Сблъсъци във варненското гето "Максуда" заради незаконните къщи

http://www.mediapool.bg/sblasatsi-vav-varnenskoto-geto-maksuda-zaradi-nezakonnite-kashti-news238189.html

Събарянето на незаконните къщи във варненското гето "Максуда", започнало в четвъртък сутринта, очаквано провокира яростната съпротива на засегнатите роми. Сблъсъци възникнаха в средата на дерето, където ромите извадиха децата на първа линия срещу кордон от жандармерията, съобщава варненският сайт Varnautre.bg. Част от хлапетата се качиха по покривите на постройките и започнаха да хвърлят цигли по полицията. Напрежението е било провокирано от това, че едно дете е припаднало без видима причина и баща му го изнесъл на ръце до линейката. След тази сцена напрежението ескалира и те започнаха да целят строителните работници с керемиди и камъни. Някои ромите се опитваха да спасява част от паянтовите си къщи, въоръжени със сърпове и брадви. Върху една от постройките бе запален огън. <iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/Qj0wwmffzbc?rel=0&amp;showinfo=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> По план в сряда трябва да започне разрушаването на 61 незаконни постройки в "Максуда". Повечето от тях са паянтови бараки, сковани от подръчни материали. Пропуски в документите, необходими за разрушаването, станаха причина за отлагането на акцията, която бе планирана за миналата седмица. Според официалните данни, в тези къщи живеят 520 души. Около 200 от тях са деца. Кметът на варненския район "Младост" Христо Христов обясни пред медиите, че в действителност децата не са повече от 50-60. "Искам да се знае, че за всички тях е осигурен подслон в общинския приют, дом "Гаврош", Социалния учебно–професионален център и други места", каза Христов. На родителите в квартала – пълнолетни и непълнолетни, е предложено настаняване в три общински центъра, но досега никой не е пожелал да използва тази възможност, казаха от община Варна. Роми заявиха пред бТВ, че въобще не са разбрали за това. Няма и как да попълнят документите, защото не могат да пишат. Общината е осигурила медицинска помощ и минерална вода за хората от квартала днес. Ще дойдат и медиатори, които да помогнат на ромите, които ще останат без дом. Очаквайте подробности.

Варненското гето "Максуда" посрещна с камъни багерите и жандармерията

http://www.mediapool.bg/varnenskoto-geto-maksuda-posreshtna-s-kamani-bagerite-i-zhandarmeriyata-news238189.html

Събарянето на незаконните къщи във варненското гето "Максуда", започнало в четвъртък сутринта, очаквано провокира яростната съпротива на засегнатите роми. Сблъсъци възникнаха в средата на дерето, където ромите извадиха децата на първа линия срещу кордон от жандармерията, съобщава варненският сайт Varnautre.bg. Част от хлапетата се качиха по покривите на постройките и започнаха да хвърлят цигли по полицията. Напрежението е било провокирано от това, че едно дете е припаднало без видима причина и баща му го изнесъл на ръце до линейката. След тази сцена напрежението ескалира и те започнаха да целят строителните работници с керемиди и камъни. Някои ромите се опитваха да спасява част от паянтовите си къщи, въоръжени със сърпове и брадви. Върху една от постройките бе запален огън. По план трябваше да започне разрушаването на 61 незаконни постройки в "Максуда". Повечето от тях са паянтови бараки, сковани от подръчни материали. Пропуски в документите, необходими за разрушаването, станаха причина за отлагането на акцията, която бе планирана за миналата седмица. Според официалните данни, в тези къщи живеят 520 души. Около 200 от тях са деца. Кметът на варненския район "Младост" Христо Христов обясни пред медиите, че в действителност децата не са повече от 50-60. "Искам да се знае, че за всички тях е осигурен подслон в общинския приют, дом "Гаврош", Социалния учебно–професионален център и други места", каза Христов. На родителите в квартала – пълнолетни и непълнолетни, е предложено настаняване в три общински центъра, но досега никой не е пожелал да използва тази възможност, казаха от община Варна. Роми заявиха пред бТВ, че въобще не са разбрали за това. Няма и как да попълнят документите, защото не могат да пишат. Общината е осигурила медицинска помощ и минерална вода за хората от квартала днес. Ще дойдат и медиатори, които да помогнат на ромите, които ще останат без дом. Очаквайте подробности.

Служители в Спешна помощ са против сливането на центровете в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/20/2593873_slujiteli_v_speshna_pomosht_sa_protiv_slivaneto_na/?ref=rss


Служители в Спешна медицинска помощ подготвят протестна подписка срещу обединението на центровете на службата в София град и София област.

Идеята за сливането беше публикувана за обществено обсъждане на страницата на Министерството на здравеопазването.

Д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ, заяви пред БНР, че никой не е търсил мнението им и за специалистите в сектора тази стъпка е "изненадваща".

Според нея...

Новото време и пространство в Арт резиденция „Старото училище”

http://www.cross.bg/rezidentziyata-lipnitza-gorna-1477710.html

/КРОСС/ Проектът Организиране и провеждане на издание на Арт Резиденция „Старото Училище" на тема „Ритуално Изкуство - Време и Пространство" се финансира по програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства" на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. www.culture-eea-bg.org Горна Липница - село, недалеч от град Велико Търново, Арт резиденция „Старото училище" - мястото, където в Горна Липница през август се събират артисти за десет дни, за да създават изкуство в сферата на живописта, пърформанса, визуалните изкуства и музиката. Тази година те започнаха да се отброяват от 14 август - тогава беше открита шестата Арт резиденция. Изданието на резиденцията през 2015 г., чиято тема е РИТУАЛНО ИЗКУСТВО - ВРЕМЕ И ПРОСТРАНСТВО, е финансирано по Програма BG08, „Културно наследство и съвременни изкуства", Малка грантова схема „Представяне и достигане до широката общественост на съвременно изкуство и култура" (www.culture-eea-bg.org). По думите на Дарина Палова, ръководител на таз годишния проект, „досега правихме всичко благодарение на нашата вяра. Тази година обаче и други повярваха в нас. Надяваме се крайният резултат да е толкова добър, колкото и през останалите години. В периода 2010-2014 г. резиденцията е приела над 50 български и чуждестранни участници, а броят на кандидатствалите за участие артисти е над 400 от повече от 30 държави"

Булдозерите влязоха в Максуда

http://www.cross.bg/izpulnenie-varna-slyzhiteli-1477709.html

/КРОСС/ Събарянето на незаконните постройки във варненската ромска махала „Максуда" е започнало тази сутрин, съобщава пресцентърът на Община Варна. На основание чл. 4 от Наредбата за принудителното изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи или части от тях на територията на Община Варна, в тридневен срок от изтичане на срока за доброволно изпълнение, определен в заповедите, служители на район „Младост" са извършили проверка по изпълнението им. Съставени са констативни протоколи, в които е отразено, че заповедите не са изпълнение в предоставения срок за доброволно изпълнение. В едномесечен срок от съставянето на протоколите от служители на района и служители на ОП „Инвестиционна политика", на основание чл. 5 от наредбата, е проведено предварително проучване на незаконния строеж относно начина на изпълнение на премахването, срока за изпълнение и необходимите средства. Резултатите от извършеното проучване са оформени в протокол. След направена проверка от служители в Район „Младост" - Община Варна, в НБД „Население" се установени, че на горепосочените адреси по настоящ адрес живеят общо 520 души, а по постоянен адрес - 490 души

Булдозерите влязоха в Максуда (обновена)

http://www.cross.bg/izpulnenie-varna-predstaviteli-1477709.html

/КРОСС/ Във варненския квартал „Максуда" започна събарянето на 58 незаконни ромски постройки. Вече има издадени заповеди, каза кметът на район „Младост" Христо Христов, които не са обжалвани от миналата година, и затова днес фактически започна събаряне на 58 незаконни постройки, в които живеят по предварителна информация 520 души. В първата съборена постройка живее семейство с три деца и трима внуци. Те казаха, че отиват на квартира, но се издържат само от пенсията на възрастния Георги Еленков, който има поредица от заболявания, а пенсията му е малко над 200 лв.: „Ще останем под открито небе, но какво ще правим зимата и какво ще правим с децата ни, питат други жители, които няма къде да отидат, а не могат да се върнат и там, откъдето са дошли, защото нямат никаква собственост". Междувременно възникна напрежение заради припаднало дете, което беше отведено в болница с линейка, тогава роми започнаха да хвърлят керемиди върху полицаите, но ситуацията е овладяна. Ромите протестират, че не им е осигурен алтернативен подслон и че няма къде да отидат с децата си.Ирина Манолова има шест деца, а мъжът й загива при срутването на хотел „Вероника" в курорта „Слънчев ден". Тя и нейният роднина Рашко - единственият оцелял при срутването на хотела, поискаха помощ от Общината

Слаб трус беше усетен южно от Петрич

http://www.bnews.bg/article-140366

Земният трус е усетен в 5,18 ч. тази сутрин с епицентър на 33 км югоизточно от Ново село, Македония.

Кметът на "Младост": Събаряме всички къщи!

http://www.moreto.net/novini.php?n=299100

Това е само началото, ще съборим всички незаконни постройки в квартала. Това обеща кметът на район "Младост" Христо Христов, който присъства на бутането на незаконните ромски бараки в "Максуда", предаде репортер на Moreto.

Работенето над 55 часа седмично увеличава риска от инфаркт

http://pik.bg/работенето-над-55-часа-седмично-увеличава-риска-от-инфаркт-news385335.html

Работенето над 55 часа седмично увеличава риска от инфаркт

Ходенето на работа 55 часа на седмица и повече увеличава риска от инфаркт с повече от една трета, в сравнение с работна седмица от 35-40 часа.

Преценката се базира на анализиране на данните от 17 научни изследвания, при които на наблюдение в продължение на 7 г. са били подложени общо 528 908 жени и мъже. Според данните при хората, които работят между 41 и 48 часа на седмица, шансът за сърдечен удар се увеличава с 10%, докато при тези, работещи между 49 и 54 часа рискът се увеличава до 27%.

При обработването на данни специалистите са взели предвид и употребата на алкохол, цигари и физическа активност. По-дългата работна седмица също така увеличава с 13% риска от развиване на коронарна болест на сърцето.

"Дългите работни часове не са незначително явление", коментира резултатите Урбан Жанлет, изследовател от университета Умеа в Швеция пред британското медицинско издание "The Lancet", където е публикувано изследването.

Според Жанлет сред развитите страни Турция има най-много хора, които работят повече от 50 часа на седмица (43%), докато в Холандия този процент е най-малък (1%). /АФП

Гръцки медии прогнозират оставка на Ципрас днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4933177

Премиерът на Гърция ще подаде оставка днес, прогнозират гръцки медии, цитирани от Нова тв. Ако това се случи, гръцкият парламент ще бъде разпуснат веднага. Предсрочните избори в Гърция изглеждат все по-близо, дори на фона на одобреният вчера пакет от помощи за 86 милиарда евро, пишат още гръцките медии.
Премиерът на Гърция ще подаде оставка днес, прогнозират гръцки медии, цитирани от Нова тв. Ако това се случи, гръцкият парламент ще бъде разпуснат веднага. Предсрочните избори в Гърция изглеждат все по-близо, дори на фона на одобреният вчера пакет от помощи за 86 милиарда евро, пишат още гръцките медии.

В Гърция чакат оставката на Ципрас днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_548402.html

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се очаква да подаде оставка днес, прогнозират местни медии, цитирани от Нова тв.  Гръцкият парламент ще бъде разпуснат веднага, а предсрочните избори ще се проведат най-вероятно на 20 септември. Прогнозите за оставката на Ципрас идват на фона на одобрения вчера пакет от помощи за 86 милиарда евро, пишат още медиите в южната ни съседка Около Ципрас са се оформили две групи съветници, като едните го натискат да проведе изборите между 20 и 27 септември, така че правителството да преодолее вътрешния разрив на СИРИЗА. Другата група препоръчва урните да не се отварят преди началото на октомври, така че правителството да има шанс да изпълни своя нов договор за спасяване с кредиторите, изграждане на доверие с тях и може би да изчисти програмата с някои корекции. “Ясно е, че има въпроси, с които трябва да се справим, заяви говорителката на правителството Олга Геровасили. - Това са въпроси, които са свързани със стабилността на правителството и до каква степен то е в състояние да гарантира функционирането на парламента и самото правителство.”.  Нейните коментари дойдоха малко преди борда на управителите на Европейски механизъм за стабилност да одобри тригодишна програма за 86 милиарда евро за Гърция. Първият транш от 13 милиарда пристига днес, като ще трябва да покрие неотложни плащания по падеж на еврооблигации и МВФ.  Междувременно Ципрас писа до председателя на Европейския парламент Мартин Шулц с искането Европарламента да влезе като гарант по сделката, като най-върховен демократичен орган в Европа. Искането на Ципрас ще бъде разгледано в неделя.

Съдия влиза в затвора заради подкуп

http://www.moreto.net/novini.php?n=299089

Съдия, взел 6 хиляди лева подкуп от криминално проявен, влиза в затвора. Софийският апелативен съд потвърди присъдата от първата инстанция, произнесена срещу съдията от Окръжния съд във Велико Търново Славчо Петков. Магистратът бе спипан през есента на 2010 г.

Майка и дъщеря се изгубиха в Лозен планина, търсиха ги цяла нощ (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933181

Спасителни екипи цяла нощ издирваха жена и 17-годишната ѝ дъщеря, които са се изгубили снощи в Лозен планина, съобщи Нова телевизия.
Сигналът за инцидента е подаден в 17.25 часа, предаде Фокус. Вечерта те са били издирвани от спасителите, но не са открити. Наложило се е двете жени да пренощуват в планината. Около 8.
Спасителни екипи цяла нощ издирваха жена и 17-годишната ѝ дъщеря, които са се изгубили снощи в Лозен планина, съобщи Нова телевизия. Сигналът за инцидента е подаден в 17.25 часа, предаде Фокус. Вечерта те са били издирвани от спасителите, но не са открити. Наложило се е двете жени да пренощуват в планината. Около 8.

Събарят незаконните ромски постройки в кв. „Максуда“

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/sybariat-nezakonnite-romski-postrojki-v-kv.-maksuda-6041378

Земята под ромската махала е частна собственост, която е възстановена на наследниците още през 2004 г.

Земетресение разлюля Петрич

http://pik.bg/земетресение-разлюля-петрич-news385333.html

Земетресение разлюля Петрич

Земетресение с магнитуд 2,3 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Гърция, близо до границата с България, съобщиха от Европейския сеизмологичен център.

Земният трус е усетен в 5,18 ч. тази сутрин с епицентър на 33 км югоизточно от Ново село, Македония и на 160 км южно от София, с дълбочина 2 км. Геофизичният институт на БАН отчита земетресението с магнитуд 2,4 по Рихтер, с епицентър южно от Петрич и дълбочина 0 км. Няма данни за материални щети.

"Междузвездни войни" в Сан Франциско (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933167

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

"Междузвездни войни" в Сан Франциско (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4933169

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Ексклузивни снимки от небето! Вижте как изглежда дерето на "Максуда" след метежа!

http://petel.bg/Ekskluzivni-snimki-ot-nebeto--Vizhte-kak-izglezhda-dereto-na-Maksuda-sled-metezha-__123866

Снимки Румен Сарандев, Petel.bg Поне десет от нарочените 58 незаконни къщи във варненското гето "Максуда" вече са в историята. Събарянето на...

Л. Дяковска: Тичам много, защото съм лице на германските пощи

http://frognews.bg/news_96470/L-Diakovska-Ticham-mnogo-zashtoto-sam-litse-na-germanskite-poshti/

Кастингите започнаха, ще има много интересни участници, с много от тях мога да си представя да работя, заяви по НТВ певицата Люси Дяковска, която ще е част от журито на Х Фактор. Не търсим само глас, а характер и динамика, зрънцето, което живее във всеки един от тях и до финала ще разцъфти.

Бежанците нямат работа тук, затова бягат, смята Алгафари

http://news.ibox.bg/news/id_448869017

Защо да сме длъжни да приемем бежанците от Германия, недоумява Димитър Стоянов

Земетресение близо до Петрич

http://frognews.bg/news_96471/Zemetresenie-blizo-do-Petrich/

Земетресение с магнитуд 2,3 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Гърция, близо до границата с България, съобщиха от Европейския сеизмологичен център.

Багери влизат в "Максуда", събарят незаконните къщи

http://www.bnews.bg/article-140365

В квартала има значително присъствие на силите на реда – над 100 полицейски служители следят да не възникнат безредици.

Лоши са условията за туризъм в планините

http://pik.bg/лоши-са-условията-за-туризъм-в-планините-news385330.html

Лоши са условията за туризъм в планините

Лоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха от Планинската спасителна служба към Българският червен кръст.

На повечето места е облачно с преваляния. Във високите части на планините духа силен вятър. От ПСС припомниха, че има обявен жълт код за гръмотевични бури.

Планинските спасители съветват туристите да не излизат на дълги преходи особено в билните части на планините, както и да се придържат по маршрути, които лесно биха могли да напуснат при влошаване на времето. 

Регистрираха земетресение близо до Петрич

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933158

Земетресение с магнитуд 2,3 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Гърция, близо до границата с България, съобщиха от Европейския сеизмологичен център.
Земният трус е усетен в 5,18 ч. тази сутрин с епицентър на 33 км югоизточно от Ново село, Македония и на 160 км южно от София, с дълбочина 2 км.
Земетресение с магнитуд 2,3 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Гърция, близо до границата с България, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Земният трус е усетен в 5,18 ч. тази сутрин с епицентър на 33 км югоизточно от Ново село, Македония и на 160 км южно от София, с дълбочина 2 км.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас подава оставка днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933157

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се очаква да подаде оставка днес.
Премиерът изглежда е решил, че Гърция трябва да проведе предсрочни избори, въпреки одобрения вчера пакет от помощи за 86 милиарда евро. Около Ципрас са се оформили две групи съветници, като едните го натискат да проведе изборите между 20 и 27 септември,
Гръцкият премиер Алексис Ципрас се очаква да подаде оставка днес. Премиерът изглежда е решил, че Гърция трябва да проведе предсрочни избори, въпреки одобрения вчера пакет от помощи за 86 милиарда евро. Около Ципрас са се оформили две групи съветници, като едните го натискат да проведе изборите между 20 и 27 септември,

В кои страни от ЕС постъпват най-много молби за убежище?

http://europe.actualno.com/V-koi-strani-ot-ES-postypvat-naj-mnogo-molbi-za-ubejishte-news_490972.html

Германия е страната, в която постъпват най-много молби за убежище в целия Европейски съюз. 32,4% от всичките молби, подадени към страните-членки, постъпват в държавата, чиято икономическа мощ е водеща на целия европейски континент. Швеция е втората държава в ЕС, в която постъпват най-много молби за постоянно убежище. 13,0% от всичките молби в ЕС постъпват именно към скандинавската страна. Но ако погледнем броя на желаещите убежище на 1000 души население (тоест спрямо броя на населението в съотв

Мъри победи Фиш, ще срещне Григор Димитров тази нощ

http://www.cross.bg/muri-dimitrov-stigna-1477708.html

/КРОСС/ Българският тенисист Григор Димитров ще играе с Анди Мъри в третия кръг от турнира от сериите Masters в Синсинати. Мачът помежду им ще започне не по-рано от 2 ч. българско време идната нощ. До момента Димитров и Мъри са се срещали седем пъти, като шотландецът води с 5:2 победи. Паметен остава успехът на Димитров на Wimbledon преди година, когато в четвъртфиналите детронира действащия шампион.Мъри стигна третия кръг в Синсинати, като преодоля с 6:4, 7:5 (1) Марди Фиш. Шотландецът, който е втори в света, не впечатли с играта си, като на моменти имаше колебания. Фиш, от своя страна, стигна до няколко възможности за пробиви във втория сет, но не успя да се възползва. Преди срещата Мъри се преобрази, като влезе в образа на продавач на сладолед. Той се дегизира с перука, шапка и очила, но беше разкрит от по-наблюдателните запалянковци.

Григор Димитров излиза срещу Анди Мъри тази нощ

http://offnews.bg/news/n_1/n_548398.html

Григор Димитров излиза срещу Анди Мъри в третия кръг от турнира от сериите "Мастърс" в Синсинати. Мачът им ще започне тази нощ, не по-рано от 2 часа наше време. Мъри стигна третия кръг в Синсинати, като преодоля с 6:4, 7:5 (1) Марди Фиш.  До момента Димитров и Мъри са се срещали седем пъти, като шотландецът води с 5:2 победи. 

57-годишна е жената, загинала при катастрофата на подбалканския път

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933150

57-годишна е жената, загинала при катастрофата на Подбалканския път, съобщиха за Фокус от пресцентърът на МВР.
Инцидентът е станал между 2 автомобила
57-годишна е жената, загинала при катастрофата на Подбалканския път, съобщиха за Фокус от пресцентърът на МВР. Инцидентът е станал между 2 автомобила "Мерцедес" и "Део". Жената, която е загинала, е пътувала в "Мерцедеса", а 26-годишната жена, пътуваща в другия автомобил, е настанена в болница. Пътят в района на инцидента е затворен и има обходен

Гъргоров отказал на "Левски", няма желание и за ЦСКА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/20/2593867_gurgorov_otkazal_na_levski_niama_jelanie_i_za_cska/?ref=rss


Полузащитникът Емил Гъргоров е отказал да премине в "Левски". Той заяви, че е получил предложение от ръководството на сините.

"Обади ми се един от големите шефове на "Левски", който познавам от дълги години. Предложи ми договор със сините. Беше доста настоятелен. Отказах му", каза Гъргоров, цитиран от "Меридиан мач".

"На този етап има два клуба, в които не искам да играя - "Левски" и ЦСКА", добави 34-годишният полузащитник.

Няколко пъти това лято той беше...

57-годишна е жената, загинала при катастрофата на подбалканския път

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4933152

57-годишна е жената, загинала при катастрофата на Подбалканския път, съобщиха за Фокус от пресцентърът на МВР.
Инцидентът е станал между 2 автомобила &quot;Мерцедес&quot; и &quot;Део&quot;. Жената, която е загинала, е пътувала в &quot;Мерцедеса&quot;, а 26-годишната жена, пътуваща в другия автомобил, е настанена в болница.
Пътят в района на инцидента е затворен и има обходен
57-годишна е жената, загинала при катастрофата на Подбалканския път, съобщиха за Фокус от пресцентърът на МВР. Инцидентът е станал между 2 автомобила "Мерцедес" и "Део". Жената, която е загинала, е пътувала в "Мерцедеса", а 26-годишната жена, пътуваща в другия автомобил, е настанена в болница. Пътят в района на инцидента е затворен и има обходен

Еврозоната отпусна първия транш от помощта за Гърция

http://www.mediapool.bg/evrozonata-otpusna-parviya-transh-ot-pomoshtta-za-gartsiya-news238188.html

Финансовите министри на страните от еврозоната одобриха отпускането на първия транш от помощта за Гърция в размер на 23 милиарда евро. Това стана след като парламентите на Естония, Испания, Германия и Холандия казаха "да" за отпускането на помощта, съобщи с официално изявление Европейският стабилизационен механизъм. Това ще позволи на Гърция да плати дължимите на Европейската централна банка 3.4 милиарда евро в петък. Планът включва финансова помощ във вид на заеми, която може да достигне 86 милиарда евро за три години. Тя е придружена от меморандум, в който се предвиждат редица мерки за бюджетни икономии и за реформи, които Атина трябва да изпълни. В петък вечерта финансовите министри на еврозоната се споразумяха за първи транш от помощта в размер на 26 милиарда евро. От тях 10 милиарда евро ще бъдат вложени в отделна сметка и са предназначени за рекапитализиране на гръцките банки, 13 милиарда евро ще са за заплати в бюджетната сфера, а 3.4 милиарда евро ще отидат за погасяване на вноска по дълга към Европейската централна банка. Междувременно гръцките медии съобщиха, че се очаква по-късно днес премиерът Алексис Ципрас да подаде оставка. Той ще направи официално изявление. Ако гръцкото правителство подаде оставка се очаква извънредните парламентарни избори да бъдат насрочени за 20 септември. Другата коментирана дата е седмица по-рано – 13 септември.

Атина получи първите 23 млрд. евро и се разплати с ЕЦБ

http://www.mediapool.bg/atina-poluchi-parvite-23-mlrd-evro-i-se-razplati-s-etsb-news238188.html

Финансовите министри на страните от еврозоната одобриха отпускането на първия транш от помощта за Гърция в размер на 23 милиарда евро. Това стана след като парламентите на Естония, Испания, Германия и Холандия казаха "да" за предоставянето на помощта, съобщи с официално изявление Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ). Административният съвет на ЕСМ, съставен от финансовите министри на еврозоната, "одобри програмата за Гърция", се казва в изявлението. Гърция ще получи незабавно 23 милиарда евро, потвърди осведомен източник. Планът включва финансова помощ във вид на заеми, които може да достигнат 86 милиарда евро през следващите три години. Тя е придружена от меморандум, в който се предвиждат редица мерки за бюджетни икономии и за реформи, които Атина трябва да изпълни. В петък вечерта финансовите министри на еврозоната се споразумяха за първи транш от помощта в размер на 26 милиарда евро. 10 млрд. евро от тях ще бъдат вложени в отделна сметка и са предназначени за рекапитализиране на гръцките банки. Други 13 млрд. евро ще са за заплати в бюджетната сфера, които Атина се очаква да изплати още в четвъртък. Падежи 3.4 млрд. евро са за погасяване на вноска по дълга към Европейската централна банка (ЕЦБ), включително 200 млн. евро лихви, и те бяха платени веднага след превеждането на транша, тъй като падежът бе в четвъртък. Средствата ще позволят на Гърция да върне 7.16 млрд. евро от междинен заем, отпуснат ѝ от ЕС през юли, за да може тя да изплати предишно задължение към ЕЦБ и просрочени плащания към друг свой голям кредитор – Международния валутен фонд (МВФ). Още 3 млрд. евро от първия транш ще се отпуснат в периода септември-октомври в зависимост от изпълнението на реформите, уточни в петък след заседанието на Еврогрупата в Брюксел шефът на ЕСМ – германецът Клаус Реглинг. Ципрас иска намесата и на ЕП Гръцкият премиер Алексис Ципрас е поискал Европейският парламент (ЕП) да се включи като пети член към квартета от институции - ЕК, ЕЦБ, МВФ и ЕСМ, за да наблюдава изпълнението на новата спасителна програма за Гърция, съобщават гръцките медии. Ципрас е отправил това искане в телефонен разговор с председателя на ЕП Мартин Шулц, изтъквайки като мотив, че Европарламентът е единственият демократичен орган на ЕС, избран с мандат от народа. Мартин Шулц е оценил положително искането на Ципрас, като подчертал, че то е в контекста на желанието на много политически групи в Европарламента. Искането на гръцкия премиер ще бъде поставено на вниманието на парламентарните групи веднага, след като Европейският парламент започне работа. Оставка на Ципрас и предсрочни избори? Междувременно гръцките медии съобщиха, че се очаква по-късно днес премиерът Алексис Ципрас да подаде оставка. Той ще направи официално изявление. Ако гръцкото правителство подаде оставка, се очаква извънредните парламентарни избори да бъдат насрочени за 20 септември. Другата коментирана дата е седмица по-рано – 13 септември. Ройтерс дава и трета възможност – през октомври, когато кредиторите ще са направили изводите си дали Атина спазва условията за получаване на спасителен заем. Едва след като кредиторите видят, че ангажиментите се спазват може да се мисли за облекчаване на дълговото бреме за Гърция. Алексис Ципрас не веднъж е обяснявал, че Атина никога няма може да изплати дълговете и ще иска известно орязване на задълженията.

Ципрас ще обяви предсрочни избори през септември

http://www.mediapool.bg/tsipras-shte-obyavi-predsrochni-izbori-prez-septemvri-news238188.html

Очаква се гръцкият премиер Алексис Ципрас да обяви по-късно днес предсрочни избори, съобщи гръцката обществена телевизия ERT, цитирана от "Ройтерс". Мярката е опит да се овладее бунтът в лявата коалиция СИРИЗА, след като беше договорен трети спасителен пакет за страната, коментира агенцията. След като вчера спасителната програма получи последно одобрение от Бундестага и от Европейския стабилизационен фонд, в четвъртък Гърция получи първия транш в размер на 23 милиарда евро и направи поредното плащане по дълга си към Европейската централна банка (ЕЦБ). Спекулациите за предсрочни избори, вероятно през септември, зачестиха през последните дни, като високопоставени политически фигури. Енергийният министър Панос Скурлетис, например, обяви по-рано днес, че правителството трябва да действа бързо и да вземе решение. Ципрас свика спешна среща на правителството, която е започнала в 14 часа в присъствието на членове на СИРИЗА и съветници на премиера. Очаква се той да посети и президента Прокопиос Павлопулос. Очаква се след това Ципрас да направи обръщение към гръцкия народ, в което да обяви решението си. Гръцки медии твърдят, че премиерът се е разпоредил телевизионните екипи на държавната телевизия ЕРТ да са готови около 20 часа. В гръцките медии има единодушие по най-вероятния сценарий, на който ще се спре Алексис Ципрас - оставка на правителството през следващите часове и провеждането на спешни избори най-късно до 20 септември. Атина получи първите 23 млрд. евро и се разплати с ЕЦБ Снощи финансовите министри на страните от еврозоната одобриха отпускането на първия транш от помощта за Гърция в размер на 23 милиарда евро. Това стана след като парламентите на Естония, Испания, Германия и Холандия казаха "да" за предоставянето на помощта, съобщи с официално изявление Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ). Административният съвет на ЕСМ, съставен от финансовите министри на еврозоната, "одобри програмата за Гърция", се казва в изявлението. Гърция ще получи незабавно 23 милиарда евро. Планът включва финансова помощ във вид на заеми, които може да достигнат 86 милиарда евро през следващите три години. Тя е придружена от меморандум, в който се предвиждат редица мерки за бюджетни икономии и за реформи, които Атина трябва да изпълни. В петък вечерта финансовите министри на еврозоната се споразумяха за първи транш от помощта в размер на 26 милиарда евро. 10 млрд. евро от тях ще бъдат вложени в отделна сметка и са предназначени за рекапитализиране на гръцките банки. Други 13 млрд. евро ще са за заплати в бюджетната сфера, които Атина се очаква да изплати още в четвъртък. Падежи 3.4 млрд. евро са за погасяване на вноска по дълга към Европейската централна банка (ЕЦБ), включително 200 млн. евро лихви, и те бяха платени веднага след превеждането на транша, тъй като падежът бе в четвъртък. Средствата ще позволят на Гърция да върне 7.16 млрд. евро от мостовият заем, отпуснат ѝ от ЕС през юли, за да може тя да изплати предишно задължение към ЕЦБ и просрочени плащания към друг свой голям кредитор – Международния валутен фонд (МВФ). Още 3 млрд. евро от първия транш ще се отпуснат в периода септември-октомври в зависимост от изпълнението на реформите, уточни в петък след заседанието на Еврогрупата в Брюксел шефът на ЕСМ германецът Клаус Реглинг. Ципрас иска намесата и на ЕП Гръцкият премиер Алексис Ципрас е поискал Европейският парламент (ЕП) да се включи като пети член към квартета от институции - ЕК, ЕЦБ, МВФ и ЕСМ, за да наблюдава изпълнението на новата спасителна програма за Гърция, съобщават гръцките медии. Ципрас е отправил това искане в телефонен разговор с председателя на ЕП Мартин Шулц, изтъквайки като мотив, че Европарламентът е единственият демократичен орган на ЕС, избран с мандат от народа. Мартин Шулц е оценил положително искането на Ципрас, като подчертал, че то е в контекста на желанието на много политически групи в Европарламента. Искането на гръцкия премиер ще бъде поставено на вниманието на парламентарните групи веднага, след като Европейският парламент започне работа.

Ципрас подава оставка, целта е нови избори на 20 септември

http://www.mediapool.bg/tsipras-podava-ostavka-tselta-e-novi-izbori-na-20-septemvri-news238188.html

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще подаде оставка в четвъртък, за да разчисти пътя за предсрочни избори на 20 септември, а надеждите са това да овладее недоволството в лявата партия СИРИЗА и спасителната програма, договорена с международните кредитори, да получи по-силна подкрепа, предаде Ройтерс. Решението на Ципрас да се върне пред избирателните урни след седем месеца начело на Гърция, в които държавата бе на косъм от фалит. След като в сряда спасителната програма получи последно одобрение от Бундестага и от Европейския стабилизационен фонд, в четвъртък Гърция получи първия транш в размер на 23 милиарда евро и направи поредното плащане по дълга си към Европейската централна банка (ЕЦБ). Гръцките министри дни наред водят открити дебати по въпроса какво трябва да направи правителството, след като голям брой депутати от СИРИЗА отказаха да подкрепят спасителната програма на стойност 86 милиарда евро в парламента в петък. През последните дни се засилиха спекулациите за предсрочни избори в Гърция на фона на открити призиви от страна на някои сътрудници на Ципрас като министъра на енергетиката Панос Скурлетис гърците отново да застанат пред урните. В четвъртък Ципрас свика спешна среща на правителството, която започна в 14 часа в присъствието на членове на СИРИЗА и съветници на премиера. Премиерът Ципрас, който остава популярен в Гърция и се очаква отново да дойде на власт, ако сега се състоят нови избори, води тайни разговори с високопоставени съветници днес следобед, за да реши какъв ще бъде следващият му ход, каза правителствен представител. Още преди да се обяви решението на Ципрас се коментираше, че възможните дати за предсрочния вот са 13 или 20 септември, докато други членове на СИРИЗА се застъпват за дата през октомври. Проучване на Метрон анализ, публикувано на 24 юли, показа, че подкрепата за СИРИЗА е 33,6 процента, правейки я най-популярната партия, но не достатъчно, за да управлява без коалиционен партньор. След 24 юли не са извършвани повече проучвания заради сезона на отпуските. Атина получи първите 23 млрд. евро и се разплати с ЕЦБ Снощи финансовите министри на страните от еврозоната одобриха отпускането на първия транш от помощта за Гърция в размер на 23 милиарда евро. Това стана след като парламентите на Естония, Испания, Германия и Холандия казаха "да" за предоставянето на помощта, съобщи с официално изявление Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ). Административният съвет на ЕСМ, съставен от финансовите министри на еврозоната, "одобри програмата за Гърция", се казва в изявлението. Гърция ще получи незабавно 23 милиарда евро. Планът включва финансова помощ във вид на заеми, които може да достигнат 86 милиарда евро през следващите три години. Тя е придружена от меморандум, в който се предвиждат редица мерки за бюджетни икономии и за реформи, които Атина трябва да изпълни. В петък вечерта финансовите министри на еврозоната се споразумяха за първи транш от помощта в размер на 26 милиарда евро. 10 млрд. евро от тях ще бъдат вложени в отделна сметка и са предназначени за рекапитализиране на гръцките банки. Други 13 млрд. евро ще са за заплати в бюджетната сфера, които Атина се очаква да изплати още в четвъртък. Падежи 3.4 млрд. евро са за погасяване на вноска по дълга към Европейската централна банка (ЕЦБ), включително 200 млн. евро лихви, и те бяха платени веднага след превеждането на транша, тъй като падежът бе в четвъртък. Средствата ще позволят на Гърция да върне 7.16 млрд. евро от мостовият заем, отпуснат ѝ от ЕС през юли, за да може тя да изплати предишно задължение към ЕЦБ и просрочени плащания към друг свой голям кредитор – Международния валутен фонд (МВФ). Още 3 млрд. евро от първия транш ще се отпуснат в периода септември-октомври в зависимост от изпълнението на реформите, уточни в петък след заседанието на Еврогрупата в Брюксел шефът на ЕСМ германецът Клаус Реглинг. Ципрас иска намесата и на ЕП Гръцкият премиер Алексис Ципрас е поискал Европейският парламент (ЕП) да се включи като пети член към квартета от институции - ЕК, ЕЦБ, МВФ и ЕСМ, за да наблюдава изпълнението на новата спасителна програма за Гърция, съобщават гръцките медии. Ципрас е отправил това искане в телефонен разговор с председателя на ЕП Мартин Шулц, изтъквайки като мотив, че Европарламентът е единственият демократичен орган на ЕС, избран с мандат от народа. Мартин Шулц е оценил положително искането на Ципрас, като подчертал, че то е в контекста на желанието на много политически групи в Европарламента. Искането на гръцкия премиер ще бъде поставено на вниманието на парламентарните групи веднага, след като Европейският парламент започне работа.

Започва събарянето на ромските коптори в "Максуда"

http://www.moreto.net/novini.php?n=299093

Тази сутрин започна събарянето на незаконните ромски постройки в "Максуда". Това съобщиха за Moreto.net от Община Варна. Ще бъдат бутнати общо 58 коптора по улиците „Георги Пеячевич” и „Д-р Иван Селимински”. В района по настоящ адрес живеят общо 520 души, а по постоянен адрес- 490 души.

Ехоооо, политиците – писна ни от тези хитреци циганите!

http://web.barometar.net/81394/

Циганите, не ромите – защото в България от десетилетия ги наричаме цигани е крайно време да разберат, че в тази страна има закони, които трябва да спазват. И не могат да си строят копторите, където им падне. Тези 520 цигани, които са построили копторите си върху частна земя в квартал „Максуда“ трябва да се изнасят […]

Довечера гледаме "Дон Паскуале" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=299080

Довечера варненци ще имат шанса да гледат комичната опера "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети, научи Moreto.net. Държавната опера в морската столица поставя за трети път в своята история това заглавие. Темата за възрастния мъж, който иска да си намери млада жена, но бива измамен, е много популярна още от времето на commedia dell’arte, не отстъпва по актуалност и в наши дни.

24% от бездомниците в София са висшисти

http://www.cross.bg/nomadi-sofiya-tzentura-1477707.html

/КРОСС/ Около една четвърт от бездомниците в София са висшисти, показват данните от пилотно проучване на участниците в проекта „Градски номади", направено през май-юни т.г., заявиха пред БГНЕС Миа Агова и Елеонор Генова, които заедно с Йоана Богданова. Проучването ще бъде представено официално през есента. Профилът на бездомника е мъж между 50 и 60 години, със сериозен трудов стаж. Причина за тежкото им положение са семейни конфликти и жилищни измами. Хората без дом са силни и горди хора, това е избор, не обичат и да просят, твърдят те. Проектът „Градски номади" стартира през месец април т. г. Има градски номади с всякакви съдби - едни са преживели жилищни измами и това е сериозен процент от тях, други са с нелекувани психически и здравословни заболявания, жени, преживяли битово насилие, най-общо - хора с тежки съдби, но има и такива, за които скиталчеството е личен избор, обясняват организаторите. Според статистическия институт бездомните у нас се увеличават, но оттам преброяват само тези, които имат лични документи, а точно те са толкова малък процент, че такава цифра просто не си заслужава да приемаме за обективна. На практика статистика за тях няма

Димитров срещу Мъри не преди 2,00 през нощта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933148

Григор Димитров все пак ще играе срещу номер 2 в света Анди Мъри на турнира по тенис от серията
Григор Димитров все пак ще играе срещу номер 2 в света Анди Мъри на турнира по тенис от серията "Мастърс 1000" в Синсинати. Шотландецът, който спечели в Монреал, води с 5:2 победи в преките двубои срещу Григор и е спечелил последните два мача между двамата. Мачът на Димитров от третия кръг засега е пети в програмата на корт №3 и ще може да бъде

До петък ще има резултати от проверката за картел на пазара на горива

http://econ.bg/Новини/До-петък-ще-има-резултати-от-проверката-за-картел-на-пазара-на-горива_l.a_i.692061_at.1.html

До петък ще станат ясни междинни резултати от поисканата от премиера Бойко Борисов проверка за картел на пазара на горива. Това заяви говорителят на...

"Терпентинът прави бензинът взривоопасен

http://offnews.bg/news/n_1/n_548392.html

„Големите вериги бензиностанции имат много стриктен вътрешен контрол, защото те печелят от оборота, а не от разреждане на горива”. Това заяви Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация, по Нова тв.  „Няма как управител на бензиностанция, служител в бензиностанция или шофьор, който кара горивата с цистерна, да развалят качеството”, твърди той. „В малките бензиностанции, особено във ведомствените, могат да сложат всичко в горивото и слагат всичко”, смята Делчев. „Ако се сложи терпентин, той прави бензина много по-взривоопасен”, уточни той. „Не мога да кажа дали е икономическо изгодно да се слага терпентин в горивото, смятам, че не е оправдано”, коментира Николай Янев, който отговаря за техническото обслужване на една от бензиностанциите в столицата. „При съмнение от страна на клиента, винаги може да се поиска се от управителя да се направи замерване на точност на съоръжението. Това се прави като се налива гориво в 20-литровия еталон. Всички управители на бензиностанции са предупредени, че не може да се отказва тази услуга”, обясни той.

Защо на Путин пак му домиля за България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4932608

Кога да вярваме на руския президент - когато ни ругае от Анкара или когато обещава приятелство от Крим
Oсем месеца не са много време за междудържавните отношения, та да е забравила България как руският президент безпардонно нагруби нейното правителство, и то от столицата на Турция Анкара. Тогава Владимир Путин обяви края на проекта “Южен поток”,
Кога да вярваме на руския президент - когато ни ругае от Анкара или когато обещава приятелство от Крим Oсем месеца не са много време за междудържавните отношения, та да е забравила България как руският президент безпардонно нагруби нейното правителство, и то от столицата на Турция Анкара. Тогава Владимир Путин обяви края на проекта “Южен поток”,

Фотогалерия: Оранжевото е новото черно, или в какво се превръщат затворите

http://www.dnevnik.bg/na_put/2015/08/20/2588196_fotogaleriia_oranjevoto_e_novoto_cherno_ili_v_kakvo_se/?ref=rss


Спечелилият награда "Еми" сериал "Оранжевото е новото черно", набира популярност сред зрителите, които с интерес следят историята на Пайпър Чапман, жена в тридестте си години, която е осъдена на 15 месеца затвор.

Старите грехове застигат Чапман, която е осъдена, след като помага на половинката си - наркодилър.

За любителите на сериала и на нестандартнатите преживявания, trivago.co.uk предлага нов вид преживяване - в автентична затворническа атмосфера. (....)
...

Терпентинът прави бензина по-взривоопасен

http://www.bnews.bg/article-140363

Съставките на петролна основа развалят качеството на горивата, твърди Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация.

Варна, 2015 г.! Уникална нова ограда около училище "Васил Априлов" хвърли в потрес родителите!

http://petel.bg/Varna--2015-g---Unikalna-nova-ograda-okolo-uchilishhe-Vasil-Aprilov-hvarli-v-potres-roditelite--__123865

Снимки: Читател на "Петел" Уникална нова ограда се появи край двора на училище "Васил Априлов" във Варна. Пазим го от собствените си деца...

Синоптиците предупреждават: Днес и през нощта ще вали и ще трещи! Опасно време в 10 области в страната

http://petel.bg/Sinoptitsite-preduprezhdavat--Dnes-i-prez-noshhta-shhe-vali-i-shhe-treshhi--Opasno-vreme-v-10-oblasti-v-stranata__123864

Снимка Булфото Оранжев код е обявен за днес в 10 области на Северна, Централна и Южна България заради порои и гръмотевични бури, предаде...

Заради опасни зарази! Погват нелегалните продавачи на мляко по улиците. Глобите са солени

http://petel.bg/Zaradi-opasni-zarazi--Pogvat-nelegalnite-prodavachi-na-mlyako-po-ulitsite--Globite-sa-soleni__123863

Снимка Булфото Засилени проверки за нерегламентирана търговия с мляко и млечни продукти започва Българска агенция по безопасност на...

Полицаи застреляха чернокож тийнейджър в Сейнт Луис

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/policai-zastreliaha-chernokozh-tijnejdzhyr-v-sejnt-luis-6041376

Момчето насочило пистолет към служителите на реда, които стреляли четири пъти по него и го убили

Супермаркети наемат бежанци

http://pik.bg/супермаркети-наемат-бежанци-news385323.html

Супермаркети наемат бежанци

Все повече супермаркети в столицата започват да наемат на работа бежанци. „Заради недобрия им български език ги наемаме за складови работници, където не се изисква да общуват с клиенти”, обясни управителят на столичен магазин Мария Колева, наела на работа сириеца Мохамед.

Той живее в България вече шест месеца, а от една седмица работи като складов работник. „Доволен съм, че имам работа”, обясни мъжът.

За 7-те месеца на годината над 9200 чужденци са потърсили убежище в България. По данни на Агенцията по заетостта обаче само 40 от бежанците са се включили в родния пазар на труда. „Намират работа предимно при свои сънародници, в сферата на търговията и ресторантьорството”, обясниха от агенцията за „Монитор”.

Според Националната стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване през 2016 година ще бъде изготвен регистър с професионалната квалификация и умения на имигрантите у нас. Така работодателите ще търсят нужните им кадри и сред чужденците, потърсили убежище в България.

От 2016 година се предвиждат и 6-месечни курсове по български език за постоянно пребиваващите у нас чужденци. За децата бежанци курсовете по български език ще бъдат задължителни.

 

Движението през Руски паметник в София се възстановява

http://www.mediapool.bg/dvizhenieto-prez-ruski-pametnik-v-sofiya-se-vazstanovyava-news238187.html

От днес се възстановява движението на всички превозни средства през площад "Руски паметник", съобщиха от пресцентъра на Столична Община. Възстановяват се и маршрутите на всички превозни средства на масовия градски транспорт. Автобусните линии с номера 74 и 260, както и тролейбусни линии с номера 1, 5 и 7 ще се движат по обичайните си маршрути. Възстановяват се и всички спирки, обслужващи обществения транспорт с изключение на трамвайните спирки за линии с номера 4 и 5. Те ще бъдат възстановени от 24 август, уточняват от Столична община. Ремонтът на пространството около Руски паметник предизвика за първи път положителни коментари с първите "зелени" релси у нас. Темата се коментира от гражданите по спирките и в превозните средства на градския транспорт. Сега предизвикателството е първият опит за малко повече зеленина по софийските улици да бъде не само опазен, но и продължен, както отбеляза и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Напълно е възстановено движението през Руски паметник в София

http://www.mediapool.bg/napalno-e-vazstanoveno-dvizhenieto-prez-ruski-pametnik-v-sofiya-news238187.html

Движението през столичния площад "Руски паметник" е възстановено за движение на всички превозни средства от полунощ в четвъртък, съобщиха от пресцентъра на Столична Община. Автобусните линии с номера 74 и 260, както и тролейбусни линии с номера 1, 5 и 7 ще се движат по обичайните си маршрути. Отново ще заработят всички спирки, обслужващи обществения транспорт, с изключение на трамвайните спирки за линии с номера 4 и 5. Те ще бъдат възстановени от 24 август, уточняват от Столична община. Ремонтът на пространството около Руски паметник предизвика положителни обществени реакции с първите "зелени" релси у нас, но само дни след пускането им моравата на места изсъхна и цели участъци станаха кафяви, което доведе до критики за зле свършена работа от страна на изпълнителя на проекта. "Срок на гаранция – един дъжд" бе коментарът под снимка на станалите кафяви релси. От Столичната община обясниха, че причина за това е навлизане на автомобили върху "зелените" релси в обособения участък, който по принцип е забранен за моторни превозни средства. Това, в комбинация с падналия преди инцидентите дъжд, са повредили тревните чимове, които ще бъдат сменени от изпълнителя. Нарушителите са санкционирани, трябва да се научим да спазваме правилата за движение и колите да не се качват върху "зелените" релси, посочиха от пресцентъра на кметството.

Полицаи застреляха чернокож тийнейджър в Сейнт Луис, пламват протести пак

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933136

Полицаи в Сейнт Луис застреляха чернокож тийнейджър, насочил срещу тях откраднат пистолет, предаде Ройтерс. Началникът на полицията в града в щата Мисури Сам Дотсън съобщи, че младежът бил убит, докато полицаи опитвали да проведат обиск в квартал с високо равнище на престъпност в сряда сутринта местно време.
Полицаи в Сейнт Луис застреляха чернокож тийнейджър, насочил срещу тях откраднат пистолет, предаде Ройтерс. Началникът на полицията в града в щата Мисури Сам Дотсън съобщи, че младежът бил убит, докато полицаи опитвали да проведат обиск в квартал с високо равнище на престъпност в сряда сутринта местно време.

Aлхимици продават вълшебна вода, която превръща хартията в 100-доларови банкноти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4933113

Руската полиция задържа група африкански алхимици, които продавали вълшебна вода за превръщане на хартия в 100-доларови банкноти, съобщи NTV.ru.
Измамени кандидат-милионери сигнализирали на властите за престъпната група, която твърдяла, че са необходими само черна хартия и специалната течност. Презентациите на новата технология били истинско шоу.
Руската полиция задържа група африкански алхимици, които продавали вълшебна вода за превръщане на хартия в 100-доларови банкноти, съобщи NTV.ru. Измамени кандидат-милионери сигнализирали на властите за престъпната група, която твърдяла, че са необходими само черна хартия и специалната течност. Презентациите на новата технология били истинско шоу.

Тръмп: Заради имигрантите плуваме в Ада

http://frognews.bg/news_96468/Tramp-Zaradi-imigrantite-pluvame-v-Ada/

Заради наплива от нелегални имигранти САЩ плуват в Ада, заяви кандидатът за президентската номинация на Републиканската партия Доналд Тръмп.

15 000 ведомствени бензиностанции търгуват без контрол

http://pik.bg/15-000-ведомствени-бензиностанции-търгуват-без-контрол-news385322.html

15 000 ведомствени бензиностанции търгуват без контрол

Над 15 000 ведомствени бензиностанции има в България, които търгуват с горива без никакъв контрол. Това заяви изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев по Нова телевизия.

Регистрираните ведомствени бензиностанции били 6000, но по данни на асоциацията те са поне 15 000. Те продават и на дребно без абсолютно никакъв контрол, каза Делчев. Според него измамите с гориво били именно там.

Валежи и гръмотевици, възможни са и градушки

http://www.cross.bg/bulgariya-vyatur-dyha-1477706.html

/КРОСС/ Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще бъде около средното за месеца. Днес, с преминаването на студен атмосферен фронт, отначало в Северозападна България, а около и след обяд и в останалата част от страната, ще има валежи и гръмотевици, на места интензивни и значителни по количество. Възможни са градушки.  В Източна България ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Температурите ще се понижат - максималните ще са предимно между 24° и 29°, в Северозападна България и по-ниски. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, съобщи „Фокус". Над Черноморието ще бъде облачно с валежи. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат 24° - 26°, температурата на морската вода е 26°- 28°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. Над планините ще бъде облачно , ще има интензивни и значителни по количество валежи. Ще има и гръмотевични бури. Ще духа слаб, по билата - до умерен вятър от югозапад. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 18°, на 2000 м - около 13°.

Жълт код за гръмотевици в цялата страна

http://www.cross.bg/valezhi-bulgariya-dyha-1477706.html

/КРОСС/ Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще бъде около средното за месеца. Днес, с преминаването на студен атмосферен фронт, отначало в Северозападна България, а около и след обяд и в останалата част от страната, ще има валежи и гръмотевици, на места интензивни и значителни по количество. Възможни са градушки.  В Източна България ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Температурите ще се понижат - максималните ще са предимно между 24° и 29°, в Северозападна България и по-ниски. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, съобщи „Фокус". Над Черноморието ще бъде облачно с валежи. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат 24° - 26°, температурата на морската вода е 26°- 28°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. Над планините ще бъде облачно , ще има интензивни и значителни по количество валежи. Ще има и гръмотевични бури. Ще духа слаб, по билата - до умерен вятър от югозапад. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 18°, на 2000 м - около 13°.

Кисинджър: Чужди интереси превърнаха украинската криза в трагедия

http://www.moreto.net/novini.php?n=299083

Американците не искат да се поучат от грешките си и се намесват в международните конфликти без да си представят последствията. Това мнение бе изразено от бившия държавен секретар и бивш съветник по националната сигурност на САЩ Хенри Кисинджър пред американското издание National Interest.

Св. пророк Самуил

http://celebrate.actualno.com/Sv-prorok-Samuil-news_490979.html

В онова време, когато израилтяните се управлявали от съдии, а не от царе, живял в гр. Рама или Ариматея един благочестив човек на име Елкана от Левиевото коляно. Той имал две жени – Ана и Фенана. Любимата му жена Ана била бездетна. А у израилтяните бездетството се считало за знак на Божия немилост. Затова Ана тъгувала много, пък и познайниците й странели от нея и дори я презирали. Елкана изпълнявал усърдно всички наредби на закона. На всички големи празници ходел със семейството си

Американци отгледаха копие на човешки мозък

http://interest.actualno.com/Amerikanci-otgledaha-kopie-na-choveshki-mozyk-news_490915.html

Учени от университета на Охайо заявиха, че са успели да отгледат почти пълно копие на човешки мозък. Ръководителят на изследването – проф. Рене Ананд, съобщил, че отгледаният от неговия екип образец по характеристики съответства на мозъка на петседмичен ембрион. В него са възпроизведени 99 процента от гените, присъстващи в реален мозък, и са представени всички основни отдели, но отсъства система от кръвоносни съдове. Ананд не е предоставил пълен отчет за експеримента, като заявил, че той

Откриха следи от 30-тонен динозавър

http://interest.actualno.com/Otkriha-sledi-ot-30-tonen-dinozavyr-news_490947.html

В германския град Ребург-Локум са открити останки от 30-тонен динозавър, който вероятно се отнася към рода маменчизаври. Откритието е направено в каменна кариера, отбелязва Bild. Дължината на стъпалото на животното достига 1,2 метра, а отпечатъкът от него е с дълбочина 43 сантиметра. Както отбелязват учените, в Европа това е първото откритие от подобен род. По-рано такива животни са откривани основно в Източна Евразия. Палеонтолозите добавят, че в района на откриването на останките на животнот

Когато е тъжно, че никога не е късно да станеш за резил

http://actualno.actualno.com/Kogato-e-tyjno-che-nikoga-ne-e-kysno-da-stanesh-za-rezil-news_490970.html

Йордан Лечков се кандидатира отново за кмет на Сливен с подкрепата на Николай Бареков. Целим се в 15 места в Общинския съвет, борим се за победа още на първи тур, каза Лечков при обявяването на новината. А Бареков, освен всичко друго, похвали Лечков, че както знаят и германците, Лечков умее да играе с глава. Коментар на редактора Ужасно тъжно е, когато гледам как спортните ни икони от все още сравнително близкото ни минало превръщат в реалност приказката никога не е късно да станеш за резил. З

ЦИК на Турция предложи 1 ноември за предсрочни избори

http://europe.actualno.com/CIK-na-Turcija-predloji-1-noemvri-za-predsrochni-izbori-news_490968.html

Централната избирателна комисия (ЦИК) на Турция предложи датата 1 ноември за предсрочни избори, съобщава в. "Хюриет", цитиран от БГНЕС. Решението за предсрочни избори идва след като усилията за съставяне на коалиционно правителство на Партията на справедливостта и развитието се провалиха. Централната избирателна комисия е съставила календар, според който подготовката за вота би трябвало да завърши за 60 дни, в случай, че се вземе официално решение за предсрочни избори, съобщава Анадолската аге

Атентатът в Банкок не е на международна терористична групировка, обявиха властите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/20/2593864_atentatut_v_bankok_ne_e_na_mejdunarodna_teroristichna/?ref=rss


Бомбеният атентат в понеделник в Тайланд е "малко вероятно" да е бил дело на международна терористична група, заяви тайландското правителство, предаде Би Би Си.

Полковник Винтай Суваре, говорител на управляващата военна хунта, обяви, че това е предварителното заключение на разследващите следователи.

При атаката срещу храма Ераван в центъра на Банкок в понеделник вечерта загинаха 20 души и бяха ранени десетки.

Началникът на тайландската полиция съобщи днес, че...

Д-р Гелев: Няма да съкращаваме лекари при сливането на спешните центрове

http://pik.bg/д-р-гелев-няма-да-съкращаваме-лекари-при-сливането-на-спешните-центрове-news385321.html

Д-р Гелев: Няма да съкращаваме лекари при сливането на спешните центрове

"Идеята за сливането на двата центъра за спешна медицинска помощ е навременна. София е единственият град-област, при който градът си няма област, а областта си няма град." Това каза в сутрешния блок на БНТ директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев.

Той каза, че в цялата Софийска област болните се карат в болница "Света Анна", а това не е удачно, тъй като има случаи, при които се изминават по 20 км.

"При задръствания това разстояние се взема минимум за 30-40 минути и по този начин се губи ценно за пациента време", обясни д-р Гелев. Той бе категоричен, че няма да има съкращения на лекари и медицински сестри при сливането на спешните центрове.

"Що се отнася до администрацията, може би няколко човека ще бъдат пренасочени към лекарските екипи, но това в никакъв случай не засяга цялата администрация, каза шефът на столичната Спешна помощ. Ако миналата година имаме 125 000 повиквания, областният център има 20 000. Дали ще се натоварим допълнително с тези повиквания при сливането, няма да се случи нещо чрезвичайно", коментира д-р Георги Гелев.

По думите му минимум 30 линейки на Центъра за спешна медицинска помощ трябва да бъдат сменени, а оптималната бройка е 50.

Д-р Гелев заяви още, че градските линейки са много по-добре поддържани, отколкото тези в областта. По думите му това е установено от одит, поръчан от здравния министър.

Протоколът на Фед остави инвеститорите да гадаят

http://www.investor.bg/sasht/337/a/protokolyt-na-fed-ostavi-investitorite-da-gadaiat-200845/

Wall Street не бе особено окуражен от съдържанието на документа, което бе възприето като двусмислено

Кола бомба се взриви в Кайро, десетки ранени

http://offnews.bg/news/n_1/n_548384.html

Мощен взрив е избухнал рано тази сутрин в северната част на Кайро, ранени са 22 души. Сред тях има и шестима полицаи, съобщи Ройтерс.  Кола бомба е взривена до управление на силите за сигурност и сградата на съда. На място са мобилизирани екипи на спешната помощ, пожарната и полицията. Засега никой не е поел отговорност за нападението.

24% от бездомниците в столицата са висшисти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933118

Около една четвърт от бездомниците в София са висшисти, показват данните от пилотно проучване на участниците в проекта
Около една четвърт от бездомниците в София са висшисти, показват данните от пилотно проучване на участниците в проекта "Градски номади", направено през май-юни т.г. и което официално ще бъде представено през есента. Това заявиха пред БГНЕС Миа Агова и Елеонор Генова, които заедно с Йоана Богданова са част от проекта,

24% от бездомниците в столицата са висшисти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4933123

Около една четвърт от бездомниците в София са висшисти, показват данните от пилотно проучване на участниците в проекта &quot;Градски номади&quot;, направено през май-юни т.г. и което официално ще бъде представено през есента. Това заявиха пред БГНЕС Миа Агова и Елеонор Генова, които заедно с Йоана Богданова са част от проекта,
Около една четвърт от бездомниците в София са висшисти, показват данните от пилотно проучване на участниците в проекта "Градски номади", направено през май-юни т.г. и което официално ще бъде представено през есента. Това заявиха пред БГНЕС Миа Агова и Елеонор Генова, които заедно с Йоана Богданова са част от проекта,

Ето как лъжат с бензина в Пловдив (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933128

Няколко часа, след като премиерът Бойко Борисов разпореди, експерти на Института по метрология започнаха смяна на пломбите на измервателните уреди по бензиностанциите. Препломбирането започна от Пловдив от малка бензиностанция на ул. „Цар Калоян”. Още на първата проверена колонка експертите от Български институт по метрология откриха нарушение.

Ето как лъжат с бензина в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4933131

Няколко часа, след като премиерът Бойко Борисов разпореди, експерти на Института по метрология започнаха смяна на пломбите на измервателните уреди по бензиностанциите. Препломбирането започна от Пловдив от малка бензиностанция на ул. „Цар Калоян”. Още на първата проверена колонка експертите от Български институт по метрология откриха нарушение.

EVN България със съвети за безопасност към своите клиенти в случаи на гръмотевични бури през лятото

http://www.cross.bg/bulgariya-byri-suveti-1477705.html

/КРОСС/ EVN България продължава информационната си инициатива към своите клиенти с полезни съвети по различни потребителски теми. Акцент на поредната кампания с актуални съвети е безопасността на клиентите и техните домове в случаи на гръмотевични бури по време на летния сезон. Някои от полезните и практични съвети са: Съвети при гръмотевични бури, ако се намирате в дома или на работното място: изключете от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение - телевизор, компютър, климатик, CD и DVD, електрически уреди. с цел защита на сградата от пряко попадане на мълнии може да изградите мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде заземена съгласно изискванията и периодично проверявана. за защита на домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация е препоръчително да има монтирана катодна защита в ел. табло на сградата или устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител и/или катоден отвод

Анди Мъри победи Фиш, ще срещне Григор Димитров тази нощ

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/20/2593855_andi_muri_pobedi_fish_shte_sreshtne_grigor_dimitrov/?ref=rss


Българският тенисист Григор Димитров ще играе с Анди Мъри в третия кръг от турнира от сериите "Мастърс" в Синсинати. Мачът помежду им ще започне не по-рано от 02.00 часа българско време идната нощ.

До момента Димитров и Мъри са се срещали седем пъти, като шотландецът води с 5:2 победи. За хасковлията паметен остава успехът на "Уимбълдън" преди година, когато в четвъртфиналите детронира действащия шампион.

Мъри стигна третия кръг в Синсинати, като преодоля с 6:4, 7:5 (1)...

В. Тодоров: Програмата на турски по БНР стана политически въпрос

http://frognews.bg/news_96467/V-Todorov-Programata-na-turski-po-BNR-stana-politicheski-vapros/

Продукцията на БНР е национална програма, заяви по БТВ Валери Тодоров, бивш директор на БНР. Закриването на излъчването на средни вълни направи българските граждани по границата чужди граждани, защото това население не приема сигнал на български. Те питат ние българи ли сме, разказа той.

В. Тодоров: БНР превърна българи по границата в македонци, турци, сърби

http://frognews.bg/news_96467/V-Todorov-BNR-prevarna-balgari-po-granitsata-v-makedontsi-turtsi-sarbi/

Продукцията на БНР е национална програма, заяви по БТВ Валери Тодоров, бивш директор на БНР. Закриването на излъчването на средни вълни направи българските граждани по границата македонци, сърби, търци, защото това население не приема сигнал на български. Те питат ние българи ли сме, разказа той.

Сливане на спешните центрове на София е навременно, смята шефът на службата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/20/2593858_slivane_na_speshnite_centrove_na_sofiia_e_navremenno/?ref=rss


Идеята за сливането на центровете за спешна помощ на София-град и София-област е напълно навременна, заяви д-р Георги Гелев, шеф на службата за София-град, който от два месеца е и шеф на Спешна помощ в София-област, пред БНТ.

Той припомни, че вече е имало подобен опит за сливане през 2005 г., но постановлението е било отменено.

Според него така ще се намали времето за транспортиране на пациентите до болничните заведения, ще се подобри оборудването и неговата поддръжка в областта, както и професионалните качества на лекарските екипи, действащи в София-област.

Гелев подчерта, че няма да има съкращения на лекари и медицински сестри, а оптимизацията на административния персонал нямало задължително да доведе до съкращения.

На въпрос дали сливането няма допълнително да натовари системата, Гелев заяви, че през 2014 г. градската Спешна помощ е обслужила над 125 000 повиквания, докато в областта те са били само 20 000.

Според него в София-град трябва да бъдат сменени спешно минимум 30 линейки.

Идеята за сливането беше публикувана за обществено обсъждане на страницата на Министерството на здравеопазването.

В мотивите към предложението е посочено, че липсва медицинска, организационна и икономическа целесъобразност от поддържането на два самостоятелни спешни центрове, които действат на една и съща територия. Има дублиране на медицински и административен персонал, които управляват двата центъра.

В сряда министър Петър Москов заяви, че в резултат от обединението на двата центъра за живеещите в областта ще има минимум пет нови екипа заедно с автопарка от модерни линейки, с който разполага София-град, и възможността да ползват реанимационните екипи.

Днес започва фестивал на компютърното изкуство във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=299079

Старт на първия международен фестивал на компютърното изкуство „Футуро” ще бъде даден днес във Варна, научи Moreto.net. Ще вземат участие световно известни творци и изгряващи имена от България и чужбина. Фестивалната програма включва поредица от представителни изложби във водещи културни институции в града, като в съпътстващата програма са предвидени срещи, разговори с участниците (уъркшопове, образователна лектория, мултимедийни и музикални пърформанси).

Хенри Кисинджър: Целта на Запада е разрушаването на Русия

http://petel.bg/Henri-Kisindzhar--TSelta-na-Zapada-e-razrushavaneto-na-Rusiya__123861

Снимка: bg.wikipedia.org Развитието на украинската криза показва, че Западът се стреми да разруши Русия. Украинската криза се превърна в...

Медицински феномен! Наши лекари извадиха камък колкото кокошо яйце от тънките черва на старица

http://petel.bg/Meditsinski-fenomen--Nashi-lekari-izvadiha-kamak-kolkoto-kokosho-yaytse-ot-tankite-cherva-na-staritsa-__123862

Снимка struma.bg Камък колкото кокошо яйце извадиха от тънкото черво на дупничанка след 4-часова операция. Камъкът се образувал в жлъчния...

Без вода в някои части на столицата днес

http://pik.bg/без-вода-в-някои-части-на-столицата-днес-news385313.html

Без вода в някои части на столицата днес

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на дружеството

Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Алеко Богориди“, жк Надежда III, се налага спиране на водоподаването от 11:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Царевец“, ул. „Бели Дунав“, бул. „Ломско шосе“, ул. „Христо Силянов“ 
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Алеко Богориди“, до бл. 332.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Във връзка с монтаж на спирателни кранове на ул. „Витоша“, с. Кривина, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
с. Кривина 
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Розова градина“, ъгъла с ул. „Демокрация“, на площада.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Във връзка с реконструкция на водопровод на бул. „Сливница“, жк „Света Троица“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
бул. „Сливница“, ул. „Секула детенце“, ул. „Цар Иван Александър“ и ул. „Гьорче Петров“, бл. 173
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: на паркинга на бл. 146.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Цанко Церовски“, кв. „Лозенец“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Цанко Церовски“, от бул. „Христо Смирненски“ до ул. „Янко Софийски войвода“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: бул. „Христо Смирненски“ ъгъла с ул. „Цанко Церовски“.

Във връзка с диагностика на уличен водопровод на ул. „Васил Левски“, с. Негован, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Индустриална“, ул. „Борис Найденов“, ул. „Езерата“, ул.“Васил Левски“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Коцина махала“, ъгъла с ул. „Стефан Пешев“.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Никола Атанасов“, с. Яна, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Никола Атанасов“, ул. „Димитър Стоичков“, ул. „Хубава Яна“, бул. „Ботевградско шосе“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: бул. „Ботевградско шосе“ и ул. „Васил Левски“.

Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Загребска“, кв. „Овча купел“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Загребска“ 
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес:ул. „Загребска“, ъгъла с ул. „Любляна“.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Свети Горазд“, в.з. „Симеоново- Драгалевци“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 15:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
в.з. „Симеоново-Драгалевци“ – ул. „Ябълкова градина“, от ул. „Отец Генадий“, до ул. „Свети Горазд“
ул. „Свети Горазд“ от ул. „Ябълкова градина“ до ул. „Наум“ и ул. „Ваклинец“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес:ул. „Свети Горазд“, ъгъла с ул. „Ваклинец“.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Каменарче“, кв. „Бояна“, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 13:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Каменарче“, ул. „Яновица“, ул. „Боянска легенда“, ул. „Матей Преображенски“ 
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес:ул. „Боянска легенда“ № 5.

Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение в кв. „Манастирски ливади“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Околовръстен път“, от бул. „България“ до бул. „Черни връх“ 
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Околовръстен път“ № 123.

Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Априлско въстание“, жк Надежда 2, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Априлско въстание“, от бул. „Ломско шосе“ до ул. „Екзарх Стефан“
ул. „Стражица“, от бул. „Ломско шосе“ до ул. „Екзарх Стефан“
ул. „Екзарх Стефан“, от ул. „Хаджи Мано Стоянов“ до ул. „Стражица“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Стражица“, ъгъла с ул. „Екзарх Стефан“.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

ГЕРБ няма да подкрепи промяна в изборното законодателство

http://www.cross.bg/podkrepi-gerb-tzvetanov-1477704.html

/КРОСС/ ГЕРБ няма да подкрепи нито едно предложение за промяна на изборното законодателство, което се прави в момента в Народното събрание, обяви в Хасково в сряда заместник-председателят на партията и председател на националния й предизборен щаб Цветан Цветанов. „Ние имаме принципи, които трябва да бъдат спазвани - не е нормално, когато предстои редовен национален избор, да променяш условията за участие в 12 без 5. Има дефицити, които сме отчели в сегашния Изборен кодекс, но след приключването на изборите за местна власт ще се направи правен анализ и тогава ще се промени законодателството", посочи Цветанов.

Над 90 села в Делиормана сами ще си избират кмет наесен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4932722

Общинските градоначалници вече ще назначават кметските наместници в много малко населени места. Причината е, че с промяна в Идборния кодекс от м.г. всяко село с над 100 жители само ще си избира кмет. Досега границата беше 350 човека.
В община Шумен, например, тази есен ще има избори за селски първенци в 25 населени места,
Общинските градоначалници вече ще назначават кметските наместници в много малко населени места. Причината е, че с промяна в Идборния кодекс от м.г. всяко село с над 100 жители само ще си избира кмет. Досега границата беше 350 човека. В община Шумен, например, тази есен ще има избори за селски първенци в 25 населени места,

Учени: Кометите може да са причина за живота на Земята

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/ucheni-kometite-mozhe-da-sa-prichina-za-zhivota-na-zemiata-6041374

Харуна Сугахара и Коичи Мимура тествали лабораторно ролята на кометите за появата на живота. Хипотетично, този процес може да се е развивал и на други места в космоса

Жълт код за гръмотевици в цялата страна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933103

Жълт код за гръмотевична активност е обявен за цялата страна. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщава Фокус.
През следващото денонощие ще има краткотрайни валежи, на места интензивни и с гръмотевични бури. Жълт предупредителен код е в сила за областите Монтана, Враца, Плевен,
Жълт код за гръмотевична активност е обявен за цялата страна. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщава Фокус. През следващото денонощие ще има краткотрайни валежи, на места интензивни и с гръмотевични бури. Жълт предупредителен код е в сила за областите Монтана, Враца, Плевен,

Жълт код за гръмотевици в цялата страна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4933106

Жълт код за гръмотевична активност е обявен за цялата страна. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщава Фокус.
През следващото денонощие ще има краткотрайни валежи, на места интензивни и с гръмотевични бури. Жълт предупредителен код е в сила за областите Монтана, Враца, Плевен,
Жълт код за гръмотевична активност е обявен за цялата страна. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщава Фокус. През следващото денонощие ще има краткотрайни валежи, на места интензивни и с гръмотевични бури. Жълт предупредителен код е в сила за областите Монтана, Враца, Плевен,

Хърсев: Всеки продава гориво както пазарът му позволява

http://frognews.bg/news_96464/Harsev-Vseki-prodava-gorivo-kakto-pazarat-mu-pozvoliava/

Всеки продава на пазара при цената, която пазарът му позволява да продаде, заяви по НТВ финансистът Емил Хърсев в коментар на цените на горивата. Всеки търговец от сектора е в състояние да организира внос и това вероятно ще се случи, ако цените не реагират. Спадовете на борсите ги отчитат в долари, а доларът поскъпва спрямо еврото. Освен това днешните горива се произвеждат от купен по-рано, на други цени петрол, обясни той.

Днес Тити Папазов обявява края на треньорската си кариера

http://basketball.actualno.com/Dnes-Titi-Papazov-objavjava-kraja-na-treniorskata-si-kariera-news_490966.html

Днес наставникът на баскетболния "Левски" Константин Папазов се очаква  да обяви край на треньорската си кариера. Това трябва да стане на специална пресконференция в зала "Универсиада" в столицата. Очаква се Папазов да заеме ръководен пост в "Левски", както и да стане шеф на Националната баскетболна лига през новия сезон. Негов заместник начело на "сините" ще е Николай Господинов, който също трябва да присъства на пресконференцията. В кариерата си Папазов е бил начело на "Левски" и Лукойл

Хрупкави яйца по шотландски

http://recipes.actualno.com/Hrupkavi-jajca-po-shotlandski-news_490965.html

Необходими продукти: 14 бр.яйца 600 гр.кайма 1 ч.ч. брашно тип 500 1 ч.ч. галета 1 ч.л. червен пипер 1 к.л. черен пипер млян 3 стр. магданоз пресен 100 мл. олио Начин на приготвяне 1. Сварете 12 яйца за 8-10 минути. След това ги обелете. 2. Разделете каймата на 12 равни парчета. Всяко от тях разточете на тънко - може между два листа восъчна хартия. 3. Увийте всяко яйце в парче кайма. 4. Пригответе си три чинии: - разбити яйца - брашно с червен и черен пипер - галета с наситнен м

Нападатели убиха полицай в Тунис, раниха други двама

http://africa.actualno.com/Napadateli-ubiha-policaj-v-Tunis-raniha-drugi-dvama-news_490954.html

Двама нападатели на мотопед са открили огън по трима полицаи в курортния град Сус, убивайки един и ранявайки другите двама. Информацията съобщиха официални лица, цитирани от АП. Сахби Джуини, член на Съюза на полицаите, заяви, че жертвите са чакали за транспортиране до съседния град Кайруан от бедния квартал Хай Зохур, където са били атакувани. Нападателите са избягали и в момента е в ход издирването им. На 26 юни, въоръжен мъж уби 38 туристи на плажа в Сус. За нападението пое отговорност &bd

BlackBerry подготвя нов смартфон с Android и клавиатура

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/08/20/2593852_blackberry_podgotvia_nov_smartfon_s_android_i/?ref=rss


Въпреки серията неуспехи, BlackBerry продължава с опитите си да се завърне на пазара на смартфони. Според информация на онлайн изданието ZDNet, компанията подготвя нов мобилен телефон, който ще използва Android и ще разполага с хардуерна клавиатура.

Кодовото име на устройството е Venice, като за него се спекулира от известно време. Очаква се смартфонът да има заоблени ръбове подобно на Galaxy S6 Edge, но без извит по тях екран. Вместо това устройството ще компенсира с плъзгаща се...

Жени се удариха челно; затвориха подбалканския път

http://frognews.bg/news_96465/Jeni-se-udariha-chelno-zatvoriha-podbalkanskiia-pat/

Тежка катастрофа затвори подбалканския път София-Бургас в района на село Долно Сахране. Два леки автомобила, шофирани от жени, са се ударили челно, като водачката на единия от тях е загинала на място. Шофьорката на другия автомобил е откарана в болница в тежко състояние, съобщи БГНЕС.

Жени се удариха челно на подбалканския път, едната загина

http://frognews.bg/news_96465/Jeni-se-udariha-chelno-na-podbalkanskiia-pat-ednata-zagina/

Два леки автомобила, шофирани от жени, се удариха челно, като водачката на единия от тях е загинала на място. Шофьорката на другия автомобил е откарана в болница в тежко състояние. Това стана на подбалканския път София-Бургас в района на село Долно Сахране около 7.00 часа тази сутрин.

Качеството на живот в София се влошава трайно

http://www.cross.bg/zhivot-gradove-poslednite-1477703.html

/КРОСС/ София продължава да пропада в класацията на Economist Intelligence Unit (EIU) за качество на живот в градовете. През тази година столицата ни е поставена на 87-мо място в подреждането, като позициите се влошават за пета поредна година. Градът е и един от населените места с най-силен спад в класирането през последните пет години, подчертава списание Economist, цитирано от „Инвестор". В тази група влизат например Атина, Санкт Петербург и Москва, но и градове като Киев, Триполи и Дамаск, където през последните години се разразиха сериозни конфликти.EIU проучва 140 града, като ги оценява по 30 фактора, сред които безопасност, здравеопазване, образование, инфраструктура и околна среда. Данните от тази година сочат, че от 2010 г. насам качеството на живот в глобален мащаб се е влошило с 1% заради влошената оценка на показателите за безопасност и стабилност. „Продължаващите конфликти в Сирия, Украйна и Либия се усложняват от терористичните атаки във Франция и Тунис, както и гражданските размирици в Америка. В Атина строгите икономии, а не толкова гражданското недоволство, натежава върху предоставянето на публични услуги. Киев пък отбелязва най-резкия спад в класацията през последните 12 месеца и сега е сред десетте най-малко приятни за живеене градове", се посочва в доклада. За последните пет години промени в качеството на живот се наблюдават в 89 от 140-те изследвани населени места

Над 15 000 ведомствени бензиностанции търгуват без никакъв контрол

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933104

Над 15 000 ведомствени бензиностанции има в България, които търгуват с горива без никакъв контрол. Това заяви Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация.
Регистрираните ведомствени бензиностанции били 6000, но по данни на асоциацията те са поне 15 000. Те продават и на дребно без абсолютно никакъв контрол,
Над 15 000 ведомствени бензиностанции има в България, които търгуват с горива без никакъв контрол. Това заяви Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация. Регистрираните ведомствени бензиностанции били 6000, но по данни на асоциацията те са поне 15 000. Те продават и на дребно без абсолютно никакъв контрол,

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/08/20/2593671_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.


Започва акция „булдозер“ в „Максуда“

http://web.barometar.net/81392/

Събарянето на незаконните постройки във варненската ромска махала „Максуда“ започва тази сутрин, съобщиха от Община Варна. На основание чл. 4 от Наредбата за принудителното изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи или части от тях на територията на Община Варна, в тридневен срок от изтичане на срока за доброволно изпълнение, определен в заповедите, служители […]

Експерти обясниха последствията за автомобилите от терпентина в горивото

http://pik.bg/експерти-обясниха-последствията-за-автомобилите-от-терпентина-в-горивото-news385309.html

Експерти обясниха последствията за автомобилите от терпентина в горивото

Вчера премиерът Бойко Борисов изнесе шокиращи данни за качеството на горивата ни. Според думите му 40% от горивото е терпентин.

По този повод Би Ти Ви потърси мнение на експерти.

Терпентинът в двигателя на автомобила е химически разтворител. Той намалява октановотло число и носят риск от възпламеняване и намаляват живота на двигателя, обясни експерт.

Двигателят не работи равномерно, няма мощност и бавно се разрушава. Освен това му се скъсява живота. Освен терпентин се слагат и други различни химични разтворители.

"Ние сме наясно какво се случва, защото го усещаме и върху личните си автомобили. Плащаме скъпо гориво, а не получаваме качество", категорични са експертите.

"Тези разтворители са много агресивни също и към гумените уплътнения, те разграждат дори горивото и маслата. При дизеловите автомобили горивото се запалва по-рано, точно в момента на впръскване на горивото в двигателя, получава се кокс и двигателят се запушва. Когато се запуши на 50% цилиндрите трябва да се почистят. Много трудно може да се разбере, че горивото е некачествено. Съветвам да си обслужвате редовно колата, защото горивата окисляват бързо автомобила", съветват експертите.

"Има пряка възраст между качеството на гориво, обучението и смъртността по пътищата. Това е в противовес на европейските изисквания", посочи Йонко Иванов.

"Аз зареждам от големите вериги и досега съм нямал проблем". Това каза енергийният експерт Атанас Тасев. Въпреки това той отбеляза, че сме много зле със системата за контрол. Васил Велев призова за по-стриктен граждански контрол.

"Не са виновни само малките, големите бензиностанции също се поддават на тези злоупотреби".


Събарят 58 колиби в махалата в центъра на Варна

http://pik.bg/събарят-58-колиби-в-махалата-в-центъра-на-варна-news385310.html

Събарят 58 колиби в махалата в центъра на Варна

Дългоотлаганото бутане на незаконни постройки в махалата в централната част на Варна трябва да се случи тази сутрин в около 8,30 часа. На мястото ще бъдат изпратени медиатори, които да помогнат на засегнатите, както и медицински екип.

Ето какво точно съобщиха от пресцентъра на Община Варна:

Издадени са 58 /петдесет и осем/ броя заповеди за премахване на незаконни строежи, на ул. „Георги Пеячевич” и ул. „Д-р Иван Селимински”.

Заповедите са издадени на основание чл.225а, ал.1 от ЗУТ във връзка с чл.223, ал.1, т.8 от ЗУТ и предоставени правомощия съгласно Заповед №1397/07.05.2014 г. на Кмета на Община Варна. Уведомени са всички заинтересовани лица, нито едно от тях не е обжалвало в законно установения срок и са влезли в сила. Последващите действия са в изпълнение на Наредбата за принудителното изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи или части от тях на територията на Община Варна.

На основание чл. 4 от Наредбата за принудителното изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи или части от тях на територията на Община Варна, в тридневен срок от изтичане на срока за доброволно изпълнение, определен в заповедите, служители на район „Младост“ са извършили проверка по изпълнението им. Съставени са констативни протоколи, в които е отразено, че заповедите не са изпълнение в предоставения срок за доброволно изпълнение.

В едномесечен срок от съставянето на протоколите от служители на района и служители на ОП „Инвестиционна политика“, на основание чл. 5 от наредбата, е проведено предварително проучване на незаконния строеж относно начина на изпълнение на премахването, срока за изпълнение и необходимите средства. Резултатите от извършеното проучване са оформени в протокол.

След направена проверка от служители в Район „Младост“ – Община Варна, в НБД „Население“ се установени, че на горепосочените адреси по настоящ адрес живеят общо 520 души, а по постоянен адрес- 490 души.

Уведомени са законните представители на малолетните и непълнолетните, живеещи на горепосочените адреси, за това, че предстои принудително събаряне и има възможност за настаняване в Приют за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица към Социален учебно-професионален център „Анастасия д-р Железкова” - гр. Варна, Дом „Гаврош“ и звено Майка и бебе в Аспарухово. До момента желание за настаняване не е заявено.

За принудителното събаряне бяха изготвени писма до „ВиК-Варна“ ЕООД, „Енерго про мрежи“ АД, „Социално подпомагане“ –Варна, Директора на Областна дирекция на МВР -Варна, Трето РПУ, ОП „Инвестиционна политика“, Областна дирекция по безопасност на храните Варна, Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ град Варна, „Център за спешна медицинска помощ“, БЧК и до законните представители на малолетните и непълнолетните регистрирани по настоящ и постоянен адрес на горепосочените адреси.

Подготвени са Протоколи Приложение №3 към чл.9 от Наредбата за принудителното изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи или части от тях на територията на Община Варна, Декларация, че до 1 час доброволно ще освободят сградите от собствените си движими вещи, протокол опис за вида, количеството и състоянието на изнесеното движимо имущество в случай, че не желаят сами да изнесат вещите си.

Сформирани са 7 работни екипа, като във всеки екип има и по един служител по чл.223 от ЗУТ. Същите следва да изпълнят дейностите по чл.9 и чл.10 от Наредбата, а именно: Всеки екип преди започване на принудително изпълнение на заповедите за премахване, съвместно с изпълнителя на принудителното премахване на незаконните строежи, в присъствие на представители на дружествата, доставчици на вода и енергия и органите на МВР, съставят протокол за състоянието на всеки незаконен строеж, предмет на горецитираните заповеди (протокол – приложение № 3 от наредбата).

В случаите, когато незаконният строеж не е освободен доброволно от наличните пожаро или взривоопасни материали, продукти, химически вещества, съоръжения, обзавеждане оборудване и друго движимо имущество, се пристъпва към принудително освобождаване на строежа от тях. За тази цел всеки от работните екипи се разпределя по незаконните строежи, за които има съставен протокол и съвместно с ОП „Инвестиционна политика“, в присъствие на служители от органите на МВР, съставят протокол-опис за вида, количеството и състоянието на изнесеното движимо имущество. Протокол-описът се съставя в четири еднообразни екземпляра – по един за Район „Младост“, ОП „Инвестиционна политика“, органите на МВР и собственика на движимите вещи.

Две шофьорки с челен удар на пътя, едната загина

http://offnews.bg/news/n_1/n_548379.html

Тежка катастрофа затвори Подбалканския път София-Бургас в района на село Долно Сахране. Две коли с дами зад волана са се ударили челно, едната от жените е загинала на място. Шофьорката на другия автомобил е откарана в болница в тежко състояние.  Инцидентът е станал около 7.00 часа тази сутрин. Причините за него все още се изясняват, съобщи БГНЕС.  Има предположение, че загиналата водачка е опитала да направи обратен завой.

Кораб ще проучва по южното Черноморие

http://www.moreto.net/novini.php?n=299010

Министерският съвет разреши на гръцкия научноизследователски кораб „Aegaeo” да пребивава във вътрешните морски води, териториалното море и изключителната икономическа зона на България, научи Moreto.net. В периода 10 септември - 14 октомври т.

Вече можем да шофираме през "Руски паметник"

http://www.vesti.bg/bulgaria/veche-mozhem-da-shofirame-prez-ruski-pametnik-6041372

В същото време, от днес се затваря кръстовището на "Хладилника", а столичният кмет Йорданка Фандъкова ще инспектира как върви ремонтът на друга точка в столицата - булевард "Сливница"

Еврозоната отпусна първия транш от помощта за Гърция

http://www.cross.bg/mlrd-evro-evrozonata-1477702.html

/КРОСС/ Еврозоната отпусна първия транш от помощта за Гърция в размер на 23 млрд. евро, след одобрение от парламентите на Естония, Испания, Германия и Холандия. Финансовите министри на страните от Еврозоната одобриха отпускането на първия транш от помощта за Гърция, който ще й позволи утре да плати дължимите на Европейската централна банка 3,4 млрд. евро, съобщи Европейският стабилизационен механизъм в изявление, цитирано от AFP и Reuters. Планът включва финансова помощ във вид на заеми, която може да достигне 86 млрд. евро за три години. Тя е придружена от меморандум, в който се предвиждат редица мерки за бюджетни икономии и за реформи, които Атина трябва да изпълни. В петък вечерта финансовите министри на Еврозоната се споразумяха за първи транш от помощта в размер на 26 млрд. евро. 10 млрд. евро от тях ще бъдат вложени в отделна сметка и са предназначени за рекапитализиране на гръцките банки, 13 млрд. евро ще са за заплати в бюджетната сфера, а 3,4 млрд. евро ще отидат за погасяване на вноска по дълга към Европейската централна банка.

Тежка катастрофа затвори подбалканския път, жена шофьор загина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933094

Тежка катастрофа затвори подбалканския път София-Бургас в района на село Долно Сахране, съобщи БГНЕС.
Два леки автомобила, шофирани от жени, са се ударили челно, като водачката на единия от тях е загинала на място. Шофьорката на другия автомобил е откарана в болница в тежко състояние.
Инцидентът е станал около 7.00 часа тази сутрин.
Тежка катастрофа затвори подбалканския път София-Бургас в района на село Долно Сахране, съобщи БГНЕС. Два леки автомобила, шофирани от жени, са се ударили челно, като водачката на единия от тях е загинала на място. Шофьорката на другия автомобил е откарана в болница в тежко състояние. Инцидентът е станал около 7.00 часа тази сутрин.

Тежка катастрофа затвори подбалканския път, жена шофьор загина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4933097

Тежка катастрофа затвори подбалканския път София-Бургас в района на село Долно Сахране, съобщи БГНЕС.
Два леки автомобила, шофирани от жени, са се ударили челно, като водачката на единия от тях е загинала на място. Шофьорката на другия автомобил е откарана в болница в тежко състояние.
Инцидентът е станал около 7.00 часа тази сутрин.
Тежка катастрофа затвори подбалканския път София-Бургас в района на село Долно Сахране, съобщи БГНЕС. Два леки автомобила, шофирани от жени, са се ударили челно, като водачката на единия от тях е загинала на място. Шофьорката на другия автомобил е откарана в болница в тежко състояние. Инцидентът е станал около 7.00 часа тази сутрин.

Промени в Конституцията и още нещо, или какво ново през новия "сезон" за съдебната система

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/20/2593681_promeni_v_konstituciiata_i_oshte_neshto_ili_kakvo_novo/?ref=rss


След страстните седмици в края на юли, (темата) съдебна реформа и система излезе във ваканция. Това обаче е за кратко, защото в началото на септември новият сезон ще започне. Повечето героите в него са известни, голямата изненада отново се очаква да дойде от политиците.

Ситуацията ще е малко по-различна, от една страна защото за съдебна реформа ще се говори на базата на постигнатия "исторически компромис", от друга - заради предстоящите местни избори. Какво остава да видите до края на годината?

Промените в Конституцията и стъпките след това
Проектът за промени в основния закон, внесен в последните седмици на юли и подкрепен от 180 депутати, ще трябва да бъде обсъден и гласуван първо във временната парламентарна комисия, а след това и в пленарната зала. Ако подкрепата от 180 гласа се запази и до първото гласуване това ще гарантира по-голяма свобода и по-бързо придвижване на промените между четенията, които са три.

Предложенията около които се обединиха ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ, ДПС и няколко депутата от АБВ включват  трите точки на съгласие между партиите - разделяне на ВВС на две колегии - съдийска и прокурорска, чиито решения няма да зависят от пленума, пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората на съвета, създава се възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд.

Очаква се парламентарната комисия за промени в основния закон да заседава в седмицата след 24 август, за да може още в първата работна седмица на депутатите в новия сезон в началото на септември поправките да влязат в на първо четене в пленарната зала.  Между първо и второ четене в обсъждането ще се включи и решението (ако питането бъде допуснато) на Конституционния съд по искането за тълкувателно решение за промените. Това беше също една от точките, по които партиите постигнаха съгласие. Докладчик по делото е съдия Румен Ненков, като той все още не се е произнесъл дали искането е допустимо. По информация на "Дневник" в близките дни той ще внесе становището си в Конституционния съд, което ще трябва да бъде гласувано и от останалите членове.

Преди време сайтът "Съдебни репортажи" писа, позовавайки се на конституционалисти, че питането е недопустимо, тъй като не се изисква тълкуване на основния закон, а на предложения, които не са гласувани от Народното събрание. Освен това произнасянето на Конституционния съд  по същество на практика би заместило основната функция – законодателната, на парламента.

Дори и Конституционният съд да обяви, че разделянето на ВСС ще е промяна на формата на държавно управление и обикновен парламент не може да приеме реформата, Народното събрание все пак може да не се съобрази с това тълкуване. Законът не задължава самият КС да се съобразява със собствените си тълкувания и при следващо подобно питане би могъл да даде друг отговор.

Освен това в началото на септември се очаква и становището на Венецианската комисмия - (Европейска комисия за демокрация чрез право при Съвета на Европа) до която парламентът изпрати искане за становище.

Не е известно какво точно ще запишат депутатите за това откога и дали промените ще влязат в сила и за настоящия състав на съвета. Той беше избран през 2012 година, а в последната година беше разтърсван от скандали и остро критикуван и от Европейската комисия. 



Ако промените бъдат окончателно приети и никой не ги оспори пред Конституционния съд, вероятно ще се пристъпи към внасяне на закона за съдебната власт - устройствения закон на системата, който беше представен малко след внасянето на първите промени в основния закон в края на май.

"Когато оценяваме конституционните промени, винаги трябва да гледаме на тях само като на "блата на тортата" или основата на къщата, но така или иначе те са само част от конструкцията, която трябва да изградим, за да постигнем препоръката на ЕК за реорганизация на ВСС така, че следващият да заслужава доверие", заяви преди време правосъдният министър Христо Иванов

Търсят се четирима ....
До 10 октомври трябва да се случи и ротацията в Конституционен съд и в него да влязат нови четирима души -  двама представители от президентската квота, един от Народното събрание (НС) и един от съдебната власт.  Близо два месеца и половина преди тази дата сигурност кои ще бъдат новите конституционни съдии няма, а залаганията са отворени.



На 10 октомври 2015 г. постовете си трябва да напуснат председателят на КС Димитър Токушев и Пламен Киров, назначени от президента Георги Първанов през 2006 г., Благовест Пунев, избран от върховните съдии, и Красен Стойчев от квотата на парламента. Съдиите в Конституционния съд се сменят на три години, когато изтича деветгодишният мандат на четирима от 12-те членове на институцията. Тази ротация е важна за управляващите, защото ако бъдат вкарани "подходящи хора" необходимото мнозинство от седем души ще се постигне по-лесно.

Сред спряганите имена са това на бившия премиер и посланик - Филип Димитров (от президентството), Екатерина Михайлова (парламента), Константин Пенчев (парламент или президенство) и други.

Ехото от скандала в Софийски градски съд



Бившият председател на най-големия окръжен съд - Софийския градски съд - Владимира Янева ще влезе в съдебната зала като подсъдима заедно с бивш шеф в ДАНС във връзка с извършено от нея престъпление по служба по разработката "Червеи".  Заради този случай главният прокурор Сотир Цацаров поиска временното й отстраняване, а малко след това тя подаде оставка. Владимира Янева е обвинена за това, че в периода от 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г. като съдия и председател на СГС два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства (СРС) в нарушение на Закона за СРС.  Разрешенията са дадени "по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър", без същата да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления."

Янева, която подаде оставка само като председател, но не и като съдия, е заплашена и от дисциплинарна проверка от Висшия съдебен съвет. Кадровият орган два пъти отказа да разследва дисциплинарно Янева за работата й по "Червеи" по предложения на министъра на правосъдието Христо Иванов. Мотивът  че разрешенията на бившата председателка на СГС са секретни и членове на съвета нямат достъп до тях. Иванов обжалва пред Върховния административен съд отказа и наскоро тричленен състав обяви решението на съвета за незаконосъобразно. Решението на тричленния състав най-вероятно ще бъде обжалвано от ВСС пред последната инстанция - Петчленен състав на ВАС. А именно за петчленните състави ВСС последователно и неотстъпно отказваше досега да разпореди  проверка въпреки наличието на сигнали за нарушения при формирането им.

През новия сезон ще се очакват и решенията по дисциплинарните производства срещу бившия заместник- председател на СГС - Богдана Желявска и Петя Крънчева, както и развой около многото дисциплинарни дела на съдия Румяна Ченалова. Срещу нея тече и досъдебно производство, което обаче е в застой. По него тя дори беше задържана за кратко.

Избор на нови съдебни инспектори


В края на годината парламентът трябва да избере и нови девет членове на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Наскоро депутатите най- накра избраха ръководител на институцията - съдия Теодора Точкова, след близо две години неуспешни опити за провеждане на процедура. Инспекторите се избират за четири годишен период и имат право на два мандата, но не и последователни. Промените в Конституцията предвиждат промени и за този орган - той ще трябва да отговаря и за проверката за почтеност на магистратите. От консенсусния вариатн отпадна идеята институцията да бъде разделена на съдии и прокурори, за да се гарантира независимостта на гилдията. 

Париж и Лондон с общ център срещу нелегалната имиграция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933086

Франция и Великобритания създават общ център в Па дьо Кале за борба с нелегалната имиграция.
Основна задача на Центъра ще бъде да наблюдава организираната престъпност, трафицираща нелегални имигранти през Ламанша, и възпрепятстването на дейността й. Освен това Центъра ще координира съвместните действия на френските и британските граничари,
Франция и Великобритания създават общ център в Па дьо Кале за борба с нелегалната имиграция. Основна задача на Центъра ще бъде да наблюдава организираната престъпност, трафицираща нелегални имигранти през Ламанша, и възпрепятстването на дейността й. Освен това Центъра ще координира съвместните действия на френските и британските граничари,

Париж и Лондон с общ център срещу нелегалната имиграция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4933090

Франция и Великобритания създават общ център в Па дьо Кале за борба с нелегалната имиграция.
Основна задача на Центъра ще бъде да наблюдава организираната престъпност, трафицираща нелегални имигранти през Ламанша, и възпрепятстването на дейността й. Освен това Центъра ще координира съвместните действия на френските и британските граничари,
Франция и Великобритания създават общ център в Па дьо Кале за борба с нелегалната имиграция. Основна задача на Центъра ще бъде да наблюдава организираната престъпност, трафицираща нелегални имигранти през Ламанша, и възпрепятстването на дейността й. Освен това Центъра ще координира съвместните действия на френските и британските граничари,

Тежка катастрофа затвори Подбалкански път, има жертва

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/tezhka-katastrofa-zatvori-podbalkanski-pyt-ima-zhertva-6041371

Два леки автомобила, шофирани от жени, са се ударили челно, като жената от единия от тях е загинала на място

Тежка катастрофа с жертва затвори Подбалканския път

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/tezhka-katastrofa-s-zhertva-zatvori-podbalkanskiia-pyt-6041371

Два леки автомобила, шофирани от жени, са се ударили челно, като жената от единия от тях е загинала на място

Извънредно! Кърваво меле на пътя! Два автомобила се удариха челно на подбалканския път, жена загина на място

http://pik.bg/извънредно-кърваво-меле-на-пътя-два-автомобила-се-удариха-челно-на-подбалканския-път-жена--news385305.html

Извънредно! Кърваво меле на пътя! Два автомобила се удариха челно на подбалканския път, жена загина на място

Адска катастрофа затвори подбалканския път София-Бургас в района на село Долно Сахране, жена е загинала на място при зверския сблъсък, предаде БГНЕС.

Два леки автомобила, шофирани от жени, са се ударили челно.

Шофьорката на другия автомобил е откарана в болница в тежко състояние.

Инцидентът е станал около 7.00 часа тази сутрин.

Причините за него все още се изясняват.

Има предположение, че водачката на мерцедеса, която е загинала, е опитала да направи обратен завой.

 

Извънредно! Зверска катастрофа затвори подбалканския път! Жена загина на място след челен удар

http://pik.bg/извънредно-зверска-катастрофа-затвори-подбалканския-път-жена-загина-на-място-след-челен-уд-news385305.html

Извънредно! Зверска катастрофа затвори подбалканския път! Жена загина на място след челен удар

Зверска катастрофа затвори подбалканския път София-Бургас в района на село Долно Сахране, жена е загинала на място при адски челен сблъсък, предаде БГНЕС.

Два леки автомобила, шофирани от жени, са се ударили челно.

Шофьорката на другия автомобил е откарана в болница в тежко състояние.

Инцидентът е станал около 7.00 часа тази сутрин.

Причините за него все още се изясняват.

Има предположение, че водачката на мерцедеса, която е загинала, е опитала да направи обратен завой.

 

Експерт размаха пръст: Европа може да ни съди заради разрушените ромски колиби!

http://petel.bg/Ekspert-razmaha-prast--Evropa-mozhe-da-ni-sadi-zaradi-razrushenite-romski-kolibi-__123860

Снимка Petel.bg Европейският съд може да осъди отговорните лица за разрушаването на жилищата на ромите и разделянето на децата от...

Трифон Иванов е добре, трябва да спре цигарите и да отслабне

http://www.bnews.bg/article-140361

Време е да се вземе в ръце и да започне да живее по-здравословно, казват приятели на футболиста

Почивката на Южното Черноморие по-евтина с 30% от днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_548375.html

Почивките по Южното Черноморие поевтиняват с до 30% от днес до края на месеца. През септември цените на предлаганите пакети падат до 50 на сто.  Хотелиерите в по-малките курортни градчета вече са пуснали предложение със сериозни намаления, коментира Диана Колчева от Съвета по туризъм в Черноморец, по БНР. Идват и свежите оферти, като те се движат между 50 и 120 лв от полупансион до ол-инклузив и съответно до 50 лв могат да намерят настаняване със закуска по курортите ни в цялата Бургаска област от Обзор до Синеморец. В най-големия ни курорт по Южното Черноморие - Слънчев бряг, цените сега падат от 15 до 20%, каза Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в комплекса.  Хотелиерите коментират, че освен по-ниските цени, почиващите сега получават и по-спокойна почивка, а от офертите за намаление се възползват най-вече българските туристи.

Облагородяване и на селата в община Попово

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4932765

Масирано навлизане на средства от различни финансови източници в крайните квартали и селата се реализира през последните години в община Попово. Така кметът д-р Людмил Веселинов и общинската администрация поетапно разширяват амбициозната си програма за пълно обновяване не само на града, но и на малките населени места.
Масирано навлизане на средства от различни финансови източници в крайните квартали и селата се реализира през последните години в община Попово. Така кметът д-р Людмил Веселинов и общинската администрация поетапно разширяват амбициозната си програма за пълно обновяване не само на града, но и на малките населени места.

Проверки за продажбите на мляко

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933087

Инспектори от Българската агенция за безопасност на храните започнаха проверки за продажбите на домашно мляко в Благоевград.
Причина е разпространението на бруцелоза. Има конфискувано мляко, което ще бъде унищожено, съставени са актове на продавачите.
В повечето случаи домашното мляко се продава направо от багажниците на автомобили.
Инспектори от Българската агенция за безопасност на храните започнаха проверки за продажбите на домашно мляко в Благоевград. Причина е разпространението на бруцелоза. Има конфискувано мляко, което ще бъде унищожено, съставени са актове на продавачите. В повечето случаи домашното мляко се продава направо от багажниците на автомобили.

22-ма ранени от мощна експлозия в Кайро

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933084

Мощен взрив е избухнал рано тази сутрин в северната част на Кайро, предаде Ройтерс.
Кола бомба е взривена до управление на силите за сигурност. Наблизо се намира и сграда на съда.
Съобщава се за 22-ма ранени, шестима от които са полицаи. Пострадала е и фасадата на сградата.
На място са мобилизирани екипи на спешната помощ, пожарната и полицията.
Мощен взрив е избухнал рано тази сутрин в северната част на Кайро, предаде Ройтерс. Кола бомба е взривена до управление на силите за сигурност. Наблизо се намира и сграда на съда. Съобщава се за 22-ма ранени, шестима от които са полицаи. Пострадала е и фасадата на сградата. На място са мобилизирани екипи на спешната помощ, пожарната и полицията.

Служители на КАТ-Варна ще следят днес за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=299062

Служители на пътната полиция във Варна ще следят днес за превишена скорост на ключови кръстовища в града и извън него, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 11:00-12:00 гр.Варна кв.Аспарухово ул.Първи май до автомивкаAMG 14:10-15:00 гр.

Само Москов и Гелев си ръкопляскат за сливането на Спешната помощ, служителите ще протестират

http://healthy.actualno.com/Samo-Moskov-i-Gelev-si-rykopljaskat-za-slivaneto-na-Speshnata-pomosht-slujitelite-shte-protestirat-news_490955.html

Служители в Спешна медицинска помощ подготвят протестна подписка срещу обединението на центровете в София град и София област, съобщи за БНР д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ. Д-р Кателиева заяви, че никой не е търсил мнението им и че за специалистите в сектора тази стъпка е изненадваща. "Според мен Министерството на здравеопазването сериозно греши. Министър Москов твърди, че ще създаде от 5 лекари и 12 сестри 5 реанимационни екипа. З

Напрежение във варненския квартал "Максуда"

http://varna.actualno.com/Naprejenie-vyv-varnenskija-kvartal-Maksuda-news_490962.html

Събарянето на незаконните постройки във варненския квартал "Максуда" е съпроводено с напрежение.  Стигнало се е до саморазправа от страна на местните с въоръжените полицаи. Освен това е бил направен опит една от къщите да бъде запалена, но огънят е бил бързо потушен, съобщи агенция Фокус. В момента ситуацията е спокойна, въпреки че много от местните жители не желаят доброволно да изнесат имуществото си от къщите за събаряне. На място са пристигнали и допълнителни полицейски части, както и

Обстановката по река Дунав е усложнена, нивото продължава да спада

http://ruse.actualno.com/Obstanovkata-po-reka-Dunav-e-uslojnena-nivoto-prodyljava-da-spada-news_490959.html

Обстановката по река Дунав остава усложнена. Нивото продължава да спада, а критичните участъци в българската част на реката вече са 26, предаде bTV. Ниските води затрудняват корабоплаването най-вече за големите конвои с повече съдове. Заради ниското ниво на реката плавателният път на места е силно стеснен. Появилите се прагове също създават проблеми за корабите. За да преминат, се налага конвоите да разделят секциите си и да ги придвижват поединично. Проблем няма единствено за круизните кораби

Приятелите спасяват от депресия

http://curious.actualno.com/Prijatelite-spasjavat-ot-depresija-news_490919.html

Изследване на нюансите на психическото здраве на хората показало, че приятелите могат да ни помогнат да се отървем от депресията за няколко месеца. Освен това те не рискуват да изпаднат в униние и да се "заразят" с нашия негативизъм. Учените от университетите на Манчестър и Уоруик са провели мащабно изследване на депресията, в което взели участие повече от 2000 ученици от горните класове. Изследователите се опитали да разберат как влияе настроението върху околните. Оказало се, че може да се сп

Преживяхме най-горещия месец за последните 4000 г.

http://climate.actualno.com/Prejivjahme-naj-goreshtija-mesec-za-poslednite-4000-g--news_490931.html

Експерти от НАСА съвместно с Японската метеорологична агенция (JMA) са изяснили, че през изминалия месец юли температурата на Земята е достигнала максимална стойност за последните 4000 години, пише Мегавселена. Освен това специалистите са стигнали до извода, че юли 2015 е станал най-горещият месец за последните повече от 200 години, тоест от начало на наблюденията. До този извод специалистите са стигнали въз основа на косвени признаци на ръста на температурите на планетата – като годишни

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване