Неизвестен е стрелял по детска градина в Стара Загора

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/20/2594085_neizvesten_e_strelial_po_detska_gradina_v_stara_zagora/?ref=rss


Стрелба е имало в детска градина "Калина" в Стара Загора. При инцидента не са пострадали хора и в момента в заведението няма деца, тъй като то е затворено за ремонт, съобщиха пред "Дневник" от пресцентъра на областната дирекция на МВР.

Сигналът за инцидента е бил подаден малко след 10.00 часа тази сутрин от Военна полиция, тъй като детската градина е в системата на армията. Работниците, които са били на място, са чули гърмежа и по-късно се е разбрало, че изстрелът е счупил един...

Фекални води в морето край Лозенец, забраниха къпането

http://offnews.bg/news/n_1/n_548509.html

Къпането на централния плаж на Лозенец е забранено от Регионалната здравна инспекция в Бургас. Във водата има завишено количество на бактерията ешерихия коли, предполагаемата причина е изпускане на фекални води. От инспекцията са получили сигнал за това още миналия петък, след подадена жалба до областния управител на Бургас. Взети са проби, но и заради падналите дъждове, те не могат да са на 100% показателни, уточни началникът на инспекцията Георги Паздеров. Къпането е забранено, защото има опасност да се развият гастроентерити или гастроентероколити. Имаме проблем с пречиствателната станция и той не е тайна, признава кметицата на Лозенец Мария Василева. Тя не може да поеме всичките отпадни води през летния сезон, когато населението на курортното селище се увеличава в пъти и се надхвърля капацитетът на съоръжението.

Португалец управлява маслобойна с инвестиции за 25 млн.евро

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4933636

33-годишен инженер-химик от Португалия управлява маслобойната в Полски Тръмбеш. Карло Матоуш е начело на завода за преработка на семена за сурово масло. Преди да оглави предприятието у нас, е построил такъв завод в румънския град Лехлиу Гара.  Фабриката на "Олива" АД в Полски Тръмбеш е с планирани инвестиции за 25 млн.евро.
33-годишен инженер-химик от Португалия управлява маслобойната в Полски Тръмбеш. Карло Матоуш е начело на завода за преработка на семена за сурово масло. Преди да оглави предприятието у нас, е построил такъв завод в румънския град Лехлиу Гара. Фабриката на "Олива" АД в Полски Тръмбеш е с планирани инвестиции за 25 млн.евро.

Холандски фотограф учи варненчета да снимат

http://www.moreto.net/novini.php?n=299127

Холандският фотограф Жан Тито е във Варна, за да покаже на деца и младежи как се снима. Това съобщиха за Moreto.net от Общинския детски комплекс. Гостът проведе уъркшоп вчера, за днес също са предвидени занимания. Най-сполучливите снимки на варненчетата ще бъдат подредени в специална изложба.

Видео: Плавателен канал "Цариградско шосе"

http://www.dnevnik.bg/video/2015/08/20/2594083_video_plavatelen_kanal_carigradsko_shose/?ref=rss


Пуснатият преди броени дни ремонтиран участък на "Цариградско шосе" след магазин "Метро" преди светофара за Горубляне се е оказал под вода при днешния проливен дъжд, показва видео, предоставено от читател на "Дневник". Напрактика дясната лента е била непроходима за леки автомобили.

Районът се наводняваше редовно и преди реконструкцията, но надеждите бяха, че при основния ремонт на трасето този недостатък ще бъде отстранен. Снимки във фейсбук показват, че все така се образува и...

До седмица приключват ремонтите по магистрала „Струма”

http://pik.bg/до-седмица-приключват-ремонтите-по-магистрала-„струма”-news385535.html

До седмица приключват ремонтите по магистрала „Струма”

 

Очаква се до седмица да приключат довършителните дейности на лот 4 от АМ „Струма“. На три от четирите пътни възела – Петрич-Дамяница, Генерал Тодоров и Ново Делчево, завършва полагане на последния износващ пласт от настилката на пътните връзки, поставят се мантинели и маркировка. В заключителен етап и е последният етап от изграждането на новата пътна връзка с директното трасе на лот 4 - за Марикостиново – Петрич - Гоце Делчев. Екипът на изпълнителя работи с непрекъснат график, за да приключи предвидените дейности в определения в договора срок - до 11 септември т. г.

В момента строителите монтират еластични предпазни огради и шумоизолиращите стени.

Изпълнител на строително-монтажните работи на лот 4 Сандански – Кулата от АМ „Струма“ от км 423+800 до км 438+500 е „АКТОР” АСД – Гърция. Стойността на договора е 67 176 000,00 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществява „Пътинвест - инженеринг” АД. Договорът им е за 356 419,20 лв. с ДДС. Авторският надзор е на “Рутекс“ ООД, „Пътпроект“ ЕООД и „Трансконсулт-22“ ООД.
Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

Питбул нахапа полицай, насъскан от стопанина си наркопласьор

http://www.bnews.bg/article-140382

За да се отскубне от полицаите, пласьорът насъскал воденото от него куче порода питбул.

53% от българите предпочитат лева пред еврото

http://econ.bg/Новини/53-от-българите-предпочитат-лева-пред-еврото_l.a_i.692114_at.1.html

53% от българите предпочитат лева и са твърдо против въвеждането на еврото у нас. От друга страна едва 17 на сто смятат, че по-добрият сценарий за...

Забраниха къпането на централния плаж в Лозенец

http://www.vesti.bg/bulgaria/zabraniha-kypaneto-na-centralniia-plazh-v-lozenec-6041405

При проведените анализи са установени отклонения по изследваните микробиологични показатели на водата над допустимите стойности

Екзотично дърво от Изтока цъфти през август в Албена (снимки)

http://pik.bg/екзотично-дърво-от-изтока-цъфти-през-август-в-албена-снимки-news385529.html

Екзотично дърво от Изтока цъфти през август в Албена (снимки)

На истински полъх от Изтока можете да се насладят гостите на ваканционно селище Албена, пише Добрич онлайн.

Не са много дърветата, които цъфтят през този сезон, но сред тях Лагерстремията (Lagerstroemia indica), наричана още индийски люляк, заема особено място.

Това прекрасно растение може да бъде видяно край хотелите “Добротица” и “Калиакра”, но особено пищно е дървото край входа на хотел “Доростор”.

Цветовете Лагерстремията са ярки, уханни и красиви, радващи с богатството си от август чак до октомври.

Макар че много обича топлината и слънцето, тя издържа, макар и за кратко, температури до -15 °С. Затова се отглежда успешно в южната част на страната ни и край морския бряг.

Известна като “Гордостта на Индия”, Лагестремията е позната на народната медицина в Югоизточна Азия от векове. Широко разпространена в горите на Китай, Корея, Пакистан, Индия и Филипините, тя е считана за божествено цвете с мистични свойства. В Европа попада през 1747 г. благодарение на шведския търговец Магнус фон Лагерстрем, чието име носи. Връщайки се от далечно пътешествие, той оставя като подарък на губернаторите на средиземноморските пристанищни градове, с които се среща в своите пътувания, семената на това необикновено растение с пищни ярки съцветия.

Питбул нахапа полицай, за да спаси стопанина си от арест

http://news.ibox.bg/news/id_100379779

21-годишен мъж е оказал съпротива, опитал се е да избяга и накрая насъскал кучето

17 застрашени костенурки са пуснати на свобода в природата

http://offnews.bg/news/n_1/n_548494.html

Тази седмица 17 костенурки от застрашения от изчезване вид Шипоопашати са били пуснати на свобода в защитената зона "Драгоман", община Костинброд. Освобождаването е част от програма за възстановяване на популацията на този вид в защитената зона. Програмата се води от центъра за размножаване на сухоземни костенурки на Сдружение за дива природа БАЛКАНИ в град Драгоман. Това е първото освобождаване на костенурки от този център в дивата природа. Самата зона, в която са пуснати костенурките е под закрилата на " Натура 2000 ". Пуснатите костенурки са намерени от граждани в различни части на София в паркове, градини, междублокови пространства или пътища. Намерените костенурки са адаптирани за живот в дивата природа между 1 и 3 години в Центъра за размножаване на сухоземни костенурки в гр. Драгоман в условия максимално близки до естествените. Хранени са с типична за дивата природа храна и са привиквани да се зазимяват по естествен път, следвайки природния ритъм. 17-те мъжки и женски шипоопашати костенурки били оставени за две седмици на новото място във временно адаптационно ограждение. Целта е била те да могат да привикнат към новото си местоживеене, а хранителната им диета се е състояла предимно от ябълки, джанки и др. Сухоземните костенурки са защитени от закона, а в Червената книга на България са отбелязани с категория „застрашен от изчезване в природата вид”. Всяко вземане на костенурките от техните природни местообитания е строго забранено и се наказва от закона. За съжаление повечето хора не са запознати с природозащитния статут на костенурките, а и в учебниците не го пише. Ето защо често се случва хората да намират костенурки на пътя и да ги вземат със себе си, за да ги „спасят”. Други ги прибират за домашни любимци. А все още се срещат и случаи на костенуркоядство. Всички тези дейности са забранени от закона! Ако разберете за костенуркоядство или други подобни нарушения, сигнализирайте в полицията, местните горски служби или на зеления телефон на Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ). Ако намерите костенурка на шосето, най-доброто, което може да направите, е да преместите животното отстрани на пътя, за да не бъде блъснато от преминаващите коли.

Изверги с резачка топят анонимен свидетел за побой над старци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933621

Двама обвинени за зверски побой над старци циганина натопиха анонимен свидетел на прокуратурата за свой съучастник. Стойчо Огнянов на 24 години, Иван Георгиев на 44 години и Васил Атанасов на 33 години бяха изправени пред Хасковския окръжен съд за нападението над Мавруда и Боню Добреви в дома им в любимецкото село Малко градище в четвъртък.
Двама обвинени за зверски побой над старци циганина натопиха анонимен свидетел на прокуратурата за свой съучастник. Стойчо Огнянов на 24 години, Иван Георгиев на 44 години и Васил Атанасов на 33 години бяха изправени пред Хасковския окръжен съд за нападението над Мавруда и Боню Добреви в дома им в любимецкото село Малко градище в четвъртък.

Спорт тото 15/15

http://offnews.bg/news/n_1/n_548463.html

СДС иска в бюлетините номерата на партиите да започнат от 100, за да се избегне допускането на хора като Ана Баракова (феноменът 13/13 от ББЦ) и Момчил Неков (феноменът 15/15 от БСП) да представляват партията. Искаме да допълним тази реформа с още по-радикални предложения: - ЕГН-то вече да е с йероглифи, за да не звъни Ваньо Танов на ЕГН, когато премиерът му прати телефонен номер на СМС. - Депутатите да гласуват с шумно провикване в залата за "За" и "Против", за да не се "развалят" пултовете, когато гласуват законите.  - Да не гласуваме на референдум, за да не се промени случайно нещо в статуквото. Сега сериозно: Ако избирателите ти са толкова неграмотни, че не могат да различат името на партията от името на кандидат-депутата, е все едно дали ще ги представлява Анна Баракова или Мартин Данона. Ако си казал на миньорите в Бобов дол, че с тях така се работи - оставят се гладни, докато не узреят за кого да гласуват - 15/15 е чудесен начин да отстранят дъщеря ти от европарламента за сметка на безобидния Момчил Неков. Ако са те събрали от дискотеката, за да те закарат на контрапротест, на който не знаеш за правителството ли си или против , очевидно не ти пука дали номерът на партията, която не те интересува започва с 1 или със 101. Феноменът 15/15 е първото нещо от зората на демокрацията досега, което вкарва поне мъничко образователен ценз - рязко повишава стойността на избирателите, които разпознават буквите. Заслужава си да ги купиш по-скъпо, от онези, които заради неграмотността си ще ти забият нож в гърба. Скъпи демократи от СДС, не лишавайте четящите хора в махалите от възможността поне веднъж годишно да изкарат 20 лева повече от неграмотните им събратя!

Забраняват да си носим над 40 саморъчно свити цигари?

http://news.ibox.bg/news/id_1355290485

Преместването на всеки камион с акцизни стоки трябва да е в присъствието на митничари

Откриха нацистки влак пълен със съкровища

http://www.moreto.net/novini.php?n=299121

Легендарен нацистки влак "призрак" пълен със съкровища може би е открит в отдавна забравен тунел в полски планини, съобщи в. Дейли мейл. 150-метровият влак е превозвал оръжие, промишлено оборудване, скъпоценни камъни и други ценности.

Ако НЕК се издължава навреме, КонтурГлобал няма да бави разплащанията с Мини „Марица Изток”

http://www.cross.bg/kgmi-sporazymenie-vleze-1477736.html

/КРОСС/ КонтурГлобал Марица Изток 3 (КГМИ 3) обяви, че на 14 август 2015 г. е подписала Споразумение за изменение на дългосрочното Споразумение за изкупуване на електричество (СИЕ) с НЕК. Сега единственото изключително важно действие, необходимо, за да влезе подписаното изменение в сила, е НЕК да осигури нужните средства, за да изплати натрупаните си дългове към КГМИ 3. В момента, в който това се направи, намалението на цената ще влезе в сила, което е една от многото мерки, предприети от правителството за намаляване дефицита на НЕК. „Щастливи сме, че подписахме това Споразумение с НЕК, което беше постигнато с подкрепата на правителството и сега очакваме с нетърпение дължимите суми да бъдат изплатени своевременно и то да влезе в сила. Условията в Споразумението са в много голяма степен същите като тези, определени в Основните параметри към Споразумението за изменение на СИЕ, подписани през април тази година, особено в частта, постановяваща, че при пълно изплащане на дължимите суми от страна на НЕК на КГМИ 3, ще влезе в сила ефективно намаление на цените за разполагаемост в размер на 17%", каза главният изпълнителен директор на КГМИ 3 Гари Левсли. Когато подписаното Споразумение бъде изпълнено, т.е. натрупаният дълг бъде изплатен, НЕК ще спестява около 100 млн. лв. годишно, в което се включват и спестяванията, резултат от споразумението, подписано и с „ЕЙ И ЕС Гълъбово"

Х. Кисинджър: Целта на Запада е разрушаването на Русия

http://www.cross.bg/rysiya-kriza-svetovniya-1477735.html

/КРОСС/ Развитието на украинската криза показва, че Западът се стреми да разруши Русия, пише Хенри Кисинджър в анализ за The National Interest, цитиран от БГНЕС. Украинската криза се превърна в трагедия заради подменената политика. Дългосрочните интереси на световния ред бяха заменени от незабавна необходимост от възстановяване на украинската идентичност.За разрешаване на украинския конфликт е абсолютно необходимо вписването на тази криза в глобалния и исторически контекст. Целта на Запада, вместо интеграцията на Русия в западното общество в дългосрочна перспектива, вече е разрушението на Русия.Като днес четеш за това как мюсюлмански подразделения воюват на страната на Украйна, разбираш, че е загубено всякакво чувство за мярка. Това е катастрофа.За да се отнасяш към Русия като към велика държава, трябва от самото начало да обозначиш границите, в които нейните нужди могат да са в съзвучие с това, което е нужно на САЩ. В същото време Вашингтон не лансира каквато и да е работна концепция за европейска безопасност и на Европа не й остава друго, освен да разчита на Германия, а на Русия и Китай - да се сближават.Германия трябва да играе и играе важна роля в строителството на европейския и световния ред. Иначе Германия не е идеалният главен партньор по въпроса за европейската безопасност в пограничната зона от 2700 км от Сталинград (днешен Волгоград - б.р.).Участието на Америка в разрешаването на украинската криза е необходимо за осъзнаване на глобалния контекст

Словакия иска да приема само бежанци християни

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/08/20/2594070_slovakiia_iska_da_priema_samo_bejanci_hristiiani/?ref=rss


Словакия заяви, че ще приеме само християнски бежанци от Сирия по схемата за преместването им в държавите от Европейския съюз, предаде Би Би Си.

Страната трябва да приеме 200 души от лагери в Турция, Италия и Гърция в рамките на плана на ЕС за преселването на  40 000 мигранти от кризисни райони

Говорителят на министерството на вътрешните работи Иван Метик каза, че страната му няма да приема мюсюлмани, тъй като те не биха се чувствали като у дома си.

Агенцията по...

ЛОТ 4 Сандански-Кулата от АМ „Струма“ почти готов

http://frognews.bg/news_96480/LOT-4-Sandanski-Kulata-ot-AM-Struma-pochti-gotov/

Очаква се до седмица да приключат довършителните дейности на ЛОТ 4 от АМ „Струма“. На три от четирите пътни възела – Петрич-Дамяница, Генерал Тодоров и Ново Делчево, завършва полагане на последния износващ пласт от настилката на пътните връзки, поставят се мантинели и маркировка.

Двама от бандата с резачката, които измъчваха старци в Малко Градище, натопиха таен свидетел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4933616

Двама от извършителите на садистичния грабеж над възрастното семейство Мавруда Мавруда (77 г.) и Боньо (88 г.) Добреви в любимчанското село Малко Градище натопиха за свой съучастник анонимен свидетел на прокуратурата.
"Не Васил Атанасов (33 г.), а мъж на име Джингиз беше с нас, когато ограбвахме старците".
Двама от извършителите на садистичния грабеж над възрастното семейство Мавруда Мавруда (77 г.) и Боньо (88 г.) Добреви в любимчанското село Малко Градище натопиха за свой съучастник анонимен свидетел на прокуратурата. "Не Васил Атанасов (33 г.), а мъж на име Джингиз беше с нас, когато ограбвахме старците".

Българите, променили света (I част)

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/bylgarite-promenili-sveta-i-chast-6041403

България е страна с малка територия и сравнително малко население, но за сметка на това е създала доста хора, променили целия свят

"Виваком" е сред кандидатите за "Телеком Сърбия"

http://www.mediapool.bg/vivakom-e-sred-kandidatite-za-telekom-sarbiya-news238201.html

Осем компании, след които и българската "Виваком", са представили необвързващи оферти за покупката на "Телеком Сърбия", съобщи сръбския вестник "Вечерне новости", цитиран от БТА в четвъртък. Министерството е доволно от големия интерес към покупката на една от най-печелившите компании в Сърбия, а премиерът Александър Вучич заяви, че "Телеком Сърбия" няма да се продава насила, а само ако за него бъде предложена добра цена. За разлика от сега, на търга през 2011 г., когато бяха обявени за продажба 51 процента от акциите на "Телеком Сърбия", се яви само един заинтересован купувач - "Телеком Австрия". Заради предложената цена, която бе по-ниска от обявения минимум, след няколко продължения на сроковете търгът бе обявен за неуспешен. По информация на "Вечерне новости" сега свои необвързващи оферти са дали българският оператор "Виваком", "Дойче телеком", за който се спекулира, че ще участва в собствеността на сръбския телеком чрез американски инвестиционен фонд, "Телеком Словения", който е три пъти по-малък от сръбската компания и сам е обект на приватизация, както и големият руски оператор "Мобил телесистемс", който обслужва над 100 милиона потребители в Русия и региона. За пръв път в играта е и Европейската банка за възстановяване и развитие, както и големи инвестиционни фондове от САЩ, посочва вестникът.

"Бягство от затвора" се завръща с чисто нов сезон

http://cinema.actualno.com/Bjagstvo-ot-zatvora-se-zavryshta-s-chisto-nov-sezon-news_491007.html

Феновете на „ Бягство от затвора " и Уентуърт Милър са в тотален екстаз! Причината – оказа се, че FOX разработват нов сезон на емблематичния сериал „ Бягство от затвора ". Това стана ясно от изявление на изпълнителната директорка на FOX Дейна Уолдън, съобщи The Daily Mail. За сега е абсолютно сигурно, че Милър и колегата му Доминик Пърсел ще участват в новите десет серии. Сценарият ще покаже какво се случва с героите няколко години след финала на последния сезон. О

Ремонтираното "Цариградско шосе" се наводни при Горубляне

http://sofia.actualno.com/Remontiranoto-Carigradsko-shose-se-navodni-pri-Gorubljane-news_491036.html

Откритият преди дни ремонтиран участък на "Цариградско шосе" се наводни при светофара на "Горубляне", предаде БГНЕС. Завиряването се е образувало вследствие на интензивния дъжд, уточняват от Столична община. От там са изискали от фирма "Софийска вода" АД да изпрати екипи на място и да предприемат мерки за почистване на дъждовната канализация. Екипи на звеното по Аварийно спасителна дейност на Столичната община беше изпратено да отстранява завиряване по бул. "Цариградско шосе" преди светофара н

Сърбия ще търси подкрепата на МВФ за вдигане на пенсии и заплати

http://balkani.actualno.com/Syrbija-shte-tyrsi-podkrepata-na-MVF-za-vdigane-na-pensii-i-zaplati-news_491031.html

Сърбия ще потърси подкрепата на Международния валутен фонд (МВФ) за увеличаване на пенсиите и заплатите в публичния сектор по време на преразглеждане на дълга й, докато в същото време премиерът Александър Вучич намекна, че може да свика предсрочни избори. Неговото правителство оряза пенсиите и заплатите през миналата година като част от опитите му да си осигури сделка за заем в размер на 1,2 млрд. евро от МВФ. Сега Вучич заяви, че планира да анулира съкращенията макари не изцяло, тъй като стран

До Австралия за час и половина

http://sciencelogy.actualno.com/Do-Avstralija-za-chas-i-polovina-news_490991.html

Немски инженери разработват уникален ракетоплан, способен да превозва пътници от Европа до Австралия за час и половина. За да не изгори, корабът ще изпарява 10 тона вода за един полет. Германският център за авиация и космонавтика се е върнал към своя амбициозен план по създаване на хиперзвуков ракетоплан, способен да извърши революция в областта на пътническите превози. Разработчикът е съставил пътна карта и е обозначил целите на проекта SpaceLiner, който следва са създаде перспективен летател

"Трансперънси": България не прилага Конвенцията за борба с корупцията в чужбина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/20/2594065_transperunsi_bulgariia_ne_prilaga_konvenciiata_za/?ref=rss


България е сред 20-те държави, където има малко или никакво прилагане на Конвенцията за борба с подкупването на чуждестранни длъжностни лица в международните търговски сделки. Това сочи доклад на "Трансперънси Интернешънъл" (Transparency International) за 2015 г.

Докладът представлява независима оценка на прилагането на Конвенцията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Тя е ключов инструмент за намаляване на световната корупция, тъй като всички 41 държави, които са я подписали, генериран около две трети от световния износ и близо 90% от общите директни чуждестранни инвестиции. Това е 11-ият поред доклад.

В 20 държави, сред които и България, има малко или никакво прилагане на конвенцията, която предвижда активно преследване на компании и фирми, подкупващи чуждестранни длъжностни лица, за да спечелят или завишат стойността на договори или за да

получат лицензи и концесии. "Бездействието на тези държави е нарушение на задълженията им по силата на Конвенцията", пише в текста.

Докладът на "Трансперънси" подчертава, че трансграничната корупция има огромни негативни последици за населението в засегнатите държави, като основен приоритет трябва да бъде борбата с корупцията по високите етажи на политиката.



В групата на България с малко или никакво прилагане на конвенцията влизат още Япония, Русия, Испания, Белгия, Мексико, Бразилия, Ирландия, Полша, Турция, Дания, Чехия, Люксембург, Аржентина, Чили, Израел, Словакия, Колумбия, Словения и Естония. Тези 20 държави генерират 20.5% от световния износ.

Същевременно четири са държавите, които активно прилагат Антикорупционната конвенция на ОИСР. Това САЩ, Германия, Великобритания и Швейцария, като те генерират 22.8% от световния износ.

Средно ниво на прилагане има в Италия, Канада, Австралия, Австрия, Норвегия и Финландия (8.9% от глобалния износ), а ограничено прилагане – във Франция, Холандия, Южна Корея, Швеция, Унгария, Южна Африка, Португалия, Гърция и Нова Зеландия (12.6% от световния износ).

Конкретните препоръки към България включват подсилване на капацитета на институциите в съдебната система и подобряване на сътрудничеството между различните агенции. "Трансперънси" очаква приемане и прилагане на законите, свързани с подкупване на чуждестранни длъжностни лица, които все още чакат одобрение от парламента. Докладът препоръчва още осигуряване на адекватни ресурси за подсилване на новите конструктивни отношения между Министерството на вътрешните работи и Прокуратурата в разследването на престъпления, свързани с корупция.

Освен това според "Трансперънси" България трябва да направи система от санкции за компаниите, чиито дъщерни или смесени дружества с централи извън страната, подкупват чуждестранни длъжностни лица. Организацията препоръчва и регулации, които да защитават лицата, изобличаващи случаи на корупция.

Експертите отбелязват, че в българския Наказателен кодекс няма дефиниция за чуждестранен подкуп, но пък "чуждестранно длъсностно лице" е добре описано понятие. "Страната се проваля в това да държи компаниите отговорни за управлението на техните дъщерни или смесени дружества. Наказателният кодекс не предвижда наказания срещу компании за подкупи, извършени от техните дъщерни или смесени дружества извън България. "Трансперънси" определя тази ситуация като "неадекватност в правната рамка".

Що се отнася до системата за прилагане на законите, там също има "неадекватни аспекти" и един от тях е защитата на лица, изобличаващи деликатни случаи. Според "Трансперънси" прокуратурата трябва да продължи да работи по висящи дела, отнесени до нея от ДАНС, въпреки че ГДБОП беше върнато обратно в Министерството на вънтрешните работи. Трябва да се подобри и обучението на разследващите и прокурорите в сферата на трансграничната корупция.  

Здравната инспекция забрани къпането в морето на Централния плаж на Лозенец

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/08/20/2594040_zdravnata_inspekciia_zabrani_kupaneto_v_moreto_na/?ref=rss


След микробиологичен анализ на водата в зоната Лозенец - Централен плаж, Регионалната здравна инспекция на Бургас издаде временна забрана за къпане в морето, съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването. 

Пробите показали надвишено количество над допустимите стойности на колиформи. Това са бактерии като ешерихия коли и други подобни, които могат да предизвикат остри стомашно-чревни инфекции, уточниха от ведомството за "Дневник".
Служители на РЗИ-Бургас са извършили...

Къпането на Централния плаж на Лозенец беше забранено заради ешерихия коли

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/08/20/2594040_kupaneto_na_centralniia_plaj_na_lozenec_beshe/?ref=rss


След микробиологичен анализ на водата в зоната Лозенец - Централен плаж, Регионалната здравна инспекция на Бургас издаде временна забрана за къпане в морето, съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването. 

Пробите показали надвишено количество над допустимите стойности на колиформи. Това са бактерии като ешерихия коли и други подобни, които могат да предизвикат остри стомашно-чревни инфекции, уточниха от ведомството за "Дневник".
Служители на РЗИ-Бургас са извършили...

Шофьор „закова“ дрегера във Варна. Пробата му е впечатляваща!

http://petel.bg/SHofor----zakova----dregera-vav-Varna--Probata-mu-e-vpechatlyavashha-__123897

снимка: БулФото, архив*снимката е илюстративна Сериозно подпийнал шофьор от варненското село Константиново прибраха полицаите в...

Джамбазите във Варна вече не подбират, хвърлят око и на велосипеди

http://petel.bg/Dzhambazite-vav-Varna-veche-ne-podbirat--hvarlyat-oko-i-na-velosipedi__123895

снимка: МВР, архив Не само автомобили и мотоциклети се крадат във Варна. В търсене на превозни средства в добро състояние, които могат...

Тежка катастрофа между ТИР и две коли на пътя София - Варна, има загинал

http://petel.bg/Tezhka-katastrofa-mezhdu-TIR-i-dve-koli-na-patya-Sofiya---Varna--ima-zaginal__123894

снимка: БулФото, архив*снимката е илюстративна Тежка катастрофа е станала на АМ "Хемус" в ремонтиран участък в района между тунелите...

Словакия ще приема само бежанци-християни

http://www.cross.bg/hilyadi-bezhantzi-stranite-1477734.html

/КРОСС/ „Словакия ще приема бежанци от Сирия, но само християни", заяви в интервю за ВВС Иван Метик от Министерството на вътрешните работи в Братислава и обясни решението с това, че мюсюлманите „не би могло да се чувстват у дома си и да се приспособят". В съответствие с плановете на Европа за разпределяне на 40 хиляди нови бежанци, Словакия трябва да приеме 300 души от временно разположените хора в Италия, Гърция и Турция. Агенцията по бежанските въпроси на ООН призова държавите от ЕС да се въздържат от каквато и да е дискриминация при осъществяване на програмата за преселване. Метик отрича в решението на словашкото правителство да има признаци за дискриминация. Според него решението е взето, за да не се нарушава хармонията в отношенията между различните общности, живеещи в страната. „Искаме да помогнем на Европа за решаване проблема с имигрантите, но за бежанците ние сме само транзитна страна, те не искат да остават да живеят у нас. Бихме могли да приемем 800 мюсюлмани, но в нашата страна няма нито една джамия. Как ще се интегрират мюсюлманите, след като не може да им хареса?", пита Метик.Аника Брейсард, представител на Еврокомисията, отказа коментар на позицията на Братислава, но подчерта, че в страните от ЕС е забранена всяка форма на дискриминация. През юли държавите от ЕС се съгласиха да приемат 32 хиляди бежанци, стигнали до Италия и Гърция през последните две години

LinkedIn пусна ново приложение за връзка с колеги

http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/linkedin-pusna-novo-prilojenie-za-vryzka-s-kolegi-200852/

Софтуерът предлага по-пълен достъп до информация от този в корпоративните директории, твърдят от компанията

Столичната община ще построи обществена тоалетна в Борисовата градина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/20/2594061_stolichnata_obshtina_shte_postroi_obshtestvena/?ref=rss


Столичната община ще обнови настилките в Борисовата градина за 1.12 млн. лева, както и ще построи обществена тоалетна за 135 хил. лева, съобщи "Капитал Daily", като се позовава на класирането на местната управа по две от позициите на обществената поръчка от третия етап на обновяването на най-големия парк в София.

За настилките е избрана фирма "Щрабаг", а "Калистратов груп" ще изгради водопровод и обществена тоалетна. Засега в парка няма да има предварително планираните нова детска...

Жената, загинала при катастрофа, отивала в болницата при внука си, пострадал при инцидент с мотор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4933613

57-годишната жена, която загина на при катастрофата на Подбалканския път, е бързала за болница с документи, където бил приет нейния внук. Той пострадал тежко при катастрофа с мотоциклет, съобщи Нова телевизия.
По-рано днес челно се сблъскаха две коли - "Мерцедес" и "Део". Жената зад волана на мерцедеса е починала,
57-годишната жена, която загина на при катастрофата на Подбалканския път, е бързала за болница с документи, където бил приет нейния внук. Той пострадал тежко при катастрофа с мотоциклет, съобщи Нова телевизия. По-рано днес челно се сблъскаха две коли - "Мерцедес" и "Део". Жената зад волана на мерцедеса е починала,

Загиналата при катастрофа жена бързала за болницата при внука си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933600

57-годишната жена, която загина на при катастрофата на Подбалканския път, е бързала за болница с документи, където бил приет нейния внук. Той пострадал тежко при катастрофа с мотоциклет, съобщи Нова телевизия.
По-рано днес челно се сблъскаха две коли -
57-годишната жена, която загина на при катастрофата на Подбалканския път, е бързала за болница с документи, където бил приет нейния внук. Той пострадал тежко при катастрофа с мотоциклет, съобщи Нова телевизия. По-рано днес челно се сблъскаха две коли - "Мерцедес" и "Деу". Жената зад волана на мерцедеса е починала,

Нови кадри от "Игрите на глада" (снимки и видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/novi-kadri-ot-igrite-na-glada-snimki-i-video-6041401

Евърдийн се завръща в Капитола и на арената, където нейната сила и страст я превърна в надежда за потиснатите

До седмица ще е довършен участъкът Сандански - Кулата от "Струма“

http://www.mediapool.bg/do-sedmitsa-shte-e-dovarshen-uchastakat-sandanski---kulata-ot-struma-news238200.html

Очаква се до седмица да приключат довършителните дейности на лот 4 от автомагистрала "Струма“ в участъка от Сандански до Кулата, съобщиха от пътната агенция в четвъртък. На три от четирите пътни възела – Петрич-Дамяница, Генерал Тодоров и Ново Делчево, завършва полагането на последния износващ пласт от настилката на пътните връзки, поставят се мантинели и маркировка. В заключителен етап и е последният етап от изграждането на новата пътна връзка с директното трасе на лот 4 - за Марикостиново – Петрич - Гоце Делчев. Екипът на изпълнителя работи с непрекъснат график, за да приключи предвидените дейности в определения в договора срок - до 11 септември т. г. В момента строителите монтират еластични предпазни огради и шумоизолиращите стени. Изпълнител на строежа на участъка Сандански – Кулата за над 67 млн. лв. е гръцката компания "Актор". Строителният надзор осъществява "Пътинвест - инженеринг” АД срещу повече от 356 хил. лв., а авторският надзор – от “Рутекс“ ООД, „Пътпроект“ ЕООД и „Трансконсулт-22“ ООД. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

Пловдивският апелативен съд арестува шофьора, убил пешеходец на зебра (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933597

С белезници беше изведен от залата на апелативния съд на Пловдив 24-годишния Милан Дивеков.   Той уби на пешеходна пътека на 12 август 63-годишния Димитър Димитров. Зарди нередности в разследването на катастрофата шефът на пловдивската полиция Пламен Узунов подаде оставка, а на негово място вътрешният министър Румяна Бъчварова назначи директора на
С белезници беше изведен от залата на апелативния съд на Пловдив 24-годишния Милан Дивеков. Той уби на пешеходна пътека на 12 август 63-годишния Димитър Димитров. Зарди нередности в разследването на катастрофата шефът на пловдивската полиция Пламен Узунов подаде оставка, а на негово място вътрешният министър Румяна Бъчварова назначи директора на

Шеф на ромска НПО: Има поне 18 възражения срещу събарянето в "Максуда"

http://www.moreto.net/novini.php?n=299129

Живеещите в постройките в "Максуда", които предстои да бъдат съборени не са имали възможност за никакъв диалог с общината. Това обяви председателят на сдружение „Обновление” Ридван Сали, предаде репортер на Moreto.net. По думите му, до момента има подадени поне 18 възражения от живеещи във въпросните постройки.

"За Земята" набира доброволци за поредното си почистване в Рила

http://www.dnevnik.bg/zelen/jiva_planeta/2015/08/20/2594055_za_zemiata_nabira_dobrovolci_za_porednoto_si/?ref=rss


Почистване на защитените територии в Национален парк "Рила" организират за 17-а поредна година от "За Земята". Доброволческата инициатива ще е общо седем дни – в периода от 31 август до 6 септември, но този път почистването ще навлезе в нови неизследвани и по-трудно достъпни места в планината.

Над 50 души от цялата страна вече са заявили, че ще включат в акцията по почистване на парка. Срокът за записване на още доброволци е удължен до тази неделя (23 август). Желаещите трябва само...

Словакия ще приема само бежанци християни

http://www.moreto.net/novini.php?n=299126

Словакия ще приема от Сирия бежанци, но само християни, заяви Иван Метик от министерството на вътрешните работи. Братислава е на такова мнение, тъй като мюсюлманите "не биха могли да се чувстват у дома си". В съответствие с плановете на Европа за разпределяне на 40 000 нови бежанци Словакия трябва да приеме 300 души от временно разположените в Италия, Гърция и Турция.

Веднъж годишно ултразвук на съдовете, хранещи мозъка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4932551

Почти няма човек, който да не знае как да пази по-дълго време сърцето си здраво. Профилактичните мерки, които подпомагат мозъка ни да функционира нормално до дълбоки старини, са по-малко познати
„Когато човек е млад -примерно до 30 години, тогава не е необходимо да полага особени усилия като профилактика на мозъчните заболявания.
Почти няма човек, който да не знае как да пази по-дълго време сърцето си здраво. Профилактичните мерки, които подпомагат мозъка ни да функционира нормално до дълбоки старини, са по-малко познати „Когато човек е млад -примерно до 30 години, тогава не е необходимо да полага особени усилия като профилактика на мозъчните заболявания.

Наредбата за прехвърляне от пенсионен фонд към НОИ създава рискове за злоупотреби, смятат работодателски организации

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/08/20/2594066_naredbata_za_prehvurliane_ot_pensionen_fond_kum_noi/?ref=rss


В проектонаредбата, която дава възможност за прехвърляне на партидите си от частен фонд в държавното осигуряване, има редица непълноти и противоречия, съобщиха представители на работодателски организации, цитирани от Капитал Daily. Във вторник изтече срокът, в който заинтересованите страни е трябвало да предадат своите становища по наредбата, уточнява изданието.

Първата критика е, че документът не гарантира равнопоставеност, а за да бъде упражнено правото на избор, осигурените трябва...

Бърни Сандърс продължава да набира скорост - скочи с 10% за месец

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/66973/Barni-Sandars-prodalzhava-da-nabira-skorost-skochi-s-10-za-mesets

/Поглед.инфо/ 47% от демократите и гласуващите за тях избиратели казват, че биха подкрепили Хилъри Клинтън за кандидат-президент на Демократическата партия. Това сочат данните на проведено от CNN изследване, обявено в сряда.

В ромската Максуда: "Камъни и дърве" срещу жандармерията

http://frognews.bg/news_96477/V-romskata-Maksuda-Kamani-i-darve-sreshtu-jandarmeriiata/

По време на събарянето на незаконните постройки във варненския квартал „Максуда” напрежението се покачи, предаде Радио „Фокус”-Варна. Срещу кордона от тежко въоръжени полицаи, които разделят насъбралата се тълпа от багерите, които разрушават постройките бяха хвърлени няколко камъка, а част от местните се опитаха да се саморазправят с двама полицаи.

Роми от варненското гето "Максуда" хвърлят камъни срещу жандармерията (видео)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/20/2594048_romi_ot_varnenskoto_geto_maksuda_hvurliat_kamuni/?ref=rss


Малко след 9 часа днес в циганското гето "Максуда" във Варна започна поредната акция по събаряне на незаконни постройки.

По информация на районното кметство "Младост", на чиято територия се намира гетото, издадените заповеди за премахване на незаконни строежи са 58, като подлежащите на събаряне къщи са на улиците "Георги Пеячевич" и "Д-р Иван Селимински".

Около час след началото на акцията група роми започнаха да хвърлят камъни срещу жандармеристите, които охраняват екипите, ангажирани със събарянето. Ново напрежение предизвика опита на полицията да изведе принудително от дома му припаднало дете. Веднага след група роми запалиха огън на покрива на къщата си и отново замеряха жандармерията с камъни. От Областната дирекция на полицията във Варна засега не дават информация за пострадали.

"Всички заинтересовани лица са получили предупреждения, като нито едно от тях не е обжалвало в законоустановения срок и заповедите за събаряне са влезли в сила", информира рано сутринта в мейл до медите кметът на района Христо Христов.

За принудителното събаряне са били изготвени писма "до законните представители на малолетните и непълнолетните регистрирани по настоящ и постоянен адрес на горепосочените адреси", информираха от пресцентъра на районното кметство.

Пак според информация на район "Младост" на определените за разрушаване адреси "по настоящ адрес живеят общо 520 души, а по постоянен - 490 души". От така предоставената справка обаче не става ясно колко точно са хората, които предстои да останат на улицата след събарянето на незаконните им жилища.

Според официалната информация, разпространена днес сутринта, преди началото на събарянето "представители на малолетните и непълнолетните, живеещи на адресите", където и в момента продължава събарянето, са били уведомени, че има възможност за тяхното настаняване в Приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица към Социален учебно-професионален център "Анастасия д-р Железкова" във Варна,  Дом "Гаврош" и звеното "Майка и бебе" в в градския квартал "Аспарухово". До момента обаче желание за настаняване не било заявено.

Според част от ромите, чиито къщи предстои да бъдат разрушени днес, обаче картината на подготовката за акцията по разчистването на незаконните имоти изглежда различно.

"Казаха ни: "Ще ви събаряме, ще ви махаме, намерете си място, каза Стефка Костова, една от потърпевшите от днешната акция. Като имаш пет-шест деца, кой ще ти даде квартира? За нея искат по 200 лв. Токът – отделно, водата – отделно. Аз, ако ги имам тези пари накуп, ще ги събера да си купя някъде някоя къщичка. Няма да живея тук, ако имам къде да отида."

Друг от обитателите на незаконно жилище в района - Георги Еленков, казва, че семейството му е живяло в импровизирания си дом в продължение на 20 години, а преди 13 са били регистриране на адреса, на който се е намирал той. "Имахме ток, вода и канализация, плащали сме всичко, твърди той. Преди година, когато връчиха заповедите за събаряне на къщата, спряха тока, но вода има и в този момент", обясни той.

Еленков обясни, че получава 250 лв. пенсия, с която ще търси квартира за семейството си. "Ако не намеря, ще построим нещо до езерото (Варненското езеро - бел. ред.)", каза той.

Повече за това, което казаха ромите, чиито къщи ще бъдат съборени днес, вижте във видеото.



Според кмета на район "Младост" във Варна Христо Христов по-ясна картина на резултатите от днешната акция ще има около 16 ч.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Гърция погаси дълг от 3,4 млрд. евро към ЕЦБ

http://www.cross.bg/gurtziya-miliarda-evro-1477733.html

/КРОСС/ Гърция погаси 3,4 млрд. евро дълг към Европейската централна банка, съобщи АФП, като се позова на източник, близък до гръцкото правителство. Гръцкият трезор получи тази сутрин първи 23 млрд. евро от Европейския механизъм за стабилност - институцията, която с държавните гаранции на 19 правителства от еврозоната събира капитала, нужен за спасяването на закъсали страни-членки. Облекчен съм, че след напрегнати преговори с Гърция и одобрение от страните-членки, Европейският механизъм за стабилност успя да изплати сумата навреме, заяви ръководителят на Механизма германецът Клаус Реглинг. Институцията, базирана в Люксембург, одобри първия транш от 26 милиарда евро и преведе незабавно по сметките на гръцкото правителство 13 милиарда от спасителната помощ. Така Гърция ще покрие задълженията си към ЕЦБ, което беше най-големият проблем за стабилността на цялата еврозона. Ако страната изпаднеше в просрочие към банката във Франкфурт и не беше платила на днешната падежна дата, щяха да се задействат автоматично законово регламентирани механизми на несъстоятелност. С парите ще се връща и просроченият заем към МВФ. Други 10 милиарда от сумата ще отидат за стабилизиране на гръцки банки, пише още в съобщението на Европейския механизъм за стабилност. Последните 3 милиарда ще бъдат преведени към ноември, след като гръцките управляващи изпълнят посочените реформи като условия в подписания меморандум

Размяна на огън между Северна и Южна Корея

http://www.vesti.bg/sviat/azia/razmiana-na-ogyn-mezhdu-severna-i-iuzhna-koreia-6041400

Информацията за размяната на огън се появи на фона на увеличено напрежение между Сеул и Пхенян

Пиронкова безсилна срещу Серина

http://www.bnews.bg/article-140378

В среща от втория кръг пловдивчанката загуби с 5:7, 3:6 от Серина Уилямс.

Гърция плати 3.2 млд. евро на ЕЦБ с първите отпуснати пари от спасителната програма

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/08/20/2594050_gurciia_plati_32_mld_evro_na_ecb_s_purvite_otpusnati/?ref=rss


Гърция днес плати 3.2 млрд. евро по дълга си на Европейската централна банка (ЕЦО) със средствата, отпуснати по новата спасителна програма, съобщи правителството в Атина, цитирано от "Ройтерс".

В същото време министър от кабинета на Алексис Ципрас призова за бързо насрочване на извънредни избори, след разцепление в управляващата партия заради условията на третата спасителна програма за страната.

Плащането към ЕЦБ беше ключово, за да се спаси страната от финансов колапс. Премиерът обаче се сблъска с ново предизвикателство – да се справи с политическата криза, след като крайно ляво движение в рамките на партията му СИРИЗА се противопостави на политиката на правителството и остави кабинета без парламентарно мнозинство.

За да плати вноската по дълга си, Атина използва партие от първия транш на новата спасителна програма, одобрена късно вечерта в сряда.

"Плащането е осъществено, парите в момента се придвижват", заявява официален представител на гръцкото правителство пред "Ройтерс".

Енергийният министър Панос Скурлетис, който е близък съветник на министър-председателя, заяви, че трябва проблемът с разделението в партията да бъде разрешен.

"Политическият пейзаж трябва да се разчисти. Трябва да знаем дали правителството има или няма мнозинство", коментира той пред държавната гръцка телевизия ERT.

Ципрас успя да получи одобрение на спасителната програма в парламента благодарение на подкрепата на опозиционните партии, които заявиха, че по този начин искат да спасят страната от финансова катастрофа.

Пред Ципрас възможностите са две: или да насрочи избори за септември, преди гласоподавателите да са усетили ефекта от новите мерки, наложени чрез спасителната програма (измежду които орязване на пенсиите, увеличен ДДС и данък "солидарност" върху приходите), или да отложи вота до октомври, след като международните кредитори оценят прилагането на спасителната програма. Именно през октомври ще бъде обсъдена възможността за премахване на част от външния дълг на Гърция.  

Затвориха ул. „Георги Пеячевич” във Варна заради събарянето на копторите в "Максуда"

http://www.moreto.net/novini.php?n=299128

Варненската полиция спря временно движението на автомобили по улица „Георги Пеячевич” в "Максуда", където тази сутрин започна събаряне на незаконни постройки, предаде репортер на Moreto.net. Достъпът на моторни превозни средства в участъка от кръстовището за зеленчуковата борса ще остане ограничен в двете посоки.

Питбул нахапа полицай при задържане на собственика му наркопласьор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933581

Питбул наръфа по краката полицейски инспектор във Велико Търново , насъскан от стопанина си наркопласьор.
Екшънът се разиграл около 15.30 ч в сряда на ул.
Питбул наръфа по краката полицейски инспектор във Велико Търново , насъскан от стопанина си наркопласьор. Екшънът се разиграл около 15.30 ч в сряда на ул. "Плиска". Служители на криминалния сектор към районното полицейско управление извършвали проверка на криминално проявения П.Н. на 21 години от областния град.

Пиян издъхна на улицата, няма изтрезвител в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4933586

Уличен пияница издъхна в МБАЛ - Русе, въпреки опитите на лекарите да го спасят. 51-годишният П.М. / е открит към 7,30 ч. в безпомощно състояние на ул. "Тетово" след сигнал на тел. 112, съобщиха от полицията в крайдунавския град. Той бил "трудно контактен и е миришел на алкохол". Човекът бил откаран веднага с линейка на Спешна помощ в МБАЛ,
Уличен пияница издъхна в МБАЛ - Русе, въпреки опитите на лекарите да го спасят. 51-годишният П.М. / е открит към 7,30 ч. в безпомощно състояние на ул. "Тетово" след сигнал на тел. 112, съобщиха от полицията в крайдунавския град. Той бил "трудно контактен и е миришел на алкохол". Човекът бил откаран веднага с линейка на Спешна помощ в МБАЛ,

Путин и Обама обмислят среща през септември

http://offnews.bg/news/n_1/n_548490.html

Руският президент Владимир Путин и американския му колега може да проведат среща по време на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк следващия месец по случай 70-годишнината от създаването на организацията. За момента и двете страни нито потвърждават, нито отричат подобна възможност. От Белия дом посочиха, че за момента графикът на Обама за асамблеята не е уточнен окончателно и „затова за момента няма мероприятия, които могат да се обявят“. В същото време руският външен министър Сергей Лавров потвърди, че Путин ще вземе участие в асамблеята на ООН и обяви, че не изключва среща между двамата президенти, ако има желание за такава от страна на Вашингтон. „Ние изхождаме от това, че нашите американски колеги ни изпращат сигнал, че имат желание да продължат да поддържат контакт. И ако има такова предложение от тяхна страна, мисля, че нашият президент ще го разгледа конструктивно“, коментира Лавров. Владимир Путин и Барак Обама разговаряха лице в лице за последно през ноември, когато се срещнаха за кратко. Путин не е посещавал официално САЩ от 2012 г. Насам, когато се върна на президентския пост.

Константин Папазов прекрати треньорската си кариера

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/20/2594020_konstantin_papazov_prekrati_trenyorskata_si_kariera/?ref=rss


Константин Папазов обяви края на треньорската си кариера. Той заяви, че поста в "Левски" ще заеме Николай Господинов.

"Оттук нататък започвам като президент. Пак спонтанно - от днес за утре", каза Папазов. След това уточни, че ще управлява баскетболния "Левски", без значение каква ще му е титлата. И поиска от Господинов да е всеотдаен като него.

"Със сигурност той ще е треньорът с най-сериозен гръб. Аз не сменям никого, освен ако той не направи нещо."

"Със...

42 кабела скъсани за месец само в София от строителни фирми

http://frognews.bg/news_96479/42-kabela-skasani-za-mesets-samo-v-Sofiia-ot-stroitelni-firmi/

Повече от 82 000 столичани останаха без ток в продължение на над 109 часа заради несъобразени изкопни работи. Над 109 часа 82 хиляди столичани са били без ток в резултат на несъобразени строителни дейности през периода 13 юли - 13 август, показва статистиката на ЧЕЗ Разпределение.

СЕСА пристигна у нас с правителствения самолет на Република Сърбия

http://www.bnews.bg/article-140379

Организаторите на събитието отново призовават феновете да се придвижат колкото се може по-рано в деня на концерта (21 август).

Пожарникар сам спаси мъж от горящ апартамент

http://pik.bg/пожарникар-сам-спаси-мъж-от-горящ-апартамент-news385503.html

Пожарникар сам спаси мъж от горящ апартамент

 

Пожарникар от Свищов сам спаси бедстващ мъж в горящ апартамент. Инцидентът е станал около 8 часа в сряда. По същото време Борис Борисов се прибирал от 24-часово дежурство, съобщава „Труд”.

На връщане от смяна пожарникарят забелязал, че от жилище на втория етаж на блок в квартал "Симеон Ванков" в крайдунавския град се извиват пламъци и дим.

Пожарникарят незабавно изтичал до апартамента и чул, че отвътре се носят стенания, драскане и кашляне. Обадил се в службата да изпратят екип, предупредил обитателя да се отдръпне и с ритник разбил вратата.

Борисов открил 66-годишния Венцислав Иванов в безпомощно състояние, който бил паднал в коридора на задименото жилище.

"Изведох трудноподвижния стопанин навън. Отворих прозореца на стълбището и като вдиша чист въздух, се посъвзе. В този момент пристигнаха колегите и изгасихме пламъците, които бяха тръгнали от терасата", разказа спасителят.

Оказало се, че в злополучната сутрин Венцислав Иванов се захванал да си приготвя топла закуска. Включил готварската печка на терасата, сложил тиган с мазнина, но го забравил. Така избухнал пожар, а пламъците бързо обхванали печката и изпепелили абсорбатор, дървена и PVC дограма.

"Направил съм предложение за награждаване на Борис Борисов. За него такива дейности са ежедневие. По време на смяната му преди случаят със спасяването на човека, сам с водача на един противопожарен автомобил са гасили сухи треви", сподели шефът на противопожарната служба в Свищов Стефан Димитров.

Гръцкият министър на икономиката призова за предсрочни избори

http://europe.actualno.com/Gryckijat-ministyr-na-ikonomikata-prizova-za-predsrochni-izbori-news_491030.html

Министърът на икономиката на Гърция Панос Скурлетис усили натиска за предсрочни избори в Гърция, след като в телевизионно интервю директно заяви: "Бих казал първо избори, после партиен конгрес", тъй като в редиците на управляващата партия СИРИЗА има сериозни противоречия поради приетия трети пакет за финансово подпомагане на южната ни съседка. Приетите от премиера Алексис Ципрас условия за финансовото спасяване на Гърция са толкова обременяващи, че радикалното ляво крило на неговата партия СИРИ

Бивши служители от столичния КАТ отиват в съда

http://crime.actualno.com/Bivshi-slujiteli-ot-stolichnija-KAT-otivat-v-syda-news_491035.html

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу четирима участници в организирана престъпна група, създадена с цел имотни облаги от регистрация на МПС с пренабити номера или без документи, "подмладяване" на автомобили, вписване на леки коли като товарни, информира БГНЕС. Обвинителният акт е внесен на 17 август. Обвинения за участие в групата (по чл. 321 от НК) са повдигнати на Цветелин Цветков – в качеството му на полицейски инспектор в "Идентифи

Как да разберем дали зехтинът е фалшив или истински

http://health.actualno.com/Kak-da-razberem-dali-zehtinyt-e-falshiv-ili-istinski-news_491010.html

Зехтинът е един от най-популярните и здравословни хранителни продукти на света. Той е ключова съставка в средиземноморската диета и чудесно средство за поддържане на младост и дълголетие. Въпреки това съществуват търговски марки, които фалшифицират този натурален продукт, а неговите имитации са станали толкова добри, че дори на специалистите им е трудно да ги различат, пише "Фрамар". За да разберете дали зехтинът е фалшив или подправен, е нужно да приложите следния домашен тест. Изсипете 1/2

Катастрофа с една жертва стана на АМ "Хемус"

http://crime.actualno.com/Katastrofa-s-edna-jertva-stana-na-AM-Hemus-news_491032.html

Тежка катастрофа е станала на АМ "Хемус" в ремонтиран участък в района между тунелите "Топли дол" - Ечемишка. Сигналът е подаден в 14.05 часа. По първоначални данни са се ударили ТИР и два леки автомобила. От удара е загинал единчовека, а друг е пострадал. Аварийно-спасителна група на ГДПБЗН е на мястото, което е отцепено от полицейски патрули. В момента тече оглед. Движението от тунела до София е спряно. От Пътна полиция препоръчват обходен маршрут през Искърско дефиле и Своге.

Събарянето в Максуда приключи. Бутнаха 46 незаконни постройки

http://petel.bg/Sabaryaneto-v-Maksuda-priklyuchi--Butnaha-46-nezakonni-postroyki__123893

Снимка: Румен Сарандев Събарянето на незаконни постройки в ромското гето на Варна приключи преди минути. Районният кмет на "Младост"...

Въведена е временна забрана за къпане в зоната „Лозенец-Централен плаж”

http://www.cross.bg/kupane-vodite-byrgas-1477732.html

/КРОСС/ По данни на Регионална здравна инспекция - Бургас, във връзка с постъпили сигнали и писмо на Областен управител на Област Бургас, служители на РЗИ-Бургас са направили две извънредни пробонабирания от водите за къпане в зона за къпане - „Лозенец-Централен плаж". При проведените анализи са установени отклонения по изследваните микробиологични показатели над допустимите стойности, съобщава пресцентърът на министерството на здравеопазването. Резултатите показват, че съществува замърсяване на водите за къпане в зоната, което крие риск за здравето на къпещите се. По тази причина директорът на РЗИ Бургас, вчера, 19 август, е издал заповед за временна забрана за къпане в зоната „Лозенец-Централен плаж".РЗИ - Бургас следи качеството на водите за къпане в зоната и при получаване на два последователни анализа на водата, съответстващи на изискванията на Наредба № 5 за управление качеството на водите за къпане, ще отмени заповедта.Здравните власти препоръчват на посетителите на плажа да спазват наложената забрана.

Държавата погва нелоялните туроператори

http://econ.bg/Новини/Държавата-погва-нелоялните-туроператори_l.a_i.692106_at.1.html

Държавата ще се бори с нелоялните туроператори. Нови мерки срщу тях ще бъдат въведени в законодателството наесен, като в момента те се подготвят от...

Мирослав Кирчев се класира на полуфинал на Световното по кану-каяк

http://www.cross.bg/svetovnoto-miroslav-seriya-1477731.html

/КРОСС/ Спортният талант на „Еврофутбол" Мирослав Кирчев се класира на полуфиналите на Световното първенство по кану-каяк в Милано. В олимпийската дисциплина на 1000 метра едноместен каяк Миро се справи в конкуренцията във втората серия и финишира първи с време 3:33.797 мин. Напред продължават Василий Погребан от Русия, Фабио Фис от Швейцария, Мартин Нател от Швеция и Агустан Вернис от Аржентина. Мирослав е световен вицешампион в дисциплината от първенството на планетата в Москва през 2014 година. 25-годишният русенец ще се състезава и на 500 метра, където утре от 13.30 часа е стартът на неговата пета серия. В италианския град ще се раздават квоти за Олимпийските игри в Рио де Жанейро догодина. Друг Спортен талант на „Еврофутбол" - Даниел Николов не показва най-доброто, на което е способен на Световното първенство по ветроходство до 21 години в Медемблик (Холандия). 19-годишният варненец заема предпоследното място в клас Лазер Стандарт след проведени 6 гонки. Състезанието продължава до събота.  

Стрелба в детска градина в Стара Загора

http://offnews.bg/news/n_1/n_548486.html

Неизвестен е произвел изстрел в детска градина в Стара Загора, съобщи bTV. В сградата не се провеждат учебни занятия в момента, тъй като в забавачницата тече ремонт. Именно работници са подали сигнал за стрелба. Стреляно е веднъж и има счупен стъклопакет. Куршумът е влязъл в помещението. Няма пострадали. На мястото е пристигнал екип на полицията и се извършва оглед.

Загиналата в адската катастрофата на Подбалканския път жена бързала с документи за болница

http://pik.bg/загиналата-в-адската-катастрофата-на-подбалканския-път-жена-бързала-с-документи-за-болница-news385495.html

Загиналата в адската катастрофата на Подбалканския път жена бързала с документи за болница

57-годишната жена, която загина на при катастрофата на Подбалканския път, е бързала за болница с документи, където бил приет нейният внук.

Той пострадал тежко при катастрофа с мотоциклет, съобщи Нова телевизия.

Припомняме, че рано тази сутрин на подбалканския път стана тежка катстрофа. Две коли се удариха челно, едната шофьорка издъхна на място. (Виж в Още по темата).

Спас Натов поема баскетболния "Черно море"

http://www.moreto.net/novini.php?n=299125

Новият старши треньор на баскетболния отбор „Черно море Порт Варна“ най-после беше утвърден официално. Това е добре познатият бивш състезател на тима Спас Натов, който вече веднъж бе начело на отбора. Негов асистент ще бъде Георги Бакалов.

ФБР разследва кибератаката срещу сайта за запознанства

http://www.vesti.bg/sviat/fbr-razsledva-kiberatakata-sreshtu-sajta-za-zapoznanstva-6041399

Вчера хакерите публикуваха имената на хиляди негови потребители. Сред тях се оказаха и хиляди сътрудници на държавната администрация на САЩ

Петър Диков: Предвидени са "зелени" релси за трамвая по бул. "Цар Борис III"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/20/2594014_petur_dikov_predvideni_sa_zeleni_relsi_za_tramvaia_po/?ref=rss


Предвидени са "зелени" релси по трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III", като в момента се работи по цялостния проект за реконструкция, заяви главният архитект на София Петър Диков в интервю за ТВ7.

"Важно е тук да добавя към това, което каза г-н Христов (бел. ред. - Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта), че не е частично решение зелените релси на "Руски паметник", защото в момента работим проекта по цялостната реконструкция на трасето по "Цар Борис", трамвайното, и в проекта за тази реконструкция, която се надявам края на следващата година да стартира, цялото трасе е предвидено да бъде зелен трамвай", заяви Диков.

Главният архитект отрече да е обещавал затревяване на трамвайното трасе по бул. "България", което беше ремонтирано миналата година, защото "това не е в ресора, който аз водя". "Но тъй като сега проектът, който сега се прави за реконструкцията на "Цар Борис", е в моите ангажименти, изрично има изискване към проектантите да проектират трасето като зелен трамвай. Това, разбира се, е и по настояване на кмета", добави Петър Диков.

След дъждовете от последните дни затревеното кръстовище около "Руски паметник" вече не изглежда по същия начин, както при представянето му от кмета на София Йорданка Фандъкова във вторник. Тревата вече е кална.

Учени накараха мишки да слабеят на сън

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933536

Учени успяха да се намесят в механизма на затлъстяването, който кара едни хора да трупат повече килограми от други, съобщи АФП. За момента опитите са правени само с мишки, но резултатът бил изумителен - гризачите слабеели дори на сън. Изследването е дело на група от Масачузетския технологичен институт и от Харвард.
Учени успяха да се намесят в механизма на затлъстяването, който кара едни хора да трупат повече килограми от други, съобщи АФП. За момента опитите са правени само с мишки, но резултатът бил изумителен - гризачите слабеели дори на сън. Изследването е дело на група от Масачузетския технологичен институт и от Харвард.

Ремонтират отнесени от наводнение пътища в Търновско с 1.4 млн. от фонд "Солидарност"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933576

Започват ремонтните дейности по пътищата от общинската мрежа в Търновско, които се финансират с целева субсидия от европейския фонд
Започват ремонтните дейности по пътищата от общинската мрежа в Търновско, които се финансират с целева субсидия от европейския фонд "Солидарност". Реконструкцията ще обхване тази част от инфраструктурата, която бе засегната от наводнението и поройните дъждове от 19 юни миналата година, съобщават от местната администрация.

Апелативният съд във Велико Търново ще заседава по жалбата на Филип Михайлов

http://www.cross.bg/mihaiilov-suprichinyavane-detza-1477730.html

/КРОСС/ Апелативният съд във Велико Търново ще заседава днес по жалбата на Филип Михайлов, обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост при гонката край Лесидрен. Михайлов е с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража". При инцидента починаха две 16-годишни деца, а друго бе тежко ранено. Съдът в Ловеч остави 28-годишния Михайлов в ареста, като уважи мотивите на държавното обвинение, че от събраните доказателства може да се предположи, че той е автор на престъплението. Адвокат Владимир Маринов поиска по-лека мярка „домашен арест": „Ние не знаем какво е нарушил той, кой член от Закона за движение по пътищата, какво е било неговото поведение на пътя, защо трябва да търпи наказание, има ли съпричиняване от страна на пострадалите, има ли съпричиняване от страна на другия автомобилист? Не е ли той причината за този трагичен резултат?" Адв. Маринов настоява като обвиняем за смъртта на двете деца да бъде привлечен и другият участник в пътно-транспортното произшествие - Ален Асенов, който е и основен свидетел по делото.

Валери Божинов - вечната надежда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4933566

На 15 години Валери Божинов шашна света, като дебютира в италианското първенство. Там е „време за мъже“, а едно дете от България директно посегна към главна роля във филма.
Годината бе 2002-ра, Божинов строши рекорда за най-млад чужденец в Серия „А“ и го сочиха за играча на бъдещето. Днес нападателят е на 29 години,
На 15 години Валери Божинов шашна света, като дебютира в италианското първенство. Там е „време за мъже“, а едно дете от България директно посегна към главна роля във филма. Годината бе 2002-ра, Божинов строши рекорда за най-млад чужденец в Серия „А“ и го сочиха за играча на бъдещето. Днес нападателят е на 29 години,

Заявления за плащане по програмата по пчеларство се приемат до 31 август

http://pik.bg/заявления-за-плащане-по-програмата-по-пчеларство-се-приемат-до-31-август-news385490.html

Заявления за плащане по програмата по пчеларство се приемат до 31 август

Пчеларите, които имат сключени договори по Националната програма по пчеларство за тригодишния период 2014 – 2016 г., могат да подават заявления за изплащане на безвъзмездна финансова помощ до 31 август 2015 година, съобщиха от ДФЗ.

Кандидатстването по прилаганата за четвърта поредна година Схема за кредитиране със средства на ДФ "Земеделие" на лица с одобрени проекти по Националната програма по пчеларство (НПП) приключи на 31 юли 2015 г. Чрез прилагането на схемата беше дадена възможност на по-голям брой пчелари да осигурят необходимия им финансов ресурс за реализация на одобрените им проекти по мерки Б и Г от НПП – за разходите за закупуване на препарати за борба срещу вароатозата, за закупуване на кошери, пчелни семейства и пчелни майки.

Така ДФ "Земеделие" подпомага и с кредитен ресурс реализацията на одобрените проекти и съответно спомага за повишаване усвояемостта на средствата по програмата, които са предимно от бюджета на Европейския съюз. За 2015 година по схемата за кредитиране са предоставени 119 бр. кредита на стойност 551 694,05 лв., при лихвен процент в размер на 5 % годишна лихва.

Акция по чистене на недостъпни места в парк "Рила" в първите дни на септември

http://www.mediapool.bg/aktsiya-po-chistene-na-nedostapni-mesta-v-park-rila-v-parvite-dni-na-septemvri-news238199.html

Едноседмична акция по почистването на неизследвани и по-трудно достъпни територии в националния парк "Рила" стартира в първата седмица на септември екоорганизацията "За Земята”. Тя за 17-ти пореден път организира почистване на парка. Тази година то ще е от 31 август до 6 септевмври. Вече над 50 души са се записали в инициативата като за участие се плаща 10 лв. такса, която отива във фонда за набиране на средства за следващото почистване 2016. Тази година чистенето ще бъде на три различни места. Ще бъдат обособени два лъча, които накрая ще се съберат на трето място. Част от групата ще чисти в района на хижа Мусала и по-трудно достъпните заслон Ледено езеро и връх Мусала. Втората част от групата ще бъде в района на хижа Белмекен, където досега не е провеждана подобна акция. След тридневно почистване на тези места, двете групи ще се съберат на хижа Заврачица, чийто район също ще бъде обстойно изследван за отпадъци. Ежегодната кампания се осъществява изцяло благодарение на дарения и доброволци – средствата биват набирани чрез дарения от хора, подкрепящи инициативата и "продажбата“ на тениски, канчета, торбички. Идеята на дългогодишната кампания „Боклука в раницата” е не само да почисти скрития под камъните и между клековете отпадък, но и да събуди едно по-отговорно отношение към планината и природата. Основното правило, което всеки турист се приканва да следва, е да прибира всички вече празни опаковки обратно в раницата си, тъй като в планината всеки сам е отговорен за отпадъка си. Но още по-важно е да консумираме по-умерено и според нуждите си. Един от основните проблеми на хижите е използването на пластмасова посуда за еднократна употреба, която често бива изгаряна в печките, отделяйки високо токсични вещества в чистия планински въздух. Решението – носете си собствени съдове и прибори, посочват от "За Земята". Тази година, кампанията се осъществява със съдействието на Дирекция на НП „Рила”, Туристическо дружество „Рилски турист”, хижите Мусала, Белмекен и Заврачица, заслон Ледено езеро и Метеорологична станция на връх Мусала, както и Roo'bar, бар Яйцето, Barfly, магазините Стената, Zajo и Outsider. Повече информация за чистенията през годините може да откриете тук.

Що за наглост! Бургаски рали състезател кара тунингования си Голф със сигнална лампа като НСО (видео)

http://pik.bg/що-за-наглост-бургаски-рали-състезател-кара-тунингования-си-голф-със-сигнална-лампа-като-н-news385486.html

Що за наглост! Бургаски рали състезател кара тунингования си Голф със сигнална лампа като НСО (видео)

За 25-годишен автомобилен състезател от Бургас, който кара бясно тунингования си Голф 5 и използва сигнална лампа за специален режим, алармира гражданин. Мъжът предостави и видеозапис, който рали пилотът сам заснел и качил в профила си във Фейсбук и призова КАТ да санкционира нарушителя незабавно, пише Флагман.бг.

Ето и целия текст на писмото му:

„Георги А. - състезателя с черен Голф 5 от Бургас, ж. к. Изгрев, бл. 19 кара бясно своя автомобил към Слънчев бряг със специален режим на движение като дипломат и се провиква като чобанин. Докога ще виждаме в Бургас престъпници да се движат със специален режим на движение? Началникът на КАТ беше издал конкретна наредба и списък с номера с всички коли в града, които притежават сигнални лампи за специален режим. Въпросът ми е защо този човек не е глобен и си позволява да качва своя клип в социалната мрежа (фейсбук). Нима той е нещо повече от обикновен гражданин”, пита бургазлията 

Шофьор на камион получи условна присъда, карал мъртвопиян

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4933565



Две години без право да управлява МПС и 5 месеца условна присъда с тригодишен изпитателен срок постанови Районният съд в Чепеларе на хванат да управлява камион мъртво пиян шофьор.
48-годишният Петко Мечов беше спипан от полицаите да кара камион "Ивеко Тракер" сутринта към 10 часа в началото на 3 август т.г.
Две години без право да управлява МПС и 5 месеца условна присъда с тригодишен изпитателен срок постанови Районният съд в Чепеларе на хванат да управлява камион мъртво пиян шофьор. 48-годишният Петко Мечов беше спипан от полицаите да кара камион "Ивеко Тракер" сутринта към 10 часа в началото на 3 август т.г.

Софиянец кара в насрещното по „Тракия" (ВИДЕО)

http://www.bnews.bg/article-140377

Все по-често се случва автомобили да карат в насрещното на магистралата заради участия в състезания.

Няма пренаселени къщи в Пернишко заради предстоящия вот, анулирани са 19 регистрации заради липса на документ за собственост

http://www.zapernik.com/politika/nyama-prenaseleni-kushti-v-pernishko-zaradi-predstoyashtiya-vot-anulirani-sa_39665/

Няма пренаселени къщи в Пернишко заради предстоящия вот за местна власт е установила проверката на адресните регистрации, която беше направена в цялата страна.

В община Перник тя е проведена в периода от 3 до 17 август, като са проверени общо 1256 заявления за постоянен адрес и 2215 - за настоящ адрес. Специално назначената за целта комисия е инспектирала всички 26 населени места на територията на общината, а представител на Областната дирекция на МВР е направил проверка на...

Продължава

Русе е сред отличниците по саниране

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4933550

Русе е сред отличниците в санирането на сгради по Националната програма за енергийна ефективност, съобщи в крайдунавския град зам.министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Заедно със зам.министъра на енергетиката Жечо Станков и председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев те дадоха старт на
Русе е сред отличниците в санирането на сгради по Националната програма за енергийна ефективност, съобщи в крайдунавския град зам.министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Заедно със зам.министъра на енергетиката Жечо Станков и председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев те дадоха старт на

Край на презапасяването със свити цигари. Забраняват ни да носим над 40 броя

http://pik.bg/край-на-презапасяването-със-свити-цигари-забраняват-ни-да-носим-над-40-броя-news385481.html

Край на презапасяването със свити цигари. Забраняват ни да носим над 40 броя

Министерството на финансите предлага да се забрани пренасянето на над 40 свити цигари, съобщава "Дарик".

В предложените промени в Закона за акцизите и данъчните складове се предвижда забрана на държането, пренасянето и превозването на ръчно свити цигари или цигари, изработени от заготовки с филтър, в количество над 40 къса.

В проектозакона се предвижда и изменение на акциза на цигарите, което ще доведе и до тяхното поскъпване. Промените в акциза са както следва - 25 на сто от продажната цена - от 1 януари 2016 г., 27 на сто от 2017 г. и 28 на сто от продажната цена от 2018 година.

Има промени и в акцизните ставки върху енергийните продукти за отопление.

Подготвят среща между Путин и Обама

http://www.moreto.net/novini.php?n=299114

Руският президент Владимир Путин ще участва в Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк другия месец и е готов да обмисли всяка покана за среща с американския си колега Барак Обама, каза руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

КНДР обстрелва позиции на Южна Корея по границата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933502

Севернокорейската армия е обстрелвала с артилерия позициите на южнокорейските въоръжени сили по западната част на демилитаризираната линия между двете държави, съобщи AFP.  По данни на южнокорейското министерство на отбраната достоверността на информацията все още не може да се определи със сигурност.
Севернокорейската армия е обстрелвала с артилерия позициите на южнокорейските въоръжени сили по западната част на демилитаризираната линия между двете държави, съобщи AFP. По данни на южнокорейското министерство на отбраната достоверността на информацията все още не може да се определи със сигурност.

Интифада във Варна - роми от съборени къщи в боен ред срещу жандармерията (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933547

Интифада по палестински може да избухне всеки момент в дерето на ромската махала
Интифада по палестински може да избухне всеки момент в дерето на ромската махала "Максуда" в центъра на Варна. Сутринта в 9 часа багери дойдоха, за да съборят кирпичените незаконни къщи, които се нароиха в последните години по заповед на кмета Иван Портних. Ромиите веднага изпратиха децата си срещу силите на реда,

Останки от куршум стреснаха Стара Загора

http://pik.bg/останки-от-куршум-стреснаха-стара-загора-news385479.html

Останки от куршум стреснаха Стара Загора

Слух, че край детска градина в Стара Загора е имало стрелба, вдигна на крак днес полицията в града.

Сигналът не бе потвърден.

Край детската градина бяха открити останки от куршум. Криминолози продължават обследването на района.

Очаквайте подробности!

30 души в болница след курбан в добричко село

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933537

30 души са настанени в болница след курбан в добричкото село Божурово.
В неделя семейство от селото е събрало свои близки, за да почерпят за здраве овче месо. По информация от кмета Асан Мюзефер на тържеството са присъствали 70 души, а 30 от тях са потърсили лекарска помощ 4 часа след почерпката.   Те са настанени в болницата в Добрич,
30 души са настанени в болница след курбан в добричкото село Божурово. В неделя семейство от селото е събрало свои близки, за да почерпят за здраве овче месо. По информация от кмета Асан Мюзефер на тържеството са присъствали 70 души, а 30 от тях са потърсили лекарска помощ 4 часа след почерпката. Те са настанени в болницата в Добрич,

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/08/20/2594006_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss




Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите от обедната емисия:

Събарянето на незаконните постройки в най-голямото варненско гето "Максуда" започна тази сутрин.

БЛС е готов да съди НЗОК за отнетите 4, 5 млн. лева от доболничната помощ.

Финансовите министри от Еврозоната одобриха отпускането на първия транш от третата спасителна програма за Гърция...

МВФ охлади желанието на Китай юанът да стане скоро резервна валута

http://www.investor.bg/novini/130/a/mvf-ohladi-jelanieto-na-kitai-iuanyt-da-stane-skoro-rezervna-valuta-200867/

Юанът ще се сдобие с този статут не по-рано от септември 2016 г., докато анализатори очакваха, че това може да стане и през януари 2016 г.

Гърция върви към предсрочни избори. Правителството изгуби парламентарното мнозинство

http://www.cross.bg/gurtziya-tzipras-pravitelstvoto-1477729.html

/КРОСС/ Гърция върви към предсрочни парламентарни избори, вероятно през септември, след като правителството на Алексис Ципрас изгуби мнозинството в парламента. Неговата партия СИРИЗА се раздели на няколко фракции.  Прилагането на реформите от третата спасителна програма изисква правителство със силна парламентарна подкрепа. Кабинетът на Алексис Ципрас вече няма мнозинство в парламента, след като 40 депутати от управляващата СИРИЗА реално гласуват против програмата на правителството. Очаква се в следващите дни премиерът да подаде оставка, коментират днес медиите в Гърция, като се позовават на източници от правителството. Гръцкият премиер все още не е направил изявление, дали ще поиска вот на доверие или ще обяви направо извънредни парламентарни избори. Вероятните дати, коментирани от медиите, са през септември. Днес Атина погаси 3,4 милиарда дълг към Европейската централна банка. Средствата са от третия заем от 86 млрд. евро, който Гърция получи след споразумение на финансовите министри от Еврозоната. Премиерът Ципрас изпрати днес молба към председателя на Европарламента Мартин Шулц, именно Европарламентът да е гарант по сделката с кредиторите.

Седем мита, които убиват секса, а не бива

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/sedem-mita-koito-ubivat-seksa-a-ne-biva-6041397

Когато се освободим от стереотипите по отношение на секса, даваме шанс на откривателката в себе си за нови пълноценни изживявания

Алексис Ципрас поиска мониторинг и от Европарламента на изпълнението на спасителната програма

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/08/20/2594019_aleksis_cipras_poiska_monitoring_i_ot_evroparlamenta/?ref=rss


Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас поиска Европейския парламент (ЕП) да се присъедини към така наречения квартет от институции кредитори, които ще осъществяват мониторинг върху изпълнението на 86-милиардната спасителна програма за страната, предаде EU Observer.

"Смятам, че е наше политическо задължение да гарантираме, че единствената европейска институция с пряко избираем мандат ще действа като висш пазител на демократичната отчетност и адекватност на икономическата...

ПИК TV: Акция във Варна, бутат незаконни къщи в най-голямото циганско гето

http://pik.bg/пик-tv-акция-във-варна-бутат-незаконни-къщи-в-най-голямото-циганско-гето-news385466.html

ПИК TV: Акция във Варна, бутат незаконни къщи в най-голямото циганско гето

Събарянето на незаконните постройки в най-голямото варненско гето "Максуда" започна.

Ще бъдат съборени 58 незаконни постройки, като обитателите им са уведомени от повече от една година и досега би следвало да си намерят алтернативен покрив.

Средствата за тези дейности вече са осигурени от общинския бюджет. Заповедите за събаряне на незаконните бараки в ромската махала са факт от година. Те засягат постройките в района под ОУ "Св. Иван Рилски", по улица "Георги Пеячевич" и край дерето до "Топлата вода".

Компютърен вирус, насочен към онлайн банкирането, е засечен в България

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/08/20/2594008_kompjuturen_virus_nasochen_kum_onlain_bankiraneto_e/?ref=rss


Звеното за киберсигурност IBM Security X-Fore на IBM обяви, че е открило следи от троянския кон Gozi на българска територия. Gozi е насочен специално към банковия сектор и според данните на компанията е атакувал девет банки в страната.

Gozi е един от най-устойчивите компютърни вируси, като се появява още през 2007 г. Известен е и с имената ISFB и Ursnif. Първоначално се е използвал за измами чрез онлайн банкиране главно в англоговорящите държави.

През септември 2010 г....

"Пик": Лъсна неподозирана истина за Пламен Богданов от „Биг Брадър“

http://petel.bg/Pik--Lasna-nepodozirana-istina-za-Plamen-Bogdanov-ot----Big-Bradar---__123890

Πлaмeн Бoгдaнoв нe e тoчнo тoвa, зa ĸoeтo ce пpeдcтaвя пpeд зpитeлитe нa „Биг Бpaдъp“, пише "Пик". Той xвъpля пpax в oчитe нa зpитeлитe, нo вcъщнocт e дpyг. Eдин oт...

Известните изригнаха срещу "Биг Брадър": Гнус! Бойкотирайте Нова телевизия!

http://petel.bg/Izvestnite-izrignaha-sreshhu-Big-Bradar--Gnus--Boykotirayte-Nova-televiziya-__123889

Снимка: Булфото Много известни българи от публичното пространство изригнаха с погнуса срещу новия сезон на „Биг Брадър”, който...

Рекламни есемеси „надуват" сметката за мобилен телефон до неузнаваемост. Вижте как работи схемата!

http://petel.bg/Reklamni-esemesi----naduvat-smetkata-za-mobilen-telefon-do-neuznavaemost--Vizhte-kak-raboti-shemata-__123891

Рекламни есемеси „надуват" сметката за мобилен телефон до неузнаваемост. С подобен проблем вече се сблъскали немалко потребители и на...

И сега болници предоставят комплексно обслужване според БЛС

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/i-sega-bolnici-predostaviat-kompleksno-obslujvane-spored-bls-200869/

Лекарският съюз може да се обърне към съда за казуса с пренасочените пари от доболничната към болничната помощ

Потайностите на българския печат

http://offnews.bg/news/n_1/n_548464.html

Тия дни аз пробих най-накрая. Излязох на светло. Гръмнах. Преди бях най-обикновен драскач – без слава, популярност и признание. Е, бях придобил някаква регионална и съвсем незначителна известност, но тя беше толкова скромна, че за нея не си струва труда да се говори въобще. Известността ми беше, така да се каже, като кихавицата на врабче, което е стояло на течение до някой комин на изоставена къща. Нищо и никаква. Бях се появявал в телевизии, бях писал разни статийки тук там, а също – макар че просто ме е срам да ви занимавам с това – бях изнасял тук там по някоя и друга публична реч. Мога с капка горчив реализъм да отчета, че на тези мои изяви никога не са се събирали и една десета от бройката слушатели на един Фики Стораро, да речем…пък да не говорим за свещения Азис. Не, не бях нищо повече от средна ръка полунеизвестен драскащ си за удоволствие пръдльо. Но това – до вчера. Завчера. Хм. Откак се случи това… просто съм загубил мярка за време и въобще не мога да кажа – кога точно аз се прочух! Може да е станало и преди седмица. Та както си… Сега, един момент, да се поклоня и да сваля шапка на тия читатели, които ще се подразнят и ще кажат: Пфу, тоя нещо се самоиронизира, а не вижда, че въобще няма място за ирония – всичко казано до тук си е точно така и даже – по-зле. Поклон вам – истински критици! Знам, че омразата ви е като бръснач, а справедливостта ви – като топор. Не жалите вие. Знам, че го правите за добро. И на майка си бихте отщипали месо с железни щипци – в името на истината. Лоша дума няма да спестите никому, а ако случайно сте в Кана Галилейска и Христос ви налее от току що направеното от него чудодейно вино – вие ще го съдите! За производство на вино от неупоменати в наредбата суровини. Тъй тъй. Та аз бях нищожество, пишещо чат пат тук там горе долу туйцък онуйцък по нещичко за някоя дребна пара и за мен не знаеше дори Патрашкова. Хм, тя май знаеше, но хвала на Аллаха – тя знае всичко. Но едва ли пък Николета Лозанова беше чела нещо от мен или беше чувала нещо за мен. Ох, така е. Писател, какво да направи човек! Даже в един Биг Брадър като хората никога не биха те поканили, та да капне мед на сърцето на старите ти родители… Но вече вече не е така, вече. Защото писаха за мен. В най-четения български вестник. В най-любимия. В предпочитания. От българите. Тоя, който те отричат да четат. Но четат. И от него научават Вси-ч-ко. Възрастните дами – най-вече. Писаха за мен, о да. Във вестника, който дава ново то лице на българската нация. В тоя, от който българите се учат на ум и разум, на ред и красота, на новините и на старините, на морал и естетика. И поезия има в него. А кръстословицата му е величествена като Тадж Махал, а снимките му с разчекнати дами без одежди – безбройни като в Лувър! Е, наистина – написаха на трийста или четиресет и пета страница. Не можах да запомня. Просто в радостната си възбуда забравих цифрите и даже - как се брои. Там някъде беше. В долния десен ъгъл. Каренце. Или по-скоро – правоъгълниче. Като покривчица на масата на злоядо джудже. Но пък – в Тоя Вестник оха, майнольо! И там описваха моето представяне на ежегодния фестивал Алея на книгата – във Варна. Е – наистина – няма какво пък и аз толкова да претендирам за по-предна страница! При това в такъв величав вестник! Та не виждам ли сам какво мижаво събитие… по какъв жалък и неатрактивен повод…?! Някакви книги, някакви Варни, някакви алеи! Я стига – прекалена суета ме гони, струва ми се, трябва да отида на психоаналитик! Е, не бива така – казвам си - егото ми ще ме убие! Та аз какво искам? Още малко ще поискам и да отразят на втора…или…не дай си Боже – на първа страница – в такъв Велик Вестник! някаква си алея на някакви си шибани книги?! Ах, какво нахалство… Но все пак – трийста или петдесета – бяха ме отразили! И аз – незначителният драскач, вече блестях! Край на нищожността ми, край на затъмнението, край на неугледната полунеизвестност! А в статията пишеше. Следното: К. Т., писателят-графоман, събра десетина бабички на алеята на книгата във Варна. Той, за разлика от миналата година, когато се появи пиян залян, сега беше на еротична вълна. И разказа на отегчената си публика за преживяванията си в едно заведение тип пийп шоу. Писателят-графоман и бивш алкохолик си позволи и да псува – прочитайки свой разказ, в който героят му казва: Да ти е.а майката. Е, това беше в общи линии статията. Не дълга. По-скоро, бих казал – средна, клоняща към късичка. Скромна, но някак – доста стегната, кокетна статийка, с настроение, енергична, ясна…Ами – харесва ми. Не съм съгласен с всичко в нея, принципно дори ми се струва, че авторът в някои твърдения малко е преувеличил, за да ме изтъкне излишно… Но – все пак – ярка статия! Силна… И то – в такъв вестник! О, в Такъв Вестник! Да, казвам ви… Казвам ви! – край на мрачното бродене из сенките! Да живее светлината! Аз вече съм известен и знаменит! Най-харесваният, най-четеният от всички българи вестник, техният печатен флагман (или как се казваше – глафман?) ме отрази! Описа ме! Даде ме на публиката и ме извади от тъмницата на неизвестността! Та сега, мисля си, дали няма и Азис даже да научи за мен? И някой друг велик българин? От върховете… Там, братя и сестри, четат, четат… Ах, как се надявам…

Падат цените по Южното Черноморие

http://news.ibox.bg/news/id_1731735113

От началото на септември намалението на предлаганите пакети ще е дори 50 на сто

Заради организираната просия в Швеция набират сила крайнодесни настроения

http://europe.actualno.com/Zaradi-organiziranata-prosija-v-Shvecija-nabirat-sila-krajnodesni-nastroenija-news_491028.html

За пръв път, откакто се правят социологически проучвания, крайнодясна партия събира най-голямо одобрение в Швеция. Става въпрос за Шведската демократична партия, която има 25,2% одобрение според ново проучване, изготвено от Metro и цитирано от EurActiv. За сравнение на второ място се нареждат управляващите в страната социалдемократи с 23,4% подкрепа. Според други коментари в шведската преса обаче в това проучване крайнодесните винаги се представят добре. Представен е и анализ на петте най-голем

Атентат срещу полицията в Кайро, „Ислямска държава“ пое отговорност

http://africa.actualno.com/Atentat-sreshtu-policijata-v-Kajro-Isljamska-dyrjava-poe-otgovornost-news_491017.html

Най-малко шестима египетски полицаи бяха ранени тази нощ при експлозия на кола бомба пред техния участък в Кайро, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на министерството на вътрешните работи. Местни медии цитират здравното министерство, че са ранени 27 души, посочва ТАСС. Мишена на атентата била сграда в северен квартал на столицата на Държавна сигурност - една от полицейските служби в Египет. Зданието е разрушено частично, информира БТА. "Неизвестен спря рязко колата си пред сградат

Boulevard Voltaire: САЩ пратиха бежанците в Европа

http://analysis.actualno.com/Boulevard-Voltaire-SASht-pratiha-bejancite-v-Evropa-news_491009.html

Както пише австрийското издание Info-Direkt, позовавайки се на изтекла информация от специалните служби, американците плащат на каналджиите, които превозват мигрантите в Европа през Средиземно море. Известно ни е, че тези каналджии, както и агентите на „арабската пролет“, са чудесно екипирани в техническо отношение и ползват подкрепата с Facebook, Twitter и Skype. Това пише Никола Бонал за френското издание „Boulevard Voltaire". Нека припомним, че именно с помощта на НАТО зап

WSJ: Канадската Valeant купува производителя на женската виагра

http://www.investor.bg/sviat/6/a/wsj-kanadskata-valeant-kupuva-proizvoditelia-na-jenskata-viagra-200866/

Сделката за придобиването на Sprout Pharmaceuticals, която вероятно ще бъде обявена в четвъртък, се оценява на 1 млрд. долара

Брезнинчани разбиха станция на мобилен оператор, откраднаха 8 акумулатора и туба трансформаторно масло, други двама ги грози затвор, защото карали пияни и без книжки, откриха краден софийски джип в храстите на Радина чешма

http://www.zapernik.com/krimi/brezninchani-razbiha-stanciya-na-mobilen-operator-otkradnaha-8-akumulatora-i_39664/

Трима са привлечени като обвиняеми за кражба на акумулатори и трансформаторно масло.

На 18 август, в РУ – Брезник бил подаден сигнал за кражба от базова станция на мобилен оператор. Органите на реда реагирали незабавно и на място задържали лек автомобил и 8 акумулатора, както и туба с трансформаторно масло. В резултат на проведените оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия са установени и задържани извършителите – криминално проявения Р. Й./30 г./ от...

Продължава

Жители на „Кайсиева градина“ ще протестират заради строеж

http://www.moreto.net/novini.php?n=299097

На протест излизат тази вечер жители на варненския квартал „Кайсиева градина“. Недоволството им е породено от намерения за строителство, заради което е ограден паркингът на училището "Стоян Михайловски" и пътища до пазарчето, съобщават от инициативния комитет.

Заявления за плащане по Националната програма по пчеларство се приемат до 31 август

http://www.cross.bg/proekti-pchelarstvo-programa-1477728.html

/КРОСС/ Пчеларите, сключили договори по Националната програма по пчеларство за периода 2014-2016 г., могат да подават заявления за изплащане на безвъзмездна финансова помощ до 31 август, съобщава Държавен фонд „Земеделие". Кандидатстването по прилаганата за четвърта поредна година Схема за кредитиране със средства на ДФЗ на лица с одобрени проекти по Националната програма по пчеларство приключи на 31 юли. Чрез прилагането на схемата беше дадена възможност на по-голям брой пчелари да осигурят необходимия им финансов ресурс за реализация на одобрените им проекти по мерки Б и Г от НПП - за разходите за закупуване на препарати за борба срещу вароатозата, за закупуване на кошери, пчелни семейства и пчелни майки. Така ДФЗ подпомага и с кредитен ресурс реализацията на одобрените проекти и съответно спомага за повишаване усвояемостта на средствата по програмата, които са предимно от бюджета на Европейския съюз. За 2015 г. по схемата за кредитиране са предоставени 119 кредита на стойност 551 694,05 лв., при лихвен процент в размер на 5% годишна лихва.  

Елена Батурина пак най-богата в Русия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933494

Съпругата на бившия кмет на Москва Елана Батурина отново оглави списъка на 50-те най-богати рускини, съобщава ТАСС. Тя е начело за трети път. В момента състоянието й се изчислява на $1 млрд.
На второ място е Наталия Луценко, която заедно със съпруга си контролира най-голямата компания за растителни масла
Съпругата на бившия кмет на Москва Елана Батурина отново оглави списъка на 50-те най-богати рускини, съобщава ТАСС. Тя е начело за трети път. В момента състоянието й се изчислява на $1 млрд. На второ място е Наталия Луценко, която заедно със съпруга си контролира най-голямата компания за растителни масла "Съдружество".

Осигурени са заплатите до края на годината за "Напоителни системи"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/08/20/2594007_osigureni_sa_zaplatite_do_kraia_na_godinata_za/?ref=rss


Осигурени са възнагражденията до края на годината на служителите в "Напоителни системи", съобщи БНР. От КНСБ са съобщили пред държавното радио, че служителите в дружеството вече получават заплатите си редовно.

Миналата есен служители в държавното дружество излизаха на протести заради забавяне на заплатите им. Преди дни лидерът на КНСБ Пламен Димитров съобщи, че още преди летния сезон в "Напоителни системи" е имало напрежение и прогнозира нови протести.

Сега от синдиката са...

Останки от куршум стреснаха Стара Загора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4933527

Слух, че край детска градина в Стара Загора е имало стрелба, вдигна на крак днес полицията в града.
Сигналът не бе потвърден.
Край детската градина бяха открити останки от куршум. Криминолози продължават обследването на района.
Очаквайте
Слух, че край детска градина в Стара Загора е имало стрелба, вдигна на крак днес полицията в града. Сигналът не бе потвърден. Край детската градина бяха открити останки от куршум. Криминолози продължават обследването на района. Очаквайте

Напрежение във варненския квартал "Максуда"

http://www.vesti.bg/bulgaria/naprezhenie-vyv-varnenskiia-kvartal-maksuda-6041396

Напрежението се покачи, след като срещу кордона от полицаи, които разделят насъбралите се хора от багерите, бяха хвърлени няколко камъка, а част от местните се опитаха да се саморазправят с двама полицаи

Младите и неопитни водачи да не шофират при дъжд!

http://pik.bg/младите-и-неопитни-водачи-да-не-шофират-при-дъжд-news385468.html

Младите и неопитни водачи да не шофират при дъжд!

 

В пороен дъжд е препоръчително младите и все още неопитни шофьори да отложат пътуването, докато обстановката не се нормализира. Това каза пред „Фокус” бившият главен инспектор в столичния КАТ Красимир Костов, който даде препоръки на водачите за безопасно шофиране в дъжд.

Това са няколко правила, които ще помогнат на водачите на автомобили да се предвижват безопасност в дъждовно време. Майор Костов обясни, че е много важно водачите да спазват безопасна дистанция един от друг, като имат на предвид, че в мокрото време спирачният път на автомобилите е удължен. „Когато се минава през локва накладките на спирачките се мокрят, при което като бъдат натиснати, автомобилът не спира. Затова се препоръчва на водачите когато минат през локва, след това да натиснат нeколкократно спирачката на автомобила, като по този начин накладките й ще се изсушат”, обясни експертът.

Той каза още, че при проливни дъждове се препоръчва на водачите да не предприемат изпреварвания поради намалената видимост. „Макар да ни се струва, че виждаме на далеч, тоест по светлините на автомобила да определим на какво разстояние се намираме от него – в много от случаите разстоянието е много по-малко, отколкото ние си мислим”, подчерта майор Красимир Костов.

„При дъжд е най-добре да се кара със съобразена скорост, при спазването на достатъчна дистанция, с включени фарове и да не се предприемат изпреварвания”, категоричен бе той.

Министър Кралев към Лили Георгиева: Имаш уникалния шанс да станеш част от елита на световната лека атлетика

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933498

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди с почетни плакети сребърната медалистка на 800 метра от Европейските младежки олимпийски игри в Тбилиси Лиляна Георгиева и нейната треньорка Радмила Станкович, съобщиха от пресцентъра на Министерството на спорта.
„Благодаря Ви за лагера, който ми осигурихте и за цялата помощ, която ми оказахте“,
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди с почетни плакети сребърната медалистка на 800 метра от Европейските младежки олимпийски игри в Тбилиси Лиляна Георгиева и нейната треньорка Радмила Станкович, съобщиха от пресцентъра на Министерството на спорта. „Благодаря Ви за лагера, който ми осигурихте и за цялата помощ, която ми оказахте“,

Пожар изпепели две сгради и имущество в селата Красава и Дивотино, причината отново е хорска небрежност

http://www.zapernik.com/krimi/pojar-izpepeli-dve-sgradi-i-imushtestvo-v-selata-krasava-i_39663/

Сгради са горели в Перник и Брезник. Няма пострадали хора.

Вчера през нощта, около 03, 00 ч. е пламнала сграда тип „Бунгало” в брезнишкото с. Красава. Унищожени са бунгалото и намиращата се в него покъщнина. Спасени са съседни сгради и помещения от брезнишките огнеборци. Причината не е установена, води се разследване.

 

Около 20, 30 ч. пламнала барака в пернишкото с. Дивотино. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Изгоряла е цялата...

Продължава

Няма прекратени концесионни договори за морски плажове през 2015 година

http://pik.bg/няма-прекратени-концесионни-договори-за-морски-плажове-през-2015-година-news385464.html

Няма прекратени концесионни договори за морски плажове през 2015 година

 През 2015г. година няма прекратени концесионни договори за морски плажове, тъй като не е приключил осъществявания текущ контрол чрез проверки на място, на дейността и документацията на концесионера и негови подизпълнители. Това съобщиха пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството .

От ведомството уточняват, че съгласно чл. 106 от Правилника за прилагане на Закона за концесиите, текущият контрол се извършва чрез периодични проверки на изпълнението на задълженията на концесионерите по конкретните концесионни договори.

Контролът се осъществява чрез планирани проверки на място, извършвани въз основа на предварително одобрен график или извънредни проверки на място.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството или упълномощено от него лице, осъществяват контрола за изпълнението на сключените договори за концесия чрез извършването на ежегодни проверки на място, на дейността и документацията на концесионера и негови подизпълнители.

При извършените проверки от длъжностни лица от специализираната администрация на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и оказващите съдействие служители на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) и Изпълнителна агенция „Морска администрация“, въз основа на съставените констативни протоколи и установените в тях неизпълнения, на концесионерите са изпратени предупредителни писма за отстраняване на констатираните нередовности и в уговорените срокове, в съответствие с клаузите на сключените концесионни договори.

Установявани са повторни неизпълнение на задължения, за които концесионера е уведомен след извършените проверки, като към момента се налагат уговорените договорни санкции. От МРРБ уверяват, че към настоящия момент проверките продължават, поради, което след изтичане на активният летен сезон, ще са ясни и концесионните договори, които ще бъдат прекратени.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване