"Воля за спорт" за хора в неравностойно положение стартира през септември

http://goodnews.actualno.com/Volja-za-sport-za-hora-v-neravnostojno-polojenie-startira-prez-septemvri-news_490957.html

15 общини от цяла България ще вземат участие в Националната кампания за инвалидите "Воля за спорт", която стартира през септември. Известни спортисти ще плуват, играят волейбол, народна топка, тенис на маса и др., заедно с хората в неравностойно положение. Спортната кампания е инициирана от Балканска медийна онлайн асоциация и ще се осъществи с помощта на Агенцията за хората с увреждания, Съюза на инвалидите, Съюза на глухите, Съюза на слепите, Съюза на диабетиците. Министерството на младежта и

Гърция е върнала 3,4 млрд. евро на ЕЦБ

http://europe.actualno.com/Gyrcija-e-vyrnala-34-mlrd-evro-na-ECB-news_490952.html

Гърция е платила вноската си към Европейската централна банка  в размер на 3,4 млрд. евро, съобщават източници, близки до правителството в Атина, цитирани от АФП. В края на днешния ден изтичаше срока, в който Гърция трябваше да върне дължимите средства. Плащането стана възможно след като правителствата на страните от еврозоната подкрепиха третата спасителна програма за страната, която ще е на обща стойност 86 млрд. Евро, пише БГНЕС. В същото време агенция ТАСС съобщи, че Европейският стаб

„Big Brother:100% натурален“: Първи двама номинирани

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/big-brother100-naturalen-pyrvi-dvama-nominirani-6041370

Докато Съквартирантите се сближават, Кристиян усилено работи за тяхното неблагоденствие и унижение

Обитателите на първата безплатно санирана панелка: Не вярвахме, но доживяхме

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4932289

"Като казаха "Ще ви санираме безплатно", викам си „Глупости, нещо пак ни лъжат". А сега, вижте - имаме блок бижу. - И стотинка не сме дали. Елате, разгледайте. И дограмата ни смениха, и входовете ни измазаха, и нови пощенски кутии ни поставиха..."
Така нарежда радостен Христо Фидански, който е един от обитателите на 114-те апартамента в панелния
"Като казаха "Ще ви санираме безплатно", викам си „Глупости, нещо пак ни лъжат". А сега, вижте - имаме блок бижу. - И стотинка не сме дали. Елате, разгледайте. И дограмата ни смениха, и входовете ни измазаха, и нови пощенски кутии ни поставиха..." Така нарежда радостен Христо Фидански, който е един от обитателите на 114-те апартамента в панелния

Очакват се валежи и гръмотевици, възможни са и градушки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933046

Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще бъде около средното за месеца. Днес, с преминаването на студен атмосферен фронт, отначало в Северозападна България, а около и след обяд и в останалата част от страната ще има валежи и гръмотевици, на места интензивни и значителни по количество. Възможни са градушки.
Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще бъде около средното за месеца. Днес, с преминаването на студен атмосферен фронт, отначало в Северозападна България, а около и след обяд и в останалата част от страната ще има валежи и гръмотевици, на места интензивни и значителни по количество. Възможни са градушки.

Британски полицаи ще бъдат разположени от френската страна на Ламанша

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/08/20/2593840_britanski_policai_shte_budat_razpolojeni_ot_frenskata/?ref=rss


Британски полицаи ще бъдат разположени в Кале, от френската страна на Ламанша, за да помогнат в борбата с трафикантските банди, които помагат на нелегални имигранти да преминават тунела, съобщи британското министерство на вътрешните работи, предаде "Ройтерс".

Британските полицаи, чийто брой не е уточнен, ще работят в нов команден и контролен център заедно с френски колеги. Тази мярка е част от плановете на Лондон и Париж за справяне с мигрантската криза в Ламанша, през който хиляди хора се опитват да влязат нелегално от Франция и Великобритания. Тя е включена в съвместно споразумение за сътрудничество, което ще бъде подписано днес в Кале от френския и от британския министър на вътрешните работи, Бернар Казньов и Тереза Мей.

"Този нов команден център ще открива и разбива престъпните организации, които се опитват да прекарват незаконно мигранти в Северна Франция и през Ламанша", се казва в съобщението на британското вътрешно министерство. То ще бъде ръководено от двама офицери - по един французин и британец.

Сред останалите планирани мерки са разполагането на повече френски полицаи и жандармеристи в района на Кале, както и поставянето на бариери и камери за видеонаблюдение и изпращането на допълнителна охрана в района на тунела под Ламанша с финансиране от Великобритания.
Казньов обсъди въпроса с Мей в Лондон в края на миналия месец - в разгара на кризата с мигрантите, опитващи се да преминат протока.

Хиляди нелегални имигранти живеят в импровизирани лагери в Кале. Мнозина от тях всяка нощ се опитват да се качат на камиони или влакове, или дори да прекосят пеша 50-километровия тунел под Ламанша. Няколко мигранти загинаха при предприемане на рискованото начинание през последните седмици.

В началото на август британското правителство отпусна 10 милиона евро за сигурността и наблюдението на тунела под Ламанша. 
  Двете страни ще настояват и за отблокиране на еврофондове за овладяване на имигрантската криза.

Продължава акцията срещу некачествените горива

http://frognews.bg/news_96463/Prodaljava-aktsiiata-sreshtu-nekachestvenite-goriva/

Продължава акцията срещу некачествените горива у нас. И в четвъртък 30 екипа на икономическото министерство ще подменят пломби на бензиновите колонки. Целта е до събота сутрин да бъдат подменени 11 000 пломби на бензиностанциите в страната, съобщи НТВ.

Гледат мярката на шофьора-убиец в Пловдив

http://offnews.bg/news/n_1/n_548370.html

Пловдивският апелативен съд гледа днес мярката на 24-годишния Милан Дивеков, който уби възрастен мъж на пешеходна пътека в града, младежът е под домашен арест.  Дивеков има пет глоби за превишена скорост, контролният талон му е отнеман три пъти, преди да предизвика трагичната катастрофа на 12 август.  Вчера главният прокурор Сотир Цацаров сезира министър Румяна Бъчварова за скандалните действия на полицията след инцидента, което доведе до смяна на върха на МВР - Пловдив. В полицията в Пловдив тече цялостна проверка по случая.

"Галъп": Българите не искат въвеждане на еврото

http://www.bnews.bg/article-140360

Само 17% от българите поддържат въвеждането в страната на единната европейска валута.

Осем общини изловиха изборни туристи

http://bulgarski.pogled.info/news/66966/Osem-obshtini-izloviha-izborni-turisti

/Поглед.инфо/ Подетите от местните власти проверки за нередовни адресни регистрации, които се свързват с изборен туризъм, вече разкриха нарушения в 8 общини.

50% по-евтино море от днес

http://pik.bg/50-по-евтино-море-от-днес-news385297.html

50% по-евтино море от днес

Сериозни намаления обещават хотелиерите по Южното Черноморие от днес до края на август. Цените сега спадат до 30%, а от началото на септември намалението на предлаганите пакети ще е дори 50 на сто.

Хотелиерите в по-малките курортни градчета вече са пуснали предложение със сериозни намаления, коментира Диана Колчева от Съвета по туризъм в Черноморец пред БНР.

"Идват и свежите оферти, като те се движат между 50 и 120 лв от полупансион до ол-инклузив и съответно до 50 лв могат да намерят настаняване със закуска по курортите ни в цялата Бургаска област от Обзор до Синеморец", обясни тя.

В най-големия ни курорт по Южното Черноморие - Слънчев бряг цените сега падат от 15 до 20%, каза Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в комплекс.

"Започва първият междинен сезон, след високия сезон, който приключва на 20-ти август. Той продължава до към 4-5 септември, след което започва вторият междинен, в който допълнително намаляваме цените за тези, които все още не са се прибрали по домовете си във връзка с новата учебна година. И така до края на септември", обясни тя.

Хотелиерите коментират, че освен по-ниските цени, почиващите сега получават и по-спокойна почивка, а от офертите за намаление се възползват най-вече българските туристи.

Извънредно! Напрежението ескалира! Запалиха къща в "Максуда"! Извадиха брадва и сърп, мятат камъни

http://petel.bg/Izvanredno--Naprezhenieto-eskalira--Zapaliha-kashha-v-Maksuda--Izvadiha-bradva-i-sarp--myatat-kamani__123858

Снимка Румен Сарандев Напрежението във варненското гето "Максуда" ескалира! В момента жандармеристи се опитват да отцепят хората от...

Вижте крадеца, вбесил Борисов (Видео)

http://petel.bg/Vizhte-kradetsa--vbesil-Borisov--Video-__123856

Кадър Youtube.com Автокрадецът Ярослав Димитров e заснет на 14 август от охранителна камера да задига „Ауди“ и БМВ в София. Той е задържан от...

Тайланд: При атентата имало най-малко 10 съучастници

http://www.vesti.bg/sviat/azia/tajland-pri-atentata-imalo-naj-malko-10-syuchastnici-6041369

Страната промени позицията да не търси чужда помощ за разследването и се обърна към Интерпол

Съдът решава за шофьора, убил мъж на зебра в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933074

Ще се върне ли в ареста шофьорът, убил мъж на пешеходна пътека в Пловдив - това ще стане ясно днес. Пловдивският апелативен съд ще разгледа протеста на прокуратурата срещу наложената от Окръжния съд мярка домашен арест, съобщи Нова телевизия.
24-годишният Милан Дивеков сега е под домашен арест. Повдигнато обвинение за това,
Ще се върне ли в ареста шофьорът, убил мъж на пешеходна пътека в Пловдив - това ще стане ясно днес. Пловдивският апелативен съд ще разгледа протеста на прокуратурата срещу наложената от Окръжния съд мярка домашен арест, съобщи Нова телевизия. 24-годишният Милан Дивеков сега е под домашен арест. Повдигнато обвинение за това,

Съдът решава за шофьора, убил мъж на зебра в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4933076

Ще се върне ли в ареста шофьорът, убил мъж на пешеходна пътека в Пловдив - това ще стане ясно днес. Пловдивският апелативен съд ще разгледа протеста на прокуратурата срещу наложената от Окръжния съд мярка домашен арест, съобщи Нова телевизия.
24-годишният Милан Дивеков сега е под домашен арест. Повдигнато обвинение за това,
Ще се върне ли в ареста шофьорът, убил мъж на пешеходна пътека в Пловдив - това ще стане ясно днес. Пловдивският апелативен съд ще разгледа протеста на прокуратурата срещу наложената от Окръжния съд мярка домашен арест, съобщи Нова телевизия. 24-годишният Милан Дивеков сега е под домашен арест. Повдигнато обвинение за това,

Опасно време и дъждове в цяла България

http://frognews.bg/news_96462/Opasno-vreme-i-dajdove-v-tsiala-Balgariia/

Прогнозата за днес е за опасно време и дъждове в цяла България. Жълт код е обявен за всички 28 области на страната. Очакваните сумарни количества валежи за денонощието са между 15 и 30 литра на квадратен метър. Метеоролозите предупреждават гражданите са да бъдат внимателни за възможни локални наводнения, информира БТВ.

Преглед на печата - 20 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=299077

Търговията с горива и въвеждането на  по-строг контрол върху  бензиностанциите са сред водещите  теми на вестниците в четвъртък. „До събота подменят всички пломби на уредите в бензиностанците, проверяват за примеси в бензина Според премиера има бензиностанции, в които 40% от горивото е терпентин Премиерът Бойко Борисов нареди акция срещу нелегалната търговия с горива и срещу измамите с качеството на бензина и дизела.

Повечето сигнали в агенцията за закрила на детето са за насилие

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/08/20/2592933_povecheto_signali_v_agenciiata_za_zakrila_na_deteto_sa/?ref=rss


От началото на годината Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) е извършила над 100 проверки за спазването на правата на децата, съобщиха от там.

По-голямата част проверки са извършени по сигнал, 38 от тях са в училища и детски градини, 25 са проверените доставчици на социални услуги за деца, 6 са проверките в специализирани институции за деца,  29 - в отдели за закрила на детето към дирекции "Социално подпомагане".

Повечето проверки са по сигнали за насилие

- 53% от общия брой - отчитат от агенцията. Най-често те са в образователни институции, а 78% от проверките там и 5 от 6-те проверки в специализирани институции са за насилие. Голяма част от проверките в дирекции "Социално подпомагане" са по повод случаи на родителски конфликти.

Експертите на агенцията за закрила на детето са работили по 718 жалби и сигнали от граждани за първите шест месеца на годината. От тях 99 са самосезиранията на ДАЗД по публикации. За физическо насилие над деца се отнасят 233 жалби, 81 са за системен отказ от полагане на грижи или незачитане на основни нужди на детето от родителите, за психическо насилие са 70 от сигналите, за сексуално насилие или блудство с дете са 28 сигнала.

Статистиката на ДАЗД отчита 131 случая за нарушени права и необходимост от закрила на деца. Това се налага заради неподходящи условия за отглеждане или рискова обществена среда, неосигуряване на образователните потребности на детето и риск от отпадане от образователната система,

грубо отношение и неподходящи методи за възпитание

неприемливо поведение и/или агресия спрямо или между деца и други. 73 са случаите на спорове за упражняване на родителски права и нарушаване на режима на лични контакти с дете, по които са работили експертите на агенцията.

След проверките са издадени 85 предписания от агенцията за закрила на детето, придружени с указания за изпълнението им и механизъм за взаимодействие между отговорните институции. 33 от тях са дадени на училища и детски градини, 25 - на дирекциите "Социално подпомагане", доставчиците на социални услуги са с 18 предписания, а специализираните институции - с 9 броя. Съставени са 17 акта за предоставяне на социални услуги за деца без лиценз, 

неуведомяване за нуждата от закрила на дете

за разпространение на сведения и данни за личността на дете без съгласието на неговите родители. Директорът на ДАЗД е предложил на ръководителите на 10 институции да накажат дисциплинарно свои служители заради методи на възпитание, които уронват достойнството на децата. За трима ръководители на институции, допуснали да се нарушат правата на децата, също е предложено наказание.

Проучване: Повечето българи са против въвеждането на еврото

http://pik.bg/проучване-повечето-българи-са-против-въвеждането-на-еврото-news385293.html

Проучване: Повечето българи са против въвеждането на еврото

По данни на международната агенция за социологически проучвания „Галъп интернешънъл”, цитирани от списание Бизнес- Украйна и агенция "Фокус". Повечето българи са против присъединяването на страната им към еврозоната.

Според изследването само 17% от българите поддържат въвеждането в страната на единната европейска валута, докато 53% са твърдо против. 30% от анкетираните нямат конкретно мнение. Преди няколко месеца на подобно проучване повече от половината българи се обявиха за въвеждането на еврото.

„Галъп интернешънъл“ смята, че тази рязка смяна на поддръжката се дължи на гръцката дългова криза. 43% от българите смятат, че ситуацията в южната им съседка ще се влошава в бъдеще и заради това изпитват неувереност в бъдещето на еврозоната. 

Шокиращ надпис на морето: "За бедни и педера*и в другата кръчма"

http://curious.actualno.com/Shokirasht-nadpis-na-moreto-Za-bedni-i-pederai-v-drugata-krychma-news_490951.html

На фона на битката за клиенти по Черноморието, малко странно звучи въведеното от собственик на кръчма ограничение за посетители, съобщи Нова телевизия. Човекът обявява на всеослушание, че не желае при него да идват „бедни и педераси”. Actualno.com запазва правописа от табелата. Спорно е дали това ще му донесе дивиденти като бизнесмен. Интересно, дали има държавен орган, който да има функцията да санкционира такива определено невписващи се в европейските стандарти родни бизнесмени.

Качеството на живот в София се влошава, твърди британска медия

http://society.actualno.com/Kachestvoto-na-jivot-v-Sofija-se-vloshava-tvyrdi-britanska-medija-news_490949.html

Качеството на живот в София става все по-лошо. Това показва класация на Iconomist Itelligence Unit, аналитичното звено на авторитетното британско издание The Iconomist. Столицата ни е поставена на незавидното 87-мо място в класацията. София продължава да пропада по качество на живота, като сривът продължава вече пета поредна година. В проучването са включени 140 градове. Те са оценени по 30 фактора, сред инфраструктура, сигурност, околна среда, здравеопазване, образование. Най-добрият град

Григор Димитров излиза срещу Мъри тази нощ

http://tennis.actualno.com/Grigor-Dimitrov-izliza-sreshtu-Myri-tazi-nosht-news_490946.html

Българският номер 1 в мъжкия тенис Григор Димитров ще се изправи срещу Анди Мъри в третия кръг на турнира по тенис в Синсинати. Двубоят е мач №3 на Централния корт, а по програма трябва да започне не преди 02.00 часа българско време. В предишния кръг Григор отстрани Вашек Поспишил, докато тази нощ Мъри спечели трудно мача си с Марди Фиш с 6:4, 7:6(1). До момента Димитров и Мъри са се срещали общо седем пъти, като статистиката сочи 5:2 в полза на шотландеца. Последните два мача обаче са спечеле

Клиент се оплака от безобразно отношение на работниците на Ротоп, пиян и неадекватен служител без бардж влиза в дома му

http://www.zapernik.com/biznes/klient-se-oplaka-ot-bezobrazno-otnoshenie-na-rabotnicite-na-rotop_39661/

Здравейте , искам да изразя огромното си разочарование от работниците на интернет доставчик Ротоп, пише до zaPernik.com  Христо Узунов. Абонат съм на въпросната фирма от години , вчера викнах поддържащия екип заради проблем в мрежата им. Това, че закъсняха с повече от допустимото не ме трогна , колкото това , че едно от момчетата от екипа беше видимо неадекватно. В началото си мислех , че си въобразявам , но след поредното залитане и неадекватно реагиране вече бях сигурен , че е или...

Продължава

Колко дъски хлопат на Ван Гаал

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4932230

„Човек може само да се чуди дали му хлопа едната дъска или и двете!” Крилатата фраза е на великия холандски футболист и треньор Йохан Кройф. Адресат е Луис ван Гаал, друг корифей в занаята. Двамата никога не са се обичали, не са се и признавали. Кройф е извеждал три пъти „Аякс” до КЕШ като играч, а Ван Гаал спечели последния трофей в историята на
„Човек може само да се чуди дали му хлопа едната дъска или и двете!” Крилатата фраза е на великия холандски футболист и треньор Йохан Кройф. Адресат е Луис ван Гаал, друг корифей в занаята. Двамата никога не са се обичали, не са се и признавали. Кройф е извеждал три пъти „Аякс” до КЕШ като играч, а Ван Гаал спечели последния трофей в историята на

НАТО предупреди Русия за по-нататъшната ескалация на конфликта в Украйна

http://svetoven.pogled.info/news/66965/NATO-predupredi-Rusiya-za-po-natatashnata-eskalatsiya-na-konflikta-v-Ukraina

/Поглед.инфо/ НАТО предупреди Русия, че всякакви опити на опълченците да превземат нови украински територии са недопустими, предаде Ройтерс.

СДС внася в ЦИК идеята си срещу феномена 15/15

http://offnews.bg/news/n_1/n_548355.html

СДС внася днес в Централната избирателна комисия предложението си за номериране на бюлетините за вота наесен.  Зам.-председателят на партията Любен Петров и Юлиан Леков, член на НИС, ще представят идеята анти 15/15. Тя предвижда партийната номерация за всяка политическа сила или коалиция в бюлетините за общински съветници да започва от 100 нагоре, за да се избегне изкривяването на преференциалния вот. На европейските и парламентарните се родиха феномените Момчил Неков и Ана Баракова, които излязоха напред в листите, след като номерата им съвпаднаха с тези на партиите.  Числото 100 е избрано, за да е по-голямо и от най-дългата листа - софийската, която е от 61 позиции.  Премиерът Бойко Борисов обаче обяви, че избирателите са достатъчно интелигентни и не се налага да се променя номерацията на листите. 

САЩ гневни на Русия заради осъждането на естонец за шпионаж

http://svetoven.pogled.info/news/66964/SASHT-gnevni-na-Rusiya-zaradi-osazhdaneto-na-estonets-za-shpionazh

/Поглед.инфо/ САЩ протестираха срещу Русия заради осъждането на естонец на 15 години затвор заради шпионаж.

Съдът решава за шофьора, убил мъж на пешеходна пътека в Пловдив

http://pik.bg/съдът-решава-за-шофьора-убил-мъж-на-пешеходна-пътека-в-пловдив-news385289.html

Съдът решава за шофьора, убил мъж на пешеходна пътека в Пловдив

Ще се върне ли в ареста шофьорът, убил мъж на пешеходна пътека в Пловдив - това ще стане ясно днес.

Пловдивският апелативен съд ще разгледа протеста на прокуратурата срещу наложената от Окръжния съд мярка домашен арест, съобщи Нова телевизия.

24-годишният Милан Дивеков сега е под домашен арест. Повдигнато обвинение за това, че е шофирал с привишена скорост и по непредпазливост е причинил смъртта на 63-годишен пешеходец.

Шофьорът има 5 глоби за превишена скорост, а 3 пъти му е отнеман контролният талон за същото нарушение. 

Този инцидент обаче стана повод за оставката на полицейски шеф.

Началникът на районното в Пловдив подаде оставка, защото се оказа от писмо на главния прокурор, че при задържането на шофьорът, ударил пешеходец униформените не са направили алкохолна и проба за наркотици. 

Прокуратурата разбрала за това нарушение от репортаж на Нова телевизия.

В полицията в Пловдив тече цялостна проверка по случая.

Зрител алармира за убийство, оказва се стар случай

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933064

Зрител на TV7 алармира за жестоко убийство в Якимово.
Зрител на TV7 алармира за жестоко убийство в Якимово. "Крият страшно убийство. Сгазиха човека с кола, после го утрепаха с мотика. Николай се казва убиецът", каза мъжът от село Якимово, който не се представи. В края на юли 22-годишният Цветелин Ангелов, който е задържан за убийството на свой съселянин в Якимово, остава в ареста за 72 часа.

Гърция изпраща хиляди бежанци към Македония

http://bulgarski.pogled.info/news/66963/Gartsiya-izprashta-hilyadi-bezhantsi-kam-Makedoniya

/Поглед.инфо/ Гръцките власти напълниха кораба "Елефтериос Венизелос" с над 2600 бежанци от Сирия.

Африканци в ареста, продавали вълшебна вода за производство на долари

http://offnews.bg/news/n_1/n_548365.html

Руската полиция е задържала група африкански алхимици, предлагали вълшебна вода, която превръща хартия в 100-доларови банкноти. Измамени кандидат-милионери сигнализирали на властите за престъпната група, която твърдяла, че са необходими само черна хартия и специалната течност, съобщи Нова тв.  Групата обяснявала, че изпаренията на вълшебната вода са опасни за живота. Затова слагали ръкавици и маски, а след това обработвали лист хартия, но умело и ловко го сменяли със 100-доларови банкноти. Измамниците продавали течност за производство на 20 милиона долара за 5 милиона рубли. 

Нида Ахмедов, кмет на община Каолиново: Хората разбраха, че работим за тях

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4932770

Нида Ахмедов (42 г.) е кмет на община Каолиново трети мандат. Завършил е социална педагогика в Шуменския университет. Специализирал е психология и управление на европейски проекти в Техническия университет в Бургас. До 2003 г. е директор на “Социално подпомагане” в Каолиново. Семеен, с две деца.
- Г-н Ахмедов,
Нида Ахмедов (42 г.) е кмет на община Каолиново трети мандат. Завършил е социална педагогика в Шуменския университет. Специализирал е психология и управление на европейски проекти в Техническия университет в Бургас. До 2003 г. е директор на “Социално подпомагане” в Каолиново. Семеен, с две деца. - Г-н Ахмедов,

Извънредно! Линейка и пожарна в "Максуда"! Мъж плаши, че ще се пали!

http://petel.bg/Izvanredno--Lineyka-i-pozharna-v-Maksuda--Mazh-plashi--che-shhe-se-pali-__123857

Линейка и пожарна влязоха преди минути във варненското гето "Максуда", където в момента върви събарянето на общо 58 незаконни постройки,...

Тихо - тихо! Хората от "Максуда" разглобяват и прибират в каруци дори покривите на къщите!

http://petel.bg/Tiho---tiho--Horata-ot-Maksuda-razglobyavat-i-pribirat-v-karutsi-dori-pokrivite-na-kashhite-__123855

Снимка Румен Сарндев Продължава събарянето на незаконни къщи във варненското гето "Максуда". В момента няма напрежение сред хората, но...

Пускат движението около Руски паметник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933056

Облекчаване на задръстванията в столицата се очаква от днес, след като тази сутрин пускат движението на кръговото кръстовище на площад
Облекчаване на задръстванията в столицата се очаква от днес, след като тази сутрин пускат движението на кръговото кръстовище на площад "Руски паметник". Обновяването му продължи повече от два месеца, съобщава Нова тв. Като целта е да намали шума и вибрациите от трамваи и автомобили. Първо движението беше ограничено частично,

Алхимици продават в Москва течност, която превръща хартията в 100-доларови банкноти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4933065

Африкански алхимици опитвали да продадат течност, която превръща хартията в 100-доларови банкноти, и са арестувани в Москва, съобщи NTV.ru. Полицията получила сигнал за действаща в руската столица и в Подмосковието организирана престъпна група, която предлага на гражданите да започнат да произвеждат американски долари.
Африкански алхимици опитвали да продадат течност, която превръща хартията в 100-доларови банкноти, и са арестувани в Москва, съобщи NTV.ru. Полицията получила сигнал за действаща в руската столица и в Подмосковието организирана престъпна група, която предлага на гражданите да започнат да произвеждат американски долари.

Започва разчистването на незаконни постройки във варненското циганско гето "Максуда"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/20/2593819_zapochva_razchistvaneto_na_nezakonni_postroiki_vuv/?ref=rss


Днес в циганското гето "Максуда" във Варна ще започне разрушаването на 61 незаконни постройки. Повечето от тях са паянтови бараки, сковани от подръчни материали. Пропуски в документите, необходими за разрушаването, станаха причина за отлагането на акцията, която бе планирана за миналата седмица.

Според Националната система за гражданска регистрация ЕСГРАОН в предвидените за събаряне постройки живеят 520 души. Около 200 от тях са деца, показват данни на кметската администрация в район "Приморски" на Варна, където се намира гетото.

Според кмета на района Христо Христов обаче в действителност те не били повече от 50-60. "Искам да се знае, че за всички тях е осигурен подслон в общинския приют, дом "Гаврош", Социалния учебно–професионален център и др.", каза Христов.

Въпреки добре известния факт, че процентът на трайно увредените възрастни и децата в циганските гета е голям, в началото на тази седмица нито районната, нито общинската администрация във Варна разполагаха с точни данни за това какъв процент представляват те от регистрираните жители на "Максуда".

Подробности за акцията по разчистването на незаконните постройки очаквайте по-късно в "Дневник".

Зрител на TV7 разказа за жестоко убийство в Якимово, водещата се шокира

http://pik.bg/зрител-на-tv7-разказа-за-жестоко-убийство-в-якимово-водещата-се-шокира-news385287.html

Зрител на TV7 разказа за жестоко убийство в Якимово, водещата се шокира

Зрител на TV7 разказа за жестоко убийство в Якимово. Водещата Диана Радева буквално замръзна, когато чу за какво се обажда човекът от село Якимово.

"Крият страшно убийство. Сгазиха човека с кола, после го утрепаха с мотика.

Николай се казва убиецът", каза мъжът, който не се представи.

Към момента от МВР нямат информация по случая.

Очаквайте подробности!

Най-важното от Варна във вчерашния 19 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=299047

СОУ „Васил Друмев“ във Варна стана основно училище Варненското СОУ „Васил Друмев” е преобразувано в основно училище със заповед на Министъра на образованието и науката от 21-и юли 2015 година, и ще започне да функционира като такова от новата учебна година.

Хванаха мераклията да взриви Статуята на свободата

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/66962/Hvanaha-merakliyata-da-vzrivi-Statuyata-na-svobodata

/Поглед.инфо/ В САЩ бе арестуван мъжа, заплашил през април да взриви Статуята на свободата, съобщават американските медии.

Мълнията се цели в телефона ни

http://pik.bg/мълнията-се-цели-в-телефона-ни-news385282.html

Мълнията се цели в телефона ни

Три жертви за 3 дни взеха гръмотевичните бури и раниха още двама. Двама мъже бяха поразени на място от мълния в Априлци в събота срещу неделя. Гръм уби 11-годишно дете в нива в сунгурларското село Славянци, а друг рани двама авиотехници на летището в Бургас при разразила се буря в понеделник. И през следващите дни се очакват опасни гръмотевични бури. Днес такива ще има в следобедните часове на отделни места в планините, утре най-рисковият район ще бъде централната част на Северна България, а в петък - североизточните и планинските райони.

Не говорете по джиесема, докато падат мълнии, съветват експерти. "Около всеки кабел, по който тече ток, възниква електрично поле. Същото се отнася за джиесемите, особено когато работят, ако има гръмотевична буря. Мобилните апарати не бива да се използват при разходка в планината, ако има купесто-дъждовни облаци", каза пред "Стандарт" Анастасия Стойчева, синоптик от НИМХ на БАН.

Още по-опасно е, ако говорите по телефон с жица или ако сте близки до метални предмети или жица. Те не привличат електричество, но са добър проводник. Ако падне мълния, от тях може да потече силен ток, предупреждава доц. Цветан Велинов, зам.-декан на Физическия факултет към Софийския университет.

Мълнията може да е с различни линейни размери - от метри до около 40 км. Светкавица може да се усети с уреди до 20 км от мястото, където е паднала, твърди Стойчева. Статистиката показва, че всеки ден падат около 8 млн. мълнии по света. България е сред балканските страни, над които най-често има силни гръмотевични бури. Всяка година пострадалите от мълнии са между 10 и 15 души, а някои от случаите са с фатален край. За щастие, 90% от ударените оцеляват.
Опасното природно явление се оказва пренос на електричен заряд между два облака или между облака и земята, казва доц. Велинов.

"В природата зарядите се създават чрез триене между два неметала и чрез пулверизация", поясни доц. Велинов. Когато човек се окаже навън по време на гръмотевична буря, трябва да преброи секундите от мълнията до гръмотевицата, след което полученият резултат да раздели на 3, за да разбере на колко километра е мълнията от него, обясняват физици. Време под 30 секунди се счита за опасно. В полето самото движение на човека може да се окаже мишена за мълнията.

Не трябва да се тича или пък да се застава под единични дървета, съветват специалистите. Ако мълнията ви завари навън в природата, клекнете със събрани крака и стиснати ръце за да няма отворена верига, през която да премине електрическият ток, призовават експерти. Оставете на 5-10 м от себе си всички мокри и метални предмети, съветват специалисти. Добрите планинари знаят и затова дори се хранят с дървени лъжици, обясниха експертите.

Ако човек е във вода, трябва незабавно да излезе и да потърси подслон. Най-безопасното място е в кола или сграда с гръмоотвод. "Ако колата е без антена, тя представлява Фарадеев кафез", обясняват физиците. Фарадеевият ковчег е физическо понятие, което обуславя пространство, което е защитено - затворена заземена метална клетка, която блокира външни статични и нестатични електрически полета. Около антената се натрупват заряди, които могат да ударят хората вътре. Да изключим антената от телевизора, да изключим телевизора от контакта и да не стоим близо до балкони и прозорци съветват експерти по противопожарна безопасност.

Сградата без гръмоотвод също е опасна. В нея не трябва да се пипат металните предмети и да се говори по телефона. Всяка сграда трябва да има изправна инсталация срещу гръмотевици, иначе рискът от пожар е огромен, напомнят от "Противопожарна безопасност". Задължението за поддържането на противомълниевите инсталации е на самите собственици. Според специалисти могат да се монтират специални протектори в електрическото табло, за да бъдат предпазени уредите от поразяване. Сред модерните средства за мълниезащита са активните мълниеприемници, които бранят по-големи площи - сградата и паркинга пред нея. В чужбина са популярни електронни устройства, които следят движението на гръмотевичния облак и със светлинен сигнал съобщават за предстояща гръмотевична буря. Все още обаче у нас подобни няма.

Слушайте и четете прогнозата

за времето. Тя не е само страничка във вестника или се излъчва по телевизиите, за да увеличава тяхната гледаемост. Прогнозата спасява човешки живот. Когато съдържа момент с гръмотевична буря, хубаво е хората да се съобразяват и да не излизат в планината, поне в следобедните часове. Метеорологичните служби на България са с 24 часа режим и дежурният синоптик винаги може да ви консултира", съветва Анастасия Стойчева.

Ще учат за бури още от забавачката

Децата ще учат какво представляват природните бедствия и как да се пазим от тях още от детската градина. Това е записано в специална инструкция на МОН, като в обучението ще могат да се включват и представители на МВР, пожарната и БЧК. Още във втора група хлапетата ще усвояват първите представи за буря, дъжд, наводнение и пожар. На шест години ще трябва вече да знаят кога се звъни на спешния телефон 112. В първи клас вече ще се усвояват основни правила как да се предпазим при природни бедствия, а в трети е отделено специално внимание на това какво поведение да имаме при гръмотевична буря и мълнии. В четвърти вече се учи и за наранявания и видове рани, а в седми клас децата трябва да са в състояние да правят план за защита при бедствия.

 

Да снимаш яхти от брега, или в търсене на перфектния кадър (видео)

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/08/20/2593591_da_snimash_iahti_ot_brega_ili_v_tursene_na_perfektniia/?ref=rss


Видео, заснето в най-добрите традиции, на телевизионните автомобилни реклами, направи дилъра на "Ауди" "Порше БГ". Поводът е спонсорството на петнадесетата юбилейна регата "Кор Кароли", която се проведе миналия уикенд във Варна.

Клипът е озаглавен "В търсене на перфектния кадър", като фотографът Тихомир Рачев проследява гонката от брега. За целта той използва новото "Ауди" Q7, за да намери интересни гледни точки.
 

"Левски" остава без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=299076

До 11 часа днес ще е без вода квартал "Левски", съобщиха за Moreto.net от ВиК-Варна.

Сирийската армия ликвидира 300 до 500 джихадисти

http://svetoven.pogled.info/news/66961/Siriiskata-armiya-likvidira-300-do-500-dzhihadisti

/Поглед.инфо/ В хода на мащабна военна операция в сирийската провинция Хама са били ликвидирани между 300 и 500 джихадисти.

Откриха наркотици в затворническа килия

http://pik.bg/откриха-наркотици-в-затворническа-килия-news385261.html

Откриха наркотици в затворническа килия

Надзиратели във Варненския затвор са открили наркотици при претърсване на килията на 31-годишен затворник, съобщи електронното издание на в. „Труд". При проверка, извършена в понеделник, служителите на затвора са намерили пакетче с кафеникаво вещество - най-вероятно е хероин, и суха тревиста маса, която се е оказала марихуана.

Това със сигурност ще удължи престоя на мъжа в затвора. Материалите са предадени на районната прокуратура, която ще повдигне обвинение срещу притежателя на наркотиците.


40 деца от разрушените постройки във Варна ще бъдат настанени в общински обекти

http://varna.actualno.com/40-deca-ot-razrushenite-postrojki-vyv-Varna-shte-bydat-nastaneni-v-obshtinski-obekti-news_490944.html

„Около 40 деца от разрушените постройки в циганския квартал „Максуда” във Варна ще бъдат настанени в различни общински обекти“. Това заяви кметът на варненския район „Младост”, в който се намира квартал „Максуда” Христо Христов, предаде „Фокус“. Самонастанилите се роми са известени от повече от една година, че предстои събаряне на незаконните им постройки. Христов  разясни, че според закона е невъзможно ромите да бъдат настанени в

Нидал Алгафари: Не може да ограбваш, а после да не искаш бежанци

http://analysis.actualno.com/Nidal-Algafari-Ne-moje-da-ograbvash-a-posle-da-ne-iskash-bejanci-news_490920.html

Кризата в Ирак я създаде една голяма коалиция, в която участваше и България. Не може хем да искаш да си в меда, хем да няма жило. Какво стана в Ирак – средства за масово унищожение не намериха, терористи не намериха, само петрол. Сега идва огромна бежанска вълна заради разрушението на Сирия, на Ирак, натискът върху Турция, заяви социологът Нидал Алгафари по въпроса с бежанците. Същевременно бившият евродепутат Димитър Стоянов пред Нова телевизия хвърли вината за сегашната бежанска вълна н

Започна събарянето на постройки във варненския цигански квартал

http://varna.actualno.com/Zapochna-sybarjaneto-na-postrojki-vyv-varnenskija-ciganski-kvartal-news_490933.html

Започна събарянето на незаконните постройки в циганския квартал „Максуда” във Варна, предаде "Фокус". В района на събарянето са се събрали стотици хора от квартала, които го наблюдават засега мирно. Целият район е обграден от тежко въоръжена жандармерия и полиция. Има линейки и медицински екип. Някои от ромите са изнесли покъщнината си извън сградите. Събарянето започна с паянтовите постройки, изградени от кашон и ламарини, които се намират на един от главните булеварди във В

Кошмар! Бъдете внимателни! Кремове менте заляха пазара - свалят ни кожата

http://pik.bg/кошмар-бъдете-внимателни-кремове-менте-заляха-пазара---свалят-ни-кожата-news385263.html

Кошмар! Бъдете внимателни! Кремове менте заляха пазара -  свалят ни кожата

Слънцезащитни кремове метне предизвикват обриви, лишеи и лющене.

"През лятото много често идват хора с кожни проблеми. Някои от тях са отключили алергия, други просто са попаднали на некачествена козметика", заяви дерматологът Таня Петкова пред "Телеграф".

"С очите си съм виждала два напълно еднакви крема по опаковка и визия. Единият беше оригинален, а другият фалшификат. Човек, който не рачзбира и не знае какво да търси, много лесно може да бъде заблуден и за жалост това се случва често", обяснява тя.

Едни от най-често фалшифицираните стока са тези, с доказано име на пазара. Всяка марка може да бъде изкопирана и единственото, което служи като сигнал за потребителите, е достатъчната информираност и подробното прочитане на етикетите, твърдят експерти.

Важна мярка за безопасност е слънцезащитните кремове да се купуват от аптека. Друго нещо, определящо качествения слънцезащитен продукт е етикетът. Липсата на обозначения също е сигнал, че даден продукт е менте. Много често върху етикетът не е отбелязан факторът или степента на слънцезащита, което е задължително.

"Важно е хората да знаят, че не съществува фактор 70 или 100. От 2004 г. най-високият фактор по европейските стандарти е 50+. Всички флакони, на които пише фактор над този, са със съмнителен произход", твърди дерматологът.

За съжаление много хора разбират, че са попаднали на продукт менте едва когато видят реакцията по кожата си.

"През лятото много често идват хора с обриви, пигментации, лезии, червени петна. Някои от тях са отключили алергия, но други просто са попаднали на некачествена козметика", споделя д-р Петкова.

Пускат движението около Руски паметник

http://pik.bg/пускат-движението-около-руски-паметник-news385279.html

Пускат движението около Руски паметник

Облекчаване на задръстванията в столицата. От днес се пуска движението на кръговото кръстовище на площад "Руски паметник".

Обновяването му продължи повече от два месеца. Като целта е да намали шума и вибрациите от трамваи и автомобили. Първо движението беше ограничено частично, а след това затворено изцяло, припомня Нова телевизия.

В същото време, от днес се затваря кръстовището на "Хладилника", а столичният кмет Йорданка Фандъкова ще инспектира как върви ремонтът на друга невралгична точка в столицата - булевард "Сливница".

Реконструкцията там трябва да приключи до 15 септември. Тогава се очаква да бъде напълно завършен и ремонтът на Цариградско шосе.

Полският президент не бил сънувал кошмари с Путин

http://svetoven.pogled.info/news/66960/Polskiyat-prezident-ne-bil-sanuval-koshmari-s-Putin

/Поглед.инфо/ Влошените руско-полски отношения са резултат от имперската политика на Москва, заяви полският президент Анджей Дуда.

Кръстовището на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна" ще е затворено до края на месеца

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/08/20/2593465_krustovishteto_na_bul_cherni_vruh_i_ul_sreburna_shte_e/?ref=rss


Заради строителството на метро станцията на кръстовището на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна" и изграждането на булеварда от днес, 20 август, до края на месеца кръстовището ще бъде затворено. 

Предстои да се извършат включванията на подземната инфраструктура, която се изгражда заедно с метрото и тази, която се изгражда по булеварда, със съществуващите електропреносни и ВиК мрежи в район "Лозенец" и в район "Витоша", обяви Любомир Христов, зам.-кмет на Столична община, предаде...

Порой се изсипва над столичните квартали "Дървеница", "Младост" и "Мусагеница"

http://pik.bg/порой-се-изсипва-над-столичните-квартали-дървеница-младост-и-мусагеница-news385272.html

Порой се изсипва над столичните квартали "Дървеница", "Младост" и "Мусагеница"

Порой се изсипва в момента в столицата. Дъждът заля столичните "Мусагеница", "Дървеница", "Младост" и намиращите се в близост квартали.

По-късно през деня и в Източна България също ще има валежи, в много райони интензивни и с гръмотевици. Очакват се градушки.

Синоптиците предупреждават да бъдем внимателни, защоро климатичните условия няма да са добри. Температурите падат рязко, максималните ще са до 29 градуса.

Независимият народен представител Гюнай Хюсмен: И земята, и политиката искат грижовен стопанин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4932782

Че “парламентът е сборище на злощастни и зловредни хора с болни амбиции, които са влюбени само в себе си, в кесията и славата си” (по Атанас Буров) опровергава всеки ден независимият депутат Гюнай Хюсмен. 49-годишният агробизнесмен милионер беше изключен от ДПС заради настояването си да остане верен на 6107 избиратели,
Че “парламентът е сборище на злощастни и зловредни хора с болни амбиции, които са влюбени само в себе си, в кесията и славата си” (по Атанас Буров) опровергава всеки ден независимият депутат Гюнай Хюсмен. 49-годишният агробизнесмен милионер беше изключен от ДПС заради настояването си да остане верен на 6107 избиратели,

Очакват се валежи и гръмотевици, възможни са и градушки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4933048

Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще бъде около средното за месеца. Днес, с преминаването на студен атмосферен фронт, отначало в Северозападна България, а около и след обяд и в останалата част от страната ще има валежи и гръмотевици, на места интензивни и значителни по количество. Възможни са градушки.
Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще бъде около средното за месеца. Днес, с преминаването на студен атмосферен фронт, отначало в Северозападна България, а около и след обяд и в останалата част от страната ще има валежи и гръмотевици, на места интензивни и значителни по количество. Възможни са градушки.

Възстановява се движението през „Руски паметник“

http://frognews.bg/news_96461/Vazstanoviava-se-dvijenieto-prez-Ruski-pametnik/

Възстановява движението на всички превозни средства през площад „Руски паметник“, съобщиха от пресцентъра на Столична Община.

Актуална пътна обстановка

http://pik.bg/актуална-пътна-обстановка-news385275.html

Актуална пътна обстановка

I. Ограничения за товарни автомобили: 

Въвежда се забрана за движение на тежкотоварни автомобили с обща маса над 20 тона по републиканските пътища, при температури на въздуха над 35 градуса по Целзий, от 13.00 до 21.00 часа, това съобщиха от пресцентърът на Агенция "Пътна инфраструктура".

Целта е да се опазят асфалтовите настилки от образуване на трайни деформации от тежкотоварния трафик и рязкото повишение на температурите през летните месеци.

Забраната ще отпадне при прогнозни температури по-ниски от 35 градуса за 10-дневен период, но не по-рано от 01.09.2015 г.
При действие на забраната автомобилите да изчакват извън пътното платно, на указаните от длъжностите лица места, без да пречат на останалите участници в движението.

Изключение ще се прави за пътни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), бързоразвалящи се хранителни продукти на температурен режим и живи животни.

Ограничението ще бъде сигнализирано с необходимите пътни знаци.
С цел осигуряване на по-висока безопасност, ще се ограничава движението по участъци от републиканската пътна мрежа на тежкотоварни автомобили над 12 тона (включително ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника:

1) за периода от 01 юни 2015 г. до 15 септември вкл. 2015 г. за дните: петък – от 17:00 часа до 20:00 часа и неделя – от 14:00 часа до 20:00 часа;
2) целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници – от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 часа.
Ограниченията важат само по участъците от републиканската пътна мрежа, както следва:
- автомагистралите, с изключение на участъка Харманли-ГКПП „Капитан Андреево“ от АМ „Марица“;
- път I-1 граница ОПУ Видин – ОПУ Монтана – Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София.
- път I-1 с. Ребърково-Ботевград;
- път I-1 етапна връзка на ЛОТ 1 на АМ „Струма” при п.в. Дупница север-ГКПП „Кулата”;
- път I-4;
- път I-5 Русе-Велико Търново;
- път I-8 Пловдив-Харманли;
- път I-9 Дуранкулак-Варна-Бургас;
- път II-18 Околовръстен път София, участък „Южна дъга“ от км 26+100 до км 62+007;
- път II-19 Симитли-Гоце Делчев;
- път II-86 Пловдив-Смолян;
- път II-99 Бургас-Царево.
Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един почивен или празничен ден.
Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.

ІІ. Състояние на автомагистралите: 

АМ „Тракия”: За намаляване интензивността на трафика през участъците с ремонтни дейности на АМ „Тракия“ през областите София и Пазарджик, АПИ препоръчва да се използват следните алтернативни маршрути: 
- път І-6 София-Карлово-път ІІ-64 Карлово-Пловдив;
- път І-8 София-Пловдив от п.в. Мирово до п.в “Пловдив Север“ /км 126+281/ или до п.в. „Пловдив Изток“ /км 133+112/;
област Пазарджик: поради ремонтно-възстановителни работи на виадукта при км 67 на АМ “Тракия“, се въвежда ВОБД за улеснение на трафика:
- в началото на почивните дни /от петък 16:00 до неделя 10:00 часа/ две ленти в посока София-Бургас, една в посока Бургас-София,
- в края на почивните дни /от неделя 10:00 часа до понеделник 10:00 часа/ две ленти в посока Бургас-София и една в посока София-Бургас в отбитите участъци. Срок до 25.09.2015г. 
Участниците в движението да карат с повишено внимание и съобразена скорост, и да спазват указанията на контролните органи; във връзка с подготовка за извършване на превантивен ремонт, поради направа на прозорци в СПО /средна разделителна ивица/, затворени за движение ще са изпреварваща лента, в двете посоки, в участъка от км 74+900 до км 75+100. Движението ще се извършва в интензивна /активна/ и аварийна лента; област Бургас: от км 308+000 до км 312+000 – косене на тревни площи;
АМ „Хемус“: област Шумен и Варна: от км 349+820 до км 367+120 /ляво платно/ и от км 349+820 до км 369+320 /дясно платно/, и от км 379+500 до 391+500 – ограничава се скоростта на движение до 90 км/ч; област София: поради извършване на ремонтно-възстановителни работи на лявото платно на три виадукта: виадукт „Бебреш” при км 39+134, виадукт при км 41+160 и виадукт при км 41+350 се въвежда частично затваряне на лявото платно и прехвърляне на движението (посока Ботевград-София) в платното за насрещно движение; движението в дясната тръба на тунел „Топли дол” се извършва в една лента-крайната дясна лента (посока София- Ботевград), а в тунел „Ечемишка” – лява тръба (посока Ботевград-София) движението се извършва в крайната дясна лента; авариен ремонт на км 15+160 виадукт „Елешница” с пълно затваряне на лявото платно и движението се прехвърли в дясното платно, като се обособяват две ленти за движение в посока София-Ботевград и една лента в посока Ботевград-София. Срок до 30.10.2015 г; поради ремонтно възстановителни работи на лявото платно посока Варна-София на виадукт „Бебреш” при км 39+134 движението ще се осъществява двупосочно в дясното платно - една лента в посока София и една лента в посока Варна. Ремонтните работи ще продължат до 16.09.2015 г. ВОБД на км 41+350 в посока София – ремонтни дейности, движението се извършва в дясното платно; на 20.08.2015 г. монтаж на предпазна оградна мрежа на км 8+100 ляво платно и на км 70+000 – дясно платно; на 20.08.2015 г. продължава почистването на риголи на тунел Ечемишка - лява тръба;

АМ „Люлин: без ограничения.

АМ „Марица”: движението от лявото платно на АМ „Марица” при ПВ „Димитровград” на км 38+800 се пренасочва в локалното платно на АМ „Марица” по пътна връзка АМ „Марица” гр. Хасково- път І-5 гр. Димитровград-гр. Хасково - на ПВ „Хасково” /пресичане на път І-8 и І-5/ по пътна връзка Димитровград-София.

АМ “Черно море” : без ограничения.

АМ „Струма”: без ограничения.
ІІI. Въведени ограничения по основните пътни направления: 

1. Проходи:
- „Златишки” - затворен за всички МПС;
- „Върбишки” - затворен за всички МПС; 
- „Ришки” - отворен за всички МПС;
- „Обзорски” - отворен за всички МПС;
- „Републиката” - отворен за всички МПС;
- „Айтоски” - отворен за всички МПС; 
- „Предела” - отворен за всички МПС;
- „Печинско” - отворен за всички МПС;
- „Пампорово” - отворен за всички МПС;
- „Рожен” - отворен за всички МПС;
- „Превала” - отворен за всички МПС;
- „Троянски” - отворен за всички МПС;
- „Петрохан” - отворен за всички МПС;
- „Котленски” - отворен за всички МПС;
- „Твърдишки” - забранено е движението на МПС над 10 т;
- „Дюлински” - забранено за тежкотоварни автомобили;
- „Вратник” - забранено е движението на МПС над 10 т;
- „Шипка” - отворен за движение. Забранено е движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4 до 31.03.2016 г.

Ограничения в движението на МПС по първокласната пътна мрежа: 

- път I-1 /Е79/ Граница Румъния-Видин-Монтана-Враца-София-Благоевград-Кулата-граница Гърция: област София: /Ботевград-София/ временно е затворен в двете посоки, в участъка от км 205+000 /местност „Рибни вир”/ до км 213+000 /разклон за с. Горно Камарци/, поради укрепително-възстановителни работи на анкерна стена при км 34+310 на АМ „Хемус“ и опасност от срутване върху път І-1, а така също и във връзка с извършващи се ремонтни-възстановителни работи на виадукт „Бебреш” на АМ ”Хемус”, поради възникване на опасност от падащи късове строителни материали. За обходен маршрут да се ползва Ботевград /път І-1/-път ІІ-17-АМ Хемус /п.в. Ботевград-п.в. Витинска река/. Ограничението ще продължи до приключване на ремонтно-възстановителните работи; Мездра-Ботевград при км 178+000 - местността Копяновец, в посока Ботевград, водачите на МПС да пътуват с повишено внимание; временно е затворен в двете посоки в участъка от км 205+000 /село Врачеш-язовир Бебреш/ до км 213+000 /разклон за с. Горно Камарци/. Мярката се налага поради укрепително-възстановителни работи на анкерна стена, при км 34+310 на АМ „Хемус”. За обходен маршрут да се ползва Ботевград /път І-1/ - път ІІ-17-АМ „Хемус” /п.в. Ботевград-п.в. Витинска река/; от км 276+162 до км 281+061 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка и косене на тревни площи. Движение с повишено внимание; област София и Перник - забранено е движението на тежкотоварни автомобили над 15 т; област Монтана: обходен път на гр. Монтана – затворен за движение на МПС от км 102+060 до км 114+512,20
Обходен маршрут:
- гр. Монтана-ул. „Димитър Ерийски” през кв. ”Кошарник” гр. Монтана – за и от път III-112 Арчар-Монтана. Срок до 01.10.2015 г. 
Пътен възел „Долна Вереница” при км 102+753 – движението на МПС да се извършва по еднопосочна връзка Видин-Монтана двупосочно без спиране или отбиване на движението и с ограничаване на скоростта на 40 км/ч; от км 102+060 до км 114+512,20, подобект обходен път на гр. Монтана, кръстовище за кариера „Долна Вереница” – движението на МПС в зоната на кръстовището на път І-1 с кариера „Долна Вереница” се извършва с ограничаване на скоростта на 40 км/ч; област Благоевград: във връзка с изграждането на ЛОТ 4 от АМ „Струма” по път І-1 София-Кулата в участъка от с. Ново Делчево до с. Кулата, от км 423+800 до км 440+000 се въвежда временна организация на движението до 20.08.2015 г. както следва:
За посоката София-Кулата: Движението от км 424+140 до км 425+300 се извършва двупосочно по лявото платно на АМ „Струма“, след което се използват двете платна на автомагистралата. За отклонение към път III-108, посока град Петрич и град Мелник се използва връзката при км 425+300 –дясно.
За посоката Кулата-София: Движението от ГКПП „Кулата“ се извършва по уширен участък на път І-1 София-Кулата, след което продължава по новоизграденото дясно платно на АМ „Струма“ до км 425+300. След км 425+300 движението се извършва двупосочно по лявото платно на АМ „Струма“; област Кюстендил: във връзка със строителството на виадукт на км 352+180 и съоръжения на АМ „Струма” ЛОТ 2 се ограничава скоростта на движение до 50 км/ч и се въвежда забрана за изпреварване; във връзка със строежа на АМ „Струма” ЛОТ 2 в участъка Дупница-Благоевград при км 323+000 в зоната на временния вход-изход чрез пътна сигнализация, предвиждаща намаление на скоростта на движение на МПС на 50 км/ч; от км 354+600 до км 356+000 – поради прекратяване на досегашната ВОБД по временната варианта (байпас) и пускане на движението по новоизградения пътен надлез при км 353+400 над АМ „Струма” /километрично положение по АМ „Струма“/ и част от п.в. Кочериново-отклонение за с. Бараково се ограничава скоростта на движение до 40 км/ч в участък от път I-1 от км 354+600 до км 356+000; във връзка със строеж на АМ „Струма” ЛОТ 2 в участъка Дупница-Благоевград от км 322+000 до км 359+482,59 се въвежда ВОБД на път I-1 при км 334+380. ВОБД се налага за достъп на строителна механизация до обекта и подобряване на безопасността на движение по първокласен път I-1. Пресичането с железопътната линия се извършва в междугарието Дупница-Бобошево. В тази зона е обособено кръстовище със статут на „Вход/изход от строителен обект”. Изходът от строителния обект и достъпът на автомобили се допуска само при десен завой от близката до ж.п. линия пътна лента за движение. Излизането от строителната площадка към път I-1/Е-79 става и в двете посоки. При км 334+386 на изхода при ж.п. прелеза е поставен пътен знак Г2 – излизащите от обекта пътни превозни средства да завиват задължително надясно. Срок до 30.10.2015 г.; 

- път І-2 Граница Румъния-Русе-Цар Калоян-Разград-Шумен-Девня-Варна: няма.
- път І-3 Гара Бяла-Плевен-Луковит-Коритна-Ябланица-Ботевград: област София: Правец-с. Разлив-Трудовец-Ботевград се въвежда забрана за движение на МПС над 12 т в участъка от км 193+345 /отклонение за п.в. „Правец”/ до км 204+200 /заустване в път І-1 Видин-Враца-Ботевград/.
Обходен маршрут: АМ „Хемус” /за п.в. „Правец”/-път ІІ-17/(Мездра-Ботевград)-п.в. І-3-п.в. „Ботевград” на АМ „Хемус”/ и обратно; от км 194+000 до км 195+200 (с. Разлив) се извършва асфалтиране на пътната настилка след извършена реконструкция на водопроводната мрежа на село Разлив. 

- път І-4 Коритна-Български Извор-Микре-Севлиево-В.Търново-Омуртаг-Търговище-Шумен: област Габрово: Граница Ловеч-обходен път Севлиево-граница В.Търново са въведени ограничения на скоростта за движение в участъците от км 70+000 до км 70+500; от км 84+200 до км 85+600; от км 93+300 до км 93+700 с ограничение на скоростта до 30 км/ч, поради пропадане и от км 95+000 до км 95+300 – ремонтни дейности. Поставена е необходимата временна сигнализация за неравности и ограничение на скоростта; Граница Ловеч-о.п. Севлиево-граница В. Търново при км 80+900 – косене на тревни площи и рязане на храсти. Движение с повишено внимание; област Търговище: от км 214+492,74 /Търговище-Белокопитово/ – ремонтни дейности на пътната настилка, като движението от София посока Варна си остава по път І-4, а движението на транзитно преминаващите се пренасочват еднопосочно по обходен маршрут (посока Варна-София) от кръстовище с път III-4009 - с. Лиляк - с. Пайдушко - с. Божурка по общински път TGV 1053 излиза отново на път І-4. Срок до 28.10.2015 г. област Ловеч: при км 50+955 (пътен възел “Абланица”) – изпълнение на фундамент за монтаж на пътен знак с възможност за дистанционно управление. Водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

- път І-5 Русе-В.Търново-Шипка-Стара Загора-Хасково-Кърджали-Маказа-граница Гърция: област Русе: до 15.12.2015 г. – ремонт на мост над р. Дунав между Русе-Гюргево /Дунав мост /. Ремонта е в румънската част на съоръжението. Движението на МПС се извършва с пропускателен режим в едната лента, регулира се със светофарна уредба. Участъка е сигнализиран с пътни знаци. Ограничение на скоростта 10 км./ч; Русе-В.Търново от км 3+970 до км 4+020 /при изхода от магазин „Метро” в чертите на гр.Русе/ – движението е пренасочено двупосочно в лявата лента в посока В. Търново, поради пропадане и деформация на пътното платно с дължина около 30 м; област Габрово: Габрово-Шипка от км 160+050 до км 160+140 – поради пропадане на пътното платно се въвежда временна организация на движението до 30.09.2015 г. Ремонтните работи се извършват при частично затваряне на пътното платно, без отбиване на движението. Скоростта на движението се ограничава на 20 км/час. Регулирането на движението става със светофарна уредба; област Стара Загора: във връзка с провеждане на националното честване на 138-та годишнина от Шипченската епопея ще се преустанови движението на транзитно преминаващите МПС по главен път I-5 ( E-85) Габрово-Шипка-Казанлък в двете посоки за времето от 10.00 ч. до 22.00 ч. на 22.08.2015 г. Транзитният транспортен поток за посоченото време ще се извършва през проход ,,Република’’ по път II-55. 
посока север-юг: път I-5 ( Русе-Велико Търново)-Дебелец-проход ,,Република“- Гурково –Казанлък - Стара Загора - Бургас;
посока юг-север: Гурково - „проход Република” - Дебелец - ВеликоТърново - Русе; 
Местното движение и идващите от запад МПС ще бъдат пренасочени по маршрута: гр. Габрово - гр. Трявна -с.Белица - с.Вонеща вода - проход „Република“ и обратно. За времето от 10.00 ч. до 22.00 ч. на 22.08.2015 г.; област Кърджали: забранено е движението на МПС с тегло над 15 т в участъка Черноочене-Кърджали; забранено е движението на МПС с тегло над 3,5 т в участъка Подкова-Маказа.

- път І-6 Граница Македония-Гърляно-Кюстендил-Перник-София-Пирдоп-Карлово-Сливен-Карнобат-Бургас: област Кюстендил: от км 33+300 до км 37+550 отклонение за с. Коняво-с. Цървеняно – ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Водачите на МПС да се движат с повишено внимание; област Перник: при км 72+600 между махала „Арбанас“ и п.в. Батановци – поради свличане на земна маса движението на МПС да се извършва само в изпреварващата лента; област София: Временно се ограничава движението на МПС на път І-6 София-Бургас по платното в посока София при км 173+250 /паметник на „Васил Левски”/, поради активиране на свлачище. Движението на МПС е урегулирано и се осъществява двупосочно по платното в посока Бургас.

- път І-7 Граница Румъния-Силистра-Дулово-Преслав-Върбишки проход-Петолъчката-Елхово-Лесово-граница Турция: област Ямбол: от км 289+000 до 297+000 – ремонтни дейности в едната лента. Движението на МПС се осъществява двупосочно в свободната лента; от км 249+000 до км 265+000 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Движението се осъществява двупосочно в едната лента.

- път І-8 Граница Сърбия-Драгоман-София-Ихтиман-Пазарджик-Пловдив-Хасково-Капитан Андреево-граница Турция: област Пазарджик: затваря се за движение участък при км 172+692 поради ремонт на ж.п. прелез. Срок до 17:00 часа на 22.08.2015 г. Обходен маршрут: път I-8-Септемврийски Ханчета-път III-8402-път III-8404-с. Варвара-общински път от с. Симеоновец-до път I-8; област Хасково: от км 370+500 до км 377+900 /района на Свиленград до ГКПП/ – временно затворен поради пропадане на част от пътното платно. Обход през АМ „Марица“; от км 333+835 до км 334+100 в гр. Харманли – пътното платно се стеснява отляво във връзка с изграждането на нов пешеходен подлез при реконструкцията на ж.п. линията Харманли-Свиленград. 

- път І-9 граница Румъния-Дуранкулак-Балчик-Варна-Бургас-Звездец-Малко Търново-граница Турция: област Варна: Кранево-Варна при км 83+100 – ограничение на тежкотоварното движение над 10 т и ограничение на скоростта до 60 км/ч, поради свлачище; Кранево-Варна от 84+500 до км 85+000 – ограничение на скоростта до 30 км/ч, поради свлачище и при км 83+300; област Бургас: „к.к. Слънчев бряг” до п.в. ”Бургас-север” – ограничава се движението на товарни МПС над 12 т. Обходен маршрут: път І-9 км 202+307 пътно кръстовище Тънково-път ІІІ-9061-п.кр. с път ІІІ-906 при км 43+421-фково-п.в.”Бургас-север”, на път І-9 при км 229+639 и обратно. Срок до 30.06.2016 г.; Слънчев бряг-Бургас от км 222+849 до км 225+522 по проект обход Поморие и от км 222+289 до км 224+962 по съществуващ път – изграждане на второ пътно платно. Движението на МПС се организира в двете ново изградени платна, скоростта на движение е 50 км/ч в участъците на съществуващите кръстовища; Поради свличане на дясната лента в участъка Малко Търново-ГКПП Малко Търново при км 316+400 – движението на МПС се извършва в една лента. Въведено е ограничение на скоростта на движение до 50 км/ч; обход гр. Малко Търново от км 2+603,73 до включването в път І-9 от км 314+400 до км 364+331,10 – скоростта на движение на МПС се ограничава на 50 км/ч. Срокът на временната организация на движението е до 10.09.2015 г; на км 180+290 и км 291+000 – изгражда се автоматичен преброителен пост. Движение с повишено внимание; от км 296+000 до км 298+000 ръчно косене на тревна растителност ляво и дясно; от км 298+000 до км 318+000 машинно косене на тревна растителност ляво и дясно; на км 317+115 – ще се изгражда автоматичен преброителен пост;

ІV. Състояние на републиканската пътна мрежа: 

1. Ремонтни дейности и временна организация на движението /ВОД/: 

ОПУ-Благоевград:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Път II-19 Разлог-Банско-Гоце Делчев – затворен за движение от км 63+700 /отклонение за с. Кремен/ до км 64+290, поради ремонтно възстановителни работи на деформиран пътен насип при км 63+700. Срок до 24.09.2015 г.
Обходен маршрут: посока Симитли-Гоце Делчев движението се отбива от път II-19 при км 63+690, в дясно, по общински път 2004/II-19 Добринище-Господинци/ - Кремен и след кръстовището на км 0+300 продължава в ляво, по общински път, до вливане в път II-19 Симитли-Разлог-Гоце Делчев при км 64+290.
Обходен маршрут: Гоце Делчев-Симитли движението се отбива от път II-19 при км 64+290 по общински път, и след кръстовището с път 2004/II-19 Добринище-Господинци/ - Кремен, продължава в дясно, до вливане в път II-19 Симитли-Разлог-Гоце Делчев при км 63+690.
Път ІІІ-198 Гоце Делчев-Катунци-Петрич – /във връзка с въведена ВОБД на АМ „Струма“ Лот 4/
Посока Гоце Делчев-София: Движението от път ІІІ-198 Гоце Делчев-Петрич-Граница Македония се пренасочва през с. Кулата по уширен участък на път І-1 София-Кулата след което продължава по новоизграденото дясно платно на АМ „Струма“ до км 425+300. След км 425+300 движението се извършва двупосочно по лявото платно на АМ „Струма“.
Път ІІІ-1903 на мост при км 1+550 – поради опасност от изменение /деформиране/ на връхната конструкция от тежкотоварни MПС, движението на лекотоварни МПС се извършва в едната лента и се въвежда забрана за движение на МПС с тегло над 20 т.
Ремонтни дейности: 
Път II-19 Симитли-Разлог-Гоце Делчев – във връзка с укрепване на пътни откоси движението на МПС е затруднено в участъците от км 3+000 до км 4+000, като движението ще се извършва върху лявата лента за движение, а в участъка от км 19+000 до км 20+200 ще се извършва върху дясната лента за движение, поради прокопаване на пътното платно на км 38+470 в гр.Банско, движението на МПС ще се извършва на съгласно поставените пътни знаци и табели; път ІІ-84 Якоруда-Разлог във връзка с изпълнение на рехабилитация на пътя, движението на МПС е затруднено в участъка от км 61+600 до км 90+000 /от отклонението за с. Аврамово до отклонението за Белица/, поради полагане на изравнителни асфалтови пластове и почистване на банкети. Движението на МПС се извършва двупосочно по едната лента за движение и е урегулирано с необходимите пътни знаци и регулировчици; път III-198 Гоце Делчев-Катунци-Петрич при км 22+300 – движение в едната лента, поради свлачищe; път III-198 Гоце Делчев-Катунци-Петрич при км 38+380 – затруднено движение, поради разрушена подпорна стена. Движението е регулирано с необходимите пътни знаци път ІІІ-1972 Дъбница-Вълкосел-Сатовча км 7+700 – стеснен участък поради активизирало се свлачище. Движението да се извършва с повишено внимание. 

ОПУ-Бургас:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІІ-992 Веселие-Ясна Поляна в участъка на аварирал мост над р. Ропотамо при км 16+257 е изграден временен път с временен брод през коритото на реката, въведено е временно ограничение на скоростта до 20 км/ч и забрана за движение на МПС над 12 т; път ІІІ-7306 Черница-Сунгурларе-Чубра – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с общо тегло над 10 т; път ІІІ-9901 Царево-Резово /на км 9+975 - стоманобетонен мост с отвор 10.00 м на река Чифчиево дере/ – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с общо тегло над 20 т.
Ремонтни дейности: 
Път ІІ-53 от км 184+800 до км 210+000 – косене на банкети; път ІІ-99 Бургас-Царево при км 52+300 – частични ремонтни дейности. Движение с повишено внимание; път ІІІ-908 от км 14+000 до км 39+000 – частични ремонтни дейности; път ІІІ-992 от км 0+000 до км 10+000 – частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка.
ОПУ-Варна:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Път ІІ-29 Варна-Добрич от км 20+000 до км 22+800 ограничение на скоростта на 50 км/ч поради неравности на асфалтовата настилка.
Ремонтни дейности: 
Път ІІІ-7301 Ивански-Арковна-Партизани от км 21+400 до км 32+500 – частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Движение в свободната лента;

ОПУ-В. Търново:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Път ІІІ-551 Дебелец-Средни колиби-Елена от км 13+299 до км 21+879 – поради лошо експлоатационно състояние е ограничено движението за товарни автомобили над 10 т.
Обходен маршрут: Дебелец-В. Търново-Лясковски кантон-Мерданя-Златарица-Златаришки кантон-Елена и обратно.
Път ІІІ-4073 Царски извор-Драганово от км 0+000 до км 5+5000 – затворен поради свлачище.
Обходен маршрут: Царски извор-Сушица-Драганово и обратно.
Ремонтни дейности: 
Път ІII-4072 Стражица-Николаево от км 1+000 /след гр. Стражица/ до км 6+000 /с. Николаево/ – изсичане на ненужната растителност. Движение в едната лента чрез последователно пропускане на автомобилите и ограничаване на скоростта до 50км/ч. Срок до 30.10.2015г.

ОПУ-Видин:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности:
Път II-14 Видин-Кула-Връшка чука-граница Сърбия при км 10+500 – движението е пренасочено по обходен път непосредствен до участъка (старият път), поради свличане на пътното платно. Скоростта е ограничена на 40км/ч и е обозначено с пътни знаци.

ОПУ-Враца:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Път ІІ-11 Оряхово-Лесковец-граница Плевен – забрана за движение на МПС над 3.5 т, поради свлачищни процеси и големи деформации в асфалтовата настилка от км 118+000 до км 119+000.
Обходен маршрут: Оряхово-Селановци /път ІІІ-306/ Галово-Остров /пътища ІV-ти клас/-път ІІ-11-граница Плевен.
Път II-16 Мездра-Ребърково-Елисейна – ремонтни работи км 0+000 до км 22+540. Движение с повишено внимание. Срок до 05.09.2015 г.
Обходни маршрути: 
- Своге-Бучин проход-Враца-Мездра;
- Мездра-Враца-Миланово-Гара Лакатник; 
- Люти брод-Челопек-Враца-Гара Лакатник; 
- Ребърково-Люти дол-Ботевград-София – само за леки МПС. 
Път ІІІ-161 Ребърково-Лютидол от км 0+000 до км 8+700 – стеснение в двете посоки и ограничаване на движението за МПС над 10 т от км 0+000 до км 5+900 и над 3.5 т от км 5+900 до км 8+700, поради свлачищни процеси; път ІІІ-308 Своде-Караш-Хубавене-Роман в участъка от село Караш до село Хубавене – затворен за движение на МПС, поради свлачище от км 25+000 до км 25+200.
Обходен маршрут: Роман-Ябланица-Осикова Лъкавица-Правешка Лъкавица-Караш за пътуващите от Роман за Караш. Ябланица-Роман-Хубавене за пътуващите от София и Ловеч.
Ремонтни дейности: 
Път ІІ-16 стеснение на част от лявото платно посока Елисейна-Ребърково, поради свличане на земни маси при км 8+000. Ограничение на скоростта до 40 км/ч; път ІІІ-1306 Вировско-Върбица-Горно Пещене от км 62+000 до км 62+300 – поставена сигнализация за стесняване на дясното платно за движение и ограничаване на скоростта до 50 км/ч поради възникнали свлачищни процеси. 

ОПУ-Габрово:
Временно са въведени следните ограничения за движението на МПС:
Път III-403 Кормянско-Малък Вършец-Крамолин при км 10+080 – забранено е движението на МПС с ширина по-голяма от 3.5 м /включително и товара/, заради стеснен участък при мост над река Крапец. 
Обходен маршрут:
За МПС с ширина над 3.5 м по път III-401 Кормянско-Малък Вършец при км 46+800, след това в дясно по общински път до път III-403 в с. Малък Вършец; 
Път ІІІ-4404 Габрово-Дебел дял – в участъка от разклона за к.к. ”Люляците” до с. Дебел дял е затворен за движение на МПС, поради пропадане на пътното платно.
Обходен маршрут: Габрово-Гъбене-Музга-Дебел Дял.
Път III-5004 от км 8+000 /след пътен възел „Поповци”/ до км 10+940 /кв. „Чехлевци”-ул. „Малина”/ – затворен за движение, поради ремонтни дейности.
Обходен маршрут: път II-44 и път III-4404 през град Габрово.
Ремонтни дейности: 
Път III-403 Кормянско-М. Вършец-Агатово-Крамолин от км 5+300 до км 26+600 – частичен ремонт на асфалтовата настилка, подравняване на банкети и почистване на окопи. Движението се извършва в едната пътна лента. Поставена е необходимата сигнализация. 

ОПУ-Добрич:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Път ІІІ-2077 от км 0+000 /с. Честименски/ посока Каблешково-Межден се въвежда ограничение на движението на тежкотоварни автомобили над 3,5 т /по искане на ОПУ-Силистра/. 
Обходен маршрут: път ІІІ-207 Честименско-Алеково.
Ремонтни дейности: 
Път ІІ-97 Околовръстен път Добрич от км 0+000 до км 7+900 – частични ремонти на асфалтовата настилка; път III–293 Добрич-Крушари от км 0+000 до км 19+300 – частични ремонти на асфалтовата настилка. Въведена е организация на движението със смяна на посоките на пропускане.

ОПУ-Кюстендил:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Път III-602 Коняво-Горна Козница-Мала Фуча-Бобов дол при км 25+200 /след село Бабино в посока гр. Бобов дол – забранява се движението на товарни автомобили над 12 т. Движението на МПС до 12 т и автобуси се осъществява по временен път.
Обходен маршрут за МПС над 12 т:
- с. Коркина-с. Паничарево-път II-62 Кюстендил-Дупница-път III-623 Големо село-Мало село- Мламолово-Бобов дол и обратно;
- с. Бабино-с. Долистово-път II-62 Кюстендил-Дупница-път III-623 Големо село-Мало село-Мламолово-Бобов дол и обратно.
Път ІІІ-6222 Смоличано-Пелатиково – забранено е движението на товарни МПС.
Ремонтни дейности: 
Път ІІІ-622 Ваксево-Църварица – активизирало се срутище при км 24+850, движението е сигнализирано с ограничителна лента и пътни знаци; път III-623 (о.п. Кюстендил-о.п. Дупница)-Мламолово-Бобов дол-Жедна в участъка от км 9+600 до км 9+700 /край с. Мламолово/ – откъсване на банкета вследствие на обилните дъждове, движението се извършва в дясната лента за движение в посока Бобов дол. Сигнализирано е с пътни знаци; път III-623 Бобов дол-Жедна при км 14+900 – активизирало се свлачище, движението се извършва само в едната лента за движение. Сигнализирано е с пътни знаци.

ОПУ-Кърджали:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Движението по път II-59 Момчилград-Крумовград-Ивайловград в участъка от км 18+540 до км 18+820 да се извършва по новоизградения временен обходен път; път ІІІ-5009 Бели пласт-Стремци-Рани лист-Кърджали в участъка от км 8+000 до км 10+155 (между с. Бели пласт и р-н с. Соколяне) – забранено е движението на товарни МПС. 
Обходен маршрут през с. Черноочене; 
Път ІІІ-5071 Чифлик-Мургово-Стремци-Три могили-Черноочене – поради образувало се свлачище е затворен в двете посоки за движение в участъка от км 10+000 до км 11+000 (между с. Стремци и с. Стремово). 
Обходен маршрут през с. Черноочене; 
Път ІІІ-5071 между с. Стремци и с. Черноочене в участъка от км 9+470 до км 17+466 – забранено е движението на товарни МПС. 
Обходен маршрут през гр. Кърджали.
Път III-5902 (Момчилград-Звездел)-п.к.Звездел-п.к.Голяма Чинка-(Токачка-Крумовград) – забранено движението на всички видове МПС в участъка от км 0+000 до км 16+668. Забраната се въвежда за възстановяване на нормалното технико-експлоатационно състояние на участъка и осигуряване безопасността на движението. 
Обходен маршрут: път II-59 Момчилград-Крумовград и път I-5 Момчилград-Подкова-Маказа и път III-509 (Подкова-Маказа)-Кукуряк-Токачка-Крумовград.
Ремонтни дейности: 
Път ІІІ-508 Джебел-Рогозче-Фотиново при км 18+000 – поради свличане на земни маси е затворена дясната лента за движение. Движението в двете посоки се осъществява в лявото платно в посока Джебел-Фотиново; път ІІІ-865 п.к. Стояново-Ардино-Кърджали /при км 30+740 и при км 47+820/ – затворена лявата лента за движение. Движението в двете посоки се осъществява в дясното платно в посока Ардино-Кърджали.

ОПУ-Ловеч: 
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности: 
Път ІІ-35 при км 55+867 (пътен възел “Абланица”) – изграждане на фундамент за монтаж на пътен знак с възможност за дистанционно управление. Водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост; път ІІІ-607 при км 60+674 – ремонт на мост над река Острешка в гр. Априлци. Движението на МПС се осъществява в силно стеснен участък от пътя и е регулирано с необходимите пътни знаци. Движение с повишено внимание; път ІІІ-6072 Априлци (кв. Острец) - Кръвеник от км 3+440 до км 3+455 – укрепване на компрометиран участък в дясно. Движението на МПС ще се осъществява в една лента за движение. Регулирано е с необходимите пътни знаци и други средства за сигнализиране. Водачите да се движат с повишено внимание;


ОПУ-Монтана:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности:
Път II-11 при км 70+950 /Горни Цибър/ – ремонтни дейности на асфалтовата настилка; път ІІ-81 обходен път на гр. Берковица от км 72+685,15 до км 73+150 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка, движение двупосочно в едната лента. Срок до 15.09.2015 г; път ІІІ-1024 Говежда-Дълги Дел от км 16+500 до км 18+500 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка.

ОПУ-Пазарджик: 
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности: няма.

ОПУ-Плевен:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Път ІІ-11 граница област Враца-с. Крушовене – временно се забранява движението на пътни превозни средства с общо тегло над 3,5 т, поради свлачищни процеси и големи деформации в асфалтовата настилка от км 118+000 до км 119+000. Обходен маршрут: Крушовене-Кнежа-Селановци; път ІІІ-301 от км 1+750 /край регулация с. Козар Белене/ до км 5+753 /начало регулация гр. Левски/ – забранява се движението на пътни превозни средства с общо тегло над 7 т. Обходен маршрут: път III-303 Българене-Малчика-Аспарухово-Левски; път ІІІ-304 Изгрев-Трънчовица-Бацова махала-Новачене-Дебово от км 0+030 до км 24+650 – целогодишно е забранено транзитното движение на МПС над 15 т. Обходен маршрут: по път ІІ-34 Плевен-Никопол; път ІІІ-3004 Опанец-Долна Митрополия от км 0+000 до км 6+125 - в района на с. Опанец – целогодишно пренасочено транзитно движение на МПС над 3,5 т. Обходен маршрут: по път І-3 Бяла-Плевен-Ботевград (от п.в. "КАТ" на км 88+973 към п.в. на км 95+099); път ІІІ-3005 от км 1+793 до км 4+223 Ясен-Търнене-Градина-в района на с. Ясен – целогодишно пренасочено транзитно движение на МПС над 3,5 т, осигурен е сигнализиран обходен маршрут; път ІІІ-3005 от км 21+062 до км 27+123 Ясен-Търнене-Градина-Петърница-Бъркач-Беглеж - в района на с. Беглеж – целогодишна забрана за обществено ползване от МПС над 8 т. Обходен маршрут: път ІІІ-3502 Брестовец-Горталово-Беглеж-Бежаново-Ъглен; път ІІІ-3006 от км 8+904 до км 9+22 Радомирци-Рупци-Червен бряг – в участъка на свлачище в землището на гр. Червен бряг – целогодишна забрана за МПС над 12 т. Обходен маршрут: по път І-3 до гр. Луковит, кръстовище с път ІІІ-306, дясно, до гр. Червен бряг и обратно.
Ремонтни дейности: няма.

ОПУ-Перник:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІІ-637 (Трън-Стрезимировци) Вукан-Пенкьовци-гр. Кюстендил при км 13+500 (след с. Мрамор посока с. Видрар) и при км 12+500 до км 12+600 (посока с. Видрар-Община Трън) – движението на МПС се осъществява двупосочно в едната лента, поради пропадане на пътното платното, като е въведено ограничение за движение на автомобили над 10 т.
Ремонтни дейности: 
Път ІІ-63 Перник-Брезник-Трън-Стрезимировци от км 23+000 до км 25+000 – ремонт на асфалтовата настилка. Движението на МПС да се осъществява с повишено внимание до отстраняване на пропадането.

ОПУ-Пловдив:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІІ-667 Плодовитово-Първомай-Асеновград – забранено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т, поради влошеното транспортно-експлоатационно състояние на стоманен мост на р. Марица при км 6+832. 
Обходен маршрут: Стара Загора-Поповица-път I-8. Срок до 31.12.2015 г.
Път III-862 Пловдив-Ситово-Лилково при км 7+450 (началото на с. Храбрино) – забранява се

Ромски босове прибират парите на българските гурбетчии

http://pik.bg/ромски-босове-прибират-парите-на-българските-гурбетчии-news385273.html

Ромски босове прибират парите на българските гурбетчии

Наши роми, които набират работна ръка за френски земеделци, прилагат нова схема за измама на гурбетчии. Мургавите босове от Котел, Омуртаг и Попово се заселили край Лион, Марсилив и Тулон преди години като сезонни работници.

След няколко месеца работа в зеленчукови оранжерии, овощни градини и полета, ромите решили да останат във Франция и да развиват собствен бизнес. Така мургавите ни сънародници се превърнали в посредници за осигуряване на евтина работна ръка. Босовете набират селскостопански служители от България с обещания за заплата от 1500 евро. Най-предпочитани са 
жени на средна въз­раст с ниско образо­вание които не знаят никакъв чужд език, пише "Монитор".

Посредниците осигуряват и транспорта до Южна Франция. Гурбетчиите се товарят в нелегални микробуси, които нямат разрешение за транспорт на пътници. Тъй като повечето кандидати за работа нямат пари за път, посредниците поемат разходите им с уговорка да удържат средствата за билета от първата им заплата. След пристигането във Франция обаче, ромските тартори прибират личните карти на работничките и така ги правят свои заложници. След няколко седмици работа нашенките разбират, че ще получават 3 пъти по-ниско възнаграждение от обещаното.

В действителност френските работодатели сключват трудови договори и дават доста добри заплати. Парите обаче се дават на посредниците, които да ги раздадат на работничките. От получените средства ромите прибират половината под предлог, че са за плащане на квартирите, за всекидневния транспорт до градините и за пътуването до Франция.

Така на месец посредниците прибират по 4000-5000 евро без нито ден работа. Тъй като не знаят френски език, ощетените няма как да се оплачат на работодателя си, а заради липсата на лични карти не могат да отидат да подадат жалба и в местните структури на трудовите инспекции. Циганите пък на свой ред често предупреждават работничките, че ако случайно решат да избягат от фермата и отидат да се оплачат в полицията, заради липсата на документи за самоличност те ще бъдат арестувани като бежанци или терористи.

Подобна схема се разиграва и във Великобритания. Преди време група българки от Велико Търново потърсили съдействие от органите на реда в кралството заради това, че са били измамени от две семейства сливенски цигани. Мургавите наели десетината жени с обещания да работят във ферма срещу 2000 евро заплата на месец. Когато пристигнали на място обаче се оказало, че заплатата е наполовина по-малка, а и от нея се удържали пари за изгнилите и мизерни бараки, в които нашенките били настанени по четири в стая. Жените издържали месец и половина, след което подали сигнал в местната полиция.

Благодарение на сигнал до органите на реда в Швеция преди броени дни около 30 гастарбайтери  успяха да се приберат у нас, след като също станаха жертва на измама. Нашенците били наети от непознат мъж, който обикалял селата около Стара Загора, Павел баня и Белоградчик. Въпросният Ивайло набирал хора, които да берат боровинки срещу 50 евро на ден. Като пристигнали обаче гастарбайтерите разбрали, че ще работят по 12 часа на ден за 5 евро. След като алармирали полицията и българското посолство в Стокхолм, измамените българи успяха да се приберат у нас. Разходите за самолетните билети бяха са сметка на ужилените работници. Заради липсата на средства 8-те жители на община Павел баня се прибраха в родината си с помощта на кмета, който заплати транспортирането им. Берачите обаче ще трябва да възстановят разходите на общината. В същата ситуация се оказаха и излъганите земеделски работници от Трън, които преди 3 години се върнаха в родината си след като общината плати пътя им. И до днес гастарбайтерите не са възстановили средствата на местната власт.

Пътна обстановка в страната - 20 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=299069

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: За намаляване интензивността на трафика през участъците с ремонтни дейности на АМ „Тракия“ през областите София и Пазарджик, АПИ препоръчва да се използват следните алтернативни маршрути: - път І-6 София-Карлово-път ІІ-64 Карлово-Пловдив; - път І-8 София-Пловдив от п.

Малинова лимонада

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4932519

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Откъс от романа “Мед, море и Афродита” на Дженифър Баркли

http://www.grreporter.info/otks-ot-romana-%E2%80%9Cmed-more-i-afrodita%E2%80%9D-na-dzhenifr-barkli/17763

Дженифър Баркли е родена в Англия. Завършва Оксфордския университет. След дипломирането си живее в Канада и Франция, а в момента живее на гръцкия остров Тилос. Автор е на няколко книги за пътешествия. Романът “Мед, море и Афродита” излиза на български в превод на Славянка Мундрова-Неделчева през 2014, от издателство “Слънце”.

 

Глава деветнадесета: Медоварната

прочети повече

Защо след всичките му провали и маневри, гърците още харесват Ципрас

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/08/20/2593706_zashto_sled_vsichkite_mu_provali_i_manevri_gurcite/?ref=rss


Алексис Ципрас беше начело на страната по време на катастрофалните дни за гръцката финансова система. Той е човекът, който направи рязък завой в политиката си, връщайки се към орязване на разходи. Но това не му пречи все още да бъде лидерът на националната политическа сцена и да не е заплашен от сблъсък с никакви сериозни предизвикателства.

Докато министрите от кабинета му дискутират възможността за провеждане на предсрочни избори, Ципрас изглежда напълно готов да употреби трайната...

Русия и Китай започват съвместни военно-морски учения

http://svetoven.pogled.info/news/66959/Rusiya-i-Kitai-zapochvat-savmestni-voenno-morski-ucheniya

/Поглед.инфо/ Започва вторият етап от съвместните руско-китайски военно-морски учения, съобщава ТАСС.

Кой е частният собственик на "Максуда"?

http://petel.bg/Koy-e-chastniyat-sobstvenik-na-Maksuda-__123854

Снимки Румен Сарандев Нови 150 преписки за събаряне на незаконни постройки във варненската махала "Максуда" се подготвят в момента. Кога...

Държавата деградира! Потресаващи разкрития на шеф на наркокомуна: Много политици са на кокаин

http://petel.bg/Darzhavata-degradira--Potresavashhi-razkritiya-na-shef-na-narkokomuna--Mnogo-polititsi-sa-na-kokain__123853

Има ли политици, които са зависими от дрогата. Има е те не са никак малко. В парламента - също. Това разкрива ексклузивно пред вестник "ШОУ"...

Творческа работилница в музея "Петя Дубарова"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4933044

Литературна творческа работилница се провежда в къщата- музей "Петя Дубарова". В нея участват всички наградени млади творци на последния конкурс в памет на рано напусналата ни гениална млада поетеса. В двора на родната къща на Петя Дубарова се събраха известните Алек Попов, Кристин Димитрова, Владимир Трендафилов, Йордан Ефтимов, Иван Сухиванов,
Литературна творческа работилница се провежда в къщата- музей "Петя Дубарова". В нея участват всички наградени млади творци на последния конкурс в памет на рано напусналата ни гениална млада поетеса. В двора на родната къща на Петя Дубарова се събраха известните Алек Попов, Кристин Димитрова, Владимир Трендафилов, Йордан Ефтимов, Иван Сухиванов,

Тръмп: Сделката с Иран е катастрофа

http://svetoven.pogled.info/news/66958/Tramp-Sdelkata-s-Iran-e-katastrofa

/Поглед.инфо/ Сделката с Иран е катастрофа, заяви кандидатът за президентската номинация на Републиканската партия Доналд Тръмп.

Проф. Николай Овчаров: Завършваме разкопките на акропола тази година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4932663

Проф. Николай Овчеров е роден през 1957 г. във Велико Търново. Завършил е археология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. През последните 16 г. е на археологическия комплекс Перперикон край Кърджали. Проучвал е светилището на Орфей край момчилградското с. Татул, както и средновековните крепости Моняк и Боровица.
Проф. Николай Овчеров е роден през 1957 г. във Велико Търново. Завършил е археология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. През последните 16 г. е на археологическия комплекс Перперикон край Кърджали. Проучвал е светилището на Орфей край момчилградското с. Татул, както и средновековните крепости Моняк и Боровица.

Благо: Дано още в Скопие да решим двубоя с "Работнички"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4932724



Последният българин в Лига Европа Благо Георгиев обяви на заминаване от Русия за Македония, че се надява неговият “Рубин” да реши още в първия мач двубоя с “Работнички” от плейофния кръг за влизане в групите на Лига Европа.
Тимът от Казан гостува на стадион “Филип II Македонски” в Скопие довечера от 21 ч.
Последният българин в Лига Европа Благо Георгиев обяви на заминаване от Русия за Македония, че се надява неговият “Рубин” да реши още в първия мач двубоя с “Работнички” от плейофния кръг за влизане в групите на Лига Европа. Тимът от Казан гостува на стадион “Филип II Македонски” в Скопие довечера от 21 ч.

Вежди Рашидов: Поставянето на паметници е въпрос на държавническо мислене

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4932807

- Г-н Рашидов, вчера, инспектирайки дейностите на столичното Ларго, заявихте, че в София има прекалено много паметници. Коментирахте “струпването им около храма “Св. София”. Защо акцентирахте на тази тема, при положение че в последно време там има един-единствен новопоставен паметник? Да не би нещо да се е случило или да се обсъжда,
- Г-н Рашидов, вчера, инспектирайки дейностите на столичното Ларго, заявихте, че в София има прекалено много паметници. Коментирахте “струпването им около храма “Св. София”. Защо акцентирахте на тази тема, при положение че в последно време там има един-единствен новопоставен паметник? Да не би нещо да се е случило или да се обсъжда,

Жълт код за дъждове и гръмотевични бури е в сила за цялата страна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/20/2593707_jult_kod_za_dujdove_i_grumotevichni_buri_e_v_sila_za/?ref=rss


Жълт код за опасни дъждове и гръмотевици е обявен за днес в цялата страна, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

За областите Видин, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбл предупреждението е само за гръмотевици, а за останалите части от страната – и за дъждове.

Очакват се краткотрайни, на места интензивни, валежи с гръмотевични бури. В отделни райони количеството на дъжда ще надхвърли 35 литра на кв. м....

Страната в жълто, порои правят пътищата реки

http://offnews.bg/news/n_1/n_547947.html

В цялата страна е обявен жълт код за валежи, между 15 и 30 литра на квадратен метър ще се излеят във всичките 28 области. Дъждовете ще продължат и в петък, възможни са градушки. Температурите падат от днес, максималните ще са между 24 и 29 градуса, в северозападната част от страната и по-ниски. В Източна България ще духа до умерен вятър.  Възможни са затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг, предупреди МОСВ. 

Първият тийзър на Hyundai Elantra изглежда обещаващо

http://cars.actualno.com/Pyrvijat-tijzyr-na-Hyundai-Elantra-izglejda-obeshtavashto-news_490889.html

И Hyundai се впуска в надпреварата за привличане на светлините на прожекторите върху себе си. Предстоящият автомобилен салон във Франкфурт, който стартира на 15 септември, нагорещи лятото още повече. Почти всички компании започнаха да хвърлят по нещо в интернет за предстоящите си премиери. След това ще последва онлайн представяне на модела, а във Франкфурт ще бъдат показани за пръв път и пред публика. На ред е шестото поколение на Elantra. Ясно се вижда, че дизайнът е коренно различен спрямо

Словакия ще приема бежанци само ако са християни

http://europe.actualno.com/Slovakija-shte-priema-bejanci-samo-ako-sa-hristijani--news_490929.html

Словакия ще приема от Сирия бежанци, но само християни, заяви Иван Метик от министерството на вътрешните работи. Братислава е на такова мнение, тъй като мюсюлманите "не биха могли да се чувстват у дома си". В съответствие с плановете на Европа за разпределяне на 40 000 нови бежанци Словакия трябва да приеме 300 души от временно разположените в Италия, Гърция и Турция, съобщава БГНЕС. Агенцията по бежанските въпроси на ООН призова държавите от ЕС да се въздържат от каквато и да е дискрими

Земетресение южно от Петрич

http://blagoevgrad.actualno.com/Zemetresenie-ujno-ot-Petrich-news_490925.html

Земетресение с магнитуд 2,3 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Гърция, близо до границата с България, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Земният трус е усетен в 5,18 ч. тази сутрин с епицентър на 33 км югоизточно от Ново село, Македония и на 160 км южно от София, с дълбочина 2 км. Геофизичният институт на БАН отчита земетресението с магнитуд 2,4 по Рихтер, с епицентър южно от Петрич и дълбочина 0 км. Няма данни за материални щети.

ЦИК дава първия си брифинг за изборите и референдума

http://pik.bg/цик-дава-първия-си-брифинг-за-изборите-и-референдума-news385258.html

ЦИК дава първия си брифинг за изборите и референдума

Първият редовен брифинг на ЦИК за взетите решения по организирането на предстоящите общи местни избори и национален референдум на 25 октомври 2015 г. ще се състои днес от 14.30 ч.

Брифингът е в зала "Света София" на пл. "Княз Александър I" № 1.

20 август в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=299061

Събития 636 г. — Между Византия и Арабския халифат се състои битка при Ярмук. 917 г. — Българо-византийски войни: Българските войски, водени от цар Симеон I, разбиват войските на Византия в Битката при Ахелой. 1634 г.

Заместник регионалният министър открива строителна площадка в Русе

http://pik.bg/заместник-регионалният-министър-открива-строителна-площадка-в-русе-news385257.html

Заместник регионалният министър открива строителна площадка в Русе

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще присъства днес на официалното откриване на строителната площадка на първия одобрен за саниране блок в Русе.

Откриването ще бъде в 11.00 ч., пред сградата на ул. "Дондуков Корсаков" 10.

Мълнията удря в GSM-а! Съвети, които могат да ви спасят живота, когато попаднете в гръмотевична буря!

http://petel.bg/Malniyata-udrya-v-GSM-a--Saveti--koito-mogat-da-vi-spasyat-zhivota--kogato-popadnete-v-gramotevichna-burya-__123852

Снимка: Булфото Добрите планинари хвърлят дори лъжиците, когато гръм удари Три жертви за 3 дни взеха гръмотевичните бури и раниха още...

Почна се! Багер влезе в "Максуда"! Първата колиба остана в историята!

http://petel.bg/Pochna-se--Bager-vleze-v-Maksuda--Parvata-koliba-ostana-v-istoriyata-__123851

Снимки Румен Сарандев Първият багер, който ще се заеме със събарянето на незаконните постройки в "Максуда" във Варна, вече влезе в...

Новият отбор на Стойчо стресна шампиона

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4932498

Новият отбор на Стойчо Младенов впечатли Египет, след като с едва 15 картотекирани футболисти и с десетина тренировки „Ал Итихад“ (Александрия) едва не победи шампиона „Земалек“ в четвъртфинал за купата на страната. Преди дуела Младенов обясняваше, че това е като контрола за новия му тим, но на терена играчите бяха като лъвове и стигнаха до
Новият отбор на Стойчо Младенов впечатли Египет, след като с едва 15 картотекирани футболисти и с десетина тренировки „Ал Итихад“ (Александрия) едва не победи шампиона „Земалек“ в четвъртфинал за купата на страната. Преди дуела Младенов обясняваше, че това е като контрола за новия му тим, но на терена играчите бяха като лъвове и стигнаха до

Прогноза за времето - 20 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=299060

Денят ще започне с валежи. Около и след обяд и в останалата част от страната ще има валежи, на места интензивни и значителни по количество. Възможни са градушки. В Източна България ще духа до умерен вятър от североизток-изток.Температурите ще се понижат - максималните ще са предимно между 24° и 29°, в Северозападна България и по-ниски.

На 20 август рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4932457


Юлия Юревич, Мис България 2007
Бисер Димитров, бизнесмен в Силициевата долина
Евгений Матинчев, икономист и политик
Валентин Райчев, олимпийски шампион по свободна борба
Иван Вълчев, алпинист
Пламен Николов, бивш национал от САЩ'94
Симеон Спиридонов,
Юлия Юревич, Мис България 2007 Бисер Димитров, бизнесмен в Силициевата долина Евгений Матинчев, икономист и политик Валентин Райчев, олимпийски шампион по свободна борба Иван Вълчев, алпинист Пламен Николов, бивш национал от САЩ'94 Симеон Спиридонов,

Атентатът в Тайланд е организиран повече от месец

http://asia.actualno.com/Atentatyt-v-Tajland-e-organiziran-poveche-ot-mesec-news_490923.html

Смъртоносният атентат в центъра на тайландската столица Банкок е бил осъществен от 10 души и планиран в продължение на повече от месец. Това съобщи Сомьот Поомпанмунг, ръководител на полицията в страната. "Този взрив е осъществен от екипи", каза той като допълни, че според него тази мрежа е свързана с хора вътре в самия Тайланд. В същото време говорител на управляващата хунта в страната заяви, че е малко вероятно взривът да е дело на международна терористична групировка, въпреки че именно

Шефът на БЛС: Здравната система не е отговорна за високата смъртност у нас

http://healthy.actualno.com/Shefyt-na-BLS-Zdravnata-sistema-ne-e-otgovorna-za-visokata-smyrtnost-u-nas-news_490921.html

Не са причините в здравната система за това, че България е на едно от челните места по смъртност в Европа. Това заяви в ефира на БНТ председателят на Българският лекарски съюз (БЛС) Венцислав Грозев . Върху заболеваемостта в една страна всичко рефлектира: непрекъснатият стрес, икономическите, социалните и финансовите проблеми, довеждат до ситуации, за които не само медицината е отговорна, поясни Грозев и допълни, че „обществото ни е болно, не само в преносен смисъл.“ Относно нам

Спират водата на ВИП квартали в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_547879.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата днес, съобщиха от дружеството. Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Алеко Богориди” в жк „Надежда III” се налага спиране на водоподаването от 11.00 до 17.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на ул. „Царевец”, ул. „Бели Дунав”, бул. „Ломско шосе”, ул. „Христо Силянов”.  Във връзка с монтаж на спирателни кранове на ул. „Витоша” в с. Кривина се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 22.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в с. Кривина. Във връзка с реконструкция на водопровод на бул. „Сливница” в жк „Света Троица” се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на бул. „Сливница”, ул. „Секула детенце”, ул. „Цар Иван Александър” и ул. „Гьорче Петров”, бл. 173. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Цанко Церовски” в кв. „Лозенец” се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 16.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на ул. „Цанко Церовски”, от бул. „Христо Смирненски” до ул. „Янко Софийски войвода”. Във връзка с диагностика на уличен водопровод на ул. „Васил Левски” в с. Негован се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 16.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на ул. „Индустриална”, ул. „Борис Найденов”, ул. „Езерата”, ул.“Васил Левски”. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Никола Атанасов” в с. Яна се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 19.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на ул. „Никола Атанасов”, ул. „Димитър Стоичков”, ул. „Хубава Яна”, бул. „Ботевградско шосе”. Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Загребска” в кв. „Овча купел” се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 16.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на ул. „Загребска”. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Свети Горазд” във в.з. „Симеоново- Драгалевци” се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 15.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи във в.з. „Симеоново-Драгалевци” - ул. „Ябълкова градина”, от ул. „Отец Генадий” до ул. „Свети Горазд”, ул. „Свети Горазд” от ул. „Ябълкова градина” до ул. „Наум” и ул. „Ваклинец”.  Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Каменарче” в кв. „Бояна” се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 13.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на ул. „Каменарче”, ул. „Яновица”, ул. „Боянска легенда”, ул. „Матей Преображенски”. Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение в кв. „Манастирски ливади” се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 17.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на ул. „Околовръстен път” от бул. „България” до бул. „Черни връх”. Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Априлско въстание” в жк „Надежда 2” се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на ул. „Априлско въстание”, от бул. „Ломско шосе” до ул. „Екзарх Стефан”, ул. „Стражица”, от бул. „Ломско шосе” до ул. „Екзарх Стефан”, ул. „Екзарх Стефан”, от ул. „Хаджи Мано Стоянов” до ул. „Стражица”. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Кръгла маса "Социалистическото наследство - наследство в риск" свикват днес

http://pik.bg/кръгла-маса-социалистическото-наследство---наследство-в-риск-свикват-днес-news385252.html

Кръгла маса "Социалистическото наследство - наследство в риск" свикват днес

Кръгла маса "Социалистическото наследство - наследство в риск" ще се състои днес от 14.00 ч. в сградата на Съюза на архитектите в България. Организатор на събитието е Българският национален комитет на ИКОМОС (Международен съвет за паметниците на културата и забележителните места).

Комитетът е консултант на ЮНЕСКО във връзка с прилагането на Конвенцията за световно наследство. В дискусията ще се включи проф. Йорг Хаспел, директор на Държавния орган за опазване на паметниците на културата в Берлин и председател на ИКОМОС Германия.

Унижават Ники Минаж всеки ден

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4932664

Едри мъжаги правят секс с рап дивата Ники Минаж.
Интимни ласки с 32-годишната певица стават в клона на музея за восъчни фигури
Едри мъжаги правят секс с рап дивата Ники Минаж. Интимни ласки с 32-годишната певица стават в клона на музея за восъчни фигури "Мадам Тюсо" в Лас Вегас. В началото на август шоколадовата скандалджийка е увековечена с восък за заслуги към музикалната индустрия. Фигурата е точно копие на нейния образ от клипа за парчето "Анаконда",

Лятна криза за новите разновидности на национализма в Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256557_%D0%9B%D1%8F%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B

В разгара на лятото животът за мнозина в Европа се превръща в плаж. Тази година Средиземноморието отново е сцена на две сезонни драми - едната с ежегодните отпуски, които в най-голяма степен ти дават възможност да се срещнеш с други европейци от други страни, а другата с пристигането по бреговете на континента на отчаяни бежанци от войни и бедност в Близкия изток и Африка, някои от които вече мъртви.

Първото е възможност за удоволствие, откриване на нещо ново и наслаждаване на мира и отворените граници, които според мнозина са най-голямата полза от Европейския съюз 70 години след края на Втората световна война - дори и това да е възможност, придружена с мърморене, дължащо се на национални стереотипи за “Lebensraum” /”жизнено пространство”/ на хавлиените кърпи на плажа, шумното изразяване на “joie de vivre” /”жизнерадост”/, както и с напористи ромеовци по плажовете.

Второто предизвика злостни препирни на принципа всеки да се оправя поединично сред 28-те правителства от ЕС и институциите на съюза в Брюксел по въпроса за справянето с рекордния брой мигранти, пристигащи по море и суша и отправящи се на път през Европа.

Разногласията в ЕС по отношение на мигрантската криза донесоха зловещи предупреждения, че популисткият национализъм може да върне Европа към кошмарните разделения на континента от миналия век. Това стана на фона на другия средиземноморски летен театър, който се разигра около обратите на събитията в Гърция по предписаните от Германия мерки за строги икономии за оставането на балканската страна в еврозоната.

С оглед на конфронтацията с Русия на изток и предстоящия скоро референдум за еврочленството на Великобритания на запад, това лято се превърна в период на задълбочени вътрешни анализи дали блокът изобщо ще съумее някога да загърби националните съперничества в името на общото благо. Могат ли половин милиард граждани да се почувстват някога повече “европейци” отколкото австрийци, белгийци или хървати? “Ако това е вашата идея за Европа, задръжте си я”, гневно заяви италианският премиер Матео Ренци пред свои колеги от съюза, след като традиционно еврофилска Италия загуби търпение от липсата на помощ.

Унгария, която първа започна да разкъсва Желязната завеса в дръзкото лято на 1989 г., преди да падне Берлинската стена, сега строи ограда по границата си със Сърбия. Великобритания също добавя заграждения по бреговата си ивица в района на тунела под Ламанша. До погранична вражда се стигна дори между Франция и Италия, две от страните основателки.

В окото на бурята е Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейската комисия /ЕК/. Въпреки скептичността в националните столици, Юнкер настоява, че разполага с демократичен мандат, произтичащ от факта, че той бе водещият десноцентристки кандидат на изборите през лятото на 2014 г. за Европейски парламент /ЕП/. Той също така шумно критикуваше националните правителства за липса на солидарност.

“Je m’en fous!” /”Не ми пука!”/, отсече той на необичайно недипломатичен френски на юнската среща на върха на ЕС. Също толкова раздразнените национални лидери отхвърлиха искането му за задължителни квоти за държавите членки, чрез които те да си разпределят търсещите убежище от Италия и Гърция.

Идеята на Юнкер беше, че стига страните с общи усилия да постигнат поставената от него цел за настаняване на 40 хиляди души, квотите няма да имат никакво значение. Но направените досега предложения в тази посока са далеч от изпълнението на посочената цел.

Сблъсъците между държавите членки, заседаващи в сградата на съвета, която се намира от едната страна на брюкселската улица “Rue dе la Loi” /”Улицата на закона”/, и комисията, която се намира на отсрещната, са неделима част от съюз, в който властта - и парите - остават преимуществено под контрола на националните столици, но в който служителите на ЕС смятат за свой дълг да поощряват по-тясната интеграция.

Но идването на прямия Юнкер засили тези боричкания във време когато икономическите проблеми принудиха много от лидерите да се борят за гласове с евроскептични националисти.

Юнкер не пестеше усилия да прокарва националните интереси, когато като премиер бранеше ниското данъчно облагане в Люксембург от обвиненията в нелоялна конкуренция. Сега той отбива атаките на формации като Партията за независимост на Обединеното кралство /ЮКИП/ и френския Национален фронт срещу еврократите, които не са избрани от никого, и обвинява бившите си колеги от Европейския съвет, че се поставят в услуга на шовинисти, които искат да разбият съюза.

“Основната вина за липсата на доверие в ЕС не е на комисията, а на националните правителства”, заяви той по време на проява през март в чест на неговия идол Жак Делор, председател на ЕК в периода 1985-95 г. и застъпник на интеграцията. “Тяхното отношение е противно на европейския дух. Това е пълна катастрофа”.

Юнкер се обърна чрез държавните и правителствени ръководители към съвестта на гражданите. Той изгради и съюзи с един европейски парламент, който има силно желание да разшири правомощията си въпреки предпазливостта, с която държавите членки гледат на този орган, за чийто състав над половината европейци дори не си правят труда да отидат да гласуват.

Той говори за “политическа, а не технократска” изпълнителна власт, която да запълни “недостига на демокрация” в институциите на съюза.

Някои скептици казват, че това е загубена кауза, като според тях ЕС е надживял ползата от себе си за гражданите, които се чувстват, ако използваме старогръцки език, част от национален, а не от европейски “демос”.

Пътуване това лято из Европа показва, че националното чувство все още е в състояние да раздвижи хората. На спортен празник в планините на изток от Рим видях как италианци, германци, гърци и други стоят прави и припяват на висок глас националните си химни преди състезание - а после сядат, когато зазвучава по-малко познатият химн на ЕС, “Одата на радостта” на Бетховен.

Синият флаг на ЕС може и да е навсякъде, но усилията за поощряване на чувство за европейска идентичност трябва да минат през много трудности. Но въпреки меланхолията в Брюксел преди задаващите се спорове наесен, някои виждат и признаци на засилваща се сплотеност в ЕС.

“Появилите се в последно време приказки за смъртта на Европейския съюз бяха силно преувеличени”, съобщи през юни вашингтонският изследователски център “Пю”. Оттам направиха това изявление след резултатите от ежегодно проучване, според което делът на европейците с положително мнение за проекта се е увеличил до 61 процента. Това става след няколко години, в които то бе спаднало на 50 процента.

Ежегодното изследване на ЕК през май, извършвано от Евробарометър, показа, че 38 процента от хората се самоопределят само със своята страна, а не с Европа, спад с три пункта в сравнение с преди десетилетие и доста по-малко от 2010 г., годината на икономическата криза.

Британците се цепят от общата картина, като всеки втори отказва да се определи като европеец. Но в ЕС като цяло 60 процента от хората чувстват, че идентичността им поне частично се споделя от други отвъд националните граници. Преди пет години този дял бе 51 процента.

Докато кръстосват тези граници това лято в търсене на непознатото, малцина очакват - или искат - хомогенизация на историческите култури в Съединени европейски щати.

Но както изглежда, на фона на широката съпричастност към безработните младежи в Европа и сирийските бежанци, мнозинството не е готово да се оттегли изцяло зад старите стени на взаимното подозрение.

Както заяви миналата седмица еврокомисарят за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, размахът на кризата с миграцията показва границите на националните решения. Това по думите му поставя под натиск правителствата да съгласуват в Брюксел общи мерки - дори когато те са непопулярни, подчерта той.

Още по темата: Страх от ислямизация в Източна Европа

Владислав Малцев
в. Независимая газета

По оживени места в чешката столица изникнаха на 12 август скулптури на жени с хиджаби, убити с камъни. Табелки поясняваха: “Изневерила на мъжа си”, “Забременяла при изнасилване” и т. н., съобщи Радио Прага.

“Акцията цели да напомни за ислямското варварство и насилието спрямо жените”, защото “ислямът прониква бързо у нас и сме длъжни да отворим очите на хората за цялата му опасност”, заяви Артур Фишер, прессекретар на общественото движение “Не искаме ислям в Чехия”, организирало този пърформанс.

Преди това - на футболен мач в Прага на 1 август, фенове на клуба “Яблонец” от едноименния град разпънаха на трибуната си огромен транспарант, представящ Европа като жена воин - валкюра с щит и копие, която пропъжда далеч свиня, облечена с ориенталски халат и чалма, а от копитцата на свинята пада книга с надпис “Коран”.

Така намират израз антиимигрантските и антимюсюлмански нагласи, засилващи се в Източна Европа след изявлението на Европейската комисия през май, че страните от ЕС трябва да си поделят 40-те хиляди струпани в Италия и Гърция бежанци от Сирия и Северна Африка.

Цифрата за бивша Чехословакия на пръв поглед не е кой знае каква - 1328 души за Чехия и 785 за Словакия. Ще последват обаче и други мигранти - вече приканиха Чехия да поеме още 525 души от бежански лагери извън Европа.

Мнозина жители на Източна Европа панически се страхуват в крайните градски квартали да не израснат резервати с компактни маси пришълци от мюсюлмански държави. Подобни опасения предизвикаха през 2013-2014 г. масови демонстрации в източната германска провинция Саксония (първо в планинските райони, после и в местната столица Дрезден). Така в Германия се появи масовото движение Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада (ПЕГИДА).

Още първото протестно шествие в словашката столица Братислава на 20 юни т. г. повтори успехите на ПЕГИДА, като събра по официални данни 8 хиляди души, а според организаторите - дори 14 хиляди. Фоторепортажи открояват основното ядро - местни националисти, чиито емблеми личат по тениските, и футболни фенове; включват се и мнозина обикновени граждани. По плакати и транспаранти са изрисувани задраскани джамии, виждат се лозунги “Мултикултурализмът е геноцид”, “Спрете имиграцията”, “Словакия не е Африка!”, “Предците ни са проливали кръв за словаците, а не за африканци и мюсюлмани” и т. н.

Организатор бе “Народна партия - Наша Словакия” начело с Мариан Котлеба. Учител по информатика от Банска Бистрица, той създаде през 2005 г. ултрадясното движение “Словашко братство - Национална партия”, поставило си за цел “да изгради нова словашка държава въз основа на национални, християнски и социални принципи”.

Дейността на движението и черните униформи на участниците, явно прекопирани от “Гвардията на Глинка” - бойците на фашистката Словашка народна партия (1938-1945 г.), породиха съмнения у органите на реда и през 2006 г. то бе забранено. През 2010 г. Котлеба учреди по-умерената “Народна партия - Наша Словакия”, провъзгласи като неин лозунг наред с други “За Бога, за народа” и през ноември 2013 г. спечели губернаторските избори в окръг Банска Бистрица. Ще посочим, че във втория изборен тур, когато националистът събра 55,5 на сто от гласовете, участваха едва 17,29 процента от местните избиратели.

На 11 юли т. г. в Жилина, център на едноименния окръг в Северозападна Словакия, партията на Котлеба проведе още един митинг срещу имигрантите, събрал по нейни данни към 2000 души.

На 8 август “Народна партия - Наша Словакия” съвместно с крайнодясната чешка Работническа партия за социална справедливост организира митинг на Староместкия площад в центъра на Прага, обединил няколко десетки активисти под лозунга “Спрете имиграцията!”.

Чехите гледат да не изостанат от източните си съседи. Около 700 души, понесли лозунги “Подкрепата за мюсюлманската имиграция не е хуманизъм, а държавна измяна” и “Стоп на исляма”, участваха на 26 юни в митинг срещу приемането на мигранти във втория по големина град Бърно.

На 30 юни сравним по многолюдие митинг събраха в центъра на Прага движенията “Не искаме ислям в Чехия” и “Блок против исляма”. Както заяви Марек Чернох, участник в проявата и депутат от движението “Зора на пряката демокрация” в чешкия парламент, “доброволното съгласие на правителството да приема мигранти е измама спрямо чешките граждани”.

“Зора на пряката демокрация” тръгна към изборите за парламент през 2013 г. с антиимигрантски лозунги и получи 6,88 на сто от гласовете, съответно 14 депутатски места. През февруари т. г. 10 нейни депутати начело с Чернох заявиха, че имат желание за съвместна дейност с френския “Национален фронт” на Марин Льо Пен.

Притокът от мюсюлмански имигранти буди опасения и сред десните политици в балтийските страни. На 18 юли в центъра на Талин, а на 4 август - край сградата на правителството в Рига се състояха протестни митинги (не твърде многолюдни впрочем) срещу европейските квоти.

Проявата в Латвия бе организирана от деснорадикалната групировка “Отечествена гвардия” съвместно с дясната партия “Национално обединение “Всичко за Латвия!” - “Отечество и свобода”/Движение за национална независимост на Латвия”. Акцията мина под лозунги като “Не на геноцида над бялата раса” и “Балтика - за балтийците, Европа - за европейците, Африка - за африканците!”.

Настроения, присъщи и за политици, безспорно вградени в системата. Естонският социален министър Маргус Тсахкна съобщи, че на 10 август ведомството е предложило на правосъдното министерство да обмисли евентуална забрана мюсюлманките, пристигащи в страната, да носят фереджета на обществени места, каквато наложиха през 2010 г. Франция и Италия по настояване на местни десни партии. А на 13 август шефът на комисията за национална сигурност и отбрана в литовския парламент Артурас Паулаускас лансира идеята превантивно да се забранят със закон на публични места наметалата, закриващи лицето.


Дали Тръмп е американският Путин?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256556_%D0%94%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B5+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%3F

Той обещава да върне величието на страната си, без да предлага конкретен план за това. Използва груби и вулгарни изрази, които го правят да изглежда като обикновен човек, макар да е милиардер. Той е нарцисист, копнеещ за медийно внимание. И въпреки всичките си очевидни недостатъци е много популярен.

Кого имам предвид? Руския президент Владимир Путин разбира се. Но паралелите с определен американски политик, известен като “Доналд-ът” /”The Donald”/, са очевидни.

В някои отношения Доналд Тръмп е американска версия на Путин. Подобно на руския лидер той се стреми да сложи край на несполуките на страната си и да й върне някогашната слава. Обещава да възстанови могъществото и престижа й, без да придава особено значение на детайлите. “Нямаме никакви победи”, оплака се Тръмп пред Чък Тод, водещия на неделното предаване на Ен Би Си “Среща с пресата”. “Като страна вече нямаме победи. А това е много печално”.

Официалният слоган на Тръмп гласи: “Да върнем величието на Америка!” Тази реплика е взаимствана от речта на Роналд Рейгън, когато той приема президентската номинация на Републиканската партия на конгреса й през 1980 г. Тогава някогашният държавен глава на САЩ обещава “кръстоносен поход за връщане на величието на Америка”. В действителност този тип говорене е едно от основните средства на политиците по света, които агитират с платформа за национално възраждане. Посланието им е повече психологическо, отколкото политическо.

“Чък, нещата ще се получат много добре”, каза Тръмп ентусиазирано на Тод. “Ще се зарадваш много. След четири години ще ме интервюираш и ще ми кажеш: Каква чудесна работа свършихте, господин президент. Ще кажеш: Вие сте един от тези, които свършиха чудесна работа. Ще стане”.

Привлекателността на такива политици се дължи донякъде на нахаканото им поведение, чрез което излъчват самоувереност. Те не разясняват досадните детайли на на националното възраждане, те просто го изтъкват. Спомнете си за Харолд Хил, героя от мюзикъла “Музикалният човек”. Той обещаваше да даде на Ривър Сити музикален оркестър, въпреки че самият той не умееше да свири.

Подобно на Тръмп Путин изглежда разбира, че властта и театралниченето са неразделни, особено в страна, травмирана от военни и икономически загуби. Това е игра на доверие. “В рамките на системата Путин е изградил своя идеализирана представа за себе си като за генерален директор на компанията Русия. В действителност неговият стил на ръководене прилича повече на този на някой дон на мафиотска фамилия”, пишат Фиона Хил и Клифърд Джи. Гади в книгата си “Господин Путин: таен агент в Кремъл”.

Глеб Павловски, ключов съветник на руския президент при изкачването му към властта, сподели пред “Гардиън” през 2012 г., че Путин е част от “незабележима, непредставена обществена прослойка” в Русия, мечтаеща за реванш, който да върне някогашната слава. “Под реванш имам предвид възкресяването на великата държава, в която живеехме, с която бяхме свикнали”, обясни Павловски.

Путин изложи своето виждане за възраждането в реч през декември 1999 г., станала известна като “Посланието на хилядолетието”. В нея той подчерта колко важно е да се изгради силна държава, която да е в състояние да върне увереността на нацията в себе си: “Русия /току-що/ премина през един от най-трудните периоди в многовековната си история. … Тя е изправена пред реалната опасност да се превърне не само във второразрядна, но и в треторазрядна страна. За да попречим на това да се случи, имаме нужда от огромно усилие, в което да бъдат впрегнати всичките интелектуални, физически и духовни сили на нацията”.

Тръмп е по-открито самоизтъкващ се от Путин, със суета и самохвалство, които биха накарали един руснак /или който и да е другиго/ да се почувства неловко. Уебсайтът на кандидата от Републиканската партия го хвали като “олицетворение на американската история на успеха”, без да отдава особено значение на четирите му корпоративни банкрута. Изглежда на него му харесва коментаторите да го осмиват като недодялан грубиян и демагог, като подценяват силата на посланието му. Безцеремонните му коментари се харесват на страна, на която й е омръзнало от двусмислено говорене в политиката.

Тирадите на Тръмп за нелегалната имиграция - предизвикалата най-много шум тема от кампанията му, са част от отдавнашна и грозна история в САЩ. Само 70 години след основаването на републиката, една политическа партия, сполучливо кръстена “Нищо незнаещите”, ожесточено критикува имигрантите, особено католиците. През следващите десетилетия нативистите нападали всяка нова етническа група, която се присъединявала като ново парче към мозайката от народности, живеещи в САЩ - ирландци, италианци, германци, славяни, евреи, китайци и африканци, както обяснява Джон Хигам в своето епохално произведение “Пришълци в земята”.

Изненадващото при Тръмп е големият брой последователи, които привлече. Той е Рейгън без рейгънизъм, водещ предизборна кампания, която почти изцяло е лишена от идеи. Американците са имали флиртове с демагози, като се започне от отец Чарлс Кофлин през 30-те години на 20 век и се стигне до сенатор Джоузеф Маккарти през 50-те. Но грубиянският, авторитарен тип личност - стилът на Путин - обикновено не намира почва тук. Това лято бе изключение, но историята показва, че няма да е за дълго.


20 август в историята

http://www.cross.bg/voiina-svetovna-obyavyava-1477699.html

/КРОСС/ 636 г. - Битката между Византия и Арабския халифат при Ярмук. 917 г. - Българо-византийски войни: Българските войски, водени от цар Симеон I, разбиват войските на Византия при Ахелой.1634 г. - В Москва е издаден първият руски буквар.1741 г. - Руският мореплавател от датски произход Витус Беринг открива Аляска.1829 г. - Руско-турската война (1828-1829): Руски части влизат в Одрин.1876 г. - В Османската империя започват масови погроми над арменците.1892 г. - По време на Втория си конгрес БСДП окончателно се разцепва на БСДП начело с Димитър Благоев и БСДС начело с Янко Сакъзов.1914 г. - Първата световна война: Германски войски превземат Брюксел.1918 г. - Латвия, Литва и Естония са признати за самостоятелни държави от страните на Антантата.1925 г. - Открита е първата линия на римското метро.1931 г. - Открито е 23 Обикновено народно събрание с председател Стефан Стефанов, председател на Съюза на българските индустриалци.1940 г. - Мексико: По заповед на Йосиф Сталин агенти на КГБ извършват атентат срещу Лев Троцки. Троцки умира на следващия ден.1943 г. - Втората световна война: Англо-американската бомбардировка над района на Исперих и Пордим, Плевенско.1945 г. - В СССР е създаден свръхсекретен комитет за разработване на атомна бомба.1960 г. - Сенегал напуска Федерация Мали и се обявява за независима самостоятелна република.1968 г. - На 20 срещу 21 август държавите от Варшавския договор интервенират в Чехословакия. Пражката пролет е ликвидирана.1977 г

Мащабни ремонти на улици и пътища в Търговищко

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4932734

Мащабна ремонтна програма за възстановяване на пътната и уличната мрежа реализира община Търговище. Стартирането на част от планираните дейности е в изчакване на фирмата изпълнител на водния цикъл, която все още работи по отделни улици, съобщиха от кметството.
Миналата година общината вложи над 1,8 млн. лв.
Мащабна ремонтна програма за възстановяване на пътната и уличната мрежа реализира община Търговище. Стартирането на част от планираните дейности е в изчакване на фирмата изпълнител на водния цикъл, която все още работи по отделни улици, съобщиха от кметството. Миналата година общината вложи над 1,8 млн. лв.

Ципрас подава оставка днес

http://petel.bg/TSipras-podava-ostavka-dnes__123850

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се очаква да подаде оставка днес. Премиерът изглежда е решил, че Гърция трябва да проведе предсрочни...

Кметът Христо Христов от дерето на "Максуда": Това е само началото!

http://petel.bg/Kmetat-Hristo-Hristov-ot-dereto-na-Maksuda--Tova-e-samo-nachaloto-__123849

Днес ще бъдат съборени всички 58 къщи в махалата "Максуда". И това е само началото. Това коментира кметът на район "Младост" Христо Христов,...

Баба на 9 внучета в "Максуда": Хем работим в "Чистотата", хем ровим по кофите!

http://petel.bg/Baba-na-9-vnucheta-v-Maksuda--Hem-rabotim-v-CHistotata--hem-rovim-po-kofite--__123848

Снимка Румен Сарандев "Хем работим, хем ходим без пари и се налага да ровим по кофите", коментира една от жените, чиито дом само след...

Предстоящи събития в страната за днес,

http://www.cross.bg/provede-preskonferentziya-zala-1477698.html

/КРОСС/ *** Русе.От 11 ч. пред сградата на ул. „Дондуков Корсаков" №10 заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще присъства на официалното откриване на строителната площадка на първия блок, одобрен за саниране в Русе.***Сливен.От 11.30 ч. вицепремиерът и министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще посети Сливен. В зала „Май" той ще се срещне със сливенската общественост и кандидата за кмет на града на ПП АБВ - ген. Христо Григоров, както и кандидатите за кметове на Нова Загора, Котел и Твърдица.***София.От 11 ч. в информационния център на „София 2018 - Европейска столица на спорта" на бул. „Михай Еминеску" 5 ще се проведе пресконференция във връзка с предстоящото състезание Home Mountain Enduro Cup.***София.От 11.30 ч. зам.-председателят на СДС Любен Петров и Юлиан Леков, член на НИС, ще внесат в ЦИК официално предложението на партията за номериране на бюлетините за предстоящите местни избори.***София.От 14 ч. ще се проведе кръгла маса „Социалистическото наследство - наследство в риск" в Съюза на архитектите в България.***София.От 14.30 ч. ще се проведе първият редовен брифинг на ЦИК относно взетите решения по организирането на предстоящите общи местни избори и национален референдум на 25 октомври 2015 г.Брифингът ще се състои в зала „Света София" на пл. „Княз Александър І" 1.***Асеновград.От 11 ч

Св. пророк Самуил

http://www.cross.bg/samyil-gospod-gospoda-1477697.html

/КРОСС/ Преди Израилските царе, във времето, когато Божият народ се управлявал от съдии, живял един човек, на име Елкана. Той произхождал от Левиевото коляно и живеел в частта на Ефрем, в града, наричан Рамат (Рама), разположен на една планина с име Спера. По-късно този град бил наречен Арматем и Ариматея, откъдето родом бил по-късно Иосиф, който предал на погребение пречистото тяло на нашия Господ Иисус Христос. Елкана имал две жени. Името на едната било Ана, а на другата - Фенана. Фенана раждала деца, а Ана била неплодна. Елкана обаче обичал Ана повече, отколкото Фенана, заради което Фенана ненавиждала Ана и често я оскърбявала. Като понасяла притеснения от ненавистницата си, Ана скърбяла за бездетството си и често плачела от скръб. Всяка година Елкана ходел за големите празници заедно с двете си жени в Силом (така се наричала планината и градът), за да принесе жертви и молитви на Господ Бог Саваот, понеже до построяването на храма в Иерусалим там се намирал ковчегът Божий и там отивали всички Израилеви колена да се поклонят на Бог. По това време свещеник, а заедно с това и Съдия Израилев, бил един мъж, на име Илий, който имал двама сина, Офни и Финеес. Веднъж Елкана, като дошъл с жените си в Силом и принесъл жертва на Бога, дал от принесеното в жертва една част на Фенана и специална част на всяко от децата й, а на Ана - само една част, тъй като тя нямала деца. Фенана започнала да се надсмива над нея и да я упреква

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/zhivo-gost-tema-1477696.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: На живо Как е възможно горивото да се разрежда с терпентин? Кой и как мами?Тема: Европа ни връща бежанци? Можем ли да ги приемем? Гости: Нидал Алгафари и Димитър СтояновТема: Отново шофьор в насрещното на магистрала „Тракия"Тема: Люси Дяковска - част от журито X FactorТема: И преглед на печата с човека на Нова отвъд океана - Ясен Дараков bTV, „Тази сутрин"Тема: Ще фалират ли малките производители на зелена енергия и ще скочат ли още сметките ни за ток?Тема: С какво пълним резервоарите на автомобилите си? Ще се затегни ли контролът върху бензиностанциите?Тема: Възможно ли е лекари да излъжат, че са оперирали тумор в мозъка? Шокиращата история на млад мъж и битката му със здравната система.Тема: За идеята българско радио да звучи на турски в Кърджали Гост: бившият шеф на БНР Валери Тодоров.Тема: Най-успешният риалити сериал продължава по bTV. Още за новия сезон на „Истински истории" от Мирон Крумов и Кристина ПатрашковаТема: Бунт в Бяла Слатина. Защо енергото вдигна нависоко електромерите в ромската махала. БНТ, „Денят започва"Тема:Как се пише писмо върху една от най-предпочитаните напитки - кафето. На живо от Варна

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1477695.html

/КРОСС/ Евгений Матинчев, икономист и политикВалентин Райчев, олимпийски шампион по свободна борбаИван Вълчев, алпинистПламен Николов, бивш национал от САЩ'94Симеон Спиридонов, художник    

Русия гори холандски цветя, докато Амстердам разследва свалянето на "Боинга"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256555_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8F%2C+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%90%D0%BC%D1%81%D1%82%D0

През последните години в търговските отношения между Русия и Холандия имаше периоди на подем и на спад. Това лято те стигнаха до огън и дим.

Седмица след като Русия започна да изгаря и да закопава европейски храни като сирена и праскови под претекста, че са били внесени нелегално, руски селскостопански инспектори започнаха да изгарят цветя от Холандия, защото били заразени с паразити. Тази абсурдна ситуация вече е известна в Русия като “войната на цветята”.

Макар да е сходен с унищожаването на храни, предизвикало широко възмущение и появата на сатирични видеоклипове, като популярния “Смъртта на един пармезан”, политическият подтекст на “войната на цветята” е по-различен.

Руската “хайка” срещу холандските цветя точно съвпадна с важни моменти от холандското разследване на свалянето на малайзийския пътнически полет МН317 миналото лято над Украйна, при което загинаха всичките 298 души на борда, повечето от тях холандци.

Русия отрича всякаква причастност към трагедията, отправяйки неподкрепеното с факти и изсмукано от пръстите, според западни официални лица, обвинение, че самолетът е бил свален от украински изтребител или ракета.

Стъпка по стъпка обаче методичното холандско разследване започва да потвърждава първоначалното твърдение на САЩ, че въздушният лайнер е бил свален от ракета “земя-въздух”, доставена от Русия на сепаратистите в Източна Украйна. Всяка важна стъпка в разследването съвпада със засилени инспекции от руски агенции над вноса на цветя от Холандия.

На 27 юли руската агенция “Росселхознадзор” съобщи, че е открила 183 партиди с холандски цветя, заразени с множество вредни насекоми, включително калифорнийски трипси (дребни буболечки с латинското наименование Thysanoptera - бел.ред.).

Това стана два дни преди Холандия и три други страни да предложат за гласуване в Съвета за сигурност на ООН създаването на трибунал за разследване и наказване на виновниците за свалянето на самолета.

Гласуването постави Русия в крайно неудобното положение да налага сама вето върху предложението. На 10 август “Росселхознадзор” засили инспекциите за буболечки и други вредители.

Миналия вторник, след като холандските прокурори обявиха, че следователите са открили сред останките на мястото на катастрофата в Източна Украйна части, които могат да бъдат от ракетна система “земя-въздух” руско производство, руски инспектори устроиха зрелищна клада на кашони с рози и хризантеми в два руски града.

“Това са прясно откъснати цветя от Холандия, заразени с калифорнийски трипси”, каза главният санитарен инспектор на “Росселхознадзор” Екатерина Слакова в изявление за телевизията, докато работници хвърляха кутии с рози в огъня.

Ситуацията “око за око, зъб за зъб” бе толкова очевидна, че дори симпатизиращите на Кремъл коментатори не скриха, че изгарянето на цветята трябва да се възприема като предупреждение към Холандия, че търговията може да пострада, ако следователите продължат в същата неблагоприятна за Русия посока.

“Това е свързано с малайзийския боинг, - каза в телефонно интервю Сергей Марков, бивш депутат в руския парламент от проправителствената партия “Единна Русия”. - Русия е сигурна, че холандското правителство фалшифицира това разследване”, но не може да заяви това открито.

Засилените “цветни” инспекции, добави той, са начинът, по който Кремъл изразява своето неудовлетворение от разследването.

“Това е опит да се разговаря по не толкова явен начин, меко, малко по византийски. Аз, общо взето, обичам византийщината, но в този случай това не е добър подход. Нашите дипломати би трябвало да нарекат нещата с истинските им имена”, каза Марков относно посланието, отправено с изгарянето на цветята.

Представители на цветарската промишленост в Холандия също смятат, че инспекциите са били главно демонстративни дотук.

Със своите оранжерии, цветни борси, камиони и влакове, функциониращи като часовников механизъм, Холандия доставя около 40 процента от всички прясно отрязани цветя и домашни растения, които се продават в Русия. Този внос м.г. е възлязъл на около 282 млн. евро, или 314 млн. долара, при сегашния валутен курс.

До момента в пламъците изгоряха няколко стотин стръка цветя - незначителна част от доставките за (руските) цветарски магазини. “Руснаците искаха да покажат, че за тях въпросът е сериозен, но това не ни засегна много”, каза Роберт Роденбург, директор на Холандската асоциация за търговия на едро с цветарски продукти.

Лекс ван Хорсен, говорител на “Флорахоланд” - най-голямата холандска борса за цветя, отказа да спекулира относно съвпадението на руските “цветни” клади с развитието на холандското разследване на самолетната катастрофа.

“Ако бъда съвсем честен, ние си гледаме бизнеса, а това е нещо различно от политическата ситуация. Няма да смесваме нашия бизнес с този политически въпрос. Това не е добра идея”, каза Ван Хорсен.

Много руснаци смятат, че “войната на цветята” ще се развие почти както шумното унищожаване на европейски храни този месец - с голямо шоу пред камерите и малко реални последствия. Те отбелязват, че европейските сирена все още могат да се намерят в много тежкарски заведения в руската столица. В една мека лятна вечер на открита тераса тези дни келнер сервира отрупано със сирена плато. Той погледна безизразно, когато бе запитан откъде са сирената.

Руският опозиционен активист и борец срещу корупцията Алексей Навални публикува отново миналата седмица публичните търгове на държавни агенции, поръчващи забранени хранителни продукти. Кабинетът на московския кмет, например, е направил кейтъринг поръчка за продукти на стойност 71 500 долара, включваща френски и швейцарски сирена “Бри”, “Грюйер”, “Рокфор” и “Дорблу”. Министерството на вътрешните работи публикува търг за кейтъринг, включващ моцарела и пармезан.

“Те си хапват сирене “Дорблу”, избърсват си устата със салфетка, а после се обръщат към камерата и говорят колко правилно е да бъдат унищожавани европейските продукти”, писа Навални в блога си.


На Острова дават 40 лв. на час за медсестри

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256554_%D0%9D%D0%B0+%D0%9E%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+40+%D0%BB%D0%B2.+%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D0%B0%D1%81+%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8

Великобритания търси над 100 медсестри за болници и старчески домове. За час работа лечебните и социалните заведения плащат между 29 лв. и 40 лв. Работната седмица на медицинските сестри е 45 часа, което означава, че за това време те ще получат от 1300 лв. до 1800 лв.  Кандидатките трябва да владеят английски език на средно ниво, а тези, които вече са регистрирани в съвет на медицинските сестри и акушерки, трябва да имат и издаден осигурителен номер във Великобритания. Болногледачи се търсят и в Австрия, където месечното възнаграждение за медсестрите е 2100 лв. Кандидатите трябва да имат основни познания по немски език и поне средно образование. Консултантите към Агенцията по заетостта (АЗ) признават, че избягват да публикуват обяви за медици, въпреки че те са сред най-търсените кадри в страната. Първо, и у нас има криза за медицински персонал. Освен това лекарите и сестрите могат много лесно сами да намерят работа, трябва само да пуснат автобиографията си в съответната болница, твърдят от АЗ.

ЦИК записва партии за вота от вторник

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256553_%D0%A6%D0%98%D0%9A+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA

Регистрацията на желаещите да участват във вота през октомври партии и коалиции започва от идния вторник. Това съобщиха вчера от Централната избирателна комисия (ЦИК), която ще приема документите в бившия Партиен дом, където се помещава. Така формациите ще имат 16 дни за регистрация, тъй като последният срок за това изтича в 18 часа на 9 септември.Както „Монитор“ писа, младежите на ГЕРБ вече заеха пост пред вратите на ЦИК, за да може партията да спази традицията си и да се регистрира първа. Не това обаче ще реши дали ще получат челното място в бюлетината, жребий, който ще разпредели номерата за всички формации. Вече се появи предложение към ЦИК тези цифри да стартират над 100, за да се избегне припокриване с номерата на отделните кандидати за общински съветници, които също ще са върху бюлетината за отбелязване на преференции. След регистрацията в ЦИК формациите трябва да направят и втора такава в съответната общинска избирателна комисия, като срокът за това е до 40 дни преди изброите. Коалициите пък ще имат време до 19 септември да правят рокади в съставите си, като гонят или присъединяват нови партии.

Цяло село без носове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4932654

В бразилското село Арарас всички жители живеят мъчително, защото бавно изгарят живи заради тежко генетично заболяване.
Жестока прокоба тегне над местните. Те не могат да живеят под парещите слънчеви лъчи, защото лицата биват изпепелени на мига. Най-първо им падат носовете, изтичат им очите, разкапват им се ушите.
В бразилското село Арарас всички жители живеят мъчително, защото бавно изгарят живи заради тежко генетично заболяване. Жестока прокоба тегне над местните. Те не могат да живеят под парещите слънчеви лъчи, защото лицата биват изпепелени на мига. Най-първо им падат носовете, изтичат им очите, разкапват им се ушите.

Борисов избухна: Крадците в затвора, а не пред TV вкъщи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256552_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D1%83%D1%85%D0%BD%D0%B0%3A+%D0%9A%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B0%2C+%D0%B0+%D0%BD%D0%B

„Крадците да отиват в затвора, а не да ги пускат да си гледат телевизия вкъщи и през нощта да обират коли. Ако хората очакват реформа в съдебната система, то е такива неща да не се случват, всичко друго са боричкания.” Такъв коментар направи вчера премиерът Бойко Борисов пред министрите в началото на вчерашното заседание на кабинета, видимо разгневен. Повод за това стана съобщението на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова за заловен престъпник, който свил два автомобила, въпреки че бил с наложена мярка „домашен арест”. Става въпрос за апаш, за когото преди дни потърпевш столичанин пусна снимки във Фейсбук от камерите в гаража на блока му, от които се вижда как крадат колата му и тази на съседа. „Това е 32-годишен мъж с общо три европейски заповеди за арест една от Словения и две от Италия, за кражби от жилище и на мотори. Сега е присвоил незаконно два автомобила „Ауди” и БМВ при условия на домашен арест”, разясни Бъчварова пред Борисов и останалите министри. „Трябва ли на всеки домашен арестант да сложа патрул пред къщата му да го пази, та да си има и охрана без пари от държавата”, възмути се в отговор Борисов. И възложи да се направи доклад за това как се пазят поставените под домашен арест – какво гарантира, че хората с тази мярка не продължават да извършват престъпления. Борисов попита и какво стана с идеята за поставяне на проследяващи гривни за престъпници с наложена такава мярка за неотклонение. „Разбирам - демокрация, ама тоя човек не е ли демократ, дето като се събужда, вижда, че му няма колите. Аз, ако бях на негово място, щях да фуча много повече от него”, посочи премиерът.Според Борисов този случай е емблематичен и на практика описвал цялата картина. По думите му имало престъпници, които са задържани по 30-40 пъти и пак са на свобода. „След всяко залавяне те отиват да крадат, да съберат пари, за да си платят да ги извадят”, описа схемата той. И подчерта, че ако това не се промени, няма да има реформа. „Затова предайте и на министъра на правосъдието, това не може да продължава. Трябва война с тези хора. Седнете с прокурори, МВР, следователи и решете въпроса”, отсече Борисов.

Петролната асоциация: Борисов да действа до самия край с горивата

http://business.actualno.com/Petrolnata-asociacija-Borisov-da-dejstva-do-samija-kraj-s-gorivata-news_490917.html

Всеки търговец на горива в България е в състояние да организира внос, ако цените не реагират и няма спад предвид поевтиняването на петрола на световните пазари. Този извод направи финансистът Емил Хърсев в сутрешния блок на Нова телевизия, след като преди два дни призна, че държавата с бюрократичните си похвати помага на единствения производител на гориво у нас – „Лукойл Нефтохим”. Хърсев припомни, че поевтиняването на черното злато е в долари, но доларът поскъпва спрямо еврот

Хем фалити на малки ВЕИ-та заради държавата, хем милиарди повече за ток

http://business.actualno.com/Hem-faliti-na-malki-VEI-ta-zaradi-dyrjavata-hem-miliardi-poveche-za-tok-news_490912.html

Обективно погледнато, с последните промени в закона малките производители във ВЕИ сектора пострадаха много лошо. Тази теза изказа енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Тасев направи коментара след репортаж на bTV, в който беше показано как през години държавата променя условията на играта по отношение на ВЕИ-тата. В началото, около 2008 година, е било възможно да се продава зелен ток на около седем пъти по-висока цена, отколкото сега (над 70 стотники за киловатчас до 10 стотинки за киловатчас

Берлин одобри третата програма за Атина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256551_%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BD+%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8+%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%90%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0

Германският парламент одобри със значително мнозинство третата спасителна програма за Гърция на стойност 86 млрд. Евро, предаде АФП.Вчерашното гласуване е вторият път, в който германските депутати прекъсват лятната си почивка заради Атина.В подкрепа на решението за нов пакет помощи гласуваха 454 депутати от долната камара на Бун­дестага. Против бяха 113 души, а 18 се въздържаха.Въпреки че одобрението на плана се вижда като гаранция за широката управляваща коалиция на канцлера Ангела Меркел, която държи 504 от 631 места в Бундестага, недоволството от предоставянето на нови средства за Атина нараства все повече и то в блока на Християн-демо­кра­тическия съюз.Миналият месец 60 от 311 депутати от парламентарната група на Меркел гласуваха против започването на преговори с Гърция за нов спасителен пакет мерки – неподчинение, което бе определено като удар по канцлера.По-рано Берлин приветства промяната в тона на Атина, особено след като през миналия месец бившият финансов министър на страната и отявлен критик на германските искания за икономии Янис Варуфакис подаде оставка, припомня АФП.

Меркел кара към Бразилия 1400 наденички

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256550_%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%91%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F+1400+%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8

На борда на правителствения самолет, който вчера излетя от Германия за Бразилия, освен федералният канцлер Ангела Меркел и делегацията й ще бъдат натоварени и 1400 тюрингски наденички. Кулинарният специалитет е предназначен в посолството по случай годишнината от немското обединение.Кетърингът на за празненството в столицата Бразилия е поет от тюрингски фирми. За да бъдат спестени разходите, специалитетът ще бъде транспортиран с правителствения самолет заедно с канцлера. Меркел ще участва в консултация между правителствата на двете страни. Според оценката на министърът на икономиката Волфганг Тифензее наденичките ще се представят от най-добрата си страна на тържеството, което ще се проведе на 3 октомври. И изразява надеждата, че деликатесите ще пристигнат без проблеми отвъд океана. На страниците на в.”Билд” обаче отбелязват, че колбасите са опаковани в консерви.

Преглед на печата от 20 август

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/20/2593639_pregled_na_pechata_ot_20_avgust/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Наредбата за прехвърляне от пенсионен фонд към НОИ създава рискове за измами
В проектодокумента за прехвърляне не се искат лични данни и няма нотариална заверка, предупреждават от АИКБ

Сега

Борисов пак обяви война на измамите по бензиностанциите
Министри и инспектори спешно подменят 11 000 пломби по колонките за бензин и дизел. Никой не говори за поемане на отговорност

Държавата събра от хазарта 4...

САЩ одобриха viagra за жени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256549_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+viagra+%D0%B7%D0%B0+%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8

Американската агенция за храните и лекарствата, даде зелена светлина на излизането на пазара на препарата “Флибансерин”, първата “Виагра” за жени. Фар­ма­цевтичната компания Sprout Pharmaceuticals пусна лекарството за жени, които не са в менопауза, но страдат от липса на сексуално желание.Агенцията по храните и лекарствата (FDA), която на два пъти отхвърли лекарството през 2010 г. и 2013 г., най-сетне последва препоръките от юни на експертите от Кон­султативния комитет, който се обявиха за пускането му на пазара, пише АФП.

Проститутките в Милано с работно облекло

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256548_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%82%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%BE+%D1%81+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%BB

Проститутки, работещи на основните пътища в Милано, ще бъдат глобявани с 500 евро, ако видът им не отговаря на стандартите за пътни работници. “Към сексработничките трябва да се отнасяме като към персонал, който работи на пътни конструкции и трябва да бъдат принуждавани да обличат дрехи, които помагат за тяхното забелязване”, каза заместник-кмета на Милано Лучиано Синигалиа.Решението ще означава, че традиционните за професията къси поли ще трябва да бъдат заменени от светлоотразителни гащеризони и жилетки. Проститутките, които са залавяни втори път без необходимото светлоотразително облекло, ще бъдат задържани от полицията.Зоната във и около северния италиански град изживява бум на представителки на най-старата професия, заради провеждането на Световното “експо” изложение в Милано. Според данни близо 15 000 проститутки са пристигнали за събитието, което местните вече наричат “секспо”.“Почти сме готови с окончателния проектозакон на документа. Надявам се да е готов и да влезе в действие от септември”, каза още Синигалиа пред “Кориере дела сера”.

Киев обвини Запада в заговор с Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256547_%D0%9A%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%B2+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80+%D1%81+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F

Украински политици обвиняват Запада в готовност да направи отстъпки на Москва, пише кореспондентът на немското издание “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” Конрад Шулер. Страшният сън на украинските политици изглежда така: Западът, изморен от кризите, войните и притока на бежанци, решава да се избави поне от едно огнище на напрежение” – се казва в публикацията.Депутатът от партия „Самопомощ”, вицеспикерът на Радата Оксана Сироед в разговор с FAZ заявила, че вечерта преди обсъждането на първо четене на проекта за нова конституция лидерите на Германия и Франция звънили на спикера на Радата Владимир Гройсман и настоявали за внасяне на поправки, отговарящи „изключително на интересите на Русия”. На следващия ден според Сироед проектът на конституцията бил променен, а на другия ден е приет от парламента.„Това ни го наложиха нашите съюзници. Зад тези изменения, направени в последната минута, стоят Ангела Меркел и Франсоа Оланд” – е категорична тя. На следващия ден се е обаждала по въпроса и Виктория Нюланд.Разговори на 14 юли на Гройсман с Меркел и Оланд действително е имало. Обсъждан е член 18 на конституцията, в който се казва, че „формите на местно самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска област се определят с отделен закон”.Според Шулер в прозападния лагер на Украйна мнозина споделят гледната точка на Сироед и това създава заплаха за разкол във властта. Не е изключено по-нататъшните дебати по конституцията за много групировки да стане повод за отделяне от Петро Порошенко.

Лесбийка започна работа в Белия дом

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256546_%D0%9B%D0%B5%D1%81%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%BE%D0%BC

Белият дом заяви във вторник, че в президентската администрация на САЩ е била назначена първата открито транссексуална личност. Инициативата бе приветствана от асоциациите за защита на лесбийки, гейове, би- и транссексуални (ЛГБТ), предаде Франс прес.Рафи Фрийдман-Гурс­пан, бивша активистка, започна работа във вторник в екип, натоварен да подбира кадри за изпълнителната власт в САЩ.“Ангажиментът й за подобряване на живота на транссексуалните американци, и по специално на транссексуалните цветнокожи и тези, които живеят в бедност, отразяват ценностите на тази администрация”, заяви Валери Джарет, съветничка на президента Барак Обама.Националният център за равенство на правата на транссексуалните, в който е работила Рафи Фрийдман-Гусман, приветства номинацията като “историческа”.Фактът, че първото назначение на транссексуална личност е на цветнокожа жена, сам по себе си е забележителенподчерта директорката на организацията Мара Кейс­линг.Преди година президентът на САЩ Барак Обама разшири федералната система за борба срещу дискриминацията на работното място. До този момент различен цвят на кожата, произход, религия, пол, наличие на увреждания, възраст и сексуална ориентация бяха категориите хора, защитени във федералната администрация. Обама, който е изправен пред силна опозиция от страна на републиканците в Конгреса, разпространи с президентски указ обхвата на тази защита и върху транссексуални служители, припомня Франс прес.

Родители се интересуват не от качеството на обучението, а от занималнята до късно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256545_%D0%A0%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82

Визитка: Магистър по български език и литератураИма специализации по организация и управление на образованието – СУ „Св. Климент Охридски”, както и по управление на конфликти – Университета в Гранада, ИспанияИма издадени книги - „Кръгът на Волтрон”, „Водени от бесове” - Г-жо Закова, стихотворение в учебник по литература разбуни духовете в обществото. Според някои то едва ли не поощрява шамарите като възпитателно средство. Как ще коментирате това като литератор?- За мен става дума за недомислица при одобряването на учебниците. Притеснителното е, че това не е единственият случай. Време е учебниците да бъдат изчистени от подобни безсмислици. Самото стихотворение няма никакъв смисъл, дори не може да има ефект върху децата.- Беше изказано и мнение, че няма повод за притеснение, защото това означавало и че едва ли не трябва да забраним „Патиланско царство” и „Пипи дългото чорапче”. Така ли е?- Не съм съгласна с подобно твърдение. Там нещата са представени много по-интелигентно и са поднесени по друг начин. В случая става дума за елементарно стихотворение, за мен дори е пошло. Съжалявам, че тези неща се откриват случайно. - Това поставя ли въпроса за колективите, които одобряват и пишат учебниците за децата?- Абсолютно. Дори прочетох, че много учители са видели това стихотворение, но не ми се вярва да е така. Според мен просто всеки го е подминавал, защото този учебник е одобрен.- Кой трябва да вземе участие при съставянето на един учебник, този въпрос периодично се коментира?- Винаги съм смятала, че е добре да има едно хабилитирано лице, което да бъде начело на колектива, но не този човек трябва да е решаващ при избора какво трябва да има в един учебник. Бих казала и че напоследък много малко учители ще намерят същественото в един учебник. Затова екипите трябва да се избират много внимателно. Става дума за учителите, които са доказали своята иновативност. Само така децата ще могат да възприемат новите неща, които обаче да са и достатъчно съществени. Все пак въпросите за концентрацията, за ценностите на българския ученик в момента са много актуални.- Преди време беше изказано мнение, че учебниците трябва да бъдат изготвяни изцяло от учители. Споделяте ли това?- Да. Това е най-добрият вариант. - Ще се премахне ли така тежкият академичен стил?- От една страна, да. Само че екипът от учители също трябва да е прецизиран. Смея да твърдя, че тук вече връзките и личностните предпочитания не бива да играят роля. На първо място трябва да се взема предвид подготовката на тези хора, професионалните им качества, за да направят наистина нещо за ценностната система на българското дете. А тя се изгубва сред  такива неща.- Непрекъснато говорим за загубата на ценности сред подрастващите. На какво го отдавате, само на новите технологии ли?- Добре е, че много от моите колеги започнаха, когато преподават, да добавят и неща от себе си. Те не се ръководят на 100% от учебниците, аз също го правя. Причината е, че учебниците вече не се възприемат от учениците. Те са стари като начин на поднасяне на материала, като тематика. Дори ако щете и като автори, които са в съдържанието. Извинявайте, но аз дори не бях чувала за автора на въпросното стихотворение. Съжалявам, че не съм преподавала по този учебник, мисля си, че много хора е трябвало да се възпротивят на това.- Периодично се дискутира темата за пренаписването на учебниците, че трябва да премахнем тежкия академичен стил. Какво трябва да се направи в тази посока?- Нужно е да се напишат на достъпен за децата език, но с мъдрата мисъл на учителя. В моите часове по литература диктувам планове, които са на разбираем език. Ако карам децата да учат всичко от учебника, това няма да доведе до нищо. А имайте предвид, че става дума за ученици от 9-10 клас.- В 21-ви век обаче учебниците съвсем не са основно средство за придобиване на знания, излишни ли са вече?- Знаете ли, в много от западните страни има не точно учебници, които се издават от колективи, а учителите търсят текстове или видеоматериали, с които да подкрепят своя урок. Това е тяхна отговорност. Просто има стандарти, които ти позволяват да стъпиш на тази основа - имаш свобода, но и рамка. В много от западните образователни системи няма учебници. Веднъж в месеца тези учители ходят на някаква квалификация. Средствата, които се отделят за учебници, могат да се използват за квалификацията на преподаватели. Поне ще бъдем актуални.- Изостава ли наистина училището от изискванията на съвременните деца?- Изостава страшно много - нравствено, социално, тематично. - Да не говорим, че масово все още тебеширът и черната дъска са основни оръдия на труда в клас.- Точно така. Учителят започва да излиза извън релсите на това, което трябва да бъде, защото той вижда, че няма смисъл в това, което прави. Какво като направи нещо по-модерно или интересно?- Защо не са мотивирани учителите? Само заради ниското заплащане ли?- Не само заради това. Системата ги убива, не им дава нищо ново, което да ги мотивира. - Сега отново се заговори за липсата на кадри. Проблемът се изостря все повече, има ли изход?- Дефицитът на кадри ще се чувства все повече. Особено след 3-4 години, когато ще се пенсионират много хора от системата. И всички допълнителни програми, които стартират за млади учители, са мимолетни. В тях има хора, които всъщност не искат да стават преподаватели. Просто за момента нямат друга работа. Разбира се, сред тях може да има и такива, които чувстват това като призвание, но това не е системата за изграждане на сигурни учителски състави. Навсякъде в Европа има много млади учители, но системата за създаване на име в професията, за утвърждаване е друга. Не може да вземеш един млад човек в образованието и да го захвърлиш с една мизерна заплата и никакво внимание и той да е ентусиазиран да продължи. Много млади хора постъпват на работа, но след това се отказват. Започва се със заплата от 560 лева, което е смешно. Да не говорим, че един млад човек има много повече финансови нужди, нужно му е поле да се развива. Но всичко това зависи и от директора на училището. - Как мотивирате един млад човек да постъпи на работа при вас?- Търся нестандартни начини. - А имате ли достатъчно млади кадри?- Не бих казала, че са много, но сме сравнително добре в това отношение. Бих искала да са повече, но пък за мое успокоение тези, които дойдоха, останаха. Може би защото им е интересно, това е важното.- Директори заявиха, че е голям проблем, че, от една страна, има недостиг на кадри, но, от друга - тези, които решават да станат учители, идват от съвсем други сфери. Това пречка ли е?- Не мисля, че това е проблем. Аз също работех в друга сфера, когато се включих в образователната система. Важно е това да стане, когато ти е интересно. Тогава нещата се получават. За да си учител, не е важно само да знаеш предмета, който преподаваш, а да имаш желание. Личната мотивация е на първо място. Но може  би тя се губи от общуването с родителите. Те искат, когато децата им постъпят в 1-ви клас, да бъдат гледани. Занималнята да бъде до 18,30 ч. или 19,30 часа. Както да речем е било в детската градина. Не може в едно училище с интереси към образователния процес да се набляга на другото. Вярно е, че всеки работи, но е по-важно децата да бъдат обучавани добре. И става дума за друг етап от живота на детето, в който на първо място трябва да е ученето, а после спортът и всичко останало. - Но знаят ли днешните учители да общуват със съвременните деца?- Много е трудно да се общува с тях. Те са непредвидими. Не всички го могат и това е проблем. Да не говорим, че се получава и следното - родителите харесват даден учител, но отиват на друго място, където занималнята е до 18,30 ч. Повечето родители се интересуват не от качеството на обучението, а че има занималня до по-късно. - А какви учители харесват учениците?- Не харесват само млади учители. По-скоро интересни. Учителите трябва да са артисти.- Вече няколко години говорим за реформа. Стана ли клише тази дума и изобщо от какво има нужда българското образование?- Да, стана клише. Колкото до образованието, то има нужда от промяна. Трябва да се даде възможност на българския учител, ако работи добре, да остане в системата. Доказателство за това е, ако учениците искат да бъдат в часовете на един преподавател. При големите проблемът е доста сериозен, защото те не влизат в часовете. Това означава, че не си интересен. Също така нека се обърне внимание на нещо друго - има училища с по 100-200 души. Защо се хвърлят средства за тях? Значи там нещо не е както трябва, защо тези средства не се прехвърлят към други училища. Не е нужно да отглеждаме паразити. - Имаме ли нужда да се върне даскалът от миналото?- Трябва да се върне интересният даскал, но нека не го наричаме така. Нека е учител, преподавател или както на децата им харесва. Но нека бъде съвременен. Трябва да се търси качеството на учителя, а не само качеството на системата. Защото без учители системата не може да съществува.

Анкара изпрати на Москва проект на споразумението за “Турски поток”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256544_%D0%90%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B

Турският министър на енергетиката Танер Йълдъз обяви, че е изпратил на Русия проектоспоразумение за “Турски поток” и очаква отговор. Пред журналисти в Анкара той каза вчера, че през последните 5-6 месеца има 8 процента спад на продажбата на руски газ в Турция, но не даде повече подробности, съобщи БНР. Йълдъз посочи още, че отслабването на турската лира е увеличила тежестта върху разходите за синьо гориво на страната с 11 милиарда лири.Според руски източници обаче проектоспоразумението още не е получено. По-рано Москва предложи на Анкара две варианта на споразумение за “Турски поток” – за една линия и за четири линии. В края на юли руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че Русия е готова да подпише споразумение за една линия на “Турски поток” до седмица-две. Тогава бе уточнено, че ще има друг документ за останалите линии на “Турски поток”, които, както се очаква, ще доставят газ за страните от Евросъюза.Русия и Турция сключиха меморандум за строителството на морски газопровод през Черно море през декември миналата година.Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подчерта, че България не се е отказвала от “Южен поток”, както намеква руският президент Владимир Путин. По думите й, страната ни гледа на “Южен поток” като на много важен проект, но напомни, че условието за неговата реализация е той да спазва европейското законодателство. Русия обаче отказа да допусне други компании до тръбата, затова проектът бе замразен.

Край на тапата около "Руски паметник"

http://offnews.bg/news/n_1/n_548348.html

Движението на всички превозни средства през площад „Руски паметник” се възстановява от днес, съобщиха от Столична община. По маршрута си тръгват отново автобусни линии №№ 74 и 260; тролейбусни линии с номера 1, 5 и 7, както и всички спирки, обслужващи обществения транспорт с изключение на трамвайни спирки преди и след площада.  От 24 август ще се възстановят и трамвайни спирки с код №1298 и №1299 „Площад Руски паметник”, обслужващи линии с номера 4 и 5, уточняват от общината. 

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4932361

Св. прор. Самуил. Св. 37 мчци Пловдивски
 Прор. Самуил бил петнадесетият последен съдия по времето, когато израилтяните се управлявали от съдии, а не от царе. Господ благословил Самуил и често възвестявал чрез него волята си. Когато Самуил oстарял, народните старейшини го помолили да избере цар, както е у всичките народи.
Св. прор. Самуил. Св. 37 мчци Пловдивски Прор. Самуил бил петнадесетият последен съдия по времето, когато израилтяните се управлявали от съдии, а не от царе. Господ благословил Самуил и често възвестявал чрез него волята си. Когато Самуил oстарял, народните старейшини го помолили да избере цар, както е у всичките народи.

Спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4932226

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване