Гледай в момента финала на Ивет Лалова на 200 метра

http://petel.bg/Gleday-v-momenta-finala-na-Ivet-Lalova-na-200-metra-__124801

Звездата на българският спринт Ивет Лалова ще стартира точно в 16,00 ч (бъл.време) във финала на 200 м на световното по лека атлетика в Пекин....

Нов рекорд! Хванаха шофьор с 4,81 промила алкохол

http://petel.bg/Nov-rekord--Hvanaha-shofor-s-4-81-promila-alkohol__124800

Полицията задържа водач на лек автомобил с 4.81 промила алкохол, съобщиха от пресцентъра на Областната дикреция на МВР-Бургас. Вчера...

"Енерго про" обнови част от електроразпределителната мрежа след свлачище в Община Стражица

http://petel.bg/Energo-pro-obnovi-chast-ot-elektrorazpredelitelnata-mrezha-sled-svlachishhe-v-Obshhina-Strazhitsa---__124799

Екипи на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи предотвратиха опасност от прекъсване на електричеството в 7 населени места в община Стражица след природно...

Първа загуба на Топалов го свали от върха в класирането на супертурнира в Сейнт Луис

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4948039

Гросмайстор Веселин Топалов претърпя първо поражение на шахматния супертурнир в Сейнт Луис (САЩ), след като с белите фигури отстъпи на 53-ия ход пред Фабиано Каруана в партия от петия кръг.
В 35-ия ход българинът допусна груба грешка, от която италианецът, състезаващ се за САЩ, се възползва, за да запише първия си успех в надпреварата.
Гросмайстор Веселин Топалов претърпя първо поражение на шахматния супертурнир в Сейнт Луис (САЩ), след като с белите фигури отстъпи на 53-ия ход пред Фабиано Каруана в партия от петия кръг. В 35-ия ход българинът допусна груба грешка, от която италианецът, състезаващ се за САЩ, се възползва, за да запише първия си успех в надпреварата.

Топалов вече не е лидер на супертурнира в Сейнт Луис след първа загуба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4948043

Гросмайстор Веселин Топалов претърпя първо поражение на шахматния супертурнир в Сейнт Луис (САЩ), след като с белите фигури отстъпи на 53-ия ход пред Фабиано Каруана в партия от петия кръг.
В 35-ия ход българинът допусна груба грешка, от която италианецът, състезаващ се за САЩ, се възползва, за да запише първия си успех в надпреварата.
Гросмайстор Веселин Топалов претърпя първо поражение на шахматния супертурнир в Сейнт Луис (САЩ), след като с белите фигури отстъпи на 53-ия ход пред Фабиано Каруана в партия от петия кръг. В 35-ия ход българинът допусна груба грешка, от която италианецът, състезаващ се за САЩ, се възползва, за да запише първия си успех в надпреварата.

Закопчаха двама афганистанци, предвижвали се по пътя Велико Търново - Русе

http://pik.bg/закопчаха-двама-афганистанци-предвижвали-се-по-пътя-велико-търново---русе-news389862.html

Закопчаха двама афганистанци, предвижвали се по пътя Велико Търново - Русе

Свищовски полицаи са задържали двама афганистански граждани, съобщиха от ОД на МВР във Велико Търново. 

Полицейски патрул е засякъл А.З. /26г./ и Н.Г./38 г./, които са се предвижвали пеша по пътя Велико Търново - Русе. 

Задържани са преди разклона за село Овча могила. Двамата са посочили, че са напуснали родната си страна преди около 15 дни.

В района на София се качили на товарен автомобил, без знанието на водача на превозното средство.

След като автомобилът спрял на паркинг, те скочили от него и се озовали на територията на община Свищов, мислейки че са излезли извън пределите на страната. 

Двамата са били задържани за срок до 24 часа, след което са освободени и пренасочени към регистрационния център в Елхово, уточниха от група "Миграция" към ОД на МВР в областния град, пише БТА.

Български трафиканти са замесени в трагедията с камиона в Австрия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/28/2599117_bulgarski_trafikanti_sa_zameseni_v_tragediiata_s/?ref=rss


Австрийската полиция подозира, че зад трагедията с унгарски камион, пълен с телата на 71 бежанци, стои българско-унгарска мрежа за трафик на хора, съобщи "Ройтерс".

Това съобщи Петер Доскозил, началник на полицията в граничната провинция Бургенланд.

Би Би Си допълва, че трима души, за които се предполага, че са български граждани, са арестувани в Унгария. Проверява се дали те не са изоставили хладилния камион с телата на мъже, жени и деца на отбивка на магистрала в...

Пламен би и Златка по акъл: Не знам какво е 24 май

http://www.bnews.bg/article-140766

Плeймeйтĸaтa, ĸoятo пpeди няĸoлĸo гoдини oбяви, чe Aнглия e cтoлицaтa нa Beлиĸoбpитaния, сега има заместник.

Общият успех влиза в бала на седмокласниците за прием в гимназиите

http://www.cross.bg/klas-sedmi-yspeh-1478766.html

/КРОСС/В бала за прием в гимназиите ще влиза и общия среден успех след завършен 7-и клас, съобщи пред БНР Ваня Кастрева - заместник-министър на образованието. "Промяната, която сме предложили, се стреми да равнопостави учениците, учителите, учебните ни предмети с елемента, в който в балообразуването на учениците за приема след седми клас, като една шеста част от бала извежда общия среден успех от удостоверението за завършен седми клас", заяви Кастрева. Мотивът за тази промяна е, че всеки един предмет има своята сила и своето значение в развитието на общото знание. "Всеки предмет има принос за личностното развитие на детето ни", заяви зам.-министърът. До този момент училището определяше от удостоверението за седми клас два балообразуващи предмета. След промените училището ще определя един балообразуващ предмет, а другият ще бъде общият среден успех от удостоверението за завършен седми клас.  

Полицейска гонка завърши с арести в Петрич

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4948037


Младежи спретнаха гонка с полицейска кола край Петрич, но екшънът завърши със слагане на белезници.
До полицейското преследване се стигна, след като на подадена стоп-палка водач на лек автомобил "Опел Кадет" не се подчинил и избягал с мръсна газ.
Инцидентът станал в района на бензиностанция на изхода на Петрич в посока с. Първомай.
Младежи спретнаха гонка с полицейска кола край Петрич, но екшънът завърши със слагане на белезници. До полицейското преследване се стигна, след като на подадена стоп-палка водач на лек автомобил "Опел Кадет" не се подчинил и избягал с мръсна газ. Инцидентът станал в района на бензиностанция на изхода на Петрич в посока с. Първомай.

Бареков към Янев: Нямам място до пачаври с нежни ръчички

http://offnews.bg/news/n_1/n_552029.html

"Очевидно болонката на властта е била посъветвана от господаря си да оттегли подкрепата на изчезналата си партийка за Данчо Лечков". Така лидерът на България без цензура (ББЦ) Николай Бареков коментира с нощното изказване на председателя на "Ред, законност и справедливост" (РЗС) Яне Янев , който заяви, че оттегля подкрепата си за кандидатурата на Йордан Лечков за кмет на Сливен, защото "там, където е Бареков, аз не мога и няма да бъда". Припомняме, че миналата седмица партията на Бареков издигна Лечков за кмет на Сливен , след като Янев беше обявил подкрепата си за бившия футболист. Това обаче накара Янев да размисли за подкрепата си. "Това е чудесна новина и за самия Лечков, особено ако е решил да играе докрай срещу ГЕРБ и статуквото на изборите за кмет на Сливен. Новината е чудесна и за мен и ББЦ, защото по хигиенни съображения не се чувстваме на място в компанията на политически пачаври", коментира в отговор Бареков. Бившият журналист заяви още, че остава "принципна опозиция на Яневите господари". Той добави, че не е "мръднал на милиметър" от позицията си, въпреки атаките срещу него и партията му от страна на "помияри с нежни ръчички".

БНТ предава откриването на Колодрума в Пловдив

http://www.cross.bg/kolodryma-otkrivaneto-spektakula-1478767.html

/КРОСС/ БНТ 1 и БНТ HD ще предават пряко откриването на Колодрума в Пловдив тази неделя (30 август), от 18:30 часа. Едно от най-големите имена на спортната гимнастика - Йордан Йовчев, ще има роля в спектакъла по откриването. Със свои изпълнения в него ще се включат Пловдивската опера, дует Ритон, Deep Zone Project и група ПИФ. Режисьор на спектакъла е Жоро Торнев, водещи - Цветелина Абрашева и Методи Манченко. Преди официалното откриване новото съоръжение ще демонстрира многофункционалните си възможности за над 20 вида спорт. Това е единственият покрит колодрум в Югоизточна Европа, отговарящ на всички олимпийски стандарти. Строежът на залата започна преди 9 години, а инвестицията в нея е за 49 500 000 лева. Около 18:30 часа ще стане ясен първия етапен победител от колоездачната обиколка на България, която финишира пред Колодрума. След това участниците в нея ще влязат в залата, за да бъде извършено награждаването. Републиканският рекордьор по колоездене Мирослав Минчев ще направи опит за рекорд на пистата на 200 м на летящ старт и 1 км от място. Входът е свободен с пропуски от общината. Публиката ще има възможност да участва в томбола за три велосипеда, а организаторите пазят в тайна още изненади до последно.  

"Тотнъм" купи кореец от "Байер" (Леверкузен) за 30 млн. евро

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/28/2599093_totnum_kupi_koreec_ot_baier_leverkuzen_za_30_mln_evro/?ref=rss


Корейският нападател Хеунг Мин Сон е поредният футболист, който ще премине от Бундеслигата във Висшата лига на Англия през това лято. "Тотнъм" договори купуването му от "Байер" (Леверкузен) за 30 милиона евро. 

Сон, който получи фланелката с номер 7, подписа договор за пет години със тима от северен Лондон. Трансферът му ще приключи след издаването на работна виза.

Южнокорейският национал направи име в "Хамбургер", а след преминаването си в Леверкузен преди две години...

Лукарски с последни данни: Под 1% са нарушенията по бензиностанциите

http://frognews.bg/news_96857/Lukarski-s-posledni-danni-Pod-1procenta-sa-narusheniiata-po-benzinostantsiite/

Контролните органи са проверили всички бензиностанции и нарушенията са под един процент, каза на брифинг днес министърът на икономиката Божидар Лукарски. При малки бензиностанции са 48 процента от нарушенията, а 52 на сто са при обекти на големи вериги. 60% от нарушенията са за количеството отчитано гориво, а 40% – за нарушени пломби по разходомерите.

Прокуратурата и НАП разкриха търговци на месо, ощетили хазната с 1,5 мнл. лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4948016

На 27 август 2015 г. Следственият отдел към Специализирана прокуратура със съдействието на експерти от НАП реализираха акция за пресичане на дейността на организирана престъпна група, създадена с цел невнасяне на корпоративен данък от търговия с месо и източване на ДДС в София и страната, съобщиха от Прокуратурата.
На 27 август 2015 г. Следственият отдел към Специализирана прокуратура със съдействието на експерти от НАП реализираха акция за пресичане на дейността на организирана престъпна група, създадена с цел невнасяне на корпоративен данък от търговия с месо и източване на ДДС в София и страната, съобщиха от Прокуратурата.

Доналд Тръмп доказа, че не носи перука

http://www.mediapool.bg/donald-tramp-dokaza-che-ne-nosi-peruka-news238543.html

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп доказа, че косата му е истинска и не носи перука. По време на предизборен митинг в щата Южна Каролина пред привърженици на републиканската партия на САЩ той накара жена от публиката да му дръпне косите и да докаже, че не използва тупе, пише "Дейли Стар". "Най-накрая ще се разбере веднъж и завинаги. Ела тук. Ще трябва да направиш проверка“, обърна се Тръмп към жена от публиката. Жената се качи на сцената и дръпна косата му, констатирайки, че е истинска. Това не е първият път, в който кандидатът за президент на САЩ се опитва да разсее слуховете, че носи перука.

Прокуратурата и НАП разкриха търговци на месо, ощетили хазната с 1,5 мнл. лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4948027

На 27 август 2015 г. Следственият отдел към Специализирана прокуратура със съдействието на експерти от НАП реализираха акция за пресичане на дейността на организирана престъпна група, създадена с цел невнасяне на корпоративен данък от търговия с месо и източване на ДДС в София и страната, съобщиха от Прокуратурата.
На 27 август 2015 г. Следственият отдел към Специализирана прокуратура със съдействието на експерти от НАП реализираха акция за пресичане на дейността на организирана престъпна група, създадена с цел невнасяне на корпоративен данък от търговия с месо и източване на ДДС в София и страната, съобщиха от Прокуратурата.

Хванаха над 9000 джигита само за седмица

http://offnews.bg/news/n_1/n_552039.html

Над 9000 джигита са били хванати от "Пътна полиция" за последната седмица в акция за контрол на максималната скорост по пътищата, съобщава бТВ. Най-бързият нарушител за този период е карал с около 130 км/час при ограничение от 50 км/час. Предстои му да получи глоба между 550 и 600 лв., като определящ фактор е дали е карал в населено място или извън. В сравнение с предпоследната акция "Скорост" на "Пътна полиция" засечените нарушители при тази са с над 60% повече. "По-големият процент се дължи на това, че от 23 май използваме мобилните системи за контрол на скоростта. Вече не спираме на място и не се губи време за издаване на административен документ, а на нарушителите ще се изпращат електронни фишове", обяснява Росен Рапчев от отдел „Пътна полиция” . Освен това при акцията са задържани и четири лица, които са били издирвани от органите на МВР, както и 54 нелегални имигранта. Общият брой на нарушенията в цялата страна пък е 11 779 за периода между 17 и 23 август , сочи справка на "Пътна полиция". Най-много са нарушавали правилата за движение в София, Пловдив, Благоевград и Варна. За посочение период полицаите са съставили общо 5 727 фиша и 4 167 акта.

Кирил Йорданов отново в битката за кмет на Варна

http://offnews.bg/news/n_1/n_552033.html

Бившият кмет на Варна Кирил Йорданов отново ще се кандидатира за поста, обяви самият той на пресконференция.  По думите му кандидатурата му ще бъде издигната от коалиция от партии, които в момента са в процес на регистрация, затова отказа да ги назове. "Техните имена ще станат известни около 15 септември, когато трябва да бъде подписано предизборно споразумение", обясни Йорданов и допълни, че става въпрос за съществуващи партии. Той беше категоричен, че не е водил разговори с АБВ, но районните структури на партията в районите „Одесос“, „Младост“ и „Приморски“ са го предложили за кандидат-кмет. Бившият кмет заяви убедено, че има какво още да направи за Варна и че линията, която в миналото бил поел се е оказал вярна за развитието на града. Новината коментира и настоящият кмет на морския град Иван Портних (ГЕРБ) „Нека Кирил Йорданов да изкоментира каква ще е алтернативата. Всеки има право да прави пресконференции, нека да видим, че да можем да коментираме“, заяви лаконично Портних. В същото време зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов , който оглавява и предизборния щаб на партията, призна пред журналисти, че е учуден от кандидатурата на Йорданов. Кирил Йорданов беше кмет на Варна от 1999 до март 2013г ., когато ГЕРБ оттегли политическата си подкрепа за него. Решението дойде след масови протести в морския град, като заради тях оставка подаде и тогавашния премиер Бойко Борисов. Оставката на Йорданов дойде и няколко дни след като пред входа на общината в града се самозапали активистът Пламен Горанов. 

Пътуваме все повече с автобуси и по-малко с влакове

http://business.actualno.com/Pytuvame-vse-poveche-s-avtobusi-i-po-malko-s-vlakove-news_492410.html

Броят на превозените пътници от железопътния и автобусния транспорт през второто тримесечие на 2015 г. е 115,4 млн. души, или с 0,7% повече спрямо същия период на предходната година. Това се дължи на по-големия брой превозени пътници при международните превози. Това показват изнесените днес предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). При автобусния транспорт се наблюдава увеличение с 1,2%, докато железопътният транспорт бележи спад от 7,6%. Извършената работа през второто

Разбита е печатница в Пловдив за фалшиви документи на бежанци

http://crime.actualno.com/Razbita-e-pechatnica-v-Plovdiv-za-falshivi-dokumenti-na-bejanci-news_492402.html

Разбита печатница в Пловдив е фабрикувала фалшиви документи на граждани от арабски страни. Това съобщи в Пловдив шефът на Криминална полиция в Областната дирекция на МВР комисар Николай Кирков. Акцията е проведена късно снощи на ул. „Розова долина” в кв. "Кършияка" в Пловдив. Спецполицаи са изнасяли папки, документи и компютри от частен апартамент, съобщава "24 часа." От партерното помещение на кооперация на пловдивската улица са иззети 35 подправени лични карти, 19 фалшиви шофьорс

Служебното правителство на Гърция положи клетва

http://balkani.actualno.com/Slujebnoto-pravitelstvo-na-Gyrcija-poloji-kletva-news_492409.html

Служебното правителство на Гърция положи клетва в президентския дворец в присъствието на държавния глава Прокопис Павлопулос. Заклеха се 23 думи, включително заместник министрите. Вчера клетка положи и премирът Тану-Христофилу, която присъства и на сегашната церемония. Основната задача на кабинета ще стане провеждането на парламентарните избори идния месец, пише БГНЕС.

Разбиха група, крила данъци от месо

http://offnews.bg/news/n_1/n_552046.html

Престъпна група, укрила данъци от търговия с месо и точила ДДС през "кухи фирми", разби Спецпрокуратурата. Акцията е извършена вчера заедно с експерти от НАП.  Според събраните до този момент доказателства групата е ощетила държавния бюджет с близо 1,5 млн. лв. За укриването и невнасянето на данъци е създадена система от т. нар. липсващи и буферни търговци. „Кухите“ фирми са издавали документи на реални търговци на месо, с което те фиктивно са увеличавали годишните си разходи, намалявали са печалбата, а оттам са намалявали и внесения в хазната корпоративен данък. Веригата от дружества е ощетявала държавния бюджет и чрез приспадане на данък добавена стойност от фиктивни продажби на стоки помежду си. След дадени разрешения от Специализирания наказателен съд са извършени претърсвания на различни адреси в столицата и страната. Иззети са множество веществени доказателства, в т.ч. компютърни конфигурации и документация на „липсващи“ и „буферни“ търговци.  Извършват се разпити на свидетели, назначени са експертизи на иззетите веществени доказателства. Уточняват се и нанесените щети на държавата.

Трима българи арестувани в Унгария за камиона, пълен с мъртви бежанци

http://offnews.bg/news/n_1/n_552047.html

Трима българи са били арестувани в Унгария след като вчера в Австрия бе открит изоставен камион, пълен с телата на 71 мъртви емигранти, пише Би Би Си. Според властите в Унгария, тримата българи са били шофьори на камиона, който е бил с унгарски регистрационни номера. Превозното средство е било брандирано с логото на словашка фирма за колбаси, от която заявили, че камионът отдавна не бил техен. Вчера в Австрия, в близост до границата с Унгария, бе открит камион, пълен с мъртви емигранти, най-вероятно от Сирия. Трагедията коментира и германският канцлер Ангела Меркел, която заяви, че новината е разтърсила европейските лидери, които са обсъждали бежанската криза на среща на върха на балканските държави.

Под 1% са нарушенията на бензиностанциите

http://www.bnews.bg/article-140763

При 7% от взетите проби има отклонения от нормите и нарушения на качеството на горивото.

Прогнозират поскъпване на олиото още другия месец

http://www.cross.bg/slunchogled-rekolta-proizvoditelite-1478765.html

/КРОСС/Лоша година с по-слаба реколта регистрират производителите на слънчоглед в България. Земеделците и търговците прогнозират, че по-ниските добиви ще доведат до повишение на изкупните цени, а от там и до скок на цената на олиото. Рафинериите за производство на олио у нас все още не са започнали да изкупуват слънчогледа от тазгодишната реколта.  Въпреки че през пролетта в България бяха засети почти двойно повече площи със слънчоглед - около 4 милиона декара, производителите отчитат по-слаб добив с около 1/3. Маслодайността на слънчогледа тази година също не е от най-добрите. Затова производителите са единодушни - заради слабата реколта изкупната цена на слънчогледа ще скочи поне с 15%. Светослав Русалов отглежда около 2000 декара слънчоглед край пловдивското село Труд. След броени дни ще започне да жъне, но още с влизането в първите масиви отчита, че добивът тази година ще е с 30% по-слаб заради сушата. На борсите в момента тон слънчоглед се търгува за 635 лева. Заради слабата реколта обаче цената му ще скочи и то в края на жътвената кампания, когато ще има недостиг. Първи повишението ще усетят производителите на олио. Още от сега се заканиха да вдигнат цената, а това директно ще удари по джоба на потребителя. В момента бутилка олио в магазина струва между 1.80 и 2.50 лева. Според прогнозата на търговците поскъпването на олиото ще е факт още следващия месец.

9000 джигити засякоха на пътя само за седмица при акция "Скорост"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4948021

Над 9000 души са нарушителите, които са засечени само за една седмица при последната акция за контрол на максималната скорост по пътищата, съобщи bTV.
Най-високата скорост на нарушител е била около 130 км/час при разрешени 50 км/час. Водачът ще получи глоба между 550 и 600 лв. в зависимост от това дали е карал в населено или извън населено място.
Над 9000 души са нарушителите, които са засечени само за една седмица при последната акция за контрол на максималната скорост по пътищата, съобщи bTV. Най-високата скорост на нарушител е била около 130 км/час при разрешени 50 км/час. Водачът ще получи глоба между 550 и 600 лв. в зависимост от това дали е карал в населено или извън населено място.

148 български художници гостуват във Венеция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4947707

Българското съвременно изкуство ще бъде във фокуса на Венеция със 148 наши художници - живеещи в България или напуснали страната, учители и ученици. В понеделник творбите ще бъдат показани във фондация “Джорджо Чини” в рамките на изложбата “Карта на новото изкуство”. Проектът, наречен “Спасени мечти”,
Българското съвременно изкуство ще бъде във фокуса на Венеция със 148 наши художници - живеещи в България или напуснали страната, учители и ученици. В понеделник творбите ще бъдат показани във фондация “Джорджо Чини” в рамките на изложбата “Карта на новото изкуство”. Проектът, наречен “Спасени мечти”,

При акция Скорост засякоха 9000 джигити на пътя само за седмица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4948032

Над 9000 души са нарушителите, които са засечени само за една седмица при последната акция за контрол на максималната скорост по пътищата, съобщи bTV.
Най-високата скорост на нарушител е била около 130 км/час при разрешени 50 км/час. Водачът ще получи глоба между 550 и 600 лв. в зависимост от това дали е карал в населено или извън населено място.
Над 9000 души са нарушителите, които са засечени само за една седмица при последната акция за контрол на максималната скорост по пътищата, съобщи bTV. Най-високата скорост на нарушител е била около 130 км/час при разрешени 50 км/час. Водачът ще получи глоба между 550 и 600 лв. в зависимост от това дали е карал в населено или извън населено място.

Печатница за фалшиви документи разкриха в Пловдив

http://www.cross.bg/plovdiv-falshivi-dokymenti-1478764.html

/КРОСС/Криминалисти са разкрили в Пловдив печатница за фалшиви документи - лични карти, дипломи, шофьорски книжки и контролни талони. Базата на фалшификаторите се е намирала на улица "Розова долина". Подробности за акцията ще бъдат оповестени по-късно на пресконференция.  

Французойка получи обезщетение заради алергия към електронни устройства

http://www.mediapool.bg/frantsuzoika-poluchi-obezshtetenie-zaradi-alergiya-kam-elektronni-ustroistva-news238542.html

Французойка получи обезщетение за инвалидност, след като заяви пред съда, че страда от алергия към електромагнитно излъчване, съобщи ББС. На 39-годишната Марин Ришар ще се изплащат 800 евро на месец в продължение на три години. Тя посочва, че това е "пробив" за хората, страдащи от електромагнитна свръхчувствителност. Състоянието е признато от Световната здравна организация (СЗО), въпреки че причините не са ясни. Ришар се е оттеглила в отдалечен планински регион в югозападна Франция, където живее в хамбар без електричество. Тя отбелязва, че й влияят електронните устройства, използвани всекидневно от хората, каквито са телефоните. Характерните симптоми са главоболие, умора, гадене и сърцебиене. Обезщетението за инвалидност е дадено от съд в Тулуза, въпреки че в решението съдът не признава официално електромагнитната свръхчувствителност за болест. При подобен случай в САЩ родителите на 12-годишно момче заявяват, че синът им е свръхчувствителен към Wi-Fi мрежата в училището и завеждат жалба срещу образователната институция. По думите им момчето е започнало да страда от главоболие, кръвоизливи в носа и гадене след инсталирането на Wi-Fi в сградата през 2013 година. Училището се обръща към технологичната фирма Isotope за измерване и оценка на електромагнитните емисии в кампуса. Резултатите показват, че нивата на излъчванията са много под законово допустимите нива.

Трима българи задържани заради камиона на смъртта в Австрия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4948018

Трима българи са били задържани по подозрения, че са прекарвали над 70-те загинали мигранти на магистрала в Австрия, съобщи Би Би Си.
Българите са били задържани в Унгария. Предполага се, че те са шофирали ТИР-а.
71 трупа на имигранти бяха извадени от камиона, който беше открит вчера изоставен в аварийната лента на магистрала в Източна Австрия,
Трима българи са били задържани по подозрения, че са прекарвали над 70-те загинали мигранти на магистрала в Австрия, съобщи Би Би Си. Българите са били задържани в Унгария. Предполага се, че те са шофирали ТИР-а. 71 трупа на имигранти бяха извадени от камиона, който беше открит вчера изоставен в аварийната лента на магистрала в Източна Австрия,

Пътниците на метрото се увеличават с 5.4% за година

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/08/28/2599090_putnicite_na_metroto_se_uvelichavat_s_54_za_godina/?ref=rss


Превозените от метрополитена пътници между април и юни са с 5.4% повече, отколкото през същия период на миналата година, съобщи Националният статистически институт. През това време линиите на метрото се удължиха до летището и до бизнес парка, пуснати през април и май тази година, и общо 7 нови спирки.  

От статистическите данни, разпространени днес, се разбира, че метрото е разтоварило тролеите и трамваите. Спадът на пътниците в трамвайния транспорт е с 4.7%, а в тролейбусния,...

ЕС е готов да започне преговори за присъединяване със Сърбия

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/08/28/2599092_es_e_gotov_da_zapochne_pregovori_za_prisuediniavane/?ref=rss


Европейският съюз е готов да започне преговори за присъединяване със Сърбия много скоро, това заяви комисарят по разширяването Йоханес Хан по време на срещата на върха за Западните Балкани във Виена, предаде Ройтерс.

Според Йоханес Хан, след като Сърбия и Косово подписаха във вторник споразумения в областта на енергетиката, телекомуникациите и правата на сръбското малцинство, ситуацията е подходяща за стартирането на официалните преговори с Белград.

Сърбите в Северно...

Крадливите ЕРП-та да махнат таксите включване за инвалиди

http://bulgarski.pogled.info/news/67183/Kradlivite-ERP-ta-da-mahnat-taksite-vklyuchvane-za-invalidi

/Поглед.инфо/ Моля ви, да подкрепите искането ни - крадливите ЕРП-та да махнат таксите включване - 20лв и 40лв, когато абонатите са инвалиди.

Откритите тела в камиона в Австрия са над 70

http://www.cross.bg/kamiona-yngariya-kamion-1478763.html

/КРОСС/Над 70 са телата в камиона с унгарска регистрация, който бе открит в четвъртък сутринта на отбивка на австрийска магистрала А4. Това казаха от вътрешното министерство на Австрия.В."Кроне", който вчера първи съобщи новината, публикува статия с твърдение за 71 загинали, пише „Дневник". Изданието добавя, че в международна операция в Унгария са арестувани трима души, но че следите водят към трафиканти на хора в Румъния. Хладилният камион бе изтеглен с влекач в следобедните часове и властите казваха само, че в него има „до 50 жертви".„Работата продължи цяла нощ и мисля, че вече всички тела са извадени", каза Хелмут Марбан, говорител на полицията в граничната провинция Бургенланд. „Съдебните медици все още работят в камиона и се опитват да изяснят всички факти."Трагедията шокира страната и лидерите на големите страни от ЕС, висши представители на Европейската комисия и премиери от Западните Балкани, събрали се в четвъртък във Виена на годишна среща на върха.Хладилният камион е бил изоставен на магистралата, водеща към Унгария и Словакия, и по първоначални заключения вероятно е влязъл в Австрия вече пълен с мъртви хора, за които се предполага, че са бежанци.Австрийски патрул на пътната полиция спрял за проверка около обяд, за да установи с ужас, че от камиона се стичат течности от разлагащите се вътре тела.В момента камионът е в сграда на митниците в село Никелсдорф, където има хладилни камери.  

Български трафиканти прекарвали 70-те задушени имигранти в Австрия (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4948004

Трима души са били задържани по подозрения, че са прекарвали над 70-те загинали имигранти открити на магистрала в Австрия, съобщи Би Би Си. 
Двама от тримата задържани са българи, каза австрийската министърка на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер. Става дума за лице с ливански корени и български паспорт, на чието име се води камионът,
Трима души са били задържани по подозрения, че са прекарвали над 70-те загинали имигранти открити на магистрала в Австрия, съобщи Би Би Си.  Двама от тримата задържани са българи, каза австрийската министърка на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер. Става дума за лице с ливански корени и български паспорт, на чието име се води камионът,

Петев извика по спешност Димитър Рангелов

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/28/2599103_petev_izvika_po_speshnost_dimitur_rangelov/?ref=rss


Селекционерът на националния отбор по футбол на България Ивайло Петев добави нападателя Димитър Рангелов към групата от 24 футболисти за европейските квалификации срещу Норвегия на 3 септември в София и срещу Италия на 6 септември в Палермо.

Футболистът на турския "Коняспор" ще се присъедини към лагера на националния отбор на базата в Правец в неделя.

Решението на Петев идва като реакция на контузията на Валери Божинов от мача на "Партизан" в Шампионската лига. Нападателят...

Рейкявик кръсти улица на Дарт Вейдър

http://www.vesti.bg/sviat/rejkiavik-krysti-ulica-na-dart-vejdyr-6041805

Предложението за новото име на улицата е тръгнало от един от сайтовете на града - "По-добър Рейкявик", който позволява на гражданите да предлагат идеи за развитието на града, да гласуват за тях, както и за какво да се харчат парите на общината

Пожар е горял в апартамент в кв. "Чайка" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=299834

Пожар е пламнал вчера рано сутринта в в апартамент, намиращ се в ж.к. „Чайка” във Варна, съобщиха от варненската пожарна за Moreto.net. Причината за инцидента е небрежност при боравене с открит огън. Увредени са мебели, домакинско имущество.

Закопчаха четирима шофьори в Пловдивско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4948010


Четирима водачи са задържани за 24 часа, информираха от пловдивската полиция. Трима от тях са седнали зад волана пияни. 52-годишен от с. Динк освен че бил почерпен - дрегерът показал 2, 77 промила, карал и нерегистриран
Четирима водачи са задържани за 24 часа, информираха от пловдивската полиция. Трима от тях са седнали зад волана пияни. 52-годишен от с. Динк освен че бил почерпен - дрегерът показал 2, 77 промила, карал и нерегистриран "Форд Транзит" Пробите на другите двама шофьори от с. Езерово и Пловдив са 1,96 и 1,89 промила.

Пораснали и деца, ето каква е идеалната приказка

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/porasnali-i-deca-eto-kakva-e-idealnata-prikazka-6041801

Половината от децата държат разказвачът да се вживява в приказката и да променя гласа си за различните герои. Четвърт от малките много държат на изиграването. Какво още - вижте

МИ след проверките за качеството на горивата: Нарушенията са под 1 %

http://www.cross.bg/benzinostantzii-protzenta-kachestvoto-1478762.html

/КРОСС/ Официалните резултати от проверките за качеството на горивата и изправността на измервателните уреди по бензиностанциите представиха от Министерството на икономиката. Предварително беше обявено, че нарушения са установени както при веригите, така и при малките бензиностанции. Контролните органи са проверили всички бензиностанции и нарушенията са под 1 процент. При малките бензиностанции са 48 процента от нарушенията, а 52 на сто са при обекти на големи вериги. 60 процента от нарушенията са за количеството отчитано гориво, а 40 процента - за нарушени пломби по разходомерите. Резултатите са по данни от 2015 година и продължават, не се залага само на кампанийния им характер, подчерта министърът на икономиката Божидар Лукарски. 60 процента са проверените бензиностанции на годишна база. Нарушенията при тях са свързани с качеството. Близо хиляда са отклоненията на нормите при тях. Нарушенията в качеството са свързани със съдържанието на биоетанол, сяра и дестилационни характеристики. Министерството на икономиката е изготвило доклад с предложения за изграждане на единна система за регистриране на средствата за измерване до Агенция "Митници", НАП, Държавната агенция за метеорологически и технически контрол, Българския институт по метеорология. Създаване на единен регистър за непрекъсната онлайн връзка между същите тези институции, докато сега всяка има собствен регистър

Търговци на месо източили от ДДС близо 1.5 млн. лв

http://bulgarski.pogled.info/news/67182/Targovtsi-na-meso-iztochili-ot-DDS-blizo-1-5-mln-lv

/Поглед.инфо/ Спецпрокуратурата удари търговци на месо, източвали ДДС и невнасяли корпоративен данък в размер на близо 1.5 млн. лв.

Отритнат съпруг наръга любовника на жена си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4947993

Отритнат съпруг наръга с нож в корема любовника на жена си в Харманли, съобщиха от полицията.
Случката като в латино сериал станала в 16 часа миналия ден. Тогава 48-годишният Добрин Д. изкъртил входната врата на квартирата, в която живеели неговата съпругата и новият й приятел - Атанас Р. (46 г.) от Своге.
Отритнат съпруг наръга с нож в корема любовника на жена си в Харманли, съобщиха от полицията. Случката като в латино сериал станала в 16 часа миналия ден. Тогава 48-годишният Добрин Д. изкъртил входната врата на квартирата, в която живеели неговата съпругата и новият й приятел - Атанас Р. (46 г.) от Своге.

Под 1% са констатираните нарушения на бензиностанциите

http://offnews.bg/news/n_1/n_552021.html

Констатираните нарушения при проверката на бензиностанциите са под 1%. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Божидар Лукарски относно резултатите от проверките за качеството на горивата. Той обясни, че към днешна дата са проверени всички средства, които подлежат на контрол от страна на Българския Институт по Метрология (БИМ). Министърът каза, че 48% от констатираните нарушения са при малките бензиностанции, а при големите вериги нарушенията са 52%. По думите му Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е провела проверки за това дали собствениците на бензиностанциите в страната спазват законовите норми за уредите, с които работят и дали разходомерите отговарят на сертификата. „ДАМТН по график е изпълнила 60% от проверките, които са предвидени на годишна база. Има констатирани нарушения, свързани с качеството“, каза той. По думите му при 7% от взетите проби от ДАМТН има отклонения от нормите и нарушения на качеството на горивото. „Процесът по проверките продължава. Нарушенията са свързани със съдържанието на биоетанол и други съставки“, посочи той, цитиран от „Фокус”. Лукарски заяви, че Министерството на икономиката предлага изграждането на единна система за регистриране на средствата за измерване на бензиностанциите включваща система на НАП, Агенция „Митници“, ДАМТН и БИМ. Той каза, че тази система ще контролира качеството на горивата. „Това го правим, защото към настоящия момент всяко от споменатите ведомства прави собствен регистър, не се отчитат по между си и има разлика в числата“, обясни министър Лукарски. По думите му, трябва тези агенции да имат непрекъсната връзка помежду си. По отношение на БИМ той каза, че се предвижда създаването на лаборатория, която да анализира електронната система за контрол.

Ето кой е първият признак, че ви шпионират през вашия телефона

http://petel.bg/Eto-koy-e-parviyat-priznak--che-vi-shpionirat-prez-vashiya-telefona-__124798

Злонамерен софтуер поема контрол над процеса на изключване на телефона и създава илюзията, че устройството се изключва....

Граничарят, който премаза малката Краси, иска отмяна на домашния арест. Ще става баща на близнаци

http://petel.bg/Granicharyat--koyto-premaza-malkata-Krasi--iska-otmyana-na-domashniya-arest--SHHe-stava-bashha-na-bliznatsi__124797

Граничният полицай Костадин Стоянов, който прегази с леката си кола малката Краси в бебешката й количка в созополското село Крушевец,...

Българката София е една от 10-те най-изявени личности в света за 2015 г.

http://petel.bg/Balgarkata-Sofiya-e-edna-ot-10-te-nay-izyaveni-lichnosti-v-sveta-za-2015-g--__124796

Българка беше избрана за една от 10-те най-изявени млади личности в света за 2015 г. София Калинова се бори за правата на глухите. Тя ще получи...

Утре освещават 6-метров паметник на Вълчан Войвода

http://petel.bg/Utre-osveshhavat-6-metrov-pametnik-na-Valchan-Voyvoda__124795

Илюстрация: zamoreto.com Утре от 11 часа в село Раювци, Община Елена (в близост до язовир Йовковци) ще се състои официалното освещаване на...

„Движение България на гражданите" учреди 9 нови структури

http://www.cross.bg/ychredi-oblast-stryktyri-1478761.html

/КРОСС/„Движение България на гражданите" (РБ) учреди 9 нови структури за последните 2 седмици в 5 области. Младежкото ДБГ вчера учреди своя структура в Бургас и подготвя организации в няколко областни градове. Снощи заместник-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски участва в създаването на най-новата организация на партията - тази в Сатовча (Благоевград). В област Силистра бяха създадени 4 нови структури в Дулово, Тутракан и Главиница, където за председатели бяха избрани преподаватели, съответно, Димитричка Крумова, Цветанка Кирова и Пенка Пенева, както и в Алфатар, където структурата се оглави от медицински работник. Две нови организации на ДБГ се учредиха и в област Стара Загора. За председател на ДБГ - Павел баня беше избран предприемачът Добри Димитров. Нова структура от тази седмица партията има и в община Гълъбово. В област Кюстендил също има местен актив на ДБГ - в община Трекляно, с председател Стойчо Стоичков, които е един от активистите на ДБГ още от основаването на партията.Във Видинска област ДБГ учреди през изминалата седмица своя организация в община Белоградчик.  

САЩ пуснаха още едно ново лекарство срещу холестерола

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/67181/SASHT-pusnaha-oshte-edno-novo-lekarstvo-sreshtu-holesterola

/Поглед.инфо/ Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) даде зелена светлина в четвъртък на лечението със Repatha, вторият медикамент за пациенти с наследствено обусловен висок холестерол и риск от сърдечни заболявания.

Българските волейболистки с победа на Балканиадата в Сърбия

http://www.cross.bg/grypa-tyrtziya-tochki-1478760.html

/КРОСС/Българският национален отбор до 20 години продължава с отличното си представяне на Балканиадата в Суботица. В последния си мач от предварителна Група В нашите момичета надиграха Турция с 3:0 (25:18, 25:22, 25:20). Двубоят се явяваше директен спор за първото място, който състезателките водени от треньорския тандем Иван Петков - Радослав Бакърджиев спечелиха по категоричен начин. Успехът е трети пореден за младите „лъвици" в надпреварата. Родните волейболистки завършиха на първата позиция с 8 точки. Втори останаха туркините с 6 точки. Така на 1/2 финал българките ще срещнат втория от Група А Молдова, а Турция ще се изправи срещу първенеца от другия поток Сърбия. И двата мача са днес, като сблъсъкът на представителния ни тим по програма трябва да започне в 17:00 ч.б.в.

НСИ отчете – превозените пътници намаляват

http://econ.bg/Новини/НСИ-отчете-превозените-пътници-намаляват_l.a_i.693657_at.1.html

Превозените пътници от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) намаляват през второто тримесечие на 2015 г. с 0,5% спрямо...

РЗС няма да подкрепи Лечков – чудесна новина за ББЦ и героя от САЩ‘94

http://www.bnews.bg/article-140764

Аз оставам принципна опозиция на Яневите господари и не съм мръднал на милиметър от това, въпреки гнусните атаки срещу мен и моята партия, коментира Бареков.

Порошенко настоя за незабавно прекратяване на огъня в Източна Украйна

http://www.moreto.net/novini.php?n=299816

Президентът на Украйна Петро Порошенко използва европейската си визита в Брюксел, за да призове за незабавно прекратяване на огъня в Донбас. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер апелира за спазване на Минските договорености и обеща Комисията да направи всичко възможно визите за Украйна да отпаднат от началото на следващата година.

Високите цени в Русия започват да влияят върху рейтинга на Путин и партията му

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/28/2599088_visokite_ceni_v_rusiia_zapochvat_da_vliiaiat_vurhu/?ref=rss


Ръстът на цените в Русия се отразява на рейтинга на президента Владимир Путин и на управляващата партия "Единна Русия", твърдят експерти, цитирани от московския вестник "Ведомости".

Недоволството от поскъпването на жилищно-комуналните услуги, бензина и основните продукти намаляват доверието към президента и неговата партия, отбелязват те, предаде БТА.

Според политолозите засилването на тази негативна тенденция може да намери израз на регионалните избори през септември, а в...

Задържаха обирджия на магазин в Пловдив, задигнал 50 лева оборот

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4947985


34-годишен е в ареста по подозрение за грабеж, съобщиха от областната дирекция на МВР в Пловдив. Обирът е бил извършен на 10 август в магазин на ул.
34-годишен е в ареста по подозрение за грабеж, съобщиха от областната дирекция на МВР в Пловдив. Обирът е бил извършен на 10 август в магазин на ул. "Отец Паисий" в града на тепетата. Бандитът нахлул в търговския обект, ударил продавача и отмъкнал 50 лв. оборот. След това избягал. Полицията е установила, че мъжът е от пловдивското село Конуш.

Хванаха 16-годишен апаш

http://pik.bg/хванаха-16-годишен-апаш-news389855.html

Хванаха 16-годишен апаш

Свищовски полицаи задържаха издирвания непълнолетен извършител на грабежа в Алеково, информира Областната дирекция на МВР.

Тази нощ малко след 0 ч. гражданин сигнализирал униформените, че забелязал лице, което е виждал по медиите. В рамките на трета поредна специализирана операция за задържането на 16- годишния рецидивист, служителите на реда задържали Емил Антоанетов Рашев на главен път І-3. Момчето е задържано за срок до 24 часа.

От полицията припомнят, че то е стар познайник на Темида- първата му присъда е от лятото на 2014 год. за кражба, следват наказания за противозаконни отнемания на автомобили, за кражби и палеж. На 4 юли тази година Емил е бил осъден на пробация за срок от една година заради кражба.

Кръв на пътя Пловдив-Смолян! Пешеходец загина, блъснат от лек автомобил

http://pik.bg/кръв-на-пътя-пловдив-смолян-пешеходец-загина-блъснат-от-лек-автомобил-news389856.html

Кръв на пътя Пловдив-Смолян! Пешеходец загина, блъснат от лек автомобил

69-годишен пешеходец е починал, след като е бил блъснат от лек автомобил на пътя Пловдив – Смолян тази сутрин, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Пловдив.

Сигналът е подаден в 1.05 часа. По първоначални данни, на разклон за село Марково 69-годишен пешеходец бил блъснат от лек автомобил „Фолксваген” с 44-годишен водач от Браниполе. При удара мъжът, който е жител на Хисаря, е загинал на място. Местопроизшествието е запазено и посетено от екип на сектор „Пътна полиция”.

Шофьорът е тестван с дрегер за алкохол, резултатът е отрицателен. С полицейска мярка той е задържан за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е Окръжна прокуратура-Пловдив. Работата по установяване на причините за пътния инцидент продължава.

Бащата на Вероника пред Фрог: Наказание за тези, пуснали убиеца на детето ми на свобода

http://frognews.bg/news_96827/Bashtata-na-Veronika-pred-Frog-Nakazanie-za-tezi-pusnali-ubietsa-na-deteto-mi-na-svoboda/

Навършват се 6 месеца от смъртта на студентката Вероника Здравкова, която бе умъртвена по особено жесток начин във Велико Търново от рецидивиста с няколко присъди Илиян Здравков. „Искаме Вероника да не се забравя. Хората да я помнят, да се знае какво е станало с нея. Тя беше борбена, раздаваше се на хората. Помагаше им...”, разказва за нея баща й Трайко Трайков.

Оператор опита да "убие" Болт след финала на 200 метра (ВИДЕО)

http://moresport.actualno.com/Operator-opita-da-ubie-Bolt-sled-finala-na-200-metra-VIDEO-news_492382.html

Нелеп и куриозен инцидент се случи с Юсеин Болт на Световното първенство в Пекин. Най-бързият човек на планетата се строполи на земята след като телевизионен оператор заби в него устройството, с което се придвижваше, докато държеше камерата в ръцете си. Резултатът – и двамата се строполиха на земята пред камерите и погледите на хилядите зрители. Шампионът реагира мъжки и веднага се изправи под бурните аплодисменти на многохилядната публика в Китай. След като се изправи, Болт се пошегува

Турски самолет кацна аварийно у нас

http://sofia.actualno.com/Turski-samolet-kacna-avarijno-u-nas--news_492406.html

Самолет на нискотарифната турска авиокомпания Pegasus Airlines кацна аварийно на летище София, съобщи БГНЕС. На място бяха изпратени линейки и пожарни автомобили. Самолетът е пътувал от Анталия до Амстердам със 163-ма пътници и 6 членен екипаж на борда, над румънска територия е получил индикация за отказ на единия двигател. Командирът на полета е поискал извънредно кацане на летище София, уточниха от летището. Аварийните екипи на столичния аеропорт очакваха самолета, който кацна безпроблемно в

Божинов и Бандаловски срещу Атлетик (Билбао) в Лига Европа, пълният жребий на групите

http://football.actualno.com/Bojinov-i-Bandalovski-sreshtu-Atletik-Bilbao-v-Liga-Evropa-pylnijat-jrebij-na-grupite-news_492404.html

Днес беше изтеглен жребият за групите на Лига Европа. Рубин (Казан) и Благой Георгиев ще се изправят срещу Ливърпул в турнира. Партизан с Валери Божинов и Иван Бандаловски ще играят срещу Атлетик (Билбао), а Базел, където играе Иван Иванов, пък се падна в група с италианския Фиорентина. Венцислав Христов и Шкендербеу ще мерят сили с португалския Спортинг. Ето и пълният жребий на групите от Лига Европа: Група "А" 1. Аякс 2. Селтик 3. Фенербахче 4. Молде Група "B" 1. Рубин Казан 2. Лив

Шест заблуди за бежанците

http://features.actualno.com/Shest-zabludi-za-bejancite-news_492399.html

Бежанците получават повече пари от нас и ни отнемат работните места - и в Германия се ширят много предразсъдъци и заблуди за бежанците. Ето шест от тях: "Защо изобщо приемаме бежанци?" Германия приема бежанци, защото спазва законите си. В нейната конституция е записано, че хората, преследвани по политически причини, имат право на убежище. Това се отнася до всички хора, за които може да се твърди, че са с накърнено човешко достойнство, тъй като са дискриминирани заради политическите си убеждени

Секс пози според зодията

http://curious.actualno.com/Seks-pozi-spored-zodijata-news_492370.html

Зодиакалните знаци могат да ни кажат кой е любимият ни цвят, скъпоценен камък и дори идеалната кариера. Но знаеш ли коя е перфектната секс поза за теб? Научи: Овен Енергичните Овни вярват, че сексът е тръпка. Те искат да изследват всяка част от тялото на отсрещния. Особено примамлива гледка за мъжа е, когато жената седне в скута му и се подпре на ръце отзад, на леглото или пода. От своя стана той я придържа с ръка на кръста, а с другата стимулира клитора ѝ. Телец За неудържимите Телци препор

Цените на производител у нас ускоряват спада си през юли

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/cenite-na-proizvoditel-u-nas-uskoriavat-spada-si-prez-iuli-201340/

На годишна база растат само цените при производство и разпределение на електрическа и топлоенергия и газ

Кирил Йорданов се връща в политиката като кандидат за кмет на Варна

http://www.cross.bg/varna-iiordanov-kmet-1478759.html

/КРОСС/Кирил Йорданов отново ще се кандидатира за кмет на Варна. На 15 септември той ще представи програмата си за развитие на града. Йорданов беше кмет на Варна от 1999 г. до 2013 г., когато подаде оставка след самозапалването на Пламен Горанов и заради протестите в града. "Встъпих в четвъртия си мандат с оперативна визия и програма. Прекратих предсрочно мандата си, защото това бяха правилата на честта. Тогава изгубихме и един млад живот. Поех отговорност за чужда вина. През 2013-та година беше извършен преврат за овладяване на властта във Варна. Подавайки оставка, не изпълних това, за която бях поел отговорност", обяви той на брифинг днес. Самозапалването на Пламен Горанов той окачестви като "непредпазливост и известна степен самонадеяност", опирайки се на изводите на прокуратурата. Кандидатурата му е издигната от коалиция от политически партии, но кои са те Йорданов не съобщи. Екскметът определи като фаворит в предстоящата битка действащия кмет Иван Портних, а своите шансове оцени като високи. Портних не коментира кандидатурата на Кирил Йорданов. Изненадан от нея бе Цветан Цветанов. Основен опонент за ГЕРБ на предстоящите местни избори ще бъде популизмът, а най-големият партньор - всички избиратели, които ще гласуват, заяви във Варна зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията.  

Протестиращите от февруари 2013 г. подкрепят Кирил Йорданов за кмет (обновена)

http://www.cross.bg/iiordanov-kiril-varna-1478759.html

/КРОСС/ Кирил Йорданов отново ще се кандидатира за кмет на Варна. На 15 септември той ще представи програмата си за развитие на града. Йорданов беше кмет на Варна от 1999 до 2013 г., когато подаде оставка след самозапалването на Пламен Горанов и заради протестите в града. „Встъпих в четвъртия си мандат с оперативна визия и програма. Прекратих предсрочно мандата си, защото това бяха правилата на честта. Тогава изгубихме и един млад живот. Поех отговорност за чужда вина. През 2013 г. беше извършен преврат за овладяване на властта във Варна. Подавайки оставка, не изпълних това, за която бях поел отговорност", обяви той на брифинг днес. Самозапалването на Пламен Горанов той окачестви като „непредпазливост и известна степен самонадеяност", опирайки се на изводите на прокуратурата. Кирил Йорданов обяви, че този път няма да е независим кандидат, а ще бъде издигнат от „политически партии, които са в процес на регистрация". Впоследствие стана ясно, че все пак става дума за вече съществуващи партии, които в момента се регистрират в ЦИК за предстоящия вот. Някои от най-активните участници в протестите през февруари и март 2013 г. днес се оказаха сред горещите привърженици на кандидатурата на Кирил Йорданов за нов кметски мандат, съобщава „Варна утре"

Mercedes представя S-Class Cabrio

http://www.investor.bg/novini/444/a/mercedes-predstavia-s-class-cabrio-201146/

Това ще бъде най-комфортното возило в сегмента, твърдят германците

Цачева харчила през пръсти за подаръци

http://bulgarski.pogled.info/news/67180/TSacheva-harchila-prez-prasti-za-podaratsi

/Поглед.инфо/ Народното събрание е харчило през пръсти при покупката на протоколни подаръци, които по принцип се връчват на чуждестранни ръководители при срещи на високо равнище у нас и зад граница.

Над 1 млрд. души са използвали Facebook в рамките на ден

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/08/28/2598843_nad_1_mlrd_dushi_sa_izpolzvali_facebook_v_ramkite_na/?ref=rss


В понеделник над 1 млрд. души са използвали Facebook в рамките на деня, съобщи Марк Зукърбърг. Това се случва за пръв път в историята на социалната мрежа.

Един от всеки седем души на планетата е използвал Facebook в понеделник, за да комуникира с приятели и семейството си, обяви Зукърбърг. "Това е само началото от свързването на целия свят", допълва той. Зукърбърг не уточнява дали броят на ежедневно активните потребители във Facebook се е запазил над 1 млрд. души и през останалите...

За първи път един милиард души използваха фейсбук в един ден

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4947976

Най-голямата социална мрежа в света Facebook обяви поредното впечатляващо постижение - един милиард уникални потребители са посетили сайта в рамките на един ден по-рано тази седмица, съобщава Би Би Си. 
Става въпрос за понеделник, когато един от всеки седем души на планетата е проверил своя профил във Facebook.
Най-голямата социална мрежа в света Facebook обяви поредното впечатляващо постижение - един милиард уникални потребители са посетили сайта в рамките на един ден по-рано тази седмица, съобщава Би Би Си.  Става въпрос за понеделник, когато един от всеки седем души на планетата е проверил своя профил във Facebook.

Жена работи по 18 часа повече от месец на черноморски курорт без да й платят

http://www.mediapool.bg/zhena-raboti-po-18-chasa-poveche-ot-mesets-na-chernomorski-kurort-bez-da-y-platyat-news238541.html

Жена от Панагюрище работила 40 дни по 18 часа на ден като хигиенистка в Черноморец без да й бъде платено, съобщи Нова телевизия. Цветана Петришка била наета като хигиенист. Обещан й бил 4-часов работен ден. Трябвало да почиства бунгалата в почивна база край морския бряг, но после получила и други задачи - почистване на целия комплекс, около басейна, както и работа в кухнята. Работният ден на Цветана започвал в 6:30 часа и приключвал в полунощ - едва след стотиците измити чинии. Имала и почивка - по 3 часа през ден. След като 40 дни жената не получила и лев, поискала да си тръгне. Екипът на Нова телевизия открил работодателя Ивайло Кикьов, който предложи да му бъде платено, за да бъде сниман. От Инспекцията по труда се ангажираха с проверка по случая и евентуална санкция в размер до 15 000 лева.  

Спипаха непълнолетен с наркотици на Златни пясъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=299831

На 27 август около 00:40 часа, в к.к. Златни пясъци, на паркинга на хотел, при извършена полицейска проверка на непълнолетно момче от Варна. У него са намерени и иззети 9 найлонови пакетчета, съдържащи суха тревиста маса, и 1 найлоново пакетче с бяло прахообразно вещество, съобщиха от полицията за Moreto.

Фейсбук отчете 1 млрд. потребители за един ден (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4947968

В понеделник броят на потребителите на социалната мрежа фейсбук достигна за първи път 1 млрд. души в рамките на един ден, съобщи шефът на компанията Марк Зукърбърг, цитиран от световните агенции.
„Надхвърлен беше много важен праг. Това е само началото в комуникационното обединяване на света“, написа Зукърбърг.
В понеделник броят на потребителите на социалната мрежа фейсбук достигна за първи път 1 млрд. души в рамките на един ден, съобщи шефът на компанията Марк Зукърбърг, цитиран от световните агенции. „Надхвърлен беше много важен праг. Това е само началото в комуникационното обединяване на света“, написа Зукърбърг.

Локомотивът на товарен влак се запали край Момина клисура

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/28/2599082_lokomotivut_na_tovaren_vlak_se_zapali_krai_momina/?ref=rss


Локомотивът на товарен влак се е запалил тази нощ в района на Момина клисура, съобщи БНР. Няма пострадали. 

Композицията с 20 вагона е пътувала в посока София. Сигналът за инцидента е получен малко след полунощ.

Огънят е пламнал в машинното отделение на втория локомотив. Предполага се, че причината е късо съединение в двигателя. 

След потушаването на пожара, композицията е изтеглена до гара Костенец, където повреденият локомотив е бил подменен.

Това е третият инцидент с влак от началото на август. Локомотивът на бързия влак от Варна за София се запали на 11 август на гара Мездра, а дни преди това на гара Пловдив при маневра за закачане на вагони локомотивът на международния бърз влак София-Истанбул се удари в композицията на друг влак и рани девет души.

Новите ремонти на "Хемус" и "Тракия" започват през септември

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/08/28/2599087_novite_remonti_na_hemus_i_trakiia_zapochvat_prez/?ref=rss


Участъкът на автомагистрала "Хемус" между Шумен и Варна ще бъде ремонтиран, като преасфалтирането ще започне на 1 септември, съобщи днес във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова.

Предсто обновяване на 30 км от аутобана. Магистралата няма да бъде затваряна изцяло, ще се въведе т.нар. шахматна организация на движението, като ще се ремонтират първо лентите в едната посоча, а после в другата.

Първата ремонтирана отсечка е дължина 5 км. Ще...

Ще поднесе ли изненада и днес Ивет Лалова?

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/shte-podnese-li-iznenada-i-dnes-ivet-lalova-6041806

Вчера тя се класира за финалното бягане на 200 м на Световното първенство по лека атлетика в Пекин с нов личен рекорд

Икономист: Фактът, че депозитите в банките у нас преминаха сумата от 60 млрд. лв., носи положителна перспектива

http://pik.bg/икономист-фактът-че-депозитите-в-банките-у-нас-преминаха-сумата-от-60-млрд-лв-носи-положит-news389851.html

Икономист: Фактът, че депозитите в банките у нас преминаха сумата от 60 млрд. лв., носи положителна перспектива

Фактът, че депозитите в банките у нас преминаха сумата от 60 млрд. лв. носи положителна перспектива. Те представляват близо 72% от брутния вътрешен продукт на България. Това каза за "Фокус” икономистът професор Андрей Захариев.

„Това е перспектива, която на фона на миналата само преди година буря в системата на търговските банки в България, свързана със затварянето на една от системните банки, тези които държат голям пазарен дял, а именно КТБ, означава, че имаме едно успокояване. Имаме позитивна перспектива в очите на българските спестители, като доверие в нашата банкова система. На практика, на годишна база, увеличението на депозитите е с почти 5 % , точното число е 4.8% и голяма част от парите, които стоят зад това увеличение, са свързани с фирмени влогове, фирмени депозити. Имаме всъщност едно очаквано развитие на факта, че българската икономика през тази година за първи път отчита по-високи темпове на растеж”, коментира специалистът.

Той обясни, че по-високите темпове означават, че в българския бизнес има вливане на повече пари, а в същото време има и реализиране на мащабни проекти, финансирани от еврофондове. „Когато тези сертифицирани разходи бъдат окончателно разплатени, изпълнителите по тези проекти намират по своите фирмени сметки свежите евро пари, които след това се обхващат като нови депозити и влогове. Българската банкова система дава ясен позитивен знак, знак за стабилност , знак за нова положителна перспектива. Съчетано с новината от това лято за стартиране на процедура, свързана с подготовката на страната ни за членство в Еврозоната, това може да бъде отчетено като добър сигнал, че посоката е правилна и българската банкова система има необходимите ресурси за подготовка за приемане в Еврозоната”, каза още професор Андрей Захариев.

Кирил Йорданов ще се кандидатира отново за кмет на Варна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/28/2599080_kiril_iordanov_shte_se_kandidatira_otnovo_za_kmet_na/?ref=rss


Бившият кмет на Варна Кирил Йорданов обяви днес, че възнамерява да се кандидатира отново за поста. Той щял да бъде издигнат от политическа коалиция, която в момента била в процес на регистрация.

Заявявайки намерението си да се кандидатира за пети мандат като кмет на Варна Йорданов обясни, че "има какво още да направи за Варна и че линията, която в миналото бил поел се е оказал вярна за развитието на града".

Кирил Йорданов беше кмет на Варна от 1999 до март 2013г. когато ГЕРБ, партията, която издигна кандидатурата му за четвърти пореден мандат, оттегли политическата си подкрепа за него.

Решението на ГЕРБ беше продиктувано от най-масовите протести във Варна след 1989г. Заради тях оставка подаде и тогавашния министър – председател Бойко Борисов.

С искане за оставката на Кирил Йорданов и целия Общински съвет във Варна на 20 февруари 2013г. пред парадния вход на варненското кметство се самозапали Пламен Горанов. След смъртта му гражданите на Варна започнаха да трупат пред сградата на общината грамада от камъни, като символ на искането си за оставката на Йорданов.

По време на трите пълни и четвъртият недовършен мандат на Кирил Йорданов Варна се превърна в символ на упадъка в периода на прехода.

Градът изгуби позицията си на най-динамично развиващ се център след столицата, бизнесът замря, западна културата.

Видимите последици от четиринайсетгодишното управление на Кирил Йорданов беше съсипаната инфраструктура на Варна. Изтичането на средства от бюджета на грлада през обществени поръчки с предрешен край беше един от "запазените знаци" на управлението на Кирил Йорданов.

Първият, който днес заяви подкрепата си за Йорданов беше проф. Александър Чирков.

Жест на добра воля

http://svetoven.pogled.info/russia/news/67179/ZHest-na-dobra-volya

/Поглед.инфо/ Москва и София ще се помирят ли? Неотдавна Владимир Путин направи изявление относно България. Той заяви, че Русия се отнася с уважение към членството на България в НАТО, тъй като това е избор на българския народ, и в същото време смята България за много близка страна. /Рус. ез./

Арестуваха шофьор, убил пешеходец край Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4947969

69-годишен мъж от Хисар е загинал на място тази нощ, след като бил блъснат от фолксваген, съобщиха от пловдивската полиция.
Трагедията е станала на пътя Пловдив-Смолян, на разклона на с. Марково. Сигналът е бил подаден в 1,05 ч. Загиналият е вървял пеша.
Шофьорът на автомобила е на 44 г. от с. Браниполе. Алкохолната му проба е отрицателна.
69-годишен мъж от Хисар е загинал на място тази нощ, след като бил блъснат от фолксваген, съобщиха от пловдивската полиция. Трагедията е станала на пътя Пловдив-Смолян, на разклона на с. Марково. Сигналът е бил подаден в 1,05 ч. Загиналият е вървял пеша. Шофьорът на автомобила е на 44 г. от с. Браниполе. Алкохолната му проба е отрицателна.

Набират експерти за Съвета, който ще бута паметници в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_552009.html

Столична община набира експерти за художествения съвет, който ще се занимава с поставянето и премахването на паметници в София. Публичната покана за предложения е публикувана днес на сайта на общината.  Създаването на Експертно-художествен съвет бе гласувано от Столичния общински съвет в края на юни. Той ще се назначава по заповед на кмета Йорданка Фандъкова за срок от две години и в него ще могат да се предлагат членове на творчески организации и специалисти от различни области. Целта на измененията е да се създаде ред при поставянето на паметници, да се осъществява публичен контрол върху тях и да се актуализират наказанията за посегателства, обясни тогава шефът на комисията по култура Малина Едрева.  На 23 август Административният съд в София отхвърли жалбите на проф. Валентин Старчев срещу решението на Столична община да демонтира паметника му "1300 години България" пред НДК.  Предложения за членове на съвета могат да бъдат отправени в едномесечен срок от граждански организации, институции, научни и образователни структури, граждански инициативни комитети, клонове на международни организации и др., съобщават от "Московска" 33. Търсят се изявени професионалисти в областта на историята, културологията, архитектурата, градоустройството, пластичните изкуства, изкуствознанието, туризма, социологията и др. със значителен професионален опит на местно, национално и международно ниво, които познават националните и местни нормативи за културата, културното наследство и управлението на публичната среда, както и Столична община.   Предложенията - с мотивирано писмо от предлагащата организация, биография и дипломи на експерта, се приемат на адрес: София 1000, пл.”Славейков” № 4, eт.4, Дирекция „Култура”, Столична община (лице за контакт: Ивана Пасева - гл. експерт в дирекция „Култура”, тел. 02 986 22 78).  Решение за състава на съвета ще бъде обявено три седмици след изтичане на срока. 

Над 70 трупа открити в камиона на смъртта в Австрия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4947955

Над 70 трупа на имигранти са извадени от камиона, който беше открит вчера изоставен в аварийната лента на магистрала в Източна Австрия, близо до границите с Унгария и Словакия, съобщи говорител на австрийското министерство на вътрешните работи, цитиран от световните агенции.
Предварителните данни бяха за между 20 и 50 тела.
Над 70 трупа на имигранти са извадени от камиона, който беше открит вчера изоставен в аварийната лента на магистрала в Източна Австрия, близо до границите с Унгария и Словакия, съобщи говорител на австрийското министерство на вътрешните работи, цитиран от световните агенции. Предварителните данни бяха за между 20 и 50 тела.

НДК почита Андрей Баташов с биографичния филм "Глава в стената"

http://www.cross.bg/batashov-andreii-stenata-1478758.html

/КРОСС/Националният дворец на културата (НДК) ще представи за първи път пред голяма публика биографичния филм за актьора Андрей Баташов "С глава в стената" с премиерна прожекция в кино "Люмиер" на 10 септември от 19:00 ч. Актьорът почина на 29 ноември 2010 г. Биографичната лента проследява живота и съдбата на една духовна, талантлива и самотна личност в едно безмилостно и жестоко време. За аристократа по произход и благородник по дух, за таланта и саморазрушението. За избора да бъдеш сам на сцената и да придадеш блясък на тази самота. Творбата е дело на режисьора Антони Цонев, оператора Делян Георгиев, по сценарий на Велислава Дърева, продуцирана от ВЕТРОГОН (Павел Павлов и Ивайло Коцев). През личната история на един от най-значимите актьори на нашето време, авторите на филма разказват и историята на залеза на културните ценности през периода на така наречения "български преход". "Радвам се, че биографичният филм за Андрей Баташов е сред първите филми, на които НДК е съпродуцент. С премиерата на "С глава в стената" на рождения му ден ще си спомним за него и ще му отдадем заслужена почит", каза Мирослав Боршош.  Билети могат да бъдат закупени от Билетен център-НДК на цени от 6 и 10 лв. Андрей Баташов е роден на 10.09.1965 година във Волгоград, Русия

НДК представя биографичния филм за Андрей Баташов „С глава в стената”

http://www.cross.bg/batashov-andreii-glava-1478758.html

/КРОСС/ Националният дворец на културата ще представи за първи път пред голяма публика биографичния филм за актьора Андрей Баташов „С глава в стената" с премиерна прожекция от 19 ч. на 10 септември в кино „Люмиер". Биографичната лента проследява живота и съдбата на една духовна, талантлива и самотна личност в едно безмилостно и жестоко време. За аристократа по произход и благородник по дух, за таланта и саморазрушението. За избора да бъдеш сам на сцената и да придадеш блясък на тази самота. Творбата е дело на режисьора Антони Цонев, оператора Делян Георгиев, по сценарий на Велислава Дърева, продуцирана от ВЕТРОГОН (Павел Павлов и Ивайло Коцев). През личната история на един от най-значимите актьори на нашето време, авторите на филма разказват и историята на залеза на културните ценности през периода на т. нар. „български преход". „Радвам се, че биографичният филм за Андрей Баташов е сред първите филми, на които НДК е съпродуцент. С премиерата на „С глава в стената" на рождения му ден ще си спомним за него и ще му отдадем заслужена почит", каза Мирослав Боршош. Андрей Баташов е роден на 10 септември 1965 г. във Волгоград, Русия. Актьорът е наследник на известна руска фамилия, произвеждала и доставяла стомана на царския двор от времето на Петър Първи до края на династията Романови

Извадиха над 70 трупа от камиона с имигранти в Австрия (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4947940

Над 70 трупа на имигранти са извадени от камиона, който беше открит вчера изоставен в аварийната лента на магистрала в Източна Австрия, близо до границите с Унгария и Словакия, съобщи говорител на австрийското министерство на вътрешните работи, цитиран от световните агенции.
Предварителните данни бяха за между 20 и 50 тела.
Над 70 трупа на имигранти са извадени от камиона, който беше открит вчера изоставен в аварийната лента на магистрала в Източна Австрия, близо до границите с Унгария и Словакия, съобщи говорител на австрийското министерство на вътрешните работи, цитиран от световните агенции. Предварителните данни бяха за между 20 и 50 тела.

Любим виц на Мойсей Стойчев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4947700

- Какво прави Ивет Лалова, когато изпусне автобуса? - Ами... чака го на следващата
- Какво прави Ивет Лалова, когато изпусне автобуса? - Ами... чака го на следващата

Ето го самолета, който кацна аварийно на летището в София! Вижте какво казаха от аерогарата!

http://petel.bg/Eto-go-samoleta--koyto-katsna-avariyno-na-letishheto-v-Sofiya--Vizhte-kakvo-kazaha-ot-aerogarata-__124794

снимка: Нова ТВ  Самолет на нискотарифната турска авиокомпания Pegasus, пътуващ от Анталия до Амстердам със 163-ма пътници и 6 членен екипаж...

Пъпът на Варна уверено се превръща в безплатен паркинг. Всякакви паркират на Севастопол

http://petel.bg/Papat-na-Varna-uvereno-se-prevrashha-v-bezplaten-parking--Vsyakakvi-parkirat-na-Sevastopol__124791

Както наскоро "Петел" писа, площадът на Севастопол във Варна уверено се превръща в паркинг. Наш читател изпрати поредната снимка на две...

Извънредна ситуация на летището в София! Има пожарни и линейки

http://petel.bg/Izvanredna-situatsiya-na-letishheto-v-Sofiya--Ima-pozharni-i-lineyki__124790

снимка: БулФото, архив Самолет на турската нискотарифна авиокомпания "Пегасус Еърлайнс" е кацнал аварийно на Летище София, съобщи...

Ревнивец намушка с нож новия мъж на бившата си

http://petel.bg/Revnivets-namushka-s-nozh-noviya-mazh-na-bivshata-si__124789

снимка: Haskovo.net Ревнивец намушка с нож новия мъж на бившата си съпруга. Драмата се разиграла вчера в Харманли. Пострадалият 46-годишен мъж...

Изобретателност! Крият хероин в дамска прическа

http://frognews.bg/news_96856/Izobretatelnost!-Kriiat-heroin-v-damska-pricheska/

Двеста дози хероин намериха полицаи от Кърджали в косата на жена, съобщиха от областната дирекция на МВР.

Откриха хеорин в косата на жена

http://offnews.bg/news/n_1/n_552006.html

Полицаи от Кърджали откриха 200 дози хероин, които са били скрити в косата на 27-годишна жена, съобщават от областната дирекция на МВР. Това се е случило при специализирана операция за противодействие на разпространението на наркотици. По време на акцията полицаите са задържали група, която се занимава с улично разпространение на дрога. Около 13.30 часа вчера за проверка е спрян „Опел”, който бил шофиран от 47-годишен мъж с инициали Г.Н. В колата пътували още трима души, след които и жената, в чиято коса бил открит хероинът. Наркотикът бил открит при извършен личен обиск на жената в прическата й е намерен пакет с кафяво прахообразно вещество, което при тестване е реагирало на хероин. В колата е открито и пакетче със суха листна маса, които се оказали марихуана. Според първоначалната оценка иззетите наркотични дози са на стойност около 3000 лева. Образувано е незабавно производство и работата по случая продължават сектор „Противодействие на криминалната престъпност” и разследващ полицай.

Задигнаха злато от хотелска стая в "Златни пясъци"

http://pik.bg/задигнаха-злато-от-хотелска-стая-в-златни-пясъци-news389848.html

Задигнаха злато от хотелска стая в "Златни пясъци"

Кражба от хотелска стая е регистрирана вчера в курорта „Златни пясъци", информират от варненската полиция.

Неизвестно лице проникнало вътре през незатворена врата на тераса и извършило кражбата на златни накити и златен часовник на обща стойност около 3500 лв.

По случая е образувано досъдебно производство. Материалите са докладвани на Районна прокуратура - Варна.

Също вчера, в „Златни пясъци" бе задържано непълнолетно момче с дрога. При полицейска проверка на хотелски паркинг, у момчето са били открити и иззети над 5 грама марихуана по-малко от половин грам друга наркотична субстанция. Непълнолетният е задържан за срок от 72 часа с прокурорско разпореждане.

Над 70 трупа на имигранти са извадени от изоставен в Австрия камион

http://www.mediapool.bg/nad-70-trupa-na-imigranti-sa-izvadeni-ot-izostaven-v-avstriya-kamion-news238540.html

Над 70 трупа на имигранти са извадени от камиона, който беше открит вчера изоставен в аварийната лента на магистрала в Източна Австрия, близо до границите с Унгария и Словакия, съобщи говорител на австрийското министерство на вътрешните работи, цитиран от световните агенции. Предварителните данни бяха за между 20 и 50 тела. Преброяването на жертвите е много трудно поради разлагането на труповете. 7.5-тонният хладилен камион бе намерен вчера малко преди обед от автомобилен полицейски патрул край австрийския град Пандорф, на 50 км югоизточно от Виена и недалеч от унгарската граница. Тежкотоварният автомобил очевидно е бил изоставен, както изглежда, след като шофьорът е установил, че нелегалните пътници са мъртви. Той е оставил задната врата на камиона отворена, а от нея се е стичала течност от разлагащите се вътре тела. Тежкотоварният автомобил бе откаран в митническа сграда за ветеринарни инспекции, разполагаща с хладилна камера, където експерти по съдебна медицина работиха цяла нощ да разделят труповете и да ги преброят, съобщи ДПА. За момента няма никаква информация за самоличността и произхода на хората, които са се намирали в камиона. След час е насрочена пресконференция на полицията в австрийската провинция Бургенланд, където бе намерен камионът.

Над 70 трупа на имигранти в изоставен в Австрия камион

http://www.mediapool.bg/nad-70-trupa-na-imigranti-v-izostaven-v-avstriya-kamion-news238540.html

Над 70 трупа на имигранти са извадени от камиона, който беше открит вчера изоставен в аварийната лента на магистрала в Източна Австрия, близо до границите с Унгария и Словакия, съобщи говорител на австрийското министерство на вътрешните работи, цитиран от световните агенции. Предварителните данни бяха за между 20 и 50 тела. Преброяването на жертвите е много трудно поради разлагането на труповете. 7.5-тонният хладилен камион бе намерен вчера малко преди обед от автомобилен полицейски патрул край австрийския град Пандорф, на 50 км югоизточно от Виена и недалеч от унгарската граница. Тежкотоварният автомобил очевидно е бил изоставен, както изглежда, след като шофьорът е установил, че нелегалните пътници са мъртви. Той е оставил задната врата на камиона отворена, а от нея се е стичала течност от разлагащите се вътре тела. Тежкотоварният автомобил бе откаран в митническа сграда за ветеринарни инспекции, разполагаща с хладилна камера, където експерти по съдебна медицина работиха цяла нощ да разделят труповете и да ги преброят, съобщи ДПА. За момента няма никаква информация за самоличността и произхода на хората, които са се намирали в камиона. Австрийската полиция е задържала неколцина заподозрени във връзка с гибелта на мигрантите, съобщи интернет изданието на австрийския вестник "Кроне". По последни данни на органите на реда по вина на нелегалните превозвачи са загинали 71 мигранти. Трима души са били задържани в Унгария, а организаторите на нелегалния бизнес може би се намират в Румъния, уточнява изданието. Австрийското МВР засега не потвърждава информацията на "Кроне". Следователите правят опити да установят и маршрута на камиона. По предварителни данни, на 26 август сутринта той е отпътувал от Будапеща и до вечерта се е намирал на унгарска територия. Озовал се е в Австрия едва през нощта срещу четвъртък и чак на разсъмване е бил открит от пътните служби. По това време мигрантите вече са били мъртви от ден и половина до два дни, смятат правоохранителните органи. Медиите разследват кой е собственик на возилото. Имаше предположение, че водачът е бил румънски гражданин. Според австрийската агенция АПА румънските власти са опровергали това твърдение. По данни на властите в Словакия автомобилът първоначално е бил собственост на местна компания, която го е продала на унгарска фирма със собственик гражданин на Унгария. Тази фирма е регистрирана в 14-и район на Будапеща и от май 2015 г. е управлявана от гражданин на Украйна, регистриран в Унгария на фиктивен адрес.

Двама българи са задържани заради камиона с над 70 загинали имигранти

http://www.mediapool.bg/dvama-balgari-sa-zadarzhani-zaradi-kamiona-s-nad-70-zaginali-imigranti-news238540.html

Трима души, сред които двама българи, са арестувани във връзка с откритите 71 загинали имигранти в камион на австрийска магистрала, съобщават световните информационни агенции в петък. Според първоначалната информация един от българите е шофирал возилото, както и унгарец, който също е арестуван. Разследващите твърдят, че собственик на камиона е българин от ливански произход. Сред загиналите са 59 мъже, 8 жени и 4 деца. Най-вероятно по-голямата част от мигрантите са сирийци, като причината за смъртта им е задушаване. Предварителните данни бяха за между 20 и 50 тела. Преброяването на жертвите е много трудно поради разлагането на труповете. 7.5-тонният хладилен камион бе намерен в четвъртък малко преди обед от автомобилен полицейски патрул край австрийския град Пандорф, на 50 км югоизточно от Виена и недалеч от унгарската граница. Тежкотоварният автомобил очевидно е бил изоставен, както изглежда, след като шофьорът е установил, че нелегалните пътници са мъртви. Той е оставил задната врата на камиона отворена, а от нея се е стичала течност от разлагащите се вътре тела. Тежкотоварният автомобил бе откаран в митническа сграда за ветеринарни инспекции, разполагаща с хладилна камера, където експерти по съдебна медицина работиха цяла нощ да разделят труповете и да ги преброят, съобщи ДПА. Следователите правят опити да установят и маршрута на камиона. По предварителни данни, на 26 август сутринта той е отпътувал от Будапеща и до вечерта се е намирал на унгарска територия. Озовал се е в Австрия едва през нощта срещу четвъртък и чак на разсъмване е бил открит от пътните служби. По това време мигрантите вече са били мъртви от ден и половина до два дни, смятат правоохранителните органи. Междувременно ООН призова за по-решителни действия срещу трафикантите на хора в Европа. "Очевидно е, че бизнесът на трафикантите се разпростира от Средиземно море и към магистралите на Европа. За тези хора човешкият живот няма значение. Бизнесът им се определя от търсенето и печалбата. Това е бизнес, който не зачита по никакъв начин човешкия живот", заяви говорителката на Върховния комисариат на ООН за бежанците Мелиса Флеминг по повод трагедията.

Българи са арестувани заради камиона с над 70 загинали имигранти в Австрия

http://www.mediapool.bg/balgari-sa-arestuvani-zaradi-kamiona-s-nad-70-zaginali-imigranti-v-avstriya-news238540.html

Четирима души, сред които трима българи, са арестувани във връзка с откритите 71 загинали имигранти в камион на австрийска магистрала, съобщават световните информационни агенции в петък. Сред загиналите са 59 мъже, 8 жени и 4 деца. Най-вероятно по-голямата част от мигрантите са сирийци, като причината за смъртта им е задушаване. Предварителните данни бяха за между 20 и 50 тела. Преброяването на жертвите е много трудно поради разлагането на труповете. 7.5-тонният хладилен камион бе намерен в четвъртък малко преди обед от автомобилен полицейски патрул край австрийския град Пандорф, на 50 км югоизточно от Виена и недалеч от унгарската граница. Тежкотоварният автомобил очевидно е бил изоставен, както изглежда, след като шофьорът е установил, че нелегалните пътници са мъртви. Той е оставил задната врата на камиона отворена, а от нея се е стичала течност от разлагащите се вътре тела. Тежкотоварният автомобил бе откаран в митническа сграда за ветеринарни инспекции, разполагаща с хладилна камера, където експерти по съдебна медицина работиха цяла нощ да разделят труповете и да ги преброят, съобщи ДПА. Следователите правят опити да установят и маршрута на камиона. По предварителни данни, на 26 август сутринта той е отпътувал от Будапеща и до вечерта се е намирал на унгарска територия. Озовал се е в Австрия едва през нощта срещу четвъртък и чак на разсъмване е бил открит от пътните служби. По това време мигрантите вече са били мъртви от ден и половина до два дни, смятат правоохранителните органи. Камионът е брандиран с името и логото на словашка фирма за птиче месо, от която заявили, че той отдавна не е тяхно притежание. Според шефа на австрийската провинция Бургенланд Ханс Петер Доскоцил единият от двамата арестувани българи е собственик на превозното средство. Той бил от ливански произход. Най-вероятно другите двама са шофьорите, управлявали камиона. Не е ясно каква е ролята на задържания афганистанец. Според Доскоцил има индикации, че става дума за българо-унгарска операция за трафик на хора. Задържаните пък били от двете най-ниски нива в криминалната организация. Говорителка на унгарската полиция обаче каза пред държавната информационна агенция МТИ, че няма унгарски граждани сред заподозрените за трагедията с камиона с мъртвите мигранти. Тя съобщи, че в допълнение са били претърсени жилища и разпитани почти 20 души като свидетели. По-късно унгарската полиция съобщи, че е арестувала в Будапеща други 21 души, заподозрени в трафик на хора, предаде Асошиейтед прес. Арестите са били извършени в сряда и четвъртък. Сред арестуваните са 16 румънци, двама сирийци, двама унгарци и един руски гражданин. Конфискувани са 16 автомобила и микробуса, в които в момента на арестите е имало 112 мигранти, сред които сирийци. Мигрантите пътуват през Балканите от Турция и Гърция до Унгария, а оттам до по-богати европейски страни като Германия, Австрия и Швеция, където искат убежище. Междувременно ООН призова за по-решителни действия срещу трафикантите на хора в Европа. "Очевидно е, че бизнесът на трафикантите се разпростира от Средиземно море и към магистралите на Европа. За тези хора човешкият живот няма значение. Бизнесът им се определя от търсенето и печалбата. Това е бизнес, който не зачита по никакъв начин човешкия живот", заяви говорителката на Върховния комисариат на ООН за бежанците Мелиса Флеминг по повод трагедията. Българското Министерство на външните работи потвърди информацията за трима задържани български граждани на територията на Унгария във връзка с открития камион на австрийска магистрала, в който бяха намерени телата на имигранти. Пресцентърът на МвнР съобщи, че българското посолство в Будапеща е в постоянна връзка с всички местни власти и че повече информация ще може да бъде предоставена след приключване на следствените действия.

Николай Ненчев: Още военни по границите, ако се наложи

http://www.moreto.net/novini.php?n=299829

Не само, че няма да намаля военните, не само че няма да ги оттегля, а мисля да ги увелича там, където е необходимо и да останат колкото е необходимо. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Пентагона: Джихадистите и Русия са основните заплахи за САЩ

http://svetoven.pogled.info/news/67178/Pentagona-Dzhihadistite-i-Rusiya-sa-osnovnite-zaplahi-za-SASHT

/Поглед.инфо/ Главните заплахи за САЩ са групировката „Ислямска държава“ (ИД) и Русия, обяви военният министър Аштън Картър в реч пред военнослужещи от морската пехота в Калифорния.

72 години от смъртта на цар Борис Трети: Трагичната въпросителна остава

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256823_72+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%86%D0%B0%D1%80+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81+%D0%A2%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8%3A+%D0%A2%D1%80%D0%

 На днешния ден - 28 август, се навършват 72 години от кончината на цар Борис Трети. Въпреки че съвременните историци са се смирили около тезата за естествената царска смърт, тъй като за всяка друга хипотеза ще им трябват безспорни научни доказателства, продължават размислите над въпросителните, които внезапният край поставя и до днес. Заедно с висящия въпрос кой е имал интерес българският цар да го няма в онзи съдбоносен както за България така и за Европа исторически момент.

статията на "Дневник" от 2 септември 2012 г. 


Всеки народ си заслужавал съдбата.
Клишето дразни със своята категоричност. И ранява с внушението за обреченост. Един цар, управлявал на трона България 25 години, умира внезапно на 49 години, без да е боледувал до този момент. Нито тогава, нито по-късно никоя власт, застанала на кормилото на България, не се решава или не се интересува да установи, или поне да размисли, ако тази смърт не е естествена, кой е бил онзи неин толкова мотивиран противник (на държавата), че да дръзне да убие нейния върховен владетел. И най-вече защо? Нещо повече - никоя власт в новите демократични времена не се осмели да потърси (да помоли!) все още живите в началото на 90-те години поругатели на гроба му да помогнат за откриване на тленните му останки, които са били  варварски похитени от Врана сред настаняването на Георги Димитров там. Нито пък някой от тях проговори. (Казвам - потърсени да помогнат, не да бъдат наказвани!) Никое управление не помисли, че това е въпрос на национално самоуважение...

Така разбирам трагизма, когато се отнася до цели народи. И затова наричам трагична въпросителната, която стои и днес - 69 години след смъртта на цар Борис ІІІ.

Когато на 28 август 1943 г. на 49 години цар Борис III затваря очи, всички - и противници, и привърженици на монарха, са единодушни, че българският държавен глава умира на прага на съдбоносни събития. Многобройни свидетелства от август и септември 1943 г. показват, че обществото ясно съзнава факта - българското развитие след Първата световна война е неотделимо от делата на монарха. Да бъде изведена победена, буквално смазана от Ньойския диктат България до стабилно състояние и място сред европейските държави е задача, която се оказва много трудна и ще погълне всичките му сили.

Но кой е цар Борис III?

Въпросът е актуален и днес и довежда до отчаяние кандидат-студентите. Защото десетилетия  върху неговата биография се трупат безброй спекулации и наложени стереотипни представи, пише научният сътрудник в Института по история на БАН Николай Поппетров и портретува царя така: "Борис ІІІ не е патологичен реакционер, а още по-малко фашистки водач. Нито е страстен поклонник на либерализма. Предпазлив към шумни каузи и към идеи, представяни за спасителни. Политическите моди активизират недоверието му. Призивите на партийни водачи и правителства за бързи и категорични решения го притесняват. С годините се превръща в умел дипломат и ловък политик. Помагат му вродената любознателност, огромната памет, умението да подходи индивидуално към всяка личност и проблем. Един от дългогодишните му противници, Димо Казасов, признава: "Умееше да скъсява разстояния."

Царската предпазливост е обоснована. Той заема престола на 3 октомври 1918 г., на 24 години, току-що върнал се от Южния фронт. Като млад офицер на фронтовете на Първата световна война е видял с очите си разбунтувалите се войници след пробива на Антантата при Добро поле (отделен е въпросът кой ги е разбунтувал и какво е целял). Едно рядко негово откровение е документирано от приближения му Любомир Лулчев: "Аз съм цар, който се възцари, когато топовете на революцията гърмяха пред София, и зная какво значи да имаш народ, недоволен от нещо."

Впечатлението за нерешителност, което оставя, е измамно. В ключови ситуации показва изключителна активност. И макар на моменти да не е бил добре обществено приет, смъртта му показва общественото му признание.В чуждестранната дипломатическа кореспонденция личността му е високо оценявана. Днес може да се твърди, смята Поппетров, че царят, особено през втората половина на 30-те години, реализира цялостна програма, която да притъпи политическите противопоставяния, да създаде условия за стопански и социален напредък и да задържи колкото се може по-дълго страната от обвързаност с международните конфликти. В поредица от изложения пред Министерския съвет и парламента от този период Борис ІІІ се разкрива като човек с широк поглед върху основните стопански и социални задачи. И най-вече проличава категоричното му желание България да не се обвързва в международни конфликти и да не следва леви и десни увлечения. Успешните външнополитически ходове и умението търпеливо да чака осигуряват блестящия дипломатически успех през 1940 г., когато България си връща Южна Добруджа, с което е отбелязана първата в историята на Балканите промяна на граници по мирен път.

Смъртта - внезапна и стряскаща

 
Царят се връща от срещата с Хитлер на 15 август и в следващите дни е в "Царска Бистрица" при семейството си. На летището е посрещнат от премиера Богдан Филов, на когото  казва, че "никакви отстъпки" за военно участие на България не са направени. (В книгата си "Спомени" (1964 г.)  царица Йоанна пише: "Протоколите от разговора между Хитлер и моя съпруг вече не съществуват или са попаднали в ръцете на руснаците. Когато Хитлер изпрати покана на Борис, България вече търсеше контакти със съюзниците. Англичаните не искаха и да чуят. Казваха, че България винаги ги е мамила. Американците не отказваха, но не предприемаха нищо. Бяха тревожни седмици, през които Борис често ме гледаше в очите и аз него, без да говорим.") 
На 19 август царят изкачва Мусала с брат си княз Кирил и други туристи.  На 23 август, понеделник, идва в София за насрочени срещи в Двореца. Това е денят, в който той се почувствал зле и колабирал. Събрани са веднага  дворцовите лекари и най-добрите специалисти от Александровската болница, от Берлин и Виена са извикани спешно докторите Рудолф Зайц, близък на българското царско семейство, и Ханс Епингер. Два пъти царят идва в съзнание и отново изпада в кома.  Едва на 26 август правителството огласява първото комюнике, с което известява, че царят е сериозно болен. На 28 август в 16.22 ч. царят издъхва. Лекарите заключават - запушване на лявата коронарна артерия и инфаркт. И народът, и  цялата политическа класа - от най-дясно до най-ляво - изпада в ступор.

Радио Лондон и Радио Москва: Отровен от Хитлер!


Първото съобщение за насилствена смърт е на Радио Лондон. Само часове след официалната вест за смъртта Радио Лондон съобщава, че българският цар е отровен по заповед на  Хитлер. Мемоаристи твърдят, че Чърчил бил казал назидателно: "Такава е съдбата на съюзниците на Хитлер." Веднага след това и Радио Москва съобщава, че царят е отровен от Хитлер. За разлика от английското радио, което спестява негативни оценки за българския монарх в сензационното твърдение, московското го определя  като най-верния слуга на Хитлер. И не си прави труда да коментира логическото противоречие защо господарят отравя най-верния си слуга.

Според акад. Георги Марков съобщението на Радио Лондон има пропагандна цел. Цар Борис се ползва с огромна популярност сред българите и те естествено ще се настроят срещу убийците му.

В спомените на царица Йоанна четем: "Трябва да кажа - предвид изложените хипотези за смъртта на моя съпруг, че германските власти побързаха да поставят на разположение на двамата лекари бърз военен самолет, чийто полет бе улеснен по всякакъв начин. Всякакво движение беше прекъснато по маршрута на самолета, с който от Берлин и Виена летяха Зайц и Епингер към София."

Нацистите: Отровен от италианското кралско семейство

Хитлер реагирал нервно -твърди се, с думите: "И това ли трябваше да ми се случи." Нацистката върхушка не скрива подозрението си към италианското кралско семейство, тя не може да прости на крал Виктор Емануил ІІІ (бащата на царица Йоанна), че узаконява свалянето на Мусолини, акт, с който Италия излиза от Оста. В дневника си Гьобелс нарича "зла интригантка" сестрата на Йоанна - Мафалда. Нацистката пропаганда я обявява за отровителката на царя. Самата Мафалда не криела критичното си отношение към нацистите. Скоро след това е арестувана и завършва живота си в нацистки концентрационен лагер.

Междувременно набиращият сила слух за германска отрова се превръща в

изпитание за отношенията между София и Берлин


Посланикът на Райха в София Адолф Бекерле нервно поставя въпроса пред българското правителство защо не предприема нищо да опровергае вражеските твърдения. Според акад. Марков, а преобладаващото мнение на историците е същото, именно заради натиска на Германия да я оневиним  кабинетът на проф. Богдан Филов не предприема никакви стъпки за разследване на смъртта на царя.

Не е парадокс.

Винаги е стоял въпросът защо при толкова съмнения, че и твърдения за насилствена смърт, изказвани още от първите часове, само българската държава в лицето на нейното ръководство официално замълчава и не предприема нищо!
Отговорът според историците е прост: защото създаване на комисия и разследване означава още по-голям шум около хипотезата за отравянето, а най-шумно наложената в ефира връзка е германската.

Най-безпроблемно е да се приеме естествената смърт на царя

Не така са мислели обаче специалните служби на Царство България.

Изследователят на българските архиви Христо Христов откри и публикува тези дни в своя сайт desebg.com документ от полицейския архив на Царство България, датиран на 6 септември 1943 г., с гриф "лично-поверително", адресиран вероятно до високопоставен полицейски началник. В него е направен анализ на "вътрешното положение" въз основа на агентурни сведения, наречени "серия контакти сред всички среди по определен план от датата на първата криза на Н.В. цар Борис Трети - 23 август, до 6 септември". Документът от 10 страници,  да го наречем доклад, заслужава отделно внимание, тъй като представлява  анализ на реакциите на всички слоеве - политически и социални, включително на "комунистите и другите левичарски групи", които са определени като "уплашени да не бъдат подложени на преследвания". Документът очевидно не е адресиран до премиера Богдан Филов, защото полицеският автор си позволява  критичната оценка, че министър-председателян не е  предприел стъпки да се назначи анкетна комисия, "която да установи последните дни от живота на Н. В. царя и всички факти около смъртта му".

Неназованият автор на този доклад се обосновава преди всичко със "съмненията, изразени от лекарите Епингер и Зайц относно причините за смъртта, настъпила с неестествена бързина", и с факта, че царят никога не е боледувал. Разсъждавайки върху отношенията между България и Англия в навечерието и по време на Втората световна война, авторът изказва предположението, че "ако наистина е отровен, царят е жертва на англичаните".

Германският професор историк Щефан Апелиус, изследовател на архивите на Третия райх, публикува  през 2008 г. статия, в която твърди, че двама германски лекари, изпратени лично от Хитлер, са открили в тялото на царя отрова, "най-вероятно с азиатски произход, която бавно е спряла дейността на сърцето".  Апелиус изказва предположението, че "царят на българите е отровен или от англичаните, или от руснаците".

В книгата си "Корона от тръни", която е и най-пълното изследване на царуването на Борис ІІІ, авторът Стефан Груев описва съмненията на д-р Епингер, които са били документирани от неговия събеседник германския военновъздушен аташе в София Фон Шьонебек. Виенският лекар направил аналогия със смъртта на гръцкия премиер Метаксас, когото лично е прегледал - той бил отровен според виенския лекар и имал същите симптоми като на българския цар. 

В телеграма до германското външно министерство посланикът Бекерле пише от София след разговора си с германските лекари: "Поставих въпрос на господата, тъй като подозрението е постоянно, дали те считат за възможно отравяне да е причина за болестта и смъртта. Тримата лекари веднага единодушно потвърдиха това въз основа на всеобщото отпадане."

В  книгата си царица Йоанна не прави лични предположения за авторство, но заявява убедено: "Борис, моят съпруг, не умря от естествена смърт. Неговият край по един или друг начин беше престъпно предизвикан." Най-разпространените версии според нея са "или нацистите, или комунистите", без да споменава националности.

В официалния сайт на Симеон Сакскобургготски в кратката статия от тази седмица по повод 69-годишнината от смъртта също не се споменават националности, а се казва: "И тогава, а и до днес са подозирани както нацистите, така и комунистите. Съществува и друга теза – за естествената смърт на царя, причинена от преумората и тревогите в онзи съдбовен за страната период."

И все пак: кой има най-голям интерес да го няма царя?


С две думи - онзи, който иска да сложи ръка върху суверенитета на България. Интересът е на онзи, който, като стигне с армията си на Дунава, ще бъде затруднен от наличието на жив владетел. Но все още сме 1943 г. и Дунавът е далече, и българският цар стриктно пази дипломатическите отношения със СССР. Обаче пък подготвя излизане на България от пакта. И дори  се среща с американския резидент за Балканите (неприсъщо за царете занимание). Което не може да е останало в тайна за Москва.
Ако сондажите на българския цар със съюзниците дадат резултат, Сталин ще изгуби основанията да се обяви за освободител на България от фашизма и да наложи властта си в сърцето на Балканите. (Към онзи момент е все още далече Ялта с пазарлъците на тримата големи Сталин, Рузвелт и Чърчил за подялбата на Европа.) Фактът, че след смъртта на царя не последва нито  едно що-годе заслужаващо внимание външнополитическо действие на българската политическа класа, а държавният кораб само се полюшва от вълните с лого "Ами сега!", сам по себе си показва, че решаващият фактор за България  е бил царят.

Че излизането на България от пакта би било пречка за експанзията на СССР на юг, се подкрепя косвено от по-късен факт. Когато на 4 септември 1944  последният кабинет на Царство България - на Константин Муравиев, взема решение за обявяване война на Германия, военният министър генерал Иван Маринов бави официализирането на решението. Така се спечелва време армията на маршал Толбухин да стигне Дунава и същевременно се запазват "основанията" на Сталин да обяви война на България. Едва по-късно се появяват сведения, че ген. Маринов е бил съветски агент, и българският пълномощен министър в Москва през Втората световна война Иван Стаменов също.  Възможно е и за ген. Маринов,  но ако е бил, ги няма доказателствата, казва акад. Марков.

Тезата "цар Борис ІІІ отровен от руснаците" (разбирай Сталин и Бериа) е изречена официално пред Нюрнбергския съд през 1945 от подсъдимия Франц фон Папен, бивш германски канцлер, а по време на войната посланик на Германия в Турция, поддържал близки контакти с българските правителства, срещал се е и с царя. Той е единият от двамата оправдани на Нюрнбергския процес. 

Но конюнктурата в онзи момент, създадена от победителите, не благоприятства твърдението на Фон Папен да се превърне в сюжет за внимание. Още по-малко в България, окупирана от Съветската армия.

Само съветските архиви мълчат


Отворени и изследвани са британските и германските архиви от Втората световна война (германските при това са иззети и проучени от победителите).  Не се намери потвърждение на хипотезите за "англичаните", нито за "германците". Германската връзка впрочем отдавна не се поддържа от нито един сериозен историк в България и в чужбина. "Италианската връзка" пък, обявена от нацистите,  се възприема от историците като анекдот.

Въпреки надеждите, дадени лично от Владимир Путин по време на посещението му в България през януари 2008,  архивите на външното разузнаване на СССР и на НКВД остават недостъпни, в смисъл все още са затворени. В тях не може да няма ако не друго, поне оценки и хипотези за смъртта на българския цар.  Недостъпни са и българските архиви, иззети от съветското военно командване след 9 септември 1944г., които третират съветската агентура в България. Основанието в Русия да смятат тези архиви за техни е, че се отнасяли за съветски агенти, независимо че фактически това са документи на български институции. Не е ясна и съдбата на документацията на царската канцелария - от нея няма и листче в България, казваше покойният Дими Паница, който бе инициаторът на петицията  през 2007 г. за връщане на българските архиви от Москва.

В най-ново, демократично време историците са се обединили около тезата за естествената смърт на царя - от физическо и душевно изтощение заради постоянните усилия да бъде опазена България встрани от световния пожар и  заради рисковете на решенията през юли - август 1943. Но най-вече - според акад. Марков, заради невъзможността да убеди към онзи момент Англия в българската национална кауза. Според историка  символът на държавността за българския цар била Англия и той рухва психически, когато му донасят, че Чърчил го нарекъл царя-предател.

Погребението - искрената скръб си личи


Огромната популярност на царя извежда от домовете им близо 400 хиляди души по данни на полицията, които отиват да се простят с него в храма "Св. Александър Невски". Поклонението продължава пет дни. На 5 септември ковчегът, поставен на оръдеен лафет, теглен от шест коня, заедно с траурното шествие и чуждестранните делегации поема към централна гара, откъдето е превозен с влак до гара Кочериново, оттам с открита военна кола до Рилския манастир. Тротоарите са пълни с народ, на покривите са по-младите. На площада пред гарата се провежда военен парад. Погребението е извършено при образцов ред и  сдържан, но безукорно изпълнен от армията и правителството церемониал, твърдят всички историци, с които разговарях.

Документалните кадри показват истината за отношението на народа към царя. Струва ми се, че тук мога да употребя без притеснение думата народ. На един и същ тротоар, притиснати едни в други, плачат  достолепни господа и дами до опърпани ваксаджийчета и слугинчета. Пероните на всички гари до Кочериново са претъпкани, между гарите са коленичили и се кръстят старци и деца.

Легендата, че

българите плачем ту за един, ту за друг диктатор

се появява от документалния филм за погребението на комунистическия вожд Георги Димитров през 1949. Йорданка Чакалова, преводач от немски и английски и автор на книгата "Шопски летопис" и на книги за родовата памет, ми разказа преди години как по време на прожекцията на филма за Димитров в читалището в Драгалевци в началото на 50-те години селяните разпознали моменти от погребението на царя. Според г-жа Чакалова, която сега е на 86 години, от документалните ленти за царя са взети кадри и са монтирани във филма за Димитров. Така се ражда митът за безпринципно скърбящия български народ.



Откриха скрит хероин в косите на жена в Кърджали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4947939

Двеста дози хероин са иззети при специализирана акция на полицията в Кърджали. Криминалистите са задържали група, занимаваща се с улично разпространение на дрога,съобщава
Двеста дози хероин са иззети при специализирана акция на полицията в Кърджали. Криминалистите са задържали група, занимаваща се с улично разпространение на дрога,съобщава "Дарик".  За проверка е бил спрян лек автомобил "Опел". При обиск на 27-годишната жена, в прическата й е намерен пакет с кафяво прахообразно вещество,

Откриха скрит хероин в косите на жена в Кърджали

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4947947

Двеста дози хероин са иззети при специализирана акция на полицията в Кърджали. Криминалистите са задържали група, занимаваща се с улично разпространение на дрога,съобщава "Дарик". 
За проверка е бил спрян лек автомобил "Опел". При обиск на 27-годишната жена, в прическата й е намерен пакет с кафяво прахообразно вещество,
Двеста дози хероин са иззети при специализирана акция на полицията в Кърджали. Криминалистите са задържали група, занимаваща се с улично разпространение на дрога,съобщава "Дарик".  За проверка е бил спрян лек автомобил "Опел". При обиск на 27-годишната жена, в прическата й е намерен пакет с кафяво прахообразно вещество,

Пак смърт при гонка! Загина 34-годишен състезател

http://frognews.bg/news_96855/Pak-smart-pri-gonka!-Zagina-34-godishen-sastezatel/

Гонка в Русе завърши със смъртта на единия от участниците в нея. Инцидентът е станал в полунощ на бул. “Христо Ботев”.

Ръстът на цените в Русия започва да влияе върху рейтинга на Путин

http://www.mediapool.bg/rastat-na-tsenite-v-rusiya-zapochva-da-vliyae-varhu-reitinga-na-putin-news238539.html

Ръстът на цените в Русия се отразява на рейтинга на президента Владимир Путин и на управляващата партия "Единна Русия", твърдят експерти, цитирани от московския вестник "Ведомости". Недоволството от поскъпването на жилищно-комуналните услуги, бензина и основните продукти пада като "отразена светлина" върху доверието към президента и неговата партия, отбелязват те. Според политолозите засилването на тази негативна тенденция може да намери израз на регионалните избори през септември, а в перспектива - и на парламентарните догодина. По данни на Фонда за общественото мнение (ФОМ) от 16 август, ако следващата неделя имаше избори за президент, за Путин биха гласували 72 на сто от руснаците срещу 76 процента през април и май. Намалял е и броят на онези, които безусловно вярват на президента. През май те бяха 42 на сто, а през август са 37 процента. Има незначителен спад и на тези, които оценяват положително работата на Путин на президентския пост - от 86 на сто през май на 84 процента. Според шефа на ФОМ Александър Ослон още е рано да се правят кардинални изводи, защото от март 2014 г. (след избухването на украинската криза - бел. ред.) рейтингът на президента показва незначителни колебания. За масовите настроения повече говори динамиката на оплакванията от растящите цени, казва той. Тази динамика намира израз в отношението към "началниците", обаче президентът се оказва на последно място в този списък. "В представите на повечето граждани Путин влияе на всичко, но не управлява всичко", отбелязва Ослон. Подобна тенденция отбелязва и друга социологическа агенция - "Левада център". Според нейния заместник-директор Алексей Гражданкин има лек спад на положителното отношение както към президента, така и към всички елементи на властта и към партия "Единна Русия". Въпросът на предстоящите избори обаче ще бъде не за това колко привлекателна или не е фигурата на властта, а за това кой е за предпочитане в сегашната ситуация - властта или нейните опоненти. И тъй като постепенно укрепва мнението, че за ръста на цените са отговорни президентът и управляващата партия, това може да доведе до по-слаба активност на изборите, но не и до прегрупиране на политическите сили, т. е. няма да повлияе на резултатите, отбелязва Гражданкин.

Дрогираният Горан отново вилня: Подлуди със заплахи бургаски бар, потроши пръсти на полицай

http://pik.bg/дрогираният-горан-отново-вилня-подлуди-със-заплахи-бургаски-бар-потроши-пръсти-на-полицай-news389846.html

Дрогираният Горан отново вилня: Подлуди със заплахи бургаски бар, потроши пръсти на полицай

Известният в криминалните среди на Бургас бивш гард Горан Горанов отново вдигна скандал, този път в бар „Кашмир”. Снощи около 1 часа Горан буквално полудял, сипел заплахи за убийство срещу управителя на заведението и част от клиентите, предаде Флагман.бг.

На място е дошъл полицейски патрул, който отвел Горан във Второ РУП. Там обаче той продължил да буйства и строшил капачката на коляното си, блъскайки вратата. След като я ритнал силно, той прискрипал и пръстите на единия от полицаите. На униформения служител е оказана медицинска помощ в МБАЛ-Бургас.

Горан Горанов е основен герой в криминалните хроники. Сега е задържан за 24 часа.

Меркел: „Не“ на отмяната на санкциите, но „да“ на добрите отношения с Русия

http://svetoven.pogled.info/news/67177/Merkel-Ne-na-otmyanata-na-sanktsiite-no-da-na-dobrite-otnosheniya-s-Rusiya

/Поглед.инфо/ Не е настъпило времето за сваляне на евросанкциите срещу Русия, но ние искаме добри отношения с нея и не действаме на принципа или Украйна, или Русия.

НАСА предрече скорошен световен потоп

http://climate.actualno.com/NASA-predreche-skoroshen-svetoven-potop-news_492319.html

Световният потоп ще настъпи по-бързо от очакваното – в близките десетилетия ни очаква още по-страшен сценарий, отколкото предсказват популярните днес модели за развитието на глобалното затопляне. Такъв извод са направили учените от НАСА, съобщава Megavselena.bg. "Повишението на нивото на Световния океан в една трета зависи от това, че нагрятата вода се увеличава по обем, останалите две трети дава топенето на ледниците“, обяснява Стивън Нареми, специалист по изучаването на измененият

Румъния и Сърбия ще пазят заедно общата си граница

http://balkani.actualno.com/Rumynija-i-Syrbija-shte-pazjat-zaedno-obshtata-si-granica-news_492347.html

Поради огромния бежански натиск румънските власти взеха решение за сътрудничество със сръбската страна за гарантиране на сигурността на границата. Това каза румънският вицепремиер Габриел Опреа след заседанието на Националния комитет за специалните спешни ситуации, предаде БГНЕС. Опреа уточни, че двете държави имат обща граница от 546 км В същото време имаме общо 2070 км граница, която е и външна граница на ЕС. Той съобщи още, че Сърбия и Румъния ще си сътрудничат тясно за гарантирането на сигу

Домашни кучета с бруцелоза намериха в Община Рила

http://blagoevgrad.actualno.com/Domashni-kucheta-s-bruceloza-nameriha-v-Obshtina-Rila-news_492343.html

Три домашни кучета са дали положителни проби за бруцелоза в община Рила, информира д-р Емил Гъгнев, началник на отдел „Здравеопазване на животните“ в Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил. Той допълни, че животните ще бъдат умъртвени. Те са се заразили след като са яли мляко от заразени животни или абортирал плод от такива. Здравните власти съобщиха, че преди дни в рилското село Смочево е евтаназирано куче по желание на собственика му, тъй като имало съмнения, ч

В Ловеч подготвят честване на Съединението на велосипед

http://lovech.actualno.com/V-Lovech-podgotvjat-chestvane-na-Syedinenieto-na-velosiped-news_492342.html

На 6-ти септември в Ловеч, по повод 130-годишнината от Съединението на България, ще се проведе второто издание на атрактивното детско велосъстезание „Деца на колела“, съобщават от пресцентъра на общината за кореспондента ни от града. Миналата година събитието събра близо 90 деца и младежи, които мериха сили по интересните пътеки в парка „Стратеш“. Тази година организаторите на детската надпревара очакват още по-голям интерес и повече участници. Събитието е включено в с

Уникална снимка на самолет и ударни вълни

http://sciencelogy.actualno.com/Unikalna-snimka-na-samolet-i-udarni-vylni-news_492322.html

Използвайки усъвършенствана немска техника, НАСА и ВВС на САЩ са получили снимка на ударната вълна на реактивен самолет T-38C, летящ на свръхзвукова скорост над пустинята Мохаве. Шлирен методът е разработен през 1864 г. и може да се използва за визуализация на различни процеси във въздушната среда, включително за да се демонстрира явлението свръхзвуков поток с помощта на летящ самолет. Изследователите използвали софтуера на НАСА за обработка на изображения, за да отстранят фона (пустинята), а

Първоначални данни: Българи са арестувани за камиона с мъртвите мигранти в Австрия

http://europe.actualno.com/Pyrvonachalni-danni-Bylgari-sa-arestuvani-za-kamiona-s-myrtvite-migranti-v-Avstrija-news_492378.html

Трима души, по предварителна информация български граждани, са арестувани в Унгария във връзка със случая с откритите тела на имигранти в камион Австрия. Това потвърдиха от австрийската полиция, информира БНР. Разследването е установило, че собственик на камиона е български гражданин от ливански произход. Товарният автомобил е бил паркиран на австрийската магистрала в продължение на 20 часа преди да бъде извършена проверка от полицията. По-късно бе съобщено, че българин е един от двамата шофьо

Защо Олимпийските игри трябва да се провеждат на едно и също място

http://europe.actualno.com/Zashto-Olimpijskite-igri-trjabva-da-se-provejdat-na-edno-i-syshto-mjasto-news_492148.html

Кметът на Бостън обяви миналата седмица, че той няма да покдрепи идеята градът да приюти Световните летни олимпийски игри през 2024 г. И в действителност това е правилната реакция, според проф. Джон Шорт – преподавател в университета в Мериленд, чийто коментар по темата е публикуван в щатския вестник The Washington Post.  Сферата на изследване на проф. Шорт е градската среда, географията и геополитиката, като далеч не за първи път той пише коментари за влиянието на Олимпийските игри

Associated Press съди ФБР заради подриване на авторитет

http://america.actualno.com/Associated-Press-sydi-FBR-zaradi-podrivane-na-avtoritet-news_492371.html

Американската информационна агенция Associated Press (АП) заведе иск срещу Федералното бюро за разследване (ФБР), създало фалшива новина от името на агенцията. През 2007 година ФБР е пратило по имейл фалшива новина на АП, на която е трябвало да „клъвне“ 15-годишно момче, подозирано в заплахи за взривяване на училище в щата Вашингтон. Имейлът е послужил като "троянски кон", с който следователите заразили компютъра на заподозряния с програма за проследяване. "ФБР незаконно е използва

Учени опекоха хляба на дедите ни отпреди 12 500 години

http://interest.actualno.com/Ucheni-opekoha-hljaba-na-dedite-ni-otpredi-12-500-godini-news_492369.html

Изследователи се възползвали от камъни за смилане на зърно и други инструменти, чиято възраст е около 12 500 години, и опекли хляб така, както са го правели нашите далечни предци. Съответната статия била публикувана в сп. PLоS ONE. Опитомяването на растенията е започнало преди 10 500 години. Това значи, че по-рано хората са използвали диви растения за приготвяне на храна. Учените решили да възстановят целия процес по приготвяне на хляб, използвайки древни оръдия на труда. Учените смлели дивите

Само за седмица - хиляди хванати да карат с превишена скорост

http://crime.actualno.com/Samo-za-sedmica---hiljadi-hvanati-da-karat-s-previshena-skorost-news_492374.html

Резултатът от една седмица проверки за нарушения по пътищата - над 9 000 шофьори са хванати да карат с по-висока скорост от разрешеното. Това сочат данните от акция "Скорост" на полицията, информира bTV. Най-високата скорост на нарушител е била около 130 км/час при разрешени 50 км/час. Водачът ще получи глоба между 550 и 600 лв. в зависимост от това дали е карал в населено или извън населено място. Засечените нарушители са с над 60% повече в сравнение с последната подобна акция. „По-гол

Най-впечатляващите трансфери в историята на футбола

http://football.actualno.com/Naj-vpechatljavashtite-transferi-v-istorijata-na-futbola-news_492340.html

Ще ви представим топ 5 на най-скъпите трансфери в историята на футбола. Случайно или не и петте са в посока Испания, а четири от тях към Реал Мадрид. Вижте кои са те... 5. Зинедин Зидан – от Ювентус в Реал Мадрид за 73,5 млн евро През 2001 г. Реал взриви светът на футбола с колосалните за времето си 73,5 млн евро, дадени на Ювентус за магическия халф Зинедин Зидан. Французинът оправда парите, след като вкара фамозен гол във финала на Шампионската лига за победата с 2:1 над Байер Леверкуз

Трейлър на сериал изостри дипломатическите отношения между Осло и Москва

http://europe.actualno.com/Trejlyr-na-serial-izostri-diplomaticheskite-otnoshenija-mejdu-Oslo-i-Moskva-news_492335.html

Посолството на Руската федерация в Норвегия изрази съжаление след излъчването на трейлър на нов сериал, в който Русия окупира територията на скандинавската страна. За това съобщи в четвъртък (27 август) руският опозиционен телевизионен канал „Дождь“, цитирайки руската служба на британската медия „Би Би Си“. „Въпреки факта, че авторите на сериала старателно подчертават, че сюжетът на филма е по недействителен случай, в него се назовават напълно реални държави, а Рус

Вторият човек на Луната стана професор в институт по заселване на Марс

http://interest.actualno.com/Vtorijat-chovek-na-Lunata-stana-profesor-v-institut-po-zaselvane-na-Mars-news_492364.html

Авиационният инженер и астронавт Едуин "Бъз" Олдрин ще стане съветник и професор в нов институт по изучаване и заселване на Марс при Технологичния институт във Флорида, пише Daily Mail. Бъз Олдрин, който сега е на 85 години, е бил в състава на мисията "Аполо 11" и втори след Нийл Армстронг стъпва на повърхността на земния спътник. Астронавтът настоява за подготовката към заселване на Червената планета още към 2040 година. Той би искал хората да се отправят към Марс през 2039 година, на 70-годи

Под 1% нарушения за некачествено гориво със съдържание на биоетанол и сяра

http://business.actualno.com/Pod-1-narushenija-za-nekachestveno-gorivo-sys-sydyrjanie-na-bioetanol-i-sjara-news_492367.html

Констатираните нарушения при проверката на бензиностанциите са под 1%. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на брифинг в Министерството на икономиката. Той обяви резултатите от проверките за качеството на горивата, предаде "Фокус". Министърът уточни, че към днешна дата са проверени всички средства, които подлежат на контрол от страна на Българския Институт по Метрология (БИМ). На 25 и 26 август прокуратурата, съвместно с МВР, ДАНС, Агенция „Митници“ и НАП з

Музикални таланти ще озвучат "София диша" в последната неделя на август

http://sofia.actualno.com/Muzikalni-talanti-shte-ozvuchat-Sofija-disha-v-poslednata-nedelja-na-avgust-news_492362.html

Последната седмица на градския фестивал "София диша" залага на авангарда и ще представи младите музикални таланти. От 16.00 до 22 часа, на 30 август, столицата ще преживее за пета поредна неделя своя градски празник. Локацията е ул. „Оборище”, между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. „Сан Стефано”, съобщават организаторите. За втора поредна година „Оборище” ще се превърне в музикална улица, а селекцията ще представи талантливи и работещи млад

Престъпник пред камера - само за сеир

http://actualno.actualno.com/Prestypnik-pred-kamera---samo-za-seir-news_492361.html

Не може да се твърди с категоричност, че записаният на охранителна камера крадец на автомобили и човекът в съдебната зала са едно и също лице. Това заяви съдия Иван Коев от Софийския градски съд (СГС), обявявайки решението си да остави без мярка за неотклонение автокрадеца Ярослав Димитров – човекът, който даде повод на премиера Бойко Борисов да се възмути от правосъдието. Коментар на редактора Кучетата си лаят, керванът си върви. Съдията не можел да познае от записа обвиняемия, защото т

От 1 септември започва ремонт на "Хемус" между Шумен и Варна

http://varna.actualno.com/Ot-1-septemvri-zapochva-remont-na-Hemus-mejdu-Shumen-i-Varna-news_492358.html

От 1 септември започва ремонтът на автомагистрала "Хемус" между Шумен и Варна. Това заяви във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, която участва в VIII-я летен университет на МГЕРБ във Варна, предаде "Фокус". Павлова посочи, че ще се ремонтират 30 километра, като за началото на ремонта вече всичко е готово. Ще се създаде временна организация на движение като магистралата няма да бъде затваряна изцяло и няма да се налага ползването на успоредния път, а ще

Кирил Йорданов ще се бори за кмет на Варна

http://varna.actualno.com/Kiril-Jordanov-shte-se-bori-za-kmet-na-Varna-news_492357.html

Кирил Йорданов - бившият кмет на Варна обяви, че се връща в политиката. Той щял да се кандидатира за кмет на града на предстоящите местни избори. "При смяната ми бе извършен преврат, за да се овладее общината", завяи той на специална пресконференция, съобщи БЛИЦ. Йорданов добави, че кандидатурата му е издигната от коалиция от политически партии, но на този етап няма да каже кои. На 15 септември ще има нова пресконференция, на която той ще изложи програмата си за развитие на града.   &

Най-дългият тунел в света: цифри факти и видео

http://interest.actualno.com/Naj-dylgijat-tunel-v-sveta-cifri-fakti-i-video-news_492345.html

През 2016 година ще бъде открит най-дългият железопътен тунел в света – Готардският базисен тунел. Тези дни е приключила основната работа по неговото строителство. Няколко факта представят нагледно мащаба на тази конструкция. Готардският базисен тунел (Gotthard-Basistunnel) съединява швейцарските села Ерстфед (кантона Ури) и Бодио (кантона Тичио). Това позволява осъществяването на железопътни превози през Алпите, като влакът може да се ускорява до 240 км/ч. Освен това по пътищата се нама

Вкусна баница със сирене и заливка

http://recipes.actualno.com/Vkusna-banica-sys-sirene-i-zalivka-news_492355.html

Необходими продукти: 200 мл. краве прясно мляко 50 гр.краве масло 10 мл. олио 400 гр.краве кисело мляко 1 ч.л.сода бикарбонат 6 бр.яйца 400 гр.сирене краве 500 гр.кори за баница Начин на приготвяне 1. В купа се натрошава сиренето, добавят се 4 яйца, содата и киселото мляко и се разбърква. 2. Маслото се разтопява, взимат се по 3 броя кори, всяка се ръси с масло слагат се една върху друга. 3. Ръси се равномерно от плънката и се завива на руло, като се започва навиването от широката ч

Експерт иска диетолози в училищата

http://school.actualno.com/Ekspert-iska-dietolozi-v-uchilishtata-news_492354.html

Задължително трябва да има диетолози в училищата и да има поне 1 час в месеца, в който децата да се запознават с това, какво ядат и защо. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” диетологът Огнян Симеонов. Той коментира, че дори това да се случи може и да няма толкова голяма промяна. "Единственият начин да се промени това децата да ядат вредни храни е училищните лавки след търг да се вземат от хора, които разбират и нещата, които се продават там да нямат надценки", посочи той.

Румънска правителствена програма стимулира закупуването на нови автомобили

http://balkani.actualno.com/Rumynska-pravitelstvena-programa-stimulira-zakupuvaneto-na-novi-avtomobili-news_492332.html

Продажбите на леки автомобили в Румъния са се повишили с едва 0,2% към юли тази година, ако ги сравним с данните за същия месец от изминалата 2014 г. Но за първите 6 месеца на годината се забелязва сериозно повишение в търсенето на автомобили, като до юни ръстът в продажбите варираше между 13 и 23%. Според данни от Румънския съюз на автомобилните производители и вносители, броят на продадените в северната ни съседка през юли автомобили възлиза на 8 590, което е с 15% по-малко, отколкото през юн

Меркел иска добри отношения с Русия, но не и отмяна на санкциите

http://europe.actualno.com/Merkel-iska-dobri-otnoshenija-s-Rusija-no-ne-i-otmjana-na-sankciite-news_492352.html

Не е настъпило времето за сваляне на евросанкциите срещу Русия, но ние искаме добри отношения с нея и не действаме на принципа или Украйна, или Русия. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в реч вчера във Виена на церемония по повод 60-годишнината от създаването на Германско-австрийската търговска палата. Тя бе цитирана от "Велт онлайн". Меркел призна, че „от санкциите срещу Русия страдат редица компании“. „Затова се стремим да постигнем политически рамкови усло

Три екипа представят България на най-голямото европейско състезание за борба с климатичните промени

http://goodnews.actualno.com/Tri-ekipa-predstavjat-Bylgarija-na-naj-goljamoto-evropejsko-systezanie-za-borba-s-klimatichnite-promeni-news_492353.html

Три предприемачески екипа ще представят България на най-голямото състезание в сферата на чистите технологии в Европа. Европейският финал на ClimateLaunchpad ще се проведе в Амстердам. Основният фокус на най-голямото предприемаческо състезание на Стария континент е поставен върху идеи, свързани с борбата с климатичните промени. В него ще се включат 82 предпремачески екипа в сферата на чистите технологии от 28 държави, които ще се състезават на 4 септември в Амстердам. Новото поколение предприем

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване