Рибейро плаши Лудогорец с жалба до ФИФА

http://bgfootball.actualno.com/Ribejro-plashi-Ludogorec-s-jalba-do-FIFA-news_490259.html

Бруно Рибейро заплаши Лудогорец с жалба до ФИФА, ако двете страни не се споразумеят за неустойката, която той има да получава заради уволнението си. Това обяви самият треньор пред португалско издание , която първи ви предоставя Sportline.bg. "Те трябва да ми платят. Чакам предложение за споразумение. Не ме е страх, тук съм (б.р. в България), за се договорим. В противен случай ще трябва да прибегна до ФИФА за решаване на проблема. Ще изчакам още два или три дни", предупреди специалистът.

58 убити и над 100 ранени при въздушни атаки на режима край Дамаск

http://asia.actualno.com/58-ubiti-i-nad-100-raneni-pri-vyzdushni-ataki-na-rejima-kraj-Damask--news_490263.html

Най-малко 58 души, повечето цивилни, са загинали днес при въздушните удари на сирийския режим по бунтовническия град Дума, недалеч от Дамаск. Информацията е на АФП, която се позовава на данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека. Режимът удари четири пъти района на пазара в центъра на Дума. Има 58 убити и повече от 100 ранени, уточнил Рами Абдел Рахман, ръководител на сирийската НПО, която разполага с широка мрежа източници в Сирия, пише БГНЕС.

Изчезна индонезийски пътнически самолет с 54 души на борда

http://www.moreto.net/novini.php?n=298701

Индонезийски пътнически самолет с 54 души на борда, изпълняващ рейс по вътрешен полет, изчезна от радарите на въздушния контрол над затънтен район на Източната провинция Папуа, съобщи Националната агенция за издирване и спасяване, цитирана от Ройтерс.

Тодор Спасов завърши 12-и на скоковете в Мостар, Хънт с първа загуба за 2015 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/16/2591668_todor_spasov_zavurshi_12-i_na_skokovete_v_mostar_hunt/?ref=rss


Тодор Спасов зае 12-о място в шестия кръг от сериите Red Bull Cliff Diving, който се проведе Мостар. Състезанието по височинни скокове от 27-метрова платформа беше спечелено от мексиканеца Джонатан Паредес, а англичанинът Гари Хънт за първи път през сезона не завърши като победител. 

31-годишният Хънт записа пет победи в първите пет кръга, а освен това триумфира на световното първенство в Казан. В Босна и Херцеговина обаче платформата не беше достатъчно подходяща за трудните скокове...

Д. Илиев: Няма достатъчен експертен потенциал за здравеопазването при животните

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/d-iliev-niama-dostatychen-eksperten-potencial-za-zdraveopazvaneto-pri-jivotnite-200606/

В слабонаселените региони на страната липсата на достатъчна ветеринарна дейност е демографски проблем, отбеляза ръководителят на БАБХ

Пътнически самолет с 54 души на борда е изчезнал в Индонезия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4926668

Пътнически самолет с 54 души на борда изчезна в района на индонезийската провинция Папуа, съобщи Ройтерс.
„Изгубихме контакт със самолет
Пътнически самолет с 54 души на борда изчезна в района на индонезийската провинция Папуа, съобщи Ройтерс. „Изгубихме контакт със самолет", каза шефът на Националната агенция за издирване и спасяване. Самолетът принадлежи на индонезийската компания „Тригана“. Започнала е операция по издирването и спасяването на пасажерите.

Заваля! По улиците на Смолян се стичат потоци

http://petel.bg/Zavalya--Po-ulitsite-na-Smolyan-se-stichat-pototsi__123443

снимка: БулФото, архив*снимката е илюстративна Дъжд вали в Смолян, пътните настилки са мокри, предаде Радио „Фокус” – Смолян. По...

Рибейро: Фенове на "Лудогорец" опитаха да ме нападнат в дома ми

http://petel.bg/Ribeyro--Fenove-na-Ludogorets-opitaha-da-me-napadnat-v-doma-mi__123442

снимка: БулФото, архив Старши треньорът на "Лудогорец" Бруно Рибейро разкри пред португалското издание Record, че феновете на разградчани...

Добра новина! Натровените македонци в Банско са стабилизирани! Вземат проби от кухнята на хотела

http://pik.bg/добра-новина-натровените-македонци-в-банско-са-стабилизирани-вземат-проби-от-кухнята-на-хо-news383187.html

Добра новина! Натровените македонци в Банско са стабилизирани! Вземат проби от кухнята на хотела

Четиримата македонски граждани – бащи на 42 години и синовете им на 15 и 16 години, постъпили в болница със симптоми на хранително натравяне в Банско, са стабилизирани, след като бяха настанени в инфекциозно отделение на МБАЛ-Благоевград.

По неофициална информация повръщането на четиримата е овладяно след като бяха поставени на системи, но продължават да имат разстройство. Температурата и на четиримата обаче е започнала да се покачва, което говори за летен вирус. В Разлог, откъдето снощи са транспортирани македонците, има оплаквания от десетки пациенти, вследствие на летни вируси. Натровените македонци не пожелаха също да кажат каквото й да е било, въпреки че станаха от леглата си след като им изключиха системите по обяд днес.

От 450 гости на хотела в Банско, само четиримата са почувствали стомашно неразположение, от хотела отказват коментар, но и останалите гости са се хранели снощи на блок-масата със сервираните наденички, кюфтета и други. В момента от РЗИ и Агенцията по безопасност на храните вземат проби от кухнята, резултатите ще станат готови към вторник. 

Изчезна самолет с 54 души

http://frognews.bg/news_96272/Izchezna-samolet-s-54-dushi/

Индонезийски пътнически самолет с 54 души на борда изчезна от радарите на въздушния контрол над труднодостъпен район на Източна Папуа, информира БТА.

До две години! Отваряме нов граничен пункт с Гърция

http://pik.bg/до-две-години-отваряме-нов-граничен-пункт-с-гърция-news383184.html

До две години! Отваряме нов граничен пункт с Гърция

Нов граничен пункт с Гърция ще бъде отворен до две години. Това съобщи зам.-лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов на празника на Рудозем и на миньора, цитиран от tribali.info.

Добрата новина Цветанов е получил на срещата си с Георгиос Павлидис - префект на Източна Македония и Тракия. На нея Павлидис е уверил, че са намерили средства за построяването на пътя от гръцкия град Димарио до границата с България. Благодарение на това след две години ще се отвори и граничният пункт Рудозем - Ксанти.

"Най-важното, което казва префектът Павлидис, е, че процесът вече е необратим и в 2017 г. аз съм убеден, че точно на този площад всички бъдещи кметове на Смолянска област заедно с областния управител, с представители на правителството и парламента ще участваме в откриването на този така желан пункт", заяви Цветанов. Той добави, че страната ни се нуждае от стабилно правителство, от демократи, които взаимно се уважават и ценят различното мнение на другия. "Към това трябва да се стремим. Това е гаранция за успех и за бъдещето на България, на Рудозем, на Родопите", допълни зам.-председателят на ГЕРБ.

Тайните служби на САЩ ще назначат 1100 нови шпиони

http://www.cross.bg/slyzhbi-taiinite-sutrydnitzi-1477273.html

/КРОСС/ Заради обвиненията, че не могат адекватно да защитават Белия дом, тайните служби на САЩ планират да назначат 1100 нови сътрудници и агенти, съобщава Reuters, като се позовава на източници, запознати с работата на агенцията. Новите попълнения от 700 униформени сътрудници и 400 цивилни агенти ще бъдат наети през следващите пет години и ще увеличат личния състав от 6647 души с близо 17%, което е най-голямото разширение на тайните служби от десетилетие.

Тялото ми е друго, други са вече дори алергиите ми

http://www.cross.bg/polychi-tyaloto-razkazva-1477272.html

/КРОСС/ 57-годишната Шарън Стоун позира по бижута на Bulgari и Tiffany пред Марк Ейбрахамс. В интервю за септемврийския брой на Harper's Bazaar звездата разказва за трудното възстановяване след мозъчния кръвоизлив, който получи през 2001 година. След девет дни в интензивно отделение, са й били нужни две години, за да се научи отново да говори и да ходи. „Пълното възстановяване ми отне години. Но все още чувствам последиците. Сякаш ДНК-то ми е подменено. Мозъкът ми все едно не е там, където би трябвало да бъде. Тялото ми е друго, други са вече дори алергиите ми. Известно време се страхувах, че вече никога няма да мога да чета и говоря. Слава Богу, не се случи. Но все пак се промених. Пак съм интелигентна (Стоун има IQ 154), но в по-емоционална плоскост. По-силна съм, по-директна с хората. На някои това не им харесва, но проблемът е техен", разказва актрисата. „Не е зле. Е, задникът ми прилича малко на палачинка, но това не е болка за умиране. Понякога се питам какво точно е секси? Ще ми се да вярвам, че „секси" - това съм аз в „Първичен инстинкт", продължава тя. Актрисата позира за Playboy през 1990 година. Ходът се оказа успешен, защото две години по-късно получи ролята в „Първичен инстинкт".

В средата на месеца плодовете и зеленчуците продължават да поевтиняват

http://econ.bg/Новини/В-средата-на-месеца-плодовете-и-зеленчуците-продължават-да-поевтиняват_l.a_i.691317_at.1.html

В средата на август плодовете и зеленчуците продължават да поевтиняват. Най-голям спад има в цената на морковите, зелените чушки и на зелето, отчитат...

Събарят 61 незаконни къщи в "Максуда" идната седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=298700

Събарянето на незаконните постройки в „Максуда” ще започне през следващата седмица. Това каза за Радио „Фокус” – Варна Христо Христов, кмет на район „Младост” във Варна. Той допълни, че трябва да бъдат съборени 61 незаконни постройки, като обитателите им са уведомени от повече от една година.

Младежи събират детски играчки за децата в с. Калековец

http://pik.bg/младежи-събират-детски-играчки-за-децата-в-с-калековец-news383177.html

Младежи събират детски играчки за децата в с. Калековец

Младежи в с. Калековец в община Марица стартираха благотворителна инициатива „Безброй вълшебства в една играчка подарена“. Началото бе сложено на 15 август, когато православната църква отбеляза големия християнски празник Успение на Света Богородица,  защото акцията е посветена на децата от ЦДГ „Весела“ в селото.

Събират се кукли, топки, пъзели, книжки и всякакви предмети, които биха зарадвали малчуганите. Ако имате от тези предмети, които стоят в шкафа и не се ползват от вашите деца, можете да ги донесете в библиотеката на читалище „Пробуда“ и да се включите в акцията.  Тези, които желаят и имат възможност, биха могли да закупят и нови играчки или книжки, подходящи за деца на възраст от 3 до 7 г.

Благотворителната кампания ще продължи до 1 септември 2015 г. Тогава  всичко събрано ще бъде подарено на детска градина „Весела“ в с. Калековец.

Оперираха българина, ранен в кървавата катастрофа в Берлин, той още е в кома

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4926686

25-годишният българин, който оцеля в катастрофата в Берлин в петък, е бил опериран успешно. Въпреки това продължава да е в изкуствена кома, а състоянието му все още е критично.
Другият оцелял е шофьорът на буса, с който българите пътували от Русе за Хамбург. Полиция е разговаряла кратко с него, но причините за катастрофата все още не са ясни.
25-годишният българин, който оцеля в катастрофата в Берлин в петък, е бил опериран успешно. Въпреки това продължава да е в изкуствена кома, а състоянието му все още е критично. Другият оцелял е шофьорът на буса, с който българите пътували от Русе за Хамбург. Полиция е разговаряла кратко с него, но причините за катастрофата все още не са ясни.

Бум на раждаемостта в Бургас

http://burgas.actualno.com/Bum-na-rajdaemostta-v-Burgas-news_490258.html

Има бум на раждаемостта в родилното отделение на МБАЛ-Бургас. Това каза за "Фокус" д-р Антонио Душепеев, началник на Родилно отделение на МБАЛ-Бургас. По неговите думи, от началото на годината са се случили повече от 1 110 раждания. „В последните 2,3 месеца ни е изключително трудно, защото поемаме цялата патология на областта, но за радост се справяме и всички деца и майки са живи и здрави“, посочи докторът. Той допълни, че очаква да се случи така дългоочакваният ремонт на от

Още едно сребро за ансамбъла по художествена гимнастика

http://petel.bg/Oshhe-edno-srebro-za-ansambala-po-hudozhestvena-gimnastika__123440

Националният ансамбъл на България спечели сребърен медал на финала с пет ленти на Световната купа по художествена гимнастика в София....

Злато, сребро и три бронзови медала за футболните таланти на Черно море от "Евима Къп"

http://petel.bg/Zlato--srebro-i-tri-bronzovi-medala-za-futbolnite-talanti-na-CHerno-more-ot-Evima-Kap__123439

Юношите на Черно море (набор 2003 г.) взеха титлата в своята възрастова група на силния международен детски футболен турнир в курортния...

Шофьорът на буса, катастрофирал в Берлин, е карал с над 100 км. Не е натиснал спирачката

http://petel.bg/SHoforat-na-busa--katastrofiral-v-Berlin--e-karal-s-nad-100-km--Ne-e-natisnal-spirachkata__123438

снимка: 24 часа Причината за катастрофата в Берлин, при която загинаха щестима българи, а други двама бяха тежко ранени, ще стане ясна...

Законът за НСО ще узакони нередностите, вършени досега

http://www.bnews.bg/article-140178

Николай Марков: Новият Закон за НСО действително ще узакони нередностите, вършени досега

Президентът на мотоклуб „Монтана” с два строшени крака на Националния мотосъбор във Видин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4926679

Тежък инцидент, при който моторист счупи двата си крака, беляза първия ден на Националния мотосъбор във Видин. Върху пострадалият е изпуснат мотор, в следствие на което се чупят и двата му крака, предаде предаде Радио „Фокус” – Видин.
Мъжът е президентът на мотоклуб „Монтана”. Видинските медицински екипи реагирали мигновено и оказали нужната помощ
Тежък инцидент, при който моторист счупи двата си крака, беляза първия ден на Националния мотосъбор във Видин. Върху пострадалият е изпуснат мотор, в следствие на което се чупят и двата му крака, предаде предаде Радио „Фокус” – Видин. Мъжът е президентът на мотоклуб „Монтана”. Видинските медицински екипи реагирали мигновено и оказали нужната помощ

Президентът на мотоклуб „Монтана” с два строшени крака на Националния мотосъбор във Видин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4926684

Тежък инцидент, при който моторист счупи двата си крака, беляза първия ден на Националния мотосъбор във Видин. Върху пострадалият е изпуснат мотор, в следствие на което се чупят и двата му крака, предаде предаде Радио „Фокус” – Видин.
Мъжът е президентът на мотоклуб „Монтана”. Видинските медицински екипи реагирали мигновено и оказали нужната помощ
Тежък инцидент, при който моторист счупи двата си крака, беляза първия ден на Националния мотосъбор във Видин. Върху пострадалият е изпуснат мотор, в следствие на което се чупят и двата му крака, предаде предаде Радио „Фокус” – Видин. Мъжът е президентът на мотоклуб „Монтана”. Видинските медицински екипи реагирали мигновено и оказали нужната помощ

Курдов: "Левски" може да стане шампион този сезон

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/16/2591666_kurdov_levski_moje_da_stane_shampion_tozi_sezon/?ref=rss


Нападателят на "Левски" Атанас Курдов е уверен, че отборът му може да стане шампион още този сезон. Въпреки че клубът сви бюджета си и в тима започнаха да се налагат млади играчи от школата, според него целта пред сините задължително трябва да е титлата в А група. 

"Ръководството не ни е поставило никакви цели. Но всеки, който идва тук, знае, че "Левски" трябва да е шампион. Ще видим какво ще се случи. Ще играем мач за мач и каквото сабя покаже", каза Курдов след победата над...

Започва събарянето на незаконните къщи в Максуда

http://www.cross.bg/postroiiki-nezakonnite-hristov-1477271.html

/КРОСС/ Събарянето на незаконните постройки в Максуда ще започне през следващата седмица, казва кметът на варненския район „Младост" Христо Христов в интервю за „Фокус". Обитателите на 61 незаконни постройки са уведомени от повече от година за предстоящото събаряне, допълва Христов. Христов не изключва напрежение сред населението, особено в присъствието на медии, и отказва да уточни датата на събарянето на незаконните постройки. В момента текат организационни дейности по техническото обезпечаване на процеса. По думите на кмета, средствата за дейностите вече са осигурени от общинския бюджет. Заповедите за събаряне на незаконните къщи в ромската махала са факт от година. Засягат постройки в района под ОУ „Св. Иван Рилски" - на ул. „Георги Пеячевич" и край дерето до Максуда.  

Самолет с 55 души на борда изчезна над Индонезия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/16/2591664_samolet_s_55_dushi_na_borda_izchezna_nad_indoneziia/?ref=rss


Индонезийски пътнически самолет с 54 души на борда, изпълняващ вътрешен полет, изчезна от радарите на въздушния контрол над затънтен район на Източната провинция Папуа, съобщи Националната агенция за издирване и спасяване, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.
 
На борда има 44 пътници, 5 деца и бебета и 5 души екипаж. 
Самолетът летял от летище "Сентани" в Джаяпура - столицата на провинция Папуа, към южния град Оксибил.

Телекомуникационен гигант помагал на САЩ да следят интернет трафика

http://www.moreto.net/novini.php?n=298694

Телекомуникационният гигант Ей Ти енд Ти е оказвал значително съдействие на американската Агенция за национална сигурност (АНС), за да провежда мащабно електронно следене, съобщи в. "Ню Йорк таймс". Вестникът цитира документи, предоставени от бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън, които показват, че разузнавателната служба е била в състояние да следи огромен обем от интернет трафика, минаващ през САЩ, благодарение на многогодишното си сътрудничество с Ей Ти енд Ти.

Бежанци се бият за храна и вода в Гърция

http://frognews.bg/news_96271/Bejantsi-se-biiat-za-hrana-i-voda-v-Gartsiia/

Бой за храна и вода в Гърция. Имигрантите на остров Кос се сбиха за недостатъчните количества хуманитарна помощ. На острова има хиляди бежанци от Северна Африка и Близкия изток. Засега властите не успяват да се справят с настаняването им.

Звезди и таланти се събраха за финалите на турнирите на "Живот за Варна"

http://pik.bg/звезди-и-таланти-се-събраха-за-финалите-на-турнирите-на-живот-за-варна-news383171.html

Звезди и таланти се събраха за финалите на турнирите на "Живот за Варна"

Приключи и последният турнир от серията, организирани от Данаил Папазов и Гражданската инициатива "Живот за Варна". С финалите по футбол в Деня на Варна – 15 август, завършиха спортните инициативи, посветени на Международния ден на младежта.

В мачовете по плажен волейбол, стрийт баскетбол и футбол се включиха близо 400 състезатели, разпределени в 101 отбора. Стотици зрители се насладиха на великолепното представяне на младежите и ентусиазма, с който играха.

Специално, за да подкрепят отборите, дойдоха първият наш баскетболист, играл в НБА – Георги Глушков, настоящ президент на Българската федерация по баскетбол, варненската звезда Тодор Стойков и великолепният ни треньор Тити Папазов. Към тях се присъединиха изпълнителният директор на БК "Черно море" Борислав Ташев, вицепрезидентът на клуба Симеон Варчев, баскетболната легенда и треньор Спас Натов, състезатели от "Черно море", "Рилски спортист" и Икономическия университет.

В турнира по волейбол участие взе националът Мирослав Градинаров. Футболните отбори пък подкрепи легендата на "Черно море" Тодор Марев. Той, заедно с Данаил Папазов, награди победителите в мачовете. На първо място се класира отбор "Varna firm", на второ - "Олимпийски надежди", а на трето - "Марев старс". Като най-полезен играч бе отличен Мартин Великов. Наградата за най-добър вратар взе Живко Кателиев, а за феърплей Тихомир Иванов.

Турнирите по плажен волейбол, стрийт баскетбол и футбол преминаха при изключително голям зрителски интерес. Те се проведоха съответно на плажа на Втора буна, в двора на Търговската гимназия и в Спортен комплекс "Тринити парк". Настроението навсякъде беше повдигано от DJ-и и от момчетата от "Тутурутка".

"Впечатлен съм колко много млади хора участваха и избраха да спортуват в свободното си време. Гордея се, че във Варна има толкова талантливи млади надежди. Благодаря на всички състезатели за енергията, с която ни заредиха и за хъса, с който играха. Благодаря и на зрителите и гостите за настроението, което внесоха. С колегите ми от "Живот за Варна" ще продължаваме да милеем за спорта и да го подкрепяме", заключи на финала на турнирите Данаил Папазов.

Антония Петрова пести от фризьор! Предпочита да харчи парите си за пътешествия, скъпи дрехи и луксозни места, отколкото да губи време и пари по фризьорски салони

http://www.zapernik.com/hailaif/antoniya-petrova-pesti-ot-frizior-predpochita-da-harchi-parite-si_39623/

Въпреки, че мъжът на Антония Първанова - Александър Бередин, е заможен човек, или поне така се твърди, двамата спестявали от фризьорски услуги, издаде близък до звездната двойка.

Влюбените гълъбчета обичали да се усамотяват у дома, и вместо да си шептят любовни слова, да си боядисват косите. Първо той намазвал боята за коса на русата грива на съпругата си, а след това тя правела същото с него.

След това двамата самодейци се любували на това, което са сътворили с главите си....

Продължава

Седем мъже и седем жени влизат в "Биг Брадър" (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4926673

Седем мъже и седем жени ще влязат в къщата на "Биг Брадър" за новия сезон на риалитито, което стартира в понеделник от 20 часа по Нова тв.
Всички дами са изключително красиви и се очаква да приковат мъжкото внимание пред телевизорите. Една от тях е майка на 5 деца, няколко от другите пък имат корекции по тялото си,
Седем мъже и седем жени ще влязат в къщата на "Биг Брадър" за новия сезон на риалитито, което стартира в понеделник от 20 часа по Нова тв. Всички дами са изключително красиви и се очаква да приковат мъжкото внимание пред телевизорите. Една от тях е майка на 5 деца, няколко от другите пък имат корекции по тялото си,

Цените на храните продължават да растат и в началото на август

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/cenite-na-hranite-prodyljavat-da-rastat-i-v-nachaloto-na-avgust-200605/

Данните на ДКСБТ показват намаляване на цените на зеленчуците, но някои сезонни плодове поскъпват значително

Бутат незаконните постройки във варненския квартал „Максуда”

http://pik.bg/бутат-незаконните-постройки-във-варненския-квартал-„максуда”-news383167.html

Бутат незаконните постройки във варненския квартал „Максуда”

Събарянето на незаконните постройки в „Максуда” ще започне през следващата седмица. Това каза пред Радио „Фокус” – Варна Христо Христов, кмет на район „Младост” във Варна. Той допълни, че трябва да бъдат съборени 61 незаконни постройки, като обитателите им са уведомени от повече от една година. Христов отказа да заяви, в кой ден точно ще се състои събарянето на незаконните постройки допълвайки, че е възможно и напрежение сред населението, особено ако има и представители на медиите. 

В момента текат организационни дейности по техническото обезпечаване на процеса. По думите му, средствата за дейностите вече са осигурени от общинския бюджет. Заповедите за събаряне на незаконните къщи в ромската махала са факт от година. Засягат постройки в района под ОУ „Св. Иван Рилски” – на ул. „Георги Пеячевич” и край дерето до „Максуда”.

Пътнически самолет с 54 души на борда е изчезнал в Индонезия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4926666

Пътнически самолет с 54 души на борда е изчезнал в района на индонезийската провинция Папуа, съобщава ITV.
Самолетът принадлежи на индонезийската компания „Тригана“. Започнала е операция по издирването и спасяването на пасажерите.
По данни на спасителната служба „Барсанас“ на борда на самолета са се намирали петима членове на екипажа,
Пътнически самолет с 54 души на борда е изчезнал в района на индонезийската провинция Папуа, съобщава ITV. Самолетът принадлежи на индонезийската компания „Тригана“. Започнала е операция по издирването и спасяването на пасажерите. По данни на спасителната служба „Барсанас“ на борда на самолета са се намирали петима членове на екипажа,

Прекратена е операцията по издирването изчезналия самолет в Индонезия

http://asia.actualno.com/Prekratena-e-operacijata-po-izdirvaneto-izcheznalija-samolet-v-Indonezija-news_490257.html

Операцията по издирването на изчезналия в Индонезия самолет е временно прекратена, съобщи спасителната служба на град Джаяпур, главен град на провинция Папуа, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус". „Към момента ние прекратяваме търсенето на земя, понеже настъпи мрак. Ще продължим търсенето в понеделник, в 06:00 часа ( 00.00 часа българско време)“, заяви един от спасителите. По неговите думи, маршрутът на полет на самолета, е бил над труднодостъпни планински райони.. По-рано ръков

България е подложена на силен миграционен натиск

http://society.actualno.com/Bylgarija-e-podlojena-na-silen-migracionen-natisk--news_490256.html

Над 70% от пристигналите у нас чужденци, след като се оформят документите им, заминават към страни от Западна Европа. Бежанците от размирни райони се насочват основно към Германия, Австрия, Франция. Данните са на шефа на Агенцията за бежанците Никола Казаков в интервю за БГНЕС. Според него България е в ролята на транзитна зона и е подложена на силен миграционен натиск. През първите 7 месеца на 2015 г., сравнено със същия период през 2014 г., този натиск е нараснал с над 2 пъти. Над 9200 душ

Моторист си счупи двата крака по време на мотосъбор

http://pik.bg/моторист-си-счупи-двата-крака-по-време-на-мотосъбор-news383165.html

Моторист си счупи двата крака по време на мотосъбор

Моторист счупи двата си крака след инцидент в първия ден на Националния мотосъбор във Видин.

Върху пострадалият е изпуснат мотор, в следствие на което се чупят и двата му крака. Мъжът е президентът на мотоклуб „Монтана”. Видинските медицински екипи реагирали мигновено и оказали нужната помощ на пострадалия.

Мотосъборът продължава и днес. Над 1000 са участниците в Националния мотосъбор във Видин. Представени са около 40 мотоклуба от цяла България. Участват 5 клуба от Сърбия, очаква се да пристигнат румънски и англиийски мотористи. Вчера участниците се срещнаха с кмета на Видин, направиха почетна обиколка на града и поднесоха цветя на паметника на Трети пехотен Бдински полк.

Самолет с 54 души на борда изчезна над Папуа Нова Гвинея

http://offnews.bg/news/n_1/n_546703.html

Индонезийски самолет с 54 души на борда изчезна над Папуа Нова Гвинея, съобщава Би Би Си. Връзка със самолета е била изгубена тази сутрин, след като е излетял от летището в град Джаяпура, Индонезия. Самолетът Trigana Air ATR 42 е трябвало да стигне до Ксибил, което е в южната част на Папуа Нова Гвинея. На борда е имало 44 възрастни, 5 деца и пет души екипаж. От транспортното министерство на Папуа потвърждават за изчезването, но не дават повече информация, пише АФП. Една от вероятните причини за изчезването на самолета е лошо време, което забавя и екипите за издирването.

Пътнически самолет с 54 души на борда е изчезнал в Индонезия

http://www.cross.bg/borda-putnicheski-indoneziiiskata-1477270.html

/КРОСС/ Пътнически самолет с 54 души на борда е изчезнал в района на индонезийската провинция Папуа, съобщава ITV. Самолетът принадлежи на индонезийската компания Trigana. Започнала е операция по издирването и спасяването на пасажерите. По данни на националната спасителна служба BASARNAS на борда на самолета са се намирали петима членове на екипажа, 44 възрастни и пет деца. Самолетът е изпълнявал полет от Сентани до Оксибил в Папуа.

Пътнически самолет с 54 души на борда изчезна в Индонезия

http://www.cross.bg/borda-samoleta-samoletut-1477270.html

/КРОСС/ Пътнически самолет с 54 души на борда е изчезнал в района на индонезийската провинция Папуа, съобщава ITV. Самолетът принадлежи на индонезийската компания Trigana. Започнала е операция по издирването и спасяването на пасажерите. По данни на националната спасителна служба BASARNAS на борда на самолета са се намирали петима членове на екипажа, 44 възрастни и пет деца. Самолетът е изпълнявал полет от Сентани до Оксибил в Папуа.   Trigana е в черния списък на Европейския съюз от 2007 година. Компаниите в този списък имат забрана да летят над въздушното пространство на Европа заради опасения относно техните стандарти за безопасност или във връзка с регулациите в страната, в която са регистрирани. Авиокомпанията съществува от 1991 г., има флотилия от 14 самолета, сред които 10 ATR и четири Boeing 737. Средната им възраст е над 26 години. Досега с нейни самолети са регистрирани 14 сериозни инцидента.

Пътнически самолет с 54 души на борда изчезна в Индонезия (обновена)

http://www.cross.bg/papya-samolet-borda-1477270.html

/КРОСС/ Операцията за издирване на изчезналия в Индонезия пътнически самолет с 54 души на борда е временно спряна, съобщиха спасители от град Джаяпура, откъдето е излетяла машината. „За момента спираме издирването по суша, тъй като вече е тъмно. Ще продължим в понеделник сутринта", казал един от спасителите пред местни медии. Трасето на полета е минавало над труднодостъпни планински райони. Говорител на компанията-собственик на изчезналата машина - Trigana Air Service, съобщи, че самолетът, изпратен да я открие, се е завърнал на летището поради крайно неблагоприятни метеорологични условия. Индонезийското министерство на транспорта заяви, че в съответната зона над територията на провинция Папуа има силна облачност. „Засега не знаем какво е станало със самолета и търсим връзка с местните власти", цитира „Интерфакс" представител на министерството. Жители на индонезийската провинция Папуа са съобщили, че са открили изчезналия днес самолет с 54 пътници, предаде AFP. „Самолетът е бил открит от местни селяни. Според тях самолетът се е разбил в планината. Все още проверяваме достоверността на съобщението", казва председателят на дирекцията за въздушен транспорт към индонезийското министерство на транспорта. Пътнически самолет с 54 души на борда е изчезнал в района на индонезийската провинция Папуа, съобщи по-рано ITV. Започнала е операция по издирването и спасяването на пасажерите

Открити са отломки от изчезналия индонезийски самолет (обновена)

http://www.cross.bg/papya-borda-provintziya-1477270.html

/КРОСС/ Отломки от изчезналия индонезийски лайнер с 54 пасажери на борда са открити в провинция Папуа, предава Reuters. Операцията за издирване на изчезналия в Индонезия пътнически самолет с 54 души на борда е временно спряна, съобщиха спасители от град Джаяпура, откъдето е излетяла машината. „За момента спираме издирването по суша, тъй като вече е тъмно. Ще продължим в понеделник сутринта", казал един от спасителите пред местни медии. Трасето на полета е минавало над труднодостъпни планински райони. Говорител на компанията-собственик на изчезналата машина - Trigana Air Service, съобщи, че самолетът, изпратен да я открие, се е завърнал на летището поради крайно неблагоприятни метеорологични условия. Индонезийското министерство на транспорта заяви, че в съответната зона над територията на провинция Папуа има силна облачност. „Засега не знаем какво е станало със самолета и търсим връзка с местните власти", цитира „Интерфакс" представител на министерството. Жители на индонезийската провинция Папуа са съобщили, че са открили изчезналия днес самолет с 54 пътници, предаде AFP. „Самолетът е бил открит от местни селяни. Според тях самолетът се е разбил в планината. Все още проверяваме достоверността на съобщението", казва председателят на дирекцията за въздушен транспорт към индонезийското министерство на транспорта

Във Варна: Камион и две коли се намляха на стария път за Бургас

http://petel.bg/Vav-Varna--Kamion-i-dve-koli-se-namlyaha-na-stariya-pat-za-Burgas__123437

снимка: БулФото, архив*снимката е илюстративна Тежкотоварен автомобил и две леки коли се сблъскаха в около 13 часа днес на стария път за...

Пак меле край Варна! Чакал изскочи на магистралата за Бургас и прати в болница млада жена

http://petel.bg/Pak-mele-kray-Varna--CHakal-izskochi-na-magistralata-za-Burgas-i-prati-v-bolnitsa-mlada-zhena__123436

снимка: БулФото, архив*снимката е илюстративна Внезапно изскочил на магистралата за Бургас чакал стана причина за пътен инцидент....

Промяната на времето идва след полунощ, дотогава ще вали за кратко

http://petel.bg/Promyanata-na-vremeto-idva-sled-polunoshh--dotogava-shhe-vali-za-kratko__123435

снимка: bTV Днес е пикът на жегите. Жълт код за температури между 35 и 39 градуса важи за почти цялата страна. Бъдете внимателни със...

Кастрева: Ще има промени при външното оценяване след 7 клас

http://frognews.bg/news_96270/Kastreva-SHTe-ima-promeni-pri-vanshnoto-otseniavane-sled-7-klas/

Не се предвижда промяна в съдържанието на матурите от догодина, а само в организацията на изпитите. Промени ще има при националното външно оценяване след седми клас. Това каза за БНР заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Спипаха "възпитаник" на Варненския затвор да кара пиян

http://www.moreto.net/novini.php?n=298697

Пуснат в отпуск от Варненския затвор е хванат да шофира пиян – съобщават от ОДМВР-Разград. Около 23.30 часа на 14 август в град Исперих е спрян лек автомобил “Хонда Прелюд”, управляван от А.А. на 26 години от село Подайва. В хода на проверката водачът е изпробван за употреба на алкохол с дрегер, чиято цифрова индикация отчела 1,90 промила.

200 души се изследваха за СПИН във Варна

http://pik.bg/200-души-се-изследваха-за-спин-във-варна-news383161.html

200 души се изследваха за СПИН във Варна

В периода от 3-и до 8-и август във Варна се проведе АНТИСПИН кампания, като в нея безплатно са били консултирани и изследвани 200 лица. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция в града, пише "Фокус".

През изминалата седмица са извършени и 256 инспекции от служители, упражняващи държавен здравен контрол. Във връзка със забраната за продажба на алкохолни напитки на лица под 18 години, служители при РЗИ-Варна са извършили 2 проверки.

Във връзка със забраната за тютюнопушенето в закритите обществени места, включително обществения транспорт и закритите работни места и някои открити обществени места, служители на здравната инспекция са извършили общо 154 инспекции.

Издадени са 13 предписания на обекти с обществено предназначение за задължителни хигиенни мероприятия. Извършени са 20 броя планови проверки от служители на отдел „Медицински дейности” на Лечебни заведения в град Варна и областта.

Стражица с обновена галерия за над 50 000 лв. по европроект

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4926630

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева и кметът на Стражица инж. Детелина Борисова прерязаха лентата на обновена изложбена зала в града.
Местната художествена галерия, в която се пазят ценни творби на Васил Стоилов, Димитър Казаков- Нерон, родом от Стражица, Владимир Димитров - Майстора и др.
Министърът на земеделието и храните Десислава Танева и кметът на Стражица инж. Детелина Борисова прерязаха лентата на обновена изложбена зала в града. Местната художествена галерия, в която се пазят ценни творби на Васил Стоилов, Димитър Казаков- Нерон, родом от Стражица, Владимир Димитров - Майстора и др.

Величко Карабоюков преплува яз. Кърджали по дължина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4926647

Величко Карабоюков преплува яз. Кърджали по дължина.
Плувецът преодоля разстоянието от хижа Боровица до язовирната стена, което е 20 км за 4 ч. и 24 мин. Карабоюков беше награден от кмета на Кърджали Хасан Азис с плакет, а от свещеника Петър Гарена с икона на
Величко Карабоюков преплува яз. Кърджали по дължина. Плувецът преодоля разстоянието от хижа Боровица до язовирната стена, което е 20 км за 4 ч. и 24 мин. Карабоюков беше награден от кмета на Кърджали Хасан Азис с плакет, а от свещеника Петър Гарена с икона на

Седем мъже и седем жени влизат в "Биг Брадър" (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4926633

Седем мъже и седем жени ще влязат в къщата на
Седем мъже и седем жени ще влязат в къщата на "Биг Брадър" за новия сезон на риалитито, което стартира в понеделник от 20 часа по Нова тв. Всички дами са изключително красиви и се очаква да приковат мъжкото внимание пред телевизорите. Една от тях е майка на 5 деца, няколко от другите пък имат корекции по тялото си,

След Лесидрен: Спомен за едно фатално автородео в Плевенско

http://pik.bg/след-лесидрен-спомен-за-едно-фатално-автородео-в-плевенско-news383162.html

След Лесидрен: Спомен за едно фатално автородео в Плевенско

След поредния тежък инцидент, при който в Лесидрен загинаха две 16-годишни деца, а други две бяха ранени, МВР обмисля идеята да бъде криминализирано организирането на гонки заради жертвите от тях. Трагедията в Лесидрен обаче не е първата, при която загиват невинни хора. Преди 10 години жертва на гонките има и в Плевенско. Добромир Захариев от Славяново днес трябваше да е на 29 години и да е в разцвета на силите си, но нелеп инцидент отне живота му.

19-годишният тогава ученик на плевенския механотехникум бе прегазен по време на среднощно автородео на самолетната писта край Долна Митрополия. Малко след 21,30 чaсa в петъчната вечер на 18 март 2005 г. над 100 души от цялата страна се събрали да гледат незаконното рали. Първи на старта се наредили два леки автомобила "Алфа Ромео". Шофьорите натиснали газта и потеглили с бясна скорост.

Точно в това време Добромир Захариев от Славяново тръгнал да пресича пистата. Мощният рев на двигателите му попречил да чуе старта на ралито и бил отнесен от "Алфа"-та на 32-годишния Миладин Захариев от село Крушовица. Тийнейджърът загинал на място. Вместо да му помогнат, по-голямата част от младежите побързали да се изнесат, преди да пристигне полицията.

"Беше наистина трагично. На няколко метра от мен се случи. Три момчета пресичаха пистата, но изглежда не видяха бързо приближаващата кола с врачанска регистрация. Едва в последния момент, в който се чу свистенето на блокиралите гуми го осъзнаха. Направиха още няколко крачки, но момчето в средата беше пометено от автомобила. Добре, че последното момче в последния момент се спря, иначе жертвите щяха да са две. Тялото на Добри хвръкна във въздуха. Някои от нас, зрителите, веднага се затичахме към мястото на инцидента, а останалите по най-бързия начин се изнесоха от пистата", връща лентата назад пред Plevenutre.bg свидетел на трагичната история.

Николай Марков: Практика е шофьори на НСО да карат пили

http://frognews.bg/news_96269/Nikolai-Markov-Praktika-e-shofjori-na-NSO-da-karat-pili/

Досега Националната служба за охрана е работила в условията на правен вакуум. Новият Закон за НСО би трябвало да запълни тази празнина, но действително той ще узакони нередностите, вършени досега. Това каза за БНР Николай Марков, който е бивш офицер от Националната служба за охрана.

112 са вече жертвите на взривовете в Тянцзин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4926625

Броят на загиналите при мощните взривове в китайския град Тянцзин достигна 112, а 95 човека са в неизвестност, съобщиха световните агенции, като се позоваха на китайски медии.
От изчезналите хора 85 са пожарникари.
През изминалата нощ са били намерени още 10 тела на загинали.
Потвърдиха наличието на цианид в зоната на взрива в Тянцзин
Китайският
Броят на загиналите при мощните взривове в китайския град Тянцзин достигна 112, а 95 човека са в неизвестност, съобщиха световните агенции, като се позоваха на китайски медии. От изчезналите хора 85 са пожарникари. През изминалата нощ са били намерени още 10 тела на загинали. Потвърдиха наличието на цианид в зоната на взрива в Тянцзин Китайският

"Дисни" прави паркове "Междузвездни войни"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4926567

Два тематични парка, посветени на култовата фантастична сага
Два тематични парка, посветени на култовата фантастична сага "Междузвездни войни" ще бъдат създадени в увеселителните паркове на компанията "Уолт Дисни" в американските щати Калифорния и Флорида, съобщи Би Би Си. Тематичните зони за "Междузвездни войни" ще бъдат с площ 14 акра и е най-голямото разширение на парковете на "Дисни".

Фалшиви банкноти от 50 лева заляха Пловдив

http://www.cross.bg/plovdiv-banknoti-leva-1477269.html

/КРОСС/ Фалшиви банкноти от 50 лева са засечени в магазинната мрежа в Пловдив, съобщава Агенция „Фокус". От около седмица в големи вериги магазини са засечени несъответствия в защитните елементи на някои петдесетолевки, разказват касиери. Липсва изображението, видимо при поставяне на банкнотата срещу източник на светлина. Това пораждало съмнение, че тя е неистинска. Засега в полицията няма сигнали за фалшиви банкноти в Пловдив.

Вълкът в овча кожа

http://www.investor.bg/analizi/262/a/vylkyt-v-ovcha-koja-200591/

Служителите - най-големият ресурс на всяка една компания, може да са и най-големият ѝ пасив

И преди 10 години правили опит да създадат електронни здравни карти. И той се оказа неуспешен!

http://pik.bg/и-преди-10-години-правили-опит-да-създадат-електронни-здравни-карти-и-той-се-оказа-неуспеш-news383159.html

И преди 10 години правили опит да създадат електронни здравни карти. И той се оказа неуспешен!

Преди близо 10 години беше последният опит за създаване на здравни карти, но и той се оказа неуспешен, тъй като дори не мина през Парламента. Това каза пред Радио „Фокус” – Велико Търново д-р Христо Димитров, зам.-председател на Българския лекарски съюз – Велико Търново. Той обясни, че тогавашните карти не са имали задължителен нормативен характер.

„При въвеждането на такава Национална здравна карта, ние трябва да имаме яснота за какво става дума, за да можем да въведем някакви регулации, изисквания и правила. В момента ситуацията е хаотична и каквото и да направим, колкото и пари да налеем в здравеопазването, ако няма правила, тези пари пак ще бъдат разпилени, а крайният резултат няма да е видим и добър за пациентите. Най-важното е нашите пациенти да получат качествена здравна грижа, сравнително навреме”, каза д-р Димитров.

По думите му, обществото е длъжно да се интересува от това как и по какъв начин се харчат парите за здраве. „Това са пари, които всички ние отделяме и всеки един от нас е отговорен за здравето си. Ако обществото е активно, не толкова големият ресурс за здраве, с който разполагаме, ще бъде изразходен по най-разумния начин”, допълни още д-р Христо Димитров.

Батков: Случващото се в "Лудогорец" е като в "Левски" през 2007 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/16/2591663_batkov_sluchvashtoto_se_v_ludogorec_e_kato_v_levski/?ref=rss


Бившият собственик на "Левски" Тодор Батков сравни случващото се в шампиона "Лудогорец" със ситуацията, която е била при сините след влизането им в групите на Шампионската лига през 2006 г. 

Според него еуфорията от успехите в европейските турнири и тогава при столичани, и сега при разградския клуб е довела до грешна политика и лоши решения. Като основен проблем той посочи скъпите трансфери на чужденци, вместо налагането на собствени кадри. 

"Защо чак сега се налагат...

Сръчни апаши обраха три жилища за ден

http://pik.bg/сръчни-апаши-обраха-три-жилища-за-ден-news383156.html

Сръчни апаши обраха три жилища за ден

Три домови кражби са регистрирани вчера в полицията.

По първоначални данни, за времето между 20 часа и 22 часа, неизвестен извършител влязъл през незатворен прозорец в къща на ул. "Битоля" в Пловдив и отнел айпод, айпад и 150 евро.

Отново в областния град, на ул. "Иван Драсов", същия ден към 7.30 часа е установена липсата на мъжка борсета с 1000 лева. Според първоначалната информация, в жилището било проникнато през отворена тераса. Извършени са огледи и са образувани досъдебни производства съответно в Първо и Трето районни управления.

Междувременно към 15 часа и в РУ – Труд е съобщено за подобно посегателство - от частен адрес в село Желязно, чрез подбран ключ били откраднати около 2000 лева, 1000 евро и 2000 турски лири.

40% от майките раждат със секцио

http://news.ibox.bg/news/id_1250713980

"Не може 40% от майките и бебетата да са с опасност за живота, за да се предприема такава операция", коментира Делчева. В частните болници броят на жените, които раждат чрез цезарово сечение е дори по-висок. По думите й майките не са информирани за последствията за самите тях и за децата.

Ремарке на ТИР изгоря в прохода Хаинбоаз

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4926627

ТИР се запали в движение в прохода Хаинбоаз и вдигна на крак пожарникарите от Велико Търново. Сигнал за инцидента е получен на 15 август в 3,50 ч. на тел.112. Ремаркето на тежкотоварния автомобил
ТИР се запали в движение в прохода Хаинбоаз и вдигна на крак пожарникарите от Велико Търново. Сигнал за инцидента е получен на 15 август в 3,50 ч. на тел.112. Ремаркето на тежкотоварния автомобил "Мерцедес Актрос" лумнало в пламъци до разклона за гр. Дебелец. Вероятната причина за запалването е техническа неизправност в спирачната система,

112 са вече жертвите на взривовете в Тянцзин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4926620

Броят на загиналите при мощните взривове в китайския град Тянцзин достигна 112, а 95 човека са в неизвестност, съобщиха световните агенции, като се позоваха на китайски медии.
От изчезналите хора 85 са пожарникари.
През изминалата нощ са били намерени още 10 тела на загинали.
Потвърдиха наличието на цианид в зоната на взрива в Тянцзин
Китайският
Броят на загиналите при мощните взривове в китайския град Тянцзин достигна 112, а 95 човека са в неизвестност, съобщиха световните агенции, като се позоваха на китайски медии. От изчезналите хора 85 са пожарникари. През изминалата нощ са били намерени още 10 тела на загинали. Потвърдиха наличието на цианид в зоната на взрива в Тянцзин Китайският

Последиците от тежката катастрофа с български бус в Германия: Единият от оцелелите е в кома, животът на другия е извън опасност

http://pik.bg/последиците-от-тежката-катастрофа-с-български-бус-в-германия-единият-от-оцелелите-е-в-кома-news383157.html

Последиците от тежката катастрофа с български бус в Германия: Единият от оцелелите е в кома, животът на другия е извън опасност

 

Последиците от тежката катастрофа с български бус в Германия. Без промяна остава състоянието на най-сериозно ранения наш сънародник. Той продължава да е в кома, а лекарите от болницата в Берлин не се ангажират с прогноза, предаде Нова телевизия.

Състоянието на втория оцелял при жестокия сблъсък, вече е стабилно. Животът му е извън всякаква опасност. Очаква се утре да бъде разпитан.

Засега от германските служби отказват всякаква информация за версиите, по които работят. Утре се очаква да бъдат официално оповестени имената на жертвите, които все още не са разпознати.

НПО искат по-високо качество на майчиното здравеопазване

http://www.cross.bg/spazvane-izbor-prava-1477268.html

/КРОСС/ Сдружение „Родилница" и Фондация „Родители за родители" вече работят по проект за спазване на правата в майчиното здравеопазване. От двете организации настояват за цялостна промяна чрез приемане на нова философия за грижи и политика, за спазване на човешките и гражданските права на майките и бебетата. Двете неправителствени организации представиха стартиралия през юни проект за спазване на човешките и гражданските права на майките. Миглена Делчева посочи, че въпреки положителните стъпки на здравното министерство, проблемите остават и това на фона на рекордно ниската раждаемост у нас. Отдавна при нас раждането за жените е безплатно, заплаща се от Здравната каса за всички - осигурени и неосигурени. Никой обаче не си задава въпроса, какво е качеството, което те получават. И самият факт, че имаме болници, където масово се изписват антибиотици на бебетата, където има вътреболнични инфекции. С този среден процент над 40 за цезарово сечение, с процент на кърмени бебета на на един месец, който е изключително нисък. Това всичко означава, че проблем има и че майката и бебето на получават грижите, които трябва да получат. След болницата връзката също се къса. След изписването идва педиатър в къщи, който дава указания. Следва консултацията на един месец. Има 25 дни, в които ние не знаем реално какво се случва с това бебе и с тази майка. Проблеми с кърменето и проблеми при децата се развиват в тези три седмици, в които ние нямаме грижи за децата

Експерт: Здравеопазването при животните е пренебрегвано с години

http://www.moreto.net/novini.php?n=298685

Здравеопазването при животните е било пренебрегвано през годините. Налагат се промени в законодателството по отношение на начина за отглеждане и профилактика на добитъка и в договорите на частно практикуващите лекари. Ветеринарите трябва да бъдат по-често във фермите.

Във Варна откриха най-големия пеещ фонтан (Снимки)

http://varna.actualno.com/Vyv-Varna-otkriha-naj-golemija-peesht-fontan-Snimki-news_490201.html

Навръх Успение Богородично, когато е Денят на Варна, беше пуснат изцяло обновеният фонтан, предаде БГНЕС. Той е най-високият у нас с водна струя достигаща 41 м., с най-много водни ефекти и без аналог в България. За изключително атрактивното съоръжение в центъра на града са монтирани 400 дюзи, 400 прожектора, 52 помпи. Водните струи ще се багрят в 2000 цветни комбинации. Басейнът е облечен в мрамор, в него са пуснати 30 км кабели и има изключително модерно електронно управление. С цвет

От утре ни очаква захлаждане

http://society.actualno.com/Ot-utre-ni-ochakva-zahlajdane-news_490255.html

Днес е пикът на жегите. Жълт код за температури между 35 и 39 градуса важи за почти цялата страна. След пладне обаче ще се развият купести облаци и ще превали и прегърми, съобщава bTV. Истинската промяна във времето ще се случи след полунощ. От северозапад ще започне да идва по-хладен въздух. Ще завали първо в западните райони, а до обяд и в централните. На много места валежите ще са интензивни и придружени от гръмотевици. Има вероятност и за градушки. Привечер и през нощта срещу вторник

19 ранени при сблъсък между два влака в Унгария

http://europe.actualno.com/19-raneni-pri-sblysyk-mejdu-dva-vlaka-v-Ungarija-news_490251.html

19 пътници са ранени при сблъсък между два влака, станал на около 50 км от унгарската столица Будапеща днес (неделя), съобщава Ройтерс,цитирана от Нова тв.  Двама от пострадалите са в тежко състояние. Всяка от машините превозвала между 30 и 40 пасажери и се движела с ниска скорост – около 20 км/ч. Причините за инцидента все още се разследват.

Цената на петрола достигна най-ниското равнище от 6,5 години

http://www.cross.bg/dolara-naii-niskoto-dostigna-1477267.html

/КРОСС/ Цената на суровия петрол достигна най-ниското си равнище от 6,5 години в петък, пише Daily Mail. В Европа тя стигна около 42 долара за барел, а в САЩ - 41,35 долара - най-ниското ниво от 2009 г., когато започна глобалната финансова криза и рецесия.Спадът в цената се наблюдава от 10 юни, когато тя достигна 61,43 долара за барел.Смята се, че главните причини за срива са увеличеното производство в Америка и Канада и очакванията за завръщане на иранския петрол на пазара. Експерти коментират, че може да се очаква още по-голям спад в цените, ако производството, особено в Северна Америка, не спадне. Опасенията се подклаждат и от забавянето на икономиката на Китай, огромен консуматор на енергия.  

Русенец улови сом гигант, подари му живота

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4926614

Сом, дълъг 140 сантиметра, c тегло над 12 килограма, уловил русенецът Георги Александров. Слуката го споходила на яз. „Тича“, съобщава ruse-news.com.
„Това е най-големият сом, който някога съм хващал, а от доста години съм запален“, споделя Георги. Борбата с водния гигант продължила повече от час. Затова решил да му подари живота и след като
Сом, дълъг 140 сантиметра, c тегло над 12 килограма, уловил русенецът Георги Александров. Слуката го споходила на яз. „Тича“, съобщава ruse-news.com. „Това е най-големият сом, който някога съм хващал, а от доста години съм запален“, споделя Георги. Борбата с водния гигант продължила повече от час. Затова решил да му подари живота и след като

От тази учебна година стартират 2 професии в 2 училища

http://pik.bg/от-тази-учебна-година-стартират-2-професии-в-2-училища-news383153.html

От тази учебна година стартират 2 професии в 2 училища

Образованието е държавна отговорност и просветното министерство не може да постигне само поставените цели. Малко са парите, отпускани за образование. Това заяви по БНР заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

"Не можем да говорим за обновяване на учебната среда или промяна на формата на външните оценявания без да разполагаме с необходимите средства. Дуалното образование стартира. За да може то да се реализира, в системата на професионалното образование се прие промяна в Закона за професионалното образование. От тази година пилотно ще стартират две професии в професионални училища – машинен техник и технолог в хранително-вкусовата промишленост", каза тя.

Според нея не можем да имаме добро професионално образование, без да имаме добра база там, защото там се провеждат учебни практики. Навсякъде по света, където имаме добро професионално образование, в учебните лаборатории на учениците са последните постижения на науката. При нас изоставането е често с десетки години, разкри Кастрева. Тя обясни, че образователното министерство ще се справя с фиктивно записаните ученици в училищата с политиката за ефективен контрол чрез изненадващи проверки на място.

Кастрева обясни, че на сайта на министерството могат да се подават сигнали за фиктивно обучаващи се ученици и допълни: "Аз съм удовлетворена от обстоятелството, че вече 5-годишните трябва да бъдат обхванати от системата на образованието. Предучилищната подготовка е основата, над която се гради отношението към институцията училище. Без местната власт и кметовете обаче не можем да гарантираме дали имаме 100%-ово обхващане на децата. Без Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето ние трудно бихме провели каквито и да било политики, свързани с реинтегриране на децата в образователната система. Сътрудничеството с тези структури невинаги е достатъчно ефективно".

В Морската градина откриха най-голямата детска площадка на Варна

http://petel.bg/V-Morskata-gradina-otkriha-nay-golyamata-detska-ploshhadka-na-Varna__123434

Снимки: Румен Сарандев В Морската градина на Варна откриха най-голямата детска площадка в града. Тя се намира в района до тенис...

Мистерии - връх Безбог крие зловещи тайни

http://petel.bg/Misterii---vrah-Bezbog-krie-zloveshhi-tayni__123433

снимка: wikipedia.org С древни митове и легенди е обвеян връх Безбог, който се издига на 2240 м надморска височина сред красивата Пирин планина,...

Смъртоносните катастрофи, заради които Пловдив е №1 в черната статистика на КАТ

http://petel.bg/Smartonosnite-katastrofi--zaradi-koito-Plovdiv-e----1-v-chernata-statistika-na-KAT-__123432

снимка: БулФото, архив 23-годишен шофьор уби пешеходец на зебра тази седмица. В Лесидрен, при гонка на пътя, бяха прегазени две 16-годишни...

Най-малко 8 души загинаха при престрелка на индийско-пакистанската граница

http://pik.bg/най-малко-8-души-загинаха-при-престрелка-на-индийско-пакистанската-граница-news383152.html

Най-малко 8 души загинаха при престрелка на индийско-пакистанската граница

 

Най-малко 8 души са загинали при престрелки между Индия и Пакистан по границата в района Кашмир, предаде bTV. Вече седми ден продължават престрелките между двете азиатски държави по силно милитаризираната граница в спорния район.

Индийски полицейски говорител коментира, че в резултат на обстрел от страна на Пакистан, са загинали шестима цивилни жители, а други 17 са ранени. Пакистанските власти, от своя страна, съобщават за двама убити цивилни и още двама ранени.

Двете страни взаимно се обвиняват за започването на престрелките и необходимостта да отвръщат на всяка от тях.

И Индия, и Пакистан претендират за района Кашмир. Две войни са се водили за спорната територия. Сега всяка от тях администрира част от района. През 2003 г. бе постигнато примирие по разделителната линия, но то често е нарушавано. Предстои насрочена за 23 август среща на висши съветници по сигурността на двете страни в Делхи. Очаква се една от основните теми на срещата да е спазването на примирието.

По-рано през изминалата седмица и двете азиатски страни отбелязаха своя Ден на независимостта. Те възникнаха като самостоятелни държави преди 68 г. при разпада на Британска Индия, която обхващаше територията и на двете държави.

Русенец улови сом гигант, подари му живота

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4926618

Сом, дълъг 140 сантиметра, c тегло над 12 килограма, уловил русенецът Георги Александров. Слуката го споходила на яз. „Тича“, съобщава ruse-news.com.
„Това е най-големият сом, който някога съм хващал, а от доста години съм запален“, споделя Георги. Борбата с водния гигант продължила повече от час. Затова решил да му подари живота и след като
Сом, дълъг 140 сантиметра, c тегло над 12 килограма, уловил русенецът Георги Александров. Слуката го споходила на яз. „Тича“, съобщава ruse-news.com. „Това е най-големият сом, който някога съм хващал, а от доста години съм запален“, споделя Георги. Борбата с водния гигант продължила повече от час. Затова решил да му подари живота и след като

Ангелкова: Горна граница от 57 лв. за чадър и шезлонг е абсурдно

http://econ.bg/Новини/Ангелкова-Горна-граница-от-57-лв-за-чадър-и-шезлонг-е-абсурдно_l.a_i.691313_at.1.html

Горната граница, която е стигала до нас като информация за чадър и шезлонг по българското Черноморие е 57 лв. Това е абсурдно и нередно. На това...

Ако бъде избран за президент на САЩ, Доналд Тръмп ще депортира имигранти без документи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/16/2591660_ako_bude_izbran_za_prezident_na_sasht_donald_trump/?ref=rss


Ако бъде избран за президент на САЩ, претендентът за номинацията на републиканците Доналд Тръмп ще депортира всички имигранти, които нямат документи, и ще анулира указите на президента Барак Обама за имиграцията, съобщи Ройтерс.

В интервю за телевизия "Ен Би Си Нюз" Тръмп заявява още, че тези хора трябва да си тръгнат, а ако има случаи на такива, които няма къде да се върнат, той казва: "Ще работим с тях."  

Според Тръмп указите на настоящия президент Обама за имиграцията,...

22 германци купиха училището в българското село Одринци! Ще го правят здравен център

http://pik.bg/22-германци-купиха-училището-в-българското-село-одринци-ще-го-правят-здравен-център-news383150.html

22 германци купиха училището в българското село Одринци! Ще го правят здравен център

 

Общински съвет Ивайловград даде съгласие за продажбата на сградата на бившето училище в село Одринци на настанилите се там германци, за изграждане на здравен център. Групата от 22 германци, желаещи да живеят близко до природата, се е заселила в село Одринци, където живеят без електричество и отглеждат кози.

Сред пристигналите има лекар, медицинска сестра, физиотерапевт и художник. Всички те са работили по 10 часа в офис, напълно откъснат от природата, а сега са очаровани от новия си начин на живот.

57-годишният Юрген Хумес, основател на природосъобразната комуна, се определя като шаман. Той твърди, че е открил лечебната сила на билките, след като получил видения, докато е бил болен. Преди да се заеме да цери с растения, Хумес е работил като дърводелец, но впоследствие добил популярност чрез лекуване със спиритични сеанси, медитиране, билки и минерали. Хумес успял бързо да спечели съмишленици, които сформирали група.

Спокойният живот в Германия омръзнал на чужденците и те заминали за африканската страна Того. Там построили болница, обучавали сираци и лекували местните с билки. Африканската страна също доскучала на малката общност, а и много от тях били застигнати от тропически болести. Така чужденците решили да се преместят отново. Именно Хумес избрал Одринци, докато медитирал върху карта в интернет.

У нас германците купили няколко изоставени къщи. Някои от тях все още спят на палатки. Денят им започва с медитиране. Сами си пекат хляб и доят мляко. Групата живее с 230 кози. „Тези хора са много хубави, не знаят български, но са много мили”, коментира съседът на странните чужденци 57-годишният Владимир Файталов.

В Одринци германците са с намерение да строят здравен център, където да практикуват техники на природолечението.

Бежанците бързат към Европа

http://www.cross.bg/gurtziya-migranti-italiya-1477266.html

/КРОСС/ Стотици мигранти пълнят влаковете на гара Гевгелия в южна Македония, близо до границата с Гърция. Те се опитват да стигнат до Сърбия - последната държава, която стои между тях и Европейския съюз в лицето на Унгария, пише Associated Press.Повечето мигранти идват от Близкия Rзток, но и от Афганистан. Пътят, по който са поели, избягва смъртноопасното пътуване с лодка в Средиземно море и става все по-популярен сред хората, отчаяно надяващи се на убежище в Европа. Те пътуват от Турция или Гърция по вода или до България по суша, а оттам тръгват през Македония и Сърбия. Често стават жертва на гангстери.Качват се на влакове, защото това е най-евтиният транспорт и така спестяват парите, които иначе биха дали на трафикантите. От своя страна те тъпчат колкото може повече хора в коли и камиони, понякога с фатални резултати. В Гевгелия хаосът е голям, докато хората се опитват да си осигурят място в пълния влак, който ще ги закара до Сърбия. На будките за билети и по перона избухват спорове. Хората, които не са успели да си осигурят място, изскачат пред влака, някои с деца на ръце и с надеждата да успеят да се хванат и изкачат по него. Много остават, за да чакат следващия. Македонските власти осигуряват тридневни визи, които позволяват на мигрантите да пътуват из страната. Но само от тях зависи да прекосят границата по какъвто начин успеят. Македонското министерство на вътрешните работи заяви миналата седмица, че е дало временни визи на над 28 nr

Мария: Надявам се скоро да забременея

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4926599

Фолкпевицата Мария искрено се надява скоро да се сдобие с второ дете.
В разгара на лятото пайнерката увери, че се чувства много добре, отпочинала и заредена с енергия за работа.
Фолкпевицата Мария искрено се надява скоро да се сдобие с второ дете. В разгара на лятото пайнерката увери, че се чувства много добре, отпочинала и заредена с енергия за работа. "Надявам се максимално бързо да забременея, защото Марая ми е направила поръчка и чака сестричка, тъй като вече си има братче.

Сорос продаде почти всичките си акции в Alibaba

http://www.investor.bg/novini/261/a/soros-prodade-pochti-vsichkite-si-akcii-v-alibaba-200603/

Милиардерът съкращава и петролните си позиции, показва финансовият отчет за второто тримесечие

63 смели плувци се хвърлиха във водите на Черно море

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/sAel6tVtc_A/

63 смели плувци се хвърлиха във водите на Черно море, за да преплуват разстоянието от остров Света Анастасия до Моста на бургаския плаж. Всички финишираха успешно и в отлично настроение. Разстоянието от 6400 метра преодоля най-бързо Венцислав Айдарски от Сандански. Шампионското му време е 1 час, 17 минути и 24 секунди. Втори и трети при мъжете се класираха бургаският кадър Цанко Цанков и Арсений Бекетов.

Първа при жените е най-добрата българска плувкиня Нина Рангелова, която се готви усилено за Олимпиадата в Рио догодина. Нейното време беше много близко до това на мъжете – 1 час, 23 минути и 52 секунди. Втора и трета се класираха Никол Кошеджийска и състезателката на бургаския “Бриз” Анна Долганина.

Наградите връчиха зам.-кметът д-р Лорис Мануелян, зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков и общинският съветник Николай Иванов. Всички участници похвалиха Община Бургас за отличната организация. Единствената непредвидена трудност бяха многото медузи по маршрута, но сериозно опарени нямаше. Тази година Общината мобилизира 20 плавателни съда за насочване и опазване на състезателите, сред които и кораб на Военноморска база – Бургас. Наградният фонд също беше солиден – победителите при мъжете и жените получиха по 1000 лева, за второ място наградата е 600 лева, за трето- 400 лева, четвърто – 300 лева, пето – 250 лева, шесто – 200 лева, седмо – 150 лева и за осмо – 100 лева.

Община Бургас благодари за подкрепата и партньорството при организирането на плувния маратон на Пристанище Бургас, Военноморска база – Бургас, Морска администрация и всички рибарски лодки, които се включиха като ескорт

24-годишен неправоспособен шофьор блъсна велосипедист

http://pik.bg/24-годишен-неправоспособен-шофьор-блъсна-велосипедист-news383149.html

24-годишен неправоспособен шофьор блъсна велосипедист

Мъж бе ранен при катастрофа, предизвикана от пиян и неправоспособен водач. Сигналът за произшествието е подаден вчера към 8.35 часа. Според информацията, на ул. "Рогошко шосе"  в Пловдив лек автомобил "БМВ" блъска движещия се отдясно 56-годишен велосипедист, а след това се удря последователно в бетонна ограда и метална врата, предаде "Дарик".

Пострадалият е транспортиран в болница, където е настанен за лечение. Взета му е кръвна проба за алкохол.

Колата управлявал неправоспособен 24-годишен младеж, който бил тестван с дрегер и техничестото средство отчита 2,04 промила. По случая е започнато досъдебно производство в сектор "Пътна полиция".

Пищни тържества в КНДР за новото време (видео)

http://www.vesti.bg/sviat/azia/pishtni-tyrzhestva-v-kndr-za-novoto-vreme-video-6041123

Решението на Пхенян да създаде 30-минутна разлика във времето е необичайно, но не е единствено по рода си

Гасенето на пожара около Чернобил продължава

http://www.cross.bg/zabranenata-ognishta-pozhara-1477265.html

/КРОСС/ Вече седмица украинските огнеборци гасят пожара в забранената зона около Чернобилската АЕЦ, съобщи украинската Държавна служба за извънредни ситуации, цитирана от ТАСС. Към тази сутрин не са установени огнища на открит пламък. Пожарникарите поливат площите и наблюдават отделни огнища, в които тлее горската постилка, посочва ведомството.Пожарът в украински резерват недалеч от атомната централа избухна на 9 август и бе локализиран на 14 т. м. Премиерът Арсений Яценюк допусна, че става дума за умишлен палеж, и нареди да бъдат изпратени допълнителни сили на Националната гвардия за охрана на забранената зона.

Пиян шофьор без книжка помете колоездач в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4926589

24-годишен без шофьорска книжка връхлетя колоездач на ул.
24-годишен без шофьорска книжка връхлетя колоездач на ул. "Рогошко шосе" в Пловдив. Младежът карал БМВ с превишена скорост. Седнал зад волана почерпен. В това време отдясно се движел 56-годишен велосипедист, който бил блъснат от неправоспособния водач. Човекът е ранен и откаран в болница, където е настанен за лечение.

Пиян шофьор без книжка помете колоездач в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4926594

Мъж бе ранен при катастрофа, предизвикана от пиян и неправоспособен водач. Сигналът за произшествието е подаден вчера, около 8.35 часа. Според информацията, на ул. "Рогошко шосе" в Пловдив лек автомобил БМВ блъснал движещия се отдясно 56-годишен велосипедист, а след това се ударил последователно в бетонна ограда и метална врата.
Мъж бе ранен при катастрофа, предизвикана от пиян и неправоспособен водач. Сигналът за произшествието е подаден вчера, около 8.35 часа. Според информацията, на ул. "Рогошко шосе" в Пловдив лек автомобил БМВ блъснал движещия се отдясно 56-годишен велосипедист, а след това се ударил последователно в бетонна ограда и метална врата.

Вижте голата Шарън Стоун на 57 години (СНИМКИ)

http://www.bnews.bg/article-140176

Все по-нагло флиртувам, но мисля, че мъжете не осъзнават поканата ми. Никога не ме канят на среща!, споделя актрисата.

Васил Найденов пее довечера във "Владиславово"

http://www.moreto.net/novini.php?n=298673

Великият Васко Найденов ще зарада тази вечер жителите на квартал "Владиславово" във Варна, научи Moreto.net. Изпълнителят на едни от най-популярните песни в българската музикална история ще изнесе концерт в парка на района.

Щайнмайер призова за ускорено депортиране на нелегалните имигранти от балкански страни

http://www.cross.bg/strani-shtaiinmaiier-balkanski-1477264.html

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Германия Франк- Валтер Щайнмайер призова за ускорено депортиране на нелегалните имигранти от балкански страни, пише Bild. „Тази група няма никакъв шанс да получи бежански статут. Поради това трябва възможно най-скоро да бъде взето ясно решение и да се действа според него", заяви Щайнмайер.Министърът подчерта, че Албания, Косово и Македония търсят сближаване с Европейския съюз и признаването на тези страни за надеждни от гледна точка на спазването на правата на човека може да помогне за решаването на проблема с нелегалната имиграция.

Щайнмайер призова за ускорено депортиране на нелегални имигранти от балканските страни

http://www.cross.bg/strani-deportirane-prizova-1477264.html

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Германия Франк- Валтер Щайнмайер призова за ускорено депортиране на нелегалните имигранти от балкански страни, пише Bild. „Тази група няма никакъв шанс да получи бежански статут. Поради това трябва възможно най-скоро да бъде взето ясно решение и да се действа според него", заяви Щайнмайер.Министърът подчерта, че Албания, Косово и Македония търсят сближаване с Европейския съюз и признаването на тези страни за надеждни от гледна точка на спазването на правата на човека може да помогне за решаването на проблема с нелегалната имиграция.

Продължава гасенето на пожара около Чернобилската АЕЦ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4926583

Украинските огнеборци вече от седмица гасят пожара в забранената зона около Чернобилската АЕЦ, съобщи украинската Държавна служба за извънредни ситуации, цитирана от ТАСС.
Към тази сутрин не са установени огнища на открит пламък. Пожарникарите поливат площите и наблюдават отделни огнища, в които тлее горската постилка, посочва ведомството.
Украинските огнеборци вече от седмица гасят пожара в забранената зона около Чернобилската АЕЦ, съобщи украинската Държавна служба за извънредни ситуации, цитирана от ТАСС. Към тази сутрин не са установени огнища на открит пламък. Пожарникарите поливат площите и наблюдават отделни огнища, в които тлее горската постилка, посочва ведомството.

5 години безплатни туристически обиколки на София

http://pik.bg/5-години-безплатни-туристически-обиколки-на-софия-news383142.html

5 години безплатни туристически обиколки на София

Безплатните туристически обиколки на София са една от най-популярните и обичани от чужденците у нас атракции.

Млади момчета и момичета всеки ден отделят по няколко часа от времето си и абсолютно безплатно развеждат из столицата стотици туристи от всички краища на света, като им разказват подробности за България и ключовите туристически обекти в столицата. Инициативата носи името Sofia Free Tour, а обиколката се провежда всеки ден по два пъти с начална точка Съдебната палата. Днешният ден е по-специален за тях - по случай петия си рожден ден решават да проведат пет обиколки на София изцяло на български език. Нетрадиционните турове на роден език ще се състоят в пет поредни недели от 10:30 часа.

"Много се радваме, че ще имаме възможността да разкажем и на местни хора, които не са имали възможност да дойдат на тура, които да научат нещо ново за нашия град", разказа Алекс, която е една от 24-те гида от Sofia Free Tour. Началото е дадено през 2010 година на 13 август от един-единствен човек - Крис, който се завръща от чужбина, където е видял подобна инициатива и решава да я пренесе в България. В началото той застанал около Съдебната палата и започнал обиколките без да има представа как ще се развият нещата. Към него в последствие се присъединяват още няколко момчета и момичета и заедно разработват проекта.

Днес Sofia Free Tour e изключително популярен и почти няма турист в София, който поне веднъж да не се включи в безплатната обиколка. Туровете се провеждат абсолютно всеки ден – два пъти дневно - от 11:00 и от 18:00 часа, без значение празник или делник, нито дали вали дъжд или сняг. Обиколките продължават около два астрономически часа. Туристите имат възможност да научат повече за църквите "Св. Неделя", "Св. Петка", джамията Баня Башъ, Централната баня, Ларгото и сградите на Президентството и Министерски съвет, Народния театър "Иван Вазов", бившия дворец, катедралата "Св. Александър Невски" и църквата "Св. София". Понякога към спирките се включват и допълнителни неща, което зависи от интереса на туристите и от конкретните познания на съответния гид. От самите чужденци в отделните обиколки зависи какво привлича вниманието им най-много в София.

"Има чужденци със страшно различни интереси - някои се интересуват от културата на България, на други им и интересен комунистическия период, или историята на царското семейство и защо вече не сме монархия", разказа Алекс. Момчетата и момичетата водят собствени бележки относно групите и това от кои страни най-често идват туристи у нас. Това обаче зависи от сезона.

"В момента ми прави впечатление, че има страшно много италианци, може би заради евтините полети от Италия до България", сподели момичето. Освен от Европа в туровете са се включвали хора от Израел, от Австралия, от САЩ и от много други държави от целия свят. Алекс не крие, че с някои от чужденците е запазила контакти и много след края на обиколката. Разменят своите контакти в социалните мрежи, а част от колегите и дори са завързали толкова силни връзки, че са им ходили на гости в техните държави.

В кома е единият от оцелелите в катастрофата в Берлин

http://society.actualno.com/V-koma-e-edinijat-ot-ocelelite-v-katastrofata-v-Berlin-news_490248.html

25-годишният българин, който оцеля в катастрофата в Берлин в петък, е бил опериран успешно. Въпреки това продължава да е в изкуствена кома, а състоянието му все още е критично. Другият оцелял е шофьорът на буса, с който българите пътували от Русе за Хамбург. Полиция е разговаряла кратко с него, но причините за катастрофата все още не са ясни. Разпитът ще продължи в понеделник. 27-годишният мъж също е пострадал сериозно, но е без опасност за живота, съобщава "24 часа". Роднините на шестима

Смъртоносните катастрофите, заради които Пловдив е №1 в черната статистика на КАТ

http://petel.bg/Smartonosnite-katastrofite--zaradi-koito-Plovdiv-e----1-v-chernata-statistika-na-KAT-__123432

23-годишен шофьор уби пешеходец на зебра тази седмица. В Лесидрен, при гонка на пътя, бяха прегазени две 16-годишни деца. Статистиката на...

Историите на Дора: Доверих се! И се събудих с двама

http://petel.bg/Istoriite-na-Dora--Doverih-se--I-se-sabudih-s-dvama__123431

Дора Добрева, психолог "Марица" снимка: "Средиземноморска диета" *снимката е илюстративна Много е важно да си даваме сметка какво...

БАБХ: Експертният потенциал по отношение здравеопазването на животните е недостатъчен

http://www.cross.bg/zhivotnite-potentzial-zdraveopazvaneto-1477263.html

/КРОСС/ „Здравеопазването при животните е било пренебрегвано през годините. Налагат се промени в законодателството по отношение на начина за отглеждане и профилактика на добитъка и в договорите на частно практикуващите лекари. Ветеринарите трябва да бъдат по-често във фермите. По-големият риск обаче се носи от сивия сектор за покупко-продажба и отглеждането на животни, защото той е без контрол. Няма достатъчно експертен потенциал, особено в здравеопазването на животните", каза изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните д-р Дамян Илиев в интервю за „Неделя 150" по повод идеята на Министерството на земеделието да бъде създаден специален Фонд за борба с болестите.  Фондът ще заработи, за да се гарантира сигурността на хората след като заразените с бруцелоза станаха 27 души. Разработен е пакет с мерки, който да противодейства на разпространението на зарази и да гарантира профилактиката: „Ние всички знаехме, че нещата по цялата верига, която се отнася за храната и безопасността на хората, не са добре. Трябва да има промени в законодателството, но и сегашното дава възможност контролът да съществува. Лошото е, че законите не се прилагат. Правят се предписания на нарушителите, няма актове и няма достатъчно експертен потенциал по цялата хранителна верига, особено в областта на здравеопазването на животните

Продължава гасенето на пожара около Чернобилската АЕЦ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4926579

Украинските огнеборци вече от седмица гасят пожара в забранената зона около Чернобилската АЕЦ, съобщи украинската Държавна служба за извънредни ситуации, цитирана от ТАСС.
Към тази сутрин не са установени огнища на открит пламък. Пожарникарите поливат площите и наблюдават отделни огнища, в които тлее горската постилка, посочва ведомството.
Украинските огнеборци вече от седмица гасят пожара в забранената зона около Чернобилската АЕЦ, съобщи украинската Държавна служба за извънредни ситуации, цитирана от ТАСС. Към тази сутрин не са установени огнища на открит пламък. Пожарникарите поливат площите и наблюдават отделни огнища, в които тлее горската постилка, посочва ведомството.

Пловдивчанин напълни 2 апартамента с 48 бездомни котенца! Моли за помощ

http://pik.bg/пловдивчанин-напълни-2-апартамента-с-48-бездомни-котенца-моли-за-помощ-news383141.html

Пловдивчанин напълни 2 апартамента с 48 бездомни котенца! Моли за помощ

Пловдивчанинът Костадин Георгиев проси помощ в интернет за 48 приютени от него котки. Животните били бездомни, а мъжът бил дал обет да не подминава коте в беда. Жалостивият мъж е изготвил пълен списък на разходите си, а заедно с тях и изповедта си е публикувал и банкова сметка. До този момент Костадин обаче не среща разбиране дори и у най-големите любители на животните. "Събирачите са огромно зло. Огромно. Това е болест. И въпреки, че го осъзнавам, не мога да ги понасям, честно", коментира ветеринарният лекар Мила Бобадова, известна във Фейсбук като Козата Ани.

Ето изповедта на жалостивия пловдивчанин (без редакция):

В момента имам 48 котки в 2 апартамента намиращи се в Пловдив и броят им постоянно расте. Обещал съм си че до като съм жив няма да подмина животинче в нужда! Тъй като нямам безгранични възможности, прибирам само малки, болни и наранени животни. Преди година имах само 7 които бях приютявал една по една в продължение на 8 години, но в един момент реших че трябва да се раздам повече и да направя нещо по значимо и броят започна да расте. Прибрах 6 малки котенца на веднъж, като едно от тях беше сляпо в следствие на един лош вирус и на това, че никои от грамадния блок там където го намерих, не се бе заел да го излекува... След това по едно по две, все се натъквах на още малки паленца, които из улиците на Пловдив са много. А вече просто не мога да гледам мъките и жертвите на вън които сякаш никой не забелязва.

... Само ние хората ли сме важни и значими на този свят? Само ние ли трябва да живеем и да се радваме на синьото небе?? Само нашите дечица ли трябва да са добре и да са на сигурно място? А животинчетата дечица които също искат да си играят и да се радват? Които са се родили преди месец и те първа опознават този чуден свят на вън и си мислят че той е приятелски настроен, но изведнъж някаква кола слага край на живота им, този единствен уникален дар който получаваме еднократно. Аз лично искам и те да са добре! Бих пожертвал всичките си скапани пари за това без да се замисля.. Това и правя и ще го правя до като дишам! С тези коли които постоянно убиват малките новородени хайванчета просто не можех цял живот и аз да си затварям очите все едно нищо не се случва... За това прибрах всички малки новородени котенца до нашия блок. Около десетина са и реших да направя това преди да са пострадали. По точно да загинат... То като мине кола през теб няма как да пострадаш... почти сигурно направо ще си умреш. 

... И както казах бройката расте непрестанно и ако някой иска да си осинови котенце ще съм му много благодарен! Също и няколко човека ми донесоха още котета, въпреки че аз едва се справям, а те нямат по нито една.

... В момента подготвям един наш наследствен парцел от 5 декара от който смятам да си направя мой си импровизиран приют. Понеже съседите пуснаха жалба в общината и сега ще се опитват да ме гонят и това е просто най ужасното нещо което ми се случва в момента. Много по лошо е дори и от проблемите които имам с храната :((((. След като разбрах за жалбата аз изтеглих голям заем от 30 000 лева за да си спася животинките и за да продължа да поддържам каузата си да спасявам и да помагам на животните в нужда. За жалост тези пари се оказаха абсолютно недостатъчни за да го осъществя.

Много съм разочарован, но такъв е живота. Постепенно ще го довършвам, но ще отнеме години. Въпреки че нямам такова, заради милите ми съседи. ... Не знам какво ще се случва за на пред но дано бог бъде милостив... Вече не ми остана друго освен да се моля... А и с тази финансова тежест от заема и още повече от всичките ми котки които имам и изхранвам в къщи, не просто няма да ми остават пари които да спестявам за да довърша приюта, ами няма да имам и за да си изхранвам животинките. За това нямам абсолютно никакъв избор и реших да направя това албумче с надеждата че вие хора които прочетете това ще направите малка жертва и ще помогнете с каквото можете. Моля ви от сърце да ми пращате по малко храна. Гранули или паучове Wihskas които котенцата много харесват но за жалост са си доста скъпи.

Иначе се старая да ги храня с най добрите храни на пазара. По възможност им взимам Royal Canin, ProPlan, Brekкies, Advance и подобни. Просто с опита се убедих че е по добре да купя 1кг хубави качествени гранули от колкото 3 кг евтин боклук от който животните масово повръщат и по цял ден трябва да мия повръщано от пода.

Благодаря на всички които отделиха време да прочетат това! Мои приятели които видяха че вече изнемогвам с храната, ме посъветваха да потърся помощ чрез интернет. Дано се окажат прави и се намерят добри хора които да ми пращат храна. Ако това се случи наистина ще е глътка въздух за мен. Не си позволявам да ходя никъде и да харча пари. Правя максимални жертви но парите пак не стигат тъй като едно коте струва най малко по 20 лева месечно за храна и пясък. Умножено по 48... надявам се че разбирате какво ми се случва. А много ги обичам и искам да са добре, да са сити и да са на сигурно и приятно за тях място. Моля помогнете ми поне за храната. А дано се намери и някой да помогне и за приюта. Там ще им направя хубави дървени къщички и ще могат да се разхождат на воля на огромна площ и то напълно обезопасена заради тях. Далеч от лоши хора, болести и коли. Това ми е мечта която наистина искам да осъществя повече от всичко.

Желая много здраве на всички хора които обичат животните и се грижат за тях. Едно животинче винаги заслужава хубав живот. Моля ви хора ако нямате възможност да ми помогнете с малко гранули, паучове или консерви, то поне ви моля да предадете на татък като споделите албумчето на мъничетата ми с вашите приятели. Ако много хора се съберат, 48-те ми котенца няма да представляват трудност за храната, но само за мен те са огромна тежест. А след този заем за който вноската ми към банката за следващите 10 години е 510 лева и при тези разходи от поне 1000 лева които са нужни всеки месец за храна, нямам никакъв шанс да се справя с моите 865 лева на месец. А няма как да започна и втора работа тъй като с 48 котета буквално не мога да смогна да ги обгрижвам. Само ще ви споделя че от лятото на 2014-та когато прибрах слепичкото и другите 5 котета, до сега съм свалил 16кг. Нямате представа колко усилия ми коства всичко... А преди да открия колко добра работа върши антибиотика Синулокс имах и огромни проблеми с вирусните заболявания които не спираха да витаят из къщи. Но това е много дълга тема за която мога да пиша и разказвам с часове... Не искам дори да си спомням за това...

Моля помогнете или харесайте албумчето. Дано се намери някой да помогне.

------------

Месечните ми приходи са: 865 лева от заплата
Месечните ми разходи са:
Аз си пазарувам храната за животните с цели чували и стекове и я взимам на цени на едро, но и така 48 котета са непосилни за един човек. Заради тях от година и нещо съм се лишил от какъвто и да е личен живот за да пестя парите за храна, но с 865 лева няма как да покрия 48 котенца (48 x 20 = 960 лв) + всички други разходи (510 лв вноска за банков заем който изтеглих за да положа основите на моя бъдещ приют за животни, 15лв телефон, 28лв кабелна + интернет, 10лв за консумативи в работата ми, и за мен поне 200-250лв за храна). Няма как да помисля за втора работа защото цялото ми време отива за обгрижване на животните.
------------

Ако някой иска да помогне с храната за котенцата, нека ми пише. До нас на близо има офис на Еконт и може да ми пращате гранули, паучове или консерви.
Офиса на Еконт до нас е:
гр.Пловдив кв. Христо Ботев ул. Константин Геров №6
Пратете колета до офиса а аз ще си го взема от там. По евтино е и е на 200м от нас.
Колета да е за Костадин Георгиев.
Пишете ми на лично съобщение за да ви дам и телефона си, ако ви го искат в Еконт.
На който не му се занимава с колети, ще ви оставя и банкова сметка. Аз взимам храната за котетата на куп като купувам по няколко чувала гранули, паучове, консерви и котешки пясък Бенто на веднъж всеки месец.
------------

Ако нямате възможност да ми пратите малко храна, то ви моля поне да предадете на татък и да споделите албумът на котенцата с вашите приятели и познати. Дано се намерят хора които да ми помогнат с храната или да си осиновят хубаво котенце за вкъщи.

Огнеборци спасяваха коте и обезопасяваха дървета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4926571

Огнеборци от Велико Търново в събота са спасявали бедстващо коте и са обезопасявали дървета. Животинката се провряла в междублокова фуга на ул. "Константин Паница" в старата столица и не могла да излезе от там. Обитател в кооперацията около 21 часа на 16 август подал сигнал на телефон 112. На мястото пристигнал пожарен екип и тримата огнеборци
Огнеборци от Велико Търново в събота са спасявали бедстващо коте и са обезопасявали дървета. Животинката се провряла в междублокова фуга на ул. "Константин Паница" в старата столица и не могла да излезе от там. Обитател в кооперацията около 21 часа на 16 август подал сигнал на телефон 112. На мястото пристигнал пожарен екип и тримата огнеборци

Фалшиви банкноти по 50 лева засечени в пловдивски магазини

http://offnews.bg/news/n_1/n_546695.html

Фалшиви банкноти от 50 лева са засечени в магазинната мрежа в Пловдив, предаде „Фокус”.  От около седмица в големи вериги магазини са засечени несъответствия в защитните елементи на някои петдесетолевки, алармират касиери. Липсва изображението, видимо при поставяне на банкнотата срещу източник на светлина. Това пораждало съмнение, че тя е неистинска. Засега в полицията няма сигнали за фалшиви банкноти в Пловдив.

Имигранти се сбиха на гръцкия остров Кос

http://www.moreto.net/novini.php?n=298692

Около 50 имигранти от Афганистан, Пакистан и Иран се сбиха на гръцкия остров Кос, където пристигнали преди няколко дни, в опит да се придвижат към вътрешността на Европа. Търсещите убежище хора са хвърляли камъни и си разменяли удари пред главното полицейско управление на острова.

Без товарни автомобили по магистралите

http://pik.bg/без-товарни-автомобили-по-магистралите-news383136.html

Без товарни автомобили по магистралите

Ограничава се движението по магистралите на тежкотоварни автомобили над 12 тона, между 14.00 и 20.00 часа, с цел осигуряване на по-висока безопасност, информира МВР. Изключение прави участъкът Харманли-ГКПП "Капитан Андреево" от магистрала "Марица”.

Ограничението важи за тежкотоварни автомобили (включително ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника.

Подобно ограничение се въвежда и в петъчните и предпразнични дни, от 17.00 до 20.00 часа. Забраната не важи за моторни превозни средства /МПС/, които извършват превози на опасни товари, живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.

Затворени за движение са проходите Златишки и Върбишки. Тежкотоварни автомобили не могат да се движат в Дюлинския проход, а МПС над 10 тона - в проходите Твърдишки и "Вратник".

Иран е предоставил на МААЕ информация за ядрената си програма

http://www.cross.bg/yadrenata-programa-energiya-1477262.html

/КРОСС/ Иран е предоставил на Международната агенция за атомна енергия информация за дейността си в ядрената сфера в миналото, предаде Reuters. Това се счита за важно условие за облекчаване на санкциите срещу ислямската република, в съответствие с историческото споразумение за ядрената й програма, договорено с шестте световни сили през юли. В продължение на месеци Техеран блокираше разследването за евентуалните военни измерения на ядрената си програма, с аргумента, че данните на Международната агенция за атомна енергия са изфабрикувани.От своя страна агенцията заяви, че не приема каквито и да било сведения за „чиста монета".

Шофьори: Пътека е новият път между Черноморец и „Градина”

http://frognews.bg/news_96268/SHofjori-Pateka-e-noviiat-pat-mejdu-CHernomorets-i-Gradina/

Новият път между Черноморец и къмпинг „Градина”, който до преди месец бе като лунен пейзаж сега е асфалтиран, но е толкова тесен, че буквално изнервя водачите решили да отидат на плаж в района. Освен това крие и много рискове за пешеходците, а и за самите автомобили, които се разминават, съобщава Нова телевизия.

Бенчич спря победната серия на Серена Уилямс и ще играе финал в Торонто

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/16/2591649_benchich_spria_pobednata_seriia_na_serena_uiliams_i/?ref=rss


Голямата надежда на швейцарския тенис Белинда Бенчич отстрани световната номер 1 Серена Уилямс и се класира за финала на турнира Rogers Cup в Торонто. 18-годишната тенисистка стигна до неочаквания успех след драматичен обрат с 3:6, 7:5, 6:4. 

Бенчич спря серията на Серена Уилямс от 16 поредни победи. 33-годишната американка не беше губила мач от турнира в Мадрид през май, след който спечели "Ролан Гарос" и "Уимбълдън". Това е и едва второ поражение за Уилямс през 2015 г. 
...

Пепи Петров: Спринтьорът чудо с фас в устата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4924725

Преди 35 години едно атлетично момче свищовлийче бягаше по олимпийските писти в Москва и вятърът се опитваше да го настигне. От олимпиадата с талисман мечока Миша българският спринтьор Петър Петров търкулна ценен бронзов медал до София и родния Свищов. В годините между 1973-та и 1980-а Пепи оспорва на беговите дистанции 60,
Преди 35 години едно атлетично момче свищовлийче бягаше по олимпийските писти в Москва и вятърът се опитваше да го настигне. От олимпиадата с талисман мечока Миша българският спринтьор Петър Петров търкулна ценен бронзов медал до София и родния Свищов. В годините между 1973-та и 1980-а Пепи оспорва на беговите дистанции 60,

„Междузвездни войни“ влиза в парковете на „Дисни“

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/mezhduzvezdni-vojni-vliza-v-parkovete-na-disni-6041121

„Уолт Дисни“ заяви, че разработва две нови разширения на своите паркове „Дисниленд“ в Анахайм, Калифорния, и „Дисни Уърлд“ в Орландо, Флорида

Явор Бахаров, Бойко Кръстанов и Димитър Захариев спасиха удавник от вълните на Силистар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4924412

Трима млади актьори спасиха мъж от удавяне. Явор Бахаров, Бойко Кръстанов и Димитър Захариев решават да карат сърф на плажа Силистар миналия петък, без да подозират какво ги очаква в края на деня.
По това време актьорите са заедно на почивка. Отседнали са на къмпинг “Корал”, но понеже и тримата приятели много искат да карат сърф,
Трима млади актьори спасиха мъж от удавяне. Явор Бахаров, Бойко Кръстанов и Димитър Захариев решават да карат сърф на плажа Силистар миналия петък, без да подозират какво ги очаква в края на деня. По това време актьорите са заедно на почивка. Отседнали са на къмпинг “Корал”, но понеже и тримата приятели много искат да карат сърф,

Във взривения Тянцзин имало 70 пъти над разрешеното количество цианид

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4926565

Във взривената индустриална зона на китайския град Тянцзин са били съхранявани 700 тона натриев цианид - 70 пъти над разрешеното количество, съобщи в.
Във взривената индустриална зона на китайския град Тянцзин са били съхранявани 700 тона натриев цианид - 70 пъти над разрешеното количество, съобщи в. "Гардиън". Официалната информация е, че в избухналите складове е имало повече от 100 тона натриев цианид. Разпространява се и информация, че компанията, която държи складовете,

Спипаха 21-годишен с марихуана и амфетамин

http://pik.bg/спипаха-21-годишен-с-марихуана-и-амфетамин-news383130.html

Спипаха 21-годишен с марихуана и амфетамин

Полицаи от Пловдив иззеха амфетамин и марихуана от 21-годишен мъж, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Пловдив.

Вчера, при обиск служители от Второ Районно управление в Пловдив открили у В.Д. 3,763 грама амфетамин и близо 3,9 грама марихуана от 21-годишен мъж от Кърджали.

С полицейска заповед извършителят е задържан за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е районната прокуратура.

Джокович и Мъри ще играят във финала на турнира от сериите Masters в Монреал

http://www.cross.bg/dzhokovich-specheli-seriite-1477261.html

/КРОСС/ Поставените под номер 1 и 2 Новак Джокович и Анди Мъри ще играят във финала на турнира от сериите Masters в Монреал.  В първия полуфинал сърбинът взе рутинна победа с 6:4, 6:4 над французина Жереми Шарди. Във втория шотландецът разгроми Кей Нишикори с 6:3, 6:0 и от понеделник ще измести Роджър Федерер от второто място в световната ранглиста. Джокович стигна до успеха за 80 минути. Лидерът в световната ранглиста не даде нито една точка за пробив на Шарди, а в същото време спечели три пъти подаването му от пет възможности - веднъж в първия сет и два пъти във втория. 28-годишният французин, който за първи път в кариерата си достигна до подобна фаза на голям турнир, започна много колебливо мача. Той допусна две двойни грешки още в първия гейм, а Джокович се възползва и проби от втората си възможност.До края на сета и двамата печелеха с лекота подаванията си, без да дадат шансове за пробив на посрещащите. Във втората част 47-ият в ранглистата отново имаше проблеми още в първия гейм, но този път спаси две точки за пробив и измъкна подаването си. Джокович обаче стигна до нов шанс в петия гейм и се възползва от него, за да поведе с 3:2. Сценарият от първия сет се повтори и световният номер 1 задържа предимството си, без да даде шанс на съперника му да се върне в мача. Джокович спечели 30-та поредна победа в сериите Masters. Сърбинът не познава поражението от турнира в Шанхай през 2014 година

Чудатости! Селска чешма тече на дъното на язовир Искър

http://pik.bg/чудатости-селска-чешма-тече-на-дъното-на-язовир-искър-news383129.html

Чудатости! Селска чешма тече на дъното на язовир Искър

Три села са пожертвани, за да се изгради през 50-те години на миналия век язовир Искър. Днес Калково, Шишманово и Горни Пасарел са на дъното на водоема, който захранва с вода София и региона. Бившият жител на Шишманово Георги Тулийски с подробности разказва какво се е случило преди 65 години на това място в nabore.bg. Той е известен журналист, писател и поет, бил е главен редактор на всекидневника “Народна младеж”.

Помня, че бях 12 годишен, 6-ти клас, когато ни изселиха - започва Тулийски. Историята на селото ми Шишманово започва още от Второто българско царство, според преданията. Преди турско робство се е казвало Чамурлия, а там, в низината са се събирали три реки. Говори се, че синовете на султан Баязид, който завладява областта, се сбиват. В борбата за по-хубава земя, единият настъпва откъм София, другия през Ихтиман и се срещат в нашата долина.

По-големият побеждава и се настанява, където днес е Ново село - по пътя от Ихтиман към Самоков. Един богат турчин от Самоков прави чифлик в нашето село и джамия. Спомням си, че имаше и 3 чешми, направени от турците, от които и след освобождението се е пиело вода. Интересен факт - Чакър войвода, който е роден в село Проданово, Смоковско, е действал и в Шишманово. Изселил се от махала на черкези, които турците докарали нарочно да тормозят българите. Дори 2-3 шишманци станали четници в четата му. През 1934 г. излиза указ, турските имена на села и градове да се сменят с български. Така Чамурлия става Шишманово. Тези исторически е събрал местният краевед Кирил Попов. 

За последен път видях родното си село в началото на 90-те години, когато източваха язовира - продължава разказа си Георги Тулийски. - Там на дъното, където беше центърът, водата от една от чешмите продължаваше да извира. Тогава можах за последно да пия от нея. Язовирът се беше дръпнал почти до стената и на дъното му видях пътя, който минаваше през селото. Виждаше се как си текат отдолу старите реки Шипочница и Искър и мястото, където се събират.

Основите на къщите и улиците си стояха.

Видях и паметника на загиналите по време на Балканската и Първата световна война, който беше в центъра на площада. Лежеше там на дъното. После го пренесоха в манастира “Света Богородица”, който единствен е над водата днес.

Идеята за строеж на язовир тук идва още през 1892 г., след освобождението. Тогава белгийска фирма взима на концесия част от р. Искър. Белгийците търсят възможности за добив на енергия и водоснабдяване на района. Правят проучвания, но нищо не става. Чак през 1944 г. се прави проект. Язовирът започва да се строи в 1952 г., а официалното му откриване е през 1956 г. На строежа работеха много хора от потъналите села. Тогава те вече са знаели, че ще ги изселят от родните места. Помня, че с баща ми карахме тухли с конете - видях къде ще е първата електричека централа и стената.

Преди строителството през 1952 г., от София изпращат комисари, които да обяснят на хората и да ги подготвят за предстоящото изселване, спомня си Георги Тулийски. Предлагат им места, където да се заселят – в Търговишко, Разградско и Свищовско, но не в Софийско.

Увещават ги, че там също има добра земя и стопанства, където да работят. Обещават да им изплатят имотите, да платят разноските по преселването. Бях на 10-11 години, когато съселяните ми изпратиха делегация, да огледа районите за преселението, но не ги харесаха. Започнаха да търсят други в югоизточна България - Сунгурларе и Пловдивско, но пак не останаха доволни. Последното решение взимат ръководителите на ТКЗС-то - искат селяните от “дъното на язовира” да се заселят в Самоков. Тамошните управници обещават да направят 40 къщи, а от Ихтиман още 30 за шишмановци. Около 120 семейства заминават за Сунгурларе. На всички са им платени къщите, а на някои нивите - по 300 тогавашни лева за декар. Около 120 семейства, повечето от Калково и Пасарел, си купуват парцели в София, макар да нямат право. След това си имат проблеми - защото им отказват софийско жителство. Една група от тях отива при премиера Вълко Червенков, за да се разреши проблема. След 3 висене пред кабинета му получват отговор - получават софийско жителство. След време стотина семейства се връщат от Сунгурларе и се пръсват по Ихтиманско и Самоковско. Нашето семейство живя в село Живково цяла година, после баща ми да реши да се преместим в София, спомня си журналистът.

Нивите, които не останаха под водата ги прехвърлиха към ДЗС-тата на Ново село, Злокучене и Горни Окол. Като започнаха да връщат земята по реституцията някои от нашите събраха всички документи.

Благодаря им и най-вече на Вера Васева. Някои успяха да си вземат земята, но други ниви останаха във вилната зона, която не е съвсем законна.

Първи заминаха тези за Сунгурларе, ние бяхме от последните, спомня си днес Георги Тулийски. Бяха съборили всички къщи, останала беше само църквата и паметника в центъра. Като я събориха камбанарията пренесоха в Ново село, но после я сложиха на манастира “Света Богородица”, който единствен остана над водата.

Размахване на саби в открита орбита

http://www.investor.bg/harduer/459/a/razmahvane-na-sabi-v-otkrita-orbita-200595/

САЩ, Русия и Китай в момента позиционират военна техника на едно ново бойно поле - в Космоса

150 души тропаха хоро на остров Света Анастасия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4926562

150 души се хванаха на островно хоро вчера. На Света Богородица, късчето земя сред морето- остров Света Анастасия чества своя празник, заради името на църквата си. Хорото бе в ритъма на странджански и тракийски песни в изпълнение на ансамбъл "Странджа". Най-възрастният играч бе 81-годишен варненец, който дойде с цяла група приятели.
150 души се хванаха на островно хоро вчера. На Света Богородица, късчето земя сред морето- остров Света Анастасия чества своя празник, заради името на църквата си. Хорото бе в ритъма на странджански и тракийски песни в изпълнение на ансамбъл "Странджа". Най-възрастният играч бе 81-годишен варненец, който дойде с цяла група приятели.

Разбилият се самолет ATR не е бил оборудван със специален трансдпондер

http://petel.bg/Razbiliyat-se-samolet-ATR-ne-e-bil-oborudvan-sas-spetsialen-transdponder__123430

Разбилият се в Индонезия пътнически самолет ATR на авиакомпанията Trigana Air Service не е бил оборудван с транспондер ADS-B, който се използва в...

ФИФА да разследва досието "Платини", поиска УЕФА

http://football.actualno.com/FIFA-da-razsledva-dosieto-Platini-poiska-UEFA-news_490249.html

УЕФА поиска от Международната футболна федерация да разследва появата на досие с критични материали за дейността на Мишел Платини, съобщава германското издание "Велт ам Зонтаг", цитирано от БГНЕС. Досието "Платини – скелети в шкафа" беше изпратено до медиите от централата на ФИФА с молба за публикуване. То няма автор. В досието се съдържа скандална информация за Платини, който иска да стане президент на ФИФА. "Мога да потвърдя, че генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино е изпра

Асфалтираха път по Черноморието, но по него не могат да се разминат две коли (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4926551

Новият път между Черноморец и къмпинг „Градина”, който до преди месец бе като лунен пейзаж сега е асфалтиран, но е толкова тесен, че буквално изнервя водачите решили да отидат на плаж в района. Освен това крие и много рискове за пешеходците, а и за самите автомобили, които се разминават, информира Нова тв, като се позовава на сигнали от зрители.
Новият път между Черноморец и къмпинг „Градина”, който до преди месец бе като лунен пейзаж сега е асфалтиран, но е толкова тесен, че буквално изнервя водачите решили да отидат на плаж в района. Освен това крие и много рискове за пешеходците, а и за самите автомобили, които се разминават, информира Нова тв, като се позовава на сигнали от зрители.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 18 август

http://pik.bg/„софийска-вода”-временно-ще-прекъсне-водоснабдяването-в-някои-части-на-столицата-на-18-авг-news383126.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 18 август

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 18 август, съобщиха от пресцентъра на компанията. На 18 август, вторник, във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на бул. „Драган Цанков“, жк. „Изток”, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по бул. „Драган Цанков“ от ул. „Акад. Методи Попов“ до ул. „Латинка”, по ул. „Латинка“ от ул. „Антон П. Чехов“ до бул. „Драган Цанков”, по ул. „Константин Щъркелов“ от ул. „Латинка“ до ул. „Фредерик Жулио Кюри”, по ул. „Чарлз Дарвин“ от ул. „Фредерик Жулио Кюри“ до ул. „Латинка“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Латинка“ ъгъла с ул. „Константин Щъркелов“.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. На 18 август, вторник, във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 518, кв. „Христо Ботев“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по ул. 515 от ул. 516 до ул. 511. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. 518 ъгъла с ул. 516. Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Българска работа! Могат ли да се разминат две коли на 4,5 м по чисто нов път

http://pik.bg/българска-работа-могат-ли-да-се-разминат-две-коли-на-45-м-по-чисто-нов-път-news383127.html

Българска работа! Могат ли да се разминат две коли на 4,5 м по чисто нов път

Новият път между Черноморец и къмпинг „Градина”, който до преди месец бе като лунен пейзаж сега е асфалтиран, но е толкова тесен, че буквално изнервя водачите решили да отидат на плаж в района. Освен това крие и много рискове за пешеходците, а и за самите автомобили, които се разминават, информира Нова телевизия, като се позовава на сигнали от зрители.

Сега пътят е с нов асфалт, но е толкова тесен, че в отделни участъци едва се разминават два леки автомобила. 4,50 метра е широчината на пътя, който попада в четвъртокласната мрежа. На моменти участъка е много по-тесен от това разстояние. Най-недоволни са водачите, които при разминаване се налага на напускат асфалта.

„Пътят е тесен и опасен, защото се кара с малко по-бърза скорост и две коли се разминават на много малко разстояние”, обясни Александър от Асеновград. „Автомобилите се разминават сравнително лесно, но ако е по-голям бус, джип или ван, трудничко става”, обясни Мирослав от Плевен. 

„Хубав е пътят, но е малко тесничък, но хората като минават, може някой инцидент да стане”, каза Кирил от Перник. Освен че по тесния път минават каравани, по чакъла покрай платното се движат и туристи, които отиват на плаж. Огромен е рискът и за тях.

Нова тв е потърсила кмета на Черноморец, в чието землище попада пътя, за да получи отговора на въпроса, който много от водачите задават: „Защо не е асфалтирано разстоянието от двете страни на пътя, което е засипано с чакъл в момента?” „Работи се по закон, по кадастър. Ако бяхме асфалтирали и влезем в чужд имот, тогава щяхте да вземате друго интервю от мен. Не мога да кажа, че пътят е тесен. Пътят е нормален четвъртокластен път, местен път. Това е пътят, който е по кадастър. Бившият път, който свързваше стария път, който свързваше Бургас и Созопол, никога не е бил по-широк”, коментира кметът на Черноморец Добри Добрев.

Оказва се, че от двете страни на пътя терените са частни и общината към момента няма как да разшири платното дори с 10 сантиметра. Заради недоволни шофьори в общината в Созопол започнали да работят по проект за бъдещо разширение на участъка, като ще търсят европейско финансиране, тъй като трасето е с дължина 6 километра.

Очакваното разширение може да започне най-рано през 2016 година,когато започва новия програмен период за европейско финансиране и когато общината ще кандидатства.

112 вече са жертвите от взривовете в Тянцзин

http://www.cross.bg/raiiona-vlasti-natriev-1477260.html

/КРОСС/ Броят на жертвите на експлозиите в китайския град Тянцзин достигна 112 души, идентифицирани са телата на 24 от жертвите, съобщи местна телевизия. 95 души са в неизвестност. Китайският премиер Ли Къ Чиан пристигна в Тянцзин в неделя следобед местно време, за да координира продължаващите спасителни дейности. Посещението му идва в момент на изострена обществена критика срещу реакцията на местните власти. В стремежа си да контролира новините около трагедията, Пекин наказа стотици уеб сайтове и акаунти в социални мрежи, обвинени в разпространяване на зловредни слухове. В хода на разследването на причините за тежкия индустриален инцидент стана ясно, че количеството складиран отровен натриев цианид не е отговаряло на мерките за безопасност. Местни медии, съобщиха, че в халетата може би е имало над 700 т от опасния химикал, което е над 70 пъти над допустимото количество. Фирмата, която се разследва за инцидента може би е била част от група за нелегална търговия на опасни материали. Неяснотите около инцидента се задълбочиха, след като вчера хиляди хора бяха евакуирани, въпреки, че официалните власти отрекоха издаването на подобна заповед. Пожарникари продължават да гасят отделни огнища при засилени мерки за безопасност. Властите следят нивата на замърсяване на въздуха и морската вода, които към момента са в норма. Въпреки това, притеснение буди очакван дъжд в района, който може да предизвика неочаквани химически реакции или да отмие опасни химикали в местната екосистема

Опашки пред шандовете на Фестивала на меда във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=298661

Фестивалът на меда във Варна се радва на небивал интерес от страна на варненци и туристите в града ни, видя репортер на Moreto.net. В нощта на 15 август, когато морската столица празнува своя празник, опашки от граждани се бяха извили край щандовете с мед.

Асфалтираха път по Черноморието, но по него не могат да се разминат две коли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4926559

Новият път между Черноморец и къмпинг „Градина”, който до преди месец бе като лунен пейзаж сега е асфалтиран, но е толкова тесен, че буквално изнервя водачите решили да отидат на плаж в района. Освен това крие и много рискове за пешеходците, а и за самите автомобили, които се разминават, информира Нова тв, като се позовава на сигнали от зрители.
Новият път между Черноморец и къмпинг „Градина”, който до преди месец бе като лунен пейзаж сега е асфалтиран, но е толкова тесен, че буквално изнервя водачите решили да отидат на плаж в района. Освен това крие и много рискове за пешеходците, а и за самите автомобили, които се разминават, информира Нова тв, като се позовава на сигнали от зрители.

25 ранени при катастрофи през изминалото денонощие

http://offnews.bg/news/n_1/n_546692.html

През изминалото денонощие на територията на страната са се случили 18 тежки пътно-транспортни произшествия с 25 ранени. Това съобщи на сайта си Съюзът на българските автомобилисти /СБА/, позовавайки се на данни, събрани със съдействието на центъра за информация при направление "Пътна полиция". В района на столицата са станали 40 леки пътно-транспортни произшествия. Въвежда се забрана за движение на тежкотоварни автомобили с обща маса над 20 тона по републиканските пътища, при температури на въздуха над 35 градуса по Целзий, от 13.00 до 21.00 часа. Целта е да се опазят асфалтовите настилки от образуване на трайни деформации от тежкотоварния трафик и рязкото повишение на температурите през летните месеци. При действие на забраната автомобилите да изчакват извън пътното платно, на указаните от длъжностите лица места, без да пречат на останалите участници в движението.

Спада броят на нелегалните имигранти, опитващи се да минат през тунела под Ламанша

http://www.cross.bg/tynela-lamansha-merki-1477259.html

/КРОСС/ От 2 хиляди в края на миналия месец, броят на нелегалните имигранти, които се опитват да минат през тунела под Ламанша, е спаднал до 150 души на нощ, съобщава компанията, стопанисваща съоръжението. Според представител на Eurotunnel допълнителните мерки за сигурност наистина са променили ситуацията на входа на тунела във френския град Кале. В края на юли Франция и Великобритания се договориха за допълнителни охранителни мерки като още полицаи, огради и камери, а Лондон отпусна 7 млн. паунда за подобряване сигурността на тунела под Ламанша.  

Фалшиви банкноти от 50 лева заляха Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4926537

Фалшиви банкноти от 50 лева са засечени в магазинната мрежа в Пловдив, съобщи  „Фокус”.
От около седмица в големи вериги магазини са засечени несъответствия в защитните елементи на някои петдесетолевки, алармират касиери.
Липсва изображението, видимо при поставяне на банкнотата срещу източник на светлина.
Фалшиви банкноти от 50 лева са засечени в магазинната мрежа в Пловдив, съобщи  „Фокус”. От около седмица в големи вериги магазини са засечени несъответствия в защитните елементи на някои петдесетолевки, алармират касиери. Липсва изображението, видимо при поставяне на банкнотата срещу източник на светлина.

Фалшиви банкноти от 50 лева заляха Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4926545

Фалшиви банкноти от 50 лева са засечени в магазинната мрежа в Пловдив, съобщи  „Фокус”.
От около седмица в големи вериги магазини са засечени несъответствия в защитните елементи на някои петдесетолевки, алармират касиери.
Липсва изображението, видимо при поставяне на банкнотата срещу източник на светлина.
Фалшиви банкноти от 50 лева са засечени в магазинната мрежа в Пловдив, съобщи  „Фокус”. От около седмица в големи вериги магазини са засечени несъответствия в защитните елементи на някои петдесетолевки, алармират касиери. Липсва изображението, видимо при поставяне на банкнотата срещу източник на светлина.

КЗП: Летовниците да пазят документите от почивката

http://frognews.bg/news_96267/KZP-Letovnitsite-da-paziat-dokumentite-ot-pochivkata/

Потребителите да съхраняват документите за туристическите си пътувания и при проблем да търсят съдействие от Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Европейските потребителски центрове, призовава Димитър Маргаритов - председател на КЗП.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване