Спипаха бункеровчик да зарежда тайно кораби в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4976842

Русенски митничари разкриха две нелегални станции за зареждане на гориво, съобщиха от Агенция "Митници". Проследената фирма собственик е лицензирана да бункерова кораби. Едната станция била оборудвана с помпа и „пистолет" за зареждане с брояч в неин бус, който побирал 4 000 л гориво. Другата се намирала във фирмен склад за арматура.
Русенски митничари разкриха две нелегални станции за зареждане на гориво, съобщиха от Агенция "Митници". Проследената фирма собственик е лицензирана да бункерова кораби. Едната станция била оборудвана с помпа и „пистолет" за зареждане с брояч в неин бус, който побирал 4 000 л гориво. Другата се намирала във фирмен склад за арматура.

Сигнал за бомба евакуира президентството

http://offnews.bg/news/n_1/n_557600.html

Сигнал за бомба в сградата на президентството на "Дондуков"2 евакуира администрацията. От МВР съобщиха за OFFNews, че сигналът е подаден в 13.45 часа.  Всички служители от администрацията са изведени. На място са изпратени екипи на полицията. По това време президентът Росен Плевнелиев е бил в сградата.

С децата в почивните дни (12 и 13 септември)

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/09/11/2602529_s_decata_v_pochivnite_dni_12_i_13_septemvri/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.

Макар и съботата да е работен ден, все пак можете да отделите време за излизане с хлапетата.  

СЪБОТА (12 септември)

Русе -  За трети пореден път инициативата "Стара хартия за нова книга" ще предложи приятен урок по рециклиране за малчуганите с...

Жандармерия възпря над 300 роми да не нахлуят в Гърмен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4976840

Жандармерия възпря над 300 роми да не влязат в центъра на Гърмен, където те искаха да отидат и да поискат сметка от кметицата за акция "Багер".
До момента в гетото са блъснати 10 незаконни къщи, а по график, в четвъртък трябва да бъдат разрушени още 17. Заради това ромите от бунтовната община Гърмен се организираха и направиха протест.
Жандармерия възпря над 300 роми да не влязат в центъра на Гърмен, където те искаха да отидат и да поискат сметка от кметицата за акция "Багер". До момента в гетото са блъснати 10 незаконни къщи, а по график, в четвъртък трябва да бъдат разрушени още 17. Заради това ромите от бунтовната община Гърмен се организираха и направиха протест.

Учениците от МГ - Казанлък ще започнат новата учебна година в напълно ремонтиран корпус на друга гимназия

http://starazagora.actualno.com/Uchenicite-ot-MG---Kazanlyk-shte-zapochnat-novata-uchebna-godina-v-napylno-remontiran-korpus-na-druga-gimnazija-news_495122.html

Учениците от Математическата гимназия ще започнат новата учебна година в напълно ремонтиран самостоятелен корпус на ПГ „Иван Хаджиенов“. Директорите на училища се срещнаха с кмета Галина Стоянова във връзка със старта на новата учебна година От 15-ти септември тази година възпитаниците на ПМГ „Никола Обрешков“ ще се обучават в сградата на ПГ „Иван Хаджиенов“, където ще бъдат настанени в самостоятелен изцяло ремонтиран корпус, докато приключи ремонтът на Мат

Рискуваме да загубим 178 млн. евро по старата Програма за развитие на селските райони

http://politics.actualno.com/Riskuvame-da-zagubim-178-mln-evro-po-starata-Programa-za-razvitie-na-selskite-rajoni--news_495125.html

178 млн. евро е песимистичният вариант за загуба на средства по старата Програма за развитие на селските райони, чието изпълнение приключва в края на 2015 г. Това се посочва в писмен отговор на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев, предаде БГНЕС. Оптимистичната прогноза сочи, че загубата по ПРСР 2007-2013 ще е минимум 99 млн.евро.  “Рискът от загуба на средства е свързан с неизпълнение на сключените договори и най-вече с приключването на големите инфраструктурни проек

Плевнелиев прогнозира над 6 милиарда евро стокообмен с Германия

http://www.moreto.net/novini.php?n=301087

Нов рекорд от над 6 милиарда евро от стокообмен между България и Германия се очаква да бъде отбелязан тази година. Това обяви президентът Росен Плевнелиев, който участва в откриването на нова производствена мощност на лидерска компания в областта на автоматизиращата технология, индустриалните обучения и образователни програми.

Сигнал за бомба опразни президентството

http://news.ibox.bg/news/id_1590892110

Администрацията на държавния глава е евакуирана. Районът е отцепен, а екипи на МВР и ДОТИ са на място.

Контрабандни цигари в климатичната инсталация на автобус откриха митнически служители на Малко Търново

http://www.cross.bg/slyzhiteli-turnovo-avtobysa-1480458.html

/КРОСС/ Голямо количество контрабандни цигари в необичаен тайник на туристически автобус откриха и иззеха митническите служители на Митнически пункт Малко Търново. 1 000 кутии /20 000 къса/ цигари „Ashima" без акцизен бандерол са били укрити по цялата дължина на въздухопровода на климатичната инсталация в пътническия салон на автобуса. Разкритието изненадало дори пътниците, които били убедени, че климатикът е повреден и затова не получават свеж въздух. Автобусът „Мерцедес" с румънска регистрация е пътувал от Турция през България за Румъния. На МП Малко Търново шофьорът и всички пътници са заявили, че не внасят нищо за деклариране. Въпреки това автобусът е селектиран за щателна митническа проверка, извършена съвместно със служители на Гранична полиция. При проверката в пътническия салон на автобуса, един от митническите служители засича индикации за различна плътност по въздухопровода на климатичната инсталация. След отварянето на инсталацията се установява, че вместо с въздух, тя е пълна с контрабандни цигари.Цигарите са иззети. Срещу шофьора на автобуса, румънски гражданин с инициали S.A., е съставен акт за нарушение на Закона за митниците.  

Белгия обмисля да се включи във военни действия в Сирия, дори без мандат от ООН

http://www.mediapool.bg/belgiya-obmislya-da-se-vklyuchi-vav-voenni-deistviya-v-siriya-dori-bez-mandat-ot-oon-news239146.html

Белгия обмисля включването си във военна операция срещу терористите от "Ислямска държава" (ИД) в Сирия, дори и без мандат на ООН, съобщиха местни медии, като се позоваха на изявления на вицепремиера и министър на външните работи Дидие Рейндерс, съобщи БТА от Брюксел.   Пред комисия на федералния парламент Рейндерс е уточнил, че действието с мандат от световната организация е за предпочитане, но няма да бъде задължително. Той е пояснил, че дори ООН да не даде разрешение за такива действия, те все пак ще бъдат в рамките на международното право.   Отбелязва се, че плановете са Белгия да се включи в подобна операция с въздушни удари. В края на миналата година шест белгийски изтребителя Ф-16 бяха изпратени в Йордания, откъдето излитаха, за да нанасят удари по ИД в Ирак. Мисията бе временно преустановена след осем месеца с обяснението, че бюджетът на военните е недостатъчен.   Рейндерс е коментирал, че ударите в Сирия ще целят ИД да не се установява трайно там. Според него четирите години на бездействие на международната общност след началото на сирийския конфликт са показали, че това не е решение и е време нещо да се промени.   По повод вълните мигранти, прогонени и от военната обстановка в Сирия, белгийският премиер Шарл Мишел се срещна снощи с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Двамата не направиха изявления след срещата, но според белгийските медии Мишел е призовал ЕК да окаже натиск страните от Източна Европа да поемат по-справедлив дял в разпределението на мигрантите. В сряда ЕК предложи нова задължителна схема за разселването на мигранти, според която Белгия следва да приеме още 6418 души, пристигнали в Италия, Гърция и Унгария.   Белгийският държавен секретар за миграцията Тео Франкен съобщи, че страната обмисля разкриването на 8000 допълнителни места за прием на кандидати за убежище. Местата ще бъдат обособени вероятно в казарми, но се очаква да бъдат на свободен режим и да бъдат на разположение на чужденците за периода, в който очакват решение по внесените молби за получаването на статут.

Община Велико Търново и фондация "Фамилия Фишер" ще помагат на децата в нужда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4976836

Община Велико Търново и международната фондация за деца в нужда
Община Велико Търново и международната фондация за деца в нужда "Фамилия Фишер" ще помагат на деца без родители от старопрестолния град, които са ползватели на социалните услуги. В петък кметът Даниел Панов и председателят на хуманитарната организация Вера Фишер подписаха споразумение за сътрудничество.

Пано с послания и нови пътни знаци откриват есенната кампания на „Спри, детето запази“

http://www.cross.bg/putya-deteto-detzata-1480456.html

С нови активности и послания за толерантност на пътя на 15 септември ще стартира есенната кампания на инициативата за пътна безопасност на БНТ «Спри, детето запази!» В първия ден на новата учебна година, обществената медия отново ще призове шофьори и пешеходци за повишено внимание и спазване на правилата за движение, за да съхраним най-голямото си богатство - децата. Още две училища се присъединяват към кампанията тази година - столичните 138-мо СОУ «Васил Златарски» и 51-во СОУ «Елисавета Багряна». Последното от тях е училището на убитият в пътно-транспортно произшествие в Лесидрен 16-годишен Марино Цветанов. В негова памет съучениците на момчето ще отправят апел за повишено внимание и респект на пътя към децата чрез своите рисунки. На 15 септември от 16:00 часа в Paradise Center, на сцената пред «100 грама сладки» учениците и техни връстници ще участват в образователната програма по безопасност на движението «Спри, детето запази!». Там те ще довършат и покажат своето художествено пано с послания. Заедно с малките актьори от школата «Весел столичен светофар», група «Айс Крийм», маг Валеро и танцьорите от танцова школа Emotion Dancing School, в забавни викторини с въпроси и награди, децата ще си припомнят основните правила за пресичане на пешеходни пътеки и движение на пътя

Plevneliev: We are witnessing most dynamic, irreversible changes in security environment

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257446_Plevneliev%3A+We+are+witnessing+most+dynamic%2C+irreversible+changes+in+security+environment

“We are witnessing the most dynamic and irreversible changes in the security environment in the history of humanity,” Bulgarian President Rosen Plevneliev said in his address speaking at the official opening of the XII International conference Security in Southeast Europe – New Geopolitical Dynamics held in the Bulgarian capital city Sofia.

“Over the past year we went through a very complex combination of crises and armed conflicts away or close to the EU and NATO member states. Some of these conflicts generate powerful migration wave towards Europe, something unseen since the WWII. The threats and the risks at the security are associated mostly with the aggressive actions of the Russian Federation, although there is no direct threat for the territorial integrity of the NATO member states defined.

The crisis in Ukraine showed us that it is still possible to remap the borders with force on the territory of Europe, to destabilise countries and not to observe the rules of the legal order,” the Bulgarian Head of State said further.

“On the southern strategic direction of the Alliance the threats are connected with the actions of the abnormal phenomenon of the Islamic State. The barbarian cruelty applied by the terrorist group against the peaceful population and its rivals creates real psychosis. Huge groups of refugees are heading at Europe,” Mr Plevneliev said.

Слаб контрол и избягване от санкции довели до многото катастрофи с жертви, обясни Бъчварова

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/09/11/2608012_slab_kontrol_i_izbiagvane_ot_sankcii_doveli_do_mnogoto/?ref=rss


Контролът по пътищата е бил занижен, а налаганите санкциите от органите на реда, не са стигали до нарушителите и това е причината за многото тежки катастрофи със загинали и ранени, обяви днес от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. По думите и вече има засилен контрол, а в добавка се следи статистиката, за да се изготви стратегия за промяна в организацията на работата на пътната полиция, ако това се налага.

Като един от проблемите вътрешният...

Слаб контрол и избягване от санкциите довели до многото катастрофи с жертви, обясни вътрешният министър

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/09/11/2608012_slab_kontrol_i_izbiagvane_ot_sankciite_doveli_do/?ref=rss


Контролът по пътищата е бил занижен, а налаганите санкциите от органите на реда, не са стигали до нарушителите и това е причината за многото тежки катастрофи със загинали и ранени, обяви днес от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. По думите и вече има засилен контрол, а в добавка се следи статистиката, за да се изготви стратегия за промяна в организацията на работата на пътната полиция, ако това се налага.

Като един от проблемите вътрешният...

Обама спечели междинна победа в Сената по ядрената сделка с Иран

http://www.mediapool.bg/obama-specheli-mezhdinna-pobeda-v-senata-po-yadrenata-sdelka-s-iran-news239145.html

Подкрепена от републиканците резолюция против споразумението за иранската ядрена програма беше блокирана в американския Сенат, което беляза значителна външнополитическа победа за президента на САЩ Барак Обама, съобщиха световните агенции.   Демократите се противопоставиха на резолюцията за неодобрение на споразумението. При гласуването мярката беше подкрепена от 58 сенатори, а 42 се обявиха против нея. За придвижване на резолюцията до окончателно гласуване бяха нужни 60 гласа.   Резултатът означава, че няма да се стигне до резолюция за неодобрение и ядрената сделка ще се придвижи безпрепятствено в Конгреса.   Републиканците обаче са решени да продължат да се борят против споразумението. Техният лидер в Сената Мич Макконъл веднага предприе стъпки, които да позволят ново гласуване в горната камара на Конгреса.   Барак Обама приветства гласуването в Сената на САЩ, като каза, че това е победа за дипломацията и сигурността на САЩ и света. "Насърчен съм, че толкова много сенатори оцениха тази сделка по същество, и съм удовлетворен от силната подкрепа както на конгресмени, така и на граждани", каза Обама в изявление от Белия дом.   "Това гласуване е победа за дипломацията, за американската национална сигурност и за безопасността и сигурността на света", заяви той.   По-рано американският президент получи "рамо" от британския премиер Дейвид Камерън, германския канцлер АнгелаМеркел и френския президент Франсоа Оланд. Влиятелният американски всекидневник "Вашингтон пост" публикува тяхна обща статия, в която те публично излагат аргументите си в подкрепа на ядреното споразумение между "шесторката" световни сили и Иран. Тя е озаглавена красноречиво: "Защо подкрепяме споразумението с Иран".   Статията се появи часове преди гласуването в Сената на САЩ. Тримата лидери още в началото дават да се разбере, че именно това е поводът да се обърнат към американската общественост точно в този момент, за да подкрепят президента на САЩ Барак Обама, който води тежка политическа битка с критиците на споразумението в Конгреса - главно републиканци. Явно обръщайки се към конгресмените, които трябва да гласуват, тримата лидери подчертават, че "това е ключова възможност във време на повишена глобална несигурност да се покаже какво може да постигне дипломацията".   След като изразяват с конкретни факти загрижеността си от опасното развитие на иранската ядрена програма през последните години, излагаща на риск "не само сигурността на иранските съседи и на Израел, но също и на нашите страни", те подчертават, че "една надпревара в ядреното въоръжаване в Близкия изток би прибавила пагубен нов елемент в и без това нестабилния регион".   "Ние имахме обща отговорност да се справим с тази заплаха. Дългата история на безплодни ядрени преговори с Иран не ни даваше солидни основания за оптимизъм. Въпреки това, две години на тежки и детайлни преговори доведоха до споразумение, което затваря всички възможни пътища към създаване на иранско атомно оръжие в замяна на поетапно смекчаване на свързаните с ядрената му програма санкции", пишат тримата западноевропейски лидери.   "Ние напълно подкрепяме това споразумение, защото то постига целите, които си бяхме поставили. То решава проблема с обогатяването на уран като път към създаване на бомба, като изисква Иран да намали с 98 процента своите запаси от обогатен уран; да намали с две трети броя на центрофугите си; да ограничи степента на обогатяване на урана; и да престане да използва подземния център Фордо за обогатяване. То затваря плутониевия път, чрез промени в реактора в Арак така, че той да не може да произвежда годен за ядрени оръжия плутоний. Най-накрая, то (споразумението) осигурява на МААЕ по-широк достъп не само до иранските ядрени съоръжения и до целия цикъл за ядрено гориво, но също и, където е необходимо, до всяка необявена (ядрена) площадка.   В замяна Иран ще получи поетапно смекчаване на санкциите, свързани с ядрената програма, но само след като изпълни своите конкретни ангажименти, което ще бъде удостоверено от МААЕ. Ние се споразумяхме и по условията за възстановяване на санкциите, ако Иран сериозно наруши споразумението."   "Това не е споразумение, основано на доверие или на някакво предположение как Иран би изглеждал след 10-15 години. То се базира на подробен, строго разписан продължителен контрол, който може да бъде удостоверен. Иран ще получи силни стимули да не лъже. Почти сигурната гаранция, че ще бъде разкрит (ако лъже) и последствията, които биха последвали в такъв случай, превръщат това в губещ вариант", пишат Камерън, Оланд и Меркел в статията си.   По-нататък те остро осъждат иранската политика на непризнаване на Израел и "неприемливия език" на иранските лидери спрямо Израел, като подчертават, че неговата сигурност е в техен собствен интерес. "Ние не бихме постигнали ядреното споразумение с Иран, ако не смятахме, че то отстранява една заплаха за региона и за режима на неразпространение (на ядреното оръжие) изобщо", посочват те.   "Ние не подписахме ядреното споразумение с очакването, че иранската външна политика скоро ще се промени. То обаче отстранява заплахата от иранската ядрена програма и може да открие пътя за Иран да признае, че сътрудничеството със съседите е по-добра опция от конфронтацията. Макар и да нямаме същите интереси, като Иран, ние сме изправени пред някои общи предизвикателства, включително и заплахата от "Ислямска държава", пишат тримата евролидери.   Накрая те изразяват общото си убеждение че "споразумението полага основите за трайно решаване на конфликта, породен от иранската ядрена програма". "Ето защо ние искаме да поемем по пътя на пълното изпълнение на "Всеобхватния общ план за действие", след като всички национални процедури (по ратификацията на споразумението - бел. ред.), бъдат завършени", заключават лидерите на Великобритания, Франция и Германия в статията си във "Вашингтон пост".

Бъчварова пак хленчи: Шофьорите без книжка виновни за най-тежките катастрофи у нас

http://www.bnews.bg/article-141360

„Споделям тревогата относно статистиката за ПТП-та в страната", отговори вицепремиерът Бъчварова. Трогателно от нейната страна, вероятно е решила да влезне в ролята на Многострадалната Геновева. На скоро в ефира на Нова ТВ отново бе засегната същата тази тема. Тогава тя сподели, че преживявала лично всеки един трагичен случай.

Порошенко: Западът не ни даваше оръжие, защото нямахме армия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/11/2607999_poroshenko_zapadut_ne_ni_davashe_orujie_zashtoto/?ref=rss


Президентът на Украйна Петро Порошенко разказа в телевизионно интервю в четвъртък, че САЩ и Европа са отказали да предоставят оръжие на украинската армия заради нейната неефективност. Първоначално отказът им ме шокира, добави той в предаването "Праймтайм с Мирослава Гонгадзе".

По думите на държавния глава, цитирани от агенция "Интерфакс", след отказа му било обяснено, че причината е, че Украйна не разполага с боеспособни въоръжени сили, които да използват ефективно такава помощ....

Димитър Делчев: Само 1724 са заличените адресни регистрации от 70 хиляди нови за шест месеца

http://www.cross.bg/registratzii-delchev-zalichenite-1480455.html

/КРОСС/ Само 1724 са заличените адресни регистрации, при над 70 000 новорегистирани по настоящ адрес за последните шест месеца преди изтичане на срока за уседналост октомври 2014 г. - април 2015 г. . Това показват данните от справката, която поисках от МРРБ. Проверките във всички общини са приключили и незаконосъобразните регистрации са заличени. Числата са показателни за нежеланието на местните комисии да се преборят с „изборния" туризъм. Това коментира Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната и вътрешна комисии в парламента, по повод отговора на МРРБ за заличените адресни регистрации. В общини като Горна Малина, където регистрираните само за 6 месеца са над 1000 души, дерегистрираните са 88. В Трекляно, където сме свидетели за повишаване на населението с 30% (364 регистрации при около 1000 души население) само за 6 месеца, нарушенията са едва 16, посочи Делчев. Още по-показателни са местата, където има значително завишаване на населението само за 6 месеца, а по документи според комисията нарушение няма. Такива са Ружинци, където интересът към общината се е увеличил с повече от 700% за от октомври 2014 г. до април 2015 г., Етрополе, Бойница, Димово с над 400%, Кочериново и Мездра с над 300%

Левски-Поморие, ЦСКА-Нефтохимик за Купата (всички двойки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_557573.html

Днес бе изтеглен жребият за първия кръг на Купата на България. Левски и ЦСКА се разминаха и ще се изправят срещу отбори от "Б" група. Вечно дерби поне засега няма да има. Левски ще гостува на Поморие, докато ЦСКА ще е домакин на Нефтохимик в 1/16-финалите на Купата на България. Шампионът Лудогорец гостува на аматьорския Локо Мездра 1929, а носителят на Купата Черно море е гост на Пирин Разлог. Отборите от А група се включват от този етап на турнира заедно с участниците в Б група и осемте аматьорски отбора, достигнали до този етап през квалификациите, един от които е ЦСКА. Двубоите от 1/16 финалите са на 22, 23, 24 септември. Играе се по един мач. Всички двойки от жребия: Дунав Русе - Ботев Гълъбово Оборище Панагюрище - Локо Пд Пирин Разлог - Черно море Локо 1929 Мездра - Лудогорец Вихър Строево - Добруджа Светкавица - Берое Поморие - Левски Спартак Пл - Славия Септември Симитли - Ботев Пд ЦСКА - Нефтохимик​ Локо 2012 Мездра - Литекс Етър - Созопол Черноморец Балчик - Локо ГО Пирин ГД - Монтана Несебър - Пирин Блг Верея - Банско

Костадин Костадинов: Не трябва да се допускат бежанци на територията на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=301107

Ако бежанският поток от Сърбия и Македония се пренасочи към България, страната ще бъде дестабилизирана само за седмица. Като граничен по море град, Варна е застрашена от мигрантския поток и властите трябва да вземат спешни мерки. За това алармира на импровизирана пресконференция на Морска гара общинският съветник и лидер на партия „Възраждане" Костадин Костадинов, предаде репортер на Moreto.

БСП иска снемане на политическото доверие от Пламен Трифонов и собствен кандидат за кмет на Видин

http://www.cross.bg/suvet-vidin-kandidat-1480454.html

/КРОСС/ Областният съвет на БСП - Видин предложи на Националния съвет на БСП да вземе решение за снемане на политическото доверие от председателя на Общинския съвет на БСП-Видин Пламен Трифонов. Предложението и мотивите към него бяха приети на заседание на областното партийно ръководство на 10 септември. Според Устава на БСП, снемането на политическото доверие ще лиши Трифонов от правото да заема ръководни партийни длъжности. На заседанието единодушно бе решено, че социалистическата партия не може да подкрепи Герго Гергов като независим кандидат за кмет на община Видин и че следва да бъде номиниран кандидат от БСП. Очаква се направените от Областния съвет предложения да бъдат разгледани на предстоящото заседание на Националния съвет на БСП в събота.  

Нова стратегия ще стимулира продажбите на елоктромобили и екологични коли

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/09/11/2607976_nova_strategiia_shte_stimulira_prodajbite_na/?ref=rss


Започва работа по нова стратегия, която да стимулира покупката и използването на електромобили, хибриди и други нискоемисионни превозни средства, обяви днес от парламентарната трибуна министърът на екологията Ивелина Василева. По нея работят експерти на Министерството на транспорта и Министерството на икономиката, като от екоминистерството също ще се включат.

Ивелина Василева допълни, че приемът на нова стратегия се налага, тъй като старата е обхващала периода от 2012 до 2014 година....

САЩ предполагат, че "Ислямска държава" произвежда и използва химически оръжия в Сирия и Ирак

http://www.mediapool.bg/sasht-predpolagat-che-islyamska-darzhava-proizvezhda-i-izpolzva-himicheski-orazhiya-v-siriya-i-irak-news239144.html

Съединените щати са все по-убедени, че джихадистката "Ислямска държава" (ИД) произвежда и използва химически оръжия в Сирия и Ирак, заяви представител на американското правителство, цитиран от Би Би Си.   САЩ са установили най-малко четири случая, при които ИД е употребила горчичен газ (иприт) в двете страни, части от които са под неин контрол. Химическото оръжие е било използвано в праховидна форма.   Съединените щати смятат, че "Ислямска държава" има специална клетка, която се занимава с производството на иприт.   "Те използват горчичен газ. Ние знаем, че те го правят", каза цитираният американски представител, пожелал да запази анонимност.   Екип на Би Би Си на турско-сирийската граница е видял доказателства в подкрепа на тези твърдения.   Съединените щати не вярват, че "Ислямска държава" се е сдобила с химическо оръжие от складове в Сирия и Ирак. Най-правдоподобната теория е, че джихадистите сами са се научили да произвеждат иприт - процес, който не е труден и за който има достатъчно налична информация.

"Пик": Столичани алармираха: Необясним звук идва от недрата на Витоша! Идва сякаш от ада

http://petel.bg/Pik--Stolichani-alarmiraha--Neobyasnim-zvuk-idva-ot-nedrata-na-Vitosha--Idva-syakash-ot-ada__126405

Страховито бучене стресна източните квартали на столицата. Няколко души се обадиха в редакцията на Час Пик с информация за адски звук,...

Три деца избягаха от Дома в Първомай, отишли при болен баща

http://petel.bg/Tri-detsa-izbyagaha-ot-Doma-v-Parvomay--otishli-pri-bolen-bashha-__126406

Илюстрация Булфото Трима тийнейджъри избягаха от Дома за деца, лишени от родителски грижи, „Петър Димитров” в петричкото село...

Шофьорите без книжка - най-чести виновници за трагедиите на пътя

http://petel.bg/SHoforite-bez-knizhka---nay-chesti-vinovnitsi-za-tragediite-na-patya-__126407

Илюстрация Булфото Основната част от най-тежките катастрофи у нас са заради неправоспособни шофьори. Това посочи от парламентарната...

"Ало" измамниците събраха от народа 50 милиона лева

http://petel.bg/Alo-izmamnitsite-sabraha-ot-naroda-50-miliona-leva__126408

Илюстрация Булфото Близо 50 млн. лева са приходите на "ало" измамниците от началото на годината. Това показват данните от все още...

Кадиев и проклятието на фараона

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4976818

Отново лява драма, БСП пак ще изключва Кадиев – вечната черна овца. Вместо пак да го кандидатират за кмет на София, сложили Михаил Мирчев, потомствен червен социолог. Тогава размирният К. се кандидатирал самосиндикално, а зад него веднага се наредила АБВ. Коварен удар! Не че Михаил Мирчев има каквито и да било шансове за кмет.
Отново лява драма, БСП пак ще изключва Кадиев – вечната черна овца. Вместо пак да го кандидатират за кмет на София, сложили Михаил Мирчев, потомствен червен социолог. Тогава размирният К. се кандидатирал самосиндикално, а зад него веднага се наредила АБВ. Коварен удар! Не че Михаил Мирчев има каквито и да било шансове за кмет.

ИАГ приключи успешно проект за укрепване на ефективността на държавните горски служители

http://www.cross.bg/proekta-slyzhiteli-programa-1480453.html

/КРОСС/ На 10 септември в София бе проведена заключителна пресконференция по проект А 13-22-50/08.05.2014 г. „Укрепване на ефективността на държавните горски служители", осъществяван с безвъзмездната финансова подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Събитието беше открито от инж. Илиан Точев - главен секретар на Изпълнителна агенция по горите, който поздрави екипа на проекта за свършената работа, позовавайки се на добрите крайни резултати. Ръководителят на проекта Перай Рамаданов запозна присъстващите с резултатите от проекта, оценката на целевите групи за проведените обучения, както и методите и средствата за постигане на заложените цели. На събитието присъстваха служители от системата на ИАГ в страната. Проектът е в съответствие с приоритетна ос ІІ „Управление на човешките ресурси", подприоритет 2.2 „Компетентна и ефективна държавна администрация" на Оперативна програма „Административен капацитет". Обща стойност на проекта: 57 043,60 лева.  

Близо ли са роботите до завземане на света?

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/blizo-li-sa-robotite-do-zavzemane-na-sveta-6042433

Би Би Си съпоставя реалния досегашен напредък на технологиите с мрачните кинопрогнози за световна доминация на роботите и изкуствения интелект

Кметството в Търново и фондация "Фамилия Фишер" ще подпомагат деца в нужда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4976803

Общинската управа на Велико Търново и международната фондация за деца в нужда "Фамилия Фишер" ще помагат на малчуганите, които са ползватели на социалните услуги. Кметът на старата столица Даниел Панов и председателят на хуманитарната организация Вера Фишер подписаха споразумение за сътрудничество. Контрактът е с безсрочно действие и предвижда
Общинската управа на Велико Търново и международната фондация за деца в нужда "Фамилия Фишер" ще помагат на малчуганите, които са ползватели на социалните услуги. Кметът на старата столица Даниел Панов и председателят на хуманитарната организация Вера Фишер подписаха споразумение за сътрудничество. Контрактът е с безсрочно действие и предвижда

Бюджетът може да загуби 60 млн.лв. приходи заради данък "вредни храни"

http://business.actualno.com/Budjetyt-moje-da-zagubi-60-mlnlv-prihodi-zaradi-danyk-vredni-hrani-news_495098.html

Въвеждането на данък върху т.нар. „вредни храни“ в размер на между 3 и 10% ще има подчертано негативно въздействие върху икономиката и няма да подобри значително здравето на българите. Това показва оценка на въздействието на налога, поръчана от българската хранителна индустрия и оповестена от фирмите за анализи KC2 и Denkstatt България. За данък върху "вредните храни" настоява здравният министър Петър Москов, като той обясни преди лятото, че се изготвя законово предложение, за д

ЕК: Изграждането на огради не е решение

http://europe.actualno.com/EK-Izgrajdaneto-na-ogradi-ne-e-reshenie-news_495120.html

„Изграждането на огради не е правилният отговор на ситуацията с имигрантите и бежанците от Африка и Арабския свят”, заявиха от Европейската комисия. Тази реакция на ЕК идва след вчерашното предупреждение на македонския външен министър Никола Попоски, че ЕС трябва да осигури силна подкрепа, за да може Македония да се справи с вълната от имигранти или страната ще трябва да се възползва от примера на Унгария и да изгради ограда по границата си с Гърция, предаде БГНЕС. „Пом

Огромен клон падна на метри от училище и детска площадка във Варна (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4976804

Огромен клон от дърво се стовари в района на Лятно кино Тракия във Варна, сигнализира petel.bg. Той е паднал до детската площадка и на метри от ОУ
Огромен клон от дърво се стовари в района на Лятно кино Тракия във Варна, сигнализира petel.bg. Той е паднал до детската площадка и на метри от ОУ "Йордан Йовков". Счупена е уличната лампа, вероятно и по колите, върху които се е сгромолясало ще има щети. "От много време подаваме сигнали за сухи и недорязани клони и дървета, но никой нищо не прави.

Огромен клон падна на метри от училище и детска площадка във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4976813

Огромен клон от дърво се стовари в района на Лятно кино Тракия във Варна, сигнализира petel.bg. Той е паднал до детската площадка и на метри от ОУ "Йордан Йовков". Счупена е уличната лампа, вероятно и по колите, върху които се е сгромолясало ще има щети.
"От много време подаваме сигнали за сухи и недорязани клони и дървета, но никой нищо не прави.
Огромен клон от дърво се стовари в района на Лятно кино Тракия във Варна, сигнализира petel.bg. Той е паднал до детската площадка и на метри от ОУ "Йордан Йовков". Счупена е уличната лампа, вероятно и по колите, върху които се е сгромолясало ще има щети. "От много време подаваме сигнали за сухи и недорязани клони и дървета, но никой нищо не прави.

Тибо Куртоа ще отсъства от терените поне два месеца

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/11/2607958_tibo_kurtoa_shte_otsustva_ot_terenite_pone_dva_meseca/?ref=rss


Вратарят на "Челси" Тибо Куртоа ще бъде извън игра между два и четири месеца, след като претърпя операция на коляното заради разкъсан менискус.

Белгийският национал получи контузията на тренировка на сините в четвъртък. Според медиите в Англия, той ще се нуждае от поне два месеца за възстановяване.

Испанският "Мундо Депортиво" пък пише, че травмата е по-сериозна и Куртоа ще се нуждае от двойно повече време, за да се възстанови напълно. Изданието се позовава на източници,...

Трима тийнейджъри избягаха от Дом за деца в петричко село

http://pik.bg/трима-тийнейджъри-избягаха-от-дом-за-деца-в-петричко-село-news397680.html

Трима тийнейджъри избягаха от Дом за деца в петричко село

Трима тийнейджъри избягаха от Дома за деца, лишени от родителски грижи, „Петър Димитров” в петричкото село Първомай, пише Struma.bg.

Вчера възпитателката на дома забелязала отсъствието на две момчета, на 17 и на 13 години, и на момиче на 13 години. Притеснена, жената веднага сигнализирала в полицията.

След 24-часово издирване децата са намерени в дома на 17- годишния младеж в Сандански. Тримата са заведени за разпит в Детска педагогическа стая. Според версията им бягството им било предприето заради тежко заболяване на бащата на най-големия от тях

Столетниците в Япония достигнаха рекорден брой

http://www.moreto.net/novini.php?n=301095

Броят на хората над 100-годишна възраст в Япония тази година премина 60 000 души. Популацията на столетници ще достигне още по-големи размери през следващата година, когато те ще бъдат над 61 500 души, от които 87% ще са жени, съобщиха от социалното министерство на Япония.

Депутати към посланици от ЕС: Не се месете във вътрешните работи на България

http://offnews.bg/news/n_1/n_557520.html

Със скандал започна заседанието на външната комисия в парламента, на което бяха поканени посланици на държави от ЕС, както и дипломати от Израел и САЩ. Темата на заседанието беше нуждата от ефективна борба с корупцията. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се разгневи защо вътрешни проблеми на България трябва да се обсъждат пред чужди посланици. "Ние суверенна държава ли сме, или просто някаква територия", попита ядосан атакист номер едно. Той посочи три нарушения на правилника за работа на комисията, поради които заседанието е нелегитимно. То не е обявено три дни предварително, по него няма раздадени материали, а и правилникът не допуска покана към чужди дипломати за решаване на проблеми на българското законодателство. Колегите му обаче не приеха предложението му заседанието да не бъде провеждано. Той беше категоричен, че присъствието им нарушава Виенската конвенция, която забранява на посланиците да се месят в работите на страната, където са акредитирани. След това Сидеров изброи корупционни скандали, свързани с управници от европейските страни. "Тези хора ли ще ни учат как да се борим с корупцията", запита още той. "Има ли в последните 50 години френски президент, който да не е затънал в корупция", попита Сидеров и за пример даде Жак Ширак. "Не, господа и дами, вие сте корумпирани, вие сте олицетворение на корупцията", обърна се Сидеров към посланиците. Депутатът от БСП  Янаки Стоилов на свой ред коментира, че срещата днес била полезна, но също разкритикува посланиците затова, че отвреме-навреме изпращат декларации, свързани с вътрешната политика на страната. "Надявам се да преосмислите този начин на комуникация", каза Стоилов. От Патриотичния фронт също се включиха в дискусията. Красимир Каракачанов от ВМРО коментира отхвърления антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева. Според него Има два момента, които по никакъв начин не биха направили пълноценен закона - анонимните сигнали и това, че ръководителят на бюрото за борба с корупцията по високите етажи, ще се избира точно от тези високи етажи. "Корупцията е във високите етажи на властта, не при селските кметове", категоричен беше той. След него лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че ако се преодолее порокът, генераторът на корупцията - властта да избира единния орган, партията му ще подкрепи антикорупционния закон.  Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов няколко пъти настоя за повече уважение към посланиците.  Той се извини на посланиците, ако някой от тях се почувствал засегнат от днешното заседание. Само един дипломат взе думата - представител на холандското посолство, за да изрази убедеността си във волята на българските политици за ефективна борба с корупцията. След срещата Цевтанов защити посланиците и пред журналистите в Народното събарние. По думите му "не трябва да сме толкова агерсивни към гостите, които бяха тук дне". "Нека да припомним, че желанието на българските граждани беше през 2007 година ние да се присъединим към ЕС. Знаете, че това беше цел, която е планирана поне 10 години преди това. Разбира се, че когато България е част от силна и обединена Евопа, ние трябва да покрием критериите и стандартите на развитите демокрации", каза той.

България е на 3-то място в света по аутсорсинг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4976711

България е на трето място в света в класацията за най-атрактивна аутсорсинг дестинация след скок от 11 места нагоре. Това съобщи президентът Росен Плевнелиев при откриването на националната конференция „Аутсорсинг дестинация България“ в Пловдив. "Като президент заставам зад голямата цел България да се утвърди като регионален хъб за развитие на
България е на трето място в света в класацията за най-атрактивна аутсорсинг дестинация след скок от 11 места нагоре. Това съобщи президентът Росен Плевнелиев при откриването на националната конференция „Аутсорсинг дестинация България“ в Пловдив. "Като президент заставам зад голямата цел България да се утвърди като регионален хъб за развитие на

Трима загинали и най-малко 25 изчезнали в резултат на наводненията в Япония

http://www.mediapool.bg/trima-zaginali-i-nai-malko-25-izcheznali-v-rezultat-na-navodneniyata-v-yaponiya-news239143.html

Трима души са загинали и най-малко 25 са в неизвестност в резултат на наводненията в Япония, предадоха осведомителните агенции, като се позова на полицията.   Изчезналите хора са жители на град Джосо, в централната префектура Ибараки, който на практика е изцяло под вода. Около 580 души чакат там да бъдат спасени.   Наводнен бе и град Осаки, в североизточната префектура Мияги. Няма данни за пострадали хора там.   Три завода на автомобилния гигант Тойота (Toyota) спряха работа.   По данни на метеоролозите през последните три дни в Североизточна и Централна Япония са паднали над 600 милиметра валежи.   Пороите бяха причинени от тайфуна Етау, който връхлетя страната във вторник, и от тропическата буря Кило.

Отровна змия захапа фермер от Индия за най-милото му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4976761

Отровна змия захапа за пениса фермер, който пикаел на полето. Той бил откаран по спешност в болница, предаде breaking911.com.
46-годишния мъж постъпил в бързата помощ в гр. Шринагар, щата Джаму и Кашмир в Индия, три часа след като бил захапал. Въпреки че мъжът бил в стабилно състояние, пенисът му бил много подут.
Отровна змия захапа за пениса фермер, който пикаел на полето. Той бил откаран по спешност в болница, предаде breaking911.com. 46-годишния мъж постъпил в бързата помощ в гр. Шринагар, щата Джаму и Кашмир в Индия, три часа след като бил захапал. Въпреки че мъжът бил в стабилно състояние, пенисът му бил много подут.

Цветанов: Нямаме различия относно философията и целите на антикорупционния закон, има детайли, които ще се презират през следващите три месеца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4976773

Нямаме различия относно философията и целите на антикорупционния закон, има детайли, които ще се презират през следващите три месеца. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на среща на Комисията по външна политика и ръководствата на парламентарни групи с представители на дипломатически мисии,
Нямаме различия относно философията и целите на антикорупционния закон, има детайли, които ще се презират през следващите три месеца. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на среща на Комисията по външна политика и ръководствата на парламентарни групи с представители на дипломатически мисии,

НАТФИЗ прие 194 първокурсници

http://pik.bg/натфиз-прие-194-първокурсници-news397679.html

НАТФИЗ прие 194 първокурсници

Приключиха изпитните дни - напрегнати и динамични, за всички участници. 24 комисии, формирани от преподавателите на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ поеха отговорността за избора „Чии съдби да променят?!“.

Явиха се над 600 кандидати, които бяха търпеливо и внимателно гледани, слушани, наблюдавани, окуражавани, а понякога и успокоявани. 600 момчета и момичета се възползваха възможността да разберат „Кои са?“ и „Какво могат?“.

147 се оказаха достатъчно подготвени, смели и талантливи, за да прекрачат първото изпитание по пътя си. Предстоят им четири години, в които ще получат най-доброто образование, най-всеотдайната помощ, най-взискателната и безкомпромисна грижа на учителите си, съобщиха от НАТФИЗ.
40 от тях ще бъдат обучавани в класовете на проф. Атанас Атанасов и проф. Иван Добчев – „Актьорство за драматичен театър“. 23 са момичетата и момчетата в класа на доц. Майя Енчева – „Актьорство за куклен театър“. Доц. д-р Мира Каланова ще поведе „Сценичен и екранен дизайн“, а проф. д-р Петя Цветкова ще ръководи „Театър на движението – Танцов театър“. Проф. д-р Дочо Боджаков, проф. д-р Теодор Янев, проф. д-р Атанас Кънчев, проф. д-р Светослав Овчаров и проф. д-р Станислав Семерджиев ще въведат първокурсниците в основните дисциплини на факултет „Екранни изкуства“.

47 са избралите и одобрени да продължат и развият професионалната си квалификация в следваща степен – „магистър“, сред тях са и първите възпитаници на новата за Академията специалност „Естетика на приложната фотография“. Всички 194 изпълнени с възторг и надежди млади мъже и жени ще получат студентските си книжки на официалната церемония за откриването на учебната година. Първа за тях, поредна за останалите 600 учащи в НАТФИЗ и 67 за Академията.

На 15 септември в 10.00 часа залата на Учебен драматичен театър ще се изпълни с вълнение… Да пожелаем на добър час на онези, които вече знаят и на онези, които скоро ще научат, че им предстои да се превърнат в хората, които ще проправят пътя на съвременната българската култура.

Отровна змия захапа фермер от Индия за най-милото му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4976795

Отровна змия захапа за пениса фермер, който пикаел на полето. Той бил откаран по спешност в болница, предаде breaking911.com.
46-годишния мъж постъпил в бързата помощ в гр. Шринагар, щата Джаму и Кашмир в Индия, три часа след като бил захапал. Въпреки че мъжът бил в стабилно състояние, пенисът му бил много подут.
Отровна змия захапа за пениса фермер, който пикаел на полето. Той бил откаран по спешност в болница, предаде breaking911.com. 46-годишния мъж постъпил в бързата помощ в гр. Шринагар, щата Джаму и Кашмир в Индия, три часа след като бил захапал. Въпреки че мъжът бил в стабилно състояние, пенисът му бил много подут.

Либийските враждуващи фракции подновиха мирните преговори

http://www.mediapool.bg/libiyskite-vrazhduvashti-fraktsii-podnoviha-mirnite-pregovori-news239142.html

Враждуващите фракции в Либия започнаха в Мароко нов кръг от преговори под егидата на ООН в опит да сложат край на конфликта, съобщи Ройтерс в петък.   "Силно се надяваме те да разберат, че крайният срок на 20 септември трябва да бъде последен, че трябва да позволи на Либия да излезе от кризата", каза специалният пратеник на ООН за Либия Бернардино Леон.   Според него действащите на либийска територия бойци на групировката "Ислямска държава" се превръщат в сериозна заплаха както за либийците, така и за международната общност.   По думите му "от Либия идват крайно тревожни новини за засилване на тероризма в тази страна" след съобщенията, че бойци на "Ислямска държава" са завзели в град Сирт държавни и частни банкови офиси.

Унгарската тв операторка, спънала бежанец с дете: Бях в паника, нещо прещрака у мен

http://www.bnews.bg/article-141358

Ласло веднага бе уволнена от телевизията N1TV е готова да поеме цялата отговорност за инцидента.

Централноевропейските евродепутати масово срещу резолюцията за бежанците

http://www.euinside.eu/bg/news/european-parliament-supported-the-relocation-mechanism

Гласуването в Европарламента на необвързващата резолюция за бежанците протече по национален принцип. Партийното единство беше разрушено от националните различия в отношението към миграционно-бежанската криза и начина за справянето с нея. Очаквано, повечето евродепутати от централноевропейските д ...

ГДБОП предаде в Националния исторически мезуй ценни антики, иззети от иманяри

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4976775

Служители на ГДБОП са иззели от иманяри ценни антики при специализирана оперция от последните дни и ги предаде на Националния исторически музей, съобщават от МВР. Едната е надгробна стела от римската епоха с посветителен надпис в чест на подземните богове и изписани имената на членовете на римско семейство.
Служители на ГДБОП са иззели от иманяри ценни антики при специализирана оперция от последните дни и ги предаде на Националния исторически музей, съобщават от МВР. Едната е надгробна стела от римската епоха с посветителен надпис в чест на подземните богове и изписани имената на членовете на римско семейство.

Стотици изразиха скръбта си за 21-годишно момиче от Зверино, починало при катастрофа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4976766

21-годишната Ванеса Христова от Зверино е починала при зверска катастрофа край великотърновското село Балван, съобщи „Конкурент”. „Отиде си от този свят едно младо момче в разцвета на своята младост”, изказаха съболезнованията си в социалната мрежа жителите на селото.
Момичето е погребано в родното си място в сряда.
21-годишната Ванеса Христова от Зверино е починала при зверска катастрофа край великотърновското село Балван, съобщи „Конкурент”. „Отиде си от този свят едно младо момче в разцвета на своята младост”, изказаха съболезнованията си в социалната мрежа жителите на селото. Момичето е погребано в родното си място в сряда.

Отварят МБАЛ - Русе и за румънци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4976746


Румънци от окръг Гюргево могат да се лекуват като "косвени пациенти" в Русе. Това стана ясно при представянето на приключващия проект "Eвропейско качество на здравеопазване чрез реконструкция и енергийна ефективност в МБАЛ-Русе АД". В мецидинското обслужване са заложени и 150 000 пациенти оттатък Дунава,
Румънци от окръг Гюргево могат да се лекуват като "косвени пациенти" в Русе. Това стана ясно при представянето на приключващия проект "Eвропейско качество на здравеопазване чрез реконструкция и енергийна ефективност в МБАЛ-Русе АД". В мецидинското обслужване са заложени и 150 000 пациенти оттатък Дунава,

Стотици изразиха скръбта си за 21-годишно момиче от Зверино, починало при катастрофа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4976769

21-годишната Ванеса Христова от Зверино е починала при зверска катастрофа край великотърновското село Балван, съобщи „Конкурент”. „Отиде си от този свят едно младо момче в разцвета на своята младост”, изказаха съболезнованията си в социалната мрежа жителите на селото.
Момичето е погребано в родното си място в сряда.
21-годишната Ванеса Христова от Зверино е починала при зверска катастрофа край великотърновското село Балван, съобщи „Конкурент”. „Отиде си от този свят едно младо момче в разцвета на своята младост”, изказаха съболезнованията си в социалната мрежа жителите на селото. Момичето е погребано в родното си място в сряда.

Клаудия Кардинале ще стане почетен доктор на НАТФИЗ

http://www.cross.bg/natfiz-kardinale-klaydiya-1480452.html

/КРОСС/ Актрисата Клаудия Кардинале получи почетна научна степен Доктор хонорис кауза от българската Академия за театрално и филмово изкуство, съобщиха от университета. Италианската кинозвезда ще пристигне на 7 октомври за премиерата на филма си "Имало едно време един уестърн" (Twice Upon a Time in the West) на Борис Десподов, която ще се състои в голямата зала на Софийската Опера и Балет. Церемонията в НАТФИЗ ще бъде на следващия ден. Кардинале е осемнайсетата кино знаменитост и първата актриса, на която НАТФИЗ реши присъжда званието си. Сред носителите му са Никита Михалков, Леон Даниел, Дейвид Линч, Едуард Олби, Иржи Менцел.  

"168 часа": Прокурорът, плашен с взрив, води 2000 дела

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4976705

През лятото на 2010 г. две знакови фигури на полицията в Пазарджик - началникът на регионалното звено БОП Георги Грозданов и заместникът му Виктор Кожухаров, са арестувани от служители на “Вътрешна сигурност” на МВР.
Срещутяхсофийскаградска прокуратура повдига обвинения за злоупотреба със служебно положение и искане на подкупи от криминално
През лятото на 2010 г. две знакови фигури на полицията в Пазарджик - началникът на регионалното звено БОП Георги Грозданов и заместникът му Виктор Кожухаров, са арестувани от служители на “Вътрешна сигурност” на МВР. Срещутяхсофийскаградска прокуратура повдига обвинения за злоупотреба със служебно положение и искане на подкупи от криминално

Цветанов: Нямаме различия относно философията и целите на антикорупционния закон

http://pik.bg/цветанов-нямаме-различия-относно-философията-и-целите-на-антикорупционния-закон-news397673.html

Цветанов: Нямаме различия относно философията и целите на антикорупционния закон

Нямаме различия относно философията и целите на антикорупционния закон, има детайли, които ще се презират през следващите три месеца.

Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на среща на Комисията по външна политика и ръководствата на парламентарни групи с представители на дипломатически мисии, относно обсъждане на мерките за ефективното справяне с корупцията.

"Присъствието на посланиците е по покана на парламента. Трябва да се отнасяме все пак с необходимото уважение. Разбира се, че през 2007 година България и Румъния се присъединиха към ЕС. Винаги съм бил на принципа да бъдем конструктивни в диалога, който трябва да водим с ЕК, САЩ и всички посланици. Когато обменяме добри практики, можем да бъдем максимално обективни и ние в България. Убеден съм, че всички колеги, които представят ПГ няма нито един, който да излезе срещу борбата с корупцията. Нямаме различия относно философията и целите, има някои детайли, които трябва да бъдат реализирани в обсъжданията, които ще проведем през предстоящите три месеца", заяви Цветанов. Той посочи, че за него винаги е бил принципът да се прави устойчиво законодателство, не такова, което се променя във всеки следващ парламент.

"Всяко едно от правителствата се е стремяло да се съобразява с препоръките на евроатлантическите партньори. ГЕРБ винаги ще останем конструктивни и ще сме за политическия компромис, който да не ни отдалечава от целите ни. Уверявам ви, че ще работим активно с Кунева и ще можем да направим допълнителни обсъждания с представители от ЕК, ако се наложи. Всичко, което искаме да направим е да се борим за силна и обединена Европа", каза още Цветан Цветанов.

Износът към ЕС спада за пръв път от 8 месеца

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/iznosyt-kym-es-spada-za-pryv-pyt-ot-8-meseca-202165/

През юли общият експорт остава на положителна територия благодарение на търсенето на български стоки от държавите извън ЕС

Премахват болничните и помощните училища - децата отиват в масовите

http://offnews.bg/news/n_1/n_557450.html

Детски градини и училища за деца с тежки хронични заболявания и с умствена изостаналост в България няма да има. Това решиха депутатите, които днес продължиха с окончателното гласуване на Закона за предучилищното и училищно образование с основен вносител бившият зам.-министър на образованието, а сега депутат от ГЕРБ, Милена Дамянова . В предишните дни те разрешиха държавното финансиране на частните детски градини и училища и въведоха изцяло нова структура на училищното образование, като приеха съответните текстове от проектозакона. Днес те разписаха, че частните детски градини и училища могат да бъдат учредявани като търговски дружества, кооперации, юридически лица с нестопанска цел или като дружества по законодателството на друга страна членка на ЕС. Те ще имат право да осъществяват дейност след вписване в регистър на институциите в предучилищното и училищното образование. Ако са регистрирани в друга страна от ЕС и осъществяват дейност тук, те ще имат правото да провеждат обучение паралелно по българската и по съответната чужда образователна система и да издават дипломи и на двете страни. Условието е чуждата държава да е издала съответното разрешително. Урежда се статутът и на вечерните училища. Те, както и досега, ще могат да обучават младежи, навършили 16 г., но вече ще се допуска и приемът на навършили 14 г. Вечерните училища могат да обучават за получаването на основно и средно образование, да дават професионална квалификация. Те ще могат да организират обучението също в самостоятелна, индивидуална и комбинирана форма. Остава и възможността за разкриване на духовни училища. И докато тези текстове бяха приети без много дебати, следващите предизвикаха словесни "престрелки" в залата. Те предвиждат премахване на училищата за деца с хронични заболявания - болнични и оздравителни, помощните училища, в които сега се настаняват децата с умствена изостаналост. Училища за деца с множество увреждания също не са включени в законопроекта. Част от тези училища ще се закрият, други ще се преобразуват. След приемането и обнародването на закона специалните училища ще са единствено за: деца със сензорни увреждания (с увреден слух и/или зрение); за деца с противообществени прояви (възпитателни училища интернати) и за деца, лишени от родителски грижи или нямат подходящи условия за живот у дома, както и за извършили противообществени прояви. Специални детски градини също вече няма да има. Те ще бъдат преобразувани след окончателното приемане и обнародване на закона, става ясно от преходните и заключителни разпоредби. В специалните училища за деца със сензорни увреждания по изключение ще може да се приемат деца, навършили 2 г. или деца във възраст за ясла (от 10 месеца до 3 години). Тежко болните деца и децата с умствена изостаналост ще трябва да бъдат интегрирани в масовото училище, с помощта на Центровете за подкрепа на личностното развитие. Текстовете за специалните училища срещнаха сериозни критики още при обсъжданията им в комисията по образование. Предложенията за изменение на тези текстове от народни представители или групи народни представители са осем. Нито едно от тях обаче не беше прието в пленарна зала, а остана предложения текст от комисията, чийто председател е Милена Дамянова. В пленарната зала днес БСП обвиниха управляващите, че закриването на съществуващите училища за деца със специални нужди ще създаде допълнителни проблеми на децата и техните родители, защото не всички са способни да се интегрират. Кристиан Вигенин заяви, че това отношение към децата с подобни проблеми е показателно за отношението на управляващите към обществото. "Толерантността в българското училища не е на това ниво, за да осигури спокойствието на тези деца", предупреди той и подчерта, че така "тези деца и техните родители се наказват". В отговор Галя Захариева от ГЕРБ, заяви, че за вносителите всички деца са еднакви и промените са в правилната посока. Тя подчерта, че е време тези деца да бъдат извадени от изолацията, в която са сега. По думите ѝ от БСП не разбират цялостната философия на законопроекта. Тя обясни, че има деца, които са с по-леки проблеми и за тях ще е по-добре да се интегрират. По думите ѝ не става дума за закриване, а за преобразуване на училищата за деца с специални потребности. Според приетите днес текстове, центровете за подкрепа на личностното развитие са за: - развитие на интересите, способностите, компетентностите и изявата в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта; - кариерно ориентиране и консултиране; - превантивна, диагностична, рехабилитационна, корекционна и ресоциализираща работа с децата и учениците; - ресурсно подпомагане на децата и учениците със специални образователни потребности; - педагогическа и психологическа подкрепа; - прилагане на програми за подкрепа и обучение за семействата на децата и учениците с увреждания (с това ще се занимават Центрове за специална образователна подкрепа). Ученическите общежития и астрономическите обсерватории и планетариуми също вече ще са такива центрове, пише в законопроекта. Центровете за подкрепа на личностното развитие ще са общински и дейността им ще се урежда с правилници, приети от съответния общински съвет. Те няма да бъдат длъжни да изпълняват всички изброени функции. Центровете за специална образователна подкрепа може да са общински или държавни, а дейността им ще се урежда с правилник, утвърден от министъра на образованието. Специалните училища остават държавни. Такива ще продължат да бъдат и българските училища в чужбина, училищата към затворите и създадените по силата на международен договор. Депутатите приключиха гласуването на закона с тези текстове, тъй като дойде времето за петъчния парламентарен контрол. Предстои им да приемат текстове, които разрешават децата, вкл. тези със специални потребности, да учат по индивидуален план, при който ученикът не повтаря класа, не получава оценки по шестобалната система, а е оценяван с: „постига изискванията”, „справя се” и „среща затруднения”.

Родители даряват униформи на варненски ученици в нужда

http://www.moreto.net/novini.php?n=301086

Родители на ученици от ОУ „П. Р. Славейков“ във Варна са решили да дарят униформи, които вече са умалели на децата им, на семейства в затруднено положение, които няма да успеят да купят на децата си дрехи за новата учебна година. Униформи за нуждаещите се ученици се приемат вече трети ден в стая 118 на училището.

Петкова: Няма опасност от режим на тока

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/petkova-niama-opasnost-ot-rejim-na-toka-202169/

Наредбата за облекчението на енергоемкия бизнес заради скъпата зелена енергия е в процес на "пренотификация" в Брюксел

Лавров: Военните учения в Сирия се провеждат в нормите на международното право

http://www.cross.bg/pravo-provezhdat-mezhdynarodnoto-1480450.html

/КРОСС/ Военните учения на Русия край бреговете на Сирия се провеждат в пълно съответствие с международното право. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, предава ТАСС. „Що се отнася до ученията в Средиземно море (край бреговете на Сирия) не разполагам с информация. Но това, че те се извършат редовно от нашия военноморски флот, е факт. Те се провеждат в пълно съответствие с нормите на международното право", каза външният министър на Руската федерация.  

Янков пита Бъчварова: Какво направихте за спиране на кражбите по села и градове?

http://frognews.bg/news_97542/IAnkov-pita-Bachvarova-Kakvo-napravihte-za-spirane-na-krajbite-po-sela-i-gradove/

„Има ли допълнителни мерки за полицейското присъствие в малките населени места и къде?” Този въпрос отправи народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков към вътрешния министър Румяна Бъчварова. Той подчерта, че голяма част от хората са засегнати от кражби, грабежи, палежи, влизане с взлом и посегателство върху собствеността.

"Блумбърг": Обама не знаел, че Държавният департамент е поискал България да спре руските самолети

http://www.mediapool.bg/blumbarg-obama-ne-znael-che-darzhavniyat-departament-e-poiskal-bulgaria-da-spre-ruskite-samoleti-news239141.html

Президентът на САЩ Барак Обама не е знаел, че Държавният департамент е поискал от България и Гърция да затворят небето си за руски транспортни полети, а когато научил, бил разстроен от това, че дипломатическото ведомство е действало без предварително междуведомствено съгласуване. Това пише колумнистът на "Блумбърг" Джош Рогин, като се позовава на два източника.   Авторът отбелязва, че администрацията на Обама и разузнавателната общност са стигнали до заключение, че Русия ще провежда бойни мисии по въздух в Сирия, като ще използва нова авиобаза във вътрешността на страната, но в американското правителство има разногласия по въпроса какво да се предприеме.   Белият дом е свикал в четвъртък заседание на Съвета за национална сигурност. Обама поръчал на своите съветници по националната сигурност да постигнат съгласие и да предложат колкото се може по-скоро план за действие.   Опциите са да бъдат спрени руснаците в Сирия или да се сътрудничи с тях в борбата срещу "Ислямска държава", посочва "Блумбърг".   Държавният департамент вече действа срещу ходовете на Русия в Сирия, например като поиска от България и Гърция да откаже на руските самолети да преминат през въздушното им пространство, добавя агенцията.   За някои в Белия дом приоритет обаче е да се привлекат повече страни в борбата срещу Ислямска държава и те се опасяват от влошаване на отношенията с Москва. Те сериозно смятали да приемат руската база като свършен факт, след което да се координират полетите с операциите в Северна Сирия на предвожданата от САЩ коалиция.   За мнозина в правителството на Обама, особено тези, които работят по въпроса за Сирия, идеята да се примирят с руско участие в бойните действия е близка до това да признаят, че усилията за изгонване на сирийския президент Башар Асад са неуспешни. Освен това те се страхуват, че Русия ще използва борбата с "Ислямска държава" като прикритие, за да атакува сирийски опозиционни групи, които се бият срещу Асад.   "Намеренията на руснаците са да задържат Асад на власт, а не да се борят с "Ислямска държава. Сега вече свалиха картите си", казва служител в администрацията.   Американското разузнаване е събрало информация, според която Русия планира да изгради своя база край най-големия пристанищен град на Сирия, в която в следващите дни или седмици да разположи свои МиГ-31 и Су-25, с които да нанася удари по цели в страната. Вече е пристигнала част от оборудването, включително мобилни кули за авиодиспечерите, доставки за поддръжката на самолетите и сглобяеми жилища за стотици военни.   Държавният секретар Джон Кери в събота разговаря за втори път в рамките на по-малко от месец с руския си колега Сергей Лавров.   Според източник на автора Лавров казал на Кери, че Москва не върши нищо нередно и подкрепата за Дамаск ще продължи. Тава било възприето като отказ на руснаците да подкрепят усилията на Кери да се поднови политическият процес за уреждане на кризата, обсъждан през август с Лавров и с външния министър на Саудитска Арабия.   Авторът припомня, че през юли президентът Владимир Путин разговарял с Обама по телефона и според американския държавен глава Москва започвала да се дистанцира от губещият позиции Асад.   Но след това Путин започнал да избягва сериозни разговори със САЩ за дипломатическо решение и докато струпва оборудване край Латакия заговори за възможна коалиция на Асад със "здравата" сирийска опозиция.   В същото време в американското правителство има опасения, дори сред поддръжниците на противопоставянето на руските действия в Сирия, че САЩ реално нямат с какво да противодействат. Ако Обама реши да не се примири с присъствието на руски военновъздушни сили в Сирия, той ще има на разположение няколко варианта, като всички те притежават недостатъци и ограничения, отбелязва колумнистът на "Блумбърг".   Сред възможните реакции е налагане на нови санкции срещу Русия, но има малък шанс европейските страни да се присъединят към САЩ. Белият дом може да опита да спре доставката на оръжия към Сирия, но това би означавало Ирак да приеме да се изправи срещу Путин и Иран.   Загрижеността на Белия дом за ескалацията на напрежението с Русия във вътрешността на Сирия е основателно, но сътрудничеството с руските сили ще подкопае доверието на сирийската опозиция и държавите от Перийския залив във Вашингтон.   САЩ може да не са в състояние да спрат влизането на Русия в сирийската гражданска война, но Америка не бива да си сътрудничи с нея, защото подозренията, че Обама действително работи за запазване на режима на Асад ще се потвърдят, отбелязва авторът Джош Рогин.

Без влакове между Австрия и Унгария през уикенда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4976744

Железопътните връзки между Австрия и Унгария остават закрити и през почивните дни, обявиха от австрийската железница
Железопътните връзки между Австрия и Унгария остават закрити и през почивните дни, обявиха от австрийската железница "OEBB", цитирани от ТАСС и БГНЕС. Тази седмица компанията спря влаковете, защото са препълнени с бежанци. „Решението за спирането позволи да се стабилизира положението на големите гари“, отбелязва се в съобщението.

Без влакове между Австрия и Унгария през уикенда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4976758

Железопътните връзки между Австрия и Унгария остават закрити и през почивните дни, обявиха от австрийската железница "OEBB", цитирани от ТАСС и БГНЕС.
Тази седмица компанията спря влаковете, защото са препълнени с бежанци.
„Решението за спирането позволи да се стабилизира положението на големите гари“, отбелязва се в съобщението.
Железопътните връзки между Австрия и Унгария остават закрити и през почивните дни, обявиха от австрийската железница "OEBB", цитирани от ТАСС и БГНЕС. Тази седмица компанията спря влаковете, защото са препълнени с бежанци. „Решението за спирането позволи да се стабилизира положението на големите гари“, отбелязва се в съобщението.

Младеж наплю служителка на бензиностанция

http://pik.bg/младеж-наплю-служителка-на-бензиностанция-news397668.html

Младеж наплю служителка на бензиностанция

С 500 лв. глобиха 19-годишен младеж от В. Търново за хулиганство. Глобата му бе наложена от Районния съд заради случка, разиграла се на бензиностанция.

Малко след полунощ вчера в полицейското управление е получен сигнал за нарушаване на обществения ред. На мястото незабавно е изпратен полицейски екип. Изяснено било, че младият мъж вдигнал скандал на служителка на бензиностанцията, хвърлил предмет по нея и я наплюл.

Той е задържан за срок до 24 часа. Съставен му е акт по Указа за борба с дребното хулиганство.


Уволниха директора на Музикалния театър

http://petel.bg/Uvolniha-direktora-na-Muzikalniya-teatar__126398

Министърът на културата Вежди Рашидов уволни директора на Музикалния театър в София.  От Министерство на културата съобщават, че Марио...

РИО - Варна: Учебната година ще започне нормално във всички училища

http://petel.bg/RIO---Varna--Uchebnata-godina-shhe-zapochne-normalno-vav-vsichki-uchilishha-__126399

Илюстрация Булфото  Всички училища на територията на Варненска област ще открият новата учебна година спокойно, съобщи Венцеслава...

Американски и български камион се сблъскаха край Шумен, единият е военен

http://petel.bg/Amerikanski-i-balgarski-kamion-se-sblaskaha-kray-SHumen--ediniyat-e-voenen-__126400

Илюстрация Булфото Товарен автомобил МАН с шуменска регистрация е бил блъснат от военен камион М915А5, собственост на правителството на...

От последните минути! Верижна катастрофа край Сандански - заклещена е жена

http://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Verizhna-katastrofa-kray-Sandanski---zakleshhena-e-zhena-__126402

Илюстрация Булфото Тежка верижна катастрофа е станала преди минути на входа на Сандански. Ударили са се три коли. В единия автомобил има...

Буря затвори път в Балкана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4976739

Силен вятър и дъжд удариха част от планинските селища в област Монтана в четвъртък вечерта. Бурята повали дървета и блокира пътя към село Гаврил Геново. Пострадали хора и сгради няма, съобщиха от полицията.
Вихрушката се извила в балканския район между 20 и 21 часа. Мощните повеи прекършили дървета край пътя Монтана - Гаврил Геново до моста за
Силен вятър и дъжд удариха част от планинските селища в област Монтана в четвъртък вечерта. Бурята повали дървета и блокира пътя към село Гаврил Геново. Пострадали хора и сгради няма, съобщиха от полицията. Вихрушката се извила в балканския район между 20 и 21 часа. Мощните повеи прекършили дървета край пътя Монтана - Гаврил Геново до моста за

Износът продължава да забавя темпа на ръст през юли

http://www.mediapool.bg/iznosat-prodalzhava-da-zabavya-tempa-na-rast-prez-yuli-news239140.html

Общият износ на България през юли 2015 г. забавя съществено темпа на растеж спрямо постигнатите в предходния месец резултати, сочат данните на Националния статистически институт, обявени в петък. Така се задълбочава започналата още предишния месец тенденция след отчетения в първите четири месеца рекорден износ на стоки. В отчетения период страната ни е изнесла стоки за 4.1 млрд. лв., което е 2 процента ръст спрямо юли 2014 г., но значително по-слабо постижение спрямо юни 2015 г., когато увеличението на експорта е било 8.7 на сто в сравнение с година по-рано. Общо за периода януари - юли 2015 г. от България са изнесени стоки за 26.5 млрд. лв., което е ръст от 9.4 процента в сравнение с година по-рано. Вносът обаче продължава да надхвърля износа ни и дупката в търговското салдо през първите седем месеца нараства до 1.707 млрд. лв. В този период у нас са внесени стоки за 30.2 млрд. лв. или с 5.3% повече спрямо същия период на предходната година. Само през юли импортът е нараснал със 7.9% спрямо година по-рано и възлиза на 4.7 млрд. лeвa. Според изнесената статистика в първите седем месеца на тази година износът за трети страни нараства с 8.3% спрямо година по-рано и е 9.7 млрд. лeвa . Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сингапур, Сърбия, Руската федерация, САЩ и бившата югославска република Македония, които формират 55.4% от износа за трети страни. Само през юли 2015 г. износът на България извън ЕС се увеличава със 7.1% спрямо същия месец на предходната година и е за 1.5 млрд. лeвa. Вносът на България от трети страни в периода януари-юли 2015 г. расте с 0.3% спрямо същия период на 2014 г. и възлиза на 11 млрд. лв. От сумата най-много се пада на стоки от Русия, Турция, Китай и Украйна. През юли 2015 г. вносът на България от трети страни се увеличава с 1.4% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.7 млрд. лeвa. НСИ изнесе и предварителни данни за търговията с Европа през първите шест месеца на 2015 г., според които износът ни се увеличава с 12.4% спрямо същия период на 2014 г. и е за 14.2 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 70.5% от износа за държавите - членки на ЕС. През юни 2015 г. износът за ЕС се увеличава с 12.9% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.6 млрд. лева. Вносът на България от ЕС през периода януари - юни 2015 г. се увеличава със 7.8% спрямо същия период на 2014 г. и е за 16.1 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция. През юни 2015 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС, се увеличава с 6.8% спрямо година по-рано и за 2.8 млрд. лв. Окончателните статистически данни за миналата 2014 г. сочат, че външната търговия на България реално е намаляла с 0.7 на сто в сравнение с 2013 г. с изнесените стоки за 43.2 млрд. лв. Това се дължи на сериозния спад в експорта извън Европейския съюз. Сравняването на месечните данни за двете години сочи, че най-голям ръст през 2014 г. износът ни е отбелязал през декември (9.7%), а най-голям спад - през януари (11.0%). Внесените през 2014 г. стоки са за 51.1 млрд. лв., или с 1.2% повече от предходната година. Най-голям ръст при вноса през миналата година е реализиран през август (11.1%), а най-голям спад се отчита през февруари (5.9%). Експортът за ЕС през 2014 г. е нараснал с 3.1% спрямо предходната година до 26.9 млрд. лв., а вносът на европейски стоки се е увеличил с 4.5% да 31.5 млрд. лв. Миналата година износът на България за трети страни е спаднал намалява с 6.5% спрямо предходната година и е за 16.3 млрд. лв.  В същото време вносът от държави извън Европейския съюз е намалял с 3.8% спрямо предходната година до 19.6 млрд. лв.

Миков: За много родители и деца 15 септември ще тъжна равносметка

http://offnews.bg/news/n_1/n_557527.html

„За много български деца и родители тазгодишният 15-ти септември ще е ден на тъжна равносметка за живота им в държава, която не мисли особено за тях”. Това се казва в декларация на БСП по повод първия учебен ден, която беше прочетена от лидера на партията Михаил Миков. "Този ден от поколения е свързан с радостни емоции у родители и деца. Тази година това вече няма да е така", предвижда Миков. Той обясни, че думите му не са плод на интерпретация на фактите, а са породени от цифри и статистика. „15 септември ще е денят, в който 13 000 деца няма да тръгнат на училище в България. Те ще бъдат в чужбина или не са се записали”, заяви каза лидерът на БСП. Според него хиляди други деца няма да могат да завършат образованието си. По думите му днес 20% от децата в предучилищна и училищна възраст изобщо не ходят на училище. Миков подчерта, че за подготвянето на първолаците за училище подготовката за училище са нужни 338 лв., а за по-горните класове - не по-малко от 488 лв. Според него в останалите страни от ЕС тези суми са по-ниски. Лидерът на левицата попита как няколко стотин хиляди работещи бедни у нас ще си позволят да подготвят децата си за училище. По думите му бюджетът за тази година ще се запомни преди всичко със замразените социални плащания, включително помощите за първокласници и за отглеждането на деца. „Продуктът, който ежегодно дава българският народ, не се изразходва по начин, който да осигури бъдещето на този народ”, каза Миков.

Жандармерия спря разправа на роми с кметицата на Гърмен

http://frognews.bg/news_97538/Jandarmeriia-spria-razprava-na-romi-s-kmetitsata-na-Garmen/

Около 500 роми от квартал „Кремиковци" в Гърмен излязоха на протест. Демонстрацията е срещу събарянето на незаконните им къщи. В момента ромите от кв. „Кремиковци” се намират на разклона за село Гърмен и село Ковачевица. Те са блокирали пътя към двете села.

Баждеков: Амбициите на "Левски" не са само за финал за купата

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/11/2607941_bajdekov_ambiciite_na_levski_ne_sa_samo_za_final_za/?ref=rss


Финансовият директор на "Левски" Константин Баждеков заяви, че целта на тима в турнира е да стигне до финала за Купата на България, но амбициите му не свършват дотам.

Баждеков бе представителят на клуба на жребия за 1/16-финалите на турнира, който размина сините с вечния съперник ЦСКА и ги изправи срещу "Поморие".

"Жребият е такъв, какъвто е. Ако "Левски" има амбициите да стигне поне до финал, трябва да се справя с всеки, който му се падне. Мисля, че в Поморие има добри...

И за това ли е виновна Русия

http://www.cross.bg/rysiya-evropa-voiina-1480449.html

/КРОСС/ В последно време западните медии си намериха нова занимавка. В пресата се появиха редица антируски публикации, свързани с мащабната бежанска вълна, заляла Европа. Как това е свързано с Русия? Някои анализатори сочат, че проблемите произтичат от руската военна подкрепа на режима на Асад, в резултат на което в Стария свят започват да прииждат преселници от Близкия Изток. Експертът по въпросите за националната сигурност от Fox News Кетлин Макфарлънд например твърди, че през последните седмици Русия е увеличила военното си присъствие в Сирия, и заедно с Иран се опитва да укрепи властта на правителството на Башар Асад. Тя отбелязва, че вината за това е на Путин. Но това не е всичко. Госпожа Макфарлънд отива по-далеч. Тя изтъква, че Русия и Китай се готвят заедно да действат срещу Америка. Не се уточнява, как именно, но това очевидно са подробности. Най-важното е да се роди интригата. По всичко личи, че сега Западът се опитва да изкара Руската федерация заплаха номер Едно за света, а бежанците са само един удобен според него повод, който естествено може и трябва да се интерпретира по нужния начин. Според мнението на руския експерт Иван Коновалов, западните политици обръщат всичко с главата надолу. Любима тема за тях бе Втората световна война, а сега се появи и още по-актуална, свързана с гражданската война в Сирия

Яденето на повече риба намалява риска от депресия

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/hranene/iadeneto-na-poveche-riba-namaliava-riska-ot-depresiia-6042439

Хората, които консумират повече риба са изложени на 17% по-малък риск от депресия, в сравнение с тези, които ядат по-малко риба

Местан с ултиматум към Кунева заради антикорупциония закон

http://www.bnews.bg/article-141357

"И най-европейският закон, попаднал в различна социо-културна среда може да дефектира", категоричен бе Местан.

"Ислямска държава" превръща вдовиците на джихадисти в секс робини

http://asia.actualno.com/Isljamska-dyrjava-prevryshta-vdovicite-na-djihadisti-v-seks-robini-news_495108.html

"Ислямска държава" набира секс робини сред вдовиците на джихадисти, съобщи италианската информационна агенция АСКА Нюз, като се позова на официален кюрдски говорител. "Ислямска държава" се нуждае от секс робини за своите бойци и изпрати женската си полиция в Мосул, Северен Ирак, на лов за вдовици в града. Целта е те да бъдат вербувани за "сексуален джихад", се посочва в информацията. Служителки от бригада "Ал Ханзаа" (женската полиция на ИДИЛ - Ислямска държава в Ирак и Леванта) регистрират ли

Американски военен камион блъсна ТИР в Ришкия проход

http://shumen.actualno.com/Amerikanski-voenen-kamion-blysna-TIR-v-Rishkija-prohod-news_495111.html

Товарен автомобил с шуменска регистрация е бил блъснат от военен камион М915А5, собственост на правителството на САЩ. Пътният инцидент със значителни материални щети е станал в Ришкия проход, обясниха за "Труд" от полицията в Шумен. По техни данни, при завой камионът навлязъл с полуремаркето си в платното за насрещно движение и така ударил българския камион. Причината за инцидента е мокро платно и несъобразена скорост с пътните условия. Мястото е посетено от екип на РУ-Велики Преслав и разсле

Карлово обяви частично бедствено положение

http://plovdiv.actualno.com/Karlovo-objavi-chastichno-bedstveno-polojenie-news_495112.html

Община Карлово обяви частично бедствено положение заради заради интензивните валежи днес. Това съобщи заместник-кметът на общината Антон Минев, предаде "Фокус". В рамките на няколко часа тази сутрин, поради голямото количество валежи, паднали в Стара планина и Средна гора, се повишава нивото на река Стряма, вследствие на което водата е излязла от коритото си на отделни населени места, каза Минев. Става дума за селата Христо Даново, Кърнаре, Столетово, Иганово, Богдан, Певците. Най-големи с

В ООН загрижени и за ромите от „Максуда“

http://varna.actualno.com/V-OON-zagrijeni-i-za-romite-ot-Maksuda-news_495114.html

Върховният комисар на ООН за правата на човека Заид ал Хусейн изрази опасения от нови експулсирания на роми в Гърмен и във Варна, където бяха съборени десетки незаконни постройки в гетото "Максуда". "Там е предвидено да бъдат разрушени няколко къщи на роми, а изглежда не е предвидено никакво алтернативно настаняване" на тези хора, каза Хусейн в комюнике, цитирано от Франс прес. Хусейн отбеляза, че принудителните експулсирания на роми са продължили през последните години в европейски страни като

2-те зодии, които винаги печелят

http://curious.actualno.com/2-te-zodii-koito-vinagi-pecheljat--news_495115.html

Никога не знаем пред какви борби може да ни постави животът и доста често сме неподготвени. Но в живота трябва да се действа на момента и да успяваш да излезеш победител от всяка ситуация - в любовта, в работата и във взаимоотношенията с хората. Това са 2-те зодии, които в крайна сметка винаги излизат победители: Рак Животът често е несправедлив към Раците и те научават това твърде рано. В личния живот препятствията са най-много и точно това ги прави силни и им дава уроци, които по-късно изп

Унгария започва да арестува незаконно влезлите имигранти

http://europe.actualno.com/Ungarija-zapochva-da-arestuva-nezakonno-vlezlite-imigranti-news_495116.html

От следващата седмица имигрантите, пресекли незаконно границите на Унгария, ще бъдат арестувани, обяви премиерът Виктор Орбан, предаде Reuters. Това ще стане възможно благодарение на предприетите извънредни мерки по повод бежанската криза в Европа, които влизат в сила от 15 септември. „Имигрантите се бунтуват срещу властите, окупират жп гарите и през последните няколко дни отказват да се регистрират. Предвид това, срещу което са изправени, полицаите вършат прекрасно работата си, без да из

ГЕРБ прокара скандално решение в ЦИК - за номерацията в бюлетините

http://politics.actualno.com/GERB-prokara-skandalno-reshenie-v-CIK---za-nomeracijata-v-buletinite-news_495117.html

Хитър метод за изтикване на по-малките партии и коалиции успя да намери „мастодонтът“ в политическия ни спектър ГЕРБ. Това стана с решение от днес (11 септември) на ЦИК относно номерацията на бюлетината. Какво по същество е решението – номерата се раздават централно, чрез жребий от ЦИК, за да има уеднаквяване на бюлетините. Това обаче дава предимство на партии и коалиции, които участват в национален мащаб на местните избори. А след като местните партии и коалици участват само

12 416 пациенти минаха през Спешното в Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4976740


Общо 12 416 души са потърсили помощ в Спешното отделение на МБАЛ-Бургас през месеците юни, юли и август, като от тях 20% са деца. Броят на хората в тежко състояние, при които се е наложила хоспитализация, е 5731.
„Най-натоварен беше месец август с 4704 пациенти. В почивните дни пациентопотокът достигаше до 220 души на денонощие при обичайна
Общо 12 416 души са потърсили помощ в Спешното отделение на МБАЛ-Бургас през месеците юни, юли и август, като от тях 20% са деца. Броят на хората в тежко състояние, при които се е наложила хоспитализация, е 5731. „Най-натоварен беше месец август с 4704 пациенти. В почивните дни пациентопотокът достигаше до 220 души на денонощие при обичайна

М. Миков: За много български деца и родители 15 септември ще е равносметка за живота им в държава, която не мисли за тях

http://www.cross.bg/hilyadi-detza-ychilishte-1480447.html

/КРОСС/ „На прага сме на първия учебен ден. Този ден от поколения е свързан с радостни емоции у родители и деца. Тази година това вече няма да е така. За много български деца и родители тазгодишният 15 септември ще е ден на тъжна равносметка за живота им в държава, която не мисли особено за тях", каза в декларация от името на ПГ на „БСП лява България" председателят на БСП Михаил Миков. Според него този извод не е резултат на интерпретация на факти и събития, а е въпрос на цифри и обективна статистика. „15 септември ще е денят, в който 13 хиляди деца няма да тръгнат на училище в България, защото ще бъдат в чужбина или не са се записали", заяви Миков и допълни, че още няколко десетки хиляди ученици няма да могат да продължат образованието си по същите причини. „Днес 20% от децата в предучилищна и училищна възраст изобщо не ходят на училище, а неграмотността расте", подчерта той.Председателят на БСП подчерта, че международно проучване показва, че у нас подготовката за училище ще е най-скъпа в Европа - за първолаците са нужни 338 лв., а за по-горните класове - не по-малко от 488 лева. „Как ще си позволят това няколко стотин хиляди работещи бедни, на които отнехте възможността да възстановят данъка върху дохода си?", попита той

Повече от 17 хиляди бежанци са задържани в България от началото на годината

http://www.cross.bg/zadurzhani-stranata-grazhdani-1480448.html

/КРОСС/ „От началото на годината до 3 септември, на вход, на изход на държавната граница без регистрация от органите на МВР и във вътрешността на страната са задържани общо 17 048 чужденци", се казва в писмен отговор на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, с който разполага БГНЕС. 5 198 от чуждите граждани са задържани във вътрешността на страна, а 5 052 са задържани при опит да напуснат страната. Това означава, че въпреки опитите за охрана на границата, над 10 хиляди са установените чужденци, които са проникнали нелегално в страната. 6 798 са мигрантите, които са задържани на вход на българска граница, от тях 3 717 са сирийски граждани, 1 309 афганистанци, 1 417 иракчани, 171 пакистанци, 45 са турски граждани и 139 са от други националности. Едва 2 201 от мигрантите са влезли в страната през Граничните пунктове. Над 4 хиляди са задържани при опит за нелегално преминаване на границата. От статистиката на МВР става ясно, че най-голям брой на нелегално проникналите в България и задържани при опит да напуснат страната са мигранти от Афганистан - 2 479, следвани от 1 942 сирийци и 1 572 иракчани.В отговора на вътрешния министър не се посочват данни за предполагаемия брой чужди граждани, които са преминали нелегално през територията на страната.

Вигенин към Бъчварова: Всичко излязло от Вашия кабинет е в бъдеще време

http://www.cross.bg/vigenin-administratziya-predstavitel-1480451.html

/КРОСС/ „Числеността на администрацията в централните ведомства се е увеличила. Всичко, което е излязло от Вашия кабинет е в бъдеще време - планове, анализи, стратегии, намерения, а вече мина една година от създаването на правителството“. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин по време на парламентарния контрол към вицепремиера Румяна Бъчварова.  „Надявам се мандатът Ви да не приключи преди да се има резултати и да оставите видима следа“, допълни той. Депутатът коментира, че качествената администрация изисква обективна оценка и заплащане, което да задържа младите кадри, да осигурява приемственост и да неутрализира корупционни изкушения, както и преобръщане на мисленето. „Разбирам, че това е тежък процес и изисква усилия. Администрацията е длъжна на гражданите, а не обратното“, подчерта Вигенин. По неговите думи в последните 15 години т.нар. „електронно правителство“ се е превърнало в бездънна яма, в която са потънали стотици милиони левове. „Разбираме, че има нови идеи да се създаде държавна агенция, която да следи тези въпроси. Опасявам се, че заявените намерения да се спестяват по 1 млрд.лв годишно от създаването на такава агенция и нейната дейност, ще останат далеч в бъдещето“, каза още Вигенин. Народният представител е на мнение, че съкращенията с цел икономии не правят администрацията по-ефективна

ЕС разширява газовия диалог с Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=301083

Евросъюзът е готов за разширяване на газовия диалог с Русия, предаде ТАСС. В петък на среща във Виена руският министър на енергетиката Александър Новак е готов да обсъди в вицепрезидента на Еврокомисията по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович не само доставките на руски газ в Украйна, но и глобалните въпроси за взаимното сътрудничество.

Жандармерия спря ромите на входа на Гърмен

http://www.cross.bg/gurmen-kmetut-tzentura-1480446.html

/КРОСС/ Kордон на жандармерията спря повече от 800 протестиращи роми на входа на Гърмен. Протестиращите искат кметът Минка Капитанова да им узакони къщите, които трябва да бъдат съборени, защото са незаконни. Досега са разрушени 10 от предвидените 124 постройки.  Намерението на протестиращите беше да направят шествие до центъра на Гърмен, а демонстрацията да се проведе пред Общината. За да не се стигне до сблъсъци и провокации, кметът забрани протестът да мине по центъра и препоръча той да се състои в ромския квартал.

Държавната администрация е намалена с над 1 800 души от началото на мандата

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dyrjavnata-administraciia-e-namalena-s-nad-1-800-dushi-ot-nachaloto-na-mandata-202164/

Самоцелните съкращения с цел икономии не правят администрацията по-ефективна, опасява се депутатът от БСП Кристиан Вигенин

Кремъл сведе участието на либералната опозиция в регионалните избори до само 1 град

http://www.mediapool.bg/kremal-svede-uchastieto-na-liberalnata-opozitsiya-v-regionalnite-izbori-do-samo-1-grad-news239139.html

Русия гласува в неделя за представители в регионалните органи на властта. Очаква се изборите да потвърдят влиянието на прокремълската партия върху властта. По-голямата част от опозицията не е допусната до участие в тях, пише в петък агенция Франс прес.   Общо пред урните е призовано населението на 42 субекта на Руската федерация - републики, области и територии. Те ще изберат 21 губернатори, 11 регионални парламента и 23 общински администрации, често пъти едновременно.   Либералната опозиция на Кремъл направи изборите свой приоритет, надявайки се да получи в тях необходимите 10 на сто от гласовете, които дават право на участие в парламентарните избори през 2016 година.   Но регистрацията на опозиционните кандидати за изборите в неделя се оказа пълна с препятствия. Повечето от тях не можаха да се включат в избирателните листи, тъй като избирателните комисии прецениха, че представените от тях подписи са фалшифицирани.   По такъв начин нито един от кандидатите на движението "Гражданска инициатива" не можа да се яви на избори, "въпреки че събрахме 7000 подписа в Калуга, тоест доста повече от необходимия минимум", оплаква се нейният лидер Андрей Нечаев, бивш министър на икономиката.   "Измамите този път станаха преди изборите, понеже изборите се произвеждат в труден социален климат заради икономическата криза", обяснява пред АФП Дмитрий Орешкин, ръководител на центъра за изследвания "Меркатор".   "Регионалните власти искаха да минимизират конкуренцията: истинските опозиционери бяха отстранени от изборите, оставиха само тези, които могат да бъдат контролирани, като комунистите", смята той. Кострома, "витрината на изборите"   В крайна сметка партията "ПАРНАС", ръководена от основния противник на Кремъл - Алексей Навални, беше принудена да съсредоточи всичките си усилия върху изборите в Кострома, на 300 км североизточно от Москва, където тя подкрепя двама кандидати за местния парламент.   "Кремъл поиска от регионалните власти да направят отстъпки, за да превърне Кострома във витрина на така наречените справедливи избори", смята Орешкин.   Освен тези двама кандидати на "ПАРНАС" в цялата страна беше разрешено участието на още 11 кандидати на либералната опозиция, често от чисто местни движения.   Така Алексей Навални - харизматичният юрист с националистически уклон, който стана известен на широката общественост благодарение на демонстрациите през есента на 2011 г., преди очакваното завръщане на Владимир Путин в Кремъл - беше поканен в понеделник на телевизионен дебат в местния клон на държавната телевизия "Росия 1".   Той обаче трябваше да има предвид няколко репортажа, поставящи под съмнение почтеността му. В един от тях, излъчен в събота по един от основните руски денонощни информационни канали - "Росия 24", се твърди, че опозиционерът е манипулиран от Вашингтон.   Имаше и други инциденти по време на избирателната кампания на опозицията в Кострома. Един от кандидатите, Иля Яшин, беше арестуван за кратко, а ръководителят на младежката секция на "ПАРНАС" беше ударен по време на митинг.   "ПАРНАС" се притеснява и от появата в избирателните списъци на почти "едноименната" партия "ПАРЗАС", за която досега никой не беше чувал. В публикувано в понеделник проучване на Общоруския институт за изследване на общественото мнението (ВЦИОМ) двете партии получават подкрепата на 1 на сто от имащите намерение да гласуват, срещу 44 на сто за "Единна Русия".   "Кремъл рискува, оставяйки опозицията да участва в изборите в Кострома, но това си остава експеримент, провеждащ се под пълен контрол", подчертава Орешкин. Слаба избирателна активност   Друг проблем пред тези избори е избирателната активност. На регионалните избори през 2014 г. процентът на въздържалите се от гласуване счупи рекорди, достигайки 79 на сто.   За да се справят с това, руските власти въведоха система, позволяваща да се гласува предварително, което повиши рисковете от измами, отбеляза Андрей Бузин, отговарящ за наблюдаването на изборите към Асоциация "Голос".   В четвъртък тази руска неправителствена организация, която си поставя за задача да наблюдава националните избори, вече беше отчела над 700 случая на измами в страната.   "Всички казват, че броят на получените гласове не е най-важното, основното е как се броят", припомня Иля Яшин, призовавайки активистите да наблюдават изборите.   По БТА

Съдът не пусна на свобода акушерката Емилия Ковачева

http://www.cross.bg/kovacheva-emiliya-akysherkata-1480445.html

/КРОСС/ Софийският градски съд отказа да пусне на свобода акушерката Емилия Ковачева заради високата обществена опасност. Ковачева е в ареста заради обвинение в опит за убийство на новородено. На записи от видеокамери в болницата, в която тя е работела, се вижда как нанася побой на бебе. На акушерката Емилия Ковачева ще бъдат повдигнати нови обвинения за нанасяне на телесни повреди и на други новородени. Това каза прокурорът от Софийската градска прокуратура Николай Христов. Данни, че тя е малтретирала и други деца, са били установени при прегледа на записите от охранителните камери в "София мед", нареден от директора, след като в средата на април стана ясно, че по време на дежурството си Емилия Ковачева е нанесла поне осем удара по главичката на новородената Никол.  

СИРИЗА води с 5% на "Нова демокрация" 9 дни преди изборите

http://news.ibox.bg/news/id_991171434

И двете партии се радват на нарастваща подкрепа с наближаването на изборите

Театралната формация “Студията” прави кастинг за нови ученици

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4976733


След като за поредна година част от учениците на театралната формация “Студията” бяха приети да учат в НАТФИЗ, сега там се организира кастинг за нови попълнения. Той ще се проведе на 26 и 27 септември в салона на читалище “Славянска беседа - 1880” от 14 ч. Кандидатите ще бъдат разделени в 4 възрастови групи.
След като за поредна година част от учениците на театралната формация “Студията” бяха приети да учат в НАТФИЗ, сега там се организира кастинг за нови попълнения. Той ще се проведе на 26 и 27 септември в салона на читалище “Славянска беседа - 1880” от 14 ч. Кандидатите ще бъдат разделени в 4 възрастови групи.

Обраха две пловдивчанки, докато спят

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4976730

Две пловдивчанки са станали жертва на крадци, докато са спели. В първия случай жертва е 40-годишна. Крадецът влязъл между 5 и 5, 20 часа през терасата на апартамента й и откраднал портмоне с 400 евро, 300 лева и лични документи. Другата жена също си била легнала, когато апаши проникнали в жилището й през отворен прозорец.
Две пловдивчанки са станали жертва на крадци, докато са спели. В първия случай жертва е 40-годишна. Крадецът влязъл между 5 и 5, 20 часа през терасата на апартамента й и откраднал портмоне с 400 евро, 300 лева и лични документи. Другата жена също си била легнала, когато апаши проникнали в жилището й през отворен прозорец.

Проф. Михаил Мирчев: В София имаме ресурс да направим изборна изненада

http://www.cross.bg/sofiya-sleem-yspyahme-1480444.html

София /КРОСС/  "Мисля, че в София имаме ресурс да направим изборна изненада. Не само със силата на Българската социалистическа партия, успяхме да се слеем в една партия, кой повече, кой по-малко - успяхме да се слеем в една голяма пълноводна река и накрая да прелеем, залеем и отнесем Йорданка Фандъкова, арх. Диков, мутренските организации, които стоят зад тях - всичката тази бутафория на цивилизовано развитие на София. Всъщност това е доста не хармонично и заробващо развитие на нашата столица", заяви проф. Мирчев пред  "Фокус".

За "спънатите" надежди на един сирийски бежанец

http://offnews.bg/news/n_1/n_557519.html

Преди дни в мрежата се появи видео клип, на който се вижда как унгарска тв операторка спъва нарочно бягащ от полицията бежанец с дете в ръка. Клипът обиколи мрежата, а операторката Петра Лазло беше уволнена. Тя и нейната телевизия са тясно свързани с крайнодясната унгарска партия Йобик, която неколкократно е била свързвана с расистки прояви. Именно такава бе първоначалната версия за постъпката на журналистиката. Осама със сина си, който бащата държеше, докато бягаше от полицията и беше спънат от операторката.  Сега Петра вече не е във фокуса. Там е Осама ал-Абд ал-Мосен, познат и като Осама ал-Гадаб - това е човекът, чийто мечти, работа, семейство и дом, бяха "ритнати" и "препънати", заснети на видео. Осама е футболен треньор, работил като такъв в отбора от Висшата сирийска лига ал-Фотуа. Според сирийски сайт, цитиран от "Евронюз", Осама е успял да избяга от хватката на "Ислямска държава", наричан е и "революционер". Бил е залавян и измъчван от режима на Башар Асад. Напуснал Сирия и дома си в Деир Езор, за да потърси мир в Европа. Във Фейсбук коментарите за Осама не спират. В неговата лична страница се вижда и снимка на отбора му, явно преди войната да унищожи и спорта, като тимът е определян като "звезден". В същото време операторката Петра Лазло проговори за първи път след като бе уволнена заради инцидента. "Гледам кадрите и сякаш не съм аз. Честно съжалявам за това, което направих и поемам цялата вина", написа самата Петра в писмо до унгарски вестник. По нейни думи тя е била паникьосана и това било акт на самозащита."Не съм безсърдечна расистка, която рита деца", пише Лазло. След като клипът със спъването се появи в мрежата Лазло бе задържана и разпитана от полицията. В момента е на свобода.

Слугиня открадна 4000 лева от варненските си шефове

http://www.moreto.net/novini.php?n=301102

51-годишна жена от Варна бе задържана, защото откраднала 4000 лева от дома, в който работи. Това съобщиха за Moreto.net от полицията в града ни. Сигналът за липсващите пари е подаден на 10 септември. Парите били съхранявани в плик, който пък се намирал в гардероба.

Видео: Експлозив, който се задейства от комар

http://www.dnevnik.bg/video/2015/09/11/2607934_video_eksploziv_koito_se_zadeistva_ot_komar/?ref=rss




Запис на експеримент с изключително чувствителен на контакт експлозив стана за две седмици един от популярните видео клипове в интернет.

Веществото е азотен трийодид и когато се съхранява на студено и тъмно място, потопено в амоняк, то е стабилно. Но когато се затопли и е изложено на светлина, то става толкова нестабилно, че избухва дори, ако върху него кацне комар.

Експлозивната реакция на азотния трийодид може да се предизвика дори чрез облъчването му с алфа...

Обама недоволен, че България спряла руските самолети

http://pik.bg/обама-недоволен-че-българия-спряла-руските-самолети-news397656.html

Обама недоволен, че България спряла руските самолети

Президентът на САЩ Барак Обама не е знаел, че Държавният департамент е поискал от България и Гърция да затворят небето си за руски транспортни полети, а когато научил, бил разстроен от това, че външнополитическото ведомство на страната е започнало да действа без достатъчно съгласуване с останалите части на администрацията.
Белият дом още няма окончателна позиция по въпроса за руската военна помощ за Башар ал Асад и е свикал в четвъртък заседание на Съвета за национална сигурност за обсъждане какъв да бъде планът за реагиране на очевидните признаци, че руснаците изграждат своя военно-въздушна база край Латакия в Сирия.

Това разказва колумнистът на "Блумбърг" Джош Рогин, цитиран от ТАСС.
Междувременно бившият зам.шеф на ЦРУ Майкъл Морел разкри, че България е спряла руските полети след намеса на САЩ. "Има три пътя за доставка на руско оръжие в Сирия - през Турция; през България и Гърция; през Иран и Ирак. Турците казаха „не“. САЩ се обърнаха към България и българите се съгласиха: никакви полети.", каза в интервю за американската телевизия CBS Морел.

Според Джордж Рогин американското разузнаване непрекъснато информирало президента, че Русия планира да изгради своя база край най-големия пристанищен град на Сирия, в която в следващите дни или седмици да разположи свои МиГ-31 и Су-25, с които да нанася удари по цели в страната. Вече е пристигнала част от оборудването, включително мобилни кули за авиодиспечерите, доставки за поддръжката на самолетите и сглобяеми жилища за стотици военни.

Но в администрацията във Вашингтон още не са решили как да подходят към този развой на събитията, твърди Рогин. Част от хората в Белия дом са за това да бъдат спрени руснаците в Сирия, докато други са за сътрудничество стях в борбата срещу "Ислямска държава", допълва авторът.

Първата група смятала, че военно сътрудничество с руснаците е равносилно на признание, че позицията на САЩ срещу оставането на Асад на власт се е провалила и се руските самолети ще атакуват опозицията под прикритието на действия срещу ислямистите. "Намеренията на руснаците са да задържат Асад на власт, а не да се борят с "Ислямска държава". Сега вече свалиха картите си", казв източник от администрацията.

Представителите на втората група не искали да се влошават още повече отношенията с Москва и сериозно смятали да приемат руската база като свършен факт, след което да се координират полетите с операциите в Северна Сирия на предвожданата от САЩ коалиция.

ДП РВД търси Авиоинженери и Системни администратори

http://petel.bg/DP-RVD-tarsi-Avioinzheneri-i-Sistemni-administratori__126396

ДП РВД продължава кампанията за набиране на нови специализирани кадри. След стартирането на подбор за професията Ръководител на полети,...

3800 военни завардиха границата на Унгария

http://petel.bg/3800-voenni-zavardiha-granitsata-na-Ungariya__126395

Основната им задача е изграждането на 175 километра ограда по границата В южната част на Унгария, по границата със Сърбия, вече има 3800...

Хванаха пиян с "Мерцедес" във Варна, но откриха, че номерата на колата са от друг автомобил

http://petel.bg/Hvanaha-piyan-s-Mertsedes-vav-Varna--no-otkriha--che-nomerata-na-kolata-sa-ot-drug-avtomobil__126376

Снимка: Булфото, архив Снощи в малките часове на деня, полицаи спират "Мерцедес" за обичайна проверка. Служителите на МВР установяват, че...

Табаков в Бургас оттегля кандидатурата си, ДБГ подкрепят ГЕРБ

http://www.bnews.bg/article-141356

Всичко това показва, че РБ дори по места не може да постигне единодушие, но те крушите не падали по-далече от дървото.

Порой наводни 5 села в Карловско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4976704

Силен дъжд вали от 4 часа тази сутрин над Подбалкана, сигнали за наводнения има в селата Богдан, Иганово, Столетово, Кърнаре и Христо Даново, предаде БГНЕС.
В Кърнаре и Иганово има изровени пътища, във второто село има опасност от преливане на дере. Улиците в Карлово също са наводнени на много места, тъй като шахтите не успяват да поемат водата.
Силен дъжд вали от 4 часа тази сутрин над Подбалкана, сигнали за наводнения има в селата Богдан, Иганово, Столетово, Кърнаре и Христо Даново, предаде БГНЕС. В Кърнаре и Иганово има изровени пътища, във второто село има опасност от преливане на дере. Улиците в Карлово също са наводнени на много места, тъй като шахтите не успяват да поемат водата.

Жандармерията спря протеста в Гърмен

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zhandarmeriiata-spria-protesta-v-gyrmen-6042438

Причината за недоволството на ромите е събарянето на къщите им, обявени за незаконни

Български стоки за 26,5 млрд. лв. са изнесени в чужбина между януари и юли

http://econ.bg/Новини/Български-стоки-за-26-5-млрд-лв-са-изнесени-в-чужбина-между-януари-и-юли_l.a_i.696270_at.1.html

Български стоки на обща стойност 26,5 млрд. лв. са изнесени в чужбина за периода между януари и юли 2015 г. За разлика от същите месеци на...

Помощните училища отпадат от образователната система, реши парламентът

http://www.cross.bg/ychilishta-sistema-obrazovatelnata-1480443.html

/КРОСС/ Депутатите гласуваха текст от Закона за училищното образование, според който помощните училища отпадат от образователната система. От БСП обявиха, че това е предпоставка за закриването им. Мариана Бояджиева от левицата цитира пред депутатите писма на учители, които не са съгласни с мярката: „Практиката в масовите училища показва, че само за малка част от децата със специални образователни потребности, само най-леките случаи, е възможна интеграция. Ето защо голяма част от децата с умствена изостаналост и с множество увреждания и разстройства ще останат невидими за образователната ни система. Те ще присъстват в масовото училище, но в действителност ще са извън него". „Тук ми излизате като „три веселых друга" да ме развеселявате с некомпетентност, защото никъде в закона не пише: „Закриваме училища". И ние няма да го правим, ние ги преобразуваме", заяви Снежана Дукова от ГЕРБ.

При проверки са открити 5354 строежа върху свлачища, обяви министър Павлова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/11/2607930_pri_proverki_sa_otkriti_5354_stroeja_vurhu_svlachishta/?ref=rss


При проверки на 699 свлачища, от инспекторите по строителен надзор в страната, е констатирано че върху тях има 5354 строежа, обяви днес в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. В отговор на въпрос от депутата Слави Бинев, тя допълни, че за 5057 от тях, разрешение са дали местните общини.

В същото време е установено, че почти 4000 от обектите са изградени в нарушение на закона, без водопровод и канализация, което допълнително активизира...

Ваксина за алергия: да израснеш във ферма

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4976713


Вещества в праха създават трайна защита и срещу астма
Детство в близките до природата условия на фермерския живот и по-точно излагането на т.нар. фермерски прах (аналог на термина домашен прах) създават защитата срещу астма и като цяло срещу алергии.
Това установи екип от учени от Института по биотехнологии на Фландрия, Белгия,
Вещества в праха създават трайна защита и срещу астма Детство в близките до природата условия на фермерския живот и по-точно излагането на т.нар. фермерски прах (аналог на термина домашен прах) създават защитата срещу астма и като цяло срещу алергии. Това установи екип от учени от Института по биотехнологии на Фландрия, Белгия,

Бербатов в очакване на първия си мач с ПАОК

http://www.grreporter.info/berbatov-v-ochakvane-na-prviya-si-mach-s-paok/17887

Българският нападател най-вероятно ще бъде включен в състава на ПАОК в утрешния мач с Верия, съобщиха източници на GRReporter. Решението на треньора на солунския тим ще бъде обявено по-късно днес след последната тренировка на футболистите, която започва в 18:00

прочети повече

Русия похвали кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН

http://www.mediapool.bg/rusiya-pohvali-kandidaturata-na-irina-bokova-za-generalen-sekretar-na-oon-news239138.html

Следващият генерален секретар на ООН за първи път трябва да бъде представител на източноевропейския регион, каза руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин в интервю за ТАСС. По думите му "вече има няколко нелоши източноевропейски кандидати" за върховния пост в ООН. "Смятам, че това са много достойни хора, които могат да оглавят организацията. Сред тях има и жена - Ирина Бокова. По всичко личи, че ще се появят и други жени кандидатки. Така че, мисля, в края на краищата всички ще бъдат доволни", заяви Чуркин.   Групата на източноевропейските страни, в която влиза и Русия, е относително неголяма, с 27 или 28 страни. В азиатската например има над 50 страни, посочи той. Интервюто на Чуркин бе публикувано в деня, в който се очаква ООН да приеме резолюция, с която практически ще открие процедурата по избор на новия генерален секретар. Според тази резолюция следващият генерален секретар на световната организация може да бъде жена и ще се яви на интервю за работа като обикновен ръководен кадър, предаде Франс прес.   Сегашният генерален секретар на ООН Бан Ки-мун ще напусне поста в края на 2016 г. след два петгодишни мандата, припомня агенцията.   Проекторезолюцията предвижда Съветът за сигурност и Общото събрание да разпратят до 193-те страни членки покани за представяне на кандидати. Имената на тези мъже или жени и автобиографиите им ще бъдат огласени публично, възможно е да бъдат извикани и на изслушване пред Общото събрание. "Все едно че ООН е многонационална компания, която търси да назначи президент и генерален директор", обяснява дипломат от Съвета за сигурност.   От създаването на ООН през 1945 г. генералните секретари бяха подбирани предимно непублично - от 15-те страни членки на Съвета за сигурност. Избраният един-единствен кандидат бе одобряван от Общото събрание.   В самия Съвет тежаха най-вече гласовете на петте постоянни членки с право на вето - САЩ, Франция, Великобритания, Русия и Китай. Според дипломати, за да има добри шансове, кандидатът е трябвало да разполага с подкрепа от САЩ, да е "съвместим с Русия" (например, да не идва от балтийските страни) и способен да каже две-три думи на езика на Молиер, отбелязва АФП.   За 79 години на поста се смениха 8 души - всичките мъже, при все че по принцип нищо не пречи да има и кандидати жени. В една резолюция от 1946 г. впрочем се говори "достоен мъж" - навремето е било немислимо да се избере жена, обяснява агенцията.   И дума да не става обаче за позитивна дискриминация - ще трябва да се посочи "най-добрият възможен кандидат", "доказал лидерските си способности и умението да ръководи, с дълъг опит в международните отношения, силен дипломатически и комуникационен усет и многобройни езикови дарби", се казва в информацията.   Мнозина смятат, че е крайно време начело на ООН да застане жена. Петиция, лансирана от Колумбия, обедини вече около тази идея близо 40 държави. В Съвета за сигурност Великобритания открито се обяви за избор на жена при равна компетентност на кандидатите.   Споменават се вече и имена: бившата премиерка на Нова Зеландия Хелън Кларк, президентката на Чили Мишел Бачелет и две българки - генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова и еврокомисарката Кристалина Георгиева. В момента нито една от тези жени не е официално в надпреварата и няма единодушна подкрепа за никоя от тях, отбелязва АФП.

Клаудия Кардинале ще стане почетен доктор на НАТФИЗ

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/09/11/2607902_klaudiia_kardinale_shte_stane_pocheten_doktor_na_natfiz/?ref=rss


Актрисата Клаудия Кардинале получи почетна научна степен "доктор хонорис кауза" от българската Академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), съобщиха от университета.

Италианската кинозвезда ще пристигне на 7 октомври за премиерата на филма си "Имало едно време един уестърн" (Twice Upon a Time in the West) на Борис Десподов, която ще се състои в голямата зала на Софийската Опера и Балет.

Церемонията в НАТФИЗ ще бъде на следващия ден. Кардинале е осемнайсетата кино...

Обама недоволен, че България спряла руските самолети

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4976701

Президентът на САЩ Барак Обама не е знаел, че Държавният департамент е поискал от България и Гърция да затворят небето си за руски транспортни полети, а когато научил, бил разстроен от това, че външнополитическото ведомство на страната е започнало да действа без достатъчно съгласуване с останалите части на администрацията.
Президентът на САЩ Барак Обама не е знаел, че Държавният департамент е поискал от България и Гърция да затворят небето си за руски транспортни полети, а когато научил, бил разстроен от това, че външнополитическото ведомство на страната е започнало да действа без достатъчно съгласуване с останалите части на администрацията.

Ген. Михо Михов: От 11 септември 2001 година светът влезе в нова епоха

http://www.cross.bg/mihov-rysiya-bulgariya-1480442.html

Ген. Михо Михов, депутат от АБВ, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВВодещ: Дали ще има удари срещу „Ислямска държава“? Добро утро казвам на ген. Михо Михов, депутат от АБВ. Поводът да ви поканим е, разбира се, желанието на Русия да прелита над въздушното ни пространство, от което те се отказаха, между другото. Провокация ли беше това от страна на Русия да пожелае нещо, което е ясно, че няма как да се случи?Михо Михов: Аз се хващам за вашата последна дума – да, повод е да се говори по тази тема, но това не е сериозна причина да дискутираме ежедневно този факт. Смятам, че Русия тества нашата външна политика и доколкото на мен ми е позната тази практика, аз считам, че решението на Външно министерство е в правото си да отстоява една или друга външна политика. Но ние трябва много да бъдем внимателни във включването си по отношенията и взаимоотношенията Русия-Европейски съюз и Русия-САЩ. Ние не сме тази страна, която трябва да оценява големите геополитически проблеми и този повод си струва да предизвика Съвета по сигурността, ако трябва и Националния орган при президента, за да си кажем, че днес е 11 септември – 2001 година…Водещ: 14 години минаха оттогава.Михо Михов: Всъщност, светът изпадна в геополитическа криза и с този миграционен поток и проблеми не е изключено да изпадне и в геополитическа катастрофа, което означава сблъсък на цивилизации. Ето по този посока трябва много да работим

Около 500 полицаи ще се грижат за реда на 15 септември в София

http://sofia.actualno.com/Okolo-500-policai-shte-se-grijat-za-reda-na-15-septemvri-v-Sofija-news_495105.html

460 полицаи ще се грижат за реда и сигурността в столичните училища на 15 септември. В районите на учебните заведения ще има и представители на „Пътна полиция", които ще раздават информационни брошури за опазването децата на пътя. От СДВР съобщиха добрата новина, че през миналата учебна година на територията на София няма загинали деца при пътно-транспортни произшествия. В първия учебен ден полицейско присъствие ще има във всяко училище и във всяка детска градина, увери зам.-директорът н

Дания отказва да приеме определената й квота бежанци

http://europe.actualno.com/Danija-otkazva-da-prieme-opredelenata-j-kvota-bejanci-news_495106.html

Дания заяви днес, че отказва да се присъедини към предлаганата от Брюксел система за централизирано разпределение на бежанците между страните от Европейския съюз, съобщи Франс прес. "Ние няма да участваме в разпределянето на 160 хиляди бежанци", заяви пред датската агенция по печата Рицаус министърът на интеграцията Ингер Стьойберг. Подобно на Великобритания Дания е договорила при влизането си в ЕС правото да не участва в общата имиграционна политика. "Може да се каже, че неформалното преразп

БСП твърдо против затваряне на помощните училища

http://frognews.bg/news_97539/BSP-tvardo-protiv-zatvariane-na-pomoshtnite-uchilishta/

БСП е категорично против затварянето на училищата за деца със специални образователни потребности. Тази позиция заявиха в пленарна залата депутатите от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

Over 1.5 Million Passengers Pass Through Bulgarian-Greek Border Checkpoints in August

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257445_Over+1.5+Million+Passengers+Pass+Through+Bulgarian-Greek+Border+Checkpoints+in+August+

Over 1.5 million passengers have passed through all the checkpoints on the Bulgarian-Greek border in the month of August, said the Border Police on Friday. Traffic was ten times more intense than in the winter months of January and February.

According to the data presented by the Border Police, over 3.5 million passengers have crossed via the Makaza border checkpoint between Bulgaria and Greece since its opening in September of 2013.

The Kulata border crossing remains the busiest between the two countries. Almost 590,000 passengers and 206,000 cars have passed through it both ways in August. Traffic at the Makaza crossing has reached 531,000 passengers in August, with the majority being Bulgarian, Romanian and Greek tourists. LI/MY

ДПС готови да подкрепят закона „Кунева" при някои условия

http://news.ibox.bg/news/id_1588503296

Лютви Местан приветства гостуването на чуждите посланици във вътрешната комисия

17 048 бежанци са задържани от началото на годината в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=301099

“От началото на годината до 03 септември 2015 г., на вход, на изход на държавната граница без регистрация от органите на МВР и във вътрешността на страната са задържани общо 17 048 чужденци”. Това посочва в писмен отговор вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, с който разполага БГНЕС.

Порой наводни села в Карловско

http://pik.bg/порой-наводни-села-в-карловско-news397649.html

Порой наводни села в Карловско

Силен дъжд вали от 4 часа тази сутрин над Подбалкана, сигнали за наводнения има в селата Богдан, Иганово, Столетово, Кърнаре и Христо Даново.

В Кърнаре и Иганово има изровени пътища, във второто село има опасност от преливане на дере. Улиците в Карлово също са наводнени на много места, тъй като шахтите не успяват да поемат водата. Подкопана е жп линията София- Бургас в района на село Кърнаре, близо метър стига водата в една от наводнените къщи.

В Столетово е наводнен цех за консерви. Скъсана дига в село Богдан е довела до наводнение в ромската махала. Улици са се свлекли в село Христо Даново.

Два екипа на Противопожарна охрана Карлово и четири от Пловдив се борят със стихията. Има сигнал за свлачище и на Беклемето, което е причинило катастрофа на лек автомобил- без жертви и пострадали. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване