Xerox занижи прогнозата си за печалбата през 2015 г.

http://www.investor.bg/sasht/337/a/xerox-zaniji-prognozata-si-za-pechalbata-prez-2015-g-183608/

Компанията потвърди прогнозата за тази година, а през следващата очаква да изкупи акции за 1,5 млрд. долара

От догодина ще има клинична пътека за лечение на муковисцидоза

http://www.mediapool.bg/ot-dogodina-shte-ima-klinichna-pateka-za-lechenie-na-mukovistsidoza-news227086.html

Повече от година след като Върховният административен съд разпореди на здравното министерство да открие клинична пътека за лечение на рядкото генетично заболяване муковисцидоза това ще стане факт от началото на 2015 г. Здравната каса вече ще финансира една клинична пътека и една процедура за диспансерно наблюдение на пациентите с рядката болест, съобщиха от ведомството, цитирани от БНР. Болните от муковисцидоза у нас са около 200 души. Муковисцидозата е наследствено вродено заболяване. Патологичният ген засяга функционирането на всички жлези в организма – панкреас, тънко черво, бронхиално дърво, жлъчни пътища, потни жлези и др. В резултат на това в органите се натрупва голямо количество слуз и е почти невъзможно да функционират. Средната продължително на живота при болните в България е 30 години за мъжете и 25 години за жените. Това е най – разпространеното вродено обменно заболяване сред бялото население на Европа и САЩ. Честотата му възлиза на 1:2500.

CNN International напуска Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=270376

Американският телевизионен канал CNN International напуска Русия. Ръководството на най-голямата новинарска телевизия в света е уведомило руските кабелни оператори, че от Нова година няма да могат да излъчват телевизията. Причините за решението не се посочват изрично, но според неофициални изявления е заради промените в руското законодателство, които не позволяват на чуждестранни лица да държат повече от 20 процента дял в руски медии.

Всички със специални лихви в КТБ горят (Обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420938

По предложение на финансовия министър Владислав Горанов кабинетът предлага поправка в закона за гарантиране на влоговете.
Тя би трябвало да намали както бройката, така и общата сумата на депозитите в КТБ, които трябва да бъдат възстановени от фонда. Това съобщи министър Горанов след заседанието на кабинета. По предложение на финансовия министър Владислав Горанов кабинетът предлага поправка в закона за гарантиране на влоговете. Тя би трябвало да намали както бройката, така и общата сумата на депозитите в КТБ, които трябва да бъдат възстановени от фонда. Това съобщи министър Горанов след заседанието на кабинета.

В Бразилия на всеки 10 минути става едно убийство

http://www.vesti.bg/novini/v-braziliia-na-vseki-10-minuti-stava-edno-ubijstvo-6027215

Един човек става жертва на убийство всеки 10 минути в Бразилия, която е една от страните в света с най-много насилие, съобщи днес в Сао Пауло Бразилският форум за обществена сигурност.

Младежкото обединение в БСП – Перник поздрави Станислав Владимиров по повод избирането му за организационен секретар на партията

http://www.zapernik.com/pernik/mladejkoto-obedinenie-v-bsp-pernik-pozdravi-stanislav-vladimirov-po_35623/

Младите пернишки социалисти честитиха на Станислав Владимиров избирането му за организационен секретар на НС на БСП. На пленума на НС на БСП в петък перничанинът бе избран от председателя на левицата Михаил Миков за високия партиен пост. Младите социалисти припомнят, че Владимиров е бил два мандата председател на МО в БСП-Перник и народен представител в 42-то НС от младежката квота на партията. „Станислав винаги е помагал на организацията ни по всякакъв начин и остава един от нас...

Продължава

Младежкото обединение в БСП – Перник поздрави Станислав Владимиров по повод избирането му за организационен секретар на партията

http://www.zapernik.com/politika/mladejkoto-obedinenie-v-bsp-pernik-pozdravi-stanislav-vladimirov-po_35623/

Младите пернишки социалисти честитиха на Станислав Владимиров избирането му за организационен секретар на НС на БСП. На пленума на НС на БСП в петък перничанинът бе избран от председателя на левицата Михаил Миков за високия партиен пост. Младите социалисти припомнят, че Владимиров е бил два мандата председател на МО в БСП-Перник и народен представител в 42-то НС от младежката квота на партията. „Станислав винаги е помагал на организацията ни по всякакъв начин и остава един от нас въпреки...

Продължава

Празникът на свети Мина събра 500 миряни в Кюстендил

http://www.monitor.bg/article?id=450011

Курбан от 250-килограмово теле нахрани над 500 миряни, които се подредиха в храма „Свети Мина” в Кюстендил още от 6 часа вчера сутринта. Ястието беше разпределено в 7 казана и е дарение от кюстендилеца Камен Испорски.

Ердоган си построил резиденция, въпреки забрана от съда

http://balkani.actualno.com/Erdogan-si-postroil-rezidencija-vypreki-zabrana-ot-syda-news_59791.html

Членовете на основната опозиционна Народнорепубликанска партия в Турция протестираха в Анкара срещу пренасянето на президента Реджеп Тайип Ердоган в новия президентски дворец, предаде БГНЕС. Проте...

Градоначалникът на Бургас стана кмет на годината

http://politics.actualno.com/Gradonachalnikyt-na-Burgas-stana-kmet-na-godinata-news_59813.html

Кметът на община Бургас Димитър Николов стана "Кмет на годината", предаде БГНЕС. Наградата бе връчена от председателя на парламента Цецка Цачева и миналогодишния носител на приза кмета на Со...

Разкрития: Роналдо псувал Меси в съблекалнята

http://www.bnews.bg/article-121531

Звездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо никога не говорел за Лионел Меси по име, а го наричал "кучи син" пред съотборниците си в съблекалнята.

БДЖ продава 100 пътнически вагона

http://pik.bg/бдж-продава-100-пътнически-вагона-news248537.html

БДЖ продава 100 пътнически вагона

Преди дни на страницата на БДЖ се появи новината за продажбата на общо 100 пътнически вагони, част от които вероятно са годни за употреба след съответната ревизия. Вагоните са разделени в 100 лота, като началната продажна цена варира от около 11 хиляди лева до над 96 хиляди лева на обща стойност 3 377 680лв.В обявата са включени 10 спални вагона от серия 60-80 (доставени нови в началото на 80-те години), 12 спални вагона серия 70-30 и 7 спални вагона серия 70-71 (доставени втора употреба през 90-те години). Включени са 3 специализирани вагона за превоз на трудноподвижни лица и велосипеди от серия 84-33, както и 3 специализирани вагона за превоз на трудноподвижни лица и велосипеди от серия 84-43, които бяха купени преди няколко години за подобряване на условията на пътуване на хора с двигателни затруднения. Към тези вагони, отредени за продажба, се прибавят и 21 пътнически безкупейни вагона от серия 20-17, както и 44 пътнически купейни вагона от серия 20-47. Търгът ще се проведе на 14-ти ноември от 11 часа в сградата на БДЖ. 

"Ние настояваме за създаването на публичен регистър на подвижния състав на БДЖ и неговото състояние, както и за отговор от страна на принципала (министъра на транспорта) защо вагоните са в това състояние и кой носи отговорност за тази безстопанственост. Считаме, че евентуалният приход от 3 млн. лв. не би могъл да покрие дори в минимална степен дълговете на Холдинг БДЖ, които са над 550 млн. лв. (по официални данни). От друга страна обаче, БДЖ изпитва остър недостиг на вагони, като някои от влаковете се движат с по 1-2 вагона. Нашата информация е, че дружеството оперира с поне 100 вагона по-малко от необходимия му капацитет", пишат в открито писмо от Гражданска инциатива за обществен и релсов транспорт. 

Ето какво пише още в писмото:

Новината идва в момента на връщането на новия-стар министър на транспорта Ивайло Московски. Припомняме, че нашата инициатива събра подписка и протестираше активно срещу приватизацията на БДЖ Товарни превози. Ако отново се предприеме същата мярка, нашата позиция ще бъде същата.

Дни след избора на нов кабинет започнаха да се чуват и слухове за поредна смяна в ръководствата на БДЖ и НКЖИ, което за нас би бил нов удар срещу железницата и нарушение на чл.4 на директива 91/440 на ЕС, който гласи: „Държавите-членки вземат необходимите мерки за осигуряване независим статут на железопътните предприятия по отношение управлението, администрирането и вътрешния контрол по административни, икономически и счетоводни въпроси, за да осигурят на железопътните предприятия правото на независим статут, при който те разполагат в частност с активи, бюджет и счетоводство, отделни от тези на държавите.” 

В тази връзка, е редно да напомним, че през няколко месеца се правят смени в ръководствата на железницата, което считаме за мярка по-скоро за спъване на работата, вместо за движение в по-добра посока. В НК ЖИ ситуацията е по-стабилна и това дава възможност да се работи по определени дългосрочни цели и политики и разбира се, да се усвояват средства от ЕС. 

В тази връзка е редно да припомним, че най-дългогодишният директор на БДЖ Богдан Морфов е заемал поста 13 години (!). Ако видим ситуацията и в Германия, Русия, Франция – страните с най-мощни железница, там ръководствата са оставяни да работят, независимо кой идва на власт, защото има ясна прожелезопътна политика. Ако се предприемат промени, те би трябвало да се случват след публичен конкурс в обществения превозвач и инфраструктурен оператор, какъвто например има в обществените медии – БНР и БНТ. Всеки от кандидатите би трябвало да представи своята програма за развитие.

Ние продължаваме да настояваме за надзорен съвет по примера на Дойче Бан, където от 23-ма членове, поне 5 са от страна на работниците, има хора, избрани от страна на правителството, от общините, от бизнеса, би било добре да има и от страна на гражданите.
Ако политиката на принципала (министъра на транспорта) се запази като тази от последните 25 години на закриване на железницата, няма абсолютно никакво значение кой ще бъде назначен на поста изп.директор, финансов директор и т.н. Припомняме, че България е подписала споразумение за партньорство с ЕС за периода 2014-2020, в което железопътния транспорт е посочен като приоритетен.

Томислав Дончев ексклузивно пред Труд: Никога по-рано не сме губили европари в такива размери

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4420916

Ситуацията много напомня по един тъжен начин на тази отпреди 4 години, казва в интервю за "Труд" вицепремиерът Томислав Дончев. Той очаква България да загуби значителни средства по различни европейски програми.
"Проблеми има практически навсякъде. Две оперативни програми са спрени. Има огромен риск от загуба на средства в края на годината. Ситуацията много напомня по един тъжен начин на тази отпреди 4 години, казва в интервю за "Труд" вицепремиерът Томислав Дончев. Той очаква България да загуби значителни средства по различни европейски програми. "Проблеми има практически навсякъде. Две оперативни програми са спрени. Има огромен риск от загуба на средства в края на годината.

Туристи от цял свят посетили "Двореца" в Балчик тази година

http://www.moreto.net/novini.php?n=270385

Около 150 000 туристи от цял свят са посетили "Двореца" в Балчик от началото на годината до края на октомври, съобщи директорът на държавния културен институт Жени Михайлова. Най-многобройни сред туристите са руснаците, българите, румънците, гости от Германия, Великобритания, Полша и други европейски страни, каза директорът на културния център, цитирана от БТА.

Ледени отношения между Путин и Обама - говорят само на крак (обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420955

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама няколко пъти разговаряли на крак в кулоарите на лидерската среща на Азиатско-тихоокеанското сътрудничество в Пекин, съобщи Би Би Си.
“Те използваха няколко пъти паузите, за да си поговорят за кратко. Но успяха да обсъдят двустранните отношения, Сирия, Украйна и Иран”, Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама няколко пъти разговаряли на крак в кулоарите на лидерската среща на Азиатско-тихоокеанското сътрудничество в Пекин, съобщи Би Би Си. “Те използваха няколко пъти паузите, за да си поговорят за кратко. Но успяха да обсъдят двустранните отношения, Сирия, Украйна и Иран”,

АПИ на нулата: 81 млн. лв. не достигат!

http://www.bnews.bg/article-121520

Общо 81 милиона лева не достигат в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура", съобщи регионалният министър Лиляна Павлова. .

Мъртва риба по Луда Яна изплаши пловдивчани

http://pik.bg/мъртва-риба-по-луда-яна-изплаши-пловдивчани-news248534.html

Мъртва риба по Луда Яна изплаши пловдивчани

Мъртва риба заплува по течението на река Луда Яна и вдигна на крак Басейнова дирекция – Пловдив.

Сигналът е подаден на „Зеления телефон“ на Екоинспекцията в Пазарджик. Незабавната проверка за качеството на водата е разпоредена от директора на РИОСВ Костадин Гешев. Инспекцията, на база получения сигнал, ще обхване реката от „Асарел Медет“ АД до Панагюрище, пробонабирането ще бъде от точковите източници на предприятието.

В тази си част реката е известна като Банска Луда Яна.

През месец май местни жители подадоха сигнал за поредното замърсяване на реката. Тогава в панагюрското село Бъта, в продължение на дни, умряла риба се носеше по течението. Заради непрекъснатите проблеми хората в този район не пият вода от чешмата.

България за пореден път е сред най-активните нации в онлайн пространството

http://www.moreto.net/novini.php?n=270400

Проучването на Google, Consumer Barometer обхваща периода от януари до март 2014г. и хора на възраст над 16 години от 47 държави по света. За втора поредна година България е част от глобалното проучване на Google- Consumer Barometer.

Румен Гечев се облизвал за икономическата комисия

http://pik.bg/румен-гечев-се-облизвал-за-икономическата-комисия-news248533.html

Румен Гечев се облизвал за икономическата комисия

Кой ще оглави икономическата комисия в парламента, след като се разбра, че от ГЕРБ са готови да дадат председателското място на БСП? Въпросът си задават депутатите от всички парламентарни групи, защото това е ключов пост във всяко Народно събрание, пише "24 часа".

Корнелия Нинова, Румен Гечев, Драгомир Стойнев, Петър Кънев се посочват като възможни кандидатури. Който и да е от четиримата обаче трябва да получи подкрепа от всички парламентарни групи.

Корнелия Нинова е едно от остриета на предишния парламент и е силно уважавана дори от Бойко Борисов за позициите, които е защитавала. Не е ясно дали тя ще успее да привлече реформаторите, патриотите и АБВ при гласуването. Бившият вицепремиер на Виденов Румен Гечев не може да разчита на тези три политически сили заради начина, по който работи срещу търговските вериги, заради позицията си по данъчните политики и заради лансираните свои икономически идеи.

Проблемите в енергетиката ще пречат на бившия икономически министър Драгомир Стойнев получи подкрепа от управляващата партия ГЕРБ.

Големият проблем на Петър Кънев е, че е единственият безпартиен в „червената четворка”. Бившият зам.-председател на КРИБ бе и единственият водач на депутатска листа извън партийните лидери – в Бургас. В двата последни парламента Кънев бе зам.-председател на икономическата, а после на бюджетната комисия.

Според осведомени от „червената четворка” най-активен в лобирането бил Румен Гечев. Официално решение трябва да има до петък.

Бизнесът и синдикатите недоволни от актуализацията на бюджета

http://www.mediapool.bg/biznesat-i-sindikatite-nedovolni-ot-aktualizatsiyata-na-byudzheta-news227085.html

Представители на синдикални и бизнес организации не харесаха одобрения във вторник от новото правителство вариант за актуализация на бюджета и изразиха надежда мнението им да бъде чути между първо и второ четене на законопроекта в парламента. От Българската-търговско промишлена палата (БТПП) обявиха, че допълнителни пари за министерствата са дадени без наличието на информация какво ще се подобри в работата им. Както се вижда за някои от институциите планираните средства се отнасят за текущи разходи, което е показателно за неспазване на бюджетната дисциплина, допълват от организацията. Тя изразява и притесненията на бизнеса, че няма да се удържи 3-процентната граница на бюджетния дефицит, което означава отдалечаване от критериите за приемане в "чакалнята" на еврозоната - ERM II, и от положителните ефекти за българската икономика. БТПП счита, че увеличение на държавния дълг с 4.5 млрд. лв. който ще вземе правителството през тази година, до 8.9 млрд.лв. и така ще се вдигне делът на държавния дълг в БВП до 28.4% , ще се отрази негативно на цялостната икономическа среда у нас. Според организацията това ще влоши международната оценка за България, което ще е лош сигнал за инвеститорите. Тя предлага вместо да взема нов борч, правителството да използва Фискалният резерв. Палатата приема само увеличението на парите за здравеопазване, "но с ясната позиция, че отпускането на допълнителни средства в нереформирани системи, без да е обвързано с конкретни реформи, в която и да е сфера, е с отрицателен резултат". От Българската стопанска камара (БСК) също са против поемането на нов дълг за още 2 млрд. лв. И БСК смята, че дфицитът трябва да бъде удържан до 3 на сто. Нейният изпълнителен председател Божидар Данев призова нужните пари за изплащане на гарантираните влогове в КТБ през Фонда за гарантиране на влоговете да се осигурят не чрез държавен дълг, както смята правителството на Бойко Борисов, а чрез краткосрочен заем от Фискалния резерв. Според него недостигът във фонда може да се попълни и с въвеждането на данък "транзакции“ между банковите плащания, тъй като банките трябва да попълнят този фонд. Въпреки че процедурата по съгласуване на актуализацията на бюджета в Националния съвет за тристранна сътрудничество преди одобряването й от кабинета не бе спазена, синдикатите и работодателите се надяват мнението им да бъде чуто между двете четения на текстовете в парламента.

Бизнес и синдикати не харесаха актуализацията

http://www.mediapool.bg/biznes-i-sindikati-ne-haresaha-aktualizatsiyata-news227085.html

Представители на синдикални и бизнес организации не харесаха одобрения във вторник от новото правителство вариант за актуализация на бюджета и изразиха надежда мнението им да бъде чути между първо и второ четене на законопроекта в парламента. От Българската-търговско промишлена палата (БТПП) обявиха, че допълнителни пари за министерствата са дадени без наличието на информация какво ще се подобри в работата им. Както се вижда за някои от институциите планираните средства се отнасят за текущи разходи, което е показателно за неспазване на бюджетната дисциплина, допълват от организацията. Тя изразява и притесненията на бизнеса, че няма да се удържи 3-процентната граница на бюджетния дефицит, което означава отдалечаване от критериите за приемане в "чакалнята" на еврозоната - ERM II, и от положителните ефекти за българската икономика. БТПП счита, че увеличение на държавния дълг с 4.5 млрд. лв. който ще вземе правителството през тази година, до 8.9 млрд.лв. и така ще се вдигне делът на държавния дълг в БВП до 28.4% , ще се отрази негативно на цялостната икономическа среда у нас. Според организацията това ще влоши международната оценка за България, което ще е лош сигнал за инвеститорите. Тя предлага вместо да взема нов борч, правителството да използва Фискалният резерв. Палатата приема само увеличението на парите за здравеопазване, "но с ясната позиция, че отпускането на допълнителни средства в нереформирани системи, без да е обвързано с конкретни реформи, в която и да е сфера, е с отрицателен резултат". От Българската стопанска камара (БСК) също са против поемането на нов дълг за още 2 млрд. лв. И БСК смята, че дфицитът трябва да бъде удържан до 3 на сто. Нейният изпълнителен председател Божидар Данев призова нужните пари за изплащане на гарантираните влогове в КТБ през Фонда за гарантиране на влоговете да се осигурят не чрез държавен дълг, както смята правителството на Бойко Борисов, а чрез краткосрочен заем от Фискалния резерв. Според него недостигът във фонда може да се попълни и с въвеждането на данък "транзакции“ между банковите плащания, тъй като банките трябва да попълнят този фонд. Въпреки че процедурата по съгласуване на актуализацията на бюджета в Националния съвет за тристранна сътрудничество преди одобряването й от кабинета не бе спазена, синдикатите и работодателите се надяват мнението им да бъде чуто между двете четения на текстовете в парламента.

Костов намесен с КТБ заради трагедия, нова схема изплува покрай банката

http://sofia.actualno.com/Kostov-namesen-s-KTB-zaradi-tragedija-nova-shema-izpluva-pokraj-bankata-news_59811.html

Фирма "Хрисома" ООД на близките до Иван Костов Георги и Мая Кирчеви е един от големите длъжници на КТБ, установи проверка на "24 часа" в Търговския регистър. Компанията беше соб...

Плевнелиев не може да каже кога ще влизаме в Шенген

http://politics.actualno.com/Plevneliev-ne-moje-da-kaje-koga-shte-vlizame-v-Shengen-news_59806.html

Трудно можем да посочим дата за присъединяването на България към Шенген. Това отговори президентът Росен Плевнелиев на въпрос кога има реална възможност България да се присъедини към Шенген, пише Аг...

Батков: "Левски" повече не може да зависи от мен, но не абдикирам!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420991


Тодор Батков няма никакво намерение да абдикира от “Левски”. Но босът обяви едно: “Левски” не може повече да зависи от мен.”
Това стана ясно от маратонска 80-минутна пресконференция, в която бяха изнесени всички дългове на клуба, обявени плановете след бъдещото общо събрание на 17 декември и адвокатът обяви официално, Тодор Батков няма никакво намерение да абдикира от “Левски”. Но босът обяви едно: “Левски” не може повече да зависи от мен.” Това стана ясно от маратонска 80-минутна пресконференция, в която бяха изнесени всички дългове на клуба, обявени плановете след бъдещото общо събрание на 17 декември и адвокатът обяви официално,

Янош Адер: „Южен поток” означава сигурност

http://www.cross.bg/bulgariya-potok-ader-1439243.html

/КРОСС/ Проектът „Южен поток" е важен за България, заяви президентът Росен Плевнелиев след срещата си с президента на Унгария Янош Адер.  Условията за построяването на газопровода са съответствие с европейското законодателство и икономическа изгода за България, посочи Плевнелиев. За целта България предостави възможност на ЕК да преговаря с „Газпром", за да бъде постигнат консенсус по спазването на Третия либерализационен пакет. България подписа договор за разходите по строителството на „Южен поток", но все още липсва споразумение за приходите от него, отбеляза Плевнелиев. „Северен поток" бе изграден, за да може Германия, независимо от всички политически проблеми и кризи, да получава безпрепятствено газ. „Южен поток" трябва да бъде осъществен с цел постигането на такава сигурност, независимо че това би могло да доведе до негативни последствия от гледна точка на руско-украинския конфликт, посочи президентът на Унгария. „Това е цел не само на българското или на нашето правителство. Целта е всички държави и техните граждани да получат газ в необходимите количества, за да могат да развиват икономиките си", коментира Адер. Диверсификацията е много важен проблем, като целта е в България и Унгария да бъдат проучени всички възможности за доставка на енергия, допълни той

11 сирийци и дете прецапали река Резовска, до границата ги довел кюрд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4421010

11 сирийци и едно дете са били задържани в района до Операта, в центъра на Бургас. Те стояли объркани и неориентирани, скупчени около пейка в градинката отпред. Минаваща патрулна кола на полицията ги засякла и униформените ги отвели в Първо районно полицейско управление.
След като бе намерен преводач, в късния следобед стана ясно, 11 сирийци и едно дете са били задържани в района до Операта, в центъра на Бургас. Те стояли объркани и неориентирани, скупчени около пейка в градинката отпред. Минаваща патрулна кола на полицията ги засякла и униформените ги отвели в Първо районно полицейско управление. След като бе намерен преводач, в късния следобед стана ясно,

Обвиняват леля на 9-месечно сираче, че краде от парите, дарени за него

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4421056

Всички суми, постъпили като дарения за 9-месечно бебе, чиято майка почина в петък миналата седмица, са внесени по сметка на сирачето. По идея на свещениците в храма “Св. Архангели Михаил и Гавраил” са определени трима попечители – Елена Вапцарова, Елисавета Анастасиева и отец Димитър.
Те ще следят изразходването на сумите за бебето Виктория, Всички суми, постъпили като дарения за 9-месечно бебе, чиято майка почина в петък миналата седмица, са внесени по сметка на сирачето. По идея на свещениците в храма “Св. Архангели Михаил и Гавраил” са определени трима попечители – Елена Вапцарова, Елисавета Анастасиева и отец Димитър. Те ще следят изразходването на сумите за бебето Виктория,

Обвиняват леля на 9-месечно сираче, че краде от парите, дарени за него

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4421050

Всички суми, постъпили като дарения за 9-месечно бебе, чиято майка почина в петък миналата седмица, са внесени по сметка на сирачето. По идея на свещениците в храма “Св. Архангели Михаил и Гавраил” са определени трима попечители – Елена Вапцарова, Елисавета Анастасиева и отец Димитър.
Те ще следят изразходването на сумите за бебето Виктория, Всички суми, постъпили като дарения за 9-месечно бебе, чиято майка почина в петък миналата седмица, са внесени по сметка на сирачето. По идея на свещениците в храма “Св. Архангели Михаил и Гавраил” са определени трима попечители – Елена Вапцарова, Елисавета Анастасиева и отец Димитър. Те ще следят изразходването на сумите за бебето Виктория,

Димитър Николов получи наградата "Кмет на годината" за 2014

http://pik.bg/димитър-николов-получи-наградата-кмет-на-годината-за-2014-news248532.html

Димитър Николов получи наградата "Кмет на годината" за 2014

Градоначалникът на Бургас Димитър Николов е Кмет на годината 2014. Тази вечер той спечели приза във второто издание на конкурса на Бранд Медия България. Наградата му връчиха председателят на Народното събрание Цецка Цачева и миналогодишният носител на приза Йорданка Фандъкова, пише kmeta.bg.

Уникалните български 10 габа гайди с родопски ритми развълнуваха стотици български кметове, които се събраха на официалната церемония по награждаването на конкурса "Кмет на годината 2014" в НДК, София.

Кметът на годината 2014 за втори път потърси успешния кмет. За първа година конкурсът промени регламента и събра своя експертна комисия. Тя проведе заседание и подложи на финално гласуване фаворитите. Комисията бе в състав Боян Томов, изпълнителен директор на Бранд Медия България, Радосвет Радев, изпълнителен директор на Дарик радио, съорганизатор, Вяра Анкова генерален директор на БНТ, съорганизатор, Огнян Донев председател на КРИБ, Борислав Малинов, пред на Българската асоциация по рециклиране.

"Можахме и го направихме. Преди 3 месеца с моя млад екип решихме да направим конференция в подкрепа на големите и малки общини. 2015 година Медията ни - Бранд Медия България ще добави още две неща - тв-продукция и специално издание. Българските градоначалници трябва да се издигнат в култ", каза Боян Томов, изпълнителен директор на Бранд Медия България. Специалната награда на Kmeta.bg.  получи Васко Стоилков, кмет на община Сливница, който има четири награди "Кмет на месеца". "Работим и се трудим денонощно. Имаме кауза нашата община да стане най-привлекателната в България. Благодаря на съгражданите ни, че вече повярваха и се включват във всички инициативи" Разчитаме изцяло на европейските фондове. чакаме ги с нетърпение и веднага да кандидатстваме", каза Васко Стоилков.

Специалната награда "Добри европейски практики" е за един смел кмет, който изпълни проект за 125 млн. лв. - Таня Христова, кмет на община Габрово. Наградат й връчи Ивелина Василева, министър на МОСВ. "Благодаря на тези, които наистина оцениха усилията, които положихме. Срещнаха ентусиазъм, трудности и доза отчаяние, но вярвам че се справяме. Важното е да привлечем тези, за които ги правим - хората. Без тях никой проект няма смисъл. Тази награда е за габровци, защото подкрепиха тази инвестиция. Вярваме, че създаваме по-добри условия за по-качествен живот", каза Таня Христова. 

Кметът на Пловдив Иван Тотев получи приза в категория  „Успешно привличане на инвестиции”, а наградата му врачи Цветан Мутафчиев, изпълнителене директор на "Телелинк". " Иван Тотев кмет на община Пловдив. "Първи излязох на сцената и може би наградата, която получавам е по-различна от тази, която очаквахме, след като Пловдив спечели да е Европейска столица на културата", каза Тотев. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова спечели приза в категорията „Усвояване на евросредства”. Наградата връчи Николай Петров изпълнителен директор на Билла България. "Благодаря на екипа на цялата столична община да направим реда по-добър по време на криза с европейски средства. Общината ни защити обекти на сотйност 3 млрд. лв. Това се постига с много труд и доверие от европейската комисия", каза  Йорданка Фандъкова.

Димитър Шумаров,  изпълнителен директор на Пощенска банка връчи приза  "Опазване на околната среда” на Минчо Казанджиев, кмет на община Ловеч. "Община Ловеч за втори път получава наградата за зелена община. На днешния ден е получавам на именния ми ден - Св. Мина. Това е награда в резултата от труда на екипа по европрограмите. Ловеч ще продължава да работи з това общината да бъде устойчива и да усвоява средствата по програмите от ЕС", каза Казанджиев.

"Развитие на туризма” отиде в община Кюстендил при кмета Петър Паунов. Наградата му връчи Радосвет Радев, изпълнителен директор на Дарик радио. "Адмирации за организаторите, че станахте говорители на българските общини. Добре дошли и няма да ви разочароваме стига да нямате прякор Бат Сали", каза Паунов.

В категорията „Адекватна реакция при криза” се присъди на градоначалника с най-бърза  и адекватна реакция при бедствие - Даниел Панов, кмет на Велико Търново. Наградата му връчи Ангел Попов, изпълнителен директор Ком УНИКА "Тази награда за мен е за тези които спасиха десетки животи на хората в нашата община. За всички институции, които оказаха помощ в общината и направиха повече от 200 семеяства да имат по-нормален живот, след като пострадаха. Благодаря на Йорданка Фандъкова, която ми помогна в трудния момент, както и колегите от Добрич и Варна", каза Даниел Панов.

Приза „Поддържане и развитие на спорта” получи Живко Тодоров, кмет на община Стара Загора, а наградата му връчи Нина Николова на Нова трейд. "Благодаря на организаторите, че за втора поредна година го порвеждат. Така виждаме добрите практики от съседните общини и ни правят да бъдем по-добре", каза Тодоров.

Категорията „Осигуряване на условия за отглеждане на деца” не получи адресант. така реши експертната комисия, за да стимулира градоначалниците да работят още по-добре в тази насока.

Кмет на Гражданите гласуваха 120 000 българи от цяла България. Kmeta.bg даде две награди за община над 20 000 жители и под 20 000. Министър Лиляна Павлова връчи специалната награда на гражданите на кмета на община Благоевград Атанас Камбитов, избран със 17 000 гласа. "Много е мило. Незнам тези, които са ме подкрепили с какви чувства са към мен, но аз ги обичам. Благодаря на Благоевград и ги обичам" каза Камбитов. Кмет на гражданите на малка община стана Господин Господинов, а приза му връчи адвокат Таня Бузева. "Благодаря на организаторите, че направиха нашите проблеми от местната власт да имат чуваемост. Благодаря на всички, които са ме подкрепили. Тази награда е за всички мъглижани, които са доста отрудени хора и на всички ви пожелавам да дойдете, защото нашето гостоприемство е доста голямо. Искам да кажа на всички местни Мъглиж отново е пръв", каза кметът Господинов.

За първи път се върчи награда за заместник кмет и тя бе адресирана към Марин Захариев заместник кмет на община Смолян. "Приемам тази награда за целия екип на община Смолян. Вярвам, че в трите години общината върви в правилната посока", каза Марин Захариев. 

На церемонията присъстваха и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, Ивелина Василева, министър на МОСВ, Джордж Кремлис от Главна дирекция "Околна среда" на ЕК, представители на бизнеса и медиите. 

Горещо: Вижте защо се скараха Николета и Азис!

http://www.bnews.bg/article-121529

Лозанова за първи път разкрива истината за края на приятелството си с Азис.

Путин неуместно галантен, Обама дъвче дъвка

http://www.monitor.bg/article?id=449979

Двама държавни глави, които участват в срещата на върха на АТИС в Пекин и общуват зад кулисите, като всъщност уж нямат официална среща, са дошли в китайската столица със собствените си нрави и атрибути - това са руският президент Владимир Путин и американският му колега Барак Обама.

4399 варненци са кандидатствали за целеви помощи за отопление

http://www.moreto.net/novini.php?n=270371

4399 варненци са кандидатствали за целеви помощи за отопление през есенно-зимния сезон. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Адриана Григорова, директор на дирекция „Социално подпомагане“ – Варна. Крайният срок за това бе 31 октомври.

Зам.-председателят на КФН подаде оставка

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zam.-predsedateliat-na-kfn-podade-ostavka-6027212

Парламентът ще прекрати мандата на зам.-председателя на КФН ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност" Николай Попов на 12 номерви

Уволниха интернет педофил от социална служба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4420598

Агенцията за социално подпомагане (АСП) уволни директора на “Социално подпомагане” в Лом Асен Методиев, който бе осъден за интернет педофилия. Както “Труд” съобщи, заниманията на Методиев с детска порнография в глобалната мрежа бяха разкрити от новозеландски спецполицаи през 2012 г. Районият съд в Лом наказа социалния шеф с 18 месеца затвор Агенцията за социално подпомагане (АСП) уволни директора на “Социално подпомагане” в Лом Асен Методиев, който бе осъден за интернет педофилия. Както “Труд” съобщи, заниманията на Методиев с детска порнография в глобалната мрежа бяха разкрити от новозеландски спецполицаи през 2012 г. Районият съд в Лом наказа социалния шеф с 18 месеца затвор

Българи ще се обучават в Болшой театър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420975

Млади български таланти може да се обучават в Болшой театър, заяви генералният му директор Владимир Урин на среща с посланика ни в Москва Бойко Коцев. Всеки желаещ трябва да се яви на конкурс, като трябва да има висше музикално образование, да е до 30 г., да говори руски език и да бъде талантлив. По време на обучението спечелилите конкурса се Млади български таланти може да се обучават в Болшой театър, заяви генералният му директор Владимир Урин на среща с посланика ни в Москва Бойко Коцев. Всеки желаещ трябва да се яви на конкурс, като трябва да има висше музикално образование, да е до 30 г., да говори руски език и да бъде талантлив. По време на обучението спечелилите конкурса се

Ангелкова проведе първа работна среща по проблемите в туризма

http://pik.bg/ангелкова-проведе-първа-работна-среща-по-проблемите-в-туризма-news248530.html

Ангелкова проведе първа работна среща по проблемите в туризма

Новият министър на туризма Николина Ангелкова обсъди на първа работна среща с бизнеса основните проблеми в сектора и бъдещата структура на самостоятелното ведомство, съобщиха от пресцентъра на МИЕ. Министър Ангелкова увери бранша, че поема поста със сериозността и отговорността на човек, който заедно със своя екип ще положи максималните усилия да превърне новото ведомство в работеща структура за постигане на крайната цел България да се превърне в целогодишна туристическа дестинация.

Това може да се постигне само със съвместни усилия на държавата и бизнеса. Ето защо министър Ангелкова подчерта, че ще разчита на активния диалог с бранша, подчертават от МИЕ. Представителите на туристически сдружения и компании запознаха министър Ангелкова с въпросите, които ги вълнуват от години – развитието на нормативната база в сектора, статута на националните курорти, концесионирането на плажовете и ски пистите, изграждането на довеждащата инфраструктура до туристическите обекти, сигурността и правата на потребителите на услуги и много други.

Тяхното бързо решаване ще превърне по-скоро страната ни в предпочитана туристическа дестинация, солидаризираха се участниците в дискусията. Министър Ангелкова поиска от бранша да предложи консолидирана фигура, която да поеме поста зам.- министър, но участниците в срещата стигнаха до извода, че тя трябва да избере самостоятелно своя екип. Следващата седмица предстои нова подобна среща с бранша, но която министърът на туризма ще представи проект за структура на министерството.

Николина Ангелкова предложи подобни дискусии да се организират на всеки две седмици, за да се решават бързо и оперативно спешните задачи. Тя изтъкна, че министерството трябва да стане наистина работеща структура и сподели, че се планира в него да се обособи отделна дирекция, която да се фокусира върху възможностите да се привлича допълнителен финансов ресурс чрез европейски и други програми.

Друг акцент в работата ми ще е бъдещето на туристическите атракции, чиято форма на собственост трябва да се прецизира, подчерта Ангелкова. Тя наблегна върху предстоящите усилия за развитие на всички видове туризъм, за които България има огромен потенциал, и подчерта, че залага на прозрачност при изразходването на средствата за национална реклама на страната. Предстои и обсъждане с бранша на забавените нормативни документи, както и предложената за обществено обсъждане концепция за туристическо райониране на България.

Новият министър на туризма анонсира още, че ще работи активно и за облекчаване на визовия режим към важни за страната ни пазари и акцентира върху необходимостта от разработването на съвместни туристически продукти с други държави на Балканите и по поречието на Дунав. Това ще разкрие още по-пълно потенциала на страната ни като дестинация и ще подобри имиджа й на международните пазари.

Румен Гечев силно искал икономическата комисия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4421038


Кой ще оглави икономическата комисия в парламента, след като се разбра, че от ГЕРБ са готови да дадат председателското място на БСП? Въпроса си задават депутатите от всички парламентарни групи, защото това е ключов пост във всяко Народно събрание.
Корнелия Нинова, Румен Гечев, Драгомир Стойнев, Петър Кънев се посочват като възможни кандидатури. Кой ще оглави икономическата комисия в парламента, след като се разбра, че от ГЕРБ са готови да дадат председателското място на БСП? Въпроса си задават депутатите от всички парламентарни групи, защото това е ключов пост във всяко Народно събрание. Корнелия Нинова, Румен Гечев, Драгомир Стойнев, Петър Кънев се посочват като възможни кандидатури.

Батков разчерта бъдещето на „Левски”

http://www.monitor.bg/article?id=449965

Собственикът на „Левски” Тодор Батков обяви, че до края на годината „Левски” не само няма да има дългове, но нещо повече - „сините” ще излязат на печалба. “Какво предстои да се случи в следващите 40-45 дни?

Артилерийският обстрел в Донецк продължава, рискът от ескалация се повишава

http://www.mediapool.bg/artileriyskiyat-obstrel-v-donetsk-prodalzhava-riskat-ot-eskalatsiya-se-povishava-news227084.html

Тежкият артилерийски и минометен обстрел бе подновен във вторник в района на контролирания от проруските сепаратисти град Донецк в Източна Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци.   Залпове от минохвъргачки се чуваха през няколко минути от центъра на града, но не е ясно кой ги изстрелва и кои са мишените. Обикновено боевете се съсредоточават около летището, което е далеч от центъра на Донецк.   Международните наблюдатели все още не са видели изтеглянето на тежките оръжия от планираната зона за сигурност в Източна Украйна, каза говорител на мисията на ОССЕ, цитиран от ДПА. По думите на говорителя Майкъл Боцюркив това остава като спешен проблем във връзка с прилагането на мирните споразумения от Минск.   През септември представители на правителството в Киев и сепаратистите са договориха за създаването на 30-километрова буферна зона без тежки оръжия. Боцюркив заяви, че нивото на насилието в Източна Украйна и рискът от по-нататъшната негова ескалация "остават високи и се повишават".   Международни наблюдатели в зоната на конфликта в Украйна бяха обвинени днес от правителството в Киев, че издават военни тайни. Говорителят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Лисенко изрази безпокойство от съобщенията, че "отделни членове на наблюдателската мисия на ОССЕ в региона на Донбас" са издавали информация за "местоположението на украински военни части". Лисенко изрази надежда, че ОССЕ ще направи всичко възможно да предотвратяват занапред такива инциденти. Той добави, че през последните 24 часа са загинали петима и са били ранени десетима украински войници.   Коментарът на Лисенко бе по повод изявление по телевизията на съветника в министерството на отбраната в Киев Василий Будик, че наблюдатели от ОССЕ са предавали важна информация на руски офицери. Като доказателство Будик приведе последния доклад на ОССЕ, в която се казва, че в неделя наблюдателите са уведомили руско-украинската комисия за наличието на тежка артилерия и танкове в района на Карливка - село под контрола на правителствените сили. Освен това по думите на Будик грузински наблюдател от ОССЕ му казал, че 80 на сто от наблюдателите в Марупол са руснаци, повечето от които бивши служители на руското разузнаване.   От ОССЕ незабавно отхвърлиха тази обвинения. Измежду 17-те наблюдатели в целия регион само един е гражданин на Русия, написа в "Туитър" говорителката на международната организация Кати Бъртън, съобщи ДПА.

Детски кардиолози искат да бъде създаден Център за вродени малформации

http://www.moreto.net/novini.php?n=270393

500 деца годишно у нас се раждат с болни сърца и повечето се нуждаят от операция като новородени. Заради недофинансираните пътеки водещите детски кардиолози от Националната кардиологична болница настояват Здравната каса и министерството да осигурят целево финансиране на лечението на малките пациенти.

Лондон се връща в 35 европейски политики

http://www.cross.bg/zapoved-arest-politiki-1439242.html

/КРОСС/ Британският парламент одобри повторното включване на страната в пакет от 35 европейски политики, съобщи ВВС. За най-спорната мярка - европейската заповед за арест, е насрочено обсъждане на 19 ноември.  Часове преди вота Дейвид Камерън разгневи депутати от целия политически спектър и предизвика тежки дебати и спорове в Камарата на общините. Той беше обвинен, че е нарушил обещанието си да даде възможност на депутатите да гласуват „за" или „против" повторното включване на Великобритания в системата на Европейската заповед за арест. През 2013 г. Великобритания се отказа от участие във всички 133 европейски политики в сферата на криминалното правосъдие и полицейския контрол. Решението щеше да влезе в сила на 1 декември тази година.Впоследствие министри от кабинета на Камерън решиха да върнат 35 от мерките, включително и системата на Европейската заповед за арест. Правителството и държавните правоприлагащи агенции подкрепиха решението и заявиха, че връщането на Великобритания в европейските механизми е необходимо за сигурността на страната.

Преобладаващо червени индекси на БФБ

http://econ.bg/Новини/Преобладаващо-червени-индекси-на-БФБ_l.a_i.604839_at.1.html

Търговията на Българската фондова борса (БФБ) днес (11 ноември) завърши с преобладаващо червени индекси. Най-сериозен спад от 0,45% отчете SOFIX,...

Кметът на община Бургас Димитър Николов стана “Кмет на годината” за 2014г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/_qtwuOtA1-w/

Градоначалникът на Бургас Димитър Николов е Кмет на годината 2014. Тази вечер той спечели приза във второто издание на конкурса на Бранд Медия България. Наградата му връчиха председателят на Народното събрание Цецка Цачева и миналогодишният носител на приза Йорданка Фандъкова.

Уникалните български 10 габа гайди с родопски ритми развълнуваха стотици български кметове, които се събраха на официалната церемония по награждаването на конкурса “Кмет на годината 2014″ в НДК, София, пише kmeta.bg.

Кметът на годината 2014 за втори път потърси успешния кмет. За първа година конкурсът промени регламента и събра своя експертна комисия. Тя проведе заседание и подложи на финално гласуване фаворитите. Комисията бе в състав Боян Томов, изпълнителен директор на Бранд Медия България, Радосвет Радев, изпълнителен директор на Дарик радио, съорганизатор, Вяра Анкова генерален директор на БНТ, съорганизатор, Огнян Донев председател на КРИБ, Борислав Малинов, пред на Българската асоциация по рециклиране.

“Можахме и го направихме. Преди 3 месеца с моя млад екип решихме да направим конференция в подкрепа на големите и малки общини. 2015 година Медията ни – Бранд Медия България ще добави още две неща – тв-продукция и специално издание. Българските градоначалници трябва да се издигнат в култ”, каза Боян Томов, изпълнителен директор на Бранд Медия България. Специалната награда на Kmeta.bg.  получи Васко Стоилков, кмет на община Сливница, който има четири награди “Кмет на месеца”. “Работим и се трудим денонощно. Имаме кауза нашата община да стане най-привлекателната в България. Благодаря на съгражданите ни, че вече повярваха и се включват във всички инициативи” Разчитаме изцяло на европейските фондове. чакаме ги с нетърпение и веднага да кандидатстваме”, каза Васко Стоилков.

Специалната награда “Добри европейски практики” е за един смел кмет, който изпълни проект за 125 млн. лв. – Таня Христова, кмет на община Габрово. Наградат й връчи Ивелина Василева, министър на МОСВ. “Благодаря на тези, които наистина оцениха усилията, които положихме. Срещнаха ентусиазъм, трудности и доза отчаяние, но вярвам че се справяме. Важното е да привлечем тези, за които ги правим – хората. Без тях никой проект няма смисъл. Тази награда е за габровци, защото подкрепиха тази инвестиция. Вярваме, че създаваме по-добри условия за по-качествен живот”, каза Таня Христова.

Кметът на Пловдив Иван Тотев получи приза в категория  „Успешно привличане на инвестиции”, а наградата му врачи Цветан Мутафчиев, изпълнителене директор на “Телелинк”. ” Иван Тотев кмет на община Пловдив. “Първи излязох на сцената и може би наградата, която получавам е по-различна от тази, която очаквахме, след като Пловдив спечели да е Европейска столица на културата”, каза Тотев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова спечели приза в категорията „Усвояване на евросредства”. Наградата връчи Николай Петров изпълнителен директор на Билла България. “Благодаря на екипа на цялата столична община да направим реда по-добър по време на криза с европейски средства. Общината ни защити обекти на сотйност 3 млрд. лв. Това се постига с много труд и доверие от европейската комисия”, каза  Йорданка Фандъкова.

Димитър Шумаров,  изпълнителен директор на Пощенска банка връчи приза  ”Опазване на околната среда” на Минчо Казанджиев, кмет на община Ловеч. “Община Ловеч за втори път получава наградата за зелена община. На днешния ден е получавам на именния ми ден – Св. Мина. Това е награда в резултата от труда на екипа по европрограмите. Ловеч ще продължава да работи з това общината да бъде устойчива и да усвоява средствата по програмите от ЕС”, каза Казанджиев.

“Развитие на туризма” отиде в община Кюстендил при кмета Петър Паунов. Наградата му връчи Радосвет Радев, изпълнителен директор на Дарик радио. “Адмирации за организаторите, че станахте говорители на българските общини. Добре дошли и няма да ви разочароваме стига да нямате прякор Бат Сали”, каза Паунов.

В категорията „Адекватна реакция при криза” се присъди на градоначалника с най-бърза  и адекватна реакция при бедствие - Даниел Панов, кмет на Велико Търново. Наградата му връчи Ангел Попов, изпълнителен директор Ком УНИКА “Тази награда за мен е за тези които спасиха десетки животи на хората в нашата община. За всички институции, които оказаха помощ в общината и направиха повече от 200 семеяства да имат по-нормален живот, след като пострадаха. Благодаря на Йорданка Фандъкова, която ми помогна в трудния момент, както и колегите от Добрич и Варна”, каза Даниел Панов.

Приза „Поддържане и развитие на спорта” получи Живко Тодоров, кмет на община Стара Загора, а наградата му връчи Нина Николова на Нова трейд. “Благодаря на организаторите, че за втора поредна година го порвеждат. Така виждаме добрите практики от съседните общини и ни правят да бъдем по-добре”, каза Тодоров.

Категорията „Осигуряване на условия за отглеждане на деца” не получи адресант. така реши експертната комисия, за да стимулира градоначалниците да работят още по-добре в тази насока.

Кмет на Гражданите гласуваха 120 000 българи от цяла България. Kmeta.bg даде две награди за община над 20 000 жители и под 20 000. Министър Лиляна Павлова връчи специалната награда на гражданите на кмета на община Благоевград Атанас Камбитов, избран със 17 000 гласа. “Много е мило. Незнам тези, които са ме подкрепили с какви чувства са към мен, но аз ги обичам. Благодаря на Благоевград и ги обичам” каза Камбитов. Кмет на гражданите на малка община стана Господин Господинов, а приза му връчи адвокат Таня Бузева. “Благодаря на организаторите, че направиха нашите проблеми от местната власт да имат чуваемост. Благодаря на всички, които са ме подкрепили. Тази награда е за всички мъглижани, които са доста отрудени хора и на всички ви пожелавам да дойдете, защото нашето гостоприемство е доста голямо. Искам да кажа на всички местни Мъглиж отново е пръв”, каза кметът Господинов.

За първи път се върчи награда за заместник кмет и тя бе адресирана към Марин Захариев заместник кмет на община Смолян. “Приемам тази награда за целия екип на община Смолян. Вярвам, че в трите години общината върви в правилната посока”, каза Марин Захариев.

На церемонията присъстваха и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, Ивелина Василева, министър на МОСВ, Джордж Кремлис от Главна дирекция “Околна среда” на ЕК, представители на бизнеса и медиите.

Реформатори и “патриоти” гласуваха срещу ГЕРБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4421009

Първото разногласие в единството на управляващата коалиция бе на заседанието на временната правна комисия в парламента. Промените в Закона за държавната собственост, внесени от служебния премиер Георги Близнашки, въобще не бяха допуснати за обсъждане и не влязоха в дневния ред, тъй като депутатите от коалиционните партньори от Реформаторския блок Първото разногласие в единството на управляващата коалиция бе на заседанието на временната правна комисия в парламента. Промените в Закона за държавната собственост, внесени от служебния премиер Георги Близнашки, въобще не бяха допуснати за обсъждане и не влязоха в дневния ред, тъй като депутатите от коалиционните партньори от Реформаторския блок

Делегация на МВФ пристигна в Украйна

http://www.vesti.bg/novini/delegaciia-na-mvf-pristigna-v-ukrajna-6027213

Делегация на Международния валутен фонд пристигна днес в Киев, за да направи преценка за ситуацията в икономиката на Украйна и хода на реформите, както и да обсъди условията за евентуално предоставяне на поредни траншове от финансовата си помощ за страната, съобщи агенция "Украински новини", цитирана от ТАСС.

Пратеникът на ООН за Сирия с инициатива за решаване на конфликта

http://www.cross.bg/mistyra-siriya-durzhava-1439241.html

/КРОСС/ Специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура смята, че общата заплаха в лицето на „Ислямска държава" е възможност за решаване на конфликта в страната, съобщава BBC. Според Мистура мерките за постигане на мир и намиране на политически изход от кризата ще имат ефект пред общата заплаха от страна на джихадистите: „Има един основен нов фактор и той се нарича „Ислямска държава", тероризмът. Това е новият фактор, който се появи и който дестабилизира всички. „Ислямска държава" и „Ан-Нусра" са истинските терористични групировки". Мистура предлага създаването на „замразени зони", където да се прекратят всякакви военни действия и да може да се достави хуманитарна помощ. Държавната информационна агенция САНА съобщи, че кабинетът на президента Башар Асад ще обмисли инициативата на Мистура. По данни на ООН, в продължаващата четвърта година гражданската война в Сирия, са загинали повече от 200 хиляди души. Около 13,6 милиона души са били прогонени от домовете си заради конфликтите в Сирия и Ирак, съобщиха от Върховния комисарят за бежанците към ООН. Според директора на комисарята за Близкия Изток и Северна Африка Амин Ауад светът е обръгнал за нуждите на бежанците

36 г. затвор за капитан, затрил 304 души с ферибот

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420805

Капитанът на южнокорейския ферибот “Севол”, който потъна през април и уби 304-ма пътници, бе осъден на 36 години затвор за престъпна небрежност, съобщи Би Би Си. Претовареният “Севол” се преобърна, докато правеше завой край югозападния бряг на Южна Корея.
Прокурорите по делото искаха смъртна присъда за Ли Йон Сеок за убийството, Капитанът на южнокорейския ферибот “Севол”, който потъна през април и уби 304-ма пътници, бе осъден на 36 години затвор за престъпна небрежност, съобщи Би Би Си. Претовареният “Севол” се преобърна, докато правеше завой край югозападния бряг на Южна Корея. Прокурорите по делото искаха смъртна присъда за Ли Йон Сеок за убийството,

Костов: Риск №1 за кабинета "Борисов" е ДПС

http://frognews.bg/news_80049/

Няколко риска стоят пред новото правителство. Първият е да приеме, че ДПС е скрит или спящ партньор. Вторият - това е недоверието на някои от участващите партии в правителството.

Служителите на МВР може да останат без заплати

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/sluzhitelite-na-mvr-mozhe-da-ostanat-bez-zaplati-6027211

Натрупаният дефицит в края на годината в сектора ще бъде 216 милиона лева, а това се оказва сериозен проблем

Поръчката за туристическото лого на България се проверява от Брюксел

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2014/11/11/2417447_poruchkata_za_turisticheskoto_logo_na_bulgariia_se/?ref=rss


По сигнал за нередност управляващият орган на европрограмата "Регионално развитие" проверява изпълнението на договора за разработване на стратегия за туристически бранд "България", съобщи пресслужбата на Министерството на туризма в отговор на запитване на "Дневник" дали България ще бъде глобена със 160 хил. лв. по проекта, както днес пише "24 часа". 

До момента няма наложена финансова корекция по проекта, уточняват от ведомството. Оттам уверяват, че Министерството на икономиката и...

Кристо търси деца таланти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4420730

Няма невъзможни неща. Ако попитате децата, те ще ви кажат, че всичко е възможно. Трябва само някой да им каже, че вярва в тях и да поиска да чуе това, което те имат да кажат. 
Тази възможност им дава новият проект на хип-хоп изпълнителя Кристо, който обединява музика, мода и бизнес с една-единствена идея - да насочи вниманието към децата с Няма невъзможни неща. Ако попитате децата, те ще ви кажат, че всичко е възможно. Трябва само някой да им каже, че вярва в тях и да поиска да чуе това, което те имат да кажат. Тази възможност им дава новият проект на хип-хоп изпълнителя Кристо, който обединява музика, мода и бизнес с една-единствена идея - да насочи вниманието към децата с

Прокуратурата проверява кандидат за шеф на Софийския апелативен съд

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-proveryava-kandidat-za-shef-na-sofiyskiya-apelativen-sad-news227083.html

Има образувана прокурорска проверка срещу съдия Стефан Гроздев, който е кандидат за шеф на Софийския апелативен съд, става ясно от документите на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет. Той се проверява по сигнала на Недим Генджев отпреди три години, когато Генджев обвини съдия Гроздев във взимането на подкуп от 350 000 евро, съобщава сайтът "Правен свят". На 20 април 2011 г. състав на Софийския апелативен съд с председател съдия Гроздев взе решение за регистриране на Мустафа Алиш Хаджи за втори мандат като главен мюфтия. Тогава, пред медиите, Недим Генджев обяви, че е сезирал прокуратурата и Висшия съдебен съвет по повод съдебното решение и директно обвини съдия Гроздев, че е взел 350 000 евро за регистрирането на избора. Генджев добави, че има доказателства за това и е готов да го заяви и пред прокурор, и пред съда. Той добави, че в България "пълзи влизането на една чужда държава, която не е членка на ЕС". Пред "Правен свят" съдия Гроздев каза, че действително срещу него има прокурорска проверка по повод сигнала на Генджев. Добави, че е било представено ксерокопие на документ, който уж бил подписан от него. В този документ се твърдяло, че съдия Гроздев бил взел пари от Турция да регистрира Мустафа Хаджи. Тези факти са били изяснявани от предишния състав на ВСС, тъй като сигналът бил пратен и до него. В хода на проверката било установено, че документът е с невярно съдържание и заради това проверката била прекратена. Съдия Гроздев каза още, че не знае защо и как продължава прокурорската проверка. През последните 5-6 години срещу Гроздев е имало редица прокурорски преписки, като почти всички са прекратени, защото не са установени основания за извършване на проверки. Само по един от сигналите проверката продължава. Етичната комисия на ВСС е изслушала съдия Грозев преди ден и е излязла с позиция, че той има необходимите нравствени качества, за да бъде назначен за шеф на съда. На сайта на ВСС е публикувано и становището за нравствените качества на другия кандидат за поста – Веселин Пенгезов. Той на своя страна е с четири обвинения по аферата "ОПАК", която разтърси магистратурата в началото на тази година. Заради това Етичната комисия към ВКС е отклонила искането на ВСС да изрази становище за притежаваните от съдия Пенгезов нравствени качества. Изборът за председател на Софийския апелативен съд е насрочен за 19 ноември.

Неволен флирт: Путин скандализира Китай с кавалерски жест! (ВИДЕО)

http://www.bnews.bg/article-121528

Часове по-късно обаче се намесиха китайските цензори. Всички постинги, свързани със случая, бяха премахнати от мрежата, а видеосюжетът за случая бе изрязан от новинарските емисии.

Полската полиция разпръсна с водни оръдия националисти

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/11/2417439_polskata_policiia_razprusna_s_vodni_orudiia/?ref=rss


Полицията в полската столица бе принудена да използва водни оръдия, за да разгони стотици маскирани екстремисти, които се отцепиха от националистическо шествие и започнаха да замерят охраната с камъни и горящи факли.

Това се случи по време на редовния годишен марш, с който се отбелязва независимостта на Полша.



За четвърта поредна година обаче процесията завършва с насилие.

Групата маскирани се отцепиха, когато шествието от десетки хиляди поляци...

Полската полиция разпръсна с водни оръдия националсти

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/11/2417439_polskata_policiia_razprusna_s_vodni_orudiia_nacionalsti/?ref=rss


Полицията в полската столица бе принудена да използва водни оръдия, за да разгони стотици маскирани екстремисти, които се отцепиха от националистическо шествие и започнаха да замерят охраната с камъни и горящи факли.

Това се случи по време на редовния годишен марш, с който се отбелязва независимостта на Полша.



За четвърта поредна година обаче процесията завършва с насилие.

Групата маскирани се отцепиха, когато шествието от десетки хиляди поляци...

Цонко Цонев: Програмата на община Каварна до края на годината е наситена с различни мероприятия

http://www.moreto.net/novini.php?n=270414

Програмата на община Каварна до края на годината е много наситена, като кулминацията ще бъде на Нова година. Това каза за Агенция „Фокус” кметът на Каварна Цонко Цонев. „В петък, 14 ноември в община Каварна ще гостува постановката на шуменския театър „Васил Друмев” „Доктор”, в която участват Тончо Токмакчиев, Мария Сапунджиева, като гост-актьори.

Глобили с 10 000 лв. семейството на Крисия

http://www.monitor.bg/article?id=449948

Родителите на детето чудо Крисия, която ще ни представи на детската „Евровизия” в Малта, са получили акт за 10 000 лв. Това се случило след данъчна проверка в механата им „Бохеми” в родния им Разград.

Баждеков: Приходите на "Левски" не са смешни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4421002


Изпълнителният директор на “Левски” Константин Баждеков даде отчет за приходите в клуба за десетте месеца от 2014-а. Шефът явно се засегна от фенски упреци, че администрацията не работи добре, а влизащите на “Герена” пари са малко.
Числата: от стоки - 305 000 лв., от абонаментни карти - 158 000, от билети - 344 000, от такси за малките в школата Изпълнителният директор на “Левски” Константин Баждеков даде отчет за приходите в клуба за десетте месеца от 2014-а. Шефът явно се засегна от фенски упреци, че администрацията не работи добре, а влизащите на “Герена” пари са малко. Числата: от стоки - 305 000 лв., от абонаментни карти - 158 000, от билети - 344 000, от такси за малките в школата

Страните от ЕС имат право да отказват помощи на „социални туристи”

http://www.cross.bg/stranite-ot-es-imat-pravo-da-otkazvat-pomoshti-na-sotzialni-tyristi-1439240.html

/КРОСС/ Съдът на Европейския съюз отсъди, че държавите от общността могат да откажат социални помощи на „икономически неактивни" граждани, които използват правото си на свободно движение в ЕС, за да получат финансова помощ от други държави, съобщиха германски медии. Поводът за решението е случаят с румънката Елизабета Дано, която е поискала социални помощи от властите в Лайпциг, Германия.  

Туристическият бранш отказа да излъчи зам.-министър

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2014/11/11/2417436_turisticheskiiat_bransh_otkaza_da_izluchi_zam-ministur/?ref=rss


Представителите на туристическия бизнес са отказали да излъчат консенсусна фигура за заместник - министър в новосъздаденото по негово искане Министерство на туризма. Помолени за това от министър Николина Ангелкова на среща днес, представителите на бизнеса са стигнали до извода, че тя трябва сама да подбере своя екип, съобщи пресцентърът на ведомството. 

Представителите на туристически сдружения и компании изредиха пред новия министър проблемите - развитието на нормативната база в...

Нов скандал с Иван Костов! Фирма, близка до Командира, дължи 1,67 млн. евро на КТБ! Сграда-убиец купена с кредит от банката!

http://pik.bg/нов-скандал-с-иван-костов-фирма-близка-до-командира-дължи-167-млн-евро-на-ктб-сграда-убиец-news248524.html

Нов скандал с Иван Костов! Фирма, близка до Командира, дължи 1,67 млн. евро на КТБ! Сграда-убиец купена с кредит от банката!

Пореден скандал се развихри около Иван Костов.

Фирма “Хрисома” ООД на близките до Командира Георги и Мая Кирчеви е един от големите длъжници на КТБ, твърди "24 часа".

Фирма "Хрисома" бе собственик на срутилата се 5-етажна сграда на ул. "Алабин" в центъра на София на 19 септември 2006 г., под отломките на която загинаха две момичета. 

Дружеството е теглило 2 кредита от банката на обща стойност 1,67 млн. евро. Това се случва през 2004 г. малко след като Цветан Василев придобива пълен контрол над банката чрез увеличаване на капитала ѝ с пари на едноличното му дружество “Бромак”. Задълженията на “Хрисома” към КТБ все още не са погасени.

Това остана от рухналата на 19 септември 2006 г. сграда, Снимка "24 часа"

Нова архитектура на сигурността в Европа може да се окаже възможен изход от украинската криза

http://www.mediapool.bg/nova-arhitektura-na-sigurnostta-v-evropa-mozhe-da-se-okazhe-vazmozhen-izhod-ot-ukrainskata-kriza-news227082.html

Макар че напрежението в Украйна отново се покачва, ветерани дипломати започват тихомълком да обмислят изход от най-тежката криза в отношенията Изток-Запад след края на Студената война. Може да изглежда, че е неподходящо време да се умува за пренареждане на архитектурата на сигурността в Европа, когато крехкото примирие в Източна Украйна всеки ден се нарушава, повишавайки залозите в още един "замразен конфликт" в постсъветското пространство около Русия. САЩ и ЕС наложиха три "вълни" от санкции срещу Москва заради анексирането на Крим и заради подкрепата й за проруските сепаратисти в Югоизточна Украйна. Но въпреки реториката на президента Владимир Путин срещу Запада, нито Русия, нито Европа имат интерес от продължителна конфронтация, която вече вреди на икономиките и на двете страни и може да подкопае стабилността в цяла Източна Европа. И ето, че "мъдреци" като бившия германски посланик Волфганг Ишингер, председателстващ Мюнхенската конференция по сигурността, и Игор Юргенс - председател на московския Институт за съвременно развитие и приближен на премиера Дмитрий Медведев, вече ровят из дипломатическите наръчници в търсене на възможен изход. Макар Ишингер да нарича поведението на Русия спрямо Украйна неприемливо и да подкрепя санкциите, той е убеден, че една укрепена Организация за сигурност и сътрудничество в Европа може да се окаже инструмент за преодоляване на кризата. В краткосрочен план той настоява за международна контактна група, съставена от Русия, САЩ, ЕС и украинското правителство, която да наблюдава изпълнението на споразуменията за прекратяване на огъня, подписани в Минск през септември между Украйна и проруските бунтовници. В по-дългосрочен план той предлага Сърбия, която ще поеме председателството на ОССЕ през 2015 г., и Германия, която вече е обявила кандидатурата си за председателство на 57-странния форум през 2016 г., да започнат да разработват нова харта за европейската сигурност. "Целта трябва да бъде укрепване както на правилата, така и на институциите, включително ОССЕ, и да бъдат обсъдени такива проекти като предложения от Медведев през 2008 г. договор за сигурност", каза Ишингер. Според плана на Медведев, изложен няколко седмици преди кратката война между Русия и Грузия, нито една страна или съюз, опериращи в евроатлантическия регион, няма да има право да укрепва собствената си сигурност за сметка на други страни или организации. Юргенс, който критикува политиката на Путин спрямо Украйна, каза, че инициативата на Медведев е заслужавала по-конструктивен прием от този, който е получила. Навремето Западът отхвърли предложението, защото то изглеждаше явен опит на Русия да получи право на вето върху такива решения на НАТО - ръководения от САЩ алианс, като например приемането на нови членове, или разполагането на американска противоракетна отбрана в Европа. Оттогава Путин тръгна по обратния път с едностранни военни действия в Крим и с основаването на Евразийския съюз, включващ Беларус и Казахстан, като обединена около Русия противотежест на ЕС. Битката за Украйна е точно заради това, че Киев избра да търси път към ЕС, вместо да се присъедини към Евразийския съюз. РОЖБА НА РАЗВЕДРЯВАНЕТО Ако някои държавници обръщат взор към ОССЕ сега, то е, защото тази организация е плод на предишна ера на междублоково съперничество с цел да даде рамка за ограничаване и канализиране на геополитическите сблъсъци. Подписан през 1975 г. на паневропейска среща на върха в периода на разведряването в конфликта Изток-Запад, Заключителният акт от Хелзинки на Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа въвежда ключови базисни правила, включително суверенитет, териториална цялост и раздели за човешките права и икономическото сътрудничество. Той създаде рамка за преговори, които впоследствие доведоха до договор за ограничаване на конвенционалните въоръжения в Европа с мерки за укрепване на доверието, като предварително уведомяване за военни маневри и правото да се изпращат наблюдатели на тях. Когато Студената война приключи, 34 страни тържествено подписаха Парижката харта за нова Европа, включваща ангажименти за спазване на суверенитета и териториалната цялост, но също и за демокрация, човешки права, върховенство на закона и икономическа свобода. "Ние трябва да създадем условия за някакво "ново издание" на Парижката харта от 1990 г.", каза Ишингер, отбелязвайки добрата оценка на Путин за положителната роля на ОССЕ в украинската криза. Този документ пледира за "ново качество на нашите отношения в сферата на сигурността при пълно взаимно зачитане на свободата на избор в това отношение". На Запад това бе възприето като приемане от Москва, че страните от бившия съветски блок могат да се присъединят към НАТО и ЕС, ако пожелаят. След като обаче 12 централноевропейски страни се присъединиха към НАТО, Путин реши, че трябва да се сложи червена линия срещу по-нататъшното разширяване на Изток на алианса с Украйна или с Грузия. Руски дипломати хвалят примера на Финландия, която остава неутрална и приятелски настроена към Москва по отношение на сигурността, като в същото време се стреми към икономическа интеграция с Европа. През западните очи военното завземане на Крим от Москва бе фрапантно нарушение на принципите на ОССЕ. В очите на Москва обаче то е отговор на желанието на преобладаващото руско етническо население и опит да се предотврати попадането на кримската военноморска база Севастопол в ръцете на НАТО. Украинският конфликт напомни на правителствата полезността на ОССЕ - единственият форум за сигурност, обединяващ всички европейски и северноамерикански страни. В най-добрия случай той служи за изграждане на мостове и опазване на репутации. В най-лошия той е говорилня, парализирана от изискването решенията да се вземат единодушно. Организацията се нагърбва със задачи като наблюдаване на избори и мониторинг на примирия, но Москва не допусна наблюдатели от ОССЕ в Крим. Не е ясно как една ревизирана харта за европейска сигурност може да стабилизира страните между Русия и НАТО. Много западни официални лица в частни контакти признават, че Крим е загубен, макар че техните правителства няма да приемат това официално. Малко вероятно е Западът формално да откаже на Украйна и на Грузия един ден да се присъединят към НАТО, ако изпълнят критериите и ако желаят това. Но много западни политици сега признават, че този ден е далеч в бъдещето, ако изобщо настъпи. Ишингер, който повече от 10 години бе в екипа на Ханс-Дитрих Геншер - външния министър на Западна Германия, който неуморно настояваше за по-важна роля за ОССЕ въпреки дълбоките американски подозрения, каза, че има прецедент за справяне с подобни проблеми. "Заключителният акт от Хелзинки не уреди окончателния статут на Германия или на балтийските страни, но той подчерта, че тези въпроси не могат да бъдат уредени със сила", отбеляза той. По БТА.

Китай се готви да посредничи за дълготраен мир в Афганистан

http://asia.actualno.com/Kitaj-se-gotvi-da-posrednichi-za-dylgotraen-mir-v-Afganistan-news_59809.html

Китайското ръководство възнамерява да инициира създаването на форум "Мир и съгласие", чиято основна задача ще бъде организиране на диалог между правителството на Афганистан и движението н...

Човека паяк със страхотна демонстрация за аварийни операции на високи сгради

http://curious.actualno.com/Choveka-pajak-sys-strahotna-demonstracija-za-avarijni-operacii-na-visoki-sgradi-news_59804.html

По-известният с прякора си Човека паяк Иван Кристоф беше един от основните участници в "Дубай Хелишоу 2014", на което бяха демонстрирани концепции за въздушни височинно/въжени операции. Дуб...

Костов намесен в КТБ заради трагичен инцидент, нова схема изплува покрай банката

http://sofia.actualno.com/Kostov-namesen-v-KTB-zaradi-tragichen-incident-nova-shema-izpluva-pokraj-bankata-news_59811.html

Фирма "Хрисома" ООД на близките до Иван Костов Георги и Мая Кирчеви е един от големите длъжници на КТБ, установи проверка на "24 часа" в Търговския регистър. Компанията беше соб...

Федерер с решителна крачка към полуфинала в Лондон

http://www.cross.bg/federer-nishikori-specheli-1439239.html

/КРОСС/ Шесткратният шампион и рекордьор по титли Роджър Федерер направи решителна крачка към полуфиналите в заключителния турнир на АТП, след като постигна бърза победа с 6:3, 6:2 срещу Кей Нишикори. 33-годишният швейцарец не срещна особени трудности и във втората си среща в Лондон, като му бяха нужни само 70 минути, за да преодолее съпротивата на японеца. В първия си двубой той преодоля Милош Раонич за 89 минути. С успеха Федерер се утвърди на първото място в група В. Той може да си гарантира класиране за полуфиналите още тази вечер, ако Раонич победи Анди Мъри, или ако шотландецът спечели в три сета. В противен случай швейцарецът ще се нуждае само от един сет срещу олимпийския шампион в четвъртък. Въпреки днешното поражение Нишикори, който е дебютант във финалите на АТП, запазва добри шансове да продължи към полуфиналите, ако спечели срещу Раонич в последния си двубой. Японецът не успя да се противопостави на Федерер, като основната причина за това бяха много слабите му показатели на начален удар - един ас, пет двойни грешки, 53% вкаран първи сервис, 67% спечелени точки от първи сервис и 45% от втори. Той започна агресивно мача и имаше шанс да пробие в самото начало, за да поведе с 2:1. Федерер обаче измъкна подаването си, след което на свой ред получи възможност за пробив. За разлика от своя съперник, шесткратният шампион се възползва, повеждайки с 3:1, и от този момент до края не изпусна контрола върху мача

Батков за политическите връзки, “Газпром” и финансирането на "Левски" от Кабо Верде

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420983


Тодор Батков говори открито за свързването на “Левски” с отделни политически фигури или кръгове. “Не отричам, че съм познавал всички министър-председатели от 10 ноември 1989 г. насам. Бойко Борисов е човекът, който се нае най-много да помогне. Бойко Борисов повдигна темата за “Газпром Тодор Батков говори открито за свързването на “Левски” с отделни политически фигури или кръгове. “Не отричам, че съм познавал всички министър-председатели от 10 ноември 1989 г. насам. Бойко Борисов е човекът, който се нае най-много да помогне. Бойко Борисов повдигна темата за “Газпром" и инициира първата среща,

Батков: "Газпром"? Съжалявам...

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4420998

“Клубът генерира много голяма загуба - от порядъка на 35-36 млн. лева - заяви собственикът на “Левски” Тодор Батков на пресконференция. - Затова УЕФА през май санкционира клуба. Беше ни предписано намаляване с 40 процента на фонд “Работна заплата” и капитализиране на дълговете към мажоритарния акционер. Сега увеличаваме капитала с апорт на дружеств “Клубът генерира много голяма загуба - от порядъка на 35-36 млн. лева - заяви собственикът на “Левски” Тодор Батков на пресконференция. - Затова УЕФА през май санкционира клуба. Беше ни предписано намаляване с 40 процента на фонд “Работна заплата” и капитализиране на дълговете към мажоритарния акционер. Сега увеличаваме капитала с апорт на дружеств

Росен Плевнелиев: Проектът „Южен поток" е важен за България

http://www.moreto.net/novini.php?n=270416

Проектът „Южен поток" е важен за България. Това каза президентът Росен Плевнелиев след срещата си с президента на Унгария Янош Адер, предаде репортер на Агенция „Фокус” . Държавният глава изтъкна двете условия за построяването на проекта „Южен поток” - да бъде синхронизиран с европейското законодателство и да е изгоден за България.

Кметът на Стара Загора: Некомпетентно управление е причината за загуба на европейски средства

http://pik.bg/кметът-на-стара-загора-некомпетентно-управление-е-причината-за-загуба-на-европейски-средст-news248525.html

Кметът на Стара Загора: Некомпетентно управление е причината за загуба на европейски средства

Некомпетентно управление е причината за загуба на европейски средства по оперативните програми. Това коментира пред "Фокус" кметът на Стара Загора Живко Тодоров. По думите му държавата ни трябва да намери по-добър механизъм за комуникация с европейските институции, тъй като от спрените европейски средства най-големият губещ е местната власт. 

„Смятам, че с новото правителство ще има раздвижване по начина на управление на европейските средства, ще има повече комуникация с общините и ние ще можем да завършим голямата част от проектите, които сме започнали, а след това и да стартираме нови. Всички говорят за програмния период 2014-2020, който обаче дори няма изгледи да стартира скоро“, коментира още Тодоров. Според него надеждите на всички общини са свързани с това България да не губи европейски пари, а напротив - да привлича повече средства.

Живко Тодоров каза още, че финансовата картина на Стара Загора е добра, защото общината не харчи повече, отколкото може да си позволи. Той добави още, че е важно е да има добра комуникация между местната и централната власти.

Първи зам.-министър на АБВ е сред новата порция от 15 назначения

http://www.mediapool.bg/parvi-zam-ministar-na-abv-e-sred-novata-portsiya-ot-15-naznacheniya-news227081.html

Нова порция от 15 зам.-министри обяви пресслужбата на Министерския съвет във вторник, след като предния ден бяха назначени 13. Запазва се тенденцията на баланс между стари кадри от предходния кабинет на ГЕРБ, на хора от току що разпуснатото служебно правителство, както и нови попълнения от квотата на Реформаторския блок, който е в управленска коалиция с ГЕРБ, както и партията на Георги Първанов АБВ, която е партньор само на ГЕРБ.   Вече е факт първият назначен мюсюлманин в кабинета "Борисов 2", след като още преди изборите лидерът на ГЕРБ каза, че ще назначи поне десет зам.-министри мюсюлмани. Вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова също каза часове преди издаването на заповедите, че сред зам.-министрите ще има хора с турски имена. Министерство на отбраната Орхан Исмаилов, който е от "Народна партия свобода и достойнство" (в състава на Реформаторския блок), става заместник на военния министър Николай Ненчев (лидер на БЗНС, част от РБ). Орхан Исмаилов е бивш зам.-председател на Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ) и на Комисията по досиетата (в които е участвал като бивш представител на ДПС, преди отцепването на НПСД от Доган). Според официалната му биография през 2012 година е станал доцент, а преди това е завършил военния университет “Васил Левски”, право във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” и други. Сред запазващите постовете си служебни зам.-министри е Десислава Йосифова, която бе назначена в Министерството на отбраната, за да отговаря за финансовите му дела, след като преди това е ръководила катедра във Висшето училище по застраховане и финанси. МВР: Филип Гунев остава, Красимир Ципов от ГЕРБ е ново назначение След като преди ден за зам.- вътрешен министър бе назначен депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, във вторник политическият кабинет на Веселин Вучков бе попълнен и от Филип Гунев, който заемаше този пост в двата служебни кабинета - на Марин Райков и Георги Близнашки. Преди да се включи във втория ешелон на властта, Гунев бе експерт в Центъра за изследване на демокрацията. Той е добре приет от неправителствения сектор, както и от повечето западни посланици у нас. За последно той влезе във фокуса на общественото внимание с твърдението си, че ДПС от години управлява структурите на силовото министерство по места. Регионалното министерство приюти първия зам.-министър на АБВ Водачът на листа на АБВ на последните избори Иван Цанов, който досега бе и кмет на община Мездра, става заместник на регионалния министър Лиляна Павлова с ресор слабо развитите региони. Програмата на управлението предвижда целенасочена политика за развитието на Северозападна България. Деница Николова, която също става зам.-министър в МРРБ, от 2009 г. до юни 2013 г. (при управлението на ГЕРБ) е работила последователно в Министерството на финансите, Фонд "Флаг” и регионалното ведомство, където е била главен директор "Програмиране на регионалното развитие” и ръководител на управляващия орган по Оперативната програма "Регионално развитие", а след идването на Орешарски на власт става управител на търговско дружество. Представители на ДБГ и СДС стават заместници на Лукарски Като зам.-министри на икономиката, които ще помагат на лидера на СДС Божидар Лукарски, са назначени Даниела Везиева от партията на Меглена Кунева ДБГ, както и Любен Петров от СДС. Везиева е магистър по икономика от Стопанската академия в Свищов и досега е ръководила отдел "Административно-правно, финансово-стопанско и информационно обслужване” в Регионалния инспекторат по образованието в Русе. Тя щеше да води листата на РБ в Русе, която в крайна сметка бе оглавена от Румен Христов от СДС, който сега е депутат. Любен Петров е магистърът по икономика от УНСС. От 2011 г. той работи като експерт и консултант на свободна практика, а преди това е бил член на Комитета за наблюдение на европрограмата "Конкурентоспособност", бил е член и зам.-председател на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране, както и кмет на столичния район "Витоша”. Известен правешки кмет ще е зам.-министър в МОСВ След като екоминистърът Ивелина Василева в понеделник се сдоби с един заместник, който е бивш депутат на ГЕРБ и зам.-кмет на община Раднево, сега към екипа й се присъединява и бившият областен управител на Софийска област Красимир Живков, бивш областен управител на Софийска област по времето на ГЕРБ. Преди това Живков бе два мандата кмет на Правец - през 2003 г. като човек на БСП, а през 2007 г. - от инициативен комитет. Бойко Пенков и Ваньо Шарков влизат в екипа на Москов Бойко Пенков, който бе назначен за зам.-министър на здравеопазването от правителството на Пламен Орешарски, но оцеля на поста и при служебния кабинет на Георги Близнашки, ще продължи да работи и за сегашната власт. Другият заместник на министър Петър Москов (РБ) ще е Ваньо Шарков, който бе депутат на "Синята коалиция" в 40-ото и в 41-ото Народно събрание и бе зам.-шеф на парламентарната комисия по здравеопазване в двата си мандата. Поста си запазва зам.-министърът на културата Боил Банов, който допреди това бе режисьор. Друг заместник на Вежди Рашидов ще е доц. Бони Петрунова, която досега е била зам.-директор на Националния археологически институт с музей към БАН. Преди ден Рашидов каза, че ще иска трима заместници, не е ясно дали ще получи още един. В Министерството на образованието остават зам.-министрите Ваня Кастрева, която бе дългогодишен шеф на регионалния инспекторат по образование в София, както и Николай Денков. Новото попълнение е Костадин Костадинов, който досега е бил ръководител на научно направление "Механика на дискретни системи” в Института по механика към БАН. По-рано през деня Бъчварова отхвърли обвиненията на БСП, че структурата и съставът на Министерския съвет са прекалено раздути заради "четворната коалиция". По думите й разделянето на министерства ще работи в сега съществуващия щат на МС. Тя самата ще работи "със съветници, които съществуват като щат и ще са седем. Няма да има раздуване, а по-точно разпределение на функциите". Бъчварова обясни пред бТВ, че е било решено вицепремиерите да се занимават основно с координация между отделните партии, съставящи мнозинството, поради което те нямат ресори. Изключението е единствено Ивайло Калфин от АБВ, които оглави социалното министерство. "Имахме разговор с Калфин и ние го предложихме, а Реформаторите се съгласиха. Имахме впечатление от начина му на мислене и сме на мнение, че би стоял много добре на мястото си”, коментира тя. Позицията на министрите е политическа. Те не трябва да се експерти, защото експертите следват логиката на развитието на сектора, а политикът трябва да следва обществения интерес, коментира Бъчварова в отговор на въпрос дали всички министри са достатъчно компетентни в ресорите, които са има поверени.

Още служебни зам.-министри запазиха постовете си

http://www.mediapool.bg/oshte-sluzhebni-zam-ministri-zapaziha-postovete-si-news227081.html

Нова порция от назначени 15 зам.-министри обяви пресслужбата на Министерския съвет във вторник и стана ясно, че продължава очерталата се от предишния ден тенденция постовете си да запазват редица от служебните зам.-министри. Факт е обаче и първият назначен мюсюлманин във властта, след като още преди изборите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че ще назначи поне десет зам.-министри мюсюлмани. Вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова също каза часове преди издаването на заповедите, че сред зам.-министрите ще има хора с турски имена. Това е Орхан Исмаилов, който става заместник на военния министър Николай Ненчев. Исмаилов е представител на партията на Народна партия свобода и достойнство на Касим Дал. Той е едва на 35 години, но вече има богата кариера от времето,като бе доверен човек на ДПС. Новият зам.-министър на отбраната е бивш зам.-председател на Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ) и на Комисията по досиетата. Според официалната му биография 2 през 2012 година е станал доцент, а преди това е завършил военния университет “Васил Левски”, право във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” и други. Сред запазващите постовете си служебни зам.-министри е Десислава Йосифова, която бе назначена във военното министерство, за да отговаря за финансовите му дела, след като преди това е ръководила катедра във Висшето училище по застраховане и финанси. След като преди ден за заместник вътрешен министър бе назначен депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, във вторник политическият кабинет на Веселин Вучков бе попълнен и от Филип Гунев, който заемаше този пост в двата служебни кабинета на Марин Райков и Георги Близнашки. Преди да се включи във втория ешелон на властта Гунев бе експерт в Центъра за изследване на демокрацията. Той е добре приет от неправителствения сектор, както и от повечето западни посланици у нас. За последно той влезе във фокуса на общественото внимание с твърдението си, че ДПС от години управлява структурите на силовото министерство по места. Поста си запазва и зам.-министърът на културата Боил Банов, който допреди това бе режисьор. Друг заместник на Вежди Рашидов ще е доц. Бони Петрунова, която досега е била заместник-директор на Националния археологически институт с музей към БАН. Преди ден Рашидов каза, че ще иска трима заместници, не е ясно дали ще получи още един. Бойко Пенков, който бе назначен за зам.-министър на здравеопазването от правителството на Пламен Орешарски, но оцеля на поста и при служебния кабинет на Георги Близнашки, ще продължи да работи и за сегашната власт. Другият заместник на министър Петър Москов ще е Ваньо Шарков, който бе депутат на "Синята коалиция" в 40-ото и в 41-ото Народно събрание и бе зам.-шеф на парламентарната комисия по здравеопазване в двата си мандата. В Министерството на образованието остават зам.-министрите Ваня Кастрева, която бе дългогодишен шеф на регионалния инспекторат по образование в София, както и Николай Денков. Новото попълнение е Костадин Костадинов, който досега е бил ръководител на научно направление "Механика на дискретни системи” в Института по механика към БАН. Сред познатите имена от обявените назначения е Деница Николова, която става заместник на регионалния министър Лиляна Павлова. От 2009 г. до юни 2013 г. тя работи последователно в Министерството на финансите, Фонд "Флаг” и регионалното ведомство, където е била главен директор "Програмиране на регионалното развитие” и ръководител на управляващия орган по Оперативната програма "Регионално развитие", а след идването на Орешарски на власт става управител на търговско дружество. Другият зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството ще е Иван Цанов, досегашен кмет на община Мездра. Като зам.-министри на икономиката, които ще помагат на лидера на СДС Божидар Лукарски,, са назначени икономически експерти. Единият му заместник ще е Даниела Везиева, която е магистър по икономика от Стопанската академия в Свищов и досега е ръководила отдел "Административно-правно, финансово-стопанско и информационно обслужване” в Регионалния инспекторат по образованието в Русе. Тя щеше да води листата на Реформаторите в Русе, но настъпиха размествания. Другият заместник на Лукарски ще е заместникът му и в СДС - Любен Петров, който е магистърът по икономика от УНСС. От 2011 г. той работи като експерт и консултант на свободна практика, а преди това е бил член на Комитета за наблюдение на европрограмата "Конкурентоспособност", бил е член и заместник-председател на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране, както и кмет на столичния район "Витоша”. След като екоминистърът Ивелина Василева в понеделник се сдоби с един заместник, който е бивш депутат на ГЕРБ и зам.-кмет на община Раднево, сега към екипа й се присъединява и бившият областен управител на Софийска област Красимир Живков, бивш областен управител на Софийска област по времето на ГЕРБ. Преди това Живков бе два мандата кмет на Правец - през 2003 г. като човек на БСП, а през 2007 г. - от инициативен комитет. По-рано през деня Бъчварова отхвърли обвиненията на БСП, че структурата и съставът на Министерския съвет са прекалено раздути заради "четворната коалиция". По думите й разделянето на министерства ще работи в сега съществуващия щат на МС. Тя самата ще работи "със съветници, които съществуват като щат и ще са седем. Няма да има раздуване, а по-точно разпределение на функциите". Бъчварова обясни още, че е било решено вицепремиерите да се занимават основно с координация между отделните партии, съставящи мнозинството, поради което те нямат ресори. Изключението е единствено Ивайло Калфин от АБВ, които оглави социалното министерство. "Имахме разговор с Калфин и ние го предложихме, а Реформаторите се съгласиха. Имахме впечатление от начина му на мислене и сме на мнение, че би стоял много добре на мястото си”, коментира тя. Позицията на министрите е политическа. Те не трябва да се експерти, защото експертите следват логиката на развитието на сектора, а политикът трябва да следва обществения интерес, коментира Бъчварова в отговор на въпрос дали всички министри са достатъчно компетентни в ресорите, които са има поверени.

Издирва се 43-годишен хипертоник, 19 дни го няма!

http://www.bnews.bg/article-121519

Хората, които разполагат с допълнителна информация за издирвания, могат да сигнализират на телефони: 982 71 66; 982 71 19; 112 или в най-близкото поделение на МВР.

МИЕ отрече за европейските санкции заради туристическото лого на България

http://econ.bg/Новини/МИЕ-отрече-за-европейските-санкции-заради-туристическото-лого-на-България_l.a_i.604821_at.1.html

Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) отрече Европейската комисия да е наложила санкция на България заради проекта за туристическо лого и...

Драма! Майка, осиновила дете се бори за живота си

http://pik.bg/драма-майка-осиновила-дете-се-бори-за-живота-си-news248522.html

Драма! Майка, осиновила дете се бори за живота си

Жена, осиновила дете се бори за животоспасяваща операция. Преди 2 години жена от сливенското село Речица сбъдна мечтата си да осинови дете. Днес обаче тя се бори за животоспасяваща операция, съобщи Би Ти Ви.

Съдбата среща Йорданка и малката Елеонора преди три години, когато след дълга борба с институциите жената осиновява момиченцето. От 10 години тя води битка с рак в мозъка. „В един момент се сринах, оказа се, че болестта се е отключила, и туморът е пораснал от 9-7 на 14-7”, обяснява Йорданка. Започват тежки дни, в които майката не става от леглото.

„Тя примерно иска да си играем, аз ѝ казвам – мама в момента не може да стане, и тя ми носи всички играчки на спалнята, и е най-добрият ми лекар - лекува ме, преслушва ме, слага инжекции”, допълва жената. В търсене на изход за себе си и детето, и след отговор от болницата, че трябва да чака 6 месеца за нов ядрено-магнитен резонанс, Йорданка се свързва с клиника в Истанбул.

„Нейният живот в момента зависи от моя, защото ако се случи нещо с мен, тази институция може да я вземе обратно”, казва Йорданка. 30 000 лева са необходими за процедурата, разходите и последващата терапия. В дните, когато е добре, жената работи в цех за пластмасови изделия, за 250-300 лева на месец.

Отличиха Йорданка Фандъкова с наградата „Кмет на годината“ в категория „Усвояване на евросредства“

http://pik.bg/отличиха-йорданка-фандъкова-с-наградата-„кмет-на-годината“-в-категория-„усвояване-на-еврос-news248523.html

Отличиха Йорданка Фандъкова с наградата „Кмет на годината“ в категория „Усвояване на евросредства“

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкоа беше отличена с наградата „Кмет на годината“ в категория „Усвояване на евросредства“, предаде агенция "Фокус". При получаване на наградата в зала 6 на НДК, Йорданка Фандъкова благодари за отличието.

„Бих искала да отбележа, че за този програмен период 2007-2013 г. Столична община защити проекти на стойност 3 млрд. лв., като 2 млрд. лв. от тях са безвъзмездно европейско финансиране, което се постига с много труд и доверие от Европейската комисия“, подчерта тя.
 

Тя пожела по-бързо отваряне на новите оперативни програми за новия период, защото това е важно за всички кметове и за хората. Тя допълни, че общините са понесли тежестта на финансовите корекции и заяви, че се надява те да работят съвместно през следващия програмен период. 

Отличиха Йорданка Фандъкова с наградата „Кмет на годината“

http://pik.bg/отличиха-йорданка-фандъкова-с-наградата-„кмет-на-годината“-news248523.html

Отличиха Йорданка Фандъкова с наградата „Кмет на годината“

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкоа беше отличена с наградата „Кмет на годината“ в категория „Усвояване на евросредства“, предаде агенция "Фокус". При получаване на наградата в зала 6 на НДК, Йорданка Фандъкова благодари за отличието.

„Бих искала да отбележа, че за този програмен период 2007-2013 г. Столична община защити проекти на стойност 3 млрд. лв., като 2 млрд. лв. от тях са безвъзмездно европейско финансиране, което се постига с много труд и доверие от Европейската комисия“, подчерта тя.
 

Тя пожела по-бързо отваряне на новите оперативни програми за новия период, защото това е важно за всички кметове и за хората. Тя допълни, че общините са понесли тежестта на финансовите корекции и заяви, че се надява те да работят съвместно през следващия програмен период. 

Кобрата: Една победа може да съживи икономиката ни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420968


Кубрат Пулев даде интервю за световноизвестното боксово списание “Ринг”. Българинът говори пред медията преди десетина дни и направи следното встъпление:
“Вярвам, че съм в подходящата форма и е настъпил моментът да сложа край на властването на Кличко. Ако спечеля, това ще бъде като световна титла по футбол за България. Цялата страна ще полудее. Кубрат Пулев даде интервю за световноизвестното боксово списание “Ринг”. Българинът говори пред медията преди десетина дни и направи следното встъпление: “Вярвам, че съм в подходящата форма и е настъпил моментът да сложа край на властването на Кличко. Ако спечеля, това ще бъде като световна титла по футбол за България. Цялата страна ще полудее.

Александър Пелев: Кражбата на големи суми пари от банки винаги оставя следи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4420972

Швейцарската компания CCI, наета да дири липсите в КТБ, има екип от бивши служители, минали през ФБР, МОСАД, разузнаването на Израел, генерали от армейските спецслужби, сътрудници на Интерпол. Това съобщи в ефира на bTV Александър Пелев, представител на компанията в България и бивш водещ на новините. Швейцарската компания CCI, наета да дири липсите в КТБ, има екип от бивши служители, минали през ФБР, МОСАД, разузнаването на Израел, генерали от армейските спецслужби, сътрудници на Интерпол. Това съобщи в ефира на bTV Александър Пелев, представител на компанията в България и бивш водещ на новините.

БСП предлага по-нисък дефицит като се вземат пари от БНБ или пенсионните фондове

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/11/11/2417371_bsp_predlaga_po-nisuk_deficit_kato_se_vzemat_pari_ot/?ref=rss


След като днес кабинетът "Борисов" на първото си заседание одобри увеличение на бюджетния дефицит до 3.7% от БВП вместо 4%, както предлагаше служебното правителство, БСП излезе с две идеи за намаляването му до разрешените от Европейската комисия до 3 на сто.  

Днес до края на деня или утре левицата ще внесе законопроект, с който ще предложи решението, съобщи председателят на БСП Михаил Миков, цитиран от БТА. 

Едната идея е средства за попълване на Фонда за гарантиране на...

Борисов назначи още 15 заместник-министри

http://offnews.bg/news/n_1/n_415983.html

По предложение на ресорните министри премиерът Бойко Борисов назначи още 15 заместник-министри. Доц. д-р Орхан Исмаилов , член на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на българските граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА, става заместник-министър на отбраната. Поста си като заместник-министър запазва Десислава Йосифова. Кметът на Община Мездра Иван Цанов и Деница Николова ще подпомагат работата на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Деница Николова в момента е управител на търговско дружество, от 2009 г. до юни 2013 г. работи последователно в МФ, Фонд „Флаг” и МРРБ, където е била главен директор на ГД „Програмиране на регионалното развитие” и ръководител на управляващия орган по ОПРР. Заместник-министри на икономиката ще бъдат Даниела Везиева , магистър по икономика от СА „Д. Ценов” и началник отдел „Административно-правно, финансово-стопанско и информационно обслужване” в Регионалния инспекторат по образованието в Русе, и магистърът по икономика от УНСС Любен Петров. От 2011 г. той работи като експерт и консултант на свободна практика, а преди това е бил член на Комитета за наблюдение на ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”, член и заместник-председател на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране, кмет на столичния район „Витоша”. Бойко Пенков отново ще е заместник-министър на здравеопазването. Заместник-министър ще бъде и Ваньо Шарков , народен представител в 40-ото и в 41-ото Народно събрание, член и заместник-председател на парламентарната комисия по здравеопазване в двата си мандата. Поста си на заместник-министър на културата запазва Боил Банов. Другият заместник-министър ще бъде доц. Бони Петрунова, заместник-директор на Националния археологически институт с музей към БАН. Костадин Костадинов – ръководител на научно направление „Механика на дискретни системи” в Института по механика към БАН, е новият заместник-министър на образованието и науката. Досегашните си постове запазват Ваня Кастрева и Николай Денков. На заеманата в момента длъжност остава и заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. За заместник-министър на околната среда и водите е назначен Красимир Живков , бивш областен управител на Софийска област.

Туристическият бранш отказа да излъчи замeстник-министър

http://www.cross.bg/angelkova-ministur-bransha-1439238.html

/КРОСС/ Новият министър на туризма Николина Ангелкова обсъди на първа работна среща с бизнеса основните проблеми в сектора и бъдещата структура на самостоятелното ведомство. Министър Ангелкова увери бранша, че поема поста със сериозността и отговорността на човек, който заедно със своя екип ще положи максималните усилия да превърне новото ведомство в работеща структура за постигане на крайната цел България да се превърне в целогодишна туристическа дестинация. Това може да се постигне само със съвместни усилия на държавата и бизнеса. Ето защо министър Ангелкова подчерта, че ще разчита на активния диалог с бранша.  Представителите на туристически сдружения и компании запознаха министър Ангелкова с въпросите, които ги вълнуват от години - развитието на нормативната база в сектора, статута на националните курорти, концесионирането на плажовете и ски пистите, изграждането на довеждащата инфраструктура до туристическите обекти, сигурността и правата на потребителите на услуги и много други. Тяхното бързо решаване ще превърне по-скоро страната ни в предпочитана туристическа дестинация, солидаризираха се участниците в дискусията. Министър Ангелкова поиска от бранша да предложи консолидирана фигура, която да поеме поста зам.- министър, но участниците в срещата стигнаха до извода, че тя трябва да избере самостоятелно своя екип. Следващата седмица предстои нова подобна среща с бранша, но която министърът на туризма ще представи проект за структура на министерството

Александър Пелев: Парите от КТБ не може да изчезнат, те са някъде

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420954

Швейцарската компания CCI, наета да дири липсите в КТБ, има екип от бивши служители, минали през ФБР, МОСАД, разузнаването на Израел, генерали от армейските спецслужби, сътрудници на Интерпол. Това съобщи в ефира на bTV Александър Пелев, представител на компанията в България и бивш водещ на новините. Швейцарската компания CCI, наета да дири липсите в КТБ, има екип от бивши служители, минали през ФБР, МОСАД, разузнаването на Израел, генерали от армейските спецслужби, сътрудници на Интерпол. Това съобщи в ефира на bTV Александър Пелев, представител на компанията в България и бивш водещ на новините.

Министър Ангелкова проведе първа работна среща с представители на бранша по проблемите в туризма

http://www.cross.bg/angelkova-bransha-ministur-1439238.html

/КРОСС/ Новият министър на туризма Николина Ангелкова обсъди на първа работна среща с бизнеса основните проблеми в сектора и бъдещата структура на самостоятелното ведомство. Министър Ангелкова увери бранша, че поема поста със сериозността и отговорността на човек, който заедно със своя екип ще положи максималните усилия да превърне новото ведомство в работеща структура за постигане на крайната цел България да се превърне в целогодишна туристическа дестинация. Това може да се постигне само със съвместни усилия на държавата и бизнеса. Ето защо министър Ангелкова подчерта, че ще разчита на активния диалог с бранша.  Представителите на туристически сдружения и компании запознаха министър Ангелкова с въпросите, които ги вълнуват от години - развитието на нормативната база в сектора, статута на националните курорти, концесионирането на плажовете и ски пистите, изграждането на довеждащата инфраструктура до туристическите обекти, сигурността и правата на потребителите на услуги и много други. Тяхното бързо решаване ще превърне по-скоро страната ни в предпочитана туристическа дестинация, солидаризираха се участниците в дискусията. Министър Ангелкова поиска от бранша да предложи консолидирана фигура, която да поеме поста зам.- министър, но участниците в срещата стигнаха до извода, че тя трябва да избере самостоятелно своя екип. Следващата седмица предстои нова подобна среща с бранша, но която министърът на туризма ще представи проект за структура на министерството

Фирма в съдружие с феновете ще управлява маркетинга на "Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/11/2417395_firma_v_sudrujie_s_fenovete_shte_upravliava_marketinga/?ref=rss


Собственикът на "Левски" Тодор Батков и тръстът на привържениците "Синя България" ще създадат фирма, която ще управлява маркетинга на сините.

Двете страни, които днес на пресконференция заявиха намерение да работят съвместно в управлението на клуба, ще притежават по 50% от собствеността на въпросното дружество.

През август маркетинг директорът на "Левски" Милена Модева се оттегли под натиска на привържениците, а по думите на финансовия директор Константин Баждеков в...

Москва ще строи осем нови ядрени реактори в Иран

http://www.mediapool.bg/moskva-shte-stroi-osem-novi-yadreni-reaktori-v-iran-news227080.html

Москва и Техеран сключиха споразумение за строителството на осем ядрени енергоблока в Иран, съобщи ТАСС във вторник. Към руско-иранското междуправителствено споразумение е подписан и протокол от шефа на Росатом Сергей Кириенко и ръководителя на Организацията за атомна енергия на Иран Али Акбар Салехи. Подписаният договор предвижда да бъдат построени два енергоблока в иранската АЕЦ "Бушехр" с възможност за още два. Според постигнатите договорености Иран планира и още четири енергоблока на други площадки, които към днешна дата не са определени. Ядреното гориво за иранските ядрени централи през целия жизнен цикъл на осемте нови енергоблока ще се произвежда в Русия. Според протокола, подписан в Москва, отработеното ядрено гориво ще се връща в Русия за преработка и съхранение. Проектът за строителството на атомните енергоблокове в Иран, включително доставката на оборудване и ядрено гориво, е гарантиран от МААЕ и напълно съответства на режима за неразпространение на ядрени вещества, както при строителството на първия блок на АЕЦ "Бушехр", посочва руската агенция.

Варненската театрална формация "Феникс" с премиера на документален филм

http://www.moreto.net/novini.php?n=270350

Варненската театрална формация "Феникс" спечели проект към фонд „Култура”, дирекция „Култура и духовно развитие” към Община Варна и успя да реализира своята мечта - театралите успяха да заснемат филм, научи Moreto.net. Документалния филм – импресия „Полетът на фениксите” е един филм за пътя, който младите хора от формацията извървяха през годините, за упоритият труд, който стои зад всеки реализиран спектакъл, за усмивките и сълзите, за победите и загубите, за обичта и приятелството, което им помага да летят на крилете на своите мечти.

Федерер доближи полуфиналите в Лондон след лесна победа над Нишикори

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/11/2417406_federer_dobliji_polufinalite_v_london_sled_lesna/?ref=rss


Шесткратният шампион и рекордьор по титли Роджър Федерер направи решителна крачка към полуфиналите в заключителния турнир на АТП, след като постигна бърза победа с 6:3, 6:2 срещу Кей Нишикори.

33-годишният швейцарец не срещна особени трудности и във втората си среща в Лондон, като му бяха нужни само 70 минути, за да преодолее съпротивата на японеца. В първия си двубой той преодоля Милош Раонич за 89 минути. 

С успеха Федерер се утвърди на първото място в група В. Той може...

Меркел: Не се планират нови икономически санкции срещу Русия

http://www.mediapool.bg/merkel-ne-se-planirat-novi-ikonomicheski-sanktsii-sreshtu-rusiya-news227079.html

Германската канцлерка Ангела Меркел каза, че за момента не се планират по-нататъшни икономически санкции срещу Русия заради Украйна, но изрази недоволство от нарушаването на прекратяването на огъня в Източна Украйна и произвеждането на избори от проруските бунтовници, съобщи Ройтерс. "Не сме доволни от положението с Минското споразумение, защото големи части от него не се прилагат", заяви Меркел и добави, че прекратяването на огъня и зачитането на украинските граници се пренебрегват. Тя каза, че ще говори с украинския президент Петро Порошенко и с руския държавен глава Владимир Путин. Меркел се обяви също за разширяване на списъка с лицата със забрани за пътуване в ЕС с новоизбраните представители на сепаратистите в Източна Украйна. "В момента не се планират по-нататъшни икономически санкции. Ние сме съсредоточени върху зимата и хуманитарната ситуация и как да постигнем истинско прекратяване на огъня", заяви Меркел. По-рано във вторник върховният представител на ЕС по външните работи и сигурността Федерика Могерини заяви при откриването на Берлинския форум за външна политика, че външните министри от Европейския съюз ще обсъдят на 17 ноември в Брюксел перспективите за въвеждане на допълнителни санкции срещу Русия, а също и въпроси по оказване на подкрепа на Украйна. До идния понеделник, когато е насрочено заседание на Съвета на ЕС по външни работи, държавите от Общността съгласуват възможностите за разширяването на санкциите срещу Русия, съобщи след това говорителката на Могерини Мая Кочиянчич. Тя поясни, че темата за обстановката в Украйна е централна в дневния ред за предстоящото заседание на Съвета. Очаква се външните министри от ЕС да обсъдят въпроса на основата на информации, получавани от множество източници, включително за влошаването на обстановката в района на Донецк.

Външните министри от ЕС ще обсъждат нови санкции срещу Русия

http://www.mediapool.bg/vanshnite-ministri-ot-es-shte-obsazhdat-novi-sanktsii-sreshtu-rusiya-news227079.html

Външните министри от Европейския съюз ще обсъдят на 17 ноември в Брюксел перспективите за въвеждане на допълнителни санкции срещу Русия, а също и въпроси по оказване на подкрепа на Украйна. Това съобщи във вторник върховният представител на ЕС по външните работи и сигурността Федерика Могерини, цитирана от Ройтерс. Тя говори на откриването на Берлинския форум за външна политика, посветен на ролята на Германия в международните дела. "Следващият понеделник ще имаме министерска среща в Брюксел и там ще водим дискусия, но бих казала, не точно дали да разширим санкциите, а най-вече как да подкрепим Украйна в тези трудни времена", каза Могерини пред репортери в Берлин. До идния понеделник, когато е насрочено заседание на Съвета на ЕС по външни работи, държавите от Общността съгласуват възможностите за разширяването на санкциите срещу Русия, съобщи по-късно говорителката на Могерини Мая Кочиянчич. Говорителят поясни, че темата за обстановката в Украйна е централна в дневния ред за предстоящото заседание на Съвета. Очаква се външните министри от ЕС да обсъдят въпроса на основата на информации, получавани от множество източници, включително за влошаването на обстановката в района на Донецк.

Пулев ще се бие с ръкавици в цветовете на националния флаг

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420947


Kубрат Пулев ще се бие срещу Владимир Кличко със специални боксови ръкавици. Те са в цветовете на националния ни трибагреник и са изработени от германския концерн “Адидас”, който е партньор на “Зауерланд” и Кобрата. 33-годишният софиянец получи ръкавиците преди една от последните си тренировки в Германия.
“Много са добри и страшно ми харесват. Kубрат Пулев ще се бие срещу Владимир Кличко със специални боксови ръкавици. Те са в цветовете на националния ни трибагреник и са изработени от германския концерн “Адидас”, който е партньор на “Зауерланд” и Кобрата. 33-годишният софиянец получи ръкавиците преди една от последните си тренировки в Германия. “Много са добри и страшно ми харесват.

Натиск от всички страни: Юнкер да си ходи!

http://www.bnews.bg/article-121527

Британските консерватори пък са гневни на Юнкер, смятан за убеден федералист, който вярва във "все по-близкия" ЕС.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/11/11/2417417_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето съдържанието на вечерната емисия:

Държавата да не увеличава размера на дълга, за да покрие разходите по гарантираните влогове в КТБ, предлагат синдикати.

Новият кабинет увеличи бюджета, въпреки риска срещу страната да бъде задействана процедура за свръхдефицит.

Данъчни декларации вече ще се подават без електронен подпис....

Болните от муковисцидоза получават клинична пътека

http://www.cross.bg/bolnite-klinichna-mykovistzidoza-1439237.html

/КРОСС/ Договорена е една клинична пътека и една процедура за диспансерно наблюдение на пациентите с рядкото генетично заболяване муковисцидоза. Финансирането на пътеката ще бъде уточнено в Националния рамков договор, съобщава пресцентърът на Националната здравно-осигурителна каса.  Асоциация „Муковисцидоза" настоява за това от година. Болните, които у нас са около 180 души, ще се лекуват по нея от началото на следващата година, посочва БНР.

Самолет с транспарант призова: Оланд, подай оставка

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/samolet-s-transparant-prizova-oland-podaj-ostavka-6027209

Самолет с транспарант, призоваващ за оставката на Оланд, прелетя над военното гробище в Северна Франция, където президентът откри мемориал за Първата световна война

Украинската валута продължава да се срива

http://www.vesti.bg/novini/ukrainskata-valuta-prodylzhava-da-se-sriva-6027210

Украинската Централна банка регистрира нов исторически спад на националната валута, която за един ден загуби 6% от стойността си, като аналитиците свързват това с паниката сред населението.

САЩ нанесоха над 40 въздушни удара срещу „Ислямска държава”

http://www.moreto.net/novini.php?n=270342

САЩ и техните съюзници извършиха над 40 въздушни атаки срещу „Ислямска държава" през последните дни, обявиха от Централното командване на САЩ. 23 атаки са извършени в Сирия и 18 в Ирак от петък. В съобщение командването отбелязва, че 13 бомбардировки са извършени в района на граничния сирийски град Кобани и 10 до Дейр ез Зор.

Гърция очаква 23 млн. туристи тази година

http://www.mediapool.bg/gartsiya-ochakva-23-mln-turisti-tazi-godina-news227078.html

Гърция очаква чуждестранните туристи тази година да достигнат 23 милиона, което е ръст с 15 на сто в сравнение с 2013 г. Това показват ревизираните статистически данни на гръцката асоциация на туристическите агенции, цитирани от в. "Вима".   До октомври само гръцката столица Атина е била посетена от над три милиона туристи, което е ръст с 38,6 на сто спрямо същия месец на 2013 г.   За същия период вторият по големина гръцки град Солун пък е бил посетен от над 1,4 млн. туристи, което представлява ръст от 25,2 на сто в сравнение с октомври 2013 г.   Според гръцките туроператори значителен ръст на туристите тази година е бил регистриран и по островите. Сред най-посещаваните са Миконос, Санторини, Скиатос, Самос, Закинтос, Корфу, Крит, Кос, Родос и Кефалония.

Вторият ешелон на властта се оформя

http://politics.actualno.com/Vtorijat-eshelon-na-vlastta-se-oformja-news_59785.html

Премиерът Бойко Борисов издаде заповеди за назначаване на още 15 заместник-министри. Това се случва по предложение на ресорните министри, информира пресцентърът на МС. Доц. д-р Орхан Исмаилов - член ...

Сграда убиец на “Алабин” купена с кредит от КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420919

Фирма “Хрисома” ООД на близките до Иван Костов Георги и Мая Кирчеви е един от големите длъжници на КТБ, установи проверка на “24 часа” в Търговския регистър.
Дружеството е теглило 2 кредита от банката на обща стойност 1,67 млн. евро. Това се случва през 2004 г. малко след като Цветан Василев придобива пълен контрол над банката чрез увеличаване на Фирма “Хрисома” ООД на близките до Иван Костов Георги и Мая Кирчеви е един от големите длъжници на КТБ, установи проверка на “24 часа” в Търговския регистър. Дружеството е теглило 2 кредита от банката на обща стойност 1,67 млн. евро. Това се случва през 2004 г. малко след като Цветан Василев придобива пълен контрол над банката чрез увеличаване на

А. Бабикян: Шества чувство за безпътица и безизходица

http://frognews.bg/news_80045/

Чувството за безпътица и безизходица и в момента шества. Други изказвания от само преди месец и година се забравят мигом, коментира текст на Георги Марков, който според Арман Бабикян е още актуален.

Първо в "Труд": Бойко Великов напуска БОРКОР

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4420889

Избраният за зам.-шеф на БСП Бойко Великов ще напусне председателския пост в правителствения център за противодействие на корупцията БОРКОР, научи "Труд". Мотивът - на власт вече е основният политически противник на левицата - ГЕРБ. 


Великов поема ресор "Организационна политика" в БСП, с който се занимаваше отстраненият дългогодишен зам.-ше Избраният за зам.-шеф на БСП Бойко Великов ще напусне председателския пост в правителствения център за противодействие на корупцията БОРКОР, научи "Труд". Мотивът - на власт вече е основният политически противник на левицата - ГЕРБ. Великов поема ресор "Организационна политика" в БСП, с който се занимаваше отстраненият дългогодишен зам.-ше

Варна потъна в есенни листа

http://www.moreto.net/novini.php?n=270397

В сезона на листопада сме, но колкото и красива гледка да са падащите есенни листа, те трябва да бъдат почиствани, защото създават много проблеми. Има редица сигнали от читатели за непочистени улици, тротоари, детски площадки и междублокови пространства.

КТБ: Няма такова дело (обновена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/11/2417408_ktb_niama_takova_delo_obnovena/?ref=rss


Близо 24 часа след като от Софийския градски съд (СГС) не успяха да обяснят защо липсва протоколът от първото разпределение на делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ), отново се появиха съмнения в начина, по който делото е разпределено.

В протокол от новото (второ) разпределение, направено днес има нов номер на делото,  различен от този вчера. При проверката му в информационната система на Софийския градски съд излиза "няма такова дело".

От...

КТБ: Няма такова дело

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/11/2417408_ktb_niama_takova_delo/?ref=rss


Близо 24 часа след като от Софийския градски съд не успяха да обяснят защо липсва протоколът от първото разпределение на делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ), протокол от новото разпределение излиза, че отново липсва.

В системата на Висшия съдебен съвет (ВСС) разпределено на съдия Иво Дачев (след като командированата съдия от Софийския районен съд Калинка Илиева се оттегли от разглеждането на процеса) е дело с различен входящ номер от това, което е имал...

Пулев: Ерата на Кличко приключва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4420895

“На 15 ноември времето на Кличко свършва, настъпва нова ера - заяви Кубрат Пулев в интервю за германското списание “Ринг”. - Моя победа ще бъде като световна титла по футбол за България.” Боят за световната титла в професионалния бокс е в събота в Хамбург.

“Вярвам, че съм в подходящата форма и е настъпил момент да сложа край на властването на Кл “На 15 ноември времето на Кличко свършва, настъпва нова ера - заяви Кубрат Пулев в интервю за германското списание “Ринг”. - Моя победа ще бъде като световна титла по футбол за България.” Боят за световната титла в професионалния бокс е в събота в Хамбург. “Вярвам, че съм в подходящата форма и е настъпил момент да сложа край на властването на Кл

Исторически връх: Миньор Чикаго стана първия български отбор в най-силната аматьорска лига на САЩ

http://www.zapernik.com/pernik/istoricheski-vruh-minior-chikago-stana-purviya-bulgarski-otbor-v-nai-silnata_35622/

За първи път в историята на родния футбол зад граница, български отбор ще играе в най-силната полупрофесионална лига в САЩ. В мач бараж “Миньор” Чикаго победи в драматичен мач с продължения италианския тим “Интернационал” с 6:3. В редовното време резултатът беше 3:3, съобщи сайтът на българите в Чикаго chicago.bg

Още в третата минута, централният защитник на миньорци – Светозар Гюров, изпълни перфектна задна ножница и откри резултата за 1:0. Голът дойде...

Продължава

Плевнелиев: Трудно можем да посочим дата за присъединяване към Шенген

http://frognews.bg/news_80044/

Трудно можем да посочим дата за присъединяването на България към Шенген. Това отговори президентът Росен Плевнелиев на въпрос кога има реална възможност България да се присъедини към Шенген, пише Фокус . По думите на Плевнелиев това би трябвало да стане скоро, като уточни, че зависи от нас и от постигането на политически консенсус на европейската сцена.

Додик бе преизбран за президент на Република Сръбска

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/dodik-be-preizbran-za-prezident-na-republika-srybska-6027207

Потвърдени са резултатите за парламента на Босна и Херцеговина и за парламентите на двете административни единици

Сигурността в доставките на природен газ е приоритет за България и за Унгария

http://www.cross.bg/yngariya-bulgariya-plevneliev-1439236.html

/КРОСС/ „България ще продължи да работи за по-тясна интеграция на европейските страни в енергетиката чрез свързване на енергийната инфраструктура на Централна Европа с региона на Балканите", заяви президентът Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция със своя унгарски колега президента Янош Адер, който е на официално посещение у нас. Изграждането на регионален газов пазар от държавите от Вишеградската група увеличава енергийната сигурност в Централна Европа и страната ни ще постигне реална диверсификация чрез изграждането на интерконекторни връзки със своите съседи, посочи Плевнелиев. Сигурността в доставките на природен газ за Европа създава предвидима среда за инвеститорите, намалява уязвимостта на националните икономики при кризи и е приоритет и за България, и за Унгария, беше общата позиция на президентите Плевнелиев и Адер. Двете държави подкрепят реализирането на проекта „Южен поток", който трябва да бъде изграден в съответствие с европейското законодателство. „Важно е този проект да бъде и изгоден за България, тъй като все още липсва споразумение за транзитните такси, т.е. за приходите от „Южен поток". Надявам се, че българските власти в много скоро време ще решат този проблем", добави Плевнелиев. Президентът Адер потвърди подкрепата на Унгария за присъединяването на България към Шенгенското пространство без граничен контрол. „България изпълнява критериите за членство

Русия и Иран със споразумение за 8 ядрени реактора

http://www.vesti.bg/sviat/rusiia-i-iran-sys-sporazumenie-za-8-iadreni-reaktora-6027201

Предвижда се да бъдат построени два енергоблока в иранската АЕЦ "Бушер" с възможност за още два

Бизнес и синдикати скочиха на властта заради бюджета

http://www.bnews.bg/article-121526

Синдикатите и работодателите скочиха срещу актуализацията на бюджета. Финансовият министър пък им препоръча, ако са недоволни, да запазят коментарите си за времето между първо и второ четене.

Мъртва риба изплува в река Луда Яна

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/myrtva-riba-izpluva-v-reka-luda-iana-6027208

Незабавна проверка за качеството на водата е разпоредена от директора на РИОСВ Костадин Гешев

Тарантино спира да снима филми, след като направи 10

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420844

Куентин Тарантино възнамерява да спре да режисира филми, след като заснеме 10, пише metro.co.uk.
Това заяви самият американски кинорецжисьор пред чуждестранни дистрибутори на американския кинопазар. Той съобщава, че ще продължи да пише сценарии, но ще се заеме със заснемането им само в краен случай. Куентин Тарантино възнамерява да спре да режисира филми, след като заснеме 10, пише metro.co.uk. Това заяви самият американски кинорецжисьор пред чуждестранни дистрибутори на американския кинопазар. Той съобщава, че ще продължи да пише сценарии, но ще се заеме със заснемането им само в краен случай.

Куентин Тарантино спира да снима филми, след като направи 10

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4420855

Куентин Тарантино възнамерява да спре да режисира филми, след като заснеме 10, пише metro.co.uk.
Това заяви самият американски кинорецжисьор пред чуждестранни дистрибутори на американския кинопазар. Той съобщава, че ще продължи да пише сценарии, но ще се заеме със заснемането им само в краен случай. Куентин Тарантино възнамерява да спре да режисира филми, след като заснеме 10, пише metro.co.uk. Това заяви самият американски кинорецжисьор пред чуждестранни дистрибутори на американския кинопазар. Той съобщава, че ще продължи да пише сценарии, но ще се заеме със заснемането им само в краен случай.

Споразумението за свободна търговия остава цел на страните от АТИС

http://www.mediapool.bg/sporazumenieto-za-svobodna-targoviya-ostava-tsel-na-stranite-ot-atis-news227077.html

Страните от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) отново се ангажираха с подкрепа за споразумението за свободната търговия, насърчавано от Китай, съобщи Ройтерс. Това се посочва в съвместно изявление след срещата на върха на организацията, провела се в китайската столица.   След двудневни дискусии лидерите приеха декларация от 24 страници, която е допълнена от четири приложения, а също и отделно заявление по случай 25-ата годишнина на АТИС.   Ще се работи за поетапно създаване на Азиатско-тихоокеанска зона за свободна търговия (АТЗСТ) въз основа на консенсус, посочва групата в изявлението.   Икономиките от Азиатско-тихоокеанския регион (АТР) трябва да търсят нови източници на растеж и да се стремят към развитие на иновациите, се посочва в приложение към декларацията. В декларацията лидерите от АТИС призовават за отказ от протекционизма, пречещ на развитието на възобновяемите източници на енергия.   Китайският президент Си Цзинпин обяви решението на пресконференция след края на срещата на върха на АТИС, в която участваха американският президент Барак Обама и руският му колега Владимир Путин, отбелязва Асошиейтед прес.   Си Цзинпин уточни, че лидерите от АТИС са се споразумели за двугодишно проучване на предложението, което е първата стъпка в един дълъг процес към евентуално постигане на споразумение.   Следващият форум - през 2015 година - ще бъде във Филипините.   Китай и САЩ се борят за напредък по различни търговски споразумения, определяни от мнозина като конкурентни, припомня ДПА.   Пекин насърчава АТЗСТ - зона, която предвижда да включва всички членки на АТИС, а Вашингтон преследва създаването на Транс-тихоокеанско партньорство (ТТП) с 12 азиатско-тихоокеански страни, включително и Китай.   В АТИС членуват 21 страни и територии: Австралия, Бруней, Канада, Чили, Китай, САЩ, Хонконг, Индонезия, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Папуа-Нова Гвинея, Перу, Филипините, Русия, Сингапур, Южна Корея, Китайско Тайпе (Тайван), Тайланд и Виетнам, които заедно представляват над половината от световната икономика.

Бизнесът е против държавата да взима нов заем за 2 млрд. лева

http://frognews.bg/news_80043/

Без да се съобразят с мненията на работодателите и синдикатите, управляващите ще внесат актуализацията на бюджета за тази година в парламента. Въпреки че процедурата изисква текстовете да бъдат разгледани от съвета за тристранно сътрудничество, социалните партньори ще могат да дадат своите бележки едва между първо и второ четене.

Подаваме данъчни декларации онлайн без електронен подпис

http://www.moreto.net/novini.php?n=270408

От следващата година ще можем да подаваме данъчната си декларация по електронен път, чрез издаване на персонален идентификационен код, вместо с електронен подпис. Това предвиждат промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, гласувани на днешното извънредно заседание на кабинета „Борисов".

Президентът: Трудно можем да посочим дата за присъединяването на България към Шенген

http://pik.bg/президентът-трудно-можем-да-посочим-дата-за-присъединяването-на-българия-към-шенген-news248512.html

Президентът: Трудно можем да посочим дата за присъединяването на България към Шенген

Трудно можем да посочим дата за присъединяването на България към Шенген. Това отговори президентът Росен Плевнелиев на въпрос кога има реална възможност България да се присъедини към Шенген, пише Фокус. По думите на Плевнелиев това би трябвало да стане скоро, като уточни, че зависи от нас и от постигането на политически консенсус на европейската сцена.

Държавният глава допълни, че действията на новоизбраното правителство също имат роля по този въпрос. „Аз съм оптимист, че все повече и повече в европейските столици ще надделее ясното разбиране, каквото отдавна сме видели и получили от нашите унгарски приятели. Те казват категорично това, което и Европейската комисия – Българи е технически готова. Справяме се по най-високите стандарти за пазене на външни граници доста по-добре от други държави на ЕС и на шенгенското пространство”, посочи Плевнелиев. Той допълни, че Унгария застава обективно на наша страна и казва, че Шенген е ясен механизъм, базиран на ясни правила, които България изпълнява, заради което тя трябва да се присъедини към шенгенското пространство. „Надяваме се и в други държави да получим същото разбиране, същото ясно и категорично отношение към правилата в Европа, такова какво демонстрират нашите унгарски приятели”, каза още Росен Плевнелиев.

Росен Плевнелиев: Унгария и България са на челните места в ранглистата на ЕС за държави, в които има най-голям ръст на бежанците

Темата с миграцията и бежанците бе важен въпрос от днешните разговори. Унгария и България са на челните две места в ранглистата на Европейския съюз за държави, в които има най-голям ръст на бежанците, допълни президентът Росен Плевенелиев, след срещата си с президента на Унгария - Янош Адер. „В Унгария ръстът е над 10 пъти, в България над 8. Ние заемаме най-високи позиции по това отношение”, обясни Плевнелиев и допълни, че това е един сериозен проблем, който се отчита от двете държави.

„Ние сме изключително благодарни на Унгария за подкрепата, която оказа за справяне с бежанския проблем от Сирия, а именно получихме финансова подкрепа в размер на 40 000 евро, която сума беше предоставена през 2013 година”, посочи държавният глава. По думите му този емиграционен натиск може да намери решение в рамките на европейския контекст, тъй като това е общ европейски проблем - дълго трайно явление, което изисква обши мерки и адекватно финансиране.

Съпругата на милиардер от шистов газ му дръпна 995 млн. долара

http://curious.actualno.com/Syprugata-na-miliarder-ot-shistov-gaz-mu-drypna-995-mln-dolara-news_59801.html

Шефът на американската петролна компания "Континентъл рисорсис" Харолд Хам бе осъден да плати над 995 милиона долара на бившата си съпруга Сю Ан в рамките на една от най-скъпо струващите бра...

Министерството на туризма отрича да има глоба за туристическото лого

http://business.actualno.com/Ministerstvoto-na-turizma-otricha-da-ima-globa-za-turisticheskoto-logo-news_59797.html

Не сме глобени заради проекта за туристическо лого и бранд на България. Това заявиха от пресцентъра на Министерството на туризма. Според съобщението ЕК не е пращала писмо до Министерството на туризма...

Един от заместниците на Стоян Мавродиев в КФН подаде оставка

http://business.actualno.com/Edin-ot-zamestnicite-na-Stojan-Mavrodiev-v-KFN-podade-ostavka-news_59808.html

Заместник-председателят на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", Николай Попов е подал оставка. В седмичната програма на парламента е пред...

10 ноември 1989 г. Тайният митинг

http://www.cross.bg/miting-plakata-bulgariya-1439235.html

/КРОСС/ Питате къде бях на 10 ноември? Да ви кажа една тайна - бях на площада и бях на митинга. С моя приятел Илиян Попов ремонтирахме неговата стая в студентското общежитие. Когато чухме по новините, че има събиране в Народното събрание и ще се извършва промяна в държавата, двамата с него нарисувахме на два тапета два плаката. Единият беше „Съд за виновниците", а на другия написахме: „Дворците на БКП да станат болници и училища". С тези два плаката отидохме на прословутия митинг. Росен Плевнелиев, прeзидент на Република България. Конференция на тема „Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещото", част от инициативата „25 години свободна България"   *Първият свободен митинг след пленума на Централния комитет на БКП на 10 ноември 1989 г., когато Тодор Живков бе освободен като генерален секретар и член на Политбюро на ЦК на БКП, бе на 18 ноември пред Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски".    video:https://www.youtube.com/watch?v=F5lF2YrXNY0

10 ноември 1989 г. Тайният митинг

http://www.cross.bg/bulgariya-plakata-miting-1439235.html

/КРОСС/ Питате къде бях на 10 ноември? Да ви кажа една тайна - бях на площада и бях на митинга. С моя приятел Илиян Попов ремонтирахме неговата стая в студентското общежитие. Когато чухме по новините, че има събиране в Народното събрание и ще се извършва промяна в държавата, двамата с него нарисувахме на два тапета два плаката. Единият беше „Съд за виновниците", а на другия написахме: „Дворците на БКП да станат болници и училища". С тези два плаката отидохме на прословутия митинг. Росен Плевнелиев, прзидент на Република България. Конференция на тема „Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещото", част от инициативата „25 години свободна България"   video:https://www.youtube.com/watch?v=F5lF2YrXNY0

Томислав Дончев: Задава се ужасяващ риск от загуба на средства, поради по-нисък обем плащания в рамките на годината (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4420822

"До края на годината остават 30 и няколко работни дни и няма, каквато и да е хипотеза да се плаща от новия програмен период. За съжаление дори и най-амбициозните прогнози показват, че напредъкът е толкова скромен, че плащания по едва ли би имало преди средата на следващата година, говорим за програмния период 2014-2020 година".

Китайците се превръщат във все по-привлекателни туристи

http://www.investor.bg/na-pyt/349/a/kitaicite-se-prevryshtat-vyv-vse-po-privlekatelni-turisti--183602/

Много държави променят процедурите си по издаване на визи, за да привлекат гостите от Поднебесната империя

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване