Служители на КАТ-Варна ще следят утре - 26 август за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=299524

Служители на пътната полиция във Варна ще следят утре - 26 август за превишена скорост на ключови кръстовища в града и извън него, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 11:00-12:00 гр.Варна кв.Аспарухово ул.Първи май до автомивкаAMG 14:10-15:00 гр.

Мел Гибсън си хвана 24-годишно гадже

http://frognews.bg/news_96709/Mel-Gibsan-si-hvana-24-godishno-gadje/

59-годишният актьор Мел Гибсън има нова изгора, твърдят американските медии. Това е писателката Розалинда Рос, която е 35 години по-млада от него.

ГЕРБ издига кмета на Георги Дамяново в Монтана

http://www.mediapool.bg/gerb-izdiga-kmeta-na-georgi-damyanovo-v-montana-news238418.html

Срещу дългогодишния кмет на Монтана Златко Живков, който се очаква да бъде кандидат за пети мандат от Реформаторския блок, ГЕРБ издига инж. Дилян Димитров - два мандата кмет на монтанската община Георги Дамяново. Той е един от най-успешните ни кметове в страната. Това заяви във вторник заместник-председателят на партията и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на представянето на кандидатите на формацията за кметове на общини в област Монтана. "Фактът, че Живков се е доказал като добър ръководител, показва, че неговата кандидатура е по-добрата перспектива за Монтана и региона", коментира Цветанов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ. Той посочи, че номинираните за кметове на общини в област Монтана са се доказали като добри управници и професионалисти с богат опит. "За всички нас е от голямо значение Монтана да се развива успешно и да добие стандарта на другите региони в страната. Убеден съм, че това е желанието на всички избиратели от област Монтана", заяви Цветанов. В Берковица ГЕРБ издига Димитранка Каменова; в Бойчиновци – Светлин Сретениев; в Брусарци – Наташа Михайлова; във Вълчедръм - Румен Първин; във Вършец – инж. Иван Лазарова; в Георги Дамяново – Цветелина Александрова; в Лом – Пенка Пенкова; в Медковец - Илиян Първанов; в Чипровци - Пламен Петков; в Якимово – д-р Георги Георгиев;

Германия няма да връща бежанци във входните точки за ЕС

http://frognews.bg/news_96708/Germaniia-niama-da-vrashta-bejantsi-vav-vhodnite-tochki-za-ES/

Германия спря да връща сирийски бежанци в страните, през които са влезли в Европейския съюз.

83 млн. евро отиват за спешната помощ от ОП "Региони в растеж"

http://healthy.actualno.com/83-mln-evro-otivat-za-speshnata-pomosht-ot-OP-Regioni-v-rastej-news_491870.html

83 милиона евро по Оперативната програма "Региони в растеж" през новия програмен период ще бъдат насочени към спешната помощ и ще бъдат инвестирани в подновяване на оборудването и подпомагане работата на екипите. Това обясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски. Той потвърди позицията на здравното министерство, че сливането на спешните звена на столицата и на Софийска област няма да влоши медицинското обслужване. Желанието на Министерството на здравеопазването е да увелич

Испански експерти: 800 опасни потенциални терористи са в Европа

http://europe.actualno.com/Ispanski-eksperti-800-opasni-potencialni-teroristi-sa-v-Evropa-news_491882.html

Близо 800 потенциални терористи, които "са готови на всичко" са се върнали в Европа, след като са се сражавали или тренирали в редиците на "Ислямска държава". За това предупредиха испански експерти по сигурността, цитирани от британския в. Daily Telegraph.  Според тях завърналите се на континента са били тренирани в терористични лагери в Сирия и Ирак след като миналата седмица мароканецът Аюб ал Казани откри огън във влака по линията Амстердам-Париж.  Потенциалните терористи "не са о

ООН: Най-тежкият демографски срив в света ще е в България

http://www.cross.bg/miliona-naselenieto-bulgariya-1478442.html

/КРОСС/ Населението на България ще се свие с 27,9% през следващите 35 години, което представлява около 2 милиона души по-малко от настоящия му брой - от днешните 7,152 милиона души до 5,154 милиона. Прогнозата за демографското развитие на България се съдържа в доклад на Отдела за населението на ООН за перспективите пред нациите в периода 2015-2050 година. Според прогнозите на световната организация до средата на века делът на възрастните (над 60-годишни) и най-възрастните българи (над 80-годишни) от общо 31,4%, колкото са сега, ще се увеличи на 44%. През този период обаче се очаква да се увеличи и делът на децата до 14 години - от 14,1% на 14,7% от населението. Драстично ще намалее делът на българите в трудоспособната възраст между 15 и 59 години - от 58,9% на 48,8%, посочва се в доклада на ООН. На фона на изчисленията за останалите държави предполагаемият демографски срив у нас изглежда най-тежък в целия свят. За сравнение, на второ място в тази класация попада Румъния, чието население според ООН ще се стопи с 22,1% или от сегашните 19,511 милиона до 15,207 милиона души. Следват страни като Украйна, Молдова, Босна и Херцеговина, Латвия, Литва, Сърбия, Хърватия, Унгария, Япония, Беларус, Полша, Естония, Грузия, Гърция, предава БГНЕС. Като отличник в тенденцията, т.е. с най-малко свиване на населението, е посочена страната Сейнт Винсент и Гренадини в Централна Америка, където към днешна дата на територия от 389 кв

Аврамопулос: Европа ще предостави закрила на нуждаещите се

http://frognews.bg/news_96707/Avramopulos-Evropa-shte-predostavi-zakrila-na-nujdaeshtite-se/

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос призова за още по-организирани действия на Европа срещу трафикантите на хора като част от мерките за справяне с разрастващата се миграционна криза на континента.

Преляха праха на Георги Илиев с уиски, почетоха го със стих от Лилиев (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4942862

Вдовицата на Георги Илиев - Мая, не се появи на панихидата по случай 10 години от смъртта му, видя
Вдовицата на Георги Илиев - Мая, не се появи на панихидата по случай 10 години от смъртта му, видя "България Днес". Поклонението беше на Централните софийски гробища и събра голяма част от най-близките съратници на Главния. Отсъствието на дамата се набива още повече на очи, имайки предвид факта, че в столицата е положена урната,

Туристическият бранш пак се оплака от липса на квалифицирани кадри

http://pik.bg/туристическият-бранш-пак-се-оплака-от-липса-на-квалифицирани-кадри-news388396.html

Туристическият бранш пак се оплака от липса на квалифицирани кадри

Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с представители на туризма в Поморие. На срещата присъства и кметът на общината Иван Алексиев. Той каза, че недостигът на опитни и квалифицирани кадри се очертава като една от основните спънки при предлагането на конкурентен туристически продукт, предаде Дарик.

Алексиев направи предложение за създаване на социални програми за обучение с ефективното участие на практици от бранша. На срещата бе поставен и въпросът за концесиите на плажовете и тяхното стопанисване, както и възможностите за увеличаване правомощията на общините, с оглед по-бързо и адекватно регулиране и контрол по места.

Министър Ангелкова информира, че от следващата година концесиите следва да преминат към Министерството на туризма, като вече е създадена междуведомствена работна група за целта.

Облекчаването на визовия режим за Турция, регулирането на допустимия шум, премахването на временните обекти бяха сред обсъжданите теми по време на срещата. Министър Ангелкова каза, че част от бъдещите инициативи за удължаване на туристическия сезон е програма за чартърни полети, чието финансиране е държавна помощ и очаква одобрението от Европейската комисия. Стъпка в тази посока е и вписването на Поморие в една от дестинациите, включени в маршрута "Морските крепости на България", разработен от Министерството на туризма. Целта е да бъде привлечено още по-голямо внимание към културно-историческия туризъм и повече туристи да комбинират морската си почивка с разходка из миналото на града.

Перперикон спечели милион и половина за работа догодина

http://pik.bg/перперикон-спечели-милион-и-половина-за-работа-догодина-news388392.html

Перперикон спечели милион и половина за работа догодина

Догодина след спечелен проект за 1,5 милиона лева ще бъдат експонирани и консервирани новоразкрити зидове и инфраструктура на Перперикон, съобщи археологът проф. Николай Овчаров в Хасково днес.

До 11-ти септември в рамките на тазгодишните разкопки ще бъде разкрит акропола в най-високата част на историческата забележителност, допълни той. Специалистите основно са проучвали средновековната история. Открити са редки за георграфията на района сребърни монети от цар Иван Александър. Другата уникална находка е глинен монограм на цар Михаил Шишман.

Към 200 000 лева са очакваните приходи от туристическия сезон от входни такси тази година, уточни проф. Овчаров.

Реформаторите били възпрепятствани от кметове за сформирането на изборни комисии

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/25/2597122_reformatorite_bili_vuzprepiatstvani_ot_kmetove_za/?ref=rss


Представители на Реформаторския блок по места срещат незаконна съпротива при сформирането на общински и секционни комисии в общините Неделино, Челопеч, Харманли, Родопи и Сатовча, съобщиха от пресцентъра на формацията.

Според Блока в тези градове задължителните по закон предварителни консултации за сформиране на общински и секционни комисии са възпрепятствани от пълномощници на кметове и техните администрации.

"Шефът на щаба на Реформаторския блок Найден Зеленогорски...

Зелени индекси и оборот от 1,739 млн. лв. на БФБ във вторник

http://econ.bg/Новини/Зелени-индекси-и-оборот-от-1-739-млн-лв-на-БФБ-във-вторник_l.a_i.693074_at.1.html

След спада в понеделник (24 август) индексите на Българската фондова борса (БФБ) излязоха на положителна територия днес. Основният показател SOFIX...

8 партии подали заявления за регистрация на местните избори в ЦИК

http://www.moreto.net/novini.php?n=299585

8 партии са подали заявление за регистрация за местните избори, първа беше ПП ГЕРБ. Това каза за Агенция „Фокус” говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. “До 17.00 часа 8 партии са подали заявление за регистрация.

Петима с обвинения за трафик на хора, шестият се издирва

http://frognews.bg/news_96706/Petima-s-obvineniia-za-trafik-na-hora-shestiiat-se-izdirva/

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима участници в организирана престъпна група за трафик на хора с цел предлагане на сексуални услуги на територията на България и Холандия.

Нагла схема: Туристи получават подправени касови бележки

http://www.bnews.bg/article-140633

Издават касови бонове за платени чадър и шазлонг на плажа, но в тях една от цифрите е поправена или дописана с маркер.

39-годишният Ангел от Равнец и двамата му сина насинили шофьор и потрошили мерцедеса му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4942880


Мъж на 39 години, двамата му сина тийнейджъри и негов приятел на 29, всички от Равнец, са предизвикали мелето на пътя между селата Дебелт и Тръстиково.
Както
Мъж на 39 години, двамата му сина тийнейджъри и негов приятел на 29, всички от Равнец, са предизвикали мелето на пътя между селата Дебелт и Тръстиково. Както "24 часа" вече писа, на 22 август 39-годишен шофьор на мерцедес направил забележка на каруцар, че се движи рисковано по пътя и може да направи беля. 29-годишният Велико Й.

Любен Панов: Време е гражданският сектор да направи следващата стъпка напред

http://offnews.bg/news/n_1/n_550684.html

Любен Панов е директор на Българския център за нестопанско право – една от най-утвърдените неправителствени организации у нас, която подкрепя изработването и прилагането на закони и политики за развитие на гражданското общество и работи за насърчаване на гражданското участие и установяване на добро управление в България. Той е председател на Обществения съвет към Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите в 43-то Народно събрание. Работил е по теми като регистрация и дейност на НПО, финансова рамка и данъчно облагане на гражданските организации, данъчни облекчения за дарители, социално договаряне и др. Той е един от създателите на Информационния портал за НПО в България – www.ngobg.info. Любен Панов има бакалавърска степен по стопанско управление от СУ „Св. Климент Охридски”, магистърска степен по макроикономика в същия университет и магистърска степен по човешки права от Централния европейски университет в Будапеща, Унгария. Г-н Панов, тази година се навършват 15 години от приемането на Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ). Как се промени сектора за това време? През изминалите 15 години в България се създадоха много нови неправителствени организации, които започнаха активно да привличат членове, поддържници и доброволци в своите дейности. Това постави началото на работещо гражданско общество, което от своя страна е фундамента на много важни промени в сферата на защитата на човешките права, застъпничеството, образованието, здравеопазването и др. Всички тези промени нямаше да бъдат възможни без ЗЮЛНЦ. Когато нормативният акт беше приет през 2000 г., той заложи съвсем нова регламентация на гражданските организации. Той ги раздели на две групи: организации в частна и организации в обществена полза. Основната разлика между тях е, че организациите в обществена полза получават държавна подкрепа за дейността си, например под формата на данъчни облекчения и тяхната дейност и отчетност е по-отворена. Естествено, този тип организации са задължени да работят в определени общественополезни сфери. Другото, още по-важно нещо, което постигна ЗЮЛНЦ, беше регламентирането на свързаната с мисията стопанска дейност на неправителствените организации. Това даде възможност на НПО да имат приходи от източник, който е независим от волята и политиките на различните донори. А това е не само задължителен атрибут на независимата организация, но и ключов механизъм за решаването на важни социални проблеми. Неотдавна Българският център за нестопанско право представи последното издание на Индекса на устойчивост на гражданския сектор . Според резултатите, България за трета поредна година се намира в категорията „Развиваща се устойчивост”, като финансовата стабилност на сектора е сферата с едни от най-слабите показатели. Какво трябва да се направи, за да се преодолее този дефицит? Факт е, че много от традиционните източници на финансиране на гражданските организации вече не съществуват. Ако преди 10-15 години над 80% от финансирането идваше от чуждестранни донори, сега това не е така. Сега европейските програми имат голямо значение, но проблемът е, че те не финансират традиционните дейности на гражданските организации като защита на човешките права или застъпничество. Европейските програми се фокусират основно върху предоставянето на услуги, което също е много важна функция на НПО сектора. За това на този етап е от изключителна важност държавата да осъзнае своята роля в развитието на гражданското общество, както и ролята на самите неправителствени организации. И да започне да отделя средства за да подкрепя техни инициативи и идеи. Причината за това е, че по този начин са се развили някои от традиционните държавни политики и много социални услуги. Т.е., първоначално те са били разработени като концепции от гражданските организации, държавата е видяла ползата от тях и е започнала да ги включва в своята политика и да ги финансира. В кои сфери неправителствените организации имат нужда от държавна подкрепа? Аз не бих разделял нещата на определени сфери на този етап. В момента държавата финансира предоставянето на социални услуги и много неправителствени организации са техен основен доставчик. В сферата на образованието и здравеопазването обаче това не е така. Тук държавата също финансира определен тип дейности, но неправителствените организации нямат достъп до тях. А те имат опит и иновативни идеи. Затова е добре държавата да има по-гъвкав подход и да създаде механизъм по който чрез конкурс да подбира най-добрите от тях, независимо от сферата. Много важно е също така държавата да осъзнае важността, която гражданските организации имат при взимането на решения в законодателния процес. НПО са тези, които могат да дадат алтернативния поглед към нещата. Защото институциите имат една гледна точка към решаването на даден проблем, но тя не е единствената и не винаги е най-правилната. Именно тогава НПО могат да дадат идеи, как по друг начин да се реши даден проблем и как да се подобри политиката на държавата за решаването му. Ролята на държавата е да създаде среда, в която това да може да се случва. Т.е. да има правила и политики за включване на все повече хора при решаването на важни за цялото общество проблеми. Кои са другите проблеми пред НПО сектора освен липсата на финансова устойчивост? Друг важен проблем на НПО е обществения престиж. Все още има значителен брой хора, които не разбират какво означава работата на гражданските организации. Смятам, че това е проблем на самите организации и е много важно те да го осъзнаят и да започнат да работят за неговото разрешаване. Това ще стане чрез привличане на повече хора в техните инициативи: като дарители, доброволци, членове, съмишленици. Само така те ще разберат какво правят гражданските организации и защо те са важни за страната. По какъв начин тези проблеми се отразяват чрез промените в ЗЮЛНЦ, за които се борите? Министерството на правосъдието предлага три основни промени в ЗЮЛНЦ. Първата от тях е създаването на Фонд за граждански инициативи. Идеята тук е от бюджета да се отдели малък ресурс за финансиране на конкурсен принцип на добри граждански идеи, които впоследствие могат да прерастнат в нови държавни политики. За да стигнем дотам обаче, някой трябва да тества тези добри идеи и да ги реализира в малък мащаб, за да се види дали работят или не. Именно това е целта на този Фонд.  Втората промяна, която предлагаме, е създаването на Съвет за развитие на гражданското общество към МС. Идеята тук е не да заместим някоя от съществуващите вече структури, а напротив – да я допълним. В момента работят Икономически и Социален съвет, Съвет за тристранно сътрудничество, Съвет за интеграция на хората с увреждания. Но в тези формати се разглеждат само специфични теми, които засягат определени групи хора и там участват организации, които са с изграден капацитет и сериозни структури. Това, което се надяваме този новият Съвет да направи е да даде шанс на по-малките организации да се включат в процеса на вземане на решения. Освен това, фокусът му биха били политиките за развитие на гражданското общество в страната. А съществуването на устойчиво, стабилно гражданско общество е много важна характеристика на демокрацията. Без това България няма да достигне до достатъчно добро ниво на развитие на демократични институции. Съветът освен всичко друго ще има задачата да следи за изпълнението на Стратегията за неправителствените организации, която беше приета през 2012 г. Всъщност тези две мерки – Фондът и Съветът са залегнали в Стратегията, приета от правителството преди три години. Третата група предложения в ЗЮЛНЦ е свързана с регистрацията на НПО. В момента те се регистрират в окръжния съд по седалище. Регистрацията отнема повече от месец, за разлика от едно търговско предприятие, което може да се регистрира за 3 дни. Няма логично обяснение за тази разлика. Затова промените в ЗЮЛНЦ предвиждат регистрацията на гражданските организации да се прехвърли в Агенцията по вписванията, където се регистрират всички търговски дружества. Така освен че ще се ускори процеса, той ще стане и по-прозрачен. Защото информацията за дейността на всички НПО ще бъде публично достъпна. В момента организациите в обществена полза например се вписват в регистър към Министерството на правосъдието и за тях може да се намери информация в интернет. За всички други НПО обаче, трябва да се отиде в съответния окръжен съд, да се поиска информация, което е дълъг и труден процес. В началото на август се появи информация, че идеите за Фонда и за Съвета на този етап няма да бъдат обсъждани. Какъв е вашият коментар? Министерството на правосъдието обяви, че идеите за Фонда и Съвета не срещат достатъчно политическа подкрепа и се обмисля вариант приемането им да се раздели от промените по регистрацията. Нашата позиция е категорично трите предложения да вървят в пакет. Те са обсъждани още на етап създаване на Стратегия за НПО преди три години. От ноември 2014 г. са обект на обществено обсъждане. В този процес се чуха най-различни мнения, които бяха отразени. Така че сега най- правилната стъпка е те да бъдат обсъдени и от парламента. В тази връзка, ако трябва да погледнем по-глобално, каква трябва да е следващата стъпка в развитието на граждански сектор?  След 15 години действие на ЗЮЛНЦ сме стигнали до етапа, когато трябва да направим следващата стъпка. Вече е време да се премине на ниво цялостна оценка на ползата от НПО за развитието на политики в полза на хората. Именно за това сега е точния момент да говорим за създаването на Съвет и на Фонд. На практика това би означавало, че организациите са припознати като важен партньор на държавата и тя е склонна да работи за тях по различни теми и начини. Защото не бива да се пропуска и факта, че гражданският сектор има своето значение и в чисто икономически план. Наскоро излезе проучване на Центъра за гражданско общество към американския институт „Джон Хопкинс”, което изследва състоянието на гражданския сектор и доброволчеството в 16 страни: Израел, Австралия, Белгия, Бразилия, Нова Зеландия, САЩ, Канада, Япония, Франция, Норвегия, Португалия, Мексико, Киргизстан, Мозабмик, Чехия и Тайланд. Две цифри ми направиха силно впечатление: граждански сектор дава 7.4% от общата трудова заетост в 13 от тези страни. По този начин той изпреварва индустрии като транспорт и финанси. Гражданският сектор дава и 4.5% от БВП в 15 от изследваните страни, което е съпоставимо с процента, който например дава строителството. Предложенията за промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел може да намерите на www.glasatni.bg , регистрацията е свободна и необходима за активно участие в дискусиите. Он-лайн платформа «Гласът ни» е част от проект „Къщата на гражданското общество – общност за развитие“.

Събарянето на незаконни къщи в Максуда продължава

http://frognews.bg/news_96705/Sabarianeto-na-nezakonni-kashti-v-Maksuda-prodaljava/

Събарянето на незаконни постройки във варненския квартал „Максуда" продължава. Кметът на Варна Иван Портних съобщи, че в учебния професионален център са настанени 150 души.

Габриела Петрова впечатли специалистите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4942875

Габриела Петрова впечатли доста специалисти на световното по лека атлетика с непримиримостта, която показа във финала на троен скок. Възпитаничката на Атанас Атанасов завърши четвърта с личен резултат от 14,66 м, като в началото бе първа, а после три пъти излизаше на трета позиция.
 „Поздравявам Габи и треньорът й Атанас Атанасов за отличното
Габриела Петрова впечатли доста специалисти на световното по лека атлетика с непримиримостта, която показа във финала на троен скок. Възпитаничката на Атанас Атанасов завърши четвърта с личен резултат от 14,66 м, като в началото бе първа, а после три пъти излизаше на трета позиция. „Поздравявам Габи и треньорът й Атанас Атанасов за отличното

Ердоган заръча на Давутоглу да състави временен кабинет

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/erdogan-zarycha-na-davutoglu-da-systavi-vremenen-kabinet-6041644

Турският президент призова за свикване на нови парламентарни избори на 1 ноември и Висшата избирателна комисия потвърди датата

Хванаха 29-годишен варненец с 2,16 грама наркотик

http://petel.bg/Hvanaha-29-godishen-varnenets-s-2-16-grama-narkotik__124348

На 24 август около 1,15 ч. в района на Летния театър на Варна при извършване на полицейска проверка на лицето В.К. на 29 г. от града, е...

Осъждан варненец открадна два стола от двора на хотел

http://petel.bg/Osazhdan-varnenets-otkradna-dva-stola-ot-dvora-na-hotel__124346

Сигнал за кражба от двора на хотел на улица „Цар Иван Шишман“ във Варна е подаден в полицията на 24 август. Неизвестно лице е проникнало...

25 военни с техника срещу 4000 бежанци откъм Македония, ЕС разреши. Осъдиха 63-ма каналджии у нас

http://petel.bg/25-voenni-s-tehnika-sreshhu-4000-bezhantsi-otkam-Makedoniya--ES-razreshi--Osadiha-63-ma-kanaldzhii-u-nas__124423

25 военнослужещи и армейска техника ще подсилят охраната на границите ни, за да не допуснем влизането на нови вълни от бежанци. Това съобщи...

Опел се запали в движение във Варна

http://petel.bg/Opel-se-zapali-v-dvizhenie-vav-Varna__124347

Лек автомобил „Опел“ се запали в движение на ул. „Атанас Георгиев“ във Варна около 16,30 ч. на 24 август. За щастие няма пострадали хора....

Отмъщение: Братухчев стана шеф и накисна Цветелин да мие тоалетната

http://petel.bg/Otmashhenie--Bratuhchev-stana-shef-i-nakisna-TSvetelin-da-mie-toaletnata__124422

Снимка: Булфото Борис Братухчев стана шеф на Къщата в „Биг Брадър” и той веднага накисна Цветелин Николов, с когото са в обтегнати...

Ивелин Попов: Тези, които ме отписваха, сега ме прегръщат и целуват

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/25/2597121_ivelin_popov_tezi_koito_me_otpisvaha_sega_me/?ref=rss


Бившият капитан на националния отбор Ивелин Попов заяви, че се е преборил с негативните коментари  по негов адрес и вече вижда по различно отношение към него в България.

Атакуващият халф беше подложен на остри критики, след като изпусна дузпа при нулевото равенство с Малта. След това той загуби капитанската си лента.

През тази година обаче Попов изигра силни мачове за националния  отбор и се разписа при равенството с Италия (2:2) и победата над Малта (1:0). През лятото пък...

Германска студентка живее във влакове след скандал с хазяина

http://www.mediapool.bg/germanska-studentka-zhivee-vav-vlakove-sled-skandal-s-hazyaina-news238416.html

Двадесет и три годишната Леони Мюлер от Щутгарт, която е студентка в университета в Тюбинген, живее във влакове, откакто се скарала с хазяина си, пише в. "Дейли мейл" Вместо да плаща наем от 290 британски лири за месец, тя си купува карта за цялата жп мрежа за 240 лири. Носи със себе си целия си гардероб, лаптопа си, учебниците и торба за мръсните дрехи. Мие се в тоалетната на влака и от време на време преспива у приятеля си в Кьолн, у майка си, която живее в Берлин, или при баба си. Този начин на живот допада на Леони Мюлер, защото така прекарва повече време с приятеля си. "Наистина се чувствам у дома си във влаковете и мога да посещавам толкова много приятели и градове. Сякаш съм във ваканция през цялото време", казва тя. "Искам да вдъхновя хората да преосмислят навиците си и всичко, което смятат за нормално", казва студентката. "Следващото приключение чака точно зад ъгъл, стига да го намерите", допълва тя. Леони е започнала да пише блог за преживяванията си. Интересът към него е толкова голям, че тя се готви да го поддържа и на английски език. Номадката обаче признава, че понякога й е трудно да спи във влака заради шума и притесненията някой да не открадне раницата й.

Борисов: Има възможност за редовен железопътен превоз Варна – Туркменбаши

http://www.moreto.net/novini.php?n=299584

Има възможност за развитие на редовен товарен, железопътен превоз Варна – Туркменбаши през Поти, Тбилиси и Баку. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, съобщиха за Moreto.

Министерството на финансите възроди стари идеи на ДПС за офшорките

http://www.cross.bg/dryzhestva-dryzhestvo-tzonev-1478441.html

/КРОСС/ Дружества, регистрирани в офшорни зони, да могат да придобиват до 10% от капитала на медии, банки, застрахователни и пенсионни дружества, което сега е забранено. Това предвижда законопроект на Министерството на финансите, публикуван за обществено обсъждане. Предлаганото изменение в закона предвижда от 1 януари 2016 г. офшорни компании да могат да притежават до 10 на сто от дружества в общо 20 дейности, внесени в рестриктивния списък на т. нар. закон за офшорките на депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски, приет при управлението на кабинета „Орешарски". Целта на влезлия в сила от 1 януари 2014 г. закон беше да изясни действителните собственици на тези компании, както и да ограничи контрола им върху публични ресурси. Половин година по-късно обаче се оказа, че рестрикцията възпирала чуждестранните инвеститори да купуват дялове от български компании, а самите дружества са застрашени от отнемане на лиценза, ако една тяхна акция се окаже собственост на офшорка. През юни 2014 г. самият Йордан Цонев, който беше председател на бюджетната комисия по това време, беше внесъл подобна поправка. Предишното Народно събрание обаче не успя да я приеме, защото се разпусна предсрочно, припомня „Дневник"

Феновете в Пекин полудяха по Юсейн Болт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4942853

„Аз съм спасителят на атлетиката, по всичко личи, че е така”, скромно каза Юсейн Болт часове преди да излезе във втория си индивидуален старт на световното в Пекин.
 Преди два дни най-бързият човек на планетата спечели най-трудната си титла досега - на 100 м в китайската столица с резултат 9,79 сек срещу 9,
„Аз съм спасителят на атлетиката, по всичко личи, че е така”, скромно каза Юсейн Болт часове преди да излезе във втория си индивидуален старт на световното в Пекин. Преди два дни най-бързият човек на планетата спечели най-трудната си титла досега - на 100 м в китайската столица с резултат 9,79 сек срещу 9,

Чалга, вместо Моцарт, ехти от Пеещите фонтани в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4942858

Бах, Вивалди, Моцарт, Уайтснейк, Михаела Филева и други известни поп, рок и класически изпълнители бяха обещани от кмета Иван Тотев при откриването на Пеещите фонтан. Тогава той категорично обяви, че недолюбваната от него поп-фолк музика няма да озвучава Цар- Симеоновата градина. Уви, само няколко месеца по-късно от Пеещите фонтани,

ЦИК: Осем партии са подали заявление за регистрация за местните избори

http://pik.bg/цик-осем-партии-са-подали-заявление-за-регистрация-за-местните-избори-news388382.html

ЦИК: Осем партии са подали заявление за регистрация за местните избори

8 партии са подали заявление за регистрация за местните избори, първа беше ПП ГЕРБ, каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев, предаде "Фокус". “До 17.00 часа 8 партии са подали заявление за регистрация. Първата партия е ПП ГЕРБ, втората е „Съюз за Пловдив”, третата е „Български демократически форум”, следващата е ПП „Българска социалдемокрация”. Петата политическа сила, подала заявления за регистрация, е ПП„Движение нашият град”, шеста - ПП „Море”, седмата е ПП „Европейска сигурност и интеграция” и осмата е Социалистическа партия "Български път”, обяви Андреев. Той коментира, че партиите не са регистрирани, a само са подали заявление за регистрация.

Говорителят на ЦИК, каза че регистрацията ще бъде извършена, след като ГД „ГРАО” провери подписите, които са събрани и установи дали партиите имат достатъчен брой записи на избиратели, които подкрепят партията. „Те трябва да са 2 500 подписа. След като вече се върне резултатът от проверката и партиите имат необходимият брой верни записи, тогава те ще бъдат регистрирани”, допълни Александър Андреев. 

Кирчев спечелил квота след лична драма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4942840

Мирослав Кирчев е спечелил олимпийската си квота след голяма лична драма, разкри неговата треньорка Ева Пашева. Близо 50 дни преди световното в Милано каякарят губи внезапно майка си. Смъртта й го застига 5 дни след европейските игри в Баку на държавния шампионат в Пловдив.
 „Премълчах, казах му, че е в болница,
Мирослав Кирчев е спечелил олимпийската си квота след голяма лична драма, разкри неговата треньорка Ева Пашева. Близо 50 дни преди световното в Милано каякарят губи внезапно майка си. Смъртта й го застига 5 дни след европейските игри в Баку на държавния шампионат в Пловдив. „Премълчах, казах му, че е в болница,

Пожар изпепели крайбрежна механа във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4942819


Голям пожар изпепели едно от най-оборотните заведения на крайбрежната алея във Варна - механа "Балканска скара".
Огънят лумнал минути преди 14 ч вчера след късо съединение на фритюрник. Пламъците бързо обхванали аспиратора и оттам се пренесли върху дървения покрив и навесите на кръчмата с 400 места, която се намира до Първа буна.
Голям пожар изпепели едно от най-оборотните заведения на крайбрежната алея във Варна - механа "Балканска скара". Огънят лумнал минути преди 14 ч вчера след късо съединение на фритюрник. Пламъците бързо обхванали аспиратора и оттам се пренесли върху дървения покрив и навесите на кръчмата с 400 места, която се намира до Първа буна.

Фиксинг на БНБ, вторник, 25 август

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-вторник-25-август_l.a_i.693072_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за вторник, 25 август, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

Сидеров: НАТО е пуснало специална химическа атака от фекалии на плажа в Лозенец

http://politics.actualno.com/Siderov-NATO-e-pusnalo-specialna-himicheska-ataka-ot-fekalii-na-plaja-v-Lozenec-news_491881.html

Научихме, че НАТО, тъй като сега се провеждат американски учения, е пуснало специална химическа атака... някаква химическа атака е направило на плажа в Лозенец и той беше затворен през седмицата.... Пуснали са някакви специални фекалии може би. Това заяво лидерът на ПП "Атака" Волен Сидеров в предаването си по ТВ Алфа относно затварянето на плажа в Лозенец заради установени отклонения по изследваните микробиологични показатели над допустимите стойност. В основата на конспиративната му

"Обединение за "Локомотив" е осигурило 275 хил. лева, чака нови собственици

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/25/2597074_obedinenie_za_lokomotiv_e_osigurilo_275_hil_leva_chaka/?ref=rss


Сдружението "Обединение за Локомотив" отчита 381 543 лева приходи в "Локомотив" (Пловдив) за времето, в което е управлявало клуба. Това каза изпълнителният директор на черно-белите Константин Думанов.

Организацията застана начело на клуба в края на миналия сезон и е осигурила 275 хил. лева свои средства. По думите на Думанов заварените дългове са били 536 107 лева. Най-голямата част от тях са били за заплати - 352 872 лева.

"Това беше състоянието на клуба когато влязохме в...

Нова блестяща победа на Веско Топалов в САЩ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4942822

Веселин Топалов продължи с блестящото си представяне на силния турнир по шахмат „Синкфийлд къп“ в американския град Сейнт Луис, като с белите фигури победи във втория кръг Хикару Накамура (САЩ). Така след впечатляващия успех над световния шампион Магнус Карлсен (Норвегия) в първата партия българинът е едноличен лидер с 2 точки.
Веселин Топалов продължи с блестящото си представяне на силния турнир по шахмат „Синкфийлд къп“ в американския град Сейнт Луис, като с белите фигури победи във втория кръг Хикару Накамура (САЩ). Така след впечатляващия успех над световния шампион Магнус Карлсен (Норвегия) в първата партия българинът е едноличен лидер с 2 точки.

Рекорден брой бежанци влязоха в Унгария

http://www.moreto.net/novini.php?n=299583

Рекорден брой бежанци са влезли от Сърбия в Унгария, която е страна членка на ЕС, обяви унгарската полиция. Общо 2 093 мигранти пресякоха границата край град Рошке, това е най-голямото количество за един ден, обяви унгарската полиция в специално заявление.

Линейката ще идва от 8 мин до 2 часа според спешността

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4942694


При зелен код ще се чака, а при червен пращат реаниматори

За първи път у нас в спешната помощ се въвежда сортиране според тежестта на състоянието и пациентите ще бъдат класирани с червен, жълт и зелен код. Червен означава “критично спешен пациент” и изисква реанимационен екип с време за пристигане до 8 минути.
При зелен код ще се чака, а при червен пращат реаниматори За първи път у нас в спешната помощ се въвежда сортиране според тежестта на състоянието и пациентите ще бъдат класирани с червен, жълт и зелен код. Червен означава “критично спешен пациент” и изисква реанимационен екип с време за пристигане до 8 минути.

Мъже, искатe харем? Я помислете пак!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4942669


“Рено” кръсти новия си SUV на персийското племе КАДЖАР. Най-известният шах от този род се прочу с единствените снимки, правени някога на харем. Те са изненадващи, меко казано
Любопитството може да ни доведе до неочаквани открития. Когато концернът “Рено-Нисан” пусна на пазара новия си модел “Рено Каджар”, който вече е и на българския пазар,
“Рено” кръсти новия си SUV на персийското племе КАДЖАР. Най-известният шах от този род се прочу с единствените снимки, правени някога на харем. Те са изненадващи, меко казано Любопитството може да ни доведе до неочаквани открития. Когато концернът “Рено-Нисан” пусна на пазара новия си модел “Рено Каджар”, който вече е и на българския пазар,

Армейски части се разположиха на ГКПП с Македония

http://www.cross.bg/makedoniya-voenna-razpolozhi-1478440.html

/КРОСС/ Жива сила и военна техника разположи Българската армия на граничните пунктове с Македония, като превантивна мярка срещу бежанската вълна, заливаща западната ни съседка, предаде БГНЕС. Рано тази сутрин военна част от формирование 26400-Благоевград се разположи на метри преди ГКПП Гюешево на българо-македонската граница над Кюстендил. На място е и командирът на поделението подп. Иван Иванов. Частта включва десетина войници, един джип Hummer, върху който има картечар с лека картечница. Малко над хъмъра до пътя, водещ към Македония, са поставени и шипове за спиране на автомобили. Преди граничния пункт има въоръжени с автомати войници, върху товарния автомобил има още един войник с картечница.Военно присъствие има и на граничните пунктове Станке Лисичково край Благоевград и Златарево Петрич.

Домакинствата спестиха нови 256 млн. лв. в банките през юли

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/domakinstvata-spestiha-novi-256-mln-lv-v-bankite-prez-iuli-201141/

Сумата е втората по големина от началото на годината, а за седемте месеца на 2015 г. възлиза на 1,574 млрд. лв.

КАТ преброи: 34 907 нарушения на пътя за три седмици

http://www.bnews.bg/article-140632

За периода са настъпили 526 пътно-транспортни произшествия с 54 загинали и 673 ранени.

Кметовете на Неделино, Челопеч, Харманли, Родопи и Сатовча възпрепятстват регистрацията на РБ

http://www.cross.bg/vuzprepyatstvat-registratziyata-satovcha-1478439.html

/КРОСС/ На задължителните по закон предварителни консултации за сформиране на общински и секционни комисии пълномощници на кметовете на общините Неделино, Челопеч, Харманли, Родопи и Сатовча и техните администрации възпрепятстват регистрацията на Реформаторския блок. Председателят на предизборния щаб Найден Зеленогорски заяви, че няма да допусне подобна кампания да ощети позициите на Блока за местните избори и допълни, че една от жалбите вече е уважена. За съжаление такива кампании, в които кметове се опитват да заместят законовото присъствие на реформаторите с представители на удобни за тях политически формации, има на много места из страната, отбелязва пресофисът на РБ.

За седмица полицаи глобиха четирима пешеходци във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=299581

За седмица полицаи във Варна са глобили четирима пешеходци за нарушения на пътя. Това сочи справката на Главна дирекция "Национална полиция" за контролната дейност от 17 до 23 август, научи Moreto.net. През изминалата седемдневка органите на реда са санкционирали и двама велосипедисти, извършили нарушение по Закона за движение по пътищата.

675 свободни места в СУ, допълнителен прием в над 60 специалности

http://pik.bg/675-свободни-места-в-су-допълнителен-прием-в-над-60-специалности-news388370.html

675 свободни места в СУ, допълнителен прием в над 60 специалности

675 свободни места има в Софийския университет, Алма Матер обяви допълнителен прием в над 60 специалности. 

90 на сто от плана за прием на бакалаври и магистри вече е изпълнен, съобщиха от СУ след приключването на трите класирания в кандидатстудентската кампания за 2015/2016 г. 

Специалностите, за които е обявен допълнителен прием, са:

„Библиотечно-информационни науки“, „История“, „Археология,“, „Етнология“, „История и география“, „Архивистика и документалистика“, „Минало и съвремие на Югоизточна Европа“, „Педагогика“, „Социални дейности“, „Неформално образование“, „Българска филология“, „Славянска филология“, „Руска филология“, „Немска филология“ с избираем модул „Скандинавски езици“, „Френска филология“, „Италианска филология“, „Испанска филология“, „Унгарска филология“, „Новогръцка филология“, „Тюркология“, „Иранистика“, „Арменистика и кавказология“, „Математика“, „Математика и информатика“ редовна и задочна форма, „Статистика“, „Физика“ редовна и задочна форма, „Инженерна физика“ редовна и задочна форма, „Ядрена техника и ядрена енергетика“, „Астрофизика, метеорология и геофизика“ редовна и задочна форма, „Физика и информатика“, „Медицинска физика“, „Комуникации и физична електроника“, „Квантова и космическа теоретична физика“, „Фотоника и лазерна физика“, „Оптометрия“ задочна форма, „Химия“ редовна и задочна форма, „Химия и информатика“, „Екохимия“, „Компютърна химия“, „Инженерна химия и съвременни материали“, „Химия и английски език“, „Биология“ редовна и задочна форма, „Молекулярна биология“, „Биотехнологии“ редовна и задочна форма, „Биология и химия“, „География и биология“, „Биомениджмънт и устойчиво развитие“, „География“, „Геология“, „Право“ задочна форма, „Връзки с обществеността“ задочна форма, „Стопанско управление“, „Теология“ редовна и задочна форма, „Предучилищна и начална училищна педагогика“, „Социална педагогика“, „Специална педагогика“, „Предучилищна педагогика и чужд език“, „Начална училищна педагогика и чужд език“, „Музика“, „Изобразително изкуство“, „Педагогика на масовата и художествената комуникация“, „Физическо възпитание и спорт“ и „Медицинска сестра“.

За четвърта поредна година Софийският университет обяви и прием на студенти срещу заплащане. Кандидатите ще могат да избират между психология, социология, политология, публична администрация, културология, информатика и туризъм. 

Срокът за подаване на документи за участие в допълнителния прием ще бъде от 10 до 16 септември. Класирането ще бъде обявено на 22 септември, а записването на новоприетите студенти ще бъде от 23 до 25 септември 2015 г.

От последните минути! Очевидец: Мъж с БМВ помля три коли край "Планет" във Варна и избяга!

http://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Ochevidets--Mazh-s-BMV-pomlya-tri-koli-kray-Planet-vav-Varna-i-izbyaga-__124421

За неприятен инцидент преди минути около "Планет" във Варна съобщи наш читател.  Той информира, че мъж с БМВ е помлял две коли, после е...

Ще увеличаваме уникалния си космически потенциал, обеща Путин

http://news.ibox.bg/news/id_2010241405

По време на откриването на традиционния Международен авиокосмически салон

Акцентите в бизнеса на 25 август

http://www.investor.bg/bylgariia/5/a/akcentite-v-biznesa-na-25-avgust-201160/

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

Екшън в съда! Като видя брадвата, бащата на Джейда тръгна към убиеца Мерт

http://pik.bg/екшън-в-съда-като-видя-брадвата-бащата-на-джейда-тръгна-към-убиеца-мерт-news388372.html

Екшън в съда! Като видя брадвата, бащата на Джейда тръгна към убиеца Мерт

28 години затвор получи 19-годишният Мерт Шукрия Мехмед за грабежа (откраднати 250 лева и два джиесема - б. р.) и последвалите изключително жестоки убийства на 7-годишната Джейда Реджеб и майка й Джейлян Юсуф в Джебел. Той ще лежи още 2 години за 5 други престъпления, предимно кражби. "Ще обжалвам пред Апелативния съд", заяви Мерт, пред 24родопи.ком.

Реално Мерт Мехмед получи наказание „Доживотен затвор“ от състав на съда, с председател Деян Събев, но редукцията се налага заради съкратената процедура. Тийнейджърът направи пълни самопризнания и поиска съкратена процедура, за да си гарантира свобода някой ден. Страшилището от Джебел ще излезе на свобода 48-годишен.

Мерт е осъден да заплати 150 125 лева кръвнина на майката на Джейлян, 150 125 лева на бащата на убитата жена и 150 000 лева на бащата на 7-годишната Джейда.

Когато бяха показани брадвата и дрехите на убитата от Мерт малка Джейда, баща й Орхан Реджеп не успя да сдържи сълзите си. Веднага след заседанието той тръгна заплашително към подсъдимия, при което Мерт бе отведен през страничен изход.

Между Мерт и Орхан застанаха 4-ма полицаи. "Ти ще страдаш", просъска към убиеца бащата на детето, собщи 24родопи.ком. Афектираният мъж поиска да влезе и в специализирания автомобил, с който убиецът бе отведен, но бе спрян от свои близки.

Както вече 24rodopi.com писа, прокуратурата поиска максималната предвидена в закона присъда за грабеж, придружен с убийство - 30 години затвор при първоначален строг режим. Поради младата възраст на подсъдимия, държавното обвинение не можа да поиска най-тежкото наказание-доживотен затвор без право на замяна.

„Не считам, че поради младата му възраст, Мерт Мехмед трябва да бъде погален от правосъдието. Едно дете остана завинаги на 7 години заради арогантността и жестокостта на един 19-годишен мъж. Човек, който влиза да краде с брадва, то той влиза, за да убива. Убива за 250 лева. Тази жестокост не бива да бъде толерирана. Личното мое мнение като юрист е, че каквато и присъда да получи обвиняемият, тя няма да е достатъчна и няма да го превъзпита. Той извършва това престъпление след като вече има 6 други присъди, от които е нямало ефект. Само заради младата му възраст законът го пази, колкото и грубо да звучи. В противен случай, ние щяхме да поискаме доживотна присъда без право на замяна. Защото от затвора се излиза, но от гроба не", заяви адвокатът на частния обвинител Орхан Реджеп.

Бащата на Джейда поиска 300 000 лева обезщетение за нанесени неимуществени щети. Родителите на Джейлян - Айтен и Ергюн Юсуф поискаха кръвнина в размер на 400 000 лева

54 загинали при катастрофи от началото на месеца

http://offnews.bg/news/n_1/n_550664.html

За първите три седмици на август при пътни инциденти у нас са загинали 54 души, а 673 са били ранени, съобщават   от МВР . При направеният анализ на дейността за първите три седмици между 1 и 23 август са установени общо 34 907 нарушения, като 10 750 от тях са засечени в присъствието на контролен орган, отчитат първоначалните оперативни данни. Издадени са 16 787 фиша и са съставени общо 11 931 акта. От 25 стационарни и 148 мобилни системи за контрол на скоростта са издадени 18 736 електронни фиша. Броят на установените неправоспособни водачи е 1 749. За периода 1 – 23 август с мобилните автоматизирани технически средства и системи (АТСС) са заснети почти 42 000 нарушения и са издадени над 25 000 фиша и 500 акта за установени административни нарушения. Увеличението на наказателната дейност с АТСС през юли и август 2015 е с около 30 000 бр. МВР ще продължи да следи данните за тенденциите на пътя и редовно да анализира дали има необходимост от допълнителни промени в подхода по отношение на проверките и нарушителите на пътя. От МВР се стремят така да подобрят безопасността на пътя и жертвите и ранените на пътя да намалеят.

За 3 седмици 34 907 нарушения на пътя и 54 загинали

http://frognews.bg/news_96704/Za-3-sedmitsi-34-907-narusheniia-na-patia-i-54-zaginali/

34 907 нарушения на пътя за първите 3 седмици на август регистрираха от полицията. При направения анализ на дейността между 1 и 23 август са установени общо 34 907 нарушения, като 10 750 от тях са засечени в присъствието на контролен орган, говорят първоначалните оперативни данни, предоставени от ГД "Национална полиция".

Дни преди възраждането си "Златният Орфей" е пред провал

http://offnews.bg/news/n_1/n_550655.html

Възраждането на един от най-известните музикални конкурси в миналото на България - "Златният Орфей", е предвидено от 31 август до 2 септември тази година. Информацията, пусната по медиите, обаче не се оказва категорична, тъй като днес от дружеството „Слънчев бряг" АД са заявили, че до края на 25 август чакат крайно потвърждение от организаторите на събитието Фондация "Генко Генов" дали то ще се проведе, или не, съобщи "Дарик". Дружеството, което е партньор и домакин на фестивала, е сключило договор с фондацията на Дариана Генова, като твърди, че е осигурило спането и храната на 400 души изпълнители и технически екипи за рамките на фестивала. То също така е преместило наказателния паркинг и около 200 абонаментни места от паркинг „Емона", на който би трябвало да се състои шоуто, и е осигурило пространство за разполагането на шатра за 1000 зрители, ограда и мобилни тоалетни. Охраната пък е осигурена от МВР. Фондация "Генко Генов" обаче все още не е потвърдила дали наистина „Златният Орфей" ще се проведе . От "Слънчев бряг" АД се изпратили писмо до фондацията, в което искат обяснение на случващото се, но засега такова няма. Дори самата Дариана Генова твърди, че не знае какво се случва с фестивала, защото пари няма . “ Изнудват ме , за което още преди два месеца информирах ДАНС. Този сценарий скалъпиха хора, които ме уверяваха, че са намерили спонсор, който да преведе 400 000 лв. Искаха да станат съдружници и парите вместо на фондацията да се преведат в нова сметка, в която да фигурират и техните имена, тъй като това било желанието на спонсора. Открих такава сметка, но нещата пак не тръгнаха", казва тя пред "24 часа". Дариана Генова. Златният Орфей е международен фестивал на българската забавна песен и се провежда през периода 1965-1999 г. Възниква през 1965 като конкурс на песни за морето и започва да се провежда в „Бар-вариете“ на курортния комплекс Слънчев бряг. От 1967 г. носи името „Златният Орфей“ и включва Международен конкурс за вокални изпълнители и Конкурс за нови български естрадни песни. Мястото на провеждане на фестивала се премества в Летния театър на „Слънчев бряг“. През дълъг период е един от най-популярните и реномирани европейски фестивали за популярна музика. Многократно е удостояван с дипломи и награди от Международната организация на музикалните фестивали (FIDOF). „Златният Орфей“ спомага за популяризиране на българската естрадна песен зад граница, тъй като по регламента на Международния конкурс за изпълнители те участват с по две песни, като едната задължително е от български автор. Първият директор на фестивала е Генко Генов. През 1974 г. е обвинен в злоупотреби и шпионаж и е осъден на 20 години затвор. След 7 години е освободен, а е реабилитиран политически и граждански с решение на парламента от 29 март 1990 г. Отново е назначен за директор през 1992 г. През 1970-те и 1980-те директори на фестивала са Георги Ганев, Иван Зафиров и Дечо Таралежков. След смъртта на Генко Генов (30 септември 1993 г.) ръководството на фестивала поема неговата вдовица Дариана Генова чрез новосъздадената фондация „Златният Орфей“.

Вижте екшън пред ЦИК - клошар се разголи, охраната го укротява (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4942697

 Клошар се разголи пред Централната избирателна комисия. Това стана само час след като ЦИК отвори врати за прием на документи на партии за участие във вота за общински съветници и кметове на 25 октомври.
Възрастният мъж, с видими психични проблеми, реши да събуе панталона си щом видя насъбралото се множество от телевизионни журналисти.
 Клошар се разголи пред Централната избирателна комисия. Това стана само час след като ЦИК отвори врати за прием на документи на партии за участие във вота за общински съветници и кметове на 25 октомври. Възрастният мъж, с видими психични проблеми, реши да събуе панталона си щом видя насъбралото се множество от телевизионни журналисти.

Виж какво решава Министерски съвет утре

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4942752

1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА СДРУЖЕНИЕ „НАЦИОНАЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА МАЛКИ БЪЛГАРСКИ ХОРА” ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНО РАВНИЩЕ В НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ Внася: заместник министър-председателят по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика
2.
1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА СДРУЖЕНИЕ „НАЦИОНАЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА МАЛКИ БЪЛГАРСКИ ХОРА” ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНО РАВНИЩЕ В НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ Внася: заместник министър-председателят по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика 2.

Пъзелът на гените и дарителските яйцеклетки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4942771

Интервю с д-р Таня Милачич, ръководител на ембриологичната лаборатория в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ и сертифициран старши клиничен ембриолог от Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE). Специалистът отговори на въпроси,
Интервю с д-р Таня Милачич, ръководител на ембриологичната лаборатория в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ и сертифициран старши клиничен ембриолог от Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE). Специалистът отговори на въпроси,

Мел Гибсън скочи на фотографка и я наплю

http://www.bnews.bg/article-140631

Носителят на „Оскар” Мел Гибсън нападна фотографка в Сидни. Кристи Милър от „Дейли телеграф” се оплака пред австралийски медии, че актьорът я изблъскал и наругал, докато се опитвала да го снима с младата му приятелка.

Куриоз във Видин! Тикнаха в затвор мъж, крал гащи от простор

http://pik.bg/куриоз-във-видин-тикнаха-в-затвор-мъж-крал-гащи-от-простор-news388369.html

Куриоз във Видин! Тикнаха в затвор мъж, крал гащи от простор

Мъж от видинското село Новоселци ще лежи 7 месеца в затвора заради кражба на бикини и сутиени. Подсъдимият Й.Л. е на 28 г. и е осъждан. В началото на август той бе заловен от полицията за кражба на дрехи и бельо от простор на тераса във Видин. Апашът се промъкнал на балкон на първия етаж, където собствениците били оставили на простора дрехите си, разказва "Конкурент". Сръчният крадец за минути събрал всичко в една чанта и си тръгнал. Хавлиени кърпи, бикини, сутиени и чорапи имало сред задигнатото пране.

По време на кражбата, апашът бил в условието на опасен рецидив, тъй като имал условна присъда заради друго престъпление. Заради кражбата мъжът е предаден на съд по бързата процедура. В хода на разследването пожелал да сключи споразумение с прокуратурата и да признае изцяло вината си, за да не се протака делото и да получи по-леко наказание. Определеното от държавното обвинение, а впоследствие одобрено и от съда във Видин, е 7 месеца затвор.

 

34 907 нарушения на пътя за първите три седмици на август - по 1517 на ден

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4942756

При направения анализ на дейността за първите три седмици между 1 и 23 август са установени общо 34 907 нарушения, като 10 750 от тях са засечени в присъствието на контролен орган, отчитат първоначалните оперативни данни, предоставени от ГД „Национална полиция” с уточнението, че цялостната дейност за месеца се обобщава след пето число на следващия
При направения анализ на дейността за първите три седмици между 1 и 23 август са установени общо 34 907 нарушения, като 10 750 от тях са засечени в присъствието на контролен орган, отчитат първоначалните оперативни данни, предоставени от ГД „Национална полиция” с уточнението, че цялостната дейност за месеца се обобщава след пето число на следващия

КАТ преброи 34 907 нарушения на пътя за първите три седмици на август

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4942782

При направения анализ на дейността за първите три седмици между 1 и 23 август са установени общо 34 907 нарушения, като 10 750 от тях са засечени в присъствието на контролен орган, отчитат първоначалните оперативни данни, предоставени от ГД „Национална полиция” с уточнението, че цялостната дейност за месеца се обобщава след пето число на следващия
При направения анализ на дейността за първите три седмици между 1 и 23 август са установени общо 34 907 нарушения, като 10 750 от тях са засечени в присъствието на контролен орган, отчитат първоначалните оперативни данни, предоставени от ГД „Национална полиция” с уточнението, че цялостната дейност за месеца се обобщава след пето число на следващия

Бежанският поток в Западните Балкани не спира, все повече хора идват в лагера в Прешево

http://balkani.actualno.com/Bejanskijat-potok-v-Zapadnite-Balkani-ne-spira-vse-poveche-hora-idvat-v-lagera-v-Preshevo-news_491878.html

Бежанската криза в Западните Балкани продължава да се задълбочава. Бежанският натиск по македоно-сръбската граница не намалява. Натискът е огромен както по границата на Македония, така и в Сърбия и Унгария. Хиляди прекосиха македоно-сръбската граница тази сутрин, а полицаите се опитваха да въведат ред. По жп гарите се образуваха палаткови лагери. Над 7 хиляди имигранти са пресекли македонско-сръбската граница от петък насам, Унгария вчера постави нов рекорд за тази година и регистрира

Събарянето на незаконни постройки в „Максуда” продължава

http://www.cross.bg/subaryaneto-postroiiki-nezakonni-1478438.html

/КРОСС/ Събарянето на незаконни постройки във варненския квартал „Максуда" продължава. Кметът на Варна Иван Портних съобщи, че в учебния професионален център са настанени 150 души. Много жители на квартала са намерили други жилища.  Правозащитни организации вече сезираха европейски институции за събарянето на къщите в „Максуда", но кметът е категоричен, че държавата спазва законите: „Ежедневно получаваме по няколко писма от Европейския съд за правата на човека, на които отговаряме. Важното, което трябва да се знае, е, че сме спазили абсолютно всички процедури, законът е спазен, така че в законоустановения ред, разбира се, подобни процедури ще бъдат извършвани занапред. Явно имат добри адвокати част от хората, които са засегнати".

Илон Мъск увеличи дела си в SolarCity

http://www.investor.bg/novini/261/a/ilon-mysk-uvelichi-dela-si-v-solarcity-201153/

Той се сдоби с 123 510 акции на най-голямата фирма за монтаж на покривни соларни панели на цена от 40,48 долара

Без стрес на работа след ваканцията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4940727

Отпускът ви свършва. А синята шир, която доскоро запълваше хоризонта, неизбежно се заменя от гледката в монитора на компютъра. Тъжно е, че се завръщате в офиса, но се опитайте да не се депресирате.
Как да избегнете стреса от наближаващата работна есен? С няколко малки хитрини със сигурност ще ви бъде по-лесно.
Отпускът ви свършва. А синята шир, която доскоро запълваше хоризонта, неизбежно се заменя от гледката в монитора на компютъра. Тъжно е, че се завръщате в офиса, но се опитайте да не се депресирате. Как да избегнете стреса от наближаващата работна есен? С няколко малки хитрини със сигурност ще ви бъде по-лесно.

Невероятен късмет! Виж смазаната до неузнаваемост кола, в която оцеля младата Ивона от Бургас (снимки)

http://pik.bg/невероятен-късмет-виж-смазаната-до-неузнаваемост-кола-в-която-оцеля-младата-ивона-от-бурга-news388368.html

Невероятен късмет! Виж смазаната до неузнаваемост кола, в която оцеля младата Ивона от Бургас (снимки)

Леката кола „Ситроен”, с който 23-годишна бургазлийка Ивона Я. се заби под ТИР на път за кв. Долно Езерово, е буквално размазан, пише Флагман.бг. Припомняме, че младата жена днес не е спряла на знак „Стоп”, поради което е била ударена от джип. От удара нейният автомобил е излетял и се е напъхал под паркиран наблизо камион.

Младата шофьорка оцеля и е приета в МБАЛ-Бургас със счупена ключица и охлузвания, без опасност за живота. 

Предсрочнят вот в Турция ще е на 1 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=299580

Турция ще проведе предсрочни парламентарни избори на 1 ноември. Това съобщи турският Централен избирателен съвет днес. Вотът ще се е състои, след като преговорите за формиране на коалиционно управление между Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и другите парламентарно представени политически сили завършиха без успех.

Wall Street опитва възстановяване след разпродажбите в понеделник*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/wall-street-opitva-vyzstanoviavane-sled-razprodajbite-v-ponedelnik-201161/

Стабилизирането на цените на петрола и облекчаването на паричната политика в Китай успокояват инвеститорите

Как туристическите гиганти се борят с малките онлайн играчи?

http://www.investor.bg/na-pyt/349/a/kak-turisticheskite-giganti-se-boriat-s-malkite-onlain-igrachi-201145/

Конкуренцията в туризма става все по-голяма, а големите компании трябва да измислят как да се отличат

Гала се завръща в ефир на 31 август

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4942696

В понеделник „На кафе“ се завръща в ефира на Нова телевизия. От 31 август женското предаване  ще бъде с обновена концепция, приютила в себе си истинската основа на собствената си история, но с нов модерен почерк, съобщават от телевизията.
Зрителите на Нова първи ще вкусят с кафето си аромата на неочакваната промяна в предаването.
В понеделник „На кафе“ се завръща в ефира на Нова телевизия. От 31 август женското предаване  ще бъде с обновена концепция, приютила в себе си истинската основа на собствената си история, но с нов модерен почерк, съобщават от телевизията. Зрителите на Нова първи ще вкусят с кафето си аромата на неочакваната промяна в предаването.

Гала се завръща в ефир на 31 август

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4942710

В понеделник „На кафе“ се завръща в ефира на Нова телевизия. От 31 август женското предаване  ще бъде с обновена концепция, приютила в себе си истинската основа на собствената си история, но с нов модерен почерк, съобщават от телевизията.
Зрителите на Нова първи ще вкусят с кафето си аромата на неочакваната промяна в предаването.
В понеделник „На кафе“ се завръща в ефира на Нова телевизия. От 31 август женското предаване  ще бъде с обновена концепция, приютила в себе си истинската основа на собствената си история, но с нов модерен почерк, съобщават от телевизията. Зрителите на Нова първи ще вкусят с кафето си аромата на неочакваната промяна в предаването.

Живко Миланов започва тренировки с "Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/25/2597090_jivko_milanov_zapochva_trenirovki_s_levski/?ref=rss


Бившият капитан на "Левски" Живко Миланов е близо до завръщане на "Герена", съобщава "Гонг".

31-годишният защитник ще се включи от днес в тренировките на сините. В момента десният краен бранител чака предложение от Русия до края на седмицата. Ако не получи такова, той ще подпише с р"Левски".

Миланов е юноша на клуба, а в мъжкия отбор игра между 2003 и 2009 г. Със сините спечели девет трофея - по три пъти титлата в А група, Купата и Суперкупата на България.
...

Защо ползата от салатите е преувеличена

http://www.vesti.bg/zashto-polzata-ot-salatite-e-preuvelichena-6041647

Съществува един вид храна, в чиято защита не може да се каже почти нищо. Тя се отглежда на огромни територии, изисква горива, за да се доставя навсякъде по света, и не добавя нищо ценно към менюто ни

34 907 нарушения са установени на пътя за първите три седмици на август

http://pik.bg/34-907-нарушения-са-установени-на-пътя-за-първите-три-седмици-на-август-news388357.html

34 907 нарушения са установени на пътя за първите три седмици на август

При направеният анализ на дейността за първите три седмици между 1 и 23 август са установени общо 34 907 нарушения, като 10 750 от тях са засечени в присъствието на контролен орган, отчитат първоначалните оперативни данни, предоставени от ГД „Национална полиция” с уточнението, че цялостната дейност за месеца се обобщава след пето число на следващия месец, съобщиха от пресцентъра на МВР. Издадени са 16 787 фиша и са съставени общо 11 931 акта.

От 25 стационарни и 148 мобилни системи за контрол на скоростта са издадени 18 736 електронни фиша /повече от половината констатирани нарушения за периода са именно за неспазване на скоростните режими/. Броят на установените неправоспособни водачи е 1 749. За периода са настъпили 526 пътно-транспортни произшествия с 54 загинали и 673 ранени. За периода 1 – 23 август с мобилните автоматизирани технически средства и системи /АТСС/ са заснети почти 42 000 нарушения и са издадени над 25 000 фиша и 500 акта за установени административни нарушения. Увеличението на наказателната дейност с АТСС през юли и август 2015 е с около 30 000 бр. МВР ще продължи да следи отблизо данните за тенденциите на пътя и редовно да анализира дали има необходимост от допълнителни промени в подхода по отношение на проверките и нарушителите на пътя. Стремежът на ръководството на МВР е подобряване безопасността на пътя и намаляване на жертвите и ранените. 

Чудо: Касов апарат в Троянския манастир

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4942225

Троянският манастир вече има касов апарат.  Устройството за отчитане на приходите е поставено след проверка от НАП по сигнал от „Труд“ за даване на хвърчащи квитанции с надпис „Българска патриаршия" за платена такса от един лев за паркинг. Освен това за всички суми кръщенета, венчавки и др. тайнства се документираха с квитанции без касова бележка.
Троянският манастир вече има касов апарат. Устройството за отчитане на приходите е поставено след проверка от НАП по сигнал от „Труд“ за даване на хвърчащи квитанции с надпис „Българска патриаршия" за платена такса от един лев за паркинг. Освен това за всички суми кръщенета, венчавки и др. тайнства се документираха с квитанции без касова бележка.

Удължават безводието на хиляди варненци

http://www.moreto.net/novini.php?n=299582

Хиляди варненски абонати на ВиК ще останат без вода до 20 часа днес, научи Moreto.net. Водата трябваше да бъде пусната още в 13 часа, но от ВиК удължиха срока. Ето кои ще са без вода: живущите в района на бул."Януш Хуниади" до магазин "Лидъл"- "Владислав Варненчик", района около "Метрологията" и местност "Балъм дере".

Икономиката ни с ръст по-голям от прогнозирания от МВФ и ЕК

http://econ.bg/Новини/Икономиката-ни-с-ръст-по-голям-от-прогнозирания-от-МВФ-и-ЕК_l.a_i.693068_at.1.html

Брутния вътрешен продукт (БВП) през последните няколко месеца нараства дори по-бързо, отколкото бяха очакванията не само на нашето правителство, но и...

Погнаха служителите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор

http://pik.bg/погнаха-служителите-на-държавната-агенция-за-метрологичен-и-технически-надзор-news388362.html

Погнаха служителите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор

Изпратените от служители в Главна дирекция "Контрол на качеството на течните горива" към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) сигнали във връзка с организацията на дейността на дирекцията са предоставени на съответните компетентни органи.

В момента текат проверки и се очакват техните заключения. По повод на постъпилите в Министерство на икономиката сигнали министърът на икономиката Божидар Лукарски е разпоредил проверка от инспектората на МИ. Той очаква и доклад от ръководството на ДАМТН в тази връзка.

Бакшишът убиец от "Цариградско" пак хванат пиян

http://petel.bg/Bakshishat-ubiets-ot-TSarigradsko-pak-hvanat-piyan__124420

Снимка: Булфото, архив Таксиджията убиец от "Цариградско шосе" Михаил Куртев отново е хванат пиян, след като погуби двама души и осакати...

Животоспасяващо лекарство за астма липсва в аптеките

http://petel.bg/ZHivotospasyavashho-lekarstvo-za-astma-lipsva-v-aptekite__124418

Снимка: Булфото, архив От пациентски организации „Заедно с теб“ дойдоха сигнали за липса в аптечната мрежа на лекарство за астма (Symbicort...

Французойка предизвика катастрофа у нас! Бебе е сред ранените

http://frognews.bg/news_96703/Frantsuzoika-predizvika-katastrofa-u-nas!-Bebe-e-sred-ranenite/

Петима, сред които и едногодишно дете, пострадаха при катастрофа на пътя между Хасково и Пловдив. Лек автомобил “Мерцедес” с френска регистрация предприел неправилно изпреварване и навлязъл в лентата за насрещно движение, където се блъснал странично в товарен автомобил МАН.

Французойка виновна за катастрофа у нас! Бебе е сред ранените

http://frognews.bg/news_96703/Frantsuzoika-vinovna-za-katastrofa-u-nas!-Bebe-e-sred-ranenite/

Петима, сред които и едногодишно дете, пострадаха при катастрофа на пътя между Хасково и Пловдив. Лек автомобил “Мерцедес” с френска регистрация предприел неправилно изпреварване и навлязъл в лентата за насрещно движение, където се блъснал странично в товарен автомобил МАН.

Части на Българската армия се разположиха на граничните пунктове с Македония

http://www.moreto.net/novini.php?n=299578

Жива сила и военна техника разположи Българската армия на граничните ни пунктове с Македония, като превантивна мярка срещу бежанската вълна, заливаща западната ни съседка, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. Рано тази сутрин военна част от формирование 26400-Благоевград се разположи на метри преди ГКПП "Гюешево" на българо-македонската граница над Кюстендил.

Германия престава да връща бежанци във входните точки за ЕС

http://www.cross.bg/bezhantzi-germaniya-hilyadi-1478437.html

/КРОСС/ Германия спря да връща сирийски бежанци в страните, през които са влезли в Европейския съюз. Така Берлин на практика замразява прилагането на регламента от Дъблин, който предвижда мигрантите да кандидатстват за убежище в държавата, през която са стъпили на територията на Евросъюза. „Дъблинската процедура: Ние не я следваме, когато става въпрос за сирийски граждани на този етап", съобщи Федералният офис за емиграция и бежанци на страницата си в социалната мрежа Twitter. Европейската комисия приветства решението на германското правителство и го нарече „акт на европейска солидарност". „За комисията това представлява признаване на факта, че не можем да оставим държавите членки по външната граница сами в справянето с голям брой хора, търсещи убежище в Европа", заяви Наташа Бертауд, говорител на ЕК. В рамките на т. нар. Дъблински разпоредби първата страна от ЕС, в която пристигнат търсещите убежище, е задължена да разгледа молбата на ищеца. Тази сутрин министър Бъчварова потвърди, че Германия трябва да ни върне 4500 бежанци, но засега не е дошъл дори и един човек. „Връщането е скъпо, не може насилствено да бъде осъществено, ако те искат да се върнат", поясни Бъчварова. Не е ясно колко от тези 4500 са сирийци

Снимка на деня: Сатурн озарява ледената си луна Енцелад

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/08/25/2596691_snimka_na_denia_saturn_ozariava_ledenata_si_luna/?ref=rss


Сатурн има 56 известни естествени спътника. Един от тях е луната Енцелад, която стана обект на фотографски интерес от сондата Cassini, която изследва планетата и нейните луни.

NASA публикува снимката, на която се вижда Енцелад, наполовина ярко осветен не от Слънцето, а от Сатурн. Или по-точно от отразената от Сатурн слънчева светлина. Самата слънчева светлина пък се вижда от лявата страна на Енцелад.

Снимката не е направена с фотографски цели. Подобен тип кадри учените...

Загадка около смъртта на Мехмед! Момчето е намерено паднало по очи

http://pik.bg/загадка-около-смъртта-на-мехмед-момчето-е-намерено-паднало-по-очи-news388351.html

Загадка около смъртта на Мехмед! Момчето е намерено паднало по очи

Изчезналият 21-годишен мъж в района на връх Белмекен е намерен мъртъв на около 500 метра от мястото, където за последно се е разделил с близките си. Това каза Али Тебер, кмет на село Света Петка. По първоначалния оглед от доброволците момчето е тичало, спънало се е и е паднало по очи. Какви са причините за настъпването на неговата смърт остават неясни.

Кметът на селото отказа да даде коментар за причините и версиите, докато не мине огледът на криминалистите, предаде "Фокус".

Припомняме, че 21-годишният Мехмед Али, който изчезна в събота в района на Белмекен, е бил открит мъртъв около обяд. Трагичната новина бе съобщена от доброволци, които участват в продължилото 4 дни издирване на момчето. Мехмед бил намерен от местни хора, които са се включили в спасителната операция.

 

Прокуратурата проверява сигнали за чадър над дистрибутори на горива

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-proveryava-signali-za-chadar-nad-distributori-na-goriva-news238415.html

На прокуратурата и Държавна агенция "Национална сигурност" са предадени сигнали от служители на Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН) за оказван им от преки началници натиск при извършвани от тях проверки по бензиностанции. Целта била осигуряването на чадър над определени дистрибутори и избягването на съставяне на актове за нарушения. Това съобщиха от Министерството на икономиката в отговор на въпроси на Mediapool във връзка с докладна записка на инспектори от ДАМТН от края на юли 2015 г. до главния секретар на агенцията Валентин Чиликов. След като излязат заключенията от проверката на компетентните органи ще се вземе решение по казуса, а междувременно министърът на икономиката Божидар Лукарски е разпоредил проверка в ДАМТН от инспектората на ръководеното от него ведомство. Той очаква и доклад от ръководството на агенцията във връзка със сигналите. Засега става ясно, че те са поне два. От Виктория Николова и колегата й Кирил Пасков. Двамата са инспектори в отдел за контрола върху качествата на горивата в ДАМТН. В докладните си те описват идентични ситуации, при които началникът им Ива Атанасов ги контролирал по телефона къде извършват проверки, правел им забележки, че инспектират обекти на "Лукойл", понякога ги укорявал, че пишат наказателни постановления и им давал указания как да съставят протоколи за установените нередности. Двамата цитират конкретни случаи на проверки не само на обекти на "Лукойл", но и на "Петрол" и фирмата "Вестранс". Например при проверка в началото на юни на обект на "Вестранс" в Ихтиман било установено, че бензиностанцията няма декларации за съответствие на разпространяваните горива и при извършена горивна проверка се установило, че действително има проблем със съответствието на горивата. Атанасов, който вече знаел, че инспекторите са обекта, им се обадил да изкачат да им донесат търсените декларации. Те обаче не се подчинили и запечатали бензиноколонките и си тръгнали. Шефът им обаче ги върнал да вземат декларациите, което те сторили, но не махнали забраната за търговия с горива. При проверка на друг обект на същата фирма пък шефът им се опитал да ги убеждава да не пишат акт за смесване на старо гориво с ново несъответстващо на изискваното. При проверка на обект на "Лукойл" същият Иво Атанасов дал на Виктория Николова точни указания по мобилния телефон какви документи да изисква от бензиностанцията, за да не й съставя акт за установяване на административно нарушение. Експертката описва и случай на проверка на обект на "Петрол" в село Драгичево и проблеми с горивото, при който на телефона на колегата й Кирил Пасков позвънил представител на фирмата, за да разговаря с нея и да й каже, че разполага с информация за резултата от лабораторната проверка в ДАМТН от изпитване на дизел от бензиностанцията. В двата сигнала срещу щефа на отдела по контрол върху качеството на горивата се посочва още, че Иво Атанасов не бил заинтересуван от работата на отдела, насаждал интриги и напрежение сред инспекторите. Също така им давал устни нареждания, от които после се отмятал.

Властите са опънали чадър над дистрибутори на горива

http://www.mediapool.bg/vlastite-sa-opanali-chadar-nad-distributori-na-goriva-news238415.html

На прокуратурата и Държавна агенция "Национална сигурност" са предадени сигнали от служители на Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН) за оказван им от преки началници натиск при извършвани от тях проверки по бензиностанции. Целта била осигуряването на чадър над определени дистрибутори и избягването на съставяне на актове за нарушения. Това съобщиха от Министерството на икономиката в отговор на въпроси на Mediapool във връзка с докладна записка на инспектори от ДАМТН от края на юли 2015 г. до главния секретар на агенцията Валентин Чиликов. След като излязат заключенията от проверката на компетентните органи ще се вземе решение по казуса, а междувременно министърът на икономиката Божидар Лукарски е разпоредил проверка в ДАМТН от инспектората на ръководеното от него ведомство. Той очаква и доклад от ръководството на агенцията във връзка със сигналите. Засега става ясно, че те са поне два. От Виктория Николова и колегата й Кирил Пасков. Двамата са инспектори в отдел за контрола върху качествата на горивата в ДАМТН. В докладните си те описват идентични ситуации, при които началникът им Иво Атанасов ги контролирал по телефона къде извършват проверки, правел им забележки, че инспектират обекти на "Лукойл", понякога ги укорявал, че пишат наказателни постановления и им давал указания как да съставят протоколи за установените нередности. Двамата цитират конкретни случаи на проверки не само на обекти на "Лукойл", но и на "Петрол" и фирмата "Вестранс". Например при проверка в началото на юни на обект на "Вестранс" в Ихтиман било установено, че бензиностанцията няма декларации за съответствие на разпространяваните горива и при извършена горивна проверка се установило, че действително има проблем със съответствието на горивата. Атанасов, който вече знаел, че инспекторите са обекта, им се обадил да изкачат да им донесат търсените декларации. Те обаче не се подчинили и запечатали бензиноколонките и си тръгнали. Шефът им обаче ги върнал да вземат декларациите, което те сторили, но не махнали забраната за търговия с горива. При проверка на друг обект на същата фирма пък шефът им се опитал да ги убеждава да не пишат акт за смесване на старо гориво с ново несъответстващо на изискваното. При проверка на обект на "Лукойл" същият Иво Атанасов дал на Виктория Николова точни указания по мобилния телефон какви документи да изисква от бензиностанцията, за да не й съставя акт за установяване на административно нарушение. Експертката описва и случай на проверка на обект на "Петрол" в село Драгичево и проблеми с горивото, при който на телефона на колегата й Кирил Пасков позвънил представител на фирмата, за да разговаря с нея и да й каже, че разполага с информация за резултата от лабораторната проверка в ДАМТН от изпитване на дизел от бензиностанцията. В двата сигнала срещу щефа на отдела по контрол върху качеството на горивата се посочва още, че Иво Атанасов не бил заинтересуван от работата на отдела, насаждал интриги и напрежение сред инспекторите. Също така им давал устни нареждания, от които после се отмятал. Прокурорската проверка в ДАМТН идва на фона на проведената преди дни седмица ударна акция по подмяна на пломбите на бензиноколонките, след като миналата сряда премиерът Бойко Борисов нареди това заради масови по думите му измами при зареждането на горивата. Проверката обаче установи проблеми само с 87 разходомера. Миналата седмица също така Борисов поиска доклад от министъра на икономиката Божидар Лукарски колко хора и с какви заплати работят в Държавната агенция за метрология и технически надзор, която проверява за качеството на горивата, и в Българския институт по метрология, които отговорят за пломбирането на бензиностанциите. "Ще си направим и извод как работят", зарече се Борисов и даде знак за възможно преструктуриране на двете ведомства.

30 години затвор за касапина Мерт от Джебел

http://www.bnews.bg/article-140630

Съдът присъди на близките на двете жертви общо 450 000 лева кръвнина.

Столична община планира построяването на още 25 детски градини, за да се преодолее недостигът на места

http://www.cross.bg/detski-gradini-gradina-1478436.html

/КРОСС/ От 2006 г. досега в София са построени 72 детски градини. Тази година ще бъдат довършени осем сгради, а нови осем ще бъдат проектирани. Планира се през следващите години да бъдат построени още 25 детски градини, за да се преодолее недостигът на места. Заместник-кметът по строителството Ирина Савина провери изпълнението на ремонта на детската градина в кв. „Симеоново", който надхвърля 5 млн. лв.: „Детската градина е за осем групи. През 2015 г. в програмата за основни ремонти, включваща конструктивни укрепвания и мерки за енергийна ефективност, извършваме ремонтни дейности в 34 училища и детски градини на територията на Столичната община". Савина обясни, че във всички обучителни заведения ремонтите трябва да приключат до 15 септември, с изключение на в 25 училище, логопедичната детска градина в район „Красно село" и 74 училище в район „Връбница": „На сайта на дирекция „Образование" и на районната администрация родителите могат да видят в кои детски градини ще бъдат пренасочени децата, докато текат ремонтните дейности. Това обаче няма да попречи на образователния процес".  

В Германия изгоря сграда, подготвена за бежанци

http://europe.actualno.com/V-Germanija-izgorja-sgrada-podgotvena-za-bejanci-news_491876.html

Германската полиция съобщи, че училищен физкултурен салон, използван за настаняване на бежанци, е изгорял при предполагаем умишлен палеж.  При пожара в град Науен, западно от столицата на Германия Берлин, няма пострадали. По-рано крайнодесни протестиращи проведоха демонстрация в близост до центъра, съобщи BBC.  В унищожената сграда е трябвало да живеят около 130 души, които са поискали статут на бежанци.  Според полицията е "малко вероятно" огънят да е бил причинен от техническ

Обиколка все пак май ще има

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4942664

Колоездачната обиколка на България май все пак ще се състои.
Миналата година, когато трябваше да се отбележат 90 г. от първата, състезанието пропадна в последния момент заради неуредени задължения към съдии и областни дирекции на МВР.
Неуредиците в този спорт са резултат на двете ръководства (новото още чака съдебна регистрация).
Колоездачната обиколка на България май все пак ще се състои. Миналата година, когато трябваше да се отбележат 90 г. от първата, състезанието пропадна в последния момент заради неуредени задължения към съдии и областни дирекции на МВР. Неуредиците в този спорт са резултат на двете ръководства (новото още чака съдебна регистрация).

Работодателите поискаха по-строг контрол за пенсионните осигуровки

http://econ.bg/Новини/Работодателите-поискаха-по-строг-контрол-за-пенсионните-осигуровки_l.a_i.693069_at.1.html

По-строг контрол при прехвърлянето на пенсионни осигуровки от частните фондове към държавното обществено осигуряване. Това поискаха три от...

Нов резил за пловдивския кмет! Вместо Моцарт - Мара Отварачката ехти от Пеещите фонтани на Иван Тотев (видео)

http://pik.bg/нов-резил-за-пловдивския-кмет-вместо-моцарт---мара-отварачката-ехти-от-пеещите-фонтани-на--news388330.html

Нов резил за пловдивския кмет! Вместо Моцарт - Мара Отварачката ехти от Пеещите фонтани на Иван Тотев (видео)

Бах, Вивалди, Моцарт, Уайтснейк, Михаела Филева и други известни поп, рок и класически изпълнители бяха обещани от кмета Иван Тотев при откриването на Пеещите фонтан. Тогава той категорично обяви, че недолюбваната от него поп-фолк музика няма да озвучава Цар Симеоновата градина.

Уви, само няколко месеца по-късно от Пеещите фонтани, започна да ехти не кой да е, а един от символите на чалга музиката – Мара Отварачката. Видеото, на което ясно се виждат как водните струи ритмично се изстрелват под звуците „Децата на нощта”, бе публикувано от читател на трафикнюз.бг, който се възмущава от ритмите на Мария Гущерова.

„Ако има лайт и хард чалага, то определено Мара Отварачката е от хардлайнерите. Сега очакваме парчета на Кондьо и Амет да озвучат Пеещите фонтани”, заяви възмутеният ни читател. Той попита и дали кметът Иван Тотев знае за песента на Мара, която е вкарана в плейлистата на диджея на фонтаните, който се грижи за доброто настроение на пловдивчани от сутрин до вечер.

Ето и въпросното видео:

Обучават безплатно варненски деца да карат кънки на лед

http://www.moreto.net/novini.php?n=299577

Стартира програмата за безплатно начално обучение по кънки на лед в Общинския спортно-развлекателен комплекс (ОСРК) „Младост”. Това съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на Община Варна. Курсовете се организират в партньорството на спортните клубове, ползващи безвъзмездно общинска база.

28 години затвор за двойния убиец Мерт Мехмед

http://frognews.bg/news_96702/28-godini-zatvor-za-dvoiniia-ubiets-Mert-Mehmed/

Окръжният съд в Кърджали постанови 28 г. лишаване от свобода на Мерт Мехмед от Джебел. Той беше обвинен за това, че на 22.04.2014 г. е отишъл в дома на Джейлян Юсуф от Джебел и малолетната й дъщеря Джейда Реджеб и е откраднал от тях парична сума в размер на 250 лева, два мобилни телефона, едно зарядно устройство за мобилен телефон и адаптер за лаптоп. За да вземе вещите, Мехмед е убил с брадва Джейлян Юсуф и дъщеря й.

Колите на треньори в ЦСКА бяха запалени

http://www.mediapool.bg/kolite-na-trenyori-v-tsska-byaha-zapaleni-news238414.html

Колите на директора на детско-юношеската школа на ЦСКА Спас Джевизов и на треньора в школата Антон Димитров бяха запалени през нощта срещу вторник. "Изключително неприятен инцидент се е разиграл рано тази сутрин. Автомобилите на директора на ДЮШ на ЦСКА Спас Джевизов и на треньора в школата Антон Димитров са били запалени пред домовете им по едно и също време към 03:30 ч. ЦСКА е против и остро осъжда подобни вандалски прояви. Нашият клуб никога не е толерирал насилието и никога няма да го толерира!", съобщиха от ЦСКА. От клуба призоваха органите на реда да си свършат работата и да открият извършителите.

Взривът на газопровода в Турция можел да ни засегне

http://www.vesti.bg/bulgaria/vzrivyt-na-gazoprovoda-v-turciia-mozhel-da-ni-zasegne-6041646

Според Христо Казанджиев от Българския енергиен форум сигурността на газовите трасета през Турция е поставена пред сериозен въпрос

Армейски части се разположиха на граничните пунктове с Македония

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4942649

Жива сила и военна техника разположи Българската армия на граничните ни пунктове с Македония като превантивна мярка срещу бежанската вълна, заливаща западната ни съседка, съобщи БГНЕС.
Рано тази сутрин военна част от формирование 26400-Благоевград се разположи на метри преди ГКПП
Жива сила и военна техника разположи Българската армия на граничните ни пунктове с Македония като превантивна мярка срещу бежанската вълна, заливаща западната ни съседка, съобщи БГНЕС. Рано тази сутрин военна част от формирование 26400-Благоевград се разположи на метри преди ГКПП "Гюешево" на българо-македонската граница над Кюстендил.

Армията ни разположи жива сила и военна техника на граничните пунктове с Македония

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4942657

Жива сила и военна техника разположи Българската армия на граничните ни пунктове с Македония като превантивна мярка срещу бежанската вълна, заливаща западната ни съседка, съобщи БГНЕС.
Рано тази сутрин военна част от формирование 26400-Благоевград се разположи на метри преди ГКПП "Гюешево" на българо-македонската граница над Кюстендил.
Жива сила и военна техника разположи Българската армия на граничните ни пунктове с Македония като превантивна мярка срещу бежанската вълна, заливаща западната ни съседка, съобщи БГНЕС. Рано тази сутрин военна част от формирование 26400-Благоевград се разположи на метри преди ГКПП "Гюешево" на българо-македонската граница над Кюстендил.

Бербатов преговаря в софийски ресторант

http://petel.bg/Berbatov-pregovarya-v-sofiyski-restorant__124417

Илюстрация: Булфото Голямата звезда на българския футбол Димитър Бербатов проведе дълъг работен обяд в един от най-луксозните софийски...

Най-богатият човек в Азия загубил $ 13 млрд.долара

http://petel.bg/Nay-bogatiyat-chovek-v-Aziya-zagubil---13-mlrd-dolara__124416

13 млрд. долара е загубил най-богатият човек в Азия - китаецът Уан Дзиенлин, заради срива на борсите в Шанхай и Шънджън, предаде CNNMoney....

БХК и "Зелените" осъдиха акцията в Максуда

http://www.mediapool.bg/bhk-i-zelenite-osadiha-aktsiyata-v-maksuda-news238413.html

Българският хелзински комитет (БХК) и партия "Зелените" излязоха в един и същи ден с осъдителни декларации срещу акцията по събарянето на къщите в ромското гето "Максуда" във Варна. БХК обвини властите, че са предизвикали хуманитарна криза, а действията им за нарушение на международното право. Неправителствената организация критикува акцията като неадекватна и лошо планирана, защото е застрашила здравето и живота на стотици хора, голяма част от които деца. "Акцията от 20 август е една от най-мащабните принудителни акции, осъществени от българските власти от началото на демократичните промени у нас", се казва в позицията на БХК. След събарянето на 3/4 от къщите в "Максуда" без дом са останали 400 души, от които 150 са деца. За повечето семейства това бе единствено жилище. Много от прогонените роми са живеели в "Максуда" от десетилетия необезпокоявано. БХК напомня, че принудителната евикция бе последвана от лошо време Засегнатите не са били предупредени за точния час на събарянето и са загубили своето движимо имущество. Част от хората не са били в домовете си, когато е започнало събарянето, и впоследствие не са били допуснати от полицейските служители до тях, за да съберат вещите си, казват от БХК. Правозащитната организация напомня, че община Варна се е опитала да предложи алтернативно настаняване на останалите без дом, но това се е случило без консултация с ромите. Не е бил направен и анализ на техните нужди. "Това доведе до ненавременни, хаотични и крайно неадекватни действия от страна на Община Варна и социалните работници", казва от БХК. Резултатът е, че децата и техните родители са прекарали нощта на 20 август на открито в условия на продължителен дъжд и студено време. В деня на акцията подслон е осигурен на едва 40 души. Редица хора продължават да нощуват в лоши условия, лишени от своя дом. Според БХК акцията в "Максуда" нарушава международното право за защита на човешките права и преследва аморална предизборна цел – да се спечелят политически дивиденти на основата на антиромските предразсъдъци и омраза. Подобни са обвиненията и на партия "Зелените". "Показните, полoвинчати, без траен резултат мерки – обикновено преди избори, са само "замитане" на проблема. От друга страна, разумни и отговорни решения на местни управници срещат съпротивата на определени политически сили, за които явно неслучването на ромската интеграция е силен политически коз", се казва в позицията на партията. Те обвиняват държавните и общинските власти за неадекватните действия в ромския квартал. Партия "Зелените" напомня, че проблемът с незаконното строителство не е ромски, а национален.

Календерска: Искаме за хората поне същите права като за животните

http://www.bnews.bg/article-140629

Тя констатира, че приютите за бездомни са 2 и също така има два кризисни центъра. Местата в тях са общо 370. За да те приемат в приют, трябва да попълниш молба и да имаш лична карта. Познавате ли бездомен с лична карта?, реторична пита Календерска.

Безработицата в България падна под 10% за първи път от 2009 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=299574

Безработицата в България падна под 10% за първи път от началото на кризата, за първи път от 2009 година. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Явор Алексиев, икономист от Института за пазарна икономика във връзка с понижаването на нивата на безработица в страната.

Зам.-министър Персенски: МБАЛ Габрово разполага с модерна апаратура за диагностика за лечение на онкозаболявания

http://www.cross.bg/gabrovo-mbal-zdraveopazvaneto-1478435.html

/КРОСС/ Изпълнението на проекта за изграждане на център за ранна диагностика на онкологични заболявания в МБАЛ Габрово върви по план и до края на годината центърът ще бъде факт, увери зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски по време на провелата се днес в МБАЛ „Д-р Тота Венкова" текуща пресконференция в изпълнение на проекта. Д-р Персенски подчерта значимостта на Структурните фондове за подобряването на качеството и достъпа до здравеопазване и допълни, че и през настоящия програмен период Министерство на здравеопазването ще разчита на подкрепата на Европейския фонд за регионално развитие. Гражданите на Габрово и региона вече имат на разположение компютърен томограф, дигитален графично-скопичен рентген, С-рамо, 4D ехограф, ендоскопска апаратура, дигитална ендоскопска видео система за автофлуоресцентни изследвания на белия дроб, лапароскопско оборудване, анестезиологични апарати, както и една чисто нова линейка, заяви директорът на лечебното заведение д-р Нели Савчева, като уточни, че предстои доставка и въвеждане в експлоатация на PACS-система и ядрено-магнитен резонанс. Участие в пресконференцията взеха още кметът на Община Габрово г-жа Таня Христова, областният управител г-н Николай Сираков, представители на МЗ, в лицето на д-р Елвира Фотева, директор на дирекция „Международни проекти и програми" и г-жа Марияна Василева, ръководител СРИП. Проект BG161PO001/1

Спешната помощ ще получи 83 млн. евро от ОП „Региони в растеж”

http://www.cross.bg/gabrovo-programa-zdraveopazvaneto-1478435.html

/КРОСС/ Изпълнението на проекта за изграждане на център за ранна диагностика на онкологични заболявания в МБАЛ Габрово върви по план и до края на годината центърът ще бъде факт, увери зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски по време на провелата се днес в МБАЛ „Д-р Тота Венкова" текуща пресконференция в изпълнение на проекта. Д-р Персенски подчерта значимостта на Структурните фондове за подобряването на качеството и достъпа до здравеопазване и допълни, че и през настоящия програмен период Министерство на здравеопазването ще разчита на подкрепата на Европейския фонд за регионално развитие. През новия програмен период  в подновяване на оборудването и подпомагане работата на екипите на спешната помощ ще бъдат инвестирани 83 млн. евро по Оперативна програма „Региони в растеж". Гражданите на Габрово и региона вече имат на разположение компютърен томограф, дигитален графично-скопичен рентген, С-рамо, 4D ехограф, ендоскопска апаратура, дигитална ендоскопска видео система за автофлуоресцентни изследвания на белия дроб, лапароскопско оборудване, анестезиологични апарати, както и една чисто нова линейка, заяви директорът на лечебното заведение д-р Нели Савчева, като уточни, че предстои доставка и въвеждане в експлоатация на PACS-система и ядрено-магнитен резонанс

Злато и сребро за милиарди откриха в Нова Зеландия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4942643

Геофизици откриха, че в подземните води на новозеландския Северен остров се таят огромни залежи от злато и сребро за милиарди долари. Резултатите от находката им са публикувани с сп. Geothermics.
Екипът намерил 6 огромни депа с ценните метали в района на вулканичната зона Таупо. По техни изчисления от извличането на златото могат да се печелят $ 3
Геофизици откриха, че в подземните води на новозеландския Северен остров се таят огромни залежи от злато и сребро за милиарди долари. Резултатите от находката им са публикувани с сп. Geothermics. Екипът намерил 6 огромни депа с ценните метали в района на вулканичната зона Таупо. По техни изчисления от извличането на златото могат да се печелят $ 3

"Лудогорец" защити Марселиньо, бразилецът бил готов да играе за България

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/25/2597048_ludogorec_zashtiti_marselinyo_brazilecut_bil_gotov_da/?ref=rss


"Лудогорец" защити Марселиньо, като го обяви за лидер на отбора. От клуба се ядосаха след публикация в пресата и подкрепиха бразилеца.

"Марселиньо би играл под ръководството на Ивайло Петев в националния отбор, ако имаше законова възможност в момента", твърдят от клуба в сайта си.

Разградчани отричат полузащитникът да е коментирал работата на треньорите в "Лудогорец" и добавят, че той винаги е помагал за по-бързата адаптация на сънародниците си в отбора.

Според...

Армията ни на границата с Македония

http://frognews.bg/news_96701/Armiiata-ni-na-granitsata-s-Makedoniia/

Жива сила и военна техника разположи българската армия на граничните ни пунктове с Македония, като превантивна мярка срещу бежанската вълна, заливаща западната ни съседка.

Прокуратурата иска пробация за Бербатов заради шофиране без книжка

http://www.bnews.bg/article-140628

Слагане на подписи няколко пъти в седмицата в пробационната служба, беседа със служител и включване в програма за обществено въздействие, включва офертата на обвинението.

Архитектура за животни и градско градинарство от 18 септември в Пловдив (програма)

http://offnews.bg/news/n_1/n_550632.html

Архитектура за животни, градско градинарство и отворено училище са само част от намесите, които очакват пловдивчани по време на One Architecture Week 2015 от 18 до 27 септември. Фестивалът ще предложи работилница за изграждане на подвижни подслони за животни, обитаващи околностите и водите на Марица, театрален декор, връщащ колективните спомени за реката чрез светлини и сенки, инсталациите на Колектив Кино Космос - “Реката в града”, разположени на три от най-популярните пешеходни и обществени пространства в града. Инициативите са част от основната тема на архитектурната седмица „При-общена река“, чрез която фестивалът, съвместно с архитекти от България и чужбина, жители на Пловдив и цялата страна, дизайнери, творци, спортисти, активисти и т.н., си поставят за цел приобщаването на Марица, посредством съсредоточаването на колективни действия покрай реката. Събитието ще се опита да провокира връщането на това отдавна забравено богатство обратно на града.  Част от намесите вече функционират активно, демонстрирайки на практика,как може да бъде използвано пространството на реката. Сред тях са „Плажът на Марица“  на бул. "Марица" 104, както и градското градинарство , чиято цел е да представи алтернативи за функциониране и поддръжката на зелените площи в града. Полето на действие на тази намеса е тревна площ на северния бряг на реката. Плажът на Марица. Намеси, които тепърва предстоят: Работилницата „Отворено училище“ (18.09-26.09) ще събере български студенти по архитектура и дизайн със студенти по дизайн от Холандия, за да проучат потенциални места и форми за намеса около Марица. Резултатът от тяхната работа ще бъдат мебели и инсталации в градското пространство.  Колектив Кино Космос представят реката чрез серия от инсталации, разпръснати в центъра на Пловдив. Намесите (18.09-27.09) целят да провокират интерес към “забравената” река и да се опитат да интегрират образа ѝ във всекидневието на съвременен Пловдив. Отвореното училище. “Архитектура за животни” (19-20.09) е няколкодневна работилница, по време на която Клеменс Баудер, австрийски архитект и интердисциплинарен артист, и всички заинтересовани ще създадат заедно с него подвижни подслони за животни, обитаващи околностите и водите на Марица: птици, прилепи, видри, жаби, риби. За създаването на тези необичайни “къщички” Клеменс Баудер ще използва подръчни, за предпочитане рециклируеми материали. Архитектура за животни. Намесата „Приобщени сенки“ (19.09, 20.09 и 27.09) на Миър Фантом, артистичен колектив от Монреал, ще превърне стара бензиностанция на северния бряг на Марица в интерактивна инсталация, в която всички жители на града са поканени да участват, като се поровят във въображението си и в колективните си спомени. Приобщените сенки. Намесата “Водовъртеж” на полската архитектурна група Централа ще опита да преодолее затруднената връзка между брега и коритото на водното тяло чрез стоманена и въжена структура, която кани минувачите да се спуснат до коритото на реката. В програмата на One Architecture Week  се включват още поредица от събития, между които професионален форум, лекции, дебати, филмови прожекции, детска и спортна програма и много др.

РЕВОЛЮЦИЯ! Спряха развоя на ракови клетки

http://frognews.bg/news_96700/REVOLIUTSIIA!-Spriaha-razvoia-na-rakovi-kletki/

Учени успяха да трансформират ракови клетки в доброкачествени, след което оповестиха, че това дава шанс зловещото заболяване да бъде спряно, съобщава в. "Дейли телеграф".

Ръдърфорд донесе трето злато за Великобритания в слаб финал на скок дължина

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/25/2596994_rudurford_donese_treto_zlato_za_velikobritaniia_v_slab/?ref=rss


Олимпийският и европейски шампион Грег Ръ.дърфорд спечели първата си световна титла на скок дължина и запълни колекцията си от златни медали в дисциплината.

28-годишният британец вече е действащият шампион в трите най-големи лекоатлетически състезания, след като триумфира на олимпиадата в Лондон през 2012 и на европейското в Цюрих през 2014 г.

В изключително слаб финал Ръдърфорд нямаше никаква конкуренция за първото място и дори си позволи да пропусне последните си два...

Аврамопулос: Проблемът с бежанците ще продължи още много години

http://balkani.actualno.com/Avramopulos-Problemyt-s-bejancite-shte-prodylji-oshte-mnogo-godini-news_491874.html

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос призова за още по-организирани действия на Европа срещу трафикантите на хора като част от мерките за справяне с разрастващата се миграционна криза на континента.  В интервю за BBC в Атина Аврамопулос заяви, че Европа трябва да обяви война срещу трафикантите, част от които са организирани по-добре от държави.  Той предупреди още, че Европа трябва да предоставя убежище единствено на тези, които наистина се нуждаят от закрила. "За съжален

Без ток утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=299550

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 26 август , сряда, ще бъде прекъснато електрозахранването в някои райони на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

В лагера край Прешево са пристигнали пет автобуса с бежанци

http://www.cross.bg/lagera-dokymentite-preshevo-1478434.html

/КРОСС/ В лагера край Прешево в Югоизточна Сърбия са пристигнали пет автобуса с бежанци, пътуващи от сръбско-македонската граница. Ситуацията в лагера е спокойна, информира специалният пратеник на БНР в Македония и Сърбия Николай Кръстев: „Сръбските полицаи разговарят на английски с имигрантите и ги информират каква е процедурата по влизане и настаняване, която е под контрола на Върховния комисариат по бежанците на ООН. В момента там има около 2 хиляди души, които получават храна и консумативи. Бежанците обаче са търпеливи да получат документите си, с които да отпътуват към Унгария и Западна Европа. Някои от хората се оплакват от забавяне на документите и невинаги има питейна вода".

Туристи получават подправен касов бон за чадър

http://frognews.bg/news_96699/Turisti-poluchavat-podpraven-kasov-bon-za-chadar/

Нагла схема за измами по морето. Летовници сигнализираха, че на плаж „Хармани” са получили фалшива касова бележка за платените чадър и шезлонг.

Затварят част от столичната улица „Никола Габровски”

http://pik.bg/затварят-част-от-столичната-улица-„никола-габровски”-news388338.html

Затварят част от столичната улица „Никола Габровски”

От 26 август до 24.00 часа на 30 август се забранява влизането на пътни превозни средства по източната част от пътното платно на ул. „Никола Габровски” между ул. „Баку” и ул. „Д-р Г. М. Димитров”, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Движението ще се извършва двупосочно в западната част от пътното платно на улицата в същия участък.

От 31 август до 24.00 часа на 5 септември се забранява влизането на автомобили по западната част от пътното платно на ул. „Никола Габровски“ между ул. „Баку“ и ул. „Д-р Г. М.Димитров“ .Движението ще се извършва двупосочно в източното платно. От 4.30 часа на 31 август до 24.00 часа на 5 август се закрива автобусна спирка с код 0318 на ул. „Никола Габровски“ в посока Студентски град. Промяната в организацията на движение се налага във връзка с рехабилитацията на пътната мрежа.

Министерството на финансите възроди стари идеи на ДПС за офшорките

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/08/25/2597027_ministerstvoto_na_finansite_vuzrodi_stari_idei_na_dps/?ref=rss


Дружества, регистрирани в офшорни зони, да могат да придобиват до 10% от капитала на медии, банки, застрахователни и пенсионни дружества, което сега е забранено. Това предвижда законопроект на Министерството на финансите, публикуван за обществено обсъждане.

Предлаганото изменение в закона предвижда от 1 януари 2016 г. офшорни компании да могат да притежават до 10 на сто от дружества в общо 20 дейности, внесени в рестриктивния списък на т. нар. закон за офшорките на депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски, приет при управлението на кабинета "Орешарски". 

Целта на влезлия в сила от 1 януари 2014 г. закон беше да изясни действителните собственици на тези компании, както и да ограничи контрола им върху публични ресурси. Половин година по-късно обаче се оказа, че рестрикцията възпирала чуждестранните инвеститори да купуват дялове от български компании, а самите дружества са застрашени от отнемане на лиценза, ако една тяхна акция се окаже собственост на офшорка.

През юни 2014 г. самият Йордан Цонев, който беше председател на бюджетната комисия по това време, беше внесъл подобна поправка. Предишното Народно събрание обаче не успя да я приеме, защото се разпусна предсрочно. Сега това става по инициатива на Министерството на финансите.

В мотивите към законопроекта се казва, че целта е от ограниченията да бъдат изключени минимални участия, с които дружество, регистрирано в юрисдикция с преференциален данъчен режим или неговите 
действителни собственици не могат реално да контролират българско дружество или дейност в България. По този начин ще се избегне ситуация, при която поради притежаването на една акция в банка, застрахователно дружество или пенсионноосигурително дружество от дружество, регистрирано в офшорна зона, да се стига до отнемане на лиценз за банкова или застрахователна дейност.

Както Йордан Цонев преди година, така и ведомството, ръководено от Владислав Горанов сега, предлага вписването на обстоятелствата около действителните собственици на офшорните дружества да става в специален регистър към Агенцията по вписванията, а не в Търговския регистър, какъвто е сегашният закон. Информация от специализирания регистър ще се дава при поискване само на компаниите, в които офшорката участва, на Националната агенция за приходите, Държавна агенция "Национална сигурност", специализираните регулатори (Българската народна банка, Комисията за финансов надзор и други) и компетентните органи по смисъла на закона, се посочва в мотивите.

Тези структури ще могат да използват информацията само за служебни цели при опазване на поверителността на личните данни на действителните собствениц, гласи проектът. 

Преди година депутатът от БСП Георги Кадиев беше напомнил, че ограничението за офшорна собственост до 10% от капитала лесно може да бъде прескочено като 10 дружества на едно лице придобият по 9.99% от съответната компания. 

Германия забранява ГМО културите

http://offnews.bg/news/n_1/n_550627.html

Германия предприема стъпки към забраняване на отглеждането на ГМО култури, съобщава "Евроактив". Страната ще се възползва от  законодателна рамка , одобрена от Европейския съюз по-рано тази година, според която една страна-членка може да забрани отглеждането на ГМО култури на своята територия, включително на видове, одобрени от съюза. Кристиан Шмид, германският федерален министър за храните и селското стопанство, чрез писмо е информирал различните регионални органи на управление за намерението на Германия да се възползва от новото законодателство. Ходът е реакция на натискът на пет държавни агенции, призоваващи за държавна забрана на ГМО, вместо сегашното правило, което позволява на различните провинции да решават сами дали да налагат забрана. В писмото си Шмид дава срок до 11 септември на управителните органи на отделните провинции да отговорят дали тяхната област да бъде включена в бъдещата забрана.

30 години затвор за двойния убиец от Джебел

http://offnews.bg/news/n_1/n_550635.html

Окръжният съд в Кърджали осъди на 30 години затвор двойния убиец от Джебел 19-годишния Мерт Мехмед, съобщава БГНЕС. Той се изправи днес пред 5-членен състав на съда и призна вината си.Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив. Убийството стана на 22 април миналата година. В апартамент в центъра на Джебел бяха открити телата на 24-годишната Джейлян и 8-годишната й дъщеричка, посечени с брадва. Часове по-късно полицията задържа Мерт, който направи пълни самопризнания. След като убил жертвите си, той откраднал от дома им сума от около 250-300 лева. Прибрал се у дома и хвърлил кървавите си дрехи в коша за пране. С откраднатите пари си купил маратонки и мобилен телефон.

Връщаме в двуседмичен срок стока и без дефект, купена дистанционно

http://www.bnews.bg/article-140627

Достатъчно е потребителят да не хареса цвета или да не е улучил размера, например.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване