Нивото на река Дунав край Свищов се е повишило с 15 см

http://pik.bg/нивото-на-река-дунав-край-свищов-се-е-повишило-с-15-см-news389806.html

Нивото на река Дунав край Свищов се е повишило с 15 см

С 15 см се е повишило нивото на река Дунав при Свищов през изминалото денонощие, съобщиха от Хидрометеорологичната станция.

Водният стоеж на реката е 75 см., температурата на водата е 24.8 градуса. Днес и утре над българският участък от поречието на Дунав ще бъде слънчево, след обяд и горещо. Днес привечер над източната част ще се появи разкъсана, предимно висока облачност.

Максималните температури днес ще са 32° - 34°C, а утре с градус по-високи. Сутрешните температури ще са 16° - 18°C. Ще бъде почти тихо, около и след обяд – със слаб изток-североизточен вятър.

Болт и Гатлин ще бягат в Брюксел, но ще се разминат

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/28/2598953_bolt_i_gatlin_shte_biagat_v_brjuksel_no_shte_se/?ref=rss


Двамата най-бързи мъже Юсейн Болт и Джъстин Гатлин ще участват на Диамантената лига по лека атлетика в Брюксел на 11 септември, съобщиха организаторите. 

Те обаче няма да се състезават един срещу друг: Гатлин ще бяга на 100 метра, а Болт - на 200.

Болт постигна дубъл над основния си американски съперник, като го победи и в късия, и в дългия спринт на световното първенство в Пекин.

"Няма начин да излязат отново един срещу друг", каза директорът на състезанието в...

Две лодки с 450 мигранти се преобърнаха в морето

http://frognews.bg/news_96848/Dve-lodki-s-450-migranti-se-preobarnaha-v-moreto/

Поредна трагедия се случи в Средиземно море. Стотици може да се окажат загиналите, след като два плавателни съда с общо 450 души на борда се преобърнаха край бреговете на Либия.

Септември започва с жеги от 38 градуса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4947821

Септември, за разлика от други години, започва с жеги. До 38 градуса ще стигнат температурите в сряда. Това прогнозира синоптикът Симеон Матев пред ТВ7.
„Джесика“ ще ни пази от дъждовни облаци през следващите дни, в четвъртък в страната ни ще нахлуе хладен въздух и ще паднат валежи, прогнозира синоптикът Симеон Матев
„През следващите дни България
Септември, за разлика от други години, започва с жеги. До 38 градуса ще стигнат температурите в сряда. Това прогнозира синоптикът Симеон Матев пред ТВ7. „Джесика“ ще ни пази от дъждовни облаци през следващите дни, в четвъртък в страната ни ще нахлуе хладен въздух и ще паднат валежи, прогнозира синоптикът Симеон Матев „През следващите дни България

Жертвите от камиона в Австрия са над 70

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/28/2598977_jertvite_ot_kamiona_v_avstriia_sa_nad_70/?ref=rss


Над 70 са телата в камиона с унгарска регистрация, който бе открит в четвъртък сутринта на отбивка на австрийска магистрала А4, съобщи вътрешното министерство на Австрия.

Малко преди това в."Кроне", който вчера първи съобщи новината, публикува статия с твърдение за 71 загинали. Изданиет одобавя, че в международна операция в Унгария са арестувани трима души, но че следите водят към трафиканти на хора в Румъния.
  Хладилният камион бе изтеглен с влекач в следобедните часове и...

Георги Кадиев нападна архитект Диков за застрояването на Южния парк

http://www.cross.bg/kadiev-arhitekt-dikov-1478754.html

/КРОСС/Депутатът от „БСП - Лява България" Георги Кадиев инициира петиция за спиране застрояването на Борисова градина и Южния парк. Той обвини главния архитект на София Петър Диков, че разрешава това да се случва. Става въпрос за място, което се намира точно зад бившия „София ленд" на бул. „Н.Й.Вапцаров". В момента строежът е върху 22 декара площ, твърди Кадиев. „Причината да съм тук е, че още 2009 г., когато се приемаше общият устройствен план, бях против това нещо и тогава спорихме с архитект Диков дали трябва да се смени зоната. Дотогава тя се водеше за спорт и атракциони, а след това стана от смесен тип с право на строителство. Тогава аргументът му беше, че мястото е запустяло", коментира пред Нова телевизия по Нова тв Кадиев. „Тази площадка никога не е била част от Борисовата градина. Още от 60-те години там е имало военни складове и гара, за разлика от „София ленд", който наистина е бил част от Борисовата градина", коментира Петър Диков и отрече да е имало дългосрочен замисъл там да се строи жилищна сграда. „В края на 2006 г. със закона се задължи общината да направи актуализация с цел да бъдат опазени и развити зелените площи. Тогава твърдях, че това е една асфалтирана площадка, продадена на частни лица 1999-2000 г. От една асфалтова площадка правим комплекс с 54% зеленина", обясни още главният архитект на София

Общият успех след 7 клас = 1/6 от бала за прием в гизназиите

http://offnews.bg/news/n_1/n_551960.html

Общият успех от дипломата за седми клас влиза в балообразуването за прием в гимназиите и ще формира 1/6 от бала.  Това заяви зам.-министър Ваня Кастрева по БНР. До този момент училището определяше два балообразуващи предмета, след промяната ще определя един, а другият ще бъде общият успех, обясни тя. "В балообразуването на учениците за приема след седми клас една шеста част от бала извежда общия среден успех от удостоверението. Всеки предмет има своята сила и своето значение в развитието на общото знание. Защото всеки предмет има принос за личностното развитие на детето ни", каза още Кастрева. Подготвяните от МОН изменения на наредбата за прием в гимназиите ще дадат по-голяма свобода за избор на балообразуващи предмети, като се отчита спецификата на съответния профил. Училищата по изкуства и спорт могат да избират между изпита по български и по математика като един от балообразуващите предмети. Почти 10 години общият успех не се взимаше под внимание, с изключение на случаите, когато става дума за прием на деца с еднакви балове. Целта на промяната, която попари бъдещите седмокласници, е учениците да бъдат мотивирани за по-задълбочена подготовка по всички предмети.  От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" пък предложиха и оценка за поведение да влиза в бала. 

Apple ще промени камерата на iPhone за пръв път от 2011 г. насам

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/08/28/2598840_apple_shte_promeni_kamerata_na_iphone_za_pruv_put_ot/?ref=rss


За пръв път от 2011 г., насам новият iPhone ще има и изцяло обновена камера, съобщава онлайн изданието 9to5mac. Вместо досегашните 8 МР, новият смартфон ще разчита на сензор с 12 МР.

Освен това той ще има способността да записва видео с 4К резолюция. Сензорът ще еднакъв и за двете версии на телефона. Новият процесор А9 има и подобрения за обработката на снимките, за да не се получава "размиване" или влошаване на картината при по-голямата резолюция.

И двата модела на iPhone...

Павлова: С 50% по-ниски са сметките за отопление в санираните обекти

http://pik.bg/павлова-с-50-по-ниски-са-сметките-за-отопление-в-санираните-обекти-news389802.html

Павлова: С 50% по-ниски са сметките за отопление в санираните обекти

Сметките за отопление на санираните обекти са намалели с до 50%. Това посочи във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, която участва в VIII-я летен университет на МГЕРБ във Варна.

Министър Павлова посочи, че е сигурна, че когато гражданите видят ефекта от санирането на първите сгради, ще се активизират още повече в подаването на молби за безплатно саниране. Тя коментира, че от разговори с домоуправителите е станало ясно, че до този момент са одобрени за саниране 1500 сгради в цялата страна, като за Варна те са около 30 и вече са учредени 2000 сдружения за саниране. Очаквам пикът на саниране да бъде през следващата година, посочи министър Павлова.

Тя допълни, че в бъдеще освен панелните сгради, ще могат да бъдат санирани и тухлените, и по-малките блокове. Министърът уточни, че средствата, които се отделят за санирането на един стандартен панелен блок са между 500 и 600 хил. лв. и предположи, че бюджетът от 1 млрд. лв. засега ще бъде достатъчен. Освен това са предвидени още 300 млн. лв. по ОП „Региони в растеж” 2014-2020, коментира Павлова.

Изискването към общините е 40% от тези средства да отидат за саниране на жилищни сгради. Лиляна Павлова отбеляза още, че ще има възможност освен саниране на жилищни сгради, училища, детски градини по същата програма по пешеходните зони на големите градове да бъдат възстановявани и фасадите на сгради, които са паметници на културата. Те ще бъдат възстановявани по специален начин, като санирането ще бъде от вътре, за да не се разваля фасадата. За това има финансов ресурс и програмата ще се изпълнява независимо от вида на собственост на сградата-паметник на културата – дали тя е частна, общинска и ли държавна, каза още министър Павлова.

Теменужка Петкова ще уважи 50-годишнина на „Асарел-Медет” АД в Панагюрище

http://pik.bg/теменужка-петкова-ще-уважи-50-годишнина-на-„асарел-медет”-ад-в-панагюрище-news389803.html

Теменужка Петкова ще уважи 50-годишнина на „Асарел-Медет” АД в Панагюрище

По случай 50-та годишнина от началото на производствената дейност в „Асарел-Медет” АД – Панагюрище, министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще присъства на молебен в село Панагюрски колонии, на 29 август, събота, от 10:30 часа, съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката.

В рамките на събитието ще бъдат отбелязани и Денят на миньора, както и 25-тата годишнина на Минно-обогатителния комплекс „Асарел”.

Европа въвежда общи правила за дроновете

http://www.moreto.net/novini.php?n=299779

Европейските авиационни регулатори готвят общи правила за работа с дронове по поръчка на Европейската комисия, предаде Ройтерс. Причината е реалната опасност от инцидент с пътнически самолет заради нарастващият брой дронове. Много от по-малките автоматични летателни апарати се използват за развлечение и техните собственици не са запознати с авиационните правила.

Станимир Стоилов се нареди до Венгер, Трапатони и Капело

http://petel.bg/Stanimir-Stoilov-se-naredi-do-Venger--Trapatoni-i-Kapelo__124771

Станимир Стоилов извърши чудо, класирайки за исторически първи път Астана (Казахстан) в груповата фаза на Шампионската лига. Тимът...

Ако търсите тези думи в Google може директно да ви вземат на работа за много пари

http://petel.bg/Ako-tarsite-tezi-dumi-v-Google-mozhe-direktno-da-vi-vzemat-na-rabota-za-mnogo-pari__124770

Ежедневно Google обработва милиарди търсения. Алгоритмите на търсачката се справят с какви ли не въпроси. Сред търсенията обаче има и някои...

ЧРД: Футболният Спартак стана на 97 години

http://petel.bg/CHRD--Futbolniyat-Spartak-stana-na-97-godini__124769

Футболният Спартак навършва 97 години днес. По този повод шефът на УС на Спартак 1918 Иван Петров отправи послание към спартаклийската...

Би Би Си: Трима българи са шофирали ТИР-а ковчег със 71 умрели имигранти

http://petel.bg/Bi-Bi-Si--Trima-balgari-sa-shofirali-TIR-a-kovcheg-sas-71-umreli-imigranti__124763

Снимка: Булфото, архив Трима българи са били задържани по подозрения, че са прекарвали над 70-те загинали имигранти открити на магистрала...

Определиха Григор Димитров за Пепеляшка

http://petel.bg/Opredeliha-Grigor-Dimitrov-za-Pepelyashka__124772

Григор Димитров идва като Пепеляшка на “US Open” след раздялата с Мария Шарапова. С такoва заглавиe ESPN прави анализ на предстоящия турнир от...

Виж къде ще спират тока

http://frognews.bg/news_96849/Vij-kade-shte-spirat-toka/

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването. Планираните изключвания ще бъдат осъществени, както следва:

Диетолог: Децата да спрат да купуват енергийни напитки и сокове, от тях се пълнее

http://pik.bg/диетолог-децата-да-спрат-да-купуват-енергийни-напитки-и-сокове-от-тях-се-пълнее-news389801.html

Диетолог: Децата да спрат да купуват енергийни напитки и сокове, от тях се пълнее

 Децата трябва да спрат да си купуват енергийни напитки и сокове, защото от тях се пълнее. Това каза за „Фокус” диетологът Огнян Симеонов. „Мерките, които трябва да се вземат, за да се намали наднорменото тегло при децата е родителите да се информират и да четат повече за него”, обясни диетологът.

По думите му трябва да се ограничи даването на джобни пари на децата за храна в училище. „Трябва да се ограничи даването на джобни пари за лавките в училищата, в които се продават всякакви вредни неща с надценки от 300% до 400%”, посочи той и коментира, че родителите трябва да се научат да дават на децата си вместо пари за храна, готова такава, като например сандвич с пълнозърнест хляб.

„В днешно време най-вредните неща се намират в лавките на децата. Като даваме пари на децата ние не им правим добро, а лошо. Това е така, защото с тези пари те си купуват предимно енергийни напитки, защото това е някаква мода при тях”, каза той.

„Другото, което е модерно при децата, са цветните сокове, които понякога са и замразени. В тях има изключително голямо съдържание на етър. От такива неща пълнеят децата”, допълни Симеонов. Според него тези деца са предимно от семейства на необразовани родители.

Цената на петрола тръгнаха нагоре

http://econ.bg/Новини/Цената-на-петрола-тръгнаха-нагоре_l.a_i.693632_at.1.html

Фючърсите американски суров петрол поскъпнаха в петък, достигайки първата си седмична печалба за 11 седмици, като прекратиха най-дългата отчитана...

ФИФА нареди отнемане на 3 точки на ЦСКА

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4947795

ЦСКА може да бъде наказан с отнемане на 3 точки и във „В” група, и то още в началото на следващата седмица, съобщи
ЦСКА може да бъде наказан с отнемане на 3 точки и във „В” група, и то още в началото на следващата седмица, съобщи "Труд". ФИФА нареди изпълняване на санкцията с известие до БФС, а причината е неизплатени докрай задължения към агента Хоакин Уриарте по договора за Иван Боладо. Нападателят игра само 37 минути в един мач през 2012-а и бе изгонен след

Цените на петрола тръгнаха нагоре

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-тръгнаха-нагоре_l.a_i.693632_at.1.html

Фючърсите американски суров петрол поскъпнаха в петък, достигайки първата си седмична печалба за 11 седмици, като прекратиха най-дългата отчитана...

Над 70 трупа на имигранти в изоставения камион в Австрия

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/nad-70-trupa-na-imigranti-v-izostaveniia-kamion-v-avstriia-6041792

Снощи се появи информация от местната полиция, че може би те вече са били мъртви, когато камионът е влязъл в страната

Представители на МГЕРБ-Перник участват в осмия редовен летен университет на младежката структура на ГЕРБ

http://www.zapernik.com/politika/predstaviteli-na-mgerb-pernik-uchastvat-v-osmiya-redoven-leten-universitet-na_39747/

Седем представители на МГЕРБ-Перник участват в осмия редовен летен университет на младежката структура на ГЕРБ, който се провежда от 28-и до 30-и август 2015 г. в „Гранд хотел Варна" в к. к. “Свети Константин и Елена. В обучението участват общо 220 младежи от МГЕРБ от цялата страна.

Осмият летен университет на МГЕРБ ще премине под мотото „#BG265”. Събитието бе открито официално от заместник-председателя на партията и председател на Националния предизборен...

Продължава

Варуфакис прави своя европейска партия

http://www.cross.bg/partiya-evropeiiska-varyfakis-1478753.html

/КРОСС/ Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис планира да създаде своя европейска партия, предаде АФП. Той няма да участва в предсрочните избори на 20 септември, които нарече "тъжни". Варуфакис отхвърли твърденията, че ще се присъедини към новата партия "Народно единство" с лидер Панайотис Лафазанис. Тя събра най-радикалните членове на крайно лявата партия СИРИЗА, която спечери убедително предишния вот през януари. Ексминистърът обаче допълва, че му се иска да създаде европейска мрежа за възстановяване на демокрацията. "Тя евентуално може да се превърне в партия, но в момента е само една идея, за която срещам много подкрепа", каза той. "Вместо да имаме национални партии, които да се кандидатират на национално ниво, ще има европейска мрежа, която ще е активна в отделните държави. Не става дума за нещо, което ще направим в следващите месеци. Идеята бавно съзрява, бавно пуска корени в цяла Европа", допълни Варуфакис.  

Жените от ГЕРБ канят в парка всички желаещи да рисуват Перник

http://www.zapernik.com/politika/jenite-ot-gerb-kanyat-v-parka-vsichki-jelaeshti-da-risuvat_39746/

ЖГЕРБ-Перник канят всички желаещи да се включат в инициативата „Ние рисуваме нашия град“. Събитието ще се проведе на 29.08.2015г. /събота/ от 16.30ч. на алеите около колелото пред малката сцена. За всички участници са предвидени награди и лакомства.

Очакваме ви!

 

Бизнесът във Варна обсъжда възможностите за подпомагане

http://www.moreto.net/novini.php?n=299809

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, евродепутатът от ГЕРБ (ЕНП) Ева Паунова и кметовете на Бургас Димитър Николов и на Варна Иван Портних организират конференции на тема "Възможности за насърчаване на малкия и среден бизнес в Бургас и Варна".

Гърция навлиза в спирала с избори без край?

http://www.investor.bg/evropa/334/a/gyrciia-navliza-v-spirala-s-izbori-bez-krai-201326/

Нежеланието на Ципрас да се коалира с други партии може да изправи страната пред избори на всеки 3 или 6 месеца, смята лидерът на "Потами"

Партиите не се споразумяха за местата в ОИК в Горна Оряховица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4947793

Централната избирателна комисия /ЦИК/ ще определи постовете в Общинска избирателна комисия /ОИК/ в Горна Оряховица. Това се налага, защото местните представители на парламентарните партии и коалиции не стигнаха до единодушие кой да заеме заместник-председателското и секретарското место в комисията.
"Според решение на ЦИК в общини с до 150
Централната избирателна комисия /ЦИК/ ще определи постовете в Общинска избирателна комисия /ОИК/ в Горна Оряховица. Това се налага, защото местните представители на парламентарните партии и коалиции не стигнаха до единодушие кой да заеме заместник-председателското и секретарското место в комисията. "Според решение на ЦИК в общини с до 150

Криминалисти разбиха незаконна работилница за оръжие

http://pik.bg/криминалисти-разбиха-незаконна-работилница-за-оръжие-news389791.html

Криминалисти разбиха незаконна работилница за оръжие

Незаконна работилница за изработване и преработване на огнестрелно оръжие, разкриха криминалисти от Областната дирекция на МВР - Ямбол. Работилницата е открита при претърсване в имот на 60-годишен жител на стралджанското село Джинот, съобщава говорителят на ямболската полиция Татяна Павлова.

На 25 август служители от сектор “Противодействие на криминалната престъпност” към дирекцията извършили проверка за незаконно притежание на огнестрелно оръжие и боеприпаси в имота и в пристройка към къщата открили и иззели струг и инструменти за обработка на метал, карабина, без цев, надпис и фабричен номер, газов пистолет „ARGUS-RG92”, револвер с изтрити номера и марка, 36 патрона от различен калибър, 3 приклади за пушки, 2 нарезни цеви, 2 оптически прибора, метална тръба с гумени маншони за заглушаване на звук, резервни части за оръжие.

Работата по случая продължава

ФИФА нареди да отнемат 3 точки на ЦСКА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4947771

ЦСКА може да бъде наказан с отнемане на 3 точки и във „В” група, и то още в началото на следващата седмица. ФИФА нареди изпълняване на санкцията с известие до БФС, а причината е неизплатени докрай задължения към агента Хоакин Уриарте по договора за Иван Боладо. Нападателят игра само 37 минути в един мач през 2012-а и бе изгонен след тежка травма.
ЦСКА може да бъде наказан с отнемане на 3 точки и във „В” група, и то още в началото на следващата седмица. ФИФА нареди изпълняване на санкцията с известие до БФС, а причината е неизплатени докрай задължения към агента Хоакин Уриарте по договора за Иван Боладо. Нападателят игра само 37 минути в един мач през 2012-а и бе изгонен след тежка травма.

Глобиха баба с 1000 лева, гласувала два пъти на избори

http://offnews.bg/news/n_1/n_551954.html

Районният съд в Исперих глоби с 1000 лева 83-годишна баба от село Лъвино за това, че е гласувала два пъти на последните парламентарни избори. Според решението на съда на 5 октомври миналата година Сийка Станева първо пуснала бюлетина в село Вазово, а после и в родното си Лъвино. За подобно нарушение на Наказателния кодекс предвижда пробация и глоба от 500 до 2000 лв. Магистратите в Исперих обаче освободили възрастната жена от наказателна отговорност и ѝ наложили административно наказание - глоба от 1000 лв. Освен това баба Сийка трябва да плати на МВР и 235,40 лв. за разходите на досъдебното производство и за изготвяне на психиатрична и почеркова експертизи. Пред Дарик кметът на Лъвино Ибрахим Якуб заяви, че най-вероятно става въпрос за объркване между постоянни и настоящия адрес.  Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Разград.

Цветанов шашнат от кандидатурата на Кирил Йорданов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4947772

Цветан Цветанов е учуден от кандидатурата на Кирил Йорданов за кмет на Варна. Това стана ясно преди откриването на осмия летен университет на младежкия ГЕРБ в Грандхотел
Цветан Цветанов е учуден от кандидатурата на Кирил Йорданов за кмет на Варна. Това стана ясно преди откриването на осмия летен университет на младежкия ГЕРБ в Грандхотел "Варна". "Основен опонент за ГЕРБ на предстоящите местни избори ще бъде популизмът, а най-големият партньор ще са всички, които ще гласуват.

Искате да полетите? Гмуркайте се (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/redbull/iskate-da-poletite-gmurkajte-se-video-6041791

Дан сякаш се рее като птица, докато плува като риба. Този ефект се постига с уникалния му начин за заснемане на видеа – и от въздух, и от вода

"Ислямска държава" и Русия - главните заплахи за САЩ

http://news.ibox.bg/news/id_1600238057

Действията на руското ръководство „водят руснаците в неправилна посока"

Чавдар Найденов: Демографското топене – златната мина на „българския модел”

http://www.cross.bg/model-dete-vuzrast-1478752.html

Знаем, не сме като света. Но в какво, все не можем да посочим верния отговор. Доходите ни са средни за човечеството, демокрацията навсякъде е фасада за фактическа олигархия, корупцията навсякъде е изобретателна и алчна. Всъщност само в едно отношение страната ни е безспорен рекордьор. По данни на ООН „България" се нарича най-бързо топящата се страна в целия свят. След 25 години се очаква населението й да спадне с 28%. След нея са почти само страни от Източна Европа - Румъния с 22%, Украйна с 21%, Молдова с 20%, стигайки до примери като Унгария с 15%, Полша с 14%. Как да не забележиш такава страна на картата? Главните фактори за този спад са отдавна известни: „демографският преход" на индустриализираните страни като цяло към ниска раждаемост. У нас една жена ражда дете и половина, така мери статистиката (в Африка - от 4 до 8 - бел.а.). За да се възпроизвежда населението, обаче, семейството би трябвало да има 2.1 деца. Върху тази причина в Източна Европа се наслагват икономическите трудности и емиграцията. А за да бъде страната ни рекордьор дори в Източна Европа, принос има още една специфика: фанатично следваният социално-икономически модел, който залага на ниските доходи като разковниче за „разцвет". Не е ли така? Производителността на труда у нас е 40.5% от тази на ЕС, а реалната работна заплата (отчитайки по-ниските цени-бел.а.) е 21% от реалната заплата в ЕС

От brain fart до manspreading - новите жаргонни думи в Оксфордския английски речник

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/08/28/2598925_ot_brain_fart_do_manspreading_-_novite_jargonni_dumi_v/?ref=rss


Свободната онлайн версия на Oxford Dictionary of English (oxforddictionaries.com) добави близо 1 000 нови думи, които са станали популярни през последната година, в редовното си тримесечно обновяване.

От актуалните теми в новините влизат Grexit и Brexit - потенциалните напускания на Великобритания и Гърция на Европейския съюз, и deradicalisation, споренето с човек с крайни възгледи, което го кара да приеме по-умерени такива, пише вестник "Гардиън".

Manspreading е измислен,...

ГЕРБ бламира Тотев за бюджета

http://www.bnews.bg/article-140755

Двама съветници от ГЕРБ също не подкрепиха предложението на кмета Иван Тотев.

Пожар унищожи въглища, фураж и домашни животни в село Динково

http://pik.bg/пожар-унищожи-въглища-фураж-и-домашни-животни-в-село-динково-news389789.html

Пожар унищожи въглища, фураж и домашни животни в село Динково

Три тона фураж, един тон зърно, един тон въглища, 5 куб.м. дърва, домашни животни и домашно имущество са изгорели при пожар в село Динково, община Ружинци, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Видин.

Вчера, в 15.58 часа е получен сигнал за пожар в селскостопанска постройка в село Динково, община Ружинци. Унищожени са три тона фураж, един тон зърно, един тон въглища, 5 куб.м. дърва, домашни животни и домашно имущество. Причината – небрежност при боравене с открит огън - варене на зимнина в близост до горими материали. Собственикът на имота е пострадал при инцидента, 41-годишният мъж е с повърхностни изгаряния по ръцете.

Оказана му е медицинска помощ на място от екип на ЦСМП, няма опасност за живота му. В потушаването на пожара са участвали два автомобила на РС „ПБЗН”-Белоградчик.

"Нова демокрация" по петите на "Сириза" в предизборните изследвания

http://offnews.bg/news/n_1/n_551956.html

"Сириза" ще получи 23% от гласовете на гърците в предстоящите парламентарни избори, показват прогнозите на социолози в южната ни съседка. "Нова демокрация" е зад тях с малко изоставане - за паритята на Вангелис Мимаракис ще гласуват 19.5% от избирателите. Неонацистите от "Златна зора" отново са трети, като техният процент остава неизменен от резултатите им на предните парламентарни избори - 6.5% Социолозите дават 5% от гласовете на комунистите от ККЕ, а "Потами" е с 4%. Изборите в Гърция са насрочени на 20 септември, след като гръцкият премиер Алексис Ципрас подаде оставка след месеци на дълги преговори за спасителни програми и нови планове за спасяване на Гърция. Първи от потъващата лодка, наречена гръцка икономика, си тръгна финансовият министър Янис Варуфакис. От вчера Гърция си има служебно правителство, а за пръв път в историята начело на държавта ще бъде жена. Това е председателят на Върховния съд на Гърция Василики Тану.

Пеевски вече официално в бизнеса, той и майка му са съсобственици в „Булгартабак"

http://www.moreto.net/novini.php?n=299811

Депутатът от ДПС Делян Пеевски вече официално е в бизнеса. Той и майка му са съсобственици в „Булгартабак”. Двамата са купили 5% от акциите на компанията. Сделката е сключена преди 10 дни, става ясно от справка в Търговския регистър.

Остро предизвикателство към Красимир Кънев от БХК: Поемате ли отговорност за жертви в "Максуда"

http://petel.bg/Ostro-predizvikatelstvo-kam-Krasimir-Kanev-ot-BHK--Poemate-li-otgovornost-za-zhertvi-v-Maksuda__124761

Снимка: Булфото От Варна отговориха по нетрадиционен начин на обявената от Българския хелзинкски комитет позиция за разрушаването на...

Внимание! Този румънец побърка Златни пясъци. Където хората го видят, бягат от ужас

http://petel.bg/Vnimanie--Tozi-rumanets-pobarka-Zlatni-pyasatsi--Kadeto-horata-go-vidyat--byagat-ot-uzhas__124768

Наша читателка изпрати сигнал за буйстващ румънец на Златните, който извършва серия от меко казано странни лудории. "Здравейте,  пише...

Петев покани нов нападател за мачовете с Норвегия и Италия

http://petel.bg/Petev-pokani-nov-napadatel-za-machovete-s-Norvegiya-i-Italiya__124767

Селекционерът на националния отбор Ивайло Петев повика още един футболист за евроквалификациите срещу Норвегия на 3 септември и срещу...

Спешно! Нужна е много кръв във Варна! Кръвният център ще работи и в събота

http://petel.bg/Speshno--Nuzhna-e-mnogo-krav-vav-Varna--Kravniyat-tsentar-shhe-raboti-i-v-sabota__124766

Снимка: Булфото Кръвен център Варна ще работи на в събота от 9ч до 13ч, "Ще чакаме, всеки който има възможност да заповяда и да дари кръв...

ДАНС мощно удари организирана престъпна група от месари

http://petel.bg/DANS-moshhno-udari-organizirana-prestapna-grupa-ot-mesari__124765

Снимка: Булфото, архив Следственият отдел към Специализирана прокуратура със съдействието на експерти от НАП реализираха акция за...

Извънредна кампания! Дарете кръв в събота, за да спасите живот

http://petel.bg/Izvanredna-kampaniya--Darete-krav-v-sabota--za-da-spasite-zhivot__124764

Снимка Булфото Тази събота Кравния център във Варна ще работи извънредно, за да посрещне кръводарители. Работното време през почивния...

Български трафиканти прекарвали 70-те задушени имигранти в Австрия

http://petel.bg/Balgarski-trafikanti-prekarvali-70-te-zadusheni-imigranti-v-Avstriya__124763

Снимка: Булфото, архив Трима българи са били задържани по подозрения, че са прекарвали над 70-те загинали имигранти открити на магистрала...

Ето колко дни ще се почива в края на септември! Вижте всички почивни дни до края на годината

http://petel.bg/Eto-kolko-dni-shhe-se-pochiva-v-kraya-na-septemvri--Vizhte-vsichki-pochivni-dni-do-kraya-na-godinata__124762

22 септември - Денят на независимостта, е вторник и с решение на Министерски съвет понеделник (21-ви) е обявен за неработен ден, който ще...

23% от гърците готови отново да гласуват за Сириза

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4947761

Приблизително 23 % от потенциалните избиратели са готови да гласуват за СИРИЗА на предстоящите извънредни парламентарни избори в Гърция, пише Efimerida ton Syntakton, като се позовава на данни от проучване на компанията ProRata, съобщава Фокус. 
След лидера СИРИЗА, следващата по популярност сред гърците е опозиционната партия „Нова демокрация“.
Приблизително 23 % от потенциалните избиратели са готови да гласуват за СИРИЗА на предстоящите извънредни парламентарни избори в Гърция, пише Efimerida ton Syntakton, като се позовава на данни от проучване на компанията ProRata, съобщава Фокус.  След лидера СИРИЗА, следващата по популярност сред гърците е опозиционната партия „Нова демокрация“.

23% от гърците готови отново да гласуват за Сириза

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4947766

Приблизително 23 % от потенциалните избиратели са готови да гласуват за СИРИЗА на предстоящите извънредни парламентарни избори в Гърция, пише Efimerida ton Syntakton, като се позовава на данни от проучване на компанията ProRata, съобщава Фокус. 
След лидера СИРИЗА, следващата по популярност сред гърците е опозиционната партия „Нова демокрация“.
Приблизително 23 % от потенциалните избиратели са готови да гласуват за СИРИЗА на предстоящите извънредни парламентарни избори в Гърция, пише Efimerida ton Syntakton, като се позовава на данни от проучване на компанията ProRata, съобщава Фокус.  След лидера СИРИЗА, следващата по популярност сред гърците е опозиционната партия „Нова демокрация“.

Министърът на енергетиката открива обекти в Смолянско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4947745

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова започва посещение в Смолянска област. Тя ще посети II-ро ОУ „Асен Златаров“ на ул. „Тунджа“ 7. Обектът е един от трите проекта в град Смолян, одобрен за финансиране по Норвежката програма за изпълнение на мерки по енергийна ефективност. Предвидена е среща на министър Петкова с областния управител на
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова започва посещение в Смолянска област. Тя ще посети II-ро ОУ „Асен Златаров“ на ул. „Тунджа“ 7. Обектът е един от трите проекта в град Смолян, одобрен за финансиране по Норвежката програма за изпълнение на мерки по енергийна ефективност. Предвидена е среща на министър Петкова с областния управител на

Трима души пострадаха при катастрофа, един загина в гонка

http://www.cross.bg/zagina-avtomobil-katastrofa-1478751.html

/КРОСС/Трима души са пострадали при катастрофа на АМ „Тракия". Един мъж загина  Тази сутрин на "Тракия" са се ударили лека кола BMW и ТИР. Пострадал е шофьорът на ТИР-а, както и двама души пътуващи в лекия автомобил. И тримата са откарани в болница. Тази нощ, след гонка по русенския бул. "Христо Ботев", загина 34-годишен шофьор на „Форд Ескорт". Заради високата скорост и неравност на пътя, състезавайки се с друг автомобил, той е загубил управление и се е блъснал в стълб от тролейбусната мрежа. Заведено е досъдебно производство.   

Луси Лиу от Ангелите на Чарли показа сина си, роден чрез сурогатна майка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4947744

46-годишната актриса Луси Лиу може спокойно да добави в списъка си с успехи и титлата горда майка. Звездата от „Ангелите на Чарли” посрещна на бял свят първото си дете, родило се благодарение на гестационно сурогатно майчинство и сподели първата снимка на своя новороден син.
„Представят ви най-новия малък мъж в живота ми, синът ми Рокуел Лоид Лиу”,
46-годишната актриса Луси Лиу може спокойно да добави в списъка си с успехи и титлата горда майка. Звездата от „Ангелите на Чарли” посрещна на бял свят първото си дете, родило се благодарение на гестационно сурогатно майчинство и сподели първата снимка на своя новороден син. „Представят ви най-новия малък мъж в живота ми, синът ми Рокуел Лоид Лиу”,

Луси Лиу от Ангелите на Чарли показа сина си, роден чрез сурогатна майка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4947757

46-годишната актриса Луси Лиу може спокойно да добави в списъка си с успехи и титлата горда майка. Звездата от „Ангелите на Чарли” посрещна на бял свят първото си дете, родило се благодарение на гестационно сурогатно майчинство и сподели първата снимка на своя новороден син.
„Представят ви най-новия малък мъж в живота ми, синът ми Рокуел Лоид Лиу”,
46-годишната актриса Луси Лиу може спокойно да добави в списъка си с успехи и титлата горда майка. Звездата от „Ангелите на Чарли” посрещна на бял свят първото си дете, родило се благодарение на гестационно сурогатно майчинство и сподели първата снимка на своя новороден син. „Представят ви най-новия малък мъж в живота ми, синът ми Рокуел Лоид Лиу”,

Екзекуторът на журналистите бил джигит, снимали го да шофира като маниак (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4947743

Клип с екзекутора на журналистите от Вирджиния - Лий Фланаган, показва как той спори с мъж, който го разкритикувал, че кара като „лунатик с над 160 километра в час”. Инцидентът е станал само няколко седмици, преди Фланаган да пусне куршума на своите колеги в пряк ефир.
Другият шофьор, Брендън Фостър, разказа пред Си Ен Ен,
Клип с екзекутора на журналистите от Вирджиния - Лий Фланаган, показва как той спори с мъж, който го разкритикувал, че кара като „лунатик с над 160 километра в час”. Инцидентът е станал само няколко седмици, преди Фланаган да пусне куршума на своите колеги в пряк ефир. Другият шофьор, Брендън Фостър, разказа пред Си Ен Ен,

Екзекуторът на журналистите бил джигит, снимали го да шофира като маниак

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4947751

Клип с екзекутора на журналистите от Вирджиния - Лий Фланаган, показва как той спори с мъж, който го разкритикувал, че кара като „лунатик с над 160 километра в час”. Инцидентът е станал само няколко седмици, преди Фланаган да пусне куршума на своите колеги в пряк ефир.
Другият шофьор, Брендън Фостър, разказа пред Си Ен Ен,
Клип с екзекутора на журналистите от Вирджиния - Лий Фланаган, показва как той спори с мъж, който го разкритикувал, че кара като „лунатик с над 160 километра в час”. Инцидентът е станал само няколко седмици, преди Фланаган да пусне куршума на своите колеги в пряк ефир. Другият шофьор, Брендън Фостър, разказа пред Си Ен Ен,

Варненци ще поднесат венци в памет на 13-те безсмъртни българи

http://www.moreto.net/novini.php?n=299808

Варна ще чества паметта на 13-те безсмъртни българи, научи Moreto.net. В тази връзка ще бъдат поднесени венци пред паметника на цар Борис ІІІ днес от 18.30 часа. На 28 август всяка година фондация „Безсмъртни българи" организира в цялата страна чествания на Деня на 13-те поименни безсмъртните българи.

Веселин Топалов загуби от последния в Сейн Луис

http://www.cross.bg/topalov-bulgarinut-tochki-1478750.html

/КРОСС/Българският гросмайстор Веселин Топалов, който започна отлично участието си на турнира в Сейнт Луис, допусна изненадваща загуба в петия кръг. С белите той претърпя поражение от Фабиано Каруана, който до момента имаше само две ремита и заемаше последното място. Българинът показа, че все пак не е машина и човек и видимо не беше във форма срещу американския гросмайстор. Той се свлече на трето място в класирането с 3 точки, докато лидери вече са Магнус Карлсен и Левон Аронян с по 3.5 точки. Двамата гросмайстори разиграха любимата на Топалов Испанска партия, но на 35-ия ход българинът допусна груба грешка. Американецът изглеждаше в затруднение в началото до момента, в който Топалов не напредна с пешката си до е6. След това Каруана разви играта си на царския фланг и спечели фигури. Българинът получи компенсация, но беше неравностойна и той загуби изцяло позицията си. Той се предаде на 53-ия ход. Световният шампион Магнус Карлсен победи Уесли Со и вече излезе начело в класирането след ранното поражение от Топалов. От своя страна Аронян завърши реми с Александър Гришчук. В следващия кръг Топалов ще играе с черните срещу Максим Вашие-Лагр, който завърши реми с Вишванатан Ананд.  

Събирането на 30% от парите на КТБ би било успех, смята шефът на банковата асоциация

http://www.mediapool.bg/sabiraneto-na-30-ot-parite-na-ktb-bi-bilo-uspeh-smyata-shefat-na-bankovata-asotsiatsiya-news238537.html

Събираемост на 30% от парите на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) би било голям, смята председателя на Асоциацията на банките у нас и главен изпълнителен директор на "Уникредит Булбанк" Левон Хампарцумян. Прогнозата му е на базата на световния опит с фалирали банки. "Надали ще се съберат 5 млрд. лв. Хората, които чакат нещо, няма да го получат или ще получат малко", каза банкерътпред БНТ. По думите му "има огромни пари, които са разпилени - проектът "Бареков", проектът ТВ7, индустриални начинания, в които са харчени безогледно пари, т. нар. касов дефицит от 200 млн., което са касови плащания на някакви хора около нас..." Около 8000 вложители в КТБ очакват да получат парите си. Помолен да коментира предложените от Министерството на финансите промени промени в т. нар. закон за офшорките Хампарцумян посочи, че с нормативни промени не могат да се решават етични проблеми. Преди дни Министерството на финансите представи за публично обсъждане промени в Закона за икономическите и финансовите отношения с офшорни дружества, с което отваря вратата за бизнес в офшорки в 14 сфери. "Не офшорната регистрация е проблемът, а какво се крие", каза Хампарцумян. Той посочи, че зад офшорните регистрации на фирмите стои желанието на собствениците имената им да не се знаят по някаква причина, като това може да бъдат бизнесмени, действащи или доскоро действащи политици. "Ако опитваме да решаваме етични, морални или пиарски проблеми със закон, едва ли ще е успешно", смята Хампарцумян.   Според него кризата на азиатските борсови пазари няма да се отрази върху българската икономика. Всяка криза е и възможност за бизнеса, допълни председателя на Асоциацията на банките в България. Той увери, че българската банкова система е стабилна и ще издържи предстоящите стрес тестове.

Събирането на 30% от парите на КТБ би било успех, смята банкерът Левон Хампарцумян

http://www.mediapool.bg/sabiraneto-na-30-ot-parite-na-ktb-bi-bilo-uspeh-smyata-bankerat-levon-hampartsumyan-news238537.html

Събираемост на 30% от парите на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) би било голям, смята главният изпълнителен директор на "Уникредит Булбанк" Левон Хампарцумян, който е и зам.председател на управата на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Прогнозата му е на базата на световния опит с фалирали банки. "Надали ще се съберат 5 млрд. лв. Хората, които чакат нещо, няма да го получат или ще получат малко", каза банкерътпред БНТ. По думите му "има огромни пари, които са разпилени - проектът "Бареков", проектът ТВ7, индустриални начинания, в които са харчени безогледно пари, т. нар. касов дефицит от 200 млн., което са касови плащания на някакви хора около нас..." Около 8000 вложители в КТБ очакват да получат парите си. Помолен да коментира предложените от Министерството на финансите промени промени в т. нар. закон за офшорките Хампарцумян посочи, че с нормативни промени не могат да се решават етични проблеми. Преди дни Министерството на финансите представи за публично обсъждане промени в Закона за икономическите и финансовите отношения с офшорни дружества, с което отваря вратата за бизнес в офшорки в 14 сфери. "Не офшорната регистрация е проблемът, а какво се крие", каза Хампарцумян. Той посочи, че зад офшорните регистрации на фирмите стои желанието на собствениците имената им да не се знаят по някаква причина, като това може да бъдат бизнесмени, действащи или доскоро действащи политици. "Ако опитваме да решаваме етични, морални или пиарски проблеми със закон, едва ли ще е успешно", смята банкерът.   Според него кризата на азиатските борсови пазари няма да се отрази върху българската икономика. Всяка криза е и възможност за бизнеса, допълни Хампарцумян. Той увери, че българската банкова система е стабилна и ще издържи предстоящите стрес тестове.

Хванаха учителка да шофира пияна в Златоград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4947728

Учителка от Пловдив бе хваната да шофира пияна в Златоград. Жената, която е от изгорялото миналата седмица училище
Учителка от Пловдив бе хваната да шофира пияна в Златоград. Жената, която е от изгорялото миналата седмица училище "Стефан Караджа", била с приятеля си в красивия родопски град, съобщи Смолянпрес.нет. Около 22 часа на 23 август полицаите я видели да прави маневра за паркиране, усъмнили се в състоянието и я спрели за проверка.

Окошариха 21-годишна за цигари без бандерол

http://pik.bg/окошариха-21-годишна-за-цигари-без-бандерол-news389784.html

Окошариха 21-годишна за цигари без бандерол

21-годишна жена е задържана с полицейска заповед за престъпление против данъчната система. При извършено претърсване в дома й служители на полицията са открили и иззели 1273 къса цигари от различни марки и без български акцизен бандерол.

По случая е започнато досъдебно производство.

Хампарцумян: Всяка криза е и възможност

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/hamparcumian-vsiaka-kriza-e-i-vyzmojnost-201323/

Свиването на китайската икономика едва ли ще доведе до преки щети за страната ни, но трябва да търсим начини да се възползваме, призова банкерът

В Миндя рокфест: Рокбанди, пълни с професори

http://frognews.bg/news_96847/V-Mindia-rokfest-Rokbandi-palni-s-profesori/

Броени часове остават до откриването на седмото издание на "Миндия Рок Фест" край Велико Търново. Довечера на сцената ще избухнат 11 рок групи и близо 50 музиканти. Специално за случая пристигат изпълнители и от Беларус.

Бодигардове: Георги Илиев бил болен от левкемия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4947726

Босът на борческата групировка ВИС и "ВАИ Холдинг" Георги Илиев страдал от тежка форма на левкемия. Лекари открили коварната болест близо година преди разстрела му на 25 август 2005 г. пред "Буда бар" на Слънчев бряг. Новината разкриват пред "Телеграф" негови охранители 10 години след знаковото убийство.
Босът на борческата групировка ВИС и "ВАИ Холдинг" Георги Илиев страдал от тежка форма на левкемия. Лекари открили коварната болест близо година преди разстрела му на 25 август 2005 г. пред "Буда бар" на Слънчев бряг. Новината разкриват пред "Телеграф" негови охранители 10 години след знаковото убийство.

Общият успех влиза в бала на седмокласниците за прием в гимназиите

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/c8i7UlqzUCA/

В бала за прием в гимназиите ще влиза и общия среден успех след завършен 7-и клас, съобщи пред БНР Ваня Кастрева – заместник-министър на образованието.

“Промяната, която сме предложили, се стреми да равнопостави учениците, учителите, учебните ни предмети с елемента, в който в балообразуването на учениците за приема след седми клас, като една шеста част от бала извежда общия среден успех от удостоверението за завършен седми клас”, заяви Кастрева.

Мотивът за тази промяна е, че всеки един предмет има своята сила и своето значение в развитието на общото знание. “Всеки предмет има принос за личностното развитие на детето ни”, заяви зам.-министърът, цитира Кросс. До този момент училището определяше от удостоверението за седми клас два балообразуващи предмета. След промените училището ще определя един балообразуващ предмет, а другият ще бъде общият среден успех от удостоверението за завършен седми клас.

Бодигардове: Георги Илиев бил болен от левкемия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4947714

Босът на борческата групировка ВИС и
Босът на борческата групировка ВИС и "ВАИ Холдинг" Георги Илиев страдал от тежка форма на левкемия. Лекари открили коварната болест близо година преди разстрела му на 25 август 2005 г. пред "Буда бар" на Слънчев бряг. Новината разкриват пред "Телеграф" негови охранители 10 години след знаковото убийство.

Наистина ли България е зла сила

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4947256

Престараването в мечтата ни да влезем в Шенген доведе до това бежанците да ни заобикалят отдалече

В разгара на бежанската и имиграционна вълна от Северна Африка и Азия към Европа изведнъж България се оказа нежелана дестинация за търсещите по-добър живот хора. Парадоксално, но докато другите южни страни на ЕС Гърция,
Престараването в мечтата ни да влезем в Шенген доведе до това бежанците да ни заобикалят отдалече В разгара на бежанската и имиграционна вълна от Северна Африка и Азия към Европа изведнъж България се оказа нежелана дестинация за търсещите по-добър живот хора. Парадоксално, но докато другите южни страни на ЕС Гърция,

Защо в САЩ решават проблемите си, като стрелят

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/komentari/zashto-v-sasht-reshavat-problemite-si-kato-streliat-6041789

Има нещо ужасно сбъркано и опасно в "правото" на американците да носят смъртоносни оръжия със себе си, където и да ходят - в училище, в болницата, или пък на живо в тв студиото, какъвто е сегашният трагичен случай, пише Брайън Мастърс в коментар за "Дейли телеграф"

Предстоящи футболни срещи

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/xZzfAm29sT8/

На 29.08.2015 г. /събота/ предстоят важни срещи за отборите на ОФК „Поморие“.
Два от мачовете ще се играят от 9.30 часа на Стадион Поморие, когато отборите на Юноши младша възраст и Детска Подготвителна Група за родени 2004 ще играят контролни срещи с връстниците си от школата на град Смолян.
Другият двубой за деня е част от първенството в „Б“ професионална футболна група. Той ще се състои от 18.00 часа в Разлог срещу състава на ПФК „Пирин“. Футболистите на „Поморие“ отпътуваха още днес, за да проведат на чуждия терен последната си тренировка преди срещата.
Мачът ще пропуснат контузените играчи Диян Лефтеров и Живко Илиев.

Откриха 50 мъртви бежанци в унгарски камион

http://www.moreto.net/novini.php?n=299773

Властите в Австрия са открили телата на близо 50 души, скрити в камион, за които са предполага, че са бежанци, съобщи "Ройтерс". Според вестник "Кроне" първоначалният оглед показва, че те изглежда са се задушили в камиона, изоставен на паркинг в Източна Австрия.

Марковски: Изкушавам се да критикувам рязко вътрешния министър

http://www.cross.bg/markovski-domashen-arest-1478748.html

/КРОСС/„Знаете ли колко се изкушавам да критикувам министъра на вътрешните работи. Но не смея да го направя рязко", каза пред Нова тв адвокат Марин Марковски. Според него в Наказателния кодекс трябва да бъдат въведени промени, защото наказанието за един абитуриент, който е влязъл в колата на съседа си да се повози, не трябва да бъде същото като на този, който я краде.  Юристът коментира казуса с автокрадеца, който разгневи премиера Бойко Борисов и който в рамките само на един ден беше освободен и след това повторно задържан. "Снимат един човек, който краде. По време на домашен арест го пускат. Това води до притеснение в много посоки. Този, който е в режим на домашен арест и наруши мярката си за неотклонение, трябва задължително да бъде арестуван", изтъкна Марковски. Радослав Димитров-Яро и негов съучастник бяха заснети от охранителни камери да крадат две коли от паркинг в столичен квартал на 14 август. Съдът обаче сметна, че видеозаписът не не достатъчно доказателство. Марковски поясни, че законът за специалните разузнавателни средства препятства случайните видеозаписи да бъдат включвани като доказателства и това силно затруднява правосъдието. Той подчерта, че наред с експертизата на кадрите на местопрестъплението трябва да се търсят и отпечатъци и следи: „Има методики по криминалистика, за които са изписани цели томове чак до вратата. Но полицията за съжаление не ги прави поради мързел или липса на техника".

Facebook достигна 1 млрд. потребители за ден

http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/facebook-dostigna-1-mlrd-potrebiteli-za-den-201324/

Марк Зукърбърг прогнозира, че платформата ще продължи да достига до все повече хора

Кола и ТИР са се блъснали на тунел "Траянови врата", трима са ранени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4947710

Трима души са пострадали при катастрофа на автомагистрала „Тракия” при тунел „Траянови врата”. Това заяви пред Фокус говорителят на ОДМВР-София Мариола Маркова.
Инцидентът е станал на 55-ти км от АМ „Тракия” в посока София. Сигналът за него е подаден около 8.00 часа, като пътният инцидент е станал между лек автомобил „БМВ” и ТИР.
Трима души са пострадали при катастрофа на автомагистрала „Тракия” при тунел „Траянови врата”. Това заяви пред Фокус говорителят на ОДМВР-София Мариола Маркова. Инцидентът е станал на 55-ти км от АМ „Тракия” в посока София. Сигналът за него е подаден около 8.00 часа, като пътният инцидент е станал между лек автомобил „БМВ” и ТИР.

Кола и ТИР са се блъснали на тунел "Траянови врата", трима са ранени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4947719

Трима души са пострадали при катастрофа на автомагистрала „Тракия” при тунел „Траянови врата”. Това заяви пред Фокус говорителят на ОДМВР-София Мариола Маркова.
Инцидентът е станал на 55-ти км от АМ „Тракия” в посока София. Сигналът за него е подаден около 8.00 часа, като пътният инцидент е станал между лек автомобил „БМВ” и ТИР.
Трима души са пострадали при катастрофа на автомагистрала „Тракия” при тунел „Траянови врата”. Това заяви пред Фокус говорителят на ОДМВР-София Мариола Маркова. Инцидентът е станал на 55-ти км от АМ „Тракия” в посока София. Сигналът за него е подаден около 8.00 часа, като пътният инцидент е станал между лек автомобил „БМВ” и ТИР.

Пращат жандармерия в Резово

http://www.bnews.bg/article-140754

Съвместни екипи на Гранична полиция и жандармерия ще патрулират по границата ни.

Вижте какво закусва всеки ден красивата перничанка актрисата Луиза Григорова

http://www.zapernik.com/hailaif/vijte-kakvo-zakusva-vseki-den-krasivata-pernichanka-aktrisata-luiza-grigorova_39745/

Актрисата от Перник Лиуза Григорова е запалена почитателка на рибата, морските деликатеси и най-вече на сушито. Така че като цяло менюто й е здравословно. Особено закуската, пише Вяра.

Всеки ден актрисата започва с вълшебна смес, която според учени удължава живота. Съчетава всякакви сурови ядки с червени и черни боровинки и микс от суперхрани – годжи бери, мака (екзотично растение от районите на Перу и Боливия, предлага се на прах и е прочут афродизиак), какаови семена,...

Продължава

Телефонно интервю и таблица с въпроси ще определят спешността на пациента

http://www.cross.bg/vuprosi-katelieva-patzientite-1478747.html

/КРОСС/Диспечерите, които приемат спешни повиквания, ще работят по таблици с общо над 550 въпроса, за да преценят какво е състоянието на нуждаещия се от бърза помощ. Това е заложено в новия Стандарт за спешна медицина, който предлага Министерството на здравеопазването. На базата на тези въпроси пациентите ще бъдат разделяни по спешност, в категории с червен, жълт и зелен код, който пък ще определя колко може да се забави линейката. Заложено е най-спешните пациенти, които попадат в „код червено", да бъдат обслужвани за не повече от 8 минути от получаването на сигнала. При пациентите с най-нисък риск линейката ще може да пристига до два часа след повикването. Според председателя на Асоциацията на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева обаче е възможно в 30 % от случаите, при които линейка обслужва критично спешен пациент, тя да не успее да пристигне до 8-ата минута, след като е получила сигнала. Причините за това могат да бъдат отдалеченост, трафик или лоши метеорологични условия. Телефонно интервю с предварително одобрени ключови въпроси и допълнителни уточняващи въпроси ще определя спешността на пациентите, повикали линейка, се казва в новия Стандарт за спешната медицина. Въпросите са общо 566. Идеята е след като се потърси линейка, операторите на тел. 112 директно да пренасочат повикването към медицински специалисти, каза пред Дарик д-р Десислава Кателиева

Служебният премиер на Гърция положи клетва

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/juMPMlSOiW0/

65-годишната Василики Тану ще бъде първата жена министър-председател на Гърция. След оставката на Алексис Ципрас, трите най-големи партии не успяха да се споразумеят за коалиция, съобщи Кросс.

От утре започва кампания за предсрочния вот, който предстои в края на септември.

България изпусна прекрасна външнополитическа възможност

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/67175/Balgariya-izpusna-prekrasna-vanshnopoliticheska-vazmozhnost

/Поглед.инфо/ България за пореден път проспа чудесна външнополитическа възможност да се позиционира като конструктивен играч и изобщо играч в района на Западните Балкани, с което да напълни със съдържание повтаряното години наред, че за София този регион е важен.

Преглед на печата, петък, 28 август

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-петък-28-август_l.a_i.693624_at.1.html

Статистика за юли: С 9% по-малко чужденци от миналата година Пътуванията на български граждани в чужбина през юли 2015 г. са 528.6 хил. или с...

"Пик": Синът на баретата Петко Лисичков се е застрелял с пистолета на баща си

http://petel.bg/Pik--Sinat-na-baretata-Petko-Lisichkov-se-e-zastrelyal-s-pistoleta-na-bashha-si__124760

Илюстрация: Булфото, архив Синът на бившата барета Петко Лисичков се е самоубил в семейното им жилище в София, съобщава "Пик", като се...

Откриха скрит хероин в косите на жена в Кърджали

http://petel.bg/Otkriha-skrit-heroin-v-kosite-na-zhena-v-Kardzhali__124758

Илюстрация: Булфото, архив Двеста дози хероин са иззети при специализирана акция на полицията в Кърджали. Криминалистите са задържали...

Арестуваха шофьор, убил пешеходец край Пловдив

http://petel.bg/Arestuvaha-shofor--ubil-peshehodets-kray-Plovdiv__124756

Снимка: Булфото, архив 69-годишен мъж от Хисар е загинал на място тази нощ, след като бил блъснат от фолксваген, съобщиха от пловдивската...

Млада жена заби „Хонда“ в дърветата на пътя за Златните

http://petel.bg/Mlada-zhena-zabi----Honda----v-darvetata-na-patya-za-Zlatnite__124757

Илюстрация: Петел 26-годишна водачка на лек автомобил „Хонда“ излетя от пътя за Златните малко преди разклона за „Долна Трака“ и се...

Петролът продължава положителната си тенденция

http://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-prodyljava-polojitelnata-si-tendenciia-201322/

В четвъртък цената на "черното злато" отбеляза най-големия си еднодневен ръст за повече от шест години

Разбиха печатница за документи менте в Пловдив

http://www.bnews.bg/article-140753

Акцията е проведена късно снощи на ул. „Розова долина” в кв. "Кършияка" в Пловдив

Военният министър на САЩ обяви ИД и Русия за основните заплахи

http://www.mediapool.bg/voenniyat-ministar-na-sasht-obyavi-id-i-rusiya-za-osnovnite-zaplahi-news238536.html

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър счита за най-големи заплахи за американската сигурност "Ислямска държава" и Русия, предадоха агенциите. В реч пред военнослужещи от американската морска пехота в Калифорния, Картър е поставил на първо място "уродливият феномен, наречен Ислямска държава, с който сме длъжни да се сражаваме, и когото ще победим". Като втора по важност заплаха за сигурността на САЩ министърът е определил руската външна политика през последните години. "Длъжни сме да възпрепятстваме това (действията на Русия – бел.ред.), както от гледна точна на нашите национални интереси, така и във връзка с това, че имаме важни съюзници и партньори в тази част на света, и имаме важни задължения по НАТО", заяви американският военен министър. По думите на Картър действията на руските лидери в Украйна "водят руснаците в неправилна посока", доколкото засилват конфронтацията с другите държави. Според кандидата за президент на САЩ и сенатор от щата Флорида Марко Рубио пък страната е длъжна да води диалог с Китай само от позицията на силата, като паралелно укрепва своята военна и икономическа мощ, пише "Уолстрийт джърнал". "Силна във военно, икономическо и морално отношение Америка е единственият път към продължителен мир и партньорство между САЩ и Китай", заявява Рубио в своя статия, публикувана на страниците на вестника. "САЩ са длъжни да продължат да търсят сътрудничество с Китай, когато това е възможно, но да не се поддаваме като Барак Обама на авторитарни лидери", добавя той. Рубио възнамерява, ако стане президент, да увеличи военното присъствие на САЩ в Тихоокеанския регион и да поиска от Китай да започне да спазва човешките права.

Фотолюбители с изложба в Казиното в Бургас за осми път

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/zMfBgl-HyWI/

За осма поредна година, в дните от 7-ми до 17-ти септември, Културен център “Морско казино” ще бъде домакин на фотоизложба на фотографската общност от Бургаско. Впечатляващата експозиция ще бъде подредена в зала “Георги Баев”, а жителите и гостите на града ще могат да я разгледат при вход – свободен. 42 фотографии на 20 автори ще ни поведат в света на съвременната фотография. В изложбата посетителите ще могат да видят фотопортрети, репортажни снимки и красиви пейзажи. Експозицията включва още запечатани моменти от градския живот, хора и места, уловени с точна ръка и индивидуален поглед.

Предизборно: Кметът на село Галиче предлага безплатна почивка на море на своите избиратели

http://www.cross.bg/chokov-galiche-tzenko-1478746.html

/КРОСС/Два месеца преди изборите кметът на село Галиче предлага безплатна почивка на Златни пясъци на своите избиратели. Пътуването се осигурява с личните средства на Ценко Чоков, а за него са се записали около 200 души, разказва Нова телевизия. В действията му някои хора не намират нищо притеснително, дори напротив. Определят инициативата като „прекрасна". Чоков отново ще е кандидат за кмет, най-вероятно издигнат от ДПС. Той е и крупен арендатор, отглежда животни.Кметът за последно влезе в новините през февруари, след като бяха опожарени два автомобила на местния му политически опонент Веселин Тушинов. Той го обвини пред камера на национална телевизия, че лично е извършител на палежа. Полицията обаче не доказа това. През март директорът на врачанската полиция Иван Кирилов подаде оставка заради скандалите в Галиче. За безплатното море на кмета всички са чували, но малко говорят публично. Почивката ще е в хотел на приятел на Ценко Чоков, записалите се ще се извозват с автобуси. Кога тръгват, за колко време и ще трябва ли по-късно да се реваншират - никой не знае. В телефонен разговор с екип на Нова Ценко Чоков заяви само, че не желае да коментира каквото и да било.  

Родители използват децата си да просят по заведения в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4947687

Потресаващо разкритие за родители, които експлоатират децата си показа репортаж на bTV. Малко след 21 часа в столично заведение влиза момиче, което продава цветя. Казва, че майка й не знае за бизнеса и изхарчва парите, които изкарва за сладоледи. След като не успява да продаде букет, след известно време детето отново се връща и казва,
Потресаващо разкритие за родители, които експлоатират децата си показа репортаж на bTV. Малко след 21 часа в столично заведение влиза момиче, което продава цветя. Казва, че майка й не знае за бизнеса и изхарчва парите, които изкарва за сладоледи. След като не успява да продаде букет, след известно време детето отново се връща и казва,

Родители използват децата си да просят по заведения в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4947695

Потресаващо разкритие за родители, които експлоатират децата си показа репортаж на bTV. Малко след 21 часа в столично заведение влиза момиче, което продава цветя. Казва, че майка й не знае за бизнеса и изхарчва парите, които изкарва за сладоледи. След като не успява да продаде букет, след известно време детето отново се връща и казва,
Потресаващо разкритие за родители, които експлоатират децата си показа репортаж на bTV. Малко след 21 часа в столично заведение влиза момиче, което продава цветя. Казва, че майка й не знае за бизнеса и изхарчва парите, които изкарва за сладоледи. След като не успява да продаде букет, след известно време детето отново се връща и казва,

Част от "Възраждане" и "Младост" остават без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=299807

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите кв. "Възраждане I", ниска част на кв."Възраждане II" и част от кв".Младост" . Водоподаването в района се очаква да бъде възстановено до 15 часа.

268 ученици от Варна пишат днес на поправителна матура по избираем предмет

http://www.moreto.net/novini.php?n=299805

268 зрелостници се явяват на августовско-септемврийската зрелостна сесия по избираем предмет във Варна и региона. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна Венцислава Генова, директор на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) във Варна.

Премия от 1000 лв. за служители на „Фаркол“ със сватба или бебе през 2015

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/VJ2D0X7N960/

Служителите на „Фаркол“ със сватба или бебе през 2015 година ще получат премия от 1000 лв. Инициативата бе подета от Борда на директорите в началото на годината.
С днешна дата първото за 2015-та новородено в семейството на фармацевтичната компания вече е факт. Само преди дни на бял свят се появи малкият Добрин. Той е син на мениджъра за Източна България в отдел „Ортопедия“ Стоян Добрев и съпругата му Ваня. Веднага след изписване на бебето, щастливият татко ще получи обещаната премия.
„Като фирма с традиции държим на социалните ни ангажименти. През годините подпомагаме образователни, спортни, екологични проекти. Няма как да не изразим нашата съпричасност и подкрепа към най-ценното в компанията – нашите служители, особено в такива важни за тях житейски моменти“, коментира изпълнителният директор д-р Таня Минчева-Базотева.
Още две „Фарколски“ бебета се очаква да проплачат до края на годината. Техните родители също ще бъдат подпомогнати в грижите за малките си наследници.
Само преди месец премия от 1000 лв. получи и Георги Стоянов, който създаде семейство и сключи граждански брак. Шофьорът от „Фаркол“ е и единият от татковците, който чака бебе до края на годината.

Цвета Караянчева: Сговорна дружина - слепи ги ражда

http://pik.bg/цвета-караянчева-сговорна-дружина---слепи-ги-ражда-news389776.html

Цвета Караянчева: Сговорна дружина - слепи ги ражда

„Сговорна дружина – слепи ги ражда”. Сещам се за тази перифразирана народна поговорка, като гледам в какъв батак вкара държавата прословутият изборен кодекс на Мая Манолова, гласуван с аплодисменти от ДПС, а сега бясно отричан от тях. Това заяви във фейсбук Цвета Караянчева, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ, заместник-председател на Комисията по земеделие и храни, член на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

"Как ще правим избори в обезлюдените села, които по постоянен адрес са пренаселени от т.нар. двойни граждани, ревнаха кърджалийските кметове. На ливадата ли ще гласуват неколцината останали в тях пенсионери или ще трябва да пращаме фургони, че в тях после да могат да кметуват избраните по волята на народа селски първенци?! Ами, то хубаво питате, г-да общински кметове, ама защо не помислихте за това, когато барабар с именитата правистка г-жа Манолова, вашите депутати настояваха всички селца и махали да си избират кмет, а не да им се ”администрират началниците”, както изкусно се изразява колегата Мустафа Карадайъ. Каквото си пожелахте - това ви се случи. Че законът е калпав, спор няма. Ама да се бяхте сетили, преди да го гласувате. Не сега да карате ЦИК да ви го тълкува и да вдигате врява до небето! Явно, от време оно късият ум върви комбинация с дълъг език", написа още Караянчева.

23 години професор помага на бедни студенти с лични пари

http://www.cross.bg/stydenti-batashki-lichni-1478745.html

/КРОСС/От години преподавател в Стопанската академия в Свищов подпомага с лични средства студенти в нужда. Проф. Георги Баташки отпуска стипендии за обучението на бедни и болни младежи. Започнал да прави своите дарения още през 1992 г., когато бил декан на факултет "Счетоводна отчетност" в академията. Тогава отделя от заплатата си 700 лв. и ги внася във фондацията "Д. А. Ценов" към учебното заведение, разказва ТВ7. "Между другото, аз и не знаех кой е човекът. Едва след като завърши, тя дойде в кабинета и каза с насълзени очи: "Ако вие в този момент не ми бяхте помогнали, трябваше да прекъсна и нямаше да завърша образованието си." През годините с негова помощ успяват да се изучат десетки социално слаби студенти. От две години преподавателят помага и на студенти със здравословни проблеми. През 2013 г. дава 1000 лв. на студент с онкологично заболяване, от каквото професорът страдал преди време. "Бяхме събратя по съдба. Обикновено хората, които са еднакви по съдба, гледат да си помогнат. Направих дарението пак чрез фондация, избраха човека, то между другото нямаше кой знае какъв избор, и се случи това момче. Аз не знам колко съм му помогнал, защото това сигурно е една хилядна част от необходимите му средства." Така след 23 години благотворителност проф. Баташки няма никакво намерение да спира, защото благодарността на хората го кара да се чувства полезен.  

СИРИЗА има малка преднина в предизборните проучвания в Гърция

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/08/28/2598922_siriza_ima_malka_prednina_v_predizbornite_prouchvaniia/?ref=rss


СИРИЗА на бившият гръцки премиер Алексис Ципрас  ще бъде най-голямата партия след изборите на 20 септември, но повечето избиратели смятат, че е погрешно тя да търси нов мандат, според първото голямо проучване на общественото мнение, публикувано след като Ципрас подаде оставка миналата седмица.

СИРИЗА бе подкрепена от 23% от анкетираните, а консервативната Нова демокрация е втора с 19.5%, според проучването на социологическата агенция ProRata, публикувано във вестник Efimerida Ton...

Facebook със собствен рекорд: Регистрира над 1 млрд. потребители за един ден

http://www.cross.bg/potrebiteli-kompaniyata-sotzialnata-1478744.html

/КРОСС/Facebook регистрира за първи път над 1 млрд. потребители за един ден, съобщи директорът на компанията Марк Зукърбърг. Надхвърлен беше много важен праг. Това е само началото в комуникационното обединяване на света, отбеляза Зукърбърг на страницата си социалната мрежа. В понеделник всеки седми човек на планетата е използвал социалната мрежа, за да се свърже с приятелите и роднините си. Близо 1,5 милиард потребители влизат поне веднъж на месец, посочи още директорът на компанията.  

България и Полша подписват договор за ремонта на МиГ-29

http://www.mediapool.bg/bulgaria-i-polsha-podpisvat-dogovor-za-remonta-na-mig-29-news238535.html

Вицепремиерът и министър на националната отбрана на Полша Томаш Шемоняк пристига на еднодневно официално посещение у нас по покана на министъра на отбраната Николай Ненчев. Целта на посещението е да се разширят възможностите за сътрудничество в областта на отбранителната политика и военните аспекти на сигурността. Двамата министри ще подпишат Споразумение за сътрудничество във военната област между  България и Полша и писмо за намерение за военно-техническо сътрудничество. Двата документа ще дадат правната основа за подписване на договор за ремонт на българските МиГ-29. Шемоняк ще има среща и с президента Росен Плевнелиев. Очаквайте подробности

България ще увеличи военното си присъствие по границите заради мигрантите

http://www.mediapool.bg/bulgaria-shte-uvelichi-voennoto-si-prisastvie-po-granitsite-zaradi-migrantite-news238535.html

България ще увеличи военното си присъствие по границите заради миграционния натиск. Това съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев пред бТВ. "Не само, че не обмисляме тяхното оттегляне, а напротив, сериозно разискваме да се увеличи военното присъствие по границата", каза Ненчев. Според него това е продиктувано от "безпрецедентния миграционен натиск по границите". Армията ще остане колкото е нужно в критичните точки и ще си сътрудничи с частите на "Гранична полиция" и жандармерията, посочи военният министър. "Имаме готовност максимално да увеличим хората, които охраняват границата, ако има необходимост. Районът е труден и "Гранична полиция" нямаше как да се справи без наша подкрепа", заяви Ненчев. От петък започва и разполагането на части на жандармерията по границата с Турция. Към граничарите на пункта Елхово ще се присъединят и служители от дирекция "Жандармерия" със специализирана техника и снаряжение. Заради вълната от мигранти, които влизат към вътрешността на Европа, пристигайки с лодки по Средиземно море, в началото на седмицата към охраната на границата с Македония и Гърция се включиха и военнослужещи. В четвъртък външният министър Даниел Митов заяви пред БНТ, че групата от 25 военнослужещи е изпратена да подкрепи "Гранична полиция" в охраната на границата с Македония. Тя ще има правомощия само да наблюдава, но не и да задържа хора. "Имаме съмнения, че сред тях (бежанците - бел. ред.)има представители на различни групировки, които биха могли да извършат терористичен акт. От министерството не можем да седим на страна", каза Николай Ненчев. По повод заловените косовари на ГКПП Гюешево военният министър заяви, че е запознат със случая. "Изглежда са опасни, това засилва страховете ми и ме кара да съм изключително внимателен", допълни той. Ремонтът на МИГ-29 В коментар за предстоящите ремонти на българските изтребители, Ненчев заяви, че Полша ще ремонтира МИГ-овете при много по-добри условия и цени. "До средата на другата година можем сами да се справим с опазването на въздушното пространство. Имаме общо 19 МИГ-а, като ще вземем под наем 2 двигателя, 4 ще ремонтираме до края на годината, а другата година и още. Има мандат от правителството да започнат преговори за нови", заяви Ненчев. Той не пожела да каже колко време и каква цена е искала Русия, за да ремонтира изтребителите. "Ремонтът им ще е на доста по-ниска цена, отколкото Русия предлага. Сделката е доста изгодна", добави той. Днес на официално еднодневно посещение у нас пристига вицепремиерът и министър на националната отбрана на Полша Томаш Шемоняк. Целта на посещението му е разширяване на възможностите за сътрудничество в областта на отбранителната политика и военните аспекти на сигурността. Двамата министри ще подпишат Споразумение за сътрудничество във военната област между България и Полша и писмо за намерение за военно-техническо сътрудничество. Двата документа ще дадат правната основа за подписване на договор за ремонт на българските МиГ-29. Шемоняк ще има среща и с президента Росен Плевнелиев.

Президентът събра шефовете на спецслужбите заради бежанците

http://www.mediapool.bg/prezidentat-sabra-shefovete-na-spetssluzhbite-zaradi-bezhantsite-news238535.html

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с шефовете на Националната разузнавателна служба и ДАНС ген.-майор Драгомир Димитров и Димитър Георгиев заради ситуацията със засиления бежански натиск към България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава Двамата са докладвали възможните рискове за страната ни и предприетите действия срещу нелегалния трафик на хора през България и през страните от Балканите. "По тези въпроси се работи изключително активно с партньорските служби на съседните държави и със службите на страните от региона", посочили ръководителите на службите пред държавния глава. Военният министър Николай Ненчев от своя страна съобщи, че България ще увеличи военното си присъствие по границите. "Не само, че не обмисляме тяхното оттегляне, а напротив, сериозно разискваме да се увеличи военното присъствие по границата", каза Ненчев пред бТВ. Според него това е продиктувано от "безпрецедентния миграционен натиск по границите". Армията ще остане колкото е нужно в критичните точки и ще си сътрудничи с частите на "Гранична полиция" и жандармерията, посочи военният министър. "Имаме готовност максимално да увеличим хората, които охраняват границата, ако има необходимост. Районът е труден и "Гранична полиция" нямаше как да се справи без наша подкрепа", заяви Ненчев. От петък започва и разполагането на части на жандармерията по границата с Турция. Към граничарите на пункта Елхово ще се присъединят и служители от дирекция "Жандармерия" със специализирана техника. Заради вълната от мигранти, които влизат към вътрешността на Европа, пристигайки с лодки по Средиземно море, в началото на седмицата към охраната на границата с Македония и Гърция се включиха и 25 военнослужещи. В началото на седмицата ресорният вицепремиер и вътрешен министър Румяна Бъчварова съобщи, че българските власти имат изготвен план с конкретни мерки по три варианта за развитие на ситуацията с имигрантите. Най-апокалиптичният вариант е към страната да се насочи такъв поток като в Македония.

Разбиха печатница за фалшиви документи в Пловдив

http://offnews.bg/news/n_1/n_551947.html

В Пловдив е разбита печатница за фалшиви документи. В момента информацията се обобщава, съобщиха от МВР, цитирани от "Фокус". Акцията е проведена късно снощи на ул. „Розова долина” в кв. "Кършияка" в Пловдив. Спецполицаи са изнасяли папки, документи и компютри от частен апартамент. Има и арестуван.

Строежът до "София ленд" не е в Борисовата градина

http://offnews.bg/news/n_1/n_551944.html

Строежът зад "София ленд" не е част от Борисовата градина. Това призна депутатът от БСП Георги Кадиев, който инициира петиция за "спиране застрояването на Борисова градина и Южния парк" преди ден.  По-рано пък той разпространи снимка във фейсбук и обяви, че се строи "огромен жилищен комплекс в Борисовата градина". "Тази площадка никога не е била част от Борисовата градина. Още от 60-те години там е имало военни складове и гара за разлика от „София ленд”, който наистина е бил част от Борисовата градина”, обясни днес главният архитект на столицата Петър Диков по Нова тв.  "В края на 2006 г. със закон се задължи общината да направи актуализация на устройствения план на София с цел да бъдат опазени и развити зелените площи. Това беше една асфалтирана площадка, продадена на частни лица през 1999-2000 г. От една асфалтова площадка днес правим комплекс с 54% зеленина", обясни още Диков.  По думите му през този период са продадени 43 места, сред които това на новия строеж, София ленд и тенис кортове "Малееви".  Било, каквото било, да вървим напред, да не допускаме строежи в Борисовата градина, призова Кадиев. Спечелилият проект за развитието на Борисовата градина предвижда София ленд да бъде зелена площ, отвърна Диков.

Нов апарат увеличава успешността на ин витро процедурите в МБАЛ-Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/jA5ctH5AQrM/

Звеното по асистирана репродукция към Родилното отделение на МБАЛ-Бургас разполага с нов апарат, който увеличава успеваемостта на ин витро процедурите. Това е модерен микроманипулатор, закупен с помощта на Община Бургас, чрез който се осъществява метода ICSI.
„В репродуктивната медицина съществуват два начина за оплождане на яйцеклетките в лабораторни условия. Първият е класическо ин витро, а вторият представлява интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоид в яйцеклетка – ICSI. Той се прилага, когато броят на подвижните сперматозоиди е под нормата и се препоръчва на двойки, при които класическото ин витро не е помогнало”, обяснява д-р Георги Николов от Звеното по асистирана репродукция. Досега по метода ICSI в МБАЛ-Бургас са заченати 9 бебета, като се очаква до края на годината броят на успешните бременности да се удвои.
В световен мащаб методът е въведен през 1994 г., а първото бебе, заченато при ин витро процедура, осъществена с помощта на ICSI, се ражда през февруари 1995 г. Тази техника обединява в себе си прецизни микроманипулации, чрез които един единствен жив сперматозоид се инжектира директно в централното пространство (цитоплазма) на човешка яйцеклетка. Преди това е необходимо пациентката да премине през контролирана овариална стимулация с определени медикаменти. Специалистите предупреждават, че сред факторите, които оказват влияние на успеваемостта на процедурата, са възрастта, тютюнопушенето и наднорменото тегло.
ICSI техниката се прилага в Звеното по асистирана репродукция на МБАЛ-Бургас от близо година. От своя страна, Звеното е единственото в Бургаска област, в което изследванията, консултациите и самите процедури се правят на място и не е необходимо на двойките да пътуват до съседни градове. В зависимост от състоянието на пациентките, се извършват няколко вида процедури, сред които: вътрематочна инсеминация със сперматозоиди от партньора или от донор, класическо ин витро оплождане, ICSI, замразяване на гамети и ембриони и др. По време на бременността, пациентката е под периодичното наблюдение на лекарите от Звеното.

Разбита печатница за фалшиви документи в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4947679

В Пловдив е разбита печатница за фалшиви документи. В момента информацията се обобщава, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Пловдив, цитирани от Фокус.
Акцията е проведена късно снощи на ул. „Розова долина” в кв.
В Пловдив е разбита печатница за фалшиви документи. В момента информацията се обобщава, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Пловдив, цитирани от Фокус. Акцията е проведена късно снощи на ул. „Розова долина” в кв. "Кършияка" в Пловдив. Спецполицаи са изнасяли папки, документи и компютри от частен апартамент. Има и арестуван.

Иззеха канабис и амфетамин от мъж в Кюстендил

http://pik.bg/иззеха-канабис-и-амфетамин-от-мъж-в-кюстендил-news389774.html

Иззеха канабис и амфетамин от мъж в Кюстендил

Полицаи от Кюстендил иззеха канабис и амфетамин от 37-годишния В.Л. в града вчера, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Кюстендил. Сухата листна маса е почти килограм, амфетаминът – 970 грама. Видът на наркотичните вещества е установен с полеви наркотест. В.Л. ще остане в полицейския арест 24 часа. Той е известен на полицията с множество противозаконни деяния, осъждан е. По случая е започнато досъдебно производство в Районно управление „Полиция”-Кюстендил.

Ненчев иска да "пришпорим" ЕС и НАТО за справянето с "Ислямска държава"

http://news.ibox.bg/news/id_1836116442

"Не само, че няма да намаля военните по границите, не само че няма да ги оттегля, а мисля да ги увелича там, където е необходимо и да останат колкото е необходимо", категоричен беше той

Факт! Преселението на мюсюлмани към Европа става организирано и целенасочено!

http://svetoven.pogled.info/news/67174/Fakt-Preselenieto-na-myusyulmani-kam-Evropa-stava-organizirano-i-tselenasocheno

/Поглед.инфо/ Ма що отиде и ти, бе, Никола!? БНР е на път да си присвои световната титла по журналистически дебилизъм...Вчера или завчера ме изуми кореспондентът Илиян с неговото грубо и безцеременно предложение към външния австрийски министър...

Проучванията за нефт и газ на блок „Хан Аспарух” в Черно море започват след февруари 2016 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=299801

След февруари 2016 г. консорциумът между “Тотал”, ОМВ и “Репсол”, който получи разрешение за търсене и проучване на природен газ и нефт в блок “Хан Аспарух” в Черно море ще направи първи проучвателни сондажи. Прозорецът за започване на първия проучвателен сондаж е между февруари и май 2016 г.

Цветанов: Създадена е изключително добра координация между правоохранителните органи на евроатлантическите страни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4947666

Създадена е изключително добра координация между правоохранителните органи на евроатлантическите страни. Това заяви във Варна зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов във връзка със залавянето на 4-та косовари на българската граница, съобщи Фокус.
Създадена е изключително добра координация между правоохранителните органи на евроатлантическите страни. Това заяви във Варна зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов във връзка със залавянето на 4-та косовари на българската граница, съобщи Фокус.

Легендарният баскетболист Дерил Доукинс почина на 58 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/28/2598918_legendarniiat_basketbolist_deril_doukins_pochina_na_58/?ref=rss


Легендарният баскетболист на "Филаделфия 76ърс" и "Ню Джърси нетс" Дерил Доукинс, известен с чупенето на кошове, почина на 58-годишна възраст, съобщиха близките му.

Причината за смъртта на "Шоколадовата гръмотевица" е сърдечен удар, получен в четвъртък сутринта.

През 1975 година Доукинс става първият баскетболист, избран в първия кръг на драфта на Националната баскетболна асоциация директно от гимназията, след като "Филаделфия" го взима под номер 5. Тогава той подписа...

Двама български туристи на съд в Гърция, заради качени на стоп бежанци

http://www.mediapool.bg/dvama-balgarski-turisti-na-sad-v-gartsiya-zaradi-kacheni-na-stop-bezhantsi-news238534.html

Двама български туристи ще бъдат съдени в Гърция, защото качили на стоп бежанци. Те са обвинени в трафик на имигранти, за което може да лежат 2 години в затвора. Това е и причината българското външно министерство да издаде специални съвети към българите да не вземат стопаджии в Гърция.  Следствените действия по случая продължават и заради това няма да бъде предоставена допълнителна информация, съобщиха от Министерството на външните работи. Двамата български туристи, чиито имена не се съобщават, са били арестувани в района на Комотини. Те са пътували в посока Александруполис и качили стопаджии без да знаят, че са бежанци. При проверка на полицията по магистралата нищо неподозиращите българи спрели и тогава се оказало, че стопаджиите са имигранти. Българите били задържани и обвинени в незаконен трафик на имигранти. Според гръцкото законодателство това е тежко криминално престъпление и се наказва с най-малко 2 години затвор за всеки бежанец, уточниха от външно министерство. Според полицейски източник от Гърция независимо, че сънародниците ни са туристи, а пътниците са били случайни хора, няма начин да бъдат оневинени, тъй като законът е еднакъв за всички. Външното министерство разбрало за случая, след като близки на задържаните написали писмо с молба за съдействие. Именно тази молба е предизвикала и издаването на специалното указание. Според него в Гърция превозването на нелегални имигранти дори на стоп се възприема като каналджийство. От ведомството посъветваха нашите туристи да не вземат каквито и да било стопаджии. Други трима българи на възраст 31, 43 и 44 години са били арестувани в района на Ксанти с обвинение за трафик на нелегални имигранти към вътрешността на Гърция. Те са задържани по време на организирана акция на полицията. Шофирали са три различни коли, в които е имало общо 16 имигранти. Трафикантите попаднали на полицейски пост на националния път Комотини-Ксанти, но не са спрели. Заради това започнало преследване, след което били задържани, а колите конфискувани.

Симеон Николов: Западните Балкани са се превърнали в център на джихадистите

http://www.cross.bg/nikolov-islyamska-durzhava-1478743.html

/КРОСС/Гранични полицаи задържаха четирима мъже, влезли незаконно в страната ни от Македония. Те са на възраст между 20 и 24 години и не са представили документ за самоличност. По неофициална информация разследващите проверяват дали задържаните граждани на Косово не са свързани по някакъв начин с "Ислямска държава". Според директора на Центъра за стратегически изследвания в сигурността Симеон Николов това не е медийна сензация; това е поредното доказателство, че България продължава да се използва като транзитен коридор и в бъдеще също ще ставаме свидетели на още много такива случаи независимо дали движението ще е посока Западна Европа или посока Близкия Изток. В интервю за БНТ Николов припомни подобенслучай: Още в началото на бежанската вълна една автоколона мина през цяла България, след това потенциалните терористи бяха арестувани в Албания. Сходството с вчерашния случай, според него, е в това, че в телефоните на бежанците масово са намерени снимки на екзекуции. Между 600 и 1200 души от балканските страни се бият на страната на "Ислямска държава". Миналата година се заговори дори за Балкански бригади, каза той. Според директора на Центъра за стратегически изследвания в сигурността Западните Балкани са се превърнали в център на джихадистите както за привличане на нов потенциал, така и за транзитен регион за идващите от Западна Европа, а и за бойно групи, които вече се създават в Сърбия, Албания. Не става въпрос само за "Ислямска държава"

Веселин Топалов - скромният шампион

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4947668

„Не се занимавам сериозно с шахмат и нямам рационално обяснение за това, което става“, изуми журналистите Веселин Топалов, след като току-що е победил втори съперник на силния турнир по шахмат в Сейт Луис (САЩ).
„Всъщност Веско казва истината, той винаги е бил искрен“, потвърди думите му неговият мениджър Силвио Данаилов.
„Не се занимавам сериозно с шахмат и нямам рационално обяснение за това, което става“, изуми журналистите Веселин Топалов, след като току-що е победил втори съперник на силния турнир по шахмат в Сейт Луис (САЩ). „Всъщност Веско казва истината, той винаги е бил искрен“, потвърди думите му неговият мениджър Силвио Данаилов.

За първи път един милиард души използваха Фейсбук в един ден

http://petel.bg/Za-parvi-pat-edin-miliard-dushi-izpolzvaha-Feysbuk-v-edin-den__124755

Най-голямата социална мрежа в света Facebook обяви поредното впечатляващо постижение - един милиард уникални потребители са посетили сайта в...

Бербатов подлуди феновете си със снимка намек. Червеното е хубав цвят, написа Димитър

http://petel.bg/Berbatov-podludi-fenovete-si-sas-snimka-namek--CHervenoto-e-hubav-tsvyat--napisa-Dimitar__124754

Звездата на българския футбол Димитър Бербатов публикува любопитна снимка в профила си във "Фейсбук". На нея нападателят показва гривна...

Катастрофа на пътя към Златните! Задръстването е огромно

http://petel.bg/Katastrofa-na-patya-kam-Zlatnite--Zadrastvaneto-e-ogromno__124753

Илюстрация "Петел" Голямо задръстване се е образувало на изхода на Варна в посока към Златни пясъци. Кола е излетяла от пътя малко...

Hиĸoлeтa Лoзaнoвa разчупи леденото си мълчание и каза какво мисли за Кристиян от "Биг Брадър"

http://petel.bg/Hi--oleta-Lozanova-razchupi-ledenoto-si-malchanie-i-kaza-kakvo-misli-za-Kristiyan-ot-Big-Bradar__124751

Снимка: Булфото Hиĸoлeтa Лoзaнoвa paзчyпи лeдeнoтo cи мълчaниe пo ĸaзyca „Kpиcтиян oт Биг Бpaдъp”, пише klіukі.bg. Caмooбявилият ce зa нaй-cĸaндaлeн и интepeceн зa...

Расим така и не сваля треньорския анцуг. Без промени в групата на Черно море за мача в Пловдив

http://petel.bg/Rasim-taka-i-ne-svalya-trenorskiya-antsug--Bez-promeni-v-grupata-na-CHerno-more-za-macha-v-Plovdiv__124750

Халфът Бекир Расим така и не сваля треньорския анцуг. Той не попадна в 18-те и за утрешното гостуване на Ботев под тепетата. Както е...

Хванахме търсен в Германия фалшификатор

http://petel.bg/Hvanahme-tarsen-v-Germaniya-falshifikator__124748

Снимка: Булфото, архив 21-годишен мароканец с немски паспорт и търсен от правосъдието на германските власти бе задържан на ГКПП Капитан...

Чуков: Няма как да не сме застрашени от тероризъм

http://frognews.bg/news_96846/CHukov-Niama-kak-da-ne-sme-zastrasheni-ot-terorizam/

Според арабиста Владимир Чуков няма как да не сме застрашени от тероризъм. Трябва да бъде направен много сериозен анализ на ситуацията, допълни по БТВ той.

Съобщение от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4946758

Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ Благоевград съобщава,
че на основание чл. 146р от Закона за водите и Директива 2007/60/ЕО, относно оценката и управлението на риска от наводнения,
Проектите на картите на районите под заплаха от наводнения и Проектите на картите на районите с риск от наводнения са публикувани на интернет страниците на
Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ Благоевград съобщава, че на основание чл. 146р от Закона за водите и Директива 2007/60/ЕО, относно оценката и управлението на риска от наводнения, Проектите на картите на районите под заплаха от наводнения и Проектите на картите на районите с риск от наводнения са публикувани на интернет страниците на

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване