Доц. Мангъров: Три грипа ще ни атакуват тази зима

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4403281

Три грипни вируса ще ни атакуват през тази зима, но все са познати. Става въпрос за свински грип и щамовете Тексас и Масачузетс. Това обяви пред bTV началникът на Първо детско отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.
Той разкри още, че всяка година има по нещо ново в грипа, който го прави по-различен. Три грипни вируса ще ни атакуват през тази зима, но все са познати. Става въпрос за свински грип и щамовете Тексас и Масачузетс. Това обяви пред bTV началникът на Първо детско отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров. Той разкри още, че всяка година има по нещо ново в грипа, който го прави по-различен.

Хамилтън след триумфа в САЩ: Целият сезон е невероятен

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/03/2411644_hamiltun_sled_triumfa_v_sasht_celiiat_sezon_e/?ref=rss


Пилотът на "Мерцедес" Люис Хамилтън описа случващото се през годината като невероятно. Той спечели състезанието в САЩ и увеличи преднината пред съотборника си Нико Розберг на 24 точки.

Хамилтън се превърна в най-успешния британец във Формула 1. Той стана и първият не-германски състезател, който печели повече от десет старта в един сезон. Досега това бяха постигали само Михаел Шумахер и Себастиан Фетел.

"Това е невероятна серия (петте поредни победи), целият сезон е...

Виктор Понта води на провелия се президентски вот в Румъния

http://www.moreto.net/novini.php?n=269448

Премиерът на Румъния Виктор Понта води на президентските избори, които се проведоха вчера в страната, показват данни от екзитпол проучвания. Понта събира между 41.5% и 38.2% от гласовете. Втори е кметът на град Сибиу Клаус Йоханис, който печели между 32.

Иво Прокопиев: Идеята за спасяването на КТБ се изпари с публикуването на одиторските доклади

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/11/03/2411623_ivo_prokopiev_ideiata_za_spasiavaneto_na_ktb_se_izpari/?ref=rss


В рамките на ноември около 150-те хиляди депозанти в Корпоративна търговска банка (КТБ) с гарантирани влогове ще си получат парите. Това ще стане в срок от 20 дни, след като БНБ отнеме лиценза на КТБ, което ще стане в рамките на тази седмица. Това коментира пред нова телевизия съиздателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев. 

По думите му КТБ дълги години съществува с мощна медийна, политическа и институционална подкрепа. "Дупката във финансовата институция има три компонента....

Експерти: Безсмислено е да се правят опити за спасяването на КТБ чрез заем

http://www.cross.bg/zaem-spasyavaneto-angelov-1437898.html

/КРОСС/Абсолютно безсмислено е да се правят някакви опити за спасяването на КТБ чрез заем. Около това мнение се обединиха икономистът Георги Ангелов и финансистът Емил Хърсев. "За да се спаси КТБ, инвеститорът трябва да налее 5 млрд. лева. Офертата на Оманския фонд е неприемлива и очевидно нищо няма да излезе. Купуване на банка със заем е абсолютно забранено и няма какво да обсъждаме повече тази оферта." Това каза пред БНТ икономистът Ангелов. Според Хърсев не са необходими 5 млрд., за да се спаси банката. "Но офертата на Оманския фонд е неприемлива по всички показатели", каза той. "Вложителите сами си сключват цесиите. Този процес показва жизненоспособност на кредитополучателите. Аз нямам вземане-даване с тази банка и не мога да коментирам. Цесиите обаче не трябва да се одобряват от никой", продължи той. "Изглежда, че цесиите са законни. Друг е въпроса дали не трябва да променим закона. Обществото трябва да имат достъп до информацията за това, какво се случва с КТБ. На всеки три месеца трябва да има отчетност. Какво е продадено, какви кредити са върнати. Обществото има възможност за натиск, ако има информация. Иначе не може да не се съмняваме, че един съдия ще разполога с милиарди и няма да се облажи",обясни пък Ангелов. И двамата експерти се обединиха около мнението, че обикновените данъкоплатци няма да плащат за спасяването на банката.  

До 20 000 лева глоба за гледане на добитък в Пловдив

http://pik.bg/до-20-000-лева-глоба-за-гледане-на-добитък-в-пловдив-news245312.html

До 20 000 лева глоба за гледане на добитък в Пловдив

Жестоки санкции за отглеждане на добитък в Пловдив предвижда нова наредба за опазване на околната среда, която е внесена в местния парламент. Тя категорично забранява развъждането на домашни животни в града с изключение на крайните квартали като "Прослав", "Коматево", "Остромила", "Беломорски", "Гаганица", "Разкопаница", Шекер махала,"Столипиново" и Арман махала. Но и за тези зони е предвидено ограничение.

На едно домакинство там е разрешено да има само по една крава с теле до 1-годишна възраст. Позволяват се до три дребни преживни животни като овце и кози, а техните агнета и ярета не могат да останат повече от 6 месеца след раждането им. Разрешени са до 2 прасета, както и по един кон или магаре, а също така до 3 зайкини, 20 кокошки, 50 бройлера и още толкова гълъби.

Този добитък може да се въди в обори и помещения, разположени на не по-малко от 3 метра от оградата и минимум на 4 м от самото жилище. Строго се забранява домашни животни в мазета, тавани и балкони. За физически лица глобата е от 100 до 2000 лева, а за юридически - от 1000 до 20 000 лева.

Репортерска проверка установи, че добитък масово се отглежда както в периферията, така и в централните части на Пловдив. "Пристигнаха сигнали от районните кметства, че някои домакинства разполагат с кокошарници, за да си набавят яйца", заяви шефът на дирекция "Екология" доц. Стефан Шилев. Такива случаи имало в частни имоти по хълмовете, а на ул. "Жан Жорес", където живее главният прокурор Сотир Цацаров, хората са пропищели от частен гълъбарник със 700 пернати. "Оттам се носи воня и мръсотия", допълни Шилев. На ул. "Ген. Скобелев" пък, която е почти в центъра, и води към Аджисан махала се развъждат коне.

Кметът на район "Северен" Ральо Ралев е категоричен, че в кварталите "Гаганица" и "Разкопаница", които не са в регулацията на града, хората имат прасета и кокошки. Пак там действали два обора с по 15-20 крави. Ралев допълни, че през лятото съборил неказонен обор в Шекер махала, в който имало 5 коня.

"След приемане на наредбата, общинският инспекторат тръгва по проверки да санкционира", категоричен е еколог номер едно на Пловдив.

Бентли, Ферари и Ламборгини ще возят безплатно хората в Дубай

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4403277

Автомобили Ролс Ройс, Бентли, Ферари и Ламборгини ще возят безплатно в Дубай през почивните дни до 6 декември, предаде БГНЕС.
Стоянките им ще са пред търговските центрове на града и туристическите обекти и от тях ще могат да се възползват жителите на емирството и туристите, съобщава информационният портал Emirates 24/7. Автомобили Ролс Ройс, Бентли, Ферари и Ламборгини ще возят безплатно в Дубай през почивните дни до 6 декември, предаде БГНЕС. Стоянките им ще са пред търговските центрове на града и туристическите обекти и от тях ще могат да се възползват жителите на емирството и туристите, съобщава информационният портал Emirates 24/7.

Меркел е съгласна Великобритания да излезе от ЕС

http://europe.actualno.com/Merkel-e-syglasna-Velikobritanija-da-izleze-ot-ES-news_58241.html

Германският канцлер Ангела Меркел по-скоро предпочита Великобритания да напусне Европейския съюз, отколкото да направи компромис със свободното придвижване на работна сила. Това твърди германското изд...

Сивият сектор в туризма е между 20 и 30%

http://business.actualno.com/Sivijat-sektor-v-turizma-e-mejdu-20-i-30-news_58244.html

След 10 години възнагражденията в туризма се очаква да се увеличат с едва 321 лева. Това каза за БНР доц. Преслав Димитров - ръководител на катедра "Туризъм" в Югозападния университет. Той ...

Ах, ваш'та кожа държавническа!

http://viewpoint.actualno.com/Ah-vashta-koja-dyrjavnicheska-news_58243.html

Трала, хопсала – дойде време за веселие. Така е, като няма правителство, като няма държава, защо пък да не се повеселим. Повдига духа, повишава културното ниво, развързва въобръжението, отде...

Зърнопроизводител обвини Агенцията по метрология в укриване на резултати от проверки

http://pik.bg/зърнопроизводител-обвини-агенцията-по-метрология-в-укриване-на-резултати-от-проверки-news245310.html

Зърнопроизводител обвини Агенцията по метрология в укриване на резултати от проверки

Използвайки правото си на отговор по повод на обвиненията срещу зърнопроизводители в притежаване и продажба на горива с влошени показатели, Радослав Христов отправи обвинение срещу Държавната агенция по метрология и технически надзор, че е укрила резултатите от проверка на горива.

Според зърнопроизводителя, обвиненията към негови колеги, че имат на разположение горива с влошени технически показатели, които купуват на по-ниски цени и изполват невинаги по предназначение, са безпочвени. 

„Купуваме горивата от рафинерията, ако тя работи некачествено, ние нямаме вина”, каза още Христов. Той призна в ефир, че на идване от провинцията към София за участие в предаването на Нова телевизия е бързал и е превишил скоростта. „Спряха ме пътни полицаи, но нямам акт. Повече не коментирам”, каза още зърнопроизводителят.

С това той илюстрира мнението си, че докато няма съставен протокол за наличие на некачествени горива, няма и нарушение, както в случая с пътните полицаи. Не стана ясно дали е платил кеш, за да му бъде съставен акт или просто е попаднал на добри служители.

До 20 000 лева глоба за гледане на добитък в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4402254

Жестоки санкции за отглеждане на добитък в Пловдив предвижда нова наредба за опазване на околната среда, която е внесена в местния парламент. Тя категорично забранява развъждането на домашни животни в града с изключение на крайните квартали като Жестоки санкции за отглеждане на добитък в Пловдив предвижда нова наредба за опазване на околната среда, която е внесена в местния парламент. Тя категорично забранява развъждането на домашни животни в града с изключение на крайните квартали като "Прослав", "Коматево", "Остромила", "Беломорски", "Гаганица", "Разкопаница", Шекер махала,

Марешки за ареста: Невинен съм, от 6 клас не съм стискал ръката си в юмрук

http://www.cross.bg/mareshki-aresta-kostadinov-1437897.html

/КРОСС/Считам себе си за абсолютно невинен и ще го докажа в съда. Всеки може да бъде арестуван, съветникът Костадин Костадинов също е бил арестуван. Видял съм много неща в живота си, ще преживея и това, което се случи. Няма да позволя да се гаврят с името ми, заяви пред Нова телевизия аптечният бос Веселин Марешки. Както "24 часа" писа, известният собственик на верига аптеки Веселин Марешки удари общинския съветник Костадин Костадинов пред двама полицаи на ул. "Студентска" във Варна по време на имотен спор и бе вкаран в ареста за 24 часа. Марешки е категоричен, че досега няма факти от живота му, в които да е имал хулигански прояви. „Възможно е да съм правил глупости като ученик, но не си спомням. Приятелите ми казват, че съм добре възпитан, не мога изведнъж да стана хулиган", каза той. „От шести клас не съм си затварял ръката в юмрук, а дали съм ударил шамар на Костадинов или не, ще се реши от съда", каза Марешки. Той бе категоричен, че в инцидента е защитавал собствения си имот и правото е на негова страна. Според Марешки, на мястото на събитието общинският съветник не е имал хематом. Той съобщи, че е бил задържан с полицейска мярка до 24 часа, студувал в ареста и едно одеяло, дадено му от полицай, го спасило от измръзване.  

Експерти: Безсмислено е КТБ да се спасява чрез заем

http://www.bnews.bg/article-120712

Офертата на Оманския фонд за спасяването на КТБ е неприемлива по всички показатели, коментираха експерти.

Янакиева: Последиците от фалирането на КТБ могат да бъдат много тежки

http://frognews.bg/news_79399/

Големи съмнения по казуса КТБ се породиха у депутатите веднага след като в петък Иван Искров ни запозна със състоянието на банката, заяви по ТВ7 зам.-председателят на Народното събрание Росица Янакиева.

Прокопиев: Дупката в КТБ има три компонента

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/prokopiev-dupkata-v-ktb-ima-tri-komponenta-6026433

Около 1 млрд. лв. от парите, изчезнали от банката, са за обществено-политически разходи - те са изхарчени за медии, политически партии, спонсорство на неправителствени организации, на спортни клубове и други

Циганско лято ни носи нов вирус

http://www.cross.bg/lyato-razprostranenieto-bolki-1437896.html

/КРОСС/Циганското лято, което синоптиците прогнозират, че ще дойде в сряда, ще ни докара и нов вирус. Личните лекари вече предупредиха, че по-високите температури ще спомогнат за разпространението на бацила, който в момента пълни поликлиниките. Става дума за инфекция, която засяга предимно дихателните пътища, като протича с болки в гърлото, кашлица, хрема и температура, пише „Стандарт". Характерни симптоми са още повръщане и болки в корема. Неразположението трае малко повече от седмица, като острата фаза е през първите четири дни. Само в последната седмица болните са се увеличили двойно, сочат данните на епидемиолозите. Най-засегната е София-област, където са заразени над 130 души на 10 000 население. Висока е заболеваемостта и в Русе, Плевен, Велико Търново, Шумен, Стара Загора, Сливен и Пловдив. Затоплянето на времето според джипитата ще спомогне за разпространението на вируса. Въпреки това епидемия не ни очаква. Както и дълго циганско лято. Високите температури в страната ще се задържат най-много седмица. След това живакът в термометрите ще почне постепенно да пада. Под нулата обаче ще бъде само в края на ноември в малките часове на нощта. Иначе температурите ще варират от 10 до 19 градуса през деня и между 5 и -1 през нощта. Сняг може да вали едва в началото на месец декември. Тогава се очаква у нас да има и по-сериозна грипна заболеваемост от трите вече познати щама у нас - "Калифорния", "Масачузетс" и "Тексас".  

Проф. Атанас Мангъров: Три грипни вируса ще ни атакуват, но все са познати

http://pik.bg/проф-атанас-мангъров-три-грипни-вируса-ще-ни-атакуват-но-все-са-познати-news245308.html

Проф. Атанас Мангъров: Три грипни вируса ще ни атакуват, но все са познати

Три грипни вируса ще ни атакуват през тази зима, но все са познати. Става въпрос за Свински грип и щамовете Тексас и Масачузетс.

Това обяви пред Би Ти Ви проф. Атанас Мангъров.Той разкри още, че всяка година има по нещо ново в грипа, който го прави по-различен. „Ваксините са добро нещо за предпазване от грип, но трябва да се знае, че всяка година има по нещо ново, което е извън общо познатите ваксини. Когато вълната дойде и хората започнат да се струпват на едно място, тогава има най-голям риск да се заразите”, обясни още той. 

Попитат какво мисли за предпазните маски, които в последно време хората използват, за да се предпазят, той каза, че това е добър начин, но е важно да се знае, че маската трябва да се сменя на 30 минути.

Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми стартира днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=269439

От днес - 3 до 7 ноември 2014 година Варна ще бъде домакин на XV-тия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми. Фестивалът се завръща на варненска сцена след повече от 20-годишна пауза под мото „Чрез хуманизъм към мир и приятелство“ и ще представи пред гражданите и гостите на града 127 филма на здравна и хуманитарна тематика.

Полицията започва акция "Зима"

http://econ.bg/Новини/Полицията-започва-акция-Зима-_l.a_i.595319_at.1.html

Пътните полицаи в цялата страна започват да инструктират водачите как да подготвят автомобила си за студените месеци и за какво да внимават на...

Забранили на Крисия пуканки и чипс

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4403262

Една седмица преди да отлети за детската „Евровизия” в Малта Крисия Тодорова е зачеркнала от менюто си любимите си пуканки.
„Ям плодове, но ми е забранено да хапвам семки например и всякакви други неща – пуканки, чипс, които дразнят гърлото”, обясни за БНТ 10-годишната сензация от Разград. В момента тя репетира по 2 часа дневно за големия концерт Една седмица преди да отлети за детската „Евровизия” в Малта Крисия Тодорова е зачеркнала от менюто си любимите си пуканки. „Ям плодове, но ми е забранено да хапвам семки например и всякакви други неща – пуканки, чипс, които дразнят гърлото”, обясни за БНТ 10-годишната сензация от Разград. В момента тя репетира по 2 часа дневно за големия концерт

Марешки: Невинен съм и ще го докажа в съда, не съм хулиган

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4403256

Считам себе си за абсолютно невинен и ще го докажа в съда. Всеки може да бъде арестуван, съветникът Костадин Костадинов също е бил арестуван. Видял съм много неща в живота си, ще преживея и това, което се случи. Няма да позволя да се гаврят с името ми. Това заяви пред Нова телевизия Веселин Марешки. Считам себе си за абсолютно невинен и ще го докажа в съда. Всеки може да бъде арестуван, съветникът Костадин Костадинов също е бил арестуван. Видял съм много неща в живота си, ще преживея и това, което се случи. Няма да позволя да се гаврят с името ми. Това заяви пред Нова телевизия Веселин Марешки.

Прокопиев: Предложението на Оманския фонд за КТБ е от типа идеите наши, бензинът ваш

http://offnews.bg/news/n_1/n_412230.html

"В офертата на Оманския фонд няма предложение за инвестиране в банката, а има идея държавата да даде 6 млрд. лева, с който банката да отвори. Това е нещо като приказката – идеите наши, бензинът ваш”. Това обяви в интервю за Нова телевизия издателят на вестник "Капитал" Иво Прокопиев . Неговата прогноза е, че в рамките на ноември 150 000 депозанти с гарантирани влогове в КТБ ще могат да си вземат парите. По думите му дупката във финансовата институция има три компонента. Първият са обществено-политическите разходи за медии, политически партии, спонсорство на неправителствени организации, на спортни клубове и други. „Тези пари са около 1 млрд. лева. Те са невъзвръщаеми”, коментира Прокопиев. Вторият компонент е лош финансов мениджмънт. И третият компонент е, че по веригата има активи за 1-2 млрд. лева, но банката няма достъп до тях. „КТБ дълги години съществува с мощна медийна, политическа и институционална подкрепа. Искането за спасяването на банката беше последното усилие на тази мрежа от влияние да изманипулира общественото мнение. От финансова гледна точка темата за спасяването на КТБ се изпари с публикуване на одиторските доклади”, смята бизнесменът. По негова информация около 3 300 са влоговете с над 100 000 евро на физически лица и около 250 са компаниите, които имат над гарантирания минимум. „От последните над половината от сумата е свързана с бившите акционери, а от физическите лица големите депозанти с над 1 млн. са не повече от 300 – 400”, уточни Прокопиев. Според него няма как парламентът първо да се заеме с проектозакона за промени в банковата система на Делян Пеевски от ДПС, срещу когото хората протестираха по улиците близо година. Прокопиев смята също, че законопроектът може да се напише много по-добре.

Забранили на Крисия пуканки и чипс

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4403252

Една седмица преди да отлети за детската „Евровизия” в Малта Крисия Тодорова е зачеркнала от менюто си любимите си пуканки.
„Ям плодове, но ми е забранено да хапвам семки например и всякакви други неща – пуканки, чипс, които дразнят гърлото”, обясни за БНТ 10-годишната сензация от Разград. В момента тя репетира по 2 часа дневно за големия концерт Една седмица преди да отлети за детската „Евровизия” в Малта Крисия Тодорова е зачеркнала от менюто си любимите си пуканки. „Ям плодове, но ми е забранено да хапвам семки например и всякакви други неща – пуканки, чипс, които дразнят гърлото”, обясни за БНТ 10-годишната сензация от Разград. В момента тя репетира по 2 часа дневно за големия концерт

Нов завод за 11 млн. евро отваря в Садово

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4402304

Нов завод ще бъде официално открит днес в община Садово. Инвестицията е за 11 милиона евро на бизнесмени от Люксембург, съобщи кметът Димитър Здравков. Предприятието е построено върху площ от 12 дка на Цариградско шосе и ще произвежда кутии за акумулатори. Досега мощностите са били базирани в Асеновград, където са използвани помещения Нов завод ще бъде официално открит днес в община Садово. Инвестицията е за 11 милиона евро на бизнесмени от Люксембург, съобщи кметът Димитър Здравков. Предприятието е построено върху площ от 12 дка на Цариградско шосе и ще произвежда кутии за акумулатори. Досега мощностите са били базирани в Асеновград, където са използвани помещения

Марешки: От шести клас не съм си затварял ръката в юмрук

http://pik.bg/марешки-от-шести-клас-не-съм-си-затварял-ръката-в-юмрук-news245306.html

Марешки: От шести клас не съм си затварял ръката в юмрук

„Няма да позволя да се гаврят с името ми“, обяви в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия Веселин Марешки по повод инцидента между него и Костадин Костадинов.

„Считам себе си за абсолютно невинен и ще го докажа в съда. Всеки може да бъде арестуван, съветникът Костадин Костадинов също е бил арестуван. Видял съм много неща в живота си, ще преживея и това, което се случи”, каза Марешки.

По думите му, досега няма факти от живота му, в които да е имал хулигански прояви. „От шести клас не съм си затварял ръката в юмрук, а дали съм ударил шамар на Костадинов или не, ще се реши от съда”, каза още той.

Марешки за ареста: Невинен съм, от 6 клас не съм стискал ръката си в юмрук

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4403249

Считам себе си за абсолютно невинен и ще го докажа в съда. Всеки може да бъде арестуван, съветникът Костадин Костадинов също е бил арестуван. Видял съм много неща в живота си, ще преживея и това, което се случи. Няма да позволя да се гаврят с името ми. Това заяви пред Нова телевизия аптечният бос Веселин Марешки. Считам себе си за абсолютно невинен и ще го докажа в съда. Всеки може да бъде арестуван, съветникът Костадин Костадинов също е бил арестуван. Видял съм много неща в живота си, ще преживея и това, което се случи. Няма да позволя да се гаврят с името ми. Това заяви пред Нова телевизия аптечният бос Веселин Марешки.

Управление начело с Радан Кънев не е реализуем вариант, убеден Румен Петков

http://news.ibox.bg/news/id_255831109

Редно е ГЕРБ да излъчат премиер, смята Румен Петков. Той отчете публичността и стремежа към политическа легитимност на преговорите за правителство. ДПС трябва да си почине от икономическата власт, смята бившият силов министър.

Новият дом на еврото

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/noviiat-dom-na-evroto-183022/

За строежа на 185-метровото ново бижу на ЕЦБ във Франкфурт бяха похарчени 1,2 млрд. евро

Чуков: Убитият в Сирия е Салман Българина от Татарстан

http://frognews.bg/news_79398/

Има хора с партизанско име Българина, но те не са български граждани, заяви по НТВ арабистът проф. Владимир Чуков. Например авторитетни американски издания твърдят, че е идентифициран един българин, който е убит в Сирия. С леко изследване се оказва, че това е Салман Българина, който е бивш затворник от Гуантанамо. Той обаче е от Татарстан, поясни той.

Видео: Павел и кинетичните скулптури

http://www.dnevnik.bg/video/2014/11/03/2409492_video_pavel_i_kinetichnite_skulpturi/?ref=rss


Павел Шарапов е от София, където завършва техникум, след това се записва задочно в Минно-геоложкия университет, но всъщност от дете рисува и иска да рисува. По-късно заминава за Чехия, където първоначално работи в завода "Шкода Пилзен", но през цялото време мечтае да учи в Академията по изкуства в Прага.

Късметът му се усмихва през 1975 година, когато започва редовно обучение там със специалност живопис и реставрация. Оженил се в Чехия, остава да живее в Прага заедно със семейството...

Защо не работи системата за защита при бедствия?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4402692

Опустошителните бедствия, предизвикани от наводненията в България през лятото и есента на 2014 г., повдигнаха отново редица въпроси, най-важните от които са: защо не работи и не е достатъчно ефективна превенцията и подготовката за защита при бедствия от природен характер; какви са и от какво се пораждат слабостите в организацията за реагиране и спа Опустошителните бедствия, предизвикани от наводненията в България през лятото и есента на 2014 г., повдигнаха отново редица въпроси, най-важните от които са: защо не работи и не е достатъчно ефективна превенцията и подготовката за защита при бедствия от природен характер; какви са и от какво се пораждат слабостите в организацията за реагиране и спа

Откриват обновената Клиника по нефрология на Александровска болница

http://pik.bg/откриват-обновената-клиника-по-нефрология-на-александровска-болница-news245303.html

Откриват обновената Клиника по нефрология на Александровска болница

По случай 135-годишнината от основаването на Александровска болница, днес преди обяд ще бъде открита официално реконструираната Клиника по нефрология на лечебното заведение. Ремонтирани са 1250 кв. м. площ, на стойност 850 000 лева, отпуснати от Министерството на здравеопазването.

Извършен е вътрешен основен ремонт на стационара с цялостна подмяна на подовата настилка, дограмата и на някои инсталации. След реконструкцията, клиниката ще има условия за подготовка на пациенти за трансплантация, както и за проследяване на трансплантирани.

Клиниката заема сутерена и част от триетажна сграда, строена преди повече от 110 години, в която до февруари 2014 г. не са предприемани комплексни ремонтни дейности, посочват от болницата, припомня Дарик. Официалното юбилейно тържество по повод годишнината на болницата ще се състои тази вечер от 19:00 ч., в зала 1 на НДК.

Мистериозният брат на Живков - скрит като касиер в Берн

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4403049

Пълна мистерия обгражда брата на Тодор Живков, за когото се знае малко или почти нищо. Абсолютно всички, които са го познавали, макар и бегло, реагират по един и същи начин: Пълна мистерия обгражда брата на Тодор Живков, за когото се знае малко или почти нищо. Абсолютно всички, които са го познавали, макар и бегло, реагират по един и същи начин: "А, за бай Георги ли питате? Добър човек беше. Ама защо се интересувате от него? То няма какво да се каже. Не е бил нито член на ЦК на БКП, нито някакъв ръководител.

Циганското лято носи нов грип

http://www.moreto.net/novini.php?n=269441

Циганското лято, което синоптиците прогнозират, че ще дойде в сряда, ще ни докара и нов вирус. Личните лекари вече предупредиха, че по-високите температури ще спомогнат за разпространението на бацила, който в момента пълни поликлиниките.

Как така ЕПУ получи акредитация, а 4 години по-късно му я отнемат ?

http://www.zapernik.com/obshtestvo/kak-taka-epu-poluchi-akreditaciya-a-4-godini-po-kusno-mu_35385/

София. У нас до сега знаехме, че банка се убива с вестник. Прехода показа, че и държава се убива с вестник. Сега сме на път да убием един университет с вестник. Това каза преподавателят в Европейския политехнически университет (ЕПУ) проф. Александър Йорданов по време на пресконференция на тема „Задкулисието на българското висше образование“ организирана от ЕПУ, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Учени утвърдени от Висшата атестационна комисия (ВАК), а не станали учени в някакъв частен...

Продължава

Апаратът SpaceShip 2 се е разпаднал във въздуха

http://www.vesti.bg/novini/aparatyt-spaceship-2-se-e-razpadnal-vyv-vyzduha-6026434

Космическият кораб SpaceShip 2 на компанията Virgin Galactic, който се разби в края на миналата седмица в пустинята Мохаве, в САЩ, се е разпаднал във въздуха.

Младият баща вързал червен конец на ръчичката на бебето си преди да го изостави в боклука

http://pik.bg/младият-баща-вързал-червен-конец-на-ръчичката-на-бебето-си-преди-да-го-изостави-в-боклука-news245301.html

Младият баща вързал червен конец на ръчичката на бебето си преди да го изостави в боклука

Димитър - бебето, което беше открито в контейнер за смет в Казанлък, се ражда преди седмица в необичайни условия, но здрав. Мерките му са 3.800 кг, 53 сантиметра - точно колкото се е родил и баща му Христо преди 17 години, съобщава Би Ти Ви.

15-годишната майка Антония започнала да ражда в дома си. По време на раждането в детската стая на Антония, в спалнята е майка й. Христо помагал, като четял в интернет какво да прави.

За десет минути двамата родители взимат общо решение да изоставят бебето. Младият татко обаче решава да направи последно нещо за детето си преди да го изостави - връзва му червен конец на ръката.

Пеленачето е оставено на втори етаж в блок, в ученическа чанта. Три часа след първата глътка въздух Димитър спи в закопчана чанта на стълбище. Един от съседите решава да вземе мерки и да обезопаси района, защото помислил, че може да има бомба.
Соченият за преносител на бебето обаче днес не признава, че се е докосвал до чантата и заплашва да съди съседката си, която твърди това. В крайна сметка бебето е оставено на улицата до блока, за да бъде намерено от скитник, който се паникьосва и вика помощ. Жена от близката железария звъни в полицията.

Часове по-късно бащата на Христо - Атанас е извикан в полицията. Там разбира, че е станал дядо, както и че внукът му е намерен в кофа за смет. Последно бащата на момчето вижда приятелката му 24 часа преди раждането. Не му направило впечатление, че е бременна.

Днес 17-годишният татко казва, че го иска и че го е изоставил от страх от родителите си. Страхът не е напуснал и 15-годишната майка, която все още е в силен стрес.

Членове на ИДИЛ, избягали в Турция, чакат каналджиите да ги пренесат в България, за да получат статут

http://www.cross.bg/chykov-bulgari-bulgariya-1437895.html

/КРОСС/ Миналата седмица стана известно, че българи се сражават на страната на "Ислямска държава". За постъпила такава информация от съюзници потвърди военният министър Велизар Шаламанов в четвъртък. "Това е много тревожно", посочи той и отказа да даде повече информация. Според международни анализатори в редиците на джихадистите в Сирия и Ирак има хиляди чуждестранни бойци от различни страни. Над 15 000 души от 80 държави се вляха в редиците на „Ислямска държава". Сред тях има и хиляди европейци - над 2000 англичани, 1000 французи, над 500 руснаци, поясни пред Нова телевизия тази сутрин арабистът проф. Владимир Чуков. Според експерта по сигурността Йордан Божилов някои от тях са религиозно мотивирани, други - от средствата, с които разполага „Ислямска държава". Балканите също са донор на човешка сила в редиците на джихадистите. Албанците са близо 200, колкото и хората от Косово, а босненците са над 300. Смята се, че има и около 10-тина българи.  Проф. Чуков обаче посочи: „Има хора с партизанско име Българина, но те не са български граждани. Например авторитетни американски издания твърдят, че е идентифициран един българин, който е убит в Сирия. С леко изследване се оказва, че това е Салман Българина, който е бивш затворник от Гуантанамо. Той обаче е от Татарстан". Според проф

Експерти: Безсмислени са опитите за спасяването на КТБ чрез заем

http://frognews.bg/news_79397/

Абсолютно безсмислено е да се правят някакви опити за спасяването на КТБ чрез заем, отчетоха по БНТ икономистът Георги Ангелов и финансистът Емил Хърсев. За да се спаси КТБ, инвеститорът трябва да налее 5 млрд. лева. Офертата на Оманския фонд е неприемлива и очевидно нищо няма да излезе. Купуване на банка със заем е абсолютно забранено и няма какво да обсъждаме повече тази оферта, заяви Ангелов.

17-годишният татко вързал червен конец на ръчичката на бебето си, след това го изоставил

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4403241

Димитър - бебето, което беше открито в контейнер за смет в Казанлък, се ражда преди седмица в необичайни условия, но здрав. Мерките му са 3.800 кг, 53 сантиметра - точно колкото се е родил и баща му Христо преди 17 години, съобщава bTV.
15-годишната майка Антония започнала да ражда в дома си. По време на раждането в детската стая на Антония, Димитър - бебето, което беше открито в контейнер за смет в Казанлък, се ражда преди седмица в необичайни условия, но здрав. Мерките му са 3.800 кг, 53 сантиметра - точно колкото се е родил и баща му Христо преди 17 години, съобщава bTV. 15-годишната майка Антония започнала да ражда в дома си. По време на раждането в детската стая на Антония,

Гърция е предпочитана за проучвания за въглеводороди заради политическата си стабилност

http://www.grreporter.info/Grciya_e_predpochitana_za_prouchvaniya_za_vglevodorodi_zaradi_politicheskata_si_stabilnost/16342

Премиери, политици, директори на компании, професори и специалисти се събраха в Атина, за да запознаят присъстващите на конференцията Capital Vision с плановете си за иновации и предприемачество, които имат силата да измъкнат Гърция от икономическата криза. Част от обсъжданите теми бяха преструктурирането на гръцкия пазар на електроенергия, Гърция – износител на енергия и въглеводороди, туристическата индустрия като двигател на икономическия ръст, както и шансът за създаване на международен морски метрополис.

прочети повече

Театралната култура

http://literature.actualno.com/Teatralnata-kultura-news_58233.html

Преди трийсет години получих стипендия да преподавам писане на пиеси в Йейлския театрален колеж. Още първите седмици ми подсказаха това, което останалата част от годината потвърди: не мога да преподав...

Вместо да търсят разбирателство, Кънев и Борисов се замерят с песнички

http://politics.actualno.com/Vmesto-da-tyrsjat-razbiratelstvo-Kynev-i-Borisov-se-zamerjat-s-pesnichki-news_58236.html

След като и вчера Реформаторският блок и ГЕРБ не стигнаха по-далеч от „синхронизираме програмата и ни остава още малко”, лидерите на двете формации пак се обърнаха към Facebook кат...

Тенденции при запознанствата през 2014

http://curious.actualno.com/Tendencii-pri-zapoznanstvata-prez-2014-news_58238.html

Във време, в което класическите онлайн запознанства преминават през период на спад, необвързаните по света търсят нови възможности да се запознават с други сингъли. Вече с носталгия си спомняме за с...

Балотаж ще определи следващия президент на Румъния

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4403238

Балотаж ще определи следващия президент на Румъния. Премиерът Виктор Понта взе най-много гласове на проведените избори. След преброяването на половината бюлетини става ясно, че за него са гласували малко под 40% от гласоподавателите, предаде Нова тв.
Малко над 30 на сто от вота взима кандидата на "десните" Клаус Йоханис. Балотаж ще определи следващия президент на Румъния. Премиерът Виктор Понта взе най-много гласове на проведените избори. След преброяването на половината бюлетини става ясно, че за него са гласували малко под 40% от гласоподавателите, предаде Нова тв. Малко над 30 на сто от вота взима кандидата на "десните" Клаус Йоханис.

Златният дворец на Нерон

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/11/03/2407430_zlatniiat_dvorec_na_neron/?ref=rss


Златният дворец на Нерон - императора, опожарил Рим, беше отворен вчера частично за посетители след близо 10-годишна реставрация, съобщи "Ройтерс". 

Основната сграда "Domus Aurea" на комплекса, включвал някога дори изкуствено езеро,  беше затворена през 2005 г. за ремонт заради теч. Вчера беше първата неделя,  през която посетителите можаха да се разходят из 2000- годишния комплекс, придружавани от археолог и с предпазни каски на главите си. 



Преди...

17-годишният татко вързал червен конец на ръчичката на бебето си преди да го изостави

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4403216

Димитър - бебето, което беше открито в контейнер за смет в Казанлък, се ражда преди седмица в необичайни условия, но здрав. Мерките му са 3.800 кг, 53 сантиметра - точно колкото се е родил и баща му Христо преди 17 години, съобщава bTV.
15-годишната майка Антония започнала да ражда в дома си. По време на раждането в детската стая на Антония, Димитър - бебето, което беше открито в контейнер за смет в Казанлък, се ражда преди седмица в необичайни условия, но здрав. Мерките му са 3.800 кг, 53 сантиметра - точно колкото се е родил и баща му Христо преди 17 години, съобщава bTV. 15-годишната майка Антония започнала да ражда в дома си. По време на раждането в детската стая на Антония,

Спор за легитимността на новоизбрания кмет на Перник

http://www.cross.bg/kmet-ivanov-novoizbraniya-1437894.html

/КРОСС/Спор за легитимността на новоизбрания кмет на Перник инж. Иван Иванов от ГЕРБ, възникна в града.  Според бившата кметица, сега депутат от АБВ, Росица Янакиева, инж. Иванов е избран нелегитимно. В петък ОбС с 24 гласа "за" го упълномощи да заеме временно поста до местните избори догодина. Янакиева обаче е на мнение, че това е нарушение на закона. Според разпоредбите, тъй като има повече от 1 година до местния вот, в града трябва да се проведат частични избори за кмет. пред ТВ7 тя обясни, че по казуса е разговаряла с президента Росен Плевнениев, който е поел ангажимента да направи консултации по въпроса. Кметският кабинет е запечатан. Очаква се всеки момент в него да влезе инж. Иван Иванов. Юристи обаче твърдят, че разпечатването му е незаконно. Причината е, че в момента тече 7-дневният срок за обжалване на процедурата.  

Един район без вода във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=269451

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите между бул."Владислав Варненчик" , ул."Струга" и ул."Патриарх Евтимий". Водоподаването в района ще бъде възстановено до 17 часа, уточняват от ВиК.

Янакиева: Голямата въпросителна е кой е поръчал одита на КТБ

http://www.cross.bg/yanakieva-bankata-otnoshenie-1437893.html

/КРОСС/Големи съмнения по казуса "КТБ" се породиха у депутатите веднага след като в петък Иван Искров ни запозна със състоянието на банката. Това заяви в сутрешния блок на ТВ7 зам.-председателят на Народното събрание Росица Янакиева. Аз не съм си обяснила действителното състояние на банката, нямам ясна и точна картина за това, какво се е случвало в нея, допълни Янакиева. Веднага след неговото изказване започнаха съмнения за това, кой е направил одита, кой го е поръчал, как е направен и какво е било заданието, добави тя.  Според Янакиева последиците от фалирането на банката могат да бъдат много тежки не само по отношение на банковия сектор, но за икономическите субекти, които имат отношение към тази банка, допълни Янакиева.  

Балотаж ще реши кой да бъде следващият президент на Румъния

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4403221

Балотаж ще определи следващия президент на Румъния. Премиерът Виктор Понта взе най-много гласове на проведените избори. След преброяването на половината бюлетини става ясно, че за него са гласували малко под 40% от гласоподавателите, предаде Нова тв.
Малко над 30 на сто от вота взима кандидата на Балотаж ще определи следващия президент на Румъния. Премиерът Виктор Понта взе най-много гласове на проведените избори. След преброяването на половината бюлетини става ясно, че за него са гласували малко под 40% от гласоподавателите, предаде Нова тв. Малко над 30 на сто от вота взима кандидата на "десните" Клаус Йоханис.

Сайтове бълват обяви за евтин за биодизел

http://pik.bg/сайтове-бълват-обяви-за-евтин-за-биодизел-news245296.html

Сайтове бълват обяви за евтин за биодизел

Гориво по 1,80 лева за литър пуснаха за продажба по интернет, съобщава „Телеграф”. Сайтове бълват десетки обяви за евтин за биодизел.

Цената на горивото дори е понижена от 1 ноември във връзка с поевтиняването на нефтените продукти. Други пък не са актуализирали цените и предлагат нафта за 1,99 лева. Има и обява за намиране на пазар на 100 тона нафта, което е със сертификат за качество.

Канада удари джихадистите, те екзекутирали стотици за дни

http://www.bnews.bg/article-120711

От министерство на отбраната на Канада коментираха, че действията им са ясен израз на решимост да се справят с терора и зверствата на ИД спрямо невинни хора, включително жени и деца.

Меркел: Велиобритания може да напусне ЕС ако подкопае свободното движение в съюза

http://www.mediapool.bg/merkel-veliobritaniya-mozhe-da-napusne-es-ako-podkopae-svobodnoto-dvizhenie-v-sayuza-news226711.html

Германският канцлер Ангела Меркел по-скоро ще се съгласи Великобритания да напусне Европейския съюз, отколкото да позволи Лондон да подкопае принципа на свободното движение на хора в съюза, пише списание "Шпигел“. По думите на Меркел Великобритания се е запътила към "точката, от която няма връщане“. Британското правителство все още не е излязло с коментар на това твърдение, информира Би Би Си и припомня, че премиерът Дейвид Камерън иска да внесе промяна в отношенията между Лондон и ЕС, преди Великобритания да реши дали иска да остане част от съюза. Референдумът за това трябва да се проведе през 2017 г. Камерън настоява за налагане на ограничения върху броя на имигрантите, пристигащи от страни членки на съюза, които могат да работят и живеят във Великобритания. Свободното движение и възможността за работа на гражданите на дадена страна членка на ЕС във останалите държави от съюза обаче е един от основните принципни, на които европейската интеграция се опира. "Шпигел“ подчертава, че Меркел за първи път допуска евентуално излизане на Великобритания от ЕС. 

Животът поскъпва с 10 лв. на човек месечно

http://www.moreto.net/novini.php?n=269446

С близо 10 лв. ще поскъпне издръжката на живот на човек от 4-членно домакинство през зимните месеци. Това прогнозира Институтът за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към КНСБ. Основната причина е отражението на повишената цена на тока с 9,9% от 1 октомври върху стойността на останалите стоки и услуги.

ЕС и САЩ обявиха изборите в Донецк и Луганск са незаконни

http://offnews.bg/news/n_1/n_412224.html

Европейският съюз и САЩ отхвърлиха като незаконни вчерашните президентски и парламентарни избори в отцепилите се части на Източна Украйна. Според частичните данни, предоставени от местните власти, лидерите на сепаратистите затвърждават властта си с над 70 % от гласовете за Александър Захарченко в Донецк и над 60% на сто за Игор Плотницки в Луганск. Украинският президент Петро Порошенко нарече вота фарс, проведен под дулата на танковете и картечниците. Той призова Русия да не признава резултатите. Представител на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун подкрепи позицията на Порошенко, като заяви, че гласуването е сериозно нарушение на Минските договорености за уреждане на конфликта. Вотът е незаконен и Европейският съюз няма да го признае, категорична беше и ръководителят на външната политика на Съюза Федерика Могерини . Смятам президентските и парламентарните избори в Донецката и Луганската "народна република" за нова пречка по пътя към мира в Украйна, коментира тя. Съединените щати предупредиха Русия да не използва изборите, за да изпраща войски и военна техника в отцепилите се части на Украйна. В първата си реакция на вота руското външно министерство излезе със следното изявление: "Уважаваме волеизявлението на жителите на Югоизтока. Избраните представители получиха мандат за възстановяване на нормалния живот в Донецк и Луганск".

Диана губи шанс за имунитет в “Сървайвър”, след като наруши правилата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4402384

Диана Агонцева се опита да победи Светлин Занев в битката за личен имунитет с измама. Тя скри едно от парчетата на пъзела, който той трябваше да подреди, но камерите заснеха действията и?. Това стана ясно в епизода в четвъртък. Затова довечеря Диана ще получи наказанието си - тя губи шанс да се състезава за личен имунитет при следващата игра в Диана Агонцева се опита да победи Светлин Занев в битката за личен имунитет с измама. Тя скри едно от парчетата на пъзела, който той трябваше да подреди, но камерите заснеха действията и?. Това стана ясно в епизода в четвъртък. Затова довечеря Диана ще получи наказанието си - тя губи шанс да се състезава за личен имунитет при следващата игра в

В акция "Зима" на КАТ ще се правят и технически прегледи на пътя

http://www.mediapool.bg/v-aktsiya-zima-na-kat-shte-se-pravyat-i-tehnicheski-pregledi-na-patya-news226710.html

От понеделник полицаите от КАТ в цялата страна започват акция “Зима”, съобщиха от МВР.  Ще се проведат две кампании за подобряване на пътно-транспортната ситуация в страната. "Безопасно шофиране през зимата“ е планирана за времето до 30 ноември и в рамките на кампанията дейността на полицейските служители ще бъде насочена към превенция и предоставяне на практически препоръки за безопасно шофиране при зимни условия. През втория етап на кампанията, от 17 до 30 ноември, предстои провеждането на полицейски операции, в това число и по метода "широкообхватен контрол“ вкл. на техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, уточняват от ГД "Охранителна полиция“. Специализираните полицейски операции ще се извършват на подходящи места край пътя, като ще се извършват проверки с уредите за регулиране на фаровете. Втората кампания - "Водачи и пешеходци за толерантност на пътя“ е планирана за времето от 10 до 16 ноември, дни – обявени като Седмица за пешеходна безопасност. По време на кампанията ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. При установяване на нарушения ще бъдат налагани санкции. Ще бъде осъществяван превантивен контрол над пешеходци, които показват явно намерение да пресекат неправилно, като полицейските органи ще отправят предупреждения по законоустановените начини и чрез указване на правилното поведение.

Българка и приятелят ѝ от Гана са пребити в София

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/bylgarka-i-priiateliat-ot-gana-sa-prebiti-v-sofiia-6026431

Нападението е станало в квартал „Борово” в петък следобед пред очите на деветгодишната дъщеря на българката

Иван Начев: Очакваме либерализация и позитивни резултати от управлението на ГЕРБ и Реформаторския блок

http://www.cross.bg/gerb-pravitelstvo-nachev-1437892.html

/КРОСС/Политолигът Иван Начев коментира пред БНР, че в преговорите за съставяне на българско правителство може би ще надделеят надпреварите за постове и министерства. Аз трудно виждам програма. Това, което наричат програма някои лидери, всъщност са едни точки, изключително широко оптекаеми, те не водят до нищо конкретно. Що се отнася до министър-председателския пост, ГЕРБ, като най-голяма политическа сила, малко трудно може да го даде на човек от Реформаторския блок. Радан Къдев не представлява кой знае колко депутати в Народното събрание, каза политологът. Вътре в Реформаторския блок големите проблеми идват не толкова от това, че те нямат общ лидер, колкото от претенциите на няколко партии с малко представители, смята Начев. Политологът припомни, че когато ГЕРБ имаше самостоятелно правителство - тогава голяма част от бизнес интересите бяха притиснати. Това доведе до стагнация на българската икономика, посочи той и допълни: Когато има множество играчи в едно правителство, каквото вероятно ще бъде това правителство, то тогава ГЕРБ няма да може по същия начин да притиска бизнеса и може да очакваме либерализация и позитивни резултати, отколкото силна централизация, каквато наблюдавахме при предишното управление на ГЕРБ.

Соцдепутат вдигна купон за 300 души в Асеновград

http://pik.bg/соцдепутат-вдигна-купон-за-300-души-в-асеновград-news245295.html

Соцдепутат вдигна купон за 300 души в Асеновград

Голямо тържество с почерпки, мавруд и танци спретна новоизбраният депутат от БСП Манол Генов в родния си Асеновград. Той събра 300 съпартийци и членове на секционни избирателни комисии, за да им благодари за подкрепата. Преференциалният вот го изстреля от 8-о на 2-ро място и така доскорошният шеф на ВиК-Пловдив се озова в парламента. Генов отвя дори ромския лидер Цветелин Кънчев, който бе 4-и от гражданската квота в листата на БСП за областта, пише "24 часа".

"Това е жест на признателност към хората, които ми оказаха подкрепа", заяви народният представител. На купона е присъствала и зам.-кметицата на Асеновград Мария Вълканова. Градоначалникът д-р Емил Караиванов не успял да уважи веселбата, тъй като бил в чужбина. Областният лидер на БСП Георги Гергов също бил поканен, но ангажименти го задържали във Варна.

"Настроението беше много празнично.Всички се радваха, че човек от Асеновград е в парламента", разказаха присъствали на коктейла. Двойна била радостта им, че са успели да организират тази мощна подкрепа, която изтласка напред Генов. "Нашият град винаги е бил пренебрегван, но доказахме, че имаме достатъчно сила и характер", категорични са асеновградчани.

Тържеството продължило до зори, самият Генов споделил пред приятели, че накрая било изтощително. Депутатът каза, че почерпката била платена лично от него. По собствените му думи струвала около 600 лева.

Новият президент на Румъния ще бъде избран на балотаж

http://www.mediapool.bg/noviyat-prezident-na-rumaniya-shte-bade-izbran-na-balotazh-news226709.html

Румънският премиер Виктор Понта и кметът на град Сибиу Клаус Йоханис ще спорят на втория тур на президентските избори в Румъния на 16-ти ноември. На вчерашния първи тур 42-годишният Понта води с около 9 % пред Йоханис. Според някои анализатори победа на социалдемократа Виктор Понта ще концентрира още повече власт в ръцете на неговата партия, но и ще донесе стабилност, защото ще сложи край на конфликтите между президент и премиер. Като министър-председател Понта се бореше със своя най-голям враг - досегашния президент Траян Бъсеску, когото се опита да отстрани от власт на референдум през 2012 година, отбелязва БТА. В същото време предизборната реторика на Понта предизвика притеснение. Той реши да заложи на националистически лозунги и постоянно наблягаше на факта, че е истински, православен румънец, за разлика от Клаус Йоханис, който е представител на германското малцинство в Румъния. Освен това, Виктор Понта не крие симпатиите си към политици като Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Виктор Орбан.

40% от безработните са пред пенсия

http://www.moreto.net/novini.php?n=269447

Въпреки че безработицата през тази година се стабилизира и започна да намалява плавно, проблемът с две от уязвимите групи на пазара на труда - продължително безработните и хората над 50 г., се задълбочава. Макар и минимално расте и броят на безработните в почти всички останали уязвими групи с изключение на тази на хората с увреждания.

От днес се преустановява обслужването на автобусна линия 9 на Градски транспорт - Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=269435

Във връзка с въвеждане на зимно разписание в направление к.к. „Златни пясъци”, от днес, 3 ноември, се преустановява обслужването на автобусна линия 9. Автобусна линия 109 ще се обслужва с интервал на 1 час. Това съобщиха от Градски транспорт за Moreto.

Експерти за КТБ: Няма смисъл да се правят опити за спасяване на банката чрез заем

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4403212

Абсолютно безсмислено е да се правят някакви опити за спасяването на КТБ чрез заем. Около това мнение се обединиха икономистът Георги Ангелов и финансистът Емил Хърсев. "За да се спаси КТБ, инвеститорът трябва да налее 5 млрд. лева. Офертата на Оманския фонд е неприемлива и очевидно нищо няма да излезе. Абсолютно безсмислено е да се правят някакви опити за спасяването на КТБ чрез заем. Около това мнение се обединиха икономистът Георги Ангелов и финансистът Емил Хърсев. "За да се спаси КТБ, инвеститорът трябва да налее 5 млрд. лева. Офертата на Оманския фонд е неприемлива и очевидно нищо няма да излезе.

Федерацията по тенис подписа договор с американското посолство

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/03/2411635_federaciiata_po_tenis_podpisa_dogovor_s_amerikanskoto/?ref=rss


Българската федерация по тенис (БФТ) постигна споразумение за сътрудничество с американското посолството. Договорът беше подписан от председателя на федерацията Стефан Цветков и посланика на САЩ Марси Рийс.

"Основната цел е да се затвърдят приятелските отношения между САЩ и България чрез средствата на спортната дипломация. Взаимодействието между двете страни ще бъде в сферата на тениса, физическата активност и здравето", обявиха от федерацията.

Те добавиха, че в основата...

Федерацията по тенис подписа договор за сътрудничество с американското посолство

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/03/2411635_federaciiata_po_tenis_podpisa_dogovor_za/?ref=rss


Българската федерация по тенис (БФТ) постигна споразумение за сътрудничество с американското посолството. Договорът беше подписан от председателя на федерацията Стефан Цветков и посланика на САЩ Марси Рийс.

"Основната цел е да се затвърдят приятелските отношения между САЩ и България чрез средствата на спортната дипломация. Взаимодействието между двете страни ще бъде в сферата на тениса, физическата активност и здравето", обявиха от федерацията.

Те добавиха, че в основата...

Соцдепутат вдигна купон за 300 души в Асеновград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4402286

Голямо тържество с почерпки, мавруд и танци спретна новоизбраният депутат от БСП Манол Генов в родния си Асеновград. Той събра 300 съпартийци и членове на секционни избирателни комисии, за да им благодари за подкрепата. Преференциалният вот го изстреля от 8-о на 2-ро място и така доскорошният шеф на ВиК-Пловдив се озова в парламента. Генов отвя Голямо тържество с почерпки, мавруд и танци спретна новоизбраният депутат от БСП Манол Генов в родния си Асеновград. Той събра 300 съпартийци и членове на секционни избирателни комисии, за да им благодари за подкрепата. Преференциалният вот го изстреля от 8-о на 2-ро място и така доскорошният шеф на ВиК-Пловдив се озова в парламента. Генов отвя

Експерти: Безсмислено е да се правят опити за спасяването на КТБ чрез заем

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4403206

Абсолютно безсмислено е да се правят някакви опити за спасяването на КТБ чрез заем. Около това мнение се обединиха икономистът Георги Ангелов и финансистът Емил Хърсев.  Абсолютно безсмислено е да се правят някакви опити за спасяването на КТБ чрез заем. Около това мнение се обединиха икономистът Георги Ангелов и финансистът Емил Хърсев. "За да се спаси КТБ, инвеститорът трябва да налее 5 млрд. лева. Офертата на Оманския фонд е неприемлива и очевидно нищо няма да излезе.

Как шефът на Apple Тим Кук наруши едно табу

http://www.investor.bg/analizi/262/a/kak-shefyt-na-apple-tim-kuk-narushi-edno-tabu-183024/

С признанието си главният изпълнителен директор помогна за това "стъкленият похлупак" в компаниите да започне да се пропуква

ЕС и САЩ осъдиха незаконните избори в Донецк и Луганск, Москва ги призна

http://www.mediapool.bg/es-i-sasht-osadiha-nezakonnite-izbori-v-donetsk-i-lugansk-moskva-gi-prizna-news226708.html

Европейският съюз и САЩ отхвърлиха като незаконни президентските и парламентарни избори в отцепилите се части на Източна Украйна, проведени в неделя.   Киев определи изборите като "фарс под дулата на танкове и картечници" в нарушение на договореностите от Минск и призова Русия да не ги признава.   В отговор проруските сепаратисти обвиниха Украйна, че не желае мир и играе двойна игра, а Москва обяви, че "уважава волеизлиянието на жителите на югоизтока". Според частичните данни, предоставени от местните власти, лидерите на сепаратистите затвърждават властта си. Настоящият "министър-председател" на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко и оглавяваното от него движение "Донецка република", както се очакваше, водят убедително. Захарченко печели 81,37 процента от гласовете на изборите за президент. Неговите съперници Юрий Сивоконенко и Александър Кофман получават съответно 9 и 9,73 процента. Движението "Донецка република" печели 65,11 процента от гласовете на изборите за народно събрание на ДНР, а "Свободен Донбас" получава 34,8 процента.   На изборите в сепаратистката Луганска демократична република печели досегашният й лидер Игор Плотницки с 63,17 процента от гласовете. На изборите за парламент побеждава движението "Мир на Луганск", чиято листа оглавява Плотницки, с близо 70 процента от гласовете, следвано от Лугански икономически съюз и Народен съюз.   Порошенко осъди изборите и призова Русия да не ги признава Украинският президент Петро Порошенко осъди сепаратистките избори като незаконни и призова Русия да не признава резултатите от тях. Той ги определи като "фарс под дулата на танкове и картечници" в нарушение на договореностите от Минск.   "Разчитам, че Русия няма да признае т.нар. избори, защото те са явно нарушение на Минския протокол от 5 септември, който беше подписан и от руски представител", каза Порошенко.   По думите му Киев ще "реагира адекватно" на нарушаването на украинските закони. "Минският протокол предвижда в отделни райони на Донбас да бъдат произведени предсрочни местни избори изключително на основата на законите на Украйна. Затова грубото нарушаване на международните споразумения застрашава мирния процес. Украйна ще реагира адекватно на това предизвикателство", се казва в съобщение на сайта на Порошенко. Украйна не желае мир и играе двойна игра, заяви избраният за "президент" на самообявилата се "Донецка народна република" Александър Захарченко. На пресконференция в Донецк, след като бе обявен за победител на изборите, той посочи, че и досега не можел да разбере политиката, водена от Киев. "Ние сме готови на диалог с тях, но очакваме от тяхна страна нормално отношение", каза Захарченко.   Москва уважава "волеизявлението на жителите на Югоизточна Украйна"   Изборите в преминаха като цяло организирано и при висока избирателна активност, заяви външното министерство на Русия, цитирано от ТАСС.   В изявлението се казва, че Москва "уважава волеизлиянието на жителите на югоизтока" на Украйна и че избраните представители са получили "мандат за решаване на практическите задачи по възстановяването на нормалния живот в района". Ведомството констатира, че сега трябва да бъдат предприети "активни стъпки за създаването на устойчив диалог между централните украински власти и представителите на Донбас в руслото на постигнатите в Минск договорености".   Депутати от руската Държавна дума, които са работили като наблюдатели на изборите в ДНР, заявиха, че изборите са преминали напълно легитимно и трябва да бъдат признати от Русия.   "Атака" ще предложи България да признае изборите   ТАСС привежда и изявление на българката Магдалена Ташева - също наблюдател на изборите в ДНР, - че нейната партия "Атака" ще предложи на парламента и правителството в София да признаят изборите в републиката. "Това че западните държави не признават тези избори не означава, че държавата няма право на съществуване", каза Ташева. Тя отбеляза, че не знае какъв ще бъде резултатът от предложението, защото сред българските политици имало различни мнения по въпроса.   Италианският евродепутат Фабрицио Бертот, представен от ТАСС като наблюдател на изборния процес, е казал за пресцентъра "Новорусия", че изборите в ДНР и ЛНР са "абсолютно законни и съответстващи на нормите на демокрацията" и че откриват пред Европа "пространство за диалог" с правителствата на двете самопровъзгласили се републики.   ЕС не признава изборите и ги смята за пречка към мира Изборите за сепаратистки лидери в Източна Украйна са пречка пред мира и Евросъюзът няма да ги признае, заяви новият върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от Ройтерс.   Предсрочни местни избори в съответствие с украинския закон, както е предвидено в споразумението от Минск, са "законното средство за обновяване на демократичния мандат на местните власти в тези райони на Украйна. Призовавам всички страни да работят за организиране на такива избори", изтъква още Могерини.   Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призова руските власти да зачитат, както са обещали, "единството на Украйна". "Ще мерим Русия и нейния президент Путин с аршина на техните изявления, според които единството на Украйна няма да се поставя отново под въпрос", написа Щайнмайер в Туитър.   Според първия дипломат на Германия вотът, незаконен в очите на ЕС, "може да увреди буквата и духа на споразуменията от Минск", сключени от Киев с бунтовниците на 5 септември с подкрепата на международната общност и на Москва.   Вашингтон: Изборите не трябва да се използват като повод за изпращане на руски войски САЩ съветват Русия да не използва изборите в сепаратистките райони в Източна Украйна като предлог за изпращане на войски и военна техника в Украйна, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност при Белия дом Марк Строх.   Строх посочи, че според информация, с която САЩ разполагат, руски военнослужещи се връщат към границата с контролираните от сепаратистите райони в Източна Украйна. "Отново призоваваме Русия и привържениците й сред сепаратистите да изпълняват задълженията си в рамките на споразумението от Минск", каза американският представител.   Той подчерта, че Вашингтон не признава никакви резултати от т. нар. избори и призовава членовете на международната общност също да не ги признаят. "Единствените легитимни избори в Източна Украйна ще бъдат местните избори на 7 декември, свикани от президента Петро Порошенко", каза Марк Строх.   Западният печат: Изборите ще затвърдят статуквото в района Изборите ще затвърдят статуквото в региона. Вместо да предложат различни кандидати, значението на изборите в Донецк и Луганск е да подчертаят, че централната власт в Киев е загубила контрола над сепаратистките региони, а руското влияние в тях се засилва, пише в. "Ню Йорк таймс".   "Въпреки че новите лидери и общински съвети няма да бъдат признати за легитимни от никоя друга страна освен Русия, предизвикателните действия за избирането им подчертават загубата на Киев на контрола над региона и вероятността, че териториалното разделение ще продължи. Подобни "замразени конфликти" съществуват в грузинските области, самопровъзгласили се за самостоятелни републики - Абхазия и Южна Осетия, както и в молдовския регион Приднестровие до югозападната граница на Украйна, напомня "Лос Анджелис таймс".   С въоръжена охрана в избирателните секции, без избирателни списъци и в присъствието на международни наблюдатели от организация, създадена в нощта преди гласуването, "Донецк гласува за нова реалност в страна, която не съществува", отбелязва британският в. "Гардиън". "Фактът, че неонацистки европейски политици са единствените лица, които Източна Украйна намери, за да подкрепят предполагаемото й въстание срещу "фашистките" украински власти, е един от многото парадокси на ситуацията", подчертава изданието.   Въпреки сюрреалистичния характер на гласуването, изборите за премиер дадоха надежда на по-старото поколение. Хората от него може би не гласуваха толкова в подкрепа на Донецката народна република, колкото с цел да покажат, че никога повече няма да са част от Украйна, отбелязва в. "Гардиън". По отношение на властите в Донецк обаче има разделение, дори сред лидерите на сепаратистите. Високопоставен командир на бунтовниците, родом от Русия, е заявил анонимно пред "Гардиън", че голяма част от лидерите на Донецк са корумпирани. Необходима е чистка, за предпочитане извършена от руски специални части, изразил той надеждите си пред изданието. Предвид наличието на няколко паравоенни групи, обединени от формално централно командване, има опасност скоро да избухнат боеве между различните групировки, след като борбата за влияние, власт и пари започне сериозно", коментира изданието.   Властта в Донецк се опита да привлече избиратели със зеленчуци, продавани за нищожни суми от сергии преди избирателните секции, отбелязва в. "Дейли телеграф". Кой е субсидирал местните фермери не е ясно, но има сериозни подозрения, че са били новите лидери на региона, опитващи се да увеличат потока на гласоподаватели в опит да спечелят легитимност. Високата избирателна активност беше всичко, от което новите власти в Донецк се нуждаеха, за да затвърдят контрола си над региона, подчертава изданието.   "Новая газета": Самозваните републики са терористични анклави   "Тези избори няма да бъдат признати от никоя нормална страна - защото няма ни най-малки основания това да се нарича избори. Затова пък има основания самозваните "републики", наводнени с руски "доброволци" и руски оръжия, да бъдат смятани за терористични анклави", пише руският вестник "Новая газета". Щом "границите не са определени, а войските не са изтеглени, винаги ще има вероятност от военен конфликт", разсъждава молдовският експерт Владимир Брутер пред в. "Свободная преса". Изборите в Донецк и Луганск няма да доведат според него до траен мир, защото "липсват политически основания, липсва политическа воля от страна на онези, които вземат решенията".

ЕС и САЩ не признават за законни изборите в Донецк и Луганск

http://www.mediapool.bg/es-i-sasht-ne-priznavat-za-zakonni-izborite-v-donetsk-i-lugansk-news226708.html

Европейският съюз и САЩ отхвърлиха като незаконни президентски и парламентарни избори в отцепилите се части на Източна Украйна, проведени в неделя. Отзивите от Москва са сдържани. Според частичните данни, предоставени от местните власти, лидерите на сепаратистите затвърждават властта си с над 70 % от гласовете за Александър Захарченко в Донецк и над 60 на сто за Игор Плотницки в Луганск. Украинският президент Петро Порошенко нарече вота фарс, проведен под дулата на танковете и картечниците и призова Русия да не признава резултатите. Представител на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун подкрепи позицията на Порошенко, като заяви, че гласуването е сериозно нарушение на минските договорености за уреждане на конфликта. Вотът е незаконен и Европейският съюз няма да го признае, категорична беше и ръководителката на външната политика на съюза Федерика Могерини. Смятам президентските и парламентарните избори в Донецката и Луганската "народна република“ за нова пречка по пътя към мира в Украйна, допълни тя. Съединените щати предупредиха Русия да не използва изборите, за да изпраща войски и военна техника в отцепилите се части на Украйна. В първата си реакция на вота руското външно министерство се въздържа от дословно признаване на сепаратистките власти. Уважаваме волеизявлението на жителите на Югоизтока. Избраните представители получиха мандат за възстановяване на нормалния живот в Донецк и Луганск, се казва в изявлението. Същевременно Москва поиска установяване на устойчив диалог между сепаратистите и Киев и изрази готовност да съдейства и занапред за уреждане на кризисната ситуация в Украйна заедно с международните си партньори.

Социолози: Идеята Радан Кънев да стане премиер е доста екзотична

http://pik.bg/социолози-идеята-радан-кънев-да-стане-премиер-е-доста-екзотична-news245292.html

Социолози: Идеята Радан Кънев да стане премиер е доста екзотична

Задачата да се направи ново правителство явно е много трудна. Не вярвам, че Радан Кънев ще стане премиер вместо Бойко Борисов.

Това каза в сутрешния блок на БНТ социологът Михаил Мирчев. Заедно с него гост беше и колегата му Цветозар Томов. Идеята, Радан Кънев премиер, е доста екзотична. Не мисля, че министерските постове спъват преговорите. Основното искане на ГЕРБ е с участието в изпълнителната власт да се заемат политическите фигури в Реформаторския блок, каза Томов.

Самите реформаторите не могат да излъчат лидер. Радан Кънев не може да поеме политическа отговорност. Реформаторите са като орел, рак и щука. Те се карат непрекъснато. ГЕРБ е монолитна партия и там е ясно кой носи отговорност, обяви пък Мирчев. Принципният въпрос е дали ще се стигне до политическа ангажираност от страна на реформаторите. Не вярвам на информациите, че преговорите се водя кой, кое министерство да поеме, каза още Томов.

Аз съм на друго мнение и според мен точно това е пречката, опонира му Мирчев. Двамата се обединиха около мнението, че никоя партия няма интерес от парламентарни избори през зимата. Опозицията ще внимава много, правителството също. Двете страни ще гледат кое е полезно за България, разкри Мирчев. Образът на РБ като патерица на ГЕРБ беше налаган доста активно през последната година. Ясно се вижда, че това не е така. Според мен те ще гласуват доста шарено в парламента, защото са свободни. РБ издържа своите най-тежки тестове и аз очаквам те да бъдат стабилни, каза още Томов.

Реформаторите посегнаха на най-милото на Борисов - магистралите

http://www.bnews.bg/article-120710

Очаква се по-късно днес темата с постовете да бъде обсъдена по време на заседание на парламентарната група на РБ.

Песен за Несебър в репертоара на Тони Димитрова, представи я на рибния фест "Есенни пасажи"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4402989

Песен за Несебър в репертоара на Тони Димитрова, представи я на рибния „Нашите съграждани, които през цялото лято работят усилено, сега да могат да разпуснат и да празнуват. Нека и те да се почувстват специални”,  заяви при откриването на второто издание на рибния фест в  Несебър кметът Николай димитров.

Искрен Пецов, водещ и през трите дни Песен за Несебър в репертоара на Тони Димитрова, представи я на рибния „Нашите съграждани, които през цялото лято работят усилено, сега да могат да разпуснат и да празнуват. Нека и те да се почувстват специални”, заяви при откриването на второто издание на рибния фест в Несебър кметът Николай димитров. Искрен Пецов, водещ и през трите дни

Марешки: Не съм бил хулиган и побойник 47 г.

http://frognews.bg/news_79396/

След като съм постигнал толкова много в живота, без да съм бил хулиган и побойник, може ли на 47 години да стана такъв, попита по НТВ аптечният бос Веселин Марешки по повод стълкновението му с общинския съветник от Варна Костадин Костадинов.

Петков: ГЕРБ и БСП да се коалират, а ДПС да си почине от икономическата власт (обновена)

http://pik.bg/петков-герб-и-бсп-да-се-коалират-а-дпс-да-си-почине-от-икономическата-власт-обновена-news245289.html

Петков: ГЕРБ и БСП да се коалират, а ДПС да си почине от икономическата власт (обновена)

"Две неща трябва да бъдат приветстване - опитите за сформиране на правителство са публични и търсенето на политическа плътност. Има гротескност в отношенията между ГЕРБ и РБ. Силното решение беше първите две политически сили да преодолеят политическите наслагвания в годините и да се коалират."

Това заяви Румен Петков от АБВ Силното и отговорно решение беше друго, но за съжаление не се случи, допълни той. "За нас подкрепата за едно правителство минава под силна политическа програма и широка подкрепа. Предложението Радан Кънев да е премиер е несериозно. Самият слоган на ГЕРБ  - сигурност в дясно е некоректно. няма сигурност в дясно или ляво. Не можем да подкрепим такава политика. Логично е партията победител да излъчи премиера", категоричен е Петков.

"Ще кандидатстваме за членство в ПЕС", обяви Петков. "Стабилното управление беше с участието на първите две политически сили. Сега ГЕРБ трябва да съумее да състави управление с политическа плътност. подкрепата на депутати дръпнати оттук и оттам няма да даде стабилност и доверие в европейските ни партньори. Много груба грешка ще бъде, ако продължи риториката за управление със срокове. Администрацията е деморализирана още от предишното правителство, а това е пагубно. Новите избори ще са грешка. Това би довело до липса на бюджет, липса на доверие от европейските ни партньори, липсата на евросредства и т.н. Съдя Николай Бареков за клевета. По повод обвиненията за огромни влогове в КТБ Георги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 ... към профила, отправени от Волен Сидеров, бих посъветвал лидера ни да го съди. Ако искаме да хигиенизираме българския политически живот трябва ДПС не само да си почине от властта, а и от икономическата власт", категоричен бе Петков.

 

Попоски: Македония е далеч от договаряне с Гърция, но близко - с България

http://balkani.actualno.com/Poposki-Makedonija-e-dalech-ot-dogovarjane-s-Gyrcija-no-blizko---s-Bylgarija-news_58227.html

Македония и България са на добър път да подпишат договор за добросъседство. Това заяви министърът на външните работи на Македония Никола Попоски, цитиран днес от македонското електронно издание Фактор...

Британците се двоумят по отношение на ЕС

http://europe.actualno.com/Britancite-se-dvoumjat-po-otnoshenie-na-ES-news_58229.html

Повечето британци не са против страната да излезе от Европейския съюз – на евентуален референдум по този въпрос 47% от тях биха гласували за напускане на ЕС, пише в. "Herald Scotland&...

Кръвта на Олимп

http://books.actualno.com/Kryvta-na-Olimp-news_58231.html

Гигантите на Гея набират все по-голяма мощ. Те трябва да бъдат спрени веднъж и завинаги, преди богинята майка да изпълни пъкления си план и да пренесе в жертва двама героя. Тя се нуждае от тяхната кръ...

Майстора на куполи

http://books.actualno.com/Majstora-na-kupoli-news_58232.html

„Майстора на куполи” проследява историята на Джахан, калфата на Синан, прочутия архитект на Истанбул от ХVІ век. Разкошен и пищен, новият роман от Елиф Шафак е уловил очарованието...

Преглед на печата, понеделник, 3 ноември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-понеделник-3-ноември_l.a_i.595310_at.1.html

СТАНДАРТ: Банките спечелиха 613 млн. за 9 месеца Печалбата на банките за първите девет месеца на годината възлиза на 613,3 млн. лв., обявиха от...

КАТ проверява светлини и гуми в започващата акция "Зима"

http://www.moreto.net/novini.php?n=269444

От днес - 3 ноември Пътната полиция започва проверки за изправни светлини, чистачки и гуми. Проверките са в рамките на акция „Зима” в цялата страна и целят да инспектират какво е техническото състояние на автомобилите преди падането на снега.

Българка и приятелят й от Гана пребити от скинари в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_412220.html

На спирка на градския транспорт в петък вечерта в кв. „Борово” София пияни младежи са нападнали българка, която е била със своя приятел от Гана и детето си, което е дъщеря на мъжа от Гана. Жената разказа пред Нова телевизия, че младежите, които са ги нападнали са били пияни. Те са започнали да бият мъжа до нея  и да го обиждат с думите „маймуно мръсна”. Един от скинарите е ударил в зъбите на жената, в резултат на който бил счупен зъб, а устата й била разкървавена. Това се случило след размяна на реплики - жената пожелала на пияния младеж да няма деца, след като той й пожелал да види с очите си как умира дъщеря й. Боят след това се пренесъл и върху ганаецът, който бил удрян и блъскан. Според пострадалия, става дума за расизъм, защото е чернокож. „Бил съм на различни места в България, от една година живея тук, но такова нещо ми се случва за първи път”, разказа той. Полицията е пристигнала на мястото около час, след като е подаден сигнал за инцидента, но първоначално не е проявила активност да открие нападателите, твърди пострадалата жена. Според нея не са били разпитани дори намиращите се на мястото свидетели. Според представител на 6 РПУ акцията на полицията е приключила успешно, извършителите са задържани и е образувано досъдебно производство. Той отказа подробности по случай с оправданието, че се води досъдебно производство, а на въпроса какво наказание очаква побойниците телефонната връзка се разпадна.

Проект „Граждански дебат за промяна”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4373681

Изпълнява се с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 - 2014 г.
Към гражданите и неправителствените озганизации за участие в регионални граждански панели на тема
„Какво трябва да се промени в управлението на страната?"
Сдружение „Болкан Асист" Изпълнява се с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 - 2014 г. Към гражданите и неправителствените озганизации за участие в регионални граждански панели на тема „Какво трябва да се промени в управлението на страната?" Сдружение „Болкан Асист"

Патриотите готови да предложат правителство, ако ГЕРБ не успее

http://www.mediapool.bg/patriotite-gotovi-da-predlozhat-pravitelstvo-ako-gerb-ne-uspee-news226707.html

Ако първите две политически формации не успеят да направят правителство, от Патриотичния фронт (ПФ) са готови да получат от президента третия проучвателен мандат и да предложат кабинет. Това каза съпредседателят на ПФ и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов след консултациите при държавния глава в понеделник. "Патриотичният фронт" (НФСБ-ВМРО) е формацията, която ГЕРБ и Реформаторският блок (РБ) очакват да осигури програмна подкрепа за правителството на малцинството. По този повод Каракачанов каза, че ПФ все още не са получили програмната декларация, договорена между ГЕРБ и РБ. Изявената от него готовност за формиране на правителство внася нов елемент в преговорите за бъдещото управление, тъй като най-силният коз на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов до момента е, че след като БСП са казали, че ще върнат мандата, ако ГЕРБ не успее да направи правителство, всички други ще откажат и така ще се стигне до най-нежелания вариант – предсрочни избори тази зима. С този аргумент Борисов пресира РБ за по-бързо съставяне на кабинет, като същевременно изразява готовност да формира самостоятелно правителство на малцинството, "пък който иска да го подкрепя. За привличането на ПФ настояват Реформаторите, опитвайки се да парират зависимостта на бъдещото управление от ДПС, което изрази готовност да подкрепя правителство на малцинството, ако то не включва националистическия ПФ. ГЕРБ и РБ твърдят, че през почивните дни са съгласували програмна декларация, на чиято база ще търсят подкрепа за кабинета и която по-късно ще прерасне в управленска програма. "Официално не сме получили нищо. Надяваме се да го видим. На нас също ни е любопитно за какво става дума, за да можем да преценим до колко то съвпада с нашите виждания за приоритети пред бъдещото българско правителство, за да можем да преценим каква ще бъде нашата позиция", каза Каракачанов след консултациите при президента Росен Плевнелиев. Той повтори позицията на ПФ да не се ангажира с участие на свои политически представители в изпълнителната власт, което пък бе изискване на Бойко Борисов. "За нас е важно да има програма за управление на следващото правителство. Ще цитирам един китайски философ: "Не е важно дали котката е черна или бяла, а дали лови мишки“. Дали аз ще бъда министър е най-малкото, което има значение за бъдещото управление на България. Ако първите две политически формации не съумеят да направят правителство, потвърдихме нашето намерение да вземем третия мандат и да предложим на обществото един работещ и професионален кабинет", заяви лидерът на ВМРО. Преди срещата при президента той каза, че ще постави акцент върху цените на тока. "Нашето становище е, че ако не се направи пълна ревизия в енергетиката и не се предоговорят изкупните цени на тока от някои от частните производители, в това число и т.нар. "зелена енергия", цените на тока ще продължават да растат и това ще бъде проблем за ниските доходи на българските граждани и за българския бизнес. Втората тема са монополите и не само енергоразпределителните дружества, но и за големите търговските вериги и за монополите във всяка една област, където унищожават средния и дребния български производител. Необходимо е ново, антимонополно законодателство и реална работа на антимонополните структури", каза той, цитиран от БНР. "Третият огромен проблем е свързан с битовата престъпност. Цели райони на страната са обхванати от тази битова престъпност и полицията не може да се справи. Четвърти проблем – така наречените "обществени поръчки", източването на средства чрез тях. Настояваме за нов закон за обществените поръчки", каза Красимир Каракачанов. ПФ би приел кабинет начело с Радан Кънев Той смята за възможно той и съпартийците му да подкрепят правителство с премиер Радан Кънев, лидер на ДСБ. Хипотезата за премиерски пост на Радан Кънев бе спомената в неделя от преговарящия на ГЕРБ Томислав Дончев. Междувременно лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева, която участва в преговорите с ГЕРБ за правителство, каза пред БНР, че въпросът за разпределението на постовете в изпълнителната власт все още не е обсъждан. Депутатите на Бареков чакат програма, за да решат ще подкрепят ли кабинета "За нас изборите не са най-доброто решение, необходимо е политическо мнозинство, базирано на широка основа и дългосрочна перспектива“, заяви народният представител от БДЦ Румен Йончев след консултациите при президента и допълни, че дали групата ще участва в такова мнозинство, зависи от програмата на бъдещия кабинет. "Все още чакаме покана или изпращане на тези приоритети”, заяви председателят на парламентарната група на "Български демократичен център” Светлин Танчев. На въпрос дали от ГЕРБ търсят подкрепата на БДЦ, Танчев отвърна: "Водим някакви разговори, но все още не е така, както ние искаме да бъде - да седнем на масата, да кажат приоритети и да търсим общото". Според него става дума за разговори на председателски съвет. "Нищо друго. Не виждаме към момента ГЕРБ с някой да са седнали и да са се разбрали. Всички го чакаме", завърши той. "България без цензура" (ББЦ), която е шеста политическа сила и се счита, че е резервен отбор на Пеевски и Доган, бе отрязана от ГЕРБ още на първия кръг от предварителните преговори, въпреки заявената готовност да подкрепи правителство начело с Бойко Борисов. Обяснението на ГЕРБ беше, че такава подкрепа би била неморална, тъй като ББЦ са били готови да се откажат от предизборните си обещания, а освен това програмите им били несъвместими. Депутатите от коалиция ББЦ се регистрираха в парламента с ново име – БДЦ, отразяващо според тях центристкия характер на формацията. Засега тя не влиза в плановете на преговарящата коалиция ГЕРБ – Реформаторски блок (РБ) за привличане на допълнителна парламентарна подкрепа по формулата 2+2. РБ настояваше за осигуряване на програмна подкрепа от Патриотичния фронт, която все пак да гарантира, че правителството мнозинство няма да разчита на ДПС, което пък обяви готовност да застане зад коалиция на малцинството ГЕРБ-РБ, ако в нея не се включват Патриотите. Танчев припомни, че още на лидерската среща в НС са се разбрали, че когато приоритетите бъдат разписани и и одобрени от другите политически сили, БДЦ ще изрази отношение, но засега все още чакат покана или да им ги изпратят. Решаващо за подкрепата на БДЦ ще бъде създаването на Министерство на електронното управление, каза Светлин Танчев. "Това трябва да е основен приоритет, който ще изкорени корупцията и широкото чувство за безнаказаност. Това ще е голям знак и би наклонило везните да подкрепим такова правителство", обяви той. *Очаквайте подробности

Плевнелиев продължава консултаците с партиите за съставяне на нов кабинет

http://www.mediapool.bg/plevneliev-prodalzhava-konsultatsite-s-partiite-za-sastavyane-na-nov-kabinet-news226707.html

Президентът Росен Плевнелиев продължава и тази седмица  консултациите с парламентарните сили за съставяне на правителство. В понеделник са срещите му парламентарните групи "Български демократичен център" и "Патриотичен фронт". Според конституцията президентът провежда консултации с парламентарните сили, преди да връчи мандат на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях. На предварителните разговори, проведени на "Дондуков" 2 на 15 октомври, президентът Росен Плевнелиев и парламентарните сили постигнаха съгласие консултациите да се проведат последователно с всяка една от парламентарните групи. Държавният глава вече разговаря с представителите на АБВ. От "Атака" не се отзоваха на поканата. Президентът ще обсъди с политическите партии неотложните задачи и реформи, които са на дневен ред, и приоритетите на 43-ото Народно събрание.

Румен Петков: ГЕРБ да си излъчи премиер

http://www.cross.bg/petkov-rymen-gerb-1437891.html

/КРОСС/Румен Петков потвърди позицията на АБВ, че силното решение за кабинет беше първите две политически сили да преодолеят наслагванията от последните години и да намерят решение, което е в интерес на държавата. Грозновато и цинично е да казваш, че хората са ти отредили място на опозиция. Силното решение беше коалиция ГЕРБ-БСП, заяви Румен Петков пред бТВ.  Въпреки това той приветства публичния стремеж да се формира мнозинство. Според него, никой не може да обвини политиците, че правят нещо в ъгъла. АБВ не е функция на БСП, ние говорим за принципи, посочи Петков. За нас подкрепата за едно управление минава през споразумение, а не да зяпаш от ъгъла, допълни Петков. Според него управление начело с Радан Кънев не е реализуем резултат днес. Изборният резултат предполага управлението да се води от партията, спечелила изборите, посочи политикът.  ГЕРБ трябва да излъчи премиера, другото не е редно, категоричен бе Петков.  Ако това не се изпълни, АБВ ще е опозиция, допълни той.  По думите на Румен Петков АБВ може да гласува за управление, в което ключовите въпроси са обвързани със социалните придобивки, със солидна енергийна стратегия. Самият слоган на ГЕРБ е сигурност. Няма дясна и лява стабилност, има стабилност на държавата, поясни Петков. Негласни подкрепи няма да има, а ясни политически тези, разписани, заключи той.  Надявам се, че днес ще получим над 20-те пункта, по които има споразумение

Обама сменил самолета заради техническа повреда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4403203

Президентът на САЩ Барак Обама благополучно се прибра в столицата Вашингтон от обиколка в страната, по време на която му се наложи да смени главния самолет с резервния, съобщиха журналистите, които придружаваха президента. Във Филаделфия на Обама обаче се наложило да смени самолета заради техническа неизправност с една от задкрилките, съобщи ТАСС. Президентът на САЩ Барак Обама благополучно се прибра в столицата Вашингтон от обиколка в страната, по време на която му се наложи да смени главния самолет с резервния, съобщиха журналистите, които придружаваха президента. Във Филаделфия на Обама обаче се наложило да смени самолета заради техническа неизправност с една от задкрилките, съобщи ТАСС.

Ниска облачност над по-голямата част от страната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246460_%D0%9D%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%D0%BF%D0%BE-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D1%

 Над по-голямата част от страната ще има ниска облачност. На места в сутрешните часове в равнините, низините и котловините ще се образува мъгла, съобщиха от НИМХ.

 
По-значителни разкъсвания на облачността и слънчеви часове ще има след обяд над централните райони на Дунавската равнина, Предбалкана и високите полета. В източните райони ще духа слаб югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 8° и 13°, в София около 11°.
 
Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за месеца.
 
Над планините ще бъде предимно слънчево, в по-ниските части – облачно и мъгливо. Вятърът ще е до умерен от север-североизток, вечерта ще се ориентира от запад. Максимална температура на 1200 м.н.в. около 7°, на 2000 метра около 3°.
 
Над Черноморието облачността ще е променлива. Ще духа до умерен източен вятър. Максималните температури ще са 10°-12°, температурата на морската вода е 12-14°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.


БГНЕС

Какво следва за КТБ

http://www.cross.bg/bankata-sinditzite-fonda-1437890.html

/КРОСС/Фалитът на Корпоративна търговска банка (КТБ) изглежда сигурен и така най-сетне хората и фирми с гарантирани депозити ще получат достъп до парите си. Другият топ въпрос около банката е процедурата по несъстоятелност да протече прозрачно и ефективно, което ще зависи основно от назначенията на синдици. Те ще преразпределят активи за милиарди и действията им ще определят колко скоро и каква сума ще получат обратно кредиторите - най-вече фондът за гарантиране на влоговете. И не на последно място кой и каква отговорност ще понесе за източената банка. Петъчен обрат След близо петчасови парламентарни дебати в петък и гласуването, че държавата няма да спасява КТБ, това, което следва, е фалит на банката. Повратната точка, която преобърна мнението на ГЕРБ, беше "нагло писъмце" (по думите на Бойко Борисов), което беше нещо като предложение за преструктуриране на банката, но не с характер на правно обвързваща оферта (виж карето). Представеното от управителя на БНБ Иван Искров писмо на консорциума от оманския фонд, австрийците от EPIC и Gemcorp (на Атанас Бостанджиев, доскорошен шеф на VTB Capital в Лондон) обърна мнението на Борисов - от да дадем шанс и да спасим, до няма да дадем пари и няма да спасим.  Под контрола на фонда и синдиците По закон БНБ е институцията, която отнема лиценза на банка. Единствено централната банка може да поиска и обявяване на банка в несъстоятелност от съда, след като е отнела вече лиценза

Петков: ГЕРБ да излъчи премиер; изборите са вредни

http://frognews.bg/news_79395/

Две неща трябва да приветстваме - стремежът да се формира мнозинство е публичен, никой не може да обвини политиците, че правят нещо в ъгъла и това, че се търси политически плътност, заяви по БТВ Румен Петков от АБВ.

Уникално: Акробат мина по въже между два небостъргача със завързани очи

http://www.bnews.bg/article-120709

Въжето беше опънато на нивото на 50-ите етажи. Началото на „разходката" беше на 180 метра над земята, а финалът на 205. Преходът отне 6 минути и половина.

"Капана" от днес - "зелена зона"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4402265

Особен режим на паркиране влиза в сила от днес за пловдивския квартал Особен режим на паркиране влиза в сила от днес за пловдивския квартал "Капана". С решение на местния парламент той се превръща в "зелена зона". Автомобили без пропуски нямат право да спират от 8,30 до 17,30 часа в делничните дни. В почивните забраната не важи, както и в часовете след 17,30 до сутринта. Режимът обхваща улиците "Железарска",

Меркел предупреждава Камерън

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246459_%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%8A%D0%BD

 Канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди британския премиер Дейвид Камерън, че се приближава до "точка, от която няма връщане" в отношенията с Европейския съюз заради предложенията му за ограничаване на имиграцията.

Това пише германският седмичник "Шпигел" в броя си, който излиза утре. Дейвид Камерън тика страната си към точка, от която няма връщане по въпроса за членството й в Евросъюза, към точка, от която Берлин повече няма да се бори за оставането на Великобритания в Съюза, отбелязва "Шпигел", като цитира правителствени източници.

Според правителствен източник, цитиран от списанието, въпросът за ограничаване на броя ня влизащите във Великобритания граждани е бил посочен от Лондон като ябълката на раздора, а точно свободата на придвижване на лицата е едно от основните права, дадени на гражданите на страните-членки.

В разговор по време на среща миналия месец в Брюксел Меркел казала на Камерън, че това предложение ще удари по самите принципи на ЕС, отбелязва "Шпигел".

В момент, когато еврофобската формация Юкип печели все по-голямо влияние, Консервативната партия на Камерън се стреми да ограничи имиграцията във Великобритания.

В интервю, дадено миналия месец за британския вестник "Сънди Таймс" Меркел вече предупреди, че ако Великобритания посегне на основния принцип за свобода на движение в ЕС, това няма да се толерира от партньорите й.

Самият Камерън обяви свикването до 2017 г. на референдум за оставането на страната му в ЕС, ако спечели изборите през 2015.

Иво Прокопиев: КТБ съществува дълго с мощна политическа и медийна подкрепа

http://www.cross.bg/prokopiev-bankata-biznesmena-1437889.html

/КРОСС/В рамките на тази седмица БНБ ще отнеме лиценза на КТБ и в срок от 20 дни след това хората с гарантирани влогове ще си получат парите. Че банката е източена, че има огромна дупка, за което писа „Капитал" се потвърди от банковия надзор и от инспекцията, която извърши одита. И се стигна до логичния край, че капиталът на КТБ е отрицателен, което законово задължава БНБ да й отнеме лиценза, каза в интервю за Нова телевизия Иво Прокопиев. Дупката в Корпоративна търговска банка, според бизнесмена, има три основни компонента: Обществено-политическите разходи (спонсорства за всякакви щуротии с парите на вложителите н банката - спортни клубове, неправителствени организации, медии, партии и пр.). Тези пари,най-вероятно, никога няма да бъдат върнати. Лош финансов мениджмънт - всички банки използваха това поведение да си прехвърлят върху нея лошите активи. Активи за милиард и половина - два, до които банката няма достъп до тях. КТБ съществува дълго с много мощна политическа, институционална и медийна подкрепа, каза Иво Прокопиев. Офертата на т.нар. Омански фонд е изцяло в стил - идеята от нас, бензинът от вас, защото от държавата се искат 6 милиарда, за да отвори банката, без да е ясно какво дава банката.  Предложението е доста нахално и финансово абсурдно. В него няма предложение за спасение на КТБ, категоричен бе Прокопиев. Според бизнесмена има манипулация относно загубите за икономиката ни заради бъдещата ликвидация на КТБ

Обама сменил самолета заради повреда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4403187

Президентът на САЩ Барак Обама благополучно се прибра в столицата Вашингтон от обиколка в страната, по време на която му се наложи да смени главния самолет с резервния, съобщиха журналистите, които придружаваха президента. Във Филаделфия на Обама обаче се наложило да смени самолета заради техническа неизправност с една от задкрилките, съобщи ТАСС. Президентът на САЩ Барак Обама благополучно се прибра в столицата Вашингтон от обиколка в страната, по време на която му се наложи да смени главния самолет с резервния, съобщиха журналистите, които придружаваха президента. Във Филаделфия на Обама обаче се наложило да смени самолета заради техническа неизправност с една от задкрилките, съобщи ТАСС.

US акробат мина по въже между два небостъргача без обезопасителни мерки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4403194

Американският акробат Ник Валенда мина по въже между два небостъргача в Чикаго със завързани очи и без обезопасителни мерки.
Само 5 секунди от зрелищното преминаване към моментаса пуснати в официалния канал на „Дискавъри” в „Туитър”.
Телевизията излъчваше преминаването с 10-секундно закъснение, за да могат, ако Валенда падне, Американският акробат Ник Валенда мина по въже между два небостъргача в Чикаго със завързани очи и без обезопасителни мерки. Само 5 секунди от зрелищното преминаване към моментаса пуснати в официалния канал на „Дискавъри” в „Туитър”. Телевизията излъчваше преминаването с 10-секундно закъснение, за да могат, ако Валенда падне,

Учител от Девня, обвинен от деца в насилие, отрича да ги е удрял

http://www.moreto.net/novini.php?n=269445

Ученическа екскурзия завърши с полицейска намеса заради скандал и обвинения, че учител, употребил алкохол, е приложил физическо насилие, а едно момиче беше прието в спешния център на Казанлък. Ученици от 8-ми до 12-ти клас от СОУ „Васил Левски в Девня били на екскурзия в хижа до Бузлуджа в Казанлъшкия балкан от петък.

Цесиите в КТБ стигнаха до 1 млрд

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246458_%D0%A6%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%9A%D0%A2%D0%91+%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B4%D0%BE+1+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4

 Цесии или сделки между депозанти главно с негарантирани влогове и кредитни длъжници на затворената КТБ продължават с пълна сила.

Прилагат се все повече различни схеми за прехвърляне при намаляване на вземанията с от 30-50% и дори до 70%. Общата сума на тези операции вече гони внушителната сума от 1 милиард лева, съобщава вестник "24 часа".

Пред депутатите от временната бюджетна комисия квесторът Станислав Лютов определи сумата на цесиите на 700 млн. лв., но прогнозира, че най-вероятно синдиците ще признаят такива за не повече от 200 млн. лв. Той потвърди, че искания за прехвърляне има всеки ден и броят на тези сделки непрекъснато расте. Както и че в тях участвали и държавни компании и общини.

Основни участници в схемата са, от една страна, вложители, а от другата хора или фирми с кредити. "В българския парламент има представители на един икономически кръг и той вече придобива депозити, негарантирани в КТБ. Имаме съмнения, че директорът на фонда за гарантиране на влоговете е свързан с този кръг". Това заяви от парламентарната трибуна в петък при дебатите за затворената банка депутатът от ДПС Йордан Цонев. И обеща: "Ще наблюдаваме много внимателно оттук нататък механизма, по който ще бъде извършена процедурата по несъстоятелност на КТБ. Започва да действа фондът за гарантиране на влоговете, той ще предложи на съда синдика и ще управлява процесите по придобиване на апетитните активи".

"Пет-шест фирми с големи заеми към затворената банка усилено изкупуват влогове", твърди и основателят на фейсбук групата КТБalive Даниел Божилов. Вложителите се съгласяват на сделката, защото получавали поне част от парите си веднага, без да чакат разпродаване на активи след фалита. "Купувачите пък печелят от сконтирането, стопяват част от кредита си и освен това концентрират пари, с които могат след това да изкупуват обезценените активи на банката", обяснява Даниел Божилов.

Квесторът Станислав Лютов каза пред депутатите, че такива сделки не накърняват по никакъв начин масата на несъстоятелността на затворената банка, защото се правело "симетрично" вписване в активите и пасивите на КТБ.

Главният прокурор Сотир Цацаров да се самосезира и да предприеме действия срещу управителя на БНБ Иван Искров и УС на централната банка за умишлено въвеждане в заблуждение и измама на хиляди хора. Това искат в декларация вложителите в КТБ, обединени в НПО "Ние - гражданите".

Те твърдят, че на заседанието на парламента в петък Искров е излъгал за условията на предварителната оферта на консорциума от Оманския държавен фонд, ЕПИК и "Джемкорп кепитъл". Те не предлагали участие в смесено дружество с държавата само с активи, а и с кеш от 950 млн. евро, или 1,85 млрд. лв. Заради недостига на цялата сума в наличност до 2,3 млрд. лв. в офертата бил включен терминът "активи". Според комитета на вложителите обаче Искров с манипулативно изказване довел до обрат в позицията на депутатите по точка 3 и е отпаднала промяната, която задължаваше БНБ да оздравява банки дори и те да са с отрицателен капитал.

НПО "Ние гражданите" прилагат и предпоследния вариант на офертата на консорциума, в който освен свежите пари в допълнение са посочени активите, които ЕПИК възнамерява да използва. Това са акциите на "Виваком", "Петрол" АД и НУРТС.

В предложението на консорциума се иска цесиите да отпаднат със законодателни промени. Според вложителите обаче в хода на преговорите българската страна би могла аргументирано да не приеме това предложение.



БГНЕС

US акробат мина по въже между два небостъргача без обезопасителни мерки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4403188

Американският акробат Ник Валенда мина по въже между два небостъргача в Чикаго със завързани очи и без обезопасителни мерки.
Само 5 секунди от зрелищното преминаване към моментаса пуснати в официалния канал на „Дискавъри” в „Туитър”.
Телевизията излъчваше преминаването с 10-секундно закъснение, за да могат, ако Валенда падне, Американският акробат Ник Валенда мина по въже между два небостъргача в Чикаго със завързани очи и без обезопасителни мерки. Само 5 секунди от зрелищното преминаване към моментаса пуснати в официалния канал на „Дискавъри” в „Туитър”. Телевизията излъчваше преминаването с 10-секундно закъснение, за да могат, ако Валенда падне,

Меркел: Великобритания може да излезе от ЕС

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/merkel-velikobritaniia-mozhe-da-izleze-ot-es-6026429

Германският канцлер е твърдо против желанието на Лондон да подкопае един от основните принципи на европейската интеграция – свободното движение на хора

Сформирането на кабинет и окончателната съдба на КТБ на фокус през седмицата

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sformiraneto-na-kabinet-i-okonchatelnata-sydba-na-ktb-na-fokus-prez-sedmicata-182915/

Очакваме данни за потребителското доверие, продажбите на дребно и спестовната и кредитната активност на фирмите и домакинствата

КАТ ще проверява шофьорите готови ли са за зимата

http://offnews.bg/news/n_1/n_412217.html

Служителите от КАТ в цялата страна днес щепроведат акция "Зима". Тя предвижда масови проверки дали автомобилите са подготвени за студените месеци. Пътните полицаи ще отбиват встрани от пътя и проверяват по 10-15 автомобила едновременно, което е т.нар. холандски метод. Ще се проверява за изправни светлини, чистачки и гуми. С грайфомери ще се проверява дълбочината на протекторите, която трябва да бъде минимум 2 мм. Препоръчително е шофьорите да карат със зимни гуми, макар това да не е задължително по Закона за движение по пътищата.

Животът поскъпва с 10 лв. на човек през зимата

http://www.bnews.bg/article-120708

КНСБ предлага да бъде въведено ново тарифно отчитане - който харчи повече ток, да го плаща по-скъпо, а по-малкото потребление да се стимулира с по-ниска цена на еленергията.

Расте броят на жертвите на Ебола, но намаляват заразените

http://www.moreto.net/novini.php?n=269429

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че епидемията от Ебола е отнела живота на 4951 души от общо 13 567 заразени в осем страни, предаде "Ройтерс". Данните показват, че от предишния отчет на СЗО в сряда жертвите на болестта са се увеличили с 31.

Лъвска глава и три нимфи откриха археолози в Хисаря

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246457_%D0%9B%D1%8A%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B8+%D1%82%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D1%84%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%B

 Лъвска глава, която е била част от паметник, пръсти от човешка статуя в реален размер и оброчна плочка с три нимфи - това са част от откритията в района на римските терми в Хисаря, където продължават археологическите разкопки. Последните находки на археолозите преобръщат историята на града, като доказват, че курортът е по-стар, отколкото се е смятало до момента. Това съобщи директорът на археологическия музей в Хисаря Митко Маджаров.

 

„Тази плочка е намерена в римските терми, което показва, че преди на това място е съществувало светилище на нимфите и целият град е представлявал най-големия античен СПА център в Римската империя. Ясно става, че на оброчната плочка трите нимфи са голи, двете са насреща, а едната в гръб, прегърнати и с много интересна прическа в кок”, казва Митко Маджаров. Той и колегите му са датирали откритията от края на втори и началото на трети век и променят историята, като доказват, че градът е съществувал още преди времето на император Диоклециан.

 

„Градът като град може би е създаден по-късно, но самите термални комплекси и постройки в него са създадени по-рано, което е една нова част от историята на този град. Ние залагаме на развитието и на културно-историческия туризъм и всяко ново откритие би трябвало да предизвиква интерес и да доведе тук туристи”, съобщи кметът на Хисаря Пенка Ганева. Археолозите твърдят, че благодарение на нейните усилия разкопките в момента продължават.


В Брюксел обсъждат възможности за финансиране на магистрала „Хемус“ с европари

http://econ.bg/Новини/В-Брюксел-обсъждат-възможности-за-финансиране-на-магистрала-Хемус-с-европари_l.a_i.595307_at.1.html

Българският министър на транспорта в служебния кабинет Николина Ангелкова ще обсъди в Брюксел възможностите за финансирането на магистрала „Хемус“ с...

Кървави сблъсъци по френските улици

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246456_%D0%9A%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D1%81%D0%B1%D0%BB%D1%8A%D1%81%D1%8A%D1%86%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+%D1%84%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8

 Ожесточени сблъсъци между демонстранти и полицията станаха в нощта срещу неделя по време на протести във френските градове Нант и Тулуза, съобщи Франс прес.

 

Безредици е имало и в други градове на страната. До сблъсъците се стигнало по време на протестна акция в памет на млад екоактивист, който загинал седмица по-рано по време на разгонване на митинг в защита на околната среда.

 

Най-голямата акция била организирана в южния френски град Тулуза. Организирали я

 

радикални антикапиталистически групировки

 

 като протест „срещу полицейското насилие”. Протестът е организиран по повод смъртта на 21-годишния Реми Фрес, който загива миналата неделя по време на демонстрация срещу строителството на язовир в мочурливата местност Тесте в Южна Франция. Според последните публикувани резултати от разследването смъртта му е настъпила вследствие от експлозия на шокова граната, хвърлена от служителите на жандармерията.

 

Организираната в събота вечерта демонстрация в Тулуза бързо прераснала в безредици. Около 600 агресивно настроени младежи, много от които с увити шалове около лицата, започнали да трошат автобусни спирки, витрини на магазини и банкомати. Освен това хвърляли тежки предмети по полицаите, които им отвърнали с палки и сълзотворен газ.

 

До подобни сблъсъци между демонстранти и полиция се стигнало и в западния френски град Нант. Там също около 600 активисти на радикални движения излезли на улицата в знак на солидарност със съмишлениците си в Тулуза.

 

Министър-председателят Манюел Валс осъди насилието и заяви, че то е

 

обида за паметта на загиналия

 

Реми Фрес. Това антидемократично поведение е „подигравка с легитимното право” на гражданите да изразяват мнение с мирни манифестации, обяви Валс.

 

Министърът на вътрешните работи Бернар Казньов от своя страна съобщи, че има 21 арестувани в Нант и 13 в Тулуза. В резултат на сблъсъците има ранени както сред демонстрантите, така и сред служителите на реда, уточняват от полицията.

 

Реми Фрес е първият загинал демонстрант на потушен от полицията протест в континентална Франция от 1986 г., напомня АФП.

Пускат изцяло движението по "Лъвов мост"

http://pik.bg/пускат-изцяло-движението-по-лъвов-мост-news245277.html

Пускат изцяло движението по "Лъвов мост"

След мащабния ремонт движението по ключовия „Лъвов мост” в София днес ще бъде пуснато изцяло.

Пейки, озеленяване с цветни лехи, велопътека и дори римски антични разкопки от 4-ти век ще са на показ за всички. В района има пешеходна зона, както и постоянно видеонаблюдение. Камерите са с възможности и за нощно наблюдение, обясняват специалистите по сигурността на Столичната община, информира още НТВ.

Пияни пребили двойка, пострадалият е от Гана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4403179

Пияни младежи са нападнали българка, която е била със своя приятел от Гана и детето им. Това се е случило на спирка на градския транспорт в столичния квартал Борово, стана ясно от репортаж на Нова телевизия.
Жена разказа, че младежите са били доста почерпени и започнали да обиждат мъжа до нея с думите „маймуно мръсна”. Пияни младежи са нападнали българка, която е била със своя приятел от Гана и детето им. Това се е случило на спирка на градския транспорт в столичния квартал Борово, стана ясно от репортаж на Нова телевизия. Жена разказа, че младежите са били доста почерпени и започнали да обиждат мъжа до нея с думите „маймуно мръсна”.

Почерпени нашенци пребиха сънародничка и ганаец

http://frognews.bg/news_79393/

Пияни младежи нападнали българка, която била със своя приятел от Гана и детето им на спирка на градския транспорт в столичния квартал Борово, извести НТВ. Жената разказа, че младежите са били доста почерпени и започнали да обиждат мъжа до нея с думите „маймуно мръсна”. Освен размяната на реплики, младежите ударили жената в зъбите. "Разкървавиха ми устата и ми счупиха зъб", оплака се жената.

Убиец на котка влиза за 1 година в затвора

http://pik.bg/убиец-на-котка-влиза-за-1-година-в-затвора-news245275.html

Убиец на котка влиза за 1 година в затвора

Убиец на котка ще лежи една година в затвора, след като Окръжният съд в Шумен потвърди издадена от магистратите във Велики Преслав присъда срещу 21-годишния Евгени И. за жестокост към гръбначно животно и едро хулиганство - оказана съпротива на полицай. Решението на съда е окончателно, пише в. "Монитор".

Случаят стана в началото на март  т. г. в преславското село Имренчево. Евгени живеел в една къща с вуйчо си Марин Маринов и много често се карали за щяло и нещяло. На 10 март вуйчото и семейството му тъкмо се канели да си лягат, когато чули откъм коридора на къщата звуци от тъпи удари и човешки стъпки. Оказало се, че Евгени бил взел един кол и ударил с него по главата котката на Маринови, докато я убие.

Без да се обяснява, племенникът отворил стаята на вуйчо си и метнал върху тялото на Марин трупа на котката. Като си познал домашния любимец, мъжът изпаднал буквално в шок. Намерил веднага кмета на селото и му разказал за случката. От телефона му подали жалба до полицията и Маринов се прибрал вкъщи. На двора обаче го чакал разгневен племенникът.

Ударил и вуйчо си с дървения кол по главата, възрастният мъж едва се спасил с бягство на улицата. Скоро след това дошли полиция и линейка, но младежът се нахвърлил и на полицаите. При опит да го задържат двамата униформени се пързулнали в непочистената кал из двора заедно с побойника, но той успял да стане и да нарита едното ченге три пъти в гърдите.

За хулиганството Евгени получил година затвор, за котката - шест месеца, защото пред съда не било доказано първоначалното обвинение от прокуратурата за особено мъчителен начин при причиняването на смъртта. Окръжният съд в Шумен определи общо наказание от година в затвора. Евгени И. е стар познайник на полицията и известен пироман. През 2011 година се обидил нещо на пастрока си и му подпалил апартамента. Тъкмо пожарът се разгарял, когато изведнъж му станало жал за втория му татко и се обадил на 112 да изгасят огъня, който сам подпалил.

Нов триумф за Хамилтън

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4403182

Люис Хамилтън спечели Голямата награда на САЩ във „Формула 1” и постигна пета поредна победа. Британецът тръгна от втора позиция след съотборника си в „Мерцедес” Нико Розберг. Германецът завърши втори, като изостана с 4,314 секунди.
Люис има вече общо 32 победа - рекорд за британец. Хамилтън води в генералното класиране с  316 точки, Розберг е вто Люис Хамилтън спечели Голямата награда на САЩ във „Формула 1” и постигна пета поредна победа. Британецът тръгна от втора позиция след съотборника си в „Мерцедес” Нико Розберг. Германецът завърши втори, като изостана с 4,314 секунди. Люис има вече общо 32 победа - рекорд за британец. Хамилтън води в генералното класиране с 316 точки, Розберг е вто

Пияни пребили двойка, мъжът бил от Гана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4403172

Пияни младежи са нападнали българка, която е била със своя приятел от Гана и детето им. Това се е случило на спирка на градския транспорт в столичния квартал Борово, стана ясно от репортаж на Нова телевизия.
Жена разказа, че младежите са били доста почерпени и започнали да обиждат мъжа до нея с думите „маймуно мръсна”. Пияни младежи са нападнали българка, която е била със своя приятел от Гана и детето им. Това се е случило на спирка на градския транспорт в столичния квартал Борово, стана ясно от репортаж на Нова телевизия. Жена разказа, че младежите са били доста почерпени и започнали да обиждат мъжа до нея с думите „маймуно мръсна”.

40% от безработните са пред пенсия

http://www.cross.bg/bezrabotnite-mesta-horata-1437888.html

/КРОСС/Въпреки че безработицата през тази година се стабилизира и започна да намалява плавно, проблемът с две от уязвимите групи на пазара на труда - продължително безработните и хората над 50 г., се задълбочава. Макар и минимално расте и броят на безработните в почти всички останали уязвими групи с изключение на тази на хората с увреждания. Това показват данните на Агенцията по заетостта за септември. През месеца нивото на регистрираната безработица се повиши минимално спрямо август с 0.1 процентни пункта до 10.5%, което се обяснява с приключващата сезонна заетост и по-малкото субсидирани работни места. За сравнение през септември в субсидирана заетост са заети около 40 хил. души по-малко спрямо същия месец миналата година. Така в бюрата по труда към края на септември са регистрирани 345 375 българи, пише "Сега".  Сред тях групата на продължително безработните продължава да расте. Повече от една година, без да работят, вече са 143 116 българи, или 41.4% от всички безработни. Тревожно е, че за една година броят им се е увеличил с 23 272 души. И докато продължително безработните младежи намаляват с 0.3 процентни пункта до 11.7%, то делът на хората над 50 години, които дълго време нямат работа, нараства до 46% (при 45.4% през август). Това е другата притеснителна тенденция в развитието на пазара на труда у нас - броят и на хората в предпенсионна възраст без работа се увеличава, макар и минимално спрямо август, но по-ясно на годишна база

Кюрди и полиция се биха в Истанбул

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246455_%D0%9A%D1%8E%D1%80%D0%B4%D0%B8+%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B2+%D0%98%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B1%D1%83%D0%BB

 Сблъсъци се разразиха между прокюрдски демонстранти и полицията в два квартала в Истанбул, съобщи турският вестник „Заман“.

 

Напрежение е възникнало в кварталите Гази и Окмейданъ в събота вечерта по време на протести в знак на солидарност със защитниците на сирийския кюрдски град Кобане, обсаден от групировката „Ислямска държава”.

 

Прокюрдски демонстранти в квартал Гази са подпалили контейнери за смет и са издигнали барикади, като са блокирали главен път в квартала. Първоначално полицията отправяла предупреждения към протестиращите да се разпръснат, но вместо това маскирани лица започнали да хвърлят коктейли „Молотов” и камъни по силите на реда. Полицията съответно използвала сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне демонстрантите, които избягали по съседните улици.

 

Сблъсъци между демонстранти и полиция имало и в квартал Окмейданъ. Маскирани лица хвърляли коктейли „Молотов” по полицаите, а те използвали сълзотворен газ и водни струи.

 

Мерките за сигурност в двата истанбулски квартала са били засилени.

 

По-рано десетки хиляди кюрди участваха в демонстрации в цяла Турция в знак на солидарност със защитниците на Кобане.

 

Основната прокюрдска Демократична партия на народите (ДПН) свика демонстрации в цялата страна. Турският премиер Ахмет Давутоглу отправи призив към кюрдите да не участват в митингите, но въпреки призивите му планираните демонстрации се състояха.

 

В населения с много кюрди югоизточен град Диарбекир митингът на кюрдите е преминал мирно. Полицията е задържала 28 души преди началото на митинга в града.

Рекордно увеличение на парите за болнични

http://pik.bg/рекордно-увеличение-на-парите-за-болнични-news245273.html

Рекордно увеличение на парите за болнични

Рекордно увеличение на парите, които плаща за болнични, отчита Националният осигурителен институт за първите 9 месеца на годината, съобщи Нова телевизия. Сумите растат с милиони, показва справка на осигурителния институт.

Само за първите 9 месеца на годината платените дни отпуск по болест са се увеличили с над 400 000 и вече са над 11 800 000 болнични дни. Това е над 17 млн. лв. повече от миналата година. За момента пари има, но до края на годината остават още три месеца. Това увеличение обаче товари сериозно и бизнеса, който плаща първите три дни от болничния.

Както "Сега" многократно е писал, разходите за болнични растат, въпреки че от 2010 г. действа "временната" мярка, с която първите три дни от болничния бяха прехвърлени за сметка на работодателя. Идеята на ГЕРБ при въвеждането й бе да накара работодателите да контролират по-ефективно служителите си, за да не отсъстват безпричинно. Това обаче не доведе до намаляването им. Миналата година разходите на Държавното обществено осигуряване дори надхвърлиха нивата от 2010 г.

Броят на болничните листове до три дни, които се плащат само от фирмите, за миналата година е 437 462 според справка на НОИ, изготвена за "Сега". Това е ръст с над 11 хил. спрямо 2012 г. Като дял тежестта на болничните до 3 дни намалява - през м.г. те са били 18.8 на сто от всички листове за годината, а през 2012 г. са били 19.5%. НОИ също плаща все повече. Преди време от институцията коментираха, че след въвеждането на антикризисната мярка в първите й две години наистина се е наблюдавала тенденция броят на изплащаните болнични листове от държавата да намалява, но през 2012 г. тази тенденция прекъсва.

Миналата година болничните, които са най-голямото перо в групата на обезщетенията за временна неработоспособност, са стрували с над 35 млн. лв. повече на НОИ спрямо 2012 г. Разходът вече стига около 325 млн. лв. Загубени са 12 541 415 работни дни, което е с 11 на сто повече спрямо по-миналата година, пише varna,utre.bg, позовавайки се на в. "Сега".

ЗАКОНОДАТЕЛЯТ

Засега промени в реда за изплащане на болничните не са предлагани от консултативния съвет, който обсъждаше мерки за оптимизиране на осигурителната система. Не трябва да се връщаме към стария модел, а да се измисли нов, смятат от ГЕРБ. Работодателите обаче искат старото положение - да плащат само първия ден от болничния на служителите си.

Чужденци масово съдят агенцията за бежанците заради мудност

http://www.cross.bg/statyt-agentziyata-bezhantzite-1437887.html

/КРОСС/Бежанци масово съдят ресорната държавна агенция заради мудност и пропуски при процедурата за предоставяне на бежански или хуманитарен статут. Това показа справка на "Сега" в регистъра на Софийския административен съд. Става дума за близо 90 жалби срещу решения на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Въпреки че в голяма част от случаите съдът все още не се е произнесъл, вече има няколко решения, в които магистратите са отсъдили на първа инстанция срещу председателя на агенцията. Нарушението е едно и също във всичките случаи - в агенцията "забравят" да регистрират молбите за статут на нелегалните имигранти. Затова съдът осъжда председателя на агенцията да регистрира чужденците и да им образува дела за даване на бежански или хуманитарен статут. Вълната от дела е започнала в началото на годината. За 2013 г. те са били само няколко. Това става на фона на непрекъснатите хвалби на държавната агенция, че е ускорила регистрацията на бежанците. Засега не е ясно колко са стрували на държавния бюджет разходите по делата, тъй като в по-голямата си част те не са приключили. Към сметката трябва да се добавят и хонорарите на преводачите, тъй като на заседанията задължително трябва да се превежда на фарси или на френски език, посочва изданието.  Случаят на сириеца Казан Мохамедани е едно от делата, по които магистратите осъждат председателя на ДАБ. Според съда Мохамедани е подал молба за закрила на 3 февруари 2014 г

Спортът намалява риска от рак на гърдата с 1/5

http://www.vesti.bg/novini/sportyt-namaliava-riska-ot-rak-na-gyrdata-s-15-6026430

Жените на средна възраст, които редовно правят аеробика, ходят на зумба или се упражняват сами у дома, намаляват риска от рак на гърдата, показва ново проучване.

"Прошка" трепе Хелоуин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4402667

БРИТАНСКАТА преса съобщава тази седмица, че Ватиканът иска да забрани Хелоун и да го замени с друг празник - нещо по-ведро, не чак толкова зловещо. В католическия свят отдавна имало напрежение покрай 31 октомври, казват, че винаги по това време се активизирали сектите и окултните организации, регистрирали се много случаи на жертвоприношения и ритуа БРИТАНСКАТА преса съобщава тази седмица, че Ватиканът иска да забрани Хелоун и да го замени с друг празник - нещо по-ведро, не чак толкова зловещо. В католическия свят отдавна имало напрежение покрай 31 октомври, казват, че винаги по това време се активизирали сектите и окултните организации, регистрирали се много случаи на жертвоприношения и ритуа

Кризата ражда месианство, месианството - нови кризи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4402694

Предсрочните парламентарни избори на 5 октомври не успяха да разрешат политическата криза, в която изпаднахме в началото на 2013 г. Фрагментираният парламент, родилните мъки по появата на бял свят на новия кабинет и очакваната нестабилност в следващите месеци, а може би дори години, не обещават политически оптимизъм. Коалиция на малцинството, неясн Предсрочните парламентарни избори на 5 октомври не успяха да разрешат политическата криза, в която изпаднахме в началото на 2013 г. Фрагментираният парламент, родилните мъки по появата на бял свят на новия кабинет и очакваната нестабилност в следващите месеци, а може би дори години, не обещават политически оптимизъм. Коалиция на малцинството, неясн

Кунева: Не говорим за друг мандат на кабинета освен за 4 г.

http://frognews.bg/news_79391/

Реформаторският блок счита, че трябва да се състави правителство. Това е задължително при условията, пред които е изправена страната: неприето споразумение за партньорство с ЕС, с изключение на един-единствен стълб - “Човешки ресурси”.

Специализираният наказателен съд ще заседава по делото срещу групата “Килърите 5”

http://pik.bg/специализираният-наказателен-съд-ще-заседава-по-делото-срещу-групата-“килърите-5”-news245272.html

Специализираният наказателен съд ще заседава по делото срещу групата “Килърите 5”

Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу групата “Килърите 5”.

Обвиняеми по делото са Мариян Атанасов, Ивайло Симеонов, Вергил Славов, Александър Йорданов, Йосиф Йосифов. Те са обвинение за организиране и ръководене на организирана престъпна група, създадена с цел убийства.

Делото е насрочено за 9:30 часа. 

Пишман протестърът Генов позорно не си призна за оскверняването на паметника на "Позитано 20" (обновена)

http://pik.bg/пишман-протестърът-генов-позорно-не-си-призна-за-оскверняването-на-паметника-на-позитано-2-news245261.html

Пишман протестърът Генов позорно не си призна за оскверняването на паметника на "Позитано 20" (обновена)

Протестърът Асен Генов, който стана известен като клиентът на Би Ти Ви, за пореден път стана за смях в родния ефир.

Той най-нагло нападна медиите, че правят война между политиците. След това скандално не си призна, че оскверни паметника на "Позитано 20". Защо продължава да мълчи като мравка, питат се зрителите

В студиото беше и професор Мирослава Кортенска, която определите оневиняване му за оксверняването на паметника пред централата на БСП за скандално. 

Припомняме, че миналата седмица Асен Генов бе скандално оправдан от "безприсрастната" съдийка Мирослава Тодорова, за това че оскверни нагло паметника на "Позитано 20"

В белия свят за подобен гяволък сектантът Генов би бил поне обществено порицан или глобен, нямаше да го потупват по рамото и да го нарекат „художник”.

Кортенска буквално попиля Генов, като заяви, че това което е направил е бездарно. "Вие сте един безработен тиранин. Станахте известен с товам че сте постоянене гост на Би Ти Ви", категорична бе Кортенска.

Полицаи дебнат за гуми и чистачки

http://www.bnews.bg/article-120707

Целта на проверките е да инспектират какво е техническото състояние на автомобилите преди падането на снега. А също така и да обърнат внимание на водачите, че денят става по-къс, атмосферните условия се променят, пътищата са хлъзгави и несигурни.

Местим България на запад с 218, 6 метра

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4403047

9,5 секунди от градуса клъвнати от Сърбия 
България се оказа малко по-западна държава, отколкото се е смятала. Най-западната точка е определяна погрешно. Тя хем не е там, където твърдят учебниците, хем в действителност е още по-западна. По Великден в. 9,5 секунди от градуса клъвнати от Сърбия  България се оказа малко по-западна държава, отколкото се е смятала. Най-западната точка е определяна погрешно. Тя хем не е там, където твърдят учебниците, хем в действителност е още по-западна. По Великден в. "168 часа" откри тази грешка и я поправи след най-прецизните измервания на географски координати,

Признаци на психично здравия мъж

http://curious.actualno.com/Priznaci-na-psihichno-zdravija-myj-news_58222.html

Кой е той – психически здравият мъж? Сякаш въпросът е елементарен, но когато една жена има своите съмнения, следният списък би могъл да ѝ помогне да се ориентира по-добре. И така, психично з...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване