Bing за Android вече ще показва повече данни за нещата, които търсим

http://www.cross.bg/bing-android-danni-1477871.html

/КРОСС/ Microsoft са заети да подготвят премиерата на първата вълна от атрактивни устройства с Windows 10, но сега представиха нова версия на своето Bing приложение за Android.  Заглавието включва една интересна функционалност, която наподобява начина, по който работи Google Now on Tap опцията на Google за най-популярната мобилна платформа. Благодарение на нея вече можете да получавате повече информация за хората, местата и другите неща, които търсите с Bing за Android, коментира VentureBeat. Единственото, което трябва да направите е да задържите Home бутона на смартфона си и така ще получите повече детайли, които са свързани с вашата заявка. Bing вече ще разпознава нещата, които виждате на страницата и ще ви показва информация за тях без да се налага да напускате приложението. Ако например попаднете на снимка от екзотично място в интернет, след като задържите Home бутона ще видите данни за съответната локация, най-интересните факти за нея и др., съобщава digital.bg. По този начин ще си спестите време да извършвате допълнително търсене, за да разберете всички тези данни, тъй като вече ще го правите директно от Bing. Успоредно с това Microsoft представиха и нови Bing Knowledge и Action Graph Application Programming Interface (API) инструменти, с които да стимулират повече разработчици да интегрират своите приложения към търсачката

Дженифър Анистън показа брачната си халка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4935645

Най-често зарязваната от мъжете холивудска мегазвезда Дженифър Анистън доживя да сложи брачна халка.
 Бившата на Брад Пит и на много други знайни и незнайни мачовци се изфука с диамантеното бижу на премиерата на новия си филм "Така тя е забавна" в Ел Ей. За ужас на враговете си 46-годишната блондинка най-после официално стана съпруга.
Най-често зарязваната от мъжете холивудска мегазвезда Дженифър Анистън доживя да сложи брачна халка. Бившата на Брад Пит и на много други знайни и незнайни мачовци се изфука с диамантеното бижу на премиерата на новия си филм "Така тя е забавна" в Ел Ей. За ужас на враговете си 46-годишната блондинка най-после официално стана съпруга.

Украинският парламент ще решава за децентрализация на страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=299213

Председателят на парламента на Украйна Володимир Гройсман обяви, че на 31 август депутатите ще се съберат на извънредно заседание, за да решат ключовия въпрос с децентрализацията на страната. Той обясни, че юридически това е последният ден, в който въпросът трябва да бъде разгледан.

В периода на тактическото учение „Шабла – 2015” ще се активират временно опасни зони

http://www.cross.bg/perioda-opasni-sili-1477870.html

/КРОСС/ Военновъздушните сили, съвместно със Сухопътни войски и Военноморските сили, ще проведат в периода 24-28 август 2015 г. на зенитен полигон „Шабла" тактическо учение с бойни стрелби „Шабла-2015".  Стрелбите са ежегодна тренировка на зенитно-ракетните войски и авиацията. При тяхното провеждане в периода 24-28 август от 8 до 19 ч. се обявяват за временно опасни зоните, намиращи се във въздушното пространство над полигон „Шабла" и прилежащата му акватория и териториалното море - между нос Калиакра, нос Карталборун и линията, отстояща на 100 км успоредно на бреговата ивица.  

Македония отблъсква имигрантите със сълзотворен газ (снимки и видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_549011.html

Македонската полиция използва сълзотворен газ срещу хилядите имигранти, които се опитват да влязат в западната ни съседка от Гърция, съобщават световните информационни агенции. Това се случва ден, след като Македония обяви извънредно положение в две догранични области, за да се справи с вълната от имигранти. Повечето от тях са от Близкия Изток. Голям брой хора прекараха изминалата нощ на южната граница на Македония, като на сутринта опитаха да щурмуват полицията.  Поне 5 човека са били ранени при сблъсъците с македонската полиция на границата с Гърция. Според информация на Ройтерс един 18-годишен младеж е успял да мине границата, но останалите са били заловени и върнати обратно в Гърция.  За да защитава границата, полицията обстрелва имигрантите със сълзотворен газ, като има и опъната бодлива тел. Македонското правителство е ангажирало полицията и армията със справянето с имигрантския наплив, който блокира железопътния транспорт в страната. През последните месеци Македония се превърна в ключова точка за преминаване на имигрантите в посока на по-северните страни-членки на Европейския съюз. За около 44 хил. души се знае, че са преминали през нейната територия през изминалите два месеца.  Много от тези, които се опитват през Македония да стигнат по-северните държави, идват от Близкия Изток, Африка и Азия, но много от тях бягат от конфликта в Сирия.

Изключеният Жан-Мари льо Пен ще продължи съдебната битка с "Национален фронт"

http://www.mediapool.bg/izklyucheniyat-zhan-mari-lyo-pen-shte-prodalzhi-sadebnata-bitka-s-natsionalen-front-news238254.html

Основателят на френския крайнодесен "Национален фронт" Жан-Мари льо Пен ще продължи съдебната битка за оставането си в партията независимо че беше изключен от нея за втори път, предаде Франс прес.   Вчера след тричасово заседание изпълнителният комитет на НФ гласува за изключването на 87-годишния бивш лидер заради антисемитски изказвания. Това беше пореден опит на формацията да се разграничи от основателя си и да засили позициите на дъщеря му - настоящия водач на НФ Марин Льо Пен - за президентските избори през 2017 г.   "Още не съм получил уведомление за решението. Когато го получа, ще го оспорвам, както вече направих", заяви днес Жан-Мари льо Пен пред радио Ер Те Ел.   Пред радио "Юроп 1" Льо Пен каза, че не възнамерява да учредява конкурентна партия и призова привържениците си да останат единни и да не напускат НФ, посочва Франс прес.   Марин льо Пен пое водачеството на партията през 2011 г. Конфронтацията с баща й избухна през април миналата година, когато той защити свое публично изказване, че газовите камери през Втората световна война били "подробност" от историята.   Съдът на два пъти тази година отхвърли като незаконни опитите на партията да изключи Льо Пен-баща, който остава неин почетен председател, след като той подаде жалба срещу действията й.   Някогашният парашутист предприе поредна ожесточена атака срещу дъщеря си, която не присъства на вчерашното партийно заседание.   "Тя разпореди по телефона на наказателния си отряд какво да прави. Не искаше да участва, понеже е неприятно да убиеш собствения си баща, така че тя не уби баща си пряко, а накара верноподаниците си", каза Льо Пен.   Марин Льо Пен се опитва да привлече по-широка маса избиратели и да отърве партията от репутацията й на антисемитска, антиимигрантска и евроскептична сила, която предлага протекционистки икономически политики.   Според допитванията Марин Льо Пен ще стигне до втория тур на президентските избори през 2017 г., но ще изгуби балотажа.

Сезираха ЕСПЧ и за децата от бутнатите къщи в "Максуда"

http://news.ibox.bg/news/id_1617236902

Подобна безпрецедентна проява на жестокост ние не сме виждали, заявява адвокат Михайлова

"Зелените" релси: Некачествено, но скъпо! Срок на годност - 1 дъжд!

http://www.bnews.bg/article-140447

А парите от "мащабното" строителство потъват в сметките на близките до властта фирми.

"Левски" сключи договор за партньорство със "Спорт депо"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/21/2594801_levski_skljuchi_dogovor_za_partnyorstvo_sus_sport_depo/?ref=rss


"Левски" обяви, че е подписал договор за партньорство със "Спорт депо". Сините и веригата магазини за спортни артикули ще работят съвместно една година.

"В рамките на договора, продукти с логото на "Левски" могат да бъдат намерени в обособените фен коренери в магазините в страната", обявиха от клуба.

Привържениците ще могат да си купуват фен артикули и онлайн, както и в клубния магазин на ул. "Тодорини кукли" 47 на стадион "Георги Аспарухов".

Продажбата на...

В пострадалата от експлозиите зона в Тянцзин отново избухна пожар

http://www.mediapool.bg/v-postradalata-ot-eksploziite-zona-v-tyantszin-otnovo-izbuhna-pozhar-news238253.html

В района на пораженията след експлозиите в китайския град Тянцзин тази сутрин е избухнал нов пожар, предаде ТАСС, позовавайки се на местен вестник.   Кореспондент на вестника съобщил, че в района на работите по ликвидиране на последиците от взривовете има две нови огнища. Сега пожарникари и военни се опитват да потушат пожара.   В резултат на експлозии в склад на логистичната компания "Жуйхай" в пристанищния град на 12 август загинаха най-малко 114 души, включително 56 пожарникари и седем полицаи. Пет тела още не са разпознати. В болница остават 648 души, като 16 са в критично състояние, а след лечение са били изписани 142-ма ранени.   Ударната вълна от взривовете е избила стъклата на сградите в радиус от 2 км и е повредила повече от 1000 автомобила. След основната експлозия, чиято мощност бе оценена на 3 тона тротилов еквивалент, в района избухна силен пожар. Впоследствие в склада имаше още няколко взрива, като мощността на най-силния се равняваше на 21 тона тротил.

Задигнаха над 100 хиляди лева от счетоводна къща в Петрич

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4935642


Над 100 хиляди лева бяха откраднати от каса на счетоводна къща в Петрич след като е бил взломен офисът. Криминалистите от южният град смятат, че крупният обир е дело на професионална банда.
Сигнал за удара на апашите е получен към 8 часа в четвъртък в местното полицейско управление от служители на счетоводната къща.
Над 100 хиляди лева бяха откраднати от каса на счетоводна къща в Петрич след като е бил взломен офисът. Криминалистите от южният град смятат, че крупният обир е дело на професионална банда. Сигнал за удара на апашите е получен към 8 часа в четвъртък в местното полицейско управление от служители на счетоводната къща.

Южнокорейски радари засякоха балистичен обект, изстрелян откъм Севера

http://www.mediapool.bg/yuzhnokoreiski-radari-zasyakoha-balistichen-obekt-izstrelyan-otkam-severa-news238252.html

Южна Корея забеляза нови изстрели откъм КНДР - радари на 21-а пехотна дивизия проследиха траекторията на малка летяща цел. Това съобщи днес на сайта си в. "Чунан илбо", цитиран от информационните агенции.   "Радарите откриха изстреляна откъм Северна Корея цел, движеща се по балистична траектория. В момента военни от Република Корея се опитват да я идентифицират", пише изданието. Според негови източници, става дума най-вероятно за артилерийски снаряд или подобен боеприпас.   Президентката на Южна Корея Пак Гън-хе провери готовността на войските от базата в град Йонин на около 40 километра от Сеул. Извънплановото посещение се състоя в контекста на изострената ситуация на Корейския полуостров, предаде днес агенция Йонхап.   Очаква се държавната ръководителка в най-скоро време да приеме доклад за текущата ситуация от ръководството на южнокорейското министерство на отбраната.   Във връзка с изострената ситуация на полуострова Южна Корея поддържа постоянен контакт със САЩ и други държави, заяви говорител на Сеул, цитиран от Йонхап.   "Правителството ни представи подробности по ситуацията с обстрелите на други страни, както и на ООН. В момента обсъждаме мерки за предотвратяване на евентуални провокации от страна на Севера", каза говорителят. Сеул "контактува най-вече със САЩ въз основа на двустранното сътрудничество в отбраната", добави той.   Южнокорейската дипломация още не е взела решение дали да внесе въпроса с обстрелите за разглеждане в Съвета за сигурност на ООН, отбелязва Йонхап.   Положението на Корейския полуостров съществено се изостри вчера, след като Северна и Южна Корея си размениха артилерийски удари в западната част на демилитаризираната зона.   Според Сеул, първи е открил огън Северът, обстрелвайки високоговорители, използвани от южнокорейците за пропагандна кампания срещу Пхенян. Северна Корея отрича нейни военни да са стреляли първи.   Северна Корея постави вчера 48-часов ултиматум за спиране на пропагандната кампания с високоговорители, разположени в демилитаризираната зона. Генералният щаб в Пхенян заплаши в противен случай да започне военни действия.

Как няколко човека опитаха да помогнат на бежанеца-бездомник, когото никой не иска

http://offnews.bg/news/n_1/n_548917.html

Вчера стана ясно, че вече пет дни безпомощен бежанец на име Камал лежи на столичната улица "Цар Иван Асен II" и Спешна помощ отказва да го прегледа . Късно снощи група от около 10 души направиха всичко възможно историята да завърши с добър край, но днес сутринта мъжът отново се е оказал на улицата. Случилото се обаче показва сериозни пропуски в функционирането на българските институции и отношението им към човешкия живот. Манол Глишев разказва за това как късно през нощта бежанецът беше прибран от улицата и как днес сутринта отново беше изхвърлен. Публикуваме текста на Глишев: Вечерта на 20 август, към 21:30 прочетох материал на OFFNews, публикуван час и половина по-рано. Текстът гласеше, че на ул. "Цар Иван Асен ІІ" от пет денонощия лежи почти неподвижен, безпомощен чужденец, за когото хора от квартала няколко пъти вече са съобщавали на 112, на Бърза помощ и на полицията, без Бърза помощ да направи каквото и да е по въпроса. Споделих текста на профила си и отидох натам. В 22:00 се видях с няколко приятели при кооперацията "Царевец" на Орлов мост и продължихме нагоре по "Цар Иван Асен ІІ". На пресечката на "Цар Иван Асен ІІ" и "Светослав Тертер" имаше няколко души от квартала, включително и човекът, подал сигналите както до институциите, така и до OFFNews, г-н Койчев. На земята до една стена, на матрак лежеше чужденецът, който в никакъв случай не можеше да се изправи и да върви сам. Беше дошла и полицейска кола от Първо РУП. Научихме, че линейка на Бърза помощ е идвала, но е отказала да вземе този човек, защото той няма лични документи и медицинска осигуровка. По ръцете и на левия глезен на човека имаше отвратителни екземи. Полицаите ни казаха, че могат да го приберат за една вечер в ареста на Първо районно, но след това ще го пуснат и той ще се върне на улицата. По телефона с всички нас се свързаха приятели, които бяха прочели новината и коментарите към нея. Дадоха ни съвети да се свържем с огранизации като "Каритас". Говорих по телефона с г-н Цветомир Думанов от "Каритас", който обясни, че в момента не е в София, а и организацията не разполага с легла и кола. Той се ангажира да подаде нов сигнал до 112 и Бърза помощ. Междувременно бяха подадени и още няколко сигнала. Свързах се и с частното НПО "Български съвет за бежанци и мигранти" , откъдето отказаха дори да ме доизслушат, макар че особено настоятелно се опитвах да им обясня, че човекът е зле и че ако не могат да помогнат с кола или подслон, то поне биха могли да ми дадат съвет. Жената, с която разговарях, беше крайно неотстъпчива в това отношение и организацията, която представлява, или е напълно безполезна, или трябва да внимава повече при подбора на служителите си. Нещата придобиха доста куриозни, дори комични отенъци. По едно време си дадохме сметка, че никоя болница няма да приеме пациент, за който няма кой да плати. Бяхме готови да съберем помежду си парите за престоя в болница (държавна, а не частна, все пак никой от нас на място не е особено богат човек). Но пък възникваше въпросът с транспорта - такси нямаше да качи този човек в мизерното му състояние, а държавната линейка вече беше доказала безполезността си. Най-забавно стана, когато решихме, че без медии, натиск и връзки, типично по български, няма да стане, и почнахме един друг да се питаме кой кого познава и на кого е човек. В един момент при нас дойде друг чужденец, вероятно британец, живеещ в квартала, който започна да ни предлага контакти на влиятелни личности. Не знам дали това е някакъв вид ирония на мястото, където живеем или за поредното MI наистина работят добри хора. Ситуацията, разбира се, беше абсурдна. На нормално място дори само хуманните аргументи би трябвало да са достатъчни. Самият повод за среднощното приключение, Камал, либийски гражданин от юдейско вероизповедание, 33-годишен, но доста състарен, с пострадал ляв крак и ранени две ръце, по собствени думи изгубил семейство във войната в Либия, за което няма как да знаем дали е вярно, трудноподвижен, но контактен и ползващ слаб френски, лош английски и доста приличен италиански (никакъв български, но пък явно добре родния си арабски) лежеше или седеше доста спокойно на матрака си до стената и беше напълно способен на разговор. Имаше временен документ за свободно напускане на бежански лагер и нищо друго. След няколкото сигнала най-сетне отново дойде линейка. Тя откара Камал до ВМА. Няколко души отидохме с коли дотам и станахме свидетели на това как медицинският преглед обияви пациента за "хирургически здрав", тоест за нямащ право да прекара дори няколко часа в болницата, докато дойде за него имиграционната служба. Повтарям - той не можеше да ходи сам. След ВМА, линейката го откара към бежанския лагер в кв. "Военна рампа". Преди колата да тръгне натам, трябваше да проведа безсмислено дълъг и досаден телефонен разговор с д-р Паликарски, който се явява шеф на тази медицинско-транспортна служба, който държеше да ми обясни, че линейките нямат основание да разкарват бежанци по лагерите. За щастие, самият екип беше доста отзивчив и се надявам да не бъде наказан за това. Екипът остави Камал пред входа на лагера на ул. "Локомотив" 11. Там пък се оказа, че Камал няма право да бъде приет, защото е либиец, а лагерът приемал само сирийци и иракчани. Отново имаше разговор със 112. Бях прехвърлен към Второ РУП, които веднага пратиха патрул. Полицаите разговаряха по телефона с коменданта на лагера и убедиха охраната да пусне Камал да пренощува вътре. Вече беше 1:00 след полунощ на 21 август. Всичко приключи добре. Камал в момента спи на пейка във "фоайето" на главната сграда на бежанския лагер и по-късно ще бъде поет от Държавната агенция за бежанците. Впрочем, той се оказа нещастен човек, но доста симпатичен. Няма да се учудя, ако има и добро образование. Желая му по-добро бъдеще, при все че тази нощ беше доста необичайна за мен. Принципно не съм почитател на приема на бежанци в България и Европа, но все пак всеки човек е човек. Никой не бива да лежи на улицата. На първо място страхотно се справи Христо Николов, който явно знае как се разговаря с мудни български охранители, полицаи и чиновници. Оправен и ефективен човек. Освен това видях как на място и по телефона действат и страхотни хора като Камер Телалян, Алекс Иванов, Александра Божимирова, Елеонор Генова, г-н Койчев и онзи безименен англичанин с добрите контакти. Има живи йомсвикинги. За съжаление, случаят има изключително неприятен развой. Мой личен контакт от Държавната агенция за бежанците потвърди, че тази сутрин охраната на лагера във Военна рампа е изхвърлила Камал от територията си, преди на място да са дошли служители от миграционните служби. Макар че той беше в много лошо състояние и практически не можеше да ходи, все някак се е отдалечил сам и сега е в неизвестност. Подчертавам - човекът в тежко състояние, когото с помощта на Бърза помощ и на полицията с активиста Христо Николов оставихме в лагера в кв. Военна рампа, е бил изхвърлен оттам от лагерната управа тази сутрин. Миграционните служби не са успели да влязат в контакт с него и този човек е в неизвестност. Той отговаря на името Камал, твърди, че е либиец и говори италиански и френски. Негови снимки и клипче с външния му вид могат да се намерят в личния профил на Христо Николов и в сайта OFFNews. Човекът засега вероятно не може да се е отдалечил много от района на Военна рампа и най-вероятно трябва да бъде потърсен там. Спомням си името на един от двамата охранители от снощната смяна - Зафир Зафиров (ако не ме е излъгал за името си, разбира се). Помня и че патрулът от Второ районно се свърза директно с коменданта на лагера, който би трябвало все още да е Пепи Джуренов. Припомням, че формално българската държава заделя средства от по над 1000 лв. на месец за всеки бежанец; без да коментирам дали това е редно, е ясно, че повечето бежанци не виждат реално нищо от тези пари дори косвено - като подслон и дрехи. Това далеч не е първи случай на възмутително и безчовечно отношение на лагерната управа точно във Военна рампа към бежанците, за които носи отговорност. Възможно е Камал да е излъгал за произхода си и да не е либийски, а може би алжирски или тунизийски гражданин (алжирските граждани често лъжливо си приписват друга магребска националност, защото България няма ангажименти към Алжир). При всички случаи, има лагер и за такива като него. За добро или за лошо, щом българската държава все пак се е хванала на хорото и е открила такива лагери, тя е длъжна да си изпълнява задълженията. Което очевидно не се случва. А за неща като "хуманност" и Хипократова клетва дори не ми се говори, те са твърде абстрактни за обикновения безсърдечен българин. Няма защо да се учудваме. Българската администрация е бездушна, буквоедна и безполезна дори за собствените си граждани, та какво остава за чужденци без документи. Явно от нас се очаква да свикнем с мисълта, че "не е моя отговорност" и буквата на някакъв бездушен текст, който бездруго не се и спазва, са по-важни от запазването на чийто и да било живот. Разбира се, това не може да се остави така. Този човек, какъвто и да е произходът му, има определен законов статут и си има институции, които са длъжни да проявят дължимото внимание към него, без значение на кого това харесва или не. Тук има лични отговорности за поемане заради несвършена работа. Повтарям - не съм привърженик на пълното поемане на отговорност за бежанци от страна на Европа и в частност от България. Но никой не може да бъде оставян така на улицата. Това е безчовечно. И е нарушение на собствените ни закони. Бърза помощ, а още повече полицията и най-вече лагерните управи носят отговорност за стотици такива случаи.

Николай Бареков: Борбата с контрабандата няма да даде резултат, защото проблемът е по-нависоко

http://pik.bg/николай-бареков-борбата-с-контрабандата-няма-да-даде-резултат-защото-проблемът-е-по-нависо-news386121.html

Николай Бареков: Борбата с контрабандата няма да даде резултат, защото проблемът е по-нависоко

Евродепутатът Николай Бареков смята, че "борбата с контрабандата" няма да доведе до резултат, защото проблемът е по-нависоко. Това той написа в социалната мрежа "Фейсбук".

Ето какво още смята евродепутатът:

"Не само замириса на море и предсрочни избори, ами и активният премиер подготвя активно почвата. Лятото и "борбата с контрабандата" са ясен знак за това. Тази борба няма да доведе до резултат, защото проблемът е по-нависоко.

От времето на Луканов и Костов та досега, държавната върхушка е опънала чадър върху руския монопол на горивата. Доставки на газ, петрол и нефт само и единствено от Русия. За първото е ясно - няма го проектът „Набуко“, но защо всички правителства включително и сегашното се грижат само за това „Лукойл“ и руски танкери да внасят петрол в България? Толкова ли липсват желаещи да конкурират руснаците или просто държавната машина ги мачка? Като евродепутат и член на комисията по енергетика в ЕП Ви казвам, че е второто.

А къде тук е гласът на президента Плевнелиев, виден клеймител на всяко руско влияние в държавата ни? Как правителството на Борисов ще бори контрабандата, като управлява с АБВ на руския Агент Гоце и с " реформаторите" на Иван Костов, който подари „Лукойл“ на руснаците? Кой си пие ракията с Боса Валентин Златев? Къде са по темата псевдопатриотите, които иначе плюят всяка вечер по Русия и Путин от ефира на ТВ Скат? Всички тези въпроси имат отговори, които всяко дете пред компютъра знае.

България е на първо място в Европа по контрабанда на всичко и всеки еврочиновник знае, че ако имахме държава и политици на място, този проблем отдавна щеше да е решен. Затова сме на последно място по всички позитивни показатели и на първо по всички лоши, независимо кой актуален политик е докопал временно властта.

Борисов е прав в едно, ДПС също. 300 дни толеранс свършват, а компромисите, липсата на реформи и измамната стабилност са факт. Генезисът на мнозинството не съдържа възможност за разбиване на крадливия модел. А контрабандистите на най-високия етаж са по- щастливи от всякога и инвестират парите си в хотели и нови партии тип РБ и ПФ... Всеки знае имената на най- големите контрабандисти, но дори политиците с НСО не смеят да повторят думите на децата сутрин по телевизията.

Ако не друго г-н Борисов може да вземе европейски пример от моя приятел Алексис Ципрас - когато един кабинет се изчерпи от съдържание и повече възможности за реформи, подава оставка и отива на избори за прелегитимиране на програмата.

Само нови избори на чисто могат да генерират воля за битка с корупцията, след провала на малките партийки във властта."

Н. Казаков: Бежанците у нас се увеличиха над два пъти за година

http://www.cross.bg/bulgariya-bezhantzite-choveka-1477869.html

/КРОСС/ - Г-н Казаков, рекорден брой търсещи убежище - 100 хиляди души, са влезли само през юли в страни от Европейския съюз. Каква е ситуацията в България, има ли драстично повишаване в последните месеци?  - В Европа в последните месеци увеличението е два пъти, което беше обявено в сряда от говорител на Европейската комисия. В България увеличението за година е 2,2 пъти. Не се различаваме от общата ситуация в Европа. Само за юли имаме 1869 приети. През януари бяха 1070 човека. Графиката расте нагоре стремглаво. През 2014 г. най-големият пик е бил 1378 човека. Тенденцията е броят да расте. Към края на юли имаме 9217 молби за закрила. От тях 42% са получили закрила. - От началото на годината? - Да. Статут на бежанец - 3222 души, хуманитарен статут - 538. - Колко от поискалите убежище не са получили никакъв статут? - Отказ имат към 600 човека от началото на годината. - Какъв е резервът на агенцията за настаняване? - Капацитетът за настаняване е 5130 човека. В момента имаме настанени 3394 или 66% от капацитета. Можем да настаним още 23% до 90%. Никога не можем напълним 100%, тъй като ги настаняваме в зависимост дали са ергени, дали са семейни, непридружени лица, уязвими групи или националности. Имаме възможност да разширим капацитета с още 1000 легла, за които имаме оборудване. Отделно подписахме споразумение с ЕК в края на май и сме заложили един модул за 400 човека (фургони - б.а.), напълно оборудван

Висящ басейн ще съедини във въздуха две сгради в Лондон (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4935623

25-метров басейн с прозрачно дъно ще съедини две 10-етажни сгради в Лондон, пише huffingtonpost.com.  Интересното е, че
25-метров басейн с прозрачно дъно ще съедини две 10-етажни сгради в Лондон, пише huffingtonpost.com. Интересното е, че "връзката" е първата по рода си в света, тъй като басейнът ще се намира на 35 м. височина и плуващите в него ще могат да гледат към пешеходците "отвисоко", предаде БГНЕС. Проектът е дело на дизайнерите от Eckersley O'Callaghan,

Под 1/3 от бензиноколонките са препломбирани, осем хванати да мамят

http://www.mediapool.bg/pod-13-ot-benzinokolonkite-sa-preplombirani-osem-hvanati-da-mamyat-news238251.html

Ден преди изтичането на поставения от премиера краен срок да подмяна на всички пломби по бензиностанциите, за да спрат измамите със зарежданото количество, са сменени няма и една трета от пломбите, сочи статистика на Министерството на икономиката към петък сутринта. Заловените да лъжат в обемите пък са нищожно малко на фона на твърденията на министър-председателя Бойко Борисов от сряда, че масово всички бензиностанции злоупотребяват със зарежданите и отчитаните като продажба количества горива, за да не плащат данъци. "Намаляване на цените, да спрат да крадат, да спрат да лъжат с фискалните…Те едните мамят в едно, другите мамят в друго, третите – то е цяла палитра от измами. То така е подредено, че всеки по някакъв начин се е впил в системата и е доволен", коментира и в петък пред Нова телевизия Борисов. При над 11 хиляди бензиноколонки у нас от сряда сутринта, когато премиерът нареди препломбирането им, до петък сутринта са проверени и сменени 3250 пломби, съобщиха от Министерството на икономиката пред Mediapool. Само при осем от бензиноколонките са установени отклонения в измерваните количества и те са запечатани, а на собствениците им са дадени предписания да отстранят проблемите. Санкции засега няма, не е ясно и колко струват на бюджета новите пломби и командировките на включените в акцията. При този ритъм на работа, който е нормален предвид капацитета на Българския институт по метрология (БИМ), който прави проверките, не е ясно как неговите експерти ще смогнат да сменят останалите над две трети пломби до събота, когато Борисов нареди това да е факт с думите: "Ако трябва министри, заместник-министри отивате и от пломба на пломба вие ще гледате... В събота сутрин да ми се доложи тази задача". От обясненията на икономическото министерство стана ясно още, че в ударната акция, обявена от Борисов пред телевизионните камери преди заседанието на Министерския съвет в сряда, участват и екипите на Държавната агенция по технически надзор и метрология, за да проверяват качеството на горивата, 40 процента от които по думите на Борисов били смесени с терпентин. Какво са установили към момента от ДАТНМ обаче ще разберат на този етап само премиерът, който е получил доклад от предишни проверки, и прокуратурата, на която щели да бъдат дадени нарушителите. Техните имена засега остават дълбока тайна, напук на призива на потребители в социалните мрежи: "Дайте ни имената, да знаем къде да не зареждаме!". Обществото няма да разбере и междинните към момента резултати от започнатия преди два месеца от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) секторен анализ на пазара на горивата, който трябва да установи дали има договорки между дистрибуторите за цените на дребно, тъй като суровият петрол поевтиня драстично през последните месеци, а това не се усеща чувствително на бензиноколонките. От антимонополната комисия съобщиха, че в петък, за когато Борисов им постави крайния срок за пълния доклад, той ще получи текущите данни. Хората обаче няма да разберат какви са те, тъй като проучването трябвало да бъде напълно приключено, за да се съобщи дали може да се предявят обвинения за картел на пазара на горива или такъв няма, обясниха от комисията пред Mediapool. Кога ще са готови окончателните им данни, те не можаха да кажат. Последния път, когато правиха подобен анализ за пазара на горивата, това им отне времето от 2010 до 2012 г. и първо комисията предяви обвинения за договорени цени между "Лукойл България" ЕООД, "Ромпетрол България" АД, "Нафтекс Петрол" ЕООД и "ОМВ България" ООД, но само три месеца по-късно съобщи, че картел няма. Дали и сега потребителите ще чакат две години за решение, което може да е сходно на предишното, предстои да се види. Сипването на сол в потребителската рана за цената на горивата обаче идва два месеца преди местните избори и в момент, в който цената на суровия петрол докосва 40 долара, но за бъдещи сделки и за сортове нефт, които не се преработват в бургаската рафинерия на "Лукойл". Това все пак влияе и върху цената на сорта "Юралс" и така или иначе в следващите седмици пазарната логика ще доведе до поевтиняване на горивата на дребно у нас, както междувпрочем вече се забелязва ефектът при цената на природния газ и тя пада трето тримесечие, а от октомври ще намалее с още 17 на сто. Това съвпадение на чисто обективни пазарни процеси и обявените от премиера акции в бъдеще лесно се трансформира в изявления като : "Ето какъв е ефектът, когато държавата започне да си върши работата". Дали обаче наистина я е свършила, всъщност ще стане ясно на доста по-късен етап, ако паметта на обществото не е толкова къса. Друг е въпросът, че лошите търговски практики не се удрят с показни акции и закани, а с тихомълком свършена работа, чиито резултати накрая се обявяват с конкретни нарушители и предприетите срещу тях наказателни действия.

БЛС пита д-р Москов за здравната реформа

http://frognews.bg/news_96540/BLS-pita-d-r-Moskov-za-zdravnata-reforma/

Ръководството на БЛС изпрати въпроси към министър Москов, свързани с предстоящата здравна реформа. Това става ясно от интернет страницата на БЛС.

Саудитец задържан в Италия, пренасял недекларирани 112 000 евро с полет от София

http://www.mediapool.bg/sauditets-zadarzhan-v-italiya-prenasyal-nedeklarirani-112-000-evro-s-polet-ot-sofiya-news238250.html

В рамките на операция за предотвратяване на незаконен трафик на пари, италианските митничари задържаха на летището в Орио ал Серио край Бергамо, саудитски гражданин с недекларирани 112 000 евро, пише електронното издание Бергамосера.   Сумата е била в банкноти с най-различен номинал и е пренесена с полет идващ от София, пише изданието.   В ЕС се предвижда деклариране на суми над 10 000 евро, които се изнасят. Ако това не се спази и нарушителят е заловен, то половината от сумата, която пренася незаконно се конфискува, а именно в този случай 51 175 евро, посочва сайтът.

Висящ басейн ще съедини във въздуха две сгради в Лондон (Снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4935633

25-метров басейн с прозрачно дъно ще съедини две 10-етажни сгради в Лондон, пише huffingtonpost.com.  Интересното е, че "връзката" е първата по рода си в света, тъй като басейнът ще се намира на 35 м. височина и плуващите в него ще могат да гледат към пешеходците "отвисоко", предаде БГНЕС.
Проектът е дело на дизайнерите от Eckersley O'Callaghan,
25-метров басейн с прозрачно дъно ще съедини две 10-етажни сгради в Лондон, пише huffingtonpost.com. Интересното е, че "връзката" е първата по рода си в света, тъй като басейнът ще се намира на 35 м. височина и плуващите в него ще могат да гледат към пешеходците "отвисоко", предаде БГНЕС. Проектът е дело на дизайнерите от Eckersley O'Callaghan,

ЕС предоставя 222 милиона евро за проекти в дунавския регион

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/08/21/2594800_es_predostavia_222_miliona_evro_za_proekti_v/?ref=rss


Европейската комисия прие Програмата за транснационално сътрудничество за региона на река Дунав и отпусна 222 милиона евро за проекти в региона.

Насърчаване на иновациите и предприемачеството, опазване на природните и културните ресурси в региона на река Дунав, подобряване на свързаността и подпомагане на преминаването към нисковъглеродна икономика

В програмата са включени девет държави членки на ЕС: Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Германия, Румъния, Словакия...

Гранични полицаи задържаха мъж от Ямбол, който им предложил подкуп

http://pik.bg/гранични-полицаи-задържаха-мъж-от-ямбол-който-им-предложил-подкуп-news386120.html

Гранични полицаи задържаха мъж от Ямбол, който им предложил подкуп

Гранични полицаи задържаха 46-годишен мъж от Ямбол, който им предложил подкуп, съобщиха от пресцентъра на ГДГП. Вчера граничен полицейски наряд спрял за проверка микробус „Мерцедес“ на пътя за ямболското село Стефан Караджово. Младши инспектор Генов от ГПУ-Болярово и младши инспектор Славчев от ГПУ-Гюешево поискали документите на тримата мъже, пътуващи с автомобила, но те заявили, че не ги носят. Граничните полицаи открили, че в товарния отсек на микробуса се превозва месо без документи за произхода му.

При установяване самоличността на тримата шофьорът на микробуса Д.Б. на 46 години оставил банкноти под стелката на служебния автомобил. Граничните полицаи не прекратили проверката, което разгневило Д.Б. Той станал агресивен и това наложило използването на белезници. Установено е, че мъжете са от Ямбол. Шофьорът е задържан. Пристигналата от РУ-Елхово дежурна оперативна група извършила оглед на служебния автомобил и установила сумата от 200 лева под стелката на водача. По случая е образувано досъдебно производство.

И Стефка Костадинова ще краси Стената на спортната слава във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=299236

Работата по Стената с велики спортисти на България се възобновява. Съвсем скоро там ще се появи шестият портрет - този на Стефка Костадинова. Това обявиха от местната патриотична организация "Възрожденци - Варна", които стоят зад проекта.

ПИК TV: Бъчварова: 166 лица се намират под домашен арест

http://pik.bg/пик-tv-бъчварова-166-лица-се-намират-под-домашен-арест-news386112.html

ПИК TV: Бъчварова: 166 лица се намират под домашен арест

"Оказа се, че е неефективен досегашният ред по който се опазват арестантите под домашен арест. В момента има 166 такива лица и около 1200, които са с мярка подписка".

Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

"МВР няма ресурс да охранява всички, за това може би трябва да се преосмисли смисъла и реда, по който се налагат тези мерки. По конкретния случая работят колегите", добави тя.

По отношение на актуалната тема с автомобилните гонки, вътрешният министър заяви, че се е разпоредила да се направи един списък или карта, на които до този момент е имало автогонки, за да се вземат някакви мерки. Бъчварова заяви, че въпросът за тяхната криминализация ще бъде обсъден със специалисти. "Има различни мнения по този въпрос. Важно е да има ефективен контрол. Вчера решихме не просто да разчитаме на сигналите от гражданите, които са изключително важни за нас, но и да имаме изпреварваща информация", добави вътрешният министър.

Тя коментира мерките за пътна безопасност и законодателните промени. "Когато издадох заповедта за засиления контрол по пътищата, ние започнахме да работим, това предизвика известен шум. Той идваше от хора, които са склонни да толерират нарушенията и възприемат това като свобода на пътя", заяви Бъчварова.

Вътрешният министър подчерта, че през изминалите две седмици е направена статистика, която не е ПР. "Беше направена, за да можем по-добре да анализираме причините и много точно да насочим мерките, които прилагаме. През тази седмица - вчера и в понеделник имахме заседание, анализирахме ситуацията и възможностите, с които разполагаме. Има указания на главния секретар към областните дирекции, като те не са общи, насочени към конкретни областни дирекции, мерките са много. Следим особеността на ситуацията във всяка една област, даваме общите и конкретните предписания, за да се засили контрола по пътищата, за да можем там ,където това е възможно да предотвратим пътните произшествия. За това въвеждаме контрола по време на движение, което означава, че наши служители, моторизирани ще могат да извеждат от движението нарушителите и да ги санкционират на място", каза Бъчварова.

Тя обеща да се обърне особено внимание на проверките за алкохол и правоспособност на шофьорите, защото те се оказват много съществена причина за ПТП. "Всички тези мерки и действия, които предлагаме, няма да бъдат в рамките на извънредния труд, а ще бъдат по логиката на уплътняване и активизиране на дейността на служителите по време на техните дежурства", добави Бъчварова.

Друга важна допълнителна мярка са съвместните екипи с ДАИ, които ще МВР направи на местата, където има най-засилен трафик, за да можем заедно да проверяваме ТИР-ове, автобуси и да приложим санкциите и към тях.

Бъчварова заяви, че да не бъдат намалени обезщетенията на полицаите при пенсиониране. "Няма да бъдат намалени, но това също беше една тема, която изключително спекулативно и напълно необосновано беше лансирана в медиите. В ръководството на МВР работим за това да оптимизираме функционално структурата на МВР, да довършим започната реформа, която определи три типа служители, да разграничим техните правомощия, функции и евентуално техните права на базата на уреденото в закона, но по никакъв начин сме обсъждали и мислили да ограничим тези права", каза тя.

Румяна Бъчварова отхвърли информацията, че възнамерява да подава оставка. "Не видях информация, а видях някакви спекулации, че искала да си подам оставката по времето, в което бях в отпуска, което е нелепо и провокация към ситуацията. Абсолютно неоснователно, то показва определени медии по какъв начин спекулират с темите, които ги интересуват, защото не вярвам да има източник от МВР, който да не е знаел, че аз бях в отпуск", каза тя

Никола Казаков: Бежанците у нас се увеличиха над два пъти за година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4935605

Никола Казаков, председател на Държавната агенция за бежанците, пред “Труд”  Няма опасност Европа да ни върне 6289-те бежанци, влезли първо у нас, от началото на годината са ни върнали 174  - Г-н Казаков, рекорден брой търсещи убежище - 100 000 души, са влезли само през юли в страни от Европейския съюз.
Никола Казаков, председател на Държавната агенция за бежанците, пред “Труд” Няма опасност Европа да ни върне 6289-те бежанци, влезли първо у нас, от началото на годината са ни върнали 174 - Г-н Казаков, рекорден брой търсещи убежище - 100 000 души, са влезли само през юли в страни от Европейския съюз.

Вижте последиците от снощната буря в Пловдив (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4935606

Купища боклуци и почти унищожена стока в магазините е равносметката на търговците от подлеза на аптека Марица след бурята снощи. 
Адската буря в Пловдив снощи взе и една жертва - автомонтьор почина, след като върху него падна дърво.
В оперативният щаб в общината, както и в предприятието
Купища боклуци и почти унищожена стока в магазините е равносметката на търговците от подлеза на аптека Марица след бурята снощи.  Адската буря в Пловдив снощи взе и една жертва - автомонтьор почина, след като върху него падна дърво. В оперативният щаб в общината, както и в предприятието "Градини и паркове" са получени над 300 сигнала за наводнения

Кола помете тийнейджъри на тротоар във Варна

http://www.bnews.bg/article-140446

Колата се ударила в стълб на светофар, завъртяла се и ударила момчето и момичето.

Бъчварова: 166 лица се намират под домашен арест

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4935624

"Оказа се, че е неефективен досегашният ред по който се опазват арестантите под домашен арест. В момента има 166 такива лица и около 1200, които са с мярка подписка". Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, предаде БГНЕС.
"МВР няма ресурс да охранява всички, за това може би трябва да се преосмисли смисъла и реда,
"Оказа се, че е неефективен досегашният ред по който се опазват арестантите под домашен арест. В момента има 166 такива лица и около 1200, които са с мярка подписка". Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, предаде БГНЕС. "МВР няма ресурс да охранява всички, за това може би трябва да се преосмисли смисъла и реда,

Бъчварова: 166 лица се намират под домашен арест

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4935607


"Оказа се, че е неефективен досегашният ред по който се опазват арестантите под домашен арест. В момента има 166 такива лица и около 1200, които са с мярка подписка". Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, предаде БГНЕС. "МВР няма ресурс да охранява всички, за това може би трябва да се преосмисли смисъла и реда,

НДК ще финансира 19 филма

http://offnews.bg/news/n_1/n_549005.html

Комисията на НДК разгледа и оцени проектите, кандидатствали в първата филмова сесия на Националния дворец на културата, като избра 19 от общо 42 предложения за финансиране. Предложенията трябваше да получат оценка от 5 или повече, за да бъдат одобрени. В документалните проекти доминира поредица от портрети на личности от българската култура: Маргарита Дупаринова, Иван Андонов, Катя Паскалева, Андрей Баташов, Васил Гендов, Леа Иванова. Сред игралните продукции има адаптации на няколко известни романа, сред които на Палми Ранчев и Милен Русков, исторически теми, елегични драми, романтични, съвременни и стилни градски истории, летни комедии, истински приключения за връщане към корените. С добре написаните си сценарии, сред игралните филми се откроиха новият проект на създателите на “Love.Net” (“Вездесъщият”); историческите “Воевода” на Зорница София и “Възвишение” на Виктор Божинов (по романа на Милен Русков); дългоочакваният филм на Радослав Спасов за Леа Иванова “Пеещите обувки”; “Безкрайната градина” на Галин Стоев и Яна Борисова. Особено приятни със своята свежест са изненадващо силните дебюти “Смарт Коледа” на Мария Веселинова и “Радиограмофон” на Рузие Хасанова. Сред документалните филми интерес предизвикват портретите на обичани творци като Катя Паскалева (на Георги Тошев); “С глава в стената” за Андрей Баташов (на Антони Цонев), “Житие грешного Ивана” за Иван Андонов (на Галина Кралева), “Чужденката” за Юлия Кръстева (на Милена Гетова и Искра Ангелова). Ето и пълния списък на одобрението филми: Игрални филми - "Вездесъщият" (5, 89 точки); - "Смарт Коледа" (5, 83 точки); - "Пеещите обувки" (5, 67 точки); - "Възвишение" (5, 58 точки); - "Воевода" (5, 41 точки); - "Безкрайната градина" (5, 16 точки); - "Житие" (5 точки); - "Извън пътя" (5 точки); - "Радиограмофон" (5 точки); Документални филми - "Катя Паскалева" (5, 83  точки); - "Айзенщайн, Дружба, Одеон" (5, 75 точки); - "Една българка в чужбина" (5, 66 точки); - "С глава в стената" (5, 58 точки); - "Чужденката" (5, 58 точки); - "Да обичаш Кармен" (5, 25 точки); - "Покушението" (5, 08 точки); - "Ботев - в сянката на паметника" (5 точки); - "Житие грешного Ивана" (5 точки); - "За Методий и буквите" (5 точки);

Службите ни нямат данни за пренасочване бежанския поток през България

http://news.ibox.bg/news/id_1689120290

Никола Казаков смята, че се справяме с прииждащия поток и мигрантите. На 68% са запълнени бежанските центрове, навсякъде има преводачи и интервюисти

Акцията в гетото "Максуда" е нарушила Конвенцията за правата на човека, твърдят юристи (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/21/2594793_akciiata_v_getoto_maksuda_e_narushila_konvenciiata_za/?ref=rss


В 16 ч. днес изтича срокът, който вчера Европейският съд по правата на човека даде на правителството, за да отговори на въпроси за съдбата на ромите, чиито незаконни къщи бяха разрушени вчера във варненското гето "Максуда".

Това каза днес за "Дневник" адвокат Даниела Михайлова, която представлява пред Съда група жители на гетото, поискали помощ веднага, след като общинските власти във Варна обявиха късно в сряда, че имат намерение да разрушат къщите им.

"Нашите очаквания...

Цензурирана, „Лайбах”проби Желязната завеса в КНДР

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4935609

Авангардните “Лайбах” - маршируващите зверове, които помним от двата им концерта в София (2004 и 2007 г.), бащите на “Рамщайн” и KMFDM - се оказаха първата западна група с концерт в Северна Корея. Словенците направиха 45-минутен гиг в сряда в столицата Пхенян пред 1500 севернокорейци и 150 чуждестранни дипломати, служители в НПО и др.
Авангардните “Лайбах” - маршируващите зверове, които помним от двата им концерта в София (2004 и 2007 г.), бащите на “Рамщайн” и KMFDM - се оказаха първата западна група с концерт в Северна Корея. Словенците направиха 45-минутен гиг в сряда в столицата Пхенян пред 1500 севернокорейци и 150 чуждестранни дипломати, служители в НПО и др.

Приключи заседанието на оперативния щаб за бежанците в МВР

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4935594

Заседанието на оперативния щаб, който разглежда проблемите на бежанския поток приключи в МВР.  На него бе поканен и премиера Бойко Борисов, и финансовия министър Владислав Горанов.   Според вътрешния министър, това че са били поканени, е знак на екипността, в която работи правителството.   Бъчварова увери,
Заседанието на оперативния щаб, който разглежда проблемите на бежанския поток приключи в МВР. На него бе поканен и премиера Бойко Борисов, и финансовия министър Владислав Горанов. Според вътрешния министър, това че са били поканени, е знак на екипността, в която работи правителството. Бъчварова увери,

Тел. 112 работи на авариен режим

http://frognews.bg/news_96539/Tel-112-raboti-na-avarien-rejim/

Тел. 112 работи на авариен режим. За това призна шефът на пожарната Николай Николов.

Варненец засне уникални кадри! Торнадо се изви в морето (Видео)

http://petel.bg/Varnenets-zasne-unikalni-kadri--Tornado-se-izvi-v-moreto--Video-__124012

Кадри: Александър Йоргов Александър Йоргов засне уникални кадри във Варна. Правени са преди малко от залива БМ на морския бряг. В...

Мъртва риба изплува от река Тунджа

http://pik.bg/мъртва-риба-изплува-от-река-тунджа-news386113.html

Мъртва риба изплува от река Тунджа

Понижено съдържание на кислород е причина за измирането на риба в река Тунджа.

До дни се очакват резултатите от взетите проби за анализ на химико-физичния състав на водата. Мъртвата риба е изплувала до село Ханово, съобщи началникът на сектор в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Ямбол Ясен Киров.

Има умряла риба, най-често бяла риба, костур и кабакулак. Количествата не са големи, но рибарите са притеснени, тъй като явлението се повтаря от години.

Според специалистите е възможно измирането на рибата да е причинено от климатичните условия по това време на годината, но не е изключено и химическо замърсяване.

Нови великолепни кадри с торнадото във Варна

http://petel.bg/Novi-velikolepni-kadri-s-tornadoto-vav-Varna__124015

Видео Георги Караденев Наши читатели продължават да ни изпращат великолепни кадри с торнадото, която се изви в морето преди минути....

Голям удар в Петрич! Свиха над 100 бона от офис на счетоводна фирма!

http://petel.bg/Golyam-udar-v-Petrich--Sviha-nad-100-bona-ot-ofis-na-schetovodna-firma-__124014

снимка: БулФото, архив Над 100 000 лв. са били задигнати от офиса на счетоводна фирма в Петрич, съобщиха от областната полиция в Благоевград....

Зареждате с калпава нафта - ето колко ще ви струва ремонтът на колата

http://petel.bg/Zarezhdate-s-kalpava-nafta---eto-kolko-shhe-vi-struva-remontat-na-kolata__124013

Около 2 хил. лева излиза ремонт на дизелов двигател, който е каран с некачествена или разредена с вода нафта. Това обясниха собственици на...

Ало-измамници издевателстват с пенсионери в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4935596

Нагли измамници прибраха парите на възрастни хора в Русе, алармираха от ОДМВР. Семейна двойка от мъж на 77 г. и жена на 66 г. били принудени да дадат на два пъти общо 3000 лв. след телефонно обаждане на пострадал син при мнима катастрофа.
Отначало непознатият мъж поискал по телефона 14 800 лв. за спешната операция.
Нагли измамници прибраха парите на възрастни хора в Русе, алармираха от ОДМВР. Семейна двойка от мъж на 77 г. и жена на 66 г. били принудени да дадат на два пъти общо 3000 лв. след телефонно обаждане на пострадал син при мнима катастрофа. Отначало непознатият мъж поискал по телефона 14 800 лв. за спешната операция.

Хванаха шофьор с 3 промила алкохол край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=299225

На истински рекорд станаха свидетели пътните полицаи от Варна. Те заловиха шофьор с близо 3 промила алкохол в кръвта, научи Moreto.net. Пияницата карал съвсем спокойно опела си в час пик в Девня. Ченгетата го спрели в 17 часа и веднага го подложили на проверка.

Шофьор с 4.39 промила се заби в мантинела

http://frognews.bg/news_96538/SHofjor-s-4-39-promila-se-zabi-v-mantinela/

Шофьор с 4.39 промила се заби в мантинела в село Кръстевич, съобщават от МВР Пловдив.

Линиите от градския транспорт в морската столица влизат в съда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4935356

Частният превозвач “Транстриумф” е завел жалба срещу решението на общинския съвет (ОбС) на Варна, с което кметът е задължен да даде всички обществени линии на фирма “Градски транспорт”. В момента транспортната схема се обслужва от двете фирми, като дейността им се възлага с месечни споразумения. В жалбата на “Транстриумф” до Административния съд
Частният превозвач “Транстриумф” е завел жалба срещу решението на общинския съвет (ОбС) на Варна, с което кметът е задължен да даде всички обществени линии на фирма “Градски транспорт”. В момента транспортната схема се обслужва от двете фирми, като дейността им се възлага с месечни споразумения. В жалбата на “Транстриумф” до Административния съд

Според шефа на Пентагона Русия застрашава съществуването на САЩ

http://asia.actualno.com/Spored-shefa-na-Pentagona-Rusija-zastrashava-syshtestvuvaneto-na-SASht-news_491240.html

Русия е една "много, много значителна заплаха", заяви министърът на отбраната на САЩ Аштън Кратър на пресконференция в Пентагона. Русия застрашава съществуването на САЩ "просто заради размерите си и заради ядрения арсенал, който притежава", заяви Картър, цитиран от The Hill. Той каза още, че стратегията на Пентагона за противодействие срещу Русия е "мощна и балансирана". Министърът по-специално декларира стремежа на САЩ да засилват своите въоръжени сили по бойни показатели и бързина на разгръщ

15 начина как да промените живота си

http://curious.actualno.com/15-nachina-kak-da-promenite-jivota-si-news_491250.html

Животът е прекалено кратък, за да правите нещо, което не ви харесва; прекалено кратък – за да сте недоволни от себе си; прекалено кратък – за да губите времето си в отношения, които ви измъчват... Понякога страхът да кажеш: "Не!" ни парализира и ни кара да се съгласяваме с нещо, което не желаем, а времето изтича... Ние сами сме отговорни за щастието ни, така че само ние може да кажем: "Не!", на това което не ни прави щастливи! Ето нещата, на които трябва да кажете: "Не!", за да пр

Движение 21 издига президентът на федерацията по хокей за кмет на Сливен

http://offnews.bg/news/n_1/n_549009.html

Президентът на Българската федерация по хокей Красимир Кръстев ще е кандидатът на „Движение 21” за кмет на Сливен. Той е председател и на общинската организация на партията в града на Сините камъни.  Красимир Кръстев е роден през 1953 година. Завършил е Висш институт за физическа култура „Георги Димитров“, настояща Национална спортна академия, магистър е по „Организация и управление на физическата култура” и по „Икономика, организация и управление на физическата култура, спорта и туризма”. Майстор на спорта по колоездене, състезател на АДФ „Сливен” от 1967 г. до 1975 г. От 2013 година е главен координатор за цяла България в Българския футболен съюз. От 2007 г. до 2011 г. е бил общински съветник от гражданска квота, председател на Комисия за децата, младежта и спорта.  „Движение 21” има много голям потенциал за местните избори и това се доказва от големия интерес на хората по време на срещите ни в Сливен. На последната среща с г-жа Дончева имаше над 300 човека, нещо, с което могат да се похвалят много малко партии”, каза г-н Кръстев. Дълбоко вярвам, че всички ние заслужаваме и трябва да се борим за по-добър град, в който да останат и пълноценно да се развиват децата ни и техните деца”, допълни кандидатът за Сливен на „Движение 21”.

Гръцката „Нова демокрация” ще опита да състави правителство

http://www.cross.bg/mandat-tzipras-osushtestvi-1477868.html

/КРОСС/ Консерваторите от „Нова демокрация" ще направят опит да съставят правителство, заяви лидерът на партията Евангелос Меймаракис. Разпределението на силите в парламента в Атина не позволява мнозинство дори и при обединение на всички опозиционни партии. Такава коалиция и политически не може да се осъществи. Комунистическата партия и „Златна зора" изключват участие.В СИРИЗА продължава острата критика срещу лидера Алексис Ципрас и обявените избори. Лявата платформа напуска партията и създава отделна формация за участие във вота. Депутати тълкуват обръщението на Ципрас като бягство от отговорност и прехвърляне на тежестта на решенията върху гърците. „Вие трябва да кажете дали сме взели най-доброто решение как да възстановим икономиката и да преодолеем ограниченията, които са ни наложени. Вие с вашия вот ще кажете кой да води Гърция по трудния път пред нас, кой да преговаря най-добре за намаляване на дълговете, кой и как ще бъде най-способен да продължи напред с твърди стъпки, за да осъществи промените, от които страната се нуждае. Вие с вашия вот ще ни съдите", заяви Ципрас снощи.Проучвателният мандат е три дни. При неуспех на консерваторите, мандат получават други две партии, които имат по 17 депутати.Процедурата по проучвателния мандат явно ще промени предполагаемата дата за избори поне с една седмица по-късно.

Методи Андреев: Има съпротива за отпадане на давността за престъпленията на комунистическия режим

http://pik.bg/методи-андреев-има-съпротива-за-отпадане-на-давността-за-престъпленията-на-комунистическия-news386107.html

Методи Андреев: Има съпротива за отпадане на давността за престъпленията на комунистическия режим

В неделя, 23-ти август ще отбележим Деня в памет на жертвите на тоталитарните режими на 20-и век. Решението да се отбелязва този ден беше взето на 27-и ноември 2009 година от 41-вото Народно събрание, по предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев. Този ден се отбелязва в редица европейски държави, след т. нар. "Пражка декларация", по предложение на чешкия президент Вацлав Хавел датата 23-ти август да се чества като Ден на жертвите на сталинизма и нацизма.

Румънски съд осъди на 20 години затвор за убийства политически ръководител на затвор по време на ерата на сталинизма, въпреки неговата напреднала възраст.

В България, въпреки че има приети редица нормативни документи, няма осъдени за политически престъпления по време на режима на комунизма, припомня БНР.

На първо четене в Народното събрание беше прието предложение за премахване на давността за престъпленията на комунистическия режим с промени в Наказателния кодекс. Създава се нова глава „Престъпления на комунистическия режим за периода от 1944 година“. Сред вносителите на проекта е Методи Андреев.

Той заяви, че промяната, която се предвижда да бъде направена, е морален жест към жертвите на комунизма у нас, на които държавата е огромен длъжник:

"Ние сме единствената държава от бившия източен блок, която не въздаде справедливост за престъпленията на комунизма. Поради тази причина това, което се случва в момента – кражби, схеми за източване на държавни пари, тежка организирана престъпност, наличието на схеми за корпоративно влияние в политиката, е резултат от неразградения комунистически манталитет, който остана дълбоко закостенял и за съжаление продължава да източва държавата. Смятаме, че по този начин държавата ще изпълни една своя справедлива мисия."

Според Методи Андреев експертите към Народното събрание нямат желание този текст да бъде приет. Той обясни, че крайният вариант на текста, който ще бъде гласуван на второ четене, е компилация от неговия проект и предложение на Движението за права и свободи.

Този текст ще мине на второ четене, независимо от мнението на експертите, смята Андреев. Според него е важно и каква ще е реакцията на БСП по тези законови промени.

Двама загинали при тежка катастрофа край Лом

http://www.cross.bg/zaginali-sedalka-dvama-1477867.html

/КРОСС/ Двама души са загинали при тежка катастрофа в село Сталийска махала, община Лом. Тежкият инцидент е станал около 8 ч. тази сутрин.  21-годишният водач на VW Golf загубил контрол на мокър и хлъзгав участък от пътя и автомобилът се е блъснал в крайпътно дърво. На място са загинали пътуващият на предната седалка 22-годишен мъж и 33-годишният му спътник на задната седалка. Водачът е с наранявания и е транспортиран в болницата в Лом. Полицията не потвърждава версията на очевидци за гонка между две коли. Според тях причина е несъобразена с пътните условия скорост. По случая е образувано досъдебно производство.

С децата в почивните дни (22 и 23 август)

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/08/21/2594366_s_decata_v_pochivnite_dni_22_i_23_avgust/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.

Ако имате информация за интересно предстоящо събитие и искате да я споделите с други родители, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.

СЪБОТА:

- София - в "Сердика център" от 19 часа гостите на "Сердика център" са поканени на мюзикъла с участието на Поли...

Македонската полиция възпира със сълзотворен газ бежанците на границата с Гърция

http://www.mediapool.bg/makedonskata-politsiya-vazpira-sas-salzotvoren-gaz-bezhantsite-na-granitsata-s-gartsiya-news238249.html

Ден след като македонските власти обявиха извънредно положение по границите си, за да се справят с огромния бежански поток, стремящ се на север към страните от Европейския съюз, специални полицейски сили използваха сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръснат хилядите мигранти, струпали се в ничията земя в района на град Гевгелия на границата с Гърция, съобщи агенция АП.   Ройтерс съобщи по-рано, че полицията за борба с безредиците е използвала сълзотворен газ, за да отблъсне гневна тълпа, настояваща да премине на територията на Македония и да продължи на север към Унгария и шенгенското пространство.   Тълпата от около 3000 имигранти, прекарали студената нощ на открито, е направила няколко опита тази сутрин да изтласка македонската полиция и да проникне в Македония, след като границата бе затворена за преминаване предишния ден.   Най-малкото осем души са били ранени в блъсканицата, съобщи гръцката полиция. Младеж кървеше от шрапнел от шоковите гранати, изстреляни директно в тълпата, посочва АП.   Полицията, подкрепена от бронирани коли, разпъна бодлива тел над железопътната линия, използвана от мигрантите, за да преминават пеш от Гърция в Македония.   Самата Гърция бе залята тази година от безпрецедентна бежанска вълна, главно от хора, бягащи от войната в Сирия и Афганистан, които от турското крайбрежие достигат до близките гръцки острови. Техният брой от началото на годината е над 160 хиляди.   Малцина от мигрантите искат да останат в Гърция, изпаднала в хватката на финансова криза. Затова огромна част от тях се насочват на север през границата с Македония, откъдето с влакове се опитват да достигнат през Сърбия и Унгария към проспериращи европейски страни като Германия, Холандия и Швеция.   В четвъртък говорителят на македонското МВР Иво Котески заяви в четвъртък, че полицията и армията ще контролират 50-километров граничен участък за спиране на "масивен" приток на мигранти, идващи от Гърция. "Тази мярка очакваме да даде резултат в две насоки. Първо да се увеличи сигурността и спокойствието на местното население и второ да се осигури по-цялостен подход в третирането на лицата, които са изразили намерение да поискат убежище в Република Македония съгласно препоръките на конвенциите, подписани от нея, които се опитваме да спазваме последователно", заяви говорителят.   Досега границата между Македония и Гърция бе лесна за пресичане със само няколко гранични патрула от двете страни.   Почти 39 000 имигранти, повечето от тях сирийци, са регистрирани при преминаването си през Македония през изминалия месец, два пъти повече от месец по-рано.   Стотици пристигат всеки ден на гръцките острови. Гръцката брегова охрана заяви в петък, че през последните 24 часа е спасила 620 души, а 15 се издирват край островите Лесбос, Самос, Агатониси, Лерос, Фармакониси, Кос и Мегисти. В тази бройка не включват много повече мигранти, които успяват да стигнат сами да островите с надуваеми лодки.

Започна спешно чистене на шахти и продухване на канализация, съобщи Фандъкова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/21/2594778_zapochna_speshno_chistene_na_shahti_i_produhvane_na/?ref=rss


От днес започва спешно почистване на шахтите в София, както и продухване на канализация, по която се оттичат дъждовните води, съобщи кметът Йорданка Фандъкова, която инспектира ремонта по бул. "Сливница". Заповедта й идва ден след наводнението на част от бул. "Цариградско шосе".

"От днес много спешно съм разпоредила на "Софийска вода" и почистващите фирми да си направят пълна координация и да почистят шахтите и оттоците", каза тя и добави, че причината за наводняването вчера е била...

Започва спешно чистене на шахти и продухване на канализация, съобщи Фандъкова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/21/2594778_zapochva_speshno_chistene_na_shahti_i_produhvane_na/?ref=rss


От днес започва спешно почистване на шахтите в София, както и продухване на канализация, по която се оттичат дъждовните води, съобщи кметът Йорданка Фандъкова, която инспектира ремонта по бул. "Сливница". Заповедта й идва ден след наводнението на част от бул. "Цариградско шосе".

"От днес много спешно съм разпоредила на "Софийска вода" и почистващите фирми да си направят пълна координация и да почистят шахтите и оттоците", каза тя и добави, че причината за наводняването вчера е била...

Вождът на Северна Корея нареди мобилизация на армията

http://www.moreto.net/novini.php?n=299197

Южнокорейската агенция Йонхап съобщи, позовавайки се на държавната телевизия на Северна Корея, че командирите на корейската народна армия са изпратени при своите военни подразделения, които се намират на границата. Заповедите им, според съобщението, са да се подготвят да нахлуят в демилитаризираната зона между двете държави и да унищожат високоговорителите, чрез които Южна Корея излъчва агитационни съобщения.

ЕС дава 222 млн. евро на България и на още 11 държави по Дунавската стратегия

http://econ.bg/Новини/ЕС-дава-222-млн-евро-на-България-и-на-още-11-държави-по-Дунавската-стратегия_l.a_i.692245_at.1.html

Европейският съюз (ЕС) ще отпусне общо 222 млн. евро на България и на още 11 държави за проекти, свързани със стратегията за Дунавския регион....

Бъчварова: Твърдението, че ще си подам оставката, е неоснователно

http://pik.bg/бъчварова-твърдението-че-ще-си-подам-оставката-е-неоснователно-news386103.html

Бъчварова: Твърдението, че ще си подам оставката, е неоснователно

Видях някакви спекулации, че съм искала да си подам оставката, когато бях в отпуск, което е нелепо. Мисля, че това е провокация към ситуацията и е абсолютно неоснователно. Това каза пред журналисти Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи, цитирана от Фокус.

"Това показва как определени медии спекулират с определени теми. Не вярвам да има източник в МВР, който да не е знаел, че миналата седмица аз бях в отпуск", коментира още министър Бъчварова. На въпрос, свързан с мерките срещу нарушителите на пътя и необходимите законодателни промени, тя отговори: "Когато издадох заповедта за засиления контрол по пътищата в края на месец юли, това предизвика известен шум. То идваше от хора, които са склонни да толерират нарушенията и да ги тълкуват като свобода на пътя. Нашата отговорност е да пазим живота и здравето на гражданите и не може да стоим безучастни. През тази седмица имахме заседание и анализирахме ситуацията. Има указания на главния секретар към областните дирекции и те не са общи, а са насочени към конкретни областни дирекции". 

Шефът на Пентагона призова Турция да направи повече за борбата срещу "Ислямска държава"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/21/2594772_shefut_na_pentagona_prizova_turciia_da_napravi_poveche/?ref=rss


Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър призова днес Турция да направи повече за борбата срещу "Ислямска държава", съобщи "Асошиейтед прес".

На пресконференция в Пентагона Картър каза, че САЩ високо ценят неотдавнашното решение на Турция да позволи използването на турските въздушни бази за бойни мисии на американски самолети. "Това е важно, но не е достатъчно", каза той.

Според Картър Турция трябва да помогне на предвожданата от САЩ международна коалиция, която се бори...

Задържаха убиец на пиян в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4935589

Полицията в Русе е издирила по горещи следи вероятният убиец на пиян мъж, намерен в безпомощно състояние на улицата. Д.А. /48 г./ е задържан за 24 часа, случаят е докладван на окръжна прокуратура, съобщиха от ОДМВР в крайдунавския град.
Разследването на особено жестоката саморазправа за убийство по чл. 115 от Наказателния кодекс /НК/ ппродължава.
Полицията в Русе е издирила по горещи следи вероятният убиец на пиян мъж, намерен в безпомощно състояние на улицата. Д.А. /48 г./ е задържан за 24 часа, случаят е докладван на окръжна прокуратура, съобщиха от ОДМВР в крайдунавския град. Разследването на особено жестоката саморазправа за убийство по чл. 115 от Наказателния кодекс /НК/ ппродължава.

Само един телеком е намалил неустойките за прекратен договор с клиент

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2015/08/21/2594770_samo_edin_telekom_e_namalil_neustoikite_za_prekraten/?ref=rss


Комисията за защита на потребителите (КЗП) съветва клиентите на телекомите да четат внимателно договорите и клаузите за предсрочното им прекратяване.

Неустойките за предсрочно прекратяване не са изрично уредени със закон или подзаконов акт, а са само в Общите условия, които са неразделна част от договорите, посочват от ведомството.

Комисията припомня това, защото напоследък са зачестили жалбите на граждани, които се оплакват, че доставчиците на телекомуникационни и други...

Мъртва риба изплува от Тунджа заради понижено съдържание на кислород в реката

http://www.cross.bg/riba-izmiraneto-tyndzha-1477866.html

/КРОСС/ Понижено съдържание на кислород е причина за измирането на риба в река Тунджа. До дни се очакват резултатите от взетите проби за анализ на химико-физичния състав на водата. Мъртвата риба е изплувала до село Ханово, съобщи началникът на сектор в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Ямбол Ясен Киров: „Има умряла риба - най-често бяла риба, костур и кабакулак".Количествата не са големи, но рибарите са притеснени, тъй като явлението се повтаря от години.Според специалистите е възможно измирането на рибата да е причинено от климатичните условия по това време на годината, но не е изключено и химическо замърсяване.

Пловдивската Централна поща протече (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4935472

Пороен дъжд продължава да се сипе във фоайето на Централна поща, въпреки че навън времето е сухо. На пода до гишетата са сложени дузина кофи, за да събират водата, пише "Марица". Хората дошли да си свършат работа са принудени да слаломират и прескачат през локвите.  Дъждът се събира в стъклена чаша на покрива и изтича през изгниля покрив.
Пороен дъжд продължава да се сипе във фоайето на Централна поща, въпреки че навън времето е сухо. На пода до гишетата са сложени дузина кофи, за да събират водата, пише "Марица". Хората дошли да си свършат работа са принудени да слаломират и прескачат през локвите. Дъждът се събира в стъклена чаша на покрива и изтича през изгниля покрив.

Видео: Вулкан изхвърли пепел на 3 км в небето над Мексико

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/21/2594774_video_vulkan_izhvurli_pepel_na_3_km_v_nebeto_nad/?ref=rss


Вулканът Колима в Мексико изригна, изхвърляйки пепел и дим на повече от 3 км във въздуха.

Вулканът е активен от 9 юли, а през последния месец околните села редовно биват покривани с гъста пелена от пепел, което налага евакуирането им, отбелязва агенция "Ройтерс".

Колима, който бе активен и през януари и февруари тази година, е част от вулканичната верига Пръстена на огъня. В Мексико има повече от три хиляди вулкана, от които обаче активни са 14.

От 16 век насам...

Видео, от което да ти прилошее

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/video-ot-koeto-da-ti-priloshee-6041465

Руски младежи се разходиха по покрива на една от сградите по бул. „Невски проспект“ в Санкт Петербург и споделиха видео от „подвига си“

Пускат движението по "Александър Малинов" в "Младост" утре

http://offnews.bg/news/n_1/n_548994.html

Движението по новия пробив на бул. „Александър Малинов” в „Младост” тръгва утре. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери ремонта на бул. "Сливница". Новопостроеното продължение на централния булевард в района - „Александър Малинов”, е от метростанция „Александър Балан” до Бизнес парка в „Младост” 4. Новият път е дълъг километър и сто метра и беше изграден за два месеца. Още през юли бул. "Александър Малинов” беше разширен от четири на шест ленти в участъка от „Цариградско шосе” до бул. „Андрей Сахаров”. Така „Александър Малинов” ще стане почти 4 км нов булевард от „Цариградско шосе” до Южната дъга, подчерта Фандъкова.  По нейно нареждане Софийска вода и почистващите фирми започват от днес да почистват шахтите и цялата дъждовна канализация в рискови за наводняване зони, за да не се случва "Цариградско море" - вчера ремонтираният участък на булеварда се наводни. 

Германия и Франция пак ще обсъждат бежанската криза

http://www.investor.bg/evropa/334/a/germaniia-i-franciia-pak-shte-obsyjdat-bejanskata-kriza-200946/

Меркел настоява ЕС да приеме единна система за предоставяне на убежище и да ускори приемането на мерки за решаване на проблемите

Георги Пеев обмисля да прекрати кариерата си след края на сезона

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/21/2594783_georgi_peev_obmislia_da_prekrati_karierata_si_sled/?ref=rss


Бившият български национал Георги Пеев обмисля да прекрати кариерата си след края на сезона. 36-годишният полузащитник има договор с руския "Амкар" (Перм), където се състезава от 2006 г.

"Мисля, че това ще бъде последната ми година. На този етап смятам да изпълня договора си и може би след това ще приключа с футбола", каза Пеев пред радио "Ехо Перми".

"Чувствам сили да играя, но се надявах болежките, които имам, да отминават по-бързо. Това не става и се замислям", добави...

Кола блъсна непълнолетни момче и момиче на тротоар във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4935583

Непълнолетни момче и момиче бяха пометени от катастрофирал автомобил, който е ударен от друга кола във Варна, съобщиха от полицията.
Инцидентът станал вчера около около 22:25 часа на кръстовището на бул. "Вл. Варненчик" и ул. "Отец Паисий".
48-годишен шофьор на "Шкода" прави маневра за завой наляво в посока ул.
Непълнолетни момче и момиче бяха пометени от катастрофирал автомобил, който е ударен от друга кола във Варна, съобщиха от полицията. Инцидентът станал вчера около около 22:25 часа на кръстовището на бул. "Вл. Варненчик" и ул. "Отец Паисий". 48-годишен шофьор на "Шкода" прави маневра за завой наляво в посока ул.

Да движиш предмети с поглед

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/da-dvizhish-predmeti-s-pogled-6041466

Това е идеята на специална система, която екип в руски университет показа

Тази вечер започва най-модерният фестивал на Варна! RADAR ни води отвъд музиката

http://petel.bg/Tazi-vecher-zapochva-nay-moderniyat-festival-na-Varna--RADAR-ni-vodi-otvad-muzikata__123999

Второто издание на фестивала RADAR започва тази вечер във Варна. В неговата програма са включени произведения на български и световни...

Повече мачове от „Лига Европа“ по БНТ

http://www.cross.bg/machove-paket-produlzhi-1477865.html

/КРОСС/ Повече мачове от „Лига Европа" ще могат да гледат зрителите на Българската национална телевизия в следващите три години. Обществената медия продължи договора за излъчването на срещите от футболния шампионат на УЕФА. За новия сезон националната телевизия закупи по-голям пакет мачове, в сравнение с миналата година, и ще продължи да показва на футболните фенове емоциите по европейските стадиони. Както досега, БНТ ще има първи избор на мачове от т.нар. пакет А, в който са включени най-оспорваните двубои на Стария континент. Медията ще излъчва и още два мача от пакет Б. От 17 септември, според графика на турнира, мачовете ще се излъчват по БНТ 1 от 20:00 часа и по БНТ 1 и БНТ HD от 22:05 часа. Мачовете ще могат да се следят и онлайн на сайта на БНТ - bnt.bg. Коментарното студио е с начален час 19:30 часа и ще продължи до 00:30 часа.  

Социалните във Варна: В съборените бараки в „Максуда“ са живеели 120 деца

http://www.moreto.net/novini.php?n=299234

От месеци социалните служби във Варна редовно са посещавали ромското гето в „Максуда“ и са поддържали контакт с хората, чиито къщи са били в списъка за събаряне при акцията вчера. В района са живеели 87 семейства със 120 деца. Някои от тях са имали постоянни адреси на това място, но временните им регистрации са били в различни райони като „Аспарухово“, „Владиславово“ и Каменар.

Разрушаването на незаконните бараки в "Максуда" стига до съда в Страсбург

http://www.bnews.bg/article-140444

Това е станало в следствие на колективна жалба на девет семейства от квартала, повечето от които са неграмотни.

Ангелкова: Въпреки спада България си остава атрактивна за руските туристи

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2015/08/21/2594763_angelkova_vupreki_spada_bulgariia_si_ostava_atraktivna/?ref=rss


В края на туристическия сезон България може да отчете спад с около една пета на руските туристи, но се надява да ги задържи с печеливша ценова политика. Това казва в интервю за ТАСС българският министър на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БТА.

Този сезон България остава сред най-популярните дестинации за руснаците. Страната ни продължава да бъде най-евтина от всички европейски дестинации на руския пазар, казва Ангелкова.

Според министъра стойността на услугите в...

Европейското производство се ускорява по-бързо от очакваното през август

http://www.investor.bg/novini/130/a/evropeiskoto-proizvodstvo-se-uskoriava-po-byrzo-ot-ochakvanoto-prez-avgust-200945/

Еврозоната е пред най-добрия период на икономическото си развитие и създаване на работни места от четири години насам, коментира анализатор

Тел. 112 работи, но сигналите се записват на ръка и има забавяне

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4935569

Заради софтуерен проблем сигналите, които гражданите подават на телефон 112, се записват на ръка.   Това не означава, че няма сигнал и телефонът не работи, а че сигналът не се записва на софтуера, което вероятно забавя предаването към съответните институции.  Проблемът е възникнал преди няколко дни.
Заради софтуерен проблем сигналите, които гражданите подават на телефон 112, се записват на ръка. Това не означава, че няма сигнал и телефонът не работи, а че сигналът не се записва на софтуера, което вероятно забавя предаването към съответните институции. Проблемът е възникнал преди няколко дни.

Жена и дете загинаха при тежка катастрофа край Кресна

http://society.actualno.com/Jena-i-dete-zaginaha-pri-tejka-katastrofa-kraj-Kresna-news_491241.html

Жестока катастрофа е станала в района на Кресненското дефиле, информира Дарик нюз. По първоначални данни са загинали жена и дете. Лек автомобил, шофиран от жена, предприел изпреварване и се ударил в насрещно движещ се камион. След сблъсъка са починали водачката на автомобила и дете, а две жени са откарани в болница в тежко състояние. Инцидентът е станал след Кресна, в посока Симитли.

Берлин в очакване Атина да изпълни договорените реформи

http://europe.actualno.com/Berlin-v-ochakvane-Atina-da-izpylni-dogovorenite-reformi-news_491237.html

Германия заяви, че очаква Атина да приложи реформите, които бяха договорени в рамките на спасителната програма, тъй като оставката на гръцкият премиер Алексис Ципарс не променя нищо, договорено в европейския спасителен план. "Програмата беше договорена с гръцкото правителство и това важи за три години. Това не се е променило", каза Щефан Зайберт, говорителят на германския канцлер Ангела Меркел, посочва БГНЕС. "Федералното правителство, също като всяко друго европейско правителство, очаква прил

Тялото на 66-годишен мъж изплува от река в Казанлък

http://frognews.bg/news_96537/Tialoto-na-66-godishen-maj-izpluva-ot-reka-v-Kazanlak/

Трета жертва на поройните дъждове, наводнили Централна България вчера. Тялото на 66-годишен мъж е открито тази сутрин в река, преминаваща през индустриалната зона на Казанлък, съобщи НТВ.

Кола блъсна непълнолетни момче и момиче на тротоар във Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4935575

Непълнолетни момче и момиче бяха пометени от катастрофирал автомобил, който е ударен от друга кола във Варна, съобщиха от полицията.
Инцидентът станал вчера около около 22:25 часа на кръстовището на бул.
Непълнолетни момче и момиче бяха пометени от катастрофирал автомобил, който е ударен от друга кола във Варна, съобщиха от полицията. Инцидентът станал вчера около около 22:25 часа на кръстовището на бул. "Вл. Варненчик" и ул. "Отец Паисий". 48-годишен шофьор на "Шкода" прави маневра за завой наляво в посока ул.

„Еврофутбол”: Юсейн Болт ще защити титлата си на 100 м на Световното

http://www.cross.bg/evrofytbol-leva-sportmaks-1477864.html

/КРОСС/ Световният шампион на 100 м Юсейн Болт ще защити титлата си - това определи „Еврофутбол" за най-късия спринт на Световното първенство в Пекин, което започва на 22 август. Първенецът от шампионата на планетата преди две години в Москва е с най-нисък коефициент за победа - 1.70. След него е Джъстин Гатлин с 1.90 и Асафа Пауъл с 15.00. „Еврофутбол" счита, че Габриела Петрова ще се нареди четвърта в тройния скок при жените, след като даде коефициент от 15.00 на българката в нейния дебют на толкова голямо състезание. Първа ще е Катерин Ибаргуен с 1.30, а призовата тройка ще се допълни от Екатерина Конева (2.75) и Олга Саладуха (10.00). Стартът е в събота от 14.10 часа. Футболът, но в неговия виртуален вариант, регистрира и първата голяма печалба само ден, след като „Еврофутбол" стартира най-новия си продукт СпортМакс. Жител на габровското село Шумата е първият, който си осигури четирицифрена сума от нулевото равенство между Дунавец Русе - Лудоборец Разград. Той грабна 5 572 лева с 50 лв. залог за точен резултат от сблъсъка. СпортМакс ощастливи още двама участника с тлъсти печалби. Пловдивчанин, избрал пункта на ул. „Охрид" 28, прибра общо 1 516 лв. с два талона за краен изход Х на Белите София - Добрич Юнайтед. Победата с 3-0 на Бултраси Пловдив над Хюстън Хасково осигуриха на столичанин общо 812 лева за предвиждането за сбор голове. Футболът в лицето на пет мача от Лига Европа, играни с 13 лв

Лондон е подслушвал нобеловия лауреат Дорис Лесинг близо 20 години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4935547

В продължение на най-малко 18 години МИ-5 и британското разузнаване са следили нобеловия лауреат и една от най-влиятелните британски писателки Дорис Лесинг.
Това показват документи, разпространени от британската служба за национални архиви, цитирани от в.
В продължение на най-малко 18 години МИ-5 и британското разузнаване са следили нобеловия лауреат и една от най-влиятелните британски писателки Дорис Лесинг. Това показват документи, разпространени от британската служба за национални архиви, цитирани от в. "Индипендънт". Писателката, която прекарва част от живота си в Родезия – бивша британска

Сезираха Европейския съд в Страсбург заради съборените в "Максуда" къщи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4935562

Европейският съд по правата на човека в Страсбург е сезиран за разрушаването на незаконни постройки във варненския квартал „Максуда”. Това съобщи за Фокус адвокат Даниела Михайлова от организацията „Равни възможности”.
Адвокат Михайлова уточни, че това е станало в следствие на колективна жалба на девет семейства от квартала,
Европейският съд по правата на човека в Страсбург е сезиран за разрушаването на незаконни постройки във варненския квартал „Максуда”. Това съобщи за Фокус адвокат Даниела Михайлова от организацията „Равни възможности”. Адвокат Михайлова уточни, че това е станало в следствие на колективна жалба на девет семейства от квартала,

300 000 руснаци имали имоти в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=299235

България остава неизменен лидер в рейтинга на популярните в Русия страни за закупуване на недвижими имоти, пише руското издание Expert.ru. Над 300 000 руснаци вече имат къщи и апартаменти в главната "вила в чужбина", посочва изданието.

КЗП: Телекомуникационните компании продължават с големите неустойки

http://econ.bg/Новини/КЗП-Телекомуникационните-компании-продължават-с-големите-неустойки_l.a_i.692241_at.1.html

Телекомуникационните компании продължават с големите неустойки при предсрочно прекратяване на договор от страна на клиента. Това предупреждават от...

Воден свят

http://offnews.bg/news/n_1/n_548995.html

Вчера за пореден път доказахме на света, че времевите и пространствените закони, просто не ни ловят и туй-то. Ние се движим извън тях и действаме по собствени правила, съобразени с всичко друго, но не и със здравия разум, но затова пък, „подпечатани” с одобрението на Ванга от отвъдното. И обилно поръсени със шекер против уроки. То верно шекера вчера беше размит от пороя точно толкова бързо, както се разми и шекера на „Мултигруп” и изчезна безследно навремето, но нейсе – като сме в ерата на Водолея, ще търпим, защото освен обещаното бъдещо духовно просветление в тая ера, тя си има и чисто практически, чисто битови негативи, така да се каже. За какво става дума? Ами просто, става дума за последните метереологични неволи (които пак незнайно защо ни изненадаха ?!), които превърнаха „Цариградско шосе” в нашата Венеция, а „Орлов мост” в собствената ни версия на „Ponte dei Sospiri” (т.е „Моста на въздишките”), докато на морето рекламата „Не гледай лятото през прозореца. Излез от тоалетната!" придоби изненадваща актуалност. Защо въздишаме ли? Ами, според мен, поне по две причини, освен, че вчерашният ден мина под кодовото название „Вода” за цялата страна и особено заради „водното фиаско” в София, а и не само. С други думи, след обилният валеж градът приличаше на сцена от „Воден свят” с Кевин Костнър, филм който освен с апокалиптичните си сцени, се помни като една от най-скъпите продукции, ако не и най-скъпата такава в света на киното изобщо. Та, като стана дума за свръхскъпи продукции, аналогията с „нашата Венеция” са очевидни – скъпите ремонти на важните пътни артерии в София продължили месеци, превърнали се в „гордостта” на градските първенци и пуснати в експлоатация преди два-три месеца се превърнаха в отлични водоплавателни артерии, докато г-жа Фандъкова междувременно ни убеждаваше, че „София е в крак със зелените политики на Европа”. От моя и на моите съграждани гледна точка, мисля, че ние не сме в крак със зелените, а в „крачол” със сините политики на Европа, но нейсе... Ние софиянци сме „ларж” и можем да си позволим да съчетаем „зеленото” и „синьото” в името на естетиката и екологията, защото имаме дълбоки джобове и можем да си позволим да преасфалтираме основните си булеварди на има-няма година и половина и да си строим комбинирани кръстовища - еко-язовири при „Бизнес парка” примерно. Виж, ситуацията с въздишките на ваканцуващата хипстърия на българското Saint-Tropez е по-мелодраматична. Кофти е някак си, насред сезона РИОСВ да наложи забрана за къпане на Централния плаж на Лозенец, понеже водата е пълна с... Тоест, извинете, тя показва ”...отклонения по изследваните микробиологични показатели над допустимите стойности, които крият риск за здравето на къпещите се...”. Казно иначе, днес и през уикенда къпещи се няма да има. Ще има наблюдаващи водата от дистанция, освен, ако някой не е решил да пробва нещо екстремно и да се превърне в рекламно лице на препарата, чиято реклама ни призовава цяло лято да не го гледаме само през прозореца на интимните помещения. Всичко това щеше да бъде комично, ако не беше толкова скъпо и трагично, в прекия и преносен смисъл и страшно жалко за жертвите и разрушенията в цялата страна. Колкото до разума и рациото, които трябва да ни споходят наесен, то започвам да си мисля, че ние избори за градоначалник няма да имаме. Ще имаме кастинг за Главен Столичен Гондолиер. Както се казва, сега в София, после и в другите градове.

Драстичен спад на туристите във варненските музеи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4935347

Посещенията на историческите забележителности във Варна са намалели драстично в сравнение с миналата година. Такива са наблюденията на директора на Регионалния исторически музей (РИМ) в морската столица проф. Валентин Плетньов. Най-големият спад е от организираните групи, като до средата на август те са почти наполовина по-малко,
Посещенията на историческите забележителности във Варна са намалели драстично в сравнение с миналата година. Такива са наблюденията на директора на Регионалния исторически музей (РИМ) в морската столица проф. Валентин Плетньов. Най-големият спад е от организираните групи, като до средата на август те са почти наполовина по-малко,

Сезираха Европейския съд в Страсбург заради съборените в "Максуда" къщи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4935549

Европейският съд по правата на човека в Страсбург е сезиран за разрушаването на незаконни постройки във варненския квартал „Максуда”. Това съобщи за Фокус адвокат Даниела Михайлова от организацията „Равни възможности”.
Адвокат Михайлова уточни, че това е станало в следствие на колективна жалба на девет семейства от квартала,
Европейският съд по правата на човека в Страсбург е сезиран за разрушаването на незаконни постройки във варненския квартал „Максуда”. Това съобщи за Фокус адвокат Даниела Михайлова от организацията „Равни възможности”. Адвокат Михайлова уточни, че това е станало в следствие на колективна жалба на девет семейства от квартала,

Сменят единия синдик на КТБ

http://econ.bg/Новини/Сменят-единия-синдик-на-КТБ_l.a_i.692239_at.1.html

Единият синдик на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще бъде сменен. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия.  „Да не му...

ГЕРБ очаква сериозен сблъсък на изборите в Хасково и Монтана

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/21/2594670_gerb_ochakva_seriozen_sblusuk_na_izborite_v_haskovo_i/?ref=rss


ГЕРБ очаква сериозен сблъсък на местните избори наесен в Хасково, в Монтана, където е с амбицията да спечели, както и в общините под управлението на БСП - Видин, Търговище, Шумен, Разград, Ловеч. Това обяви днес пред БНТ зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов.

Подкрепата искаме от избирателите в съответните населени места, а след изборите да можем да си говорим с всички парламентарни сили, добави той. ГЕРБ си поставя високи цели и е...

Шофьор е задържан с 4.39 промила алкохол след лека катастрофа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/21/2594758_shofyor_e_zadurjan_s_439_promila_alkohol_sled_leka/?ref=rss


28-годишен шофьор на товарен автомобил е карал пиян и е катастрофирал леко в района на Хисаря. Пробата за алкохол на водача е показала концентрация от 4.39 промила, съобщи областната дирекция на МВР – Пловдив.

Вчера (20 август) около 16.00 часа полицаите се отзовали на сигнал за катастрофирал товарен автомобил в село Кръстевич. Превозното средство било излязло извън пътя и се блъснало в мантинелата. При инцидента не е пострадал никой.

Тестът с дрегер на 28-годишният шофьор...

Столична библиотека ще подарява книги и ще издава безплатно читателски карти

http://www.cross.bg/stolichna-chitatelski-biblioteka-1477863.html

/КРОСС/ Утре, 22 август 2015 г. от 10:00 до 13:00 ч., в парка пред БСФС, Столична библиотека ще подарява книги и ще издава безплатно читателски карти! Тези от вас, които са читатели на библиотеката, могат да ги вземат за вкъщи, а за всички са приготвени заглавия, които ще бъдат подарявани. Всички, които искат да станат читатели на Столична библиотека, ще получат безплатни читателски карти.    

Страшна буря уби четирима в Пловдивско и Казанлъшко (обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4935506

30-минутен порой превърна Пловдив във Венеция Николай Спасов Страховитата буря, която удари Пловдив и близките села в четвъртък след 16 часа, уби двама мъже, рани тежко още един и за 30-ина минути превърна града под тепетата във Венеция и плавателен канал. 33-годишен монтьор в пловдивски автосервиз загина нелепо от токов удар при опит да изключи

Шестима ранени за ден при катастрофи в Търновско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4935531

Шестима души, сред които и две деца, са пострадали при катастрофи в четвъртък във Великотърновска област.
Около 10,30 часа на изхода на павликенското село Михалци лек автомобил "Ауди", управляван от 31-годишен мъж, движейки се с несъобразена скорост налетьял челно на "Фолксваген". Возилото било спряно, за да издърпа от канавката аварирала кола.
Шестима души, сред които и две деца, са пострадали при катастрофи в четвъртък във Великотърновска област. Около 10,30 часа на изхода на павликенското село Михалци лек автомобил "Ауди", управляван от 31-годишен мъж, движейки се с несъобразена скорост налетьял челно на "Фолксваген". Возилото било спряно, за да издърпа от канавката аварирала кола.

Европа гради гълъбарник

http://www.cross.bg/evropa-evropeiiskoto-gulubarnik-1477862.html

/КРОСС/ Висши еврочиновници са изхарчили за година над 103 млн. евро чрез специални кредитни карти за храна и хотели, разкри тези дни британският вестник Daily Telegraph. 13 хиляди служители се ползвали от привилегията, за да се развличат по време на командировки, а също за лични покупки. Простосмъртните европейци, които ги издържат, не са и сънували такава привилегия. Възниква подозрение, че Евросъюзът отглежда специално привилегировано съсловие, сякаш сме се върнали към Европа отпреди Френската революция. Мистерията с европейското изграждане е на път да се разбули. Да вземем за пример централната сграда на Европейския парламент в Страсбург (Франция). Тя е цилиндрична и е оставена да изглежда недостроена. Архитектурната хрумка ни внушава, че европейското изграждане е постоянно недовършен проект. Образно казано, архитектите на обединена Европа са си запазили правото да експериментират чрез проби и грешки различни форми на интеграция, без да се ангажират с определена цел. Така никой не може да ги обвини, че не знаят какво правят. Само че сградата на Европейския парламент (в прекия смисъл) и конструкцията на Европейския съюз (в преносен смисъл) много приличат на нещо познато - на средновековни гълъбарници. Видимите прилики личат и отвън, и отвътре, както показват снимките.По-интересно е скритото послание Във Франция, а и не само там във феодална Европа, правото да се притежава гълъбарник (droit du colombіer - фр.) е било запазена аристократична привилегия

Нови 230 работни места за българи в Германия и Австрия

http://www.mediapool.bg/novi-230-rabotni-mesta-za-balgari-v-germaniya-i-avstriya-news238248.html

Над 230 работни места в сферата на хотелиерството и ресторантьорството в Австрия и Германия ще бъдат обявени по време на "Европейски дни на труда" през септември, съобщиха от Агенцията по заетостта, която е сред организаторите на проявата.   Ведомството предлага тази възможност за работа през зимния сезон за осма поредна година, като член на мрежата "Европейски служби за заетост (EURES)".   Обявените свободни работни места в Австрия са за сервитьори, бармани, сомелиери, рецепционисти, готвачи и камериерки с различен опит и квалификация. Освен атрактивно заплащане, работодателите предлагат безплатно настаняване и храна в периода на заетост.   Германия също търси квалифициран персонал в сферата на туризма – готвачи, сервитьори, рецепционисти и работници за вериги за бързо хранене като възможностите не се изчерпват с публикуваните оферти.   Традиционното международно събитие ще се проведе на 29 септември във Варна, на 1 октомври в Пловдив и на 2 октомври във София за работа в туристическия сектор на Германия, както и на 6 и 7 октомври в Бургас за работа в Австрия.   На тазгодишните "Европейски дни на труда" търсещите работа ще имат възможността лично да се срещнат с представители от Австрия и Германия, които предлагат атрактивни оферти за работа и ще проведат интервюта с тях.   Препоръчително е кандидатите да се запознаят предварително с вече обявените оферти за работа на националния EURES сайт http://eures.bg в рубриките "Работни места" и "Новини".   От всички кандидати се изисква да владеят немски език. Те трябва да подготвят пакет от документи на немски език, включващ автобиография, мотивационно писмо, препоръки от предишни работодатели, диплома за завършено образование и сертификати за придобита квалификация. Документите се изпращат по електронна поща, посочена в офертите. Всички кандидати, отговарящи на условията, ще бъдат поканени на интервю в избрания от тях град в България. Интервюто протича на немски език.   Европейските дни на труда се организират ежегодно в края на летния туристически сезон и акцентират върху заетост в областта на хотелиерството и ресторантьорството през предстоящия зимен сезон.

Азис показа как тренира (Снимка)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4935524

Фолкидолът Азис прекарва по-голямата част от времето си във фитнеса, топлейки диванчето в залата. „Така тренирам аз - с телефона в ръка и вдигнати крака”, написа певецът под кадър във Фейсбук.  Подробности и коментари четете в
Фолкидолът Азис прекарва по-голямата част от времето си във фитнеса, топлейки диванчето в залата. „Така тренирам аз - с телефона в ръка и вдигнати крака”, написа певецът под кадър във Фейсбук. Подробности и коментари четете в "Хай

Съквартирантите на бунт срещу Big Brother

http://petel.bg/Sakvartirantite-na-bunt-sreshhu-Big-Brother-__124010

"Труд" Изглежда натуралната обстановка в най-известната Къща дотегна на нейните обитатели и те решиха да не се примиряват повече с нея. В...

Във Варна, Пловдив, София и Бургас набират хора за работа в Германия! Заплатите почват от...

http://petel.bg/Vav-Varna--Plovdiv--Sofiya-i-Burgas-nabirat-hora-za-rabota-v-Germaniya--Zaplatite-pochvat-ot---__124009

Снимка: Булфото През септември и октомври във Варна, Пловдив, София и Бургас предстои провеждането на събеседвания, организирани от...

Шах турнирът "Морско конче" отново във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=299184

От днес до 27 август във Варна ще се проведе 40-ия шахматен турнир за деца “Морско конче”, научи Moreo.net. Турнирът ще бъде в курорта "Златни пясъци". Откриването е днес в 15,30 ч., а награждаването и закриването - на 27 август 13 ч.

ЕС даде 222 млн. евро за проекти в региона на река Дунав

http://www.mediapool.bg/es-dade-222-mln-evro-za-proekti-v-regiona-na-reka-dunav-news238247.html

Насърчаване на иновациите и предприемачеството, опазване на природните и културните ресурси в региона на река Дунав, подобряване на свързаността и подпомагане на преминаването към нисковъглеродна икономика - това ще бъде в центъра на новата програма за транснационално сътрудничество за региона на река Дунав. Програмата е одобрена в петък, съобщиха от Европейската комисия.   На практика тя ще подкрепи изпълнението на Дунавската стратегия, за която няма отделен бюджет.   Географският обхват на програмата за транснационално сътрудничество е идентичен с този на Дунавската стратегия и покрива региони от 9 държави членки на ЕС - Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Германия, Румъния, Словакия и Словения, както и три държави извън ЕС - Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора. След като бъде уредено финансирането от Европейския инструмент за съседство, Молдова и Украйна също ще отговарят на условията за участие в тази програма.   За транснационални проекти в басейна на река Дунав ЕС ще инвестира над 202 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и 19.8 милиона евро от Инструмента за предприсъединителна помощ.   Първата покана за представяне на предложения ще бъде пусната през есента на 2015 г. Стартовата проява ще се състои на 23 и 24 септември в Будапеща.   Транснационалната програма за региона на река Дунав се гради върху четири тематични приоритета.   Първият е новаторски и социално отговорен Дунавски регион, по който ще бъдат насърчавани иновациите, трансфера на знания и предприемачеството.   Вторият приоритет е свързан с опазването и управлението на природните и културните ресурси.   Третият е за развитие на устойчиви и сигурни транспортни системи, както и за насърчаване на енергийната ефективност.   Четвъртият приоритет е подкрепа на изпълнението на стратегията на ЕС за региона на река Дунав и подобряване на правната и политическата рамка за справяне с основните предизвикателства пред обществото, като например политиките в областта на пазара на труда, образователните системи и демографските промени.   За управляващ орган на транснационалната програма за региона на река Дунав бе определена Службата за национално икономическо планиране в Будапеща. Дейностите на партньорите по проекта ще бъдат съфинансирани с до 84 %.   Европейският фонд за регионално развитие има за цел да засили икономическото и социалното сближаване в Европейския съюз чрез намаляване на дисбалансите между регионите му. В периода 2014 — 2020 г. фондът ще инвестира повече от 199 милиарда евро в регионите на Европа.   Инструментът за предприсъединителна помощ предоставя финансова и техническа помощ в подкрепа на реформите в присъединяващите се държави. Със средствата се изгражда капацитетът на тези държави. За периода 2014 — 2020 г. инструментът за предприсъединителна помощ разполага с бюджет от около 11.7 милиарда евро.

Нови мантинели предпазват къщите в квартал "Асенов" във Велико Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4935518

Нови мантинели предпазват къщите във великотърновския квартал
Нови мантинели предпазват къщите във великотърновския квартал "Асенов", които се намират в подножието на пътя към с. Арбанаси и Горна Оряховица. Защитните пътни съоръжения са поставени по ул. „Св. Климент Охридски" в участъка от Владишкия мост до разклона за ул. "Ксилифорска". Мантинелите вече осигуряват нужното спокойствие на жителите,

Министерство на транспорта отпуска над 2.3 млн. лева за ремонт на гарата в Сливен

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/08/21/2594752_ministerstvo_na_transporta_otpuska_nad_23_mln_leva_za/?ref=rss


Железопътната гара в Сливен ще бъде ремонтирана, като за целта Министерството на транспорта и информационните технологии ще отпусне над 2.3 млн. лева, съобщи пресцентъра на партия ГЕРБ. Инициативата за обновяването дошла от народния представител от града Мария Белова.

По сградата на гарата и района около нея не са правени ремонти повече от двадесет години. Работата ще започне в най-скоро време, след като бъде подписан договор с избрания изпълнител, уточнява министър Ивайло...

Наградиха спасителите от АМ „Хемус“

http://frognews.bg/news_96536/Nagradiha-spasitelite-ot-AM-Hemus/

Пожарникарите, участвали в спасителната операция на автомагистрала Хемус, където преди дни се преобърна цистерна, днес бяха наградени от шефа на МВР Румяна Бъчварова.

Кошмар на пътя във Варна! Невинни деца пострадаха от удар между две коли

http://pik.bg/кошмар-на-пътя-във-варна-невинни-деца-пострадаха-от-удар-между-две-коли-news386084.html

Кошмар на пътя във Варна! Невинни деца пострадаха от удар между две коли

Непълнолетни момче и момиче бяха пометени от катастрофирал автомобил, който е ударен от друга кола, съобщиха от варненската полиция, цитирани от "Петел". Инцидентът е станал вчера около около 22:25 часана кръстовището на бул. "Вл. Варненчик" и ул. "Отец Паисий".

48-годишен водач на "Шкода" прави маневра за завой наляво в посока ул. "Отец Паисий", като при това отнема предимството на друга кола, марка „Киа“, движеща се в права посока по бул. "Вл. Варненчик".

Следва удар, при който "Киа"-та се отклонява от траекторията си, блъска се в стълб от светофарната уредба, завърта се и блъска момчето и момичето, които се намират на тротоара.

Вследствие на инцидента момичето получава комоцио, фрактури на двете китки и контузни наранявания, а момчето получава фрактура на ръка и скъсани сухожилия на два пръста на ръката. Двамата са настанени за лечение в МБАЛ "Св. Анна", без опасност за живота. По случая има образувано досъдебно производство.

Това не е единствения случай за тази седмица във Варна, при който пешеходци са потърпевши от катастрофа между две коли. Преди дни 53-годишна жена пострада жестоко от удар между микробус и лек автомобил и беше откарана в болница с опасност за живота.

Борисов: Никой не контролира големите бензиностанции

http://econ.bg/Новини/Борисов-Никой-не-контролира-големите-бензиностанции_l.a_i.692236_at.1.html

Има картел на пазара за горива, големите вериги продават с много големи печалби. Около това мнение се обединиха премиерът Бойко Борисов и...

Google засилва фокуса си върху биотехнологиите

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/08/21/2594521_google_zasilva_fokusa_si_vurhu_biotehnologiite/?ref=rss


Google се подготвя за по-мащабно навлизане в сферата на биотехнологиите. Интернет гигангът ще отдели своя екип, разработващ тези проекти в отделна компания, съобщи Сергей Брин.

Новата компания все още си няма име. Тя ще бъде част от холдинга Alphabet, който Google създаде и ще обединява всички отделни бизнеси на компанията, като ще е собственик и на самия интернет гигант. Изпълнителен директор на новата компания ще е Анди Конрад, който в момента е ръководител на отдела. Той е...

МТ отпуска над 2,3 млн лева за ремонт на ЖП-гара Сливен

http://pik.bg/мт-отпуска-над-23-млн-лева-за-ремонт-на-жп-гара-сливен-news386083.html

МТ отпуска над 2,3 млн лева за ремонт на ЖП-гара Сливен

Над 2,3 милиона лева отпуска Министерството на транспорта и информационните технологии за ремонта на ЖП-гара Сливен. Това стана ясно по време на среща между министъра на транспорта Ивайло Московски, народния представител Мария Белова и Стефан Радев, кандидат на ГЕРБ за кмет на Сливен, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Отпуснатите средства са вследствие на комуникация между министър Московски и Мария Белова, започнала в края миналата година. По настояване на народния представител от Сливен е предвидено през тази година да бъде извършени належащите ремонтни дейности.

"Повече от 20 години не са извършвани основни ремонтни дейности и гарата е в много лошо състояние. Някои от пероните са с нарушена настилка има бордюри, които представляват опасност за пътниците", сподели Белова. Министър Московски заяви, че ремонтът ще започне в най-скоро време, след като бъде подписан договор с избрания изпълнител. Мария Белова и Стефан Радев изказаха благодарност към министър Московски от името на всички граждани на Сливен.

"Ремонтът на гарата е изключително важен, защото той ще допринесе за европейския облик на града и ще гарантира сигурност на гражданите", коментира кандидатът за кмет на Сливен.

Държавата отпуска над 2,3 млн. лева за ремонт на жп гарата в Сливен

http://pik.bg/държавата-отпуска-над-23-млн-лева-за-ремонт-на-жп-гарата-в-сливен-news386083.html

Държавата отпуска над 2,3 млн. лева за ремонт на жп гарата в Сливен

Над 2,3 милиона лева отпуска Министерството на транспорта и информационните технологии за ремонта на ЖП-гара Сливен. Това стана ясно по време на среща между министъра на транспорта Ивайло Московски, народния представител Мария Белова и Стефан Радев, кандидат на ГЕРБ за кмет на Сливен, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Отпуснатите средства са вследствие на комуникация между министър Московски и Мария Белова, започнала в края миналата година. По настояване на народния представител от Сливен е предвидено през тази година да бъде извършени належащите ремонтни дейности.

"Повече от 20 години не са извършвани основни ремонтни дейности и гарата е в много лошо състояние. Някои от пероните са с нарушена настилка има бордюри, които представляват опасност за пътниците", сподели Белова. Министър Московски заяви, че ремонтът ще започне в най-скоро време, след като бъде подписан договор с избрания изпълнител. Мария Белова и Стефан Радев изказаха благодарност към министър Московски от името на всички граждани на Сливен.

"Ремонтът на гарата е изключително важен, защото той ще допринесе за европейския облик на града и ще гарантира сигурност на гражданите", коментира кандидатът за кмет на Сливен.

Р. Бъчварова: МВР с нови мерки за ограничаване на катастрофите

http://www.cross.bg/buchvarova-predpisaniya-dvizhenieto-1477861.html

/КРОСС/ МВР ще създаде карта или списък на местата, където се провеждат незаконни гонки, съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова и допълни, че полицията взема нови допълнителни мерки, за да ограничи катастрофите по пътищата.  „Следим особеностите на ситуацията във всяка една област, даваме общите предписания, конкретните предписания, за да се засили контролът по пътищата. Затова въвеждаме контрола по време на движение, което означава, че наши служители, моторизирани с коли, ще могат да извеждат от движението нарушителите и да ги санкционират на място. Особено внимание насочваме към проверките за алкохол и правоспособност на шофьорите, защото това се оказва една много съществена причина за ПТП. Внимание към най-уязвимите групи - към пешеходците, водачите на велосипеди и на мотоциклети, защото те също създават доста рискови ситуации за движението", каза Бъчварова.

Двама загинаха след тежка катастрофа при гонка в Ломско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4935504

Отново тежка катастрофа. Двама души загинаха и един беше тежко ранен рано тази сутрин край ломското село Сталийска махала.
По непотвърдена информация причината за инцидента е гонка на пътя, съобщава Нова телевизия.
Oчаквайте
Отново тежка катастрофа. Двама души загинаха и един беше тежко ранен рано тази сутрин край ломското село Сталийска махала. По непотвърдена информация причината за инцидента е гонка на пътя, съобщава Нова телевизия. Oчаквайте

Само 7% от хората виждат крадеца на снимката

http://curious.actualno.com/Samo-7-ot-horata-vijdat-kradeca-na-snimkata-news_491187.html

Един потребител на социалната мрежа Reddit публикува тази снимка с описание: Можете ли да видите крадеца? Само 7% от тези, които са се опитвали - успели. Добре вижте снимката отново и пишете в коментарите колко време ви трябваше...

5-те най-красиви жени в зодиака

http://curious.actualno.com/5-te-naj-krasivi-jeni-v-zodiaka-news_491238.html

Всяка жена е красива по свой начин, независимо дали привлича със своята физическа красота, с харизмата си или с положителна енергия, която носи в себе си. Но според експерти в областта на астрологията, представителките на нежния пол, родени в някой от тези 5 зодиакални знаци определено се на върха на списъка според красотата и магнитно привличане, което притежават, пише "За жената". Овен Тези жени действат силно, имат спортна конструкция и изразени черти на лицето. Черти, които трудно се забр

Катастрофата в ломското село Сталийска махала не е заради гонка

http://crime.actualno.com/Katastrofata-v-lomskoto-selo-Stalijska-mahala-ne-e-zaradi-gonka-news_491232.html

Двамата души, които загинаха при тежка катастрофа в ломското село Сталийска махала не са жертва на автомобилна гонка, предаде „Фокус“. Във връзка с тиражираната информация, че инцидентът е станал по време на автомобилна гонка, от пресцентъра на областната дирекция, отбелязаха, че возещите се в автомобила са пили кафе преди катастрофата, след което са тръгнали на работа, а гонките по принцип не се организират рано сутрин. Сигналът за инцидента е получен в 7.50 тази сутрин в районнот

В Турция ще се проведат предсрочни избори на 1 ноември

http://balkani.actualno.com/V-Turcija-shte-se-provedat-predsrochni-izbori-na-1-noemvri--news_491233.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес заяви, че ще свика предсрочни парламентарни избори, след като преговорите за сформиране на коалиционно правителство се провалиха. Той допълни, че очаква новите избори да се проведат на 1 ноември, предаде AFP. Пред репортери Ердоган заяви, че в понеделник ще се срещне с председателя на парламента, за да уредят подробностите по организирането вота.  

До 3 дни ще стане ясно дали ще има предсрочни избори в Гърция

http://econ.bg/Новини/До-3-дни-ще-стане-ясно-дали-ще-има-предсрочни-избори-в-Гърция_l.a_i.692234_at.1.html

Дали в Гърция ще има предсрочни избори ще стане ясно до 3 дни. Това е срокът, в който опозицията може да преговаря за съставянето на нов кабинет....

ЕК: Македония има право да контролира бежанците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4935503

Македония има право, в съответствие с международното законодателство, да контролира лицата, които искат да влязат на нейната територия и да им забрани влизането на онези, които не изпълняват критериите й.
Това се казва в съобщение на пресслужбата на европейския комисар по разширяването Йоханес Хан, цитиран от БГНЕС.
Македония има право, в съответствие с международното законодателство, да контролира лицата, които искат да влязат на нейната територия и да им забрани влизането на онези, които не изпълняват критериите й. Това се казва в съобщение на пресслужбата на европейския комисар по разширяването Йоханес Хан, цитиран от БГНЕС.

П. Иванов: За 7 минути населението ни намалява с 1 човек

http://frognews.bg/news_96535/P-Ivanov-Za-7-minuti-naselenieto-ni-namaliava-s-1-chovek/

Данните, които изнесе Националния статистически институт (НСИ), че след 50 години българите ще са 4.9 млн. лв. са неверни. Това обяви пред „Тази сутрин” проф. Петър Иванов от Демографския институт БАНИ. Според него населението у нас ще намалее много по-рано, а българският етнос изчезва.

Все повече българи пътуват в чужбина

http://www.moreto.net/novini.php?n=299233

Броят на пътувалите българи в чужбина през второто тримесечие на годината се е увеличил с 2.2% в сравнение със същия период на 2014-та. В същото време като цяло броят на пътуванията в страната е намалял със 7%. Спад от малко над пет на сто се отчита за периода по отношение на общия брой на пътувалите на възраст 15 и повече навършени години.

Софтуерът на спешния телефон 112 не работи

http://offnews.bg/news/n_1/n_548976.html

Софтуерът на единния телефон за спешни повиквания 112 не работи от няколко дни. Сигналите продължават да се приемат.  Става дума за софтуерен проблем, свързан с поддръжката на системата, обяснява вътрешният министър Румяна Бъчварова, цитирана от БГНЕС. "Софтуерно се опитваме да уредим отношенията си с фирмата, която трябва да отговаря за поддръжката. Надявам се много скоро да го решим", потвърди Бъчварова и обясни, че става дума за "софтуерен проблем, свързан с поддръжката на системата", обясни тя. На въпрос дали това означава, че подаваните сигнали се приемат на ръка, директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Николов отговори: "Това означава, че всички сигнали продължават да се приемат по вариант, наречен "Б" – авариен". Той отказа да обясни какъв точно е въпросният авариен вариант. "Шестте центъра продължават да функционират, сигналите се приемат и това е най-важното", заяви той.

Отцепници от СИРИЗА сформират своя група преди изборите

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/otcepnici-ot-siriza-sformirat-svoia-grupa-predi-izborite-200943/

ЕК призова Гърция да се придържа към обещанията си за реформи въпреки оставката на премиера Алексис Ципрас и бързите избори през септември

Премиерът и финансовият министър на среща с Бъчварова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4935492

Премиерът Бойко Борисов, финансовият мин владислав горанов и шефа на Военното разузнаване Йордан Бакалов са пристигнали на среща с вътрешния министър Румяна Бъчварова.  Поводът на срещата не е ясен. Според запознати е работна.   Очаквайте
Премиерът Бойко Борисов, финансовият мин владислав горанов и шефа на Военното разузнаване Йордан Бакалов са пристигнали на среща с вътрешния министър Румяна Бъчварова. Поводът на срещата не е ясен. Според запознати е работна.  Очаквайте

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване