Конфликтите в Сирия и Ирак са разселили 13.6 милиона души, обяви ООН

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/11/2417278_konfliktite_v_siriia_i_irak_sa_razselili_136_miliona/?ref=rss


Около 13.6 милиона души са разселените лица в следствие на конфликтите в Ирак и Сирия, съобщи агенция "Ройтерс", позовавайки се на Върховния комисариат по бежанците на ООН (ВКБООН). Амин Ауад, директор на ВКБООН за Близкия изток и Северна Африка заяви, че светът е станал вцепенен за нуждите на бежанците.

"Сега, когато говорим за милиони разселени хора в рамките на два месеца, или 500 000 за една нощ, светът просто не реагира", каза Ауад пред журналисти в Женева.

Всички...

Евродепутатът Мария Габриел обявява ученически конкурс на темa „Помощта на ЕС за развитие – моят поглед, моите идеи”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/-exy5ICFn9Y/

Mariya Gabriel 2014Темата на тазгодишното издание на ежегодния ученически конкурс, организиран от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП, ръководител на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел, е в контекста на 2015 г., обявена за Европейска година на развитието. Повече от половината от помощта за развитие в глобален мащаб се предоставя от ЕС и по-голямата част от нея е за най-слабо развитите държави. Помощта на ЕС за развитие има за първостепенна цел намаляването на бедността, а в дългосрочен план нейното премахване.

„Темата е трудна, но съм убедена, че учениците ще се справят. Целта ми е да ги провокирам да изразят своите позиции относно помощта на ЕС за развитие и дадат своите идеи как тя да бъде по-ефективна, в кои приоритетни области според тях трябва да бъде насочена. Европейската година на развитие 2015 ще бъде възможност за повишаване на осведомеността, така че европейските граждани да знаят, че всяко евро, използвано за развитие, е в интерес както на хората в най-бедните страни по света, така и за самите тях. Ключов фактор в този процес са именно младите хора, които са отворени към света, имат критично мислене и са носители на нов манталитет”, коментира избора на конкурсната тема Мария Габриел.

Конкурсът е национален и в него могат да участват учениците от всички училища на територията на страната. Той е разделен в две възрастови категории: 10–12 клас и 8-9 клас.

Учениците 10 – 12 клас трябва да изработят мултимедийна презентация с обем до 3 МВ и до 15 слайда, като участието е индивидуално. Втората категория участници: 8 – 9 клас, следва да напишат есе по темата с обем до 2 стандартни страници.

Ще се оценяват познанията на учениците относно същността и значението на помощта за развитие на ЕС, както и уменията им да боравят с инструментите на компютърните технологии.

При изпращането на творбите задължително трябва да бъдат посочени: трите имена на участника, клас и училище, населено място, телефон и имейл за обратна връзка.

Краен срок на конкурса: 15 декември 2014 г.

Електронна поща за изпращане на материалите: concours@mariya-gabriel.eu

Мултимедийните презентации ще се оценяват от жури в състав: проф. дн. Лазар Копринаров от Югозападен университет „Неофит Рилски”, доц. д-р Мими Корнажева от Русенски университет „Ангел Кънчев” и инж. Стоян Марков, ръководител на „Европа Директно”- Сливен.

Председател на журито за оценка на есетата ще бъде Мария Габриел и членове д-р Росинка Проданова, продуцент в радио Благоевград, Теодора Евтимова, директор на Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе, Снежана Йовева-Димитрова, експерт в НДФ „13 века България” и Кристиана Добрева-Станкова, председател на Клуба на дейците на културата в Сливен.

Във всяка отделна категория ще бъдат присъдени по 5 първи и 5 поощрителни награди. Наградата за класираните на първите места е посещение на Европейския парламент в Брюксел, а поощрителните награди ще са изненада.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в средата на януари 2015 г., а връчването на наградите ще се състои на церемония в Информационния център на Мария Габриел в София.

Спортният министър подкрепи Варна за младежка столица

http://www.moreto.net/novini.php?n=270379

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев официално подкрепи кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица през 2017 г. „Щастлив съм, че градът е финалист за „титлата”. Той напълно отговаря на всички критерии за една модерна европейска младежка столица.

Ванга вещае ядрени заплахи, цунамита и торнада през 2015 г.

http://frognews.bg/news_80027/

Началото на 2015 г. година ще бъде белязано с глобално преразделяне на света, революционни настроения в много европейски страни, финансов крах и ресурсни кризи. При такива обстоятелства особено важна роля ще поемат Русия и Китай. Така тълкуват предсказанията на пророчицата Ванга наши и чужди специалисти.

Райфайзенбанк ще ползва свой рейтинг за оценка на искащите заем

http://www.mediapool.bg/raifaizenbank-shte-polzva-svoi-reiting-za-otsenka-na-iskashtite-zaem-news227070.html

Райфайзенбанк (България) вече ще използва собствен рейтинг при оценка на заявките за кредити от домакинства, фирми и институции, което ще позволи по-точното калкулиране и управление на кредитния риск за цялата банка. Одобрението за прилагането на този подход, вместо на стандартизирания, е издадено съвместно от БНБ и от австрийския банков регулатор (Financial Markets Authority, FMA) след комплексна проверка, извършена по изискванията на най-съвременните регламенти на ЕС в областта на банките, съобщиха от "Райфайзен" във вторник. Освен че банката вече ще може да оценява кандидатите за кредити по по-съвършени методи и най-добрите международни практики, одобряването на собствения й вътрешен рейтинг показва способността й да управлява и адекватно да оценява своите вътрешноприсъщи рискове, осигурявайки необходимото капиталово покритие, в съответствие с реалното качеството на активите в своя баланс, допълва съобщението.

Кристалина Георгиева поздрави Бойко Борисов за новия кабинет

http://pik.bg/кристалина-георгиева-поздрави-бойко-борисов-за-новия-кабинет-news248483.html

Кристалина Георгиева поздрави Бойко Борисов за новия кабинет

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева изпрати своите поздрави до премиера Бойко Борисов в писмо. Тя направи това по повод сформирането на новото правителство и избирането на Борисов за министър-председател, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Уверена съм, че с Вашите лидерски умения, изграден авторитет и отдаденост към работата в името на по-добро бъдеще за всички ще съумеете да изградите силно българско правителство, което да се справи с текущите предизвикателства и да осигури стабилност и просперитет за народа ни. Очаквам с нетърпение да продължим нашето сътрудничество и Ви пожелавам успешен мандат”, пише в писмото на Кристалина Георгиева.

Пожелания за успех на новия министър-председател на България изразиха и ръководители на дипломатически мисии у нас.

Лиляна Павлова: На базата на научените уроци трябва да реализираме европейските инвестиции в българските общини

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/tdbikwm12-k/

На базата на научените уроци трябва да реализираме европейските инвестиции в българските общини. Добра възможност за това дава Оперативна програма „Региони в растеж“ през новия програмен период.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на конференция „Перспективи за растеж на българските общини”.

„Пред нас е най-голямото предизвикателство – да започнем реализацията на новата оперативна програма във възможно най-кратки срокове, за което ще положим всички необходими усилия в преговорите с Европейската комисия“, заяви министърът. По думите й основният финансов източник на местната власт са еврофондовете, а общият бюджет на програмата „Региони в растеж“ – от 3 млрд.лв., ще даде възможност за облагородяване на градовете, както и за инвестиции в образователната, спортната, пътната и други инфраструктури.

Основен фокус на програмата са инвестиции в развитието на 39 общини, които получават по-голямата част от средствата – почти милиард и 700 млн.лв. Те ще отидат директно за вече готови проекти за градска среда, градски транспорт, образователна среда, различни видове инфраструктура, стана ясно още от думите на регионалния министър.

Във втората приоритетна ос са предвидени инвестиции за периферните и най-слабо развитите региони. За тях са предназначени около 400 млн.лв. Със средствата ще бъдат подкрепени най-спешните и неотложни инфраструктурни мерки. „Целта е да се спре миграцията към по-големите градове и да се намали обезлюдяването в тези региони“, обясни още Павлова.

По време на конференцията министър Лиляна Павлова изрази надежда преговорите с Европейската комисия за одобрението на новата оперативна програма да завършат още през ноември тази година. „Ще положим всички усилия и ще направим необходимото от януари следващата година да започнем да отваряме програми и възможности за кандидатстване“, беше категорична тя.

Другото усилие на нейния екип е да бъдат отблокирани средствата по Оперативна програма „Регионално развитие”, за което се предприемат всички необходими мерки, стана ясно още на форума. „Финансовите корекции по някои проекти са неизбежни, но нашата цел е да намалим техния обем, за да могат общините да се разплатят с бизнеса и да завършат проектите си“, заключи министър Павлова.

През последните години в областта на строителството вложените европейски средства надвишат тройно националните инвестиции, показва статистиката. От всички договори за строителство, сключени от общините през последните 3 години, на стойност 5,7 млрд. лв., близо две трети са финансирани от фондовете на ЕС.

 

Съдийка си направи отвод по делото за КТБ

http://frognews.bg/news_80026/

Съдия Калина Илиева, която в понеделник беше избрана чрез системата за случайно разпределение на дела за съдия докладчик по дело за обявяване в несъстоятелност на КТБ, си направи отвод днес, съобщиха от Софийски градски съд (СГС).

Производствените цени на горивата у нас били по-високи от повечето страни в ЕС

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/11/11/2417245_proizvodstvenite_ceni_na_gorivata_u_nas_bili_po-visoki/?ref=rss


Основната причина за поевтиняването на петрола в световен мащаб, а от там и на горивата, е спадналото потребление. В същото време по цена на производител бензините у нас са сред най-скъпите в ЕС. Това коментираха в сутрешния блок на Би Ти Ви Андрей Делчев, председател на петролната и газова асоциация и Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката.

В България крайните цени на горивата по традиция са сред най-ниските в ЕС, но това не се отнася до стойностите, които се...

Янаки Стоилов: Нуждаем се от следпреходна политика и промяна

http://www.cross.bg/stoilov-prehoda-bulgariya-1439228.html

/КРОСС/ „Нуждаем се от следпреходна политика, от промяна, която да реши както натрупаните проблеми, довели до прехода, така и дълбоките несправедливости и изоставане в самия преход. Това е голямата задача, дълг и предизвикателство пред БСП", заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов на пресконференция в централата на партията.  Той обясни, че на старта на промените в икономическото, социалното, демографското развитие, образование, здравеопазване България се е намирала непосредствено след най-развитите страни в света. В резултат на прехода страната е непосредствено преди развиващите се държави. „Демокрацията, която се описва като най-голямото достижение на прехода, вече е поставена на изпитание. Българската демокрация освен изборна, в една част е напазарувана. Това са язвите на прехода, които не само трябва да видим, но и честно да назовем и да преодолеем", посочва зам.-председателят на БСП, цитиран от партийния пресцентър. Стоилов припомни, че падането на Берлинската стена е отприщило дълбоки промени във всички сфери на обществения живот и на международните отношения. „Българският преход е част от дълбоката промяна в цяла Източна Европа", каза той. По неговите думи десет години след промените БВП на страната е 2-3 пъти по-малък от този в края на `80-те години. „В социалната област от 26-то място, по данни на ООН за индекса на човешкото развитие, България се срина двойно и в момента е на 57-мо място", допълни той

Година затвор за беглеца от Пловдив

http://frognews.bg/news_80025/

Една година затвор получи Орхан Яшаров от Пловдив, който блъсна последователно пет автомобила, включително полицейски патрул, и се наложи полицията да го преследва.

Болен дядо се метна от последния етаж, дотегнало му

http://www.bnews.bg/article-121513

Възрастен мъж се е самоубил, след като се е хвърлил от последния етаж на жилищен блок в кв.”Иглика” в Добрич.

Проф. Баева: Антикомунистическите слова звучат фалшиво от устата на Плевнелиев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4420592

В лекцията на президента Росен Плевнелиев по време на откриването на конференцията "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещото", която е част от инициативата "25 години Свободна България", за съжаление имаше много преувеличения и неистини, свързани с миналото. Като се има предвид неговото минало, тези слова не му отиват. В лекцията на президента Росен Плевнелиев по време на откриването на конференцията "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещото", която е част от инициативата "25 години Свободна България", за съжаление имаше много преувеличения и неистини, свързани с миналото. Като се има предвид неговото минало, тези слова не му отиват.

БНБ: Няма надеждна оферта за банка "Виктория"

http://offnews.bg/news/n_1/n_415898.html

В БНБ не е постъпвала оферта за Търговска банка "Виктория", която да съдържа ясни финансови ангажименти и да отговаря на Закона за кредитните институции. Това се казва в прессъобщение на Централната банка, изпратено тази вечер по повод съобщения, че "Лев Инс" проявява интерес към придобиването на банката от групата на КТБ. Банката - преди "Креди Агрикол България" - бе поставена под специален надзор на 22 юни, два дена след затварянето на КТБ. Той продължава до 22 ноември. "Съгласно тези изисквания - уточняват от БНБ - кандидатите за банков лиценз трябва да бъдат финансови институции с висок международен престиж , дългогодишен опит и значителен капиталов ресур с. Това е в пряка връзка и с нормативно заложените критерии в Закона за кредитните институции (чл. 28а, ал. 3), изискващи заявителят да има висока репутация, опитен мениджмънт, финансова стабилност и прозрачна дейност. Изключително строги са изискванията към системите за управление и контрол на рисковете, вътрешните контролни механизми и надеждните системи за предотвратяване изпирането на пари или финансирането на тероризъм . При интерес от страна на представители от чуждестранна финансова система от изключително значение е критерият за висока репутация на кандидата, постигната на международните финансови пазари, както и надеждност и стабилност на финансовото му състояние." На 8 ноември "Лев Инс" заяви желание да купи банка "Виктория". От ръководството на застрахователното дружество съобщиха за БНТ, че са депозирали офертата си в БНБ и са готови да инвестират заедно с "водеща международна банка". 

Георги Гергов подава оставка като лидер на БСП-Пловдив

http://politics.actualno.com/Georgi-Gergov-podava-ostavka-kato-lider-na-BSP-Plovdiv--news_59782.html

Георги Гергов днес ще подаде оставка като градски лидер на БСП в Пловдив. Той обаче очаква тя да не бъде приета. Това обяви самият бизнесмен пред агенция ПИК. Според него него "червените е трябва...

Федерер се разправи с Нишикори на Финалния Мастърс

http://tennis.actualno.com/Federer-se-razpravi-s-Nishikori-na-Finalnija-Mastyrs-news_59790.html

Тенис легендата Роджър Федерер записа втори успех в груповата фаза на Финалния Мастърс на осемте най-добри, след като победи японеца Кей Нишикори с 6:3, 6:2 в първия мач на сингъл за деня. Швейцарс...

Проф. Баева: Антикомунистическите слова звучат фалшиво от устата на Плевнелиев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420586

В лекцията на президента Росен Плевнелиев по време на откриването на конференцията В лекцията на президента Росен Плевнелиев по време на откриването на конференцията "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещото", която е част от инициативата "25 години Свободна България", за съжаление имаше много преувеличения и неистини, свързани с миналото. Като се има предвид неговото минало, тези слова не му отиват.

Съдията по делото за КТБ се оттегли (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/11/2417272_sudiiata_po_deloto_za_ktb_se_ottegli_dopulnena/?ref=rss


Самопроверката на Софийския градски съд по въпроса защо липсва протоколът от случайното разпределение за определяне на съдията по  делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ) показа, че е имало прекъсване на интернет връзката.

Както "Дневник" съобщи протоколът се появи на страницата на Висшия съдебен съвет, малко след като ясно, че съдът ще извърши проверка за липсата му. 

"Извършена бе и вътрешна проверка защо номерът на делото не присъства в...

Съдията по делото за КТБ се оттегли

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/11/2417272_sudiiata_po_deloto_za_ktb_se_ottegli/?ref=rss


Самопроверката на Софийския градски съд по въпроса защо липсва протоколът от случайното разпределение за определяне на съдията по  делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ) показа, че е имало прекъсване на интернет връзката.

Както "Дневник" съобщи протоколът се появи на страницата на Висшия съдебен съвет, малко след като ясно, че съдът ще извърши проверка за липсата му. 

"Извършена бе и вътрешна проверка защо номерът на делото не присъства в...

Путин предизвика смут у цензорите с кавалерски жест към първата дама на Китай

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420552

Руският президент Владимир Путин успа да скандализира китайските медии със съвсем невинен кавалерски жест. 
Докато световните лидери очакваха шоу с фойерверки в понеделник вечерта по време на срещата на върха на АТИС в Пекин на температури близки до нулата, Путин предложи одеяло на първата дама на Китай Пън Лиюан, която седеше до него. Руският президент Владимир Путин успа да скандализира китайските медии със съвсем невинен кавалерски жест.  Докато световните лидери очакваха шоу с фойерверки в понеделник вечерта по време на срещата на върха на АТИС в Пекин на температури близки до нулата, Путин предложи одеяло на първата дама на Китай Пън Лиюан, която седеше до него.

Мъгла и температури до 15° утре

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4420581

И през следващото денонощие в равнинната част на страната ще е облачно, на места с мъгла. В отделни райони е възможно да преръмява. Временно подобрение на видимостта ще има в следобедните часове. Над планинските райони ще преобладава слънчево време. В Източна България ще духа слаб вятър от изток-югоизток. И през следващото денонощие в равнинната част на страната ще е облачно, на места с мъгла. В отделни райони е възможно да преръмява. Временно подобрение на видимостта ще има в следобедните часове. Над планинските райони ще преобладава слънчево време. В Източна България ще духа слаб вятър от изток-югоизток.

Първият определен съдия по делото за КТБ се оттегли, интернет прекъсване била причината за липсващия протокол

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/11/2417272_purviiat_opredelen_sudiia_po_deloto_za_ktb_se_ottegli/?ref=rss


Самопроверката на Софийския градски съд по въпроса защо липсва протоколът от случайното разпределение за определяне на съдията по  делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ) показа, че е имало прекъсване на интернет връзката.

Както "Дневник" съобщи протоколът се появи на страницата на Висшия съдебен съвет, малко след като ясно, че съдът ще извърши проверка за липсата му. 

"Извършена бе и вътрешна проверка защо номерът на делото не присъства в...

Засякоха три случая на трихинелоза в диви свине в Ловешко

http://frognews.bg/news_80024/

Три случая на трихинелоза в месо от диви свине са регистрирани в Ловешко, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч д-р Ивайло Йотов, цитиран от БТА.

Икономиката ни тръгна нагоре

http://www.moreto.net/novini.php?n=270394

Икономиката на България се възстановява бавно, но осезаемо към нивата от преди кризата. Икономическата активност на населението се повишава, а заетостта в повечето области нараства през 2013 година, макар и все още да не достига предкризисните нива.

Финансовият министър спести 50 млн. лева от бюджета

http://frognews.bg/news_80023/

Финансовият министър Владислав Горанов успява да спести 50 милиона лева от разходите и дефицитът в хазната няма да е 4%, а 3,7%.

Държавите от Г-20 харчат 88 млрд. долара годишно за проучвания на изкопаеми горива

http://www.mediapool.bg/darzhavite-ot-g-20-harchat-88-mlrd-dolara-godishno-za-prouchvaniya-na-izkopaemi-goriva-news227069.html

Водещите световни икономики харчат 88 милиарда долара (71 милиарда евро) годишно за субсидии за проучвания на изкопаеми горива, като така подкопават инвестициите в нисковъглеродни алтернативи и увеличават риска от опасни климатични промени, се посочва в доклад, цитиран от Франс прес.   В доклада на британския мозъчен тръст Оувърсийз дивелъпмънт инститют (Overseas Development Institute) се отбелязва, че тези субсидии могат да предизвикат далеч по-голямо повишение на температурите в света, отколкото договорените цели, които са не повече от 2 градуса по Целзий.   Докладът е публикуван съвместно с американската правозащитна група Ойл чейндж интърнешънъл (Oil Change International). Той се появява преди срещата на лидерите на страните членки на Г-20 в Бризбейн, Австралия, този уикенд.   Великобритания, Русия, САЩ и Австралия имат едни от най-големите субсидии, се отбелязва в доклада, като се изтъква, че Вашингтон миналата година е предоставил 5,1 милиарда долара за промишлеността, свързана с изкопаемите горива, или близо два пъти повече спрямо равнището от 2009 година.   Докладът обръща внимание и на инвестициите, направени от държавните компании под формата на субсидии, които преобладават в Бразилия, Китай, Индия, Мексико, Русия и Саудитска Арабия. Равнището на подкрепа варира от 2-5 милиарда долара в Русия, Мексико и Индия до 9 милиарда долара в Китай, 11 милиарда долара в Бразилия и 17 милиарда долара в Саудитска Арабия, се допълва в доклада.   Според документа средствата са "нерентабилни инвестиции" и са "обществено финансирана помощ за въглеродоемки компании" за сметка на вятърната, слънчевата и водната енергия. Без държавна подкрепа за проучване и по-широки субсидии за изкопаеми горива, голяма част от днешните дейности в областта на изкопаемите горива биха били нерентабилни, се посочва в доклада.   Той обръща внимание и на голямото разминаване между ангажиментите и действията на Г-20, след като държавите от групата се споразумяха преди пет години постепенно да спрат неефективните субсидии за изкопаеми горива.

Б. Данев: Бизнесът настоява за дефицит под 3%

http://frognews.bg/news_80022/

Актуализацията на кабинета "Борисов" е по-добра от тази на служебното правителство, но все още не отговаря на нашите изисквания. Все още бюджетният дефицит е твърде висок – 3.7%, а работодателите настояват да бъде под 3%. Така Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК, коментира приетата днес от кабинета актуализация на бюджета за 2014 година.

И утре ще е мъгливо, максималните температури до 15°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420566

И през следващото денонощие в равнинната част на страната ще е облачно, на места с мъгла. В отделни райони е възможно да преръмява. Временно подобрение на видимостта ще има в следобедните часове. Над планинските райони ще преобладава слънчево време. В Източна България ще духа слаб вятър от изток-югоизток. И през следващото денонощие в равнинната част на страната ще е облачно, на места с мъгла. В отделни райони е възможно да преръмява. Временно подобрение на видимостта ще има в следобедните часове. Над планинските райони ще преобладава слънчево време. В Източна България ще духа слаб вятър от изток-югоизток.

Правосъдието не е бавно, но при 1200 дела на съдия...

http://www.bnews.bg/article-121508

Един съдия в Софийския районен съд има годишно 1200 дела. Докато не решим проблема с тях, нищо няма да се промени. Това заяви председателят на ВКС Лазар Груев в отговор на въпроса на Мая Манолова за проблема с бавното правосъдие.

Провалът КТБ и последствията от него

http://offnews.bg/news/n_1/n_415881.html

Сагата КТБ стигна своя логичен финал, който беше предопределен още в първите дни на нейното затваряне. Дали банката можеше да бъде спасена ще остане една виртуална хипотеза, която още дълго време ще занимава общественото внимание, но въпросите, които тепърва ще търсят своите отговори ще бъдат дали БНБ и Правителството със своите действия не допуснаха съвсем умишлено фалита на КТБ и какви ще бъдат последствията след отнемането на лиценза ù, както за клиентите на банката, така и за Централната банка и респективно държавата. Основният проблем, който се очертава на хоризонта е дали действията на БНБ, след поставянето на КТБ под специален надзор, отговарят на законовите изисквания и дали върху решението за отнемането на лиценза не е оказван натиск, който всъщност доведе и до предопределения финал на този казус? На следващите редове ще представим една възможна гледна точка на случилото се с КТБ и евентуалните последствия от развитието на този казус. Данни, че КТБ нарушава законовите изисквания и наредбите на БНБ има отдавна. В доклада си до Народното събрание, което БНБ представи на 27 октомври ясно се вижда, че Централната банка е имала представа за нарушенията, съществуващи в КТБ. По време на инспекцията на Банков надзор през 2013 г. са установени достатъчно нарушения, които да накарат БНБ да предприеме определени мерки. Това не само не е станало, а де факто Централната банка остава в неведение за изпълнението на направените препоръки до поставянето на банката под специален надзор. Нещо повече, още през миналата година е имало сериозни съмнения, че банката е извършила нарушение на Наредба № 7 предвид факта, че кредитите към свързани лица достигат ниво от 193% от собствения ù капитал и че тези кредити представляват 29% от кредитния портфейл на банката (това не е задължително нарушение, но е сериозна причина за щателна проверка). Повече от половината от тези кредитни експозиции, в размер на 870 млн. лв., са насочени към свързани лица по линия на „собственост“ и „контрол“ или „управление“. Въпреки това, мерки не са взети, нито е направено допълнителна проверка как се управляват тези кредити и не застрашават ли стабилността на КТБ. Именно липсата на адекватна информация за състоянието на банката беше и причината за успокояващите твърдения на БНБ относно стабилността на КТБ в седмицата на засилено теглене на средства от банката, както и след като банката беше поставена под специален надзор. В желанието си да реши бързо проблема, първоначално БНБ предлага ликвидната криза в КТБ да бъде запълнена със средства на Българската банка за развитие (ББР) и Фонда за гарантиране на влогове в банките (ФГВБ), което да доведе до отваряне на КТБ на 21 юли. В случая не се предприема ликвидна подкрепа от страна на БНБ, каквото право тя има по закон в рамките на 3 месеца. Единственото изискване е тази ликвидна подкрепа да бъде предоставена срещу ликвидни активи под формата на ценни книжа или ликвидни наличности. Самият факт, че подобна подкрепа не е предприета е достатъчно доказателство, че в БНБ не са знаели за истинското състояние на банката и не са искали да рискуват, или са подозирали какво е то и затова са предпочели да обсъждат други варианти. Няма да бъде преувеличено, ако се каже, че отказът да се приеме предложението на БНБ за спасяване на банката изиграва определена роля при последващото развитие на ситуацията около КТБ, която в крайна сметка завършва с отнемането на нейния лиценз. Неадекватният контрол върху КТБ, който горният пример онагледява, е в основата и на разрешението на БНБ за придобиване от банката на ТБ „Креди Агрикол България“, преименувана в последствие на ТБ „Виктория“. Както се вижда от прессъобщението на БНБ от 6 ноември, КТБ е използвала сложна схема за увеличение на собствения си капитал, която е приложена през март 2014 г., два месеца преди закупуването на въпросната банка. Схемата, която БНБ описва не би била възможна, ако се упражняваше действителен контрол върху начина на увеличение на капитала на кредитната институция, още повече че това не е първият път, когато Корпоративна банка увеличава капитала си чрез подчинен срочен дълг. Самият факт, че няколко пъти капиталът на банката се увеличава с дълг е предпоставка за една по-сериозна проверка за начина на това увеличение. Подозрения за тази схема съществува отдавна в банковите и финансовите среди и се е дебатирала включително и в медиите. В случая възниква резонният въпрос дали и предишните увеличения на капитала не са ставали по същата схема и защо БНБ не дава информация за тях. Може би защото тези увеличения са преди проверката от 2013 г. и биха били допълнително доказателство за занижения контрол? Ако БНБ беше упражнила адекватно надзорните си функции, нямаше да се стигне и до придобиването на ТБ „Креди Агрикол България“. Докладът на БНБ до Парламента от 27 октомври дава хронологична справка на действията, предприети от акционерите на КТБ за спасяване на банката и реакцията на Централната банка. Това, което е видно е, че активната страна за спасяване на КТБ не са БНБ и държавните институции, а акционерите, първоначално в лицето на Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман, а след това и фонда ЕПИК, които пишат писма, предлагат решения и искат срещи с отговорните институции. В подобни случаи Законът за кредитните институции (ЗКИ) дава почти неограничени пълномощия на БНБ да изисква осигуряване на ликвидност и увеличаване на капитала на банката от акционерите. За съжаление, вместо институционален натиск за решаване на проблема от страна на акционерите, БНБ по-скоро се изявява в ролята на преграда с цел изолиране на акционерите и инвеститорите от банката. Не случайно именно това поведение доведе до сериозни критики от страна на определени заинтересовани среди, че всъщност БНБ води банката до фалит, а не до нейното спасение. Дали тези действия са следствие на първоначално отхвърления план на Централната банка, обсъждан по-горе, за спасяване на КТБ, може би ще стане ясно след време. Решението на БНБ да укаже на квесторите в КТБ да приведат всички лихви по депозитите в банката до средните пазарни нива за съответните видове депозити поражда необходимост от правно тълкуване на Закона за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ), тъй като унифицирането на лихвите всъщност премахва преференциите, които някои вложители са ползвали в КТБ. И тъй като ЗГВБ започва да се прилага едва след като БНБ е отнела лиценза за банкова дейност на съответната банка, то състоянието на влоговете би следвало да се гледа именно към този момент. В този момент обаче е ясно, че няма привилегировани депозити и всички депозити отговарят на изискванията на закона. Тази необходимост от правно тълкуване със сигурност ще породи множество съдебни искове, ако се прецени, че ФГВБ няма да изплаща привелигированите депозити преди решението на БНБ за унифициране на лихвените проценти. От друга страна по-лесното решение на Фонда би било да изплати всички депозити до 100 000 евро, което обаче може да бъде изтълкувано като накърняване на интересите на вложителите с по-големи депозити, намаляващо масата на несъстоятелността, което от своя страна може да ги подтикне да търсят правата си по съдебен ред. Сериозен проблем поражда и решението на БНБ да даде указание на квесторите за наемане на одиторски фирми, които да оценят реалното финансово състояние на КТБ. Това, което излезе като информация от тези доклади е, че в кредитната дейност на банката са се използвали много лоши и нерегламентирани практики, че липсват множество кредитни досиета, че има отпуснати кредити към огромен брой свързани със собствениците на банката фирми, както и че банката не е извършвала реална обезценка на своите активи, която неосчетоводена обезценка според одиторите възлиза на 4.2 млрд. лв. В случая е важно да бъде посочено, че договорите между квесторите и одиторите всъщност са за консултантски услуги и не представляват одит или преглед или друг ангажимент, извършен в съответствие с Международните одиторски стандарти или Международните стандарти за ангажименти за извършване на преглед. В този смисъл изводите в докладите не могат да се ползват директно от БНБ, тъй като съгласно условията на сключените консултантски договори одиторските фирми не поемат отговорност за докладите и заключенията в тях пред Централната банка. Основният проблем в случая е, че направените обезценки са на базата на съществуващите в банката документи. В одиторския доклад е споменато, че за тези досиета, за които липсва документация или тя е непълна е приложена обезценка в размер на 100% от размера на кредита. Липсата на документи може да е следствие и на умишлени действия и на тази база не може автоматично да се презюмира, че един кредит няма да бъде обслужван и че ще се превърне в загуба за банката. Като основен механизъм за преценка как да бъде отчетен определен кредит все още се използват (или поне съвсем до скоро) изискванията на отменената вече Наредба №9 на БНБ, въпреки влизането в сила на Регламент 575 на ЕС. Според тази наредба наистина могат да бъдат начислени по-големи обезценки по определен кредит, в случай че има сериозно влошаване на финансовото състояние на фирмата или лицето кредитополучател, но подобна стъпка трябва да бъде предприета при наистина адекватна оценка на контрагентите на банката. В противен случай се получава надпровизиране (заделяне на по-големи провизии в следствие на по-големите обезценки), което влошава изкуствено финансовите показатели на банката. Самият факт, че в решението си за отнемане на лиценза на КТБ БНБ оповести по-малък размер на начислените обезценки, за около 3.7 млрд. лв., а не оповестените от одиторите 4.2 млрд. лв. говори, че в Централната банка все пак са подложили на критичен анализ изводите на одиторите. Въпросът обаче, който възниква, ако начислените обезценки се различават от тези на одиторите, на каква база е взето решението за тяхната промяна и какви критерии са използвани за това? Ясно е, че при използването на друга база обезценките могат съвсем да се стопят или най-малкото да са такава величина, която да не налага отнемане на лиценза на банката, т.е. да не превръща неговия капитал в отрицателна величина. В тази връзка възниква и логичният въпрос, ако БНБ е била уверена в извършената оценка на одиторите, защо преди отнемането на лиценза за нея беше важно да отнеме издаденото разрешение на 28 март 2014 г. за увеличаване на капитала на банката с 35 млн. евро, което в крайна сметка уличава БНБ в недостатъчен контрол и едва по-късно лицензът беше отнет? Цесиите, които отделни клиенти на КТБ сключват помежду си е друг проблем, който ще породи най-вероятно съдебни спорове, тъй като в случая подобни действия намаляват масата на несъстоятелността. Тя се намалява, защото подобни цесии се сключват с кредитополучатели, които имат намерение да си връщат кредитите, а не с такива, които нямат подобно намерение и са продали фирмите си на физически лица – бушони. Т.е. след признаване на цесията кредитите, които ще продължат да се плащат ще намалеят и ще останат кредити, които няма да се плащат. Ясно е, че в този случай приходите от събирането на масата на несъстоятелността ще са по-малко и по този начин негарантираните кредитори на банката ще получат по-малко от вложенията си, ако изобщо получат нещо. Принципно няма как тази практика да бъде предотвратена, защото тя в края на краищата е израз на волеизявлението на две свободно договарящи се страни. Същевременно отказът на синдиците да валидират цесиите ще доведе до съдебен протест на засегнатите лица. Тук възниква въпросът и за датата, от която банката е в несъстоятелност. Опираме отново да въпроса каква стойност имат одиторските доклади за установяване на тази дата. От прессъобщенията на БНБ става ясно, че Централната банка разпорежда на квесторите да се осчетоводи към 30.10 съответната обезценка от докладите на одиторите. Т.е. би трябвало датата на несъстоятелността да бъде именно към тази дата. Същевременно съдът трябва да обяви несъстоятелността на банката именно на базата на решението на БНБ за отнема не лиценза, което решение БНБ обосновава с отрицателна капиталова адекватност, установена към 30.10. На каква база съдът ще прецени да обяви несъстоятелността на КТБ на по-ранна дата, ако няма база, въз основа на която да направи това, а и БНБ не иска това? Поради тази причина ситуацията става изключително сложна, защото ако не се признаят цесиите, това ще доведе до съдебни дела от депозантите със суми над гарантираните. Ако се признаят преди датата на несъстоятелността, това ще доведе до съдебни спорове от останалите, които са изпуснали тази дата. Ако датата се върне прекалено назад, възниква въпросът на какво основание се прави това и не трябва ли да има съдебна отговорност за ръководството на БНБ? Ако не се върне, кой ще покрие загубите на Фонда за гарантиране на влоговете, при условие че той трябва да се удовлетвори именно от намалялата маса на несъстоятелност. Това са правни въпроси, на които трябва да се отговори много точно и прецизно, защото в противен случай казусът КТБ ще продължи да виси като дамоклев меч над обществото още дълго време. И последно, със своята нерешителна намеса в казуса с КТБ БНБ активира изключително мощно недоволство срещу себе си. Тъй като най-силното и директно човешко недоволство е свързано със загубата на пари, недалновидните действия на БНБ в случая доведоха до дестабилизиране на цялата банкова система в страната. Това недоволство има две измерения. От една страна то вече води до много критично отношение към финансовите институции в България и до много внимателна и прецизна преценка от страна на населението къде да държат спестяванията си. Ситуацията много наподобява тази, която се случи със страните от еврозоната, които до кризата от 2008 г. бяха възприемани като едно цяло и съответно финансовите пазари ги оценяваха с почти идентичен риск. След кризата обаче пазарните играчи започнаха да оценяват всяка страна в общото валутно пространство сама за себе си, със свой собствен специфичен риск и в следствие на това поведение еврозоната едвам не се разпадна. Настоящата ситуация с банковата система в България е много подобна. Това поведение вече започна да се отразява на банковите показатели и най-добре се вижда от статистиката на БНБ във връзка с изменението на депозитната база. Ясно различима е тенденцията от определени банки да бъдат теглени депозити и да бъдат насочвани в други банки, които се считат от общественото мнение за по-стабилни. Ако тази тенденция се задълбочи, българската финансова система може да бъде изправена и пред допълнителни предизвикателства. От друга страна недоволството е насочено и директно срещу ръководството на БНБ, което е нож с две остриета. От една страна настоящото ръководство трябва задължително да понесе своята отговорност за настоящата криза, но от друга обаче, създават се предпоставки за овладяване на Централната банка от хора, които всъщност са в основата за възникването на кризата. В тази връзка е симптоматична обиколката на председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев, който преди известно време осъществи посещения в Европейската централна банка, както и се срещна с представители на централните банки на Ирландия и Кипър. От друга страна той подкрепи тезата за обединяване на надзора над финансовите пазари и банките, т.е. на КФН и БНБ в общ регулатор, докато само месец по-рано той беше всъщност ревностен противник на тази теза във връзка с нейното лансира от Коалиция „Десните“ в отговор на кризата с КТБ. Ако се направи по-задълбочен анализ на тези събития, може да си стигне до притеснителни изводи за бъдещето на финансовата и банковата система на България, което вместо да разреши създадените проблеми, да ги задълбочи допълнително. При всички случаи провалът КТБ ще бъде още дълги години предмет на обществено внимание. Всъщност може да се прогнозира, че развитието оттук нататък ще бъде не по-малко нервно и динамично, имайки предвид фактът, че до обявяването на банката в неплатежоспособност имаше все пак надежда за нейното спасяване (независимо как). Сега на преден план излиза единствено индивидуалното желание за намаляване на щетите и спасяване на възможното, което ще се характеризира с натиск върху овластените органи, задкулистни уговорки, съдебни действия, медийни изяви, международна намеса в лицето на облигационерите, както и най-вероятно и на ЕК и ЕЦБ и т.н. Не е ясно и дали накрая, след толкова клетви, че законът трябва да се спазва, той най-накрая няма да бъде нарушен и крайната цена да бъде платена от всички данъкоплатци, чиито интереси застъпниците на тезата за фалита на банката уверяваха, че искат да защитят. Препечатваме текста от блога на Юлиан Войнов

Google нае летище на NASA за 60 години

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/11/11/2417268_google_nae_letishte_na_nasa_za_60_godini/?ref=rss


Google сключи договор с NASA за наем на летището в Мофет за срок от 60 години, съобщи РБК. Според договора между фирмата и американската космическа агенция, Google ще инвестира 200 милиона долара в ремонт и модернизация на летището.

NASA първоначално предложи на Google да ползва летището срещу ремонта на трите хангара, в които да бъдат разположени личните самолети на основателите на фирмата Лари Пейдж и Сергей Брин, както и този председателя на съвета на директорите Ерик Шмит. NASA...

"Блокът на Порошенко" с най-много депутати във Върховна рада на Украйна

http://www.mediapool.bg/blokat-na-poroshenko-s-nai-mnogo-deputati-vav-varhovna-rada-na-ukraina-news227068.html

Централната избирателна комисия на Украйна обяви резултатитеот вота за Върховна рада 15 дни след произвеждането му. За преброяването на гласовете комисията използва цялото налично време, което й позволяваше законът, обявявайки данните в края на последния ден. Тези резултати обаче също не са окончателни, тъй като се чака уточнение за два избирателни района, което трябва да дойде след решение на съда, предаде ТАСС.   Шест партии преодоляват петпроцентната бариера и влизат в украинския парламент след произведените предсрочни избори за народни депутати в многомандатния общодържавен район [пропорционалния вот]. След преброяването на гласовете в пропорционалния вот победител е "Народният фронт" на Арсений Яценюк с 22,14 процента, а "Блокът на Петро Порошенко" има 21,81 процента. Оглавяваната от кмета на Лвов Андрий Садови партия "Самопомощ" получава 10,97 процента, "Опозиционният блок" на Юрий Бойко - 9,43 процента, Радикалната партия на Олег Ляшко - 7,44 процента, а "Баткившчина" на Юлия Тимошенко - 5,68 процента.   "Блокът на Петро Порошенко" обаче ще има най-много депутати. Политическата сила получава 132 мандата, 63 от които – получени пропорционално и 69 мажоритарно.   "Народният фронт" ще има 82 места във Върховната рада, от които 64 - пропорционално, а 18 - мажоритарно избрани.   "Самопомощ" ще бъде представена в парламента на Украйна от 33 депутати, а "Опозиционният блок" от 29. Следват Радикалната партия с 22 места и "Баткившчина" - с 19.   От едномандатните райони във Върховната рада влизат и 96 независими кандидати, партия "Свобода" получава шест мандата, а политическите сили "Силна Украйна", земеделската "ЗАСТУП", "Десен сектор" и "Воля" - по един.   За два избирателни района украинската ЦИК чака уточнение след решение на съда, като това са 63-ти (Бердичев, Житомирска област) и 38-ми (Новомосковск, Днепропетровска област).   Според местното изборно законодателство 50 процента от депутатите във Върховната рада се избират пропорционално и 50 процента мажоритарно.   В преговорите за формиране на коалиция във Върховната рада на Украйна участват пет партии, сред които са "Блокът на Петро Порошенко", "Народният фронт", "Самопомощ", "Радикалната партия" и "Баткившчина". "Опозиционният блок", обединяващ бивши членове на някогашната управляваща "Партия на регионите" не участват в преговорите.

Кристалина Георгиева: Вярвам, че България ще изгради силно правителство, което да осигури стабилност на народа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4420563

В писмо до премиера Бойко Борисов заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева изпрати своите поздрави по повод сформирането на новото правителство и избирането на Борисов за министър-председател, съобщиха от правителствената информационна служба.
„Уверена съм, че с Вашите лидерски умения, В писмо до премиера Бойко Борисов заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева изпрати своите поздрави по повод сформирането на новото правителство и избирането на Борисов за министър-председател, съобщиха от правителствената информационна служба. „Уверена съм, че с Вашите лидерски умения,

САЩ и Китай предлагат премахването на митата за технологични продукти

http://econ.bg/Новини/САЩ-и-Китай-предлагат-премахването-на-митата-за-технологични-продукти_l.a_i.604700_at.1.html

Китай и САЩ са постигнали напредък по отношение на преговорите за премахване на митата върху технологичните продукти. Подобна стъпка може да направи...

Заразеният с ебола нюйоркски лекар оздравя

http://www.mediapool.bg/zarazeniyat-s-ebola-nyuyorkski-lekar-ozdravya-news227067.html

Нюйоркският лекар Крейг Спенсър, който се зарази с ебола и стана първият разболял се от вируса човек в Ню Йорк, е оздравял и днес трябва да бъде изписан от болницата, предаде Асошиейтед прес.   Местните здравни власти обявиха новината за възстановяването на доктор Спенсър в свое изявление от вчера, в което го определиха като напълно оздравял от вируса.   За него се разбра, че е болен, след като бе подложен на изследвания за вируса няколко дни след завръщането си от Гвинея, където лекувал пациенти като част от организацията "Лекари без граници".   Тридесет и три годишният Спенсър се лекуваше в специално изолирано отделение на манхатънската болница "Белвю", която е и със статут на център за лечение на ебола. Миналата седмица оценката за състоянието му бе променена от сериозно на стабилно.   Годеницата му и двама негови приятели първоначално бяха поставени под карантина, но бяха освободени и се наблюдават активно заедно с още стотици хора.   Спенсър се очаква да излезе с изявление, но няма да отговаря на въпроси, когато го изпишат от болницата, допълва Асошиейтед прес.

36 години затвор за капитана на потъналия южнокорейски ферибот

http://www.mediapool.bg/36-godini-zatvor-za-kapitana-na-potanaliya-yuzhnokoreiski-feribot-news227066.html

Капитанът на потъналия през април южнокорейски ферибот "Севол", изоставил според обвинението пътниците - главно ученици екскурзианти, бе осъден на 36 години затвор за нарушения на служебните си задължения, довели до смъртта на много хора, съобщиха световните агенции във вторник.   Прокуратурата искаше смъртно наказание за 69-годишния Ли Джон-сок, обвинен в убийство "поради престъпна небрежност с утежняващи вината обстоятелства". В корабокрушението загинаха 304 от общо 476 пътували с кораба, напомня Франс прес.   "Не бе възможно да стигнем до заключение, че обвиняемите (. . .) са знаели, че жертвите ще загинат вследствие на действията им, нито че са имали намерение да ги убият", обясниха магистратите.   Семейства на загинали, присъстващи в залата, бяха възмутени от известието, че капитанът е избегнал смъртното наказание – при все че Южна Корея е спряла да го прилага от 1997 г.   След корабокрушението на 16 април край южния бряг на Корейския полуостров капитанът на ферибота побърза да напусне кораба, въпреки че стотици хора бяха в смъртна опасност. По време на процеса капитан Ли, чието бягство със спасителен катер е заснето, заяви, че "заслужава" най-тежкото наказание, но изтъкна, че не е имал намерение да жертва живота на пътниците.   "Бях в твърде силна паника, не можех да направя каквото и да било - пледира той. - Не взех необходимите мерки, заради което бе погубен ценният живот на много хора."   Следствието извади наяве ред фактори, допринесли за катастрофата - корабът е бил претоварен, нелегална реконструкция е влошила плавателната му способност, а екипажът е проявил некомпетентност. Близките на жертвите обаче се разгневиха главно срещу хората от екипажа, наскачали първи в спасителните лодки, при това разпореждайки на пътниците да не мърдат от местата си, което според обвинението увеличило броя на жертвите.   Прокуратурата бе поискала доживотен затвор за още трима офицери, но съдът се показа снизходителен и към тях, посочва АФП. Старши механикът на кораба бе признат за виновен в убийство и наказан с 30 години затвор, а други 13 души от екипажа получиха присъди от по 5 до 20 години.   Малко преди края на заседанието южнокорейското правителство заяви, че издирването на деветимата безследно изчезнали се прекратява. Спасителните работи приключват по обективни причини, въпреки обещанието да продължат, докато бъдат намерени всички тела, съобщи телевизия Кей Би Ес. Шансовете за издирване на нови загинали намаляват с всеки ден, а зимата наближава и търсенето става все по-опасно, застрашавайки живота на водолазите.

Един район във Варна остава без ток днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=270383

От Енерго-про съобщиха за Moreto.net, че поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия утре - 12 ноември - сряда без електрозахранване ще са абонатите в част от местност "Свети Никола", част от бул.

Американски мозъчен тръст препоръчва премахването на президентския режим във Франция

http://www.mediapool.bg/amerikanski-mozachen-trast-preporachva-premahvaneto-na-prezidentskiya-rezhim-vav-frantsiya-news227065.html

Влиятелен вашингтонски мозъчен тръст твърди, че съсредоточаването на правомощия във френската президентска институция пречи да се сформират коалиции от умерени партии, които биха могли да извършат необходимите структурни реформи, пише френският в. "Фигаро", цитиран от БТА във вторник.   На Франция са нужни икономически реформи, но е необходимо също да се преработи и политическата система, промяна, която предполага прекратяване на полупрезидентската система и прекомерното съсредоточаване на правомощия в Елисейския дворец, посочва Институтът за световна икономика "Питърсън" (Peterson Institute for Intermational Economics).   Според проучване на института перспективата на президентските избори парализира политическия живот в страната, а ниската популярност на настоящия президент в допитванията (15 процента през септември) отразява моралната остарялост на Петата република.   Левоцентристите и десноцентристите никога няма да се обединят за приемането на тези разумни реформи, тъй като всеки от двата лагера иска да унищожи шансовете на другия да спечели следващите президентски избори, казва авторът на изследването Джейкъб Фънк Киркегард. Това явление се подчертава от преминаването през 2002 г. от седемгодишен към петгодишен мандат и благоприятства възхода на левите и десните екстремистки партии, отбелязва той.   Към това трябва да добавим, че френската система изглежда неуместна на фона на други европейски политически системи, при които президентът се избира от парламентаристите. Институтът препоръчва да се отнеме от президента правото да назначава премиера и да командва въоръжените сили, което ще го направи по-скоро символична фигура, както е, например, в Италия, посочва вестникът.

Фотоизложба показва как се променя транспортната картина на България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420556

На 4 ноември в столичната градинка „Кристал“ бе открита фотоизложбата На 4 ноември в столичната градинка „Кристал“ бе открита фотоизложбата "Оперативна програма Транспорт 2007 - 2013 г. в кадри", показваща сегашния и утрешния ден на транспорта и транспортната инфраструктура на страната, които ще определят динамиката на живота ни през следващите десетилетия. Експозицията включва повече от 80 снимки разположени на 28

Генерален секретар на НАТО срещу постоянното намаляване на военните разходи

http://www.mediapool.bg/generalen-sekretar-na-nato-sreshtu-postoyannoto-namalyavane-na-voennite-razhodi-news227064.html

Новият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова държавите от пакта да прекратят тенденцията на постоянно намаляване на разходите за отбрана.   След края на Студената война много държави решиха, че напрежението е спаднало и могат да намалят военните си разходи. Тази тенденция бе подсилена от икономическата криза, но трябва бъде обърната и следва да увеличим тези разходи, заяви Столтенберг.   По неговите думи средствата следва да бъдат насочени повече към осигуряването по-модерно оборудване, а не само за плащането на заплати. Той отбеляза, че всички държави в НАТО от 2005 г. насам са намалили с 20 процента общите средства за отбрана, докато същевременно Русия е увеличила военния си бюджет с 50 процента.   Столтенберг направи този коментар на пресконференция след срещата си с премиера на Словения Миро Церар.

Палестинският президент Абас обвини Хамас, че унищожава палестинското помирение

http://www.mediapool.bg/palestinskiyat-prezident-abas-obvini-hamas-che-unishtozhava-palestinskoto-pomirenie-news227063.html

Палестинският президент Махмуд Абас обвини ислямисткото движение Хамас, че саботира и унищожава палестинското помирение след поредица от експлозии срещу обекти на членове на партията му Фатах в ивицата Газа, предаде Франс прес.   "Извършителите на експлозиите в Газа са лидерите на Хамас и те носят отговорността", заяви Абас в реч в Рамала по повод 10 години от смъртта на лидера на Организацията за освобождение на Палестина Ясер Арафат. Абас заяви, че тези действия имат за цел "да саботират и унищожат палестинския национален проект".   В петък десетина експлозии разтърсиха обекти на партията на Абас Фатах в ивицата Газа, чийто контрол бе поет от Хамас през 2007 г.   Във вторник палестинците отбелязват 10-годишнината от смъртта на емблематичния водач на борбата им за независимост Ясер Арафат в обстановка на разделения, която попречи на организирането на церемонии в ивицата Газа. В Рамала хиляди хора размахваха жълтото знаме на Фатах пред правителствената централа (Муката), където е погребан Арафат след кончината му в парижка болница на 11 ноември 2004 г.   В Газа, напротив, по стените не са закачени никакви транспаранти или портрети на починалия лидер. Подиумът, на който трябваше да се състои възпоменателната церемония, още носи следите от експлозията, която я разтърси в петък, отбелязваАФП.   Абас също така се спря на случващите се напоследък всекидневно прояви на насилие в Източен Ерусалим, който палестинците искат за столица на бъдещата си държава. Напрежението неотдавна се съсредоточи около джамията "Ал Акса" на Храмовия хълм - третото най-свято място исляма, където еврейски екстремисти искат правото да се молят. Палестинците "ще бранят Ал Акса и църквите срещу заселниците и екстремистите", обеща Абас, имайки предвид християнските църкви.   Той спомена палестинския план да се внесе този месец в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция, определяща краен срок за израелската окупация. Абас отново обеща, че държавата Палестина, която е със статут на наблюдател в ООН, ще се присъедини към редица международни организации, ако тази проекторезолюция бъде отхвърлена.   "Няма да търпим никакъв натиск", каза той, имайки предвид най-вече натиска на САЩ палестинците да се откажат от този свой ход в Съвета за сигурност.

Цесиите на депозити в КТБ може да се окажат двойно ограбване

http://www.mediapool.bg/tsesiite-na-depoziti-v-ktb-mozhe-da-se-okazhat-dvoino-ograbvane-news227062.html

Вложителите в КТБ с депозити много над гарантираната сума от 196 хил. лв., които в опит да спасят парите си са сключили договор за цедирането й на длъжник на кредит от банката, може да се окажат жертва на схема за двойно ограбване, тъй като в общия случай купувачи на влоговете, продавани срещу между 40 и 60 на сто по-ниска сума от реалната, са фирми, свързани с КТБ, или доскорошни партньори на Цветан Василев, които искат да си заличат заемите. Това сочи анализ на сайта Биволъ . В момента от предлагането на цесии по депозити се възползват главно дружества като "Дунарит” АД, "Литекс моторс” АД и др. като мащабът на сделките е впечатляващ, пише изданието. По негова информация само за ден са цедирани 50 млн. лв, а общият размер непрекъснато расте и вероятно вече достига 1.5 млрд. лв. На каква сума възлизат общо цесиите обаче се очаква да кажат синдиците, които предстои да назначи Софийският градски съд, който ще гледа дулото по поисканата от БНБ несъстоятелност на "Корпоративна търговска банка". В интернет обаче продължават да стоят оферти за изкупуване на влогове в КТБ. Една от тях е на фирма “Генимекс инвест”, собственост на ловешкия бизнесмен Георги Георгиев, която има взет кредит от 8.744 млн. лв. от КТБ. Твърди се, че депозити придобиват  и“Литекс комерс” и “Литекс моторс” под контрола на Гриша Ганчев със заеми от съответно 7.768 млн. лв. и 58.963 млн. лв. от КТБ, според ноефициален списък, публикуван от в. "Капитал" през юли. Според Биволъ, предприемчиви мениджъри и адвокати са създали стройна организация, която насочва отделните вложители към тези дружества, за да бъдат сключени договори за цесия на техните вземания при изключително неизгодни условия. По признания на депозитари те са насочвани към съответните цесионери от отстранените в момента бивши управители на КТБ. Ако се приеме, че голяма част от длъжниците на банката са именно свързани с мажоритарния собственик Цветан Василев лица и фирми, то последващото контролирано цедиране и прихващане по задължения може да бъде разглеждано като втори етап на ограбване парите на вложителите, посочва изданието. Цесията (прехвърлянето на вземане върху нов кредитор) е уредена в  чл. 99 и 100 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). При такава сделка вложителите в КТБ, които на практика са нейни кредитори, прехвърлят депозитите си на нейни кредитополучатели с договор, с който кредитополучателът се задължава да плати по-ниска от депозита сума, а с влога може да изчисти своя дълг към банката или да претендира ,че е неин кредитор в производството по несъстоятелност. Проблем е обаче, че в договорите за цесия на депозити в банката, изплащането на уговорения процент от влога се разсрочва за 18 месеца след осчетоводяването на прихващането в самата КТБ, като в първите шест бившият вложител в КТБ не получава нищо. Междувременно обаче дейността на цесионера може да бъде прекратена или прехвърлена на друга фирма  а той да бъде обявен в несъстоятелност. Законът обаче допуска датата на неплатежоспособност на цесионера да предхожда датата на всички сключени от него договори за цесия. По този начин, съвсем “законно” и невъзвратимо надеждите на цедентите да получат дори част от парите си от новия им длъжник могат да се окажат изиграни, пише изданието.

Съдия Калина Илиева си направи отвод по делото за КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4420546

Съдия Калина Илиева, която в понеделник беше избрана чрез системата за случайно разпределение на дела за съдия докладчик по дело за обявяване в несъстоятелност на КТБ, си направи отвод днес, съобщиха от Софийски градски съд (СГС).
Съобщението за избирането на съдия Илиева бе съпроводено с подчертаване на факта в някои медии, Съдия Калина Илиева, която в понеделник беше избрана чрез системата за случайно разпределение на дела за съдия докладчик по дело за обявяване в несъстоятелност на КТБ, си направи отвод днес, съобщиха от Софийски градски съд (СГС). Съобщението за избирането на съдия Илиева бе съпроводено с подчертаване на факта в някои медии,

Руската алтернатива на SWIFT ще е готова през май 2015 г.

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/ruskata-alternativa-na-swift-shte-e-gotova-prez-mai-2015-g-183578/

Централната банка ще раздели на две национална система за разплащане с карти и системата за финансовите съобщения

Кристалина Георгиева: Вярвам, че България ще изгради силно правителство, което да осигури стабилност на народа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420526

В писмо до премиера Бойко Борисов заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева изпрати своите поздрави по повод сформирането на новото правителство и избирането на Борисов за министър-председател, съобщиха от правителствената информационна служба.
„Уверена съм, че с Вашите лидерски умения, В писмо до премиера Бойко Борисов заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева изпрати своите поздрави по повод сформирането на новото правителство и избирането на Борисов за министър-председател, съобщиха от правителствената информационна служба. „Уверена съм, че с Вашите лидерски умения,

Съдийка си направи отвод по делото за КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420534

Съдия Калина Илиева, която в понеделник беше избрана чрез системата за случайно разпределение на дела за съдия докладчик по дело за обявяване в несъстоятелност на КТБ, си направи отвод днес, съобщиха от Софийски градски съд (СГС).
Съобщението за избирането на съдия Илиева бе съпроводено с подчертаване на факта в някои медии, Съдия Калина Илиева, която в понеделник беше избрана чрез системата за случайно разпределение на дела за съдия докладчик по дело за обявяване в несъстоятелност на КТБ, си направи отвод днес, съобщиха от Софийски градски съд (СГС). Съобщението за избирането на съдия Илиева бе съпроводено с подчертаване на факта в някои медии,

БСП внасят законопроект за бюджетния дефицит

http://www.moreto.net/novini.php?n=270388

До края на деня или утре ще внесем законопроект, с който намираме решение по отношение на бюджетния дефицит, така че той да не се превишава при осигуряването на средства за попълване на Фонда за гарантиране на влогове. Това каза на пресконференция председателят на БСП Михаил Миков.

Засякоха 3 случая на трихинелоза в Ловешко

http://pik.bg/засякоха-3-случая-на-трихинелоза-в-ловешко-news248475.html

Засякоха 3 случая на трихинелоза в Ловешко

Три случая на трихинелоза в месо от диви свине са констатирани в Ловешко, съобщи за БТА директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч д-р Ивайло Йотов. Последният случай е от понеделник в село Микре, пише БТА.

Там ловджиите са отстреляли три прасета и месото им ще бъде унищожено в екарисаж.
От началото на ловния сезон е открито заразено месо с трихинелоза и в селата Лесидрен и Сoколово. До момента са унищожени над 150 кг месо.

Йотов апелира ловджиите задължително да изследват месото от отстреляните животни за наличието на трихинелоза и докато не са излезли резултатите от изследванията да не го консумират. 

Над 30 жители на Великотърновска област споделиха проблемите си в приемната на Цветан Цветанов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4420530

Проблемите на над 30 граждани изслуша заместник председателят на ПП ГЕРБ и народен представител от Велико Търново Цветан Цветанов по време на приемната си в старата столица, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.
От лични до институционални въпроси поставиха хората пред народния представител, като част от проблемите бяха решавани веднага. Проблемите на над 30 граждани изслуша заместник председателят на ПП ГЕРБ и народен представител от Велико Търново Цветан Цветанов по време на приемната си в старата столица, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. От лични до институционални въпроси поставиха хората пред народния представител, като част от проблемите бяха решавани веднага.

Полярните мечки вече са сред застрашените видове

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/poliarnite-mechki-veche-sa-sred-zastrashenite-vidove-6027196

Решението беше взето на конференция на представители на 120-те страни, подписали Бонската конвенция

Над 30 жители на Великотърновска област споделиха проблемите си в приемната на Цветан Цветанов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420527

Проблемите на над 30 граждани изслуша заместник председателят на ПП ГЕРБ и народен представител от Велико Търново Цветан Цветанов по време на приемната си в старата столица, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.
От лични до институционални въпроси поставиха хората пред народния представител, като част от проблемите бяха решавани веднага. Проблемите на над 30 граждани изслуша заместник председателят на ПП ГЕРБ и народен представител от Велико Търново Цветан Цветанов по време на приемната си в старата столица, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. От лични до институционални въпроси поставиха хората пред народния представител, като част от проблемите бяха решавани веднага.

Дончев призна, че с Реформаторите имало различия за обществените поръчки

http://business.actualno.com/Donchev-prizna-che-s-Reformatorite-imalo-razlichija-za-obshtestvenite-porychki-news_59783.html

В добра година от еврофондовете идват 10% от публичните харчове, но това е 72% от инвестиционния ресурс на държавата. Това заяви новият вицепремиер Томислав Дончев.  Той уточни, че не е обсъ...

Опасен баланс на ръба на войната

http://asia.actualno.com/Opasen-balans-na-ryba-na-vojnata--news_59769.html

През последните месеци между Русия и НАТО е имало 40 опасни инцидента (повечето от които във въздуха). Три от тях са имали потенциала да доведат до жертви или въоръжен конфликт. Това се казва в доклад...

Бивши служители на Мосад и ФБР ще проследяват парите от КТБ

http://business.actualno.com/Bivshi-slujiteli-na-Mosad-i-FBR-shte-prosledjavat-parite-ot-KTB-news_59786.html

Искам да уточня, че CCI е базирана и регистрирана в Швейцария, но по случая на КТБ ще работят служители, имащи опит във ФБР, в Мосад, в Интерпол. Това заяви представителят на CCI адвокат Александър Пе...

Политолог пред Фрог: Проф. Минеков ще бъде последван от Гражданския съвет на РФ

http://frognews.bg/news_80020/

Много скоро след изборите има напуснали хора Реформаторския блок, макар че се очакваше това да се случи, но не в този момент. Отцепването на проф. Минеков е микс между морална заявка и лична нападка срещу избора на Вежди Рашидов за министър на културата, коментира пред Фрог нюз политологът Анастас Стефанов.

Шестак от ДС изгубил тефтерите на Златанов! Кой му e дал да ги разнася?

http://www.bnews.bg/article-121511

Кой е разрешил на вещото лице да разнася тефтерчетата на Филип Златанов?, се питат на всички нива на властта. BPost.bg научи, че Стефан Бенчев, който твърди, че бележниците са му откраднати, е бил агент в Шесто управление на Държавна сигурност.

Осъдиха двама младежи за въоръжен грабеж във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=270382

Двама младежи бяха осъдени от Районeн съд - Варна за извършен грабеж в съучастие. След постигнато споразумение, 21-годишният К. Максимов, действал като подбудител и помагач за грабежа, бе осъден на 7 месеца затвор при първоначален строг режим.

Цитат на деня: Аз и като малък не се оправдавах, въпреки че ме биеха

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/11/2417224_citat_na_denia_az_i_kato_maluk_ne_se_opravdavah/?ref=rss


"Аз и като малък не се оправдавах, въпреки че ме биеха. Да, в крайна сметка вината е моя. Но винаги всичко е правено в името и за доброто на "Левски".

Това заяви собственикът на "Левски" Тодор Батков на съвместната си пресконференция с председателя на "Синя България" Васил Колев. Адвокатът потвърди намеренията си да даде 15% от акциите си на тръста и да предложи разширяване на управителния съвет до седем души.

"Не съм довел нито един футболист. Подчертавам - никога за...

ИПИ: Расте икономическата пропаст между София и страната

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/11/11/2417186_ipi_raste_ikonomicheskata_propast_mejdu_sofiia_i/?ref=rss


Задълбочаване на разликата в икономическите показатели между София и останалите региони на страната и нарастване на броя на областите в лошо социално-икономическо състояние през 2014 година отчита Институтът за пазарна икономика (ИПИ) в изследването "Регионални профили: показатели за развитие".

Проектът, който представя актуални социално-икономически профили на 28-те области в страната, се изготвя за трета поредна година, съвместно с "Региостат" и с финансовата подкрепа на Фондация...

Цигани пребиха двама полицаи

http://frognews.bg/news_80019/

Цигани пребиха двама полицаи и изпотрошиха партулката им. Инцидентът станал в неделя вечерта в пазарджишкото село Братаница, съобщиха от Областната полицейска дирекция в Пазарджик, пише "24 часа".

Как чистотата оказва влияние на връзката

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/kak-chistotata-okazva-vliianie-na-vryzkata-6027194

Много жени предпочитат да чистят сами, отколкото мъжът им да се включи и да не покрие изискванията им

Орешарски напълнил Външно с ченгета от ДС

http://www.bnews.bg/article-121507

Държавният глава призна, че в България се е извършила една лоша приватизация. Българските фабрики и заводи са били подарени.

Присъда в защита на щърка

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/11/11/2417212_prisuda_v_zashtita_na_shturka/?ref=rss


На 30 септември 2014 г. в град Троян успешно приключва разследване по случай, в който два бели щъркела са намерени мъртви в квартал Видима на град Априлци (област Ловеч). Присъдата на съда е една година условно "лишаване от свобода" с три години изпитателен срок за обвиняемия.

За пръв път в България наказание по случай, който засяга престъпление срещу дивата природа е отсъдено толкова бързо. Заслугата за успешното разследване и разрешаване на случая е на старши разследващ полицай...

Губим над 90 млн. евро по програмата за развитие на селските райони

http://frognews.bg/news_80018/

Земеделският министър Десислава Танева похвали общините за това, че по старата програма чрез т.нар. "общински мерки" са договорени над 2 млрд. лв., а над 1,2 млрд. лв. са разплатени. Най-оптимистичният сценарий за загубите сочи, че те ще са в размер на около 90 млн. евро.

Руското ембарго косвено удряло преработвателите на мляко у нас

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/11/11/2417179_ruskoto_embargo_kosveno_udrialo_prerabotvatelite_na/?ref=rss


Негативният ефект от руското ембарго върху вноса от ЕС косвено засяга българсикте преработватели на мляко, защото те не изнасят кой знае какви количества за Русия. В същото време заради наложените ответни мерки от страна на Москва други производители от ЕС предлагат продуктите си в България и то на занижени цени. Това заяви в интервю за "Капитал daily" Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

"Българският пазар се наводни с жълти сирена - внос от Полша,...

И утре ще бъде облачно над Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=270377

И през следващото денонощие в равнинната част на страната ще е облачно, на места с мъгла. В отделни райони е възможно да преръмява. Временно подобрение на видимостта ще има в следобедните часове. Над планинските райони ще преобладава слънчево време.

След цирк в съда 1 г. затвор за нарушителя в Пловдив

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/sled-cirk-v-syda-1-g.-zatvor-za-narushitelia-v-plovdiv-6027193

Съдът одобри споразумението, според което Орхан Яшаров ще лежи в затвора една година при първоначален строг режим

Михаил Миков: Споразумението между ЕС и САЩ не бива да бъде подкрепяно в този му вид

http://www.cross.bg/bulgarskite-mihail-proektut-1439227.html

/КРОСС/ „Приехме окончателен вариант на позиция по отношение Споразумението за трансатлантическото търговско инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ. В този вид проектът за споразумение е неприемлив", заяви председателят на БСП Михаил на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията и призова правителството и българските институции да не го подкрепят.  Констатациите на социалистите са, че проектът е изцяло базиран на неолиберална парадигма за универсалността на свободния пазар и неглижира социалните аспекти, които са в основата на европейския проект. „Ние се обявяваме категорично против превръщането на въпросите, касаещи прилагане на технологии за проучване и добив на шистов газ, в предмет на преговори", каза лидерът на БСП и добави, че от левицата са за продължаване на съществуващите санитарни и фитосанитарни мерки и стандарти, включително за генетично модифицираните организми, както и по въпросите за защитата на личните данни. Според Миков трябва да се изиска пълна информация от ЕК за хода на преговорите и ефикасно да се отстояват интересите на българските граждани. Той обяви, че БСП ще ангажира експерти да наблюдават развитието на проекта за споразумение, за да може на всеки един етап да заявява ясна позиция в интерес на българските граждани.  

Линдарева умишлено е забавила развитието си!

http://www.bnews.bg/article-121493

Пиар специалистът Ива Екимова, която напусна „Вип Брадър”, сподели пред камерата на BLife, че се чувства добре навън и добави, че е доволна от участието си в шоуто.

Цветанов: Полицаите може да останат без заплати

http://www.moreto.net/novini.php?n=270380

Има реална опасност служителите от МВР да останат без заплати. Това каза в Търново зам.-председателят на ГЕРБ и бивш силов министър Цветан Цветанов, предаде Фокус. Той посочи, че на първо място трябва да бъде зададен въпросът кой носи отговорността за това.

Делото "Килърите 3" забуксува

http://frognews.bg/news_80017/

Делото „Килърите 3” забуксува. Причината е, че основният свидетел Станислав Ангелов-Сиси видя в редиците на адвокатите човек, който преди това го е защитавал. Това наложи да се поиска неговия отвод.

Недко Солаков украсява Европейската централна банка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4420370

Произведения на българския художник авангардист Недко Солаков ще украсяват сградата на Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт, съобщи агенция Франс прес.
Родният творец е спечелил конкурс с още двама свои колеги - италианския скулптор Джузепе Пеноне и британския концептуалист Лиъм Джилик. Те са преборили конкуренцията на 59 художници от Произведения на българския художник авангардист Недко Солаков ще украсяват сградата на Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт, съобщи агенция Франс прес. Родният творец е спечелил конкурс с още двама свои колеги - италианския скулптор Джузепе Пеноне и британския концептуалист Лиъм Джилик. Те са преборили конкуренцията на 59 художници от

6 нови проекта с награди по ОПАК на празника на Св. Мина

http://www.vesti.bg/novini/6-novi-proekta-s-nagradi-po-opak-na-praznika-na-sv.-mina-6027195

С 40% повече средства да предвидени за реформа в администрацията и съдебната система и развитие на електронното управление през следващия програмен период по новата Оперативна програма "Добро управление".

По-нисък от планирания в актуализацията дефицит ще доведе до натрупване на огромни просрочия към бизнеса

http://www.cross.bg/goranov-defitzit-finansite-1439226.html

/КРОСС/ „Министерският съвет одобри и ще предложи на Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност с включени в него изменения и в останалите данъчни закони и Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 година", заяви министърът на финансите Владислав Горанов на пресконференция след извънредното заседание на правителството, съобщава пресцентърът на Министерството на финансите. При представянето на законопроекта за ЗДДС, в частта за акцизите и данъчните складове, министър Горанов уточни, че се въвежда график от три стъпки за увеличаване на акциза върху тютюна до минималната за ЕС ставка от 90 евро за 1000 къса до 2018 година. Той акцентира, че решението първата стъпка да бъде предприета от 1 януари 2016 г. се обуславя от увеличаващата се контрабанда. „Ще положим значителни усилия в подобряване на съвместната работа на приходните администрации за намаляването й. Преди да сме уверени, че сме овладели процесите и сме намалили драстично нарасналата през последната година и половина контрабанда, не считаме за удачно да направим тази промяна в акцизната ставка за тютюна", коментира министър Горанов. Министърът на финансите разясни и законопроекта за актуализация на бюджета за тази година, зад който стои прецизен анализ на разходната част

Шефът на Еврокомисията подложен на все по-голям натиск да се оттегли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4420485

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер получава все повече призиви да подаде оставка заради твърдения, че е контролирал потенциално незаконно избягване на данъци от многонационални компании, работещи в Люксембург, съобщи БГНЕС, позовавайки се на "Дейли телеграф".
Финансовата агенция Блумбърг посвети уводната си статия на призив за Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер получава все повече призиви да подаде оставка заради твърдения, че е контролирал потенциално незаконно избягване на данъци от многонационални компании, работещи в Люксембург, съобщи БГНЕС, позовавайки се на "Дейли телеграф". Финансовата агенция Блумбърг посвети уводната си статия на призив за

20 години решетки за убиец, удушил баба за 110 лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420467

20 години лишаване от свобода даде Апелативният съд във Велико Търново за Владимир Драганов - Златко от тетевенското с. Гложене. Мъжът бе изправен пред Темида, след като през март т.г. пребил и удушил 84-годишна съседка.
Пенка Георгиева била обявена за издирване на 4 март, след като доведеният й син пристигнал от Ловеч да и нацепи дърва за зимата. 20 години лишаване от свобода даде Апелативният съд във Велико Търново за Владимир Драганов - Златко от тетевенското с. Гложене. Мъжът бе изправен пред Темида, след като през март т.г. пребил и удушил 84-годишна съседка. Пенка Георгиева била обявена за издирване на 4 март, след като доведеният й син пристигнал от Ловеч да и нацепи дърва за зимата.

БСП предлага решение на проблема със свръхдефицита

http://www.cross.bg/garantirane-mikov-vlogovete-1439225.html

/КРОСС/ „БСП лява България" ще внесе законопроект, който предлага решение за бюджетния дефицит, така че при осигуряването на средства за попълване на Фонда за гарантиране на влогове той да не бъде превишаван, обяви председателят на БСП Михаил Миков на пресконференция след днешното заседание на ИБ на партията. Едната идея е средства за попълване на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който трябва да изплати гарантираните суми на вложителите в КТБ, да се вземат от резерва на Управление „Банково" в БНБ. От баланса на управлението към 31 октомври, публикуван на сайта на БНБ, се вижда, че там има 4 млрд. лева. Вторият вариант е да се търси ангажиране на ресурси от частните пенсионни фондове, които в този момент да се използват за повишаване на капиталоемкостта на Фонда за гарантиране на влоговете. „Не става въпрос за посягане на тези фондове, а за създаване на условия за инвестиции от страна на тези фондове в помощ на фонда за гарантиране на влоговете - вземания, които при всички случаи са осигурени и обезпечени от държавата", уточни Миков. Миков изтъкна, че левицата наблюдава с интерес трите поредни варианта за актуализация на тазгодишния бюджет, внесени последователно от кабинетите „Орешарски", „Близнашки" и „Борисов"

Миков: Не ограничавайте опозицията

http://www.cross.bg/mikov-predsedatelyat-mihail-1439225.html

/КРОСС/ Предстоящите промени в правилника за работа на XLIII НС са опит да се посегне на правата на опозицията, заяви председателят на БСП Михаил Миков на пресконференция след днешното заседание на ИБ на партията. Левицата ще настоява за запазването на достигнатото по отношение на парламентарния контрол върху изпълнителната власт, директното излъчване на парламентарните заседания, включително заседанията на парламентарните комисии, както и постигнатото по отношение участието на неправителствените организации в работата на НС. „БСП лява България" ще внесе законопроект, който предлага решение за бюджетния дефицит, така че при осигуряването на средства за попълване на Фонда за гарантиране на влогове той да не бъде превишаван, обяви Михаил Миков. Социалистите ще настояват за анализ, който да покаже кое налага бюджетна актуализация в тези размери, посочи председателят на БСП.  

Жан-Клод Юнкер подложен на натиск да се оттегли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420456

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер получава все повече призиви да подаде оставка заради твърдения, че е контролирал потенциално незаконно избягване на данъци от многонационални компании, работещи в Люксембург, съобщи БГНЕС, позовавайки се на Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер получава все повече призиви да подаде оставка заради твърдения, че е контролирал потенциално незаконно избягване на данъци от многонационални компании, работещи в Люксембург, съобщи БГНЕС, позовавайки се на "Дейли телеграф". Финансовата агенция Блумбърг посвети уводната си статия на призив за

Дефицитът в бюджета на АПИ е 81 млн. лева

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/deficityt-v-biudjeta-na-api-e-81-mln-leva-183581/

Ще настоявам всички средства от винетки да влизат в бюджета на агенцията за текущ ремонт и поддържане на пътищата, заяви Лиляна Павлова

Съдебен лекар в Търново: "Причината за смъртта на студентката ще стане ясна до 3-4 седмици"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420464


"Причината за смъртта на 24-годишната студентката не е изяснена, не зная кой разпространява тези глупости, не е почтено", изригна пред "24 часа" съдебният лекар от Велико Търново д-р Николай Гицов. "Назначени са всички възможни изследвания - микробиологични, токсикологични и т.н., за да се установи причината за смъртта, взели сме кръв,

Закопчаха украинец с револвер и дрога на границата ни

http://pik.bg/закопчаха-украинец-с-револвер-и-дрога-на-границата-ни-news248466.html

Закопчаха украинец с револвер и дрога на границата ни

Украински гражданин, излизащ от България към Турция задържаха митничарите на пункт Малко Търново. Той обявил, че при напускане на България няма нищо за деклариране. Когато колата била отбита за внимателна проверка, обаче, започнал да се държи арогантно и агресивно.

При проверката митничарите открили в тайници няколко вида дрога с общо тегло около 200 грама, револвер Taurus Flobert с 9 патрона в барабана, от които 2 изстреляни и скрит под обвивката на скоростния лост на колата украински паспорт на името на друг гражданин.

В багажника била открита кутия с 50 броя 9 милиметрови патрони. Шофьорът на автомобила е задържан. Срещу него е образувано досъдебно производство за пренос на стоки през границата, без разрешение. По случая работи разследващ инспектор от Митница Бургас.

Около 900 хил. лева внасят като дивидент две общински фирми във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=270386

Общинските дружествата „Обреди“ и „Пазари“ да изплатят на общината дивидент в размер на 75% от печалбата им за миналата година. Това решиха местните депутати на днешното заседание на Общински съвет, предаде репортер на Moreto.net. Печалбата на „Пазари“ за 2013 година е 674 хил.

БНБ: Не е постъпвала ясна оферта за ТБ "Виктория"

http://business.actualno.com/BNB-Ne-e-postypvala-jasna-oferta-za-TB-Viktorija--news_59777.html

В Българската народна банка не е постъпвала оферта с ясни финансови ангажименти за придобиване на Търговска банка "Виктория". "Независимо от публичните анонси за деклариран интерес ...

В Габрово представят карикатури от световната преса

http://gabrovo.actualno.com/V-Gabrovo-predstavjat-karikaturi-ot-svetovnata-presa-news_59781.html

Карикатури от световната преса представят в Дома на хумора и сатирата в Габрово. Информацията съобщи Дарина Маринчевска, „Връзки с обществеността” в музея. Изложбата е гостуваща и...

Кристалина Георгиева поздрави Борисов по повод сформирането на новото правителство

http://www.cross.bg/pravitelstvo-borisov-georgieva-1439224.html

/КРОСС/ В писмо до премиера Бойко Борисов заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева изрази сърдечните си поздрави по повод сформирането на новото правителство и избирането му за министър-председател, съобщава пресцентърът на МС. „Уверена съм, че с Вашите лидерски умения, изграден авторитет и отдаденост към работата в името на по-добро бъдеще за всички ще съумеете да изградите силно българско правителство, което да се справи с текущите предизвикателства и да осигури стабилност и просперитет за народа ни. Очаквам с нетърпение да продължим нашето сътрудничество и Ви пожелавам успешен мандат", пише в писмото на Кристалина Георгиева. В поздравителна телеграма до премиера Борисов министър-председателят на Люксембург изразява убеждението си, че „дългото приятелство и сътрудничество, което Великото херцогство Люксембург и Република България имат от много години, ще продължи да процъфтява по време на Вашето управление". Сърдечни поздрави по случай избирането на Бойко Борисов за министър-председател изрази и премиерът на Виетнам Нгуен Тан Зунг. „Убеден съм, че под Вашето ръководство българското правителство и българският народ ще постигнат нови успехи в развитието на страната", се казва в получената от него телеграма. Пожелания за успех на новия министър-председател на България изразиха и ръководители на дипломатически мисии у нас.  

Икономиката бавно се възстановява при нарастваща пропаст между бедни и богати региони

http://www.mediapool.bg/ikonomikata-bavno-se-vazstanovyava-pri-narastvashta-propast-mezhdu-bedni-i-bogati-regioni-news227061.html

Икономическо възстановяване и ръст на заетостта показва поредното изследване върху развитието на регионите у нас, изготвено от Института за пазарна икономика . В същото време работещите в някои от най-бедните области на страната остават под критичния праг от 40 процента. Освен растящата пропаст между северните и южните части на страната, друга обезпокоителна тенденция е фактът, че няма български регион, където децата до 15 години да са повече от хората над 65-годишна възраст. От 2010-а година насам няма област с положителен естествен прираст. Най-нисък е прирастът във Видин, Кюстендил, Монтана, Перник, Ловеч, Враца и Габрово. "Най-ясно раздвижването на областните икономики се вижда от данните за пазара на труда, масово в повечето области през 2013-а година виждаме увеличаване на коефициентите на заетост", коментира Десислава Николова от ИПИ при представянето на изследването във вторник. Добрите новини 1. Анализът разкрива бавни, но осезаеми положителни тенденции на икономическо възстановяване. Икономическата активност на населението се повишава, а заетостта в повечето области нараства през 2013 г., макар и все още да не достига предкризисните нива. 2. През последните две години са налице примери за бързо възстановяващи се области, които успяват да привличат инвестиции въпреки кризата и да предлагат по-добри условия на живот. Най-показателна в това отношение е област Бургас. 3. Благодарение на успешната реализация на проекти за опазване на околната среда оценката на гражданите за нейното качество се повишава, а делът на населението с достъп до канализация и този на хората, свързани с пречиствателни станции, нараства бързо. 4. През 2013 г. регистрираните посещения в кината и театрите достигат рекордни за последните няколко години нива – тенденция, която важи дори за по-малки области като, например, Търговище. 5. Усвояването на европейски средства масово се ускорява през 2013 г. За трета поредна година шампион по усвоени средства на глава от населението остава област Габрово, следвана от Бургас. Лошите новини 1. През последните години в сферата на образованието и здравеопазването протичат по-скоро негативни тенденции, които в голяма степен са следствие от липсата на ясно изразен курс към реформи от страна на централната власт. Обхватът и на двете системи е по-малък през 2013 г., отколкото през предходната година – например, здравноосигурените лица намаляват от 87.3 на 86.1%, а коефициентът на записване на населението в V-VIII клас спада от 81.0 на 79.7%. 2. Въпреки че ситуацията на пазара на труда се подобрява, голяма част от областите в страната не участват в този процес. През 2013 г. заетостта на населението над 15-годишна възраст остава под 40% в седем области – Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Разград, Силистра и Търговище. Всичките те се намират в Северна България. По-голямата част от новите работни места се създават в южната част на страната. 3. Негативните демографски тенденции, следствие от ниска раждаемост и отрицателен прираст на населението, се запазват. През 2013 г. в страната вече няма нито една област, в която децата на възраст до 15 г. да са повече от лицата над 65-годишна възраст. Единствените области, в които населението се увеличава през 2013 г., са София (столица) и Бургас. 4 На фона на пускането в експлоатация на автомагистрала "Тракия” са притеснителни и данните на Агенция "Пътна инфраструктура” за спадащ относителен дял на пътната настилка в добро състояние. 5. Наблюдават се сериозни дисбаланси по отношение на способността на отделните общини да усвояват успешно европейски средства. Претеглени към броя на населението през 2013 г. общо усвоените средства към 31 януари 2014 г. варират от 0 лв. до над 4 хил. лв. на човек в отделните общини. В над 50 общини усвоените средства са под 100 лв. на човек от средногодишното население през 2013 г., като сред тях се нареждат областните центрове Пловдив и Кюстендил. 6. Данните за динамиката на доходите на домакинствата в страната през последните 10 години говорят за увеличаваща се пропаст между столицата и най-бедните области. За периода 2004-2013 г. средногодишният темп на нарастване на доходите в столицата е 12.79% при среден темп за страната от 8.50%. Най-бавно нарастват доходите в област Ловеч – с едва 2.90% на година. 7. Електронните услуги и услугата "на едно гише” се развиват бавно, като оценката на бизнеса за качеството на е-услугите се влошава спрямо миналата година. По- неблагоприятни са и средните оценки за работата на местната администрация и възприятията за корупция. Изследването на ИПИ идентифицира 8 типа регионални профили: През целия период на изследване София (столица) се отделя като самостоятелен клъстер, като различията между нея и останалите области не намаляват; Клъстерът с области в лошо социално-икономическо състояние увеличава състава си: през 2012 г. към него принадлежаха само две области, през 2013 г. - три, а през 2014 г. те вече са пет; Обхватът на профилите, характеризиращи се с лошо социално-икономическо състояние или с негативни тенденции на развитие, остава много по-широк, отколкото на тези с добри тенденции.

Плевнелиев отива на гости на Дилма Русеф

http://frognews.bg/news_80016/

Бразилският президент Дилма Русеф очаква посещение на българския държавен глава Росен Плевнелиев в Бразилия. Русеф е заявила това на церемония при връчването на акредитивните писма на новия български посланик Валери Йотов, съобщиха от външното ни министерство.

Куентин Тарантино смята да се пенсионира след десетия си филм

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/11/11/2417202_kuentin_tarantino_smiata_da_se_pensionira_sled/?ref=rss


Американският режисьор Куентин Тарантино възнамерявал да се пенсионира след като направи десетия си пълнометражен авторски филм, съобщава "Индипендънт", цитирайки негово изказване на конференцията AFM (American Film Market), където режисьорът промотира новия си The Hateful Eight ("Омразната осмица"). Уeстърнът излиза на екран през 2015 г., а Тарантино заяви, че закръглянето на филмографията му до 10 филма е добър повод да се откаже и да "остави публиката жадна".

Ще пиша пиеси и филми...

Сиси не се разприказва за Килърите заради стар свой адвокат

http://www.bnews.bg/article-121509

Осъденият за 4 убийства Станислав Ангелов - Сиси не даде показания срещу бандата за мокри поръчки "Килърите 3", въпреки че бе докаран от затвора в съдебната зала в Специализирания наказателен съд.

Плевнелиев: Посрещнах 10 ноември 1989 г. на площада с плакат "Съд за виновниците"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4420461

"Питате къде бях на 10 ноември 1989 година? Да ви кажа една тайна - бях на площада и бях на митинга с два плаката: "Съд за виновниците" и "Дворците на БКП да станат болници и училища". Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев пред БГНЕС. 
"С моя приятел Илиян Попов ремонтирахме неговата стая в студентското общежитие. "Питате къде бях на 10 ноември 1989 година? Да ви кажа една тайна - бях на площада и бях на митинга с два плаката: "Съд за виновниците" и "Дворците на БКП да станат болници и училища". Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев пред БГНЕС. "С моя приятел Илиян Попов ремонтирахме неговата стая в студентското общежитие.

МС предлага законови промени, свързани с КТБ

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/ms-predlaga-zakonovi-promeni-svyrzani-s-ktb-6027185

Правителството предлага Министерския съвет да бъде упълномощен да решава дали да осигури финансова подкрепа от хазната на Фонда за гарантиране на влоговете

Задава се най-горещата седмица в тв ефира с "ВИП Брадър"

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-vip-bradyr-obrazcov-dom/zadava-se-naj-goreshtata-sedmica-v-tv-efira-s-vip-bradyr-6027189

Големият финал на "ВИП Брадър" - “Образцов дом” е в понеделник 17 ноември, а голямото начало на "Биг Брадър ол старс" (Big brother All Stars) е в сряда - 19 ноември

На кого ще се оплаче Борислава, ако я опипат на лондонското летище?

http://frognews.bg/news_80015/

Мерките на лондонското летище са повече от крути. Ако Борислава Латинова, която ни премента, че била опипана по интимните части от полицайка вземе, че мине оттам, със сигурност ще й бръкнат нявсякъде. Не е ясно, обаче на кого ще се оплаче, след като щателната проверка по всички закътани места на човешкото тяло се е превърнала в норма, а не в изключение. За това изпитание разказа журналистката Лияна Панделиева. Ето какво сподели тя:

Батков дава 15% от акциите на "Левски" на феновете

http://offnews.bg/news/n_1/n_415842.html

Собственикът на "Левски" Тодор Батков насрочи Об­що събрание за 17 декември, на което се очаква той да прехвърли 15% от акциите на клуба на тръста "Синя България".  Днес адвокатът и представители на сдружението обявиха подробностите по договорката и финансовото състояние на клуба. Така запалянковците ще участват пълноправно в управлението на тима от "Герена". От своя страна, тръстът се ангажира да налива по 1 милиона лева годишно в клуба. „Поех ангажимент да им предоставя мои акции срещу задължение с договор. Тръстът с различни инициативи ще осигурява в бюджета на клуба пари от порядъка на 1 млн. лева. Вече ще видим, за какво точно ще бъдат използвани тези пари", заяви Батков. „Възнамерявам да предложа изменения в устава, който да предвиди увеличаване на състава на УС от 5 на 7 души. Ще предложа да поканим по един представител от Тръста и Националния клуб на привържениците (НКП)", продължи адвокатът. Той заяви, че в края на месец октомври вещи лица от Търговския регистър са извършили пълен преглед на счетоводството и финансовите сметки на клуба. "Оценките бяха депозирани и приети и това ни даде възможност да свикаме Общо събрание на акционерите, което има за цел да увеличи капитала на клуба чрез апорт. В резултат на това загубите на "Левски" в края на 2014 г. ще бъдат изчистени. Общият размер на вземанията към мажоритарния собственик са 29 966 000 лева", коментира Батков. Председателят на тръст "Синя България" Васил Колев изрази оптимизъм за бъдещето на "Левски". Клубът става частично отбора на народа. Оптимист съм, че може би ще се повторят нещата от юбилея. Тогава участвахме в кауза. Сега имаме по-голяма кауза - да спасим "Левски". Най-голямото доказателство за начина, по който е управляван клубът, са празните трибуни. Отборът е опрян до стената. Ако феновете на си мислят, че са водили война с мажоритарния собственик Тодор Батков, могат да смятат, че са я спечелили", каза Колев. Батков заяви, че има голяма вероятност глобата от УЕФА от 250 000 евро, която бе наложена на клуба заради неизпълнение на финансовия феърплей може да отпадне. С промените в бюджета, които трябва да бъдат направени до края на годината, ще бъдат изпълнени изискванията на Европейската футболна централа. Според правилата санкцията трябваше да бъде взета от бъдеща финансова печалба на клуба от бъдещи участия в турнирите на УЕФА.

Цачева: Предвиждаме нов закон за публичните финанси на държавата

http://www.moreto.net/novini.php?n=270373

„Предвиждаме изцяло нов закон за цялостната система за контрол на публичните финанси на държавата. Законодателни промени ще има и в сферата на обществените поръчки". Това обяви председателят на 43-то Народно събрание Цецка Цачева на конференцията „Перспективи за растеж на българските общини".

Български мебелни компании на търговска мисия в Саудитска Арабия

http://www.cross.bg/misiya-yambol-dobrich-1439223.html

/КРОСС/ В периода от 8 до 14 ноември 2014 г. представителите на 12 български компании от сектор производство на мебели и дървообработване участват в търговска мисия до Саудитска Арабия. Проявата се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) в изпълнение на проект за развитието на експорта, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Конкурентоспособност". Агенцията поема разходите на участниците за самолетен билет, вътрешен транспорт и трансфер, хотелско настаняване и логистика на място. В състава на търговската мисия до Саудитска Арабия са включени представители на следните фирми: Августа Мебел АД - Шумен, Виденов Груп ООД - Ямбол, Джи Ес Малмгрен интериърс ООД - Добрич, Дървообработване АД - Велико Търново, ЕТ Благой Ангелов - Колорадо - Пазарджик, Ив-Ел ЕООД - Добрич, К 2 ЕООД - Добрич, КАН Учтехспорт България ООД - Кукорево, обл. Ямбол, МиМ България АД - с. Петково, общ. Елин Пелин, Мипа ООД - Шумен, Рико стил ООД -Троян, Хегра Д ЕООД - Ямбол. Българските мениджъри посетиха редица търговски обекти и вериги за интериорен дизайн и обзавеждане в Риад с цел анализ и маркетингово проучване на саудитския пазар на мебели. Те присъстваха на официалното откриване на специализираната изложба Saudi Build, след което имаха възможност да установят работни контакти с изложителите, да дискутират конкурентоспособността на българската продукция и да проведат двустранни срещи

С победа и загуба започнаха участието си добричките боксьори на РЛОП

http://dobrudjatv.net/%d1%81-%d0%bf%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%b4%d0%b0-%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d1%83%d0%b1%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be/

102 състезатели от 35 клуба от страната участват в стартиралото днес в Добрич Държавно лично-отборно първенство по бокс за мъже. Двубоите започнаха в 15,00 ч. в лекоатлетическото крило на зала „Добротица“. Първи от добричките боксьори излезе Шабан Димитров /49кг/ от БК Добрич. Той победи по […]

Канабисът изяжда сивото ни вещество

http://www.vesti.bg/novini/kanabisyt-iziazhda-sivoto-ni-veshtestvo-6027190

Пушенето на канабис всеки ден изкривява ключови структури на мозъка, показва научно изследване.

Миков: Фондът за гарантиране на влогове може да се попълни от БНБ

http://frognews.bg/news_80014/

Българската демокрация освен изборна, вече е и напазарувана. Голяма част от българите вече оценяват прехода като неуспешен. Не става дума да реставрираме предишната система, но трябва да отчетем, че това, което е било по време на социализма, е възможно. Преобладаващата част от хората възприемат прехода като провал, защото той не успя да изведе страната на по-високи нива на икономическа стабилност и социална справедливост, каза Янаки Стоилов на пресконференция на БСП.

Сватби в 4етири стихии

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4420438

Ако си представим, че животът на всеки човек е книга, а отделните периоди в него са глави, със сигурност една от най-важните ще бъде “Семейството”. Е, за написването  трябва да се открие човекът, чиито навици и разбирания не ви влудяват и не ви превръщат в огромното зелено чудовище от комиксите. После по логичен ред идва моментът. Ако си представим, че животът на всеки човек е книга, а отделните периоди в него са глави, със сигурност една от най-важните ще бъде “Семейството”. Е, за написването трябва да се открие човекът, чиито навици и разбирания не ви влудяват и не ви превръщат в огромното зелено чудовище от комиксите. После по логичен ред идва моментът.

Русия и Иран сключиха споразумение за изграждане на 8 ядрени реактора

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/11/2417197_rusiia_i_iran_skljuchiha_sporazumenie_za_izgrajdane_na/?ref=rss


Русия и Иран са постигнали споразумение за изграждане на осем ядрени реактора на иранска територия от страна на "Росатом", съобщи "Ройтерс". Строежът на реакторите е част от нов договор за партньорство, гарантиран от Международна агенция за атомна енергия (МААЕ).

Ръководителят на "Росатом" Сергей Кириенко и главата на Агенцията за ядрена енергия на Иран Али Акбар Салехи подписаха серия документи, които описват отношенията между двете държави в областта на "мирната употреба на ядрена...

Плевнелиев: На 10 ноември 1989 г. бях на площада с плакат Съд за виновниците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420383

"Питате къде бях на 10 ноември 1989 година? Да ви кажа една тайна - бях на площада и бях на митинга с два плаката: "Съд за виновниците" и "Дворците на БКП да станат болници и училища". Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев пред БГНЕС. "С моя приятел Илиян Попов ремонтирахме неговата стая в студентското общежитие.

Цигани откраднаха булка, потрошиха двама полицаи и патрулки

http://www.bnews.bg/article-121506

Двама полицаи са ранени, а две патрулки са изпотрошени след нападение на цигани в пазарджишкото село Братаница.

Държавите от ЕС ще могат да отказват социални помощи на безработни имигранти

http://econ.bg/Новини/Държавите-от-ЕС-ще-могат-да-отказват-социални-помощи-на-безработни-имигранти_l.a_i.604644_at.1.html

Европейският съд разреши на страните-членки да отказват социална помощ и придобивки на безработни граждани от други държави в Европейския съюз (ЕС)....

Красен Кралев ще разчита на БОК за реформите в спорта

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/11/2417181_krasen_kralev_shte_razchita_na_bok_za_reformite_v/?ref=rss


Новият спортен министър Красен Кралев очаква от Българския олимпийски комитет да помага при реформата в спорта. 

Той изложи част от идеите си при посещението на заседанието на изпълнителното бюро на БОК и установил, че "се споделят от всички негови членове". Една от идеите е да се въведат данъчни облекчения при финансирането на спорта.

"Министерството на младежта и спорта ще бъде надежден партньор на БОК, имаме обща цел и общ път. Обсъдихме идеи за провеждане на реформи в...

Млад американски модел изгоря върху покрива на влак

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4420413

21-годишен американски модел почина, след като поискал да се повози на покрива на движеща се влакова композиция, но случайно ударил пантографа и пламнал.
Брайън МакКлелен бил любител на екстремни усещания, пише New York Daily News.
Трагедията станала в неделя сутринта в град Гринуич в щат Кънектикът. 21-годишен американски модел почина, след като поискал да се повози на покрива на движеща се влакова композиция, но случайно ударил пантографа и пламнал. Брайън МакКлелен бил любител на екстремни усещания, пише New York Daily News. Трагедията станала в неделя сутринта в град Гринуич в щат Кънектикът.

Очевидец: Блъснатото момиче във Варна лежеше между 2 коли, без да помръдва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4420411

Все още тече оглед на улица "Пирин", където преди обяд бе блъснато 25-годишно момиче.
"Когато минах, момичето лежеше на пътя, без да помръдва, между 2 коли. Дано да се оправи", коментира очевидец, цитиран от "Петел".
Засега няма информация за състоянието на момичето.
25-годишна жена е била блъсната на пешеходна пътека от „Сеат“ с варненска Все още тече оглед на улица "Пирин", където преди обяд бе блъснато 25-годишно момиче. "Когато минах, момичето лежеше на пътя, без да помръдва, между 2 коли. Дано да се оправи", коментира очевидец, цитиран от "Петел". Засега няма информация за състоянието на момичето. 25-годишна жена е била блъсната на пешеходна пътека от „Сеат“ с варненска

21-годишен американски модел изгоря върху покрива на влак

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420364

21-годишен американски модел почина, след като поискал да се повози на покрива на движеща се влакова композиция, но случайно ударил пантографа и пламнал.
Брайън МакКлелен бил любител на екстремни усещания, пише New York Daily News.
Трагедията станала в неделя сутринта в град Гринуич в щат Кънектикът. 21-годишен американски модел почина, след като поискал да се повози на покрива на движеща се влакова композиция, но случайно ударил пантографа и пламнал. Брайън МакКлелен бил любител на екстремни усещания, пише New York Daily News. Трагедията станала в неделя сутринта в град Гринуич в щат Кънектикът.

Батков няма да напуска "Левски", ще управлява заедно с феновете

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/11/2417182_batkov_niama_da_napuska_levski_shte_upravliava_zaedno/?ref=rss


Тодор Батков обяви, че няма намерение да напуска футболния "Левски" въпреки непрекъснатите призиви на привържениците. Той заяви, че никога не е взимал, а само е давал на клуба, който по думите му не е приемал като бизнес, а като "чест, обществен дълг и тегоба".

Батков смята да остане председател на надзорния съвет, но да има по-действен управителен съвет. "Надявам се с присъствието на представителите на най-големите организации на феновете управителният съвет да заработи, защото в...

„ЧЕЗ Разпределение България” АД обявява търг за продажба на поземлен имот в Априлци

http://www.cross.bg/bulgariya-razpredelenie-ychastie-1439221.html

/КРОСС/ „ЧЕЗ Разпределение България" АД обявява търг с оферти в затворен плик за продажба на поземлен имот с идентификатор № 52218.531.110 с площ 1 233 кв.м и двуетажна административна сграда с идентификатор № 52218.531.110.1 с площ 118 кв.м, находящ се гр. Априлци, кв. Център. Търгът е обявен на основание Наредбата за условията и реда за провеждане на търгове и конкурси, и в изпълнение на Решение от Протокол № 237 т.15/29.09.2014г. на Управителен съвет и ще се проведе 24.11.2014 г. от 10 часа. Административния адрес на имота е: гр. Априлци, кв. Център, Община Априлци.Имотът принадлежи към дълготрайни материални неенергийни активи - недвижими имоти, собственост на „ЧЕЗ Разпределение България" АД. Първоначална продажна цена на недвижимия имот е 29 810.00 лв. /двадесет и девет хиляди осемстотин и десет лева без ДДС/; Оглед на имота, предмет на търга, може да бъде извършен от кандидатите всеки работен ден в срок до деня на подаване на оферта от 12 до 15 ч. на посоченият адрес на имота, с един ден писмено предизвестие. Контактни лица за огледи:Имот гр. Априлци, кв. Център, Община АприлциМарлен Иванова +359 887 144 155 marlen.ivanova@cez.bg Документация за участие в търга на стойност 24 лв. /двадесет и четири лв./ с ДДС, може да бъде закупена всеки работен ден от 9 до 12 и от 13 до 16 ч. в сградата на „ЧЕЗ Разпределение България" АД гр. София, ул. „Адам Мицкевич" № 2 А, стая №4, ет. 2 до 21.11.2014 г

Sputnik – средство срещу натрапчивата пропаганда на еднополярния свят

http://www.cross.bg/sputnik-svyat-strani-1439222.html

/КРОСС/ На 10 ноември на световния медиен пазар започна работа мултимедийната група Sputnik, най-големият информационен бранд със съвременни мултимедийни центрове в десетки страни, предаде „Гласът на Русия”. Всяка редакция на Sputnik ще поддържа свои сайтове и ще излъчва предавания от студия на местни радиостанции. Сумарният брой часове на радиоизлъчването на Sputnik на 30 езика още през 2015 година ще надхвърли 800 часа на денонощие в 130 града по света. Ексклузивният контент на Sputnik е предназначен за онази част на многомилиардната аудитория, която се е уморила от натрапчивата пропаганда на еднополярния свят и се нуждае от алтернативна гледна точка. Флагманският сайт е – www.sputniknews.com. Sputnik показва една по-пълна картина на света и разнообразие на мненията в него. Sputnik разказва онова, за което другите премълчават. „Има страни, които натрапват своята воля както на Запада, така и на Изтока. Навсякъде, където и да се намесят, се лее кръв, разпалват се граждански войни, „цветни революции“ и дори се разпадат страни. Ирак, Либия, Грузия, Украйна, Сирия… Мнозина разбират, че не е задължително във всичко това да се асистира на американците. Русия предлага световен модел в полза на човечеството

Батков няма да напуска "Левски", дава две места в УС на феновете

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/11/2417182_batkov_niama_da_napuska_levski_dava_dve_mesta_v_us_na/?ref=rss


Тодор Батков обяви, че няма намерение да напуска футболния "Левски" въпреки непрекъснатите призиви на привържениците. Той заяви, че никога не е взимал, а само е давал на клуба, който по думите му не е приемал като бизнес, а като "чест, обществен дълг и тегоба".

Адвокатът прие исканията на тръста "Синя България" - да му даде 15% от акциите на клуба и две места в Управителния съвет, който на предстоящото общо събрание на акционерите ще бъде увеличен от пет на седем души.
...

Очевидец: Блъснатото момиче във Варна лежеше между 2 коли, без да помръдва

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420401

Все още тече оглед на улица Все още тече оглед на улица "Пирин", където преди обяд бе блъснато 25-годишно момиче. "Когато минах, момичето лежеше на пътя, без да помръдва, между 2 коли. Дано да се оправи", коментира очевидец, цитиран от "Петел". Засега няма информация за състоянието на момичето. 25-годишна жена е била блъсната на пешеходна пътека от „Сеат“ с варненска

Домът на Ангелос Сикелианос на остров Лефкада ще бъде превърнат в музей

http://www.grreporter.info/Domt_na_Angelos_Sikelianos_na_ostrov_Lefkada_shche_bde_prevrnat_v_muzey/16380

Това става възможно след споразумението, постигнато между местната власт и Националната банка за финансиране на реставрирането на дома и превръщането му в музей

прочети повече

Тачо и Жени Калканджиева отново говорят за развод

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4420402

Градусът на напрежението в най-одумваната Къща в България расте с наближаването на финала. Съквартирантите са мобилизирали силите си до краен предел в борбата за зрителския вот. След като двама от най-коментираните млади мъже – Иво Аръков и Атанас Месечков, напуснаха предаването, светлините на прожекторите отново са насочени към семейство Манови, Градусът на напрежението в най-одумваната Къща в България расте с наближаването на финала. Съквартирантите са мобилизирали силите си до краен предел в борбата за зрителския вот. След като двама от най-коментираните млади мъже – Иво Аръков и Атанас Месечков, напуснаха предаването, светлините на прожекторите отново са насочени към семейство Манови,

БСП предлага влоговете в КТБ да се плащат с пари от резерва на БНБ или от пенсионните фондове

http://offnews.bg/news/n_1/n_415823.html

БСП ще внесе законопроект, с който ще бъдат предложени варианти за изплащане на гарантираните депозити в КТБ, без това да доведе до допълнителен дълг и дефицит над 3%. Това обяви днес лидерът на БСП Михаил Миков след заседание на Изпълнителното бюро на БСП. Левицата ще предложи два варианта - недостигащите пари във Фонда за гарантиране на влоговете да се допълнят от резерва на БНБ, който по тяхна информация е около 4 млрд. лв. или със заем от частните пенсионни фондове, чиито пари са гарантирани с държавни ценни книжа. Целта на този законопроект е да не се тегли нов дълг, което е предвидено в проекта на актуализация на Бюджет 2014 г., предложен от новия финансов министър Владислав Горанов , с което дефицитът ще достигне 3.8%. Социалистите ще настояват в парламента да се запази блиц кнотрола, въведен от 42-тото Народно събрание, и правото на граждани да присъстват на заседанията на комисиите.

АБВ ще има свой кандидат за кмет на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=270372

АБВ ще има свой кандидат за кмет на Варна на предстоящите местни избори догодина. Това заяви в морската столица зам.-председателят на партията Румен Петков. Дискусията за евентуалните номинации ще започне след като бъдат създадени градската и областната структури на АБВ в началото на 2015-та.

Компанията Space X на Елън Мъск ще изведе в орбита минисателити за интернет достъп

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/11/11/2416904_kompaniiata_space_x_na_elun_musk_shte_izvede_v_orbita/?ref=rss


Компанията Space X на основателя на Tesla Motors Елън Мъск подготвя минисателити, които ще изведе в орбита и ще използва за осигуряване на интернет достъп над големи региони. Самият Мъск потвърди новината в Twitter, като тя беше първо разпространена от в. The Wall Street Journal.

Първоначално изданието се позоваваше на свои източници в компанията. Проектът включва извеждането в орбита на около 700 минисателита. Всеки от тях ще тежи приблизително наполовина спрямо сегашните най-малки...

Догодина ще бъде направен ремонт в столичния зоопарк за 700 хил. лева

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/11/11/2417133_dogodina_shte_bude_napraven_remont_v_stolichniia/?ref=rss


В столичния зоопарк ще бъде направен ремонт за 700 хил. лева догодина, съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова по време на днешната си проверка на обновената воалиера. Проектът включва разширяване на клетките на маймуните и големите котки, мечките и дребните хищници.

Обмисля се стесняване на някои от алеите, за да се разширят зелените площи, смяна на мрежите с по-здрави, но по-тънки мрежи, изграждане на тунели, през които да преминават животните, както и обединение на някои групи...

Доказаха уникалността на домашните котки

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/dokazaha-unikalnostta-na-domashnite-kotki-6027184

Учените секвенирали генома на абисинската котка (една от най-древните породи) и са го сравнили с гените на шест други подобни, с два вида котки, а също четири други вида бозайници (тигър, куче, крава и човек)

Тачо разкрива кой е любовник на Жени Калканджиева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420384

Градусът на напрежението в най-одумваната Къща в България расте с наближаването на финала. Съквартирантите са мобилизирали силите си до краен предел в борбата за зрителския вот. След като двама от най-коментираните млади мъже – Иво Аръков и Атанас Месечков, напуснаха предаването, светлините на прожекторите отново са насочени към семейство Манови, Градусът на напрежението в най-одумваната Къща в България расте с наближаването на финала. Съквартирантите са мобилизирали силите си до краен предел в борбата за зрителския вот. След като двама от най-коментираните млади мъже – Иво Аръков и Атанас Месечков, напуснаха предаването, светлините на прожекторите отново са насочени към семейство Манови,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване