Словашкият президент е опериран в клиника в Чехия

http://www.mediapool.bg/slovashkiyat-prezident-e-operiran-v-klinika-v-chehiya-news238212.html

Словашкият президент Андрей Киска е бил опериран в клиника в съседна Чехия, предаде Асошиейтед прес.   Президентската служба в Братислава съобщи, че той е претърпял ендоскопска интервенция на тазобедрената става в клиника в чешкия град Пилзен, след като консервативното лечение не дало резултат.   Киска ще остане в болницата три дни, допълва съобщението.   52-годишният Киска беше избран за президент миналата година, след като победи премиера Роберт Фицо. За разлика от Фицо Киска е гласовит критик на руските действия в Украйна.

Обвинен за убийство на съд за опит да подкупи шефа на КАТ в Благоевград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4933829

Един от заловените за убийството на петричкия бизнесмен Орхан Изиров става подсъдим и по друг казус - опит за подкуп на шефа на КАТ в Благоевград.
Окръжна прокуратура - Благоевград внесе обвинителен акт срещу Георги Георгиев от село Склаве за подкуп. Той е обвинен, че на 21 януари тази година около 15.
Един от заловените за убийството на петричкия бизнесмен Орхан Изиров става подсъдим и по друг казус - опит за подкуп на шефа на КАТ в Благоевград. Окръжна прокуратура - Благоевград внесе обвинителен акт срещу Георги Георгиев от село Склаве за подкуп. Той е обвинен, че на 21 януари тази година около 15.

Крадецът, вдигнал кръвното на Борисов, остава в ареста

http://crime.actualno.com/Kradecyt-vdignal-kryvnoto-na-Borisov-ostava-v-aresta-news_491055.html

Софийският районен съд остави в ареста автокрадеца Ярослав Димитров, който бе заснет да задига БМВ и Ауди в подземен паркинг в кв. "Манастирски ливади". Обвиняемият поиска по-лека мярка, а адвокатът му представи документи, че страда от болки в гърба, съобщава "24 часа". Мъжът до момента има 3 висящи досъдебни производства и една условна присъда от 2 години за източване на кредитна карта. БГНЕС припомня, че вчера премиерът Бойко Борисов коментира мярката домашен арест на заседанието на Министер

Разкъсан коран разбуни духовете в бежански лагер в Германия

http://europe.actualno.com/Razkysan-koran-razbuni-duhovete-v-bejanski-lager-v-Germanija--news_491058.html

Най-малко 10 души бяха ранени при размирици в бежански приют в централна Германия. Причина за безредиците стана откъсването на страници от коран, което предизвикало напрежение. До насилие се стигнало, след като около 20 имигранти в препълнения приют тръгнали да преследват друг бежанец в късните часове вечерта в сряда и го обвинявали, че е откъснал страници от свещената за мюсюлманите книга. Преследваният бил спасен от охраната и полицаи, което накарало тълпата да пренасочи гнева си срещу силите

Питбул нахапа полицай при арест на собственика му наркодилър

http://www.mediapool.bg/pitbul-nahapa-politsai-pri-arest-na-sobstvenika-mu-narkodilar-news238211.html

Питбул е нападнал полицейски служител при акция за задържането на собственика му наркодилър, съобщиха от областната дирекция на МВР във Велико Търново. Кучето било насъскано срещу служителите на реда от криминално проявения 21-годишен П.Н. по време на проверка в жилището му в сряда следобед. Мъжът е оказал съпротива и се е опитал да избяга като изхвърлил полиетиленов плик, съдържащ канабис с тегло 11 грама. При задържането П.Н. насъсква воденото от него куче порода питбул, което напада полицейските служители. Пострадал е един инспектор. Кучето е било упоено и предадено във ветеринарна лаборатория. В жилището на П.Н. е намерен канабис с тегло 21 грама. Мъжът е задържан за 24 часа. Образувано е досъдебно производство за държане на нарокотични вещества и за причиняване на телесна повреда на полицай. Лицето вече е осъждано за притежание на наркотици, кражби, телесна повреда. Последната присъда е от април тази година на Районен съд - Ботевград за извършено хулиганство, за което наказанието е било пробация в едногодишен срок.

Чистят с прахосмукачка най-големия парк в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933819


С мощна прохосмукачка се чисти най-големият пловдивски парк
С мощна прохосмукачка се чисти най-големият пловдивски парк "Лаута". Новият метод беше демонстриран пред кмета на район "Тракия" Костадин Димитров. За секунди машината поглъща всякакви отпадъци от кошчета и алеи, без да вдига облаци прах. Тя е оборудвана с дълъг маркуч и работи под силен вакуум. Машината е четиритактова, движи се на самоход,

СДС готови за коалиционно споразумение между реформаторите

http://frognews.bg/news_96484/SDS-gotovi-za-koalitsionno-sporazumenie-mejdu-reformatorite/

Очаква се Реформаторският блок да има коалиционно споразумение, заяви заместник председателят на СДС Любен Петров. От партията на Меглена Кунева искат настойчиво подобно споразумение да бъде подписано до 1 септември.

Big Brother детронира Кристиян, той иска да си ходи

http://www.bnews.bg/article-140389

Само три дни след началото на Big Brother, съквартирантите могат да се похвалят, че са изпитали цялата палитра от емоции.

Стрелба в двора на детска градина в Стара Загора

http://www.moreto.net/novini.php?n=299144

Стрелба е имало в района на детска градина в Стара Загора. Тази сутрин около 9 часа работник, който е извършвал ремонтни дейности в сградата, е чул трясък. Оказва се, че става въпрос за стрелба. Счупен е прозорец, който гледа към улицата.

Седем загинали при сблъсъка на два спортни самолета в Словакия

http://www.mediapool.bg/sedem-zaginali-pri-sblasaka-na-dva-sportni-samoleta-v-slovakiya-news238210.html

Два самолета, превозващи десетки парашутисти, се сблъскаха във въздуха в четвъртък над западна Словакия. Най-малко 7 души загинаха, предадоха световните агенции.   Трагедията се разигра тази сутрин в 8,30 ч. по Гринуич близо до село Червени Камен. Според следователите първоначалните данни показват, че около 40 души са се намирали в двата самолета L-410, когато те са се сблъскали на височина 1500 метра.   Парашутистите от единия самолет успели да се спасят, като скочили преди сблъсъка.   Три хеликоптера със спасители са на мястото на катастрофата в хълмиста зона по границата на Словакия с Чехия.

Само за един месец в страната са сключени 20 788 еднодневни договора

http://pik.bg/само-за-един-месец-в-страната-са-сключени-20-788-еднодневни-договора-news385599.html

Само за един месец в страната са сключени 20 788 еднодневни договора

Само за един месец в страната са сключени 20 788 договора. Това обяви в Сливен вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, цитиран от standartnews.com. Контрактите са сключени от общо 240 работодатели в селското стопанство. Те са основно за бране на праскови, сливи, арония, домати и други.

Ако не бяхме въвели еднодневните договори, тази работа пак щеше да бъде свършена, но в сивия сектор и държавата да губи, подчерта вицепремиерът. Той съобщи, че област Сливен е на второ място в страната по сключени договори от работодателите с работниците за по един ден. Общо 18 работодатели в селското стопанство от сливенско вече използват подобни контракти за наемане на работници.

Има 8 области в страната обаче, където няма сключен нито един еднодневен трудов договор, заяви Ивайло Калфин. Той подчерта, че в тези области има развито земеделие, а по-скоро в някои от тях няма развита промишленост. Сред тях са области в Северозападна България като Видин и Враца, заедно с Кюстендил, Велико Търново и други. Социалният министър съобщи, че именно затова Инспекцията по труда ще извърши проверки във въпросните осем области, за да се изясни каква е реалната ситуация там.

Ивайло Калфин заяви, че участието на АБВ в правителството е свързано с решаване на надпартийни въпроси и на това е посветена както неговата работа, така и на народните представители от АБВ. В Сливен Калфин в качеството си на зам.-председател на партията представи бившия шеф на полицията Христо Григоров, който е кандидат за кмет на община Сливен, кандидатите за кметове на другите три общини в областта и кандидатите за кметове на села в община Сливен.

Продажбите на дребно във Великобритания с по-слаб от очакваното ръст през юли

http://www.investor.bg/novini/130/a/prodajbite-na-drebno-vyv-velikobritaniia-s-po-slab-ot-ochakvanoto-ryst-prez-iuli-200871/

Основен двигател на увеличението са продажбите на електроуреди, мебели и обзавеждане и други стоки за домакинството заради силния жилищен пазар

Мълния удари сървър с данни на Google

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4933812

Мълния, която улучи един от центровете за обработка на данни на Google в Белгия, е унищожила част от информацията, която се съдържа там. В резултат на това някои ползватели окончателно са изгубили достъп до файловете си. Други все пак са получили достъп след известно време, съобщава Би Би Си.
От сама компания уверяват потребителите,
Мълния, която улучи един от центровете за обработка на данни на Google в Белгия, е унищожила част от информацията, която се съдържа там. В резултат на това някои ползватели окончателно са изгубили достъп до файловете си. Други все пак са получили достъп след известно време, съобщава Би Би Си. От сама компания уверяват потребителите,

Посланикът ни в Москва се срещна с победителите в журналистическия конкурс „Добре дошли в България!”

http://www.cross.bg/bulgariya-pochivka-tyrizum-1477742.html

/КРОСС/ Посланик Бойко Коцев се срещна с участници и победители в обявения през май конкурс за журналисти и блогъри, пишещи за България. Конкурсът е организиран от Посолството, Националното представителство по туризъм, Центъра на промишлеността, с подкрепата на Българския културен институт. От изпратените 47 материала, публикувани в периодични и специализирани издания в Москва и някои региони на Русия, журито излъчи четирима главни победители, които получават ваучери за едноседмична безплатна почивка за двама в четиризвездни хотели в к.к. „Албена" и к.к. „Приморско клуб"; „DoubleTreе by Hilton - Golden sands" и хотел „Мак" - Златни пясъци. Материалите са посветени на България, на нейната история, обичаи, традиции, култура, забележителности, красива природа, на възможностите за семеен отдих, за оздравителна почивка на хора в неравностойно положение, за организиран детски туризъм, Посланик Коцев връчи почетни Дипломи на отличилите се участници и подаръчни ваучери на победителите. Той благодари сърдечно за проявения интерес към страната ни, за доброто познаване на България като туристическа дестинация, за топлото и приятелско отношение и за високия професионализъм на авторите. Той подчерта, че България и Русия от векове са свързани с общи исторически, религиозни и културни корени. Традиционно добрите ни отношения, преминали през различни изпитания, и днес се развиват, задълбочават и укрепват

Краев: Усещам голяма подкрепа на "Левски" към младите

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/20/2594137_kraev_useshtam_goliama_podkrepa_na_levski_kum_mladite/?ref=rss


Младият футболист на "Левски" Божидар Краев каза, че "Левски" има променено отношение към юношите си. Атакуващият полузащитник получи наградата за най-добър играч на петия кръг.

"В "Левски" се дава шанс и който го използва – играе. От две години и половина не съм усещал по-голяма подкрепа към младите. Но и ние за първи път заиграхме толкова редовно и оправдахме очакванията", каза Краев.

Според него има израстване на отбора. "Сработихме се по-рано от очакванията. Дано...

Ислямска държава пое отговорността за колата-бомба в Кайро

http://offnews.bg/news/n_1/n_548538.html

Ислямска държава е поела отговорността за взрива на колата-бомба в Кайро рано тази сутрин, съобщава Си Ен Ен. Джихадистите са поели отговорността за експлозията чрез публикация в Twitter. Като причина за атентата те дават екзекуцията на шестима подсъдими по дело от май 2015 г. По последни данни експозията е ранила 29 човека, от които шестима са били полицаи. Колата е избухнала близо до сградата за Национална сигурност на Египет. Шофьорът на колата я е паркирал и след това веднага бил откаран с мотор преди взрива. Унищожена е фасадата на една от близките сгради, няколко други коли също са били унищожени.

Мълния удари сървър с данни на Google

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933793

Мълния, която улучи един от центровете за обработка на данни на Google в Белгия, е унищожила част от информацията, която се съдържа там. В резултат на това някои ползватели окончателно са изгубили достъп до файловете си. Други все пак са получили достъп след известно време, съобщава Би Би Си.
От сама компания уверяват потребителите,
Мълния, която улучи един от центровете за обработка на данни на Google в Белгия, е унищожила част от информацията, която се съдържа там. В резултат на това някои ползватели окончателно са изгубили достъп до файловете си. Други все пак са получили достъп след известно време, съобщава Би Би Си. От сама компания уверяват потребителите,

Оскъпяването на проектите притеснява инвеститорите в инфраструктура

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/oskypiavaneto-na-proektite-pritesniava-investitorite-v-infrastruktura-200859/

Инвеститорите се опасяват, че капиталите, които са ангажирали за инфраструктурни проекти, няма да донесат достатъчно висока възвръщаемост

Охранител гръмна детска градина в Стара Загора, докато чисти пищов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4933779

Охранител стреля но невнимание с пистолет "Макаров" по прозорец на военната детска градина "Калина" в Стара Загора.
Инцидентът стана около 9.45 часа в четвъртък. За щастие се размина без пострадали, но доста уплаши учителките, които веднага повикаха полиция.
Забавачницата е собственост на Министрество на отбраната и в нея се обучават 92 деца от 1
Охранител стреля но невнимание с пистолет "Макаров" по прозорец на военната детска градина "Калина" в Стара Загора. Инцидентът стана около 9.45 часа в четвъртък. За щастие се размина без пострадали, но доста уплаши учителките, които веднага повикаха полиция. Забавачницата е собственост на Министрество на отбраната и в нея се обучават 92 деца от 1

България не прилага Конвенцията за борба с подкупи на чужди лица

http://pik.bg/българия-не-прилага-конвенцията-за-борба-с-подкупи-на-чужди-лица-news385595.html

България не прилага Конвенцията за борба с подкупи на чужди лица

България е сред 20-те страни, където има малко или никакво прилагане на Конвенцията за борба с подкупването на чуждестранни длъжностни лица в международните търговски сделки.

Това се казва в доклад на неправителствената организация "Прозрачност без граници".


В групата, в която попада България, са също така Русия, Белгия, Испания, Турция и др.


В доклада са отправени следните конкретни препоръки към нашата страна: 1. Засилване на капацитета на съдебните институции и подобряване на работата между отделните агенции; 2. Да се приемат и приложат законите, свързани с чуждестранните подкупи, които все още не са приети от Народното събрание; 3. Да се осигурят адекватни източници на подкрепа за новите отношения на сътрудничество между министерството на вътрешните работи и прокуратурата при разследването на корупционни престъпления; 4. Да се установи система от санкции за компании, чиито дъщерно и съвместни дружества със седалища извън България извършват чуждестранни корупционни престъпления; 5. Да се събере и направи публично достъпна статистическата информация, включително и за санкциите наложени на юридически лица за свързани с корупцията престъпления; 6. Да се осигури необходимото обучение на прокурори и разследващи за престъпления свързани с чуждестранни подкупи и да си регулира защитата на хората, които подават сигнали за корупция.


Докладът, който е 11-ти поред, е независима оценка на прилагането на Конвенцията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Държавите, които са подписали тази конвенция, имаща за цел намаляването на корупцията, формират почти 2/3 от световния износ и близо 90% от преките чужди инвестиции.

Нови остри критики към Uber в Калифорния

http://www.investor.bg/novini/261/a/novi-ostri-kritiki-kym-uber-v-kaliforniia-200873/

Регулаторите обвиняват компанията, че е допуснала шофьори с криминални досиета да обслужват клиентите ѝ

Два самолета се сблъскаха над Чехия, има жертви

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/dva-samoleta-se-sblyskaha-nad-chehiia-ima-zhertvi-6041413

На борда на двата спортни летателни апарата е имало близо 40 души, които трябвало да скачат с парашут, загинали са най-малко седмина

Предсрочно освободен от затвора граби злато, върнаха го в ареста

http://offnews.bg/news/n_1/n_548548.html

Крадец на злато остава постоянно в ареста, съдът във Варна определи постоянна мярка „Задържане под стража” за извършителя на серия грабежи на накити Димчо Димов. Димов бе задържан за срок до 72 часа, след като бе разпознат от жертвата на последния грабеж на златна верижка, извършен в условията на опасен рецидив и в срока на условно предсрочното му освобождаване от затвора, където е изтърпявал наказание също за грабеж в условията на опасен рецидив.  В искането за определяне на най-тежката мярка за процесуална принуда „Задържане под стража” наблюдаващият делото прокурор от Окръжна прокуратура във Варна посочи опасността 33-годишният Димов да се укрие, да извърши друго престъпление и обоснова това с данните от предходните му осъждания , както и с обстоятелството, че последните грабежи са извършени в срока на предсрочното му освобождаване от затвора. 

Незаконната пристройка на джамията в София остава без ток и вода

http://www.mediapool.bg/nezakonnata-pristroika-na-dzhamiyata-v-sofiya-ostava-bez-tok-i-voda-news238209.html

Токът и водата в незаконната пристройка към джамията "Баня Баши", където има тоалетна и кухня, трябва да бъде спрян в четвъртък – 20 август. Това става ясно от отговора на Министерството на регионалното развитие (МРРБ) до Mediapool. Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) е издала заповед за премахване на незаконния строеж, но тя се обжалва от Главното мюфтийство пред съда, казаха от МРРБ. Главният секретар на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов, който е оторизиран да даде информация по случая, не беше открит от Mediapool. Незаконният строеж в центъра на София, който е на метри от Министерския съвет и Направление "Архитектура и градоустройство", беше установен неотдавна от Столична община след подаден сигнал. Външната пристройка към джамията е напълно готова. Тя рязко контрастира с молитвения дом, строен преди близо пет века, който е паметник на културата с национално значение и нарушава цялостния облик на архитектурния ансамбъл. В пристройката има кухня и тоалетна, като горната й част се ползва за молитви на открито от вярващите, защото местата вътре в джамията не достигат. Пристройките са направени без никакви строителни книжа. Не е искано разрешение нито от ДНСК, нито от Столична община. Преди време служител от джамията каза пред Mediapool, че са направили ремонт на  външната тоалетна, която е пострадала при нападението на "Атака" през май 2011 г. Главното мюфтийство няма намерение да премахне незаконния обект доброволно, защото е обжалвало заповедите на ДНСК. Предстоят съдебни дела преди те да влязат в сила. Освен заповеди за премахване, ДНСК са издали и заповеди за забрана ползването на незаконните строежи - външна тоалетна и кухня към джамия "Баня Баши", се казва в отговора на МРРБ. Искането на Мюсюлманско вероизповедание за спиране на изпълнението на заповедите за забрана на ползване на незаконните строежи е отхвърлено от Административен съд в София на 14 август, казаха от МРРБ. Заповедите за спиране на тока и водата също са обжалвани, но по силата на Закона за устройство на територията подобни заповеди се изпълняват предварително, без да се чака влизането им в сила. Предстои прекъсване на захранването с ток и вода, е посочено в съобщението на регионалното министерство.

Река Врана тече черна през Търговище

http://news.ibox.bg/news/id_20658036

Инспекторите са установили, че заустената тръба е от неизвестен източник

Глобяват с до 1000 лева за стар диван на боклука във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=299136

До 1000 лева глоба могат да отнесат недобросъвестните варненци, които изхвърлят строителни материали и едрогабаритни отпадъци на боклука. Това припомнят от администрацията в район "Приморски", научи Moreto.net. Във връзка с поддържането на чистотата в околоблоковите пространства и на зелените площи, от кметството апелират гражданите да спазват разпоредбите, утвърдени от Общинския съвет.

Българските лични карти имат недостатък, установи варненка, живееща в Лондон

http://pik.bg/българските-лични-карти-имат-недостатък-установи-варненка-живееща-в-лондон-news385588.html

Българските лични карти имат недостатък, установи варненка, живееща в Лондон

Варненка, която отскоро живее в Лондон, забеляза един уж дребен недостатък на българските документи за самоличност, и по-точно на личните ни карти. Според нея, с една малка промяна в тях може да се облекчат много от съгражданите ни във Великобритания, а сигурно и на много други места по света.

Младата жена опитала да си извади банкова карта в тамошна банка. Това обаче се оказало сложно, защото статута й в момента е на гост в Обединеното кралство. В банката поискали да представи постоянния си адрес, който, както всеки знае, е изписан на личната карта. „Адресът на българските лични карти е единствената важна информация в документите ни, която не е изписана на латиница, за разлика от името, пола и т.н. Това обаче беше достатъчно в банката да ми откажат да ми открият сметка и да ми издадат карта“, коментира българската пред Петел.бг.

Сега тя трябва или да търси начин да получи официален превод на документа си, единствено за да удостовери адреса си в България, или да търси друга, по-отзивчива банка. Естествено, това коства време и пари. В интернет от друга страна има доста коментари по темата, че британските банки негласно отказват да откриват сметки на чужденци, включително и от Европейския съюз, които нямат статут на постоянно пребиваващи във Великобритания. Конкретни причини за това не се посочват. Според някои от участниците във форумите, достатъчно е да се представи договор за наем и декларация от хазяина, които се оказват с достатъчна стойност пред финансовите институции.

Главният прокурор на Китай ще се срещне с Цацаров

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/20/2594117_glavniiat_prokuror_na_kitai_shte_se_sreshtne_s_cacarov/?ref=rss


По покана на главния прокурор Сотир Цацаров на двудневно посещение пристига главният прокурор на Китай Цао Дзенмин. Той ще води делегация, която включва още Ли Сяофън, главен прокурор на Военната прокуратура, Чен Сю, главен прокурор на провинция Шанхай, и Нисян Ибулайн, главен прокурор на Синдзян-уйгурски автономен регион. 

Цацаров посети Китай за седмица през декември 2014 година. За тази за разлика от други визити на Цацаров нямаше официална информация - снимки или...

Закопчаха софиянка, залагала златото на болна жена, която гледала

http://www.bnews.bg/article-140387

67-годишна жителка на Бистрица се оплакала в полицията, че от дома й липсват около 100 г златни накити.

Арестуваха мъж на 64 г. за убийство в Ботевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933752

64-годишен мъж от Ботевград е арестуван за убийство от криминалистите в града. На 12 август в полицията постъпил сигнал от Бърза помощ за пребит 60-годишен човек. Въпреки усилията на медиците шест дни по-късно той починал. Извършителят на 64 г. е арестуван след издирване. Той е криминално проявен и осъждан.
64-годишен мъж от Ботевград е арестуван за убийство от криминалистите в града. На 12 август в полицията постъпил сигнал от Бърза помощ за пребит 60-годишен човек. Въпреки усилията на медиците шест дни по-късно той починал. Извършителят на 64 г. е арестуван след издирване. Той е криминално проявен и осъждан.

Tesla – закъснялата алтернатива на "Южен поток"

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/tesla--zakysnialata-alternativa-na-iujen-potok-200865/

Русия даде заявка за рестарт на спряния в края на миналата година газопровод, смята анализатор

Хората в селото на Краси Радков пият вода с 40-сантиметрови червеи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933756

Жители на мездренското село Ребърково, където е роден комикът Краси Радков, са открили червеи в питейната вода. Един от тях е открит от жена, докато си наливала вода от чешмата, съобщава bTV.
Червеят е много тънък, като конец и е с дължина 40 сантиметра. Известен е сред местните като „гуша
Жители на мездренското село Ребърково, където е роден комикът Краси Радков, са открили червеи в питейната вода. Един от тях е открит от жена, докато си наливала вода от чешмата, съобщава bTV. Червеят е много тънък, като конец и е с дължина 40 сантиметра. Известен е сред местните като „гуша" и според тях е опасен както за животните,

Хората в селото на Краси Радков пият вода с 40-сантиметрови червеи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4933759

Жители на мездренското село Ребърково, където е роден комикът Краси Радков, са открили червеи в питейната вода. Един от тях е открит от жена, докато си наливала вода от чешмата, съобщава bTV.
Червеят е много тънък, като конец и е с дължина 40 сантиметра. Известен е сред местните като „гуша" и според тях е опасен както за животните,
Жители на мездренското село Ребърково, където е роден комикът Краси Радков, са открили червеи в питейната вода. Един от тях е открит от жена, докато си наливала вода от чешмата, съобщава bTV. Червеят е много тънък, като конец и е с дължина 40 сантиметра. Известен е сред местните като „гуша" и според тях е опасен както за животните,

30% от производителите на тютюн още без договори за изкупуване

http://news.ibox.bg/news/id_464868861

Според шефа на Националната асоциация на производителите на тютюн цари пълен хаос

Евакуация в Южна Корея заради погранична престрелка със Северна Корея

http://www.mediapool.bg/evakuatsiya-v-yuzhna-koreya-zaradi-pogranichna-prestrelka-sas-severna-koreya-news238208.html

Властите в Южна Корея наредиха евакуация на част от населението по западната си граница със Северна Корея заради избухнала в четвъртък престрелка между двете държави, съобщава ББС. Според официалната информация на Сеул, севернокорейската армия е изстреляла снаряд по военен пост на южната си съседка, която е провокирало отвръщане на огъня. Националният съвет по сигурността в Сеул в момента провежда извънредно заседание. Западната морска граница между двете враждуващи държави е източник на напрежение от десетилетия. Предполага се, че цел на севернокорейските снаряди е бил високоговорител, който излъчва послания срещу режима в Пхенян. Южна Корея е отвърнала на огъня с десетки 155 мм снаряди към мястото, откъдето е била изстреляна севернокорейската ракета, съобщиха от Министерството на отбраната в Сеул. Засега няма информация за жертви или нанесени материални щети. Двете Кореи се намират формално в състояние на война от 1953 година. След края на Корейската война те не подписват мирен договор. Подобни погранични престрелки се случваха на няколко пъти в последните години. Южна Корея съобщава за евакуирани 80 души от застрашено от престрелките селище по западната граница.

Глоби за ръчно свити цигари

http://www.moreto.net/novini.php?n=299122

Държането и пренасянето на над 40 къса ръчно свити цигари ще бъде забранено. Това предвиждат промени в Закона за акцизите и данъчните складове, публикувани за обществено обсъждане на сайта на министерството на финансите. Същото важи и за цигарите, изработени от заготовки с филтър.

Как да се пазим при гръмотевични бури

http://www.bnews.bg/article-140386

Ако сме на открито по време на гръмотевична буря трябва да сме далеч от електропроводи и да не докосваме метални конструкции.

Един от съквартирантите пожела да напусне Къщата на Big Brother

http://curious.actualno.com/Edin-ot-sykvartirantite-pojela-da-napusne-Kyshtata-na-Big-Brother-news_491051.html

  Само три дни след началото на Big Brother, съквартирантите могат да се похвалят, че са изпитали цялата палитра от емоции. След два дни, прекарани под строгия диктат на Биг Бос Кристиян, тази вечер нещата ще се обърнат на 180 градуса. Вместо него, Големият брат ще назначи Кирил на престижната позиция, а това ще доведе до изричното желание на Крис да напусне Къщата завинаги. Както винаги, Big Brother ще покаже, че е строг, но изключително великодушен. Той ще даде възможност на сък

Стрелба по медиен бос в Истанбул, няма жертви

http://balkani.actualno.com/Strelba-po-medien-bos-v-Istanbul-njama-jertvi--news_491047.html

Неизвестни нападатели открили огън по бронираната кола на Етем Санчак, предзидент на медийната група Стар Медиа, която е проправителствена, предаде в. "Хюриет". Няма жертви и ранени при атаката. Колата била атакувана около 12 часа в истанбулския квартал Хадъмкьой. Първоначално нападателите ударили "Мерцедес"-на на Санчак отзад със своята кола. След кратка престрелка с шофьора и бодигарда на бизнесмена нападателите се измъкнали с кола от мястото на инцидента. Полицаите откриха следи от 21 куршум

Слух в Сърбия - Vivacom иска да вземе "Телеком Сърбия"

http://sciencelogy.actualno.com/Sluh-v-Syrbija---Vivacom-iska-da-vzeme-Telekom-Syrbija-news_491056.html

Vivacom проявява интерес към "Телеком Сърбия". Тази информация беше публикувана от авторитетното сръбско издание "Вечерни новости". Българският телекомуникационен оператор далеч не е единственият желаещ, става ясно от информацията. Всъщност има подадени осем необвързващи оферти за основния сръбски телеком. Купувачите искат да придобият 51% от „Телеком Сърбия”. „Всички оферти за „Телеком Сърбия” отговарят на критериите за необвързваща оферта. Процедурата обаче не е

В Русе препломбират бензиностанции на пълни обороти, няма нарушения засега

http://ruse.actualno.com/V-Ruse-preplombirat-benzinostancii-na-pylni-oboroti-njama-narushenija-zasega-news_491048.html

В Русе и региона започнаха проверки на бензиностанциите и тяхното повторно пломбиране. В контрола участват екипи на отдела по "Мерки и измервателни уреди", предаде БГНЕС. Проверките се правят след разпореждане на премиера Бойко Борисов и на ресорния зам.-министър на икономиката Даниела Везиева. В Русе работят два екипа от по четирима души, които трябва да проверят между 70 и 80 бензиностанции до края на седмицата, когато е последният срок. На бензиностанциите се проверява състоянието на пломби

Истина или лъжа: Латинка Петрова не е излизала от 2 месеца заради жегите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4932482





ЖЪЛТИНИТЕ

Латинка Петрова се е затворила в дома си и не смее да си подаде носа навън, пише жълт всекидневник. Причината за това били постоянните високи температури в последно време. Заради жестоката си непоносимост към жега актрисата не е излизала от дома си вече два месеца. Изданието дори е цитирало Петрова, която обяснявала,
ЖЪЛТИНИТЕ Латинка Петрова се е затворила в дома си и не смее да си подаде носа навън, пише жълт всекидневник. Причината за това били постоянните високи температури в последно време. Заради жестоката си непоносимост към жега актрисата не е излизала от дома си вече два месеца. Изданието дори е цитирало Петрова, която обяснявала,

Торнадо вилня край Камен бряг (снимки)

http://pik.bg/торнадо-вилня-край-камен-бряг-снимки-news385577.html

Торнадо вилня край Камен бряг (снимки)

Торнадо премина край Камен бряг. За това сигнализира Нова телевизия, позовавайки се на своята читателка Соня Кирова.

Голаджия на Спартак 1918 подсили Калиакра

http://petel.bg/Goladzhiya-na-Spartak-1918-podsili-Kaliakra__123908

Юношата на Спартак Ивайло Русев премина в Калиакра. 19-годишният халф вече е картотекиран в третодивизионния клуб и ще направи дебют в...

Спасиха живота на 150-килограмов мъж след ухапване от пчела

http://petel.bg/Spasiha-zhivota-na-150-kilogramov-mazh-sled-uhapvane-ot-pchela-__123907

снимка: БулФото, архив*снимката е илюстративна Лекари спасиха живота на 150-килограмов мъж след ухапване от пчела. Заради тежък алергичен...

Кирил Домусчиев: Време е за нов силен отбор на Лудогорец! (видео)

http://petel.bg/Kiril-Domuschiev--Vreme-e-za-nov-silen-otbor-na-Ludogorets---video-__123906

Снимка Булфото Лудогорец отново ще направи силен отбор, който да спечели шампионата. Това заяви собственикът на шампионите Кирил...

"Северен поток" отново доставя руски газ за Европа

http://www.mediapool.bg/severen-potok-otnovo-dostavya-ruski-gaz-za-evropa-news238207.html

Газопроводът "Северен поток" възобнови подаването на руски газ към Европа след приключилия в четвъртък егежоден планов ремонт, съобщи операторът на съоръжението "Норд стрийм" (Nord Stream). Захранването на газопровода бе прекратено на 11 август и графикът на работата за техническото обезпечаване на двете тръби бе съгласуван както с операторите, подаващи газ от руското балтийско крайбрежие, така и операторите на газопроводите НЕЛ и ОПАЛ, които са сухопътното продължение на "Северен поток". Извършеният ремонт е помогнал за гарантирането на доставките на 55 млрд. куб. м гориво годишно в продължение на 50 години, посочват от "Норд стрийм". Акционери в компанията ,управляваща 1224-километровия подводен тръбопровод, са руската "Газпром с 51 процента участие, германските компании "Винтерсхал" (Wintershall) и Е.ОН притежават по 15.5 на сто, а  холандската "Газюни" (Gasunie) и френската "Же Де Еф Сюез" (GDF SUEZ) имат по 9 процента. Съгласно данните на "Газпром", през миналата година концернът е транспортирал по "Северен поток" 36.5 млрд. куб. газ, което е 66.4 процента от капацитета на тръбата, но е един път и половина повече спрямо 2013 г.

Два самолета се сблъскаха във въздуха, 7-мина загинаха

http://frognews.bg/news_96482/Dva-samoleta-se-sblaskaha-vav-vazduha-7-mina-zaginaha/

Два малки пътнически самолета са се сблъскали по време на тренировъчни полети близо до село Червени камен в Западна Словакия, според местни медии. Седем души са загиналите при катастрофата, предава телевизионният канал ТА3.

Почина Егон Бар, архитектът на източната политика

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933716

Германският политик, писател и журналист Егон Бар почина на 93-годишна възраст от инфаркт. Това съобщиха представители на Германската социалдемократическа партия, цитирана от БГНЕС.
Егон Бар е роден на 18 март 1922 г. в Тюрингия. През 1956 г. става член на ГСДП. През 1960 г. по предложение на бургмистъра на Западен Берлин Вили Бранд оглавява
Германският политик, писател и журналист Егон Бар почина на 93-годишна възраст от инфаркт. Това съобщиха представители на Германската социалдемократическа партия, цитирана от БГНЕС. Егон Бар е роден на 18 март 1922 г. в Тюрингия. През 1956 г. става член на ГСДП. През 1960 г. по предложение на бургмистъра на Западен Берлин Вили Бранд оглавява

Охранител улучи прозорец на детска градина, докато си чистел пистолета (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933642

Стрелба е имало в района на детска градина в Стара Загора. Тази сутрин около 9 часа работник, който е извършвал ремонтни дейности в сградата, е чул трясък. Оказва се, че става въпрос за стрелба, съобщи Нова телевизия.
Счупен е прозорец, който гледа към улицата. В момента полицаите са на място и извършват оглед.
Стрелба е имало в района на детска градина в Стара Загора. Тази сутрин около 9 часа работник, който е извършвал ремонтни дейности в сградата, е чул трясък. Оказва се, че става въпрос за стрелба, съобщи Нова телевизия. Счупен е прозорец, който гледа към улицата. В момента полицаите са на място и извършват оглед.

Два самолета се сблъскаха над Словакия (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933695

7 души загинаха, след като два малки самолета с десетки парашутисти на борда се сблъскали във въздуха над Словакия, съобщи Би Би Си. Инцидентът е станал близо до село Червени камен в Западна Словакия. В самолетите е имало общо около 40 души, повечето парашутисти.
Двата самолета са летели един до друг преди да се ударят.
7 души загинаха, след като два малки самолета с десетки парашутисти на борда се сблъскали във въздуха над Словакия, съобщи Би Би Си. Инцидентът е станал близо до село Червени камен в Западна Словакия. В самолетите е имало общо около 40 души, повечето парашутисти. Двата самолета са летели един до друг преди да се ударят.

А. Бабикян: Стабилната бедност не е решение на проблемите в България

http://www.cross.bg/reformi-babikyan-piar-1477740.html

/КРОСС/ Стабилната бедност не е решение на проблемите в България. Най-важната задача пред настоящото управление е правенето на реформи. Отказът от реформи или стартът на такива ще бъде огромната въпросителна на есента, заедно с изготвянето на бюджета за 2016 г., каза пиар експертът Арман Бабикян в интервю за БНР.  Не е ясно дали заявката за реформи, с която дойде това управление, ще бъде осъществена: „Беше разписана свръхбогата програма, дълга и неизпълнима. Тук задаваме въпроса дали въобще ще се правят реформи, или ще започнем да слушаме за стабилността - колко е важно страната да бъде стабилна и как незаменими са тези, които сега са на власт, а който и друг да дойде, нещата ще станат по-лоши". Предизборната кампания тече с пълна сила и това личи от откриването на ремонтирани обекти и даването на свръхамбизциозни заявки пред обществото, посочи Бабикян: „През ден-два управляващите намират за лесно да открият някоя уличка, да пуснат шадраван, изключвайки плисканията с жива вода. Тези упражнения, известни от първия мандат на Симеон Сакскобургготски, не са загубили актуалност, защото продължават да предизвикват радост у населението с щастливото примирение, че нещата вървят зле, но те си казват - ей ги на, тези поне нещо свършиха. Други от управляващите партии, като АБВ, се отдадоха на реториката - ние ще бъдем нападани и притискани отвсякъде, за да защитят председателя си и инвестицията на неговия син

Събориха 30-ина постройки в гетото в "Максуда"

http://www.moreto.net/novini.php?n=299140

Към момента около трийсетина от незаконните постройки в ромското гето в "Максуда" във Варна вече са съборени, предаде репортер на Moreto.net. Засега ситуацията в махалата е спокойна. Общинските багери сринаха повечето от къщите край ул.

Днес във Варна откриват изложба за децата със Синдрома на Даун

http://www.moreto.net/novini.php?n=299082

Днес от 18 часа на входа на Морската градина ще бъде открита авторска изложба под мотото "Синдромът на любовта - едно послание за добрина", съобщиха от Община Варна за Moreto.net. Изложбата, която ще продължи 30 дни, представя децата със синдром на Даун, в компанията на известни личности, които подкрепят каузата.

Стрелба в двора на детска градина в Стара Загора

http://frognews.bg/news_96481/Strelba-v-dvora-na-detska-gradina-v-Stara-Zagora/

Стрелба е имало в района на детска градина в Стара Загора. Тази сутрин около 9 часа работник, който е извършвал ремонтни дейности в сградата, е чул трясък. Оказва се, че става въпрос за стрелба, информира НТВ.

Музика на 650 м над земята (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/muzika-na-650-m-nad-zemiata-video-6041408

Групата, наречена Уличните цигулари, записа видео клип на изпълнението с помощта на Александър Орлов, известен руски парапланерист

Два самолета се сблъскаха в Словакия, 7 души загинаха

http://offnews.bg/news/n_1/n_548529.html

Два малки пътнически самолета се сблъскаха в небето над Словакия по време на тренировъчни полети. Инцидентът е станал близо до село Червени камен в Западна Словакия около 11.30 часа българско време. В момента на катастрофата самолетите са летели на около 1500 метра височина. В самолетите е имало общо около 40 души, повечето от тях парашутисти. Най-малко 7 души са загинали. Парашутистите са оцелели като са скочили от самолетите малко преди сблъсъка. Двата самолета са паднали в труднодостъпен район, близо до границата с Чехия.

Търсят доброволци за гасене на пожари

http://pik.bg/търсят-доброволци-за-гасене-на-пожари-news385570.html

Търсят доброволци за гасене на пожари

Доброволно формирование за овладяване на бедствия и пожари ще бъде сформирано в община Димово. В момента се набират 10 доброволци, каза кметът Лозан Лозанов.

"Кандидатите трябва да са на разположение, да са млади и здрави, защото по-възрастните няма да могат. Но всякакви хора могат да помагат. Около 10 човека трябва да наберем и това е групата.", коментира кметът.

Доброволците трябва да са на разположение от 1 септември. Те ще бъдат обучени от служители на противопожарната служба.

Община Димово подготвя и разкриването на собствена пожарна по Програмата за трансгранично сътрудничество с Румъния, каза още Лозан Лозанов.

"Ще бъде изградена една пожарна. В проекта ще бъде заложен и един противопожарен автомобил. Догодина, месец юни, ако няма жалби, ще започне изпълнението за пожарната станция.", допълни Лозанов.

В момента община Димово, която е втората по територия във Видинско, се обслужва от пожарната в село Гара Орешец. Тя е към Районната противопожарна служба в Белоградчик, но когато се наложи пожарни коли идват и от Видин, уточнява Радио Видин.

Китайски прокурори пристигат на посещение в България

http://www.cross.bg/prokyratyra-sreshtnat-prokyror-1477738.html

/КРОСС/ По покана на главния прокурор Сотир Цацаров утре пристига китайска делегация, водена от главния прокурор Цао Дзенмин, съобщи пресцентърът на прокуратурата.  В делегацията са и шефът на Военната прокуратура, главните прокурори на провинция Шанхай и на Синдзян-уйгурския автономен регион. Те ще се срещнат с вицепрезидента Маргарита Попова, вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова и със зам.-председателя на ВКС Красимир Влахов. През втория ден от визитата си ще се срещнат с началниците на апелативната и окръжната прокуратура в Пловдив.  

Защо Кремъл променя тона си към България?

http://www.mediapool.bg/zashto-kremal-promenya-tona-si-kam-bulgaria-news238206.html

Въпреки членството на България в НАТО, Русия иска да развива отношения с тази много близка в духовен и исторически план страна, заяви Путин. Означава ли това, че Кремъл променя тона си към България? И ако да - защо?   "Съвсем не е случайно, че президентът Путин се изказа доста остро по отношение на България. Уверен съм, че той имаше основания за това. В резултат станахме без вина виновни, без да имаме никакво желание, още по-малко цел отношенията между България и Русия да станат хладни.” Това са думи на българския министър-председател, казани в началото на юли в интервю за официалната руска информационна агенция ТАСС, което прозвуча тогава като оправдание за българското участие в европейските санкции срещу Москва. Малко повече от месец по-късно идва изявлението на руския президент, което определено не звучи "остро”. "Членството на България в НАТО е свършен факт. Не знам дали самата България се радва (на членството). Решението обаче е взето, това е суверенен избор на българския народ, ние се отнасяме към него с уважение и ще работим с България независимо от всички сложни въпроси, свързани с реализацията на каквито и да е проекти, в това число в областта на енергетиката, като например Южен поток", каза Владимир Путин в Ялта, на анексирания от страната му украински полуостров Крим. "Русия смята България за много близка в духовен и исторически план страна и възнамерява да развива с нея отношения във всички направления”, добави той. А мнозина в България разчетоха думите му като "ясен знак” и "промяна на тона”.   Случайност или постановка?   Доколко това е така, може да се съди по конкретната ситуация и сравнението с предишни изявления на руския президент. Путин направи изявлението си по време на среща с двайсетина представители на националните общности в Крим. Ако се съди по доста оскъдните информации за тази среща в руските медии, става дума за доста казионно събитие. В един от малкото по-подробни репортажи вестник "Комерсант” го определя като "тържествена церемония за демонстрация на единството на народностите в Крим пред лицето на самия Владимир Путин”.   Някъде към края на срещата, в поредицата откровено подмазвачески изказвания успява да се вмести и представителят на българската общност на полуострова, за да каже, че вярва в силата на народната дипломация и че контактите на неговите земляци с историческата им родина са важно звено в диалога между Русия и България. Именно в отговор на казаното от него Путин прави своя коментар за България. Дали той е резултат от случайна куртоазност или пък става дума за предварителна постановка - може само да се гадае.   Открийте разликите   Колкото до сравнението, като база за него може да послужи само изявлението на руския президент от 1 декември миналата година в Анкара, когато той обяви края на „Южен поток” и началото на "Турски поток”. Оттогава досега по адрес на България Путин не е казвал нищо "остро”. Говорители на охлаждането на двустранните отношения бяха някои руски медии и политици от типа на Владимир Жириновски, който си позволи да каже, че "българите трябва да ни пълзят в краката”, а българският президент е "негодник и лакей на ЦРУ".   В Анкара Путин стовари върху България вината за провала на "Южен поток” и заяви, че тя е "лишена от възможност да се държи като суверенна държава”. Макар и в по-завоалирана форма, в новото си изявление той казва същото: с твърдението, че България (а не Русия заради нежеланието си да съобрази газопровода с европейското и българското законодателство) се е отказала от "Южен поток”, и с намека, че българите не се радват на членството си в НАТО.   Газовото "направление"   Въпреки че в съдържателен план кой знае какви разлики не се откриват, все пак като цяло последното изявление на руския президент е в подчертано помирителен тон. Най-малкото заради неколкократното повторение, че Русия "ще работи и развива отношения с България във всички направления”. Какви могат да бъдат тези „направления”? Те са главно две - и двете свързани с геостратегическото противопоставяне между Русия и Запада покрай Украйна, доколкото България може да бъде някакъв фактор в него заради географското си положение и членството си в Европейския съюз и НАТО.   Първото направление са руските газови проекти, които трябва да се разглеждат не само (и може би не толкова) като икономически начинания, а и като инструмент на руската външна политика. Промяната в това направление през последните месеци е, че "Турски поток” очевидно се натъква на трудно преодолими препятствия и така се отдалечава от направените на 1 декември гръмки анонси. Не само че строителството му не е започнало, но и все още няма подписан никакъв договор.   Вече се говори за евентуалното му редуциране до само една тръба за задоволяване единствено на турските нужди. Категоричната заплаха, че след 2019 година газ за Европа през Украйна вече няма да се транзитира, бе отменена. И въпреки уверенията, "Южен поток” изглежда по-скоро временно поставен "на трупчета”, отколкото окончателно забравен. България все още не е официално уведомена за прекратяването на проекта, компанията "Южен поток-България” продължава да съществува, тръбите продължават да чакат на склад във Варна и Бургас, а в българските енергийни среди периодично се появяват слухове, че газопроводът в някакъв вариант е все още желан и възможен. Слухове, подхранвани очевидно и от руска страна.   Мнозина специалисти твърдят, че в края на краищата няма да има нито "турски”, нито "южен” поток - заради силно съмнителната им икономическа рентабилност на фона на наличния огромен и незапълнен транзитен капацитет. Така или иначе обаче, те поне привидно трябва да бъдат поддържани като инструмент за натиск, в което някаква роля е отредена и на България. България като слабо звено Второто направление е свързано с опитите на Москва да намери и разшири пукнатините в единството на ЕС и НАТО и да подкопае бъдещите им общи позиции и решения - както по отношение на санкциите, така и що се отнася до мерките за сигурност. И в това отношение в България има благодатна почва. И по двата въпроса руските позиции имат откровени агенти, включително сред някои от т.нар. системни партии в българския парламент. Те посрещнаха с нескрита радост и последното изявление на Путин.   "Все по-ясен става фактът, че картината, която ни се рисува за една агресивна и непримирима Русия, не съответства на истинските намерения на тази страна”, заяви например говорител на социалистическата партия. След като припомни, че партията му е за преразглеждане на санкциите срещу Русия, говорителят добави, че "България е призвана заради геополитическото си място, но и заради дълбоката си духовна и културна връзка с Русия, да играе ролята на помирител и да допринася за изглаждане на споровете”.   Основания да се гледа на България като на едно от слабите и податливи на влияние звена в общата позиция на Запада дава и българският премиер. Ако се съди по изявленията му, участието на България в санкциите срещу Русия не е резултат от осъзната принципна необходимост, а по-скоро от външна принуда, с която страната няма как да не се съобрази. "Моля се на Бога големите началници (лидерите на ЕС и САЩ) по-бързо да се разберат и санкциите да бъдат отменени", каза българският премиер във вече цитираното интервю за ТАСС.   Помирителни изявления като това на руския президент са очевидно насърчение за подобни позиции и настроения в България. Те са насочени, впрочем, и към общественото мнение, което също е раздвоено.   "Така и трябва да бъде между два братски народа. Не говоря за правителствата” - така читател на едно от големите български издания коментира в интернет думите на руския президент.   "Путин иска да развива отношения с мен и да ми сътрудничи? Смята, че съм му близка в духовен и исторически план? Помощ!!!”, написа в същия форум читателка.

Факти за комарите и как да се спасим от тях (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/fakti-za-komarite-i-kak-da-se-spasim-ot-tiah-video-6041410

Знаехте ли, че мъжките екземпляри живеят само около 10 дни, докато продължителността на живота на повечето женски е между шест и осем седмици. Още любопитни факти, вижте

Пазарите потънаха заради страховете за глобалния ръст

http://www.mediapool.bg/pazarite-potanaha-zaradi-strahovete-za-globalniya-rast-news238205.html

Акциите, петролните фючърси и валутите на развиващите се пазари потънаха в четвъртък заради неяснотата около евентуално предстоящо увеличение на основната лихва в САЩ, след като протоколът от последното заседание на Федералния резерв загатва за безпокойство за здравето на световната икономика. Книжата в Азия удариха 2-годишно дъно, германските акции продължиха падането, отправяйки се към най-лошия си месец за последните около 3 години, а на британските борси книжата се сринаха до най-ниското си ниво от януари насам, предаде Ройтерс. Натискът върху валутите на развиващите се пазари се засили заради опасенията за растежа в Китай, както и в САЩ. Турската лира се понижи до рекордно ниско ниво, докосвайки 3 лири за долар. В същото време валутата на Казахстан – тенге, загуби 23% от стойността си, след като официалните власти в бившата съветска република премахнаха контрола върху валутата и тя премина към плаващ курс. FTSEurofirst 300 – индексът на водещите 300 европейски акции, и германският бенчмарк DAX30 заличиха по 0.6% от стойността си. Поредната загуба свали DAX до най-ниското му ниво от януари насам, а от началото на август измерителят е изтрил 6%. Британският индекс на сините чипове FTSE 100, който беше сериозно натиснат от акциите на добивните и енергийни компании, загуби 0.5% до 6375 пункта. FTSE също се понижи до 7-месечно дъно. В Азия индексът MSCI, без включените японски книжа, се срина с 1.6% до най-ниското ниво за последните 2 години. Бенчмаркът се понижи за пети пореден ден, с което регистрира най-дългата серия от поредни загуби от началото на 2015 г. Японският Nikkei 225 се понижи с 0.9%. Страховете на инвеститорите са, че забавянето на растежа в Китай, който дърпа световната икономика от началото на световната финансова криза през 2008 г., ще се отрази на апетита към рискови активи. Стоките и развиващите се пазари са сред най-засегнатите от спада на търсенето в Китай.

Лекари от ВМА летяха до Варна с военен хеликоптер, за да вземат органи за донорство

http://pik.bg/лекари-от-вма-летяха-до-варна-с-военен-хеликоптер-за-да-вземат-органи-за-донорство-news385565.html

Лекари от ВМА летяха до Варна с военен хеликоптер, за да вземат органи за донорство

 

Във Варна е възникнала донорска ситуация, при която органи от починал пациент са взети, за да бъдат спасен живота на други пациенти. Това предаде „Петел“, цитирайки свои източници. За момента няма повече информация за донора и ситуацията, при която той е изгубил живота си.

За транспортирането на органите тази сутрин на Летище Варна е пристигнал екип на Военномедицнска академия – София. Той е летял с транспортен самолет на българските Военновъздушни сили. От летището, специалистите са били откарани до варненско болнично заведение с линейки и ескорт от полицейски автомобил. По-късно екипът се е върнал на летището и спешно е отлетял, за да достави взетите органи по предназначение.

Словакия отказа да приема на своя територия бежанци, които са мюсюлмани

http://www.moreto.net/novini.php?n=299130

От Словакия дойде историческо изявление за бежанците. Властите в Братислава в прав текст обявиха, че няма да приемат на своя територия имигранти, които са мюсюлмани. Така за първи път страна – членка на Европейския съюз се осмели да постави въпросът с бежанците на съвсем нова основа – тази за религията.

Постоянен арест за шофьора, убил мъж на пешеходна пътека в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4933696

Пловдивският апелативен съд измени мярката за неотклонение "домашен арест" в най-тежката "задържане под стража" спрямо 24-годишния шофьор Милан Дивеков, прегазил на 12 август 63-годишния Димитър Димитров на пешеходна пътека на бул. "Никола Вапцаров" с автомобила си "Алфа Ромео" при движение с 90 км/час.
Пловдивският апелативен съд измени мярката за неотклонение "домашен арест" в най-тежката "задържане под стража" спрямо 24-годишния шофьор Милан Дивеков, прегазил на 12 август 63-годишния Димитър Димитров на пешеходна пътека на бул. "Никола Вапцаров" с автомобила си "Алфа Ромео" при движение с 90 км/час.

Осъден за пране на пари руснак с обвинение и за измама с ДДС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4933697

48-годишен руснак, който преди 2 г. бе осъден от Окръжния съд във Велико Търново за пране на 607 428 евро, сега е обвиняем за източване на ДДС в особено големи размери. Валерий Иванов е уличен в данъчна измама с 361 902 лв.  Разкритията били направени след като с постановление на Окръжната прокуратура в старата столица през 2010 г е образувано
48-годишен руснак, който преди 2 г. бе осъден от Окръжния съд във Велико Търново за пране на 607 428 евро, сега е обвиняем за източване на ДДС в особено големи размери. Валерий Иванов е уличен в данъчна измама с 361 902 лв. Разкритията били направени след като с постановление на Окръжната прокуратура в старата столица през 2010 г е образувано

Внесоха подписката за пенсиониране на Божидар Димитров в Министерския съвет

http://www.bnews.bg/article-140385

Над 2300 души поискаха Димитров да подаде оставка заради изказванията му около свещената вода от Плиска.

Македония обяви кризисно положение по границите заради бежанците

http://balkani.actualno.com/Makedonija-objavi-krizisno-polojenie-po-granicite-zaradi-bejancite-news_491042.html

Македонското правителство обяви кризисно положение за южната и северната граница на страната, предаде  БГНЕС. Мярката е взета поради огромния бежански натиск на граждани от Близкия Изток. Властите в Скопие създадоха специален орган, който ще координира работата на отделните държавни институции, свързана с нелегалните имигранти, които имат намерение да влязат на територията на Македония от съседна Гърция. Координационният център има за задача да предлага много бързи анализи и решения за на

Ченгетата от Монтана търсиха изчезнали хора

http://pik.bg/ченгетата-от-монтана-търсиха-изчезнали-хора-news385560.html

Ченгетата от Монтана търсиха изчезнали хора

Вчера монтанската полиция организирала акция „Издирвдане”, за да търси бандити, укрили се от закона, пише трибали.


В хода на операцията са установени двама, обявени за общодържавно издирване – 41-годишният Р.С. от София, издирван от 25 май по разпореждане на главна дирекция „Полиция”, и 13-годишен от село Мадан, обявен за издирване от 22 май. На Р.С. е връчена призовка, а непълнолетният е предаден на разследващ полицай в Монтана.


В хода на операцията са проверени 17 лица с криминални прояви, 12 питейни заведения, 3 заложни къщи, 4 игрални зали. Направени са проверки на 21 адреса за установяване местонахождението на лица, обявени за местно и общодържавно издирване.

Оперираха словашкия президент

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933644

Словашкият президент Андрей Киска е бил опериран в клиника в съседна Чехия, предаде Асошиейтед прес.
Президентската служба в Братислава съобщи, че той е претърпял ендоскопска интервенция на тазобедрената става в клиника в чешкия град Пилзен, след като консервативното лечение не дало резултат. Киска ще остане в болницата три дни,
Словашкият президент Андрей Киска е бил опериран в клиника в съседна Чехия, предаде Асошиейтед прес. Президентската служба в Братислава съобщи, че той е претърпял ендоскопска интервенция на тазобедрената става в клиника в чешкия град Пилзен, след като консервативното лечение не дало резултат. Киска ще остане в болницата три дни,

Ето как лъжат с бензина в Пловдив

http://petel.bg/Eto-kak-lazhat-s-benzina-v-Plovdiv__123904

снимка: Youtube Няколко часа, след като премиерът Бойко Борисов разпореди, експерти на Института по метрология започнаха смяна на пломбите...

Парите от хазарт - клин клин избива

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933691


РЕДАКЦИОННИ
Парите от хазарт -
клин клин избива

Похвална е идеята на правителството с пари от хазарта да се лекува зависимостта от него. (Виж 8-а стр.)
Още по-похвално е, че харченето на средствата от задължителните вноски на хазартните фирми ще става по прозрачна процедура, и то само от фондации или сдружения,
РЕДАКЦИОННИ Парите от хазарт - клин клин избива Похвална е идеята на правителството с пари от хазарта да се лекува зависимостта от него. (Виж 8-а стр.) Още по-похвално е, че харченето на средствата от задължителните вноски на хазартните фирми ще става по прозрачна процедура, и то само от фондации или сдружения,

Видео: Събарянето на незаконни ромски къщи във Варна

http://www.dnevnik.bg/video/2015/08/20/2594098_video_subarianeto_na_nezakonni_romski_kushti_vuv_varna/?ref=rss


Рано тази сутрин в ромското гето "Максуда" във Варна започна събарянето на 58 незаконни постройки. В тях по данни на общинската администрация в града по настоящ адрес живеят 520 души, а по постоянен - 490 души.
Малко след началото на акцията роми нападнаха с камъни жандармерията.


Селският туризъм у нас бележи ръст през последните години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4933685

Селският туризъм у нас бележи ръст през последните години. Това каза Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в интервю за Фокус. 
Господин Драганов, всички като че ли се фокусираме най-вече върху летните и зимните ни курорти съответно по морето и в планините. Как обаче се развива селският туризъм у нас?
Селският туризъм у нас бележи ръст през последните години. Това каза Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в интервю за Фокус.  Господин Драганов, всички като че ли се фокусираме най-вече върху летните и зимните ни курорти съответно по морето и в планините. Как обаче се развива селският туризъм у нас?

Изпълнителна агенция по горите успешно приключи още едно обучениe по проект на ОП „Административен капацитет"

http://www.moreto.net/novini.php?n=299137

Обучение за повишаване на мотивацията на служителите за изграждане на организационна принадлежност и идентификация в рамките на проект А13-22-50/08.05.2014 г. – „Укрепване на ефективността на държавните горски служители”, финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет“ 2007-2013 г.

Предсрочният вот в Турция може да е на 1 ноември

http://www.mediapool.bg/predsrochniyat-vot-v-turtsiya-mozhe-da-e-na-1-noemvri-news238204.html

Висшата избирателна комисия на Турция е предложила 1 ноември за евентуална дата за предсрочни избори в страната, съобщи Ройтерс, като се позова на източник от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Предложението е било отправено към представителите на четирите партии в парламента. Ако партиите нямат възражения, то за подготовката на изборите турските власти ще имат 60 дни вместо максимално допустимия по конституция 90-дневен срок, съобщава БТА. Окончателното решение за датата предстои да бъде взето след разговори с политическите партии. В началото на седмицата турският премиер Ахмет Давутоглу върна официално мандата за съставяне на правителство на президента Реджеп Тайип Ердоган, след като не успя да намери коалиционен партньор за партията си. В сряда Ердоган заяви, че страната "върви бързо" към нови избори и единственото решение за изход от политическата безизходица е народът да упражни своята воля.

Очаква се телевизионно обръщение на Ципрас в 20,00 часа

http://www.grreporter.info/ochakva-se-televizionno-obrshchenie-na-tsipras-v-2000-chasa/17767

Най-вероятният сценарий, на който според информации се е спрял Алексис Ципрас, е подаването на оставка на правителството през следващите часове и провеждането на спешни избори най-късно до 20 септември

прочети повече

Учени: Ключов ген е виновен за затлъстяването

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/ucheni-kliuchov-gen-e-vinoven-za-zatlystiavaneto-6041407

"За пръв път генетиката разкрива неподозиран механизъм, който се явява отделен фактор в затлъстяването", пишат изследователите

Пети събор Арт Мастърс събира любители на фолклора във Витоша

http://www.zapernik.com/hailaif/peti-subor-art-masturs-subira-lyubiteli-na-folklora-vuv-vitosha_39666/

Организаторите на събитието канят всички, които обичат да танцуват и харесват българската народна музика, да изпратят лятото с песни и танци на открито край хижа "Софийска филхармония" на 12 септември.

Традиционен събор "Арт Мастърс" ще събере любители на българската народна музика, на танците и на красивата природа за пети пореден път във Витоша. Организатор на събитието е сдружение "Арт мастърс фестивалс", а веселата среща този път ще се проведе на...

Продължава

Авария спря чешмите с минерална вода до Дом "Младост" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=299132

От няколко дни чешмите за минерална вода до Дом "Младост" във Варна се пресъхнали, информира слушател на Радио Варна. Проверка показа, че причината е авария на съоръжението за изпомпване на минералната вода. Елизабет Даскалова, управител на Дом "Младост" увери, че полагат всички усилия аварията да се отстрани възможно най-скоро и допълни, че се надяват още следващата седмицата минералната вода да потече отново.

Строителни отпадъци тормозят врачани

http://pik.bg/строителни-отпадъци-тормозят-врачани-news385554.html

Строителни отпадъци тормозят врачани

През лятото, когато освен време за отпуски е и най-силният сезон за ремонти, се повишават строителните материали край контейнерите за биологичен отпадък. Въпреки 7-дневния цикъл на сметосъбиране и сметоизвозване, този проблем е налице във Враца.

"С години трябва да формираме култура на поведение в това отношение, за да постигнем резултати... Факт е, че всяка година по това време се струпват строителни отпадъци край контейнерите за смет, защото хората правят ремонти у дома", каза кметът Николай Иванов.

Кметът на Враца припомни, че в задълженията на БКС не е да почиства подобни отпадъци, нито пък гражданите заплащат чрез таксата за битови отпадъци и тази услуга.

"Ще регулираме този процес с БКС, макар че гражданите не заплащат такава услуга и това не е ангажимент на дружеството.", допълни той, цитиран от Радио Видин.

Да вечеряш с 5 собствени хамсии

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933677


ДА ВЕЧЕРЯШ с няколко хамсии, които сам си уловил привечер на пристана, може да се окаже опасно за държавата. Може да не ти стигнат, но за тях не си давал пари. Те не са минали през едровата и дребнова търговска мрежа, върху тях няма ДДС, НАП не ги е проследил по въздушен път.
Явно точно това имат предвид чиновниците,
ДА ВЕЧЕРЯШ с няколко хамсии, които сам си уловил привечер на пристана, може да се окаже опасно за държавата. Може да не ти стигнат, но за тях не си давал пари. Те не са минали през едровата и дребнова търговска мрежа, върху тях няма ДДС, НАП не ги е проследил по въздушен път. Явно точно това имат предвид чиновниците,

Питбул нахапа полицай при арест на собственика с дрога

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4933678

Криминалист от Велико Търново е бил нахапан зверски по краката и ръцете от насъскан питбул от стопанина му. Екшънът се разиграл при арест на наркопласьор, който е и собственик на злото куче.  Кървавата драма станала около 15,30 часа в сряда на ул."Плиска " в старата столица. По същото време цивилни полицаи отишли на проверка по сигнал за
Криминалист от Велико Търново е бил нахапан зверски по краката и ръцете от насъскан питбул от стопанина му. Екшънът се разиграл при арест на наркопласьор, който е и собственик на злото куче. Кървавата драма станала около 15,30 часа в сряда на ул."Плиска " в старата столица. По същото време цивилни полицаи отишли на проверка по сигнал за

30 души в болница след курбан в добричко село

http://www.bnews.bg/article-140384

Специалистите смятат, че става въпрос за чревен вирус, защото закланото животно било здраво и маркирано.

Неизвестен стреля по детска градина в Стара Загора

http://www.cross.bg/gradina-intzidenta-strelyano-1477737.html

/КРОСС/ Стрелба е имало в детска градина „Калина" в Стара Загора. При инцидента не са пострадали хора и в момента в заведението няма деца, тъй като е затворено за ремонт, съобщава пресцентърът на Областната дирекция на МВР пред „Дневник". Сигналът за инцидента е бил подаден малко след 10 ч. тази сутрин от Военна полиция, тъй като детската градина е в системата на армията. Работниците на място са чули гърмежа и по-късно се е разбрало, че изстрелът е счупил един прозорец.Не се знае дали по сградата е стреляно целенасочено или случайно, но според говорителя на местната полиция Ивелин Иванов няма данни за умисъл.В момента на мястото има полицаи, които извършват оглед. Все още няма информация с какво оръжие е стреляно.

Чиновници в Белгия загубиха документи за 10 милиона евро субсидии

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933627

 Чиновници в белгийския град Шарльороаса са загубили документи за получаването на над 10 милиона евро субсидии от ЕС, съобщи телевизия
 Чиновници в белгийския град Шарльороаса са загубили документи за получаването на над 10 милиона евро субсидии от ЕС, съобщи телевизия "Ер Те Бе Еф". Шарльороа е кандидатствал за проект за реконструкция на сгради с културно значение по крайбрежието на река Самбра. Общината трябва да получи към 5 септември субсидии от ЕС в размер на повече от 10

Словенците "Лайбах" са първата чуждестранна рок група, пяла в Северна Корея (видео)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/20/2593723_slovencite_laibah_sa_purvata_chujdestranna_rok_grupa/?ref=rss


"Изпълнителите представиха добре уменията на групата чрез специфично пеене, богати гласове и характерни интерпретации", съобщи KCNA, официалната информационна агенция на Северна Корея

"Танцуваме с Адо Хинкел*, Бензино Наполони, танцуваме Шикългрубер и танцуваме Майтрея, с тоталитаризма и демокрацията, танцуваме с фашизма и червената анархия", се пее в един от хитовете на групата.

Въпреки това "Лайбах" (Laibach) стана първата чуждестранна рок група, изнесла концерт в...

Успокоение! Няма да бутат Бетонния мост в Пловдив

http://pik.bg/успокоение-няма-да-бутат-бетонния-мост-в-пловдив-news385553.html

Успокоение! Няма да бутат Бетонния мост в Пловдив

Бетнонният мост в Пловдив няма да бъде бутнат, както предвиждаше проекта за рехабилитация на железопътния участък Пловдив-Бургас. Това стана ясно днес по време на представянето на идейната фаза от проектанстката компания Консорциум „Тракия консулт“, предаде Дарик.

Според управителя й Бетонният мост ще бъде реконструиран по искане на общината, като автомобилно трасе от Централна гара ще свързва бул. „Васил Априлов“ с ул. „Димитър Талев“.

Отделно Железният мост на река Марица ще бъде демонтиран и заменен с нов, като успоредно с него община Пловдив ще построи и автомобилен мост. Останалите дейности в града превиджат затваряне на пръстена Централна гара, гара Филипово и Скутаре, като ще бъде изградена и нова жп спирка пред стадион „Пловдив“.

Очаква се всички прелези в града да бъдат премахнати и да бъдат заменени с надлези или подлези, като ще бъдат модернизирани и системите за електрификация и сигнализация.

Според кмета на Пловдив Иван Тотев всичко това ще даде възможност за бъдещо надраждане на проекта и може да започне да се мисли за релсов или друг вид транспорт в рамките на града.

Завеждащият отдел „Инвестиционно проектиране“ към НКЖИ Мария Чакърова обясни, че рехабилитацията на отсечката между Пловдив и Бургас ще позволи на влаковете да се движат със 160 км. в час и разстоянието ще бъде изминавано за около час и 45 минути. Тя все пак уточни, че към днешна дата превозвачите не разполагат с влакове, които да са пригодени за тази скорост, но БДЖ вече имат проект за закупуването на 30 нови мотриси.

Строителните дейности по проекта ще започнат най-рано през 2017-та година и трябва да приключат до 2020-та.

Според проектантите приблизителната стойност на дейностите само в рамките на град Пловдив е между 320 и 330 млн.лева, които ще бъдат осигурени по ОП „Транспорт“.

Пожарникар в почивка спаси пенсионер от горящ апартамент в Свищов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933652

Огнеборец от Свищов спаси от явна смърт мъж в горящ апартамент. Случката се разиграла около 8 часа в сряда. Пожарникарят Борис Борисов не бил на смяна и тъкмо се прибирал от 24-часово дежурство, когато забелязал, че от жилище на втория етаж на блок в квартал
Огнеборец от Свищов спаси от явна смърт мъж в горящ апартамент. Случката се разиграла около 8 часа в сряда. Пожарникарят Борис Борисов не бил на смяна и тъкмо се прибирал от 24-часово дежурство, когато забелязал, че от жилище на втория етаж на блок в квартал "Симеон Ванков" в дунавския град се извива гъст черен дим.

Тити Папазов приключва с треньорството

http://offnews.bg/news/n_1/n_548503.html

На специална пресконференция треньорът на баскетболния отбор Левски Тити Папазов обяви, че се отказва от треньорството. Мъжкият тим на Левски поема Николай Господинов. "Завършвам в абсолютно ясно съзнание и с положителни емоции. Всичките ми действия в живота са били спонтанни. Нощта преди да взема това решение, ако някой ми беше казал, че ще се откажа от треньорството, щях да му се изсмея", коментира Тити. "Ходатайствах пред Черно море да вземат Ники Господинов, но така се стекоха нещата, че реших да се откажа от треньорството". Тити признава, че в треньорската си практика е изживял много силни и емоционални моменти, но бързо се е справял с лошото и е бил винаги щастлив. "Успях да се преборя със загубите в съзнанието си. Имам 17 загубени финала като треньор. Титлите са 12". За финал Папазов обеща да даде възможност на Господинов да бъде в клуба това, което е бил той самият - лидер. Според него новият треньор "със сигурност ще бъде треньорът с най-сериозен гръб".

Северна и Южна Корея си размениха огън по границата, евакуираха цивилни

http://offnews.bg/news/n_1/n_548519.html

Северна и Южна Корея са разменили ракетен обстрел помежду си, в огън открит първо от Пхенян, съобщават световните агенции, цитирайки южнокорейските власти. КНДР се опитал да унищожи уредби по границата с Южна Корея, които излъчвали анти-Пхенян пропаганда от седмица насам. Като предпазна мярка властите в Южна Корея евакуират цивилните граждани по границата със северната си съседка. Южна Корея са атакували мястото, от което са дошли първите ракети. Повторна атака от КНДР няма. Не се съобщава за големи щети и ранени при атаката. Уредбите прозвучаха с анти-КНДР пропаганда за първи пъти от 11 години. Северна Корея също разполага с подобна система, която се опитва да заглуши шума от южната си съседка.

Селският туризъм у нас бележи ръст през последните години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933657

Селският туризъм у нас бележи ръст през последните години. Това каза Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в интервю за Фокус. 
Господин Драганов, всички като че ли се фокусираме най-вече върху летните и зимните ни курорти съответно по морето и в планините. Как обаче се развива селският туризъм у нас?
Селският туризъм у нас бележи ръст през последните години. Това каза Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в интервю за Фокус.  Господин Драганов, всички като че ли се фокусираме най-вече върху летните и зимните ни курорти съответно по морето и в планините. Как обаче се развива селският туризъм у нас?

Мартин Патцелт - германският депутат, който приюти бежанци в дома си

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/20/2594089_martin_patcelt_-_germanskiiat_deputat_koito_prijuti/?ref=rss


Бихте ли приютили бежанци в дома си? Германският депутат Мартин Патцелт вече го е сторил: от месец при него живеят двама младежи от Еритрея. Мария Илчева от "Дойче веле" разговаря с него и за ситуацията с бежанците в България. "Дневник" публикува целия текст:

Той е на 68 години, баща на пет деца, бивш кмет на Франкфурт на Одер и настоящ депутат в Бундестага. Християндемократът Мартин Патцелт привлече медийния интерес със своето необичайно гостоприемство - от един месец семейството му...

Цитат на деня: Моето тщеславие е на нивото на това на министър-председателя

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/20/2594091_citat_na_denia_moeto_tshteslavie_e_na_nivoto_na_tova/?ref=rss


"Моето тщеславие е на нивото на това на министър-председателя", каза досегашният треньор на баскетболния "Левски" Константин Папазов.

Той обяви, че прекратява треньорската си кариера и се насочва към управленските постове в синия клуб. Мястото му ще заеме Николай Господинов.

По думите му в българския баскетбол има голяма завист към него, но хората на улицата му показват любовта си.

"Бях при Георги Иванов преди няколко дни. Споделих моето решение и му казах: "Аз...

Заради мръсни води е забранено къпането на Централния плаж в Лозенец

http://www.mediapool.bg/zaradi-mrasni-vodi-e-zabraneno-kapaneto-na-tsentralniya-plazh-v-lozenets-news238203.html

Временна забрана за къпане на Централния плаж в Лозенец е наложила бургаската здарвна инспекция на 19 август. Причината е замърсени води. Извършена двукратна проба от водите е установила отклонения по изследваните микробиологични показатели над допустимите стойности. Това крие риск за здравето на къпещите се и затова е наложена забраната, съобщават от здравната инспекция. Тя ще остане в сила докато два последователни анализа на водата не покажат, че тя съответства на изискванията на Наредбата за управление качеството на водите за къпане. Здравните власти препоръчват на посетителите на плажа да спазват наложената забрана.

Заради ешерихия коли е забранено къпането на Централния плаж в Лозенец

http://www.mediapool.bg/zaradi-esherihiya-koli-e-zabraneno-kapaneto-na-tsentralniya-plazh-v-lozenets-news238203.html

Временна забрана за къпане на Централния плаж в Лозенец е наложила бургаската здравна инспекция на 19 август. Причината е открита бактерия ешерихия коли във водите. Сигналът за замърсяването е получен още миналия петък след подадена жалба при областния управител на Бургас. Извършена двукратна проба от водите е установила отклонения по изследваните микробиологични показатели над допустимите стойности. Това крие риск за здравето на къпещите се и затова е наложена забраната, съобщават от здравната инспекция. Началникът й Георги Паздеров обясни, че ако хората се къпят във водата има опасност да  развият гастроентерити и гастроентероколити. Според него най-вероятно става дума за фекално замърсяване. Капацитетът на  легловата база на Лозенец е в пъти по-голям от капацитета на пречиствателната станция. Този проблем не търпи отлагане, коментира пред БНР Мария Василева, кмет на село Лозенец. Забраната за къпане на плажа ще остане в сила докато два последователни анализа на водата не покажат, че тя съответства на изискванията на Наредбата за управление качеството на водите за къпане. Здравните власти препоръчват на посетителите на плажа да спазват наложената забрана.

Оставиха в ареста джигита, убил мъж на зебра

http://offnews.bg/news/n_1/n_548518.html

Пловдивският апелативен съд остави за постоянно в ареста 24-годишният Милан Дивеков, който уби пешеходец на зебра на 12 август.  Младежът, който до този момент бе под домашен арест, напусна съдебната зала с белезници. Магистратите се мотивираха с възможността Дивеков да извърши друго престъпление.  "Има очевиден стремеж да се препятства работата на прокуратурата по делото ", заяви съдия Юлиан Русенов. Заради действията на полицията във връза с трагичния инцидент от днес МВР - Пловдив е с нов шеф. 

Северна и Южна Корея размениха огън

http://www.moreto.net/novini.php?n=299131

Северна Корея обстрелва военни части на Южна Корея в западната част на общата им граница. Това съобщи южнокорейска информационна агенция, която се позовава на военни източници. Министерството на отбраната първоначално заяви, че все още не може да потвърди достоверността на информацията, но в последствие съобщи, че страната е предприела контраудар.

Реформаторите в кървава атака за оцеляването си

http://www.bnews.bg/article-140383

За реформаторите това как ще се представят на местните избори е въпрос на реално оцеляване в централната власт.

Гласуваме машинно само в София и само за общински съветници

http://politics.actualno.com/Glasuvame-mashinno-samo-v-Sofija-i-samo-za-obshtinski-syvetnici-news_491039.html

Централната избирателна комисия е определила броя на секциите, в които ще сa гласува машинно. Това ще бъдат 50 секции, като всички от тях ще се на територията на София. Машинно ще гласуваме само за общински съветници. Това съобщиха на своя първи брифинг преди местните избори говорителите на ЦИК Александър Андреев, Камелия Нейкова и Цветозар Томов, предаде  БГНЕС. От издаването на указите на президента за провеждането на местните избори и референдума на 25 октомври досега са приети 11 реше

Вижте какво се случва с кожата ни, когато си правим татуировки (ВИДЕО)

http://curious.actualno.com/Vijte-kakvo-se-sluchva-s-kojata-ni-kogato-si-pravim-tatuirovki-VIDEO-news_491018.html

Вижте невероятната демонстрация на забавен кадър за това, какво се случва с кожата ви, когато сте направили татуировка! Изкуството на правенето на татуировки никога не излиза от мода и се разпространява всяка година все повече и повече и все повече и повече декорации са създадени специални и оригинални. В това видео може да се види в „забавен кадър“, или по-бавно движение, как се използват игли. Както можете да видите, когато правите татуировка с игли, те започват да се движат много

Нивата на цианид във водите край Тянцзин 350 пъти по-високи

http://asia.actualno.com/Nivata-na-cianid-vyv-vodite-kraj-Tjanczin-350-pyti-po-visoki--news_491037.html

Нива на цианид над 350 пъти по-високи от допустимото са били открити във води близко до мястото на тежките експлозии в китайския пристанищен град Тянцзин. Според местното бюро по опазване на околната среда опасният химикал е бил засечен в 25 наблюдавани обекта в рамките на опасната зона около мястото на експлозиите. "Прекомерни нива на цианид са били засечени на осем места като най-високите стойности достигат 356 пъти" над позволените нива, се казва в съобщени на бюрото. По-рано властит

Калфин: Местните избори са много важни за АБВ

http://pik.bg/калфин-местните-избори-са-много-важни-за-абв-news385542.html

Калфин: Местните избори са много важни за АБВ

"Местните избори са много важни за реализиране целите на ПП АБВ, а именно разрешаване на наболелите проблеми по места", заяви в Сливен вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и заместник –председател на ПП АБВ.

Целта на АБВ на тези избори е да събере 200 000 гласа за своите кандидати за кмет и листите в страната, като удвои резултата си от парламентарните избори. Тогава от ПП АБВ са събрали 136 000 гласа. До края на август ще бъдат готови номинациите за кандидатите за кмет и общинските листи в цялата страна.

138 кандидати за кмет, над 80 от които кандидати на партията издига АБВ в цялата страна. 30 от кандидатите са независими, подкрепени от ПП АБВ, а в останалите партията участва в коалиция.

Ивайло Калфин, заяви че в общините в област Сливен се издигат хора с авторитет и голямо влияние върху местната общност.

За Сливен кандидатът за кмет в ген. Христо Григоров, дългогодишен служител в системата на МВР и бивш директор на сливенската полиция, Пламен Леонов, преподавател е кандидатът за кмет на партията в Нова Загора. Той е член на националното ръководство на земеделския съюз „Александър Стамболийски“. Стефан Джумалиев е кандидатът на АБВ за Котел. Той е експерт в сферата на образованието

. В община Твърдица партията издига Милен Нинев, икономист и бизнесмен. Той е коалиционен кандидат на АБВ, Движение 21 и още няколко други партии. Като цяло в страната ПП АБВ излиза или със самостоятелни кандидати или подкрепени от партии от центъра на политическото пространство или такива с леви идеи.

Удължената работна седмица води до инсулти и инфаркти

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/udylzhenata-rabotna-sedmica-vodi-do-insulti-i-infarkti-6041404

От направеното проучване станало видно, че когато хората работят над 55 часа седмично, рискът да получат инсулт се увеличава с 33 процента, а инфаркт - с 13 процента

Преди минути! Тежка катастрофа в центъра на Варна

http://petel.bg/Predi-minuti--Tezhka-katastrofa-v-tsentara-na-Varna-__123903

Илюстрация: Булфото Много опасна катастрофа е станала преди минути в центъра на Варна до Археологическия музей. Очаквайте...

Ново разкритие и за Кристиян от "Биг Брадър"! И той крие нещо потресаващо от миналото си

http://petel.bg/Novo-razkritie-i-za-Kristiyan-ot-Big-Bradar--I-toy-krie-neshho-potresavashho-ot-minaloto-si__123902

Kpиcтиян Cтoйĸoв ce oĸaзa пopeдният пpoвaлeн чaлгa-пeвeц, нo зa нeгo cĸopo щe ce бият ĸoмпaниитe. Aĸo ce чyдexтe пpeди вeчep зaщo ce пpeдcтaвя зa пpeдcтaвитeл нa лeĸия жaнp и...

"Уикенд": Сърдечна болест отнела живота и на бащата на Плевнелиев! Лечението е изключително сложно

http://petel.bg/Uikend--Sardechna-bolest-otnela-zhivota-i-na-bashhata-na-Plevneliev--Lechenieto-e-izklyuchitelno-slozhno__123900

колаж: Блиц "Aorta dissecans", състоянието на аортата, което отне внезапно живота на сина на държавния глава - 14-годишния Филип Плевнелиев, не се...

Откриха цяла наркотична „аптечка“ в 19-годишен на Златни пясъци

http://petel.bg/Otkriha-tsyala-narkotichna----aptechka----v-19-godishen-na-Zlatni-pyasatsi__123899

снимка: БулФото, архив Час преди полунощ в сряда варненски полицаи заловиха в Златни пясъци 19-годишен варненец, в който откриха няколко...

Предсрочните избори в Турция на 1 ноември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933635

Главната избирателна комисия на Турция е предложила 1-ви ноември за евентуална дата за предсрочни избори в страната, съобщи Ройтерс. Предложението е било отправено към представителите на четирите партии в парламента. Ако партиите нямат възражения, то за подготовката на изборите турските власти ще имат 60 дни вместо максимално допустимия по
Главната избирателна комисия на Турция е предложила 1-ви ноември за евентуална дата за предсрочни избори в страната, съобщи Ройтерс. Предложението е било отправено към представителите на четирите партии в парламента. Ако партиите нямат възражения, то за подготовката на изборите турските власти ще имат 60 дни вместо максимално допустимия по

"КонтурГлобал": Ако НЕК плаща изцяло и навреме, мините ще си получават парите

http://www.mediapool.bg/konturglobal-ako-nek-plashta-iztsyalo-i-navreme-minite-shte-si-poluchavat-parite-news238202.html

Когато "КонтурГлобал Марица Изток 3" си получи дължимите към момента от "Националната електрическа компания" плащания, веднага ще погаси собствените си борчове към Мини "Марица Изток", а ако НЕК в бъдеще плаща навреме и в пълен размер фактурите си за закупена електроенергия от американската централа, тя също ще се издължава редовно към мините и системата ще работи ефективно и безпроблемно. Това се посочва в съобщение на американската компания, изпратено в четвъртък, по повод подписаното на 14 август споразумение с НЕК за намаляване на цената за разполагаемост на ТЕЦ-а. За финализирането на споразумението съобщи преди два дни министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която съобщи, че предстои до 27 август да се обяви процедура за търсене на кредит за погасяване на дълговете на НЕК към "КонтурГлобал" и другата американска централа в Маришкия басейн – "Ей И Ес Гълъбово". Плащането на близо 900 млн. лв. борча на НЕК е единственото условие за влизане в сила на намалението на цените на тока от двете централи, което вече е заложено в тарифния модел на сегашната цена. Всяко забавяне на уреждането на дълга води до нови дефицити в силно закъсалата финансово НЕК. "Ние сме много щастливи от факта, че подписахме това споразумение с НЕК, което беше постигнато с подкрепата на правителството и сега очакваме с нетърпение дължимите суми да бъдат изплатени своевременно и то да влезе в сила“, каза Гари Левсли, главен изпълнителен директор на "КонтурГлобал Марица Изток 3". Компанията припомня, че предоговарянето на техния дългогодишен контракт и този на "Ей И Ес" ще пести на НЕК 100 млн. лв. годишно. Централата посочва, че към момента НЕК и дължи 388 млн. лв., а тя от своя страна има да дава на “Мини Марица Изток” 189 млн. лв. за закупени въглища.

Година след наводненията! Врачанското село Горно Пещене все още се възстановява

http://pik.bg/година-след-наводненията-врачанското-село-горно-пещене-все-още-се-възстановява-news385538.html

Година след наводненията! Врачанското село Горно Пещене все още се възстановява

Проведени са всички процедури и всеки момент ще започне ремонтът на улици и мостове във врачанското село Горно Пещене. Инфраструктурата пострада от проливните дъждове и наводнението миналото лято. Отпуснати са 490 000 лева, ще бъдат асфалтирани около 5 км от уличната мрежа, каза кметът Кирил Попов.

"Близо 4-5 километра асфалтиране, което за това селище не е никак малко. Това са улици "Цеко Каменов", улица "Васил Коларов", улица "Димитър Благоев", "Нено Георгиев", улица "Люлин", "Дружба". Очаквам всеки момент да започнат, даже влизам малко в конфликт, че не започваме, но процедурите са такива, че трябва да се съгласува и с пожаро-аварийна безопасност, и с басейнови дирекции, с опазване на околна среда, и накрая вече да се издаде заповед от кмета, с която се разрешава изпълнението на проектите", каза още Попов, цитиран от tribali.info.

Китайски прокурори на посещение у нас

http://pik.bg/китайски-прокурори-на-посещение-у-нас-news385536.html

Китайски прокурори на посещение у нас

По покана на главния прокурор Сотир Цацаров на 21 август на официално посещение у нас пристига китайска делегация, водена от главния прокурор Цао Дзенмин.

В състава на делегацията влизат още Ли Сяофън, главен прокурор на Военната прокуратура, Чен Сю, главен прокурор на провинция Шанхай и Нисян Ибулайн, главен прокурор на Синдзян-уйгурски автономен регион, съобщиха от прокуратурата.

В програмата на делегацията са предвидени срещи с вицепрезидента на България Маргарита Попова, с вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова и със зам.-председателя на ВКС Красимир Влахов.

През втория ден от визитата гостите ще посетят гр. Пловдив, където ще се срещнат с административните ръководители на Апелативна и Окръжна прокуратура Иван Даскалов и Румен Попов. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване