Спецслужбите продължават да се използват за политически цели, смята вътрешният министър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/11/2416842_specslujbite_produljavat_da_se_izpolzvat_za/?ref=rss


"Службите в България продължават да тънат в нормативно безвремие и работят по стародавен обичай. Има много какво да се желае не само по отношение на ДАНС, но и на другите служби, които са допускали спекулации с политически цели", каза по "Нова телевизия" новият министър на вътрешните работи Веселин Вучков. Той изведе и редица доказателства за това.

Министърът посочи, че в МВР има дефицит от около 216 млн. лева. Причината за това основно бил приетият от предишния парламент нов закон за ведомството.

"Дори финансовият министър Петър Чобанов предупреди, че няма пари за този закон. С помощта на "Атака" този закон мина и през вето на президента и сега цялата тежест е върху нас. Ще обсъдим дали при актуализацията на бюджета да не се отпуснат още 125 млн. лева за МВР. Няма риск полицаите да останат без заплати", добави новият вътрешен министър.

Критикувах Лазаров, но няма да наруша закона и ще работя с него
Коментирайки личността на главния секретар Светлозар Лазаров, който с новия закон за МВР беше бетониран на поста си за пет години, Вучков каза, че ще се съобрази с реалностите. "Законът за МВР влезе в сила на 1-ви юни и има избран главен секретар. Той продължава да работи, независимо от това, че като депутат имах възможност многократно да критикувам неговата работа, включително и като професионалист само заради случая "Лясковец", в който очевидно службите претърпяха провал", каза Вучков.

Той обаче смята да назначи свой доверен човек за заместник-главен секретар. "Спрял съм се на две лица, в момента се правят проверки за тях за безупречен морален и професионален облик и за това да са извървели цялата стълбица. Няма да има двувластие, всеки ще бъде оценяван според качествата му. Трябва да се възстанови ролята на президента и той да назначава с указ главния секретар и шефа на ДАНС", каза министър Вучков.

Искров бил назначен заради сделката с дълга на Милен Велчев

http://econ.bg/Новини/Искров-бил-назначен-заради-сделката-с-дълга-на-Милен-Велчев_l.a_i.604294_at.1.html

Сегашният управител на БНБ Иван Искров е бил назначен от Симеон Сакскобурготски, а не от Иван Костов. Това заяви в ефира на TV7 журналистът...

Пророкът дядо Влайчо надминава Ванга по предсказания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4419500

Ясновидецът Влайо Жечев от новозагорското село Коньово предсказвал бъдещето много по-успешно от Ванга, но пророчествата му донесли само неприятности. Това твърдят негови близки пред Ясновидецът Влайо Жечев от новозагорското село Коньово предсказвал бъдещето много по-успешно от Ванга, но пророчествата му донесли само неприятности. Това твърдят негови близки пред "168 часа". Легендарният феномен Влайчо Желев, или дядо Влайчо, е роден на 15 август 1894 година в Коньово, Новозагорско.

Пак маневри с градския транспорт: Рейс удари кола на завой!

http://www.bnews.bg/article-121463

Инцидентът е станал тази сутрин, малко след 9 часа. Автобус, пътуващ по линия 60 от квартал Овча купел към Централна гара, е ожулил врачанска кола и е счупил задния й стоп.

Международна мафия стои зад отвличането на 27-годишно момиче

http://www.grreporter.info/Mezhdunarodna_mafiya_stoi_zad_otvlichaneto_na_27-godishno_momiche/16379

Основен заподозрян по случая е гръцки бизнесмен, който преди година е бил задържан по силата на европейска заповед за арест. Той бил обвинен за участие в престъпна група, съставена от гръцки и български граждани с основен предмет на дейност контрабанда на цигари.

прочети повече

Петър Кънев: Най-належащите реформи са в здравеопазването

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4418819

Петър Кънев е едновременно човек от реалния бизнес и от политиката. Разговаряме за това какви реформи очаква стопанският елит от новото правителство, както и дали то ще може да ги осъществи.

- Добра новина ли е сформирането на правителство, г-н Кънев?
- Отговорът ми е еднозначен - да, добра новина е. За да тръгне бизнесът, политическата Петър Кънев е едновременно човек от реалния бизнес и от политиката. Разговаряме за това какви реформи очаква стопанският елит от новото правителство, както и дали то ще може да ги осъществи. - Добра новина ли е сформирането на правителство, г-н Кънев? - Отговорът ми е еднозначен - да, добра новина е. За да тръгне бизнесът, политическата

Откриват паметника на писателя Георги Марков

http://www.cross.bg/markov-georgi-piesata-1439144.html

/КРОСС/На столичния площад „Журналист" днес ще бъде открит паметник на писателя Георги Марков. Паметника ще открие президентът Росен Плевнелиев. Събитието е в рамките на двудневната международна конференция под наслов "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето", част от инициативата "25 години свободна България". Тази година се навършват 85 години от рождението на Георги Марков. Инициативата е на комитета "Памет за Георги Марков". Финансирането е осигурено от американската фондация "Сейнт Джордж фаундейшън", създадена от политическия емигрант д-р Георги Лазаров. Идейният проект на паметника е на скулптора Данко Данков. Георги Марков е роден на 1 март 1929 г. в Княжево, София. През 1946 г. завършва Първа мъжка гимназия, а след това следва индустриална химия. Работи като инженер-технолог и преподавател в техникум. На 19 години заболява от туберкулоза, което налага дългото му лечение в санаториуми. Там прави и първите си литературни опити. През 1957 г. издава „Цезиева нощ". Скоро на бял свят се появява и романът „Победителите на Аякс" (1959) и два сборника разкази и новели (1961). През 1962 г. издава романа „Мъже", с който спечелва годишната награда на Съюза на българските писатели (СБП) и впоследствие е приет за член на СБП. Започва работа към издателство „Народна младеж"

Грипът дойде в България, в Перник все още няма опасност от епидемия

http://www.zapernik.com/pernik/griput-doide-v-bulgariya-v-pernik-vse-oshte-nyama-opasnost_35592/

Грипът вече дойде в България. Първите пациенти, приети в болницата в тежко състояние са настанени в софийски лечебни заведения.

От Регионалната здравна инспекция в Перник съобщават, че през миналата седмица са регистрирани 30 случаи на остри респираторни заболявания и грип.

Епидемичната обстановка по отношение инфекциозните заболявания в Пернишка област е спокойна. Регистрирани са 12 случаи на остри заразни болести срещу 8 случаи за същия период на предходната седмица (без ОРЗ и...

Продължава

Балотели се завръща в Италия

http://www.bnews.bg/article-121462

Италия приема Хърватия на 16 ноември на стадион „Джузепе Меаца“ в Милано.

Област Варна с три номинации за „Сграда на годината“

http://www.moreto.net/novini.php?n=270315

Варненска област е представена с три номинации в тазгодишното издание на националния конкурс „Сграда на годината". Най-престижното събитие за награди в областта на инвестициите, архитектурата и строителството в България се провежда за 13-а поредна година.

Телефон заплита мистерията около убийството на красива абитуриентка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4419644

Мистерия с убийството на красивата абитуриентка Стефка Маджарова се заплете в Пловдивския окръжен съд. Година и четири месеца, след като момичето бе открито удавено в напоителен канал на край с. Йоаким Груево, вещо лице обяви, че телефонът на девойката изобщо не е бил мокрен. Това установила техническата експертиза на джиесема, извършена Мистерия с убийството на красивата абитуриентка Стефка Маджарова се заплете в Пловдивския окръжен съд. Година и четири месеца, след като момичето бе открито удавено в напоителен канал на край с. Йоаким Груево, вещо лице обяви, че телефонът на девойката изобщо не е бил мокрен. Това установила техническата експертиза на джиесема, извършена

CNN вече няма да се излъчва в Русия

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/11/11/2416827_cnn_veche_niama_da_se_izluchva_v_rusiia/?ref=rss


След повече от четвърт век присъствие на руския пазар американският телевизионен канал CNN International напуска страната. Причината са "последните промени на руското законодателство, засягащо медиите", се казва в съобщение на собственика Turner Broadcasting System (TBS). От компанията съобщават, че се надяват в бъдеще да се върнат на телевизионните екрани в Русия.

Представител на TBS обяснява за агенция ТАСС, че компанията проучва варианти за разпространяване на сигнала в Русия в контекста на промененото законодателство и че приключва съществуващите договори, но не се закрива московското бюро на CNN.

Източникът на агенцията не уточнява кои точно промени са принудили TBS да се оттегли. В края на септември парламентът прие закон, подписан на 15 октомври от президента Владимир Путин, с който се забранява чуждестранното участие в руски медии да надхвърля 20%. Преди това се позволяваше чуждестранни физически и юридически лица да контролират до 50% от телевизионните канали и нямаше ограничения в печатните и интернет издания.

На 10 ноември вечерта TBS Europe е уведомила кабелните оператори, че от 31 декември няма да могат да разпространяват CNN на територията на Русия.

Регулаторът Роскомнадзор заяви, че няма нищо общо с решението на американците, но през февруари в."Комерсант" писа, че агенцията не дава на CNN лиценз за разпространение.

CNN е в руския ефир от края на 80-те години. След 1991г. започна денонощното му излъчване в Москва, а през 1993г. американската телевизия бе основен източник за събитията, когато изпратени от президента Борис Елцин танкове стреляха от упор по сградата на парламента, в който се бяха барикадирали негови противници.

Собственик на CNN и TBS е американският медиен гигант Time Warner, контролиращ още HBO и Warner Bros.

Във връзка с новото медийно законодателство от руския пазар се оттегля и норвежката инвестиционна група Skagen. Тя притежавашe дял от СТС Медиа, но след одобряването на новия закон капиталовата оценка на акциите й в руската компания намаля наполовина до 728 млн. долара. В тримесечния отчет на Skagen Global се казва, че "въпреки, че акциите изглеждат сравнително евтини, те повече не са привлекателни заради рисковия проил и ниската доходност, предизвикани от политически рискове".

Другият голям миноритарен (38%) акционер в СТС Медиа е шведската Modern Times Group (MTG), а 25% са на кипърски структури, свързани със санкционираната банка "Россия" на Юрий Ковалчук. В тримесечния отчет на MTG се казва, че "компанията ще направи всичко възможно да защити интересите на своите акционери".

Владислав Горанов: Не съм се виждал с Пеевски от 2010 г.

http://www.cross.bg/goranov-vladislav-ministur-1439142.html

/КРОСС/Наследството в бюджета е след едно лошо управление на БСП и ДПС. Близо 1 млрд. и 100 млн. лева по-малко от предвиденото е приходна част. Това заяви пред БНТ финансовият министър Владислав Горанов. „Сегашното общество живее за сметка на следващото. Ние сме с доста нисък размер на държавния дълг, но това не трябва да е хвалба. В момента сме застрашени от процедура по свръхдефицит", заяви Горанов. Той изрази притеснение, че резкият спад на чуждестранни инвестиции може да притисне икономическото развитие през следващата година. Финансовият министър коментира и темата за евентуално сливане на Агенция "Митници" и НАП, като според него това ще се случи след задълбочен анализ, но не на всяка цена. На въпрос защо след като напусна 42-то НС, сега се завръща на поста финансов министър, Владислав Горанов заяви, че министерският пост е предизвикателство. „Ситуацията в 42-то НС не беше добра за никого, в него нямаше да се случи нищо смислено, исках да запазя човешкото в себе си", коментира Горанов. Той заяви още, че от 2010 г. не се е виждал с Делян Пеевски, по повод на коментарите за появилата се в интернет снимка на двамата. Министърът предвижда растеж през 2015 г., но „той няма да е в размерите, в които ни се иска". По темата КТБ, Горанов заяви, че ще гарантира още в началото на декември вложителите да получат гарантираните си влогове във фалиралата банка.  

Треньорът на Пулев: Най-трудно беше да го настроя за професионалния бокс

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/11/2416826_trenyorut_na_pulev_nai-trudno_beshe_da_go_nastroia_za/?ref=rss


Треньорът на Кубрат Пулев - Ото Рамин, обясни, че му е било най-трудно да го настрои в прехода от аматьорския към професионалния бокс. Двамата работят заедно от пет години, а сега специалистът твърди, че софиянецът е във форма за мача с Владимир Кличко.

По думите му е бил важен преходът "от простото печелене на точки към по-силните удари". "Да не се гони само атрактивността, а да можеш да убедиш публика, съдии в своята сила. Да нанасяш чисти, но същевременно много здрави удари", каза...

Мистериозно обгазяване в Москва

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/misteriozno-obgaziavane-v-moskva-6027131

В редица квартали на руската столица вчера е била наблюдавана мъгла и е била усетена миризмата на сероводород, така и не става ясно обаче каква е причината

Габрово е почти напълно неподготвена за зимата

http://gabrovo.actualno.com/Gabrovo-e-pochti-napylno-nepodgotvena-za-zimata-news_59673.html

Няколко седмици, след като Габрово беше в капана на зимата, се оказва, че общината няма готовност за зимно поддържане на пътищата, още повече за второ подобно снежно бедствие. Това стана ясно на засе...

Деветдесет и четвърта завинаги (роман, X част)

http://offnews.bg/news/n_1/n_415630.html

Къде спа снощи Нирвана Момичето ми, момичето ми, не ме лъжи Кажи ми къде спа снощи Сред боровете, сред боровете Където слънце не огрява никога Бих треперил цяла нощ Момичето ми, момичето ми, Отивам там, където духа студеният вятър МОРЕТО И НЕВИННИТЕ - Пич, ще видиш, че твоята Ани ще ти изневери! – така злорадо ме предизвикваше Медо от самото начало, когато виждаше с какъв възторг получавам писмата си. Аз, а не вътрешният ми лош брат близнак, когото нарекох условно с кодовото име ZX, понеже той е територия неизвестна и доста мрачна за мен. Но въпреки това... Ухилваше му се и му отговаряше, че това просто е невъзможно. Защото е невъзможно. Сядаше да пише отговора, а Медо все така го гледаше с любопитство. Медо беше издължен и слаб. Притежаваше неустоимото чувство за хумор на родените през май и бе готов винаги да се изгаври с най-святото нещо. Прагматичната му и леко цинична душа не пропускаше да се надсмее над всеки глупак наоколо, а глупаци не липсваха. Редник Хикс беше поредният такъв, с когото той се забавляваше чудесно. - Кой знае досега с колко се е начесала? Ти кво си мислиш - че теб ще чака? Че какъв си ти да те чака? Да не си много спешъл случайно? Нея я сърби, теб те няма, хайде готова работата. – Медо беше турче и майка му всъщност го бе нарекла Медихан. В седми клас комунистите се опитаха да го прекръстят на Малин. И сега той се обръщаше и на двете имена. Само че на по-близките приятели им се струваше тъпо да го наричат с по-новото му име. Редник Хикс и Медо израснаха в един град и бяха учили в едни и същи училища, но преди да влязат не бяха приятели, а само познати. Сприятелиха се вътре. Защото Медо не приличаше на типичните турци, главата му отзад не беше сплесната и не знаеше бъкел турски. - Брато, – казах му – ти просто не знаеш за какво става дума. Бях убеден в думите си до смърт. Даже и повече. Защото писмата на малкото дългокосо момиче грееха сърцето ми от вътрешния джоб. Имах си слънце в джоба. Споменът, който се повтаряше почти във всяка минута, беше, разбира се, от онази вечер, когато останахме съвсем сами до четири сутринта в стаята ми у дома. Ани, четиринайсетгодишна, два месеца преди да вляза, се съгласи да дойде вкъщи, за да слушаме музика. Няколко пъти бе идвала. При тези срещи майка ми редовно влизаше в стаята уж да донесе нещо да се почерпим, като притеснено се чудеше кога ще си тръгва тази малка повлекана. Точно тази вечер обаче родителката ми по някаква случайност не влезе и не направи опит да влиза в стаята. Заключих вратата отвътре. И двамата непохватни и припряни с трепет открихме колко са свежи и гладки телата ни. И отидохме чак до края на пътешествието за първи път, отакто се срещахме. Предишните ни натискания по пейките стигаха до трескаво и бързо задоволяване на първите нагони, без да се осмеляваме на последната стъпка. Това не беше единственият ми ми опит с момичетата, но предишните бяха все някакви случайни и незапомнящи се. Бях се влюбвал и преди, защото съм влюбчив (бях се влюбвал платонично дори в братовчедките си), но връзката ми с Ани не можеше да се сравнява с предишните. В момента, когато усетих пълната близост на малкото й тяло, аз също се чувствах девствен. Усещах, че летя. Заедно летяхме. И, странно, казвах си след време, защо през онези месеци бях възприемал това момиче като жената на живота си, след която няма да има никоя друга. И, разбира се, си отговарях – защото такава е логиката ми винаги, такъв модел са ме конструирали – всичко или нищо. Месец и половина врънках Майката да ми даде 5 дена отпуск точно в периода, когато знаех, че Ани ще бъде на лагер в Галата. Имах събрани дни от някакви награди, които във ВВС се раздаваха просто така и не спирах да повтарям наляво и надясно, че ми е изключително важно точно през този юни да ме пуснат, за да си ида у дома. Майката като справедлив и добър родител на подчинените си бойни единици след дълго тръскане на главата, между две дръпвания от фаса, най-накрая процеди, че ще ме пусне. Не вярвах на ушите си. Попитах го още веднъж и той ме сряза да не се радвам, да не вземе да ми пропадне отпускът от толкова радост. Пушеше като комин тоя майка. Това щеше да бъде Голямата изненада – Ани бе прочела в писмата ми, че се каня да ида до морето, но изобщо не вярваше, че мога да се преборя с цялата тази машина и действително да се замъкна дотам. Следващият въпрос, който изглеждаше неразрешим, бе откъде да взема мангизи за път и прочие глупости. Но наистина само изглеждаше такъв, защото след кратко умуване и още по-кратко пазарене старият ми касетофон Хитачи, който си бях донесъл, за да слушаме музика в пиянските вечери, смени собственика си и попадна в ръцете на едно софийско копеле срещу петстотин кинта. Не ми беше жал за касетофона, бях се наслушал вече над пет години на Нирвана, Металика и прочие бичкии. Някога баща ми го купи от виетнамците, стабилна щайга. Но стигаше ми толкова музика, време бе сам да създавам симфонии. Вечерта, докато чакаше влака на гарата в Пловдив, редник Хикс се чувстваше сякаш е надхитрил целия свят. Парчето свобода тежеше в ръцете му. Въртеше го между пръстите си. Разглеждаше го. И се радваше с невинната радост на детенце, каквото в действителност и беше, макар да бяха на път да го покварят. Родителите му нямаха представа къде е. Никой не знаеше къде е... Но Редник Хикс бе умрял, нещастникът, и Аз отново живеех. И това се усещаше дори в начина по който гореше огънчето на цигарата ми. Качих се бавно по лепкавите стълби на тъмнозеления вагон. Хвърлих раницата си в едно празно купе. Застанах край прозореца в коридора. Влаковете са удивителни места, където животът придобива по-пълен смисъл. Когато се кача във влак, сякаш попадам в приказка. Уютно ми е. Автобусът и автомобилът изобщо не могат да създадат това усещане за път. Потеглихме. Влаковете потеглят, а не тръгват. Тръгването е банално, потеглянето е романтично. Опитах се да заспя, но не можех, мислех си за сутринта, когато щях да видя морето. В купето влязоха някакви момичета. Говорихме си. В най-дълбоките часове на нощта смених влака на някаква изгубена малка гаричка. Момичетата също се прекачиха, и те пътуваха за Варна. Помогнах им с багажа. Те се забавляваха с войнишката ми наивност, изписана върху всеки милиметър от лицето ми. Разделихме се на гарата във Варна като стари приятели. Едната мацка поиска нещо да ми каже, но нямах време да я слушам... Галата е селце на няколко километра южно от града. Намерих лагера лесно. Беше седем и половина сутринта. Студеното свежо утро ме караше да зъзна и потраквам със зъби. Носех само едно горнище с дълъг ръкав и то нямаше никакви шансове да ме сгрее. Обясних на дежурния на портала кого търся и за какво съм дошъл, той обаче още не се беше събудил и намусено ме пусна да обикалям между бунгалата и сам да си открия, каквото ми трябва. Видях позната физиономия от градчето ни. Попитах я знае ли къде е Ани. Показа ми едно бунгало в далечината. Лагерът още спеше и по алеите се разхождаха само най-ранобудните с четки за зъби в ръце. Почуках на вратата. Тишина. Почуках още веднъж по-силно. Отвори ми някакво непознато момиче. Попитах за Ани. Отговори ми, че Ани я няма. Как така я няма? Ами просто не е тук. А по принцип тук ли спи. Да, спи в това бунгало, но тази нощ не се е прибирала. Следващите няколко часа преминаха в някаква неистова еуфория, не можех нито да мисля нормално, нито да водя свързан разговор. Когато си припомнях последователността на думите и събитията от този ден, сякаш лепях колажи от нервно рязани и късани парченца с различна големина и неопределена форма. Седнах в беседката край портала на лагера и зачаках. Вече зъзнех не само от студ. Зъзнех от някакви неопределени гадни мисли, които се навъртаха нахално край главата ми и които не пусках да влязат вътре за нищо на света. След два часа Ани се зададе от пътя, по който се стигаше до центъра на селото. Видя ме и се спря. Гледаше ме сякаш ме вижда за първи път. След като събра смелост, ми се усмихна и се приближи да ме прегърне. Гушнах я и я попитах откъде идва. Тя ми се усмихваше криво и мълчеше. Къде беше? Ами никъде. Как така никъде, чакам те два часа в този кучешки студ, казаха ми, че не си се прибирала тази нощ, а ти ми отвръщаш никъде. КЪДЕ БЕШЕ!!! Обърнах се и тръгнах към спирката на автобуса в центъра. Тя се повлече след мен. Вървях по средата на шосето. Хвърлях и ритах раницата си, псувах и задавах хиляди тъпи въпроси. Момичето подтичваше след мен и отговаряше с хиляди тъпи отговори. Колите хвърчаха край нас и ни свиреха. Гаджето на нейната приятелка довел някакъв свой приятел. Преспали в тяхната квартира. Онзи не бил по-добър от мен. Обичала ме. Много ме обичала. Него не го обичала. А просто така. Едва сдържах сълзите си. А тя плачеше. Само че вече не й вярвах. Отивай си при онзи тъпак. Шибай си се на воля. Аз си хващам автобуса. Хората на спирката ни наблюдаваха с нескрито любопитство. Автобусът пристигна. Вратите му се отвориха. След това се затвориха, а аз продължавах да стоя забоден като плашило на тротоара. Къде да отида? Обратно в поделението? Или у дома? Нямаше къде да отида. И в този прекрасен ден от раззеленяващия се мой живот останах там, край морето. Двамата с Ани се опитахме да се разходим по брега, по улиците. Опитахме се да говорим и да си изясним какво е имало между нас. Как ми се искаше да я хвана и да я стисна тази малка мръсница, как ми се искаше да я прегръщам и целувам като някога... Бих й простил на секундата. Само че тя се отдалечи. В същия този ден тя се отдалечи. Може би я отблъсна моето примирение или моята войнишка припряност. Може би пропуснах момента да я сграбча. А този момент е само един. Аз съм дърво. Обичам да анализирам. Попитах я иска ли да бъдем отново заедно. Не – отговори ми мъничкото дългокосо момиче, чиито писма носех във вътрешния си джоб. Не искам. Това е краят. Останах да спя в бунгалото на едни познати. Спането ми го уреди Мария, приятелката на моя добър другар Краси, същият, дето ме изпрати до входа на казармата първия ден. Тя ме съжали и ме взе да се грижи за мен. Разбираше ме, без да й се обяснявам с подробности. Чувствах тялото си изтръпнало. С Мария отидохме на плаж и тя си легна до мен по монокини. Това възвърна самочуствието ми. И на мига забравих, че съм смотана бойна единица, свикнала на псуване, пиене, ядене, пърдене и самозадоволяване. На сто метра от нас на плажа забелязах Ани. Край нея седеше оня ръб. Пълен ръб, казвам ви. И те ни забелязаха. И сега какво, да не би да очаква да отида при тях? Глупачка. Гледаха ни, а ние се правехме, че не ги забелязваме. Мария обаче не остави нещата просто така, тя схвана всичко, без изобщо да й разказвам подробностите – гонехме се, плискахме се, носих я на раменете си, замеряхме се с мокър пясък и си говорехме излегнати под слънцето сериозни неща. Петте дена от отпуска ми минаха във въргаляне на плажа и из кръчмите, където се дрогирах с текила – един новооткрит елексир. След години Краси и Мария се разделиха. А бяха родени един за друг. Тя обаче замина за Дания и се омъжила, разбрах, за някакъв човечец обикновен и невзрачен. Тези невзрачните винаги в крайна сметка набарват свестните момичета. В моменти на умопомрачение избягвам да си спомням, че за раздялата им може би имам заслуга и аз. Една от онези вечери край морето реших да се върна в лагера да спя по-рано от останалите момчета, с които се наливахме в кръчмата. И влязох направо в бунгалото, без да почукам на вратата. Мария беше гола. В тъмното изваяният й силует седеше върху друг – на едно от момчетата, с които бях в стаята. За част от секундата, преди да разберат, че някой влиза, двете тела продължиха танца си върху леглото. Женското отгоре, а мъжкото отдолу. След това се смутиха и спряха. Аз затворих почти веднага. Седнах отвън и запалих цигара. После се разкарах нанякъде. И си помислих тъпо, че не съм единственият, на когото гаджето му изневерява. Голяма работа, да не й вадят зъб? Само я любят. Ако те е зарязала, иди при друга. Мацката отдава тялото си на мъжкия само ако е по-глупава от него. Ако е по-умна, не го поглежда. Значи... Така. След около месец при една случайна среща докато бях отпуск, моят приятел Краси чу всичко, което му разказах за Мери. Разказах му и за това, че я видях с някакъв дрисльо в леглото. За благодарност към нейното перфектно отношение към мен... От мъжка солидарност. От тъпотия. От дребнодушие и отмъстителност към всички изневеряващи женски. Аз съм обикновен глупак. От най-обикновените. Глупак от пет стотинки. И на Ани не биваше да се сърдя... Само че гордостта и смачканото ми войнишко его надделяха. И повече не я потърсих.

Брюксел ни санкционира със 160 хил. лева заради "новото" туристическото лого

http://econ.bg/Новини/Брюксел-ни-санкционира-със-160-хил-лева-заради-новото-туристическото-лого_l.a_i.604286_at.1.html

Европейската комисия санкционира България със 160 000 лева за проекта за туристическо лого и бранд на страната, които така и не бяха приети....

Балнеологията на Поморие предизвика интерес в Лондон

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/LIUcWlyGfC4/

10624711_659885630792546_5772625418499032070_n (Small)Заместник-кметът на Община Поморие Илия Джингов и началникът на отдел „Управление на проекти”  Георги Петков за втора поредна година представиха Поморие на едно от най-големите международни туристически изложения – World Travel Market – Лондон, което се проведе в дните от 3-то до 6-ти ноември 2014 г.

„Интересът към Поморие както винаги беше голям. Посетителите искаха да научат повече за възможностите за балнеотуризъм, които предлагаме. Културата и историята на Поморие също бяха обект на интерес. Сред гостите на изложението имаше и англичани, които имат жилища в Поморие.  Те не спират да се информират за случващото се в града от уеб сайта на Общината и идваха да научат повече подробности  за наскоро направените археологически.”– коментира заместник-кметът.

Българският щанд на изложението беше представен от заместник министъра с ресор туризъм Бранимир Ботев. Посетителите се запознаха с фолклора на страната и традициите й в производството на вино. Голямо внимание на България отдели и кореспондентът на телевизия CNN Ричард Куест.

Участието на Община Поморие на World Travel Market е съгласно изискванията за осигуряване на устойчивост по Договор за безвъзмездна финансова помощ  №BG161РО001/3.2-02/2011/009  по ОПРР 2007-2013 г., проект,  „Развитие на регионален туристически продукт и маркетинг на туристически район Поморийски залив и Източна Стара планина” в партньорство с Община Айтос и Община Руен, по Оперативна програма  „Регионално развитие” 2007-2013 г.

Вучков: Ще търсим истината за изчезналите тефтерчета

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/vuchkov-shte-tyrsim-istinata-za-izcheznalite-teftercheta-6027128

Вътрешният министър е категоричен, че ще се работи по всички версии за изчезването на тефтерчетата на Филип Златанов

Вучков: Няма да допусна политизация в МВР

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/vuchkov-niama-da-dopusna-politizaciia-v-mvr-6027128

Вътрешният министър е категоричен, че ще се работи по всички версии за изчезването на тефтерчетата на Филип Златанов

Българите резервират круиз ваканции като за последно

http://www.bnews.bg/article-121428

Мераклиите са привлечени от предложенията за безплатно пътуване на децата, ако са в една каюта с родителите си, преференциалните цени за трети и четвърти пасажер в каюта, цените „Две в едно", безплатните или намалени брегови екскурзии, пакети с напитки и пакети за интернет достъп.

„Господарите на Спорта" на Русия представят „Пепеляшка" и „Лешникотрошачката" у нас

http://www.cross.bg/rysiya-sporta-maiistor-1439141.html

/КРОСС/Цяла канонада от шампиони и „майстори на спорта" на Русия ще гастролират у нас. Събитието е под патронажа на Негово превъзходителство посланика на Русия в България Ю.Н. Исаков и под ръководството на Константин Расадин, арт-директор и главен хореограф, бивш солист на световноизвестния Мариински балет и заслужил художник на Русия. Според организаторите от АРТ БГ, 7 000 000 (милиона) кубчета лед са необходими за предстоящото турне наДържавният балет на лед от Санкт Петербург. Построяването и обезпечаването на съоръженията, необходими за шоуто, е истинско предизвикателство - около 3000 килограма лед за едно представление. Гастролът на балета ще мине през Варна, Бургас, Велико Търново и София. Програмата на артистите и спортистите от трупата е изключително натоварена - за 12 дни - 8 представления, и по тази причина, всички от екипа са на специален хранителен режим. Шеф Джузепе, от известен столичен ресторант (Тратория Джузепе Верди), се е заел с „капризите" на гостите от Санкт Петербург. Директора на Балета Константин Расадин обещава, неподръжаеми изпълнения, най-високо спортно майсторство, приказна атмостфера и незабравими мигове в компанията на „господарите" на леда

Реномирани европейски колежи за средно образование пристигат в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=269975

Ако мечтаете детето ви да учи в спокойна и мотивираща среда, посетете изложение “Средно образование в чужбина”на 15 и 16 ноември в х-л Хилтън, София от 11 до 17ч. На изложението ще бъдат представени над 20 елитни пансионни училища от Англия, Германия, Испания, Португалия, Швейцария и САЩ.

Лондонският небостъргач "Корнишона" намери нов собственик

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/londonskiiat-nebostyrgach-kornishona-nameri-nov-sobstvenik-183543/

Safra Group на бразилския милиардер Джоузеф Сафра придобива сградата, според FT цената е 726 млн. паунда

Парите за актуализацията на бюджета ще се вземат от програмата за растеж, каза Владислав Горанов

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/11/11/2416830_parite_za_aktualizaciiata_na_bjudjeta_shte_se_vzemat/?ref=rss


Нужните средства за актуализацията на бюджета, която правителството ще обсъди днес, ще се вземат основно от програмата за растеж, стана ясно от интервю пред БНТ на министъра на финансите Владислав Горанов. Той поясни, че част от проектите по нея са били спрени още от служебното правителство, но е направено допълнително пресяване.

Според Горанов програмата не е гарантирала, че ще донесе растеж. Той допълни, че са спрени само проекти, реализацията на които не е започнала. Финансовият министър гарантира, че пари за животновъдите, зимното поддържане на пътищата, Министерството на културата и МВР ще има. Горанов подчерта, че става въпрос не за актуализация на бюджета на служебния кабинет, а на този на правителството "Орешарски".

Той припомни, че приходите ще са с близо 1.1 млрд. лева по-ниски от планираните, което ще доведе и до по-голям бюджетен дефицит. "Дългът не трябва да е новина и през следващите няколко години. От години дефицитът се финасира с дълг. Това е въпрос на преценка и избор, доста страни се развиват, като се финансират с дългове", обобщи Горанов

Според него България има нисък държавен дълг. Финансовият министър изрази съжаление, че при 0.5% дефицит през 2012 година, той ще стигне до 3.7 на сто от БВП.

Горанов каза, че при очертаващата се нулева година за еврофондовете, ще търсят механизми за заместването им с национални инвестиции. "Рязък спад на инвестициите може да притисне икономическия растеж", аргументира се министърът. Според него още от събота кабинетът работи за възстановяване на плащанията от Европа.

Няма да има уволнения, заради сливането на НАП и митниците
Коментирайки предстоящото сливане на Агенция "Митници" и Националната агенция по приходите, Горанов каза, че то ще се извърши максимално бързо. "Но не на всяка цена и не без анализ, как ще се отрази това на работата им", уточни финансовият министър.

Той увери, че уволнения в двете структури заради сливането няма да има. "Ако някой си тръгне, то ще е заради лоши практики, а не заради обединението. Има системи за атестации. Няма да има освободени по "политически" причини", каза още Горанов.

Говорейки са екипа си финансовия министър каза, че с назначаването на двамата му заместници и парламентарния секретар, той е формиран. Не било изключено да привлече и нови хора, ако те можели да помогнат за реализацията на набелязаните задачи. Горанов прогнозира лек ръст на икономиката през следващата година.

Напуснах парламента, за да запазя темпо и експертиза
Коментирайки напускането си на предишното Народно събрание, Горано посочи, че в него средата не е била добра за никого "камо ли за млад човек, искащ да запази темпо и експертиза". Попитан дали е казвал на Бойко Борисов, че връстниците му вече са милионери, докато той си губи времето в парламента, Горанови уточни: "Генералът често използва наслагване на думи, за да се получи по-голям ефект. Смисълът беше, че в 42-я парламент няма да се случи нищо смислено и исках да запазя човешкото в себе си и експертизата".

Познавам Пеевски, не съм го виждал от 2010 г.
Владислав Горанов не скри, че познава Делян Пеевски, но уточни, че след срещата през 2010 година, за която се заговори и при назначаването му, не се е виждал с него. "За съжаление, той рядко идваше в НС, но аз не съм пропуснал, като не съм се срещал с него", допълни финансовият министър.

Според него целият шум около срещата от 2010 г. се вдига от една страна да се намекне за общи действия на ГЕРБ и ДПС, а от друга да се отклони вниманието от това, кой е гласувал за кандидатурата му за председател на ДАНС. "Аз гласувах против и това може да се провери", уточни Горанов.

Икономиката е частна, назначението на Лукарски не ме притеснява
Коментирайки спорното назначение на Божидар Лукарски за министър на икономиката, Владислав Горанов посочи, че не е пристеснен от това, че той не е икономист. "България е частна икономика. За радост, държавната намеса в икономиката е минимална. Лукарски може да подобри инвестиционният климат, а като юрист и адвокат, вероятно е запознат къде са проблемите", обясни той.

Говорейки за казуса КТБ, Горанов каза, че първата му задача е в първите дни на декември вложителите да получат гарантираните си от закона сума по влоговете. Оттам нататък БНБ, надявам се, са си прочели урока и остава да изпълняват добрите регулации, за да не се допускат подобни лоши практики", каза финансовият министър.

Веселин Вучков: Ще работим по всички версии за изчезналите тефтери на Златанов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4419637

Ще се работи по всички версии при разследването на изчезналите тефтерчета на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов. Това каза министърът на вътрешните работи Веселин Вучков по Нова ТВ.
За изчезването на тефтерите първи съобщи в. "Труд".
Той посочи, Ще се работи по всички версии при разследването на изчезналите тефтерчета на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов. Това каза министърът на вътрешните работи Веселин Вучков по Нова ТВ. За изчезването на тефтерите първи съобщи в. "Труд". Той посочи,

Истина или лъжа: Алекс Раева искала да измести Мария Илиева от “Х Фактор”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4418794


Александра Раева е решила да се възползва от масовото негодувание на зрителите към Мария Илиева като поиска от продуцентите на “Х Фактор” да я направят съдия в следващия сезон. Това написа жълт вестник преди дни. Магърдич Халваджиян възнамерявал да прекрати работата си с Мария Илиева. Продуцентът и Алекс дори вече са имали разговор.
Лъжа е. Александра Раева е решила да се възползва от масовото негодувание на зрителите към Мария Илиева като поиска от продуцентите на “Х Фактор” да я направят съдия в следващия сезон. Това написа жълт вестник преди дни. Магърдич Халваджиян възнамерявал да прекрати работата си с Мария Илиева. Продуцентът и Алекс дори вече са имали разговор. Лъжа е.

Отровна мъгла обгърна Москва

http://www.cross.bg/moskva-mugla-serovodorod-1439140.html

/КРОСС/Отровна мъгла с мирис и състав на сероводород обхвана руската столица Москва, съобщава Би Би Си. Източникът на газа е неясен до този момент, а инциденти, свързани с него не са регистрирани. Съставът на сероводород в атмосферата над Москва е 6 пъти над нормата. Гражданите са посъветвани да не напускат домовете си. Най-силна миризмата е в централната, източната и югоизточната част на града. Според руското министерство по извънредните ситуации обгазяването идва от близката до Москва петролна рафинерия на "Газпром". От компанията обаче отрекоха отровната мъглата да е тяхна вина. Според експерти ще са нужни седмици, за да се нормализира ситуацията. video:http://www.youtube.com/watch?v=8kFiJXBaJrs

Днес почитаме паметта на покровителя на семейството - Св. Мина

http://www.zapernik.com/obshtestvo/dnes-pochitame-pametta-na-pokrovitelya-na-semeistvoto-sv-mina_35591/

Православната църква почита Св. Мина - покровител на семейството. Днес, преди всичко, е повод за празник за тези, които носят имената Минчо, Мина, Минка, Виктор, Виктория, Викентий.

Известен чудотворец, Свети Мина е покровител на сираците и бездомните. Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път, припомня БГНЕС. Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на...

Продължава

9000 лева сметка за ток получи пенсионер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4419628

Пенсионер от врачанското село Горно пещене е получил сметка за ток от 9000 лева. Според специалисти толкова електричество харчат няколко населени места във Врачанско, съобщи Нова телевизия.
След като електромерът му въртял като луд, мъжът си въвел режим на тока, докато разберат от енергото каква е повредата.
„Не мога да спя. Пенсионер от врачанското село Горно пещене е получил сметка за ток от 9000 лева. Според специалисти толкова електричество харчат няколко населени места във Врачанско, съобщи Нова телевизия. След като електромерът му въртял като луд, мъжът си въвел режим на тока, докато разберат от енергото каква е повредата. „Не мога да спя.

Вътрешният министър: Ще работим по всички версии за изчезналото тефтерче на Златанов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4419630

Ще се работи по всички версии при разследването на изчезналите тефтерчета на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов. Това каза министърът на вътрешните работи Веселин Вучков по Нова ТВ.
Той посочи, че е запознат със случая единствено от публикациите в публичното пространство и че ще изиска Ще се работи по всички версии при разследването на изчезналите тефтерчета на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов. Това каза министърът на вътрешните работи Веселин Вучков по Нова ТВ. Той посочи, че е запознат със случая единствено от публикациите в публичното пространство и че ще изиска

Белият дом не изключва среща на Путин и Обама

http://www.cross.bg/sreshta-pekin-dmitriii-1439139.html

/КРОСС/Възможно е днес президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама да проведат среща в Пекин, съобщи високопоставен източник от администрацията на САЩ, цитиран от Гласът на Русия.  Говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза пред журналисти, че те са се виждали в понеделник на срещата на върха на АТИС в Пекин: те се ръкостискаха и си размениха няколко фрази. „Имаха кратка среща, но нямаше време да обсъждат каквито и да е въпроси. Ще ви информираме, ако се срещнат и обсъдят някакви теми утре" - каза Дмитрий Песков.

Първо заседание на новото правителство

http://www.moreto.net/novini.php?n=270314

Днес е първото заседание на новото правителство. А първата им задача е актуализацията на Бюджет 2014. Това е поредното - 3-то "кърпене" на бюджета. Новият финансов министър Владислав Горанов очаква да похарчи по-малко от това, което заложи като свръх разходи служебният кабинет.

Стиховете на Янис Рицос

http://www.grreporter.info/Stihovete_na_Yanis_Ricos/16378

Големият гръцки поет и ляв политически активист Янис Рицос е роден през 1909 в Монемвасия, полуостров Пелопонес. С огнените си стихове той взима активно участие в антифашистката съпротива и в борбата срещу режима на полковниците. Носител е на Ленинската награда за мир. Умира в Атина през 1990.

 

 

 

 

 

прочети повече

Владислав Горанов: Коригираме бюджета на едно лошо управление

http://frognews.bg/news_79983/

Още преди година предупредихме БСП и ДПС, че залагат в бюджета такива параметри, че просто да удовлетворят желанието им за разходи. Сега коригираме бюджета на едно лошо управление, заяви по БНТ финансовият министър Владислав Горанов.

Пенсионер получи сметка за ток от 9000 лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4419622

Пенсионер от врачанското село Горно пещене е получил сметка за ток от 9000 лева. Според специалисти толкова електричество харчат няколко населени места във Врачанско, съобщи Нова телевизия.
След като електромерът му въртял като луд, мъжът си въвел режим на тока, докато разберат от енергото каква е повредата.
„Не мога да спя. Пенсионер от врачанското село Горно пещене е получил сметка за ток от 9000 лева. Според специалисти толкова електричество харчат няколко населени места във Врачанско, съобщи Нова телевизия. След като електромерът му въртял като луд, мъжът си въвел режим на тока, докато разберат от енергото каква е повредата. „Не мога да спя.

Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4419723

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.  Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.  При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Сатанински култ довел до смъртта на студентката в Търново?

http://www.bnews.bg/article-121459

Камерата показа икона на Св. Седмочисленици, около която са палени огньове и са извършвани тайнствени ритуали. Имало е и танци.

"Балет на лед" пристига в България с руски шампиони по фигурно пързаляне

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/11/11/2415142_balet_na_led_pristiga_v_bulgariia_s_ruski_shampioni_po/?ref=rss


Известният руски държавен Балет на лед от Санкт Петербург ще гостува на четири сцени у нас, за да предстaви ледено балетно шоу в края на месеца. Танцьорите ще представят "Лешникотрошачката" от Чайковски и "Пепеляшка" на Прокопиев в специално заледените зали в Бургас, Варна, Велико Търново и София от 20 ноември, съобщават организаторите.

Спектаклите "Балет на лед"  съчетават в себе си елементи на балета, театъра и фигурното пързаляне. В Русия трупата е известна като "господарите на...

Путин призова да не се допуска разделението на АТИС

http://www.cross.bg/region-pytin-pomezhdy-1439137.html

/КРОСС/Президентът на Русия Владимир Путин призова да не се допуска разделението на Азиатско-тихоокеанския регион на конкуриращи се помежду си обединения, предаде РИА Новости.  В Азиатско-тихоокеанския регион действат множество търговски споразумения, различаващи се както по дълбочина на либерализацията, така и по брой на участниците. Това създава потенциална опасност за разделения в общия регион на отделни конкуриращи се помежду си обединения", каза Путин на първия работен ден на заседанието на лидерите на Организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество, посветено на регионалната икономическа интеграция. Според руския държавен глава, трябва да се действа на базата на прозрачността и откритостта, а също и при взаимно уважение на интересите и възможностите на страните.

Разпадът на Украйна може да продължи

http://www.cross.bg/ykraiina-rysiya-stranata-1439138.html

/КРОСС/ Ако украинският президент иска да постигне мир и икономически разцвет, той трябва да намери начин да консолидира всички гледни точки в правителството си така, че то да отчита възможностите на западната помощ, но и да не къса отношенията с Русия, пише американското сп. The National Interest. Ентусиазмът на Украйна във връзка със сближаването с ЕС не е взаимно. „Подкрепата, която ЕС и САЩ оказваха на Украйна, засега беше основно риторическа, - отбелязва изданието. - Всъщност западните правителства твърде много внимание отделиха да характеризират украинската криза като външен конфликт, вината за който, видите ли, изцяло носи Русия". При това Западът не обръща внимание на такива вътрешни проблеми в Украйна като корупцията и потенциалните разногласия не само между прозападните и проруските партии, но и между партиите със „западен" уклон, които имат различни гледни точки за това как да се реформира Украйна, се казва в публикацията. „В резултат на това помощта на Запада за решаване на украинската криза остава неефективна", констатира изданието. Един от най-важните проблеми е газовият и Владимир Путин вече ясно и многократно заяви, без да оставя място за съмнения: сметката за газа е само началото на онези финансови загуби, които предстоят на Европа като резултат от силната прегръдка с Украйна

Преглед на печата, вторник, 11 ноември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-вторник-11-ноември_l.a_i.604269_at.1.html

„Стандарт“: Продаваме вредни газове за €1,7 млрд. България има право да търгува с 2,7% от общите квоти за емисии на вредни газове в рамките на...

Скайдайвинг на кораб? Вече е възможно

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/11/11/2416417_skaidaiving_na_korab_veche_e_vuzmojno/?ref=rss


Стени за катерене, ледени пързалки, симулатори на вълни. Това вече са познати атракции на съвременните круизни кораби. Но сега идва ред на симулаторите за скайдайвинг. 

​Пътниците на първото плаване на чисто новия кораб на "Роял карибиън" "Куантум оф дъ сийс" започна с изпробване на последната атракция за един кораб - стъклен въздушен тунел, който дава възможност да се опита изживяването на скайдайвинга.

Наричана RipCord атракция представлява стая, в която отдолу се...

Започва изтеглянето на разбилия малайзийски самолет в Източна Украйна

http://www.cross.bg/samolet-ykraiina-katastrofata-1439136.html

/КРОСС/Очаква се днес сутринта да започне изтеглянето на останките от разбилия се през юли малайзийски самолет в Източна Украйна, предаде Франс прес, позовавайки се на проруските сепаратистки власти в Донецка област. Това ще стане по настояване на холандските експерти, които ще трябва да преместят останките от машината. В района на катастрофата, в която загинаха над 300 човека, между които и 80 деца, е имало артилерийски обстрел по околните селав неделя вечер. От вчера обаче обстановката е по-спокойна, отбелязва агенцията. Същевременно в Амстердам стотици роднини и близки на жертвите от сваления самолет се събраха на възпоменателна церемония, на която бяха прочетени имената на загиналите. На борда на злополучния самолет имаше 80 деца. Украйна и Западът обвиняват проруските сепаратисти за свалянето на самолета, но точната причина за катастрофата така и не беше установена. По-рано руският президент Владимир Путин обвини Киев, че бави разследването на инцидента и призова за пълна и безпристрастна инспекция на случилото се.  

Пристанище Бургас е затворено

http://pik.bg/пристанище-бургас-е-затворено-news248331.html

Пристанище Бургас е затворено

Пристанището в Бургас е затворено за маневри. Това съобщава на сайта си „Ръководство на корабния трафик”.

Причината за забраната е намалената видимост, поради падналата мъгла.

Ревизираната актуализация сви свръхдефицита до 3.7%, целта за догодина е 3%

http://www.mediapool.bg/reviziranata-aktualizatsiya-svi-svrahdefitsita-do-37-tselta-za-dogodina-e-3-news227041.html

Новото правителство оряза с близо 50 млн. лева поисканите от служебния кабинет извънредни разходи и така дефицитът в хазната през тази година ще е 3.7%, а не 4% от брутния вътрешен продукт (БТВ). Актуализацията на бюджета бе одобрена на първото заседание на кабинета във вторник, след което финансовият министър Владислав Горанов заяви, че стремежът през 2015 г. ще е ограничаване на дефицита до прага от 3%, каквото е изискването на Европейския съюз. Съзнаваме, че срещу България може да бъде предприета процедура по свръхдефицит, каза Горанов. "Има натиск върху сегашното правителство да се вместим в тези 3%, но това на практика означава натрупването на огромни просрочия към бизнеса, неразплащане за извършена работа или прехвърляне на дефицита към следващата бюджетна година", обясни министърът. Той призна, че и през 2015 г. дефицитът вероятно ще е над 3%. "Ще обясним на колегите от Брюксел от какво се е породил този голям дефицит и ще предприемем стъпки максимално бързо да влезем в допустимите граници", каза Горанов. Той не коментира с какъв темп новото правителство ще свива дефицита, тъй като "още се работи по бюджета за 2015 г.". Кабинетът одобри и нов заем от 4.5 милиарда лева, като повиши лимита на дълга за 2014 г. от 4.4 на 8.9 млрд. лв. Както бе планирано, с тези средства ще се покрива допълнителният дефицит по бюджета, осигуряването на средства за рефинансиране на ликвидния заем, даден на ПИБ (900 млн. лв. за рефинансиране), както и отпускането на заем до 2 млрд. лв. за фонда за гарантиране на влоговете, с които да бъдат изплатени гарантираните депозити в КТБ. Държавните разходи през тази година ще бъдат увеличени с близо 279 млн. лв., което е по-малко от предвижданото от служебния кабинет, с което дефицитът става малко под 3 млрд. лева. Решението се определя като "първа стъпка от стратегията на новото правителство за стабилизиране на публичните финанси". Горанов поясни, че в ревизията на бюджета са включени неотложни разходи, чието неплащане би ги превърнало в просрочени задължения за 2015 година. "Дефицитът е висок, но обективен“, заяви той и допълни, че недостигът е породен от грешното планиране на приходите и разходите и от лошо управление на европейските фондове. Според него е възможно и на практика страната да покаже по-нисък дефицит на касова основа, който ЕК веднага ще коригира с реалните разходи на начислена основа, които държавата е следвала да извърши. За да не се прехвърлят неблагополучия за догодина Горанов очаква неизпълнението на планираните в бюджета приходи да достигне 1.063 млрд. лв, като вероятно няма да могат да бъдат събрани около 670 млн. лв. от ДДС, от акцизи - около 318 млн. лева, от корпоративните данъци - приблизително 79 млн. лева. Неизпълнението представлява 1.3% от прогнозния БВП и напълно съвпада с оценката на служебния кабинет. След актуализацията дефицитът ще стане 2.676 млрд. лева. "Към тази сума трябва да се добавят и допълнителните разходи по бюджета на НЗОК и осигуряване на средства за непланиран дефицит за средства от ЕС по бюджета на националния фонд. С тези допускания общият дефицит на консолидираната фискална програма се очаква да достигне малко под 3 милиарда лева или 3.7% от БВП, обясни Горанов. Ако този вариант на актуализация бъде одобрен и в парламента, МВР ще получи допълнително 125.7 млн. лв. заради промените в закона за МВР, в който разходите на силовото ведомство бяха увеличени. Ще се дадат още 50 млн. лева на Министерството на здравеопазването за най-неотложни нужди. Други 24.2 млн. лева се отпускат на МРРБ като от тях 13 млн. лева за зимната поддръжка на пътищата. Още 16.4 млн. лева ще бъдат дадени на Министерството на земеделието и храните. Това са разходи, които задължително трябва да се платят до края на годината, посочи Горанов. Болниците като слънчевите централи "Не е тайна, че разходите в здравеопазването са увеличават непропорционално на възможностите на обществото. За мен болниците са като волтаиците - всеки строи болница и очаква НЗОК да започне да й плаща" каза Горанов. Подобно е състоянието с образованието, по-точно висшето образование, допълни той. На Висшия съдебен съвет ще бъдат отпуснати още 10 млн. лева, за бюджета на Министерството на правосъдието се отпускат 5 млн. лева. За МВнР се дават още 3 млн. лева, дължими за командировки на служителите. ДФ "Земеделие" ще получи още 70 млн. лева. за национални доплащания и за помощи на стопани с животни, болни от "син език". Това обаче е значително по-малко от планираните от служебното правителство 92.1 милиона лева. Като цяло правителството намалява с 50.8 млн. лв. поисканите от служебния кабинет извънредни разходи на министерствата. Няма да бъдат удовлетворени исканията на министерствата на транспорта (14.7 млн.), на отбраната (10 млн.) и на културата (4 млн.). Разходната част на бюджета ще бъде допълнително свита със 118.8 милиона лева. Извънредните разходи падат на 278.9 млн. лв. при поискани в предишния вариант на актуализацията 448.5 млн. лв.. Освен с намалените извънредни разходи за министерствата, разликата ще се получи чрез икономисване на близо 119 милиона от програмата за растеж на регионите. В мотивите за взетото решение, разпространени след правителственото заседание, се подчертава, че оттеглянето на внесения от служебния кабинет законопроект за актуализация "не е израз на промяна във фискалните и икономическите фактори и показатели, налагащи незабавна актуализация на бюджетната рамка за 2014 година, а първата стъпка от стратегията на новото правителство за стабилизиране на публичните финанси" и "фискална консолидация по държавния бюджет". Новото предназначение на дълга Приетата актуализация поражда необходимост от поемане на нов държавен дълг, респективно промяна на предвидените дългови ограничения за 2014 г., които да позволят да бъде обезпечено допълнително дългово финансиране в размер до 4.5 млрд. лв.. То включва и предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките и ликвидна подкрепа за банки в размер до 2.9 млрд. лева. Тъй като КТБ няма да бъде спасявана, планираните по-рано за тази цел 2 млрд. лева сега ще отидат за покриване на недостига във Фонда за гарантиране на депозитите. Министър Горанов обясни, че ще е по-евтино държавата да вземе заем, отколкото фондът. С 900 млн. лв. ще се плати настъпващият на 30 ноември падеж на дълга, с който през юни беше предоставена ликвидност на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Според финансовия министър още когато са били отпускани парите на ПИБ се знаело, банката няма как да върне цялата сума от 1.2 млрд. лв. за пет месеца, но правителството не е можело да емитира по-дългосрочна облигация заради липса на достатъчен таван на дълга. Ревизираната актуализация на бюджета отваря възможност новият дълг да се поеме на международните пазари, т.е. дългът да е външен и да не се изчерпва ликвидността на вътрешния пазар. Проектът на служебния министър Румен Порожанов възнамеряваше дългът да бъде пласиран само на вътрешния пазар. Лимитът за външния дълг се вдига с 3 млрд. лв. Проектът дава свобода на кабинета да реализира подобна международна емисия както тази година, така и в началото на следващата. Изрично е записано, че МС може да готви емисия на международните пазари, която обаче може да бъде ратифицирана от парламента през 2015 г. Владислав Горанов коментира, че пазарът ще покаже кой вариант за набавяне на средства е най-удачен, и не изключва още през тази година да се излезе на външните пазари.

Правителството сви исканите от министерствата разходи

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-svi-iskanite-ot-ministerstvata-razhodi-news227041.html

Правителството предлага промени в Закона на бюджета за 2014 година с които дефицитът ще стигне малко под 3 млрд. лева или 3,7 на сто от БВП, съобщи след първото заседание на новия Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов.   Той подчерта, че при приемането на бюджета миналата година приходите са били планирани с огромно напрежение.Очаква се неизпълнението им да достигне един милиард и 63 милиона лева, като вероятно няма да могат да бъдат събрани около 670 млн. лв. от ДДС, от акцизи - около 318 млн. лева, а от корпоративните данъци - приблизително 79 млн. лева.   Предлага се на МВР да се отпуснат допълнително 125,7 млн. лева. Парите се дават заради промените в закона за МВР, в който разходите бяха увеличени. Ще се дадат още 50 млн. лева на Министерството на здравеопазването за най-неотложни нужди. Други 24,2 млн. лева се отпускат на МРРБ като от тях 13 млн. лева за зимната поддръжка на пътищата. Още 16,4 млн. лева ще бъдат дадени на Министерството на земеделието и храните.   Това са разходи, които задължително трябва да се платят до края на годината, посочи Горанов.   "Не е тайна, че разходите в здравеопазването са увеличават непропорционално на възможностите на обществото. За мен болниците са като волтаиците - всеки строи болница и очаква НЗОК да започне да й плаща", каза Горанов. Подобно е състоянието с образованието, по-точно висшето образование, допълни той.   На Висшия съдебен съвет ще бъдат отпуснати още 10 млн. лева, за бюджета на Министерството на правосъдието се отпускат 5 млн. лева. За МВнР се дават още 3 млн. лева, дължими за командировки на служителите. ДФ "Земеделие" ще получи още 70 млн. лева. за национални доплащания и за помощи на стопани с животни болни от "син език". Това обаче е значително по-малко от заложените в проекта за актуализация на служебното правителство 92.1 милиона лева.   Като цяло правителството намалява с близо 51 млн. лв. поисканите от служебния кабинет извънредни разходи на министерствата. Няма да бъдат удовлетворени исканията на министерствата на транспорта (14.7 млн.), на отбраната (10 млн.) и на културата (4 млн.).   Разходната част на бюджета ще бъде допълнително свита със 118.8 милиона лева.   Извънредните разходи падат на 278.9 млн. лв. при поискани в предишния вариант на актуализацията 448.5 млн. лв.. Освен с намалените извънредни разходи за министерствата, разликата ще се получи чрез икономисване на близо 119 милиона от програмата за растеж на регионите.   Очаквайте подробности.

МЗ получава допълнително 43,6 млн., НЗОК - 100 млн. лева

http://www.mediapool.bg/mz-poluchava-dopalnitelno-436-mln-nzok---100-mln-leva-news227041.html

Кабинетът актуализира бюджета Министерството на здравеопазването с 43,6 млн. лв., а на НЗОК - със 100 млн. лв., съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов.   На първото си заседание новото правителство обсъжда във вторник актуализацията на бюджета за тази година.   Дефицит за 2014 г. в размер на 3,7 процента от прогнозния БВП и осигуряване на допълнително дългово финансиране в размер на до 4,5 млрд. лв. в рамките на годината, предвижда проектозаконът, който бе публикуван на страницата на Министерството на финансите късно снощи.   Правителството е решило да оттегли изготвения и внесен в Народното събрание от служебното правителство законопроект за актуализация на бюджета в израз на усилията за постигане на допълнителни консолидиращи мерки в разходите по държавния бюджет за 2014 година, се посочва в мотивите към новия законопроект за актуализация.   Правителството очаква допълнителни икономии в разходите в размер на около 120 млн. лв. (0,2 процента от прогнозния БВП) за сметка на спестяване в разходите по бюджетите на министерствата и ведомствата след предприемане на мерки за приоритизиране и оптимизиране на разходите им.   Новият законопроект предлага и допълнителни законодателни промени в контекста на отнетия лиценз на Корпоративна търговска банка. Предложени са промени в Закона за гарантиране на влоговете в с цел ограничаване на случаите на заобикаляне на закона и предотвратяване на възможността за намаляване на масата на несъстоятелността. Ето защо се предвижда гаранцията на влоговете да не се прилага спрямо лица, придобили права по влог в резултат на извършени разпоредителни действия с влога в срока на действие на ограничителната мярка на специален надзор.   Предлага се да се промени моментът, към който се прави оценка дали един влог е с привилегировани лихвени условия или не, като оценката ще се извършва към момента на сключване на договора за влог.   Изплащането на гарантираните влогове пък ще става чрез повече от една банка-платец.   От ведомствата най-много допълнителни средства ще получи МВР - 125,5 млн. лв., а най-малко - външното министерство - 3 млн. лв.   Нужните средства за актуализацията на бюджета ще се вземат основно от програмата за растеж, обясни пред БНТ във вторник министърът на финансите Владислав Горанов. Част от проектите по програмата са били спрени още от служебното правителство, но е направено допълнително пресяване.   Според Горанов няма гаранции, че програмата ще донесе растеж. Спрени са само проекти, реализацията на които не е започнала.   Финансовият министър гарантира, че пари за животновъдите, зимното поддържане на пътищата, Министерството на културата и МВР ще има. Горанов подчерта, че става въпрос не за актуализация на бюджета на служебния кабинет, а на този на правителството "Орешарски".   "Дългът не трябва да е новина и през следващите няколко години. От години дефицитът се финансира с дълг. Това е въпрос на преценка и избор, доста страни се развиват, като се финансират с дългове", каза Горанов и изрази съжаление, че при 0.5% дефицит през 2012 г., той ще стигне до 3.7 на сто от БВП през тази.   Очаквайте подробности.

Правителството ще обсъди актуализацията на бюджета на първото си заседание

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-shte-obsadi-aktualizatsiyata-na-byudzheta-na-parvoto-si-zasedanie-news227041.html

Второто правителство на Бойко Борисов ще проведе първото си заседание във вторник, на което ще бъде обсъдена актуализацията на бюджета. Актуализацията предвижда дефицитът да нарасне до 3.7 на сто. От ведомствата най-много допълнителни средства ще получи МВР - 125,5 млн. лв., а най-малко - външното министерство - 3 млн. лв. Предвижда се да бъде взет и заем от два милиарда лева за Фонда за гарантиране на влоговете заради изплащането на гарантираните от закона влогове в КТБ.

Бъчварова: Министрите трябва да бъдат политици, заместниците - експерти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4419613

Идеята ни е вицепремиерите да се занимават основно с координация между отделните ресори. Това коментира вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова пред bTV.
Персоналните и структурните въпроси сме ги обсъждали в последния ден на преговорите. По време на преговорите нямаше пазарлък, а имаше едни истински политически преговори, Идеята ни е вицепремиерите да се занимават основно с координация между отделните ресори. Това коментира вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова пред bTV. Персоналните и структурните въпроси сме ги обсъждали в последния ден на преговорите. По време на преговорите нямаше пазарлък, а имаше едни истински политически преговори,

Шафранът - най-скъпата подправка в света

http://interest.actualno.com/Shafranyt---naj-skypata-podpravka-v-sveta-news_59660.html

Шафранът е най-скъпата подправка в света. Шафрановият минзухар (Crocus sativus) е културен вид минзухар от семейство Перуникови (Iridaceae). Отличителните особености на тази подправка са по-близки до...

Престъпник вкъщи – да, можем да го гръмнем

http://actualno.actualno.com/Prestypnik-vkyshti--da-mojem-da-go-grymnem-news_59663.html

Правото на неизбежна самоотбрана отново влезе във фокуса на обществения интерес, след като само преди няколко дни обикновен гражданин сварва крадец в мазето си, следва сбиване, което завършва фатално ...

Загадъчна глава се търкулна на Марс

http://cosmos.actualno.com/Zagadychna-glava-se-tyrkulna-na-Mars-news_59665.html

Изследователят от САЩ Скот Уоринг е различил изображение на глава на снимки от Марс, направени още през 1997 година от NASA и съхранявани в архива на агенцията. Самите експерти от NASA отбелязали с...

Кадиев за кражбата на тефтерчетата на Златанов: И пак, и пак

http://politics.actualno.com/Kadiev-za-krajbata-na-tefterchetata-na-Zlatanov-I-pak-i-pak-news_59666.html

Историята винаги се повтаря и винаги като фарс. Това е краткият коментар на червения депутат Георги Кадиев във Facebook относно кражбата на оригиналните тефтерчета на бившия председател на КПУКИ Филип...

Борисов няма да се мести в "Бояна", остава си вкъщи

http://politics.actualno.com/Borisov-njama-da-se-mesti-v-Bojana-ostava-si-vkyshti-news_59669.html

Няма да се местя в резиденция „Бояна". Забранил съм да се правят всякакви ремонти на вилата на улица „Секвоя", за да не се харчат излишни пари. Това заяви пред &bdqu...

Момче от Казанлък с признание от УНИЦЕФ

http://goodnews.actualno.com/Momche-ot-Kazanlyk-s-priznanie-ot-UNICEF--news_59667.html

9-годишният Кирил Димов, който е един от участниците в клуб "Светлини сред сенките" при ОДК "Иван Рилски" в Казанлък спечели две национални награди. Първата е за написването на ра...

Икономист: Разликата между Северна и Южна България става все по-осезателна

http://business.actualno.com/Ikonomist-Razlikata-mejdu-Severna-i-Ujna-Bylgarija-stava-vse-po-osezatelna-news_59668.html

Разликата в икономическото развитие между Северна и Южна България става все по-осезаема. Това отчете за радио "Фокус" икономистът от Института за пазарна икономика Явор Алексиев. В Южна Бъл...

Малолетни изпочупиха светофари в Ловеч

http://society.actualno.com/Maloletni-izpochupiha-svetofari-v-Lovech--news_59671.html

Община Ловеч е предявила иск към родителите на малолетни, изпочупили светофари в града, съобщават от местната власт. Разрушени са два светофара до Професионалната гимназия по механоелектротехника - н...

Арестуваният шеф на митници „Лесово“ се уредил с 10 пъти по-евтина земя на морето

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4419605

Димитър Колев, шефът на пункт „Лесово”, който бе арестуван при зрелищна акция на ДАНС миналата седмица си е купил земя и апартамент на морето в пъти по-евтини от пазарните цени, съобщи Нова тв.
При задържането му в Димитър Колев беше открит плик с 10 000 лева по данни на прокуратурата, а в дома му бяха намерени 82 000 лева, Димитър Колев, шефът на пункт „Лесово”, който бе арестуван при зрелищна акция на ДАНС миналата седмица си е купил земя и апартамент на морето в пъти по-евтини от пазарните цени, съобщи Нова тв. При задържането му в Димитър Колев беше открит плик с 10 000 лева по данни на прокуратурата, а в дома му бяха намерени 82 000 лева,

Още един район във Варна остана без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=270316

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнали аварии, без вода ще останат абонатите около Колхозен пазар и бившото кино Просвета до 17 часа. Припомняме, че по-рано днес без вода останаха следните места: - части от кв.

Вучков си назначава заместник от ГЕРБ, но няма да допуска политизация на МВР

http://offnews.bg/news/n_1/n_415654.html

Това каза в интервю за Нова телевизия новият вътрешен министър Веселин Вучков. Той смята, че дефицитът нарочно е заложен от предходното правителство на Пламен Орешарски. „Това е номер. Не съм вчерашен и знам какво са направили“, каза Вучков, според когото новият закон за МВР е приет без да е финансово обезпечен. „Ще се опитам да не намалявам заплатите и да ги изплатя. МВР трябва да се управлява отговорно“, каза Вучков и обясни, че в актуализацията на бюджета за заплати на полицаи и пожарникари са заделени 125 млн. лв. Вучков коментира и случая с изчезналото тефтерче на Филип Златанов. „Трудно ми е да си обясня толкова важно веществено доказателство да бъде оставено без надзор“, каза той като обясни, че е нормална практика като се назначи експертиза експертът да носи със себе си възложените му материали, „но не може безотговорно да се подходи.“ Вучков смята, че ако оригиналите не бъдат открити, решаването на делото става трудно. Новият министър определи себе си като един от хората, които „никога няма да престанат да говорят и работят срещу този невидим пръст, който задвижваше цяла координатна система.“ Той обясни, че службите и МВР са ползвани за политически цели. До края на седмицата Вучков ще назначи зам. главен секретар на МВР. Към момента той е поискал справка от Комисията по досиетата за принадлежност към структурите на ДС да двама кандидати, имената на които запази в тайна. Той каза, че няма да си позволи да наруши закона и да отстрани главния секретар на МВР, който има мандат и е назначен по определен ред. „Законът е такъв какъвто е. Има избран главен секретар, който продължава да работи, аз съм критикувал неговата работа като професионалист, особено за акцията в Лясковец, където службите претъпяха провал“, каза той. За новото назначение на зам. главен секретар той обясни, че ще назначи професионалист, който е минал по йерархията в МВР от най-ниските нива до ръководни постове. До петък Вучков ще представи изцяло политическото ръководство на МВР, като обяви, че Красимир Ципов от ГЕРБ ще му е заместник. В същото време Вучков обясни, че няма да допусне политизиране на работата на МВР. И това, че е бил поканен при предишното правителство на ГЕРБ да бъде зам.-министър на вътрешните работи, не означава, че ще допусне политическо влияние. „Вероятно сянка на всеки може да се измисли, но аз съм категорично решен политизация в МВР да не допусна“, каза той.

Бъчварова: Няма да има раздуване на администрацията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4419603

Идеята ни е вицепремиерите да се занимават основно с координация между отделните ресори. Това коментира вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова пред bTV.
Персоналните и структурните въпроси сме ги обсъждали в последния ден на преговорите. По време на преговорите нямаше пазарлък, а имаше едни истински политически преговори, Идеята ни е вицепремиерите да се занимават основно с координация между отделните ресори. Това коментира вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова пред bTV. Персоналните и структурните въпроси сме ги обсъждали в последния ден на преговорите. По време на преговорите нямаше пазарлък, а имаше едни истински политически преговори,

Австралия: Г-20 да докаже полезността си

http://www.vesti.bg/novini/avstraliia-g-20-da-dokazhe-poleznostta-si-6027130

Държавните глави на страните от Г-29, които ще проведат среща на върха през уикенда в Австралия, трябва да докажат полезността на тази среща, като постигнат конкретни резултати вместо да се отдават на красиви думи, заяви премиерът на страната домакин.

С песен в сърцето млади изпълнители очароват публиката в Перник

http://www.zapernik.com/pernik/s-pesen-v-surceto-mladi-izpulniteli-ocharovat-publikata-v-pernik_35590/

Съвместна инициатива на ОК "Дворец на културата" и ТВ "Кракра" дава шанс на млади изпълнители на народна музика да се изявят пред публика и да добият популярност.

Нова рубрика започват ОК "Дворец на културата" в Перник и телевизия "Кракра". Всеки последен петък от месеца талантливи изпълнители на народна музика ще се изявяват пред публика. Концертите ще се заснемат и ще се излъчват в телевизия "Кракра". Това е начин младите таланти да се популяризират и да получават възможност за...

Продължава

Задържаният шеф на митници „Лесово“ си купил 10 пъти по-евтина земя на морето

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4419602

Димитър Колев, шефът на пункт „Лесово”, който бе арестуван при зрелищна акция на ДАНС миналата седмица си е купил земя и апартамент на морето в пъти по-евтини от пазарните цени, съобщи Нова тв.
При задържането му в Димитър Колев беше открит плик с 10 000 лева по данни на прокуратурата, а в дома му бяха намерени 82 000 лева, Димитър Колев, шефът на пункт „Лесово”, който бе арестуван при зрелищна акция на ДАНС миналата седмица си е купил земя и апартамент на морето в пъти по-евтини от пазарните цени, съобщи Нова тв. При задържането му в Димитър Колев беше открит плик с 10 000 лева по данни на прокуратурата, а в дома му бяха намерени 82 000 лева,

CNN спира излъчване в Русия

http://www.bnews.bg/article-121447

Има информация, че решението на Си Ен Ен е свързано с изменение на руското законодателство за медиите.Попр авка в закона за медиите ограничава дела на чужди компании в медиите до 20%.

Нарушават се правила с приемането на актуализацията на бюджета без съгласуването й на Тристранен съвет

http://www.cross.bg/suvet-nenkov-aktyalizatziyata-1439135.html

/КРОСС/Нарушават се правила с приемането на актуализацията на бюджета без съгласуването й на Тристранен съвет, смята ицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков Това, че имаме покана в Министерството на финансите е похвално, но въпросът е, че ние не свързвахме тази покана с приемането на актуализацията след няколко часа на Министерски съвет. Представяхме си като работна среща за някои уточнения, защото ние имаме въпроси, искаме да кажем неща, които и преди сме казали. Сега действително се нарушават правила и нямаме време за реакция. Това означава, че каквото и да кажем то няма да се отрази, коментира пред БНР Николай Ненков. Ние смятахме, че това е предварителна среща и ще имаме няколко дни да видим дали ще се отразят нашите бележки. В един момент си задаваме въпроса защо е това събиране, след като няколко часа след това ще мине на Министерски съвет, добави той. Вицепрезидентът на КНСБ заяви, че ще синдиката ще участва на тази среща, защото актуализация е нужна. От организацията са изложили на Националния съвет някои съображения, никое от които обаче не е взето под внимание. Има недофинансирани дружества и искаме да ги споделим тези неща, каза още Ненков. Според него разликите между актуализацията на кабинета „Близнашки" и тази, която предстои да бъде приета днес са козметични. Имаме съкращаване на допълнителните разходи, допълнително се използва махането на разходите по програмата за развитие на общините, но пак дефицитът си е голям

Социализмът е успешен - 17%, преходът - 1%

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4418983

“Това бяха напълно успешни години”, казват 17 на сто от българите сега за 45-те години социализъм. Същата оценка за периода от 10 ноември до днес дават едва 1 на сто от анкетираните. Това показват данни от национално представително проучване на “Галъп интернешънъл “Това бяха напълно успешни години”, казват 17 на сто от българите сега за 45-те години социализъм. Същата оценка за периода от 10 ноември до днес дават едва 1 на сто от анкетираните. Това показват данни от национално представително проучване на “Галъп интернешънъл" от септември тази година, което вчера бе представено на кръгла маса за равносметките

В. Велев: Парите за попълване на Фонда за гарантиране на влоговете да се вземат от фискалния резерв

http://www.cross.bg/velev-fiskalniya-rezerv-1439134.html

/КРОСС/Поемането на нов дълг трябва да стане догодина, а не до края на 2014-а, заяви в интервю за БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. По думите му парите за попълване на Фонда за гарантиране на влоговете трябва да бъдат взети от фискалния резерв, който в момента е 8,8 млрд. лева, а заемът за попълването му да бъде взет догодина при по-изгодни условия. Велев бе категоричен, че най-добрият начин за попълване на Фонда е чрез директен заем от държавата, както е записано в актуализацията на бюджета. Това е най-бързият и възможно най-работещият начин, тъй като сега да взема заем, държавно гарантиран, самият фонд няма технологично такова време. Във фискалния резерв има достатъчно средства, за да се изпълнят ангажиментите на държавата по този казус. Тези пари трябва да бъдат взети от фискалния резерв, след това той да бъде попълнен, но не е непременно необходимо това да става на Коледа, може да стане и в следващата година. Не е толкова спешно притрябвало да се емитира голям дълг при неизгодни условия. Ние издаваме някаква ситуация на притиснати в ъгъла и от там се оскъпява този заем, коментира Велев.  Според него, за да се ограничи дефицитът, трябва да се ограничат разходите на министерствата и да се пренасочат средства там, където има недостиг. Ние сме категорично против да се увеличават средствата за системата на МВР. Системата на МВР е префинансирана

Цветан Цветанов: Местим ГДБОП от ДАНС в МВР, повечето партии са съгласни

http://www.moreto.net/novini.php?n=270312

Цветан Цветанов : ГДБОП излиза от ДАНС, връща се в МВР. Президентът пак ще назначава главния секретар. Правят Държавна агенция за разузнаване (ДАР) Проектите за реформа в сектор "Сигурност" влизат в дневния ред на парламента в сряда.

Българка от Лондон събра дарение за незрящи перничани от Спортен клуб "Кракра"

http://www.zapernik.com/pernik/bulgarka-ot-london-subra-darenie-za-nezryashti-pernichani-ot-sporten_35589/

Българка, завършила и работеща в Лондон реши да помогне с каквото може на слепи хора, организирали се в спортен клуб „Кракра” в Перник, стана ясно от коментар във Фейсбук. Според Теодора тя е била особено впечатлена от липсата на отчаяние и желанието на незрящите да са полезни и да продължат да работят и да спортуват, въпреки неравностойното си положение.

От друга страна, липсата на държавна грижа за подобни обединения на хора в неравностойно положение е нещо страшно несправедливо,...

Продължава

Откриха странен средновековен гроб край Драгойново

http://pik.bg/откриха-странен-средновековен-гроб-край-драгойново-news248326.html

Откриха странен средновековен гроб край Драгойново

Странен средновековен гроб, в който скелетът е в полуседнала поза, е открит в местността Хасара край първомайското село Драгойново. При останалите над 100 погребения на същия археологически обект покойниците са в нормалното хоризонтално положение. Това съобщи ръководителят на проучванията доц. д-р Иван Джамбов от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Според него необичайният гроб е на духовник с висок сан, който може да е на епископ. Намерен е и бронзов двустранен кръст, който в средновековния християнски свят са носели само представители на висшия клир.

"Смятаме, че на Хасара е имало голям манастирски комплекс през 10-12 в. с резиденция на епископ. Доказателство са останките от три църкви, едната от които е с уникален план - с 3 абсиди в в трите посоки на света", обясни доц. Джамбов.

Той откри вчера изложба във вуза, на която бяха представени последните артефакти, открити от студенти на вуза през това лято. Експозицията е по случай 10-годишния юбилей на Философско-историческия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски" и в нея са включени бронзови и сребърни монети, гривни, пръстени и обици.

Антиките са както от Хасара, така и от втория археологически обект, който проучват бъдещите археолози - местността Църквище при с. Искра. Там са разкрити християнски храм и некропол, съществували от втората половина на X в. до началото на XIII век. Специалистите смятат, че там е съществувал средновековен град, чието име все още не е известно.

Спират водата в части от Варна

http://pik.bg/спират-водата-в-части-от-варна-news248325.html

Спират водата в части от Варна

Части от кв."Младост", кв."Възраждане" и зона Метро ще са без вода от 9 часа до 21 часа, предупреждават от ВиК-Варна.

До 10 часа на сухо ще е и високата част на кв. "Виница".

Спиранията се налагат заради подмяна на магистрален водопровод и отстраняване на авария.

Кметовете първи се срещнат с новите министри

http://www.cross.bg/detzentralizatziya-obshtinite-vreme-1439133.html

/КРОСС/Българските кметове първи ще се срещнат с новите министри. Градоначалниците и някои министри ще се съберат на конференция, част от кампанията "Кмет на годината". Форумът ще бъде открит от председателя на парламента Цецка Цачева в НДК. Вицепремиерът по еврофондовете и икономиката Томислав Дончев ще даде старта на първата дискусия. В нея министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, на екологията Ивелина Василева и на земеделието Десислава Танева ще обсъждат 3-те важни оперативни програми за местната власт. На масата се очаква да бъдат поставени проблемите с блокираните пари по старите оперативни програми, както и липсата на яснота за новия програмен период. Финансовата децентрализация и усвояването на европейските средства са двата основни въпроса, които общините ще поставят пред новия кабинет. Националното сдружение на общините е изпратило на премиера проект за споразумение с правителството, но няма да го подпише, ако не бъде гарантирано изпълнението на двете основни искания - за финансова децентрализация и за прозрачно разпределение на еврофондовете, заяви изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова в интервю за Националното радио

Кметовете първи се срещнат с новите министри

http://www.cross.bg/ministri-programi-operativni-1439133.html

/КРОСС/Българските кметове първи ще се срещнат с новите министри. Градоначалниците и някои министри ще се съберат на конференция, част от кампанията "Кмет на годината". Форумът ще бъде открит от председателя на парламента Цецка Цачева в НДК. Вицепремиерът по еврофондовете и икономиката Томислав Дончев ще даде старта на първата дискусия. В нея министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, на екологията Ивелина Василева и на земеделието Десислава Танева ще обсъждат 3-те важни оперативни програми за местната власт. На масата се очаква да бъдат поставени проблемите с блокираните пари по старите оперативни програми, както и липсата на яснота за новия програмен период.  

Горанов: Година безпринципно управление доведе до застрашителни нива на дефицита

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4419593

Основните икономии в проекта ни за актуализация на бюджета идват от програмата по растеж.
Има намаление единствено в Министерството на транспорта, където преценихме, че един разход трябва да бъде прецизиран.
Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на финансите Владислав Горанов. Коригираме бюджета на едно лошо управление. Основните икономии в проекта ни за актуализация на бюджета идват от програмата по растеж. Има намаление единствено в Министерството на транспорта, където преценихме, че един разход трябва да бъде прецизиран. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на финансите Владислав Горанов. Коригираме бюджета на едно лошо управление.

Минеков: РБ ще изпие ракията от мръсните чорапи на ГЕРБ

http://frognews.bg/news_79982/

В момента няма скандал, моето отстъствие е мое лично решение, на първо място изпитвам огорчение, заяви по НТВ Велислав Минеков, който напусна РБ. Разбрах, че политиката е занаят на добрия компромис, но компромисите имат край, посочи той.

Искров беше политическо назначение на Сакскобургготски

http://www.cross.bg/agov-iskrov-naznachenie-1439132.html

/КРОСС/Иван Искров беше назначен за управител на Централаната банка, за да трасира пътя за обръщането на българския дълг от еврова деноминация в доларова деноминация. Нещо, от което България загуби 800 млн. Евро, а някой ги спечели тези 800 млн. евро. Това заяви в студиото на ТВ7 Асен Агов. Той припомни, че по това време армията и флота на САЩ са били на границата с Ирак. Операцията, посочи Агов, е струвала американците по 300 млн. на ден и логично единственият начин да бъде финансирана е било чрез девалвация на долара и теглене на нов дълг. Политическото назначение на Искров е било извършено от Симеон Сакскобургготски, а не от Иван Костов, посочи още Агов и е било с цел да се премахне Гаврийски, който е бил категорично против сделката с дълга. Всяко политическо назначение в такава ключова институция в страната, води до такъв резултат, на какъвто сме свидетели в момента, коментира още Агов. Въпреки това според журналиста самата публичност при оформянето на настоящия кабинет вдъхва надежда, че може да бъде премахнат модела на задкулисието в българската политика и да заработи публичната демокрация.  

Горанов: Коригираме бюджета на едно лошо управление

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4419584

Основните икономии в проекта ни за актуализация на бюджета идват от програмата по растеж.
Има намаление единствено в Министерството на транспорта, където преценихме, че един разход трябва да бъде прецизиран.
Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на финансите Владислав Горанов. Коригираме бюджета на едно лошо управление. Основните икономии в проекта ни за актуализация на бюджета идват от програмата по растеж. Има намаление единствено в Министерството на транспорта, където преценихме, че един разход трябва да бъде прецизиран. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на финансите Владислав Горанов. Коригираме бюджета на едно лошо управление.

Пуснаха мухлясали вафли на пазара

http://pik.bg/пуснаха-мухлясали-вафли-на-пазара-news248324.html

Пуснаха мухлясали вафли на пазара

Потребители пускат онлайн жалби за мухлясали вафли, макарони и шоколадови изделия с изтекъл срок на годност в сайта на Българската агенция за безопасност на храните, съобщиха от институцията за „Телеграф”.

От ведомството посочиха, че в момента тече проверка на всички сигнали, но все още резултати по тях няма. 

От началото на този месец агенцията по храните стартира нов сайт, през който потребители могат да пускат жалби онлайн. Към сигнала може да се прикачи и снимка, с която потребителите могат да илюстрират оплакването си.

Освен това на сайта на институцията вече има и класация на фирми и търговци с добри и лоши практики.

Откриха странен средновековен гроб край Драгойново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4418279

Странен средновековен гроб, в който скелетът е в полуседнала поза, е открит в местността Хасара край първомайското село Драгойново. При останалите над 100 погребения на същия археологически обект покойниците са в нормалното хоризонтално положение. Това съобщи ръководителят на проучванията доц. д-р Иван Джамбов от Пловдивския университет Странен средновековен гроб, в който скелетът е в полуседнала поза, е открит в местността Хасара край първомайското село Драгойново. При останалите над 100 погребения на същия археологически обект покойниците са в нормалното хоризонтално положение. Това съобщи ръководителят на проучванията доц. д-р Иван Джамбов от Пловдивския университет

Спокойствие за пушачите: Отложиха поскъпването на цигарите!

http://www.bnews.bg/article-121458

Поскъпването на цигарите ще стане от 2016 години, а не от началото на следващата, както се планираше по-рано.

Митничар си купил имоти на морето за 10 пъти по-ниска цена

http://pik.bg/митничар-си-купил-имоти-на-морето-за-10-пъти-по-ниска-цена-news248322.html

Митничар си купил имоти на морето за 10 пъти по-ниска цена

Миналата седмица  прокуратурата и ДАНС хванаха началници в митниците с големи суми пари, за които не могат да докажат откъде са. Един от тях - шефът на пункт „Лесово” Димитър Колев беше заловен с плик с 10 000 лева по данни на прокуратурата. А ew дома му бяха намерени 82 000 лева, за които неговият адвокат твърди, че са декларирани пред НАП. Заплатата на един митнически началник в „Лесово” е 1600-1700 лева, разказва в репортаж Нова телевизия.

Димитър Колев си е купил земя и апартамент на морето в пъти по-евтини от пазарните цени. Това сочат документите. Дали е имал късмет с евтини имоти или е прикрита истинската стойност, за да не се набива на очи откъде митничарят разполага с толкова пари? Възможно ли е апартамент в Бургас от 100 квадрата да струва 10 хиляди лева, а декар земя на първа линия в Созопол - 20 хиляди? Ако вярваме на нотариалните актове, които има началникът на митница „Лесово” Димитър Колев - да. Срещу тези скромни суми той се сдобива с тези имоти през 2002-ра и 2007-ма година.

Последната сделка на Колев е терен от декар и сто квадратни метра на брега на морето в местността Буджака в Созопол. За него митничарят плаща 20 000 лева на петима възрастни съсобственици. Това пише в нотариалния акт, който се пази в Агенцията по вписванията

. Интересна е и данъчната оценка - 13 лева и 80 стотинки. Според брокери през 2007 година, когато Колев прави сделката, е било немислимо да се купи терен почти на брега, пък бил той и земеделски, за 20 хиляди. А имотът на Колев излиза по 18 лева на квадратен метър. Така че той или е ударил джакпот като е убедил възрастните съсобственици да му го продадат толкова евтино, или е успял да укрие колко действително е платил за него.

Пазарната стойност на терена е била между 150 и 300 хиляди евро. От две години тук се строи сграда с разгърната площ от над 600 квадратни метра. Басейнът на новостроящия се хотел е буквално върху плажната ивица на Созопол, само на метри от морските вълни. След като бъде завършен, стойността на имота ще надхвърли половин милион евро. Подобна щастлива сделка за малко пари митничарят е направил и през 2002-ра година, когато заедно с бившата си към момента съпруга, купува апартамент с гараж в Бургас от 106 квадратни метра за 10 400 лева. Видимо от документите в Агенцията по вписванията.

Брокери си спомнят, че са извършвали сделки в същия район на коренно различни цени. Така излиза че пазарната стойност на този апартамент от 106 квадрата е била над 20 000 долара - четири пъти повече, отколкото 10-те хиляди лева, записани в нотариалния акт на Колев. Тук отново стои въпросът дали митничарят е имал късмет с евтин имот. Или ако истинската му цена е прикрита, откъде са парите, с които е купен? Димитър Колев е имал дял в още един апартамент, наследствен на втората му съпруга, починала наскоро. Намира се близо до морската градина в Бургас.

Своята една трета митничарят е прехвърлил на родителите на съпругата си преди два месеца. Според запознати миналата седмица именно там ДАНС намират 82 хиляди лева с неустановен произход. Съседите не са забелязали митничарят да се отличава с охолен начин на живот.

Арестът на Колев е втори за него, след като през 2010 година беше задържан за 24 часа при мегаакция за подкупни митничари. Но беше освободен без повдигане на обвинение.  


Мехмед Дикме: Ако ГЕРБ и РБ не назначат турци и помаци, има сделка с ДПС

http://www.cross.bg/dikme-mehmed-ministur-1439131.html

/КРОСС/ДПС има роля за това хората от турския и помашкия етнос да се реализират. За съжаление, за 25 години нито една друга формация не е успяла да повтори това, подчерта в сутрешния блок на бТВ бившият земеделски министър Мехмед Дикме. Той коментира, че е имал големи надежди ГЕРБ и Реформаторския блок да разбият монопола на движението, но към момента партньорите в управлението са го разочаровали. „Ако ДПС е изолирано, няма да може да събори правителството", каза той и допълни, че тогава движението ще е заето с браненето на влиянието си в смесените райони. По думите му именно отказът на другите партии да отворят вратите си за турци и помаци укрепва позицията на Лютви Местан и хората му. Дикме припомни предизборното обещание на Бойко Борисов да назначи поне 10 зам.-министри от турския етнос и посочи, че към момента нищо не е направено в тази посока, а оправдания винаги може да се намерят. Бившият министър подчерта, че малцинствата у нас могат да излъчат годни експерти. Мехмед Дикме бе категоричен, че Вежди Рашидов не е човекът, който представлява турците в България, макар Бойко Борисов „да го е закачил като значка на ревера". „Това, че турците в България не го обичат, не означава, че той трябва да им го връща като закрива турските театри", категоричен беше ексминистърът

От днес детски рисунки в градския транспорт във Варна призовават за безопасно поведение на пътя

http://www.moreto.net/novini.php?n=270305

С резолюция на Общото събрание на Организацията на обединените нации от 2005 г., всяка трета неделя на месец ноември е определена като Световен ден на възпоменание за жертвите от пътнотранспортни произшествия. През настоящата 2014 г.

Все по-силен е натискът Юнкер да се оттегли

http://europe.actualno.com/Vse-po-silen-e-natiskyt-Unker-da-se-ottegli-news_59653.html

Нарастват призивите към Жан-Клод Юнкер да подаде оставка като председател на Европейската комисия заради твърдения, че е контролирал потенциално незаконно избягване на данъци от многонационални ком...

CNN спира да излъчва в Русия

http://asia.actualno.com/CNN-spira-da-izlychva-v-Rusija-news_59658.html

Американският тв канал CNN International спира излъчването си в Русия след над четвърт век на пазара. Това се налага от промени в руското законодателство, засягащо чуждестранните медии в страната, гла...

11 грама марихуана, около 1 грам амфетамин и 4, 5 грама ефедрин откриха в радомирски пласьор

http://www.zapernik.com/pernik/11-grama-marihuana-okolo-1-gram-amfetamin-i-4-5_35588/

Пернишки и радомирски полицаи задържаха криминално проявен с наркотични вещества.

Иззети са 11 грама марихуана, около 1 грам амфетамин и 4, 5 грама ефедрин.

Криминално проявен радомирец е задържан за притежавате на наркотични вещества. Акцията е проведена от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” при ОДМВР – Перник и колегите им от РУП – Радомир. Полицаите проверили 31-годишният И.В., у когото са открити и иззети четири пакетчета марихуана и едно...

Продължава

Отвориха прохода Троян - Кърнаре

http://pik.bg/отвориха-прохода-троян---кърнаре-news248320.html

Отвориха прохода Троян - Кърнаре

Проходът Троян – Кърнаре вече е отворен за моторни превозни средства, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). Считано от рано тази сутрин, 50-километровото трасе е свободно за движение.

Проходът бе затворен заради паднали дървета, повалени от обилните снеговалежи и бурния вятър на 26 октомври. Заради усложнената зимна обстановка движението по маршрута, който е най-пряката връзка между Централна Северна и Южна България, бе забранено.

От АПИ препоръчват шофьорите да следят актуалната пътна обстановка на сайта на агенцията, който се обновява два пъти дневно – в 6 и в 18 часа.

Първомай плаща помощи в 5 наводнени села

http://pik.bg/първомай-плаща-помощи-в-5-наводнени-села-news248321.html

Първомай плаща помощи в 5 наводнени села

По 325 лева да получат 50 жители на Караджалово, Бяла река, Виница, Драгойново и Православен, които пострадаха при наводненията в края на октомври, предлага кметът на Първомай Ангел Папазов.

Сумите ще бъдат изплатени от общинския бюджет. Очаква се съветниците да ги гласуват следващата седмица. Предвидени са и 30 000 лева за спешни ремонти в петте засегнати села.

"Щетите от потопа са за над 300 000 лв., но нямаме възможност да ги покрием, затова ще отпуснем пари само за най-неотложните дейности. За цялостното възстановяване на инфраструктурата поискахме помощ от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии", уточни кметът.

По думите му тази година в общината е имало на три пъти наводнения. Папазов се надява в скоро време да бъдат преведени 600 000 лева за укрепване на пропаднали мостове и изровени улици в Драгойново и Буково, които бяха залети в края на лятото. За Виница са одобрени 400 000 лв

„Невидимите” пациенти на гръцкото здравеопазване

http://www.grreporter.info/_Nevidimite_pacienti_na_grckoto_zdraveopazvane/16377

Лекари, страдащи от различни заболявания и учени се събраха на третата общогръцка конференция на пациентите и поискаха незабавниреформи в системата на здравеопазване

прочети повече

Вучков: Ще назнача зам. главен секретар на МВР; спрял съм се на 2-ма души

http://frognews.bg/news_79973/

Трудно ми е да си обясня толкова важно веществено доказателство да се остави без особен надзор от вещо лице, заяви по НТВ новият министър на вътрешните работи Веселин Вучков по повод изчезването на оригиналното тефтерче на Филип Златанов от частен автомобил на експерт.

Ето къде спират движението в София заради президента на Унгария

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4419578

Въвежда се временна организация на движението във връзка с официалното посещение на Президента на Унгария. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Посещението на Президента на Унгария Н.Пр. Янош Адер ще се състои на 11 и 12 ноември и се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства както следва:
От 08. Въвежда се временна организация на движението във връзка с официалното посещение на Президента на Унгария. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Посещението на Президента на Унгария Н.Пр. Янош Адер ще се състои на 11 и 12 ноември и се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства както следва: От 08.

14-годишно момче от Шотландия основа третата си технологична компания

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/11/11/2416442_14-godishno_momche_ot_shotlandiia_osnova_tretata_si/?ref=rss


Повечето тийнейджъри прекарват времето си в игри, излизания с приятели и купони. Но не и 14-годишният Джордан Кейси от Шотландия. Той отделя голяма част от времето си, за да развива технологични компании и по време на конференцията Web Summit в Дъблин представи третия си проект, съобщава местното издание Irish Times.

Разработката на Кейси е мобилно приложение. То се казва Eventzy и все още е в бета версия, като плановете са да е достъпно за клиенти в началото на следващата година....

С бой и безсъние ДС кара католици да признаят, че са шпиони

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4419496

В края на 80-те години стар и корав партиен деятел започва да чете усилено Библията. Близките му и съседите на бул. В края на 80-те години стар и корав партиен деятел започва да чете усилено Библията. Близките му и съседите на бул. "Скобелев" в София, са меко казано, изумени и потресени. До този момент те са живели в страх от него. Самият той е заемал редица висши постове, бил е посланик, член на редакционната колегия на партиен официоз,

Двама братя се биха и клаха след скандал в Брезник

http://www.zapernik.com/pernik/dvama-bratya-se-biha-i-klaha-sled-skandal-v-breznik_35587/

Семейната драма се е разиграла в Брезник на 8 ноември. Братята се скарали и се хванали за гушите около 22:10ч.

51-годишния В.С. се скарал с пияния си брат - 49-годишния П.С.

Словесната престрелка преминала във физически бой, при който братята си разменили по-няколко юмрука. Най-вероятно за да се защити, по-големия брат взел нож и нанесъл порезна рана в областта на корема на опонента си.

Раненият е транспортиран незабавно в МБАЛ „Р. Ангелова” –...

Продължава

НАП отвори сергията, продава 20 имота на длъжници

http://www.bnews.bg/article-121452

Най-много пари се искат за почивна база в Сапарева баня, промишлени сгради в Левски, магазин със складови помещения в Бургас.

Дейвид Мойс стана треньор на "Реал сосиедад"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/11/2416822_deivid_mois_stana_trenyor_na_real_sosiedad/?ref=rss


Дейвид Мойс е назначен за треньор на "Реал сосиедад". Договорът на шотландеца ще е до края на следващия сезон.

Бившият мениджър на "Евертън" и "Манчестър юнайтед" беше пръв в списъка на баския клуб след раздялата с Хагоба Арасате. След доста преговори испанците успяха да го привлекат.

Желанието на Мойс е било да подпише по-дълъг договор, твърди "Марка". В крайна сметка обаче той се е съгласил да довърши настоящия сезон, както и да е начело на отбора и догодина.
...

Правителството ще обсъжда актуализацията на бюджет 2014

http://econ.bg/Новини/Правителството-ще-обсъжда-актуализацията-на-бюджет-2014_l.a_i.604242_at.1.html

Новият кабинет с премиер Бойко Борисов се събира на първото си заседание. На него ще бъде обсъдена актуализация на държавния бюджет за 2014 г. До 2,7...

Първомай плаща помощи в 5 наводнени села

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4418290

По 325 лева да получат 50 жители на Караджалово, Бяла река, Виница, Драгойново и Православен, които пострадаха при наводненията в края на октомври, предлага кметът на Първомай Ангел Папазов. Сумите ще бъдат изплатени от общинския бюджет. Очаква се съветниците да ги гласуват следващата седмица. Предвидени са и 30 000 лева за спешни ремонти в петте По 325 лева да получат 50 жители на Караджалово, Бяла река, Виница, Драгойново и Православен, които пострадаха при наводненията в края на октомври, предлага кметът на Първомай Ангел Папазов. Сумите ще бъдат изплатени от общинския бюджет. Очаква се съветниците да ги гласуват следващата седмица. Предвидени са и 30 000 лева за спешни ремонти в петте

Мъжът, който почина след падане от третия етаж, излязъл за глътка въздух на терасата

http://pik.bg/мъжът-който-почина-след-падане-от-третия-етаж-излязъл-за-глътка-въздух-на-терасата-news248319.html

Мъжът, който почина след падане от третия етаж, излязъл за глътка въздух на терасата

60-годишният мъж, който почина след падане от третия етаж, е излязъл за глътка въздух на терасата си в Благоевград преди фаталния полет. Инцидентът станал в бл. 20 на жк „Ален мак” в града, където Тома Георгиев живеел.

Мъжът бил работник в цигарената фабрика и заедно с колеги и приятели седнали да се почерпят в апартамента му. Около 17 часа на него му станало задушно и излязъл на балкона.

Никой от близките и приятелите му не видял как той е изпаднал през парапета на терасата и полетял надолу. Въпреки че уцелил купчина трици от рязани преди това дърва за огрев, изходът накрая е бил фатален за живота му, пише "Монитор".

Тома Георгиев бил уважаван дългогодишен работник в тютюневия комбинат “Благоевград БТ”, нямал е досега семейни и финансови проблеми. Има двама синове – единият от години работи и живее в Англия, а другият му син е полицай.

Полицията извърши щателен оглед. Работи се по двете версии – нещастен случай или самоубийство.

За 9 месеца това е шести случай в Благоевград, след който хора намират смъртта си след скачане от балкони. През месец февруари 50-годишен мъж и млада жена се самоубиха само в рамките на 5 дни след скок от 7-ия етаж в жк „Еленово”. Преди 36 дни 22-годишен студент падна от тераса в кампуса „Скаптопара” на Американския университет. Седмица след това 38-годишен мъж скочи от 5-ия етаж, отново в жк „Еленово”.

 

Мъжът, който почина след падане от третия етаж, е излязъл за глътна въздух на терасата

http://pik.bg/мъжът-който-почина-след-падане-от-третия-етаж-е-излязъл-за-глътна-въздух-на-терасата-news248319.html

Мъжът, който почина след падане от третия етаж, е излязъл за глътна въздух на терасата

60-годишният мъж, който почина след падане от третия етаж, е излязъл за глътна въздух на терасата си в Благоевград преди фаталния полет. Инцидентът станал в бл. 20 на жк „Ален мак” в града, където Тома Георгиев живеел.

Мъжът бил работник в цигарената фабрика и заедно с колеги и приятели седнали да се почерпят в апартамента му. Около 17 часа на него му станало задушно и излязъл на балкона.

Никой от близките и приятелите му не видял как той е изпаднал през парапета на терасата и полетял надолу. Въпреки че уцелил купчина трици от рязани преди това дърва за огрев, изходът накрая е бил фатален за живота му, пише "Монитор".

Тома Георгиев бил уважаван дългогодишен работник в тютюневия комбинат “Благоевград БТ”, нямал е досега семейни и финансови проблеми. Има двама синове – единият от години работи и живее в Англия, а другият му син е полицай.

Полицията извърши щателен оглед. Работи се по двете версии – нещастен случай или самоубийство.

За 9 месеца това е шести случай в Благоевград, след който хора намират смъртта си след скачане от балкони. През месец февруари 50-годишен мъж и млада жена се самоубиха само в рамките на 5 дни след скок от 7-ия етаж в жк „Еленово”. Преди 36 дни 22-годишен студент падна от тераса в кампуса „Скаптопара” на Американския университет. Седмица след това 38-годишен мъж скочи от 5-ия етаж, отново в жк „Еленово”.

 

Виж къде спират движението в София заради президента на Унгария

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4419563

Въвежда се временна организация на движението във връзка с официалното посещение на Президента на Унгария. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Посещението на Президента на Унгария Н.Пр. Янош Адер ще се състои на 11 и 12 ноември и се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства както следва:
От 08. Въвежда се временна организация на движението във връзка с официалното посещение на Президента на Унгария. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Посещението на Президента на Унгария Н.Пр. Янош Адер ще се състои на 11 и 12 ноември и се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства както следва: От 08.

Трайков ще помага на Лукарски

http://frognews.bg/news_79981/

Ще помагам на Божидар Лукарски за управлението на икономиката. Ако това означава подкрепа, значи не съм отказал помощта си, каза по БТВ екс министърът на икономиката в правителството на ГЕРБ Трайчо Трайков. Би трябвало той да е подготвен за поста си, отчете Трайков.

Странни обстоятелства около изчезването на тефтерите на Златанов

http://www.mediapool.bg/stranni-obstoyatelstva-okolo-izchezvaneto-na-tefterite-na-zlatanov-news227040.html

Серия от странни обстоятелства излизат около мистериозното изчезване на двата скандални тефтера на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов, в които бяха записани редица политически поръчки за това кой да бъде "ударен", "оправен" или "отложен".   На първо място, въпроси буди поведението на самия експерт Стефан Бенчев, който установил липсата на бележниците още на 5 ноември в сряда, но подава сигнал за случая на следващия ден – 6 ноември, съобщиха пред Mediapool източници от МВР.   Още по-необяснимо е това, че в жалбата си до полицията вещото лице посочва, че тефтерите на Златанов "са изчезнали" заедно с чантата му, в която имало неголяма сума пари и други документи. Именно заради факта, че Бенчев не е посочил, че е станал жертва на кражба, първоначално изобщо не е образувано разследване.   Досъдебно производство по случая е започнало едва в понеделник, след като следователи от Столичната следствена служба, където са се намирали тефтерите досега, са отишли в Шесто РПУ, за да се интересуват от случая. До този момент в МВР са знаели единствено, че изчезналите бележници са "веществени доказателствени средства по наказателни производства", но нищо повече.   По думите на вътрешния министър Веселин Вучков, който коментира случая след извънредното заседание на Министерския съвет във вторник, се предполага, че чантата на Бенчев е взета от колата му в момент, когато той слязъл от нея на ул. "Монтевидео" (в близост до столичното следствие – бел. ред.), защото спукал гума.   От прокуратурата пък уточниха, че тогава експертът е пътувал, за да върне двата тефтера на Златанов на следователите, които ги изискали обратно във връзка с предстоящото заседание на Софийския апелативен съд (САС) по делото срещу бившия шеф на КПУКИ, по което той получи присъда от 3 години и половина затвор, но я обжалва.   "Тефтерите, които са доказателства по делото срещу Златанов, са били предоставени на вещото лице Стефан Бенчев за графическа експертиза с постановление на следовател от 30.09.2014 г. На 29.10.2014 г. следовател е изискал обратно бележниците от Бенчев във връзка със заседанието по делото на Софийски апелативен съд", изясняват от държавното обвинение, допълвайки, че градският прокурор Христо Динев е разпоредил незабавна проверка по случая.   В тази връзка Софийската районна прокуратура (СРП) вече е образувала разследване срещу неизвестен извършител за кражба. Нещо, което можеше да се случи още на 5 ноември, ако експертът Бенчев бе сметнал за необходимо да конкретизира кои точно тефтери "са изчезнали".   Неговата роля в казуса също провокира въпроси, предвид факта, че бе назначен да направи експертиза на бележниците цели 5 дни, след като САС определи друго вещо лице да ги изследва по делото за престъпление по служба срещу Златанов. Става въпрос за експерта Валери Костадинов, който така и не получи достъп до въпросните материали.   Той бе ангажиран с процеса на 25 септември, когато стана ясно, че досега не е била правена експертиза на нито един от оригиналите на тефтерите на Златанов. Разследващите бяха изследвали само единия, и то – негово копие. Самият Златанов обаче никога досега не е отричал, че това са неговите лични бележки. Отричаше единствено, че зад инициалите "Б.Б.", "Ц.Ц." и "И.Ф." стоят имената на Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Искра Фидосова.   Три седмици по-късно, на 16 октомври, отново по време на заседание на САС, се разбра, че въпросната експертиза на оригиналите така и не е била направена заради внезапното решение на прокуратурата да ги подложи на паралелна графологична експертиза. Тя е била назначена по другото разследване за престъпление по служба срещу Златанов, което бе отделено от делото. Прокуратурата води и производство за безстопанственост в КПУКИ, но срещу неизвестен извършител.   Не стана ясно обаче коя е била причината разследващите да се сетят, че трябва да изследват почерка от оригиналните тефтери точно в този момент. Особено предвид факта, че материалите за въпросните разследвания са отделени от делото, намиращо се на втора инстанция в съда, още на 12 януари т.г. Последното е видно от мотивите на Софийския градски съд (СГС) по осъдителната присъда на Златанов.   Въпросите около казуса "Златанов" обаче съвсем не се ограничават с мистериозното изчезване на тефтерите му. Продължава да тъне в тайнственост и политиката на прокуратурата по отношение на цялото разследване по случая.   Защо то бе представено шумно и зрелищно чрез показване само на подбрани части от тефтерите? Защо се бързаше в съда да бъде внесен обвинителен акт за престъпление по служба при положение, че в случая имаше данни за много по-сериозни престъпления, като търговия с влияние, например? Защо кръгът на обвиняемите се ограничи единствено с видимо неподготвения за подобен пост Филип Златанов? Защо работата по случая и квалифицирането на обвинението срещу него бе направено така, че съдът никога да не получи оригиналите на тефтерите му?   Все въпроси, които най-вероятно никога няма да получат отговори. Както и въпросът – кой има интерес от изчезването на тефтерите? Очевидно не е Филип Златанов, който отдавна бе вкаран показно в ролята на изгорелия бушон.   Още по-малко е изяснено и участието на емблематичния депутат от ДПС Делян Пеевски по казуса, за чиито инициали Д.П. още през юли излезе информация в сайта "Фактор", че също фигурират в тефтерите. Официална реакция обаче не последва нито от страна на прокуратурата, нито от ДПС.

Двете тефтерчета на Филип Златанов са изчезнали

http://www.mediapool.bg/dvete-teftercheta-na-filip-zlatanov-sa-izcheznali-news227040.html

Изчезнали са двете тефтерчета на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов , съобщи вестник ”Труд”. Тефтерите били откраднати от личния автомобил на вещото лице Стефан Бенчев, който трябвало да им направи експертиза. Апашите отмъкнали черната кожена чанта на Бенчев, в която освен тефтерчетата имало документи и 180 лева. Кражбата е станала миналата сряда в София, докато експертът отивал да върне тефтерите в следствието. "Да, така е. Няма ги документите, но повече нищо не мога да кажа, има си полиция. Нямам намерение да давам обяснения по телефона", коментира Бенчев. На 16 октомври Софийският апелативен съд назначи графологична експертиза, която Бенчев трябваше да направи на оригиналните тефтери. Оказа се, че предишната експертиза върху ръкописите, в които освен указания се срещаха и инициалите на политици като И.Ф., Б.Б. и Ц.Ц., била правена върху ксерокопие от ксерокопие на тефтерчетата. "Стигнал съм донякъде с експертизата, но имаше много сложни въпроси, а после изведнъж поискаха да се върнат документите в следствието", заяви експертът. Той не пожела да гадае дали черната чанта в колата му е открадната целенасочено заради тефтерите или крадците са търсили само пари и ценности. По случая експертът вече е дал обяснения в полицията. На въпрос дали се притеснява за личната си сигурност, Бенчев отговори: "Защо да се притеснявам, не знам какви са причините за станалото". На първа инстанция Филип Златанов бе осъден на 3 години и половина затвор. Според запознати изчезването на тефтерчетата и липсата на заключение по назначената графологична експертиза може да срине делото. Процесът срещу Златанов в апелативния съд ще се гледа на 20 ноември. Един от най-големите корупционни скандали избухна, когато прокуратурата разпространи данни, според които председателят на органа разполагал с тефтерче, в което стриктно отбелязвал кои лица подлежат на преследване и за кои проверката трябва да се забави, забатачи или прекрати. Сред директивите в тефтера бяха "да се оправи", "да се удари", "да се изчака", "бързо" и други. Посочваха се и инициали, дублиращи се с тези на политици от ГЕРБ, за които се твърдеше, че са давали нарежданията на Златанов. Нито Бойко Борисов, нито някой от приближените му обаче се разпознаха в инициалите "Б.Б.", "Ц.Ц." или "И.Ф.". Все пак скоро след избухването на скандала бившата силна фигура в партията Искра Фидосова прекрати политическата си кариера. Още при изнасянето на скандалното тефтерче с подбрани страници от него стана ясно, че прокуратурата държи да направи публично достояние именно на казуса с президента, който по това време бе основна мишена на управляващата коалиция БСП-ДПС заради несъгласието си с назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС. В записките си Златанов съвсем чинно бе описал инструкциите за употреба на случаите на Плевнелиев и Димана Ранкова: "Винаги да се уведомява И. Ф. за обаждания от първите мъже на държавата, плюс председатели на комисии"; "В 11 ч да се публикува (на сайта на комисията - бел. ред.) решението за Ранкова без президента в заглавието", "Реш. за прекратяване на Плевнелиев - другата седмица"; "Росен Плевнелиев - сигналът е прекратен, да не се качва в интернет"; Какво да правим с Ранкова и президента"; "Ранкова не се качва, чака се Дянков, настоява тя да стане от БНБ" и др.

Трайчо Трайков: Ще помагам на Божидар Лукарски

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4419566

Ще помагам на Божидар Лукарски за управлението на икономиката. Ако това означава подкрепа, значи не съм отказал помощта си. Това заяви пред bTV бившият министър на икономиката в правителството на ГЕРБ Трайчо Трайков, който бе свален от поста. Би трябвало той да е подготвен за поста си, посочи още Трайков. Ще помагам на Божидар Лукарски за управлението на икономиката. Ако това означава подкрепа, значи не съм отказал помощта си. Това заяви пред bTV бившият министър на икономиката в правителството на ГЕРБ Трайчо Трайков, който бе свален от поста. Би трябвало той да е подготвен за поста си, посочи още Трайков.

Правителството разглежда актуализацията на бюджета

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/pravitelstvoto-razglezhda-aktualizaciiata-na-biudzheta-6027126

Министрите от новото правителство се събират днес на първото си заседание в Министерски съвет

Трайчо Трайков: Ще помагам на Божидар Лукарски за управлението на икономиката

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4419561

Ще помагам на Божидар Лукарски за управлението на икономиката. Ако това означава подкрепа, значи не съм отказал помощта си. Това заяви пред bTV бившият министър на икономиката в правителството на ГЕРБ Трайчо Трайков, който бе свален от поста. Би трябвало той да е подготвен за поста си, посочи още Трайков. Ще помагам на Божидар Лукарски за управлението на икономиката. Ако това означава подкрепа, значи не съм отказал помощта си. Това заяви пред bTV бившият министър на икономиката в правителството на ГЕРБ Трайчо Трайков, който бе свален от поста. Би трябвало той да е подготвен за поста си, посочи още Трайков.

Близнашки за политическите чистки: Не е имало такова явление. Не, не и не

http://offnews.bg/news/n_1/n_415646.html

С уволненията на областни управители бившият служебен премиер Георги Близнашки опитал да възстанови равновесието според резултатите от проведените избори за евродепутати. В интервю за Нова телевизия той обясни, че е възстановил хора, които са били несправедливо уволнени в кабинета „Орешарски“. На въпрос имало ли е политическа чистка при служебното правителство Близнашки отговори: „Не е имало такова явление, не, не и не. Ако бях уволнил всички областни управители, щеше да се забрави. Аз се опитах да възстановя едно равновесие с оглед на резултатите от изборите." Той каза, че първоначално сменил хора, срещу които по места имало протести. След като се отказало, че има областни управители, които са в партийните листи за предстоящите избори били отстранени още 7 души. Така се стигна до числото 17, но не мисля, че това е някаква особена драма. 218 души сме уволнили от една администрация, която е 40 хил. души. от горе до долу. Това е било периферно занимание за правителството, лично аз съм се занимавал само с уволненията на областните управители, защото трябва да се върши работа и да се облегнеш на хора, на които да разчиташ“, обясни бившият служебен премиер. По отношение на назначението на Ваньо Танов в митниците, което беше основание за критики, че Близнашки подготвя назначенията на ГЕРБ: „Нека съдим за хората по делата им, а не по това, което се говори за тях.“ Кандидатурата на Метин Казак за посланик в Катар било предложения на външния министър Даниел Митов. Близнашки обясни че познава и двамата братя Казак. „Това са едни добри българи, които работят в полза на националните интереси“, каза експремиерът и обясни, че това, че Ахмед Доган им е дал възможност за развитие, не означава, че те нямат лични качества. За Метин Казак той обясни:. „Това е човек с натрупан опит, култура, имам отлични впечатления от неговата работа.“ По отношение на очакваното орязване на разходите от новото правителство и прекрояването на бюджета за 2014 година той каза, че няма възражения. Той определи като „опорна точка“ твърдението на Мая Манолова, че правителството е похарчило над 1 млрд. лв. и припомни, че само за наводненията е трябвало да бъдат похарчени 70 млн. лв.

Изчезнаха тефтерчетата на Филип Златанов

http://www.moreto.net/novini.php?n=270308

Тефтерчето на Филип Златанов с указания как да се действа срещу определени политици, бизнесмени и общественици e изчезнало. Това съобщиха за БНТ от прокуратурата. Бившият шеф на Комисията за конфликт на интереси беше осъден на 3 години и половина затвор, заради злоупотреба с служебно положение.

Мъртвата студентка-жертва на сатанински култ?

http://frognews.bg/news_79980/

Сатанински култ може да се окаже причина за смъртта на студентката във Велико Търново. Свещеник обясни пред TВ 7, че заиграването с тази материя е много опасно. Особено с дяволското число 666 или с поклоничество на Дявола.

Мъртвата студентка във Велико Търново може да е жертва на сатанински култ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4419559

Сатанински култ може да се окаже причина за смъртта на студентката във Велико Търново.
Свещеник обясни пред TV7, че заиграването с тази материя е много опасно. Особено с дяволското число 666 или с поклоничество на Дявола.
Камерата показа икона на Св. Седмочисленици около която са палени огньове и са извършвани тайнствени ритуали. Имало е и танци. Сатанински култ може да се окаже причина за смъртта на студентката във Велико Търново. Свещеник обясни пред TV7, че заиграването с тази материя е много опасно. Особено с дяволското число 666 или с поклоничество на Дявола. Камерата показа икона на Св. Седмочисленици около която са палени огньове и са извършвани тайнствени ритуали. Имало е и танци.

Президентът на Унгария пристига на официално посещение у нас

http://www.cross.bg/yngariya-poseshtenie-ofitzialno-1439130.html

/КРОСС/Президентът на Унгария Янош Адер идва на официално посещение у нас. Днес и утре той ще има срещи с президента Росен Плевнелиев, премиера Борисов и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Почти целият център на столицата ще бъде блокиран от 08:00 часа тази сутрин за два дни. На някои места ще е забранено престоят и паркирането. Информация за това има на сайта на столичната община.

Сатанистки култ може да е причина за смъртта на студентката във Велико Търново

http://pik.bg/сатанистки-култ-може-да-е-причина-за-смъртта-на-студентката-във-велико-търново-news248317.html

Сатанистки култ може да е причина за смъртта на студентката във Велико Търново

Сатанистки култ може да се окаже причина за смъртта на студентката във Велико Търново. 24-годишната Елена вероятно се е самоубила. Репортаж на TV7 показа опасна тенденция в старопрестолния град - окултизъм и мистериозни ритуали.

Македонският свещеник Зоран Мамучевски обясни, че заиграването с тази материя е много опасно. Особено с дяволското число 666 или с поклоничество на Дявола.Камерата показа икона на Св. Седмочисленици на свещения хълм Светна гора около която са палени огньове и са извършвани тайнствени ритуали. Имало е и танци.

"Това всъщност не е икона. Направена е така, че да обърква хората", обясни свещеникът. Той предупреди, че окултизмът в Търново се разпространява все повече и са необходими мерки.

"Странните окултни ритуали, които се извършват на Света Гора, пред появилата се от нищото икона, се дължат на църковния вакум", твърди Зоран Мамучевски. Той обяснява случващото се с нуждата на българския народ от духовност и намира причините в невъзможността на църковната институция да достигне до българския народ и да задоволи тази му необходимост.   

При огледа по тялото на Елена следи от насилие не са открити. В стаята нямало предсмъртно писмо, но открили тест за бременност, бутилка кола на масата, носел се тежък мирис от силни цигари, най-вероятно марихуана.

Взетите проби за изследване при аутопсията ще установяват каква е причината за смъртта на студентката.

МВР-шефът научил от медиите за кражбата на тефтерчетата

http://www.bnews.bg/article-121455

В сряда ли е станала кражбата?, изуми се вътрешният министър Веселин Вучков и се оправда, че снощи до късно се занимавал с бюджета на повереното му ведомство и едва ли не затова не знае за кражбата, макар информация за нея да излезе по медиите още в понеделник вечер.

Проф. Близнашки три пъти отрече да е правил чистка в администрацията

http://www.cross.bg/bliznashki-pravitelstvo-kazak-1439129.html

/КРОСС/Веднага след предаването на властта на новосформирания кабинет на Бойко Борисов служебният премиер проф. Георги Близнашки се върна като преподавател в университета. Само няколко дни след като освободи премиерския пост той коментира обвиненията към неговия кабинет и очакванията от новото правителство в студиото на Нова телевизия. Експремиерът проф. Георги Близнашки три пъти отрече отправеното му обвинение за политическа чистка по време на неговия мандат. Не е имало чистка. Не, не и не. Категорично и по никакъв начин не е провеждана чистка, заяви проф. Близнашки. Аз се опитах да направя нещо по европейски образец - да поддържам равновесие между отделните политически сили, каза ескпремиерът и обясни: В началото сменихме само няколко областни управители, срещу които имаше протести. Появиха се после още седем областни представители, които бяха в листите за народни представители, а аз вече бях дал изявление, че те трябва да се оттеглят, да запазят пълен неутралитет по време на провеждането на избори. Всички областни управители се придържаха към буквата на закона, допълни Близнашки. 218 души сме уволнили от администрация, която наброява 40 000 души. И ние възстановихме несправедливо уволнение специалисти от кабинета „Орешарски", обобщи темата той. Категорично се справихме с провеждането на изборите, каза Близнашки. И не се съгласи, че и на тези избори картинката с купуване на гласове не се е променила

САЩ допускат Москва да плати още по-висока цена заради Украйна

http://www.mediapool.bg/sasht-dopuskat-moskva-da-plati-oshte-po-visoka-tsena-zaradi-ukraina-news227039.html

Заради неизпълнението на мирните споразумения от Минск за Украйна, Русия може да плати "още по-висока цена", заяви американският вицепрезидент Джо Байдън в телефонен разговор с украинския държавен главаПетро Порошенко. Двамата са обсъдили ситуацията в Източна Украйна, съставянето на ново правителство, провеждането на реформи, както и предстоящата визита в Украйна на Байдън на 21-ви ноември. САЩ и ЕС вече наложиха санкции на Москва заради анексията на Крим и действията й в Източна Украйна, Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че страната му е готова да подкрепи затягането на санкциите срещу Русия, ако прецени, че тя продължава да дестабилизира ситуацията в Украйна. Великобритания не желае нова "студена война", отбеляза Камерън, цитиран от БНР, и добави, че ще заяви това и пред руския президент Владимир Путин, в края на седмицата, по време на срещата на страните от Г-20 в Брисбейн.

Отровна мъгла обгърна Москва (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_415645.html

Отровна мъгла с мирис и състав на сероводород обхвана руската столица Москва, съобщава Би Би Си. Източникът на газа е неясен до този момент, а инциденти, свързани с него не са регистрирани. Съставът на сероводород в атмосферата над Москва е 6 пъти над нормата. Гражданите са посъветвани да не напускат домовете си. Най-силна миризмата е в централната, източната и югоизточната част на града. Според руското министерство по извънредните ситуации обгазяването идва от близката до Москва петролна рафинерия на "Газпром". От компанията обаче отрекоха отровната мъглата да е тяхна вина. Според експерти ще са нужни седмици, за да се нормализира ситуацията.

Сатанински култ може да е причината за смъртта на студентката във Велико Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4419546

Сатанински култ може да се окаже причина за смъртта на студентката във Велико Търново.
Свещеник обясни пред TV7, че заиграването с тази материя е много опасно. Особено с дяволското число 666 или с поклоничество на Дявола.
Камерата показа икона на Св. Седмочисленици около която са палени огньове и са извършвани тайнствени ритуали. Имало е и танци. Сатанински култ може да се окаже причина за смъртта на студентката във Велико Търново. Свещеник обясни пред TV7, че заиграването с тази материя е много опасно. Особено с дяволското число 666 или с поклоничество на Дявола. Камерата показа икона на Св. Седмочисленици около която са палени огньове и са извършвани тайнствени ритуали. Имало е и танци.

3510 лв. вече е основната заплата на министрите

http://www.cross.bg/zaplata-vuznagrazhdenie-zaplati-1439128.html

/КРОСС/Депутатите от новия парламент и министрите от втория кабинет "Борисов" стартират с увеличени заплати. Базовото възнаграждение на народните представители става точно 2700 лв. месечно, което е със 114 лв. повече, отколкото досега, пише „24 часа". Причината са новите данни за средните заплати, обявени от НСИ вчера. По правилник депутатите получават тройния размер на средното възнаграждение в обществения сектор за последния месец от тримесечието. За септември то е 900 лв., или с 38 лв. повече от юни. Ръстът на заплатите в държавната сфера вдига и възнагражденията на новите министри, които са равни на 130% от депутатските. Така те ще се разписват срещу 3510 лв. основна заплата, върху която ще се начисляват добавките за прослужено време и стаж. Досега министрите получаваха със 148,20 лв. по-малко. На премиера Бойко Борисов пък се полага заплата, която е 155% от депутатската, или 4185 лв. Толкова е месечното възнаграждение и на шефката на НС Цецка Цачева. Най-много от всички държавници получава президентът - 2 депутатски заплати, което прави 5400 лв., пресметна Дарик.  Всъщност и редовите депутати вземат доста повече от базовите 2700 лв. Освен начисленията за стаж се полага и добавка от 15% върху заплатата за участието във всяка една парламентарна комисия. Бонус от 45% върху възнаграждението има за зам.-шефовете на НС, по 35% отгоре се полагат на председателите на парламентарни групи и на комисии и по 25 на сто - на техните заместници

Зам.-кмет на Пловдив разговаря с японци чрез GSM-преводач

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4418566

Заместник-кметът на Пловдив Александър Държиков спасил от "гладна смърт" 11-членната делегация от града под тепетата в Окаяма (Япония) чрез онлайн програма за превод, инсталирана на GSM-а му, по време на посещенията в ресторант и общуването с обикновени хора.
"Ако искаш да си поръчаш патица, казваш думата на български, Заместник-кметът на Пловдив Александър Държиков спасил от "гладна смърт" 11-членната делегация от града под тепетата в Окаяма (Япония) чрез онлайн програма за превод, инсталирана на GSM-а му, по време на посещенията в ресторант и общуването с обикновени хора. "Ако искаш да си поръчаш патица, казваш думата на български,

Двойничката на Цецка Цачева без работа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4419549

Двойничката на Цецка Цачева - Кристина Стайкова, е безработна в момента. За това съобщи самата тя пред Нова ТВ.
Стайков е спечелила две дела и чака да я върнат на работа в читалище „Светлина”, където е прекарала 35 години от живота й.
„Хората често ме бъркат на улицата, но се обръщам и на Цачева”, усмихва се жената. Двойничката на Цецка Цачева - Кристина Стайкова, е безработна в момента. За това съобщи самата тя пред Нова ТВ. Стайков е спечелила две дела и чака да я върнат на работа в читалище „Светлина”, където е прекарала 35 години от живота й. „Хората често ме бъркат на улицата, но се обръщам и на Цачева”, усмихва се жената.

Външната ни търговия е на червено с 5,8 млрд. лева

http://econ.bg/Новини/Външната-ни-търговия-е-на-червено-с-5-8-млрд-лева_l.a_i.604228_at.1.html

България е на минус с 5,8 млрд. лв. във външната си търговия, показват предварителните данни на националната статистика за вноса и износа до края на...

Участниците в “Сървайвър” избират втория член на журито

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4418755

Кой ще е вторият член на журито, който ще избере победителят в “Сървайвър” тази година - това ще решат в епизода тази вечер участниците от двете племена.
По време на племенния съвет ще стане ясно кои са поредните четирима номинирани за изгонване. По традиция един от участниците ще се сдобие с имунитет и право на двоен вот. Кой ще е вторият член на журито, който ще избере победителят в “Сървайвър” тази година - това ще решат в епизода тази вечер участниците от двете племена. По време на племенния съвет ще стане ясно кои са поредните четирима номинирани за изгонване. По традиция един от участниците ще се сдобие с имунитет и право на двоен вот.

Кънев: Най-големият компромис беше отказът от 2-годишен мандат

http://www.cross.bg/mandat-mnozinstvo-chovek-1439127.html

/КРОСС/„Всеки би очаквал да кажа, че най-големият компромис бе да гласувам Бойко Борисов да е премиер. Защото аз съм давал пряко обещание на избирателите си във Варна, искам да подчертая - само във Варна, че няма да гласувам за правителство на Борисов. А пък съм провел национална кампания на убеждението, че е по-добре да има нов човек на тази позиция. Мнозина мислят, че това е най-големият компромис и най-много ще ме съдят за това. А всъщност не е така, защото личността на премиера наистина трябва да зависи от избора на първата политическа сила". Това коментира в интервю за „24 часа" лидерът на ДСБ Радан Кънев. „Всъщност най-големият компромис е отказът от 2-годишния мандат. Аз бях и оставам дълбоко убеден, че едно предварително съгласие за по-кратък мандат щеше да успокои обществото, че ние не ламтим за всичко, което властта дава. Защото проблемът в България е, че властта се използва за злоупотреби. Като я искаш до безкрай, искаш до безкрай да злоупотребяваш. А и защото виждам, че в мандата има поредица от реформи, които няма да можем да осъществим - например да съберем конституционно мнозинство за част от правосъдната реформа и да проведем в пълнота административната реформа и тази за обществените поръчки. Истината е, че те изискват по-силен Реформаторски блок. Със сегашните си сили ние ще наложим 30-40% от възгледа си", добавя Кънев. „Обратно, съдебната реформа извън конституционната част ще постигнем 100%

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване