Трима министри откриват конференция за сигурността в Югоизточна Европа

http://pik.bg/трима-министри-откриват-конференция-за-сигурността-в-югоизточна-европа-news397414.html

Трима министри откриват конференция за сигурността в Югоизточна Европа

Предизвикателствата в сектор „Сигурност” ще са акцентът на XII Международна конференция "Сигурността в Югоизточна Европа" – „Новата геополитическа динамика”. Инициативата стартира със замисъла ежегодно да отбелязва трагичните събития, свързани с атентатите в Ню Йорк на 11 септември 2001 година. С нея страната ни не само за пореден път показва своята съпричастност към случилото се тогава, но и потвърждава ролята на България като ключов фактор за стабилността и сигурността на Балканите и в Югоизточна Европа. Форумът си поставя задачата да насочи вниманието и да засили отговорността на държавните институции, местната власт, медиите и обществото за ефективно противодействие на международния тероризъм и другите предизвикателства пред сигурността на гражданите и бизнеса. Форумът ще се състои на 11 септември в Интер Експо Център.

На събитието ще участват министърът на външните работи Даниел Митов, министърът на отбраната Николай Ненчев, министърът на икономиката и енергетиката Теменужка Петкова. Особено важни ще бъдат докладите, свързани с актуалните теми за миграцията и силната бежанска вълна. Заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев ще представи доклад на тема „Радикализация и тероризъм – заплахата”. Директорът на Главна дирекция „Гранична полиция” Антонио Ангелов ще изнесе доклад на тема „Гранични системи за сигурност в отговор на нарастващия миграционен натиск“. А директорът на дирекция „Миграция“ в Министерството на вътрешните работи ще говори по темата „Връщането – основен инструмент за противодействие на незаконната миграция”. Други основни теми ще бъдат въпросите за тероризма и защитата при бедствия и аварии, опазването на критичната инфраструктура. 

САЩ: "Ислямска държава" произвежда и използва химически оръжия

http://svetoven.pogled.info/news/67554/SASHT-Islyamska-darzhava-proizvezhda-i-izpolzva-himicheski-orazhiya

/Поглед.инфо/ Терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) произвежда и използва химически оръжия в Сирия и Ирак, твърди пред Би Би Си източник от американското правителство.

Кибер изнудвачи атакуват финансови компании

http://petel.bg/Kiber-iznudvachi-atakuvat-finansovi-kompanii__126342

Банки, медийни организации и компании за разработване на компютърни игри са изнудвани от банда кибер престъпници, които заплашват, че ще...

Точно на 11-ти септември влак дерайлира в Ню Йорк (видео)

http://petel.bg/Tochno-na-11-ti-septemvri-vlak-deraylira-v-Nyu-York--video-__126343

кадър: Youtube В нюйоркския район Бруклин дерайлира влак на метрото, в който са пътували 150 души, съобщава тв каналът pix11.com, цитиран от...

Варна вече има пилотен център за дуално обучение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4975088

Пилотен за България център за дуално обучение по социални професии ще бъде отворен в началото на идната година във Варна. В него ще се обучават много търсените социални асистенти за работа с възрастни и хора с увреждания.
Проектът, именуван "Св. Методий Славянобългарски" е дело на немската фондация "Либенау" и Федерацията на социалните сдружения в
Пилотен за България център за дуално обучение по социални професии ще бъде отворен в началото на идната година във Варна. В него ще се обучават много търсените социални асистенти за работа с възрастни и хора с увреждания. Проектът, именуван "Св. Методий Славянобългарски" е дело на немската фондация "Либенау" и Федерацията на социалните сдружения в

"Пежо" показва мускули във Франкфурт

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/09/11/2606979_pejo_pokazva_muskuli_vuv_frankfurt/?ref=rss


Френската мара "Пежо" ще се опита да стресне германските си конкурентни с няколко спортни модела на автосалона във Франкфурт. Три от тях са на базата на автомобила на 2015 година "Пежо" 308. След лансирането на версиите GT и GT Line в началото на годината, моделит се появява и в изпълнението 308 GTi by PEUGEOT SPORT.

Познатият 1.6-литров бензинов мотор в горещия хечбек предлага мощност от 270 к.с., които стигат за спринт до 100 км/ч за само 6 секунди. Максималната скорост е...

In memoriam: Една година без маестро Никола Гюзелев

http://pik.bg/in-memoriam-една-година-без-маестро-никола-гюзелев-news397411.html

In memoriam: Една година без маестро Никола Гюзелев

Фондация „Никола Гюзелев” и Асоциация „Артемидия” с подкрепата на Министерството на културата представят концерт и изложба In memoriam в памет на големия български оперен певец Никола Гюзелев /1936-2014/. Откриването на възпоменателната изложба и концертът в памет на великия маестро, който със забележително сценично присъствие, неповторима индивидуалност и уникален глас покори най-престижните световни сцени, е на 11 септември от 18:30 часа в галерия „Средец” на Министерството на културата.

Акад. Светлин Русев ще открие изложбата, а в концерта ще участват пианистите проф. Атанас Куртев, Ивайло Иванов, Йоланта Смолянова, певците Владимир Стоянов, Николай Кърнолски, Добромир Момеков, Емил Желев, както и актрисата Анна Мария Гюзелева. Маестро Никола Гюзелев, доктор хонорис кауза на БАН и комендатор на Република Италия ни напусна преди една година на 77-годишна възраст. Изложбата включва близо 50 негови творби /живопис, портрети, рисунки/, създадени в периода 1955 – 1998 г. Концертът същата вечер ще е с изпълнения на някои негови студенти в Българската Академия „Борис Христов” в Рим, както и други талантливи певци, учили с него в Оперната студия „Никола Гюзелев” в София, всички те вече утвърдени изпълнители на световните оперни сцени.

Никола Гюзелев е роден в Павликени на 17 август 1936 г. Още първите години от живота му са белязани със знака на музиката и живописта. Баща му - Николай Гюзелев, по професия градинар, свирел великолепно на цигулка. Майка му била шивачка, но на млади години играела в самодеен театър. Никола почва да пее от съвсем малък. На 11-годишна възраст той вече изпълнява главната роля в оперната постановка "Малкият цигулар" в родния си град. На същата възраст той осъзнава, че има и друга дарба - на художник. Така започва да рисува, да пее и да свири, като в различни периоди от детството си вярва, че ще бъде велик художник, ненадминат певец или бъдещ Паганини. Когато е на 15, веднъж чува по радиото изпълнение, което го кара да "замръзне". Монологът на Борис от операта "Борис Годунов" на Мусоргски в изпълнение на Едмонд Косовски пробужда в него любовта към операта.

През 1951 г. семейството му се премества да живее в София. Никола започва да посещава оперни и театрални спектакли, в училищни концерти изпълнява ролите на княз Игор, Иван Сусанин и тореадора от "Кармен". Продължава да рисува и печели конкурси в училище. Приет е в Художествената академия в специалността "Живопис". Като студент се отличава с ярка дарба и отлична техника. По време на следването си учи и пеене при Цветана Събева и Илия Йосифов и става солист в Ансамбъла за песни и танци при Министерство на вътрешните работи. Явява се на конкурс за нови членове на академичния хор "Георги Димитров", където изпълнява ария на Иван Сусанин и печели конкурса. Участва в редица концерти и фестивали в Москва, Виена, Хелзинки (1962), където е отличен със златен медал като солист. През 1960 г., когато с отличие завършва висшето си художествено образование, му предлагат договор за работа в Берлин и той се подготвя да замине. По това време Гюзелев се среща с оперния певец и музикален педагог Христо Бръмбаров и взима решение да остане в България и да учи пеене при него. За работата си със своя учител Гюзелев винаги говори с голяма благодарност и любов. През 1960 г. Гюзелев става стажант в Софийската народна опера. Година и половина по-късно - на 27 юни 1961 г. дебютира в ролята на Тимур в премиерния спектакъл на "Турандот". През 1961 г. става и редовен артист в Народната опера. Следват ролите на Миха от "Продадена невеста" и отец Гавраил от операта на Константин Илиев "Боянският майстор". През 1963 г. в ролята на Филип II от "Дон Карлос" Гюзелев печели Първа награда и Златен медал на втория Международен конкурс за млади оперни певци в София. Успехът идва само след 2 сезона на професионалната сцена. През 1968 г. той за пръв път стъпва на сцената на театър "Реджо" в Парма, Италия, и грабва сърцата на публиката. Той изпълнява ролята на Атила от едноименната опера на Верди. Успехът му е колосален. През 1994 г., 26 години по-късно, отново в Парма, Гюзелев получава наградата "Златен Верди", отличие, което той много цени, тъй като малцина са удостоени с него. През 1973 г. в Техеран съдбата го изправя на една сцена със своя „вдъхновител” Едмонд Косовски. Гюзелев изпълнява ролята на Борис Годунов, а Косовски - на Пимен. Никола Гюзелев пее на големите оперни сцени в Европа, Северна и Южна Америка, Япония: "Ла Скала" - Милано, "Реджо" - Парма, "Сан Карло" - Неапол, "Щатсопера" - Виена, "Щатсопера" - Берлин, "Ковънт Гардън" - Лондон, "Гранд Опера" - Париж, "Болшой театър" - Москва, "Метрополитън опера" в Ню Йорк, "Колон" - Бунос Айрес и много други. Негови партньори на сцената са били Борис Христов, Николай Гяуров, Ана Томова-Синтова, Владимир Атлантов, Евгений Нестеренко, Елена Образцова, Франко Корели, Джоун Съдърланду, Пласидо Домиго, Пиеро Капучили.

Невероятният глас, техниката на пеене и актьорският талант позволяват на Гюзелев да пресъздаде образите на барон Скарпия от "Тоска" на Пучини, Дон Жуан от едноименната опера на Моцарт, Ескамилио от "Кармен" на Бизе, които са за баритон. За изкуството му са характерни благородството и мекотата на тембъра на гласа, съчетани с проникновено изграждане на вокално-сценичните образи - Галицки в "Княз Игор", Борис Годунов в "Борис Годунов", Филип II в "Дон Карлос", Мефистофел в"Фауст", Дон Базилиу в "Сивилският бръснар", Захари в "Зографът Захари" и др. Оперните образи, в които се превъплъщава, са над 70. Само Филип II басът пее в 42 постановки по света. Световноизвестният диригент Генадий Рождественски казва за него: "Не се е раждал и няма да се роди певец, който така дълбоко и вълнуващо да пресъздаде най-руския от всички образи - Досифей." Неусетно и постепенно Гюзелев започва да дава съвети на млади оперни певци и така става педагог. Преподавал е в Българската академия за изкуство и култура в Рим, Италия (днес - Български културен институт). Великият български бас жъне успехи и чрез своите ученици, които покоряват световните сцени - баритонът Владимир Стоянов, басът Николай Карнолски, Орлин Анастасов, Цветелина Малджанска и др. Никола Гюзелев е носител на редица престижни отличия и звания, той е удостояван и с наградите „Златен век” на Министерството на културата за неговия голям принос в развитието на българската култура. Видният български певец, педагог и общественик Никола Гюзелев, който с вдъхновеното си изкуство и незабравимите си интерпретации на роли от оперната класика прослави България навред по света, ни напусна на 16 май 2014 г. На 25 юни тази година Столична община взе решение площадното пространство на ул. „Цар Иван Асен” между ул. „Янтра” и ул. „Виктор Юго” в столицата да бъде наименувано на Никола Гюзелев.

Сингапур постави рекорд по замърсяване на въздуха

http://asia.actualno.com/Singapur-postavi-rekord-po-zamyrsjavane-na-vyzduha-news_494938.html

Нивото на замърсяване на въздуха в Сингапур продължава да поставя нови рекорди. През последната нощ съответният индекс, на базата на тричасово наблюдение, достигна 211 единици. През деня той стигаше 130-140 единици, информира БГНЕС. Основната причина е димът от горските пожари, които обхванаха редица райони в съседна Индонезия. Във връзка с това министърът на околната среда и водните ресурси на Сингапур Вивиан Балакришнан изрази пред индонезийския си колега Сити Нурбай "дълбока загриженост" и п

Бог така ни е създал, че като видим полза за семейството си, работим все повече

http://cite.actualno.com/Bog-taka-ni-e-syzdal-che-kato-vidim-polza-za-semejstvoto-si-rabotim-vse-poveche-news_494943.html

Това заяви икономистът Владимир Каролев пред Нова телевизия, коментирайки политиката на Германия спрямо бежанците. Според Каролев Ангела Меркел и германските политици са разбрали, че с призиви германките да раждат повече няма да стане. Най-богатите нации са създадени от емигранти, припомни съветникът на икономическия министър Божидар Лукарски. Той добави, че в Сирия, преди войната, доходът е бил доста по-голям, отколкото в България, а образованието също е било по-добро.

Хората без дом, които не виждаме - не ги вижда и държавата

http://society.actualno.com/Horata-bez-dom-koito-ne-vijdame---ne-gi-vijda-i-dyrjavata-news_494956.html

Семейни причини, жилищни измами, много деца, които са напуснали домове за сираци и не са успели да се интегрират в обществото, както и жени, станали жертва на битово насилие – това са основните причини хора с образование и професия да станат бездомници, каза Елеонор Генова от „Градски номади” пред Нова телевизия. Първото нещо, което „Градски номади” направи, беше да се повдигне въпросът. Няма никаква статистика за броя на бездомните. Регистрирани са 1370 бездомни,

Радост и мъка за България на световното по борба в Лас Вегас

http://moresport.actualno.com/Radost-i-myka-za-Bylgarija-na-svetovnoto-po-borba-v-Las-Vegas-news_494957.html

Два бронзови медала, втора олимпийска квота и съдийска сеч е равносметката от четвъртия ден на световното по борба в Лас Вегас, предаде БГНЕС. Тайбе Юсеин донесе втора олимпийска виза за България, след като спечели бронз в кат. до 63 кг. Двукратната световна вицешампионка стигна безапелационно до отличието след 4 туша. В първата среща тя тушира шампионката от европейските игри Баку 2015 Валерия Лазинская (Русия), после се наложи над трикратната № 1 на континента Моника Михалик (Полша) с 5:2. Н

Атанас Атанасов пред " Нова тв": Турция проучва настроенията на гражданите си у нас. Вижте как

http://petel.bg/Atanas-Atanasov-pred--Nova-tv--Turtsiya-prouchva-nastroeniyata-na-grazhdanite-si-u-nas--Vizhte-kak__126338

Снимка: Булфото архив Турция събира информация за настроенията на турските граждани у нас чрез имамите в джамиите в България. Това...

Петокласник си пукна черепа със скутер

http://petel.bg/Petoklasnik-si-pukna-cherepa-sas-skuter__126339

Снимка: vchas.net (архив) Петокласник от дупнишкото село Самораново е с тежка черепно-мозъчна травма след падане от скутер, закаран е в...

Тайбе Юсеин донесе втори медал на България от световното

http://petel.bg/Taybe-YUsein-donese-vtori-medal-na-Balgariya-ot-svetovnoto__126340

Снимка: bul-wrestling.org Тайбе Юсеин донесе втора олимпийска виза за България, след като спечели бронз в категория до 63 килограма на световното...

Основни варненски забележителности останаха извън Регистъра на атракциите

http://petel.bg/Osnovni-varnenski-zabelezhitelnosti-ostanaha-izvan-Registara-na-atraktsiite__126341

снимка: Булфото Регистър на туристическите атракции има амбицията да събере на едно място родните забележителности, пишат...

Преглед на печата от 11 септември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/11/2607498_pregled_na_pechata_ot_11_septemvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Броят на хората с инвалидни пенсии продължава да расте
Пенсионираните служители в МВР и МО също се увеличават, макар и с по-бавен темп

Сега

МВР призна, че проблемът с гонките по пътищата не е решен
Вътрешното ведомство обмисля как участниците в състезанията да получават адекватни наказания

Външното министерство търси доброволци за референдума в чужбина
В отчаянието си, че не може да намери...

Издигат флага на Палестина пред ООН

http://news.ibox.bg/news/id_1434148472

Организацията на обединените нации одобри със 119 гласа "за" резолюцията на Палестина

Плодова салата "Циганско лято"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4975345

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4975322

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

САЩ подозира, че ИД произвежда и използва химическо оръжие

http://asia.actualno.com/SASht-podozira-che-ID-proizvejda-i-izpolzva-himichesko-oryjie-news_494937.html

Терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) произвежда и използва химически оръжия в Сирия и Ирак, твърди пред BBC източник от американското правителство, предаде БГНЕС. Установени са четири случая от двете страни на сирийско-иракската граница, при които ИД е използвала иприт в прахообразна форма. На турско-сирийската граница екип на BBC е намерил доказателства в подкрепа на тези твърдения. Вашингтон подозира, че ИД разполага със специално звено, което се занимава с производс

Атанас Атанасов: Притеснявам се, че в ДПС работят директно за Турция

http://politics.actualno.com/Atanas-Atanasov-Pritesnjavam-se-che-v-DPS-rabotjat-direktno-za-Turcija-news_494950.html

В България, в няколко района на страната, имамите в джамиите разпространяват сред българските мюсюлмани анкетна карта, изготвена от център за изследване на теология. В картата има въпроси като дали съвременното българско училище успява да формира един вид турско самосъзнание. Има и въпроси дали владеете писмено турски език, кой ви е майчиният език, без отговор „български”, каква телевизия гледате – турска или друга, коя ви е родината – Турция или България и т.н. За мен то

На 11 септември в САЩ - кратка заложическа драма в Лос Анджелис

http://america.actualno.com/Na-11-septemvri-v-SASht---kratka-zalojicheska-drama-v-Los-Andjelis-news_494942.html

Няколко души в ресторант в Лос Анджелис попаднаха в ситуация на заложническа драма, преди местната полиция да успее да се справи с проблема. Всичко започнало, след като силите на реда преследвали заподозрян. При бягството той влязал в ресторант, където се барикадирал. Час по-късно тактически екип (SWAT) нахлува в ресторанта, като използва шумови гранати и димки. Изведени са двама души с белезници на ръцете, информира 9news. Според данните белезниците са поставени "като предпазна мярка", но не

Ева Николова донесе първи медал на България от световното по борба в Лас Вегас

http://petel.bg/Eva-Nikolova-donese-parvi-medal-na-Balgariya-ot-svetovnoto-po-borba-v-Las-Vegas__126336

България вече има медал от световното първенство по борба в Лас Вегас. Негов притежател стана Евелина Николова в категория до 55...

Акушерката Емилия Ковачева иска да излезе на свобода

http://petel.bg/Akusherkata-Emiliya-Kovacheva-iska-da-izleze-na-svoboda__126337

Снимка: Булфото архив Акушерката Емилия Ковачева иска да излезе на свобода. В края на април тя нанесе побой на новородено бебе в...

Папата ще се срещне с Путин само ако той не закъснее

http://svetoven.pogled.info/news/67553/Papata-shte-se-sreshtne-s-Putin-samo-ako-toi-ne-zakasnee

/Поглед.инфо/ Срещата между президента на Русия Владимир Путин и папа Франциск по време на Общото събрание на ООН този месец ще се състои само ако руският президент не закъснее, съобщи вестник „Ню Йорк таймс“, позовавайки се на представителя на Ватикана в световната организация.

Американски финансист: САЩ ще пострадат най-много от санкциите срещу Русия

http://svetoven.pogled.info/news/67552/Amerikanski-finansist-SASHT-shte-postradat-nai-mnogo-ot-sanktsiite-sreshtu-Rusiya

/Поглед.инфо/ Съединените щати ще пострадат повече от другите страни от санкциите, въведени от Запада срещу Русия, заяви американският финансист, милиардер и инвеститор Джим Роджърс.

Ромите в Гърмен излизат на протест, въпреки кметска забрана

http://blagoevgrad.actualno.com/Romite-v-Gyrmen-izlizat-na-protest-vypreki-kmetska-zabrana-news_494940.html

Кметицата на Гърмен Минка Капитанова не е разрешила мирно шествие от квартал „Кремиковци” до сградата на общината в Гърмен, но въпреки това то ще се състои днес (11 септември). Това стана ясно от репортаж на Нова телевизия. Един от хората в инициативния комитет – Юлий, обясни, че протест ще има. С него ще се искат оставките на Капитанова и на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. С какъв мотив ни забрани Капитанова протест – че можело нещ

Страхотно наводнение в Япония, с човешка жертва и много изчезнали

http://asia.actualno.com/Strahotno-navodnenie-v-Japonija-s-choveshka-jertva-i-mnogo-izcheznali-news_494933.html

Хиляди спасители са пристигнали в наводнения японски град Джосо, за да евакуират стотици хванати в капана на водите жители и да търсят 12 изчезнали, предаде Агенция "Фокус". Засега е потвърдена смъртта на един човек. Става въпрос за жена, чиято къща е отнесена от свлачище. Проливните дъждове, които предизвикаха наводненията, продължават и днес (11 септември), и могат да влошат ситуацията след тайфуна, който премина през страната по-рано тази седмица. Около 2000 войници, полицаи и пожарникари

Доказано: Щастието зависи от парите!

http://curious.actualno.com/Dokazano-Shtastieto-zavisi-ot-parite-news_494856.html

Националното статистическо управление на Великобритания е публикувало изследване, доказващо, че щастието и парите се намират в пряка зависимост. При това колкото повече са парите, толкова по-щастливи се чувстват хората, пише Комерсант. Изследването е проведено въз основа на данни за жителите на Обединеното кралство, но се смята, че в този аспект британците не са уникални. Изследователите анализирали нивото на щастие в развитите социални групи и стигнали до извода, че личното щастие "в най-силн

Чудо! Вижте къде де появиха ликовете на Богородица и младенеца (видео)

http://petel.bg/CHudo--Vizhte-kade-de-poyaviha-likovete-na-Bogoroditsa-i-mladenetsa--video-__126330

Кадър: youtube Хиляди вярващи християни се стичат в малко селце в Украйна, за да станат свидетели на божие чудо. Там, на прозорец са се...

Изнасяме изрусени просяци за Скандинавието

http://petel.bg/Iznasyame-izruseni-prosyatsi-za-Skandinavieto__126333

Снимка: Булфото Български просяци превземат скандинавските страни заради високия стандарт на живот там. За това пише Боян Димитров от...

Жълт код в 6 области на Централна България за порои

http://petel.bg/ZHalt-kod-v-6-oblasti-na-TSentralna-Balgariya-za-poroi__126334

Снимка: Булфото архив Жълт код е обявен за 11 септември в шест области на Централна България заради интензивни валежи. Кодът е в сила за...

Линейките сами ще си пускат зелено

http://petel.bg/Lineykite-sami-shhe-si-puskat-zeleno__126335

Линейките и колите на пожарната в София ще могат сами да си пускат зелено на светофара, когато бързат, съобщи вестник "Телеграф", цитиран...

„Ди Цайт“: Без Москва Западът е безсилен против варварите

http://svetoven.pogled.info/news/67551/Di-TSait-Bez-Moskva-Zapadat-e-bezsilen-protiv-varvarite

/Поглед.инфо/ Политиците и дипломатите трябва да проявят голяма решителност в борбата срещу безчинстващата „Ислямска държава“. Без помощта на Москва и Техеран е невъзможно преодоляването на проблема, пише немското издание „Die Zeit“.

Израел: Руските военни са в Сирия, за да помогнат на Асад в борбата срещу ИД

http://svetoven.pogled.info/news/67550/Izrael-Ruskite-voenni-sa-v-Siriya-za-da-pomognat-na-Asad-v-borbata-sreshtu-ID

/Поглед.инфо/ Руските военни са пристигнали в Сирия, за да помогнат на президента Башар Асад в борбата му срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, заяви министърът на отбраната на Израел Моше Яалон.

Съдбата на Сирия трябва да бъде решена от сирийския народ

http://svetoven.pogled.info/news/67549/Sadbata-na-Siriya-tryabva-da-bade-reshena-ot-siriiskiya-narod

/Поглед.инфо/ Според прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков, да решава съдбата на Сирия и нейния президент Башар Асад има право само населението на страната.

Малка победа за Обама - Сената не гласува срещу сделката с Иран

http://america.actualno.com/Malka-pobeda-za-Obama---Senata-ne-glasuva-sreshtu-sdelkata-s-Iran-news_494929.html

Американският президент Барак Обама е доволен, че в Сената на САЩ няма да се гласува срещу сделката с Иран, предаде БГНЕС. Решението на горната камара на Конгреса на САЩ да се откаже от гласуване на резолюция, блокираща споразумението с Иран за ядрената му програма, ще даде възможност на Вашингтон да продължи работата си с международните партньори по въпроси за реализиране на тази сделка. Това се казва в разпространено съобщение на президента на САЩ Барак Обама в четвъртък, цитирано от ТАСС. &

За 14-ти път САЩ почита жертвите от 11-ти септември

http://america.actualno.com/Za-14-ti-pyt-SASht-pochita-jertvite-ot-11-ti-septemvri-news_494935.html

Днес, 11 септември, се навършват 14 години от атентатите от 2001 година - една от най-големите трагедии в история на САЩ и разтърсиха целия свят, припомня БГНЕС. За 14-и път в САЩ отдават почит на жертвите на трагедията от 11 септември 2001 г., когато в рамките на няколко минути атентатори-самоубийци забиха последователно два самолета в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, а малко след това друг самолет беше разбит и в Пентагона. Рано сутринта на 11 септември 2001 г. 19 тер

В САЩ има вътрешни различия относно руското присъствие в Сирия

http://asia.actualno.com/V-SASht-ima-vytreshni-razlichija-otnosno-ruskoto-prisystvie-v-Sirija-news_494934.html

Държавният департамент на САЩ е проявил самоинициатива в опитите си да попречи на прелитането на руски транспортни самолети от Русия към Сирия през България и Гърция, пише ТАСС, цитирана от БГНЕС. Когато президентът на САЩ Барак Обама е научил за тези опити, той е „бил недоволен”, че не са били съгласувани предварително между ведомствата. Според агенцията сега вече е започнал такъв процес за съгласуване и в четвъртък в Съвета за национална сигурност при Белия дом би трябвало да се е

Васил Велев така и не даде конкретни имена на нарушаващи закона ВЕИ-та

http://business.actualno.com/Vasil-Velev-taka-i-ne-dade-konkretni-imena-na-narushavashti-zakona-VEI-ta-news_494936.html

Основното нарастване на цената на тока е в добавката „Задължение към обществото”. Нарастват обаче и таксите за мрежов пренос високо напрежение, мрежов пренос средно напрежение, изброи Васил Велев от АИКБ след вчерашния ултиматум на работодателите към държавата относно цената на тока. Велев показа фактура, според която след вдигането на цената на тока от 1 август, малко предприятие платило със 17% голяма сметка. Средно предприятия пък плащало досега 1,05 млн. лева, сега щяло да плаща

Концерт и изложба в памет на Никола Гюзелев

http://society.actualno.com/Koncert-i-izlojba-v-pamet-na-Nikola-Guzelev-news_494932.html

Фондация „Никола Гюзелев” и Асоциация „Артемидия” с подкрепата на Министерството на културата представят концерт и изложба In memoriam в памет на големия български оперен певец Никола Гюзелев /1936-2014/. Откриването на възпоменателната изложба и концертът в памет на великия маестро, който със забележително сценично присъствие, неповторима индивидуалност и уникален глас покори най-престижните световни сцени, е от 18:30 часа в галерия „Средец” на Министерствот

Една космическа акула, за която няма море

http://cosmos.actualno.com/Edna-kosmicheska-akula-za-kojato-njama-more-news_494790.html

Едва ли бихте могли да намерите на Земята такова море, където да може да плува тази космическа акула, състояща се от междузвезден прах и газ. На представената снимка е изобразена мъглявината Акула, която се намира в съзвездие Цефей, на 650 светлинни години от Земята. Този космически "хищник" включва няколко по-малки по размери прахови мъглявини – Тъмната мъглявина на Линдс 1235 и Ван ден Берг 149 и 150. Размерът на "акулата" е 15 светлинни години. Тъмният прах на тази снимка по нещо нап

Десет атентата срещу ботевградски бизнесмен, МВР още го няма

http://sofia.actualno.com/Deset-atentata-sreshtu-botevgradski-biznesmen-MVR-oshte-go-njama-news_494941.html

Десет опита за атентат за по-малко от три месеца – срещу ботевградския бизнесмен Васил Василев. Василев е бил представител на голяма куриерска фирма. Само преди дни в дома на родителите му е поставена бомба – на терасата. При атентатите срещу бизнесмена, който е на 36 години, е подпален погрешка и чужд магазин. Засега от МВР не дават никаква информация, а слуховете в града са за връзки с криминалния контингент. Конкретни данни обаче няма. Майката на Василев разказа пред Нова телев

Румъния осъди трафиканти, действали в България

http://petel.bg/Rumaniya-osadi-trafikanti--deystvali-v-Balgariya__126327

снимка: Булфото, архив Румъния прати на съд 16 каналджии, действали и в България. Мрежата била специализирана в трафик на сирийци и...

Яйчен крем с ванилов аромат за свежо начало на деня

http://petel.bg/YAychen-krem-s-vanilov-aromat-za-svezho-nachalo-na-denya__126328

Източник: Framar Необходими продукти: 125 грама брашно 3/4 чаши захар 1 с. л. нишесте 6 жълтъка 3 чаши прясно мляко 1 ч. л. ванилова захар 1...

Измамената "златна" баба кътала 500-те бона за нова къща

http://petel.bg/Izmamenata-zlatna-baba-katala-500-te-bona-za-nova-kashha__126329

Снимка: в. "Монитор" Измамената с над половин милион лева баба Елена от първомайския кв. „Дебър” кътала парите на внука си Ангел за нова...

"Умни" светофари слагат в София

http://petel.bg/Umni-svetofari-slagat-v-Sofiya__126331

Цвети Димитрова, Монитор, снимка: Булфото Умни светофари, които в момента се монтират по столичните булеварди, не само ще контролират...

Световната банка: И следващото поколение българи ще е бедно

http://petel.bg/Svetovnata-banka--I-sledvashhoto-pokolenie-balgari-shhe-e-bedno__126332

Снимка: Булфото архив България няма да достигне жизнения стандарт на останалите страни-членки в Европейския съюз в рамките на...

В САЩ опипват реакция на руска военна акция в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/67548/V-SASHT-opipvat-reaktsiya-na-ruska-voenna-aktsiya-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Държавният департамент на САЩ е проявил самоинициатива в опитите си да попречи на прелитането на руски транспортни самолети от Русия към Сирия през България и Гърция, пише ТАСС. Когато президентът на САЩ Барак Обама е научил за тези опити, той е „бил недоволен”, че не са били съгласувани предварително между ведомствата, съобщи в четвъртък „Блумбърг”.

България е на път да обвърже бежанците с Шенген

http://politics.actualno.com/Bylgarija-e-na-pyt-da-obvyrje-bejancite-s-Shengen-news_494928.html

Подкрепа за предложението на Брюксел за преразпределение на 120 000 бежанци от Гърция, Италия и Унгария в други държави на ЕС ще има от българска и румънска страна само ако двете балкански страни бъдат допуснати в Шенгенското пространство. Това съобщи на практика вицепремиерът Меглена Кунева от Брюксел, информира в. "Сега". Според Кунева Бойко Борисов е разговарял с румънския премиер Виктор Понта за съгласуване на позицията на двете държави. Борисов разговаря и със сръбския премиер Александър В

Свети мъченици Минодора, Митродора и Нимфодора от Витиния

http://celebrate.actualno.com/Sveti-mychenici-Minodora-Mitrodora-i-Nimfodora-ot-Vitinija-news_494159.html

Преподобна Теодора живяла в петия век. Родила се в град Александрия. Омъжила се за добър човек. Животът на младите съпрузи протичал в мир и благополучие. Но дяволът завидял на тяхното щастие. Въвлякъл Теодора в прелюбодеяние. Веднага след това тя се опомнила. На другия ден след греха, съзнала гнусотата на своето падение, Теодора изпаднала в такова душевно сътресение, че започнала да се бие по лицето и да си скубе косите. Мъчена от съвестта си, тя отишла при позната игумения в близък деви

Дъждът не спира, жълт код за 11 области

http://society.actualno.com/Dyjdyt-ne-spira-jylt-kod-za-11-oblasti-news_494930.html

И днес (11 септември) валежите в страната ще продължат. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Днес и през нощта срещу събота значителни валежи ще има в Централна България. Ще има и гръмотевици. В западните райони вятърът ще отслабне и ще се ориентира от север-северозапад, в източните ще остане умерен, от изток, съобщиха от НИМХ пред БГНЕС. Максималните температури ще са в широки граници – от 17° в Северозападна България до 26° в южните и източни райони от страната. Над плани

14 години от 9/11

http://news.ibox.bg/news/id_144080831

Жертвите са 2 974 души, без терористите: 246 - на четирите самолета (от които няма оцелели), 2 603 - в кулите в Ню Йорк и на земята, 125 - в Пентагона.

Значителна облачност по Черноморието днес

http://petel.bg/Znachitelna-oblachnost-po-CHernomorieto-dnes__126322

Снимка: Petel.bg Над Черноморието днес облачността ще е предимно значителна. Ще има превалявания, главно по южното крайбрежие. Ще продължи...

Бежанците изкупиха леглата в Германия, над 37 000 мигранти са влезли в страната само за седмица

http://petel.bg/Bezhantsite-izkupiha-leglata-v-Germaniya--nad-37-000-migranti-sa-vlezli-v-stranata-samo-za-sedmitsa__126323

Снимка: Блиц Германия е посрещнала повече бежанци от всяка друга страна в ЕС. Това обаче потопи в хаос местните чиновници, опитващи се да...

Ето го изображението, доказващо съществуването на “нацисткия влак” със златото

http://petel.bg/Eto-go-izobrazhenieto--dokazvashho-sashhestvuvaneto-na----natsistkiya-vlak----sas-zlatoto__126324

Изображение, за което се твърди, че е на радарно изображение, доказва, че “нацистки влак” със злато е заровен в тунел в Полша....

14 години от терористичния акт срещу Световния търговски център (видео)

http://petel.bg/14-godini-ot-teroristichniya-akt-sreshhu-Svetovniya-targovski-tsentar--video-__126325

Кадър: youtube Днес се навършват 14 години от най-кървавите атентати, приписвани официално на „Ал Кайда", но за които има и немалко други...

Първо в "Петел": 61-годишен пешеходец загина на място. Шофьорът избяга, но по-късно бе хванат

http://petel.bg/Parvo-v-Petel--61-godishen-peshehodets-zagina-na-myasto--SHoforat-izbyaga--no-po-kasno-be-hvanat__126326

Снимка: Булфото архив Пешеходец е бил блъснат от кола във Варна и е загинал. Инцидентът е станал снощи около 21 ч. на кръстовището на бул....

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4974777

Преп. Теодора Александрийска. Преп. Силуан Атонски
 Преп. Теодора била щастливо омъжена, но дяволът я въвлякъл в прелюбодеяние. В покаянието си, преоблечена и подстригана, тя била приета в мъжка обител под името Теодор. Веднъж изпратили мнимия монах до друг манастир, където съгрешила жена обвинила Теодор за греха си.
Преп. Теодора Александрийска. Преп. Силуан Атонски Преп. Теодора била щастливо омъжена, но дяволът я въвлякъл в прелюбодеяние. В покаянието си, преоблечена и подстригана, тя била приета в мъжка обител под името Теодор. Веднъж изпратили мнимия монах до друг манастир, където съгрешила жена обвинила Теодор за греха си.

Провежда се битката при Зента

http://chronicles.actualno.com/Provejda-se-bitkata-pri-Zenta-news_494138.html

На 11 септември 1697 година се състои едно от най-важните бойни сражения в историята на Голямата турска война – битката при Зента. Тогава австрийската армия нанася тежък удар върху военните сили на Османската империя. Австрийският главнокомандващ Евгений Савойски разгромява османската войска, като дава минимален брой жертви. След тази битка настъпва ново разпределение на военните сили в Европа. Османската империя спира да завладява нови територии и преминава в положение на отстъпление. Хри

Обвиняемият за побоя над възрастен човек в Борисовата градина остава в ареста

http://crime.actualno.com/Obvinjaemijat-za-poboja-nad-vyzrasten-chovek-v-Borisovata-gradina-ostava-v-aresta-news_494931.html

31-годишният Борис Петров, който е арестуван и обвинен за побоя на 67-годишния Красимир Иванов, остава в ареста, реши Софийският градски съд. Той е бил разпознат от пострадалия и внуците му. Петров е обвинен, че е пребил възрастния човек. Той обаче отрича. Откакто бе арестуван, срещу Борис Петров вече има две дела - за побоя и едно за хулиганство. То започна, след като мъжът нагруби съдия Петя Крънчева от градския съд, припомня в. "Сега". Близките на арестувания също отричат той да има някаква

Вашият хороскоп за деня

http://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-denya__126321

Овен  Днешният ден ще бъде изпълнен с малки радости и незначителни удоволствия. Те ще приличат на пеперудки, едва докоснали бузата Ви с...

Новоизградена информационна система в българската част на река Дунав ще се грижи за безопасното корабоплаване

http://pik.bg/новоизградена-информационна-система-в-българската-част-на-река-дунав-ще-се-грижи-за-безопа-news397377.html

Новоизградена информационна система в българската част на река Дунав ще се грижи за безопасното корабоплаване

 Стремим се да превърнем р. Дунав, като трансевропейски коридор, в атрактивно място за корабоплаване и търговия с нашата държава. Това заяви транспортният министър Ивайло Московски, по време церемония за официалния старт на новоизградената речна информационна система в българската част на река Дунав - БУЛРИС, която се проведе в Русе. На нея присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов, кметът на град Русе Пламен Стоилов, както и директорът на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура Ангел Забутров. В своето изказване, министър Московски посочи, че с въвеждането на информационната система в българската част на река Дунав "се затваря" цялата територия на водните коридори в страната. По думите му, чрез нея страната ни удовлетворява всички изисквания на Европейската комисия за безопасно корабоплаване. Той обясни, че системата ще допринесе и за пресичане на контрабандата, предимно с горива, но основната нейна функция е обработка на информацията при корабоплаване и осъществяването на навигация. Министър Московски поясни, че проектът за изграждането на системата е на стойност 37 млн. лева, а по поречието на реката са изградени 23 радио-локационни станции.

Системата разполага с видео-наблюдение, телекомуникация, различни способи са сигнализация и други инструменти, които ще гарантират безопасното корабоплаване по Дунав. Според него, информацията, която системата предлага е с добро качество и висока степен на сигурност. 
Внедряването на речната информационна система е част от дейностите по проект „Създаване на речна информационна система в българската част на река Дунав – БУЛРИС”. Общата стойност на проекта е над 37 млн. лева, а неговото съфинансиране е осигурено от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г. по приоритетна ос 4 „Подобряване на корабоплаването по морските и вътрешните водни пътища”.

Проектът изгражда национална чат от Обща европейска система за осигуряване на ефективно и безопасно корабоплаване по вътрешните водни пътища. Изпълнението на проекта се осъществява съгласно директива 2005/44/ЕС на Европейския парламент и на Съвета, относно хармонизираните речни информационни услуги (River Information Services - RIS) по вътрешните водни пътища на общността. България, като страна-членка на ЕС, имаше задължението да изгради RIS - системата, като част от трансевропейската мрежа. В рамките на проекта е изградена необходимата технологична инфраструктура в 23 комуникационни точки, разположени по протежението на р. Дунав. 

Бомба! Над 700 бежанци бяха заловени за ден на границата ни с Турция

http://pik.bg/бомба-над-700-бежанци-бяха-заловени-за-ден-на-границата-ни-с-турция-news397365.html

Бомба! Над 700 бежанци бяха заловени за ден на границата ни с Турция

Над 700 бежанци са били заловени в северозападната турска провинция Одрин, заяви губернаторът на региона, цитиран от Anadolu agency, цитирана от "Фокус". „Обикновено в Одрин залавяме около 100-150 бежанци дневно. Но вчера бяха хванати рекорден брой - 712 души. Те се втурнали да пресичат границата, след като чули, че европейските държави са съгласни да приемат 160 000 души“, заяви Дурсун Али Шахин.

„Чух, че тази вълна на миграция ще продължава да става все по-голяма. Ако оставим нещата да излязат извън контрол, броят може да достигне над 400 000 души. Ето защо от вчера започнахме проверки по границата на всеки час“, каза Шахин, говорейки за граничния пункт Капъкуле между Турция и България.

Бежанците са били изпратени в Истанбул. Турските власти работят, за да се предотврати навлизането на бежанците в Европа не само в Одрин, но и в много други гранични региони, каза Шахин.

Демократите блокираха републиканците в US Сената за иранската сделка

http://news.ibox.bg/news/id_1102084197

Гласуването завърши с 58 гласа "за" срещу 42 гласа "против", като на републиканците не достигнаха само 2 гласа

Регистрираха повишено замърсяване със серен диоксид в Гълъбово

http://news.ibox.bg/news/id_123915358

Източник са четирите топлоелектрически централи от енергиен комплекс "Марица Изток"

Временно движението по път I-5 Велико Търново - Русе се осъществява в една лента

http://pik.bg/временно-движението-по-път-i-5-велико-търново---русе-се-осъществява-в-една-лента-news397328.html

Временно движението по път I-5 Велико Търново - Русе се осъществява в една лента

Временно движението по път I-5 Велико Търново - Русе се осъществява в една лента при село Самоводене, в посока Велико Търново, поради аварирал тежкотоварен камион, съобщават от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Движението се регулира от органите на "Пътна полиция".

Венгер оправда тихия трансферен прозорец за "Арсенал"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/11/2607634_venger_opravda_tihiia_transferen_prozorec_za_arsenal/?ref=rss


Мениджърът на "Арсенал" Арсен Венгер оправда спокойното поведение на "Арсенал" на трансферния пазар. Той обясни, че привличането на футболисти не е самоцел.

Това лято лондончани взеха единствено Петер Чех от "Челси", за когото платиха 10 млн. паунда.

"Или намираш играч, който да подсили отбора ти, или не. Независимо дали имаме контузени футболисти или не, това не променя проблема. Това е нещото, което не разбирам в медиите", заяви Венгер.

"Направил съм 300...

Филми в Дневник След 5: Еверест

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2015/09/11/2549644_everest/?ref=rss


Вдъхновен от действителни събития от най-опасното място на планетата, "Еверест" разказва историята на трагична експедиция до покрива на света, която изправя различни и понякога несъвместими характери в неравна битка с природните стихии.

През 1996 две експедиции се отправят към Еверест, когато се разразява една от най-силните бури в историята. Всеки дъх се оказва въпрос на живот и смърт, а оцеляването изглежда все по-невъзможно.

Мащабна продукция, спиращи дъха кадри и...

Филми в Дневник След 5: Блинки Бил

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2015/09/11/2606214_blinki_bil/?ref=rss


Жанр: Анимация
Държава: Australia
Продължителност в минути: 86 мин.
Режисьор:  Дийн Тейлър, Алекс Стадерман, Алекс Уейт, Ноел Киари
С гласовете на:  Христо Димитров, Ралица Стоянова, Вилма Карталска, Георги Стоянов, Константин Лунгов, Петър Върбанов, Жени Пашова, и др.
Световен разпространител: Shout! Factory
Блинки Бил е коала с огромно въображение. Сам по себе си неповторим, той мечтае да напусне малкото градче Зеленокръпково и да последва стъпките на своя...

Стартира конференция за сигурността в Югоизточна Европа

http://pik.bg/стартира-конференция-за-сигурността-в-югоизточна-европа-news397326.html

Стартира конференция за сигурността в Югоизточна Европа

Предизвикателствата в сектор „Сигурност” ще са акцентът на XII Международна конференция "Сигурността в Югоизточна Европа" – „Новата геополитическа динамика”. Инициативата стартира със замисъла ежегодно да отбелязва трагичните събития, свързани с атентатите в Ню Йорк на 11 септември 2001 година. С нея страната ни не само за пореден път показва своята съпричастност към случилото се тогава, но и потвърждава ролята на България като ключов фактор за стабилността и сигурността на Балканите и в Югоизточна Европа.

Форумът си поставя задачата да насочи вниманието и да засили отговорността на държавните институции, местната власт, медиите и обществото за ефективно противодействие на международния тероризъм и другите предизвикателства пред сигурността на гражданите и бизнеса. Форумът ще се състои на 11 септември в Интер Експо Център. На събитието ще участват министърът на външните работи Даниел Митов, министърът на отбраната Николай Ненчев, министърът на икономиката и енергетиката Теменужка Петкова. Особено важни ще бъдат докладите, свързани с актуалните теми за миграцията и силната бежанска вълна. Заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев ще представи доклад на тема „Радикализация и тероризъм – заплахата”.

Директорът на Главна дирекция „Гранична полиция” Антонио Ангелов ще изнесе доклад на тема „Гранични системи за сигурност в отговор на нарастващия миграционен натиск“. А директорът на дирекция „Миграция“ в Министерството на вътрешните работи ще говори по темата „Връщането – основен инструмент за противодействие на незаконната миграция”. Други основни теми ще бъдат въпросите за тероризма и защитата при бедствия и аварии, опазването на критичната инфраструктура.

Филми в Дневник След 5: Лабиринтът: В обгорените земи

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2015/09/11/2606220_labirintut_v_obgorenite_zemi/?ref=rss


Жанр: Фантастика, Екшън, Трилър
САЩ / 2015 / 132 минути
Сценарист: Т. С. Наулин
Режисьор: Уес Бол
В ролите: Дилан О'Браян, Роса Салазар, Катрин Макнамара, Бари Пепър, Лили Тейлър, Патриша Кларксън, Джанкарло Еспозито, Ейдън Гилън, Томас Броуди-Сангстър, Наталия Еманюел, Кая Скоделарио, Брайс Ромеро, Ки Хонг Лий
Лабиринтът беше само началото...

Решаването на загадката на Лабиринта трябваше да сложи точка.

Но сега на Томас, Нют, Тереса, Минхо и...

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4967731

Валентина Радинска, поетеса и журналистка.
Вели Чаушев, актьор, 81 г.
Кеворк Кеворкян, журналист, създател на "Всяка неделя", 71 г.
Доц. Леандър Литов, физик, ръководител на българския екип в Европейския институт за ядрени изследвания - ЦЕРН, 60 г.
Маша Илиева, балерина.
Петя Гайдарова, кореспондент на в. "Труд" за Смолян.
Валентина Радинска, поетеса и журналистка. Вели Чаушев, актьор, 81 г. Кеворк Кеворкян, журналист, създател на "Всяка неделя", 71 г. Доц. Леандър Литов, физик, ръководител на българския екип в Европейския институт за ядрени изследвания - ЦЕРН, 60 г. Маша Илиева, балерина. Петя Гайдарова, кореспондент на в. "Труд" за Смолян.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване