Пореден протест срещу депутата Бат Сали, този път в Дупница

http://www.mediapool.bg/poreden-protest-sreshtu-deputata-bat-sali-tozi-pat-v-dupnitsa-news225816.html

С плакати "Дупница не е гласувала за Бат Сали" и "Не" на турски депутати" десетки жители на Дупница излязоха на протест срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Методиев от ДПС, известен като Бат Сали, да влезе като депутат в 43-то Народно събрание от Кюстендилския избирателен регион. Дупничани се събраха в 8 часа в центъра на града в петък с множество транспаранти и призив към ЦИК да промени решението си. На площада протестиращите бяха докарали и едно магаре с каруца, на което бяха поставили плакат с надпис "И аз искам да стана депутат". Няколко роми също присъстваха на протеста и заявиха, че и те ще се кандидатират за народни представители на следващите избори за Народно събрание. Кметът на Дупница Методи Чимев, който беше подкрепен от ГЕРБ, също беше на протеста. Той изцяло подкрепя исканията на събралите се. В четвъртък срещу избирането на Александър Методиев протестираха кюстендилци, а Мая Манолова от БСП призова ДПС да отзове депутата си. Кметът на града Петър Паунов заяви в четвъртък, че Кюстендил ще бъде рибената кост в устата на ДПС и няма да позволи подобен ход от страна на партията в регион, където няма етнически турци и където ДПС получава най-ниския резултат в цялата страна – 1.47% или 864 гласа. До момента ДПС не са коментирали случая и позицията на партията тъне в мъгла.

След проверката: Училището на Анна-Мария е пазило своя авторитет, а не нейните права

http://pik.bg/след-проверката-училището-на-анна-мария-е-пазило-своя-авторитет-а-не-нейните-права-news235836.html

След проверката: Училището на Анна-Мария е пазило своя авторитет, а не нейните права

Приключи проверката на Държавната агенция за закрила на детето в помощно училище „Проф. Димитър Кацаров” по случая с 13-годишната Анна-Мария, която е аутист. Изводите от нея са, че ръководството на училището е предпочело да помисли как да не бъде накърнен собственият му авторитет, а не как да не бъдат накърнени правата на детето. Това заяви в сутрешния блок на БНТ Камелия Николова, главен директор на ГД „Контрол по правата на детето”.

По думите на Николова, не може да се каже, че институциите са се забавили след подаването на сигнала от родителите на детето, които твърдят, че то е насилвано сексуално. Констатирано е, обаче, че има „подценяване на ситуацията” от страна на училището и недобра комуникация с родителите.

„Подценяване на факта идва и от това, че детето е за първи път в това учебно заведение”, обясни Николова и допълни, че момичето не е било подготвено, за да може да се адаптира към обстановката.

Преди години училището е проверявано по сигнал за насилие. Имало е и други сигнали за него, всичките са проверени. 

След проверката агенцията ще издаде предписания с конкретни методически указания и всички документи ще бъдат предоставени на Министерството на образованието. Николова уточни, че не е компетенциите на агенцията да установи дали има насилие и кой е насилникът. 

Майката на Анна-Мария – Радосвета Симеонова, обаче, не е обнадеждена за развоя на събитията. Тя изтъкна, че в масовите училища е стандартна практика да има видеонаблюдение, а в училище за деца със специални нужди, които са в риск, няма нито една видеокамера.

Днес в столицата пред Министерство на образованието се организира протест в подкрепа на Анна-Мария и на децата, пострадали от насилие. Организаторите му вече започнаха да се събират на мястото. Те са възмутени от реакцията на директора на училище и на заместник-министъра на образованието, като според тях тя е била неадекватна.

О. Донев: По пътя на "Орешарски" животът на правителство е 2 години

http://frognews.bg/news_77955/

Не си струва да се общува със служебния кабинет, тъй като животът му е много кратък, но ако новото правителство тръгне по пътя на кабинета "Орешарски", неговият живот няма да е повече от 2 години. това коментира пред bTV бизнесменът Огнян Донев.

Фермери правят изложение в столичния парк "Заимов"

http://pik.bg/фермери-правят-изложение-в-столичния-парк-заимов-news235835.html

Фермери правят изложение в столичния парк "Заимов"

Фестивал на фермерската продукция и чистата храна организират неправителствени организации, съвместно със Столичната община, през тази седмица. Акцент във фестивала е изложение на фермерски продукти, което ще се състои днес в столичния парк "Заимов", информираха организаторите, цитирани от БТА.

Освен да си купят качествена храна, посетителите ще имат възможност да видят презентации и демонстрации на продукти, и да се включат в кулинарни работилници. Предвидена е и музикална програма. За нас е изключително важно да популяризираме сред хората тази форма на директни продажби, коментира Ивайло Попов от екосдружението-съорганизатор - "За Земята".

По думите му от тях печелят, както фермерите, които намират пазар за своята продукция на справедливи цени, така и купувачите, които получават качествена храна с гарантиран произход. Ползи има и за природата, заради ползването на по-малко химикали в земеделието и по-малко транспорт за доставките. Фестивалът се организира в рамките на проект "Правим ОСП да работи за обществото и околната среда", с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Традиционни ежеседмични фермерски пазари се организират до пазара "Иван Вазов" и на пазар "Римската стена". В рамките на инициативата фермерска продукция на "Римската стена" може да се види на 11 октомври /събота/.

Джамбазки: Местан и Хафъзов внушават разпад на държавата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4360028

ВМРО ще сезира всички институции заради предизборната агитация на турски език.
„Първо, това е абсолютно незаконно. Второ ДПС говори сепаративно. Плаши тези хора, набутва ги в един ъгъл. Тези хора трябва да знаят български език, това е един европейски език”, заяви зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки пред Нова тв. ВМРО ще сезира всички институции заради предизборната агитация на турски език. „Първо, това е абсолютно незаконно. Второ ДПС говори сепаративно. Плаши тези хора, набутва ги в един ъгъл. Тези хора трябва да знаят български език, това е един европейски език”, заяви зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки пред Нова тв.

Преглед на варненския печат - 10 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=266887

Обществената поръчка за проектиране на интермодалния терминал във Варна бе обявена от Министерството на транспорта на 30 април. Прогнозната й стойност бе 12 млн. лв. без ДДС, а максималният заложен срок за изпълнението й - 9 месеца.

Две дилеми пред Пенев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4359438

Две въпросителни ще реши в последния момент селекционера Любо Пенев за титулярите, които ще излязат срещу Хърватия в петък от 21,45 часа на ст. “Васил Левски”.

Станислав Манолев - десен защитник или десен халф?

Футболистът на московския “Динамо” направи добър мач в отбраната за победното 2:1 над Азербайджан в Баку преди месец. Но сега геометр Две въпросителни ще реши в последния момент селекционера Любо Пенев за титулярите, които ще излязат срещу Хърватия в петък от 21,45 часа на ст. “Васил Левски”. Станислав Манолев - десен защитник или десен халф? Футболистът на московския “Динамо” направи добър мач в отбраната за победното 2:1 над Азербайджан в Баку преди месец. Но сега геометр

Джамбазки: Ще сезираме всички институции за агитацията на турски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4360026

ВМРО ще сезира всички институции заради предизборната агитация на турски език.
„Първо, това е абсолютно незаконно. Второ ДПС говори сепаративно. Плаши тези хора, набутва ги в един ъгъл. Тези хора трябва да знаят български език, това е един европейски език”, заяви зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки пред Нова тв. ВМРО ще сезира всички институции заради предизборната агитация на турски език. „Първо, това е абсолютно незаконно. Второ ДПС говори сепаративно. Плаши тези хора, набутва ги в един ъгъл. Тези хора трябва да знаят български език, това е един европейски език”, заяви зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки пред Нова тв.

Безработицата през септември е 10,5%

http://econ.bg/Новини/Безработицата-през-септември-е-10-5-_l.a_i.575586_at.1.html

10,5% е безработицата през септември. Това е с 0,1% повече спрямо август и с 0,3% по-малко в сравнение с година по-рано. Това показват последните...

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/10/10/2397056_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss

Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето темите, които днес ще следи обществената телевизия:


Глобиха Red Bull с $13 млн., защото не дава крила

http://www.bnews.bg/article-118688

Обезщетения на стойност 13 милиона долара ще изплати Red Bull заради подвеждаща реклама.

БЧК награждава ветераните, градили водоснабдителната мрежа в страната

http://pik.bg/бчк-награждава-ветераните-градили-водоснабдителната-мрежа-в-страната-news235830.html

БЧК награждава ветераните, градили водоснабдителната мрежа в страната

Дългогодишни служители, доброволци и партньори от цялата страна ще отпразнуват заедно 50-годишнината на Водноспасителната служба към Български червен кръст. Това съобщиха от пресцентъра на Български червен кръст (БЧК). Събитието ще се състои от 16.30 ч. в салона на читалище „Отец Паисий” – град Созопол. За заслуги към водноспасителната дейност ще бъдат наградени ветераните на ВСС към БЧК н. 

От името на Националния съвет на БЧК ще им бъде поднесена благодарност за безкористната подкрепа на дейностите, допринесли за развитието и утвърждаването на водното спасяване и за опазване на здравето и живота на гражданите, особено на децата и младежите. Най- заслужилите ще бъдат отличени с почетен юбилеен плакет.

С незабравими и любими песни празничното настроение ще продължат да поддържат композиторът Стефан Диомов и неговите млади изпълнители от „Петте сезона”.

Коя партия ще бъде смокиново листо?

http://www.cross.bg/veleva-izbori-valeriya-1434333.html

/КРОСС/Лютви Местан в нощта на пресконференцията не говореше реално на българските избиратели, той повтори 99 пъти словосъчетанието „северноатлантически ценности", той говореше на хората извън страната. Той говори повече за евро и по-малко за атлантически. Българските цигани едва ли имат понятие от евроатлантически ценности. Но не мисля, че купуването на гласове е ценност. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия журналистът Велислава Дърева и посочи, че от общия брой гласове, за всички партии, над 200 000 са напазарувани, като се говори, че 100 000 са на ДПС. ДПС е добре структурирана и организирана партия, която знае как да печели избори, заяви от своя страна журналистът Валерия Велева. Методът за правене на избори на ДПС вече се копира от другите парти. Копират го и ГЕРБ, каза още Велева. В ДПС ужасно много се бачка. И се бачка от избори до избори, каза репортерът на Нова, отразявал предизборната кампания на ДПС в обяснение на въпроса защо ДПС никога не губи. Връщането на избирателите на ДПС към Възродителния процес е само един от начините за поддържането на гласовете за движението, смята репортерът. Подкрепата за ДПС ще расте, казва Лютви Местан в кампанията. И както се казва в песента на Орхан Мурат - не позволявай да ти смачкат гордостта, допълва на български и на турски език лидерът на движението на среща със свои избиратели

Коя партия ще бъде смокиново листо?

http://www.cross.bg/veleva-izbori-dureva-1434333.html

/КРОСС/Лютви Местан в нощта на пресконференцията не говореше реално на българските избиратели, той повтори 99 пъти словосъчетанието „северноатлантически ценности", той говореше на хората извън страната. Той говори повече за евро и по-малко за атлантически. Българските цигани едва ли имат понятие от евроатлантически ценности. Но не мисля, че купуването на гласове е ценност. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия журналистът Велислава Дърева и посочи, че от общия брой гласове, за всички партии, над 200 000 са напазарувани, като се говори, че 100 000 са на ДПС. ДПС е добре структурирана и организирана партия, която знае как да печели избори, заяви от своя страна журналистът Валерия Велева. Методът за правене на избори на ДПС вече се копира от другите парти. Копират го и ГЕРБ, каза още Велева. В ДПС ужасно много се бачка. И се бачка от избори до избори, каза репортерът на Нова, отразявал предизборната кампания на ДПС в обяснение на въпроса защо ДПС никога не губи. Връщането на избирателите на ДПС към Възродителния процес е само един от начините за поддържането на гласовете за движението, смята репортерът. Подкрепата за ДПС ще расте, казва Лютви Местан в кампанията. И както се казва в песента на Орхан Мурат - не позволявай да ти смачкат гордостта, допълва лидерът на движението на среща със свои избиратели

Милиони Android устройства са уязвими заради вградения браузър

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/10/10/2396963_milioni_android_ustroistva_sa_uiazvimi_zaradi/?ref=rss


Милиони Android устройства продължават да са уязвими заради вградения браузър на платформата. Той има проблем, който може да позволи на хакери да проследяват потребителя, докато той сърфира в интернет, посочва онлайн изданието ZDNet.

Всъщност преди вече повече от месец Google пусна софтуерно обновление, което коригира проблема. Той засяга версиите на Android преди KitKat, или практически близо половината от всички Android устройства.

Единици от тях обаче реално са получили...

500 членове и симпатизанти на ГЕРБ в Ямбол се вдигнаха на протест срещу разпределението на мандатите

http://pik.bg/500-членове-и-симпатизанти-на-герб-в-ямбол-се-вдигнаха-на-протест-срещу-разпределението-на-news235827.html

500 членове и симпатизанти на ГЕРБ в Ямбол се вдигнаха на протест срещу разпределението на мандатите

Близо 500 членове и симпатизанти на партия ГЕРБ и граждани на Ямбол се събраха на протест пред сградата на Областна администрация в града, предаде кореспондент на Радио „Фокус”.

Гражданите са недоволни от начина на разпределение на четирите мандата за 31-ви Явмболски МИР. Те носят плакати с надписи: „Искаме справедлива избирателна система”, „Къде е нашият глас”, „Да спрем подмяната на вота”. Георги Славов, кмет на Ямбол и областен лидер на ПП ГЕРБ, заяви пред протестиращите, че в понеделник ще занесат в Централната избирателна комисия (ЦИК) 19 хиляди празни бюлетини. Толкова е броят на гласувалите за ГЕРБ. Въпреки това ГЕРБ взема един мандат. 

"В суматохата покрай случая с IV помощно забравихме най-важното - детето"

http://offnews.bg/news/n_1/n_401437.html

Камелия Николова е главен директор на Главна дирекция „Контрол по правата на детето“ в Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Тя е и автор на Споразумението за действия при деца в риск, подписано от министрите на труда и социалната политика, на вътрешните работи, на образованието, на правосъдието, на външните работи, на културата, на здравеопазването, председателя на ДАЗД, изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане и председателя на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България през 2010 г. Именно този документ указва на институциите как да действат заедно, координирано, за да се предприеме всичко възможно за опазването на едно дете в риск. Потърсихме Камелия Николова за интервю заради много натрупали се въпроси във връзка със сигнала за сексуално посегателство над дете с аутизъм в столичното IV помощно училище. Г-жо Николова, адекватно ли реагираха институциите в случая със сигнала за сексуално посегателство срещу дете в столичното IV помощно училище? Всяка институция е предприела определени стъпки, съобразно своята компетентност – извършват се проверки от различните отговорни институции, включително и от Прокуратурата на Република България, от Министерството на образованието и науката (МОН), което е принципал на това помощно училище. От наша страна също се правят проверки. Дали са реагирали адекватно институциите? Действително има навременна реакция и са предприети действия с оглед гарантиране спазване правото на детето. Какво е предприето от наша страна? В рамките на правомощията на председателя на ДАЗД е организирана проверка, чиято цел е да установи дали в това учебно заведение, където се обучават деца със специални нужди, са предприети всички необходими мерки и дейности, за да бъдат гарантирани в максимална степен правата и законните интереси на децата и най-вече да бъде гарантирано правото на детето за закрила срещу насилие. Кога ще обявите резултатите? Проверката ще приключи в днешния ден (интервюто е взето на 9 октомври - бел. ред.) . Утре ще огласим междинни първоначални резултати. Сигналът на майката е от 29 септември, но едва тази седмица - в деня, когато той стана публичен, МОН започва проверка. Не е ли закъсняла тази реакция? Не мога да коментирам реакцията на Министерството на образованието. Най-вероятно там е имало подготвителни действия, защото трябва да има предварителна подготовка, преди да се влезе на проверка в един обект – да се направи логистика, да се види какво се проверява, точно какви действия и методи ще се предприемат, за да може да бъде установена обективната истина в пълнота с точност и прецизност на информацията и за да може да бъдат предприети адекватни действия и мерки за отстраняването на евентуалните пропуски и нарушения. Редица институции, сред които ДАЗД и МОН, подписаха споразумение за действия при деца в риск през 2010 г. В контекста на този документ как трябва да реагират институциите, за да опазят едно дете от посегателство? Този документ регламентира един координационен механизъм. Точното му наименование е „Координационен механизъм за взаимодействие при работа в случаи на деца – жертви на насилие или в риск от насилие и за взаимодействие при кризисна интервенция“. Той е разработен от ДАЗД през 2010 г. след проверка на агенцията, която установи – пак беше случай на насилие – че институциите правят нещата, без да имат координация помежду си, което не беше довело до гарантиране правото на детето. В тази посока разписахме конкретни стъпки. Този механизъм буквално регламентира как органите на местно ниво се събират и решават случая в интерес на детето. Тоест правят един общ план за действие и определят какво прави всеки, съобразно своята оперативна самостоятелност и ангажименти, за постигане на общата цел. А общата цел е да се съхрани детето. В механизма има задължителни и алтернативно представени органи. Задължително представените органи са Отделът за закрила на детето, чиято основна функция е да свика този координационен механизъм, представител на общината и органите на МВР. Допълнителните са органите на Прокуратурата, на регионалните инспекторати по образованието, доставчици на социални услуги – по преценка на Дирекция „Социално подпомагане“. Целта е всички специалисти да седнат на едно място и да решат въпроса. В конкретния случай също са предприети такива стъпки. От ДАЗД сигнализирахме компетентната дирекция „Социално подпомагане“, която е по настоящ адрес на детето за предприемане на съответните действия, защото те са органът, който работи на местно ниво и осъществява теренната работа с детето и родителите. Те са тези хора, които вземат мерките за закрила, осъществяват наблюдение и проследяват каква помощ е необходима на детето и семейството. Те са осъществили среща със семейството, видели са детето и са свикали този координационен механизъм. На него са присъствали представители на полицията, на общината, на прокуратура, доставчици на социални услуги. Механизмът е бил свикан в началото на тази седмица, защото и при тях е било необходимо време, за да могат да проучат сигнала. Действително има необходимост от спешна и незабавна намеса, но в конкретния случай се касае за дете, което е с по-специфични потребности и подходът трябва да бъде много внимателен. На семейството вече беше предложена психологическа подкрепа за преодоляване на стреса и то ще се възползва от нея. Към ДАЗД има сформиран екип от специалисти психолози и психиатри за кризисна интервенция, който се намесва при такива критични събития на момента, за да се окаже незабавна подкрепа на пострадалото дете. Свързахме се с един от най-добрите специалисти, който има нужния опит и рутина за работа в такива случаи и с такава категория деца. Той има готовност да се включи и подкрепи семейството. Как повлия многото говорене, включително от официални представители на Министерството на образованието, на работата ви и на семейството? От представител на МОН чухме дори, че това болно от аутизъм дете имало "склонност да се заголва", беше внушавано едва ли не, че семейството има вина, случаят бе неглижиран с думите, че работата на МОН не била да следи дали има сексуално насилие в училище, а само да внимава за организацията на учебния процес.  Не беше ли всичко това твърде жестоко спрямо детето и родителите му? Да. Абсолютно и категорично мога да кажа, че това е така. Но е жестоко не само по отношение на това дете. Същото се получи по отношение на всички останали деца, които учат в това училище, което беше обект на изключително медийно внимание от началото на тази седмица. Затова в хода на проверката, в която са моите колеги, помолиха и журналистите да бъдат по-внимателни с децата. За съжаление, констатирам, че в цялата суматоха покрай този случай в момента институциите действително забравят, че в центъра на всички тези неща е детето и трябва да се направи всичко възможно, за да се съхрани самоличността му. За съжаление, поради медийните изяви, медийния натиск и интерес комуникацията ни със семейството се осъществи много трудно. От началото на седмицата правим многократни опити за контакт със семейството. В крайна сметка съумяхме да поднесем информацията по подходящ начин. Направихме и заявка в дирекция „Социално подпомагане“ ако родителите имат нужда, сме напълно готови да реагираме, за да подкрепим детето. За нас е важно детето да се съхрани в цялата тази история. Това, което се получи заради изключителния медиен интерес, беше, че се наруши нормалният ритъм на работа в учебното заведение. Правиха се опити да се снимат децата – знаете, че всяко дете може да бъде снимано само след разрешението на родителите. И с този проблем се сблъскахме. В една или друга степен това неминуемо рефлектира на децата. Това беше ефектът от цялото медийно говорене. Но не мога да кажа, че институциите са се задвижили едва ли не след като се намесиха медиите. Просто бяха направени всички възможни стъпки абсолютно всички отговорни институции да бъдат ангажирани. От наша страна, на агенцията, сигнализирахме и Софийска районна прокуратура, което е наш ангажимент, когато има данни за предполагаемо престъпление. В някои медии беше посочено, че нямаме добра координация с МОН – не е така. Направихме връзка с министерството, в момента тече проверка успоредно с тяхната. Единственият независим орган, специализиран, за закрила в страната, който осъществява такава проверка относно спазване правата на детето, регламентирани в Конвенцията на ООН за правата на детето, е председателят на ДАЗД. Казвате, че институциите са реагирали навреме, но основното негодувание на майката, която направи публичен целият случай чрез поста си във Фейсбук, беше, че няма никакъв отговор от институциите по сигнала, който е подала на 29 септември за случай от 19 септември. Безспорен факт е, че всички органи се бяха задействали. Но дори с тези родители ние се срещнахме трудно, за да им предложим допълнителна подкрепа. Изпратили сме писмена информация до тях, че ще направим проверка, че сме информирали компетентните институции, но това отнема време. Днес ( 9 октомври - бел. ред. ) или утре ще получат писмото. Директорът на това училище потърси ли ви, за да каже, че има такъв сигнал от родител? Задължение на всеки - професионалист или не, на когото стане известно, че дете се нуждае от закрила, е да уведоми органите за закрила на детето. Според Закона за закрила на детето те са дирекция „Социално подпомагане“, органите на МВР или ДАЗД. В конкретния случай няма такава постъпила информация на 19 септември или в по-късен момент до дирекцията „Социално подпомагане“ или ДАЗД. Да разбирам ли, че директорът не се е свързал с нито една от трите институции, които би могъл да ангажира? Да. И до момента това не се случило? В момента ние вече проверяваме, но само и единствено на баз жалбата на родителите и, от вчера, по жалби на различни организации, родители, които са се запознали с публикациите и проявяват интерес. А имали ли сте изобщо някаква комуникация с директорката на IV помощно училище? Тя е в отпуск по болест. От кога? В момента не мога да ви кажа, не съм попитала колегите, може би е мой пропуск, но към датата на извършването на поверката е в отпуск по болест. Тъй че с нея не сме провели разговор и няма как да го направим в момента. Но в рамките на нашата проверка са проведени беседи и разговори с всички членове на персонала, със специалистите, с психолога, със специалния педагог, с децата, извършва се и наблюдение на учебния процес, за да се установи има ли напрежение, какво се случва, колегите наблюдават как децата се предават на родителите плюс цялата тежка проверка на задължителната работна документация. Според споразумението от 2010 г. директорът не е ли бил длъжен да го направи, да се обърне към вас? Той е бил длъжен да се обърне към един от органите. Може би в конкретния случай се касае за недооценяване на риска. Вероятно не са оценили по първоначално подадената информация от родителите, че има риск за детето. (На 19 септември майката се оплаква на директорката, че сутиенът на детето, с който то е излязло сутринта, е липсвал вечерта, когато го е прибрала от училище. По думите на майката, директорката само свива рамене и казва, че не знае къде е сутиенът. Седмица по-късно детето прави криза и разказва за сексуално посегателство – бел. ред.). Не знам, може би действително е бил подценен първоначално. Допустимо ли е в такава ситуация да се мисли за наказание на директора заради липсата на реакция и сигнал? Да, всичко това ще бъде анализирано, след като моите колеги приключат проверката. Ще анализираме нещата, имаме механизми, с които можем да предложим налагане на административно наказание при допуснати нарушения или да предложим търсене на дисциплинарна отговорност на виновните лица, които са допуснали нарушаване правата на детето. Виждате ли пропуски в законодателството, които да изпъкват сега, при този казус? Не бих казала, че има пропуски в законодателството, вакуум, нещо неуредено. Не, по-скоро действително може би е необходима по-интензивна работа със самите учебни заведения за това каква е ролята на органите за закрила на детето, защото на много от местата има неразпознаване на органите за закрила на детето, непознаване на Закона за закрила на детето. В много от проверките сме установили такива пропуски, което за нас е показателно, че и самите отдели за закрила на детето могат да бъдат малко по-активни по места, да се представят пред учениците, за да знаят и самите деца към кого биха могли да се обърнат при нужда, а учителите да знаят при каква нужда могат да потърсят органите за закрила на детето. Това е нещо, което е въпрос на популяризиране и разпространение сред учениците. В конкретния случай мислите ли, че е необходимо да се работи с учителите от IV помощно училище или с учениците в него? Да, бихме могли, ако има такава заявка и се идентифицира такава нужда. По отношение на децата колегите са установили, че те не дават някакви индикации за безпокойство или нещо, което налага такава спешна интервенция, да се работи с тях. В училището има психолози, които работят с децата и разчитаме, че те ще бъдат подкрепени по подходящ начин. Проверката ви не е приключила, но все пак имате ли индикации дали написаното от майката в сигнала е вярно? Знам, че медиите очакват да кажем „Да, в учебното заведение има педофил“, което няма как да направя, защото не е в рамките на нашата компетентност. Не можем да кажем категорично дали има престъпление, затова се извършва проверка от органите на прокуратурата и МВР. Ние сме установили, по предварителна информация, че има пропуски в организацията на работа, които могат да създадат предпоставки, за да се стигне до някакво нарушаване правата на детето и до форма на насилие. Какви превантивни мерки могат да се вземат, за да бъдат опазени децата в училището още сега – преди да е установено с категоричност дали там се е случило сексуално посегателство над дете или не? Това, което може да се направи сега, в конкретната ситуация, е да се завиши контролната дейност от страна на учебното заведение. Предполагам, че ще има предписания в тази посока, за да се знае кой за кое дете отговаря, по кое време, какви са му задълженията и действително да има гаранция, че по време на престоя на това дете в учебното заведение от началото до края на учебния ден то ще бъде под надзор и грижи. Друга мярка, за чието въвеждане може да се мисли, беше заложена преди две години в законопроект за детето и тя предвижда създаването на регистри с лица, които са били осъждани за такива престъпления и за които има образувани досъдебни производства, т.е. без да има ефективно осъждане, които да не могат да работят като учители.

Проф. Кантарджиев: Не трябва да се притесняваме заради починалия в Македония, не е сигурно, че случаят е ебола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4360001

„Чакаме сертифицирана носилка за Ебола, въпреки че нямаме нужда от такава”, заяви пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести. По думите му в България не трябва да се притесняваме заради починалия в Македония, за който има съмнения, че е бил болен именно от ебола. „Чакаме сертифицирана носилка за Ебола, въпреки че нямаме нужда от такава”, заяви пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести. По думите му в България не трябва да се притесняваме заради починалия в Македония, за който има съмнения, че е бил болен именно от ебола.

Проф. Кантарджиев: Няма причина за притеснение относно починалия в Македония, не е сигурно, че случаят е ебола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4360018

„Чакаме сертифицирана носилка за Ебола, въпреки че нямаме нужда от такава”, заяви пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести. По думите му в България не трябва да се притесняваме заради починалия в Македония, за който има съмнения, че е бил болен именно от ебола. „Чакаме сертифицирана носилка за Ебола, въпреки че нямаме нужда от такава”, заяви пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести. По думите му в България не трябва да се притесняваме заради починалия в Македония, за който има съмнения, че е бил болен именно от ебола.

Не нови избори, а стабилно управление, прогнозира Асен Агов

http://www.cross.bg/agov-prognozira-pozitziya-1434332.html

/КРОСС/ "Нови предсрочни избори у нас няма да има, а в парламента ще се сформира стабилна коалиция." Това прогнозира в предаването "Добро утро, България!" по TV7 Асен Агов. Според него схемата ГЕРБ + Реформаторския блок + Патриотичния фронт ще даде достатъчно на брой депутати, които ще осигурят стабилност на управлението. Вчера Реформаторите показаха, че в тяхната позиция има напредък. "Това не е болшевишка формация и е много добре, че всеки може да каже какво мисли, а след това да се достигне до обща позиция", заяви Агов. Той подчерта, че вече никой не иска да се подчинява на подобни болшевишки принципи. Навремето те действали в СДС - който има различно мнение, бива отлюспван. И това не довело до нищо хубаво. "Освен това Реформаторите ясно заявиха, че няма да подкрепят правителство на малцинството и настояха да се започне с незабавни реформи", подчерта Агов. Според него хората, които водят преговори, са достатъчно мъдри, за да вземат точните решения и да извадят страната от кризата. Той прогнозира, че този път ДПС ще остане извън управлението. "Някои партии не могат да свикнат с мисълта, че може да са извън властта. Гладна кокошка просо сънува, този път на някои ще им се наложи да се отдръпнат", допълни още гостът.  

Велислава Дърева: Погина митът, че Бат Бойко е бай Тошо

http://frognews.bg/news_77954/

В тези избори избирателите направиха едно изключително важно откритие - няма хегемон - нито партия хегемон, нито лице хегемон. Няма месия, няма спасител. Избирателите разбраха, че никой няма да дойдe с магическа пръчка и да ги спаси. В този момент погина митологията за Бат Бойко като преродения Бай Тошо. Това каза Велислава Дърева по Нова телевизия.

Безумие! Парче избеляла лента вместо мантинела (снимка)

http://pik.bg/безумие-парче-избеляла-лента-вместо-мантинела-снимка-news235829.html

Безумие! Парче избеляла лента вместо мантинела (снимка)

Парче избеляла лента, „увиснала” между две стойки. Това е странно съоръжение за обезопасяване на активизирано свлачище, алармира в репортаж Нова телевизия.

Само на километър и половина преди разклона за гара Буново на Подбалканския път се е образувало опасното свлачище. То е обезопасен по абсурден начин, а ако падне някой автомобил, може да се озове на 25 метра надолу по дерето.

Съмнение за Ебола в Македония след смъртта на британец

http://www.moreto.net/novini.php?n=266883

Съмнения за първи смъртен случай от Ебола в съседна Макeдония. Британец е починал в македонската столица Скопие, като симптомите са били като от Ебола, съобщава Ройтерс. Британецът, който заедно със своя сънародник се е бил настанил в скопски хотел, е повръщал и имал кръвоизливи, което е характерно за болните от Ебола.

Трябва да върнем „Български пощи“ в международните проекти

http://www.bnews.bg/article-118645

В добро финансово състояние и с няколко нови услуги на пазара, "Български пощи" отбелязва 135 години от създаването си. Станислав Дочев е Главен изпълнителен директор на дружеството от 2014 г. Завършил испанска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и магистратура по външна търговия и право в УНСС. Има дългогодишен опит в сферата на логистиката. Работи в „Български пощи“ от 2010 г.

Слабите връзки със засегнатите страни пазят България от ебола

http://www.cross.bg/ebola-strani-panika-1434331.html

/КРОСС/ „Заплахата ебола е абсолютно реална за целия свят, но това не значи, че България е пряко заплашена. Ние засега сме защитени поради сравнително слабите ни връзки със засегнатите страни.„ Това заяви в сутрешния блок на БНТ д-р Ангел Кунчев - Главен държавен здравен инспектор. „Няма да бъде вярно, ако кажа, че здравните ни власти са напълно готови да посрещнат епидемията. Знаете в какво състояние е здравната система, но мерките срещу ебола са ефективни, когато системата може рано да определи и намери огнището. Стремим се да подготвим държавните работници винаги да имат едно наум и да се прави пълна епидемична анкета на всички, които пристигат от третите страни", каза още той. Той бе категоричен, че симптомите на ебола са подобни на тези на грипа, но не трябва да има паника сред гражданите, особено сега в сезона на болестите - „Освен тези симптоми, човекът трябва да е бил и в заразените райони. Нека не се изпада в паника, ако някой вдигне температура за ден-два", поясни той. Същевременно по негови думи Военна болница ще приема евентуални такива случаи, защото само там има условия. „Фактът, че африкански страни успяха да локализират вируса и да го поставят под контрол е положителен. Днес ще се чуя с колегите от Македония, за да видя какво се случва там", каза още Кунчев.  

Партията на Найджъл Фараж се сдоби с първи депутат

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/partiiata-na-najdzhyl-farazh-se-sdobi-s-pyrvi-deputat-6024460

Макар подкрепата за нея постоянно да расте, досега евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство нямаше нито един глас в Камарата на общините

Деница Гаджева от "Атака" се отказва от парламента

http://offnews.bg/news/n_1/n_401447.html

Деница Гаджева от "Атака", с която лидерът на партията Волен Сидеров демонстрира близост в предишния мандат на парламента, се отказва от депутатско място в 43-тото Народно събрание. Гаджева влизаше в парламента като водач на листа в 23-ти МИР София. Тя е депозирала молба за заличаване на регистрацията й като кандидат-депутат и така отстъпва мястото си на друга млада дама от "Атака" - Миглена Александрова. Деница Гаджева беше водач на листата на националистите на Сидеров в София-област, но там "Атака" не получава мандат. От парламента официално се отказа още един 9/9 от ГЕРБ - Таня Захариева от Хасково. Тя се изкачи на второ място с преференция, благодарение на случайността номерът й да съвпада с този на партията в бюлетината, и измести №2 Евгения Ангелова. Това е четвъртият кандидат-депутат от ГЕРБ с №9, който се отказа официално от място в Народното събрание. Първи се оттегли 9/9 от Плевен - Дочко Дочев , последваха го Стилиян Митев - №9 в листата на ГЕРБ в Добрич, и Петко Борисов (Ненов) , който беше №9 в Сливен. Има още няколко кандидат-депутати от партията на Бойко Борисов , които не са се отказали и засега влизат в парламента благодарение на №9

Кой може да реши проблема с КТБ спорят финансисти

http://pik.bg/кой-може-да-реши-проблема-с-ктб-спорят-финансисти-news235826.html

Кой може да реши проблема с КТБ спорят финансисти

Мисля, че шансовете на КТБ за оцеляване са минимални. От самото начало акционерите, ако искаха, щяха да са намерили начин да спасят банката. Това обяви в сутрешния блок на БНТ финансистът Любомир Дацов.

Много хора в момента се застраховат, дори и хората, които са били собственици на тази банка, подчерта той. Като че ли единствено вложителите могат да направят нещо, за да спасят банката, по думите му. Тук обаче финансистът Емил Хърсев, който също гостува в студиото, изрази известно несъгласие. „И аз в началото бях на същото мнение, но това никой не може да го направи сам“, каза той. На въпрос няма ли да се намери решение на банката при сформиране на парламент, Хърсев отговори:

„Страната ще бъде осъдена от поне една група кредитори на КТБ. Те вече получиха една подкрепа от ЕК, така че имат сериозно основание за това. Това обаче проправя пътя за съдебни дела от страна на всички останали вложители“. Големият проблем на КТБ според Дацов е активът на банката, но за Хърсев това твърдение е „все едно на човек с инфаркт хирургът да поиска документите от патолога“.

Еднократните помощи за първолаци във Варна с 10% по-малко

http://www.moreto.net/novini.php?n=266882

1992 семейства от Варна получиха еднократни помощи за първолаци в размер на 250 лева. За община Аксаково броят им е 163. Това съобщи за в. „Черно море“ д-р Силвия Наумова от дирекция “Социално подпомагане“ във Варна. Още 65 подадени молби са в процес на обработка.

За децата с аутизъм България може да е истински ад

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4359490

България може да бъде истински ад за хората с различни деца. А за семействата с деца с аутизъм де факто България като държава не съществува. Родителите на деца от този спектър са изоставени почти напълно сами с проблема си – и в терапиите, и във финансирането, и в социализирането.
Случаят с Анна-Мария в София за момент привлече вниманието на България може да бъде истински ад за хората с различни деца. А за семействата с деца с аутизъм де факто България като държава не съществува. Родителите на деца от този спектър са изоставени почти напълно сами с проблема си – и в терапиите, и във финансирането, и в социализирането. Случаят с Анна-Мария в София за момент привлече вниманието на

Финалистка на "Мис Белгия" прие исляма, отказа алкохола, свинското месо и банските

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4360008

Финалистка на Мис Белгия 2012 стана мюсюлманка заради новия си съпруг. Омъжвайки се за футболиста Мамуту Н'Диайе, красавицат Линдзи Ван Геле вече има ново име - Айша. Тя се е отказала от алкохола и свинското месо и вече не носи къси поли, съобщава "Мюслим Мирър".
Миската решила да приеме исляма в деня, Финалистка на Мис Белгия 2012 стана мюсюлманка заради новия си съпруг. Омъжвайки се за футболиста Мамуту Н'Диайе, красавицат Линдзи Ван Геле вече има ново име - Айша. Тя се е отказала от алкохола и свинското месо и вече не носи къси поли, съобщава "Мюслим Мирър". Миската решила да приеме исляма в деня,

Миска прие исляма, спря алкохола и свинското месо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4359993

Финалистка на Мис Белгия 2012 стана мюсюлманка заради новия си съпруг. Омъжвайки се за футболиста Мамуту Н'Диайе, красавицат Линдзи Ван Геле вече има ново име - Айша. Тя се е отказала от алкохола и свинското месо и вече не носи къси поли, съобщава Финалистка на Мис Белгия 2012 стана мюсюлманка заради новия си съпруг. Омъжвайки се за футболиста Мамуту Н'Диайе, красавицат Линдзи Ван Геле вече има ново име - Айша. Тя се е отказала от алкохола и свинското месо и вече не носи къси поли, съобщава "Мюслим Мирър". Миската решила да приеме исляма в деня,

"Възможното невъзможно" започва в Пловдив с One Architecture Week

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/10/2397303_vuzmojnoto_nevuzmojno_zapochva_v_plovdiv_s_one/?ref=rss


Първото издание на седмицата на архитектурата One Architecture Week в Пловдив започва днес и ще продължи чак до 19 октомври. Под надслов "Възможното невъзможно" фестивалът ще преобрази - в някои от случаите и дълготрайно, града под тепетата и особено централния му квартал Капана, чийто потенциал за уютен квартал на творческите индустрии Пловдив иска да преоткрие в амплоато си на столица на културата.

Той ще бъде домакин на "Гнездото" на фестивала - едноименен проект на норвежко...

Против геноцида в пенсионната система-пенсия според стажа

http://www.zapernik.com/obshtestvo/protiv-genocida-v-pensionnata-sistema-pensiya-spored-staja_34854/

петиция

Здравейте! Искам да споделя поредната несправедливост в тая "държава"-пенсионирането! Работили сме цял живот и защото ни изядоха стажа сега няма да се пенсионираме никога! За пенсиониране на 65 с 15 год.стаж-а тия които имат 30 и не им достигат няколко години( по понятни причини) никога няма да ги догонят,след като всяка година увеличават и тях! Това е геноцид,но никой не повдига въпроса-а хората с този проблем не са малко. Трябва да получаваме пенсия според стажа! Нямаме вина,че само за...

Продължава

Чакаме сертифицирана носилка за ебола

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/chakame-sertificirana-nosilka-za-ebola-6024459

По думите на директора на Центъра по заразни и паразитни болести в България не трябва да се притесняваме заради починалия в Македония, за който има съмнения, че е бил болен именно от ебола

Дупница иска магарето бат Марко за депутат

http://frognews.bg/news_77953/

И Дупница подкрепи Кюстендил в протеста против избирането на Александър Методиев - бат Сали за депутат от областта. Един дупничанин бе излязъл да протестира с магарето си, на врата на което висеше надпис - и бат Марко иска да е депутат.

Преглед на печата, петък, 10 октомври

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-петък-10-октомври_l.a_i.575584_at.1.html

СТАНДАРТ: Спасяват 240 млн. евро от ЕС с ремонт на пътища 240 милиона евро от Брюксел ще бъдат спасени с нови 17 договора за ремонт на...

Белев: Предвижда се да се изгради вилно селище в Карадере

http://www.cross.bg/belev-otzenka-plan-1434330.html

/КРОСС/ „Предвижда се да се изгради вилно селище в Карадере" Това заяви в „Здравей, България" Тома Белев от „Зелени Балкани". Днес по темата предстои среща между природозащитни организации и министъра на околната среда и водите Светлана Жекова. „В 18.00 часа ще излезем и пред Министерски съвет, за да покажем, че държим в България законът да се спазва", заяви Белев. „Това строителство не е предвидено в Общия устройствен план на община Бяла. През 2005 година общината в нарушение на Общия устройствен план и без екологична оценка приема Подробен устройствен план на тази територия, в която предвижда застрояването", коментира Белев. „Не е малък проблем липсата на екооценка. Проблемът е, че РИОСВ изпраща за екологична оценка проект за надграждане на една сграда в границите на населеното място, а когато става дума за застрояване на над 100 дка. територии извън населените места, решението е, че това не подлежи на преценка необходимостта от екологична оценка", каза още той.  

По 84 брутни заплати за семействата на загиналите в Горни Лом

http://www.moreto.net/novini.php?n=266881

Застраховки в размер на 84 брутни месечни заплати ще бъдат изплатени на семействата на загиналите в Горни Лом. Това каза във Видин Ваньо Костин, кмет на община Чупрене. Представител на застрахователя, който е съставил застраховките при започване на работа в завода на 15-те загинали души се срещна днес с близките в Чипровци, село Горни Лом, Ружинци и в Монтана, каза Костин.

Мая: Бат Сали е провокация на ДПС към Кюстендил

http://www.bnews.bg/article-118687

„ДПС не искат да избягват от конфронтация, а по този начин си втвърдяват електората. Партньорството ни с ДПС във властта беше тежка грешка“, призна Мая Манолова.

Джамбазки: Местан и Хафъзов агитират сепаратистки

http://www.cross.bg/hafuzov-front-hora-1434325.html

/КРОСС/ „За мен е едно също дали ще обикалям градовете като народен представител или като евродепутат. Няма неразбория в Патриотичния фронт. Ние се стремим да направим от него достатъчно дълготрайна партия, която да изразява българския народ." Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия Ангел Джамбазки от ВМРО и Патриотичния фронт. „Приоритетите на хората трябва да се случат. За мен изобщо не е важно кой ще е министър-председател - дали това ще е Борисов, или Кънев - не ме вълнува", каза още той. „Механизмът, по който беше избран Делян Пеевски, е показателен за разпада на държавата", по този начин той отговори на въпрос свързан с избирането на Пеевски за шеф на ДАНС. Той бе категоричен, че той лично и Патриотичният фронт като цяло са напълно свободни и искат да се разяснят нещата около избора му. „Незаконно е да се агитира на турски език. Същевременно думите на г-н Хафъзов са силно зависими от ислямизъм. Езикът, на който говорят в ДПС, е демонстрация и те го правят нарочно. ДПС говори определено сепаратистки - плаши тези хора и ги набутва в един ъгъл. За да бъдат нормални български граждани, тези хора трябва да знаят и говорят български език. Местан и Хафъзов плашат тези хора и ги карат да се чувстват жертви", коментира той факта, че ще сезира ЕК и ЕП за агитацията на турски език от страна на Движението за права и свободи

BMW стартира производство в Бразилия

http://cars.actualno.com/BMW-startira-proizvodstvo-v-Brazilija-news_54112.html

BMW Group произведе първия автомобил на групата в своя южноамерикански автомобилен завод в гр. Аракари, в щата Санта Катарина (Бразилия). В следващите няколко години компанията ще инвестира повече от ...

7 удивителни факта за тичането

http://society.actualno.com/7-udivitelni-fakta-za-tichaneto-news_54123.html

Не е тайна, че българите не сме от най-големите фенове на тичането за здраве и обикновено практикуваме това занимание под формата на маратон след колите на градския транспорт. Това обаче трябва да се ...

Политическите посерковци!

http://viewpoint.actualno.com/Politicheskite-poserkovci-news_54125.html

Проглушиха ни ушите тези самовлюбени сладури Кънев, Москов, Симеонов и Каракачанов! Пред тях "Атака" е кротко агънце. И това е с жалките 7- 8 процента! Представете си олелията, ако проценти...

Наводнение погуби човек в Генуа

http://europe.actualno.com/Navodnenie-pogubi-chovek-v-Genua-news_54124.html

Центърът и крайната част на Генуа, Северна Италия, бяха засегнати от наводнения тази нощ, при които загина един човек и бяха причинени сериозни материални щети, предаде БГНЕС. Телевизиите показват ...

Фарадж пробиха в британския парламент

http://europe.actualno.com/Faradj-probiha-v-britanskija-parlament--news_54126.html

Британската политическа сцена бе разтърсена след като частичните избори в Клактън, Югоизточна Англия, осигуриха влизане в парламента за първи път на антиимигрантската и антиевропейска Партия на нез...

Манолова: Старият метод за разпределение на мандатите остана в новия Изборен кодекс

http://politics.actualno.com/Manolova-Starijat-metod-za-razpredelenie-na-mandatite-ostana-v-novija-Izboren-kodeks-news_54129.html

Методиката за разпределяне на мандатите не е променяна в новия Изборен кодекс. Това заяви водачът на листата на „БСП - лява България“ в Кюстендил Мая Манолова. Тя подчерта, че ня...

Великобритания въвежда засилен контрол на летищата за защита от ебола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4359995

Великобритания въвежда засилен контрол на някои гранични пунктове за защита на страната от епидемията от ебола, предаде Би Би Си. Пътниците от полетите, пристигащи на летищата "Гетуик" и "Хийтроу" от страни, засегнати от епидемията, както и пътниците от влаковете Евростар от тези държави, ще бъдат разпитани, Великобритания въвежда засилен контрол на някои гранични пунктове за защита на страната от епидемията от ебола, предаде Би Би Си. Пътниците от полетите, пристигащи на летищата "Гетуик" и "Хийтроу" от страни, засегнати от епидемията, както и пътниците от влаковете Евростар от тези държави, ще бъдат разпитани,

Явор Гърдев пред "168 часа": Бих станал министър, ако изгубя смисъла да правя изкуство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4359149

Христина Теодосиева
- Какво бихте променили в политиката на Министерството на културата, ако зависеше от вас? - Щях да се опитам да фокусирам разнопосочните му усилия в обща цел, която освен рефлекса на съхранението да стимулира и енергиите на развитието.
 - Отдавна се говори за финансовите проблеми на театрите у нас, Христина Теодосиева - Какво бихте променили в политиката на Министерството на културата, ако зависеше от вас? - Щях да се опитам да фокусирам разнопосочните му усилия в обща цел, която освен рефлекса на съхранението да стимулира и енергиите на развитието. - Отдавна се говори за финансовите проблеми на театрите у нас,

Проверяват пътниците на лондонските летища за ебола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4359985

Великобритания въвежда засилен контрол на някои гранични пунктове за защита на страната от епидемията от ебола, предаде Би Би Си. Пътниците от полетите, пристигащи на летищата Великобритания въвежда засилен контрол на някои гранични пунктове за защита на страната от епидемията от ебола, предаде Би Би Си. Пътниците от полетите, пристигащи на летищата "Гетуик" и "Хийтроу" от страни, засегнати от епидемията, както и пътниците от влаковете Евростар от тези държави, ще бъдат разпитани,

Провокацията към БСП в Кюстендил започна с номинирането на Бат Сали, обяви Мая Манолова

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/10/2397333_provokaciiata_kum_bsp_v_kjustendil_zapochna_s/?ref=rss


Провокацията към БСП в Кюстендил започва от номинирането, а не от избора на Александър Методиев, известен като Бат Сали в Кюстендил, обяви в сутрешния блок на "Нова телевизия" Мая Манолова.

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви вчера окончателното разпределение на депутатските места по райони, според което ДПС получава едно място от Кюстендил.

Тя посочи, че основният въпрос е защо толкова хора (850 - бел. ред.) в Кюстендил са дали гласа си за ром от Самоков. "Ако...

Редят новите депутати по схемата "Брюксел"

http://pik.bg/редят-новите-депутати-по-схемата-брюксел-news235821.html

Редят новите депутати по схемата "Брюксел"

Местата на новите 240 депутати в 43-ото народно събрание вероятно ще се разпределят по подобие на Европарламента, пише „Стандарт”. Поне за първото пленарно заседание, когато избраниците трябва да изберат свой председател, както и парламентарните групи да излъчат предложения за заместници на шефа на парламента.

В Брюксел местата на членовете на ЕП се разпределят в зависимост от тяхната политическа принадлежност, считано от ляво на дясно, като се взема предвид и становището на шефовете на групи. 

При сегашната конфигурация от 8 формации очаквано най-вдясно се очаква да седнат депутатите от "Атака" и Патриотичния фронт. До тях веднага се нареждат избраниците от "България без цензура", които са с представителство при консерваторите в Брюксел. 

По европейското правило следват ГЕРБ и Реформаторският блок. До тях са либералите, представени от ДПС, и вляво са АБВ и БСП. По този начин всяка от групите получава директен излаз към парламентарната трибуна, коментираха от администрацията на Народното събрание. 

Според сега действащия правилник на родния парламент председателят определя местата в пленарната зала за народните представители, разпределени по парламентарни групи след съгласуване с Председателския съвет. Докато в Брюксел парламентаристите говорят при правила буквално с хронометър и имат по 60 секунди, в българския парламент бъбривостта е стопирана само при репликите. 

През миналия парламент бе прието, че репликата може да е 2 минути, а по едно и също изказване се правят най-много до три реплики. Личното обяснение от трибуна е до 2 минути, а за обяснение на отрицателен вот думата се даваше най-много на 3-ма депутати. 

Мая Манолова призна: Партньорството ни с ДПС във властта беше тежка грешка

http://pik.bg/мая-манолова-призна-партньорството-ни-с-дпс-във-властта-беше-тежка-грешка-news235813.html

Мая Манолова призна: Партньорството ни с ДПС във властта беше тежка грешка

"Провокацията на ДПС към Кюстендил не започва от избирането на Александър Методиев - Бат Сали, а от издигането му. Той е от Самоков, няма нищо общо с нашия град. ДПС никога не имало влияние в Кюстендил. То винаги поставя на първо място своя тяснопартиен интерес", това каза Мая Манолова в сутрешния блок на Нова телевизия.

"ДПС не искат да избягват от конфронтация. А по този начин си втвърдяват електората. Партньорството ни с ДПС във властта беше тежка грешка", призна Мая Манолова. 

 

Йохансон се бори за слава в сериал

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4359520

Провинциално момиче е готово на какво ли не, за да се издигне и да покори Ню Йорк. По пътя си към върха може да пожертва всичко, в това число и най-близките си хора, които я обичат и подкрепят.
След като свали перлената си обица, изпробва костюма на Черната вдовица и роди дете, Скарлет Йохансон ще се опита да покори и малкия екран. 29-годишната Провинциално момиче е готово на какво ли не, за да се издигне и да покори Ню Йорк. По пътя си към върха може да пожертва всичко, в това число и най-близките си хора, които я обичат и подкрепят. След като свали перлената си обица, изпробва костюма на Черната вдовица и роди дете, Скарлет Йохансон ще се опита да покори и малкия екран. 29-годишната

Една местност край Варна без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=266880

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария днес без вода ще останат абонатите в местност "Манастирски рид". Повредата се очаква да бъде отстранена следобяд, а водоподаването възстановено до 16 часа, уточниха от ВиК-Варна.

Родители на протест срещу насилието над деца

http://www.cross.bg/deteto-detza-roditelite-1434329.html

/КРОСС/ Протести в подкрепа на Ана Мария и в защина правата на всички деца ще се проведат днес в различни градове на страната. Поводът е подаденият от родителите сигнал за сексуално посегателство над детето им аутист в 4-то помощно училище в София. Вчера родителите на Ана-Мария отложиха насрочения гинекологичен преглед заради влошеното емоционално състояние на детето. Днес се очакват резултатите от проверките на образователното министерство и Агенцията за закрила на детето по случая. Протести в подкрепа на Ана-Мария и семейството й се организират и в Перник, Сливен и Пловдив.  

М. Манолова: С бат Сали и конфронтация ДПС сплотява електората си

http://frognews.bg/news_77952/

Мая Манолова каза,че прокацията с бат Сали от ДПС започва още с номинирането му за депутат от от Кюстендил. Според нея ръководството на ДПС е не да бяга от конфронтация, а това е начин да сплотява електората си. Според нея ДПС е купила гласове в Кюстендил.

Фермерски пазар ще има днес в парка "Заимов" в София

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/10/10/2397090_fermerski_pazar_shte_ima_dnes_v_parka_zaimov_v_sofiia/?ref=rss


"Фермерски пазари фест" се организира за първи път тази седмица на няколко места в столицата. Вдъхновени от успеха на Фермерските пазари в край Римската стена и в кв. "Иван Вазов", организаторите от "За Земята" и партньорите им от сдружение "Устойчиво общество", Хранкооп, Пазари Юг и Столична община искат да покажат на повече граждани предимствата и удоволствието да пазаруват пряко от производителите. 

Основният акцент на фестивала ще бъде днес - 10 октомври, в парка "Заимов", където освен фермери, предлагащи своята продукция ще можете да посетите десетки презентации, кулинарни работилници и демонстрации, посветени на това, което всички обичаме: чистата и вкусна храна.

"За нас е изключително важно да популяризираме сред хората тази форма на директни продажби, от която печелят всички: фермерите – пазар за своята продукция на справедливи цени, купувачите – качествена храна с гарантиран произход и не на последно място природата, заради по-малко химикали, използвани в земеделието и по-малко транспорт на храната ни," обяснява Ивайло Попов от "За Земята". Той напомня, че неслучайно и един от приоритетите на Общата селскостопанска политика е стимулирането на късите вериги на доставки и директните продажби, което заляга и в следващата Програма за развитие на селските райони в България.

Повече информация за събитието може да бъде намерена тук.

Мартин Димитров: Стига вече партиите са диктували лидерите в НС

http://www.cross.bg/dimitrov-martin-blok-1434327.html

/КРОСС/ "Би трябвало да се направи така, че никой да не е защитен и хората сами да определят листите." Това обяви в сутрешния блок на БНТ Мартин Димитров от Реформаторския блок. "Стига вече партиите са диктували лидерите в парламента", призова той. "300 хил. гласуваха за нас, не трябва да ги предадем, нужни сме на България в тази тежка криза за съставяне на стабилно и работещо правителство", призова Димитров. Той обясни, че влиза в новия парламент именно с преференциален вот от 24-и МИР София. "В РБ преференцията беше насърчавана", каза още той и допълни: „Ако съберете преференциите на много хора от РБ, това ни защити резултата". Мартин Димитров призна, че в блока винаги е имало пукнатини, но това напрежение трябва да бъде избегнато.    

Майки протестират за насилваното момиченце с аутизъм

http://pik.bg/майки-протестират-за-насилваното-момиченце-с-аутизъм-news235816.html

Майки протестират за насилваното момиченце с аутизъм

Майки от Перник ще излязат на протест, за да подкрепят 13-годишната Ана-Мария и нейното семейство. Родителите на момиченцето с аутизъм се оплакаха, че са го насилвали сексуално в 4-то помощно училище в "Княжево", откъдето се е прибрало без бельо. Подкрепа към днешния протест има и от наши майки в Гърция.

Протестиращите искат да бъде осигурена сигурна среда в училищата и детските градини, а за децата със специални образователни потребности да има квалифициран персонален асистент, пише "Стандарт". Настоява се и за периодична проверка на всеки 6 месеца на психичното състояние на преподавателите в специализираните образователни звена.

Протестът ще се проведе в още 15 български града.

Проф. Кантарджиев: Чакаме сертифицирана носилка за Ебола

http://pik.bg/проф-кантарджиев-чакаме-сертифицирана-носилка-за-ебола-news235815.html

Проф. Кантарджиев: Чакаме сертифицирана носилка за Ебола

"Чакаме сертифицирана носилка за Ебола, въпреки че нямаме нужда от такава”, заяви в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести. По думите му в България не трябва да се притесняваме заради починалия в Македония, за който има съмнения, че е бил болен именно от Ебола.

„Становище на тяхното здравно министерство казва, че не е сигурно, че случаят е Ебола. Изпратени са материалите за изследване в Германия”, обясни проф. Кантарджиев. Той обясни, че за да бъде изследван един човек за Ебола, трябва да има много голяма вероятност да се е заразил, тоест да е бил в Централна Африка, да е имал пряк контакт с трупове или да е лекувал болни. „Заразяването с Ебола става само ако имаш рана по тялото и тя е в контакт с кръвта на умиращ. Опасно е също болен от Ебола да повърне върху теб”, обясни проф. Кантарджиев.

Велислава Дърева: Когато всички партии са в управлението, целият народ излиза в опозиция

http://www.cross.bg/dureva-velislava-opozitziya-1434328.html

/КРОСС/БСП може да отиде на разговори, но не и на преговори. БСП не може да участва в едно такова управление. Не защото е безотговорна. Обратното. Това каза в студиото на Нова телевизия Велислава Дърева от БСП по отношение на позицията, която левицата предстои да приеме за разговорите с ГЕРБ, които започват в понеделник. Днес левите се събират, за да решат какво ще им е поведението спрямо сформирането на новото правителство. Според Велислава Дърева в БСП има различни гласове.  Тя обаче бе категорична: "Това правителство, което ще бъде направено, по какъвто и да е начин, ще бъде дясно, с центристки намигания и леви гримаси (имам предвид АБВ). Когато всички партии са в управлението, целият народ излиза в опозиция." БСП трябва да бъде истинска лява опозиция, категорична бе Велислава Дърева.  В тези избори избирателите направиха едно изключително важно откритие - няма хегемон - нито партия хегемон, нито лице хегемон. Няма месия, няма спасител. Избирателите разбраха, че никой няма да дойда с магическа пръчка и да ги спаси. В този момент погина митологията за Бат Бойко като преродения Бай Тошо, каза още Велислава Дърева. Големият победител е същото това задкулисие и същата тази олигархия, срещу кояго българските граждани протестираха повече от 300 дни, е изводът на Валерия Велева.  

Велислава Дърева: Когато всички партии са в управлението, целият народ излиза в опозиция

http://www.cross.bg/velislava-dureva-hegemon-1434328.html

/КРОСС/БСП може да отиде на разговори, но не и на преговори. БСП не може да участва в едно такова управление. Не защото е безотговорна. Обратното. Това каза в студиото на Нова телевизия Велислава Дърева от БСП по отношение на позицията, която левицата предстои да приеме за разговорите с ГЕРБ, които започват в понеделник. Днес левите се събират, за да решат какво ще им е поведението спрямо сформирането на новото правителство. Според Велислава Дърева в БСП има различни гласове.  Тя обаче бе категорична: "Това правителство, което ще бъде направено, по какъвто и да е начин, ще бъде дясно, с центристки намигания и леви гримаси (имам предвид АБВ). Когато всички партии са в управлението, целият народ излиза в опозиция." БСП трябва да бъде истинска лява опозиция, категорична бе Велислава Дърева.  В тези избори избирателите направиха едно изключително важно откритие - няма хегемон - нито партия хегемон, нито лице хегемон. Няма месия, няма спасител. Избирателите разбраха, че никой няма да дойда с магическа пръчка и да ги спаси. В този момент погина митологията за Бат Бойко като преродения Бай Тошо, каза още Велислава Дърева.    

Хибридният Шаламанов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4359484

Прав е военният министър Велизар Шаламанов, че Русия води хибридна война. Дори тя вече се трансформира от хибридна в туитна, че и фейсна (термини, взети от имената на социалните мрежи туитър и фейсбук). Вицепремиерът на Руската Федерация Дмитрий Рогозин, който е известен със скандалните си коментари по различни теми в социалните мрежи, направи сери Прав е военният министър Велизар Шаламанов, че Русия води хибридна война. Дори тя вече се трансформира от хибридна в туитна, че и фейсна (термини, взети от имената на социалните мрежи туитър и фейсбук). Вицепремиерът на Руската Федерация Дмитрий Рогозин, който е известен със скандалните си коментари по различни теми в социалните мрежи, направи сери

Щонов уволни 13 експерта по еврофондовете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4359981

13 експерта по еврофондовете в Министерството на икономиката и енергетиката са уволнени от началото на мандата на служебния министър Васил Щонов. Това става ясно от отговор на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентноспособност" при МИЕ до БГНЕС.
"Промените са в резултат на оптимизация на процесите предвид натовареността на отделите в 13 експерта по еврофондовете в Министерството на икономиката и енергетиката са уволнени от началото на мандата на служебния министър Васил Щонов. Това става ясно от отговор на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентноспособност" при МИЕ до БГНЕС. "Промените са в резултат на оптимизация на процесите предвид натовареността на отделите в

Проф. Кантарджиев: Чакаме сертифицирана носилка за Ебола

http://www.cross.bg/ebola-kantardzhiev-bolen-1434326.html

/КРОСС/ „Чакаме сертифицирана носилка за Ебола, въпреки че нямаме нужда от такава", заяви в предаването „Здравей, България" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести. По думите му в България не трябва да се притесняваме заради починалия в Македония, за който има съмнения, че е бил болен именно от Ебола. „Становище на тяхното здравно министерство казва, че не е сигурно, че случаят е Ебола. Изпратени са материалите за изследване в Германия", обясни проф. Кантарджиев. Той обясни, че за да бъде изследван един човек за Ебола, трябва да има много голяма вероятност да се е заразил, тоест да е бил в Централна Африка, да е имал пряк контакт с трупове или да е лекувал болни. „Заразяването с Ебола става само, ако имаш рана по тялото и тя е в контакт с кръвта на умиращ. Опасно е също болен от Ебола да повърне върху теб", обясни проф. Кантарджиев.  

Огнян Донев: Борисов да внимава да не тръгне по стъпките на кабинета "Орешарски"

http://pik.bg/огнян-донев-борисов-да-внимава-да-не-тръгне-по-стъпките-на-кабинета-орешарски-news235814.html

Огнян Донев: Борисов да внимава да не тръгне по стъпките на кабинета "Орешарски"

В момента победителят от изборите не е в състояние да състави правителство, затова бизнесът не води преговори. Постигнахме договорки за националния интерес. Нужно е да има консенсус и обединение. На първо място трябва да се постигне финансова стабилност, бързо отпушване на еврофондовете. Това каза председателят на КРИБ Огнян Донев в сутрешния блок на БТВ.

Голяма коалиция не може да има без участието на ГЕРБ, българският народ подкрепи Борисов. Който и да управлява в България трябва да се съобразява с политическите нагласи на електората. Всички знаем, че трябва да се съобразяват с ДПС. Пмолен да коментира упреците на Реформаторския блок, че определени строителни фирми получават всички обществени поръчки и това трябва да се промени, Донев потвърди това. "Действително има строителни фирми, които са били толерирани от управляващите. Той призна, че по "Южен поток" разпределянето на порциите не е било в съответствие със закона.

Не сме искали оставката на предишното правителство, заради участието на ДПС. Много е удобно само да имаш облаги от едно управление, но да не поемаш отговорност. Ако правителството тръгне по стъпките на кабинета "Орешарски", животът му няма да е повече от 2 години", увери председателят на КРИБ. Според Донев политиците не могат да създават работни места. Те могат да създадат подходящи условия, че да може бизнесът да създаде работни места.

Проверяваме за опасни храни в интернет

http://econ.bg/Новини/Проверяваме-за-опасни-храни-в-интернет_l.a_i.575581_at.1.html

Съвсем скоро ще стартира обновеният сайт на Българската агенция по безопасност на храниет (БАБХ). В него всеки ще може да проверява дали храните,...

Уволнененият постоянен секрeтар на МВнР съди министъра и ведомството

http://frognews.bg/news_77951/

Уволненият дисциплинарно постоянен секретар на МВнР Георги Димитров обяви, че ще атакува в съда заповедта на служебния министър Даниел Митов. Той отрече информацията, че е агитирал предизборно за АБВ на Георги Първанов, като я нарече "манипулация и продължение на дългогодишните усилия да бъда отстранен от професията".

Готвят 2% данък „Община“

http://www.moreto.net/novini.php?n=266879

Предложение на ГЕРБ предвижда общините да имат право да налагат до 2 процента върху подоходния налог. Целта - повече приходи в общините, осигуряващи повече работни места, информира Би Ти Ви. Всяка година работещите внасят повече от 2 милиарда лева в държавната хазна чрез така наречения плосък данък върху доходите.

Президентът свиква на първото заседание на НС на 22 или 29 октомври

http://politics.actualno.com/Prezidentyt-svikva-na-pyrvoto-zasedanie-na-NS-na-22-ili-29-oktomvri-news_54115.html

В сряда (15 октомври)* президентът Росен Плевнелиев ще свика представители на осемте партии, влезли в Народното събрание. Информацията съобщиха за “24 часа” източници от &ldquo...

ИД може да използват ебола като биологично оръжие?

http://asia.actualno.com/ID-moje-da-izpolzvat-ebola-kato-biologichno-oryjie-news_54122.html

Терористичната групировка "Ислямска държава" може да използва ебола като самоубийствено биологично оръжие срещу Запада, съобщи военен експерт, цитиран от в. "Дейли мейл". Вирусът ...

Ангел Джамбазки: Незаконно е да се агитира на турски език

http://pik.bg/ангел-джамбазки-незаконно-е-да-се-агитира-на-турски-език-news235808.html

Ангел Джамбазки: Незаконно е да се агитира на турски език

"Незаконно е да се агитира на турски език. Нали се прави агитация в България, а не в Турция", каза в ефира на Нова телевизия заместник-председател на ПП „ВМРО – Българско национално движение Ангел Джамбазки.

"Местан и Хафъзов агитират сепаритистки. Искат да внушат на хората, че са онепревдани. Говорят им "Чака ви Лудогорието, чака ви Тракия...", "велик турски народе". Това са скрити послания", каза Джамбазки. Той уточни, че етническите турци са български граждани и трябва да знаят български, за да гласуват. 

Служебният министър Щонов уволни 13 експерта по еврофондовете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4359978

13 експерта по еврофондовете в Министерството на икономиката и енергетиката са уволнени от началото на мандата на служебния министър Васил Щонов. Това става ясно от отговор на Главна дирекция 13 експерта по еврофондовете в Министерството на икономиката и енергетиката са уволнени от началото на мандата на служебния министър Васил Щонов. Това става ясно от отговор на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентноспособност" при МИЕ до БГНЕС. "Промените са в резултат на оптимизация на процесите предвид натовареността на отделите в

Протестите срещу избора на Бат’ Сали за депутат от Кюстендил продължават

http://offnews.bg/news/n_1/n_401430.html

Трети ден продължават протестите срещу факта, че Александър Методиев от ДПС с прякора Бат' Сали влиза в парламента като депутат от Кюстендил. Той получава мандата с гласове от чужбина, а не с реална подкрепа от район Кюстендил. Бат' Сали е от Самоков и е от ромски произход. Протестите започнаха от Дупница в сряда и тогава се пренесоха пред сградата на ЦИК. Вчера в Кюстендил имаше протестен митинг.  Днес в Дупница отново ще се проведе мирен граждански протест, който е насрочен за днес от 8 часа на площад „Свобода”. В Дупница започва и събирането на подписка под надслов: „Да спрем подмяната”. Хората от Кюстендилско плашат с протести пред 43-тото Народно събрание, докато не приеме промени в Изборния кодекс, с които да се обособи изборен район "Чужбина". Така ще е ясно кого точно вкарват в парламента българите, които гласуват зад граница. В момента ЦИК не може да промени факта, че Бат' Сали влиза като депутат от Кюстендилски район, защото това предвиждат законът и формулата, по която се разпределят мандатите, обясни говорителят на ЦИК Цветозар Томов .

Новата мания на американските концерни – разделяне на бизнеса

http://www.investor.bg/analizi/91/a/novata-maniia-na-amerikanskite-koncerni--razdeliane-na-biznesa-181577/

От началото на годината компании от целия свят вече са продали или разделили дъщерни дружества на стойност 1,6 трлн. долара

М. Димитров от РБ: Пукнатини има, но 300 000 гласуваха за нас

http://frognews.bg/news_77950/

Би трябвало да се направи така, че никой да не е защитен и хората сами да определят листите. Това обяви в сутрешния блок на БНТ Мартин Димитров от Реформаторския блок. Стига вече партиите са диктували лидерите в парламента, призова той.

Продължават протестите срещу влизането на Бат Сали в НС

http://pik.bg/продължават-протестите-срещу-влизането-на-бат-сали-в-нс-news235810.html

Продължават протестите срещу влизането на Бат Сали в НС

Продължават протестите на недоволни граждани заради избора на Александър Методиев, който най - вероятно ще влезе като депутат от област Кюстендил. Днес протестът е в Дупница, съобщава НТВ.

Вчера имаше и предупреждения от недоволните, че протестите ще продължат с блокиране на пътища и на границата с Македония.


Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4359968

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник  В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Доларът може да поскъпне до над 2 лeва

http://www.cross.bg/dolara-evroto-valyta-1434324.html

/КРОСС/ Доларът може да поскъпне до над 2 лв. Причина за това може да стане поевтиняване на еврото, за което е вързана националната ни валута. Курсът на еврото ще падне до 0,95 долара за евро до 2017 г., минавайки под чертата на паритета спрямо щатската валута за първи път от над 10 години, прогнозира Deutsche Вank. Ако това стане, курсът на лева ще падне до 2,05 лв. за долар, пише Стандарт. Прогнозата на най-голямата германска банка е най-категоричната, която някога се е публикувала от водеща финансова институция, макар че някои играчи залагат отсега на сценарий, при който обезценяването на еврото продължава. Единната европейска валута вече изгуби 10 на сто от стойността си спрямо щатския долар от май насам, когато се разменяше за малко под 1,40 долара, за да падне до под 1,25 долара в четвъртък миналата седмица. Вчера единната европейска валута се търгуваше за около 1,277 долара. А в резултат у нас доларът се разменяше за около 1,53 лв. Ако прогнозата на Deutsche Вank се сбъдне, това означава до 2017 г. доларът да поскъпне с 34% спрямо лева. Прогнози, подобни на тези на Deutsche Вank, правят редица анализатори. Британската банка Barclays прогнозира, че курсът на еврото вероятно ще падне до 1,10 долара до една година и ще продължи да поевтинява. Американската Goldman Sachs очаква паритет между еврото и долара през 2017 г.  

Крайният срок за свикване на парламента е 5 ноември

http://frognews.bg/news_77949/

На 15 октомври президентът Росен Плевнелиев ще свика представители на партиите, влизащи в Народното събрание. На тези разговори трябва да се определи дата за свикване на първото заседание на 43-ия парламент, да се договори как ще протече откриването му (според Конституцията това прави най-възрастният народен представител) и други подробности по тържествената сесия.

Гроздан Караджов от "Реформаторите": Шансът да влезем в кабинет с ГЕРБ и патриотите е 90%

http://pik.bg/гроздан-караджов-от-реформаторите-шансът-да-влезем-в-кабинет-с-герб-и-патриотите-е-90-news235807.html

Гроздан Караджов от "Реформаторите": Шансът да влезем в кабинет с ГЕРБ и патриотите е 90%

Спорът "за" или "против" коалиция с ГЕРБ, ако Бойко Борисов е премиер, беше поредното изпитание пред целостта на Реформаторския блок (РБ). Още в нощта на изборите от ДСБ отхвърлиха коалиция начело с Генерала, на другия ден обаче от СДС я приеха. Вчера лидерите на партиите се опитаха да стиснат ръцете си, въпросът обаче остана нерешен. Ще устои ли единството на Блока и този път? И защо фигурата на Борисов се оказа толкова важна, попитахме Гроздан Караджов. Той е член на Гражданския съвет на реформаторите и ще бъде част от парламентарната им група в 43-тото Народно събрание

.- Г-н Караджов, има ли опасност Реформаторският блок да се разедини или наистина ще намерите обща позиция?

- Тази прогноза - или прокоба може би, ни следва от септември м.г., но няма да се сбъдне. В известен смисъл ние - Гражданският съвет (ГС) и обединението от 7 партии, сме един малък парламент на десноцентристкото пространство. Споровете много често се драматизират, но във всяко семейство има дрязги, които не е задължително да го развалят. Съвременната практика е да се работи с много и различни мнения - само така се намира най-добрата пресечна точка. Освен че е коалиция от модерен тип, РБ е политическо обединение, което няма аналог досега - с надпартийния си ГС. Блокът е обща платформа, споделена от различни партии. Някои, като БЗНС, са насочени към определена териториална и социална прослойка, други като ДСБ са чисто десни, невъзможно е да няма идеологически разминавания. Така че ще разочаровам всички онези политически врачки, които чакат Реформаторския блок да се разпадне, за да запеят шлагера си за смъртта на дясното. Срещата на лидерите на РБ днес и приетата декларация потвърди не само единството на блока, но и общите цели, както и условията, при които бихме участвали в едно коалиционно управление.

- Защо точно сега се стигна до толкова голяма поляризация в мненията "за" и "против" кабинет с Бойко Борисов? Това ли точно е проблемът?

- Проблемът съвсем не е в това. Преди личностите, които да съставят едно правителство, имаме разговор за политики. Първо, този, който ще поеме отговорността за него, трябва да каже как и в каква посока иска да управлява. Ясно и публично. В случай, че ГЕРБ ни отправи покана за участие в коалиционно правителство, бихме искали да видим техните програмни намерения - нашите идеи за реформи са много ясни, те са в 6 важни и чувствителни сфери, в т.ч. и в Изборния кодекс. Ние искаме облекчаване на бизнеса и административните тежести, срещу сме за харченето и измислените процеси като реиндустриализация, АЕЦ "Белене" и "Южен поток", които погълнаха вече няколко милиарда на българските данъкоплатци. Бюджетът и без това е издънен, държавата е в криза, не можем да харчим, това е левичарско. Важно условие е административната реформа, за да не се мачка бизнесът, съдебната реформа, която лиши от справедливост всеки един от нас, бавят се делата на бизнеса, на всички, много хора се обезверяват и стават пасивни, затварят фирмите си, защото няма бърза справедливост. Ако по тези реформи не постигнем съгласие с ГЕРБ, няма как да сме заедно. След това идват вече персоналните въпроси - кой е най-добрият екип за тези реформи. Подчертавам, че тук не става дума за искането на постове и кресла. В РБ сме противници на квотите - моята партия има Х квоти и ще цепим до последно министерските кресла. Това е отношението към властта на Доган. Реформи - и правителство, което да ги извърши - това е формулата.

- Това, което изложихте, е разумният подход, но от изборната нощ досега посланията бяха съвсем други - ДСБ каза ние няма да подкрепим кабинет с Бойко, а СДС - ще подкрепим. Защо Борисов се превърна в основната червена линия?

- Няма нужда от тази персонализация. Политиката е идеи, позиции, а фигурите са само движещите колелца. Някои изявления в изборната нощ бяха непремерени. Едва ли не се заговори, че ще се чака някой да ни предложи постове, РБ не е обсъждал нито постове, нито квоти. Ние няма да се съгласим на подобна безпринципна крива пътека. Ако не постигнем подписа на ГЕРБ и на евентуален трети партньор под реформите и принципите, които заявихме още преди година и които да се извършат в един кратък мандат от 2 г., няма да участваме в коалиция. Макар че избирателите потвърдиха с вота си, че предпочитат управление вдясно и върху нас пада тежестта да участваме в правителство. След бурните разговори винаги се стига до разумни решения. В понеделник сме насрочили заседание и на него тези въпроси ще бъдат изгладени. Мисля, че дори ще излъчим контактна група за преговорите с ГЕРБ в сряда, която ще има ясен мандат в писмена форма.

- В края на август приехте декларация, в която казахте, че ще се "стремите" към правителство с премиер и министри на финансите и вътрешните работи, които да не са обременени. Защо това е толкова важно за вас?

- Ще ви върна към момента, когато РБ се създаде. ДНК-то на реформаторите е написано от хората на улицата, които излязоха да протестират срещу задкулисието. Видя се, че едни и същи бизнес сили подредиха "Атака" и ДПС в обща коалиция. Това е ДНК-то, с което е заченат РБ, то не трябва да се променя, защото тогава ще се разпаднем. РБ ще го има дотогава, докато помни обещанията си за реформи. Ние наистина ще изпълним тези обещания - правосъдната система, борбата с корупцията. Има и няколко спешни неща, на които държим - до края на годината да се актуализира бюджетът на държавата, защото е на червено, в края на октомври трябва да се внесе в парламента проектобюджетът за 2015 г. и не е лошо служебното правителство да започне да го готви, според мен няма да има голяма разлика с този на редовното. Има и искания бюджетът на НЗОК да се актуализира с още 100 млн. лв. Третият спешен въпрос е КТБ. Хората там са измамени от държавата, защото в нейните задължения е да върне парите им от гаранционния фонд, а тя не го прави.

- Смятате ли, че ще има правителство?

- Да - и то почти 90% ще е с мандата на ГЕРБ, с участието на РБ и с трети партньор - Патриотичния фронт (ПФ), който е единствената възможност за нас.

- Защо само ПФ може да е третият партньор?

- Защото отсреща са ДПС и БСП, които са довели поне 3 пъти страната до национална катастрофа и до ръба на банкова криза, както беше и сега. Да не забравяме месец юли и опашките пред банките. "Атака" е немислима партия дори в европейски смисъл, за нас тя е остро националистическа, профашистка формация, която не зачита човешките права. АБВ и ББЦ са генномодифицирани обекти.

- ПФ не са ли също националистическа формация?

- ВМРО в известен смисъл също е националистическа формация, но те веднъж са били в коалиция с дясното и това не е довело до сериозни проблеми. Изявленията на НФСБ и програмата им е с доста десни елементи. И по отношение на проекта "Южен поток" имаме позиции, които съвпадат.

- А с ГЕРБ имате ли допирни точки в програмите?

- Да, от данъчна гледна точка това е запазването на ставката, в икономиката - мерките да се премахнат пречките пред бизнеса - обслужване на едно гише, е-правителство, учредяване на по-добра администрация, разбирането, че само бизнесът може да помогне за създаването на повече работни места. В областта на съдебната реформа обаче трябва да проведем преговорите, защото там ГЕРБ нямат отчетливи тези. Не са разписали като нас, че изборът на главен прокурор трябва да минава през много тежка проверка на финансите и имуществото му, за да се види дали има скрити зависимости.

- Възможно ли зад трудните разговори с ГЕРБ да се крие личната неприязън на Иван Костов към Борисов? Има ли задкулисие в РБ, кой ли дърпа конците на ДСБ?

- Може би трябва да питате самия г-н Костов. Бих се радвал да се видим и да изпием чаша чай, защото не сме се срещали от 4 месеца. Но в българския политически живот хиперболизацията е доста разпространено явление. Не членувам в нито една партия от блока и не искам да коментирам слухове, не е редно. В ГС има хора, които не членуват в партии, никога при нас не е имало интриги, разправии, недоизказани неща, а сме колкото две ръководства на партии. В същото време вътре в партиите текат слухове, странно е за мен. Мисля, че намесата на Костов е в същия регистър, но трябва да питате него.

- С удоволствие, стига да се съгласи на този разговор. Резултатите от изборите какво показват, загатнахте, че народът не вярва на една сила, добре или зле е това?

- Светът е в криза, Световната банка каза, че в следващите години не можем да очакваме отлепване на икономиката, особено в ЕС. На фона на това у нас има още няколко кризи. Първата и най-мощната е на доверието в институциите - в парламента, министерствата, съда. Това трябва да бъде преодоляно, но българинът не знае как. И проблемът е в нас, политиците - никой не е заговорил толкова вярно, че народът да го разпознае, а не да смята, че го "баламосват". Защото сетивата на хората са много чувствителни и разпознават лъжата и фалша. Ние трябва ясно да кажем, че ГЕРБ и БСП не бяха предпочетени за водачи, те понасят най-тежката загуба. Вкарването на малките партии беше опит да се търси опора, например в патриотизма, защото толкова висока представителност на националистически партии не сме имали досега. Във време на криза човек се хваща за ценности, които няма да го нахранят, но поне ще му оставят чувство за достойнство и историческа значимост.

Източник: "Стандарт"

Пешеходка загина при катастрофа във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=266878

Пешеходка на 61 години е загинала в катастрофа на бул. "Цар Освободител", съобщиха за Дарик от КАТ. Инцидентът е станал снощи около 20:45 часа. Жената е пресичала пътното платно, когато е била ударена от автомобил. 24 са пътните произшествия за изминалото денонощие, причинени са материални щети.

Консултантите от EPIC не продавали имущество на КТБ

http://pik.bg/консултантите-от-epic-не-продавали-имущество-на-ктб-news235806.html

Консултантите от EPIC не продавали имущество на КТБ

Всички действия на консултанската компания EPIC са свързани само и единствено с КТБ, като фондът не участва в каквито и да било сделки, свързани с активи, притежавани от Бромак или Цветан Василиев. Това се казва в писмо до медиите от компанията.

От EPIC припомнят, че са упълномощени от основните акционери на КТБ, Генералния държавен резервен фонд (SGRF) на Оман и Бромак, да осигурят професионална подкрепа, насочена към намиране на надеждно решение за спасяването на КТБ. 

Според консултантите, към момента те се занимават основно с „подобряване на диалога между участващите страни, в това число българските държавни органи, международните институции и акционерите на КТБ. Същевременно, EPIC поставя акцент и върху действията си за привличане и представяне на нов(и) инвеститор(и), които да осигурят свежи пари за Банката, независимо от настоящите акционери на КТБ”.

Излизат на протест в Дупница срещу влизането в парламента на депутата от ДПС Александър Методиев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4359964

Мирен граждански протест се организира в Дупница срещу влизането в парламента на Александър Методиев от ДПС като депутат от Кюстендилски регион, предаде „Фокус”.   Протестът е насрочен за днес от 08.00 часа на площад „Свобода”. В Дупница започва събирането на подписка под надслов: „Да спрем подмяната”. Мирен граждански протест се организира в Дупница срещу влизането в парламента на Александър Методиев от ДПС като депутат от Кюстендилски регион, предаде „Фокус”. Протестът е насрочен за днес от 08.00 часа на площад „Свобода”. В Дупница започва събирането на подписка под надслов: „Да спрем подмяната”.

Преглед на печата - 10 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=266877

Проведените избори за 43-ото Народно събрание отново са сред водещите теми на петъчните вестници. „Избирателната активност на парламентарните избори на 5 октомври е била 48.66%, съобщи на страницата си Централната избирателна комисия (ЦИК).

Скелет на силен вампир с нож в сърцето откриха на Перперикон

http://pik.bg/скелет-на-силен-вампир-с-нож-в-сърцето-откриха-на-перперикон-news235798.html

Скелет на силен вампир с нож в сърцето откриха на Перперикон

Скелет на вероятно много силен вампир бе открит с нож, забит в сърцето, и ритуално насечени крайници при разкопки на Перперикон, съобщи водещият археологическите проучвания проф. Николай Овчаров.

Това е вторият вампир, открит там след този от миналата година. При първия случай обаче скелетът на мъжа бе със забит палешник в рамото и дотам. Сега обаче металното острие е било прицелено право в сърцето, посочи Овчаров, пише в. "Монитор". Като допълнително предпазване от възкръсване на скелета личи тройно насичане на десния крак, част от окултната наука за превенция срещу ново вампирясване до 40-ия ден. Разкритите кости са на мъж в разцвета си, а датировката им е от средата на XIII век. За археолозите няма съмнение, че жертвата е била нарочена именно за кръвосмучещ, а двойното нараняване е белег, че са го считали за изключително опасен.

Проф. Овчаров разкри и втора находка, изникнала в самия край на археологическия сезон - майка с дете на ръце, досущ наподобяваща основните типове изображения в православната иконография на Богородица с Младенеца. Жената е била млада, а скелетът на детето свидетелства, че не е било повече от 4-5-годишно. Според Овчаров двойното погребение в некропола на Перперикон и ориентирането на телата свидетелстват за противочумна молитва, с която древните искали да прогонят болестта от земите си.


Протестират в Дупница срещу влизането в парламента на депутата от ДПС Александър Методиев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4359956

Мирен граждански протест се организира в Дупница срещу влизането в парламента на Александър Методиев от ДПС като депутат от Кюстендилски регион, предаде „Фокус”.   Протестът е насрочен за днес от 08.00 часа на площад „Свобода”. В Дупница започва събирането на подписка под надслов: „Да спрем подмяната”. Мирен граждански протест се организира в Дупница срещу влизането в парламента на Александър Методиев от ДПС като депутат от Кюстендилски регион, предаде „Фокус”. Протестът е насрочен за днес от 08.00 часа на площад „Свобода”. В Дупница започва събирането на подписка под надслов: „Да спрем подмяната”.

САЩ искат да ползват базата Инджирлик в Турция

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/sasht-iskat-da-polzvat-bazata-indzhirlik-v-turciia-6024458

Искането на турския президент САЩ да установят зона на сигурност по границата на Турция със Сирия не било обмисляно сериозно

Роналдо: Съперничеството ни с Меси е положително

http://www.cross.bg/mesi-ronaldo-polozhitelno-1434323.html

/КРОСС/ Кристиано Роналдо счита съперничеството си с Лионел Меси за положително и не смята, че има нещо лошо в това да бъде сравняван със звездата на Барселона. "Това е част от живота ми" сподели Роналдо отново съперничеството с Меси. "Нормално е хората да ни сравняват. Свикнал съм. Случваше се в Манчестър Юнайтед и знам как да се справя", добавя той. "Ние сме колеги във футбола. Извън футбола нямам отношения с Меси, но нямам и с други играчи. Това е положително съперничество", подчертава Роналдо. 29-годишният португалец призна, че последните 12 месеца са сред най-добрите в кариерата му, но не смята, че това се дължи на по-добра форма в сравнение с преди това, пише Gong. "Индивидуалните награди са резултат на постигнати колективни цели. Имахме фантастичен сезон. Спечелихме Шампионската лига, Купата на Краля, Суперкупата на Европа. Трофей като Златната обувка е награда затова, че играем добре като отбор. Няма да лъжа. Наистина го исках. Може би беше най-доброто относно колективни или индивидуални награди. Но съм на едно и също ниво през последните 6 или 7 години", казва още той.  

Безработицата през септември с лек ръст до 10,5%

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bezraboticata-prez-septemvri-s-lek-ryst-do-105-181615/

Агенцията по заетостта отчита наплив от регистриращи се в бюрата по труда младежи заради програмите "Старт на кариерата" и "Младежка заетост"

Стотици останаха без детски и социални помощи заради липсваща ваксина

http://pik.bg/стотици-останаха-без-детски-и-социални-помощи-заради-липсваща-ваксина-news235803.html

Стотици останаха без детски и социални помощи заради липсваща ваксина

Стотици семейства са оставени без детски и социални помощи, тъй като родените им след 1 юли бебета не са ваксинирани. Родителите не могат да си вземат парите, тъй като по закон те се дават от Агенцията за социално подпомагане само срещу бележка, че детето е имунизирано, установи репортерска проверка на „Монитор”.

На практика причината не е в родителите, тъй като 6-валентни ваксини няма заради технологичен проблем в производството на фирмата, спечелила търга, обясни здравният министър Мирослав Ненков.

Половината европари за медии в опасност

http://frognews.bg/news_77948/

Половината европари за публичност по 8 оперативни програми в периода 2007-2014 г. стоят на склад. За тях изобщо не са пускани процедури и съществува опасност да бъдат неусвоени. Това става ясно от справка на правителството за разплатените пари от Брюксел до 31 август 2014 г.

Булка спи с джудже стриптийзьор на моминското си парти, забременява от него

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4359952

Булка забременя след секс с дждже-стриптийзьор по време на моминското си парти, пише испанският сайт Eltribuno. Жената е била принудена да признае за греха на съпруга си с екзотичният танцьор, след като по-рано през годината тя родила бебе с хипофизарен нанизъм в болница в испанския град Валенсия. Съобщава се, Булка забременя след секс с дждже-стриптийзьор по време на моминското си парти, пише испанският сайт Eltribuno. Жената е била принудена да признае за греха на съпруга си с екзотичният танцьор, след като по-рано през годината тя родила бебе с хипофизарен нанизъм в болница в испанския град Валенсия. Съобщава се,

Президентът кани лидерите на 15 октомври, свиква парламента на 22-и или 29-и

http://www.cross.bg/plevneliev-srok-depytatite-1434322.html

/КРОСС/ Още в сряда на 15 октомври президентът Росен Плевнелиев ще свика представители на 8-те партии, влезли в Народното събрание, съобщава "24 часа", позовавайки се на източници от "Дондуков" 2. На тези разговори трябва да се определи дата за свикване на първото заседание на 43-ия парламент, да се договори как ще протече откриването му (по конституция това прави най-възрастният народен представител) и други подробности по тържествената сесия. На консултациите при държавния глава ще бъдат поканени по 2-ма представители на всяка партия или коалиция. Консултациите са насрочени за 15-и, защото Плевнелиев изчаква ЦИК да обяви окончателно имената на новите депутати. Вчера тя обяви резултатите от вота, но до неделя се чака избраните в 2 района да посочат откъде ще влязат. Крайният срок за свикване на депутатите е 5 ноември, но Плевнелиев нямал намерение да бави указа си до приключване на пазарлъците за конструиране на управляващо мнозинство. Затова се очаква той да свика НС седмица след разговора си с лидерите - на 22 октомври. Другата възможна дата била 29-и. По традиция денят е сряда. Служебният кабинет трябва да подаде оставка пред депутатите веднага след свикването на НС, но няма срок, в който тя да бъде приета.  

Стига вече партиите са диктували лидерите в НС, призова Мартин Димитров

http://pik.bg/стига-вече-партиите-са-диктували-лидерите-в-нс-призова-мартин-димитров-news235802.html

Стига вече партиите са диктували лидерите в НС, призова Мартин Димитров

Би трябвало да се направи така, че никой да не е защитен и хората сами да определят листите. Това обяви в сутрешния блок на БНТ Мартин Димитров от Реформаторския блок. Стига вече партиите са диктували лидерите в парламента, призова той. В РБ преференцията беше насърчавана, заяви той и допълни:

„Ако съберете преференциите на много хора от РБ, това ни защити резултата“. На въпрос има ли пукнатини в Блока, Димитров посочи: „Винаги е имало пукнатини, но това трябва да бъде избегнато, защото близо 300 000 гласуваха за нас. Това е голямо признание“.

ГЕРБ дават официалната си пресконференция за изборите

http://offnews.bg/news/n_1/n_401429.html

Ръководството на спечелилата най-голям процент на предсрочните парламентарни избори партия ГЕРБ ще даде днес официална пресконференция след вота на 5 октомври. ГЕРБ спечелиха 32.67%, БСП са втори с 15.40%, ДПС са трети с 14.84%, а четвърти са Реформаторският блок с 8.89%. Още четири партии влизат в 43-то Народно събрание - "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" (7.28%), "България без цензура" (5.69%), "Атака" (4.52%) и АБВ (4.15%). Процентът на ГЕРБ им дава 84 мандата, с които те не могат да управляват самостоятелно. БСП имат 39 мандата, ДПС - 38, Реформаторите - 23, "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" - 19, "България без цензура" - 15, "Атака" и "Коалиция АБВ" - по 11. Брифингът на ГЕРБ започва в 10 ч. ГЕРБ инициира консултации с всички партии, които ще започнат в понеделник. Екипът, който ще преговаря от името на партията е в състав Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова. Разговорите ще стартират в парламента с с втората политическа сила – БСП. Те ще продължат в следващите дни, в поредност според получения резултат на изборите. Днес социалистите също се събират, за да обсъждат дали коалиция с ГЕРБ е възможна за тях. АБВ също ще заседава днес, за да реши дали коалиция с партията на Бойко Борисов и Цветан Цветанов е приемлива.

Заради санирането външните стени се удебелявали с 10-15 сантиметра

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4359510

Едно от първите искания, които ще отправи строителния и архитектурен бранш към новото правителство, е да се промени начина, по който се измерва площта на имотите. Това стана ясно вчера на обществения съвет в регионалното министерство. Според вицепремиера Екатерина Захариева за да стане промяната, трябва да се ремонтират Закона за устройство на Едно от първите искания, които ще отправи строителния и архитектурен бранш към новото правителство, е да се промени начина, по който се измерва площта на имотите. Това стана ясно вчера на обществения съвет в регионалното министерство. Според вицепремиера Екатерина Захариева за да стане промяната, трябва да се ремонтират Закона за устройство на

Над 12 лв. за кубик топла вода издават крадливите съседи

http://pik.bg/над-12-лв-за-кубик-топла-вода-издават-крадливите-съседи-news235801.html

Над 12 лв. за кубик топла вода издават крадливите съседи

Над 12 лв. за кубик топла вода в сметката за парното издава крадливите съседи, овехтялата ВиК инсталация или проблем с настройките на абонатната станция. Това показват изчисленията на база на данните на топлинни счетоводители в столицата. През последните години топлата вода се оказва основно перо в сметките, като на нея се дължат между 50 и 75% от дължимата сума, пише "Монитор".От „Топлофикация София” не казаха колко е нормално да се плаща за 1 кубик топла вода, а само обясниха, че стойностите на подгряването на водата варират в широки граници.

От „Техем” обясниха, че специфичният разход на енергия за подгряване на топла вода зависи от индивидуалното потребление в имотите, както и от подадената енергия в абонатната станция. Към момента не е правено изследване за средна величина на разходите в София, поясниха от топлинния счетоводител. Според статистика на „Техем” обаче нормално е за подгряването на водата да се плащат между 65 и 120 киловатчаса на кубик. Според актуалната цена на столичната топлофикация това прави между 7 и 12 - 13 лв. за всеки кубик.

При специфичен разход от над 120 - 150 киловатчаса за 1 куб. м (12 - 17 лв.) е добре клиентите да потърсят причината или обяснение при топлинния счетоводител или топлофикационното дружество, съветват от „Техем”.

Според статистиката на „Нелбо”, на база изравнителните сметки на обслужваните от тях абонатни станции, за миналия отоплителен сезон средната цена на топлата вода е била над 8 лв., или 90 киловатчаса за подгряване на 1 куб. м. След увеличението на цената на парното от 1 юли с близо 6% за този отоплителен сезон се очаква цената да стане над 9 лв. В близо 1% от абонатните станции в София цената на един кубик топла вода надвишава 14 лв. Тези стойности са предпоставка за предприемане на мерки, обясниха от „Нелбо”. В повечето случаи причините за високите стойности се коренят в драстично занижената консумация от страна на абонатите и/или в силна амортизация на вътрешната инсталация, посочват от счетоводителя.

От „Топлофикация София” обясниха, че 4 са основните причини за високата цена, която се получава за топлата вода. Това са старите ВиК инсталации в старите и големи блокове. Друга причина може да е повреда във водомерите за топла вода, така че те мерят по-малко от реалното. Това автоматично води до повишаване на киловатчасите за подгряване на 1 куб. м в сградата. Кражбите на топло са другият голям проблем. Характерът на потребление в сградата е четвъртата причина, посочват от топлофикацията. И обясняват, че всяка сграда има относително постоянни разходи за циркулационната помпа – за ток за нейната работа, но и за допълнително подгряване на водата, която се охлажда, докато циркулира. При малко потребление на вода в сградата това веднага качва цената за кубик. Според „Нелбо” при такива случаи съоръженията трябва да се пренастроят като се отчете намалената консумация.

От юли насам топлата вода се плаща на равни вноски. Така че абонатите, които са плащали солено за горещия душ, ще продължат да го правят, само че на равни вноски до следващия юни. Каквито и мерки да предприемат, те ще се отразят в сметките им чак след края на този зимен сезон. При липса на водомер или ако уредът не работи вярно, вече се начислява служебна консумация от 140 л на ден на човек.

Освен това с промените в наредбата от това лято разликата между общия и индивидуалните водомери вече се разпределя само между абонатите без уреди.

Една истинска философска закуска за любов и приятелство

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/10/10/2397120_edna_istinska_filosofska_zakuska_za_ljubov_i/?ref=rss


Понякога се събираме с двама-трима приятели, за да гледаме някой филм, да играем на някоя игра, да си пишем домашните или просто да послушаме музика. Или сме заедно, без да правим нищо специално. Случва се да се заговорим на някоя тема, която е интересна за всички.

Без да съзнаваме, започване големи разговори за родителите, учителите, приятелите, любовта, войната, срама, несправедливостта... Направо ще променим света! А вечер, когато останем сами, се замисляме.

Наистина е...

Стачка на нюйоркско летище заради ебола

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/stachka-na-niujorksko-letishte-zaradi-ebola-6024456

Около 200 служители, почистващи пътническите самолети, стачкуваха на летище „Ла Гуардия“

След Кюстендил, Дупница и Ямбол, въстава и Габрово - срещу Четин Казак

http://politics.actualno.com/Sled-Kustendil-Dupnica-i-Jambol-vystava-i-Gabrovo---sreshtu-Chetin-Kazak-news_54116.html

Габрово въстава срещу решението Четин Казак от ДПС да стане депутат. Неговият резултат е седми в региона, а в града е получил под 300 гласа. Въпреки това с гласовете от чужбина Казак взима четвъртия м...

Спасяват 240 млн. евро от ЕС с ремонт на пътища

http://pik.bg/спасяват-240-млн-евро-от-ес-с-ремонт-на-пътища-news235799.html

Спасяват 240 млн. евро от ЕС с ремонт на пътища

240 милиона евро от Брюксел ще бъдат спасени с нови 17 договора за ремонт на пътища. Това обяви председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров на Седмата национална конференция по пътища, която се провежда в Слънчев бряг, цитиран от „Стандарт”.

Контрактите за обновяване на шосетата ще бъдат подписани, за да не загуби държавата средства по ОП "Регионално развитие" за първия програмен период 2007-2014 г. 

Парите трябвало да бъдат усвоени от общините, но заради риска за техните проекти, те ще бъдат заменени. Пътищата ще бъдат ремонтирани до средата на следващата година, обясни Лазаров. 15 млн. лв. липсват в бюджета на пътната агенция за подготовка на шосетата за зимата, обясни още шефът на АПИ по време на конференцията. 

Ако тези пари не бъдат осигурени възможно най-бързо, държавата ще трябва да плати двойно догодина. Ако пътищата не бъдат подготвени за зимата - да се закърпят дупки, да се запълнят с битумна паста пукнатините, да се изрежат храсти и подмени маркировката - след края на сезона шосетата ще са с огромни щети. 

Не можем да възложим тези дейности, без да имаме предвидени за целта средства в бюджета на ведомството, категоричен бе Лазаров. "Освен че е наказуемо от закона, това няма да е коректно към партньорите ни - строителните фирми и техните работници, защото те ще свършат нужното, което им поръчаме, а след това няма да успеем да им платим. Надяваме се да бъдат отпуснати нужните средства и да успеем да изпреварим зимата с нужните дейности", каза Лазаров. 

На конференцията в Слънчев бряг основната тема, която обсъждат над 300-та представители на най-големите пътищарски и проектантски фирми, са технологиите за пътни настилки. Както всяка година са предвидени и панели за пътна безопасност.

Михаил Горбачов е приет в болница

http://news.ibox.bg/news/id_1099454170

През последните 7 състоянието му е било нестабилно, но вчера се е изострило

Цацаров с нов заместник, нова процедура за шеф на ВКС

http://frognews.bg/news_77947/

Съдийката от Пловдивския окръжен съд Мария Шишкова вчера бе избрана за зам. главен прокурор по предложение на обвинител номер 1 Сотир Цацаров.

Младоженка забременя от джудже-стриптизьор на моминското си парти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4359941

Булка забременя след секс с дждже-стриптизьор по време на моминското си парти, пише испанският сайт Eltribuno. Жената е била принудена да признае за греха на съпруга си с екзотичният танцьор, след като по-рано през годината тя родила бебе с хипофизарен нанизъм в болница в испанския град Валенсия. Съобщава се, че до самото раждане съпругът е мисли, Булка забременя след секс с дждже-стриптизьор по време на моминското си парти, пише испанският сайт Eltribuno. Жената е била принудена да признае за греха на съпруга си с екзотичният танцьор, след като по-рано през годината тя родила бебе с хипофизарен нанизъм в болница в испанския град Валенсия. Съобщава се, че до самото раждане съпругът е мисли,

Над 700 души под наблюдение заради съмнения за ебола в Македония

http://www.cross.bg/slychaii-smurtta-ebola-1434321.html

/КРОСС/ Съмнения за първи смъртен случай от Ебола в съседна Макeдония. Властите проверяват причините за смъртта на британец, който е починал, след заболяване със симптомите на опасния вирус. Изпратени са резултати до Франкфурт, от които трябва да стане ясно дали смъртта е настъпила в следствие на вируса. В същото време сръбското министерство на здравеопазването съобщава, че над 700 души са поставени под наблюдение със съмнения за Ебола. Според министерството няма данни за случай на болестта, но се следвали предписанията на световната здравна организация, предава Нова телевизия.    

Пернишкият поет Румен Шекерджиев включи публицистика с част от историята на Перник в книга

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pernishkiyat-poet-rumen-shekerdjiev-vklyuchi-publicistika-s-chast-ot-istoriyata_34853/

Румен е на 70 и е перничанин. Срещали сте го – като по-млад и днес в ранната му есен. И градът с хората му е в стиховете и разказите на Румен.
Спомням си как през 1974 г. обсъждахме първата му книга.

На 24 януари в Клуба на дейците на културата литературната група на младата художествено-творческа интелигенция имаше обсъждане на написаната, но неиздадена книга на Румен. Кратки доклади на Светлозар Игов и Сабина Беляева. В обсъждането участваха Димитър...

Продължава

Най-важното от Варна във вчерашния 9 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=266871

Журито: Варна загуби надпреварата за Европейска столица на културата заради нереалиситчен бюджет и... Нереалистичен бюджет, който да обезпечи големия брой проекти, липса на устойчивост в дългосрочен план, липсата на подходяща инфраструктура и неналичието на ясно европейско сътрудничество на Варна по кандидатурата за Европейска столица на културата са само част от причините морската столица да загуби надпреварата, сочи докладът на международното жури, оценявало кандидатурите на Българските градове в надпреварата.

Татяна Дончева: Не е проблем, че са 8 партии, а че са точно тези 8 и са свикнали да са сами на игрището

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4359340

С Татяна Дончева разговаря Лиляна Клисурова
- Г-жо Дончева, завръщате се в политиката с летящ старт - партията ви мина 1% на първите си парламентарни избори. Каква е тайната?
- Постигнахме този резултат само за 3 седмици кампания. Отборът ни е от нови лица, в голямата си част между 30 и 40 г. Събраха се с ясното съзнание, С Татяна Дончева разговаря Лиляна Клисурова - Г-жо Дончева, завръщате се в политиката с летящ старт - партията ви мина 1% на първите си парламентарни избори. Каква е тайната? - Постигнахме този резултат само за 3 седмици кампания. Отборът ни е от нови лица, в голямата си част между 30 и 40 г. Събраха се с ясното съзнание,

БСП отива не на преговори , а на сгледа с ГЕРБ

http://frognews.bg/news_77946/

Не отиваме да искаме, ГЕРБ ни кани да ни представи визията за управлението. Отиваме да чуем какво искат, какви намерения имат, обясни член на Изпълнителното бюро на БСП. Окончателното решение обаче ще бъде взето от Националния съвет на партията днес.

Михаил Горбачов лежи в болница, състоянието му е влошено

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4359938

Състоянието на руския политик Михаил Горбачов се е влошило вчера, съобщава „Руская служба новостей“. „През последните седем дни състоянието ми е горе долу, но днес съм в болница. Имаше влошаване. Лежа и ме наблюдават, целия съм в кабели“, разказа самият Горбачов.  83-годишният политик признава, че болестта му е попречила да присъства на Състоянието на руския политик Михаил Горбачов се е влошило вчера, съобщава „Руская служба новостей“. „През последните седем дни състоянието ми е горе долу, но днес съм в болница. Имаше влошаване. Лежа и ме наблюдават, целия съм в кабели“, разказа самият Горбачов. 83-годишният политик признава, че болестта му е попречила да присъства на

АЕЦ "Козлодуй" с договор за удължаване на живота на 5-и блок

http://www.vesti.bg/novini/aec-kozloduj-s-dogovor-za-udylzhavane-na-zhivota-na-5-i-blok-6024457

АЕЦ "Козлодуй" е подписала договор за удължаване на срока на експлоатация на 5-и блок с консорциум между руските компании "Концерн Росенергоатом", "Русатом Сервис" и френската Electricite de France (EDF), става ясно от съобщение на сайта "Росенергоатом".

ГЕРБ дава пресконференция днес в 10 часа

http://pik.bg/герб-дава-пресконференция-днес-в-10-часа-news235792.html

ГЕРБ дава пресконференция днес в 10 часа

Представители на ръководството на ПП ГЕРБ ще дадат официална пресконференция във връзка с официалните резултати от провелите се на 5 октомври парламентарни избори.

Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Брифингът ще се проведе на днес от 10:00 часа в централата на партията, пл. „България“1, Административна сграда НДК, ет. 17.

Акция на Е-79! Перничанин движи с крадено Ауди в дупнишко

http://www.zapernik.com/krimi/akciya-na-e-79-pernichanin-dviji-s-kradeno-audi-v-dupnishko_34852/

Лек автомобил "Ауди" А 6 с пренабити номера на рамата и двигателя са установили дупнишки полицаи в сряда.

Проверката е извършена на главен път Е - 79. Автомобилът, който бил управляван от 36-годишен перничанин, е иззет с протокол за доброволно предаване, на съхранение е на паркинг на РУ - Дупница. Работата по случая продължава.

Обявиха носителите на Нобела за мир

http://www.cross.bg/obyaviha-nositelite-na-nobela-za-mir-1434320.html

/КРОСС/ Днес обявиха носителите на тазгодишната Нобелова награда за ми - Малала Юсуфзай, 16-годишната пакистанка, която се бори за правата на момичетата на образование и индийският активист за правата на децата Кайлаш Сатярти. Двамата ще си поделят премията от 1.1 милиона долара, а самото отличие ще бъде връчено на 10 декември в Осло. Процесът по избиране на лауреата се пази в тайна. Известно е обаче, че тази година има рекордно висок брой номинации - 278 души. Сред тях бяха папа Франциск, бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън и много други.    

Обявяват носителя на Нобела за мир

http://www.cross.bg/obyavyavat-nositelya-na-nobela-za-mir-1434320.html

/КРОСС/ Днес ще бъде обявен носителят на тазгодишната Нобелова награда за мир. Норвежкият Нобелов комитет ще съобщи носителя на отличието, което включва и премия от 1.24 милиона долара, около 12 часа българско време. Процесът по избиране на лауреата се пази в тайна. Известно е обаче, че тази година има рекордно висок брой номинации - 278 души. Сред тях са папа Франциск, бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, Малала Юсуфзай - 16-годишната пакистанка, която се бори за правата на момичетата на образование и много други.    

Михаил Горбачов приет в болница с влошено състояние

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4359935

Състоянието на руския политик Михаил Горбачов се е влошило вчера, съобщава „Руская служба новостей“. „През последните седем дни състоянието ми е горе долу, но днес съм в болница. Имаше влошаване. Лежа и ме наблюдават, целия съм в кабели“, разказа самият Горбачов.  83-годишният политик признава, че болестта му е попречила да присъства на Състоянието на руския политик Михаил Горбачов се е влошило вчера, съобщава „Руская служба новостей“. „През последните седем дни състоянието ми е горе долу, но днес съм в болница. Имаше влошаване. Лежа и ме наблюдават, целия съм в кабели“, разказа самият Горбачов. 83-годишният политик признава, че болестта му е попречила да присъства на

Обявяват носителя на Нобеловата награда за мир

http://www.cross.bg/obyavyavat-nositelya-na-nobelovata-nagrada-za-mir-1434320.html

/КРОСС/ Днес ще бъде обявен носителят на тазгодишната Нобелова награда за мир. Норвежкият Нобелов комитет ще съобщи носителя на отличието, което включва и премия от 1.24 милиона долара, около 12 часа българско време. Процесът по избиране на лауреата се пази в тайна. Известно е обаче, че тази година има рекордно висок брой номинации - 278 души. Сред тях са папа Франциск, бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, Малала Юсуфзай - 16-годишната пакистанка, която се бори за правата на момичетата на образование и много други.    

Спират водата в столичните Владая и Чепинци

http://pik.bg/спират-водата-в-столичните-владая-и-чепинци-news235791.html

Спират водата в столичните Владая и Чепинци

Във връзка с подмяната на сградно водопроводно отклонение на ул. "Балабановец", с. Владая, "Софийска вода" спира водоподаването от 10.00 ч. до 14.00 ч. в района на ул. "Балабановец", съобщиха от пресцентъра на дружеството. Заради разкриване на водопровод на ул. "Радост", с. Чепинци, се налага спиране на водоподаването от 10.00 ч. до 18.00 ч. в района на ул. "Орфей", ул. "Реката", ул. "Училищна", ул. "Искър", допълват от там. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване на мътността на водата.

Министър Щонов представя развитието на българската индустрия за сигурност и отбрана

http://pik.bg/министър-щонов--представя-развитието-на-българската-индустрия-за-сигурност-и-отбрана-news235789.html

Министър Щонов  представя развитието на българската индустрия за сигурност и отбрана

Министър Васил Щонов ще представи развитието на българската индустрия и иновации за сигурност и отбрана, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов ще участва в заседание на Индустриалния форум.

Събитието ще се проведе от 9.30 в резиденция „Бояна’’. Форумът се организира под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

БСП решава за ГЕРБ

http://www.cross.bg/bsp-reshava-za-gerb-1434319.html

/КРОСС/ Националният съвет на БСП се събира днес за първи път след предсрочните парламентарни избори. Очаква се една от водещите теми днес да са резултатите от вота. Припомняме, че още в изборната нощ лидерът на социалистите Михаил Миков обяви, че ще бъде направен поредният анализ по местни структури и обеща да бъдат направени нужните промени. Точният дневен ред ще се определи час преди това на заседание на Изпълнителното бюро на БСП, което започва в 10 часа. Социалистите ще обсъждат и какъв мандат да дадат на тясното партийно ръководство за водене на разговори с ГЕРБ по приоритетите на следващото управление.    

Гуинет Полтроу пуска модна линия

http://www.bnews.bg/article-118648

Актрисата Гуинет Полтроу сменя попрището с това на моден дизайнер, подготвяйки да представи собствената си модна линия.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване