Синята лавина изригна: Ти не ставаш, бре, Тодоре!

http://www.bnews.bg/article-120770

Адвокат Тодор Костадинов Батков заплашва "синята" общественост, че след него иде потоп - епизод 1001 пореден, пишат от Фонд "Сектор Б".

Правителството е осигурило парите за домакинствата в спорта

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/03/2411957_pravitelstvoto_e_osigurilo_parite_za_domakinstvata_v/?ref=rss


Служебният кабинет е осигурил средствата, необходими за домакинства на международни състезания в спорта през следващата година, каза министърът на младежта и спорта Евгения Раданова. Средствата за награждаването на заслужили спортисти също са налични.

"Още с встъпването си в длъжност заявих, че за мен е особено важно да запазя спокойствието на спортната общественост и тя да премине максимално безболезнено през тези трудни месеци. Вярвам, че съм успяла да го направя. Благодарение на...

38-годишната Лидия Петрова от София е жената, която се самозапали

http://www.cross.bg/zhenata-izgaryaniya-prezidentstvoto-1437987.html

/КРОСС/38-годишната Лидия Петрова от София е жената, която се самозапали пред президентството, съобщи БНР. Позовавайки се на свои източници в МВР медията съобщава, че жената няма криминални регистрации. Не е ясно все още какво работи жената и какви са били нейните мотиви. Самозапалилата се е в много тежко състояние. Жената се е заляла със запалителна течност. В момента се уточнява каква точно.  Според разказите на очевидци, жената е изскочила от кола, преминала пред президентството, стигнала е до фонтана и се е самозапалила. На мястото е пристигнала пожарна и полиция.  Силно обгорялата жена е откарана в спешен център "Пирогов". От болницата съобщиха, че жената е с тежки изгаряния на главата и ръцете и е приета в Клиниката по изгаряния. Екипът на проф. Огнян Хаджийски се бори за живота и. В 17 часа ще има подробна информация за състоянието на жената, информират от клиниката.  Снимка: Темаdaily

Тежки метали дебнат в домашната ракия

http://pik.bg/тежки-метали-дебнат-в-домашната-ракия-news245434.html

Тежки метали дебнат в домашната ракия

Някои от казаните за варене на домашна ракия отделят тежки метали, защото се почистват с химикали и спояват с химически лепила. За това предупреждава проф. Маринов, който 45-години вече изследва тънкостите в производството на ракия.

Той е установил, че домашният алкохол води до смърт, ако плодовете не се обезкостяват, защото при ферментация костилките отделят опасната за човека циановодородна киселина, която блокира дишането. Опасността се крие във факта, че много малко от хората, които варят плодова ракия знаят, че костилките на плодовете пренасят киселина, която е отровна. За това е необходимо, когато се прави такава те да се отстраняват.

Оказва се също така, че приготвеният в домашни условия алкохол, не се влагат само здрави плодове, но и изгнили. Освен това много от производителите слагат в джибрите и стари компоти, сладка, вино и много други продукти, които вече не могат да се консумират.

В резултат на това качеството на продукцията е много ниско, а готовата ракия често е опасна за здравето. Друг е въпросът каква са хигиенните и технологични критерии за производство в домашни условия. Казаните, колкото и добре да са направени, имат много опростена технология на варене. Никой казан, колкото и добре да е направен, няма т. нар. степен на разделяне, която да успее да отдели в максимална степен метиловия спирт и по-тежките ферментационни алкохоли, които имат наркотично, нервнoпатологично и нервнотоксично действие, коментираха експерти.

При промишленото производство процесът на варене е доста по-сложен и инсталациите имат свойство да отделят вредните вещества. Въпреки тези опасности точно сега в края на есента и началото на зимата казаните пушат с пълна сила.

Мая Манолова: БСП направи кабинет точно с 84 депутата. Сега трябва да хвърляме боб

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4404281

БСП с 84 депутата в предния парламент направи правителство - и то без всякакво разтакаване, напомни пред репортери в Кюстендил бившият зам.-председател на НС Мая Манолова.
Сега Бойко Борисов е точно с 84 мандата в НС и няколко партии, които определят себе си дясно от център. "Очакваме тези партии освен достатъчно сговорчиви да са и достатъчно БСП с 84 депутата в предния парламент направи правителство - и то без всякакво разтакаване, напомни пред репортери в Кюстендил бившият зам.-председател на НС Мая Манолова. Сега Бойко Борисов е точно с 84 мандата в НС и няколко партии, които определят себе си дясно от център. "Очакваме тези партии освен достатъчно сговорчиви да са и достатъчно

Коларова: Очакваме парламентарна подкрепа за изпълнение на условията за стартиране на новата оперативна програма

http://www.cross.bg/obrazovanieto-naykata-programa-1437985.html

София /КРОСС/ Очакваме и се надяваме парламентът да се обедини в подкрепата си за изпълнение на условията за стартиране на новата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж, обяви на пресконференция днес министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова и посочи, че внесените в Народното събрание стратегии са не само плод на усилията на няколко правителства, но по тях е изразен широк консенсус от всички страни.„Непосредствените задачи на Министерство на образованието и науката бяха свързани с подготовката за усвояване на средствата по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж", заяви министър Коларова и уточни, че когато се говори за тази нова оперативна програма, която Министерството на образованието и науката за първи път ще управлява, винаги се има предвид една нова логика в образованието и науката, един нов подход, по който да започне да се администрира образованието и науката.„За нас образованието и науката са инвестиция, която ще гарантира ръст, най-вече икономически, но и социална устойчивост, която е изключително необходима, не само в големите градове, а дори в най-малкото населено място в страната", обясни Коларова и изреди четирите най-важни документа, които Министерството на образованието и науката успешно е придвижило през последните два месеца

Вижте кои столични квартали ще останат без вода в сряда

http://pik.bg/вижте-кои-столични-квартали-ще-останат-без-вода-в-сряда-news245430.html

Вижте кои столични квартали ще останат без вода в сряда

 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 5 ноември (сряда). Това съобщиха от пресцентъра на "Софийска вода". Мярката се налага във връзка с подмяна на водомерен възел на ул. „Удово” - Център. Водата ще бъде спряна от 9:00 до 14:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:


по ул. „Шандор Петьофи” от бул. „Витоша” до ул. „Цар Асен”
по ул. „Удово” от ул. „Шандор Петьофи” до ул. „Доспат”. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Удово” ъгъла с ул. „Шандор Петьофи”. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.


На 5 ноември 2014 г. (сряда), във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул.„Мургаш” с. Сеславци , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
с. Сеславци
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред кметството на с. Сеславци.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
След реализацията на този инвестиционен проект клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги.
На 5 ноември 2014 г. (сряда), във връзка с подмяна на водомерен възел на ул. „Лозенец” кв. „Лозенец” , се налага спиране на водоподаването от 11:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района :
по ул. „Лозенец” от ул. „Липа” до ул. „Крум Попов”
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Лозенец” ъгъла с ул. „Розова долина”.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.


На 5 ноември 2014 г. (сряда), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Любен Каравелов” с. Мрамор , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 13:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района :
ул. „Папрат”, ул. „Алеко Константинов”, ул. „Еделвайс”, ул. „Росна китка”, ул. „Мичур”
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Любен Каравелов” ъгъла с ул. „Васил Левски”.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.


На 5 ноември 2014 г. (сряда), във връзка с прекъсване на на сградно водопроводно отклонение на ул. „Екзарх Стефан” жк. „Надежда” ІІ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 12:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района :
по ул. „Екзарх Стефан” от ул. „Проф. Петър Ников” до ул. „Кирил Дрангов”
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Проф. Петър Ников” ъгъла с ул. „Екзарх Стефан”.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.


На 5 ноември 2014 г. (сряда), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Проф. Васил Стоилов” с. Герман , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района :
ул. „Проф. Васил Стоилов”, ул. „Липа”, ул. „Явор”, ул. „Иглика”
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Проф. Васил Стоилов” ъгъла с ул. „Липа”.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
На 5 ноември 2014 г. (сряда), във връзка с подмяна на водомерен възел на ул. „Сърнела” кв. „Бояна” местност „Карпузица” , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 11:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Поточе”, ул. „Полк. Стойно Бачийски”, ул. „Бял нарцис”
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Сърнела” ъгъла с ул. „Боженци”.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.


На 5 ноември 2014 г. (сряда), във връзка с направа на водомерни връзки на ул. „Детелина” и ул. „Гоце Делчев” гр. Банкя , се налага спиране на водоподаването на клиентите на „Софийска вода”:
от 9:00 до 21:00 часа
кв. „Градоман” - ул. „Венера”, ул. „Искра”, ул. „Кукувица”, ул. „Кос”, ул. „Железничарска”
по ул. „Средна гора” от ул. „Искра” до ул. „Зора”
от 10:00 до 22:00 часа
кв. „Михайлово” - по ул. „Гоце Делчев” от ул. „Никола Вапцаров” до ул. „Иглика”
ул. „Йордан Йовков”, ул. „Даме Груев”, ул. „Никола Вапцаров” №61А и №61Б
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес:ул. „Йордан Йовков” ъгъла с ул. „Гоце Делчев”; на площада в кв.”Градоман” .
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.


На 5 ноември 2014 г. (сряда), във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Лотос” гр. Банкя кв. „Изгрев” , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Лотос” , по ул. „Авлига” от ул. „Лотос” до ул. „Перуника”
по ул. „Горски път” от ул. „Перуника” до ул. „Орхидея”
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Лотос” ъгъла с ул. „Авлига”.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.


Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.


Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx.


“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!


Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания.

Реколтата от пшеница с ниско качество

http://pik.bg/реколтата-от-пшеница-с-ниско-качество-news245432.html

Реколтата от пшеница с ниско качество

Тазгодишната реколта пшеница е с по-ниско качество. Пазар няма, цените са ниски, сеитбата закъснява. Това заяви селекционерът Николай Ценов и прогнозира, че най-вероятно догодина в страната ще има по-малко зърнени площи, цитиран от БНР.

Заради дъждовете тази година пшеничната реколта е с по-ниско качество, а по-добрата вече е изнесена, коментира Ценов. Част от българската пшеница, която е хубава, с добро качество, която е ожъната преди дъждовете, отиде на Констанца. Румънците са спечелили един търг за триста и няколко хиляди тона пшеница, което Румъния изнася в Египет, т.е. българската пшеница през Румъния отива в Египет, каза още той.

Украйна плаща за руския газ от собствените си валутни резерви

http://www.cross.bg/ryskiya-ykraiina-napraveni-1437984.html

/КРОСС/ Украинските власти се договориха с Международния валутен фонд (МВФ) плащането на руския газ през зимата да става от резервите на страната. Това заяви ръководителят на Националната банка на Украйна Валерия Гонтарева."Успяхме да се договорим с МВФ, че плащанията, които трябва да направим за газа, могат да бъдат направени от собствените ни валутни резерви. МВФ ни подкрепя в това, така че няма съмнение, че всички наши плащания, които трябва да направим към „Газпром" по последния договор за покупка на газ, ще бъдат направени", каза тя на брифинг в Киев. По-рано бе съобщено, че МВФ и ЕС ще изпратят финансова помощ на Украйна, за да се разплати за руския газ.    

В "Пирогов" се борят за живота на запалилата се жена

http://www.vesti.bg/novini/v-pirogov-se-boriat-za-zhivota-na-zapalilata-se-zhena-6026485

Запалилата се жена пред президентството е в много тежко състояние, с опасност за живота, съобщиха за БГНЕС от "Пирогов".

Бившият кмет на Крапец Сурталов загина в жестока катастрофа

http://www.moreto.net/novini.php?n=269496

Бившият кмет на Крапец Александър Сурталов загина в жестока катастрофа, в която смъртта си намери и друг мъж, научи „Народно дело“. Тежкото произшествие станало в петък вечер около с. Ваклино, община Шабла. Двамата загинали са пътували заедно в автомобил „Фолксваген“, като Сурталов не е бил зад волана.

Арестуваха 30-годишен подпалвач

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4404301

30-годишен мъж е задържан за умишлен палеж, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР. На 31-ви в 02,40 часа в хасковското управление е получен сигнал за пожар в частен дом в село Поповец. Вследствие от пожара са изгорели 80 кв.м покривна конструкция и ел.инсталацията на къщата.
Хасковските полицаи са установили, че пожарът е запален от задържания, 30-годишен мъж е задържан за умишлен палеж, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР. На 31-ви в 02,40 часа в хасковското управление е получен сигнал за пожар в частен дом в село Поповец. Вследствие от пожара са изгорели 80 кв.м покривна конструкция и ел.инсталацията на къщата. Хасковските полицаи са установили, че пожарът е запален от задържания,

Задържаха мъж за умишлен палеж в частен дом

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4404320

30-годишен мъж е задържан за умишлен палеж, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР. На 31-ви в 02,40 часа в хасковското управление е получен сигнал за пожар в частен дом в село Поповец. Вследствие от пожара са изгорели 80 кв.м покривна конструкция и ел.инсталацията на къщата.
Хасковските полицаи са установили, че пожарът е запален от задържания, 30-годишен мъж е задържан за умишлен палеж, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР. На 31-ви в 02,40 часа в хасковското управление е получен сигнал за пожар в частен дом в село Поповец. Вследствие от пожара са изгорели 80 кв.м покривна конструкция и ел.инсталацията на къщата. Хасковските полицаи са установили, че пожарът е запален от задържания,

Венцислав Димитров: Фалит на КТБ е най-скъпият вариант за държавата

http://frognews.bg/news_79419/

Фалитът на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще струва минимум 5 млрд. лева на държавата. Може да се окаже, че несъстоятелността ще е най-скъпият вариант, заяви икономистът и бивш депутат на СДС Венцеслав Димитров пред БНР.

Холандският писател Херман Кох ще гостува на българската публика, представен от Господинов

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/11/03/2411944_holandskiiat_pisatel_herman_koh_shte_gostuva_na/?ref=rss


Един от най-превежданите холандски автори - Херман Кох, ще гостува в България по случай българската премиера на книгите си "Вечерята" и "Вила с басейн" на 12 ноември, съобщават издателите му от "Колибри". Срещата ще бъде в книжарница "Хеликон България" на бул. "Цар Освободител".

Публицист, романист, актьор и телевизионен продуцент, Херман Кох прави големия си писателски пробив с шестия си роман - "Вечерята" през 2009 г., който е преведен на 21 езика. Романът е носител на награди и...

Трима ранени след каскада край Шумен

http://www.bnews.bg/article-120767

Трима души са ранени след катастрофа, станала в Шуменско. Сред пострадалите е й 16-годишно момче.

Очакваме реколта на пшеницата с по-ниско качество

http://business.actualno.com/Ochakvame-rekolta-na-pshenicata-s-po-nisko-kachestvo--news_58348.html

Тазгодишната реколта пшеница е с по-ниско качество. Пазар няма, цените са ниски, сеитбата закъснява. Информацията съобщи селекционерът Николай Ценов. Той прогнозира, че догодина в страната верортно ще...

Реформаторите мислят дали да участват в управлението

http://politics.actualno.com/Reformatorite-misljat-dali-da-uchastvat-v-upravlenieto-news_58349.html

Реформаторският блок провежда вътрешно заседание в Народното събрание. На него присъства цялата им парламентарна група. Очаква се дясно обединение да излезе с позиция дали ще участват в коалиционно п...

Религиозната свобода се превръща в изчезващ вид

http://asia.actualno.com/Religioznata-svoboda-se-prevryshta-v-izchezvasht-vid-news_58351.html

Религиозната свобода е регистрирала "сериозен спад" в последните две години със спънки в 81 страни и влошаване в над една четвърт от 196-те изследвани страни в последния доклад на междуна...

Най-малко 15 души загинаха при самоубийствен атентат в Нигерия

http://asia.actualno.com/Naj-malko-15-dushi-zaginaha-pri-samoubijstven-atentat-v-Nigerija-news_58353.html

Най-малко 15 души са загинали, а 50 са ранени при самоубийствен атентат. Той е извършен по време шиитски празник в североизточната част на Нигерия, предаде AFP. Самоубийственият атентат се е случил п...

На гол тумбак, чифте пищови: Патриотите готови да правят правителство

http://politics.actualno.com/Na-gol-tumbak-chifte-pishtovi-Patriotite-gotovi-da-pravjat-pravitelstvo-news_58352.html

Ако другите две политическо формации не успеят да направят правителство потвърдихме нашето намерение да вземем третия мандат и да предложим на обществото работещ, професионален кабинет. Това каза Кр...

В клипа с обезглавяването в Пазарджик имало и възрастни, които поощрявали

http://pazardjik.actualno.com/V-klipa-s-obezglavjavaneto-v-Pazardjik-imalo-i-vyzrastni-koito-pooshtrjavali-news_58355.html

В клипа, на който ромчета обезглавяват наужким свой връстник, има и възрастни хора, които аплодират "сценката". Това заяви говорителят на Окръжната прокуратура Снежана Стоянова пред Агенция ...

"Пирогов": Жената, която се запали, е с опасност за живота

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4404305

Жената, която преди минути се запали край фонтана пред президентството, е с опасност за живота, има дълбоко и обширно изгаряне. Пламъците са обгорили главата, лицето, ръцете и краката й, съобщиха за „Труд“ от „Пирогов“.
Жената е вдишала и пушечни газове.
В момента пациентката е в шокова зала и е на изкуствено дишане. Екипът на проф. Жената, която преди минути се запали край фонтана пред президентството, е с опасност за живота, има дълбоко и обширно изгаряне. Пламъците са обгорили главата, лицето, ръцете и краката й, съобщиха за „Труд“ от „Пирогов“. Жената е вдишала и пушечни газове. В момента пациентката е в шокова зала и е на изкуствено дишане. Екипът на проф.

Фандъкова: Спестихме 800 000 лева от проекта на ОП „Регионално развитие"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4404294

Успяхме да спестим 800 000 лева от проекта на ОП „Регионално развитие" - „Технологично обновление и ремонт” на СБАЛОЗ. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на посещение в Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания ЕООД, град София, съобщи „Фокус”.
„Проектът е на стойност около 5 600 000 лева. Успяхме да спестим 800 000 лева от проекта на ОП „Регионално развитие" - „Технологично обновление и ремонт” на СБАЛОЗ. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на посещение в Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания ЕООД, град София, съобщи „Фокус”. „Проектът е на стойност около 5 600 000 лева.

ЦИК на ДНР: Донбас вече не е част от Украйна

http://www.cross.bg/donbas-ykraiina-chast-1437982.html

/КРОСС/ Провелите се в Донецка народна република окончателно затвърдиха отделянето на Донбас от Украйна. Това съобщиха на брифинг в Донбас председателят на ЦИК Роман Лягин."Изборите са легитимни, протекоха без съществени нарушения, които биха могли да повлияят на резултатите от вота. Сега имаме легитимна власт, Донбас повече не е част от Украйна, независимо дали това се харесва, или не", каза той. Лягин отбеляза, че до дни ДНР ще има нов премиер, който ще положи клетва.

Жена се самозапали пред президентството

http://frognews.bg/news_79418/

Жена се запали пред президентството в ранния следобед. Сигналът е подаден в СДВР в 14:45 ч.

България е на 48-о място по просперитет

http://www.vesti.bg/bylgariia-e-na-48-o-miasto-po-prosperitet-6026473

Това показва ежегодната класация за най-проспериращи страни в света на британския научноизследователски център Legatum Institute

Фандъкова: Спестихме 800 000 лева от проекта на ОП „Регионално развитие"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4404286

Успяхме да спестим 800 000 лева от проекта на ОП „Регионално развитие Успяхме да спестим 800 000 лева от проекта на ОП „Регионално развитие" - „Технологично обновление и ремонт” на СБАЛОЗ. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на посещение в Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания ЕООД, град София, съобщи „Фокус”. „Проектът е на стойност около 5 600 000 лева.

”Ислямска държава” превзе второ газово находище в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=269492

Бойци на "Ислямска държава" обявиха, че са установили контрол над газово находище в централната сирийска провинция Хомс. Това е второто газово находище, което радикалната групировка превзема за една седмица след сражения с правителствените сили.

Publicis придобива Sapient за 3,7 млрд. долара

http://www.investor.bg/medii/455/a/publicis-pridobiva-sapient-za-37-mlrd-dolara-183060/

Сделката ще положи основата за ускоряване на растежа на Publicis, заяви изпълнителният директор на компанията

Московското метро се превърна във виртуална библиотека за класическа руска литература

http://www.cross.bg/biblioteka-knigi-prevurna-1437981.html

/КРОСС/ Метрото в Москва се превърна във виртуална библиотека за класическа руска литература, съобщи „Гардиън“. Над 100 произведения на руски класици са достъпни за пътуващите. Те могат да бъдат изтеглени безплатно в електронен формат чрез сканиране на код със смартфон или таблет. Читателите могат да избират между имена като Антон Чехов, Лев Толстой и Александър Пушкин. Така руските класици могат да бъдат четени от над 2 милиарда души всяка година, които използват метрото в руската столица. Подобна инициатива вече стартира и в 700 от градските автобуси. Московчани са окуражавани да предлагат кои книги да бъдат включени към виртуалната библиотека. Проектът съвпада с инсталацията на безплатен интернет във всички влакове, обслужващи 195-те станции в града, която ще бъде завършена до края на 2014 г. „Идеята е отлична. Толкова е удобно да се използва библиотеката в метрото, защото не е необходима регистрация. Изборът все още е доста ограничен, но ако добавят някои съвременни и чуждестранни автори, ще бъде просто супер. Дори ще съм съгласна да плащам и малка такса“, коментира 37-годишната Таня Керекелица. Не всички обаче одобряват технологичните нововъведения. 35-годишният учител Иля Чипига заяви: „Предпочитам печатните книги. Но всеки харесва различни неща. Няма как всички да са доволни. Някои хора харесват сериозни книги, класики, а други – не. Важното е хората да бъдат накарани да четат.“ Източник: lira

Почина прочутият майстор на грима в киното Димитър Коклин

http://www.cross.bg/koklin-dimitur-kinoto-1437983.html

/КРОСС/Почина Димитър Коклин. Прочутият майстор на грима в киното си отиде на 76 години, съобщи Площад Славейков.  Коклин реализира своите концепции като филмов художник в над 40 български филма. Името му стана известно и с великолепните персонажи от "Шоуто на Слави".  Роден е на 3 септември 1938 г. в София в семейството на Александър Коклин - белоемигрант, родът му е с благородно потекло. Димитър Коклин завършва Техникума за художествени занаяти в София. В Студията за игрални филми се записва на курс за гримьори, печели конкурс и остава да работи като помощник-гримьор. Първата му самостоятелна работа е във филма „Веригата" на Любомир Шарланджиев. Работи и в Театъра на Българската армия. Повече от десетилетие Димитър Коклин работи с актьорите в „Каналето", „Хъшове" и „Шоуто на Слави". Гримира актьорите в Първи летен празник на шоуто и имитацията „Иван Балсамаджиев" в Априлци през юни 2011 г.    

Holiday Heroes с гореща линия за семейства в нужда

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/holiday-heroes-s-goreshta-liniia-za-semejstva-v-nuzhda-6026450

На номер 0885 885 555 всеки може да запише семейство, което да получи празничен пакет за Коледа

ТЕЦ Сливен спира заради НЕК

http://www.cross.bg/sliven-otoplenie-toplofikatziya-1437980.html

Сливен /КРОСС/ Областният град Сливен може да остане на студено в идващата зима. За над 12 000 домакинства студените месеци ще бъдат апокалиптични. Без отопление ще останат болници, училища, детски градини и много административни сгради и ведомства. „Топлофикация Сливен" има въглища за още 2-3 дни и няма никакви средства, с които да закупи допълнително суровина. Сметките на дружеството са блокирани. За изкупена ел.енергия НЕК продължава да дължи над 5 млн. лева. От държавната енергийна компания, както и от МИЕ не дават никаква информация, кога изработената електрическа енергия ще бъде изплатена. Предприятието е изправено пред невъзможност да финансира дейностите си и няма друг изход освен да преустанови работа. Ръководството на дружеството се надява ангажираните институции спешно да предприемат мерки и проблемът да бъде решен, за да не стане градът на сините камъни най-студеното място за живеене. Въпреки огромните проблеми предизвикани от държавата, ТЕЦ Сливен не възнамерява да отстъпва от предприетата политика, ориентирана към клиентите. Именно тя преди 5 години успя да върне доверието на хората, да умножи многократно абонатите на ТЕЦ-а и да предотврати неговия фалит. „Топлофикация Сливен" е единствена в страната, която и до днес продължава да увеличава абонатите си. Гражданите, ползващи този вид отопление, стават все повече, което е прецедент в национален мащаб

Пожар горя в болницата в Омуртаг

http://www.cross.bg/pozhar-gorya-v-bolnitzata-v-omyrtag-1437979.html

/КРОСС/ Пожар е избухнал в лабораторията на Многопрофилната болница в Омуртаг, съобщиха от полицията в Търговище. Огънят пламнал по обяд на 2 ноември. Изгорели са компютър, принтер, микроскоп и хладилник. Сериозно опушени са 150 кв. метра стени. Причината за пожара е късо съединение в принтера.

Скубят ме, не вярват, че косата ми е истинска

http://www.bnews.bg/article-120763

На 33 г. Райна е сред малкото лица в попфолка, които не са прибягвали до скалпела за разкрасяване.

Мистериозен вирус влияе върху когнитивните функции

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/misteriozen-virus-vliiae-vyrhu-kognitivnite-funkcii-6026475

Макар да не отключва поява на болести като грип, треска чикунгуня или ебола, вирусът ATCV-1 изглежда потиска някои мозъчни функции

Самозапалилата се е с много тежки изгаряния, няма шансове да оцелее

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4404230

Момичето, което се самозапали пред президенството е с много тежки изгаряния, съобщи репортер на Момичето, което се самозапали пред президенството е с много тежки изгаряния, съобщи репортер на "24 часа". Тя е вече откарана с линейка на Бърза помощ. В момента се уточнява нейната самоличност. Мястото на инцидента е оградено, провеждат се следствени действия. Към момента няма данни за мотивите на жената. Инцидентът е станал около 14,45 часа.

Утре погребват заклания видинчанин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4404267

Утре ще бъде погребението на 34-годишния Иван Ганев, който бе заклан в заведение във Видин в петък, научи "Конкурент".
Мъжът загина, след като бе наръган с нож по време на свада със своя приятел и селски Пламен Ц. Те се познавали от дълги години, тъй като са от едно и също село – Дружба. По неофициална информация имали и общ бизнес с дърводобив. Утре ще бъде погребението на 34-годишния Иван Ганев, който бе заклан в заведение във Видин в петък, научи "Конкурент". Мъжът загина, след като бе наръган с нож по време на свада със своя приятел и селски Пламен Ц. Те се познавали от дълги години, тъй като са от едно и също село – Дружба. По неофициална информация имали и общ бизнес с дърводобив.

Вандали потрошиха новоремонтирания подлез във Владиславово

http://www.moreto.net/novini.php?n=269505

Вандали изпотрошиха новоремонтирания подлез във Владиславово. Това научи Moreto.net от снимки качени във фейсбук профила на район "Владислав Варненчик" - гр. Варна. "И гневно ми става и болно... И не знам какви хора сме вече, щом и малкото, което имаме и радва очите ни - си отива по този начин.

Жена се е самозапалила пред президентството (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/03/2411950_jena_se_e_samozapalila_pred_prezidentstvoto_dopulnena/?ref=rss


38-годишната Лидия Петрова от София е жената, която се самозапали преди минути пред президентството, съобщи БНР. За инцидента беше съобщено преди минути, но все още няма официална информация от МВР.

Жената е в много тежко състояние. В момента се уточнява каква точно е запалителната течност, с която се е заляла. Не е ясно и какви са мотивите й, уточнява БНР. 

Според разказите на очевидци тя е излязла от кола, преминала е пред президентството и се е самозапалила. На мястото...

Започват съвместни полети на "България Ер" и "Ер Сърбия"

http://www.vesti.bg/pari/biznes/zapochvat-syvmestni-poleti-na-bylgariia-er-i-er-syrbiia-6026447

Съвместните полети започват на 3 ноември 2014 г. и ще се извършват всеки ден от понеделник до неделя

Погребват утре заклания видинчанин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4404240

Утре ще бъде погребението на 34-годишния Иван Ганев, който бе заклан в заведение във Видин в петък, научи Утре ще бъде погребението на 34-годишния Иван Ганев, който бе заклан в заведение във Видин в петък, научи "Конкурент". Мъжът загина, след като бе наръган с нож по време на свада със своя приятел и селски Пламен Ц. Те се познавали от дълги години, тъй като са от едно и също село – Дружба. По неофициална информация имали и общ бизнес с дърводобив.

Свлачище затвори пътя между два квартала в Асеновград

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/svlachishte-zatvori-pytia-mezhdu-dva-kvartala-v-asenovgrad-6026477

Пропадналият участък е дълъг около 50 м и 50 см дълбок, а още стотина метра от участъка са с напукан асфалт

Фенове към Батков: Никога не си позволявай да заплашваш бъдещето на "Левски", адвокатче

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/03/2411948_fenove_kum_batkov_nikoga_ne_si_pozvoliavai_da/?ref=rss


Привърженици на "Левски" от фонд "Сектор Б" отговориха остро на думите на собственика на клуба Тодор Батков. Адвокатът ги предупреди "да престанат да му ходят по главата", за да не им прехвърли всичките си акции и да види как ще се оправят.

"Никога не си позволявай да заплашваш бъдещето на "Левски" (София), адвокатче! Да заплашваш десетки хиляди българи, които всеки ден лягат и стават с болката и любовта си по този велик клуб", пише в обръщението на запалянковците.

Те...

Експерти предупреждават: Домашната ракия може да убива

http://frognews.bg/news_79417/

Домашната ракия е опасна, особено, ако се прави от изгнило грозде, развалени от дъждовете плодове, от стари компоти и мухлясали мармалади. За това предупреждават учени и токсиколози.

Жена пламна пред президентството

http://www.vesti.bg/novini/zhena-plamna-pred-prezidentstvoto-6026480

Жена се запали преди минути пред сградата на президентството, предаде репортер на БГНЕС.

Жена се запали пред сградата на президентството

http://www.mediapool.bg/zhena-se-zapali-pred-sgradata-na-prezidentstvoto-news226734.html

38-годишна жена се самозапали при фонтана пред сградата на президентството. Според първоначалната информация жената е в много тежко състояние, като лекарите от "Пирогов" се борят за живота й.   Самозапалилата се жена се казва Лидия Петрова и е от София. За момента не е ясно какво работи и какви са нейните мотиви.   Oчевидци разказаха пред БНР,  че жената е слязла от кола, стигнала е до фонтана пред президентството и се е самозапалила. Веднага след като се е запалила. на помощ са се притекли служители от НСО. В гасенето се е включил и шофьор, който спрял до мястото на инцидента.   Красимир Димитров, директор на Дирекция "Сигурност" в Столична община, който пристигна на мястото на инцидента, каза, че в Столична община не са получавали заявления за протест от хора, които заплашват със самозапалване.   Преди сме имали такива заявления, винаги сме взимали мерки с пожарната, полицията, разубеждавали сме ги, но сега не сме получавали такива, посочи Димитров.   По времето на инцидента в сградата на президентството се провеждаха консултациите между държавния глава Росен Плевнелиев и представители на Патриотичния фронт.   Очаквайте подробности.

Жена се запали пред президентството (обновена)

http://offnews.bg/news/n_1/n_412417.html

Жена се запали пред президентството в ранния следобед. Сигналът е подаден в СДВР в 14:45 ч. На мястото са пристигнали линейка и пожарна. Обгорялата веднага е била загасена с пожарогасител от служители на НСО, които първи са реагирали на случващото се. По първоначални данни тя е в тежко състояние и е откарана за лечение в противошокова зала в "Пирогов". До качването й в линейката е била в съзнание. Районът е отцепен.  Самозапалилата се е Лидия Петрова на 38 години от София, съобщи БНР. По информация на "Хоризонт" жената живее в Нови Искър и се занимава с фотография. Засега не са ясни мотивите за самозапалването.  Инцидентът е станал до фонтана на "Дондуков" 2.  Петрова е откарана в болницата с тежки изгаряния на главата и ръцете. В момента тя е приета в Клиниката по изгаряне на "Пирогов" и екип на проф. Огнян Хаджийски се бори за живота й. Междувременно в сградата на президентството продължават преговорите с Патриотичния фронт - част от серията срещи на държавния глава с парламентарно представените сили. Президентът е бил уведомен за инцидента. Подобен случай имаше пред президентството през март 2013 година. По същия начин охраната в президентството и преминаващи граждани успяха да реагират и изгасиха мъжа. Очаквайте подробности.

1989 – другите дати

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/03/2411921_1989_drugite_dati/?ref=rss


Георги Господинов предостави за поредицата на "Дневник" "25 години без Стената" откъса "1989 – другите дати" от "Невидимите кризи", издание на Жанет 45, 2012 г., със съкращения

На 10 ноември на нас ни съобщиха по телевизията, че сме свободни. Пасивната позиция тук е важна. Съобщиха ни. По същия начин, по който "пускаха" портокали, червен пипер и дамски превръзки. Чакаш, чакаш и един ден някой ти съобщава "пуснали са". 10 ноември се оказа нещо подобно на това да ти излезе номера за...

Дяков рекордьор по тичане в Шампионската лига, пробягал 41 023 метра

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4404231

След историческата първа победа на български отбор в Шампионска лига и първите спечелени точки за страната ни в най-престижната надпревара, След историческата първа победа на български отбор в Шампионска лига и първите спечелени точки за страната ни в най-престижната надпревара, "Лудогорец" направи и сериозни размествания в статистиката на турнира, съобщи bTV. Според данните на УЕФА, освен че имат най-много жълти картони – 12, играчите на българския шампион са лидери в подреждането за

Лудогорец замина за Швейцария

http://www.cross.bg/lydogoretz-krug-bazel-1437978.html

София /КРОСС/ Отборът на Лудогорец замина днес за Швейцария, където утре ще се изправи срещу Базел в среща от груповата фаза на Шампионската лига. Наставникът на разградчани Георги Дерменджиев говори пред медиите преди заминаването. "Всички играчи са добре, 21 картотекирани са на линия. Имаме достатъчно футболисти. Да, Минев ни донесе победата в миналия мач, добър футболист от висока класа е, но мисля, че Ангуло ще се справи също. Този кръг е важен не само за Лудогорец, а за разпределението в групата и за 4-те отбора. Равенство може да се окаже полезно. Този кръг ще даде много голяма яснота за класирането. Реал Мадрид ги слагам на първо място, но Ливърпул, Базел и ние сме в битка", заяви спъцът на летище "София". Снимки: Булфото, всички права запазени  

Откъс от "Невидимите кризи": 1989 – другите дати

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/03/2411921_otkus_ot_nevidimite_krizi_1989_drugite_dati/?ref=rss


Георги Господинов предостави за поредицата на "Дневник" "25 години без Стената" откъса "1989 – другите дати" от "Невидимите кризи", издание на Жанет 45, 2012 г., със съкращения

На 10 ноември на нас ни съобщиха по телевизията, че сме свободни. Пасивната позиция тук е важна. Съобщиха ни. По същия начин, по който "пускаха" портокали, червен пипер и дамски превръзки. Чакаш, чакаш и един ден някой ти съобщава "пуснали са". 10 ноември се оказа нещо подобно на това да ти излезе номера за...

От Лекарския съюз настояват за увеличение на здравните вноски

http://www.moreto.net/novini.php?n=269502

За постепенно увеличаване на здравната вноска през годините от 8 на 12% настояха от Лекарския съюз. Мярката обаче трябва да се предприеме едва след като държавата започне да плаща в пълен размер вноските на категориите хора, които осигурява.

Футболист на "Лудогорец" рекордьор в Шампионската лига по тичане

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4404195

След историческата първа победа на български отбор в Шампионска лига и първите спечелени точки за страната ни в най-престижната надпревара, "Лудогорец" направи и сериозни размествания в статистиката на турнира, съобщи bTV.
Според данните на УЕФА, освен че имат най-много жълти картони – 12, играчите на българския шампион са лидери в подреждането за След историческата първа победа на български отбор в Шампионска лига и първите спечелени точки за страната ни в най-престижната надпревара, "Лудогорец" направи и сериозни размествания в статистиката на турнира, съобщи bTV. Според данните на УЕФА, освен че имат най-много жълти картони – 12, играчите на българския шампион са лидери в подреждането за

Прилепите – врагове и герои в битката с Ебола

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/prilepite-vragove-i-geroi-v-bitkata-s-ebola-6026474

Прилепите си спечелиха страховита репутация в най-сериозната криза с ебола като главните заподозрени за пренасянето на смъртоносния вирус

ИМП внесе в НС предложения за прозрачност в избора на висши държавни органи

http://www.cross.bg/narodnoto-subranie-nominatziite-1437977.html

София /КРОСС/ Институтът за модерна политика внесе в Народното събрание проект за създаване устойчива процедура, която гарантира прозрачност при избора на широк кръг висши държавни органи от квотата на Народното събрание. Такива предложения ИМП внесе в Народното събрание още преди повече от 2 години - през февруари 2012 г., като тогава изрично беше отбелязано в мотивите, че: „Номинациите трябва да бъдат извадени от задкулисието и поставени под прожекторите на гражданския контрол". Както се изтъква в редовните мониторингови доклади на Института за модерна политика „За състоянието на парламентарното управление" за предходните два парламента ерозираният авторитет на съдебната власт, съмненията за политически контрол и натиск върху магистратурата, Конституционния съд, регулаторните и контролни органи, службите за сигурност могат да бъдат преодолени само чрез максимално отворени към гражданското общество и медиите процедури за номиниране, изслушване и оценка на съответните кандидатури. Прозрачността в избора на висши държавни органи трябва да се гарантира с устойчива процедура, залегнала в самия парламентарен правилник, а не да зависи от конюнктурната воля на политическите по повод дадено назначение. Тези аргументи са още по-важни днес след събитият, довели до срива на доверие в предходния парламент и при формирания в резултат на последните избори фрагментиран парламент без ясно изразено политическо мнозинство

Температурите в офиса - между 16 и 25 градуса, според нова наредба

http://offnews.bg/news/n_1/n_412410.html

Температурите в офиса трябва да са между 16 и 23 градуса през студения период и между 18 и 25 градуса през топлия период. Това гласи новата наредба за изискванията на микроклимата на работните места, която влезе в сила на 1 ноември, съобщиха от главната инспекция по труда (ГИТ). По-ниските температури са допустими, когато работещите полагат по-тежък физически труд. Допустимата температура през зимата не може да е под 13 градуса, а през лятото не може да е над 28 градуса. Когато температурите навън са много високи, е допустимо температурата в помещенията да е с от 3 до 5 градуса над нормата, но не повече от 33 градуса, става ясно от наредбата. Относителната влажност на въздуха пък може да е между 35% и 75% в зависимост от периода и температурата в помещенията. При работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и жълти кодове за опасни метеорологични условия – вятър, висока температура, дъжд, мъгла, да прецени доколко неблагоприятните климатични въздействия могат да застрашат живота и здравето на работниците му и да вземе съответните мерки - промяна на работното време, тип работа, която е по-безопасна при дадени условия, подходящи лични предпазни средства, да осигури помещения с условия за възстановяване на топлинния баланс на организма, обясниха от ГИТ. В наредбата са включени още определения за постоянно работно място, помещения със значително и незначително топлинно натоварване, за лека, средно тежка и тежка физическа работа, от която зависят параметрите на микроклимата, за климатизирано помещение, студен и топъл период на годината, когато средната денонощна температура е под и над 10 градуса, както и в кои случаи е необходимо да се правят измервания на микроклимата. От ГИТ са категорични, че с всяка година броят на работещите при неблагоприятни условия на труд намалява. През 2013 г. Те са били 9,7% от заетите, докато през 2012 г. при неблагоприятни условия са работили 11,5% от заетите.

Започна издаването на смъртните актове на загиналите в Горни Лом

http://www.mediapool.bg/zapochna-izdavaneto-na-smartnite-aktove-na-zaginalite-v-gorni-lom-news226733.html

Започна издаването на смъртните актове на загиналите 15 души в завод "Миджур" в село Горни Лом, съобщи в понеделник пред "Фокус" кметът на община Чупрене Ваньо Костин. Това стана възможно, след като Районният съд в Белоградчик се произнесе с решение и позволи издаването на актовете. "Община Чупрене ще издаде смъртен акт на всеки, загинал в завода. До утре смъртните актове ще бъдат издадени. Разбрали сме се с другите общини – Монтана и Чипровци, от които има загинали работници, ние да разнесем смъртните актове", допълни Костин. Той посочи, че след издаването на смъртните актове имената на загиналите ще излязат в националната база данни и техните близки ще могат да си извадят удостоверения за наследници.

Жена се запали пред президентството

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4404222

Човек се запали преди минути пред президентството, съобщи  БГНЕС.
На място пристигна екип на Спешна помощ.
Обгорелият човек е на метър от фонтана пред президентството. След като се е запалил, веднага е загасен с пожарогасител. Районът е отцепен. В момента човека го вдигат с носилка. Все още диша, но е в много тежко състояние. Човек се запали преди минути пред президентството, съобщи  БГНЕС. На място пристигна екип на Спешна помощ. Обгорелият човек е на метър от фонтана пред президентството. След като се е запалил, веднага е загасен с пожарогасител. Районът е отцепен. В момента човека го вдигат с носилка. Все още диша, но е в много тежко състояние.

Пиронкова се завърна в Топ 40

http://www.cross.bg/tochki-pozitzii-pironkova-1437975.html

/КРОСС/ Първата ни тенис ракета Цветана Пиронкова се завърна в топ 40 на световната ранглиста. 27-годишната пловдивчанка вече е 39-а в класацията на WТА с 1276 точки, въпреки че загуби и трите си мача от Турнира на шампионките в София. Това беше последният голям турнир преди паузата в женския тенис, а състезателките ще се завърнат на корта в началото на 2015 г.В челната десетка няма промени, но цели седем тенисистки от 11-о до 17-о място смениха местата си. Триумфиралата в София Андреа Петкович се изкачи с три позиции и вече е 14-а, а финалистката Флавия Пенета е №13.Доминика Цибулкова вече е плътно до Топ 10, заемайки 11-о място. Екатерина Макарова, Сара Ерани, Йелена Янкович и Луси Шафаржова загубиха позиции Ето и Топ 10:1. (1) Серина Уилямс - 8485 точки2. (2) Мария Шарапова (Русия) - 7050 точки3. (4) Симона Халеп (Румъния) - 6292 точки4. (3) Петра Квитова (Чехия) - 5966 точки5. (7) Ана Иванович (Сърбия) - 4820 точки6. (6) Агниешка Радванска (Полша) - 4810 точки7. (5) Южени Бушар (Канада) - 4715 точки8. (8) Каролине Возняцки (Дания) - 4625 точки9. (9) На Ли (Китай) - 3970 точки10.(10) Ангелик Кербер (Германия) - 3480 точки      

Човек се запали пред президентството (обновена)

http://www.cross.bg/prezidentstvoto-zhenata-fontana-1437976.html

/КРОСС/Човек се запали преди минути пред президентството. На място пристигнаха екипи на Спешна помощ и "Пожарна безопасност и защита на населението". Районът е отцепен. Обгорелият човек, на метър от фонтана пред президентството, е в много тежко състояние. Първи служители на НСО са започнали да гасят тялото.  Според БНР е изгоряла жена. Тя е изкочила от кола, изтичала е до фонтана и се замозапалила.  Самоличността й се все още не е изяснена. Жената е откарана в "Пирогов". Жената изведнъж пламна като факла, разказаха очевидци.  Инцидентът е станал около 14.45 часа. В този час в сградата на президентството се провеждат консултации при Росен Плевнелиев с Патриотичния фронт.  Общо шестима се самозапалиха през миналата 2013 година.  Снимка: "24 часа"

Жена се самозапали пред президентството

http://news.ibox.bg/news/id_424060779

Най-бързо са реагирали служителите от НСО. От охраната на президента за секунди са излезли с пожарогасител и са започнали да гасят самозапалилата се жена. На мястото на инцидента са спирали и случайно минаващи коли

Логически задачи за раздвижване на ума

http://curious.actualno.com/Logicheski-zadachi-za-razdvijvane-na-uma-news_58344.html

Когато бяхме деца сякаш се справяхме по-лесно с логическите задачи в училище. Сега с времето мозъците ни са толкова обременени, че не виждаме очевидното пред себе си. Отправяме ви малко предизвикателс...

В Бургас стартират безплатни прегледи за рак на гърдата

http://burgas.actualno.com/V-Burgas-startirat-bezplatni-pregledi-za-rak-na-gyrdata-news_58346.html

1000 жени в Бургас ще могат да се преглеждат безплатно за рак на гърдата в Онкологичния диспансер на града от днес. Информацията съобщи директорът на лечебното заведение д-р Радостин Дичев. То стана ...

Момиче се самозапали пред президентството (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4404220

Момиче се самозапали преди минути пред президентството.
На място пристигнаха екипи на Спешна помощ.
Обгорялото момиче е на метър от фонтана пред президентството. След като се е запалил веднага е загасен с пожарогасител. Районът е отцепен. В момента го вдигат с носилка. Все още диша, но е в много тежко състояние. Момиче се самозапали преди минути пред президентството. На място пристигнаха екипи на Спешна помощ. Обгорялото момиче е на метър от фонтана пред президентството. След като се е запалил веднага е загасен с пожарогасител. Районът е отцепен. В момента го вдигат с носилка. Все още диша, но е в много тежко състояние.

Човек се самозапали пред президентството

http://www.vesti.bg/novini/chovek-se-samozapali-pred-prezidentstvoto-6026478

Човек се запали преди минути пред президентството, предаде репортер на БГНЕС.

Болници искат да има лихви върху забавените плащания от НЗОК

http://www.mediapool.bg/bolnitsi-iskat-da-ima-lihvi-varhu-zabavenite-plashtaniya-ot-nzok-news226732.html

Да се намери законов механизъм, който да позволява на болничните заведения да начисляват лихви върху забавените плащания от страна на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), тъй като заради това самите те трябва да погасяват с лихви задълженията си към фирмите производители на лекарства и консумативи. Това предложение отправи в понеделник директорът на столичната Александровска болница д-р Костадин Ангелов. По думите му Здравната каса дължи в момента на ръководеното от него здравно заведение между 3 и 3.5 млн. лв. "За октомври столичната Александровска болница е изработила 3 милиона лева, а е трябвало да фактурира 1.9 милиона", обясни шефът й. По думите му по този начин ще се попълват документи, които са с невярно съдържание. Към момента лечебното заведение очаква освен за октомври, допълнителни пари от Здравната каса и за август и септември - общата им стойност е от порядъка на 3-3.5 милиона лева. Ангелов описа ситуацията с думите "работим повече, пишем, че сме работили по-малко и чакаме евентуално да дойдат някакви пари", обясни Костадин Ангелов. Според него здравната реформа трябва да тръгне с решаването на проблемите с бюджета на сектора.

Румъния избира президент на балотаж. Левицата е силна в селата, либералите - в градовете

http://offnews.bg/news/n_1/n_412380.html

Виктор Понта, настоящ румънски премиер и кандидат на Социалдемократическата партия за президентския пост, запазва преднина от над девет процента на изборите в северната ни съседка. Данните са на база преброени над 98 на сто от бюлетините. Понта води с 40.3% от гласовете на първия тур на президентските избори в страната, a неговият съперник Клаус Йоханис от Християн-либералния съюз получава 30.4%. Reuters коментира, че на балотажа, който ще се проведе на 16 ноември, Понта има много по-голям шанс пред Йоханис, който е кмет на град Сибиу. Кандидатът на Социалдемократическата партия води убедително в селските райони, а конкурентът му от Християн-либералния съюз - в големите градове. Дойче веле отбелязва, че Виктор Понта непрекъснато повтаря, че Румъния трябва да тръгне по различен път от този на западните страни-членки на ЕС. Понта твърди, че с оглед на продължаващата рецесия в еврозоната, румънската икономика трябва да се ориентира на Изток. Той заигра и на тънката национално-религиозна струна. Заяви в едно телевизионно интервю, че като "православен румънец" се гордее да стане кандидат за президент на страната си. Клаус Йоханис принадлежи към германското протестантско малцинство и от една година е председател на ХЛС. Неговите противници не се свеняха да използват ксенофобски и дори нацистки обиди по време на кампанията.

Извънредно: Жена се самозапали пред президентството!

http://www.bnews.bg/article-120764

Човек се самозапали пред президентството малко преди 15 часа. Гледката е жестока, коментираха очевидци на драмата, разиграла се до фонтана пред Президентството. Мястото вече е оградено с полицейска лента и започва разследване.

Близо 50 % от британците искат да напуснат ЕС

http://www.cross.bg/velikobritaniya-glasyvali-britantzite-1437974.html

/КРОСС/47% от британците биха гласували за напускане на Великобритания на ЕС при провеждане на референдум, а 37% биха гласували против, показцва поредното социологическо изследване, този път. Според изследването на YouGov най-много евроскептици има в Уелс и в английската област Мидландс - около половината искат напусне на ЕС, а 1/3 да остане Великобритания в ЕС. Мнозинството шотландци искат Великобритания да остане в ЕС. В проучването са участвали 1808 души на територията на Великобритания.  

Ангел Найденов: Не се очертава по-висока яснота за хората с депозити в КТБ

http://pik.bg/ангел-найденов-не-се-очертава-по-висока-яснота-за-хората-с-депозити-в-ктб-news245419.html

Ангел Найденов: Не се очертава по-висока яснота за хората с депозити в КТБ

Не се очертава по-висока яснота за хората, които имат депозити, в рамките на гарантираните по Закон и за които се очертава перспектива за изплащане. Това заяви в интервю за „Фокус” народният представител от Коалиция „БСП лява България” Ангел Найденов.

Той коментира, че не може да се каже дали фалитът на КТБ е единствената перспектива, но от думите на управителя на БНБ се остава с впечатление, че това е пътят, който ще се следва, както от БНБ, така и от всички органи, които имат някакво отношение към състоянието и бъдещето на КТБ. „Разбирам на практика, че периодът от време, след като банката беше поставена под особен надзор е едно проспано време в намирането на някакви работещи решения, които да съхранят банката.

На второ място, всичко онова, което в момента се появява като намерения и предписания, в това число „оферта”, са всъщност част от това протакане и загуба на време”, коментира Ангел Найденов. Той нарече „нагло” писмото на т.нар. инвеститори, които са очаквали от държавата да налее пари в „кеш” и те да участват с някакви мними активи, които в последствие биха се появили – нещо абсолютно неприемливо, според експертите, което е и причина за широки дебати в Пленарна зала.

Найденов подчерта, че не само управителят на БНБ, но и цялото ръководство отдавна трябвало да подадат оставка и логиката, съдейки по Закона, налагала искането и гласуването на тяхната оставка в Народното събрание. “Всеки един, който осъзнава важността на момента и отговорността си пред избирателите, би подходил към търсенето на решение в този случай, минавайки през оставката на ръководството на БНБ. Друг е въпросът, че освен БНБ, цяла поредица от регулаторни органи са спали някъде и са пропуснали всичко онова, което се случва в КТБ”, подчерта Ангел Найденов.

Издават смъртни актове на загиналите при взрива в Горни Лом

http://www.cross.bg/aktovete-izdadeni-belogradchishkiya-1437973.html

/КРОСС/ До края на деня ще бъдат издадени смъртните актове на 15-те загинали при взрива в завода за боеприпаси до село Горни Лом. Получено е потвърждение от Белоградчишкия районен съд, че няма обжалване на решението за издаване на актовете.В община Чупрене нямат ток, но след възстановяване на електроподаването актовете ще бъдат издадени от Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО), каза кметът на Чупрене Ваньо Костин."Получили сме потвърждение от Белоградчишкия съд и в момента работим. Проблем е, че днес няма ток, но когато го пуснат след обяд, до довечера най-късно, актовете ще бъдат издадени. Ако се забавят с електроподаването, утре най-късно ще бъдем готови. Издаваме актовете и ги изпращаме веднага на хората"- поясни Ваньо Костин.След получаването на актовете за смърт близките ще могат да извадят удостоверения за наследници и ще може да започне изплащане на обезщетенията, които държавата и институциите отпуснаха на семействата на загиналите. Помощта, която е отпусната от Министерския съвет е 10 000 лева, съобщава БНР.

08:15 ч. сутрин е най-стресиращото време за родителите

http://www.vesti.bg/novini/0815-ch.-sutrin-e-naj-stresirashtoto-vreme-za-roditelite-6026479

Нивата на стрес на родителите са с 30 % по-високи в 08:15 часа сутринта, показва ново проучване.

Във Варна започват състезанията за „Купа 8-ми декември“

http://www.moreto.net/novini.php?n=269499

За поредна година община Варна, студентските съвети и академичните звена, отговарящи за спорта в университетите, организират състезания по случай 8-ми декември - празник на българските студенти. В програмата тази година са включени спортовете плуване, мини футбол, волейбол, боулинг и лекоатлетически крос.

Президентът: Спокойният тон спомага за политическата нормализация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4404208

Спокойният тон между парламентарните групи спомага за политическата нормализация и укрепване на парламентаризма, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на разговорите с представители на парламентарната група на "Български демократичен център" (БДЦ), съобщиха от прессекретариата на президента.
Актуалната политическа обстановка, Спокойният тон между парламентарните групи спомага за политическата нормализация и укрепване на парламентаризма, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на разговорите с представители на парламентарната група на "Български демократичен център" (БДЦ), съобщиха от прессекретариата на президента. Актуалната политическа обстановка,

Група, изнасяла бебета за Гърция, се изправи пред спецсъда

http://www.cross.bg/stoyanova-semeiistvo-sreshta-1437972.html

/КРОСС/ Специализираният наказателен съд заседава по дело за трафик на бебета. Двамата адвокати Албена Черими и Емил Костадинов са обвиняеми за образуване на организирана престъпна група, която извършва дейност по набиране, транспортиране, укриване и приемане на бременни жени с цел продажба на децата им.Според държавното обвинение, те са убеждавали бременните да продадат децата си срещу сумата между 3000 и 5000 лева. След това групата препродавала новородените на гръцки семейства за сумата между 30 000 и 40 000 евро. Тарифата варирала, в зависимост от пола на бебето - за момчетата гърците трябвало да плащат повече. За да проработи схемата, групата използвала името на фондация „Слънчев свят".По това дело като обвиняема е била привлечена и Диляна Стоянова. Тя обаче има споразумение с прокуратурата, тъй като им съдействала и е с условна присъда. Въпреки това Стоянова е обявена за издирване, за да бъде разпитана пред съда.На днешното заседание бяха прочетени показанията от досъдебното производство на Хрисула Кутала. Това се наложи, тъй като свидетелката не се яви в съда. Тя и съпругът й са искали да осиновят дете. В желанието си да си имат рожба през август 2006 г. отиват в областното управление в Атина, където им дават визитка на Фондация „Слънчев свят". Жената се свързва с Диляна Стоянова, която говори гръцки и я запознава с намеренията си да осиновят дете. Привидно в началото процедурата се задвижва, но впоследствие развитието спира

"Ислямска държава" превзе газово находище в Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/03/2411937_isliamska_durjava_prevze_gazovo_nahodishte_v_siriia/?ref=rss


След седмица на сражения с правителствените сили бойците от екстремистката групировка "Ислямска държава" са превзели газово находище в сирийската провинция Хомс, съобщи агенция "Ройтерс". Това е второто газово находище, контролирано от ислямистите.

"Ислямска държава" е публикувала в социална мрежа 18 снимки, на които се вижда флагът на организацията, издигнат над газовото находище в Джахар, както и пленено оръжие и военна техника, съобщава SITA – група за наблюдение на джихадистки...

Николина Ангелкова: До края на 2014 г. няма опасност от загуба на средства по ОП „Транспорт“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4404201

До края на тази година няма опасност от загуба на средства по Оперативна програма „Транспорт“. Това заяви служебният министър по транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова пред „Фокус”.
„В началото на моя мандат идентифицирахме пет високорискови проекта. В пътния сектор това са АМ "Марица" – лот 1 и АМ „Струма“, лот 4”, До края на тази година няма опасност от загуба на средства по Оперативна програма „Транспорт“. Това заяви служебният министър по транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова пред „Фокус”. „В началото на моя мандат идентифицирахме пет високорискови проекта. В пътния сектор това са АМ "Марица" – лот 1 и АМ „Струма“, лот 4”,

Министър Ангелкова: До края на тази година няма опасност от загуба на средства по ОП „Транспорт“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4404188

До края на тази година няма опасност от загуба на средства по Оперативна програма „Транспорт“. Това заяви служебният министър по транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова пред „Фокус”.
„В началото на моя мандат идентифицирахме пет високорискови проекта. В пътния сектор това са АМ До края на тази година няма опасност от загуба на средства по Оперативна програма „Транспорт“. Това заяви служебният министър по транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова пред „Фокус”. „В началото на моя мандат идентифицирахме пет високорискови проекта. В пътния сектор това са АМ "Марица" – лот 1 и АМ „Струма“, лот 4”,

Ромчета от Пазарджик имитират обезглавяване в джамия!

http://www.bnews.bg/article-120762

Скандално видео имитация на обезглавяване от Пазарджик разбуни духовете.

Плевнелиев: Спокойният тон спомага за политическата нормализация

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4404197

Спокойният тон между парламентарните групи спомага за политическата нормализация и укрепване на парламентаризма, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на разговорите с представители на парламентарната група на Спокойният тон между парламентарните групи спомага за политическата нормализация и укрепване на парламентаризма, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на разговорите с представители на парламентарната група на "Български демократичен център" (БДЦ), съобщиха от прессекретариата на президента. Актуалната политическа обстановка,

Кими Райконен "мрази" ситуацията в момента

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/03/2411927_kimi_raikonen_mrazi_situaciiata_v_momenta/?ref=rss


Кими Райконен обяви, че мрази настоящата ситуация с болида на "Ферари" след поредното разочароващо състезание в неделя. 

Световният шампион за 2007 г. завърши на 13-о място в Гран при на САЩ с изоставане от една обиколка от победителя Люис Хамилтън. Целият му уикенд беше белязан от проблеми с предницата. 

"Отново изживях един от най-тежките си уикенди. В Япония беше същото - борехме се с недозавиването през целия уикенд и каквото и да направехме, не вършеше работа. След...

И част от "Виница" остана без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=269503

Без вода днес ще останат и абонатите в част от високата зона на кв."Виница" съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. Водоподаването в района ще бъде възстановено до 19 часа. По-рано през деня на сухо останаха и: - абонатите между бул.

В Москва отбелязаха българския празник

http://www.cross.bg/praznik-bulgariya-literatyra-1437971.html

/КРОСС/ В навечерието на българския празник - Деня на народните будители, в Мраморната зала на Библиотеката за чуждестранна литература в Москва се откри книжна изложба „Научната книга в България". «Това е съвместен проект между Държавната библиотека за чуждестранна литература, Българския културен институт и Университета по библиотекознание и информационни технологии в София», - каза координаторът на БКИ Ирина Ромак. Българската академия на науките, водещи български университети и библиотеки предоставиха за експозицията книги по история, култура, археология, лингвистика, литература и религия. Библиотекарският университет в София предостави книги, посветени на българските паметници на културата и историята, литературата и музеите, историята на религиозните доминации в България, създаването на библиотеките, в частност, електронните, информационното осигуряване на научните изследвания, българското възрожденско просвещение, управление и организация на библиотеките. Традицията За първи път празникът се отбелязва в Пловдив през 1909 г., а от 1921 г. до 1944 г. той става официален национален празник. В най-новата история на България празникът отново се възражда през 1992 г. по идея на българския историк и обществен деец Петър Константинов

За 50 г. жените извоюваха 90 минути повече свобода

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/za-50-g.-zhenite-izvoiuvaha-90-minuti-poveche-svoboda-6026472

Това се дължи на помощта от страна на партньора, на новите домакински уреди и на достъпността на цените при наемането на домашни помощници

Младите пловдивски социалисти събраха над 2000 лева за болния Любчо

http://www.cross.bg/plovdivski-sotzialisti-detska-1437970.html

Пловдив /КРОСС/ 2190.20 лева е паричният превод на младите пловдивски социалисти към набирателната банкова сметка на 12-годишния Любчо, страдащ от детска церебрална парализа. Сумата бе събрана на благотворителния книжен пазар, организиран в събота от МО в БСП - Пловдив в помощ на болното дете. Над 800 тома на български и чужди автори, световна класика, бестселъри, специализирана и детска литература бяха продадени за няколко часа, споделиха организаторите. Те благодарят на дарителите на книги - пловдивски издателства, читалища, студентски организации и граждани, които допринесоха за реализирането на инициативата. Благодарност и респект към пловдивчани за проявената съпричастност, защото чрез любовта си към четенето помогнахме на Любвчо, подчертават младите социалисти. Те ще продължат да помагат и с други мероприятия на своя нов приятел, тъй като цялостната му рехабилитация струва 5000 евро. Убедени са, че ще успеят, защото в съботния ден видели много състрадателни и добросърдечни хора. Ако някой иска да подкрепи Любвчо, може да го направи и чрез SMS на номер 17 777 с текст DMS LUBCHO, призовава младежкият лидер Теодора Халачева.

Лекари и министър искат вдигане на здравната вноска

http://www.mediapool.bg/lekari-i-ministar-iskat-vdigane-na-zdravnata-vnoska-news226731.html

Здравният министър Мирослав Ненков и Българският лекарски съюз (БЛС) се обявиха за увеличаване на здравната вноска още от следващата година, но и според двете страни това трябва да е съпътствано с реформа в сектора. Според Ненков, вдигането на здравната вноска с един процент от сегашните 8 на сто още през следващата година е един от начините да влязат повече пари в системата, която изпитва хроничен дефицит и дори дадените й допълнително 225 млн. лв. през лятото се оказаха недостатъчни и сега ще иска нови над 100 млн. лв. при бъдещата актуализация на бюджета. "Повече пари в системата на здравеопазването отнякъде трябва да дойдат. Това е един от пътищата. Надявам се следващото управление на министерството и този парламент да покажат на обществото, че са готови да организират по-добре нашата система – организацията на харчовете, т.е. да се оптимизират харчовете. Икономията е вид печалба", коментира Ненков отправеното по-рано през деня предложение на Лекарския съюз здравната вноска да започне да се качва, докато достигне 12 на сто. "Става дума за постепенно дигане на вноската, не изведнъж и рязко. Но има две условия. Първо, държавата да стане изряден платец, т.е. да си плаща всички, които осигурява, в пълен размер да поеме вноските, и едва след това да се мисли за вдигане на вноската. И тя да се вдига с около 1% на година и през година. Докато се стигне до 12%, колкото трябва да бъде”, обясни председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов, цитиран от Дарик радио. От друга страна на извънредния си събор, който се проведе в края на предишната седмица, лекарите са се обединили около идеята, че бюджетът за здраве за следващата година трябва да бъде в размер на тазгодишния, като към него се добавят и средствата, с които се очаква той да бъде актуализиран през идната година. "Това, което беше тази година, плюс актуализацията около 303 млн. Точната цифра прави над 3 млрд. Като сложим в това число и Министерство на здравето стават 3,7-3,8 млрд”, заяви Райчинов.

СО: Таблата за градския транспорт са бавни, защото показват повече информация

http://offnews.bg/news/n_1/n_412305.html

Новите табла на спирките на градския транспорт в София са бавни, защото съдържат повече информация от старите. Това обясниха от Столична община след запитване на OFFNews, провокирано от сигнали на читатели. Едно от оплаквания бе именно, че информацията сега се сменя на 24 секунди, докато преди времето, оставащо до пристигането на всяка линия, се изписваше на всеки 3 секунди. "Старите табла предоставят минимална информация за пътниците. Единствената информация, която се визуализира на старите табла, е номерът на превозното средство и времето за пристигане на следващото на съответната спирка. Новите табла предоставят освен текущата информация за времето на пристигане на превозното средство, неговия номер, текущ час, направление, както и имат възможност за визуализация на сервизни данни, свързани с промяна на направления, временна организация на движение и други полезни данни за пътниците", посочват от общината. Оттам допълват, че времето за показване на информацията в таблата е съобразено с времето за гласово оповестяване и визуализиране на информацията. Техническа възможност за намаляване на интервала имало, но не отговориха дали ще го намалят или не заради оплакванията. Цена Целият проект за поставяне на 600 табла струва 2 386 728 лв . с ДДС. В нея е включено съставянето на проекта, доставката и монтажът, осигуряването на захранване, въвеждане в експлоатация, осигуряване на комуникационна свързаност GPRS/3G, както и гаранционна поддръжка за 3 години.  В зависимост от вида на електронното табло и обемът на съпътстващите дейности за изпълнение и мястото на изпълнение средната цена е около 3300 лева за единична бройка .За сравнение, средната цена на старите табла е била 3400 лева.  На обявената обществена поръчка се е явил само един проект, който в момента виждаме из столицата - този на „Консорциум Информационни транспортни системи 2013“, чийто адрес е в Румъния, на ул. „Чернавти“ в Букурещ. Заради липсата на конкуренция обаче поръчката е прекратена и после обявена повторно, като този път са се явили две предложения, едно пак на румънците, а другото на „Телелинк“ ЕАД. Таблата не са изработени в България. Данните, които се показват на тях, са от мобилната версия на страницата на Център за градска мобилност и към момента се извършват настройки и съвместяване с тази системата. Това води до честото показване на 0 минути до и след идването на дадено превозно средство. "GPS системата в колите на градския транспорт изпраща сигнал къде се намира в момента превозното средство и мери времето до пристигане на база това разстояние. Времето, за което се стига от една спирка до друга, зависи и от трафика в момента. Има случаи, в които реално малко разстояние се изминава за повече от средното време за преминаване. GPS системата няма как да мери колко коли има пред автобуса и за колко време той ще премине през едно кръстовище. Затова друг компонент от проекта за Интегриран градски транспорт е монтиране на системи за управление на трафика на ключови кръстовища с движение на градски транспорт. Чрез тях колите на градския транспорт ще могат да преминават с предимство и да се избягва натрупване на закъснения", допълват от Общината. Колкото до критиките за тихия звук на таблата, оттам коментират, че силата на звука се регулира поетапно за всяко едно табло в зависимост от местоположението му, нивото на шум на околната среда и в зависимост от влиянието на различни фактори като интензивност на трафика, близост жилищни сгради и др. Монтираните ЕИТ в София са общо 3 вида според броя на обслужваните линии на градския транспорт - едноредови за до 3 преминаващи линии на обществен транспорт, двуредови – от 4 до 7 преминаващи линии, триредови - за над 7 преминаващи линии. Срокът за пълно приключване на проекта беше края на месец октомври, като дотогава все още са се извършвали довършителни работи по настилките и околното пространство около таблата. След това ще бъде извършена проверка на свършената работа и ще се установи има ли повредени настилки заради монтажа. 

Приемането на Гърция в еврозоната е било грешка, смята Хелмут Кол

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/11/03/2411932_priemaneto_na_gurciia_v_evrozonata_e_bilo_greshka/?ref=rss


Бившият германски канцлер Хелмут Кол критикува в новата си книга своя приемник Герхард Шрьодер, че е оставил Гърция да се присъедини към еврозоната, а сегашните световни лидери за това, че са изолирали Русия по време на украинската криза, съобщи "Франс прес".

В книгата си "От загриженост за Европа", която ще излезе в сряда и от която в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" публикува откъси, Кол критикува социалдемократа Шрьодер (управлявал в периода 1998-2005 г.), който в неговите очи е...

47% от британците биха гласували за отделянето на Кралството от ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=269466

Повечето британци не са против страната да излезе от Европейския съюз – на евентуален референдум по този въпрос 47% от тях биха гласували за напускане на ЕС, пише в. "Herald Scotland", цитирайки резултати от ново допитване на изследователския център YouGov.

Служители на "Топлофикация" затвориха "Дунав мост"

http://www.cross.bg/ryse-toplofikatziya-dynav-1437969.html

Русе /КРОСС/ Служителите на "Топлофикация Русе" затвориха на обяд за половин час движението на Дунав мост. Те протестираха срещу спрените плащания от страна на Националната електрическа компания към топлоцентралите в страната, предаде Дарик.Протестното шествие тръгна от "Топлофикация", премина през булевард „България" и точно в 12 часа движението на кръговото кръстовище на Дунав мост бе спряно, което доведе и до образуване на километрични опашки в двете посоки. Ръководителите на четирите синдикални организации в русенското дружество са изпратили до председателя на Народното събрание, служебния премиер и до министъра на икономиката и енергетиката протестна декларация, в която настояват държавните органи да въведат незабавно ред в определянето на изкупните цени на електроенергията и в разплащанията от страна на НЕК към топлоцентралите в страната.В декларацията се посочва, че значителните суми в размер на 19 млн. лв., които НЕК дължи на „Топлофикация Русе", не просто затрудняват работата на русенската централа, а и поставят под въпрос нейното съществуване, тъй като дружеството не може да се разплаща със своите контрагенти, а работниците получават заплатите си със закъснение. Ръководството на топлоцентралата застава зад исканията на работниците, категоричен бе и изпълнителният директор Севдалин ЖелевДва месеца се бавеха заплатите на служителите в "Топлофикация" Русе

Чистят "Ариана", гответе се за ледена пързалка!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4404179

Работници в момента почистват калта от дъното на езерото "Ариана" в Борисовата градина, видя репортер на "Труд". Скоро то ще бъде отново ледена пързалка. Така че извадете зимните кънки от килера и се

Пиронкова се завърна в Топ 40, Григор завършва сезона 11-и

http://www.bnews.bg/article-120760

Цветана Пиронкова се завърна в Топ 40, Григор Димитров завършва сезона като номер 11 в ранглистата.

Учен:Гробницата в Амфиполис е била за Александър Велики

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/uchengrobnicata-v-amfipolis-e-bila-za-aleksandyr-veliki-6026467

За мен това е десетилетен ребус, това е най-впечатляващата гробница, откривана някога в Гърция, отбелязва Дороти Кинг с твърдението, че тя е била построена за Александър Велики

Над 100 руски класики ще могат да бъдат четени безплатно в московското метро

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/11/03/2411912_nad_100_ruski_klasiki_shte_mogat_da_budat_cheteni/?ref=rss


Московското метро - една от най-известните и забележителни с дизайна си подземни градски железници, добави нова услуга за своите клиенти. Над 100 произведения от руската литературна класика в електронен вариант ще бъдат достъпни за безплатно сваляне на спирките на метрополитена чрез код за смартфон или таблет, съобщава "Гардиън".

Проектът вече е в действие за част от мрежата на градския транспорт - 700 трамваи, автобуси и тролеи, но предстои да бъде пуснат и в 195-те станции на...

Поредно расистко нападение в София

http://www.mediapool.bg/poredno-rasistko-napadenie-v-sofiya-news226730.html

Поредно нападение по расистки подбуди се е случило в София, оплака се в понеделник пред Нова телевизия потърпевша жена, чийто приятел от Гана е бил нападнат в петък следобед. Инцидентът се случил в района на пазара в столичния кв. "Борово", когато жената водела 9-годишната си дъщеря на празник по случай Хелоуин.   Когато минавали пред един магазин, трима младежи, които по думите й са били видимо пияни, започнали да крещят, наричайки чернокожия й приятел "маймуно грозна". Започнали и да ги замерят с храна и напитки. Жената опитала да им направи забележка, но те се нахвърлили върху нея и приятеля й.   "В 17.55 часа получихме сигнал за побой на пазара в квартал "Борово". Колегите бяха на сигнал за хвърлени бомби в едно училище. На следващия ден е образувано досъдебно производство", заяви пред Нова телевизия шефът на близкото Шесто РПУ Иван Пепелджийски.   Повиканият патрул пристигнал около час след инцидента. Пепелджийски добави, че извършителите са били задържани и разпитани. "Ами аз не съм ги разпитвал какво харесват и какво не харесват... Те са продукт на нашето общество", каза лаконично той, попитан дали са обяснили каква е причината да нападнат чернокожия мъж и приятелката му.

Сексът на едномилиардния Китай в цифри и факти

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/seksyt-na-ednomiliardniia-kitaj-v-cifri-i-fakti-6026471

Проучване, извършено Асоциацията на сексолозите в Китай и две популярни здравни списания в страната, представя данни за интимния живот на китайците

Председателят на КФН разговаря с гуверньора на Централната банка на Ирландия

http://www.cross.bg/nadzor-strana-vazhnostta-1437967.html

/КРОСС/ При работно посещение в Централната банка на Ирландия на 31 октомври, председателят на КФН Стоян Мавродиев и членът на КФН Владимир Савов проведоха серия от срещи с гуверньора на ЦБИ Патрик Хонахън, заместник-гуверньорите Сирил Ру с Штефан Герлах, и директора по надзора на финансовите пазари Гарет Мърфи.На срещите бяха обсъдени широк кръг от въпроси, засягащи макропруденциалния надзор, защитата на правата на потребителите на финансови услуги, управлението на последствията от системна банкова криза при практически пълна национализация на банковия сектор, мерките, предприети от ирландския финансов регулатор за запазването на ликвидността и прозрачността на пазарите на ценни книжа в тези условия. Бяха разгледани и ползите и предизвикателствата от присъединяването към единния банков надзор, важността от приемане на законодателството в областта на реструктурирането на кредитни институции, както и значението на навременната и ефективна комуникационна стратегия от страна на финансовите институции и регулаторите за минимизиране на последствията върху доверието във финансовата система. Гуверньорът Хонахън подчерта важността от незабавния достъп до механизма на Спешна помощ за осигуряване на ликвидност (ELA) на Европейската Централна Банка, от който Ирландия, като страна от Еврозоната, е имала при избухването на кризата през 2008г

Свлачище затвори напълно път между асеновградски квартали

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4404152

Свлачище затвори напълно пътя между асеновградските квартали Горни Воден и Долни Воден, съобщи "Дарик".
Процесът е тръгнал преди около седмица, но рано тази сутрин пропадна голям участък от трасето, на около 400 метра от кръстовището за Долни Воден, каза ресорният зам.-кмет Пламен Йончев.
Пропадналият участък е дълъг около 50 метра и 50 см дълбок, Свлачище затвори напълно пътя между асеновградските квартали Горни Воден и Долни Воден, съобщи "Дарик". Процесът е тръгнал преди около седмица, но рано тази сутрин пропадна голям участък от трасето, на около 400 метра от кръстовището за Долни Воден, каза ресорният зам.-кмет Пламен Йончев. Пропадналият участък е дълъг около 50 метра и 50 см дълбок,

Всеки пети не може да се пенсионира – няма стаж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4403218

Покачването на възрастта за пенсиониране не е универсална мярка и не може да продължава безпределно, въпреки че подобрява състоянието на пенсионния фонд.
Това е основният извод в анализ на Националния осигурителен институт за пенсиите от 2000 до 2013 г. - периода след реформата на осигурителната система. Покачването на възрастта за пенсиониране не е универсална мярка и не може да продължава безпределно, въпреки че подобрява състоянието на пенсионния фонд. Това е основният извод в анализ на Националния осигурителен институт за пенсиите от 2000 до 2013 г. - периода след реформата на осигурителната система.

Кампанията "Здрави детски зъбки" във Варна приключва днес с профилактични прегледи

http://www.moreto.net/novini.php?n=269500

Първата част от профилактично-информационната кампания "Здрави детски зъбки" приключи. Наградени бяха над 600 дечица от детски градини във Варна и региона, научи Moreto.net. Кампанията ще завърши днес с профилактични прегледи на децата във Факултета по дентална медицина.

До утре издават смъртни актове на жертвите в Миджур

http://www.bnews.bg/article-120759

Община Чупрене ще издаде смъртен акт на всеки, загинал в завода. До утре смъртните актове ще бъдат издадени.

Почина художник-гримьорът Димитър Коклин

http://society.actualno.com/Pochina-hudojnik-grimioryt-Dimityr-Koklin-news_58340.html

На 76 години днес почина именитият български художник-гримьор Димитър Коклин, съобщава БГНЕС. Димитър Коклин е роден на 3 септември 1938 г. в София в семейството на Александър Коклин - белоемигрант,...

3 ноември: Нещо секси за дамите и най-дългата пура

http://society.actualno.com/3-noemvri-Neshto-seksi-za-damite-i-naj-dylgata-pura-news_58305.html

Американският акробат Ник Валенда премина успешно със завързани очи по въже, опънато между двете кули на комплекса Марина Сити в Чикаго. „Желание за истина“ е първата официална...

Ограничават паркирането в пловдивския квартал "Капана"

http://plovdiv.actualno.com/Ogranichavat-parkiraneto-v-plovdivskija-kvartal-Kapana-news_58342.html

От днес пловдивския квартал „Капана” става „зелена зона” със силно ограничен режим за паркиране на автомобили. Решението бе взето след обществено обсъждане и...

Защо не Радан Кънев за премиер, каза и Каракачанов

http://politics.actualno.com/Zashto-ne-Radan-Kynev-za-premier-kaza-i-Karakachanov-news_58343.html

Напълно възможно е да подкрепим правителство с премиер Радан Кънев. Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов по време на разговорите с президента Росен Плевнелиев. Единият от двамата водачи на...

Издъхна Александра, която падна от 2 етаж на социален дом

http://www.cross.bg/aleksandra-doma-aleksandrova-1437966.html

/КРОСС/10-годишната Александра, която падна от втория етаж на дома за деца с умствени проблеми в Берковица, е издъхнала в неделя вечерта в реанимацията на монтанската болница, съобщиха от ръководството. Детето беше в особено тежко състояние - с черепно-мозъчна и гръдна травма; претърпя три животоспасяващи операции, но въпреки това изпадна в мозъчна смърт. „Грешка на екипа, който работи в дома, е причина за трагедията. Кой точно е виновникът установява полицейското разследване", каза директорът на регионалната социална социална служба в Монтана Стефка Александрова, цитирана от "Конкурент". Александра бе едно от петте деца под 18-годишна възраст в Берковски дом. Тя живееше в една стая с още три момиченца, едното - сестричката й Петя. Двете момиченца трябваше да бъдат изведени в център за настаняване от семеен тип в Плевен, но сградата не била готова. „Усилено тече процесът по извеждането на децата от специализираната институция. Те са само пет. Останалите 40 обитатели са възрастни хора. Работещите в дома нямат право да твърдят, че са натоварени. Грижат се за пет малки деца. Не е редно да използват и твърдението, че не се справят", подчерта Александрова. Малката Александра е от многодетно семейство. Всичките й братя и сестри живеят в институции. „Предложихме Александра и сестра й да бъдат настанени в монтански център, защото имаме свободни места

Достатъчни ще са през зимата местата в центровете за временно настаняване, информират от Столична пбщина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/03/2411915_dostatuchni_shte_sa_prez_zimata_mestata_v_centrovete/?ref=rss


Достатъчни са местата в столичните центрове за временно настаняване. "През зимата сме по-активни в настаняването, защото се тревожим за това, че не трябва хора да бъдат на улицата в студените зимни дни", заяви пред БНТ директорът на столичната дирекция "Социални дейности"  Мина Владимирова.

Тя допълни, че от дирекцията са загрижени за пребиваващите във входове и изоставени сгради, до които няма да могат да достигнат. Владимирова увери, че ще са достатъчни местата, 510 от които са в...

Всички нови автомобили в ЕС вече трябва да са с ESP

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/vsichki-novi-avtomobili-v-es-veche-triabva-da-sa-s-esp-6026470

Електронната система за стабилност е задължителна за новите роли в САЩ и Канада от 2011 г., от 1 ноември т.г. изискването влезе в сила и в ЕС

Каракачанов дава рамо на Радан Кънев за премиер

http://frognews.bg/news_79416/

Съпредседателят на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че ще постави акцент върху проблема с цената на тока на днешните консултации в президентството.

Науката срещу казанджиите

http://www.cross.bg/rakiya-domashnata-kazanite-1437965.html

/КРОСС/ В сезона на приготвяне на ракиите, български учен заяви, че домашната ракия може да доведе до смърт и крие опасности от отравяне, ако не е приготвена правилно. Сега, когато всички майстори са около казаните - да видим какви грешки не трябва да допускат любителите на чашката, които сами си приготвят домашната напитка. От няколко седмици селските казанджийници в Родопите пушат с пълна сила, а вътре край казаните баш майсторите приготвят домашния еликсир, без който не сядат вечер на масата.Край казаните всеки хвали собственото си производство. Бай Наско твърди, че прави домашната си ракия по уникална стара рецепта, която ревностно пази от поколения. Бай Наско, а и останалите стопани едва ли подозират, че домашната ракия е опасна, особено ако се прави от изгнило грозде, развалени от дъждовете плодове, от стари компоти и мухлясали мармалади.Научната дейност на проф. Маринов 45-години вече е свързана с тънкостите в производството на ракия. Изследвал е, че домашният алкохол води до смърт, ако плодовете не се обезкостяват, защото при ферментация костилките отделят опасната за човека циановодородна киселина. Тя блокира дишането.Другата опасност, която крие домашната ракия, е че някои от казаните за варене отделят тежки метали, защото се почистват с химикали и спояват с химически лепила.И още един съвет от майстора - хубавата пивка домашна ракия да е до 40 градуса

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване