Експерт: Определение "джихадисти" даваме на кого ли не

http://pik.bg/експерт-определение-джихадисти-даваме-на-кого-ли-не-news389734.html

Експерт: Определение "джихадисти" даваме на кого ли не

Ние даваме определение "джихадисти" на кого ли не. Това мнение изрази експертът Николай Радулов в ефира на Нова телевизия по повод информацията вчера, че са задържани петима джихадисти на границата ни. 

"Цяла Европа е застрашена. Нивото на антитерористична заплаха навсякъде е завишено", посочи все пак той.

Радулов изрази мнение, че проблемът е в това, че обичаме да говорим за джихадисти, а не говорим за корупцията например.

"Няма как да говорим за борба с тероризма без да говорим за борба с корупцията", смята Радулов.

Хората трябва да са подготвени преди терористичния акт, ако има такъв, значи има жертви, смята още експертът. По думите му хората трябва да бъдат в едно относително състояние за признаците на тероризма.

Очаквайте подробности!

Google отхвърли обвиненията на ЕС в злоупотреба

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/08/28/2598868_google_othvurli_obvineniiata_na_es_v_zloupotreba/?ref=rss


Интернет гигантът изпрати своя отговор на обвиненията срещу него от конкуренти, които провокираха мащабно разследване на Европейския съюз срещу него, съобщава The New York Times. В отговора си Google категорично отхвърля обвиненията, че дава предимство на собствените си услуги в търсачката си.

Отговорът е пристигнал в Европейската комисия в четвъртък следобед. Той трябваше да бъде предаден на ЕК до 31-ви август, след като комисията на два пъти удължи срока за това по молба на Google. ЕК започна проверка след получени жалби от конкуренти на Google, които твърдят, че услугите им не са коректно поставени в търсачката на интернет гиганта, която дори взима съдържание от тях за своя изгода.

Кент Уолкър, главният правен консултант и адвокат на Google обяви в блога на компанията, че тя по никакъв начин не е навредила на конкуренцията в интернет. Според него има много конкуренти, включително големи имена като Amazon и eBay, които се съревновават наравно с всички останали за челно място в резултатите на търсачката.

Според Уолкър, Google не само не вреди на конкуренцията, а през последното десетилетие е изпратила около 20 млрд. референции до други компании, което е довело до увеличение на техния интернет трафик с 227%.

Google смята, че всякакъв опит за промяна на начина, по който компанията изобразява или избира резултатите в търсачката си, може да навреди на качеството и стойността им, казва още адвокатът на интернет гиганта. "Ние вярваме, че предварителните заключения на комисията са грешни както фактически, така и правно и икономически", заявява Уолкър. За сега Google не коментира другото разследване на ЕС, което е срещу платформата Android, но то е в по-ранна фаза.

Европейската комисия за сега не е коментирала отговора на Google. Предстои разследващият екип да се запознае с него. Целият отговор е 150 страници, като се очаква ЕК да се допита и до жалбоподателите за тяхното мнение. Те обаче вече заявиха позиция: "Google разби конкуренцията. Интересите на потребителите са наранени и плащат по-високи цени", обяви Томас Виндже, адвокат на компанията FairSearch Europe, която представлява интересите на жалбоподателите.

Очаква се ЕК да вземе окончателно решение по темата до края на тази година, като това е оптимистичната прогноза. Google и жалбоподателите тепърва ще лобират активно интересите си. Максималната глоба, която може да бъде наложена на Google е 10% от приходите й за последната година преди издаването на решението или между 6 млрд. и 7 млрд. долара.

Лукарски ще обяви мамят ли ни и колко бензиностанциите

http://www.bnews.bg/article-140745

По нареждане на Борисов пломбите по бензиноколонките в страната бяха подменени

Днес да почерпят

http://www.cross.bg/dnes-da-pocherpyat-1478722.html

/КРОСС/Доц. Асен Златев - лекар, бивш директор на Александровска болница Георги Кадиев - политик, бивш зам.-министър на финансите Димитър Кръстанов - областен управител на Смолян Ивайло Балабанов - поет Кристиян Бояджиев - композитор Милен Герасимов - издател на в. "Класа" Никола Манев - художник Нона Караджова - бивш министър на околната среда Силвия Лулчева - актриса  

Мейуедър отряза Сарафа

http://petel.bg/-Meyuedar-otryaza-Sarafa__124740

Непобеденият на професионалния ринг американски боксьор Флойд Мейуедър индиректно отряза мераците на сразилия го на олимпиадата в...

Хванаха учителка да шофира пияна в Златоград

http://petel.bg/Hvanaha-uchitelka-da-shofira-piyana-v-Zlatograd__124739

Снимка: Булфото, архив Учителка от Пловдив бе хваната да шофира пияна в Златоград. Жената, която е от изгорялото миналата седмица...

САЩ и Южна Корея са тренирали "дълбоко нахлуване" срещу Пхенян

http://petel.bg/SASHH-i-YUzhna-Koreya-sa-trenirali-dalboko-nahluvane-sreshhu-Phenyan__124738

Южнокорейски и американски войници са участвали в петък в най-голямото досега съвместно учение на двете армии, което е симулирало...

Заради заплаха за саморазправа с роми: Полицията засилва охраната на СУПЦ във Варна

http://petel.bg/Zaradi-zaplaha-za-samorazprava-s-romi--Politsiyata-zasilva-ohranata-na-SUPTS-vav-Varna__124735

Варненската полиция предприема засилено присъствие около сградата на СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“, където са настанени останалите...

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/preskonferentziya-provede-sofiyaot-1478721.html

/КРОСС/*** София.Президентът Росен Плевнелиев ще разговаря на „Дондуков" 2 с вицепремиера и министър на националната отбрана на Република Полша, Томаш Шемоняк. ***София.От 11.30 часа министърът на икономиката Божидар Лукарски и екипът му ще представят резултатите от проверките на качеството на горивата и изправността на средствата за измерване в цялата страната в сградата на министерството на ул. „Славянска" 8. ***София.От 11.45 часа пред паметника на Незнайния войн официално у нас ще бъде посрещнат на министъра на националната отбрана на Република Полша Томаш Шемоняк. ***София.От 13.00 часа министърът на отбраната Николай Ненчев и полският му колега Томаш Шемоняк ще подпишат на документи за двустранно сътрудничество във военната област в сградата на Министерството на отбраната . ***Смолян.От 11.00 часа министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще посети II ОУ „Асен Златаров", което е един от трите проекта в града, одобрен за финансиране по Норвежката програма за изпълнение на мерки по енергийна ефективност. ***Рудозем.От 13.00 часа в Обогатителната фабрика на град Рудозем министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще присъства на откриването на участък подземен транспорт към рудник „Върба-Батанци". ***Златоград.От 15.30 часа министърът на енергетиката Теменужка Петкова и кметът на Златоград ще посетят СОУ „Антим I", а след това и ОУ „Васил Левски"

Преглед на печата - 28 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=299798

Сигурността на границите ни и заловените на българо-македонската граница предполагаеми джихадисти са сред водещите теми на петъчните вестници. „Петима косовари, за които се предполага, че са джихадисти, снощи са били задържани на ГКПП - Гюешево, съобщава struma.

България и Полша подписват документи за двустранно сътрудничество в областта на отбраната

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4947533

Вицепремиерът и министър на националната отбрана на Република Полша Томаш Шемоняк пристига на 28 август, на еднодневно официално посещение в България по покана на министъра на отбраната Николай Ненчев, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.
Целта на посещението е да се разширят възможностите за сътрудничество в областта на
Вицепремиерът и министър на националната отбрана на Република Полша Томаш Шемоняк пристига на 28 август, на еднодневно официално посещение в България по покана на министъра на отбраната Николай Ненчев, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Целта на посещението е да се разширят възможностите за сътрудничество в областта на

Поредна трагедия с мигранти в Средиземно море

http://offnews.bg/news/n_1/n_551918.html

Поредна трагедия с бежанци стана в Средиземно море, два плавателни съда с 450 души на борда се преобърнаха край бреговете на Либия. Броят на загиналите не е уточнен, те може да се окажат стотици.  На първата лодка имало около 50 души, а на втората над 400. До този момент са спасени около 200 души, но останалите са в неизвестност. От началото на годината във водите на Средиземно море са загинали 2 300 мигранти. Над 100 000 са успели да се доберат до Италия, а близо 160 000 до Гърция. Италианската брегова охрана съобщи, че вчера е координирала спасяването на около 1400 мигранти в крайбрежието на Либия, след като ден по-рано там бяха спасени общо около 3 хиляди мигранти.

България и Полша подписват документи за двустранно сътрудничество в областта на отбраната

http://pik.bg/българия-и-полша-подписват-документи-за-двустранно-сътрудничество-в-областта-на-отбраната-news389733.html

България и Полша подписват документи за двустранно сътрудничество в областта на отбраната

Вицепремиерът и министър на националната отбрана на Република Полша Томаш Шемоняк пристига на 28 август, на еднодневно официално посещение в България по покана на министъра на отбраната Николай Ненчев, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Целта на посещението е да се разширят възможностите за сътрудничество в областта на отбранителната политика и военните аспекти на сигурността. Двамата министри ще подпишат Споразумение за сътрудничество във военната област между Република България и Република Полша и Писмо за намерение между министъра на националната отбрана на Полша и министъра на отбраната на България за военно-техническо сътрудничество.

В 11.45 часа пред паметника на Незнайния войн – официалното посрещане на министъра на националната отбрана на Република Полша Томаш Шемоняк; в 12,30 часа в сградата на Министерството на отбраната – протоколни снимки от разговорите между двете делегации, в 13.00 часа в сградата на Министерството на отбраната – подписване на документи за двустранно сътрудничество във военната област и изявления за медиите, в 14.40 часа в сградата на Президентството – протоколни снимки от срещата на Президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев и вицепремиера и министър на националната отбрана на Република Полша Томаш Шемоняк.

В сградата на Министерството на отбраната от 12.30 часа ще бъдат допускани акредитираните представители на медиите от входа на ул. „Аксаков“.

Втората задължителна матура от сесията август-септември започва в 8 часа

http://pik.bg/втората-задължителна-матура-от-сесията-август-септември-започва-в-8-часа-news389730.html

Втората задължителна матура от сесията август-септември започва в 8 часа

Вторият задължителен държавен изпит по предмет по избор на зрелостниците от сесията август-септември започва в 8.00 часа, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Изтеглянето на изпитния вариант бе от 7.00 часа в МОН.

На втората задължителна матура предварително желание за участие са заявили 6533 ученици. И на тази сесия най-желани предмети по избор от учениците са географията, биологията и английският език. Зрелостниците трябва да заемат местата си в определените училища най-късно до 7.45 часа.

Учениците трябва да носят на изпита документ за самоличност /лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС/ и служебната бележка за допускане до държавните изпити. Зрелостниците трябва да предадат на квесторите изключените си мобилни телефони. Изпитът продължава четири астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности - шест часа.

На него зрелостниците трябва да пишат с химикал с черен цвят и нямат право да напускат залите до края на първия час на изпита. Освен теста задача за създаване на текст има на матурите по чужд език, история и цивилизация, география и икономика, и на цикъла "Философия". Вчера се състоят първият задължителен държавен зрелостен изпит - по български език и литература. Резултатите от държавните изпити ще бъдат обявени до 11 септември.

По традиция на матурите от сесията през август-септември се явяват учениците от 12-и клас, които не са издържали успешно изпитите през май на съответната година, както и тези, които не са се явявали изобщо на матури в предишни години. Без успешно издържани на двете задължителни матури учениците не могат да вземат диплома за завършено средно образование и не могат да кандидатстват в университет.

Преглед на печата

http://www.cross.bg/miliona-leva-doklad-1478720.html

/КРОСС/„Комисията за защита на конкуренцията прави анализ за картел за цените на горивата с данни само от бензиностанциите", пише 24 ЧАСА. „Преди дни премиерът заяви, че според него разликата от 1-2 стотинки в цените на различните бензиностанции означава картел. Комисията обаче била изключена от списъка с ведомства, които могат да получават данъчно чувствителна информация", отбелязва изданието. „КЗК прави ялов анализ за пазара на горивата, заради данъчна тайна. От няколко години министерството на финансите бави промяна в закона, а липсващите данни от данъчната агенция и митниците обезсмислят чакания доклад", обяснява вестник СЕГА. „Газ и парно по-евтини от 1 октомври" - сигурен е вестник МОНИТОР след вчерашните изявления на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране.„Природният газ вероятно ще поевтинее с над 13,65 %, заяви Иван Иванов. Това означава, че цените на парното и топлата вода ще са с 6-7 процента по-ниски. Намалението ще епо-високо за София и почти нулево в Русе и Перник", обяснява ТРУД, цитирайки представител на Камарата на енергетиците. „Освен на парното, намалението на цената на природния газ би следвало да доведе и до намаляване на цената на тока, който се произвежда от топлофикациите с когенерационни мощности", смята МОНИТОР

Линейка отвлича деца за органи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256822_%D0%9B%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%B9%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8

 Масова психоза, че линейка отвлича деца за органи, е обхванала семейства в Септември, особено обитателите на ромския квартал.Майки и баби държат под ключ отрочетата си и отказват да ги пускат навън заради мистериозния медицински автомобил. Отсега се чудят как децата им ще тръгнат на училище и как ще бъдат спокойни, че не са отвлечени.В града се говори, че вече били изчезнали две деца, които били упоени и качени в автомобила ужас.Тиражираният слух за мистериозната линейка, която обикаля ромския квартал в Септември с цел отвличане на деца за органи, е напълно недостоверен и беше развенчан преди време и от МВР, коментира вчера говорителят на Пазарджишката областна дирекция на МВР Мирослав Стоянов. Той припомни, че подобна информация беше разпространявана и за различни квартали в Северна България, но досега няма данни за подобно нещо. Нито в дирекцията в Пазарджик, нито в Районното управление на полицията в Септември  са подавани сигнали от граждани за изчезнали деца, отвлечени от мистериозни линейки, категоричен бе Стоянов. Той апелира гражданите да бъдат спокойни и да не се поддават на слухове и психоза.

Радулов: Европа е застрашена, а тук ни успокояват за терористична заплаха

http://frognews.bg/news_96837/Radulov-Evropa-e-zastrashena-a-tuk-ni-uspokoiavat-za-teroristichna-zaplaha/

Границата си е граница, преминаването през нея е много опасно, когато хората преминават и си унищожават документите, заяви по НТВ Николай Радулов, експерт по сигурността.

Преп. Моисей Мурин

http://www.cross.bg/moiseii-prepodobniya-avva-1478719.html

/КРОСС/ Житие на преподобния наш отец Мойсей Мурин В Египет живеел един разбойник на име Моисей, по род мурин (тоест етиопец, бел.ред.), с черно лице. Отначало той бил роб на един знатен човек, но тъй като извършил убийство, господарят му го прогонил. Тогава той се присъединил към разбойниците. А те, като видели, че притежава сила и има суров характер, го избрали за свой главатар. Това се разказва за свети Моисей, за да се види как се е изправил и как от толкова лош живот е достигнал до разкаяние и богоугождение, защото предишните грехове на светците не се скриват, за прослава на Божието милосърдие, което отделя честното от недостойното и от грешниците прави праведници. Докато бил разбойник, Моисей с другарите си вършел множество грабежи, кръвопролития и други мерзки и беззаконни престъпления. Той се прославил с жестокостта си навред и всички се бояли от него. От разбойническите му дела трябва да споменем следното. Моисей изпитвал омраза към един овчар, защото някога с кучета си му попречил да извърши злодеяние. Веднъж той видял, че овчарят пасе стадото си на другия бряг на Нил, и намислил да го убие. Реката била придошла и пълноводна. Моисей свалил дрехите си, вързал ги около главата си, взел меча в уста и тръгнал да преплува голямата река. А овчарят го видял отдалеч, оставил стадото и избягал. Когато стигнал отсрещния бряг и не видял овчаря, Моисей убил четири големи агнета, после ги свързал с въже и преплувал реката обратно

Азис мели 100 кг домати за лютеница

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4944616


“Време е за зимнина. 100 кг домати и 60 кг чушки. Щипка любов и верни приятели.
Това е рецептата за моята лютеница”, написа певецът във фейсбук и публикува снимка как реже и мели домати на двора. Азис е голям кулинар, прочут е със зелевите си сарми и много други свои специалитети.
А в края на всяко лято по традиция прави зимнина.
“Време е за зимнина. 100 кг домати и 60 кг чушки. Щипка любов и верни приятели. Това е рецептата за моята лютеница”, написа певецът във фейсбук и публикува снимка как реже и мели домати на двора. Азис е голям кулинар, прочут е със зелевите си сарми и много други свои специалитети. А в края на всяко лято по традиция прави зимнина.

КЗК прави ялов анализ за пазара на горива заради данъчна тайна

http://www.bnews.bg/article-140746

От няколко години Министерството на финансите бави промяна в закона, а липсващите данни от НАП и митниците обезсмислят чакания доклад

Странна сделка! Две от фирмите на брата на Плевнелиев вече са на безработен мъж от Благоевград

http://pik.bg/странна-сделка-две-от-фирмите-на-брата-на-плевнелиев-вече-са-на-безработен-мъж-от-благоевг-news389726.html

Странна сделка! Две от фирмите на брата на Плевнелиев вече са на безработен мъж от Благоевград

Безработен благоевградчанин стана собственик на две от фирмите на брата на президента Росен Плевнелиев. Румен Плевнелиев и съпругата му Павлина са прехвърлили дружествените си дялове от фирмите „Еклесиаст-46” ООД и „Еклесиаст- 2010“ ООД на 32-годишния Тодор Михалков, който от 13-и август е едноличен собственик и управител на двете дружества, които са преобразувани в ЕООД-та, пише Struma.bg.

Основна дейност на първата фирма е търговия с леки и лекотоварни автомобили, докато на втората е разнообразна - от покупко-продажба на стоки, търговия със селскостопанска продукция, ресторантьорство и хотелиерство, строителство и обзавеждане на недвижими имоти и др.

Седалището на двете фирми е на домашния адрес в Благоевград на новия собственик, показа справка в Търговския регистър. Прехвърлянето на дружествените дялове е вписано в Агенцията по вписванията на 19-и август.

Европейците са готови да оставят Украйна да измръзне

http://svetoven.pogled.info/news/67171/Evropeitsite-sa-gotovi-da-ostavyat-Ukraina-da-izmrazne

/Поглед.инфо/ Новите американски и европейски геополитически покровители на Украйна отказаха да финансират страната и да й отпуснат нищожен кредит от $1 млрд.долара, с които тя да осигури нужните количества газ за зимата

Жената не трябва никога да се разкрива докрай

http://www.cross.bg/dokraii-zhenata-ostane-1478718.html

/КРОСС/Дора Габе (Изидора) (28 август 1888 - 16 февруари 1983, София) - българска поетеса от еврейски произход: Жената не трябва никога да се разкрива докрай. Завинаги да остане тайнствена за мъжа. Да си остане неразкрита.

Служители на КАТ-Варна следят днес за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=299791

Служители на пътната полиция във Варна ще следят днес - 28 август, за превишена скорост на ключови кръстовища в града и извън него, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 09:30ч.-16:30ч. Път I-9 резиденция "Евксиноград" 11:00ч.

Удължават забраната за влизане по южното платно на "Цариградско шосе"

http://pik.bg/удължават-забраната-за-влизане-по-южното-платно-на-цариградско-шосе-news389724.html

Удължават забраната за влизане по южното платно на "Цариградско шосе"

Забраната за влизане на пътни превозни средства по южното пътно платно на бул. „Цариградско шосе” между ул. „Акад. Людмил Стоянов” и моста над бул.„Д-р Г.М.Димитров” се удължава до 1 септември, съобщиват от Столична община.

Движението на пътни превозни средства ще се извършва двупосочно в северното пътно платно на бул. „Цариградско шосе” в същия участък.

Остава и пренасочването на автобусните и тролейбусните линии от бул. „П.К.Яворов“ в северното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ до ул. „Незабравка“, а от ул. „Незабравка“ до ул. „Д-р Любен Русев“, които се движат в южното локално пътно платно, съгласно въведената временна организация на движение.

Тролейбусите от линии №№ 4, 5, 8 и 11 ще се движат с изключени токовзематели, на дизелови двигатели, като спазват временната организация на движение. Спирките, разположени в южното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ в ремонтния участък „ул. Александър Жендов“, „Хотел Плиска“ и „ж.к. Изток“ са изместени в южното локално пътно платно срещу съществуващото си положение.

До 1 ноември пък ще се движи автобус № 505 от "Орлов мост" до парк-музей „Врана“ всяка събота и неделя от 9.00 до 16.30 ч.

72 години от смъртта на цар Борис Трети: Трагичната въпросителна остава

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/08/28/2598329_72_godini_ot_smurtta_na_car_boris_treti_tragichnata/?ref=rss


На днешния ден - 28 август, се навършват 72 години от кончината на цар Борис Трети. Въпреки че съвременните историци са се смирили около тезата за естествената царска смърт, тъй като за всяка друга хипотеза ще им трябват безспорни научни доказателства, продължават размислите над въпросителните, които внезапният край поставя и до днес. Заедно с висящия въпрос кой е имал интерес българският цар да го няма в онзи съдбоносен както за България така и за Европа исторически момент.

По повод...

Янко, който уби двама край Пловдив, изоставил колата и хукнал през нивата (видео)

http://pik.bg/янко-който-уби-двама-край-пловдив-изоставил-колата-и-хукнал-през-нивата-видео-news389723.html

Янко, който уби двама край Пловдив, изоставил колата и хукнал през нивата (видео)

Близките на Янко Борисов, който вчера се изправи пред Пловдивския окръжен съд го защитават за действията му в нощта, в която при катастрофа уби двама и рани трима души, след което избяга. Прокурорът Георги Димитров емоционално разказа за ситуацията довела до жестоката трагедия, пише "Трафик Нюз".

Според обвинението в деня на инцидента Янко се връщал от сватба. Направил е опит за изпреварване, при което е закачил движещия се пред него „Фолксваген Голф“. Голфът се е завъртял около оста си , а след това се е превъртял няколко пъти по таван върху мерцедеса, в който пътувал турският гастърбайтер Хасан Тарладжан, съпругата му и сина им. При сблъсъка са загинали пътуващите в голфа Слави Коларски и Асен Беломорски. Тежко е ранена и жената на турчина , която е със 7 счупени ребра.

След сблъсъка Янко продължил без да спре , а след 200- 300 метра отбил и изоставил беемвето си. „Той го е заключил , което означава че се е притеснявал повече за собствеността си, а не за това че е оставил трупове след себе си“, възмути се прокурорът. Ето и реакцията на другите хора:

„80 процента от ромите карат без книжки. В крайна сметка Янко затова се е изплашил и е напуснал местопроизшествието. А нече е искал да избяга!“ Това беше част от защитната теза на адвокат Славчо Николов, който е един от защитниците на 35-годишният Янко Борисов. Мъжът е обвинен, че е причинил тежката катастрофа на Кемера в събота, в която загинаха двама мъже от София. Той се яви с цели трима адвокати в съда начело с „тежката артилерия“ Димитър Будаков. 

Продават пиано на АББА за 1,2 млн. долара

http://offnews.bg/news/n_1/n_551914.html

1,2 милиона долара се очаква да бъдат дадени за пиано, използвано от шведската поп група АББА, пише британският "Мирър". Те са свирили на музикалния инструмент при записите на едни от най-големите си хитове. То е било в студиото, в което шведите записват първите си пет албума. Пианото се продава със сертификат, че е оригинално, издаден от основателя на групата. Има богата история, която започва още преди АББА. Направено е за американския джаз-пианист и композитор Бил Еванс. Още през 1964 г. вестник „Ню Йорк Таймс” го описва като невероятен музикален инструмент.

Обиден гей мъсти с разстрел

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/67170/Obiden-gei-masti-s-razstrel

/Поглед.инфо/ Мъж, чувствал се жертва на расова и сексуална дискриминация, уби двама журналисти в пряк ефир в щата Вирджиния. Вестър Лий Фланаган застреля бившите си колеги Алисън Паркър и Адам Уорд, които обвини в расистки коментари. По-късно той изпрати 23 страници предсмъртно писмо до телевизия Ей Би Си, в която обясни мотивите си.

В Будапеща гарите се превърнаха в бежански лагери

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256821_%D0%92+%D0%91%D1%83%D0%B4%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D1%89%D0%B0+%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B2+%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%8

 Стотици хора, насядали направо на земята, пране, което съхне по стълбите - заради миграционната криза, сполетяла Унгария, гарите на Будапеща се превърнаха в центрове за прием на бежанци.”Направо е сюрреалистично”, казва пътникът Чаба Хавази на Източната гара в града, преди да си проправи път между стотиците мъже, жени и деца от Близкия изток и Централна Азия, настанили се върху одеяла.

Някои молят за вода и за медицинска помощ членовете на неправителствената организация “Помощ за мигрантите”, която мобилизира унгарското население чрез социалните мрежи и раздава дарения на мигрантите от юни насам.

Плачът на децата почти не спира. Понякога доброволците от неправителствената организация се обличат като клоуни, за да забавляват малчуганите, или им раздават тебешири да рисуват по земята.

“Направо ми се къса сърцето, като виждам тези страдащи бебета”, казва Юдит Мозер, 60-годишна вдовица, дошла да донесе пелени и играчки.

“Аз съм баба и мога да си представя колко отчаяни трябва да са били родителите на тези деца, за да тръгнат на такова дълго пътуване. Трябва да помогнем на тези хора”, казва Юдит.

По-рано този месец кметството на Будапеща инсталира душове и тоалетни в зоните, определени като транзитни на гарите.

Мигрантите се регистрират при пристигането си като кандидати за убежище и властите им нареждат да заминат с влак през Будапеща до един от официалните бежански лагери в Унгария.

Но много от тях избират да останат за по-дълго време по гарите на столицата в очакване на други членове на семейството си или за да решат коя да е следваща им дестинация, обяснява доброволец.

Докато Европа е изправена пред най-тежката криза с мигрантите от Втората световна война, Унгария се превърна, подобно на Италия и на Гърция, в страна по фронтовата линия.

Веднъж озовали се в Унгария, която е член на ЕС и на Шенген, за мигрантите е относително лесно да продължат пътя си към Германия или Швеция, където повечето от тях искат да отидат.

“Искаме да отидем в Германия, където имаме роднини”, обяснява афганистански тийнейджър, настанил се заедно с представители на четири поколения от семейството му на Западната гара в Будапеща. Те пристигнали в Унгария в понеделник, след като три дни били държани на границата между Гърция и Македония, която обяви извънредно положение.

“Ако знаехме, че пътуването ще бъде толкова трудно, щяхме да си останем у дома”, допълва мигрантът.

Унгарският премиер Виктор Орбан възприе твърда линия към имиграцията и властите издигат метална ограда по границата със Сърбия.

От началото на годината 141 500 мигранти са влезли в Унгария, почти всички от Сърбия, според полицията. Броят на новопристигналите на ден надмина 2000 през настоящия месец. За сравнение на ден в началото на годината в Унгария пристигаха между 250 и 500 мигранти.

Изграждането на оградата трябва да приключи на 31 август. Ето защо новопристигналите се увеличават. Във вторник рекордните 2500 души, от които над 500 деца, преминаха границата.

В контраст с твърдата позиция на властите, много унгарци проявяват съчувствие. Пакети с храна, дрехи, медикаменти и дори билети за метрото прииждат в центровете за събиране на помощи на неправителствената организация “Помощ за мигрантите”.

Един от ръководителите й, Зузана Зохар, на 36 години, признава обаче, че някои минувачи я питат защо не помага по-скоро на бедните унгарци.

“Показвам им снимки от Алепо в Сирия, на които се вижда какво се е случило там през последните 4 години”, разказва тази самотна майка на три деца, която раздава помощи на бежанците на Западната гара на Будапеща.

Доброволците са затрупани от работа и властите трябва да се намесят и да поемат контрол върху ситуацията, защото сега има риск от хуманитарна криза, предупреждава Зузана.

Искат 1,2 млн. долара за пиано на АББА

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/iskat-12-mln.-dolara-za-piano-na-abba-6041779

Всъщност инструментът има история още преди легендарната шведска група, правено е за американския джазмен Бил Евънс

Бежанец, търсещ убежище човек, мигрант - каква е разликата?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256820_%D0%91%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%86%2C+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D1%89+%D1%83%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D1%89%D0%B5+%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%2C+%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82+-+%D0%

 Европа се мъчи да намери отговори за своята най-тежка бежанска криза от Втората световна война. Кризата поставя на изпитание единството на 28-те държави от Европейския съюз и подхранва антиимигрантски настроения. Членовете на Европейския съюз се борят да се справят с рекорден брой хора, бягащи от война и бедност и идващи в Европа по суша и море.

Почти 300 000 души са прекосили Средиземно море тази година, а 2373 мигранти и бежанци са загинали при опит да достигнат Европа - с почти 300 повече, отколкото през същия период на миналата година, показват данни на Международната организация по миграция (МОМ).

Понятията “бежанец”, “търсещ убежище човек” и “мигрант” често се използват взаимозаменяемо за описание на преместващи се хора, но има големи различия и различни изисквания, що се отнася до отношението към тях. Следва обяснение на тези различия.

Кой е бежанец?

Според ООН бежанецът е човек, който е напуснал своята страна поради страх от преследване заради раса, националност, принадлежност към конкретна социална група или политическо мнение. Бежанците не се ползват със защита от своята държава.

Възможно е собственото им правителство да ги заплашва с преследване. Признаването за бежанец осигурява защита съгласно международните правни норми, най-вече конвенцията на ООН за бежанците от 1951 г., и подкрепа от Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) с храна, подслон и безопасност.

Какви са възможностите на бежанеца?

Бежанците имат три възможности: репатриране в страната, откъдето са избягали; интегриране в страната домакин; или преселване в друга страна.

Колко бежанци има по света?

По оценка на ООН в края на 2014 г. по света е имало 19,5 милиона бежанци - с около 2,9 милиона повече, отколкото през 2013 г. Броят на принудително разселените хора е бил 59,5 милиона, като 38,2 милиона са били разселени в своите страни - известни като вътрешно разселени хора, а търсещите убежище са били 1,8 милиона.

Кой е търсещ убежище човек?

Търсещият убежище е някой, който се стреми да получи статут на бежанец. Тези хора бягат от своята страна, търсейки международна защита. Онези, за които бъде преценено, че нито са бежанци, нито имат нужда от някаква форма на международна защита, могат да бъдат върнати в родните си страни.

Кой е мигрант?

Мигрантите и бежанците често пътуват по един и същ начин, но мигрантите решават да напуснат своята страна по причини, които не са свързани с преследване. Те може да искат да учат в чужбина, да се съберат със семейството си или да подобрят своите бъдещи икономически перспективи и тези на семействата си.

Мигрантът продължава да се ползва от защитата на собственото си правителство, дори когато е в чужбина. Бежанците трябва да се преместят, за да спасят живота си или да запазят своята свобода.

Кой е незаконен имигрант?

Незаконният имигрант често е някой, който пристига в дадена страна със законна виза, но остава след изтичане на срока на тази виза. Търсещите убежище хора могат да станат незаконни имигранти, ако искането им за бежански статут не бъде одобрено и те останат в страната домакин.

Как стои въпросът с икономическите мигранти?

Мигрантите и бежанците често пътуват по един и същ начин, но икономическите мигранти решават да напуснат страната си, за да подобрят своите бъдещи икономически перспективи и тези на семействата си. Бежанците трябва да се преместят, за да спасят живота си или да запазят своята свобода.

Заради заплаха за саморазправа с роми: Полицията засилва охраната СУПЦ във Варна

http://petel.bg/Zaradi-zaplaha-za-samorazprava-s-romi--Politsiyata-zasilva-ohranata-SUPTS-vav-Varna__124735

Варненската полиция предприема засилено присъствие около сградата на СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“, където са настанени останалите...

Един район във Варна остава без вода днес

http://petel.bg/Edin-rayon-vav-Varna-ostava-bez-voda-dnes__124734

Снимка: Булфото, архив Един район във Варна остава без вода днес, заради аварии. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна /b> от ВиК. От...

Клюкарката Лили скочи на Цецо от "Биг брадър". Пита от кое село е "големецът" с плешивата глава

http://petel.bg/Klyukarkata-Lili-skochi-na-TSetso-ot-Big-bradar--Pita-ot-koe-selo-e-golemetsat-s-pleshivata-glava__124733

Снимка: Булфото Бившата Брадърка Лили Ангелова изрази възмущението си от Цветан, който се изявява в тазгодишния сезон на риалити...

23% от гърците готови отново да гласуват за Сириза

http://petel.bg/23--ot-gartsite-gotovi-otnovo-da-glasuvat-za-Siriza__124736

Приблизително 23 % от потенциалните избиратели са готови да гласуват за СИРИЗА на предстоящите извънредни парламентарни избори в Гърция,...

САЩ са в шок от убийството в директен ефир на двама журналисти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256819_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%81%D0%B0+%D0%B2+%D1%88%D0%BE%D0%BA+%D0%BE%D1%82+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D0%B5%D1%84%D0%B8%D1

 Трагедията в град Монета в щата Вирджиния се разигра в момента, в който 24-годишната репортерка Алисън Паркър интервюираше Вики Гарднър, шефката на местната търговска камара.

Интервюто се провеждаше в търговски център на брега на езеро - популярна туристическа зона, предлагаща отдих и атракции за жителите на Вирджиния. На кадрите, излъчени в директен ефир, Алисън се усмихва пред камерата, докато интервюира събеседничката си. Изведнъж отекват изстрели по посока на двете жени, последвани от истинска канонада. Алисън започва да вика, опитва се да избяга, изчезва от полезрението на камерата, докато интервюираната Вики се олюлява.

Така зрителите стават свидетели на бруталното убийство. После камерата пада и тогава шокираната редакция на сутрешното предаване, в което се излъчва “убийството на живо” прекъсва предаването и на екрана се появява водеща, която видимо потресена.

В стрелбата, излъчена на живот, загина освен 24-годишната Алисън Паркър и нейният 27-годишен оператор Адам Уорд. Шокът и ужасът обаче бяха още по-големи, когато кадри от убийството се появиха в социални мрежи Туитър и Фейсбук.

Разтърсващите записи на престъплението са направени от убиеца с камера на мобилен телефон най-вероятно, точно докато той е ликвидирал жертвите си. Двата акаунта в социалните мрежи, в които те се появиха, вече са блокирани.

Нападението се оказа извършено от цветнокожия Вестър Фланаган. Той е 41-годишен уволнен журналист в същата телевизия Дабълю Ди Би Джей Севън (WDBJ7), в която са работели убитите журналисти. Там той е работел под името Брайс Уилямс. Накрая Фланаган се самоуби след преследване с полицията.

Във факс от 23 страници, адресиран до телевизия Ей Би Си и получен след убийствата на двамата журналисти, Фланаган обяснява, че е действал в отговор расизма, проявен от масовия убиец от Чарлстън. През юни 21-годишният Дилън Руф застреля девет цветнокожи богомолци в църква в Чарлстън. Малко след това Фланаган си купил пистолет с намерението да отмъсти за това масово убийство. Убиецът на двамата журналисти пише във факса и, че се възхищава от извършителите на масовите убийства във Вирджинския технологичен институт и в гимназията Колумбин. В тези убийства загинаха съответно 33 души и 12 души. Те бяха извършени съответно през 2007 г. и 1999 г.

Във факса убиецът на двамата журналисти казва, че е бил обект на расова дискриминация и на сексуален тормоз на работното си място. Той твърди, че е бил хомосексуалист. Властите обаче предупреждават, че мотивите за убийството, извършено от Фланаган, все още не са изяснени.

Известно е само, че Фланаган покоси двама журналисти, планиращи щастливо бъдеще. Убитата репортерка Алисън Паркър е завършила журналистика преди няколко месеца и за първи път работи по професията си в телевизия Дабълю Ди Би Джей Севън.

Заедно с убития Адам Уорд всяка сутрин тя е правила репортажи за сутрешния блок на медията. Алисън и Адам са били сгодени за други служители на телевизията - телевизионен водещ и режисьорка, които са видели първи кадрите с убийството.

Годеницата на Адам била вчера на последния си работен ден в телевизията, след като получила оферта за работа на по-престижно място. Адам щял да я последва. Колегите им планирали парти по този повод и Алисън дори донесла балони за тържеството. И Алисън, и Адам планирали в скоро време сватби.

Може да се окаже, че убиецът им е имали дребни лични мотиви, за да ги ликвидира. Във факса с обясненията за убийството той казва, че Алисън е отпаряла към него расистки забележки, докато Адам го наклеветил пред човешки ресурси веднъж.

Най-важното от Варна във вчерашния 27 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=299754

Безработицата във Варна намалява още Безработицата във Варна намалява. За тази тенденция съобщиха пред Moreto.net от Регионалната служба по заетостта в морската столица. БСП и ДПС в спор за секретаря на ОИК във Варна Централната избирателна комисия ще трябва да избере от коя партия да е секретарят на Общинската избирателна комисия във Варна, след като БСП и ДПС в морската столица не се разбраха.

Преглед на печата от 28 август

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/28/2598798_pregled_na_pechata_ot_28_avgust/?ref=rss


Държавно управление

Труд

Усмирителни ризи при арести ще слага МВРНа служителите на МВР е забранено да удрят с палки и да връзват с белезници деца и бременни жени.
Стандарт

Бойко: Чака ни страшна зима с бежанцитеМВР и военните поискаха 204 млн. допълнително заради охраната на браздата
Политика

Капитал Daily

Пеевски официално взе дял в "Булгартабак"
Депутатът от ДПС излиза частично на светло, като получава дялове от майка си...

“Златният Орфей” да се върне незабавно!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256818_%E2%80%9C%D0%97%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%9E%D1%80%D1%84%D0%B5%D0%B9%E2%80%9D+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE

 “ЕГА си държавата, щом един конкурс като “Златният Орфей” не може да спретне”, изрепчи се оня ден познат.

Кой и защо уби “Златният Орфей”? Той бе погребан, преди да се възроди след 16 години тишина. От шепа мушмороци, които искаха да гушнат едни чужди пари, като приватизират конкурса. А той, ще припомним, е национален капитал и никой няма право да посяга с нечисти помисли и ръце към него.

От 1994 година търговската марка на “Златният Орфей” държат държавната телевизия БНТ и Националният дворец на културата. За 21 години те можеха наистина да изкарат злато от “Златният Орфей”, ако не се отнасяха чиновнически към марката.

“Орфеят” не е стока, той не е само носталгична троха от миналото на три поколения. Той е част от културата на нацията.

И ако бъдещето на българина е неясно, настоящето - трудно, то единствено миналото е осветлено с хубавите спомени. Хубавите, защото съзнанието има прекрасното свойство да оставя само приятните спомени и да изтрива като с гумичка лошотията от миналото. Дрън-дрън, че “Орфеят” бил социалистическа измислица. Той бе вид масова култура, която влизаше от екрана във всеки дом - без цвят и партиен привкус, какъвто бе конкурсът за политическа песен “Ален мак”.

“Златният Орфей” и днес би ни стоплил дните. За българите той е далеч повече от Евровизията, която наистина лъха на социалистически мухъл. Затова “Орфея” трябва да го има. Да, нека на него да се погледне съвременно, с бизнесменски нюх и да се извлече и печалба, а не само да ни гони пустата носталгия. Но да го има! Ако няма ербап бизнесмени, да се заеме с делото държавата. Не е срамно, достойно е тя да покаже и другото лице на България.

Роберта взе голямата награда на “Златният Орфей” през 1999 г.

 

Да оставим неоспоримите дивиденти от такъв конкурс. Първо, 25 нови песни ще влизат всяка година в националния ни музикален фонд. Това е твърде добре, тъй като през последните години радиата се надпреварват да въртят “хитове” отпреди 40-50 години. Не стига, ами се правят и нови аранжименти на песни като “Чико от Порто Рико” (1956 г.), “Замълчи, замълчи” (1958 г.), “Ропотамо” (1962 г.), “Една девойка ме попита” (1963 г.). Защо?

Просто е - защото хората не само ги слушаха, те бяха влюбени в песните от 50-те, 60-те, 70-те и 80-те години. (И след тях за много хора над 55 г. има само тишина.)

Такива мелодични и запеваеми от народа песни днес няма, ако изключим репертоара на изпълнители от ранга на Лили Иванова, Васил Найденов и неколцина още.

Само фабриката на Графа “Монте Мюзик” работи с пълна пара за радост на тийнейджърите и рапър поколението.

Второ, възраждането на “Златният Орфей” ще стимулира поети, композитори и певци. И ще има отново правилен критерий при отсяването на доброто от пошлото.

Трето, ще обедини обществото пред тв екрана за нещо качествено. Не за да гледат печалбарски риалитита, на които някой герой ще се изтъпани на екрана, когато детето ти е още будно, за да каже, че се е чукал с друг мъж, известен при това. Днес мерзостта и желанието за тотална печалба по родните телевизии нямат почивен ден.

А “Златният Орфей” е вид култура. Да, масова, но и тя върши работа пред простотията. Хората ще превключват на програмата, за да чуят миналите през цедката на журито хубави песни, което си е музикално преживяване. Ще има и дебати пред екраните вкъщи коя песен е по- и най-. А въпросните песни след музикалния фестивал ще се завъртят и по радиата.

Така че, ако не се намери ербап бизнесмен да поеме нещата и направи шоубизнес от “Златният Орфей”, да се намеси държавата. Тя дължи на народа - беден, унижен и оскотен, поне едно духовно зрелище в годината.

Пловдивски села реват и будуват! Гонките на Кукленско шосе вървят с пълна сила

http://pik.bg/пловдивски-села-реват-и-будуват-гонките-на-кукленско-шосе-вървят-с-пълна-сила-news389719.html

Пловдивски села реват и будуват! Гонките на Кукленско шосе вървят с пълна сила

Бъркащ дълбоко в червата шум от рев на мотори изглежда ще държи будни жителите от Родопската яка тази нощ. Или това ще продължи поне докато се разбере, че в тази държава има ред, и трябва да има ред!

Гонките тази нощ на "Кукленско шосе" вървят с пълна сила, дежурните в полицията нямат и понятие за какво иде реч. Загрявките на колите, със задължителното пилене на гуми, огласят всичко в радиус от километри по Околовръстното шосе, алармира за Марица.бг Ваня Иванова от село Белащица.

"Не знам вече колко пъти звънях на телефон 112. Резултат никакъв и реших да се обадя на вас. Шумът удря Белащица, Марково, Брестник, а може би и Куклен...Вие сте журналисти и сигурно ще ви обърнат внимание полицаите. Така вече не може да продължава, след малко ще ходя да забера дъщеря си от влака от Бургас. Нямам идея откъде да мина до гарата. Какво правят дежурните полицаи тази нощ, искам да ме уведомите като ваш читател колко са на брой. Имам чувството, че по цели нощи играят карти и не им пука какво става в града", заяви г-жа Иванова.

Две лодки с 400 мигранти на борда се обърнаха, има жертви (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4947522

Най-малко 200 мигранти са в неизвестност след корабокрушение край бреговете на Либия на плавателния им съд с около 400 души на борда, предава Би Би Си. Към момента броят на загиналите е неизвестен. Бреговата охрана продължава спасителната операция в Средиземно море. Либийската власти работят с много ограничени средства.

Две лодки с 400 мигранти на борда се обърнаха, половината са в неизвестност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4947524

Най-малко 200 мигранти са в неизвестност след корабокрушение край бреговете на Либия на плавателния им съд с около 400 души на борда, предава Би Би Си. Към момента броят на загиналите е неизвестен. Бреговата охрана продължава спасителната операция в Средиземно море. Либийската власти работят с много ограничени средства.

Корупционната схема и опит за фалшификация.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256817_%D0%9A%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BF%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%85%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%B8+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D1%84%D0%B0%D0%BB%D1%88%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B0

 Гаф в процедурата по обществената поръчка за „Проучване на чуждестранните посетители и на българските туристи в България и проучване на генериращи външни пазари”, обявена от министерство на туризма, е на път да я прати в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховният административен съд (ВАС), предаде репортер на БГНЕС. Корупционната схема и опит за фалшификация лъсна при отварянето на пликовете с оферти на фирми, участващи в обществена поръчка, организирана от министерството на туризма. Още на предишния етап от процедурата е констатирано, че 2 плика на една от фирмите-участници не са били запечатани. Другите участници в процедурата са възразили и комисията е обявила, че тази фирма ще бъде отстранена от конкурса. Но вместо това е отстранена друга фирма, чиито документи са били напълно редовни.   Днес в министерство на туризма бе отворена ценовата оферта на участника, който „тогава беше пропуснат в разглеждането на документите, които той е подал“, както казаха от комисията. Това станало според указанията на възложителя, обясниха те при отварянето на офертата и допълниха, че според тези указания комисията е върната да разгледа и да коригира допуснатите грешки. Но и днес поредният етап от процедурата не мина без възражения от други участници в процедурата и още преди отваряне на офертата, някои от участниците казаха, че спорът ще трябва да продължи в КЗК. „Според нас процедурата до този момент е доста дълбоко опорочена, да не говорим, че няма и никаква възможност тя да бъде изпълнена. Ние смятаме, че щом веднъж е отстранен неправомерно изряден участник, а е допуснат такъв, който не е трябвало да бъде допуснат, това е достатъчно голям порок и процедурата би трябвало да си остане на тази фаза и вероятно канселирана и пусната отново. Очевидно възложителя в лицето на министерство на туризма смята нещо друго и доколкото нашите гледни точки се разминават – КЗК и ВАС са институциите, които разглеждат подобни казуси и уреждат подобни отношения“, каза Иво Желев представител на друг от участниците в процедурата ECTAT OOД. Той обърна внимание и на това, че поръчката няма как да бъде изпълнена, защото основни етапи от нея са проучване сред български и чужди туристи през пролет и лято 2015. „От гледна точка на днешната дата 27 август, колкото и добри да са намеренията на комисията и тя да иска да поправи своята грешка няма как да върне времето назад и тя да направи пролет или лято“, обясни Иво Желев. „Според нас процедурата е компроментирана още от самото начало, тъй като предметът на обществената поръчка включва проучване на чуждестранните и българските туристи – пролет, лято и есен, а сега сме 27 август, а се отварят ценовите оферти. При най-добро стечение на обстоятелствата на първи септември би могло да се очаква, че ще има решение на възложителя. При толкова допуснати нарушения неминуемо ще се стигне до обжалване пред КЗК и пред ВАС, така че отиваме към края на годината. Така предметът на обществената поръчка не би могъл да се изпълни от когото и да е било, защото пролетта мина, лятото мина и есента на 2015г. ще мине“, смята и адвокатът на ЕСТАТ Милана Кривачка. Според тях най -коректно би било министерство на туризма да прекрати процедурата и да открие нова, която вече в предмета си да включва същото проучване само че за 2016г.


БГНЕС припомня, че корупционна схема и опит за фалшификация от представители на министерство на туризма лъснаха през юли при отварянето на пликовете с оферти на фирми, участващи в обществена поръчка, организирана от министерството на туризма. Още на предишния етап от процедурата е констатирано, че 2 плика на една от фирмите-участници не са били запечатани. Другите участници в процедурата са възразили и комисията е обявила, че тази фирма ще бъде отстранена от конкурса. Но вместо това е отстранена друга фирма, чиито документи са били напълно редовни. Обществената поръчка е за "Проучване на чуждестранните посетители и на българските туристи в България и проучване на генериращи външни пазари". Прогнозна стойност й е до 753 000 лв. без ДДС като включва 4 дейности: проучване на чуждестранни посетители за лято 2015 г.; проучване на посещения на туристи извън сезона 2015 г.; проучване на посещения на туристи извън сезона 2015 г.; проучване на нови генериращи пазара - Австрия, Израел, Италия, Китай. Поръчката е открита през март от министерството на туризма и на 21 юли бяха отворени ценовите оферти за 7-те участника допуснати до този етап, когато стана и скандалът.

 

28 август в годините назад

http://www.cross.bg/avgyst-v-godinite-nazad-1478717.html

/КРОСС/1521 г. - Османските турци обсаждат Белград. 1619 г. - Фердинанд II става император на Свещената римска империя, опитите му да ликвидират протестантизма разпалват Тридесетгодишната война.1789 г. - Английският астроном Уилям Хершел открива Енцелад - естествен спътник на Сатурн.1849 г. - След едномесечна обсада, Венеция, която се самопровъзгласява за независима, се предава на Австрия. 1883 г. - Американецът Джон Дж. Монтгомъри успява да извърши полет с планер, който може да се управлява.1884 г. - Направена е първата известна снимка на торнадо.1886 г. - Съставено е тринадесетото правителство на България, начело с Васил Радославов.1908 г. - САЩ въвеждат на въоръжение дирижабли.1910 г. - Черна гора обявява независимостта си от Турция.1937 г. - Киичиро Тойода учредява в Япония автомобилната компания Тойота.1944 г. - Втората световна война: От германска окупация са освободени Марсилия и Тулон. 1961 г. - В София е създадена Селскостопанска академия, преобразувана през 2001 г. на Национален център за аграрни науки. 1963 г. - Мартин Лутър Кинг произнася прочутата си реч "Имам една мечта" пред 250 000 участници в похода за граждански права на чернокожите до Мемориала на Ейбрахъм Линкълн, Вашингтон.1982 г. - В Сан Франсиско се провеждат първите Гей игри.1990 г. - Ирак обявява окупирания Кувейт за 19-а иракска провинция, носеща името на Саддам Хюсеин, а столицата е прекръстена на Кадима. 1993 г. - 76 души загиват при самолетна катастрофа в Таджикистан.1996 г

Мъж се уби след нощна гонка в Русе

http://ruse.actualno.com/Myj-se-ubi-sled-noshtna-gonka-v-Ruse-news_492328.html

Мъж загина след нощна гонка в Русе. Инцидентът е станал около полунощ на бул. "Христо Ботев", информира bTV. Лек автомобил „Форд Ескорт” с русенска регистрация, управляван от 34-годишен мъж, е напуснал пътното платно и се е блъснал в стълб от тролейбусната мрежа. Очевидци разказват, че колата се е състезавала с друг автомобил. Заради високата скорост и неравност на пътя младият мъж е изгубил управление и при удара е загинал на място. На местопроизшествието е извършен оглед от дежу

Експерт по сигурността: Склонни сме да надценяваме тероризма

http://politics.actualno.com/Ekspert-po-sigurnostta-Sklonni-sme-da-nadcenjavame-terorizma-news_492320.html

Случаят със задържаните четирима граждани на Косово, заподозрени във връзка с "Ислямска държава", е поредното доказателство, че България продължава да бъде транзитен коридор и в бъдеще ще продължаваме да бъдем свидетели на подобни случаи. Това каза в ефира на БНТ Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения. От миналата година се заговори за Балкански бригади на "Ислямска държава". Това е обяснението и другото обяснение, че балканск

Лекар: 70% от хората с епилепсия, преминали операция, вече нямат пристъпи

http://healthy.actualno.com/Lekar-70-ot-horata-s-epilepsija-preminali-operacija-veche-njamat-pristypi-news_492326.html

Близо 50 хиляди българи получават лекарства срещу епилепсия с пари от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК). Между 60% и 70% от пациентите, които са преминали оперативно лечение, вече нямат пристъпи, но проблемът е в навременното поставяне на диагнозата. Това заяви пред БНР доц. Петя Димова от столичната болница "Свети Иван Рилски". "Все по-често идват пациенти, които имат епилепсия с 20-годишна давност и никога не са провеждали резонанс", заяви тя и обясни: "И един от последните пациен

Бойко: Чака ни страшна зима с бежанците

http://bulgarski.pogled.info/news/67169/Boiko-CHaka-ni-strashna-zima-s-bezhantsite

/Поглед.инфо/ МВР и военните поискаха 204 млн. допълнително заради охраната на браздата. Икономическите емигранти трябва да започнат да се репатрират, каза Митов

Българското председателство на ЕС през 2018 г. трябва да направи Европа по-силна.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256816_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%A1+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+

 Българското председателство на ЕС през 2018 г. трябва да направи Европа по-силна. Затова е важно по време на мандата да бъдат осъществени и събития в областта на сигурността. Това обобщение направиха вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева и икономическият министър на Финландия Оли Рен, който беше еврокомисар по разширяването по време на приемането на България в ЕС, съобщиха от правителствената пресслужба. В Хелзинки двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване на икономическите връзки между двете страни. Кунева отправи към Рен официална покана да посети България. Има огромен потенциал за развитие на контактите в дигиталната икономика, посочи вицепремиерът. Друга тема на разговори бе ситуацията с бежанците в Европа и намирането на общ европейски подход към проблема. Необходимо е ЕС да се фокусира повече и върху изкореняване на причините в страните на произход, коментира след срещата Кунева. По-рано през деня вицепремиерът се срещна с представители на българската общност, на финландско-българското дружество за приятелство и учители от неделното училище. В него над 30 деца изучават българска история, литература и народни танци.


Слънчево и до 35°, по-хладно на морето

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4947513

Времeто ще е слънчево, с температури типични за лятото, в повечето места от 30° до 35°. Атмосферното налягане ще е по-високо от средното за август. Поради бризовия вятър, появяващ се през деня, по морския бряг ще са около 26°-28°. В останалата част от страната ще се задържи почти тихо. Едва вечерта над североизточната част от страната ще се появи
Времeто ще е слънчево, с температури типични за лятото, в повечето места от 30° до 35°. Атмосферното налягане ще е по-високо от средното за август. Поради бризовия вятър, появяващ се през деня, по морския бряг ще са около 26°-28°. В останалата част от страната ще се задържи почти тихо. Едва вечерта над североизточната част от страната ще се появи

Германия наема нови държавни служители заради наплива от бежанци

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/08/28/2598839_germaniia_naema_novi_durjavni_slujiteli_zaradi_napliva/?ref=rss


Германия ще наеме 700 нови държавни служители, за да ускори процеса по разглеждане на молбите за предоставяне убежище, предаде БТА.

Министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер посети базираната в град Нюрнберг агенция, която управлява центровете за настаняване и разглежда молбите на кандидатите за убежище. По думите му агенцията ще наеме до 700 души допълнителен персонал, които ще бъдат преотстъпени от митниците, армията и други държавни агенции.

Протестни движения...

Слънчево и до 35°, по-хладно на морето

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4947515

Времeто ще е слънчево, с температури типични за лятото, в повечето места от 30° до 35°. Атмосферното налягане ще е по-високо от средното за август. Поради бризовия вятър, появяващ се през деня, по морския бряг ще са около 26°-28°. В останалата част от страната ще се задържи почти тихо. Едва вечерта над североизточната част от страната ще се появи
Времeто ще е слънчево, с температури типични за лятото, в повечето места от 30° до 35°. Атмосферното налягане ще е по-високо от средното за август. Поради бризовия вятър, появяващ се през деня, по морския бряг ще са около 26°-28°. В останалата част от страната ще се задържи почти тихо. Едва вечерта над североизточната част от страната ще се появи

Плевнелиев ще разговаря с вицепремиера и министър на националната отбрана на Полша

http://pik.bg/плевнелиев-ще-разговаря-с-вицепремиера-и-министър-на-националната-отбрана-на-полша-news389718.html

Плевнелиев ще разговаря с вицепремиера и министър на националната отбрана на Полша

Държавният глава Росен Плевнелиев ще разговаря на „Дондуков“ 2 с вицепремиера и министър на националната отбрана на Република Полша, Томаш Шемоняк. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Срив в подкрепата за СИРИЗА регистрира второ проучване

http://www.grreporter.info/sriv-v-podkrepata-za-siriza-registrira-vtoro-prouchvane/17805

Радикалната левица води пред Нова демокрация едва с 3,5%, коалиционният й партньор Независими гърци остава извън парламента

прочети повече

„Държавата не може да реши проблема с контрабандата, затова го решете вие, граждани”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256815_%E2%80%9E%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D1%81+%D0%BA%D0%BE%

 "Излъчването на агитационния клип с призив към гражданите да не купуват контрабанда е фактическо признание на това управление, че то е неспособно да се справи с контрола по границите и обмитяването". Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в свой коментар във „Фейсбук”, озаглавен „25-ят кадър”. Според Миков в художествената разработка на правителството видимите послания са далеч по-малко въздействащи от невидимите. „Държавата не може да реши проблема с контрабандата, затова го решете вие, граждани”, е първото невидимо послание на видеото, отбелязва лидерът на социалистите. По думите му прехвърлянето на проблем от подобен мащаб от правителството върху хората не само буди недоумение, но поставя с основание въпроса имаме ли въобще нужда от правителство, което не знае как да се справи? „Как е възможно да се очаква от хората на най-бедната държава в Европейския съюз, чийто среден доход е едва около 350-400 евро на месец, които трудно изхранват семействата си и нямат смислена перспектива за живеене, да спрат да купуват контрабандирани стоки”, пише Миков. „Та, ако правителството не е в състояние да се справи с контрабандата и ако едновременно с това е допуснало бедността и безработицата да достигнат тези размери, има ли моралното право да ни размахва пръст от екрана на телевизора за това, че днес бедният е предпочел да спести някой лев? Струва ми се, че е точно обратното – едно отговорно правителство би трябвало да работи, за да осигури самото то по-добър живот и бъдеще на българите и едва ако българинът има този живот, да го учи как да не стимулира с търсенето си контрабандата”, продължава председателят на БСП. „Най-бедните са платили, за да им изработят клип, с който ги окуражават да предпочетат скъпото”, смята Михаил Миков. По думите му парите за видеото може би са онези 408 лв., които правителството отне на няколкостотин хиляди работещи бедни, лишени от възможност да си възстановят от данъка върху минималната заплата. В своя материал лидерът на левицата поставя под съмнение способността на воденото от десницата коалиционно управление да задава приоритетите и да определя посоката, в която се движи страната.


Температурите хукват нагоре - до 35°

http://frognews.bg/news_96836/Temperaturite-hukvat-nagore---do-35°/

Времeто ще е слънчево, с температури типични за лятото, в повечето места от 30° до 35°. Атмосферното налягане ще е по-високо от средното за август. Поради бризовия вятър, появяващ се през деня, по морския бряг ще са около 26°-28°. В останалата част от страната ще се задържи почти тихо.

Газпром се отказа от формулировката „газов хъб" в рамките на „Турски поток"

http://svetoven.pogled.info/news/67168/Gazprom-se-otkaza-ot-formulirovkata-gazov-hab-v-ramkite-na-Turski-potok

/Поглед.инфо/ /В последния си отчет за проекта „Турски поток" руската компания „Газпром" се отказа от формулировката нов „газов хъб", чието изграждане бе предвидено на границата между Турция и Гърция, съобщава Интерфакс.

Днес се провежда вторият задължителен държавен изпит

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/dnes-se-provezhda-vtoriiat-zadylzhitelen-dyrzhaven-izpit-6041778

Той е от втората сесия, на която се явяват ученици, които не са издържали успешно изпитите през май на съответната година, както и тези, които не са се явявали изобщо на матури в предишни години

Народното събрание е харчило през пръсти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256814_%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B5+%D1%85%D0%B0%D1%80%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%BF%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82

 Народното събрание е харчило през пръсти при покупката на протоколни подаръци, които по принцип се връчват на чуждестранни ръководители при срещи на високо равнище у нас и зад граница. Такава е констатацията в одитния доклад на Сметната плата за финансовото управление на парламента в периода между 2012 г. и средата на 2013 г., когато начело на институцията отново бе Цецка Цачева. „В резултат на неефективен предварителен контрол е допуснато закупуване на подаръчни предмети, които са със стойност над определените във вътрешните правила на НС и които не са свързани с посрещане на гости от чужбина или провеждане на обществени мероприятия”, са установили националните одитори. По принцип таванът за отделните дарове е до половин минимална работна заплата, която в този период средно беше 290 лв. При проверката обаче е установено, че са купувани предмети за доста по-солени суми - от 400 лв. до 1300 лв. Освен това е „допуснато в част от фактурите да не се посочва наименованието на закупената стока, с което не е спазен принципът за прозрачност”, отбелязват още от Сметната палата. Един от най-честите подаръци, които Цачева поднасяше в първия си мандат, бе умалено копие на парламентарния звънец, което струва 500 лв. Общо за одитирания период пръснатите за такива предмети средства са 198 294 лв. Общо за одитирания период пръснатите за такива предмети средства са 198 294 лв. / БГНЕС „Не е осъществен ефективен контрол върху разходите за стационарни телефони”, е другата критика в доклада към парламентарното ръководство. Освен тези пропуски обаче като цяло администрацията на НС е имала изрядно счетоводство. Под конец са водени пътните книжки за ползване на парламентарните лимузини, не са открити нарушения и при ремонтите и управлението на сградите на НС.


Все повече велосипедисти обикалят софийските улици

http://pik.bg/все-повече-велосипедисти-обикалят-софийските-улици-news389716.html

Все повече велосипедисти обикалят софийските улици

Велосипедистите в София през последните три години са се увеличили, сочат данните от преброявания в столицата през 2012 г. и 2015 г., осъществени от сдружение "Велоеволюция" и цитирани от БТА.

През тази година са осъществени вече две наблюдения на велосипедните потоци в делнични и празнични дни - през май и юли. Предстои преброяване и през октомври, след което данните ще бъдат окончателно анализирани. Преброяванията се извършват по проект "Вело данни за София", който се изпълнява от сдружение "Велоеволюция", с финансовата подкрепа на Програма "Европа 2015" на Столична община.

Целта е да се проследи разпределението и интензивността на велосипедните потоци и тяхната промяна спрямо предишни преброявания. Резултатите ще бъдат предоставени на Столичната община, за да послужат при определяне на необходимостите от нова велосипедна инфраструктура и подобрения. Данните от преброяванията през юли 2012 и юли 2015 г. сочат увеличение на велосипедистите от близо един път и половина.

Средното увеличение през юли 2015 г. спрямо юли 2012 г. в делничен ден е 139 на сто, а в празничен - 143 на сто в пиковите часове, сочат данните на "Велоеволюция". Най-активни в придвижването с велосипед са хората между 18 и 50 години - около 85 на сто. От неправителствената организация регистрират увеличаване на пътуванията с колело до работа и за училище. Жените велосипедисти са се увеличили за трите години с почти два процента - от 13,8 на сто през 2012 г. до 15,2 на сто през тази година, сочат данните от преброяването. Повече стават и хората, използващи каска при придвижването с колело - от 8,2 на сто през 2012 г. на 10 процента през 2015 г. Според данните повечето хора продължават да се придвижват сами с велосипедите си, като детско столче имат едва 1,2 на сто.

Все още е нищожен процентът на ползващите електрически велосипеди - под 0,5 на сто. Кошница или дисаги за багаж имат не повече от 5 процента от хората, сочат резултатите от преброяването. Почти двойно са се увеличили велосипедистите на "Лъвов мост" след реконструкцията му, съобщиха от "Велоеволюция". В делничните дни регистрираното увеличение е 171 на сто в сравнение са 2012 г., а празничните - 194 на сто. На "Лъвов мост" в пиковите часове на делничните дни могат да се видят до 89 велосипедисти, сочат резултатите от преброяването.

Над два пъти е увеличението на колоездачите в празничните дни в Борисова градина (212 на сто), както и в участъка бул. "Патриарх Евтимий" - бул. "Витоша" (237 на сто). В делничен ден през Борисова градина велосипедистите са близо два пъти повече (170 на сто). Повече от два пъти е скочила и използваемостта на велоалеята от Надежда до центъра, която беше завършена през 2012 г. по време на осъщественото там преброяване по данни от преброяването.

Най-много велосипедисти минават през кръстовището на бул. "Цар Борис Трети" и бул. "Акад. Иван Гешов". Там в пиковите часове на делничните дни те достигат 278. По използваемост следват кръстовището между бул. "Евлоги Георгиев" и ул."Граф Игнатиев" (до 215 велосипедисти в пиковите часове на празничните дни), "Орлов мост" (до 174 колоездачи в пиковите часове на делниците) и кръстовището между бул. "България" и бул. "Акад. Иван Гешов (до 170 велосипедисти в пиковите делнични часове).

Продават пиано на АББА за 1,2 милиона долара (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4947505

1,2 милиона долара се очаква да бъдат дадени за пиано, използвано от шведската поп група АББА, пише британският "Мирър".  Те са свирили на музикалния инструмент при записите на едни от най-големите си хитове. То е било в студиото, в което шведите записват първите си пет албума. Пианото се продава със сертификат, че е оригинално,

Продават пиано на АББА за 1,2 милиона долара

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4947507

1,2 милиона долара се очаква да бъдат дадени за пиано, използвано от шведската поп група АББА, пише британският "Мирър".  Те са свирили на музикалния инструмент при записите на едни от най-големите си хитове. То е било в студиото, в което шведите записват първите си пет албума. Пианото се продава със сертификат, че е оригинално,

Телескопът Hubble видя блестящите крила на космическа пеперуда

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256813_%D0%A2%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%8A%D1%82+Hubble+%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D1%8F+%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8F%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B

 Космическата пеперуда в изображението на телекопа Hubble, публикувано от Европейската космическа агенция (ЕКА) има много имена. Наричат я “Крилата на пеперудата”, “Двойноструя мъглявина”, а в същото време отговаря на по-малко поетичното обозначение PN M2-9. Зад буквата “М” стои името на Рудолф Минковски - астрономът, който е открил мъглявината през 1947 година. “PN” пък се отнася до факта, че M2-9 е планетарна мъглявина. 
Сияещите обвивки от газ, които се простират в Космоса представляват последната фаза от живота на стара звезда. Тя изхвърля външните си слоеве и останките от ядрото й ги осветяват. Резултатът е удивително светлинно представление, каквото рядко може да се види. При това M2-9 не е каква да е планетарна мъглявина е биполярна. 
Обикновените планетарни мъглявини имат в центъра си една звезда, а биполярните - две, в двойна звездна система. Астрономи са открили, че масата на всяка от звездите в тази двойка има приблизително същата маса като тази на Слънцето. По-голямата звезда приближава края на дните си и вече е изхвърлила външните си газови обвивки, докато партньора й се превръща в малко бяло джудже. 
Формата на крилата се дължи на движението на двете централни звезди една около друга. Предполага се, че бялото джудже обикаля около звездата си партньор и така изхвърленият от нея газ се разделя на две, вместо да оформи сфера. Крилата на мъглявината продължават да растат и измервайки уголемяването, учени са изчислили, че тя се е образувала преди едва 1200 години. Вътре в крилата две сини петна се простират навън хоризонтално. Те са по-малко впечатляващи от блестящата с цветовете на дъгата мъглявина, но всъщност са две яростни струи, чиято скорост надхвърля един милион километра в час.

Пътна обстановка в страната - 28 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=299787

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: област Пазарджик: поради ремонтно-възстановителни работи на виадукта при км 67 на АМ “Тракия“, се въвежда ВОБД за улеснение на трафика: - в началото на почивните дни /от петък 16:00 до неделя 10:00 часа/ две ленти в посока София-Бургас, една в посока Бургас-София, - в края на почивните дни /от неделя 10:00 часа до понеделник 10:00 часа/ две ленти в посока Бургас-София и една в посока София-Бургас в отбитите участъци.

Самопоправящ се материал би могъл да запълва “пробойни” в космически кораби

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256812_%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%89+%D1%81%D0%B5+%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB+%D0%B1%D0%B8+%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D1%8A%D0%BB+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B

  Както сме виждали в кино салоните, космическите пътувания носят множество рискове – възможно е да свърши въздухът, да откажат ракетните двигатели или бордовият компютър да реши да унищожи екипажа. Друга опасност са бързо летящите космически отломки, които могат да наранят корпуса на кораба, пише Gizmag. Учени са на път да намерят решение за този проблем под формата на нов самопоправящ се материал. 
Разработеният от екип от Мичиганския университет и Националната космическа агенция на САЩ (NASA) материал е направен от вид течна смола, поставена между две полимерни плоскости. Притисната между двете плоскости, смолата остава в течна форма. Когато целостта на някой от панелите се наруши, смолата изтича и се полимеризира при контакта с кислорода във въздуха. В резултат незабавно в дупката се формира твърда запушалка. 
Екипът се надява, че технологията ще се използва в най-уязвимите части от корпусите на космически кораби или космически станции. Както смолата, така и плоскостите са прозрачни, което ги прави подходящи и поправка на прозорци. Статия за изследването е публикувана в журнала ACS Macro Letters. 

Обявяват резултатите от проверките по бензиностанциите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4947499

Министър Божидар Лукарски и екипът му ще представят резултатите от проверките на качеството на горивата и изправността на средствата за измерване, които се извършват от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор - ДАМТН и Български институт по метрология - БИМ в цялата страна, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката.
Министър Божидар Лукарски и екипът му ще представят резултатите от проверките на качеството на горивата и изправността на средствата за измерване, които се извършват от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор - ДАМТН и Български институт по метрология - БИМ в цялата страна, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката.

Обявяват резултатите от проверките по бензиностанциите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4947501

Министър Божидар Лукарски и екипът му ще представят резултатите от проверките на качеството на горивата и изправността на средствата за измерване, които се извършват от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор - ДАМТН и Български институт по метрология - БИМ в цялата страна, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката.
Министър Божидар Лукарски и екипът му ще представят резултатите от проверките на качеството на горивата и изправността на средствата за измерване, които се извършват от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор - ДАМТН и Български институт по метрология - БИМ в цялата страна, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката.

Французойка получи обезщетение за „алергия“ към електронни устройства

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256811_%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D1%83%D0%B7%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%E2%80%9E%D0%B0%D0%BB%D0%

 Французойка получи обезщетение за инвалидност, след като заяви пред съда, че страда от алергия към електромагнитно излъчване, пише BBC News. На 39-годишната Марин Ришар ще се изплащат 800 евро на месец в продължение на три години. Тя посочва, че това е „пробив“ за хората, страдащи от електромагнитна свръхчувствителност.
Състоянието е признато от Световната здравна организация (СЗО), въпреки че причините не са ясни. Ришар се е оттеглила в отдалечен планински регион в югозападна Франция, където живее в хамбар без електричество. Тя отбелязва, че й влияят електронните устройства, използвани всекидневно от хората, каквото са телефоните. Характерните симптоми са главоболие, умора, гадене и сърцебиене. Обезщетението за инвалидност е дадено от съд в Тулуза, въпреки че в решението съдът не признава официално електромагнитната свръхчувствителност за болест.
При подобен случай в САЩ родителите на 12-годишно момче заявяват, че синът им е свръхчувствителен към Wi-Fi мрежата в училището и завеждат жалба срещу образователната институция. По думите им момчето е започнало да страда от главоболие, кръвоизливи в носа и гадене след инсталирането на Wi-Fi в сградата през 2013 година. Училището се обръща към технологичната фирма Isotope за измерване и оценка на електромагнитните емисии в кампуса. Резултатите показват, че нивата на излъчванията са много под законово допустимите нива. 

Добив на шистов газ в Канада предизвика силно земетресение

http://svetoven.pogled.info/news/67167/Dobiv-na-shistov-gaz-v-Kanada-predizvika-silno-zemetresenie

/Поглед.инфо/ Добив на шистов газ в Канада по метода на хидравличното разбиване (фракинг) причинил земетресение от 4,4 степен по Рихтер, най-силното досега, свързано с тази оспорвана в света технология, съобщи вестник Le Monde, като се позова на канадски медии.

Израелска компания замества захарта с наночастици, покрити със захар

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256810_%D0%98%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%BD

 Захарта е най-големият враг на диетичното хранене, пишеPopular Science. Вкусната съставка може да бъде намерена в много храни и напитки, дори в такива, които нямат сладък вкус, и това е една от причините за епидемичните размери на затлъстяването в Съединените щати, а и извън тях. Израелската стартираща компания DouxMatok е изобретила начин да достави захар така, че езикът да усети същата сладост, но тялото да приеме само половината количество захар. 
Според патента методът се базира на безвредни частици - зрънца от целулоза или кварц (основна съставка на пясъка и често срещана добавка в храните), които са покрити със захар. Наночастиците са толкова малки, че езикът не може да ги усети, но те му доставят усещане за сладост. Вкусът е като на цяла порция захар, но тялото абсорбира само покритието, а наночастиците не се усвояват. Те не се разтварят във вода, така че запазват целостта и ефективността си дори в напитка. 
В резултат количеството захар, необходимо за овкусяване на храната се намалява с между 25 и 50 процента. Основателите на DouxMatok сравняват метода с приема на лекарства. По-малко количество от активното вещество е необходимо при прилагане директно в частта на тялото, където е най-ефективно. Компанията вече тества технологията с производители и има версия, която може да се използва в торти или газирани напитки. Все още няма информация за цената и начина, по който продуктът ще се предлага на пазара.

Хиляди евакуирани в Кьолн заради бомба от Втората световна война

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4947491

Властите на германския град Кьолн са евакуирали хиляди граждани от центъра на града, след като бе намерена невзривила се бомба, тежаща около тон, от времето на Втората световна война, предаде РИА Новости
Невзривилият се снаряд е бил открит по време на строителни работи. Евакуацията е засегнала хиляди жители на домовете в радиус от 300 метра от
Властите на германския град Кьолн са евакуирали хиляди граждани от центъра на града, след като бе намерена невзривила се бомба, тежаща около тон, от времето на Втората световна война, предаде РИА Новости Невзривилият се снаряд е бил открит по време на строителни работи. Евакуацията е засегнала хиляди жители на домовете в радиус от 300 метра от

Септември започва с жеги, до 38 градуса ще стигнат температурите в сряда!

http://petel.bg/Septemvri-zapochva-s-zhegi--do-38-gradusa-shhe-stignat-temperaturite-v-sryada-__124732

Илюстрация: Булфото Септември започва с жеги. До 38 градуса ще стигнат температурите в сряда. Това каза синоптикът Симеон Матев в „Добро...

Вижте къде дебнат за превишена скорост във Варна и региона днес

http://petel.bg/Vizhte-kade-debnat-za-previshena-skorost-vav-Varna-i-regiona-dnes__124731

Снимка: Булфото, архив Служители на пътната полиция във Варна ще следят днес за превишена скорост на ключови кръстовища в града и...

Разбиха печатница за фалшиви документи в Пловдив

http://petel.bg/Razbiha-pechatnitsa-za-falshivi-dokumenti-v-Plovdiv__124730

Снимка: Булфото, архив В Пловдив е разбита печатница за фалшиви документи. В момента информацията се обобщава, съобщиха от пресцентъра...

Актуална пътна обстановка

http://pik.bg/актуална-пътна-обстановка-news389713.html

Актуална пътна обстановка

Ограничения за товарни автомобили: Въвежда се забрана за движение на тежкотоварни автомобили с обща маса над 20 тона по републиканските пътища, при температури на въздуха над 35 градуса по Целзий, от 13.00 до 21.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Целта е да се опазят асфалтовите настилки от образуване на трайни деформации от тежкотоварния трафик и рязкото повишение на температурите през летните месеци.
Забраната ще отпадне при прогнозни температури по-ниски от 35 градуса за 10-дневен период, но не по-рано от 01.09.2015 г.
При действие на забраната автомобилите да изчакват извън пътното платно, на указаните от длъжностите лица места, без да пречат на останалите участници в движението.
Изключение ще се прави за пътни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), бързоразвалящи се хранителни продукти на температурен режим и живи животни.
Ограничението ще бъде сигнализирано с необходимите пътни знаци.
С цел осигуряване на по-висока безопасност, ще се ограничава движението по участъци от републиканската пътна мрежа на тежкотоварни автомобили над 12 тона (включително ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника:
1) За периода от 01 юни 2015 г. до 15 септември вкл. 2015 г. за дните: петък – от 17:00 часа до 20:00 часа и неделя – от 14:00 часа до 20:00 часа;
2) Целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници – от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 часа.
Ограниченията важат само по участъците от републиканската пътна мрежа, както следва:
- автомагистралите, с изключение на участъка Харманли-ГКПП „Капитан Андреево“ от АМ „Марица“;
- път I-1 граница ОПУ Видин – ОПУ Монтана – Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София.
- път I-1 с. Ребърково-Ботевград;
- път I-1 етапна връзка на ЛОТ 1 на АМ „Струма” при п.в. Дупница север-ГКПП „Кулата”;
- път I-4;
- път I-5 Русе-Велико Търново;
- път I-8 Пловдив-Харманли;
- път I-9 Дуранкулак-Варна-Бургас;
- път II-18 Околовръстен път София, участък „Южна дъга“ от км 26+100 до км 62+007;
- път II-19 Симитли-Гоце Делчев;
- път II-86 Пловдив-Смолян;
- път II-99 Бургас-Царево.
Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един почивен или празничен ден.
Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.
ІІ. Състояние на автомагистралите:
АМ „Тракия”: област Пазарджик: поради ремонтно-възстановителни работи на виадукта при км 67 на АМ “Тракия“, се въвежда ВОБД за улеснение на трафика:
- в началото на почивните дни /от петък 16:00 до неделя 10:00 часа/ две ленти в посока София-Бургас, една в посока Бургас-София,
- в края на почивните дни /от неделя 10:00 часа до понеделник 10:00 часа/ две ленти в посока Бургас-София и една в посока София-Бургас в отбитите участъци. Срок до 25.09.2015г.
Участниците в движението да карат с повишено внимание и съобразена скорост, и да спазват указанията на контролните органи; във връзка с подготовка за извършване на превантивен ремонт, поради направа на прозорци в СПО /мантинела/ – затворени за движение са изпреварващите лента в двете посоки за участъка от км 74+900 до км 75+100. Движението се извършва в интензивна /активна/ и аварийна лента; поради ремонтно-възстановителни дейности в района на виадукта при км 63+127 и на моста над р. Тополница при км 77+957 /леви платна/ се въвежда ВОБД за светлата част на денонощието от 09:00 до 15:00 часа, както следва:
На 31.08.15г. ще бъде затворена изпреварваща лента на виадукта при км 63+127. Движението на МПС се пренасочва в аварийна и активна ленти, ляво платно; подготовка за извършване на превантивен ремонт, поради направа на прозорци в СПО /мантинела/, затворени за движение са изпреварващите ленти в двете посоки за участъка от км 89+450 до км 89+490. Движението се извършва в интензивна /активна/ и аварийна лента; област Бургас: от км 308+000 до 310+000 в посока Бургас – косене на банкетил
АМ „Хемус“: област Шумен и Варна: от км 349+820 до км 367+120 /ляво платно/ и от км 349+820 до км 369+320 /дясно платно/, и от км 379+500 до 391+500 – ограничава се скоростта на движение до 90 км/ч; област София: На 28.08.2015 г. ще бъде въведено реверсивно движение от км 37+000 до км 43+000 /виадукт Бебреш/, както и на виадуктите на км 41+100 и 41+460; поради извършване на ремонтно-възстановителни работи на лявото платно на три виадукта: виадукт „Бебреш” при км 39+134, виадукт при км 41+160 и виадукт при км 41+350 се въвежда частично затваряне на лявото платно и прехвърляне на движението (посока Ботевград-София) в платното за насрещно движение/ една лента в посока София и една лента в посока Варна/; движението в дясната тръба на тунел „Топли дол” се извършва в една лента-крайната дясна лента (посока София-Ботевград), а в тунел „Ечемишка” – лява тръба (посока Ботевград-София) движението се извършва в крайната дясна лента; авариен ремонт на км 15+160 виадукт „Елешница” с пълно затваряне на лявото платно и движението се прехвърли в дясното платно, като се обособяват две ленти за движение в посока София-Ботевград и една лента в посока Ботевград-София. Срок до 30.10.2015 г; поради ремонтно възстановителни работи на лявото платно посока Варна-София на виадукт „Бебреш” при км 39+134 движението ще се осъществява двупосочно в дясното платно – една лента в посока София и една лента в посока Варна. Ремонтните работи ще продължат до 16.09.2015 г. ВОБД на км 41+350 в посока София – ремонтни дейности, движението се извършва в дясното платно;
АМ „Люлин: без ограничения.
АМ „Марица”: движението от лявото платно на АМ „Марица” при ПВ „Димитровград” на км 38+800 се пренасочва в локалното платно на АМ „Марица” по пътна връзка АМ „Марица” гр. Хасково- път І-5 гр. Димитровград-гр. Хасково - на ПВ „Хасково” /пресичане на път І-8 и І-5/ по пътна връзка Димитровград-София.
АМ “Черно море” : без ограничения.
АМ „Струма”: без ограничения.
ІІI. Въведени ограничения по основните пътни направления:
1. Проходи:
- „Златишки” - затворен за всички МПС;
- „Върбишки” - затворен за всички МПС;
- „Ришки” - отворен за всички МПС;
- „Обзорски” - отворен за всички МПС;
- „Републиката” - отворен за всички МПС;
- „Айтоски” - отворен за всички МПС;
- „Предела” - отворен за всички МПС;
- „Печинско” - отворен за всички МПС;
- „Пампорово” - отворен за всички МПС;
- „Рожен” - отворен за всички МПС;
- „Превала” - отворен за всички МПС;
- „Троянски” - отворен за всички МПС;
- „Петрохан” - отворен за всички МПС;
- „Котленски” - отворен за всички МПС;
- „Твърдишки” - забранено е движението на МПС над 10 т;
- „Дюлински” - забранено за тежкотоварни автомобили;
- „Вратник” - забранено е движението на МПС над 10 т;
- „Шипка” - отворен за движение. Забранено е движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4 до 31.03.2016 г.

Екип от Харвард разработва противоракова ваксина с криогел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256809_%D0%95%D0%BA%D0%B8%D0%BF+%D0%BE%D1%82+%D0%A5%D0%B0%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B4+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%BE%

 Ваксините се създават, за ни защитават от зловредни нападатели, но някои от най-тежките болести произлизат от собствените ни тела, пише Tech Times. Една от тези болести е ракът и срещу нея екип от Харвардския университет е създал ваксина, различна от другите. 
Учените са обвили клетки от злокачествени образувания в сгъстим гъбест материал, познат като криогел. Вкарването му в тялото предизвиква атака на имунната система срещу раковите клетки. Резултатите са публикувани в журнала Nature Communications. 
Целта на ваксините е да провокират противодействие. Те съдържат безвредни „мостри“ на вируси, бактерии или в случая ракови клетки, чрез които имунната система може предварително да изгради антитела срещу болестта. Антителата са молекули, улавящи определен вид клетки или частици, така че имунната система да може да ги унищожи. По тази причина заедно с туморните клетки изследователите са поставили в криогела и имуностимуланти, които насочват имунните клетки раковите мостри. След това защитната система на тялото започва да произвежда антитела, готови да търсят и разрушават клетки, които имат генетичен подпис като този на клетките в криогела. 
Криогелът се използва, тъй има сложна структура, но в същото време по-голямата част от него е празно пространство. Той е вид хидрогел - материал, отличаващ се със забележителната си способност да абсорбира много повече вода от собственото си тегло. Структурата на криогела дава възможност на учените да контролират отделянето на имуностимулиращите молекули. 
До момента ваксината е тествана само върху животни, но резултатите са обнадеждаващи. При опити с клетки от меланома, екипът е наблюдавал мощна имунна реакция, довела до смаляване на туморите. Изследователите са открили и доказателства, че ваксината предпазва животните от образуването на тумори. 

Американските астронавти пият рециклирана урина на борда на МКС, а руските - не

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256808_%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D

 Каква е разликата между американските и руските астронавти на борда на Международната космическа станция (МКС)? Американците пият рециклирана урина, а руснаците- не, пише The Guardian. “Вкусът е като на бутилирана вода”, казва Лейн Картър, мениджър на водната подсистема на МКС от космическия летателен център Маршал на Националната космическа агенция на САЩ (NASA). “Стига да преодолееш психологическата бариера, че това е рециклирана урина и кондензат от въздуха.”
Кондензатите са дъха и потта на екипажа, използваната вода от душа и урината от животните на борда на орбиталната лаборатория. По-точно,12-те мишки, които пристигнаха с японския товарен кораб. 93 процента от водата се рециклира, според видео клип, публикуван от канадския астронавт Крис Хадфийлд по време на престоя му на МКС през 2013 година. “В състояние сме да рециклираме около 6000 литра вода допълнително за станцията всяка година”, посочва Хадфийлд. 
Американците са единствените, които филтрират урината си, но и двата екипажа събират кондензат от въздуха. Те имат отделни водни системи и досега не са се споразумели как да филтират водата, според материал на Bloomberg. 
От стартирането на съветската космическа станция “Мир” през 1986 година руснаците използват сребърни йони. NASA пък си служи с йод от началото на совалковата ера през 1981 година. Американците обмислят използването на сребро, тъй като не е необходимо да се филтрира преди консумация, но Картър посочва, че предпочита американците и руснаците да прилагат различни методи. По думите й това е по-разумно с оглед на възможността за възникване на проблем в една от системите. 
Станцията разполага с приблизително 2000 литра водни резерви в случай на бедствена ситуация. Водата е разделена между американската и руската част. Американската рециклираща система обаче произвежда повече вода от руската. Астронавтите на NASA не само филтрират урината си, но използват и тази на руските си колеги. “Събира се в торби и след това екипажът я пренася в американската част”, обяснява Картър. “Не обработваме 100 процента от руската урина. Зависи от времето, с което разполагаме.” 
“Преди да се намръщите при мисълта да пиете рециклирани урина и отпадъчна вода, знайте, че крайният резултат на рециклирането е вода, по-чиста от повечето вода, която пиете вкъщи”, казва във видеоклипа си Хадфийлд. “Благодарение на това МКС се превръща в самоподдържаща се система. Това е изключително важна стъпка към реализирането на дългосрочни експедиции извън Земята.”

Правителствата на страните от ЕС са виновни за кризата с мигрантите

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/67166/Pravitelstvata-na-stranite-ot-ES-sa-vinovni-za-krizata-s-migrantite

/Поглед.инфо/ Правителствата на страните от ЕС са виновни за кризата с мигрантите, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

В София има сериозен ръст на ползващите колела като основно средство за придвижване

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2015/08/28/2598729_v_sofiia_ima_seriozen_rust_na_polzvashtite_kolela_kato/?ref=rss


С около 140 % (или средно 1,4 пъти) са се увеличили велосипедистите по улиците на столицата за три години, а на доста ключови места ръстът е дори двоен. Нараснал е значимо и броят на хората, които използват колелото като основно средство за придвижване до работното място или училище в делничните дни, а не само за раздвижване в парка в почивните дни.

Това показват данните от преброяването на велосипедистите през май и юли месец 2015 г. и сравнението им с първото подобно преброяване...

В София ползващите колела като основно превозно средство се увеличиха със 140%

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2015/08/28/2598729_v_sofiia_polzvashtite_kolela_kato_osnovno_prevozno/?ref=rss


С около 140 % (или средно 1,4 пъти) са се увеличили велосипедистите по улиците на столицата за три години, а на доста ключови места ръстът е дори двоен. Нараснал е значимо и броят на хората, които използват колелото като основно средство за придвижване до работното място или училище в делничните дни, а не само за раздвижване в парка в почивните дни.

Това показват данните от преброяването на велосипедистите през май и юли месец 2015 г. и сравнението им с първото подобно преброяване през 2012 г. Предстои още един финален етап от тазгодишното преброяване, което ще е през октомври.

Средно увеличение през месец юли 2015 г. в делничен ден е 139%, а в празничен - 143% в пиков час. От първите два етапа на преброяването през 2015 г. става ясно още, че има и почти двойно увеличение на велосипедистите на "Лъвов мост" след реконструкцията му (171% делник, 194% празник). Над два пъти е увеличението в празничен ден в Борисова градина (212%) и на кръстовището на ул. "П.Евтимий" и бул. "Витоша" (237%). В делничен ден през Борисова градина велосипедистите са се увеличили над средното за града (със 170%).

Над два пъти е скочила използваемостта на велоалеята от кв. "Надежда" до центъра, която беше завършена през 2012 г. по време на първото преброяване.

Леко е нараснал делът на жените-велосипедисти – от 13.8% на 15.2%

"Хубаво е столична общината да вземе предвид данните от проучването на "Велоеволюция", които показват текущите натоварвания по ключови за велосипедистите кръстовища и улици, потенциалът на велопотоците и да ги отичита, когато изготвят новата градска инфраструктура," обяснява един от авторите на проучването архитект Петя Донева за "Дневник". За пример за проблемно място за велосипедистите тя дава кръстовището на бул. "Евлоги Георгиев" и ул. "Патриарх Евтимий" заради трудното пресичане. По думите й това може да се оправи, за да се улесни преминаването им и да не създава риск от произшествия.

От сдружението обясняват значителната разлика с майското преброяване, когато се отчита двойно и тройно нарастване (дори и на места четворно) с колебанията на атмосферните условия. Тази година през май времето беше сухо и слънчево, докато през 2012 г. беше облачно и в дните преди преброяването имаше леки превалявания, подчертават от "Велоеволюция и коментират, че това показва зависимостта на този вид транспорт от атмосферните условия.

  10-те най-натоварени вело-точки в София:

– Цар Борис III и Гешов (макс. 278 вел./пиков час, делник)
– Евл.Георгиев и Гр.Игнатиев (макс. 215 вел./пиков час, празник)
– Орлов мост (макс. 174 вел./пиков час, делник)
– Борисова градина (макс. 256 вел./пиков час, празник)
– Руски паметник (макс. 144 вел./пиков час, делник)
– Опълченска и Ал.Стамболийски (макс. 117 вел./пиков час, делник)
– България и Гешов (макс. 170 вел./пиков час, делник)
– Евл.Георгиев и Оборище (макс. 92 вел./пиков час, делник)
– Лъвов мост (макс. 89 вел./пиков час, делник)
Как общината може да използва данните

Неравномерното натоварване с велосипедисти по различните направления в града демонстрира какъв е ефектът от наличната вело-инфраструктура, коментират от "Велоеволюция". Според тях това налага и конкретни мерки за насърчаване на велотранспорта.

От организацията посочват, че новите им данни красноречиво показват кои са най-значимите велосипедни трасета в София; какви са тенденциите, с които велоинфраструктура трябва да се съобрази още в идните години; потенциалът на конкретни велоалеи за привличане на велосипедисти.

По-натоварените направления за градските колоездачи могат да станат по-приоритетни за изпълнение на велосипедната инфраструктура и за поддръжка на съществуващата такава, съветват от "Велоеволюция".

Статистиката им дава възможност да се изчисли нарастването на велосипедния трафик, ако информацията се събира периодично. Затова те съветват тези преброявания да се правят на 2-3 години, за да се проследят тенденциите в развитието на велосипедния транспорт по определени критерии.

Редно е да се наблюдава дали се използва изградената вече вело-инфраструктура и да се вземат решения за подобряването й, коментират още от сдружението.

Проучването им дава възможност да се проследят резултатите от велосипедната политика на града и при необходимост да се внесат корекции

Допълнителната информация може да бъде от ползва при провеждане на кампании за популяризиране на велосипедния транспорт и подобряване на пътната безопасност – както от общински структури, така и от неправителствени организации и частни компании.
Проектът "Велоданни за София" на "Велоеволюция" за планираните велопреброявания заедно с велобученията са осъществени с финансовата подкрепа на програма "Европа 2015" на Столична община. Това е резултат от усилията на сдружението да ангажира общинските власти с конкретни стъпки за насърчаване на велосипедния транспорт.

През октомври 2015 г., извън рамките на проекта, организацията ще завърши годишното преброяване на велосипедните потоци. В края на годината ще бъде достъпен и окончателният анализ. Всички данни ще бъдат достъпни в електронен вид за интересуващите се представители на Столичния общински съвет и администрацията, както и за изследователи, студенти и заинтересовани граждани.

Малък, прав и чип нос само с грим - вижте как във видео

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/malyk-prav-i-chip-nos-samo-s-grim-vizhte-kak-vyv-video-6041777

Ако искате да изтъните още повече, поставете тънка линия светъл коректор по дължината му чак до началото на челото. А как да е по-чипо - вижте във видеото

Варуфакис: Ципрас е безумен Сизиф

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256807_%D0%92%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%84%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%81%3A+%D0%A6%D0%B8%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%81+%D0%B5+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%A1%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%84

 Бившият финансов министър Янис Варуфакис обяви, че няма да се кандидатира на предстоящите предсрочни парламентарни избори в Гърция, но ще бъде политически активен, повече отколкото сега, и в това отношение ще се опита да изгради някаква европейска мрежа, съобщава в. “Етнос”. В интервю за австралийско радио Варуфакис каза, че СИРИЗА и нейният лидер Алексис Ципрас, когото той подкрепяше, “напълно са сменили курса, за да приемат една политика без всякаква логика”. Не мисля, че Ципрас трябваше да подпише новото кредитно споразумение, защото до няколко месеца корабът ще се натъкне на скали, каза Варуфакис, оприличавайки Ципрас на безразсъден Сизиф, бутащ безспир скалата до върха на планината, без да си дава сметка, че под тежестта си тя ще се втурне обратно назад.

 

Като дете смятах Сизиф за безразсъден, сега аз лично просто бих спрял да бутам скалата, допълни Варуфакис.

Книгата на Гинес ЧУКНА 60

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256806_%D0%9A%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%A7%D0%A3%D0%9A%D0%9D%D0%90+60

 Книга за световни рекорди на Гинес навърши 60 години, пише в. “Дейли мирър”.

 

Идеята за първото издание се ражда през 50-те години на миналия век, когато сър Хю Бийвър, изпълнителен директор на пивоварна “Гинес”, влиза в спор по време на лов коя е най-бързата птица за отстрел в Европа. Когато се оказва, че не може да намери информация в никой справочник, Бийвър поръчва на близнаците Норис и Рос Макуиртър да съставят книга с факти. Самата Книга на Гинес също е рекордьор - за шест десетилетия от нея са продадени над 134 милиона копия на 21 езика в над 100 страни по света.

 

За 60 години са вписани невероятен брой постижения, много от които са подобрени. Сред малкото неподобрени и до ден днешен рекорди е този за най-богат човек на планетата. През 1913 г. състоянието на предприемача Джон Д. Рокфелер се изчислява на около 185 милиона паунда - еквивалент на днешни 114,4 милиарда паунда.

 

Сред най-странните постижения, намерили място в Книгата на Гинес, са за най-тежки близнаци, най-тънка талия, най-дълги нокти. И трите рекорда са поставени от американци.

 

Днес спорният въпрос, довел до появата на Книгата на Гинес преди 60 години, вече има своя отговор - рекордът за най-бърза птица за отстрел в Европа си поделят две пернати, Среден нирец и Гага (вид патица), способни да развият максимална скорост до 105 километра в час.

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=299790

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 28 август ще бъде прекъснато електрозахранването в някои райони на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с районите: - от 09:00 ч.

Валери Симеонов: Ако циганите нямат страх от закона, ще чакаме 2-а, че и 10-а Катуница

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4947128



Аз не съм против тях, назначих 12 образовани в телевизия СКАТ.
Даниел Асенов-Тайсъна е от този етнос, но е истински патриот

- Г-н Симеонов, отказът ви да подкрепите проф. Пламен Легкоступ за кмет на В. Търново отрази ли се на отношенията ви с ВМРО в коалицията Патриотичен фронт? Буря в чаша вода ли е това или белег за разцепление в коалицията?
Аз не съм против тях, назначих 12 образовани в телевизия СКАТ. Даниел Асенов-Тайсъна е от този етнос, но е истински патриот - Г-н Симеонов, отказът ви да подкрепите проф. Пламен Легкоступ за кмет на В. Търново отрази ли се на отношенията ви с ВМРО в коалицията Патриотичен фронт? Буря в чаша вода ли е това или белег за разцепление в коалицията?

Хиляди евакуирани в Кьолн заради бомба от Втората световна война

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4947494

Властите на германския град Кьолн са евакуирали хиляди граждани от центъра на града, след като бе намерена невзривила се бомба, тежаща около тон, от времето на Втората световна война, предаде РИА Новости
Невзривилият се снаряд е бил открит по време на строителни работи. Евакуацията е засегнала хиляди жители на домовете в радиус от 300 метра от
Властите на германския град Кьолн са евакуирали хиляди граждани от центъра на града, след като бе намерена невзривила се бомба, тежаща около тон, от времето на Втората световна война, предаде РИА Новости Невзривилият се снаряд е бил открит по време на строителни работи. Евакуацията е засегнала хиляди жители на домовете в радиус от 300 метра от

Зукърбърг: Това е само началото...

http://sciencelogy.actualno.com/Zukyrbyrg-Tova-e-samo-nachaloto-news_492323.html

Социалната мрежа Facebook може да се похвали с нов рекорд. В понеделник, 24 август, 1 млрд. души едновременно са ползвали платформата. Ние току-що достигнахме важен етап от нашето развитие. За първи път 1 млрд. души са използвали Facebook в един ден,написа в пост в социалната мрежа преди няколко часа изпълнителният директор и основател на платформата Марк Зукърбърг. "Това е само началото на свързването на целия свят“, пише още основателят на най-голямата социална мрежа в света. Постът м

Нанорибки ще чистят организма от токсини

http://sciencelogy.actualno.com/Nanoribki-shte-chistjat-organizma-ot-toksini-news_492317.html

Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего разработиха технология по 3D печат на микророботи във формата на рибки, способни да се придвижват в течност. Отчет за изобретението е публикуван в сп. Advanced Materials. Дължината на микроробота е 120 микрона, дебелината – 30 микрона, което е по-малко от дебелината на човешки косъм. В опашката се намират платинови наночастици, които се движат, като влизат в контакт с водородния пероксид. В главата на рибките са поставени наночастици от желе

Скандал - явна връзка с главния архитект на София при строеж до "Софияленд"

http://sofia.actualno.com/Skandal---javna-vryzka-s-glavnija-arhitekt-na-Sofija-pri-stroej-do-Sofijalend-news_492318.html

Петиция срещу застрояването на Борисовата градина и Южния парк обяви червеният депутат Георги Кадиев. Във Facebook профила си той обвини главния архитект Петър Диков, че всичко е подготвено отдавна и се дават площи за строеж на офошорки. Местата на строеж са зад „Софияленд” и зад тенис кортовете на Малееви, като има строеж на площ от 22 декара. Отделно има и други имоти, където още няма започнат строеж, обясни Кадиев пред Нова телевизия. Още през 2009 година се прие Общият устройств

Обраха диамантеното хранилище на Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256805_%D0%9E%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F

 От руското държавно хранилище за скъпоценни метали изчезнаха няколко крупни диаманта, а други са заменени с по-нискокачествени камъни, информира вчера в. “Комерсант”, позовавайки се на два източника. По данни на изданието за липсата е алармирало архангелското дружество “Севералмаз”.

От компанията твърдят, че част от предадените на държавното хранилище за задължителна сортировка елмази с общо тегло от 150 000 карата са били заменени с по-лоши, а други изобщо са изчезнали. Липс­ва­щите диаманти били с минимална застрахователна стойност от 500 000 долара, но от дружеството твърдят, че пазарната им цена е десетки пъти по-висока. В момента случаят се проверява от комисия на финансовото министерство и на Държавния фонд за скъпоценни метали. “Ако кражбата бъде потвърдена, ще се вдигне голям скандал и ще бъде нанесен силен удар върху репутацията на хранилището”, прогнозира “Комерсант”. Друг източник на изданието уточнява, че става дума за 4 елмаза, единият от които тежал повече от 23 карата. По закон скъпоценни камъни с такъв размер се продават само на търг.  
 От финансовото министерство отказват да коментират случая, а от държавното хранилище заявиха, че “това е обикновен работен момент между два стопански субекта”. Пресата уточнява, че Държавният фонд за скъпоценни метали се занимава на търговска основа със сортиране на диамантен материал, като услугите му се ползват от всички руски предприятия за добиване на елмази от втория ешелон. Единствено най-крупната компания в тази област – АЛРОС, има своя сортировка.
Историци коментират, че може би това е първата подобна афера след изчезването на легендарното злато на адмирал Александър Колчак, един от лидерите на Бялата гвардия. Край Иркутск Колчак бил обран от бойци на Чехословашкия корпус, като част от плячката си дали на болшевишки генерал, за да ги евакуира безопасно от Русия. Остатъкът от богатството обаче - над 180 тона злато, е изгубено.

Арабистът проф. Владимир Чуков пред „Труд“: Русия пое диригентската палка в Близкия изток

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4947240

- Защо бежанската вълна ни изплаши едва когато удари Македония? Какво се случи, проф. Чуков?
- Бежанската вълна, която преминава през Гърция, Македония и Сърбия за Унгария, фактически се утрои и дори учетвори. Днес изведнъж установяваме, че в Унгария само от началото на годината вече са влезли 140 хил. души. В Сърбия са близо 80 хиляди.
- Защо бежанската вълна ни изплаши едва когато удари Македония? Какво се случи, проф. Чуков? - Бежанската вълна, която преминава през Гърция, Македония и Сърбия за Унгария, фактически се утрои и дори учетвори. Днес изведнъж установяваме, че в Унгария само от началото на годината вече са влезли 140 хил. души. В Сърбия са близо 80 хиляди.

Бежанската криза и преселението на народите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256804_%D0%91%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0+%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE

 „Първата жертва на войната е истината.” Тази забележителна метафора се приписва на философи, писатели и политици през вековете.

 

Студената война през периода 1946-1991, започнала с речта на Уинстън Чърчил в американското градче Фултън и завършила с разпада на Съветския съюз и водения от него социалистически блок, се основаваше на две неща. Първо, на заплахата от гарантирано взаимно унищожение и второ, на използването на тотална, от нищо неограничавана лъжа.  

 

Когато се решава даден проблем, има едно необходимо условие това да се случи. И това условие е проблемът да се назове с истинското му име. А не да се шикалкави и проблемът да се замита под килима.

 

От няколко дни борсите по света се сриват и тресат като побъркани. Не е кой знае какво (и друг път се е случвало), но е тъжно и смешно да се четат коментарите на видни анализатори по въпроса. Причините били такива, били онакива. А причината е една. Да се печатат пари без покритие е доходно, но има един основен недостатък. Не може да продължава вечно. Не може вечно проблемът със зелената шума да се решава с крилати ракети и десант на въздушно-преносими дивизии.  

 

Иначе финансовите кризи не са нещо страшно

 

доколкото те не засягат материалните активи. Причината е, че живеем в материалния свят, а цената на шумата е в главите ни. В този смисъл и в Китай проблем няма, но само докато в главите на 100 милиона дребни китайски акционери не прещрака нещо.

 

Пак от няколко дни Европа се тресе от т.нар. „преселение на народите”. Което доскоро беше „бежанска криза”, но някак се наложи да се преформулира. Тоест явлението си е същото, само дето политкоректното празноговорене се налага да се направи по-малко празно. Не е достатъчно обаче. Ако махнем пустословните мантри, какво остава? Само преди месец щатните правозащитници у нас ронеха сълзи по повод на оградата по границата с Турция. Днес малко са попритихнали, макар че полицията в Европа вече използва сълзлив газ и гумени куршуми, а български бронирани машини обикалят българските граници. Откъде впрочем следва, че всички тези хора са бежанци? Че някои са бежанци, е ясно. Не е ясно обаче точно кои. Щото всеки от тях си е „загубил” документите за самоличност, но иначе къта доста евра и долари за хонорар на каналджиите. Не е ли ясно, че огромното мнозинство от тези хора лъже (защото приемаме, че все пак може някой наистина да си е загубил документите, макар че надали)? Някои от нарушителите на българската държавна граница може и да имат своите чисто човешки причини за това, но може и да нямат. Не се ли унищожават личните документи именно за да се скрие откъде са тези хора и няма ли между тях терористи?

 

Защото няма как, повтарям няма как, от примерно 20 хиляди, влезли в България, всички без изключение да са си загубили документите. Да, мнозина от хората, които декларират, че търсят убежище, го правят искрено. Но това не значи, че трябва да забравим причините за хаоса и болката на тези хора. Че трябва да забравим да задаваме истинските въпроси. Кой и защо унищожи огърлицата от деспотични, но все пак стабилни и нахранени държави в Северна Африка, и ги превърна в

 

територии, населявани от племена със знамена

 

и обезумяло от глад население? И успешен ли беше този експеримент? Ако не, кой ще отговаря? Не е ли ясно, че ако на бивши тоталитарни държави като Германия и Япония след Втората световна война беше възможно да им се присади демокрация от западен тип, то това е категорично невъзможно в държави като Афганистан и някои от нефтените монархии?

 

Понеже очаквам щатните правозащитници да ми скочат, искам да запитам нещо. Възможно ли е цялото население от един милиард души на Африка да се пресели в Европа? Очевидно не. А 500 милиона? А 100 милиона? И толкова очевидно не може. Но тогава колко може? От 1 до 100 милиона има 100 милиона числа. Нека определим кое е допустимото и нека това е числото Х. Нека кажем, кои могат да са тези Х жители на Африка. Нека приемем тези хора и нека им помогнем. Като помним, че Х е наистина горната граница.

 

Ако отворим Наказателния кодекс на Република България и прочетем прословутия член 279 ще видим, че „който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто до триста лева”. За повторно нарушение наказанието е лишаване от свобода от 1 до 6 години. Наказателният кодекс е български закон, при това един от най-важните. Ако Европа продължи да се плъзга по линията на политкоректното самоубийствено поведение, са възможни две неща.

 

Едното е Европа да се тр ансформира така

 

че от нея да не остане нищо. Тогава впрочем няма да има кой да храни и самите бежанци, ако приемем, че те наистина са такива. Другата възможност е Европа да успее да излъчи лидери. Но такива, които да я изведат в някакво достойно бъдещо състояние, а не в славен и фееричен крах. Защото и това сме го виждали, а „лидер” на немски е дума, която в Германия се страхуват да произнесат.

 

В Германия с основание са забранени нацистките символи и пропагандата на всички форми на нацистката идеология. Но пак там, след един период от 82 години, по улиците на някои градове се веят нацистки знамена и звучат забранените химни. До там ли трябва да се докараме, за да разберем, че спасението ни започва с нещо съвсем просто? А именно, със смелост да погледнем истината в очите.

Циганско лято до октомври

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256803_%D0%A6%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE+%D0%B4%D0%BE+%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8

 Визитка:

 

Доц. Георги Рачев е преподавател по синоптичен анализ и синоптична климатология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”

 

Специалист в областите възобновяеми енергийни ресурси и качество на атмосферния въздух

 

Прогнозите му се реализират почти на 100 процента

 

Автор е на десетки научни статии и трудове

 

- Доц. Рачев, какво ни предстои през септември след горещото лято? Да очакваме ли пак проливни дъждове?

 

- Никой не успя да предвиди проливните дъждове. Прогнозите бяха за леко и краткотрайно захлаждане, но то продължи от 18 до 23 август, при това в половината България на 20-и и 21-ви температурите едва достигаха 20 градуса – твърде студено за лятото.

 

Ще посрещнем есента с доста летни температури. Виновен за това ще е антициклонът с красивото име Джесика, който е над България. Благодарение на него за седем-осем дни ще имаме перфектни следобеди и приятно топли температури по обяд. Така ще продължи до 6 септември, когато ако се осъществят прогнозите, ще имаме кратко захлаждане от 5-8 градуса в рамките на три дни. Място за притеснение няма. Идния месец няма да имаме особена нужда от чадъри, тъй като той ще е топъл и сравнително сух спрямо миналогодишния. Същото се отнася и за октомври. Есента се очертава топла с малко по-високи температури.

 

- Да не прибираме сандалите и до средата на октомври, така ли?

 

- Може и със сандали, но ще ни е малко трудно с тях в някои от дните с кратки валежи. Утрините ще са сухи и прохладни – 15-18 градуса, но температурите ще се покачват бързо, ще бъде топло, а на места и горещо, а във вечерните часове отново ще е прохладно, но приятно за една бира на открито. Ще си отдъхнем от горещините и вече ще можем да спим добре.   

 

Не бива да забравяме обаче, че настъпва есенният сезон, светлата част на деня намалява за сметка на тъмната, докато на 22-23 септември денят и нощта ще се изравнят по време. Нататък ни чака по-хладно, макар и не студено време.

 

- Но пък градушките ни прескочиха, или греша?

 

- Приключихме с градушките. Рядкост е те да се появят през месец септември. Очакваме това опасно метеорологично явление чак през април и май догодина. По-опасни през есента за селското стопанство са сутрешните слани. При прогнозата за по-топъл месец се очаква те да започнат в края на септември.

 

- Въпросните слани ще създадат ли проблеми на реколтата?

 

- Не, тъй като не се очаква те да са много интензивни, а дотогава селските стопани ще имат възможност да я приберат.

 

- Метеоролозите не познаха за краткото захлаждане, което се оказа малко повече от седмица. Защо не излязоха прогнозите?

 

- Защото всяка една прогноза има вероятностен характер. Ако имаше някой, който да познава времето на 100 процента, той щеше да е нает от държавните институции или да си има личен институт в Лондон или Шанхай и да търгува от там с информация в цял свят. Засега няма човек на земното кълбо, който да е наясно с времето. Вероятността винаги крие риск да се реализира и друг сценарий. Затова, когато говорим за прогноза и казваме прогнозата за есента – малко по-топла и бедна на валежи, това означава вероятност над 70 процента, но остават едни 30 на сто, в които могат да се развият и други сценарии, например да е малко по-студена.

 

Понякога се правят свободни прогнози, но напоследък излезе една официална, която обаче се преекспонира. Един от климатолозите на НАСА – Бил Пацърт, твърди, че заради изключително силната проява на топлото океанско течение Ел Ниньо в Източната част на Тихия океан зимата в Европа ще бъде много студена. Той дори нарича очаквания феномен Годзила”, а някои негови колеги са го кръстили от сега Брус Ли. Самият феномен е регистриран като Ел Ниньо, но ако се възприеме някое от допълнителните наименования, занапред науката ще знае по имената, че става въпрос за феномена, проявен в една или друга година.

 

За разлика от Бил Пацърт други метеорологични центрове дават прогноза, че тази зима ще бъде малко по-топла от зимите през последните няколко години. За България тя ще наподобява миналогодишната, но с една идея по-мека, с повече валежи от сняг във високите части на планините. 

 

- Кога ще се появи феноменът Ел Ниньо?

 

- Очаква се в началото или в средата на декември да достигне максималните си стойности. Тогава ще се излее огромно количество топла вода в океана около Перу и екватора. В резултат ще се наруши общата атмосферна циркулация.

 

- Откъде ще дойде топлата вода?

 

- Тя се измества от Индонезия и източните брегове на Австралия и се устремява към Южна Америка. Феномени като Ел Ниньо се появяват в период от 2 до 5-7 години. Смята се, че максимумът му през 2015-а ще бъде толкова значителен, че ще съперничи с най-ярко изразения Ел Ниньо през 1997-1998 г. Доказано е, че този феномен влияе върху валежите по Тихоокеанското крайбрежие на Южна Америка, води до сухо време, пожари в Индонезия, докарва влага и хлад по южните брегове на Северна Аме­рика, например във Фло­рида. Същевременно той ще докара проливни дъждове в Калифорния, но това е добре, тъй като от три години този щат страда от суша и много горски пожари със загинали хора. 

 

- Как се чувства влиянието на Ел Ниньо в Европа?

 

- Когато той се появи, независимо дали е по-умерен или по-силен, в Северна Европа става по-хладно, но няма пряка връзка с времето и климата в България.

 

Причината е, че се разрушава установеното статукво на съществуващата атмосферна циркулация и това неизбежно се чувства и в нашата страна, но не фатално, нито с осезателни разлики в температурата. След месец-два, когато стане ясно по-точно какъв ще бъде интензитетът на Ел Ниньо и дали той действително ще се превърне в Годзила, ще имаме и по-ясна прогноза за България.   

 

- На две-три години някоя религиозна общност или учение започва да чака свършека на света или някакъв катаклизъм. Тази есен един от клоновете на ню ейдж чакат някакво възкресение. Имаме ли основание да се страхуваме?

 

- Няма нищо научно в тези работи. Не бива да им вярваме. И миналата година едни чакаха свършека на света. Дори даваха апокалиптични прогнози, защото щъркелите си отивали по-рано, пчелите събирали повече мед, а осите жилели по-люто. Оказа се, че преживяхме една нормална, сравнително мека и топла зима без катаклизми. Нещо повече - тя дори беше по-топла от обичайното за сезона. Затова живейте спокойно! Няма ясно осъществена връзка между определени събития и това, което ни предстои. Много трудно е да се надникне в бъдещето – нещо, което човечеството всякога е мечтало да може.

 

Със сигурност ще ви кажа, че от 1 и 3 септември температурите в цялата България ще надминат 30 градуса, на места ще достигнат дори 35. Най-горещо ще е през първите два дни на идния месец. Между 6-и и 9-и ще има леко захлаждане, предполагат се и достатъчно количество валежи. След това ни очаква едно нормално есенно време.

 

- Защо става така, че синоптиците правят убедително едни прогнози, а се случва точно обратното?

 

- Това, което аз ви казвам, е с вероятност над 80 процента. Колкото до несбъднатите прогнози, случва се и специалистите да сгрешат. Става въпрос за природа.

 

Дори американското На­­ционално управление на океанските и атмосферните изследвания, което е световен авторитет в сферата на климатичните прогнози, наскоро допусна голяма грешка в очакванията си за времето.

 

- Понякога през есента има и гръмотевици. Това лято 4-ма станаха жертви на мълнии, а през миналото, когато валежите и бурите бяха повече, нямаше. Какво е обяснението?

 

- Това лято нямаше нищо общо с миналогодишното. Тогава имахме гръмотевица до гръмотевица и много дъждове. Сега стана така, че при незначително по-малко бури, имаме 4 жертви. Причината е, че българинът не знае най-елементарните правила как да опази себе и околните от природни бедствия.

 

Загиналите двама в Априлци са се скрили под една върба и запалили по цигара в очакване бурята да отмине. Само дърво в планината или на полето увеличава няколко хиляди пъти риска върху него да падне мълния. Оказва се, че нито къщата на загиналия в Пловдив, нито сградите около нея са имали гръмоотводи. Но пък, ако тя е имала сателитна чиния или антена, тя се е явила реална връзка на мълнията с постройката. Овчарчето на полето е било ударено, тъй като не се е скрило.

 

- Как да се опазим от мълнии при буря?

 

- Сега в новите квартали задължително се строи с гръмоотводи. Редно е и хората да сложат такива съоръжения върху къщите си. Именно заради насищането с тях градът е най-безопасен при бури. Ако мълниите ви сварят в морето, излезте веднага от водата, но не влизайте под чадъра, а се отдалечете от брега. Когато сте в планината или в открита местност, трябва да клекнете ниско до земята и да изчакате онези гръмотевици, които не са в облака (те са безопасни), а насочените от облака навън.

 

- Ако човек е на път с автомобил и го застигне буря с гръмотевици, какво да прави?

 

- В никакъв случай да не напуска автомобила, а да изчака гръмотевичната дейност да отмине. Ние сме защитени в колата, тъй като при удар на мълния токът ще потече по каросерията и през мокрите гуми ще отиде в земята. Излезем ли навън, шансът да ви удари гръм нараства няколко десетки хиляди пъти.

 

- Твърде страшно наистина.

 

- Страшно е, но не е казано, че непременно ще има бури с гръмотевици и мълнии. Със сигурност обаче ще се радваме на едно хубаво и продължително циганско лято до средата на октомври.

Чужденците с 9% по-малко през юли

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256802_%D0%A7%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81+9%25+%D0%BF%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D1%8E%D0%BB%D0%B8

 През миналия месец страната е посетена от 1,631 млн. чужденци, което е с 9% под нивото от юли 2014 г., съобщиха вчера от Националния статистически институт. Регистрирано е намаление при посещенията по всички наблюдавани цели, като хората дошли със служебна цел са наполовина по-малко, докато при тези пристигнали с други цели спадът е с 4.9%, а с цел почивка и екскурзия - с 3.4%. Данните показват, че общия брой чужденци, дялът на гражданите от Европейския съюз е 58.5%, което е с 3.6% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Намаление е регистрирано при посещенията на граждани от Австрия, Германия, Чехия, Холандия, Гърция и др. В същото време се увеличават посещенията на хора от Франция, Словакия, Италия, Дания и други. От страните извън ЕС най-голямо е намалението на граждани от Руската федерация, които са с 19.2% по-малко. За същия месец от годината обаче пътуванията на български граждани в чужбина са с 16,5% повече. Общо 528.6 хил. сънародници са пресекли границата. Увеличение на пътуванията има към Великобритания - с 44.1%, Турция - с 24.9%, Гърция - с 24.4%, Германия - с 12.6%, Франция - с 9.9%, Сърбия - с 9.6%, Испания - с 8.9%, Италия - с 6.8% и други. Намаляват пътуванията към Чешката република, Португалия, Израел, Румъ-ния. В над 42% от случаите българските граждани пътуват в чужбина с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия. Следващите по-обем пътувания са с цел почивка и екскурзия, а на командировките се падат 42.4%.

“Изумрудената принцеса” откри круизния сезон в Бургас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256801_%E2%80%9C%D0%98%D0%B7%D1%83%D0%BC%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%81%D0%B0%E2%80%9D+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D1%83%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D

 С посрещането на кораба “Изумрудена принцеса” на пристанището в Бургас вчера бе официално открит круизният сезон. Повече от 3000 пасажери и 1200 души екипаж бяха посрещнати на Морска гара с български песни и хора. „Круизният сезон започна малко по-късно тази година, но го откриваме подобаващо. Първото посещение на Морска гара - Бургас е от най-големия кораб, който може да влезе в Черно море. С това посещение показваме, че всяка година надграждаме това, което имаме като възможности и условия за обслужването на пасажерски кораби. До днес кораб с такива параметри не е влизал в Пристанище-Бургас”, каза директорът на пристанището Диян Димов.

 

През септември Морска гара ще приеме два круизни кораба, а през октомври са договорени три посещения. Корабът ”Изумрудена принцеса” е дълъг 290 метра, широк 36 метра. Пет звездният плаващ “курорт” разполага с 15 пасажерски палуби, 900 каюти с балкон, луксозни ресторанти, казино, театър за шоу-представления, нощни клубове, релакс зони със спа център и фитнес, няколко открити басейна.

10 дни "Аполония" в Созопол от днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_551842.html

31-вото издание на "Аполония" стартира тази вечер в амфитеатъра в Созопол с музика от бг филми. На сцената ще са Стефан Вълдобрев и НЕобичайните заподозрени. Фестивалът ще продължи до 5 септември.  Сред постановките, които ще видят гостите на Празниците на изкуствата, е новата постановка на Касиел Ноа Ашер "Театър, любов моя" от Валери Петров, с която Театър 199 отбелязва 50-годишнината си. Включен е и спектакълът на Диана Добрева "Къщата на гнева" по "Домът на Бернарда Алба" на Федерико Гарсия Лорка, който грабна "Аскеер 2015" за най-добро представление. Младежкият театър участва с постановката на Малин Кръстев "Семеен албум", за ролята си в която Герасим Георгиев-Геро беше отличен с "Аскеер" за водеща мъжка роля, а самата пиеса - с награда в категорията за съвременна българска драматургия. Гвоздеят на програмата обаче е премиерата на "Лив Щайн" от грузинката Нино Хатишвили, копродукция на фондация "Аполония" и "Зад канала". Режисьор е Крис Шарков, участват Анастасия Лютова, Луиза Григорова, Весела Бабинова, Василена Атансова и Пенко Господинов.  С моноспектаклите ще се представят Мариус Куркински в „Юбилей”, по А. П. Чехов, и Бойка Велкова в „Пътят към Афродита”. Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов ще играят в постановката „За теб" по текст на Яна Борисова. Музикалният афиш на „Аполония” включва изпълнители от световна класа. Рециталът на Пламена Мангова, световната премиера на дуото Албена Данаилова & Пламена Мангова, концертът на клавирното трио Люси Джийл, Александър Сомов и Иван Янъков, авторският рецитал на Живко Петров са част от изненадите за любителите на класиката. Христо Мутафчиев & Б.Т.Р, Балет Арабеск, Ансамбъл Тракия и още много други ще се представят на Амфитеатър „Аполония”. Водеща тема в програмата на фестивала е отбелязването на стогодишнината на българското кино. Ще бъдат прожектирани премиерни филми, сред които „Отрова за мишки” на режисьора Константин Буров, „Събирач на трупове” на Димитър Димитров, „Омбре” на Захари Паунов, „Жената на моя живот” на Антони Дончев и други.

Парно и газ поевтиняват от 1 октомври

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256800_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE+%D0%B8+%D0%B3%D0%B0%D0%B7+%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%82+1+%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8

 Природният газ и парното ще поевтинеят от 1 октомври. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Иванов не пожела да каже в пряк текст, че ще има намаление на цената на парното, но потвърди, че ще се следва правилото петте процента. При него, когато синьото гориво поевтинява с над 5%, КЕВР коригира и цената на топлинната енергия. Това условие със сигурност ще бъде изпълнено, тъй като самата „Булгаргаз“ прогнозира преди две седмици, че от 1 октомври газовата тарифа ще намалее с 13,65%.

 

Шефът на КЕВР обаче смята, че спадът на цената на синьото гориво ще е по-голям от въпросния процент. Иванов не посочи колко по-голям, той само обясни, че прогнозата му се базира на ситуацията с котировките на петрола през последните 10 дни. Преди няколко дни сортът Брент падна на 43 долара, като след това се възстанови до около 45 долара за барел.

 

Газът е основният фактор за цената на парното, като разходът за синьо гориво формира около 70% от себестойността на топлинната енергия.

 

Председателят на регулатора посочи още, че общото намаление на газовата тарифа, което ще се получи от началото на годината ще е над 30%.

 

Според прогнозата на „Булгаргаз” за тарифата за последното тримесечие, към момента то се получава от 30,2 на сто. Дър-жавната газова компания ще внесе заявлението си за цената на 10 септември, а КЕВР ще вземе окончателното си решение до 30 септември.

 

Освен на парното, намалението на цената на природния газ

 

би следвало да доведе и до намаляване на цената на тока

 

който се произвежда от топлофикациите с когенерационни мощности. Това обаче едва ли ще бъде толкова съществено, за да се стигне до намаление на цената на микса на НЕК, а оттам – и на крайните потребители.

 

Такъв ефект не може да се очаква и след влизането в сила на споразуменията с двете американски централи – ТЕЦ „AES Марица Изток 1”  и ТЕЦ „Кон-турГлобал Марица Изток 3”, стана ясно от коментар на Иван Иванов по-късно. Икономията от договореното намаление на цените им за разполагаемост ще е 96 млн. лв. на година.

 

Според Иванов обаче тя ще се ползва като буфер. „НЕК има 3 млрд. лв. дългове, те трябва да бъдат покривани”, обясни той защо заради тази икономия не би следвало да се свалят цените на тока.

 

„Нама-лението на цените на двете централи е заложено в ценовия модел, като сумата която би спестила НЕК до влизането в сила на споразуменията е заложена като сума, която ще получи от фонда за стабилизиране на енергетиката”, поясни шефът на регулатора.

 

Иванов съобщи още, че КЕВР вчера е одобрила споразумението между НЕК „КонтурГлобал Марица Изток 3”, както преди около месец одобри това с AES. Те обаче няма да влязат в сила, докато НЕК не им плати близо 900 млн. лв., които са просрочени. До редакционното приключване на броя БЕХ все още

 

не беше пуснал процедурата за избор на банки,

 

 които да отпуснат кредит за изплащането на въпросната сума. Очаква-ше се това да се случи до 27 август.

 

Като цяло обаче шефът на КЕВР не вижда нови предпоставки, които да позволят намалението на цената на тока от 1 октомври.

Варуфакис обмисля собствена европейска партия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/28/2598659_varufakis_obmislia_sobstvena_evropeiska_partiia/?ref=rss


От управлявалата допреди седмица гръцка партия СРИЗА заявиха, че няма да позволят бившият финансов министър Янис Варуфакис и отцепниците от крайно лявата фракция да се включат в партийните листи за предсрочния вот в края на септември.

Бившият премиер Алексис Ципрас каза в сряда пред местната Alpha TV, че през юни е осъзнал, че на срещите на финансовите министри "никой не разговаряше с Варуфакис, никой не му обръщаше внимание". "Те просто изключваха, изобщо не слушаха какво говори....

28 август в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=299789

Събития: 1521 г. — Османските турци обсаждат Белград. 1619 г. — Фердинанд II става император на Свещената римска империя, опитите му да ликвидират протестантизма разпалват Тридесетгодишната война. 1789 г. — Английският астроном Уилям Хершел открива Енцелад — естествен спътник на Сатурн.

Кола и ТИР се удариха на тунел "Траянови врата", има ранени

http://petel.bg/Kola-i-TIR-se-udariha-na-tunel-Trayanovi-vrata--ima-raneni__124729

Илюстрация: Булфото, архив Кола и ТИР са ударили на тунел "Траянови врата", има ранени. Това съобщиха за блиц от областната дирекция на...

Недопустимо! Родители експлоатират децата си да просят по заведения в София

http://petel.bg/Nedopustimo--Roditeli-eksploatirat-detsata-si-da-prosyat-po-zavedeniya-v-Sofiya__124728

Снимка: brv Потресаващо разкритие за родители, които експлоатират децата си показа репортаж на bTV. Малко след 21 часа в столично заведение...

Жеков към Петев: Къде гледа Неделев и Тонев?

http://petel.bg/-ZHekov-kam-Petev--Kade-gleda-Nedelev-i-Tonev-__124727

Снимка: Булфото, архив Избраниците на селекционера Ивайло Петев за жизненоважните за българския национален отбор мачове с Норвегия и...

Глобиха баба от от село Лъвино с 1000 лева, гласувала 2 пъти на парламентарните избори

http://petel.bg/Globiha-baba-ot-ot-selo-Lavino-s-1000-leva--glasuvala-2-pati-na-parlamentarnite-izbori__124726

Снимка: Булфото, архив 83-годишна баба от разградското село Лъвино бе глобена с 1000 лева заради това, че е гласувала два пъти на последните...

Най-странните умни джаджи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256799_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%83%D0%BC%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B8

 Умните устройства постепенно се превръщат в неделима част от ежедневието. Наред с обичайните смартфони, таблети и часовници се срещат и доста странни и забавни джаджи. Тук сме събрали пет от най-интересните устройства със сензори и достъп до интернет.

 


 
Палма в Дубай

 

Умната палма е изкуствено дърво с височина 6,5 метра. Вместо листа то има соларни панели, които му осигуряват необходимата електроенергия. Палмата е доста функционална: тя разпръсква безплатен Wi-Fi интернет в радиус 100 метра, има осем слота за зареждане на смартфони, карти, справочна служба и рекламен екран. Съвсем скоро умното дърво ще има 24-часово 360-градусово видеонаблюдение и бутон за спешна помощ.Денем палмата хвърля живителна сянка, а нощем осветява пространството под себе си с приятна зеленикава светлина, сякаш слънчеви лъчи минават през листата й. Всичко работи от натрупаната през светлата част от денонощието енергия, която се съхранява в акумулатор.

 

Умната палма се произвежда от арабската компания D-Idea Media. Скоро тези дървета могат да се превърнат в една от забележителностите на Дубай. Компанията планира в близко бъдеще да „засади“ 103 палми.

 


 
Чадър

 

Чадър, който се свързва със смартфон, набира средства в краудфъндинг сайта IndiGoGo и вече е достъпен за предварителни поръчки. HAZ Umbrella се отваря и затваря с натискането на един бутон. Чадърът има вградени моторче и литиево-йонен акумулатор, разположени в ръкохватката. Умната джаджа общува със смартфона чрез Bluetooth и ако бъде изгубена, праща съобщение с напомняне, когато безжичната връзка бъде прекъсната. В комплект с HAZ Umbrella има и мобилно приложение, своевременно информиращо за времето и вероятността за валежи. Чадърът се предлага в шест цвята. Цената му е около $100.

 

Фланелка

 

Фланелката hWear, разработена от компанията HealthWatch буквално е покрита със сензори. Когато е онлайн, тя следи за повечето жизнени показатели на собственика си. Подходяща е за хора в рискови ситуации или за пациенти с хронични заболявания на сърцето и белите дробове.

 

hWear сама извършва ЕКГ, мери телесната температура, отчита честотата на дишането. Тя регистрира и неочаквано влошаване на общото състояние на организма. Умната фланелка може да съхранява информацията в паметта си или да я праща на определени телефонни номера. Когато искате да изперете hWear, просто махнете сензорите и след като изсъхне, да ги включите отново.

 


 
Пръстен

 

На пазара има огромен избор от умни часовници и фитнес гривни. Отскоро се предлага и умен пръстен. MOTA SmartRing започна да набира средства IndiGoGo и вече може да бъде предварително поръчан. Пръстенът има малък екран и чрез вибрации съобщава за пристигнали писма в електронната поща, съобщения в социалните мрежи и входящи обаждания. Достатъчно е да прекарате пръст по SmartRing, за да видите кой ви е писал или звънял. Джаджата се зарежда безжично. Просто трябва да поставите SmartRing на специална подложка.

 


 
 
Обувки и стелки

 

Известната китайска компания за електроника Xiaomi в сътрудничество с производителя на дрехи Li-Ning пусна на пазара умни маратонки. За $32 можете да притежавате обувки, които броят стъпките ви, мерят изразходените калории предават данните на смартфона чрез Bluetooth. Маратонките са защитени от проникване на влага и пот.

 

Стелките Digitsole пък могат да превърнат всяка обувка в „умна“. Главната им функция е да нагряват стъпалата. Ако ви стане студено, просто задавате необходимата температура през смартфона си. Digitsole също така отмерват изминатото разстояние и изгорените калории. Стелките имат акумулатори, които се зареждат чрез micro-USB. Нивото на заряда се изобразява на екрана на смартфона. Всички данни се предават чрез Bluetooth

„Лудогорец” се размина с поне 12 милиона евро

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4947085

България не класира отбор в групите на Шампионска лига и Лига Европа и няма да усети златния дъжд на УЕФА, който ще завали през новия сезон. Европейската централа потвърди ударното увеличение на наградния фонд в двата турнира. За цикъла 2015-2018 година парите в Шампионска лига скачат с 25,4% до 1,257 милиарда евро (срещу 1,
България не класира отбор в групите на Шампионска лига и Лига Европа и няма да усети златния дъжд на УЕФА, който ще завали през новия сезон. Европейската централа потвърди ударното увеличение на наградния фонд в двата турнира. За цикъла 2015-2018 година парите в Шампионска лига скачат с 25,4% до 1,257 милиарда евро (срещу 1,

Мощен квазар се храни от две черни дупки

http://cosmos.actualno.com/Moshten-kvazar-se-hrani-ot-dve-cherni-dupki-news_492307.html

Мощен квазар в галактиката Маркариян 231 може да получава енергия от двете разположени в центъра черни дупки, които се въртят една около друга, смятат изследователи в статия, публикувана в сп. Astrophysical Journal. Според изчисленията на учените масата на централната черна дупка превишава слънчевата маса 150 милиона пъти, масата на черната дупка спътник е около 4 пъти по-голяма от слънчевата. Този динамичен дует поглъща галактичната материя и изработва огромно количество енергия. Квазарите с

Адвокат Марковски: Ясно се вижда кой краде колите в "Манастирски ливади"

http://crime.actualno.com/Advokat-Markovski-Jasno-se-vijda-koj-krade-kolite-v-Manastirski-livadi-news_492315.html

Кадрите на кражбата на автомобилите в кв. „Манастирски ливади” са много хубави. Притеснението е, че в случая човек с домашен арест е нарушил мярката си. Щяха да слагат електронни гривни за домашен арест – забавиха ги, заяви адвокат Марин Марковски. Ако има фоноскопска експертиза, която оценява идентичност, Ярослав Димитров не би трябвало да бъде пуснат, смята адвокатът. Припомняме, че Димитров беше пуснат, защото съдията по делото обяви, че не може да го разпознае. А по Закона

Прогноза за времето - 28 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=299788

Днес ще е слънчево, с температури типични за лятото, в повечето места от 30° до 35°. Поради бризовия вятър, появяващ се през деня, по морския бряг ще са около 26°-28°. В останалата част от страната ще се задържи почти тихо. Едва вечерта над североизточната част от страната ще се появи разкъсана, предимно висока облачност.

Термометрите ще се качат до 35 градуса

http://offnews.bg/news/n_1/n_551825.html

Лятото не се предава в последните дни на август, температурите в повечето места ще стигнат до 30 до 35 градуса.  Малко по-хладно ще е по морето - около 26-28 градуса, вълните ще са около 1-2 бала. Вечерта над североизточната част от страната ще се появият облаци.  Топло ще е и по върховете, на 1200 метра термометрите ще се качат до 24 градуса, на 2000 м - около 17 градуса.  Слънчево и тихо ще е и през уикенда, температурите ще се повишат до 36 градуса. 

Искат оценки за поведение в училище

http://pik.bg/искат-оценки-за-поведение-в-училище-news389699.html

Искат оценки за поведение в училище

Поведението на учениците да бъде взето под внимание при балообразуването за прием в 7-ми и 8-ми клас. Това предлагат от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Според профсъюза трябва да се въведе нов компонент "Поведение" и той да носи четири точки при формирането на бала. Учениците, на които са наложени наказания, да бъдат лишени от този компонент.

"Това ще бъде стъпка към по-добро българско образование, защото в него има два равностойни стълба - обучение и възпитание", коментира Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование". Според него заради делегираните бюджети възпитанието е отишло на заден план, а родители налагат диктат към оценяването на учениците от учителите, пише "Стандарт". От синдиката подкрепят намерението на просветното министерство учениците след основно образование да показват резултати по всички изучавани предмети, а не както досега - само по български език и математика.

 

ФИФА нареди отнемане на точки на ЦСКА

http://petel.bg/FIFA-naredi-otnemane-na-tochki-na-TSSKA__124724

Снимка: Булфото, архив Неприятно наказание грози ЦСКА. От актива на отбора във „В” група може да бъдат извадени 3 точки в началото на...

Скандалният кмет на Галиче Ценко Чоков води избирателите си на безплатна почивка в Златни пясъци

http://petel.bg/Skandalniyat-kmet-na-Galiche-TSenko-CHokov-vodi-izbiratelite-si-na-bezplatna-pochivka-v-Zlatni-pyasatsi__124723

Снимка: Булфото, архив Два месеца преди изборите Нова телевизия получи информацията, че жителите на село Галиче имат безплатна екстра....

Адвокат Марковски обясни как е можело да бъде закован Яро, но полицията нямала техника или я мързяло

http://petel.bg/Advokat-Markovski-obyasni-kak-e-mozhelo-da-bade-zakovan-YAro--no-politsiyata-nyamala-tehnika-ili-ya-marzyalo__124722

Снимка: Булфото, архив Ако се слагат гривни при домашен арест, случаят с Ярослав Димитров нямаше да го има. Какво прави той. Под домашен...

Съдят 219 души от калабрийската мафия

http://petel.bg/Sadyat-219-dushi-ot-kalabriyskata-mafiya__124721

Прокуратурата в Болоня поиска съд за 219 мафиоти - босове, килъри, дребни шефове и обикновени помагачи на калабрийската организирана...

Официално: Дивата нощна гонка в Русе е завършила с труп на млад мъж

http://petel.bg/Ofitsialno--Divata-noshhna-gonka-v-Ruse-e-zavarshila-s-trup-na-mlad-mazh__124725

Снимка: dunavmost.bg Поредна нощна гонка, за която блиц съобщи тази заран, е завърши с тежка катастрофа и намеса на траурна агенция. От...

Ким Чен-ун: Примирие със Сеул има, заради гигантската ни военна сила

http://offnews.bg/news/n_1/n_551905.html

Споразумението между Пхенян и Сеул за нмаляване на напрежението на Корейския полуостров е историческа възможност, заяви лидерът на КНДР Ким Чен-ун. Той обаче подчерта, че то е постигнато "благодарение на гигантската военна сила" на Северна Корея.  Ким ЧЕН-ун направи изявлението си на среща на Централната военна комисия на управляващото Корейска работническа партия, на същия форум преди седмица той обяви началото на военни действия, ако Сеул не спре пропагандни предавания. Лидерът подчерта и ролята на великата партия за създаването на огромната военна сила с ядрено оръжие за самоотбрана, съобщи Ройтерс.  Южнокорейският Червен кръст предложи на Пхенян, да се проведе среща на работно равнище в гранично село на 7 септември, за да се обсъди събирането на разделените семейства.  Вчера прес-секретарят на южнокорейската опозиционна партия „Демократичен алианс за нова политика“ Хо Йон Ир бе принуден да подаде оставка след като публикува във „Фейсбук“ коментар, в който поздравява Ким Чен- ун за постигнатото примирие. Управляващата в Южна Корея партия „Сенури“ определи това като „акт на предателство“. Според действащия в страната „Закон за националната сигурност“ всяка положително изказване към севернокорейския режим е противозаконно.  Сеул и Пхенян постигнаха споразумение на 25 август. 

Сладко от смокини на фурна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4946922


Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Тер Щеген със спасяване №1

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4947090

Полуфиналите между „Барселона“ и „Байерн“ родиха двата най-прекрасни мига на Шампионска лига от миналия сезон. В реванша в Мюнхен е спасяване №1. Германският вратар на „Барса“ Марк-Андре тер Щеген спаси удар точно на голлинията. „Велико нещо!“, възкликна Бодо Илгнер, световен шампион от Мондиал-90. Спасяването на вратаря получи 28% от гласовете на
Полуфиналите между „Барселона“ и „Байерн“ родиха двата най-прекрасни мига на Шампионска лига от миналия сезон. В реванша в Мюнхен е спасяване №1. Германският вратар на „Барса“ Марк-Андре тер Щеген спаси удар точно на голлинията. „Велико нещо!“, възкликна Бодо Илгнер, световен шампион от Мондиал-90. Спасяването на вратаря получи 28% от гласовете на

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4946808

Преп. Моисей Мурин
 Св. преп. Моисей Мурин се родил като роб в Етиопия. Понеже бил обвинен в кражба, собствениците му го изгонили и той се присъединил към банда разбойници. По-късно намерил убежище в един скит. След среща със свети Макарий и свети Исидор приел християнството, повярвал в Бог и станал монах, а по-късно - презвитер.
Преп. Моисей Мурин Св. преп. Моисей Мурин се родил като роб в Етиопия. Понеже бил обвинен в кражба, собствениците му го изгонили и той се присъединил към банда разбойници. По-късно намерил убежище в един скит. След среща със свети Макарий и свети Исидор приел християнството, повярвал в Бог и станал монах, а по-късно - презвитер.

Остават на сухо в осем столични района

http://offnews.bg/news/n_1/n_551817.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата, съобщиха от дружеството.  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул.“Възкресение”, кв. „Факултета“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на бул. „Възкресение“ №88А, №88Б и №88В. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на бул. „Възкресение“, ъгъла с ул. „Лайбниц“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Прогрес“, с. Казичене, се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 16:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на ул. „Траянов път“, ул. „Липите“, ул. „Васил Левски“, ул. „Мито Войнишки“, ул. „Отец Паисий“, ул. „Освобождение“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Траянов път“, ъгъла с ул. „Освобождение“.  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Никола Бонев“, гр.Бухово, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на бул. „Никола Бонев“ №27, №29, №31 и бл. 9, бл. 10, бл. 11. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на бул. „Никола Бонев“, пред бл.9. Във връзка с подмяна на уличен водопровод по ул. „Каменица“, кв. „Симеоново“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: в.з. „Симеоново“ – бул. „Симеоновско шосе“, от ул. „Витошки езера“ до ул. „Зелен бор“, ул. „Чемшир“, ул. „Каменица“, ул. „Боровец“, ул. „Чифлишка“, ул. „Балеви ливади“, ул. „Еминица“, ул. „Симеон Пиронков“, ул. „Стефан Икономов“, ул. „Павел Матев“, ул. „Зелен бор“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Чифлишка“, ъгъла с бул. „Симеоновско шосе“.  Във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. 35, кв. „Враждебна“, се налага спиране на водоподаването от 10:30 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на ул. 5, ул.8, ул.30, ул. 46, бул. „Ботевградско шосе“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. 8, ъгъла с ул. 27. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.  Във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Извор“, в.з. „Симеоново“, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 14:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: в.з. „Симеоново“ – север, ул. „Извор“ от №1 до №15, ул. 74 и ул. 75. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Извор“, ъгъла с ул. 74.  Във връзка с подмяна на уличен водопровод по ул. „Кирил Дрангов“, жк „Надежда“ 2, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на бул. „Ломско шосе“, ул. „Митрополит Авксентий Велешки“, ул. „Света Петка Търновска“ и ул. „Христо Силянов“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Митрополит Авксентий Велешки“, ъгъла с бул. „Кирил Дрангов“.  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 8-ми март, с.Герман, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на ул. „8-ми март“, ул. „Чучура“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „8-ми март“, до магазина. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване