Трима одобрени за съдия в Страсбург (Обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361493

Виктор Соловейчик, Йонко Грозев и Таня Куцарова-Христова са одобрените три кандидатури за български съдия в Страсбург. Tова реши Комисията за избор на кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).
Тримата бяха избрани след публично събеседване на 10-те кандидати за съдия в ЕСПЧ на 8 октомври в Съдебната палата в София. Виктор Соловейчик, Йонко Грозев и Таня Куцарова-Христова са одобрените три кандидатури за български съдия в Страсбург. Tова реши Комисията за избор на кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Тримата бяха избрани след публично събеседване на 10-те кандидати за съдия в ЕСПЧ на 8 октомври в Съдебната палата в София.

Франция открива гореща линия заради вируса ебола

http://www.cross.bg/epidemiyata-ebola-tyren-1434487.html

/КРОСС/ Във френските болници няма пациенти, заразени с ебола. Това съобщи министърът на здравеопазването Марисол Турен. По думите й всички 11 анализа на вируса, направени през последните дни, са дали отрицателен резултат. Тя призна, че епидемията, възникнала в Западна Африка, "е опасна и има големи мащаби". Тя взе близо 4 000 жетви. „Призовавам всички да се откажат от всякакви пътувания до тази част на Черния континент", заяви министърът. "Под жестоките удари на епидемията се оказаха и самите лекари. Сред тях са регистрирани 395 случая, като 216 от тях са били фатални", каза още Турен. "Именно в Африка трябва да се разгърне нашата борба", посочи френският министър, добавяйки, че Франция е изпратила нова група медици в зоните на епидемията, наброяващи 20-25 души всяка. Турен призова французите да запазят спокойствие и да не изпадат в паника. "В случай на съмнение за наличие на заболяване, причинено от вируса ебола, не трябва да се обръщате към поликлиники и болници. Трябва да се свържете с експерти на специален телефон. Ще бъдете транспортирани със специална линейка, в която пациентът се изолира от околната среда", обясни тя. От събота сутринта пък ще започне да работи гореща линия, на която хората ще могат да задават своите въпроси, свързани със ситуацията около смъртоносния вирус.

СМИ: КНДР призна за съществуването на своя „ГУЛАГ”

http://www.cross.bg/koreya-severna-lageri-1434488.html

/КРОСС/ Фактът, че Северна Корея за пръв път призна, че в страната съществуват центрове за "трудово превъзпитание", би трябвало да се разглежда като първа стъпка към началото на възможни демократични реформи в КНДР, пише в редакционен коментар The Christian Science Monitor. Официалното признание бе направено наскоро от дипломата Чхве Мьон Нам, представляващ Асоциацията по правата на човека в Северна Корея. В ООН той заяви, че в КНДР няма затворнически изправителни лагери, но има лагери, в които гражданите се поправят чрез труд. В тях те могат да подобрят мисленето си и да оценят нарушенията, които са извършили в миналото. "Това е място, където се изпращат хора, които не вървят в крак с режима - без съд и без следствие. Работят за държавата в ужасни условия. Пет основни лагери бяха създадени въз основа на комунистическия постулат, че усилената работа може да промени политическите нагласи и поведението на лицето, като го избави от "фалшивото съзнание", се казва в материала. Много от севернокорейските затворници, чийто брой варира между 90 000 до 120 000, просто не доживяват до „подобряването" и освобождението си. Лишават те от свобода и за най-малкия признак на нелоялност. Побоите и екзекуциите в тези лагери са нещо обичайно, разказват бежанци от страната. "Всеки прогрес в Северна Корея може само да се приветства, особено когато става въпрос за спиране на отричането, че ГУЛАГ съществува", посочва изданието

DAX се срина с над 2%

http://www.investor.bg/evropa/334/a/dax-se-srina-s-nad-2-181691/

В основата на отстъплението бяха по-слабите данни от Германия и загрижеността за растежа на световната икономика

Екзотична молба на Украйна до Еврокомисията

http://www.vesti.bg/novini/ekzotichna-molba-na-ukrajna-do-evrokomisiiata-6024530

Компанията "Нафтогаз Украина" е поискала от Еврокомисията да изключи руският концерн "Газпром" от веригата Украйна-Европа.

Разширени вени мъчат 38% от българите

http://www.bnews.bg/article-118742

Над 38 процента от българите страдат от хронична венозна болест. За появата на разширени вени спомага заседналият начин на живот, работата на крак и в малка степен фамилната обремененост.

Унгария ще съхранява газ на "Газпром"

http://www.vesti.bg/novini/ungariia-shte-syhraniava-gaz-na-gazprom-6024531

Руската компания "Газпром" ще съхранява 700 млн кубика природен газ в Унгария, за да гарантира доставките на газ през зимата в случай на прекъсване.

Хванаха Чичо Скрудж да паркира „Ролс Ройса“ си на тротоара в центъра на Бургас (снимки)

http://pik.bg/хванаха-чичо-скрудж-да-паркира-„ролс-ройса“-си-на-тротоара-в-центъра-на-бургас-снимки-news236084.html

Хванаха Чичо Скрудж да паркира „Ролс Ройса“ си на тротоара в центъра на Бургас (снимки)

Несебърският бизнесмен Красимир Антонов, известен с прозвището Чичо Скрудж, бе изловен днес от читател на Флагман.бг да паркира тузарския си „Ролс Ройс Фантом“ със златен номер на тротоара на ул.“Славянска“ в центъра на Бургас.

Автомобилът – мечта за всички шофьори на планетата, престоя там около половин час. Не стана ясно къде е ходил Антонов – дали в Общинска банка или култовото заведение „Капитолия“, в което се знае, че ходи само подбрана клиентела. Може би несебърският милионер е поискал да се запознае с богатата експозиция на Етнографският музей на чийто тротоар беше спрял автомобила си, смятаха други свидетели на особенната гледка.

Според специалисти колата струва над 300 хил.лв. Тя е регистрирана на името на фирмата на Антонов, показа проверка на Флагман.бг.

Красимир Антонов е собственик 5-зведният хотел „Планета“ в Слънчев бряг. Макар и да е познат с прозвището си Чичо Скрудж, той никак не е толкова свидлив, довериха запознати. В Несебър се разказват легенди как построил къща за чудо и приказ на любовницата си. Малкият замък събирал от година погледите на всички в Кошарица, не само заради ексцентричния оранжев цвят, с който грее над сивотата, но и заради красивите орнаменти по фасадата, високите довари и лъскавите коли, които постоянно влизат вътре. В Кошарица всички наричат къщата „хотел Рай“.

В Несебър всички са виждали и другият тузарски автомобил на Антонов - синьо Бентли. Красимир Антонов е близък приятел на бившия финансов министър Симеон Дянков, който миналата година му гостува цяло лято в хотел „Планета“.

КЗК разследва производител на бисквити заради Григор Димитров

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4361491

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще разследва „Монделийз България холдинг“ за неправомерно използване на снимки на тенисистите Григор Димитров и Цветана Пиронкова. Те са били публикувани на страницата на фирмата във фейсбук. Григор Димитров се е оплакал в комисията, която е събирала доказателства до средата на септември. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще разследва „Монделийз България холдинг“ за неправомерно използване на снимки на тенисистите Григор Димитров и Цветана Пиронкова. Те са били публикувани на страницата на фирмата във фейсбук. Григор Димитров се е оплакал в комисията, която е събирала доказателства до средата на септември.

Иво Бонев: Между 15 и 20% по-ниски приходи имат хлебопроизводителите през това лято във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=266939

Между 15 и 20% по-ниски приходи имат хлебопроизводителите през това лято във Варна. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите в града. Според него явно кризата в Украйна и Русия, Световното първенство по футбол, лошото време и други фактори, са оказали негативно влияние върху търговията през летните месеци, които по традиция са най-силни за производителите на тестени изделия в града и областта.

На пленума на левицата никой не поиска оставката на Миков

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/10/2397994_na_plenuma_na_levicata_nikoi_ne_poiska_ostavkata_na/?ref=rss


На пленума на БСП персонално никой не е искал оставката на председателя на партията Михаил Миков, каза след събирането днес говорителят на изпълнителното бюро на левицата Атанас Мерджанов. Било е изразено мнение, че всеки един член на Националния съвет носи своята лична отговорност.

Сред виновниците е и Сергей Станишев, но неговата отговорност била изконсумирана след като си подал оставката като лидер. Според Атанас Мерджанов, персоналните промени не са дали голям резултат при...

Хванаха наши апаши за обири на коли в Гърция

http://www.cross.bg/arestyvani-obira-solyn-1434486.html

/КРОСС/ Двама българи на възраст 55 и 39 години са арестувани за пет обира от превозни средства. Апашите са правили ударите си в районите на Солун и Пирея. Те са арестувани в сряда сутринта на ГКПП Промахонас, защото след полицейска проверка на личният им автомобил са открити: един лютив спрей, нож, преносим безжичен предавател, множество инструменти, гръцки паспорт, гръцка шофьорска книжка, която била внимателно скрита в найлонова торбичка. В резултат на продължаващото полицейско разследване се установява, че двамата българи са участвали в пет обира, извършени в периода от 11 юли до 21 септември в районите на Солун и Пирея, като са присвоили чанти с пари, електроника и други предмети. По случая с българите е оформена преписка за кражби, незаконно притежание на огнестрелно оръжие и нарушаване на закона за радиостанциите. Арестуваните ще бъдат изправени пред прокурора в Серес, съобщава сайтът Български новини.

Свалиха пътник от самолет заради шега с ебола (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_401931.html

Четирима души в предпазни костюми, приличащи на синя космическа екипировка, се качиха на щатски полет, след като пътник се пошегува неподходящо, че страда от ебола, съобщи "Уошингтън пост". Не е ясно какво точно е казал мъжът, докато самолетът от Филаделфия е кацал в Пунта Кана в Доминиканската Република. Пресата е съобщила, че той е кихнал и е казал: "Имам ебола, всички сте прецакани". Представител на авиокомпанията е заявил, че неидентифициран пасажер е заявил, че пристига от Африка. Според Ей Би Си друг пътник е чул това и е уведомил стюардеса, която на свой ред е сигнализирала на капитана. Самолетът е бил спрян на линията за кацане заради "възможен здравословен проблем на борда", а на пътниците е било казано да останат по местата си, коментираха от компанията. "Ще изглежда по-зле, отколкото е. Работя това от 36 години и мисля, че мъжът, който го каза, е идиот. Казвам го направо и не ми пука, ако той ме чуе", е заявила през говорителя на самолета една от стюардесите. Четиримата екипирани мъже се качили на самолета, целите облечени в сини найлонови дрехи и с маски за дишане на лицата. Хората извадили телефоните си, за да ги снимат. След няколко минути те извели един мъж от самолета. "Шегувах се, не съм от Африка", се чува да казва във видеото виновният. Той е кашлял няколко пъти по време на полета и е бил отведен в медицинския център на летището за изследвания, които не открили симптоми на ебола.

Северна и Южна Корея се обстрелват заради балони

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361436

Северна и Южна Корея си размениха артилерийски огън, съобщи Би Би Си, позовавайки се на властите в Сеул. До обстрела се стигна, след като активисти от Южна Корея пуснаха балони с листовки към КНДР, осъждащи политиката на севернокорейския лидер Ким Чен Ун.
Не са били ранени или убити хора. Пхенян предупреди завчера властите в Сеул да не позволяват Северна и Южна Корея си размениха артилерийски огън, съобщи Би Би Си, позовавайки се на властите в Сеул. До обстрела се стигна, след като активисти от Южна Корея пуснаха балони с листовки към КНДР, осъждащи политиката на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Не са били ранени или убити хора. Пхенян предупреди завчера властите в Сеул да не позволяват

Чудо! Плевенски лекари вдигнаха на крака мъж, прикован на легло над година

http://pik.bg/чудо-плевенски-лекари-вдигнаха-на-крака-мъж-прикован-на-легло-над-година-news236082.html

Чудо! Плевенски лекари вдигнаха на крака мъж, прикован на легло над година

Екипът на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „ Д-р Георги Странски” – Плевен, ръководен от доц. д-р Йордан Панов, вдигна на крака мъж, прикован на легло повече от година и половина, съобщи Нова телевизия.

Преди 18 месеца след битов инцидент човекът загубил способност да движи краката и ръцете си. След няколко месеца лекарите от най-близката многопрофилна болница обявили състоянието му за окончателно. Наложило се брат му да напусне работа, за да се грижи за него. Близо година след „доживотната присъда” в селото им дошъл на гости лекар от Русе. Близките му се примолили да прегледа болния и той се съгласил. Макар и специалист в друга област на медицината, той видял надежда и веднага се свързал с доц. Панов от Плевенската университетска болница. Специалистът се заел със случая и след ден пациентът бил при него.

Екипът на Клиниката по неврохирургия започнал обстойни изследвания, които показали, че пациентът има потенциал за възстановяване въпреки давността на увредата. Установена била тежка мозъчна травма и съпътстваща компресия в шийния отдел на гръбначния стълб. Взели решение да бъде извършена операция за декомпресия на гръбначния мозък и нервите. Веднага след операцията пациентът показал рязко подобрение. На шестия ден се изправил на крака. Вече се движи сам, придържайки се на инвалидната количка, в която доскоро е бил прикован. Дори се храни сам.

Сълзи на благодарност изпълват очите му всеки път, щом опита да обясни какво са направили за него лекарите от Университетската клиника по неврохирургия в Плевен. Голямата му молба е да споменем името на всички от екипа вдигнал го на крака начело с доц. д-р Йордан Панов, д-р Емил Маринчев, д-р Младен Овчаров, д-р Илия Вълков – неврохирурзи, Пепа Цветкова и Миронка Матеева – рехабилитатори, ст.м.с. Румяна Христова, и всички медицински сестри и санитари в клиниката. За доброто възстановяване на пациента помогнала и Екатерина Милева, дарила задължителната след такива операции ортопедична яка.

Китай ще купи 70 самолета "Еърбъс А320"

http://www.vesti.bg/novini/kitaj-shte-kupi-70-samoleta-eyrbys-a320-6024528

Авиокомпания "Еърбъс" съобщи, че китайският холдинг China Aviation Supplies Holding Company (CAS) е подписал споразумение за закупуването на 70 самолета А320 на обща стойност 6,6 милиарда долара.

Балони предизвикаха стрелба между двете Кореи

http://www.vesti.bg/novini/baloni-predizvikaha-strelba-mezhdu-dvete-korei-6024529

Двете Кореи се размениха картечна стрелба през границата, съобщи армията на Южна Корея.

Плакет „Св. св. Кирил и Методий“ получи ПФА „Добруджа“ за празника си

http://dobrudjatv.net/%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d1%82-%d1%81%d0%b2-%d1%81%d0%b2-%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bb-%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%b9-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b8-%d0%bf%d1%84/

ПФА „Добруджа“ поднесе музикален празник на добричката общественост по повод 60 години от създаването си. В духа на празника ансамбълът бе удостоен с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ с постановление на президента на България Росен Плевнелиев. Наградата е присъдена за значимия принос към културната […]

БСП избра трима преговарящи с ГЕРБ

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/10/2397990_bsp_izbra_trima_pregovariashti_s_gerb/?ref=rss


Янаки Стоилов ще е ръководител на групата на БСП, която през следващата седмица ще разговаря с ГЕРБ за новото правителство, реши пленума на социалистите днес. В тричленката влизат още Захари Георгиев и Атанас Мерджанов.

Според Мерджанов в мандатът на групата не влиза поемане на управленски ангажименти. "По-скоро това е един тип опозиционно поведение и смятаме, че едно Народно събрание няма как да бъде стабилно без съответно управляващо мнозинство и също толкова балансирано в...

Рашидов: След 2 години ще ни управляват ДПС и циганските махали

http://www.cross.bg/rashidov-gerb-vezhdi-1434485.html

София /КРОСС/ Негласуващите българи дават властта в ръцете на правителства, които след това не харесват. Това заяви пред bTV бившият министър на културата и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов. „Ако така продължават още малко да не гласуват, след 2 години БГ ще бъде управлявана от ДПС и циганските махали", подчерта той.Рашидов се възмути от това как след цяла година на протести 60 на сто от българите така и не са отишли до урните и подчерта, че „не може само да се констатира".„Две години бяхме свидетели на хора, които са много харесвани в говоренето, а два камъка не са пренесли отляво на дясно. (...) Да, грешки е имало: партийни, управленчески. Ако поуките са извадени, сега е дошло друго време - да построим тази къща с добри строители. Нямаме нужда от добри философи", подчерта Рашидов.По думите му България е в тежка енергийна, банкова и духовна криза и е време за правителство, което е загърбило партийните си позиции.„Българските гласоподаватели дават своя глас и най-естествено е лидерът на най-голямата партия да е премиер", категоричен беше скулпторът. По думите му целият казус около евентуалния втори премиерски мандат на Бойко Борисов е сравним с това пудел да лае каракачанка.Рашидов обилно нахвали свършеното по времето на ГЕРБ, каза, че партийният лидер карал министрите си да работят и подчерта, че е оставил Министерството на културата с пари в него, а сега е с 15 млн. лева дефицит

Почти половината от българите страдат от психични разстройства

http://www.moreto.net/novini.php?n=266974

В последно време всички статистики показват, че около 35-40 процента от населението на България страда от различни видове психични разстройства. Това съобщи на пресконференция по повод Световния ден на психичното здраве психологът Красимира Богданова.

Сигурността на транзита на газа ще разискват Русия, Украйна и ЕС

http://www.cross.bg/sigyrnostta-na-tranzita-na-gaza-shte-raziskvat-rysiya-ykraiina-i-es-1434484.html

/КРОСС/ Тристранна среща Русия-Украйна-ЕС по газовия въпрос ще се проведе на 21 октомври, съобщава „Интерфакс". „Руската страна е съгласувала дата за тристранни преговори по въпроса за обезпечаването на сигурността на транзита на газ през територията на Украйна", посочва Министерството на енергетиката на Русия. Те ще се състоят на 21 октомври в Берлин.

Известни са вече 3 звезди за тениса в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361459

Станаха известни първите три класирали се тенисистки за турнира на шампионките, който ще се състои от 28 октомври до 2 ноември 2014 г. в столичната Станаха известни първите три класирали се тенисистки за турнира на шампионките, който ще се състои от 28 октомври до 2 ноември 2014 г. в столичната "Арена Армеец". Това са словачката Доминика Цибулкова, рускинята Екатерина Макарова и Андрея Петкович от Германия, които заемат първите три места в класацията Race to Sofia.

Експерт: Бюджет 2015 трябва да е по-брутален от бюджетите на Дянков

http://www.cross.bg/gerb-sistema-otkriha-1434483.html

/КРОСС/ Британските медии с голяма загриженост анализираха резултатите от изборите в България, отбелязвайки крехката стабилност на най-слабата икономика в ЕС вследствие на получения резултат. Това каза пред БНР макроикономистът проф. Димитър Иванов, според когото след изборите се повтаря картината „партиите срещу хората"."Страната и народът ни са на края на възможностите си. България е изправена пред национална опасност и това трябва да се разбере. Какво ни предлагат партиите срещу всичко това? Бих го характеризирал като едно правителство на политическия калабалък", каза той.Иванов изрази мнение, че никоя от партиите, освен ГЕРБ, не е в готовност да управлява и затова ГЕРБ трябва да се замисли за съставяне на правителство на малцинството. Никой не е гласувал за управление, водено от ГЕРБ, но с опашка от партии-джуджета, аргументира се той и изтъкна, че повечето други партии дори не са казали кого биха номинирали за премиер, ако спечелят изборите."На вратата на българската икономика чукат свръхспешни, неотложни задачи за решаване - актуализацията на бюджета. Служебният кабинет предложи реалистично виждане по актуализацията. Те откриха редица врати, които бяха затворени, откриха редица табута. Чака актуализация на бюджета на НЗОК. Чака и Бюджет 2015. Ако искаме, поне мъничко, да спрем тази криза, той трябва да е смел и решителен, редуциращ всякакви излишни загуби и разходи и засилващ конкурентоспособността

Британецът умрял не от ебола, а от здраво пиене?

http://www.bnews.bg/article-118749

Македонски медии тиражират странна теза за смъртта на британския гражданин от четвъртък.

Изборите в Хасковско предадени на прокурор

http://www.cross.bg/byuletini-haskovo-gubov-1434482.html

Хасково /КРОСС/ Сигнал за груби нарушения на изборния кодекс при отчитането на вота в областта е подал в окръжна прокуратура в Хасково заместник-председателят на Районната избирателна комисия Румен Гъбов. Според него нарушенията са тежки, водят до недействителност на избора и променят изборните резултати.Преди дни (във вторник) избухна скандал със 799 бюлетини фантоми в протокола на РИК Хасково, с който се отчиташе вота в областта. Бюлетините в повече лъснаха при сравняването на числата, подадени от секционните комисии. Според тях във всичките СИК в областта са получени общо 240 404 бюлетини. Броят на неизползваните е 115 846. Недействителни по една или друга причина и унищожени, са общо 1416 броя. Ако се извади сборът на недействителните и неизползваните от общия брой, би трябвало да се получи броят на бюлетините, открити в урните. Но полученото число е 123 142, докато броят на намерените в урните интегрални листове е 123 941, тоест явява се разлика от 799 бюлетини фантоми.Още същия ден РИК Хасково проведе извънредно заседание, за да обсъди казуса. Членът на РИК Славея Костадинова обясни, че в някои секции в графата "брой получени бюлетини" са вписали броя на кочаните, а не на бюлетините. Тя даде пример с ивайловградските села Белополци и Планинец, където в тази графа е вписано "4 броя". Но на практика става въпрос за 4 кочана, съдържащи 400 бюлетини, обясни Костадинова. Според нея оттам идва разликата от 800 бюлетини

Протест в София срещу застрояването на Карадере

http://society.actualno.com/Protest-v-Sofija-sreshtu-zastrojavaneto-na-Karadere-news_54265.html

Не искаме бетон в морския ни дом" и "Искаме море с натурално Карадере", обявиха няколко десетки протестиращи срещу застрояването на местността Карадере, предаде БГНЕС. Екоактивисти с...

И Норвегия се присъедини към санкциите срещу Русия

http://europe.actualno.com/I-Norvegija-se-prisyedini-kym-sankciite-sreshtu-Rusija-news_54263.html

Властите в Норвегия са взели решение да се присъединят към последните санкции на ЕС срещу Русия, въведени на 12 септември във връзка със ситуацията в Украйна, предаде Интерфакс. "Русия не демо...

Лекари вдигнаха на крака мъж, прикован на легло година и половина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4361444

Екипът на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „ Д-р Георги Странски” – Плевен, ръководен от доц. д-р Йордан Панов, вдигна на крака мъж, прикован на легло повече от година и половина, съобщи Нова телевизия.
Преди 18 месеца след битов инцидент човекът загубил способност да движи краката и ръцете си. След няколко месеца лекарите от най-близката Екипът на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „ Д-р Георги Странски” – Плевен, ръководен от доц. д-р Йордан Панов, вдигна на крака мъж, прикован на легло повече от година и половина, съобщи Нова телевизия. Преди 18 месеца след битов инцидент човекът загубил способност да движи краката и ръцете си. След няколко месеца лекарите от най-близката

Лекари вдигнаха на крака мъж, прикован на легло над година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361435

Екипът на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „ Д-р Георги Странски” – Плевен, ръководен от доц. д-р Йордан Панов, вдигна на крака мъж, прикован на легло повече от година и половина, съобщи Нова телевизия.
Преди 18 месеца след битов инцидент човекът загубил способност да движи краката и ръцете си. След няколко месеца лекарите от най-близката Екипът на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „ Д-р Георги Странски” – Плевен, ръководен от доц. д-р Йордан Панов, вдигна на крака мъж, прикован на легло повече от година и половина, съобщи Нова телевизия. Преди 18 месеца след битов инцидент човекът загубил способност да движи краката и ръцете си. След няколко месеца лекарите от най-близката

Отбелязват Денят на белия бастун в СОУ за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=266961

На 14. 10. 2014 г., вторник, от 14.30 часа в центъра на кв. „Аспарухово“, учителите по Ориентиране и мобилност и учениците от СОУ за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ организират инициатива, с която да отбележат 15 октомври - Международен ден на белия бастун като защитен знак при хората със зрителни проблеми и символ за самостоятелността на хората без зрение.

Джъстин Бийбър плати 20 хил. евро за частен тур във Ватикана

http://www.bnews.bg/article-118732

Скандалният певец Джъстин Бийбър отново направи така, че присъствието му да не остане незабелязано.

Антибиотици могат да помогнат срещу аутизъм

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/antibiotici-mogat-da-pomognat-sreshtu-autizym-6024524

Проблемът с ебола е много голям заради високата степен на заразност на болестта, смята откривателят на вируса на СПИН проф. Монтание

Терор на Топлофикация! Леден душ за 200 000 в "Младост"

http://frognews.bg/news_78002/

Близо 200 000 столичани от всички части на кв. "Младост" - 1,2,3,4 и 1А са без топла вода. Студеният душ от "Топлификация" е "сервиран" без никакво предупреждение. Близо 12 часа след неприятния сюрприз на сайта на предприятието се появява мижаво съобщение за голяма авария.

Зуека: Децата ми и от една майка да бяха, пак нямаше да са толкова еднакви

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361285


- Вече 12 години сте в “Господари на ефира”. Помните ли началото, как станахте лице на предаването?
- През 2000 г. с Малин Кръстев снимахме в една чужда кинопродукция и тогава се запознахме с Маги Халваджиян. Покани ни да участваме във филма му “Печалбата”. Две години по-късно, докато снимах с Иван Ничев, - Вече 12 години сте в “Господари на ефира”. Помните ли началото, как станахте лице на предаването? - През 2000 г. с Малин Кръстев снимахме в една чужда кинопродукция и тогава се запознахме с Маги Халваджиян. Покани ни да участваме във филма му “Печалбата”. Две години по-късно, докато снимах с Иван Ничев,

Слаби изменения в индексите на БФБ в края на седмицата

http://econ.bg/Новини/Слаби-изменения-в-индексите-на-БФБ-в-края-на-седмицата_l.a_i.575754_at.1.html

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) отчетоха слаби изменения в последния ден от работната седмица. Най-голяма промяна имаше по отношение на ...

Бизнес дама изгоря при катастрофа

http://www.cross.bg/izgorya-katastrofa-kraii-1434481.html

/КРОСС/ Собственичката на една от най-престижните фирми за производство на сладкиши в Хасково Живка Г. изгоря като факел в колата си Поло при зверска катастрофа в четвъртък в късния следобед. Инцидентът станал около 17 часа край димитровградското село Горски извор. При опит за изпреварване тя врязала лекия си автомобил челно в пловдивски тир. След удара леката кола се взривила и изгоряла до въглен. При огледа стана ясно, че не е имало следи от спирачен път на Полото, което наведе на съмнения, че вероятно жената е изпаднала в безсъзнание още по време на маневрата, което е довело и до фаталния й край. Нейни близки споделиха, че часове преди инцидента бизнес дамата се е оплаквала, че се чувства зле и й е лошо, съобщава standartnews.com.

Резервите на ЦСКА загубиха с 0:1 от "Пирин" в приятелска среща

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/10/2397987_rezervite_na_cska_zagubiha_s_01_ot_pirin_v_priiatelska/?ref=rss


Вторият състав на ЦСКА допусна загуба с 0:1 от "Пирин" в приятелска среща. Втородивизионният отбор се наложи в Благоевград с попадението на Юлиян Попев в края на първата част.

Червените бяха водени от помощник-треньора Тодор Янчев. Треньорът Стойчо Младенов замина за Димитровград, тъй като майка му е починала.

В състава на ЦСКА попаднаха футболисти, които играят по-рядко. Единствено Маркиньос беше представител на основния отбор.

Срещата започна спокойно, с леко...

Христо Иванов: България е за единна и силна Европейска прокуратура

http://www.cross.bg/pravosudieto-prokyratyra-bulgariya-1434480.html

/КРОСС/ Единността и действията на бъдещата Европейска прокуратура във всички държави членки обсъдиха днес министрите на правосъдието на заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Люксембург.България се обяви за силна Европейска прокуратура, която да може да разследва и повдига обвинения в цялото единно европейско правно пространство. Това стана ясно от думите на заместник министър-председателя и министър на правосъдието Христо Иванов, който представи позицията на България по предложението за Регламент на Съвета за създаване на Служба на Европейския прокурор.Министърът на правосъдието подчерта, че границите не бива да препятстват преследването на престъпления и именно в това ще е приносът на европейската прокуратура - тя трябва да действа пряко в засегнатите юрисдикции и да използва собствени способи и процесуални правомощия, без да се налага да прибягва до традиционните методи на взаимна правна помощ между държавите членки.Министърът посочи още, че въпросът за тълкуването на обхвата на използваното в чл. 25 понятие „единно правно пространство" (single legal area) следва допълнително да бъде обсъден в рамките на работна група „Сътрудничество по наказателноправни въпроси" за изясняване на обхвата на понятието и постигане на съгласие по въпроса.По проекта на общ Регламент за защита на данните държавите членки, включително България, подкрепиха частичен общ подход по текста на глава IV „Подход, основан на риска"

943 души в България чакат за трансплантация на орган

http://www.vesti.bg/novini/943-dushi-v-bylgariia-chakat-za-transplantaciia-na-organ-6024527

За втора поредна година Изпълнителната агенция по трансплантация заедно с над 20 пациентски организации и приятели ще проведе Седмица на донорството от 11 до 19 октомври.

Цвети приключи участието си в Линц

http://www.cross.bg/tyrnira-ychastieto-lintz-1434479.html

/КРОСС/ Цветана Пиронкова приключи участието си на турнира в Линц. Пловдивчанката отстъпи с 4:6, 6:4, 4:6 пред Карин Кнап в първия четвъртфинален двубой от програмата за днес. Срещата между двете продължи два часа и половина.С участието си в турнира Цвети заработи 60 точки за ранглистата. Следващата седмица първата ни тенис ракета ще участва на турнира за Купа Кремъл в Москва.

Мерджанов: БСП е опозиция

http://frognews.bg/news_78001/

Ние сме опозиция. Така повели ролята на българския избирател, но това не означава, че ние ще се отнесем нестабилно и ще откажем всякакво обсъждане на ситуацията, свързана със състоянието на страната, икономиката.

АДФИ установи нередовни обществени поръчки за 25,6 млн. лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=266972

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) установи 103 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки на стойност 25 641 993 лева. Това показват данните за третото тримесечие на 2014 г., на база приключили 173 инспекции.

Румъния предаде на САЩ командването на европейската противоракетна база в Девеселу

http://www.cross.bg/baza-devesely-rymuniya-1434478.html

КРОСС/ Румъния предаде командването на европейската противоракетна база в Девеселу в ръцете на военноморските сили на САЩ. Това стана по време на специална церемония, която се проведе в петък. В течение на една година румънски строители работиха по преоборудването на бившата военновъздушна база. Сега американците ще започнат да разполагат антиракетни системи. Според първоначалното решение на администрацията на американския президент Барак Обама, структурата за противоракетната отбрана на САЩ в Европа трябваше да се създаде в четири етапа.

Цветанов ликува - вече с имунитет и не го дава сам!

http://www.bnews.bg/article-118704

Мисля, че има процедура, която ще бъде направена. Това отвърна Цветан цветанов на въпрос дали биси дал сам депутатския имунитет по делото за клевета, което води срещу него съдия Мирослава Тодорова. На повторните запитвания на медиите той отговори само "Благодаря" и напусна залата за пресконференции в централата на ГЕРБ.

При акция за търсене на Рибния буквар МВР намери два екземпляра

http://society.actualno.com/Pri-akcija-za-tyrsene-na-Ribnija-bukvar-MVR-nameri-dva-ekzempljara-news_54262.html

След светкавична проверка, поискана от Министерството на културата, МВР успя да намери два екземпляра на Рибния буквар. Проверката беше направена, след като беше установено, че липсва оригиналът на Р...

Армения се присъедини към ЕАИС

http://www.vesti.bg/novini/armeniia-se-prisyedini-kym-eais-6024525

Висшият евроазиатски икономически съвет одобри присъединяването на Армения към Евроазиатския икономически съюз /ЕАИС/ от 1 януари 2015 година.

Идентифицираха още 10 души от сваления над Украйна "Боинг"

http://www.vesti.bg/novini/identificiraha-oshte-10-dushi-ot-svaleniia-nad-ukrajna-boing-6024526

Медицински експерти са идентифицирали вече 272 от всички 298 души на борда на малайзийския самолет, който бе свален над Украйна през месец юли.

Мерджанов: БСП е опозиция, с 39 депутати плюс тези на ГЕРБ нямаме стабилно мнозинство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4361417

Ние сме опозиция. Така повели ролята на българския избирател, но това не означава, че ние ще се отнесем нестабилно и ще откажем всякакво обсъждане на ситуацията, свързана със състоянието на страната, икономиката. Това заяви говорителят на Изпълнителното бюро на БСП Атанас Мерджанов пред журналисти.
Ние вече декларирахме активно участие по време на Ние сме опозиция. Така повели ролята на българския избирател, но това не означава, че ние ще се отнесем нестабилно и ще откажем всякакво обсъждане на ситуацията, свързана със състоянието на страната, икономиката. Това заяви говорителят на Изпълнителното бюро на БСП Атанас Мерджанов пред журналисти. Ние вече декларирахме активно участие по време на

Мерджанов: БСП е опозиция, всичко зависи от ГЕРБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361391

Ние сме опозиция. Така повели ролята на българския избирател, но това не означава, че ние ще се отнесем нестабилно и ще откажем всякакво обсъждане на ситуацията, свързана със състоянието на страната, икономиката. Това заяви говорителят на Изпълнителното бюро на БСП Атанас Мерджанов пред журналисти.
Ние вече декларирахме активно участие по време на Ние сме опозиция. Така повели ролята на българския избирател, но това не означава, че ние ще се отнесем нестабилно и ще откажем всякакво обсъждане на ситуацията, свързана със състоянието на страната, икономиката. Това заяви говорителят на Изпълнителното бюро на БСП Атанас Мерджанов пред журналисти. Ние вече декларирахме активно участие по време на

В Минск се състоя срещата за ЕАИС

http://www.cross.bg/minsk-ykraiina-eais-1434477.html

/КРОСС/ В столицата на Беларус, Минск, на 10 октомври беше обявено за създаването на Евразийски икономически съюз(ЕАИС). Към този съюз, в който влизат Русия, Беларус и Казахстан, се присъедини Армения. Киргизстан също потвърди намерението да встъпи в него. В Минск също се състоя среща на държавите на ОНД(в това политическо-икономически обединение влизат бившите републики на СССР, освен Прибалтика). Срещата на ръководителите на ОНД стана главното политическо събитие на минските срещи на 10 октомври. И на него, естествено, беше обсъдена украинската криза, но президентът на Украйна Петро Порошенко отсъстваше. Вместо него в срещата участва посланикът на Украйна в Беларус. Както заяви по този повод президентът на Узбекистан Ислам Каримов, на него му изглежда странно, че за уреждането на кризата в Украйна, Киев не се опитва да потърси помощта на истинските приятели. Създава се впечатление, че Порошенко не може да разбере - добре ли е за Украйна ОНД, или не, отбеляза Каримов. В Минск президентът на Русия Владимир Путин отхвърли твърденията на страните от Евросъюза, Киев и Кишинев за това, че Москва уж пречи на евроинтеграцията на Украйна и Молдова: - Ние никога не сме били противници за тяхното сближаване с ЕС и сами искаме да се сближим с Европейския съюз. Въпросът е в условията на нашето сътрудничество

Муравей Радев: Ако КТБ фалира, плъзва "зараза" сред банките

http://offnews.bg/news/n_1/n_401898.html

"Ако бацилът и заразата КТБ плъзнат по цялата банкова система... Бога ми, това съм го изживявал преди много години". Ако КТБ се фалира, ще плъзне бацилът, който ще засегне всички български банки, каза Муравей Радев пред bTV. Според него в деня, след като банката на Цветан Василев бъде фалирана, хората ще тръгнат да си теглят парите от останалите финансови институции и това ще доведе до трагични последици.  Бившият финансов министър смята, че КТБ трябва да бъде оздравена от държавата, която да закупи 51% от нея и по този начин да реши капиталовия и репутационен проблем, както и "олигархичното кръвосмешателство", създадено от Цветан Василев. "Цветан Василев не е решението, а пречката на банката заради олигархичните модел и имидж, които въведе", коментира Радев. Той смята, че ако банката бъде фалирана, то държавата ще трябва да изплати 3,6 милиарда лв. гарантирани до 200 хил. лв. влогове, като във Фонда за гарантиране на влоговете в банките има само 2,1 млрд. лв., което значи, че държавата ще трябва да даде от себе си още 1,5 млрд. лв., които да покрият всички суми за изплащане. Но парите във Фонда за гарантиране и в държавата не са собственост на банкерите, а на гражданите, които ще изплатят всичко това от собствения си джоб. Нещо повече - негарантираните пари на фирми, асоциации и т.н. в КТБ, които наброяват 2 млрд. лв., ще изчезнат, което ще доведе до масов фалит на компании, смята Радев. Според него КТБ е била фалирана нарочно, за да може акциите й да се разпродадат на по-ниски цени, а пряко отговорни за случилото се са бившият министър Петър Чобанов и началството на БНБ, както и други институции, които по една или друга причина не са направили нищо. "Факт е, че тази банка беше нападната първо челно от медиите, а след това и в тила от тези държавни институции, за които става дума. Няма банка в света, която може да издържи на такъв удар и да оцелее", каза той.

Близнашки се срещна с помощник-генералния секретар на НАТО по отбранителната политика

http://www.moreto.net/novini.php?n=266965

Премиерът: Проектите за превъоръжаване и модернизация на армията да бъдат обвързани с повишаване на иновационния капацитет на военната индустрия България ще положи всички необходими усилия за изпълнението на ангажиментите си като ефективен член на НАТО, каза премиерът проф.

Първи резултати от проверката на МОН в IV помощно училище

http://www.cross.bg/roditelite-ychilishte-proverkata-1434476.html

/КРОСС/ Първите резултати от проверката на Министерството на образованието и науката в IV помощно училище във връзка със случая с Ана-Мария, сочат, че са допуснати нарушения и предстои да се вземат решения за последващи действия, заяви заместник-министър Ваня Кастрева пред 33-мата родители, протестиращи пред сградата на МОН в София, които бяха поканени на среща в присъствието на медии, съобщава пресцентърът на МОН. При проверката са установени нарушения в организацията на учебно-възпитателния процес на 19.09.2014 г. В следобедните часове учениците са били оставени под грижите на непедагогически персонал. Също така е било допуснато детето да бъде с ученици в друга класна стая. В училището не е въведен механизмът за противодействие на училищния тормоз. При оплакването от страна на майката за липсваща дреха (бельо) на дъщеря й, персоналът не е идентифицирал проблема, поставен от родителите, като ситуация за дете в риск, и не е задействал Координационния механизъм за действие при деца в риск. Проверката сочи, че в помощното училище не са предприети ефективни действия за сътрудничество и комуникация с родителите. Освен това са налице и пропуски във воденето на училищната документация. Според заместник-министър Кастрева, предвид тежестта на нарушенията, ще се предложи резултатите от проверката да се разгледат от дисциплинарната комисия в МОН и тя да реши какви наказания да се наложат

България избра своите трима фаворити за съдия в Страсбург

http://www.mediapool.bg/bulgaria-izbra-svoite-trima-favoriti-za-sadiya-v-strasburg-news225855.html

Трима български юристи със сериозен опит в сферата на защитата на човешките права ще бъдат предложени за български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Това са юристът Виктор Соловейчик, адвокат Йонко Грозев и съдия Таня Куцарова-Христова от Върховния административен съд. По процедура България трябва да предложи трима свои юристи на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която ще вземе окончателното решение за победителя в конкурса. Общо 13 български юристи подадоха документи. Трима отпаднаха още на първи тур, защото не се явиха на задължителния езиков тест. От останалите десет комисията подбра тези трима, които са се представили най-добре на събеседването с конкурсната комисия. Адвокат Йонко Грозев се занимава със защита на основните човешки права от началото на своята кариера през 1993 година. Той е един от основните български адвокати по делата, завеждани пред съда в Страсбург. През последните няколко години започна да работи и по дела, завеждани от граждани на други държави. Най-известният такъв случай е подготвеното от него дело срещу Русия, което заведоха трите момичета от групата "Пуси Райът". Съдия Таня Куцарова-Христова от Върховния административен съд (ВАС) бе предложена през миналата година за български съдия ад хок в съда в Страсбург. Тя бе изготвила анализ на практиката на ВАС по големи правозащитни проблеми като исковете по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), делата за експулсиране на чужденци и за придобиване на бежански статут. Виктор Соловейчик е работил 18 години в Европейския съд по правата на човека като юрист в секретариата на съда и като ръководител на отдел. По време на събеседването с конкурсната комисия той обясни, че е работил само по български дела и познава добре процедурите в Страсбург. В началото на 2012 година Соловейчик е назначен за главен правен съветник в правната служба на Европейската комисия.

Мъж от варненско село насочи незаконната си пушка към друг и го заплаши

http://www.moreto.net/novini.php?n=266916

На 8 октомври около 20:40 часа, е подаден сигнал от 24-годишен мъж от село Попович, общ. Бяла, за това, че е бил заплашен с убийство и с насочена в главата ловна пушка пред дома си от свой съселянин. След проведени оперативно – издирвателни дейности е установен и задържан извършителят – Б.

Главните готвачи във Варна със заплати до 2 000 лв.

http://pik.bg/главните-готвачи-във-варна-със-заплати-до-2-000-лв-news236070.html

Главните готвачи във Варна със заплати до 2 000 лв.

Възможностите и пазарът не ни позволяват да дадем по-високи заплати от тези, които в момента получава персоналът в ресторантите. Това каза пред „Черно море“ председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ) Георги Найденов.

Той бе помолен да коментира съобщенията в централни медии отпреди дни, че персоналът масово напуска и отива на Запад, където заплащането е в пъти по-голямо. Така например опитен готвач в Австрия получава 2600 евро на месец, а камериерката 1300 евро.

Когато хората имат по-добри предложения за работа, естествено ще ги предпочетат. Според мен това масово излизане на персонал на Запад е и заради влизането на страната ни в ЕС. Той, както знаете, е отворен и свободен пазар, очакваше се да се получи така, каза още Георги Найденов.

В Германия готвачът получава много висока заплата, но и цената на ястията, които се предлагат в ресторантите, също е много по-висока от тук, каза още Найденов. Според него в България е немислимо да се вдигат цени на храна, защото това ще удари по джоба на клиентите.

В момента един готвач във Варна получава средно между 800 и 1000 лева, главният готвач се разписва срещу 1500-2000 лева, съобщи Георги Найденов. Той е на мнение, че в някои изискани ресторанти и такива в луксозни комплекси е възможно персоналът да взема и по-високо възнаграждение.

Звезда от "Забраненият плод" страда за детето си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4358967

Турската актриса Нур Фетахоулу, която у нас сме гледали в хитовете Турската актриса Нур Фетахоулу, която у нас сме гледали в хитовете "Забраненият плод" и "Великолепният век", се радва на малката си дъщеричка, но за последно за следващите месеци. Цялата история и още интересни четива ще намерите във вестник "ТВ

Mazda MX-5 разпали страстите в Париж

http://www.monitor.bg/article?id=446213

Една от най-вълнуващите премиера на автосалона в Париж е четвъртото поколение на роудстъра Mazda MX-5. Откритият модел в наситено червен цвят разпалва страстите на посетителите на продължаващото до 19 октомври изложение във френската столица.

Страните от ЕАИС ще маркират кожената продукция

http://www.vesti.bg/novini/stranite-ot-eais-shte-markirat-kozhenata-produkciia-6024523

Страните Евроазиатския икономически съюз (ЕАИС) ще започнат от 2015 г. да маркират кожената продукция, за да не допуснат контрабанда и нелегално производство.

Рискът от пренос на ебола на Летище София е 0,003%

http://www.cross.bg/sofiya-ebola-byrgas-1434475.html

София /КРОСС/ Рискът от пренос на ебола на Летище София е равен на 0,003%, а в Бургас и Варна е три пъти по-нисък. Това показват изчисления на германски учени, съобщи пред Дарик главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, и добави, че българското общество може да бъде спокойно по отношение на вируса.Специалистът подчерта, че с ебола не може да се заразим по въздушно-капков път. Вирусът се предава единствено с обмяна на телесни течности. Според д-р Кунчев в рамките на една година медицината ще е създала ваксина срещу коварния вирус.Българите можем да бъдем спокойни по отношение на еболата, но спокойствието не трябва да значи бездействие, категоричен е д-р Ангел Кунчев.„Беше ни изпратен и разполагаме с един много интересен инструмент. Това е математически модел, разработен от един германски научен институт, който на базата на съществуващите потоци от пътници и възможностите за прекачване на различни международни летища, изчислява за всяко едно летище в Европа какъв е рискът човек, пребивавал в заразени страни, да попадне в съответната територия. Бяха оценени три летища в България - София, Варна и Бургас, като рискът за София беше 0,003, а Бургас и Варна - 0,001. Летищата, от която е най-голяма вероятността такъв заразен да пристигне, са четири. За Летище София това са Лондон, Франкфурт, Париж и Милано", обясни д-р Кунчев

Изпълнителното бюро на БСП подаде оставка заради изборната загуба

http://www.mediapool.bg/izpalnitelnoto-byuro-na-bsp-podade-ostavka-zaradi-izbornata-zaguba-news225854.html

Цялото Изпълнително бюро (ИБ) на БСП е подало оставка в петък, на първото си заседание след парламентарните избори, поемайки по този начин отговорност за разгромяващия резултат. Това е първият път в историята на тази партия, когато след класирането й на второ място тясното ръководство демонстрира воля да се оттегли. Интересен детайл е, че членовете на Националния съвет на БСП, които се събраха да заседават в петък следобед, през цялото време не е били известени за това решение и научили едва накрая, когато евродепутатът Георги Пирински им съобщил. Освен причините за изборната загуба, социалистите обсъждаха с каква позиция да отидат на преговорите с ГЕРБ в понеделник, когато започват консултациите за бъдещ кабинет начело с Бойко Борисов. Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов, говорителят на партията Атанас Мерджанов и Захари Георгиев са екипът, излъчен от Националния съвет на БСП да преговаря с определената от ГЕРБ дамска тричленка Румяна Бъчварова, Менда Стоянова и Цецка Цачева. Тричленката на БСП е получила проучвателен мандат за разговори. Най-общата позиция, която ще застъпят е, че ще бъдат конструктивна опозиция и ще защитават интересите на своите избиратели. Решението и мандатът за евентуални последващи преговори ще бъдат определени отново от Националния съвет, което е в контраст с практиката в БСП по времето на бившия й дългогодишен лидер Сергей Станишев, който важните решения се вземаха от ИБ и пленумът бе уведомяван впоследствие. Малко по-рано в петък Бойко Борисов заяви на пресконференция, че вече търси коалиционна формула на управление с подписано споразумение, включващо участие на министри от партиите, подкрепящи кабинета. Той обаче отхвърли възможността за широка коалиция по германския модел със социалистите, тъй като изборният им резултат е много малък и чисто математически мнозинството на ГЕРБ и БСП от 123 депутати няма да е стабилно. Лидерът на БСП Михаил Миков и заместникът му Янаки Стоилов заявиха още в нощта на изборите, че полученият резултат им отрежда ролята на опозиция, след което Борисов ги обвини, че са "погребали" възможността на широка коалиция. Не всички в Националния съвет на БСП са на мнението, че партията трябва да остане в опозиция. За подкрепа на кабинет на ГЕРБ под една или друга форма са се изказали бившите министри от кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев и Ангел Найденов, хората около Кирил Добрев и др. Вариантът, който би обединил различните мнения, е БСП да се ангажира със ситуационна подкрепа за кабинет на малцинството на ГЕРБ, след като предварително се разберат кои са темите и въпросите, по които могат да постигнат съгласие. Това би означавало управление с ограничен периметър на действие и сравнително кракът срок. Междувременно обаче ГЕРБ се отказаха от формулата "кабинет на малцинството". В началото на пленума се е изказал лидерът на европейските социалисти и бивш председател на БСП Сергей Станишев, който е изброил трите възможни сценария - или дясна коалиция начело с партията победител ГЕРБ, или голяма коалиция, или предсрочни избори. Изявлението му е било прието със смесени чувства, тъй като не казва нищо ново за ситуацията, а освен това е било възприето като опит дискусията на пленума да се върнат в мъртва точка, разказаха участници пред Mediapool. Преди да приключи пленума Атанас Мерджанов каза пред репортери, че дискусията за изборната загуба е била много разгорещена и самокритична. "Без съмнение, промени в Изпълнителното бюро ще има, които ще бъдат предложени от председателя на Националния съвет Михаил Миков в близко време", каза Мерджанов, без да споменава, че оставката на ИБ вече е факт. Този ход се разглежда като жест към новия лидер на партията Михаил Миков, тъй като сегашното ИБ бе назначено от бившия председател Станишев. Миков бе избран начело на БСП два месеца преди парламентарните избори след оставката на Станишев, предшествана от провала на евроизборите. Новият състав на ИБ трябва да бъде ясен след две седмици. Мерджанов уточни, че персонално никой не е искал оставката на председателя Михаил Миков. "Това по-скоро се съдържаше в изказването на Георги Кадиев, тъй като той повтори онова си изявление във Фейсбук за оставки на Изпълнителното бюро и целия Национален съвет и нов конгрес”, поясни той. Според него изборът ново ИБ това най-вероятно ще бъде съчетано със структурирането на новата ПГ на БСП, за да няма и дублиране на функции от ръководството на партията и групата. Поставена бяха въпроси и с оставка, включително и на председателя на ИБ. До момента надделява мнението, че емоциите не са най-верният тон в такава ситуация, каза Мерджанов. Направени бяха доста предложения, надделява мнението, че този самокритичен тон и процес за оздравяването на партията трябва да продължи, а да не бъде заключен само в едно заседание, информира той. Участници в пленума разказаха, че този път социалистите не обвиняват за загубата никой друг, освен себе си. Сметките показвали, че всеки член на БСП е привлякъл по не повече от двама-трима гласоподаватели. Имало е и мнения, че причина за разгрома са партията на бившия президент Георги Първанов АБВ, която успя да влезе в парламента с 4%, както и "Движение 21" на бившия депутат от левицата Татяна Дончева. Според други критики БСП е изпуснала проруския си електорат заради проевропейските позиции на бившите си министри Кристиан Вигенин и Ангел Найденов. Социологът Юрий Асланов обаче обяснил, че позицията на тези министри не е била такъв сериозен фактор за отблъскване на левия електорат, колкото неодобрението на съвместното управление с ДПС, разказаха неофициално социалисти за провелия се дебат.

Янаки Стоилов води преговорната група на БСП с ГЕРБ

http://www.mediapool.bg/yanaki-stoilov-vodi-pregovornata-grupa-na-bsp-s-gerb-news225854.html

Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов, говорителят на партията Атанас Мерджанов и Захари Георгиев са екипът, излъчен от Националния съвет на БСП да преговаря с ГЕРБ за възможностите за подкрепа на бъдещ кабинет на Бойко Борисов. Пленумът на БСП започна в петък следобед и окончателната позиция, с която социалистите ще отидат на разговори с определената от ГЕРБ дамска тричленка Румяна Бъчварова, Менда Стоянова и Цецка Цачева, все още не е огласена. Най-общата позиция, която ще застъпят е, че ще бъдат конструктивна опозиция и ще защитават интересите на своите избиратели. Малко по-рано Бойко Борисов заяви на пресконференция, че вече търси коалиционна формула на управление с подписано споразумение, включващо участие на министри от партиите, подкрепящи кабинета. Той обаче отхвърли възможността за широка коалиция по германския модел със социалистите, тъй като изборният им резултат е много малък и чисто математически мнозинството на ГЕРБ и БСП от 123 депутати няма да е стабилно. Лидерът на БСП Михаил Миков и заместникът му Янаки Стоилов заявиха още в нощта на изборите, че полученият резултат им отрежда ролята на опозиция, след което Борисов ги обвини, че са "погребали" възможността на широка коалиция. Не всички в Националния съвет на БСП са на мнението, че партията трябва да остане в опозиция. За подкрепа на кабинет на ГЕРБ под една или друга форма са се изказали бившите министри от кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев и Ангел Найденов, хората около Кирил Добрев и др. Вариантът, който би обединил различните мнения, е БСП да се ангажира със ситуационна подкрепа за кабинет на малцинството на ГЕРБ, след като предварително се разберат кои са темите и въпросите, по които могат да постигнат съгласие. Това би означавало управление с ограничен периметър на действие и сравнително кракът срок. Междувременно обаче ГЕРБ се отказаха от формулата "кабинет на малцинството". В началото на пленума се е изказал лидерът на европейските социалисти и бивш председател на БСП Сергей Станишев, който е изброил трите възможни сценария - или дясна коалиция начело с партията победител ГЕРБ, или голяма коалиция, или предсрочни избори. Изявлението му е било прието със смесени чувства, тъй като не казва нищо ново за ситуацията, а освен това е било възприето като опит дискусията на пленума да се върнат в мъртва точка, разказаха участници пред Mediapool. Атанас Мерджанов каза пред репортери, че дискусията за изборната загуба е била много разгорещена и самокритична. "Без съмнение, промени в Изпълнителното бюро ще има, които ще бъдат предложени от председателя на Националния съвет Михаил Миков в близко време", каза Мерджанов и допълни, че това най-вероятно ще бъде съчетано със структурирането на новата ПГ на БСП, за да няма и дублиране на функции от ръководството на партията и групата. Поставена бяха въпроси и с оставка, включително и на председателя на ИБ. До момента надделява мнението, че емоциите не са най-верният тон в такава ситуация, продължи той. Направени бяха доста предложения, надделява мнението, че този самокритичен тон и процес за оздравяването на партията трябва да продължи, а да не бъде заключен само в едно заседание, информира Мерджанов. Участници в пленума разказаха, че този път социалистите не обвиняват за загубата никой друг, освен себе си. Сметките показвали, че всеки член на БСП е привлякъл по не повече от двама-трима гласоподаватели. Имало е и мнения, че причина за разгрома са партията на бившия президент Георги Първанов АБВ, която успя да влезе в парламента с 4%, както и "Движение 21" на бившия депутат от левицата Татяна Дончева. Според други критики БСП е изпуснала проруския си електорат заради проевропейските позиции на бившите си министри Кристиан Вигенин и Ангел Найденов. Социологът Юрий Асланов обаче обяснил, че позицията на тези министри не е била такъв сериозен фактор за отблъскване на левия електорат, колкото неодобрението на съвместното управление с ДПС, разказаха неофициално социалисти за провелия се дебат. *Очаквайте подробности

Кюрди на протест в София: Помогнете на Кобани!

http://www.bnews.bg/article-118748

Няколко десетки кюрди се събраха на протест пред сградата на Европейското представителство в София.

Легенди подкрепят София за европейска столица на спорта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4361159

Спортни легенди подкрепиха София в кампанията за европейска столица на спорта през 2017 г. Сред големите шампиони са Александър Томов, Боян Радев, Румяна Нейкова, Йордан Йовчев, Стефка Костадинова... От тяхно име Йорданка Благоева предостави декларация с подписите им в подкрепа на кандидатурата на София на президента на Асоциацията на европейските Спортни легенди подкрепиха София в кампанията за европейска столица на спорта през 2017 г. Сред големите шампиони са Александър Томов, Боян Радев, Румяна Нейкова, Йордан Йовчев, Стефка Костадинова... От тяхно име Йорданка Благоева предостави декларация с подписите им в подкрепа на кандидатурата на София на президента на Асоциацията на европейските

Норвегия се присъедини към последния кръг санкции срещу Русия

http://econ.bg/Новини/Норвегия-се-присъедини-към-последния-кръг-санкции-срещу-Русия_l.a_i.575751_at.1.html

Норвегия се присъедини към последния кръг санкции, който наложи Европейския съюз (ЕС) срещу Русия на 12 септември. Това се посочва в изявление на...

Министър Жекова констатира сериозни пропуски в решението на РИОСВ-Бургас по казуса „Карадере“

http://www.cross.bg/zhekova-riosv-byrgas-merki-1434474.html

/КРОСС/ Липсата на оценка на кумулативния ефект спрямо други инвестиционни предложения в района е основна причина за исканата от министъра на околната среда и водите Светлана Жекова отмяна на Решение № БС-78-ПР/06.10.2014 г. директора на РИОСВ-Бургас по казуса „Карадере", съобщава пресцентърът на МОСВ. Късно снощи Българското дружество за защита на птиците и Българската фондация Биоразнообразие внесоха в РИОСВ - Бургас жалба срещу решението на директора, с което е преценено да не се извършва ОВОС на инвестиционното намерение в местността Карадере. За решаване на възникналия казус ще бъдат предприети мерки. До прокуратурата ще бъде подаден сигнал за извършване на проверка относно наличието на основания за искане за обявяване на нищожност на ПУП-ПР на зона за отдих „Бяла-север", в която е включена и местността „Карадере", съобщи министър Жекова. Една от предприетите вече мерки е изпращането на писмо до кмета на община Бяла Анастас Трендафилов с копие до РИОСВ - Бургас, МРР и ДНСК (писмото може да видите в рубрика Новини в сайта на МОСВ). В момента се подготвя и писмо до директора на РИОСВ-Бургас, с което ще бъдат дадени указания инвестиционните намерения в района да се подлагат на по-задълбочени оценки относно степента на въздействието върху компонентите на околната среда, с оглед формулиране на по-пълни и точни мотиви и вземане на обективни решения

Фараж се сдоби с първи депутат

http://www.monitor.bg/article?id=446208

Еврофобската и антиимигрантска Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) спечели първото си място в британския парламент със значителна преднина на частични парламентарни избори, предаде Ройтерс.

NASA се готви за уникално проучване на минаваща край Марс комета

http://cosmos.actualno.com/NASA-se-gotvi-za-unikalno-prouchvane-na-minavashta-kraj-Mars-kometa-news_54257.html

Следващата седмица съвсем близо до Марс ще премине комета и Националната космическа агенция на САЩ (NASA) се подготвя за драматичното космическо събитие, пише Space.com. На 19 октомври опашатата з...

Скопие уточни: Починалият британец може би се е натровил с алкохол

http://balkani.actualno.com/Skopie-utochni-Pochinalijat-britanec-moje-bi-se-e-natrovil-s-alkohol-news_54264.html

Починалият в Скопие британец може би е издъхнал от алкохолно отравяне, а не от ебола. Това призна представителят на македонското здравно министерство Йованка Костовска, предаде ТАСС. Костовска е ръков...

Лекуващата се в Париж американка е без ебола

http://www.vesti.bg/novini/lekuvashtata-se-v-parizh-amerikanka-e-bez-ebola-6024522

Първите анализи на хоспитализираната в Париж американка заради подозрения за ебола са се оказали негативни.

13 милиона глоба за Red Bull, защото не дава крила

http://www.moreto.net/novini.php?n=266982

Ако сте пили Red Bull през последните 12 години в САЩ и автоматично не сте получили крила, значи имате право на малка част от тлъсто съдебно споразумение, което компанията се съгласи да изплати заради подвеждаща реклама. Red Bull GmbH се съгласи да изплати 13 милиона долара компенсации, защото известния й девиз „Red Bull дава крила“ не отговаря на истината.

Вижте кандидатите за български съдия в ЕСПЧ

http://frognews.bg/news_77999/

Виктор Соловейчик, Йонко Грозев и Таня Куцарова-Христова са одобрените днес от Комисията за избор на български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург кандидати, съобщи пресцентърът на Министерството на правосъдието.

Атанас Мерджанов, Янаки Стоилов и Захари Георгиев отиват на консултациите с ГЕРБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4361345

Янаки Стоилов, Захари Георгиев и Атанас Мерджанов са представителите на БСП, които ще участват на консултациите с ГЕРБ. Това обяви пред журналисти говорителят на Изпълнителното бюро на БСП Атанас Мерджанов.
Янаки Стоилов ще участва като заместник-председател на партията и ръководител на групата, обясни Мерджанов. Янаки Стоилов, Захари Георгиев и Атанас Мерджанов са представителите на БСП, които ще участват на консултациите с ГЕРБ. Това обяви пред журналисти говорителят на Изпълнителното бюро на БСП Атанас Мерджанов. Янаки Стоилов ще участва като заместник-председател на партията и ръководител на групата, обясни Мерджанов.

Янаки Стоилов, Захари Георгиев и Атанас Мерджанов отиват на консултации с ГЕРБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361307

Янаки Стоилов, Захари Георгиев и Атанас Мерджанов са представителите на БСП, които ще участват на консултациите с ГЕРБ. Това обяви пред журналисти говорителят на Изпълнителното бюро на БСП Атанас Мерджанов.
Янаки Стоилов ще участва като заместник-председател на партията и ръководител на групата, обясни Мерджанов. Янаки Стоилов, Захари Георгиев и Атанас Мерджанов са представителите на БСП, които ще участват на консултациите с ГЕРБ. Това обяви пред журналисти говорителят на Изпълнителното бюро на БСП Атанас Мерджанов. Янаки Стоилов ще участва като заместник-председател на партията и ръководител на групата, обясни Мерджанов.

Намериха мраморна статуя на Васил Левски в Ловешко

http://pik.bg/намериха-мраморна-статуя-на-васил-левски-в-ловешко-news236066.html

Намериха мраморна статуя на Васил Левски в Ловешко

Мраморна скулптура на Васил Левски е намерена до запустяла сграда в Ловешка област, предаде Агенция „Фокус”.

Сградата е бивше училище, което е продадено и вече е частна собственост. Скулптурата изобразява българския революционер и е част от културното наследство на България. Паметникът е в добро състояние.

Пращаме трима за съда в Страсбург

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4361331

Виктор Соловейчик, бивш ръководител на българската секция в администрацията на съда в Страсбург, адвокатът правозащитник Йонко Грозев и Таня Куцарова от Върховния административен съд - това са предложенията на България за съдия в Европейския съд за правата на човека. Тримата бяха избрани измежду 13 кандидати, след като всички бяха изслушани ... Виктор Соловейчик, бивш ръководител на българската секция в администрацията на съда в Страсбург, адвокатът правозащитник Йонко Грозев и Таня Куцарова от Върховния административен съд - това са предложенията на България за съдия в Европейския съд за правата на човека. Тримата бяха избрани измежду 13 кандидати, след като всички бяха изслушани ...

Семейството на Сара Пейлин се забърка в пиянско меле

http://www.cross.bg/peiilin-sara-doklad-1434473.html

/КРОСС/ Нов скандал избухна в САЩ. Съпругът, синът и двете дъщери на бившия губернатор на Аляска Сара Пейлин се забъркаха в пиянска свада. Причина за конфликта, разразил се по време на парти за рожден ден,  са станали изречени обиди по адрес на сестрите Бристол и Уилям Пейлин. Това разказа пред органите на реда 26-годишният син на политика - Трак, който според полицейския доклад, е бил много пиян. По думите му, неизвестни лица са обидили двете му сестри, а единият от тях дори ударил приятеля му, което преляло чашата и предизвикало боя. Домакинът на събитието споделя, че и Бристол Пейлин е била прекалила с алкохола и по време на инцидента го е ударила няколко пъти. В раздаването на правосъдието се включил и таткото - Тод Пейлин, както и другата дъщеря на Пейлин - Уилоу. Сара Пейлин също присъствала на въпросното събиране, но според полицейския доклад не се е включила в екшъна. По думите на един от гостите на скандалната вечер, мелето е резултат от неразбирателство между приятели и голямо количество изпит алкохол.Общинската прокуратура отказа да повдигне обвинения във връзка с инцидента. Представители на Пейлин не коментират случая.  

Семейството на Сара Пейлин се забърка в пиянско меле

http://www.cross.bg/peiilin-sara-bristol-1434473.html

/КРОСС/ Нов скандал избухна в САЩ. Съпругът, синът и двете дъщери на бившия губернатор на Аляска Сара Пейлин се забъркаха в пиянска свада. Причина за конфликта, разразил се по време на парти за рожден ден,  са станали изречени обиди по адрес на сестрите Бристол и Уилям Пейлин. Това разказа пред органите на реда 26-годишният син на политика - Трак, който според полицейския доклад, е бил много пиян. По думите му, неизвестни лица са обидили двете му сестри, а единият от тях дори ударил приятеля му, което преляло чашата и предизвикало боя. Домакинът на събитието споделя, че и Бристол Пейлин е била прекалила с алкохола и по време на инцидента го е ударила няколко пъти. В раздаването на правосъдието се включил и таткото - Тод Пейлин, както и другата дъщеря на Пейлин - Уилоу. Сара Пейлин също присъствала на въпросното събиране, но според полицейския доклад не се е включила в екшъна. По думите на един от гостите на скандалната вечер, мелето е резултат от неразбирателство между приятели и голямо количество изпит алкохол.Общинската прокуратура отказа да повдигне обвинения във връзка с инцидента. Представители на Пейлин не коментират случая. video:https://www.youtube.com/watch?v=EyUYiF9vvlo

Стоилов, Георгиев, Мерджанов са хората на БСП за консултациите с ГЕРБ

http://frognews.bg/news_77998/

Предложена е група и състав за участие в консултациите с представители на ГЕРБ в понеделник. Предложението за състав на групата е Янаки Стоилов като заместник-председател на партията и ръководител на групата, Захари Георгиев и Атанас Мерджанов.

Европа ни дава 10.5 млн евро за наводненията

http://www.bnews.bg/article-118727

Общо 80 млн. евро ще получат България, Сърбия и Хърватска, които бяха силно засегнати от наводнения през май и юни тази година.

Празник на „Отряд притивоминни кораби” в Пункт за базиране Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=266962

Днес в Пункт за базиране Варна се състоя ритуал по отбелязване празника на отряда притивоминни кораби и бе чествана 44-та годишнина от създаване на дивизиона миночистачни кораби, чийто наследник е отряда. Гости на тържеството бяха началника на щаба на Военноморските сили капитан І ранг Коста Андреев, вицеадмирал о.

Скръб почерни празника на ЦСКА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4361296

Скръб почерни празника на ЦСКА в събота, който трябваше да е мисия “Червено обединение II” на “Българска армия”. Треньорът Стойчо Младенов вероятно няма да води отбора срещу “Раднички” заради кончината на майка му в четвъртък вечер. Без него ЦСКА загуби от “Пирин” с 0:1 в Благоевград с резервите предния ден.

В предишната пауза заради националния Скръб почерни празника на ЦСКА в събота, който трябваше да е мисия “Червено обединение II” на “Българска армия”. Треньорът Стойчо Младенов вероятно няма да води отбора срещу “Раднички” заради кончината на майка му в четвъртък вечер. Без него ЦСКА загуби от “Пирин” с 0:1 в Благоевград с резервите предния ден. В предишната пауза заради националния

„Сампдория” и „Парма” дойдоха за наш национал

http://www.monitor.bg/article?id=446193

Скаути на „Сампдория” и „Парма” присъстваха снощи на европейската квалификация между България и Хърватия на стадион “Васил Левски” в София, съобщава Тuttomercatoweb. Пратениците на двата тима от калчото искаха да гледат специално играта на нападателя на „Берое” (Стара Загора) Венцислав Христов.

Станишев: Най-глупаво е да се самоизбием като партия

http://offnews.bg/news/n_1/n_401770.html

"Най-глупаво е да се самоизбием като партия, винаги е имало такива рефлекси в БСП, особено след тежка загуба." Това коментира бившият председател на БСП Сергей Станишев на влизане в сградата на "Позитано" 20, където Националният съвет на партията заседава относно резултатите от предсрочните парламентарни избори и предстоящите преговори с ГЕРБ. Станишев посочи, че по-важно от анализа на конкретните причини за изборния резултат на БСП е какво ще се прави от тук нататък в партията. Според бившия министър-председател важно е БСП да има план за действие за бъдещето. "Реално пред страната се очертават три перспективи - дясна коалиция, начело с победителя ГЕРБ, които постигнаха сериозен резултат, но получиха по-малко депутати от предишния парламент, или голяма коалиция, или предсрочни избори", посочи бившият лидер на БСП. По думите му в тази нестабилна политическа ситуация БСП трябва да се мобилизира, да има план и за вътрешна реорганизация и най-важното - да работи на базата на ясни политики, както в предстоящия диалог с победителя на изборите, така и в преговорите с всички други партии. "Слабият резултат на БСП не е добра новина за България, защото страната има нужда от силна левица и от социална партия, която да защити интересите на обикновените хора. Това и правехме предишните 15 месеца в голяма степен", каза Станишев. Настоящият евродепутат изрази голяма тревога за резултата от изборите и за състоянието на държавата. "При под 50 процента гласували, това е тежка диагноза и мисля, че всички политици трябва да проявим смирение и отговорност за държавата и за хората", завърши Сергей Станишев.

Студентка продава в eBay Мерцедес, покрит с милион кристала Сваровски

http://www.cross.bg/paynda-obicham-prodava-1434429.html

/КРОСС/ Студентка от Молдова, която живее във Великобритания, продава на търг в eBay своя Mercedes CLS 350, покрит с милион кристала Сваровски. Кандидати за возилото, чиято начална цена е 90 000 паунда, са над 30 човека. За няколко дни цената е скочила до 150 000 паунда. Наддаването ще продължи до 16 октомври. Според експерти цената на колата без кристалите е около 25 000 паунда. "Обичам скъпоценните камъни, те са най-добрият приятел на момичетата. В къщи те са навсякъде. Обичам диаманти", казва момичето. Тя смята да приведе 10% от получените приходи по сметката на приют за кучета в Манчестър.    

Вялата петъчна сесия бе показателна за изминалата седмица

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/vialata-petychna-sesiia-be-pokazatelna-za-izminalata-sedmica-181688/

Родната борса днес остана встрани от сериозните спадове на външните пазари, отбелязва Стоян Николов от ПФБК

Стоилов ще ръководи екипа на БСП за преговори с ГЕРБ

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/stoilov-shte-rykovodi-ekipa-na-bsp-za-pregovori-s-gerb-6024521

Без съмнение промени в Изпълнителното бюро ще има, те ще бъдат предложени от председателя на Националния съвет Михаил Миков в близко време

Янаки Стоилов ще води преговорите на БСП с ГЕРБ

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ianaki-stoilov-shte-vodi-pregovorite-na-bsp-s-gerb-6024521

Промени в ръководството на БСП ще има, обяви говорителят на партията Атанас Мерджанов

Виктор Соловейчик, Йонко Грозев и Таня Куцарова са кандидатите за български съдия в ЕСПЧ

http://www.cross.bg/komisiyata-sudiya-espch-1434472.html

/КРОСС/ Виктор Соловейчик, Йонко Грозев и Таня Куцарова-Христова са одобрените днес от Комисията за избор на български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург кандидати, съобщава пресцентърът на Министерството на правосъдието.  След приключване на публичното събеседване с кандидатите за съдия в ЕСПЧ, което се проведе на 8 октомври т.г. в Съдебната палата в София, Комисията е оценила представянето на всеки от участвалите кандидати съгласно изискванията от заповедта на министъра на правосъдието за определяне на критериите, на които трябва да отговарят кандидатите. Крайната оценка от устното събеседване е сформирана като средно аритметично число от сбора на оценките на всички членове на Комисията. Предстои одобрените кандидатури да бъдат предложени и одобрени от Министерски съвет и да бъдат предложени на ПАСЕ. Според регламента се очаква България да изпрати три равностойни кандидатури за съдия в ЕСПЧ.    

След публикация на OFFNews: Спешна проверка тази нощ за Рибния буквар

http://offnews.bg/news/n_1/n_401853.html

След публикацията на OFFNews за изчезването на оригиналния първи екземпляр на Рибния буквар министърът на културата Мартин Иванов е разпоредеил незабавна инвентаризация на Националния литературен музей. Проверката ще започне още днес и ще продължи цяла нощ, докато не бъде открит Рибният буквар, научи OFFNews.   По време на разследване за политическо уволнение в Националния литературен музей екип OFFNews разбра, че оригиналният първи екземпляр на Рибния буквар, част от колекцията на Стилян Чилингиров, е изчезнал. Сигналът за политическото уволнение в НЛМ получихме от Мариана Кирова, която е получила предупреждение за уволнение след като е излезнала в отпуск, за да води предизборната кампания си кампания като част от листите на Реформаторския блок. Политиката няма нищо общо, дори с Мариана сме близки приятелки. Причината е, че изчезна Рибният буквар, каза директорката на музея Катя Зографова. Едва след като излязох в отпуска и получих предупреждението за уволнение, колеги започнаха да ми звънят, че Рибният буквар липсва. Как мога да отговарям за помещение, от което още 5-6 човека имат ключ, а аз съм в отпуск и няма как да знам какво става в музея, каза Мариана Кирова.

Румъния позволи на САЩ да контролира румънска база заради ПРО

http://balkani.actualno.com/Rumynija-pozvoli-na-SASht-da-kontrolira-rumynska-baza-zaradi-PRO-news_54253.html

Командването на европейската база за противоракетна отбрана (ПРО) в румънския град Девесул премина към военно-морските сили на САЩ. Днес това беше официализирано на специална церемония в базата, пре...

Одобриха три кандидатури за български съдия в Страсбург

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361267

Виктор Соловейчик, Йонко Грозев и Таня Куцарова – Христова са одобрените три кандидатури за български съдия в Страсбург. Това реши днес Комисията за избор на кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека, съобщиха от Министерството на правосъдието.
След приключване на публичното събеседване с кандидатите за съдия в ЕСПЧ, Виктор Соловейчик, Йонко Грозев и Таня Куцарова – Христова са одобрените три кандидатури за български съдия в Страсбург. Това реши днес Комисията за избор на кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека, съобщиха от Министерството на правосъдието. След приключване на публичното събеседване с кандидатите за съдия в ЕСПЧ,

Близо 110 000 българи са заразени с хепатит С

http://www.moreto.net/novini.php?n=266975

Близо 110 000 българи са заразени с хепатит С, каза пред журналисти гастроентерологът д-р Радин Цонев. Той посочи, че в Европа болните от хепатит С са почти 9 млн. души. Честотата на заболяването се увеличава, тъй като нараства броят на наркозависимите, които са рискова група, добави той.

Мира Радева: Борисов не би изтърпял да му извиват ръцете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361239

- Защо е толкова шарен новият парламент, г-жо Радева?
- Първата причина да имаме толкова раздробен парламент е, че допуснахме свръхматериализация, лакомия, хищническо разграбване, принизяване на социалната роля на елита, който не поема функциите и отговорностите си на лидер и не отговаря на обществените очаквания.
- Т.е. солидарна сте с армумента - Защо е толкова шарен новият парламент, г-жо Радева? - Първата причина да имаме толкова раздробен парламент е, че допуснахме свръхматериализация, лакомия, хищническо разграбване, принизяване на социалната роля на елита, който не поема функциите и отговорностите си на лидер и не отговаря на обществените очаквания. - Т.е. солидарна сте с армумента

Wall Street продължава да пропада*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/wall-street-prodyljava-da-propada-181687/

Спадащите цени на енергията и опасенията за лихвените проценти отправят тревожни сигнали за икономиката, посочи експерт

М. Радев: Удариха КТБ първо челно, после в тила

http://frognews.bg/news_77996/

Наистина е много сложно, разнолик прламент, много партии, многолика коалиция, каза по БТВ бившият финансов министър Муравей Радев. Колкото по-многолика ще е коалицията, толкова по-слабо ще е правителството, а това означава невъзможност да се проведат сериозни реформи.

Ники Михайлов си се изпика на терена (видео 18 +)

http://www.bnews.bg/article-118703

Разбира се, преди това вратарят на турския Мерсин сваля ръкавиците и свършва работа, за да му олекне.

Атанас Мерджанов: Ще има промени в Изпълнителното бюро на БСП

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4361263

Без съмнение промени в ИБ на БСП ще има и те ще бъдат предложени от председателя на Националния съвет в близко време. Това заяви говорителят на Изпълнителното бюро на БСП Атанас Мерджанов пред журналисти.
„Най-вероятно това ще бъде съчетано със структурирането на новата парламентарна група на „БСП лява България” след уточняване ръководството на Без съмнение промени в ИБ на БСП ще има и те ще бъдат предложени от председателя на Националния съвет в близко време. Това заяви говорителят на Изпълнителното бюро на БСП Атанас Мерджанов пред журналисти. „Най-вероятно това ще бъде съчетано със структурирането на новата парламентарна група на „БСП лява България” след уточняване ръководството на

Прецизирането на техническите проекти за големите строежи тепърва ще се обсъжда

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/preciziraneto-na-tehnicheskite-proekti-za-golemite-stroeji-tepyrva-shte-se-obsyjda-181678/

Количествени сметки за реализацията на техническите проекти да се правят само за строежите, финансирани с публични пари, предлага една от браншовите организации

Румен Петков: Не приемаме изборите за честни и демократични

http://www.cross.bg/petkov-obshtina-izborniya-1434471.html

/КРОСС/ По време на цялата предизборна кампания членовете и симпатизантите на АБВ бяха обект на агресия, както от политическите си конкуренти, така и от част от държавните институции. Въпреки това бяхме единствената политическа партия, която запази добрия тон. Това заяви по време на пресконференция заместник-председателят на АБВ Румен Петков, според когото изборите са проведени в недемократична обстановка. Репресивните действия от страна на държавата срещу представителите на АБВ за съжаление не секнаха и на тези избори, продължи Петков. „Кабинетът "Близнашки" в това отношение също реализира пълна приемственост с дейността на кабинета "Орешарски". Незаконно беше уволнен общински съветник от АБВ, който беше избран за председател на общинския съвет в община Никопол на мястото на бившия председател от ДПС. Беше уволнен от служебното правителство. Става дума за г-жа Мария Георгиева, която бе уволнена от Агенцията по заетостта с нелепия мотив, че е на втори трудов договор. Натиск в различни общини беше оказван и върху други активисти на АБВ. Най-крещящият пример е в община Девня. Кметът викаше и кметски наместници, и служители на общинската администрация, за да бъдат притискани, за да не работят за ПП АБВ. За съжаление в този натиск се включиха прокуратурата и МВР. В община Девня полицията извиква наш активист и го принуждава да подпише протокол, че няма да се занимава с политическа дейност в изборния ден и му забранява да посещава офиса на АБВ

ЕК ни отпусна по-малко пари от поисканите за наводненията

http://www.mediapool.bg/ek-ni-otpusna-po-malko-pari-ot-poiskanite-za-navodneniyata-news225853.html

Европейската комисия ни отпуска по-малко пари от поисканите от европейски фонд "Солидарност" за покриване на щетите от наводненията., при които загинаха 15 души.   При поискани 17 млн. евро, ЕК предлага на България да бъдат отпуснати само 10.5 млн. евро. Най-много средства 60.2 млн. евро се предлага да бъдат изплатени на Сърбия, а още 8.9 млн. евро на Хърватия.   Пакетът от 80 млн. евро помощ за трите страни предстои да бъде одобрен от Съвета на Европейския съюз и от Европейския парламент, съобщи Европейската комисия. Средствата са за възстановяване на инфраструктурата и покриване на разходи по спасителните операции, както и за почистване на засегнатите от наводенията региони.   България, Сърбия и Хърватия пострадаха от унищожителни наводнения това лято, при които загинаха хора, а стотици останаха без домове.   Наводненията у нас са нанесли щети за 311 млн. евро   Българските власти са оценили щети от наводненията у нас на над 311 млн. евро. Най-тежко от разрушителните наводнения пострадаха хората в областите Варна, Добрич, Габрово, Велико Търново, Бургас, Монтана, Кюстендил, Пловдив, Хасково, Ямбол и в София.   При пороите загинаха 15 души, а стотици трябваше да бъдат евакуирани и настанени във временни жилища. Пороите нанесоха щети и на публичната инфраструктура – разрушени пътища, електропроводи, ВиК съоръжения, телекомуникации.   В началото на август вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова обяви, че страната ни ще иска от фонда за големи природни бедствия на ЕС 139 млн. евро. В крайна сметка решението на ЕК е за отпускане на 10.5 млн. евро.   Най-голямата помощ за Сърбия   Най-голямата помощ от 60.2 млн. лв. ЕК отпуска на Сърбия, която е пострадала най-тежко от трите страни. Щетите от невижданите наводнения са оценени на над 1.1 млрд. евро от властите в западната ни съседка. Към 1,6 млн. нейни жители са засегнати от наводненията.   При незапомнените наводнения 60 души загубиха живота си, а близо 32 000 бяха спасени, като част от тях останаха без дом. В момента около 5000 души са настанени във временни жилища.   Наводненията нарушиха и стопанския живот в страната. Мините от въглищния басейн "Колубара" бяха наводнени, а те са основния източник на гориво за централата в Обреновац, която генерира около 63% от електроенергията за цяла Сърбия. Освен върху енергетиката и земеделието, значителни щети са били нанесени и на транспортната инфраструктура - пътища, мостове и железници.   Сърбия е в преговори за членство с ЕС и по тази причина има право да получи помощ, уточняват Европейската комисия.   Щетите в Хърватия са за 297 млн. евро   Наводненията са нанесли щети за 297 млн. евро в Хърватия. Проливните дъждове засегнаха пет източни окръга в басейна на река Сава, причинявайки значителни щети на жилищни, търговски, комунални и инфраструктурни съоръжения, както и на земеделски култури и животни.   Евакуирани бяха над 26 000 души, след като 2700 жилищни сгради и над 4000 селскостопански бяха наводнени.   За всичко това Брюксел предлага Хърватия, която е последният присъединил се член на ЕС, да бъде подпомогната с 8.9 млн. евро.   През тази година бюджетът на европейския фонд "Солидарност" е 530 млн. евро, но реално той разполага само със 353 млн. евро. Останалите пари са резерв, посочват още от Европейската комисия. Този фонд беше създаден през 2002 г. след големите наводнения в Централна Европа.

ЕК ни отпусна близо 14 пъти по-малко пари от поисканите за наводненията

http://www.mediapool.bg/ek-ni-otpusna-blizo-14-pati-po-malko-pari-ot-poiskanite-za-navodneniyata-news225853.html

Европейската комисия ни отпуска близо 14 пъти по-малко пари от поисканите от европейски фонд "Солидарност" за покриване на щетите от наводненията., при които загинаха 15 души.   При поискани 139 млн. евро, ЕК предлага на България да бъдат отпуснати само 10.5 млн. евро. Най-много средства 60.2 млн. евро се предлага да бъдат изплатени на Сърбия, а още 8.9 млн. евро на Хърватия.   Пакетът от 80 млн. евро помощ за трите страни предстои да бъде одобрен от Съвета на Европейския съюз и от Европейския парламент, съобщи Европейската комисия. Средствата са за възстановяване на инфраструктурата и покриване на разходи по спасителните операции, както и за почистване на засегнатите от наводенията региони.   България, Сърбия и Хърватия пострадаха от унищожителни наводнения това лято, при които загинаха хора, а стотици останаха без домове.   Наводненията у нас са нанесли щети за 311 млн. евро   Българските власти са оценили щети от наводненията у нас на над 311 млн. евро. Най-тежко от разрушителните наводнения пострадаха хората в областите Варна, Добрич, Габрово, Велико Търново, Бургас, Монтана, Кюстендил, Пловдив, Хасково, Ямбол и в София.   При пороите загинаха 15 души, а стотици трябваше да бъдат евакуирани и настанени във временни жилища. Пороите нанесоха щети и на публичната инфраструктура – разрушени пътища, електропроводи, ВиК съоръжения, телекомуникации.   В началото на август вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова обяви, че страната ни ще иска от фонда за големи природни бедствия на ЕС 139 млн. евро. В крайна сметка решението на ЕК е за отпускане на 10.5 млн. евро.   Най-голямата помощ за Сърбия   Най-голямата помощ от 60.2 млн. лв. ЕК отпуска на Сърбия, която е пострадала най-тежко от трите страни. Щетите от невижданите наводнения са оценени на над 1.1 млрд. евро от властите в западната ни съседка. Към 1,6 млн. нейни жители са засегнати от наводненията.   При незапомнените наводнения 60 души загубиха живота си, а близо 32 000 бяха спасени, като част от тях останаха без дом. В момента около 5000 души са настанени във временни жилища.   Наводненията нарушиха и стопанския живот в страната. Мините от въглищния басейн "Колубара" бяха наводнени, а те са основния източник на гориво за централата в Обреновац, която генерира около 63% от електроенергията за цяла Сърбия. Освен върху енергетиката и земеделието, значителни щети са били нанесени и на транспортната инфраструктура - пътища, мостове и железници.   Сърбия е в преговори за членство с ЕС и по тази причина има право да получи помощ, уточняват Европейската комисия.   Щетите в Хърватия са за 297 млн. евро   Наводненията са нанесли щети за 297 млн. евро в Хърватия. Проливните дъждове засегнаха пет източни окръга в басейна на река Сава, причинявайки значителни щети на жилищни, търговски, комунални и инфраструктурни съоръжения, както и на земеделски култури и животни.   Евакуирани бяха над 26 000 души, след като 2700 жилищни сгради и над 4000 селскостопански бяха наводнени.   За всичко това Брюксел предлага Хърватия, която е последният присъединил се член на ЕС, да бъде подпомогната с 8.9 млн. евро.   През тази година бюджетът на европейския фонд "Солидарност" е 530 млн. евро, но реално той разполага само със 353 млн. евро. Останалите пари са резерв, посочват още от Европейската комисия. Този фонд беше създаден през 2002 г. след големите наводнения в Централна Европа.

Балъков: Националите да отговорят на терена на хърватските писания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361255



Разбрах за тези писания в Хърватия преди мача. Най-добре националите ни да им отговарят на терена. Това обяви бившият капитан на България и настоящ наставник на “Литекс” Красимир Балъков по повод напористите психоатаки от страна на хърватските медии към нашите футболисти преди европейската квалификация в София тази вечер. Разбрах за тези писания в Хърватия преди мача. Най-добре националите ни да им отговарят на терена. Това обяви бившият капитан на България и настоящ наставник на “Литекс” Красимир Балъков по повод напористите психоатаки от страна на хърватските медии към нашите футболисти преди европейската квалификация в София тази вечер.

Масово изчезват преференции. ЦИК: Това не е фатално

http://offnews.bg/news/n_1/n_401724.html

Десетки граждани се оплакаха, че дадените от тях преференциални гласове не са зачетени в протоколите от изборните секции. Проверката на броя на преференциите стана възможна, след като сканирани копия от протоколите бяха публикувани на сайта на ЦИК. В редакцията на OFFNews също постъпиха множество сигнали за преференциални избори, които не са отбелязани в протоколите. Един от тях гласи за нерегистрирани преференции в секция номер 43 в столичния квартал Лозенец. Според нашия читател подадените гласове от членовете на неговото семейство не са регистрирани и в протоколите не са отбелязани преференциални гласове за кандидата, за когото те са дали своя глас. "Има го този проблем. Има оплаквания до комисията. Има случаи, когато Секционните избирателни комисии (СИК) не са отчели всички преференции в района. При анализа на несъответствието, който се прави след като приключи първото въвеждане на СИК на протоколите по места и второто въвеждане, което се прави след това тук, процедурата е, че ако има разлики в двете въвеждания, протоколите се разглеждат от членовете на комисията", заяви пред OFFNews говорителят на ЦИК Цветозар Томов . "Има и сигнали на граждани, но те не са такъв относителен дял, че да повлияят на изборите. Размествания не би имало в резултата на тях, което не означава, че не трябва да вземем мерки, за да бъдат намалени следващия път. Има случаи, в които просто комисиите не са ги броили", допълни Томов.  Според Томов проблемите идват от това, че не е предвиден строг контрол върху въвеждането на преференциите в протоколите. ЦИК смята да предложи от бюлетините при следващ вот да отпаднат номерата на партиите. Целта е да не се получава объркване и пренареждане на листите заради съвпадение на номерата на партиите и на преференциалните кандидати. В 7 района избирателите на ГЕРБ пратиха поставените по номер 9 напред в листите заради съвпадение с номера на партията в бюлетината. Цветозар Томов смята, че трябва да се въведат и преброителни центрове. Те ще ликвидират практиките за контрол на вота и купуване на гласове.

Кралица Елизабет титулува Анджелина Джоли като почетна дама

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4361217

Кралица Елизабет Втора удостои американската актриса Анджелина Джоли с титлата почетна дама, съобщи Ройтерс.
Джоли получи отличието заради работата й в областта на борбата със сексуалното насилие.
Анджелина стана почетна дама на най-изтъкнатия орден на свети Майкъл и свети Джордж заради работата й в тясно сътрудничество с британския Форин Офис. Кралица Елизабет Втора удостои американската актриса Анджелина Джоли с титлата почетна дама, съобщи Ройтерс. Джоли получи отличието заради работата й в областта на борбата със сексуалното насилие. Анджелина стана почетна дама на най-изтъкнатия орден на свети Майкъл и свети Джордж заради работата й в тясно сътрудничество с британския Форин Офис.

Атанас Мерджанов: Без съмнение ще има промени в Изпълнителното бюро на БСП

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361238

Без съмнение промени в ИБ на БСП ще има и те ще бъдат предложени от председателя на Националния съвет в близко време. Това заяви говорителят на Изпълнителното бюро на БСП Атанас Мерджанов пред журналисти.
„Най-вероятно това ще бъде съчетано със структурирането на новата парламентарна група на „БСП лява България” след уточняване ръководството на Без съмнение промени в ИБ на БСП ще има и те ще бъдат предложени от председателя на Националния съвет в близко време. Това заяви говорителят на Изпълнителното бюро на БСП Атанас Мерджанов пред журналисти. „Най-вероятно това ще бъде съчетано със структурирането на новата парламентарна група на „БСП лява България” след уточняване ръководството на

Мерджанов: Промени в Изпълнителното бюро ще има

http://www.cross.bg/byuro-grypa-izpulnitelnoto-1434470.html

София /КРОСС/ Промени в Изпълнителното бюро на БСП ще има и те ще бъдат предложени в най-скоро време от председателя на Националния съвет на партията. Това обяви пред журналисти говорителят на ИБ на столетницата. Най-вероятно това щяло да се съчетае със структурирането на новата парламентарна група на „БСП лява България", след уточняване ръководството на ПГ.Мерджанов разясни, че дискусията на пленума преминава в изключително самокритичен тон. Били са отправени и много предложения.„Разчитаме, че тази самокритичност на дискусията ще бъде пренеса и в областните, и общинските структури. Поставени бяха много въпроси, свързани и с оставка на председателя на Изпълнителното бюро", посочи Мерджанов.На пленума е предложена група и състав за участие в консултациите с представители на ГЕРБ в понеделник. Ръководител на групата ще бъде Янаки Стоилов. Работната група ще има ясен мандат, който се основава на предизборната им кампания и платформа. „Тя заключава и се ограничава в тези 12 червени линии, които са отправна точка в защитата на нашите социални и икономически искания към избирателите. БСП няма да поема преки управленски ангажименти. Това обаче не означава, че партията няма да подкрепи конкретни разумни становища по важни въпроси. БСП ще бъде опозиция, но това не означава отказ от диалог. БСП дори би подкрепило и промени в Изборния кодекс, дори премахването на преференцията.    

МОСВ призна за пропуски в решението за строеж в местността Карадере

http://www.moreto.net/novini.php?n=266981

Има пропуски в решението на директора на РИОСВ-Бургас, с което той постановява, че няма нужда от екологична оценка на инвестиционното намерение на строеж на луксозен къмпинг от страна компания „Макси I” върху местността Карадере. Това потвърди министърът на околната среда и водите Светлана Жекова.

Цветан Цветанов на въпрос защо не се яви пред съда: "Не ми предавайте тази вина"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/10/2397925_cvetan_cvetanov_na_vupros_zashto_ne_se_iavi_pred_suda/?ref=rss


С удивително хладнокръвие и с премълчаване на  факти зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов не призна никаква отговорност за това, че в продължение на 10 дни - от 29 септември до 8 октомври  - той и неговата адвокатка Елена Божурска станаха причина за трикратно отлагане  и пренарсочване на делото, по което е подсъдим за клевета. Последното отлагане на 8 октомври  и пренасрочване за 20 октомври сложи на практика край на процеса, тъй като вчера  ЦИК обяви имената на избраните депутати и...

Цветан Цветанов на въпрос защо се скри от правосъдието: "Не ми предавайте тази вина"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/10/2397925_cvetan_cvetanov_na_vupros_zashto_se_skri_ot/?ref=rss


С удивително хладнокръвие и с премълчаване на  факти зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов не призна никаква отговорност за това, че в продължение на 10 дни - от 29 септември до 8 октомври  - той и неговата адвокатка Елена Божурска станаха причина за трикратно отлагане  и пренарсочване на делото, по което е подсъдим за клевета. Последното отлагане на 8 октомври  и пренасрочване за 20 октомври сложи на практика край на процеса, тъй като вчера  ЦИК обяви имената на избраните депутати и...

Градският транспорт в София ще работи до по-късно

http://www.vesti.bg/bulgaria/gradskiiat-transport-v-sofiia-shte-raboti-do-po-kysno-6024519

Удължава се работното време на тролей 2; трамваи 10, 12 и 18; автобуси 76, 94, 280 и 604, както и на метрото

Зловещите китайски калинки нападнаха и района на Попово

http://pik.bg/зловещите-китайски-калинки-нападнаха-и-района-на-попово-news236058.html

Зловещите китайски калинки нападнаха и района на Попово

Хищни азиатски калинки хвърлиха в потрес жители на търговищкото село Садина, предаде БГНЕС. Хиляди насекоми са влезли в домовете на селото, с намерението да прекарат на топло зимата.

Първоначално някои от хората са се зарадвали на неканените гости и дори са ги пуснали в парниците си да унищожават въшки, но впоследствие са разбрали, че става въпрос за прословутите калинки алигатори.

Те се размножават изключително бързо и освен това изяждат нашите безобидни калинки. Мариана Христова разказа, че домът й вчера е бил превзет напълно от гадинките. Стотици са висели по пердетата, леглата й къде ли не. След като е напълнила няколко прахосмукачки с тях, днес Христова е пръскала къщата си със специални препарати и се надява с това да е сложила край на нашествието на хищното насекомо в своя дом.

Анджелина Джоли стана почетна дама на кралица Елизабет II (галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361166

Кралица Елизабет Втора удостои американската актриса Анджелина Джоли с титлата почетна дама, съобщи Ройтерс.
Джоли получи отличието заради работата й в областта на борбата със сексуалното насилие.
Анджелина стана почетна дама на най-изтъкнатия орден на свети Майкъл и свети Джордж заради работата й в тясно сътрудничество с британския Форин Офис. Кралица Елизабет Втора удостои американската актриса Анджелина Джоли с титлата почетна дама, съобщи Ройтерс. Джоли получи отличието заради работата й в областта на борбата със сексуалното насилие. Анджелина стана почетна дама на най-изтъкнатия орден на свети Майкъл и свети Джордж заради работата й в тясно сътрудничество с британския Форин Офис.

Путин иска обща позиция с Минск и Астана на преговорите с ЕС и Украйна

http://www.vesti.bg/novini/putin-iska-obshta-poziciia-s-minsk-i-astana-na-pregovorite-s-es-i-ukrajna-6024520

Руският президент Владимир Путин предлага на Казахстан и Беларус трите държави да излязат с обща позиция на преговорите с Украйна и ЕС за коригиране на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС.

Съдът оправда Бареков за това, че нарекъл Борисов "тъп"

http://offnews.bg/news/n_1/n_401877.html

Софийският районен съд оправда Николай Бареков по дело за обида, заведено от Бойко Борисов.  Лидерът на ГЕРБ даде на съд лидера на ББЦ за това, че на 19 октомври 2013 г. в предаването „Дик OFF” по Нова телевизия, Николай Бареков е отправил сериозна обида към него, като е заявил: "..ми той е тъп, той по принцип е тъп”. Бареков е казал още, че Борисов е собственик на Нова телевизия и на футболен клуб „Левски”, което според тъжителя, представлява явна демонстрация от страна на подсъдимия, да го компрометира и да унизи честта му. От съда Борисов поиска да обществено порицание и глоба в размер на 10 000 лева. Съдия Николай Василев обаче приел, че за да бъде довършено престъплението „обида”, то тя трябва да бъде възприета лично. По делото категорично е установено, че Бойко Борисов не е гледал лично предаването на 19 октомври 2013 г., а е чул преразкази на интервюто с Бареков от свидетелите по делото, които сами сочат в показанията си, че са му преразказали почти всичко. Възможно е Борисов да е възприел запис на предаването на 20 октомври, но тази дата не е изрично посочена в тъжбата, която определя предмета на делото. Безспорно думата „тъп” е обидна, но тъжителят не е чул лично подсъдимия да я изрича, защото не е бил в студиото, нито я е възприел лично, гледайки предаването на посочената в тъжбата дата (19 октомври), тъй като е бил самолет на път за България, се казва в решението на съда. Поради това, съдът прецени, че не е налице престъпление и оправда Бареков. Частният тъжител Борисов трябва да заплати разноските за експертизи по делото в размер на 355 лв.

Джокович и Федерер играят на полуфинала в Шанхай

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4361165

Новак Джокович продължи победната си серия на Мастърса в Шанхай след като в мач от четвъртфиналите победи Давид Ферер в два сета 6:4 6:2 .В друга среща от тази фаза Федерер победи французина Бенето , който елиминира нашия Григор Димитров , за малко над час като интрига имаше само в първия сет спечелен от „маестрото” с 7:6. Новак Джокович продължи победната си серия на Мастърса в Шанхай след като в мач от четвъртфиналите победи Давид Ферер в два сета 6:4 6:2 .В друга среща от тази фаза Федерер победи французина Бенето , който елиминира нашия Григор Димитров , за малко над час като интрига имаше само в първия сет спечелен от „маестрото” с 7:6.

Три семейни центъра и защитено жилище отварят врати в Казанлък

http://www.cross.bg/kazanluk-zhilishte-zashtiteno-1434469.html

Казанлък /КРОСС/ Три центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище ще бъдат открити в сряда в Казанлък. Сградите са построени и оборудвани в рамките на проект на Община Казанлък „Изграждане на три ЦНСТ и едно защитено жилище в гр.Казанлък", финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие. Центровете са построени на едно ниво. Имат капацитет 12+2 деца от 3- до 18-годишна възраст. Всяка от сградите е адаптирана за достъпност и има обособен собствен двор. Сградата на Защитеното жилище е изградена на два етажа с общ капацитет 8 младежи над 18 години. Монтиран е асансьор за осигуряване достъпността на втория етаж. Четирите сгради са проектирани, изпълнени и оборудвани с всички помещения, необходими за нормално функциониране - кухни, спални, трапезарии, бани, складове. Доставено е градинско обзавеждане за игри и почивка.В новоизградената инфраструктура Община Казанлък ще разкрие нови за града социални услуги от резидентен тип. Те ще бъдат разкрити в рамките на проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", който стартира в началото на месец октомври. Двата проекта са планирани и се изпълняват чрез прилагане на интегриран подход. Церемонията по откриването ще се състои от 11,00 часа в гр.Казанлък, кв."Васил Левски" № 34, пред сградите на Центъра за настаняване от семеен тип № 3 и Защитеното жилище. Преди това от 10

БСП праща мъже срещу жените на Борисов, остава в опозиция

http://www.bnews.bg/article-118747

Вотът на избирателите беше достатъчно красноречив: Той не ни дава основание да даваме преки управленски ангажименти. По-скоро това е опозиционно поведение и смятаме, че едно Народно събрание няма как да бъде стабилно без съответно управляващо мнозинство и също толкова сериозна и балансирана опозиция. Това заяви Атанас Мерджанов пред медиите, които очакваха решението на пленума на БСП.

Каракачанов: Оценката на днешната реалност изисква познаване на историята

http://www.cross.bg/istoriyata-marsiliya-bulgarite-1434468.html

/КРОСС/ „От сегашна гледна точка отбелязването на смъртта на един атентатор изглежда може би малко непривично за днешните нрави в Европа. Но искам да ви напомня, че Марсилският атентат е част от историята на борбата, която десетилетия наред българите в Македония водят след 1913 г. срещу сръбската окупационна власт, която им е отнела всички политически, културни и чисто човешка права", казва председателят на ВМРО Красимир Каракачанов в отговор на писмо на френския посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан относно публикувания от ВМРО некролог за годишнината от смъртта на Владо Черноземски. „Вдъхновител и организатор на тази политика на геноцид спрямо българите от Македония е тогавашният югославски крал Александър, който е намерил трагичния си край точно в Марсилия. Атентатът по никакъв начин не е насочен срещу френската държава и французите. Тогавашните стратези на революционната борба са избрали мястото - Марсилия, поради факта, че там кралят ще бъде по-малко охраняван, отколкото на югославска територия. Ние не можем да пренапишем историята и тя е такава, каквато е била. Както днес във Франция се чества саможертвата на хиляди френски герои от съпротивата срещу немската окупация (1941-1944 г

Каракачанов: Оценката на днешната реалност изисква познаване на историята

http://www.cross.bg/istoriyata-chast-bulgarite-1434468.html

/КРОСС/ „От сегашна гледна точка отбелязването на смъртта на един атентатор изглежда може би малко непривично за днешните нрави в Европа. Но искам да ви напомня, че Марсилският атентат е част от историята на борбата, която десетилетия наред българите в Македония водят след 1913 г. срещу сръбската окупационна власт, която им е отнела всички политически, културни и чисто човешка права", казва председателят на ВМРО Красимир Каракачанов в отговор на писмо на френския посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан относно публикувания от ВМРО некролог за годишнината от смъртта на Владо Черноземски. „Вдъхновител и организатор на тази политика на геноцид спрямо българите от Македония е тогавашният югославски крал Александър, който е намерил трагичния си край точно в Марсилия. Атентатът по никакъв начин не е насочен срещу френската държава и французите. Тогавашните стратези на революционната борба са избрали мястото - Марсилия, поради факта, че там кралят ще бъде по-малко охраняван, отколкото на югославска територия. Ние не можем да пренапишем историята и тя е такава, каквато е била. Както днес във Франция се чества саможертвата на хиляди френски герои от съпротивата срещу немската окупация (1941-1944 г

Стоянка Мутафова на крака за Кичка

http://www.monitor.bg/article?id=446166

Великата Стоянка Мутафова пробва стъпките на сиртакито по време на концерта на естрадната легенда Кичка Бодурова онази вечер, озаглавен „Благодаря ви”. 92-годишната театрална легенда, която ходи трудно, влезе преди началото на шоуто в зала 1 на НДК, подкрепяна от дъщеря си Муки.

Плевнелиев се втвърди: Казах истината за Русия

http://www.bnews.bg/article-118700

Моята позиция за Русия е принципна и непроменена. Това заяви твърди президентът Плевнелиев по повод интервютот си преди няколко дни в германски вестник.

Рашидов: Недостойно е пудел да лае срещу каракачанка

http://frognews.bg/news_77997/

Това е дебатът Бойко да не е премиер, посочи ексминистърът и каза, че това е най-недостойният дебат.

Хора, свързани в миналото с терористични организации, са се опитвали да влизат в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=266969

Хора, за които има данни, че в миналото са били свързани с терористични организации, са се опитвали да влизат в страната, съобщи председателят на ДАНС Владимир Писанчев. Той добави, че в агенцията няма информация, членове на организацията " Ислямска държава" да са правили опити за преминаване на границата.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване