Роми в Гърмен спряха децата си за първия учебен ден

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4984985


Над 50 деца от ромската махала в Гърмен не отидоха на училище за първи учебен ден.
Те са били спрени от родителите си, въпреки, че учителите две седмици наред обикаляха гетото с настояване децата да бъдат изпратени в школото.
Все пак близо 50 ромчета са участвали в тържеството за откриване на първия учебен ден
в СОУ "Св. св.
Над 50 деца от ромската махала в Гърмен не отидоха на училище за първи учебен ден. Те са били спрени от родителите си, въпреки, че учителите две седмици наред обикаляха гетото с настояване децата да бъдат изпратени в школото. Все пак близо 50 ромчета са участвали в тържеството за откриване на първия учебен ден в СОУ "Св. св.

Първият учебен ден преди 50 години - вестник "Софийска правда"

http://offnews.bg/news/n_1/n_558970.html

"Довиждане, лято! Здравей, училище!". Това гласи заглавието на брой 110 на вестник "Софийска правда" от 1965 г. В броя са публикувани изпълнени с патос репортажи от училища в Сливница , Самоков , Елин Пелин , Пирдоп , Своге , Правец и Гара Костинброд . Репортажът за училищния ден в Самоков гласи: "Нежният звън на златните слънчеви лъчи се разля над целия град. Като някакъв вълшебник, той събуди младостта на Сливница. Децата първи го чуха. Те очакваха това утро с трепет и нетърпените. В ранни зори плъзнаха по улиците - бодри, засмени, със сияещи от радост лица..." Изключително лиричните текстове ни описват 15 септември преди точно 50 години. Публикувана и снимка на майка, изпращаща дъщеря си на училище във важния първи учебен ден. Описанието под привидно обичайната снимката също е много подробно: "Работничката Лалка Борисова от ДЗС във Вакарел е щастлива - нейната дъщеря Розалинка е ученичка. Тя изпраща първокласничката с нежна майчина целувка." Снимка на ученичките от Сливница преди половин век, чийто външен вид определено е в тотален контраст с външния вид на ученичките, които днес напълниха училищата в страната. Всички текстове от статията за първия учебен ден от брой 110 на в. "Софийска правда" - 1965 година:

ИСС за ФРОГ: България е донор на качествен човешки материал за други страни

http://frognews.bg/news_97716/ISS-za-FROG-Balgariia-e-donor-na-kachestven-choveshki-material-za-drugi-strani/

Липсата на работа и добри доходи мотивират завършващите средно образование младежи да сменят мястото си на живеене. Това са част от аргументите, които очертават картината от причини, формиращи миграционни нагласи на випуск 2015 г.

ПИК TV: 128 първокласници прекрачиха прага на училището на годината и на Димитър Бербатов

http://pik.bg/пик-tv-128-първокласници-прекрачиха-прага-на-училището-на-годината-и-на-димитър-бербатов-news399982.html

ПИК TV: 128 първокласници прекрачиха прага на училището на годината и на Димитър Бербатов

128 първокласници преминавайки през „Арката на знанието” влязоха за първи път в класната стая в VII СОУ „Кузман Шапкарев”, удостоено с приза ”Училище на годината” за 2014 и 2015 г. в Благоевград.

Церемонията започна с издигане знамената на България, ЕС и „Училище на годината”, след което водосвет отслужи отец Дончо Шавулев. След водосвета отецът-боксьор поръси нежните детски главици със светена вода.

Спортистите на училището-първенец показаха на директора си Лилия Стоянова завоюваните през лятната ваканция купи от проведените състезания по различните видове спорт. В Седмо СОУ е учил Димитър Бербатов, преминал наскоро в ПАОК-Солун.

Директорът Лилия Стоянова поздрави първокласниците с първия учебен ден, след което започна кратка празнична програма. Със стихове и песнички представители на шестте паралелки първокласници поздравиха всички ученици с първия учебен ден. 

Австрия отложи делото на Гарсона, арестуван за смъртта на 71 бежанци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4984981


По молба на австрийските власти насроченото за 17 септември в Монтана дело за екстрадиция на Цветан Цветанов - задържан за смъртта на бежанците в камиона-ковчег край Виена е отложено, съобщиха от Окръжния съд в Монтана.
32-годишният Цветан Цветанов, известен с прякора Цецо Гарсона, бе арестуван на 31 август в дома си в Лом.
По молба на австрийските власти насроченото за 17 септември в Монтана дело за екстрадиция на Цветан Цветанов - задържан за смъртта на бежанците в камиона-ковчег край Виена е отложено, съобщиха от Окръжния съд в Монтана. 32-годишният Цветан Цветанов, известен с прякора Цецо Гарсона, бе арестуван на 31 август в дома си в Лом.

Полицията в Шумен издирва 30-годишна жена (снимка)

http://pik.bg/полицията-в-шумен-издирва-30-годишна-жена-снимка-news399983.html

Полицията в Шумен издирва 30-годишна жена (снимка)

Полицията в Шумен издирва по молба на близките й Снежа Еленкова Рашкова на 30 години от гр. Шумен.

Висока е около 164 см., със средно телосложение, с кестенява коса, кафяви очи. По данни на баща й е напуснала дома си в нощта на 7 юли. Оттогава е в неизвестност. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Шумен.

От Областната дирекция призовават всички, които имат информация за местонахождението й да се обадят на телефон 112 или да съобщят в най-близкото полицейско управление.

ОДМВР- Шумен издирва 30-годишната Снежа Еленкова Рашкова

Утре по Черноморието ще бъде предимно слънчево

http://www.moreto.net/novini.php?n=301416

И през следващото денонощие съществена промяна на синоптичната обстановка не се очаква. Времето ще продължи да се определя от област на високо атмосферно налягане. През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 9° и 14°, по Черноморието: 15°-17°.

Стотици имигранти напират да влязат в Унгария

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/stotici-imigranti-napirat-da-vliazat-v-ungariia-6042586

Върховният комисариат на ООН за бежанците очаква да бъде открит нов маршрут на бежанците, търсещи убежище в ЕС

10% от завършващите училище искат да емигрират веднага

http://www.mediapool.bg/10-ot-zavarshvashtite-uchilishte-iskat-da-emigrirat-vednaga-news239292.html

Липсата на работа, на добри доходи и подходящо образование мотивират завършващите средно образование да сменят мястото си на живеене. Две трети от завършилите през 2015 г. дванадесетокласници искат да напуснат населеното място, в което живеят, около 18-19 процента имат нагласи да заминат в чужбина до две - три години, а 10 процента от всички ученици са заявили намерение да направят това още същата година. Това сочат резултатите от проучване за миграционните нагласи на завършващите средно образование младежи, изготвено от КНСБ съвместно с Икономическия и социален съвет (ИСС). Председателят на съвета Лалко Дулевски съобщи, че около 70 процента от децата, които имат намерение да заминат в чужбина, имат близки, при които могат да отседнат, а това създава предпоставки за нова вълна на емиграция. Той допълни, че колкото е по-висок успехът на ученика и образователният статус на семейството му, толкова по-ясно е изразеното желание за заминаване в чужбина. Проучването сочи три основни причини за миграция, обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Това са търсене на по-висок доход и стандарт на живот, намиране изобщо на работа, търсене на по-добро образование. Две трети от завършващите са посочили, че по-добре платена работа би ги задържала в България. В същото време намирането на работа е основната мотивация на две трети от младите хора да мигрират, независимо дали в страната или в чужбина. Най-силна е тази тенденция в малките населени места, каза Димитров. Липсата на възможности за добро образование са мотивирали близо една четвърт от анкетираните да потърсят някаква форма на миграция. Димитров коментира, че ежегодно от България трайно емигрират между 50 000 и 70 000 българи, или един среден областен град изчезва.

Кметът на Търново успя да уважи първия звънец в пет училища

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4984973

Кметът на община Велико Търново Даниел Панов гостува в пет училища по случай откриването на новата учебна година. Освен в градските, той присъства на тържеството и в ОУ
Кметът на община Велико Търново Даниел Панов гостува в пет училища по случай откриването на новата учебна година. Освен в градските, той присъства на тържеството и в ОУ "Христо Смирненски" в с. Самоводене, където отново има паралелка с първокласници. "Първият учебен ден е един от най-хубавите празници, тъй като всеки носи своя спомен за мига,

Германия и Австрия поискаха извънредна среща на върха на ЕС заради бежанците

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/09/15/2610456_germaniia_i_avstriia_poiskaha_izvunredna_sreshta_na/?ref=rss


 Германия и Австрия поискаха свикване на извънредна среща на Съвета на ЕС следващата седмица, след като на Съвета на вътрешните министри на държавите членки, който се проведе в понеделник, не се стигна до съгласие относно разпределянето на 120 000 бежанци на територията на целия ЕС.

По време на съвместна прес конференция германският и австрийският канцлери Ангела Меркел и Вернер Файман заявиха, че Германия, Австрия и Швеция не могат сами да се справят с ескалиращата ситуация:

Димитрия Стайкова, фармацевт: Предстоят срещи на БФС и НЗОК за решение на проблема с дефицита

http://www.cross.bg/lekarstva-staiikova-nzok-1480786.html

/КРОСС/Предстоят сериозни срещи на Българския фармацевтичен съюз и НЗОК за решение на проблема с дефицита. Това съобщи за Радио "Фокус" - Пловдив Димитрия Стайкова, председател на Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив. Срещите ще се проведат до края на този месец. Според Стайкова, това е проблем не само на системата, но и на пациентите, които очакват да получат своите лекарства по линията на Здравната каса. Това се касае най-много до хронично болните, чиито лекарства са по-скъпи. Стайкова добави, че засега плащането върви регулярно, НЗОК не е спряла да плаща за лекарства. Според нея, ако не се запълни „дупката" в бюджета, ще настъпи изключително сериозна криза в снабдяването с лекарства по линия на Здравната каса.

Образоваността е национална сигурност!

http://bulgarski.pogled.info/news/67666/Obrazovanostta-e-natsionalna-sigurnost

/Поглед.инфо/ Отново е ден Първи. 15 Септември. Училище и учители посрещат своите ученици.

Младите гърци са разочаровани от Алексис Ципрас и СИРИЗА

http://petel.bg/Mladite-gartsi-sa-razocharovani-ot-Aleksis-TSipras-i-SIRIZA__126924

Те гласуваха масово за радикалната левица по време на последните парламентарни избори през януари с надеждата да се сложи край на...

Вижте къде ще спират тока във Варна и областта

http://petel.bg/Vizhte-kade-shhe-spirat-toka-vav-Varna-i-oblastta-__126925

Снимка: Булфото, архив Бюлетин за планови прекъсвания на територията на област Варна Сряда, 16.09.2015 г.: В периода 14.09.2015 - 18.09.2015 от 09:00 ч....

Министър алармира: Бензиностанция в Габрово сипва 1/5 вода в дизела. Това е смърт за двигателя!

http://petel.bg/Ministar-alarmira--Benzinostantsiya-v-Gabrovo-sipva-1-5-voda-v-dizela--Tova-e-smart-za-dvigatelya-__126926

Снимка: Булфото Станахме свидетели на поредното голямо отклонение от изискваното качество на горивата. При проверка в бензиностанция...

Загина популярен бейзджъмпър след изпълнение на "смъртоносно люлеене"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/15/2610420_zagina_populiaren_beizdjumpur_sled_izpulnenie_na/?ref=rss


Един от най-популярните и известни катерачи и бейзджъмпъри Лъки Чанс е загинал при изпълнение на рисков номер в Сините планини в Австралия на 32-годишна възраст.

Той е изпълнявал т.нар. смъртоносно люшкане, при което човекът е завързан за въже, което е закрепено на връх за скала, и се люлее в едната и в  другата посока.

Лъки Чанс този път не е имал късмет и е пострадал, като се ударил в част от скалата, след което е изисквало известно време да бъде свален от въжето....

Трайков: Заради големи производствени разходи и цените на горивата са високи

http://business.actualno.com/Trajkov-Zaradi-golemi-proizvodstveni-razhodi-i-cenite-na-gorivata-sa-visoki-news_495890.html

"Тези, които са на българския пазар изкарват големи производствени разходи, затова и цените на горивата са по-високи. Компаниите могат да бъдат глобявани с до 10% от годишния си оборот, ако се установят нарушения." Това заяви бившият министър на икономиката Трайчо Трайков в "Лице в лице" по bTV. "Ако Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) иска да намери отговорите за високите цени, то трябва да направи точните неща. за да направят проверки обаче трябва да имат разрешение от съдия. Комисията

ЧУДО: Клонирана кравa роди!

http://interest.actualno.com/ChUDO-Klonirana-krava-rodi-news_495776.html

Клонираната генномодифицирана китайска крава Ниу Ниу е родила здраво теленце, съобщават местните медии. Според учените това ще стане първата крачка на страната към собственото производство на месо. Както съобщава агенция Синхуа, теленцето се родило още на 28 август и сега, според ветеринарите, се чувства много добре. Майката била от един от двата клона крави, създадени през 2012 година с геном, увеличаващ количеството на мазнини в мускулите. Китай изпитва недостиг на телешко месо и е принуден

Сапунът “Алепо” отлежава между половин и една година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4979343

82% зехтин, 12% масло от дафинов лист и сода. Това са единствените три съставки в най-стария сапун в света – “Алепо”. И понеже се прави изцяло от естествени продукти, без каквато и да е синтетика, той е известен с полезните си свойства – овлажнява всеки тип кожа и е подходящ дори за най-чувствителната.
82% зехтин, 12% масло от дафинов лист и сода. Това са единствените три съставки в най-стария сапун в света – “Алепо”. И понеже се прави изцяло от естествени продукти, без каквато и да е синтетика, той е известен с полезните си свойства – овлажнява всеки тип кожа и е подходящ дори за най-чувствителната.

Плевнелиев номинира Мариана Карагьозова-Финкова и Филип Димитров за съдии в КС

http://www.bnews.bg/article-141538

Държавният глава ще назначи своите представители в Конституционния съд на Република България до края на септември 2015 година.

Социалните помощи ще могат да бъдат отказвани на имигранти, реши Съдът на ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/09/15/2610445_socialnite_pomoshti_shte_mogat_da_budat_otkazvani_na/?ref=rss


Страните - членки на Европейския съюз, могат да ограничат социалните помощи на хора от други страни от ЕС освен ако те не са работили в продължение на най-малко една година в приемащата ги страна, реши върховният съд на ЕС във вторник по дело, заведено от Германия, което предизвика и остър интерес във Великобритания.

Дори и тези, които активно търсят работа в друга държава от ЕС, няма да имат правото да претендират за обезщетения там по същото време, гласи решението на съда, предаде...

Камера засне кражба в заведение (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4984916

Охранителната камера на денонощно заведение засне как двама младежи крадат чантата на човек, който седи в бара. За кражбата сигнализира зрител на Нова телевизия. Той изпратил кадрите на рубриката
Охранителната камера на денонощно заведение засне как двама младежи крадат чантата на човек, който седи в бара. За кражбата сигнализира зрител на Нова телевизия. Той изпратил кадрите на рубриката "Моята новина". На видеото се вижда как двама младежи минават покрай маса, на която седят няколко мъже, и най-безапелационно взимат чантата на един от

Най-силната руска девойка Марияна Наумова отиде в Сирия

http://www.cross.bg/mariyana-siriya-naymova-1480784.html

/КРОСС/ Световната шампионка по пауърлифтинг в категорията младша възраст рускинята Марияна Наумова неведнъж е посещавала горещите точки на планетата с хуманитарни мисии. След като посети Донбас, девойката реши да замине за Сирия. Марияна вече успя да се срещне с първата дама на страната Асма Асад и да посети бежански лагер. По-рано Наумова посети с хуманитарна мисия и Донбас, като тази нейна визита й струваше скъпо: в отговор Федерацията по пауърлифтинг в Украйна я лиши от всичките й медали и титли. Освен това, украинските спецслужби внесоха името й в черния списък. Марияна разказа пред RT, защо е решила да отиде в Сирия – още една страна, в която бушува въоръжен конфликт. „Две години писах на президента Башар Асад, две години исках да дойда тук, да подкрепя сирийския народ. Вече бях в Новорусия. Исках да отида при децата, за да общувам с тях, да ги подкрепя в тези трудни времена. И ето че вече съм тук“, разказа спортистката. „Бях и в бежански лагер. Беше много интересно да се срещна с децата, да разговарям с тях и да видя как живеят. Ние доставихме хуманитарна помощ“, отбеляза тя. Марияна изрази надежда, че това няма да е последното й посещение в Сирия. „Много ми се иска на тази древна земя да настъпи мир“, каза руската рекордьорка. Видео: репортаж „Марияна в Дамаск“

Жена от Карловско роди близнаци в дома си, едното почина

http://pik.bg/жена-от-карловско-роди-близнаци-в-дома-си-едното-почина-news399979.html

Жена от Карловско роди близнаци в дома си, едното почина

37-годишна жена от с. Слатина, Карловско, роди близнаци в дома си вчера. Едното починало, преди да дойде медицинския екип. За инцидента е подаден сигнал на тел. 112, съобщиха за Марица.бг съседи на семейството. Няма данни за насилствена смърт, образувано е досъдебно производство. Полицията изяснява случая.

Очаквайте подробности!

Камера засне кражба в заведение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4984967

Охранителната камера на денонощно заведение засне как двама младежи крадат чантата на човек, който седи в бара. За кражбата сигнализира зрител на Нова телевизия. Той изпратил кадрите на рубриката "Моята новина".
На видеото се вижда как двама младежи минават покрай маса, на която седят няколко мъже, и най-безапелационно взимат чантата на един от
Охранителната камера на денонощно заведение засне как двама младежи крадат чантата на човек, който седи в бара. За кражбата сигнализира зрител на Нова телевизия. Той изпратил кадрите на рубриката "Моята новина". На видеото се вижда как двама младежи минават покрай маса, на която седят няколко мъже, и най-безапелационно взимат чантата на един от

Жозе Моуриньо: Все още съм специален

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/15/2610428_joze_mourinyo_vse_oshte_sum_specialen/?ref=rss


Мениджърът на "Челси" Жозе Моуриньо заяви, че не се притеснява за поста си, защото е действащият шампион на Англия. Португалецът обяви, че не е свикнал да губи толкова мачове, колкото през този сезон, но не мисли да свиква с пораженията.

"Аз съм настоящият шампион на Англия? Защо да съм в трудно положение? Единственият проблем е, че нямаме достатъчно добри резултати. Със сигурност не сме щастливи от този факт, но ние знаем какво представляваме като отбор", каза Моуриньо на...

Седем човека в журито на първите Международните награди за интерактивен маркетинг IAB MIXX Awards

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4984952

Вече е известна датата на първото издание на IAB MIXX Awards. Събитието ще се проведе на 12 ноември 2015 година от 14:30 часа в Cine Grand, City Center Sofia, когато дигиталната индустрия ще се събере, за да отличи най-вдъхновяващите маркетингови кампании в дигитална среда. Организаторите от IAB Bulgaria се доверяват на седем членно жури в
Вече е известна датата на първото издание на IAB MIXX Awards. Събитието ще се проведе на 12 ноември 2015 година от 14:30 часа в Cine Grand, City Center Sofia, когато дигиталната индустрия ще се събере, за да отличи най-вдъхновяващите маркетингови кампании в дигитална среда. Организаторите от IAB Bulgaria се доверяват на седем членно жури в

Компютрите не подобряват резултатите на учениците

http://www.moreto.net/novini.php?n=301407

Големите инвестиции в училищните компютри и технологиите в класните стаи не подобряват работата на учениците. Това показва глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, цитирано от Би Би Си. Честата употреба на компютри в повечето случаи се асоциира с по-ниски резултати.

Плевнелиев номинира Филип Димитров и Мариана Карагьозова за Конституционния съд

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/15/2610422_plevneliev_nominira_filip_dimitrov_i_mariana/?ref=rss


Бившият премиер Филип Димитров и професора по конституционно право Мариана Карагьозова-Финкова са номинациите на президентът Росен Плевнелиев за съдии в Конституционния съд от квотата, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

"Номинираните за представители на президента в Конституционния съд притежават дългогодишен юридически опит, доказани експерти в областта си, с признат авторитет в България и в чужбина", се посочва в мотивите за номинацията. 

Мариана...

Стотици аплодираха българския кандидат за „Оскар“ на открито

http://www.cross.bg/kino-otkrito-televiziya-1480783.html

/КРОСС/ Стотици фенове на българското кино изпълниха от ранните часове на вчерашния следобед пространството около Лятната естрада в Борисовата градина, за да изгледат на открито българската номинация за наградите «Оскар» - «Съдилището». Българската национална телевизия събра зрителите, които видяха разтърсващия разказ на режисьора Стефан Командарев. Прожекцията закри четвъртия сезон на Пътуващо лятно кино с БНТ 1. Това е лентата, която ще представя България в категорията за чуждоезични филми на едни от най-престижните филмови награди в света. И тази година една от най-успешните кампании на националната телевизия, която вече се превърна в кауза, подари на хора от цяла България незабравими емоции с прожекции под открито небе на качествено българско кино. 26 града, 7 нови филма, и повече от 15 000 души е равносметката от двата месеца, в които киното на колела обиколи България. Благодарение на Националната кампания за възстановяване на летните кина и популяризиране на българското кино, в Плевен бе възстановено и лятното кино. Закриването на кампанията пред зрителите коментираха режисьора на лентата Стефан Командарев, кмета на гр. София Йорданка Фандъкова и програмния директор на БНТ Севда Шишманова, по чиято идея преди четири години стартира кампанията Пътуващо лятно кино с БНТ 1

Москов обяви война и на автоматите с вредни храни в училищата

http://www.mediapool.bg/moskov-obyavi-voina-i-na-avtomatite-s-vredni-hrani-v-uchilishtata-news239291.html

Здравният министър Петър Москов, чийто екип подготвя въвеждането на данък върху вредните храни, се обяви във вторник и срещу наличието на автомати за бързо хранене в училищата. Монтираните по коридорите на училищата машини предлагат енергийни напитки, чипсове и други "бързи закуски", които се очаква да бъдат обложени с допълнителен данък, ако готвеният от здравното министерство закон бъде приет. След като взе участие в дискусия за детското здраве Москов коментира, че вредните храни нямат място в автоматите. "Автомати за храни под общото наименование "джънк фууд" не бива да фигурират в училищата. Иначе в автомата ако се продава минерална вода, нямам нищо против", заяви Москов. Той също така твърди, че за подготвяния данък срещу вредните храни срещал разбиране от страна на хранителната индустрия. В същото време обаче икономически анализатори вещаят драстично намаляване на потреблението, оборотите и работните места, ако данъкът бъде въведен. "Идеята за това по никакъв начин не е свързана с храни от първа необходимост - хляб, мляко, Говорим за неща, без които първо можем, като чипсове и енергийни напитки, и второ, това не е удар срещу индустрията или когото и да било", каза Москов. "Нека в съответната безалкохолна напитка количеството захар падне под критериите, които цялата здравна общественост коментира, че са вредни, и няма да плащате допълнително", посочи Москов. 80 % от българите на възраст между 18 и 60 години не се движат активно, бе оповестено по време на дискусията. От друга страна се оказва, че близо 20 на сто от децата, които за първи път се докоснат до някакъв спорт, проявяват интерес да го практикуват и в бъдеще. Проблемът обаче бил в това, че от 2400 училища в България, 800 са без физкултурни салони, а 300 нямат никаква спортна база. Освен слабата физическа активност по време на форума бе акцентирано и на вредата от храните и напитките, които децата консумират.  

"Меган" ще е първият автомобил в голф класа с четири завиващи колела

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/09/15/2610440_megan_shte_e_purviiat_avtomobil_v_golf_klasa_s_chetiri/?ref=rss


Новият "Рено Меган" ще първият автомобил в сегмента си, който ще разполага с ходова част с четири завиващи колела, обяви преди минути главният изпълнителен директор на френската компания Карлос Гон. Системата "4контрол" ще е част от оборудването на версията GT и позволява отклоняване на колелата на задния мост с до 3 градуса в посоката на предните при движение с ниска скорост, което гарантира по-добра маневреност. При движение с висока скорост задният мост ще се завърта в посока обратна на...

"Меган" ще е първият автомобил в Голф-класа с четири завиващи колела

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/09/15/2610440_megan_shte_e_purviiat_avtomobil_v_golf-klasa_s_chetiri/?ref=rss


Новият "Рено Меган" ще първият автомобил в сегмента си, които ще разполага с ходова част с четири завиващи колела, обяви преди минути главният изпълнителен директор на френската компания Карлос Гон. Системата 4контрол ще е част от оборудването на версията GT и позволява отклоняване на колелата на задния мост с до 3 градуса в посоката на предните, при движение с ниска скорост, което гарантира по-добра маневреност. При движение с висока скорост, задният мост ще се завърта в посока обратна на...

Лекарите в УМАБЛ „Св. Анна“ - София ще лекуват с уникален апарат за интубация

http://www.cross.bg/lekarite-intybatziya-patzienti-1480785.html

/КРОСС/ Продължена беше традицията, пациентите на УМАБЛ „Св. Анна" - София, да бъдат лекувани с най-модерно оборудване за анестезия и реанимация. В присъствието на Изпълнителния директор - д-р Славчо Близнаков, в болницата беше доставен уникален апарат за интубация на фирмата MDH, който няма аналог в други столични болници.  Лично д-р Ланг Лиу, от фирмата производител, направи демонстрация на възможностите на супермодерната техника и показа нейните предимства за пациенти и лекари. „Обикновенно при интубация лекарите използват ларингоскоп. Той не щади меките тъкани и особено при пациенти с трудна интубация са възможни наранявания. Понякога има и тежки пациенти , които по една или друга причина не могат да си отворят устата, имат някакви наушения, тумори и т.н. Новата апаратура има предимството да щади пациента. С нея лекарите могат да работят изключително меко и гладко, без да нараняват пациента и когато се събуди при него няма болка, както е с традиционните методи. Това е едно от големите предимства за пациента.", заяви д-р Лиу.„По отношение на лекотата, с която ще работят лекарите, новата апаратура също има сериозни предимства. Апаратът е проектиран със специална ергономика и не изморява ръцете на лекарите. Това е нова технология , която е без скъпа фибро оптика и опасността да се повреди самият апарат е много по-малка.", подчерта д-р Ланг Лиу.

Рентген хвана 500 кутии цигари под шасито на ТИР

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4984929

Мастербокс с контрабанди цигари на необичайно място в ТИР заловиха инспектори от пункта Капитан Андреево. 500-те кутии, разпределени в 50 стека, били засечени при проверка с рентген на български камион, влязъл от турското ГКПП Капъкуле, съобщиха от Митница - Свиленград.
Шофьорът представил редовни документи за превозваната от него стока,
Мастербокс с контрабанди цигари на необичайно място в ТИР заловиха инспектори от пункта Капитан Андреево. 500-те кутии, разпределени в 50 стека, били засечени при проверка с рентген на български камион, влязъл от турското ГКПП Капъкуле, съобщиха от Митница - Свиленград. Шофьорът представил редовни документи за превозваната от него стока,

Рускиня премести 17-тонен трамвай

http://www.cross.bg/premesti-ryskinya-metra-1480782.html

/КРОСС/ Рускиня от сибирския град Иркутск постави национален рекорд като премести на цели три метра 17-тонен трамвай. 32-годишната Оксана Кошельова тежи 79 килограма и споделя, че се е готвила за постижението през последните 6 месеца. Миналата година Кошельова издърпа на няколко метра 11-тонен камион КАМАЗ. Младата жена разказва, че още в детството си зарязала куклите и предпочела да играе футбол и хокей с момчетата или да вдига тежести. Планира да постави серия от рекорди за издърпване на военни машини. Мечтата й е да премести 20-тонен самолет и да влезе в листата на най-силните жени в историята на Русия, информира БНТ.  

Експериментът "Филаделфия" - една от загадките на ХХ в.

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/eksperimentyt-filadelfiia-edna-ot-zagadkite-na-hh-v-6042584

Според легендата през октомври 1943 г. военното ведомство на САЩ опитало да създаде невидим за радарите на противника кораб

Плевнелиев номинира Филип Димитров и Мариана Карагьозова-Финкова за Конституционния съд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4984926

Президентът Росен Плевнелиев обяви номинациите на Мариана Карагьозова-Финкова и на Филип Димитров за съдии в Конституционния съд на Република България от квотата на държавния глава, съобщиха от сайта на президенството.
Номинираните за представители на президента в Конституционния съд притежават дългогодишен юридически опит,
Президентът Росен Плевнелиев обяви номинациите на Мариана Карагьозова-Финкова и на Филип Димитров за съдии в Конституционния съд на Република България от квотата на държавния глава, съобщиха от сайта на президенството. Номинираните за представители на президента в Конституционния съд притежават дългогодишен юридически опит,

Унгария обяви извънредно положение заради бежанците

http://www.cross.bg/imigranti-bezhantzi-yngariya-1480781.html

/КРОСС/Унгария обяви кризисно положение в две области в пограничните области със Сърбия заради неспирния поток имигранти. Правителството на страната е решило да разшири граничната зона с 10-60 метра, за да може на нея да се настанят всички имигранти. Очаква се в зоните да бъдат разположени военнослужещи след влизането в сила на нови закони, насочени към спирането на бежанския поток. По-рано беше съобщено, че полицията е задържала около 9380 имигранти, които са се опитали да проникнат в страната през сръбската граница. Във връзка с новия рекорд властите обявиха, че Унгария няма да предоставя убежище на имигрантите, които не са поискали убежище първо в Сърбия и може скоро да започне да връща някои мигранти. Френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов също призова за депортирането на икономическите имигранти, които влизат незаконно в ЕС. Хилядите бежанци, тръгнали за Западна Европа, могат да се натъкнат на минни полета, останали от войната през 90-те години на миналия век, ако решат да тръгнат през Хърватия. За това предупредиха местните власти, които са ангажирали 6000 полицаи, които да предотвратят неконтролирано пресичане на границата и инциденти. Страните от Европейския съюз трябва да се споразумеят как да окажат натиск върху онези членове на общността, които се противопоставят на въвеждането на механизъм на задължително вътрешно разпределение на бежанци. Това заяви министърът на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер

Седем човека в журито на първите Международните награди за интерактивен маркетинг IAB MIXX Awards

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4984923

Вече е известна датата на първото издание на IAB MIXX Awards. Събитието ще се проведе на 12 ноември 2015 година от 14:30 часа в Cine Grand, City Center Sofia, когато дигиталната индустрия ще се събере, за да отличи най-вдъхновяващите маркетингови кампании в дигитална среда. Организаторите от IAB Bulgaria се доверяват на седем членно жури в
Вече е известна датата на първото издание на IAB MIXX Awards. Събитието ще се проведе на 12 ноември 2015 година от 14:30 часа в Cine Grand, City Center Sofia, когато дигиталната индустрия ще се събере, за да отличи най-вдъхновяващите маркетингови кампании в дигитална среда. Организаторите от IAB Bulgaria се доверяват на седем членно жури в

Охранител на Братя Галеви се кандидатира за кмет на Дупница

http://pik.bg/охранител-на-братя-галеви-се-кандидатира-за-кмет-на-дупница-news399975.html

Охранител на Братя Галеви се кандидатира за кмет на Дупница

Един от охранителите на т. нар Братя Галеви влиза в надпреварата за кмет на Дупница. Георги Градевски - известен като Конана, е издигнат от Инициативен комитет, регистриран с решение номер 8 на Общинската избирателна комисия в Дупница, на 9 септември. Това потвърди и председателят на комисията Здравко Василев, цитиран от БТА.

Градевски наскоро изтърпя условна присъда заради скандал в дупнишка дискотека. Той участваше и в процесите срещу Пламен Галев и Ангел Христов - за участие и организиране на престъпна група.

Георги Градевски живее в дупнишкото село Самораново и работи като управител на заведения в Дупница.

 

Президентът номинира Мариана Карагьозова-Финкова и Филип Димитров за Конституционния съд

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4984909

Президентът Росен Плевнелиев обяви номинациите на Мариана Карагьозова-Финкова и на Филип Димитров за съдии в Конституционния съд на Република България от квотата на държавния глава, съобщиха от сайта на президенството.
Номинираните за представители на президента в Конституционния съд притежават дългогодишен юридически опит,
Президентът Росен Плевнелиев обяви номинациите на Мариана Карагьозова-Финкова и на Филип Димитров за съдии в Конституционния съд на Република България от квотата на държавния глава, съобщиха от сайта на президенството. Номинираните за представители на президента в Конституционния съд притежават дългогодишен юридически опит,

Президентът излъчи Мариана Карагьозова и Филип Димитров за КС

http://www.mediapool.bg/prezidentat-izlachi-mariana-karagyozova-i-filip-dimitrov-za-ks-news239290.html

Президентът Росен Плевнелиев издигна кандидатурите на члена на юридическия си екип и професор по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" Мариана Карагьозова-Финкова и бившия премиер Филип Димитров за конституционни съдии. Както е известно, тази година изтичат мандатите на четирима членове на Конституционния съд (КС) – на председателя Димитър Токушев, както и на съдиите Красен Стойчев, Пламен Киров и Благовест Пунев. На тяхно място трябва да бъдат излъчени по един кандидат от парламентарната и съдебната квота, както и двама – от квотата на държавния глава. Засега е ясна единствено номинацията на омбудсмана Константин Пенчев, който бе подкрепен от парламентарната група на ГЕРБ. Кандидатът на съдебната власт пък ще бъде излъчен на общо събрание на съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС). Очаквайте подробности.

Президентът номинира Мариана Карагьозова и Филип Димитров за КС

http://www.mediapool.bg/prezidentat-nominira-mariana-karagyozova-i-filip-dimitrov-za-ks-news239290.html

Президентът Росен Плевнелиев номинира във вторник члена на юридическия си екип и професор по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" Мариана Карагьозова-Финкова и бившия премиер Филип Димитров за конституционни съдии. Както е известно, тази година изтичат мандатите на четирима членове на Конституционния съд (КС) – на председателя Димитър Токушев, както и на съдиите Красен Стойчев, Пламен Киров и Благовест Пунев. На тяхно място трябва да бъдат излъчени по един кандидат от парламентарната и съдебната квота, както и двама – от квотата на държавния глава. Засега е ясна единствено номинацията на омбудсмана Константин Пенчев, който бе подкрепен от парламентарната група на ГЕРБ. Кандидатът на съдебната власт пък ще бъде излъчен на общо събрание на съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС). Очаквайте подробности.

Потвърдиха присъдата на наркодилър във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=301399

Кольо Колев привлечен като обвиняем в съизвършителство с друго лице за държане на наркотични вещества и за разпространението им, и Ивайло Иванов, разследван затова, че е подпомагал дейността им ще продължат да пребивават в ареста. Днес състав на Варненския апелативен съд потвърди законосъобразността на задържането им под стража, станало на 5 септември тази година с определение на Варненския окръжен съд (ВОС), научи Moreto.

Ако ЕК приеме идеята за газов хъб, България ще инвестира още в старите трасета

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ako-ek-prieme-ideiata-za-gazov-hyb-bylgariia-shte-investira-oshte-v-starite-traseta-202406/

Докато България чака заслужено да бъде приета в Шенген, идеята за свободно движение на хора се промени, заяви премиерът Бойко Борисов

МВР: Движението с несъобразена скорост е основна причина за катастрофите с деца

http://pik.bg/мвр-движението-с-несъобразена-скорост-е-основна-причина-за-катастрофите-с-деца-news399972.html

МВР: Движението с несъобразена скорост е основна причина за катастрофите с деца

Движението с несъобразена скорост е основната причина за катастрофите с деца. Това каза пред журналисти говорителят на ОД на МВР-Бургас, Цветелина Рандева, предаде „Фокус”. Друга причина е отнемането на предимството на пешеходци, пресичащи по пешеходна пътека. Тя обърна внимание на велосипедистите, които не оставят колелата си, за да пресекат с тях улицата, като по този начин дават лош пример и на децата си.

Голяма част от катастрофите с велосипедисти, стават заради високата скорост, с която те преминават по пътното платно. „Сектор „Пътна полиция” призовава родителите да се включат в превантивните занимания, които ще имаме, не само в Седмицата на мобилността, която предстои, в бургаски детски градини и учебни заведения с участието на пътни полицаи”, обясни Рандева. 

Катаджии дебнат за висока скорост по пътища във Варна и областта утре. Вижте къде

http://petel.bg/Katadzhii-debnat-za-visoka-skorost-po-patishha-vav-Varna-i-oblastta-utre--Vizhte-kade__126921

Снимка: Булфото, архив Варненски катаджии ще следят утре - 16 септември, за превишена скорост по кръстовища в морската столица и областта,...

Катастрофиралите в Германия българи чакат нов автобус да ги вземе (обновена)

http://petel.bg/Katastrofiralite-v-Germaniya-balgari-chakat-nov-avtobus-da-gi-vzeme--obnovena-__126922

Всички пострадали 34 пътници от катастрофиралия автобус в Германия са живи и здрави. Това каза собственикът на бургаската "ДС Травел"...

Плевнелиев: ЕК да разчита на подкрепата ни за Европейския енергиен съюз

http://petel.bg/Plevneliev--EK-da-razchita-na-podkrepata-ni-za-Evropeyskiya-energien-sayuz__126923

Снимка: Прессекретариат на Президентството От критично значение е държавите от региона да работят заедно за ускоряване и...

800 бежанци са тръгнали пеша от Истанбул към Одрин

http://balkani.actualno.com/800-bejanci-sa-trygnali-pesha-ot-Istanbul-kym-Odrin-news_495888.html

Голяма група бежанци, наброяваща около 800 души, главно сирийци, тръгнали пеш от Истанбул към Одрин. Това става, защото турските сили по сигурността не им разрешили да отпътуват с автобуси от автогарата, за да стигнат до границите с България или Гърция и да се прехвърлят в Европа, предаде БНР. Стотици мигранти, мъже, жени, деца задръстиха международната пътническа автогара Есенлер в Истанбул, за да пътуват към пограничния град Одрин. Автобусите се препълниха, а фирмите спряха да издават билети.

Завръщането на Кубрат Пулев се отлага

http://moresport.actualno.com/Zavryshtaneto-na-Kubrat-Pulev-se-otlaga-news_495891.html

Завръщането на българският боксьор Кубрат Пулев се отлага, събитието трябваше да е на 26-ти септември. Това съобщи на официалната си фейсбук страница промоутърската компания "Зауерланд", която представлява Кобрата. “Жалко за боксьорите, които се подготвяха за гала-вечерта, но решихме да отложим събитието. Искаме да предложим на нашите зрители висококачествена програма със страхотни битки“, съобщават от компанията. Боксовата гала-вечер трябваше да се проведе в 12-хилядната "Макс Ш

Зам.-председателят на ЕК: Преди да се говори за газов хъб, трябват интерконектори

http://business.actualno.com/Zam-predsedateljat-na-EK-Predi-da-se-govori-za-gazov-hyb-trjabvat-interkonektori-news_495894.html

Преди изграждането на хъб са необходими междусистемни газови връзки. Европейската комисия осъзнава необходимостта от енергийната свързаност между централната част на Европа, Балканите и Западна Европа. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович, който е на посещение в България за участието в енергийния форум "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа", предаде БГНЕС. Според Шефчович конфликтът в Източна Украйна е хвърлил по-голяма све

Организира се първи национален литературен конкурс “Голямата книга на малкия град”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/YPpEPLjdV0g/

Съюзът на свободните писатели в България – филиал Бургас – със съдействието на община Бургас и независимо женско дружество „Самосъзнание” обявява национален литературен конкурс под надслов „Голямата книга на малкия град“. Целта на конкурса е да разбуди и стимулира творческите заложби у литературните творци в по-малките градове и села в страната и с това да насърчи процеса на децентрализация на литературния живот у нас. Книгите да са на български език  и издадени през последните две години. Няма жанрово ограничение за творбите. Ще се състезават книги в две категории – поезия и проза. В конкурса могат да участват автори, които живеят извън столицата, като за меродавно се счита местожителството, което съответства на данните в личните карти на участниците.

Всеки автор може да участва с до две издадени книги във всеки раздел , публикувани на хартиен или електронен носител. Няма тематични ограничения за произведенията.

Краен срок: 29.09.2015.

Лауреатите ще получат грамоти, парични премии и предметни награди. Достойно представилите се автори ще получат препоръка за членство в Съюза на свободните писатели в България. Резултатите от конкурса ще бъдат публикувани във фейсбук и в сайта на Съюза на свободните писатели.

Произведенията да се изпращат:
1.На електронен  адрес:
sspb@abv.bg
в WORD, формат (DOC или DOCX файлове), с големина на шрифта 12 пункта – /за книгите, публикувани в електронни издателства или литературни сайтове, като в този случай наред с текста на книгата в началото се посочва и линк за прочита и на страниците на издателството или литературния сайт./
2. На пощенски адрес :
Бургас – 8018, ж.к.”Зорница” Бл.47, П.к.39 / за книгите на хартиен носител/
Книгите на хартиен носител трябва да бъдат в 3(три) екземпляра.
.
Всички автори трябва да вписват в края на книгата точен пощенски адрес, електронен адрес,трите имена на участника и телефони за връзка. Отчитането на конкурса ще се състои в тържествена обстановка в гр. Бургас до края на годината,като точната дата ще бъде посочена допълнително на всички участници.
За допълнителна информации :тел.0896115926

Само във Фрог: По 1000 евро броят имигранти за фалшив паспорт с чип

http://frognews.bg/news_97715/Samo-vav-Frog-Po-1000-evro-broiat-imigranti-za-falshiv-pasport-s-chip/

По 1000 евро броят имигрантите за фалшив паспорт с чип. Това разкриха пред Фрог нюз високопоставени източници от МВР. Така при евентуална проверка през скимиращо устройство излиза, че тескерето е легално.

Митов обясни какво е искал да каже Борисов за руските самолети

http://www.cross.bg/mitov-ministur-samoleti-1480780.html

/КРОСС/ "Въздушното пространство на България не е нарушавано по никакъв начин". Това заяви категорично пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов по темата с отказания въздушен коридор на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия над страната ни. „По никакъв начин не е нарушавано въздушното ни пространство и това трябва да стане ясно", повтори още веднъж министър Митов. Той призна, че по въпроса с руските самолети се е създал малък хаос и за това настоя да обясни и думите на премиера Бойко Борисов, а именно: „Това, което каза премиерът преди два дни - той реферираше към хипотетична ситуация. След като не издадохме разрешение за прелитане на руски товарни самолети, защото имахме информация, че заявеният товар се разминава с реално превозвания такъв, тогава обсъждахме вариант, ако евентуално бъде нарушено въздушното ни пространство, какво да правим". „Премиерът реферира към хипотетична ситуация, ако евентуално бъдем поставени в положение, в което трябва да реагираме", повтори още веднъж министър Митов. Министърът на външните работи не пропусна и „горещия" въпрос в Европа - бежанската криза и квотния принцип за приемане на нелегални имигранти за отделните страни-членки на съюза. „Вече сме казали, че ще приемем 1600 бежанци", припомни министър Митов

Porsche ще конкурира Tesla с нов електромобил (СНИМКИ)

http://econ.bg/Новини/Porsche-ще-конкурира-Tesla-с-нов-електромобил-СНИМКИ-_l.a_i.696987_at.1.html

Porsche представи проект за нов електрически автомобил късно в понеделник (14 септември) вечерта само дни преди предстоящото Франкфурт Мотор Шоу,...

МГЕРБ – Стара Загора организира футболен турнир

http://pik.bg/мгерб-–-стара-загора-организира-футболен-турнир-news399963.html

МГЕРБ – Стара Загора организира футболен турнир

Отново тази година, аматьорски футболен турнир на малки вратички ще събере десетки отбори, които ще спорят за Купата на ПП ГЕРБ. МГЕРБ – Стара Загора организира традиционния си спортен празник за непрофесионални футболисти на 26 и 27 септември, на помощното игрище с изкуствена настилка, над стадион „Берое“.

Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

Записването е безплатно, а формата на състезанието е директна елиминация. Изискването към участниците е да не са картотекирани играчи в отборите на А, Б или В групите на българския футболен шампионат. Времетраенето на един мач е 30 минути - две полувремена по 15 минути и 5-минутна почивка между тях.

При равенство победителят ще бъде излъчен след изпълнение на дузпи. 

И тази година ще има атрактивни награди за 1-во, 2-ро, 3-то и 4-то място. Записването на отборите е от 15 до 23 септември, в офиса на ПП ГЕРБ Стара Загора - бул."Митрополит Методий Кусев"5, от 9.00 до 18.00 часа. Тегленето на жребия ще се извърши на 24 септември, в 18.00 часа. Тел за контакт: 0884 800284 - Петър Манов. 

Бизнесмен: Непоносимата миризма в Карнобат идва от краварника с лагуната, а не от нашата инсталация

http://pik.bg/бизнесмен-непоносимата-миризма-в-карнобат-идва-от-краварника-с-лагуната-а-не-от-нашата-инс-news399961.html

Бизнесмен: Непоносимата миризма в Карнобат идва от краварника с лагуната, а не от нашата инсталация

Жестока воня на тор трови Карнобат от месеци. Неотдавна мести жители направиха подписка и подадоха сигнал до прокуратурата, в който твърдят, че непоносимата миризма идва от инсталацията за преработка на птичи тор на бизнесмена Минчо Гроздев. На 23 юли 2015 г. бе извършена проверка на РИОСВ - Бургас с представители на ОДМВР – Бургас и РЗИ – Бургас. Тя установи, че инсталацията работи, а в халето до нея са струпани купчини с готова продукция. Усетена е неприятна специфична миризма на торов отпад и е издадена Заповед № РД-118/28.07.2015 г. за спиране на работа.
Флагман.бг отрази проблема със статия от 11 август т.г. – „Депутатът Кенов пита министрите Лиляна Павлова и Ивелина Василева защо институциите позволяват на Бумбала да трови Карнобат с воня на птича тор“. В нея е отразена позицията и на Минчо Гроздев, който заяви пред наш екип, че инсталацията не работи и никога не е работила и ни показа още неразопаковани машини. Сега той изпрати подробно изложение на своята позиция по проблема, публикувано от Флагман.бг като право на отговор. Ето го и него: 

"Считам, че съм длъжен да изясня пред читателите причината за злонамерената атака срещу мен.
Завод за преработка на птичи тор в Карнобат няма – нито законен, нито незаконен. Има единствено инвестиционно намерение за изграждането му, подадено от „Агрошанс Комерс” ЕООД, чийто собственик и управител съм аз. Доставени са и някои от съоръженията. Те, все още неразопаковани, се намират на площадката на бившето ДСЗ в Карнобат, което е видно за всеки посетител.
Задушлива миризма на тор в Карнобат има, но причините за нея не е в „Агрошанс Комерс” ЕООД. Това доказват протоколите от многобройните проверки на РИОСВ – Бургас през последните месеци.
От края на месец май до средата на август инспектори на РИОСВ Бургас са направили общо 6 проверки. От протоколите, съставени след проверките, става ясно, че миризма на тор не се усеща дори на площадката на бившето ДЗС – бивши краварници и, че работеща инсталация за преработка на птичи тор тук няма.
„Агрошанс Комерс” ЕООД подаде инвестиционно предложение за изграждане на инсталация за утилизация на свеж птичи тор и превръщането му в органична тор до РИОСВ – Бургас и Българска Агенцията по Безопасност на Храните на 13 юли 2015 г. Въпреки, че законът не го изисква от нас, за да сме коректни подадохме това инвестиционно намерение и до Общината. Веднага след това проверките зачестиха. Българска Агенцията по Безопасност на Храните вече даде одобрение за изграждането на новата инсталация. От РИОСВ - Бургас продължават да проверяват. Само за 1 месец обектът беше посетен 4 пъти по подадени сигнали, според твърденията на екоинспекторите. В протоколите на три от тях е записано, че миризма на тор не се усеща, няма и завод за преработка. Това във вашата публикация не е отразено. Споменава се единствено проверката, извършена на 23 юли 2015 г., като за източник на тази информация се посочва друго - печатно издание. Не се изяснява, че проверката е назначена от тогава временно изпълняващата длъжността директор на РИОСВ – Бургас инж. Таня Манолова в предпоследния й работен ден като управляващ екоинспекцията. За тази проверка тя ангажира и служители на ОД на МВР- Бургас. Мотивите за назначаването на проверката са: 20 дни по-рано, докато пътували за Сунгурларе, инспектори от РИОСВ забелязали някакъв бял пушек, но не проверили откъде произлиза.
Комисията пристига на площадката на бившето ДЗС в 20:00 ч. – извън работното време на дружеството, когато на площадката е само пазачът. Във века на високите технологии проверяващите са направили констатациите си на базата следните измервателни уреди: нос, очи, ръце. Забелязали, че от комина излиза лек бял дим, на пипане той им се сторил малко топъл, усетили някаква миризма и видели складирани количества тор. Проби и замервания не са извършени.
На базата на тези аргументи РИОСВ – Бургас решава, че тук работи инсталация за преработката на птичи тор.
На 27 юли РИОСВ - Бургас вече има нов директор. На 28 юли обаче Таня Манолова, в качеството си на директор, издава заповед за принудително спиране на инсталацията за преработка на тор, по-късно е издаден и акт за административно нарушение. На 21.08 идва комисия, която да извърши принудителното спиране на инсталацията. В нейния протокол е записано:”Не може да се извърши пломбиране, поради факта, че няма инсталация”. „Агрошанс Комерс” ЕООД обжалва заповедта за принудително спиране на инсталацията пред Административния съд в Бургас като необоснована и излишна – инсталация за преработка на птичи тор няма.
Сигнали са подавани и в Агенцията по безопасност на храните. Констатациите от проверката на Агенцията са: на обекта няма прясна птича тор, няма преработка, на площадката не се извършва производство.
Кметската администрация, която твърди, че защитава обществения интерес и която, според моите убеждения, стои в основата на всички атаки срещу мен, също извърши своята проверки. На 13.08 общинската комисия установи, че апаратурата за инсталацията е все още в опаковка, а по площадките няма следи от извършвана дейност.
Всички тези факти са пренебрегнати от автора на публикацията във „Флагман”.
В Карнобат действително мирише. Край града има 4 краварника. В един от тях, който е едва на 100 м от жилищните сгради, е изградена лагуна - съоръжение, в което се събира тор от краварника и след като отлежи, се изтегля само течната част от нея. Миризмата е непоносима. Тази лагуна бе изградена през 2014 г. и през миналото лято в града миришеше по същия начин. През 2014 г. обаче нямаше кметски избори и никой не беше заинтересован да инициира недоволство сред гражданите, да подава сигнали и да търси удобен причинител на миризмата.
След като истината не е потърсена от „Флагман”, за мен целта на тази публикация остава загадка. Не смея да мисля, че популярно и четено електронно издание би могло да бъде използвано по нечистоплътен начин в каквато и да било политическа или предизборна кампания. Надявам се със същия устрем „Флагман” да разследва и подбудителите на злонамерената атака срещу мен, които си позволяват да губят времето на държавните контролни органи с лъжливи сигнали, само за да трупат политически активи.

Минчо Гроздев, управител на "Агрошанс комерс" ЕООД"

Б.Р. За резултатите от проверката на РИОС - Бургас Флагман.бг не се позовава на друго издание, а цитира официално становище на инспекцията, изпратено до редакцията след наше запитване.

Папата: Богът на парите е най-модерният бог

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4984880

Сегашната бежанска криза е резултат от „злата, несправедлива“ социално-икономическа система, която се прекланя пред „бога на парите“. Това заяви папа Франциск пред португалското радио Radio Renascenca.
В интервю, в което въпросите към Светия отец бяха задавани на португалски, а той отговаряше на испански, папата заяви,
Сегашната бежанска криза е резултат от „злата, несправедлива“ социално-икономическа система, която се прекланя пред „бога на парите“. Това заяви папа Франциск пред португалското радио Radio Renascenca. В интервю, в което въпросите към Светия отец бяха задавани на португалски, а той отговаряше на испански, папата заяви,

Томислав Дончев: Не намеренията, а само тръбите могат да ни свържат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4984877

Не намеренията, а само тръбите могат да ни свържат, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференцията
Не намеренията, а само тръбите могат да ни свържат, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференцията "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа".  "Всичко казано дотук е вярно и правилно. Повече от всякога се нуждаем от Енергиен съюз и солидарност между държавите.

Папата: Богът на парите е най-модерният бог

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4984901

Сегашната бежанска криза е резултат от „злата, несправедлива“ социално-икономическа система, която се прекланя пред „бога на парите“. Това заяви папа Франциск пред португалското радио Radio Renascenca.
В интервю, в което въпросите към Светия отец бяха задавани на португалски, а той отговаряше на испански, папата заяви,
Сегашната бежанска криза е резултат от „злата, несправедлива“ социално-икономическа система, която се прекланя пред „бога на парите“. Това заяви папа Франциск пред португалското радио Radio Renascenca. В интервю, в което въпросите към Светия отец бяха задавани на португалски, а той отговаряше на испански, папата заяви,

„България ни показа какво трябва да свършим в ЕС за енергийната ефективност“

http://offnews.bg/news/n_1/n_558986.html

България е много добър пример за това, което трябва да свършим за енергийната сигурност в Европейския съюз. Това заяви по време на конференция "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа" зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович. Той подчерта, че три от водещите енергийни проекти за ЕС в следващите години са български. Премиерът и правителството на България са загрижени и мислят за страната си в енергиен аспект. Позицията на България в региона е ясна. Ясно е, че трябва да се търси едно решение за целия югоизточен регион, коментира Шефчович. Зам.-председателят на ЕК изрази надежда скоро ще се премахнат бариерите и ще се създаде единен пазар в Европа. Въпреки похвалата си към България, Шефчович обяви, че е озадачен от забавянето на междусистемните газови връзки с Гърция, Турция и Румъния. По този повод той ще се срещне с вицепремиера Томислав Дончев, за да обсъдят как осъществяването на интерконекторните връзки може да се ускори. Марош Шефчович коментира и темата за руския газ, като подчерта, че в рамките на преговорите между ЕС, Русия и Украйна ще се гарантират доставките на газ за зимата. Всички помним газовата криза и трябва да направим всичко да предотвратим втори такъв сценарий. Ще направим всичко да гарантираме, че следващата есен и зима ще са такава, каквито бяха предишните. Връзките в енергетиката между Русия и Украйна ще бъдат канализирани в триалог с определени условия и гаранции, за да бъдат избегнати газови драми и напрежение, каза той.

Плевнелиев номинира Мариана Карагьозова-Финкова и Филип Димитров за съдии в Конституционния съд

http://pik.bg/плевнелиев-номинира-мариана-карагьозова-финкова-и-филип-димитров-за-съдии-в-конституционни-news399962.html

Плевнелиев номинира Мариана Карагьозова-Финкова и Филип Димитров за съдии в Конституционния съд

Съгласно установените процедури и практики в Президентската администрация, които гарантират прозрачност при назначенията на висши държавни длъжности, президентът Росен Плевнелиев обявява номинациите на Мариана Карагьозова-Финкова и на Филип Димитров за съдии в Конституционния съд на Република България от квотата на държавния глава.

Номинираните за представители на президента в Конституционния съд притежават дългогодишен юридически опит, доказани експерти в областта си, с признат авторитет в България и в чужбина. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Мариана Карагьозова-Финкова е професор по Конституционно право (2009 г.), ръководител на Катедра Конституционно право при Юридическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ (2003-2013 г.). Координатор по програма ЕРАЗЪМ при ЮФ на СУ от 1999 г.

Притежава редица специализации в областта на защитата на човешките права, прилагането на европейските стандарти в публичната администрация, на европейското и американското право в Белгия, Холандия, Великобритания, САЩ, Швейцария, Чехия, Унгария.

Провежда лекционни курсове по Конституционно право, Конституционно правосъдие, Право на Европейския съюз и Европейски конституционализъм в редица специалности на Софийския университет и Нов български университет.

1000 лв. глоба за ромка псувала лекари, не приели сестра й да си правят компания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4984871

1000 лв. глоба наложи районният съд в Търново на здравно неосигурена пациентка, която ругала и обиждала лекари в Спешното, защото отказали да приемат сестра й в болницата.
Случката се разиграла на 19 ноември м.г. в спешното отделение на областната болница в Търново. Безработната циганка лежала в детско отделение където лекували дъщеря й. Около 20.
1000 лв. глоба наложи районният съд в Търново на здравно неосигурена пациентка, която ругала и обиждала лекари в Спешното, защото отказали да приемат сестра й в болницата. Случката се разиграла на 19 ноември м.г. в спешното отделение на областната болница в Търново. Безработната циганка лежала в детско отделение където лекували дъщеря й. Около 20.

Американски генерал от ВВС: Преимуществото ни пред Русия се топи

http://www.cross.bg/general-gorentz-rysiya-1480779.html

/КРОСС/ Руските военно-космически сили (ВКС) значително са съкратили изоставането си от американската авиация, заяви командващият ВВС на САЩ в Европа генерал Франк Горенц на събрание на Air Force Association, цитиран от Джеф Шогол в AirForceTimes, предаде РИА Новости. „Преимуществото, което имахме във въздуха, мога честно да заявя, намалява и става дума не само за качеството на самолетите, които Русия произвежда, мен повече ме вълнуват техните способности да блокират определени зони”, заяви Горенц. Той изтъква също, че „възможностите на руските ВКС силно се разшириха в сравнение със САЩ и НАТО”. Генералът счита, че ВВС на САЩ трябва да разработят нови методи за обучение, нова тактика и процедури, за да противостоят на растящия потенциал на възможните противници.

Лятото се завръща с 31 градуса на места

http://pik.bg/лятото-се-завръща-с-31-градуса-на-места-news399960.html

Лятото се завръща с 31 градуса на места

В сряда лятото ще се завърне и температурите ще се повишат с още 1-2 градуса и максималните ще бъдат между 26 и 31 градуса.

В сутрешните часове в сряда на отделни места в равнините и около водните басейни има условия за краткотрайна мъгла или ниска слоеста облачност.

През деня ще е предимно слънчево със слаб вятър от изток-североизток, съобщиха от НИМХ. Атмосферното налягане е и ще се задържи малко по-високо от средното за септември. Над планините ще е слънчево. Ще духа слаб вятър, променлив по посока.

Максимална температура на височина 1200 метра около 22 градуса, на 2000 метра - около 16 градуса. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево.

В сутрешните часове на отделни места по крайбрежието видимостта ще бъде намалена. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максимални температури и на въздуха, и на морската вода 22 – 24 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Носител на "Пулицър" и ямайски писател са сред номинираните за "Мен Букър"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/09/15/2610418_nositel_na_pulicur_i_iamaiski_pisatel_sa_sred/?ref=rss


Наградената с "Пулицър" книга на Ан Тайлър A Spool of White Thread и романът A Brief History of Seven Killings на автора от Ямайка Марлон Джеймс за престъпността в Кингстън и опита за атентат срещу Боб Марли са сред шестте заглавия, номинирани за "Мен Букър", съобщава "Гардиън".

Нигерийският писател Чигози Обиома е вторият "чужденец" в късия списък с книгата си The Fishermen. От миналата година престижната литературна награда е отворена не само за автори от Великобритания и Общността...

Борисов да приеме бежанци в дома си, призова Мария Календерска

http://www.bnews.bg/article-141537

Възмущението на Календерска е предизвикано от факта, че за бежанец се изплащат много повече средства, отколкото за социална издръжка на деца и пенсионери.

Мтел, „24 часа” и „Труд” подаряват ученическа програма

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4984861

По случай началото на новата учебна година читателите на двата вестника получават подарък – ученическа програма.
Проектът се реализира с подкрепата на Мтел.
За тези, които не са успели да си купят вестник с подарък, предлагаме възможност напълно безплатно да си разпечатат програмата съответно:
За първия срок оттук
За втория срок оттук
Успешна
По случай началото на новата учебна година читателите на двата вестника получават подарък – ученическа програма. Проектът се реализира с подкрепата на Мтел. За тези, които не са успели да си купят вестник с подарък, предлагаме възможност напълно безплатно да си разпечатат програмата съответно: За първия срок оттук За втория срок оттук Успешна

БАС-Бяла Слатина се отрече от БСП и подкрепи "Български път"

http://www.cross.bg/slatina-novata-problemi-1480778.html

/КРОСС/ Българският антифашистки съюз гр. Бяла Слатина се разграничи от БСП и се присъедини към новата социалистическа партия "Български път", става ясно от писмо, изпратено до ръководството на новата политическа структура.  Пълният текст на писмото:  "След неуспешни преговори с левите партии за създаване на Обединена левица в гр.Бяла Слатина, истинските социалисти се наредиха под знамето на СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ БЪЛГАРСКИ ПЪТ, и се разграничиха от БСП, заради самозабравилото се ръководство на БСП гр.Бяла Слатина. Социалистическите идеи ще бъдат актуални както днес, така и утре и в бъдеще,защото само те ни водят към създаването на едно ново социално-справедливо общество, в което ще бъдат решени всички социални проблеми по най-справедлив начин. Ние, антифашистите и ветераните-социалисти пожелаваме на нашия избранник-кандидат за кмет на община Бяла Слатина, Никола Попов, да бъде жив и здрав, да бъде различен от всички досегашни кметове, да бъде енергичен, със силна воля, да преодолява трудности и препятствия на отговорния пост! Хората от гр.Бяла Слатина отколе мечтаят за такъв ръководител, който има визия за наболелите проблеми и ще ги изведе като приоритети за за решаване. Ще приветстваме и подкрепяме бъдещия кмет, ако той успее да намери път за икономическо възраждане на района в двете направления: селскостопанско производство и лека промишленост, за създаване на нови работни места и намаляване на безработицата

67-годишна „изгоря“ по схемата „климатици“

http://pik.bg/67-годишна-„изгоря“-по-схемата-„климатици“-news399959.html

67-годишна „изгоря“ по схемата „климатици“

67-годишна русенка е поредната жертва на телефонна измама, съобщават от МВР в Русе.

На домашния телефон на жената се обадил мъж, когото тя припознала за брат си. Той я информирал, че е спечелил на търг климатици от магазин „Зора“ и я помолил да се обади на мобилен номер, на който ще се свърже с управителя на магазина “Пламен”, за да го попита как ще си получи климатиците.

Жената се обадила и мъжът се представил за управител на магазина като й разяснил, че климатиците са пристигнали, но е необходимо да се даде капаро, за да се запази стоката.

По-късно пред дома си тя предала сумата от 1000 лв на непознат мъж – висок около 190 см, около 40-50 годишен, с едро телосложение, с прошарена коса и светла кожа.

По случая е заведено дознание.

Поредно повишение на продажбите на нови автомобили през август в целия ЕС, спад в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=301411

През август регистрацията на нови пътнически автомобили в Европейския съюз отчете поредно повишение, отразявайки продължаващото от две години насам възстановяване на автомобилния пазар, но в същото време има намаляване на продажбите на нови автомобили в България, показват данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).

Wizz Air потвърди поръчката за 110 самолета A321neo

http://www.cross.bg/samoleta-aneo-wizz-1480777.html

/КРОСС/Wizz Air, най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа, потвърди подписаното през юни по време на международното авиационно шоу Париж, Бурже споразумение за 110 самолета A321neo. Договорът е най-голямата досега единична поръчка за популярния A321neo. Сделката изтласква предстоящите доставки на NEO до 4,300 самолета. Ангажиментът включва най-новите A321neo с конфигурация на кабината (Airbus Cabin Flex) с 239 места в 18 инчов комфортен стандарт. В момента Wizz Air оперира с 63 самолета A320 от фамилията, по една от най-широки мрежи в Централна и Източна Европа с 380 маршрута от 22 бази. "Тази поръчка ще ни помогне да изградим силната си позиция на пазара в Централна и Източна Европа. Също така предоставя значителна гъвкавост на нашия флот в съответствие с изискванията ни за растеж ", каза Йозеф Варади, главен изпълнителен директор на Wizz Air. "Новите самолети ще ни дадат възможност да поддържаме разходни предимства посредством иновации в кабината, най-новата технология на двигателя и други подобрения на ефективността, като същевременно допринасят за подобряване и на опита ни в обслужването на пътниците. Airbus е ключов партньор за нас и ние вярваме, че ще ни осигурят най-добрия самолет за нашите пазари и сме щастливи да продължаваме дългогодишните си отношения с тях

Борисов обясни как газов хъб решава проблемите му с Русия и Европа

http://www.mediapool.bg/borisov-obyasni-kak-gazov-hab-reshava-problemite-mu-s-rusiya-i-evropa-news239289.html

Изграждането на газов хъб край Варна може да реши всички проблеми на България с ЕК и Русия заради "Южен поток", стана ясно от изказването на премиера Бойко Борисов при откриване на конференцията "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа", в която участва и зам.-председателят на Европейската комисия и комисар за Единния енергиен съюз Марош Шефчович. Основната поанта в словото на премиера отново беше за това как България е жертва едновременно на Брюксел, който се противопоставяше на "Южен поток" заради европравилата, и на Русия, която обвинява страната ни за спирането на проекта. Работата и заплатите в "Южен поток" си вървят Към днешна дата нямаме един писмен текст, че "Южен поток” е прекратен, че по проекта не се работи и той е приключен. Тръбите си стоят във Варна и Бургас, компанията продължава да си движи разрешителните, обясни Борисов. Той поиска точна и ясна позиция от Брюксел за започналата миналото лято наказателна процедура срещу България заради избора на изпълнител за българското трасе на газопровода, прекратен през декември от руския президент Владимир Путин. От думите на енергийния министър Теменужка Петкова стана ясно, че регистрираното у нас смесено дружество между "Българския енергиен холдинг" и "Газпром" – "Южен поток България", продължава да си работи с високите заплати, независимо че тя е поискала още през февруари намаляването на възнагражденията и свиването на дейностите в компанията. Премиерът обясни, че проблемът с наказателната процедура срещу България заради "Южен поток" и на самия газопровод с европейското законодателство може да се реши с построяването на газоразпределителен център край Варна. Още през февруари той представи пред Шефчович и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер проекта за газовия хъб и дори направи рисунка с източниците за захранването му. Сред тях са не само "Южен поток", но и "Набуко", който бе спрян заради липса на суровина за тръбата, както и междусистемните връзки с Румъния, Гърция и Сърбия, които се финансират от Европейската комисия, но строежът им се забави значително. "За съжаление, заварихме енергийни проекти с противоречия и във вид, в който не може да бъдат завършени", отбеляза Борисов. "Има въпроси в България, които трябва да се разгледат в пакет, а не поотделно – съда за АЕЦ "Белене", изграждането на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй", модернизацията на двата блока, "Южен поток", каза още премиерът, но не стана ясно в какъв контекст.     В буфера между Европа и Русия Поставени сме в буфер между нарушаването на Третия енергиен пакет от една страна и санкции от Русия, заради неизпълнението на договорите, от друга страна. Това не може да е проблем само на България, но и на Европейската комисия, заяви министър-председателят. "За да има газов хъб, са важни връзките с Румъния, Сърбия и Гърция. В неделя в Гърция се надявам да се излъчи стабилно правителство, с което да се разберем за връзката и тя да се захранва от терминала за втечнен газ в Гърция", каза Борисов. За газовата връзка със Сърбия заяви, че очаква да се изгради и да се свърже с Хърватия, където също се обмисля строеж на терминал за втечнен газ. За румънската връзка премиерът обясни, че тръбата се е сплескала, но се надява да се решат проблемите. Всъщност там румънски консорциум не успя да извърши сондажа за полагане на тръбата, а избраната по-късно българска фирма се отказа и сега се търси нов изпълнител. За диверсификацията на газа страната ни разчита на Азербайджан, Туркменистан, както и на Иран, каза премиерът и обяви: "Твърд почитател съм на "Набуко уест" (съкратеният вариант на газопровода "Набуко", който трябваше да доставя азерски газ от Каспийско море до Европа, но операторът на находището "Шах Дениз ІІ предпочете Трансадриатическия газопровод като трасе – б.а.). Не сме против "Южен поток", "Северен поток" или друг поток, а искаме да диверсифицираме доставките си", обобщи Бойко Борисов. Връзките да предшестват хъба За да се създаде газов хъб в България, трябва да бъде изградена съответната инфраструктура и да има достъп до различни източници на природен газ, коментира от своя страна Марош Шефчович. Той посочи, че всички проекти от сорта на "Турски поток" и "Северен поток -2" трябва да отговарят на европейското законодателство. Всички проекти могат да бъдат обсъдени относно тяхната полезност, но от гледна точка на енергийната сигурност имаме нужда от решения, които да не променят баланса на доставките, каза Шефчович. Той каза още, че сегашната криза в Украйна е направила енергийните проблеми на Европа по-видими и е провокирала ЕК да търси по-добри решения за енергетиката си. Представителят на ЕК многократно акцентира върху важността Европа да е свързана инфраструктурно, за да се повиши конкурентността на пазара и това да се усети в цените на енергийните ресурси. Само инфраструктурата не е достатъчна "Целта ни е свързаността на България, но е важен не само хардуерът – инфраструктурата, но и софтуерът – регулаторните и пазарните правила, които привличат инвеститорите", заяви Шефчович. "България заради стратегическото си положение може да е център за решаване на енергийните проблеми в региона", допълни той. Еврокомисарят посочи още, че е важно Европа да намери най-добрите начини за интеграция на възобновяемите енергийни източници в контекста на климатичните промени с иновациите и модерните технологии в енергетиката. Той открои огромния потенциал, който има енергийната ефективност в Европа и още повече в България. "Енергийната ефективност е огромен източник на енергия, който опазва околната среда и намалява сметките", каза Шефчович. Вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев също отбеляза, че енергийната свързаност на България може да превърне страната ни в регионален фактор, но в комбинация с развитието на интелигентните мрежи. "Дълговата криза в южната част на Европа, бежанската криза и кризата на енергийната сигурност са новите предизвикателства, които не може да се решат на национално, а само на европейско ниво", каза още Томислав Дончев и призова за "повече Европа". В конференцията, организирана от Дипломатическия институт и Института по енергиен мениджмънт, участваха също министрите на енергетиката и на външните работи Теменужка Петкова и Даниел Митов, както и представители на енергийната общност и Регионалния съвет за сътрудничество.  

Борисов: По "Южен поток" продължава да се работи, нямаме писмен текст, че е прекратен

http://www.mediapool.bg/borisov-po-yuzhen-potok-prodalzhava-da-se-raboti-nyamame-pismen-tekst-che-e-prekraten-news239289.html

Към днешна дата нямаме един писмен текст, че "Южен поток” е прекратен, че по проекта не се работи и той е приключен. Тръбите си стоят във Варна и Бургас, компанията продължава да си движи разрешителните. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов във вторник при откриването на конференцията "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа", която се провежда в София. Във форума участва зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович. "Има ясна заявена позиция, че може да бъде направен газов хъб – газоразпределител около Варна. Това са международни договори още от 2006 година", каза Борисов. Поставени сме в буфер между нарушаването на Третия енергиен пакет от една страна и санкции от Русия заради неизпълнението на договорите, от друга страна. Това не може да е проблем само на България, но и на Европейската комисия, каза премиерът. "Надявам се сега с това, което правим с ЕК, да постигнем по-ясна позиция. С Шефчович няколко часа дебатирахме именно по тези теми, защото в България имаме няколко комплексни въпроса, които да се решат в пакет. Щастлив съм, че ЕК не ги гледа поотделно”, заяви министър-председателят. Според него е важен фактът, че три от седем приоритетни проекта на ЕК са свързани с България. По думите му, за развитието на газопреносната мрежа са важни интерконекторните връзки с Румъния, Сърбия и Гърция. За конектора с Румъния той посочи, че се налага всичко да се прави наново, защото конекторът е бил направен некачествено. За газовата връзка със Сърбия заяви, че очаква да се изгради и да се свърже с Хърватия, където също се обмисля строежа на терминал за втечнен газ. От друга страна Борисов посочи, че за диверсификацията на газа страната ни разчита и за нея са важни също коридорите за газ от Азербайджан, Туркменистан, Иран като той очаква и се надява и "Набуко" да мине през страната ни. С нашата газопреносна мрежа имаме готовност и можем да инвестираме средства в нови тръби и не се очаква да имаме проблеми с Третия либерализационен пакет, декларира Борисов. Той посочи и проблемите в енергийния сектор като спомена дълговете на НЕК, които са вече над 3.7 млрд. лв. и са обвързани с междуфирмена задлъжнялост. *Очаквайте подробности

Чувството на Адам и Ева

http://offnews.bg/news/n_1/n_558895.html

Ще ви разкрия чрез публична изповед нещо, което ме тормози като мисъл напоследък. Аз съм завършен пияница. Опитах се да си спомня откога не е имало вечер, в която да не излоча поне една бира или сто грама твърдо гориво – не успях. Със сигурност такава не е имало през последните 6 месеца, а може и 7 да са, а защо не и 8... Това да ви кажа са минимум 180 вечери, а понякога и дни, през които неизменно употребявах. Така че няма защо да се лъжем, да усукваме и да си кривим душата, пияницата си е пияница и не бива да отричаме тоя факт като някакви пропаднали алкохолици. Много лесно става всичко. Дори в дните, в които си обещаваш, заричаш се или просто си съобщаваш неангажиращо, че ето на тази и тази същата дата няма да употребяваш, че ще пропуснеш, за да усети твоята добронамереност и личният ти черен дроб, че няма да допуснеш и капчица огнена вода да премине като нахален имигрант границите на твоето тяло, все ще се намери някой пропаднал тип, било то и собствената ти съпруга, който има апетит за една бируха или една малка ракийка. Само една, честна дума. Не му е тамън на човека, бил той и жена ти, да се налива в самота, да усеща всемирната скръб по кожата си и ти прави предложение, на което няма как да откажеш. И работата е готова. Опечена. Сварена. Ти си в кюпа и с двата крака. Само по едно де, не повече. И после по още едно. И тогава почваш да смяташ – аз откога не съм спрял да пия? Защо вече нервичките ми са така изпилени и толкова силно се заблуждавам по толкова много въпроси? Защо изоставам с толкова много начинания? Защо до вечерните часове съм в някаква депресираща мъгла и ми просветва едва тогава, когато... И почваш да се досещаш, виновни са нашествениците, алкохолните съединения и молекули, пред които ти доброволно си вдигнал бариерата и си ги пуснал да навлязат в кръвта ти без митническа проверка. Никой не ти е наливал насила, братле. Както и Адам никой не го е карал насила да престъпва Божията воля. Ама и той, завалията, не се е усетил в първия момент. В първия момент никой не се усеща. Границата е някъде между първото малко и второто. Между първата бира и втората. Обаче е граница невидимка. И дори след втората да кажеш стоп, дотука бях, ще си се спасил. Обаче кой казва стоп след втората? Само големите хора, само твърдите комунисти и праведните типове. Всички останали се размазваме на секундата, щом преминем невидимата граница. В тая именно секундичка ние изоставяме Бога. Оставаме голи. Нали при Кръщение се пее „Елици, демек всички, во Христа крестистеся, во Христа облекостеся“ - да се облечем в Христос. И обличаме се ние в тоя тържествен миг, но после почваме и да се събличаме в разни други мерзки и долни мигове. Стриптийз правим доброволен и съвсем безмозъчен. И като се съблечем, на другия ден ни е тежко, мрачно, тъжно, самотно, студено, защото сме останали без Него и покрова Му, без дрехата Му върху себе си, видели сме се голи и сме се засрамили, а и вятърът навън е така студен. Срам ли ви е от себе си, когато сте в махмурлук? Е те това е изпитал Адам, това е неговото чувство след онова предателство. При Ева нещата малко по-различно стоят. Не че и тя не страда от това чувство, но не е така ярко изразено. И трябва да се напие повече, за да го усети по-силно. Те жените по-лесно понасят махмурлука по принцип... А от грехопадението се получава един световъртеж, тя затова бабичката завлякла и стареца си след себе си, понеже била в състояние на еуфория. Любовта към Бога, ревността към Него е именно обратното чувство на тоя пагубен световъртеж, на тая сладострастна еуфория. Противоположното, но вече с друг ефект върху битието, спасителен, а не убиващ. Престъпват те двамата заповедта, напиват се на мотики и на следващия ден установяват със срам, че са голи. Сами са си виновни. Сами са изоставили Бога. Не Той тях е изоставил, а те Него и то напълно съзнателно. Съзнателно е до първата чашка, както вече споменах, тоест докато отхапали от тая пагубна ябълка. Обаче Господ е казал – обичайте ме! И ние някъде между първото и второто питие спираме да Го обичаме, понеже вече сме се спуснали с шейната по нанадолнището, заиграли сме се по баира, дето се вика по нашия край, и нема спиране. „Абе не моа се запра“, дето пеят приматите в една нископрофилна и първосигнална песничка. Но те усещат инстинктивно, въпреки своята примитивност, че тръгнеш ли надолу, спирането е почти невъзможно. Е, сега като без едно си можеш, но само с едно не минаваш, тогава стой си и без това едно. Стой си трезвен на краставичка, бъди близо до Бога, не мисли за оня неумолим и неуловим миг, когато прекрачваш границата на любовта Му и Го зарязваш като ненужен предмет, когато се отделяш и от собствения си ум дори... Не й се плаши на тая граница, вместо това дерзай в поста и молитвата, честна дума, друго не можеш да направиш. Трезвитесь, трезвитесь се казва в молитвите, демек бъдете трезви. Щото още ония двамата старци са почнали да прекаляват. И после – махмурлук, срам един такъв безграничен, гузност една такава душеугнетяваща. Тая гузност я изпитвате и вие, дето поркате, обаче в Бога не вярвате. Тоест, вашата душа в тоя момент ви доказва, че е християнка, че иска да си стои облечена в Христа и да не я събличате с несъразмерните си действия. От тази гледна точка може би падението, голотата и разсъбличането са ви полезни, защото ви довеждат до чувството на Адам и Ева. Това е чувството, когато съвестта ти те е хванала на следващата сутрин, досущ както съпругата ти те хваща да ти пили и ти набива канчето – „защо така направи, не биваше така да правиш, не е редно да прекаляваш с каквото и да било, дори оня езичник Сократ е казал „Умереност във всичко!“, а ти си даже християнин човек, знаеш добре кое може и кое не може и пак стъпваш накриво, засрами се“! Така ти говори твоята лична съвест и така трябва да ти говори. Обаче целта й на тая твоя съвест не е да те доведе до отчаяние, това в никакъв случай! Целта й е твоето покаяние, което е съвсем друга бира от отчаянието. Между покаянието и отчаянието разликата е от небето до земята. Ти на земята ли искаш в крайна сметка или на небето? Щото сега едни бездарници от един френски просташки вестник определено не искат на небето. С налична съвест те не разполагат, ампутирали са си я, хванала им е мазол и пускат пошли картинки, в които използват смъртта на едно детенце за подигравка с други неща. Безгранична е свободата човешка, наистина. Но налага ли се да тестваме тая липса на граници, братле? Ти като седнеш да поркаш, тестваш ли границите на черния си дроб? Разумът и съвестта ти са последната нишка, която те привързва към Господа. Хубаво е, значи, да имаш махмурлук понякога, полезно е чувството. Тъп си, човек си и поради това ти е нужен урок. Да изпитваш същото като ония двамата първи палавници. Тая нишка ще те изтегли обратно към мястото ти, под топлото Му крило и ти като едно пиленце ще се върнеш обратно в топлия полог и ще се сгушиш в квачката, в уютната перушина на Божията любов. Така че пий съвестно, братле. Отговорно и съвестно. Само по едно. Правилната употреба се учи дълго. Но не е невъзможна. Ела сега да те почерпя едно. Само едно, честна дума.

100 китайски и български предприемачи идват на форум в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4984859

100 китайски и български фирми ще участват на бизнесфорум на 18 септември в новотел Пловдив. Организатори на конференцията са Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, община Пловдив и Българо-китайската асоциация за бизнес развитие /БКАБР/. организира Българо – китайска (Нинбо) бизнес конференция с провеждане на
100 китайски и български фирми ще участват на бизнесфорум на 18 септември в новотел Пловдив. Организатори на конференцията са Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, община Пловдив и Българо-китайската асоциация за бизнес развитие /БКАБР/. организира Българо – китайска (Нинбо) бизнес конференция с провеждане на

Нов заместник-министър на външните работи

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/rCOfhVrluWw/

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжност заместник-министър на външните работи е освободена Катя Тодорова.
На нейно място е назначен Христо Ангеличин. Той е завършил магистратура по финанси и банково дело в Софийския университет. До този момент е бил съветник към политическия кабинет на министъра на външните работи Даниел Митов. В периода 2010 – 2011 г. е бил заместник-кмет, отговарящ за културата, образованието, спорт и превенцията на зависимости, бил е и общински съветник в София.
Катя Тодорова беше назначена за постоянен представител на Република България при Съвета на Европа със седалище в Страсбург, Френската република.

Унгария обяви "кризисно положение" заради бежанците

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/15/2610398_ungariia_obiavi_krizisno_polojenie_zaradi_bejancite/?ref=rss


Унгарското правителство обяви кризисно положение в две южни области, граничещи със Сърбия, заради бежанската криза, съобщи говорител на правителството, цитиран от "Ройтерс". Освен това бе съобщено, че граничната зона между двете страни ще бъде удължена от 10 метра на 60 метра.

Междувременно Будапеща създаде две транзитни зони по сръбската граница, които ще обработват молбите за убежище в рамките на няколко часа. Имигрантите ще могат да подават заявленията си между 6 сутринта и 22...

ПАОК гледа оптимистично на мача с Габала в четвъртък

http://www.grreporter.info/paok-gleda-optimistichno-na-macha-s-gabala-v-chetvrtk/17906

Димитър Бербатов вече поема наставнически функции към по-младите си съотборници. След мача с Верия той направил забележка на младия си съотборник Димитрис Пелкас за закъснението му да подаде пас, който според нападателя е имал потенциала да донесе първия гол за ПАОК в двубоя

прочети повече

И при реформаторите на ръководни постове в МО са назначени агенти на ДС

http://www.mediapool.bg/i-pri-reformatorite-na-rakovodni-postove-v-mo-sa-naznacheni-agenti-na-ds-news239288.html

Въпреки че Министерството на отбраната се ръководи от един от лидерите на партия (БЗНС) в Реформаторския блок – министър Николай Ненчев, на ръководни постове е допуснато назначаването на агенти на бившата Държавна сигурност. Това показва допълнителната проверка (решение №546 от 9 септември 2015 г.) на Министерството на отбраната (МО), извършена от Комисията по досиетата във връзка с извършените през последната година кадрови промени. Проверката е обхванала 13 души, които са назначени в последните месеци на ръководни постове в министерството – от началника на политическия кабинет на министъра до началниците на сектори в администрацията на МО. От тях с агентурно минало са установени общо трима души. Сред огласените е доскорошният началник на политическия кабинет на министър Николай Ненчев Илия Налбантов. Министърът го уволни на 15 юни тази година без тогава да се съобщават причините за това решение. Налбантов (1957) беше началник на политическия кабинет на министъра на отбраната Велизар Шаламанов в служебния кабинет Близнашки (август-ноември 2014 г.). Илия Налбантов е и програмен директор в неправителствената организация Асоциация „Джордж Маршал – България”. Според изнесената от Комисията информация той е вербуван от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР) през 1979 г. като агент под псевдонима „ИЛИЕВ”. Свален е от оперативен отчет през 1987 г. Личното му и работно дела са унищожени с протокол през 1990 г. По време агентурната си дейност той е блен на БКП, младши офицер във Висшето Народно военното училище „Васил Левски”, Велико Търново. Виж повече в профила на Илия Налбантов в Регистъра на сътрудниците (проследи линка – ТУК). От 1 юли в МО е назначен за началник на отдел Агнян Мехмедов (1966). Той е разкрит като агент на Четвърто (икономическо) управление на ДС от 1986 г. под псевдонима "ОЛЕГ”, а след това и на Трето управление на ДС – ВКР. Досието му е запазено, като в него се съдържа и собственоръчно написана и подписана декларация. От март 2015 г. на длъжност зам.-директор в МО е назначен Николай Караиванов (1962). Той е разкрит като агент на ВКР от юни 1991 г. под псевдонима "МАЙК”. Досието му е запазено, като в него има и собственоръчно написано агентурно сведение. Подобни назначения биха могли да бъдат избегнати, ако ръководителят на съответното държавна институция, в случая министъра на отбраната, се възползва от правото си на предварителна проверка по Закона за досиетата. Тя му дава възможност да изиска информация за съответните лица от Комисията. Законът позволява това да се направи преди те да бъдат назначени на ръководни постове и да вземе информирано решение на базата на предоставената за тях информация от независимия държавен орган, натоварен с разкриването на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби в България. През 2011 г. Комисията по досиетата извърши основната проверка на МО, като тогава бяха разкрити общо 150 сътрудници на ДС или разузнавателните служби на БНА, заемали или заемащи ръководни постове в министерството след 10 ноември 1989 г. По този показател – брой на разкритите сътрудници – Министерството на отбраната заема трето място, след МВР и МВнР. Допълнителна проверка и в КТ "Подкрепа” Комисията по досиетата оповести и резултатите от допълнителната проверка на КТ „Подкрепа” (решение №2-554 от 14 септември 2015 г.). Тя е обхванала общо 74 лица, които след последния конгрес на синдикалната организация са назначени на ръководни постове – от председателя до членовете на ръководни и контролни органи. От тях с установена принадлежност е Димитър Керанов (1957) – федеративен секретар на Национална федерация „Индустрия, наука, информатика”. Той е разкрит като щатен служител на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1980 г.

Гласувай за любимите си кадри от "Спомен от лятото"

http://www.dnevnik.bg/fotokonkursi/2015/09/15/2610298_glasuvai_za_ljubimite_si_kadri_ot_spomen_ot_liatoto/?ref=rss


След като от 23:59 ч. снощи изпращането на снимки за играта на "Дневник" "Спомен от лятото" 2015 приключи, сега е ред на фазата, в която настъпва активното гласуване за фаворитите на читателите, а с това и борбата за първото място.

Победителят в конкурса се определя от потребителите на "Дневник" по броя дадени гласове. Всеки регистриран потребител има право да гласува за колкото фотогалерии му харесат, но за всяка само по веднъж. 

От днес, 15 септември, до 22 септември...

Само мачовете на "Левски" и ЦСКА от 1/16-финалите на купата ще са телевизионни

http://www.cross.bg/levski-dvyboi-pomorie-1480776.html

/КРОСС/ Спортно-техническата комисия към Българския футболен съюз обяви официално програмата на 1/16-финалите в турнира за Купата на България. Единствените двубои, които ще бъдат предавани пряко по телевизията са тези на столичните грандове "Левски" и ЦСКА. "Армейците" посрещат "Нефтохимик" на 23 септември, сряда от 18.45 часа, докато сините гостуват на "Поморие" ден по-късно по същото време. Останалите двубои от тази фаза ще се играят на 22 и 23 септември, като началните часове на срещите предстои да бъдат уточнени. БФС обърна специално внимание на сблъсъка между "Поморие" и "Левски" и го определи като рисков.Мотивът за това е непригодността на градския стадион в черноморския град да приеме среща от подобен характер. Заради това на домакините се дава срок до 18 септември да предложат съоръжение, на което да се изиграе мачът съобщи dnevnik.bg.  

Безплатни атракции в Детския кът в Морската градина през новата учебна година

http://www.moreto.net/novini.php?n=301425

Всички атракциони в Детския кът в Морската градина във Варна ще могат да се ползват безплатно в рамките на един ден от децата на възраст от 3 до 14 години. Инициативата е на Община Варна съвместно с Детския кът. За да се възползват от предложението, родителите на най-малките малчугани от 3 до 6 годишна възраст, трябва да попълнят карта, която може да получат от учителите в общинските детски градини, а на валиден e-мейл ще получат персонален код, с който се потвърждава регистрацията.

Борисов да приеме бежанци в дома си, призова Мария Календерска

http://pik.bg/борисов-да-приеме-бежанци-в-дома-си-призова-мария-календерска-news399957.html

Борисов да приеме бежанци в дома си, призова Мария Календерска

Призивът на бъдем либерални да бъде подкрепен с личен пример и премиерът да прибере бежанци в дома си поиска днес в социалните мрежи кандидатката за кмет на София Мария Календерска. Това щяло да се хареса и на европейските му колеги.

Кандидатката за кмет на София заяви, че нейният приоритет са децата и възрастните хора на България, за чиято месечна социална издръжка се харчат много по-малко пари, отколкото за бежанците.

В България според правителството живеят около 7500 бежанци, но статистиката на ООН доказва, че става дума за заблуда от страна на правителството - бежанците по официални статистики у нас са 15 000, което ни поставя на шесто място по брой приети имигранти в Европа.

Ето статуса на Мария Календерска от страницата й във Фейсбук:

Бойко Борисов да си вземе няколко бежанци вкъщи! Нали ни призовава да сме толерантни. Това е солидарност и толерантност. Пък така ще се хареса и на всичките си европейски колеги.
Нищо, че за един бежанец се дават много повече пари от тези за един пенсионер и в България. Аз ще остана солидарна с нашите деца и нашите пенсионери.

П.С. Саудитска Арабия е мнооого по-близо до размирните територии, отколкото Европа. Направо са си съседи, но не са толерантни. Могат да подслонят 3млн., но не ги приемат. Защо ли?

Българите подкрепят санкциите на ООН, сочи проучване на Gallup International

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/15/2610403_bulgarite_podkrepiat_sankciite_na_oon_sochi_prouchvane/?ref=rss


България се нарежда сред страните, които подкрепят практиката на Организацията на обединените нации (ООН) да се налагат санкции на държави, които нарушават конвенциите на организацията, сочи съвместно проучване на Gallup International и Global Governance Unit, предаде БТА.

Изследването е по случай 70-тата сесия на Общото събрание на ООН и е проведено в 61 страни по света сред повече от 60 хиляди мъже и жени.

В световен мащаб подкрепящите санкциите на ООН за санкции са с 11...

Спират водата в някои части на столицата на 17 септември

http://pik.bg/спират-водата-в-някои-части-на-столицата-на-17-септември-news399956.html

Спират водата в някои части на столицата на 17 септември

Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 17 септември, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за монтаж на шахта с регулатор на налягането на ул. „Проф. Петър Ников“ жк. „Надежда“ 2, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Митрополит Авскентий Велешки“ ,ул. „Чудомир“, ул. „Христо Силянов“, ул. „Ген. Никола Жеков“, ул. „Траен мир“, ул. „Йордан Хаджиконстантинов Джинот“, ул. „Република“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: на ул. „Йордан Хаджиконстантинов Джинот“ ъгъла с ул. „Дравски бой“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Кория“ с. Горни Лозен, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Кория “, ул. „Акация“, по ул. „Явор“ от ул.“Липа“ до ул. „Къси дол“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: на ул. „Акация“ ъгъла с ул. „Липа. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Каменица“ кв. „Симеоново“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Киселица “, ул. „Каменица“, ул. „Еминица“, ул. „Балеви ливади“, ул. „Боровец“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: на ул. „Симеоновско шосе“ ъгъла с ул. „Каменица“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

След реализацията на тези инвестиционни проекти клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги.
Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Васил Левски“ , Център, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на по бул. „Васил Левски“ от ул. „Стара планина“ до ул. „Екзарх Йосиф“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: бул. „Васил Левски“ №99.

Във връзка с подмяна на уличен водопровод на ул. „Дякон Игнатий, Център, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в ул.“Славянска“, ул. „Дякон Игнатий“, ул. „Аксаков“, ул. „Георги Сава Раковски“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Славянска“ ъгъла с ул. „Георги Бенковски“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 17 септември 2015 г. (четвъртък), във връзка с монтаж на спирателен кран на ул. „Бигла“, кв. „Лозенец“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в ул. „Йосиф Обербауер“, по ул. „Бигла“ от ул. „Бабун планина“ до ул. „Златовръх“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Йосиф Обербауер“ ъгъла с ул. „Кораб планина“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Вечерна прохлада“, кв. „Горна Баня“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в ул. „Вечерна прохлада“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Вечерна прохлада“ №6.

Във връзка с ремонт на хидрофор до бл. 9, жк. „Стрелбище“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 14:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в бл. 9. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: на паркинга пред бл. 9. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Лозен, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в ул. „Люляк“, ул. „Горица“, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, по ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ от ул. „Кайгана“ към полето. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ ъгъла с ул. „Простор“.

Във връзка с монтаж на спирателен кран на ул. „Иван Радоев, кв. „Витоша“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в по ул. „Иван Радоев“ от ул. „Проф. Жечо Атанасов“ до ул. „Кирил Буюклийски“, ул. „Проф. Жечо Атанасов“, ул. „Никола Недев“ №5. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Иван Радоев“ №12. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Христо Ботев“, кв. „Гниляне“, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 14:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в кв. „Гниляне“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: кв. „Гниляне“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването. Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството.

71 партии и 3 коалиции са регистрани за участие в местния вот

http://politics.actualno.com/71-partii-i-3-koalicii-sa-registrani-za-uchastie-v-mestnija-vot-news_495884.html

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова заяви, че за участие в местните избори са регистрирани 71 партии и 3 коалиции, пише БГНЕС. За участие в информационно-разяснителната кампания за Националния референдум са подали документи общо 47 партии, коалиции и инициативни комитети. С позиция „Да” регистрираните партии и коалиции са 29. С позиция „Не” са 16. 16 инициативни комитети са подали документи. От тях с позиция „Да” са 6 и с позиция „Не” са 10. Вероят

През 2012 г. Западът е игнорирал предложение на Русия за оттеглянето на Асад?

http://asia.actualno.com/Prez-2012-g-Zapadyt-e-ignoriral-predlojenie-na-Rusija-za-ottegljaneto-na-Asad-news_495882.html

Бившият президент на Финландия, лауреат на нобелова награда и участник в преговорите на ООН относно кризата в Сирия Марти Ахтисаари съобщи, че през февруари 2012 г. Русия е предложила на членовете на Съвета за сигурност на ООН план за урегулиране на ситуацията в Сирия, според който Башар Асад е трябвало да се оттегли от властта, пише The Guardian. „Това бе възможност, която изпуснахме през 2012 г.“, казва Ахтисаари. Той разказа как посланикът на Русия в ООН Владимир Чуркин е предло

245 лишени от свобода влизат в първи клас

http://healthy.actualno.com/245-lisheni-ot-svoboda-vlizat-v-pyrvi-klas-news_495886.html

За учебната 2015/2016 година общо 1413 лишени от свобода от всички затвори и затворнически общежития в страната са включени в учебната дейност. От тях 245 ще са в първи клас, съобщава БГНЕС. "Държавата иска да успеете. Държавата иска да излезете оттук, да създадете семейства и да бъдете гордост за своите деца. Министерството на правосъдието ще продължава да работи, за да ви помага да се справите”, каза днес министърът на правосъдието Христо Иванов, който приветства непълнолетните лишени о

Българин в критично състояние, след като падна от високо в Малта

http://petel.bg/Balgarin-v-kritichno-sastoyanie--sled-kato-padna-ot-visoko-v-Malta__126919

Български електротехник е в тежко състояние, след като е паднал от 4-5 метра височина, докато е работел на кораб, акостирал в пристанище в...

245 затворници ще са в първи клас

http://petel.bg/245-zatvornitsi-shhe-sa-v-parvi-klas__126920

Снимка: Булфото, архив За учебната 2015/2016 година общо 1413 лишени от свобода от всички затвори и затворнически общежития в страната са...

Световна кампания в подкрепа на литературния фестивал "Елиас Канети"

http://www.cross.bg/ryse-elias-festival-1480775.html

/КРОСС/ Родният град Русе на единствения български носител на Нобелова награда Елиас Канети е домакин на едноименния литературен фестивал, който МД "Елиас Канети" организира тази есен за осми пореден път. Ценителите на литературата отново ще имат възможност да чуят текстове от нови творби, да се срещнат на живо с млади или утвърдени автори и да създадат в Русе нови, вълнуващи запознанства и приятелства, предава вестник "Бряг". От първото си издание до днес литературният фестивал е представил на четящата публика над сто творци от цял свят. Много от творбите са направили своята световна премиера по време на литературното събитие. Стартирал като "Салон на литературата", главно с литературни четения и в по-затворен кръг, днес културният феномен е сериозно събитие в есенния календар на Русе и в афиша му има включени събития за 7 дни. Организаторите залагат в програмата все повече уъркшопове, концерти, театрални постановки и множество експериментални проекти и пърформанси. Сцената на фестивала е отворена за автори и артисти от цял свят, без ограничение на опита, който притежават. Тазгодишното издание на фестивала е планирано за началото на октомври, но има реална опасност някои от вече обявените събития да не се състоят поради недостиг на средства. За да запазят програмата цяла, организаторите приеха идеята на "MMI Studio" да стартират световна кампания за набиране на средства чрез платформата за публично финансиране на Indiegogo.com

Намаляват нарушенията при училищните автобуси

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/namaliavat-narusheniiata-pri-uchilishtnite-avtobusi-202402/

Преди първия учебен ден са проверени всичките 1196 автобуса и 1175 водачи, които ще превозват ученици до училищата в страната

Работодателите искат осигуровките да са върху реални заплати

http://www.cross.bg/tryda-zaplati-proizvoditelnostta-1480774.html

/КРОСС/ Големите работодателски организации у нас настояват осигуровките да се плащат върху реалните заплати, а не според административно определени минимални осигурителни доходи. Те са против и да се определя такъв праг за секторите, където не е постигнато споразумение за тях. Това обявиха днес представители на Българската стопанска камара (БСК), Конфередерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Асоциацията на инудстриалния капитал в България (АИКБ). "Настояваме за осигуряване върху реалните заплати, а не върху определени прагове, тъй като те практически узаконяват сивия сектор и създават нелоялна конкуренция", заяви председателят на АИКБ Васил Велев, цитиран от пресцентъра на БСК. Той представи данни от социологическо проучване сред работодатели, според което увеличаването на минималния осигурителен доход през 2015 г. ще се отрази най-силно върху работните места. 74% от анкетираните са отговорили, че ръстът на този доход ще ги възпре от назначаване на нови хора, за 69% това означава увеличение на разходите за труд, а според 65% ще се стигне до "посивяване" на трудовите отношения (работа без договор, работа с фиктивни договори, липса на социално и здравно осигуряване). Зам

Цачева: Съвременният патриотизъм се основава не само на паметта на миналото

http://pik.bg/цачева-съвременният-патриотизъм-се-основава-не-само-на-паметта-на-миналото-news399954.html

Цачева: Съвременният патриотизъм се основава не само на паметта на миналото

Съвременният патриотизъм се основава не само на паметта на миналото и за миналото, но и на активната ни позиция и участие в днешния ден в скъпото ни Отечество. Това заяви Цецка Цачева в словото си пред младите хора от клубове "Млад възрожденец" в Плевен, съобщава БТА.

Трябва да познаваме историята, да я предаваме на следващите поколения, но още по-важно е да търсим нейните измерения в днешния ден, допълни председателят на парламента. Ако днес не намиране основания да се гордеем с това, че сме българи, само аргументите на историята не могат да ни помогнат, каза Цачева.

По повод на днешния международен ден на демокрацията, тя отбеляза, че "демокрацията е най-голямото достижение на изкуството да живеем заедно". Като хора сме различни, но като граждани сме равни пред закона - докато няма гаранции за равенството на всички пред закона, няма сигурност и за съхранението на нашето собствено културно, етническо, религиозно и езиково различие, отбеляза Цачева.

Да бъдем граждани на Република България означава не само да познаваме нашите права, а и да се научим да отстояваме ценностите, залегнали в тяхната основа, допълни тя.

Патриотизмът и демокрацията изискват упоритост, последователност и всекидневни усилия, каза още Цачева. Всички деца и младежи от клубовете "Млад възрожденец" получиха подаръци от парламента с националните символи.

В кръглата маса на тема "Необходими ли са народни будители днес?" участваха академик Антон Дончев, Васил Василев - председател на Общобългарския комитет "Васил Левски", кметът на Плевен Димитър Стойков и други.

 

Какъв тип шофьор сте?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4984530

СЪЩЕСТВУВАТ СЕДЕМ ТИПА ВОДАЧИ В ЕВРОПА, У НАС МОЖЕ И ДА СА ПОВЕЧЕ

Разни шофьори, разни идеали. Характерът им проличава, когато попаднат в критична ситуация. Засичане, спиране на една боя разстояние, ожулена броня, счупен фар или някакъв инцидент от различно естество. В такива случаи на едни им се иска да потънат в земята от срам,
СЪЩЕСТВУВАТ СЕДЕМ ТИПА ВОДАЧИ В ЕВРОПА, У НАС МОЖЕ И ДА СА ПОВЕЧЕ Разни шофьори, разни идеали. Характерът им проличава, когато попаднат в критична ситуация. Засичане, спиране на една боя разстояние, ожулена броня, счупен фар или някакъв инцидент от различно естество. В такива случаи на едни им се иска да потънат в земята от срам,

Мтел, „Труд” и „24 часа” подаряват ученическа програма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4984903

По случай началото на новата учебна година читателите на двата вестника получават подарък – ученическа програма.
Проектът се реализира с подкрепата на Мтел.
За тези, които не са успели да си купят вестник с подарък, предлагаме възможност напълно безплатно да си разпечатат програмата съответно:
За първия срок оттук
За втория срок оттук
Успешна
По случай началото на новата учебна година читателите на двата вестника получават подарък – ученическа програма. Проектът се реализира с подкрепата на Мтел. За тези, които не са успели да си купят вестник с подарък, предлагаме възможност напълно безплатно да си разпечатат програмата съответно: За първия срок оттук За втория срок оттук Успешна

Кърджали ще домакинства на международен форум по тютюна

http://www.cross.bg/gurtziya-kurdzhali-durzhavi-1480773.html

/КРОСС/ Областният управител на Кърджали Илия Илиев бе сред участниците в Световния форум по ориенталските тютюни, който се проведе тези дни в гръцкия град Комотини. От трибуната той сподели, че с обща стратегия и усилия на всички представители на ITGA може да се развият слабонаселените планински региони. Наградата му бе връчена от Александрос Кондос, регионален депутат от комисията по земеделието в Гърция, предава вестник "Нов Живот". Голямата новина от форума е, че Кърджали в началото на февруари ще бъде домакин на подобна международна среща на тютюнопроизводители. Главният секретар на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България на проф. д-р Христо Бозуков представи обстоен анализ и начерта насоките пред стопаните у нас, в Гърция, в Македония, в Турция, в Босна и Херцеговина и в Сърбия. Балканските страни проправят пътя за създаването на общ алианс в ЕК, който да съхрани производството на тютюн в най-бедните и слабоплодо-родни региони в тези 6 държави от Балканския полуостров. Гърция е инициатор на срещата в Ксанти и Комотини. Производството на тази култура в момента дава препитание на над 870 000 души в посочените държави.  

Бизнесът е против административно увеличение на осигурителните доходи

http://www.mediapool.bg/biznesat-e-protiv-administrativno-uvelichenie-na-osiguritelnite-dohodi-news239287.html

Четирите работодателски организации се обявиха срещу административно увеличение на минималния осигурителен доход за секторите, в които не е постигнато споразумение между държавата, работодателите и синдикатите. Освен това те са против минимален осигурителен праг, настоявайки хората да бъдат осигурявани върху реалната им заплата. Ако държавата не се вслуша в исканията им, работодателите заплашиха да напуснат социалния диалог. Така в началото на политическия сезон повишаването на осигурителните прагове се очертава като втора конфликтна точка между държавата и бизнеса след повишението на цените на тока. По последни данни в 38 сектора не са постигнати споразумения за нарастване на осигурителните прагове, а за останалите бе обявено, че е постигнат среден ръст от 8%. Законът дава право на социалния министър да наложи такова увеличение по административен път. Бизнесът и правителството се оказаха с доста различни изчисления за това какъв ръстът на минималните осигурителни прагове за различните професии са договорени за следващата година. От Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) обявиха във вторник, че увеличението на минималните осигурителни доходи е по-малко отколкото представя Министерството на труда и социалната политика. Председателят на организацията Васил Велев заяви, че реално договореното увеличаване на осигурителните доходи е 6.2%, а не 7.5% и дори 8%. Все още не е ясно обаче дали социалният министър Ивайло Калфин ще се възползва от правото си да разпростре договорения ръст в осигурителните прагове и за браншовете, където бизнесът и синдикатите не са постигнали договорка. Той вече обяви, че ще започне разговори със социалните партньори по този въпрос. Бизнесът е твърдо против увеличението да бъде наложено административно. Работодателите смятат, че договореният ръст е висок и ще доведе до загуба на работни места, особено в съчетание с поредния ръст на минималната работна заплата, заложен в началото на следващата година. От АИКБ цитираха данни от социологическо проучване, според което 65% от работещите казват, че повишаването на минималния осигурителен доход е довел до "посивяване" на трудовите отношения - например хора работят без договор, имат фиктивни договори, не ги осигуряват социално и здравно. При 74% пък това е довело до назначаване на непълно работно време. Организацията за пореден път лансира тезата си, че минимални прагове изобщо не трябва да има, а хората да бъдат осигурявани върху реалните им заплати. "Настояваме за осигуряване върху реалните заплати, а не върху определени прагове, тъй като те практически узаконяват сивия сектор и създават нелоялна конкуренция", коментира Велев. Той посочи, че има 80 пъти разлика между най-голямото и най-малкото нарастване на размера на средния минимален осигурителен доход. Най-голямо повишение има в сектора "Производство на мелничарски и нишестени продукти" – 18%, където средният осигурителен доход се увеличава със 100 лева. Двуцифрени са увеличенията при производствата на дървен материал и мебели, на изделия от слама, хартия и картон, както и при електрическите съоръжения и във всички видове строителство. Той припомни, че в началото идеята на въвеждането на осигурителните прагове е била да се извадят на светло доходите на работещите, с течение на времето обаче това започнало да се превръща в бреме за бизнеса и да води до обратен ефект - сива икономика. Ръстът в минималния осигурителен доход не е релевантен на ръст на инфлацията, БВП и средната работна заплата, каза Велев. И обясни, че колкото повече се доближава средната минимална работна заплата до средната работна заплата за страната, толкова по-голяма ще бъде безработицата. Той посочи също, че не може да се сравнява трудът на висококвалифицираните работници от ИТ бранша с този на шивачките от някой цех, заради производителността на труда. Според Александър Димитров от Българската търговско-промишлена палата определянето на минимални осигурителни доходи е във вреда на цели отрасли, но най-вече на малките предприятия. "Автоматичното им разпростиране работи в полза на едрия капитал. Под благовидния предлог за увеличение на заплатите ще изчезнат малките предприятия или дори цели отрасли. Настояваме да се преговаря на ниво предприятия – където има ръст производителността, естествено ще има и ръст на работните заплати. Всичко това трябва да става с точно определени критерии и един от тези критерии е производителността на труда“, коментира Димитров.

Всички газови потоци са добре дошли у нас, обяви Борисов

http://news.ibox.bg/news/id_694588350

Той подчерта, че държим да бъдат диверсифицирани доставките на газ. Енергийната сигурност и системата на Европейския енергиен съюз не са по-малко важни от бежанската вълна и икономическата и финансова криза, смята Борисов.

Директорка с коварна болест разплака дипломати и родители

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4984716

Директорка на пловдивска елитна гимназия, която от година се бори с коварна болест, трогна до сълзи почетни консули, представители на дипломатически мисии и родители. Това стана на церемонията за първия учебен ден в двора на Езикова гимназия
Директорка на пловдивска елитна гимназия, която от година се бори с коварна болест, трогна до сълзи почетни консули, представители на дипломатически мисии и родители. Това стана на церемонията за първия учебен ден в двора на Езикова гимназия "Иван Вазов". "22 години заставам пред всички ви, за да споделя с вас най-вълнуващите мигове от живота си.

КЕВР не е изчислявала коректно цената на тока от ВЕИ-тата, твърди Агенцията за финансова инспекция

http://www.moreto.net/novini.php?n=301417

Комисията за енергийно и водно регулиране е допуснала грешки при определянето на цените на тока от възобновяеми енергийни източници. Причината е, че тя не е вземала предвид реалните разходи при изграждането на централи, а е ползвала средни данни от международни източници.

156 хил. имигранти влезли в ЕС през август

http://www.cross.bg/imigranti-vlezli-fronteks-1480772.html

/КРОСС/ Рекордните 156 хил. имигранти са влезли в Европейския съюз през август, съобщи отговарящата за границите на ЕС агенция „Фронтекс", цитирана от „Ройтерс. Общият брой на имигрантите, влезли в ЕС от началото на годината, е повече от 500 хил. души. За сравнение, само 280 хил. имигранти са преминали границите на ЕС през цялата минала 2014-а година. Рекордното количество имигранти се регистрира вече за пети пореден месец, добавиха от „Фронтекс", като Европа се опитва да се справи с притока на имигранти, бягащи от бедността и бъркотията в Близкия изток и Африка. Фронтекс обаче прави уговорката, че "голям брой хора, видени на границата между Унгария и Сърбия, вече са били преброени при пристигането си в Гърция от Турция няколко седмици преди това", съобщи news.bg.  

Започна периодът за отстраняване на дефекти по ВиК мрежата в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/C495YuX4fz0/

В рамките на най-мащабния проект за Поморие – Реконструкция на ВиК мрежата в града, е предвиден период за отстраняване на дефекти, който продължава шест месеца след приключване на проекта.

В тази връзка, от 16 до 25 септември 2015 г., ще бъдат извършвани ремонти дейности на асфалтовата настилка на ул. „Манастирска” и ул. „Мусала”. В този период ще бъде ограничено движението на моторни превозни средства, като преминаването по тези улици ще се извършва в едното платно, съгласно поставената сигнализация.

„По време на летния туристически сезон, когато строителните дейности бяха забранени, се извърши цялостно обследване и анализ на проблемните места в града, в това число и на всички сигнали които получихме от граждани. Наредил съм на фирмите изпълнители да започнат работа по отстраняване на дефектите веднага след строителната забрана, като приоритетно ще се ремонтира асфалтовата настилка на натоварените улици. Има места, на които ще се извърши ремонт и уплътнение на шахти и корекции по дъждовната канализация т.е корекция на дъждоприемните шахти на местата, с установен дефект при последните паднали обилни дъждове. И пак подчертавам, че всички тези дейности са за сметка на изпълнителите, като част от подписания с тях договор.”, коментира кметът Иван Алексиев.

Периодът за отстраняване на дефекти ще продължи до 14.12.2015 г., като до тогава не се планира затваряне на улици, а само ограничение на движението в определени участъци. След приключване на този период, започва да тече законоустановеният гаранционен срок за всички извършени строително-ремонтни работи, който е 5 години след приключване на проекта.

Ангела, покажи си личицето

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4984512

Настъпи нов етап в отношенията между общностите в Европа

Исканията на мюсюлманите в Стария континент стават все по-крайни, дори нагли
  Както става ясно, канцлерът на Германия Ангела Меркел, която на практика винаги ходи с панталон, изглежда е знаела нещо за бъдещето на поверената й страна. Иначе е трудно да си обясним тази нелюбов към роклите и
Настъпи нов етап в отношенията между общностите в Европа Исканията на мюсюлманите в Стария континент стават все по-крайни, дори нагли Както става ясно, канцлерът на Германия Ангела Меркел, която на практика винаги ходи с панталон, изглежда е знаела нещо за бъдещето на поверената й страна. Иначе е трудно да си обясним тази нелюбов към роклите и

Талантливи деца на Варна получиха шанс да развиват дарбата си

http://www.cross.bg/detza-varna-mladite-1480771.html

/КРОСС/ Две нови дарения намериха своите получатели в благотворителната инициатива „Талантливите деца на Варна", чиито организатори са Сдружение „За младите с любов" и Борислав Гуцанов, с подкрепата на проф. Анелия Клисарова. С финансовата помощ 10-годишният Донко Петров ще направи звукозаписи, за да участва в музикален конкурс за български народни песни, а клубът по плувни спортове „Албатрос", носител на купата на кмета за 2015 г., ще закупи нови екипи, предава вестник "Народно дело". Чековете на младите таланти бяха връчени по време на разходка с ветрохода „Калиакра" из акваторията на Варненския залив. Морското пътешествие и септемврийският бриз предизвикаха много усмивки и емоции на борда на легендарната баркентина. „Вие сте нашето бъдеще. Ние ще продължаваме да подкрепяме варненски деца с изявени дарби, независимо от областта, в която се развиват - танцьори, актьори, певци, математици, физици, спортисти", каза Светлана Такева, председател на Сдружение „За младите с любов". Стартът на благотворителната инициатива „Талантливите деца на Варна" беше даден в началото на декември миналата година. В благотворителните концерти досега се включиха Валя Балканска, деца и младежи от варненски самодейни състави, ансамбълът на Нешка Робева, Преслава и Орлин Горанов и Марияна Попова

МФ преотвори емисия 5-годишни ДЦК

http://econ.bg/Новини/МФ-преотвори-емисия-5-годишни-ДЦК_l.a_i.696999_at.1.html

Министерството на финансите преотвори емисия 5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) с падеж 4 февруари 2020 година, съобщиха от ведомството. На...

"24 часа" и "Труд" започват кампания какви книги да четат децата ни (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4984635

В Клуба за дебати на медийна група "България холдинг" ще продължат дискусиите на тема как да имаме здрави и умни българи. След няколко дни ще започнем кампания какви книги да четат децата ни. Това каза Венелина Гочева, издател на "24 часа" и "Труд", на организираната от двата вестника дискусия "Здрави в училище".
В Клуба за дебати на медийна група "България холдинг" ще продължат дискусиите на тема как да имаме здрави и умни българи. След няколко дни ще започнем кампания какви книги да четат децата ни. Това каза Венелина Гочева, издател на "24 часа" и "Труд", на организираната от двата вестника дискусия "Здрави в училище".

Алхимици дариха на три пловдивски училища (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4984829

Три пловдивски училища - Езикова гимназия
Три пловдивски училища - Езикова гимназия "Иван Вазов", Националното училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" и СОУ "Любен Каравелов" получиха дарения от Клуба на алхимика. "Волята на дарителите, които са хора, открили сами формулата на успеха, е със средствата да бъдат закупени спортни принадлежности за часовете по физическо

Топ 100 на университетите по света за 2015/2016 г.

http://frognews.bg/news_97714/Top-100-na-universitetite-po-sveta-za-2015/2016-g/

Масачузетския технологичен институт остава №1 в световната класация на университетите за 2015/2016 година на компанията Quacquarelli Symonds (QS), публикувана днес.

Интелигентен сутиен отваря вентилационни клапи при потене и затопляне

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4984796

Сутиените могат да бъдат неудобна част от облеклото и особено спортните модели, които най-често са плътни и стегнати, пише Gizmag.
Производителят на микропроцеси
Сутиените могат да бъдат неудобна част от облеклото и особено спортните модели, които най-често са плътни и стегнати, пише Gizmag. Производителят на микропроцеси "Интел", в партньорство с компания за спортни стоки, е създал активни дрехи - сутиен и рокля, които променят формата си в отговор на температурата,

Интелигентен сутиен отваря вентилационни клапи при потене и затопляне

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4984826

Сутиените могат да бъдат неудобна част от облеклото и особено спортните модели, които най-често са плътни и стегнати, пише Gizmag.
Производителят на микропроцеси "Интел", в партньорство с компания за спортни стоки, е създал активни дрехи - сутиен и рокля, които променят формата си в отговор на температурата,
Сутиените могат да бъдат неудобна част от облеклото и особено спортните модели, които най-често са плътни и стегнати, пише Gizmag. Производителят на микропроцеси "Интел", в партньорство с компания за спортни стоки, е създал активни дрехи - сутиен и рокля, които променят формата си в отговор на температурата,

Д-р Дочка Михайлова: В 4 училища в област Варна довършителните дейности ще продължат до 30 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=301421

Във връзка с подготовката за новата учебната година контролираните от Регионалната здравна инспекция във Варна учебни заведения са 136, като 134 са общински, а четири училища са частни. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна д-р Дочка Михайлова, изпълняващ длъжността директор на РЗИ – Варна.

Индиец напусна работа, за да постави селфи рекорд

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/09/15/2610382_indiec_napusna_rabota_za_da_postavi_selfi_rekord/?ref=rss


Фармацевт от Индия напусна работата си, за да тренира за поставянето на рекорд по най-много направени селфита в час.

В разговор със сайта "Бъзфийд" 24-годишният Бхану Пракаш обяснява, че се е вдъхновил от постижението на Дуейн Джонсън-Скалата, който успял да си направи 105 селфита за 3 минути. После Пракаш разбрал за настоящия световен рекорд по скоростно самоснимане - 1449 селфита, регистрирани на името на състезателя по американски футбол Патрик Питърсън.

Индецът твърди,...

РБ внесе жалба срещу единните номера в бюлетината

http://offnews.bg/news/n_1/n_558954.html

Реформаторският блок внесе жалба срещу решението на ЦИК за единни номера в бюлетината, съобщиха от пресцентъра на блока.  "На местни избори хората трябва да чуят решенията на проблемите си по места, а това няма как да стане с национална кампания", заяви след внасянето на жалбата председателят на предизборния щаб на ДБГ Димитър Делчев. Според него местните избори са времето, в което лидерите по места трябва да покажат своите идеи и да убедят хората. "Ако определени хора имат притеснения, че местните представители на партии не могат да се справят сами, то от РБ сме убедени, че нашите хора са достатъчно подготвени и могат да спечелят доверието на хората без помощ от националния ефир", коментира още Делчев. По думите му единният номер ще помогне най-вече на "изборните" туристи, за които ще бъде по-лесно да помнят едно число, независимо в кое населено място ще трябва да гласуват.

Балотажът за БСП на изборите в София ще остане мираж!

http://www.bnews.bg/article-141535

По-скоро неуспешен се оказва рекламният билборд на проф. Михаил Мирчев, който БСП издига за кметския пост в столицата.

ЦИК определи по колко могат да харчат кандидатите на местните избори

http://society.actualno.com/CIK-opredeli-po-kolko-mogat-da-harchat-kandidatite-na-mestnite-izbori-news_495880.html

ЦИК определи тавана на сумите, които всеки кандидат на местните избори може да изхарчи за своята кампания. Този таван зависи от поста, за който е номиниран съответният кандидат и големината на общината или района, в който се явява на избори. ЦИК регламентира и тавана за всяка партия, коалиция и инициативен комитет.Според решението всеки кандидат за общински съветник може да изразходи не по вече 5000 лв. за кампанията си. Кандидат за кмет на община с население до 30 000 жители може да изхарчи 25

Цв. Алексиев: В средносрочен план Сирма планира листване и в Европа

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/cv-aleksiev-v-srednosrochen-plan-sirma-planira-listvane-i-v-evropa-202396/

След IPO-то си софтуерният разработчик възнамерява да разпределя от 20% до 40% от печалбата си под формата на дивидент

"Грийнпийс" - България: 700 кг живак годишно във въздуха

http://www.vesti.bg/bulgaria/grijnpijs-bylgariia-700-kg-zhivak-godishno-vyv-vyzduha-6042579

Натрупването на живак в околната среда застрашава както здравето на хората, така и природата. Въпреки сериозността на проблема, той остава скрит за обществото, твърдят от организацията

Русе отново беше обгазен с вредни емисии

http://www.dnevnik.bg/zelen/2015/09/15/2610387_ruse_otnovo_beshe_obgazen_s_vredni_emisii/?ref=rss


Тази нощ град Русе е бил обгазен за пореден път, а от регионалната екоинспекция вече са локализирали единия от източниците на замърсяване - френския завод за автомобилни части "Монтюпе", съобщи БНР. 

В понеделник от 20 часа до ранните часове на днешния ден е продължило обгазяването на града с неприятни миризми, а на горещия телефон на екоинспекцията са подадени 53 сигнала от граждани, които живеят в различни райони на Русе. Според техните данни еколозите са стигнали до извода, че...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване