 милио...

ЕС засега няма да въвежда визи за САЩ

http://europe.actualno.com/ES-zasega-njama-da-vyvejda-vizi-za-SASht-news_54188.html

Европейската комисия засега не намира за подходящо връщането на визите за граждани на САЩ, Австралия, Канада и Япония, макар че отчита, че тези държави изискват визи от гражданите на България, Хървати...

Полицията на Сейнт Луис влезе в сблъсъци с протестиращи(СНИМКИ)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4360317

Полицията в Сейнт Луис влезе в сблъсъци с протестиращите преди очакваните през уикенда масови протести след убийството на цветнокож младеж от полицай. Около 400 демонстранти се стекоха по улиците в няколко квартала на американския град, скандирайки гневни лозунги срещу униформените, предаде Ройтерс. Полицията в Сейнт Луис влезе в сблъсъци с протестиращите преди очакваните през уикенда масови протести след убийството на цветнокож младеж от полицай. Около 400 демонстранти се стекоха по улиците в няколко квартала на американския град, скандирайки гневни лозунги срещу униформените, предаде Ройтерс.

Учители в помощни училища: Възпитатели бият децата с пръчки, блъскат ги и ги ритат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4360340

Била съм свидетел как, когато някое дете падне на земята и трудно става, е удряно с пръчка, когато питах защо правят така, отговорът беше – няма друг начин да ги накараме да станат. Това каза по телефона пред Нова телевизия бивш учител от 4-то помощно училище.
Според жената, в подобни училища има голямо текучество на кадри, защото хората идват, Била съм свидетел как, когато някое дете падне на земята и трудно става, е удряно с пръчка, когато питах защо правят така, отговорът беше – няма друг начин да ги накараме да станат. Това каза по телефона пред Нова телевизия бивш учител от 4-то помощно училище. Според жената, в подобни училища има голямо текучество на кадри, защото хората идват,

Цецка Цачева - кандидат на ГЕРБ за председател на парламента

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4360282

Цецка Цачева ще бъде предложена за председател на новото Народно събрание, стана ясно от думите на Бойко Борисов на днешната пресконференция на ГЕРБ.
Според него докладът на БНБ за КТБ е такъв, че дава възможност на банката. "Не разбирам защо БНБ три-четири месеца не извика три-четири консултанта и да се види какво ще се прави. Цецка Цачева ще бъде предложена за председател на новото Народно събрание, стана ясно от думите на Бойко Борисов на днешната пресконференция на ГЕРБ. Според него докладът на БНБ за КТБ е такъв, че дава възможност на банката. "Не разбирам защо БНБ три-четири месеца не извика три-четири консултанта и да се види какво ще се прави.

Евроскептичната UKIP вкара първия си депутат в британския парламент след частични избори

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/10/2397412_evroskeptichnata_ukip_vkara_purviia_si_deputat_v/?ref=rss


Евроскептичната и антиимигрантска Партия за независимост на Обединеното кралство (UKIP) спечели първото си място в британския парламент със значителна преднина на частични парламентарни избори, предаде "Ройтрес".

На частичните избори в избирателния район Клактън кандидатът на UKIP Дъглас Карсуел получи 21 113 вота или 60% от гласовете.

На второ място е Консервативната партия на премиера Дейвид Камерън, която получи 8 709 гласа или 25%. Лейбъристите са трети с 3 957 гласа....

Държавата няма да има право да ни откаже да плати лечение в чужбина

http://www.moreto.net/novini.php?n=266910

Държавата няма право да откаже да възстанови разходите за лечение на пациент, извършено в чужбина, когато в собствената му държава са липсвали медицински материали от първа необходимост или е имало пречка терапията да се извърши навреме.

Възстановиха движението във всички ленти по мост Яна на магистрала "Хемус"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4360333

Възстановено е движението на моторни превозни средства във всички ленти по мост Яна на АМ Възстановено е движението на моторни превозни средства във всички ленти по мост Яна на АМ "Хемус" в посока София, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура"

Никол Кидман иска още едно дете, мъжът й - не

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4360328

Никол Кидман иска още едно бебе, съобщава Контактмюзик.
47-годишната актриса вече има осиновени деца Конър и Изабела от брака й с Том Круз и биологични дъщери Сънди и Фейт от съпруга си Кийт Ърбън, но признава, че иска отново да е бременна.
"Всеки месец се надявам да съм бременна, но не се получава. Никол Кидман иска още едно бебе, съобщава Контактмюзик. 47-годишната актриса вече има осиновени деца Конър и Изабела от брака й с Том Круз и биологични дъщери Сънди и Фейт от съпруга си Кийт Ърбън, но признава, че иска отново да е бременна. "Всеки месец се надявам да съм бременна, но не се получава.

Разград принудително събира просрочените данъчни задължения

http://pik.bg/разград-принудително-събира-просрочените-данъчни-задължения-news235902.html

Разград принудително събира просрочените данъчни задължения

Община Разград започва принудително събиране на просрочените данъчни задължения на фирми и граждани, съобщи кметът Денчо Бояджиев, цитиран от БТА.

Всички актове на длъжниците на общината, които са със стойност над 500 лева, ще бъдат внесени при частен съдия-изпълнител. Кметът посочи, че досега общината е подавала имената на длъжниците на Агенцията за държавни вземания. Този механизъм обаче се е оказал неефективен и затова се прибягва към услугите на частен съдебен изпълнител. Бояджиев отбеляза, че общият размер на просрочените задължения от 2011 година насам възлиза на 2 168 573 лева.

За този период са издадени 2094 акта за установяване на задължения, а изплатената сума е 266 844 лева. Само от началото на годината до момента са издадени 868 акта за 378 702 лева, като събраната сума е в размер на 42 248 лв. Сред най-големите длъжници е обявеното в несъстоятелност дружество "Диана тур", което дължи 1 милион лева.

Кметът призова некоректните длъжници да изплатят задълженията си. Той допълни, че ще бъде създадена организация за ускоряване процеса по връчване на актовете и поканите за доброволно изпълнение. Освен двамата щатни общински служители, общината ще ангажира допълнително и други, които ще връчват актовете на длъжниците по домовете.

Инспектори констатираха 103 нарушения при обществени поръчки за над 25 млн. лева

http://econ.bg/Новини/Инспектори-констатираха-103-нарушения-при-обществени-поръчки-за-над-25-млн-лева_l.a_i.575653_at.1.html

За периода юли-септември финансови инспектори на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) констатираха 103 случая на непроведени или...

И част от кв. "Аспарухово" без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=266920

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради аварии днес без вода ще останат абонатите в следните райони: - кв."Аспарухово" абонатите около ул."Гривица" , ул."Горна Студена" и ул."Балкапан" до 13.

Никол Кидман иска още едно дете, мъжът й - не

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4360308

Никол Кидман иска още едно бебе, съобщава Контактмюзик.
47-годишната актриса вече има осиновени деца Конър и Изабела от брака й с Том Круз и биологични дъщери Сънди и Фейт от съпруга си Кийт Ърбън, но признава, че иска отново да е бременна.
Никол Кидман иска още едно бебе, съобщава Контактмюзик. 47-годишната актриса вече има осиновени деца Конър и Изабела от брака й с Том Круз и биологични дъщери Сънди и Фейт от съпруга си Кийт Ърбън, но признава, че иска отново да е бременна. "Всеки месец се надявам да съм бременна, но не се получава.

Държавата ще мотивира родните компании да участват в проекти в Европа и НАТО

http://www.cross.bg/nato-ministur-ministerstvo-1434365.html

/КРОСС/Държавата ще мотивира родните компании да участват по-активно в Европа и проектите на НАТО, за да бъдат конкурентноспособни на пазара. В програмата е зеложено 20% от инвестициите да бъдат за малки проекти, инициирани от командирите на бригади, бази, които да усъвършенстват техни текущи способности или решават важни проблеми за ежедневието, обясни служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов.  По отношение на изработването на национална стратегия "България в НАТО и в Европейската отбрана 2020" министър Шаламанов коментира: "Националната програма е одобрена от Министерски съвет, по съвместно предложение на министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов и мен, като министър на отбраната. Много е радостно, че всеки елемент от тази национална програма беше разработван съвместно с другите министерства - Министерство на финансите, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на външните работи, под ръководството на вицепремиера по проблеми на сигурността - Христо Иванов. Политиката „НАТО - Европейски съюз" е такава, която изисква много силна координация, сътрудничество, не само с международния секретариат на НАТО и със структурите на ЕС, но и с изпълнителните агенции на тези два съюза.

Опасенията за европейската икономика засегнаха индексите в Азия

http://www.investor.bg/aziia/336/a/opaseniiata-za-evropeiskata-ikonomika-zasegnaha-indeksite-v-aziia-181639/

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 затвори на 8-месечно дъно след наложените по-високи мита върху вноса на въглища в Китай

Фандъкова помоли РБ да не я сочат за премиер

http://pik.bg/фандъкова-помоли-рб-да-не-я-сочат-за-премиер-news235901.html

Фандъкова помоли РБ да не я сочат за премиер

Ясна е номинацията ни за министър-председател и това е лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от „Фокус”.

Тя отрече информацията, че ще бъде номинирана за премиер и от Реформаторския блок биха я подкрепили.

„Ще помоля колегите от Реформаторски блок да се ограничат само в техните собствени партии и структури и да търсят там своите лидери. Имам партия, която взима решенията, в ръководството на която участвам и аз. Имаме ясна номинация за министър-председател и това е лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов”.

Борисов: С 84 депутати няма как да съставим правителство на малцинството

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4360266

С 84 депутата няма как да направим правителство на малцинството. За съжаление и с Реформаторския блок не можем да направим такова правителство. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на пресконференция.
Той обясни, че ко не може да се състави правителство , ще се отиде и към вариант за нови избори. С 84 депутата няма как да направим правителство на малцинството. За съжаление и с Реформаторския блок не можем да направим такова правителство. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на пресконференция. Той обясни, че ко не може да се състави правителство , ще се отиде и към вариант за нови избори.

Бареков остава евродепутат

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/10/2397413_barekov_ostava_evrodeputat/?ref=rss


Председателят на "България без цензура" (ББЦ) и бивш тв водещ Николай Бареков остава евродепутат.

Централната избирателна комисия одобри днес заявленията му, с които иска да не бъде обявен за депутат от Пловдив и Варна.

Партията му печели по едно депутатско място в Пловдив-град и Варна. В морския град би следвало да влезе Георги Ковачев, а в родния му Пловдив - 13-тата в листата Ана Баракова, която с преференция измества от втората позиция Дяко Дяков.

Срещу...

3 млн. души гледаха четенето на живо на "Ана Каренина"

http://www.cross.bg/karenina-vreme-maraton-1434363.html

/КРОСС/ Международният онлайн маратон "Каренина. Живото издание", по време на който руски културни дейци, спортисти и политици четоха откъси от романа на Лев Толстой "Ана Каренина", премина успешно, предава ТАСС. В 36-часовото пряко предаване по Youtube е имало 3 милиона включвания от цял свят. Желаещите да участват в акцията са подавали заявки. От хилядите кандидати са били избрани 725 души, на които е била поверена ролята на четци. По време на двудневния маратон, започнал на 3 октомври, за пръв път в историята повече от 700 души от различни държави без прекъсване са чели прочутото произведение на Толстой.  

Санкциите срещу Русия оскъпяват "Южен поток" с още 7,5 млрд. евро

http://www.investor.bg/evropa/334/a/sankciite-sreshtu-rusiia-oskypiavat-iujen-potok-s-oshte-75-mlrd-evro-181636/

Цената се повишава с 50% заради поскъпването на заемния капитал, от който „Газпром“ се нуждае за изграждането на проекта

Свързани в миналото с терористични организации са се опитвали да влязат у нас

http://www.cross.bg/pisanchev-dans-stranata-1434364.html

/КРОСС/ Председателят на ДАНС Владимир Писанчев съощи, че свързани в миналото с терористични организации са се опитвали да влизат в страната. Той отказа да уточни колко са тези случаи, но допълни, че в Агенцията няма информация, че това са хора, свързани с "Ислямска държава". Дестинациите, от които бивши терористи са правили опити да влизат у нас, са различни, допълни Писанчев, като каза, че има граждани на Сирия и Афганистан, предава БНР. Председателят на ДАНС информира и че в момента страната ни се намира между две много сериозни огнища на напрежение и службите трябва да предприемат необходимите мерки.  

Учители в помощни училища: Възпитатели удрят децата с пръчки и ги ритат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4360334

Била съм свидетел как, когато някое дете падне на земята и трудно става, е удряно с пръчка, когато питах защо правят така, отговорът беше – няма друг начин да ги накараме да станат. Това каза по телефона пред Нова телевизия бивш учител от 4-то помощно училище.
Според жената, в подобни училища има голямо текучество на кадри, защото хората идват, Била съм свидетел как, когато някое дете падне на земята и трудно става, е удряно с пръчка, когато питах защо правят така, отговорът беше – няма друг начин да ги накараме да станат. Това каза по телефона пред Нова телевизия бивш учител от 4-то помощно училище. Според жената, в подобни училища има голямо текучество на кадри, защото хората идват,

Dax се доближава до опасни нива

http://www.investor.bg/evropa/334/a/dax-se-doblijava-do-opasni-niva-181638/

Ако водещият германски индекс достигне годишното си дъно, може да се насочи към 8 хил. пункта

Хиляди кюрди протестираха в Германия срещу "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/hilyadi-kyurdi-protestiraha-v-germaniya-sreshtu-islyamska-darzhava-news225824.html

Няколко хиляди кюрди излязоха снощи по улиците на редица германски градове, недоволни от нерешителните според тях действия на международната общност и в частност на Турция в борбата срещу групировката "Ислямска държава", съобщи ТАСС, цитиран от БТА. Според данни на полицията около 2,5 хиляди кюрди са се включили в демонстрациите в различни градове в страната. Най-многочислени бяха протестите в Щутгарт, Манхайм и Карлсруе. Те протекоха без инциденти. Напрегната беше обстановката в Мюнхен, където кюрдско шествие премина по улица, на която се намират множество турски магазини и заведения. Полицаите задържаха четирима участници в протеста, които се опитаха да предизвикат кавга със случайни минувачи.

Лидерът на БСП-Варна доц. Лидия Петкова подаде оставка, Борислав Гуцанов поема организацията

http://www.moreto.net/novini.php?n=266919

Доц. Лидия Петкова, председател на Градския съвет на БСП – Варна подаде оставка от поста пред членовете на ГС на заседание в четвъртък вечер, съобщиха от пресцентъра на БСП-Варна за Moreto.net. „Не го приемайте като абдикация, аз съм убеден социалист, член на БСП от години и оставам да работя.

НСИ: Износът на България за трети страни намалява с 10.7%

http://www.vesti.bg/novini/nsi-iznosyt-na-bylgariia-za-treti-strani-namaliava-s-10.7-6024480

През периода януари - август 2014 г. износът на България за трети страни намалява с 10.7% спрямо същия период на 2013 г. и е в размер на 10.4 млрд. лева, показват данните на Националния статистически институт.

Плевнелиев потвърди думите си за Русия

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/plevneliev-potvyrdi-dumite-si-za-rusiia-6024478

"Моята позиция е принципна и непроменена - тя е в защитата на демократичните устои и ценности”, заяви българският президент

Европейският университетски център обяви прием за докторанти

http://www.dnevnik.bg/evropa/obrazovanie/magistraturi/2014/10/10/2397402_evropeiskiiat_universitetski_centur_obiavi_priem_za/?ref=rss


Европейският университетски център обяви прием за академично обучение на докторанти. Докторантските програми се предагат в следните департаменти:

- Съврменна история и цивилизация;

- Икономика;

- Право;

- Политически и социални науки.

Програмите са от една до три години. Кандидатите трябва да имат адекватни познания по два официални езика на ЕС. Те трябва да предложат специфични проекти за тези в рамките на областите, покривани от...

Щонов освободил 13 експерта по еврофондовете

http://www.moreto.net/novini.php?n=266908

13 експерта по еврофондовете в Министерството на икономиката и енергетиката са уволнени от началото на мандата на служебния министър Васил Щонов. Това става ясно от отговор на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентноспособност" при МИЕ до БГНЕС.

Плевнелиев: Кризата в Украйна напомни, че и днес в Европа могат да се преначертават граници със сила

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4360297

"2014 година донесе най-динамичните в новата история промени в стратегическата среда на сигурност", каза президентът Росен Плевнелиев по време на Индустриален форум. По думите на президента кризата в Украйна ни връща в суровата реалност. „Досега мислехме, че всички държави в Европа работят за мир, че имаме общ интерес за стабилност, за човешко, "2014 година донесе най-динамичните в новата история промени в стратегическата среда на сигурност", каза президентът Росен Плевнелиев по време на Индустриален форум. По думите на президента кризата в Украйна ни връща в суровата реалност. „Досега мислехме, че всички държави в Европа работят за мир, че имаме общ интерес за стабилност, за човешко,

Заха Хадид проектира уникална дървена сграда за архива от зверствата на Червените кхмери

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/10/10/2397208_zaha_hadid_proektira_unikalna_durvena_sgrada_za_arhiva/?ref=rss


Въпреки че е известна с това, че предпочита да работи със съвременни материали като бетон и фибростъкло, световноизвестната архитектка Заха Хадид представи проект за уникален дървен комплекс в камбоджанската столица Пном Пен.

В сградата, съставена от пет отделни, но преплитащи се една в друга части, ще се помещава архивът за генодица, извършен над народа на Камбоджа от Червените кхмери през 1970 г., известен още и като камбоджански холокост. 

Проектът за създаването на...

НСИ: С 6% повече брой на местата за настаняване през август

http://www.vesti.bg/novini/nsi-s-6-poveche-broj-na-mestata-za-nastaniavane-prez-avgust-6024481

През август 2014 г. в страната са функционирали 2 923 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, показват данните на Националния статистически институт.

Словения отказва "ултиматум" на ЕП за нов кандидат за еврокомисията

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/10/10/2397407_sloveniia_otkazva_ultimatum_na_ep_za_nov_kandidat_za/?ref=rss


Словения категорично отказа днес да се подчини на "ултиматум" от Европейския парламент във връзка с определянето на своя нов кандидат за Европейската комисия, след като бившият словенски премиер Аленка Братешек оттегли кандидатурата си, след лошо представяне на изслушването пред Европейския парламент, съобщи АФП, цитирани от БТА.

Словенският премиер отхвърля категорично всякакъв ултиматум, посочи в съобщение новият словенски премиер Миро Церар.

Бившият словенски премиер...

Класически американски палачинки

http://recipes.actualno.com/Klasicheski-amerikanski-palachinki-news_54178.html

Американските палачинки са вкусни и различни - чудесен начин да разнообразим десертите, които приготвяме у дома. Необходими продукти:- 400 гр. брашно- 1 ч.л. бакпулвер- 2 яйца- 300 мл. прясно мляко- 2...

В Смолян отбелязват утре Световния ден на ходенето

http://smolyan.actualno.com/V-Smoljan-otbeljazvat-utre-Svetovnija-den-na-hodeneto-news_54179.html

За поредна година в община Смолян ще бъде отбелязан Световният ден на ходенето. Събитието ще се проведе на 11 октомври (събота). Сборният му пункт е пред кино "Дружба". Походът започва в 10...

Ясна е новата кандидатура на Словения за еврокомисар

http://europe.actualno.com/Jasna-e-novata-kandidatura-na-Slovenija-za-evrokomisar-news_54182.html

Словения предлага малко известния вицепреиер Виолета Булц за еврокомисар след отхвърлянето на бившия премиер Аленка Братушек от Европейския парламент тази седмица. Информацията съобщи външният министъ...

Художници откриха нова галерия в Плевен

http://society.actualno.com/Hudojnici-otkriha-nova-galerija-v-Pleven--news_54183.html

Художниците Нина и Иво Петрови откриха вчера своя галерия в Плевен. Името й е "Амер" и се намира на втория етаж на Central Mall Pleven. Откриването уважиха десетки художници, общественици ...

"БНП Париба" се отказва от бързите кредити по домовете

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2014/10/10/2397406_bnp_pariba_se_otkazva_ot_burzite_krediti_po_domovete/?ref=rss


Седем години след като придоби дружеството за потребителски заеми "Джет файненс", BNP Paribas се отказва от един от продуктите си - бързи заеми по домовете, пише "Капитал Daily" в днешния си брой. 

Икономически причини, несъответствие със стратегията за развитие на компанията и промените в регулаторната рамка са мотивите за затварянето на бизнес линията "Домашни кредити JetCash", обобщиха от дружеството в отговор на въпроси на "Капитал Daily".

Затварянето на бизнес линията...

Бойко Борисов: Не е нормално най-голямата дясна партия да има два пъти повече гласове от лявата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4360275

Когато цифрите говорят, коментарите са лесни. ГЕРБ е спечелил на тези избори повече от сбора на втората и третата политически сили. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след като заместникът му Цветан Цветанов изнесе официалните данни от изборите за 43-то НС.
Когато имаме такъв резултат, нормално е да благодариш на тези които са гласували и на Когато цифрите говорят, коментарите са лесни. ГЕРБ е спечелил на тези избори повече от сбора на втората и третата политически сили. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след като заместникът му Цветан Цветанов изнесе официалните данни от изборите за 43-то НС. Когато имаме такъв резултат, нормално е да благодариш на тези които са гласували и на

Безработицата се увеличава

http://pik.bg/безработицата-се-увеличава-news235892.html

Безработицата се увеличава

Равнището на безработица за септември отбелязва нарастване. Тя е 10.5%. наблюдава се нарастване с 0.1 процентни пункта спрямо август, но в сравнение със септември 2013 г. тя намалява с 0.3 процентни пункта, съобщиха от Агенцията по заетостта, цитирани от Дарик.

В бюрата по труда са регистрирани 345 375 безработни - с 2872 повече спрямо август и с 9188 по-малко в сравнение със септември 2013 г. Един от факторите за нарастването на равнището на безработица през септември е информационната кампания за започването на програмата „Старт на кариерата" и схемата „Младежка заетост", която предизвика наплив от регистриращи се младежи в бюрата по труда.

Младежите до 29 г. представляват над една трета от прираста на новорегистрираните безработни, обясняват от агенцията. Регистрираните младежи до 24 г. са 26 286 души и представляват 7.6% от всички безработни. Спрямо август броят им се увеличава с 1254 души, но на годишна база намаляват значително - със 7376 лица. Регистрираните младежи до 29 г. (включващи и тези до 24 г.) са 59 351 и представляват 17.2% от всички безработни.

Спрямо август броят им се увеличава с 2300 лица, но на годишна база намалява значително - с 11 979 лица. 16 500 свободни места са заявили в бюрата по труда работодателите от реалния сектор през септември 2014 г., показват данните на Агенцията по заетостта. През август 2014 г. те са били с 2371 по-малко, а през септември 2013 г. - с 2977 по-малко. Започналите работа на първичния пазар безработни са 17 696 - с 4950 лица повече от август 2014 г.

Година по-рано постъпилите на работа на първичния пазар са били с 2267 лица по-малко, което потвърждава трайната тенденция за нарастване на започналите работа безработни в реалната икономика на годишна база.

Спешните пациенти могат да получават здравна грижа навсякъде в ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/10/10/2397396_speshnite_pacienti_mogat_da_poluchavat_zdravna_grija/?ref=rss


Европейският съд в Люксембург разпространи днес свое решение, според което спешните пациенти могат да получат здравна грижа навсякъде в Европейския съюз (ЕС), когато са здравноосигурени и да бъдат обезщетени, ако здравната каса в тяхната държава покрива даденото лечение, съобщи БТА.

Съдът се произнесе по случай на румънка, която постъпила за лечение в родината си, но в болницата липсвали достатъчно легла и необходимите консумативи. Затова тя решила да отиде на лечение в Германия, още...

10,5% е безработицата през септември

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4360272

10,5% е безработицата през септември. Това е с 0,1% повече спрямо август и с 0,3% по-малко в сравнение с година по-рано. Това показват последните данни на Агенцията по заетостта.
Един от факторите за нарастването на равнището на безработица през септември е информационната кампания за започването на програмата „Старт на кариерата” и схемата 10,5% е безработицата през септември. Това е с 0,1% повече спрямо август и с 0,3% по-малко в сравнение с година по-рано. Това показват последните данни на Агенцията по заетостта. Един от факторите за нарастването на равнището на безработица през септември е информационната кампания за започването на програмата „Старт на кариерата” и схемата

Спешните пациенти да получат здравна грижа навсякъде в ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/10/10/2397396_speshnite_pacienti_da_poluchat_zdravna_grija/?ref=rss


Европейският съд в Люксембург разпространи днес свое решение, според което спешните пациенти могат да получат здравна грижа навсякъде в Европейския съюз (ЕС), когато са здравноосигурени и да бъдат обезщетени, ако здравната каса в тяхната държава покрива даденото лечение, съобщи БТА.

Съдът се произнесе по случай на румънка, която постъпила за лечение в родината си, но в болницата липсвали достатъчно легла и необходимите консумативи. Затова тя решила да отиде на лечение в Германия, още...

Стефка Костадинова и Плевнелиев ще се срещнат с президента на МОК в Лозана

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/10/2397391_stefka_kostadinova_i_plevneliev_shte_se_sreshtnat_s/?ref=rss


Председателят на БОК Стефка Костадинова ще се срещне с президента на МОК Томас Бах на 14 октомври. Поканата от страна на германеца е по повод 90-годишнината на българския комитет.

Гост на срещата ще бъде и президентът Росен Плевнелиев, обявиха от олимпийския комитет на България.

Една от темите на разговора ще бъде развитието на БОК. "Ще бъдат обсъдени и новите тенденции и перспективите пред международното олимпийско движение, и в частност пред националните олимпийски...

Лек ръст на раждаемостта във Варна през тази година

http://www.moreto.net/novini.php?n=266913

Над 100 бебета повече са се родили през тази година в сравнение с миналата за същия период. По данни на Министерството на здравеопазването във Варненска област от началото на годината до сега са проплакали 3746 бебета. През 2013 за същия период са се родили 3618 деца.

Опряха ловна пушка в главата на младеж

http://pik.bg/опряха-ловна-пушка-в-главата-на-младеж-news235890.html

Опряха ловна пушка в главата на младеж

24-годишен мъж от с. Попович, община Бяла, е бил заплашен с убийство с насочена в главата ловна пушка пред дома си от свой съселянин, съобщават от полицията. Сигнал за инцидента е подаден миналата сряда около 20:40 часа.

След проведено издирване е установен и задържан извършителят – Б.М. на 30 г. от същото село. Мъжът притежава незаконно ловната пушка. Той е задържан за срок от 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

10,5% е безработицата през септември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4360254

10,5% е безработицата през септември. Това е с 0,1% повече спрямо август и с 0,3% по-малко в сравнение с година по-рано. Това показват последните данни на Агенцията по заетостта.
Един от факторите за нарастването на равнището на безработица през септември е информационната кампания за започването на програмата „Старт на кариерата” и схемата 10,5% е безработицата през септември. Това е с 0,1% повече спрямо август и с 0,3% по-малко в сравнение с година по-рано. Това показват последните данни на Агенцията по заетостта. Един от факторите за нарастването на равнището на безработица през септември е информационната кампания за започването на програмата „Старт на кариерата” и схемата

Плевнелиев: Кризата в Украйна промени стратегическата среда за сигурност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4360268

2014 година донесе най-динамичните в новата история промени в стратегическата среда на сигурност, каза президентът Росен Плевнелиев по време на Индустриален форум. По думите на президента, кризата в Украйна ни връща в суровата реалност. „Досега мислехме, че всички държави в Европа работят за мир, че имаме общ интерес за стабилност, за човешко, 2014 година донесе най-динамичните в новата история промени в стратегическата среда на сигурност, каза президентът Росен Плевнелиев по време на Индустриален форум. По думите на президента, кризата в Украйна ни връща в суровата реалност. „Досега мислехме, че всички държави в Европа работят за мир, че имаме общ интерес за стабилност, за човешко,

Наводнение в Генуа взе жертва

http://news.ibox.bg/news/id_464965106

От службата за извънредни ситуации обявиха, че са открили тялото

Ангел Кунчев: България не е пряко заплашена от ебола

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/10/10/2397400_angel_kunchev_bulgariia_ne_e_priako_zaplashena_ot_ebola/?ref=rss


Заразата от ебола е реална заплаха вече за целия свят, но това не значи, че България е пряко заплашена. Това каза пред БНТ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. 

"Засега сме донякъде защитени поради сравнително слабите връзки, които имаме със засегнатите страни - Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. Две страни в непосредствена близост в Африка - Нигерия и Камерун, овладяха ситуацията, което показва, че когато се прилагат ефективни противоепидемични мерки, може да има...

Деница Гаджева се отказа от депутатското си място

http://www.cross.bg/gadzheva-sofiya-listata-1434361.html

/КРОСС/ Деница Гаджева се отказа от депутатското си място. Тя беше избрана като водач на листата на "Атака" в 23 МИР София, но е подала заявление в Централната избирателна комисия, че се оттегля. На нейно място в парламентарната група ще влезе Миглена Александрова. Гаджева беше водач на листата и в София - област, но там партията на Волен Сидеров няма да има представител. Младата националистка беше депутат в последните два парламента.  

Бойко : Кънев иска да стана водач на задкулисието

http://frognews.bg/news_77969/

С поведението си Реформаторският блок изнервя нашите симпатизанти изключително много. Но предварително считам, че не е редно да се обявяват компромиси. Това каза на пресконференцията на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов относно проектите и преговорите за бъдещото правителство.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване